Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  27 Ιουλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 ...:
~
Σταλακτίτες-Σταλαγμίτες 

Τα λίγα λόγια φέρνουν προκοπή
Όσιος Εφραίμ ο Σύρος

 
Ο κήπος που δεν έχει φράχτη, ποδοπατιέται και ερημώνεται. Κι αυτός που δε φράζει το στόμα του, χάνει τους πνευματικούς καρπούς του.
 

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.gr) Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός - 16ος και 18ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος      Ο ~*  Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 - 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν εθνικός και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια (βλέπε 30 Μαρτίου). Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο (βλέπε 26 Ιουλίου) που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.
Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.
Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
~* 26 Ιουλίου
Ιερομάρτυρος Ερμολάου (†305) και των συν αυτώ: Ερμήππου και Ερμοκράτους. Οσιομαρτύρων Παρασκευής (1) (†β΄αι.) και Ιερουσαλήμ. Μαρτύρων Αππίωνος και Ωραιοζήλης. Οσίων Γερόντιου, Ιγνατίου του Στειρωνίτου και Συμεών του αρχιμανδρίτου. Ερμολάου του θαυματουργού, του Εγκλείστου.
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Σταύρος Τωνας© (ctonas-agiografies.blogspot.com) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Καζακίδου Μαρία© (byzantineartkazakidou. blogspot.com) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
(1) Η αγία οσιομάρτυς Παρασκευή καταγόταν από την Ρώμη, οι δε γονείς της Αγάθων και Πολιτεία ήταν χριστιανοί. Επειδή όμως ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν τον Θεό να τούς χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι ο Θεός τους άκουσε και τους χάρισε ένα παιδί. Και επειδή όταν γεννήθηκε ήταν η έκτη ημέρα της εβδομάδος, την ονόμασαν Παρασκευή και από μικρή την αφιέρωσαν στον Θεό. Η Παρασκευή, έλαβε την χριστιανική μόρφωση από την μητέρα της και μάλιστα μελετούσε συνέχεια τα ιερά γράμματα και προσευχόταν πολλές ώρες στην εκκλησία. Μετά τον θάνατο των δικών της μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα στους φτωχούς και έγινε μοναχή. Έμεινε εκεί αρκετό χρονικό διάστημα και μετά λαμβάνοντας την ευχή της ηγουμένης βγήκε έξω στον κόσμο και κήρυττε τον Χριστό προσελκύοντας πολύ κόσμο στον χριστιανισμό. Για όλα οδηγήθηκε στον βασιλιά Αντωνίνο ο οποίος θαμπωμένος από την ομορφιά της και την σύνεσή της προσπάθησε να την πείσει να θυσιάσει στα είδωλα και θα της έδινε ότι ήθελε. Η αγία όμως αρνήθηκε και τότε διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια. Μάλιστα την έβαλαν μέσα σε ένα θερμασμένο λέβητα γεμάτο πίσσα και λάδι. Μόλις έγινε αυτό η αγία φαινόταν να δροσίζεται μέσα σ` αυτό και ο Αντωνίνος εξοργισμένος έδωσε εντολή να θανατωθεί, περνώντας και αυτή στην μεγάλη χορεία των μαρτύρων της εκκλησίας μας. ~
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Σκλαβοχωριό, Τήνος
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr) Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
~ 27 Ιουλίου
Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού (†305). Των εν Θράκη 153 αγίων μαρτύρων. Νεομάρτυρος Χριστοδούλου του εν Θεσ/νίκη (†1777). Οσίων Ανθούσης της ομολογητρίας και Μανουήλ.  ~
Σήμερα 27/07/2017 εορτάζουν:
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός, Οσία Ανθούσα η ομολογήτρια
~  Ἦχος γ’.
~  Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού - 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: https://youtu.be/RxM9O-ererA  .-

~
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
 
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς
 
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
***  «Άξιον Εστί» τη Δευτέρα 31 Ιουλίου στην Αρχαία Μεσσήνη 
Μεγάλη συναυλία της δημοτικής φιλαρμονικής Καλαμάτας με τον Γιάννη Θωμόπουλο στο Αρχαίο Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό 
      Το εμβληματικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, «Άξιον Εστί», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, παρουσιάζει το βράδυ της Δευτέρας η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας μαζί με το Μεσσήνιο λαϊκό τραγουδιστή Γιάννη Θωμόπουλο, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η σπουδαία αυτή βραδιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, είναι μια συμπαραγωγή του Δήμου Μεσσήνης, της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας και του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.

FullSizeRender.jpg
    Γιώργος Τσώνης
Την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς εξέφρασε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης. Επίσης, σημείωσε ότι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την περιοχή, προσθέτοντας ότι αυτή η συναυλία αποτελεί συνέχεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων που συνεχώς πραγματοποιούνται στην Αρχαία Μεσσήνη.
Ο κ. Τσώνης κάλεσε όλους τους Νησιώτες, και όχι μόνο, να βρεθούν το βράδυ της Δευτέρας στην Αρχαία Μεσσήνη και να απολαύσουν αυτή τη σπουδαία συναυλία μαζί με τη μοναδικότητα του χώρου.
    Κώστας Τσέφαλος
Ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», ο κ. Κώστας Τσέφαλος, χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που το πολυταξιδεμένο ανά τον κόσμο «Άξιον Εστί» επιστρέφει σ’ ένα σπουδαίο χώρο, ενώ είναι ευτυχισμένος που στη συναυλία θα τραγουδήσει ο καταξιωμένος Νησιώτης λαϊκός τραγουδιστής, Γιάννης Θωμόπουλος.
Ο κ. Τσέφαλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το «μαέστρο» της Φιλαρμονικής Καλαμάτας κ. Νικολέα για την τεράστια συμβολή του σ’ αυτή την εκδήλωση, ενώ υπογράμμισε ότι ως σύλλογος θα βρίσκονται πάντα αρωγοί στις προσπάθειες του Δήμου Μεσσήνης για ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, που αποτελεί «ευλογία» για τον τόπο.
    Γεωργία Παναγοπούλου
Κάλεσμα σ’ όλους τους δημότες της Μεσσήνης, τους Μεσσήνιους, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας, απηύθυνε από την πλευρά της και η αρμόδια αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού, Γεωργία Παναγοπούλου. Χαρακτήρισε αυτή τη σπουδαία βραδιά ως ένα «αντάμωμα» πολιτισμού, σ’ ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, υπό το φως του φεγγαριού και με τις μελωδίες του σπουδαίου «Μίκη του κόσμου», που φέτος έκλεισε τα 90 του χρόνια.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συνεργασία της, τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα το συμπατριώτη τραγουδιστή, Γιάννη Θωμόπουλο, που θα ερμηνεύσει για ακόμα μια φορά το σπουδαίο αυτό έργο του Οδυσσέα Ελύτη, στον τόπο καταγωγής του.
   Σταμάτης Φριτζήλας
Ως εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και εκ μέρους της διευθύντριας κας Μηλίτση, ο κ. Σταμάτης Φριτζήλας ευχήθηκε καλή επιτυχία σ’ αυτή τη μοναδική βραδιά. Όπως τόνισε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας είναι πάντα αρωγός σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σαν αυτή, που παράλληλα αναδεικνύουν τους αρχαιολογικούς χώρους. Σκοπός είναι, επίσης, τα αρχαία θέατρα να αποκτήσουν ξανά το ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκαν και το κοινό να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σπουδαίες εκδηλώσεις σ’ αυτά και έργα όπως η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη στο «Άξιον Εστί», που μελοποίησε ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
    Κώστας Νικολέας
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο
«μαέστρος» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Κώστας Νικολέας. Αναφέρθηκε στους συντελεστές αυτής της συναυλίας, που είναι ο καταξιωμένος λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος, ο βυζαντινός ψάλτης Κώστας Σιάχος, ο αφηγητής Γιώργος Τσαπόγας και η κα Σοφία Τσόγκα, που προετοίμασε τη χορωδία. Ευχαρίστησε κι αυτός από την πλευρά του όλους τους συντελεστές αυτής της συναυλίας, καλώντας τον κόσμο να βρεθεί το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να παρακολουθήσει αυτή τη μοναδική συναυλία.
  Του Κώστα Γαζούλη

*** Αίσιο τέλος με τον αγνοούμενο στον Ταΰγετο 
Τελικά εντοπίστηκε ο ορειβάτης που είχε χαθεί το βράδυ της Τετάρτης στον Ταΰγετο.
Να σημειωθεί ότι ο πεζοπόρος χάθηκε, ενώ ήταν μαζί με άλλα δύο άτομα, τα οποία ενημέρωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
Τελικά ο πεζοπόρος εντοπίστηκε και όλα τελείωσαν ομαλά.

***  Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 27/7/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης. Το πρωϊ βροχή και κατεγίδα ....
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Επίσης τις πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.7 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).

*** Ιστιοπλοϊκό με 58 μετανάστες εντοπίστηκε ανοικτά της Πύλου- Συνελήφθησαν οι διακινητές 
Στον εντοπισμό και τη διάσωση πενήντα οχτώ προσφύγων προέβη χθες το πρωί πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017''.
Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 36 ν.μ. δυτικά της Πύλου, Ι/Φ  σκάφος  “SEA LINE” σημαίας Γαλλίας με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πύλου και από εκεί στο κλειστό γήπεδο της πόλης.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από την  Λιμενική Αρχή Πύλου συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί εκ των ανωτέρω διασωθέντων ως διακινητές ενώ κατασχέθηκε το Ι/Φ  σκάφος  “SEA LINE” σημαίας Γαλλίας.

***  Τραγωδία στη Λάρισα- Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος της 120 ΠΕΑ 
Τραγική ήταν η κατάληξη των ερευνών για το μονοκινητήριο αεροσκάφος, το οποίο αναζητούνταν από το βράδυ της Τετάρτης.
Στα συντρίμμια του βρέθηκαν νεκροί οι δύο επιβαίνοντες ο ένας εκ των οποίων ήταν εν ενεργεία πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκε στην 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας.
Αναλυτικά, το Υπερελαφρύ αεροσκάφος τύπου TL 20 της Αερολέσχης Λάρισας εντοπίστηκε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα σε αγροτική περιοχή μεταξύ Δέντρων και Πλατανουλίων
Αμέσως στο σημείο έφτασαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στις έρευνες για τουλάχιστον 5 ώρες.
Πρώτο μέλημα αποτέλεσε ο απεγκλωβισμός των επιβαινόντων με τους πυροσβέστες να κόβουν τις ζώνες προκειμένου να βγάλουν από το πιλοτήριο τους δύο άτυχους άνδρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος εντόπισε ιδιώτης ο οποίος και ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ είχε χτενιστεί από επίγειες και εναέριες δυνάμεις, δεν έγινε εφικτό να εντοπιστεί το αεροσκάφος λόγω της νύχτας που δυσκόλευε τις προσπάθειες.
Γι’ αυτό το λόγο το πεδίο ερευνών είχε ανοίξει σε εύρος και εκτείνονταν από τα Δέντρα και τα Πλατανούλια, όπου είχε δώσει το τελευταίο στίγμα το αεροσκάφος έως και την Τερψιθέα που είναι η έδρα της Αερολέσχης Λάρισας.  Larissanet.gr
Βίντεο :  ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ - ΝΕΚΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ , https://youtu.be/b7llP_QlGCc  .-

*** Οι δύο επιβαίνοντες στο μοιραίο αεροσκάφος που έπεσε στη Λάρισα (φωτο) 
34χρονος Αξιωματικός της 120 ΠΕΑ ο ένας νεκρός
Σοκ στο Πανελλήνιο έχει προκαλέσει η τραγωδία με το μονοκινητήριο αεροσκάφος που κατέπεσε το βράδυ της Τετάρτης σε αγροτική περιοχή μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, έξω από τη Λάρισα, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες.

Στο αεροσκάφος επέβαινε ο ιδιοκτήτης του, Διονύσης Τσεκούρας, 43 ετών, γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της εμπορίας και διανομής μάρκας καφέ. Ο Διονύσης Τσεκούρας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο δεύτερος επιβάτης ήταν ο 34χρονος Νικόλαος Γρηγορίου, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αυτήν την χρονική περίοδο υπηρετούσε στην Καλαμάτα, ενώ παλαιότερα είχε περάσει από μονάδα της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαίνοντες ήταν φίλοι, ενώ κατάγονταν από την περιοχή της Αμφιλοχίας.
Οι σοροί των δύο νεκρών, αφού απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου αναμένεται να διεξαχθεί νεκροψία – νεκροτομή.
larissanet.gr

*** Ν. Γόντικας: Κατά Τατούλη για τα πυρηνελαιουργεία 
Κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι είναι με το μέρος των πυρηνελαιουργών εις βάρος των κατοίκων 
   Χαρακτήρισε πρόκληση τα όσα έγιναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο
      Για κατάσταση πλήρους ασυδοσίας μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΚΚΕ ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Γόντικας, αναφορικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας.
Μάλιστα, επικεντρώθηκε στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, αναφέροντας ότι οι ιδιοκτήτες αρνούνται να συμμορφωθούν, ενώ αν και έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα, αυτά δεν έχουν πληρωθεί.
     Πρόστιμα
Ο κ. Γόντικας τόνισε ότι οι πυρηνελαιουργοί αρνούνται να συμμορφωθούν με περιβαλλοντικούς όρους που ορίζει η νομοθεσία, να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των κατοίκων, ενώ δεν επενδύουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, γιατί όλα αυτά κοστίζουν.
«Γιατί κόστος για τους καπιταλιστές σημαίνει μείωση των κερδών τους. Σε παλαιότερους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών έχει διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, οι οποίες έχουν σχέση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των επίγειων και υπόγειων υδάτων, ακόμα και με εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων χωρίς να έχουν τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, χωρίς κανένας όμως να έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αφού οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι είναι μια “οπτική” ρύπανση», είπε ο κ. Γόντικας.
    «Πρόκληση»
Ακολούθως, αναφέρθηκε στη διετία 2015-2016, οπότε έγιναν από το «Δημόκριτο» έρευνες και μετρήσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι η εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα υπερβαίνει τα όρια από 507% έως 982%.
Επίσης, μετρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές τιμές υγρασίας που εκλύονται από τις καμινάδες των εργοστασίων και υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης πολυαρωματικών υδρογονανθράκων τη χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή.
Υπογράμμισε, δε, πως είναι αξιοσημείωτο ότι έπαυσε στις μετρήσεις η καταγραφή των επιβλαβών ουσιών, όταν δε λειτουργούσαν τα πυρηνελαιουργεία.
«Οι πυρηνελαιουργοί δεν ενέκριναν τις μετρήσεις του “Δημόκριτου” και την περίοδο 2016-2017 έγιναν μετρήσεις από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο στις καμινάδες των εργοστασίων. Και αυτές, όμως, επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του “Δημόκριτου”. Αυτή την άθλια κατάσταση διαμόρφωσαν οι βιομήχανοι με τη στήριξη των κυβερνήσεων. Αυτή συγκάλυπταν, κύρια Περιφέρεια, αλλά και οι Δημοτικές Αρχές, αφού γνωμοδοτούσαν θετικά για τη λειτουργία και επέκταση των βιομηχανιών, αρνούνταν να πάρουν δραστικά μέτρα, όταν αποδεδειγμένα οι βιομήχανοι παρανομούσαν.
Είναι πρόκληση αυτό που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τώρα που οι μετρήσεις και οι έρευνες έδειξαν “σημεία και τέρατα”, και οι υπηρεσίες πρότειναν στη συνεδρίαση του Περιφερικού Συμβουλίου 13 στοιχειώδη μέτρα νομοθετικών ρυθμίσεων και περιορισμού της ασυδοσίας των βιομηχάνων, έρχεται ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου και έπειτα από απαίτηση των βιομήχανων πυρηνελαιουργών, όχι μόνο δεν υπερψηφίζουν ούτε αυτά τα ευχολόγια, αλλά αποφασίζουν να συναντήσουν μαζί με τους πυρηνελαιουργούς τον υπουργό κ. Φάμελλο και να αναζητήσουν νέα χρηματοδοτικά σχήματα, δηλαδή νέες επιχορηγήσεις, ζεστό χρήμα για τους βιομηχάνους.
Είναι καθαρό ότι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αν το κράτος δεν επιβάλλει για τα πυρηνελαιουργεία συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής. Είναι ανάγκη να καθιερωθούν, όπου δεν υπάρχουν, ανώτατα όρια εκπομπών από τα πυρηνελαιουργεία.
Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους άλλους λαϊκούς φορείς, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν την υπόθεση προστασίας της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια.
Να προστατέψουν το περιβάλλον από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων πυρηνελαιουργών.
Δεν μπορούν να αφήσουν το θέμα αυτό στα χέρια κανενός. Τη στιγμή, μάλιστα, που η κατάσταση θα επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, μιας και τεράστιες ποσότητες ελαιοπυρήνα από διφασικά ελαιοτριβεία θα πηγαίνουν σε αυτά τα πυρηνελαιουργεία», κατέληξε ο κ. Γόντικας.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Αρχίζει σήμερα στο Πάρκο του ΟΣΕ το 10ο 4ήμερο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 
Με σταθερό προσανατολισμό να προωθήσει τη δημιουργικότητα των νέων μέσω πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, το Φεστιβάλ Δρόμου της Καλαμάτας επιστρέφει από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 30 Ιουλίου για 10η χρονιά, στο Πάρκο του ΟΣΕ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων.
Χθες το μεσημέρι, στο Κέντρο Νέων στην Πλατεία Όθωνος, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Φιλάρετος Βούρκος και Φωτεινή Αράπη, πλαισιωμένοι από εθελοντές που έχουν έρθει απ’ όλο τον κόσμο, παρουσίασαν το πρόγραμμα και προσκάλεσαν μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην 4ήμερη ανοικτή (η είσοδος είναι δωρεάν) γιορτή της πόλης, που είναι αποτέλεσμα μιας ευρείας σύμπραξης φορέων με συντονιστή την Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ) και με πολυεπίπεδα οφέλη για την περιοχή μας και τον κόσμο της.
Ο Φιλάρετος Βούρκος τόνισε ότι το Φεστιβάλ ανεβαίνει επίπεδο κάθε χρόνο, προσελκύοντας και φέτος μερικά από τα καλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής και περισσότερους από 100 καλλιτέχνες.
Επιπλέον, πάνω από 20 εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, εργαστήρια, ακροβατικά, θεατρικά, αθλητικά δρώμενα κ.ά., συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα συμμετοχής, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, και θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών όλο το 4ήμερο.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν: Φεστιβάλ Μηδέν, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Re:Think, Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα, Europe Direct, Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Ε.Ε.Σ Καλαμάτας, Puppet Myth, ΑΡΧΕΛΩΝ, Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, RADIKALA, Τάμι Ρόρη, Στρατής Αρβίθης.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν, επίσης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας για την άδεια χρήσης του Πάρκου, το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης» για την παραχώρηση της αίθουσας και τους πολυάριθμους χορηγούς και υποστηρικτές, που εξασφαλίζουν όχι μόνο τη συνέχιση του Φεστιβάλ, αλλά και τα υψηλά του ποιοτικά χαρακτηριστικά.
  Το πρόγραμμα 
  Μουσικές Εκδηλώσεις
Σήμερα: Deejay Nic The Band / One Year Delay (Καλαμάτα)
Αύριο: Koza Mostra / Φ.Α.Κ.Α. / Ροζ Αναπτήρες (Καλαμάτα)
  Σάββατο 29/7: Ταφ Λάθος + DJ Micro / RadioSol / Ράχη City (Καλαμάτα)
  Κυριακή 30/7: Blend Mishkin και the Roots Evolution / Bass Delight
  Παράλληλα Δρώμενα
 ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:00–21:00 – Παιδική γωνιά
19:00–21:00 – Παιχνίδια για παιδιά από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
19:00-22:00 – Γκράφιτι
19:00–22:00 – Τοίχος αναρρίχησης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Δράσεις ενημέρωσης για τη δημιουργική ανακύκλωση πλαστικών από την ομάδα RADIKALA
19:00–22:00 – «Ένα σπίτι και μια οικογένεια για κάθε αδέσποτο» από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας
19:00–23:00 – Puppet Myth Installation
19:00–00:00 – Έκθεση Ζωγραφικής Στράτης Αρβίθης
19:00–00:00 – Bazaar – Έκθεση Χειροτεχνών
19:00–00:00 – Έκθεση Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:30–21:00 – Εργαστήριο κατασκευής κούκλας από την κουκλοπαίχτρια Τάμι Ρόρη
19:00–21:00 – Παιδική γωνιά
19:00–21:00 – Παιχνίδια για παιδιά από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
19:00-22:00 – Γκράφιτι
19:00–22:00 – Τοίχος αναρρίχησης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
19:00–22:00 – «Ένα σπίτι και μια οικογένεια για κάθε αδέσποτο» από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Δράσεις ενημέρωσης για τη δημιουργική ανακύκλωση πλαστικών από την ομάδα RADIKALA
19:00–23:00 – Puppet Myth Installation
19:00–00:00 – Έκθεση Ζωγραφικής Στράτης Αρβίθης
19:00–00:00 – Bazaar – Έκθεση Χειροτεχνών
19:00–00:00 – Έκθεση Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας
 ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:30–20:30 – Προβολή ενότητας «E wide shut» από το Φεστιβάλ Video-Art Μηδέν
19:00-21:00 – Περιβαλλοντικά Εργαστήρια για παιδιά Re:Think
20:30–21:30 – Προβολή ενότητας «Οι Τέχνες του Δρόμου» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας
19:00–21:00 – Παιδική γωνιά
19:00–21:00 – Παιχνίδια για παιδιά από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
19:00–22:00 – Τοίχος αναρρίχησης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Δράσεις ενημέρωσης για τη δημιουργική ανακύκλωση πλαστικών από την ομάδα RADIKALA
19:00–22:00 – «Ένα σπίτι και μια οικογένεια για κάθε αδέσποτο» από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Τουρνουά Μπάσκετ
19:00–23:00 – Puppet Myth Installation
19:00–00:00 – Έκθεση Ζωγραφικής Στράτης Αρβίθης
19:00–00:00 – Bazaar – Έκθεση Χειροτεχνών
19:00–00:00 – Έκθεση Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας
 ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ
19:00–21:00 – Παιδική γωνιά
19:00–21:00 – Παιχνίδια για παιδιά από την ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ
19:00–22:00 – Τοίχος αναρρίχησης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Δράσεις ενημέρωσης για τη δημιουργική ανακύκλωση πλαστικών από την ομάδα RADIKALA
19:00–22:00 – «Ένα σπίτι και μια οικογένεια για κάθε αδέσποτο» από το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας
19:00–22:00 – Τουρνουά Μπάσκετ
19:00–23:00 – Puppet Myth Installation
19:00–00:00 – Έκθεση Ζωγραφικής Στράτης Αρβίθης
19:00–00:00 – Bazaar – Έκθεση Χειροτεχνών
19:00–00:00 – Έκθεση Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτα
 Οι διοργανωτές για το Φεστιβάλ:
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 
Σκοπός του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι να προωθήσει τη δημιουργικότητα των νέων μέσω πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού Μεσσηνίας. Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός πολιτιστικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που επιθυμεί:
  Να δημιουργήσει τον κατάλληλο χώρο έκφρασης της δημιουργικότητας των νέων και να προσφέρει στο κοινό μαθησιακές ευκαιρίες αλλά και ευκαιρίες διασκέδασης.
Να προωθήσει την ενεργή συμμετοχή των νέων, την υγιή κοινωνικοποίησή τους και μέσω αυτών την πρόληψη των παθογενειών της εποχής μας.
Να αναδείξει τον δημόσιο χώρο, ως χώρο συνάντησης, συνδημιουργίας και κοινωνικής ανάπτυξης.
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας εδώ και οκτώ χρόνια αποτελεί θεσμό για την πόλη, και έχει καταφέρει να κερδίσει μία αξιοσέβαστη θέση ανάμεσα στα νεανικά φεστιβάλ της Ευρώπης προσελκύοντας πολλούς καλλιτέχνες και κοινό, όχι μόνο από την Καλαμάτα, αλλά από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ποικίλες δραστηριότητες και ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας συμβάλλουν στην προβολή της πόλης της Καλαμάτας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και βοηθούν στην ανάδειξη της πόλης μας ως ιδανικό τουριστικό προορισμό, τόσο λόγω της φυσικής της ομορφιάς, όσο και της έντονης πολιτιστικής της δραστηριότητας. To 9o Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, που υλοποιήθηκε 28-31 Ιουλίου 2016, είχε μεγάλο αντίκτυπο για την πόλη της Καλαμάτας, συγκεντρώνοντας πάνω από 12.000 επισκέπτες, 200 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και λαμβάνοντας προβολή σε Αθηναϊκά ΜΜΕ, και στον ηλεκτρονικό τύπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ:
      DEEJAY NIC THE BAND: Συνδυάζοντας στοιχεία pop, dance και dubstep, και συνοδευόμενος από live rock μπάντα, ο Deejay Nic μας παρουσιάζει το νέο του project, υπό τον τίτλο Deejay Nic The Band, καλύπτοντας ένα σεβαστό εύρος επιλογών από ρεμιξαρισμένα mainstream αγγλόφωνα hits αλλά και δικό του υλικό στο ίδιο πνεύμα και ύφος. Το concept πίσω από τη μπάντα είναι η πρόσμειξη των υλικοτεχνικών υποδομών ενός DJ με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό μιας πραγματική ζωντανής εμφάνισης, με τον DJ να πρωτοστατεί αυτής, σε ρόλο frontman. Όλοι οι μουσικοί δουλεύουν μαζί με τους προηχογραφημένους ήχους με στόχο τη δημιουργία μιας εκρηκτική εμπειρίας, που συνίσταται σε ένα μοναδικό ηχόχρωμα, αυτό που η ίδια η μπάντα αποκαλεί rockstep.
      ONE YEAR DELAY: Οι One Year Delay (πολλές φορές αποκαλούμενοι και με τα αρχικά OYD) δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2012 στην Καλαμάτα. Το ντεμπούτο album τους, με τίτλο "Deep Breath" κυκλοφόρησε το 2015, ενώ είναι ηχογραφημένο στα Sound Emporium Studios, στο Nashville των Η.Π.Α. σε παραγωγή και μίξη του πολύ Toby Wright (Alice in Chains, Kiss, Ozzy Osbourne, Slayer, Soulfly, 3 Doors Down, Queensryche, Six Feet Under, Tarja κ.α.). Μετά από αρκετές ανακατατάξεις και με νέο δυναμικό line up, οι OYD παραμένουν πάντα πιστοί στον βασικό τους στόχο, που δεν είναι άλλος από το να προσμείξουν ετερόκλητους ήχους όπως hard rock, metal, punk, grunge και rock.
     KOZA MOSTRA: Αυθεντικότητα, εξωστρέφεια, αγώνας. Μουσική που χτυπάει πρώτα στη καρδιά και μετά στα αυτιά. Αυτή είναι η φιλοσοφία των Koza Mostra. Αυτός είναι και ο τρόπος ζωής τους. Μυστικό της επιτυχίας τους αποτελεί το εξαιρετικό πάντρεμα διαφορετικών μουσικών ρευμάτων. Έτσι Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί κορυφαία. Με τη συμμετοχή τους στο 58η διαγωνιισμό της Εurovision, στο Malmö τη Σουηδίας, κατέκτησαν την τιμητική έκτη θέση, εισπράττοντας διθυραμβικά σχόλια από τη πλειοψηφία κοινού και δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη. Ακούραστοι και αεικίνητοι, δεν σταματούν ποτέ τις ζωντανές εμφανίσεις, κι έτσι στα πλαίσια των πολυάριθμων συμμετοχών τους σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, εντός και εκτός Ελλάδας, θα κάνουν ένα μοναδικό πέρασμα από τη σκηνή του Φεστιβάλ Δρόμου και είναι μεγάλη μας τιμή που θα τους έχουμε κοντά μας.
     Φ.Α.Κ.Α.: Οι Πατρινοί Φ.Α.Κ.Α. δημιουργηθηκαν τον Ιανουάριο του 2014 από τον Πανο Γεωργόπουλο. Με δικό τους υλικό και ευφυείς διασκευές στο set τους, έχουν θεσπίσει ένα ιδιαίτερο ύφος που ακροβατεί κάπου ανάμεσα στο rock, το punk και το hip hop. Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο "Ψάξε να Κρυφτείς". Τα καλύτερα έρχονται.
    ΡΟΖ ΑΝΑΠΤΗΡΕΣ: Το ανερχόμενο, νεανικό ελληνόφωνο ροκ σχήμα των Ροζ Αναπτήρων, είναι στα πρώτα του βήματα και θα προσφέρει έναν φρέσκο ανανεωτικό αέρα, ανοίγοντας τη συναυλία της Παρασκευής 28 Ιουλίου.
    ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ: Ο Ταφ Λάθος, (Παναγιώτης Κυριακού), είναι μέλος των Ψυχόδραμα 07 και ιδρυτής της Bashment Records. Ξεκίνησε ως MC και Beatmaker το 2001 και στην πάροδο αυτών των ετών, έχει συνεργαστεί σε επίπεδο ηχογράφησης και συναυλιών με πολλά και μεγάλα ονόματα της εγχώριας και παγκόσμιας Hip-Hop σκηνής. Τον Μάρτιο του 2015, ο Ταφ Λάθος κυκλοφόρησε το τέταρτο κατά σειρά LP του, με τίτλο “Ελπίδα”, το οποίο συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς και ανέδειξε διαχρονικά κομμάτια, όπως τα “Φλόγα”, “Έχω”, “Το Φως που σε Τρομάζει”, “Λευκή Σημαία” κ.α. Στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλοφορίας της «Ελπίδας», ακολούθησε περιοδεία του Ταφ Λάθος σε 12 προορισμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Highlight της περιοδείας ήταν το διπλό (!) sold out, σε δύο διαδοχικές βραδιές στο Θέατρο Χυτήριο στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2015. Ακολούθησε το Single “Διηγήματα Χαμένης Νιότης” τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, και αμέσως μετά, τα δύο εμφατικά sold out shows σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην Αρχιτεκτονική και το Block33 αντίστοιχα. Επόμενο Single ήταν το “Κοινωνικό Συμβόλαιο”, τον Φεβρουάριο του 2016 και σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις αρχές του 2017, ήλθαν δύο ακόμη καινούργια κομμάτια, τα
“Ξύπνα” και “Ερπετά” και δύο ακόμη μεγαλύτερα live, πρώτα στο Piraeus 117 Academy στην Αθήνα και έπειτα στο Block33 στη Θεσσαλονίκη, τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 2500 θεατές συνολικά...
    RADIOSOL: RadioSol σημαίνει indie ska/reggae live party! Στήνει γεννήτρια, καρφώνει τα βύσματα στους ενισχυτές και ξεκινάει ένα πολύωρο ζωντανό πάρτι μέχρι τελικής πτώσεως στους δρόμους του Μεταξουργείου, στον Λυκαβηττό ή σε κάποια παραλία μαζί με πολλούς φίλους. Είναι μια αίσθηση που δεν έχει διαβατήριο, δεν έχει όρια, αλλά έχει μουσική, πολλή μουσική...και βγαίνει αυθόρμητα μέσα στα τραγούδια τους! Είναι μια πράξη, με την φιλοσοφική έννοια... Είναι η ανάγκη, η επικοινωνία, η ελευθερία του "τώρα, όπου και όπως". Δεν πιστεύουν ότι η μουσική λύνει προβλήματα σίγουρα όμως προκαλεί!
    ΡΑΧΗ CITY: Το εγχώριο hip hop σχήμα των Ράχη City, κατάγεται –όπως υποδηλώνει και το όνομά του- από τη Ράχη της Καλαμάτας. Με όχημά τους την τιμιότητα, την αγάπη για τη μουσική, το αδερφικό δέσιμο μεταξύ τους και την ανάγκη για αφύπνιση και μικροφωνική επανάσταση, χαράζουν τα τελευταία χρόνια μία συνεπή πορεία, με κύριο όπλο τις ξεσηκωτικές και γκρουβάτες ζωντανές τους εμφανίσεις.
     BLEND MISHKIN & THE ROOTS EVOLUTION: Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μουσικής του καριέρας, είτε πίσω από μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστεί, είτε πίσω από ένα ζευγάρι turntables, ο Αθηναίος παραγωγός χαράζει τη δική του μουσική πορεία, από τα μέσα των 90's με κυκλοφορίες σε δισκογραφικές εταιρείες όπως οι Pork Recordings, Tru Thoughts, Shadow Records και πολλές ακόμη, δουλεύοντας ταυτόχρονα και παράγοντας μουσική για καλλιτέχνες όπως οι Screetchie Dan, Jamalski και Carlton Livingstone μεταξύ άλλων. Το πιο πρόσφατο, έννατο στη σειρά album του με τίτλο "Survival of the Fittest" συμπεριλαμβάνει μία full live μπάντα και συμμετοχές διεθνών καλλιτεχνών, όπως οι Gappy Ranks, Exco Levi και Skarra Mucci, μεταξύ άλλων. Έχοντας κυκλοφορήσει από τη Βρετανική Nice up! Records, τον Ιούλιο του 2015, το album λατρεύτηκε από τη παγκόσμια reggae κοινότητα.
     BASS DELIGHT: Το Βass Delight crew έχει έδρα την Πάτρα και είναι μια ομάδα από dj’s και παραγωγούς αφιερωμένη στην διάδοση της Jungle / DnB / Reggae / Dub κουλτούρας και μουσικής. Αποτελεί έμπνευση και δημιουργία του Δημήτρη (Dimitris Bass Delight), ενός από τους παλιότερους και πιο έμπειρους dj’s του είδους στην Ελλάδα. Ενεργός από το 1993, είναι μέρος της ζωντανής ιστορίας της “jamaican-uk” σκηνής της πόλης και της χώρας γενικότερα. Το crew έχει διοργανώσει και έχει συμμετοχή σε εκατοντάδες events στην Πάτρα και την Αθήνα, ενώ και έχει μοιραστεί τα decks με μερικά πολύ σημαντικά ονόματα της χώρας, όπως οι Anna Mystic, Blend Mishkin, Mc Yinka, Fleck, Junior SP, Msdos, Blunt, BnC,Big Shine, Jeph1, Insom, Kredo κ.ά., αλλά και της διεθνούς σκηνής: Kenny Ken, Bladerunner, Aries, Run Tingz, Jacky Murda, Serial Killaz, Frisk, Dub Pistols, Dirty Dubsters, Jstar κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχει “θεσμοθετήσει”το Βass Delight Show τις Πέμπτες στο Mods Club στην Πάτρα και στα FM τις Δευτέρες στο Radio Enter 91,7.
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
W: www.streetfestival.gr
FB: www.facebook.com/streetfestival.gr
E: info@streetfestival.gr
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***  Πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων της Μεσσηνίας 
Έχοντας υπόψη την αριθμ. 07/26-07-2017 πράξης του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης όπου εξετάστηκαν οι δηλώσεις προτίμησης σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων των υποψήφιων Διευθυντών, σας αποστέλλουμε τον παρακάτω Πίνακα - Πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων Διεύθυνσης Δ.Ε. Μεσσηνίας.     
Α/ΑΕΠΩΝΥΜΟΟΝΟΜΑΠΑΤΡΩΝΥΜΟΑ.Μ.ΚΛΑΔΟΣΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ                  ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
1ΠΕΦΑΝΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣΝΙΚΗΤΑΣ196680ΠΕ111ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
2ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ182355ΠΕ111ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
3ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣΚΩΝ/ΝΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ170520ΠΕ04.01Γενικό Λύκειο Μελιγαλά
4ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥΕΛΕΝΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ157430ΠΕ102ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
5ΠΑΝΤΑΖΗΒΑΣΙΛΙΚΗΑΘΑΝΑΣΙΟΣ193856ΠΕ054ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
6ΜΠΟΥΓΑΣΙΩΑΝΝΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ175173ΠΕ015ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
7ΠΛΑΤΑΡΟΣΙΩΑΝΝΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ159970ΠΕ032ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
8ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥΧΡΥΣΗΝΙΚΗ196875ΠΕ014ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
9ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣΣΩΤΗΡΙΟΣ179249ΠΕ02Γυμνάσιο Κυπαρισσίας
10ΧΑΝΤΖΗΔΗΜΗΤΡΑΣΩΤΗΡΙΟΣ183685ΠΕ02Γυμνάσιο Δωρίου
11ΚΕΛΛΗΒΑΣΙΛΙΚΗΑΝΔΡΕΑΣ171096ΠΕ063ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
12ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣΑΔΑΜ177966ΠΕ192ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
13ΚΙΟΥΡΗΧΑΡΙΚΛΕΙΑΔΗΜΗΤΡΙΟΣ182697ΠΕ04.016ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
14ΣΟΛΑΡΗΣΙΩΑΝΝΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ183590ΠΕ02Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
15ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣΘΕΟΔΩΡΟΣΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ168043ΠΕ032ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
16ΚΑΛΑΠΟΔΑΜΑΡΙΑΔΙΟΝΥΣΙΟΣ182383ΠΕ01Γυμνάσιο Κορώνης
17ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥΕΛΙΣΑΒΕΤΣΠΥΡΙΔΩΝ182785ΠΕ051ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
18ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣΔΙΟΝΥΣΙΟΣ151080ΠΕ03Γενικό Λύκειο Πύλου
19ΜΠΑΖΑΝΟΣΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΔΙΟΝΥΣΙΟΣ173937ΠΕ04.02Γυμνάσιο Γαργαλιάνων
20ΚΟΝΤΑΞΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ192115ΠΕ18.181ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
21ΝΙΚΗΤΑΚΗΣΕΥΣΤΑΘΙΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ155181ΠΕ17.041ο Ε.Κ. Καλαμάτας
22ΒΡΥΩΝΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ158059ΠΕ17.074ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
23ΝΤΑΒΕΑΣΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ169107ΠΕ19Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας
24ΤΣΙΜΠΙΔΗΣΧΡΗΣΤΟΣΕΥΘΥΜΙΟΣ166967ΠΕ17.013ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
25ΓΚΛΕΓΚΛΕΕΛΕΝΗΣΩΤΗΡΙΟΣ224871ΠΕ11Γενικό Λύκειο Θουρίας
26ΓΡΟΥΣΟΥΖΑΚΟΥΔΗΜΗΤΡΑΜΑΡΤΗΣ195136ΠΕ02Γενικό Λύκειο Πεταλιδίου
27ΚΟΥΡΟΥΠΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΣΠΥΡΙΔΩΝ157984ΠΕ17.03Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας
28ΚΩΤΣΑΡΗΣΓΕΩΡΓΙΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ153946ΠΕ02Γενικό Λύκειο Αρφαρών
29ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣΒΑΣΙΛΗΣΜΙΧΑΗΛ178827ΠΕ111ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης
30ΚΟΥΛΟΥΚΕΑΕΛΕΝΗΓΕΩΡΓΙΟΣ148260ΠΕ02Γυμνάσιο Πεταλιδίου
31ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΓΕΩΡΓΙΟΣ905814ΠΕ04.015ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
32ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣΘΕΟΔΩΡΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ151029ΠΕ03Γυμνάσιο Αριστομένη
33ΚΑΤΣΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ154991ΠΕ14.04Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας
34ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ172173ΠΕ17.04ΕΠΑΛ Μεσσήνης
35ΑΝΔΡΕΑΚΟΥΠΑΝΑΓΙΩΤΙΤΣΑΝΙΚΟΛΑΟΣ150780ΠΕ03Γυμνάσιο Θουρίας
36ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥΜΑΡΙΑΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ155411ΠΕ167ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
37ΚΟΛΟΒΕΑΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΧΡΗΣΤΟΣ155581ΠΕ01Γυμνάσιο Κάμπου
38ΑΡΑΠΟΣΤΑΘΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΒΑΣΙΛΕΙΟΣ149604ΠΕ18.126ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
39ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ165926ΠΕ03Γενικό Λύκειο Μεθώνης
40ΧΡΟΝΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΧΡΗΣΤΟΣ168068ΠΕ03Γενικό Λύκειο Ανδρούσας
41ΜΠΟΥΝΑΣΗΛΙΑΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ169104ΠΕ19Εσπερινό Γυμνάσιο Καλαμάτας
42ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣΑΝΤΩΝΙΟΣ156511ΠΕ03Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας
43ΔΡΑΚΟΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ160105ΠΕ04.011ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας
44ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ190697ΠΕ17.072ο Ε.Κ. Μεσσηνίας (Κυπαρισσίας)
45ΡΟΥΣΣΗΣΙΩΑΝΝΗΣΣΩΤΗΡΙΟΣ189830ΠΕ03Γενικό Λύκειο Γαργαλιάνων
46ΜΠΟΥΛΜΠΟΥΦΩΤΕΙΝΗΒΑΣΙΛΕΙΟΣ225054ΠΕ11Γυμνάσιο Μελιγαλά
47ΛΕΒΕΝΤΕΑΣΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ147117ΠΕ04.02Εσπερινό Γενικό Λύκειο Καλαμάτας
48ΓΙΑΚΜΟΓΛΙΔΟΥΣΟΦΙΑΙΩΑΝΝΗΣ193929ΠΕ06Γυμνάσιο Μεθώνης
49ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΗΣΣΩΤΗΡΙΟΣΔΙΟΝΥΣΙΟΣ178060ΠΕ19Γενικό Λύκειο Δωρίου
50ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣΠΕΤΡΟΣΝΙΚΗΤΑΣ160876ΠΕ11Γενικό Λύκειο Χώρας
51ΣΙΚΑΛΙΑΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΝΙΚΟΛΑΟΣ137667ΠΕ03Γυμνάσιο Αρφαρών
52ΣΚΑΝΔΑΛΗΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΔΗΜΗΤΡΙΟΣ198402ΠΕ05Γυμνάσιο Ανδρούσας
53ΚΙΤΣΟΣΙΩΑΝΝΗΣΓΡΗΓΟΡΙΟΣ906389ΠΕ04.01Γενικό Λύκειο Φιλιατρών
54ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣΠΑΝΤΕΛΗΣ139243ΠΕ11Γυμνάσιο Φιλιατρών
55ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣΕΜΜΑΝΟΥΗΛΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ173597ΠΕ03Γυμνάσιο Χατζή
56ΒΑΡΒΑΤΣΟΥΛΗΖΩΙΤΣΑΓΕΩΡΓΙΟΣ180619ΠΕ04.04Γυμνάσιο Χώρας
57ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥΗΛΙΑΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ200062ΠΕ19Γυμνάσιο Διαβολιτσίου
58ΤΣΑΓΚΛΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΣΤΥΛΙΑΝΟΣ176083ΠΕ04.01Γυμνάσιο Πύλου
59ΦΟΥΣΕΚΗΣΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ193696ΠΕ04.01Γενικό Λύκειο Κορώνης
60ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥΜΑΡΙΑΝΙΚΟΛΑΟΣ162381ΠΕ02Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας
61ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥΑΝΝΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ179674ΠΕ02Γενικό Λύκειο Αριστομένη
62ΚΟΥΒΕΛΑΣΤΑΥΡΟΥΛΑΓΕΩΡΓΙΟΣ195214ΠΕ02Γενικό Λύκειο Καρδαμύλης
63ΚΑΘΑΡΕΙΟΣΔΗΜΗΤΡΗΣΧΡΗΣΤΟΣ208089ΠΕ11Γυμνάσιο Καρδαμύλης
64ΣΑΚΚΟΥΛΑΣΙΩΑΝΝΗΣΔΗΜΗΤΡΙΟΣ185999ΠΕ03Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φιλιατρών
65ΠΑΡΘΕΝΙΟΣΗΛΙΑΣΝΙΚΟΛΑΟΣ172579ΠΕ19Γυμνάσιο Λογγάς
   
 Ο Προϊστάμενος
Διοικητικών Θεμάτων
ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

***  Αιθαλομίχλη στις σχέσεις Τατούλη - Αλειφέρη 
Άρχισαν τα όργανα και… επίσημα, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας και προφανώς διανύουμε την περίοδο του… «διάλεξε στρατόπεδο», αφού οι Μεσσήνιοι σύμβουλοι, αν τα πράγματα εξωθηθούν στα άκρα, θα κληθούν να επιλέξουν!
Φανερότερο δεν μπορούσε να γίνει αυτό από την προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, όπου η εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη, πετάχτηκε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, στα σκουπίδια (όχι της ΤΕΡΝΑ για όσους προτρέχουν), ενώ κατέβασε δική του πρόταση, η οποία… υπερψηφίσθηκε από την πλειοψηφία, αλλά με πολλούς συμβούλους, και της πλειοψηφίας, που στο τέλος δεν ήξεραν τι ψηφίσθηκε και τι εγκρίθηκε!
Πάντως, η πρόταση της κας Αλειφέρη, αφού απορρίφθηκε από τον αρχηγό της παράταξής της, αν και επίσημα είχε ορισθεί εισηγήτρια, δεν πήγε «άκλαυτη», αφού την υιοθέτησε η αξιωματική αντιπολίτευση του Σώματος, με τον κ. Νίκο Πατσαρίνο να την κατεβάζει για ψήφιση. Ωστόσο, η κα Αλειφέρη είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, προφανώς επιχειρώντας να συγκρατήσει τα «μπουρίνια» που είχαν αρχίσει να φουντώνουν μέσα της.
Η… ένταση των δύο πλευρών έχει γίνει πλέον φανερή, μετά και τη διαφορετικότητα απόψεων στο θέμα των αλλαγών του «Καλλικράτη».
Χθες, στο γραφείο της κας Αλειφέρη στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε πολύωρη - και με αρκετές στιγμές έντασης - συνάντηση με τους πυρηνελαιουργούς για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων που αφορούν στη νέα ελαιοκομική περίοδο και, κυρίως, τη διαπιστωτική πράξη που είχε εκδοθεί από την Περιφέρεια για την υποβολή χρονοδιαγράμματος τεχνικής ανασυγκρότησης των μονάδων τους έως τέλος Ιουλίου.
  Επιστολή Τατούλη
Σε ό,τι τώρα αφορά το ίδιο το θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας για τα πυρηνελαιουργεία, χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με επιστολή του ζήτησε τον προγραμματισμό συνάντησης με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αφού επισημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής είναι η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες νομοθετικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, ώστε να αντιμετωπιστούν με βιώσιμο τρόπο τα προβλήματα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.
Ο κ. Τατούλης σημειώνει ακόμα ότι η Περιφερειακή Αρχή διαθέτει βάση δεδομένων, μετά τις μετρήσεις που ανέθεσε στο «Δημόκριτο» να διενεργήσει στη Μεσσηνία, και τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων.
Τέλος, αναφέρει στην επιστολή του ότι η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται στον αντίποδα της ισοπεδωτικής άποψης να σταματήσει η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την περιφερειακή της οικονομία, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
  Πρόταση από τον Τατούλη
Πάντως, τα όσα διαδραματίσθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος και αφορούν στα εσωτερικά της παράταξης της πλειοψηφίας, σκιαγραφούνται από την πρώτη πρόταση του δελτίου Τύπου που εκδόθηκε το ίδιο βράδυ, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα: «Την πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, υπερψήφισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής διενεργήθηκαν, ώστε, σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα, να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος».
Είχε ήδη «σβηστεί» από το χάρτη η επίσημη εισήγηση της κας Αλειφέρη και η ανακοίνωση της Περιφέρειας συνεχιζόταν ως εξής: «“Υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων και αυτό είναι κοινή παραδοχή”, δήλωσε ο περιφερειάρχης, “κάτι που από το 2011 η Περιφερειακή Αρχή αντιμετωπίζει με απόλυτη σοβαρότητα. Μετά από επανειλημμένες μετρήσεις πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμοσμένες λύσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, καθώς και την οικονομία της Περιφέρειάς μας”.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, την πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να εξεταστούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε σε συνεργασία με τους πυρηνελαιουργούς να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις που θα δώσουν σύγχρονες λύσεις».
«Ιδιαίτερα οξεία κριτική άσκησε ο περιφερειάρχης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τις εξαιρετικά εξοντωτικές και καταστροφικές απόψεις που εξέφρασαν κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οι οποίες αγνοώντας βασικές παραμέτρους του προβλήματος ισοπεδωτικά προσέγγισαν το πρόβλημα», κατέληγε, μεταξύ άλλων, η νυχτερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας.
  Οι πυρηνελαιουργοί
Οι πυρηνελαιουργοί της Μεσσηνίας παραστάθηκαν στη συνεδρίαση, ενώ και εγγράφως είχαν καταθέσει τις απόψεις τους. Ζήτησαν να μη ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό πριν:
-επαναληφθούν οι μετρήσεις στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων για τον προσδιορισμό της εκπεμπόμενης σκόνης όπως απαιτεί το ΠΔ 1180/81 και όχι ολικών αιωρούμενων σωματιδίων.
-ζητηθεί η συνεργασία των πυρηνελαιουργών. Μέσα από αυτή τη συνεργασία να διατυπωθούν και να υποβληθούν προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για έγκριση μέτρα που θα επιφέρουν πραγματικά εφικτές λύσεις στο πρόβλημα.
Έχοντας αντίρρηση επί των προτάσεων της κας Αλειφέρη, χαρακτήρισαν τα μέτρα που πρότεινε τεχνοοικονομικά μη εφικτά, σε λανθασμένη κατεύθυνση, αναποτελεσματικά ή μέτρα που πλήττουν σοβαρά την επιχειρηματικότητα.
Και σημείωναν: «Γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της ξήρανσης των ελαιοπυρήνων είναι μια ενοχλητική δραστηριότητα για τους κατοίκους των πλησίον των πυρηνελαιουργείων περιοχών. Αυτό που ενοχλεί είναι ο υδρατμός και ο καπνός από τις καμινάδες μας και η χαρακτηριστική οσμή του ελαιοπυρήνα. Σε κανέναν δεν αρέσει να κατοικεί δίπλα από πυρηνελαιουργείο ούτε δίπλα από ορνιθοτροφεία, στάνες, βουστάσια κ.λπ., για να μην αναφέρουμε διυλιστήρια, εργοστάσια της ΔΕΗ, βιομηχανίες λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων και άλλων πραγματικά επικινδύνων για τη δημόσια υγεία εγκαταστάσεων.
Για το λόγο αυτό, ανάλογα με τη δραστηριότητα, απαιτείται η έκδοση άδειας εγκατάστασης τέτοιων μονάδων πριν από την αδειοδότηση της λειτουργίας τους. Όλα τα πυρηνελαιουργεία είναι νόμιμα αδειοδοτημένα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους. Συνεχώς ελέγχονται για τη νομιμότητά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Καθόλου δε μας αρέσει να ενοχλούμε. Όμως, η ενόχληση που προκαλούμε οφείλεται μόνο στην υγρασία των ελαιοπυρήνων. Και ο υδρατμός και η οσμή οφείλονται στη διαχείριση ελαιοπυρήνων με υγρασία. Όσο μεγαλύτερη η υγρασία, τόσο μεγαλύτερη η ενόχληση που προκαλούμε. Καθόλου δε μας αρέσει η υγρασία των ελαιοπυρήνων. Όσο μεγαλύτερη, τόσο το χειρότερο για εμάς. Μας κοστίζει πολύ ακριβά η αφαίρεσή της (ξήρανση)».
  Προτάσεις Αλειφέρη
Οι προτάσεις που κατέθεσε η κα Αλειφέρη ήταν:
1. Καθορισμός ανώτατου ορίου εκπομπής αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων (PAHs) στις καμινάδες, των πυρηνελαιουργείων και όχι στην ατμόσφαιρα
2. Καθορισμός ανώτατου ορίου εκπομπής ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), σχετίζεται με τις οσμηρές ενώσεις που εκπέμπονται από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων
3. Η θερμοκρασία του αέρα ξήρανσης στην είσοδο των ξηραντηρίων να μην υπερβαίνει τους 4000c
4. Να καθοριστούν συγκεκριμένα όρια φυσικοχημικών χαρακτηριστικών του διφασικού ελαιοπυρήνα, προκειμένου να εξετάζεται το αποδεκτό ή όχι της περαιτέρω επεξεργασίας στα πυρηνελαιουργεία και ιδιαίτερα η υγρασία του παραγόμενου ελαιοπυρήνα 2Φ στα ελαιοτριβεία να μην υπερβαίνει το 65-67%. Ο έλεγχος να γίνεται στα πυρηνελαιουργεία με ευθύνη των πυρηνελαιουργών. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου, να προβλεφθούν κυρώσεις στους ελαιοτριβείς που παράγουν πυρήνα με υγρασία μεγαλύτερη του 67% και στους πυρηνελαιουργούς που την αποδέχονται
5. Χρονικός προσδιορισμός παραμονής διφασικού ελαιοπυρήνα προς ξήρανση στα πυρηνελαιουργεία
6. Υποχρέωση διενέργειας μετρήσεων από όλους τους πυρηνελαιουργούς, ακόμα και από αυτούς που έχουν ΠΠΔ και δεν προβλέπεται αυτή η ενέργεια στην ΥΑ 17131/2013 (ΦΕΚ 2939Β/2013). Οι μετρήσεις να περιλαμβάνουν: α) Σωματίδια, β) Δείκτη αιθάλης κατά REINGELMANN γ) Πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και δ) Ολικό Οργανικό Άνθρακα (TOC)
7. Ορισμός περιόδου λειτουργίας πυρηνελαιουργείων σε 141 ημέρες το μέγιστο από την ημερομηνία έναρξης
8. Σύνδεση της συνολικής ποσότητας ελαιοπυρήνα που παραλαμβάνουν τα πυρηνελαιουργεία, με τη δυναμικότητά ξήρανσης, ώστε να τηρείται ο προηγούμενος όρος
9. Υποχρέωση ελαιοτριβέων να δηλώνουν κάθε χρόνο στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με τη λήξη της ελαιοκομικής περιόδου, τη συνολικά παραχθείσα ποσότητα ελαιολάδου και ελαιοπυρήνα. Να προβλεφθούν κυρώσεις σε περίπτωση μη προσκόμισης στοιχείων
10. Απαγόρευση κατασκευής νέων δεξαμενών αποθήκευσης ελαιοπυρήνα και αύξησης της δυναμικότητας των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας
11. Πρόβλεψη κυρώσεων για όλα τα προηγούμενα
12. Αναζήτηση χρηματοδότησης για την εγκατάσταση σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενταγμένου στο δίκτυο ΕΔΠΑΡ για την περιοχή του Δήμου Οιχαλίας
13. Δυνατότητα διάθεσης διφασικού ελαιοπυρήνα σε μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων πέραν των πυρηνελαιουργείων (π.χ. μονάδες παραγωγής βιοαερίου).   Της Βίκυς Βετουλάκη 

 ***  Δωρεάν παραχώρηση κτηρίου στην οδό Χρήστου Κουμάντου αντί των Σχολών Παπαφλέσσα προτείνει το Επιμελητήριο 
Επιστολή στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτριος Μανιάτης, στην οποία εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιθυμία του πρώτου να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο για την υλοποίηση του έργου «Μεσογειακή Πόλη».
Παράλληλα, σημειώνει πως το εν λόγο έργο θα ακυρωθεί, αν εγκατασταθεί Σχολείο Παιδιών ΑμΕΑ στο κτήριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα, γι’ αυτό προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση του ιδιόκτητου κτηρίου του Επιμελητηρίου στην οδό Χρήστου Κουμάντου και Αριστομένους για όσα χρόνια απαιτείται.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε δήμαρχε, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιθυμία σας να συμμετέχετε στην Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο για την υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου “Μεσογειακή Πόλη”.
Το γεγονός αυτό δείχνει πραγματικά ότι οι συμμετέχοντες στη συμφωνία αποδέχονται τη σημασία του Έργου με την προοπτική η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος να καταγραφούν στα τουριστικά δρώμενα ως Γαστρονομικός Προορισμός.
Όλα τα άλλα είναι πλέον επιμέρους θέματα, τα οποία μπορούν να συζητηθούν μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου, ώστε να δοθούν λύσεις για να προχωρήσει η υλοποίηση του μεγάλου αναπτυξιακού έργου το συντομότερο δυνατόν.
Με την ευκαιρία της σημερινής μας επιστολής, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το έγγραφό μας το οποίο αφορά στο αίτημα της τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου πόλεως του Δήμου Καλαμάτας για τη θέση του έργου (ΟΤ 61), έχει κατατεθεί εδώ και δύο χρόνια στη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 1083/24-12-2015.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης του Σχολείου Παιδιών ΑμΕΑ, παρότι το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματικά δείχνει μεγάλη ευαισθησία, δυστυχώς σε περίπτωση που αυτό εγκατασταθεί στο κτήριο των πρώην Σχολών Παπαφλέσσα, τότε το Αναπτυξιακό Έργο “Μεσογειακή Πόλη” ακυρώνεται.
Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε ακόμα και τη δωρεάν παραχώρηση του ιδιόκτητου κτηρίου μας στην οδό Χρήστου Κουμάντου και Αριστομένους, για όσα χρόνια απαιτείται, για την ολοκλήρωση του νέου Ειδικού Σχολείου για ΑμΕΑ.
Είμαστε έτοιμοι να συναποφασίσουμε για τις νέες τεχνικές προσαρμογές για την εύκολη πρόσβαση των ΑμΕΑ».

***   Χωρίς ταχυδρόμο Κοινότητες Οιχαλίας και Τριφυλίας 
Χωρίς ταχυδρόμο έχουν μείνει τις τελευταίες εβδομάδες Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας με σοβαρές συνέπειες ιδίως για τους ηλικιωμένους κατοίκους των ορεινών Κοινοτήτων.
Τα χωριά της ορεινής Τριφυλίας στη Δημοτική Ενότητα Αυλώνος, καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου, εξυπηρετούνταν από τον ταχυδρόμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ στο Δώριο. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ταχυδρόμος δεν έχει περάσει από τα χωριά αυτά και τόσο κάτοικοι όσο και εκπρόσωποι των Κοινοτήτων απευθύνθηκαν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Δώριο για να δουν τι συμβαίνει.
Εκεί διαπίστωσαν, προς απογοήτευσή τους, ότι το κατάστημα, όπως αναφέρουν, έχει μείνει μ’ ένα μόνο υπάλληλο και η ταχυδρόμος που απασχολούνταν με σύμβαση δήλωσε παραίτηση κι αποχώρησε. Μάλιστα και ο υπάλληλος που υπηρετεί στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στο Δώριο, όπως λένε, είναι συμβασιούχος και τους επόμενους μήνες λήγει η σύμβασή του και θα αποχωρήσει. Χωρίς ταχυδρόμο, οι κάτοικοι Κοινοτήτων των Δήμων Οιχαλίας και Τριφυλίας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Δεν μπορούν να πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και τα φάρμακά τους.
Η κατάσταση είναι πολύ δυσάρεστη και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων έχουν εκφράσει παράπονα και διαμαρτυρίες στα ΕΛΤΑ στην Πάτρα, ζητώντας ταχυδρόμο για τα χωριά τους.

*** «Της Ζωής Τα Παράξενα Παιχνίδια» του Χρήστου Τούβε στην Καλαμάτα 
Το βιβλίο «Της Ζωής Τα Παράξενα Παιχνίδια» του Χρήστου Τούβε θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο στέκι πολιτισμού και γεύσεων «Μπουκαδούρα».
Θα προλογίσουν οι ψυχολόγοι Γιώτα Παπαγεωργίου και Έφη Πολίτη, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η δημοσιογράφος Βίκυ Βετουλάκη. Αποσπάσματα θα διαβαστούν από τη φιλόλογο Ξένια Αλεξανδροπούλου, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας.
Ο Χρήστος Τούβε κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει την πρώτη του συγγραφική δουλειά. Είναι κάτοχος πτυχίων Λογιστικής, Management και Μεταπτυχιακού Διπλώματος MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έχει κάνει αυτο-έκδοση του βιβλίου του, το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το αναγνωστικό κοινό και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τη Γ' έκδοση στο εξώφυλλο, ενώ μέσω του παγκόσμιου site Amazon κυκλοφορεί σε 63 χώρες του εξωτερικού.
Την επίσημη σελίδα του στο Facebook ως συγγραφέα παρακολουθούν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, ενώ στις παρουσιάσεις που γίνονται ανά την Ελλάδα έχει κάνει εντύπωση η διαφορετική και θεατρικού τύπου παρουσίαση.
Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση ενός παιδιού μ' έναν παππού και δείχνει τη γέννηση, εξέλιξη και ωρίμανση μίας σχέσης ζωής. Είναι ένα εγχειρίδιο ζωής μυθιστορηματικού τύπου με πολλά στοιχεία ψυχολογίας και είναι αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία, ενώ αυτό που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι το τέλος κάθε κεφαλαίου που υπάρχουν τα σημεία-κλειδιά, όπου ο αναγνώστης ταυτίζεται.
Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Γιάννης Γαβαλάς, ένας άνθρωπος που έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νίκο Καββαδία.
    Λίγα λόγια
Σε μία αλάνα της Σικελίας, ένα νεαρό παιδί, ο Ροντρίγκο Παλάσιο, δείχνει να έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στον κύριο Φράντσε ή, αλλιώς, στο σοφό παππού της γειτονιάς του, που τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί.
Μέρα με τη μέρα, ο κύριος Φράντσε μαθαίνει στον Ροντρίγκο, με τη μορφή μικρών διηγήσεων και ιστοριών, το νόημα της ζωής.
Η επιρροή του είναι τόσο μεγάλη, που τελικά ο Ροντρίγκο καταλήγει ακόμα και στα βαθιά γεράματα να τον σκέφτεται έντονα, ξεκινώντας τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο «Της Ζωής Τα Παράξενα Παιχνίδια», για να τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε κάποτε.
Ο Ροντρίγκο, μεγαλώνοντας, γίνεται ένας πολύ γνωστός συγγραφέας, μόνο που αθετεί την υπόσχεσή του να γράψει το βιβλίο. Η αρρώστια χτυπάει την πόρτα του συγγραφέα μας και καλείται μέσα σ’ ένα βράδυ, δίπλα στο τζάκι, να προλάβει ν’ αποδώσει φόρο τιμής στον παππού Φράντσε. Είναι τόσο συναισθηματικός αυτό το βράδυ, που οι αναδρομές του στον παρελθόν δεν έχουν καμία συνοχή. Θα τα καταφέρει;

***  Ξεκίνησε τη λειτουργία της η Πολεοδομία της Μεσσήνης 
Στις 5 Αυγούστου εγκαίνια στο «Ειρηνοδικείο» 
     Την έναρξη λειτουργίας της Πολεοδομίας Μεσσήνης με 5 άτομα προσωπικό έκανε γνωστή χθες το πρωί ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τη συναυλία στην Αρχαία Μεσσήνη.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσώνης, αυτή η εξέλιξη χαροποιεί άπαντες στο Δήμο Μεσσήνης και, κυρίως, τους δημότες, που για χρόνια ταλαιπωρούνταν. Ζήτησε, δε, κατανόηση στα όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ειδικά τον πρώτο καιρό λειτουργίας του γραφείου.
Η Πολεοδομία, όπως και το ΚΕΠ, στεγάζονται πλέον στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού «Ειρηνοδικείου» της Μεσσήνης, ενώ στις 5 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. Εκεί, επίσης, θα δημιουργηθεί και το «σπίτι» της Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης.    Του Κώστα Γαζούλη

*** Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την εγκατάσταση POS 
Επιείκεια μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση αλλά δε το έχουν προμηθευτεί 
   Αν θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο από σήμερα 85 επαγγελματικές κατηγορίες, θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί και να εγκαταστήσει POS, διαφορετικά τους περιμένει πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, πολλοί, αν και τα παρήγγειλαν, δεν μπόρεσαν να τα εγκαταστήσουν μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία, καθώς δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμα λόγω της μεγάλης ζήτησης.
    Επιείκεια
Αναμένεται, λοιπόν, να εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία εγκύκλιος που θα αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων για την εγκατάσταση των POS, στην οποία θα συνιστάται «επιείκεια» για τα πρόστιμα σε όσους είχαν ζητήσει POS πριν από τις 27/7 αλλά δεν τα διαθέτουν ακόμη εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτημάτων.
Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε θα δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα, και επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για απόκτηση τερματικών συσκευών, καθώς και ηλεκτρονικών εφαρμογών, για την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής με κάρτα.
  Έλεγχοι
Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που δε θα έχει δηλαδή κατατεθεί αίτημα για προμήθεια του μηχανήματος ή δε θα έχει εγκατασταθεί, οι ελεγκτικές Αρχές θα προχωρήσουν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους. Στις επόμενες ώρες, 85 επαγγελματικές κατηγορίες, όπως υδραυλικοί, καταστήματα λιανικής πώλησης αγαθών και ενοικίασης οχημάτων, ιδιοκτήτες συνεργείων, ηλεκτρολόγοι, φαρμακεία, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία, κάβες, κομμωτήρια, καταστήματα με καπνικά προϊόντα, φροντιστήρια, κλινικές, ιατρεία, δικηγόροι, θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.
Το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ, ωστόσο εάν κάποιος το πληρώσει μέσα σε διάστημα ενός μήνα, θα καταβάλει 750 ευρώ.
Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο απαιτούνται από τις τράπεζες τρεις με πέντε εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή υποβολής της αίτησης μέχρι την εγκατάσταση του POS, εφόσον βέβαια προσκομιστούν από την επιχείρηση τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα νέας μερίδας πελάτη και του αντίστοιχου λογαριασμού εξυπηρέτησης.

***  Προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία» με Κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία», που οργανώνει το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη τριάντα πέντε (35) θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών.
Η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της κατεύθυνσης (http://class-phil.kalamata.uop.gr/aitisi2017/), ενώ η εκτυπωμένη αίτηση και τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν κατά το διάστημα 24 Ιουλίου - 30 Σεπτεμβρίου 2017, είτε αυτοπροσώπως, είτε με συστημένη αλληλογραφία (με ευανάγνωστη σφραγίδα κατάθεσης των ΕΛΤΑ μέχρι και την 30ή  Σεπτεμβρίου 2017), είτε με courier (ταχυμεταφορά), στη Γραμματεία του Τμήματος Φιλολογίας, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαία και Νέα Ελληνική Φιλολογία (Κατεύθυνση: Αρχαία Ελληνική Φιλολογία)», Παλαιό Στρατόπεδο – Ανατολικό Κέντρο, Τ.Κ. 24100, Καλαμάτα. Πληροφορίες: τηλ. 27210-65119, 65128, e-mail: class-phil@uop.gr,  ιστότοπος του Τμήματος Φιλολογίας:  class-phil.kalamata.uop.gr.

***  Στο παρασκήνιο 
Αν και ο Αύγουστος θεωρείται μήνας χαλάρωσης και διακοπών, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δε φαίνεται να ισχύει φέτος.
Τα προχθεσινά δρώμενα δεν αφήνουν τα πράγματα σε τόσο μεγάλη ησυχία, καθώς, όπως ακούγεται, υπάρχουν έντονες διεργασίες και συζητήσεις στο παρασκήνιο απ’ όλες τις πλευρές. Και αυτές δεν είναι μόνο δύο.
Η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται να γίνει στο Γύθειο. Πιθανότατα θα είναι μια συνεδρίαση με αρκετό ενδιαφέρον, εκτός κι αν αποφασισθεί εσωτερική ανακωχή.  Β.Β.

***  Tα πρώτα χελωνάκια της Πελοποννήσου ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Κυπαρισσιακό κόλπο
 
Τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα.
Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή, που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές που προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής!
  Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε!  Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας Δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με σκοπό την μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας.
  Κάποιες οδηγίες για τον καθένα που ενδέχεται να βρεθεί σε παραλία ωοτοκίας αυτήν την εποχή:
Κλείσε κι εσύ τα φώτα σου! Μην ανάβεις φωτιές στην παραλία! Απόφυγε να περπατάς στην παραλία βραδινές ώρες γιατί μπορεί άθελά σου να πατήσεις κάποιο χελωνάκι που ταξιδεύει προς την θάλασσα! Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές μην τα πιάσεις και μην τα βάλεις κατευθείαν στο νερό! Πρέπει να βρουν μόνα τους τον δρόμο τους και να εξασκηθούν ώστε όταν μπουν στην θάλασσα να μπορούν να αποφύγουν τους θηρευτές τους! Άνοιξε ένα διάδρομο για να τα βοηθήσεις και, αν είναι μέρα, προστάτεψέ τα από τον ήλιο μέχρι να μπουν στην θάλασσα!
  Πληροφορίες: Πολύμνια Νεστορίδου – Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πελοποννήσου, τηλ. 6951 009 785

***  Οι “String Demons” στο Mani Sonnenlink Festival 
Έπειτα από ένα εγχορδικό χειμώνα ανατρεπτικών συναυλιών και παραστάσεων σε Ελλάδα (Μέγαρο, Ηρώδειο κ.α) και εξωτερικό (Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία) οι String Demons έρχονται με μουσική ορμή για δεύτερη φορά στο μαγικό Mani Sonnenlink Festival, στις 11 Αυγούστου.
O Κωνσταντίνος και η Λυδία Μπουντούνη, το «δαιμονικό» ντουέτο εγχόρδων, είναι δύο νέοι μουσικοί που με απίστευτο συγχρονισμό μεταξύ τους, με φαντασία στις διασκευές και μείξεις ετερόκλητων τραγουδιών και, βέβαια, με δικές τους συνθέσεις, που χαρακτηρίζονται από τη διακριτή τους ταυτότητα και το προσωπικό τους στίγμα, θα μας ταξιδέψουν από το ροκ μέχρι την κλασική και την παραδοσιακή μουσική με ευρηματικότητα και έντονη επικοινωνία.

***  Εκδήλωση για τον καταδρομέα Π. Γιαννόπουλο που έπεσε στην Κύπρο 
Την Τετάρτη 2 Αυγούστου θα τελεστεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον πεσόντα στην Κύπρο το 1974, δεκανέα Καταδρομών Παναγιώτη Γιαννόπουλο, στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Κρυονερίου, μπροστά από την προτομή του Σαρακιναδαίου ήρωα!
Στις 8.00 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως θα μιλήσει ο φυσικός – ιστορικός ερευνητής, Γεώργιος Μαυροειδής, θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα γίνει ανάκρουση του εθνικού ύμνου.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ετοιμάζεται νέος ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ; Στο κόκκινο ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ…

~  Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που προσθέτει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ως τιμωρία για τους ισχυρισμούς που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί ότι η Μόσχα παρενέβη με κάποιο τρόπο στις αμερικανικές εκλογές.
Η νομοθεσία αυτή, στην ουσία, «δένει» τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεν μπορεί να απαιτήσει ακύρωση των κυρώσεων. Πρέπει με επιστολή του στο Κογκρέσο να ζητήσει άδεια για να τερματίσει τις κυρώσεις και να δώσει έναν πειστικό λόγο. Το Κογκρέσο θα πρέπει να συμφωνήσει και θα έχει διάθεσή του 30 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα του Προέδρου.
Αν δεν ασκήσει βέτο, τότε, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, έχει παραιτηθεί από την εξωτερική πολιτική της προεδρίας του, η οποία βασίστηκε στη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Όπως διαβάζουμε στο russia-insider.com, το νομοσχέδιο κρύβει μια παγίδα για τους ίδιους τους Αμερικανούς. Επιβάλλει κυρώσεις σε «πρόσωπα» που «συμμετέχουν σε συναλλαγές με τους τομείς πληροφοριών ή άμυνας της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Εδώ υπάρχει κάτι ύποπτο καθώς παλαιότερα, ο διευθυντής της CIA Μαίκ Πομπέο, είχε επιτεθεί στον τηλεοπτικό σταθμό RT, αναφέροντας ότι χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση και είναι φερέφωνο της για να δημιουργεί προπαγάνδα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, οι εκτιμήσεις της CIA για εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές, βασίστηκε σε ενέργειες του RT.
Τώρα, το νομοσχέδιο αναφέρει κυρώσεις σε «πρόσωπα που συμμετέχουν σε συναλλαγές με τους τομείς πληροφοριών» και μήπως τα πρόσωπα αυτά είναι ακόμα και Αμερικανών πολίτες  που απασχολούνται στο RT;
Το νομοσχέδιο απαιτεί από τον Πρόεδρο:
«Να επιβάλλει 5 ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 σε σχέση με πρόσωπο που ο Πρόεδρος καθορίζει εν γνώσει του […]το οποίο ανήκει ή λειτουργεί για λογαριασμό στους τομείς άμυνας ή πληροφοριών της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «προσώπων» να ασκούν οικονομικές συναλλαγές με «χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών» κάτω από ορισμένες συνθήκες και όπως αναφέρουν οι αναλυτές,  η νομοθεσία εστιάζεται κυρίως στον πόλεμο της πληροφόρησης.

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Ανατροπή στην Κύπρο! Η Γερμάνια δίνει όπλα

~ Η κυπριακή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Plath Ltd συμφώνησε να προμηθεύσει τη Γερμανία με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «MoGeFa»
Σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε η εταιρεία με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, η χώρα θα παραλάβει από τον όμιλο PLATH GmbH δώδεκα θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με τις τελευταίου τύπου καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το συμβόλαιο είναι η μεγαλύτερη προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου για τις γερμανικές ΕΔ τα τελευταία χρόνια.
Σίγουρα, η αμυντική αυτή εξέλιξη θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα και οφέλη στην κυπριακή επικράτεια.

***  Είναι ΕΠΙΣΗΜΟ! Η Ρωσία ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ στη Συρία

~ Με νόμο που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επικυρώθηκε η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ειδικότερα, ο νόμος αφορά τη συμφωνία για τη χρήση της στρατιωτικής βάσης που έχει στο Χμεϊμίμ, στην επαρχία της Λαττακείας,  η ρωσική ομοσπονδία.
Ο πρόεδρος της χώρας ενέκρινε τους όρους της συμφωνίας, η οποία είχε υπογραφεί τον Ιανουάριο στη Δαμασκό και ορίζει ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα χρησιμοποιούν τη βάση για τα επόμενα 49 χρόνια και θα υπάρχει ανανέωση της συμφωνίας τα επόμενα 25 έτη.

***  ΟΡΓΗ Πούτιν! Ο Τραμπ θα επιβάλει πιο ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ…

~ Ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Αντόνι Σκαραμούτσι δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ είτε θα υπογράψει το αμερικανικό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις στη Ρωσία,  είτε θα διαπραγματευτεί μια «ακόμα πιο σκληρή συμφωνία εναντίον των Ρώσων».
«Μπορεί να αποφασίσει να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις και να είναι πιο σκληρές για τους Ρώσους. Μπορεί, όμως, και να μην ασκήσει βέτο και να υπογράψει το νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο CNN.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με ψηφοφορία 419-3 μια νέα έκδοση ενός νομοσχεδίου που θα επιβάλλει εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και θα περιορίσει την ικανότητα του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ να άρει τους περιορισμούς στη Μόσχα. Τα μέτρα στοχεύουν στην άμυνα της Ρωσίας, στις υπηρεσίες πληροφοριών, στις μεταφορές, στη ναυτιλία και στη σιδηροδρομική βιομηχανία και περιορίζουν τις συναλλαγές με τις ρωσικές τράπεζες και τις ενεργειακές εταιρείες.
Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γερουσία και τη διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να έχουν ασκήσει κριτική.


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Στερνό «αντίο» χθες στο Γιάννη Πετρογιάννη 
Η αθλητική οικογένεια είπε χθες το στερνό «αντίο» στον ποδοσφαιριστή του Πανθουριακού Γιάννη Πετρόγιαννη, που άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 27 χρονών.
Ο Γιάννης Πετρόγιαννης είχε σοβαρό τροχαίο στις 12 Ιουλίου και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα.
Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος την αθλητική οικογένεια του νομού μας και όχι μόνο.
Ο εκλιπών εκτός από τον Πανθουριακό, είχε αγωνιστεί ακόμη σε Μεσσηνιακό, ΑΟ Φαραί, Εθνικό Μελιγαλά, Εράνη Φιλιατρών, Απόλλωνα Καλαμάτας, καθώς επίσης και στις Μεικτές της ΕΠΣ Μεσσηνίας.
Προερχόταν από αθλητική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Γιώργος είχε αγωνιστεί στην Καλαμάτα, ενώ ο αδελφός του Χρήστος την περυσινή σεζόν έπαιξε στον Πανιώνιο και ο θείος του Δημήτρης έχει αγωνιστεί στον Μεσσηνιακό και εδώ και αρκετά χρόνια μετέχει στο Δ.Σ. του Συλλόγου Παλαιμάχων του Μεσσηνιακού.
Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλαμάτας, που είναι δίπλα ακριβώς από το πατρικό του και προέστη ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο της πόλης μας.
Το στερνό «αντίο» στον Γιάννη Πετρόγιαννη είπαν συγκλονισμένοι η οικογένειά του, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣ Μεσσηνίας με επικεφαλής τον πρόεδρο Λεωνίδα Οικονομίδη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Άγγελος Σκαφιδάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Νίκος Κοσσάρης, ο καλαματιανός ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής ομάδας Παίδων Βασίλης Γεωργόπουλος, οι διοικήσεις των Συνδέσμων Παλαιμάχων Μεσσηνιακού, Καλαμάτας και άλλων Συλλόγων, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανθουριακού, πρόεδροι, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές τοπικών ομάδων, διαιτητές και πλήθος κόσμου.
Πρέπει, δε, να αναφέρουμε ότι στο φέρετρο τοποθετήθηκε φανέλα του Πανθουριακού, της τελευταίας δηλαδή ομάδας του Γιάννη Πετρόγιαννη.
Γιάννη, καλό ταξίδι, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει…

***  Ουζουνίδης: «Καλύτερη αυτή η Καμπάλα από εκείνη του 2015»
«Είμαστε έτοιμοι στο μυαλό»
~  Η νίκη είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού στον αυριανό πρώτο αγώνα με την Καμπάλα για τον 3o προκριματικό γύρο του Europa League, όπως δήλωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Ο προπονητής του «τριφυλλιού» εξέφρασε την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί και πως θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα για την ομάδα, εάν η νίκη επιτευχθεί με μηδέν παθητικό, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να παίξουν καλά και στα δύο παιχνίδια.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι παίκτες του δεν είναι 100% έτοιμοι σωματικά, αλλά «έτοιμοι από άποψη μυαλού», ενώ αναφέρθηκε και στα μεταγραφικά, επισημαίνοντας ότι έχουν εντοπιστεί 2-3 «στόχοι» των «πρασίνων».
Οι δηλώσεις του Ουζουνίδη στη συνέντευξη Τύπου:
Για την κατάσταση των Καμπέσας και Χατζηγιοβάνη: «Ο Μπράιαν ακόμα δεν μπορεί να βγάλει 90λεπτο. Ο Τάσος είχε ίωση, δεν έκανε προπόνηση για να μην κολλήσει κι άλλος παίκτης. Σήμερα περιμένω να τον δω στην προπόνηση κι αν είναι καλά θα αγωνιστεί».
Για την ετοιμότητα του Παναθηναϊκού: «Δεν είμαστε έτοιμοι 100%, αλλά είμαστε έτοιμοι από άποψη μυαλού. Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε, δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι. Ο αντίπαλός μας έχει διαστήματα που είναι καλά οργανωμένος και διαστήματα που είναι απείθαρχος.
Έχει μειονεκτήματα, αλλά ο τρόπος που παίζουν γίνεται επικίνδυνος. Άλλες φορές κάνουν επιθεση με επτά κι οκτώ παίκτες κι άλλες αμύνονται όλοι μαζί. Αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να είσαι στο μυαλό έτοιμος, γιατί στα πόδια δεν μπορείς να είσαι».
Για το αν προτιμά το «μηδέν» στην άμυνα: «Το πρώτο που με ενδιαφέρει αύριο είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε χωρίς να δεχθούμε γκολ, ακόμα καλύτερα. Δεν ξέρεις ποτέ πως θα πάει το παιχνίδι.
Εμείς πρέπει να μπούμε μέσα και να παίξουμε όσο το δυνατό καλύτερα. Θέλουμε να πάρουμε ένα καλό σκορ αλλά ανεξάρτητα από αυτό, αύριο δεν τελειώνει κάτι. Υπάρχουν δυο παιχνίδια και θα πρέπει να παίξουμε καλά και στα δυο».
Για το γεγονός ότι ο ίδιος θεωρείται ό,τι πιο πολύτιμο έχει η ομάδα: «Δεν μπαίνω καν στη διαδικασία αυτή. Ακούγονται πολλά ότι ο Ουζουνίδης είναι ό,τι καλύτερο έχει ο Παναθηναϊκός και τέτοια. Εγώ είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό.
Έχω πει πολλές φορές πως ο Παναθηναϊκός είναι πάνω από προπονητές, παίκτες και παράγοντες. Αυτό ας το σταματήσουμε λίγο. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ μεγάλο σωματείο για να στηρίζεται σε άτομα».
Για τον αποκλεισμό του 2015 και τις δυσκολίες που έφερε: «Ναι, γιατί εδώ δεν έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες. Δεν είμαστε η χώρα που γεννήθηκε το ποδόσφαιρο. Εκείνο το διάστημα υπήρχαν μεγαλύτερες φιλοδοξίες από ό,τι έπρεπε. Η ομάδα αποκλείστηκε κι έγινε μια σειρά άσχημων γεγονότων.
Ο αντίπαλός μας όμως τώρα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη την ομάδα, έχει γίνει πιο έμπειρη και καλή ομάδα. Αν δείτε και το ματς στην Πολωνία, μπήκαν και έπαιξαν το παιχνίδι τους με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι κάτι που το έχουν κερδίσει τα τελευταία χρόνια με προκρίσεις και παρουσία στους ομίλους. Είναι αυτό που είπε κι ο Νίκλας, δεν υπάρχουν πια εύκολα παιχνίδια.
Όσο καλή προετοιμασία και να έχεις κάνει, δεν ξέρεις ποτέ πως θα είναι η ομάδα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι. Ο αντίπαλος είναι δύσκολος, δεν θα είναι εύκολο ούτε θέμα εκδίκησης. Είναι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα που ονομάζεται Γκαμπάλα και εμείς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει για να περάσουμε στην επόμενη φάση».
Για το αν ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί: «Σαν σύλλογος και σαν οντότητα είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός. Αλλά αυτό πρέπει να το δείξουμε μέσα στο γήπεδο. Σαν σύλλογος κι ευρωπαϊκή ιστορία, είμαστε εμείς αλλά να μην ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουμε μια καθοδική πορεία και ο αντίπαλος έχει ανοδική πορεία».
Για τα μεταγραφικά: «Έχουμε εντοπίσει δυο-τρεις στόχους, είμαστε σε επαφές. Προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει. Οι στόχοι έχουν εντοπιστεί πάντως».
Για τον Κουλιμπαλί: «Ο Κουλιμπαλί το έχει το πρόβλημα αρκετό καιρό, τον πάμε συντηρητικά μετά τα παιχνίδια, θέλει λίγο ξεκούραση. Μέχρι να βρούμε τρόπο να κάνουμε κάτι καλύτερο. Δεν θα έχει πρόβλημα αύριο, έχει διάθεση να αγωνιστεί...».
Τους παίκτες του Παναθηναϊκού εκπροσώπησε στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκλας Χουλτ, ο οποίος τόνισε ότι η αυριανή αναμέτρηση δεν έχει σχέση με τα παιχνίδια του 2015, όταν η Καμπάλα απέκλεισε το «τριφύλλι».
Συγκεκριμένα, ο Σουηδός μπακ δήλωσε:
«Είναι ένα σημαντικό παιχνίδι, όμως είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μείνω έναν χρόνο παραπάνω εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω όσους με στηρίζουν και μου δίνουν αγάπη. Γνωρίζουμε πως είναι μία καλή ομάδα.
Δεν είναι όπως πριν από πέντε χρόνια που ίσως απέναντι σε μία τέτοια ομάδα θα μπορούσε κανείς να κερδίσει 10-0. Είδατε πως μία μικρή ομάδα από τη Σουηδία άφησε εκτός τη Γαλατασαράι. Όταν ο Μαρίνος ήρθε εδώ τον χειμώνα δεν ήμασταν απόλυτα καλά, όμως τώρα νομίζω πως είμαστε καθ' όλα έτοιμοι. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.
Δεν έχει μεγάλη σημασία τι έγινε πριν από δύο χρόνια. Δεν αισθάνομαι ότι σκεφτόμαστε το τι έγινε τότε. Δεν μας κέρδισαν, όμως αποκλειστήκαμε με δύο ισοπαλίες. Ό,τι έγινε τότε, έγινε. Είναι καλό το ότι μας έδειξαν ότι είναι καλή ομάδα και τώρα το γνωρίζουμε. Είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς αυτό».   Newsroom ΔΟΛ

*** Εχασε, αλλά ελπίζει ο ΑΠΟΕΛ, δυνατές Αστάνα και Μπερ Σεβά
 Προκριματικά Champions League
Την ήττα με 1-0 γνώρισε ο ΑΠΟΕΛ στο στάδιο «Σεντράλ» στην Κωνστάντζα κόντρα στη Βιτορούλ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League.
Οι πρωταθλητές Κύπρου δέχτηκαν το γκολ στο 75’ σε ένα σημείο, όπου οι Ρουμάνοι δεν απειλούσαν στην ουσία, ωστόσο, η εκτέλεση φάουλ του Κριστιάν Γκανέα έκρινε τελικά το αποτέλεσμα. Πλέον, ο ΑΠΟΕΛ καλείται να ανατρέψει το σκορ στο «σπίτι» του στη ρεβάνς του «ΓΣΠ».
Mε δέκα τελείωσαν το ματς οι Ρουμάνοι λόγω αποβολής του Τουκουτσεάν στις καθυστερήσεις.
Να σημειωθεί πως ό,τι πιο αναγνωρίσιμο διαθέτει η Βιτορούλ είναι η παγκόσμιας κλάσης φυσιογνωμία στον πάγκο της, ο παλαίμαχος σταρ, Γκεόργκε Χάτζι.
ΒΙΤΟΡΟΥΛ: Ριμνιτσεάνου, Μπολί, Τσίρου, Κονσταντίν (46' Βίνα), Γκανέα, Ντεντέλκου, Μπένζαρ, Τσικαλντάου, Κίτσου (66' Κόμαν), Χέρεα (46' Ντάνι Λόπεθ), Τσουκουντεάν.
ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Μερκής, Χεσούς Ρουέδα, Ρομπέρτο Λάγο, Βινίσιους (85' Αρτυματάς), Νούνο Μοράες, Μπερτόγλιο, Εμπεσίλιο (72' Βάντερ), Όαρ, Ντε Καμάργκο.
Στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, αποφασισμένη για υπέρβαση παρουσιάστηκε και φέτος η Χάποελ Μπερ Σεβά -περσινή «δήμιος» του Ολυμπιακού-, η οποία πήρε προβάδισμα πρόκρισης επί της Λουντογκόρετς με 2-0.
Η Αστανά νίκησε 3-1 τη Λέγκια, όπως και η Ντινάμο Κιέβου τη Γιουνγκ Μπόις, με τον Ντιεμερσί Εμποκανί να σκοράρει με «τακουνάκι» για τους γηπεδούχους!
Ισοπαλία στο πρώτο ματς ανάμεσα στη Νις και τον Αγιαξ με τον Μπαλοτέλι να ανοίγει το σκορ στο 32' για τους Γάλλους, αλλά τον «Αίαντα» να ισοφαρίσει με τον Βαν ντε Μπεεκ στο 49'.
Σε περιπέτειες μπήκε η Μπριζ, που αν και στο 16ο λεπτό προηγούνταν με 2-0 της Μπασακσεχίρ δέχθηκε τρία γκολ σε 15 λεπτά, πριν ισοφαρίσει στο 79΄ σε 3-3.
~** Στις πρώτες συναντήσεις του 3ου προκριματικού γύρου στο Champions League σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:
Παρτιζάν - Ολυμπιακός 1-3
ΑΕΚ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 0-2
Καραμπάχ - Σερίφ 0-0
Σλάβια Πράγας - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1-0
Στέαουα Βουκουρεστίου - Πλζεν 2-2
Βαρντάρ Σκοπίων - Κοπεγχάγη 1-0
Αστάνα - Λέγκια Βαρσοβίας 3-1
Ντιναμό Κιέβου - Γιουνγκ Μπόις 3-1
Σάλτσμπουργκ - Ριέκα 1-1
Χαποέλ Μπερ Σεβά - Λουντογκόρετς 2-0
Βιτορούλ - ΑΠΟΕΛ 1-0
Μάριμπορ - Χαφναρφιόρδουρ 1-0
Νις - Αγιαξ 1-1
Σέλτικ - Ρόζενμποργκ 0-0
Κλαμπ Μπριζ - Μπασακσεχίρ 3-3
Newsroom ΔΟΛ

***  Στανόγεβιτς: «Στόχος μας οι όμιλοι, άρα το μυαλό στην Ολιμπίκ»
Ετοιμος για τη μάχη ο ΠΑΟΚ
Η ενδεκάδα: Ρέι, Λέοβατς, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ, Μακ, Κάμπος, Πρίγιοβιτς
Στον πάγκο: Μελίσσας, Μαλεζάς, Πούγγουρας, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ενρίκε, Αθανασιάδης
~ Ρεαλιστής σε ότι αφορά τους στόχους της ομάδας του, αισιόδοξος αλλά και με χαμηλούς τόνους ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς αντιμετωπίζει την πρόκληση του πρώτου επίσημου αγώνα του Δικεφάλου φέτος, που είναι ταυτόχρονα και ο πρώτος επίσημος με τη νέα του ομάδα.
Απέναντι στην Ολιμπίκ Ντόνετσκ ο Σέρβος τεχνικός, είναι σίγουρος αλλά γνωρίζει πως στο ποδόσφαιρο, όλα είναι δυνατά.
Αναλυτικά είπε:
Είχατε δηλώσει ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι έτοιμος για το πρώτο του επίσημο παιχνίδι. Νιώθετε ότι η ομάδα πλέον είναι στο επιθυμητό σημείο αγωνιστικής κατάστασης;
«Για να φτάσεις στο επιθυμητό επίπεδο απόδοσης, χρειάζεσαι χρόνο αλλά είναι σίγουρο ότι είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την Ολιμπίκ σε αυτό το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Για αυτό δουλέψαμε και πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι...».
Σας προβληματίζει που η Ολιμπίκ έχει επίσημα δυο παιχνίδια στα πόδια της;
«Πάντα το πρώτο επίσημο ματς είναι δύσκολο αλλά η ομάδα σε σχέση με την περσινή σεζόν έχει κάνει ελάχιστες τροποποιήσεις και έχει την εμπειρία επομένως πιστεύω ότι αυτό δεν θα μας επηρεάσει».
Για το ότι επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από απουσία αρκετών ετών αυτή τη φορά με τον ΠΑΟΚ και όχι με την Παρτιζάν:
«Ειμαι χαρούμενος γιατί επιστρέφω στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από τέσσερα χρόνια. Είχα καλές και κακές στιγμές με την Παρτιζάν αλλά τώρα είμαι στον ΠΑΟΚ και είμαι χαρούμενος που μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να αγωνιστώ στην Ευρώπη».
Ο στόχος στην Ευρώπη ποιος είναι με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ φτάνει συχνά στη νοκ άουτ φάση (μετά τους ομίλους»;
«Πρώτος μας στόχος είναι να πάμε στους ομίλους αλλά φυσικά θέλουμε να κάνουμε το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη. Ο ΠΑΟΚ είναι ιστορική ομάδα απ όλες τις απόψεις και πρώτος στόχος είναι να πάμε στους ομίλους. Ο δικός μου στόχος είναι να είμαστε καλύτεροι από την περσινή σεζόν και αυτό είναι ξεκάθαρο».
Εχετε ξεκάθαρη εικόνα της ενδεκάδας για το αυριανό παιχνίδι;
«Ολοι γνωρίζουν πώς παίξαμε τα τελευταία παιχνίδια και έχουμε την ίδια ομάδα με πέρσι. Πιθανώς για αυτό και ο αντίπαλος προπονητής προεξοφλεί ποιοι θα παίξουν. Όλα είναι ανοικτά και μέχρι αύριο θα δείτε την αρχική ενδεκάδα».
Αποφεύγετε να μιλήσετε για ξεκάθαρους στόχους στο Πρωτάθλημα;
«Για να θέσω ξεκάθαρα τους στόχους πρέπει να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος για να δούμε τις προσθήκες που θα γίνει. Αυτό περιμένω, εργαζόμαστε για τις μεταγραφές και όταν τελειώσουν οι μεταγραφές, θα μπορέσω να μιλήσω για το κομμάτι των στόχων».
Τι ακριβώς συμβαίνει με τον Ουάρντα ; Θέλουμε το σκεπτικό σας για αυτόν τον ποδοσφαιριστή.
«Δεν είναι ώρα να μιλήσω για αυτό. Αλλά θα σας πω ξεκάθαρα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Ολοι θα έχουν την ευκαιρία τους κανείς όμως δεν μπορεί να βάλει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα».
Εχετε πληροφόρηση για το πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφές που ζητήσατε;
«Μετά το ματς θα μπορούσα να απαντήσω. Εδώ είμαι απόλυτα προσηλωμένος στο ευρωπαϊκό παιχνίδι μας και σε τίποτε άλλο».
Εβγέν Σάκχοφ: «Να σκοράρουμε πρώτοι»
Πριν τον τεχνικό του ΠΑΟΚ μίλησε στους Ελληνες και συμπατριώτες του Ουκρανούς δημοσιογράφους ο Εβγέν Σάκχοφ. Ο μέσος του ΠΑΟΚ είπε:
Όταν έγινε η κλήρωση και έμαθες ότι αντίπαλος είναι η Ολιμπίκ, τι είπες στον προπονητή σου;
«Τίποτε το ιδιαίτερο. Σε γενικές γραμμές κάναμε μια κουβέντα. Αλλωστε η Ολιμπίκ έχει παίξει ήδη επίσημα παιχνίδια και επομένως ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να την κατασκοπεύσει. Αλλωστε δεν είμαι προπονητής και δεν είναι η δουλειά μου να πω στον προπονητή μου τι πρέπει να κάνει.
Απλά είναι μεγάλη χαρά να παίζεις στη χώρα σου και ειδικά σε ένα γήπεδο-θρύλο όπως είναι αυτό της Ντιναμό.
Μιλήσατε με παίκτες της Ολιμπίκ μετά την κλήρωση;
«Ναι ανταλλάξαμε μηνύματα με κάποιους παίκτες αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο…»
Τι πρέπει να κάνει αυτός και οι ποδοσφαιριστές του για να πάρει ο ΠΑΟΚ θετικό αποτέλεσμα;
«Πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας, να μην δώσουμε χώρο και φυσικά να σκοράρουμε πρώτοι. Αυτή είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε…»
Είστε ευχαριστημένος στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ;
«Μου αρέσει η Ελλάδα, είναι τιμή να παίζω στον ΠΑΟΚ που είναι δυνατός και ιστορικός σύλλογος και περνάω καλά».
Ποιο Πρωτάθλημα είναι πιο δυνατό; Αυτό της Ουκρανίας ή της Ελλάδας;
«Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία αυτής της σύγκρισης…»
Newsroom ΔΟΛ

***  Ηττα - αποκλεισμός για την Εθνική πόλο γυναικών από την Ουγγαρία
Παγκόσμιο Βουδαπέστης
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Ανδρών Ελλάδα - Ουγγαρία (Ημιτελικά)
21:30 ET-2
~ Εκτός εξάδας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, για πρώτη φορά μετά τη διοργάνωση του 2007 στη Μελβούρνη, έμεινε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Στον σημερινό αγώνα κατάταξης το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε 10-9 από την Ουγγαρία, πληρώνοντας ένα εφιάλτικο τρίτο οκτάλεπτο, και πλέον την Παρασκευή στις 13:00 θα παίξει για τις θέσεις 7-8 με την Αυστραλία, η οποία νωρίτερα έχασε από την Ιταλία με 18-17 στα πέναλτι.
Στο πρώτο ημίχρονο η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, απέναντι σε μία Ουγγαρία που έμοιαζε να μην έχει συνέλθει από τη «σφαλιάρα» της Δευτέρας από τον Καναδά. Με τη Χριστίνα Τσουκαλά να κάνει μεγάλο παιχνίδι, με τρία γκολ στην επίθεση και πολύ αποτελεσματική άμυνα πάνω στην Μπουίκα στα 2μ., η εθνική έφερε το ματς στα μέτρα της και προηγήθηκε 6-3 στο τέλος της δεύτερης περιόδου.
Στο τρίτο οκτάλεπτο, όμως, οι παίκτριες του Γιώργου Μορφέση... σταμάτησαν να παίζουν και η παθιασμένη Ουγγαρία «γύρισε» εύκολα το ματς. Εκμεταλλεύθηκε δύο γρήγορες αποβολές και μείωσε σε 6-5, έπαιξε κλειστή ζώνη στην άμυνα, απέναντι στην οποία η εθνική δεν μπορούσε καν να απειλήσει, και ανέβασε το ρυθμό του αγώνα, βάζοντας και την εξέδρα στην... εξίσωση.
Το επιμέρους 5-0 αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα της τρίτης περιόδου, που έληξε 8-6, με τη Σίλαγκι να ανεβάζει τη διαφορά στο +3, στο ξεκίνημα του τελευταίου οκταλέπτου. Η ελληνική ομάδα έκανε μία τελευταία προσπάθεια, μείωσε σε 9-8 και 10-9, αλλά στις τελευταίες επιθέσεις της δεν κατάφερε καν να εκδηλώσει ένα σωστό σουτ και μοιραία γνώρισε την ήττα.
Τα οκτάλεπτα: 2-4, 1-2, 5-0, 2-3
Η εξέλιξη του σκορ: 0-1 Ασημάκη (φουνταριστός), 1-1 Μπουίκα (πέναλτι), 1-2 Τσουκαλά (π.π.), 1-3 Ξενάκη (φουνταριστός), 2-3 Μπουίκα (φουνταριστός), 2-4 Τσουκαλά (π.π.), 2-5 Τσουκαλά (περιφέρεια), 3-5 Κέστελι (π.π.), 3-6 Ξενάκη (φουνταριστός), 4-6 Τάκατς (π.π.), 5-6 Σίλαγκι (π.π.), 6-6 Κέστελι (πέναλτι), 7-6 Γκουρισάτι (κόντρα), 8-6 Σουτς (περιφέρεια), 9-6 Σίλαγκι (περιφέρεια), 9-7 Αβραμίδου (περιφέρεια), 9-8 Ελευθ. Πλευρίτου (π.π.), 10-8 Κέστελι (περιφέρεια), 10-9 Αβραμίδου (π.π.).
Η εθνική είχε 4/7 με παίκτρια παραπάνω, 2 γκολ από την περιφέρεια και 3 από θέση φουνταριστού. Η Ουγγαρία είχε 3/6 με παίκτρια παραπάνω, 2/2 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.
Διαιτητές: Φρανούλοβιτς (Κροατία), Μερσιέ (Γαλλία)
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ατίλα Μπίρο): Γκανγκλ, Τσιγκάνι, Ανταλ, Γκουρισάτι 1, Σουτς 1, Τάκατς 1, Ιλες, Κέστελι 3, Τοτ, Μπουίκα 2, Τσάμπαϊ, Σίλαγκι 2, Κάσο.
ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 3, Β. Διαμαντοπούλου, Ελευθεριάδου, Μαργ. Πλευρίτου, Αβραμίδου 2, Ασημάκη 1, Χυδηριώτη, Κότσια, Μανωλιουδάκη, Ελευθ. Πλευρίτου 1, Ξενάκη 2, Χρ. Διαμαντοπούλου.  ewsroom ΔΟΛ

~**  ΟΥΓΓΑΡΙΑ-3ΛΛΑΔΑ 7-5 .-^
Τα οκτάλεπτα: 1-2, 3-3, 0-1, 1-1.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Τάμας Μαρτζ): Νάγκι, Τόροκ, Μάνχερτζ, Ζάλανκι, Βάμος 2, Χοσνιάνσκι 2, Ντέκερ Αν., Γκορ – Νάγκι 1, Έρντελι 1, Βάργκα, Μέτσει, Χαράι 1, Ντέκερ Ατ.
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Φλέγκας, Γενηδουνιάς 3, Δελακάς, Δερβίσης, Φουντούλης 2, Καπότσης, Ποντικέας, Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Μουρίκης, Κολόμβος, Γούνας, Βλαχόπουλος, Ζερδεβάς.

*** Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Αντώνης Φώτσης
Με ανακοίνωση της ΚΑΕ
~ Παρελθόν αποτελεί από την Τρίτη ο Αντώνης Φώτσης από τον Παναθηναϊκό, όπως ανακοίνωσε η «πράσινη» ΚΑΕ.
Η τέταρτη θητεία του διεθνούς φόργουορντ στο «τριφύλλι» διήρκησε 4 χρόνια, κατά τα οποία πανηγύρισε την κατάκτηση δύο νταμπλ (2014, 2017) και ακόμα δύο κυπέλλων Ελλάδας (2015, 2016).
Ο 36χρονος άσος είχε την περασμένη σεζόν μέσο όρο στην Α1 4.1 πόντους και 3.3 ριμπάουντ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού:
«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον Αντώνη Φώτση, τον ευχαριστεί για όλα όσα προσέφερε στην ομάδα και του εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.
Ο Αντώνης συνέδεσε το όνομά του με αναρίθμητες σπουδαίες στιγμές με την πράσινη φανέλα και κατέκτησε φορώντας τη 20 τίτλους, γι' αυτό και θα αποτελεί για πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της οικογένειάς του Παναθηναϊκού».  Newsroom ΔΟΛ


***   ΟΛΙΜΠΙΚ ΝΤΟΝΕΤΣΚ-ΠΑΟΚ 1-1 .- ^
από το γκολ του Μπιλένκι (49’) , Στο 59’ ο Ενρίκε -που είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο τέσσερα λεπτά νωρίτερα- έκανε φανταστική ενέργεια περνώντας τρεις αντιπάλους του και με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Μαχαράτζε, ισοφαρίζοντας σε 1-1.
Ολιμπίκ Ντόνετσκ (Βλάντισλαβ Χέλζιν): Μαχαράτζε, Νιεμχανίνοφ, Σαμπάνοφ, Κραβτσένκο, Λικιάντσουκ, Τσιμπάλιουκ, Μπογκντάνοφ, Μόχα (64’ Μιχούνοφ), Σεστάκοφ, Κομούτοφ (69’ Μικάλοφ), Μπιλένκι (78’ Σοντέι).
ΠΑΟΚ (Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς): Ρέι, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ (55’ Μπίσεσβαρ), Μακ (81’ Πέλκας), Κάμπος (55’ Ενρίκε), Πρίγιοβιτς
Διαιτητής: Αλάιν Μπιέρι (Ελβετία)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Ανδρών Ελλάδα - Ουγγαρία (Ημιτελικά)
21:30 ΣΠΟΡΤ-2
Η ενδεκάδα: Ρέι, Λέοβατς, Κρέσπο, Βαρέλα, Μάτος, Κάνιας, Τσίμιροτ, Σάκχοφ, Μακ, Κάμπος, Πρίγιοβιτς
Στον πάγκο: Μελίσσας, Μαλεζάς, Πούγγουρας, Πέλκας, Μπίσεσβαρ, Ενρίκε, Αθανασιάδης


***  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. -ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 .-^
στο 48’ ο Κιάρτανσον «πλήγωσε» τον Πανιώνιο, που, ωστόσο, είναι ζωντανός για πρόκριση στην επόμενη φάση.
Προκριματικά Europa League Μακάμπι Τελ Αβίβ - Πανιώνιος, 3ος γύρος
19:45 NOVA2
Πανιώνιος (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, . Βλάχος, Μπανανά, Οικονόμου, Σαραμαντάς, Κόρμπος, Σαββίδης, Ταπόκο, Μασούρας, Λάμπρου, Γεσίλ.
Στον πάγκο βρίσκονται οι Μπαντής, Γκιοατά, Σταυρόπουλος, Γλύνος, Παπαγεωργίου, Πινιώτης, Ντουρμισάι.


*** ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΜΠΑΛΑ  1-0 .- ^
Ο Γκουρμπάνοφ να κάνει χέρι στην περιοχή και τον Μολίνς να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ευστοχώντας στο 37΄από την «άσπρη βούλα».
Προκριματικά Europa League Παναθηναϊκός - Γκαμπάλα
21:30 SPORT1
Διαιτητής της αναμέτρησης ορίστηκε ο Μουνουέρα από την Ισπανία, με βοηθούς τους συμπατριώτες του, Σεβίγια και Φοντ και τέταρτο τον επίσης Ισπανό, Λόπεθ
Ο Έλληνας τεχνικός αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα δοκάρια, τους Κουλιμπαλί και Χουλτ στα άκρα και τους Μολέδο και Κολοβέτσιο στο μέσο της αμυντικής τετράδας. Από εκεί και πέρα ο Ζέκα και ο Κουρμπέλης θα είναι στα χαφ, ο Λουντ αριστεράς, ο Χατζηγιοβάνης ή ο Καμπέσας δεξιά και ο Άλτμαν πίσω από τον Μολίνς που θα είναι στην κορυφή. 
H Καμπάλα αναμένεται να παραταχθεί με τον Μπεζοτόσνι κάτω από τα δοκάρια, τους Γκουρμπάνοφ, Βέρντιντουπ, Στάνκοβιτς, Μπουλτούις στην άμυνα, τους Χάλιντεϊ, Όζομπιτς, Μαλόνε, Μονρόουζ, Χουσεϊνοφ στη μεσαία γραμμή και τον Κονέ στην κορυφή. 

***  «Τα βρήκε με τον Γκάμπριελ Σίλβα ο Παναθηναϊκός»
Στην αποκάλυψη πως ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει σε συμφωνία με τον Γκάμπριελ Σίλβα και την Παρασκευή θα κάνει την τελική πρόταση στην Ουντινέζε, προχώρησε το «tuttomercatoweb».
Κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου αριστερού μπακ, Γκάμπριελ Σίλβα, φέρεται να είναι ο Παναθηναϊκός. 
Όπως αποκαλύπτει το «tuttomercatoweb», οι «πράσινοι» έχουν φτάσει σε συμφωνία με τον 26χρονο ακραίο αμυντικό. Αυτό που μένει σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα είναι να βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ουντινέζε. 
Κάτι που ίσως να συμβεί ακόμη και την Παρασκευή, αφού στο εν λόγω ρεπορτάζ αναφέρεται πως το «τριφύλλι» αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του Γκάμπριελ Σίλβα.

***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~*   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-12-2017.html ..-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/news-14-2017.html .- 
~*  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 :
~
Στο αγιάζι των ενημερώσεων : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-15-2017.html ,- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-16-2017.html .- 
 ~ Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-17-2017.html ,-
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-18-2017.html .- 

~ *  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/news-19-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-20-2017.html .-

  * Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή  21 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-21-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 22 Ιουλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-22-2017.html .-  
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  2 Σάββατο 22 Ιουλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-2-22-2017.html .- 
~ *Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-23-2017.html .-
~
* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/news-24-2017.html .-  
 ~  * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-25-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-26-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  27 Ιουλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 ...::  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-27-2017.html .-
~


 ~     http://www.dinfo.gr  .-= ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                        
 www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                          
 Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5759   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.067  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 ~ https://www.youtube.com/user/stamos01  .-
~ https://www.youtube.com/user/stamatios01  .-
~ https://www.youtube.com/user/vlasiskal  .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
~***  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  
~** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-   
~** https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
~***   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~**  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   ~  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου