Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο  10 Δεκεμβρίου 2011  :
ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!! 2011 ΣΤΟ  ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
* ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !! ΟΜΟΡΦΗ ΠΡΩΤΟΧΡΙΝΙΑ !!ΚΑΙ ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!
* ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ 2011 ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Α.Ι.Κ. !!!
   Η  ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΛΗ ΜΟΥ  ΕΡΧΕΤΑΙ !! ΑΣ  ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΕΙΑ , ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ , ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΗ ΕΠΑΝΟΔΟ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΜΑΣ κ.λ.π.  !!!
* ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΕΣ !
ΕΡΧΟΝΤΕ ΓΙΟΡΤΕΣ !! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ !!

ΤΟΠΙΚΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  ...ΚΑΙ ΑΛΛΑ :
* Ξύδι ή γλυκάδι για Γκούμα-Καραμπάτο;

~ Ρυθμιστής ο Αδαμόπουλος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας  * Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η έκδοση των αποτελεσμάτων στις εκλογές του Επιμελητηρίου, η καταμέτρηση των οποίων ολοκληρώθηκε τελικά χθες αργά το βράδυ, χωρίς ωστόσο να δώσει πρόεδρο!
 * Κανείς υποψήφιος δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των 21 εδρών της διοίκησης του Επιμελητηρίου και έτσι ξεκίνησαν οι διεργασίες για πιθανές συνεργασίες, έστω και αν αυτές δεν έχουν γίνει ακόμα φανερές.
*  Ο συνδυασμός του υποψηφίου Γιώργου Γκούμα «Νέο Επιμελητήριο» καταλαμβάνει 10 έδρες, ο συνδυασμός του απερχόμενου προέδρου Γιώργου Καραμπάτου «Δημιουργική Μεσσηνία» 9 έδρες και ο συνδυασμός του κ. Δημήτρη Αδαμόπουλου «Συνεργασία για την Ανάπτυξη στη Μεσσηνία» 2 έδρες, κατατάσσοντας τον αυτόματα ρυθμιστή των επόμενων εξελίξεων.
  Καταμέτρηση
 * Η καταμέτρηση το απόγευμα της Πέμπτης ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 και διεκόπη για λόγους κόπωσης της επιτροπής τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καταμέτρηση ξεκίνησε ανά τμήμα με πρώτο το Βιοτεχνικό Τομέα, απ’ όπου ήρθε και η πρώτη έκπληξη και «πάγωσε» το συνδυασμό «Νέο Επιμελητήριο». Η ανακοίνωση ότι δεν εκλέγεται τελικά ο υποψήφιος του συνδυασμού που επίσημα στήριξε η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεώργιος Γκούμας, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η επιλογή του να είναι υποψήφιος στον Εξαγωγικό Τομέα, όπου η κατανομή δίνει μία έδρα και μόνο, αποδείχτηκε λανθασμένη, αφού την κέρδισε ο αντίπαλός του κ. Καραμπάτος, αφήνοντάς τον εκτός διοίκησης του Επιμελητηρίου.
 * Από τα πρώτα αποτελέσματα φαινόταν ότι οι δύο επικρατέστεροι, Γιώργος Καραμπάτος και Γιώργος Γκούμας, θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά, χωρίς όμως να υπάρχει εικόνα για το αν στο τέλος θα υπάρξει αυτοδυναμία ή όχι.
 * Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της μη εκλογής του κ. Γκούμα, αυτό απασχόλησε όλα τα στρατόπεδα των υποψηφίων, με βασικό θέμα ποιος θα τεθεί επικεφαλής της εν λόγω ομάδας και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ποιες θα είναι οι συμμαχίες που θα γίνουν.
 ~  Συμμαχίες
 * Η χθεσινή ημέρα, μέχρι την τελική έκδοση των αποτελεσμάτων, κύλησε επίσης για τους υποψηφίους με ατέλειωτες ώρες αναμονής, πολλούς καφέδες και τσιγάρα.
 * Η μη εκλογή του Γιώργου Γκούμα εξακολουθούσε να είναι πρώτο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια», ενώ κάθε καινούργιο αποτέλεσμα που ανεπίσημα έφτανε στους υποψηφίους αναλυόταν με κάθε λεπτομέρεια και ενδεχόμενο.
 * Αγωνία υπήρχε και στο στρατόπεδο του τρίτου κατά σειρά υποψηφίου, του κ. Αδαμόπουλου, αφού το βράδυ της Πέμπτης έκλεισε με την κατανομή εδρών να είναι 4-4 για Καραμπάτο – Γκούμα. Η καινούργια μέρα της καταμέτρησης του έδωσε την πρώτη έδρα στον Επαγγελματικό Τομέα και αργά το βράδυ άλλη μία έδρα στον Εμπορικό Τομέα, κάνοντάς τον έτσι απόλυτο ρυθμιστή για το ποια θα είναι η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
 * Από νωρίς το απόγευμα και όταν είχε αρχίσει πλέον να διαφαίνεται ότι δε θα υπάρχει αυτοδυναμία, και με δεδομένη πλέον την «ορφάνια» από άποψη επικεφαλής του συνδυασμού του κ. Γκούμα, τα σενάρια και οι συνδιαλλαγές έδιναν και έπαιρναν.
 Αποτελέσματα
 Τα αποτελέσματα ανά τμήμα έχουν ως έξης:
 Βιοτεχνικό Τμήμα
 Γιώργος Καραμπάτος 299 ψήφοι (3 έδρες). Εκλέγονται οι Θεόδωρος Μπομπόνης Τάσος Μαρκόπουλος, και Νίκος Κυριακόπουλος
 Γιώργος Γκούμας 230 ψήφοι (2 έδρες). Εκλέγονται οι Παν. Πουλημένος και Παν. Βασιλόπουλος
 Δημήτρης Αδαμόπουλος 49 ψήφοι
 Νίκος Ψαλτήρας 18 ψήφοι
 Εξαγωγικό Τμήμα
 Γιώργος Καραμπάτος 45 ψήφους (1 έδρα). Εκλέγεται ο Δημήτρης Γυφτέας.
 Γιώργος Γκούμας 34 ψήφους
 Τουριστικό Τμήμα
 Γιώργος Καραμπάτος 52 ψήφοι
 Γιώργος Γκούμας 60 ψήφοι (1 έδρα) Έχουν ισοψηφήσει Δημήτρης Μιανιάτης και Γιάννης Καραλής
 Δημήτρης Αδαμόπουλος 7 ψήφοι
 Τμήμα Μεταφορών
 Γιώργος Καραμπάτος 55 ψήφοι
 Γιώργος Γκούμας 60 ψήφοι (1 έδρα). Εκλέγεται ο κ. Αναστάσιος Χριστόπουλος
 Δημήτρης Αδαμόπουλος 11 ψήφοι
 Επαγγελματικό Τμήμα
 Γεώργιος Γκούμας 491 ψήφοι (3 έδρες). Εκλέγονται οι Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Παναγιώτης Ανδριανόπουλος, Νικόλαος Μπελογιάννης
 Γιώργος Καραμπάτος 464 ψήφοι (2 έδρες). Εκλέγονται οι Καραμπάτος Γεώργιος και Κρανιώτης Παύλος
 Δημήτρης Αδαμόπουλος 128 ψήφοι (1 έδρα) Εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Αδαμόπουλος
 Νίκος Ψαλτήρας 17 ψήφοι
 Εμπορικό Τμήμα
 Γιώργος Καραμπάτος 332 ψήφοι (3 έδρες). Εκλέγονται οι κ.κ. Παύλος Γκρέκης, Καπερώνης Γεώργιος και Σωτήρης Σαραντέας
 Γεώργιος Γκούμας 323 ψήφοι (3 έδρες). Εκλέγονται οι κ.κ Κουτίβας Ηλίας, Τσάμης Πέτρος, Κωστόπουλος Γιώργος
 Δημήτρης Αδαμόπουλος 83 ψήφοι (1 έδρα) Εκλέγεται ο Τζαννετέας Παναγιώτης.
 Νίκος Ψαλτήρας 19 ψήφοι.

** Μαύρα μεσάνυχτα… στη νυχτερινή διασκέδαση

 * Το μπουζούκι ο Έλληνας το έχει μέσα του. Έλα μου, όμως, που όταν η τσέπη αδειάζει, αλλάζουν και τα… εσώψυχα. Ξέρουμε να διασκεδάζουμε κι ας λένε οι ξένοι ό,τι θέλουν. «Αρχαία ιστορία» και αυτή η φράση, εμπίπτει μάλλον πλέον στα κακόγουστα κλισέ. Το νεοέλληνα γλεντζέ, τον έφαγε η μαρμάγκα της κρίσης. Προέχουν τα χαράτσια και η επιβίωση. Η διασκέδαση, και δη η νυχτερινή, έρχεται τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων. Εκεί που άλλοτε οι μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, τα έδιναν όλα έξω καρδιά κι έριχναν τις ζεϊμπέκικες στροφές τους, βρίσκουμε σήμερα άδεια τραπέζια και μετρημένα ποτά, τέρμα τα μπουκάλια και οι ανοιχτοχεριές. Όταν βλέπεις αντροπαρέες να συζητούν σφιγμένα για την ύφεση και να μη ρίχνουν ματιά στην κούκλα που γδύνεται περιπαθώς μπροστά τους, αντιλαμβάνεσαι πως κάτι έχει σπάσει τον τσαμπουκά. Η νύχτα στην Καλαμάτα ακολουθεί τους δικούς της καθοδικούς δείκτες, με μόνα τα νεανικά κλαμπ να μαζεύουν ακόμα κόσμο στις μπάρες τους. Στο νεαρόκοσμο βασίζεται πλέον η νυχτερινή διασκέδαση, με πτώση των τζίρων έως και 70%.
 * Πρώτη μεταμεσονύχτια στάση στα κλαμπ της οδού Υπαπαντής. Σάββατο βράδυ, ουρές σχηματίζουν οι νεαροί θαμώνες που περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στον κόσμο των δυνατών ντεσιμπέλ. Το «DC» είναι η νέα είσοδος στο καλαματιανό κλάμπινγκ και γύρω στη 1.00 είναι ήδη γεμάτο.
 * Επιλέξατε να ξεκινήσετε ένα καινούριο club σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ρίσκο, δεν είναι; ρωτάω την υπεύθυνη του μαγαζιού, Αθηνά Καφαντάρη. «Δε θα έλεγα ότι πρόκειται για ρίσκο», απαντά. «Η διασκέδαση εξακολουθεί να αποτελεί επιλογή αναψυχής και διέξοδο των Καλαματιανών, ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών. Υπάρχει εμπειρία στο χώρο της διασκέδασης. Το DC προέρχεται από μεταφορά προηγούμενου μαγαζιού στην Ακρίτα. Πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Η μέχρι τώρα πορεία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας».
 * Και με την κρίση τι γίνεται; «Σαφέστατα έχει επηρεάσει, αλλά στο κλάμπινγκ δεν έχει φανεί τόσο έντονα. Διασκεδάζει ο κόσμος. Νεαροί στη συντριπτική πλειοψηφία», σημειώνει η Αθηνά Καφαντάρη και μου λέει ότι είναι ανοιχτά πέντε μέρες την εβδομάδα με σταθερή κίνηση. Στα κλαμπ, οι βραδιές είναι πια θεματικές, κάθε νύχτα διοργανώνεται και διαφορετικό happening με διάφορους προσκεκλημένους, για να ανανεώνεται το ενδιαφέρον.
 * «Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα», μου λέει ένας νεαρός στην μπάρα. «Βγαίνουμε έξω, ακούμε τη μουσική που μας αρέσει, ξεσκάμε. Την κρίση άσ’ τη για… αύριο το πρωί».
 * Οι Μεσσήνιοι το… τραβάνε το αλκοόλ; ρωτάω την Αθηνά Καφαντάρη. «Πίνουν αρκετά», παραδέχεται, «όλων των ειδών τα ποτά. Βγαίνουν πολλά σφηνάκια κάθε βράδυ!».
 * Στην πιο… ενήλικη διασκέδαση, στο strip-show club «Gold Palace», το σκηνικό αλλάζει. Εδώ, οι συνέπειες της κρίσης είναι πράγματι αισθητές, «έχουμε πτώση 70%», μου λέει ο ιδιοκτήτης Ηλίας Γαϊτανάρος.
 * «Κατ’ αρχάς, έχει αλλάξει πολύ η ψυχολογία του κόσμου. Δεν είναι όπως ήταν παλιά. Βλέπεις ότι όλος ο κόσμος είναι αγχωμένος, είναι στρεσαρισμένος, δεν μπορεί να διασκεδάσει όπως διασκέδαζε παλιότερα. Τα χρήματα που ξοδεύει για να πιει, να διασκεδάσει, έχουν ελαττωθεί κατά πολύ. Σαφώς, δε χαλάνε πλέον τα ποσά που χάλαγαν».
 * «Παρότι το δικό μας κατάστημα ανήκει σε εκείνο το είδος που ο άλλος έρχεται για να χαλαρώσει, και πάλι βλέπεις ότι είναι αλλαγμένος, δε ξεδίνει όπως ξέδινε», συνεχίζει ο Ηλίας Γαϊτανάρος. «Θα ξεκινήσει να έρθει να διασκεδάσει για να χαλαρώσει, αλλά στην πορεία τού έρχονται στο μυαλό όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το πρώτο θέμα συζήτησης, ακόμη και όταν έρχονται στο strip show, είναι η κρίση και οι δουλειές που δεν πάνε καλά. Το άσχημο είναι, ότι δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Αυτό αγχώνει όλο τον κόσμο. Ακόμη και τις μικρές ώρες και με τέτοια θεάματα, οι άντρες συζητούν για την κρίση. Δεν μπορούν να ξεφύγουν».
 * Το μαγαζί λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια και, παρότι απευθύνεται στο ενήλικο κοινό όλων των ηλικιών, μέχρι πρότινος οι πελάτες του ήταν περισσότερο άνω των 35-40. Τώρα έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος ηλικίας, παρατηρεί ο Ηλίας Γαϊτανάρος.
 * «Οι νεότεροι έχουν λιγότερο άγχος. Διασκεδάζουν πιο άνετα σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Παλιότερα, είχαμε πιο μεγάλους πελάτες. Τώρα, βλέπουμε περισσότερους νεαρούς», μου λέει και υπογραμμίζει ότι το μαγαζί δουλεύει πολύ με τουρίστες ή περαστικούς από την πόλη.
 * Υπήρξε μια περίοδος που η Καλαμάτα είχε γεμίσει νυχτερινά μαγαζιά και μάλιστα πήγαιναν καλά, του λέω.
 * «Τώρα έχουν μείνει αυτά που έχουν γερές βάσεις και είναι καλύτερα στημένα», δηλώνει. «Αυτά που έχουν δώσει εξετάσεις στη νύχτα και έχουνε περάσει. Σήμερα, δεν μπορείς να κάνεις δουλειές στο άρπα κόλλα. Παλιά, ο καθένας νόμιζε ότι μπορούσε να ανοίξει ένα μαγαζί και να γεμίσει λεφτά. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα. Τα νυχτερινά μαγαζιά, όπως κάθε δουλειά, έχουν το πρόγραμμά τους, τον τρόπο τους, τα ρίσκα τους και πρέπει να είσαι έτοιμος να τα αναλάβεις όλα αυτά, αν θέλεις να φτιάξεις ένα μαγαζί που θα σταθεί δυνατά. Αν και το μέλλον δεν το βλέπω ευοίωνο».
 * Στο «Καραμέλα», «κλασική» αξία στη νύχτα, άλλοτε δε χωρούσες να περάσεις. Τα μπουκάλια έδιναν κι έπαιρναν και τα γαρύφαλλα σχημάτιζαν λόφους στην πίστα. Σάββατο, 3.00 τα ξημερώματα που βρεθήκαμε στο χώρο, δυο παρέες ήταν μόνο στα τραπέζια, μια γυναικοπαρέα και μια αντροπαρέα, για προγαμιαία μπάτσελορ. Εξαιρετική περίπτωση.
 * «Απλά χαθήκανε οι παλιοί πελάτες. Χάθηκαν οι επιχειρηματίες που έρχονταν παλιά. Έχει μείνει μόνο η νεολαία. Η κρίση είναι ο λόγος. Το μαγαζί είχε σταθερούς πελάτες, επιχειρηματίες, 35άρηδες, 40άρηδες, που αυτή τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί ως δια μαγείας. Είχαμε ένα 70% σταθερή πελατεία και τώρα δε μας έμεινε πελάτης», λέει ο Κωνσταντίνος Χαρίτος, ιδιοκτήτης του μαγαζιού. «Τώρα, κάτι νεολαία, κάτι πιτσιρικάδες, ένα ποτό και είναι τελειωμένα τα πράγματα. Αυτό έχει προκύψει από το δεύτερο πακέτο και μετά. Από τον Ιούνιο και μετά. Μέχρι το Μάη, το πρώτο πακέτο, πήγαμε πολύ καλά. Τώρα έχουμε πέσει 70% κάτω».
 * «Από εδώ και πέρα», συνεχίζει, «ένα Σάββατο μόνο κι εκείνο λειψό. Δεν μπορούμε να κρατηθούμε. Ενώ φέρναμε μεγάλα ονόματα, τώρα έχουμε μόνο ντόπιους τραγουδιστές. Και μη φανταστείτε ότι παίρνουν μπουκάλι. Μόνο ποτά. Τα ουίσκια έχουν ανέβει με το ΦΠΑ κι όμως, θα ρίξουμε κι άλλο τις τιμές. Από το 2000 πουλάμε στις ίδιες τιμές και αναγκαστικά θα τις κατεβάσουμε κι άλλο».
 * «Τώρα βγαίνουν για να βγουν, δε βγαίνουν για να διασκεδάσουν. Είναι πολύ σφιγμένος ο κόσμος. Το περασμένο Σάββατο είχα πενήντα άτομα στην μπάρα, μέχρι τις 2.00-2.30 η ώρα και δεν καθόταν άνθρωπος σε τραπέζι. Φοβάται ο κόσμος να κάτσει για ποτό κάτω. Μαζεύουμε δεκάρικα, τάλιρα. Έχουμε να δούμε εκατοστάευρω, δεν ξέρω κι εγώ πόσον καιρό», λέει με πικρία και αποδίδει μέρος της κατακόρυφης πτώσης στη μόδα των live:
 * «Επειδή πολλοί μουσικοί είναι άνεργοι, πάνε και παίζουν εκεί με 60 και 70 ευρώ. Υπάρχουν μαγαζιά που το πρωί δουλεύουνε καφέ, το μεσημέρι ουζερί και το βράδυ μπουζούκια. Έχουν γίνει όλες οι ταβέρνες και οι καφετέριες live. Σε σημεία που δεν έχουν πάρκινγκ, δεν έχουν ηχομόνωση, δεν έχουν υποδομές, ενώ μέσα στην πόλη απαγορεύονται τα κέντρα διασκεδάσεως. Έχουμε διαμαρτυρηθεί, αλλά ο Δήμος δε μας στηρίζει. Είμαι χρόνια στη δουλειά και πιστεύω ότι, σε ένα χρόνο το πολύ, θα υπάρχουν μόνο οι συναυλίες. Τα δικά μας μαγαζιά δε θα υπάρχουν ούτε Σάββατο».
 * «Θέλει ο κόσμος. Ο Έλληνας το έχει μέσα του το μπουζούκι. Αλλά δεν έχει η τσέπη του», λέει ο Κωνσταντίνος Χαρίτος. «Και δεν έχουνε αυτοί που τα χαλάγανε. Οι μικρομεσαίοι. Γιατί τα χρήματα τα χαλάγανε οι μικρομεσαίοι. Δεν τα χαλάγανε οι πλούσιοι. Εκείνοι δεν πατάνε ποτέ εδώ στην Καλαμάτα. Οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες, οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι που τώρα τους πήγαν 40% κάτω το μισθό, αυτοί στήριζαν τα μαγαζιά μας. Όταν ο άλλος έπαιρνε 1.200 ευρώ και τώρα του το πήγανε 790, τι να πρωτοπληρώσει με τόσα χαράτσια; Πού να πάει;».
 * «Εδώ μέσα εργάζονται τριάντα άτομα. Ζούνε από αυτό το μαγαζί πενήντα άνθρωποι, γιατί ο καθένας έχει παιδιά, έχει οικογένεια. Μέχρι πρότινος, δουλεύανε επταήμερο. Το κάναμε πενταήμερο, μετά τετραήμερο, το είχαμε τριήμερο, κόψαμε και την Πέμπτη, το κάναμε διήμερο. Θα κόψουμε και την Παρασκευή, θα το κάνουμε μονοήμερο. Πώς θα ζήσει ο καλλιτέχνης με 50 ευρώ και 100, την εβδομάδα;».

** Γιάννης Δημαράς

~ «Εκλογές με απλή αναλογική η μόνη λύση»  * Την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις εκλογές για την έξοδο της χώρας από τα αδιέξοδα που την έχουν οδηγήσει οι πολιτικές του Μνημονίου, επισήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών», Γιάννης Δημαράς, στο πλαίσιο της περιοδείας του αυτές τις ημέρες σε πόλεις της Πελοποννήσου.
 * Νωρίτερα είχε επισκεφθεί το χώρο της Κεντρικής Αγοράς και είχε συνάντηση με το δήμαρχο Παν. Νίκα.
 * Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν οι Γιάννης Βαθιάς και Τάσος Σιδερίδης, ο κ. Δημαράς εξέφρασε την αγωνία του για το πού οδηγεί τη χώρα αυτή η κυβέρνηση και παράλληλα ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές.
 * «Η Ελλάδα ζει τις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές της στιγμές. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε πριν από ένα περίπου μήνα δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς, πρόκειται για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών. Η λύση εξακολουθεί να είναι μία: οι εκλογές», υποστήριξε. Πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
 * Ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών συμπλήρωσε πως «με ανακολουθίες, με ανακρίβειες, με ψέματα και με παλινωδίες κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού δεν υπάρχει. Άλλη ήταν η εντολή του λαού στις τελευταίες εκλογές και άλλη πολιτική προσπαθούν να εφαρμόσουν οι επικυρίαρχοι του συστήματος. Έφτασε η ώρα, να αποφασίσει ο Ελληνικός Λαός και για τις όποιες συνεργασίες κομμάτων προκύψουν, αλλά πρωτίστως για να προστατέψει την εθνική μας ανεξαρτησία και το δημοκρατικό μας πολίτευμα».

**   Το ίντερνετ είναι... φως, κρύβει όμως κινδύνους

 * «Το ίντερνετ είναι φως»… Έτσι ξεκίνησε χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου την ομιλία του ο αστυνομικός διευθυντής Μανώλης Σφακιανάκης, προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως κρύβει κινδύνους και επιβάλλεται η τήρηση κανόνων ασφαλούς πλοήγησης.
 * Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξήγησαν τι είναι το διαδίκτυο και τι πρέπει να προσέχουμε όλοι, ιδιαίτερα τα παιδιά.
 ~ Χαιρετισμοί
 * Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, ο οποίος μίλησε για το ίντερνετ στην καθημερινότητά μας, ενώ χαιρετισμό έκαναν οι βουλευτές Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας Κώστας Αθανασόπουλος.
 * Η κα Γιαννακοπούλου, μάλιστα, αναφέρθηκε σε προσωπική εμπειρία, λέγοντας ότι πριν από λίγο καιρό η ιστοσελίδα της έπεσε «θύμα» χάκερ και υπογράμμισε πόσο άμεση και καίρια ήταν η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 * Την ημερίδα χαιρέτισε και ο ταξίαρχος, διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Νικόλαος Μάρκος, ο οποίος υποστήριξε ότι η υπηρεσία λέει ναι στη χρήση ίντερνετ, διότι προσφέρει γνώση και δυνατότητες, αλλά με ασφάλεια.
 * Ξεκινώντας ο κ. Σφακιανάκης την ομιλία του καυτηρίασε τη μικρή συμμετοχή κόσμου στην ημερίδα για ένα θέμα που έχει άμεσα σχέση με την ασφάλεια τόσο των ενήλικων όσο και των παιδιών, λέγοντας ότι κάποιοι που προτιμούν να είναι στην πλατεία, δεν έχουν καταλάβει ότι μπορεί να είναι αυριανοί πελάτες της υπηρεσίας. Όπως είπε, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε πολύ σύντομο από τον προγραμματισμένο χρόνο, χάρη στις πιέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου.
 * Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τεράστιες δυνατότητες του ίντερνετ, λέγοντας ότι πολύ σύντομα όλοι θα κάνουμε τις αγορές μας από εκεί, ενώ ανέφερε πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ένα στα δύο ελληνικά σπίτια έχει ίντερνετ. Επίσης, μόνο το 2% του ίντερνετ είναι τα αρνητικά και το 98% τα θετικά.
 * Η ημερίδα συνεχίσθηκε με παρουσίαση από τους αξιωματικούς της Δίωξης στοιχείων και κανόνων ασφαλείας για την πλοήγηση και έκλεισε με τεστ κατανόησης του αντικειμένου της ημερίδας, μέσω διαδραστικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, σε mini υπολογιστικό κέντρο έξω από την αίθουσα του αμφιθεάτρου και απονομή βεβαίωσης παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

** Οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι χρήστες του facebook

 * Εκπληκτικά στοιχεία που δείχνουν τη δύναμη του ίντερνετ και στην Ελλάδα, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο αστυνομικός διευθυντής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, στην ημερίδα που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα.
* Ένα από τα πιο εκπληκτικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι ο αριθμός των χρηστών facebook στην Ελλάδα: οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι χρήστες στην Ευρώπη και «μένουμε» συνδεδεμένοι σε αυτό περίπου 2,5 ώρες την ημέρα!
 ~ Παιδική πορνογραφία
* Η παιδική πορνογραφία αποτέλεσε ιδιαίτερο κομμάτι της ημερίδας και ο κ. Σφακιανάκης επισήμανε ότι έχει την τρίτη θέση στην κατηγορία της εγκληματικότητας, μετά την αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών. Ευτυχώς, όπως τόνισε, στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή τέτοιου πορνογραφικού υλικού.
* Ειδικότερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω συνεργασιών έχει εξιχνιάσει 680 υποθέσεις παιδοφιλίας στην Ελλάδα, ενώ η ηλικία των δραστών κυμαίνεται από 15-78 ετών.
* Επίσης, 286 νέοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ως σήμερα μέσω ίντερνετ, οι χρήστες σε σελίδες social media είναι 4.970.700, ενώ στο twitter 77.722. Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε, επίσης, ότι τη στιγμή διεξαγωγής της ημερίδας 3.850.000 χρήστες ήταν συνδεδεμένοι στο facebook.
* Χαρακτηριστικό στοιχείο της δύναμης του ίντερνετ, είναι αυτό που μετέφερε ο κ. Σφακιανάκης από μια ενημέρωση που είχαν από υπεύθυνο της Google: μετά από κάποια χρόνια θα θέλουμε να αλλάξουμε το επίθετό μας λόγω των όσων αναρτώνται στο ίντερνετ.
 ~ 16 ημέρες!
* Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σφακιανάκης και κέρδισαν τις εντυπώσεις, είναι και το εξής: έγινε διαγωνισμός στην Ελλάδα για το ποιος θα μείνει περισσότερη ώρα στο ίντερνετ και τον κέρδισε μια 16χρονη, παραμένοντας επί 16 24ωρα στο διαδίκτυο σε ίντερνετ καφέ.
* Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσω skype μία φορά την εβδομάδα θα γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση σε 12 σχολεία και το επιτελείο της Δίωξης θα απαντά σε ερωτήσεις μαθητών.
* Κλείνοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, ανέφερε ότι είχε ενημερώσει και προσκαλέσει όλα τα σχολεία για την ημερίδα, αλλά, δυστυχώς, θεωρήθηκε πιο σημαντική η γιορτή του Δήμου για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

** Δημοτικό Παντοπωλείο προσεχώς στη Μεσσήνη

~ ημερίδα για τα αγροτικά προϊόντα στις 21 Δεκεμβρίου  * Δημοτικό παντοπωλείο προτίθεται να θέσει σε λειτουργία ο Δήμος Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα απάντησε σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Αποστολόπουλου, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει ο σχετικός χώρος (μια μεγάλη αποθήκη) και καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση τροφίμων.
* Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης γνωστοποίησε την επαφή του στην Αθήνα με το γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Κανελλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε παρέμβαση του χρηματοδότηση των έργων που έχουν προταθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής» για τη βελτίωση των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής του αγροτικού πληθυσμού, την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και την ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2, 35 εκ. ευρώ.
 ~ Ημερίδα για τα αγροτικά προϊόντα
* Ο δήμαρχος Μεσσήνης μίλησε και για τη διοργάνωση ημερίδας στις 21 Δεκεμβρίου για την προώθηση οπωροκηπευτικών και εναλλακτικών καλλιεργειών, μέσω Ομάδων Παραγωγών. Όπως είπε, ζήτησε από τον κ. Κανελλόπουλο να διαθέσει τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης ανάλυση των θεματικών ενοτήτων, ενώ ενημέρωσε και για τη συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, όχι μόνο για τη διοργάνωση της ημερίδας, αλλά και για την πρακτική συνεισφορά των υπηρεσιών της στην προώθηση αυτών των θεμάτων.
* Ο γ.γ. του υπουργείου προσφέρθηκε να παρουσιάσει ο ίδιος τη θεματική ενότητα της Συμβολαιακής Γεωργίας.
* Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να ενεργοποιήσει όλο το αγροτικό δυναμικό του Δήμου, ώστε να καλλιεργηθεί πιο συστηματικά και αποδοτικά η γη, για την αύξηση και βελτίωση της ποιότητας της αγροτικής παραγωγής, αλλά και για την ενεργό συμμετοχή του Δήμου στην προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.
 ~ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
* Με την ευκαιρία της διοργάνωσης της ημερίδας, ο τέως δήμαρχος Κ. Σπυρόπουλος επισήμανε την έλλειψη κατάλληλων χώρων, λέγοντας ότι χρειάζεται το αμφιθέατρο του παλιού Φιλοσοφικού Κέντρου. Επεκτείνοντας τη συζήτηση, είπε πως θα πρέπει να ζητηθεί κατάλογος των φοιτητών του μεταπτυχιακού, τα βιογραφικά των διδασκόντων, καθώς «ακούγονται πολλά και διάφορα, μεταξύ των οποίων ότι δεν έχουν μεταπτυχιακό», το πρόγραμμα λειτουργίας του μεταπτυχιακού, όπως και να αναζητηθεί το ΦΕΚ που αναφέρεται στη λειτουργία του μεταπτυχιακού.
* Απαντώντας ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια επικοινωνίας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και παρατήρησε ότι «υπάρχει αντίσταση από πλευράς Πανεπιστημίου, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε». Δήλωσε δε, ότι τα έργα στο παλιό Φιλοσοφικό Κέντρο δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ δεν υπάρχουν ούτε σχολή, ούτε τμήματα.

** Παστό Οικονομάκου

~ Γεύση και άρωμα παλιάς Καλαμάτας  * «Ο πατέρας μου διατηρούσε το πιο παλιό κρεοπωλείο της πόλης, ενώ ο παππούς μου ήταν από τους ιδρυτές του Επιμελητηρίου και του Σωματείου Κρεοπωλών. Μέσα στη δουλειά αυτή γεννήθηκα…». Με συγκίνηση αναπολεί την παλιά Καλαμάτα και το χρώμα της ο Πέτρος Οικονομάκος καθώς μας μιλά. Σκοπός της συνάντησής μας, μια συνέντευξη για τα διάσημα παστά και τα λουκάνικά του.
 * «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση και παλεύουμε με σωστούς τρόπους για την παράδοση και την προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων, έτσι όπως έχουμε μάθει από τον πατέρα μου - και τον παππού μου θα έλεγα, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω. Χωρίς συντηρητικά, με φυσικό έντερο τα λουκάνικα, με κάπνισμα σε φωτιά από ξύλα το παστό και με διάφορα αρωματικά φυτά από τον Ταΰγετο, όπως σκίνα και φασκόμηλα».
 ~ Καθαριότητα και τάξη
 * Στο σχόλιό μας για την εξαιρετική καθαριότητα και την τάξη που είδαμε στο εργαστήριό του στο Βιοτεχνικό Πάρκο, όπου βρεθήκαμε μάλιστα εντελώς απροειδοποίητα, ο Πέτρος Οικονομάκος απαντά: «Προσπαθώ να κάνω κάτι καλό. Η καθαριότητα δεν είναι για να δείξω στον κόσμο ότι είμαι καθαρός. Πρέπει πρώτα να μου αρέσει εμένα, πάνω στο σώμα μου και στο χώρο που εργάζομαι. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα μπω σε ένα χώρο να δουλέψω ο οποίος δε θα είναι όπως πρέπει».
 * Ζεστασιά και καλαισθησία επικρατεί και στο μαγαζί του, στην οδό Ιθώμης 12, καρδιά του Ιστορικού Κέντρου. Μέχρι και μουσική ακούγεται. «Μου αρέσει η Καλαμάτα, την αγαπώ. Και αγαπούσα ακόμη περισσότερο τη λίγο πιο παλιά Καλαμάτα, αυτή μέχρι το 1970. Δεν ξέρω γιατί αποφάσισαν να χαλάσουν τη γέφυρα με τα σκαλιά εδώ στο “Πάνθεον” ή τα πηγάδια που έθαψαν. Μου άρεσε αυτό το χρώμα που υπήρχε με τα νεοκλασσικά, η παλιά αγορά με τη λαϊκή της, με τους καστανάδες και τις φουφούδες, με τους σουβλατζήδες τους πλανόδιους και τους παγωτατζήδες, τους παστελάδες, τα μανάβικα και τα ψαράδικα στις παράγκες… Είχε χρώμα η αγορά τότε, ζωή. Δε σου έκανε κέφι να φύγεις. Εδώ έβρισκες από καρφίτσα μέχρι τα πάντα. Μόνο αεροπλάνο δεν έβρισκες. Λέμε σήμερα για “ντελικατέσεν”. Υπήρχε μαγαζί εδώ πιο κάτω στη γωνία, που πούλαγε μόνο σαρδέλα! Τίποτε άλλο. Υπήρχε μια όμορφη ατμόσφαιρα και σίγουρα με πιο τίμιους επαγγελματίες, που δούλευαν για να ζήσουν, χωρίς να εκμεταλλεύονται. Έτσι μεγάλωσα, γι’ αυτό προσπαθώ στη δουλειά μου να είναι λογικό το κέρδος μου. Αυτό λέω και στα παιδιά μου» λέει ο κ. Οικονομάκος.
 * «Στην παλιά Καλαμάτα ο πατέρας μου, Γιώργος Οικονομάκος, διατηρούσε το παλιότερο κρεοπωλείο. Ο παππούς μου, Διονύσης, ήταν ένας από τους ιδρυτές του Επιμελητηρίου και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών. Μέσα στη δουλειά αυτή γεννήθηκα. Κάποια στιγμή έκλεισα το κρεοπωλείο. Μου άρεσε το λουκάνικο και το παστό, είχα μεράκι και ήθελα να ασχοληθώ με αυτά. Έφτιαχνα τα λουκάνικα, ετοίμαζα τα κρέατα, τα άπλωνα πάνω στον πάγκο και καθόμουνα και τα καμάρωνα. Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να μπορείς να δημιουργείς. Είναι υπέροχο. Σαν να βάζεις ένα λουλουδάκι σε μια γλάστρα, να το ποτίζεις και να το βλέπεις μεγαλώνει. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε την εργασία μας».
 ~ Βραβείο στο Λονδίνο
 * Η επιχείρηση Οικονομάκου έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ το 2003 βραβεύθηκε στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στο γνωστό διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Taste Awards, όπου διαγωνίστηκαν 3.700 προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο. Τα προϊόντα που είχε στείλει: χοιρινό λουκάνικο σε λάδι ελιάς μανιάτικου τύπου και καπνιστό χοιρινό σε ελαιόλαδο, επίσης μανιάτικου τύπου. «Το σύγκλινο, όπως το λένε στη Μέσα Μάνη, δηλαδή αυτό που είναι συν τη γλίνα του (με το λίπος του). Στη μεσσηνιακή Μάνη οι παλιοί το λέγανε λουκάνικο, γιατί το έκοβαν σε μακριές φέτες και το κάπνιζαν στους κρεμανταλάδες στο τζάκι. Με γεύση πορτοκάλι. Σε κάποιους αρέσει το πράσο. Εγώ θεωρώ ότι το λουκάνικο και με γεύση πορτοκαλιού και μπαχαρικών είναι μοναδικό. Με το πράσο, δεν τρως λουκάνικο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι πράσο και λίπος» παρατηρεί ο κ. Οικονομάκος.
 * «Χρησιμοποιούμε χοιρινά κρέατα, αλλά από μικρά, όχι χοιρομητέρες. Και καθόλου συντηρητικά. Όπως έλεγε και ο πατέρας μου, συντηρητικό έχουμε, το αλάτι. Δε χρειαζόμαστε άλλο. Τα άλλα είναι όλα “Ε” επιβλαβή για την υγεία. Εγώ θέλω να είναι καλά ο κόσμος, να ξανάρχεται και να ψωνίζει. Κι εγώ με την οικογένειά μου τρώμε τα ίδια προϊόντα».
 ~ Νέα μονάδα παραγωγής
 * Όση ώρα συζητάμε με τον Πέτρο Οικονομάκο, η σύζυγός του, Κωνσταντίνα, εξυπηρετεί τους πελάτες που μπαίνουν στο κατάστημα. Στο χώρο πηγαινοέρχεται κάνοντας διάφορες εργασίες και ο Παναγιώτης, ο μικρότερος γιος του ζευγαριού, ενώ ο πρωτότοκος, ο Γιώργος, είναι στο εργαστήριο. «Ανά εβδομάδα, αλλάζουν. Ο ένας είναι στο μαγαζί και ο άλλος στο εργαστήριο, ώστε να έχουν άποψη και για τις δυο δουλειές» λέει ο Πέτρος Οικονομάκος. Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για τη νέα μονάδα στην περιοχή της ΒΙΠΕ είναι ήδη έτοιμα: «Λέμε να ξεκινήσουμε μέσα στην καινούργια χρονιά και θα δούμε, γιατί είναι πολύ δύσκολη η αγορά. Όσο για την ποιότητα, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Εάν χρειαστώ δυο ανθρώπους ακόμα για να κάνω τη δουλειά μου, θα τους πάρω. Όλα θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο, παραδοσιακά. Απλώς θα έχω δυνατότητες μεγαλύτερης παραγωγής και μεγαλύτερη άνεση, καλύτερη οργάνωση, καλύτερους χώρους. Θα ήθελα, εφόσον μπορέσω, να βγάλω και νέα προϊόντα. Π.χ. οματιά, σουτζουκάκια, πηχτή (κρέας σε ζελέ, με μπαχαρικά και σκορδοστούμπι), που είναι υπέροχος μεζές».

 **Τρόμος στους πολίτες της Τριφυλίας

~ Από την έξαρση εγκληματικότητας  * Ραγδαία η αύξηση της εγκληματικότητας στην Τριφυλία τις τελευταίες μέρες και οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι και οργισμένοι, σε σημείο που να αναρωτιούνται μήπως πρέπει να πάρουν τα όπλα. Οι δράστες έχουν αποθρασυνθεί τελείως, αφού «μπουκάρουν» σε σπίτια και καταστήματα ακόμα και μέρα μεσημέρι. Η κατάσταση είναι, πλέον, ανεξέλεγκτη και περισσότερο από τραγική, και ουδείς μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει.
 * Εμείς μιλήσαμε με πολίτες στην Τριφυλία, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία και την οργή τους για την κατάσταση που βιώνουν. Ας δούμε τι μας είπαν:

 * Θεόδωρος Τσώλης από τον Πύργο Τριφυλίας: «Υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα. Δεν ξέρω αν είναι ξένοι ή ντόπιοι, πάντως ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα. Στον Πύργο, όταν καλέσαμε στην πλατεία μια Συντονιστική Ομάδα, να συζητήσουμε και να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, ο κόσμος αδιαφόρησε, είναι και οι ελιές τώρα και δεν ενδιαφέρθηκε. Το πιο βασικό είναι ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση. Ο κόσμος φοβάται και παίρνει ο καθένας από μόνος του ό,τι μέτρα μπορεί για να προστατευθεί. Δεν ξέρω πώς θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά ας το έχουν και η Δημοτική Αρχή και η Αστυνομία και η Περιφέρεια στο νου τους, γιατί έχει φτάσει στο απροχώρητο».
 * Χρήστος Κομιτόπουλος, Γαργαλιάνοι: «Έχουμε τόσο μεγάλη εγκληματικότητα στην περιοχή μας που δε μπορείτε να φανταστείτε. Κάθε μέρα ανοίγουνε δυο - τρία σπίτια και συγκεκριμένα το μαγαζί στη Χρυσή Άμμο το έχουν ανοίξει τρεις φορές, έχουνε πάρει τα πράγματα όλα, φάγανε μια κατσαρόλα κρέας χθες (σ.σ. τις προηγούμενες μέρες), πήρανε 25 κιλά μέλι, πήρανε μπύρες και κόκα κόλες. Ανοίγουνε κάθε μέρα σπίτι με σπίτι. Είναι απελπιστική η κατάσταση, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να πας στο χτήμα σου να ραβδίσεις. Είναι παντού, Αιγύπτιοι και άλλοι, και φοβάσαι μη σε σκοτώσουν. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Έχουμε τη φτώχεια μας, να ’χουμε και αυτά; Σε δική μου κατοικία, έκοψαν το συναγερμό, μπήκαν μέσα και τα πήραν όλα, πάνω από 4 χιλιάδες ευρώ πράγματα. Αστυνόμευση δεν υπάρχει, η τοπική Αρχή δεν ενδιαφέρεται, είμαστε στο έλεος του Θεού».
 * Γιάννης Χριστόπουλος: «Ανησυχούμε και κινδυνεύουμε. Προχθές έξω από την Αγροτική Τράπεζα, μέσα στον κόσμο, πήραν την τσάντα μιας γυναίκας. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και φοβόμαστε και για τη ζωή μας. Κάτι πρέπει να γίνει, πού θα πάει αυτή η κατάσταση με την εγκληματικότητα;».
 * Διονύσιος Χρονόπουλος (ήταν 15 χρόνια στη Γερμανία και 31 χρόνια στην Αμερική και ζει δύο χρόνια στους Γαργαλιάνους): «Φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε, να πάμε στο σπίτι μας. Κοιμόμαστε και φοβόμαστε. Πού πάμε; Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση; Κι μείς οι Έλληνες πήγαμε έξω, αλλά δεν κάναμε αυτά τα αίσχη που γίνονται εδώ. Δεν υπάρχει νόμος; Είναι άνομος νόμος αυτός!». Μάλιστα, μας είπε ένα στιχάκι που είχε γράψει όταν ήταν στο εξωτερικό: "Ελλάδα μου, Ελλάδα μου, πολύ μου έχεις λείψει, βιάζομαι, μάνα, να σε δω πριν το μυαλό μου στρίψει". Όμως, τώρα που ήρθε στην Ελλάδα, με αυτά που είδε, το άλλαξε: "Ελλάδα μου, Ελλάδα μου, αλλιώς σε είχα αφήσει, τώρα που ξαναγύρισα σ’ έχουν ποδοπατήσει".
 * Θεόδωρος Πετρόπουλος: «Η γυναίκα μου είναι άρρωστη και κλειδώνεται μέρα - νύχτα στο σπίτι και όταν πάω, χτυπάω με σύνθημα για να μου ανοίξει να μπω. Είμαι 80 χρονών, 75 εκείνη. Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή. Κλέβουνε τα πάντα. Πριν από λίγες μέρες μάς κλέψανε του παιδιού μου το μηχανάκι».
 * Κύριος Γιάννης, Φιλιατρά: «Φοβόμαστε γιατί υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και δεν υπάρχει αστυνόμευση, ούτε μας προστατεύει η Δημοτική Αρχή, κανένας. Πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Και τώρα που χειμωνιάζει και οι αλλοδαποί εργάτες θα μείνουν χωρίς δουλειά και λεφτά, θα χειροτερέψει η κατάσταση».
 * Κύριος Παναγιώτης: «Είναι τυχερός όποιος έρχεται από την Αθήνα και βρίσκει το σπίτι του άθικτο. Όσα σπίτια δεν κατοικούνται μόνιμα, τα ανοίγουν. Εδώ μπαίνουν σε σπίτια που είναι μέσα και οι ιδιοκτήτες. Είναι τραγική η κατάσταση».
*  Ευθύμιος Ψιλόπουλος: «Εδώ, λόγω του ότι η περιοχή είναι αγροτική και "κρατάει" πάρα πολλούς ξένους, υπάρχουν και καλοί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Κλέβουνε σπίτια, κλέβουνε τα πάντα. Ειδικά τα σπίτια που είναι στην παραλιακή ζώνη, είναι "ανοιγμένα" σχεδόν όλα. Η Αστυνομία δύναμη δεν έχει. Εμένα, μέσα στα Φιλιατρά, με έχουν κλέψει τρεις φορές. Ευτυχώς, πάντως, που κλέβουν μόνο και δε σκοτώσανε μέχρι τώρα ανθρώπους που έτυχε να τους αντιληφθούν και πήγαν να τους εμποδίσουν»
 * Λεωνίδας Πανουσάκης, συνταξιούχος που κατοικεί στα Φιλιατρά εδώ και ενάμιση χρόνο: «Η εγκληματικότητα είναι πολύ μεγάλη. Τις τελευταίες, δε, μέρες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Πριν από λίγες μέρες, ανοίξανε δίπλα από το σπίτι μου, το σπίτι του ξάδερφου, το οποίο "γδύσανε" ολόκληρο και πήρανε τα πράγματα με φορτηγό. Δεν πήρε κανένας χαμπάρι. Εκτός αυτού, όπου και να κυκλοφορήσεις, πλέον στην πατρίδα μας, δε θα ακούσεις ελληνικά, θα ακούσεις βουλγάρικα, ρουμάνικα, αλβανικά, ελληνικά δεν ακούς. Έχουμε φτάσει σε σημείο να είμαστε μετανάστες μες στην ίδια μας την πατρίδα. Γι' αυτό ευθύνονται οι ιθύνοντες. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Δεν μπορείς να βγεις έξω από το σπίτι σου. Βγαίνουμε έξω και φοβόμαστε, πλέον. Εκεί μας έχουν καταντήσει. Αστυνόμευση δεν υπάρχει. Το Α.Τ. έχει δυο ανθρώπους και ένα περιπολικό το οποίο δεν κινείται καν, δεν το βλέπουμε καν, Αστυνομία δε βλέπουμε πουθενά. Θα πρέπει να είμαστε με τις καραμπίνες πίσω από την πόρτα μας, αν μπει κάποιος, να πάμε φυλακή;».
 * Σταυρούλα Παναγοπούλου: «Αυτή την εβδομάδα υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας» και μας ανέφερε περαστικό που τους είπε η δεκάχρονη ανιψιά της, η οποία σηκώθηκε τη νύχτα και άκουσε κάποιον να προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού, και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ήρεμοι, πλέον. Αισθανόμαστε μεγάλη ανασφάλεια».
 * Παναγιώτης Α. από την Κυπαρισσία: «Με όλα αυτά που συμβαίνουν, έχουμε τρομοκρατηθεί. Είναι αδίστακτοι και χτυπάνε παντού, όλες τις ώρες. Πώς να προφυλαχτούμε και να φυλάξουμε τα παιδιά μας; Φοβόμαστε να τα αφήσουμε να πάνε μόνα τους αγγλικά, ακόμα και το μεσημέρι».
 * Νίκος, από το Καλό Νερό: «Συνέχεια γίνονται κλοπές και φοβόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να προστατευθούμε. Έχουμε οικογένειες και παιδιά και φοβόμαστε και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Όλο και χειρότερα γίνεται».
 * Γιώργος Παναγιωτόπουλος: «Η εγκληματικότητα, με τις κλεψιές και όλα τα άλλα, μας έχει κάνει να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Πέφτουμε για ύπνο και πεταγόμαστε μήπως έχει μπει κανένας στο σπίτι μας. Δεν πάει άλλο. Τι να γίνει; Να πάρουμε τα όπλα; Αυτή είναι η Ελλάδα, που την έκαναν έτσι, να είμαστε με το φόβο».

~** Συνέντευξη Αλευρά

~ «Το μέλλον μας είναι ο αγροτικός και ο τουριστικός τομέας»  * Υποδομές, αγροτικός τομέας και τουρισμός είναι οι τρεις πυλώνες που υπόσχονται στη Μεσσηνία την πολυπόθητη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
 * Επίσης, μιλά για τις προτεραιότητές του για τη Μεσσηνία, αλλά και για το πώς βλέπει το αύριο στο «ΠΑΣΟΚ».
 * -Έχοντας πια συμπληρώσει αρκετούς μήνες στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, πώς πιστεύετε ότι ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της περιοχής μας;
 * Είναι βαθύτατη πεποίθησή μου ότι ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη» δε δημιουργεί μία ακόμη μορφή Αυτοδιοίκησης παρόμοια μ’ εκείνη που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά φέρνει μαζί του μία μεγάλη ευκαιρία αλλαγής.
 * Στην ουσία, ο «Καλλικράτης» δίνει την εξουσία σ’ όλους εμάς ν’ ανασυγκροτήσουμε το κράτος. Τώρα, λοιπόν, παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να διαμορφώσουμε εμείς, κι όχι οι άλλοι για εμάς, τις συνθήκες προοπτικής κι ανάπτυξης του τόπου μας.
 * Με απλά λόγια, ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας μας δίνει την ευκαιρία ν’ αποκτήσουμε αυτόνομη δυναμική ανάπτυξης και διαχείρισης της τοπικής μας οικονομίας, με γνώμονα το μοντέλο των ευρωπαϊκών περιφερειών. Άλλωστε, αυτό ως Περιφέρεια Πελοποννήσου το έχουμε κάνει πραγματικότητα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας. Ενδεικτικά αναφέρω την επίσκεψη της επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κας Ντανούτα Χούμπνερ και την επίσκεψη εμπορικών ακολούθων από 50 πρεσβείες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Στόχος μας είναι να υιοθετηθεί και να καταστεί αναγνωρίσιμο στην Ελλάδα και διεθνώς το brand name «Πελοπόννησος».
 * Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τη δρομολόγηση οριστικής επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων που τόσα χρόνια ταλαιπωρεί, όχι μόνον τη Μεσσηνία, αλλά ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 -Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Μεσσηνίας και πώς μπορούν να αντιμετωπισθούν;
 * Η Μεσσηνία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η έλλειψη μέχρι πρότινος ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών υποδομών, φέρνουν όλους τους δείκτες στο νομό μας, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς κ.λπ., σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 * Πώς μπορεί να έχει την αναμενόμενη τουριστική ανάπτυξη ένας τόπος, όταν υστερεί σε στοιχειώδεις περιβαλλοντικές υποδομές (διαχείριση στερεών αποβλήτων, βιολογικούς καθαρισμούς κ.ά.); Πώς μπορεί να υπάρξει αγροτική ανάπτυξη, όταν λείπουν βασικά έργα υποδομής (εσωτερικό οδικό δίκτυο, αγροτικοί δρόμοι, φράγματα, λιμνοδεξαμενές και εγγειοβελτιωτικά έργα); Πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη γενικότερα χωρίς την εξασφάλιση υποδομών στις μεταφορές (βασικό οδικό δίκτυο, λιμάνια, σύγχρονα αεροδρόμια);
 * Για την επίλυση των σοβαρών αυτών προβλημάτων τρεις είναι οι βασικοί τομείς: Υποδομές, Αγροτικός και Τουρισμός.
 -Ποιες ενέργειες απαιτούνται ανά τομέα, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη;
 ~ Στις υποδομές:
 -Ολοκλήρωση των βασικών οδικών αξόνων, Ολυμπία Οδός μέχρι Τσακώνα και Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.
 -Ολοκλήρωση του τουριστικού δακτυλίου του νομού (Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι – Ρωμανός – Πύλος –Μεθώνη – Κορώνη – Καλαμάτα – Καρδαμύλη – Αγ. Νίκωνας).
 -Βελτίωση κι εκσυγχρονισμός του εσωτερικού ενδομεσσηνιακού οδικού δικτύου.
 -Αναβάθμιση λιμενικών υποδομών.
 -Αναβάθμιση – επέκταση κι εκσυγχρονισμός του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας.
 -Διασύνδεση των αρχαιολογικών χώρων.
 -Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
 -Επέκταση αγωγού φυσικού αερίου μέχρι και τη Μεσσηνία.
 -Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων.
 * Αγροτικός τομέας: Η γεωργία και η κτηνοτροφία στη Μεσσηνία και στην Περιφέρειά μας έχουν προοπτικές και μέλλον. Το μέλλον όμως δεν το περιμένουμε, το προετοιμάζουμε, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών και των σύγχρονων καταναλωτικών προτύπων.
 * Στοχεύουμε και μπορούμε ν’ αναπτύξουμε ένα σύγχρονο αγροτοδιατροφικό μοντέλο γεωργίας, με κύρια χαρακτηριστικά την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την αειφορία. Θα προωθήσουμε μία «ευφυή», ποιοτική, πιστοποιημένη γεωργία, που δίνει ταυτότητα στα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα μας (ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικά, ολοκληρωμένης διαχείρισης).
 * Γιατί γνωρίζουμε ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μία εγγυημένη ποιότητα, εάν πράγματι λαμβάνουν πρόσθετη αξία από τα αγαθά που αγοράζουν.
 * Άλλωστε, τα εξαιρετικά μας προϊόντα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου. Είναι προϊόντα «ναυαρχίδες» για την προώθηση της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που είναι η μεσογειακή διατροφή.
 * Παράλληλα, θα προωθήσουμε καινοτόμες δράσεις, όπως νέες δυναμικές καλλιέργειες (αρωματικά φυτά κ.λπ.), καθώς και τη διατήρηση κι επέκταση άλλων παραδοσιακών (ρύζι κ.ά.), με σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα.
 * Για το σκοπό αυτό, θα παρέμβουμε στους βασικούς άξονες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την αγροτική μας οικονομία. Και είναι: Φυσικοί πόροι. Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Πέραν των πόρων του ΕΣΠΑ, το 20% του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας θα αξιοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Αξιοποίηση του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας και λειτουργία του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιολάδου.
 * Παρέμβαση στην αγορά με τη δημιουργία του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, με σκοπό τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού – καταναλωτή. Στόχος μας είναι να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά προϊόντα, μέσα από ελκυστική συσκευασία, κατάλληλη μεταποίηση και, βέβαια, την προστασία των ΠΕΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακών προϊόντων μας από τυχόν απομιμήσεις.
 * Τα επώνυμα προϊόντα θα επιδιώκουμε να μπαίνουν στο ράφι, σε κάθε αγορά, με κριτήρια την ποιότητά τους και την προέλευσή τους κι όχι την τιμή.
 * Ο τουρισμός είναι ο άλλος βασικός πυλώνας. Στόχος μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από συμπληρωματικές δραστηριότητες μεταξύ ορεινού – θεματικού και θαλάσσιου τουρισμού, όσο και μεταξύ τουριστικών δραστηριοτήτων με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.
 * Υποστηρίζουμε την προώθηση του αγροτουρισμού, σε συνδυασμό με την προβολή των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων. Θα αναβαθμίσουμε το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να καταστεί πύλη εισόδου στην Πελοπόννησο.
 * Επιδιώκουμε την προσφορά υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με απόλυτο σεβασμό στην περιβαλλοντική ταυτότητα των παράκτιων περιοχών μας.
 -Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας;
 * Κατ’ αρχάς, η δρομολόγηση όλων των έργων υποδομής που ανέφερα προηγουμένως και τα οποία θα συμβάλουν στην αγροτική, εμπορική και τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Ενδεικτικά, επισημαίνω τη διασύνδεση με σύγχρονο οδικό δίκτυο των αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα της Αρχαίας Μεσσήνης με το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, που είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας.
 * Δίνω, επίσης, μεγάλη βαρύτητα στην καθημερινότητα – εξυπηρέτηση του πολίτη. Το μεγάλο στοίχημα είναι να παταχθεί η γραφειοκρατία και να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη.
 * Να διακινούνται τα έγγραφα από γραφείο σε γραφείο κι όχι από πολίτες. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε μία σύγχρονη κι αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που θα αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για μία αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
 * Θέλω, επίσης, να τονίσω τη μεγάλη σημασία που δίνω τόσο στον έλεγχο της αγοράς όσο και στην αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Είναι δύο ζητήματα που δε σηκώνουν «εκπτώσεις», γιατί αφορούν στην προστασία του καταναλωτικού κοινού και την προστασία του περιβάλλοντος.
 * Τέλος, η κατάρτιση του τριετούς προγράμματος της Μεσσηνίας (έργα, μελετητική ωριμότητα κ.λπ.) θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού.
 -Πώς πιστεύετε, σε μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ως κομμάτι της η Μεσσηνία, μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη και αντίθετα να έχει… οικονομική ρευστότητα;
 * Με τον «Καλλικράτη», οι Περιφέρειες δεν έχουν πλέον εξάρτηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να «χτίσουμε γέφυρες» επικοινωνίας απευθείας με την Ε.Ε. Αυτό εμείς, ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερα νωρίτερα, το έχουμε ήδη πράξει. Γιατί στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες άντλησης πόρων.
 * Παράλληλα, επιδιώκουμε τη στενή συνεργασία με την κεντρική διοίκηση για την καλύτερη αξιοποίηση των τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ώστε, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που μας δίνουν τα Περιφερειακά Προγράμματα, να αυξηθεί η απορροφητικότητα πόρων και να αναζωογονηθεί η αγορά.
 * Όπως ανέφερα ήδη, είναι πεποίθησή μας ότι ο πρωτογενής τομέας με τη νέα αντίληψη για την αγροτική ανάπτυξη και ο τουριστικός τομέας σε μία νέα διάσταση, θα δημιουργήσουν μία τοπική οικονομία που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση πιο γρήγορα.
 -Ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον του;
 * Είναι γεγονός ότι όλο το πολιτικό σύστημα διέρχεται μία περίοδο έντονης κρίσης. Μία κρίση που είναι αποτέλεσμα αποτυχημένων πολιτικών και απαξίωσης θεσμών και οργάνων της Πολιτείας. Το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του πολιτικού συστήματος, δεν εξαιρείται και, μάλιστα, βιώνει σοβαρή κρίση στο εσωτερικό του.
 * Πιστεύω ότι αυτό θα ληφθεί ως μία πρόκληση που θα βοηθήσει για ένα νέο ξεκίνημα κι επαναφορά στις πολιτικές του διακηρύξεις, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της εποχής. Άλλωστε, κόμματα που έχουν κοινωνικές ρίζες, η ιστορία έχει δείξει ότι πολύ σύντομα επανέρχονται στην πρότερη ιδεολογική τους αντίληψη.
 * Επειδή, λοιπόν, το αύριο του ΠΑΣΟΚ συναρτάται με το σήμερα, οφείλει να επεξεργασθεί και να παρουσιάσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με κοινωνική ευαισθησία, που θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

 ** Η χαμένη σχέση με τη γη πρέπει να ανακτηθεί

 * Οι γενιές της μεταπολίτευσης μεγαλώσαμε με το «ιδανικό» του Δημοσίου. Ακόμη και οι άνθρωποι που προέρχονταν από αγροτικές οικογένειες έσπασαν τον κρίκο στην αλυσίδα της σχέσης με τη γη. Το πτυχίο ήταν ο στόχος και η επιθυμία των σημερινών 30άρηδων και των οικογενειών τους.
 * Τώρα, που διπλώματα και μεταπτυχιακά μένουν χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα, με την ανεργία να καλπάζει και τις βασικές ανάγκες να καλύπτονται μετά βίας, οι νέοι επανεκτιμούν τα αγαθά της γης, προσπαθούν να ανακτήσουν την επαφή με τη φύση και εξετάζουν την προοπτική να επιστρέψουν στις καλλιέργειες.
 ~ «Άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει  τα χτήματά τους, τώρα τα ξαναθυμούνται»
 * «Για μένα η επιστροφή στη γη, η ενασχόληση με τις καλλιέργειες ήταν επιλογή, πολύ πριν μπει στη ζωή μας η κρίση», λέει ο Δημήτρης, 35 ετών, αγρότης. «Παρατηρώ, όμως, τα δυο τελευταία χρόνια το εξής: Άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα χωριά και τα κτήματά τους, τώρα τα ξαναθυμούνται. Ενώ άφηναν την περιουσία τους ανεκμετάλλευτη, με τα περισσότερα χωράφια να μοιάζουν με δάση από την άγρια βλάστηση, σήμερα τους ενδιαφέρουν και πάλι. Πολλοί έχουν έρθει στο χωριό από την Αθήνα και ζητούν τη βοήθεια των ντόπιων για να μαζέψουν τις ελιές τους. Μέχρι χθες αγόραζαν λάδι. Τώρα, δίνουν τα χωράφια σε ντόπιους, για να έχουν τουλάχιστον το ελαιόλαδο της χρονιάς».
 ~ «Δεν περισσεύουν χρήματα για να αγοράζουμε τα πάντα»
 * ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ
 * Δεκαέξι ετών, ο Παύλος Αθανασίου, λέει πως η καλλιέργεια της γης δεν του είναι άγνωστη. «Στην οικογένειά μου καλλιεργούμε οι ίδιοι το λαχανόκηπό μας, στην αυλή του σπιτιού. Αυτό που εγώ θέλω να κάνω επαγγελματικά είναι να ασχοληθώ με τη ζαχαροπλαστική. Δεν είμαι, όμως, αρνητικός στο να ασχοληθώ σοβαρά με τη γη. Είναι νωρίς ακόμη για να πάρω τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά πιστεύω ότι, τώρα με την κρίση, περισσότεροι νέοι θα στραφούν στη γη. Δεν περισσεύουν χρήματα για να αγοράζουμε τα πάντα. Αν μπορούμε να τρεφόμαστε από αυτά που καλλιεργούμε, θα είναι σημαντική βοήθεια».
 * «Ήδη το σκέφτομαι να ασχοληθώ εντατικά»
 * «Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και η ενασχόληση με τη γη δεν είναι κάτι ξένο για μένα», λέει ο Μανώλης, 46 ετών. «Ήδη το σκέφτομαι να ασχοληθώ εντατικά. Είναι κάτι που θα ήθελα. Εδώ και χρόνια έχω εγκαταλείψει τη γη. Αυτή τη στιγμή, θα ήθελα να ασχοληθώ με τις καλλιέργειες, αλλά δυστυχώς δεν έχω εκτάσεις. Ως λύση, όμως, η γεωργία πιστεύω ότι θα γίνει πολύ δημοφιλής στο άμεσο μέλλον, λόγω της κρίσης. Βλέπω πολλούς ανθρώπους της ηλικίας μου, και νεότερους, να ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στη γη. Εκεί υπάρχει μέλλον. Θα ήθελα να έχω μποστάνι, αλλά αυτή τη στιγμή μένω σε διαμέρισμα. Ό,τι μπορώ κάνω λίγο πιο έξω, με φίλους και γνωστούς».
 * «Καλλιεργούμε τα δικά μας λαχανικά»
 * Θεατρολόγος, η Πολυξένη, 23 ετών, λέει ότι στην οικογένειά της, από φέτος, καλλιεργούν οι ίδιοι τα λαχανικά τους.
 * «Έχουμε αποφασίσει, λόγω της κρίσης και επειδή έχουμε τη δυνατότητα να φυτέψουμε, φέτος να έχουμε τα δικά μας προϊόντα στο σπίτι. Μαζί με τους γονείς μου, αποφασίσαμε ότι μας συμφέρει. Και ξέρουμε τι τρώμε και εξοικονομούμε χρήματα. Θεωρώ ότι ήδη οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να επανεκτιμούν τα οφέλη της γης. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που έχουν αρχίσει να καλλιεργούν, ακόμη και στις βεράντες τους, σε γλάστρες. Προσωπικά, το να ασχοληθώ με τις καλλιέργειες πιο συστηματικά δεν το σκέφτομαι. Είμαι θεατρολόγος και νομίζω πως το επάγγελμά μου είναι εξίσου σημαντικό. Δε θα το άφηνα για να ασχοληθώ με κάτι άλλο».
 ~ «Η γενιά μας ψάχνει εναλλακτικές λύσεις»
 * «Είμαι διπλωματούχος περιβαλλοντολόγος, οπότε ίσως και να ασχοληθώ με τη γη. Πρόσφατα πήρα το πτυχίο μου και επέστρεψα στη Μεσσηνία. Η καταγωγή μου είναι από τον Ταΰγετο, την Αρτεμισία, και το θεωρώ πολύ πιθανό να γυρίσω στις καλλιέργειες», λέει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, 26 ετών. «Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου δεν έχουν επανεκτιμήσει ακόμα τη γη, αλλά είναι οι συνθήκες τέτοιες που αναγκαστικά θα το κάνουν. Τα είδη που είχαμε μάθει να τα αποκτούμε εύκολα, πλέον δεν είναι δεδομένα, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Πιστεύω πως είμαστε η γενιά που αυτά που είχε έτοιμα θα τα χάνει και αναγκαστικά θα ψάχνει εναλλακτικές λύσεις. Σαν αρχή, βλέπω αρκετούς γνωστούς και φίλους μου οι οποίοι αναζητάνε το χωριό. Ψάχνουν να βρουν τρόπο να πάνε στη φύση, ενώ παλιά δεν τους ενδιέφερε καθόλου. Τότε ήθελαν να πάνε διακοπές σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος. Τώρα, την ψάχνουν να μάθουν πέντε πράγματα για το παρελθόν, για το πώς παράγονται τα προϊόντα. Η τάση επιστροφής στη γη είναι περισσότερο ανάγκη αυτή τη στιγμή, αλλά όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχουν δουλειές, ότι το πτυχίο λίγα σου προσφέρει, σιγά σιγά η επιστροφή στη φύση θα εδραιωθεί. Θα γίνει συνείδηση στους νέους η αξία της φύσης και του χωριού, αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας μέσα από την καλλιέργεια. Θα μάθουμε πράγματα που ως τώρα δεν ξέραμε. Τα ήξεραν οι πατεράδες μας, αλλά δε μας τα έλεγαν, γιατί πίστευαν ότι δε θα χρειαστεί ποτέ να τα χρησιμοποιήσουμε. Τα πράγματα ήρθαν, όμως, διαφορετικά απ’ ό,τι αναμέναμε».
 ~ «Θα το έκανα, γιατί μου αρέσει» ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ
 * «Αν ήμουν μόνος, σίγουρα θα το σκεφτόμουν να ασχοληθώ με την καλλιέργεια της γης. Η γυναίκα μου, όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να θέλει να ασχοληθεί με τη γεωργία», σημειώνει ο Σάκης Καλόμαλλος, 35 ετών, γραφίστας. «Προσωπικά, θα το έκανα, αλλά όχι λόγω της οικονομικής κρίσης. Απλά, γιατί μου αρέσει. Η νεότερη γενιά έχει χάσει κατά πολύ την επαφή με τη γη, με τη φύση. Να, όμως, που λόγω της κρίσης, ο κόσμος αρχίζει και ξαναγυρίζει στις ρίζες».
 ~ «Ελλείψει άλλης λύσης, θα επιστρέψουμε στη γεωργία»
 * ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ
 * «Αν φτάσουμε στο σημείο να μην υπάρχει άλλη εναλλακτική, φυσικά και θα επιστρέψουμε στην καλλιέργεια της γης», παρατηρεί ο Μιχαήλ Καρράς, 23 ετών, φοιτητής Φιλολογίας. «Στην οικογένειά μου έχουμε κήπο. Καλλιεργούμε τα λαχανικά μας και τα απαραίτητα. Όσο δεν υπάρχουν δουλειές και ο κόσμος είναι άνεργος, οπωσδήποτε θα δούμε πολλούς να θυμούνται τη γεωργία».
 ~ «Αναγκαστικά η νέα γενιά θα επανεκτιμήσει τη γη» ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ
 * «Αυτή τη στιγμή είναι η έσχατη λύση. Ο κόσμος θα ξαναγυρίσει στα χτήματα. Γιατί όχι, άλλωστε; Εφόσον είναι εύφορος τόπος η Μεσσηνία και προσφέρεται για καλλιέργειες, είναι μια λύση. Δουλειές δεν υπάρχουν, αναγκαστικά η νέα γενιά θα επανεκτιμήσει τη γη. Κι εμείς έχουμε το λαχανόκηπό μας, μαζεύουμε τις ελιές μας, δεν έχουμε χάσει εντελώς την επαφή», λέει ο Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, 28 ετών εργαζόμενος στον τομέα της Υγείας.
 ~ «Μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά με τη γεωργία»
 * Άνεργος, ο Δημήτρης Καρμοίρης, 32 ετών, λέει πως πολύ θα ήθελε να ασχοληθεί με τις καλλιέργειες, αλλά δεν έχει ικανή γη.
 * «Μακάρι να είχαμε χτήματα και θα επέστρεφα στις καλλιέργειες χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα βασικά πράγματα τα ξέρω. Με κρίση ή χωρίς, η νέα γενιά πρέπει να ξαναδεί από την αρχή τη σχέση με τις καλλιέργειες. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν καλλιέργειες που είναι αποδοτικές, υπάρχουν νέες τεχνολογίες, μπορεί να γίνει σοβαρή δουλειά με τη γεωργία».

** Η Καλαμάτα ψάχνει τρόπους για να ζεσταθεί

~ Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης  * «Σήμερα, οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Καλαμάτα πορεύονται χωρίς κανόνες και σταθερό προϋπολογισμό, μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης, καβγά και μόνιμης γκρίνιας. Μερικές μένουν χωρίς κεντρική θέρμανση κι ο καθένας βολεύεται όπως μπορεί».
 * Αυτή την εικόνα μάς περιέγραφε τις προηγούμενες ημέρες ένας από τους δεκάδες απελπισμένους διαχειριστές. Έχει στα χέρια του ένα σημείωμα με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2011 και τίτλο «Απόφαση Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας». Η απόφαση αναφέρεται σε συνέλευση που έγινε στην είσοδο της πολυκατοικίας και γνωστοποιούσε: «Αυτή τη χειμερινή περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλους μας και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, αποφασίσαμε να μη λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά το κάθε διαμέρισμα να καλυφθεί με τα θερμαντικά μέσα που διαθέτει».
 * Για να δούμε πώς έχει η κατάσταση, προστρέξαμε στους ειδικούς. «Φέτος οι πολυκατοικίες βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης με το σταγονόμετρο», μας είπε ο Δημ. Κατσαρός, ιδιοκτήτης πρατηρίου και συμπλήρωσε: «Ο μέχρι σήμερα ήπιος χειμώνας, αλλά κυρίως και πρωτίστως η οικονομική κρίση, έχουν μειώσει τις πωλήσεις μας σε πετρέλαιο κατά 30% έως 50%. Αυτή είναι η κατάσταση. Δύσκολη και αδιέξοδη. Για εμάς, αλλά και τους καταναλωτές.
 * Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και αναγκάζεται να κόψει από παντού, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Και όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, η κατάσταση θα γίνεται περισσότερο προβληματική για όλο τον κόσμο».
 * «Ξέρετε ποια είναι η εικόνα σήμερα στις περισσότερες πολυκατοικίες της πόλης;», μας ρώτησε. «Ένοικοι και ιδιοκτήτες τσακώνονται, γιατί οι μισοί θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και οι άλλοι μισοί αρνούνται, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους», απάντησε.
 * Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στην εταιρεία διαχείρισης κτηρίων ΙΡΙΔΑ Service. «Η κατάσταση στις πολυκατοικίες της Καλαμάτας είναι δραματική. Αυτή την περίοδο δεν πληρώνει κοινόχρηστα κανένας. Ελάχιστοι είναι αυτοί πλέον που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του. Ο κόσμος είναι σε πολύ δύσκολη φάση. Βέβαια, οι κακοπληρωτές υπήρχαν πάντα, αλλά οι περισσότεροι σήμερα δεν έχουν χρήματα. Εδώ δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Μπαίνεις σε σπίτια να εισπράξεις τα κοινόχρηστα και βλέπεις ότι είναι κομμένο και το ρεύμα. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, μόνο στο δικό μας γραφείο χρωστάνε κοινόχρηστα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πετρέλαιο οι πολυκατοικίες θα βάλουν 500 λίτρα και θα το καταναλώσουν, όταν πια το κρύο γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό. Ελάχιστες είναι αυτές που σήμερα ανάβουν το λέβητα. Εμείς πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε δώσει στις πολυκατοικίες 130 κυβικά πετρέλαιο και φέτος με το ζόρι φτάσαμε στα 20 κυβικά. Η διαφορά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δραματική». Αυτά είπε στο «Θ» ο Ηλίας Πετρόπουλος, υπεύθυνος της εταιρείας.
 ~ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
 * Η ακρίβεια στην αγορά του πετρελαίου έχει σπρώξει τον κόσμο στην εξεύρεση οικονομικότερων λύσεων, προκειμένου να βγάλει το χειμώνα χωρίς... κρυοπαγήματα. Όπως μας είπε ο Χρ. Σαρέλλας, διευθυντής στην ομώνυμη εταιρεία που έχει την έδρα της στην οδό Αθηνών, «φέτος η ζήτηση εναλλακτικότερων πηγών θέρμανσης από τους καταναλωτές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 2000%! Για να καταλάβετε, διώχνουμε καθημερινά κόσμο γιατί δεν έχουμε να του πουλήσουμε προϊόντα.
 * Η κατάσταση πλέον στα περισσότερα σπίτια έχει γίνει ανυπόφορη με το πετρέλαιο, κι έτσι ο κόσμος ψάχνει για φτηνότερες λύσεις. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν προνομιούχοι οικονομικά, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, τώρα δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Όταν έρχεται ζευγάρι εκπαιδευτικών και σου ζητά 6μηνο διακανονισμό για να πάρει μια σόμπα που κοστίζει 350 ευρώ, καταλαβαίνεις τι γίνεται από εκεί και πέρα».
 * Την ίδια εικόνα μας περιέγραψε και ο Ι. Μήτρου, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο κατάστημά του στην οδό Αρτέμιδος: «Ο κόσμος αυτή την περίοδο ψάχνει να βρει λύσεις οπουδήποτε αλλού, εκτός από το πετρέλαιο. Είτε μένει σε πολυκατοικία είτε σε μονοκατοικία. Είναι πάρα πολλά τα σπίτια και τα διαμερίσματα στην Καλαμάτα που δεν πρόκειται φέτος να δοκιμάσουν ούτε τον καυστήρα, να δουν αν λειτουργεί. Αυτό είναι φυσικό να στρέψει τον κόσμο σε άλλες λύσεις».

** Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

~ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου  * Έντονο παρασκήνιο, ένσταση Καραμπάτου, σενάριο για προεδρία Αδαμόπουλου
 ~ Μέρα περισυλλογής η χθεσινή για τους τρεις πρώτους συνδυασμούς που συμμετέχουν πλέον στη νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αλλά το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα έντονο, μιας και από τη νέα εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις.
 * Βασικό ερωτηματικό παραμένει ποιες συνεργασίες θα αναπτυχθούν, ώστε να εκλεγεί νέος πρόεδρος, από τη στιγμή που κανείς συνδυασμός δεν κατάφερε να αποκτήσει το μαγικό αριθμό των 11 εδρών, αριθμός που θα του έδινε και την προεδρία.
 ~ Η νομοθεσία δεν προβλέπει «δεύτερη Κυριακή», ούτε επανάληψη εκλογών, γι’ αυτό το λόγο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία. Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος και δεύτερος σε έδρες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, Γιώργος Καραμπάτος, κατέθεσε ένσταση για τρία ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στις κάλπες και οι φάκελοι που τα περιείχαν δεν έφεραν σφραγίδα, ζητώντας μάλιστα επανάληψη των εκλογών.
 * Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος και δεύτερος σε έδρες σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, Γιώργος Καραμπάτος, κατέθεσε ένσταση για τρία ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στις κάλπες και οι φάκελοι που τα περιείχαν δεν έφεραν σφραγίδα, ζητώντας μάλιστα επανάληψη των εκλογών.
* Σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη συνεργασία, επισήμανε μιλώντας στο «Θάρρος» ότι πρώτο μέλημα είναι το Επιμελητήριο και πώς θα συνεχίσει το έργο του.
* Από την άλλη πλευρά, ο τρίτος κατά σειρά σε έδρες Δημήτρης Αδαμόπουλος επισήμανε ότι θα βρεθεί το κατάλληλο σχήμα, ώστε να λειτουργήσει αντιπροσωπευτικό προεδρείο των τριών παρατάξεων.
 ~ Νέα διοίκηση
* Μια συνεργασία των δύο πρώτων σε έδρες παρατάξεων δε φαντάζει και πολύ πιθανή μετά την πόλωση των τελευταίων ημερών. Κατά συνέπεια, ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν οι δύο έδρες που έχει κερδίσει ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος.
* Σενάρια που αναπτύσσονται από χθες είναι ότι η συνεργασία του κ. Αδαμόπουλου με την «ορφανή» πλέον- μετά τη μη εκλογή του επικεφαλής - παράταξη του κ. Γκούμα δεν είναι και τόσο απίθανη. Φυσικά, πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσει ποιος από τους εκλεγμένους του συνδυασμού του κ. Γκούμα θα επιχειρήσει να αναλάβει επικεφαλής.
* Ωστόσο, ίδιες πιθανότητες συνεργασίας του κ. Αδαμόπουλου υπάρχουν και με την παράταξη του κ. Καραμπάτου.
* Στη νέα εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται σειρά εξελίξεων, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται και να καθυστερήσει, αφού η νέα διοίκηση πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει από τη νέα χρονιά.

 ~** Νάντια Γιαννακοπούλου
~ Για την έκτακτη εισφορά ακινήτων σε αγροτικές περιοχές
 * «Απαράδεκτο το ύψος της έκτακτης εισφοράς ακινήτων στις αγροτικές, ορεινές και ημιαστικές περιοχές» δηλώνει η βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου σε επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών.
* «Ο λογαριασμός της ΔΕΗ με την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα έχει φτάσει πλέον στο σύνολο σχεδόν των κατοίκων της χώρας. Ωστόσο, το υπερβολικό ύψος της έκτακτης εισφοράς με το οποίο έχουν χρεωθεί πολλοί κάτοικοι ορεινών και αγροτικών περιοχών είναι άδικο. Χαρακτηριστικά, οι κάτοικοι πολλών χωριών στον νομό Μεσσηνίας, αλλά και σε όλη τη χώρα, καλούνται να πληρώσουν εισφορές ύψους 500 ή 600 ευρώ για τα πατρογονικά τους σπίτια ή σε ορισμένες φορές, κυριολεκτικά, για παράγκες ή χαμοκέλες χωρίς καμιά οικονομική αξία» σημειώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει με το ερώτημα:
* «Με ποιον τρόπο και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να διορθώσει την παραπάνω αδικία και να αποδώσει φορολογική δικαιοσύνη, προκειμένου οι, ως επί το πλείστον, αδύναμοι οικονομικά κάτοικοι των παραπάνω περιοχών να μην επιβαρυνθούν άδικα με υπέρογκες χρεώσεις;».
~** Ληστεία στη Μουριατάδα
50 ευρώ, χρυσή αλυσίδα με το σταυρό της, καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα, αφαίρεσαν τρεις άγνωστοι δράστες τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μουριατάδα Κυπαρισσίας. Παραβιάζοντας το παράθυρο, εισήλθαν σε ισόγεια κατοικία, όπου διέμενε ζεύγος Ελλήνων με συγκάτοικό τους, και αφού τους ακινητοποίησαν με φραστικές απειλές, τους έκλεψαν.
~** Βιολογικός Αίπειας
Προγραμματική σύμβαση με Περιφέρεια
 * Στην έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για την πληρωμή της μελέτης «Μελέτη έργων συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης ακαθάρτων λυμάτων Δήμων Αίπειας και Κορώνης, (μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού)», προχώρησε προχθές κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
* Η σύμβαση θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που αφορούν στην εκπόνηση και τις πληρωμές, μέσω των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
* Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε σε επίπεδο προμελέτης από το Δήμο Αίπειας το 2004 κι έχει αποφασιστεί, σε επίπεδο οριστικής μελέτης, να περιοριστεί ως προς το φυσικό της αντικείμενο στα όρια του πρώην Δήμου Αίπειας και συγκεκριμένα στις Κοινότητες Επισκοπής, Χράνων, Λογγάς, Αγίου Ανδρέα και Νέας Κορώνης, όπου θα εγκατασταθεί και η μονάδα επεξεργασίας.

**Σύλληψη για αρχαία και ναρκωτικά στο Λουτράκι
 * Για κατοχή μεγάλου αριθμού αρχαίων αντικειμένων συνελήφθη 51χρονος χθες το πρωί στο Λουτράκι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι και αγρόκτημα ιδιοκτησίας του 51χρονου, όπου βρήκαν τα αρχαία τα οποία και κατασχέθηκαν. Επίσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης 16,5 γραμμαρίων, σε δύο συσκευασίες, καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά. Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και ο 51χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Τις αστυνομικές έρευνες και την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

~** Παρουσιάζεται «η επιδημία» του Τάκη Θεοδωρόπουλου
* Το βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου, «Η επιδημία», θα παρουσιάσουν τα βιβλιοπωλεία «Παπασωτηρίου» και οι εκδόσεις «Πατάκη» αύριο Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ θα συντονίσει ο Βασίλης Χάντζος.
 * Στο «Βιβλιοδρόμιο» στα ΝΕΑ, με αφορμή το συγκεκριμένο βιβλίο, αναφερόταν ότι «ο Τάκης Θεοδωρόπουλος συνηθίζει στα λογοτεχνικά κείμενά του να παραπέμπει στην κλασική αρχαιότητα. Αυτή τη φορά, όμως, ο Ακατονόμαστος αρχαίος θεός που μπαίνει στην πλοκή και καθορίζει τη σημερινή πραγματικότητα, αναξιόπιστος και τιποτένιος, άξιος δηλαδή περιφρόνησης, είναι το ιδανικό σύμβολο μέσω του οποίου η “Επιδημία” σαρκάζει τους Νεοέλληνες.
* Υποτίθεται ότι η κλασική αρχαιότητα, τα επιτεύγματά της (η δημοκρατία και οι υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές επιδόσεις) είναι συστατικό στοιχείο της σύγχρονης νεοελληνικής περηφάνιας, αφού, σύμφωνα με την κρατούσα “εθνική” ιδεολογία, οι σύγχρονοι Έλληνες είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων. Ο Θεοδωρόπουλος χρησιμοποιεί το κλισέ αυτό από την ανάποδη. Σαν να λέει, δηλαδή, ότι, σύμφωνοι, είμαστε κατευθείαν απόγονοι εκείνων, αλλά, όπως σε όλες τις κοινωνίες, και οι κοινωνίες εκείνων είχαν ανάξιους πολίτες. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν είμαστε απόγονοι κάποιων από τους ανάξιους, αλλά, αντίθετα, θεωρούμαστε a priori άξιοι γόνοι άξιων προγόνων; Ενοχλητικό; Όπως πρέπει να συμβαίνει με το σαρωτικό χιούμορ».
* Παράλληλα, ο Ηλίας Κανέλλης, ο οποίος και θα μιλήσει για το βιβλίο, σε εκτενή κριτική του με τίτλο «Για όλα φταίει ο αποτυχημένος αρχαίος θεός», έγραφε:
* «Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άπαρτα ψηλά βουνά; Όλα πατρίδα μας. Κι αυτά, κι εκείνα...
* Το μάθημα Πατριδογνωσίας του Τάκη Θεοδωρόπουλου αρχίζει με την υιοθέτηση των κλισέ με τα οποία πορεύεται το βίο της η ωραία Ελλάς, μια χώρα πλημμυρισμένη μεγαλείο, εξαιτίας της καταγωγής των κατοίκων της από μια πολιτιστικά ένδοξη και εύρωστη αρχαιότητα. Τόσο ένδοξη και τόσο εύρωστη, ώστε να είναι ικανή να θρέφει και τους σημερινούς Έλληνες, να τους εξασφαλίζει κύρος και αρκετή ασφάλεια στο δυτικό κόσμο και, χάρη στις αντίστοιχες προσαρμογές τις οποίες απαιτεί η μορφολογία της χώρας και το κλίμα της, ζουν μέσα στο δυτικό πρότυπο ζωής - και ζουν καλά.
* Ώσπου καταφθάνει στην πρωτεύουσα ένας πραγματικός αρχαίος. Ένας θεός, λιγάκι επιπόλαιος και λιγάκι φαφλατάς, που οι άλλοι αρχαίοι θεοί τον είχαν πετάξει με τις κλωτσιές από τον Όλυμπο. Τελευταίος στην κατάταξη του Δωδεκαθέου, κάπου τριακοστός έκτος, έρχεται στην Αθήνα, συνδέεται ερωτικά με μια υπάλληλο και αρχίζει, με τη δύναμη που του δίνει η θεϊκή του ιδιότητα, να νταραβερίζεται με υπουργούς και νομάρχες, παράγοντες και υποπαράγοντες της δημόσιας ζωής, αλλά κυρίως με παράγοντες και υποπαράγοντες των δημοσίων έργων.
* Έχοντας από τα χρόνια της αρχαιότητας ένα βασικό στόχο, να ενώσει οδικώς τον Ισθμό με τη Σπάρτη, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να το κάνει. Σαν θεός που είναι δεν έχει την υποχρέωση να αναλογιστεί το κόστος, τα χρήματα, αλλά και να το αναλογιζόταν πάλι δε θα υπήρχε θέμα - διότι όλοι όσοι συζητούν μαζί του τον έχουν πείσει ότι “τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα”. Άλλωστε, όλοι όσοι συζητούν μαζί του, σε μεγάλο βαθμό, εξασφαλίζουν και την επιβίωση και την επιρροή χάρη στα περισσεύματα από “τα λεφτά που δεν είναι το πρόβλημα”, και τα οποία, συνήθως, είναι ευρωπαϊκά κονδύλια.
* Ο ποιητικός τρόπος του αρχαίου θεού να αντιλαμβάνεται τα πράγματα, όμως, αρχίζει να μεταδίδεται και στους γύρω του. Στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν αρρώστια, επιδημία που γρήγορα εξαπλώνεται και προσβάλλει όλον τον πληθυσμό. Οι πάντες αίφνης πιστεύουν ότι “τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα” και αρχίζουν να ζουν όλο και περισσότερο σαν τα λεφτά να μην είναι το πρόβλημα. Όλοι θέλουν να μιμηθούν το διάσημο ποιητή Δεληκωστόπουλο, τον αγαπημένο του εθνικού ακροατηρίου, που ήδη δρέπει τις δάφνες της ποιητικής του φύσης - παρότι μερικοί πολύ υποψιασμένοι αναγνώστες ξέρουν καλά ότι η ποιητική του είναι κοινότοπη και φλύαρη. Αλλά, στο κάτω κάτω, τι σημασία έχει πόσο φλύαρος είναι κανείς μπροστά στην ποιητική συγκίνηση;
* Σ’ αυτό το σημείο, το μάθημα Πατριδογνωσίας παύει να είναι μάθημα και αρχίζει να θυμίζει πολύ τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας της κρίσης. Διότι, όταν μια χώρα εκχωρεί όλες της τις λειτουργίες στις ανάγκες της ποίησης, τι θα συμβεί; Οι εργαζόμενοι θα πάψουν να εργάζονται, οι επενδυτές θα πάψουν να επενδύουν και θα επιχειρήσουν να επενδύσουν μια και καλή στο μεγαλείο και τη δόξα της κρυμμένης ποιητικής φύσης τους, οι πόλεις θα λειτουργούν με κίνητρο τους στίχους - αλλά σε μια κοινωνία ποιητών, προφανώς, κανείς δε θα μαζεύει τα σκουπίδια, τα οποία θα αρχίσουν να σχηματίζουν στοίβες που θα απειλούν να πνίξουν τους κατοίκους και μόνο χάρη στην επαναστατικότητα νέων κυρίως, ή παλιμπαίδων, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι “η ποίηση είναι φωτιά” και αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα σκουπίδια ως καύσιμο για την επανάσταση, μειώνεται λιγάκι ο όγκος τους...
* Στο μεταξύ, η χώρα έχει παραδοθεί σε ποιητές και σε δυνάμει ποιητές. Όλες οι αντιδικίες έχουν θέμα τους το βαθμό και το χαρακτήρα της ποιητικής συγκίνησης. Κι έτσι, ενώ η συγκίνηση κορυφώνεται, η χώρα καταρρέει...
* Ο συγγραφέας του “Αδιανόητου τοπίου” και του “Μυθιστορήματος του Ξενοφώντα” στο νέο του βιβλίο πλάθει μια αλληγορία της σημερινής Ελλάδας της Μεταπολίτευσης. Αναζητεί τα συμπτώματα της σημερινής κατάρρευσης στο αναπτυξιακό μοντέλο που κυριάρχησε τα μεταπολιτευτικά χρόνια (θα μπορούσε να συνοψιστεί στο μοτίβο: “τα χρήματα δεν έχουν σημασία”). Αφού τα χρήματα σε αυτή τη χώρα έρρεαν είτε με τη μορφή επιδοτήσεων είτε με τη μορφή δανεικών (νομίζαμε κι αγύριστων), οι κάτοικοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να σκεφτούν ορθολογικά την επιβίωσή τους. Πίστευαν ότι οι πόροι φυτρώνουν στα υπουργεία και, γενικώς, εκεί όπου ενδημεί η πολιτική. Μπορεί αυτό να εξέθρεψε τη διαφθορά, εξέθρεψε όμως και την αδούλωτη ελληνική ψυχή, η οποία δε νοούσε ότι μπορεί να λογοδοτεί οπουδήποτε, αχαλίνωτη και ποιητική καθώς είναι. Η μεταπολιτευτική δημοκρατία καταρρέει επειδή δε χτίστηκε στα θεμέλια του ορθού λόγου αλλά στο σαθρό υπέδαφος της συγκίνησης.
* Τα υπόλοιπα τα βλέπουμε γύρω μας. Τα θύματα της επιδημίας που μετέδωσε στη χώρα ο αποτυχημένος αρχαίος θεός είμαστε εμείς. Προλάβαμε, βεβαίως, και ζήσαμε μερικά χρόνια εύκολα και σπάταλα. Ποιητικά».

~** Θερμό χειροκρότημα στην πρεμιέρα του ΜΕΘ
* Θερμά χειροκροτήθηκε την Παρασκευή το βράδυ το έργο «Ξενοδοχείο ο παράδεισος», που έκανε πρεμιέρα από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Υπαπαντής 25.
* Η έξυπνη γαλλική κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό αποδόθηκε με κέφι και ζωντάνια από την ομάδα των ερασιτεχνών ηθοποιών του ΜΕΘ, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κοέν. Ευφάνταστα και ευρηματικά επίσης τα σκηνικά του έργου, γεμάτα χρώμα τα κοστούμια εποχής, αλλά εξαιρετική και η μουσική υπόκρουση της παράστασης. Θέμα, ένα «παράνομο» ζευγάρι, το οποίο καταφεύγει σε κάποιο κακόφημο ξενοδοχείο. Οι κωμικές καταστάσεις ξεκινούν, όταν στον ίδιο χώρο αρχίζουν να καταφθάνουν πρόσωπα τα οποία… δε θα έπρεπε.
* Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε βράδυ μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, οι χορογραφίες της Σβετλάνα Ομπράζτσοβα, βοηθός σκηνοθέτη η Γωγώ Μπελογιάννη, βοηθός ενδυματολόγου η Μαρία Λυκούση. Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Κανάρης Μπούνας, Μαρία Λαζάρου, Γκαμπριέλα Μάνεβα, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Κώστας Γιαννακόπουλος, Γεωργία Λαζάρου, Μαρία Λυκούση, Βασίλης Μπιτσώνης, Φανή Μελιάδη, Χρήστος Λυκούσης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γωγώ Μπελογιάννη, Μαρία Θεοδωρακάκου, Εύη Μπούνα, Γιώτα Ζαχαροπούλου, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Λέα Μπέκου, Γιώργος Λυκούσης, Αντώνης Μπούνας.
 ~ Τιμή στον Θ. Σινάνη
* Λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος και το Δ.Σ. του ΜΕΘ τίμησαν τον επί 34 χρόνια πρόεδρο του σχήματος Θεόδωρο Σινάνη, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει τα ηνία στη νεότερη γενιά και να συνεχίσει από τη θέση του αντιπροέδρου. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η στέγη του ΜΕΘ θα πάρει το όνομα Θεόδωρος Σινάνης.
* Συγκινημένος ο κ. Σινάνης παρέλαβε την τιμητική πλακέτα και μίλησε για τη σχέση του με το ερασιτεχνικό θέατρο, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, στη διάρκεια της Κατοχής, από μια μικρή θεατρική ομάδα στους Γαργαλιάνους.

~** Πριν 94 χρόνια
- Σήμερον θα γίνη η πρώτη διανομή εκ του αφιχθέντος νέου σίτου. Θα δοθούν εις έκαστον άτομον από 135 δραμ. άρτου προς 1,30 κατ’ οκάν. Οι λαμβάνοντες άλευρα δύνανται να λάβωσι 200 δράμια τοιούτων δια δύο δόσεις προς 1,55 κατ’ οκάν. Το παραμείναν υπόλοιπον σίτου εκ της προηγουμένης αποστολής των 78.000 οκ. θα συμπεριληφθή εις την νέαν.
 - ΤΗΝ ερχομένην Πέμπτην από τις 10 π.μ. – 6.00 μ.μ. εκτίθεται εις το ενταύθα Νομαρχιακόν Κατάστημα και ενώπιον της Επιτροπής των τροφίμων εις μειοδοτικήν δημοπρασίαν η αντιπροσωπεία της επιτροπής του Κέντρου Εφοδιασμού Καλαμών δια την μεταφοράν των αλεύρων και εν γένει των τροφίμων εκ Πειραιώς αρχομένη από της 1ης Ιανουαρίου 1918 και λήγουσα την 28 Φεβρουαρίου του αυτού έτους. Δεκτοί εις την δημοπρασίαν θα γίνονται οι καταβάλλοντες εις το Δημόσιον Ταμείον χρηματικήν εγγύησιν 3.000 δραχμάς. Οι λοιποί όροι είναι κατατεθειμένοι εις την ενταύθα Νομαρχίαν.
 - Η Σταυρούλα Νικολ. Αλεξοπούλου εν Ναζηρίω της Εύας επνίγη χθες εντός φρέατος. Επί τόπου μετέβη προς ενέργειαν ανακρίσεων ο Ειρηνοδίκης Εύας.
 - ΕΙΣ το χωρίον Καραμύτικα της Ολυμπίας εκλάπη παρ’ αγνώστων μία φορβάς ανήκουσα εις τον Αντ. Ρήγαν.
 - ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ενώπιον του ενταύθα εκτάκτου στρατοδικείου προεφυλακίσθη ο Παν. Καλαθάς κατηγορούμενος επί αποπείρα αναιρέσεως.

~**

** ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΤΟΥ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 10  και  11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ! :
~** ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
Σάββατο 10/12/2011 :
* ΞΑΝΘΗ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1-1  , (0-0).- ^ Τα γκόλ : 74΄ν Στέλιος Βασιλείου , 82΄Μάρκο Μαρκόφσκι .- Κάρτες : Θοδωρής Βασιλακάκης , Παν . Κόρμπος , Δημ . Κοιλιάρας , Τόμας Χαβιέ , Πασχ. Μελισσάς , Δημ . Κυριακίδης , Λουκάς Φαβάλι .- ^
* ΠΑΟΚ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ  3-1 , (2-0).-^ Τα γκόλ : 19΄Λίνο , 28΄ πέν. Βιερίνια , 90΄Στέφ. Αθανασιάδης , 60΄ Εντουάρντο Μπρίτο .-  Κάρτες : Παν. Μαλεζάς , Πίτου Γκαρσία , Στέλ. Σφακιανάκης , Κων . Μήτρογλου .- ^
* ΑΕΚ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  2-1 , (1-0 ).- ^  Τα γκόλ : 15΄Χοσέ Κάρλος  , 52΄αυτογκόλ Τάσος Πάντος , 72΄Ηλ. Κότσιος  Κάρτες : Καμίρ Φεγκρούς , Αντί Λίλα ,   .- ^
Κυριακή 11/12/2011 :
~ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   1-2 , ( 1-0 ) .- ^ Tα γκόλ : 9΄ Αντρέ Σέμπρι  , 62΄ πεν. Σεμπάστιαν Λέτο , 74΄ Κώστας Κατσουράνης .-  Κάρτες : Αντρέ Σέμπρι , Ντάτο  Κβιρκβέλια , Μπέναρντ Κουμορτζί , Γκέργκεμ Ρούντολφ  .- ^
~ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ   1-0  ,(1-0).- ^ Τα γκόλ : 39 ΄ Φερνάντο Ουσέρο ,  Κάρτες : Νεμάνια Αρσεϊνοβιτς , Λαουτάρο  Φορμίκα ,  Βίκτωρας Ιάκομπ ,
~ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΔΟΞΑ  ΔΡΑΜΑΣ   2-1  , (2-0 ).- ^   Τα  γκόλ : 5΄ Μιχάλης  Φραγκουλάκης , 67΄ Νίκος Κατσικοκέρης , 44΄Πέτρος Κυριακίδης , .- Κάρτες : Γιώργος Σαρρής , Ηλίας Κυριακίδης , Γιώργος Κατσικογιάννης .- ^
~ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΟΦΗ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ   1-0 , (0-0).- ^  Τα γκόλ : 50 ΄ Ουϊλιαμ Εντεγκουέλε     Κάρτες : Αριστείδης Γαλανόπουλος , Σουμπίνιο , Στάθης Ταυλαρίδης ,
~ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ   0-4 , (0-3).-  Τα γκόλ :  * 10΄, 18΄  , 29΄  και  62΄ Μάρκο Πάντελιτς ,  Κάρτες : Χαρίδημος Μίχος ,

~** Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
* ΄Σάββατο 10/12/2011 :
* ΠΑΝΣΕΡΑΪΚΟΣ - ΚΑΛΛΟΝΗ ΜΥΤΗΛΙΝΗΣ  2-3 , (0-3).- ^
Κυριακή 11/12/2011 :
~ Παναχαϊκή - Θρασύβουλος   4-1 , (3-0).- ^
~ Αγροτικός Αστέρας - Καλλιθέα  1-0  , (1-0).- ^
~ Αναγέννηση Επανωμής - Πιερικός   2-0 , (0-0).- ^
`~ Φωκικός - Πανθρακικός   0-1 , (0-1).- ^
~ Αναγέννηση Γιαννιτσών - Βέροια 0-2 , (0-1).- ^
~ Ηρακλής Ψαχνών - Πλατανιάς  0-0 , (0-0).-
~ Εθνικός Αστέρας - ΑΕΛ  Λάρισα   0-0 , (0-0).- ^
~ Διαγόρας Ρόδου - Βύζας Μεγάρων
Η  ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ  ...ΠΣ  Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ !! ~** Γ΄ Εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Νότιος Όμιλος :
* Πανηλειακός - Ηλυσιακός  1-0 .- ^
* Προοδευτική - Ρούβας  2-0 .- ^
* ΠΑΟ Ρούφ - Α.Ο. Χανιά  3-0 .- ^
* Αστέρας Μαγούλας - Α.Ο. Γλυφάδας 0-1 .- ^
* ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ  0-2 .- ^
 Βόρειος Όμιλος  :
~ Εθνικός Γαζώρου - Τηλικράτης
~ Οικονόμος Τσαριτσάνης - Μέγας Αλέξανδρος
~ Δόξα Κρανούλας - Αετός Σκύδρας
~ Βατανιακός -Α.Ε. Ποντίων
~ Απόλλων Καλαμαριάς - Τύρναβος
~ Οδυσσέας Αναγέννησης - Νίκη Βόλου 

~** Για τη Δ΄ Εθνική στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον 6ο όμιλο :
* Ολυμπιακός Γυθείου - Παναιγειάλιος  2-4 .- ^
* Αστέρας Αμαλιάδας - Τσιλιβή  2-1 .- ^
* Διαγόρας Βραχναίϊκων - Εράνη Φιλιατρών 2-1 .- ^
* Ατρόμητος Λάππα - Αχαϊκή  1-1 .- ^
* ΑΟ Εικοσιμίας - ΠΦΟ Πανόλπουλου  0-4 .- ^
* Θύελλα Πατρών - Πάμισος Μεσσήνης  3-2 .- ^
* Ρεπό  : Βρασιές -Τριταϊκός  3-0 χ.α.

~** Για την Α1  στο Ελληνικό Μπάσκετ :
Σάββατο 10-12-2011 :
* Καβάλα - Άρης Θεσσαλονίκης  60-68  .- ^
* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Παναθηναϊκός  60-77 .- ^
* Ηλιούπολη Κολοσσός Ρόδου 70-76 .- ^
* ΑΓΟ Ρεθύμνου  - Πανιώνιος  77-67 .- ^
*Κυ,   Oλυμπιακός Πειραιώς - ΚΑΟΔ  Δράμας   83-61 .- ^
* Μαρούσι - Περιστέρι    55-67 .- ^

~** Για το Κυπριακό Πρωτάθλημα :
Σάββατο  10-12-2011 :
* Αναγέννηση Δέριας - ΑΕΚ  Λάναρκος  0-3 , (09-1).- ^
* Ανόρθωση - Απόλλων Λεμεσού  2-0 , ( 0-0 ).- ^
* ΑΕΛ - Εθνικός  Άχνας  0-0  , (0-0).- ^
Κυ  * Ομόνοια Λευκωσίας - ΑΠΟΕΛ    1-3 , (1-0 ) .- ^
΄* Άρης Λεμεσού - Νέα  Σαλαμίνα  2-3  , (1-2).- ^
* Ερμής Αραδίππου - Ολυμπιακός Λευκωσίας   1-3  , (0-2).-
Η ποδοσφαιρική ομάδα του Αστέρα Αρφαρών 2011 ΤΟΠΙΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
*Στην Α΄ κατηγορία του Τοπικού Μεσσηνίας :
~ Σάββατο  10-12-2011 :
* Ομόνοια Καλαμάτας - Αστέρας Αρφαρών  2-0 .- ^
* Εθνικός Μελιγαλά - Α.Ο. Ασπρόχωμα 1-0 .- ^
* Απόλλων  Καλαμάτας  - Α.Ο. Σπερχογείας  2-2 .- ^
Κυριακή  11-12-2011 :
~ Παναθηναϊκός Καλαμάτας - Αίας Καλαμάτας  2-2 .- ^
~ Α.Ε.  Αβίας - Ακρίτας Κορώνης  2-0 .- ^
~ Α.Ο. Κυπαρισσίας - Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων  1-0 .- ^
~ Ηρακλής Καλαμάτας - Ολυμπιακός Καλαμάτας  4-3 .- ^
~ Mεσσηνιακός - Α.Ο Φαραί  0-0 .- ^

~ Στην Β΄ Τοπική ερασιτεχνική στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο :
* 1ος Όμιλος :
Σάββατο  10-12-2011 :
~ Μάνεση - Α.Ο. Διαβολίτσι  0-1 .- ^
~ Άρις Καλαμάτας-Αστέρας Βαλύρας  1-2 .- ^
~ Δωριεύς Δωρίου - Α.Ο. Πατίστας  1-0 .- ^
~ Ενωμένα Σωματεία Καλαμάτας - Αστέρας Μικρομάνης  1-3 .- ^
~ ΠΑΟ Καλό Νερό - Νίκη Πλάτης  3-1 .- ^
Κυριακή 11-12-2011 :
* Ατρόμητος Πλατύ - Ηρακλής Κυπαρισσίας  5-1 .- ^
* Α.Ο. Ανδρούσας - Πανιώνιος Καλαμάτας  3-0 .- ^

2ος Όμιλος ;
Σάββατο 10-12-2011 :
~ Απόλλων Πεταλιδίου - Νέστωρ Πύλου  7-1 .- ^
~ Ολυμπιακός Ανάληψης - Μιλτιάδης Πυργάκι Τριφυλίας  5-3 .- ^
Κυριακή 11-12-2011 :
* Καλλυθέα - Χανδριναϊκός  1-1 .- ^
* Λογγά - Θύελλα Χαροκοπιού 2-1.- ^
*  Στενωσιά - Μεθώνη 1-1 .- ^
* Τσικλητήρας Πύλου - Α.Ο. Βέργα  0-0 .- ^
* Δόξα Καλαμάτας - Παπαφλέσσιας Χώρας
 1-0 .- ^
~** Στην Γ΄ Τοπική στο Μεσσηνιακό ποδόσφαιρο :
1ος Όμιλος  :
Σάββατο  10-12-2011 :
~ Α.Ε. Γαργαλιάνων - Σελλά  5-1 .- ^
~ Πανευαϊκός - Πανθουριακός  0-0 .- ^
~ Διαγόρας Κοπανακίου - Πάμισος Άριος  0-2 .- ^
Κυριακή 11-12-2011 :
* Αμφιθέα - Α.Ε. Αιθαίας  3-4 .- ^
* Νέος Άρις - Διόδια  5-2 .- ^
* Άμφεια - Ολυμπιακός Διαβολιτσίου  4-1 .- ^
2ος  Όμιλος :
Κυριακή  11-12-2011 :
~ Χατζή - Θύελλα Παραλίας  3-1 .- ^
~ Ίκαρος - Κεραυνός  1-2.- ^
~ ΑΕΚ Καλαμάτας - Δαναός  1-0 .- ^
~ Πράσινα Πουλιά - Βλαχόπουλο  2-4 .- ^
~ Μάνη - Θησέας  0-2 .- ^
~ Ρεπό Νέδοσα Αλαγονίας .-
ΑΠΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1955 Για το παιδικό στην Μεσσηνία Σάββατο 10-12-2011 , στο 2ο  όμιλο :
~ Αστέρας Αρφαρών - Α.Ο. Σπερχογείας
~ Εθνικός Μελιγαλά - Άρις Καλαμάτας
~ Ρεπό το Δώριο .-****-- ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2011:
 ** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/blog-post.html  , Διαλεγμένες Φωτογραφίσεις ..Φωτογραφίες που αρέσουν , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/1-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011.- .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/2-3-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 3 και 4 Δεκεμβρίου 2011 , Παρασκευή 2/12/2011.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/12/5-2011.html  , Πρίν από τα Χριστούγεννα Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/12/5122011_05.html , Λόγια Αγάπης Χαράς και Ανθρωπιάς για όλους μας 5/12/2011 Δευτέρα .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/12/5122011_5419.html  , Έρχοντε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Δευτέρα , 5/12/2011 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/12/6-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/12/7-12-2011.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 7-12-2011 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/12/7-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/12/8-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/12/9-2011.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/12/10-2011.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 .-

 ** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2011/01/h-nellh-says-24012011.html  , Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011 , ΤHΕ NELLH SAY΄S Η ΝΕΛΛΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ 24/01/2011.-
Ακολουθούν τα ερασιταχνικά μας βίντεο ! :
**** ΑΠΟΣΥΡΣΗ Σκαραβαίου WV μοντέλου  1974 .. το έτος 2011  , Σάββατο 10-12-2011  :

http://www.youtube.com/watch?v=X3zQTuFJcL0  ,** ** ΠΑΟ ΘΥΡΑ 13 το τραγούδι μας με την Νατάσα  Θεοδωρίδου : http://www.youtube.com/watch?v=nAbc_6pX8Bw  ,**** STAMATAKOS .KALAMATA 2011 παίζει χαρούμενα 14σάρων μηνών : http://www.youtube.com/watch?v=mEbfsjjnpKw  ,
** Στην πλατεία 2011 της Καλαμάτας  ο Σταμάτης παίζει μαζί με τα άλλα παιδάκια :  http://www.youtube.com/watch?v=b-QtN-36LCQ  ,** Καλαμάτα ο Σταματάκος παίζει και δεν πιάνεται : http://www.youtube.com/watch?v=Q_Q1wFjLOoo** ΚΑΛΑΜΑΤΑ πλατεία ο Σταματάκος στο Χριστουγενειάτικο δένδρο του Δήμου 2011  : http://www.youtube.com/watch?v=bj6BChr4Q4E  ,****Ο  Σταματάκος παίζει και τρέχει στην όμορφη   Πλατεία Καλαμάτας 2011: http://www.youtube.com/watch?v=vgQgs_uMrc8  ,
~~*** 025 - Στην  Πλατεία ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ο μικρός Σταματάκος βολτάρει :  http://www.youtube.com/watch?v=vJSW3UCeE8E  ,~** ΤΑ  ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΑΣ  γιά σήμερα
~** ΑΤΑΚΕΣ ζωοδίων μετά το Σέχ :
Κριός : Ωραία, πάμε πάλι από την αρχή

Ταύρος : Πεινάω πιάσε την πίτσα

Δίδυμοι : Μήπως είδες πουθενά το τηλεκοντρόλ;

Καρκίνος : Πότε παντρευόμαστε;;;

Λέων : Καλά ε; Δεν παίζομαι.

Παρθένος : Πρέπει να πλύνω τα σεντόνια

Ζυγός : Μου άρεσε, αν σου άρεσε

Σκορπιός : Έχω την αίσθηση πως πρέπει να σε "λύσω"

Τοξότης : Μη με πάρεις τηλέφωνο, θα σε πάρω εγώ

Αιγόκερως : Α! Έχεις και πιστωτικές;;;

Υδροχόος : Τώρα ας το δοκιμάσουμε και χωρίς ρούχα

Ιχθύες : Πως είπαμε πως σε λένε;;

** Το Τσακάλι :
Η δασκάλα του Τοτού κατά την ώρα της ζωολογίας λέει στους μαθητές της τάξης στο επόμενο μάθημα να φέρει ο καθένας από ένα ζώο για να το μελετήσουν.

Έρχονται λοιπόν οι μαθητές την επόμενη μέρα με σκυλάκια,χρυσόψαρα,καναρίνια κλπ.

Ο Τοτός έρχεται με τον υπέργηρο παππού του.

Λέει η δασκάλα στον Τοτό:

Τοτέ,είπα να φέρετε ένα μικρό ζώο,ποιός είναι αυτός;

Ο παππούς μου κυρία,είναι ζώο!

Α ναί;Τι είδους ζώο είναι δηλαδή ;

Τσακάλι κυρία.

Μας κοροιδεύεις Τοτέ;

Μπορώ να σας το αποδείξω κυρία.Ρέ παππού,πόσα χρόνια έχεις να γα..σεις;

Ούούούούούούούου-

** Το αλεξίπτωτο ;
Ήταν ένα παλικάρι 18 χρονών και ήθελε να σπουδάσει "Ίκαρος" στην

αεροπορία. Σου λέει θα είναι ωραία θα πέφτουμε με τα αλεξίπτωτα. Πήγε

λοιπόν να σπουδάσει και μετά από 4 χρόνια σκληρής εκπαίδευσης κατάφερε

να αποφοιτήσει. Ήρθε η στιγμή για την πρώτη του πτώση με αλεξίπτωτο.

Αγχωμένος ξύπνησε νωρίς. Μετά ξύπνησε η μητέρα του και του είπε:

Αγόρι μου σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό γιατί είδα κακό όνειρο.

Τι είδες μάνα; λέει αυτός

Είδα πως δεν θα ανοίξει το αλεξίπτωτό σου και θα πέσεις και θα πεθάνεις.

Τι λες ρε μάνα! Εγώ δεν πιστεύω σε όνειρα και βλακείες.

Σε παρακαλώ γιε μου, μην το κάνεις.

Άσε με, της λέει και έφυγε.

Πήγε στο αεροπλάνο έτοιμος για την άσκηση, αλλά διστάζει λίγο και έχει

μείνει τελευταίος. Τον πλησιάζει ο διοικητής του και του λέει:

Εσύ γιατί δεν πέφτεις;

Να, η μητέρα μου είδε πως το αλεξίπτωτο μου δεν θα ανοίξει και φοβάμαι.

Και πιστεύεις αυτές τις βλακείες; λέει ο διοικητής. Για να δεις ότι

αυτά είναι φαντασιώσεις της μητέρας σου, έλα να αλλάξουμε αλεξίπτωτα.

Τι να κάνει αυτός ανταλλάζουν και πέφτει. Όπως έπεφτε τραβάει το

σκοινί και ανοίγει το αλεξίπτωτο.

Ευτυχώς, λέει και κάνει το σταυρό του.

Μετά από λίγο βλέπει κάτι να περνά σαν σφαίρα από δίπλα του:

.

.
Γ@μω τη μάααανα σουουουουουουου ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

** Το χρήμα :
Μπορείς να αγοράζεις ένα σπίτι

Αλλά όχι ένα σπιτικό

Μπορείς να αγοράζεις ένα κρεβάτι

Αλλά όχι τον ύπνο

Μπορείς να αγοράζεις ένα ρολόι

Αλλά όχι τον χρόνο

Μπορείς να αγοράσεις ένα βιβλίο

Αλλά όχι την γνώση

Μπορείς να αγοράζεις μία θέση

Αλλά όχι τον σεβασμό

Μπορείς να αγοράζεις φάρμακα

Αλλά όχι την υγεία

Μπορείς να αγοράζεις αίμα

Αλλά όχι την ζωή

Όπως βλέπεις τα χρήματα δεν είναι το παν.

Και συχνά σου δίνουν περισσότερο πόνο και στεναχώρια.

Στα λέω αυτά γιατί είμαι φίλος σου

και σαν φίλος σου θέλω

να μην πονάς και υποφέρεις!

Για αυτό στείλε μου όλα σου τα χρήματα να υποφέρω εγώ για σένα.

Δέχομαι μόνο μετρητά .-

** Αν μπορείς :
Αν μπορείς να αρχίσεις τη μέρα σου χωρίς καφεΐνη,

Αν μπορείς να είσαι χαμογελαστός (-η) αγνοώντας πόνους και κούραση,

Αν μπορείς να μη διαμαρτύρεσαι και να μην κάνεις τους ανθρώπους να

βαριούνται με τα προβλήματά σου,

Αν μπορείς να τρως το ίδιο φαΐ κάθε μέρα και να είσαι ευγνώμων γι' αυτό,

Αν μπορείς να καταλάβεις πότε οι αγαπημένοι σου είναι πολύ απασχολημένοι

για να σου αφιερώσουν χρόνο,

Αν μπορείς να αδιαφορήσεις όταν οι άνθρωποι ξεσπάνε επάνω σου,

Αν μπορείς να δεχθείς κριτική και κατηγορίες χωρίς αντίσταση,

Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο χωρίς ψέματα και αυταπάτες,

Αν μπορείς να νικήσεις το άγχος χωρίς ιατρική βοήθεια,

Αν μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ,

Αν μπορείς να κοιμάσαι βαθιά κάθε βράδυ,

.......................................

  τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι ο οικογενειακός σκύλος

** Γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν ν α συμμετάσχουν στην φόρμουλα 1 : ;

1) Ο Έλληνας δεν μπορεί να οδηγεί σε κανονικό ΔΡΟΜΟ :

χωρίς λακκούβες, σαμαράκια, σκαψίματα της ΔΕΗ.

Συνέπεια αυτού, θα είναι να κοιμηθεί στο τιμόνι.

2) Η Formula 1 δεν διαθέτει κόρνα, πώς θα μπορέσει

να σπάσει τα νεύρα του προπορευόμενου;

3) Η Formula 1 δεν διαθέτει:

τασάκι, ράδιο CD Player , υδραυλική φραπεδιέρα,

θήκη για το κινητό και ειδική θήκη για τα γυαλιά

ηλίου. Η οδήγηση γίνεται βαρετή....

4) Στη Formula 1 δεν έχει μέρος για να βάλει

το μαξιλαράκι που γράφει «I LOVE YOU»,

το αρκουδάκι που του χάρισε το μωρό του,

το μπρελόκ του Ολυμπιακού, το μαγνητάκι

που γράφει «Μπαμπά μην τρέχεις»,

το σκόρδο, τη χάντρα και κάνα-δυο

άλλα χαϊμαλιά.

5) Στη Formula 1, δεν μπορεί να βγάλει

το χέρι του έξω για να μουντζώσει.

6) Στην πίστα της Formula 1, έχει μόνο ένα φανάρι

το οποίο: δεν μπορεί να το παραβιάσει, ούτε να

κορνάρει για να ξεκινήσει ο «μ@λ@κ@ς» που είναι

μπροστά, ούτε μπορεί να ξεκινήσει όποτε του

καπνίσει ή να κάνει πως δεν το είδε ή ακόμα

και να σταματήσει μετά από αυτό.

7) Στη Formula 1, η ζώνη ασφαλείας

είναι υποχρεωτική.

8) Από τα pit stop δεν μπορεί να βγει

«κομμάτια» όπως θα έκανε ξεπαρκάροντας.

9) Στη Formula 1, δεν υπάρχουν διασταυρώσεις

με προτεραιότητα για να τις παραβιάσει.

10) Όταν κάποιος τον προσπεράσει στην πίστα,

δεν είναι καθόλου "μ@λ@κ@ς" και "άχρηστος .-

** Τι είσαι ; ?
Αν μπορείς να αρχίσεις τη μέρα σου χωρίς καφεΐνη,

Αν μπορείς να είσαι χαμογελαστός αγνοώντας πόνους και κούραση,

Αν μπορείς να μη διαμαρτύρεσαι και να μην κάνεις τους ανθρώπους να βαριούνται με τα προβλήματά σου

Αν μπορείς να τρως το ίδιο φαί κάθε μέρα και να είσαι ευγνώμων γι' αυτό,

Αν μπορείς να καταλάβεις πότε οι αγαπημένοι σου είναι πολύ απασχολημένοι για να σου αφιερώσουν χρόνο,

Αν μπορείς να αδιαφορήσεις όταν οι άνθρωποι ξεσπάνε επάνω σου,

Αν μπορείς να δεχθείς κριτική και κατηγορίες χωρίς αντίσταση,

Αν μπορείς να αντιμετωπίσεις τον κόσμο χωρίς ψέματα και εξαπάτηση,

Αν μπορείς να νικήσεις το άγχος χωρίς ιατρική βοήθεια,

Αν μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς αλκοόλ,

Αν μπορείς να κοιμάσαι βαθειά κάθε βράδυ

ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΣΚΥΛΟΣ!!!

ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ !:


** 1. Από 11 Ιουνίου μέχρι 11 Ιουλίου οφείλεις να διαβάζεις αθλητικές εφημερίδες ώστε να ξέρεις τι συμβαίνει στο Μουντιάλ και να μπορείς να παίρνεις μέρος σε συζητήσεις. Αν δεν το κάνεις θα σε κοιτάνε με μισό μάτι ή απλά θα σε αγνοούν. ΜΗΝ παραπονεθείς αν δεν σου δίνει κανείς σημασία.

2. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ η τηλεόραση είναι δική μου, δική μου, δική μου. Ανά πάσα στιγμή. Χωρίς εξαιρέσεις.

3. Δεν με πειράζει αν πρέπει να περάσεις μπροστά από την τηλεόραση κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού, εφ'όσον συρθείς στο πάτωμα και δεν μου αποσπάσεις την προσοχή. Αν αποφασίσεις να σταθείς γυμνή μπροστά μου, βεβαιώσου ότι δεν θα πουντιάσεις γιατί δεν θα έχω χρόνο να σε πάω στο γιατρό ή να σε νταντεύω.

4. Όταν έχει αγώνα θα είμαι τυφλός, κουφός και μουγκός, εκτός αν χρειαστώ κι άλλη μπύρα ή κανένα σάντουιτς. Δεν θα 'σαι στα καλά σου αν περιμένεις να ακούσω αυτά που έχεις να πεις, να ανοίγω την πόρτα ή να απαντάω στο τηλέφωνο. Ξέχνα το.

5. Όταν θα πηγαίνεις για ψώνια, να κανονίζεις ώστε να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 2 εξάδες μπύρα στο ψυγείο όπως επίσης και πολλά σνακ. Α, και μην κάνεις γκριμάτσες όταν έρχονται οι φίλοι μου για να δούμε κάποιο ματς. Σε αντάλλαγμα θα σου επιτραπεί η χρήση της τηλεόρασης μεταξύ 12-6 το ξημέρωμα, εκτός και αν έχει επανάληψη κάποιου καλού ματς.

6. Please please PLEASE αν είμαι εκνευρισμένος γιατί η ομάδα μου χάνει, ΜΗΝ μου λες ότι είναι μόνο ένα παιχνίδι ή ότι είσαι σίγουρη πως θα κερδίσουν την επόμενη φορά. Αν το κάνεις θα θυμώσω κι άλλο και θα σε αγαπάω λιγότερο. Δεν πρόκειται ποτέ να ξέρεις περισότερα για το ποδόσφαιρο από μένα και τέτοιου είδους εμψυχώσεις θα οδηγήσουν σε χωρισμό ή διαζύγιο!

7. Είσαι καλοδεχούμενη να κάτσεις μαζί μου για να δούμε έναν αγώνα και μπορείς να μου μιλήσεις στο ημίχρονο, μόνο όταν θα χει διαφημίσεις και μόνο αν το σκορ με ευχαριστεί. Ξαναλέω, ΕΝΑΝ αγώνα, οπότε μην σκεφτείς να χρησιμοποιήσεις το Μουντιάλ σαν μια φτηνή δικαιολογία για να περνάμε όλη τη μέρα μαζί!

8. Αν νομίζεις ότι θα κάνουμε έρωτα αυτόν τον μήνα...είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Μοναδική περίπτωση είναι ένα στα πεταχτά, κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, φυσικά, και μόνο εάν κερδίζει η ομάδα που υποστηρίζω.

9. Τα replay των γκολ είναι πολύ σημαντικά. Δεν με νοιάζει αν τα έχω δει ή όχι ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΔΩ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ!

10. Πες στους φίλους σου να μην κανονίσουν οποιουδήποτε είδους συγκεντρώσεις που απαιτούν την παρουσία μου γιατί:

1ον: Δεν θα πάω

2ον: Δεν θα πάω, και

3ον: Δεν θα παω.

11. Οι εκπομπές μετά τους αγώνες που δείχνουν τα καλύτερα στιγμιότυπα είναι εξίσου σημαντικές με τους αγώνες. Μην σου περάσει από το μυαλό να πεις "Μα...τα έχεις ξαναδεί αυτά, βάλε να δούμε dancing with the stars"... Μαμούνια. Ξέχασες κι όλας τον κανόνα #2;

12. Απαγορεύονται διά ροπάλου εκδηλώσεις θαυμασμού όπως: "Αχ τι γλυκούλης που είναι αυτός ο Messi" όταν θα πανηγυρίζει το 5ο γκολ της Αργεντινής στον αγώνα με την Ελλάδα.

13. Τέλος, εκφράσεις του στυλ "Ευτυχώς το μουντιάλ είναι μόνο κάθε 4 χρόνια" κράτα τες για τον εαυτό σου, γιατί πριν το καταλάβεις θα χουν αρχίσει τα προκριματικά του Champions League.
Ευχαριστούμε προκαταβολικά για την συνεργασία σας!
Με εκτίμηση,
Οι  άντρες του κόσμου .-

** Οδεκάλογος του εργένη :

Υπάρχουν δύο τύποι γυναικών. Οι κατάλληλες για γάμο. Κι όλες οι υπόλοιπες. Οι εργένηδες στοχεύουν στη δεύτερη κατηγορία, γιατί θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Σας αποκαλύπτουμε τους δέκα λόγους για τους οποίους οι άνδρες προτιμούν την ελευθερία τους!
 1. Οχι πια γάμος-μόνο σεξ
 Τέρμα οι εποχές, όπου το «ανεπανόρθωτο» σήμαινε στην καλύτερη γάμο και στη χειρότερη σπασμένα πλευρά. Τώρα η τακτική είναι απλή. Κυκλοφορείς. Σε μπαρ, δουλειά, γυμναστήριο ή και στο μανάβικο για να καμακώσεις από μαριδούλα μέχρι καρχαρία. Η παρτίδα είναι ανοιχτή κι εσύ δεν έχεις παρά να κάνεις call.
 2. Για πάντα φίλοι
 Το σχέδιο είναι απλό, λιτό και απέριττο. Σπιτώνεις μεν, απολαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ανέσεις τύπου φαγητό, πλυμένα ρούχα, καθαρό σπίτι και 24 hour διαθέσιμο sex. Δεν υπόσχεσαι τίποτα δε, μόνο αφήνεις την εξής υπόνοια «αν είσαι άξια να ανοίξεις σπίτι, αυτή είναι η δοκιμασία σου».
 3. Με 700 ευρώ δεν παίζει γάμος
 Αν είσαι ο Μπερλουσκόνι ή ο Αμπράμοβιτς, η διατροφή περνάει στα ψιλά. Με μια θαλαμηγό, μία βίλα κι ένα χαρτζιλικάκι διακοσίων χιλιάδων per month, ξεμπερδεύεις. Επίσης γράφεις στα λουστρινάτα υποδήματά σου, το τι θα πεί ο περίγυρος. Εάν όμως είσαι γνήσιο τέκνο της γενιάς των 700 ευρώ παραμένεις εργένης.
 4. Άσε και βλέπουμε
 Οι άντρες σήμερα περιμένουν να είναι οικονομικά έτοιμοι να κάνουν παιδιά. ‘Εχεις κοράκλα, διάδοχο ή και τα δύο. Κύριο μέλημά σου είναι να τρέφονται καλά, να μη κρυώνουν και να μη στερηθούν το διαρκείας τους από μικρή ηλικία. Αν δεν είσαι σε θέση να τους προσφέρεις τα βασικά, μη τα κάνεις.
 5. Καλά να ‘μαστε
 Ο γάμος απαιτεί πολλές αλλαγές και συμβιβασμούς στη ζωή των αντρών. Λίγο είναι να πετάς τη μπλούζα σου στο πάτωμα και μετά να μη μπορείς να βρείς σε ποιο συρτάρι έχει μετακομίσει; Λίγο είναι να βλέπεις champions league, με διαλείμματα για sex and the city; Λίγο είναι να κρέμεσαι πάνω απ’ το κινητό, σαν συνεργάτης της Τσαπανίδου, και να εξηγείς ότι σου «Συμβαίνει τώρα»;
 6. Περιμένοντας τη Σταχτοπούτα
 Αβάδιστα ζητείται κατάλληλη, έχουσα τα εξής δύο προσόντα: οικονομική ανεξαρτησία και ικανότητα φροντίδας νοικοκυριού. Προσφέρεται πλήρης απασχόληση, ασφάλιση και bonus sex. Η λιγότερη δυνατή υστερία για το «πότε θα γίνω μάνα» θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως.
 7. Στην πρέσσα
 Αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερες κοινωνικές πιέσεις για γάμο. Αγνοούν λέξεις, όπως σιτεμένη, ράφι, καμπανάκι, γεροντοκόρη. Αντιθέτως γνωρίζουν άλλες, όπως γυναικάς, μπαρ, γοητευτικός, μάγκας, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε οικογενειάρχης, τραπέζι, υπευθυνότητα, πατέρας.
 8. Εκτός απ’ τη Μπελούτσι… ‘Αντε και τη Τζολί
 Δεν θα παντρευόντουσαν γυναίκα που είναι ήδη μητέρα. Δεν είναι το φαγητό το πρόβλημα, αλλά το εξαναγκαστικό επιδόρπιο. Εξαιρούνται η Μπελούτσι κι η Τζολί, για τις οποίες κάθε εργένης θα «έτρωγε τα σάντουιτς όλου του κόσμου» . Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση, κατά την οποία ο εργένης επιθυμεί να χάσει την ελευθερία του κι ας το πληρώσει.
 9. Σπίτι μου, σπιτάκι μου
Θέλουν να αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι πριν αποκτήσουν μια σύζυγο. Οι σωστές προδιαγραφές του σπιτιού περιλαμβάνουν πισίνα ή τζάκι, μεγάλη βεράντα, άνετο σαλόνι και πολλά υποσχόμενο κρεβάτι. Η λάθος προδιαγραφή είναι το αντικλείδι της μαμάς του.
10. Καλά σαράντα
Θέλουν να απολαύσουν την εργένικη ζωή όσο περισσότερο μπορούν. Δε λογοδοτούν πουθενά. Μπορούν να αναγάγουν τις συνήθειές τους σε επιστήμη και φιλοσοφία ζωής, που συνοψίζεται στη έκφραση εργένικη ζωή. Μέχρι τα σαράντα είναι καλά. Μετά μπλέκεις σε περιπέτειες τύπου να σε κυνηγάει ο πατέρας της, ο οποίος τυχαίνει να είναι ο καλύτερός σου φίλος .-
** ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΤΟΥ 2010 :

Τις προβλέψεις του για το 2010 παρουσιάζει ο Πιτσιρίκος στο περιοδικό Lifo. Απολαύστε τες!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Η χρονιά ξεκινάει με νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους. Κυριότερες αυτές του οίκου Chanel και του οίκου Gucci. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στην Τζαμάικα και προεδρεύει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με θέμα τη διάρροια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ανήμερα των Φώτων, ο κ. Παπανδρέου βουτάει στα νερά της Τζαμάικας και πιάνει τον σταυρό που είχε πετάξει ο μητροπολίτης Rastaman. Το νέο φτάνει αμέσως στην Ελλάδα και θεωρείται καλός οιωνός για την ελληνική οικονομία, αλλά την επομένη ακολουθούν νέες υποβαθμίσεις από τον Οίκο Τυφλών και τον Οίκο του Ναύτου. Η χώρα συγκλονίζεται από την απαγωγή του εφοπλιστή Δευκαλίωνα Τζιτζιφιόγκου. Η σύζυγος του εφοπλιστή Αντιγόνη Μυξοπαρθένα ζητάει διορία από τους απαγωγείς για να φέρει τα χρήματα από την Ελβετία. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση στους απαγωγείς να μη μεταφέρουν τα λύτρα στο εξωτερικό, αλλά να τα επενδύσουν στην Ελλάδα, ώστε να πάρει μια ανάσα η ελληνική οικονομία. Οι απαγωγείς αποδεικνύονται όχι μόνο πατριώτες αλλά και θιασώτες της πράσινης ανάπτυξης, αφού επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, όπως τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και τα οργανικά απόβλητα.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα περίεργο μπαράζ απαγωγών. Μέσα σε δέκα ημέρες έχουν απαχθεί οι 100 πιο πλούσιοι Έλληνες και οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 300 δισεκατομμύρια ευρώ - όσο δηλαδή είναι το δημόσιο χρέος. Οι οικογένειες των απαχθέντων καταγγέλλουν πως πίσω από τις απαγωγές κρύβεται η κυβέρνηση, που έχει σκοπό να τους εξαναγκάσει να επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους, τις οποίες είχαν μεταφέρει άρον άρον στο εξωτερικό για να τις ασφαλίσουν ενόψει της επερχόμενης πτώχευσης της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου από την Ουγκάντα -όπου προεδρεύει σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με θέμα την παλίρροια- αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει «λαός, εφοπλιστές, βιομήχανοι και απαγωγείς, όλοι μαζί μπορούμε». Ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί η απαγωγή της Ασπασίας Παξιμαδοκλέφτρας, συζύγου του μεγαλοεπιχειρηματία Αλκιβιάδη Καρατέκα. Οι απαγωγείς ζητούν λύτρα 100 εκατομμύρια ευρώ για να αφήσουν ελεύθερη την κυρία Παξιμαδοκλέφτρα, αλλά ο Καρατέκας αφήνει σύξυλο το πανελλήνιο, όταν διαμηνύει στους απαγωγείς «Σας τη χαρίζω τη σύζυγό μου. Θα αγοράσω άλλη». Για να αποδείξει πως το εννοεί, ο μεγαλοεπιχειρηματίας ανακοινώνει πως θα παντρευτεί τη νέα εκλεκτή της καρδιάς του, την καλλίπυγο ενζενί Ναταλία Πουτσομεζέ. Την ημέρα του γάμου οι απαγωγείς απελευθερώνουν την Παξιμαδοκλέφτρα και αυτή μπουκάρει στην εκκλησία με ένα Καλάσνικοφ και γεμίζει τον Καρατέκα και την Πουτσομεζέ κουμπότρυπες, καταστρέφοντας το αέρινο νυφικό με τα βολάν από δαντέλα και οργάντζα.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Η Βουλή των Ελλήνων συζητά τη μείωση των μισθών των βουλευτών και οι βουλευτές -κάνοντας μια γενναία κίνηση- ψηφίζουν ομόφωνα την κατάργηση των μισθών τους. Στο εξής, θα ζουν μόνο με όσα βγάζουν από τις μίζες και τα ρουσφέτια. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφασίζει να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός. Μπροστά στις πρωτοφανείς λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση υποχωρεί και αποφασίζει να μην περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, αλλά ο 1ος και ο 2ος. Ο λαός πλημμυρίζει τους δρόμους και πανηγυρίζει την περιφανή νίκη του μαζικού κινήματος. Αποδρά από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στα Γρεβενά ο Αλκέτ Ριζάι. Ένα ελικόπτερο πετάει πάνω από τις φυλακές και απασχολεί τους φρουρούς, ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας μπαίνει με τον μετροπόντικα στο κελί του Ριζάι και τον ελευθερώνει. Ο μετροπόντικας είναι ο Γιωρίκας, ο ένας από τους δυο μετροπόντικες που κατασκευάζουν τις σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο Ριζάι και ο Παλαιοκώστας επιβιβάζονται στο ελικόπτερο, πηγαίνουν στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και απελευθερώνουν τη Σούλα αλλά και τη Βούλα, την Τούλα, την Κούλα, τη Λούλα, τη Φούλα και τη Ρούλα, ώστε να έχουν χαρέμι και μην είναι αναγκασμένοι να φιστικώνουν συνέχεια τις ίδιες γκόμενες.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Στο στέκι αντιεξουσιαστών «Μπουρλότο», στο Κερατσίνι, συλλαμβάνονται 22 άτομα και κατηγορούνται για σύσταση και συμμορία σε βαθμό κακουργήματος. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και δυο από τα παιδιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: η Ντόρα και ο Κυριάκος. Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως τα παιδιά του ήταν άφραγκα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και σύχναζαν στο «Μπουρλότο» επειδή η μπίρα κόστιζε μόνο μισό ευρώ. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας, συλλαμβάνονται σε σαλέ στον Παρνασσό ο Αλκέτ Ριζάι και η Σούλα. Ο Ριζάι μεταφέρεται ξανά στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στα Γρεβενά και η Σούλα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Ο Ριζάι -μην μπορώντας να αντέξει μακριά από τη Σούλα- δραπετεύει, κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, παραδίδεται στην Αστυνομία και ζητάει να μεταφερθεί στο ίδιο κελί με την αγαπημένη του. Εν τω μεταξύ, όμως, και η Σούλα έχει αποδράσει, έχει κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου και έχει γίνει Σούλης, για να βρεθεί στο ίδιο κελί με τον Ριζάι. Έτσι ο Ριζάι καταλήγει στις γυναικείες φυλακές και η Σούλα στις αντρικές. Ο Μίκης Θεοδωράκης συγκινείται από την ερωτική ιστορία του Ριζάι και της Σούλας, αποφασίζει να κάνει παρέμβαση και -με επιστολή που στέλνει στην Ελένη Μενεγάκη- ζητάει να γίνουν οι φυλακές μεικτές και να επιτρέπεται το κουτούπωμα.

ΜΑΪΟΣ
Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με το συγκρότημα Σταζ και το τραγούδι «I 'm hungry like gay». Οι Σταζ αποτελούνται από τρία αγόρια και δυο κορίτσια που είναι άνεργα και άστεγα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι κοκκαλιάρικα και άπλυτα, ενώ φορούν σκισμένα και λιγδιασμένα ρούχα. Ακολουθώντας πιστά μια ειδική χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού για πεινάλες και ζητιάνους, οι Σταζ στηθοδέρνονται και μοιρολογούν πάνω στη σκηνή, με αποτέλεσμα οι θεατές να τους πετάνε σάντουιτς, τσικουλάτες και χαρτονομίσματα. Η Ευρώπη συγκινείται από τη φτώχια που μας δέρνει και η Ελλάδα κερδίζει την πρώτη θέση. Αμέσως κυκλοφορεί η ελληνική εκτέλεση του τραγουδιού και το «Πεινάω σαν πούστης» γίνεται εθνικός ύμνος. Ο Μίκης Θεοδωράκης, με επιστολή του στην Τατιάνα Στεφανίδου, υποστηρίζει πως πίσω από τη νίκη μας στη Γιουροβίζιον κρύβεται συνωμοσία των Εβραίων και των Αμερικανών, που θέλουν να διοργανώσουμε την επόμενη Γιουροβίζιον, για να διογκωθεί ακόμα περισσότερο το έλλειμμα και να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Ο Ολυμπιακός κατατροπώνει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τη Ρεάλ Μαδρίτης με 6-0, αφού οι δισεκατομμυριούχοι άσοι της ισπανικής ομάδας κάθονται και χάνουν επειδή συγκινούνται από το γεγονός ότι ο Μήτρογλου και ο Τοροσίδης δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν από την αδυναμία.

ΙΟΥΝΙΟΣ
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής, η Ελλάδα πετυχαίνει τη μια νίκη πίσω από την άλλη. Ο παμπόνηρος Ρεχάγκελ κατεβάζει τους παίκτες της ομάδας μας στο γήπεδο νηστικούς, ώστε να βρομάει το χνώτο τους από την πείνα και να μην μπορούν οι αντίπαλοι να πλησιάσουν τη μεγάλη μας περιοχή. Στον αγώνα με την Αργεντινή φταρνίζεται ο Καραγκούνης και λιποθυμάνε 60.000 θεατές. Οι αντίπαλες ομάδες καταθέτουν ενστάσεις, αλλά απορρίπτονται με την αιτιολογία πως οι βρομερές αναπνοές των Ελλήνων παικτών οφείλονται στο ότι είναι ξενηστικωμένοι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ, αφού οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» σταματούν επιτέλους τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, αλλά στο ότι χρεοκόπησαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

ΙΟΥΛΙΟΣ
Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής εξαθλίωσης. Μπροστά στον κίνδυνο η χρεοκοπία της Ελλάδας να συμπαρασύρει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφασίζει να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, ενώ παράλληλα οι Γερμανοί αναλαμβάνουν όλα τα υπουργεία και τα σημαντικότερα οικονομικά πόστα της χώρας μας. Την ημέρα που οι Γερμανοί φτάνουν στην Αθήνα και υψώνουν τη γερμανική σημαία στην Ακρόπολη, ο Αντώνης Σαμαράς -μην αντέχοντας τη ντροπή- αποφασίζει να μιμηθεί την προγιαγιά του, την Πηνελόπη Δέλτα, και να αυτοκτονήσει. Βάζει το δάχτυλό του στην πρίζα, αλλά η ΔΕΗ του έχει κόψει το ρεύμα -επειδή ξέχασε να το πληρώσει- και η απόπειρα αποτυγχάνει. Στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου η Ελλάδα, ακολουθώντας πιστά το σύστημα της βρομερής αναπνοής, προηγείται της Γερμανίας με 8-0 στο ημίχρονο, αλλά κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας ο Ρεχάγκελ ανακοινώνει στους παίκτες πως πρέπει να ηττηθούν -για να στηρίξουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση της Αθήνας- και ο αγώνας λήγει με νίκη των Γερμανών με 9-8, μετά από εννιά αυτογκόλ του Λουκά Βύντρα. Από τη Γη του Πυρός -όπου προεδρεύει σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το jet lag- ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει πως «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και πως «Γερμανοί και Έλληνες μαζί μπορούμε».

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Η Ελλάδα δέχεται το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα της ιστορίας της, αφού η χρεοκοπία την έχει κάνει πάμφθηνη. Αμέσως, εκατομμύρια σκελετωμένοι Έλληνες πλημμυρίζουν τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και εκλιπαρούν τους τουρίστες για ένα πιάτο φαΐ. Η Μύκονος και η Σαντορίνη γεμίζουν από καμάκια που υπόσχονται νύχτες ακολασίας σε αραχνομούνες τουρίστριες, με αντίτιμο ένα διπλόπιτο σουβλάκι, ενώ οι Ελληνίδες πουλάνε τα κορμιά τους σε διεστραμμένους αλλοδαπούς πορνόγερους με αντάλλαγμα μια χωριάτικη. Το φαΐ προηγείται του σεξ, γιατί -εξαιτίας της πείνας- οι Έλληνες λιποθυμάνε πριν φτάσει ο πελάτης σε οργασμό. Ο Γερμανός που έχει αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, ο Άλες Κλαρ Ντερ Κομισάρ, αντιλαμβάνεται πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα είναι ιδανική για σεξοτουρισμό και κάνει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στο εξωτερικό με το σύνθημα «Πήδα κι εσύ έναν Έλληνα στην Ελλάδα». Η Ελλάδα κατακλύζεται από 500.000.000 τουρίστες, αλλά, επειδή οι Έλληνες δεν φτάνουν για όλους, οι τουρίστες αναγκάζονται να στήνονται στην ουρά και να μας παίρνουν νουμεράδα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ αποφασίζει να αποσύρει όλους τους Γερμανούς αξιωματούχους από την Ελλάδα, επειδή έχουν εμπλακεί σε σωρεία σκανδάλων και -μέσα σε δυο μήνες- έχουν εκτοξεύσει το έλλειμμα της χώρας στα 800 τρισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός ότι οι πειθαρχημένοι και αδιάφθοροι Γερμανοί -με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα- μετατράπησαν σε τεμπελχανάδες και λαμόγια, όπως οι Έλληνες, αποδίδεται από την κυρία Μέρκελ στο καλό κλίμα της χώρας μας, που δεν ευνοεί τη σκληρή εργασία αλλά το κωλοβάρεμα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μόνη περίπτωση να ξεπληρώσει η χώρα μας τα χρέη της είναι αν η κλιματική αλλαγή μετατρέψει την Ελλάδα σε Αλάσκα. Βγαίνει στο σφυρί η ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Για την αγορά της εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τον Γιώργο Μπόμπολα και τον Ρούπερτ Μέρντοχ. Οι συντάκτες της «Ελευθεροτυπίας» -πάντα στις επάλξεις της αδέσμευτης και μάχιμης δημοσιογραφίας- αντιστέκονται σθεναρά και απαιτούν από τους ιδιοκτήτες της εφημερίδας να αρνηθούν τις προτάσεις των πλουτοκρατών και να την πουλήσουν στον Βαρδή Βαρδινογιάννη που είναι αγωνιστής της Αριστεράς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Εξαιτίας της πτώχευσης, σε όλη την Ελλάδα επικρατεί το απόλυτο χάος και ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει, όπως συνέβαινε και πριν από την πτώχευση δηλαδή. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο και πετούν ανενόχλητα πάνω από την Ακρόπολη, αφού τα ελληνικά αεροσκάφη μένουν καθηλωμένα στο έδαφος επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε καύσιμα. Οι Αθηναίοι προσπαθούν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά με πέτρες, σαΐτες και χαρταετούς. Ο Γιώργος Παπανδρέου από το Μονακό -όπου προεδρεύει σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αποποινικοποίηση της φαλάκρας- δηλώνει πως οι Έλληνες θα πρέπει να αδιαφορήσουν για την τουρκική προκλητικότητα, ώστε οι Τούρκοι να βαρεθούν και να φύγουν. Η Βουλή αποφασίζει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Ζίμενς, αλλά χρωστάμε πια εκατοντάδες δισεκατομμύρια στους Γερμανούς, οπότε δεν μπορούμε να βγάζουμε στη φόρα τις πομπές τους και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Η Βουλή συζητά τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για πολλά σκάνδαλα του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά επειδή σε όλα εμπλέκονται ντόπιοι και ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, αποφασίζεται να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Οι Έλληνες τρέφονται με συσσίτιο και περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για λίγη μπομπότα. Οι δρόμοι γεμίζουν με τουμπανιασμένα πτώματα και η Βουλή περνάει νόμο για την υποχρεωτική καύση των νεκρών, ώστε να μην πέσει πανούκλα. Οι Αθηναίοι μαζεύουν τα πτώματα από τους δρόμους και τα καίνε στο τζάκι, για να ζεσταθούν, ενώ δεν λείπουν και περιστατικά κανιβαλισμού. Στις δημοτικές εκλογές ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητά ξανά την ψήφο των Αθηναίων, υποστηρίζοντας πως εξαφάνισε τα σκουπίδια από την Αθήνα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά δεν οφείλεται στον κ. Κακλαμάνη• οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αθηναίοι δεν πετάνε πια τίποτα, αφού τρώνε ακόμα και τα ψαροκόκκαλα. Οι δημοτικές εκλογές ακυρώνονται, αφού ο λαός δεν πάει να ψηφίσει, για να μην καταναλώσει θερμίδες• ο μόνος που πάει στην κάλπη είναι ο Κακλαμάνης, ο οποίος υποστηρίζει πως εξελέγη δήμαρχος, λαμβάνοντας το 100% των ψήφων των Αθηναίων. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να ακυρωθεί, επειδή, λόγω της καταραμένης φτώχιας, δεν γυρίστηκε καμία ταινία. Τελικά, οι διοργανωτές αποφασίζουν να προβληθούν παλιές ταινίες. Το πρώτο βραβείο παίρνει η ταινία Λατέρνα, Φτώχια και Φιλότιμο, ενώ το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία απονέμεται στον Βασιλάκη Καΐλα για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Λουστράκος.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Οι Έλληνες δεν βλέπουν φως από πουθενά. Όλοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και περιμένουν να έρθει το τέλος. Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα δεινά, το Αιγαίο γεμίζει με εκατοντάδες παγόβουνα που έχουν έρθει από το Βόρειο Πόλο μέσω του Γιβραλτάρ. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος αντιλαμβάνεται πως όλοι έχουν παραιτηθεί και αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δίνει εντολή να καλυφθούν αμέσως τα παγόβουνα με χώμα, βράχια από φελιζόλ και ψεύτικα δέντρα, και στη συνέχεια να μπουν διαφημίσεις στις μεγαλύτερες εφημερίδες και στα κυριότερα κανάλια των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τις διαφημίσεις, η Ελλάδα πουλάει μερικά από τα πιο όμορφα νησιά της. Εκατοντάδες Αμερικανοί μεγιστάνες αγοράζουν τα παγόβουνα, πιστεύοντας πως πρόκειται για κάποιο από τα Κυκλαδονήσια. Κάποιοι μάλιστα τα επισκέπτονται, κοιμούνται στο ιδιόκτητο νησί τους και το επόμενο πρωί ξυπνάνε στις ακτές της Αιγύπτου, αλλά, εν τω μεταξύ, η Ελλάδα έχει εισπράξει ένα τεράστιο ποσό που αρκεί για να εξοφλήσει τα χρέη της. Ενώ η Ελλάδα παίρνει μια βαθιά ανάσα, αρχίζουν ξαφνικά να καταρρέουν η μία μετά την άλλη οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες του κόσμου. Ο φόβος αρχίζει να φωλιάζει ξανά στις καρδιές των Ελλήνων, αλλά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του δηλώνει πως στα θησαυροφυλάκια της Εκκλησίας υπάρχουν αμύθητα ποσά και πως τα διαθέτει για το καλό της πατρίδας. Μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, η Ελλάδα γίνεται η πλουσιότερη χώρα του κόσμου! Πίσω και σας φάγαμε! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει! Και του χρόνου!
Στη μητέρα μου

** http://ereplaka.blgspot.com/2010/01/2010.html  ,:  Ε ΡΕ ΠΛΑΚΑ FROM PROITOS ….LOVE AND KISS !!! sns arfara – Grece Stamos 01 2011 .-

Ο  ΤΣΟΛΟΛΑΣ ΕΙΠΕ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ !! Ο ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΠΕ ...!

**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου