Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . 
Τετάρτη  11  Δεκεμβρίου  2019  .-
~
 


~**  Οσίος Δανιήλ ο Στυλίτης – Γιορτή σήμερα 11 Δεκεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
: Τη μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου τιμά σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Κάποιος έγραψε κάπου το εξής πολύ σωστό. «Όλοι οι Άγιοι είναι αξιοθαύμαστοι, όχι όμως και αξιομίμητοι…». Πολλοί από αυτούς, και μάλιστα οι Όσιοι, ανέλαβαν και εκτέλεσαν παράδοξα, που όλα είναι βέβαια εμπνευσμένα από αληθινή αρετή. Δεν είναι όμως για όλους, γι’ αυτό και τέτοια έργα όχι μόνο αξιομίμητα δεν είναι, αλλά κι όλοι δεν είναι άξιοι να τα μιμηθούν.
~   Ένα τέτοιο έργο αξιοθαύμαστο, αλλ’ όχι και αξιομίμητο είναι το κατόρθωμα των στυλιτών. Πολλοί Όσιοι πέρασαν ζωή ολόκληρη επάνω σ’ ένα στύλο, εκτεθειμένοι στον καύσωνα του καλοκαιριού και στον παγετό του χειμώνα.

Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Δεν πρέπει, γιατί και δεν μπορούμε, να τον μιμηθούμε. Αξίζει, όμως να τον θαυμάζουμε για την καρτερία του και πολλά να διδασκώμαστε από την αυταπάρνησή του. Ο Σταυρός έχει δική του αξία, έξω από κάθε κοινωνική ωφελιμότητα. Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης, λοιπόν, γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Οι ευσεβείς γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Μάρθα. Ο Δανιήλ γεννήθηκε ενώ η μητέρα του ήταν στείρα. Γι’ αυτό και οι γονείς του υποσχέθηκαν να τον αφιερώσουν στην υπηρεσία του Θεού. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια, και οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Ο Δανιήλ απέδωσε καρπούς.  Νεαρός ακόμα, πήγαινε στις γειτονικές πόλεις και εξηγούσε το Ευαγγέλιο. Έπειτα πήγε σε κοινόβια Μονή, όπου επιδόθηκε σε ευσεβείς ασκήσεις, θεολογικές μελέτες και καλλιέργεια της ταπεινοφροσύνης. Κάποτε, σ’ ένα ταξίδι με τον ηγούμενο της Μονής, συνάντησε το Συμεών το Στυλίτη και πήρε την ευλογία του.   Όταν πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ ξαναπήγε στο Συμεών και ζήτησε τη συμβουλή του που να πάει. Ο Συμεών τον συμβούλευσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που ο Δανιήλ έπραξε. Εκεί εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του αρχιστρατήγου Μιχαήλ στην Προποντίδα.  Μετά από λίγο καιρό, είδε όραμα το Συμεών να τον καλεί. Ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε πάνω σ’ αυτόν. Σκοπός της εγκατάστασής του πάνω στο στύλο, ήταν ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών και η απόκτηση περισσότερων αρετών. Έλαβε το προορατικό χάρισμα, έκανε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας.  Πέθανε 80 χρονών, πλήρης «καρπών δικαιοσύνης τών διά Ιησού Χριστού» (Προς Φιλιππησίους, α’ 11). Δηλαδή γεμάτος από καρπούς, που παράγει η αρετή και που κατορθώνονται δια του Ιησού Χριστού.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.  Υψώσας το σώμα σου, επί του στύλου σοφέ, τον νούν σου επτέρωσας, προς τον Θεόν ακλινώς, βιώσας ως άγγελος, όθεν σε στήλην ζώσαν, ευσεβείας ειδότες, κράζοντας σοι βοώμεν, Δανιήλ Θεοφόρε, Παντοίων ημάς κινδύνων, πρέσβευε ρύεσθαι.
~**  Αγιος Γέροντας Παΐσιος: «Ευλάβεια είναι ο φόβος Θεού, η συστολή, η πνευματική ευαισθησία»
: Ευλάβεια είναι o φόβος του , η συστολή, η πνευματική ευαισθησία.
O ευλαβής μπορεί να σφίγγεται, άλλα αυτό τo σφίξιμο στάζει μέλι στην καρδιά του· δεν του κάνει μαρτυρική τήν ζωή, άλλα τον ευχαριστεί.
~ Οι κινήσεις του είναι λεπτές, προσεγμένες. Αισθάνεται έντονα τήν παρουσία του Θεού, των Αγγέλων, των Αγίων.

Νιώθει δίπλα του τον Φύλακα Άγγελο νά τον παρακολουθή. Έχει συνέχεια στον νου του ότι τό σώμα του είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος (Α” Κορ. 3,16. και 6,19) και ζή απλά, αγνά καί αγιασμένα. Παντού συμπεριφέρεται μέ προσοχή και συστολή καί νιώθει ζωντανά όλα τά ιερά.  Προσέχει λ.χ. νά μήν είναι πίσω από τήν πλάτη του οί εικόνες. Δέν βάζει εκεί πού κάθεται, στον καναπέ ή στην καρέκλα, τό Ευαγγέλιο ή ένα πνευματικό βιβλίο κ.λπ. Άν δη μιά εικόνα, σκιρτά ή καρδιά του, βουρκώνουν τά μάτια του.  Αλλά καί μόνον τό όνομα τού Χριστού νά δη κάπου γραμμένο, τό ασπάζεται καί αυτό μέ ευλάβεια καί γλυκαίνεται εσωτερικά η ψυχή του. Ακόμη και ένα κομματάκι από εφημερίδα άν βρή κάτω πεταμένο πού να γράφη λ.χ. τό όνομα του Χριστού ή μόνον «Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος», σκύβει, τό μαζεύει, τό ασπάζεται μέ ευλάβεια καί στενοχωριέται πού ήταν πεταμένο.
~**  Να μάθουμε να ζούμε…
 
~  
Ο Χριστός δεν θέλει να μας κάνει καλά δίχως να μας μάθει τον τρόπο να είμαστε καλά.  

Και αυτό θέλει κόπο, υπομονή και προπαντός χρόνο.  Το θέμα δεν είναι περιστασιακά να θεραπευθούμε ή να ξεπεράσουμε ένα σκόπελο στην ζωή μας.  Αλλά να μάθουμε τον τρόπο να ζούμε θαυμαστά και σε πληρότητα. Να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε.
***  Ιστορική γκάφα της Κεραμέως : Έδωσε άδεια για 3 τζαμιά σε Κω και Ρόδο – Αλωνίζει η Τουρκία !
 
*  Αδεια λειτουργίας σε 3 στην Κω και στη Ρόδο έδωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού διαπιστώθηκε η νόμιμη λειτουργία των μουσουλμανικών χώρων λατρείας, «Ντεφτεντάρ Τζαμί» και «Χασάν Πασά Τζαμί» στην Κω καθώς και του «Τεμένους Ιμπραήμ Πασά» στη Ρόδο «διότι σύμφωνα με τα κατατεθειμένα έγγραφα και δικαιολογητικά τεκμαίρεται η ύπαρξη και η χρήση του ως χώρου λατρείας ήδη προ του 1955 μέχρι και σήμερα».
~ Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τον «Οργανισμό Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω», ιδιοκτήτη όλων των μουσουλμανικών τεμενών και νεκροταφείων στη νήσο Κω, να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την ικανοποίηση του αιτήματος του: «Με την διαπιστωτική πράξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που αποδεικνύει έμπρακτα και στηρίζει το Ισλάμ με την νομοθεσία που έχει εφαρμόσει, λάβαμε σήμερα την νόμιμη άδεια λειτουργίας των μουσουλμανικών χώρων λατρείας τόσο για το Τέμενος στο Πλατάνι όσο και για το Τέμενος Ντεφτερντάρ στην Πλατεία Ελευθερίας. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δείχνει πόσο στηρίζει και είναι κοντά στην Μουσουλμανική κοινότητα του νησιού. Μετά και την αποκατάσταση των Τεμενών, θα τεθούν σε λειτουργία και τα δύο νόμιμα. Ευχαριστούμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Γ.Γραμματέα Θρησκευμάτων κ Καλαντζή Γιώργο και ιδιαίτερα την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως για την άμεση υλοποίηση και ολοκλήρωση των αδειών λειτουργίας για τα δύο Τεμένη».

Η σύσταση του «Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Κω» όπως και του «Οργανισμού Διαχειρίσεως Κτημάτων Βακούφ Ρόδου», ιδιοκτήτη όλων των μουσουλμανικών Τεμενών και Νεκροταφείων στη νήσο Ρόδου, έγινε με κυβερνητικό διάταγμα του Ιταλού κυβερνήτη των νήσων του Αιγαίου το 1929. Οι οργανισμοί αυτοί υφίστανται και μετά την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στο Ελληνικό Κράτος τον Απρίλιο του 1947 και διοικούνται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από μουσουλμάνους Ελληνες υπηκόους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτουν οι παραπάνω οργανισμοί, η οικοδόμηση και η ονομασία του μνημείου «Ντεφτεντάρ Τζαμί» αποδίδεται στην υπουργό Οικονομικών του σουλτάνου Ιμπραήμ Εφέντη, καθώς τον τίτλο του δεφτερδάρη (defterdar) κατείχαν ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι της οθωμανικής διοίκησης. Χρονολογικά, πιθανότατα, εντάσσεται στην ίδια εποχή με το τέμενος του Γαζή Χασάν Πασά. Κατ’ άλλη μαρτυρία, υπήρχε παράδοση ότι το τέμενος ήταν παλαιός χριστιανικός ναός που ετιμάτο στο όνομα της Αγίας Παρασκευής.   Το μνημείο «Χασάν Πασά Τζαμί» χτίστηκε το 1778, από τον Αλγερινό Γαζή Χασάν Πασά. Πρόκειται για ένα κτίριο με όμορφη και πεντακάθαρη αυλή στην οποία δεσπόζει μια αρχαία μαρμάρινη γούρνα την οποία χρησιμοποιούσαν για να αλέθουν σιτάρι. Στο σεισμό του 1933, ο Μιναρές υπέστη σοβαρές ζημιές που όμως οι Ιταλοί φρόντισαν ν’ αποκαταστήσουν. Οσο για το «Τζαμί Ιμπραήμ Πασά», το παλαιότερο τέμενος της Ρόδου, βρίσκεται στην πλατεία Πλάτωνος με τη μαρμάρινη επιγραφή στο τύμπανο της κεντρικής εισόδου του, να μας πληροφορεί ότι το έχτισε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν το 1540 – 1541 μ.Χ. Στο μεταξύ, η Κως και η Ρόδος έχουν μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας με την Αγκυρα να έχει ξεκινήσει, εκτός των άλλων προκλήσεων της, και προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης «τουρκικής μειονότητας» στα νησιά αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου 2019 Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.  Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα. Ανάμεσα στα θέματα, που συζητήθηκαν ήταν η εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα, το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, «το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους» και τα ζητήματα των «τουρκο-μουσουλμανικών» ιδρυμάτων και των Βακουφίων.  Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu αναπαρήγαγε την τουρκική προπαγάνδα μέσω του άρθρου με τον τίτλο, «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται», στο οποίο αναπτυσσόταν ο ισχυρισμός ότι στη Δωδεκάνησο φιλοξενείται μία «τουρκική-μουσουλμανική» μειονότητα 6.000 ατόμων. Μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, σημείωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν «Τούρκοι» ενώ στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως «Τούρκοι» και μουσουλμάνοι. «Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923».
***  Άρθρο του Β. Τζαμουράνη για την επόμενη μέρα του 5G στην Καλαμάτα
Το θέμα που κυριάρχησε την περασμένη εβδομάδα στην τοπική, αλλά και στην πανελλήνια ειδησεογραφία, ήταν η απόφαση του Δ.Σ. Καλαμάτας (2/12/2019) για διακοπή της σύμβασης του Δήμου Καλαμάτας με την WIND σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος 5G στην Καλαμάτα.
Η εικόνα που δόθηκε από ορισμένα ΜΜΕ, και κυρίως από το Διαδίκτυο, ήταν δυσφημιστική για την πόλη και τους κατοίκους της και χλευαστική για το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Η απόφαση του Δ.Σ., όμως, της περασμένης συνεδρίασης πέραν των όσων διαδραματίσθηκαν ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς λαθών και παραλείψεων, στα οποία αξίζει να σταθούμε.
1. Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι υπάρχει κινητοποίηση ορισμένων ομάδων πολιτών κατά της πιλοτικής λειτουργίας του 5G στην Καλαμάτα και ότι παρότρυναν (ή πίεζαν) δημοτικές παρατάξεις να φέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, είχαν διαδηλώσει την αντίθεσή τους αυτή τόσο με διάφορες εκδηλώσεις (μία μάλιστα στο νέο Δημαρχείο) όσο και με επίσκεψη στο δήμαρχο. Τι έκαναν ο κ. δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, αλλά και η WIND, για ν’ αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη;
Η μεν Δημοτική Αρχή υποβαθμίζοντας ίσως το θέμα δεν πήρε τις πρωτοβουλίες που έπρεπε, η δε WIND περιορίσθηκε σε μία συνέντευξη Τύπου, η οποία περισσότερο προκάλεσε κάποιους παρά έδωσε καθησυχαστικές απαντήσεις.
2. Η κατάθεση από πλευράς Δημοτικής Αρχής για ψήφιση της πρότασης «περί μη ανανέωσης της σύμβασης με την WIND» (η οποία λήγει την 31η/12/2019), η παραδοχή του δημάρχου ότι η σύμβαση αυτή πρέπει να προσφέρει περισσότερα ανταλλάγματα στο Δήμο, το γεγονός ότι έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών και οι αβεβαιότητες της σύμβασης όπως περιγράφονται στις παραγράφους 4.1: «η τεχνολογία 5G δεν είναι ώριμη, ο τεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο… Ως εκ τούτου δεν παρέχεται οιασδήποτε φύσεως εγγύηση για τ’ αποτελέσματα του πιλοτικού και της δράσης» και 4.4 «δεν εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης, ούτε την άρτια και ορθή λειτουργία των υπηρεσιών που θα επιλεγούν», είχαν ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση της διακοπής της σύμβασης.
3. Η εμφανής αδυναμία του προέδρου του Δ.Σ. να κρατήσει τη συζήτηση στο επίπεδο που αρμόζει και η χαοτική κατάσταση που επικράτησε, είχαν ως αποτέλεσμα να περάσουν απαρατήρητες νηφάλιες τοποθετήσεις, να μη δοθούν εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με την αδειοδότηση των κεραιών που έχουν εγκατασταθεί, για την ύπαρξη μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως προβλέπει ο νόμος κ.ά., που ενδεχομένως να καθησύχαζαν κάποιους στο ακροατήριο, και να επικρατήσουν οι κραυγές, που έδωσαν τροφή στα κάθε είδους χλευαστικά σχόλια.
Σε ό,τι δε αφορά τη δημοτική μας παράταξη, οι τοποθετήσεις όλων μας κάθε άλλο παρά κατά της τεχνολογικής προόδου ήταν (βλέπε πρακτικά συνεδρίασης).
Είμαστε προφανώς υπέρ κάθε τεχνολογικής εξέλιξης που προάγει τη ζωή των ανθρώπου, υπό τον όρο πάντα της προστασίας της ζωής και του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζει. Έτσι, όσοι βιάστηκαν ηθελημένα ή αθέλητα να βάλουν όλους τους δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών στο ίδιο τσουβάλι και να μας ταυτίσουν με το σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση της πόλης, έκαναν μεγάλο λάθος.
Αυτά, όμως, ανήκουν στο χθες. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολήσει τώρα είναι η επόμενη μέρα. Τι πρέπει να κάνουμε για ν’ αποκαταστήσουμε την τρωθείσα για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες φήμη της πόλης μας (η πρώτη ήταν ο σαϊτοπόλεμος το περασμένο Πάσχα).
Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πλέον χρέος της Δημοτικής Αρχής:
1. να αναλάβει άμεσα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, ΕΕΑΕ, Δημόκριτος), Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και την WIND, καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. Αν μάλιστα διοργανώσει και διεθνές επιστημονικό συνέδριο για το 5G, τότε η πόλη θα διαφημισθεί διεθνώς ως επίκεντρο πλέον ενημέρωσης και προβληματισμού.
2. να δώσει στη δημοσιότητα για ενημέρωση των δημοτών όλα τα στοιχεία για τον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί, τις άδειες των αρμοδίων αρχών, τα αποτελέσματα των μετρήσεων και ό,τι άλλο στοιχείο όπως έπρεπε να είχε κάνει.
3. να φέρει σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο ψηφιακών υποδομών που έχει ανάγκη η περιοχή, μέρος του οποίου να είναι ο Ψηφιακός Δήμος, με περισσότερα οφέλη για τους δημότες, όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο κ. δήμαρχος.
Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, έστω και καθυστερημένα.
Β. Τζαμουράνης
Δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρότυπος Δήμος»

***  Νυχτερινοί έλεγχοι στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά: Υγρά απόβλητα σε δίκτυο ομβρίων και φωτοβολταϊκό πάρκο  
Υγρά απόβλητα από πυρηνελαιουργείο στη διπλανή περιοχή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων εντόπισε κλιμάκιο του ΚΕΠΠΕ, το οποίο πραγματοποίησε νυχτερινούς ελέγχους στη Βιομηχανική Ζώνη του Μελιγαλά, έπειτα από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου. Επίσης, εντοπίσθηκε διοχέτευση υγρών στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αναστασόπουλος, με εντολή του το αρμόδιο κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος πραγματοποίησε άμεσα περιβαλλοντικούς ελέγχους τόσο στη βιομηχανική ζώνη Μελιγαλά (ΒΙΠΕ) όσο και στον ποταμό Άρι και την ευρύτερη περιοχή της κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου.
 Ευρήματα
Όπως τόνισε, για πρώτη φορά στα χρονικά των ελέγχων πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ έλεγχος ο οποίος συνεχίσθηκε και χθες. Ανακοίνωσε ότι κατά τη νυχτερινή αυτοψία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά έχουν καταγραφεί ευρήματα υγρών αποβλήτων στην περιοχή πυρηνελαιουργείου, τα οποία εκτείνονται μέχρι και τα γήπεδα των φωτοβολταϊκών πάρκων. Ελήφθησαν δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο και ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεσή τους και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, γινόταν άντληση σκουρόχρωμων υγρών από δύο πηγάδια που βρίσκονταν έξω από τη δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ.
 Καθαρός ο Άρις
«Ήδη με έγγραφό μας απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης της ΒΙΠΕ Μελιγαλά για να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αρμοδιότητάς της», συμπλήρωσε.
Χθες το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος έλαβε εκ νέου δείγματα από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αλλά και από τον ποταμό Άρι και την ευρύτερη περιοχή. Σε προηγούμενο έλεγχο που είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/19, στον ποταμό Άρι, τα αποτελέσματα βρέθηκαν εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Έχουν ληφθεί επιπλέον δείγματα, στις 2/12/19, από διάφορα σημεία του ποταμού Άρι και αναμένονται τα αποτελέσματα.
«Από την πρώτη στιγμή θέλω να διευκρινίσω ότι είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, αρκεί να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη νομοθεσία, στο περιβάλλον και στην υγεία των συμπολιτών μας. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση και προς πάσα κατεύθυνση, και προς τα πυρηνελαιουργεία και προς τα ελαιοτριβεία. Για τα ελαιοτριβεία, θέλω να επισημάνω ότι πρέπει η λειτουργία τους να ταυτίζεται με τους όρους αδειοδότησής τους. Ιδιαίτερα για τα πυρηνελαιουργεία, εκτός από τους ελέγχους ρύπανσης από λιόζουμο (κατσίγαρος), θα συνεχίσουμε και σε ελέγχους απαερίων καμινάδων. Ήδη στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις 2/12/19, εγκρίναμε την τροποποίηση του τεχνικού μας προγράμματος και εντάξαμε την εργασία “Διεξαγωγή μετρήσεων εκπομπών αέριων και άλλων ρύπων από καμιναέρια στις καμινάδες πυρηνελαιουργείων ΠΕ Μεσσηνίας” και προχωράμε άμεσα σε μετρήσεις», κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.  Β.Β.

***  Δύο πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις και ιδιώτες  
Αισιοδοξία ότι η οικονομία ανακάμπτει, όμως τα προβλήματα που άφησε η κρίση παραμένουν         
Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, καθώς και τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, το περασμένο Σάββατο.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και μίλησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ένας άνθρωπος δηλαδή που γνωρίζει όσο κανείς τα θέματα των κόκκινων δανείων και ειδικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα αλλάζει, αφού η οικονομία ανακάμπτει.


Φώτης Κουρμούσης
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει τον κόσμο και έτσι ταξιδεύει σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα για να πληροφορήσει τους ενδιαφερομένους αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρέη και πώς μπορεί να βοηθηθούν.
Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλο, παρότι φτάνουμε στην έξοδο από την κρίση. Πλέον τα πράγματα κάθε μήνα είναι καλύτερα, ωστόσο τα προβλήματα της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί.
Πρόσθεσε δε ότι σιγά σιγά γίνεται μείωση των φόρων, ωστόσο υπάρχει κόσμος που στα χρόνια της κρίσης μάζεψε μεγάλα ποσά φόρων και δανείων, τα οποία αδυνατούσε να πληρώσει με τους συνεχόμενους τόκους και πλέον δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Για το λόγο αυτό πρέπει να μπει μια σειρά στα χρέη όλων, κάτι που μπορεί να γίνει με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και ανά μήνα ο καθένας να δίνει ένα ποσό ρεαλιστικό ανά περίπτωση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαθέσιμα εργαλεία εξωδικαστικά για τον παραπάνω σκοπό και ειδικότερα δύο πλατφόρμες, με την πρώτη (του εξωδικαστικού μηχανισμού) να «κόβει» αρκετούς και να τους οδηγεί στα δικαστήρια. Επίσης, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι οι 120 δόσεις τελείωσαν και από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν μόνο οι 48.
Μιλώντας για τις δύο πλατφόρμες, ανέφερε πως η μία είναι για τις επιχειρήσεις, όπου μπορούν να μπουν και να ρυθμίσουν όλα τα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες, ενώ τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να μπουν στην άλλη πλατφόρμα και να ρυθμίσουν δάνεια που έχουν σχέση με την πρώτη κατοικία, είτε στεγαστικά είτε επιχειρηματικά.
Όσο για τη δεύτερη πλατφόρμα, ανέφερε ότι υπάρχουν ευνοϊκοί όροι, όπως εξόφληση έως 25 χρόνια, χαμηλό επιτόκιο 2%, ενώ προβλέπεται διαγραφή αν το χρέος είναι μεγαλύτερο από την αξία του σπιτιού. Έτσι, λοιπόν, κάποιος μπορεί να βρει λύση για να σώσει το σπίτι του, ωστόσο όλα αυτά θα λήξουν στο τέλος Απριλίου, άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει άμεσα να προβούν σε κινήσεις.
Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι πλατφόρμες δε λύνουν όλο το πρόβλημα και έτσι ο χρεωμένος θα πρέπει να συνεχίσει στα δικαστήρια.
 Σουζάνα Κλημεντίδη
Για το δικαστικό μέρος μίλησε η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, αναφέροντας ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν πολύ καλός για όσους είχαν χρέη, όμως δυστυχώς πλέον έχει χάσει την πλήρη λειτουργία του και δεν παρέχει την προστασία που παρείχε παλιότερα. Στην ουσία, παραμένει ένα πρώτο μέσο για να ανασταλεί η αναγκαστική εκτέλεση και έτσι να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, ενώ είναι γνωστό- πρόσθεσε- ότι γίνεται προσπάθεια για την πλήρη κατάργησή του.
Η ίδια κάλεσε τον κόσμο και κυρίως τους δικηγόρους να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνονται, αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παραπάνω νόμο.
Αναφερθείσα στις δύο πλατφόρμες, είπε πως είναι πολύ καλές, αλλά δεν παρέχουν άμεση νομική προστασία, κάτι που ο οφειλέτης έχει άμεση ανάγκη.
Όσο για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά στοιχεία, μιας και από τον Αύγουστο έγιναν βελτιώσεις. Πλέον είναι πολύ ευκολότερο κάποιος να κάνει μια αίτηση χωρίς να χρειάζονται τα 30 δικαιολογητικά που απαιτούνταν παλιότερα. Σύμφωνα με την ίδια, βέβαια, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό που αφορά στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας, διότι δεν παρέχει προστασία, μιας και- λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνεται με τα τόσα αυστηρά κριτήρια μέσα από την πίστωση στο ποσό του δανείου- στην ουσία καθιστά το δικηγόρο πιστωτή του οφειλέτη- εντολέα του, προβλέποντας ότι οι δικηγόροι θα κληθούν να δουν άσχημες καταστάσεις.

Περικλής Ξηρογιάννης
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης για το νομικό κόσμο της πόλης ήταν να ενημερωθεί για τις πλατφόρμες ρύθμισης τόσο της πρώτης κατοικίας όσο και των επαγγελματικών δανείων, δηλαδή τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης. Πρόσθεσε, δε, ότι παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την έναρξη της κρίσης, δυστυχώς παραμένει το φλέγον θέμα της προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων με τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης, που- όπως σχολίασε, δυστυχώς δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε.
Ο κ. Ξηρογιάννης συμπλήρωσε ότι έχουν ρυθμιστεί πολλές υποθέσεις, αλλά παραμένουν έντονα τα προβλήματα στις κατηγορίες πολιτών, αλλά και επαγγελματιών, με τους δεύτερους να έχουν να κάνουν, κυρίως, με τα χρέη προς τα ταμεία τους.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών να έχει χρέη στα ταμεία και να βρίσκονται σε διαδικασίες ρύθμισης, κάτι που προκλήθηκε από την κρίση.
Για το παραπάνω θέμα, ο κ. Ξηρογιάννης ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να προσεχτεί και να δοθεί η δυνατότητα για ρυθμίσεις ελάφρυνσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και μείωση της φορολογίας των εισφορών τους, προκειμένου να ανακάμψει ο ελεύθερος επαγγελματίας.
 Νατάσσα Κυριακοπούλου
Μιλώντας για τον κόσμο του ΤΕΕ, η κα Νατάσσα Κυριακοπούλου δήλωσε ότι ο κλάδος των μηχανικών δεν ξέφυγε από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και έτσι η υπερφορολόγησή τους, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και το brain drain τούς οδήγησαν σε μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς.
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζονται οι μηχανικοί είναι μια βιώσιμη, οργανωμένη διαδικασία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μη βλέπουν τις περιουσίες τους να δημεύονται.
 Βαγγέλης Ξυγκώρος
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό να γίνονται τέτοιες ημερίδες και ειδικά σε συνεργασία, όπως και εκείνη του Σαββάτου.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντική η συχνή ενημέρωση, αφού οι εξελίξεις τρέχουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 120 δόσεις έχουν τελειώσει ως ρύθμιση, ενώ ο νόμος Κατσέλη σε λίγο σταματά. Πλέον έχουμε μπει σε ένα νέο πεδίο, με τη νέα χρονιά να φέρνει και τη νέα πλατφόρμα του υπουργείου. Μέσω αυτής, λοιπόν, θα συγκεντρώνονται όλες οι οφειλές και έτσι θα γίνεται μια νέα ρύθμιση για ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.
Ως εκ τούτου, κάλεσε τους επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αφού μέσω αυτών μπορεί να απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις τους και να πάνε στην επόμενη μέρα, μιας και πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα λόγω της άγνοιας των δικαιωμάτων που ο καθένας έχει.
Πληροφορίες, όπως είπε, μπορούν να λαμβάνουν από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ισχυρή σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Καρπάθου  
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:58, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Καρπάθου και της Κρήτης. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 60 χιλιόμετρα.
Συγκεκριμένα το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 29 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Παλαίκαστρου Σητείας. Ο σεισμός, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε αισθητός.  πηγή: zougla.gr

***   Παραδόθηκαν και προφυλακίσθηκαν και οι άλλοι 4 Ρομά «αναρριχητές»  
Παραδόθηκαν χθες, παρουσία των δικηγόρων τους, οι τέσσερις Ρομά που αναζητούνταν από την Αστυνομία για τις δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές που είχαν κάνει σε διαμερίσματα της Καλαμάτας, με τη μέθοδο αναρρίχησης από τα μπαλκόνια πολυκατοικιών.
Η ομάδα των πέντε Ρομά κατάφερε μέσα σε περίπου 1,5 μήνα να ανοίξει 30 σπίτια και να αφαιρέσει χρυσαφικά και χρήματα συνολικής αξίας που ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Μόνο σε μία περίπτωση, σύμφωνα με τη δήλωση του ιδιοκτήτη, αφαιρέθηκαν κοσμήματα αξίας 40.000 ευρώ!
Στις αρχές Δεκεμβρίου, στην περιοχή του Ασπροχώματος, εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και οι πέντε. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους ελέγξουν, αυτοί όχι μόνο δε σταμάτησαν στο σήμα τους, αλλά ο 31χρονος οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Οι αστυνομικοί τούς καταδίωξαν και λίγα μέτρα παρακάτω οι Ρομά εγκατέλειψαν το όχημα και άρχισαν να τρέχουν. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον έναν, έναν 22χρονο (ο οποίος έχει ήδη προφυλακισθεί), ενώ οι άλλοι τέσσερις, ο 31χρονος οδηγός και ένας 27χρονος, ένας 24χρονος και ένας 21χρονος, διέφυγαν.
Αυτοί οι τέσσερις χθες παρουσιάσθηκαν και παραδόθηκαν συνοδεία των δικηγόρων τους και μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, προφυλακίσθηκαν.  Β.Β.

***  Οι κορυφαίες αναζητήσεις των Ελλήνων στο Google για το 2019  
Μπορεί να έχασαν την πρώτη θέση από τη  Eurovision αλλά οι εκλογές με διάφορες ερωτήσεις κυριάρχησαν στην πρώτη δεκάδα αναζητήσεων για το 2019 - Sin Boy και Χοακίν Φοίνιξ στην τριάδα των διασημοτήτων πίσω από τον Στέφανο Τσιτσιπά - Ριάλιτι και τηλεοπτικά σήριαλ μοιράστηκαν τις πρώτες 10 θέσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές
Μπορεί στην Ελλάδα να πραγματοποίθηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις το 2019, εντούτοις οι Ελληνες έψαξαν περισσότερες φορές μέσω της Google για την Eurovision.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας Year in Search 2019 της Google που καταγράφει τι αναζήτησαν οι Έλληνες περισσότερο στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου το δωδεκάμηνο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.
Στην τρίτη θέση μετά τη Eurovision και το «πού ψηφίζουμε», βρέθηκε η λέξη σεισμός κυρίως λόγω του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ της 19ης Ιουλίου με επίκεντρο τη Μαγούλα.
Στην τέταρτη θέση βρέθηκε το ριάλιτι σόου Power of Love, το οποίο υποχώρησε από την πρώτη θέση του 2018.
Τη δεκάδα των αναζητήσεων συμπληρώνουν:
- Ευρωεκλογές
- Κτηματολόγιο
- Υπουργείο Εσωτερικών
- Επίδομα ενοικίου
- Εκλογές
- Άγριες Μέλισσες
Ξεχωριστό κεφάλαιο για την Google αποτελούν οι διασημότητες για τις οποίες ανέτρεξαν στο διαδίκτυο οι Έλληνες το 2019.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο νέος σταρ του παγκόσμιου τένις, Στέφανος Τσιτσιπάς, πίσω από τον οποίο βρέθηκε ο αμφιλεγόμενος ράπερ Sin Boy. Την τριάδα συμπληρώνει ο κινηματογραφικός «Τζόκερ», Χοακίν Φοίνιξ, για την ερμηνεία του που άφησε ιστορία.
Στις άλλες δύο θέσεις της πεντάδας βρέθηκαν ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, λόγω και της περιπέτειας που αντιμετωπίζει με την υγεία του, και η Τζένη Μπαλατσινού η οποία τον περασμένο Ιούνιο έδωσε όρκους αιίωνιας αγάπης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Στη δεκάδα βρίσκουμε ακόμα:
-Τον Τούρκο ηθοποιό Τσαν Γιαμάν
- Την ηθοποιό Μαρία Κίτσου
- Την Lady Gaga
- Τον Τούρκο ηθοποιό Μπουράν Χακί
- Την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ
Όσον αφορά τις τηλεοπτικές εκπομπές για τις οποίες έψαξαν πληροφορίες το 2019 οι Έλληνες χρήστες του διαδικτύου και εδώ το Power of Love βρίσκεται στην δεκάδα και συγκεκριμένα στην κορυφή της λίστας.
Δεύτερες οι Άγριες Μέλισσες που σαρώνουν και στην τηλεθέαση και τρίτο το σήριαλ «Έρωτας Μετά».
Άλλο ένα ριάλιτι, το My Style Rocks, βρέθηκε στην τέταρτη θέση ακολουθούμενο, στην πέμπτη, από το σήριαλ Φτερωτός Θεός.
Η δεκάδα συμπληρώνεται από:
- Η επιστροφή
- Το Κόκκινο Ποτάμι
- Τις 8 Λέξεις
- Το Survivor 3
- To Κράτα μου το Χέρι
protothema.gr 

***  Πρώτη συνεδρίαση αύριο Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Καλαμάτας
Αύριο Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, στις 2.00 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας στην «αίθουσα συσκέψεων στο ισόγειο του Δημαρχείου».
Όσο για τα θέματα που θα την απασχολήσουν, είναι:
-Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τη διαδικασία λειτουργίας της επιτροπής
- Ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση, συμπεράσματα 1ου τετραμήνου της νέας δημοτικής περιόδου
-Γνωμοδότηση για τη σκοπιμότητα εκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση υπηρεσίας ανάπτυξης και εφαρμογής συστήματος τουριστικής ταυτότητας για την τουριστική προβολή του Δήμου
-Γνωμοδότηση για τον προγραμματισμό δράσεων τουριστικής προβολής του έτους 2020
-Ενημέρωση για την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη Lowell της πολιτείας της Μασαχουσέτης.

***  «Φτιάξ’ το μόνος σου- Κατασκευή Χριστουγεννιάτικων στολιδιών» στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας  
Αύριο Τετάρτη, 11/12, στις 8.00 το βράδυ,  το εργαστήριο Green Kalamata του Κέντρου Νέων Καλαμάτας διοργανώνει την εκδήλωση:
«Φτιάξ’ το μόνος σου- Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών».
«Τα στολίδια που θα φτιάξουμε», όπως αναφέρεται σχετικά, «δε θα είναι μόνο όμορφα αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς θα χρησιμοποιήσουμε διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά! Παράλληλα, θα απολαύσουμε χριστουγεννιάτικη μουσική και υπέροχα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια.
Θα σας παρακαλούσαμε να φέρετε υλικά όπως χρησιμοποιημένες εφημερίδες, χαρτονάκια-ρολάκια από χαρτί υγείας, τσίγκινα κουτάκια αναψυκτικού, καθώς και τα δικά σας κουλουράκια, μπισκοτάκια, μελομακάρονα ή κουραμπιέδες για να τα γευτούμε όλοι παρέα!».

***   ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στον ΑΝΤ1 με τον Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εγώ ψέματα δε λέω… ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ…
H τηλεοπτική εμφάνιση του Κ.Βελόπουλου, Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στον Γ. Παπαδάκη και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, του ΑΝΤ1 σίγουρα θα συζητηθεί.
Να συνεδριάσουν οι Αρχηγοί των κομμάτων για το θέμα της Τουρκίας, προτείνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να καθοριστεί «κόκκινη γραμμή».
«Καλό το κλίμα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά δεν καθορίσαμε κόκκινη γραμμή», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος. «Δηλαδή αν πάνε κάτω από την Κρήτη, έχουμε κόκκινη γραμμή; Γνωρίζουμε τι θα κάνουμε. Η λογική του κατευνασμού δεν με βρίσκει σύμφωνο. Έχουμε κάνει τραγικά λάθη»,πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος τονίζοντας ότι «η Τουρκία μεταφέρει όπλα στη Συρία ενώ περνά από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας». 
Επίσης, έθεσε το ερώτημα, «δεν πρέπει να συνεδριάσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, κεκλεισμένων των θυρών και να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει: Όλα τα κόμματα αποφάσισαν το εξής: Ότι αν οι Τούρκοι προκαλέσουν κάτω από την Κρήτη, θα απαντήσουμε με τη δύναμη ισχύος που διαθέτει η χώρα μας. Ως πότε θα επιμένουμε στην τακτική κατευνασμού με την Τουρκία;» Παράλληλα, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι «πρέπει να τρέξουν τα εξοπλιστικά όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Το θέμα είναι τι κάνει η Ελλάδα, αν περιμένω από τους Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς να με σώσουν είμαι καμένος. Οι σύμμαχοι ποτέ δεν μας έσωσαν. Η Ελλάδα θα σώσει τον εαυτό της, μόνοι ήμασταν και μόνοι είμαστε». «Με προβληματίζει ότι έχουμε πολύ χαμηλά αντανακλαστικά. Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει περαιτέρω, πρέπει να έχουμε τη γραμμή άμυνάς μας. Αν έρθει τουρκικό πλοίο στο Σούνιο θα πούμε δεν το βυθίζουμε; Θα το βυθίσουμε. Αν φτάσει στο Σούνιο, στο Καστελόριζο, στην Κρήτη είσαι υποχρεωμένος να το βυθίσεις», είπε ο κ. Βελόπουλος.   

***   ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ! Ομιλία του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ. Βελόπουλου, στις Αχαρνές…
~  Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, θα κάνει μεγαλειώδη ομιλία στην ιστορική περιοχή των Αχαρνών Αττικής συνομιλώντας με τους πολίτες.  
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., ο Κ. Βελόπουλος θα βρεθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αχαρνών (Φιλαδέλφειας 87) όπου θα πραγματοποιήσει ομιλία θίγοντας όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητος.  
Ο Κ. Βελόπουλος και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ προσκαλούν τους πολίτες να έρθουν και να δείξουν με την παρουσία τους ότι υπάρχει λύση για τον τόπο, κι αυτή είναι ελληνική.
***  Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: «Κόκκινο» άναψε η Αίγυπτος στην ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ελλάδα…
~   Σε πλήρες αδιέξοδο καταλήγει η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο άναψε «κόκκινο» φως  στην οριοθέτησή της. 
Αυτό πληροφόρησε  ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τους εκπροσώπους των κομμάτων στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες  ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε στο Συμβούλιο ότι η Αίγυπτος αρνείται να ανακηρύξει αμοιβαία με την Ελλάδα ΑΟΖ ανατολικά της Ρόδου, θέλοντας η γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα να ξεκινά (εφάπτεται) επί του 28ου Μεσημβρινού μη αναγνωρίζοντας έτσι ότι συνιστά δικαίωμα ΑΟΖ το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και συμπλέοντας ουσιαστικά  με τις τουρκικές θέσεις.  Το παραπάνω παράγει τα εξής -δυσμενή- για την Ελλάδα αποτελέσματα:  Η μεν ελληνική ΑΟΖ, κατά την αιγυπτιακή πάντα, άποψη, συναντά νότια την αιγυπτιακή στον 28ο Μεσημβρινό, αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τουρκική ΑΟΖ να εκτείνεται ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού μέχρι του σημείου που έχει ανακηρύξει δική της ΑΟΖ η Κύπρος στα ανατολικά και στα νότια να συναντά την ΑΟΖ της Αιγύπτου.  Αν γίνει δεκτή η θέση της Αιγύπτου, σχηματίζεται ουσιαστικά ένα τετραεθνές, με την τουρκική ΑΟΖ να μπαίνει «σφήνα» μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.  Όλα αυτά βέβαια βάσει των αιγυπτιακών προτάσεων οριοθέτησης, καθώς οι τουρκικές βλέψεις είναι ευρύτερες.  Ο κύριος λόγος για αυτή την αιγυπτιακή πρόταση οριοθέτησης, η οποία βλάπτει κατάφωρα τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το χρυσοφόρο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου εκτείνεται προς τα βορειοδυτικά με και η «ρίζα» του κοιτάσματος να βρίσκεται εκεί.   Αυτός και όχι η Γαύδος, είναι ο βασικός λόγος της κωλυσιεργίας της Αιγύπτου ως προς την σύσταση ΑΟΖ με την Ελλάδα.  Τις αιγυπτιακές απαιτήσεις ξεκαθάρισε το Κάϊρο στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο, όπου είχε αναφερθεί «διπλωματικά» σε «πιθανές αποκλίσεις» στην χάραξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.  Μάλιστα η αιγυπτιακή αυτή στάση έρχεται σε σχεδόν σύμπνοια με αυτά που δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ότι δηλαδή η Τουρκία με την συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη «θα επιστρέψει πίσω στην Αίγυπτο 15.000 τ.χλμ. θαλάσσιας έκτασης που της έκλεψε η Ελλάδα» και αφορούν την βορειοδυτική πλευρά του κοιτάσματος Zohr.  Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε ελοχεύει και ο κίνδυνος να πάρει πίσω την υπογραφή του ο Λίβανος στην συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ που έχει χαράξει με την Κύπρο. καθώς η Τουρκία έχει προσβάσεις στην Βηρυτό (Ιράν).  Έτσι ενώ όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση εξέφρασαν «ομοφωνία» και ότι διαπιστώθηκε «εθνική σύμπνοια και ενότητα», είναι ακριβώς γιατί κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο!  Η «ομοφωνία» υπήρξε μπροστά στα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς, που την χαρακτηρίζουν.  Ομοφωνία στο είμαστε έρμαια των εξελίξεων.  Ακόμη στο ΕΣΕΠ εκφράστηκε πάλι ομοφωνία για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των ΕΔ της χώρας, ένα συμπέρασμα χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο καθώς αυτό δεν μπορεί να γίνει!  Και δεν μπορεί να γίνει γιατί τα χρήματα που χρειάζονται για την ενίσχυση των ΕΔ πρέπει να αφαιρεθούν από κάπου αλλού (συντάξεις, υγεία, παδεία κτλ) βάσει των μνημονίων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ!  Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν εξευρεθούν από αλλού, αυτό θα συνιστά παραβίαση των Μνημονίων. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης και δη άμεσης των ΕΔ. Πορευόμαστε με ότι έχουμε και… προσευχόμαστε. 
 ***  Καταγγελία- «φωτιά» του πρώην Κύπριου ΥΠΕΞ για τον Γιώργο Παπανδρέου…(ΒΙΝΤΕΟ)
~  Αν κάποιος έλεγε στον οποιοδήποτε Έλληνα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Κύπρο, να αυτοεξαιρεθεί από το Διεθνές Δίκαιο με σκοπό να μετατρέψει μια εθνική επιτυχία σε εθνική αποτυχία για να μην αντιδράσει η Τουρκία τότε θα απαντούσε ότι πρόκειται για φαιδρότητες… 
Σίγουρα το να προσπαθήσει από μόνη της η πολιτική ηγεσία της χώρας να υπονομεύσει μια τεράστια επιτυχία για τον Ελληνισμό στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μόνο και μόνο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία, ακούγεται τουλάχιστον προσβλητικό για την τότε ελληνική κυβέρνηση.
Ωστόσο σύμφωνα με τον πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκο Ρολάνδη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2003 η Αθήνα ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία εάν ολοκληρωνόταν όπως προβλεπόταν αρχικά, το Κάιρο θα είχε αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.  Με απλά λόγια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ρολάνδη η Κύπρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για να πραγματοποιήσει η Ελλάδα μια κίνηση ματ έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ, αλλά η τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου δεν στάθηκε αντάξια των περιστάσεων…  Ως γνωστόν στις 17 Φεβρουαρίου του 2003, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δυο κρατών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο και για την κυπριακή πλευρά επικεφαλής ήταν ο τότε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανία και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης. Ο κ. Ρολάνδης είχε χρηματίσει και ως υπουργός Εξωτερικών από το Μάρτιο του 1978 έως το Σεπτέμβριο του 1983 και θεωρείται ο κύριος χειριστής της ενεργειακής συμφωνίας με την Αίγυπτο.  Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνες μυστικές διαβουλεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές, λίγο πριν από την πτώση της κυβέρνησης του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Ρολάνδης ολοκλήρωσε τη διακρατική συμφωνία. Ειδικότερα, η κυπριακή πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Ρολάνδη, ενώ από την αιγυπτιακή πλευρά υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Μάχερ.  Η κυπριακή πλευρά με μία άκρως επιτυχημένη διαπραγματευτική τακτική κατάφερε αυτό που επεδίωκε εξ’ αρχής, δηλαδή να πείσει την Αίγυπτο να υπογράψει μία ισορροπημένη συνθήκη που δεν θα δημιουργούσε επικοινωνιακό θόρυβο που πιθανόν να έκανε την Τουρκία να αντιδράσει με τον γνωστό τρόπο της αμφισβήτησης των πάντων.  Η κυπριακή πλευρά ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη από την όλη διαπραγμάτευση διότι είχε καταφέρει το Κάιρο να αποδεχθεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της κυπριακής και της αιγυπτιακής ΑΟΖ και να ακολουθεί τον κανόνα της μέσης χάραξης από τις ακτογραμμές των δύο χωρών. Τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Τουρκία και το Καστελόριζο Η πραγματική δύναμη της διπλωματίας  Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι και τόσο αυτονόητη, διότι υπάρχει η τάση όταν το ένα κράτος διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ακτογραμμή σε σχέση με το άλλο κράτος, όπως φυσικά συμβαίνει στην περίπτωση της Αιγύπτου με την Κύπρο, να ευνοείται το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. Έτσι, ενώ η θέση της Αιγύπτου ήταν να ακολουθηθεί ο συγκεκριμένος κανόνας και η Λευκωσία δεν φαινόταν να έχει κάποια δεδομένα για να το αποτρέψει, τελικά αυτό δεν ίσχυσε, διότι για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε πως η πραγματική δύναμη της διπλωματίας έγκειται στην συνεχή ενημέρωση και την σωστή αποκωδικοποίηση και σύνθεση των πληροφοριών από τους χειριστές της.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση η διπλωματική υπηρεσία της Κύπρου ενημέρωσε την κυβέρνηση, πως την ίδια περίοδο το Κάιρο διαπραγματευόταν μία αντίστοιχη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την Ερυθρά Θάλασσα. Η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά ήταν πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η ακτογραμμή της Σαουδικής Αραβίας είναι τριπλάσια από αυτή της Αιγύπτου.  Κατά συνέπεια, εάν η Αίγυπτος επέμενε στη διαπραγμάτευση με την Κύπρο, δεν μπορούσε να μη δεχθεί την ανάλογη εξέλιξη (εις βάρος όμως αυτή τη φορά), διότι υπήρχε νομικό προηγούμενο σε σχέση με την διαπραγμάτευσή της με τη Σαουδική Αραβία.  Μετά την κατάλληλη επεξεργασία των νέων στοιχείων η Λευκωσία έθεσε με διπλωματικό αλλά σαφή τρόπο το ζήτημα στη σωστή του βάση στην αιγυπτιακή πλευρά, με αποτέλεσμα το Κάιρο να αποδεχτεί τη μέση χάραξη. Με άλλα λόγια, απεφεύχθη η επανάληψη της περίπτωσης του δίπολου Μάλτας-Λιβύης, στην οποία η Βαλέτα αναγκάστηκε λόγω του μεγέθους των ακτογραμμών της Τρίπολης σε σχέση με τη δική της να μεταφερθεί η χάραξη των εκατέρωθεν ΑΟΖ στα κατά 30% περίπου βορείως από τη μέση γραμμή.  Επιπροσθέτως, η Λευκωσία, ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη συνταγή, κατάφερε να διαπραγματευτεί με βάση τον κανόνα της μέσης γραμμής τα όρια της ΑΟΖ τόσο με το Ισραήλ όσο και με το Λίβανο. Ωστόσο όλα τα προαναφερθέντα είναι λίγο πολύ γνωστά και ο κύριος λόγος που αναφέρθηκαν ήταν αφενός για να καταστεί σαφές ότι ο κ. Ρολάνδης είναι ένα έμπειρος πολιτικός που έχει φέρει επιτυχώς εις πέρας δύσκολα διπλωματικά εγχειρήματα και αφετέρου για να γίνει κατανοητό πως επιτυχημένο διπλωματικό σώμα, είναι εκείνο που διαθέτει ενημερωμένη, αναλυτική και συνδυαστική σκέψη σε συνδυασμό με τολμηρές κινήσεις σε ένα πλαίσιο χαμηλών τόνων.  Η πολιτική της υποχωρητικότητας  Δημιουργεί λοιπόν έντονα ερωτηματικά σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη ώστε ο Ν. Ρολάνδης να δηλώνει δημοσίως πως η Ελλάδα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, φοβούμενη την αντίδραση της Τουρκίας.  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην υπουργού (σε εκπομπή στο PIK 1), η Αθήνα λίγο πριν από την επικείμενη υπογραφή της Κύπρου με την Αίγυπτο αναφορικά με την οριοθέτηση της οριογραμμής των μεταξύ τους ΑΟΖ, επέδειξε διστακτικότητα και επενέβη ζητώνταςαπό τη Λευκωσία να μετακινήσει τη γραμμή που έχει συμφωνήσει με το Κάιρο λίγο ανατολικότερα.  Ακολουθεί το απόσπασμα με τη δήλωση του Νίκου Ρολάνδη: 

Συγκεκριμένα ο κ. Ρολάνδης αναφέρει ότι η Κύπρος το 2003 είχε συμφωνήσει με την Αίγυπτο σε μία οριογραμμή η οποία εκτεινόταν ακριβώς μέχρι το σημείο που αρχίζει η ελληνική ΑΟΖ εάν συνυπολογιστεί σε αυτή το Καστελόριζο. Με απλά λόγια η Κύπρος είχε καταφέρει να πείσει την Αίγυπτο να αναγνωρίσει το Καστελόριζο ως έχων ΑΟΖ με αποτέλεσμα, εάν η συγκεκριμένη συμφωνία υπογραφόταν ως είχε, η Αίγυπτος να μην μπορούσε μετά να διαπραγματευτεί τίποτα με την Τουρκία που θα αφορούσε την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ. Μια άλλη πιο απλή αλλά ουσιαστική προσέγγιση του θέματος, δεικνύει ότι η Κύπρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για να περιφρουρήσει η Ελλάδα τα δικαιώματα της στην περιοχή, διότι στην περίπτωση που υπογραφόταν η συμφωνία η Τουρκία δεν θα μπορούσε σήμερα να προκαλεί ασύστολα στο Αιγαίο επικαλούμενη δήθεν το δίκαιο της θάλασσας.
Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Ρολάνδη, ο οποίος επικαλείται πρακτικά συνεδριάσεων στο γραφείου του γενικού εισαγγελέα, αντιπροσωπία του ελληνικού ΥΠΕΞ «παρακάλεσε» την κυπριακή πλευρά να μην υπογράψει την οριογραμμή έως εκεί που άρχιζε η ελληνική ΑΟΖ, κατά τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά να μεταφέρει τη γραμμή κατά 8 ν.μ. ανατολικότερα, ήτοι 15 χιλιόμετρα περίπου, για να μην δημιουργηθούν επιπλοκές με τις γείτονες χώρες. Με απλά λόγια η τότε ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το ΥΠΕΞ ακολουθώντας την πολιτική της υποχωρητικότητας με την κίνηση της αυτή δίδει πάτημα στην Άγκυρα ώστε στην περιοχή του Καστελορίζου να δημιουργηθεί μία de facto «γκρίζα ζώνη». Εάν κάποιος προσπαθήσει να αντιληφθεί το μέγεθος των αποκαλύψεων του κ. Ρολάνδη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη είχε καταφέρει ήδη από το 2003, την οριοθέτηση της ΑΟΖ κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελούνταν και η Ελλάδα εφόσον, εάν η Αίγυπτος υπέγραφε την αρχική συμφωνία τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση η Τουρκία να μπορεί να σύρει το Κάιρο αργότερα σε ατραπούς οι οποίες θα δημιουργούσαν σοβαρά θέματα σε ότι αφορούσε τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Η άλλη όμως δυστυχώς αρνητική διαπίστωση που προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Ρολάνδη είναι η έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας. Η Αθήνα φοβισμένη πως η επιτυχία της Κύπρου που θα αντανακλούσε και στην ίδια – ίσως μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε διότι εάν υπογραφόταν η συμφωνία η Αθήνα θα αναγκαζόταν να ενεργήσει επιτέλους ως κράτος και όχι ως …αποικία-, ουσιαστικά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, «έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της». Η «απόσταση» της εθνικής επιτυχίας από την εθνική αποτυχία….  Ειδικότερα, με το να ζητήσει από την Κύπρο να αυτοεξαιρεθεί από το διεθνές δίκαιο ουσιαστικά οδήγησε να καταστεί επί της ουσίας «γκρίζα» μία μεγάλη περιοχή 8 περίπου ναυτικών μιλίων, η οποία εάν η Λευκωσία δεν «κατανοούσε» την «έκλυση» της Αθήνα θα ήταν τώρα κυπριακή και επιπρόσθετα η γραμμή που δυνητικά πιθανόν να διαχωρίζει την ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ! Σε κάθε περίπτωση τα 15 αυτά χιλιόμετρα που «γκρίζαρε» ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του προ 14ετίας στην Ανατολική Μεσόγειο αντανακλούν την «απόσταση» της εθνικής επιτυχίας από την εθνική αποτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να κάνουν γεωτρήσεις στο Αιγαίο για να μην «ταράξουν» την Τουρκία. Υπενθυμίζουμε ότι ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου όταν το 1975 επί πρωθυπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε πει την ιστορική πλέον φράση «βυθίσατε το Χόρα», όταν το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» είχε βγει για έρευνα σχετική με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την οποία και παραβίασε. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη δήλωση του αυτή, ήθελε να υποδηλώσει την αδυναμία της τότε κυβέρνησης να απειλήσει την Τουρκία με μια δυναμική αντίδραση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά η Άγκυρα να αναγγείλει εκ νέου την έξοδο του «Χόρα» για σεισμικές έρευνες και σε ζώνες του Αιγαίου που ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Ωστόσο όταν Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ο ίδιος πρωθυπουργός και το «Χόρα» με την νέα του ονομασία ΜΤΑ Sismik Ι το οποίο θεωρητικά είχε μετατραπεί σε ερευνητικό σκάφος γεωλογικού χαρακτήρα, εμφανίστηκε εν δράσει μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης και προκάλεσε τη μεγάλη κρίση του Μαρτίου του 1987, παρότι αρχικά χειρίζεται δυναμικά το θέμα και εμπλέκει το ΝΑΤΟ σε μια πιθανή σύρραξη στο Αιγαίο, τελικά κάνει τακτική οπισθοχώρηση διακηρύσσοντας την αρχή «μη πόλεμος».  Αυτή την τακτική ακολούθησαν σε γενικές γραμμές όλες οι μετέπειτα ελληνικές κυβερνήσεις με τα γνωστά αποτελέσματα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή οι ιθύνοντες της πολιτικής σκηνής να κατανοήσουν τη λαϊκή ρήση «τα παθήματα να γίνονται μαθήματα»…  Η απάντηση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ  Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα όσα κατείγγειλε ο κος Ρολάνδης:  Οι γνωστοί υπερπατριώτες επανέρχονται σήμερα, μετά την αποστομωτική απάντηση που πήραν, σχετικά με την υπόθεση Ακιντζί, επιχειρώντας να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ωστόσο, επειδή τα εθνικά θέματα δεν ενδείκνυνται για συζητήσεις επιπέδου Βουλής του πεζοδρομίου, περιοριζόμαστε στα εξής τρία σημεία: Πρώτον. Οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την ΑΟΖ και ιδιαίτερα του Καστελόριζου, έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια από όλες ανεξαιρέτως τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Επ’ αυτού, ουδείς μπορεί να διαφωνεί. Αν το πράττει, δίνει επιχειρήματα στην Τουρκική πλευρά. Δεύτερον. Κανείς, ό,τι και αν εφευρίσκει, δεν μπορεί να αποκρύψει τη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία που επετεύχθη, μετά από τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Δηλαδή, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Αυτό το έργο, αυτή η μεγάλη εθνική επιτυχία, ήταν έργο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Υπουργός Εξωτερικών, βασικός σχεδιαστής και συντελεστής εκείνης της επιτυχίας, ήταν ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Για την ιστορία, όλοι οι άλλοι τότε, όπως και αυτοί που σήμερα κόπτονται για το εθνικό δίκιο, διαδήλωναν σε όλους τους τόνους, ότι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να καταστεί εφικτό. Και όμως, έγινε. Συμπέρασμα – όταν οι άλλοι εμφανίζονται δήθεν πατριώτες, αλλά απόντες από τους πραγματικούς αγώνες για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, κάποιοι άλλοι γράφουν ιστορία. Αν αυτό τους πονά, δικό τους θέμα. Τρίτον. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν θα επιτρέψει ποτέ τα εθνικά θέματα να γίνουν αντικείμενο επικίνδυνων παιχνιδιών για τα εθνικά συμφέροντα. Πηγή:mignatiou.com
***  Μ.Τσαβούσογλου: «Πόλεμος με Ελλάδα αν μπει στην υφαλοκρηπίδα μας! – Διώχνουμε τις ΗΠΑ από Ιντσιρλίκ-Κιουρεσίκ αν… »
~  Αναφερόμενος στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο εάν τολμήσει να… υπερασπιστεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να την αρπάξουν για να την κάνουν τουρκική. 
Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Με την Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».
Το ενδεχόμενο να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ αλλά και η πυραυλική βάση του Κιουρεσίκ για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ εξετάζει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν τους παραδοθούν τα F-35 που σημαίνει ότι το ζήτημα δεν είναι πλέον στρατιωτικό αλλά πολιτικό και η Τουρκία ετοιμάζεται ακόμα και για έξοδο από το ΝΑΤΟ.  Την δήλωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400  .Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ δεν επέκρινε ποτέ την Άγκυρα για την αγορά των S-400.  Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι Τουρκία και ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών τους αναφορικά με τους S-400  
Ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει σαφές πως η χώρα του δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας για να προμηθευτεί τους αμερικανικούς Patriot.  Σημειώνεται ότι ετοιμάζονται να εμποδίσουν την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών για το νομοσχέδιο Εθνικής Ασφάλειας, γνωστό και ως NDAA.  Μεταξύ άλλων, η τελική συμφωνία προβλέπει την απαγόρευση της πώλησης των προηγμένων μαχητικών F-35 στην Τουρκία, ως «αντίποινα» για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Το προωθούμενο νομοσχέδιο, παράλληλα, καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.  Η έγκριση του νομοθετήματος αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και σε κάθε περίπτωση, πριν το τέλος του 2019.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για μη συμβατότητα των ρωσικών πυραύλων με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Τονίζει δε, ότι οι S-400 συνιστούν απειλή για τα – αμερικανικής κατασκευής – μαχητικά F-35.  Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προκύπτει κίνδυνος για το πρόγραμμα των F-35 από την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων, διαμηνύοντας παράλληλα, ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει την ενεργοποίηση των S-400.  Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.  Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο αναφέρεται ότι επιτρέπεται η «εξαγωγή, η επανεξαγωγή και η μεταφορά οπλισμού των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη».  Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση στη διαίρεση της Κύπρου», καθώς «και τις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “Συνεταιρισμός για την Ειρήνη”».  Βέβαια θα πρέπει να πουμε πως εάν όλα αυτά δεν τα υπογράψει ο Ν.Τραμπ πολύ απλά ΔΕΝ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ.
 ***  Προανακριτική Novartis: Συνεχίστηκαν οι αποκαλύψεις- Πυρά Αγγελή: Ο Τσίπρας τα ήξερε όλα για τη σκευωρία….Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποκάλυψε ότι ο υπεύθυνος του FBI τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών – Όπως είπε, η εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε την προσθήκη 7 πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI – Αποκαλύψεις για την Τουλουπάκη και το «δίλημμα Τσίπρα»  
Σε σημαντικές αποκαλύψεις για την πραγματική διάσταση της εμπλοκής του FBI στην υπόθεση Novartis προχωρά στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο κ. Ιωάννης Αγγελής.
Ο κ. Αγγελής στην χειμαρρώδη κατάθεσή εμπλέκει ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας περιγράφει την συνάντηση που είχαν με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου παρουσία της εισαγγελέως Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου αλλά και της Μ. Παπασπύρου αμέσως μετά το ταξίδι στην Βιέννη.  Ο κ. Αγγελής αποκάλυψε τότε στον υπουργό ότι η κυρία Τουλουπάκη ήθελε να σκήσει άρον – άρον διώξεις κατά τριών πολιτικών (Λοβέρδου, Σαλμά, Γεωργιάδη) χωρίς να υπάρχουν στοιχεία.  “Ο κ. Καλογήρου συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη αλλά μας είπε ότι πρώτα πρέπει να πάρει την έγκριση του “από επάνω”. Ποιος είναι ο από πάνω; Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας” και συνέχισε: “Ο Τζανακόπουλος διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή (σ.σ. της Τουλουπάκη) θα ήταν καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… Περιμέναμε έγκριση απο τον Τσίπρα για την αποπομπή της Τουλουπάκη που ποτέ δεν ήρθε. Η Παπασπύρου μας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Να ακούσει το Ρασπούτιν και την στρατηγική των διώξεων και να κερδίσει τις εκλογές ή να διώξει την Τουλουπάκη;”. Προσθέτει πως : “Η αντικατάσταση της Τουλουπακη τέθηκε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δεν το έκανε ποτέ ο Τσίπρας γιατί στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μία του Ρασπούτιν που έλεγε ότι με αυτή την τακτική, να στηρίζουμε δηλαδή την Τουλουπάκη και με το σκάνδαλο με πολιτικούς θα πάρουμε επιπλέον 3%. Η δεύτερη γραμμή ήταν του Καλογήρου που έλεγε ότι θα καταστραφούμε”.  Συνεχίζοντας ο κ. Αγγελής αποκάλυψε: “Η κυρία Παπασπύρου μετά την ανανέωση της θητείας της κυρίας Τουλουπάκη είπε: “αντί να διώξει ο Τσίπρας την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό” όλοι ξέρα, με ποιος είναι ο Ρασπούτιν”.  Όπως έγραψε το protothema.gr ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς αποκάλυψε για πρώτη φορά το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον υπεύθυνο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ στην Αθήνα Αριστείδη Παπαδάκο.  Ο κ. Αγγελής ανέφερε ενώπιον των μελών της επιτροπής της Βουλής πως ο υπεύθυνος του FBI και συντάκτης των περίφημων εκθέσεων τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή πολιτικών και πως την συγκεκριμένη πληροφορία έδωσε και ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζ. Πάιατ στους τότε υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή και Μ. Καλογήρου.  
Ανέφερε μάλιστα ότι η προσθήκη των ονομάτων επτά πολιτικών προσώπων στην έκθεση του FBI έγινε μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η εισαγγελία της Διαφθοράς.  Αναλυτικά, ο κ. Αγγελής είπε:  “Κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελληνική Πρεσβεία και τον ρώτησα για τον ακριβή αριθμό των αμερικανικών εγγράφων. Μου είπε ότι θα με ενημερώσει.  «Πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών», ρώτησα τον εκπρόσωπο.  Μου απάντησε: «Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω. Γνωρίζω όμως ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών”.  Μου είπε μάλιστα πως είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε ευθύνη πολιτικών ο Αμερικανός Πρέσβης και τους δύο Υπουργούς Δικαιοσύνης. Και τον Κοντονή και τον Καλογήρου». Σε άλλο σημείο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογράμμισε: “επίσης ο εκπρόσωπος του FBI μου είπε ότι «υπάρχει ένας δικηγόρος που εκβιάζει τους μάρτυρες και θα πρέπει η ελληνική Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτό. Ο δικηγόρος αυτός είχε συμφέρον να έχει θετική εξέλιξη η υπόθεση στην Αμερική γιατί θα έπαιρναν χρήματα». Επίσης τον ρώτησα γιατί σε έγγραφο του FBI αναφέρονται ονόματα πολιτικών. Και εκείνος μου απάντησε «να πάτε να ρωτήσετε αυτούς που τα στέλνουν». Τότε εγώ πήγα στην κ. Τουλουπάκη και τη ρώτησα τι ακριβώς στέλνει για πολιτικούς στην Αμερική και που στηρίζονται αυτά. «Μόνο στις καταθέσεις των μαρτύρων» μου απάντησε εκείνη”.  Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και στον ρόλο του περίφημου “Ρασπούτιν” χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει.  Ο αντιεισαγγελέας ρωτήθηκε αν η κυρία Τουλουπάκη “ό,τι έκανε το έκανε μόνη της; Ή της τα υπαγόρευε κάποιος άλλος;” και απάντησε “κάποιος άλλος. Από μόνη της δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του επόπτη ούτε τις εντολές του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Τρίτο πρόσωπο υπήρχε και φαίνεται από το γεγονός οτι η απόφαση της κας Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών προσώπων με διαδικασίες fast track ήταν ανειλημμένη.”  Σε άλλο σημείο υποστήριξε: “Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν, μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα στη Δημοκρατία και το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω. Και ακόμη μου είχε πει οτι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές”. Παράλληλα, ο κ. Αγγελής κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να τον ξανακαλέσουν σε κατ  αντιπαράσταση εξέταση με τις κυρίες Δημητρίου, Παπασπύρου και τον κ. Καλογήρου”   Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:  -Εσείς ξέρετε ποιος είναι ο Ρασπούτιν;  – Ι.Αγγελής : Εγώ τον ξέρω ως Ρασπούτιν. Δε λέω το όνομά του, όμως, παρά το γεγονός ότι το ξέρω γιατί δεν εμπιστεύομαι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όνομα όμως το ξέρει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση, άλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Να σηκώσουν ο καθένας το βάρος που του αναλογεί. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτά που έκανε.  πρωτο θέμα
***   ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ από ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ! Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας…
~  Για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη είπε ότι σήμερα «βλέπουμε μια Τουρκία που ξεδιπλώνει όλη της την στρατηγική, μια Τουρκία διαφορετική από αυτή που ξέραμε και ιδιαίτερα ως προς την σχέσης της με τις άλλες χώρες».  
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο Action24 είπε επίσης κάτι πολύ σημαντικό που θα συζητηθεί. Είπε, ότι «Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο συνυποσχετικό και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση. Θέλει σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, γιατί όντως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο».
Αναφερόμενη στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε ότι ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και την βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Και είναι σημαντικό, ειδικά όταν είσαι σε κρίση, να συζητάς και να έχεις επικοινωνία. «Οι Τούρκοι πρέπει να καταλάβουν ότι η λογική της επίδειξης δύναμης θα τους οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση. Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει», είπε χαρακτηριστικά.  Σε όσους μιλούν για ακραίες πράξεις εκ μέρους μας η κα Μπακογιάννη είπε: «Αν κάνουμε πόλεμο θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς. Διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο».
***  Π. Νίκας: «Οδικά έργα 10 εκατ. ευρώ μέχρι το καλοκαίρι στη Μεσσηνία»
Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, παράκαμψη Κάμπου – Σταυροπήγιου, Δυτική παραλία - Μπούκα
 Ποσό που θα αγγίξει τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθεί για το οδικό δίκτυο στη Μεσσηνία μέχρι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Νίκας ερωτώμενος από το «Θ», σημαντικά οδικά έργα για τη Μεσσηνία θα προωθηθούν για ένταξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο το Μάρτιο, όπως ο δρόμος για την Αρχαία Μεσσήνη. Σημείωσε, δε, ότι η εξασφάλιση πιστώσεων θα έρθει με απένταξη μικρών έργων που δεν προχωρούν.
 Σύνδεση Καλαμάτας – Μπούκας
Ο κ. Νίκας χαρακτήρισε ως μεγάλο αναπτυξιακό και έργο προτεραιότητας τη σύνδεση της Καλαμάτας με την Μπούκα Μεσσήνης από τη Δυτική Παραλία, με γέφυρα, στην περιοχή του Παμίσου.
Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι με το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την κατασκευή γέφυρας που θα ενώσει τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας με την Μπούκα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που μπορεί να γίνει. Μάλιστα, σημείωσε πως στόχος είναι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από το τρέχον ΕΣΠΑ.
 Οδική πρόσβαση στην Αρχαία Μεσσήνη
Επίσης, ο κ. Νίκας είπε πως στόχος του ακόμα είναι να εντάξει στο τρέχον πρόγραμμα, φέτος, την παράκαμψη Κάμπου και Σταυροπηγίου στη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά και το δρόμο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη. Αυτό, όπως σημείωσε, θα γίνει με απένταξη μικρών έργων που δεν προχωρούν.
Καταλήγοντας τόνισε ότι η Αρχαία Μεσσήνη είναι μεγάλο περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να μην έχει σωστή και ασφαλή πρόσβαση. Για το λόγο αυτό είναι από τα έργα στα οποία δίνει έμφαση, αν και το ποσό που θα απαιτηθεί εκτιμάται ότι θα είναι ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.   Της Βίκυς Βετουλάκη

***   «Μεσσηνιακή Γαστροπλοΐα» τεύχος Δεκεμβρίου την Παρασκευή μαζί με το «Θάρρος»  
Μη χάσετε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, τη νέα συλλεκτική έκδοση της «Μεσσηνιακής Γαστροπλοΐας» αποκλειστικά μαζί με την εφημερίδα «Θάρρος».


***   Π. Κατσίβελας: «Πολιτισμικό έγκλημα Λεβεντάκη στα Υβρέματα των Γαργαλιάνων»
Σε «Πολιτισμικό έγκλημα Λεβεντάκη στα Υβρέματα των Γαργαλιάνων» αναφέρεται σε δήλωσή του ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας κι επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτης Κατσίβελας, συνοδεία φωτογραφιών από το σημείο κατόπιν καταγγελίας πολιτών.
Ο κ. Κατσίβελας αναφέρεται στην ιστορία των Υβρεμάτων, το μνημειακό τους χαρακτήρα, τις παρεμβάσεις των πρώην δημάρχων Γαργαλιάνων, Κυριαζή Κατρίτση και Σπυρίδωνα Μπουντά, για την επιβίωση του μνημείου και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.
Η δήλωσή του, υπό τον τίτλο «Πολιτισμικό έγκλημα Λεβεντάκη στα Υβρέματα των Γαργαλιάνων», έχει ως εξής: «Κατόπιν καταγγελίας πολιτών, ξανά επισκέφτηκα την περιοχή των Υβρεμάτων, όπου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία υδραγωγεία στην σύγχρονη Ελλάδα. Η καταγγελία ήταν ότι κατέστρεψαν, άνθρωποι του Δήμου με τσάπα, ένα από τα φρεάτια του ιστορικού δικτύου. Πρόκειται για το υδραγωγείο που ύδρευε την πόλη των Γαργαλιάνων από το 1891, χρονιά κατασκευής του, όπως πιστοποιούν τα μαντεμένια σκεπάσματα τόσον της δεξαμενής όσο και των φρεατίων. Αναφέρουν Δήμος Πλαταμώδους 1891 Εργολάβος Μ.Περατζάκης. Εν Πειραιεί Ελληνικόν Μηχανοποιείον Βασιλειάδης.
Το φρεάτιο ήταν κατασκευασμένο από γκρι ποταμίσια πέτρα λαξευμένη, επιφανείας στη βάση 2,5 επί 2,5 μέτρα και 1,5 Χ 1,5 μέτρα στην οροφή, κατά τέτοιον τρόπο κτισμένη και αρμολογημένη που εξασφάλιζε τη στεγανότητα, αλλά κυρίως την αντοχή στο χρόνο, δεδομένου ότι επέζησε για 130 χρόνια.
Το ανωτέρω δίκτυο συλλέγει νερό από τρεις πηγές του, οι οποίες αποδίδουν πάνω από 600 κυβικά την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες στο σημερινό δίκτυο των Γαργαλιάνων.
Το έγκλημα συνίσταται στο ότι κατέστρεψαν την ολότητα ενός πλήρους δικτύου ύδρευσης, που αποτύπωνε την ιστορία του τόπου και τις τεχνικές της εποχής του. Ό,τι άντεξε στο χρόνο, πληγώθηκε από την άγνοια και τη μανία των ανθρώπων. Οφείλω να επισημάνω τις μεγάλες παρεμβάσεις που είχαν γίνει επί δημαρχίας Κυριαζή Κατρίτση και Σπυρίδωνα Μπουντά, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιβίωση του μνημείου. Η τσάπα κατέστρεψε ολοσχερώς το φρεάτιο, τα δε υλικά πετάχτηκαν σε παρακείμενο ρέμα. Στη φωτογραφία αναδεικνύονται αυτά που έμειναν επί της όχθης του ρέματος. Κατά συνέπεια, τίθενται αμείλικτα ερωτήματα: Ποιος έδωσε εντολή να πάει η τσάπα εκεί; Ποιος μηχανικός επέβλεπε την παρέμβαση στο μνημείο αυτό του Δήμου και με ποια μελέτη και τίνος έγινε αυτή η καταστροφική παρέμβαση; Επί των μνημείων μπορεί ο κάθε άσχετος και ανεύθυνος να αποφασίζει παρεμβάσεις χωρίς τεχνική υποστήριξη; Τα Υβρέματα είναι περί τα 2 χιλιόμετρα βόρεια της Φλόκας και καθ’ όλη τη διαδρομή, ουδεμία παρέμβαση έγινε επί του αγροτικού δρόμου, όπως αποδεικνύεται από την αυτοψία μου. Είναι προφανές ότι η τσάπα εστάλη επί τούτου εις την περιοχή. Ποιο, λοιπόν, πρόβλημα πήγε να λύσει, ειδικά τον Οκτώβριο μήνα, όταν και έγινε η καταστροφή; Δεδομένου ότι η περιοχή δεν είχε πρόβλημα από έλλειψη νερού. Ποιος πήρε την πρωτοβουλία και γιατί; Ο εντεταλμένος τι ρόλο παίζει σε αυτό τον τόπο;».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Θεοδωρικάκος :  Δε θα χαθεί  ούτε ένα ευρώ από τα έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι  
Τη διαβεβαίωση ότι όλα τα έργα που είχαν προγραμματισθεί με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι θα υλοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, είτε μέσα από το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση που θα αρχίσει να υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών στις αρχές του 2020, είτε μέσω των ΠΕΠ και των Τομεακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπου αυτό είναι δυνατόν, έδωσε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προς τους δημάρχους που μετέχουν στο Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη», κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Γλυφάδα.
Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, σύντομα θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, για την επόμενη τετραετία.
Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η οργάνωση των Δήμων και των τεχνικών υπηρεσιών τους για να υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των αναγκαίων πόρων και για το λόγο αυτό, όπως είπε, έχουν μεγάλη αξία πρωτοβουλίες όπως αυτή του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στις αποφάσεις και στις ρυθμίσεις που έχει προχωρήσει το τελευταίο πεντάμηνο το υπουργείο Εσωτερικών για να βοηθηθεί η λειτουργικότητα των Δήμων και κάλεσε τους δημάρχους να επεκτείνουν τη συνεργασία Δήμων που έχουν κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Επίσης, συνεχάρη το Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» και τον πρόεδρό του, Δημήτρη Καφαντάρη, για την έγκριση 35 προγραμμάτων από την Ε.Ε. και χαρακτήρισε  ως μεγάλη επιτυχία την έγκριση, έπειτα από τις ενέργειες του Δικτύου, της πρότασης που υποβλήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παροχή τεχνικής βοήθειας για την Ενεργειακή Μετάβαση της Μεγαλόπολης.
Σημειώνεται ότι εγκρίθηκαν μόνο 7 προτάσεις από την Ειδική Γραμματεία, ανάμεσα σε αυτές και η πρόταση για τη Μεγαλόπολη.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μεταξύ άλλων είπε: "Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία σας, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει ουσιαστική τεχνική στήριξη στην ενημέρωση, δικτύωση και οργάνωση των Δήμων που συμμετέχουν, ώστε να υποβάλλουν και να υλοποιούν προτάσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και να εκμεταλλευτούν τις πρόσθετες παρεχόμενες χρηματοδοτήσεις.
Βασικές επιδιώξεις του Δικτύου είναι ο σχεδιασμός και ανάληψη δράσης για τη δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ των μελών του, όσον αφορά στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αειφορίας, της προστασίας του Περιβάλλοντος, της Κυκλικής Οικονομίας και της οικοκαινοτομίας. Παράλληλα η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ αποτελεί κι ένα εργαλείο για την υλοποίηση μελετών και σχεδιασμών για έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
Εντοπίσατε εδώ και καιρό την αδυναμία που υπήρχε, κυρίως σε μικρούς Δήμους, και προσπαθήσατε με τη συνένωση δυνάμεων να δώσετε λύση. Εδώ βέβαια θα πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτήν την αδυναμία που ως νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εντοπίσαμε, φροντίσαμε άμεσα να δώσουμε λύση".

***   Απειλή Τραμπ: Δασμοί σε ελληνικά και ιταλικά λάδια και ελιές  
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του olivenews.gr, κατά τον Βασίλη Ζαμπούνη, ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας δύο κανάλια, επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλει (σημειωτέον ότι στο παρόν άρθρο αναφερόμαστε μόνο σε ελαιόλαδα και ελιές, ενώ η απόφαση θίγει μια ευρύτατη γκάμα από ευρωπαϊκά προϊόντα).
 Κανάλι 1ο: Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζει την επιβολή δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά ελαιόλαδα και ελιές. Σύμφωνα με απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση Τραμπ επεκτείνει τους δασμούς που είχε επιβάλει σε πλήθος ευρωπαϊκών προϊόντων μεταξύ των οποίων και στα ελαιόλαδα (ανεξαρτήτως προέλευσης, Ελλάδα ή Ιταλία ή Πορτογαλία ή Γαλλία ή Κύπρο…), όπως αντίστοιχα και στις επιτραπέζιες ελιές. Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2020, οπότε και θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια του εντεινόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Ευρώπης για τα αεροσκάφη BOEING – AIRBUS στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
 Κανάλι 2ο: Όλο το ισπανικό χύμα ελαιόλαδο υπόκειται σε δασμούς. Σύμφωνα με την αρχική απόφαση των ΗΠΑ, οι δασμοί επιβλήθηκαν στα ισπανικά ελαιόλαδα που είναι συσκευασμένα (τυποποιημένα) σε περιέκτες έως και 18 κιλών. Εξαιρέθηκε, δηλαδή, το χύμα. Τώρα διευκρινίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται και σε ισπανικά ελαιόλαδα που εξάγονται στις ΗΠΑ, έστω και σε μείγμα (κατ’ αναλογία) με τυποποιημένα /συσκευασμένα ελαιόλαδα άλλων χωρών, που έχουν εξαιρεθεί των δασμών (Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τυνησία κ.τ.λ.).
Αυτό σημαίνει ότι βασιζόμενοι στην υποχρέωση δήλωσης της προέλευσης του κάθε τυποποιημένου ελαιολάδου (ιχνηλασιμότητα), θα πρέπει οι εταιρείες που εξάγουν στις ΗΠΑ τυποποιημένα/ συσκευασμένα ελαιόλαδα να δηλώνουν στις τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ σε ποια αναλογία εμπεριέχουν και ισπανικά ελαιόλαδα, καταβάλλοντας και τον αναλογούντα δασμό.
Ύστερα από αυτή τη διευκρίνιση γίνεται φανερό ότι οι επιπτώσεις της επιβολής δασμών γίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες και θα επηρεάσουν όχι μόνο άμεσα το σύνολο των ισπανικών εξαγωγών των 150.000 τόνων, δηλ. το 50% των αμερικανικών εισαγωγών, αλλά και έμμεσα άλλων χωρών που χρησιμοποιούν και ισπανική πρώτη ύλη στα μείγματά τους.
Επίσης, θα επηρεάσουν σημαντικά και το εμπόριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ιταλικών ελαιολάδων εμπεριέχει ισπανική πρώτη ύλη.

***   Όμορφη γιορτή στη φωταγώγηση δέντρου στην Άνω Πόλη της Κυπαρισσίας!
Με μια όμορφη γιορτή στο χώρο του Ηρώου έγινε το απόγευμα της Δευτέρας η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας! Οι «Κανταδόροι» της Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κωνσταντίνου Κτενά, έψαλλαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια! Ο Άγιος Βασίλης παραλάμβανε γράμματα των παιδιών, τα οποία παράλληλα έπαιζαν με ξωτικά! Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας με τα καταστήματα της περιοχής προσέφεραν κεράσματα, αλμυρά και γλυκά, καθώς και οινόμελο!
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Αιμιλία Μπινίσκου, «ανοίγοντας» την εκδήλωση σημείωσε: «Σας καλωσορίζω όλους στην εκδήλωση που διοργανώνουμε απόψε για να φωταγωγήσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Άνω Πόλης και να ξεκινήσουμε να μετράμε μαζί αντίστροφα τις μέρες για τον ερχομό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, της ωραιότερης περιόδου του χρόνου.
Τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Κάθε χρόνο μάς δίνεται η ευκαιρία να αναγεννηθούμε κι εμείς μαζί με τον Χριστό. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας και ας τον αφήσουμε να αναγεννηθεί μέσα μας. Ως Σύλλογος, θέλοντας να προσδώσουμε σε αυτή την περίοδο έναν ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα, συνδιοργανώσαμε με το Δήμο Τριφυλίας και τη συνεργασία των καταστημάτων της Άνω Πόλης, ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις που στο επίκεντρό τους έχουν τα παιδιά, στα οποία οφείλουμε να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, για να απολαύσουν ξέγνοιαστες και όμορφες γιορτές. Γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών αυτών. Πριν κλείσω, θέλω από καρδιάς να ευχηθώ, σε όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, μέλη, κατοίκους και επισκέπτες της Άνω Πόλης, Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη. Και αυτές τις μέρες, ας μην αφήσουμε κανέναν συνάνθρωπό μας να νιώσει μόνος του. Χρόνια Πολλά, χαρούμενα, δημιουργικά κι ευτυχισμένα!».
Ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, ευχήθηκε σε όλους: «Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα! Δημιουργική η χρονιά που μας έρχεται, πάνω απ’ όλα υγεία κι ό,τι καλύτερο σε όλους!» συμπληρώνοντας: «Όπως βλέπετε η πόλη αρχίζει κι αλλάζει όψη. Η Πάνω Πόλη εννοώ. Θα δημιουργηθούν πάρα πολύ ωραία πράγματα και θα χαιρόμαστε όλοι που ’μαστε πολίτες αυτού του τόπου. Και πάλι, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, ό,τι καλύτερο, υγεία κι ευτυχία!» κι έδωσε το σύνθημα της αντίστροφης μέτρησης με τον Άγιο Βασίλη για τη φωταγώγηση του δέντρου, με μουσική και κάλαντα από τους «Κανταδόρους»!
Στη γιορτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ασημακόπουλος, Χάιδω Παναγιωτοπούλου και Αλέκος Κουτρουμπής, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Παναγιώτης Τσίγγανος, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσάλτας.
Του Ηλία Γιαννόπουλου  


~
***  Πρώτη διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην Καλαμάτα
Ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε την 1η διαβούλευση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
Στη Διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αλλά είχε τη δυνατότητα να παρευρεθεί και να καταθέσει τις ιδέες του και όποιος πολίτης το επιθυμούσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου 2019 υπεγράφη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)», προϋπολογισμού 98.287,05 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, με πηγή χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ανάδοχος εταιρεία με την επωνυμία Σ. Ευσταθιάδης και Συνεργάτες Ε.Ε. και διακριτικό τίτλο «Συγκοινωνιακές Λύσεις» προσέφερε, στο πλαίσιο διαγωνισμού, έκπτωση 32% επί προϋπολογισμού μελέτης 144.540,38 ευρώ με το ΦΠΑ. Η ανάδοχος εταιρεία έχει στη διάθεσή της προθεσμία 12 μηνών για την ολοκλήρωση της μελέτης.
Το ΣΒΑΚ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζεται με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ικανοποίηση των αναγκών όλων των κατοίκων σε σχέση με τη βιώσιμη κινητικότητα.
Αποσκοπεί, δε, στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα και στην παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών, με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία.
Στο Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων του ΣΒΑΚ περιγράφονται συνοπτικά ως εξής οι διαρκείς στόχοι του Δήμου Καλαμάτας για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη:
-Μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου στην πόλη για τις καθημερινές μετακινήσεις. Λειτουργία ενός πλήρους, επαρκούς, ανταγωνιστικού προς το Ι.Χ., ελκυστικού και προσιτού οικονομικά συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας, φιλικής προς το περιβάλλον
-Δημιουργία υποδομών για ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση των ευάλωτων χρηστών: πεζοί, ποδηλάτες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες
-Δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος μεταφορών για την εξυπηρέτηση της αγοράς και της οικονομικής ζωής της πόλης
-Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω.

***


~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

~***  Εκδρομή των οργανωμένων φιλάθλων της Καλαμάτας στην Ηγουμενίτσα για το παιχνίδι με τον Θεσπρωτό  
Στο πλευρό του Π.Σ. Η Καλαμάτα στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Θεσπρωτό για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League θα βρεθούν οι οπαδοί της τοπικής μας ομάδας.
Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος  Bulldogs-Club- με ανακοίνωση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε πως θα διοργανώσει εκδρομή για να βρεθεί κοντά στην προσπάθεια της Καλαμάτας.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ενημερώνουμε τους φιλάθλους της Μαύρης θύελλας ότι θα πραγματοποιηθεί εκδρομή την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα για τον αγώνα με τον ΑΣ Θεσπρωτό.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 6.30 ξημερώματα Κυριακής από το ΚΤΕΛ.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6909085886 κ.  Δημήτρης.
Πιστοί στην ιδέα της Μαύρης Θύελλας θα δώσουμε το παρών και σε αυτό το γήπεδο για να στηρίξουμε την ομάδα τώρα στα δύσκολα που μας χρειάζεται. Η θέση μας είναι εκεί στην κερκίδα να τραγουδάμε για τη Μαύρη Θύελλα. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Ζήτω η Μαύρη Θύελλα».

***   Ποιος είναι αρμόδιος να καθαρίζει το Στάδιο μετά τους αγώνες της Καλαμάτας;  
Μπορεί ο αγώνας της Καλαμάτας με τα Τρίκαλα να τελείωσε το απόγευμα του Σαββάτου (!), αλλά χθες δεχτήκαμε παράπονα μαζί με φωτογραφίες για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.
Σκουπίδια παντού, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, ασχέτως του αν έχουν περάσει τόσες μέρες από τον αγώνα!
Άραγε, ποιος είναι υπεύθυνος να καθαρίζει το γήπεδο έπειτα από αγώνες;
Η ΠΑΕ ή ο Δήμος Καλαμάτας;
Τέλος πάντων, το ερώτημα δεν απασχολεί τους εκατοντάδες αθλητές που φτάνουν στο Στάδιο, διότι αυτό που θέλουν είναι να μην επικρατεί η εν λόγω απαράδεκτη εικόνα.
Π.Μπ.   

~*
***


  ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-

2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-

 3.-  ARFARA NEWS ,   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Αρφαρά Τα  Νέα  μας  Πεμπτη , Παρασκευή  , Σάββατο  05 , 06 ,07  Δεκεμβρίου  2019: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/arfara-news-05-06-07-2019.html  .-

4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 07 Δεκεμβρίου  2019  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html  .-

5.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης.Κυριακή 08-Δεκεμβρίου 2019: https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .- 
6.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019 : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-

7.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-

8.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Από το Α -  το Ω ....!    Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html  .- 
9.-.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τετάρτη  11  Δεκεμβρίου  2019 : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .-
10.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου