Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 
Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... 
~

 

~**   Αγιος Ιάκωβος ο Πέρσης – Γιορτή σήμερα 27 Νοεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
 
~  – Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρση, τιμά σήμερα, 27 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ιάκωβος, έζησε τον 4ο μ.Χ. αι. επί βασιλέως Αρκαδίου (περί το 395 μ.Χ.). Ζούσε στη Βηθλαδά της Περσίας και καταγόταν από επίσημο γένος. Ήταν φίλος με το βασιλιά των Περσών, Ισδιγέρδη. Παρασυρμένος από αυτή τη φιλία του, ο Ιάκωβος απαρνήθηκε την πίστη του στο Χριστό.
*  Για να ευχαριστήσει τον Ισδιγέρδη, άφησε τον εαυτό του να χαθεί μέσα στην ψευδαίσθηση του πλούτου των ανακτόρων.

Όταν το έμαθαν αυτό η μητέρα και η γυναίκα του, οι οποίες ήταν ευσεβείς και πιστές χριστιανές λυπήθηκαν και εξοργίστηκαν. Και οι δύο λοιπόν τον επιπλήξανε για τη στάση του και του δήλωσαν ότι δεν ήθελαν καμία σχέση, μαζί του. Αυτό το μικρό πλήγμα, επανέφερε τον Ιάκωβο στον ίσιο δρόμο. Τον έκανε να διαπιστώσει το χάσμα το οποίο δημιούργησε. Έτσι ο Ιάκωβος αποφάσισε να εξαγνίσει το ατόπημά του και να επανέλθει στον δρόμο του Θεού.  Μετά από την απόφαση αυτή, πήγε στον βασιλιά και ομολόγησε μπροστά του την μία και αληθινή πίστη στον Χριστό. Ο Ισδιγέρδης εξεπλάγη γι’ αυτή την αλλαγή του Ιακώβου και προσπάθησε να τον μεταπείσει. Ο Ιάκωβος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του και γι’ αυτό διατάχθηκε να τον βασανίσουν. Μαρτύρησε με ακρωτηριασμό των άκρων του και κατόπιν με τον αποκεφαλισμό του. Με αυτό τον μαρτυρικό τρόπο παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Ο Μάρτυς Ιάκωβος, ο της Περσίδας βλαστός, τον δόλιον δράκοντα, τοις των αιμάτων κρουνοίς, αθλήσας απέπνιξε, πίστει γαρ αληθείας, μεληδόν τετμημένος, ώφθη τροπαιοφόρος, του Σωτήρος οπλίτης, πρεσβεύων αδιαλείπτως, υπέρ των ψυχών ημών.  

~**  Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου!
: Η γιαγιά μου, από την πλευρά του πατέρα μου, σε όλη της τη ζωή ήταν μια απλή χωρική από τη Συρία, που δεν ήξερε ούτε να γράφει, ούτε να διαβάζει.
*    Ήταν όμως ειλικρινά θρήσκα. Ότι έκανε είχε πάντοτε το όνομα του Θεού στα χείλη της. Άλλά δεν ανέφερε μόνο το Όνομά Του.

Έλεγε τουλάχιστον εκατό φορές την ημέρα: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»!… Καί όχι μόνο όταν της συνέβαινε κάτι καλό.  Αν η σούπα χυνόταν καθώς έβραζε και πάλι έλεγε: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου. Σ’ ευχαριστώ. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»!  Τη ρώτησα κάποτε γιατί ευχαριστούσε τον Θεό για κάτι κακό.  Γέλασε και μου είπε ότι αν κάτι κακό συμβαίνει είναι γιατί έχουμε ξεχάσει τη σύνδεσή μας με τον Θεό. Εκείνη την εποχή το βρήκα αυτό πολύ παράξενο, έστω κι αν εκείνη επέμενε να κάνω κι εγώ το ίδιο.  Κάποτε, έγδαρα το γόνατό μου κι εκείνη μου είπε να πω: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»!  Κατά περίεργο τρόπο αυτές οι λέξεις είχαν αποτέλεσμα και ένοιωσα καλύτερα το γόνατό μου. Όταν έγινα πέντε χρονών πήγα στο σχολείο. Προερχόμουν από έγχρωμη φυλή και τα γαλανομάτικα και ξανθόμαλλα παιδιά με κορόιδευαν συνήθως. Επειδή το χρώμα μου ήταν σκούρο, το παρατσούκλι μου ήταν «ο Αράπης». Μισούσα το σχολείο και παρακαλούσα τους γονείς μου να μην με αναγκάζουν να πηγαίνω.  Ένοιωθαν άσχημα για μένα, αλλά δεν μπορούσαν και να με προστατέψουν για πάντα. Τότε, η Σίτου μου (η Συριακή λέξη για τη γιαγιά) άκουσε τι μου συνέβαινε και μου είπε ότι έπρεπε να λέω: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου», κάθε φορά που τα παιδιά με έβριζαν. Εκείνη τη στιγμή θεώρησα ότι επρόκειτο για την πιο ανόητη ιδέα που είχα ακούσει ποτέ μου. Λίγες μέρες όμως αργότερα, όταν ένα ολόκληρο τσούρμο παιδιών άρχισε να φωνάζει: «Αράπη, Αράπη, Αράπη», συνέβη κάτι: Συγκρατούσα τα δάκρυά μου, προσπαθώντας με όλες τις δυνάμεις του κορμιού μου, να μη φανώ μυξιάρικο και να μην τους επιτρέψω να με δούν να κλαίω. Αλλά δεν μπορούσα να συγκρατηθώ.   Τα δάκρυα θα ξεσπούσαν οπωσδήποτε. Τότε θυμήθηκα τα λόγια της Σίτου μου: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»! Άρχισα να τα επαναλαμβάνω σιωπηλά μέσα μου: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»! Κι αυτό βοήθησε. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, αλλά τα δάκρυα εξαφανίστηκαν. Ξαφνικά έπαψα να νοιάζομαι τόσο πολύ για το τι σκέφτονταν για μένα. Ίσως αυτό συνέβη γιατί ένοιωσα, ότι είχα κι εγώ τώρα ένα φίλο: τον Θεό. Όλα αυτά έγιναν εδώ και πολλά χρόνια. Από τότε, έχω γίνει ένας επιτυχημένος σεναριογράφος. Έχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο κι έχω συναντήσει εκατοντάδες θαυμάσιους ανθρώπους.  Η ζωή μου είναι ωραιότερη από ότι θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Καί σε όλη μου τη ζωή συνεχίζω πάντα να λέω: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»! Ορισμένες φορές το λέω εκατό φορές την ημέρα, ακριβώς όπως έκανε η αγαπημένη μου γιαγιά. Νιώθω και τώρα την ανάγκη να το πω: «Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου. Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου»!  Murray Salem, Αμερικανός ηθοποιός και σεναριογράφος
~**  Ο διαχρονικός λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
~  Ο «ΑΓΙΟΣ των ελληνικών γραμμάτων», ο κυρ-, είχε καταγράψει την τραγική πολιτική και εκκλησιαστική κατάσταση της εποχής του, με τον δικό του διεισδυτικό τρόπο.
*  Έγραψε: «Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίόν τι διά την Εκκλησίαν. Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ’ ης ημέρας ιδρύθη εν , να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας. Τουναντίον μάλιστα και έβλαψε ταύτην καιρίως παραγνωρίσασα όλως τον αληθή αυτής προορισμόν και θεωρήσασα εαυτήν μέχρι τούδε απλούν εργαστήριον δεσποτάδων και παπάδων, ούς στρατολογούσα συνήθως εκ της κοινωνικής υποστάθμης, άνευ ελέγχου παιδείας και ηθικής, εξαποστέλλει αυτούς ουχί ως ποιμένας, αλλ’ ως λύκους βαρείς, μη φειδομένους του ποιμνίου του Κυρίου.
~  Παρά τοιούτου σωματείου επαναλαμβάνομεν και πάλιν, ότι ουδέν απολύτως αγαθόν έχομεν να προσδοκώμεν. Πάσας τας ελπίδας ημών αναθέτομεν εις την ιδιωτικήν πρωτοβουλίαν εκείνων, οίτινες ακμαίον έτι διασώζοντες αυτοί το θρησκευτικόν αίσθημα και κηδόμενοι της τιμής και αξιοπρεπείας της Εκκλησίας και της θρησκευτικής διαπαιδαγωγήσεως του Έθνους ημών θέλουσι και δύνανται να συντελέσωσιν εις ανύψωσιν του εκκλησιαστικού γοήτρου και εις αναρρίπισιν του θρησκευτικού παρ’ ημίν αισθήματος» (Εφημερίς 7-4-1888)!

Αλλά, η σκιαγράφηση της τότε εποχής «καθρεπτίζει» και την εποχή μας. Ο μεγάλος εκείνος πνευματικός άνδρας «προφήτευσε» και τη σημερινή τραγική κατάστασή μας!
*** Σεισμός στην Αλβανία: 21 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι, 44 ανασύρθηκαν ζωντανοί
: -Ολονύχτιες θα είναι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην , όπου δεκάδες άνθρωποι έχουν ήδη ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν από το . Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 600. Την ίδια ώρα, βλέπουν το «φως» νέες συγκλονιστικές ιστορίες διασωθέντων.
*   Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων. Δεκατρία πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια κτηρίων στην πρώτη περιοχή, ενώ 44 άνθρωποι εντοπίστηκαν ζωντανοί και διασώθηκαν.

Στο Θουμάνι επτά άτομα, μεταξύ των οποίων μία μητέρα με τον γιο της, βρέθηκαν νεκροί στα συντρίμμια πολυκατοικιών.  Ακόμη 15 άτομα θεωρείται ότι είναι εγκλωβισμένα. Βίντεο από το cnn.gr

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση ορισμένων εξ αυτών κρίνεται ως κρίσιμη.  Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτήρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές. Χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.  Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.  Πυροσβέστες, αστυνομικοί και απλοί πολίτες ψάχνουν στα ερείπια, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα τούβλα, τα καλώδια και τα τσιμέντα ακόμη και με γυμνά χέρια. Στις έρευνες συμμετέχουν και δύο ομάδες από την ΕΜΑΚ.  Σεισμός στην Αλβανία: Ομογενής αναζητά την οικογένειά του στα χαλάσματα  «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας» Στο Θουμάνι, η Μαριάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της στον τέταρτο όροφο μιας πενταόροφης πολυκατοικίας, όταν τα πάντα άρχισαν να τρέμουν.  «Το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι μας και δεν ξέρω πώς γλιτώσαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η γυναίκα. Στο σπίτι την ώρα εκείνη βρίσκονταν τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η τρίχρονη ανηψιά της.  Μία 30χρονη γυναίκα παρέμεινε θαμμένη στα συντρίμμια επί 14 ώρες και ανασύρθηκε ζωντανή. Δύο ώρες νωρίτερα, όμως, οι διασώστες είχαν βγάλει νεκρή την 8χρονη κόρη της. Ακολουθεί το βίντεο από τη διάσωσή της. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δυρραχίου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.  «Φοβόμαστε να γυρίσουμε στο διαμέρισμα. Υπάρχουν παντού ρωγμές και φοβόμαστε ότι θα έχουμε τη μοίρα των ανθρώπων στο Θουμάνι», είπε η Μπουκούρι Μορίνα, που πήγε στο γήπεδο με τη 10μελή οικογένειά της.  «Τα πάντα στο σπίτι έπεφταν», είπε ο Ρεφίκ, που ζει στον έκτο όροφο, στα Τίρανα. «Ξυπνήσαμε από τους προηγούμενους σεισμούς», είπε αναφερόμενος στις δονήσεις που είχαν σημειωθεί περίπου μία ώρα πριν από τον κύριο σεισμό.   ***  Θαμώνες ξυλοκόπησαν γνωστή ηθοποιό σε μπαρ επειδή ήταν… λευκή …(φωτογραφίες)
~  Η Τζένιφερ Αγκοστίνι δέχθηκε ρατσιστική επίθεση από θαμώνες ενός μπαρ στο Midtown και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε άγρια μαζί με έναν συνοδό της 
Μία βραδυνή έξοδος και ένα ποτό σε μπαρ στο Midtown του Μανχάταν, λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή στη γνωστή ηθοποιό και μοντέλο Τζένιφερ Αγκοστίνι, η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια από μαύρους θαμώνες, μαζί με τον συνοδό της, το επίσης μοντέλο Prendinellys Garcia.
Η 43χρονη ηθοποιός και ο 47χρονος συνοδός της, ο οποίος είναι μοντέλο κοστουμιών, δέχθηκαν αρχικά ρατσιστική επίθεση, με ακατονόμαστε εκφράσεις και βρισιές για το λευκό τους δέρμα. Το ζευγάρι είχε βγει το Σάββατο για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός φίλου τους, αλλά αντί για σαμπάνια, τούρτα και χορό, κατέληξαν στο νοσοκομείο με ορούς και μέσα στα αίματα.
Στο ζευγάρι επιτέθηκε ένα γκρουπ 10 με 15 ατόμων. Αρχικά τους έβρισαν, αλλά όταν η Τζένιφερ Αγκοστίνι και ο φίλος της θέλησαν να απομακρυνθούν, άρχισαν να τους κτυπούν με μανία στο πρόσωπο και στο σώμα. 
Η 43χρονη ηθοποιός, που έχει κλείσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σειρά και θα έχει γυρίσματα από τον Μάρτιο, δήλωσε ότι το πρόσωπό της έχει παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό, που θα υποχρεωθεί να προβεί σε έναν αριθμό πλαστικών επεμβάσεων, ώστε να επανέλθει και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.  
« ’Επεσα κάτω και τουλάχιστον οκτώ άτομα με κτυπούσαν με κάθε τρόπο», δήλωσε στο δικαστήριο του Μανχάταν. ago2
***  Στους 23 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία – Φόβοι για «μετάδοση» και στην Ελλάδα … (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Τρίτη (26/11) στις ακτές της Αλβανίας, το Δυρράχιο μοιάζει σαν βομβαρδισμένη πόλη. Ο φονικός αυτός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν εντοπιστεί κάτω από τα ερείπια τουλάχιστον 23 νεκροί και να έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 600, μεταξύ των οποίων και παιδιά.  
Πολλοί φοβούνται μήπως ο σεισμός αυτός μπορεί να προκαλέσει κάποια «μετάδοση» νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.  
Ο Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Αλβανία, έκανε λόγο για ασυνήθιστη ακολουθία του ρήγματος.  Ο καθηγητής, που βρίσκεται στην γείτονα χώρα, παρακολουθώντας το φαινόμενο, τόνισε πως υπήρχε η άποψη με τον προηγούμενο σεισμό προ δύο μηνών, το συγκεκριμένο ρήγμα είχε βγάλει τον κύριο σεισμό, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν ίσχυε. «Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 βαθμούς Ρίχτερ. Είχαμε έναν πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Είχε κάνει τον Σεπτέμβρη έναν σεισμό 5,6 Ρίχτερ τον οποίο παρακολουθήσαμε και νομίζαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός στο ρήγμα. Είναι ασυνήθιστη η ακολουθία του. Μιλάμε για ανατροπή της κανονικότητας, ενώ υπήρχαν τότε μετασεισμοί. Είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ακολουθία», είπε ο κ. Λέκκας στον ΣΚΑΪ.  Ο κ. Λέκκας συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εκτονωθεί το φαινόμενο με έναν μεγάλο μετασεισμό, καθώς και πως η καταστροφή στη περιοχή δικαιολογείται με βάση την ένταση του σεισμού και την κατασκευή των κτιρίων.  «Οι ζημιές είναι τεράστιες στα κτίρια. Μιλάμε για κτίρια 5οροφα που είναι δύσκολο να γίνει διάσωση. Το μέγεθος του σεισμού δικαιολογεί απόλυτα την καταστροφή. Υπήρχαν κτίρια που είχαν χτιστεί μόνο με τούβλα. Ένας σεισμός 5,8 με 5,9 είναι απαραίτητος για να εκτονωθεί το φαινόμενο. Είναι βέβαια και επικίνδυνο αυτό αν συμβεί», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε για άλλη μια φορά, πως το ρήγμα της Αλβανίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα.  «Δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πω το εξής: συνάδελφοι από τα Βαλκάνια θεώρησαν ότι διεγείρονται τα Βαλκάνια, λόγω κι άλλων σεισμών σε Κόσοβο και Ναύπακτο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.  Οι ιστορικοί στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με αναφορές και μαρτυρίες, παρέμεινε σε σχετικά μικρό νούμερο, μόνο και μόνο επειδή σχεδόν μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός, της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βγάζοντας ωστόσο πολύ κόσμο στον δρόμο, καθώς το επίκεντρο -όπως και του κυρίως φαινομένου- ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης.  Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός πολιτών, των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν, γλίτωσαν από τα χαλάσματα, ακριβώς γιατί είχαν βγει ήδη στους δρόμους.
Τα γεωδυναμικά ινστιτούτα έχουν καταγράψει πάνω από 200 μετασεισμούς, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, συνεπικουρούμενα και από διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων ανάμεσα στα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, καθώς ένας δυνατός μετασεισμός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα κατάρρευση.  Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους του Δυρραχίου, αλλά και άλλων μικρότερων πόλεων και οικισμών στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.
Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά  Σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας, μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θούμαν. Ο αριθμός των τραυματιών, που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, έχει ξεπεράσει τους 650. Τρεις εξ αυτών αναφέρουν οι πληροφορίες του υπουργείου Υγείας είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα. 
Images of the damage from the M6.4 that just hit Albania (local time early Tuesday morning). ❤️🙏🏻
~  Πολλοί άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια κτιρίων, πολλά από τα οποία κατέρρευσαν κυρίως στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Η ώρα του σεισμού ήταν η αιτία που πολλοί εγκλωβίστηκαν στα ερείπια αφού δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους. Mάλιστα, ένας άνδρας βρήκε  τραγικό τέλος όταν, σε μια κίνηση απόγνωσης και πανικού, πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί. Ο φονικός σεισμός ξύπνησε μνήμες από τη δόνηση – μαμούθ 6,9 Ρίχτερ στην Αλβανία,  το 1979, όταν από το χτύπημα του Εγκέλαδου πέθαναν 136 άνθρωποι.

Η Αλβανία ζει το χειρότερο «κύμα» σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ετών. Το κόστος των ζημιών να μοιάζει ανυπολόγιστο… Εκτείνονται σε ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορά και το Φίερι στο Νότο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια ώρα, ο στρατός της Αλβανίας κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων.  
At least six people have been killed and 320 others wounded after an earthquake with a preliminary rating of 6.4 magnitude struck Albania.

---
The strongest earthquake to hit Albania in decades...
 *  Τουλάχιστον 45 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Αλβανίας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 300 γιατροί και νοσηλευτές παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους τραυματίες.

Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε πολλές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας Τίρανα, στο Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια. ~* 
Tirana Albania right now
Πάνω από 200 μετασεισμοί

Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.  Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.  Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους στα χαλάσματα.  

Δείτε την ώρα του σεισμού, όπως καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας, μέσα σε κατάστημα:

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια, που καταρρεύσαν ακόμη και τμήματα από αρχαίο τείχος που βρίσκεται στο Δυρράχιο Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα υπογράμμισε ότι η χώρα του επλήγη από ένα «κύμα» σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με τις διασώσεις ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που δείχνουν διασώστες να ανασύρουν μέσα από συντρίμμια πολυκατοικίας ένα μικρό παιδί που ξεσπά σε κλάματα. Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. «Εχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.  Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».  ΙΣΑ: Αποστολή στην Αλβανία με γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό  Κλιμάκιο γιατρών στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Αλβανίας έστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Η αποστολή του ΙΣΑ μεταφέρει φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα συνδράμει στις προσπάθειες για την υγειονομική κάλυψη των τραυματιών.  «Η σκέψη μας είναι κοντά στους συνανθρώπους της γειτονικής χώρας που χτυπήθηκαν από το φονικό σεισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Πρόσθεσε ότι «ο ΙΣΑ θα ενώσει τις δυνάμεις του, με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές» και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πολίτες της Αλβανίας.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας  Τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν αιτήματος των Αλβανικών αρχών.  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαρίσταται στην Αλβανία αυτή τη δύσκολη ώρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι ομάδες από την Ιταλία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία μεταβαίνουν στην σεισμόπληκτη Αλβανία.  Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο τηλεγράφημα του «ΑΤΑ», ευχαρίστησε την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Τουρκία για τις προσφορές βοήθειας που έκαναν προς την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.  Νωρίτερα, ο κ. Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Αλβανικό λαό και την ετοιμότητα της ΕΕ για παροχή βοήθειας.  Το σύστημα Copernicus έχει ενεργοποιηθεί για την παραγωγή δορυφορικών εικόνων των πληγεισών ζωνών ενώ το κέντρο συντονισμού έκτακτης ανάγκης 24/7 της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε επαφή με τις Αλβανικές αρχές και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση. Η ΕΕ θα αναπτύξει, επίσης, ομάδα πολιτικής προστασίας για να βοηθήσει τις αρχές να συντονίσουν την απάντηση και να αξιολογήσουν τις υλικές ζημιές.  
LIVE from Albania where a 6.4 magnitude earthquake has hit the coastal city of Durres. https://twitter.com/i/broadcasts/1gqxvgpdjWqKB 

Περίπου 100 Γάλλοι διασώστες αναχωρούν για την Αλβανία Περίπου 100 μέλη της γαλλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας αναχώρησαν για την Αλβανία προκειμένου να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων και να παράσχουν υλική βοήθεια στους επιζώντες που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που άφησε πίσω του 18 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.  Μια ομάδα 44 στρατιωτών από την υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας της Μπρινιόλ αναχώρησε χθες το βράδυ από τη Μασσαλία με προορισμό την Αλβανία, μεταφέροντας και 15 τόνους υλικού, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Άλλοι 50 πυροσβέστες θα φτάσουν στις πληγείσες περιοχές το πρωί της Τετάρτης.  Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης έφτασε στα Τίρανα μια “αναγνωριστική ομάδα”, που είχε ως αποστολή να εκτιμήσει τις ανάγκες των αλβανικών αρχών.  Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές εξέφρασαν “τη βαθύτατη θλίψη τους και την αλληλεγγύη τους” στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας. “Η αλληλεγγύη της Γαλλίας εκφράζεται με πράξεις και όχι μόνο με λόγια”, υπογράμμισαν.  
Drone view in one of the most damaged parts of the earthquake in Thumanë, Albania 💔🇦🇱

Σε σκηνές και με συσσίτιο οι κάτοικοι του Δυρραχίου το βράδυ της Τρίτης  Με τον φόβο ενός μεγάλου μετασεισμού και πολλοί από αυτούς χωρίς σπίτι και υπάρχοντα μετά την κατάρρευση των κτιρίων που διέμεναν από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τους, οι κάτοικοι του Δυρραχίου στην Αλβανία κλήθηκαν να περάσουν μία από τις δυσκολότερες νύχτες στη ζωή τους.  Πολλοί εξ αυτών είχαν να αντιμετωπίσουν και την αγωνία δικών τους προσώπων που αγνοούνται, ή είναι εγκλωβισμένα στα χαλάσματα, αλλά και την απώλεια τουλάχιστον 24 ανθρώπων, όπως ήταν ο τελευταίος απολογισμός των αρχών.  Σχεδόν κανείς από τους κατοίκους του Δυρραχίου δεν θέλησε να κοιμηθεί στο σπίτι του. Η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι όλοι, επέλεξαν να μείνουν στους δρόμους και καθώς ο χειμώνας και το κρύο έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, οι ανάγκες για την επιβίωσή τους το αμέσως επόμενο διάστημα, αφορούσαν ένα κατάλυμα, τροφή και νερό.Βίντεο από την πόλη της Αλβανίας, με διασώστες να μοιράζουν αντίσκοινα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους, αναδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, η οποία μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο.  Την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία, τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα χαλάσματα, χιλιάδες άστεγοι κάτοικοι του Δυρραχίου και άλλων μικρότερων πόλεων που επλήγησαν από το κτύπημα του Εγκέλαδου, προσπαθούν να βγάλουν όπως-όπως τη νύχτα.  Ημέρα εθνικού πένθους η 26η Νοεμβρίου  Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η 26η Νοεμβρίου στην Αλβανία, την επομένη του ισχυρού σεισμού ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.  Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει αυτή τη χώρα των Βαλκανίων εδώ και πολλές δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.  «Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους». Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν χθες όλη την ημέρα τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική  ΠΗΓΗ
***   ‘ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ’! Αυτό δεν είναι επένδυση…. Δάνειο 880 εκατ. στη Lamda από Eurobank και Πειραιώς…
Δάνειο ύψους 880 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ανακοίνωσε η Lamda Development, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την έναρξη του έργου του Ελληνικού. 
Όπως ανέφερε την Παρασκευή στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Lamda Development ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, Οδυσσέας Αθανασίου, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Επισήμανε ότι από τα δύο δισ. ευρώ της επένδυσης, τα 600 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τα 400 εκατ. ευρώ κυρίως από έσοδα από την οικιστική ανάπτυξη, 850 εκατ. ευρώ από δανειακές συμβάσεις και 150 εκατ. ευρώ από την έκδοση ομολογιακού δανείου.  Μιλάμε  για την απόλυτη παραπλάνηση καθώς παλιά ο όμιλος Λάτση είχε υποσχεθεί ότι θα επενδύσει  κατά την πρώτη 5ετία του έργου  1,07 δισ ενώ ήδη τα λεφτά θα δοθούν από τα δάνεια χωρίς να επενδύσει ούτε ένα ευρώ από τα κεφάλαια του. Ο  Κ.Βελόπουλος τα έλεγε από το βήμα της Βουλής τον Σεπτέμβρη για την επένδυση του κ. Λάτση στο Ελληνικό και την χαρακτήριζε ως  συνταγή ΦΡΑΠΟΡΤ. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει τον κ. Λάτση ως επενδυτή με δανεισμό.
 Τα όσα σχεδιάζονταν για το Ελληνικό αλλά και τις ακτές της Αττικής είχε αποκαλύψει από το προηγούμενο καλοκαίρι (2018) ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος. Τα όσα είχε πει στην εκπομπή “Κόντρα & Ρήξη” μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:    *** Κ.Μητσοτάκης: «Βρισκόμαστε κοντά σε “ατύχημα” στο Αιγαίο – Η Τουρκία αυξάνει την επιθετική της συμπεριφορά»…~  Για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της  επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη.
Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που αναφέρεται ο κίνδυνος «ατυχήματος» στο Αιγαίο, είναι όμως η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο λέγεται από την σημερινή κυβέρνηση και αυτό μετά την περίφημη «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά αυτό που είπε -και για πρώτη φορά- είναι ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αργά ή γρήγορα  θα οδηγήσει σε ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος.
Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.
Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί.
Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.» είπε πιο αναλυτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Τζ. Κόντε:  “Με τον Ιταλό ομόλογό μου είχαμε τη δυνατότητα, σήμερα, να εξετάσουμε τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και κυρίως να μελετήσουμε πώς αυτές μπορούν να γίνουν ακόμη πιο στενές, ακόμα πιο αποδοτικές.  Γι’ αυτό αποφασίσαμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Εξάλλου -όπως ανέφερες αγαπητέ Giuseppe- οι δεσμοί μας έρχονται από τα βάθη της Ιστορίας. Καθορίζονται από τους πολιτισμούς, από τη γεωγραφική μας θέση, θα έλεγα και από την κοινή ιδιοσυγκρασία των λαών μας. Όπως κοινός είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις. Όπως γνωρίζεις αγαπητέ Giuseppe, η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα. 
Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Ενώ από την άλλη, η Ιταλία αποτελεί έναν δυναμικό προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές. Είναι ο πρώτος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Μία τάση που ενισχύεται χρόνο με το χρόνο. Με τον φίλο Πρωθυπουργό συζητήσαμε βέβαια και τη συνεργασία μας σε ενεργειακά θέματα. Η ενεργειακή ασφάλεια, εξάλλου, και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών. Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση αποτελεί, επίσης, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως «ακριτικό» κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο Προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας. Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.”  ΠΗΓΗ
***  Από το Κονγκό στην Αθήνα! Πώς η Τουρκία “ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ” τους Αφρικανούς στην Ελλάδα… (ΕΙΚΟΝΕΣ)
~  Είναι πλέον προφανές ότι οι ψευτο-“ανθρωπιστές” που προσπαθούν να μας πείσουν το πόσο ταλαίπωροι και κατατρεγμένοι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα είναι μια ανοησία που διακινείται καθαρά για ιδεολογικούς λόγους.  
Γιατί το λέμε αυτό; Ας δούμε τα στοιχεία της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με αυτά, το 7,3% επί του συνόλου των λαθρομεταναστών που μπήκανε στην χώρα οι 3.293 προέρχονται από την Δημοκρατία του Κονγκό. Πώς είναι δυνατό να φτάσεις εδώ και από τη χώρα της νοτίου Αφρικής;
Δείτε τον χάρτη παρακάτω:
Αλήθεια, πόσα χρήματα μπορεί να χρειάζεται κάποιος για να φτάσει μέσα από 6-7 χώρες μέχρι την Ελλάδα; Και πώς αυτοί οι άνθρωποι που είναι… κατατρεγμένοι έχουν ακριβά κινητά και έχουν τη δυνατότητα για τόσο μεγάλα ταξίδια;  
Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Αφρικής με ειδικές visa κάρτες να πηγαίνουν με πτήσεις απευθείας Κωνσταντινούπολη, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στόχος τους είναι να περάσουν στην Ευρώπη (κάτι που η Τουρκία θέλει). Εδώ, λοιπόν, μπαίνει κι ένα άλλο θέμα στο τραπέζι. Στο πώς η Άγκυρα προσκαλεί τους ανθρώπους από την Αφρική να πηγαίνουν στη χώρα για να γεμίζει (κυρίως με μουσουλμάνους) την Ευρώπη.  Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (έχουν κομμουνιστικό καθεστώς) είναι από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε φυσικό πλούτο καθώς διαθέτει τεράστια κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, διαμαντιών (άνω του 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων), κοβαλτίου, ουρανίου, κολτάν (70% των παγκόσμιων αποθεμάτων), πετρελαίου και άνθρακα. Βέβαια οι Κονγκολέζοι είναι από τους φτωχότερους λαούς στον κόσμο αφού οι δυνάμεις της αποικιοκρατίας συνεχίζουν να απομυζούν τον πλούτο της χώρας αυτής. Χαρακτηριστικά, με μόλις 400 δολάρια κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, κατατάχθηκε στην τελευταία θέση από τις χώρες του ΟΗΕ.  Με πληροφορίες από Twitter
***  Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας σε συμπλοκή λαθρομεταναστών στο Τυμπάκι Κρήτης – Ο φόβος σκεπάζει τη χώρα…
~  Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ ομάδων αλλοδαπών σημειώθηκε στο Τυμπάκι Κρήτης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένας θάνατος και ένας τραυματισμός. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συμπλοκή πήραν μέρος πολλά άτομα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η αφορμή.
Ομάδα αλλοδαπών, Πακιστανών όπως λένε οι πληροφορίες, ήρθαν στα χέρια για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους με συνέπεια να βγουν μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα και ένας άνδρας να πέσει νεκρός. Από το σοβαρό επεισόδιο που διαδραματίστηκε σε κεντρικό δρόμο του Τυμπακίου, υπάρχει κι ένας σοβαρά τραυματισμένος.    Στην περιοχή σπεύδουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νεκρός και τραυματίας μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας.  Όπως αναφέρει το neakriti.gr ήδη ένας Πακιστανός έπεσε νεκρός, καθώς δέχτηκε μαχαιριά στην καρδιά.  Ο θάνατός του, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ακαριαίος. Οι πληροφορίες επίσης αναφέρουν για έναν σοβαρά τραυματία και άλλους ελαφρύτερα. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Τυμπάκι.
***  Στην περιοχή της Τερψιθέας κλιμάκιο του ΕΛΓΑ σήμερα  
Στην περιοχή της Τερψιθέας θα βρεθεί σήμερα το πρωί (9.00) κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον επόπτη για το Νομό Μεσσηνίας, προκειμένου να κάνει αυτοψία για τη ζημιά που προκάλεσε η πλημμύρα της 21ης Νοεμβρίου σε παραγωγούς κηπευτικών (πατάτες-μαρούλια κ.τ.λ.).
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι πληγέντες παραγωγοί να βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να υποδείξουν το εύρος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα αγροτεμάχιά τους.

***  Ρήμαξαν τα σπίτια σε 4 Δήμους μέσα σε 12 ημέρες  
Είκοσι μία κλοπές και απόπειρες μέσα σε 12 ημέρες έκαναν τέσσερις Ρομά, οι τρεις εκ των οποίων, μάλιστα, το βράδυ του περασμένο Σαββάτου σε μαγαζί στο Αριοχώρι, έπειτα από διαπληκτισμό με άλλα άτομα άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, σκορπώντας τον τρόμο στον κόσμο που ήταν εκεί.
Ο ένας συνελήφθη, ενώ σε βάρος όλων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα σύστασης εγκληματικής ομάδας, για διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες. Από τη δράση τους είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Πλούσια δράση
Η δράση των τεσσάρων Ρομά έχει προσδιορισθεί από την έρευνα της Αστυνομίας από τις 12 Νοεμβρίου έως και τις 23 του μήνα. Έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Τριφυλίας και Γαργαλιάνων, εξιχνιάσθηκαν συνολικά 21 περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος.
Από μαρτυρίες, αλλά και βιντεοληπτικό υλικό, για τις περιπτώσεις αυτές κατηγορούνται ένας 27χρονος, ένας 22χρονος, ένας 24χρονος κι ένας 17χρονος, όλοι Ρομά, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή της Βαλύρας και του Αριοχωρίου.
Από τους αστυνομικούς εντοπίσθηκε και συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας στη Βαλύρα ο 27χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, καθώς μαζί με τον 22χρονο και τον 24χρονο ήταν αυτοί που το Σάββατο άρχισαν τους άσκοπους πυροβολισμούς στο μαγαζί.
Και αρπαγή τσάντας
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι κατά τις 12 αυτές ημέρες, σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου-Νέστορος, οι τέσσερις Ρομά διέπραξαν συνολικά 13 κλοπές-διαρρήξεις και τρεις απόπειρες κλοπών-διαρρήξεων σε σπίτια, τρεις κλοπές-διαρρήξεις και  μία απόπειρα κλοπής - διάρρηξη σε οχήματα, καθώς και μία αρπαγή τσάντας.
Ειδικότερα, έχουν διαπιστωθεί πέντε περιπτώσεις στη Χώρα, μία στο Κορυφάσιο, τρεις στα Φιλιατρά, δύο στου Βλάσση Μεσσήνης, μία στο Μυρσινοχώρι, μία στην Ελληνοεκκλησιά, μία στα Διόδια, τέσσερις στους Γαργαλιάνους, μία στην Αρσινόη  και μία στον Αριστομένη.
Επίσης, το Σάββατο το πρωί στον Πύργο Τριφυλίας πλησίασαν με όχημα μια 73χρονη που ήταν πεζή. Από το αυτοκίνητο βγήκε ο ένας, την αιφνιδίασε και της άρπαξε την τσάντα, η οποία περιείχε 720 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα σπίτια, συνήθως έμπαιναν παραβιάζοντας ή σπάζοντας  πόρτες και παράθυρα, ενώ δε δίστασαν να επιχειρήσουν να μπουν σε σπίτια ενώ ήταν εντός οι ένοικοι.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Φορολογικό νομοσχέδιο: Έρχονται βαριά πρόστιμα για τα Airbnb  
Ολες οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και οι "καμπάνες" για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές Airbnb...
Μεγάλα πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο προς τους διαχειριστές ψηφιακής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, στην περίπτωση που δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων ΑΑΔΕ σχετικά με ιδιοκτήτες ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου τους.
Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές(ιδιοκτήτες ακινήτων), για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.
Όπως διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο, τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με το νομοσχέδιο καθορίζεται νέα διαδικασία για την αναπροσαρμογή και την επέκτασή τους σε νέες περιοχές. Για τον προσδιορισμό των τιμών εκκίνησης λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία των ακινήτων, όπως ποιότητα κατασκευής, παλαιότητα, θέση στο οικοδομικό τετράγωνο ή στον όροφο της πολυκατοικίας για τα διαμερίσματα, εμπορικότητα δρόμου, ύπαρξη παταριού ή υπογείου για τα καταστήματα, καλλιεργητική αξία, τουριστική ή παραθεριστική σημασία για τα αγροτεμάχια και άλλα.
Για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καταργούνται οι σημερινές περιφερειακές επιτροπές που εισηγούνται τις τιμές ζώνης και η ειδική τριμελής επιτροπή. Έτσι συγκροτείται επιτροπή για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, η οποία αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ως πρόεδρο και μέλη τον γενικό γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τον προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και δύο εμπειρογνώμονες που ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών. Έργο της Επιτροπής είναι η εισήγηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης.
Το Αυτοτελές Τμήμα Εκτιμήσεων και Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων της γενικής γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών εισηγείται προς την Επιτροπή τη διαμόρφωση των ζωνών και τους συντελεστές αυξομείωσης των τιμών (συμμετέχουν σ’ αυτή μεταξύ άλλων και δύο εμπειρογνώμονες) για τη σύνταξη εισήγησης για τη διαμόρφωση των ζωνών και των συντελεστών αυξομείωσης των τιμών εκκίνησης, που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων (σήμερα για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου υφίσταται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα εξαμελής Επιτροπή).
Επίσης συγκροτείται Επιτροπή Ελέγχου με αρμοδιότητα τον έλεγχο των εισηγήσεων, που υποβάλλουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, και την εισήγηση στον υπουργό Οικονομικών για τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης. Σε περίπτωση αδυναμίας προσδιορισμού τιμών εκκίνησης, η εν λόγω Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών την ανάθεση σύνταξης εισήγησης σε πιστοποιημένο εκτιμητή στον οποίο θα καταβληθεί αμοιβή για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου έργου. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της υφιστάμενης τριμελούς Επιτροπής η οποία έχει ως αρμοδιότητα την εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τις εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών.
Σημειώνεται ότι σχετικά με την χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, το νομοσχέδιο προβλέπει ανώτατο ύψος δαπάνης 16.000 που θα κατανεμηθεί ισόποσοσα σε 4 χρόνια έναντι 48.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στη διαβούλευση. Παραμένει πάντως η έκπτωση 5% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων επί των εισοδημάτων που εισπράττουν από ενοίκια ακόμη και αν κάνουν χρήση της φοροαπαλλαγής για τις επισκευές κατοικιών.
ant1news.gr

***  Αντιπρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου ο δήμαρχος Καλαμάτας  
Ψηφοφορία για την  εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβούλιου στο Παλιό Δημαρχείο Τρίπολης.
Ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος, εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία για δεύτερη συνεχή δημοτική θητεία πρόεδρος της Ένωσης των Δημάρχων της Πελοποννήσου, ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.
Γραμματέας ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κουλός και μέλη οι Δημήτριος Βόσνος, σύμβουλος Δήμου Τρίπολης και Ευάγγελος Βαλιώτης, δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης.

***   Σεισμός 6 ρίχτερ στα Κύθηρα ταρακούνησε και την Καλαμάτα  
Μια ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέγεθος αυτού ήταν 6 ρίχτερ και το επίκεντρο αυτού ήταν στην περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη.

***   Σεισμός 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σεισμική δόνηση μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων σημειώθηκε στις 9:23 το πρωί της Τετάρτης. Το Ευρωμεσογειακό υπολογίζει τον σεισμό στα 6 Ρίχτερ με επίκεντρο ανοιχτά της Κρήτης.
Γεωδυναμικό: 6,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 20χλμ νότια των Αντικυθήρων
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 20 χιλιόμετρα νότια των Αντικυθήρων και δυτικά της Κρήτης.
Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 70 χιλιόμετρα.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φ. Βαλλιανάτος θεωρείται ένας σεισμός ενδιάμεσου βάθους και "δείχνει" ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι χαμηλή.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", είπε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στα Κύθηρα και το μέγεθός του ήταν 5,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 26χλμ νότια από τα Αντικύθηρα, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60χλμ και είναι υποθαλάσσιος.
Τσελέντης: Ο σεισμός είναι 6 Ρίχτερ δυτικά των Κυθήρων
Ιδιαίτερα αισθητός έγινε στην Αθήνα ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί στα Κύθηρα.
Όπως είπε στο enikos.gr, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, ο σεισμός ήταν της κλίμακας των 6 βαθμών Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο δυτικά των Κυθήρων.
Παπαδόπουλος στον Realfm 97,8: Νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός
“Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα”, είπε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8.
“Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
“Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και κατά συνέπεια από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο”.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης για τον σεισμό: Ταρακουνηθήκαμε, χρειάζεται ψυχραιμία - Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ζημιά
"Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη κάποια ζημιά από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης" τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι "έχω μιλήσει με όλους τους αντιπεριφερειάρχες και έως τώρα δεν έχουμε ευτυχώς κάποια ζημιά".
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, "ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος, ταρακουνήθηκε όλη η Κρήτη" και πρόσθεσε:
"Υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, αλλά πρέπει να έχουμε ψυχραιμία. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και θεωρώ ότι η μετασεισμική ακολουθία θα εξελιχθεί ομαλά".  enikos.gr

***   Τον συνέλαβαν με χασίς την περίοδο που έκανε απεξάρτηση  
Σε 3 χρόνια φυλάκισης με αναστολή καταδικάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας 32χρονος από την Εύβοια, ο οποίος πριν από χρόνια είχε έρθει στην Καλαμάτα για να απεξαρτηθεί και τελικά συνελήφθη για χασίς.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας είχαν πληροφορίες ότι από το σπίτι του 32χρονου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Άρχισαν παρακολούθηση και όταν ο 32χρονος μαζί με άλλο άτομο βγήκαν από το σπίτι, τους συνέλαβαν. Ο 32χρονος αντιστάθηκε, αλλά τελικά όταν οι αστυνομικοί τον  ακινητοποίησαν, βρήκαν πάνω του 0,3 γραμμάρια χασίς. Στη συνέχεια πήγαν να μπουν στο σπίτι του, αλλά βρήκαν την πίσω πόρτα ανοικτή και διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν φύγει βιαστικά. Ψάχνοντας, μάλιστα, στη γύρω περιοχή εντόπισαν δύο άτομα κρυμμένα σε οικοδομή. Σε δύο διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν άλλα 60 γραμμάρια χασίς και μια ηλεκτρονική ζυγαριά.
Ο 32χρονος είχε μετακομίσει στην Καλαμάτα προκειμένου να παρακολουθεί πρόγραμμα σε κοινότητα και να απεξαρτηθεί από ηρωίνη. Το χασίς, όπως είχε πει, το χρησιμοποιούσε για να βοηθηθεί στην απεξάρτηση. Β.Β.

***   Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πάταξη του παραεμπορίου ζητά ο Μαντάς  
Την καίρια ανάγκη για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και των συνεπειών του αναδεικνύει με ερώτησή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.
Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στην προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί, αφενός, στην αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου και, αφετέρου, στην έμμεση στήριξη των νόμιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα της επαρχίας, οι οποίες γίνονται θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στη μεγέθυνση του προβλήματος, τόσο λόγω της διαχρονικής ύπαρξης των διαφόρων πλανόδιων μικροπωλητών που εμπορεύονται παράνομα προϊόντα, όσο και λόγω της λειτουργίας ολόκληρων διαδικτυακών καταστημάτων-αποθηκών, τα οποία είτε παράνομα είτε νόμιμα μπορούν και διακινούν χιλιάδες παράνομα και απομιμητικά προϊόντα.
Για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εθνικός φορέας, ο οποίος θα συγκεντρώνει σε ένα σώμα όλες τις σχετικές αρμοδιότητες του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υπάρξει στοχευμένη αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί το παραεμπόριο, ενώ επίσης θα μπορεί να υλοποιηθεί συστηματικός έλεγχος των φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων.
Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξάρθρωσης κυκλωμάτων διαφθοράς, που μπορεί να βρίσκονται και εντός του κρατικού μηχανισμού, καθώς και θα μπορούν να υλοποιηθούν καμπάνιες ευαισθητοποίησης του καταναλωτικού κοινού . - 

***   Η Μεσσηνία μέσα στη δημιουργία κλειστών δομών για μετανάστες
Οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού είτε το αποκλείουν είτε τηρούν σιγή ιχθύος. Οι δήμαρχοι, επίσης, δηλώνουν ότι δεν τους έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο, ενώ και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Ο λόγος για τη μεταφορά μεταναστών στη Μεσσηνία και τη δημιουργία στην περιοχή ελεγχόμενων κέντρων.
Από την άλλη πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες και ρεπορτάζ μιλούν για το αντίθετο. Τελευταίο παράδειγμα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR. Σε αναφορά στο θέμα της μεταφοράς μεταναστών στην ενδοχώρα "βλέπει" στη Μεσσηνία τη δημιουργία ελεγχόμενου κέντρου.
Τα ελεγχόμενα κέντρα μεταναστών θα είναι έτοιμα τον Ιανουάριο, 14 στο σύνολό τους, σε βιομηχανικές ζώνες ή απομονωμένες χερσαίες εκτάσεις, όπου θα στηθούν σκηνές ή κοντέινερ.  Η κυβέρνηση, μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ήδη σε επαφή με τους δημάρχους των περιοχών, προσπαθώντας να μειώσει τις αντιδράσεις.
Πάντως, πρόσφατα κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά θα δημιουργηθούν και δομές στην ενδοχώρα, καθώς και ότι έχουν βρεθεί ήδη οι χώροι, χωρίς όμως να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πού ακριβώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να... διαφεύγουν προς Ιταλία) και, βεβαίως, πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων, όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.
Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πέντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.
Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot, δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα είναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης  Στεφανής απέφυγε να μπει σε αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που θα μεταφερθούν ανά την επικράτεια με βάση την ποσόστωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθεί η αναλογικότητα και θα ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες.
“Έχουμε μία επιχείρηση σε εξέλιξη” είπε ο κ. Στεφανής χρησιμοποιώντας έναν όρο από το στρατιωτικό του background και επισημαίνοντας ότι σε μία επιχείρηση σε εξέλιξη αναδιαμορφώνεις τις επιλογές σου.
Επισήμανε δε για άλλη μία φορά ότι αποτροπή, μεταφορές, άσυλο, όλα αυτά συνδέονται, γι’ αυτό και θα υπάρχει πλέον και ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων.
“Η σκληρή αλήθεια είναι ότι εάν οι ροές δε σταματήσουν να έρχονται με αυτή την ταχύτητα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για αυτό δημιουργήθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης συνόρων» είπε.
Ερωτηθείς για την αποτροπή στη θάλασσα, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι με τα νέα συστήματα (θερμικές κάμερες) με τα οποία θα εξοπλιστεί ο ενιαίος φορέας θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν έγκαιρα βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες όταν φεύγουν από τα τουρκικά παράλια και να επικοινωνεί η χώρα μας με την άλλη πλευρά ώστε να τους σταματήσουν εκείνοι.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Handelsblatt κατήγγειλε την Τουρκία ότι αρνείται να συνεργαστεί μέχρι στιγμής σε τέτοιες περιπτώσεις παραβιάζοντας τη συμφωνία με την Ε.Ε.
Τέλος, ο κ. Στεφανής διευκρίνισε ότι το ταμείο ενίσχυσης αφορά σε όλους τους Δήμους και σε νησιά και ενδοχώρα που θα σηκώσουν το βάρος υποδεχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, και πως με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών θα υπάρχει συνεργασία με τους Δήμους για τα αναγκαία έργα. Α.Π.

***

~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

***  ΣΗΜΕΡΑ ...:
Μπαρτσελόνα-Ντόρτμουντ 3-1
Σλάβια Πράγας-Ίντερ 1-3
Συνοπτικά τα αποτελέσματα:
Μπαρτσελόνα-Ντόρτμουντ 3-1
(29’ Σουάρες, 33’ Μέσι, 67’ Γκριζμάν-78’ Σάντσο)
Σλάβια Πράγας-Ίντερ 1-3
(37’ πεν. Σούτσεκ-20’, 88’ Λαουτάρο, 80’ Λουκάκου)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-Λιόν 2-0
(42’ Τζούμπα, 84’ Οζντόεφ)
Λειψία-Μπενφίκα 2-2
(90’ πεν., 90’+6’ Φόρσμπεργκ - 20’ Πίζι, 59’ Βινίσιους)
Βαλένθια-Τσέλσι 2-2
(40’ Κάρλο Σολέρ, 82’ Ντάνιελ Βας - 41’ Ματέο Κόβασιτς, 50’ Κρίστιαν Πούλισικ)
 Λιλ-Άγιαξ 0-2
(2’ Ζίγεκ, 59’ Πρόμες)
ΓΚΕΝΚ – ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ 1-4
(85’ Σαμάτα - 43’ Ντάκα, 45’ Μιναμίνο, 69’ Χβανγκ, 87’ Χάαλαντ)
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ – ΝΑΠΟΛΙ 1-1
(65’ Λόβρεν - 21’ Μέρτενς) 

~ ΧΘΕΣ ,... για το UEFA  Champions League   στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο 5η αγωνιστική
ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ - ΜΠΡΥΣ   1-1  .-  ^ { 11΄ Μπουγιούκα  ,  90+2΄ Νιάτα }.- ^ 
ΡΕΑΛ Μαδρίτης -  ΠΑΡΙ ΣΕ  ΖΕΡΜΕΝ  2-2  .-^
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  - ΜΠΑΓΕΡΝ  ΜΟΝΑΧΟΥ  0-6  .- ^
ΤΟΤΤΕΝΑΜ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .  4-2 .- ^
ΑΤΑΛΑΝΤΑ  - ΔΥΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΠ   2-0 .- ^
ΜΑΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ - ΣΑΧΤΑΡ - ΝΤΟΝΕΣΚ  1-1  .- ^
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ Μόσχας - ΜΠΑΓΕΡΝ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ  0-2  .-  ^{11΄αυτογκόλ Ζεμαλεντίνοφ , 54΄Μπέντερ }'.- ^
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ -ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μαδρίτης  1-0 .- ^
~** Στο  Champions League U19  ΣΤΟ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ
Γαλατασαραϊ - Μπριζ  2-1 .- ^
Ρεάλ Μαδρίτης - Παρί Σ.Ζ.  6-3 .- ^
Τότεναμ - Ολυμπιακός Π.  1-0 .- ^
 Ερυθρός Αστέρας - Μπάγερν Μονάχου 1-1 .- ^
Αταλάντα  -Δυναμό Ζάγκρεπ  2-0 .- ^
Ματζεστερ Σίτι - Σαχτάρ Ντόνετσκ  5-0 .- ^
Λοκομοτίβ Μόσχας - Μπάγερν Λεβερκούζεν  1-3 .- ^
Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης  2-1 .- ^

Ζρινίσκι  Μόσταρ - Μίντγιλαντ  0-0  .- ^ Knockout stage  UEFA  
~*

 ~* *    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019  :
   **  1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
2.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
 3.- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
30.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :    https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/27-2019.html  .-
31.-  .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα  28 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/28-2019.html   .-
32 .- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... -   :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/29-2019.html   .- 
33 .- ΑΡΦΑΡΑ -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 29  Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...`-2 -  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/2-29-2019.html .- 
34.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/30-2019.html   .-
35.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/31-2019.html   .-

~ *  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : 
1.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  !  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/01-2019.html    .- 
2.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/02-2019.html  .- 
3.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/03-2019.html  .-
4.- .- ΑΡΦΑΡΑ   -2-   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...   : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/2-03-2019.html  .-
5.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/04-2019.html .-
  6.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/05-2019.html  .- 
7.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/06-2019.html   .- 
8.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/07-2019.html  .- 
9.-ARFARA  Η Εφημερίδα μας    Παρασκευή  08 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/arfara-07-2019.html .-10.- .- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-09-2019.html  .-
11.-.- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Κυριακή 10  Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-10-2019.html  .- 
12. - ARFARA   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/arfara-11-2019.html    .-
13.-ΑΡΦΑΡΑ  -2- .. Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  . : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/2.html   .- 
14.-  .-   ΑΡΦΑΡΑ  .. Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/blog-post.html    .- 
 15.-.- ΑΡΦΑΡΑ  -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..   :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/2-12-2019.html .- 
 16.-  .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 13 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
17.- .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
18.- .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή  15 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/15-2019.html  .- 
19.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο16  Νοεμβρίου   2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/16-2019.html  .-
20.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Κυριακή 17 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/17-2019.html    .-
 21.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Δευτέρα 18 Νοεμβρίου   2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/18-2019.html  .- 
 22.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/19-2019.html    .- 
23.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/20-2019.html  .-  
24.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/20-2019.html  ­   .- 
25.-ΑΡΦΑΡΑ -2-   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/2-20-2019.html  .- 
26.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 22  Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/22-2019.html  .- 
27.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....   : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/23-2019.html  .- 
28.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/24-2019.html   .-
 29 .-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/24-2019.html   .- 
 30.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/26-2019.html   .- 
31.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/27-2019.html  .-
32. - 

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου