Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Aυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012

Aυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου  2012  :
Μακέτα αρχαιολογικού χώρου Δελφών
Από Μουσείο Δελφών
                                     Το  ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
*** MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
~** Ο πρόεδρος Συλλόγων ΥΠΑ Β. Αλεβιζόπουλος μιλά στο "Θ" **
~* Επάρκουν τα αεροδρόμια Αράξου και Καλαμάτας
 * «Τα αεροδρόμια της Καλαμάτας και του Αράξου είναι αρκετά. Ούτε η Τρίπολη ούτε η Ανδραβίδα έχουν αεροπορικό ενδιαφέρον. Μην κάνουμε την εγκληματική πράξη να στήνουμε συνεχώς αεροδρόμια και μετά να τα κλείνουμε».
* Αυτό δήλωσε μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος, σχετικά με την ανάπτυξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας και την πιθανότητα λειτουργίας του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικού, όπως έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
* Κατά τον κ. Αλεβιζόπουλο, επισκέπτες και τουρίστες δε φέρνει ένα αεροδρόμιο, αλλά το «προϊόν που πουλάει» κάθε περιοχή, κι αυτό πρέπει να μπει στο στόχαστρο.
 ~* Αρκούν τα δύο
* Εξ αρχής ο κ. Αλεβιζόπουλος σημείωσε ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν τα αεροδρόμια Αράξου και Καλαμάτας και είναι λάθος κίνηση σε μια τόσο μικρή περιοχή να δημιουργηθούν άλλα δύο, της Ανδραβίδας και της Τρίπολης: «Υπάρχει μια αντίληψη σε κάποιους ότι το αεροδρόμιο θα φέρει τουρισμό. Αυτό είναι λάθος. Τα αεροδρόμια δε φέρνουν τουρισμό. Οι περιοχές, το προϊόν, είναι αυτό που θα φέρει τον τουρίστα. Φυσικά, η είσοδος και η έξοδος πρέπει να είναι ευπρεπείς από πλευράς αεροδρομίου. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπως αυτό της Καλαμάτας, είναι η τιμολογιακή πολιτική την οποία πρέπει να έχεις για να προσελκύσεις χαμηλού κόστους εταιρείες, αλλά ιδιαίτερα τσάρτερ».
* Για δε την Καλαμάτα και για τον Άραξο, σχολίασε, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον εσωτερικών πτήσεων: «Μεγάλος στόχος πρέπει να είναι η προσέλκυση τσάρτερ με τουριστικούς πράκτορες, με στόχο τη διαφήμιση του προϊόντος της Πελοποννήσου. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια σήμερα είναι να διαφημίσει το προϊόν και να αξιοποιήσει τα αεροδρόμια που έχει. Όχι να δημιουργήσει καινούργια, επειδή το θέλει τοπικιστικά κάποιος. Ένα αεροδρόμιο στην Τρίπολη δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας στα ταμεία της ΥΠΑ δεν προσφέρει ούτε ένα ευρώ. Κοιτούσα τα στατιστικά, 80.000 επιβάτες το 2010 σε εξωτερικές πτήσεις και 2.500 – 3.000 σε εσωτερικές και μόνο το καλοκαίρι, δεν είναι κίνηση που μπορεί να συντηρήσει ένα αεροδρόμιο. Δεν είναι ποσοστό αεροδρομίου που μπορείς να πεις θα έχει προσωπικό, θα γίνουν αναπτυξιακά έργα και θα είναι ένα αεροδρόμιο προοπτικής, όπου μπορεί να έρθει ένας επενδυτής, να το πάρει και να επενδύσει κεφάλαια που θα του αποδώσουν».
 ~* Με τσάρτερ
* Σύμφωνα με τον κ. Αλεβιζόπουλο, τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Αράξου θα δουλέψουν με τσάρτερ και όχι για εσωτερική κίνηση: «Πρέπει να προσελκύσεις εταιρείες χαμηλού κόστους και να φέρεις αξιόλογο τουρισμό για να δουλέψει όλη η Πελοπόννησος. Το ότι θέλει βελτιώσεις το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θέλει. Εντάχθηκε να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας με 60-70 εκατ., με νέες πίστες κ.λπ. Σκεφτήκαμε γιατί δεν έρχεται ένας ιδιώτης να επενδύσει; Γιατί δεν έχει ενδιαφέρον. Τι θα δώσει η Ανδραβίδα, όταν λίγα χιλιόμετρα παραπέρα είναι ο Άραξος; Είναι πολύ κοντά. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη Ελλάδα έχουμε 38 αεροδρόμια, πάρα πολλά. Ο κάθε νομός θέλει αεροδρόμιο και έχουμε παρατηρήσει, όταν φτιαχτεί, μετά από 10-20 χρόνια μαζεύουμε υπογραφές να το διώξουμε γιατί ενοχλεί. Επίσης, για να έχει βιωσιμότητα ένα αεροδρόμιο, για παράδειγμα της Καλαμάτας, θα έπρεπε να διαθέτει περιβάλλοντα χώρο με εμπορικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, όλο το μεγάλο εμπορικό κομμάτι της Καλαμάτας να ήταν έξω από το αεροδρόμιο. Αυτό θα βοηθούσε στο χαμηλό κόστος λειτουργίας. Έχουμε 25 προορισμούς και χαλάμε 50 εκατ. ετησίως για να έχουμε αεροπορική σύνδεση με αυτά τα αεροδρόμια. Ο Άραξος και η Καλαμάτα επαρκούν για αυτό που πρέπει να γίνει. Αν φθάσουμε σε ένα σημείο που η Καλαμάτα έχει τόσες πολλές πτήσεις τσάρτερ, τότε να δημιουργηθεί κάποιο άλλο. Αλλά και τα δύο δεν έχουν καμία τύχη, αν δεν προβληθεί το προϊόν. Ο πελάτης δεν έρχεται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ή της Ρόδου, έρχεται για την περιοχή, για την παροχή υπηρεσιών κ.λπ. Χρειάζεται και η συμβολή της Περιφέρειας. Μέσα από περιφερειακά προγράμματα μπορεί ο περιφερειάρχης να στηρίξει το αεροδρόμιο, που αδυνατεί σήμερα η ΥΠΑ να στηρίξει, γιατί της έχουν φορτώσει από ιδίους πόρους να χρηματοδοτεί τις παραμεθόριες περιοχές και συγχρόνως να συντηρεί και να κάνει επεκτάσεις σε τόσα πολλά αεροδρόμια, από τα οποία τελικά δεν είναι κανένα κερδοφόρο».
Πηγή ενημέρωσης :Εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας 2012 .-

***  Κάτοικοι Δήμου Οιχαλίας
Ανησυχία και αγωνία για το αύριο λόγω της κρίσης  * Έντονα προβληματισμένοι για το αύριο είναι οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας, μετά τις νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, όπως είπαν στο «Θ».
* Η κατάσταση που βιώνουν είναι δύσκολη και αναμένεται να δυσκολέψει περισσότερο, όσο εφαρμόζονται νέα μέτρα, γίνονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αυξάνει το κόστος ζωής.
* Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς που μας μίλησαν, «ο κόσμος θα φάει και τις καταθέσεις του και δε θα μείνει τίποτε στο τέλος». Ένας άλλος δε, χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ χειρότερα από τη δεκαετία του ’50».
 ~* Κ. Παπαδόπουλος
* Ο τέως αντιδήμαρχος Κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος διατηρεί ασφαλιστικό γραφείο, αλλά και εξυπηρετεί τους καταναλωτές στην εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για την περιοχή είναι ο «θάνατος» της οικοδομής, καθώς υπάρχουν πολλοί τεχνίτες που έχουν χρόνια να δουλέψουν μεροκάματο σε νέες οικοδομές. Χιλιάδες λογαριασμοί είναι απλήρωτοι, η ανεργία καλπάζει, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν να πληρώσουν μόνο το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το χαράτσι - ειδικό τέλος.
* Ταυτόχρονα, συνέχισε, η τιμή του λαδιού είναι εξευτελιστική και ανέρχεται σε 1,8 ευρώ το λίτρο, πολύ λιγότερο, δηλαδή, από όσο κοστίζει ένας καφές. «Υποφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά κι επισήμανε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όμως, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια βοήθειάς τους, με πρωτοστάτη τον εφημέριο της περιοχής.
 ~* Χειρότερα από τη δεκαετία του ’50
* Ένας άλλος ηλικιωμένος κύριος δε θέλησε να μας δώσει τα στοιχεία του. Όπως είπε, όμως, μέχρι πρότινος ελάμβανε 360 ευρώ το τρίμηνο, από το ταμείο επικουρικής σύνταξης, λόγω χηρείας, αλλά ο λογαριασμός του τελευταίου τριμήνου ήταν 276 ευρώ, χωρίς καν να ενημερωθεί για τις περικοπές.
* Ο ίδιος είναι ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ) και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει περικοπή στη σύνταξή του. Ωστόσο, από τη στιγμή που είναι μόνος του, σχολίασε, τα χρήματα που λαμβάνει του αρκούν.
* Χαρακτήρισε, δε, την κατάσταση για τον περισσότερο κόσμο ως «χειρότερη από τη δεκαετία του ’50», για να προσθέσει ότι για πολλούς οι όποιες περικοπές δε σημαίνουν κάτι, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές αμοιβές.
 ~* Μεγάλη φτώχεια
* Ο κ. Κ.Τ. (μας έδωσε μόνο τα αρχικά του) παρατήρησε: «Υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Τα καταστήματα δε μαζεύουν κόσμο. Ο κόσμος διαμαρτύρεται, δεν ξέρει τι τελικά θα γίνει με το νέο μνημόνιο και τις περικοπές που θα το συνοδεύουν».
* Όπως είπε ακόμη, ο ίδιος λαμβάνει 450 ευρώ σύνταξη το μήνα και ενδέχεται με τις όποιες περικοπές να μειωθεί σημαντικά: «Πώς θα ζήσουμε; Τι να πούμε; Ο καθένας μας κρατά το πρόβλημα μέσα του και δεν το δημοσιοποιεί». Για τα πάγια έξοδα (φως, νερό, τηλέφωνο) καταβάλλει κάτι περισσότερο από το 1/3 της σύνταξής του. Δε θα πρέπει, όμως, να αγοράσει τρόφιμα; «Το κόστος ζωής είναι υψηλό», παρατηρεί και συμπληρώνει: «Αν δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, είναι δύσκολη η επιβίωση».
* Μάλιστα, σχολίασε πως μετά από λίγο καιρό ίσως αρχίσουν να γίνονται κλέφτες, προκειμένου να επιβιώσουν, άνθρωποι που ήταν μέχρι πρότινος αξιοπρεπείς, ενώ αναφέρθηκε και σε αυτούς που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στην Αθήνα, και αναρωτήθηκε πώς επιβιώνουν υπό τόσο δύσκολες συνθήκες.
* Στη συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί οι βουλευτές λαμβάνουν τέτοιες παχυλές συντάξεις ή και μισθούς και έφερε ως παράδειγμα πρώην βουλευτή και υπουργό, ο οποίος έχει συνολική σύνταξη περίπου 10.800 ευρώ: «Όσο κι αν του περικόψουν αυτού του ανθρώπου τη σύνταξη, θα είναι το ίδιο με τις περικοπές που γίνονται σε συνταξιούχους με σύνταξη 400 ή 500 ευρώ; Γιατί να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στο απυρόβλητο;».
* Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει κι ενδεχομένως δραματικά, αφού «ο κόσμος “φάει” και τις όποιες καταθέσεις έχει στις τράπεζες», ενώ χαρακτήρισε ενδεικτικό της δύσκολης καθημερινότητας ότι υπάρχουν γνωστοί του οι οποίοι δεν πηγαίνουν καν στο καφενείο για να πιουν έναν καφέ.
* Στην ίδια παρέα βρισκόταν κι ο κυρ Ηλίας από τη Στενύκλαρο, ο οποίος παραδέχθηκε πως η ζωή είναι δύσκολη, για να προσθέσει ότι περιμένει εδώ και ένα χρόνο αποζημίωση από το ασφαλιστικό του ταμείο για τα έξοδα που κατέβαλε σε αποκλειστική νοσοκόμα για τη φροντίδα της γυναίκας του, η οποία απεβίωσε. «Πολεμάω με κάποια πρόβατα που έχω, να επιβιώσω, αλλά πώς θα γίνει αυτό;», αναρωτήθηκε, ενώ παρατήρησε ότι πλέον στερείται και τη δυνατότητα να πιει ένα ποτήρι κρασί με την παρέα του: «Εκεί έφτασε η κατάντια της Ελλάδας. Φθάσαμε στο σημείο να μας ζητούν να πληρώσουμε το χαράτσι για ένα σπίτι που φτιάξαμε, προκειμένου να μην κοιμόμαστε στην ύπαιθρο. Γιατί να πληρώνουμε; Χρωστάμε κάτι σε κάποιον; Άμα όμως δεν πληρώσουμε μια δόση στις τράπεζες, αρχίζουν αμέσως τα μπιλιέτα, τη στιγμή που άλλοι τρώνε με χρυσά κουτάλια».
 ~* Γ. Τσιλίκας
* Από την πλευρά του. ο Γ. Τσιλίκας από τη Σκάλα παρατήρησε: «Όλα τα χωριά της περιοχής είναι εγκαταλελειμμένα από την Πολιτεία και αργοπεθαίνουν. Βλέπεις περισσότερους γέρους παρά νέους. Η παραγωγή είναι ασύμφορη. Στοιχίζει όσο και τα έξοδά της. Τα λιπάσματα είναι ακριβά, ενώ η τιμή πώλησης είναι εξαιρετικά χαμηλή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το λάδι, που είναι λιγότερο από τα 2 ευρώ το κιλό».
* Κατά τον ίδιο, με βάση την πολιτική που ακολουθήθηκε, οι νέοι δεν έχουν κίνητρα να μείνουν στον τόπο τους, ενώ αυτοί που έμειναν, δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω της κατάστασης, να δημιουργήσουν οικογένεια: «Πάντα ελπίζαμε σε μια βοήθεια από το κράτος. Περιμέναμε να ζωντανέψει το χωριό και να δούμε, πρώτα εμείς οι μεγάλοι, παιδιά στις γειτονιές. Όμως, δυστυχώς, η αποκέντρωση αντί να βοηθήσει τον τόπο, να δημιουργήσει πιο κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή των νέων ανθρώπων, έφερε άλλα δεινά. Τα εργοστάσια, που κατέστρεψαν τον τόπο και την υγεία μας και ήρθαν να προστεθούν στην εγκατάλειψη και στη φθορά του τόπου και των ανθρώπων του.
* Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και το χαράτσι. Χωρίς να σε ρωτούν αν έχεις ή αν δεν έχεις χρήματα, πρέπει να πληρώσεις, για να βγούμε από την κρίση. Ποια κρίση; Εμείς ζούμε χρόνια μες στην κρίση και τα χωριά μας, που αργοπεθαίνουν, το ίδιο».
* Μάλιστα, δε δίστασε να επιτεθεί κατά των κυβερνώντων, λέγοντας: «Αυτοί που κυβερνούν ή δε βλέπουν ή τους έχουν βάλει για να μας διαγράψουν από το χάρτη. Και λυπάμαι πολύ για όλη αυτή την κατάσταση. Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για το μέλλον μας, τα παιδιά, για τον τόπο και την πατρίδα μας.
* Αν οι κυβερνώντες έχουν μέσα τους έστω και μια ικμάδα πατριωτισμού, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και να φύγουν. Είναι ό,τι καλύτερο έχουν να κάνουν στον τόπο μας από το να σκοτώνουν τα παιδιά μας, γκρεμίζοντας τα όνειρά τους».


****  4ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας
~ Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες  * Σημαντικές και επίκαιρες επιστημονικές ομιλίες, κλινικά φροντιστήρια για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις περιλάμβανε το 4ο Συνέδριο Υγείας Μεσσηνίας που ολοκληρώθηκε χθες.
* Οι εργασίες του έλαβαν χώρα Παρασκευή και Σάββατο στο ξενοδοχείο «Elite», ενώ προχθές βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, που είχε και καλλιτεχνικό μέρος. Κατά τη διάρκειά της, τιμήθηκε ο καταγόμενος από τη Μεσσήνη χαράκτης και ζωγράφος Τάκης Κατσουλίδης, ενώ ο Σταύρος Αρβανιτόπουλος, βυζαντινολόγος, διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρουσίασε διάλεξη με το θέμα «Η Υγεία και η νόσος μέσα από την τέχνη στο διάβα του χρόνου».
 * Την κήρυξη των εργασιών έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Μπονάτσος. Στο πάνελ ήταν ο πρόεδρος του Συνεδρίου, ο Μεσσήνιος καθηγητής, εντατικολόγος Γιώργος Μπαλτόπουλος, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Παντελής Αβαρλής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας Τάσος Πουλόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό δρώμενο «Οι τέσσερις εποχές του φλάουτου» από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
 ~* Στη Μεσσήνη
* Για χθες το βράδυ, στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης, είχε προγραμματιστεί μια άλλη ενδιαφέρουσα παράλληλη εκδήλωση, η οποία είχε να κάνει με τα αγροτικά μας προϊόντα και τη σπουδαιότητά τους στην ανθρώπινη διατροφή και υγεία. Θέμα της: «Δίαιτα - Νηστεία - Υγιεινή Διατροφή: Με τους καρπούς της Μεσσηνιακής Γης».
* Σε αυτήν, ο δρ. Προκόπης Μαγιάτης, επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επρόκειτο να παρουσιάσει εισήγηση, καθώς και τα αποτελέσματα της δικής του αξιολόγησης χημικών αναλύσεων δειγμάτων μεσσηνιακού ελαιολάδου, επικεντρώνοντας στις «φαρμακευτικές» του ουσίες.
* Στο πρόγραμμα ήταν και ομιλία του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, για τα «Ποιοτικά χαρακτηριστικά του μεσσηνιακού ελαιολάδου», μέσα από στοιχεία της διδακτορικής του διατριβής, αλλά και του δρα Βασίλη Δημόπουλου, επίκουρου καθηγητή του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο οποίος θα αναφερόταν στα «Γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης».
* Το 4ο Συνέδριο Υγείας συνδιοργάνωσαν η Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας και η Πανεπιστημιακή Κλινική Εντατικής Νοσηλείας του Γενικού και Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.  -

*** Συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση Εργ. Εστίας και ΟΕΚ
* Όχι στην κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε, είπαν όσοι συγκεντρώθηκαν προχθές το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. * Εκτός από τους εργαζόμενους στους δύο Οργανισμούς, στη συγκέντρωση μετείχαν το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και άλλα σωματεία και φορείς, καθώς επίσης παιδιά του Μουσικού Σχολείου, που έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν.

***  Χώρα
~* Καταλήψεις και αντιδράσεις για συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων
 * Την οργισμένη αντίδραση των γονέων και της τοπικής κοινωνίας της Χώρας προκάλεσε η πρόταση του διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Νίκου Κλάδη, για συγχώνευση του 1ου και 2ου 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου σε ένα 8θέσιο και από την Πέμπτη προχώρησαν σε κατάληψη των σχολείων. Γονείς, μαθητές, πολίτες και η Δημοτική Αρχή Πύλου - Νέστορος είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν και εντείνουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις τους για να αποτρέψουν την υλοποίηση της πρότασης.
* Με σοβαρά και βάσιμα επιχειρήματα γονείς, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Μπαχούμας όπως και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νίκος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο «Θ», αντιτίθενται στο ενδεχόμενο συγχώνευσης των σχολείων, ενώ και μικροί μαθητές μάς είπαν πως δε θέλουν να κλείσουν τα σχολεία τους!
 * Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Γεώργιος Μπαχούμας δήλωσε: «Στο δεύτερο κύκλο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2012-2013, στη Δημοτική Ενότητα Νέστορος και συγκεκριμένα στη Δημοτική Κοινότητα Χώρας, η πρόταση- εισήγηση του διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Ν. Κλάδη, είναι να συγχωνευθούν τα δύο Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, 1ο και 2ο, στο 1ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χώρας. Η πρόταση αυτή με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο και εκφράζω την αποφασιστική και αμετακίνητη θέση μου κατά της συγχώνευσης των σχολείων μας. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου- Νέστορος στεκόμαστε στο πλευρό των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών και των δύο σχολείων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή δήλωσαν την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη συγχώνευση. Απαιτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας και των δύο 6θέσιων Δημοτικών Σχολείων της Χώρας. Πέρυσι ο πρώτος κύκλος συγχωνεύσεων βασίστηκε επικοινωνιακά, με τάχα παιδαγωγικά κριτήρια για το καλό των μαθητών, ο δεύτερος κύκλος φέτος είναι εκτός οποιασδήποτε παιδαγωγικής λογικής. Ένα από τα κριτήρια συγχώνευσης είναι η δυνατότητα ανάπτυξης αιθουσών και όχι η ύπαρξή τους. Δηλαδή, το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μιλά ανοιχτά για κατασκευή αιθουσών, οι οποίες θα μειώσουν το χώρο των σχολείων, ή θα αντικαταστήσουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ή για προκάτ που θα στοιβαχτούν οι μαθητές. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, στο οποίο συγχωνεύονται και τα δύο σχολεία και γίνεται 8θέσιο σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κλάδη, οι αίθουσες διδασκαλίας δεν αρκούν για να στεγάσουν τα δύο σχολεία. Επίσης, το προαύλιο δεν ανταποκρίνεται στο νέο αριθμό των μαθητών. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που τα παιδιά θα αναγκάζονται να περπατούν δύο χιλιόμετρα από την μια άκρη της Χώρας προς το σχολείο.
* Θεωρώ ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα έχει συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών μας. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με παιδαγωγικά και μαθησιακά κριτήρια, αλλά εξυπηρετούν μια λογιστική λογική στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής. Τα μικρά βιώσιμα σχολεία μπορούν να οργανωθούν τόσο σε επίπεδο κτηριακής υποδομής και προσωπικού, όσο και αναλυτικού προγράμματος, ώστε να παρέχουν Παιδεία υψηλού επιπέδου στους μαθητές. Θεωρώ ότι η ύπαρξη δωρεάν δημόσιας Παιδείας, που να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα, δε συμβαδίζει με συγχωνεύσεις σχολείων, μειώσεις εκπαιδευτικών και περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία. Είμαι σίγουρος πως ο δήμαρχος θα είναι μαζί μας στον αγώνα μας, αφού το έδειξε και με την παρουσία του στο 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, καθώς και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου θα κληθεί να πάρει απόφαση για το θέμα των συγχωνεύσεων.
* Ο αγώνας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων της Χώρας μάς βρίσκει σύμφωνους και μαζί τους θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις και κινητοποιήσεις να κρατήσουμε ζωντανά το 1ο και 2ο Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της Χώρας με την υφιστάμενη οργανικότητα των 6θέσεων».
* Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, Νίκος Γιαννακόπουλος, δήλωσε: «Εκφράζω την αντίθεσή μου στην προτεινόμενη από το διευθυντή Εκπαίδευσης του νομού μας συγχώνευση των δύο σχολείων της πόλης, και δηλώνω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και στον αγώνα που δίνουν για παραμονή των δύο 6θέσιων Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων.
* Στο πλαίσιο αυτό συγκάλεσα έκτακτο Τοπικό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των μελών του, όπου ομόφωνα αποφασίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο 6θέσιων σχολείων. Με ποια κριτήρια ο κ. Κλάδης προτείνει τη συγχώνευση των σχολείων, όταν: Ο πληθυσμός της Χώρας κατά την τελευταία απογραφή ανέρχεται στους 3.700 κατοίκους, η απόσταση από τα πιο πολλά σημεία της πόλης μέχρι το προτεινόμενο Δημοτικό Σχολείο είναι μέχρι και 1950 μέτρα, δηλαδή δυσκολεύει τη μεταφορά των μαθητών, το σχολείο το οποίο προτείνεται για τη συγχώνευση των δύο υπαρχόντων δεν έχει τις απαραίτητες κτηριακές υποδομές, ώστε να στεγάσει το σύνολο των μαθητών (αίθουσες διδασκαλίας και προαύλιος χώρος), υπάρχει αύξηση των μαθητών λόγω της κατασκευής καταλυμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Ρωμανού, στα οποία θα διαμένουν οικογένειες που θα εργάζονται στην τουριστική μονάδα Costa Navarino. Η νομοθεσία προβλέπει ότι κατά τη συγχώνευση σχολείων δημοτικών διαμερισμάτων οι μαθητές υποχρεούνται να στεγαστούν στο πλησιέστερο χιλιομετρικά σχολείο της περιοχής μας (Χώρας).
* Εάν ο κ. Κλάδης είχε λάβει υπόψη του τα παραπάνω κριτήρια, δε θα έκανε αυτή την πρόταση. Όταν κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή».
 ~* 1ο Δημοτικό Σχολείο
* Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ο Γιώργος, μαθητής στην Στ’ τάξη, μας είπε: «Θέλω να μην κλείσει το σχολείο μας» και ο συμμαθητής του, ο Τάσος, ζήτησε: «Να μην κλείσει κανένα από τα δύο σχολεία».
Η Κάρμεν από την Ε’ τάξη: «Δε θέλω να κλείσει το πάνω σχολείο, γιατί άμα έρθει στο κάτω, εδώ, δε θα χωράμε όλοι σε ένα τόσο μικρό μέρος», ενώ ο συμμαθητής της ο Αργύρης: «Δε θέλω να κλείσει κανένα σχολείο και θέλω να παραμείνουν έτσι όπως είναι, γιατί, αν κλείσει το ένα, θα υπάρχουν προβλήματα. Όπου υπάρχουν σχολεία, υπάρχουν και παιδιά και όπου υπάρχουν παιδιά, υπάρχει ζωή και μέλλον!».
 * Χρήστος Αδρακτάς: «Ξεκινήσαμε από την Πέμπτη κατάληψη στο σχολείο. Θέλουμε να παραμείνουν και τα δύο σχολεία ως έχουν 6θέσια και προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο και αγώνα να το καταφέρουμε. Είναι όλη η τοπική κοινωνία στο πλευρό μας και η Δημοτική Αρχή. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, όλοι μαζί!»
* Γεώργιος Αναστασόπουλος: «Εγώ θα ήθελα να μείνουν και τα δύο σχολεία. Αν είναι να κλείσουν, να κλείσουν από τα πιο μικρά χωριά, όχι της Χώρας. Τα παιδιά από το Κορυφάσιο, ας έρθουν στο σχολείο μας. Να μη στέλνουν σε “ξένα” μέρη τα παιδιά σχολείο»
* Γεώργιος Καναβός: «Θα θέλαμε να μείνουν τα σχολεία ως έχουν στη Χώρα και με τις ενέργειες του Δήμου να μαζέψει από τα γύρω μικρά χωριά τα παιδιά να ’ρθούνε στη Χώρα. Να γίνουν σύγχρονα τα σχολεία μας».
~* 2ο Δημοτικό Σχολείο
* Ο Παναγιώτης, μαθητής στη Β’ τάξη, είπε στο «Θ»: «Δε θέλω να κλείσει το σχολείο μας», η Νικολίνα, από την Α’ τάξη, δήλωσε πως «κάνουμε κατάληψη με τους γονείς, γιατί δε θέλουμε να κλείσει το σχολείο». Ο Αλεξανδρόνικος είπε ότι «δε θέλω να κλείσει το σχολείο μας, μου αρέσει πολύ», ο Λεωνίδας, από την ΣΤ’ τάξη, σημείωσε πως «μου αρέσει το σχολείο μας, να μην κλείσει», η Αναστασία, από την Ε’ τάξη, ανέφερε ότι «δε θέλω να κλείσει γιατί μου αρέσει και θα χάσω τους φίλους μου» και η συμμαθήτριά της, η Κωνσταντίνα, είπε πως «μου αρέσει το σχολείο και οι δάσκαλοί μας είναι καλοί».
 * Ιερέας Ιωάννης Μαθιόπουλος: «Είμαι πολύτεκνος, γονέας έξι παιδιών. Τα τρία μου παιδιά στεγάζονται και μορφώνονται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Είμαι πολύ εξαγριωμένος με αυτή την κατάσταση. Η Χώρα έχει 3.500 με 4.000 κατοίκους. Αυτή τη στιγμή όλες οι υπηρεσίες έχουν φύγει. ΟΤΕ δεν έχουμε, Ταχυδρομείο είναι στο πρόγραμμα να φύγει, η Εμπορική Τράπεζα έχει πάει στην Πύλο και φεύγει και η Αγροτική, η μοναδική τράπεζα που εξυπηρετείται ο Χωραΐτης. Για να μπορούμε να εξυπηρετούμαστε, πρέπει να μετακομίσουμε ή στην Πύλο ή στην Κυπαρισσία. Και τώρα θέλουν να μας κλείσουν και το σχολείο. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση. Μας έχουν κάνει το πιο μακρινό χωριό. Και είχαμε υποδομή, έχουμε μουσείο, έχουμε το παλάτι του Νέστορα, έχουμε τουρισμό και μας έχουν κάνει το μακρινότερο χωριό».
* Ιωάννης Σιγαλός: «Είμαι πατέρας δύο παιδιών στο σχολείο. Δεν ξέρω τι όνειρο έχουνε δει και θέλουν να κλείσουν το σχολείο μας. Εδώ, το χωριό μας είναι αραιοκατοικημένο. Από τη μία άκρη στην άλλη είναι πολύ μεγάλη απόσταση και τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο να πάνε από το ένα σχολείο στο άλλο. Είναι 2 χιλιόμετρα από το τελευταίο σπίτι το ένα σχολείο με το άλλο, δηλαδή δύο και δύο, τέσσερα χιλιόμετρα. Εδώ είμαστε απόγονοι του Νέστορα, είμαστε το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου, αλλά μας τα πήραν όλα. Αστυνομία δεν έχουμε, τράπεζες δεν έχουμε, υπηρεσίες δεν έχουμε, θα μας πάρουν και το σχολείο;».
 * Διονύσιος Μαθιόπουλος: «Είμαι πατέρας δύο παιδιών στο σχολείο. Το σχολείο έχει 75 παιδιά, αλλά προτείνουν να το κλείσουν. Το 1ο έχει 65 παιδιά. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουν και τα δύο σχολεία στη Χώρα, γιατι ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος. Είμαστε το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου, με χίλιους κατοίκους παραπάνω από το δεύτερο, που είναι η Πύλος. Πιστεύουμε ότι πρέπει και τα δύο σχολεία να μείνουν και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε».
* Αθανασία Ρουμελιώτη: «Δε θέλουμε με τίποτα να κλείσει το σχολείο μας. Θα απαιτήσουμε και θα κινητοποιηθούμε περισσότερο και πιστεύω να τα καταφέρουμε».
 * Μαρία Γεωργακοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων: «Δε θέλουμε να κλείσει το σχολείο. Υποβαθμίζεται και η μάθηση των παιδιών μας και η περιοχή μας. Με ποιο δικαίωμα ο κύριος Κλάδης αποφάσισε για εμάς χωρίς εμάς; Η κατάληψη είναι “Η” αντίδρασή μας! Το σχολείο δε θα κλείσει και δε θα περάσει σε κανέναν πολιτικό που νομίζει ότι αυτός είναι άξιος να κρίνει το εάν πρέπει να κλείσει το σχολείο. Οικονομία δε θα γίνει με το να κλείσει το σχολείο. Οικονομία θα γίνει με το να βάζουν λιγότερα στις τσέπες τους!»

*** Kυπαρισσία
~ Απόπειρα ανθρωποκτονίας  * Με δύο μαχαιριές στην πλάτη κατέληξε προχθές βράδυ στο νοσοκομείο ένας 34χρονος Ρουμάνος, μετά από καυγά που είχε με 58χρονο ομοεθνή του στην Κυπαρισσία.
* Το περιστατικό συνέβη στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Κυπαρισσίας, σε μονοκατοικία όπου διέμενε ο 58χρονος Ρουμάνος δράστης με άλλον έναν ομοεθνή του.
* Οι δύο Ρουμάνοι είχαν καλέσει και φιλοξενούσαν στο σπίτι έναν 34χρονο ομοεθνή τους. Μετά από κατανάλωση αλκοόλ και αφού μεταξύ του 58χρονου και του 34χρονου ξεκίνησε φραστικό επεισόδιο, ο πρώτος άρπαξε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε δύο φορές στην αριστερή ωμοπλάτη τον 34χρονο.
 * Ο δράστης, βλέποντας αιμόφυρτο τον 34χρονο, συνειδητοποίησε τι είχε κάνει και αμέσως μετέφερε το θύμα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Οι γιατροί ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία μετέβη στο Νοσοκομείο και συνέλαβε τον 58χρονο, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του. Τους υπέδειξε δε και το μαχαίρι μήκους 12 εκατοστών που είχε χρησιμοποιήσει, το οποίο και είχε πετάξει στα σκουπίδια του σπιτιού.
* Ο 34χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας εκτός κινδύνου, ενώ ο 58χρονος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας.

*** Ευρώπη... γένους θηλυκού
~ Έξι νέες γυναίκες από χώρες της Ευρώπης συγκρίνουν τη ζωή στη χώρα τους με αυτή στην Ελλάδα  * Οι πέντε από αυτές ήρθαν στη χώρα μας ως εθελόντριες. Τις βρήκα ντυμένες αποκριάτικα, λίγο πριν ξεκινήσει μια μικρή γιορτή που ετοίμασαν για τα παιδιά της Καλαμάτας. Η Φαρχάνα Φαρούκ από την Ολλανδία. Η Λίνα Κόνραντ από τη Γερμανία. Η Γκαμπριέλα Μεριθάλντε από την Ισπανία. Η Κατερίνα Γκαλούκ από την Ουκρανία και η Ράσα Μπαλασαϊτίτα από τη Λιθουανία, μιλούν για τις χώρες τους, για το πώς βλέπουν την κρίση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και για το κατά πόσο οι υπόλοιποι νέοι της Ευρώπης είναι σε θέση να κάνουν όνειρα και να σχεδιάζουν το μέλλον. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπεί η Φωτεινή Αράπη, συντονίστρια στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας.
 ~* Φαρχάνα Φαρούκ  21 ετών, Ολλανδία (φωτο 1)
 «Όταν ήρθα στην Ελλάδα συνειδητοποίησα πόσο καλά οργανωμένη είναι η Ολλανδία»
 * «Η Ολλανδία είναι μια χώρα με ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, διαπολιτισμική, πολυσυλλεκτική. Οι διαφορές γεφυρώνονται και αυτό είναι ενδιαφέρον και όμορφο. Οι Ολλανδοί είναι πολύ ανεκτικοί. Ο καθένας μπορεί να είναι αυτό που θέλει, στο πλαίσιο του νόμου. Αυτό λύνει μάλλον προβλήματα, παρά δημιουργεί. Τα πάντα είναι οργανωμένα, κάθε κομμάτι γης είναι χωρισμένο και τακτοποιημένο, δεν έχουν μείνει πολλά σημεία φυσικά στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η φύση είναι ακόμα σχετικά… άγρια. Στην Ολλανδία, ακόμα και η γη είναι δομημένη και οργανωμένη. Παράλληλα, όμως, είναι οργανωμένη και σε όλα τα άλλα. Έχουμε πολύ καλές αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, πολύ καλό τρένο, καλούς δρόμους. Ειδικά όταν ήρθα στην Ελλάδα συνειδητοποίησα πόσο καλά οργανωμένη είναι η Ολλανδία. Είναι τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες.
* Σπουδάζω Επικοινωνία και Πολυμέσα στο Άμστερνταμ. Ένας νέος στην Ολλανδία μπορεί να κάνει όνειρα, να προγραμματίσει το μέλλον. Στην Ολλανδία βλέπουμε ακόμα προοπτική. Από πολύ νωρίς στο σχολείο μάς τίθενται ερωτήματα, όπως τι θα θέλαμε να κάνουμε στο μέλλον. Έρχεσαι σε επαφή με πολλά ερεθίσματα ώστε να αποφασίσεις τι θέλεις να κάνεις και πώς. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις απόφαση, να δοκιμάσεις πράγματα. Να βρεις το καλύτερο για σένα. Εδώ είναι πολύ λιγότερο ευέλικτο το εκπαιδευτικό σύστημα.
* Στην Ολλανδία συζητάμε πολύ το θέμα της ελληνικής κρίσης. Στο σπίτι, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά. Η Ελλάδα είναι καθημερινά στις ειδήσεις και στα νέα των εφημερίδων. Είμαστε όλοι Ευρώπη και, φυσικά, μας απασχολεί. Η ανασφάλεια που πιθανόν νιώθω δεν έχει να κάνει ειδικά με τη χώρα μου, αλλά με τη γενικότερη κατάσταση».
~* Λίνα Κόνραντ  20 ετών, Γερμανία (φωτο 5)
 * «Δεν είναι πρόβλημα των λαών, αλλά των κυβερνήσεων»
 * «Η Γερμανία είναι μια χώρα που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα. Κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους ανθρώπους που θα την επισκεφθούν. Οι άνθρωποι που συναντώ έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα για τη Γερμανία. Όταν όμως φτάνουν στη χώρα, εκπλήσσονται από αυτά που τους επιφυλάσσει.
* Είναι, βέβαια, μια πολύ οργανωμένη χώρα. Παρ’ όλa αυτά, ακόμη και οι Γερμανοί έχουν παράπονα. Το ότι ήρθα εδώ είναι για μένα μια περιπέτεια, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που συχνά λείπουν από τη Γερμανία, λόγω ακριβώς της μεγάλης οργάνωσης. Η οργάνωση κάνει σαφώς, όμως, τη ζωή μας ευκολότερη.
* Ζω κοντά στο Αμβούργο. Τελείωσα το σχολείο και ξεκίνησα αμέσως τον εθελοντισμό. Επιστρέφοντας στη Γερμανία, θα συνεχίσω τις σπουδές μου ως περιβαλλοντολόγος. Οι νέοι στη Γερμανία δεν αντιμετωπίζουμε την κρίση στο βαθμό που αυτή είναι αισθητή στην Ελλάδα. Υπάρχει χώρος και δυνατότητες, μπορείς να προγραμματίσεις το μέλλον. Κάθε χρόνο γίνεται στη Γερμανία μια πολύ δημοφιλής έρευνα. Ρωτούν τους νέους πώς βλέπουν τη ζωή τους. Πέρυσι, τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Παρά την κρίση, οι νέοι στη Γερμανία έχουν όνειρα, κάνουν σχέδια και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η χώρα για να κάνουν πράγματα, να κάνουν τη διαφορά.
* Πράγματι, το θέμα της κρίσης στην Ελλάδα συζητείται έντονα στη Γερμανία. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Υπάρχουν εφημερίδες που γράφουν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι στη χώρα. Οι φίλοι μου κι εγώ που συζητάμε, γνωρίζουμε όμως πως αυτές είναι οι… κίτρινες εφημερίδες. Τα σοβαρά Μέσα δίνουν ολόκληρη την εικόνα, σε βοηθούν να καταλάβεις τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει, θεωρώ, πρόβλημα μεταξύ των λαών των δύο χωρών, όσο μεταξύ των κυβερνήσεών τους. Οι άνθρωποι που γνωρίζω στην Ελλάδα πληρώνουν τους φόρους τους, είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους κι όμως τους πλήττει η κρίση. Κυρίως αυτό πρέπει να μας προβληματίσει».
~* Γκαμπριέλα Μεριθάλντε  19 ετών, Ισπανία (φωτο 3)
 * «Ήταν ένα μεγάλο βήμα να ζήσω στην Ελλάδα της κρίσης»
 * «Η Ισπανία είναι μια ιδιαίτερη, χαρούμενη χώρα. Είναι όμορφη, οι άνθρωποι ζωντανοί, δραστήριοι. Με την Ελλάδα υπάρχουν πολλά κοινά. Οι άνθρωποι και στις δύο χώρες είναι θερμοί, φιλόξενοι, φιλικοί. Οι Έλληνες είναι, όμως, πολύ πιο… θορυβώδεις από τους Ισπανούς. Εξακολουθούν, όμως, να είναι πολλές οι ομοιότητες.
* Την κρίση την αντιμετωπίζουμε στην Ισπανία πολύ έντονα. Τώρα, όμως, άλλαξε η κυβέρνηση και είμαστε πιο αισιόδοξοι. Όλοι φοβόμαστε ότι αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, θα βρεθούμε σύντομα στη θέση της Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη ανεργία, ανασφάλεια, οικονομικά προβλήματα. Και στην Ισπανία οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν στο Δημόσιο. Και στη χώρα μου έχουν γίνει απολύσεις και μεγάλες περικοπές. Είναι περίπλοκη κατάσταση και, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είναι μεγάλα τα προβλήματα.
* Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί σήμερα ένας Ισπανός νέος να κάνει σχέδια για το μέλλον. Πριν από μερικά χρόνια, πολλοί νέοι αποφάσιζαν να μη σπουδάσουν, γιατί υπήρχε δουλειά στην οικοδομή, χτίζονταν πολλά κτήρια και υπήρχαν καλά χρήματα. Τώρα, οι νέοι αρχίζουν να σκέφτονται ότι ίσως είναι καλό να σπουδάσουν. Επιστρέφουν στις σπουδές, παρότι ξέρουν ότι δύσκολα θα βρουν δουλειά. Σήμερα ο βασικός μισθός στην Ισπανία είναι 600 ευρώ. Είναι, πράγματι, δύσκολα τα πράγματα.
* Αφού ολοκληρώσω τον κύκλο εθελοντικής εργασίας, θα επιστρέψω στην Ισπανία για να σπουδάσω Ψυχολογία. Ένα από τα όνειρά μου είναι να ταξιδέψω, να δουλέψω και σε άλλες χώρες, σε χώρες όπου θα μου δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για μένα το να ζήσω σε μια άλλη χώρα και, μάλιστα, στην Ελλάδα της κρίσης. Πριν έρθω, διάβαζα στις εφημερίδες για την κρίση στην Ελλάδα. Στην Καλαμάτα βρίσκω διαφορετικά τα πράγματα. Τα μπαρ, οι καφετέριες, είναι γεμάτα, τα μαγαζιά είναι ανοιχτά και ο κόσμος ψωνίζει. Στην Αθήνα, εκεί είδα πραγματικά το πρόβλημα. Ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν να φάνε. Εκεί, ναι, το πρόβλημα είναι ορατό».
 ~* Κατερίνα Γκαλούκ   19 ετών, Ουκρανία (φωτο 4)
 * «Ο βασικός μισθός στην Ουκρανία είναι 100 ευρώ»
 * «Η Ουκρανία είναι μια όμορφη και γραφική χώρα. Έχει υπέροχα τοπία, είναι κοντά στη θάλασσα, έχει ενδιαφέρουσα κουλτούρα. Είναι μια μείξη πολιτισμών. Υπάρχουν περιοχές, όπου μπορείς ακόμα να δεις τα κτήρια της Ελλήνων που έζησαν στην περιοχή μας. Η Ουκρανία είναι στο όριο, ανάμεσα στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Ρωσία. Βλέπεις πολλές διαφορετικές κουλτούρες να συνυπάρχουν.
* Η ζωή στη χώρα μου έχει δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί νέοι επιλέγουν να παραμείνουν στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν, να υλοποιήσουν ιδέες, να προσφέρουν στη χώρα. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό των νέων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, φεύγουν από τη χώρα, για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Το καλό είναι, ότι ακόμη κι αν φύγουν, το κάνουν με την προοπτική να επιστρέψουν στην Ουκρανία.
* Ο βασικός μισθός στην Ουκρανία είναι 100 ευρώ. Αλλά δεν παραπονιόμαστε. Οι τιμές των προϊόντων είναι σχετικά χαμηλές. Είναι δύσκολα, αλλά όχι τόσο που να μας κάνει να απογοητευθούμε.
* Όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, δε θα έλεγα ότι οι γυναίκες στην Ουκρανία εστιάζουν σε αυτό το θέμα. Δεν είναι ιδιαίτερα φεμινίστριες. Έχουν δεχθεί ότι είναι το αδύνατο φύλο και κάποτε επωφελούνται από αυτό. Δε θα έλεγα, όμως, ότι αντιμετωπίζονται ως κατώτερες. Η προσφορά τους στην κοινωνία εκτιμάται.
* Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα. Η εικόνα που βλέπω είναι πολύ διαφορετική από αυτή που περίμενα. Πριν έρθω, έψαξα για την Ελλάδα στο ίντερνετ. Είδα υπέροχες εικόνες από τοπία, ήλιο, θάλασσα. Είναι η ωραία εικόνα της Ελλάδας των τουριστών. Ζώντας εδώ είδα την κουλτούρα, τη νοοτροπία των Ελλήνων, τις δυσκολίες και τον τρόπο που τις αντιμετωπίζετε. Μου αρέσει η Ελλάδα που γνώρισα».
 ~* Ράσα Μπαλασαϊτίτα   19 ετών, Λιθουανία (φωτο 6)
 * «Η διαφθορά στην πολιτική  είναι το βασικό μας πρόβλημα»
 * «Θα έλεγα, ναι, με βεβαιότητα, οι νέοι στη Λιθουανία μπορούν ακόμα να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Οι περισσότεροι φοιτούν στο πανεπιστήμιο, ταξιδεύουν έξω από τη Λιθουανία, ονειρεύονται το μέλλον και τη θέση τους σε αυτό.
* Η ελληνική κρίση μάς απασχολεί στη Λιθουανία. Είμαστε όλοι Ευρωπαϊκή Ένωση και η κρίση στη χώρα σας συνδέεται και με το δικό μας μέλλον, με το μέλλον της Ευρώπης. Ζώντας εδώ μπορώ να δω πώς ζείτε μέσα στην κρίση. Η εικόνα που είχα από τις εφημερίδες και τα περιοδικά ήταν διαφορετική. Είδα, πέρα από αριθμούς και αναλύσεις, πώς αντιμετωπίζει την κρίση ο λαός και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
* Οι γυναίκες δεν είναι ακόμη απόλυτα ίσες με τους άντρες στη Λιθουανία. Ακόμη και σήμερα, αμείβονται λιγότερο. Αλλά η νέα γενιά έχει αλλάξει. Οι γυναίκες είναι πιο ανεξάρτητες, έχουν κάνει βήματα. Αναπτυσσόμαστε με ταχύτητα και έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια.
* Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λιθουανία είναι αυτό της πολιτικής σκηνής. Υπάρχει διαφθορά. Η Λιθουανία ήταν υπό τη Σοβιετική Ένωση για εξήντα χρόνια. Τις επιπτώσεις τις ζούμε ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν ακόμη πολιτικοί από εκείνη την εποχή. Πολιτικοί που δε θέλουν να αφήσουν πίσω το παρελθόν. Έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο. Δεν έχουμε αναπτυχθεί πλήρως. Ο βασικός μισθός στη Λιθουανία είναι 300 ευρώ, αλλά η ζωή μας έχει ποιότητα».
 ~* Φωτεινή Αράπη   30 ετών, Ελλάδα (φωτο 2)
 * «Η κρίση ως ευκαιρία να σχεδιάσουμε  αλλιώς το μέλλον μας»
 * «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Στην Καλαμάτα ήρθα όταν ήμουν δεκατεσσάρων ετών, τελείωσα το Λύκειο και ξανάφυγα. Πέρασα από διάφορες πόλεις, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και επέστρεψα στην Καλαμάτα τον Ιούλιο του 2011. Είμαι συντονίστρια στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας. Δουλεύω σε ΜΚΟ από το 2006. Είμαι youth worker. Προσπαθούμε αυτό: Να δώσουμε ευκαιρίες, να κινητοποιήσουμε τους νέους να κάνουν περισσότερα πράγματα.
* Στη φάση που βρισκόμαστε κάποιοι θα έλεγαν ότι οι νέοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ονειρευτούν, να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Δεν ξέρω αν συμφωνώ. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Θα έλεγα ότι στη φάση που βρισκόμαστε είναι ευκαιρία οι νέοι να σχεδιάσουν το μέλλον τους αλλιώς. Να βρουν άλλους τρόπους από τα καθιερωμένα. Βλέπω πάρα πολλούς νέους στην ηλικία μου. Μπορεί να μην έχουν δουλειά, αλλά πάνε και μαθαίνουν κάτι καινούριο. Μαθαίνουν μια τέχνη που ήθελαν να μάθουν και πριν αλλά δεν τους άφηναν οι γονείς, για να πάνε πανεπιστήμιο, να γίνουν το γνωστό, γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες και δημόσιοι υπάλληλοι. Κάνουν στην ουσία αυτό που τους αρέσει. Πιστεύω ότι η γενιά αυτή κάποια στιγμή θα αναθαρρέψει, θα ξυπνήσει και θα βρει το δρόμο της. Δεν πιστεύω ότι θα μείνουμε να κλαίμε τη μοίρα μας. Δεν ταιριάζει στους Έλληνες αυτό». Γ.Ο.

*** Προβληματισμένοι οι ανθωπόλες με την κρίση

~ «Ο κόσμος θεωρεί πια το λουλούδι είδος πολυτελείας»
 * Τα λουλούδια ομορφαίνουν και αλλάζουν θετικά τη διάθεση των ανθρώπων. Θα μπορούσαν, λοιπόν, να λειτουργήσουν ως ψυχολογικό «αντίδοτο» στην κρίση. Ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση, όπως μας λένε ανθοπώλες της Καλαμάτας, έχει επηρεάσει και τους ίδιους, ίσως μάλιστα περισσότερο από άλλους επαγγελματίες. Το είδος μας, λένε, θεωρείται πια πολυτέλεια.
 ~* Ερμιόνη Ιωσηφίδου, «Νούφαρο»
* «Η κρίση μάς έχει αγγίξει, όπως όλους. Το λουλούδι είναι κάτι πολύ όμορφο, αλλά και είδος πολυτελείας. Επομένως, όταν ο άλλος δεν έχει καλά καλά να συμπληρώσει τις πλέον απαραίτητες ανάγκες του, δε θα έρθει να αγοράσει λουλούδια. Από τότε που ξεκίνησε η περίοδος της κρίσης, η κίνηση στο κατάστημα κατά 80% αφορά κυρίως στολισμούς γάμων και βαπτίσεων.
* Για να πάνε σε μια επίσκεψη παίρνουν λουλούδια, αλλά όχι με τη συχνότητα που τo έκαναν παλιά. Τώρα, στο κομμάτι το δικό μας, έχουν μπει και άλλοι παράγοντες. Υπάρχει η αγορά, τα σούπερ μάρκετ… Για παράδειγμα, του Αγίου Βαλεντίνου, ξένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ είχε προσφορές με λουλούδια, που ο κόσμος θεώρησε δελεαστικές. Οι πολυεθνικές έχουν μπει και στο λουλούδι.
* Υπάρχουν, βέβαια, και οι “πιστοί” των λουλουδιών, που θα πάρουν ακόμη και τώρα για το σπίτι. Είναι κάτι ωραίο και ευγενικό το λουλούδι, αλλά πρέπει να το έχει στην κουλτούρα του ο άλλος. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει το όμορφο, αλλά σήμερα δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα που υπήρχε παλιά.
* Όμως, μου έχει τύχει να έρθουν κυρίες και να πουν: “Άει στο καλό! Θα ψωνίσουμε να μας ανέβει η διάθεση!”. Το χαίρομαι πολύ αυτό. Γιατί πιστεύω πως, όταν είσαι αισιόδοξος και βλέπεις τα πράγματα λίγο θετικά, παρά τη μαυρίλα, μπορεί να σου πάνε καλύτερα».
 ~* Αντώνης Αγγελής, «Ίριδα»
* «Μεγάλη κρίση περνά όλος ο κόσμος και ειδικά εμείς, καθώς το λουλούδι θεωρείται είδος πολυτελείας. Ο κόσμος είναι πολύ “σφιγμένος”. Εμείς πάντα είχαμε καλές τιμές, τώρα κάνουμε και καλύτερες. Αλλά παρ’ όλa αυτά, δε διορθώνεται τίποτα. Τα έξοδα τρέχουν και έχουν διπλασιαστεί. Όλα τα τιμολόγια είναι πια διπλά. Ακόμη και στους στολισμούς γάμων είναι “σφιγμένα” τα πράγματα. Εδώ δεν έχει ο άλλος να πάρει είδη πρώτης ανάγκης, όπως ψωμί και γάλα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα, οι άνθρωποι έχουν αγανακτήσει» λέει ο Αντώνης Αγγελής.
* Και η σύζυγός του Ελένη Κακκαβά προσθέτει: «Σήμερα βάζουν όριο στην τιμή. Δηλαδή, σου λένε μέχρι 10 ή μέχρι 5 ευρώ. Παλιά, οι άνθρωποι έπαιρναν αυτό που τους άρεσε».
 ~* Όλγα Κόλια
* «Η κρίση μάς έχει αγγίξει άμεσα. Ακόμη και ένα λουλούδι για τους νεκρούς τους, που πάντα σέβονται οι Καλαματιανοί, δεν έρχονται να το πάρουν. Η δουλειά μας έχει πέσει κάτω από το 50%. Ο κόσμος είναι πολύ “φορτωμένος”, οπότε επηρεαζόμαστε κι εμείς πάρα πολύ. Έχουμε πρόβλημα, βέβαια, και με το παρεμπόριο, όπως όλα τα ανθοπωλεία της Καλαμάτας, και πιστεύω όλα τα επαγγέλματα. Βασιζόμαστε στους τοπικούς άρχοντες να μας βοηθήσουν, γιατί είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδά μας.
* Οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν πια ούτε επισκέψεις, ώστε να πάρουν λουλούδια και ως δώρο. Κλείστηκε ο κόσμος στα σπίτια του και δε βγαίνει έξω. Στολισμούς γάμων εγώ προσωπικά δεν κάνω, όμως βλέπω ότι και εκεί υπάρχει κρίση. Είτε κάνουν πολιτικούς γάμους, γιατί είναι φοβερά τα έξοδα, είτε δε στολίζουν καθόλου. Ο κόσμος έχει “γονατίσει”. Εδώ και πέντε, έξι μήνες, μας έχει ακουμπήσει πάρα πολύ η κρίση. Δε βγαίνουν τα λειτουργικά μας έξοδα. Η αγορά έχει εξαντληθεί πια.
* Παλιά οι άνθρωποι έπαιρναν λουλούδια και για το σπίτι τους, είχαν άλλη ψυχολογία. Τώρα όλοι κλαίνε. Ελπίζουμε σε κάτι, αλλά δεν το βλέπω. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ερχόμαστε το πρωί με όρεξη να δουλέψουμε, αλλά βλέπω ότι δε γίνεται τίποτα πια».   Μ.Ν.

*** Όπως τονίζει ο ειδικός καρδιολόγος Μ. Μάκαρης

~* «Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους μπορεί να αποφευχθεί»
 * Με αφορμή το πρόσφατο συγκλονιστικό γεγονός του αιφνίδιου θανάτου ενός μαθητή Λυκείου στην Καλαμάτα, ο ειδικός καρδιολόγος, επιμελητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετεκπαιδευθείς στο Centre for Cardiology in the Young – Heart Hospital – University College of London Hospitals, Μανώλης Μάκαρης, εξηγεί στο «Θάρρος» ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος των νέων είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά με τραγικά αποτελέσματα. Για αυτό το λόγο, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος και θα πρέπει να γίνεται σε κάθε νέο άνθρωπο και ειδικά σε κάθε νέο που ασχολείται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό.
* Υπογραμμίζει ότι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους μπορεί να αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση και την εφαρμοζόμενη έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.
 ~* Αιτίες
* Στον ελλαδικό χώρο ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους, σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη, έχει επιπολασμό 2-3 περιστατικών το μήνα και ποσοστό 1 στους 80.000 νέους ετησίως.
* Οι παθήσεις που ευθύνονται για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου στους νέους ανθρώπους είναι:
-Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Αποτελεί το πιο συχνό αίτιο αιφνίδιου θανάτου στους νέους ανθρώπους. Είναι μια κληρονομική πάθηση κατά την οποία παρατηρείται ανεξήγητη υπερτροφία του μυοκαρδίου της αριστερής κοιλίας. Μπορεί να συνυπάρχει ιστορικό αιφνίδιου θανάτου σε κάποιο μέλος της οικογένειας. Η υπερτροφία αυτή μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 3 εκατοστών. Ο αιφνίδιος θάνατος είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας αρρυθμίας της κοιλιακής ταχυκαρδίας και μπορεί να αποφευχθεί με την εμφύτευση απινιδωτή.
-Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας: Χαρακτηρίζεται από δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Η διάγνωση τίθεται με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος και του καρδιογραφήματος. Μια παραλλαγή της νόσου ονομάζεται νόσος της Νάξου, γιατί παρατηρήθηκε στο ομώνυμο νησί των Κυκλάδων. Επιπλέον, εμφανίζεται υπερκεράτωση πελμάτων και παλαμών και βοστρυχοειδής κόμη.
-Συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών: Συγκεκριμένες παραλλαγές της έκφυσης και της πορείας των στεφανιαίων αρτηριών μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα σε συνθήκες άσκησης.
-Διάφορα αμιγώς ηλεκτρικά- αρρυθμιολογικά σύνδρομα (σύνδρομο μακρού QT διαστήματος, σύνδρομο Brugada), τα οποία μπορούν να διαγνωστούν με το ηλεκτροκαρδιογράφημα και μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο λόγω αρρυθμιολογικών φαινομένων.
-Μυοκαρδίτιδα: Αποτελεί φλεγμονή του μυοκαρδίου και είναι συνήθως αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης της καρδιάς. Άλλη πάθηση είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η οποία είναι συνήθως κληρονομική νόσος και οδηγεί στη διάταση των καρδιακών κοιλοτήτων.
-Σύνδρομο Marfan: Είναι ένα κληρονομικό νόσημα του ιστού που εμφανίζεται με διάφορα κλινικά χαρακτηριστικά (υψηλό ανάστημα, λεπτά και μακριά άκρα, ανωμαλίες του θωρακικού τοιχώματος, μυωπία). Ο αιφνίδιος θάνατος οφείλεται σε ρήξη ανευρύσματος ανιούσας αορτής.
-Συγγενής αορτική στένωση και στένωση ισθμού της αορτής: Οφείλονται σε δομικές ανωμαλίες της αορτικής βαλβίδας και του ισθμού της αορτής αντίστοιχα.
 ~* Προληπτικός έλεγχος
* Ως ομάδες υψηλού κινδύνου, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και έγκαιρης διάγνωσης, όπως σημείωσε ο καρδιολόγος, είναι οι οικογένειες με ιστορικό κληρονομικών καρδιολογικών νοσημάτων. Επίσης, οικογένειες με περιστατικά αιφνίδιου θανάτου σε νεαρή ηλικία και νέοι με συγκοπτικά επεισόδια.
* Σημαντικό ρόλο παίζει και η ενδελεχής καρδιολογική εξέταση πριν από τη συμμετοχή των νέων σε σχολικές ή αθλητικές δραστηριότητες.
* Σύμφωνα με τον κ. Μάκαρη, είναι πολύ σημαντικό χώροι συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, γήπεδα, αεροδρόμια κ.λπ., να είναι εξοπλισμένοι με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Πρόκειται για ένα μηχάνημα εύκολο στη χρήση που μπορεί να «καταλάβει» τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και να επαναφέρει στη ζωή το θύμα.
* Φυσικά, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι το Α και το Ω, προσφέρει τα μέγιστα και χωρίς να έχει απαγορευτικό κόστος: «Το πρώτο είναι η φυσική εξέταση. Η κλινική εξέταση μπορεί να δώσει αρκετές πληροφορίες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η ύπαρξη φυσημάτων στο προκάρδιο, τα ιδιαίτερα κλινικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένων συνδρόμων, όπως αναφέραμε παραπάνω. Δεύτερον, η λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού. Το ατομικό ιστορικό συγκοπτικού επεισοδίου, η παρουσία συμπτωμάτων δύσπνοιας ή πόνου στο στήθος, ιδιαίτερα κατά την άσκηση, αλλά και το ιστορικό αιφνίδιου θανάτου ή συγκοπτικού επεισοδίου στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι δεδομένα που πρέπει να τύχουν σημαντικής αξιολόγησης. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αμέσως μετά, είναι μια βασική εξέταση, που δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται, και με την οποία συνήθως ολοκληρώνεται ο καρδιολογικός έλεγχος. Αν υπάρχουν υποψίες για καρδιολογικό νόσημα από τη φυσική εξέταση, το ιστορικό ή το ηλεκτροκαρδιογράφημα, διενεργείται υπερηχογράφημα καρδιάς, με το οποίο απεικονίζεται η δομή και η λειτουργικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων και βαλβίδων. Ή και 24ωρη καταγραφή κατά Holter, με την οποία καταγράφεται η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και αποκαλύπτονται δυνητικά επικίνδυνες αρρυθμίες».
* Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους οικείους ενός νέου είναι η ανεξήγητη απώλεια αισθήσεων, δύσπνοια ή βάρος στο στήθος κατά τη διάρκεια της άσκησης, αίσθημα προκαρδίων παλμών στην ηρεμία. Β.Β.


***Πριν 94 χρόνια

- Η Κυβέρνησις επεφάσισεν, όπως οι εργάται οι εργαζόμενοι εις διαφόρους εργολαβικάς εργασίας μη απαλλάσωνται από της επιστρατεύσεως. Την απόφασίν της ταύτην η Κυβέρνησις ανεκοίνωσε χθες τηλεγραφικώς εις την ενταύθα Νομαρχίαν παραγέλλουσα, όπως ειδοποιήση αύτη τους Δήμους και τας Κοινότητας της περιφερείας της. Κατόπιν της αποφάσεως ταύτης της Κυβερνήσεως δέον οι εργολάβοι να μη υπολογίζωσιν εις την εκτέλεσιν της υπηρεσίας αυτών επί εργατών υποκειμένων εις επιστράτευσιν.
 - ΤΗΝ 6.20 της χθες αγρία συμπλοκή έλαβε χώραν εις το πρώτον δωμάτιον των φυλακών Ζέρβα. Ο εκ των εκεί κρατουμένων κατάδικος Ι. Σάμιτας εν μέθη διατελών επετέθη εναντίον του εις το αυτό δωμάτιον κρατουμένου Γεωργ. Βλαχοσταθοπούλου τον οποίον ετραυμάτισε δια μαχαίρας εις το πρόσωπον και άλλα μέρη του σώματός του. Η συμπλοκή δεν ήργησε να γενικευθή, διότι οι εν τω δωματίω εκείνω κρατούμενοι είχον προηγουμένας αφορμάς και είχον χωρισθή εις δύο αντιπάλους μερίδας. Η φρουρά επεμβάσα παρ’ όλας τας νουθεσίας της δεν κατόρθωσε να επιφέρη την τάξιν εξαναγκασθείσα τέλος να πυροβολήση εις τον αέρα προς εκφοβισμόν. Μία όμως των σφαιρών ενός εκ των σκοπών διέτρησε την θύραν του τρίτου δωματίου των φυλακών και ετραυμάτισεν εις την αριστεράν ωμοπλάτην σοβαρώς τον κατάδικον Σωτήριον Αγγελογιαννόπουλον.
 - ΚΑΤΑ την συμπλοκήν ετραυματίσθησαν σοβαρώς μεν ο Ιω. Σάμιτας εις την κεφαλήν και τον πόδα δια μαχαίρας ελαφρώς, άλλοι μεν δια μαχαίρας, άλλοι δε δια λίθων, οι Μιλτ. Σχινάς, Κων. Τρύφων, Γ. Βλαχοσταθόπουλος, Ιω. Αλεβίζος, Δημ. Κυριαζόπουλος, Πολυχρονάκης και Οικονομόπουλος.


***

 
 Σαββατοκύριακο στην Αθλητική μας ενημέρωση :
~** Για την Σούπερ Λίγκ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
 Σάββατο 18/02/2012 :
Εργοτέλης - Παναθηναϊκός  0-2  .- ^
Τα γκόλ : 55΄ Μάτε Τζούνιορ Σιμάο , 59΄Χάρης Μαυρίας .- ^
Κάρτες : Μπέτο , Βιτόλο  , Σιμάο .- ^ Ξάνθη  - Αστέρας Τρίπολης  0-1  .-
Τα γκόλ : 66΄ Εμμάνουελ Περόνε .- ^
Κάρτες : Μάουρο Πόι , Μάρκο Μαρκόφσκι , Λεάντρο Αλβάρες , Ηλιάς Σολάκης , Σάββας Τσαμπούρης (2)  (κόκκινη ), Ράγιος (2) (κόκκινη )  , Μανώλης Στεφανάκος .- ^
Κυριακή 19/02/2012 :
Ολυμπιακός Πειραιώς - Πανιώνιος  2-0 .- ^
Τα γκόλ : 41΄ Ζέν Μακούν , 50΄ Ντιόγκο .- ^
Κάρτες : Σουλεϊμάν Ακίμ  Όμο , Αντρέ Σέμπρι , Βιτορίνο Αντούνες , Αντρέας Σάμαρης .- ^
~ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Άρης Θεσσαλονίκης  0-0 ,- ^
Κάρτες  : Πάμπλο Γκαρσία , Στέφανος Αθανασιάδης , Ντάριο Κρέσιτς , Κωνβσταντίνος Κασναφέρης , Νίκος Λαζαρίδης , Ρικάρντο Φατί , Χαβιέ Οράσιο Ούμπιντες  , Βασίλης Τριανταφυλλάκος .- ^
~ Κέρκυρα - Δόξα Δράμας 3-1 .- ^
 Τα  γκόλ : 20 ΄πεν . και 51΄ Ηλίας Ιωάννου , 75΄ Ανασατάσιος Αγρίτης , 63΄ Λεωνίδας Κυβελίδης .- ^
Κάρτες : Νακαράτο Βερονέση Γκουστάβο , Δημήτρης Γελαδάρης .- ^  

~ Παναιτωλικός - Λεβαδειακός 0-2 .-
Τα γκόλ : 35΄ και  41΄ Στέφανος Ναπολεόνι  .- ^
Κάρτες Χρήστος Λησγάρας , Στέφανος Ναπολεόνη .- ^  

~ ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος Αθηνών 1-2 .- ^
Τα γκόλ : 75΄ πεν.  Ιμπραήμ Μπακαγιόκο , 30΄ Ανδρέας Τάτος ,  70΄ Κωνσταντίνος Μήτρογλου .- ^
Κάρτες : Χρήστος Πατσατζόγλου , Άντι Λίλα , Φώτης Γεωργίου , Αλέξανδρος Μηχαήλ , Στέλιος Σφακιανάκης , Γιάννης Σόνδρας , Ελίνη Δημούτσος .- ^   

~  ΑΕΚ  Αθηνών - ΟΦΗ  ανεβλήθηκε .- ^

~** Για την Football League :
Πλατανιάς - Αναγέννηση Γιανιτσών  3-0 , (0-0).-^
Βέροια - Φωκικός 0-0 .- ^
Καλλιθέα - Εθνικός Αστέρας 2-0 , (1-0).- ^
Λάρισσα - Θρασύβουλος 2-1 , (1-0).- ^
Βύζας  Μεγάρων - Ηρακλής Ψαχνών 1-1 ,(0-1).- ^
Παναχαϊκή -Πανσερραϊκός 1-1 , (0-0).- ^
Καλλονή - Διαγόρας Ρόδου  ανεβλήθηκε .-


~** Για το Μπάσκετ στα ημιτελικά Σάββατο 18/02/2012  :
Ολυμπιακός Πειραιώς - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  87-52 .- ^
Στον τελικό  10  Μαρτίου  2012 : Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός  
~** Για την Football Leagua II : 1ος όμιλος :
Ηλυσιακός -Προοδευτική 3-2 .-^
Πανηλειακός - Καλαμάτα 4-1 .- ^
Ρουβάς - ΠΑΟ Ρούφ 1-1 .- ^
Χανιά - Απόλλων Σμύρνης 0-1 .-
Σα, Κεραυνός Γλυφάδα - Ζάκυνθος 1-2 .- ^  ^
2ος όμιλος :
Αετός Σκύδρας - Βοτανιακός 0-1 .- ^
Εθνικός Γαζώρου - Νίκη Βόλου 1-0 .- ^
Μέγας Αλέξανδρος Ηρακλείας - Δόξα Κρανούλας 1-2 .-^
Τηλικράτης Λευκάδας - Οικονόμος 0-2 .- ^
Τύρναβος - Αναγέννηση Σερρών 3-1 .- ^
Σα, Ηρακλής/Πόντιοι Κατερίνης  - Απόλλων Καλαμαριάς 2-2 ,(2-1).-

~** Για το Κυπριακό ποδόσφαιρο 1η κατηγορία : Κυριακή 19/02/2012 :
Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ  2-0 , (2-0).- ^
ΑΕΛ - Ερμής Αραδίππου 2-0 , (1-0).- ^
Νέα Σαλαμίνα - Εθνικός Άχνας 1-0 , (0-0).-^
Το Σάββατο 18/02/2012 :
Άρης Λεμεσού - Αναγέννηση Δέριας 2-0 ,(2-0).-^
Ένωσης Νέων Παραλιμνίου - Απόλλων Λεμεσού 1-1 ,(0-0).-^
Ομίνοια Λευκωσίας - Ολυμπιακός Λευκωσίας 1-0 ,(0-0).- ^

~** Αποτελέσματα Δ΄εθνικής περιφερειακού 6ου ομίλου :
Τριταιικός -Ατρόμητος Λάππα 0-3 α.α. .-^
Εράνη Φιλιατρών -Τσιλιβή 3-0 α.α. .-^
Βρασιές -Εικοσιμίας 2-0 .-^
Αχαϊκή -Ολυμπιακός Γυθείου 2-0 .- ^
Πάμισος Μεσσήνης - Διαγόρας Βραχναίϊκών 2-0 .- ^
Θύελλα Πατρών - Παναιγιάλειος 0-2 .- ^
ΠΟΦ Πανόπουλο - Αστέρας Αμαλιάδας 0-0 .- ^

~** Για την Α΄ τοπική ερασιτεχνική της ΕΠΣΜεσσηνίας :
Στην 22η αγωνιστική
Ομόνοια -Τέλος Άγρας 2-0 .- ^
Φαρραί - Ηρακλής Καλαμάτας 0-0 .-^
Ασπρόχωμα -Αβία 2-0.-^
Κυπαρισσία - Ολυμπιακός Καλαμάτας 1-2 .- ^
Ακρίτας Κορώνης -Μεσσηνιακός 2-1 .- ^
Σπερχογεία - Εθνικός Μελιγαλά 1-1 .- ^
ΑΠΣ Αστέρας Αρφαρών - Παναθηναϊκός Καλαμάτας 6-0 .-^
Αίαντας - Απόλλων Καλαμάτας  2-0 .- ^  

~** Για την Β΄ τοπική  ΕΠΣ Μεσσηνίας στο ποδόσφαιρο :
1ος όμιλος : 20η  αγωνιστική :
Νίκη Πλάτης - ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας  2-3 .- ^
ΑΕ Κυπαρισίας Ηρακλής - Α.Ο. Δωρίου  2-2 .- ^
Α.Ο. Διαβολιτσίου - ΠΑΟ Καλού Νερού  3-0 .- ^
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας - Αστέρας Μικρομάνης 0-0 .- ^
Αστέρας Βαλύρας - ΑΠΣ Ανδρούσας 4-2 .- ^
Πανιώνιος Καλαμάτας - Α.Ο. Πατίστας 4-0 .- ^
ΑΣ. Μάνεσι - Ατρόμητος Πλατύ 0-2 .- ^
2ος Όμιλος :
Θύελλα  Χαροκοπιού - Α.Ο. Βέργας 1-0 .- ^
Ολυμπιακός Ανάληψης - Α.Ο. Μεθώνης 0-6 .- ^
Χανδριναϊός ΠΣ - Τσικλητήρας Πύλου 1-0 .-
Παπαφλέσσας Χώρας - Α.Ε. Λογγάς 3-0 .- ^
Νέστωρ Πύλου - Α.Ο. Στενωσιάς 1-2 .- ^
Απόλλων Πεταλιδίου - ΠΑΟ Καλλιθέας 1-0 .- ^
Δόξα  Καλαμάτας - Α.Ο. Μυλτιάδης 5-1 .- ^

~** Για την Γ΄ τοπική στο ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας : Σε 18 αγώνες :
1ος Όμιλος :
ΑΕ. Αιθαίας - Παπαφλέσσας Άμφειας 1-3 .- ^
Α.Ε. Γαργαλιάνων - Α.Ο. Πανευαϊκός 3-0 .- ^
Νέος Άρις  Καλαμάτας - Ολυμπιακός Διαβολιτσίου 3-0 α.α.  .- ^
Α.Ο. Διοδίων - Π.Σ. Πανθουριακός  1-3 .- ^
Α.Ο. Σελλάς - Πάμισος Άριος  2-2 .- ^
Α.Σ.  Αμφιθέας - Διαγόρας Κοπανακίου 2-1 .- ^
2ος Όμιλος :
Α.Ο.  Χατχή - ΑΕΚ Καλαμάτας 1-1 .- ^
ΑΠΟ Καλαμάτας Ίκαρος - Νέδουσα Αλαγονίας 1-2 .- ^
Θησέας Καλαμάτας - Α.Σ. Δαναός  3-0 .- ^
Κεραυνός Καλαμάτας - Πράσινα Πουλιά 1-4 .- ^
Α.Ε. Μάνης - ΑΠΣ Δήμου Παπαφλέσσα  0-2 .- ^

~** Προπαιδικό  , 2ος όμιλος προσεχής αγώνας :
ΑΕ. Μάνης - ΑΠΣ Αστέρας Αρφαρών   -


**** ANAΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 :

~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερότητας στην ενημέρωση , Η Ελληνική γλώσσα , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/2012.html  , Ελλαδα - Ευρώπη και Ελευθερία 2012 , Tετάρτη 01/02/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/02/1-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012.-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/  , Παναγία Υπαπαντη Σωτήρα στην Καλαμάτα 2/02/2012 .- http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Πεμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/3022012.html  ,
Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 3/02/2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/4-5-2012.html  , Aυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 4 και 5 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/6022012.html  , Ελεύθερες Θέσεις ...Σκέψεις ....Απόψεις κ.λ.π.6/02/2012 .-
 ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012 , Το σημερινό διακύβευμα είναι η εθνική ταυτότητα και η ελευθερία μας .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 .-
 ** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/8-2012.html  , Σήμερα είναι Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 στην Ενημέρωση .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/9022012.html  , Ελεύθερες απόψεις ...! Θέσεις..!! Σκέψεις ...! κ.α. , Πέμπτη 9/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/02/10-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης , Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 ,-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/11-12-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο στην ενημέρωση 11 και 12 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/02/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/2-13-2012.html  , Μετά την ψηφοφορία του 2ου Μνημονίου Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/14-2012.html  , Σκέψεις ...Θέσεις ...Απόψεις και πολλά άλλα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/02/15-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/02/15022012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση 15/02/2012 .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/02/16-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/16-022012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Πέμπτη 16 /02/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/02/16022012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 16/02/2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 ,ΘΕΣΕΙΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ .. ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/18-19-2012.html   , Aυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου  2012 .-
**
~** ΑΠΟ  ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
** Διασκέδαση στην Γιάλοβα Πύλου 10/02/2012 : http://www.youtube.com/watch?v=LF4uUS6t3kI  ,



** Χορός Διασκέδαση ΠΥΛΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=e21SM1ISXlw  ,



** Στο Σούπερ Μάρκετ 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=e8MCa7OXpjA ,


**** Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη 2012 : ΡΙΟ- ΑΝΤΙΡΙΟ  ΠΑΤΡΩΝ
 http://www.youtube.com/watch?v=2awlFadY0y4  ,



*** Γέφυρα Ρίο -Αντίριο 2012 : ΓΕΦΥΡΑ  ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
http://www.youtube.com/watch?v=jlhYaJZMFN4  ,



** ** Γέφυρα Ριο - Αντίριο 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=LoyUJSWtr9w ,



*** ΓΑΛΑΞΙΔΙ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=ZzEDI1g7ATQ ,



** ΙΤΕΑ - ΔΕΛΦΟΙ 2012 :

http://www.youtube.com/watch?v=g1m9ozhLci0  ,



**

~*** ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥ ΜΑΣ :
ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ  ΟΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΠΑΤΡΩΝ
Βγαίνοντας από το τούνελ
Περιμετρικού Πατρών
Προς διάβαση γέφυρας Χαρ. Τρικούπη
Ρίο - Αντίριο Πατρών
Περιοχή  ΙΤΕΑΣ
 Όρος Λιδορίκι  και Γκιώνα από ΙΤΕΑ
 ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ από ΙΤΕΑ προς ΔΕΛΦΟΥΣ
                         Από  το ξενοδοχείο "ΕΡΜΗΣ" στους ΔΕΛΦΟΥΣ
                                    προς περιοχή Χρισσό και Διστόμου
Από Δελφούς προς Αράχωβα
με πολύ καλό οδηγό Γιάννη Πανταζή
Λιμανάκι Ναυπάκτου
Στο μουσείο Δελφών
ΣΦΗΓΚΑ
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Προς χιονοδρομικό Κελλάρια
 υψόμετρος 1740-1900 μέτρα
Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης
στο Χιονοδρομικό Κελάρια 1740 μέτρα υψόμοτρο
στο όρος Παρνασσός
Στο χιονοδρομικό ΚΕΛΑΡΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ  953μ.χ.
Δυτικές πλαγιές όρουςΕλικώνα
κοντά στην Αρχαία Στείριδα
ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
φαίνοντε τα κελιά των μοναχών
ο Ναός της Παναγίας με τα εξαίσια ψηφιδωτά
ο Ναός του Οσίου Λουκά
Η Αγία Βαρβάρα ..κρύπτη Οσίου Λουκά
Το υπέροχο  κωδωνοστάσιο
Η τράπεζα των μοναχών
Το Μουσείο της Μονής
Το ελαιοτριβείο
Το βορδονάρειο (σταύλος)
Το φωτάναμα (ο θερμαινόμενος χώρος)
Οι  πύργοι
Η υπόγεια κινστέρνα (δεξαμενή νερού )
Ο κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους
Είναι όλα δείγματα βυζαντινής τέχνης .-
Εντός του Ιερού Ναού
Τα κελιά των μοναχών
Πύργος στη μονή ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
Στον ΟΣΙΟ ΛΟΥΚΑ 2012
Στο χώρο του ελαιοτριβείου της Μονής 2012
Εντός Ι.Ν. Παναγίας στον΄Οσιο Λουκά
Εντός Ι. Ναού Οσίου Λουκά
*Πόρτα εισόδου στην Ι.Μ. Οσίου Λουκά
Κρύπτη Ι.Ν.  Αγίας Βαρβάρας του Οσίου Λουκά
Προαύλιος χώρος Οσίου Λουκά
*Από το Μουσείο των Δελφών
Μουσείο ΔΕΛΦΩΝ
Στο μουσείο Δελφών 2012
Παρνασσός - Αράχωβα -Δελφοί 2012
ΑΡΑΧΩΒΑ  2012
Χ.Κ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΚΕΛΑΡΙΑ 1700-1940 μέτρα υψώμετρο
ΚΕΛΑΡΙΑ
ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 2012
Παρνασσός , Κελάρια ,  Φτερόλακα
Χιονοδρομικό Κελάρια Παρνασσού
Χιονοδρομικό Κελάρια
Από το Μουσείο της Ι.Μ. Οσίου Λουκά
Εκθέματα στο μουσείο Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
Από το Μουσείο Ι.Μ.Οσίου Λουκά 
Στο ελαιοτριβείο του Οσίου Λουκά  
Χώρος ελαιοτριβείου Μονής
Ι.Μ.ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ  ΛΟΥΚΑ
Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ
Ι.Μ. ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Ο Ηνίοχος των Δελφών
Στο μουσείο Δελφών
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ
Εκθέματα ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ
Ο ΟΜΦΑΛΟΣ στο μουσείο Δελφών
TO MOΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
στην πλαγιά του Παρνασσού