Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το   2008   .....
~
 
Η υγεία του Γέροντα
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης- Πως πάτε με την υγεία σας Γέροντα;
- Ε, καλά... Τώρα μου παρουσιάσθηκαν και κάτι άλλα. Όλα χρειάζονται. Πως να πάω πάνω με άδεια χέρια;
- Πως πας με τα μάτια σου, Γέροντα; Φοράς γυαλιά;
- Ε, όλα εδώ θα μείνουν. Και τα μάτια και τα γυαλιά και τα συκώτια και τα πνευμόνια....




 ~  19 Νοεμβρίου
Προφήτου Αβδιού. Μαρτύρων Αγαπίου, Άζη του θαυματουργού (1). Ανθίμου, Θαλελαίου, Χριστόφορου, Ευφημίας. Βαρλαάμ (†304), Ηλιοδώρου (†272). Οσίων Σίμωνος του θαυματουργού, του εκ Καλαβρίας και Βαρλαάμ ηγουμένου.
(1)Ο άγιος Άζης έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από την χώρα των Ισαύρων και ήταν στο επάγγελμα στρατιωτικός. Άφησε όμως τη στρατιωτική ζωή και πήγε στην έρημο για να μονάσει, όπου και επιτέλεσε πολλά θαύματα.Τον κατήγγειλαν, όμως, οι ειδωλολάτρες στον έπαρχο, ο οποίος έστειλε στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Στο δρόμο της επιστροφής οι στρατιώτες που τον είχαν αιχμαλωτίσει δίψασαν. Ο άγιος τους λυπήθηκε και προσευχήθηκε στο Θεό και αμέσως ανέβλυσε από τη γη δροσερό νερό, από το οποίο ήπιαν όλοι και ανακουφίστηκαν. Αυτό το θαύμα έκανε τους στρατιώτες να πιστέψουν στο Θεό. Ο έπαρχος συνέλαβε τον Άζη και τους στρατιώτες και τους πήγε σε κάποιο τόπο, όπου υπέβαλε τον άγιο σε φρικτά βασανιστήρια, για εκφοβισμό των υπολοίπων. Έπειτα από τα βασανιστήρια τον έριξε μέσα σε μία πυρακτωμένη κάμινο. Μεν θεία επέμβαση όμως η φλόγα έσβησε και ο άγιος εξήλθε από αυτή απόλυτα αβλαβής. Μετά από αυτό το θαύμα ασπάστηκαν την πίστη του Χριστού, η κόρη και η γυναίκα του έπαρχου, κάτι που τον εξόργισε αφάνταστα. Γι` αυτό τον λόγο με προσταγή του έπαρχου οι δήμιοι αποκεφάλισαν τους στρατιώτες μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του. Μετά βασάνισε τον άγιο και στη συνέχεια ζήτησε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. ~
 ~ Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
~  Ὥσπερ θεράπων φερωνύμως τοῦ Λόγου, τοῦ ὑπὲρ ἔννοιαν φωτὸς ἠξιώθης, καὶ προφητείας ἔλλαμψιν ἐδέξω σοφὲ δόξαν γὰρ τὴν ἄυλον, καθαρῶς ἐποπτεύων, ὄργανον θεόπνευστον, Ὀβδιοὺ ἀνεδείχθης, προμελωδοῦν ἐν κόσμῳ μυστικῶς, τῶν ἐσομένων, Προφῆτα τὴν ἔκβασιν.
 ~
*** Σαν σήμερα: Το κίνημα των βενιζελικών αξιωματικών Λούφα και Ντερτιλή...

~  Το κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή επρόκειτο για ένα αποτυχημένο στασιαστικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών με συντεχνιακά κίνητρα, που εξουδετερώθηκε εν τη γενέσει του το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 1924. Επικεφαλής του ήταν ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας και άμεσος βοηθός του ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής, πατέρας του μετέπειτα πραξικοπηματία Νικολάου Ντερτιλή.
Δυο χρόνια μετά τη Μικρασιαστική Καταστροφή, σε μία εποχή που ο στρατός είχε καθοριστικό λόγο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ένα μήνα μετά την άνοδό της στην εξουσία αντιμετώπισε τον πρώτο της μεγάλο κλυδωνισμό.
Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας και ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής οργάνωσαν κίνημα, με τη βοήθεια αξιωματικών των νεοσύστατων «Δημοκρατικών Ταγμάτων», στρατιωτικού σώματος επιφορτισμένου με την προστασία της Δημοκρατίας. Σκόπευαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και την ίδια τη Βουλή, με στόχο να εμποδίσουν την επαναφορά των απότακτων αξιωματικών (αντιβενιζελικών) στο στράτευμα ή να εξασφαλίσουν προαγωγή, όπως τους κατηγορούσαν οι αντίπαλοί τους. Ο Λούφας σε κατοπινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι το μοναδικό του κίνητρο ήταν η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών.
Η συνωμοσία έγινε αντιληπτή από τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παπαθανασίου και οι κινηματίες εξουδετερώθηκαν προτού προλάβουν να εκδηλωθούν. Διατάχθηκε η σύλληψη των Λούφα και Ντερτιλή και 12 ακόμη λοχαγών και υπολοχαγών.
Στις 20 Νοεμβρίου, ο Μιχαλακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, μειώνοντας τη σημασία του επεισοδίου και παρακάλεσε τους βουλευτές να αποφεύγουν να ενισχύουν τις φήμες περί στρατιωτικών ανωμαλιών, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές και να δυσχεράνουν τη σύναψη δανείου για την αποκατάσταση των προσφύγων.
Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο με την κατηγορία της στάσης. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1924 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ο μεν Λούφας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών, οι δε λοιποί κατηγορούμενοι σε φυλάκιση 15 μηνών. Η απόφαση αυτή δεν εμπόδισε τους Λούφα και Ντερτιλή να συμμετάσχουν λίγους μήνες αργότερα στο επιτυχημένο πραξικόπημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου (26 Ιουνίου 1925), που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.  sansimera.gr

***  Δραματική ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Άλλα 300 σημεία της Ελλάδας ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
 
~ Μιλώντας στο στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέσσερις διακεκριμένοι επιστήμονες τοποθετούνται για τα αίτια που προκάλεσαν την μεγάλη καταστροφή στη Μάνδρα.
Ο Ευθύμιος Λέκκας καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο».
Ο Παναγιώτης Σαμπαντακάκης διδάκτορας υδρογεωλογος ΙΓΜΕ, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γεωλόγων τονίζει μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις. Να διανοιχθούν τα ρέματα όπου χρειάζεται και φυσικά να γίνει ο ανάλογος εγκιβωτισμός όταν οι κοίτες περνούν και διασχίζουν τον δομημένο χώρο».
Ο Παναγιώτης Σαμπαντακάκης διδάκτορας υδρογεωλογος ΙΓΜΕ, αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων γεωλόγων αναφέρει ότι «χρειάζονται τεχνικές παρεμβάσεις. Να διανοιχθούν τα ρέματα όπου χρειάζεται και φυσικά να γίνει ο ανάλογος εγκιβωτισμός όταν οι κοίτες περνούν και διασχίζουν τον δομημένο χώρο».
Τέλος, ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης, μετεωρολόγος της ΕΜΥ επισημαίνει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι η συγκεκριμένη πλημμύρα ήταν πολύ μεγάλη διότι «όλες αυτές τις ώρες το βουνό συσσώρευε πολλές ποσότητες νερού και πέρα από τα μετεωρολογικά υπάρχουν και τα γεωφυσικά αίτια. Η πρόληψη σε αυτό είναι να έχει φροντιστεί να υπάρχουν διέξοδοι του νερού».

***  Μεγάλος «κρατήρας» άνοιξε μπροστά στο κεντρικό δημοτικό πάρκινγκ 
 
Μια μεγάλη τρύπα άνοιξε μπροστά από το μεγάλο παρκινγκ στην οδό Νέδοντος το πρωί της Κυριακής.
Όλα συνέβησαν όταν ο αγωγός της ΔΕΥΑΚ που υπάρχει στο σημείο έσπασε με αποτέλεσμα το νερό για να μπορέσει να φύγει να σπάσει το οδόστρωμα.
Στο σημείο έχει σπεύσει συνεργείο της ΔΕΥΑΚ που προσπαθεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα.

*** Αδιαφορία και ανοχή άφησαν παλιό κτήριο στην παραλία της Καλαμάτας να σωριαστεί στο δρόμο 
Η βροχή σε συνδυασμό με τον αέρα που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν αρκετά για να ρίξουν στο έδαφος ένα παλιό κτήριο, το οποίο εδώ και καιρό έδινε μάχη με το χρόνο στη συμβολή των οδών Κανάρη και Σανταρόζα.
Το «Θάρρος» είχε γράψει επανειλημμένως για την επικινδυνότητα του κτηρίου, αλλά, όπως φάνηκε, οι αρμόδιοι απλά περίμεναν να πέσει. Κάτι που συνέβη, τελικά, ενώ από τύχη δεν είχαμε κάποιον τραυματισμό. Σημαντικές, δε, είναι και οι ζημιές σε παρακείμενο σπίτι, αφού από τη στιγμή που κατέρρευσε το κτίσμα, η πλευρά που εφαπτόταν με αυτό είναι στον αέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο αποκλείστηκε με κορδέλες από την Αστυνομία, ενώ τα μπάζα απομακρύνθηκαν από συνεργείο του Δήμου το πρωί.
Κλείνοντας, για να εξηγήσουμε τις λέξεις του τίτλου, μιλάμε για αδιαφορία και ανοχή, καθώς μπορεί μεν το κτήριο να είναι ιδιωτικό, αλλά υπό την ανοχή των Αρχών δε γκρεμιζόταν, διότι θα έπρεπε να έχουν πιέσει σχετικά. Διαφορετικά, να το έπρατταν οι ίδιοι.
Ήταν ένα κτήριο που είχε κυριολεκτικά εδώ και καιρό ανοίξει στα δύο, αλλά κανένας αρμόδιος δεν έκανε κάτι.
Ας ελπίσουμε το περιστατικό να θορυβήσει κάποιους και να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις που θα άρουν την επικινδυνότητα και σε άλλα τέτοια κτήρια της πόλης.  Π.Μπ.

Ένα από τα δημοσιεύματα του «Θάρρους» για το συγκεκριμένο κτήριο. Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/07/2016

*** Συνεχίζει το ταξίδι της ανά τον κόσμο «Η δική μας Μαρία Κάλλας» 
Μετά την πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη στις 19 Μαρτίου  και τις προβολές σε Σικάγο, Βοστώνη, Μόντρεαλ, Τορόντο, Λος Άντζελες, Καλαμάτα, Αθήνα, Πρέβεζα, Μαυρομάτι, Κοπανάκι, Σιδηρόκαστρο και Βελίκα, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Μπάμπη Τσόκα «Η δική μας Μαρία Κάλλας» συνεχίζει τις προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες και φεστιβάλ.
Η επόμενη προβολή θα γίνει σήμερα Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στο Lowell της Μασαχουσέτης (Βοστώνη), σε συνεργασία με το Μεσσηνιακό Σύλλογο με πρόεδρο τον κ. Ηλία Τριπόδη και την κα Φωτεινή Παναγάκος. Τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία θα εκπροσωπήσει ο κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Μασαχουσέτης «Νέα Αγγλία» μαζί με τον κ. Γεώργιο Δημόπουλο από την Καλαμάτα, πρώην πρόεδρο επίσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μασαχουσέτης «Νέα Αγγλία» και μέλος σήμερα του Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας με αρμοδιότητα να την εκπροσωπεί στους Μεσσήνιους των ΗΠΑ.
Αύριο Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει προβολή στην κινηματογραφική αίθουσα  Φιλιατρών, με την υποστήριξη του «Συλλόγου Φιλοπρόοδων Φιλιατρών», μέλους της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, με την πρόεδρό του κα Βιβή Παντελάκη.
Την Πέμπτη 23/11 θα προβληθεί στο «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων» υπό τη διεύθυνση του κ. Φραντζεσκάκη, ενώ το Σάββατο 25/11 στον κινηματογράφο Πάνθεον στην Πάτρα από τον «Αχαϊκό Σύλλογο Μεσσηνίων», μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, με την πρόεδρό του Πηνελόπη Λαμπούση. Στις προβολές αυτές θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας, ενώ θα παραστούν κι άλλοι συντελεστές της ταινίας. Στη δε Πάτρα θα παραβρεθεί και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Μυρτώ Καμβυσίδη.
Τέλος, υπάρχει ενδιαφέρον για προβολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σίδνεϋ, Μελβούρνη, Αδελαΐδα, Ρωσία, Ουάσινγκτον, Ντιτρόιτ, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και πόλεις της Ευρώπης.

***  Σκεπτικισμός στην πρόταση για παρέμβαση στην "Ηλέκτρα" 
Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αλέξη Χαρίτση και αφορά στην ανακατασκευή «ξεχασμένων» δημοτικών κτιρίων θα ζητήσει να ενταχθεί ο κινηματογράφος «Ηλέκτρα» ο δήμος Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, ο δήμος προετοιμάζεται ώστε να υποβάλει σχετικό φάκελο.
Από την άλλη πλευρά, αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τη φιλοσοφία του προγράμματος διαπιστώνει διαφορετικά πράγματα. Ειδικότερα, από τις 8 Ιανουαρίου 2018 θα γίνονται δεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης για την ανάδειξη «ξεχασμένων» ακινήτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι δήμοι στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΣΠΑ με τίτλο: "Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας".
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Με το νέο πρόγραμμα χρηματοδοτούμε την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων. Κτίρια που παρέμεναν αδρανή και επιβάρυναν οικονομικά τους δημότες θα μετατραπούν σε σημαντικές εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και σε νέες πηγές εσόδων για τους δήμους. Πρόκειται για δράση που συνδυάζει αρμονικά τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών εμβληματικών κτιρίων με την οικονομική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Στη νέα προγραμματική περίοδο επικεντρώνουμε σε μικρά και μεσαία έργα στους δήμους όλης της χώρας που αναβαθμίζουν τις υποδομές τους και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών.
 Για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων κινητοποιούμε τόσο τους πόρους του ΕΣΠΑ όσο και εκείνους του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναπτύξαμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο Ταμείο Υποδομών, ενώ εξασφαλίσαμε και πρόσθετα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».
Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και μέγιστη χρηματοδότηση είναι 2.500.000 ευρώ ανά πρόταση και μέχρι και το 100% του κόστους, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν και να επανενταχθούν στον ιστό της πόλης για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες τα παλιά δημοτικά καταστήματα, όπως βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες και σφαγεία, στεγασμένες στοές και αγορές, δικαστικά μέγαρα, δημοτικά λουτρά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και εγκαταλειμμένα «Ξενία» και νοσοκομεία και άλλα κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Άρθρο του υποψηφίου για το Νέο Φορέα Νίκου Ανδρουλάκη στο «Θάρρος» 
Απαιτείται αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας
Η δυναμική συμμετοχή περισσότερων από 210 χιλιάδων πολιτών την προηγούμενη Κυριακή έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κεντροαριστερά είναι εδώ, κόντρα σε κάθε απαισιόδοξη πρόβλεψη. Οι προοδευτικοί πολίτες αποφάσισαν να πάρουν την τύχη του χώρου στα χέρια τους, συμμετέχοντας σε μια δημοκρατική διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.
Από την πρώτη στιγμή αυτού του αγώνα, επέλεξα να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα καθώς είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα μπροστά, με αλλαγή γενιάς και νοοτροπίας. Μετά από τα τελευταία δύσκολα χρόνια και το μεγάλος ιστορικό βάρος που κλήθηκε να σηκώσει, η δημοκρατική παράταξη οφείλει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να πάψει να διαδραματίζει ρόλο κομπάρσου στο πολιτικό σκηνικό. Το πρώτο βήμα έγινε, απομένει ακόμα ένα αυτή την Κυριακή.
Στόχος μου είναι να συμβάλω στη δημιουργία ενός αληθινά νέου και δημοκρατικού κόμματος που θα απαντά στα προβλήματα της Ελλάδας του 2017 κι όχι που θα αναλώνεται σε ανούσιους μικροπολιτικούς καυγάδες. Ζητώ τη στήριξη εκείνων που θέλουν να προσφέρουν κάτι στον τόπο κι όχι εκείνων που θέλουν απλώς να γίνουν κάτι. Χωρίς τις καταστροφικές νοοτροπίες του βολέματος που ζημίωσαν τον τόπο και την παράταξη. Δεν υπάρχει πια καιρός για μισόλογα και συμβιβασμούς, ήρθε η ώρα της ατομικής και συλλογικής υπέρβασης.
Οι πολίτες που συνάντησα στις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα δεν μου ζήτησαν ούτε ρουσφέτια ούτε προσωπικές εξυπηρετήσεις. Η αγωνία τους είχε να κάνει με το αν αξίζει πια κανείς να ασχολείται με τα κοινά, αν οι έννοιες της αξιοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης έχουν χάσει πια την αξία τους, αν έχουν απλώς υποβαθμιστεί σε προεκλογικά συνθήματα κάθε πολιτικού χώρου. Αυτή η καχυποψία απέναντι στο πολιτικό σύστημα είναι που με κάνει να ζητώ επίμονα την αλλαγή γενιάς, την οριστική ρήξη με το παρελθόν.
Με τη μαζική συμμετοχή τους στον πρώτο γύρο, οι πολίτες μας έδειξαν με τρόπο σαφή ότι ελπίζουν σε εμάς, ότι έχουν ακόμα προσδοκίες κι απαιτήσεις από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Πρέπει να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί ο ενθουσιασμός τους.
Ήρθε η ώρα να βγει μπροστά η γενιά της κρίσης, να ακουστεί η φωνή εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αλλά και εκείνων που έμειναν και παλεύουν καθημερινά κόντρα σε όλες τις δυσκολίες. Τώρα που μετρηθήκαμε και είμαστε πολλοί, τώρα που μετά από χρόνια πολυδιάσπασης και εσωστρέφειας είμαστε όλοι ξανά μαζί, τώρα είναι που πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τα πρόσωπα και τις πρακτικές που πλήγωσαν τον χώρο και την παράταξη.
Ραντεβού ξανά στις κάλπες της 19ης Νοεμβρίου. Με την εκ νέου δυναμική συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών, η χώρα μπορεί να αποκτήσει ένα ισχυρό και ζωντανό κόμμα που θα αγωνιστεί για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την ανάκτηση της εθνικής μας αυτοπεποίθησης, για να πάψει η χώρα να είναι εγκλωβισμένη στον μίζερο δικομματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως θα έλεγε και ο ποιητής, ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

*** Φυλάκιση 10 ετών σε 44χρονο και 37χρονο για 3,3 κιλά χασίς 
Σε φυλάκιση 5 ετών έκαστος, ενώ θα συνεχίσουν να εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή, καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας 37χρονος και ένας 44χρονος, Καλαματιανοί, για 3.300 γραμμάρια χασίς. Ο 44χρονος ισχυρίσθηκε ότι ένας Αλβανός του έδωσε τα ναρκωτικά για να τα φυλάξει, ενώ αυτός με τη σειρά του τα έδωσε στον 37χρονο, τον  οποίο χρησιμοποίησε ως αποθηκάριο. Η «αμοιβή» τους για αυτό θα ήταν 250 γραμμάρια χασίς για τον καθένα, καθώς αμφότεροι δήλωσαν χρήστες.
Το δικαστήριο έκρινε ως τοξικομανή τον 44χρονο, ενώ στον 37χρονο αναγνώρισε του ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου. Και στους δύο αρνήθηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
  Τον «έψαχναν» καιρό
Ο αστυνομικός του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου πως στην υπηρεσία του είχαν πληροφορίες ότι ο 44χρονος διακινεί ναρκωτικά, αλλά δεν είχαν καταφέρει ποτέ να τον πιάσουν με αποδεικτικά στοιχεία. Υποπτεύονταν, λοιπόν, ότι τα κρύβει κάπου αλλού. Το Φεβρουάριο τους έγινε ανώνυμη καταγγελία ότι τα ναρκωτικά που διακινεί ο 44χρονος τα φυλάει στο σπίτι του ο 37χρονος, ο οποίος δεν τους είχε απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν.
Πήγαν, λοιπόν, στο σπίτι του και κατά την έρευνα βρήκαν να έχει 9 ανισοβαρείς συσκευασίες με χασίς, συνολικού βάρους 3.300 γραμμαρίων. Επίσης, βρήκαν 2 ζυγαριές ακριβείας. Ο 37χρονος τους είπε ότι τα ναρκωτικά του τα είχε δώσει για να τα φυλάξει για λίγες ημέρες ο 44χρονος, ενώ θα του έδινε ως αμοιβή 200 ευρώ και 250 γραμμάρια χασίς.
Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα και στο σπίτι του 44χρονου, όπου βρήκαν χασίς 0,7 γραμμαρίων. Παραδέχτηκε ότι αυτός είχε δώσει στον 37χρονο τα περίπου 3,5 κιλά χασίς για να τα φυλάξει, τα οποία του τα είχε δώσει ένας Αλβανός. Μάλιστα, ο αστυνομικός είπε πως τότε παραδέχτηκε ότι θα διέθετε τα ναρκωτικά για να πάρει ως αμοιβή ποσότητα για δική του χρήση.
  Απολογίες
Στην απολογία του ο 37χρονος είπε ότι κάνει χρήση από 16 ετών και δεν τα ανέφερε αυτά στην Ανάκριση για να μην εκθέσει την οικογένειά του. Επανέλαβε και κατά τη δίκη ότι του έδωσε τις 9 συσκευασίες για να τις φυλάξει ο 44χρονος, με τον οποίο είναι γνωστοί, ενώ θα έπαιρναν από τον Αλβανό 250 γραμμάρια ο καθένας ως αμοιβή. Αρνήθηκε ότι θα έπαιρνε και 200 ευρώ ως αμοιβή, ενώ δήλωσε πως δεν του είχε πει για πόσο καιρό θα τα φυλούσε.
Από την πλευρά του ο 44χρονος ανέφερε ότι είναι χρήστης ναρκωτικών εδώ και 25 χρόνια, ενώ παλιότερα είχε καφενείο και εκεί πήγαιναν Αλβανοί, οι οποίοι διακινούσαν χασίς. Έτσι ένας από αυτούς που τον ήξερε από τότε, του ζήτησε να του φυλάξει τα ναρκωτικά για να μην τα πάει στο βουνό και του χαλάσουν. Από τον καιρό, όπως είπε, που έχει συλληφθεί έχει σταματήσει τη χρήση και ζήτησε συγγνώμη για ό,τι έχει κάνει. Κατέληξε δε πως αν ήταν καθαρός και δεν τον είχε θολώσει η χρήση ναρκωτικών, δε θα έκανε κάτι τέτοιο.
Τελικά το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους και τους δύο.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Σκληρή μάχη με φαβορί και αουτσάιντερ σήμερα για την Κεντροαριστερά 
Με «φαβορί» την Φώφη Γεννηματά και «αουτσάιντερ» τον Ν. Ανδρουλάκη θα δοθεί σήμερα η τελική μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με την πρώτη ψηφοφορία να δίδει ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση στο εγχείρημα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών.
 Στοίχημα για τους δύο υποψηφίους και συνολικά για τον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι να επιτύχουν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και να μην πέσει κατακόρυφα η συμμετοχή στη σημερινή, επαναληπτική ψηφοφορία μετά την «αποχώρηση» των κ. Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μανιάτη και Γ. Ραγκούση.
 Ο κίνδυνος είναι ορατός, καθώς η Φώφη Γεννηματά και ο Ν. Ανδρουλάκης έχουν έντονη τη «σφραγίδα» του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένης της επιτροπής Αλιβιζάτου, υπήρξαν κατά πληροφορίες κρούσεις προς τον Ν. Ανδρουλάκη με δεδομένο το ευρύ προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Όμως, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε αρνητικός, με το επιχείρημα πως η κ. Γεννηματά απείχε πολύ από τον πήχη του 50%. Σε κάθε περίπτωση, το πόσοι από τους ψηφοφόρους των «ηττημένων» της περασμένης Κυριακής θα επιστρέψουν στην κάλπη και πού θα στραφούν, θα είναι κρίσιμο για την έκβαση της μάχης για την ηγεσία.
   Με θετικά μηνύματα η εκστρατεία της Φ. Γεννηματά
«Τολμήσαμε, πετύχαμε, χρειάζεται να ολοκληρώσουμε την επιτυχία αυτή, στόχος παραμένει μια μεγάλη παράταξη»: αυτό είναι το σύνθημα με το οποίο η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην Κεντροαριστερά, με αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Επιδίωξη του επιτελείου της κ. Γεννηματά παραμένει να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι στις κάλπες, καθώς έτσι θα επιβεβαιωθεί ότι οι διεργασίες στον χώρο έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι θα υπάρξει αποχή σε σχέση με τον α΄ γύρο, καθώς πιθανότατα δεν θα προσέλθουν στις κάλπες κάποιοι εκ των ψηφοφόρων που επέλεξαν υποψηφίους οι οποίοι αποκλείστηκαν.
  Ο Ανδρουλάκης απέναντι σε «τζάκια» της πολιτικής
Χωρίς να ξεφύγει από τον πολιτικό πολιτισμό, αλλά με σαφή χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ήταν η στρατηγική που ακολούθησε, ο δεύτερος στην προτίμηση των ψηφοφόρων Νίκος Ανδρουλάκης, στην προσπάθεια να «κλέψει» την πρωτιά από τη νικήτρια του πρώτου γύρου Φ. Γεννηματά.
 Το γεγονός αυτό καταγράφηκε με σαφή τρόπο τόσο στην πρώτη δήλωσή του τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπου έκανε λόγο για «αλλαγή πορείας» και «αλλαγή γενιάς», όσο και στη συνέντευξή του το πρωί της ίδιας ημέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκεί ο Ν. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά, που σκιαγραφούν τις προθέσεις του και αποτυπώνουν τη διάθεση να δώσει τη μάχη πάνω σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
Συγκεκριμένα εκτός από τις έντονες αναφορές του στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, κάτι που επιβεβαιώνει πως η σημερινή μάχη θα έχει αναπόφευκτα και έντονο «πράσινο» χρώμα, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «κληρονομικό δικαίωμα» απέναντι στο οποίο θα παλέψει.
«Για εμένα στρατηγικός αντίπαλος είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική. Ήταν ο πατέρας σου πολιτικός; Άρα πιθανότατα να γίνεις κι εσύ πολιτικός σε σχέση με κάποιον που δεν έχει την κληρονομική ισχύ. Εγώ δεν θέλω αυτή την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά «χτυπώντας» ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της κ. Γεννηματά.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

*** Fraction: Μια νέα θεατρική ομάδα συστήνεται στο «Θάρρος» 
Πρώτη παρουσίαση στο κοινό με τα «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» αύριο Κυριακή
Μια νέα θεατρική ομάδα συστάθηκε πριν λίγο καιρό στην Καλαμάτα. Το όνομά της είναι Fraction, ενώ θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης με την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του «Αρκά» αύριο Κυριακή, 19 Νοεμβρίου.
Το «Θάρρος» συνάντησε τα μέλη της νέας θεατρικής ομάδας και θέλησε να μάθει περισσότερα για αυτή, ενώ τα πρώτα συμπεράσματά μας είναι ότι πρόκειται για μια παρέα γεμάτη μεράκι και όρεξη για το θέατρο.
Τα υπόλοιπα επί σκηνής…
 Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε μια νέα θεατρική ομάδα;
Ξεκίνησε από μια αυθόρμητη ατάκα, που αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να δουλευτεί, και κατέληξε ένα μεστό, ολοκληρωμένο έργο! Η δημιουργία της προβάλλει την ανάγκη μας να εκφραστούμε, ενώνοντας τις ιδέες μας και τον κοινό τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέατρο.
  Τα μέλη αυτής;
Αυτή τη στιγμή η ομάδα αποτελείται από έξι μέλη-φίλους (Μαρία Θεοδωρακάκου, Κώστας Κουτσουμπός, Γωγώ  Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης). Βέβαια, τίποτα δε θα ήταν δυνατό χωρίς την αμέριστη βοήθεια αγαπημένων μας φίλων και επαγγελματιών ή μη του χώρου.
  Είχατε όλοι ασχοληθεί με το θέατρο μέχρι σήμερα;
Όλοι μας έχουμε ασχοληθεί ενεργά μέσα από τη συμμετοχή μας στα θεατρικά σχήματα της πόλης.
  Θεωρείτε ότι η πόλη μας μπορεί να υποστηρίξει μια ακόμα ομάδα; Σας προβληματίζει ότι υπάρχουν τόσες πολλές;
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη γνωστή πλέον για την καλλιτεχνική της δραστηριότητα και άνθηση. Το θέατρο είναι μια τέχνη που εξελίσσεται μαζί με τους ανθρώπους. Από τη στιγμή που υπάρχουν νέοι άνθρωποι, θα υπάρχουν νέες ιδέες και ανάγκη έκφρασής τους. Εν τέλει και το ίδιο το όνομα της ομάδας εκφράζει ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, του θεατρικού συνόλου της πόλης μας.
  Ξεκινάτε με τον Αρκά, που βγάζει γέλιο, αλλά και σατιρίζει. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;
Η επιλογή του έργου έγινε ακριβώς για τους λόγους που αναφέρατε. Ο Αρκάς είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας και η εργογραφία του πολύ δημοφιλής χρόνια τώρα. Καυτηριάζει θέματα της επικαιρότητας, αλλά και διαχρονικά μέσα από το κωμικό. Σου προκαλεί γέλιο, σε διασκεδάζει, αλλά σου κάνει και μικρά «ηλεκτροσόκ» για να προβληματιστείς.
  Πρέπει το θέατρο να περνά μηνύματα κατά τη γνώμη σας; Και να προσφέρει στο κοινό τι;
Το θέατρο είναι μια τέχνη που εκ φύσεως περνά μηνύματα, όχι απαραίτητα πολιτικά ή κοινωνικά. Μεταφέρει από την καθημερινή ζωή καταστάσεις και χαρακτήρες, διδάσκει και μεταδίδει αξίες και ιδανικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από την αρχαιότητα το θέατρο αποτελούσε για τους αρχαίους Έλληνες ακρογωνιαίο λίθο της εκπαίδευσής τους.
  Έχουμε δει παραστάσεις που για το κοινό ήταν «δύσκολες» έως «ακαταλαβίστικες». Εσείς θα συνεχίσετε με ανάλογες παραστάσεις σαν αυτή; 
Είναι δύσκολο να σας απαντήσουμε αν θα συνεχίσουμε ή όχι με ανάλογες παραστάσεις, μιας και δε θα θέλαμε να προσδώσουμε χαρακτηρισμό σε καμία παράσταση. Πιστεύουμε πως κάθε θεατρική πρόταση έχει να επικοινωνήσει κάτι στο κοινό. Σίγουρα είναι πολύ ευτυχής συγκυρία η ανταπόκριση των θεατών να είναι ανάλογη των προσδοκιών των συντελεστών για την απήχηση του έργου που αποφάσισαν να παρουσιάσουν. Ωστόσο, ακόμα και όταν δε συμβαίνει αυτό, δε σημαίνει ότι δεν είχε λόγο ύπαρξης η παράσταση ούτε αφαιρείται κάτι από την καλλιτεχνική της αξία. Άλλωστε, είναι αδύνατον να αρέσουν σε όλους όλα τα είδη θεάτρου και η απόδοσή τους στη σκηνή. Το ρεπερτόριο χάρις στους θεατρικούς συγγραφείς είναι τεράστιο. Αλίμονο αν το περιορίσουμε σύμφωνα με την ευκολία ή τη δυσκολία κατανόησης των κειμένων. Άλλωστε, ποιος είναι σε θέση να το κρίνει αυτό ή να βάλει ταμπέλες. Κάτι που εσείς κατανοείτε, για άλλους μπορεί να είναι δυσνόητο ή, για παράδειγμα, ένα έργο, αριστούργημα για κάποιους, για εσάς να είναι ανούσιο. Δε θα ήταν περίεργο να μην υπάρχουν επιλογές που θα εκφράζουν τις διαφορετικές προτιμήσεις;
  Πόσο καιρό κράτησαν οι πρόβες για την παράσταση που θα δούμε; 
Η θεατρική ομάδα «Fraction» έχει συσταθεί από τον Απρίλιο. Ακολούθησε ένα διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου επιλέξαμε το έργο και κινήσαμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τα δικαιώματα, αποφασίζοντας παράλληλα και πότε θα ανέβει η παράσταση. Αφού περάσαμε αυτό το στάδιο, ξεκινήσαμε τις πρόβες μας το καλοκαίρι.
  Πόσο εύκολο είναι για έναν ερασιτέχνη ηθοποιό να συμμετάσχει σε όλο αυτό;
Δεν είναι και τόσο εύκολο. Για να το κάνεις, πρέπει να το αγαπάς, γιατί το θέατρο απαιτεί αφοσίωση, προσωπική και ομαδική προσπάθεια, καθώς και να αφιερώνεις αρκετό από τον ελεύθερό σου χρόνο. Το να είσαι ερασιτέχνης ηθοποιός σημαίνει ότι δημιουργείς με μεράκι και αγάπη για το θέατρο.
  Τι να περιμένουμε πλέον από εσάς;
Για εμάς σημασία έχει αυτή τη στιγμή να φτάσουμε στην πρεμιέρα μας και να κλείσουμε αυτό τον πολύ όμορφο κύκλο με τις παραστάσεις, για τις οποίες ανυπομονούμε και ευελπιστούμε να πάνε όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερα.
Όσο για τη συνέχεια, το σίγουρο είναι ότι ήδη την έχουμε ονειρευτεί και ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα. Η κοινή μας αγάπη για το θέατρο είναι ο καλύτερος οδηγός.
  «Επείγοντα Περιστατικά»
H θεατρική ομάδα Fraction παρουσιάζει την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά» του Αρκά. Τα δύο θεατρικά έργα του γνωστού κομίστα, «Εχθροί εξ αίματος» και «Βιολογικός Μετανάστης», ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ρουμελιώτη από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9.30 μ.μ.
Οργανισμοί σε κρίσιμη κατάσταση! Πώς τα μέλη τους την αντιμετωπίζουν; Πώς αντιδρούν στις δύσκολες συνθήκες; Στο κείμενο της παράστασης «Επείγοντα Περιστατικά» ο Αρκάς αποτυπώνει ευφυέστατα και με πολύ χιούμορ τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με ήρωες τα όργανα ενός οργανισμού και με αφορμή ένα τροχαίο, το έργο «Εχθροί εξ αίματος» είναι μια μαύρη κωμωδία που περιγράφει με μοναδικό τρόπο την αγωνία για επιβίωση, το φόβο της προδοσίας και το ρόλο της χειραγώγησης, ενώ οι χαρακτήρες κάτω από τις επείγουσες συνθήκες είναι άκρως αποκαλυπτικοί. Οι συγκαλυμμένες συνωμοσίες και τα μυστικά της πρώτης πράξης, «Εχθροί εξ αίματος», δίνουν τη θέση τους στο φανερό και απειλητικό φανατισμό που περιγράφεται στο 2ο θεατρικό μονόπρακτο, «Βιολογικός μετανάστης». Εδώ ο οργανισμός, έπειτα από μια μεταμόσχευση, καλείται να αποδεχτεί ένα νέο όργανο, έναν «ξένο». «Ο καινούριος» γίνεται η αφορμή για ίντριγκες, έντονους διαπληκτισμούς και αποκαλύψεις, που οδηγούν την πλοκή στην κορύφωση μέσα από κωμικές αλλά και συγκινητικές στιγμές.
  Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ρουμελιώτης
Σκηνικά: Βασίλης Μπιτσώνης & Δημήτρης Μπιτσώνης
Ήχος  - Φώτα: Χρήστος Κουτσαϊμάνης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Θεοδωρακάκου – Γωγώ Μπελογιάννη
Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Εχθροί εξ αίματος: Γωγώ Μπελογιάννη, Βασίλης Μπιτσώνης, Κώστας Κουτσουμπός
Βιολογικός Μετανάστης: Μαρία Θεοδωρακάκου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Σπύρος Ρουμελιώτης, Κώστας Κουτσουμπός.
-Διάρκεια: 100 λεπτά με διάλειμμα
-Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών
 Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ: Ενήλικες
8 ευρώ: Εφηβικό, Φοιτητικό, Πολυτέκνων & Ανέργων  με την προσκόμιση στον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών και της κάρτας ανεργίας
 Προπώληση εισιτηρίων
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Makers Coffee & Sandwich Shop, Όναρ espresso- bar και Βιβλιοχαρτοπωλείο Κονταργύρης.
   Κερδίστε προσκλήσεις
Το «Θάρρος» θα δώσει δύο διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Επείγοντα Περιστατικά».
Ειδικότερα, η μία διπλή πρόσκληση είναι για την παράσταση της Δευτέρας 20/11, ενώ η δεύτερη διπλή για την τελευταία μέρα, δηλαδή την Παρασκευή 24/11.
Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση πατήστε εδώ 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 
 *** Απάντηση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στην Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 
Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, πως το να βγάζουν ανακοινώσεις πολιτικού-προπαγανδιστικού περιεχομένου την ημέρα που ολόκληρη η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος, τις στιγμές που θρηνούμε νεκρούς και αγωνιούμε για αγνοούμενους, δεν αποτελεί δείγμα «πολιτικής ηθικής», ούτε κοινωνικής ευαισθησίας.
Θα μας πείτε βέβαια ποιά «πολιτική ηθική και σοβαρότητα» μπορούμε να περιμένουμε από τους τοπικούς υποστηρικτές του κου Τσίπρα και του κου Καμμένου, όταν ο τελευταίος βρίσκεται σε ταξίδι στον Καναδά την ώρα που στο γραφείο του στο Υπ.Ε.Θ.Α. έπιναν καφεδάκι τα μέλη του Ρουβίκωνα, αλλά κυρίως όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Χώρας το μόνο που έκανε ήταν μια ολιγόλεπτη στάση στις πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια της διαδρομής του προς το αεροδρόμιο της Ελευσίνας απ’όπου αναχώρησε για την Σουηδία. Στη σύντομη δε αυτή στάση δεν ήλθε καν σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων ή με άλλους πολίτες! Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θεώρησε σωστό να αφήσει τη Χώρα κατά τη διάρκεια μιας τρομερής ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ και ενώ η μισή Ελλάδα «πνιγόταν», προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση στο Γκέντεμποργκ με θέμα «Διάσκεψη για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και ανάπτυξη»!!!
Ως ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Μεσσηνίας θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η οδύνη για την τόσο άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι πολύ μεγάλη. Η σκέψη μας είναι και στους συμπολίτες  που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Καλούμε δε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ τη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακούφιση των πληγέντων κατοίκων της Δυτικής Αττικής, οι οποίες είναι  :
-Πλήρης απαλλαγή των πληγέντων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ
-Πάγωμα των οφειλών προς την Εφορία
-Δωρεάν παροχή ηλεκτροδότησης και ύδρευσης για όσο διάστημα απαιτείται για να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τη θεομηνία.
-Άμεση στέγαση και σίτιση όλων των κατοίκων, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
-24ωρη εντατική αστυνόμευση στις γειτονιές των περιοχών που έχουν πληγεί για να μη συνεχιστούν τα απαράδεκτα φαινόμενα πλιάτσικου.
Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία με εντολή του Προέδρου της έχει ξεκινήσει από σήμερα μια πρωτοβουλία συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης με σκοπό να συνδράμει όσο μπορεί τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν την προσπάθειά της.
Τέλος καλούμε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, τα οποία προφανέστατα βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, όπως επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή ανακοίνωσή τους, να επανέλθουν στην χωροχρονική πραγματικότητα!! Διαβάζοντας δε την ανακοίνωση είμαστε βέβαιοι πλέον πως η αλαζονεία, το πολιτικό θράσος και η αιθεροβασία είναι νόσοι μεταδοτικές, αφού ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις του κου Τζανακόπουλου στην Καλαμάτα βλέπουμε και τα στελέχη του τοπικού Σύριζα να συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Καταλαβαίνουμε την ‘πρεμούρα’ τους για να πουν κάτι αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι κάτω από τις λάσπες.
Ας καταλάβουν επιτέλους πως κατά τη διάρκεια τέτοιων τραγικών καταστάσεων που έχουν σοκάρει και συγκλονίσει όλους τους Έλληνες, δεν είναι οι κατάλληλες στιγμές ούτε για συγγραφή νέων ψευδοαφηγημάτων «εσωτερικής κατανάλωσης», ούτε για «καβαφικές ποιητικές αναζητήσεις»!!    Η πρόεδρος   Νατάσσα Κυριακοπούλου

*** «Υπεροψία και μέθην θα είχεν ο Δαρείος» 
Με προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Έπειτα από μια μακρά περίοδο βαθιάς λιτότητας, ύφεσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας, που την οδήγησαν οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος, που σήμερα ξεδιάντροπα κουνούν το δάχτυλό τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. βλέπει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν το 2015 να δίνουν καρπούς και τις θυσίες της κοινωνίας να πιάνουν τόπο, παρά τις αντίθετες προβλέψεις και το ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που στήθηκε, με στόχο η κυβέρνηση αυτή να αποτελέσει «παρένθεση».
Βεβαίως, τα κοινωνικά προβλήματα είναι πολλά και τα βάρη που έχει επωμιστεί ο λαός δυσβάστακτα και χρήζουν ουσιαστικής και σοβαρής αντιμετώπισης, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
  Στο κενό η καταστροφολογία
Απέναντι στο καταστροφολογικό αφήγημα αντιπολίτευσης, ΜΜΕ και άλλων παραγόντων του πολιτικού, επιχειρηματικού και μιντιακού συστήματος, η οικονομία βρίσκει έναν ολοένα και πιο σταθερό βηματισμό, με την ανάπτυξη για το 2017 να διαμορφώνεται κοντά στο 2%. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, το 2018 και το 2019 η πορεία της θα είναι ολοένα και θετικότερη.
Μέσα στη «μαύρη» περίοδο της μνημονιακής περιπέτειας για τη χώρα, είναι η πρώτη φορά που τα θετικά στοιχεία για την οικονομία πατάνε σε σταθερά θεμέλια. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ένα πρόσκαιρο succes story που θα ξεφουσκώσει την επόμενη περίοδο.
Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από το 2011, η ανεργία έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο, ενώ η μείωσή της κάτω από το 20% αποτελεί την πιο πιθανή προοπτική.
Επισημαίνεται εδώ και η δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι προτεραιότητα μετά το τέλος του προγράμματος είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αποτέλεσμα μιας σχετικής μάχης που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης, με τη Ν.Δ. να μιλάει τότε για «αριστερές ιδεοληψίες».
Όλοι οι εμπλεκόμενοι, από την κυβέρνηση έως την Κομισιόν και την Ουάσινγκτον, συγκλίνουν στην πεποίθηση ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και κωλύματα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την τελική συζήτηση που θα καθορίσει τη συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
Ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί ήταν που ανέφερε ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και ότι εννέα μήνες πριν από το τέλος του προγράμματος, η σταδιακή επιστροφή στις αγορές έχει γίνει αξιόπιστη προοπτική για την Ελλάδα.
Όπως, εξάλλου, προκύπτει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα, με τους εργαζόμενους να προηγούνται των τραπεζών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων κατά την εξόφληση οφειλών από τις επιχειρήσεις, με συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και τη συμφωνία για ρύθμιση των οφειλών ύψους 20.000- 50.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό της αλλαγής του κλίματος είναι το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία καταγράφει δημοσιονομική υπεραπόδοση. Το μεγαλύτερο, δε, μέρος του υπερπλεονάσματος, 1,4 δισ. ευρώ, δίνεται σε έκτακτη ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων με τη μορφή του κοινωνικού μερίσματος.
  Νόμος είναι… το δίκιο του «παραδείσου»
Ενώ, λοιπόν, το σύνολο των «παικτών» του ελληνικού ζητήματος συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να βγει από τα μνημόνια και η κυβέρνηση ετοιμάζει τη χώρα για την επόμενη μέρα, δεν ισχύει το ίδιο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ελλείψει αφηγήματος περί κατάρρευσης της οικονομίας και αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της τρίτης αξιολόγησης και υπό τη σκιά των αποκαλύψεων και των σκανδάλων από τις Μπαχάμες έως το Μόναχο, ο επικοινωνιακός μηχανισμός των ψεύτικων ειδήσεων της Νέας Δημοκρατίας «πήρε φωτιά».
Χαμένοι στις αποκαλύψεις για off shores, δραστηριότητες του Λ. Αυγενάκη και επιβαρυντικές αναφορές της πρώην γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου, ο αρχηγός και τα στελέχη της φαντασιώνονται βία, ανομία και σκάνδαλα.
  Η επόμενη μέρα
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μαζί με την κοινωνία διαμορφώνει το σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Έχει ξεκινήσει και συνεχίζει μια πρωτόγνωρη για τη χώρα διαδικασία διαβούλευσης και αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που είναι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, με στόχο τη διαμόρφωση της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έξι συνέδρια, με πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλο το εύρος των κοινωνικών δυνάμεων, παρά τα «απαγορευτικά» της Ν.Δ. και στις αρχές του 2018 είναι η σειρά της περιοχής μας. Εκεί, θα αποδειχτεί βέβαια ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευτεί για την υλοποίηση συγκεκριμένων μεγάλων έργων που θα στηρίζουν την πραγματική ανάπτυξη, όπως συνέβη και στις άλλες περιοχές, ενώ θα αναδειχθούν και όσα μέχρι τώρα έχει κάνει.
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, θα συνεχίσουμε την επαφή με τους πολίτες και τους θεσμούς της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους και να επιδιώκουμε την προώθηση προτάσεων που μαζί τους διαμορφώσαμε για τη λύση τους. Διότι για μας η μεταμνημονιακή Ελλάδα αφορά στις ανάγκες των πολλών και όχι των λίγων.
  Το παλαιό σύστημα ζητάει τα «ρέστα»
Οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, όμως, ζητούν τα ρέστα και από πάνω για έργα που έστειλαν στις καλένδες οι ίδιοι. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε πως το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος» εντάχθηκε στο αμιγώς εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δύο ημέρες πριν φύγει η κυβέρνηση Σαμαρά, με μηδενική εγγραφή πίστωσης. Όλοι πια παραδέχονται πως η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τον «Μορέα» από τη σημερινή κυβέρνηση οδήγησε στο ξεμπλοκάρισμα και την επανεκκίνηση των σταματημένων για χρόνια έργων του αυτοκινητόδρομου (περιμετρικός Καλαμάτας). Είναι πια γνωστό σε όλους πως το έργο του οδικού άξονα Τσακώνα – Καλό Νερό απεντάχθηκε από την αρχική σύμβαση από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2013, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωσή του. Είναι γνωστή η αδιαφορία τους για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που τόσα χρόνια δεν έκαναν το παραμικρό έργο για την αναβάθμισή του.
Σε αντίθεση με  τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης που στην εποχή της κρίσης σχεδιάζει την ολοκλήρωση των έργων, διεκδικώντας πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσπαθώντας να κάνει ό,τι δεν έκανε το παλιό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες και μάλιστα την εποχή των παχιών αγελάδων. Είναι καιρός να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Με βάση όλα αυτά, λοιπόν, στην κριτική που μας ασκείται από τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.  απαντάμε με τον στίχο του ποιητή: «Υπεροψίαν και μέθην θα είχεν ο Δαρείος».  Του Τάσου Πολυχρονόπουλου
Συντονιστή της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ

*** ΝΤΡΟΠΗ! Σοβαρή καταγγελία για τον Τσίπρα και τη Μάνδρα
 
~ Σε μια σοβαρή καταγγελία για τον Αλέξη Τσίπρα προχώρησε η δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως τόνισε, «δέκα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ δηλώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα ήταν στην Μάνδρα για να κάνουν περιπολίες για πλιάτσικο και φύλαγαν το σπίτι του πρωθυπουργού».
 ~ Δήμαρχος Μάνδρας: Αστυνομικοί που έπρεπε να είναι εδώ, φύλαγαν το σπίτι του πρωθυπουργού : https://youtu.be/0UZQByVIUM0  .-
* Επιπλέον, η κα Κριεκούκη απεύθυνε και έκκληση για γιατρούς αλλά και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα:
«Να στείλει το υπουργείο Υγείας γιατρούς σε δημοτικό χώρο για να εξετάζουν τα περιστατικά υγείας. Δεν αρκεί να δίνουμε εμείς τα φάρμακα σε χρόνια πάσχοντες. Εχουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και στα μάτια από τα νερά και τις λάσπες», δήλωσε η κ. Κριεκούκη και συμπλήρωσε: «Να έρθουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για να βγάλουν ξανά οι ασφαλισμένοι τα βιβλιάρια ασθενείας. Και ζήτησα από τράπεζες να στείλουν υπαλλήλους για να βγουν ξανά οι κάρτες αναλήψεων και τα βιβλιάρια. Σε λίγες ημέρες θα μπει η πενιχρή τους σύνταξη και δεν θα μπορούν να πάρουν χρήματα. Χρειάζεται και επιπλέον στελέχωση του αστυνομικού τμήματος Μάνδρας, προκειμένου να μπορεί ο κόσμος να βγάλει ταυτότητα, χωρίς αυτή δεν μπορούν να πληρωθούν από τον δήμο».

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Τα Σκόπια αλλάζουν όνομα

~  Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ υποσχέθηκε στον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι σύντομα θα αλλάξει το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η αλλαγή του ονόματος αναγγέλθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για συμφωνία για σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή του ονόματος ήταν μία από τις προϋποθέσεις υπογραφής της συμφωνίας που όρισε ο Μπορίσοφ.
Συγκεκριμένα, ο Μπόρισοφ επέμεινε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν όνομα επειδή κρίνει ότι είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

***  ΠΟΛΕΜΟΣ! Η Βίκυ Σταμάτη ζητάει 1 εκατ. ευρώ…

~ Αποζημίωση ύψους  1 εκατ. ευρώ ζητάει η Βίκυ Σταμάτη από τον Παύλο Πολάκη, για τους χαρακτηρισμούς που είχε κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αποκαλώντας την κα Σταμάτη «φτωχό νυμφίδιο» και «νεόπλουτο τσουλί», σε ανάρτησή του στο Facebook στην οποία σχολίαζε την κίνησή της να δείξει το μεσαίο δάχτυλό της προς τους δημοσιογράφους.
Ο κος Πολάκης απάντησε άμεσα στην αγωγή της Βίκυς Σταμάτη, με νέα ανάρτηση του στο facebook:
«Εχεις τόσο απύθμενο θράσος; Σου έχουν τελειώσει τα μαύρα χρήματα εντός Ελλάδας και δεν μπορείς να φέρεις από τα καβατζωμένα στο εξωτερικό (καθώς έχουμε ελέγξει τις διόδους) και ψάχνεις για νέα αρπαχτή; Μήπως νομίζεις ότι παίρνω κι εγώ μίζες σαν τον άνδρα σου τον Ακη και ζητάς τόσα;»


*** Άγριο "ΧΩΣΙΜΟ" Τραμπ στην Χίλαρι: "Είσαι μεγάλη ΛΟΥΖΕΡ, συνέχισε έτσι"...

~ Χθες με ένα απίστευτο tweet, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε κατά της Χίλαρι Κλίντον, η οποία δεν σταματάει να μιλάει κατά του ιδίου, του Πούτιν και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς ότι της φταίει για την ήττα της.
Ο Τραμπ έγραψε: «Η "ταρακουνημένη" Χίλαρι Κλίντον είναι η χειρότερη (και μεγαλύτερη) "λούζερ" όλων των εποχών», γράφει ο Τραμπ και συνεχίζει: «Απλώς δεν μπορεί να σταματήσει, κάτι που είναι πολύ καλό για τους Ρεπουμπλικανούς».
Τέλος, τρολάροντάς την, έγραψε: «Χίλαρι, συνέχισε τη ζωή σου και κάνε άλλη μια προσπάθεια σε τρία χρόνια»!

***  Σημαντική ημέρα για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Ανοίγει ΕΚΚΛΗΣΙΑ στην Πόλη...

~ Σημαντική ημέρα η σημερινή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία της Κωνσταντινουπόλεως και της Τουρκίας γενικότερα.
Σήμερα είναι τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ Καπού, ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί μετά τα πογκρόμ των Τούρκων το 1955, και από σήμερα επιστρέφει στην Ορθόδοξη πίστη ανακαινισμένος.
Διαβάζουμε στο diakonima.gr για την ιστορία του ναού:
«Η ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Εντιρνέ Καπί, στη σκιά των βυζαντινών τειχών της Πόλης, είναι έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι προσκυνητές. Ο ιερός ναός αποτελεί μέρος ενός μικρού συγκροτήματος κτιρίων γύρω από την κεντρική αυλή και περικλείονται από πέτρινο μαντρότοιχο. Όλο το συγκρότημα των κτιρίων, κατατάσσεται στα κατειλημμένα -Mazbut Vakıf- του οποίου κάνει χρήση και εξακολουθεί να διεκδικεί η Ομογενειακή Κοινότητα. Το κόστος της αποκατάστασης που ξεπέρασε το 1.000.000 δολάρια ανέλαβε και υλοποίησε εξ ολοκλήρου η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Ο ναός μαζί με τα κτίσματα που τον περιβάλουν, βρίσκεται δίπλα στην πύλη της Αδριανούπολης και σε μικρή απόσταση από το Τέμενος της Μιραμάχ, της κόρης του Σουλτάνου Σουλειμὰν του Μεγαλοπρεπή.
Η εκκλησία αποτελεί, συνέχεια παλαιότερης βυζαντινής μονής που γκρεμίστηκε το 1555 και στη θέση της κατασκευάστηκε το Τέμενος ενώ αργότερα κατόπιν ειδικὴς σουλτανικὴς αδείας χτίστηκε εκ νέου ναός. «Δοθείσης ἀδείας», γράφει ο Σκαρλάτος Βυζάντιος, «ἔκτισαν μετὰ δώδεκα ἔτη τὸν νῦν σῳζόμενον ξυλόστεγον ναὸν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου, τὸν ὁποῖον ὀνόμασαν Μονήν, εἰς μνήμην τῆς πρώτης ἐκείνης{…]» Μέσα από μαρτυρίες επιγραφών γνωρίζουμε ότι ο Ναὸς επισκευάσθηκε το 1726 και ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων το 1836 ενώ υπέστη τρομερές ζημιές το 1955. Ο ναὸς είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή, όπως μας πληροφορεί ο Γεδεὼν, διότι πολύ κοντά του υπήρχαν ανεμόμυλοι που ανήκαν σε Έλληνες. Οι συντεχνίες λοιπόν όλων που ασχολούνταν με τα άλευρα, μυλωνάδες, σιτέμποροι, ψωμάδες, σιμιτζήδες και άλλοι είχαν την εκκλησία υπό την προστασία τους».

*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Βρέθηκε άλλη μια σορός-Θρηνούμε 20 νεκρούς

~ Στους 20 ανέρχονται οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που πλήττει τη δυτική Αττική.
Πριν από λίγη ώρα, διασώστες εντόπισαν ακόμη μία σορό κοντά στον χώρο του αμαξοστασίου, του δήμου Μάνδρας.
Η επιχείρηση της πυροσβεστικής είναι ακόμα σε εξέλιξη και έτσι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα.
Υπενθυμίζεται ότι η πυροσβεστική αναζητούσε τρεις αγνοούμενους, καθώς το Σάββατο εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ακόμα ατόμων.

***  ΕΚΛΕΙΣΑΝ οι κάλπες! Οι πρώτες ανακοινώσεις για τις εκλογές της κεντροαριστεράς...

~ Λίγο πριν τις 8, τη στιγμή δηλαδή που έκλεισαν οι κάλπες για τις εκλογές της κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος, προσήλθε στο κέντρο τύπου και ανακοίνωσε το τέλος της διαδικασίας.
Όπως ανακοίνωσε, τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν μετά τις 21.00 ενώ η συμμετοχή έφτασε τους 160.000 ψηφοφόρους.

***  ΘΡΗΝΟΣ στις Ένοπλες Δυνάμεις!  Συνταγματάρχης ο ΝΕΚΡΟΣ που βρέθηκε στη Δυτική Αττική...

~ Βρέθηκε νεκρός ο δεύτερος αγνοούμενος στρατιωτικός που έχασε τη ζωή του στις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Αττικής.
Πρόκειται για το δεύτερο θύμα για το οποίο θρηνούν Ένοπλες Δυνάμεις στην Δυτική Αττική.
Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πηγές πρόκειται για τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία Δημήτριο Γούτου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 13:30 η σορός έφτασε στο νοσοκομείο και αναγνωρίστηκε από τους οικείους του. Ο Δημήτριος Γούτου ήταν 85 ετών.
Το πρώτο θύμα που ήδη κηδεύτηκε ήταν ο Λοχαγός εν αποστρατεία Γιώργος Πολυμερόπουλος οποίος πνίγηκε αφήνοντας πίσω του δύο παιδιά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική έχουν φθάσει τους 20.  onalert.gr

***  Νέα "ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ" Ερντογάν! Πίσω από την "ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ" του ΝΑΤΟ... ο Γκιουλέν...

~ Συνεχίζει η Τουρκική κυβέρνηση να βλέπει παντού το φάντασμα του Γετουλάχ Γιουλέν πίσω από επίθεση κατά της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Parti), Μαχίρ Ουνάλ, δήλωσε σχετικά με την ΝΑΤΟϊκή προβοκάτσια:
«Ξέρουμε ότι μέλη της FETÖ που είχαν διεισδύσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις παρέμειναν στο ΝΑΤΟ μετά την 15η Ιουλίου και δυστυχώς γνωρίζουμε επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστατεύουν αυτά τα υπολείμματα της FETÖ. Το περιστατικό που σημειώθηκε στη νατοϊκή άσκηση στη Νορβηγία είναι ένα σκάνδαλο και πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση. Είναι απαράδεκτες οι πρακτικές του ΝΑΤΟ μετά την 15η Ιουλίου σε βάρος ενός συμμάχου του».
Για να μην παραδεχτεί η κυβέρνηση ότι ο Ερντογάν φέρεται ως ισλαμιστής δικτάκτορας, κάτι που βλέπει όλος ο Δυτικός κόσμος, ρίχνουν τις ευθύνες σε όλους τους άλλους...  Με πληροφορίες από TRT

***  Tι ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με την πώληση ΒΟΜΒΩΝ στα ΗΑΕ; Το ΥΕΘΑ πρέπει να απαντήσει...

~ H είδηση που έσκασε χθες προκάλεσε αίσθηση, όχι όμως και την αντίδραση που περιμέναμε. Βλέπετε η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε ερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για να μάθει εάν πραγματοποιήθηκε πώληση αεροπορικών βομβών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς διακρατική συμφωνία, και χωρίς την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
«Στον απόηχο της υπόθεσης πώλησης πολεμικού υλικού μέσω μεσάζοντα στη Σαουδική Αραβία, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ επισημαίνει ότι ο κ. Καμμένος είχε εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον Απρίλιο του 2015, την πώληση 300 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 στα ΗΑΕ. Aπό δημοσιεύματα όμως, όπως σημειώνει, προκύπτει ότι ο αριθμός των βομβών ΜΚ-82 που εξήχθησαν - επωλήθησαν προς τα ΗΑΕ ήταν 1.000 και όχι 300, πως δεν υπήρχε διακρατική ή άλλη συμφωνία - σύμβαση για την πώληση, πως δεν υφίστατο έγκριση από το ΚΥΣΕΑ, ενώ προκύπτει και σειρά άλλων ζητημάτων.» (πηγή Σκάι)
Το θέμα είναι, πέραν του πολιτικού σκέλους, πως εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία και η Βουλγαρία φαίνεται να προχώρησαν σε αντίστοιχες πωλήσεις χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσα δόθηκαν και πού ακριβώς παραδόθηκαν.
Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για ‘μαύρες επιχειρήσεις’ των ΗΠΑ με ενδιάμεσους άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε πως οι εισαγωγές όπλων από τα ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 35% μεταξύ του 2006 και του 2010 και του 2011-2015, κυρίως λόγω απότομης αύξησης το 2015.
«Ένας συνασπισμός αραβικών κρατών χρησιμοποιεί κυρίως αμερικανικά και ευρωπαϊκά προηγμένα όπλα στην Υεμένη», ανέφερε ο Πίτερ Βέζεμαν, senior researcher στο SIPRI Arms and Military Expenditure Programme. «Παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, μεγάλες παραδόσεις όπλων στη Μέση Ανατολή είναι προγραμματισμένο να συνεχιστούν στο πλαίσιο συμβολαίων που έχουν υπογραφεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια».
Φυσικά περιμένουμε τις απαντήσεις του κου Καμμένου αύριο στη Βουλή. Θα έχουν ενδιαφέρον και τις περιμένουμε με αγωνία.

***  ΕΛΕΟΣ! Από ΑΠΟΤΥΧΙΑ σε ΑΠΟΤΥΧΙΑ ο Τσίπρας, όμως ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ στο Παρίσι...

~ Στο Παρίσι μεταβαίνει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να βραβευθεί από την επιθεώρηση Politique Internationale και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παραλάβει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους (Prix du Courage politique) από την επιθεώρηση Politique Internationale. Με το ίδιο βραβείο στο παρελθόν έχουν τιμηθεί προσωπικότητες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου από τον οποίο θα λάβει το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’Engagement européen).
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με Γάλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.
Η βράβευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου, ωστόσο λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η ημερομηνία ορίστηκε για τις 23 Νοεμβρίου.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Super  League το Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο  18-11-2017 :
ΛΑΜΙΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ  1-1 ,(1-1) .- ^

 Τα  γκολ : :6΄ Παυλίδης , 45+2΄Πίτι  .- ^
O διαιτητής της αναμέτρησης, Αλέξανδρος Κατσικογιάννης (Ηπείρου), έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Παντελιάδη, Κουτρομάνο, Ασίγκμπα - Γιαννακόπουλο.
Λαμία (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Κουτρομάνος, Ασίγκμπα, Αναστασιάδης (7' Κουκόλης, 50' Τσούκαλος), Παντελιάδης, Όμο, Μπλάζιτς, Βασιλαντωνόπουλος, Ακόστα (68' Ντακόλ), Πίτι, Βάντερσον.
Κέρκυρα (Αλέκος Βοσνιάδης): Γιαννακόπουλος, Γκομέζ, Ντιόγκο (56' Σπίνουλας), Γρομητσάρης, Σοϊλέδης, Σιόντης, Μπαλάφας, Ιωάννου, Επστάιν (75' Νούνιεζ), Κόντος (46' Αρτυματάς), Παμλίδης.

ΛΑΡΙΣΣΑ-ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης 1-0 ,(0-0) .-^
 Τα  γκολ : 86΄Ντελετίκ .-^
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Ζίζιτς, Λαγός - Χουάρες, Μαάτσι
ΑΕΛ (Ηλίας Φυντάνης): Μπόζοβιτς, Ρέντζας (83΄ Μασούρας), Ζίζιτς, Γκόλιας, Γουάλας, Λαγός, Αγκάνοβιτς, Ντέλετιτς, Κριζμάν, Λεοζίνιο (65΄ Περόνε), Ναζλίδης (87΄ Μπάλλας).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Ζόραν Βούλιτς): Τσόβιτς, Κοντοές, Παπάζογλου, Μπιτζιμίν, Κούρος, Χουάρες (88΄ Κιταμπάλα), Κονέ, Αλμπάνης (83΄ Μάατσεν), Ανιέτε, Μάατσι, Καστιγέχος (75΄ Κύργιας).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ 2-1 , (1-0) .-^
 Τα  γκολ : 43΄ Τζιλέτ , 68΄ Γιακουμάκης , 84΄ Κούτρης .-
Διαιτητής: Διαμαντόπουλος
Κίτρινες: Τριποτσέρης, Ομπιόρα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουΐ, Μποτία, Σισέ, Κούτρης, Ζιλέ, Ταχτσίδης (77΄ Μάρτινς), Καρσελά (60΄ Σεμπά), Φορτούνης (80΄ Τζούρτζεβιτς), Μάριν, Ανσαριφάρντ.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Λεονάρντο, Τριποτσέρης, Φαβάρο, Τσαμπούρης, Ζαραδούκας (58΄ Σουμπίνιο), Νουάνκο, Μητρόπουλος (89΄ Σίλβα), Γιουσούφ, Μπελγκαζουανί, Γιακουμάκης.

*** Κυριακή  19-11-2017 :
ΞΑΝΘΗ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  2-0 , (1-0) .- ^
Τα γκολ : 23΄ , 65΄  Σέντρισεκ ,
Ο διαιτητής Αλεξάνδρος Αρετόπουλος έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κασάδο, Μπρίτο, Κίκε, Μπαξεβανίδη - Βλάχο, Μασούντ, Σαββίδη.
Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Φλίσκας, Σβάρνας, Κασάδο, Μεχία, Ντε Λούκας, Λουσέρο (85' Μελιόπουλος), Μπρίτο (12' λ.τ. Ρότσε), Κίκε (77' Ορφανίδης), Γέντρισεκ.
Πανιώνιος (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Βλάχος, Μπανανά, Οικονόμου, Χατζισάφι, Κόρμπος, Σαββίδης, Μασούντ (46' Σαραμαντάς), Λάμπρου (78' Ταποκό), Σπιριντόνοβιτς, Μασούρας (68' Γλυνός).
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  0-3 , (0-2) .- ^
Τα γκολ : 11΄ Γκόντο ,  45+1΄ Πασαλίδης , 72΄ Μανιάς ,
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος
Κίτρινες: Τόνσο
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Μανουέλ Ρόκα): Κοκκαλάς, Σκαρντοβέλι, Αγγελόπουλος (46΄ Ντεβέσα), Κοροβέσης, Στάθης, Πατράλης, Δημούτσος (81΄ Στανισάβλιεβιτς), Μπούντνικ, Ενσικουλού (72΄ Γκρζέλτσακ), Ντικανόμα, Στάμου
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Ιγκόρ Σίλβα, Γιαννούλης, Τριανταφυλλόπουλος, Πασαλίδης, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Καλτσάς (82΄ Τσουκαλάς), Τόνσο (89΄ Σελίν), Γκοντό (69΄ Μανιάς), Τσιλιανίδης.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 1-1 ,(1-0) .-^
Τα  γκολ : 21΄Σολτάνι  , 69΄Μοράρ ,
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος
Κίτρινες: Κόντε - Μαρινάκης, Ντίας, Μάζουρεκ, Μπεχαράνο, Μιχάι, Τσέναμο
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γ.Πετράκης): Βελλίδης, Λίλα, Ναδάλες, Μιχαήλ, Γιάκος, Κόντε, Μαυροπάνος, Σκόνδρας (78΄ Κοζορώνης), Μπουκουβάλας, Μανθάτης, Σολτάνι
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Τσέναμο, Χαντάκιας (84΄ Ροντρίγκες), Μιχάι, Μύγας, Μαρινάκης (59΄ Μαρκόφσκι), Μπεχαράνο, Πάουλο, Ρότσα, Ντίας, Ρόσα (66΄ Μοράρ), Μάζουρεκ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΕΚ 1-1 , (1-0) .- ^
 
Τα γκολ :10΄ Μολέντο , 90+5 ΄ Λεβάγια .- ^
Διαιτητής: Καλογερόπουλος
Κίτρινες: Χίλιεμαρκ, Βιγιαφάνες, Βλαχοδήμος, Ρέις - Λιβάγια, Μπακάκης, Σιμόες, Λόπες
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέντο (37΄ Κουτρουμπής), Κολοβέτσιος, Χουλτ, Σιλά, Κουρμπέλης, Χίλιεμαρκ (67 Αλτμαν), Λουντ, Βιγιαφάνιες, Μολίνς (90+2΄ Ρέις)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης (71΄ Γιακουμάκης), Λόπες, Σιμόες, Γαλανόπουλος (67΄ Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Κλωναρίδης (54΄ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια.

ΠΑΟΚ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

~**  Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 18 Νοεμβρίου
Λαμία-Κέρκυρα 1-1
(45'+ Πίτι πεν.-6' Σολεϊδης)
ΑΕΛ-Απόλλων Σμύρνης 1-0
(86΄ Ντέλετιτς)
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 2-1
(43΄ Ζιλέ, 84΄ Κούτρης - 68΄ Γιακουμάκης)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου
15:00 Ξάνθη-Πανιώνιος
17:15 ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός
17:15 Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης
19:30 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου
19:30 ΠΑΟΚ-Ατρόμητος

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες)

1. ΑΕΚ 20
. Ατρόμητος 20
. Ολυμπιακός 20 -11αγ.
4. ΠΑΟΚ 18
5. Πανιώνιος 15
. Λεβαδειακός 15 -11αγ.
7. Παναθηναϊκός 13
. ΠΑΣ Γιάννινα 13
. Ξάνθη 13
. Λαμία 13 -11αγ.
. ΑΕΛ 13 -11αγ.
12. Κέρκυρα 11 -11αγ.
13. Απόλλων Σμύρνης 10 -11αγ.
14. Παναιτωλικός 9
. Αστέρας Τρίπολης 9
16. Πλατανιάς 6
* Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.
*** Ελληνικό ποδόσφαιρο  U20 League :
Σάββατο 18-11-2017 :
Πλατανιάς -Αστέρας  Τρίπολης  0-2 .- ^
Ξάνθη-Πανιώνιος  4-2  .- ^
Ολυμπιακός-Λεβαδειακός 1-0 .- ^
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ  1-0 .- ^
ΠΑΟΚ -Ατρόμητος  0-1 .-^
ΠΑΣ Γιάννινα -Παναιτωλικός  2-2 .-^
ΑΕ. Λάρισσας -Απόλλων Σμύρνης  0-1 .-^
Λαμία 1964 -ΑΟΚ Κέρκυρα 1-1 .-^

***Στην  Super League   Γυναικών 
Κυριακή 19-11-2017 
Αμαζόνες Δράμας -Οδυσσέας Γλυφάδας 2-0 .- ^
Άρης Θεσσαλονίκης- Ελπίδες Καρδίτσας 1994  2-2 .- ^
Ατρόμητος Αθηνών -ΟΦΗ  3-1 .- ^
΄Φαίδων Άργους- Α.Ε. Λάρισσας  1-5 .- ^
Μεσσολόγγι-ΠΑΟΚ 0-2 .- ^
βΌΛΟς 2004-τΡΊΚΑΛΑ  2-1 .- ^

*** Για την  Football League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 18-11-2017  :
ΤΡΙΚΑΛΑ- ΟΦΗ  0-0  .- ^
Κυριακή  19-11-2017 :
ΑΕ Καραϊσκάκη-Σπάρτη  2-1 .- ^
Αχαρναϊκός-Βέροια  αναβλήθηκε
Αιγινιακός-Παναιγγιάλειος  1-1  .- ^
Απόλλων Λάρισσας -Πανσερραϊκος  3-0 .- ^
Απόλλων Πόντου -Αναγέννηση Καρδίτσας  2-0 .- ^
Εργοτέλης -Άρης 2-3  .- ^
Καλλιθέα-Δόξα Δράμας 0-1 .-^
Παναχαϊκή-Χανιά/Κισσαμικός  0-0 .- ^

***Για την Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 18-11-2017
1-ΆΡΙς  Αβάτου-Ορφέας Ξάνθης   1-0 .- ^
3- Σκουφάς Κοιμποτίου -Δόξα Κρανούλας  0-0 .-^
6 -Ρόδος -Κερατσίνι  1-0 .- ^
8 -Ηρόδοτος-Φωστήρας
1ος Όμιλος
Α.ς. Διδιμοτείχου-Μ. Αλέξανδρος Ξιροποτ  1-1  .- ^
Αετός Ορφανού-Α.Ο.Καβάλας 1-0 .-^
Απόλλων Παραλιμνίου Μ. Αλέξανδρος Καρπερίς  1-0 .- ^
Δόξα Προσκυνητών Ελπίς Σκουταρέως  0-2 .- ^
Νέστος Χρισούπολης -Δόξα Ν. Σιδιροχωρίου  3-0 .- ^
2ος  όμιλος
Α.Ο. Καρδίτσας - Α.Ε. Αλεξάνδριας 2-1 .- ^
Αγροτικός Αστέρας-Πιερικός  0-1 .- ^
Εδεσσαϊκός-Κιλκισιακός 1-1 .- ^
Καμπανιακός-Άρης Παλαιοχωρίου  0-2 .- ^
Μακεδονικός-Λαγκαδάς  2-0 .- ^
Μ. Αλέξανδρος Τρίκαλα-Αλμωπός Αριδαίας  0-1  .-^
Νάουσα-Ηρακλής 1908  1-2 .-^
3ος  Όμιλος
Ερμής Αμύνταιου-Α.Ε. Λευκίμης  2-1 .-^
ΑΕΠ Καραγιαννιον-Τιλικράτης 2014  4-2  .-^
Αστέρας Παραποτάμου-Καστοριά  0-1 .-^
Ν.Αμφίλοχος-Θεσπρωτός   1-2 .- ^
Πανλεουκάντιος -Εθνικός Φιλιππιάδας  1-2 .- ^
4ος Όμιλος
Αχιλλέας Φαρσάλων-ΑΠΟΚ Βελούχι  3-0 .-^
Α.Ο. Σελανών -Δηγενής Νεοχωρίου  3-0 .-^
Α.Ο. Θήβα- Αλμυρός 0-1 .-^
Ολυμπιακός Βόλου- Βόλος ΝΠΣ   0-2 .- ^
Οποούντιος Μαρτίνου-Αμβρισσέας Διστόμου  1-1 .- ^
Ρήγας Φεραίος-Αστέρας Ιτέας 0-0  .-^
6ος Όμιλος
Α.Ο. Λουτρακίου-Ένωση Πανασπροπυργιακού   0-0 .-^
Α.Ο. Ζευγολατιού -Πέλοπας Κιάτου 0-1 .- ^
Ιωνικός Νικαίας-Διαγόρας  0-2 .-^
Προοδευτική- Ιάλυσσος  3-2  .- ^
7ος Όμιλος
Άχτιτος Σπάτων - Ερμιονίδα Α.Ε.  2-0 .- ^
Α.Ο. Χαλκίδας- ΤαμικαϊκόςΑλιβερίου  1-0 .-^
Διαγόρας Α. Παρασκευής-Θύελλα Ραφίνας  1-0 .-^
Ερμής Κιβερίου-Παναργιακός  1-1 .- ^
Α.Ο. Τρίγκλια Ραφίνας-Αιολικός  3-1 .- ^
8ος  Όμιλος
Α.Ε. Μυλοποτάμου-Ερμής Ζονιανών  1-1 .- ^
Ατσαλένιος-Παλαιοχώρα  0-0 .-^
Ηρόδοτος -Φωστήρας 1-0 .-^
Α.Ε. Κηφισιάς-Αιγάλεω 2-3 .-^
Ο.Φ. Ιεράπετρας-Ιλισιακός  2-2 .- ^

*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ :
ΡΕΘΥΜΝΟ-ΠΑΟΚ  73-79 (38-45) .-^
Τα  δεκάλεπτα :23-20, 15-25, 12-16 , 23-18 .- ^
ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   83-73 (46-50) .-^
Τα δεκάλεπτα : 21-27,25-23 , 19-12  ,  18-11 .- ^
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πατρών 68-87 ,  (42-47) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-22, 25-25 , 17-21 , 9-19 .-^
ΑΡΗΣ-Γ.Σ. ΦΑΡΟΣ  ΛΑΡΙΣΣΑΣ  71-60 , (33-27 ) .-^
Τα δεκάλεπτα :10-18 , 23-9 , 17-12  , 21-21 .-^
ΚΟΡΟΙΒΟΣ Αμαλιάδας-Γ.Σ.ΛΑΥΡΙΟΥ  67-91 , (39-44) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 13-23 , 26-21 , 8-24 , 20-23 .- ^
ΚΥΜΗ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    73- 90, (37-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-30 , 14-10 , 17-31 , 19-19  .- ^

*** Στο  μπάσκετ  Α1  Γυναικών 
Κυριακή 19-11-2017
Νίκη Λευκάδας-Φάρος Κερατσινίου  58-67 .-^
Εσπερίδες Καλλιθέας- Ολυμπιακός Βόλου  52-42 .-^
Παναθλητικός Συκεών-Πανιώνιος Γ.Σ.  33-58 .-^

*** Δοκιμασία στο Ληξούρι για την Καλαμάτα- Με Ζάκυνθο εντός ο Τσικλητήρας 
Έτοιμη «να διεκδικήσει τη νίκη και τους 3 βαθμούς, παρά τα όποια προβλήματα», σε ένα παιχνίδι «όπως όλα τα άλλα» και αναλογιζόμενη το δικό του ξεχωριστό «βαθμό δυσκολίας», όπως τονίζει ο προπονητής Νίκος Ζαλίκας, είναι η Καλαμάτα που στις 3 μ.μ. θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου τον Παλληξουριακό. Η μελανόλευκη αποστολή βρίσκεται από χθες στην Κεφαλλονιά, χωρίς τους τραυματίες Σαραντόπουλο, Μερκούρη και Ν. Νικολόπουλο. Ως 19ος έχει συμπεριληφθεί ο Παπουτσογιαννόπουλος, που όμως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί, ενώ αμφίβολοι είναι οι Κουρέλλας, Τσεμπερίδης. Έτσι, οι «ετοιμοπόλεμοι» ποδοσφαιριστές είναι οι Γκόμεζ, Μπεσσής, Καλογερόπουλος, Λιόλιος, Ζαχαρόπουλος, Καντούτσης, Ορ. Νικολόπουλος, Καμινιώτης, Ρονκάτο, Γουερέ, Τσουλάκος, Αθανασόπουλος, Τσατσόπουλος Νινιός, Χελάς και Βασιλόπουλος.
Ο αγώνας στο Ληξούρι είναι για την 7η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής και η Καλαμάτα θα ψάξει εκεί το πρώτο της εκτός έδρας 3ποντο, που μπορεί να τη φέρει ακόμα πιο κοντά στην κορυφή του 5ου Ομίλου, δεδομένου ότι την ίδια ώρα ο πρωτοπόρος Αστέρας Αμαλιάδας θα δοκιμάζεται στον Πύργο στο τοπικό ντέρμπι με τον Πανηλειακό.
  Την  Ζάκυνθο υποδέχεται στη 1 μ.μ. ο Τσικλητήρας
Ουσία στη νίκη της περασμένης εβδομάδας στο Λεωνίδιο θέλει να δώσει ο Τσικλητήρας και ο μόνος τρόπος είναι να κερδίσει και σήμερα τη Ζάκυνθο, εκμεταλλευόμενος την έδρα του. Η αναμέτρηση είναι για την 7η αγωνιστική της Γ’ Εθνικής θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ., με τους υπεύθυνους του συλλόγου να προσκαλούν τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» στο δημοτικό γήπεδο Πύλου.
«Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι μεσα στο σπίτι μας και μπορούμε να διεκδικήσουμε τη νίκη» σχολιάζει ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης που δεν υπολογίζει στα πλάνα του τον τραυματία Αμπραχαμιάν και θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον Ακασού.
  5ος Όμιλος
Το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής
 Τσικλητήρας-Ζάκυνθος   0-0 .-^
 Παλληξουριακός-Καλαμάτα  1-1  .-^
Πανηλειακός-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλου   1-0 .-^
ΠΑΟ Βάρδας-Διαγόρας Βραχνέικων   1-0 .- ^ 
Παναρκαδικός-Αστέρας Βλαχιώτη   1-2 .- ^
Αχαϊκή-Λεωνίδιο  2-1 .-^ 

*** Τα χθεσινά αποτελέσματα και οι σημερινοί αγώνες στα γήπεδα της Μεσσηνίας 
Τα αποτελέσματα των χθεσινών συναντήσεων της 8ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής, της 8ης αγωνιστικής της Α1 κατηγορίας, της 8ης αγωνιστικής της Β΄ Τοπικής, αλλά και της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής, είχαν ως εξής:
  Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ασπρόχωμα – Τ. Άγρας 0-2
ΑΟ Σπερχογείας – Απόλλων Καλ. 1-2
Αναγέννηση Παρ. – Ανδρούσα 0-1
ΑΟ Φαραί – Εθνικός Μελ. 0-1
  Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΕ Μάνης – Μεθώνη 1-0
Αστέρας Μ. – ΑΕ Γαργαλιάνων 2-1
Χανδριναϊκός – Χώρα 3-3
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Βαλύρα – Κοπανάκι 0-2
Αρφαρά – Νέος Άρις 0-0
ΑΕ Λογγάς – Καλλιθέα 2-1
Δόξα Καλ. – ΑΟ Πατίστα 2-2
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Ακαδημία Πάμισος – Εθνικό Καλαμάτας 3-0
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-2
Νίκη με δύσκολη ανατροπή
Δύσκολες στιγμές πέρασε χθες το απόγευμα στη Σπερχογεία ο εκ των πρωτοπόρων της Α’ Τοπικής, Απόλλωνας Καλαμάτας, μένοντας μάλιστα πίσω στο σκορ (το 1-0 πέτυχε στο 25’ ο Χριστόπουλος) για σχεδόν ένα ημίχρονο –διάστημα κατά το οποίο οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλύτεροι. Ωστόσο, το γκολ που πέτυχε με τη συμπλήρωση του 45λεπτου ο Πανταζής επανέφερε τις ισορροπίες και οι βελτιωμένοι στην επανάληψη «μελανόλευκοι» κατόρθωσαν να σκοράρουν εκ νέου στο 57’ με τον Γκελγκέρια και να πάρουν το 3ποντο, με 1-2.
Οι κυριότερες στιγμές του αγώνα
5’ σε μια διεκδίκηση μέσα στην περιοχή ο Κουντάνης τραυματίστηκε στη μύτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου έγινε ανάταση του ρινικού οστού και διαπιστώθηκε μικρό ράισμα
25’ από κάθετη πάσα του Ηρ. Καραχάλιου, ο Αντ. Χριστόπουλος με δυνατό διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα στο απέναντι αριστερό «Γ» του Τσιγάρου, πετυχαίνοντας το 1-0
33’ σέντρα του Αγγελή από δεξιά, ο Χριστόπουλος έπιασε ένα εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι, φεύγοντας λίγο πάνω από το οριζόντιο
45’ σε παράλληλη μπαλιά του Γκελγκέρια, ο Πανταζής με προβολή ισοφάρισε σε 1-1 για τον Απόλλωνα
57’ μετά από κάθετη μπαλιά του Γκελγκέρια, ο Μιχαλόπουλος με συρτό πλασέ έβαλε τους Καλαματιανούς μπροστά στο σκορ –σε μια φάση που οι γηπεδούχοι προέβαλαν χλιαρές διαμαρτυρίες για οφ σάιντ
60’ σέντρα του Χριστόπουλου από δεξιά, κεφαλιά του Ι. Καραχάλιου, η μπάλα στο κάθετο δοκάρι
Καλές ευκαιρίες για γκολ έχασαν για τον ΑΟΣ οι Χριστόπουλος (17’ κακό σουτ από καλή θέση), Ηρ. Καραχάλιος (19’ σουτ που έδιωξε ο Παλιατσέας), Αλεξόπουλος (39’ ο Τσούλος «τσίμπησε» τη μπάλα πριν πλασάρει, 76’ πλασέ που απέκρουσε ο γκολκηπερ του ΑΟΣ), Γκελγκέρια (48’ σουτ που απέκρουσε ο Τσούλος και στη συνέχεια πέρασε ανεκμετάλλευτη παράλληλη μπαλιά του Παπαδέα, 52’ προβολή άουτ, 77’ κεφαλιά άουτ), Διονυσόπουλος (81’ διαγώνιο πλασέ, άουτ δίπλα από το δοκάρι).
Διαιτητές: Πλακογιάννης (Τσοπανάκης-Ταβουλαρέας).
ΑΟ ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ (Γιώργος Καλόμαλος): Τσούλος, Παπανικολόπουλος, Μπαλαούρας (56’ λ. τρ. Θ. Δημητρίου), Βεργόπουλος, Δωδέκατος, Μπάλας, Ηρ. Καραχάλιος (59’ Ι. Γιακουμής), Αγγελής, Μπούνας, Χριστόπουλος, Ι. Καραχάλιος (75’ Μ. Κώστας).
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τάκης Σακελλαρόπουλος): Τσιγάρος, Κακαλής, Παπαδέας, Λαγωνικάκος, Κουντάνης (9’ λ.τρ. Παπαβασιλόπουλος), Παλιατσέας, Πανταζής (90’ Γαβράς), Στραβάκος, Αλεξόπουλος, Μιχαλόπουλος, Γκελγκέρια (80’ Διονυσόπουλος).
Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ 2-1 ΤΗΝ ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
Σεφτέ… στις νίκες
Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ αγωνιστικές για να πετύχει ο Αστέρας Μικρομάνης την παρθενική του νίκη στο πρωτάθλημα της Α1 Τοπικής κατηγορίας, καθώς έκαμψε με 2-1 την αντίσταση της ΑΕ Γαργαλιάνων. Παρά τη νίκη η ομάδα της Μικρομάνης παραμένει στην τελευταία θέση με 4 βαθμούς σε 8 αγώνες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει.
Ο Αστέρας ξεκίνησε δυνατα τον αγωνα και προηγήθηκε χάρις σε γκολ των Γιάννη Σταθόπουλου (9’ με σουτ) και Κωστα Καπόγλη (11’ επίσης με σουτ).
Η ΑΕ Γαργαλιανων μειωσε σε 2-1 με γκολ του Νίκου Μκακάκη (53’ με σουτ), αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα.
Στα αξιοσημείωτα ότι βρέθηκαν αντιπαλοι τα αδέλφια Σώκαλη, ο μεν Σταύρος με τα χρώματα του γηπεδούχου Αστέρα, ο δε Δημήτρης με διπλό ρόλο παίκτη-προπονητή στην ΑΕΓ.
Στο 88’ αποβλήθηκαν λόγω διαπληκτισμού ο σκόρερ Κώστας Καπόγλης και ο Θανάσης Γεωργακόπουλος.
Διαιτητής ήταν ο Ηλίας Σκόρδος, με βοηθούς την Αναστασία Τσουκάλη και τον Ηλία Τσουλάκο.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ (Μιχάλης Σκαρπαλέζος): Μητσέας, Καρδάσης, Μπούρας-Σουλιμάς, Σταθόπουλος, Κοτσιλιέρης, Μπαράι, Καπόγλης, Χασάπης, Κουρούπης, Στ. Σώκαλης, Αθανασόπουλος, Μαυροειδής.
ΑΕ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ (Δημήτρης Σώκαλης): Πουλόπουλος, Γεωργακόπουλος, Πανταζής, Μπακάκης, Δημητρακόπουλος, Βασιλόπουλος, Μπολούν, Σώκαλης, Σωτηρόπουλος (46’ Τζωρτζίνης), Κόλλιας, Βαρβατσούλης.
Με Μουρούσια ο Εθνικός 0-1 το Φαραί στην Καλαμάτα
Το γκολ που πέτυχε στο 77’ ο Ηλίας Μουρούσιας (με πλασέ μετά από σέντρα του Καπόγλη) έκρινε την χθεσινοβραδινή αναμέτρηση της Α’ Τοπικής στο γήπεδο Π. Μπαχράμης, χαρίζοντας μια σημαντική εκτός έδρας νίκη στον Εθνικό. Ο ίδιος είχε ένα λεπτό νωρίτερα την άλλη κορυφαία στιγμή του αγώνα (πλάσαρε άουτ μετά από σέντρα του Σαραντόπουλου), σε ένα παιχνίδι αρκετά κακό, στο οποίο ο γηπεδούχος ΑΟ Φαραί απείλησε ακόμα λιγότερο.
ΑΟ ΦΑΡΑΙ: Μάρης, Μπούνας, Διαμαντής (88’ Κατσιμαγκλής), Πιτσιλής, Κουρέας, Κωνσταντακόπουλος, Σεριάτος, Παχής, Κωνσταντόπουλος (76’ Μπίτσικας), Σταματελόπουλος (90’ Σαμιώτης), Πανταζής.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ: Λίβας, Καπόγλης, Χαραλαμπόπουλος, Κανελλόπουλος Παν., Θανόπουλος, Καρατζούλιας, Σαραντόπουλος (93’ Λάγιος), Παπαδόπουλος (91’ Σεμούρι), Κανελλόπουλος Κωστ. (79’ Γκιόζι), Χότζα, Μουρούσιας (90’ Γιακουμής).
H AE MANHΣ 1-0 ΤΟΝ ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΔΙΑ
Λύτρωση στο 88΄ με γκολ του Κυριάκου Πουλάκου
Η ΑΕ Μάνης επέστρεψε στις νίκες (μετά την εκτός έδρας ισοπαλία κόντρα στον ΑΟ Φυτειάς) καθώς επικράτησε 1-0 του ΑΟ Μεθώνης χθες στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣΜ στον Κορδία. Μια σημαντική νίκη για την ΑΕ Μάνης, που τη διατήρησε μόνη της στην κορυφή του πρωταθλήματος της Α1 τοπικής κατηγορίας.
Ο ΑΟ Μεθώνης που ήταν  μαχητικός, διεκδίκησε μέχρι τέλους το θετικό αποτέλεσμα, δέχθηκε  όμως γκολ στο φινάλε, γνωρίζοντας έτσι την ήττα. Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Κυριάκος Πουλάκος (88΄ με κεφαλιά, η μπάλα κτύπησε και στο δοκάρι έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Στέλιου Σπανού).
Το ματς σφύριξε ο Γιώργος Μπλάνας, που είχε βοηθούς τους Ευάγγελος Μπασιλάρη και Παναγιώτη Κομπιλίρη.
ΑΕ ΜΑΝΗΣ (Παναγιώτης Πολίμος, Ηλίας Λουκαρέας): Καστριτσέας, Αράπι (50΄ Δασκαλάκης), Π. Πουλάκος, Πιχιγιόνι, Πετριτάι, Μέτσο, Χατζηπαναγιώτης, Μανωλέας, Κυρ. Πουλάκος, Σπανός, Γιαννόπουλος (80΄ Αρ. Καμπανάρος).
ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ (Βασίλης Κοσυφολόγος): Κανελλόπουλος, Βασιλόπουλος, Σταματελόπουλος, Κοσυφολόγος, Μπάλλας, Σαμπάνι, Κότι, Γιάνναρης (81΄ Μπάμπαλης – Ντιζούστ), Γκόζι, Μπούρδος, Καλδής.
O AΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ 1-0 ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ»
Με γκολ του Φώτη Γεωργιόπουλου
Σημαντικό διπλό για τον ΑΣ Ανδρούσας, καθώς νίκησε με 1-0 την Αναγέννηση Παραλίας χθες στο Δημοτικό Γήπεδο Γ’  Λουκαρέας, ανεβαίνοντας έτσι σημαντικά στο βαθμολογικό πίνακα της Α΄ Τοπικής.
Από την άλλη πλευρά η «Μπάρτσα» γνώρισε την 6η ήττα της, παραμένοντας κάτω από την επικίνδυνη ζώνη.
Η επικράτηση του ΑΣ Ανδρούσας ήταν απόλυτα δίκαιη, καθώς εκτός από το γκολ έχασε πολλές ευκαιρίες (το σκορ δεν πήρε μεγαλύτερη έκταση, μιας και έκανε εξαιρετικές αποκρούσεις ο πορτιέρο της Αναγέννησης Παραλίας, Γιώργος Χριστόπουλος). Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Φώτης Γεωργιόπουλος (33΄ με διαγώνιο σουτ). Σημαντικές ευκαιρίες έχασαν οι Περικλής Χαρμπίλας (4΄), Νίκος Πατσιώτης (6΄, 31΄, 64΄ και 70΄), Δημήτρης Τσέλα (9΄, 19΄ και 28΄), Φώτης Γεωργιόπουλος (37΄) και Αντώνης Καλογερόπουλος (62΄).
Πολύ καλή ήταν η διαιτησία του Κώστα Ψηλοπαναγιώτη, που είχε βοηθούς τους Δημήτριο Σταυρόπουλο και Κων/νος Βοσνάκη. Στο 82΄ αποβλήθηκε ο αμυντικός της Αναγέννησης Παραλίας, Γιώργος Χάντζος, καθώς ανέτρεψε έξω από την περιοχή τον σκόρερ του ΑΣ Ανδρούσας, Φώτη Γεωργιόπουλο, ο οποίος ήταν σε προφανή θέση για γκολ.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (Κώστας Στυλιανόπουλος, Κώστας Καραμπάγιας): Χριστόπουλος, Δουρούμης, Σκαφιδάς, Σταματόπουλος (29΄ Μαθιόπουλος), Χάντζος, Μάλαμας, Ταμπάκης, Καρμπαλιώτης, Μαραβέλας, Ξυδέας, Μπουζαλάς.
ΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ (Νίκος Γεωργακλής): Κατσίποδας, Ιμεράσι, Βαβαρούτσος, Πατσιώτης (71΄ Θεοδοσόπουλος), Τσώνης, Γεωργιόπουλος, Τσέλα (46΄ Αντ. Καλογερόπουλος, Βασιλογιαννακόπουλος, Χαρμπίλας (75΄ Γκούνης), Δασκαλάκης, Μουλαβασίλης (50΄ Κακογιάννης).
Το ματς παρακολούθησαν περίπου 20 φίλαθλοι!
O TEΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 2-0 ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Όλα κρίθηκαν σε ένα τρίλεπτο
Σπουδαία εκτός έδρας νίκη για τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων, μιας και επικράτησε 2-0 στο Ασπρόχωμα της τοπικής ομάδας, βελτιώνοντας έτσι αρκετά τη θέση του στην κατάταξη της Α΄ Τοπικής κατηγορίας. Όλα κρίθηκαν σε ένα τρίλεπτο, όπου οι ερυθρόλευκοι των Γαργαλιάνων σημείωσαν δύο γκολ, που τους χάρισαν τη νίκη.
Ο αγώνας σημαδεύτηκε από ένταση λόγω αψιμαχιών λόγω ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Τα γκολ του Τέλου Άγρα Γαργαλιάνων σημείωσαν οι Λυκούργος Χρ. Ανδρώνης (72΄ με πλασέ, πήρε το ριμπάουντ έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μάριο Μπαρσελό στο δοκάρι) και Φώτης Διακουμής (74΄ με σουτ).  Στο 72΄ από απομακρύνθηκε από τον αγωνιστικό χώρο ο τεχνικός του ΑΟ Ασπροχώματος Ίλια Λούτα, για διαμαρτυρία προς το διαιτητή Ηλία Νικολόπουλο. Η διαμαρτυρία αφορούσε για τον καταλογισμό του φάουλ απ’ όπου προήλθε το πρώτο γκολ της τριφυλιακής ομάδας. Βέβαια υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων και ολιγόλεπτη διακοπή στο ματς. Ο πάγκος και οι ποδοσφαιριστές του ΑΟ Ασπροχώματος ζήτησαν από τον κ. Νικολόπουλο να δείξει κόκκινη κάρτα στον ποδοσφαιριστή του ΑΟ Ασπροχώματος, Αναστασόπουλο, για κτύπημα εκτός φάσης στον Μουράτι.
Βοηθοί ήταν η Σταματία Τσαούση και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος.
AO ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ (Ίλια Λούτα): Γ. Σακκάς, Ανδρ. Χρονόπουλος, Ζαφειρόπουλος, Ευστ. Χρονόπουλος, Μπεκιάρης (85΄ Γιαμαρέλος), Παπανικολόπουλος, Π. Ηλιόπουλος (46΄ Κουραμπάς), Μουράτι  (85΄ Παχτίτης), Γ. Σακκάς, Γυφτέας, Αρ. Ηλιόπουλος.
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ (Αντώνης Μαυρέας, Ανδρέας Ζόμπολος): Ντουγερόγλου, Πάτσης, Ερέκι, Λ.Ν. Ανδρώνης, Μπούμπα, Αναστασόπουλος, Λ. Χρ. Ανδρώνης, Τζανετέας, Διακουμής, Μπαρσελό, Γεωργιόπουλος.  

 A΄  ΤΟΠΙΚΗ
Τρεις ακόμη συναντήσεις για την 8η αγωνιστική
 Ο ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, Πάμισος Μεσσήνης, δοκιμάζεται σήμερα με τον Ολυμπιακό Καλαμάτας στο Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» για την 8η αγωνιστική. Ακόμη, ο ΑΟ Κυπαρισσίας περιμένει την Ομόνοια, ο ΑΟ Διαβολιτσίου αντιμετωπίζει τον ουραγό Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας, ενώ ο Πανθουριακός υποδέχεται την Εράνη Φιλιατρών.
  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Να συνεχίσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις και τις επιτυχίες θα επιδιώξει  στο σημερινό εντός έδρας αγώνα με την Ομόνοια ο ΑΟ Κυπαρισσίας, πλησιάζοντας στο γκρουπ των πρωτοπόρων. Ο προπονητής Τάκης Παναγόπουλος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Την Καλαματιανή ομάδα τώρα ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης και οι συνεργάτες του Μιχάλης Παυλάκης, Παναγιώτης Παπατζίκης προβληματίζονται για τη συμμετοχή των Βασίλη Τζίφα και Γιώργου Κάια (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς). Υπολογίζεται κανονικά ο Πάντος Τζανετάκος (απουσίασε από το προηγούμενο ματς με την Αναγέννηση  Παραλίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Η Ομόνοια στοχεύει  σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.
  ΘΟΥΡΙΑ – ΕΡΑΝΗ ΦΙΛ.
Χωρίς τον Σωτήρη Δημητρακόπουλο (υποβλήθηκε πρόσφατα σε αρθροσκόπηση) φιλοξενεί την Εράνη Φιλιατρών ο Πανθουριακός. Ο τεχνικός της ομάδας της Θουρίας, Γιώργος Αργυρόπουλος και ο συνεργάτης του Βαγγέλης Κουρεντζής, προβληματίζονται για τη συμμετοχή των Άρη Μουστάκα, Χρήστου Τρίψα (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς). Ο Πανθουριακός στοχεύει στην έβδομη νίκη του, ώστε να διατηρήσει την επαφή του με την κορυφή.
Στη φιλιατρινή ομάδα τώρα, ο προπονητής Κώστας Λυμπερόπουλος, ο συνεργάτης του Στασινός Χρονόπουλος και οι ποδοσφαιριστές τους, γνωρίζουν πως έχουν δύσκολο έργο, αλλά θα προσπαθήσουν ν’ αποσπάσουν ένα καλό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν.
  ΑΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό του θα επιδιώξει να προσθέσει στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας ο ΑΟ Διαβολιτσίου, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία. Ο τεχνικός των «νερατζούρι» του Διαβολιτσίου, Κώστας Παλαμάρας, αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Βαθμό ή βαθμούς θα «κυνηγήσει» ο Μιλτιάδης  για να «ξεκολλήσει» από την ουρά της κατάταξης. Ο προπονητής Παναγιώτης Κάππος προβληματίζεται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών λόγω επαγγελματικών  υποχρεώσεων.
  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ. – ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣ.
Να «ζευγαρώσει» τις νίκες του θέλει κόντρα στον Πάμισο Μεσσήνης ο Ολυμπιακός Καλαμάτας, ώστε ν’ απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ο προπονητής Τάσος Χατζηαγγελής θα στερηθεί  τις υπηρεσίες των Κώστα Φέστα, Νίκου Χρονόπουλου (ανέτοιμοι μετά τους τραυματισμούς τους).
Με στόχο το διπλό θ’ αγωνιστούν οι πράσινοι της Μεσσήνης, για να παραμείνουν μόνοι τους στο ρετιρέ. Ο τεχνικό Αλέξης Μαντζούνης και ο συνεργάτης του Ευτύχης Τασιόπουλος, δεν θα έχουν ξανά στη διάθεσή τους τον Θανάση  Μπίσα (τραυματίας).
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν» έχουν ως εξής:
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΑΟ Κυπαρισσίας – Ομόνοια: Γ. Μπλάνας, Αν. Τσουκάλη, Χ. Τσοπανάκης
Δημοτικό Γήπεδο Διαβολιτσίου
ΑΟ Διαβολιτσίου – Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας: Ηλ. Σκόρδος, Β. Βρυώνης, Δημ. Ταβουλαρέας
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Πανθουριακός – Εράνη Φιλιατρών: Δημ. Νίκας, Ν. Τσίρμπας, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Πάμισος Μεσσήνης: Μ. Καρβούνης, Γ. Μιχαλόπουλος, Κ. Βοσνάκης.
  A1 KATHΓΟΡΙΑ
Ενδιαφέροντα ματς σε Πεταλίδι, «Π. Μπαχράμης», Δώριο
Τέσσερα ενδιαφέροντα ματς περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας. Συγκεκριμένα ο Απόλλων  Πεταλιδίου υποδέχεται τον Ολυμπιακό Ανάληψης, ο Αίαντας Καλαμάτας «κοντράρεται» με την ΑΕ Αβίας, ο Δωριέας Δωρίου φιλοξενεί τον Ακρίτα Κορώνης, ενώ ο Ηρακλής Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον ΑΟ Φυτειάς.
  ΠΕΤΑΛΙΔΙ – ΑΝΑΛΗΨΗ
Με δύο σημαντικές απουσίες αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό Ανάληψης ο Απόλλων Πεταλιδίου και είναι εκείνες  των Σταύρου Γιαννόπουλου, Γιώργου Παναγόπουλου (τιμωρημένοι). Ο προπονητής Βασίλης Μπλέτσας και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν να προσθέσουν μία ακόμη επιτυχία στο ενεργητικό τους, παραμένοντας στις υψηλές θέσεις.
Αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος των «ερυθρολεύκων» της Ανάληψης. Ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΑΕ ΑΒΙΑΣ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στην ΑΕ Αβίας ο Αίαντας Καλαμάτας, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική του πορεία. Ο προπονητής Γιάννης Σακελλαρόπουλος και οι συνεργάτης του Θεόδωρος Σακκάς, θα στερηθούν τις υπηρεσίες των Κωνσταντίνου Παπαθεοδωρίδη (τιμωρημένος).
Με τον Διονύση Πουλή κανονικά στον πάγκο της (ανακάλεσε την παραίτησή του μετά από συνάντηση με παράγοντες και ποδοσφαιριστές), θ’ αγωνιστεί η ομάδα του Κάμπου. Νοκ άουτ είναι οι Λεωνίδας Λυκουρέζος και Θανάσης Γεωργαντάς (τιμωρημένοι). Η ΑΕ Αβίας  θέλει αξιόλογη εμφάνιση και καλό αποτέλεσμα.
  ΔΩΡΙΟ – ΚΟΡΩΝΗ
Μονόδρομος είναι η νίκη για τον Δωριέα Δωρίου στο σημερινό εντός έδρας ματς με τον Ακρίτα  Κορώνης, για να διατηρήσει την επαφή του με την κορυφή. Ο προπονητής Σωτήρης Μπουραντώνης αναμένεται να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του.
Με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα  θ’ αγωνιστεί το συγκρότημα της Κορώνης, με τον τεχνικό της Νίκο Σαββίδη να μην αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.
  ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛ. – ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ
Χωρίς τον Κωνσταντίνο Μπρακούλια (τιμωρημένος) αντιμετωπίζει τον ΑΟ Φυτειάς ο Ηρακλής Καλαμάτας. Ο προπονητής Άρης Γαλανόπουλος, ο συνεργάτης του και οι ποδοσφαιριστές τους, βλέπουν μόνο νίκη ανεβαίνοντας βαθμολογικά.
Νίκη με καλή εμφάνιση θέλει να συνδυάσει ο ΑΟ Φυτειάς με τον τεχνικό της Στράτη Μάρκου να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 8ης αγωνιστικής  του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, με τους διαιτητές  και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Πεταλιδίου
Απόλλων Πεταλιδίου – Ολυμπιακός Ανάληψης: Δημ. Πλακογιάννης, Ευγ. Τσαούση, Αθ. Παπαϊωάννου
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΕ Αβίας: Ηλ. Νικολόπουλος, Δημ. Σταύρου, Γ. Νιάρχος
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Ακρίτας Κορώνης: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Ηλ. Τσουλάκος, Κ. Αντωνόπουλος
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – ΑΟ Φυτειάς: Ηλ. Αλεξέας, Νικ. Τσίρμπας, Κων. Βοσνάκης.
  Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Έξω το Καλό Νερό, μέσα η Θύελλα Χαρακοπιού
Ο πρωτοπόρος του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, αντιμετωπίζει σήμερα τον ουραγό Πανευαϊκό στο Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας» στο πλαίσιο της 8ης Αγωνιστικής. Ακόμη, η Θύελλα Χαρακοπιού, που οδηγεί την κούρσα στον 2ο όμιλο «κοντράρεται» με τα Πράσινα Πουλιά.
Στον 1ο όμιλο ξανά, η ΑΕΚ Καλαμάτας  «συγκρούεται» με τον ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, ο Παπαφλέσσας Άμφειας φιλοξενεί τον Ατρόμητο Πλατέος, ενώ ο Μεσσηνιακός αντιμετωπίζει τον Κεραυνό Καλαμάτας.
Στον 2ο όμιλο, ο Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου περιμένει τον Δαναό.
Αναλυτικά τα σημερινά ματς της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 12.00 μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
ΑΕΚ Καλαμάτας - ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας: Γ. Νιάρχος, Π. Βασιλοπούλου, Γ. Ρουμελιώτης
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας «Π. Γεωργανάς»
Παπαφλέσσας Άμφειας – Ατρόμητος Πλατέος: Χρ. Γεωργαντάς, Αντ. Μιχαλόπουλος, Γ. Βανικιώτης
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Κεραυνός Καλαμάτας: Δημ. Σταυρόπουλος, Θ. Τζιαμουράνης, Γ. Σκαπέτης
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – ΠΑΟ Καλού Νερού: Ν. Τουρλομούσης, Ευαγγ. Μπασιλάρης, Π. Κομπιλίρης
Δημοτικό Γήπεδο Μεθώνης
Θύελλα Χαρακοπιού – Πράσινα Πουλιά: Ευστ. Ζαρακοβίτης, Ηλ. Ρηγόπουλος, Β. – Η. Ρηγοπούλου
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου – Δαναός: Π. Σερεμέτης, Μ. – Χ. Αγγελή, Στ. Μπότη.
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Η Θύελλα Μερόπης κόντρα στη Θύελλα Παραλίας
Η Θύελλα Μερόπης που βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, αντιμετωπίζει σήμερα τη Θύελλα Παραλίας για την 3η αγωνιστική.
Ακόμη, ο ΠΑΟΚ κοντράρεται με το Νέστορα Πύλου, ενώ ο Ίκαρος Καλαμάτας «συγκρούεται» με τον Ερμή Καλαμάτας.
Αναλυτικά οι σημερινές συναντήσεις της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
  Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΠΑΟΚ – Νέστορας Πύλου: Ευαγγ. Μπασιλάρης, Φ. Χέλη, Β. Μποχάς
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ίκαρος Καλαμάτας – Ερμής Καλαμάτας: Ηλ. Τσουλάκος, Απ. Καυκάς, Σ. Σγουμπόπουλος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Θύελλα Παραλίας: Φ. Κασκάνης, Ν. Γάκης, Χ. Σαπουτζής
Ρεπό: ΑΟ Λεΐκων.
 *** Χάρηκαν την πρώτη τους συμμετοχή στη γιορτή του Μαραθωνίου της Αθήνας τα μέλη του Kalamata Running Project 
Ιδιαίτερα επιτυχημένη, συνδυάζοντας άθληση και ψυχαγωγία, ήταν η πρώτη συμμετοχή του νεοσύστατου Kalamata Running Project που ίδρυσε η πρωταθλήτρια Ελένη Θεοδωρακοπούλου, στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Με αξιόλογη «δύναμη» 30 μελών η μεσσηνιακή ομάδα είχε αισθητή παρουσία, καθώς μάλιστα οι εκ των προπονητών Παναγιώτης Κάβδας και Γιώργος Κανελλόπουλος ξεχώρισαν στα 5 χλμ. (πρωί).
Ανάμεσα σε 679 αθλητές και αθλήτριες ο Κάβδας τερμάτισε 15ος με χρόνο 17 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα και ο Κανελλόπουλος με 21.45 κατετάγη στην 131η θέση.
Η Ελένη Θεοδωρακοπούλου είχε τον καλύτερο χρόνο στα 10 χλμ. με 42.49, ενώ πολύ κοντά με 42.53 ακολούθησε ο Γιάννης Καλογερόπουλος.
Συμμετείχαν ακομα από πλευράς Kalamata Running Project στα 5 χλμ. οι Μάριος Μπουγάς, Μαρία Μανιάτη, Βάλλια Γυφτέα,  Αναστασια Ζούζουλα, Βασίλης Φωτόπουλος, Ξανθούλα Λαζαριδου, Νάνσυ Κανελλοπούλου, Μαρία Νικόλη, Σταυρούλα Μαθιοπούλου, ενώ στο 10’ έτρεξαν με το έμβλημα του μωβ λαγού και οι Παναγιωτης Πανταζής, Αποστόλης Μπέμπελος, Βασίλης Κυπαρίσσης, Γιάννης Αρναούτος, Χρήστος Μπιζίμης, Γιώργος Τσερπές, Αθανάσιος Νικητόπουλος, Γιώργος Βαρδάκας, Γιώργος Κότσαρης, 

***

~ ~  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-07-2017-2008.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο 2
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/2-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το  2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-09-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  ...το 2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-10-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΄....  από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-12-2017.html .-
~* ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017 
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-14-2017.html .-   
~*  Αθλητική ενημέρωση  Σαββατοκύριακο 11 και 12  Νοεμβρίου 2017 :Μια  εβδομαδιαία ανασκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/11/11-12-2017.html .- 
  ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-15-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-16-2017.html .- 

~* H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το   2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-18-2017.html .- 
~*

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5930   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3778    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3780  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.487    βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 

  
ΟΜΟΡΦΕΣ  και ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ  ......Φωτογραφίες ....



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου