Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας ,  :
 Τρίτη 24  Ιανουαρίου  2012
** ** Πώς κλίνεται το ρήμα πτωχεύω; = Εγώ πτωχεύω, εσύ κερδίζεις, αυτός πλουτίζει, εμείς πεινάμε, εσείς τα τρώτε, αυτοί μας πηδάνε!

*** MΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ .. ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΠΕΙΝΑΜΕ !!


Το ποντικάκι μας ενημερώνει :
**   " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ "
~  Μας έλεγε ο Σωκράτης 436-438 π.χ. .-

*** ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ !:
Την ώρα που τα ποντίκια (Κατσέλη, Χρυσοχοίδης προς το παρόν) πηδούν από το βυθιζόμενο πλοίο προσπαθώντας να βρουν στεριά, το σύστημα ...παίζει τα ρέστα του προκειμένου να εξασφαλίσει τα τοκογλυφικά χαράτσια που φόρτωσε τον Έλληνα.***
- Επιστράτευσε τον πουλημένο τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο και τον έχρισε δοτό πρωθυπουργό.
- Αποκάλυψε τον ρόλο του Σαμαρά και του Καρατζαφύρερη, βάζοντας τους φανερά και ξετσίπωτα να στηρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση των δωσίλογων και των ...αδιάβαστων.
- Διατηρεί σε θέσεις αιχμής τους γραφικούς Παπαρήγα και Τσίπρα, ώστε κατακερματισμένη και παλιομοδίτικη η αριστερά, να αναλώνεται σε ...κούφιες δηλώσεις.
- Γέμισε την χώρα με χιλιάδες λαθρομετανάστες, που την καίρια στιγμή (θυμηθείτε το) θα παίξουν τον ρόλο τους.
- Έστειλε τον άχρηστο πλέον σε αυτούς ...λεφτά υπάρχουν στην Κόστα Ρίκα να παριστάνει τον παράγοντα της σοσιαλιστική διεθνούς και να εκστομίζει ...κοτρώνες.
- Μέχρι και τον φον Σημίτεν ανέσυραν από τα ...αζήτητα, προκειμένου να μας πεί πόσο καλό κάνει στην Ελλάδα το Ευρώ και πόσο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε οι Έλληνες στους "φίλους" μας του ΔΝΤ και της ΕΕ που φροντίζουν για το καλό μας.
Στα σπίτια μας, στις γειτονιές μας, στις δουλειές μας (όσοι έχουμε) το άγχος και η ανασφάλεια ...χτυπάνε κόκκινο.
Οι αγορές μας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και η διασκέδαση μας, περνάει ...στο σπάνια και στο καθόλου.
Τα παιδιά μας κόβουν το φροντιστήριο, τις ξένες γλώσσες, τις διάφορες ενασχολήσεις, σε λίγο και τις σπουδές, εξ αιτίας της ανέχειας και της οικονομικής εξαθλίωσης που μας οδήγησαν.
Οι γέροντες γονείς μας, κοιτάνε με απόγνωση την πετσοκομένη τους σύνταξη και ανησυχούν (κάποτε κλαίγοντας) για το μέλλον μας.
Φτάσαμε με λίγα λόγια στο απροχώρητο, με μία χούντα μέσα και έξω από την χώρα να καθορίζει τις τύχες μας και να ποδοπατεί την περηφάνεια μας.
Τα τηλεοπτικά και τα ...γιάπικα "παπαγαλάκια" προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα γίνονται ...για το καλό μας.
Φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται και όλοι περιμένουμε να πάνε τα πράγματα στο χειρότερο.
Τέλος, όλοι έχουν αρχίσει να λένε : Δεν θα βρεθεί κάποιος ΕΛΛΗΝΑΣ να βάλει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη ;
Εσύ τι λες ;;;     ** Πηγή ΅: Πανδίων Αρκαδικός .-

*** HEDGE FUND MANAGERS AND PAPADEMOS LOCK HORNS‏

*  Hedge funds prepare a wave of litigation to squeeze a better payout from Graecokleptocrats. Hedge funds, pissed off by the persecution of Basil Venitis, refuse to accept a 50% haircut on Greek government bonds. Bondholders are hoodwinked to give up some 100 billion euros of their investment in the pseudovoluntary bond swap, but hedge funds will not participate, case closed, pure and simple. But ratcheting up pressure on hedge funds, Premier Papademos declares he will consider legislation forcing creditors to take losses on their holdings.
 * Venitis asserts the Greek economy does not need haircuts, but taxcuts, and banks cannot participate voluntarily in illegal acts, such as fiduciary imprudency. Bank directors are committed to bank's welfare, and not the public interest. If bankers waive outstanding debts at the expense of the bank, this is a breach of trust and punishable by law. All those bankers, that IIF claims plan to participate in rollovers, might go to jail for violating the fiduciary duty of prudency! The kangaroo justice government of Greece, the most corrupt country in Occident, pressures the banks to participate, but it really opens Pandora's box.
 * The stupidity, brutality, corruption, freak, and kangaroo justice of the disgusting government of Greece cause shock and awe! Most bondholders face an uphill battle in wringing a payment from Graecokleptocrats through the courts, but shrewd funds picking up specific bond issues with investor-friendly smallprint have a much better chance of succeeding.-
.......................................
*** «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γενιές >>   Général De Gaulle
*** Δημήτρης Κωνσταντάρας - Αυτός είναι ο «πόλεμος» κύριε Παπούλια
 « Πόλεμος είναι να δουλεύεις μια ζωή για ένα ξεροκόμματο και κάποια στιγμή να έρχεται αυτός που σου έταζε λαγούς με πετραχήλια και να σου κόβει το μισό από το ξεροκόμματο λέγοντάς σου ότι «συμπάσχει», αλλά πως πρέπει να τον συγχαρείς διότι επιτελεί «πατριωτικό» έργο.
 * Πόλεμος είναι να έχεις πληρώσει μέχρι τελευταία πεντάρα τις ασφαλιστικές σου εισφορές και να έρχεται ο «σοσιαλιστής» να σου κόβει ακόμα κι αυτή την σύνταξη πείνας, να σου ξεφτιλίζει τα γεράματα και όταν διαμαρτύρεσαι να σου αντιγυρίζει - αυτός που καταχράστηκε τους κόπους σου - ότι «δεν υπάρχει σάλιο».- Πανδίων Αρκαδικός .-
Δημήτρης Κωνσταντάρας - Αυτός είναι ο «πόλεμος» κύριε Παπούλια http://www.konstandaras.gr/  .-

*** ΒΙΠΕ Μελιγαλά

~ Θα γίνουν μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία
 * Μετρήσεις στα πυρηνελαιουργεία της ΒΙΠΕ Μελιγαλά θα γίνουν από αύριο έως και την Παρασκευή από κλιμάκιο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς, όταν τέθηκε προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα εκτός ημερησίας διάταξης.
 * Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι «δε θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και η υγεία των πολιτών της περιοχής» και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις από το ΚΕΠΕ και την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, πάνω στις οποίες θα γίνουν οι απαραίτητες προσεγγίσεις και τοποθετήσεις.
* Νωρίτερα το μεσημέρι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αλευράς είχε αναφερθεί στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Σκάλα, για το θέμα της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων.
* Όπως είπε στη συγκέντρωση ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κακώς η ΒΙΠΕ οριοθετήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο, που είναι περικυκλωμένος από χωριά, κακώς συνυπάρχουν στη ΒΙΠΕ επιχειρήσεις διαφορετικού ενδιαφέροντος, αλλά και πως η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων για μία δεκαετία είχε ανοχή.
* Αναφέρθηκε, επίσης, στους επανειλημμένους ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παραβάσεις και παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα, που, όπως είπαν οι κάτοικοι, δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά έδειξαν τη βούληση της Περιφέρειας να λειτουργήσουν τα πυρηνελαιουργεία με βάση τους νόμους.

*** Εξώδικό στη ΔΕΗ για το χαράτσι από φορείς

 * Εξώδικο προς τη ΔΕΗ, από την οποία ζητά να απέχει από κάθε αυθαίρετη και καταχρηστική ενέργεια διακοπής της ηλεκτροδότησης σε εκείνους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το αντισυνταγματικό, όπως το χαρακτηρίζει, χαράτσι, αλλά και σε όσους έχουν καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το χαράτσι, έστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κων. Μαργέλης.
 * Στο εξώδικο δηλώνεται, επίσης, ότι σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης οιασδήποτε δομημένης επιφάνειας, στη Μεσσηνία, λόγω της μη καταβολής του συγκεκριμένου ειδικού τέλους πριν από την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί της συνταγματικότητας των διατάξεων του νόμου που το επέβαλε, όλοι οι φορείς που το έχουν συνυπογράψει θα συμπαρασταθούν με όλα τα νόμιμα μέσα σε κάθε κάτοικο «που θα υποστεί την αντισυμβατική, αυθαίρετη και καταχρηστική συμπεριφορά της ΔΕΗ, ενώ όλοι οι υπεύθυνοι της εταιρείας σας στη Μεσσηνία και οι εντεταλμένοι για τη διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοί σας θα ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως αστικώς και ποινικώς, θα υπέχουν δε την υποχρέωση να αποκαταστήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία που θα προκληθεί από την εν λόγω διακοπή ηλεκτροδότησης και να καταβάλλουν όλες τις σχετικές αποζημιώσεις».
* Σε άλλο σημείο, επισημαίνεται ότι διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι χρήστες αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι», συντελεί στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από πλευράς των εντεταλμένων υπαλλήλων της ΔΕΗ και των άλλων εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως έκθεση σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος, απιστία κ.λπ.

*** ΠΑΣΥ

~ Διαμαρτυρία αγροτών χθες σε Καλαμάτα και Τρίπολη  * ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές, ζήτησαν χθες αγρότες, που συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά. Ήταν η πρώτη από τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει γι’ αυτή την εβδομάδα η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.
* Στο ψήφισμα που παρέδωσαν οι αγρότες στον αντιπεριφερειάρχη, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Διαμαρτυρόμαστε για το βαρύ χαράτσι στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που επιβλήθηκε με το νέο νόμο, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, διεκδικούμε ΕΛΓΑ κρατικό φορέα».
 * Π. Αλευράς
~ «Πρέπει να παλέψουμε μέσα στην Ε.Ε.»
* Οι αγρότες αναφέρθηκαν και σε άλλα προβλήματα του κλάδου τους, με βασικότερα τη μείωση του εισοδήματός τους και την ερήμωση της υπαίθρου, αποδίδοντας ευθύνες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων που τη στήριξαν τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Αλευράς απάντησε πως η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσα σε αυτή πρέπει να παλέψει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Παραδέχθηκε ότι η Ε.Ε. έχει αρνητικά, αλλά πρόσθεσε ότι έχει και θετικά, τα οποία η Ελλάδα δεν αξιοποίησε όπως έπρεπε.
* Ο κ. Αλευράς σημείωσε ακόμη πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που, μεταξύ άλλων, προσπαθεί να προωθήσει τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, με στόχο να μειωθεί η ψαλίδα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. Κάλεσε, επίσης, τους παραγωγούς να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μεγάλους και δυνατούς συνεταιρισμούς, καθώς και να δώσουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων τους, για να γίνουν ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά.
** Αγρότες
~ «Η Ευρωπαϊκή Ένωση  mας έφερε εδώ»
* Από την πλευρά του, το μέλος της ΠΑΣΥ Χρήστος Θεοδωρακόπουλος παρατήρησε: «Ελάτε στα χωριά να δείτε την εγκατάλειψη. Οι άνθρωποι των 45 και των 50 ετών που μένουμε εκεί, αποκαλούμαστε νέοι, γιατί δεν υπάρχουν νεότεροι από μας. Το Αβραμιού έβγαζε 1.000 τόνους σταφίδα. Πόση βγάζει σήμερα; Όσο για την ποιότητα, που μας λέτε, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Από τους πατεράδες μας, εμείς σήμερα καλλιεργούμε καλύτερα και όμως οι τιμές των προϊόντων πάνε όλο και πιο κάτω. Αυτή είναι η “προσφορά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
* Με το συνάδελφό του συμφώνησε και ο Παναγιώτης Λάππας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Χιλιοχωρίων. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έφερε εδώ» σχολίασε, ενώ συμπλήρωσε: «Πρέπει να δούμε τι δυνατότητες έχουμε εμείς που παράγουμε τον πλούτο, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας και να μην περιμένουμε άλλους να μας σώσουν». M.N.

*** Δ. Κουσελάς

~ Η λίστα των μεγαλοοφειλετών συμβάλλει στη διαφάνεια
 * Σε δηλώσεις για τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών της λίστας με τα ονόματα 4.151 φυσικών προσώπων-μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, τα οποία οφείλουν συνολικά περίπου 15 δισ. ευρώ, προέβη ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αν και καθυστέρησε επί μήνες, η δημοσιοποίηση αυτή είναι αναμφίβολα θετική:
-συμβάλλει στη διαφάνεια και στην απαραίτητη ενημέρωση των πολιτών για το ποιοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες που επί χρόνια στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν πολύτιμους πόρους από το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο.
-εκφράζει, πιστεύω, την αναγκαία ισχυρή πολιτική βούληση και για την είσπραξη, το ταχύτερο, των αντίστοιχων οφειλών.
 * Η δημοσιοποίηση ονομάτων είναι το πρώτο βήμα. Το ζητούμενο είναι η είσπραξη των οφειλόμενων δεκάδων δισ. ευρώ. Για να διασφαλιστεί όμως η είσπραξη, πέραν της αυτονόητης πλήρους εφαρμογής όσων νομοθετήθηκαν με το νόμο 3943/2011, είναι επείγον και επιτακτικά αναγκαίο να λυθούν δυο σημαντικά ζητήματα:
* Πρώτο, πρέπει το ταχύτερο να κλείσει το “παράθυρο”, που άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2011 με την τροποποίηση του Άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μια ρύθμιση που επιτρέπει σε αρκετούς από τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρ’ ότι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται, να αφήνονται στη συνέχεια ελεύθεροι από τα δικαστήρια.
* Δεύτερο, πρέπει, επιτέλους, να θεσπιστεί η επίσπευση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων μεγαλοφειλετών, για φόρους που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ, με έκδοση και της απόφασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 μηνών».

*** Περιφερειακό Συμβούλιο

~ Σε επόμενη συνεδρίαση η απόφαση για την Φαλάνθη
 * Σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε θα υπάρχει και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα συζητηθεί το ζήτημα της εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα σε Φαλάνθη και Χωματερό, σύμφωνα με όσα αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
* Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου τέθηκε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, χαρακτηρίστηκε από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη ως ανοιχτής διαβούλευσης.
 * Όπως αποφασίστηκε, θα συζητηθεί το θέμα αφού θα υπάρχει και η αρμόδια υπηρεσιακή εισήγηση και οι προτάσεις των Δήμων και των φορέων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και το Τμήμα Μεταλλείων του ΕΜΠ, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ, όπως είπε ο κ. Τατούλης, θα στείλει προσωπική επιστολή στους αρχηγούς των κομμάτων, περιμένοντας με μεγάλη αγωνία την άποψη του αυριανού πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, ο οποίος γνωρίζει και τα προβλήματα της περιοχής. Τέλος, πρότεινε τη σύσταση εξαμελούς επιτροπής, με πρόεδρο τη θεματική αντιπεριφερειάχρη Ντίνα Νικολάκου, που θα παρακολουθεί το θέμα.
 Αρνητικοί στην επένδυση
* Κατά της επένδυσης τάχθηκαν οι δήμαρχοι Πύλου – Νέστορος Δημ. Καφαντάρης και Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι με την «επένδυση», όπως τη χαρακτήρισαν, θα θιχτεί ανεπανόρθωτα ο υδροφόρος ορίζοντας, που υδρεύει περί τους 20 οικισμούς, θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής, που έχει στρέψει την ανάπτυξή της στον τουρισμό και τη γεωργία, ενώ έθιξαν και το ζήτημα της μεταφοράς του λιγνίτη, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη άσχημο οδικό δίκτυο.
* Την ίδια άποψη εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημ. Δράκος. Όπως ανέφερε, η περιοχή έχει στραφεί στον τουρισμό και στη γεωργία και ταυτίστηκε με τις αιτιάσεις των δύο δημάρχων. Χαρακτήρισε τη ΜΠΕ ως χειρότερη από κάθε άλλη που έχει παρουσιαστεί και πρόσθεσε ότι οι ποσότητες του λιγνίτη δε φθάνουν για περισσότερες από 8 ημέρες για την τροφοδότηση της ΔΕΗ.
* Δήλωσε αντίθετος και ζήτησε να μην ανατραπούν τα δεδομένα που υπάρχουν.
* Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Νικ. Γόντικας, προέβλεψε ότι η Πελοπόννησος θα μεταβληθεί σε 20-30 χρόνια σε κρανίου τόπο, λόγω της ληστρικής εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στην επένδυση και επέρριψε ευθύνες στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους ΟΤΑ, που στηρίζουν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 Θαν. Πετράκος
* Σύμφωνα με τον Θαν. Πετράκο, η σημερινή εταιρεία είναι άγνωστη, υπήρξε αντίδραση μόνο από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και όχι από τη δευτεροβάθμια, ενώ αυτή η επιδρομή συμπίπτει με την προοπτική ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας. Ανέφερε ότι είναι πρόχειρη και ιδιοτελής η άποψη του άγνωστου επενδυτή, η επένδυση δε θα προσφέρει, ενώ παρατήρησε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας προκύψουν θα είναι πολύ λίγες σε σχέση με εκείνες που θα χαθούν στην περιοχή από το Πεταλίδι έως την Κορώνη. Αντί για οικονομικό όφελος, θα προκύψει οικονομική καταστροφή, σχολίασε.
* Νωρίτερα, τις απόψεις τους είχαν εκφράσει ο πρώην δήμαρχος Κορώνης Δημ. Βεργόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Πεταλιδίου, νυν αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γ. Στραβόλαιμος, ο τέως δήμαρχος Νέστορος και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος Τάσος Τσορώνης και η αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Πελαγία Λευτάκη. Την άποψή του κατέθεσε και ο κ. Γ. Γιαννούτσος, πρώην εργαζόμενος στη ΔΕΗ, ο οποίος ανέφερε ότι η αναμενόμενη ποσότητα λιγνίτη είναι ικανή να τροφοδοτήσει μια μονάδα για 8 μόλις ημέρες.
 Ντίνα Νικολάκου
* Από πλευράς πλειοψηφίας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, επιτέθηκε στον κ. Πετράκο λέγοντας πως η πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι ο επενδυτής αλλά μόνο για το δημόσιο συμφέρον, ενώ υπογράμμισε πως «κανείς άλλος, πλην του κ. Γόντικα, δε μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, είτε ο ίδιος είτε ο πολιτικός φορέας τον οποίο εκπροσωπεί».
* Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Μελέτη θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, θα ακουστούν οι απόψεις που υπάρχουν και η απόφαση θα είναι πολιτική, όχι υπηρεσιακή, και τεκμηριωμένη.
* Τέλος, σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δε θα είναι απέναντι στη γνώμη των πολιτών». X.X.

*** Γιώργος Μαρκόπουλος

~ «Ένα βραβείο πρέπει να σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος»  * Το βραβείο ποίησης απονεμήθηκε ομόφωνα φέτος στο Μεσσήνιο Γιώργο Μαρκόπουλο για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Κρυφός κυνηγός», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
* Ο ποιητής, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, είπε χαρακτηριστικά για την ποίηση: «Το να ασχολείται κάποιος με αυτό που αγαπά, οπωσδήποτε του φέρνει πολύ μεγάλη χαρά», ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε πως «ένα βραβείο πρέπει να σε κάνει να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να προσπαθείς ακόμα πιο πολύ».
* «Ο κρυφός κυνηγός» είναι μία συλλογή που προσπαθεί να δει τον ανθρώπινο πόνο και τη ζωή από τις φόδρες», ανέφερε ο ποιητής για το έργο του, ενώ πρόσθεσε πως έχει αρκετά βιωματικά στοιχεία.
* Με πολύ θετικά λόγια σχολίασε τη νέα γενιά ποιητών και είπε: «Η ποίηση, κατά τη δική μου άποψη, άρχισε πάλι να ανθεί με τα παιδιά που άρχισαν να γράφουν λίγο πριν το 2000 μέχρι και σήμερα. Γράφονται πολύ σπουδαία πράγματα. Πνέει ένα ευεργετικό αεράκι που μας αγγίζει ήδη και προσωπικά μου θυμίζει εκείνο το αεράκι των ποιητών της δικής μου εποχής, τη δεκαετία του 1970».
* Όσο για το αν μπορεί η τέχνη να είναι απούσα σε περιόδους κρίσης, ο Γιώργος Μαρκόπουλος είπε με το δικό του τρόπο: «Οι καλλιτέχνες και η τέχνη είναι σαν τα ψαράκια που προσπαθούν να τα πιάσουν στο δίχτυ, όμως εκείνα βρίσκουν πάντα τρύπες και βγαίνουν. Ό,τι και να γίνεται με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, είναι τόση η ομορφιά αυτού του τόπου, που τίποτε δε χάνεται, φτάνει να έχει κανείς μάτια να τα βλέπει».
* Ανάμεσα στους βραβευμένους και ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος έλαβε κατά πλειοψηφία το Βραβείο Διηγήματος- Νουβέλας στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011, για το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.
* «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά γι’ αυτή τη βράβευση και την επιλογή του βιβλίου», δήλωσε ο συγγραφέας, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. «Θεωρώ σημαντικό το ότι βραβεύεται ένας πεζογράφος που είναι νέος συγγραφικά, ο οποίος ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα με το διήγημα και ότι βραβεύεται ένα βιβλίο που καταπιάνεται με τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».
* Το βιβλίο «Κάτι θα γίνει, θα δεις» όπως ο ίδιος ανέφερε, γράφτηκε με πολιτικό αισθητήριο, με κοινωνική ευαισθησία, χωρίς ενδοσκόπηση, χωρίς να αναπαράγει προπαγανδιστικά κλισέ και χωρίς να υποκύπτει σε καμία ιδεολογική στράτευση.
* Για την πολυετή ενασχόλησή του με το συγκεκριμένο έργο, είπε: «Ουσιαστικά είναι η επιβράβευση μιας πολυετούς προσπάθειας, καθώς μου πήρε αρκετά χρόνια η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου. Το μήνυμα, δηλαδή, είναι ενθαρρυντικό, καθώς κάποια στιγμή οι κόποι σου επιβραβεύονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, χωρίς αυτό πάντα να σημαίνει και κάποιο βραβείο». B.Π.

*** "Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας"

~ Κριτική στα «έργα και τις ημέρες» της Δημοτικής Αρχής
 * Έντονη κριτική στα «έργα και τις ημέρες» της Δημοτικής Αρχής, αλλά και στα πεπραγμένα του δημάρχου Παν. Νίκα, τον πρώτο χρόνο της θητείας τους, άσκησε προχθές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά την κοπή της πίτας του συνδυασμού «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Rex».
* «Στα προφορικά», παρατήρησε, «ο Παναγιώτης Νίκας τα πηγαίνει καλά. Ένα χρόνο, όμως, και με δείγμα... γραφής από την άσκηση των καθηκόντων του, οι δημότες δικαιούνται να έχουν ουκ ολίγα παράπονα από τη διοίκησή του... που ξεπερνά ακόμη και αυτούς τους ομολόγους του των ολιγαρχικών καθεστώτων.
 * Τι να πρωτοθυμηθούμε; Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει άλλες στοιχειώδεις λειτουργικές του ανάγκες, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών του, διαθέτει δεξιά και αριστερά χρήματα για επικοινωνιακά... πυροτεχνήματα σε διάφορες γιορτές και κονδύλια για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτικών του συμβούλων, μοιράζοντας αφειδώς τίτλους και καρέκλες! Επίσης, ένα χρόνο τώρα κυρίαρχο στοιχείο της δράσης του είναι η προσωπική του προβολή, μετατρέποντας έτσι το Δήμο σε προσωπικό του φέουδο, δηλαδή, ένα μικρό δημαρχιακό “Βατικανό”, και το κυριότερο, έχει μεταβληθεί, κυρίως, το γραφείο του σε κέντρο εξυπηρέτησης των φίλων της παράταξής του.
* Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος, αντί να δώσει το λόγο στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες να ιεραρχήσουν τα έργα που απαιτούνται στην περιοχή τους, σύμφωνα με το νόμο (για να εκφραστεί έτσι ατόφια η λαϊκή βούληση, σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο το λόγο άξιο και τη θεωρία πράξη), αυτός προτίμησε να φτιάξει ένα πρόγραμμα στηριγμένο στο “ενός ανδρός αρχή”! Και το χειρότερο είναι ότι και οι δελφίνοι του δημάρχου συμπεριφέρονται με την ίδια απαράδεκτη και εγωιστική συμπεριφορά στην προσπάθειά τους να τον μιμηθούν. Ένας εξ αυτών ξεπέρασε προ ημερών τα όρια της ευπρέπειας, απαντώντας σε εύστοχες επισημάνσεις συναδέλφων της παράταξής μας».
* Για το έργο της Δημοτικής Αρχής, το οποίο χαρακτήρισε ως «ανύπαρκτο», ο κ. Μπρεδήμας τόνισε: «Έτσι, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη της δημαρχοντίας του Παναγιώτη Νίκα, εντούτοις τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα θητείας του μόνο θετικά δεν είναι.
* Αν και πολλές φορές έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για καίρια θέματα του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία έτυχαν ευρείας αποδοχής, τα αντιπαρήλθε. Τα θέματα αυτά είναι: κυκλοφοριακό, εγκληματικότητα, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (μελέτες Ασπροχώματος, Βέργας, Μαντίνειας), θεσμοθέτηση της ώρας του δημότη, μη πληρωμή τελών από νέους επαγγελματίες για δύο χρόνια, διεύρυνση του έργου του δημοτικού παντοπωλείου και της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Καλαμάτας. Η παράταξή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι με λόγια, αλλά με έργα, υλοποίησε τις προεκλογικές εξαγγελίες μας, προσφέροντας ως ελαχίστη συμβολή το ποσόν των 4.000 ευρώ, προερχόμενα από νόμιμες αποζημιώσεις μας στο Δ.Σ.
* Επίσης, κατ’ επανάληψη του προτείναμε να εφαρμόσει τον καλλικράτειο νόμο για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη. Ουδέν έπραξε. Αγωνιστήκαμε για την “απελευθέρωση” της πλατείας Ελευθερίας. Αγωνιστήκαμε να πείσουμε το δήμαρχο να μην πραγματοποιηθεί η δήθεν αναποτελεσματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, για την οποία θα ξοδευτούν 3 εκατ. ευρώ, που μπορούσαν να διατεθούν για έργα ανάπλασης εκτός του κέντρου της πόλης. Και το χειρότερο είναι ότι καταστρέφεται το πλακόστρωτο έργο τέχνης του δαπέδου. Ξεσηκώθηκαν οι πάντες και μόνον ο δήμαρχος παραμένει ασυγκίνητος. Αγωνιστήκαμε για να μην μπει το άδικο λουκέτο στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας (“Μούστου”- “Μπακόγιωργα”), που κατέστησε πρόσφυγες 200-300 συμπολίτες μας μέσα στην ίδια τους την πόλη. Αγωνιστήκαμε για την επαναφορά του παραδοσιακού πανηγυριού της Υπαπαντής που πεισμόνως αρνείται ο δήμαρχος, καίτοι, όχι μόνον Καλαματιανοί αλλά και οι Μεσσήνιοι γενικότερα το απαιτούν.
* Αγωνιστήκαμε για την ανέγερση του μνημείου των εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τους Γερμανούς κατακτητές στο χώρο του πρώην 9ου Συντάγματος για να τιμήσουμε και αυτούς, αλλά και γενικότερα την Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των κατακτητών. Αγωνιστήκαμε για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Δήμου. Χαρακτηριστική η περίπτωση της μεγάλης δωρεάς δύο ακινήτων του Αλαγόνιου ευεργέτη Αναστασόπουλου.
* Σημαντικές ήταν οι προτάσεις μας που υλοποιήθηκαν, όπως η ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας, οι βιοκλιματικές αναπλάσεις, η δωρεάν μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ για την προστασία των ακτών από τη διάβρωση στην περιοχή Μαντίνειας. Τέλος, προτείναμε τη μείωση των δημοτικών τελών στα δημοτικά διαμερίσματα Άριος, Θουρίας και Αρφαρών. Ο δήμαρχος, όμως, “αγρόν αγοράζει”… και προτάσσει πάντοτε το πιστεύω του, που είναι “η ενός ανδρός αρχή”». Α.Π.

*** Η Μεσσήνια Ι. Κοντούλη επικεφαλής των Οικολόγων

 * Έξοδος προς τα εμπρός και ανανέωση στους Οικολόγους Πράσινους, με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο να μένει εκτός της δυάδας των εκλογικών επικεφαλής του κόμματος. Η Μεσσήνια Ιωάννα Κοντούλη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος θα τεθούν επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις προσεχείς εκλογές. Η πρώτη θα είναι επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας, ενώ ο δεύτερος επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
* Αυτό αποφασίστηκε στο διήμερο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων με στόχο την ανάδειξη των εκπροσώπων του κόμματος, αλλά και την αποσαφήνιση της πολιτικής πλατφόρμας του προεκλογικού αγώνα.
 * Η Ιωάννα Κοντούλη, μητέρα δύο παιδιών, τοπογράφος μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο περιβάλλον και την ανάπτυξη και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων από το 2003, επικράτησε του Μιχάλη Τρεμόπουλου, με διαφορά 23 ψήφων, ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, επικράτησε του Νίκου Μυλωνά με μόλις 4 ψήφους.
* «Αποδείξαμε ότι είμαστε αυτό που λέμε, ένα κόμμα μη αρχηγικό, χωρίς αρχηγίσκους και αρχηγικές πυραμίδες, ένα κόμμα συλλογικό, με ανθρώπους δραστήριους που λειτουργούν συμπληρωματικά», είπε η κα Κοντούλη, μιλώντας, μετά τη νίκη της, από το βήμα του συνεδρίου.
* «Ο τρόπος που δεχτήκαμε το αποτέλεσμα», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά την εκλογή του, «δείχνει ότι είμαστε απλοί καθημερινοί πολίτες σαν όλους αυτούς που πλήττονται από την κρίση και όχι επαγγελματίες πολιτικοί. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη προσπάθεια για να αναδείξουμε το πραγματικό δίλημμα για τη χώρα, δηλαδή, εάν η Ελλάδα θα αλλάξει πορεία και θα μείνει στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ή αν θα συνεχίσει το δρόμο που την οδηγεί στη Λατινική Αμερική της δεκαετίας του ‘70».
* Με το εκλογικό τους συνέδριο, οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν τις βάσεις της εκλογικής εκστρατείας τους, με γνώμονα, όπως ειπώθηκε, το πώς η χώρα θα μπορέσει να βιώσει μία δίκαιη και βιώσιμη έξοδο από την κρίση.

*** Την πίτα τους έκοψαν οι πολύτεκνοι της Τριφυλίας


* Όμορφη ήταν η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.
 * Πολύτεκνοι από ολόκληρη την Τριφυλία με τις οικογένειές τους ήταν εκεί, για να γιορτάσουν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος.
 * Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, αφού σημείωσε τη χαρά του που συμμετέχει στην εκδήλωση, ανέφερε: «Ερχόμαστε εδώ με άδειο πορτοφόλι, αλλά με πλούσια καρδιά! Δεν έχουμε να συνεισφέρουμε, παρά την αγάπη μας, την εκτίμησή μας, τη συμπαράστασή μας σε όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από το Σύλλογο και ειδικά αυτή την περίοδο».
 * Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κώστας Κωνσταντόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι πολύτεκνοι πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στο κοινωνικό σύνολο. Γίνεται προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης των πολυτέκνων ως κοινωνικά ευνοούμενων, κάτι που είναι αναληθές και σκοπό έχει να δημιουργήσει αντιθέσεις.
 * […] Καλούνται να πληρώσουν εκείνοι που πιθανόν έχουν τη λιγότερη ευθύνη. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Κάθε πλήγμα σε αυτήν αποσαρθρώνει την κοινωνία.
 * […] Ο Σύλλογος κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη συνέπεια στις υποχρεώσεις του. Στην προσπάθεια αυτή έχει ανάγκη από τη συμμετοχή των μελών. Η παρουσία τους μας ενισχύει, μας ενδυναμώνει και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε.
 * Για όσους δεν ξέρουν, ο Σύλλογος καλύπτει όλη την Τριφυλία. Δεν έχει υπαλλήλους, όπως άλλοι μεγάλοι Σύλλογοι και οι διάφορες δουλειές γίνονται από το Δ.Σ. Οι πόροι είναι οι συνδρομές των μελών και μ’ αυτές καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδα...».
 * Ακολούθησε μπουφές με γευστικά γλυκίσματα και εδέσματα! Η πίτα ήταν προσφορά του αρτοζαχαροπλαστείου «Χρόνης και Ευθυμία».

*** Η αναπάντητη επιστολή για οικονομικό έλεγχο


~ Το έργο της Εκκλησίας για τους πολυτέκνους
 * Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πολυτέκνων Τριφυλίας, ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο έργο της τοπικής Εκκλησίας και την προσφορά της προς τους πολύτεκνους, καθώς και στην αναπάντητη, ακόμα, επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών για οικονομικό έλεγχο στη Μητρόπολη!
 * Παίρνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του Συλλόγου, που είχε πει πως οι πολύτεκνοι κατασυκοφαντούνται, σημείωσε: «Δεν έχει κατασυκοφαντηθεί μόνον ο Σύλλογος και οι πολύτεκνοι εν Ελλάδι, αλλά και εκείνοι που στηρίζουν παντοιοτρόπως, υλικώς, ηθικώς, πνευματικώς, λόγοις και έργοις, την ιδιαίτερη αυτή ευλογία του Θεού για κάποιους εκ των συνανθρώπων μας. Έτσι, λοιπόν, μία από τις πολλές συκοφαντίες είναι και εις βάρος της Εκκλησίας και μάλιστα της τοπικής. “Τι κάνει η Εκκλησία για τους πολύτεκνους”; Κι εγώ, με λίγα λόγια, θα σας πω τη διαρρεύσασα τετραετία τι έκανε η τοπική μας Εκκλησία για τους πολύτεκνους».
 * Συνεχίζοντας ο Μητροπολίτης είπε πως κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου κάθε χρόνο στη γιορτή των Χριστουγέννων περιάγεται δίσκος για τους πολύτεκνους και ο δίσκος αυτός στη φτωχοτάτη Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας έχει αποδώσει τα εξής ποσά: το 2007: 4.021 ευρώ, το 2008: 2.784,60 ευρώ, το 2009: 3.215,42 ευρώ και το 2010: 2.910,56 ευρώ. Σύνολο 12.931,58 ευρώ. Από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων της Ε.Ε. εδόθησαν: το 2007: 50.000 κιλά ζυμαρικά και 35.812 κιλά ρύζι, το 2008: 7.489 κιλά τυρί φέτα και 17.500 κιλά ζυμαρικά, το 2009: 3.600 κιλά τυρί φέτα, 18.571 κιλά ρύζι και 29.183 κιλά ζυμαρικά, το 2010: 23.000 κιλά ρύζι και 46.000 κιλά ζυμαρικά και το 2011: 61.000 κιλά ρύζι, 88.300 κιλά ζυμαρικά και 4.415 κιλά τυρί φέτα. Επίσης, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως εδόθησαν για τους πολύτεκνους 45.815 ευρώ.
 * Για την επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, υποστήριξε: «Τέσσερες Απριλίου του 2011 έστειλα στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση παρακλητική που λέγω “παρακαλώ, θα ήθελα να ηρθείτε στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας, η οποία είναι προέκταση δική σας, να κάνετε οικονομικό έλεγχο των ετών που επιτρέπει ο Θεός να Αρχιερατεύω, από το 2007 μέχρι και το 2011”. Δεν είχαν την ευαισθησία να μου στείλουν μια απάντηση, να πούνε δεν μπορούμε ή αργότερα ή οτιδήποτε άλλο. Απεναντίας, με θλίβει το γεγονός ότι ο γραμματεύς αυτής της Επιτροπής είναι Κυπαρίσσιος. Και είχε έρθει εδώ πέρα και γνωριστήκαμε και από τη στιγμή που τον εγνώρισα, εγώ εξαφανίστηκα γιατί δεν ήθελα να πουν “ε, Κυπαρίσσιος ο γραμματεύς, ο δεσπότης με τον Κυπαρίσσιο τα κάναν τάτσι μίτσι κότσι και πλακάκια…”. Απεναντίας, το ίδιο είχα σκοπό να κάνω και τώρα. Αν όριζαν, π.χ., ότι θα ήρχοντο από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 20 για να γίνει ο οικονομικός έλεγχος, όχι μόνον του ταμείου της Μητροπόλεως, αλλά και του Γ.Φ.Τ., πάλι θα έφευγα, για να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Όμως, εγώ θα στείλω πάλι και θα πω “όπως σας είχα πει και σας είχα γράψει πέρυσι, επανέρχομαι και παρακαλώ να ’ρθείτε να κάνετε έλεγχο και σε ’μας για να δείτε την πλήρη διαφάνεια των όσων έχουμε”.

***  Για τα νομικά πρόσωπα


~ Σύσκεψη για τη χάραξη στρατηγικής και έργων
 * Συνάντηση είχε χθες το πρωί ο δήμαρχος Παν. Νίκας με τους αντιδημάρχους και τους διευθυντές του Δήμου Καλαμάτας. Κατά τη διάρκειά της, αφού τους ευχήθηκε καλή δύναμη, τους τόνισε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν το 2012, με κυρίαρχα αυτά που απορρέουν από την οικονομική κρίση. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού των Διευθύνσεων με σκοπό την ενημέρωση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Νομικών Προσώπων του Δήμου.
* Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των νομικών Προσώπων του Δήμου.
 * Περιγράφοντας σε δηλώσεις του ο δήμαρχος τον «οδικό χάρτη» με τον οποίο θα κινηθούν τη νέα χρονιά τα Νομικά Πρόσωπα, έθεσε για το κάθε ένα από αυτά τις εξής προτεραιότητες:
* Για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) προτεραιότητα αποτελούν οι προτάσεις για ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με πρώτο την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας και την οριστική επίλυση του ζητήματος της λυματολάσπης. «Αυτό είναι στρατηγικά το πρώτο θέμα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Μείζον θέμα είναι και η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Πήδημα έως την Καλαμάτα. Στη συνέχεια ζήτημα προς επίλυση αποτελεί αυτό της μεταφοράς νερού. Άλλα ζητήματα στρατηγικής φύσεως είναι η επίλυση του προβλήματος με το Δήμο Δυτικής Μάνης, που οφείλει 250.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας και τα οποία έχουν πληρώσει οι Καλαματιανοί. Αποκλείεται να λειτουργήσει ο αγωγός από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις Κιτριές, αν δεν πληρωθούν αυτά τα χρήματα.
* Επίσης, πρέπει να δούμε το θέμα με το τέλος της Μεσσήνης που πληρώνει για τη χρήση του Βιολογικού Καθαρισμού. Κι αυτό το θέμα πρέπει να κλείσει με αναθεώρηση της συμφωνίας ή προσφυγή στη διαιτησία. Όλα αυτά τα ζητήματα με τους γειτονικούς Δήμους θα τα δούμε με ένα πνεύμα συναντίληψης, συνεργασίας και δικαιοσύνης. Αλίμονό μας, αν οι Δήμοι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν πρόκειται να σηκώσουμε καμιά παντιέρα.
* Τέλος, στη ΔΕΥΑΚ, θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά την πολιτική νερού για το Δήμο Καλαμάτας. Κεντρική Αγορά, “Φάρις” και Φορέας θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους σε δόσεις και στην περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται, θα τους κόβεται το νερό. Ο δε Δήμος θα πληρώνει στη ΔΕΥΑΚ νερό με τιμή μειωμένη κατά 50% της τιμής που πληρώνουν τα σπίτια».
* Για την κοινωφελή επιχείρηση «Φάρις», ο δήμαρχος είπε: «Πέρα από την οικονομική συγκράτηση, η κατεύθυνση είναι να επεκταθούν οι σχολές στους Δήμους που εντάχθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας. Και βεβαίως, θα πρέπει να δουλέψουν με μεγάλη ένταση τα ευρωπαϊκά προγράμματα του υπουργείου Πρόνοιας και Εργασίας.
* Για την ΚΑΚ, σημαντικά θέματα είναι το πάρκινγκ και η καθαριότητα του χώρου της, αλλά και το θέμα των φωτοβολταϊκών».
* Τέλος, ο κ. Νίκας είπε ότι ετοιμάζεται από το Δήμο Καλαμάτας μια σημαντική παρέμβαση στους χώρους υγιεινής των σχολείων.- Α.Π.

*** Απόσυρση τροχαίου υλικού Πελοποννήσου

TΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ
 * Ποιος θα το πίστευε ότι η ολοκλήρωση του έργου της ριζικής ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου – Τρίπολης- Καλαμάτας θα συνέπιπτε με την παύση λειτουργίας της και τα μόνα τρένα που θα κυλούσαν πάνω της θα ήταν οι συρμοί απόσυρσης του τροχαίου υλικού από το καταργηθέν δίκτυο, κλείνοντας έτσι την 120ετή ιστορία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο.
* Μετά την επαίσχυντη απόφαση για εγκατάλειψη του δικτύου Πελοποννήσου τον Ιανουάριο του 2011 και αφού ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση του τεχνολογικού εξοπλισμού από το Μηχανοστάσιο Καλαμάτας, την κεντρική μέχρι τότε επισκευαστική βάση και έδρα του τροχαίου υλικού, ακολούθησε η απομάκρυνση των τρένων, καθώς ο χώρος κρίθηκε επισφαλής για τη φύλαξή τους.
 * Οι περισσότερες αυτοκινητάμαξες τύπου RAILBUS μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς σε Πύργο και Πάτρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις μοναδικές γραμμές τοπικού χαρακτήρα που απέμειναν σε λειτουργία στις δύο πόλεις. Δύο από αυτές μεταφέρθηκαν οδικώς, με ειδικό όχημα, στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ Πειραιά, μιας και αδυνατούσαν να κινηθούν λόγω σοβαρών βλαβών ή εκτροχιασμών.
* Τα εμπορικά βαγόνια μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς σε ασφαλή χώρο εναπόθεσης του ΟΣΕ την Τρίπολη, ενώ οι αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ – 1 και ΜΑΝ-4 και οι περισσότερες δεζελάμαξες τύπου ALCO μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στους Αγίους Αναργύρους και κατόπιν οδικώς σε στεγασμένους χώρους του Μηχανοστασίου Πειραιώς Ρέντη, όπου και αποθηκεύθηκαν.
* Τα δρομολόγια αυτά έγιναν σταδιακά το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2011, με το βροχερό καιρό να δίνει το δικό του πένθιμο τόνο σε αυτήν την άχαρη διαδικασία. Ειδικά οι συρμοί από 3 ή 4 συζευγμένες αυτοκινητάμαξες τύπου ΜΑΝ που διέσχισαν για τελευταία φορά την ορεινή ενδοχώρα της Πελοποννήσου, παρά το εντυπωσιακό τους μέγεθος, αποτέλεσαν μια εξόχως μελαγχολική εικόνα, προκαλώντας τη θλίψη και την απογοήτευση των κατοίκων της υπαίθρου, που, ενώ περίμεναν επί χρόνια το τρένο να επανέλθει, τελικά αυτό ήρθε, αλλά για το στερνό, αποχαιρετιστήριο σφύριγμα.
* Η ιστορία, δυστυχώς, δε θα καταγράψει εκείνο το γεροντάκι στους Χράνους Αρκαδίας, που παρά τη βροχή και την πρωινή ομίχλη βγήκε για να δει το τελευταίο τρένο και κάτω από την ομπρέλα του, βουρκωμένος και με ραγισμένη φωνή, κατάφερε μόνο να ψελλίσει: «Μα, πού τα πάτε τα τρένα, ρε παιδιά;».
 Μηχανοστάσιο Καλαμάτας
* Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011, στις 13.15 το μεσημέρι, αναχώρησε από την Καλαμάτα ο τελευταίος συρμός απόσυρσης του τροχαίου υλικού της Πελοποννήσου και κλειδώθηκε ο σταθμός και το Μηχανοστάσιο Καλαμάτας, ρίχνοντας έτσι την αυλαία στα 120 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του δικτύου.
* Προηγήθηκε η επί δύο μήνες διαδικασία απομάκρυνσης όλου του υλικού, που περιλάμβανε τόσο τον τεχνολογικό εξοπλισμό (μηχανήματα, εργαλεία, ανταλλακτικά) όσο και το εν ενεργεία τροχαίο υλικό του δικτύου Πελοποννήσου. Το υλικό μεταφέρθηκε σε άλλες μονάδες του ΟΣΕ στην υπόλοιπη χώρα, που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο, ενώ μεγάλο μέρος αυτού εναποτέθηκε στο Μηχανοστάσιο Πειραιώς Ρέντη.
* Στο Μηχανοστάσιο Καλαμάτας απέμειναν μόνο κάποιοι εκτός κυκλοφορίας ιστορικοί – μουσειακοί συρμοί των ΣΠΑΠ, οι οποίοι ασφαλίστηκαν σε στεγασμένο χώρο, κατόπιν υπερπροσπάθειας συγκεκριμένων αξιόλογων και ευαισθητοποιημένων υπαλλήλων του ΟΣΕ.
* Πλέον, το Μηχανοστάσιο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία security και περιμένει τη μοίρα του, με την ελπίδα της επαναλειτουργίας του να παραμένει πάντα ζωντανή…
-Αναδημοσίευση από την περιοδική έκδοση
«Σιδηροτροχιά» του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου
(τεύχος 39-40, Δεκέμβριος 2011)
Κείμενα: Ηλίας Νταίβις
Φωτογραφίες: Αρχείο Νίκου Καραγεώργου, Ηλίας Νταίβις

*** Σύλλογος για την Άνω Πόλη Κυπαρισσίας


~ Με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του δημάρχου η κοπή της πίτας
 * Με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του δημάρχου Τριφυλίας, από την περυσινή εκδήλωση, να επαναλαμβάνονται, έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, το απόγευμα του Σαββάτου, στο (υποτιθέμενο) Λαογραφικό Μουσείο, δίπλα στο Κάστρο των Γιγάντων!
* Οι άνθρωποι του Συλλόγου είχαν φροντίσει για όλα και είχαν δημιουργήσει φιλική και ζεστή ατμόσφαιρα, ενώ είχαν ετοιμάσει και επιμεληθεί πλούσια και γευστικά εδέσματα! Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας Γρηγόριος Παναγούλιας, δίδοντας παράλληλα τις ευχές του για το Σύλλογο και τα μέλη του.
 * Τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση ευχαρίστησε και καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Κίζηλης, ενώ τους ευχήθηκε για τη χρονιά που διανύουμε.
* Σε σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, αναφερόμενος στις υποσχέσεις που είχε δώσει στην κοπή της πίτας πέρυσι στον ίδιο χώρο, για την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου και επικίνδυνου Κληροδοτήματος «Κάμπρα» και τη λειτουργία, επιτέλους, Λαογραφικού Μουσείου, είπε πως βρίσκεται σε ανακολουθία και είχαν δύο αστοχίες. Και συνέχισε λέγοντας για την πρώτη υπόσχεση: «Μετά το χειμώνα θα είμαστε σε θέση να το κατεδαφίσουμε, να προστατεύσουμε τα παιδιά και την περιοχή και να αναδείξουμε την ομορφιά της», ενώ για τη δεύτερη: «Υλικό, ήδη, υπάρχει και προσφορές πολλές υπάρχουν. Είναι ένα ζήτημα που κάποια στιγμή πρέπει να κουβεντιάσουμε και να καταλήξουμε τι θέλουμε να τον κάνουμε αυτό το χώρο». Αναφερόμενος στο Κάστρο, σημείωσε: «Βγάλαμε απ’ το συρτάρι τη μελέτη του Πανεπιστημίου για το Κάστρο, προκειμένου να κάνουμε μερικά βήματα παραπέρα, αν καταφέρουμε και μέσα από το ΕΣΠΑ υπάρχει κάποιο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, να δοκιμάσουμε τις αντοχές της κυβέρνησης και του κράτους να το εντάξουμε εκεί, γιατί είναι σημείο αναφοράς για όλο το Δήμο Τριφυλίας».
* Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τέως πρόεδρος του ΜΕΣΚ και του Συλλόγου της Άνω Πόλης, σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη δημιουργία και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στο κτήριο «Κωστή Παλαμά» και «όλα τα άλλα περιττεύουν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
* Η όμορφη γιορτή συνεχίστηκε με χαλαρή κουβέντα και μουσική. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Σαράντος Κουκούμης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας Κώστας Βλαχούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων, Διονύσιος Αλεξόπουλος.

*** Σύλλογος Τρίτεκνων Μεσσηνίας


~ Έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη Δυτικής Μάνης
 * Την περασμένη Κυριακή στη Στούπα, στο εστιατόριο «Ακρογιαλι», κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, η οποία είχε μεγάλη απήχηση.
* Η δε γραμματέας του Συλλόγου, Γρηγορία Δημητρακοπούλου, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για την έκπτωση στα δημοτικά τέλη κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες της περιοχής, ενώ χαιρέτισε την πρωτοβουλία των s/m <<Κaterina’s>> του κ. Σαραντέα για έκπτωση σε όλα τα είδη για τους τριτέκνους.
* Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη παιδιάτρου από το Κέντρο Υγείας της περιοχής και ενημέρωσε για το πρόγραμμα «Δωρεάν Διανομής Τροφίμων».
* Παρών στην εκδήλωση ήταν ο κ. Χρήστος Κισκήρας, εκπρόσωπος του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα.

*** Πριν 94 χρόνια

- ΤΟ κρέας που επωλήθη το Σάββατον ήτο τόσον πολύ, ώστε πολλοί έκαμαν και προμηθείας. Πρόκειται κατά τας ημέρας αυτάς να αναθεωρηθούν αι ισχύουσαι διατιμήσεις των τροφίμων. Τα πρώτα είδη που θα διατιμηθούν φθηνότερα είναι τα λαχανικά και το κρέας.
 - ΤΗΝ ημέραν της διανομής του άρτου πωλούν την μπομπότα προς 1,40 – 1,60 την οκάν. Την επομένην, όποιος δεν κάνει οικονομίαν στο ψωμί, είναι υποχρεωμένος να την αγοράζη προς 2,40 την οκά.
 - ΤΟ Γ΄ Αστυνομικόν Τμήμα αναφέρει, ότι ο Γεώργιος Νεοκαστρίτης έκλεψεν εκ της οικίας του Παναγιώτου Σταυρέα 8 όρνιθας και δύο κοκόρους, οίτινες και κατεσχέθησαν παραδοθέντες τω δικαιούχω, του δράστου μη συλληφθέντος εισέτι.
 - Ο φυγόποινος Κωνσταντίνος Μπερνάδος ή Σιαμαντούρος Ιω. Μπερνάδος εκ Βερβίτσης της Ολυμπίας καταδιωκόμενος από αποσπάσματος της υποδιευθύνσεως της άνω περιφερείας επυροβόλησε δις ανεπιτυχώς δι’ όπλου Γκρα κατά ενός εκ των ανδρών του άνω αποσπάσματος.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
Χθές : 23/01/2012 :
Α.Ε. Ποντίων Βέροιας//Ηρακλής Θεσσαλονίκης - Τηλυκράτης 0-2 .- ^
Σήμερα : 24/01/2012 :
Στο  ευρωπαϊκό Γιουρο κάπ στο μπάσκετ - Eurocup :
Νίμπουρκ - Γκραβελίν 79-62 .- ^ (9ος όμιλος ).-
Βαλένθια - Ρήγα  80-49 .- ^ (9ος όμιλος ).-
Κίμκι - Βιλερμπάν  86-80 .- ^ (10ος όμιλος ).-
Ντόνετσκ - Άρης Θεσσαλονίκης  81-74 .- ^ (10ος όμιλος ).-
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης -Μπάνβιτ  80-71 .- ^ (11ος όμιλος ).- 
ΚΡΚΑ- Μπουντούσνοστ    64-69 .- ^ (11ος όμιλος).-
Λιέτουβος Ρίτας - Μπένετον  78-69 .- ^ (12ος όμιλος ).-
Άλμπα - Κουμπάν 79-84 .- ^ (12ος όμιλος ).-

** Για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών στο Γουότερπόλο :
Ιταλία - Ολλανδία 17-15 .- ^
Ουγγαρία - Ισπανία 11-9 .- ^
Μ. Βρετανία -Γερμανία  13-11 (στην παράταση).- ^

** Αύριο Τετάρτη , 25/01/2012 :
Γιά την Σούπερ Λίγκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε αγώνα εξ αναβολής :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  ;
και  ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ; 
Για το Κύπελλο Ελλάδας στα προημιτελικά :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ;
ΠΑΟΚ ΘΕΣ/ΚΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ  ;


****  ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
 * * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html  ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/20-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/14-20-2012.html  , Αθλητικά της βδομάδας που μας έφησε 14 - 20 Ιανουαρίου 2012 , Παρασκευή 20/01/2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/21-22-2012.html  , Άρωμα Σαββατοκύριακου στην ενημέρωση 21 και 22 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/21-01-2012.html  , Άρωμα στο αγιάζι Σαββατιάτικης ενημέρωσης 21 /01 /2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης ,Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/23-2012.html  , Όλα μαζεμένα ...όλα λυμένα ... όλα μπερδεμένα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Δευτέρα 23 /01/2012 , ΑΝΟΙΓΩΝΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ .-
 ** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/24-2012.html  , Ζωή είναι ωραία αλλά και δύσκολη Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 .-

**