Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  16  Φεβρουαρίου  2015  :


***  16 Φεβρουαρίου
Παμφίλου μάρτυρος († 307), Φλαβιανού (1), πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Μαρτύρων Δανιήλ, Ηλία, Ηλία, Ησαίου, Θεοδούλου, Ιερεμίου, Ιουλιανού, Ουάλη, Παύλου, Πορφυρίου, Σαμουήλ, Σελεύκου και πάντων των εν Περσία (Μαρτυρουπόλει) μαρτυρησάντων. Οσίων Μαρουθά του εγείραντος την πόλιν επί τω ονόματι των εν Περσία Μαρτύρων και Φλαβιανού του εν τω Βουνω.

(1) O άγιος Φλαβιανός, ήταν πρεσβύτερος στην Κωνσταντινούπολη και σκευοφύλακας του ναού της Αγίας Σοφίας. Γνωστός για τις αρετές και τα πνευματικά του χαρίσματα, διαδέχθηκε τον άγιο Πρόκλο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης το έτος 447. Το επόμενο έτος καταδίκασε με τοπική Σύνοδο, την πλάνη του αρχιμανδρίτου Ευτυχούς, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Χριστός διέθετε μόνο τη θεία φύση, η οποία απορρόφησε την ανθρώπινη. Τελικά, μετά την εμμονή του Ευτυχούς στην πλάνη, η σύνοδος τον καθαίρεσε και τον αφόρισε. Εκείνος όμως έχοντας πολιτική στήριξη και από τον κακόδοξο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκορο, επέτυχε τη σύγκλιση Συνόδου τον Αύγουστο του 449 στη Έφεσο. Στη Σύνοδο αυτή, την λεγόμενη ληστρική, όλα ήταν προσχεδιασμένα κατά του Φαβιανού, επιστρατεύθηκε μάλιστα και όχλος με επικεφαλείς μοναχούς, και υπό την αρχηγία ενός ρασοφόρου, του αρχιμανδρίτη Βαρτουφά, εισέβαλλαν στη Σύνοδο και κακοποίησαν βάναυσα τον άγιο, ο οποίος τρεις ημέρες αργότερα, υπέκυψε στο τραύματα πού του προκάλεσαν οι φονιάδες του. Όμως δύο έτη αργότερα το 451 στη Δ` Οικουμενική Σύνοδο, η αίρεση καταδικάσθηκε, ο Ευτυχής αναθεματίστηκε και ο Διόσκουρος καθαιρέθηκε. Το λείψανο του αγίου ανακομίσθηκε με μεγάλες τιμές στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
16/02 ~** Απολυτίκιο Αγ. Παμφίλου - 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/DiubNCaaaRU   ,

Αύριο  Τρίτη ......

   ~**Απολυτίκιο Aγ. Θεοδώρου του Τήρωνος - 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ:  http://youtu.be/MjJFsK4chcA ,

*** Το 90% των τσιγγάνων κλέβει ρεύμα από κολώνες της ΔΕΗ          
      
Κομμένα καλώδια της ΔΕΗ από κλοπή ρεύματος τυλιγμένα σε κάγκελα Νηπιαγωγείου!
Παγίδες θανάτου, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για ανυποψίαστους πολίτες και παιδιά, δημιουργούν δεκάδες τσιγγάνοι στη Μεσσηνία, κόβοντας καλώδια της ΔΕΗ προκειμένου να κλέψουν ηλεκτρική ενέργεια.
Καλώδια να ακουμπάνε πάνω σε κάγκελα Νηπιαγωγείου ή να βρίσκονται μέσα σε υδάτινο χαντάκι, δημιουργώντας ένα ηλεκτροφόρο πεδίο μήκους 300 μέτρων, είναι μερικά από τα ευρήματα των ανθρώπων της ΔΕΗ, κατά τους ελέγχους που πλέον κάνουν καθημερινά. Η εμπειρία τους έχει αποδείξει ότι το 90% των τσιγγάνων κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες της ΔΕΗ, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.
Όπως χαρακτηριστικά λέει τεχνικός της ΔΕΗ που μιλάει σήμερα στο «Θ», τη «νύχτα εκτάσεις ολόκληρες σπινθηροβολούν από τα καλώδια που είναι κατεβασμένα κάτω».
Στους ελέγχους πηγαίνουν πάντα συνοδεία αρκετών αστυνομικών, ενώ οι ζημιές που γίνονται στο δίκτυο της ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλες.
  Υδάτινο ηλεκτροφόρο χαντάκι
Οι ρευματοκλοπές από τσιγγάνους έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και πλέον καθημερινά η αστυνομία σχηματίζει δικογραφίες για τέτοια αδικήματα. Η μεθοδολογία γνωστή: Απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΗ κλέβουν ρεύμα με αυτοσχέδια άγκιστρα που είναι είτε λυγισμένες πρόκες, είτε κομμάτι χαλκός. Στη συνέχεια το κατεβάζουν με καλώδια και το περνάνε μέσα από κτήματα, νερά, δρόμους κ.λπ. Τα καλώδια μεταξύ τους συνδέονται απλά και το σημείο επαφής τους γυμνό και εκτεθειμένο, είναι ένας άμεσος κίνδυνος για τον οποιονδήποτε.
«Αγρότες με τα μηχανήματά τους, τρακτέρ, φρέζες κ.λπ., δουλεύοντας, έχουν κόψει καλώδια που είναι μέσα στα κτήματά τους. Από τύχη δεν προκαλούνται ατυχήματα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Όποιος το ακουμπήσει θα χάσει τη ζωή του, γιατί τα καλώδια έρχονται απευθείας από το δίκτυο και δεν υπάρχει κάπου ασφάλεια», σημείωσε ο τεχνικός της ΔΕΗ.
Πέρυσι, στην Ασπροπουλιά κυνηγόσκυλο ακολουθούμενο από το αφεντικό του, πήδηξε μέσα σε χαντάκι που είχε νερό για να πιάσει το θήραμα. Το σκυλί σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς μέσα στο χαντάκι περνούσε καλώδιο που είχαν κόψει τσιγγάνοι και είχε διαρροή ρεύματος. Από τύχη δεν ακολούθησε το σκυλί και ο κυνηγός.
Στο ίδιο χαντάκι, το οποίο είχε μήκος περίπου 300 μέτρα, βρήκαν σκοτωμένα από ηλεκτροπληξία δύο πρόβατα και μια αλεπού.
  Στα κάγκελα Νηπιαγωγείου
Όπως περιγράφει ο τεχνικός, ακολουθώντας τα καλώδια φτάνουν στα καταλύματα των τσιγγάνων, όπου και εκεί έχουν μείνει έκπληκτοι. Έχουν βρει ακόμα και σε σκηνές τα παράνομα καλώδια να καταλήγουν σε κανονικούς ηλεκτρικούς πίνακες με ασφάλειες και να τροφοδοτούνται έτσι δεκάδες συσκευές, από ψυγεία και πλυντήρια, μέχρι φορητοί υπολογιστές, τηλεοράσεις και προβολείς.
«Έχουμε βρει με το ρεύμα αυτό να τροφοδοτούν σπίτια 150 τ.μ. Πως έχουν χτισθεί αυτά τα σπίτια κανείς δεν ξέρει… Πολλά τέτοια σπίτια υπάρχουν στη Μεσσήνη, στην Καλαμάτα, στην περιοχή προς την Ανάληψη, στο Αριοχώρι, στην Ασπροπουλιά και αλλού», σημείωσε ο τεχνικός, ενώ η εμπειρία του έχει δείξει ότι πάνω από το 90% των τσιγγάνων κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες.
Τα όσα μας είπε στη συνέχεια ο τεχνικός, είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά:
«Εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές άλλων. Έχει τύχει σε καταυλισμούς, επειδή δεν έχουν σφίξει καλά το άγκιστρο που έχουν τοποθετήσει προκειμένου κλέψουν ρεύμα και σπινθηρίζει, ο αγωγός να έχει πέσει στο έδαφος. Στον Άγιο Νικόλαο της Μεσσήνης, έχουν κοπεί δύο αγωγοί από τα άγκιστρα, και πλέον δεν έχει ρεύμα μια ολόκληρη περιοχή. Στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, από δύο κολώνες κατέβαιναν 45 άγκιστρα! Μέσα σε ένα μήνα τα έχουμε κατεβάσει 4 φορές. Τα κόβουμε και τα ξαναβάζουν. Στη Μεσσήνη, στον καταυλισμό Αβέρωφ, δίπλα στο Συνεταιρισμό της Ένωσης, είχαν τυλίξει το καλώδιο στα κάγκελα του Νηπιαγωγείου και σπινθήριζε επάνω στα κάγκελα! Τα κτήματα, σε πολλές περιοχές, είναι γεμάτα καλώδια. Όταν μας κάλεσαν στον καταυλισμό της Μπιρμπίτα, τότε που τα είχαν ξηλώσει όλα, βρήκαμε να έχουν κάνει σύνδεση από το μετασχηματιστή των 20.000 V. Είναι αδύνατον αυτό να το έκαναν μόνοι τους. Κάποιος τους βοήθησε. Το πιο τραγικό είναι ότι ακριβώς εκεί που ήταν ο μετασχηματιστής βρήκαμε αίματα. Κάτι είχε συμβεί, που ποτέ δε μάθαμε. Ελέγχους πλέον κάνουμε συνεχώς και οι υπαίτιοι συλλαμβάνονται. Πολλές φορές όμως πιάνουμε τους . Δικάζονται κάποιους μήνες και στη συνέχεια τους ξαναπιάνουμε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τον κίνδυνο πρόκλησης τραγικών ατυχημάτων να αυξάνεται συνεχώς», κατέληξε ο τεχνικός της ΔΕΗ.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Τα παιδιά με καρκίνο έχουν δικαίωμα στην καθημερινή ζωή, το σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία! (Φωτογραφίες)         
         
  
  
  
  
«Τα παιδιά με καρκίνο έχουν δικαίωμα στην καθημερινή ζωή, το σχολείο, την οικογένεια, την κοινωνία!», τονίστηκε με έμφαση κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τα παιδιά με καρκίνο και το σχολείο, που διεξήχθη το πρωί της Κυριακής στην Κυπαρισσία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας. Η εκδήλωση, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα” και την επιμέλεια αυτής είχαν η Σχολική Σύμβουλος 6ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Μεσσηνίας, Θεοφανία Σιούτη και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου “Φλόγα” Πελοποννήσου, γιατρός και γονιός της “Φλόγας”, Χρήστος Σίνης.  Η ενημερωτική εκδήλωση διεξήχθη, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, στην κατάμεστη με κόσμο, γονείς, εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους συλλογικών φορέων, αυτοδιοικητικούς και απλούς πολίτες, αίθουσα του ξενοδοχείου «Κανελλάκης» και όλοι, με την παρουσία τους, εξεδήλωσαν την αλληλεγγύη τους και την ηθική συμπαράστασή τους στον αγώνα των παιδιών και των οικογενειών τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης περίσσεψε η συγκίνηση, με τις σκέψεις, τις ευχές και τις προσευχές όλων να είναι στους μικρούς μαχητές και ήρωες για τη ζωή, ενώ εκπέμφθηκαν πολλαπλά μηνύματα προς γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικό σύνολο για να διώξουν μακριά προκαταλήψεις, να σταματήσει η άγνοια και να δώσουν στα παιδιά τη θέση που δικαιωματικά τους αξίζει και τους ανήκει στο σχολείο, την οικογένεια και την ίδια την κοινωνία! Με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Χωρίς οίκτο και λύπηση! Μια ενημερωτική εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν βιωματικές εμπειρίες και έγιναν ομιλίες που, πραγματικά, είναι καταθέσεις ψυχής από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και γονείς παιδιών με καρκίνο. Εισηγήσεις έκαναν η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών, συγγραφέας και εθελόντρια της Φλόγας, Σγουρή Γεωργιάδη, η εκπαιδευτικός του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας, Γεωργία Μπελογιάννη, η Κλινική Κοινωνική Λειτουργός στο Σύλλογο “Φλόγα” Μάρα Κλώνου και η γιατρός, μητέρα παιδιού με καρκίνο και μέλος του Συλλόγου “Φλόγα”, Μάρω Τριανταφύλλου – Σίνη, η οποία είχε και το συντονισμό της εκδήλωσης. Σύντομους χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο του «Θ» την Τρίτη.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

*** Σωτ. Σαραντέας: Καμία σχέση η κεραία της Στούπας σε σχέση με εκείνες που πολεμούσαμε το 2009          
      
Τη δική του εκδοχή για τα όσα συμβαίνουν στη Στούπα με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτήριο στην παραλία, έδωσε μιλώντας στο «Θ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σωτ. Σαραντέας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαραντέας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση,  ανέφερε πως είχε αγωνιστεί το 2009 για την αποτροπή της εγκατάστασης άλλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πολύ κοντινό σημείο και πως η κεραία εκείνη, είχε τεράστιες διαφορές σε σχέση με αυτή που εγκαταστάθηκε στην ταράτσα του κτηρίου που εκμεταλλεύεται.
Όπως είπε, ο ίδιος και πολλοί άλλοι χωριανοί, είχαν αντισταθεί με μεγάλη ένταση στην τοποθέτηση κεραιών ύψους 38 μέτρων το 2009 στην περιοχή και πως σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταλυματιών έφτασαν ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσθεσε ότι τον ενοχλούσαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς το θέαμα  πάνω από τη Στούπα, θα ήταν αντιαισθητικό, χωρίς να μπορεί να αναφερθεί στα της ακτινοβολίας για την οποία δεν υπήρχαν στοιχεία.
Συνέχισε λέγοντας πως τον Ιούλιο η Cosmote τον ενημέρωσε πως η παραλία της Στούπας είχε ασθενές σήμα και επειδή το κατάστημά του βρισκόταν στο μέσο της παραλίας, του προτάθηκε να τοποθετηθεί η κεραία χαμηλής όχλησης (που την παρομοίασε με ένα μεγάλο wifi), «για να υπάρχει εμβέλεια 200 μέτρων στην αναμετάδοση του σήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας κατοίκων και επισκεπτών για το καλοκαίρι. Τους  ανέφερα τις θέσεις μου στο παρελθόν, πείστηκα ότι η κεραία είναι αβλαβής, είναι ένα κουτάκι, δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και είναι διαφορετικό από τις κεραίες που πολεμάγαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Μας ανέφερε πως θέλησε να έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα, εκπροσώπους Συλλόγων και φυσικά πρόσωπα με τα οποία είχε συν- αγωνιστεί  στο παρελθόν, αναφέροντας ως τέτοια την πρόεδρο της «ΓΑΙΑ» Χριστίνα Κωνστάντιου, η οποία συμφώνησε, την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καταλυματιών Κατερίνα Εξαρχουλέα- Γεωργιλέα, η οποία επίσης συμφώνησε, αλλά και με το μέλος και των δύο Συλλόγων  Βούλα Κυριακέα, χωρίς όμως να θυμάται τον τρόπο της μεταξύ τους επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Το θέμα συζητήθηκε, όπως μας είπε, στο Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών, όπου ελήφθη ομόφωνη απόφαση και μετά από αυτό, γνωστοποίησε στο Δ.Σ. πως το αναμενόμενο εισόδημα των 300 ευρώ από την ενοικίαση του χώρου για την τοποθέτηση της κεραίας, θα το παραχωρούσε στο Σύλλογο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες διαχείρισης των σκουπιδιών στην παραλία.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως μόλις γνωστοποίησε στην Cosmote ότι τα χρήματα θα διατίθενται για τις ανάγκες του Συλλόγου, το μίσθωμα αυξήθηκε στα 350 ευρώ.
Τα συμβόλαια υπογράφηκαν  τέλη Ιουλίου και η τοποθέτηση της κεραίας έγινε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Επειδή δε οι τεχνικοί ήξεραν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, η κεραία τοποθετήθηκε σε κουβούκλιο, ίδιο με αυτά που υπήρχαν στην ταράτσα.
  Πως ξεκίνησε η αντίδραση
«Το καλοκαίρι πέρασε ομαλά. Το Νοέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, ενημέρωσα για το ποσό των 350 ευρώ, που θα μας διέθετε η εταιρία για τις ανάγκες του Συλλόγου και έγινε αποδεκτό από όλους, το ότι δεν πήρα τα χρήματα.
Μέσα  στον Ιανουάριο,  ήρθε μια γειτόνισσα, ζήτησε να φύγει η κεραία γιατί φοβάται. Απάντησα πως δεν είναι κεραία που στέλνει σήμα στη Μεσόγειο, αλλά μια μικρή με εμβέλεια 200 μέτρων, που δεν φθάνει το σήμα της έως το κάμπινγκ. Της είπα πως θα ζητήσω στοιχεία ότι είναι αβλαβής και μου απάντησε πως θα περιμένει.
Τρεις ημέρες αργότερα και χωρίς να έχουν έρθει τα στοιχεία, μου είπε πως αμφισβητεί ό,τι  σταλεί, υποστήριξε ότι θα είναι πλαστογραφημένα και ζήτησε να απομακρυνθεί η κεραία.
Αφού δεν έγινε το χατήρι της, ανέλαβε να προπαγανδίσει την κατάσταση. Έπιασε και άλλους γείτονες και άρχισε να καλλιεργεί την ανάγκη να φύγει το καρκινογόνο προϊόν από την ταράτσα. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε η αντίδραση. Η διαμαρτυρία έφτασε να μετατραπεί σε κλίμα τρομοκρατίας και φοβίας, όπου ακούγονταν διάφορα. Οι επιλογές που είχα, ήταν  ή να πετάξω την κεραία ή να κυριαρχήσει η λογική και η ψυχραιμία, όπως κι έκανα», είπε χαρακτηριστικά.
  Μετρήσεις και ανεπίσημα αποτελέσματα
Ακολούθως, ανέφερε πως ήρθε σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Γ. Γιατράκο, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ήταν συναινετικός στην αρχή και πρότεινε να γίνει ενημέρωση του κοινού, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.
Οι μετρήσεις είχαν προγραμματιστεί για την προηγούμενη Τρίτη και πως την Δευτέρα πληροφορήθηκε πως ο αντιδήμαρχος δεν συμφωνεί και πως του μετέφερε ότι θα τηρηθεί  η νομιμότητα.
Λόγω κακοκαιρίας, το συνεργείο της Cosmote, έφθασε την Τετάρτη, μαζί με μία άλλη εταιρία (σσ: δεν ανέφερε το όνομά της), που διαθέτει πιστοποίηση ISO για τις μετρήσεις της ακτινοβολίας.
Πρόσθεσε πως δεν εμφανίστηκε κατά τις μετρήσεις προκειμένου να μην υπάρξει ένταση, καθώς και ότι το όριο των μετρήσεων, που είναι ο αριθμός 45, δεν εμφανίστηκε πουθενά, σε κανένα από τα σημεία που μετρήθηκαν.  Μας εξήγησε δε πως αν η τιμή είναι μικρότερη από το 45, δεν υπάρχει κίνδυνος και πρόσθεσε ότι περιμένει τα επίσημα στοιχεία από τα οποία θα προκύψει ότι η επιπλέον ακτινοβολία από την κεραία είναι σχεδόν μηδενική (φτάνει το ανώτερο έως το 6, όπως μας είπε).
Τον ρωτήσαμε για το αν η ακτινοβολία της κεραίας έχει επιπτώσεις στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά που διαθέτει το κατάστημά του και απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως ένας κλειστός χώρος με διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έχει περισσότερη ακτινοβολία από ότι η κεραία. Σημείωσε πως αν είναι όντως βλαβερή η λειτουργία της, δεν θα έμενε στο σπίτι η οικογένειά του και τα εγγόνια του. «Είμαι τόσο ανόητος ώστε να κατοικούν οι άνθρωποί μου 10 μέτρα μακρύτερα, χωρίς να έχω και κέρδος», αναρωτήθηκε.          
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Εμπλοκή με Αβραμόπουλο - Δεν θα κάνει διάγγελμα ο Τσίπρας

Ανατράπηκε ο αρχικός σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει τελικά διάγγελμα. Σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Αλέξης Τσίπρας επρόκειτο να ανακοινώσει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε προφανώς λόγω εμπλοκής και αντιδράσεων στο όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ετσι ακυρώθηκε το διάγγελμα και το Μαξίμου, θα αρκεστεί σε μια δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την κρισιμότητα του Eurogroup αύριο στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο με τον οποίο συγκυβερνά. Αμέσως μετά μπήκε από την πλαϊνή πόρτα στο μέγαρο Μαξίμου εσπευσμένα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Λαφαζάνης και λίγο αργότερα ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης. Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τον κ. Λαφαζάνη που έχει ισχυρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αντιπροτείνοντας (μέσω της Αριστερής Πλατφόρμας) πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως τον Μανόλη Δρεττάκη και την συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη. Η ερμηνεία της συνάντησης Τσίπρα-Λαφαζάνη-Βίτσα, είναι ότι πρόκειτια για πολιτικό και ψυχολογικό «μασάζ» ώστε να μην δημιουργήσει δημόσιες προστριβές με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λίγο πριν τις 20:30 τελείωσε η συνάντηση Τσίπρα-Λαφαζάνη ο οποίος συνομιλώντας με δημοσιογράφους απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου» είπε ανατρέποντας και πάλι το σκηνικό. Καμμένος: Θα τα πει όλα ο Τσίπρας Οταν βγήκε από την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «αν θα έχουμε πρόεδρο: «Θα τα πεί όλα ο Πρωθυπουργός σε λίγο» απάντησε. Οταν ρωτήθηκε αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε «δεν νομίζω» και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο Πρωθυπουργός». Το θέμα του προέδρου κυριάρχησε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χωρίς την παρουσία Τσίπρα, στο οποίο ετέθησαν προβληματισμοί από μέλη του οργάνου. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι «θα τα πούμε την Τρίτη» δημιουργώντας την αίσθηση ότι αναβάλλονται για δύο ακόμη ημέρες οι σχετικές ανακοινώσεις. Ολα θα ξεκαθαρίσουν πάντως από το αποψινό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. www.iefimerida.gr . - 

***  Συμπλοκή με τραυματία στην οδό Φαρών στην Καλαμάτα (βίντεο και φωτογραφία)          
       
Συμπλοκή για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγω σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Καλαμάτα.
Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά πριν τις 10 όταν ένας άνδρας επιτέθηκε σε διερχόμενο αυτοκίνητο απο την Φάρων στο ύψος της Π. Καίσαρη με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ.
Από το αυτοκίνητο κατέβηκαν 3 άτομα ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο οδηγός του έβγαλε και τσεκούρι απο το πορτ μπαγκάζ και ξεκίνησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους.
Άμεση ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο με άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και 2 περιπολικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και τραυματίας που διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομειο Καλαμάτας ενώ οι άνδρες τις αστυνομίας προχώρησαν και σε προσαγωγές.
Video:  Καλαμάτα 15-2-2015 Οδός Φαρών , http://youtu.be/h2j84zP8230 .

*** Θετική γνωμοδότηση για αποθήκευση αποβλήτων στο Βιο.Πα. Καλαμάτας         
      
Θετικά γνωμοδοτεί το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Εγκατάσταση αποθήκευσης και μεταφόρτωσης μη επικίνδυνων αποβλήτων και εγκατάσταση αποθήκευσης και μεταφόρτωσης επικινδύνων αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών της εταιρείας Α. Μπαρσίνικας & ΣΙΑ Ο.Ε. εντός ΒΙΟ.ΠΑ. Καλαμάτας».
Για το έργο αναμένεται να γνωμοδοτήσει σήμερα σε συνεδρίασή του και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
  Αποθήκευση αποβλήτων
Οι κατηγορίες των υλικών που θα αποθηκεύονται στη μονάδα είναι δύο:
- Μη επικίνδυνα ανακυκλώσιμα στερεά απόβλητα (οχήματα, απόβλητα γεωργίας και κηπευτικής, μέταλλα, κ.λπ.)
- Απόβλητα επικίνδυνων αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών (Ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές οχημάτων και βιομηχανίας).
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, τα προς αποθήκευση επικίνδυνα απόβλητα θα τοποθετούνται μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης και η συνολική δυναμικότητα σε επικίνδυνα απόβλητα είναι μικρότερη των 50tn. Για την ασφαλή αποθήκευση των συσσωρευτών και των ηλεκτρικών στηλών θα χρησιμοποιούνται ειδικοί κάδοι (παλετοκιβώτια) με ειδική σήμανση, πιστοποιημένοι σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες για τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.
Τα στερεά μεταλλικά μη επικίνδυνα απόβλητα θα συγκεντρώνονται σε διακεκριμένο χώρο εντός του κτιρίου, μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητας 50 κ.μ. Στο χώρο αυτό θα διαλύονται με χρήση πνευματικών εργαλείων, θα διαχωρίζονται και θα συμπιέζονται με πρέσα, θα τοποθετούνται δε ανά είδος μετάλλου σε παλετοκιβώτια του ενός τόνου, απ΄ όπου θα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα αδειοδοτημένων συλλογέων και θα προωθούνται σε μονάδες ανακύκλωσης.
  Παρατηρήσεις
Η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, κάνοντας όμως κάποιες παρατηρήσεις. Μεταξύ αυτών και οι εξής:
·    Να διευκρινιστεί ως πιθανή προσθήκη στην κατηγορία των επικίνδυνων υλικών που αποθηκεύονται, η κατηγορία καταλυτών που προέρχονται από απορρύπανση  οχημάτων.
§  Στις εγκαταστάσεις της θα γίνεται αποθήκευση μόνο των αναφερομένων στη μελέτη υλικών. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη εργασία διαχείρισης των εν λόγω αποβλήτων. Απαγορεύεται να πραγματοποιούνται στη δραστηριότητα εργασίες πέραν αυτών που αναφέρονται στην ΜΠΕ.
§ Η εταιρία οφείλει να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας για τη διαχείριση των αποβλήτων.
§   Η επιχείρηση θα πρέπει να μεριμνά έγκαιρα για την αποστολή φορτίων με χρησιμοποιημένους συσσωρευτές σε μονάδες που υποδεικνύονται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης, ώστε οι αποθηκευμένες ποσότητες αποβλήτων να μην ξεπερνούν τη μέγιστη αποθηκευτική δυναμικότητα του χώρου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ληστών και αστυνομικών 

 Ένας από τους ληστές πήρε όμηρο έναν εργαζόμενο του σούπερ - μάρκετ ωστόσο λίγο μετά τον άφησε και διέφυγε - Ένας δράστης είναι στα χέρια της αστυνομίας Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη στα Πετράλωνα για τη σύλληψη των δραστών απόπειρας ένοπλης ληστείας που έγινε νωρίς το πρωί στο σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στη οδό Τρώων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τρεις ένοπλοι πήγαν στο σούπερ μάρκετ και οι δύο από αυτούς εισέβαλαν στο κατάστημα, ακινητοποιώντας τους υπαλλήλους για να αρπάξουν χρήματα. Κάποιος από τους υπαλλήλους, ωστόσο, πάτησε το κουμπί του συναγερμού και αμέσως έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, πριν προλάβουν να φύγουν οι επίδοξοι ληστές. Οι δύο από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν, αλλά ο τρίτος εγκλωβίστηκε και συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροροφορίες, υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς, ενώ από την αστυνομία διαψεύστηκε αρχική πληροφορία, ότι ο δράστης που συνελήφθη είχε πάρει ένα άτομο ως όμηρο. Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν έναν από τους δράστες να πήρε έναν όμηρο και να ανέβηκε στην ταράτσα του κτιρίου στην προσπάθειά του να διαφύγει. Λίγη ώρα αργότερα άφησε ελεύθερο το θύμα και κατάφερε να διαφύγει. Οι δύο από τους ενόπλους διέφυγαν πεζοί και αυτή την ώρα αναζητούνται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει ολόκληρη την περιοχή. - 

*** «Είναι μεγάλο γκρουπ οι αντιδήμαρχοι;»          
       
Ακούσαμε διάφορα σχετικά με την παρουσίαση του καρναβαλιού της Καλαμάτας στην εκπομπή “Mega με μία» του Mega. Φίλος που παρακολούθησε την εκπομπή (δεν την είδαμε για να έχουμε ιδία άποψη), μας μετέφερε πως σε ένα σημείο της ο Μάρκος Σεφερλής θέλησε να μάθει τι είναι ο Δημ. Μπούχαλης. Εκείνος του απάντησε «αντιδήμαρχος» και ο παρουσιαστής τον ρώτησε αν είναι μεγάλο το γκρουπ!   Χ.Χ. 

***  Απαιτείται εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου για το Δήμο Καλαμάτας, μέσω μελέτης           
     
  Την αναγκαιότητα εκτίμησης του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομική ζώνη του Δήμου Καλαμάτας, μέσω εκπόνησης ειδικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει και τη γεωλογική μελέτη των ρεμάτων που υπάρχουν, με την χαρτογράφησή τους, επισημαίνει, μιλώντας στο «Θ.», ο γεωλόγος - υδρογεωλόγος  με μάστερ στην εφαρμοσμένη Περιβαλλοντική Γεωλογία Ευστ. Σαμπαζιώτης.
Όπως αναφέρει ο εξειδικευμένος επιστήμονας, «μια τέτοια μελέτη στρατηγικής σημασίας για το Δήμο μας, θα μπορέσει αφού κατασκευαστούν τα υδρογραφήματα κάθε λεκάνης απορροής με βάση βροχομετρικά δεδομένα πολλών ετών, που θα ανταποκρίνονται στα υψόμετρα και τη θέση αυτών των λεκανών, με την εγκατάσταση μυλίσκων για τη μέτρηση της απορροής των χειμάρρων κ.α, να βοηθήσει να εκτιμηθούν οι θέσεις που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και να προταθούν συγκεκριμένες και εντοπισμένες επεμβάσεις ανάντη των θέσεων αυτών για την αποφυγή εκδήλωσης καταστρεπτικών φαινομένων».
  Η πλημμύρα και πως εκδηλώνεται
Ο κ. Σαμπαζιώτης ανέφερε πως η πλημμύρα, μαζί με τις πυρκαγιές , τις κατολισθήσεις , τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις  είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά φαινόμενα. Η εξάπλωσή της είναι παγκόσμια, ως αποτέλεσμα των ποικίλων μορφών εμφάνισής της. Αφορά τόσο τα αναπτυγμένα όσο και τα αναπτυσσόμενα κράτη. Ξεσπά ξαφνικά και αντιμετωπίζεται δύσκολα. Γι αυτό συνίσταται η προληπτική και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση του φαινομένου. Οφείλεται τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Ο τελευταίος, όμως, διογκώνει το μέγεθός της και τις συνέπειές της τόσο για τον ίδιο όσο και για το περιβάλλον. Το γεγονός αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος με τα έργα του παρεμβαίνει στις λειτουργίες του φυσικού περιβάλλοντος .
Το μέγεθος της πλημμύρας σχετίζεται με την ποσότητα και την ένταση της βροχόπτωσης. Οι καταστροφικές πλημμύρες οφείλονται σε ξαφνικές, μεγάλες και έντονες καταιγίδες. Πλημμύρες των οποίων η συχνότητα εμφάνισης είναι μικρή (π.χ. κάθε 25 χρόνια) τείνουν να είναι πιο καταστρεπτικές εν συγκρίσει με άλλες μικρότερης περιόδου επανάληψης (1,5 με 2 χρόνια). Αυτό είναι διαπιστωμένο από τη διεθνή εμπειρία.
Όταν η πλημμύρα έχει τη μορφή ροής (ποτάμια) μπορεί να μετρηθεί το μέγεθός της. Σταθμοί καταγραφής κατά μήκος της ροής, μετρούν το ύψος του νερού και την ποσότητα ύδατος που διέρχεται ανά μονάδα χρόνου. Έτσι κατασκευάζεται η καμπύλη εκφόρτισης (discharge in m3/s) –  χρόνου (time in sec). Η καμπύλη αυτή ονομάζεται υδρογράφημα και είναι χρήσιμη, γιατί πληροφορεί για ενδεχόμενη πλημμύρα, όταν ο κλάδος εκφόρτισης – χρόνου βαίνει συνεχώς ανοδικά πάνω από το συνηθισμένο όριο εκφόρτισης ή στάθμης.
Το αστικό περιβάλλον είναι ένα τεχνητό περιβάλλον ανθρώπινης επινόησης και δυστυχώς συμβάλλει στην εμφάνιση και διόγκωση των προβλημάτων μιας πλημμύρας.
Στις πόλεις, η γήινη επιφάνεια, καλύπτεται από κτίσματα, πεζοδρόμια κατασκευασμένα από σκυρόδεμα και μάρμαρο (ή άλλο πέτρωμα μικρής περατότητας) καθώς και δρόμους κατασκευασμένους από άσφαλτο. Τα υλικά αυτά δεν επιτρέπουν την κατείσδυση του ύδατος στο υπέδαφος, αλλά ευνοούν τη συγκέντρωσή του στην επιφάνεια. Δηλαδή η επιφανειακή απορροή  γίνεται μέγιστη και η κατείσδυση ελάχιστη. Το γεγονός αυτό μαζί με τον κακό σχεδιασμό του συστήματος συλλογής και απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων, συνιστά βασική αιτία εμφάνισης καταστροφικών πλημμυρών στις πόλεις.
Άλλη αιτία εμφάνισης πλημμυρών είναι η επέμβαση στο υδρογραφικό δίκτυο που τυχαίνει να διασχίζει μια κατοικημένη περιοχή. Η επέμβαση μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Από στένωση του πλάτους της κοίτης ενός ρέματος, αλλαγή της διεύθυνσης ροής του, έως και πλήρες μπάζωμα αυτού.
Πολλές φορές πάνω στα μπαζωμένα εδάφη θεμελιώνονται κατασκευές. Αυτά τα εδάφη όμως όχι μόνο φράζουν τη δίοδο του νερού προς τη θάλασσα, αλλά είναι και τελείως επικίνδυνα σ’ έναν σεισμό γιατί μεγεθύνουν τα καταστροφικά του αποτελέσματα.
Έχει δειχτεί ότι χαλαρά εδάφη σημαντικού πάχους, (μπάζα και αλλουβιακές αποθέσεις), αυξάνουν την επιτάχυνση που δέχεται κτίριο θεμελιωμένο πάνω σ’ αυτά. Έτσι, κατασκευές θεμελιωμένες πάνω σε χαλαρούς αλλουβιακούς σχηματισμούς κινδυνεύουν τόσο από πλημμύρες,  όσο και από σεισμούς.
Τρανταχτό παράδειγμα – απόδειξη γι αυτό είναι η περιοχή του ποταμού Κηφισού στο νομό Αττικής. Οι γύρω κατασκευές έχουν πληγεί τόσο από τις πλημμύρες του 1994, όσο και από τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας στις 7/9/1999.
Τυπική περίπτωση πλημμύρας, λόγω της αστικοποίησης, είναι και η περίπτωση του ρέματος του Ποδονίφτη, στο δήμο της Νέας Ιωνίας Αττικής, το 1994.
Οι πλημμύρες στην πόλη της Κορίνθου και στα νότια προάστια της Αθήνας (Γλυφάδα και Ελληνικό), οφείλονται και στην αποψίλωση των ορεινών όγκων στα ανάντη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Τα δέντρα αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και περιορίζουν την ταχύτητα ροής του νερού, λαμβάνοντας μέρος αυτού με τις ρίζες τους. Η  απουσία δέντρων σημαίνει την αύξηση της επιφανειακής απορροής, της ταχύτητας ροής και της διαβρωτικής δράσης του νερού. Επομένως, μαζί με το νερό παρασύρεται και όλο το έδαφος δημιουργώντας λασποπλημμύρα.
Επομένως, η αστικοποίηση (urbanization) αυξάνει τον αριθμό εμφάνισης πλημμυρών και τις επιδράσεις αυτών στον άνθρωπο και τη ζωή του.
  Το πρόβλημα των παραταϋγέτιων ρεμάτων και η λύση του
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Δήμος Καλαμάτας κινδυνεύει τα μέγιστα από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της διάσχισης των πολεοδομημένων περιοχών από πάμπολλα παραταϋγέτεια ρέματα. Το πρόβλημα προέρχεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά ξεκινούν από μεγάλα υψόμετρα, αποφορτίζοντας μεγάλους όγκους βροχής και η κλίση της κοίτης τους μεταβάλλεται απότομα λόγω της υψομετρικής διαφοράς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λεγόμενη ενέργεια των χειμάρρων και δυνητικά κατά θέσεις να μπορούν να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως αστραπιαίας και βίαιης μορφής flash floods. Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται σε περιπτώσεις που τα ρέματα ή έχουν μπαζωθεί ή η κοίτη τους έχει αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο. Η πρόσφατη ενασχόλησή μου με τις γεωλογικές μελέτες καταλληλότητας του Ασπροχώματος και της Μικρής Μαντίνειας για λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας, μου έδωσε τη δυνατότητα να μελετήσω πολλά από αυτά τα ρέματα και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασιν ότι τα περισσότερα είτε είναι μπαζωμένα, είτε η κοίτη τους έχει αλλοιωθεί από ανθρώπινες επεμβάσεις, πολλά από αυτά δε έχουν αντικατασταθεί από οδικό δίκτυο (π.χ. ρέμα Λαγκάδας Ασπρόχωμα, ρέματα Μικρής Μαντίνειας).
Στο μπάζωμα των ρεμάτων στη Μικρή Μαντίνεια οφείλεται και ένα άλλο πρόβλημα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή με την διάβρωση της θαλάσσιας ακτής και του παραλιακού δρόμου,  παρά τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτής. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα από τα ρέματα είναι μπαζωμένα και δεν μπορούν να μεταφέρουν κροκάλες στην ακτή από τις αποθέσεις της κοίτης τους  για τη φυσική αναπλήρωση της ακτής, με αποτέλεσμα η θάλασσα να διαβρώνει και να υποσκάπτει συνεχώς την ακτή.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου για την πολεοδομημένη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας με ειδική μελέτη, που θα πρέπει να εκπονηθεί και θα περιλαμβάνει απαραιτήτως και γεωλογική μελέτη των ρεμάτων αυτών με χαρτογράφησή  τους βάσει και του Νόμου 4258 ΦΕΚ 94 Α’/14.4.2014. Μια τέτοια μελέτη στρατηγικής σημασίας για το Δήμο μας, θα μπορέσει αφού κατασκευαστούν τα υδρογραφήματα κάθε λεκάνης απορροής με βάση βροχομετρικά δεδομένα πολλών ετών, που θα ανταποκρίνονται στα υψόμετρα και τη θέση αυτών των λεκανών, με την εγκατάσταση μυλίσκων για την μέτρηση της απορροής των χειμάρρων κ.α, να βοηθήσει να εκτιμηθούν οι θέσεις που αυξάνουν τον πλημμυρικό κίνδυνο και να προταθούν συγκεκριμένες και εντοπισμένες επεμβάσεις ανάντη των θέσεων αυτών για την αποφυγή εκδήλωσης καταστρεπτικών φαινομένων. Ως γεωλόγος-υδρογεωλόγος και έχοντας αναπτύξει επιστημονική δραστηριότητα με επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια για αυτό το θέμα, συμμετείχα το 2007 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στη μελέτη στρατηγικού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τον ποταμό Ευρώτα, όπου εφαρμόστηκε με επιτυχία η μεθοδολογία που έχω αναπτύξει με σωστά αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε στο μέλλον λόγω της εκδήλωσης πλημμυρών σε θέσεις που είχαμε προβλέψει.
‘Έχω ενημερώσει και το Δήμο και την πρώην Ν. Α. Μεσσηνίας για τη δυνατότητα εκπόνησης μιας τέτοιας μελέτης και με ημερίδα που έγινε στο ξενοδοχείο REX το 2007, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Ελπίζω οι αρμόδιοι να κινητοποιηθούν σύντομα πριν να είναι αργά, γιατί αργά ή γρήγορα μια τέτοια καταστροφή θα λάβει χώρα με άγνωστες συνέπειες για τις υποδομές και πιθανόν και για τις ανθρώπινες ζωές».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

***  Πάλι προβλήματα κυκλοφορίας στην 23ης Μαρτίου

Μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων είχε σχηματιστεί αργά το απόγευμα της Πέμπτης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της 23ης Μαρτίου, αλλά και στην οδό Σταδίου, εξαιτίας ενός αυτοκινήτου που είχε σταθμεύσει με τα αλάρμ σε λειτουργία, έξω από το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς. Πίσω του βρισκόταν ένα λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ, ο οδηγός του οποίου περίμενε, όπως μας μετέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, υπομονετικά και μετά από κάποιο διάστημα άρχισε να κορνάρει, μήπως και εμφανιστεί ο οδηγός που είχε παρατήσει το αυτοκίνητο, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία. Σιγά – σιγά τα κορναρίσματα αυξήθηκαν και με τη βοήθεια διερχόμενων, ο οδηγός του λεωφορείου κατάφερε να περάσει το όχημα, καθώς φοβόταν ότι θα έβρισκε η οροφή του στο κλαδί παρακείμενου δέντρου. Η κυκλοφοριακή πίεση εκτονώθηκε και ένας από τους διερχόμενους παρατήρησε πως αν και χωρούν να περάσουν τα λεωφορεία, οι οδηγοί τους δεν το τολμούν, αλλά αντίθετα προτιμούν να δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει ή όχι. Όπως και να ’χει θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το που σταθμεύουμε, αν και αυτό δεν νομίζω να ενδιαφέρει ιδιαίτερα κάποιους, που κάνουν ό,τι τους έρθει ή όπως βολεύονται. Φίλοι δε, μας πληροφόρησαν ότι το ίδιο συνέβη και λίγη ώρα αργότερα, με το αυτοκίνητο να εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τα αλάρμ σε λειτουργία… Χ.Χ. -

***  22.000 τόνοι ελαιόλαδο, ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού         
     
Η Τριφυλία αποτελεί ένα σπουδαίο αγροτικό και παραγωγικό κέντρο σε όλη τη χώρα με ποιοτικά προϊόντα και προοδευτικούς παραγωγούς, οι οποίοι ασχολούνται και φροντίζουν τη γη τους και τις καλλιέργειές τους με μεράκι, σύγχρονες τεχνικές και σεβασμό και μέριμνα για το περιβάλλον. Το ανθρώπινο δυναμικό, οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές καλλιέργειας, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι τα στοιχεία εκείνα που συνδυαστικά αναδεικνύουν την Τριφυλιακή γη ως τόπο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, με αποδόσεις στην παραγωγή και ζηλευτή πρωιμότητα! Τη φετινή ελαιοκομική περίοδο παρήχθησαν 22.000 τόνοι ελαιολάδου από τα περίπου 5.000.0000 ελαιόδεντρα, ενώ ήδη, πριν καν τα μέσα του Φεβρουαρίου, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού. Μιλώντας χθες στο «Θ», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, στυλοβάτης των παραγωγών, Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε σχετικά με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου ότι, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας μας, μέχρι στιγμής, η παραγωγή έφτασε στους 22.000 τόνους. Πλέον, η παραγωγή στην Τριφυλία σταθεροποιείται στους 22.000 τόνους, μειώνεται η παρενιαυτοφορία και αν κανείς σκεφτεί ότι, οι αποδόσεις αυτές και η παραγωγή μας αυτή είναι από μία καλλιεργούμενη έκταση περίπου 5.000.000 ελαιοδένδρων, καταλαβαίνει κανείς πόσο παραγωγικά είναι τα δέντρα και αυτό οφείλεται στις σύγχρονες τεχνικές, στο μεράκι των ελαιοπαραγωγών και στην προοδευτικότητα αυτών. Με λίγα λόγια, η υψηλή παραγωγή, η σταθερή παραγωγή είναι ένα σοβαρό στοιχείο για να στηρίξει τις εκμεταλλεύσεις τις ελαιοκομικές στην περιοχή μας. Η άρδευση, σε σημαντικό αριθμό, η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, η μέριμνα για το περιβάλλον, είναι στοιχεία τα οποία δίνουν δυναμική στον ελαιοκομικό τομέα, που είναι και ο σοβαρότερος στην περιοχή!». Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στην συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού που έχει ξεκινήσει στην Τριφυλία, σημειώνοντας πως, «Έχουμε ήδη αρχίσει τη συγκομιδή της καλλιέργειας του πρώιμου φασολιού στην περιοχή, του αγγουριού στην περιοχή και αυτό δείχνει την πρωιμότητα της περιοχής μας, ότι το μικροκλίμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και, παρότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, το ρίσκο για τους παραγωγούς μεγάλο και οι συνθήκες, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, όμως η υψηλή τεχνική που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας, η επιστημονική στήριξη που έχουν απ’ τον ιδιωτικό κι απ’ το δημόσιο τομέα στην περιοχή, η αμοιβαία συνεργασία, η ενημέρωση και η πληροφόρηση και, γενικώς, όλα αυτά, έχουν δώσει στο κλάδο αυτή τη δυναμική ώστε να είναι πρώιμη η περιοχή, να παράγει ποιοτικά προϊόντα και ασφαλή και, τέλος, να σημειώσω, με ενσωματωμένη τη μέριμνα για το περιβάλλον». Με ιδιαίτερη έμφαση, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας επεσήμανε ότι, «Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο έχει ενδιαφέρον, εκτός από τη συγκομιδή και την παραγωγή, είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την οργάνωση των εξαγωγών. Είναι ανάγκη, επομένως, να γίνουνε έργα στις υποδομές, να αυξήσουμε τις αρδευόμενες εκτάσεις, ν’ αξιοποιήσουμε τα νερά του φράγματος του Φιλιατρινού ώστε να μπούμε σε νέες τεχνικές παραγωγής, όπως είναι η υδροπονική καλλιέργεια για περισσότερη παραγωγή και για μείωση του κόστους. Και, επιπλέον, ν’ αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας από εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά, η δύναμη της περιοχής μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και αυτό είναι που δίνει και την όλη διαφορετική δυναμική και προοπτική!»  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Περισσότερα τα χαμόγελα της Συντονιστικής Αγώνα Συλλόγων για τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη          
     
Αρχίζουν να αυξάνουν τα χαμόγελα στα χείλη των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων του Δήμου Οιχαλίας, που αντιτάσσονται στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρόη, μετά όσα διατυπώθηκαν και από τον υπουργό Εσωτερικών   Γ. Βούτση, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για μια «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».
Και επειδή, παρά τα θετικά προμηνύματα, δεν έχουν υποστείλει τη σημαία των κινητοποιήσεών τους, θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη, στον οποίο θα εκθέσουν τις απόψεις τους και θα γνωστοποιήσουν τα προβλήματα που θα επιφέρει σε ολόκληρη την Άνω Μεσσηνία η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Νικ. Βρούτσης σημείωσε πως η βασική επιλογή έχει γίνει και δεν πρέπει να υπάρξει βήμα πίσω. Αναφερόμενος σε ό,τι έχει γίνει ως τώρα, υπογράμμισε πως «είναι σαφές, ότι έχει χρεοκοπήσει μια στρατηγική, που αντί να ενθαρρύνει και να ενισχύει ποικιλοτρόπως την τοπική διαχείριση, προωθούσε την αναγνώριση ότι τα σκουπίδια είναι μια μεγάλη μπίζνα παγκοσμίως».
Σε ειδική αναφορά του στον σχεδιασμό των τεσσάρων εργοστασίων (που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στην Αττική, αλλά σταμάτησαν μετά από την παρέμβαση της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου) , σημείωσε, ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «φαγάνες» που θα χρειάζονταν αυξανόμενες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων για να τροφοδοτηθούν, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Σχετικά με τον νέο σχεδιασμό, τόνισε ότι -όπως και σε άλλα θέματα- πρόθεση είναι ο α' και β' βαθμός Αυτοδιοίκησης μαζί με την κεντρική κυβέρνηση να συμπορευθούν και να συναποφασίσουν τις πολιτικές. Πολιτικές που «πρέπει να είναι δημόσιες, διότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόνοια των λαϊκών δυνάμεων, των εργαζομένων».
«Η εμπειρία υπάρχει. Η σύγκλιση υπάρχει. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Να προχωρήσει άμεσα ο νέος σχεδιασμός» κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής οι Π. Μπούρκουλα και Παν. Μπούρας, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε, παρών ήταν ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτας ο υπηρεσιακός παράγοντας Ι. Παπαδόπουλος.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

*** Αντίθεσή στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την ονομασία του Αμφιθεάτρου του σε "Θοδ. Αγγελόπουλος"

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, στη συνεδρίαση της 13/2/2015 και με αφορμή τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, με ομόφωνη απόφαση, εκφράζει την αντίθεσή του σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την ονομασία του Αμφιθεάτρου του ΕΚΚ. Επειδή το κτήριο που στεγάζεται το ΕΚΚ έχει φτιαχτεί με χρήματα εργαζομένων και μετά από πολλούς αγώνες για την ανέγερση του μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986. Σας κάνουμε γνωστό ότι δεν συναινούμε σε ενέργειες χωρίς την σύμφωνη γνώμη μας. - 

***  Του Κουτρούλη ο γάμος και κυνήγι χαμένου… διαζυγίου στη Μεθώνη 

 Ο τελευταίος Έλληνας Ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης σας καλεί στο γάμο του που θα γίνει – και φέτος - την Καθαροδευτέρα στη παραλία της Μεθώνης, στη μία μετά το μεσημέρι. Για άλλη μια χρονιά θα αναβιώσει το έθιμο, ενώ στη Μεθώνη θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Την Παρασκευή 20/2 στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το «Κυνήγι του χαμένου... διαζυγίου», και το Σάββατο 21/2, ώρα 8.30 μ.μ., το προγαμιαίο γλέντι και την Κυριακή 22/2 ώρα 6 μ.μ. η παρουσίαση των προικιών (πεζόδρομος αγοράς- γλέντι με ψητό γουρουνόπουλο, καψάλες, κρασί). 

***  Αναβιώνουν ξανά, σήμερα, οι Μπαρμπούτες από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού!         
      
Οι Μπαρμπούτες, παλιό αποκριάτικο έθιμο, αναβιώνουν απόψε στα Φιλιατρά μετά από πρωτοβουλία του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού! Στο κάλεσμα του Ομίλου αναφέρεται: «ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΕΣ 2015. Την ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ αναβιώνουμε για τρίτη χρονιά το παλιό έθιμο με τις ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΕΣ και σας καλούμε να λάβετε μέρος. Επιστρατεύουμε το κέφι μας και τη διάθεση για πείραγμα, φοράμε ό,τι βρούμε και εξοπλιζόμαστε με οτιδήποτε κάνει φασαρία. Ξεχνάμε τα προβλήματα, κλειδώνουμε ...την κρίση στο σπίτι και συναντιόμαστε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα. Θα γυρίσουμε την πόλη, και θα καταλήξουμε στο κλαμπ Famous για ένα τρίωρο αποκριάτικο πάρτι. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ». Μπαρμπούτες ήταν τα παλιότερα χρόνια οι μασκαράδες της αποκριάς, όπου σε άλλες περιοχές λέγονταν και Μπούλες και ανά περιοχή εμφανίζονταν με τη δική τους ξεχωριστή έκφραση. Οι μασκαράδες, των αλλοτινών εκείνων εποχών, δε μεταμφιέζονταν με έτοιμες φορεσιές κι ενδυμασίες, αλλά με ρούχα ανάποδα φορεμένα, άλλα παλιόρουχα και άλλα “επίσημα”, είχαν κρυμμένα τα πρόσωπά τους με αυτοσχέδια καλύμματα και μάσκες και κρατούσαν στα χέρια ξύλα, τα μαρκούτσια, ενώ είχαν μαζί τους και κουδούνες! Είτε ανεβασμένοι σε γαϊδούρια είτε με τα πόδια περιδιάβαιναν τα σοκάκια βγάζοντας διάφορες κραυγές και πείραζαν τον κόσμο, ενώ επισκέπτονταν τα σπίτια. Οι άντρες συνήθως ντύνονταν γυναικεία, με μαντίλια και τσεμπέρια και οι γυναίκες με αντρικά ρούχα, έφτιαχναν μουστάκια και γένια από κάρβουνο και κρατούσαν κομπολόγια και μαγκούρες! Οι Μπαρμπούτες έκαναν πολλά καλαμπούρια και πειράγματα, πιπεράτα και ξιδάτα, με περιπαικτικό σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ έριχναν μούντζες και από τα στόματά τους, έβγαιναν και βωμολοχίες, σατιρίζοντας τις καταστάσεις και τα ταμπού της τότε εποχής! Ήταν ένα ευχάριστο αποκριάτικο δρώμενο που περίμεναν με ανυπομονησία κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, άντρες, γυναίκες και παιδιά! Τις δύο προηγούμενες χρονιές η αναβίωση του εθίμου με τις Μπαρμπούτες στα Φιλιατρά, από τον Όμιλο Δράσεων και Πολιτισμού, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό αποκριάτικο δρώμενο στην ευρύτερη περιοχή, με τον κόσμο να το αγκαλιάζει και να το απολαμβάνει, ενώ, κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι συμμετέχουν ενεργά, μασκαρεμένοι! Για τρίτη συνεχή χρονιά, λοιπόν, σήμερα το απόγευμα στις 6, το ραντεβού για τις Μπαρμπούτες έχει δοθεί στον Άγιο Ανδρέα, για να ξεχυθούν στους δρόμους, στις γειτονιές και στην πλατεία των Φιλιατρών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τρίωρο ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι στο Famous club!  Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Καρναβαλικές εκδηλώσεις χθες και σήμερα στη Μεσσήνη          
     
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του καρναβαλιού της Μεσσήνης και χθες από τις 8.00 το πρωί γυναίκες της Μεσσήνης και ο Σύλλογος Γυναικών Λευκοχώρας έλιωναν παστό στην κεντρική πλατεία. Στις 11.00 το πρωί, ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική ψυχαγώγησε τους επισκέπτες και το γλέντι συνεχίστηκε με χορούς από το Σύλλογο Γυναικών Λευκοχώρας και με κεράσματα, παστό και κρασί,  στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Μία ώρα αργότερα και ταυτόχρονα με τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκε και το Mascarata Bike, με τους μικρούς καρναβαλιστές να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατά τους, στους δρόμους της Μεσσήνης.
Σήμερα, στις 11.00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης θα πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι των Μικρών «Φόρα τη μάσκα σου, μπες στον χορό και εγώ θα ψάξω να σε βρω». Εργαστήρι κατασκευής μάσκας, γλυκομαγειρέματα, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί, μαζορετάκια και ζούμπα, αγωνιστικό τραμπολίνο, face painting και μαγικά διαδραστικά παιχνίδια με κλόουν περιμένουν τα πιτσιρίκια της Μεσσήνης. Συμμετέχουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Μεσσήνης, ο Παιδικός Σταθμός «Το πρώτο μας Σχολείο», η παιδική χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης, το παιδικό τμήμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» και ο Σύλλογος «Η Χαρά του Παιδιού», ενώ, θα υπάρξουν άφθονα δώρα. 

***  Παρουσίαση των νομισμάτων του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας

Διάλεξη την Κυριακή στο REX Η περιοχή της Αρχαίας Θουρίας περιλαμβάνει τις περιοχές που σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομανι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία , Σταματινό. Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη και την Μεσσηνία. Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν «πολύρρηνες και πολυβούται» γι αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 36 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2οΠΧ αιώνα μέχρι τον 3ο ΜΧ. Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ο ναός της Συρίας Θεάς , ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο , συνελεύσεις, κλπ) και χώρο ανάρτησης των ανακοινώσεων της εξουσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην νότια και κεντρική Ελλάδα. Ο εισηγητής Δρ. Γιώργος Σκούρας θα προσπαθήσει παρουσιάσει όλα τα νομίσματα του Νομισματοκοπείου της Αρχαίας Θουρίας και να συνδέσει τα περισσότερα απ αυτά με την μοναδική ύπαρξη του ιερού και του Ναού της Συρίας Θεάς στο πλαίσιο της αρχαιοκοινωνιολογίας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 στην αίθουσα του ξενοδοχείου REX στις 7μ.μ υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Κίνησης πολιτών Μεσσηνίας, του Πολιτιστικού Αντίλογου και του Συλλόγου Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού.. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

***  Μεγάλη προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega για το 3ο Καλαματιανό Καρναβάλι (βίντεο)         
      
  Στην εκπομπή «Mega με μία» του τηλεοπτικού δικτύου Mega, με το Μάρκο Σεφερλή, συμμετείχε χθες το μεσημέρι, αποστολή από το 3ο Καλαματιανό Καρναβάλι, που απαρτιζόταν από μέλη πληρωμάτων με τις στολές τους, ενώ το Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Καρναβαλιού Αν. Μπελογιάννη και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Τ. Φοίφα.
Καρναβαλιστές όλων των ηλικιών ξεσήκωσαν το στούντιο με το κέφι και τις πολύχρωμες στολές τους, ενώ ο παρουσιαστής Μάρκος Σεφερλής συνομίλησε με πολλούς από αυτούς, σχετικά με το τι έχουν ντυθεί και για το Καλαματιανό Καρναβάλι, που σκορπά κέφι και αισιοδοξία.
 Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης πήρε το λόγο, ενώ στις οθόνες προβάλλονταν πλάνα από την τελετή έναρξης του 3ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και έδωσε πληροφορίες για τις προγραμματισμένες για φέτος εκδηλώσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιείται το σύγχρονο Καλαματιανό Καρναβάλι και πολύς κόσμος από άλλες περιοχές έχει προγραμματίσει εξόρμηση στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, με την προτροπή του Μάρκου Σεφερλή, έπαιξαν το παιχνίδι «μουσικές καρέκλες» και προέτρεψαν πολλές φορές το τηλεοπτικό κοινό να επισκεφθεί την Καλαμάτα.
 Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής, οι καρναβαλιστές πλαισίωναν τους παρουσιαστές και έδιναν το σύνθημα για γλέντι.
Ακριβώς πριν το τέλος της εκπομπής, όλο το επιτελείο του «Mega με μία» ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Καλαματιανό Καρναβάλι και καλή διασκέδαση. Η αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας μετέφερε τους χαιρετισμούς του δημάρχου και τους προσέφερε παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, τα οποία δέχθηκαν με χαρά. Video  : MEGA ΜΕ ΜΙΑ: Μουσικές καρέκλες  , http://youtu.be/cOdfKiuyTyg  .-
 
 ***   Η πίτα των ξενοδόχων Τριφυλίας (φωτογραφίες)         
        
Την πίτα τους έκοψαν απόψε οι ξενοδόχοι της Τριφυλίας, στην εκδήλωσε βρέθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Π. Κατσίβελας.
Μετά ακολούθησε απολογισμός αλλά και εκλογές.
Αύριο αναλυτικό ρεπορτάζ

***  Τα 100στά της γενέθλια γιόρτασε η Αγγελική Πούλου (φωτογραφίες)         
      
 
 
Τα 100στά της γενέθλια γιόρτασε πριν από λίγο η Αγγελική Πούλου από την Αγαλιανή Τριφυλίας, γεμάτη συγκίνηση και ζωντάνια! Η κα Αγγελική, ευχαριστήθηκε με την ψυχή της, το πάρτι που της ετοίμασαν τα 3 παιδιά της και το χάρηκε έχοντας δίπλα τις, εκτός από τα παιδιά της, τα 6 εγγόνια της και τα 7 δισέγγονά της! Η αιωνόβια γυναίκα, έχοντας πλήρη διαύγεια πνεύματος και ζωηρή φωνή, ήταν πολύ χαρούμενη με τη γιορτή που τις ετοίμασαν και ήταν μαζί της όλα τα μέλη της οικογένειάς της και συγγενείς της, στο ζεστό και γιορτινό χώρο του ξενοδοχείου «Ιόνιον» στην Κυπαρισσία. Στη ζωή της, «πέρασαν» δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, εμφύλιοι σπαραγμοί, κατοχές, δικτατορίες, φτώχεια, πείνα, δυστυχία. Παντρεύτηκε και με το σύζυγό της απέκτησα 3 παιδιά, 1 κόρη και 2 γιους. Πάλεψε στη ζωή της, μεγάλωσε τα παιδιά της, τα σπούδασε, μένοντας η ίδια όλα τα χρόνια στην Αγαλιανή Τριφυλίας. Στη γιορτή που της ετοίμασαν, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της, τής τραγούδησαν το τραγούδι των γενεθλίων και στα αγγλικά και στα ελληνικά και μετά, η ίδια, έσβησε στην τούρτα τα κεράκια «100», όσα και τα χρόνια της ζωής της. Το πάρτι «άναψε» με σαμπάνιες, γλυκά, ποτά, τραγούδια! Μάλιστα, τραγούδησε και η ίδια, ενώ ούτε στιγμή δε σταμάτησε να δέχεται και να δίνει αγκαλιές και φιλιά στους συγγενείς της που μοιράζονταν τη χαρά και τη συγκίνηση των όμορφων στιγμών. Η κόρη της, Ιωάννα Halsey – Πούλου, που μένει με το σύζυγό της και την οικογένειά τους στην Αγγλία, ταξίδεψε για να γιορτάσει με όλη την οικογένειά τα 100στά γενέθλια της μητέρας της. «Η γιαγιά, μάς έχει αναστήσει σκληρά, όπως και ο πατέρας, για να μας μεγαλώσει, να μας σπουδάσει και την αγαπούμε πολύ! Ήρθα εδώ, ειδικά, για να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της γιαγιάς! Η μάνα μου λέγεται Αγγελική Πούλου. Γεννήθηκε, μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έμεινε όλα αυτά τα χρόνια στο χωριό, στην Αγαλιανή! Όπως καταλαβαίνετε, τις εποχές αυτές, εργαστήκανε πολύ σκληρά, ήταν πολύ δύσκολα, για να μας αναθρέψουνε και να μας σπουδάσουνε. Την αγαπάμε πάρα πολύ όλοι μας, που θυσίασε τόσα πολλά για εμάς και την ευχαριστούμε πάρα πολύ. Και, γι’ αυτό αποφάσισα να έρθω από την Αγγλία, να φέρω και τα παιδιά μου από την Αγγλία να γιορτάσουμε τα “100” της!». Η ίδια η Αγγελική Πούλου, γεμάτη ζωντάνια και χαρά, είπε πως «αισθάνομαι πολύ καλά! Σα να είμαι 10 χρονών! Είμαι ευχαριστημένη πάρα πολύ που είναι εδώ τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα δισέγγονά μου! Να μου ζήσουνε!», ενώ για το «μυστικό» της μακροζωίας τόνισε με έμφαση ότι, «στα νιάτα μας, σκάφταμε, δουλεύαμε, τρώγαμε όλο χόρτα, φρούτα και τέτοια υγιεινά. Τώρα, μ’ αρέσει πολύ το κατσικάκι!». Σε ερώτηση για το εάν είχε άγχος στη ζωή της, απάντησε πως, «ε, ο άνθρωπος στη ζωή, έχει άγχος, έχει και καλά και κακά. Τώρα είμαι πολύ ευχαριστημένη! Βλέπω τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τα δίγγονα και τρίγγονα (σ.σ. θέλει να δει)!»  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Η "νύφη του Θερμαϊκού" υποδέχεται την Καλαμάτα στα τέλη Μαρτίου με έκθεση προβολής 

Στα τέλη Μαρτίου, από την Παρασκευή 27 μέχρι την Κυριακή 29 του μήνα, προγραμματίζεται να διεξαχθεί προβολή του Δήμου Καλαμάτας στο κοινό της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Βασικοί παράγοντες για την επιλογή της Θεσσαλονίκης είναι ότι αποτελεί μεγάλο αστικό κέντρο, εκεί παρεπιδημεί μεγάλη παροικία Μεσσηνίων, ενώ επιβοηθητική είναι η αεροπορική σύνδεση μέσω της Astra Airlines μεταξύ Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης. Σε χώρο του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, που θα διατεθεί δωρεάν στο πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην πλατεία Αριστοτέλους, θα προβληθούν η Καλαμάτα και η περιοχή της ως τουριστικός προορισμός, για γενικό τουρισμό, αλλά και για εξειδικευμένες τουριστικές δράσεις όπως ο θρησκευτικός, ο σχολικός, ο ορειβατικός, ο περιπατητικός, ο θαλάσσιος (καταδύσεις, ιστιοπλοΐα) και ο τουρισμός των extreme sports, όπως το parapente. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Μεσσήνη του Θεσσαλονικιού Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συμβολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας. Εν τω μεταξύ, στην Καλαμάτα φιλοξενούνται για ένα τριήμερο δύο ζευγάρια από τη Μακεδονία, ενώ θα έλθει άλλο ένα αργότερα, καθώς ήταν οι τυχεροί κληρώσεως που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση Filoxenia στη Θεσσαλονίκη, το Νοέμβριο του 2014. Ο Ιωάννης και η Τριανταφυλλιά Τσούνου και ο Ελευθέριος και η Ανθούλα Ελευθεριάδη επισκέφθηκαν χθες το Δημαρχείο και συναντήθηκαν με το δήμαρχο, δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στην Καλαμάτα. Στην τουριστικού περιεχομένου έκθεση Filoxenia 2014 συμμετείχαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες του κλάδου από τη Μεσσηνία, εκπροσωπήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Δήμου Καλαμάτας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας κληρώθηκαν τρία ταξίδια και φιλοξενία στην Καλαμάτα, για ισάριθμα ζευγάρια, με την υποστήριξη της Astra Airlines, που παρέσχε την αεροπορική μετακίνηση και των ξενοδοχείων της πόλης. του Αντώνη Πετρόγιαννη -

***  Ένας Μεσσήνιος στο τιμόνι του Πανεπιστημίου Αθηνών         
     
Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εξελέγη προχθές από τον α΄ μάλιστα γύρο, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος. Στις προχθεσινές εκλογές ο κ. Δημόπουλος έλαβε 844 ψήφους (57%), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Ελένη Καραμαλέγκου με 319 ψήφους και στην τρίτη θέση ο καθηγητής του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Γιάννης Ιωαννίδης με 270 ψήφους.
Ο κ. Δημόπουλος έχει θέσει ως προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, τη διεκδίκηση νέων διορισμών πανεπιστημιακών, την επιστροφή των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχει καταργηθεί ο κλάδος τους (π.χ. φύλακες), την επίλυση του θέματος των συμβασιούχων και την άμεση διεκδίκηση συμπλήρωσης των τακτικών πιστώσεων για το τρέχον έτος, ώστε να καλυφθούν οι ανελαστικές ανάγκες σε θέρμανση, φύλαξη, καθαριότητα κ.ά.
Επίσης, ο κ. Δημόπουλος προτάσσει τη δημιουργία επιτροπών, ώστε κάθε Σχολή να διεκδικήσει αναπτυξιακά προγράμματα από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, και την περαιτέρω αξιοποίηση των κληροδοτημάτων και της περιουσίας του ΕΚΠΑ.
Το θέμα της αύξησης της χρηματοδότησής θα τεθεί και στη σημερινή  έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία αναμένεται να παραβρεθεί ο νέος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, που θα ζητήσει τις απόψεις των πρυτάνεων για τις μετεγγραφές και τους «αιώνιους» φοιτητές. Ο κ. Μπαλτάς εκτιμά ότι για να αντιμετωπισθεί ο φόρτος εργασίας από την επανεγγραφή των «αιωνίων» θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπό διαθεσιμότητα διοικητικοί. Επίσης, θα συζητηθούν τυχόν αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο 2009, πλην της κατάργησης των Σ.Ι. που ήδη έχει εξαγγελθεί.

***  Επικοινωνιακή καταιγίδα         
      Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει τούτο τον καιρό στην πολιτική ιστορία του τόπου. Είτε εφημερίδες διαβάζεις, είτε τηλεόραση βλέπεις  ή  τα social media παρακολουθείς, όποιας πολιτικής απόχρωσης κι αν είσαι ένα πράγμα αντιλαμβάνεσαι. Ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει τέτοια αποδοχή από την κοινωνία που μοιάζει "σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά". Την ώρα μάλιστα που επί της ουσίας δεν έχει ακόμη πετύχει κάποια συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις όπου έχει την αποδοχή του 78% των πολιτών και υπερέχει σε ποσοστά της ΝΔ κατά 28%( 45% έναντι 18%), με το ΠΑΣΟΚ να έχει εξαφανιστεί, γεγονός που θα  επιφέρει εξελίξεις και στα δυο κόμματα.
Ανεξήγητο;  Όχι βέβαια. Κι αυτό γιατί η επικοινωνιακή τακτική στην Ευρώπη με τον Βαρουφάκη στην πρώτη γραμμή να ξεμπροστιάζει με ύφος, στυλ αλλά και πειθώ ευρωπαίους αξιωματούχους , ΜΜΕ , δημοσιογράφους ήταν για Νόμπελ και  δημιούργησε μια επαναστατική ευφορία στον καταπιεσμένο για πέντε χρόνια ελληνικό λαό. Πίσω από την κουίντα, ωστόσο, τα πράγματα είναι αλλιώς  ,  γιατί εκεί οι συζητήσεις γίνονται σ' ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Μιλάνε οι αριθμοί.
Οι Έλληνες, όμως,  είχαμε ανάγκη να ακούσουμε και ΟΧΙ για να τονωθεί το καταπιεσμένο μας εγώ και η χαμένη μας αξιοπρέπεια. Στο επικοινωνιακό, λοιπόν, κομμάτι πήραμε άριστα. Η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε στα πέρατα της Οικουμένης και έγινε πρώτο θέμα και είδηση σε παντός είδους Μέσο. Χαράς ευαγγέλια, γιατί πλην του επικοινωνιακού τέθηκαν και σοβαρά ζητήματα , όπως της ανάπτυξης στην Ευρώπης και το τέλος της λιτότητας. Ενοχλήθηκε ο ντουνιάς,  με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας , η οποία μας έχει δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ, να ξεσπαθώνει κατά της χώρας μας , φοβούμενος τους PODEMOS, που έρχονται με ποδοβολητό. Σε εκδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας  στη Λισσαβώνα υψώθηκε και πανό που έγραφε  "Je suis SYRIZA", κατά το "Je suis Charlie".
Αναμένοντας αύριο το original Eurogroup, έναντι του άτυπου της περασμένης Πέμπτης,  θα αποκρυπτογραφήσουμε πιο ψύχραιμα και ρεαλιστικά τα πράγματα, γιατί οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική αντιπροσωπεία είναι ασφυκτικές. Μακάρι, να καταφέρει να πάρει πίσω  εκείνο το 30% του Μνημονίου , που είπε ότι διεκδικούμε ο Βαρουφάκης. Θα είναι τεράστια νίκη. Ωστόσο , μέχρι να βρούμε ουρανό, θα υπάρξουν ακόμη πολλά επεισόδια.
Από κει και πέρα , στη θέση της «τρόικα», έρχονται οι «Institutions», δηλαδή, «θεσμοί» ή «θεσμικά όργανα». Τη θέση του Τόμσεν και των λοιπών θα αποτελούν, κατά πάσα πιθανότητα,  οι Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ.
Στο δια ταύτα το παιχνίδι παίζεται ακόμα... Καλή επιτυχία, Ελλάδα  !
Του Δημήτρη Γιατράκου 

***   Κύριε Αλέξανδρε, συγγνώμη…         
    Δεν είχα σκοπό να δημοσιοποιήσω τη συζήτηση που είχα μ’ έναν άνθρωπο, ανώνυμο ήρωα με τα δικά μου μέτρα και σταθμά, η οποία έγινε πριν από δύο και πλέον μήνες σχεδόν. Η ιστορία και οι πολιτικές εξελίξεις τα έφεραν, όμως, έτσι που αποφάσισα να «καταπατήσω» τη συμφωνία μας.
Τον συνάντησα σ’ ένα χωριό της Μεσσηνίας να βρίσκεται ακινητοποιημένος σε μια αναπηρική καρέκλα. Όταν μπήκα στο σπίτι, η γυναίκα της ζωής του με οδήγησε στο δωμάτιο που περνάει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας. Τον βρήκα κοντά στο παράθυρο, να αγναντεύει το μεσσηνιακό κάμπο.
Έχει αποχαιρετήσει πολλούς από τους καλούς φίλους και συντρόφους του και βιώνει ως προσωπική αποτυχία το τέλος του. Αναγνωρίζοντας το αβάστακτο δίλημμα: τη δυστυχία να νιώθεις την αποτυχία, και συνεπώς την ήττα, γνωρίζοντας πως είχες και έχεις δίκιο.
Τον κοιτάζω ενώ οι λεπτοί καρποί του βγαίνουν από τα στηρίγματα της αναπηρικής καρέκλας.. Τον κοιτάζω μέσα από το έντονο παρελθόν και το αβέβαιο παρόν της ζωής του. Κάποτε ο Φιλίπ Ροθ έγραψε πως τα γηρατειά δεν είναι μια μάχη, είναι σφαγή. Τον κοιτάζω με την τρυφερότητα που αγαπάμε τα εύθραυστα πράγματα που χάνουμε.
«Πώς ζείτε το σήμερα;», ήταν η πρώτη μου διστακτική ερώτηση. «Πώς θέλετε να το ζω;», απάντησε και πρόσθεσε: «Το μισό μου σώμα δεν ανταποκρίνεται. Ανακάλυψα τη δυστυχία. Προσπαθώ να μην είμαι ανυπόφορος σε αυτούς που βρίσκονται κοντά μου και σκέφτομαι ότι μέχρι τα ογδόντα οκτώ μου χρόνια ήμουν καλά. Από αυτή την άποψη ο ισολογισμός είναι καλός. Λυπάμαι που θα πεθάνω, λυπάμαι για τα βιβλία που δε θα μπορώ να διαβάσω και για τους τόπους που δε θα επισκεφθώ. Σας ομολογώ πως δεν έχω πια κανένα ενδιαφέρον για τη ζωή».
Εξακολουθούσα να ήμουν διστακτικός ή καλύτερα αμήχανος. «Θέλετε να επιστρέψετε στον τόπο που σας γέννησε;». «Τι πιστεύετε πώς είναι οι ρίζες;», αποκρίθηκε. «Δεν το σκέφτομαι. Την πραγματική ταυτότητα την επιλέγει κάποιος. Τα υπόλοιπα είναι τυχαία. Δεν πηγαίνω στον τόπο μου εδώ και πενήντα χρόνια. Δεν μπορώ ούτε να τα μετρήσω. Θυμάμαι τη θάλασσα μόνο. Μου λείπει αυτή η θάλασσα. Να κάνω μπάνιο και να χάνομαι στον ήλιο του Ιονίου. Δεν έχω νοσταλγία. Καμία νοσταλγία δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να μην μπορεί να αντικατασταθεί από τη μνήμη».
Μιλήσαμε για πολλά στη μία ώρα και παραπάνω που ήμουν μαζί του. Για την Αριστερά του παρελθόντος κυρίως, αλλά και γι’ αυτή του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Του ζήτησα μια εξήγηση, ένα καταστάλαγμα από τις εμπειρίες του:
«Άσε τα δικά μου χρόνια. Πολλά σωστά, αλλά και λάθη. Οδυνηρά. Αυτή τη στιγμή το μόνο που ακούω είναι μια κραυγή. Από τη μία ως την άλλη άκρη αυτής της ευλογημένης και καταραμένης Γης. Δεν αντέχεται άλλο. Συνέχεια καταστροφή. Από το πρωί μέχρι το βράδυ και από το βράδυ μέχρι το πρωί. Το ίδιο τροπάρι και φτου κι από την αρχή. Παντού τρομοκρατία. Από τη μία, οι δολοφόνοι να μπεκροπίνουν μια χαρά. Από την άλλη, οι ξένοι τους τόκους να καταβροχθίζουν από τα δανεικά. Και στη μέση οι καθημερινοί μας τρομοκράτες να μας υπενθυμίζουν πως δεν είμαστε άνθρωποι, αλλά λαθρομετανάστες, χωρίς ελπίδα καμιά.
Ε, ρε, μπαγάσα σε ρωτάω. Προς τι όλα αυτά που ονειρεύτηκες, που μόχθησες και που μάτωσες; Μια ζωή στα σκουπίδια σαν τα αδέσποτα σκυλιά; Δεν μπορώ να ακούω να μου λένε ότι κορίτσια και αγόρια με ντοκτορά, έγιναν γκαρσόνια για να κουβαλάνε στο Γερμανό πελάτη ένα λαχταριστό πιάτο με μουσακά»...   Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Δίδυμα φεγγάρια
Την περασμένη Παρασκευή, στο Βερολίνο, η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού έφαγε πολύ «ξύλο» στο παρκέ της Άλμπα, με αποτέλεσμα στο ημίχρονο να χάνει με διαφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο, όταν αποφάσισε να δείρει κι εκείνος, έφερε τα πάνω–κάτω, με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη σε μια δύσκολη, ομολογουμένως, έδρα. Χθες, η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες έπαθε τα κακά του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δύο πλευρές, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε τη φράση «παράταση μνημονίου». Λίγο πριν άλλωστε στην Ελλάδα διαδήλωναν υπέρ ανάσας και αξιοπρέπειας. Ωστόσο, το ματς δεν τελείωσε ακόμη. Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα θα νικήσει στο τέλος, εκτός και θεωρηθεί νίκη ένας συμβιβασμός, που, αν το δεις ψύχραιμα, νίκη θα είναι για τη χώρα μας, γιατί θα αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο. Να τους δείρουμε, αποκλείεται, αλλά τουλάχιστον μαχόμεθα... Αν το πάμε και ποδοσφαιρικά, εύκολο το ελληνικό πρωτάθλημα και με τους δικούς του όρους, αλλά στην Ευρώπη το πράγμα είναι αντιστρόφως ανάλογο. Άλλα κόλπα. Άντε να κλέψεις καμιά νίκη πού και πού από τους Γερμανούς. Το έχουν πετύχει στο παρελθόν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Είμαστε καταδικασμένοι να συμβιώσουμε, όπως εκείνα τα ζευγάρια που έχουν μεγάλες περιουσίες και δε θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα και την ποιότητα ζωής που τους προσφέρει η οικονομική άνεση. Αναγκαστική συμβίωση, μ’ άλλα λόγια. Όσον αφορά στην Ελλάδα, δε θα ζήσει με άνεση, αλλά δε θα πέσει και ξερή από την αφραγκία και οι ξένοι θα πάρουν τα χρήματά τους… Αν το πάμε και λίγο παραπέρα, όπως έγραψε στο fb ο φίλος Γιώργος Τριανταφύλλης, εμείς λέμε Μακεδονία τα Σκόπια για εσωτερική κατανάλωση και οι ξένοι FYROM. Για όσους, δε, κλωτσάνε στο «αναγκαστική συμβίωση», μέρα που έρχεται, του Αγίου Βαλεντίνου, «πώς να γλυτώσει μάτια μου ο ένας απ’ τον άλλο, πώς θες ν’ αλλάξουμε ουρανό, τώρα που μοιάζουμε με δίδυμα φεγγάρια...». του Δημήτρη Γιατράκου -

~** Από τα πάνω από τα 3000 καταγραμμένα Ελληνικά γεφύρια ...με  τις  καιρικές (τελευταίες) άσχημες συνθήκες  κατέρρευσαν (έπεσαν) τρία : Το  γεφύρι της Πλάκας στον Άραχθο στα Τζουμέρκα , το γεφύρι του Πάνω Μύλου της Λειβαδιάς , και το γεφύρι Νεστορίου της Καστοριάς .-

*** Αθλητική  Ενημέρωση : http://www.dikisports.blogspot.gr , ΔΙΚΗ  ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ ,.

***  Πίτα έκοψε ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας (φωτογραφίες)          
        
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την Παρασκευή το βράδυ στα γραφεία του (στο πάρκο του ΟΣΕ δίπλα στο Αναψυκτήριο), ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος Βασίλης Μπλέτσας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Βασίλης Φωτεινάκης, Πάρις Καλλιντέρης, Βασίλης Βασιλόπουλος, Δημήτρης Σώκαλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου προπονητών ποδοσφαίρου Μεσσηνίας και τεχνικός διευθυντής της ΕΠΣΜ Άγγελος Σκαφιδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΣ «Η Καλαμάτα», Μανώλης Θεοδώρου και οι σπίκερ του Ραδιοφωνικού Σταθμού Παλμός FM 90.5 και της εκπομπής «Στη σέντρα», Απόστολος Νίκας, Γιάννης Μπότης, Σταύρος Σώκαλης, Νίκος Κοζομπόλης.
Την πίτα ευλόγησε ο πάτερ Αθανάσιος, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε, ο κ. Μπλέτσας που ευχήθηκε καλή χρονιά χωρίς τραυματισμούς και ευχαρίστησε τους κ.κ. Σκαφιδά, Θεοδώρου για την παρουσία τους στην εκδήλωση, καθώς επίσης τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Παράλληλα στάθηκε στην μικρή προσέλευση των μελών του συνδέσμου στην εκδήλωση.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Φωτεινάκης ανέφερε ότι η Βασιλόπιτα ήταν προσφορά του Πέτρου Κωνσταντινέα (παλιού διαιτητή και νυν βουλευτή Μεσσηνίας) και της συζύγου του Μαρίζας (διατηρούν Αρτοποιείο στην οδό Υπαπαντής). Τυχερή ήταν η Μαίρυλιν Βλαβιανού (συνοδός του Βασίλη Βασιλόπουλου) καθώς βρήκε το φλουρί, παίρνοντας ως δώρο μπουκάλια κρασί.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας προγραμματίζει φιλικό αγώνα με την ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» και τα έσοδα θα δοθούν για ιερό σκοπό.
 
*** Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τους Δικηγόρους της Καλαμάτας (φωτογραφίες)
  Η ομάδα του Δ.Σ. Καλαμάτας 4-1 τον Δ.Σ. Τρίπολης χθες στο «Π. Γεωργανάς» Εντυπωσιακή πρεμιέρα στο 31ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δικηγορικών Συλλόγων, για την ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, καθώς επικράτησε με 4-1της ομάδας του Δ.Σ. Τρίπολης χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Πέτρος Γεωργανάς». Μεγάλος πρωταγωνιστής για την ομάδα του Δ.Σ. Καλαμάτας ήταν ο αρχηγός της Βασίλης Φωτεινάκης, που σημείωσε «χατ – τρικ» (31΄, 57΄ και 72΄ με σουτ), ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Αργύρης Τσιγάρος (22΄ με δυνατό σουτ). Για την ομάδα του Δ.Σ. Τρίπολης σκόραρε ο Κολαντζιάνος (65΄ με σουτ). Ευκαιρίες για την ομάδα του Δ.Σ. Καλαμάτας έχασαν οι Βασίλης Φωτεινάκης (5΄, 15΄, 17΄, 50΄ και 60΄), Γιάννης Πλάγος (53΄), Γιώργος Αλεξόπουλος (39΄). Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Τσουλάκου, που είχε βοηθούς τον Ευάγγελο Μπασιλάρη και την Ανδριανή Τσέλο. Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Παναγιώτης Πολίμος): Αθανασόπουλος, Σουρίλας, Γεωργακόπουλος, Δρακόπουλος, Πετρόπουλος, Γιαννακόπουλος, Αλεξόπουλος, Τσιγάρος, Πλάγος, Καρμοιράντζος, Φωτεινάκης (αρχική ενδεκάδα), Γεωργακάκος, Ορφανός, Νικολακέας, Μάρκου, Κοντούλης, Ξυδέας, Μιχαλόπουλος. Δ.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Βώρρος, Αγγελάκος, Ι. Αποστολόπουλος, Κωστόπουλος, Μπελίτσος, Κούλης (24΄ λ. τρ. Καλαντζής), Ρουμελιώτης, Χρονόπουλος, Οικονομόπουλος, Μακρής, Κολαντζιάνος (αρχική ενδεκάδα), Γ. Αποστολόπουλος, Κοκκίνης, Κατσαφάνας, Χαλκιάς, Πανόπουλος, Σπυρόπουλος. * Γιατρός αγώνα ήταν ο Γεώργιος Πανομήτρος. * Μετά το ματς ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρέθεσε γεύμα στη αποστολή της ομάδας του Δ.Σ. Τρίπολης στην ταβέρνα «Δίφιλος». - 
 
*** Είκοσι τουρνουά κι ένα στην Αρχαία Μεσσήνη για τον Γιώργο Λαζαρίδη!
Μια λίστα με περίπου 20 τουρνουά τένις με αμαξίδιο ανά τον κόσμο, με στόχο να συμμετάσχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά, έχει σχεδιάσει ο Γιώργος Λαζαρίδης για το 2015. Ανάμεσα σε αυτά μας ξάφνιασε η αναφορά στο όπεν της Αρχαίας Μεσσήνης που είναι προγραμματισμένο για 1 έως 4 Οκτωβρίου! Περιμένουμε να ακούσουμε τις λεπτομέρειες στην ετήσια εκδήλωση του παγκόσμιου πρωταθλητή μας, την προσεχή Τετάρτη στο Ελίτ… Τα υπόλοιπα είναι μεταξύ άλλων σε Ελβετία (το πιο κοντινό 28/2-3/3 στη Βασιλεία), Τελ Αβίβ, Βιέννη, Μόσχα, Ζυρίχη, Ζάγκρεμπ, Ουκρανία, Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Μιλάνο, Στοκχόλμη, Γενεύη, Πολωνία, Πράγα και Νότια Αφρική. Μακάρι η οικονομική στήριξη που θα εξασφαλίσει ο Γιώργος, μεγάλο κομμάτι της θα διαφανεί στην προσεχή συνάντηση, να του επιτρέψει να πάει σε όλα! - 
 
 Τα βλέμματα σε «Καραϊσκάκη», Κρήτη και Περιστέριwww.epsmes.gr  .= Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας .
*** Αποτελέσματα Γ΄ Εθνικής  3ος  όμιλος στο ποδόσφαιρο :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Πανελευσινιακός - Αχαϊκή 4-0
Αιολικός - Μανδραϊκός 1-0
Ερμής Κιβερίου - ΠΑΟ Βάρδας 1-0
Ζακυνθιακός - Μαύρη Θύελλα 2-2
Δόξα Νέας Μανωλάδας - Παναρκαδικός 1-2
Βύζας Μεγάρων - Παναργειακός 1-1
ΑΟ Κύμης - Αστέρας Μαγούλας 0-3 (άνευ αγώνα)

http://www.sportstonoto.gr/ , .ΣΠΟΡ ΝΟΤΟΥ.-
***  Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (23η αγωνιστική)  Σ/Κ  14 , 15 /02/ 2015 :
Δώριο - Σπερχογεία  1-1 .- ^ Σα
Ανδρούσα - Ολυμπιακός Καλαμάτας  2-1 .- ^ Σα
Ακρίτας Κορώνης - Τσικλητήρας Πύλου  0-4 .-
Τέλλος Άγρας - Εθνικός Μελιγαλά   6-1 .- 
Μεσσηνιακός - Ασπρόχωμα  1-0 .- ^ Σα
Διαβολίτσι - Εράνη   2-1 .-
Κυπαρισσία - Αστέρας Αρφαρών  5-0 .-
Απόλλωνας Καλαμάτας - Πάμισος 0-2 .- ^ Σα

*** Αποτελέσματα Α1  Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας :
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ    3-1
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ    4-0
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ    2-0
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ    2-5
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ    1-1
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  0-4 .-
Ρεπό: ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 ** Πρόγραμμα  Β΄ Τοπικό ΕΠΣΜεσσηνίας  :
 Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   6-0 .- ^                  
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ   0-1.-^                                                                                                   Πράσινα Πουλιά -Α.Ε. Κυπαρισσίας/Ηρακλής 1-0 Τε
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ   0-0 .-          
ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ   3-0 .-           
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ    1-0 .-^                 
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 1-4 .-
~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  0-0.-           
ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  0-3 .-                 
ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ   2-1 .-^                 
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Π.Α.Ο.Κ.    3-0 .- ^                
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ 0-1 .- ^
Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ  1-0 .- ^
*** *** Γ΄ Τοπικό  ΕΠΣΜεσσηνίας πρόγραμμα  αγώνων 15/02/2015  :
Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-3ος ΟΜΙΛΟΣ
(14η αγωνιστική)
ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ     1-0 .-
ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ    1-3 .-
ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ  0-2.-

***Το πρόγραμμα της 24ης αγωνιστικής στην Σούπερ Λίγκα του  Ελληνικού  Ποδοσφαίρου
Πανθρακικός - Νίκη Βόλου  3-0  α.α. .-
Παναιτωλικός-Αστέρας Τρίπολης 2-0
ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος 1-3
Ολυμπιακός-Εργοτέλης 3-0
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου
ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 2-3
Κέρκυρα-Καλλονή 2-0
Λεβαδειακός-Βέροια 0-2
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 4-0
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου
Skoda Ξάνθη-Πλατανιάς (19:30, Novasports 1)
Διαιτητής: Ιωαννίδης Κωνσταντίνος (Αργολίδας)
Βοηθοί: Ακρίβος, Καραγκιζόπουλος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 24 αγώνες)
1. Ολυμπιακός 58
2. Παναθηναϊκός 52
3. ΠΑΟΚ 47
4. Παναιτωλικός 41
. Αστέρας Τρίπολης 41
6. ΠΑΣ Γιάννινα 37
7. Ατρόμητος 34
8. Βέροια 34
9. Ξάνθη 33 -23αγ.
10. Κέρκυρα 30
11. Καλλονή 28
12. Πανθρακικός 27
13. Πλατανιάς Χανίων 25 -23αγ.
14. Πανιώνιος 24 -23αγ.
15. Λεβαδειακός 22
16. Εργοτέλης 21 -23αγ.
17. ΟΦΗ 13 -23αγ.
18. Νίκη Βόλου -6
 * Στον ΟΦΗ έχει επιβληθεί ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών
** Σύμφωνα με την απόφαση 65/22.01.2015 της Πειθαρχικής Επιτροπής, η ΠΑΕ Νίκη Βόλου καταλαμβάνει την τελευταία θέση του οικείου βαθμολογικού πίνακα με αρνητική βαθμολογία μείον έξι (-6) βαθμών.

*** Η επόμενη αγωνιστική (25η)
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου
15:00 Πανθρακικός-Παναιτωλικός (NS2)
17:15 Καλλονή-ΠΑΣ Γιάννινα (NS2)
19:30 Βέροια-ΠΑΟΚ (NS1)
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου
15:00 Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ (NS2)
17:15 Πανιώνιος-Λεβαδειακός (NS6)
17:15 Πλατανιάς-ΑΟΚ (NS2)
19:30 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (NS1)
Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου
19:30 Εργοτέλης-Ατρόμητος (NS1)
Νίκη Βόλου-Ξάνθη 0-3 α.α.

  *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4067   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2372    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 348   video.- 
Σύνολον                                                     8787  βίντεο   .-

** STAMATAKOS B S 11/2/2015: http://youtu.be/xcfdG27RQ2k ,
~**stamatakos b  s   εν δράσει  11/2/2015: http://youtu.be/_5DdiMCHnxA ,
~** Σταματάκος 2014 : http://youtu.be/ZMKixtyj3js ,
~**Σταματάκος Β Σ  2014 : http://youtu.be/Ci6MEUh_oX0 ,
~**Σταματάκος  παραλία  2014 : http://youtu.be/tGqBvpDG_AM ,
~**Πρωτοχρονιά  2014 : http://youtu.be/TAtDfY0PV-s ,
~** Σταμούλης Β.Σκουλικ..  ο  άρχοντας ο νεώτερος  12/02/2015 : http://youtu.be/rKwIP8jBs70 ,
~**Σταματάκος Β. Σ.  2010 -11  3ων  μηνών : http://youtu.be/npbXsXkcKTM ,

~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3505.-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   358  
~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    875 . –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   302 .-  
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 362 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ.-                                                                                        
~ ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 10.-   http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Δαγρές , 29 .-
   *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :   ~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015
 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-                                                ~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή 30/01/2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/30012015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html .-
~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-

 **    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
 ~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .-  
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html  .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Φεβρουαρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   06  Φεβρουαρίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 07 και 08 Φεβρουαρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/07-08-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07   Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/07-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/08-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/09-02-2015.html .-
Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  10  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/10-2015.html .-
 
    ~ Ημερήσια εκδρομή-διαδρομή προσκύνημα στον Άγιο Χαράλαμπο Φιλιατρά 9-2-2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/9-2-2015.html .-
Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11 Φεβρουαρίου  2015   :
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/11-2015.html  .-

Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη)  12  Φεβρουαρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/12-2015.html .- Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Παρασκευή  13  Φεβρουαρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/13-2015.html .-~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Σάββατο  14 Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/14-15-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  15  Φεβρουαρίου  2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/15-2015.html .-

~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  16  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/16-2015.html .-  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου