Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης 
Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012  :
"KALHSPERA ΚΑΛΗΜΕΡΑ . !!! XRONIA POLLA APO KARDIAS!!!


▄▀▄ ▄▀▄ ▄█ ▄▀▄☆•*•.¸¸☆•*´¨`*•.¸¸.Ha¬ppine¬¬¬¬¬ss..

░▄▀ █░█ ░█ ░▄▀☆•*•.¸¸☆•*´¨`*•.¸¸. Peace..

█▄▄ ▀▄▀ ░█ █▄▄☆•*•.¸¸☆•*´¨`*•.¸a¬nd LOVE...!!KALH XRONIA.... ME YGEIA KAI EYTYXIA.....O NEOS XRONOS NA FEREI TA KALYTERA GIA SENA KAI THN OIKOGENIA SΑΣ!!!!!!!FILAKIAAAAAA KATAPRASINAAAAA APO TO Αrfara Καλαμάτας - Ν. Μεσσηνίας !

** Τοπική  Μεσσηνιακή   Περειφεριακή  ενημέρωση , στο αγιάζι της ενημέρωσης :
** Οι Ρώσοι τρώνε ελληνικό λάδι
Ρώσοι τρώνε ,
* Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στη Ρωσία τη διετία 2010 – 2011
 ~ Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψαν το 2010 οι εξαγωγές ελαιολάδου από την Ελλάδα στη Ρωσία, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και το μερίδιο της χώρας μας επί του συνόλου αυξήθηκαν κατά 134,1% και 8,8% αντίστοιχα.
~ Αυτό προκύπτει από ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας, στο οποίο υπογραμμίζεται: «Θέτοντας κατά μέρος την όποια ποιοτική διαφοροποίηση του προϊόντος μεταξύ των χωρών που εξάγουν προς τη Ρωσία και διαιρώντας απλά τη συνολική αξία των εξαγωγών προς ποσότητα για κάθε χώρα, προκύπτει αβίαστα ότι το λάδι από τη χώρα μας είναι το ακριβότερο όλων».
 ~ Σημειώνεται ότι και το 2010 κυριότερος προμηθευτής ελαιολάδου στη Ρωσία παρέμεινε με διαφορά η Ισπανία, η οποία μάλιστα αύξησε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της επί του συνόλου. Μεγαλύτεροι εισαγωγείς συνιστούν οι εταιρείες Aceites Agro Sevilla S.A. και Aceites Borges Pont S.A., οι οποίες καλύπτουν το 17% και 11% περίπου της αγοράς αντίστοιχα. Αντίθετα, συρρίκνωση εμφάνισαν οι εξαγωγές από την Ιταλία, το μερίδιο της οποίας έπεσε στο 21,4%. Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές ήταν η Τυνησία, η Τουρκία, η Ιορδανία και η Συρία.
~ Στο σύνολο, το 2010 οι ρωσικές εισαγωγές ελαιολάδου (παρθένου και άλλου) αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας στους 23,7 χιλιάδες τόνους (86,8 εκ δολάρια ΗΠΑ).
~ Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 9μηνο του 2011 εμφανίζονται, επίσης, ενθαρρυντικά για το έτος. Συγκεκριμένα, κατά την εν λόγω περίοδο οι εξαγωγές της χώρας μας έχουν ήδη φτάσει τα 4.047.654 ευρώ (899,614 κιλά) έναντι 3.166.351 ευρώ (704.481 κιλά) το αντίστοιχο διάστημα το 2010. Μείωση, όμως, εμφανίζει η κατηγορία του παρθένου ελειόλαδου με 325.973 ευρώ (160.922 κιλά) έναντι 486.991 ευρώ (262.348 κιλά).
* ΠΡΟΩΘΗΣΗ-ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ  ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Λιομάζεμα
~ Για την προώθηση ελαιολάδου στη ρωσική αγορά, μετά την επιλογή ενός προϊόντος από συγκεκριμένα σούπερ-μάρκετ, σημαντικό ρόλο, κατά την εκτίμηση των στελεχών της πρεσβείας μας, παίζει η διαφήμιση του προϊόντος, κι αυτό φαίνεται από το μερίδιο που κατέχουν στην αγορά τα προϊόντα ελαιολάδου προελεύσεως Ισπανίας και Ιταλίας. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για διαφήμιση στην τηλεόραση (εξαγοράζοντας π.χ. ώρα σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής), στον Τύπο ή σε δημόσιους χώρους (π.χ. αφισοκόλληση σε σημαντικές στάσεις μετρό).
~ Για τη διείσδυση του ελληνικού ελαιολάδου στη ρωσική αγορά μεγάλο ρόλο θα παίξει μια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και προβολής και όχι η κατακερματισμένη προσπάθεια μικρών επιχειρήσεων, χωρίς στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, ενδείκνυται η διαφήμιση μέσω εκπομπών μαγειρικής (ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο) με αφιερώματα στην ελληνική κουζίνα, με τις οποίες μπορεί να γίνει γνωστή στον καταναλωτή η ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και η ανωτερότητά του έναντι προϊόντων άλλων χωρών προελεύσεως.
~ Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη την κοινή θρησκεία και το ρόλο που παίζει η Ορθοδοξία, σημειώνεται ότι θα πρέπει να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες για προσέγγιση της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, μέσω της οποίας θα μπορούσε να προωθηθεί η αξία του ελληνικού ελαιολάδου.
~ Παράλληλα, οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες κρίνεται ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες μετά την επιλογή του προϊόντος τους από τους εισαγωγείς να αναλάβουν τις κάτωθι υποχρεώσεις για την είσοδο των προϊόντων τους στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων:
-τη διάθεση ενός κονδυλίου "εισόδου", ή του λεγόμενου "entrance fee", το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό κωδικών προϊόντος και τoν αριθμό καταστημάτων στην αγορά του σούπερ-μάρκετ.
-τη διάθεση προϋπολογισμού διαφήμισης του προϊόντος, στο πρότυπο αντίστοιχων ανταγωνιστών από την Ισπανία και την Ιταλία.
-τη δυνατότητα αποθήκευσης των προϊόντων, την οργάνωση της διανομής, το συνεχή έλεγχο της αγοράς, τη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων λόγω μεγέθους της αγοράς, αλλά και το κυριότερο, τη σταθερότητα τιμών, διότι οι αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων καταρτίζουν ετήσιο προγραμματισμό.
* Εν κατακλείδι, εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (International Olive Oil Council) από τον Ιούνιο 2010 έχει ξεκινήσει φιλόδοξο πρόγραμμα για την προβολή του ελαιολάδου στη Ρωσία, συνολικού ύψους 1,1, εκ. ευρώ, το οποίο - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνει έρευνα αγοράς, διαφήμιση, ενέργειες άμεσης προώθησης σε καταναλωτές και ίσως στο μέλλον να επεκταθεί σε δημοφιλείς εκπομπές μαγειρικής. Οι εν λόγω έρευνες αγοράς έχουν ήδη εκπονηθεί και περιέχουν εξαιρετικά αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες
( http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/389-marketresearch ).

**Mειωμένος τζίρος στην εορταστική αγορά της πόλης
* Με ένα μείγμα απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας υποδέχθηκαν έμποροι και καταναλωτές το 2012, καθώς το εορταστικό κλίμα δε στάθηκε ικανό να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής. * Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις στο «Θ» της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψυλάκη, ο φετινός τζίρος των εμπορικών καταστημάτων ήταν κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρσι, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δηλώνουν απρόθυμοι να ξοδέψουν κάτι περισσότερο από το «αναγκαίο».
 * «Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας την περίοδο των εορτών φέτος ήταν κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, υπήρξε ανάκαμψη, αλλά δε στάθηκε ικανή να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα. Βέβαια, η εικόνα αυτή δε μας ξενίζει λόγω και του γενικότερου οικονομικού κλίματος. Όταν μειώνονται συνεχώς οι μισθοί και οι συντάξεις, είναι φυσικό επακόλουθο να υποφέρει και η αγορά. Αυτά τα στοιχεία είναι συνδεδεμένα».
* Γενικά, οι εισπράξεις κατά την περίοδο των εορτών δεν κρίνονται αρκετές για να καλύψουν οι έμποροι τις υποχρεώσεις τους. Εξ ου και οι γενναίες προεκπτώσεις, καθώς έμποροι και επιχειρηματίες καλούνται να καλύψουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους.
* ΠΡΟΕΚΠΤΩΣΕΙΣ. Με τη λήξη της αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και στην προσπάθειά του να κρατήσει «ζεστό» το κλίμα στην αγορά και να προσελκύσει έτσι καταναλωτές, για να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα, ο εμπορικός κόσμος συνεχίζει με μπαράζ γενναίων προσφορών, με δεκαήμερα προεκπτώσεων.
* Οι επιγραφές έχουν ήδη αναρτηθεί στις βιτρίνες, αναγγέλλοντας γενναίες μειώσεις τιμών, που ξεκινούν από 20% και φτάνουν έως 40% ακόμη και 50%, ποσοστά που αναμένεται να επαναληφθούν στις εκπτώσεις, οι οποίες επισήμως αρχίζουν στις 15 Ιανουαρίου.
* ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Στο χορό του πρώτου γύρου προσφορών της φετινής χρονιάς έχουν μπει καταστήματα και πολυκαταστήματα απ’ όλους τους κλάδους. Άλλωστε, οι προβλέψεις για την πορεία του τζίρου του λιανεμπορίου τη φετινή χρονιά είναι απαισιόδοξες και κάνουν λόγο για μεγαλύτερες από τις περυσινές απώλειες, οι οποίες κινήθηκαν γύρω στο 30% σε όλους τους κλάδους, με την ένδυση και την υπόδηση να κρατούν τα σκήπτρα.

** Δημήτρης Πάλλας
~ Ένας νέος αγρότης που καινοτομεί στην Τριφυλία  * συνέχιση της δουλειάς του πατέρα μου, να γίνω αγρότης…». Κάπως έτσι ξεκίνησε τη σύντομη παρουσίασή του ο Δημήτρης Πάλλας, όταν πριν από μερικές μέρες τιμήθηκε σε εκδήλωση, στην Καλαμάτα, από την εφημερίδα «Εξπρές» ως νέος καινοτόμος παραγωγός.
 * Αφορμή για τη βράβευσή του, οι πρωτοποριακές μέθοδοι που ακολουθεί τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην προώθηση των προϊόντων του, τα οποία είναι, κυρίως, ντομάτα, αγγούρι, μπρόκολο και καρπούζι. Έδρα του η Αγία Κυριακή Φιλιατρών, όπου έχει στήσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα, αλλά και συσκευαστήριο, αφού όλα τα προϊόντα του φτάνουν σε συγκεκριμένα καταστήματα της Αθήνας συσκευασμένα.
* Μερικές από τις καινοτόμες δράσεις του: η υδροπονία σε υπόστρωμα (πετροβάμβακα), η χρήση ωφέλιμων εντόμων αντί φαρμάκων για την καταπολέμηση εχθρών, καθώς και ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με τις ήπιες μορφές ενέργειας.
 ~ Εκπαίδευση και ανήσυχο πνεύμα
* Η εκπαίδευση έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φτάσει ως εδώ ο Δημήτρης Πάλλας: «Με ώριμη σκέψη, είδα ότι θα με βοηθούσε πολύ το να εκπαιδευτώ ουσιαστικά, για να ασκήσω το επάγγελμα του αγρότη. Επέλεξα τη Γεωργική Σχολή στο Κτήμα Συγγρού, στην Αθήνα, απ’ όπου αποφοίτησα, αποκομίζοντας εφόδια, τα οποία με βοήθησαν στην πορεία μου.
* Μετά την αποφοίτησή μου εγκαταστάθηκα στη γη της Τριφυλίας, στα όμορφα Φιλιατρά, με έδρα την Αγία Κυριακή. Εκεί κατασκεύασα μια σύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα έκτασης 25 στρεμμάτων, με όλο τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, με αυτοματισμούς, πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, αξιοποιώντας όλες τις νέες τεχνολογίες και ήπιες μορφές ενέργειας.
* Ακολουθώ σύγχρονη καλλιεργητική πρακτική, πιστοποιώ την παραγωγή μου, εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών για τον καταναλωτή προϊόντων. Η πιστοποίηση της παραγωγής είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, βασίζεται στην εφαρμογή μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, με βασικό πυρήνα τη χρησιμοποίηση ωφέλιμων εντόμων. Αυτή η πρακτική δημιούργησε νέα δεδομένα στον τρόπο σκέψης και στη νοοτροπία μου. Είναι μεγάλη πρόκληση, όταν, για να αντιμετωπίσεις προβλήματα ασθενειών, έχεις να χειριστείς σαν εργαλεία και όπλα ζωντανούς οργανισμούς.
* Στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγής και βελτίωσης της ποιότητας, στράφηκα στην καλλιέργεια σε υπόστρωμα, μια σύγχρονη εξειδικευμένη τεχνική, που απαιτεί ιδιαίτερους και προσεκτικούς χειρισμούς. Στην προσπάθεια αυτή προέκυψαν και προβλήματα. Ένα από αυτά ήταν η ποιότητα του νερού άρδευσης, λόγω υψηλής αλατότητας. Για την επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με γεωπόνους της περιοχής, αποφασίσαμε να εγκαταστήσω μονάδα αφαλάτωσης νερού.
* Το επόμενο βήμα ήταν να δώσω προσοχή στην ταυτότητα, τυποποίηση και συσκευασία των προϊόντων μου, μιας και η εμφάνιση παίζει μεγάλο ρόλο και διασφαλίζει το προϊόν στην αγορά. Έτσι πορεύτηκα ως σήμερα και θέλω να βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον».

** Κάπνισμα

~ Πακέτο, στριφτό, ηλεκτρονικό… πάντως καπνίζουν  * Τα παλιά τα χρόνια, οι πρωταγωνιστές του Χόλυγουντ κάπνιζαν στο πανί άνετα, δεν είχε περάσει καιρός από τότε που διαφημιζόταν το τσιγάρο ως υγιεινό. Ο Ωνάσης, άλλωστε, έτσι έκανε τα πρώτα βήματα σε… κροίσος, προτείνοντας σε σελέμπριτι της εποχής να κρατήσει το τσιγάρο του – με ροζ χαρτί - για τις γυναίκες ως παράδειγμα προς μίμηση. Η ελληνική καπνοβιομηχανία γνώρισε πιένες, η καπνοβιομηχανία ακόμη γνωρίζει. Η θεσμοθετημένη καπνοαπαγόρευση δεν ευδοκίμησε στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, είχαμε μπει στην ύφεση.
* Ενώ εξακολουθούν να μη σταματούν να καπνίζουν οι Έλληνες στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, πτώση στην εσωτερική κατανάλωση δήλωσε η «Καρέλιας» (στα καθ’ ημάς, το ίδιο ισχύει και για τις άλλες), εν αντιθέσει με την απόδοση εξαγωγών.
* Συζητείται η μείωση στη λιανική τιμή των πιο ακριβών τσιγάρων των πολυεθνικών εταιρειών. Αρκετοί καπνιστές το γυρίζουν στα στριφτά, ενώ, μετά τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες νικοτίνης, έκαναν την εμφάνισή τους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ΕΟΦ, μετριοπαθώς, έβγαλε ανακοίνωση. Περίπου αντίστοιχο του αυτοκόλλητου ή της τσίχλας, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο κοντά στην ιεροτελεστία της κίνησης του καπνιστή με το τσιγάρο στο χέρι. Αλλά δεν είναι τσιγάρο.
* Πόσα χρόνια καπνίζετε κανονικό τσιγάρο; ρώτησα την κα Λία. Την πέτυχα στο κατάστημα με ηλεκτρονικά τσιγάρα (δύο υπάρχουν στην Καλαμάτα), να το αγοράζει.
* Καμιά σαρανταριά, απάντησε. Πώς και το αποφάσισε να το γυρίσει; «Λένε ότι είναι πιο υγιεινό. Δεν καταπίνεις την πίσσα που έχουν τα τσιγάρα. Και είναι και θέμα κόστους. Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, θα μου έρθει πολύ φθηνότερα να καπνίζω το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το έχω δοκιμάσει και μου φαίνεται ωραίο, καλό είναι», λέει και φεύγει. Δε θέλει να τη φωτογραφήσω, όπως και αρκετοί από τους επόμενους καπνιστές που πέτυχα. Αλλά, ποιος θέλει να φωτογραφηθεί ως καπνιστής;
* Σε τι αποδίδετε το ενδιαφέρον του κόσμου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; ρώτησα τον Γιάννη Παπαδέα και την Ελένη Δημοπούλου, στο ένα από τα δύο καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην Καλαμάτα.
* «Θα έλεγα σε θέμα υγείας, αλλά και σε θέμα οικονομίας», απαντά ο κ. Παπαδέας. «Είναι σαφώς πιο οικονομικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό. Σε μηνιαίο επίπεδο, κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα των 4 ευρώ την ημέρα και θέλει 120 ευρώ το μήνα, γυρίζοντας σε ηλεκτρονικό τσιγάρο και ατμίζοντας το ανάλογο ποσοστό σε τσιγάρα, έχει ένα μηνιαίο κόστος από 12 έως 24 ευρώ. Είναι μεγάλη διαφορά». Ατμίζοντας όπως καπνίζοντας.
* «Τα οφέλη είναι ότι δεν έχει τα δηλητήρια που έχει ένα κανονικό τσιγάρο. Η βάση του ηλεκτρονικό τσιγάρου, του ατμού που παράγεται, είναι από φυτική γλυκερίνη και προπυλενογλυκόλη, ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε φαγητά και σε γλυκά. Υπάρχουν υγρά που δεν έχουν καν προπυλενογλυκόλη, αλλά μόνο φυτική γλυκερίνη, αρωματικές ουσίες. Παλιότερα, προαιρετικά υπήρχε η νικοτίνη στο υγρό, οπότε, εκτός της νικοτίνης που χρησιμοποιείται σε κάποια υγρά, είναι εντελώς φυτικό. Αυτά καταγράφουν οι έρευνες, αυτά λέμε. Το μέλλον θα δείξει ακριβώς», σημειώνει.
* Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθάει στη διακοπή του καπνίσματος ή είναι υποκατάστατο; «Δεν είπαμε ποτέ ότι είναι τρόπος για τη διακοπή του καπνίσματος. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος. Εμείς λέμε πάντα: Το καλύτερο είναι να κόψεις το κάπνισμα. Αλλιώς, αυτός, μέχρι στιγμής, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καπνίζεις».
~ Ο ΕΟΦ είπε off…
* «Προσωρινά έχει σταματήσει η κυκλοφορία των νικοτινούχων υγρών. Αναμένεται να καταθέσουν φάκελο οι προμηθευτές μας, οι αντιπρόσωποι των προμηθευτών μας στην Ελλάδα και πιστεύω ότι θα λυθεί και αυτό το θέμα. Δεν έχει ειδική αντίρρηση ο ΕΟΦ, απλώς απαιτεί μια ειδική άδεια κυκλοφορίας. Η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος Γενάρη ή Φλεβάρη», λέει ο Γιάννης Παπαδέας.
* Έλεγχοι, εν τω μεταξύ, έχουν υπάρξει. «Έγιναν κάποιες κατασχέσεις, για να ελέγξουν τα υγρά, μόνο αυτό, δεν έχει κάποιον άλλον λόγο ο ΕΟΦ. Το θεωρεί φαρμακευτικό είδος, για διάφορους λόγους. Αλλά, δεν είναι θέμα. Απλά, σταμάτησε προσωρινά την κυκλοφορία, μέχρι να εκδοθούν άδειες κυκλοφορίας για τα νικοτινούχα υγρά».
* Όπως και για τα patch, «δεν υπάρχει αυτό που λέμε η τσιγαρίλα, που μένει στα ρούχα, στα έπιπλα, στο χώρο. Και φυσικά, καταργείται το παθητικό κάπνισμα. Εδώ, δεν προσβάλλεις τον διπλανό σου με τον καπνό σου, δεν τον ενοχλείς, ούτε παθαίνει κάτι όπως με το κανονικό τσιγάρο», δηλώνει η Ελένη.
* Το πακέτο ηλεκτρονικού τσιγάρου περιλαμβάνει δύο ηλεκτρονικά τσιγάρα, πέντε αμπούλες αναπλήρωσης, ένα φορτιστή, και κοστίζει από 75 ευρώ μέχρι 120. Μια αμπούλα, περίπου 1 ml –μιλάμε για υγρό με νικοτίνη- αντιστοιχεί περίπου σε ένα πακέτο τσιγάρα. Αν χρησιμοποιήσουμε υγρό χωρίς νικοτίνη, δεν υπάρχει θέμα δοσολογίας. Η νικοτίνη είναι προαιρετική.
* «Το είχα κόψει και το ξανάρχισα», λέει ο Δημήτρης Καλύβας, 23, φοιτητής, για το κάπνισμα. «Καπνίζω από τα 15 μου μέχρι τώρα, κοντά στα οχτώ χρόνια. Κατάφερα να το κόψω για ένα χρόνο. Λόγω άγχους κι αυτά, το ξανάρχισα, λόγω κρίσης. Τώρα, το έχω ξαναξεκινήσει, αλλά σε χαλαρούς ρυθμούς. Από το πακέτο, εν τω μεταξύ, το έχω γυρίσει στον καπνό, και για το οικονομικό σκέλος. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ υποκατάστατα, απλά όταν το έκοψα, το έκοψα μαχαίρι. Πιστεύω ότι είναι στο μυαλό όλα».
* Ο Νίκος Μακρής και ο Γιώργος Κόντος, 29 και 26 αντίστοιχα, είναι καπνιστές. Τους πέτυχα σε κεντρικό καφέ. Άνεργοι.
* «Σε λίγο θα τα κόψουμε όλα», μου είπε ο Νίκος. «Καπνίζω επτά χρόνια. Είχα δοκιμάσει να το κόψω και τα κατάφερα για κάποιο διάστημα. Μετά, πέρασα από πακέτο σε καπνό. Δε σκέφτηκα ποτέ να χρησιμοποιήσω υποκατάστατα. Αυτό που με κάνει να συνεχίζω είναι η συνήθεια. Αλλά, άμα δεν έχουμε λεφτά, θα το κόψουμε. Εν τω μεταξύ, έχει μειωθεί πολύ η ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζω. Τώρα κάνω έναν καπνό σε μια εβδομάδα, παλιότερα σε τρεις ημέρες τον τελείωνα».
* «Καπνίζω δέκα χρόνια», λέει ο Γιώργος. «Δε δοκίμασα ποτέ να το κόψω. Λόγω προβλημάτων κυρίως, είναι το άγχος που με κάνει να συνεχίζω να καπνίζω. Και ο εθισμός. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσω υποκατάστατα. Είτε το ένα κάνεις είτε το άλλο, δεν πρόκειται να το κόψεις. Το τσιγάρο το έχουμε σαν χαλάρωση. Άλλοι έχουν άλλα, εμείς έχουμε το τσιγάρο».
* Ο Γιάννης, 49 ετών, άνεργος, καπνίζει τα τελευταία τριάντα χρόνια, 30 τσιγάρα την ημέρα.
* «Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να το κόψω», μου είπε. «Αυτό που με κάνει να συνεχίζω να καπνίζω είναι η συνήθεια. Ο εθισμός. Εγώ καπνίζω από τα 20. Από κάποιο σημείο κι έπειτα είναι εθισμός, δεν πρόκειται περί απόλαυσης. Δεν έχω σκεφτεί να χρησιμοποιήσω υποκατάστατα. Κάποια στιγμή θέλω να το κόψω. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Τώρα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υποκατάστατα νομίζω ότι δε λένε κάτι. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μου καπνίζουν όλοι και ο ένας επηρεάζεται από τον άλλο, πάντα».
* Στην επόμενη παρέα, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, η Μαρία Παπαδοπούλου και η Ελένη Βορεοπούλου είναι καπνιστές. Ο Γιώργος καπνίζει 20 χρόνια, τα κορίτσια περίπου δέκα.
* «Έχουμε σκεφτεί να το κόψουμε. Και έχουμε δοκιμάσει. Το έχουμε κόψει. Οι λόγοι που μας έκαναν να το ξεκινήσουμε δεν είναι λόγοι άγχους, αλλά συνήθειας», λένε.
~ Η κρίση έχει επηρεάσει τα τσιγάρα που καπνίζετε;
* «Λίγα πράγματα», λέει ο άντρας. «Γύρισα από το πακέτο στο στριφτό, όχι λόγω κρίσης, αλλά λόγω ποσότητας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο το καπνίζω και αυτό, παράλληλα. Από θέμα αντοχής του οργανισμού κάποια διαφορά έχω δει. Οικονομικά, απ’ ό,τι έχω ακούσει από φίλους μου που προσπαθούν συνεχόμενα, ναι, βοηθάει».
* Παρακάτω, ο Κώστας Αγγελόπουλος, καπνίζει εδώ και 75 χρόνια: «Το είχα κόψει δύο χρόνια, αλλά ένας κατάφερε να με πείσει να πάρω τσιγάρο, καίτοι δεν το δεχόμουνα. Συνεχίζω να καπνίζω, γύρω στα 70-75 χρόνια. Το τσιγάρο ξεκινάει από ικανοποίηση, αλλά καταλήγει σε εθισμό. Και τα δύο κάνουν τη ζημιά, και οικονομικώς και από απόψεως υγείας. Τους νέους που σκέφτονται να κρατήσουν τσιγάρο θα τους συμβούλευα να μην το βάλουν στο στόμα τους ποτέ, εξ αρχής. Καλύτερα να μην ξεκινήσεις ποτέ να καπνίζεις, αυτό είναι το φάρμακο».
* Ο Μιχάλης Γεροντάρης έχει το περίπτερο στο τέλος της Αριστομένους. «Το ίδιο μου φαίνεται. Ο κόσμος το τσιγάρο το καπνίζει, δεν το κόβει», λέει. «Η κρίση έχει επηρεάσει στο εξής: έχουν αλλάξει τις μάρκες. Από το ακριβό, παίρνουν το λίγο πιο φτηνό. Αρκετοί έχουν στραφεί στο στριφτό, λόγω οικονομίας, λόγω του ότι βγάζει περισσότερα τσιγάρα. Κατά τα άλλα, ο καπνιστής συνεχίζει να καπνίζει. Γυρίσανε λίγοι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά σύντομα ξαναγύρισαν στο πακέτο ή στριφτό. Αυτό βλέπω».

** Τριφυλία

~ Επισκέψεις Αλευρά σε υγειονομικές μονάδες
 * Την Τριφυλία επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε υγειονομικές μονάδες της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και, πέρα από τις ευχές για το νέο έτος, συζήτησε με τις διοικήσεις, τους εργαζομένους αλλά και πολίτες για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.
* Επίσης, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών, όπου είχε χαλαρή συζήτηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλιας, πριν το τσίπουρο και το μεζέ που ακολούθησε!
* Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του αντιπεριφερειάρχη ήταν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής διοικητής Πάνος Μπόζος. Οι δύο άνδρες είχαν μακράς διάρκειας συνομιλία για θέματα του νοσοκομείου και ακολούθως, μαζί με την πρόεδρο των εργαζομένων Δήμητρα Νικολοπούλου, επισκέφθηκαν χώρους του ιδρύματος και συζήτησαν με εργαζομένους και πολίτες.
* Στη συνέχεια ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπου συζήτησε με τον απερχόμενο διοικητή Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Τα προβλήματα του ΚΑΦΚΑ είναι πολλά και πρέπει τάχιστα να προωθηθούν λύσεις, ώστε να επιτελέσει το έργο του σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. Στον προαύλιο χώρο, ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε και συζήτησε με Διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς και εργαζομένους του ΚΑΦΚΑ.
* Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, το οποίο έχει πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι κτηριακές υποδομές του δεν αρμόζουν σε υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παρά ταύτα, χάρη στο ζήλο που επιδεικνύει το προσωπικό, παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τους ιατρούς Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Κωνσταντίνο Λίτσα.
* Μετά την επίσκεψή του στις υγειονομικές μονάδες ο κ. Αλευράς δήλωσε: «Αυτές τις άγιες μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκεφθήκαμε κοινωνικά ιδρύματα, νοσοκομεία και διάφορους φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά, πιο πολύ από ποτέ, στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Βέβαια, μια συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους κι εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε βάλει στόχο να είμαστε πάντα δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας.
* Εκτός από τις ευχές που ανταλλάξαμε, διαπιστώσαμε και κάποια ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των Μονάδων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανακαίνισης της δομής του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και η κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου 300 τ.μ., που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Επισκεφθήκαμε και το ΚΑΦΚΑ. Αφού η δομή του άλλαξε, νομίζουμε πως η καινούργια θα βοηθήσει ώστε να έχουμε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες… Είναι αναγκαίο να λειτουργήσει σε καλά επίπεδα και με εξοπλισμό και με επιστημονικό προσωπικό, και νομίζω ότι ήδη λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, όχι στον καλύτερο, αλλά λύνει αρκετά προβλήματα της περιοχής».
* Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διαπίστωσε, σημείωσε: «Υπάρχουν και στο ΚΑΦΚΑ και στο Κ.Υ. Πρέπει πλέον το Νοσοκομείο Καλαμάτας να τα λύσει, δεν είναι μεγάλα. Αλλά υπάρχουν προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επιστημονικού προσωπικού. Ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, στο κομμάτι το κοινωνικό της υγείας και της πρόνοιας δεν πρέπει να έχουμε εκπτώσεις, πρέπει να είναι πιο “γαλαντόμα” η Πολιτεία, γιατί οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
 ~ Λύκειο Φιλιατρών
* Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του νέου Λυκείου των Φιλιατρών δήλωσε ο κ. Αλευράς, μετά την επίσκεψή του εκεί. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές το χώρο για να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Όπως είπε, «οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου είναι τον Απρίλιο του 2012 να παραδώσει το έργο. Νομίζω, βαδίζει, τον τελευταίο καιρό, σε γρήγορους ρυθμούς και θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις, για να παραδοθεί στους μαθητές για χρήση από τη νέα σχολική χρονιά».
~ Το φονικό «S» του Λαγκούβαρδου
* Σε δηλώσεις του, από τα Φιλιατρά, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε και στο φονικό «S» του Λαγκούβαρδου: «Έχουμε εξαγγείλει αυτή την περίφημη στροφή, το “S” του Λαγκούβαρδου, το οποίο τόσα χρόνια έχει μείνει ανάθεμα και έχουν σκοτωθεί πολλά νέα παιδιά, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι το έργο αυτό θα γίνει, και θα γίνει! Ήδη ολοκληρώθηκε η μελέτη, περιμένουμε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια και σύντομα, εφόσον πάρουμε την έγκριση, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου».

** Συγχαρητήρια Αποστολόπουλου σε Γεωργόπουλο

~ Για τις επιτυχίες που σημείωσε τελευταία η αστυνομία  * Με αφορμή τις τελευταίες επιτυχίες της Αστυνομίας στην Πελοπόννησο, με κορυφαία την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά και εκβίαζε καταστηματάρχες, αλλά και την εξιχνίαση της δολοφονίας του Αλβανού και της σφαγής του μόλις δύο ετών παιδιού του, στη Μεσσηνία, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, κάλεσε στο γραφείο του στην Τρίπολη το γενικό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, ταξίαρχο Ηλία Γεωργόπουλο, και τον συνεγχάρη προσωπικά για τη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας στις δύσκολες αυτές αποστολές.
 * Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ενημέρωσε το γενικό γραμματέα για τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομίας στην Περιφέρεια και πρόσθεσε ότι εργάζεται μεθοδικά και φέρνει σημαντικά αποτελέσματα, που συμβάλλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
* Σχετικά ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε: «Στο πρόσωπο του ταξίαρχου Ηλία Γεωργόπουλου θέλω να συγχαρώ όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Πελοποννήσου, που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν καθημερινά να εκτελέσουν το καθήκον τους. Παράλληλα, θέλω να συγχαρώ για την αποτελεσματικότητά τους τον αστυνομικό διευθυντή και όλες τις αστυνομικές δυνάμεις της Μεσσηνίας, για τις πρόσφατες επιτυχίες που είχαν στην προσπάθεια πάταξης της εγκληματικότητας».

** Οι Χωραΐτες περιφρουρούν τη ζωή & την περιουσία τους
~ Μιλούν για έλλειψη αστυνόμευσης,  ζητούν και Αστυνομικό Τμήμα
 * Στα χέρια της πήρε η τοπική κοινωνία της Χώρας την προστασία της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων, υποκαθιστώντας κατά μία έννοια την Αστυνομία, αφού ο μοναδικός αστυνομικός της περιοχής βρίσκεται έως το μεσημέρι στον Αστυνομικό Σταθμό, ανήμπορος εκ των πραγμάτων να επέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό.
* Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλήσαμε με μέλος των εθελοντικών ομάδων περιφρούρησης, που άρχισαν τις περιπολίες από το βράδυ της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου και συνεχίζουν καθημερινά, χωρίς να υπολογίσουν ούτε γιορτές ούτε αργίες, καθώς προέχει η ασφάλεια των συμπατριωτών τους και των περιουσιών τους.
 * Η συμμετοχή των εθελοντών ξεπερνά τα 100 άτομα και καθημερινά εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Διάφορα αυτοκίνητα με τους κατοίκους που στελεχώνουν τις ομάδες αρχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους με το που πέφτει το σκοτάδι, έως ότου ξημερώσει. Ανάμεσά τους έμποροι, αγρότες, επαγγελματίες και καταστηματάρχες, οι οποίοι αναγκάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους μετά τη βάρδια που έχουν κάνει.
 ~ Έλλειψη αστυνόμευσης
* Τα όσα μας είπε ο εθελοντής καταδεικνύουν την πλήρη έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή. Μια κατάσταση που ξεκίνησε πριν από χρόνια κι έχει ως αποτέλεσμα, στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα, αυτό των Γαργαλιάνων, να υπηρετούν μόλις 10 άτομα, που έχουν να ελέγξουν μια τεράστια αγροτική περιοχή, με τον πληθυσμό της να πολλαπλασιάζεται κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής ή και των όποιων άλλων αγροτικών εργασιών.
* Υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν λογικό να αρχίσουν τα κρούσματα επιθέσεων από αγνώστους, ακόμη και μέρα μεσημέρι, σε διάφορα σημεία της Χώρας.
* Οι κάτοικοι αγανάκτησαν από τα αλλεπάλληλα περιστατικά και σε συναντήσεις που είχαν, κατέληξαν στο ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αποφάσισαν να στελεχώσουν εθελοντικά ομάδες περιφρούρησης, που σε χρόνο μηδέν περιόρισαν σημαντικά την εγκληματικότητα.
* Όπως μας είπε το μέλος των εθελοντικών ομάδων (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, αλλά δε δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους), «δυστυχώς υποκαθιστούμε την Αστυνομία. Δε θέλουμε να το κάνουμε, αλλά αναγκαζόμαστε για να προστατέψουμε τις περιουσίες μας. Εμείς θέλουμε να είναι η Αστυνομία εδώ, θέλουμε να γίνει και Αστυνομικό Τμήμα. Δεν μπορούμε μόνοι μας, είναι δύσκολα τα πράγματα.
* Το έργο των ομάδων έδωσε σε κάποιους να καταλάβουν ότι δεν έχουν περιθώρια για παρανομίες».
* Ο ίδιος σημείωσε ότι «δε φτάνουν οι αστυνόμοι» και πρόσθεσε ότι πριν από χρόνια υπήρχαν 7-8 άτομα, που κάλυπταν τις ανάγκες της Χώρας. Και συνέχισε: «Έτσι, μη έχοντας άλλα περιθώρια, βρήκαμε μια λύση ανάγκης, δεδομένου ότι την πραγματική λύση θα δώσει η Αστυνομία, της οποίας επιθυμούμε τη διαρκή και μόνιμη παρουσία στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις δουλειές μας, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Δε νοείται κατάσταση να παρακαλάμε τον αστυνομικό να έλθει σε συμβάν κι αυτός να μην μπορεί να επέμβει, επειδή είναι μόνος του στο σταθμό. Πού είναι η Αστυνομία, που θα έπρεπε να μας φυλάει;
* Παρά τις αντιξοότητες, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο αντέχουμε».
* Στην προσπάθειά τους, όμως, αυτή δεν είναι μόνοι. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη των περιπολιών τους δέχθηκαν και τη συνδρομή ενός οχήματος ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, τα έξοδα του οποίου καλύπτει ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, τον οποίο ευχαρίστησε το μέλος των εθελοντών.

** Στο  Αρφαρά Καλαμάτας :
* Συνεχίζοντε καθημερινά οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του πρώην Δήμου Αρφαρών , άλλοτε  έντονες και αισθητές , άλλοτε πολύ ασθενείς .-
* Αυξημένη η παρανομία , κλοπές , επιθέσεις , διαρρήξεις σπιτιών κ.π.α. άνομες πράξεις παρατηρούνται - σημειώνουνται καθημερινά στα χωριά πέριξ του τέως Δήμου Αρφαρών , ελλείψη αστυνόμευσης .- Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι έχουν αποφασίσει σιωπηρά στην αυτοπροστασία των περιουσιών και σπιτιών τους με περιπολίες , αποφασισμένοι να φτάσουν σε αυτοδικίες , μέχρι και εκτελέσεις πέρνωντας το νόμο στα χέρια τους , από την αγανάκτησή τους .- Το πρόβλημα με τους τσιγκάνους που ρίζωσαν στην περιοχή είναι καθημερινή πληγή , που σίγουρα θα οδηγήσει τους κατοίκους , να αυτοδικήσουν παίρνωντας το νόμο στα χέρια τους .- Ο Θεός  να βάλλει το χέρι του !

** Κλείνει η Αριστομένους για τ' αυτοκίνητα


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ
 ~ Δημόσια διαβούλευση για τα προβλήματα υλοποίησης του έργου υπόσχεται η Δημοτική Αρχή
 ~ Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας είναι ένα σχετικά εύκολο έργο για να το εξαγγείλεις και σε τελική ανάλυση να το φτάσεις μέχρι την υλοποίησή του, αλλά από εκεί και πέρα αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Η φάση εκτέλεσης του εν λόγω έργου θα θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τόσο την υπομονή των δημοτών και των επαγγελματιών της περιοχής όσο και τις αντοχές του μηχανισμού παραγωγής έργου του Δήμου Καλαμάτας. Σκεφθείτε μόνο την εικόνα της πλατείας υπό κατασκευή και εύκολα θα καταλάβετε τις δυσκολίες που γεννώνται.
 ~ Ορισμένες από αυτές περιέγραψε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Πρώτα πρώτα ξεκαθάρισε ότι τα έργα θα αρχίσουν από τη βόρεια πλευρά της πλατείας. Όλα τα άλλα στοιχεία της ανάπλασης είναι υπό συζήτηση. Γι’ αυτό και θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση πάνω στο θέμα αυτό, προκειμένου να «λειανθούν» οι όποιες διαφωνίες.
~ Μία από αυτές είναι και η σκίαση των καταστημάτων της πλατείας, η οποία θα πρέπει να υπακούει στους νόμους που υπάρχουν γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
~ Πάντως, ο δήμαρχος υπογράμμισε και πάλι χθες ότι, για όσο χρόνο γίνονται τα έργα ανακατασκευής της πλατείας, οι επαγγελματίες δεν πρόκειται να καταβάλουν δημοτικά τέλη.
~ Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα αφορά το γεγονός ότι θα πρέπει να κλείσει για κάποιο διάστημα ένα τμήμα της Αριστομένους, από την Εθνική Τράπεζα έως την οδό Φραντζή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στα δίκτυα της περιοχής. Για την καλύτερη διευθέτηση της κυκλοφορίας σε καθημερινή βάση και την εύρεση εναλλακτικών διαδρομών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (τεχνικό κόσμο, ταξί, Αστικό ΚΤΕΛ). - Πηγή ενημέρωσης  εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας 2012 .-

** Εν όψει περιμετρικής οδού


~ Στο προσκήνιο και πάλι η κυκλοφοριακή μελέτη
 * Στην Καλαμάτα τις επόμενες ημέρες ο συγκοινωνιολόγος Κ. Ζέκκος
 * Η έναρξη των εργασιών τις επόμενες εβδομάδες για την κατασκευή της περιμετρικής οδού Καλαμάτας αναγκάζει, απ’ ό,τι φαίνεται, τη Δημοτική Αρχή να βγάλει από το… ψυγείο την κυκλοφοριακή μελέτη.
* Όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, την ερχόμενη Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στην Καλαμάτα ο συγκοινωνιολόγος Κ. Ζέκκος, ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος, ενώ οι προτάσεις της μελέτης θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα.
* Πάντως, ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι με την κατασκευή της περιμετρικής οδού θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας των οδών Αρτέμιδος, Βασιλέως Γεωργίου και Ακρίτα. «Μια δημόσια διαβούλευση βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Όταν μια πρόταση υποστηρίζεται τεχνικά, το έργο γίνεται πιο εύκολο», σημείωσε ο κ. Νίκας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα αποτελέσματα από τη συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης θα αξιολογούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας κι όπου υπάρχει δυνατότητα, οι προτάσεις που κατατίθενται θα υλοποιούνται.

** Μαραθόπολη


~ Η ομάδα περιφρούρησης έπιασε τον κακοποιό
 * Έναν κακοποιό – επίδοξο διαρρήκτη «συνέλαβε» επ’ αυτοφώρω η ομάδα περιφρούρησης εθελοντών πολιτών χθες τα ξημερώματα στη Μαραθόπολη! Μάλιστα, αυτή είναι η δεύτερη «σύλληψη» κακοποιού από εθελοντές τις τελευταίες μέρες.
* Εδώ και καιρό τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών στην περιοχή της Μαραθόπολης ήταν σχεδόν καθημερινά, αναγκάζοντας τους πολίτες να πάρουν πρωτοβουλίες για φύλαξη της Τοπικής Κοινότητας από μόνοι τους. Έτσι, εθελοντικά, συγκρότησαν ομάδες περιφρούρησης που τη νύχτα κάνουν περιπολίες με αυτοκίνητα ή με τα πόδια. Χθες τα ξημερώματα, η ομάδα περιφρούρησης αντιλήφθηκε πως κάτι ύποπτο συνέβαινε σε σπίτι μέσα στο χωριό και, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, πλησίασαν και είδαν στο μπαλκόνι να είναι δύο άγνωστοι, οι οποίοι επιχειρούσαν να παραβιάσουν το παράθυρο.
* Δεν τα κατάφεραν, ωστόσο, και τότε οι εθελοντές της ομάδας περιφρούρησης έκαναν την «επέμβασή» τους. Τον έναν από τους δύο κακοποιούς μπόρεσαν και τον ακινητοποίησαν, ενώ ο δεύτερος τους διέφυγε. Μαζί με τους δύο ήταν και ένας τρίτος, ο οποίος τους περίμενε σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκε. Αυτόν που «τσάκωσαν» τον παρέδωσαν στην Αστυνομία, την οποία και είχαν ειδοποιήσει να σπεύσει για το περιστατικό. Ο δράστης είναι αλβανικής υπηκοότητας και, όπως τους είπε, διέμενε στην Κόρινθο, ενώ, όπως ακούστηκε στη Μαραθόπολη, έχει συμμετοχή και σε άλλα ποινικά αδικήματα.
* Οι κάτοικοι της Μαραθόπολης είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις περιπολίες, από μόνοι τους, για να προστατεύσουν την οικογένεια και την περιουσία τους, καθώς η έξαρση της εγκληματικότητας και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού!

**"Κούρεμα" στις δαπάνες του Δήμου Καλαμάτας


ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΝ. ΝΙΚΑΣ
 ~ Μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη λόγω κρίσης
 * Με ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων παραγόντων που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Δημαρχείο οριστικοποιήθηκε από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο προϋπολογισμός του 2012.
* Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και την ερχόμενη Τετάρτη θα διεξαχθεί δημόσια διαβούλευση, μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας για τη νέα χρονιά.
* Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το θέμα θα πάει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
 * «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, όχι με βιασύνη, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν χρήματα που λιμνάζουν στο δημοτικό ταμείο. Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία να πληρώνουμε τις οφειλές μας προς τρίτους. Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο, διότι η αγορά έχει στερέψει», σχολίασε ο δήμαρχος.
* Παρουσιάζοντας τη γενικότερη φιλοσοφία που θα διέπει τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς, είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για σημαντική μείωση των εξόδων του Δήμου Καλαμάτας. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να επιβληθεί καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη, κι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί όσο κρατά, όπως υπογράμμισε, η οικονομική κρίση. «Εκεί που θα προσπαθήσουμε να μην υπάρξει πρόβλημα είναι στη μισθοδοσία του προσωπικού και στις ανελαστικές δαπάνες. Όλα τα άλλα κόβονται, σε περίπτωση που χρειαστεί» συμπλήρωσε

**  Πριν 94 χρόνια

- ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη παρά των αλευρεμπόρων διανομή 200 δραμίων αλεύρων κατ’ άτομον προς 1,50 κατ’ οκάν δια δύο διανομάς. Αύριον θα γίνη διανομή άρτου 135 δράμια κατ’ άτομον.
 -  Φρόσω Μπράτζαλη ή Μπουραζάνη αφήρεσεν εκ της οικίας του Νικολάου Χριστοπούλου περί τας 150 δραχμάς. Η δράστις συνελήφθη παρά των αστυνομικών οργάνων, κατεσχέθησαν δε επ’ αυτής και περί τας 100 δραχ. αίτινες και επεστράφησαν εις τον Ν. Χριστόπουλον.
 - ΓΝΩΣΤΟΙ διαρρήξαντες δι’ αντικλείδος το εν Ψάρι μαγειρείον του Γεωργίου Παπαδοπούλου του αφήρεσαν 2 σάκκους σμιγού και ένα σάκκον σίτου.
 - Ο ζωοκλέπτης Αθαν. Μπιχλιμπίδης μεθ’ ενός αγνώστου, ίσως του Ανδρ. Ζευγίτου, έκλεψαν εκ της εν Αρτικίω καλύβης του Διον. Ηλιοπούλου ένα κριόν και άλλα τινά σφάγια. Τα κλαπέντα ανευρεθέντα κατεσχέθησαν.
 - ΑΠΕΘΑΝΕ και εκηδεύθη χθες σεμνοπρεπώς η Παναγιώτα σύζυγος Π. Ρουσοπούλου το γένος Μωράκη. Η μεταστάσα υπήρξε καθ’ όλον τον βίον της πρότυπον χρηστής συζύγου και φιλόστοργου μητρός, δι’ ο και απελάμβανεν αμέριστον την εκτίμησιν της κοινωνίας μας.

**

 ***  ANARTHSEIS IANOYARIOY 2012 :
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
* ** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-

ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΕΙ  ή ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ;?
ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΕΥΡΩΜΑΓΚΕΣ ; ?
                          
**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου