Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008  ...
~

 
Κύριοι βολευτές (Έλληνες βουλευτές) , η Ελληνική σημαία δεν είναι τζόγος , ούτε λοταρία ,... που ψηφίσατε όλοι σας , ανεγκέφαλοι και ανθέλληνες , την κλήρωση .... ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ  ! Αλλά τέτοια παιδεία έχετε  ...
 
 Να μην κάνετε χρέη, να είστε ελεύθεροι, η ψυχή να φύγει απάνω.Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα




~ 7 Νοεμβρίου
Των εν Μελιτινή 33 Μαρτύρων († γ΄αι.): Ιέρωνος, Αθανασίου, Ανικήτου, Βαράχου, Βοστρυκίου, Γιγαντίου, Διοδότου, Δουκιτίου, Δωροθέου, Επιφανίου, Ευγενίου, Ευτυχίου, Ησυχίου, Θεαγένους, Θεμελίου, Θεοδότου, Θεοδούλου, Θεοδώρου, Θεοφίλου, Ιέρωνος, Ιλαρίου, Καλλιμάχου, Καλλινίκου, Καστρικίου, Κλαυδιανού, Λογγίνου, Μαμά, Μαξιμιανού, Νικάνδρου, Νίκωνος, Ξαντίκου, Ουαλερίου καί Ουΐκτωρος. Αθηνοδώρου, Αλεξάνδρου του Θεσσαλονικέως, Αμβροσίου, Αντωνίου. Μελανίππου, Κασσίνης και Αντωνίου (1). Των εν Αμφιπόλει (Θεσσαλονίκης) μαρτυρησάντων • Αύκτου, Θεσσαλονίκης και Ταυρίωνος. Οσίων Λαζάρου του Γαλησιώτου και Αθηνοδώρου.
(1)Οι άγιοι Μελάνιππος, Κασσίνη και Αντώνιος ήταν από την πόλη Άγκυρα της Μικράς Ασίας και έζησαν κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη. Ο Αντώνιος ήταν γιος του Μελάνιππου και της Κασσίνης. Όντας ενάρετοι χριστιανοί, ανάθρεψαν τον γιο τους με μεγάλη επιμέλεια και τον ανέδειξαν σε άξιο μέλος της κοινωνίας και δόκιμο εργάτη του Ευαγγελίου. Όταν ο Αγριππίνος πληροφορήθηκε τη χριστιανική πίστη τους, πρόσταξε τη σύλληψή τους. Προσπάθησε να αλλάξει την πίστη των γονέων λέγοντάς τους ότι από αυτούς εξαρτάται η ζωή του παιδιού τους και ότι αν απαρνιόντουσαν τον Κύριο θα χάριζε τη ζωή στον γιο τους. Τον δε Αντώνιο τον πίεζε ψυχολογικά, λέγοντάς του ότι μπορεί να σώσει τους γονείς του. Εκείνοι όμως δεν φοβήθηκαν τον μαρτυρικό θάνατο, καθώς ήταν αφοσιωμένοι ολόψυχα στον Κύριο. Ο Αγριππίνος εξοργίστηκε ακούγοντας τους να εξυμνούν τον Ιησού, παρ’όλο τις απειλές του και διέταξε τον βασανισμό τους. Τον Μελάνιππο και την Κασσίνη τους θανάτωσε κρεμασμένους πάνω σε ξύλο, τον δε Αντώνιο τον βασάνισαν φρικτά και μετά τον έβαλαν μέσα σε αναμμένο κλίβανο. Όμως με τη βοήθεια της Θείας Χάρης, ο άγιος έμεινε αβλαβής. Βλέποντας το θαύμα αυτό πολλοί πίστεψαν στο Χριστό. Έπειτα έριξαν τον άγιο σε πυρακτωμένη κάμινο, πάλι όμως χάρη στη Θεία επέμβαση έμεινε εν ζωή. Τελικά οι δήμιοι τον αποκεφάλισαν και έτσι ο άγιος Αντώνιος ετελειώθη και κοσμήθηκε από τον Κύριο, όπως οι γονείς του, με τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.
~ Άγιοι Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οἱ ἐν Μελιτινῇ»
 ~
 Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείῳ Πνεύματι συντεταγμένοι, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόροι ἀθλοφόροι τοῦ Σωτῆρος πανθαύμαστοι· ὁμοφροσύνῃ γὰρ γνώμης ἑνούμενοι, μαρτυρικῶς τὸν ἐχθρὸν ἐτροπώσασθε. Ἀλλ' αἰτήσασθε τριάδα τὴν Ὑπερούσιον δωρίσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.
 Απολυτίκιο Αγ. Τριάντα τρεις Μάρτυρες «οἱ ἐν Μελιτινῇ» - 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/oZHI217rFng .-
 ~  Επιτρέπεται να κοινωνήσουν γυναίκες με έμμηνο ρύση;
~  Η έμμηνος ρύση των γυναικών απασχολεί, εκκλησιαστικώς, πολλούς χριστιανούς και ειδικά τις χριστιανές γυναίκες. Υπάρχουν διάφορες απορίες πάνω στο θέμα. Θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε το θέμα, μέσα από τους κανόνες της Εκκλησίας και την διδασκαλία των αγίων Αποστόλων και Πατέρων.
* Μπορούν λοιπόν οι γυναίκες, κατά την χρονική διάρκεια της έμμηνου ρύσης, να μπαίνουν στον ναό, να προσκυνούν τις εικόνες, να παίρνουν αντίδωρο, να μετέχουν στη θεία λατρεία, να εξομολογούνται και να κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού;
Ας δούμε κατ’ αρχάς τον Β’ κανόνα του αγίου Διονυσίου Αλεξανδρείας, ο οποίος είναι και ο μόνος κανόνας που ασχολείται ειδικώς με το θέμα και συμπεριλαμβάνεται στο Πηδάλιο. Γράφει στο Πηδάλιο: «Ερωτηθείς ο άγιος, αν οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση μπορούν να μπαίνουν στον ναό του Θεού, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ανάγκη μήτε να το ερωτούν, επειδή εκείνες οι γυναίκες αν έχουν την πρέπουσα ευλάβεια στα θεία, από μόνες τους δεν θα θέλουν να τολμήσουν ποτέ να πλησιάσουν την Αγία Τράπεζα και να μεταλάβουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, όσο βρίσκονται ακόμη στη κατάσταση της έμμηνου ρύσης. Διότι μπορούν να ενθυμηθούν την αιμορροούσα εκείνη γυναίκα, η οποία διά την ρύση του αίματός της, δεν τόλμησε από πολλή ευλάβεια να πιάσει το σώμα του Χριστού, αλλά μόνο την ποδιά των ιματίων Του. Μπορούν όμως να προσεύχονται είτε στο σπίτι τους, είτε ευρισκόμενες στον πρόναο του Ναού και να παρακαλούν τον Θεό ζητώντας βοήθεια και σωτηρία, από Αυτόν. Κωλύεται όμως να πλησιάζει τα άγια των αγίων, δηλαδή, να μεταλάβει του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, εκείνος που είναι ακάθαρτος στη ψυχή και στο σώμα, όπως ακάθαρτη στο σώμα είναι και η γυναίκα που βρίσκεται στην κατάσταση της έμμηνου ρύσης». (Πηδάλιο σελ. 445-446).
~ Ας δούμε τι γράφει ο άγιος Διονύσιος και να καταλάβουμε τι μας λέει όχι κατά το γράμμα αλλά κατά το πνεύμα του κανόνα.
Το πρώτο που όλοι καταλαβαίνουμε είναι ότι ο κανόνας αυτός, μας λέει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην διάρκεια της έμμηνου ρύσης, δεν μπορούν να μεταλαμβάνουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, λόγω ευλάβειας (δύο φορές επαναλαμβάνει την λέξη ευλάβεια) και όχι λόγω αμαρτίας ή πνευματικής ακαθαρσίας. Η έμμηνος ρύση είναι φυσική κατάσταση καθαρισμού του γυναικείου σώματος. Έτσι ως φυσική κατάσταση, δεν είναι κακό.
Οι Αποστολικές Διαταγές στο στ’ βιβλίο γράφουν: «Ούτε η ερωτική συνεύρεση μέσα στον νόμιμο γάμο, ούτε η κατάσταση της λοχείας, ούτε η ρύση του αίματος των γυναικών, ούτε η ονείρωξη (αθέλητη εκσπερμάτωση κατά τον ύπνο), μπορούν να μολύνουν την ανθρώπινη φύση ή να την χωρίσουν από την χάρη του Αγίου Πνεύματος, παρά μόνο η ασέβεια και η παράνομος πράξη».
Ο άγιος Αθανάσιος στο έργο του «περί ενανθρωπήσεως, γράφει: «ου γαρ ήλθεν την φύσιν ανήλεν, αλλά την προαίρεσιν διορθώσαι». Ο Υιός δεν ενανθρώπησε για να καταργήσει την ανθρώπινη φύση, η οποία δεν ευθύνεται για την πτώση, αλλά ενανθρώπησε για να θεραπεύσει την ελευθερία της θέλησης, αφού αυτή ευθύνεται για την πτώση στην αμαρτία.
Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γράφει στο έργο του «Ακριβής έκδοσης της Ορθοδόξου πίστεως»: «Δημιούργησε λοιπόν ο Θεός τον άνθρωπο ως φύση αναμάρτητη και θέληση αυτεξούσια. Αναμάρτητο τον θεωρώ όχι γιατί δεν επιδέχεται αμαρτία (μόνο το θείο δεν επιδέχεται αμαρτία), αλλά γιατί δεν έχει στη φύση του την τάση προς την αμαρτία, ενώ φυσικά την έχει στην προαίρεση, στην ελευθερία της θέλησης».
Ο ιερός Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην έμμηνο ρύση λέει: «Ούτε αληθινή αμαρτία είναι αυτά, ούτε ακαθαρσία».
Ο όσιος Θεοδώρητος γράφει: «Αυτά που γίνονται φυσικώς ούτε ακαθαρσία είναι».
Και ο όσιος Διόδωρος λέει: «Τίποτα δεν είναι ακάθαρτο, παρά μόνο η πονηρή διάθεση».
Είναι ξεκάθαρο για τους Αποστόλους και τους Πατέρες ότι η αμαρτία και η πνευματική ακαθαρσία αναφέρεται στην προαίρεση και όχι στη φύση. Έτσι και η έμμηνος ρύση, η οποία είναι φυσική κατάσταση του σώματος ούτε αμαρτία είναι, ούτε ακαθαρσία. Λέγεται καταχρηστικώς ακαθαρσία σωματική, μόνο σε σύγκριση με τις άλλες φυσικές ακαθαρσίες, όπως είναι οι μίξες, οι κυψελίδες των αυτιών, οι τσίμπλες, τα φλέματα, τα ούρα και τα απορρίμματα. Έτσι λοιπόν μόνο από θέμα ευλάβειας, δεν μπορεί η γυναίκα με έμμηνο ρύση να μετέχει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Όπως δηλαδή, κάποιος δεν θα πάει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, τρέχοντας από τη μύτη του μίξες, αλλά αφού πρώτα θα καθαρίσει το σημείο του σώματός του, γύρω από τη μύτη του και το στόμα του, θα προσέλθει στην θεία Κοινωνία, έτσι και η γυναίκα με έμμηνο ρύση, θα περιμένει να καθαρισθεί από την έμμηνο ρύση και μετά θα προσέλθει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Εκτός αν υπάρχει σοβαρή ασθένεια και κίνδυνος θανάτου, κοινωνεί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και με έμμηνο ρύση, όπως γράφει ο άγιος Νικόδημος, στις υποσημειώσεις του κανόνα του αγίου Διονυσίου.
Υπάρχει μία πρόταση στον κανόνα αυτόν του αγίου Διονυσίου, η οποία έχει επιφέρει σύγχυση σε πολλούς. Γράφει ο άγιος Διονύσιος: «Οι γυναίκες με έμμηνο ρύση μπορούν να προσεύχονται είτε στο σπίτι τους, είτε στον πρόναο του Ναού». Αυτό «στον πρόναο του ναού», κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι οι γυναίκες με έμμηνο ρύση, δεν μπορούν να εισέλθουν στον κυρίως ναό και να μετέχουν στη θεία λατρεία. Να δούμε τι σημαίνει «να προσεύχονται στον πρόναο».
Στους χρόνους που ζει ο άγιος Διονύσιος, 3ος αιώνας μ.Χ, η κοινή λατρεία αναφέρεται μόνο ως προς την σύναξη των πιστών, της τέλεσης δηλαδή της Θείας Λειτουργίας. Η Θεία Λειτουργία διαιρείται σε δύο μέρη. Πρώτον στο θεολογικό μέρος, το οποίο αρχίζει με την εκφώνηση «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος..» και τελειώνει με την ανάγνωση του ευαγγελίου και το κήρυγμα του θείου λόγου. (Η θέση του κηρύγματος είναι μετά την ανάγνωση του ευαγγελίου) Μετά το κήρυγμα ο διάκονος εκφωνεί: «Όσοι κατηχούμενοι προέλθετε, οι κατηχούμενοι προέλθετε. Όσοι κατηχούμενοι προέλθετε, μη τις των κατηχουμένων. Όσοι πιστοί έτι και έτι του Κυρίου δεηθώμεν». Δηλαδή εντέλει ο διάκονος λέγοντας: «Όσοι είναι στην τάξη των κατηχουμένων, αβάπτιστοι δηλαδή, βγείτε έξω από τον κυρίως ναό στον πρόναο, κανείς αβάπτιστος δεν μπορεί να μείνει και να συμμετέχει στο δεύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας και να κοινωνήσει του Σώματος και του Αίματος του Χριστού». Και αφού έβγαιναν όλοι οι αβάπτιστοι, ο διάκονος λέει: «Όσοι λοιπόν μείναμε που είμαστε βαπτισμένοι, ας προσευχηθούμε στον Κύριο». Και: «Τας θύρας τας θύρας εν σοφία πρόσχωμεν». Η ερμηνεία των αισθητών είναι: «κλείστε καλά τις πόρτες για να μην εισέλθει κανείς από αυτούς που δεν πρέπει στο δεύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας», και η πνευματική ερμηνεία είναι: «Ας κλείσουμε τις θύρες των αισθήσεων και μέσα στην καρδιά μας ας τελέσουμε την αναίμακτη λατρεία». Μαζί με τους αβάπτιστους έβγαιναν από τον κυρίως ναό και στέκονταν στον πρόναο και αυτοί οι οποίοι ήσαν βαπτισμένοι, αλλά είχαν πέσει σε αμαρτήματα τέτοια, τα οποία τους εμπόδιζαν από την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Αυτοί αποτελούσαν την τάξη των προσκλαιόντων, γιατί παρακαλούσαν κλαίγοντας τον Θεό και αυτούς τους οποίους έμεναν στη Θεία Λειτουργία, να προσευχηθούν γι αυτούς, να τους συγχωρήσει ο Θεός.
Έτσι από το σημείο αυτό αρχίζει το δεύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας, το θεουργικό, στο οποίο παρέμεναν όλοι αυτοί που θα συμμετείχαν στη Θεία Κοινωνία. Μόνο αυτοί οι οποίοι θα κοινωνούσαν, έμεναν μέσα στη Θεία Λειτουργία. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο άγιος Διονύσιος αναφέρει ότι οι γυναίκες με έμμηνο ρύση, μπορούν να προσεύχονται στον πρόναο. Γιατί αυτές οι γυναίκες δεν θα κοινωνούσαν, και δεν είχαν λόγο να παραβρίσκονται μέσα στον κυρίως ναό, στο θεουργικό μέρος της Θεία Λειτουργίας. Γιατί μέσα στη Θεία Λειτουργία έμεναν όσοι μπορούσαν να κοινωνήσουν, όπως λέει ο 9ος Αποστολικός κανόνας, ο οποίος αφορίζει όποιον πιστό, που δεν έχει κώλυμα, δεν παραμένει στη Θεία Λειτουργία και δεν κοινωνεί των Αγίων Μυστηρίων.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η γυναίκα που βρίσκεται σε έμμηνο ρύση, μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα εκκλησιαστικά, εκτός της συμμετοχής στην κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, καθώς ο άγιος Διονύσιος είναι συγκεκριμμένος, «δεν θα τολμήσουν να πλησιάσουν την Αγία Τράπεζα και να κοινωνήσουν του Σώματος και του Αίματος του Χριστού», και αυτό όχι γιατί είναι ανάξια πνευματικά, αλλά λόγω ευλάβειας. Καθότι και ο άγιος Διονύσιος γράφει στο τέλος του κανόνα, ότι κανένας, άνδρας ή γυναίκα δεν μπορεί να συμμετέχει στη κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Χριστού, αν είναι ακάθαρτος στη ψυχή ή στο σώμα.
π. Παναγιώτης Βαρδουνιώτης
Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ν. Ιωνίας

***  Οι δύο Άγγελοι… (διαβάστε το)
~  Δύο άγγελοι που ταξίδευαν, σταμάτησαν να περάσουν την νύχτα στο σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας. Η οικογένεια ήταν αγενής και αρνήθηκε στους αγγέλους να μείνουν στο δωμάτιο των ξένων της βίλας.
Αντιθέτως, έδωσαν στους αγγέλους ένα μικρό μέρος σε ένα κρύο υπόγειο. Καθώς εκείνοι έφτιαχναν τα κρεβάτια τους στο σκληρό πάτωμα, ο μεγαλύτερος άγγελος είδε μια τρύπα στον τοίχο και την επισκεύασε.
Όταν ο μικρότερος άγγελος τον ρώτησε γιατί, ο μεγαλύτερος απάντησε: «Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται»
Την επόμενη νύχτα το ζευγάρι των αγγέλων ήρθε να ξεκουραστεί σε ένα πολύ φτωχικό σπίτι, αλλά ο αγρότης και η γυναίκα του ήταν πολύ φιλόξενοι. Αφού μοιράστηκαν τη λίγη τροφή που είχαν, οι άγγελοι κοιμήθηκαν στο κρεβάτι τους, όπου μπορούσαν να έχουν μια ξεκούραστη νύχτα. Όταν βγήκε ο ήλιος το επόμενο πρωί, οι άγγελοι βρήκαν… τον αγρότη και την γυναίκα του να κλαίνε. Η μοναδική τους αγελάδα, της οποίας το γάλα ήταν το μόνο τους εισόδημα, ήταν νεκρή στο λιβάδι.
Ο μικρότερος άγγελος ήταν αναστατωμένος και ρώτησε το μεγαλύτερο πως ήταν δυνατόν και άφησε να γίνει κάτι τέτοιο.
Ο πρώτος άνδρας είχε τα πάντα και παρ΄ όλα αυτά τον βοήθησες, τον κατηγόρησε εκείνος. Η δεύτερη οικογένεια είχε ελάχιστα και όμως ήταν πρόθυμη να μοιραστεί τα πάντα και εσύ άφησες την αγελάδα να πεθάνει…
~  «Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται», απάντησε και πάλι ο μεγαλύτερος άγγελος.
Όταν μείναμε στο υπόγειο της βίλας, πρόσεξα πως υπήρχε χρυσός αποθηκευμένος σε εκείνη την τρύπα στον τοίχο Μια και ο ιδιοκτήτης ήταν τόσο άπληστος και δεν είχε τη διάθεση να μοιραστεί την καλή του τύχη, σφράγισα τον τοίχο ώστε να μην μπορεί να βρει το χρυσό. Εχθές τη νύχτα, καθώς κοιμόμασταν στο κρεβάτι του αγρότη, ήρθε ο άγγελος του θανάτου για την γυναίκα του, κι εγώ έδωσα στη θέση της την αγελάδα. Τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.
Μερικές φορές αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη δική μας ζωή όταν τα πράγματα δεν έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει. Αν έχεις πίστη στο Θεό θα μάθεις να εμπιστεύεσαι και να συνειδητοποιείς ότι το κάθε αποτέλεσμα μπορεί να είναι πάντα προς όφελός σου.

*** Άγνωστοι άνοιξαν πυρ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη! 

Αναφορές για πυροβολισμούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ έχουν σημάνει συναγερμό στην Αστυνομία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άγνωστοι πυροβόλησαν, πιθανότατα διερχόμενοι με αυτοκίνητο, στο σημείο όπου υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Επί τόπου έχουν μεταβεί αξιωματικοί της Ασφάλειας για να διευκρινήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί, ενώ αναζητούνται οι δράστες.
«Είναι ευτύχημα που δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει ζωές στην Χαριλάου Τρικούπη» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του κόμματος
«Κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια και περιστατικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα στοπ» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης σχετικά με τη σημερινή, ένοπλη επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος.
«Ακούσαμε πυροβολισμούς Ήταν 30-40 άτομα στο κτήριο. Είναι κάτι που εμείς δυστυχώς το έχουμε ξαναζήσει με επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη. Κάθε εβδομάδα έχουμε επεισόδια και περιστατικά και κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει ένα στοπ» είπε ο κ. Χρηστίδης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δεν συνέδεσε την σημερινή επίθεση με την επικείμενη εκλογή προέδρου στον νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς: «Τα ζητήματα της ασφάλειας μας απασχολούν διαρκώς. Δεν θέλουμε να συνδέσουμε τέτοιου είδους περιστατικά με την εκλογή που έχουμε μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να χυθεί πολύ γρήγορα άπλετο φως, να σταματήσουμε με τα άβατα, να δούμε τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας - και είναι ευτύχημα που δεν έχουμε ακόμα θρηνήσει ζωές στην Χαριλάου Τρικούπη» κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ριπές που θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν-ΝΑ άνεμο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Συλλαλητήριο στις 9 Νοεμβρίου και απεργία στις 12 προγραμματίζουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι 

Οι υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα του Νομού Μεσσηνίας συνεχίζοντας την πάλη τους, απεργούν και συμμετέχουν  την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στην κινητοποίηση του συνδικάτου στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία 23ης Μαρτίου για την Κυριακάτικη αργία,  ενώ τρεις μέρες νωρίτερα, στις 9 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα γίνει επίσης στην πλατεία 23ης Μαρτίου για τον ίδιο λόγο.

*** Σαπιέντζα: Παγκόσμιο ενδιαφέρον από κυνηγούς, λάτρεις των σαφάρι 

«Νησί Σαπιέντζα, Μεσσηνία, Ελλάδα: Το μόνο μέρος στον κόσμο όπου πιστεύεται ότι ζει το πιο αγνό κρι – κρι». Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός προωθητικού μηνύματος σε μεγάλη ιστοσελίδα του εξωτερικού για τον κυνηγετικό τουρισμό. Κι όταν στο εξωτερικό λέμε «κυνηγετικό τουρισμό», μην πάει στο μυαλό σας, σε τσίχλες, ορτύκια και αγριογούρουνα, αλλά ακριβοπληρωμένα σαφάρι με βίσωνες, ελάφια, ιαπωνικούς λαγούς, ακόμα και… λιοντάρια.
Σ’ αυτό το είδος κυνηγετικού τουρισμού, έχει τη δική του ξεχωριστή θέση η νήσος Σαπιέντζα, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγει η κυνηγετική περίοδος για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και διαφημίζεται ανάμεσα σε περιοχές για κυνήγι, στην Αφρική, τον Καναδά, την Τουρκία, και αλλού.
Λάτρεις από πολλές χώρες του κόσμου, έρχονται στην Ελλάδα, αποκλειστικά για να κυνηγήσουν στη Σαπιέντζα. Η οποία όμως, αν και είναι περιοχή Natura, υστερεί σημαντικά σε υποδομές, καθαριότητα, αλλά παρόλα αυτά, το κράτος είχε απορρίψει προτάσεις ιδιωτών για μίσθωσή της.
  Ακριβό σπορ
Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν απευθείας από την Ισπανία δύο κυνηγοί, με κρατήσεις και προπληρωμένες δαπάνες για μία εβδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουν το πάθος τους για άγριο κυνήγι.
Το ταξίδι ολόκληρο, μαζί με τα έξοδα διαμονής στην περιοχή και πληρωμής των θηραμάτων, ανήλθαν περίπου σε κόστος που αγγίζει τις 15.000 ευρώ!  Την Πέμπτη από τους δύο Ισπανούς χτυπήθηκαν 3 ζώα (δύο κρι- κρι και ένα μουφλόν- είδος άγριου προβάτου). Αυτό ικανοποίησε τα κυνηγετικά τους πάθη και χωρίς να περιμένουν τη συμπλήρωση της εβδομάδας που είχαν προπληρώσει, όπως προείπαμε ακριβά, έφυγαν για τον επόμενο προορισμό τους, που ήταν σαφάρι την Κένυα.
Φέτος το κυνήγι στη Σαπιέντζα διαρκεί 3 εβδομάδες  και ήδη έχουν γίνει κρατήσεις. Οι δε τιμές στη Σαπιέντζα εμάς μπορεί να μας φαίνονται ιδιαίτερα τσιμπημένες, αλλά από ανθρώπους που γνωρίζουν, θεωρούνται οι χαμηλότερες ανά τον κόσμο για τους λάτρεις. Προτέρημα θεωρείται ότι δε χρειάζεται να μένουν σε σκηνές ή παραπήγματα περιμένοντας να κυνηγήσουν στο Περού ή το Πακιστάν, αλλά σε ξενοδοχεία στη Μεθώνη.
Το κρι κρι που ζει στην Σαπιέντζα είναι σπάνιο και γενετικά αυθεντικό γι’ αυτό και προκαλεί το ενδιαφέρον. Μάλιστα, μέχρι και πέρυσι ένας 91χρονος από τη Αμερική ερχόταν ανελλιπώς εδώ και 15 χρόνια για να τα κυνηγήσει. Φυσικά, το κυνήγι δεν γίνεται μόνο με όπλα, όπως λέει η σχετική διάταξη που εκδίδεται, αλλά και με άλλα κυνηγετικά μέσα , όπως τόξα.
  Σε εγκατάλειψη
Η κατάσταση όμως στο νησί, δεν είναι  η καλύτερη, αφού οι υποδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και όποιες υπάρχουν είναι στα όρια της κατάρρευσης.
Υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια, ενώ στο ίντερνετ κυκλοφορούν φωτογραφίες με σκοτωμένα και εγκαταλελειμμένα ζώα στην παραλία.
Πριν μερικούς μήνες, υπήρξε ενδιαφέρον από Βούλγαρους, ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο με σύμβαση παραχώρησης την ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή της νήσου.
Οι ενδιαφερόμενοι πρότειναν μίσθωμα, έδιναν δεσμεύσεις για συντηρήσεις, κατασκευή μικροέργων, ενέργειες προστασίας (χλωρίδας, πανίδας, ανανέωση πληθυσμών), με αντάλλαγμα τη διαχείριση της κυνηγετικής περιοχής.
Ωστόσο, η απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ήταν αρνητική με την επισήμανση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του, ενώ για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να υπάρξει και αλλαγή νομικού καθεστώτος, καθώς πρόκειται για  δημόσια έκταση.Έτσι, το εγχείρημα αυτό πάγωσε, παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί και ανάλογη εταιρία.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον όμως που υπάρχει στους λάτρεις των σαφάρι, επιβάλλει να υπάρξει μέριμνα και αξιοποίηση της μοναδικής αυτής περιοχής και ίσως μεγαλύτερη προβολή από την ίδια τη Μεσσηνία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα γενικότερα και όχι μόνο από ξένες ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό το είδους του τουρισμού. Και αν και η συγκεκριμένη περιοχή είναι Natura και είναι επιβεβλημένο από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα δεν υπάρχει ούτε διαχειριστική μελέτη.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ CRISPR/Cas9 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ γενετικού υλικού επιτρέπει ΑΛΛΑΓΕΣ σε 2-4 βάσεις ΤΟΣΟ ΣΤΟ DNA, ΟΣΟ και στο RNA!!!


~ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ CRISPR/Cas9 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ γενετικού υλικού επιτρέπει ΑΛΛΑΓΕΣ σε 2-4 βάσεις ΤΟΣΟ ΣΤΟ DNA, ΟΣΟ και στο RNA!!!
 Γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
 Η νέα τεχνική μοιάζει περισσότερο με άμεση "χημική χειρουργική” ακριβείας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αρκετών νευρολογικών και νευρομυικών ασθενειών όπου η γενετική αλλαγή οφείλεται σε αύξηση του αριθμού επαναλήψεων, π.χ. τριών βάσεων
Η αρχική μεθοδολογία επεξεργασίας (Εικ. 1) του γονιδιώματος CRISPR/Cas9, το 2016, επέτρεπε την στοχευμένη αλλαγή ενός μόνο ζευγαριού βάσεων του DNA, αλλά χρειάζονταν να γίνουν ρήματα και στις δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί για να
επιδιορθώσει γονίδια σε μύκητες, φυτά, ψάρια, ποντίκια, ακόμα και σε ανθρώπινα έμβρυα που στη γενετική τους σύσταση υπήρχε επιβλαβές γονίδιο υπεύθυνο για μια κληρονομική ασθένεια..
Δύο εργαστήρια ανάπτυξαν [(CRISPR hacks enable pinpoint repairs to genome. Nature 550, σελ. 439–440, 26/10/2017, Α) Gaudelli, N. M. et al. Nature http://dx.doi.org/10.1038/nature24644 (2017) και Β) Cox, D. B. T. et al. Science http://dx.doi.org/10.1126/science.aaq0180 (2017)] - χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εμβρυϊκά νεφρικά κύτταρα) μοριακές τεχνικές που επιτρέπουν στους ερευνητές να πραγματοποιούν στοχευόμενες αλλαγές τόσο στο DNA, όσο και στο RNA (Εικ. 2), αλλά σε περισσότερα ζευγάρια βάσεων από ένα. Η νέα δυνατότητα αλλαγής περισσότερων βάσεων σημαίνει ότι οι ερευνητές μπορούν πλέον να προβούν σε επιδιόρθωση και άλλων κληρονομικών ασθενειών, όπως νευρολογικών και νευρομυικών ασθενειών. Ειδικότερα, σε μια σειρά από ασθένειες, π.χ. Μυοτονική δυστροφία τύπου 1 [(οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου της μυοτονικής κινάσης (DMPK), η επιβλαβής μετάλλαξη είναι η αύξηση του αριθμού επαναλήψεων της τριπλέτας βάσεων (CTG) στο γονίδιο DMPK. Ο φυσιολογικός αριθμός επαναλήψεων (CTG) είναι 5-37 και στα δύο αντίγραφα του γονιδίου DMPK, ενώ στους πάσχοντες ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά, πολλές φορές >1000] οι επαναλαμβανόμενες τριπλέτες βάσεων βρίσκονται σε ιντρονικές περιοχές του γονιδίου (μη-κωδικοποιούσες περιοχές) με συνέπεια να διακόπτεται η φυσιολογική λειτουργία της πρωτεΐνης που παράγεται από το γονίδιο ή να παράγεται τοξικό RNA). Άλλες ασθένειες που οφείλονται σε παρόμοιες επαναλήψεις είναι η Μυοτονική δυστροφία τύπου 2, η συγγενής Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση, κλπ. Από την άλλη, σε άλλες ασθένειες, π.χ. η νόσος του Χάντινγκτον, οι επαναλήψεις των βάσεων βρίσκονται στην κωδικοποιούσα περιοχή του γονιδίου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το παραγόμενο RNA είναι τοξικό.
Κάθε χρόνο, οι γονείς των περίπου ένα στα 20.000 νεογνά μαθαίνουν ότι το παιδί τους έχει συγγενή μυοτονική δυστροφία τύπου 1(CDM1), μια προοδευτική και εκφυλιστική γενετική διαταραχή. Σε δημοσίευμα (Batra Ρ. και συν. Eliminating of toxic microsatellite repeat expansion RNA by RNA-Targeting Cas 9, Cell 170: 899-912) αποδείχτηκε ότι η χρήση τροποποιημένης μεθοδολογίας CRISPR/Cas9 αντιστρέφει τα ελαττώματα στο μάτισμα του ετερογενούς RNA σε κύτταρα ασθενών με μυοτονική δυστροφία τύπου 1, οπότε μειώνονται τα επίπεδα της πολυγλουταμίνης που σχετίζεται με τη νόσο και ως εκ τούτου η μεθοδολογία θα μπορούσε να απαλύνει τα κλινικά συμπτώματα των ασθενών.


***   «Παράταση» στην αγωνία των δικαιωθέντων συμβασιούχων του Δήμου Τριφυλίας 
«Παρατείνεται» η αγωνία των δικαιωθέντων συμβασιούχων του τέως δήμου Κυπαρισσίας αφού δύο εβδομάδες μετά την ενημέρωση του δημάρχου ότι ο δήμος Τριφυλίας θα πάρει πίσω την αίτηση αναίρεσης, ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί παρά το γεγονός ότι έχει συνεδριάσει τρεις φορές η Οικονομική Επιτροπή του δήμου που είναι το μόνο αρμόδιο Όργανο να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται. Όπως έχουμε αναφέρει, χρειάστηκαν περισσότερα από δυόμιση χρόνια, από τον Ιούλιο του 2015, μετά τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή με τις ψήφους της πλειοψηφίας της δημοτικής Αρχής για υποβολή αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και πέντε χρόνια μετά την υπ’ αριθ. 52/2012 απόφαση του Μονοµελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας που δικαίωσε συμβασιούχους του πρώην δήμου Κυπαρισσίας, και αφού ασκήθηκε έντονη πίεση και κοινωνική κατακραυγή σε βάρος της δημοτικής Αρχής που ήταν σφόδρα ενάντια σε κάθε προοπτική υλοποίησης της δικαστικής απόφασης, για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα της νίκης για τους δικαιωθέντες εργαζόμενους. Η δημοτική Αρχή, αναγκάστηκε να πάρει πίσω όλα όσα έλεγαν τόσο ο δήμαρχος όσο και στελέχη της σε βάρος των εργαζομένων, υποστηρίζοντας με σθένος την υποβολή αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για να μην προσληφθούν οι δικαιωθέντες, και τελικά οι συμβασιούχοι νίκησαν και επίσημα ενημερώθηκαν στις 19 Οκτωβρίου από το δήμαρχο Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, ότι η δημοτική Αρχή παίρνει πίσω όσα έλεγε και έπραττε σε βάρος τους. Βεβαίως, επειδή τα λόγια απέχουν από τις πράξεις, αναμενόταν άμεσα η Οικονομική Επιτροπή να λάβει απόφαση ανάκλησης της προηγούμενης απόφασής της για την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και να παραιτηθεί της άσκησης ένδικων μέσων κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που δικαίωσε τους συμβασιούχους. Σε συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπής την ίδια μέρα – στις 19 Οκτωβρίου – ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για λήψη απόφασης να μην συνεχιστούν περαιτέρω τα ένδικα μέσα σε βάρος των εργαζομένων που έχουν δικαιωθεί. Η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου, είπε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί η ανάκληση προηγούμενης απόφασης, ενώ ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μερκούρης, είπε ότι το θέμα έχει τακτοποιηθεί. Θυμίζεται ότι, με αίτησή τους (δεύτερη κατά σειρά μετά το Γενάρη του 2017 στην οποία ουδείς ποτέ απάντησε και η οποία ποτέ δε συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο) που κατέθεσαν στο δήμο Τριφυλίας, στις 2 Οκτωβρίου, δικαιωθέντες συμβασιούχοι του πρώην δήμου Κυπαρισσίας ζητούν από το δήμαρχο και το δήμο Τριφυλίας να παραιτηθούν από την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο που έχει κάνει η δημοτική Αρχή κατά απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας που δικαίωσε τους συμβασιούχους. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, μόλις πριν από 6 μήνες, τον Απρίλιο του 2017, έριξε «πόρτα» στους συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο, σχετικά με την εργασία τους και την πρόσληψή τους με τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο. Η πίεση των δικαιωθέντων συμβασιούχων και η αντίδραση της κοινωνίας ωστόσο προκάλεσαν την μεταβολή της άκαμπτης στάσης του κ. Κατσίβελα, αναγκάζοντας τη δημοτική Αρχή Τριφυλίας να πάρει πίσω όσα έλεγε τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια. Η Οικονομική Επιτροπή δήμου Τριφυλίας συνεδρίασε και στις 24 Οκτωβρίου χωρίς να είναι στην ημερήσια διάταξη θέματα για ανάκληση και ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεών της εναντίον των δικαιωθέντων συμβασιούχων και λήψης απόφασης για παραίτηση από ένδικα μέσα. Το βράδυ της ίδιας μέρας συνεδρίασε και το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας στο οποίο η αλήθεια σχετικά με τους δικαιωθέντες συμβασιούχους stage του τέως δήμου Κυπαρισσίας έλαμψε και, πλέον, δε μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν ό,τι κι αν ισχυρίζεται επειδή τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα, όπως συγκεκριμένη είναι και η θέση του καθενός αυτοδιοικητικού εδώ και δυόμιση χρόνια από τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή, από τους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής Αρχής, με επιλογή κι εντολή του κ. δημάρχου Τριφυλίας, για άσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο σε βάρος των εργαζομένων και κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας με την οποία δικαιώθηκαν. Συγκεκριμένη είναι και η στάση και συμπεριφορά της δημοτικής Αρχής απέναντι στους συμβασιούχους επί δυόμιση χρόνια και συγκεκριμένη είναι η μεταβολή και αλλαγή της στάσης του δημάρχου. Η έντονη πίεση και κοινωνική κατακραυγή σε βάρος της δημοτικής Αρχής, που ήταν σφόδρα ενάντια σε κάθε προοπτική υλοποίησης της δικαστικής απόφασης, έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα της νίκης για τους δικαιωθέντες εργαζόμενους. Η δημοτική Αρχή, αναγκάστηκε να πάρει πίσω όλα όσα έλεγαν τόσο ο δήμαρχος όσο και στελέχη της σε βάρος των εργαζομένων, υποστηρίζοντας με σθένος την υποβολή αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για να μην προσληφθούν οι δικαιωθέντες, και τελικά οι συμβασιούχοι νίκησαν.  Όλα όσα ελέχθησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, επιβεβαιώνουν πλήρως τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του «Θ» αναδεικνύοντας το σοβαρό αυτό θέμα. Και όμως, παρά  τα όσα ελέχθησαν και από το δήμαρχο και από δημοτικούς συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων, ούτε και στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής υπήρχε θέμα στην ημερήσια διάταξη για τους δικαιωθέντες συμβασιούχους. Το θέμα έθεσε προ ημερήσιας διάταξης ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Αλέκος Κουτρουμπής, ζητώντας να ανακαλέσει η Οικονομική Επιτροπή τις προηγούμενες αποφάσεις τις σε βάρος των δικαιωθέντων συμβασιούχων. Συγκεκριμένα ο κ. Κουτρουμπής είπε ότι, «Στο προ ημερησίας να βάλουμε κι αυτή την ψήφιση που είχαμε πει στο προηγούμενο συμβούλιο για τους συμβασιούχους, για τα stage. Να κάνουμε ανάκληση της απόφασης…». Απαντώντας η πρόεδρος της Ο.Ε. και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννα Κωνσταντέλου, σημείωσε πως, «Αυτή η ανάκληση θα έρθει κατόπιν συνεννόησης της νομικού συμβούλου του δήμου και του δικηγόρου των συμβασιούχων. Θα πρέπει να γίνει πρώτα μια εισήγηση απ’ τους δυο τους γιατί είναι κάποιες παραμέτρους που πρέπει να περάσουν μέσα στην απόφαση και θα μπορέσουμε να ανακαλέσουμε την απόφαση τη δική μας. Το ’χουμε δώσει το θέμα στη δικηγόρο. Το εξετάζει με το δικηγόρο των συμβασιούχων. Πρέπει να γίνουν κάποια, κάποια σχετική διαδικασία πριν και θα έρθει προς ανάκληση». Μέχρι, πάντως, η Οικονομική Επιτροπή να λάβει αποφάσεις ανάκλησης και ακύρωσης των προηγούμενων αποφάσεών της για αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που δικαίωσε τους συμβασιούχους και παραίτησης από ένδικα μέσα, η αγωνία των δικαιωθέντων συμβασιούχων και των οικογενειών τους παρατείνεται και μαζί της πληθαίνουν και τα ερωτηματικά που προκαλούνται για την καθυστέρηση στη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων και το χρόνο που θα τραβήξει αυτή η καθυστέρηση.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Σε ποια χώρα «πετάει» ο…γάιδαρος; «Αναρωτιέται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

~ Σε ποια χώρα «πετάει» ο…γάιδαρος; «Αναρωτιέται» ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
 Πετάει ή δεν πετάει ο...γάιδαρος όπως θέλει το σχετικό παροιμιακό λαϊκό δίλημμα;
     Όσο και αν ακουστεί αυτό παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και επιστημονικά αντιδεοντολογικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε ή θ άπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική!..
     Με άλλα λόγια με δεδομένες τις συγκεκριμένες επιστημονικές, ιστορικές, πολιτικές, συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές παραμέτρους ο γάιδαρος ΠΟΤΕ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΔΕΝ ...πετούσε!..
     Υπάρχει, όμως, (όπως απέδειξε ο χρόνος που πέρασε, από τον «Μνημονιακό» Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα) η χώρα που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ όπου ο γάιδαρος… «πετάει!»..
Πόσο εύπιστοι είμαστε αλήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας και πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να μας αλλάξουν τα μυαλά, με υποβολή σε πλύση εγκεφάλου, και να μας κάνουν να δούμε τα άσπρα μαύρα και τον  γάιδαρο να…πετάει;
     Όπως λένε οι Κινέζοι: «δείξε με το δάκτυλό σου το ελάφι και φώναξε να ένα…άλογο»
     και όπως λένε οι πολιτικοί μας από το 2010 και μετά εδώ στην Ελλάδα μας:
     «δείξε την τρόικα, (τώρα τους λένε «θεσμούς») και φώναξε…ΦΕΥΓΟΥΝ!»
     Ή, απαντώντας στον τίτλο του άρθρου μου, στην Πατρίδα μας:
     Δείξε τον γάιδαρο και φώναξε «Παιδιά, κοιτάξτε …πετάει!»
 Η πειθώ της Ομάδας και της Εξουσίας
    Θα σας θυμίσω τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μας έδωσαν δύο κλασικά πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας των διακεκριμένων Αμερικανών συναδέλφων Solomon Asch  και Stanley Milgram. Στα δύο αυτά πειράματα οι  ερευνητές και οι συνεργάτες τους δημιουργούν για το άτομο συνθήκες αμφιβολίας φέρνοντάς το αντιμέτωπο με ερεθίσματα αμφίβολης ευκρίνειας.
    Το «άτομο-θύμα» οδηγείται από τις συνθήκες του πειράματος έντεχνα σε συναισθηματική σύγκρουση καθώς από τη μία μεριά αισθάνεται την έντονη υποκειμενική τάση να κάνει τη σωστή επιλογή όπως ακριβώς έχει μάθει μέχρι αυτήν την στιγμή στη ζωή του ( πχ ο γάϊδαρος ΔΕΝ...πετάει, και η ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ η αφαίμαξη πόρων από τις κοινωνικο-οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, η δραματική μείωση συντάξεων με παράλληλη αύξηση απαιτούμενων ετών εργασίας, το πάγωμα των μισθών που σε συνδυασμό με πληθωρισμό 6% σημαίνει ουσιαστική μείωση ΔΕΝ μπορεί να είναι συμπεριφορές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος) και από την άλλη μεριά αισθάνεται έντονη την πίεση από τα άλλα μέλη της ομάδας στην οποία το έχουμε εντάξει για την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας και τα οποία το προτρέπουν να κάνει μία επιλογή που εμφανώς είναι λαθεμένη.
     Για να γίνει κατανοητή η διαδικασία άσκησης πίεσης από την ΟΜΑΔΑ στο άτομο και για να μας διδάξει και κάτι νομίζω χρήσιμο στην εποχή μας, την εποχή της αμφισβήτησης των πάντων από τους πάντες και της αμφιβολίας για όλα και για όλους - ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στα πειράματα αυτά.
      Στο πείραμα του Asch (όπου ΟΛΑ τα άτομα εκτός ενός που το βαφτίζουμε «θύμα» είναι συνεργάτες του ερευνητή) ο ερευνητής δείχνει δύο κάρτες όπου στην πρώτη κάρτα υπάρχει μια ευθεία γραμμή ενός συγκεκριμένου μήκους και στην δεύτερη κάρτα υπάρχουν τρείς ευθείες γραμμές διαφορετικού μήκους η μία από τις οποίες είναι εμφανέστατα και χωρίς αμφιβολία ακριβώς ίσου μήκους με τη γραμμή της πρώτης κάρτας.
     Ο εξεταστής ρωτά ένα-ένα τα άτομα της ομάδας να κάνουν την σύγκριση των γραμμών αφήνοντας τελευταίο το "θύμα" της παρέας.
     Στο επίδειξη των καρτών ΟΛΟΙ οι συνεργάτες του ερευνητή συμφωνούν σε κάτι που είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ λάθος (και το «θύμα» όπως καταγράφεται από την βιντεοκάμερα ξαφνιάζεται, γέρνει μπροστά, κοιτάζει τις γραμμές, κοιτάζει έναν- έναν τα μέλη της ομάδας και είναι εμφανή στο πρόσωπό του τα αισθήματα του ξαφνιάσματος και της δυσπιστίας...)
     Όταν έρχεται η σειρά του «θύματος» να συγκρίνει τις γραμμές στις δύο κάρτες, υποθέτω ότι δεν θα σας εκπλήξει η διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων απαντά δίνοντας την ίδια απάντηση που έδωσαν ΟΛΑ τα άλλα μέλη της ομάδας!...
     Εκπληκτικό; Όχι ακριβώς!
     Το «θύμα « στο συγκεκριμένο πείραμα έχει ουσιαστικά δυο επιλογές κάθε μια από τις οποίες συνεπάγεται και ένα σχετικό συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό κόστος. Εφόσον επιλέξει να σταθεί πιστό στις προσωπικές του απόψεις και να πει τι ακριβώς είναι σωστό και τι λάθος τότε θα βρεθεί σε ευθύγραμμη ισορροπία με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και τα αντικειμενικά δεδομένα αλλά θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα άλλα μέλη της ομάδας που δηλώνουν, γιατί έτσι συμφωνήθηκε, το ακριβώς αντίθετο. Εάν ταυτισθεί με τα άλλα μέλη της ομάδας τότε θα έλθει σε σύγκρουση με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και την ορθή αντίληψη πραγματικότητας αλλά αποφεύγει την αντιπαράθεση με την ομάδα..
      Οι δικαιολογίες που έδωσαν «τα θύματα» στο πείραμα με τις γραμμές του Asch εστιάσθηκαν γύρω από τη δική τους κακή εκτίμηση του μήκους των γραμμών και σε προβλήματα…όρασης!
       Στα πειράματα του καθηγητή Stanley Milgram «το θύμα» καλείται να προξενήσει πόνο σε κάποιο άγνωστο άτομο επειδή έτσι τον παροτρύνει και τον πείθει το άτομο που κατέχει θέση εξουσίας. Τα «θύματα» τελικά υποκύπτουν στις έντονες πιέσεις που τους ασκούν οι συνεργάτες του ερευνητή και ξεπερνούν τον έλεγχο της συνείδησής τους που τους υπαγορεύει να αποφύγουν να προξενήσουν πόνο σε άγνωστα άτομα.
     Αλήθεια σε καθημερινή βάση πόσες φορές είμαστε ΣΥΝΕΠΕΙΣ σε πεποιθήσεις και αξίες που είναι ΟΡΘΕΣ και πόσες φορές αρνιόμαστε την πραγματικότητα, σαν τον Άγιο Πέτρο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, υποκύπτοντας σε Κομματικά προστάγματα ή για να συμβιβασθούμε με την ομάδα, την παρέα όπου ανήκουμε και μας το επιβάλλει ή για να μη χάσουμε κεκτημένα και ΕΞΟΥΣΙΑ;
    Όσοι μένουν πιστοί στις ΑΡΧΕΣ τους ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ…
    Όσοι ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ αποδεχόμενοι ότι υπάρχει στον Πλανήτη η χώρα που ανέκαθεν λεγόταν ΕΛΛΑΔΑ όπου «ο γάιδαρος…πετάει» συνεχίζουν να απολαμβάνουν ξεδιάντροπα τα λάφυρα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ...


*** Επιπολάζουν η Ανευθυνότητα και η Ανικανότητα...

~ Επιπολάζουν  η Ανευθυνότητα και η Ανικανότητα
Κώστα  Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Η  βύθιση του παλαιού /ακατάλληλου /επικίνδυνου δεξαμενόπλοιου προκάλεσε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή και τρικυμίσματα. Ιδιαίτερα στους πάσχοντες από: "Κομματική τρικυμία εν κρανίω" Κομματανθρώπους.
Ανόητες - νηπιακού επιπέδου (ούτε καν παιδαριώδεις) δικαιολογίες από υπευθυνοανεύθυνους κυβερνητικούς αξιωματούχους (Υπουργούς κλπ) αλλά και αστείες αντιπαραθέσεις από μέρους των αντιπολιτευόμενων. Οι πρώτοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να εξάρουν την άμεση (;) αποτελεσματική (;) , παρέμβαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, του Λιμενικού και όλων των -υποτίθεται - αρμοδίων.
Οι δεύτεροι -όπως παραδοσιακά συνηθίζεται - (εκτός των άλλων) ζήτησαν επίμονα την παραίτηση του κου Υπουργού.
Στο μεταξύ η πετρελαιορύπανση πέρασε απέναντι από τη Σαλαμίνα και έφθασε στη Βούλα (!).
Η Κυβέρνηση -ορθότατα - εξήγγειλε αλλαγές ως προς την αδειοδότηση, τις ... παρατάσεις αδειών, τους ελέγχους σε βάθος. (Σ.Σ Δεν καθόρισε αν εννοεί σε βάθος αμέτρητο, όπου και θα βρει μαζούτ, μεταξύ άλλων. Άραγε θα παταχθεί κάποτε το λαθρεμπόριο και θα εξυγιανθούν οι αρχές/επιτροπές επιθεώρησης πλοίων, οι χαριστικές  και ... επεκτεινόμενες  αδειοδοτήσεις;).
Σχολιασμοί:
1. Η Αντιπολίτευση : Ανόητη, βαρετή, χωρίς πρακτικό αντίκρισμα /ανταπόκριση η απαίτηση της για παραίτηση του κου Υπουργού όταν μάλιστα ο ίδιος - σε τηλεοπτική του επικοινωνία- αισθάνεται ικανοποιημένος για την έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση του Υπουργείου  του,  η οποία και πρόλαβε τα χειρότερα, αλλά και επειδή μας θύμισε ότι τα ψηλά κυπαρίσσια τα προτιμούν οι κεραυνοί (Σ.Σ Εννοώντας του πολιτικούς μύδρους / κεραυνούς των αντιπάλων του και εκτιμώντας εαυτόν ως μέγεθος ...κυπαρισσένιο!...).
Ακόμη όταν έσπευσε από την πρώτη του εμφάνιση να δηλώσει (όντας στο Λονδίνο) ότι η "πετρελαιοκηλίδα έχει ελεγχτεί κατά 90-95%. (Σ.Σ Ελέγχεται η πληροφορία ότι εννοούσε την ρύπανση με πετρέλαιο στον Τάμεση).
Επιπρόσθετα όταν αναρωτήθηκε - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - με θεία αφέλεια : "Γιατί να μην κάνει μπάνιο εκεί ο κόσμος; ".
Θα συμβούλευα λοιπόν όσους ζητούν - κάτι ανέφικτο στον Τόπο μας και στο Κ.Σ= Κομματικό  Σύστημα - να αφήσουν τα παλιομοδίτικα κομματικά τερτίπια περί τιμωρίας των ....  αυτοφωράκηδων (=Υπουργών) και να σκεφτούν /προτείνουν ευφυέστερους /λυσιτελέστερους τρόπους.
Να ζητήσουν όπως ο κος Υπουργός κολυμπήσει ο ίδιος εκεί που συνιστά να το πράξει (ακίνδυνα;) ο λαός. Εξάλλου οι λαοί πάντοτε - και στα μπάνια - ακολουθούν τους ταγούς τους.
Όσο για το "κυπαρίσσι " νομίζω πως το μπέρδεψε με το παραθαλάσσιο αλμυρίκι (μικρότερου κατά πολύ μεγέθους).
2. Οι Κυβερνώντες:
 Ο κος Πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει δεκτή μια τέτοια παραίτηση ενός τόσο επιτυχημένου Υπουργού του,  για αυτονόητους λόγους.
Ο κος Υπουργός θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε. Εξάλλου "δεν πήγαμε και στα Κυπαρίσσια ... ακόμη".  Μέχρι τα αλμυρίκια φθάσαμε.
Ο κος οικολόγος αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμβάθυνε φιλοσοφικότερα στο όλο ζήτημα δίνοντας περινούστατη εξήγηση του φαινομένου: Θεώρησε ως υπεύθυνη την κοινωνία του Καπιταλισμού για την οικολογική καταστροφή (!).
Ο κος Υπουργός Υγείας συνέστησε: "Ούτε κολύμπι, ούτε ψάρεμα".  Μετά συγχωρήσεως, αλλά - συνειρμικά θυμήθηκα και παραφράζω: "Αφού όλοι αυτοί οι "Αρμόδιοι" έτσι αισθάνονται, έτσι φέρονται, αυτά τα αλλοπρόσαλλα και αλληλοσυγκρουόμενα πρεσβεύουν και προτείνουν , μήπως άδικα ταλαιπωρούνται απασχολούμενοι σε λάθος  μετερίζια /εργασία;
Μήπως θα ήταν σκοπιμότερο να πάνε για ψάρεμα (από την πλευρά του Ευβοϊκού ) αφού δεν μπορούν που δεν μπορούν να τα καταφέρουν ( με τα Υπουργικά τους καθήκοντα);
 ΥΓ Εύχομαι να είναι πρόσκαιρη η διάρκεια της ρύπανσης.
Δυστυχώς θα συνεχίσει να είναι μόνιμη /διαρκής η πολιτικοκοινωνική ρυπαρότητα και ρύπανση η οποία επιπλέει διαχρονικά.
Το θλιβερό φαινόμενο οφείλεται στα ... "κομματικά ρεύματα" που κινητοποιούν /μεταφέρουν το κοινωνικό ίζημα - πλέμπα στην επιφάνεια!...


***  Άσυλο Ανιάτων Νεοελλήνων

~  Άσυλο Ανιάτων Νεοελλήνων
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)
 Είναι ευτύχημα πως βαδίζουμε προς αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου σχετικά με τους αιτούντες άσυλο πρόσφυγες.
Δεν θα ευθύνονται πλέον για αυτούς οι χώρες /πύλες πρώτης εισόδου όπως πχ η Ελλάδα και η Ιταλία αλλά (μεταξύ άλλων) θα:
-Γίνεται (προκαθορισμένος) καταμερισμός και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Θα συνυπολογίζονται παράγοντες όπως: οικογένεια, προηγούμενη κατοικία, σπουδές
- Θα γίνεται έλεγχος ταυτοτήτων, δακτυλικών αποτυπωμάτων προκειμένου να εμποδιστεί η μετεγκατάσταση τρομοκρατών και καταζητούμενων για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου .
Εύλογο το ενδιαφέρον για την εξέλιξη αυτή, ιδιαίτερα για τη χώρα μας.
Σε προσωπικό όμως επίπεδο, αλλά και επειδή έχω πολύ ασχοληθεί /αρθρογραφήσει πάνω σε θέματα ασύλου - κυρίως "Πανεπιστημιακού" διατηρώ ισχυρότατες επιφυλάξεις ως προς τα ουσιαστικά οφέλη, που τυχόν θα αποκομίσει η Πατρίδα μας.
Σκέπτομαι τι θα συμβεί αν έκνομοι (λαθρο) μετανάστες θελήσουν να επωφεληθούν από το ... "Διεθνές μας ρεζιλίκιον, κοινώς, " Πανεπιστημιακό Άσυλό" μας.
Αν δηλαδή ζητήσουν να κατευθυνθούν /εγκατασταθούν στα γνωστά ευαγή Ανώτατα Ιδρύματα  μας, όπως το κάνουν οι μόνιμοι, παράνομοι ένοικοι - τρόφιμοι τους.  Οι διάφοροι - ντόπιοι και ξένοι - Α Σ Υ Λ Ι Τ Ε Σ, οι περιφερόμενοι /περαστικοί Αλήτες  οι έμποροι ναρκωτικών, οι βιαστές, οι κατασκευαστές εμπρηστικών μηχανισμών (για ... ειρηνικούς κοινωφελείς σκοπούς κοινωνικής αλλαγής/ μετάλλαξης  προς  αναρχοαυτόνομη αριστερή κατεύθυνση),  μολότωφ  κ.ο.κ.
Τι θα κάνουν οι εξουσιαστές μας, οι "Αρχές" Αστυνομικές , Δικαστικές, Πανεπιστημιακές ; Με τι μούτρα (λαϊκ.) και με ποιό δικαίωμα (ηθικά) θα τους αρνηθούν την φιλοξενία;
Γιατί να διατίθενται αίθουσες (εδώ και πολλά χρόνια)  του Πολυτεχνείου για μόνιμη εγκατάσταση, αλλά και κατασκευή βομβών σε αίθουσες - εργαστήρια μόνον στους μπαχαλάκηδες;
Δεν δικαιούνται ανάλογης κατανόησης και οι " εισαγόμενοι συνάνθρωποί μας ανάλογων προδιαγραφών και επιδόσεων"; Ρατσιστές είμαστε;
Πριν 12 περίπου χρόνια  είχα χαρακτηρίσει τα "Ιδρύματα": Άσυλα Ανιάτων Ασυλιτών και Αλητών" όπου ορισμένα ανάπηρα διανοητικά και ακρωτηριασμένα ηθικά άτομα διδασκόντων ή διδασκομένων, περαστικών, περιθωριακών αντικοινωνικών όντων καταφεύγουν στο καταφύγιο / κατάλυμα του διαβόητου πλέον "Πανεπιστημιακού Ασύλου".
Κατ' εξαίρεση, στον Τόπο μας το "Πολιτικό Άσυλο" δίνει το δικαίωμα /ευχέρεια /δυνατότητα σε αλλοδαπούς να κάνουν χρήση του "Πανεπιστημιακού Ασύλου" (όπως το τελευταίο έχει καταντήσει) χωρίς να παραβιάζουν ή να συλούν έναν ήδη πολύ παραβιασμένο πολυσυλημένο χώρο, όπου όλοι οι ..."καλοί" εγκληματίες χωράνε. Χωρίς διακρίσεις , αποκλεισμούς , ρατσισμούς, χώρα προέλευσης κ.ο.κ
Δεν θα σταθώ στην ... τραγική παρεξήγηση - εννοιολογική, νομική, συνταγματική -αναφορικά με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών για δύο λόγους επειδή:
• Έχω επανειλημμένα αναφερθεί και αναλύσει περί τίνος (θα πρέπει) να πρόκειται και πως αντιμετωπίζεται.
• Έχω πεισθεί πως οι "αρμόδιοι" δεν έχουν καμία απολύτως ιδέα περί του αντικειμένου , με αποτέλεσμα να συγχέουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών με την ασύδοτη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, έκνομων ενεργειών, βιασμών, ξυλοδαρμών, τραμπουκισμών, τρομοκράτησης και κατασκευής εμπρηστικών μηχανισμών. Στην καλύτερη - χειρότερη περίπτωση επιμένουν να την ανέχονται (!).
Επομένως η ... "θεσμοθετημένη" (λόγω χρησικτησίας, βλακείας, ανεκτικότητας, ανικανότητας και κρατικής μπαχαλοποίησης, καθώς και κοινωνικού μιθριδατισμού ) ύπαρξη "Ασύλων εκτραχυλισμού και ανομίας, υπονομεύει - πρακτικά  αχρηστεύει /καθιστά αδύνατη την εφαρμογή της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου στον Τόπο μας.
 ΥΓ Αν δεν συνέλθουμε έγκαιρα, η Πατρίδα θα μετατραπεί - κυριολεκτικά και μεταφορικά - σε ένα ασύνορο, εκτεταμένο "Ά σ υ λ ο       Α ν ι ά τ ω ν   Ν ε ο ε λ λ ή ν ω ν " (... Πανεπιστημιακών πάντως προδιαγραφών). 


***  ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ "Anonymous" ΕΚΑΨΑΝ σημαίες των ΗΠΑ στο Λονδίνο... (ΒΙΝΤΕΟ)  
~  Πλήθη διαδηλωτών καλυμμένοι με μάσκες κατέβηκαν στους δρόμους του Λονδίνου, την Κυριακή, για την ετήσια πορεία «Million Mask March».
Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως, οι διαδηλωτές έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, κρατώντας πανό με τίτλο "Χαμένε Τραμπ μην έρθεις" και "Μην το αφήσετε να συμβεί", δείχνοντας την αντίθεσή τους στην επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο.
Η διαμαρτυρία που ονομάστηκε «Million Mask March» έχει χαρακτηριστικό τη μάσκα η οποία είναι η ίδια του πρωταγωνιστή της ταινίας «V for Vendetta».
Το κίνημα Anonymous συγκεντρώνεται κάθε 5 Νοεμβρίου, από το 2012, για να συμπέσει με την ετήσια Βρετανική επέτειο κατά την οποία μια ομάδα αντιφρονούντων καθολικών προσπάθησε να ανατινάξει το Βρετανικό κοινοβούλιο το 1605.
 Δείτε βίντεο από την διαδήλωση: UK: US flag burns at London’s ‘Million Mask March’ , https://youtu.be/a34x_18zVA0  .-

*** ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ: Οι ΗΠΑ μιλούν για ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ λύση στη Β. Κορέα και η Ιαπωνία τις ΣΤΗΡΙΖΕΙ...  
~  Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στην Πιονγιάνγκ για να αναγκάσουν το καθεστώς να εγκαταλείψει τις πυρηνικές δοκιμές.
Όπως σημειώνεται στο Τόκιο, οι ηγέτες είναι έτοιμοι να εξετάσουν όλους τους τρόπους διευθέτησης, δεδομένου ότι όλα τα μέρη προτίθενται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe υποστήριξε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος δεν απέκλεισε τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής λύσης στην κρίση στην Κορεατική χερσόνησο. Ο ίδιος ο Abe το επιβεβαίωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Trump, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών στο Τόκιο.
"Η Ιαπωνία υποστηρίζει τη θέση του Προέδρου Donald Trump, ο οποίος είπε ότι όλες οι επιλογές εξετάζονται στο θέμα της Βόρειας Κορέας. Είμαστε 100% μαζί του", ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.
Για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία σκοπεύουν να συνεργαστούν στενά και με τη Ρωσία και την Κίνα.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Αμερική δεν θα δείξει πλέον "στρατηγική υπομονή" προς την Πιονγιάνγκ. Ο Trump τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας "απειλούν τον πολιτισμένο κόσμο και τη διεθνή σταθερότητα".
«Μερικοί άνθρωποι επικρίνουν τη ρητορική μου, λέγοντάς της πολύ σκληρή, αλλά βλέπετε τι συνέβη τα τελευταία 25 χρόνια υπό συνθήκες« μαλακής »ρητορικής», κατέληξε ο Αμερικανός ηγέτης.
 Με πληροφορίες από RIA Novosti & RT

*** Μήνυμα ΣΤΗΡΙΞΗΣ Πούτιν στον Τραμπ και στις ΗΠΑ...

~  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη σφαγή στην εκκλησία Βαπτιστών στο Τέξας, η οποία έλαβε χώρα χθες.
"Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να δεχτείτε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας για την τραγωδία που σημειώθηκε στο Τέξας. Είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα πιο σκληρό και κυνικό έγκλημα από το να σκοτώνουμε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού τους", δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.
Στις 5 Νοεμβρίου ένας άντρας άνοιξε πυρ σε μια Βαπτιστική εκκλησία στο Sutherland Springs στο νότιο τμήμα της Αμερικανikής πολιτείας του Τέξας.
Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν. Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος σκοπευτής στο Τέξας, είχε προηγουμένως δικαστεί για επίθεση κατά της συζύγου και του παιδιού του.  Με πληροφορίες από RT

*** Θέλουν κόψιμο τα καλάμια 
Το μισό οδόστρωμα έχουν καλύψει τα καλάμια στην οδό Κορώνης από παρακείμενο οικόπεδο. Το ύψος που έχουν αποκτήσει είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να γέρνουν και να καλύπτουν την ορατότητα στη μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Είναι επικίνδυνα ακόμα και για πρόκληση ατυχήματος. Β.Β.

***  Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων στη Β. Γεωργίου 
 
Δύο οχήματα συγκρούστηκαν στη διασταύρωση των οδών Ακρίτα και Β. Γεωργίου λίγα λεπτά πριν τις 12 το βράδυ.
Αποτέλεσμα της σφοδρής σύγκρουσης ήταν τα δύο οχήματα να υποστούν μεγάλες ζημίες, ενώ δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

 ***  Ξεκίνησε το… ντέρμπι με Ξυγκώρο και Γκούμα για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας 
Ολοκληρώθηκε χθες αργά το μεσημέρι η προθεσμία που έδινε ο νόμος για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, οι οποίες θα διενεργηθούν, ως γνωστόν, από τις 7 έως και τις 10 Δεκέμβρη στην Καλαμάτα, την Κυπαρισσία και την Πύλο. Την υποψηφιότητά τους κατέθεσαν μόνο δύο συνδυασμοί, η «Μεσσηνία Καινοτομία» με υποψήφιο πρόεδρο τον Βαγγέλη Ξυγκώρο και το «Νέο Επιμελητήριο» με υποψήφιο πρόεδρο τον Γιώργο Γκούμα…
Οι υποψηφιότητες κατατέθηκαν από τους δύο υποψήφιους προέδρους, που τους συνόδευσαν υποψήφιοι σύμβουλοί τους. Πρώτος κατέθεσε το συνδυασμό του ο Γιώργος Γκούμας, που περιλαμβάνει 110 υποψηφίους. Ακολούθησε η κατάθεση του ψηφοδελτίου του Βαγγέλη Ξυγκώρου, που περιλαμβάνει 114 υποψηφίους.
Τις υποψηφιότητες παρέλαβε η Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου, η οποία, σύμφωνα με το νόμο, θα συνέλθει την Πέμπτη προκειμένου να κάνει την ανακήρυξη.
Η Εκλογική Επιτροπή έχει συγκροτηθεί από τη δικηγόρο Άννα-Μαρία Λύρα (πρόεδρος), το διοικητικό προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Γιώργο Κυριακόπουλο, το μέλος του Επιμελητηρίου Σωτήρη Σαραντέα και τους δύο υπαλλήλους της Περιφέρειας, Παρασκευή Αγγελοπούλου και Π. Μπουγιούκο. Γραμματέας είναι η υπάλληλος του Επιμελητηρίου, Ελένη Καραβίδα.
Σύμφωνα με τους προσωρινούς εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν στο τέλος του μήνα, δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν περίπου 3.300 μέλη του Επιμελητηρίου επί περίπου 6.300 δυναμένων μελών.
  Η διαδικασία
Συγκεκριμένα, οι εκλογές για την ανάδειξη νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα διεξαχθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες ως εξής:  Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, από τις 12.00 μ. έως τις 6.00 μ.μ.. Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Πύλου, από τις 12.00 μ. έως τις 6.00 μ.μ. Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο χώρο του Επιμελητηρίου στην Καλαμάτα, από τις 10.00 π.μ. έως τις 6.00 μ.μ.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα νομικά πρόσωπα, μέλη του Επιμελητηρίου, τα οποία έχουν εξοφλήσει τα τέλη ΓΕΜΗ τουλάχιστον μέχρι και του έτους 2016 και τα φυσικά πρόσωπα, μέλη του Επιμελητηρίου, τα οποία έχουν εξοφλήσει τα τέλη ΓΕΜΗ μέχρι και του έτους 2016 ή έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει τις επιμελητηριακές τους συνδρομές μέχρι και του έτους 2016. Τονίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των ως άνω τελών και συνδρομών ήταν εκ του νόμου η 27η Οκτωβρίου (40 ημέρες πριν από τις εκλογές).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Πήραν το χρηματοκιβώτιο εταιρείας στη Σπερχογεία με άγνωστο ποσό 
Το χρηματοκιβώτιο με άγνωστο ποσό έκλεψαν άγνωστοι από αρτοβιομηχανία που εδρεύει στη Σπερχογεία, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε από τον υπεύθυνο της εταιρείας, η κλοπή συνέβη από το απόγευμα του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής. Οι δράστες, αφού απενεργοποίησαν το σύστημα συναγερμού που υπάρχει στην εταιρεία, καθώς και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, παραβίασαν σιδερένιο παράθυρο γραφείου, μπήκαν στο χώρο και αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο που υπήρχε εκεί. Αυτό περιείχε έγγραφα εταιρείας και ποσό που δεν ήταν δυνατό να προσδιορισθεί.
Επίσης, εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, κλοπή που είχε γίνει σε καφενείο Αλβανού τον Ιούλιο του 2013 στην τριφυλιακή πρωτεύουσα. Για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 32χρονου Αλβανού, ο οποίος μπήκε στο καφενείο σπάζοντας τζάμι και αφαίρεσε 20 ευρώ από την ταμειακή μηχανή.
Β.Β.
 
***  Ξεκινούν αύριο «Οι χήρες της Φίοντορ» από τη θεατρική ομάδα «Όψις»
 
Τη νέα της παράσταση, «Οι χήρες της Φίοντορ», παρουσιάζει αύριο στο κοινό της Καλαμάτας η θεατρική ομάδα «Όψις». Πρόκειται για ένα έργο που έχουν επιμεληθεί ο Πάνος Ηλιόπουλος και ο Ανδρέας Καρασπήλιος, με τον πρώτο μάλιστα να έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή έχει γραφτεί πρωτότυπη μουσική από τον Αλέξανδρο Αρτεμίσιο.
Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Φίοντορ, μια πόλη που κυβερνάται από τρεις γυναίκες, χήρες των βασιλιάδων που μυστηριωδώς δολοφονήθηκαν. Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία, η Λύρια, η πρώτη βασίλισσα, ζει απομονωμένη σ’ ένα στοιχειωμένο κάστρο, πενθώντας για το θάνατο του άντρα της. Μόνη της συντροφιά είναι μια ομάδα ιδιόρρυθμων υπηρετών που έχουν αναλάβει την προστασία της. Όταν ο δολοφόνος των βασιλιάδων δραπετεύει από τα μπουντρούμια της Φίοντορ, η ζωή της Λύρια διαταράσσεται κι όλη η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ ένας αρχαίος μύθος ξαναξυπνά στα έγκατα του βουνού όπου είναι χτισμένο το κάστρο.
Η παράσταση, ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, αφηγείται μια αλληγορική ιστορία για τη διάθεση του ανθρώπου να νιώσει πραγματικά ελεύθερος μέσα στην κοινωνία που ζει και να φτάσει πιο κοντά στο όνειρό του να ζήσει ήρεμος και απαλλαγμένος απ’ όσα τον βασανίζουν.
  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Πάνος Ηλιόπουλος, Ανδρέας Καρασπήλιος
Σκηνοθεσία: Πάνος Ηλιόπουλος
Πρωτότυπη μουσική: Αλέξανδρος Αρτεμίσιος, Ανδρέας Καρασπήλιος
Ενορχήστρωση - Παραγωγή - Μίξη: Αλέξανδρος Αρτεμίσιος
Σκηνικά - Κοστούμια: Βενετσάνος Μπαλόπουλος
Χορογραφία: Μαρία Λαδά
 Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ελένη Αναγνωστοπούλου, Καλλιρρόη Βίγκου, Κέλλυ Βραχά, Διονύσης Γιαννόπουλος, Ελβίνα Γιαννούλη, Αγγελική Γρίβα, Πάνος Ηλιόπουλος, Θοδωρής Καλογερόπουλος, Δημήτρης Καρακούσης, Κάλλι Κολόζη, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Μαρία Λαδά, Σταύρος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτα Ψαρρέα
 Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα, στις 9.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ και 7 το μειωμένο, ενώ γίνεται προπώληση στο Πνευματικό Κέντρο καθώς και στο Βιβλιόπολις.
Π.Μπ.
 
*** Παρουσίαση πρότασης για κοινόχρηστα ποδήλατα από κινεζική εταιρία στην Καλαμάτα
 
Την πρόταση εταιρείας από τη Σαγκάη της Κίνας για κοινόχρηστα ποδήλατα στην Καλαμάτα, με καταβολή αντιτίμου για τη χρήση τους, παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι της εταιρείας αυτής στο Δημαρχείο.
Η παρουσίαση, στην οποία παρέστη ο δήμαρχος καλωσορίζοντας τους επισκέπτες και πληροφορώντας τους για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων από το Δήμο, αφορούσε στην πρωτοβουλία εγκατάστασης ποδηλάτων στην Καλαμάτα, συμβατικών και υβριδικών (με ηλεκτρική υποβοήθηση και παροχή ενέργειας από μπαταρία).
Τα ποδήλατα θα χρησιμοποιεί το κοινό με αντίτιμο, πληρώνοντας είτε με την πιστωτική του κάρτα είτε μέσω εφαρμογής από το κινητό του. Η εταιρεία θα υποστηρίζει τη λειτουργία των ποδηλάτων, από τη φόρτιση της μπαταρίας μέχρι την ανεύρεση ενός ποδηλάτου, χάρη στο GPS που αυτό φέρει και την επαναφορά του στη βάση του.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου συνομίλησαν με τα στελέχη της εταιρείας, μεταξύ των οποίων ο διευθύνων σύμβουλος, και τους γνωστοποίησαν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για προσδιορισμό 7 πολυσύχναστων σημείων στην πόλη, που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις ποδηλάτων, με καταβολή αντιτίμου εκ μέρους του ενοικιαστή για τη χρήση του δημοσίου χώρου.
Τα στελέχη της εταιρείας, που ήταν καλά ενημερωμένα για την Καλαμάτα και την περιοχή της, ανέφεραν ότι θα μελετήσουν τα στοιχεία που τους δόθηκαν και άλλα, τα οποία ζητούν και θα επανέλθουν με προτάσεις τους.

***  Κλήσεις πήραν πολλά αυτοκίνητα 
Επίσημη πρώτη χθες για την ελεγχόμενη στάθμευση στο τελευταίο τμήμα της Αριστομένους, από την οδό Ξενοφώντος έως την οδό Μακεδονίας. Αν και από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν προειδοποιητικές ταμπέλες για την έναρξη εφαρμογής, αρκετοί ήταν αυτοί που είτε δεν τις έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν είτε δεν ενημερώθηκαν.
Πολλά, δε, αυτοκίνητα που δεν είχαν χθες κάρτα στάθμευσης πήραν κλήση από τη Δημοτική Αστυνομία.  Β.Β.

*** «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος»: Πρεμιέρα με το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» 
Ολοκληρώνονται οι ετοιμασίες του θεατρικού σχήματος «Συν Ένα – Μιχάλης Τούμπουρος», που βαδίζει πλέον στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα της πρώτης χειμερινής παραγωγής του με το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Αμερικανού συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι.
Πρόκειται για ένα δραματικό έργο πολύ πλούσιο σε αναφορές, κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς, που καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, με στιγμές που αναδύουν ένα αιχμηρό μαύρο χιούμορ. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αυτό το θεατρικό έργο αναπαριστά την «κόλαση του οικιακού βίου».
Το μεγαλύτερο μέρος της δραματικής πλοκής αποκαλύπτει λανθάνουσες σχέσεις εξουσίας, ιεραρχικούς ρόλους και συμβολικά μοτίβα, που σε αντίθετη περίπτωση δε θα ήταν δυνατόν να αναγνωσθούν, εάν ο συγγραφέας είχε προτιμήσει μία πιο «συμβατική» θεατρικά φόρμα ανάλυσης των συμβάντων, όπου τα γεγονότα θα έμοιαζαν περισσότερο «πραγματικά».
Το ζευγάρι των δύο βασικών ηρώων «ακροβατούν» ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, την αλήθεια και το ψέμα, συμπαρασύροντας στη δίνη των ψευδαισθήσεων, αλλά και των αληθειών που τους βασανίζουν, το νεαρό ζευγάρι που τους επισκέπτεται μεταμεσονύκτια.
Στην εξέλιξη της πλοκής, αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα που κάθε ζευγάρι κρατά καλά κρυμμένα, εκτυλίσσοντας μπροστά στα μάτια των θεατών εκρηκτικές συγκρούσεις με απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων.
Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία και πιο γνωστά έργα της διεθνούς δραματουργίας, που το 1966 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστές την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
Όπως είχε πει ο ίδιος ο συγγραφέας σε παλιότερη συνέντευξή του, το βαθύτερο μήνυμα του έργου είναι «ποιος μπορεί να αντέξει μια ζωή χωρίς ψευδαισθήσεις».
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
 Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μετάφραση: Αντώνης Θεοδώρου
Μουσική Επιμέλεια: Μιμίκα Τάσση
Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμοί: Κώστας Κατσουλάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Πετρουλέα
 Παίζουν με σειρά εμφάνισης:
Μάρθα: Σοφία Μποτσέα
Τζωρτζ: Νίκος Κυριακουλάκος
Νικ: Νίκος Καπόπουλος
Στο ρόλο της Χάνυ σε διπλή διανομή: Γιώτα Μπούνα και Χαρούλα Νίκου
Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής (Νέα Σκηνή), στις 9.15 μ.μ., ενώ θα δοθούν μόνο παραστάσεις, μέχρι 19 Νοεμβρίου.
Ώρα έναρξης της παράστασης για τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 9.15 μ.μ., ενώ για Σάββατο & Κυριακή: 8.00 μ.μ.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και με μειωμένη τιμή για φοιτητές, πολυτέκνους και ειδικές ομάδες.
Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά εκτός Κυριακής πρωί,  από αύριο Τετάρτη 8/11, τις ώρες 10.00 π.μ.-1.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και 6.00 μ.μ.-9.00 μ.μ. στην είσοδο του αμφιθεάτρου της Φιλαρμονικής (οδός Υπαπαντής).

*** Αλλαγή ημέρας της ομιλίας Τζανακόπουλου 
Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, η προγραμματισμένη για την Πέμπτη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας μεταφέρεται για την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου  και ώρα 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Μεσσηνίας "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".
Θέμα της πολιτικής εκδήλωσης είναι η «Μεταμνημονιακή Εποχή και Δίκαιη Ανάπτυξη - Το Πολιτικό μας Σχέδιο». Το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης του Δημήτρη Τζανακόπουλου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. 

***  Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων στην Κυπαρισσία 
Η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου - Κυθήρων διοργανώνει διημερίδα στο Ναύπλιο και την Κυπαρισσία με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον τουρισμό, στo πλαίσιο υλοποίησης απόφασης της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ώστε να έρθει σε άμεση επαφή η Διοίκηση με τα μέλη της, αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.
Χθες διεξήχθη η πρώτη εκδήλωση στο Ναύπλιο και σήμερα διεξάγεται στην Κυπαρισσία η δεύτερη, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για τον Τουρισμό», στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος».
Στη σημερινή εκδήλωση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Τουριστικών Καταλυμάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και η ηγεσία της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε., μέλος της οποίας είναι και η Ομοσπονδία Πελοποννήσου.
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
Ώρα 18.30 – 19.00 Προσέλευση
Ώρα 19.00 – 19.15 Έναρξη – Χαιρετισμοί
Ώρα 19.15 – 20.30 Προσκεκλημένοι Ομιλητές: Λαγός Δημήτριος, καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας και πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου, «Τουριστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα: Προβλήματα και Προοπτικές», Μανιάτης Δημήτριος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, «Στρατηγικός Σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου», Παρασκευόπουλος Αντώνιος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας, «Σύγχρονες απόψεις για τον Τουρισμό σε σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα», Βαρελάς Σωτήριος, διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων, MBA-TQM ειδικός σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «Οικονομία Διαμοιρασμού και προκλήσεις για τα μη κύρια καταλύματα»
Ώρα 20.30-21.00 Συζήτηση – Ερωτήσεις των συμμετεχόντων – Συμπεράσματα. Λήξη.
Στο χώρο υποδοχής της αίθουσας θα στηθεί τραπέζι προϊόντων του τόπου με τη βοήθεια των παραγωγών του Δήμου Τριφυλίας και του Συλλόγου Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ».
Επίσης, σήμερα και αύριο τα μέλη της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου – Κυθήρων θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς και τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, όπου θα τους υποδεχθεί και φιλοξενήσει ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος. Αύριο θα προσφερθεί στους φιλοξενούμενους «καλάθι πρωινού γεύματος» με παραδοσιακά προϊόντα του τόπου.
«Ο Δήμος Τριφυλίας στηρίζει τους επιχειρηματίες της τοπικής μας κοινωνίας με στόχο η συνάντηση αυτή να αποτελέσει πύλη διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων, συνεργασίας και τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών στο Δήμο μας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου.
Ο, δε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Πελοποννήσου – Κυθήρων, Θεόδωρος Οικονόμου, τονίζει σχετικά: «Όπως ξέρετε ο ανταγωνισμός στον τουρισμό είναι μεγάλος και θα πρέπει να δώσουμε τη δική μας μάχη. Φυσική ομορφιά, πολιτισμός, γαστρονομία, τεχνολογία και εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και στο εξωτερικό, είναι τα βασικά στοιχεία στη φαρέτρα του τουριστικού αγαθού. Και η Τριφυλία πρέπει να είναι συμπρωταγωνιστής με την υπόλοιπη Πελοπόννησο στην προσπάθεια αυτή»!
Σημειώνεται πως στις 21 Φεβρουαρίου 2016, στην Κυπαρισσία, είχε διεξαχθεί forum τουρισμού, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας, με θέμα «Τουριστική συνείδηση και δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής». Στόχος ήταν η δημιουργία τουριστικής προοπτικής για την ανάπτυξη, ενώ χαρακτηρίστηκε ως μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με σκοπό να προβληματίσει, πέρα από τους ξενοδόχους και τους παραγωγούς, τους εμπόρους, αλλά και κάθε επαγγελματία της Τριφυλίας – και όχι μόνο – σχετικά με την προσέλκυση του πελάτη στην περιοχή, τις ανάγκες του, τη διαχείριση της κρίσης και την εν γένει εμπειρία του από την παραμονή του, τη διάδοση της εμπειρίας αυτής και την άμεση σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, καθώς αυτά τα δύο αποτελούν τους πυλώνες όπου μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη της Τριφυλίας, που ακόμα δυστυχώς παραμένει ζητούμενο και αναζητείται αποσπασματικά και ευκαιριακά!
Πολύ χρήσιμο θα ήταν, λοιπόν, έπειτα από περισσότερο από ενάμιση χρόνο από τότε, να γίνει αναφορά στο τι έγινε στην περιοχή τους 33 μήνες και αν, πράγματι, όσα τότε ειπώθηκαν βρήκαν πεδίο εφαρμογής και υλοποίησης ή έμειναν απλές διαπιστώσεις και ευχολόγια.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Αθώα η ΔΕΗ για ηλεκτροπληξία πολίτη που έκοβε δέντρο 
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει ούτε είχε λάβει μέτρα προστασίας 
   Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας ο προϊστάμενος του δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατοίκου στο χωριό Διαβολίτσι, τον Ιούλιο του 2011, ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία κατά την προσπάθειά του να κόψει την  κορφή από ένα κυπαρίσσι.
Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε ευθύνη στους ανθρώπους της επιχείρησης, καθώς δεν αποδείχτηκε ότι το θύμα είχε ενημερώσει ότι δέντρο δημιουργεί πρόβλημα σε καλώδια της ΔΕΗ ούτε είχε αποδειχτεί κάτι τέτοιο από τις αυτοψίες που είχαν διενεργήσει.
  Έχασε τη ζωή του
Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία παρουσιάσθηκε από μάρτυρες ότι το θύμα επιχείρησε να κόψει κορφή από κυπαρίσσι που θεωρούσε ότι δημιουργεί πρόβλημα σε ηλεκτροφόρα σύρματα. Δυστυχώς, όμως, η κορφή του δέντρου που έκοψε ακούμπησε στα καλώδια, την ώρα που ακόμα την κρατούσε, με συνέπεια να χτυπηθεί από το ρεύμα και να χάσει τη ζωή του.
Στέλεχος της επιχείρησης κατέθεσε ότι ποτέ δεν κατατέθηκε αίτημα ότι δέντρο στη συγκεκριμένη περιοχή δημιουργεί πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση ή ότι είναι επικίνδυνο, ούτε και το θύμα είχε ενημερώσει ότι θα προέβαινε σε τέτοια ενέργεια.
Ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος της ΔΕΗ κατέθεσε ότι από αυτοψία που έκαναν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε λόγος να κοπεί το συγκεκριμένο δέντρο, ενώ απείχε από τα καλώδια περίπου 2 μέτρα. Απέκλεισε δε και το ενδεχόμενο να δημιουργούσε πρόβλημα ή κίνδυνο σε περίπτωση κακοκαιρίας και δυνατών ανέμων.
Επίσης, εξήγησε πως και όταν ένα δέντρο δημιουργεί πρόβλημα, παρεμβαίνουν μόνο στο σημείο που δημιουργείται το πρόβλημα και ποτέ δεν το κόβουν ολόκληρο.
  Αθώος
Αντίθετα, κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν ότι πολλές φορές είχαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση εξαιτίας δέντρων που έφταναν στα καλώδια, ενώ αναφέρθηκαν και σε περιστατικό κατά το οποίο πήρε φωτιά κολώνα της ΔΕΗ. Για το περιστατικό αυτό τα στελέχη της ΔΕΗ είπαν ότι δεν ενημερώθηκαν ποτέ, ούτε έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο.
Επίσης, από στελέχη της ΔΕΗ αναφέρθηκε ότι το θύμα έκανε πολλά λάθη (χρησιμοποίησε σιδερένια σκάλα, έκοψε και κρατούσε την κορφή του δέντρου που ακούμπησε στα καλώδια κ.λπ.) και δεν είχε λάβει ούτε στοιχειώδη μέτρα προστασίας.
Στην απολογία του ο προϊστάμενος της ΔΕΗ είπε ότι δεν υπήρξε παράλειψη από την πλευρά της επιχείρησης, διότι δεν είχε καν ενημέρωση για την ενέργεια αυτή. Αναφέρθηκε και στα λάθη που έκανε το θύμα, ενώ πρόσθεσε ότι από την επιχείρηση είχε γίνει αυτοψία στην περιοχή και το Μάρτιο και το Μάιο και δεν είχε διαπιστωθεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με δέντρο.
Την απαλλαγή από τις κατηγορίες του προϊσταμένου της ΔΕΗ πρότεινε ο εισαγγελέας Έδρας και ομόφωνα το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αθώος.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Η απουσία απ’ τον ΕΛΓΟ για Σχολή στα Φιλιατρά οφείλεται σε ατύχημα ή λανθασμένη συνεννόηση; 
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην Τριφυλία ότι κατά τη συνάντηση στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη δημιουργία Γεωργικής Σχολής στα Φιλιατρά ήταν απούσα η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας. Για τη συνάντηση εξεδόθη δελτίο Τύπου από το γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και σε αυτό αναφέρονταν οι παρόντες, μεταξύ των οποίων δεν ήταν ο δήμαρχος ή κάποιος άλλος ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας.
Μάλιστα, επειδή ιδίως στα Φιλιατρά το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και οι κάτοικοι της πόλης «έλουζαν» με διάφορα «επίθετα» και «χαρακτηρισμούς» τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας αναγκάστηκε να αναφερθεί στην απουσία του σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, αποδίδοντάς σε «ατύχημα».
Για το θέμα, ακόμα και μετά τον ισχυρισμό του κ. Κατσίβελα, γίνονται στα Φιλιατρά ακόμα περισσότερες συζητήσεις καθώς, ως φαίνεται, οι κάτοικοι είναι δύσπιστοι, επειδή ο ισχυρισμός του κ. Κατσίβελα, όπως αναφέρουν, δεν είναι «ευκολόπεπτος»!
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στα Φιλιατρά αλλά και ευρύτερα στην Τριφυλία, είναι το δημοσίευμα του Gargalianoionline με τίτλο «Δήμος Τριφυλίας: «Ατύχημα στη μετακίνηση του εκπροσώπου του Δήμου ή λάθος συνεννόηση;» και υπότιτλο: «Τελικά λόγω ατυχήματος… ή λόγω λάθος συνεννόησης δεν παρέστη εκπρόσωπος του Δήμου στη συνάντηση για την ίδρυση Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά, η οποία έγινε στην Αθήνα;».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην έδρα του ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”, στην Αθήνα, με σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής Τεχνικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στα Φιλιατρά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Γεώργιος Καρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αθανάσιος Βλάχος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνιος Παρασκευόπουλος και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας Γεώργιος Τσουμάνης. Ωστόσο, αν και είχε προσκληθεί και η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, τελικά δεν παρέστη κανένας εκ μέρους της. Ο δήμαρχος Τριφυλίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε: “Ο Δήμος Τριφυλίας αιτείται και στηρίζει εμπράκτως την ίδρυση σχολής τεχνικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών στα Φιλιατρά, δεδομένου ότι θα αναλάβει σημαντικό μέρος της λειτουργίας της σχολής. Ένα ατύχημα στη μετακίνηση του εκπροσώπου του Δήμου δεν επέτρεψε την παρουσία του στη συνάντηση”.
Οι πληροφορίες μας, ωστόσο, κάνουν λόγο… πως έγινε λάθος συνεννόηση μεταξύ του δημάρχου και του εκπροσώπου του, καθώς ο εκπρόσωπος του Δήμου αντί να μεταβεί στην Αθήνα… πήγε στην Τρίπολη! Αν όντως είχε ατύχημα ο εκπρόσωπος του Δήμου, του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα να επέστρεψε στα καθήκοντά του!».
Ατύχημα, λανθασμένη συνεννόηση ή κάτι άλλο, αναρωτιούνται στα Φιλιατρά, ενώ, όπως είπαν κάτοικοι στο «Θ», οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δ.Ε. Φιλιατρών, όπως κυκλοφορεί στην πόλη, ούτε που γνώριζαν τις προηγούμενες μέρες πως επρόκειτο να διεξαχθεί τέτοια συνάντηση στον ΕΛΓΟ…   Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Εργασίες επισκευής σε κτήρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού στην Καλαμάτα 
Ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργασίες επισκευής κτηρίων που ανήκουν στο συγκρότημα του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι κατά προτεραιότητα επισκευές θα γίνουν στα κτήρια στα οποία θα στεγασθούν ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία και ο Σύλλογος των Τυφλών. Οι Σύλλογοι αυτοί θα πάψουν να στεγάζονται σε οικίσκους του παλιού στρατοπέδου, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, ώστε αυτό να αποκτήσει περισσότερους χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι τα κτήρια στα οποία στεγάζεται το ΕΚΑΒ είναι του Δήμου Καλαμάτας και η συνεχής συντήρησή τους γίνεται από το Δήμο, «για να έχουμε το ΕΚΑΒ μέσα στην πόλη και να υπάρχει άμεση αντίδραση σε οποιοδήποτε περιστατικό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Νίκας.
Ο Δήμος Καλαμάτας καταβάλλει για το Σιδηροδρομικό Σταθμού περίπου 25.000 ευρώ ετησίως ως ενοίκιο και έχει την υποχρέωση συντήρησης των κτηρίων και του πρασίνου. Για το 2017 θα δαπανηθούν περί τα 50.000 ευρώ για τους παραπάνω σκοπούς συνολικά, επισήμανε ο Π. Νίκας.

*** Η Φώφη Γεννηματά κλείνει την προεκλογική περίοδο για το νέο φορέα από την Καλαμάτα 
Με τη κάθοδο της Φώφης Γεννηματά στην Καλαμάτα και την ομιλία της στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου, αύριο Τετάρτη,  ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος των υποψήφιων προέδρων για την… καρέκλα του επικεφαλής του νέου κομματικού φορέα που θα διαδεχθεί τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ)».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ σε μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις πριν από την Καλαμάτα μίλησε για μια νέα βάση ηθικής πάνω στην οποία χτίζεται ο νέος φορέας. Σε ομιλία της στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης τόνισε πως η ίδια συγκρούστηκε με τους κομματικούς μηχανισμούς και πως δε θα επιτρέψει «να υπάρξουν βαρόνοι και φεουδάρχες στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς».
«Ξέρουμε σήμερα τι πρέπει να διορθώσουμε, ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξουμε και να αφήσουμε οριστικά πίσω. Και ένα από αυτά είναι η λειτουργία του κόμματος. Συγκρούστηκα με τους μηχανισμούς μέσα στο κόμμα, και δε θα επιτρέψω στο νέο φορέα της κεντροαριστεράς να υπάρξουν ίντριγκες, μηχανισμοί, τιμάρια, βαρόνοι, φεουδάρχες» είπε.
Όπως εξήγησε, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς «στήνεται στη βάση της ηθικής, και αυτή τη σημαία σηκώνω. Τη σημαία της ηθικής, του ήθους στην πολιτική. Με ανθρωπιά, με σεβασμό στις αξίες μας. Ανοίγουμε νέους δρόμους, κοιτάμε μπροστά γιατί τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας».
Επιτιθέμενη στην κυβέρνηση, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε ότι είναι η «χειρότερη της μεταπολίτευσης στην πιο κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση της εξαπάτησης, με τα ψέματα, με το λαϊκισμό, με την ανικανότητα και το νέο διχασμό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή στο λαό».
Επίσης, απέρριψε τη συνεργασία τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ. ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος μας είναι να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι αναμέτρηση για τρεις. Εμείς θα κάνουμε την έκπληξη στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Όπως τόνισε, η κοινωνία χρειάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα μπορέσει να κινητοποιήσει όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και «θα επενδύσει στη νέα γενιά της πατρίδας μας».
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Άστατος με ισχυρούς νοτιάδες αύριο ο καιρός στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 8/11/2017 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται βροχή ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες και μετά θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 και τοπικά τα 6 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο μέχρι τις πρωινές ώρες θα πνέουν Ν-ΝΑ άνεμοι με ριπές που θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον Ν-ΝΑ άνεμο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  «Γκιουλενιστές» συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Οικογένεια Τούρκων με τα ανήλικα παιδιά του προσπάθησαν να διαφύγουν στην Αυστρία
 Δικάστηκε για τη
χρήση πλαστών ταυτοτήτων στο αεροδρόμιο
 Σε 7 μήνες φυλάκισης έκαστος με 3ετή αναστολή για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς καταδικάσθηκε χθες ζευγάρι Τούρκων, το οποίο μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους επιχείρησαν το Σάββατο το πρωί να πετάξουν με πλαστά έγγραφα από το αεροδρόμιο Καλαμάτας για Αυστρία.
Ο 42χρονος Τούρκος, που δήλωσε δάσκαλος, ενημέρωσε το δικαστήριο ότι έφτασε στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου παράνομα μέσω θαλάσσης, γιατί στη χώρα του κατηγορήθηκε ότι ανήκει σε ομάδα του Γκιουλέν και κινδύνευαν με τη γυναίκα του σε φυλάκιση.
Το δικαστήριο, μάλιστα, τους αναγνώρισε και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων ή ότι διατελούσαν υπό την επίδραση σοβαρής απειλής.
  Πλαστές ιταλικές ταυτότητες
Ο 42χρονος και η 42χρονη γυναίκα του από την Τουρκία έφτασαν από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, προκειμένου το πρωί του Σαββάτου να επιβιβασθούν στην πτήση για Βιέννη. Μαζί τους είχαν και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, 13 και 5 ετών.
Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τους διαπίστωσε ότι ήταν πλαστά. Του υπέδειξαν τόσο γι’ αυτούς όσο και για τα παιδιά ταυτότητες Αρχών Ιταλίας. Όταν προσπάθησε, όμως, να τους μιλήσει ιταλικά, κατάλαβε ότι δε γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα. Σημείωσε ότι αμέσως συνεργάστηκαν, τους είπαν ότι είναι Τούρκοι και τους έδωσαν τα πραγματικά τους στοιχεία.
  Τους κατηγορούν
Στην απολογία του ο 42χρονος Τούρκος είπε ότι στη χώρα του ήταν δάσκαλος και έφθασε με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά στην Ελλάδα στις 10 Σεπτεμβρίου παράνομα μέσω θαλάσσης. Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα, από Αφγανό προμηθεύτηκε τις πλαστές ιταλικές ταυτότητες έναντι 400 ευρώ.
Εξήγησε ότι στην Τουρκία το κράτος πήρε όλα τα υπάρχοντα της οικογένειάς του, κατηγορώντας τον ότι ανήκει σε ομάδα του Γκιουλέν, ενώ έφυγε γιατί κινδύνευαν με φυλάκιση. Στην δε Ελλάδα ζήτησε πολιτικό άσυλο. Στόχος του, όπως είπε, ήταν να πάνε στη Γαλλία, όπου έχουν συγγενείς.
Η συνομήλικη σύζυγός του είπε, επίσης, ότι κινδύνευαν στη χώρα τους και γι’ αυτό έφυγαν, καθώς και ότι γνώριζαν ότι θα χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα.  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Λαβωμένη από την ανομβρία και η παραγωγή μαυροελιάς 
Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα δακοκτονίας
 Προς το τέλος της οδεύει αυτή την περίοδο η συγκομιδή μαυροελιάς στη Μεσσηνία, ενώ σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Μάνη, έχει ξεκινήσει και η συλλογή της κορωνέικης ποικιλίας.
Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι δολωματικοί ψεκασμοί για το δάκο και πλέον την προστασία της ελαιοπαραγωγής αναλαμβάνουν από μόνοι τους οι ελαιοπαραγωγοί, τηρώντας συγκεκριμένους όρους.
  Την έχει επηρεάσει
Πλήγμα η ανομβρία έχει επιφέρει και στη συγκομιδή της μαυροελιάς, καθώς έχει επηρεάσει την ποσότητα, αλλά και την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη καλλιέργεια, οι βροχές της τελευταίας περιόδου έχουν βοηθήσει να βελτιωθεί η εικόνα του ελαιοκάρπου, ωστόσο σε περιοχές που υπήρξε παρατεταμένη ξηρασία η αναστροφή της κατάστασης είναι σίγουρο πλέον ότι θα είναι περιορισμένη.
Το πρόγραμμα δακοκτονίας ολοκληρώνεται με δύο ψεκασμούς ανά περιοχή, καθώς οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε να μη χρειάζονται άλλοι. Κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει και θα παρουσιάζονταν τα προβλήματα που υπήρξαν και πέρυσι με τη χρηματοδότηση.
  Δάκος
Με την ολοκλήρωση των ψεκασμών για το δάκο, ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Ιωάννης Κυριακόπουλος, σημείωσε ότι η υπηρεσία πλέον δε θα είναι υπεύθυνη. Συνιστάται, λοιπόν, στους ελαιοπαραγωγούς και ιδιαιτέρως σε αυτούς που θα καθυστερήσουν να προχωρήσουν στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου να παρακολουθούν τους ελαιώνες τους και εφόσον διαπιστώσουν δακοπροσβολή άνω του 3 -5%, να προχωρήσουν σε ψεκασμό με δικά τους μέσα, προσέχοντας να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο.
Θα πρέπει, επίσης, να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος με ιδιαίτερη έμφαση στο προβλεπόμενο διάστημα μεταξύ τελευταίου ψεκασμού και συγκομιδής ελαιοκάρπου.
Τέλος, υπογράμμισε ότι για την παραγωγή ελαιολάδου που προορίζεται να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ Καλαμάτας, απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Αλαζών ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας για το Γυμνάσιο- Λύκειο Καρδαμύλης 
Σχετικά με το θέμα της στέγης του Σχολικού Συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης
 Με τη λήξη της κατάληψης του Σχολικού Συγκροτήματος του Γυμνασίου-Λυκείου Καρδαμύλης και την αίσια αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας, ο δήμαρχος θέλει να ευχαριστήσει τη μαθητική κοινότητα που, παρά το νεαρό της ηλικίας της και την εγγενή της επαναστατικότητα, δέχθηκε με υπευθυνότητα τον αντίλογο της Δημοτικής Αρχής στην παραπληροφόρηση που τεχνηέντως της είχε ασκηθεί τόσο καιρό, αισθάνεται δε υπερήφανος για την ωριμότητα που επέδειξαν τα παιδιά, τα οποία, όταν διαπίστωσαν το τι ακριβώς συμβαίνει, είχαν την παλικαριά να ζητήσουν συγγνώμη τόσο από τον ίδιο όσο και από τη διευθύντριά τους για την αναστάτωση την οποία προκάλεσαν.
Ο δήμαρχος, όπως τους επισήμανε επανειλημμένως, αναγνώρισε και αναγνωρίζει το δίκαιο αίτημά τους, διαφώνησε ωστόσο με τον τρόπο που επέλεξαν να αντιδράσουν.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στη διευθύντρια του Λυκείου κα Κούβελα, καθώς και στα μέλη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Μάνης, για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που τήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης, παρά τις πιέσεις και τις ύβρεις που δέχτηκαν από μία ολιγομελή ομάδα δημοτών, υπεύθυνη για την όλη κατάσταση.
Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να καθησυχάσουμε όλους τους ενδιαφερομένους, συμπαραστάτη βρήκαμε και το σύνολο της δημοσιογραφικής κοινότητας του νομού μας, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Όσον αφορά, δε, στους ελάχιστους που υπέκυψαν στον πειρασμό της εύκολης, άκοπης και φυσικά πιο επικερδούς παραπληροφόρησης και οι οποίοι σφετερίζονται τον τίτλο της δημοσιογραφικής ιδιότητας, τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών. Οι κύριοι αυτοί δεν έκαναν καν τον κόπο να έρθουν σε επαφή με τους αρμοδίους (δήμαρχο, Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, πρόεδρο Δεκαπενταμελούς, ούτε καν τη διευθύντρια του σχολείου), ώστε να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά αρκέστηκαν στην αναμετάδοση ψευδών ειδήσεων και προσωπικών απόψεων ατόμων που δεν εκπροσωπούν κανέναν παρά μόνο τους εαυτούς τους. Σχετικά δε με το ενδιαφέρον της παρούσας Δημοτικής Αρχής για τα θέματα εκπαίδευσης, θα τους συνιστούσαμε να έρθουν σε επαφή με οποιονδήποτε από τους εννέα διευθυντές των εννέα σχολείων της περιοχής μας, ώστε να διαβεβαιωθούν και να πειστούν για την έμπρακτη και αδιαμφισβήτητη στήριξή της στη λειτουργία των Σχολείων τους.
Το θέμα της αντικατάστασης της κεραμοσκεπής του Σχολικού Συγκροτήματος του Γυμνασίου- Λυκείου Καρδαμύλης έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό, μιας και ήδη στις 9 Μαΐου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του σχετικού έργου, προϋπολογισμού 181.691,04 ευρώ (σχετικά τα υπ’ αριθμ. ΕΓ/Ε.Δ4-Τ4.1/19193/14.12.20165 και 11287/31.07.2017 επίσημα έγγραφα της εταιρείας «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.»). Η διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης του έργου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υπογραφής της σύμβασης.
Σαφές, ωστόσο, θα πρέπει να καταστεί προς όλες τις κατευθύνσεις το ότι το πρόβλημα της στέγης εντοπίζεται αποκλειστικά σε εισροή υδάτων σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, σε ουδεμία περίπτωση δεν αφορά στη στατική επάρκεια του σκελετού της κεραμοσκεπής και ουδεμία σχέση έχει με την τερατώδη κινδυνολογία που σκοπίμως διέσπειραν συγκεκριμένα άτομα για προσωπικούς, και ενδεχομένως πολιτικούς, λόγους. Αντικειμενικό στοιχείο αποτελεί το περιεχόμενο της μελέτης που εκπονήθηκε και δημοπρατήθηκε από την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία περιορίζεται σε αντικατάσταση του κεραμοσκεπούς κελύφους της στέγης και της ψευδοροφής, μιας και δεν κρίθηκε απαραίτητη καμία επέμβαση στο φέροντα οργανισμό του κτηρίου (σχετικό το υπ’ αριθμ. Δ2/1433/08.02.2017 έγγραφο της εταιρείας), αλλά και το πόρισμα του Προσεισμικού Ελέγχου Κτηρίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος διενεργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015.
Για όλα τα ανωτέρω, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου είναι ενήμεροι ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 μέσω του υπ’ αριθμ. 8080/13.10.2016 εγγράφου μας προς αυτούς, στο οποίο αναλυτικά περιγράφονται οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από το Σεπτέμβριο του 2014 (νομιμοποίηση κτηρίου, επισκέψεις κλιμακίων από τις Κτηριακές Υποδομές, πιέσεις για σύνταξη μελέτης και ολοκλήρωση του έργου).
Μέχρι την εξεύρεση οριστικής και μόνιμης λύσης, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει τα όποια υπάρχοντα προβλήματα, κυρίως μέσω της αντικατάστασης πλήθους κεραμιδιών, διαδικασία ιδιαιτέρως δύσκολη, μιας και τα ρωμαϊκού τύπου, ανάποδα κεραμίδια της στέγης δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο. Όσον αφορά στο ατυχές περιστατικό της «μικροηλεκτροπληξίας» της μαθήτριας, την οποία επίμονα εμπλέκουν στο όλο θέμα, τονίζουμε ότι έλαβε χώρα προς τριετίας στο ισόγειο του κτηρίου, προέκυψε δε από απροσεξία του παιδιού και ουδεμία σχέση έχει με το θέμα της στέγης. Παρ’ όλα αυτά και εξ αφορμής του ατυχούς περιστατικού, η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε άμεσα σε τοποθέτηση ρελέ σε όλους τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.
Μεσούσης της κατάληψης, τέθηκε και το πρόβλημα της έλλειψης πεζοδρομίου επί της επαρχιακής οδού στο ύψος του σχολικού συγκροτήματος. Επ’ αυτού, τονίζουμε πως, αφενός, οι μαθητές δεν εξέρχονται απευθείας στον επαρχιακό δρόμο, αλλά σε λωρίδα μεγάλου πλάτους η οποία λειτουργεί σαν πεζοδρόμιο και επί της οποίας υπάρχουν παγκάκια και δέντρα, αφετέρου εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει διανοιχθεί με ενέργειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής παράπλευρη είσοδος επί της καθέτου οδού, την οποία οι μαθητές υποχρεούνται να χρησιμοποιούν.
Πάγια θέση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι πως μικροπολιτικά παιχνίδια δεν έχουν θέση στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης. Λυπούμαστε ειλικρινώς που η παράταξη της αντιπολίτευσης δε συμμερίζεται αυτήν την άποψη και επέλεξε να συνδράμει και να επενδύσει στην αίσθηση ανασφάλειας των γονέων και των μαθητών, προκειμένου να τοποθετηθεί, έστω και πρόσκαιρα, στη θέση του μοναδικού θιασώτη της ευαισθησίας. Ξέχασαν, ωστόσο, για ακόμη μία φορά, πως ο τόπος μας είναι μικρός και τα ψέματα αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Αφού, όμως, οι ίδιοι επέλεξαν να εμπλακούν, ας μας απαντήσουν ποιες οι ενέργειές τους προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της στέγης τα τέσσερα χρόνια που διοίκησαν αυτόν τον τόπο. Θα τους συνιστούσαμε στο μέλλον να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πάντες ότι μαθήματα ευαισθησίας για θέματα παιδείας η παρούσα Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος δεν δέχεται από κανέναν. Είναι όπως πάντα και θα είναι στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητών. Αυτό αποδεικνύει η πολιτεία του, τόσο ως δήμαρχος όσο δε και ως εκπαιδευτικός. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι δημότες οι οποίοι τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΑΜΠΕΑΣ

Δημοκρατικές ευαισθησίες Δημοτική Αρχής Δυτικής Μάνης
Τις τελευταίες ημέρες κυρίαρχο θέμα στο Δήμο Δυτικής Μάνης είναι η κατάληψη του Λυκείου Καρδαμύλης για την κατάσταση που βρίσκεται και τους κινδύνους που εγκυμονεί η στέγη του κτηρίου του σχολείου.
Όσον αφορά αυτή την ίδια την κατάληψη και την πορεία της, είναι θέμα απόφασης του 15μελούς και των μαθητών του σχολείου. Εγώ θα ήθελα να σταθώ σήμερα στα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 3/11/2017.
Πριν από τη συζήτηση των θεμάτων της πρόσκλησης από το Δ.Σ., η μείζων μειοψηφία ζήτησε ενημέρωση για το παραπάνω θέμα, καθώς, επίσης, λόγω της σοβαρότητάς του, να τεθεί προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης. Δεν πρόφθασε να θέσει το θέμα ο πρόεδρος του ΔΣ σε ψηφοφορία και ο δήμαρχος απαίτησε από την πλειοψηφία να ψηφίσει «λευκό», δηλαδή αρνητική ψήφο, στο να συζητηθεί το θέμα. Έτσι δε συζητήθηκε το θέμα, παρά το γεγονός ότι στην αίθουσα του Δ.Σ. ήταν και εκπρόσωποι του 15μελούς και άλλοι μαθητές, καθώς και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Δε δόθηκε ο λόγος ούτε στον πρόεδρο του 15μελούς, παρά το γεγονός ότι το ζήτησε επίμονα.
Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στη μείζονα μειοψηφία για εκείνα τα Μέσα Ενημέρωσης που δημοσιογραφικά ασχολήθηκαν και ενημέρωσαν το κοινό για το θέμα και που τα χρησιμοποίησε η μείζων μειοψηφία στην τοποθέτησή της. Συγκεκριμένα, για το «Θάρρος»: «είναι φυλλάδες αμφιβόλου ποιότητας», για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: «θα ασχοληθώ όταν ηρεμήσει το θέμα» και για τον τηλεοπτικό σταθμό «Μεσόγειος» ότι «του ζήτησε συγγνώμη», γεγονός που εγώ δεν πιστεύω.
Εκφράζω τη λύπη μου και την αγανάκτησή μου, ως μέλος ενεργό της Τ.Α., για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος αντιμετώπισε έναν πυλώνα της Δημοκρατίας, που είναι τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και τους γονείς και μαθητές που είναι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και άμεσα ενδιαφερόμενοι.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Δυτικής Μάνης
Δημήτριος Γιαννημάρας

*** Άλλα υπόσχεται και άλλα υπογράφει η κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων με την ΤΕΡΝΑ 
Έπειτα από πολύμηνες συσκέψεις, δηλώσεις και συνεδριάσεις διαφόρων αρμόδιων επιτροπών φαίνεται πως το θέμα της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, αν και ακούγεται σαν ψέμα, έφτασε στο τέλος του.
Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχει στα χέρια του το "Θάρρος" και υπογράφεται από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτη Κορκολή, μεταξύ των εμβληματικών "signifigant" έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είναι και η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου.
Το ερώτημα, όμως, απ' όσα διαβάζουμε στο επίσημο έγγραφο, είναι «ποιο έργο θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες;». Ανατρέχοντας στο πολύ πρόσφατο παρελθόν θυμόμαστε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φάμελλο να αναφέρεται στα σημεία που βελτίωσε η κυβέρνηση τη σύμβαση με την "ΤΕΡΝΑ", εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, μειώνουν το κόστος που τελικά θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου σε σχέση με όσα προβλέπονταν στην προηγούμενη σύμβαση.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τον όγκο της εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων από 150.000 τόνους ανά έτος σε 100.000, κατάφερε να μειώσει τη χρονική διάρκεια της σύμβασης από 28 χρόνια σε 21, επέβαλε την κατασκευή 7 σταθμών μεταφόρτωσης αντί 2 που προέβλεπε η αρχική σύμβαση και μεγιστοποίησε τα ανταποδοτικά οφέλη μέσω της κατασκευής 8 φωτοβολταϊκών πάρκων.
Παράλληλα, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος για τους Δήμους, δίνεται η δυνατότητα το 60% των απορριμμάτων που παράγουν να μην καταλήγει στην ΤΕΡΝΑ, αλλά μέσα από άλλες διαδικασίες (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση κ.λπ.) να το διαχειρίζονται οι ίδιοι.
Από την άλλη πλευρά, στο έγγραφο του κ. Κορκολή, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2017, αναφέρονται στα αγγλικά (σ.σ. τα οποία μεταφράσαμε) τα εξής στοιχεία για το έργο: Το σχέδιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Πελοποννήσου θα λάβει το σύνολο των παραγόμενων μικτών αστικών στερεών αποβλήτων της περιοχής. Η μέγιστη χωρητικότητα είναι 200.000 τόνοι το χρόνο και περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων επεξεργασίας (σ.σ. Καλλιρρόη/Μεσσηνία, Σκάλα/Λακωνία, Παλαιόχουνη/Αρκαδία), τριών μονάδων υγειονομικής ταφής (σ.σ. Καλλιρρόη, Σκάλα, Παλαιόχουνη) και δύο σταθμών μεταφόρτωσης (σ.σ. Σπαθουβούνι/Κορινθία, Νέα Κίος/Αργολίδα).
Το χαρτί λέει, επίσης, υπογραφή σύμβασης (contract signature): 2017, αρχή (start) έργου: 2017, τέλος (end) έργου: 2019, χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ (budget): 68.000.000 ευρώ. Εντάσσεται στα “εμβληματικά” έργα του ΕΣΠΑ, τα οποία είναι προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - ΕΕ.
Μήπως μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει τι ισχύει;
  Του Αντώνη Πετρογιάννη


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  ΝΡΟΠΗ σε όλους! ΑΠΟΧΩΡΕΙ η ΠΑΕ Ποντίων από το πρωτάθλημα...


~ Η ομάδα των Ποντίων τονίζει στην ανακοίνωσή της πως αποχωρεί από το «σάπιο» ποδοσφαιρικό σύστημα της Ροδόπης, λόγω της αδυμανίας της πληρώνει τα εξοντωτικά πρόστιμα που της επιβάλλονται για το μήνυμα της Γενοκτονίας των Ποντίων που υπάρχει στη φανέλα της.
Ταυτόχρονα κατηγορεί τον Βαγγέλη Γραμμένο για την απάθεια που έδειξε, τονίζοντας πως οι μάσκες έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 Η ανακοίνωση:
«Προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο……..
 Αξιότιμε κύριε πρόεδρε
Σας ενημερώνουμε ότι Δυστυχώς για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που είχατε υποσχεθεί ότι θα το καθαρίσετε και θα το στηρίξετε εκκρεμεί στην Επιτροπή εφέσεων στην Ομοσπονδία σας απόφαση που ενώ ο ΚΑΠ ρητά λέει ότι η απόφαση εκδίδεται το πολύ σε 7 ημέρες σε μας έχουν περάσει 17 και το τοπικό σας παράρτημα εδώ η ΕΠΣ ΘΡΑΚΗΣ συνεχίζει παρανόμως την προσπάθεια για την εξόντωση μας….
Επειδή λοιπόν τα λόγια περισσεύουν και καθώς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουμε συνεχόμενα εξοντωτικά πρόστιμα-παράβολα στην απο-ανάπτυξης αμοιβές και παράβολα δικηγόρων-μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο ….ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ την απόσυρση της ενοχλητικής μας ομάδας από το σάπιο ποδοσφαιρικό σύστημα της Ροδόπης….Σας ευχαριστούμε για την απάθεια σας καθώς οι μάσκες έπεσαν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα….Στηρίζετε τον εκλεκτό σας πρόεδρο που παρανομεί που παραβαίνει όλους τους κανόνες του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ…με μοναδικό στόχο την αλαζονική επικράτηση του συστήματος που τόσα χρόνια θεωρητικά πολεμούσατε…
 ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ….ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ…».  gazzeta.gr


***  ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΛΑΜΙΑ  0-0  .- ^

*** To 2o «Ancient Messene Open» κέρδισε το στοίχημα διαφημίζοντας τη Μεσσηνία σ’ όλο τον κόσμο 
Ενθουσιασμένοι οι 50 αθλητές από 15 χώρες από την διοργάνωση και την περιοχή ! 
 Τα τελευταία χρόνια η ιδέα  για την πραγματοποίηση ενός διεθνούς τουρνουά στο τένις με αμαξίδιο στη Μεσσηνία είχε «καρφωθεί» για τα καλά στο μυαλό του «δικού μας» πρωταθλητή Γιώργου Λαζαρίδη.  Με τεράστια εμπειρία για περισσότερα από 10 χρόνια σε τουρνουά σ’ όλο τον κόσμο ο  Γιώργος ήθελε να βάλει και τη δική του (μας) περιοχή στο «χάρτη» των διεθνών τουρνουά και να αποδείξει και ότι η χώρα μας μπορεί να διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία ένα   ανάλογο. Όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ήταν αρκετές… Υποδομές , γήπεδα που ταυτόχρονα θα ήταν φιλικά για άτομα σε αμαξίδιο , αλλά και πολλά ακόμα καθώς σπανίζουν τα διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα για αθλητές ΑμεΑ. Η προσπάθεια και ο σχεδιασμός ξεκίνησαν το 2015. Οι  πολιτικές εξελίξεις όμως  «φρέναραν» τα σχέδια και έτσι το 2016 ο Γιώργος κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το 1ο Ancient Messene Open, στο φιλόξενο χώρο του Buca Beach Resort που πληρούσε και όλες τις προϋποθέσεις. Μαζί του εξ αρχής, μια ομάδα στενών του φίλων, που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και ως απλοί εθελοντές έκαναν τα πάντα για γίνει το «όνειρο» του Γιώργου πραγματικότητα.
Φυσικά,  σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο η Περιφέρεια Πελοποννήσου που αγκάλιασε το εγχείρημα του Καλαματιανού πρωταθλητή αλλά και οι δεκάδες χορηγοί που τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια βοηθώντας τον να καταφέρνει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και να συμμετέχει σε πολύ μεγάλες και απαιτητικές διοργανώσει. Η δημοφιλία του δικού μας πρωταθλητή φαίνεται όμως ότι δεν εξαντλείται στα όρια του νομού Μεσσηνίας και φθάνει σ’ όλο τον κόσμο. Οι 25 συμμετοχές του περυσινού 1ου τουρνουά φέτος διπλασιάστηκαν και έγιναν 50, και, αν κρίνουμε από τις εντυπώσεις των αθλητών και απ΄όσα μας δήλωσαν του χρόνου οι συμμετοχές, αν όλα πάνε καλά ίσως ξεπεράσουν κάθε προσδοκία. Το μεγαλόπνοο «όνειρο» που έγινε πέρυσι πραγματικότητα, φέτος αποδεικνύει ότι θα γίνει θεσμός για την περιοχή μας διαφημίζοντας τη παράλληλα τόσο για τις ομορφιές της όσο και για την άψογη φιλοξενία της στα πέρατα της γης. Οι 50 αθλητές προσέφεραν ένα μοναδικό θέαμα υψηλότατου επιπέδου σ’ όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τους αγώνες, δίνοντας παράλληλα ένα μάθημα ζωής στον καθένα από εμάς. Μετά τη λήξη των αγώνων σήμερα το πρωί, οι περισσότεροι απ’ αυτούς θα μείνουν για μερικές μέρες και στο “Elite City Resort” για να γνωρίσουν και την Καλαμάτας αλλά και να απολαύσουν μερικές ημέρες χωρίς το άγχος των αγώνων. Το «Θάρρος» βρέθηκε την Παρασκευή το πρωί στις εγκαταστάσεις του Buca Beach Resort και συνομίλησε με αθλητές απ΄όλο τον κόσμο για την εμπειρία της συμμετοχής τους στο 2ο Ancient Messene Open αλλά και με τον Γιώργο Λαζαρίδη που είχε διπλό ρόλο σ’ αυτούς τους αγώνες.
 Του «οικοδεσπότη» αλλά και του αθλητή που επιθυμεί να κατακτήσει τίτλους όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο «σπίτι» του μπροστά στο δικό του κοινό που «αγκάλιασε» εξ’ αρχής την προσπάθεια του.
Viljar Villiste -  Mait Matas , Εσθονία
IMG_1538.jpg
 «Είμαι εδώ για δεύτερη φορά. Μου άρεσε πολύ τόσο το επίπεδο των αγώνων πέρυσι όσο και η περιοχή και η Καλαμάτα που είναι μια πανέμορφη πόλη. Επίσης η διοργάνωση είναι καταπληκτική. Φυσικά και ο Γιώργος είναι ένα πολύ καλό παιδί και πολύ καλός φίλος. Ελπίζω και του χρόνου να είμαι εδώ»
 Luca Spano, Μιλάνο Ιταλία
 IMG_1539.jpg
«Είναι η πρώτη μου φορά στο τουρνουά και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Το επίπεδο των αγώνων είναι πολύ καλό όπως και η διοργάνωση αλλά και η φιλοξενία από το ξενοδοχείο. Είμαι πολύ χαρούμενος και που ο διοργανωτής αυτών των αγώνων είναι ένας πολύ καλός φίλος όπως ο Γιώργος ο Λαζαρίδης. Θα έρθω σίγουρα και του χρόνου, καθώς, όταν κάπου περνάω καλά, θέλω πάντα να επιστρέφω…»
 Asi Stokol, Ισραήλ
 IMG_1540.jpg
«Είναι η πρώτη μου φορά σ’ αυτό “Ancient Messene Open” και η δεύτερη μου φορά γενικά στην Ελλάδα. Ήρθα επειδή ο Γιώργος είναι ένας πολύ καλός φίλο και είμαι τυχερός γιατί διαπίστωσα ότι η διοργάνωση είναι καταπληκτική, το ξενοδοχείο, το φαγητό υπέροχο, όλοι οι άνθρωποι εδώ πάρα πολύ φιλόξενοι.Σίγουρα θα έρθω και του χρόνου.Τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και την Καλαμάτα.»
 Taneli Tenhunen, Φινλανδία 
 IMG_1541.jpg
«Βρίσκομαι στο τουρνουά για δεύτερη φορά. Ο Γιώργος είναι φίλος εδώ και 15 χρόνια και πάντα θα έρχομαι όσο διοργανώνει το τουρνουά. Φέτος και το επίπεδο των αγώνων έχει ανέβει αρκετά λόγω των περισσότερων συμμετοχών. Ήδη μπορεί να πω ότι βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα τουρνουά στην Ευρώπη στο τένις με αμαξίδιο. Φυσικά , μου αρέσει και η περιοχή και ο καιρός που δεν έχει σχέση αυτή την εποχή με τη Φινλανδία. Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να γνωρίσω καλύτερα και την πόλη της Καλαμάτας.»
 Natalja Novikova, Λετονία 
 «Είναι η πρώτη μου συμμετοχή στο «Ancient Messene Open» και είμαι αρκετά χαρούμενη γι’ αυτό. Αν και αγωνιστικά δεν μπορώ να πω ότι τα πήγα πολύ καλά, το επίπεδο των αγώνων ειδικά στις γυναίκες είναι πολύ υψηλό αλλά και η διοργάνωση πολύ καλή. Οι καιρικές συνθήκες επίσης ήταν ιδανικές. Ελπίζω να βρεθώ και τα επόμενα χρόνια στο τουρνουά.»
 IMG_1542.jpg
  Stancu Ionut Filisan, Ρουμανία
 «Πρώτη μου φορά στο τουρνουά, πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο καιρός την πρώτη ημέρες ήταν λίγο κρύος αλλά από σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) είναι υπέροχος. Όλοι οι άνθρωποι του ξενοδοχείου είναι πάρα πολύ φιλόξενοι και το επίπεδο των αγώνων αρκετά υψηλό για έμενα. Ελπίζω να βρίσκομαι εδώ και του χρόνου.»
 Γιώργος Λαζαρίδης 
23261828_10214436030965781_1402721799_o.jpg
  «Η διοργάνωση εξελίσσεται πολύ καλά. Είμαστε χαρούμενοι που φέτος συμμετέχουν περισσότεροι αθλητές και από περισσότερες χώρες. Ο καιρό αν εξαιρέσουμε λίγο την πρώτη ημέρα, ήταν και φέτος «σύμμαχος» της προσπάθειας μας. Μετά τους αγώνες θα δώσουμε και ένα ερωτηματολόγιο σ’ όλους τους συμμετέχοντες ώστε να δούμε τους τομείς που θα πρέπει να βελτιωθούμε ώστε του χρόνου το επίπεδο του τουρνουά να είναι ακόμα υψηλότερο. Σίγουρα νιώθω χαρούμενος που το «Ancient Messene Open», αγκαλιάζεται από αθλητές απ΄ όλο τον κόσμο και πλέον καθιερώνεται ως θεσμός και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το «Nielson Buca Beach Club» , όλους τους χορηγούς μου που με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά τους φίλους και εθελοντές που χωρίς αυτούς το τουρνουά δε θα γινόταν πραγματικότητα.»  Του Κώστα Γαζούλη

***  Έγινε η αρχή… 
Ήταν να μην πάρουν φόρα οι… Μανιάτες. Μετά τους μαθητές της Καρδαμύλης τη σκυτάλη της διαμαρτυρίας πήραν οι αθλητές των δύο σωματείων της περιοχής, της Αθλητικής Ένωσης Μάνης και της Αθλητικής Ένωσης Αβίας.
Ειδικότερα, κατά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ομάδων, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α1 τοπικής κατηγορίας, οι ποδοσφαιριστές φωτογραφήθηκαν μαζί μπροστά από ένα πανό που έγραφε «Τα Μανιατόπουλα θέλουν το δικό τους γήπεδο».
Σημειώνεται ότι ολόκληρη περιοχή της Μάνης δε διαθέτει ούτε ένα γήπεδο, σε αντίθεση με άλλους Δήμους που διαθέτουν περισσότερα του ενός, με αποτέλεσμα οι αθλητές να ταλαιπωρούνται κάνοντας προπονήσεις και δίνοντας τους εντός έδρας αγώνες τους στην Καλαμάτα.  Α.Π. 

***

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 :
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29  Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/28-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το ....2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-31-2017.html .- 
~*
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5904   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3762    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3764  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.430   βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου