Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Άρωμα Γιορτών , ενημέρωσης κ.π.α. από Αρφαρά 28/12/2011

Άρωμα Γιορτών , ενημέρωσης κ.π.α. από Αρφαρά Μεσσηνίας Τετάρτη ,  28/12/2011 ,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΚΑΛΑ ! ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ   ΑΡΦΑΡΩΝ  ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   Ν.  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ !! ΧΙΛΙΕΣ ΟΛΟΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΟΥΛΕΣ ! .
Αρφαραίϊκα :
* Σεισμικές δονήσεις συνεχίζεται να πλήττουν την περιοχή  Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-
* Οι κλοπές και οι διαρίξεις είναι καθημεερινό  φαινόμενο όλης της περιοχής των χωριών του πρώην Δήμου Αρφαρών .-
* Συνεχίζεται  με έντονους ρυθμούς του ελαιομάσωμα στην περιοχή των Αρφαρών  .-
* Οι  οικονομική κρίση  και ανεργεία πλήττει και τους κατοικους της περιοχής Αρφαρών .-
* Τα έργα για τον νέο Εθνικό Δρόμο Καλαμάτας -Αθηνών , λόγο εορτών σταμάτησαν και στην περιοχή του πρώην Δήμου Αρφαρών .-
* Μικρή  η μετακίνηση  των  Αρφαραίων από Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας μας , στο χωριό των Αρφαρών , λόγο  οικονομικών δυσκολιών ....

~** Δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης

* Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αρμόδιων κυβερνητικών και άλλων φορέων με θέμα «Δράσεις κοινωνικής προστασίας, απασχόλησης και αλληλεγγύης».

~** Μεγαλοπρεπές το «ύστατο χαίρε» στον Κιμ Γιονγκ-ιλ
* Πάνδημος ο θρήνος στη Βόρεια Κορέα την ημέρα της κηδείας του Κιμ Γιονγκ-ιλ. Δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες συνόδεψαν τον εκλιπόντα ηγέτη της χώρας στην τελευταία του κατοικία, με την τηλεόραση να μεταδίδει εικόνες συντριβής.

~** Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Σλοβενία

* Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ συνέχισε και την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των βουλευτικών κομμάτων για τον ορισμό εντολοδόχο πρωθυπουργού. Ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο Ζόραν Γιάνκοβιτς.

~** Πάσχει από καρκίνο η πρόεδρος της Αργεντινής

* Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, που πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς, ευχαρίστησε τους λατινοαμερικάνους ομολόγους της για την υποστήριξή τους και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την εργασία της κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής της.

~**  Επεισόδια στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ
* Απίστευτες σκηνές εκτυλίχθηκαν μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους ναούς της Χριστιανοσύνης, τον ναό της Γεννήσεως, μεσούσης της εορταστικής περιόδου.

~** Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία

* Παρά την παρουσία στο συριακό έδαφος των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των αντικαθεστωτικών, καθώς η Συρία διολισθαίνει σταδιακά σε εμφύλια σύρραξη.-

~** Ένας νεκρός σε συγκρούσεις στην Υεμένη

* Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην Υεμένη μεταξύ στρατιωτών της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και ενόπλων ανδρών του Σάντεκ αλ Άχμαρ, προκαλώντας τον θάνατο ενός πολίτη. -

~** Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
~ Να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί  ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών  * Ερώτηση από έξι βουλευτές, μεταξύ αυτών και η Νάντια Γιαννακοπούλου, δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών. Θέμα της ερώτησης το «Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών –πόθεν έσχες δ/των συμβούλων».
* Μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε αυτή: «Στη δεκαετία 2000 2010 η μισή Ελλάδα αγόρασε σπίτι με τα εύκολα δάνεια που αφειδώς μοίραζαν οι τράπεζες. Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι πραγματικές τιμές πώλησης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, καμία σχέση δεν είχαν με την αναγραφόμενη τιμή στο σχετικό συμβόλαιο αγοραπωλησίας. Με την ελληνική πατέντα των αντικειμενικών αξιών, πράγματι πολύς κόσμος απέκτησε στέγη. Οι τιμές των ακινήτων φούσκωσαν σαν το μπαλόνι, χτίστηκαν χιλιάδες οικοδομικά συγκροτήματα και οι κατασκευαστικές εταιρείες έτριβαν τα χέρια τους, γιατί είχαν ανακαλύψει τη μηχανή που παράγει το εύκολο, γρήγορο και, κυρίως, αφορολόγητο χρήμα.
 * Σήμερα το πολιτικό σύστημα μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί όσα δεν τολμούσαμε, ώστε να μπουν χρήματα, που τόσο έχουμε ανάγκη, άμεσα στα κρατικά ταμεία. Ας πάρουμε τη γενναία απόφαση να ανοίξουν οι εγχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί των κατασκευαστικών εταιρειών και αυτοί των δ/των συμβούλων τους. Αυτοί που υπάρχουν σε κάθε ελληνική δανειοδοτούσα τράπεζα που χορηγούσε στεγαστικά δάνεια και δάνεια βελτιώσεων-τροποποιήσεων και ας γίνει διασταύρωση των χρηματικών ποσών που έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των κατασκευαστικών εταιρειών με τα ποσά που έχουν κατατεθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς των αντίστοιχων δ/ντων συμβούλων.
* Το συγκεκριμένο μέτρο, λόγω της ευκολίας ανεύρεσης των στοιχείων που διατηρούνται στις ελληνικές τράπεζες, είναι άμεσης απόδοσης. Από δε τον όγκο των σχετικών συναλλαγών αγοραπωλησίας ακινήτων με δανειακές συμβάσεις, που έγινε την περασμένη δεκαετία, εκτιμάται ότι τα σχετικά ποσά από τους φόρους που θα προκύψουν είναι τεράστια.
* […] Ερωτάται ο κύριος υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξάλειψη του φαινομένου της τεράστιας φοροδιαφυγής που παρουσιάζεται εδώ και χρόνια στον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών».

~** Οδ. Βουδούρης και Ηλ. Καρανίκας
Δήλωση για τις εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ  * Σε δήλωση προέβησαν οι Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής Μεσσηνίας και Ηλίας Καρανίκας, βουλευτής Ευρυτανίας, για τις εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.
* Ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης διαδικασίας εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούσε διαλυτικά τόσο για την κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Η αναζήτηση λύσεων εκτός των αρμοδίων οργάνων αποτελούν επικίνδυνους ακροβατισμούς. Άποψή μας είναι ότι το Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση στην καταστατική του σύνθεση και να οδηγήσει άμεσα στην σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
* […] Οι συζητήσεις σε μη-θεσμικές, υβριδικές συνδιασκέψεις, όπως αυτή που αναγγέλθηκε – Πολιτικό Συμβούλιο με την παρουσία των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προέδρου της Βουλής – οδηγούν σε αδυναμία λήψης έγκυρων αποφάσεων και στερούνται πολιτικής νομιμοποίησης.
 * […] Οι υπουργοί, ανεξαρτήτως του κόμματος που ανήκουν, πρέπει να αφοσιωθούν αποκλειστικά, 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την βδομάδα, στο κρίσιμο κυβερνητικό έργο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού. Η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα και να δοθεί επιτέλους ο λόγος σε όλα τα μέλη της, τα οποία δεν έχουν εκφραστεί θεσμικά πάνω από μισό χρόνο. Το Πολιτικό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ως ανώτατο όργανο του κινήματος και να διαμορφώσει την πολιτική στρατηγική του Κινήματος, στο πλαίσιο των ιδεολογικών θέσεων και της γενικής πολιτικής του.
* Η συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι ο αναγκαίος όρος για να μην κληθούμε όλοι μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσουμε το χάος και την εξαθλίωση».

~** Μείωση μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης
~ Αγαπητοί συνάδελφοι και συμπολίτες, η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις βιώνουν τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορικής περιόδου. Έτσι και οι επιχειρήσεις του νομού μας, ενταγμένες στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύει η χώρα και των συνεπαγόμενων δυσμενών συνθηκών που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα, με την αύξηση των φόρων και τη μείωση της κατανάλωσης άνω του 40%, επιχειρήσεις και επαγγελματίες πρέπει να ανασυνταχθούν, εξετάζοντας τρόπους ομαλοποίησης της επιχειρηματικής τους λειτουργικότητας.
 * Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, άνω του 30%, δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
* Το Επιμελητήριο του νομού μας έχει εδώ και πολύ καιρό θέσει το θέμα των ενοικίων με ανακοινώσεις, εκτιμώντας ότι πολλές επιχειρήσεις του νομού μας είναι στα όρια της ύπαρξής τους. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων κάθε επιχείρησης είναι μονόδρομος για όσες από αυτές θα επιβιώσουν στις υπάρχουσες συνθήκες. Το ενοίκιο συντελεί στο 25-50% των λειτουργικών εξόδων κάθε επιχείρησης. Έτσι, λοιπόν, όλες οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν είναι αναγκασμένες να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη και, πρώτα από όλα και κυρίως, το ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου τους.
* Καλούμε άμεσα τις επιχειρήσεις του νομού αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διαπραγματευθούν με καλή πίστη το ύψος των ενοικίων, ώστε να ικανοποιηθούν δύο στόχοι. Η επιβίωση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων και η τακτική καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ομαλή όσο το δυνατόν λειτουργία του οικονομικού κύκλου της κοινωνίας.
Με εκτίμηση,   Παύλος Γκρέκης  Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

~** Δήμος Τριφυλίας
Η Φιλαρμονική είπε τα κάλαντα στο δήμαρχο

 * Τα κάλαντα των Χριστουγέννων άκουσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και η σύζυγός του από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
* Ο δήμαρχος δέχτηκε τη Φιλαρμονική στο δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών, το Σάββατο, στις 12.30 το μεσημέρι. Αφού χαιρέτησε τα μέλη της καθένα ξεχωριστά και αντάλλαξε μαζί τους ευχές, άκουσε τα κάλαντα. Στη συνέχεια τα ρώτησε πώς είδαν στη φετινή τους έξοδο για τα κάλαντα τους πολίτες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και, τέλος, τα φίλεψε με γλυκά και αναψυκτικά.
 * Τη Φιλαρμονική συνόδευε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων κα Βιβή Παντελάκη και η κα Μπέτυ Κατσούλη, ενώ μαζί με το δήμαρχο ήταν και ο αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αναστάσιος Πούλος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Στάμος.

~** Σε πέντε απόφοιτους Λυκείων της Καλαμάτας
Υποτροφίες σύμφωνα με τη διαθήκη του Λ. Σκιά
 * Παραδόθηκαν χθες από το δήμαρχο Παν. Νίκα στους δικαιούχους φοιτητές οι υποτροφίες σύμφωνα με τη διαθήκη του Λυκούργου Σκιά.
 * Βάσει του πρακτικού της τριμελούς επιτροπής που συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα και σε συνάφεια με τη βούληση του διαθέτη, αναδείχθηκαν τρεις υπότροφοι για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, δύο για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και πέντε μειωμένων οικονομικά δυνατοτήτων, προερχόμενων από το Δήμο Καλαμάτας, οι οποίοι αποφοίτησαν από τα λύκεια της πόλης κατά το σχολικό έτος 2009-2010, με άριστη επίδοση, διακρινομένων για το ήθος τους, προκειμένου να συνεχίσουν (και όσον χρόνο συνεχίζουν αδιακόπως και ευδοκίμως) τις σπουδές τους σε ανώτερα και ανώτατα πνευματικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού.
 * Χθες ο δήμαρχος επέδωσε τις υποτροφίες στους: Παναγιωτόπουλο Μιχάλη του Σταύρου (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011), Νικολακέα Σωτήριο του Κωνσταντίνου (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011), Σταματίου Παναγιώτα του Δημητρίου (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011), Ηλιόπουλο Ευάγγελο του Κωνσταντίνου (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011), Μιχαλοπούλου Ολυμπία του Ευαγγέλου (ακαδημαϊκό έτος 2010-2011). Η συνολική δαπάνη που θα προκύψει για το οικονομικό έτος 2011 θα είναι 48.000 ευρώ.

~** Δήμος Οιχαλίας Μελιγαλα
Έφθασαν οι προσφορές για τη μέτρηση του καπνού
 * Τη μία από τις δύο προσφορές για την προμήθεια των μετρητών που πρόκειται να τοποθετηθούν στις καπνοδόχους των δύο πυρηνελαιουργείων της ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά δέχθηκε χθες ο Δήμος Οιχαλίας και η επόμενη αναμένεται να φθάσει εντός των ημερών.
 * Όπως είπε στο «Θ» ο δήμαρχος Φ. Μπάμης, ο υπεύθυνος της μίας μονάδας, Παν. Χατζέλης, έχει ήδη συμφωνήσει να τοποθετηθεί μετρητής στις καπνοδόχους, ενώ ο εκπρόσωπος της δεύτερης μονάδας δεν έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, θα γίνει επίσημη ενημέρωση από πλευράς Δήμου, αλλά είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση άρνησής του.
 * Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της συμβούλου του Δήμου, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και να συνταχθεί η επιστολή – προσφυγή προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

~** Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

*  Τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας επισκέφθηκε προχθές το απόγευμα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, ιερείς που εφημερεύουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα, είπαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ενώ προσέφεραν και γλυκά.
 * Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στους ασθενείς, στο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, χρόνια πολλά και, κυρίως, υγεία.
 ~ Κάλαντα στην Επισκοπή
 * Τα κάλαντα έψαλαν την παραμονή των Χριστουγέννων παιδιά της πόλης, που βρέθηκαν στο Επισκοπικό Μέγαρο. Το Μητροπολίτη Μεσσηνίας επισκέφθηκαν παιδιά των ενοριακών συντροφιών, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων. Ο κ. Χρυσόστομος τους ευχαρίστησε και τους ευχήθηκε καλές γιορτές, με υγεία, ευτυχία και, πάνω απ’ όλα, αισιοδοξία για το μέλλον.

~** Δ.Σ. Τριφυλίας

~ Θα πάρει πίσω ο Κόλλιας τις αυξήσεις των δημοτικών τελών;  * Μετά τις αντιδράσεις, πολιτών και συνεργατών του, θα πάρει πίσω ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας τις αυξήσεις των δημοτικών τελών, που σε συνεννόηση και με την «έγκρισή του» ψήφισε η Οικονομική Επιτροπή;
 * Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί αύριο το απόγευμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τα διλήμματα, ωστόσο, για το δήμαρχο να είναι πραγματικά και εξόχως σοβαρά, καθιστώντας τη συνεδρίαση ιδιαιτέρως κρίσιμη για το οικονομικό μέλλον του Δήμου Τριφυλίας, αλλά και για τη συνοχή της δημοτικής του παράταξης.
 * Εάν ο δήμαρχος ταχθεί θετικά στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, παρέχοντας κάλυψη στους συνεργάτες του που μετέχουν σε αυτή και κινήθηκαν με βάση τις οδηγίες - εντολές του, για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού) που ξεκινούν από 40% περίπου και εκτοξεύονται μέχρι και 145%, μπορεί να κινδυνεύσει στην ψηφοφορία να υποστεί πλήγμα από διαφωνούντες δημοτικούς του συμβούλους, ακόμη ίσως και να καταψηφιστεί ή απορριφθεί η εισήγηση.
* Εάν, δε, με «εύσχημο», έστω, τρόπο ταχθεί αρνητικά, θα πρόκειται για ουσιαστικό «άδειασμα» των συνεργατών του, αλλά και άδειασμα των εσόδων του Δήμου και συνέχιση της ανισοκατανομής σε βάρος της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας, ως προς τα δημοτικά τέλη και την οικονομική συνδρομή και συμβολή των πολιτών της Κυπαρισσίας στο νέο Δήμο, που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από συμβούλους αλλά και πολίτες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας.
* Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως, σε συζητήσεις του με θεσμικούς εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, καθώς και με πολίτες, ο κ. Κόλλιας ήταν «λάβρος» κατά των κυβερνητικών πολιτικών για αυξήσεις των φόρων και επιβολή χαρατσιών, τονίζοντας πως ο ίδιος και ο Δήμος δεν προτίθενται ακολουθήσουν τέτοιες φορομπηχτικές πολιτικές που εξουθενώνουν τους δημότες. Λόγια, ωστόσο, που, όπως φαίνεται και τρανά αποδεικνύεται, έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία και ανακολουθία με την πραγματικότητα της απόφασης των συνεργατών του στην Οικονομική Επιτροπή για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη! Να έπραξαν, πάντως, αυτοβούλως και δίχως προηγούμενη συνεννόηση με το δήμαρχο και έγκρισή του, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σαμπαζιώτης και η δημοτική σύμβουλος (εντεταλμένη με απόφαση και υπογραφή δημάρχου για τα έσοδα) Μαρία Πανουσοπούλου, θεωρείται από απίθανο έως αδιανόητο!
* Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας ο κ. Κόλλιας, κατά την ενημέρωσή του στο Σώμα, προ ημερήσιας διάταξης, για την οικονομική κατάσταση, είπε ότι ο Δήμος φέτος έχει εισπράξει στα ταμεία του 1.201.693, ενώ από τη ΔΕΗ (από τα δημοτικά τέλη δηλαδή) έχει εισπράξει ανά Δημοτική Ενότητα: Αετού μείον 5.700, Αυλώνος 61.872, Γαργαλιάνων 266.845, Φιλιατρών 100.675, Τριπύλης - τίποτα και Κυπαρισσίας 471.173, από τα οποία φαίνεται η ανισοκατανομή των δημοτικών τελών ανά Δημοτική Ενότητα. Η αναφορά αυτή περί «ανισοκατανομής των δημοτικών τελών» θεωρείται πως «προλείανε» το έδαφος για τις αυξήσεις που θα ακολουθούσαν!

~** Δήμος Πύλου-Νέστορος


Από 1η Ιανουαρίου η λειτουργία  του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου
 * Με τον υφυπουργό Άδωνη Γεωργιάδη συναντήθηκε την περασμένη Πέμπτη ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνου Ασκούνη και έξι ακόμα δημάρχων: Κορινθίων, Θάσου, Σάμου, Χίου, Κιάτου και Αμφιλοχίας. Μοναδικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η λειτουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στους επτά παραπάνω Δήμους.
* Τα πρώτα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την 1 Ιανουαρίου, αφού οι παραπάνω Δήμοι είχαν προνοήσει ορίζοντας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
 * Μιλώντας σχετικά, ο κ. Καφαντάρης δήλωσε: «Καλούμαστε πλέον ως Δήμος να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος, διότι ο κ. Γεωργιάδης εισάκουσε το αίτημα μας και διόρθωσε μια αδικία πολλών ετών. Ευχαριστώ την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και ιδιαίτερα τον υφυπουργό Άδωνη Γεωργιάδη. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την λειτουργία του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με όνομα “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δήμου Πύλου-Νέστορος” και ήδη ετοιμάζουμε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας».

~** Απάντηση Μαγκριώτη σε Κουσελά

~ Για σεισμόπληκτες περιοχές Μεσσηνίας  * Στην αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς στη Βουλή, σχετικά με τις σεισμόπληκτες περιοχές, απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης.
* Η απάντηση του κ. Μαγκριώτη, για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, έχει ως εξής: «Το υπουργείο έστειλε κλιμάκιο μηχανικών στις πληγείσες περιοχές του Ν. Μεσσηνίας για την καταγραφή των ζημιών και προέβη στη σύνταξη Σχεδίου Κ.Υ.Α οριοθέτησης, σύμφωνα με το οποίο οριοθετούνται τα διοικητικά όρια της Τ.Κ. Βρομόβρυσης της Δ.Ε. Αρφαρών του Δήμου Καλαμάτας, της Τ.Κ. Λαμπαίνης της Δ.Ε. Ιθώμης του Δήμου Μεσσήνης, της Τ.Κ. Βασιλικού της Δ.Ε. Δωρίου, των Τ.Κ. Αγριλοβούνου, Διαβολιτσίου, Δεσύλλα και Κωνσταντίνων της Δ.Ε. Ανδανίας και των Δ.Ε. Μελιγαλά και Οιχαλίας του Δήμου Οιχαλίας, που επλήγησαν από τους σεισμούς του Αυγούστου και Οκτωβρίου 2011 και καθορίζονται τα πιστωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια. * Το ως άνω Σχέδιο Κ.Υ.Α. προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έκδοσής της, λόγω αλλαγής κυβέρνησης, ενώ ανασυντάσσεται νέο Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις διορισμού των υπουργών και υφυπουργών της νέας κυβέρνησης.
* Σχετικά με την προσωρινή στέγαση των πληγέντων, έχουν προσωρινά παραχωρηθεί 25 λυόμενοι οικίσκοι στο Δήμο Οιχαλίας. Από αυτούς, οι 13 μεταφέρθηκαν από τις αποθήκες του υπουργείου και οι 12 από πληγείσες περιοχές στις οποίες είχαν διατεθεί σε προγενέστερο συμβάν».

~** Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας!

*   Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού "Συνεργασία για την Ανάπτυξη στη Μεσσηνία" εξελέγη πριν από λίγο νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας!  Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος............................ ήταν επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου την περίοδο 2006-2011, προσπαθώντας για την αναβάθμιση του επιμελητηριακού θεσμού, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα τελευταία 2,5 έτη εργάστηκε, ως μέλος του Δ.Σ. του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
 * Παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Καλαμάτας όπου είχε εκλεγεί, για να ηγηθεί του Ανεξάρτητου Συνδυασμού "Συνεργασία για την Ανάπτυξη στη Μεσσηνία", στις προηγηθείσες Επιμελητηριακές εκλογές, αποδεικνύοντας στην πράξη την ανεξαρτησία του ιδίου και των συνεργατών του και τη βούλησή τους για γόνιμη συνεργασία και ανιδιοτελή προσφορά στον κόσμο της Αγοράς και στη Μεσσηνία, μακριά, πάνω και έξω από κόμματα και με την ψήφο των Μεσσήνιων επαγγελματιών και εμπόρων, παρά τη λυσσαλέα επίθεση που του εξαπέλυσαν οι κομματικοί εγκάθετοι της ΝΔ, κατάφερε και εξέλεξε δύο Συμβούλους στο Δ.Σ.
 * Πριν λίγο, εξελέγη νέος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας λαμβάνοντας 11 ψήφους, έναντι 10 που έλαβε ο έτερος διεκδικητής της προεδρείας από το Συνδυασμό "Νέο Επιμελητήριο".
 * Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον χώρο των πωλήσεων ασφαλειών και της κτηματαγοράς έχοντας ως έδρα την Καλαμάτα και με εμβέλεια δράσης όλο το Νομό Μεσσηνίας.
 * Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος είναι επαγγελματίας 2ης γενιάς και είναι υπερήφανος που και οι δύο γιοί του είναι πωλητές, ακολουθώντας τα βήματά του.
 ~ Κατάγεται από το Σελλά Τριφυλίας.
 * Όραμά του είναι να συμβάλει με την εμπειρία του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και την πρόοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συγκεκριμένες ενέργειες.
 Πρόεδρε, καλή επιτυχία!

**
~** Γιορτινό τραπέζι με μεσσηνιακά προϊόντα
ΣΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 * Δόθηκε χθες στο Δημαρχείο συνέντευξη Τύπου για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
* Κατά τη διάρκειά της, ο πρόεδρος της «Φάρις» Ν. Μπασακίδης, ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Ι. Αναζίκος, αλλά και ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σημείωσαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στο χώρο της ΚΑΚ, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 μ., στρώνεται γιορτινό τραπέζι με παραδοσιακές συνταγές από μεσσηνιακά προϊόντα.
 * Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κεντρική Αγορά και τη “Φάρις”, ενώ συμμετέχουν εθελοντικά οι επαγγελματίες της ΚΑΚ, σύλλογοι και φορείς της περιοχής του Δήμου.
* Επιδίωξή μας είναι: Να προβληθεί η Κεντρική Αγορά ως ο κυριότερος χώρος εμπορίας των μεσσηνιακών προϊόντων, καθώς και οι επαγγελματίες αυτής. Να δοθεί μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που περνά η πατρίδα μας».
* Επίσης, από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τα μέλη των συλλόγων και τους εθελοντές που με κέφι και μεράκι θα μαγειρέψουν για όλους τους επισκέπτες. Αυτοί είναι: Συνεταιρισμός Γυναικών «Χρυσαλλίς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρομάνης, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αλαγονίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Μαντίνειας, Πολιτιστικός Σύλλογος Άριος, Λέσχη Lions Καλαμάτας, Παναθηναϊκή Ένωση Γυναικών Καλαμάτας.

~**Καθαρίζεται η κοίτη του Παμίσου εν όψει Θεοφανείων
* Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Παμίσου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, τα Θεοφάνεια. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Πάμισο, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την άρνησή της στην πιθανότητα αλλαγής του χώρου της τελετής.
 * Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, η Δημοτική Αρχή σκεπτόταν να αλλάξει το χώρο και από τη γέφυρα του Παμίσου να μεταφερθεί στην περιοχή της Μπούκας. Αυτή, όμως, η πρόθεση προκάλεσε τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετασχόντων, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν υπήρχε λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο και αντέτειναν ότι θα μπορούσε να γίνει διαμόρφωση του χώρου της τελετής. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια εξέδρα ή να γίνουν άλλες μικροεπεμβάσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και ο αγιασμός των υδάτων να τελεστεί κανονικά.

~** Μεταξύ Πύργου Λεύκτρου - Πλάτσας
Προς εξέταση η πρόταση για δίκτυο ύδρευσης
 * Στο Τεχνικό Συμβούλιο Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται η πρόταση του Δήμου Δυτικής Μάνης για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης που θα συνδέσει τον Πύργο Λεύκτρου με την Πλάτσα. Αν η πρόταση, που είναι μελετητικά έτοιμη, εγκριθεί, απομένει η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου το έργο να προταθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
 * Εξάλλου, χθες έγινε μια πρώτη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Μάνης, κατά την οποία δόθηκαν οι πρώτες κατευθύνσεις, εν όψει της σύνταξης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2012. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει μετά την Πρωτοχρονιά για την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος, που κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σύντομα, προκειμένου να ακολουθήσει περί τις 20 με 25 Ιανουαρίου η κατάρτιση του προϋπολογισμού.

~** Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το ΚΕΚΥΚΑμεΑ
* Ως αποκεντρωμένη μονάδα του Νοσοκομείου Καλαμάτας θα λειτουργεί από την 1η Γενάρη το ΚΕΚΥΚΑμεΑ Μεσσηνίας, το οποίο θα υπάγεται πλέον στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά θα έχει δικό του οργανισμό και υπεύθυνο λειτουργίας (υποδιοικητή). Ωστόσο, αλλάζει ονομασία και από Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία θα λέγεται Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης.
 * Αυτή η αλλαγή στο όνομα της μονάδας ήταν που πριν από λίγο καιρό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από γονείς και φίλους του Κέντρου, καθώς υπήρχαν έντονοι φόβοι - που δεν έχουν διαλυθεί εντελώς - ότι η κοινωνική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και νοητική υστέρηση θα υποβαθμιζόταν ή και θα εξαφανιζόταν ακόμη. Όμως, αφού δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Πολιτείας ότι οι δραστηριότητες του Κέντρου θα συνεχίσουν ως έχουν μέχρι τώρα, τα πνεύματα ηρέμησαν.
 * Η σημερινή πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΚΥΚΑμεΑ, Δήμητρα Ψαρούλη, σημειώνει: «ΚΕΚΥΚΑμεΑ και ΚΑΦΚΑ (Φιλιατρών) γίνονται αποκεντρωμένες μονάδες του Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπάγονται οργανικά σε αυτό, όπως έγινε με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στις 31/12 λήγει η δική μας θητεία και στο Κέντρο θα οριστεί ένας υποδιοικητής από το υπουργείο Υγείας. ΚΕΚΥΚΑμεΑ και ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών θα μετονομαστούν σε Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης. Θα διατηρήσουν και τις παλιές δράσεις τους, αλλά στόχος είναι να δουλέψουν περισσότερο στον τομέα της αποκατάστασης».

~**Κωστής Παπαδόπουλος
«Καλλιτέχνης δεν είναι αναγκαστικά αυτός που εκθέτει τέχνη»
 * Ανακάλυψε πολύ νωρίς –στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού- τη ροπή του στη ζωγραφική. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ενθάρρυνε το ταλέντο του, βρήκε διέξοδο στο μόνο μέσο που διέθετε, το στυλό, «αυτά τα μπικ που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος». Όσο κι αν ήθελε να τον βγάλει αλλού η ζωή, αυτός επέμενε. Τη ζωγραφική με στυλό την έκανε «μανιέρα», εξέλιξε το μέσο στα όριά του. Πριν ακόμα βάλει άλλα υλικά στην τέχνη του, έγινε γνωστός για την τεχνική του με στυλό. Αυτή η τεχνική τον έφερε να μαθητεύει δίπλα στον Γιώργο Κουζούνη, τον Άγγελο Παναγιώτου, αναγνωρίστηκε από τον Ηλία Καντζιλιέρη. Οι επιρροές των δασκάλων του υποφώσκουν στα έργα που εκθέτει ο Κωστής Παπαδόπουλος στο Καλλιτεχνικό Στέκι. Μια σφιχτή έκθεση που ξεκινά από τις παραστάσεις που τον ανάδειξαν.
 * Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. «Την περιπέτεια με τη ζωγραφική την ένιωσα έμφυτα να ξυπνά μέσα μου από το Δημοτικό», λέει. «Με θυμάμαι στην πρώτη τάξη, να ζωγραφίζω τη δασκάλα μου στην έδρα. Έμεινε άγαλμα η δασκάλα όταν το είδε. Φώναξε τους άλλους δασκάλους. Εγώ φοβήθηκα, μαζεύτηκα, σκέφτηκα μήπως είχα κάνει κάτι κακό. Στη συνέχεια, πήγε στη μητέρα μου, της είπε ότι πρέπει να ακολουθήσω καλές τέχνες. Αλλά οι δικοί μου τα δικά τους… Ήταν ένα κλίμα… να το πω αρνητικό; Να το πω ουδέτερο; Κάπως έτσι. Συνέχισα μόνος μου».
 * «Στην οικογένειά μου δεν ήθελαν τη ζωγραφική, τη θεωρούσαν μια νόσο, ένα πάρεργο. Προσπαθούσα να απομονώνομαι για να ζωγραφίζω. Σαν εργαλείο είχα το στυλό, αυτό είχα ως μαθητής, με αυτό γράφαμε. Αυτό είχα και αυτό έγινε το μέσο της έκφρασής μου».
 * Ανέβηκε στην Αθήνα. Άφησε ένα σχέδιο στο ζωγράφο Σπύρο Δαγλαρίδη. «Θαυμάζω τον τρόπο που κινείται σε έναν τόσο μικρό χώρο, με ένα υλικό σαν το στυλό», είπε ο Δαγλαρίδης στην εξαδέλφη του Κωστή Παπαδόπουλου που σήκωσε το τηλέφωνο. Τον δέχθηκε ως μαθητή του. Από εκεί, κατέληξε στο εργαστήριο του Γιώργου Κουζούνη, διεθνώς αναγνωρισμένου ζωγράφου γιγαντοαφίσας για τον κινηματογράφο.
 * «Εκεί γνώρισα και τον Βασίλη Δημακόπουλο, αυτός μου γνώρισε τα υλικά, μου έδειξε πάρα πολλά», λέει ο Κωστής Παπαδόπουλος.
 * «Με ζέσταιναν περισσότερο οι γύρω, παρά η οικογένεια. Είχα την τύχη να συναντήσω ανθρώπους που πίστεψαν σε μένα».
 * Ακολούθησε η συνάντηση με τον Άγγελο Παναγιώτου. Θα διακρίνετε την επιρροή του στα γυμνά που εκτίθενται στο Καλλιτεχνικό Στέκι.
 * «Είμαστε στο ’85-’90. Έμεινα μαζί του, δούλεψα δίπλα του, με συμβούλεψε. Παρέμεινα στο υλικό μου. Στο στυλό».
 * Ήδη δημόσιος υπάλληλος στον ΟΤΕ, ο Κωστής Παπαδόπουλος έκανε τις πρώτες εκθέσεις στην Αθήνα. Ο γλύπτης Ηλίας Καντζιλιέρης (η προτομή της Μαρίας Πολυδούρη μέχρι πρότινος στο Πάρκο ΟΣΕ είναι δικό του έργο) τον ενθάρρυνε να εκθέσει στην Καλαμάτα. Η έκθεση που τρέχει στο Στέκι είναι η δεύτερη στη γενέτειρα.
 * Στα έργα με στυλό, η σχέση ανθρώπου και φύσης κυριαρχεί. «Βάζω τον ανθρώπινο παράγοντα μέσα στο τοπίο σαν να είναι ένα, είμαστε ένα με τη φύση. Βλέπω συχνά να συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ένα τοπίο, όταν το βλέπουμε ζωντανό μπροστά μας να μην το προσέχουμε, να μην το παρατηρούμε τόσο όσο όταν το βλέπουμε σε έναν πίνακα. Είναι παράδοξο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως έναυσμα για να αποκαταστήσουμε την επαφή μαζί της, με τη φύση», λέει ο Κωστής Παπαδόπουλος.
 * Παράλληλα, οι προσωπογραφίες αποτελούν μια ξεχωριστή ενότητα. Λάδι, ακουαρέλα, άλλα υλικά που μπήκαν στην πορεία.
 * Έχει κάτι από Ματίς η γυναίκα με το κόκκινο φόρεμα, παρατηρώ. «Δεν έγινε επί τούτου. Δεν το σκέφτηκα. Μάλλον, κάπου συναντηθήκαμε», λέει.
 * Για τη σειρά προσωπογραφιών πάνω σε βότσαλα, «φέρνει κοντά τα δυο στοιχεία», σημειώνει ο Κωστής Παπαδόπουλος. «Εδώ φύση γίνεται η βάση πάνω στην οποία στήνεται το έργο».
 * Στην έκθεση περιλαμβάνονται και δύο έργα αγιογραφίας, από την πρόσφατη συνεργασία του ζωγράφου –«νέος κύκλος μαθητείας»- με το γνωστό αγιογράφο Τριαντάφυλλο Καγιά.
 * Δίπλα τους, μια προσωπογραφία του Χαραλάμπη. «Τον έχω κοντά στους αγίους, γιατί όντως εκεί είναι η θέση του. Ήταν ένας θεόσοφος, ένας άνθρωπος που είχε ξεπεράσει την ύλη 100%. Είχε καταλάβει ότι με την αγάπη και με το να μοιραστούν τα πράγματα, ο κόσμος μπορεί να γίνει πιο ευτυχισμένος, να ξεπεράσει τις ανάγκες του κι όχι να κάνει τις ανάγκες του πολυτέλεια και αυτοσκοπό», λέει ο Κωστής Παπαδόπουλος.
 * Βρίσκω την ευκαιρία να τον ρωτήσω: Η Κρίση θα αναζωπυρώσει την αλληλεγγύη; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Τέχνη;
 * «Πιστεύω απόλυτα ότι μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά», απαντά. «Είναι σαν να σκύβουμε σε ένα παράθυρο που έχει οξυγόνο. Είναι απαραίτητη η τέχνη. Ανέκαθεν, μας καθάριζε από τις ψυχικές τοξίνες. Τώρα με την κρίση και τα προβλήματα, γίνεται αναγκαίο να ξαναγυρίσει ο κόσμος στην αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια. Θα ζούμε ο ένας με τον άλλον. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω τι γίνεται. Αν σωθούνε κι αυτά που έχουμε ο ένας να προσφέρει στον άλλον;».
 ~ Τι κάνει τον καλλιτέχνη;
 * «Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι υπό λανθάνουσα κατάσταση μέσα τους έχουν πολλά ταλέντα που δεν ξέρουν. Όπως κι εδώ γύρω ακόμα, μπορεί να είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι απλοί, ίσως πολλές φορές τους θεωρούμε και παρωχημένους και περιθωριακούς, που κρύβουν θησαυρό και φως μέσα τους. Σε άλλους έχουν δοθεί οι ευκαιρίες και έχουν βρει πιο γρήγορα το δρόμο τους, ενώ άλλοι δεν έχουν λάβει ή χρειάζονται κάποιο ερέθισμα για να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Καλλιτέχνης, θέλω να πω, δεν είναι αναγκαστικά αυτός που κάνει και εκθέτει τέχνη. Η τέχνη είναι τρόπος ζωής. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε ταλέντα κρυμμένα που πρέπει να βρούμε και να προσφέρουμε. Δεν έχει σημασία σε ποιον τομέα είναι αυτά. Όλοι χρειαζόμαστε, κι ο καθένας προσφέρει αυτό που του κάνει και μπορεί. Είναι αλυσίδα και είναι σεβαστό και απαραίτητο και αναγκαίο. Όλοι μαζί βάζουμε στο τραπέζι ό,τι κάνει ο καθένας».
 * Η τέχνη σας είναι παραστατική, ακολουθεί κλασικές μεθόδους, του λέω. Τις νεώτερες τάσεις, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις, το περφόρμανς, πώς τα βλέπετε; τον ρωτάω.
 * «Ο ίδιος δεν έχω ασχοληθεί, αλλά ψάχνω, ψάχνομαι», λέει. «Με ενδιαφέρει. Μου αρέσει να διερευνώ τα μέσα τους. Τα παρακολουθώ. Η ζωή και η τέχνη εξελίσσεται και βρίσκει τρόπους να εκφραστεί και να εκφράσει τη σύγχρονη κατάσταση».

~** Παρουσίαση βιβλίου του Τάσου Αποστολόπουλου
 ~ Το βιβλίο του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου «Οι δυνάμεις εργασίας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα», θα παρουσιαστεί στις 11 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας
~ Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου-Νήσων και σε αυτή θα μιλήσουν η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρ. Λυκουρέντζος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Δημ. Στρατούλης και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νικ. Τσούκαλης.
~ Την αρχική τοποθέτηση και το συντονισμό της συζήτησης θα έχει ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Πάτρας Μιχ. Κίτρου.

~** Π. Σ  η  Καλαμάτα
 ~ Ξεκούραση τέλος από σήμερα…
 * Επιστροφή στο γήπεδο, ύστερα από το 4ήμερο ουσιαστικά ρεπό που τους παραχωρήθηκε, για τους ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, αφού έχει προγραμματιστεί για τις 4.00 μ.μ. στο Δημοτικό Στάδιο. Ο ΄Ελβιο Μάνα έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες να ξεκουραστούν, αλλά και να αποφορτίσουν τις μηχανές τους από το βαρύ πρόγραμμα που προηγήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, και το οποίο κορυφώθηκε με το παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι ιδιαίτερα έντονη. Αυτό γιατί υπάρχει ακόμη η ανάγκη ξεκούρασης για παίκτες που έχουν βγάλει μέχρι τώρα το πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων. Έτσι στο φιλικό που θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο κόντρα στο Φαραί – έχουν γίνει συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους των δύο ομάδων, όμως η οριστικοποίησή του θα έρθει σήμερα – ο κ. Μάνα θα δώσει κυρίως χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που δεν έχουν πολλά λεπτά στα πόδια τους.
 * Αναμένεται πάντως να επιστρέψουν σήμερα στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα όλοι οι ποδοσφαιριστές, πλην του Καραντζανίδη που έχει πάρει μία επιπλέον ημέρα, και ίσως τον μακρινών (Πετρουζέλλη, Τσαγκαράκη), αλλά και του Βασίλη Μπλέτσα, που θα μείνει κάποιες μέρες εκτός, προκειμένου να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.
 ~ Έρχονται μεταγραφές
 * Εν τω μεταξύ μετά τους Δαμουρά και Βεργόπουλο και ο Παναγιωτάκης θ’ αποτελέσει παρελθόν από τη Μαύρη Θύελλα. Ο υψηλόσωμος επιθετικός δεν έπεισε το τεχνικό τιμ και δεν υπολογίζεται για τη συνέχεια. Θα ενταχθούν κι άλλοι ποδοσφαιριστές στη συγκεκριμένη λίστα, που θ’ αποτελείται από παίκτες οι οποίοι δεν υπολογίζονται από τους κ.κ. Μάνα και Μουλατσιώτη.
 * Στον αντίποδα τυπικό καθαρά είναι το θέμα της υπογραφής του συμβολαίου του Αντώνη Ψυχογιόπουλου, που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στην Καλαμάτα και ανοιχτό αυτό των Μπεγέτη, Αγγελόπουλου (ανήκει στην Ηλιούπολη κι αυτό δημιουργεί δυσκολίες). Μαζί μ’ αυτούς εξετάζονται κι άλλες περιπτώσεις παικτών που μπορούν να προσφέρουν επιθετικά, όπως για παράδειγμα ενός Πολωνού σέντερ φορ αλλά και ενός νεαρού επιθετικού, που προέρχεται από ομάδα της β΄ Εθνικής.
~** Πριν 94 χρόνια
- ΤΗΝ εορτήν των Χριστουγέννων εχαρακτήρισεν εφέτος το εξαιρετικόν ψύχος. Ψύχος το οποίον σπανιώτατα αισθάνεται ο τόπος μας. Ευτυχώς όμως ο άφθονος ζωογόνος ήλιος μας απεζημίωσεν αρκετά. Από χθες πάλιν ο καιρός κατέστη βροχερός με επικράτησιν ελαφρού τοιούτου ανέμου.
 - ΟΙ ινδιάνοι υπερέβησαν τας τριάκοντα δραχμάς έκαστος. Ακόμη ψηλότερα τραβούν αι γαλοπούλες.
 - ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνει διανομή 135 δραμ. άρτου προς 1,25 κατ’ οκάν και 100 δραμ. αλεύρων προς 1,50 κατ’ οκάν. Οι λαμβάνοντες άλευρα δύναται να λάβωσι 200 δράμια τοιούτων δια δύο δόσεις. Ετέρα διανομή άρτου θα γίνη την Παρασκευήν.
 - Ο Β. Ζαγάκος εισήλθε προχθές το εσπέρας εις το μαγειρείον του Αθανασίου Ηλιοπούλου και διαρρήξας εν συρτάριόν του αφήρεσε περί τας 110 δραχμάς. Ο δράστης συλληφθείς παρά του ιδίου ιδιοκτήτου παρεδόθη εις τα αστυνομικά όργανα καασχεθέντων και των υπ’ αυτού κλαπέτων χρημάτων.
 - ΤΟ προσεχές Σάββατον αφικνείται εις την πόλιν μας νέος αθηναϊκός θίασος υπό την διεύθυνσιν του γνωστού ηθοποιού Θάνου. Εις τον θίασον θα συμμετάσχη και η γνωστή δια το τάλαντόν της εις την πόλιν μας ηθοποιός Δις Γαϊτανάκη ως πρωταγωνίστρια.
~** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
~ Για  εξ αναβολής αγώνων ποδοσφαίρου στην Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό πρωτάθλημα :
* ΟΦΗ - Λεβαδειακός  0-1 .- ^
Το  γκόλ : Στέλιος Βασιλείου .-
Κάρτες : Ζέλικο Καλαϊτζιτς  , Μίρνες Σίσιτς , Γιώργος Γεωργίου , Χρήστος Μπούρμπος , Αριστείδης Γαλανόπουλος , Στέλιος Βασιλείου , Πασχάλης Μελισσάς , Βαγγέλης Κουτσόπουλος , Δημήτρης  Κυριακίδης .- ^
* Άρης Θεσσαλονίκης - Δόξα Δράμας  2-0 .- ^ 
Τα γκόλ : Χαβιέ Οράσιο Ούμπιντες , Κωνσταντίνος Καπετάνος .- ^
Κάρτες :  Καρίμ Σολτάνι , Χουάν Τόχα , Γιώργος Κατίδης , Πέτρος Κανακούδης (2)  κόκκινη  , Ντίνο Σερεμέτ  , Άγγελος Σικαλιάς .- ^
~** Στην Α 1  για το Ελληνικό Μπάσκετ   :
* Ηλυσιακός - ΚΑΟΔράμας  76-73 .- ^
* Α.Γ. Ο. Ρεθύμνου - Παναθηναϊκός 72-77 .- ^
* Καβάλα - Ίκαρος Καλλιθέας  81-67 .- ^
*  Μαρούσι - Κολοσσος Ρόδου  60-85 .- ^
* ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης -Άρης Θεσσαλ. 92-87 .-
* Περιστέρι -Πανιώνιος  49-56 .-^
~** Στην Ευρωλίγκα του Ευρωμπάστετ των  τεσσάρων ομίλων των 16  ομάδων κληρώθηκαν στους ομόλους ως εξής  : { Οι  αγώνες θα γίνουν από 18 Ιανουαρίου 2012  έως και 1 Μαϊου 2012 } :
Ε΄ Όμιλος :
~* ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  , Ολυμπιακός Πειραιώς , Εφές Ανατολού , Γαλατάσαράϊ .- ^ 
~ Στον πρώτο αγώνα 18 Ιαννουαρίου 2012 : Ολυμπιακός  Πειραιώς - ΤΣΣΚΑ  Μόσχας , και Γαλατασαράϊ - Εφές Ανατολού .- ^
ΣΤ΄ Όμιλος :
~ * Ρεάλ  Μανδρίτης , Σιένα , Ουνικάχα Μάλαγα , Μπιλμπάο .- ^
Ζ΄ Όμιλος :
~*  Ούλκερ Φενέρμπαχτσε  , Παναθηναϊκός ,  Ούνιξ Καζάν , Αρμάνι Μιλάνο .- ^
~ Στον πρώτο αγώνα , 19/1/2012 : Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός  και Ούνιξ Καζάν - Ούλκερ Φενέρμπαχτσε  .-^
Η΄ Όμιλος :  Μπαρτσελόνα , Μακαμπί Τελ Αβίβ , Καντού , Ζαγκλίρις Κάουνες .- ^
~* Στα Προημητελικά στους 8 για το Φαιναλ Φόρ στην Κωνσταντινούπολη που θα γίνει 11-13 Μαϊου 2012 , προκρίνοντε δύο (2) ομάδες από τον κάθε όμιλο των 16 .-

  *** ΑΠΟ  ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ  2011 :
* ** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2011/12/24-2011.html  , Όμορφες στιγμές ....Όμορφες διαδρομές Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011 .-
 ** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2011/12/blog-post_24.html  , Παραμονή Χριστουγέννων : 24-12-2011 .-
 ** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/25-12-2011.html  , Σήμερα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 25-12-2011 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/26-2011.html  , Άρωμα Ελλάδας , Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011 , XRONIA POLLA !!
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/26-2011.html  , Άρωμα ζωής και Ανθρωπιάς : Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/12/27-2011.html  , Άρωμα Ζωής , ...από την φωτογραφία , Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 .-
 ** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/12/27-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης ,Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 .-
 ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/28-2011.html  , Άρωμα στην ενημέρωση της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου 2011.-

**Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011
Δραχμή; Ναι! Αλλά πως; Με ποιους;

 Ο Κλεισθένης γράφει.
~ Είναι γνωστό ότι οι πολιτικές αποφάσεις και δη οι οικονομικές άλλους τους ωφελούν και άλλους τους ζημιώνουν.
* Οι πολιτικοί οφείλουν να παίρνουν τις αποφάσεις
* τους έτσι ώστε η ζημία να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για όσο το δυνατόν λιγότερους και αντίστοιχα η ωφέλεια να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό προσωπικό που παίρνει αποφάσεις με διαφορετικά κριτήρια, άντε στην καλύτερη αποφάσεις στο «πόδι».
 * Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει γιατί κάποιοι θα
* ευνοηθούν απ’ τα CDS. Κανείς τους όμως δεν λέει ότι σήμερα η χώρα υφίσταται τα δεινά της πτώχευσης χωρίς να έχει τυπικά πτωχεύσει και ταυτόχρονα δεν έχει τα πλεονεκτήματα που ακολουθούν μία πτώχευση. Η χώρα καταστρέφεται αλλά τα δάνεια θα πληρωθούν στο ακέραιο σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι πολιτικοί μας υπεύθυνοι και μάλιστα μετατρέπονται σε δάνεια με εμπράγματες εγγυήσεις.
* Πολλοί ισχυρίζονται ότι πιθανή επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα (δραχμή) θα σημάνει την κατάρρευση της χώρας λες και σήμερα η χώρα ευημερεί και ατενίζει αισιόδοξα το μέλλον.
* Η επιστροφή στην δραχμή χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις σίγουρα θα είναι καταστροφή αλλά και η παραμονή μας στην ζώνη του καταρρέοντος ευρώ πάλι μας οδηγεί στην χρεοκοπία.
* Η ιστορία μας διδάσκει ότι όποτε συνδέσαμε το εθνικό μας νόμισμα με ένα ξένο, ισχυρό και σκληρό, υποστήκαμε οικονομική καταστροφή, ας δούμε και την περίπτωση της Αργεντινής.
* Όσοι στηρίζουν την επιστροφή της χώρας στην δραχμή, όπως εγώ, θέτουν κάποιες προϋποθέσεις.
 * Πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του διεφθαρμένου και σάπιου πολιτικού μας συστήματος.
* Άρα μιλάμε για πατριωτική κυβέρνηση των Ελλήνων και όχι για κατοχική που εξυπηρετεί τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους.
* Εδώ προβάλλεται ο αντίλογος ότι όσοι μετέφεραν τα κλεμμένα στο εξωτερικό θάρθουν και θα αγοράσουν την χώρα «μπιρ παρά».
* Αν η κυβέρνηση είναι πατριωτική φυσικά αυτά τα «λαμόγια» και θα επιστρέψουν τα κλεμμένα και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.
* Μία άλλη προϋπόθεση είναι να διευκρινιστεί το πόσα, και σε ποιους χρωστάμε. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει τόσο το χρέος ώστε η αποπληρωμή του υπολοίπου να είναι κατορθωτή για την οικονομία και τους ήδη καταταλαιπωρημένους πολίτες.
* Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το χρέος είναι αποκαλυπτικά του πόσο μεγάλο κομμάτι του είναι απεχθές και δολίως δοσμένο.
* Ένα σαθρό αντεπιχείρημα είναι ότι αυτά δεν γίνονται γιατί όλοι οι ιθύνοντες είναι βουτηγμένοι στην διαφθορά και «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Αυτό εκτός του ότι είναι ισοπεδωτικό είναι και αποπροσανατολιστικό. Φυσικά και υπάρχουν στην Ελληνική κοινωνία υγιείς δυνάμεις ακόμη και μέσα στα κόμματα. Η ενεργοποίηση όλων αυτών με ταυτόχρονη απομόνωση-εκδίωξη των «λαδιάρηδων» μπορεί να δώσει ένα υγειές πολιτικό σύστημα που θα κάνει πράξη την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα και θα επιβάλει το δίκαιο τιμωρώντας όσους παρανόμησαν.
* Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί μας μιλάνε τώρα τελευταία πολύ για ανάπτυξη. Το τι θεωρεί ο καθένας τους ανάπτυξη χρήζει διερεύνησης. Ένα ακραίο παράδειγμα. Το να γκρεμίσουμε την ακρόπολη και στη θέση της να χτίσουμε ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακό μέτρο; Φυσικά και όχι. Γιατί; αφού θα δώσει φτηνή ενέργεια. Ναι! Αλλά με ποιο κόστος;
* Το να ξεπουλήσουμε ότι υπάρχει στην χώρα για να γίνουν επενδύσεις και έτσι να έχουμε ανάπτυξη αποτελεί λύση για την Ελλάδα; Φυσικά και όχι. Έχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε την Ελλάδα μόνοι μας. Οι ευρωλάγνοι στο περιθώριο.
* Η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, η δραστηριοποίηση του επιχειρησιακού και εργατικού της δυναμικού, η επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα κλπ θα βάλουν τις βάσεις για την ανάπτυξη. Θέλει κόπο και χρόνο αλλά μπορούμε.
~ Όλα τα άλλα είναι για «αμπελοφιλοσοφίες».
* Οι συνεχώς αναβαλλόμενες εκλογές αν και απαραίτητες δεν πρόκειται να δώσουν ένα νέο υγειές πολιτικό σύστημα, θα καταδείξουν ότι είναι πολυκερματισμένο και καταρρέον, θα βάλουν όμως γερά θεμέλια για την δομική αλλαγή του.
* Περιμένοντας την ενεργοποίηση του υγιούς μέρους της κοινωνίας ας έχουμε τουλάχιστον υγεία.
 Πηγή: http://ideopigi.blogspot.com/2011/12/blog-post_1980.html#ixzz1hrccXNOR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου