Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :
Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου  2012  .
Ο εορτασμός της Παναγίας Υπαπαντης στην Καλαμάτα 2012 .-

Το ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
** ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  2/2/2012 :
*** Καλούνται να συναποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

* Καθοριστικό για την ελληνική υπόθεση είναι το επόμενο τριήμερο. Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν- όποιες κι αν είναι- θα καθορίσουν την πορεία τής οικονομίας, αλλά και τη ζωή των πολιτών για πολλά χρόνια. Μέγα αγκάθι τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα.-

*** Κηδεία 18χρονου

~ Σε βαθιά θλίψη το τελευταίο αντίο για τον 18χρονο μαθητή ...   * Πλήθος κόσμου παρέστη χθες το απόγευμα στην κηδεία του άτυχου 18χρονου Τάσου Μανιμάνη, ο οποίος έφυγε προχθές αιφνιδίως από τη ζωή, από πρόβλημα με την καρδιά του. Συγγενείς, συμμαθητές, φίλοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων βρέθηκαν στον ιερό ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου στα Γιαννιτσάνικα, για το τελευταίο αντίο, σε μια τελετή που ξεχείλιζε από θλίψη και συγκίνηση. -
* Για το μαθητή του 6ου Γενικού Λυκείου, που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, μίλησαν εκπρόσωπος των καθηγητών του, ο πατέρας του, καθώς και εκπρόσωπος των συμμαθητών του.-
* Ο θάνατος του παιδιού, σύμφωνα με τη νεκροψία - νεκροτομή που διενεργήθηκε, προήλθε από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, ωστόσο πρόκειται να γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις.-

*** Krugman: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα βγει από το ευρώ

* Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και πιθανότατα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε την Πέμπτη ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman.  * «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά αδιέξοδη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός οικονομολόγος σε συνέδριο στη Μόσχα για να προσθέσει «Θα χρεοκοπήσουν. Στην πραγματικότητα έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα εγκαταλείψουν το ευρώ, το οποίο στην παρούσα φάση θεωρώ ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο».

*** Γιούλικα Σκαφιδά

Βραβείο κοινού από το «SevenArt»  * Με το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Άπνοια» του Άρη Μπαφαλούκα, τιμήθηκε η Καλαματιανή ηθοποιός Γιούλικα Σκαφιδά, στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το κινηματογραφικό πόρταλ «SevenArt», με τίτλο «SevenArt Awards 2012 - Κινηματογραφικά Βραβεία Κοινού».
* Η τελετή απονομής έγινε προχθές βράδυ, στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» της Λεωφόρου Συγγρού, στην Αθήνα.

***  Δύο νεκροί από την κακοκαιρία

* Συνεχίζεται η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με ισχυρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, πολικές θερμοκρασίες και ανέμους που στο Ιόνιο φτάνουν τα 10 μποφόρ. Δύο νεκροί ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του κύματος βαρυχειμωνιάς. * Ένας 32χρονος στην περιοχή Νίκη της Ξάνθης και ένας 74χρονος στη Λέσβο έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος.


*** 500.000 απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων

Ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος με τέλος ακινήτων για τους οποίους έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος.
***Καταδικάσθηκε για τα χρέη στο Δημόσιο

~ ο πρώην ελαιοτριβέας
 * «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» ήταν η βάση της αγόρευσης του δικηγόρου Κ. Μαλαφάντη του πρώην ελαιοτριβέα, ο οποίος «άνοιξε» την προηγούμενη εβδομάδα το χορό των συλλήψεων στη Μεσσηνία για οφειλές προς το Δημόσιο, δίνοντας μάλιστα και πολιτική χροιά και μιλώντας για κατεστραμμένους ανθρώπους, που το κράτος νομίζει πως, αν βάλει φυλακή, θα έχει δημοσιονομικό όφελος.
* Ο πρώην ελιαοτριβέας δικάσθηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας σε φυλάκιση 30 μηνών με 3ετή αναστολή για τα χρέη προς το Δημόσιο και αφού του αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και της μεγάλης ένδειας.
 * Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε χθες και ο δεύτερος επιχειρηματίας που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας για οφειλή προς το Δημόσιο ύψους 3,4 ευρώ, όμως δόθηκε αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης στις 10 Φεβρουαρίου, αφού το Δικαστήριο ζήτησε από την αρμόδια ΔΟΥ την προσκόμιση κι άλλων φορολογικών στοιχείων. Πάντως, πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992, εξ ολοκλήρου από Ιταλούς και ο κατηγορούμενος λόγω της εντοπιότητάς του είχε ορισθεί διευθύνων σύμβουλος. Τότε, μετά από τριπλό αίτημα της εταιρείας για επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο, έγινε έλεγχος και η ΔΟΥ «έριξε» τα βιβλία της εταιρείας. Από τότε και μέχρι σήμερα για τα ποσά που καταλογίσθηκαν ως οφειλές Κ.Β.Σ. και εισοδήματος, έχουν γίνει προσφυγές από τους Ιταλούς, έχουν κερδηθεί και έχουν επανακαταλογισθεί άλλες δύο φορές. Ωστόσο, αυτά πάντα βαρύνουν το διαχειριστή μιας εταιρείας και αυτή είναι η τρίτη φορά που καταλογίζεται η οφειλή. Ο δικηγόρος του χθες εξήγησε ότι υπάρχουν δίκες που εκκρεμούν, ενώ έχουν κατατεθεί και πάλι προσφυγές.
~ «Ουκ αν λάβοις…»
* Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του πρώην ελαιοτριβέα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αρχικά απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του συνηγόρου του περί παραγραφής των χρεών των ετών 2004, 2005 και 2006, καθώς και ότι ανά κατηγορία χρεών κανένα αν αθροισθεί ως κατηγορία δεν ξεπερνά σε ύψος τις 150.000 ευρώ.
* Μετά το νέο πίνακα που προσκομίσθηκε στην Εισαγγελία από τη ΔΟΥ, διευκρινίσθηκε ότι το ποσό του χρέους ανέρχεται σε 370.166,71 ευρώ από ομόρρυθμη εταιρεία που είχαν με τον αδελφό του. Διευκρινίσθηκε για άλλη μια φορά ότι οι επίδικες οφειλές αφορούν πρόστιμα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από το 2004 έως το 2007, εισφορές ΕΛΓΑ που δεν έχουν καταβληθεί 2004-2007, εισφορά δακοκτονίας 2004-2007, απόδοση ΦΠΑ 2006, φορολογία εισοδήματος 2004-2007 και την έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων. Επίσης, εφοριακός που κατέθεσε, είπε ότι για τα χρέη έχει γίνει κατάσχεση στα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο κατηγορούμενος και συγκεκριμένα ένα ελαιοπερίβολο και το 50% από ένα διαμέρισμα.
* Λογιστής και φίλος του κατηγορουμένου εξήγησε ότι δεν έγινε καμία προσφυγή και συμβιβασμός με την Εφορία, διότι η οικονομική κατάστασή του είναι άθλια, ενώ ατύχημα που συνέβη τότε και στοίχισε στην εταιρεία 150.000 ευρώ, αλλά και βαρύτατη ασθένεια του αδελφού του, την οδήγησαν σε κλείσιμο.
* Ο ίδιος ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως είχε πρόθεση να πληρώσει, αλλά δεν είχε χρήματα, καθώς και ότι οι οφειλές ΕΛΓΑ δεν έχουν προσδιορισθεί σωστά.
* Τέλος, ο δικηγόρος του κ. Μαλαφάντης είπε ότι το κράτος μετατρέπεται σε εκβιαστή, αφού η εντολή προς τους ελεγκτές είναι να «μαζέψουν όσο γίνεται περισσότερα». Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας: «Ό,τι είχαν, του το πήραν. Αν τον κλείσουν φυλακή, θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος;». Β.Β.-

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  για σήμερα , Πέμπτη 2/02/2012 :
** Για το Ευρωμπάσκετ - ευρωλίγκα :
~ Φενέρμπαχτσε Ούλκερ - Παναθηναϊκός 56-77 22-36 ,(9-24) ,(43-58), 
(7ος όμιλος).-
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Γαλατάσαράϊ     85-70 .- (5oς όμιλος ).- ^
~ Καντού - Μακαμπί Τέλ Αβίβ Ηλέκτρα 82-74 49-44 .- (8ος  όμιλος ).-^
~ Ουνικάχα Μάλαγα - Μοντεμπάσκι Σιένα  68-91 ,  40-50  .- ^
(6ος όμιλος ).-
~ Μπαρτσελόνα - Ζαλγκίρις  94-80  ,  42-43 .- (8ος όμιλος ) .- ^
ΧΘΕΣ Τετάρτη 1/02/2012 :
5ος : Ολυμπιακός Πειραιώς - Ανατολού Εφές  Σπόρ   83-65 .- ^
6ος : Ρεάλ Μανδρίτης - Μπιλμπάο  89-73 .- ^
7ος : Ουνικάχα Καζάν  - Μιλάνο  59-44 .- ^

**
*** Παγκόσμια Τράπεζα: Αίτημα για δάνειο 1 δισ. δολαρίων από την Αίγυπτο
~ Αίτηση για δάνειο 1 δισ. δολαρίων κατέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα η Αίγυπτος.
 * Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει επίσημο αίτημα από τις αιγυπτιακές αρχές για τη στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της και πως θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες.

*** Ιρλανδία: Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τον Ιανουάριο

~ Πτώση εμφάνισε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.  * Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το έλλειμμα υποχώρησε στα 0,39 δισ. ευρώ από 0,48 δισ. ευρώ με τα φορολογικά έσοδα να αυξάνονται στα 3,6 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ.
 * Η Ιρλανδία προχώρησε στην αύξηση της φορολογίας στο πλαίσιο του δανείου των 67,5 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011, στο 8,6% το 2012 και κάτω από το 3% έως το 2015.

*** Deal Costa Navarino με Lufthansa

~ Για προβολή των προϊόντων μας  * H Costa Navarino ξεκινά συνεργασία με τη Lufthansa, με στόχο την προβολή των ελληνικών προϊόντων σε επιβάτες από όλο τον κόσμο. Η σειρά προϊόντων Navarino Icons θα βρίσκεται από 1η Φεβρουαρίου στο Lufthansa Business Lounge του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Έτσι, όσοι το επισκέπτονται, θα μπορούν να δοκιμάσουν σε πρώτη φάση το θυμαρίσιο μέλι, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αλάτι με δενδρολίβανο, ενώ σταδιακά θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις μεσσηνιακές γεύσεις και την πλούσια ελληνική γαστρονομική παράδοση. Η σειρά προϊόντων που διατίθενται ήδη στα Hellenic Duty Free Shops έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Τα αντικείμενα είναι εμπνευσμένα από την πλούσια παράδοση, την ιστορική κληρονομιά και τη φύση της Μεσσηνίας. Όπως στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino βρίσκεται ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία, έτσι και μέσω των Navarino Icons προάγονται ο πολιτισμός και οι γεύσεις της Μεσσηνίας, μεταφέροντας την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής στα σπίτια όλου του κόσμου.
* Το Lufthansa Business Lounge προσφέρει ήδη από το καλοκαίρι τη δυνατότητα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο μίας νέας γευστικής εμπειρίας και μία τελευταία γεύση από Ελλάδα, με τα καλύτερα προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας μας.

***  "Καρέλιας"

~ Ισχυρή ανάκαμψη το 2011
* Η καπνοβιομηχανία, ένας κλάδος που είχε καταγράψει σημαντική μείωση παραγωγής το 2010, ανέκαμψε το 2011 -παρά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσίασε η υπό πώληση συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΚΑΠ- χάρη στη διεύρυνση των εξαγωγών των άλλων δύο ελληνικών καπνοβιομηχανιών, της ελεγχόμενης από τη Philip Morris εταιρείας Παπαστράτος και της, ελληνικών κεφαλαίων, εταιρείας Καρέλια.
* Η παραγωγή του κλάδου το περασμένο έτος ήταν περίπου 17,7% χαμηλότερη από εκείνη του έτους 2005, ωστόσο ανέκαμψε έπειτα από μια τριετία υποχώρησης (είχε μειωθεί το 2010 κατά 17,5%, το 2009 κατά 2,7% και το 2008 κατά 3,3%). Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγή καπνικών προϊόντων στη χώρα μας το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2011 ήταν κατά 9,2% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ίδιας περιόδου του 2010.
* Η εξέλιξη αυτή αντανακλά, προφανώς, το γεγονός ότι οι εταιρείες συνέχισαν να επεκτείνονται εξαγωγικά, αναπληρώνοντας τις απώλειες που κατέγραψαν στην ελληνική αγορά.

*** Πορτογαλία: Πουλήθηκε το 40% της κρατικής Redes Energeticas Nacionais

* Στην πώληση του 40% της εταιρείας διαχείρισης δικτύου Redes Energeticas Nacionais SGPS SA έναντι 592,2 εκατ. ευρώ προχώρησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας.  * Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η πορτογαλική κυβέρνηση πούλησε το 25% στην κινεζική State Grid International Development Ltd. έναντι 387,15 εκατ. ευρώ και με premium 40% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης και το 15% στην Oman Oil Co. έναντι 205,06 εκατ. ευρώ και με premium 23%.
 * Πρόκειται για τη δεύτερη ιδιωτικοποίηση που έκανε η Πορτογαλία μετά την πώληση του 21% της EDP-Energias de Portugal SA στην κινεζική Three Gorges Corp. έναντι 2,69 δισ. ευρώ.
 * Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Vitor Gaspar, επόμενη εταιρεία στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων είναι η αεροπορική TAP SGPS.

*** Kεντρική Πλατεία Καλαμάτας  


~ Έτοιμο το σχέδιο εργασιών για την ανάπλαση
 * Σε ένα μήνα περίπου ξεκινά το έργο από το βόρειο τμήμα
 * Με αφορμή τα έργα ανάπλασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ ενημερωτική σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρουσία πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και εκπροσώπων των επαγγελματιών της Αριστομένους και της κεντρικής πλατείας. Αντικείμενό της ήταν το χρονοδιάγραμμα του έργου, καθώς και ο τρόπος εκτέλεσής του, με σκοπό να δημιουργηθούν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα κατά την υλοποίησή του.
 * Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, οι πρώτες εργασίες αναμένεται να αρχίσουν σε ένα μήνα περίπου, ενώ ο ανάδοχος και ο Δήμος διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε η καινούργια πλατεία να παραδοθεί ολοκληρωμένη μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και το χρονοδιάγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών από την υπογραφή του συμφωνητικού.
* Όπως ανακοίνωσε χθες σε δηλώσεις του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρ. Ριζάς, σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο κομμάτι από την οδό Κροντήρη μέχρι την οδό Καίσαρη περίπου, το οποίο στόχος είναι να παραδοθεί σε χρήση, χωρίς να έχει αποπερατωθεί πλήρως, λίγο πριν από το Πάσχα.
* Αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει η παρέμβαση στο κομμάτι της οδού Αριστομένους από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη. Θα κατασκευαστεί αγωγός αποχέτευσης ομβρίων και θα ξαναφτιαχτεί ο δρόμος. Αυτό υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 25 ημέρες, ενώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ρόλο της Αριστομένους, ως καθόδου, θα αναλάβει η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού, που για το σκοπό αυτό θα αλλάξει προσωρινά κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα αρχίσει ανάλογη παρέμβαση στο επόμενο τμήμα της Αριστομένους, από την Καίσαρη μέχρι τη Βασ. Γεωργίου.
* Μέσα στον Ιούνιο, το πρώτο δεκαπενθήμερο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στο τμήμα της κεντρικής πλατείας με τα καταστήματα. Η πλατεία θα χωριστεί σε δύο μέρη, στο ανατολικό και το δυτικό. Το δυτικό ουσιαστικά αφορά στους χώρους που νοικιάζουν τα καταστήματα για τα τραπεζοκαθίσματα. Πρώτα, λοιπόν, θα γίνει η παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι, με σκοπό να κερδηθεί χρόνος και να μη μείνουν πολύ καιρό κλειστοί οι κοινόχρηστοι χώροι των καταστημάτων. Η παρέμβαση στο δυτικό μέρος θα γίνει σε τρεις φάσεις, ανά δύο καταστήματα περίπου, και σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
* Το κομμάτι που θα μείνει τελευταίο είναι το ανατολικό μέρος της πλατείας, το οποίο δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των καταστημάτων και την εμπορική κίνηση.

*** Schaeuble: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη βοήθεια

* Ο πιστωτές της Ελλάδας του δημοσίου τομέα έχουν κάνει ήδη αρκετά για την βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της χώρας και το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ιδιώτες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble.  * «Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση των απαιτήσεων των ιδιωτών περίπου κατά 50%,» δήλωσε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο NTV.
 * «Δεν χρειάζεται επιπλέον συνεισφορά από το δημόσιο τομέα,» τόνισε ο Schaeuble.

*** Εξαρθρώθηκε ομάδα αθίγγανων


ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ
 * Μια ομάδα αθίγγανων που το τελευταίο διάστημα είχε διαπράξει σωρεία κλοπών και διαρρήξεων, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλαμάτας.
* Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία διέρρηξαν ένα σπίτι παίρνοντας διάφορα αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια διέθεσαν αντί 3.000 ευρώ σε ομόφυλό τους, ο οποίος αναζητείται.
* Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, μαζί με ακόμα τρεις ομοφύλους τους, οι οποίοι αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση. Με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, είχαν διαπράξει το τελευταίο δίμηνο 35 διαρρήξεις σπιτιών, αφαιρώντας ποσά ύψους 14.400 ευρώ, 2 χρυσές λίρες, 2 κυνηγετικά όπλα, χρυσαφικά - κοσμήματα μεγάλης χρηματικής αξίας, 3 φορητούς Η/Υ και 1 κάμερα.-

*** Βενιζέλος: Η συμφωνία για το PSI χρειάζεται την ΕΚΤ

* Νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει -άμεσα ή έμμεσα- στις προσπάθειες μείωσης του χρέους του ελληνικού δημοσίου στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας πως η συμφωνία δεν μπορεί επιτευχθεί χωρίς τη βοήθειά της.
 * Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία που να περιλαμβάνει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης -παρά την ίδια την ΕΚΤ- παρακάμπτοντας έτσι τις αντιστάσεις της νομισματικής αρχής.
 * "Είμαστε ένα τυπικό βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Απομένουν λίγα, όχι αδιάφορα ζητήματα. Οι συζητήσεις μας με το IIF, με τους πιστωτές, με τον Charles Dallara που μνημόνευσε προηγουμένως ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, είχαν σκαμπανεβάσματα γιατί εμείς στην πραγματικότητα αναγκαζόμαστε να μετέχουμε σε μια διπλή διαπραγμάτευση: σε μια διαπραγμάτευση για το PSI με τους ιδιώτες και σε μια διαπραγμάτευση πάλι για το PSI με τους θεσμικούς μας εταίρους, χωρίς τη στήριξη και τη συμμετοχή των οποίων δε μπορεί να επιτευχθεί και να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους ιδιώτες.
 * Ακόμη και τώρα, μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες που πρέπει να λυθεί μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, εφ΄ όσον δεν έχουμε κάποια μικρή μετακίνηση της ημερομηνίας σύγκλησης του οργάνου, είναι να διασφαλιστούν οι όροι συμμετοχής του επίσημου τομέα, δηλαδή των Ευρωπαίων εταίρων μας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σ’ αυτό που λέγεται OSI, δηλαδή συμμετοχή του επίσημου τομέα, του Official Sector, στην προσπάθεια για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Για ένα χρέος που όχι απλώς μειώνεται, αλλά καθίσταται βιώσιμο, δηλαδή διαχειρίσιμο με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια που λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους δυσμενείς παραδοχές και προβάλλονται το 2020".
 * "Στόχος μας είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος να κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ το 2020", δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές.
 * "Αυτό απαιτεί όχι μόνο επιτυχία του PSI αλλά και ολοκλήρωση ενός παράλληλου OSI, ενός Official Sector Involvement", συνέχισε. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να λύσουμε θέματα που αφορούν τις εθνικές κεντρικές Τράπεζες, πρέπει να λύσουμε θέματα ύψους του επιτοκίου του αρχικού ελληνικού δανείου".
 * Το σχέδιο απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές είναι μέρος του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 * "Πρέπει να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο ουσιαστικό περιεχόμενο του νέου προγράμματος, που προσφέρει στη χώρα 130 τουλάχιστον -γιατί έχει αρχίσει να γίνεται δειλά δειλά λόγος και για μια μικρή αύξηση- 130 δισ. από σήμερα μέχρι το 2015".
 * Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn άφησε ανοικτό το παράθυρο για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.
 * Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κάνοντα λόγο για μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα:
 * "Η Τρόικα σε συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε σε προηγούμενη εκδοχή του Μνημονίου η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να γίνει μέσω κοινών μετοχών. Το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας να χρηματοδοτεί τις τράπεζες με κοινές μετοχές και όχι με προνομιούχες, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2008 δυνάμει του οποίου έχουν δοθεί 5 δισ. ευρώ προνομιούχων μετοχών το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η χρηματιστηριακή αξία του οποίου συνολικά κινείται σήμερα σε επίπεδα κάτω των 5 δισ. ευρώ.
 * Ο νόμος που ψηφίσαμε μαζί στα τέλη Αυγούστου για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος προβλέπει ρητά τις κοινές μετοχές. Και άκουσα σύμβουλο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνει την προτίμησή του για προνομιούχες μετοχές ως μηχανισμό ενίσχυσης των ελληνικών Τραπεζών, αγνοώντας προφανώς ότι με βάση τους κανόνες που ισχύουν σήμερα για το διεθνές τραπεζικό σύστημα, τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ και ΙΙΙ, τώρα πλέον οι προνομιούχες μετοχές δεν συνυπολογίζονται στα κεφάλαια του σκληρού πυρήνα, στο λεγόμενο Core Tier 1, άρα δεν παίζει η λύση των προνομιούχων μετοχών.
 * Η λογική η δική μας και σε αυτό είναι πάρα πολύ καθαρή η γραμμή του Υπουργείου Οικονομικών με την απόλυτη η στήριξη του Πρωθυπουργού, είναι ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις Τράπεζες με ένα δυσθεώρητο ποσό 40 περίπου δισ. ευρώ, αυτό βαραίνει το δημόσιο χρέος και ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει στα χέρια του αντίστοιχα περιουσιακά δικαιώματα και την προοπτική και την προσδοκία να ανακτήσει τα ποσά αυτά στο μέλλον. Εμείς δεν θέλουμε ούτε θέλαμε ποτέ να κρατικοποιήσουμε τις Τράπεζες, ή να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ. Θέλουμε ανταγωνιστικές Τράπεζες που λειτουργούν με βάση τους διεθνείς κανόνες, υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 * Θα ήμασταν ευτυχείς αν η επανακεφαλαιοποίηση γινόταν κατ΄ ευθείαν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EFSF, χωρίς να μεσολαβούμε και χωρίς να αναλαμβάνουμε το βάρος 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος. Εφόσον όμως αναλαμβάνουμε αυτό το βάρος, πρέπει να έχουμε και τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή την αντίστοιχη προσδοκία να μετάσχουμε στο όφελος από την άνοδο της αξίας των μετοχών.
 * Και για να συμβεί αυτό, πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του το ελληνικό δημόσιο, να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας δηλαδή κοινές μετοχές -φυσικά οι κοινές μετοχές έχουν ψήφο. Τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα τον συζητήσουμε και θα τον ρυθμίσουμε νομοθετικά γιατί με επαγγελματικό τρόπο και διαφάνεια το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα ασκεί τα δικαιώματα αυτά, όχι με κομματικά ή πελατειακά κριτήρια, όχι με εμπειρισμό, αλλά όπως επιβάλλουν οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες του καλού τραπεζικού management. Ο ελληνικός λαός όμως ως μέτοχος πρέπει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του χαρτιά της καλύτερης δυνατής αξίας και προοπτικής".

*** Ετοιμάζεται να λειτουργήσει κοινωνικό φαρμακείο


ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
 ~ Ομάδα φαρμακοποιών επισκέφθηκε χθες το δήμαρχο Παν. Νίκα
 * Ένα μικρό θρίαμβο της κοινωνικής αλληλεγγύης πάνω στα αποκαΐδια του κοινωνικού κράτους γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η πόλη της Καλαμάτας. Πρώτα είναι το Κοινωνικό Ιατρείο, που θα ξεκινήσει με πρωτοβουλία ενός πυρήνα γιατρών, και αναμένεται να εξελιχθεί σε δομή που θα εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς.
* Παράλληλα, χθες το πρωί ομάδα φαρμακοποιών συναντήθηκε στο Δημαρχείο με το δήμαρχο Παν. Νίκα, στον οποίο εξέθεσαν τα σχέδιά τους για λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου το επόμενο διάστημα, ζητώντας και τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας.
 * Από την πλευρά του, ο δήμαρχος δήλωσε για μία ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράστασή του σε κάθε εθελοντική προσπάθεια, ιδιαίτερα τέτοιας μορφής, και τόνισε ότι από την πλευρά του Δήμου η βοήθεια είναι δεδομένη και θα αναπτυχθεί με πολλούς τρόπους. Πρότεινε δε ως χώρο για τη λειτουργία του το δημοτικό ιατρείο και σημείωσε ότι η παραπάνω πρωτοβουλία μαζί με αυτή του κοινωνικού ιατρείου ενισχύουν σε σημαντικό βαθμό τις πρωτοβάθμιες μορφές κοινωνικής πολιτικής της πόλης.

***Ζητά ο Δήμος Οιχαλίας

~ Άμεση παύση λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων
 * Την άμεση παύση λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά ζητά ο Δήμος Οιχαλίας, με φάκελο που ετοίμασε και απέστειλε σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, εν όψει της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
* Στα υπομνήματα που συνοδεύουν το φάκελο και για τα δύο εργοστάσια, αναφέρεται ότι η λειτουργία τους προκαλεί συστηματική και διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και προσβολή της δημόσιας υγείας. Προτείνεται δε από το Δήμο η μεταφορά του εναπομείναντος προς επεξεργασία ελαιοπυρήνα σε αδειοδοτημένες και νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας ελαιοπυρήνων τριφασικών και διφασικών ελαιουργείων.
 ~ «Πυρηνελαιουργεία»
* Στο υπόμνημα για την εταιρεία «Ελαιουργεία- Πυρηνελαιουργεία ΕΠΕ» περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
~ Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν:
-Η λειτουργία των δύο ξηραντηρίων ελαιοπυρήνα γίνεται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
-Τα απαέρια του δεύτερου ξηραντηρίου του τριφασικού ελαιοπυρήνα οδηγούνται σε κυκλώνα και, τελικά, στην ατμόσφαιρα μέσω καμινάδας κατά παράβαση του περιβαλλοντικού όρου.
-Δεν έχει εγκατασταθεί κυκλώνας για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους ατμολέβητες.
-Ο χώρος εκκένωσης των εκχυλιστηρίων είναι ανοιχτός και όχι περικλεισμένος με υπόστεγο.
-Η αποθήκευση του παραγόμενου πυρηνόξυλου γίνεται σε χώρο μη στεγασμένο και περικλεισμένο.
-Η αποθήκευση του προς επεξεργασία νωπού τριφασικού ελαιοπυρήνα γίνεται σε χώρο μη στεγασμένο.
-Υπήρχαν αποθηκευμένες ποσότητες ελαιοπυρήνα σε παρακείμενο γειτονικό οικόπεδο στη δυτική πλευρά του γηπέδου της δραστηριότητας και ίχνη που οδηγούσαν σε αυτό.
-Στο φρεάτιο ομβρίων στο νότιο τμήμα εκτός του γηπέδου της εγκατάστασης υπήρχαν επικαθίσεις πυρηνόξυλου ή/και ελαιοπυρήνα.
* Επίσης, υπογραμμίζεται ότι με βάση όσα αναφέρονται στις αυτοψίες των κλιμακίων ελέγχου της τέως Ν.Α. Μεσσηνίας από το 2006 μέχρι σήμερα, συντελείται συστηματική προσβολή του περιβάλλοντος, συστηματική καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.
~ Εν κατακλείδι, υπογραμμίζεται ότι στα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας:
1. Παραβιάζεται συστηματικά για 7 χρόνια ο χρόνος παραμονής του ελαιοπυρήνα, ο οποίος δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.
2. Παραβιάζεται συστηματικά για 7 χρόνια η θερμοκρασία ξήρανσης, η οποία δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 400 C έως το 2008 και τους 600 C έως σήμερα.
3. Παραβιάζεται συστηματικά για 5 χρόνια η υποχρέωση ύπαρξης στεγασμένου χώρου για την τοποθέτηση του ελαιοπυρήνα.
4. Παραβιάζεται συστηματικά για 5 χρόνια ο όρος ύπαρξης συστήματος έγχυσης υγρών για την περιστολή των οσμών.
~ «Οικοενέργεια»
* Στο δεύτερο υπόμνημα που αφορά στο εργοστάσιο «Οικοενέργεια», αναφέρεται ότι στους ελέγχους που έγιναν τα 11 χρόνια λειτουργίας του βρέθηκε μεταξύ άλλων:
-Οι ποσότητες ελαιοπυρήνα ήταν αποθηκευμένες σε τσιμεντωμένο, μη στεγασμένο χώρο.
-Εντός των ορίων του εργοστασίου, στο πεζοδρόμιο της οδού, όπου αυτό έχει είσοδο και σε απόσταση 50 μέτρων ανατολικά από αυτή, υπήρχε ανάβλυση υγρών σκούρου χρώματος.
-Στη δυτική πλευρά διαπιστώθηκε διαρροή στραγγιδίων που προέρχονταν από τον αύλειο χώρο του εργοστασίου.
-Συσσώρευση σημαντικής ποσότητας στραγγιδίων ελαιοπυρήνα.
-Έντονη δυσάρεστη οσμή.
-Ο διφασικός πυρήνας ήταν αποθηκευμένος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μη στεγασμένο.
* Επίσης, σημειώνεται ότι η εταιρεία έλαβε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στις 24.01.2000 από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας. Στην απόφαση δεν αναφέρεται το αντικείμενο εργασιών της εγκατάστασης ούτε η δυναμικότητά της. Μάλιστα, στο υπόμνημα ο Δήμος υπογραμμίζει ότι «με εξαιρετική “επιμέλεια” από πλευράς αδειοδοτούσας αρχής, σε κανένα έγγραφο αδειοδότησης (άδειας λειτουργίας, έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) ή αυτοψίας ή επιστολής των υπηρεσιών της Ν.Α. Μεσσηνίας δεν αναφέρεται η δυναμικότητα της επιχείρησης ΟΙΚΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ. Όμως, στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της εγκατάστασης παρατηρείται συστηματική καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών όρων, διαπιστωμένων τόσο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όσο και από τους κατοίκους της περιοχής, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών».

*** Nέα γέφυρα του Νέδοντα


~ Άρχισε η κατασκευή
 * Ξεκίνησε η εκσκαφή στο μέρος που θα κατασκευαστεί το ανατολικό μεσόβαθρο της γέφυρας του ποταμού Νέδοντα. Θυμίζουμε ότι από εκεί θα περάσει ο εθνικός δρόμος Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και αποτελεί μέρος του περιμετρικού δακτυλίου της πόλης.
* Παράλληλα, έχει περιφραχθεί και διαμορφωθεί ο χώρος στον οποίο θα στεγαστούν τα γραφεία του εργοταξίου του «Μορέα».
* Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στη δυτική πλευρά του Νέδοντα οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ελευθερώσει τα οικόπεδά τους, για να προχωρήσει χωρίς εμπόδια η κατασκευή της γέφυρας. Στην ίδια πλευρά υπάρχουν τα εναέρια δίκτυα της ΔΕΗ, για τα οποία ωστόσο η επιχείρηση θα προχωρήσει σε υπογείωση.
* Τέλος, γεωτρύπανο πραγματοποιεί τις τελευταίες ερευνητικές γεωτρήσεις στο μέρος που θα κατασκευαστεί το δυτικό ακρόβαθρο της γέφυρας.

*** Kλείνει και τυπικά το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ


ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
 * Εξετάζεται χρονομίσθωση στο νότιο χώρο του Νέδοντα
 * «Το θέμα της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο ύψος του Διοικητηρίου έχει κλείσει τυπικά, μετά την υπογραφή από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της άδειας ίδρυσής του. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή των συμβάσεων με την εταιρεία κατασκευής του έργου το αμέσως επόμενο διάστημα».
* Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παν. Νίκας, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα.
 * Με την υπογραφή των συμβάσεων αλλάζουν, όμως, και τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι σήμερα στο χώρο στάθμευσης στο Νέδοντα. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, από το επόμενο διάστημα θα παύει να λειτουργεί ο χώρος με τις κάρτες στάθμευσης και θα τοποθετηθούν μπάρες ελέγχου εισόδου και εξόδου.
* Από εκεί και πέρα, η Δημοτική Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει με χρονομίσθωση και το νότιο τμήμα του πάρκινγκ, το οποίο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής

*** Πριν 94 χρόνια

- ΤΟ πρόγραμμα της σημερινής εξόδου της Αγίας εικόνος είναι το αυτό, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη. Η λιτανεία θ’ αρχίση την 10 πρωινήν ώραν θα χοροστατήση δε παρακολουθών και την έξοδον της Αγίας Εικόνος ο Επίσκοπος Γυθείου Διονύσιος Δάφνος μετά των εφημερίων της πόλεως και των ιεροψαλτών, εις τον χορόν των οποίων θα συμμετάσχουν και αι αρσακειάδες υπό την επίβλεψιν του δεξιού ψάλτου του ναού Λίβα, ο οποίος έχει καταλλήλως προετοιμάσει αυτάς προς τούτο. Επίσης την έξοδον της εικόνος θα παρακολουθήσουν οι άνδρες της ενταύθα φρουράς, ο Νομαρχών, ο Δημαρχών μετά του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ενταύθα παρεπιδημούντες βουλευταί, οι αξιωματικοί, αι πολιτικαί αρχαί, οι πρόξενοι των Συμμάχων και ξένων Κρατών, τα Σωματεία και οι μαθηταί των σχολείων.
- ΣΗΜΕΡΟΝ εορτήν της Υπαπαντής εορτάζει ο χαριτωμένος υιός και ο ευφυέστατος μαθητής του αγαπητού καπνεμπόρου Δημ. Σκιά, Παναγιώτης. Εις τον εορτάζοντα η διεύθυνσις του «Θάρρους» εύχεται τα έτη ευτυχή και πολλά και αρίστην επίδοσιν πάντοτε εις τας μαθήματα.
 - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ υπό των αστυνομικών οργάνων της καταδιώξεως ο Ιωάννης Κελεπούρης, διότι αφήρει διάφορα ποσά αλεύρου προ 15 ημερών εκ του πρατηρίου του αρτοποιού Ιωάν. Χαντουμάκου.

***


 
~***  ANAΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 :

 ~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html  , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/  , Παναγία Υπαπαντη Σωτήρα στην Καλαμάτα 2/02/2012 .-
 ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
~**** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  , Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου  2012 .- 


***

*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/  .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/  .-
*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/  .-
*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/  .-
*** http://snsarfara.blogspot.com/  .-
*** http://newsmessinia.blogspot.com/2011/09/blog-post_2263.html?spref=fb  , **
** http://ereplaka.blogspot.com/2009/11/blog-post_90.html  , E RE PLAKA - ANEKDOTA
  ~** http://www.atlantide.gr/  , ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ -=Σύμβουλοι Αναπτυξης Ατομικών Επιχειρήσεων
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/  ,
** http://www.blogger.com/template-editor.g?blogID=612740851243274263 ,
**  http://asterasarfaron2011.blogspot.com/
** http://bet-days.blogspot.com/ . –
** http://imma-john.blogspot.com
** http://imma24.blogspot.com/
** http://imma1001places.blogspot.com/
** http://wim101.blogspot.com/
** http://1001archives.blogspot.com/
** http://in-fo-stires.blogs/...
** http://go.sync.gr/N75ujVMw
** http://bet-days.blogspot/....
** http://kalutero.com/
** ~ http://ypogeia-drasi.blogspot.com/
~** http://thesecretrealtruth.blogspot.com/  ,
** http://classified.blogspot.com/ ,
** http://eviou.blogspot.com/ .-
** http://ypogeia-drasi.blog/...  ,
** http://trelo-gatos.blogspot.com/ ,
~ http://eviou.blogspot.com
** https://www.facebook.com/#!/ ,
** http://www.oikologos.com.cy/  ,
** http://makeup-4you.blogspot.com/  ,
** http://blog-act-design.blogspot.com/  ,
https://www.facebook.com/insights/?sk=po_295190783865130#!/ ,
~ https://www.facebook.com/insights/?sk=po_295190783865130#!/profile.php?id=1446349692 ,
~ https://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1446349692 ,
**** http://www.seismoi.gr/ .,SEISMOI
** ** http://xandrinaikosfc.blogspot.com/  : ΧΑΝΔΡΙΝΑΙΚΟΣ Π.Σ. 1982.-
~** http://asdanaos.blogspot.com/  , Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~** http://eranifiliatron.blogspot.com/  , ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
~** http://www.irakliskal.webs.com/  , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
~** http://aoiraklis.blogspot.com/  , ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1991.-
~** http://niki-platis.blogspot.com/ , ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ .-
 ~** http://www.laptops.gr/computers-pc/laptops-notebooks-netbooks.html?gclid=CLa36827za0CFQFItAodqH6hhg
~ * http://www.fifa.com/  , FIFA .-
~* http://www.epsmes.gr/results/display_ranking.php?league_id=47 , ΕΠΣ Μεσσηνίας .-
~** http://www.epsmes.gr/  , : ΕΠΣΜεσσηνίας .-
~** http://www.uefa.com/  , OYEΦΑ -UEFA .-
~** http://www.epo.gr/  , ΕΠΟ .-
~** http://www.opap.gr/  , ΟΠΑΠ .-
*** http://platykalamatasmessinias.blogspot.com/  , ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ .-
*** http://www.arxaiaithomi.gr/  , ΑΡΧΑΙΑ ΙΘΩΜΗ .-
*** http://lyrasi.blogspot.com/  , ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΛΥΡΑΣ
*** http://lyrasi.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ .-
*** http://valira-messinias.pblogs.gr/  , ΙΘΩΜΑΤΑ .-
*** http://eklisval.blogspot.com/  , Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΒΑΛΥΡΑΣ .-
*** http://dimmerop.blogspot.com/  ,ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΡΟΠΗΣ .-
*** http://vlasiosarfara.blogspot.com/  , ΒΛΑΣΗΣ ΑΡΦΑΡΑ .-
*** http://thamyrisvalyra.blogspot.com/  ,ΘΥΜΑΡΙΣ ΠΟΛ.ΣΥΛ. ΒΑΛΥΡΑΣ .-
*** http://familykormas.blogspot.com/  ,ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΜΑ .-
*** http://dsval.blogspot.com/  , ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΒΑΛΥΡΑΣ .-
*** http://lampainalezimessinias.blogspot.com/  ,ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΛΕΣΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://meropitopik.blogspot.com/  ,ΜΕΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://ithominews.blogspot.com/  , ΙΘΩΜΗ ΝΙΟΥΣ .-
*** http://notosspor.blogspot.com/  , ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ .-
*** http://storyval.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ .-
*** http://culutreval.blogspot.com/  ,ΒΑΛΥΡΑ –ΠΟΛΚΙΤΙΣΜΟΣ .-
*** http://valped.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ –ΕΚΠ.-ΠΑΙΔΕΙΑ .-
*** http://messiniasblogs.blogspot.com/  , ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ .-
*** http://lykeiomeligala.blogspot.com/  , ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ .-
*** http://dipanoskaltsis.blogspot.com/  , ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ .-
*** http://megalopoli.blogspot.com/ , ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ .-
*** http://valta-trifilias.blogspot.com/ , ΒΑΛΤΑ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-
*** http://pyrgostrifylias.blogspot.com/  , ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/  , ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2 .-
*** http://anodorio.blogspot.com/  , ΑΝΩ ΔΩΡΙΟ –ΣΟΥΛΙΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://messiniwn-ithi.blogspot.com/  , ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΗΘΗ .-
*** http://trifylianews.blogspot.com/  , ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ .-
*** http://www.mmess.gr/  . ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://www.immspartis.gr/  , ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ .-
*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ .-
*** http://www.inathos.gr/athos/el/  , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://giannislinardos.blogspot.com/  , ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΛΙΝΑΡΔΟΣ .-
*** http://xalkia.blogspot.com/  , ΧΑΛΚΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://kdavilla.blogspot.com/  , ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΑΒΙΛΛΑΣ .-
*** http://www.terapad.com/   , ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
*** http://davillas.blogspot.com/  , ΚΕΦΑΛΙΝΟΥ –ΔΑΒΙΛΛΑΙΟΙ .-
*** http://oriniithomi.blogspot.com/  , ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ – ΚΕΦΑΛΙΝΟΣ- ΡΕΥΜΑΤΙΑ .-
*** http://tzeferemini.blogspot.com/  , ΒΑΛΥΡΑ-ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΙ .-
 http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/10/2011.html#!/2011/10/2011.html .- ARFARA KALAMATAS .-
 * http://digiteasers.blogspot.com/
* http://wwwmythsandlegends.blogspot.com/ ,
* http://pseira.blogspot.com/
* http://elefterifoni.blogspot.com/
* http://elefteriastologo.blogspot.com/
* http://megaropazarema.blogspot.com/
*** http://mantatanews.blogspot.com/2012/01/blog-post_5181.html#ixzz1j9faiHzL


***  **


**Stamatinou Arfaron 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=J3rnGdkRHaY ,


** Στο Τραπέζι του Μαρίνου 2012 :
 http://www.youtube.com/watch?v=HwTzNwNKFEQ  ,


** Σταματινού -Κρασοπούλα Αρφαρών 2012: http://www.youtube.com/watch?v=S4i3Zwnutl0  ,



** Σταματινού στο τραπέζι Μ.Μ. 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=D9PGaIWDvlk  ,



** Βρώμόβρυση -Αρφαρά 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=6XSc3YPPlrY  ,



** Η Μαρίνα των βράχων - ποίηση Οδυσσέας Ελύτης.wmv : http://youtu.be/6tjNqf_WdOQ




** ΥΜΝΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ :
http://youtu.be/DORWTPzg6lQ  ,



** Άλλο “αριστερή κυβέρνηση”, άλλο λαϊκή εξουσία

** Σήμερα, ένα τμήμα της "αριστεράς", διακηρύττει πως μια "αριστερή κυβέρνηση", μπορεί να αποτελέσει πράγματι "φιλολαϊκή" λύση. Η αριστερή αυτή κυβέρνηση βέβαια, δεν πρόκειται να ενοχλήσει ιδιαίτερα τα μονοπώλια, ούτε θα αγγίξει τις δομές του συστήματος, όμως θα είναι "μαχητική", "αντιμνημονιακή", και με τσαμπουκά θα προτείνει λύσεις, μέσα στα πλαίσια του συστήματος μεν, που όμως θα αποστομώσουν τους νεοφιλελεύθερους που ταλαιπωρούν το λαό!
* Οι αντιλήψεις αυτού του κομματιού της "αριστεράς", είναι στην καλύτερη περίπτωση, ένα μάτσο από αυταπάτες. Ακόμα και αν οι σύντροφοι έχουν καλές προθέσεις, και πράγματι πιστεύουν αυτά που λένε, ακόμα δηλαδή κι αν πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει ένας "φιλολαϊκός" καπιταλισμός, η πραγματικότητα, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, πως θα τους διαψεύσει. Οι μηχανισμοί του καπιταλισμού, έχουν γίνει τόσο ισχυροί και έχουν αποκτήσει τόσο συγκεκριμένους στόχους, που καθιστούν αδύνατη την παραμικρή πιθανότητα για μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Στην χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως οι αντιλήψεις αυτής της "αριστεράς", είναι ένας αερόσακος του συστήματος, που θα μπορούσε να αποτελέσει το έσχατο καταφύγιο των μονοπωλίων, μπροστά σε ένα διογκούμενο λαϊκό κίνημα.

Σύμφωνα με τον Λένιν: "Οι μεταρρυθμίσεις είναι παραχωρήσεις που αποσπώνται από την κυρίαρχη τάξη, ενώ διατηρείται η κυριαρχία της." Η (εμφανιζόμενη ως) τσαμπουκαλεμένη "αριστερά" λοιπόν, στην ουσία, λέει στον λαό πως η κυρίαρχη τάξη πρέπει να διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά να μην ανησυχεί (ο λαός), καθώς θα υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις (ίσως ένα ξεροκόμματο παραπάνω), από τη μεριά του κεφαλαίου. Είναι η ξαναζεσταμένη σούπα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που πρωτολάνσαρε πριν λίγες δεκαετίες το "αγωνιστικό" ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών. Όμως, το παιχνίδι το έχουμε ξαναδεί. Πλέον, ξέρουμε που τελικά οδηγούν, οι "αριστερές κυβερνήσεις" που λειτουργούν στα πλαίσια του καπιταλισμού.

Από την άλλη, η Αριστερά, προτιμά να μιλήσει με την γλώσσα της αλήθειας (έστω κι αν μερικές φορές, αυτή η γλώσσα δεν ηχεί και τόσο όμορφα στα αυτιά), λέγοντας πως φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, και προτείνοντας ως μόνη ρεαλιστική εναλλακτική που μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού, την κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων από μια εξουσία που θα προκύψει μέσα απ’ τον λαό, την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., και την μονομερή διαγραφή του χρέους.

Στην πραγματικότητα, η Αριστερά (δηλαδή το ΚΚΕ) και η "αριστερά" (δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), προτείνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα, έχουν δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές, και στην ουσία πρεσβεύουν εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις.

** ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΕ ΙΣΧΥΟΣ ( ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΡΧΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ )

Η ψεύτικη ρητορεία και ο σύγχρονος εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης ως μέθοδοι εξελίχτηκαν σε 'επιστήμη'

από τον Γκέμπελς (Paul Joseph Goebbels) επί Χίτλερ.

Οι 'φανφάρες', οι 'παράτες', οι θυρεοί & τα σύμβολα (που παραπέμπουν σε Ρωμαϊκές λεγεώνες) καθώς και ο 'τυφλός' λαός

(με το αυτοκίνητο του λαού = Volkswagen) που εύκολα παρασύρεται, συναινεί και παραληρεί, έχουν βρει το δρόμο τους στις

σύγχρονες εκλεπτυσμένες τεχνικές του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, των δημοσίων σχέσεων και του ελέγχου του τύπου

& των ΜΜΕ από τους κάθε παράταξης κυβερνώντες ("εξουσία").
 Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από έναν φωτογράφο του περιοδικού LIFE μεταξύ 1939 & 1940 στο Βερολίνο

και "χάθηκαν" για πάνω από 50 χρόνια, διότι ο Αμερικανός φωτογράφος που τις τράβηξε εξαφανίστηκε στην αρχή του πολέμου,

με την Roleiflex φωτογραφική του μηχανή.

Οι περισσότερες από τις επισυναπτόμενες πρωτότυπες φωτογραφίες είναι σε μέγεθος 6" X 9" (που χρησιμοποιούνταν εκείνη την

εποχή για την εκτύπωση έντυπων περιοδικών).

Βρέθηκαν σε ένα νοσοκομείο του Βερολίνου από μια νοσηλεύτρια η οποία τις φύλαξε όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά το θάνατό της, η κόρη της τις επέστρεψε στους τωρινούς εκδότες που έχουν τα δικαιώματα (copyrights) του περιοδικού

Life magazine, και το οποίο δεν έχει ξαναδημοσιευτεί από τις αρχές της δεκαετίας του '70.

"Όταν ο λαός φοβάται την κυβέρνηση υπάρχει ΤΥΡΑΝΝΙΑ. Όταν η κυβέρνηση φοβάται τον λαό, υπάρχει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" (Thomas Jefferson).

"Ο φόβος είναι ο θεμέλιος λίθος των περισσοτέρων κυβερνήσεων" (John Adams).

Αυτό που οι κυβερνήσεις ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, είναι μια οργανωμένη προσπάθεια να αποκαθηλωθεί μια κυβέρνηση που ΔΕΝ υπηρετεί τον λαό.

** ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ !!!!!

Δεν είναι σχήμα λόγου!!

ΠΟΛΕΜΑΜΕ πλέον να σώσουμε τα ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ. (κι όχι μόνο την Δημόσια περιουσία)

** ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ".....Σύμφωνα με τον αγγλικό νόμο...." σημαίνει : Είμαι δανειστής, μ αρέσει το σπίτι σου (διότι είναι παραθαλάσσιο κ.τ.λ.), στο παίρνω επειδή το Κράτος σου μου χρωστάει, και εσύ βρέστα με το Κράτος σου.

** Διαβάστε πρώτα -αν δεν το έχετε ήδη κάνει - τι περιλαμβάνει χοντρικά η δανειακή σύμβαση (Ν.1) και τι θα σημάνει αυτό για όλους μας.Θα παγώσει το αίμα σας!!!

Μετά ,αν συμφωνείτε φυσικά,στείλτε την "Ανοικτή επιστολή προς Έλληνες βουλευτές (Ν.2).

Κατόπιν,αν συμφωνείτε, υπογράψτε (στο Ν.3) και διαδώστε όπου και όπως μπορείτε αυτό το μήνυμα.Πρόκειται για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας!
1.Σχέδιο νόμου (Δανειακή Σύμβαση)
 http://www.patriotiki-kinisi.com/index.php/sxedio-nomou 
 2.Ανοικτή επιστολή προς ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2677619
 ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ ...ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ

 Τα στοιχεία τους θα τα βρείτε εδώ:

 http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Koinovouleftiki-Omada/

 3.Συλλογή υπογραφών ενάντια στη Δανειακή Σύμβαση

http://www.patriotiki-kinisi.com/index.php/2011-12-29-21-43-05
 ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΜΟΝΟΝ - ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ . Δεν είναι σχήμα λόγου. ΠΟΛΕΜΑΜΕ πλέον να σώσουμε τα ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ. (κι όχι μόνο την Δημόσια περιουσία )

** ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Του Σαράντου Καργάκου

Ιστορικού - Συγγραφέως
 * Απέφευγα για λόγους προσωπικής ευαισθησίας (έχουμε κι εμείς βέβαια τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μας!) ν' αναφερθώ στο περιβόητο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ήμουν εξήμισυ ετών όταν ανήμερα σχεδόν του Αγίου Νικολάου του 1943 οι Γερμανοί πηγαίνανε για σκοτωμό τ' αδέρφια του πατέρα μου. Η μάνα μου λέει πως με κρατούσε από το χέρι. Πέρασε το αυτοκίνητο με τους μελλοθάνατους από μπροστά μας, ο μικρός θείος μου που ήταν δεν ήταν 30 ετών, σήκωσε το χέρι και μας χαιρέτισε μ' ένα πικρό χαμόγελο.
  * Και μετά το αυτοκίνητο χάθηκε σε κάποια στροφή. Τότε για πρώτη φορά άκουσα κι έμαθα τη λέξη εκτέλεση. Κι η λέξη έμεινε άσβηστη στη συνείδησή μου, γιατί έκτοτε είχαμε κι άλλες, κι άλλες πολλές ακόμη εκτελέσεις. Έφευγαν από κοντά μας αγαπημένα πρόσωπα κι ο κόσμος έλεγε: «Τα πήγαν για εκτέλεση»!
 * Κάποτε τα δεινά έληξαν και στον τόπο εγκαθιδρύθηκε μια κουτσή και στραβή τάξη. Η οικογένειά μου περνούσε δύσκολες ώρες αφόρητης φτώχειας. Η Κατοχή μάς είχε εξουθενώσει. Κάποιοι δικηγόροι ξεκίνησαν έναν αγώνα για αποζημιώσεις. Μάζευαν υπογραφές από συγγενείς θυμάτων. Υπόσχονταν -αν θυμάμαι καλά- δύο χιλιάδες το «κεφάλι». Πήγαν και στον πατέρα μου να υπογράψει, μα ο φτωχούλης αρνήθηκε με βδελυγμία. «Δεν κοστολογούνται τα κεφάλια των αδελφών μου», είπε. Κι ένιωσε πως ανταπέδιδε με τη φράση αυτή την καλύτερη τιμωρία στην επηρμένη μεταπολεμική Γερμανία, τη Γερμανία του οικονομικού θαύματος, που στηρίχθηκε στην ξένη εργασία και στην αφειδώς παρεχόμενη αμερικανική βοήθεια.
 * Αν σ' όλη αυτή τη μακρά διαδικασία με πληγώνει κάτι, είναι όχι αυτή καθαυτή η εκτέλεση, αλλά η «νομιμότητα» αυτής της εκτέλεσης. Οι γερμανικές αρχές είχαν διακηρύξει πως για κάθε σκοτωμένο Γερμανό θα εκτελούνταν 40 άμαχοι Έλληνες. Ας το σκεφθούμε αυτό: 40 Έλληνες έναντι ενός Γερμανού! Έτσι μας κοστολόγισαν κι έτσι μας κοστολογούν. Ένας Έλληνας είναι υποπολλαπλάσιο του Γερμανού. Αυτό εκφράζει όχι απλώς τη ναζιστική θηριωδία αλλά τη γενικώτερη ευρωπαϊκή νοοτροπία. Γιατί, όπως πολύ σοφά έλεγε ο Ντισραέλι, «μπορεί μια αποικία ν' απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά δεν παύει γι' αυτό το λόγο να είναι αποικία».
 * Αν σήμερα οι Γερμανοί δυστροπούν να πληρώσουν την επιδικασθείσα από τα Δικαστήρια αποζημίωση στους μαρτυρικούς κατοίκους του Διστόμου (και όχι μόνον του Διστόμου), δεν το κάνουν μόνο από τσιγκουνιά, το κάνουν για να μας ταπεινώσουν ακόμη μια φορά. αρνούνται υπόσταση στα δικαστήριά μας. Ουσιαστικά δεν αναγνωρίζουν σε μας υπόσταση κράτους. Παραπέμπουν το ζήτημα στον Υπουργό. Αυτός είναι ένας περιδεής εκπρόσωπος της Νέας Τάξης που δεν λογοδοτεί στον ελληνικό λαό αλλά στα Διευθυντήρια των Νέων Καιρών.
 * Αυτό που όμως με θλίβει δεν είναι η ψυχική κακομοιριά των κυβερνώντων, είναι το ηθικό κατάντημα κάποιων δημοσιογράφων. Άκουγα ένα μεσημέρι κάποιον ραδιοσχολιαστή που με άκρως περιφρονητική φωνή στιγμάτιζε τη συμπεριφορά των Διστομιτών, επειδή κατέφυγαν στα ασφαλιστικά μέτρα κατά των Γερμανών. Κι έλεγε: «Πού φθάσαμε...»! Έπρεπε να είχε ζήσει τη γερμανική φρίκη της Κατοχής, για να είχε δει το πού φθάνε το κτήνος όταν κυριεύει την ανθρώπινη ψυχή. Τι έκαναν οι κάτοικοι του Διστόμου από το να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη; Μήπως έπρεπε κι αυτοί - κι όχι μόνο αυτοί- να συμπεριφερθούν γερμανικά, δηλαδή να πιάσουν καμμιά πεντακοσαριά Γερμανούς τουρίστες και να τους κρατήσουν ομήρους ή να τους εκτελέσουν; Στα αντίποινα των Γερμανών εμείς δεν απαντήσαμε με αντίποινα. Οι Γερμανοί τιμωρήθηκαν ελάχιστα γι' αυτά που διέπραξαν στον τόπο μας. Κάλυψαν ένα ελάχιστο μέρος των αποζημιώσεων που όφειλαν. Συνέχισαν τη ναζιστική πολιτική, όχι βέβαια στη γραμμή του Χίτλερ (δεν είναι ακόμη καιρός) αλλά στη γραμμή του Γκαίμπελς. Παραπλάνηση και εξαπάτηση. Και μετά αποθράσυνση. Θα 'ρθει στιγμή που θα μας ζητήσουν αποζημίωση για τις σφαίρες που ξόδεψαν για να μας... σκοτώσουν.
 ~ Μέρος Δεύτερο
 * Το κείμενο που προηγήθηκε είχε γραφτεί προ πολλών ετών για να δημοσιευθεί στην εφημερίδα όπου αρθρογραφούσα επαγγελματικώς. Δεν δημοσιεύθηκε• και σε λίγες ημέρες «εκτελέστηκα» και δημοσιογραφικώς. Μου τράβηξαν το χαλί επιτηδείως κάτω από τα πόδια μου. Τώρα που ήλθαν οι δύσκολοι καιροί και η Γερμανία μάς φόρεσε καπίστρι, πολλοί σταθμοί και πάμπολλα έντυπα μού ζητούν να μιλήσω και να γράψω για τις περιβόητες αποζημιώσεις. Μου ζητήθηκε να μιλήσω και για τις εκτελέσεις. Κι αντιμετώπισα τις λοιδορίες δύο «καναλοκύνων». Αναφερόμουν στην εκτέλεση των συγγενών μου και στην υπέροχη στάση της γιαγιάς μου. Ήμουν μπροστά, όταν ο πατέρας τής ανακοίνωσε την εκτέλεση των δύο παιδιών της, των δύο αδελφών του. Η γιαγιά - βαθιά χριστιανική ψυχή- κατέβασε το μαύρο τσεμπέρι ως τα μάτια και πριν τυλίξει με αυτό το στόμα για να μη βγει κραυγή οδύνης, κατόρθωσε να μουρμουρίσει:
 - Ο θεός να τους συγχωρέσει για το κακό που μου έκαναν!...
 * Κι έπειτα κλείστηκε στη βαθιά σιωπή της. Που και που ένα σιγαλό - σαν αγεράκι απαλό- μοιρολόι.
 * Πέρασαν κάποια χρόνια. Ήμουν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, την λεγόμενη τότε «Ογδόη». Ο πατέρας έφθασε ένα μεσημέρι ράκος στο σπίτι. Τον είχε επισκεφθεί στο κατάστημα του «Δραγώνα» (Αιόλου 89) ο άνθρωπος που είχε βάλει στη λίστα των μελλοθάνατων τα αδέρφια του. ήταν ετοιμοθάνατος• τον «κουράριζε» στον Άγιο Σάββα, εξάδελφός μου ογκολόγος. Του έμεναν λίγες ημέρες ζωής. Ζήτησε από τον εξάδελφό μου την άδεια να βγει για λίγες ώρες• έπρεπε κάποιον να δει. Και πήγε να βρει τον πατέρα μου. Δεν μπορούσε να ανέβει στον ημιώροφο. Τον ζήτησε και κατέβηκε ο πατέρας. Σαν τον είδε πάνιασε.
 - Ήλθα να πάρω τη συγγνώμη σου, του είπε ο άλλος. Σε λίγες μέρες πεθαίνω...
 ~ Ο πατέρας, βαθιά συγκλονισμένος, μόλις κατόρθωσε να ψελλίσει μία φράση:
 - Να 'σαι συγχωρεμένος...
 * Ανέβηκε γρήγορα τις σκάλες και κλείστηκε στο γραφειάκι που ήταν το λογιστήριο. Δεν ήθελε να τον δει κανείς με δάκρυα στα μάτια. Ήταν ένας μικρόσωμος άνθρωπος με υψηλή περηφάνεια. Μας τα είπε στο σπίτι με αναφιλητά. ήταν η πρώτη φορά που μάλωσα με τον πατέρα μου. Με τη σκληρότητα της νεανικής ηλικίας πίστευα πως η συγγνώμη σ' έναν εγκληματία συνιστά αδικία. Σήμερα το ίδιο θα έπραττα κι εγώ, Αυτό δεν σημαίνει πως έκοψα να είμαι Μανιάτης. Αλά η πείρα μιας μακράς ζωής με εδίδαξε ότι η καλύτερη εκδίκηση είναι η συγγνώμη. Γι' αυτό συγχωρώ και τον δημοσιογράφο - κάποτε φίλο- και τα παρασαρκώματα που τον περιστοιχίζουν, που, χωρίς να φορούν την στολή της «Βέρμαχτ», συνεχίζουν με άλλα μέσα το έργο τους.
 * Συγχωρώ ακόμη και τους Γερμανούς δημοσιογράφους, τραπεζίτες και πολιτικούς για όσα μας κάνουν. Κι όχι απλώς τους συγχωρώ, αλλά τους ευγνωμονώ. Από τη δική τους αγνώμονα στάση, θα ξεπηδήσει η δική μας ανάταση, η νέα εθνική μας επανάσταση... Όχι κατά των Γερμανών αλλά κατά των υπολειμμάτων του δωσιλογισμού που «κοπροκρατούν» (το ρήμα του Ελύτη) πολιτικά και οικονομικά τη δόλια πατρίδα μας.
 ~ Υ.Γ. Το πρωτότυπο κείμενο είναι δημοσιευμένο σε πολυτονικό
 Πηγή: Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2012, Εκδόσεις Φιλιππότη

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου