Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008  ...
~


 
~ 6 Δεκεμβρίου
Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων (1) της Λυκίας, του Θαυματουργού (†330), Αέρος επισκόπου Ιεροσολύμων. Μάρτυρος Νίσερ (2). Νεομάρτυρος Νικολάου του Καραμάνου, του εν Σμύρνη (†1657). Οσίων Αντωνίου και Νείλου, του εν Κύπρω.
(1)Έδρασε την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και Μεγάλου Κωνσταντίνου. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο, λόγω όμως της ξεχωριστής αρετής του τιμήθηκε, χωρίς να το επιδιώξει, με το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Από τη θέση αυτή καθοδηγούσε με αγάπη το ποίμνιό του και ομολογούσε με παρρησία την αλήθεια. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τους τοπικούς άρχοντες και ρίχτηκε στη φυλακή. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α`Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και την ηθική του τελειότητα. Προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα λόγω σφοδρών ανέμων και επικαλέστηκε το όνομα του αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.
(2)Ο Άγιος Νισέρ έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού και επειδή ήταν χριστιανός οδηγήθηκε στους Ιούλιο και Αιλιανό. Όταν ρωτήθηκε αν επιμένει στη λατρεία του Χριστού, ο Νισέρ απάντησε καταφατικά και έτοιμος να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου την πίστη του στον ένα και μοναδικό Θεό. Τότε, διατάχθηκε ο βασανισμός του. Τον γύμνωσαν και με πυρακτωμένα σφαιρίδια μαστίγωσαν το σώμα του. Στη συνέχεια τον φυλάκισαν. Αλλά, όταν και πάλι τον ανέκριναν, συνέχισε να ομολογεί τον Κύριο. Έτσι διατάχθηκε πάλι ο βασανισμός του. Αφού τον βασάνισαν τον έριξαν στην πυρά. 
Άγιος Νικόλαος: Δέκα θαύματα που συγκλονίζουν
~ Σε κάθε καράβι, σε κάθε βάρκα και γενικά σε κάθε πλεούμενο υπάρχει η εικόνα του Αγίου Νικολάου. Διαβάστε μερικά από τα θαύματα του Αγίου, όπως αναφέρονται στον βίο του και από αλλού:
* Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ
Κάποτε ο Άγιος Νικόλαος αναχώρησε με ένα Αιγυπτιακό καράβι να πάει στα Ιεροσόλυμα, να δει τους Αγίους Τόπους εκεί που μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος. Ήθελε να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου.
Το βράδυ, είδε στον ύπνο του, ότι είχε πιάσει μεγάλη τρικυμία και ο σατανάς έκοψε τα σχοινιά από το καράβι κι έσπασε το τιμόνι. Το πρωί, λέει στον καπετάνιο ότι αν πιάσει τρικυμία να μη φοβηθεί, γιατί θα είναι έργο του σατανά, κι ο Θεός θα τους βοηθήσει.
Στο καράβι ήταν πολλοί χριστιανοί που πήγαιναν και αυτοί για να προσκυνήσουν. Στη μέση του ταξιδιού τους, ξέσπασε πολύ μεγάλη φουρτούνα και περίμεναν όλοι τους να βουλιάξουν από στιγμή σε στιγμή. Αμέσως όλοι πήγαν κοντά στον Άγιο και από το βέβαιο πνιγμό. Πράγματι ο Άγιος γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο παρακαλώντας τον να καταπαύσει η μεγάλη θαλασσοταραχή και ο πολύ δυνατός άνεμος. Πράγματι ο άνεμος σταμάτησε και η θάλασσα γαλήνεψε.
Όμως κάποιος ναύτης την ώρα της φουρτούνας ανέβηκε στο κατάρτι για να φτιάξει το πανί γλίστρησε κι έπεσε στο κατάστρωμα και σκοτώθηκε. Τότε ο Άγιος Νικόλαος πήγε κοντά του, παρακάλεσε το Θεό να τον αναστήσει και το θαύμα έγινε. Ο ναύτης αναστήθηκε, σηκώθηκε σαν να ξύπνησε από τον ύπνο. Μετά από αυτό το γεγονός, πολλοί έτρεξαν κοντά στον Άγιο και βρήκαν τη θεραπεία τους.

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΛΗΝΕΥΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αφού ο Άγιος προσκύνησε τον Πανάγαθο Τάφο του Κυρίου και είδε όλα τα μέρη που δίδαξε και μαρτύρησε ο Χριστός, ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του, μα κανένα πλοίο δεν πήγαινε αν δεν εύρισκε «ναύλο».
Τότε ο Άγιος είπε στον καπετάνιο ότι ο ίδιος θα του πληρώσει όλο τον ναύλο για να τον πάρει στα Πάταρα.
Όταν ανοίχτηκαν στο πέλαγος, ο αέρας ήταν καλός και αντί να πάνε στα Πάταρα, πήγαιναν πρώτα στη δικιά τους πατρίδα. Τότε ξαφνικά άρχισε μια φοβερή τρικυμία, που τους έσπασε το τιμόνι και το πλοίο ακυβέρνητο θα τσακιζόταν στους βράχους. Ο Άγιος τότε πραγματικά παρακάλεσε το Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε και με ένα χοντρό ξύλο που μεταχειρίστηκαν για τιμόνι έφτασαν στα Πάταρα. Όλοι τους χάρηκαν και δόξασαν τον Πανάγαθο.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΜΥΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ.
Κάποτε ήρθε πολύ μεγάλη πείνα στην περιοχή της Λυκίας. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ουδέποτε θυμούνται τέτοια μεγάλη πείνα. Τα δε Μύρα η επαρχία του Αγίου Νικολάου κινδύνεψε να καταστραφεί. Αλλά ο Άγιος λυπήθηκε το ποίμνιό του και ενήργησε ως ακολούθως:
Κάποιος πλοίαρχος φόρτωσε το πλοίο του με σιτάρι με προορισμό τη Γαλλία. Τη νύχτα στον ύπνο του βλέπει τον Άγιο Νικόλαο να του λέει: «το σιτάρι να το πάρεις στα Μύρα της Λυκίας και όχι στη Γαλλία, γιατί εκεί είναι μεγάλη πείνα και θα το πωλήσεις πολύ ακριβά και γρήγορα. Πάρε δε και τρία φλωριά και όταν φθάσεις στα Μύρα θα πάρεις και τα υπόλοιπα χρήματα. Το πρωί αφού ξύπνησε ο πλοίαρχος βρήκε στα χέρια του τα νομίσματα, διηγήθηκε στους ναύτες του τα όσα του συνέβησαν τη νύχτα και τους έδειξε και τα νομίσματα. Όλοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να οδηγήσουν το πλοίο στα Μύρα γιατί ήτανε θέλημα Θεού. Πράγματι, αφού έφθασαν στα Μύρα πώλησαν αμέσως όλο το σιτάρι σε πολύ καλή τιμή, οι δε κάτοικοι των Μύρων δόξασαν τον Θεό, ο οποίος τους φρόντισε για να μην πεθάνουν από την πείνα, αλλά πάντοτε φροντίζει αυτούς που στηρίζουν την ελπίδα τους στο πλούσιό του έλεος.

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΚΑΪΚΙ

Κάποτε ένα καΐκι κινδύνεψε να βουλιάξει. Οι ναύτες του κάλεσαν τότε τον Άγιο Νικόλαο να τους σώσει, γιατί άκουσαν ότι ο Άγιος είναι ο προστάτης των θαλασσινών και ότι τους βοηθά. Επικαλέσθηκαν τον Άγιο με τούτα τα λόγια: » Άγιε Νικόλαε, βοήθησέ μας την ώρα αυτή, γιατί πνιγόμαστε». Πράγματι ξαφνικά παρουσιάστηκε στην πρύμνη του καϊκιού ένας καλόγερος, που κρατούσε το τιμόνι και είπε τους ναύτες: «Μη φοβάστε, με φωνάξατε να σας βοηθήσω και αμέσως ήρθα να σας βοηθήσω».
Όταν η θάλασσα γαλήνεψε, ο Άγιος χάθηκε, οι ναύτες βγήκαν στο λιμάνι των Μύρων και ζήτησαν να δουν τον Άγιο Νικόλαο. Μόλις μπήκαν στην Μητρόπολη είδαν τον ίδιο καλόγερο που ήταν στο τιμόνι και τους έσωσε. Τον έβλεπαν για πρώτη φορά και τον γνώρισαν. Ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Αμέσως πέσανε και τον προσκυνήσανε λέγοντες: «Ευχαριστούμεν σε, δούλε του Θεού, γιατί αν δεν πρόφτανες να έρθεις, θα πνιγόμασταν στη θάλασσα».

ΤΟ ΛΑΔΑΔΙΚΟ
Άλλο θαύμα που έκανε ο Άγιος Νικόλαος, είναι όταν μια μέρα παρουσιάστηκε μια γριά γυναίκα, που δεν ήταν άλλος από τον σατανά, στον πλοίαρχο ενός καϊκιού, που θα πήγαινε με πολλούς χριστιανούς στα Μύρα για να προσκυνήσουν στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου το ιερό του λείψανο. Αυτή, λοιπόν η γριά, του λέει ότι θα ήθελε να πάσε και αυτή να προσκυνήσει μα δεν αντέχει τη θάλασσα γιατί είναι γριούλα και τον παρακάλεσε να πάρει ένα δοχείο λάδι για ν’ ανάψουν τα καντήλια.
Ο πλοίαρχος το πήρε. Όλη την ημέρα ταξίδευαν καλά, αλλά τα μεσάνυκτα φάνηκε ο Άγιος Νικόλαος στον πλοίαρχο και του είπε να πετάξει το δοχείο με το λάδι που του είχε δώσει η γριά, γιατί εκεί μέσα είναι κρυμμένος ο σατανάς. Την άλλη μέρα ο πλοίαρχος το πέταξε στη θάλασσα, αμέσως μια φοβερή φλόγα βγήκε από μέσα, που μύριζε θειάφι και σηκώθηκε τόσο μεγάλο κύμα, που κόντεψε να βουλιάξει το καΐκι.

ΟΙ ΤΑΪΦΑΛΟΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΏΖΕΙ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΕΣ
Κάποτε στην Μικρά Ασία μια μεγάλη περιοχή ονομαζόταν Μεγάλη Φρυγία και μια άλλη περιοχή κοντά στον Ελλήσποντο, την οποία οι Έλληνες ονόμαζαν Τροία ήταν η Μικρά Φρυγία.
Στην Μεγάλη Φρυγία κατοικούσαν άνθρωποι αλλόφυλοι, και ξένοι, οι οποίοι ονομάζονται Ταϊφάλοι. Αυτοί, λοιπόν, μια μέρα επαναστάτησαν εναντίον του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όταν το έμαθε αυτό ο Αυτοκράτορας έστειλε τρείς σπουδαίους στρατηγούς με πολύ στρατό και πλοία για να τους ειρηνεύσει και να τους καθησυχάσει. Οι στρατηγοί ήταν: ο Νεπωτιανός, ο Ούρσος και ο Ερπυλίων.
Επειδή έκανε τρικυμία μεγάλη, οι τρείς στρατηγοί οδήγησαν τα πλοία και το στρατό στο λιμάνι των Μύρων που λεγόταν Ανδριάκη και έμειναν εκεί ώσπου να καλυτερέψει ο καιρός. Οι στρατιώτες επειδή ήταν συνηθισμένοι στις αρπαγές βγήκαν αμέσως στη πόλη Μύρα και άρπαζαν από τους κατοίκους ότι εύρισκαν.
Μόλις το έμαθε αυτό ο Άγιος Νικόλαος, πήγε στο λιμάνι και βρήκε τους στρατηγούς και τους λέγει: «Ποίοι είσθε;»
Εκείνοι μόλις είδαν Αρχιερέα και γέροντα απάντησαν ταπεινά. «Είμαστε δούλοι του Βασιλιά και της αγιοσύνης σου και πηγαίνουμε με τη διαταγή του Βασιλιά και της αγιοσύνης σου και πηγαίνουμε με τη διαταγή του Βασιλιά να ειρηνεύσουμε τους Ταϊφάλους, οι οποίοι επαναστάτησαν και επειδή δεν κάμνει καλό καιρό για να αναχωρήσουμε αναγκαστήκαμε να μείνουμε εδώ, ώσπου να καλυτερεύσει ο καιρός». Τότε ο Άγιος Νικόλαος τους είπε: » Αφού ήλθατε να ειρηνεύσετε κόσμο επαναστατημένο, όπως σας διέταξε ο Βασιλιάς σας, γιατί ήλθατε σε ειρηνικό κόσμο και προκαλείτε τόση μεγάλη σύγχυση και ταραχή, αρπάζοντας ότι βρίσκετε «; Μόλις άκουσαν οι χιλίαρχοι εφοβήθηκαν πολύ, γιατί ήταν καλοί χριστιανοί και αγαθοί άνθρωποι είπαν προς τον Άγιο: » Ποίος είναι αυτός που προκαλεί σύγχυση, Δέσποτα Άγιε «; Ο δε Άγιος απάντησε:
» Εσείς είστε γιατί αφήνετε τους στρατιώτες σας αρπάζουν από την αγορά ότι θέλουν; Εσείς φταίτε «. Αμέσως οι στρατηγοί έτρεξαν στην αγορά κτυπήσανε μερικούς στρατιώτες και άλλους συμβούλευσαν να ησυχάσουν, τα δε πράγματα που είχαν κλέψει τα μοίρασαν στον κόσμο.
Ο Άγιος Νικόλαος τότε εφιλοξένησε τους τρείς στρατηγούς στη Μητρόπολη και ως καλός Πατέρας και Αρχιερέας συμβούλευσε και ευχήθηκε σ’ αυτούς συνοδεύοντάς τους μέχρι το λιμάνι Ανδριάκη των Μυραίων.
Ενώ οι στρατηγοί και οι στρατιώτες ετοιμάζονταν να μπούνε στα πλοία για να αναχωρήσουν, ο δε Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε από το λιμάνι επιστρέφοντας στα Μύρα, ξαφνικά βλέπει μια ομάδα από άνδρες και γυναίκες να κλαίουν και να τον παρακαλούν όπως προφτάσει και ελευθερώσει τρείς συγγενείς τους, τους οποίους άδικα ο διοικητής του τόπου Ευστάθιος καταδίκασε σε θάνατο δωροδοκηθείς από τους εχθρούς τους.
Αφού ο Άγιος γνώρισε το άδικο της απόφασης παρακάλεσε τους στρατηγούς να τον ακολουθήσουν και να σπεύσουν γρήγορα για να προλάβουν τους καταδικασθέντες σε θάνατο και να τους γλυτώσουν. Πράγματι μόλις πρόλαβαν και έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης την τελευταία στιγμή πήρε από τα χέρια του δήμιου το σπαθί, με το οποίο επρόκειτο να απικεφαλίσει τους μελλοθάνατους και αφού έλυσε τα δεσμά και δοξάζοντες τον Θεό και τον Άγιο Νικόλαο.
Όταν το γεγονός διαδόθηκε στην πόλη, άνδρες και γυναίκες έτρεχαν για να δουν το γεγονός. Το ίδιο έπραξε και ο Ευστάθιος καβαλάρης στο άλογό του έτρεξε για να δει τι συνέβη. Μόλις τον είδε ο Άγιος Νικόλαος του ανέφερε για την δωροδοκία και την άδικη κρίση πού επέβαλε σ’αυτούς τους αθώους ανθρώπους. Ο Ευστάθιος τότε ομολόγησε ότι ο Σιμωνίδης και ο Ευδόξιος ήταν οι πρώτοι που μαρτύρησαν εναντίον τους.
Τότε ο Άγιος διαμαρτυρήθηκε ενώπιον των τριών στρατηγών ότι θα καταγγείλει την πράξη αυτή στον Βασιλέα, για να μάθει ότι ο Ευστάθιος είναι άδικος κριτής. Μόλις άκουσε αυτά ο Ευστάθιος, φοβήθηκε πάρα πολύ και αμέσως έπεσε στα πόδια του Αγίου ζητώντας του συγχώρεση. Ό Άγιος Νικόλαος τον συγχώρεσε και επήλθε αγάπη μεταξύ τους.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ
Αφού είδαν όλα αυτά που συνέβησαν οι τρείς στρατηγοί μπήκαν στα πλοία τους και αναχώρησαν για τη Φρυγία, για ειρήνευση τους Ταϊφάλους. Πράγματι αφού νίκησαν τους Ταϊφάλους και τους ειρήνευσαν γύρισαν στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Αυτοκράτορας τους τίμησε δίνοντάς τους πολλά δώρα και τους έβαλε σε ψηλότερη θέση.
Μα ο σατανάς, που δεν θέλει το καλό κανενός, παρακίνησε μερικούς κακούς ανθρώπους να πλησιάσουν τον επίτροπο του Βασιλιά Αβλάβιο και να κατηγορήσουν τους στρατηγούς ότι τάχα δεν κτύπησαν τους επαναστάτες, παρά μόνο έκαναν μυστική συμφωνία μαζί τους να κάνουν ξεχωριστό κράτος με βασιλιάδες τους τρείς στρατηγούς τον Νεπωτιανό, τον Ούρσο και τον Ερπύλιο. Οι συκοφάντες έδωσαν πολλά χρήματα στον Άβλάβιο και αυτός τους φυλάκισε χωρίς οι στρατηγοί να γνωρίζουν την αιτία. Οι κακοί εκείνοι άνθρωποι, φοβούμενοι μήπως φανερωθούν μια μέρα στο βασιλιά σαν ψεύτες, έδωσαν ακόμα περισσότερα χρήματα στον Αβλάβιο για να διατάξει να σκοτώσουν τους στρατηγούς. Αμέσως αυτός πήγε στον Αυτοκράτορα και του λέγει: » Πολυχρονεμένε μου Βασιλιά, οι τρείς στρατηγοί Νεπωτιανός, Ούρσος και Ερπυλίων τους οποίους έστειλες να ειρηνεύσουν τους Ταϊφάλους, αντί να εκτελέσουν την προσταγή σου, τους παρέσυραν με το μέρος τους και σκέπτονται να επαναστατήσουν κατά της βασιλείας σου. Εγώ τους φυλάκισα και τώρα η βασιλεία σου πρέπει να τους σκοτώσει για να γλυτώσεις από αυτούς και να παραδειγματιστούν και οι άλλοι».
Όταν ο αυτοκράτορας άκουσε τον Αβλάβιο τον πίστεψε και διάταξε να απικεφαλιστουν την επομένη μέρα. Τότε ο Αβλάβιος έγραψε την καταδίκη και έστειλε είδηση στη φυλακή να δοθεί η αγγελία στους στρατηγούς. Όταν ο δεσμοφύλακας πήρε την είδηση και τη διάβασε, άρχισε να κλαίει και πήγε αμέσως στους στρατηγούς και τους είπε: » Αύριο αποκεφαλίζεσθε. Εάν έχετε κάτι να γράψετε στις οικογένειές σας να το πράξετε το συντομότερο». Μόλις άκουσαν τη διαταγή του Βασιλιά παράλυσαν τα μέλη τους μη γνωρίζοντες την αιτία της καταδίκης και φώναζαν και έλεγαν: «Σε ποιό πράγμα φραίξαμε ενώπιον του Θεού και του Βασιλιά μας και καταδικαστήκαμε σε θάνατο; Ποιά είναι η αμαρτία μας και θέλουν να μας σκοτώσουν»;
Οι τρείς στρατηγοί έγραψαν στην φυλακή την διαθήκη τους και τις τελευταίες θελήσεις και επιθυμίες τους. Ο ένας από τους τρείς ο Νεπωτιανός είπε ότι στο σημείο που φτάσαμε τώρα, μόνο ο Επίσκοπος Λυκίας μπορεί να μας βοηθήσει και να μας σώσει από το θάνατο. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μας ελευθερώσει και να μας σώσει. Θυμάστε, τους λέει, τι συνέβη στα Μύρα της Λυκίας με τον μέγα Νικόλαο, ο οποίος ελευθέρωσε από τον άδικο θάνατο τους τρείς άνδρες. Αυτός γνωρίζει για μας και πρέπει να προσευχηθούμε και να τον παρακαλέσουμε να μας απελευθερώσει. Πράγματι και οι τρείς με δάκρυα στα μάτια εβόησαν λέγοντες: » Κύριε, ο Θεός του Πατρός ημών Νικολάου, ο οποίος ελευθέρωσε από τον άδικο θάνατο τους τρείς άνδρες στα Μύρα, πρόφθασε, Κύριε, και μη παρίδεις την αδικία αυτή και ούτε δε να μας λησμονήσεις από τον κίνδυνο θανάτου που βρισκόμαστε. Ελευθέρωσέ μας από τα χέρια των εχθρών μας και πρόφθασε σε βοήθειά μας, γιατί αύριο θα θανατωθούμε». Όλη τη νύχτα προσεύχονταν γονατιστοί μέσα στη φυλακή. Και πραγματικά, το ίδιο βράδυ, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος βλέπει οπτασία τον Άγιο Νικόλαο που του λέει: «Βασιλιά, ξύπνα και λευτέρωσε τους τρείς στρατηγούς σου, γιατί όσα σου είπαν είναι ψέμα. Αν δεν το κάνεις, γρήγορα θα πεθάνεις». «Ποίος είσαι σύ»; Ρώτησε ο βασιλιάς. «Είμαι ο Επίσκοπος Λυκίας, κι’ εγώ τους φιλοξένησα και τους γνωρίζω καλά».
Ο Άγιος πήγε μετά στον Έπαρχο Αβλάβιο και του είπε: «Αβλάβιε, ανόητε, γιατί πήρες χρήματα και αδίκησες τους τρείς άνδρες, οι οποίοι δεν έπταισαν σε τίποτε; Γρήγορα να τους ελευθερώσεις, ειδάλλως θα πεθάνεις». «Ποίος είσαι συ», ρώτησε Αβλάβιος.
Ο Άγιος απάντησε ότι είναι ο Νικόλαος ο δούλος του Θεού και ο Αρχιερέας των Μυραίων. Μόλις είπε αυτά ο Άγιος, ο Αβλάβιος αμέσως ξύπνησε και σκεφτόταν τι σήμαινε το όραμά του.
Ενώ λοιπόν ο Αβλάβιος σκεφτόταν τα οραθέντα, έφθασαν οι υπηρέτες του βασιλιά Κωνσταντίνου και του λέγουν: «Πήγαινε γρήγορα και σε ζητά ο Βασιλιάς». Αμέσως πήγε και παρουσιάστηκε στο Βασιλιά, ο δε Βασιλιάς μόλιςτον είδε άρχισε να του διηγείται όραμα που είδε. Ο Αβλάβιος απάντησε αμέσως ότι είδε το ίδιο όνειρο και απορούσε πολύ. Τότε ο Βασιλιάς ζήτησε συγγνώμη από τους τρείς στρατηγούς και τους διηγήθηκε την οπτασία που είδε.
Οι τρείς στρατηγοί ελευθερώθηκαν και έγιναν μοναχοί. Τις δε περιουσίες τους τις μοίρασαν στους φτωχούς και στους δυστυχισμένους.
Ο Βασιλιάς τους έδωσε ένα χρυσό Ευαγγέλιο, ένα χρυσό θυμιατήρι στολισμένο με πολύτιμους λίθους και δυο μεγάλες επίχρυσες λαμπάδες δώρα για την Εκκλησία στην οποία ήταν Αρχιερέας ο Άγιος Νικόλαος.

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΝΙΓΜΟ) ΕΥΣΕΒΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ.
Κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσε κάποιος χριστιανός ευλαβής και πιστός, ο οποίος υπεραγαπούσε τον Άγιο Νικόλαο, όπως και ο Άγιος τον αγαπούσε πολύ. Θέλησε κάποτε να ταξιδέψει με καράβι για ατομική του υπόθεση. Πήγε πρώτα στο ναό του Αγίου Νικολάου στην Κωνσταντινούπολη που τον είχε κτίσει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, για να προσκυνήσει προτού ξεκινήσει για το ταξίδι του. Έπειτα, αφού αποχαιρέτησε τους συγγενείς και τους φίλους του, μπήκε στο καράβι. Κατά τη νύχτα οι ναύτες ξύπνησαν για να διορθώσουν τα πανιά γιατί είχε αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου. Την ίδια στιγμή ξύπνησε και ο καλός αυτός χριστιανός και πήγαινε για φυσική του ανάγκη. Πέρασε απ’ εκεί που κατεγίνοντο οι ναύτες με τα σύνεργά τους και περιπλεχθείς με τα πανιά έπεσε στη θάλασσα. Οι ναύτες πρόσεξαν τον άνθρωπο που έπεσε στη θάλασσα, αλλά δεν μπόρεσαν να τον σώσουν, γιατί ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός. Το μόνο που έκαναν ήταν να τον κλαίνε συνέχεια για τον τραγικό θάνατό του.
Ο άνθρωπος αυτός, καθώς ήταν ντυμένος, καταποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας, θυμήθηκε και έλεγε νοερά: » Άγιε Νικόλαε, βοήθησέ με «.
Οι συγγενείς του, που κοιμούνταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, ξύπνησαν έντρομοι ακούοντας τις φωνές του. Επίσης ξύπνησαν και οι γείτονες του από το θόρυβο και έτρεξαν στο σπίτι του και είδαν και αυτοί τη σκηνή και πρόσεξαν που έτρεχε τον νερό της θάλασσας από τα ρούχα του. Όλοι όσοι ήταν παρόντες και είδαν τα συμβάντα έμειναν άφωνοι και σιωπηλοί και δεν ήξεραν τιν να πουν. Τότε ο χριστιανός άρχισε να διηγείται αυτό που του συνέβηκε και να τους παρακαλεί να του πουν πως βρέθηκε στο σπίτι του σε τέτοιες συνθήκες. Όλοι τότε έκλαιγαν και φώναζαν. «Κύριε, ελέησόν».
Αφού ο χριστιανός άλλαξε τα ρούχα του και φόρεσε στεγνά ξεκίνησε για να πάει στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Άγιο για το θαύμα που έκανε. Ο ναός έγινε κατάφωτος και είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος ρωτώντας ο ένας τον άλλο τι είχε γίνει και αμέσως το θαύμα έγινε γνωστό. Μάλιστα δε όταν πλησίασαν τον διασωθέντα πρόσεξαν ότι ευωδίαζε το σώμα του από διάφορα αρώματα, εξέστησαν όλοι και δόξασαν το Θεό ευχαριστούντες τον μέγα Ιεράρχη Νικόλαο.
Αυτό το θαύμα του Αγίου έγινε σε λίγες μέρες γνωστό σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Έφτασε δε και στα αφτιά του Βασιλιά και του Πατριάρχη. Αμέσως κάλεσαν Ιερά Σύνοδο, καθώς και τον διασωθέντα χριστιανό, ο οποίος στάθηκε μπροστά σε όλους τους συναθροισθέντες Συνοδικούς, που φώναζαν: «Μέγας ει Κύριε, και θαυμαστά τα τα έργα Σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου!»
Όλοι οι χριστιανοί έκαμαν λιτανεία και αγρυπνία, δοξάζοντες και ευλογούντες τον Θεό, απονέμοντες δε και την πρέπουσα ευχαριστία στον Άγιο Νικόλαο.
 Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΣΤΡΕΙΔΑΣ
Στο Άγιο Όρος είναι ένα μοναστήρι, που το λένε,του Σταυρονικήτα. Είναι ένα μικρό και φτωχό μοναστηράκι τιμημένο στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι αυτό στην αρχή κτίστηκε εις μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Κατά την εποχή των εικονομάχων οι καλόγεροι ρίξανε πολλές εικόνες στη θάλασσα για να μην τις μολύνουν τα χέρια των εικονομάχων. Μια από τις εικόνες εκείνες, ήταν του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Σταυρονικήτα και που είναι μια από τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Όρους.
Κάποτε το μοναστήρι αυτό το κάψανε οι κουρσάροι. Ο Πατριάρχης, ο Ιερεμίας ο Παλαιός, θέλησε να το ξανακτίσει στο όνομα του Άγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Κι ενώ οι μαστόροι άρχισαν το κτίσιμο, οι καλόγεροι έρριψαν τα δίχτυα στη θάλασσα για να πιάσουνε κανένα ψάρι. Όταν τραβήξανε τα δίχτυα βρήκαν μέσα σ΄ αυτά το θαυματουργό εικόνισμα του Αγίου Νικολάου.
Στο μέτωπό του ήταν κολλημένο ένα στρείδι. Όταν το τραβήξανε για να το ξεκολλήσουν συνέβηκε κάτι το συγκλονιστικό. Έτρεξε αίμα από την πληγή που άνοιξε το στρείδι! Απ’ αυτό το θαύμα, ονομάστηκε, Άγιος Νικόλαος Στρειδάς. Και η ονομασία αυτή παραμένει μάχρι σήμερα.
Η εικόνα εκείνη είναι πολύ παλαιά. Είναι φτιαγμένη όχι με ζωγραφική. Είναι ψηφιδωτή. Τέτοιες εικόνες μωσαϊκές, όπως τις λέμε, έχουν φιλοτεχνηθεί σε τοίχους αρκετών ναών. Τέτοιες υπάρχουν στο Δαφνί, στην Αγία Σοφία, στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και αλλού. Φιλοτεχνημένες όμως σε ξύλινα, μικρά εικονίσματα υπάρχουν πολύ λίγες…
Το παλιό προσκυνητάρι του Αγίου Όρους αναφέρει το εξής για την εικόνα αυτή του Αγίου:
«Αύτη η εικόνα βγήκε από την θάλασσαν, επειδή και την έρριψαν εις αυτήν κατά τον καιρόν της εικονομαχίας τινές και από την πολυκαιρίαν όπου έκαμεν εις την θάλασσαν, εφύτρωσεν ένα οστρείδιον εις το μέτωπόν της δια τούτο και οστρειδάς καλείται είναι δε μετά μωσίου ψηφίδων χρυσών η ιεροϊστορία εγκεκοσμημένη εις κάλλος».
Μόλις λοιπόν είδε ο Πατριάρχης το θαύμα αυτό του εικονίσματος, αφιέρωσε το καινούργιο μοναστήρι που κτιζόταν, στ’ όνομα του Αγίου Νικολάου και όχι του Προδρόμου. Και το μεν κέλυφος του στρειδιού το έκανε ο Πατριάρχης δισκάκι για το ύψωμα της Παναγίας, στην Αγία Τράπεζα, το δε άλλο το έκανε εγκόλπιο και βρίσκεται τώρα στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου της Μόσχας…. Το θαύμα αυτό συνέβη στα 1553.
ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
Στη Βέροια της Μακεδονίας έχει Μετόχι η Μονή. Μια δυο φορές τον χρόνο, πάντοτε το καλοκαίρι, επικοινωνούσαμε δια θαλάσσης με μικρό πλοιάριο της Μονής.
Κάποτε ταξίδευα με δυο αδελφούς προς τον Μετόχι. Αλλά ανάμεσα στην Κασσάνδρα και στο Πήλιο επικρατούσε μια ασυνήθιστη άπνοια, ενώ κωπηλατούσε κανονικά. Η εκνευριστική θάλεγε αυτή νηνεμία μ΄ έβαλε σε σκέψη ότι προμηνύεται μεγάλο κακό. Ζωηρή η ανησυχία μου, δίχως συγκεκριμένο λόγο. Κάτι σαν προαίσθημα. Κι ενώ οι αδελφοί με παρακαλούσαν να κόψουμε για λίγο την κωπηλασία για να ξεκουραστούμε, εγώ τους προέτρεπα να επιταχύνουν, σαν να με παρότρυνε κάτι πως επίκειται κίνδυνος. Έπρεπε να φτάσουμε το συντομότερο στην ακτή μεταξύ Πηλίου και Ολύμπου. Μια ελαφρύ θαλασσινή αύρα μας βοήθησε αρκετά. Φτάσαμε στην ακτή, αποβιβαστήκαμε, τραβήξαμε το πλοιάριο. Εν τω μεταξύ μικρό νεφύδριο φάνηκε πάνω από το Πήλιο, που ολοένα μεγάλωνε και μαύριζε. Προάγγελος του φοβερού κακού. Τι τρομερό ξέσπασμα ήταν εκείνο που ακολούθησε! Μια σπανιότατη θυελλώδης καταιγίδα, μπουρίνα που λένε.
Οι κάτοικοι, σαν φτάσαμε, συνέτρεξαν όλοι, κατάπληκτοι, απορημένοι, μας κοίταζαν και σταυροκοπιούντο, ομολογώντας πως μας γλύτωσε ο άγιος Νικόλαος.
Μείναμε λίγες μέρες, εφοδιαστήκαμε, παραλάβαμε τα τρόφιμα και αναχωρήσαμε. Μα τι θέαμα ήταν εκείνο, όταν επιστρέφαμε! Όπου κι αν περνούσαμε, ναυάγια. Όσα πλοία είχαν αγκυροβολήσει σε λιμάνια που προσβάλλονταν απ’ το Λίβα ή τον Γαρμπή, είχαν εξωκείλει ή είχαν βυθιστεί. Όλη η νοτιοδυτική πλευρά της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας, του Άθωνος είχε προσβληθεί από την καταιγίδα.
10 άγνωστα θαύματα του Αγίου Νικολάου: Πώς έσωσε καράβια και ανθρώπους που θαλασσοπνίγονταν
Ο Άγιος Νικόλαος έκανε πολλά θαύματα, τα πιο πολλά σε πλοία που κινδύνευαν, γι΄αυτό και οι χριστιανοί ναυτικοί τον έχουν προστάτη τους. Σε κάθε καράβι, σε κάθε βάρκα και γενικά σε κάθε πλεούμενο υπάρχει η εικόνα του Α γίου Νικολάου.
Μερικά από τα θαύματα του Αγίου είναι τα πιο κάτω:
[1] Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΗ

Κάποτε ο Άγιος Νικόλαος αναχώρησε με ένα Αιγυπτιακό καράβι να πάει στα Ιεροσόλυμα, να δει τους Αγίους Τόπους εκεί που μαρτύρησε ο Θεάνθρωπος. Ήθελε να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου.
Το βράδυ, είδε στον ύπνο του, ότι είχε πιάσει μεγάλη τρικυμία και ο σατανάς έκοψε τα σχοινιά από το καράβι κι έσπασε το τιμόνι. Το πρωί, λέει στον καπετάνιο ότι αν πιάσει τρικυμία να μη φοβηθεί, γιατί θα είναι έργο του σατανά, κι ο Θεός θα τους βοηθήσει.
Στο καράβι ήταν πολλοί χριστιανοί που πήγαιναν και αυτοί για να προσκυνήσουν. Στη μέση του ταξιδιού τους, ξέσπασε πολύ μεγάλη φουρτούνα και περίμεναν όλοι τους να βουλιάξουν από στιγμή σε στιγμή. Αμέσως όλοι πήγαν κοντά στον Άγιο και από το βέβαιο πνιγμό. Πράγματι ο Άγιος γονάτισε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο παρακαλώντας τον να καταπαύσει η μεγάλη θαλασσοταραχή και ο πολύ δυνατός άνεμος. Πράγματι ο άνεμος σταμάτησε και η θάλασσα γαλήνεψε.
Όμως κάποιος ναύτης την ώρα της φουρτούνας ανέβηκε στο κατάρτι για να φτιάξει το πανί γλίστρησε κι έπεσε στο κατάστρωμα και σκοτώθηκε. Τότε ο Άγιος Νικόλαος πήγε κοντά του, παρακάλεσε το Θεό να τον αναστήσει και το θαύμα έγινε. Ο ναύτης αναστήθηκε, σηκώθηκε σαν να ξύπνησε από τον ύπνο. Μετά από αυτό το γεγονός, πολλοί έτρεξαν κοντά στον Άγιο και βρήκαν τη θεραπεία τους.
[2] Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΛΗΝΕΥΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Αφού ο Άγιος προσκύνησε τον Πανάγαθο Τάφο του Κυρίου και είδε όλα τα μέρη που δίδαξε και μαρτύρησε ο Χριστός, ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα του, μα κανένα πλοίο δεν πήγαινε αν δεν εύρισκε «ναύλο».
Τότε ο Άγιος είπε στον καπετάνιο ότι ο ίδιος θα του πληρώσει όλο τον ναύλο για να τον πάρει στα Πάταρα.
Όταν ανοίχτηκαν στο πέλαγος, ο αέρας ήταν καλός και αντί να πάνε στα Πάταρα, πήγαιναν πρώτα στη δικιά τους πατρίδα. Τότε ξαφνικά άρχισε μια φοβερή τρικυμία, που τους έσπασε το τιμόνι και το πλοίο ακυβέρνητο θα τσακιζόταν στους βράχους. Ο Άγιος τότε πραγματικά παρακάλεσε το Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε και με ένα χοντρό ξύλο που μεταχειρίστηκαν για τιμόνι έφτασαν στα Πάταρα. Όλοι τους χάρηκαν και δόξασαν τον Πανάγαθο.
[3] Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΜΥΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ.

Κάποτε ήρθε πολύ μεγάλη πείνα στην περιοχή της Λυκίας. Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ουδέποτε θυμούνται τέτοια μεγάλη πείνα. Τα δε Μύρα η επαρχία του Αγίου Νικολάου κινδύνεψε να καταστραφεί. Αλλά ο Άγιος λυπήθηκε το ποίμνιό του και ενήργησε ως ακολούθως:
Κάποιος πλοίαρχος φόρτωσε το πλοίο του με σιτάρι με προορισμό τη Γαλλία. Τη νύχτα στον ύπνο του βλέπει τον Άγιο Νικόλαο να του λέει: «το σιτάρι να το πάρεις στα Μύρα της Λυκίας και όχι στη Γαλλία, γιατί εκεί είναι μεγάλη πείνα και θα το πωλήσεις πολύ ακριβά και γρήγορα. Πάρε δε και τρία φλωριά και όταν φθάσεις στα Μύρα θα πάρεις και τα υπόλοιπα χρήματα. Το πρωί αφού ξύπνησε ο πλοίαρχος βρήκε στα χέρια του τα νομίσματα, διηγήθηκε στους ναύτες του τα όσα του συνέβησαν τη νύχτα και τους έδειξε και τα νομίσματα. Όλοι συμφώνησαν ότι έπρεπε να οδηγήσουν το πλοίο στα Μύρα γιατί ήτανε θέλημα Θεού. Πράγματι, αφού έφθασαν στα Μύρα πώλησαν αμέσως όλο το σιτάρι σε πολύ καλή τιμή, οι δε κάτοικοι των Μύρων δόξασαν τον Θεό, ο οποίος τους φρόντισε για να μην πεθάνουν από την πείνα, αλλά πάντοτε φροντίζει αυτούς που στηρίζουν την ελπίδα τους στο πλούσιό του έλεος.
4. Ο ΑΓΙΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΚΑΪΚΙ
Κάποτε ένα καΐκι κινδύνεψε να βουλιάξει. Οι ναύτες του κάλεσαν τότε τον Άγιο Νικόλαο να τους σώσει, γιατί άκουσαν ότι ο Άγιος είναι ο προστάτης των θαλασσινών και ότι τους βοηθά. Επικαλέσθηκαν τον Άγιο με τούτα τα λόγια: » Άγιε Νικόλαε, βοήθησέ μας την ώρα αυτή, γιατί πνιγόμαστε». Πράγματι ξαφνικά παρουσιάστηκε στην πρύμνη του καϊκιού ένας καλόγερος, που κρατούσε το τιμόνι και είπε τους ναύτες: «Μη φοβάστε, με φωνάξατε να σας βοηθήσω και αμέσως ήρθα να σας βοηθήσω».
Όταν η θάλασσα γαλήνεψε, ο Άγιος χάθηκε, οι ναύτες βγήκαν στο λιμάνι των Μύρων και ζήτησαν να δουν τον Άγιο Νικόλαο. Μόλις μπήκαν στην Μητρόπολη είδαν τον ίδιο καλόγερο που ήταν στο τιμόνι και τους έσωσε. Τον έβλεπαν για πρώτη φορά και τον γνώρισαν. Ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Αμέσως πέσανε και τον προσκυνήσανε λέγοντες: «Ευχαριστούμεν σε, δούλε του Θεού, γιατί αν δεν πρόφτανες να έρθεις, θα πνιγόμασταν στη θάλασσα».
5. ΤΟ ΛΑΔΑΔΙΚΟ
Άλλο θαύμα που έκανε ο Άγιος Νικόλαος, είναι όταν μια μέρα παρουσιάστηκε μια γριά γυναίκα, που δεν ήταν άλλος από τον σατανά, στον πλοίαρχο ενός καϊκιού, που θα πήγαινε με πολλούς χριστιανούς στα Μύρα για να προσκυνήσουν στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου το ιερό του λείψανο. Αυτή, λοιπόν η γριά, του λέει ότι θα ήθελε να πάσε και αυτή να προσκυνήσει μα δεν αντέχει τη θάλασσα γιατί είναι γριούλα και τον παρακάλεσε να πάρει ένα δοχείο λάδι για ν’ ανάψουν τα καντήλια.
Ο πλοίαρχος το πήρε. Όλη την ημέρα ταξίδευαν καλά, αλλά τα μεσάνυκτα φάνηκε ο Άγιος Νικόλαος στον πλοίαρχο και του είπε να πετάξει το δοχείο με το λάδι που του είχε δώσει η γριά, γιατί εκεί μέσα είναι κρυμμένος ο σατανάς. Την άλλη μέρα ο πλοίαρχος το πέταξε στη θάλασσα, αμέσως μια φοβερή φλόγα βγήκε από μέσα, που μύριζε θειάφι και σηκώθηκε τόσο μεγάλο κύμα, που κόντεψε να βουλιάξει το καΐκι.
6. ΟΙ ΤΑΪΦΑΛΟΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΏΖΕΙ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΕΣ
Κάποτε στην Μικρά Ασία μια μεγάλη περιοχή ονομαζόταν Μεγάλη Φρυγία και μια άλλη περιοχή κοντά στον Ελλήσποντο, την οποία οι Έλληνες ονόμαζαν Τροία ήταν η Μικρά Φρυγία.
Στην Μεγάλη Φρυγία κατοικούσαν άνθρωποι αλλόφυλοι, και ξένοι, οι οποίοι ονομάζονται Ταϊφάλοι. Αυτοί, λοιπόν, μια μέρα επαναστάτησαν εναντίον του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Όταν το έμαθε αυτό ο Αυτοκράτορας έστειλε τρείς σπουδαίους στρατηγούς με πολύ στρατό και πλοία για να τους ειρηνεύσει και να τους καθησυχάσει. Οι στρατηγοί ήταν: ο Νεπωτιανός, ο Ούρσος και ο Ερπυλίων.
Επειδή έκανε τρικυμία μεγάλη, οι τρείς στρατηγοί οδήγησαν τα πλοία και το στρατό στο λιμάνι των Μύρων που λεγόταν Ανδριάκη και έμειναν εκεί ώσπου να καλυτερέψει ο καιρός. Οι στρατιώτες επειδή ήταν συνηθισμένοι στις αρπαγές βγήκαν αμέσως στη πόλη Μύρα και άρπαζαν από τους κατοίκους ότι εύρισκαν.
Μόλις το έμαθε αυτό ο Άγιος Νικόλαος, πήγε στο λιμάνι και βρήκε τους στρατηγούς και τους λέγει: «Ποίοι είσθε;»
Εκείνοι μόλις είδαν Αρχιερέα και γέροντα απάντησαν ταπεινά. «Είμαστε δούλοι του Βασιλιά και της αγιοσύνης σου και πηγαίνουμε με τη διαταγή του Βασιλιά και της αγιοσύνης σου και πηγαίνουμε με τη διαταγή του Βασιλιά να ειρηνεύσουμε τους Ταϊφάλους, οι οποίοι επαναστάτησαν και επειδή δεν κάμνει καλό καιρό για να αναχωρήσουμε αναγκαστήκαμε να μείνουμε εδώ, ώσπου να καλυτερεύσει ο καιρός». Τότε ο Άγιος Νικόλαος τους είπε: » Αφού ήλθατε να ειρηνεύσετε κόσμο επαναστατημένο, όπως σας διέταξε ο Βασιλιάς σας, γιατί ήλθατε σε ειρηνικό κόσμο και προκαλείτε τόση μεγάλη σύγχυση και ταραχή, αρπάζοντας ότι βρίσκετε «; Μόλις άκουσαν οι χιλίαρχοι εφοβήθηκαν πολύ, γιατί ήταν καλοί χριστιανοί και αγαθοί άνθρωποι είπαν προς τον Άγιο: » Ποίος είναι αυτός που προκαλεί σύγχυση, Δέσποτα Άγιε «; Ο δε Άγιος απάντησε:
» Εσείς είστε γιατί αφήνετε τους στρατιώτες σας αρπάζουν από την αγορά ότι θέλουν; Εσείς φταίτε «. Αμέσως οι στρατηγοί έτρεξαν στην αγορά κτυπήσανε μερικούς στρατιώτες και άλλους συμβούλευσαν να ησυχάσουν, τα δε πράγματα που είχαν κλέψει τα μοίρασαν στον κόσμο.
Ο Άγιος Νικόλαος τότε εφιλοξένησε τους τρείς στρατηγούς στη Μητρόπολη και ως καλός Πατέρας και Αρχιερέας συμβούλευσε και ευχήθηκε σ’ αυτούς συνοδεύοντάς τους μέχρι το λιμάνι Ανδριάκη των Μυραίων.
Ενώ οι στρατηγοί και οι στρατιώτες ετοιμάζονταν να μπούνε στα πλοία για να αναχωρήσουν, ο δε Άγιος Νικόλαος ξεκίνησε από το λιμάνι επιστρέφοντας στα Μύρα, ξαφνικά βλέπει μια ομάδα από άνδρες και γυναίκες να κλαίουν και να τον παρακαλούν όπως προφτάσει και ελευθερώσει τρείς συγγενείς τους, τους οποίους άδικα ο διοικητής του τόπου Ευστάθιος καταδίκασε σε θάνατο δωροδοκηθείς από τους εχθρούς τους.
Αφού ο Άγιος γνώρισε το άδικο της απόφασης παρακάλεσε τους στρατηγούς να τον ακολουθήσουν και να σπεύσουν γρήγορα για να προλάβουν τους καταδικασθέντες σε θάνατο και να τους γλυτώσουν. Πράγματι μόλις πρόλαβαν και έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης την τελευταία στιγμή πήρε από τα χέρια του δήμιου το σπαθί, με το οποίο επρόκειτο να απικεφαλίσει τους μελλοθάνατους και αφού έλυσε τα δεσμά και δοξάζοντες τον Θεό και τον Άγιο Νικόλαο.
Όταν το γεγονός διαδόθηκε στην πόλη, άνδρες και γυναίκες έτρεχαν για να δουν το γεγονός. Το ίδιο έπραξε και ο Ευστάθιος καβαλάρης στο άλογό του έτρεξε για να δει τι συνέβη. Μόλις τον είδε ο Άγιος Νικόλαος του ανέφερε για την δωροδοκία και την άδικη κρίση πού επέβαλε σ’αυτούς τους αθώους ανθρώπους. Ο Ευστάθιος τότε ομολόγησε ότι ο Σιμωνίδης και ο Ευδόξιος ήταν οι πρώτοι που μαρτύρησαν εναντίον τους.
Τότε ο Άγιος διαμαρτυρήθηκε ενώπιον των τριών στρατηγών ότι θα καταγγείλει την πράξη αυτή στον Βασιλέα, για να μάθει ότι ο Ευστάθιος είναι άδικος κριτής. Μόλις άκουσε αυτά ο Ευστάθιος, φοβήθηκε πάρα πολύ και αμέσως έπεσε στα πόδια του Αγίου ζητώντας του συγχώρεση. Ό Άγιος Νικόλαος τον συγχώρεσε και επήλθε αγάπη μεταξύ τους.
7. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ
Αφού είδαν όλα αυτά που συνέβησαν οι τρείς στρατηγοί μπήκαν στα πλοία τους και αναχώρησαν για τη Φρυγία, για ειρήνευση τους Ταϊφάλους. Πράγματι αφού νίκησαν τους Ταϊφάλους και τους ειρήνευσαν γύρισαν στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Αυτοκράτορας τους τίμησε δίνοντάς τους πολλά δώρα και τους έβαλε σε ψηλότερη θέση.
Μα ο σατανάς, που δεν θέλει το καλό κανενός, παρακίνησε μερικούς κακούς ανθρώπους να πλησιάσουν τον επίτροπο του Βασιλιά Αβλάβιο και να κατηγορήσουν τους στρατηγούς ότι τάχα δεν κτύπησαν τους επαναστάτες, παρά μόνο έκαναν μυστική συμφωνία μαζί τους να κάνουν ξεχωριστό κράτος με βασιλιάδες τους τρείς στρατηγούς τον Νεπωτιανό, τον Ούρσο και τον Ερπύλιο. Οι συκοφάντες έδωσαν πολλά χρήματα στον Άβλάβιο και αυτός τους φυλάκισε χωρίς οι στρατηγοί να γνωρίζουν την αιτία. Οι κακοί εκείνοι άνθρωποι, φοβούμενοι μήπως φανερωθούν μια μέρα στο βασιλιά σαν ψεύτες, έδωσαν ακόμα περισσότερα χρήματα στον Αβλάβιο για να διατάξει να σκοτώσουν τους στρατηγούς. Αμέσως αυτός πήγε στον Αυτοκράτορα και του λέγει: » Πολυχρονεμένε μου Βασιλιά, οι τρείς στρατηγοί Νεπωτιανός, Ούρσος και Ερπυλίων τους οποίους έστειλες να ειρηνεύσουν τους Ταϊφάλους, αντί να εκτελέσουν την προσταγή σου, τους παρέσυραν με το μέρος τους και σκέπτονται να επαναστατήσουν κατά της βασιλείας σου. Εγώ τους φυλάκισα και τώρα η βασιλεία σου πρέπει να τους σκοτώσει για να γλυτώσεις από αυτούς και να παραδειγματιστούν και οι άλλοι».
Όταν ο αυτοκράτορας άκουσε τον Αβλάβιο τον πίστεψε και διάταξε να απικεφαλιστουν την επομένη μέρα. Τότε ο Αβλάβιος έγραψε την καταδίκη και έστειλε είδηση στη φυλακή να δοθεί η αγγελία στους στρατηγούς. Όταν ο δεσμοφύλακας πήρε την είδηση και τη διάβασε, άρχισε να κλαίει και πήγε αμέσως στους στρατηγούς και τους είπε: » Αύριο αποκεφαλίζεσθε. Εάν έχετε κάτι να γράψετε στις οικογένειές σας να το πράξετε το συντομότερο». Μόλις άκουσαν τη διαταγή του Βασιλιά παράλυσαν τα μέλη τους μη γνωρίζοντες την αιτία της καταδίκης και φώναζαν και έλεγαν: «Σε ποιό πράγμα φραίξαμε ενώπιον του Θεού και του Βασιλιά μας και καταδικαστήκαμε σε θάνατο; Ποιά είναι η αμαρτία μας και θέλουν να μας σκοτώσουν»;
Οι τρείς στρατηγοί έγραψαν στην φυλακή την διαθήκη τους και τις τελευταίες θελήσεις και επιθυμίες τους. Ο ένας από τους τρείς ο Νεπωτιανός είπε ότι στο σημείο που φτάσαμε τώρα, μόνο ο Επίσκοπος Λυκίας μπορεί να μας βοηθήσει και να μας σώσει από το θάνατο. Κανένας άλλος δεν μπορεί να μας ελευθερώσει και να μας σώσει. Θυμάστε, τους λέει, τι συνέβη στα Μύρα της Λυκίας με τον μέγα Νικόλαο, ο οποίος ελευθέρωσε από τον άδικο θάνατο τους τρείς άνδρες. Αυτός γνωρίζει για μας και πρέπει να προσευχηθούμε και να τον παρακαλέσουμε να μας απελευθερώσει. Πράγματι και οι τρείς με δάκρυα στα μάτια εβόησαν λέγοντες: » Κύριε, ο Θεός του Πατρός ημών Νικολάου, ο οποίος ελευθέρωσε από τον άδικο θάνατο τους τρείς άνδρες στα Μύρα, πρόφθασε, Κύριε, και μη παρίδεις την αδικία αυτή και ούτε δε να μας λησμονήσεις από τον κίνδυνο θανάτου που βρισκόμαστε. Ελευθέρωσέ μας από τα χέρια των εχθρών μας και πρόφθασε σε βοήθειά μας, γιατί αύριο θα θανατωθούμε». Όλη τη νύχτα προσεύχονταν γονατιστοί μέσα στη φυλακή. Και πραγματικά, το ίδιο βράδυ, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος βλέπει οπτασία τον Άγιο Νικόλαο που του λέει: «Βασιλιά, ξύπνα και λευτέρωσε τους τρείς στρατηγούς σου, γιατί όσα σου είπαν είναι ψέμα. Αν δεν το κάνεις, γρήγορα θα πεθάνεις». «Ποίος είσαι σύ»; Ρώτησε ο βασιλιάς. «Είμαι ο Επίσκοπος Λυκίας, κι’ εγώ τους φιλοξένησα και τους γνωρίζω καλά».
Ο Άγιος πήγε μετά στον Έπαρχο Αβλάβιο και του είπε: «Αβλάβιε, ανόητε, γιατί πήρες χρήματα και αδίκησες τους τρείς άνδρες, οι οποίοι δεν έπταισαν σε τίποτε; Γρήγορα να τους ελευθερώσεις, ειδάλλως θα πεθάνεις». «Ποίος είσαι συ», ρώτησε Αβλάβιος.
Ο Άγιος απάντησε ότι είναι ο Νικόλαος ο δούλος του Θεού και ο Αρχιερέας των Μυραίων. Μόλις είπε αυτά ο Άγιος, ο Αβλάβιος αμέσως ξύπνησε και σκεφτόταν τι σήμαινε το όραμά του.
Ενώ λοιπόν ο Αβλάβιος σκεφτόταν τα οραθέντα, έφθασαν οι υπηρέτες του βασιλιά Κωνσταντίνου και του λέγουν: «Πήγαινε γρήγορα και σε ζητά ο Βασιλιάς». Αμέσως πήγε και παρουσιάστηκε στο Βασιλιά, ο δε Βασιλιάς μόλιςτον είδε άρχισε να του διηγείται όραμα που είδε. Ο Αβλάβιος απάντησε αμέσως ότι είδε το ίδιο όνειρο και απορούσε πολύ. Τότε ο Βασιλιάς ζήτησε συγγνώμη από τους τρείς στρατηγούς και τους διηγήθηκε την οπτασία που είδε.
Οι τρείς στρατηγοί ελευθερώθηκαν και έγιναν μοναχοί. Τις δε περιουσίες τους τις μοίρασαν στους φτωχούς και στους δυστυχισμένους.
Ο Βασιλιάς τους έδωσε ένα χρυσό Ευαγγέλιο, ένα χρυσό θυμιατήρι στολισμένο με πολύτιμους λίθους και δυο μεγάλες επίχρυσες λαμπάδες δώρα για την Εκκλησία στην οποία ήταν Αρχιερέας ο Άγιος Νικόλαος.
8. Ο ΑΓΙΟΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΝΙΓΜΟ) ΕΥΣΕΒΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ.
Κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσε κάποιος χριστιανός ευλαβής και πιστός, ο οποίος υπεραγαπούσε τον Άγιο Νικόλαο, όπως και ο Άγιος τον αγαπούσε πολύ. Θέλησε κάποτε να ταξιδέψει με καράβι για ατομική του υπόθεση. Πήγε πρώτα στο ναό του Αγίου Νικολάου στην Κωνσταντινούπολη που τον είχε κτίσει ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, για να προσκυνήσει προτού ξεκινήσει για το ταξίδι του. Έπειτα, αφού αποχαιρέτησε τους συγγενείς και τους φίλους του, μπήκε στο καράβι. Κατά τη νύχτα οι ναύτες ξύπνησαν για να διορθώσουν τα πανιά γιατί είχε αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου. Την ίδια στιγμή ξύπνησε και ο καλός αυτός χριστιανός και πήγαινε για φυσική του ανάγκη. Πέρασε απ’ εκεί που κατεγίνοντο οι ναύτες με τα σύνεργά τους και περιπλεχθείς με τα πανιά έπεσε στη θάλασσα. Οι ναύτες πρόσεξαν τον άνθρωπο που έπεσε στη θάλασσα, αλλά δεν μπόρεσαν να τον σώσουν, γιατί ο άνεμος ήταν πολύ δυνατός. Το μόνο που έκαναν ήταν να τον κλαίνε συνέχεια για τον τραγικό θάνατό του.
Ο άνθρωπος αυτός, καθώς ήταν ντυμένος, καταποντίστηκε στο βυθό της θάλασσας, θυμήθηκε και έλεγε νοερά: » Άγιε Νικόλαε, βοήθησέ με «.
Οι συγγενείς του, που κοιμούνταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, ξύπνησαν έντρομοι ακούοντας τις φωνές του. Επίσης ξύπνησαν και οι γείτονες του από το θόρυβο και έτρεξαν στο σπίτι του και είδαν και αυτοί τη σκηνή και πρόσεξαν που έτρεχε τον νερό της θάλασσας από τα ρούχα του. Όλοι όσοι ήταν παρόντες και είδαν τα συμβάντα έμειναν άφωνοι και σιωπηλοί και δεν ήξεραν τιν να πουν. Τότε ο χριστιανός άρχισε να διηγείται αυτό που του συνέβηκε και να τους παρακαλεί να του πουν πως βρέθηκε στο σπίτι του σε τέτοιες συνθήκες. Όλοι τότε έκλαιγαν και φώναζαν. «Κύριε, ελέησόν».
Αφού ο χριστιανός άλλαξε τα ρούχα του και φόρεσε στεγνά ξεκίνησε για να πάει στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Άγιο για το θαύμα που έκανε. Ο ναός έγινε κατάφωτος και είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος ρωτώντας ο ένας τον άλλο τι είχε γίνει και αμέσως το θαύμα έγινε γνωστό. Μάλιστα δε όταν πλησίασαν τον διασωθέντα πρόσεξαν ότι ευωδίαζε το σώμα του από διάφορα αρώματα, εξέστησαν όλοι και δόξασαν το Θεό ευχαριστούντες τον μέγα Ιεράρχη Νικόλαο.
Αυτό το θαύμα του Αγίου έγινε σε λίγες μέρες γνωστό σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Έφτασε δε και στα αφτιά του Βασιλιά και του Πατριάρχη. Αμέσως κάλεσαν Ιερά Σύνοδο, καθώς και τον διασωθέντα χριστιανό, ο οποίος στάθηκε μπροστά σε όλους τους συναθροισθέντες Συνοδικούς, που φώναζαν: «Μέγας ει Κύριε, και θαυμαστά τα τα έργα Σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου!» Όλοι οι χριστιανοί έκαμαν λιτανεία και αγρυπνία, δοξάζοντες και ευλογούντες τον Θεό, απονέμοντες δε και την πρέπουσα ευχαριστία στον Άγιο Νικόλαο.
9. Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΣΤΡΕΙΔΑΣ
Στο Άγιο Όρος είναι ένα μοναστήρι, που το λένε,του Σταυρονικήτα. Είναι ένα μικρό και φτωχό μοναστηράκι τιμημένο στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι αυτό στην αρχή κτίστηκε εις μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Κατά την εποχή των εικονομάχων οι καλόγεροι ρίξανε πολλές εικόνες στη θάλασσα για να μην τις μολύνουν τα χέρια των εικονομάχων. Μια από τις εικόνες εκείνες, ήταν του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Σταυρονικήτα και που είναι μια από τις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Όρους.
Κάποτε το μοναστήρι αυτό το κάψανε οι κουρσάροι. Ο Πατριάρχης, ο Ιερεμίας ο Παλαιός, θέλησε να το ξανακτίσει στο όνομα του Άγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Κι ενώ οι μαστόροι άρχισαν το κτίσιμο, οι καλόγεροι έρριψαν τα δίχτυα στη θάλασσα για να πιάσουνε κανένα ψάρι. Όταν τραβήξανε τα δίχτυα βρήκαν μέσα σ΄ αυτά το θαυματουργό εικόνισμα του Αγίου Νικολάου.
Στο μέτωπό του ήταν κολλημένο ένα στρείδι. Όταν το τραβήξανε για να το ξεκολλήσουν συνέβηκε κάτι το συγκλονιστικό. Έτρεξε αίμα από την πληγή που άνοιξε το στρείδι! Απ’ αυτό το θαύμα, ονομάστηκε, Άγιος Νικόλαος Στρειδάς. Και η ονομασία αυτή παραμένει μάχρι σήμερα.
Η εικόνα εκείνη είναι πολύ παλαιά. Είναι φτιαγμένη όχι με ζωγραφική. Είναι ψηφιδωτή. Τέτοιες εικόνες μωσαϊκές, όπως τις λέμε, έχουν φιλοτεχνηθεί σε τοίχους αρκετών ναών. Τέτοιες υπάρχουν στο Δαφνί, στην Αγία Σοφία, στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και αλλού. Φιλοτεχνημένες όμως σε ξύλινα, μικρά εικονίσματα υπάρχουν πολύ λίγες…
Το παλιό προσκυνητάρι του Αγίου Όρους αναφέρει το εξής για την εικόνα αυτή του Αγίου:
«Αύτη η εικόνα βγήκε από την θάλασσαν, επειδή και την έρριψαν εις αυτήν κατά τον καιρόν της εικονομαχίας τινές και από την πολυκαιρίαν όπου έκαμεν εις την θάλασσαν, εφύτρωσεν ένα οστρείδιον εις το μέτωπόν της δια τούτο και οστρειδάς καλείται είναι δε μετά μωσίου ψηφίδων χρυσών η ιεροϊστορία εγκεκοσμημένη εις κάλλος».
Μόλις λοιπόν είδε ο Πατριάρχης το θαύμα αυτό του εικονίσματος, αφιέρωσε το καινούργιο μοναστήρι που κτιζόταν, στ’ όνομα του Αγίου Νικολάου και όχι του Προδρόμου. Και το μεν κέλυφος του στρειδιού το έκανε ο Πατριάρχης δισκάκι για το ύψωμα της Παναγίας, στην Αγία Τράπεζα, το δε άλλο το έκανε εγκόλπιο και βρίσκεται τώρα στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου της Μόσχας…. Το θαύμα αυτό συνέβη στα 1553.
10. ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
* Στη Βέροια της Μακεδονίας έχει Μετόχι η Μονή. Μια δυο φορές τον χρόνο, πάντοτε το καλοκαίρι, επικοινωνούσαμε δια θαλάσσης με μικρό πλοιάριο της Μονής.
Κάποτε ταξίδευα με δυο αδελφούς προς τον Μετόχι. Αλλά ανάμεσα στην Κασσάνδρα και στο Πήλιο επικρατούσε μια ασυνήθιστη άπνοια, ενώ κωπηλατούσε κανονικά. Η εκνευριστική θάλεγε αυτή νηνεμία μ΄ έβαλε σε σκέψη ότι προμηνύεται μεγάλο κακό. Ζωηρή η ανησυχία μου, δίχως συγκεκριμένο λόγο. Κάτι σαν προαίσθημα. Κι ενώ οι αδελφοί με παρακαλούσαν να κόψουμε για λίγο την κωπηλασία για να ξεκουραστούμε, εγώ τους προέτρεπα να επιταχύνουν, σαν να με παρότρυνε κάτι πως επίκειται κίνδυνος. Έπρεπε να φτάσουμε το συντομότερο στην ακτή μεταξύ Πηλίου και Ολύμπου. Μια ελαφρύ θαλασσινή αύρα μας βοήθησε αρκετά. Φτάσαμε στην ακτή, αποβιβαστήκαμε, τραβήξαμε το πλοιάριο. Εν τω μεταξύ μικρό νεφύδριο φάνηκε πάνω από το Πήλιο, που ολοένα μεγάλωνε και μαύριζε. Προάγγελος του φοβερού κακού. Τι τρομερό ξέσπασμα ήταν εκείνο που ακολούθησε! Μια σπανιότατη θυελλώδης καταιγίδα, μπουρίνα που λένε.
Οι κάτοικοι, σαν φτάσαμε, συνέτρεξαν όλοι, κατάπληκτοι, απορημένοι, μας κοίταζαν και σταυροκοπιούντο, ομολογώντας πως μας γλύτωσε ο άγιος Νικόλαος.
Μείναμε λίγες μέρες, εφοδιαστήκαμε, παραλάβαμε τα τρόφιμα και αναχωρήσαμε. Μα τι θέαμα ήταν εκείνο, όταν επιστρέφαμε! Όπου κι αν περνούσαμε, ναυάγια. Όσα πλοία είχαν αγκυροβολήσει σε λιμάνια που προσβάλλονταν απ’ το Λίβα ή τον Γαρμπή, είχαν εξωκείλει ή είχαν βυθιστεί. Όλη η νοτιοδυτική πλευρά της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας, του Άθωνος είχε προσβληθεί από την καταιγίδα.
~


*** Ήλιος με «δόντια»  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τετάρτη 6/12/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Εκδήλωση με τίτλο: Βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα 
Η άναρχη και παράνομη στάθμευση που καταλαμβάνει κάθε ελεύθερο χώρο, ενίοτε και τα πεζοδρόμια, περιορίζοντας στο ελάχιστο το χώρο διέλευσης, είναι η εικόνα που παρουσιάζουν αρκετές περιοχές της Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο αυτό και για την περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΔιαφοροΖΩ», διοργανώνουν ημερίδα υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας με τίτλο «Βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα».
Η ημερίδα υποστηρίζεται από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Τμήμα Μεσσηνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση».
Στόχος είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και η ανάδειξη καλών πρακτικών και εφαρμόσιμων λύσεων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα.
Το δε πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ενότητες, με σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις. Η πρώτη αφορά στην αποτύπωση της προσβασιμότητας στην πόλη και την καταγραφή καλών πρακτικών για τη βελτίωσή της ενώ η δεύτερη την παρουσίαση δράσεων προσβασιμότητας οι οποίες έχουν άμεση εφαρμογή.
Τη διοργάνωση και το συντονισμό της ημερίδας έχει ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, διδάκτωρ Πολιτικός ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος, ειδικός γραμματέας ΣΕΣ.  Α.Π.

*** Σε κρίσιμη κατάσταση η 23χρονη που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα 
Στο Νοσοκομείο της Τρίπολης έχει διακομιστεί από το βράδυ 23χρονη κοπέλα, που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Ασπρόχωμα στο ύψος του ΟΑΕΔ.
Όσο για την εγκατάλειψη, αυτή επιβεβαιώθηκε από την Αστυνομία, που έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για να βρει τον ασυνείδητο οδηγό.
Φώτο αρχείου

*** Μέχρι 12 Δεκεμβρίου υποβολή υποψηφιότητας για γενικό διευθυντή στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας 
Προχθές το μεσημέρι αναρτήθηκε στη Δι@υγεια η προκήρυξη – πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων για την επιλογή γενικού διευθυντή υπηρεσιών στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Τριφυλίας (ΔΕΥΑΤ).
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, Παναγιώτης Γυφτάκης, προκηρύσσει «την πλήρωση της οργανικής θέσης του γενικού διευθυντή της Επιχείρησης με το σύστημα της επιλογής μετά από συνέντευξη και προσκαλούμε τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν σ’ αυτήν σχετική αίτηση μαζί με (επικυρωμένα) αντίγραφα των τίτλων σπουδών τους κ.λπ. δικαιολογητικών για την κάλυψη της θέσης, όπως και αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, το αργότερο έως τις 12/12/2017.
Οι υποψήφιοι πρέπει να:
1. Είναι πτυχιούχοι ανωτάτης σχολής (Π.Ε.) της ημεδαπής ή της αλλοδαπής Πολιτικού Μηχανικού, Μηχανολόγου, Τοπογράφου ή Χημικού Μηχανικού
2. Διαθέτουν Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών σχετικό με το αντικείμενο της θέσης (στην επεξεργασία πόσιμου ύδατος ή/και υγρών αποβλήτων)
3. Έχουν άριστη γνώση Τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής
4. Βασική γνώση Οικονομικών που θα αποδεικνύεται με σχετικό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ή προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση
5. Καλή γνώση Η/Υ (Επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και υπηρεσίες διαδικτύου)
6. Να μην έχουν τα γενικά κωλύματα διορισμού των υπαλλήλων στη Δ.Ε.Υ.Α. Τριφυλίας.
Επισημαίνεται ότι λοιπά προσόντα (ειδική επαγγελματική εμπειρία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, σεμινάρια κ.λπ.) θα συνεκτιμηθούν από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., το οποίο θα προβεί στον έλεγχο και εκτίμηση των εν γένει προσόντων των υποψηφίων, δυνάμενη να καλέσει αυτούς σε ειδική συνεδρίασή της για την παροχή διευκρινίσεων και πληρέστερη ενημέρωση.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ανήκει στην απόλυτη και ανέλεγκτη κρίση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., η δε πρόσληψη θα γίνει με απόφαση αυτού και θα ολοκληρωθεί μόνο με τη σύνταξη και υπογραφή σχετικής σύμβασης εργασίας με τον υποψήφιο που θα επιλεγεί. Η αίτηση του ενδιαφερομένου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτει ο ενδιαφερόμενος σε επικυρωμένα αντίγραφα όλα τα απαιτούμενα από την προκήρυξη πιστοποιητικά ή τίτλους. Αν δεν προσκομισθούν, ο υποψήφιος τίθεται εκτός διαδικασίας και η αίτησή του απορρίπτεται. Αντικατάσταση ή διόρθωση της αίτησης ή υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών επιτρέπεται μόνο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κατατίθενται στα γραφεία της Επιχείρησης (Δημαρχείου 2, Κυπαρισσία Μεσσηνίας, τκ 24500) είτε με αλληλογραφία με συστημένη επιστολή είτε προσωπικά με απόδειξη.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα προσωπικού της Επιχείρησης, στην κα Ψιλογαλάνη Παναγιώτα και στα τηλέφωνα της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., 2761062130 ή 2761062132, από 9.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ.». Του Ηλία Γιαννόπουλου  

*** Ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καλαμάτα το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών 
Τη λειτουργία του έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε αίθουσα του ιστορικού Δημαρχείου Καλαμάτας, από τις 9.30 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Μάλιστα, έχει στελεχωθεί ήδη με δύο εξειδικευμένους υπαλλήλους, ενώ στο μέλλον προβλέπεται η περαιτέρω επιστημονική του οργάνωση με δικηγόρους και οικονομολόγους.
Να σημειωθεί πως λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ειδικότερα από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και όπως μας είπαν χθες οι δύο υπάλληλοι που εργάζονται ήδη εκεί, έχουν αρχίσει να εξυπηρετούν τους δημότες.
  Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Με βασικό πυλώνα το ήδη ολοκληρωμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του προβλήματος της υπερχρέωσης, που έχει ως κορωνίδες τον αναθεωρημένο Νόμο Κατσέλη ή Νόμο Σταθάκη για τα νοικοκυριά και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών για τις επιχειρήσεις, η ΕΓΔΙΧ έχει ως αποστολή:
1. την οργάνωση και τη διαμόρφωση της πολιτικής για την εξατομικευμένη ενημέρωση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τις δυνατότητες, τις πρόνοιες και τις λύσεις που ήδη έχουν προβλεφθεί στους Νόμους για τη διευθέτηση των χρεών τους, με την παράλληλη, κατά περίπτωση, υποστήριξή τους στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από το πρόβλημα της υπερχρέωσης
2. την περαιτέρω υποστήριξη του έργου του ΚΥ.Σ.Δ.Ι.Χ., με τη συνδρομή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της γενικότερης στρατηγικής για την επίλυση του εθνικού προβλήματος Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, το οποίο έχει αγγίξει το 126% του ΑΕΠ
3. καθώς και τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αρμόδιων ή εμπλεκόμενων φορέων.
Πέραν των αιτημάτων που υποδέχεται και καταγράφει, η ΕΓΔΙΧ αναλαμβάνει να παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζει συμβάλλοντας στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με εγγύτητα στον πολίτη δια των 30 αποκεντρωμένων κεντρικών υπηρεσιών, των Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. 

*** ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ με τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ παίζει το ΜΑΞΙΜΟΥ!Η αλήθεια για waiver, capital buffer, ELA...

~ Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι βρώμικη λύση για τις ελληνικές τράπεζες και την ρευστότητα τους.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μεταξύ πολλών άλλων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ το waiver δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα λόγω πιστοληπτικής ικανότητας τα ομόλογα είναι υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Τι θα συμβεί;
Ότι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 13 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
ΟΙ ελληνικές τράπεζες με στοιχεία αρχών Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21,9 δισεκ. με ELA.
Εθνική 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Alpha 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.
Eurobank 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Πειραιώς 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21,9 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 35 δισεκ. ευρώ.
Πως σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα;
Με δύο τρόπους
1)Οι τράπεζες μέσω της αύξησης των καταθέσεων και μέσω της άντλησης ρευστότητας από τις αγορές να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
2)Το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 ένα capital buffer 16 με 18 δισεκ. τα οποία σε αυτή την φάση προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Αυτά τα 16 με 18 δισεκ. capital buffer το δημόσιο θα τα καταθέτει στις τράπεζες ώστε να τις βοηθήσει με το πρόβλημα του waiver.
 Ποιο είναι το πρόβλημα;
 Τι θα συμβεί εάν το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη για να χρησιμοποιήσει το capital buffer, το απόθεμα ρευστότητας θα το αποσύρει από τις τράπεζες και τότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει άλλη λύση από να στραφεί ξανά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Άρα το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ομηρίας από το ελληνικό δημόσιο και την ρευστότητα του που θα είναι κατατεθειμένη στις τράπεζες υπό την μορφή κατάθεσης.    www.bankingnews.gr

*** 'ΑΠΟΒΑΣΗ' στην ΑΘΗΝΑ των 'ΤΡΑΜΠΟΥΚΩΝ' του ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Μέτρα α λα Ομπάμα...

~  Στην  Αθήνα βρίσκεται ο «προσωπικός στρατός» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μαζί με όλο τον εξοπλισμό του, τις τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες, τα συστήματα jammers και οι Τούρκοι bodyguardsετοιμάζουν με τους Έλληνες αξιωματικούς το δίχτυ ασφαλείας του προέδρου.
 Ουσιαστικά στην ελληνική  πρωτεύουσα βρίσκεται η ελίτ των Τούρκων σωματοφυλάκων στην οποία συμμετέχουν και αρκετές γυναίκες, ενώ στο παρελθόν έχουν πρωταγωνιστήσει σε άγρια επεισόδια με διαδηλωτές. Όπως για παράδειγμα στην Ουάσιγκτον όπου έδειραν ανηλεώς Κούρδους που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά του «σουλτάνου». Οι πληροφορίες λένε πως τη Δευτέρα με ειδική πτήση έφτασαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος περίπου 60 «μουστακαλήδες» (το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών της προσωπικής φρουράς διαθέτει μουστάκι όπως ο Ερντογάν) και χθες άλλοι τόσοι οι οποίοι με λεωφορεία μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο και στις συναντήσεις με Έλληνες αξιωματικούς. Συνολικά η προσωπική φρουρά στην Αθήνα θα αποτελείται από περισσότερα από 150 άτομα, ενώ κλιμάκιο περίπου 50 ατόμων βρίσκεται ήδη στη Θράκη. Μάλιστα σε σύσκεψη που έγινε μεταξύ Ελλήνων αστυνομικών και των επικεφαλής της προεδρικής φρουράς συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
 Οι ειδικά εκπαιδευμένοι bodyguards του Ερντογάν, οπλοφορούν, διαθέτουν υψηλού επιπέδου επιχειρησιακές ικανότητες και έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για όλες τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιθεώρησαν οι ίδιοι ακόμα και τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει η αυτοκινητοπομπή, ενώ ζήτησαν από την Ελληνική Αστυνομία να απομακρύνει όλα τα οχήματα ακόμη και από την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη που θα επισκεφθεί η τούρκικη αντιπροσωπεία.
 Όπως λένε πληροφορίες από την Κατεχάκη η «φρουρά του Ερντογάν» αποτελείται από βαριά οπλισμένους άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούν ακόμη και θωρακισμένα οχήματα και λειτουργούν στα πρότυπα της ασφάλειας των Αμερικανών προέδρων. Μάλιστα κατά τις μετακινήσεις του Ερντογάν τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό δημιουργούν μαζικούς σχηματισμούς προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση σε πιθανούς τρομοκράτες που στοχεύουν κατά της αυτοκινητοπομπής του προέδρου. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούνται τρεις ίδιες θωρακισμένες λιμουζίνες έτσι ώστε  να μην ξέρουν οι επίδοξοι δράστες επίθεσης κατά της πομπής, σε ποιο αυτοκίνητο είναι ο Ερντογάν και σε δεύτερη φάση αν εκδηλωθεί αυτή η επίθεση να μπουν άλλα αυτοκίνητα ανάμεσα στους δράστες και του οχήματος του προέδρου.
 Ανάμεσα στα δέκα ειδικά οχήματα που θα συνοδεύουν των Ερντογάν στις μετακινήσεις βρίσκονται και αυτά που θα δημιουργούν ηλεκτρονική ομπρέλα ασφαλείας γύρω από τον Τούρκο πρόεδρο, τόσο κατά την παραμονή του στην Αθήνα όσο και κατά την παραμονή του στη Θράκη. Ενδεικτικό της αυστηρότητας των μέτρων ασφαλείας στις μετακινήσεις του Τούρκου προέδρου είναι το γεγονός πως κάθε σημείο από το οποίο θα περνάει η αυτοκινητοπομπή θα έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών. Επίσης, ο κάθε δρόμος θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την διέλευση του προέδρου. Παράλληλα ο 7ος και 8ος όροφος του κεντρικού ξενοδοχείου που θα καταλύσει η τουρκική αντιπροσωπεία έχει ελεγχθεί και σφραγιστεί και η είσοδος επιτρέπεται σε ελάχιστους, ακόμα και από το προσωπικό του ξενοδοχείου.
 Μέτρα αλά Ομπάμα
 Περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς,  150 Τούρκους σωματοφύλακες (ανάμεσα τους και πολλές γυναίκες), τρία θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα, ελεύθερους σκοπευτές ακόμα και jammers (συστήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων) περιλαμβάνει το σχέδιο ασφαλείας για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν στην Αθήνα.
 Τα μέτρα για τον Τούρκο πρόεδρο που φτάνει αύριο στη χώρα μας είναι υπό τελική διαμόρφωση σε συνεννόηση με την φρουρά του. Το αεροπλάνο με τον Ερντογάν και τη συνοδεία του αναμένεται να  προσγειωθεί λίγο πριν τις 11 το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ ειδικό πλάνο θα υπάρξει και για την προγραμματισμένη επίσκεψη στη Θράκη.
 Το βασικό κέντρο επιχειρήσεων έχει στηθεί μέσα στη ΓΑΔΑ, ενώ εκτός από το Προεδρικό Μέγαρο, το Μαξίμου και το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο μπήκαν το αποχετευτικό και το δίκτυο ύδρευσης, τα νοσοκομεία, αλλά και όλα τα εναλλακτικά δρομολόγια που μπορούν χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων οι Τούρκοι.  Η Ελληνική Αστυνομία, θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τα μέτρα τάξης στα σημεία από όπου θα περάσει ή θα παραστεί και οι μετακινήσεις του αναμένεται να είναι ελάχιστες και κυρίως γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, για τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό. Μάλιστα σε λειτουργία μπαίνει και πάλι η τεχνολογία με τα jammers  που μπλοκάρουν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας, ενώ drones που θα ανιχνεύονται, θα καταρρίπτονται.
 Εκτιμάται ότι η Αστυνομία θα επιστρατεύσει για την επίσημη επίσκεψή Ερντογαν  στην Ελλάδα συνολικά 3.000 αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών. Από άνδρες των ΜΑΤ για την απώθηση διαδηλωτών που θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν τα σημεία όπου θα κινείται ο  Τούρκος πρόεδρος και να σπάσουν τον κλοιό, τροχονόμους για τον αποκλεισμό των δρόμων και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας που όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα διακόπτεται τμηματικά κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων, αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής και της Κρατικής Ασφάλειας για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών και ύποπτων κινήσεων. Φυσικά, όλες οι μονάδες της ΕΚΑΜ θα είναι σε εγρήγορση, ελεύθεροι σκοπευτές με το δάκτυλο στη σκανδάλη θα είναι ακροβολισμένοι σε κάθε σημείο του αεροδρομίου, του μεγάρου Μαξίμου, του ξενοδοχείου , ακόμη και στις ταράτσες των διπλανών κτηρίων ενώ η εικόνα της αστυνομοκρατούμενης Αθήνας το διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν θα είναι κάτι παραπάνω από ορατή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η σύλληψη των εννιά Τούρκων την περασμένη εβδομάδα εντάσσεται σε γενικές γραμμές στο πλάνο ασφαλείας καθώς ο φόβος ενός ενδεχόμενου χτυπήματος το διήμερο της επίσημης επίσκεψης δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.  protothema

***  ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΑΠΙΣΜΑ των ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ το ΚΡΥΒΕΙ ο ΤΣΙΠΡΑΣ! Δε λέει την αλήθεια...

~   O Costello τόνισε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμα επίπεδα
Ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι κατάλληλος, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, Declan Costello, προσγειώνοντας με αυτή τη δήλωση την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί σε έξοδο από τα μνημόνια χωρίς να χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.
Επίσης ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών σε βιώσιμα επίπεδα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Costello, o όρος «clean exit» δεν είναι ο καταλληλότερος, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμη.
Όσον αφορά το χρέος, οι  αποφάσεις θα ληφθούν μόνο αφού το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, προς το παρόν δεν έχουν γίνει ούτε καν συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι καλύτερες λύσεις.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός χρονοδιαγράμματος,  οι ελληνικές αρχές πρέπει να φέρουν ένα πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για ψήφιση στη Βουλή πριν τα Χριστούγεννα και ένα δεύτερο στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία πριν το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος από τον Φεβρουάριο του 2018.
«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στην ώρα τους, έχει μπει σε θετική τροχιά και έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχει μία θετική τροχιά που επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Είναι σημαντικό οι ελληνικές Αρχές να υλοποιήσουν τα προαπαιτούμενα πριν από τις 24 Ιανουαρίου που είναι το επόμενο Eurogroup», τόνισε.
Όσον αφορά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, ο Costello υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η άρση της αβεβαιότητας, θα πάρουν πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να λυθούν όλα τα ζητήματα μέχρι τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη φορολογία από τις οποίες πάντως δεν αποκλείονται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα,
Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, με τη μείωση των συντάξεων που προβλέπεται να γίνει θα υπάρξουν μεγάλες εξοικονομήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και άρα θα επιτύχουν περιθώρια για να αλλάξει η σχέση φόρων και δαπανών.
Αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα, ο Costello τόνισε τα εξής:
   - Έχει συμφωνηθεί το ύψος του πλεονάσματος για το 2017 και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2018.
Τα Ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα υπάρξει περιθώριο ενίσχυσης των κοινωνικών δαπανών.
   - Αντλούμε ικανοποίηση από τις πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Χαιρετίζουμε αυτά που κάνει ο ΟΔΔΗΧ που είναι πολύ σημαντικά για τη ρευστότητα.
   - Το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας για τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει θεσπιστεί με τις προηγούμενες αξιολογήσεις. Τώρα, θέλουμε να δούμε δράσεις για την υλοποίησή τους.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, η προσοχή μας είναι εστιασμένη στην υλοποίηση.
Βλέπουμε πρόοδο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια προσπαθειών, προκειμένου το πρόβλημα στους ισολογισμούς των τραπεζών να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα.
   - Υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση επενδύσεων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.
     - Η καλύτερη επίδοση της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη και επιβολή του νόμου θα βοηθήσει στη μείωση των φόρων.
   - Αν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό θα οδηγήσει σε ενάρετο κύκλο αντί για φαύλο. Η εμπιστοσύνη θα φέρει την ανάπτυξη.  www.bankingnews.gr

***  Αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με τον Οκτώβριο 
Πάνω από 20 συλλήψεις την
ημέρα στην περιφέρεια από την Αστυνομία
 Ξεπέρασαν τις 20 συλλήψεις την ημέρα οι αστυνομικές υπηρεσίες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οπότε συνολικά είχαν γίνει περισσότερες συλλήψεις, το Νοέμβριο υπερδιπλασιάστηκαν οι συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία. Συνολικά συνελήφθησαν 691 άτομα και ειδικότερα: τρία για ανθρωποκτονία, 67 για κλοπές και απόπειρες, 65 για υποθέσεις ναρκωτικών, 21 για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, δύο για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων, ένα για παράβαση της νομοθεσίας για τα βεγγαλικά, 246 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 7 για πλαστογραφία, 4 για παραμέληση εποπτείας ανήλικου, 13 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, 13 για λαθρεμπόριο, 11 για ΓΟΚ, 123 για ΚΟΚ, 13 για ενδοοικογενειακή βία, 51 για καταδιωκτικά έγγραφα και 51 για διάφορα αδικήματα (κατ’ έγκληση διωκόμενα, υγειονομικού κανονισμού κ.λπ.).
  Εξιχνιάσθηκαν
Σε όλους τους νομούς εξιχνιάσθηκαν δύο υποθέσεις ανθρωποκτονίας, δύο υποθέσεις ληστείας, 125 υποθέσεις κλοπών – διαρρήξεων και απόπειρες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα, 51 υποθέσεις για ναρκωτικά, 14 υποθέσεις για όπλα, πέντε υποθέσεις για πλαστογραφία, μία υπόθεση για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων, μία υπόθεση για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και δύο υποθέσεις λαθρεμπορίου.
Εξαρθρώθηκαν:
-Μία εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών, σε περιοχές της Μεσσηνίας. Συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα, όλα τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη 2 μέλη της. Διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, υπαίθριους και λοιπούς χώρους, όπου βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, περίστροφο και ποσότητα λαθραίου καπνού
-Μία συμμορία, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε καταστήματα και επιχειρήσεις στη Μεσσηνία. Εξιχνιάστηκαν 10 περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπής σε καταστήματα και επιχειρήσεις στη Μεσσηνία, ενώ για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν τρία άτομα, μέλη της συμμορίας.
  Κατασχέσεις
Τέλος, το μήνα Νοέμβριο από παράνομες δραστηριότητες η Αστυνομία κατέσχεσε: ηρωίνη 122,2 γραμμαρίων, κοκαΐνη 109,1 γραμμ., χασίς 997,2 γραμμ., 106,5 ναρκωτικά χάπια, ένα δενδρύλλιο κάνναβης, 6 τσιγαριλίκια κάνναβης, 445 σπόρους κάνναβης, 921 γραμμάρια μεθαδόνης, 2 πιστόλια - περίστροφα, 7 κυνηγετικά όπλα, 623 φυσίγγια  διαφόρων τύπων, 19 ξίφη, ξιφολόγχες, μαχαίρια, σπάθες, σουγιάδες κ.λπ., 2 ανιχνευτές μετάλλων, 16.120 ευρώ, 36 πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων, 5.399 γραμμ. λαθραίου καπνού, 36.014 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 9.205 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, 43,9 γραμμ. εκρηκτική ύλη, επτά οχήματα, οκτώ κινητά τηλέφωνα, αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια κάνναβης και προϊόντα παραεμπορίου.
Τέλος, το Νοέμβριο κλάπηκαν 61 οχήματα και βρέθηκαν 27.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Έκκληση για αίμα για την 23χρονη που τραυματίστηκε στο Ασπρόχωμα 
Σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται η 23χρονη Λυμπεροπούλου Βασιλική που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο χθες το βράδυ στο Ασπρόχωμα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.
Η κοπέλα διακομίστηκε και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και όπως ενημέρωσαν οικείοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα. Όσοι έχουν τη δυνατότητα , μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας λέγοντας πως πρόκειται για την Λυμπεροπούλου Βασιλική.

***  Από το 2018 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα με υπογραφή Αλ. Χαρίτση 
«Πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
 Από τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας το οποίο θα αφορά μόνο αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας, ώστε να ενισχυθούν οι υποδομές της χώρας.
Το αίτημα είχε κατατεθεί μετ’ επιτάσεως από δημάρχους, ιδιαίτερα μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες πέρυσι το Σεπτέμβριο στη Μεσσηνία και πλέον, έπειτα από τα όσα συνέβησαν φέτος και στη Μάνδρα Αττικής, οι διαδικασίες επισπεύδονται.
  Έγκριση
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης έχει σχεδιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση και αποτελεί αίτημα εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ερχόμενοι αντιμέτωποι με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν πλημμύρες, ζητούν την εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων.
Το ειδικό αυτό πρόγραμμα φαίνεται να είναι έτοιμο και έχει πάρει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας και με την εθνική συμμετοχή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
  Μεγάλα έργα
Ο κ. Χαρίτσης είχε δρομολογήσει τη σχεδίαση των μεγάλων αυτών έργων από την περίοδο των προηγούμενων πλημμυρών που έπληξαν την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα εκείνη του Σεπτεμβρίου του 2016 στην Καλαμάτα.
Βασικός στόχος είναι να επανεξεταστούν οι υφιστάμενες μελέτες, ώστε τα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν τη μέγιστη δυνατή παροχετευτικότητα των όμβριων υδάτων, για να μην πλημμυρίζουν οι αστικές περιοχές.
Το ζήτημα που θέτουν οι δήμαρχοι είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορεί να γίνονται αποσπασματικά, αλλά να καλύπτουν μια μεγάλη χωρική ενότητα, όπου υπάρχουν διακλαδώσεις ρεμάτων και χειμάρρων με παραποτάμους και ποτάμια.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων είναι υπερβολικά υψηλό για να το αντέξουν οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από το κεντρικό κράτος.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Στου καιρού το ρέμα
 Ντιρεκτίβες σε τροχιά…  
Αυτή κι αν ήταν είδηση! Η Κομισιόν σκέφτεται να επιβάλει την κατάργηση του γύρου στις ελληνικές ψησταριές, επειδή –λέει- το προϊόν ως κατεψυγμένο δεν μπορεί να ελεγχθεί από την αρμόδιες επιτροπές υγιεινής κ.λπ. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα σχόλια και οι ειρωνείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν τόσο έντονα, που «το έργο κατέβηκε» πριν ανέβει στη σκηνή. Θα μου πείτε, και να ισχύσει η ντιρεκτίβα από τις Βρυξέλλες για το ντονέρ στην Ελλάδα, η εφαρμογή της θα παραπαίει έως ότου  μείνει «στα χαρτιά» (υπάρχει, άλλωστε, το προηγούμενο με το ελληνικό κοκορέτσι που είχε βάλει στο μάτι ο επίτροπος, αλλά ο μεζές ζει και βασιλεύει).
Όμως, απαιτείται από εδώ και στο εξής μεγάλη προσοχή και περιφρούρηση του προϊόντος, διότι έτσι και η απαγόρευση περάσει, ποιος μου λέει μετά ότι θα αφήσουν ήσυχη τη γουρνοπούλα;
Έλα, όμως, που οι υποψήφιες απαγορεύσεις δε σταματούν εδώ. Μια δεύτερη είδηση που, αν εφαρμοστεί, θα φέρει γερά πρόστιμα στις έτσι κι αλλιώς χειμαζόμενες τσέπες μας, είναι η υποχρεωτική κατάργηση της μούντζας! Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, εκτός και αν μπουκάρει κάποιος αρμόδιος στο γραφείο μου και προσέξει την αφίσα που έχω κρεμάσει με τον Ανδρέα Μαυρογυαλούρο και τους χωριανούς να μουντζώνουν ενορχηστρωμένα τον υπουργό! Μιλάμε για την εικόνα της περίφημης σκηνής από το φιλμ του Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο». Τη βλέπω κάθε τόσο και μου φτιάχνει το κέφι, καθότι… εξαιρετικά επίκαιρη! Θα ήταν πλήγμα να μου την κατασχέσουν…
Θα έχει γούστο με την εφαρμογή του μέτρου κατάργησης της μούντζας να προκύψει λογοκρισία και να αφαιρεθούν οι αντίστοιχες σκηνές του ελληνικού σινεμά. Θυμίζω ότι ο μέγας Σακελλάριος γύρισε μπόλικες σκηνές με την ελληνικότατη χειρονομία, με διασημότερη αυτή του Κωνσταντάρα – υπουργού και αρκετά δημοφιλή την μούντζα της Μάρως Κοντού στον Παπαγιαννόπουλο – δικαστή, από το φιλμ «Η σωφερίνα».
Έχω, όμως, μιαν απορία: πώς και γιατί το να μουντζώνεις θεωρείται έργω-εξύβρισις όπως θα  αναφέρει ο κώδικας καλής συμπεριφοράς; Ποιον ενοχλεί αυτή η χαριτωμένη κίνηση πέντε δακτύλων (ή και δέκα από τους κουβαρντάδες…); Του λόγου μου δεν έχω πρόβλημα. Μάλιστα, την τελευταία φορά που έκανα προσπέραση από δεξιά και δέχτηκα τη μούντζα από το άλλο αυτοκίνητο, σε καλό μου βγήκε, διότι εξαφανίστηκε ένα βαρβάτο «κριθαράκι» που είχε στο μάτι…
Ως ήρεμος άνθρωπος, θα έλεγα ότι περισσότερο της μούντζας με ενοχλούν οι υπερβολικές κινήσεις χεριών (κυρίως από εκπροσώπους του ωραίου φύλου), όταν μιλάνε! Το συζήτησα με φιλικό μου πρόσωπο και μου είπε ότι το να κουνάς τα χέρια όταν μιλάς, είναι η «γλώσσα του σώματος». Η εν λόγω φίλη το συνηθίζει, αν και δουλεύει γερά και τη «γλώσσα του στόματος».
Γενικά, θα έλεγα πως έχουμε μπλέξει. Σχεδόν μας τα έχουν πάρει όλα, και πλέον δεν απομένει παρά να μας θυμίζουν σε τι καταφεύγει ο διάβολος όταν δεν έχει δουλειά να κάνει! Προσοχή, λοιπόν, και τοίχο τοίχο! 
Του Γιώργου Αρκουλή

***  Πλειστηριασμοί: Όταν η προπαγάνδα σκοτώνει την αλήθεια
 Με γενικεύσεις που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, με παραπλανητικές πληροφορίες και σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας, επιχειρούν κάποιοι να αποκρύψουν το δίχτυ προστασίας που έχει δημιουργήσει η παρούσα κυβέρνηση για την πρώτη κατοικία.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έληξε το Δεκέμβριο 2014, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση δε μερίμνησε να ανανεώσει τις σχετικές ρυθμίσεις. Στο νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη), με προσφυγή στο Δικαστήριο  μπορούσαν να υπαχθούν μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να ρυθμιστεί ή και να "κουρευτεί", μόνο το τραπεζικό χρέος, ώστε να διασωθεί η πρώτη κατοικία.
Με το νόμο 4336/2015 ( νόμος Σταθάκη) τροποποιήθηκε ο νόμος 3869/2010. Η ισχύς του παρατάθηκε μέχρι τις 31-12-2018, ενώ έγινε διεύρυνση ως προς τους δικαιούχους προσφυγής στο νόμο συμπεριλαμβάνοντας και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ως προς τις οφειλές που μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο τις οφειλές προς τις τράπεζες, αλλά και αυτές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το νόμο 3869/2010, όπως τροποποιήθηκε το 2015, οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο μέσω δικηγόρου αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση η κύρια κατοικία. Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας. Με την κατάθεση της αίτησης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη προστατεύονται από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, γιατί αυτόματα αναστέλλονται τα συγκεκριμένα αναγκαστικά μέτρα. Στις προστατευτικές για την πρώτη κατοικία διατάξεις εντάσσονται δανειολήπτες που διαθέτουν ακίνητο αξίας από 180.000 έως 280.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα από 13.906 έως 40.801 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας του δανειολήπτη.
Για τους αδύναμους δανειολήπτες προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις της ρύθμισης.
Ο δανειολήπτης που δεν επιθυμεί να υπαχθεί στις παραπάνω προστατευτικές διατάξεις, μπορεί να ζητήσει από την τράπεζα την αναδιάρθρωση του δανείου του, σύμφωνα με το νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, με βάση την πραγματική δυνατότητα του νοικοκυριού, αφού οι υπόχρεοι για την τήρηση του Κώδικα (τράπεζες, χρηματοδοτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης), οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και αναλόγως να προτείνουν ρύθμιση του δανείου.
Επιπλέον, των παραπάνω προστατευτικών διατάξεων, με το νόμο 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θεσπίσθηκε ένα πλαίσιο προστασίας και για τους εμπόρους, οι οποίοι στο επιχειρηματικό πλάνο που θα θέσουν στη διαπραγμάτευση, μπορούν να εντάξουν και την προσωπική τους περιουσία. Εάν το σχέδιο γίνει δεκτό, προστατεύεται η κύρια κατοικία τους –και όχι μόνο.
Εντελώς συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, η συμφωνία της κυβέρνησης με τις συστημικές τράπεζες αναφέρει ρητά ότι δε θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα κάτω των 300.000 ευρώ και ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Το προστατευτικό δίχτυ για την πρώτη κατοικία λειτουργεί και ήδη οι πλειστηριασμοί που έγιναν στις 29 Νοεμβρίου, μετά την αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων, κατέδειξαν ότι αφορούσαν σε εταιρικά ακίνητα ή κατοικίες με υψηλά εισοδήματα.
Το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προφανές ότι επιδιώκει να προστατεύσει εκείνον το δανειολήπτη που πήρε ένα δάνειο το οποίο, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνάμεις και τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει και που λόγω της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών που προκάλεσε η οικονομική κρίση, βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής του. Σε καμία περίπτωση, όμως ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να προστατεύει εκείνον το δανειολήπτη που δανείζεται συμπεριφερόμενος δόλια, έχοντας από την αρχή σκοπό να μην πληρώσει το δάνειό του ή έχοντας τη δυνατότητα  να το αποπληρώσει, δεν το κάνει.  Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό η πολιτεία να προστατεύσει αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών, γιατί, εκτός των άλλων, λειτουργεί σε βάρος όλων των πολιτών, αφού με  δάνειο που αποπληρώνεται από τους ίδιους και όχι μόνο από την παρούσα γενεά, ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες. Ενδεχόμενη, δε, νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω της αλλαγής του σχετικού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου, θα γίνει από τα κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχων και των καταθετών. Εκτός αυτού, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ιδιώτες (όχι τράπεζες) πλειστηριάζουν ακίνητα ιδιωτών για μεταξύ τους χρέη.
Οι σκηνές βίας στους χώρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί και σε συμβολαιογραφικά γραφεία δεν τιμούν κανέναν και προκαλούν ερωτηματικά. Εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συμβολαιογράφων, που ασκούν το νόμιμο θεσμικό τους ρόλο.
Είναι εξηγήσιμη η κατάφωρη διαστρέβλωση της αλήθειας από συγκεκριμένα ΜΜΕ που κάνουν αντικυβερνητική προπαγάνδα για λογαριασμό της Ν.Δ. Είναι, όμως, ακατανόητο, αριστερές συλλογικότητες να παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς ακριβών ακινήτων ιδιοκτησίας γόνων βιομηχάνων ή ανωνύμων εταιρειών σε ακριβές περιοχές. Που, μάλιστα, από το εκπλειστηρίασμα διεκδικούν να πληρωθούν εργαζόμενοι και ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζουν ότι καμία πρώτη κατοικία, ιδίως λαϊκή, δεν έχει βγει στον πλειστηριασμό. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Της Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη
Δικηγόρου  - Βουλευτή Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ 

*** Μια ξεχασμένη τραγική ιστορία
 Για την Ευρώπη του Σοσιαλισμού και του Ανθρώπου 
 Αφιερωμένο στον Νέλσον Μαντέλα που στις 5 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατό του. Στον άνθρωπο που, παρά τις αδιαμφισβήτητες προσωπικές του προθέσεις, τις προσωπικές θυσίες του, τα 28 χρόνια φυλάκισής του, εγκατέλειψε, κάτω από την πίεση του διεθνούς κεφαλαίου, τους διακηρυγμένους στόχους μιας ζωής, και καταδίκασε εκατομμύρια μαύρους Νοτιοαφρικανικούς στην αθλιότητα του νοτιοαφρικάνικου καπιταλισμού.
Τον Ιανουάριο του 1990 ο Νέλσον Μαντέλα έστειλε από τη φυλακή ένα σημείωμα στους συντρόφους του: «Η εθνικοποίηση των ορυχείων, των τραπεζών και των μονοπωλιακών βιομηχανιών είναι η πολιτική του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και η αλλαγή ή τροποποίηση των απόψεών μας είναι αδιανόητη...» («Το ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ, η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής», Ναόμι Κλέιν, σελ. 266).
Έπειτα από 27 χρόνια φυλάκισης και λίγες μόνο μέρες πριν αποφυλακιστεί, ο Μαντέλα διαβεβαίωνε ότι τίποτε δεν είχε αλλάξει, δεν είχε συμβιβαστεί.
Για τριάντα πέντε χρόνια το αίτημα της εθνικοποίησης των ορυχείων, των τραπεζών και των μονοπωλιακών βιομηχανιών αποτέλεσε πυρήνα των αιτημάτων του Χάρτη της Ελευθερίας των αγωνιστών του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου.
«Η διαδικασία σύνταξής του ξεκίνησε το 1955, όταν το κόμμα έστειλε 50 χιλιάδες εθελοντές στις πόλεις και στην ύπαιθρο για να συγκεντρώσουν τα “αιτήματα για ελευθερία” του λαού, συνθέτοντας το όραμα για ένα κόσμο μετά το απαρτχάιντ…» (Το ίδιο, σελ. 266).
Τα αιτήματα του λαού υιοθετήθηκαν, επίσημα, «στις 26 Ιουνίου του 1955 στο κογκρέσο του λαού… Το πρώτο και πιο προκλητικό αίτημα… ήταν: “Ο λαός θα κυβερνήσει”… η συγκέντρωση διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία…». (Το ίδιο, σελ. 267)
Από τότε μέχρι την «απελευθέρωση» χιλιάδες αγωνιστές, στελέχη του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου, εξοντώθηκαν από μία από τις πιο βάρβαρες δυνάμεις καταστολής στον πλανήτη. Μόνο και μόνο για να αντικατασταθούν από άλλους.
Σπάνια συναντάται αυταπάρνηση και ηρωισμός σαν του νέγρικου προλεταριάτου στην πορεία υλοποίησης των στόχων του κόμματός του.
«Στις 11 Φεβρουαρίου του 1990, δύο εβδομάδες αφότου έγραψε το σημείωμα, ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, όντας ό,τι πιο κοντινό σε έναν εν ζωή Άγιο υπήρχε σε ολόκληρο τον πλανήτη» (Το ίδιο, σελ. 269).
Τη χρονιά, όμως, του 1990 που αποφυλακίστηκε, «ο κόσμος ήταν εντελώς διαφορετικός από ό,τι είκοσι εφτά χρόνια πριν…
Ενόσω ο Μαντέλα βρισκόταν στη φυλακή, είχαν πραγματοποιηθεί και είχαν καταπνιγεί σοσιαλιστικές επαναστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο… Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έπεσε το τείχος του Βερολίνου, έγινε η σφαγή στην πλατεία Τιανανμέν, και κατάρρευσε ο κομμουνισμός…» (Το ίδιο, σελ. 269-270).
Η χρονιά του 1990 σημάδευε πια μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός επικρατούσε απόλυτα και μια χούφτα ευρωαμερικάνικες τράπεζες έλεγχαν τις οικονομίες του κόσμου.
«Όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να υλοποιήσει τα Οράματα του χάρτη της Ελευθερίας, ανακάλυψε ότι η εξουσία βρισκόταν στα χέρια άλλων… (Το ίδιο, σελ. 282).
Σε κάθε κίνηση για άνοιγμα δουλειών, κρατική βοήθεια, κοινωνικές παροχές, σε κάθε τι που δεν άρεσε ή «κάθε φορά που ένας κορυφαίος αξιωματούχος του κόμματος υπονοούσε ότι ίσως να εφαρμοζόταν ο Χάρτης της Ελευθερίας, οι αγορές αντιδρούσαν με ένα σοκ, προκαλώντας την ελεύθερη πτώση του ραντ (του νομίσματος της χώρας)» (Το ίδιο, σελ. 282).
«Ο Μαντέλα αναγνώρισε την ύπαρξη της παγίδας το 1997…» (Το ίδιο, σελ. 283).
«Στην πρώτη του μετεκλογική ομιλία ως προέδρου, ο Μαντέλα πήρε προσεκτικά αποστάσεις από τις προηγούμενες δηλώσεις του υπέρ των εθνικοποιήσεων.
Ο Μαντέλα κατέληξε να δηλώνει δημόσια ότι, “Στην οικονομική πολιτική μας… δεν υπάρχει ούτε μια αναφορά για εθνικοποιήσεις, και αυτό δεν είναι τυχαίο… Δεν έχουμε ούτε ένα σύνθημα που να μας συνδέει με την μαρξιστική ιδεολογία”» (Το ίδιο, σελ. 284).
Το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο πήρε την πολιτική εξουσία, είχε τη «δική» του Κεντρική Τράπεζα και το δικό του νόμισμα. Αυτό, όμως, δεν του επέτρεψε να έχει έλεγχο στην οικονομίας της χώρας. Και έχοντας διανύσει μια εθνική πορεία αντίστασης απομονωμένη από άλλα κινήματα, σε μια εποχή γενικής ήττας, ήταν καταδικασμένο.
Το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο με την απίστευτη πορεία ηρωισμού και αυταπάρνησης, κατέληξε να κυβερνά εκ μέρους των συμφερόντων των διεθνών τραπεζών και των μονοπωλίων της χώρας, καταδικάζοντας τα οράματα, τις ελπίδες και τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
  Του Σωτήρη Βλάχου

*** Το έγκλημα με τις αγορές-πωλήσεις και τις μίζες των όπλων
 Η χώρα μας από το 1821 μέχρι σήμερα διεξάγει αγώνες απελευθερωτικούς και αμυντικούς, γι’ αυτό έχει ανάγκη από όπλα.
Με τη Μικρασιατική Καταστροφή καταστρέφεται και η Μεγάλη Ιδέα για απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών μας. Έτσι, πολλοί Έλληνες παρέμειναν στις αλησμόνητες πατρίδες (Μικρασία, Βόρειος Ήπειρος, Ανατολική Θράκη κ.τ.λ.).
Μετά την κατάληψη της μισής Κύπρου, άνοιξε η όρεξη της Τουρκίας, η οποία διαρκώς παραβιάζει και αμφισβητεί τις ελληνικές θάλασσες και κάποια ελληνικά νησιά. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια τα γειτονικά Βαλκάνια βρίσκονται σε αναβρασμό.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η χώρα χρειάζεται να φροντίζει για την άμυνά της. Κι αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο προμηθεύεται από το εξωτερικό. Ακριβώς εδώ, στην προμήθεια του στρατιωτικού εξοπλισμού, βρίσκεται το πρόβλημα. Στις αγορές-πωλήσεις όπλων υπάρχουν οι μίζες. Ειδικότερα:
α) Η ποσότητα του εξοπλισμού. Δε γίνεται ένας συνολικός διαγωνισμός, οπότε θα υπήρχε μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά επιμέρους διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος αγοράς του υλικού. Έχει δημοσιευτεί κατά καιρούς ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το ίδιο υλικό με κάποιες άλλες χώρες, αλλά πληρώνει μέχρι και 50% ακριβότερα. Γιατί άραγε; Λόγω τεμαχισμού των προμηθειών και λόγω των μεγάλων μιζών.
β) Η ποιότητα και πληρότητα του εξοπλισμού. Αφενός λόγω των μιζών και αφετέρου λόγω διαπραγματευτικής ανικανότητας, γίνονται λειψές προμήθειες. Έτσι, για παράδειγμα, τα τάνκς δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (αυτόματο σύστημα σκόπευσης, πυροβόλα κ.τ.λ.). Αυτά τα πληρώνουμε επιπλέον.
Χρειάζεται να σημειωθεί ότι όποιες χώρες κάνουν προμήθεια όπλων φροντίζουν τουλάχιστον για τα εξής:
Πρώτον, κάνουν συνολικές προμήθειες για να έχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις. Στην Ελλάδα, κάνουμε επιμέρους προμήθειες για να έχουμε μεγαλύτερες μίζες.
Δεύτερον, διαπραγματεύονται και κερδίζουν αντισταθμιστικά οφέλη, όπως εισάγουν τεχνολογία και μέρος της παραγωγής του εξοπλισμού παράγεται στη χώρα τους.
Ίσως χρειάζεται να θυμηθούμε ότι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια η Ελλάδα φρόντισε να αναπτύξει πολεμική βιομηχανία (Πυρκάλ, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Βιομηχανία Όπλων κ.τ.λ.). Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε και εξαγωγές κάποιων όπλων (π.χ. σύστημα «Άρτεμις»).
Στην πορεία το ξεφτιλισμένο κομματικό/πολιτικό σύστημα χρεοκόπησε όλες αυτές τις βιομηχανίες και τις απαξίωσε. Μαζί με αυτές τις βιομηχανίες χρεοκόπησε και τα άλλοτε κραταιά ναυπηγεία. Αλλά γι’ αυτό το έγκλημα ευθύνεται και το συνδικαλιστικό κατεστημένο. Ίσως, γιατί οι μίζες δεν άφηναν τον εκσυγχρονισμό τους. Κι έτσι, όλο σχεδόν το στρατιωτικό εξοπλισμό τον αγοράζουμε. Ενώ θα έπρεπε όλος σχεδόν ο εξοπλισμός να παράγεται στην Ελλάδα. Αυτό λέει η απλή λογική. Αυτό κάνει το Ισραήλ, η Τουρκία και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα ξοδεύει-και ορθώς-σημαντικά ποσά για στρατιωτικό εξοπλισμό. Και θα μπορούσε να ζητά από τις προμηθεύτριες χώρες αντισταθμιστικά οφέλη, όπως τεχνολογία αιχμής, παραγωγή μέρους ή ολόκληρου του εξοπλισμού στην Ελλάδα. Έτσι, θα μπορούσαμε να κάνουμε και εξαγωγές.
Δυστυχώς, οι πολιτικοί μιζαδόροι δεν άφησαν. Προτίμησαν τα εκατομμύρια μίζες και όχι το συμφέρον της χώρας. Ασφαλώς δεν ήταν μόνο ο Άκης Τζοχατζόπουλος. Ήταν και άλλοι. Και γι’ αυτό ευθύνονται οι πρωθυπουργοί των οποίων οι υπουργοί και άλλοι έπαιρναν τις μίζες.
Ευθύνεται και η Βουλή και η Δικαιοσύνη που αργοπορούν αδικαιολόγητα να ξεκαθαρίσουν αυτά τα σκάνδαλα. Να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου.
Η Ελλάδα μεταπολεμικά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μεγαλούργησε. Ήταν ο φάρος στα Βαλκάνια. Είχε φθάσει στο σημείο το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΕΠ) να είναι ίσο με το ΑΕΠ όλων των Βαλκανικών Χωρών. Σήμερα, οι Βαλκανικές Χώρες αναπτύσσονται οικονομικά και η Ελλάδα βολοδέρνει. Κάποιες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία και εμείς συνεχίζουμε να διατηρούμε μια αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί επιχειρήσεις και πολίτες.
Κι έτσι, η Βουλγαρία πλουτίζει και η Ελλάδα φτωχαίνει.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή. Η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, αν δε θέλουμε να γίνουμε επιμηθείς. Επιπλέον, είναι ανάγκη να αναπτύξουμε την απαραίτητη σύγχρονη πολεμική βιομηχανία. Οι καιροί ου μενετοί.
Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια ατελείωτη σκανδαλολογία με πωλήσεις όπλων. Οι ανεγκέφαλοι πολιτικοί μας οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι αγορές και πωλήσεις όπλων δεν είναι θέμα για αντιπολίτευση και για συζητήσεις στην τηλεόραση. Γίνονται μυστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, έχοντας υπόψη το συμφέρον της χώρας. Και βέβαια, με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκλείονται οι μίζες.
Η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο κομματικός εμφύλιος (Νέα Δημοκρατία- Ανεξάρτητοι Έλληνες) και η αρχομανία όλων χωρίς όρια… Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα και η χρεοκοπία του κομματικού/πολιτικού συστήματος.
  *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com


*** Αμφισβήτηση της νομιμότητας συμμετοχής και εκλογής του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Προ της λήξεως της προθεσμίας υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, που είχε διάρκεια μέχρι τις 31-10-2017, με άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο (με τον τίτλο «Συγγνώμη, κύριε πρόεδρε, ενίσταμαι) εξέθεσα συγκεκριμένα, πoλύ σημαντικά και εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα, που αφορούσαν προκύψαντα μέχρι την ημερομηνία εκείνη ζητήματα, που είχαν σχέση με τη νομιμότητα, με νοοτροπίες, τακτικές και συμπεριφορές που επηρέαζαν αρνητικά την εικόνα του Συλλόγου μας. Πλέον δε τούτων, ειδικώς επεσήμανα ότι η υποψηφιότητα του ενός εκ των δύο άλλων υποψηφίων, τελούντος μέλους και αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου μας, είναι ανεπίτρεπτη και για το λόγο ότι έχει συνεχόμενες τριετίες στο Διοικητικό Συμβούλιο και, επίσης, για το λόγο ότι εντόνως είχε υποστηρίξει στη Γενική Συνέλευση της 13ης Οκτωβρίου 2017 την υποψηφιότητα του απερχομένου προέδρου, που αν και υπήρχε γι’ αυτόν ανυπέρβλητο νομικό πρόβλημα, το οποίο γνώριζαν απαξάπαντες, προσπάθησε να το «ξεπεράσει» με λήψη απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της 13ης-10-2017, πράγμα που θεωρήθηκε πως απετράπη με την υποβολή της δικής μου υποψηφιότητας.
Δεν πρέπει να σας απασχολήσω επί του παρόντος με τους λόγους που υπαγόρευσαν μια τέτοια τακτική, απόλυτης δηλαδή σιωπής του απερχόμενου προέδρου του Συλλόγου μας επί καθαρώς νομικών ζητημάτων, που θα έπρεπε να είχαν απαντηθεί, δυστυχώς όμως παρέμειναν και θα παραμείνουν εσαεί αναπάντητα.
Σύμφωνα με τη διάταξη 5 του άρθρου 97 του ειδικού νόμου περί δικηγόρων (4194/2013 που τιτλοφορείται «Αριθμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και θητεία»), ορίζεται: «Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να εκλεγεί για δύο συνεχόμενες θητείες και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τρεις».
Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 483/2017 αίτηση προς το Σύλλογό μας, ζήτησα να μου γνωστοποιηθεί εγγράφως, για κάθε νόμιμη χρήση, ο αριθμός των συνεχόμενων τριετιών που ο συνάδελφός μου και συνυποψήφιος για την προεδρία του Συλλόγου, κ. Περικλής Ξηρογιάννης, είχε θητεύσει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Με το υπ’ αριθμ. πρωτ.485/2017 απαντητικό έγγραφο γνωστοποιείται ότι ο εν λόγω υποψήφιος έχει υπηρετήσει για τρεις συνεχόμενες τριετίες (2008-2011,2011-2014 και 2014-2017) στο Δ.Σ. και, μάλιστα, εκτελούσε χρέη γενικού γραμματέως και την τελευταία τριετία αντιπροέδρου (ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. είχε εκλεγεί για περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες στο Δ.Σ. και για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα, παρά τις contra legem τεράστιες και ανεπίτρεπτες από κάθε άποψη προσπάθειες που έκανε και είναι γνωστές σε όλους μας, αλλά και στην τοπική κοινωνία, έναντι της οποίας είναι απολύτως εκτεθειμένος, καθόσον δημιούργησε μείζον ζήτημα χωρίς λόγο, μη διστάζοντας, δια του διοικητικού «του» συμβουλίου, να «επιστρατεύσει» τη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου μας, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» την αμέσως αντίθετη στη ρητή διάταξη του νόμου «επιδίωξή» του. Από τους ίδιους κύκλους, η απολύτως νόμιμη υποψηφιότητά μου θεωρήθηκε και αντιμετωπίσθηκε ως απολύτως «παράνομη» ενέργεια, ενώ είδαν νομιμότητα και καθόλου παρανομία στις προδήλως αντίθετες στο νόμο βλέψεις του προέδρου μας, ώστε πάση θυσία να παραμείνει «στα πράγματα».
Η εκ μέρους μου υποστήριξη της εύλογης και απολύτου νομιμότητας υποψηφιότητάς μου και στοχοποιήθηκε και συντονισμένα αντιμετωπίσθηκε ως η πλέον εχθρική και όχι μόνο ενέργεια).
Από την ανωτέρω βεβαίωση του ΔΣΚ προκύπτει ότι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος έχει υπηρετήσει τρεις συνεχόμενες τριετίες. Συνεπώς, ούτε και αυτός θα μπορούσε να θέσει πάλι υποψηφιότητα για το Δ.Σ. Ο νομοθέτης είχε πολλούς λόγους να πιστεύει, δικαιολογημένα όπως επιβεβαιώθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο στην συνεχή παρουσία του ίδιου «προσωπικού» στο Δ.Σ., δύο για τον πρόεδρο και τρεις για το σύμβουλο. Συνεπώς έχει αποκλεισθεί νομοθετικά η, με οιαδήποτε ιδιότητα των προσώπων αυτών, που έχουν εξαντλήσει τα ανωτέρω όρια, παρουσία στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου.
Η επιλογή της καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετοχής του ανωτέρω τελέσαντος επι τρεις συνεχόμενες θητείες συμβούλου, ως υποψήφιου προέδρου, στις γενόμενες αρχαιρεσίες ανήκει στον ίδιο, αλλά ανήκει και στον απερχόμενο πρόεδρο που ενέκρινε μια τέτοια συμμετοχή και σ’ αυτή την έγκριση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας σαφώς αρχήθεν αντιτάχθηκα και αντιτίθεμαι.
Θα ήθελα να ενημερώσω, προς γνώση και προβληματισμό, όλα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, για την εκ μέρους μου αμφισβήτηση της νομιμότητας της συμμετοχής του ανωτέρω υποψηφίου στις γενόμενες αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας και, βεβαίως, της εκλογής του.
Ο καθένας έχει τις ευθύνες του. Ευχαριστώ θερμά τον απλό κόσμο που πάντα βρίσκεται δίπλα μου και τους συναδέλφους μου που «τόλμησαν» να είναι μαζί μου και βρήκαν στην επιλογή τους στοιχεία της δικής τους δυνατής προσωπικότητας. Στους υπολοίπους που, αντί απονομής βραβείου «πολιτικού σθένους», «παγιδεύτηκαν» στο διαμορφωθέν, ενωτικό εν όψει του εχθρού! κλίμα, έχω να τους θυμίσω την ρήση του σοφοτέρου των σοφών: «Τοις καταψηφισαμένοις μου και τοις κατηγόροις ου πάνυ χαλαπαίνω»…  Κωνσταντίνος Π. Μπελογιάννης
Δικηγόρος

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Σήμερα Τρίτη 05-12-2017 για το Champions League στο ποδόσφαιρο :
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γιουναϊτεντ - ΤΣΣΚΑ Μόπσχας  2-1 .- ^
ΜΠΕΝΦΙΚΑ- ΒΑΣΙΛΕΙΑ  0-2 .- ^
ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου-Π.Σ.ΖΕΡΜΕΝ   3-1  .- ^
ΣΕΛΤΙΚ-ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ  0-1 .- ^
ΤΣΕΛΣΙ-ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μανδρίτης  1-1 .- ^
ΡΟΜΑ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ  1-0 .- ^
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Λισαβώνας  2-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ   0-2 .- ^
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταβίντ Φερνάντεζ Μπορμπαλάν (Ισπανία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κούτρης, Τζούρτζεβιτς, Νικολάου - Μπενατιά
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Νικολάου, Ένχελς, Ρομαό, Ταχτσίδης, Οφόε (61' Φορτούνης), Πάρντο, Σεμπά (46' Μάριν), Τζούρτζεβιτς (71' Μπεν).
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Σέζνι, Ντε Σίλιο, Μπενατιά, Μπαρτσάλι (70' Ρουγκάνι), Σάντρο, Κεντίρα, Ματουϊντί, Κουαδράδο (84' Μπερναρντέσκι), Ντιμπάλα (62' Πιάνιτς), Ντάγκλας Κόστα, Ιγκουαΐν.

***  Champions League
1ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Βασιλεία (Ελβετία) 0-2
(5΄ Ελιουνούσι, 65΄ Ομπερλίν)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 2-1
(65΄ Λουκάκου, 66΄ Ράσφορντ - 45΄ Τζαγκόεφ)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Γ. 6 5-1-0 12-3 15
Βασιλεία 6 4-0-2 11-5 12
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 6 3-0-3 7-9 9
Μπενφίκα 6 0-0-6 1-14 0
 2ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 3-1
(8΄ Λεβαντόφσκι, 38΄, 69΄ Τολισό - 50΄ Εμπαπέ)
Σέλτικ (Σκωτία)-Άντερλεχτ (Βέλγιο) 0-1
(62΄αυτ. Σιμούνοβιτς)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Παρί Σεν Ζερμέν 6 5-0-1 25-4 15
Μπάγερν Μονάχου 6 5-0-1 13-6 15
Σέλτικ 6 1-0-5 5-18 3
Άντερλεχτ 6 1-0-5 2-17 3
 3ος ΟΜΙΛΟΣ
 Τσέλσι (Αγγλία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία) 1-1
(75΄αυτ. Σάβιτς - 56΄ Νίγκεθ)
Ρόμα (Ιταλία)-Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 1-0
(53΄ Περότι)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ρόμα 6 3-2-1 9-6 11
Τσέλσι 6 3-2-1 16-8 11
Ατλέτικο Μαδρ. 6 1-4-1 5-4 7
Καραμπάχ 6 0-2-4 2-14 2
 4ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία) 2-0
(59΄ Πάκο Αλκάθερ, 90΄+1 αυτ. Ματιέ)
Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ)-Γιουβέντους (Ιταλία) 0-2
(15΄ Κουαδράδο, 90΄ Μπερναρντέσκι)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα 6 4-2-0 9-1 14
Γιουβέντους 6 3-2-1 7-5 11
Σπόρτινγκ Λ. 6 2-1-3 8-9 7
Ολυμπιακός 6 0-1-5 4-13 1
 5ος ΟΜΙΛΟΣ
 Μάριμπορ (Σλοβενία)-Σεβίλη (Ισπανία) 6/12
Λίβερπουλ (Αγγλία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) 6/12
 6ος ΟΜΙΛΟΣ
 Φέγενορντ (Ολλανδία)-Νάπολι (Ιταλία) 6/12
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 6/12
 7ος ΟΜΙΛΟΣ
 Λειψία (Γερμανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία) 6/12
Πόρτο (Πορτογαλία)-Μονακό (Γαλλία) 6/12
 8ος ΟΜΙΛΟΣ
 Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία) 6/12
Τότεναμ (Αγγλία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 6/12
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

~*** Eurocup  στο  Ευρωμπάσκετ

ΠΑΟΚ -ΒΕΝΤΣΠΙΛΣ   83-76 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-17, 14-24 ,22-20 , 26-15 .- ^
Οοστέντε -ΑΡΗΣ 69-67 .- ^
Λιετουβος Ρίτα -Παρτιζάν 93-75 .- ^
Λιμόζ-Μπιλμπάο  86-74 .- ^
Τρέντο-Ζενίθ   103 -81 .- ^
Γιουβέντους Μλαρσια  83-93 .-^
Χάποελ Χολόν- Ολντενμπουργκ 94-90 .- ^
Γκάζιαντεπ-Ελαν Χαλόν  68-73 .- ^
Τενερίφη-Νεστούνας  90-67 .- ^
Ορλαντίνα-Λουντγουϊγκσμπουργκ  61-71 .- ^
Ολύμπια Λουμ΄λιάνας Ράντομ  80-72 .- ^
Στράσμπουργκ Μπάνβιτ 87-72 .-  ^

***


~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  : 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..: Τετάρτη  22 Νοεμβρίου  2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFRARTA NEWS Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ....από  το  2008: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfrarta-news-23-2017.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 24 Νοεμβρίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-24-2017.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 25  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/11/news-25-2017.html . -
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και 26 Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία περισκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/25-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008~  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-26-2017.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-27-2017.html .-
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-28-2017.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5941   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 552   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~


 

2 σχόλια:

  1. Προσφέρω 2% αξιόπιστο δάνειο επικοινωνίας selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2.   λάβετε 2% γρήγορο και νόμιμο δάνειο για να πληρώσετε τους προσωπικούς σας λογαριασμούς επικοινωνήστε με selsumat@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή