Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 ....
~
~ 13 Αυγούστου: Εορτή της Αγίας Ευδοκίας της Βασίλισσας
Τη μνήμη της Αγίας Ευδοκίας της Βασίλισσας τιμά σήμερα, 13 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Ευδοκία ήταν κόρη του αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου και γεννήθηκε το 401 μ.Χ. Σπούδασε κατά τον καλύτερο τρόπο τη γραμματική, τη ρητορική και τη φιλοσοφία.
Όταν πέθανε ο Λεόντιος, άφησε όλη την περιουσία του στους γιους του, και σ’ αυτή άφησε μόνο 100 χρυσά νομίσματα.
Όταν, λοιπόν, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα, παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο τον Β’, μέσω της αδελφής του Πουλχερίας, που είχε κατενθουσιαστεί από τα σπάνια χαρίσματα της αθηναίας κόρης. Έτσι βαπτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία, από Αθηναΐδα που την έλεγαν πρώτα.
Η Ευδοκία από τη φύση της γυναίκα σεμνή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τις βασιλικές υποθέσεις. Την είλκυσε περισσότερο η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και επεδίωξε να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Όταν ο σκοπός της πραγματοποιήθηκε, αισθάνθηκε την ψυχή της να φτερουγίζει στο θρόνο του Θεού.
Η επιστροφή της, όμως, στη Βασιλεύουσα, επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι σχέσεις της με τον Θεοδόσιο ψυχράνθηκαν, λόγω συκοφαντιών. Γι’ αυτό, με την άδεια του επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια. Και με προσευχή, μελέτη και «εν πάση ευσέβεία και σεμνότητι» (Α’ πρός Τιμόθεον, 6.2), τελείωσε τη ζωή της.
~ Δεκαπενταύγουστος: Πώς έγινε η Κοίμηση και η Μετάσταση της Θεοτόκου;
Πολλές είναι οι γιορτές της Παναγίας μέσα στον χρόνο. Όλες ονομάζονται Θεομητορικές. Όμως η πιο λαμπρή από όλες είναι το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», αφού έρχεται μετά από νηστεία 15 ημερών. Η 15η Αυγούστου είναι η ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
** Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, η ψυχή της, «επτά φορές λαμπρότερη από τον ήλιο», εντυπωσίασε τους Αποστόλους καθώς εξήλθε από το σώμα της. Γιατί όλοι ήταν παρόντες στον θάνατό της, αφού μεταφέρθηκαν δίπλα της με θαυμαστό τρόπο από τα πέρατα της Γης. Ο δε τάφος της, μετά από 3 ημέρες, βρέθηκε άδειος, γι΄ αυτό και μιλάμε για Μετάσταση της Παναγίας.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η ημερομηνία Κοίμησης της Παναγίας ήταν η 15η Αυγούστου. Πάντως, η συγκεκριμένη ημερομηνία καθιερώθηκε από τον 5ο μ.Χ αιώνα μάλλον με το σκεπτικό να βρίσκεται κοντά, όμως να έπεται του εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6/8) και πιθανόν για να είναι κοινή η νηστεία για τις δύο γιορτές.
Μητέρων αγλάισμα
Μητέρων αγλάισμα (κόσμημα, περηφάνεια, τιμή) την αποκαλεί ο Άγιος Νεκτάριος. Η Παναγία είναι σύμβολο μητρικής αγάπης και ελπίδα προστασίας. Η ζωή της και η προσωπικότητά της εγκωμιάστηκαν ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό της. Πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο της Παναγίας δεν θα βρούμε στα Ευαγγέλια, όμως τα εορτολογικά εγκώμια που γράφτηκαν για εκείνη από εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 5ου μ.Χ αιώνα και μετά μαρτυρούν ξεχωριστά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Φίλια.
Άγγελος Κυρίου την ενημέρωσε
Κατά τον Ιωάννη Θεσσαλονίκης (7ος αιώνας), ο Θεός έστειλε τους αγγέλους του (ή τον Αρχάγγγελο Γαβριήλ κατ΄ άλλους) να ενημερώσουν την Παναγία για την επερχόμενη κοίμησή της μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Της έδωσε μάλιστα και ένα «βραβείο» (άγνωστο τι ακριβώς ήταν), το οποίο, όπως της εξήγησε, το έστειλε ο Θεός για να το παραδώσει η ίδια στους Αποστόλους, ώστε κρατώντας το να την υμνήσουν. Της υποσχέθηκε επίσης ότι θα της στείλει όλους τους Αποστόλους για να την κηδεύσουν και «να θεωρήσουν τη δόξα της». Την προέτρεψε λοιπόν να πάρει το βραβείο, «γιατί με αυτό θα θεραπευτούν πολλοί» και να πάει στο Όρος των Ελαιών. Κατά την είσοδό της στο Όρος των Ελαιών τα δέντρα και τα φυτά υποκλίθηκαν σαν να την προσκυνούσαν. Η ταπεινή Παναγία διερωτήθηκε τότε μήπως ήταν αοράτως παρών ο Ιησούς, γιατί μάλλον προς Εκείνον απευθυνόταν ο σεβασμός της φύσης. Ο άγγελος όμως τη βεβαίωσε ότι τα σημεία αυτά προέρχονται από τον Θεό. Την πληροφόρησε ακόμα ότι κατά την ώρα της κοίμησής της θα παρίσταται ο ίδιος ο Ιησούς για να συνοδεύσει την ψυχή της, πλαισιωμένος από στρατιές αγγέλων. Αμέσως μετά χάθηκε ως φως στον ουρανό και η Παναγία επέστρεψε στο σπίτι της που «εσείετο» από το βραβείο που κρατούσε, το οποίο τοποθέτησε σε σινδόνη στο δωμάτιό της. Κατόπιν απηύθυνε θερμή προσευχή προς τον Ιησού για να την προστατεύσει, ώστε να αποφύγει τους σκοτεινούς αγγέλους του διαβόλου, στην περίπτωση που θα έρχονταν εναντίον της ψυχής της τη στιγμή του θανάτου της. (Η αιτία του φόβου της αποδίδεται στην ταπεινοφροσύνη της, η οποία δεν της επέτρεπε να θεωρεί δεδομένη την παραλαβή της ψυχής της από τον ίδιο τον Ιησού).
~ Δύο νύχτες προσευχής
Η Παναγία έστειλε στη συνέχεια να ειδοποιήσουν συγγενείς και γνωστούς για την επικείμενη κοίμησή της ζητώντας τους να παραμείνουν κοντά της για δύο νύχτες προσευχής. Στις δύο αυτές νύχτες θα τους μιλούσε για τη σωτηρία της ψυχής, ώστε όλοι να διηγούνται το μεγαλείο του Θεού χωρίς να θρηνούν. Εν τω μεταξύ στα Ιεροσόλυμα κατέφθασαν «άνωθεν ροπής» (αρπαγμένοι από ένα σύννεφο) οι Απόστολοι, από διαφορετικά μέρη της υφηλίου ο καθένας. Η είσοδός τους στο σπίτι της Παναγίας ήταν εντυπωσιακή, μέσα από μια μεγάλη βροντή. Πρώτος μπήκε ο Πέτρος και δεύτερος ο Παύλος. Ο Απόστολος Ιωάννης (ορισμένος από τον Ιησού ως προστάτης της Παναγίας) είχε ήδη φθάσει, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους. Η Παναγία του είχε αναθέσει να φροντίσει τα της ταφής της φοβούμενη μήπως οι Εβραίοι αρχιερείς θελήσουν να πάρουν το σώμα της. Του είχε επίσης παραδώσει το «βραβείο».
Ο Ιησούς παρέλαβε την ψυχή της
Καθώς ξημέρωσε η τρίτη ημέρα, η Θεοτόκος δοξολόγησε τον Θεό και κατακλίθηκε έχοντας τους Αποστόλους γύρω από το κρεβάτι της. Κάποια στιγμή ακούστηκε «βροντή μεγάλη από τον ουρανό» και όλοι αισθάνθηκαν μια ευωδία να πλημμυρίζει τον χώρο. Ο Ιησούς, συνοδευόμενος από πλήθος αγγέλων (που παρέμεναν έξω από τον οίκο της Παναγίας υμνώντας), μπήκε στο δωμάτιο της μητέρας του και την ασπάσθηκε, όπως και τους Αποστόλους. Παρέλαβε την ψυχή της, η οποία, όπως παρατήρησαν οι Απόστολοι, ήταν «επτά φορές λευκότερη από τον ήλιο». Ο Ιησούς απαντώντας σε απορία του Πέτρου εξήγησε ότι οι ψυχές των ανθρώπων έρχονται στον κόσμο λευκές, αλλά στη συνέχεια αλλοιώνονται.
Η ταφή και η Μετάσταση
Το σώμα της Θεοτόκου ενταφιάστηκε σε σημείο που είχε ήδη ετοιμαστεί. Καθ΄ οδόν προς την τοποθεσία του τάφου δημιουργήθηκε θόρυβος στην πόλη των Ιεροσολύμων. Οι Εβραίοι αρχιερείς ανησυχώντας για τις εξελίξεις αποφάσισαν να σκοτώσουν τους Αποστόλους και να κάψουν το σώμα της Παναγίας. Οι άγγελοι όμως πάταξαν όποιον κινήθηκε εναντίον της εξόδιας πομπής, πλην ενός, ο οποίος άρπαξε με τα χέρια του την νεκρική κλίνη με σκοπό να τη βεβηλώσει. Τα χέρια του όμως αποκόπηκαν και έμειναν επάνω στην κλίνη. Εκείνος μετανόησε και ζήτησε από την Παναγία να τον σώσει. Τότε, ως εκ θαύματος, τα χέρια του ξανακόλλησαν στο σώμα του. Οι Απόστολοι εναπόθεσαν τελικά το σώμα στον τάφο και το φύλαξαν για τρεις ημέρες. Όταν άνοιξαν το μνήμα, το σώμα της Παναγίας δεν ήταν πια εκεί, γιατί «είχε μετατεθεί από τον Κύριον της δόξης» (Μετάσταση της Παναγίας).
~ Η επί γης ζωή της Θεοτόκου Μαρίας
* Γράφει ο Δαμασκηνός μοναχός Αγιορείτης
· Η Παναγία, συλλαμβάνεται, ως καρπός προσευχής, από τους αγίους Ιωακείμ και Άννα, τους γονείς της, υπέρ τους νόμους της φύσεως (διότι, η μητέρα της ήταν στείρα και γηραιά, όταν συνέλαβε). Η Σύλληψις της Παναγίας εις την κοιλίαν της αγίας Άννης εορτάζεται την 9ην Δεκεμβρίου.
~ Η Παναγία γεννάται, εις τα Ιεροσόλυμα το έτος 16 π.Χ. Το Γενέθλιον της Παναγίας εορτάζομε την 8ην Σεπτεμβρίου.
· Εις ηλικίαν τριών ετών, οι γονείς της την αφιερώνουν εις τον Θεόν, και την παραδίδουν εις τα χέρια του προφήτη Ζαχαρία, αρχιερέα, τότε, του ναού του Σολομώντος, και πατρός, μετέπειτα, του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος την εισάγει, θεία νεύσει, εις τα Άγια των Αγίων του ναού του Σολομώντος. Η είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων εορτάζεται την 21ην Νοεμβρίου.
· Εκεί, η Παναγία, περέμεινε έγκλειστη δώδεκα χρόνια, έως ότου έγινε ηλικίας 15 ετών. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ετρέφετο, καθημερινώς με ουράνιο άρτο, δια χειρός του αρχαγγέλου Γαβριήλ, έζη υπέρ τους νόμους της φύσεως, και ήτο αφιερωμένη εις αδιάλειπτον νοεράν προσευχήν.
· Εις ηλικίαν 15 ετών, την εξάγει, θεία νεύσει, ο προφήτης Ζαχαρίας, από τον ναό του Σολομώντος, και την μνηστεύει, παραδίδοντάς την προς προστασίαν, με τον δίκαιο Ιωσήφ, του οποίου η νόμιμη σύζυγος είχε αποθάνει, και με την οποίαν είχε αποκτήσει υιούς και θυγατέρας. Ο Ιωσήφ, παραλαμβάνει την Παναγία και την εγκαθιστά εις τον οίκον του εις την Ναζαρέτ.
· Εκεί, μετά 4 μήνες από την άφιξή της, και 6 μήνες από τη Σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου εις την γηραλέα μήτρα της Ελισάβετ, λαμβάνει χώραν ο Ευαγγελισμός της, από τον αρχάγγελο Γαβριήλ (Λουκ., α’ 26-27). Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας εορτάζεται την 25ην Μαρτίου.
· Ταυτόχρονα, μετά την συγκατάθεσή της εις το μήνυμα του Αρχαγγέλου, λαμβάνει χώραν και η άσπορος και άφραστος Σύλληψις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εκ Πνεύματος Αγίου, εις την κοιλίαν της Παναγίας (Λουκ., α’ 38).
· Αμέσως μετά τον Ευαγγελισμό της, η Παναγία μεταβαίνει εις την πνευματική της μητέρα, την Ελισάβετ, την μητέρα του Τιμίου Προδρόμου, η οποία εκατοικούσε εις την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας, και παραμένει μαζί της τρεις μήνες, μέχρις ότου η Ελισάβετ γεννήση τον Τίμιο Πρόδρομο (τότε, η Ελισάβετ ήτο έγκυος 6 μηνών) (Λουκ., α’ 39 και 56).
· Όταν η Παναγία ήτο έγκυος 9 μηνών τον Χριστόν, μεταβαίνει, με τον μνήστορα Ιωσήφ, εις την Βηθλεέμ, για την απογραφή του πληθυσμού (Λουκ., β’ 3-4).
· Εκεί, εις την Βηθλεέμ, γεννά η Παναγία τον Χριστόν, μέσα εις την φάτνη, αφθόρως και χωρίς λοχείαν, υπέρ τους νόμους της φύσεως (Λουκ., β’ 7). Η Γέννησις του Χριστού εορτάζεται την 25ην Δεκεμβρίου. Εκεί, έρχονται και προσκυνούν τον Χριστόν οι ποιμένες των προβάτων (Λουκ., β’ 16).
· Μακρυά, τώρα, εις την Περσία, μόλις εγεννήθη ο Χριστός, εφάνη ένας παράξενα κινούμενος αστέρας εις τον ουρανό. Παρατηρήσαντες αυτόν, οι μάγοι, ξεκίνησαν και τον ηκολούθησαν μέχρι την Ιουδαία, τα Ιεροσόλυμα (Ματθ., β’ 1-2). Το ταξείδι αυτό, διήρκεσε περίπου δύο χρόνια.
· Εν τω μεταξύ, μετά την Γέννησιν του Χριστού, παρέμειναν, η Παναγία με τον Χριστό και τον Ιωσήφ, εις την Βηθλεέμ, μέχρις ότου συνεπληρώθησαν οι νομικές ημέρες του καθαρισμού της (Λουκ., β’ 22).
· Οκτώ ημέρες μετά την Γέννησιν, λαμβάνει χώρα, εις την Βηθλεέμ, η Περιτομή του Χριστού. Τότε, έλαβε ο Χριστός το όνομα «Ιησούς» (δηλ. «Σωτήρ») (Λουκ., β’ 22). Η Υπαπαντή του Χριστού εορτάζεται την 2αν Φεβρουαρίου.
· Μετά την Υπαπαντή, οδηγεί, ο Ιωσήφ, την Παναγία με τον Χριστό, εις τον οίκον του, εις την Ναζαρέτ.
· Μετά παρέλευσιν δύο ετών, μεταβαίνουν, ως είχε συνήθειαν ο Ιωσήφ, εις τα Ιεροσόλυμα, για την εορτή του νομικού Πάσχα (Λουκ., β’ 41).
· Μετά, ή πριν την εορτή του Πάσχα, μεταβαίνουν εις την Βηθλεέμ, για λίγες ημέρες, όπου διαμένουν εις κάποιαν οικίαν.
· Όταν οι μάγοι έφθασαν εις τα Ιεροσόλυμα, ηρώτησαν πού ευρίσκετο ο Χριστός (Ματθ., β’ 1). Ο Ηρώδης τους αποστέλλει εις την Βηθλεέμ (Ματθ., β’ 8-9).
· Εκεί, εις την Βηθλεέμ, ο αστέρας τους οδηγεί ακριβώς εις την οικία, όπου ευρίσκοντο η Παναγία με τον Χριστόν, τον οποίον οι μάγοι προσκυνούν, ως Θεόν και Βασιλέα, μέσα εις την οικίαν αυτήν (Ματθ., β’ 9 και 11).
· Όταν οι μάγοι ανεχώρησαν, αναχωρούν, ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον Χριστόν, για την Αίγυπτο, την νύκτα της ιδίας ημέρας (Ματθ., β’ 14).
· Μετά μερικές ημέρες, ο Ηρώδης αποστέλλει στρατιώτες εις την Βηθλεέμ και τα πέριξ, και σφάζει τα νήπια (Ματθ., β’ 16).
· Ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον Χριστό, παρέμειναν εις την Αίγυπτον, έως ότου απέθανεν ο Ηρώδης (Ματθ., β’ 19). Εκεί, έμειναν τρία έτη, εις την Ηλιούπολιν της Μέμφιδος.
· Μετά, επέστρεψαν εις την Ναζαρέτ, όπου παρέμειναν μόνιμα, μέχρις ότου ο Χριστός έγινε τριάκοντα ετών ηλικίας (Ματθ., β’ 23, Μάρκ., α’ 9, Λουκ., β’ 51 και γ’ 23).
· Κατά το διάστημα αυτό, ήρχοντο κατ’ έτος εις τα Ιεροσόλυμα, για την εορτή του Πάσχα (Λουκ., β’ 41).
~Μετά την Βάπτισιν του Χριστού υπό του Τιμίου Προδρόμου, η Παναγία ηκολούθει τον Χριστόν, μαζί με τους Αποστόλους και τις Μυροφόρες, και Τον διακονούσε μέχρι και την Σταύρωσιν και την Ταφήν Του (Ματθ., κζ’ 55-56, Μάρκ., ιε’ 40-41, Λουκ., κγ’ 49, και Ιωάν., β’ 12 και ιθ’ 25-26).
· Μετά την Σταύρωσιν του Χριστού, παρέλαβε την Παναγία ο απόστολος Ιωάννης, ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής, εις τον οίκον του, εις την Ιερουσαλήμ (Ιωάν., ιθ’ 27), μετά την ανάθεσιν της προστασίας της εις αυτόν, υπό του Χριστού (Ιωάν., κ’ 27). Αυτός ο οίκος ήταν η μόνιμη κατοικία της, μέχρι τη μακαρία της Κοίμηση.
· Μετά την Ανάστασιν του Χριστού, πρώτη η Παναγία, μαζί με την Μαρία την Μαγδαληνή, είδε τον αναστάντα Χριστόν (Ματθ., κη’ 1, Μάρκ., κστ’ 1, Λουκ., κδ’ 10), και ησπάσθη τους πόδας Αυτού.
· Κατά την Ανάληψιν του Χριστού, η Παναγία ευρίσκετο μαζί με τους Αποστόλους, εις το όρος των Ελαιών.
· Κατά την Πεντηκοστήν, πάλιν, η Παναγία, ευρίσκετο μαζί με τους Αποστόλους, τους δώδεκα και τους εβδομήκοντα.
· Η παράδοσις της Εκκλησίας αναφέρει, ότι η Παναγία μετέβη εις την Κύπρον ως και εις το Άγιον Όρος, κατά την επίγεια ζωή της.
· Η Παναγία εκοιμήθη εις ηλικίαν 59 ετών. Ετάφη εις τον κήπον της Γεθσημανή, εις Ιεροσόλυμα, από όπου ανέστη τριήμερος, και αμέσως ανελήφθη εις τους ουρανούς, με το σώμα της, όπως και ο Χριστός.
Περί ενσαρκώσεως του Θεού Λόγου
(Γρηγορίου του Θεολόγου, Λόγος ΛΘ’ εις τα Άγια Φώτα)
«… Επεί δε ούτω ταύτα, ή τούτο, έδει δε μη τοις άνω μόνον την προσκύνησιν περιγράφεσθαι, αλλ’ είναί τινας και κάτω προσκυνητάς, ίνα πληρωθή τα πάντα δόξης Θεού, επεί και Θεού· και διά τούτο κτίζεται άνθρωπος, χειρί Θεού τιμηθείς και εικόνι. Τούτον δε φθόνω διαβόλου και πικρά γεύσει της αμαρτίας, Θεού του πεποιηκότος ελεεινώς χωριζόμενον παριδείν, ου Θεού. Τι γίνεται; Και τι το μέγα περί ημάς μυστήριον; Καινοτομούνται φύσεις και Θεός άνθρωπος γίνεται· και ο επιβεβηκώς επί τον ουρανόν του ουρανού κατά ανατολάς της ιδίας δόξης τε και λαμπρότητος, επί δυσμών δοξάζεται της ημετέρας ευτελείας και ταπεινότητος, και ο Υιός του Θεού δέχεται και υιός ανθρώπου γενέσθαι τε και κληθήναι. Ουχ ο ην μεταβαλών (άτρεπτον γαρ), ίνα χωρηθή ο αχώρητος, διά μέσης σαρκός ομιλήσας ημίν, ως εκ παραπετάσματος, επειδή καθοράν αυτού την θεότητα φέρειν, ου της εν γενέσει και φθορά φύσεως. Διά τούτο τα άμικτα μίγνυται· ου γενέσει μόνον Θεός, ουδέ σαρκί νους, ουδέ χρόνω το άχρονον, ουδέ μέτρω το απερίγραπτον, αλλά και παρθενία γέννησις, και ατιμία τω και τιμής απάσης υψηλοτέρω, και πάθει το απαθές, και τω φθαρτώ το αθάνατον. Επειδή γαρ ώετο αήττητος είναι της κακίας ο σοφιστής, θεότητος ελπίδι δελεάσας ημάς, σαρκός προβλήματι δελεάζεται· ιν’ ως τω Αδάμ προσβαλών, τω Θεώ περιπέση, και ούτως ο νέος Αδάμ τον παλαιόν ανασώσηται, και λυθή το κατάκριμα της σαρκός, σαρκί του θανάτου θανατωθέντος» (τη Αναστάσει).
Βιβλιογραφία
1. «Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
2. Κείμενο της Αγίας Γραφής, και Ιερά Παράδοσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
3. «Εορτοδρόμιο» αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
4. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, «Λόγος εις τα Εισόδια της Θεοτόκου».
~* 13 Αυγούστου
Απόδοσις της εορτής της θείας Μεταμορφώσεως. Μάρτυρος Κορωνάτου. Οσίων Δωροθέου και Δοσιθέου, του υποτακτικού αυτού. Σέριδος ηγουμένου εν Γάζη. ~
~
*** Eίναι η Βουλή βόθρος;
~ Πριν λίγες ημέρες μεγάλος θόρυβος έγινε επειδή ένας Μητροπολίτης αποκάλεσε την Βουλή βόθρο. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξανέστη και προέβη σε σειρά δηλώσεων κατά της Εκκλησίας.
Ας εξετάσουμε όμως εάν όντως η Βουλή είναι βόθρος, οπότε αδίκως εξανέστη ο κ. Βούτσης, ή δεν είναι, οπότε δικαίως εξανέστη και ο Μητροπολίτης Κοζάνης θα πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη.
~ Τί σημαίνει βόθρος;
Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι πολύ διεφθαρμένο.
Είναι η Βουλή μας κάτι πολύ διεφθαρμένο;
Δυστυχώς η απάντησή μας στο ερώτημα αυτό δεν θα ευχαριστούσε τον κ. Βούτση.
Όμως η Βουλή δεν έγινε βόθρος στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Έγινε αρκετά χρόνια πριν.
Και συγκεκριμένα έγινε όταν θέσπισε ότι δεν είναι έγκλημα η δολοφονία μικρών παιδιών με τις εκτρώσεις και έπαυσε να προστατεύει την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αθώων υπάρξεων.
Υπάρχει κάτι πιο διεφθαρμένο από αυτό το πράγμα;
Μία Βουλή που νομοθετεί ότι το να σκοτώνονται κάθε χρόνο από γιατρούς και γονείς δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά δεν είναι τίποτε, δεν είναι βόθρος;
Εάν τα χιλιάδες αυτά παιδιά ήταν π.χ. 2-3 μηνών βρέφη και όχι έμβρυα, και η Βουλή θέσπιζε ή αποδεχόταν όχι απλά την αποποινικοποίηση της συστηματικής δολοφονίας τους, αλλά και την υποβοήθησή της, πώς θα έπρεπε να ονομάσουμε αυτήν την Βουλή; Μάλλον η ονομασία βόθρος θα ήταν πολύ επιεικής.
Τώρα που τα βρέφη δολοφονούνται στην κοιλιά της μάνας τους, γιατί οι βουλευτές εξανίστανται όταν ακούνε την λέξη «βόθρος»;
Μάλλον είναι και πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός.
Η νομοθετημένη έκτρωση είναι σήμερα διπλό έγκλημα: κατά ανυπεράσπιστων παιδιών και κατά της πατρίδας.
Μέχρι το 2070 ο πληθυσμός της Αλβανίας θα έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό της Ελλάδας.
Σε μερικές περιοχές της χώρας οι θάνατοι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιοι από τις γεννήσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η οικονομική κρίση ούτε κάτι άλλο. Είναι κατά βάση το δημογραφικό.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων και η Βουλή αντί να νομοθετήσει την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, τους φορτώνει με βαρύτερους φόρους από όσους δεν θέλουν να κάνουν κανένα παιδί για να χαρούνε την ζωούλα τους, λέγοντάς τους:
Παιδιά θέλατε ε; Άρα έχετε λεφτά να τα ζήσετε. Πάρτε φόρους.
Και ταυτόχρονα αφήνει ελεύθερες τις εκτρώσεις και ξεσηκώνεται όταν κάποιοι γιατροί αρνούνται να εκτελέσουν το έγκλημα.
Η Ελλάδα και η βουλή της ζήλεψε την δόξα του Χίτλερ.
Ενώ συρρικώνεται πληθυσμιακά, μετατρέπεται σε αρεία φυλή, πραγματοποιώντας κάθαρση και γενοκτονία, ρυθμισμένες νομοθετικά.
Δύσκολο πλέον να δεις μογγολάκια ή παιδιά με άλλα ειδικά προβλήματα.
Πριν έλθουν στο φως της ημέρας, οι γονείς τους τα θυσίασαν τα καημένα στο βωμό του προσωπικού τους βολέματος.
Για να μην μιλήσουμε και για την υιοθεσία μικρών παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που δεν θα αργήσουμε, όπως δείχνουν τα πράγματα, να την δούμε να συζητείται στην Βουλή.
Και κάτι ακόμη: ο κ. Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλαν με το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
~ Εμείς τους κάνουμε μία απλή ερώτηση:
Πότε η Ελλάδα ήταν καλύτερα, πριν μερικές δεκαετίες, όταν είχε το όραμα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» ή σήμερα, που προσπαθεί όσο μπορεί να το ξεχαρβαλώσει;
Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα από οικονομικής πλευράς;
Πότε είχαμε περισσότερους πεινασμένους;
Πότε είχαμε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη;
Πότε είχαμε περισσότερες αυτοκτονίες;
Πότε είχαμε μεγαλύτερους εθνικούς κινδύνους;
Πότε είχαμε μεγαλύτερη αύξηση των ψυχικών ασθενειών;
Περιμένουμε μία απλή απάντηση από τον κ. Βούτση και όσους θεωρούν ότι τώρα είμαστε καλύτερα σαν λαός.
Για αυτό λοιπόν, ας μην τα βάζει ο κ. Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητροπολίτης Κοζάνης.
Μια φορά βρέθηκε κάποιος να πει την αλήθεια. Ας μην τον πετροβολήσουμε, αλλά να κοιτάξουμε κατάματα αυτήν την αλήθεια.
Εάν το κάνουμε αυτό, αυτή θα ειναι η αφετηρία για να βγούμε από τον βόθρο.
Διαφορετικά θα εξακολουθήσουμε να πλέουμε σε αυτόν, πιστεύοντας ότι αρμενίζουμε στα πιο καθάρια και διάφανα νερά.
*** Η μοναδική εμπειρία του Δεκαπενταύγουστου στην Ήπειρο
~ Το αντάμωμα των ξενιτεμένων στα χωριά τους, τα ήθη και τα έθιμα που παραδίδονται από γενιά σε γενιά, τα πανηγύρια με τους ήχους από τα κλαρίνα να σχίζουν τις βουνοκορφές, η κατάνυξη στα μοναστήρια και στους ναούς της Παναγιάς, αναδεικνύουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, ίσως τη μεγαλύτερη γιορτή για τους Ηπειρώτες.
*** Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα – Η πρόγνωση του καιρού για την Καλαμάτα
*** ΔΕΥΑΚ: Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας
*** Η ευτυχία της περιπέτειας και της ελευθερίας σε δύο ρόδες ακόμα κι αν το ταξίδι δεν ολοκληρωθεί…
*** Κόμβος Ζαφείρη
*** Ας σεβαστούμε την παραλία
*** Με το Λύκειο Ελληνίδων στην Επίδαυρο για το «Εδώ είν’ αλώνι για χορό»
*** Παρέμβαση από τους μηχανικούς για τους οικισμούς στη Δυτική Μάνη
*** Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει τους καθαρισμούς των φρεατίων, αλλά…
*** Δεν πέφτει «καρφίτσα» στη Μεσσηνία
*** Δίκτυο αποχέτευσης Κοπανακίου - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων τ. Δήμου Αετού
*** Καλοκαιρινά και δύσκολα της Καλαμάτας
*** Σαν σήμερα: Η απόπειρα του Παναγούλη να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο
~ Σαν σήμερα, 13 Αυγούστου του 1968, ο Αλέκος Παναγούλης επιχείρησε να δολοφονήσει με εκρηκτικά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο
Τον συνοδεύει μια μικρή φάλαγγα αυτοκίνητων η οποία τον προστατεύει. Ο Παναγούλης καραδοκεί στο 38ο χιλιόμετρο. Στο σημείο όμως, βρίσκεται ένα ζευγαράκι που ερωτοτροπεί κι έτσι καθυστερεί η τοποθέτηση των εκρηκτικών. Την κρίσιμη ώρα οι ενέργειες του Παναγούλη γίνονται σχεδόν μηχανικά. Κρύβεται στα βράχια και περιμένει την κατάλληλη στιγμή που θα περνά η πομπή για να πατήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος του πραξικοπηματία. Η αυτοσχέδια βόμβα έσκασε, αφού είχε περάσει το αυτοκίνητό του. Ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου έσωσε έναν δικτάτορα και καταδίκασε μια χώρα. Ενώ είχε υπονομεύσει έξι σημεία, η μπαταρία που είχε από ένα παλιό αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει και τα έξι σημεία και έσκασε μόνο το ένα.
Η καταδίωξη
Η καταδίωξη του Παναγούλη ξεκινά αμέσως μετά την έκρηξη. Ο ίδιος προσπαθεί να φτάσει σε μια βάρκα, όπου τον περίμεναν κάποιοι συνεργάτες του. Αστυνομία, στρατός και χωροφυλακή χτενίζουν την περιοχή. Μετά από δύο ώρες τον εντόπισαν κάτω από ένα βράχο που είχε κρυφτεί και τον έπιασαν. Την επομένη, τα πρωτοσέλιδα των ελεγχόμενων εφημερίδων μιλούν για εκδηλώσεις συμπάθειας υπέρ του πρωθυπουργού, καθώς και για την αγανάκτηση που προκάλεσε στον κόσμο η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χιλιάδες ήταν και τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον πρωθυπουργό. Οι εφημερίδες γράφουν ότι η επίθεση στόχευε: «Πρώτον εις την ανακοπήν του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδαν. Δεύτερον: Εις την ανατροπήν της επικρατούσης εντυπώσεως περί των αρίστων συνθηκών τάξεως, γαλήνης και ασφαλείας οι οποίαι χαρακτηρίζουν την χώρα μας». Ο Παπαδόπουλος δίνει στον εαυτό του προαγωγή σε ήρωα και στήνει μνημείο στο σημείο της αποτυχημένης επίθεσης, με έξοδα του 32ου συντάγματος πεζοναυτών, «εις ενθύμιον της τυφλούς επίθεσης επί του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδόπουλου».
~ Ο Αλέκος Παναγούλης οδηγείται στο κολαστήριο του ΕΑΤ/ ΕΣΑ. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν αντάξια της ιεράς εξέτασης. Τον κρέμασαν ανάποδα, του έκαναν φάλαγγα, του τρύπησαν την ουρήθρα με βελόνα, τον ξυλοκόπησαν, τον ταπείνωσαν, αλλά δεν έσπασε.
Στο τέλος, ο Ιωαννίδης αναγνώρισε ότι ο Παναγούλης δεν πρόκειται να μιλήσει ποτέ. Τον χαρακτήρισε ως τον έναν στο εκατομμύριο που θα άντεχε. Ο Παναγούλης δεν ήθελε τον έπαινο του σκοτεινού δικτάτορα. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος που έζησε μια σπάνια ζωή. Ο Αλέκος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1939. ΠΗΓΗ: news247.gr
*** Ο Μακάριος στη Μεσσήνη
~ Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (και στη συνέχεια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) Μακάριος, το Μάρτιο του 1958 στη Μεσσήνη.
*** Αίγυπτος: 12.236 δυστυχήματα τρένων από το 2006 έως το 2016
~ Την αποκάλυψη ότι από το 2006 μέχρι το 2016 έχουν καταγραφεί 12.236 δυστυχήματα με τρένα στην Αίγυπτο, κάνει η μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Μασρ Αλ Γιουμ».
*** Βεργόπουλος: «Η ζέστη φταίει για τη δυσοσμία»
~ Στη... ζέστη απέδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή του Ασπροχώματος, που σύμφωνα με κατοίκους οφείλεται στη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.
*** Κώστας Σπαρτινός: "Η Δυτ. Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης"
~ Η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα που παράγει πάρα πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα εξαγωγών και η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σπαρτινός. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Δυτική Ελλάδα, είναι μία περιοχή, η οποία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, που όμως παρέμεναν αναξιοποίητες για δεκαετίες.»
*** Eίδηση ΒΟΜΒΑ για τη Γερμανία και τους γερμανόδουλους πολιτικούς μας…
~ Μπορεί Γερμανία και Τουρκία να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και να επιτίθονται λεκτικά η μία στην άλλη συνεχώς, ωστόσο, οι business είναι business.
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, από τον Ιανουάριο 2017 μέχρι τον Απρίλιο, οι γερμανικές εταιρείες πούλησαν πυρομαχικά στην Τουρκία αξίας 5,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το θέμα αυτό έγινε ερώτηση στη γερμανική Βουλή και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως η παράδοση των πυρομαχικών έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια.
Φυσικά, το ζήτημα είναι αρκετά ύποπτο αφού, όπως είπαμε, οι σχέσεις των δύο χωρών πάνε από το κακό στο χειρότερο. Άρα γιατί η Γερμανία να συνεχίζει να προμηθεύει όπλα την Τουρκία, η οποία συνεχώς απειλεί να «πνίξει» την ήπειρο με πρόσφυγες; Αυτά να τα βλέπουν οι πολιτικοί μας, πως η «καλοί τους φίλοι» Γερμανοί βοηθάνε τους «καλούς» γείτονες μας…
*** H ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ! Εξαφανίζονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ…
~ Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει μεγάλη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το διάστημα 2011-2016 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3%, μεταξύ άλλων λόγων των λιγοστών γεννήσεων, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της φυγής πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό.
Η μελέτη τονίζει ότι το 2030 ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι 9,9 εκατομμύρια άτομα, έναντι 10,8 εκατ. που ήταν το 2016, ενώ, το 2050 θα έχει μειωθεί στα 8,9 εκατομμύρια.
Πλέον η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρώπης, αφού γεννιούνται λίγα παιδιά, κατά μέσο όρο 900.000 το χρόνο και πάνω από το 21% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες, αντί να προσπαθούν να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για να γεννούν παιδιά, προτιμούν να αξιοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες…
*** Για να μην ξεχνιόμαστε! ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ για τους «πρόσφυγες»…
~ «Εγώ ήμουν εκείνος που μαγείρευα στα συσσίτια της Μητρόπολης. Έδειξαν τον χειρότερο εαυτό τους, ήταν γύφτοι. Τους είπαμε να μην πετάνε τα φαγητά έξω από τους κάδους. Τους πηγαίναμε ρούχα και τρόφιμα και τα πετούσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιερέας που μαγείρευε και έδινε φαγητό στους πρόσφυγες της Χίου.
«Δεν σεβάστηκαν τον χώρο και τη φιλοξενία που τους κάναμε. Ο καθένας από το υστέρημά του προσέφερε ό,τι είχε. Μας έκαναν και κουμάντο στο φαγητό, μη τυχόν και τους πάμε χοιρινό. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη σε τίποτα. Απέναντι από την εκκλησία έσπασαν με λοστό ένα σπίτι ενώ η ιδιοκτήτρια απουσίαζε. Σπάνε μαγαζιά, σπίτια, αυτοκίνητα, την περιουσία τους καθενός μας. Αλληλοσφάζονται μεταξύ τους. Είναι τετρακοσμικοί, όχι απλά τριτοκοσμικοί», συμπληρώνει.
Για να μη ξεχνάμε ποιοι είναι οι κακόμοιροι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας…
* Politischios.gr: Αντιδράσεις κατοίκων Αγίας Άννας , https://youtu.be/_bv1A7podF0 .-
*** ΠΡΟΣΟΧΗ! Τεράστιος κίνδυνος στο Αιγαίο! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ και ΠΑΝΙΚΟΣ…
~ Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τα επικίνδυνα ψάρια που έχουν έρθει στο Αιγαίο μας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Η διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Αργυρώ Ζενέτου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, τόνισε πως ένα από αυτά είναι ο λαγοκέφαλος (εικόνα πρώτη) αλλά και το λιονατόψαρο (εικόνα δευτερη).
Η κα Ζενέτου συνέστησε στους ψαράδες αλλά και σε όσους απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
*** Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: «Ο Σόρος και η Ε.Ε. ΕΞΙΣΛΑΜΙΖΟΥΝ τη Δύση»...
~ Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συνεχίζει να προσπαθεί να προειδοποιήσει την Ευρώπη για την απειλή που υπάρχει για την Ένωση από τις ιδέες και τις πολιτικές του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros.
Ο Ορμπάν δήλωσε ότι ο Σόρος συνεργάζεται με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας «νέας, μικτής, μουσουλμανικής Ευρώπης» και η πραγματικότητα δείχνει ότι έχει δίκιο.
Είναι απολύτως σωστός, καθώς ο Σόρος έχει αντλήσει εκατομμύρια δολάρια από την Ε.Ε. για να υλοποιήσει τα σχέδιά του, όλα με πρόθεση να αποσταθεροποιήσει εντελώς τη Δύση και να οδηγήσει τη δυτική κουλτούρα στην καταστραφή από την εισροή της ισλαμικής μετανάστευσης.
Ο Ορμπάν δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να εμποδίσει τον Σόρος και την Ε.Ε. να αυξήσουν τη μουσουλμανική μετανάστευση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρουμανία.
Η Ουγγαρία αντιτάσσεται στους μετανάστες "που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας", δήλωσε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι "οι Δυτικοευρωπαίοι Χριστιανοί θα είναι πάντοτε σε θέση να βρουν ασφάλεια" στη χώρα του.
Ο Ορμπάν και ο Σόρος έχουν διαπραγματευτεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουγγαρία αγωνίζεται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου στη χώρα, με την Ευρώπη να απαιτεί να το σταματήσει.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Σόρος ότι πιέζει για της εισροή ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Ευρώπη μέσω των ΜΚΟ του.
Δυστυχώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πολεμάει μόνος του εναντίον όλης της καθεστωτικής Ευρώπης...
*** Δείτε γιατί όντως είναι ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΟΙ! Απόδειξη...
~ Η σημασία της βάσεως της Σούδας είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι οι περισσότεροι νομίζουμε. Θεωρούμε ότι σχετίζεταί μόνο με τη γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι σχετίζεται ακόμη και με τον... Ινδικό ωκεανό.
Συγκεκριμένα, η Σούδα είναι το μόνο σημείο πριν την Αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό ωκεανό, η οποία είναι ασφαλής για τις ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει ανάγκες ανεφοδιασμού, επισκευών και λοιπών εργασιών.
Υπάρχει ένα τρίγωνο αστάθειας σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ασία, στο οποίο η Ελλάδα είναι κρίσιμο σημείο, κι οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη να παραμείνει σταθερή. Ακόμη, η Σούδα χρειάζεται και λόγω Ειρηνικού ωκεανού. Δηλαδή μιλάμε για μια βάση απίστευτα σύνθετης σημασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη γεωπολιτική αξία, όμως επιμένει να δίνει τα πάντα χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Τόσο μεγάλη δουλοπρέπεια έχει το Ελλαδικό πολιτικό σύστημα απέναντι στις ΗΠΑ και τη Γερμανία...
*** "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ" την Ελλάδα! Στοιχεία ΣΟΚ της ΕΛΣΤΑΤ...
~ Σοκάρουν τα στοιχεία που συνεχώς δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Στα ίδια περίπου συμπεράσματα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα) καταλήγει η νέα έκθεση, καθώς σε μια πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθυσμού μας μέχρι το 2050, καταλήγει ότι θα είμαστε... μειονότητα στη χώρα μας.
Δείτε τα παρακάτω στοιχεία και θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για μια... ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ:
*** Πολιτικός ΣΕΙΣΜΟΣ στις ΗΠΑ! Δήλωση Σκαραμούτσι: «Θέλουν να ΡΙΞΟΥΝ τον Τραμπ»...
~ Μια συνέντευξη φωτιά έδωσε λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του ο ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι.
Ο Σκαραμούτσι, που απολύθηκε μόλις 10 ημέρες μετά την πρόσληψή του, υποστήριξε ότι «Υπάρχουν "στοιχεία" στον Λευκό Οίκο που θέλουν να διώξουν τον κ. Τραμπ», ανάβοντας μεγάλη πολιτική φωτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, ο Σκαραμούτσι μιλώντας στον Γιώργο Σταφανόπουλο στο ABC News δήλωσε: «Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουάσινγκτον είναι ότι ο πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο. Έτσι, κάποια άτομα, για τους δικούς τους λόγους, πήραν την απόφαση να τον διώξουν από τον Λευκό Οίκο. Νομίζω ότι υπάρχουν "στοιχεία" στην Ουάσινγκτον, ακόμα και στον Λευκό Οίκο, που δεν συμμερίζονται υποχρεωτικά τα ενδιαφέροντα ή τους σκοπούς του προέδρου».
Μια τέτοια δήλωση, η λογική λέει ότι δεν θα πρέπει να περάσει στα ψηλά της Αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις και ονόματα από τον πρώην διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.
Για να δούμε εάν θα γίνει αυτό ή θα κάνουν τα στραβά μάτια οι δικαστές...
***
*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Ιπποδρομίες και άλλες εκδηλώσεις στο Πλατύ για το Δεκαπενταύγουστο
*** ΠΙΚΡΗ ΗΤΤΑ! Η Εθνική Ανδρών έχασε...
~ Ανώμαλη προσγείωση για την Εθνική μας στο δεύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά του Βελιγραδίου, αφού οι Σέρβοι με όμορφο μπάσκετ σε όλη τη διάρκεια του ματς υποχρέωσαν τους διεθνείς σε βαριά ήττα με 93-61.
Η Εθνική μας ήταν κακή σε άμυνα και επίθεση, δείχνοντας πως πρέπει να βελτιωθεί μέχρι τους επίσημους αγώνες του Eurobasket. Σημαντική απουσία αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για τους Σέρβους δεν έπαιξε ο Μίλος Τεόντοσιτς.
Η Ελλάδα κρατήθηκε κοντά στο σκορ μέχρι το 7ο λεπτό με το καλάθι του Μπουρούση για το 13-8. Μετά από εκείνο το σημείο οι Σέρβοι ανέβασαν ρυθμούς, η Ελλάδα δεν μπορούσε να βρει λύσεις σε άμυνα και επίθεση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα του Τζόρτζεβιτς να τελειώσει το δεκάλεπτο με το σκορ στο 23-15 (δίποντο του Γιόβιτς).
Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την ομάδα του Μίσσα, η οποία έβαλε μόλις 7 πόντους και δέχθηκε 22. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν την περίοδο με ένα σερί 15-0, γράφοντας το 38-15 με το καλάθι του Λούσιτς. Η Ελλάδα συνέχισε να προβληματίζει με την απόδοση της και πήγε στο ημίχρονο στο -23( 45-22). Τα πρώτα 20 λεπτά ολοκληρώθηκαν με την Εθνική μας να έχει μόλις 2 ασίστ αντί των 14 που είχαν οι Σέρβοι. Για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς, ο Λούσιτς έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με 8 πόντους (4/5 εντός πεδιάς).
Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στο τρίτο δεκάλεπτο, με την Εθνική μας να μην μπορεί να αντιδράσει απέναντι στη δουλεμένη Σέρβια, η οποία ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά. Η Ελλάδα δεν έβρισκε τρόπους να απαντάει στα συνεχόμενα καλάθια των Σέρβων, οι οποίοι εκτόξευσαν το υπέρ τους προβάδισμα στο +30 (66-36, 30')
Το παιχνίδι είχε πάρει τον δρόμο του, με την Σερβία να συνεχίζει να έχει κέφι και φαντασία, ενώ την ομάδα του Μίσσα να αδυνατεί να βρει ρυθμό για να μαζέψει λίγο τη διαφορά. Το μόνο θετικό στοιχείο του παιχνιδιού ήταν η πρώτη συμμετοχή του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με την Ανδρών, αφού ο Μίσσας τον πέρασε στο παρκέ, 2 λεπτά πριν τη λήξη του ματς. Το τελικό 93-61 λέει πολλά για την εικόνα του αγώνα.
Για τους νικητές ξεχώρισαν οι Μπογκντάνοβιτς με 14 πόντους (4/5 τρίποντα) και Λούσιτς με 13, ενώ για την Εθνική μας πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπουρούσης με 13 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 23-15 ,45-22, 66-36, 93-61
gazzetta.gr
***
~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 01 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 ..
~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 ... : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 06 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 08 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής ...από το 2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS -2- Τρίτη 08 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 09 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ 500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .-
~** H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .-
~*
**** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01 .-
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas , http://www.youtube.com/stamos01 , 5782 video. - Σταματης Σκουλικας
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 3672 video. σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal . = 3669 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 13.113 βίντεο .-
The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like¬if_id=1476255372769279 ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 1.206 .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.617 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .- 55 .- Σταμάτιος Σκούλικας .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- = 157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 ....
~
Να μην τρέχουμε στο Θεό οριζόντια αλλά κάθετα | |
(Παρατήρηση του Γέροντα σε γνωστό του που ασχολιόταν πολύ με το τρέξιμο). Να μην τρέχουμε οριζόντια, αλλά κάθετα προς το Θεό! |
VIDEO :
~Παράκληση στην Παναγία μας στο Αρφαρά Μεσσηνίας Κυριακή 13/08/2017:
https://youtu.be/PSr8geEQqd0
.-
~Παράκληση Ι
Ευαγγέλιον 13/08/2017 ΑΡΦΑΡΑ:
~Παράκληση στην Παναγία μας Αρφαρά 13/08/2017:
~ Καλή Παναγιά…
Με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας δεν έχουμε καμία σχέση. Και παρ’ όλα τα αρκετά χρόνια παραμονής του στην Καλαμάτα και τα δικά μου στη δημοσιογραφία, δεν έχει τύχη ούτε καν να συναντηθούμε.
Ένα μικρό σχόλιο στα όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του για την απάντηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όχι για να υπερασπιστούμε κάποιους. Εξάλλου, δηλώνουμε “ανέστιοι” κομματικά.
Όμως δεν μπορεί να παραβλέπει ούτε ότι υπάρχουν κάποιες έννοιες που έχουν ιδεολογοκοποιηθεί - καλώς ή κακώς-.
Επίσης, δεν μπορεί να παραβλέπει το διχαστικό λόγο που χρησιμοποιούν συχνά- πυκνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πολλοί ομότιτλοί του. Και άλλα πολλά που αμαυρώνουν την έννοια της Ορθοδοξίας
Αλλά δεν πρέπει να έχει πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ “εκπαραθύρωσε”, προς χάριν της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον τέως υπουργό Παιδείας, επειδή ισχυρίστηκε το προφανές.
Εδώ, ένα κόμμα που δηλώνει “αριστερό” δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια απλή εκσυγχρονιστική πράξη, όπως είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους.
Ας καταλαγιάσει, λοιπόν, τα…ιδεολογικά του πάθη. Από την πλευρά μας, Του ευχόμαστε υπομονή και Καλή Παναγιά. Α.Π.
Ένα μικρό σχόλιο στα όσα υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του για την απάντηση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Όχι για να υπερασπιστούμε κάποιους. Εξάλλου, δηλώνουμε “ανέστιοι” κομματικά.
Όμως δεν μπορεί να παραβλέπει ούτε ότι υπάρχουν κάποιες έννοιες που έχουν ιδεολογοκοποιηθεί - καλώς ή κακώς-.
Επίσης, δεν μπορεί να παραβλέπει το διχαστικό λόγο που χρησιμοποιούν συχνά- πυκνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πολλοί ομότιτλοί του. Και άλλα πολλά που αμαυρώνουν την έννοια της Ορθοδοξίας
Αλλά δεν πρέπει να έχει πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ “εκπαραθύρωσε”, προς χάριν της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον τέως υπουργό Παιδείας, επειδή ισχυρίστηκε το προφανές.
Εδώ, ένα κόμμα που δηλώνει “αριστερό” δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια απλή εκσυγχρονιστική πράξη, όπως είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας- Κράτους.
Ας καταλαγιάσει, λοιπόν, τα…ιδεολογικά του πάθη. Από την πλευρά μας, Του ευχόμαστε υπομονή και Καλή Παναγιά. Α.Π.
Τη μνήμη της Αγίας Ευδοκίας της Βασίλισσας τιμά σήμερα, 13 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Ευδοκία ήταν κόρη του αθηναίου φιλοσόφου Λεοντίου και γεννήθηκε το 401 μ.Χ. Σπούδασε κατά τον καλύτερο τρόπο τη γραμματική, τη ρητορική και τη φιλοσοφία.
Όταν πέθανε ο Λεόντιος, άφησε όλη την περιουσία του στους γιους του, και σ’ αυτή άφησε μόνο 100 χρυσά νομίσματα.
Όταν, λοιπόν, ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να διεκδικήσει τα κληρονομικά της δικαιώματα, παντρεύτηκε τον Θεοδόσιο τον Β’, μέσω της αδελφής του Πουλχερίας, που είχε κατενθουσιαστεί από τα σπάνια χαρίσματα της αθηναίας κόρης. Έτσι βαπτίστηκε χριστιανή και πήρε το όνομα Ευδοκία, από Αθηναΐδα που την έλεγαν πρώτα.
Η Ευδοκία από τη φύση της γυναίκα σεμνή, δεν ανακατεύθηκε καθόλου με τις βασιλικές υποθέσεις. Την είλκυσε περισσότερο η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και επεδίωξε να επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Όταν ο σκοπός της πραγματοποιήθηκε, αισθάνθηκε την ψυχή της να φτερουγίζει στο θρόνο του Θεού.
Η επιστροφή της, όμως, στη Βασιλεύουσα, επεφύλασσε εκπλήξεις. Οι σχέσεις της με τον Θεοδόσιο ψυχράνθηκαν, λόγω συκοφαντιών. Γι’ αυτό, με την άδεια του επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ, όπου ίδρυσε πολλά μοναστήρια. Και με προσευχή, μελέτη και «εν πάση ευσέβεία και σεμνότητι» (Α’ πρός Τιμόθεον, 6.2), τελείωσε τη ζωή της.
~ Δεκαπενταύγουστος: Πώς έγινε η Κοίμηση και η Μετάσταση της Θεοτόκου;
Πολλές είναι οι γιορτές της Παναγίας μέσα στον χρόνο. Όλες ονομάζονται Θεομητορικές. Όμως η πιο λαμπρή από όλες είναι το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού», αφού έρχεται μετά από νηστεία 15 ημερών. Η 15η Αυγούστου είναι η ημέρα που γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
** Όπως αναφέρει η χριστιανική παράδοση, η ψυχή της, «επτά φορές λαμπρότερη από τον ήλιο», εντυπωσίασε τους Αποστόλους καθώς εξήλθε από το σώμα της. Γιατί όλοι ήταν παρόντες στον θάνατό της, αφού μεταφέρθηκαν δίπλα της με θαυμαστό τρόπο από τα πέρατα της Γης. Ο δε τάφος της, μετά από 3 ημέρες, βρέθηκε άδειος, γι΄ αυτό και μιλάμε για Μετάσταση της Παναγίας.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η ημερομηνία Κοίμησης της Παναγίας ήταν η 15η Αυγούστου. Πάντως, η συγκεκριμένη ημερομηνία καθιερώθηκε από τον 5ο μ.Χ αιώνα μάλλον με το σκεπτικό να βρίσκεται κοντά, όμως να έπεται του εορτασμού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (6/8) και πιθανόν για να είναι κοινή η νηστεία για τις δύο γιορτές.
Μητέρων αγλάισμα
Μητέρων αγλάισμα (κόσμημα, περηφάνεια, τιμή) την αποκαλεί ο Άγιος Νεκτάριος. Η Παναγία είναι σύμβολο μητρικής αγάπης και ελπίδα προστασίας. Η ζωή της και η προσωπικότητά της εγκωμιάστηκαν ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης προς το πρόσωπό της. Πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο της Παναγίας δεν θα βρούμε στα Ευαγγέλια, όμως τα εορτολογικά εγκώμια που γράφτηκαν για εκείνη από εκκλησιαστικούς συγγραφείς του 5ου μ.Χ αιώνα και μετά μαρτυρούν ξεχωριστά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνες τις ημέρες, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Φίλια.
Άγγελος Κυρίου την ενημέρωσε
Κατά τον Ιωάννη Θεσσαλονίκης (7ος αιώνας), ο Θεός έστειλε τους αγγέλους του (ή τον Αρχάγγγελο Γαβριήλ κατ΄ άλλους) να ενημερώσουν την Παναγία για την επερχόμενη κοίμησή της μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Της έδωσε μάλιστα και ένα «βραβείο» (άγνωστο τι ακριβώς ήταν), το οποίο, όπως της εξήγησε, το έστειλε ο Θεός για να το παραδώσει η ίδια στους Αποστόλους, ώστε κρατώντας το να την υμνήσουν. Της υποσχέθηκε επίσης ότι θα της στείλει όλους τους Αποστόλους για να την κηδεύσουν και «να θεωρήσουν τη δόξα της». Την προέτρεψε λοιπόν να πάρει το βραβείο, «γιατί με αυτό θα θεραπευτούν πολλοί» και να πάει στο Όρος των Ελαιών. Κατά την είσοδό της στο Όρος των Ελαιών τα δέντρα και τα φυτά υποκλίθηκαν σαν να την προσκυνούσαν. Η ταπεινή Παναγία διερωτήθηκε τότε μήπως ήταν αοράτως παρών ο Ιησούς, γιατί μάλλον προς Εκείνον απευθυνόταν ο σεβασμός της φύσης. Ο άγγελος όμως τη βεβαίωσε ότι τα σημεία αυτά προέρχονται από τον Θεό. Την πληροφόρησε ακόμα ότι κατά την ώρα της κοίμησής της θα παρίσταται ο ίδιος ο Ιησούς για να συνοδεύσει την ψυχή της, πλαισιωμένος από στρατιές αγγέλων. Αμέσως μετά χάθηκε ως φως στον ουρανό και η Παναγία επέστρεψε στο σπίτι της που «εσείετο» από το βραβείο που κρατούσε, το οποίο τοποθέτησε σε σινδόνη στο δωμάτιό της. Κατόπιν απηύθυνε θερμή προσευχή προς τον Ιησού για να την προστατεύσει, ώστε να αποφύγει τους σκοτεινούς αγγέλους του διαβόλου, στην περίπτωση που θα έρχονταν εναντίον της ψυχής της τη στιγμή του θανάτου της. (Η αιτία του φόβου της αποδίδεται στην ταπεινοφροσύνη της, η οποία δεν της επέτρεπε να θεωρεί δεδομένη την παραλαβή της ψυχής της από τον ίδιο τον Ιησού).
~ Δύο νύχτες προσευχής
Η Παναγία έστειλε στη συνέχεια να ειδοποιήσουν συγγενείς και γνωστούς για την επικείμενη κοίμησή της ζητώντας τους να παραμείνουν κοντά της για δύο νύχτες προσευχής. Στις δύο αυτές νύχτες θα τους μιλούσε για τη σωτηρία της ψυχής, ώστε όλοι να διηγούνται το μεγαλείο του Θεού χωρίς να θρηνούν. Εν τω μεταξύ στα Ιεροσόλυμα κατέφθασαν «άνωθεν ροπής» (αρπαγμένοι από ένα σύννεφο) οι Απόστολοι, από διαφορετικά μέρη της υφηλίου ο καθένας. Η είσοδός τους στο σπίτι της Παναγίας ήταν εντυπωσιακή, μέσα από μια μεγάλη βροντή. Πρώτος μπήκε ο Πέτρος και δεύτερος ο Παύλος. Ο Απόστολος Ιωάννης (ορισμένος από τον Ιησού ως προστάτης της Παναγίας) είχε ήδη φθάσει, ξεχωριστά από τους υπόλοιπους. Η Παναγία του είχε αναθέσει να φροντίσει τα της ταφής της φοβούμενη μήπως οι Εβραίοι αρχιερείς θελήσουν να πάρουν το σώμα της. Του είχε επίσης παραδώσει το «βραβείο».
Ο Ιησούς παρέλαβε την ψυχή της
Καθώς ξημέρωσε η τρίτη ημέρα, η Θεοτόκος δοξολόγησε τον Θεό και κατακλίθηκε έχοντας τους Αποστόλους γύρω από το κρεβάτι της. Κάποια στιγμή ακούστηκε «βροντή μεγάλη από τον ουρανό» και όλοι αισθάνθηκαν μια ευωδία να πλημμυρίζει τον χώρο. Ο Ιησούς, συνοδευόμενος από πλήθος αγγέλων (που παρέμεναν έξω από τον οίκο της Παναγίας υμνώντας), μπήκε στο δωμάτιο της μητέρας του και την ασπάσθηκε, όπως και τους Αποστόλους. Παρέλαβε την ψυχή της, η οποία, όπως παρατήρησαν οι Απόστολοι, ήταν «επτά φορές λευκότερη από τον ήλιο». Ο Ιησούς απαντώντας σε απορία του Πέτρου εξήγησε ότι οι ψυχές των ανθρώπων έρχονται στον κόσμο λευκές, αλλά στη συνέχεια αλλοιώνονται.
Η ταφή και η Μετάσταση
Το σώμα της Θεοτόκου ενταφιάστηκε σε σημείο που είχε ήδη ετοιμαστεί. Καθ΄ οδόν προς την τοποθεσία του τάφου δημιουργήθηκε θόρυβος στην πόλη των Ιεροσολύμων. Οι Εβραίοι αρχιερείς ανησυχώντας για τις εξελίξεις αποφάσισαν να σκοτώσουν τους Αποστόλους και να κάψουν το σώμα της Παναγίας. Οι άγγελοι όμως πάταξαν όποιον κινήθηκε εναντίον της εξόδιας πομπής, πλην ενός, ο οποίος άρπαξε με τα χέρια του την νεκρική κλίνη με σκοπό να τη βεβηλώσει. Τα χέρια του όμως αποκόπηκαν και έμειναν επάνω στην κλίνη. Εκείνος μετανόησε και ζήτησε από την Παναγία να τον σώσει. Τότε, ως εκ θαύματος, τα χέρια του ξανακόλλησαν στο σώμα του. Οι Απόστολοι εναπόθεσαν τελικά το σώμα στον τάφο και το φύλαξαν για τρεις ημέρες. Όταν άνοιξαν το μνήμα, το σώμα της Παναγίας δεν ήταν πια εκεί, γιατί «είχε μετατεθεί από τον Κύριον της δόξης» (Μετάσταση της Παναγίας).
~ Η επί γης ζωή της Θεοτόκου Μαρίας
* Γράφει ο Δαμασκηνός μοναχός Αγιορείτης
· Η Παναγία, συλλαμβάνεται, ως καρπός προσευχής, από τους αγίους Ιωακείμ και Άννα, τους γονείς της, υπέρ τους νόμους της φύσεως (διότι, η μητέρα της ήταν στείρα και γηραιά, όταν συνέλαβε). Η Σύλληψις της Παναγίας εις την κοιλίαν της αγίας Άννης εορτάζεται την 9ην Δεκεμβρίου.
~ Η Παναγία γεννάται, εις τα Ιεροσόλυμα το έτος 16 π.Χ. Το Γενέθλιον της Παναγίας εορτάζομε την 8ην Σεπτεμβρίου.
· Εις ηλικίαν τριών ετών, οι γονείς της την αφιερώνουν εις τον Θεόν, και την παραδίδουν εις τα χέρια του προφήτη Ζαχαρία, αρχιερέα, τότε, του ναού του Σολομώντος, και πατρός, μετέπειτα, του Τιμίου Προδρόμου, ο οποίος την εισάγει, θεία νεύσει, εις τα Άγια των Αγίων του ναού του Σολομώντος. Η είσοδος της Παναγίας εις τα Άγια των Αγίων εορτάζεται την 21ην Νοεμβρίου.
· Εκεί, η Παναγία, περέμεινε έγκλειστη δώδεκα χρόνια, έως ότου έγινε ηλικίας 15 ετών. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, ετρέφετο, καθημερινώς με ουράνιο άρτο, δια χειρός του αρχαγγέλου Γαβριήλ, έζη υπέρ τους νόμους της φύσεως, και ήτο αφιερωμένη εις αδιάλειπτον νοεράν προσευχήν.
· Εις ηλικίαν 15 ετών, την εξάγει, θεία νεύσει, ο προφήτης Ζαχαρίας, από τον ναό του Σολομώντος, και την μνηστεύει, παραδίδοντάς την προς προστασίαν, με τον δίκαιο Ιωσήφ, του οποίου η νόμιμη σύζυγος είχε αποθάνει, και με την οποίαν είχε αποκτήσει υιούς και θυγατέρας. Ο Ιωσήφ, παραλαμβάνει την Παναγία και την εγκαθιστά εις τον οίκον του εις την Ναζαρέτ.
· Εκεί, μετά 4 μήνες από την άφιξή της, και 6 μήνες από τη Σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου εις την γηραλέα μήτρα της Ελισάβετ, λαμβάνει χώραν ο Ευαγγελισμός της, από τον αρχάγγελο Γαβριήλ (Λουκ., α’ 26-27). Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας εορτάζεται την 25ην Μαρτίου.
· Ταυτόχρονα, μετά την συγκατάθεσή της εις το μήνυμα του Αρχαγγέλου, λαμβάνει χώραν και η άσπορος και άφραστος Σύλληψις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, εκ Πνεύματος Αγίου, εις την κοιλίαν της Παναγίας (Λουκ., α’ 38).
· Αμέσως μετά τον Ευαγγελισμό της, η Παναγία μεταβαίνει εις την πνευματική της μητέρα, την Ελισάβετ, την μητέρα του Τιμίου Προδρόμου, η οποία εκατοικούσε εις την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας, και παραμένει μαζί της τρεις μήνες, μέχρις ότου η Ελισάβετ γεννήση τον Τίμιο Πρόδρομο (τότε, η Ελισάβετ ήτο έγκυος 6 μηνών) (Λουκ., α’ 39 και 56).
· Όταν η Παναγία ήτο έγκυος 9 μηνών τον Χριστόν, μεταβαίνει, με τον μνήστορα Ιωσήφ, εις την Βηθλεέμ, για την απογραφή του πληθυσμού (Λουκ., β’ 3-4).
· Εκεί, εις την Βηθλεέμ, γεννά η Παναγία τον Χριστόν, μέσα εις την φάτνη, αφθόρως και χωρίς λοχείαν, υπέρ τους νόμους της φύσεως (Λουκ., β’ 7). Η Γέννησις του Χριστού εορτάζεται την 25ην Δεκεμβρίου. Εκεί, έρχονται και προσκυνούν τον Χριστόν οι ποιμένες των προβάτων (Λουκ., β’ 16).
· Μακρυά, τώρα, εις την Περσία, μόλις εγεννήθη ο Χριστός, εφάνη ένας παράξενα κινούμενος αστέρας εις τον ουρανό. Παρατηρήσαντες αυτόν, οι μάγοι, ξεκίνησαν και τον ηκολούθησαν μέχρι την Ιουδαία, τα Ιεροσόλυμα (Ματθ., β’ 1-2). Το ταξείδι αυτό, διήρκεσε περίπου δύο χρόνια.
· Εν τω μεταξύ, μετά την Γέννησιν του Χριστού, παρέμειναν, η Παναγία με τον Χριστό και τον Ιωσήφ, εις την Βηθλεέμ, μέχρις ότου συνεπληρώθησαν οι νομικές ημέρες του καθαρισμού της (Λουκ., β’ 22).
· Οκτώ ημέρες μετά την Γέννησιν, λαμβάνει χώρα, εις την Βηθλεέμ, η Περιτομή του Χριστού. Τότε, έλαβε ο Χριστός το όνομα «Ιησούς» (δηλ. «Σωτήρ») (Λουκ., β’ 22). Η Υπαπαντή του Χριστού εορτάζεται την 2αν Φεβρουαρίου.
· Μετά την Υπαπαντή, οδηγεί, ο Ιωσήφ, την Παναγία με τον Χριστό, εις τον οίκον του, εις την Ναζαρέτ.
· Μετά παρέλευσιν δύο ετών, μεταβαίνουν, ως είχε συνήθειαν ο Ιωσήφ, εις τα Ιεροσόλυμα, για την εορτή του νομικού Πάσχα (Λουκ., β’ 41).
· Μετά, ή πριν την εορτή του Πάσχα, μεταβαίνουν εις την Βηθλεέμ, για λίγες ημέρες, όπου διαμένουν εις κάποιαν οικίαν.
· Όταν οι μάγοι έφθασαν εις τα Ιεροσόλυμα, ηρώτησαν πού ευρίσκετο ο Χριστός (Ματθ., β’ 1). Ο Ηρώδης τους αποστέλλει εις την Βηθλεέμ (Ματθ., β’ 8-9).
· Εκεί, εις την Βηθλεέμ, ο αστέρας τους οδηγεί ακριβώς εις την οικία, όπου ευρίσκοντο η Παναγία με τον Χριστόν, τον οποίον οι μάγοι προσκυνούν, ως Θεόν και Βασιλέα, μέσα εις την οικίαν αυτήν (Ματθ., β’ 9 και 11).
· Όταν οι μάγοι ανεχώρησαν, αναχωρούν, ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον Χριστόν, για την Αίγυπτο, την νύκτα της ιδίας ημέρας (Ματθ., β’ 14).
· Μετά μερικές ημέρες, ο Ηρώδης αποστέλλει στρατιώτες εις την Βηθλεέμ και τα πέριξ, και σφάζει τα νήπια (Ματθ., β’ 16).
· Ο Ιωσήφ με την Παναγία και τον Χριστό, παρέμειναν εις την Αίγυπτον, έως ότου απέθανεν ο Ηρώδης (Ματθ., β’ 19). Εκεί, έμειναν τρία έτη, εις την Ηλιούπολιν της Μέμφιδος.
· Μετά, επέστρεψαν εις την Ναζαρέτ, όπου παρέμειναν μόνιμα, μέχρις ότου ο Χριστός έγινε τριάκοντα ετών ηλικίας (Ματθ., β’ 23, Μάρκ., α’ 9, Λουκ., β’ 51 και γ’ 23).
· Κατά το διάστημα αυτό, ήρχοντο κατ’ έτος εις τα Ιεροσόλυμα, για την εορτή του Πάσχα (Λουκ., β’ 41).
~Μετά την Βάπτισιν του Χριστού υπό του Τιμίου Προδρόμου, η Παναγία ηκολούθει τον Χριστόν, μαζί με τους Αποστόλους και τις Μυροφόρες, και Τον διακονούσε μέχρι και την Σταύρωσιν και την Ταφήν Του (Ματθ., κζ’ 55-56, Μάρκ., ιε’ 40-41, Λουκ., κγ’ 49, και Ιωάν., β’ 12 και ιθ’ 25-26).
· Μετά την Σταύρωσιν του Χριστού, παρέλαβε την Παναγία ο απόστολος Ιωάννης, ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής, εις τον οίκον του, εις την Ιερουσαλήμ (Ιωάν., ιθ’ 27), μετά την ανάθεσιν της προστασίας της εις αυτόν, υπό του Χριστού (Ιωάν., κ’ 27). Αυτός ο οίκος ήταν η μόνιμη κατοικία της, μέχρι τη μακαρία της Κοίμηση.
· Μετά την Ανάστασιν του Χριστού, πρώτη η Παναγία, μαζί με την Μαρία την Μαγδαληνή, είδε τον αναστάντα Χριστόν (Ματθ., κη’ 1, Μάρκ., κστ’ 1, Λουκ., κδ’ 10), και ησπάσθη τους πόδας Αυτού.
· Κατά την Ανάληψιν του Χριστού, η Παναγία ευρίσκετο μαζί με τους Αποστόλους, εις το όρος των Ελαιών.
· Κατά την Πεντηκοστήν, πάλιν, η Παναγία, ευρίσκετο μαζί με τους Αποστόλους, τους δώδεκα και τους εβδομήκοντα.
· Η παράδοσις της Εκκλησίας αναφέρει, ότι η Παναγία μετέβη εις την Κύπρον ως και εις το Άγιον Όρος, κατά την επίγεια ζωή της.
· Η Παναγία εκοιμήθη εις ηλικίαν 59 ετών. Ετάφη εις τον κήπον της Γεθσημανή, εις Ιεροσόλυμα, από όπου ανέστη τριήμερος, και αμέσως ανελήφθη εις τους ουρανούς, με το σώμα της, όπως και ο Χριστός.
Περί ενσαρκώσεως του Θεού Λόγου
(Γρηγορίου του Θεολόγου, Λόγος ΛΘ’ εις τα Άγια Φώτα)
«… Επεί δε ούτω ταύτα, ή τούτο, έδει δε μη τοις άνω μόνον την προσκύνησιν περιγράφεσθαι, αλλ’ είναί τινας και κάτω προσκυνητάς, ίνα πληρωθή τα πάντα δόξης Θεού, επεί και Θεού· και διά τούτο κτίζεται άνθρωπος, χειρί Θεού τιμηθείς και εικόνι. Τούτον δε φθόνω διαβόλου και πικρά γεύσει της αμαρτίας, Θεού του πεποιηκότος ελεεινώς χωριζόμενον παριδείν, ου Θεού. Τι γίνεται; Και τι το μέγα περί ημάς μυστήριον; Καινοτομούνται φύσεις και Θεός άνθρωπος γίνεται· και ο επιβεβηκώς επί τον ουρανόν του ουρανού κατά ανατολάς της ιδίας δόξης τε και λαμπρότητος, επί δυσμών δοξάζεται της ημετέρας ευτελείας και ταπεινότητος, και ο Υιός του Θεού δέχεται και υιός ανθρώπου γενέσθαι τε και κληθήναι. Ουχ ο ην μεταβαλών (άτρεπτον γαρ), ίνα χωρηθή ο αχώρητος, διά μέσης σαρκός ομιλήσας ημίν, ως εκ παραπετάσματος, επειδή καθοράν αυτού την θεότητα φέρειν, ου της εν γενέσει και φθορά φύσεως. Διά τούτο τα άμικτα μίγνυται· ου γενέσει μόνον Θεός, ουδέ σαρκί νους, ουδέ χρόνω το άχρονον, ουδέ μέτρω το απερίγραπτον, αλλά και παρθενία γέννησις, και ατιμία τω και τιμής απάσης υψηλοτέρω, και πάθει το απαθές, και τω φθαρτώ το αθάνατον. Επειδή γαρ ώετο αήττητος είναι της κακίας ο σοφιστής, θεότητος ελπίδι δελεάσας ημάς, σαρκός προβλήματι δελεάζεται· ιν’ ως τω Αδάμ προσβαλών, τω Θεώ περιπέση, και ούτως ο νέος Αδάμ τον παλαιόν ανασώσηται, και λυθή το κατάκριμα της σαρκός, σαρκί του θανάτου θανατωθέντος» (τη Αναστάσει).
Βιβλιογραφία
1. «Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας», αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
2. Κείμενο της Αγίας Γραφής, και Ιερά Παράδοσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
3. «Εορτοδρόμιο» αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
4. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, «Λόγος εις τα Εισόδια της Θεοτόκου».
~* 13 Αυγούστου
Απόδοσις της εορτής της θείας Μεταμορφώσεως. Μάρτυρος Κορωνάτου. Οσίων Δωροθέου και Δοσιθέου, του υποτακτικού αυτού. Σέριδος ηγουμένου εν Γάζη. ~
Σήμερα 13/08/2017 εορτάζουν: | |
Άγιος Μύρων |
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος.... |
Άγιος Μίκαλλος |
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού |
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω |
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π.... |
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ.... |
Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς |
Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη |
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ.... |
~ Πριν λίγες ημέρες μεγάλος θόρυβος έγινε επειδή ένας Μητροπολίτης αποκάλεσε την Βουλή βόθρο. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξανέστη και προέβη σε σειρά δηλώσεων κατά της Εκκλησίας.
Ας εξετάσουμε όμως εάν όντως η Βουλή είναι βόθρος, οπότε αδίκως εξανέστη ο κ. Βούτσης, ή δεν είναι, οπότε δικαίως εξανέστη και ο Μητροπολίτης Κοζάνης θα πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη.
~ Τί σημαίνει βόθρος;
Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάτι πολύ διεφθαρμένο.
Είναι η Βουλή μας κάτι πολύ διεφθαρμένο;
Δυστυχώς η απάντησή μας στο ερώτημα αυτό δεν θα ευχαριστούσε τον κ. Βούτση.
Όμως η Βουλή δεν έγινε βόθρος στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Έγινε αρκετά χρόνια πριν.
Και συγκεκριμένα έγινε όταν θέσπισε ότι δεν είναι έγκλημα η δολοφονία μικρών παιδιών με τις εκτρώσεις και έπαυσε να προστατεύει την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων αθώων υπάρξεων.
Υπάρχει κάτι πιο διεφθαρμένο από αυτό το πράγμα;
Μία Βουλή που νομοθετεί ότι το να σκοτώνονται κάθε χρόνο από γιατρούς και γονείς δεκάδες χιλιάδες ανυπεράσπιστα παιδιά δεν είναι τίποτε, δεν είναι βόθρος;
Εάν τα χιλιάδες αυτά παιδιά ήταν π.χ. 2-3 μηνών βρέφη και όχι έμβρυα, και η Βουλή θέσπιζε ή αποδεχόταν όχι απλά την αποποινικοποίηση της συστηματικής δολοφονίας τους, αλλά και την υποβοήθησή της, πώς θα έπρεπε να ονομάσουμε αυτήν την Βουλή; Μάλλον η ονομασία βόθρος θα ήταν πολύ επιεικής.
Τώρα που τα βρέφη δολοφονούνται στην κοιλιά της μάνας τους, γιατί οι βουλευτές εξανίστανται όταν ακούνε την λέξη «βόθρος»;
Μάλλον είναι και πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός.
Η νομοθετημένη έκτρωση είναι σήμερα διπλό έγκλημα: κατά ανυπεράσπιστων παιδιών και κατά της πατρίδας.
Μέχρι το 2070 ο πληθυσμός της Αλβανίας θα έχει ξεπεράσει τον πληθυσμό της Ελλάδας.
Σε μερικές περιοχές της χώρας οι θάνατοι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιοι από τις γεννήσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η οικονομική κρίση ούτε κάτι άλλο. Είναι κατά βάση το δημογραφικό.
Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων και η Βουλή αντί να νομοθετήσει την ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, τους φορτώνει με βαρύτερους φόρους από όσους δεν θέλουν να κάνουν κανένα παιδί για να χαρούνε την ζωούλα τους, λέγοντάς τους:
Παιδιά θέλατε ε; Άρα έχετε λεφτά να τα ζήσετε. Πάρτε φόρους.
Και ταυτόχρονα αφήνει ελεύθερες τις εκτρώσεις και ξεσηκώνεται όταν κάποιοι γιατροί αρνούνται να εκτελέσουν το έγκλημα.
Η Ελλάδα και η βουλή της ζήλεψε την δόξα του Χίτλερ.
Ενώ συρρικώνεται πληθυσμιακά, μετατρέπεται σε αρεία φυλή, πραγματοποιώντας κάθαρση και γενοκτονία, ρυθμισμένες νομοθετικά.
Δύσκολο πλέον να δεις μογγολάκια ή παιδιά με άλλα ειδικά προβλήματα.
Πριν έλθουν στο φως της ημέρας, οι γονείς τους τα θυσίασαν τα καημένα στο βωμό του προσωπικού τους βολέματος.
Για να μην μιλήσουμε και για την υιοθεσία μικρών παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που δεν θα αργήσουμε, όπως δείχνουν τα πράγματα, να την δούμε να συζητείται στην Βουλή.
Και κάτι ακόμη: ο κ. Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλαν με το τρίπτυχο «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
~ Εμείς τους κάνουμε μία απλή ερώτηση:
Πότε η Ελλάδα ήταν καλύτερα, πριν μερικές δεκαετίες, όταν είχε το όραμα «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» ή σήμερα, που προσπαθεί όσο μπορεί να το ξεχαρβαλώσει;
Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα από οικονομικής πλευράς;
Πότε είχαμε περισσότερους πεινασμένους;
Πότε είχαμε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη;
Πότε είχαμε περισσότερες αυτοκτονίες;
Πότε είχαμε μεγαλύτερους εθνικούς κινδύνους;
Πότε είχαμε μεγαλύτερη αύξηση των ψυχικών ασθενειών;
Περιμένουμε μία απλή απάντηση από τον κ. Βούτση και όσους θεωρούν ότι τώρα είμαστε καλύτερα σαν λαός.
Για αυτό λοιπόν, ας μην τα βάζει ο κ. Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μητροπολίτης Κοζάνης.
Μια φορά βρέθηκε κάποιος να πει την αλήθεια. Ας μην τον πετροβολήσουμε, αλλά να κοιτάξουμε κατάματα αυτήν την αλήθεια.
Εάν το κάνουμε αυτό, αυτή θα ειναι η αφετηρία για να βγούμε από τον βόθρο.
Διαφορετικά θα εξακολουθήσουμε να πλέουμε σε αυτόν, πιστεύοντας ότι αρμενίζουμε στα πιο καθάρια και διάφανα νερά.
*** Η μοναδική εμπειρία του Δεκαπενταύγουστου στην Ήπειρο
~ Το αντάμωμα των ξενιτεμένων στα χωριά τους, τα ήθη και τα έθιμα που παραδίδονται από γενιά σε γενιά, τα πανηγύρια με τους ήχους από τα κλαρίνα να σχίζουν τις βουνοκορφές, η κατάνυξη στα μοναστήρια και στους ναούς της Παναγιάς, αναδεικνύουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, ίσως τη μεγαλύτερη γιορτή για τους Ηπειρώτες.
Από τα Τζουμέρκα μέχρι τον Σμόλικα και από τους Φιλιάτες, μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα, στους «δρόμους της Παναγιάς» κάθε χρόνο συρρέουν πιστοί για να γιορτάσουν στις εκκλησιές της, τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.
Στην Άρτα δύο μοναδικά έθιμα, το πρώτο στα ορεινά Θεοδώριανα και το δεύτερο στο Μοναστήρι του Θεοτοκιού, προσδίδουν έντονο θρησκευτικό συναίσθημα στον Δεκαπενταύγουστο.
Στα 1000 μέτρα υψόμετρο, εκεί που αρχίζουν τα λιβάδια της Κωστηλάτας στα Θεοδώριανα, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός είναι διήμερος και τα έθιμα αναβιώνουν με τον παραδοσιακό χορό «διπλοκάγκελο», αλλά και με τη λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι στο χωριό.
Το κτύπημα της καμπάνας το πρωί, οδηγεί τους πιστούς στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου στην είσοδο του οροπεδίου της Κωστηλάτας, όπου χρειάζεται να περπατήσουν 40 λεπτά με τα πόδια. Όταν τελειώσει η θεία λειτουργία, ξεκινάει η λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι μέχρι την πλατεία των Θεοδώριανων. Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής, οι καμπάνες δεν σταματούν να χτυπούν χαρμόσυνα. Όταν η εικόνα φτάσει στο προαύλιο του ενοριακού Ναού του Αη-Γιώργη, γίνεται δέηση και ακολουθεί το προσκύνημα. Στο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων που το χειμώνα ερημώνει για τον Αύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο αντάμωμα για το ιστορικό τους, όπως λένε, πανηγύρι της Παναγιάς.
Ανήμερα της γιορτής, αλλά και την επομένη στις 7 το απόγευμα, το κτύπημα της καμπάνας δίνει το σύνθημα. Όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία για να χορέψουν τον παραδοσιακό «διπλοκάγκελο». Τα χέρια δεμένα σταυρωτά, στην πρώτη σειρά οι γυναίκες και πίσω τους οι άνδρες, ενώ με μία φωνή τραγουδούν και χορεύουν, «ψηλά στην Κωστηλάτα».
Ο Δημήτρης Τεριούλης Πρόεδρος του Συλλόγου «οι Ορεινοί» , εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η «Κωστηλάτα», είναι το τραγούδι που εμπνεύστηκαν οι Θεοδωριανοί, όταν μετά από ένοπλη εξέγερση που συμμετείχαν και τα γυναικόπαιδα με πέτρες και ξύλα, ξαναπήραν τη γη τους, που οι Τούρκοι φεύγοντας το 1883, πούλησαν σε τσιφλικάδες.
Ο Επιτάφιος της Παναγίας
Στους πρόποδες του λόφου του Πέτα, στη θέση Ζερμή, απέναντι από την πόλη της Άρτας, στο γυναικείο Μοναστήρι του Θεοτοκιού, ο επιτάφιος της Θεοτόκου αποτελεί ένα μοναδικό έθιμο στην Ήπειρο. Την παραμονή της Κοιμήσεως, μετά την πρωινή ακολουθία οι τρεις μοναχές μαζί με γυναίκες από την περιοχή στολίζουν το χρυσοκεντημένο επιτάφιο της Παναγίας.~
Όπως αναφέρει μία μοναχή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πνευματικός της Μονής το 1980 έφερε από την Ιερουσαλήμ τα «εγκώμια» της Θεοτόκου και από τότε την παραμονή της μεγάλης εορτής γίνεται περιφορά του επιταφίου της Κοιμήσεως. Στις 8:30 το βράδυ της 14ης Αυγούστου, μετά το τέλος του εσπερινού, πλήθος κόσμου φτάνει στη Μονή για να παρακολουθήσουν την περιφορά του επιταφίου, που γίνεται τρεις φορές γύρω από τον ναό του μοναστηριού. Μοναχές, ψάλτες και πιστοί ψάλλουν εγκώμια της Παναγίας μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης.
Στην Ήπειρο, υπάρχουν δεκάδες ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία, γεγονός που καταδεικνύει πως οι Ηπειρώτες, που βίωσαν σκλαβιά και ξενιτιά, στήριξαν τις ελπίδες στη Θεοτόκο. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Άρτα δύο μοναδικά έθιμα, το πρώτο στα ορεινά Θεοδώριανα και το δεύτερο στο Μοναστήρι του Θεοτοκιού, προσδίδουν έντονο θρησκευτικό συναίσθημα στον Δεκαπενταύγουστο.
Στα 1000 μέτρα υψόμετρο, εκεί που αρχίζουν τα λιβάδια της Κωστηλάτας στα Θεοδώριανα, βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός είναι διήμερος και τα έθιμα αναβιώνουν με τον παραδοσιακό χορό «διπλοκάγκελο», αλλά και με τη λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι στο χωριό.
Το κτύπημα της καμπάνας το πρωί, οδηγεί τους πιστούς στο εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου στην είσοδο του οροπεδίου της Κωστηλάτας, όπου χρειάζεται να περπατήσουν 40 λεπτά με τα πόδια. Όταν τελειώσει η θεία λειτουργία, ξεκινάει η λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι μέχρι την πλατεία των Θεοδώριανων. Καθ' όλη την διάρκεια της διαδρομής, οι καμπάνες δεν σταματούν να χτυπούν χαρμόσυνα. Όταν η εικόνα φτάσει στο προαύλιο του ενοριακού Ναού του Αη-Γιώργη, γίνεται δέηση και ακολουθεί το προσκύνημα. Στο κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων που το χειμώνα ερημώνει για τον Αύγουστο γίνεται το μεγαλύτερο αντάμωμα για το ιστορικό τους, όπως λένε, πανηγύρι της Παναγιάς.
Ανήμερα της γιορτής, αλλά και την επομένη στις 7 το απόγευμα, το κτύπημα της καμπάνας δίνει το σύνθημα. Όλοι συγκεντρώνονται στην πλατεία για να χορέψουν τον παραδοσιακό «διπλοκάγκελο». Τα χέρια δεμένα σταυρωτά, στην πρώτη σειρά οι γυναίκες και πίσω τους οι άνδρες, ενώ με μία φωνή τραγουδούν και χορεύουν, «ψηλά στην Κωστηλάτα».
Ο Δημήτρης Τεριούλης Πρόεδρος του Συλλόγου «οι Ορεινοί» , εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως η «Κωστηλάτα», είναι το τραγούδι που εμπνεύστηκαν οι Θεοδωριανοί, όταν μετά από ένοπλη εξέγερση που συμμετείχαν και τα γυναικόπαιδα με πέτρες και ξύλα, ξαναπήραν τη γη τους, που οι Τούρκοι φεύγοντας το 1883, πούλησαν σε τσιφλικάδες.
Ο Επιτάφιος της Παναγίας
Στους πρόποδες του λόφου του Πέτα, στη θέση Ζερμή, απέναντι από την πόλη της Άρτας, στο γυναικείο Μοναστήρι του Θεοτοκιού, ο επιτάφιος της Θεοτόκου αποτελεί ένα μοναδικό έθιμο στην Ήπειρο. Την παραμονή της Κοιμήσεως, μετά την πρωινή ακολουθία οι τρεις μοναχές μαζί με γυναίκες από την περιοχή στολίζουν το χρυσοκεντημένο επιτάφιο της Παναγίας.~
Όπως αναφέρει μία μοναχή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πνευματικός της Μονής το 1980 έφερε από την Ιερουσαλήμ τα «εγκώμια» της Θεοτόκου και από τότε την παραμονή της μεγάλης εορτής γίνεται περιφορά του επιταφίου της Κοιμήσεως. Στις 8:30 το βράδυ της 14ης Αυγούστου, μετά το τέλος του εσπερινού, πλήθος κόσμου φτάνει στη Μονή για να παρακολουθήσουν την περιφορά του επιταφίου, που γίνεται τρεις φορές γύρω από τον ναό του μοναστηριού. Μοναχές, ψάλτες και πιστοί ψάλλουν εγκώμια της Παναγίας μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης.
Στην Ήπειρο, υπάρχουν δεκάδες ιεροί ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία, γεγονός που καταδεικνύει πως οι Ηπειρώτες, που βίωσαν σκλαβιά και ξενιτιά, στήριξαν τις ελπίδες στη Θεοτόκο. ΑΠΕ-ΜΠΕ
*** Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα – Η πρόγνωση του καιρού για την Καλαμάτα
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Κυριακή 13/8/2017 προβλέπεται αίθριος.
Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.1 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 (Πολύ Υψηλή).
Προσοχή
· Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
· Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
· Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
· Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
· Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Εαν αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.1 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 4 (Πολύ Υψηλή).
Προσοχή
· Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
· Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
· Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
· Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
· Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Εαν αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/
*** ΔΕΥΑΚ: Εξαιρετικής ποιότητας τα νερά κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας
Τις 15νθήμερες μετρήσεις της συνεχίζει η ΔΕΥΑΚ και, όπως τονίστηκε, κι αυτή τη φορά τα νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι Καλαματιανοί μπορούν να κολυμπούν άφοβα.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πάρθηκαν στις 8 Αυγούστου (από πίστα καρτ - Δυτική παραλία Καλαμάτας μέχρι Μ. Μαντίνεια) και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Βεργόπουλο, έχουν ως εξής:Ποιότητα νερών κολύμβησηςΑ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
* Το 95% των δειγμάτων ** Το 90% των δειγμάτων
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πάρθηκαν στις 8 Αυγούστου (από πίστα καρτ - Δυτική παραλία Καλαμάτας μέχρι Μ. Μαντίνεια) και ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρη Βεργόπουλο, έχουν ως εξής:Ποιότητα νερών κολύμβησηςΑ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Ημερομηνία δειγματοληψίας 8/8/2017 | |||||||
Α/A | Σημείο δειγματοληψίας | Ε. Coli | Εντερόκοκκοι | Χαρακτηρισμός | |||
1 | ΠΙΣΤΑ ΚΑΡΤ | 15 | 40 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
2 | ΑΓΩΓΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ | < 4 | 25 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
3 | ΚΟΡΔΙΑΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΣΑΡΟΥ | 6 | 7 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
4 | ΔΕΛΤΑ ΝΕΔΟΝΤΑ | 7 | 10 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
5 | ΝΟΚ | 4 | 35 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
6 | ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ALPHA BANK | < 4 | 20 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
7 | ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ | < 4 | 12 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
8 | ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΥΡΑΣ | 6 | 28 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
9 | ΒΙΛΑ ΚΑΡΕΛΙΑ | < 4 | 55 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
10 | HORIZON BLUE | 5 | 15 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
11 | ΕΣΠΕΡΙΑ | 8 | 12 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
12 | ΕΛΙΤ | 17 | 10 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
13 | ΠΛΗΣΙΟΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ – ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ | < 4 | 9 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
14 | ΠΑΡΚΟ ΑΛΜΥΡΟΥ | < 4 | 5 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
15 | Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ | < 4 | 6 | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | |||
Χαρακτηρισμός ποιότητας νερών σύμφωνα με την νέα οδηγία 2006/7/Ε.Ε | ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ | 250 | 100 * | ||||
ΚΑΛΗ | 500 * | 200 * | |||||
ΕΠΑΡΚΗΣ | 500 ** | 185 ** | |||||
*** Η ευτυχία της περιπέτειας και της ελευθερίας σε δύο ρόδες ακόμα κι αν το ταξίδι δεν ολοκληρωθεί…
Σε …κανονικές διακοπές βρίσκονται οι νεαροί φίλοι Δημήτρης Κατάκος, Αναστάσης Κινινής, Παναγιώτης Καρμίρης και Σπύρος Τακίδης, έχοντας όμως μια δικαιολογημένη εσωτερική χαρά και υπερηφάνεια για τον (δεύτερο για τους τρεις πρώτους μετά τον περυσινό Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη) ποδηλατικό άθλο της διάσχισης εκατοντάδων χιλιομέτρων (περίπου 900 χλμ.) της ελληνικής επικράτειας. Η 4αδα είχε ξεκινήσει στις 11 Ιουλίου από την Λάρισα και με ενδιάμεσο πέρασμα ή σταθμούς Μετέωρα, Τρίκαλα, Γιάννενα, Άρτα, Γύρος Λευκάδας, Μεσολόγγι, Πάτρα είχε σχεδιάσει να τερματίσει 15 μέρες μετά στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Δυστυχώς την ολοκλήρωση της διαδρομής έως την Καλαμάτα στις 24/7 κατόρθωσε να πετύχει μόνο ο Αναστάσης Κινινής, τυγχάνοντας όμως εδώ την θερμή υποδοχή των άλλων φίλων του που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψει το εγχείρημα λίγο νωρίτερα: ο Δημήτρης Κατάκος τρεις μέρες πριν στη Βόνιτσα, λόγω μιας πτώσης στη Λευκάδα που είχε ως συνέπεια αρκετά σοβαρό τραυματισμό στο χέρι και την ωμοπλάτη και ο Παναγιώτης Καρμίρης λίγο μετά, περίπου 30 χλμ. πριν τη Ναύπακτο, μετά από αλλεπάλληλες σοβαρές βλάβες του ποδηλάτου του. Μαζί του αποχώρησε και ο νεοφερμένος στην παρέα και συμπατριώτης του από τον τόπο καταγωγής του, τη Λήμνο, Σπύρος Τακίδης που κι αυτός είχε κάποιον τραυματισμό.
Μη νομίσει όμως κανείς ότι αυτές οι …αναποδιές χάλασαν στο ελάχιστο το θετικό κλίμα, τα επιτεύγματα των παιδιών ή την διάθεσή τους να το επαναλάβουν του χρόνου και να το συνεχίσουν σαν ετήσιο «προσκύνημα». Ίσα ίσα τουλάχιστον για την Καλαματιανή 3άδα το ραντεβού έχει κλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα για του χρόνου, με νέο «μάθημα» την ακόμα καλύτερη οργάνωση/προετοιμασία και κυρίως καταλληλότερα και πιο ανθεκτικά ποδήλατα (δρόμου και όχι ορεινών διαδρομών).
Ο …νέος της παρέας, Σπύρος Τακίδης, λέει για την πρωτόγνωρη γι’ αυτόν εμπειρία: «Ήταν ανεκτίμητη. Είχε πολλές δυσκολίες και από ψυχολογικής και από σωματικής πλευράς, αλλά χαίρομαι πολύ για όσα έζησα και είδα. Άξιζε πραγματικά για όλα αυτά τα όμορφα μέρη. Ήταν σημαντικό βέβαια ότι είχα την υποστήριξη των πιο έμπειρων παιδιών. Το έχω στο μυαλό μου και για του χρόνου, αλλά θα αποφασίσω τότε.
Σε κάθε περίπτωση το συνιστώ να το επιχειρήσει σε όποιον αισθάνεται ότι είναι σωματικά και ψυχολογικά έτοιμος να ανταποκριθεί».
Ο Δημήτρης Κατάκος παρά το ατύχημα αισθάνεται και φέτος «γεμάτος». «Μέχρι εκεί που έφτασα μου άρεσε πολύ. Τα τοπία που παράσαμε ήταν πιο ωραία από πέρυσι, ιδιαίτερα τα Μετέωρα και η Λευκάδα που έχει εκπληκτικές παραλίες. Σταμάτησα υποχρεωτικά εξαιτίας του τραυματισμού που είχα, αλλά αυτή η ατυχία δεν αλλάζει τη μεγάλη θέληση που έχουμε όλοι για το επόμενο ταξίδι, θα δούμε που ακριβώς, του χρόνου» σχολιάζει ο 19χρονος Καλαματιανός φοιτητής που είναι παράλληλα και πρωταθλητής στην τοξοβολία.
Ο Παναγιώτης Καρμίρης είχε φέτος ... όλη την ατυχία στραμμένη πάνω του. Πριν το Μέτσοβο έσπασε το πεντάλ και μετά από μια αποτυχημένη πρόχειρη επιδιόρθωση αναγκάστηκε να οδηγήσει το ποδήλατό του χωρίς πεντάλ –κυλώντας στις ευτυχώς πολλές κατηφόρες και με τα πόδια σε ισώματα και ανηφοριές- κάνοντας συνολικά εννέα ώρες έως τα Γιάννενα. Δύο μέρες πριν τον προγραμματισμένο τερματισμό έσπασε ο άξονας της ρόδας και κάπου εκεί ο ίδιος αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να …πειθαρχήσει στα σημάδια της μοίρας.
Με αρκετή πικρία στην αρχή, που όμως διαλύθηκε με την πεποίθηση ότι έζησε τα …χάι λάιτ της διαδρομής, το Μέτσοβο και τη Λευκάδα, και φυσικά ότι ο στόχος είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός, καθώς και τα «μαθήματα» από τα λάθη. Ο Παναγιώτης είναι ο εμπνευστής αυτών των εγχειρημάτων και πέρα από το πόσο απολαμβάνει όλη αυτή την περιπέτεια, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι ποδηλατικοί άθλοι λειτουργούν ως έμπνευση για τους άλλους, με πολλούς γνωστούς και φίλους να μοιράζονται μαζί του την επιθυμία τους να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο –εννοείται παίρνοντας όλη την ενθάρρυνση που χρειάζονται…
Ο Αναστάσης Κινινής ήταν ο πιο αποφασισμένος, αλλά και ο πιο προετοιμασμένος της παρέας και γι’ αυτό έφτασε ως τον τελικό προορισμό, αισθανόμενος πως δεν θα τον …έχανε ό,τι κι αν γινόταν.
Ωστόσο, την ικανοποίησή του μετρίασε το «σπάσιμο» της παρέας.
«Πραγματικά τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Και οι δύο τελευταίες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, αφού είχαμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε όλοι μαζί. Αισθάνθηκα πολύ μοναξιά και ήθελα να τερματίσουμε όπως ξεκινήσαμε, μια παρέα.
Ήμουν περισσότερο τυχερός από τα παιδιά, αλλά και πιο προετοιμασμένος, αφού είχα πάρει καινούργιο ποδήλατο και ειχα προπονηθεί πολύ περισσότερο από πέρυσι γι’ αυτό το ταξίδι» εξηγεί ο Αναστάσης και συνεχίζει λέγοντας: «Μου λείπουν εκείνες οι μέρες που είχαν πολλές δοκιμασίες, αλλά και ήταν πολύ διαφορετικές από την καθημερινότητα. Ζήσαμε και πάλι πολλές ξεχωριστές εμπειρίες και μάθαμε πολλά για τη ζωή, το να είμαστε ανεξάρτητοι και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν.
Είδαμε διάφορα μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει -τα Μετέωρα και η Λευκάδα πραγματικά άξιζαν ιδιαίτερα- και μάλιστα με το ποδήλατο μπορείς να πηγαίνεις αργά και να σταματάς, απολαμβάνοντάς τα στο έπακρο» τονίζει ο Αναστάσης Κινινής, ενώ «διαλέγοντας» από το μοναδικό αυτό ταξίδι «μια ξεχωριστή στιγμή» επιλέγει την διανυκτέρευση στην Πίνδο, στο υψηλότερο υψόμετρο που έφτασαν, στα 1.800 μ., κοντά στο Μέτσοβο, μέσα σε σκηνή, με αρκετό κρύο και τον φόβο των αρκούδων…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Μη νομίσει όμως κανείς ότι αυτές οι …αναποδιές χάλασαν στο ελάχιστο το θετικό κλίμα, τα επιτεύγματα των παιδιών ή την διάθεσή τους να το επαναλάβουν του χρόνου και να το συνεχίσουν σαν ετήσιο «προσκύνημα». Ίσα ίσα τουλάχιστον για την Καλαματιανή 3άδα το ραντεβού έχει κλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα για του χρόνου, με νέο «μάθημα» την ακόμα καλύτερη οργάνωση/προετοιμασία και κυρίως καταλληλότερα και πιο ανθεκτικά ποδήλατα (δρόμου και όχι ορεινών διαδρομών).
Ο …νέος της παρέας, Σπύρος Τακίδης, λέει για την πρωτόγνωρη γι’ αυτόν εμπειρία: «Ήταν ανεκτίμητη. Είχε πολλές δυσκολίες και από ψυχολογικής και από σωματικής πλευράς, αλλά χαίρομαι πολύ για όσα έζησα και είδα. Άξιζε πραγματικά για όλα αυτά τα όμορφα μέρη. Ήταν σημαντικό βέβαια ότι είχα την υποστήριξη των πιο έμπειρων παιδιών. Το έχω στο μυαλό μου και για του χρόνου, αλλά θα αποφασίσω τότε.
Σε κάθε περίπτωση το συνιστώ να το επιχειρήσει σε όποιον αισθάνεται ότι είναι σωματικά και ψυχολογικά έτοιμος να ανταποκριθεί».
Ο Δημήτρης Κατάκος παρά το ατύχημα αισθάνεται και φέτος «γεμάτος». «Μέχρι εκεί που έφτασα μου άρεσε πολύ. Τα τοπία που παράσαμε ήταν πιο ωραία από πέρυσι, ιδιαίτερα τα Μετέωρα και η Λευκάδα που έχει εκπληκτικές παραλίες. Σταμάτησα υποχρεωτικά εξαιτίας του τραυματισμού που είχα, αλλά αυτή η ατυχία δεν αλλάζει τη μεγάλη θέληση που έχουμε όλοι για το επόμενο ταξίδι, θα δούμε που ακριβώς, του χρόνου» σχολιάζει ο 19χρονος Καλαματιανός φοιτητής που είναι παράλληλα και πρωταθλητής στην τοξοβολία.
Ο Παναγιώτης Καρμίρης είχε φέτος ... όλη την ατυχία στραμμένη πάνω του. Πριν το Μέτσοβο έσπασε το πεντάλ και μετά από μια αποτυχημένη πρόχειρη επιδιόρθωση αναγκάστηκε να οδηγήσει το ποδήλατό του χωρίς πεντάλ –κυλώντας στις ευτυχώς πολλές κατηφόρες και με τα πόδια σε ισώματα και ανηφοριές- κάνοντας συνολικά εννέα ώρες έως τα Γιάννενα. Δύο μέρες πριν τον προγραμματισμένο τερματισμό έσπασε ο άξονας της ρόδας και κάπου εκεί ο ίδιος αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να …πειθαρχήσει στα σημάδια της μοίρας.
Με αρκετή πικρία στην αρχή, που όμως διαλύθηκε με την πεποίθηση ότι έζησε τα …χάι λάιτ της διαδρομής, το Μέτσοβο και τη Λευκάδα, και φυσικά ότι ο στόχος είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός, καθώς και τα «μαθήματα» από τα λάθη. Ο Παναγιώτης είναι ο εμπνευστής αυτών των εγχειρημάτων και πέρα από το πόσο απολαμβάνει όλη αυτή την περιπέτεια, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι ποδηλατικοί άθλοι λειτουργούν ως έμπνευση για τους άλλους, με πολλούς γνωστούς και φίλους να μοιράζονται μαζί του την επιθυμία τους να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο –εννοείται παίρνοντας όλη την ενθάρρυνση που χρειάζονται…
Ο Αναστάσης Κινινής ήταν ο πιο αποφασισμένος, αλλά και ο πιο προετοιμασμένος της παρέας και γι’ αυτό έφτασε ως τον τελικό προορισμό, αισθανόμενος πως δεν θα τον …έχανε ό,τι κι αν γινόταν.
Ωστόσο, την ικανοποίησή του μετρίασε το «σπάσιμο» της παρέας.
«Πραγματικά τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα. Και οι δύο τελευταίες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, αφού είχαμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε όλοι μαζί. Αισθάνθηκα πολύ μοναξιά και ήθελα να τερματίσουμε όπως ξεκινήσαμε, μια παρέα.
Ήμουν περισσότερο τυχερός από τα παιδιά, αλλά και πιο προετοιμασμένος, αφού είχα πάρει καινούργιο ποδήλατο και ειχα προπονηθεί πολύ περισσότερο από πέρυσι γι’ αυτό το ταξίδι» εξηγεί ο Αναστάσης και συνεχίζει λέγοντας: «Μου λείπουν εκείνες οι μέρες που είχαν πολλές δοκιμασίες, αλλά και ήταν πολύ διαφορετικές από την καθημερινότητα. Ζήσαμε και πάλι πολλές ξεχωριστές εμπειρίες και μάθαμε πολλά για τη ζωή, το να είμαστε ανεξάρτητοι και να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν.
Είδαμε διάφορα μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει -τα Μετέωρα και η Λευκάδα πραγματικά άξιζαν ιδιαίτερα- και μάλιστα με το ποδήλατο μπορείς να πηγαίνεις αργά και να σταματάς, απολαμβάνοντάς τα στο έπακρο» τονίζει ο Αναστάσης Κινινής, ενώ «διαλέγοντας» από το μοναδικό αυτό ταξίδι «μια ξεχωριστή στιγμή» επιλέγει την διανυκτέρευση στην Πίνδο, στο υψηλότερο υψόμετρο που έφτασαν, στα 1.800 μ., κοντά στο Μέτσοβο, μέσα σε σκηνή, με αρκετό κρύο και τον φόβο των αρκούδων…
Της Χριστίνας Ελευθεράκη
*** Κόμβος Ζαφείρη
Πολλά παράπονα δεχόμαστε, τελευταία, για την κατάσταση του οδοστρώματος στον κόμβο Ζαφείρη. Όπως μας περιέγραψαν οι δημότες, η μη συντήρησή του δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους οδηγούς, αλλά είναι και “παγίδα” για ατυχήματα. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να μην περιμένουν να επέμβουν σε χρόνο άγνωστο… Α.Π.
*** Ας σεβαστούμε την παραλία
Οι αριθμοί «ζαλίζουν». Σχεδόν 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, συνολικού βάρους 3.500 τόνων, είναι το ετήσιο «αποτύπωμα» των Ελλήνων καπνιστών στο περιβάλλον. Πολλά από τα αποτσίγαρα καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια αλλά και ανθρώπους.
Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς των ακτών παγκοσμίως είναι αποτσίγαρα.
Άλλωστε, πόσοι από εμάς δεν έχουν πασχίσει να βρουν σημείο στην παραλία για να απλώσουν την πετσέτα το οποίο να μην αποτελεί «το μνημείο του καπνιστή»; Και πόσοι δεν έχουν δει –με φρίκη– παιδιά που παίζουν με την άμμο να αγγίζουν αποτσίγαρα;
Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες κορυφώνονται οι θερινές διακοπές των περισσότερων Ελλήνων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση στους καπνιστές να κάνουν... διακοπές και από το κάπνισμα όσο βρίσκονται στην παραλία.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον ας μη σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο. Όπως τονίζει η Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν αυτά –ιδίως για τα μικρά παιδιά–, αποτελούν και μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού από το φίλτρο, αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
Λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από εμάς τους καπνιστές ποτέ δεν κάνει κακό… Α.Π.
Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς των ακτών παγκοσμίως είναι αποτσίγαρα.
Άλλωστε, πόσοι από εμάς δεν έχουν πασχίσει να βρουν σημείο στην παραλία για να απλώσουν την πετσέτα το οποίο να μην αποτελεί «το μνημείο του καπνιστή»; Και πόσοι δεν έχουν δει –με φρίκη– παιδιά που παίζουν με την άμμο να αγγίζουν αποτσίγαρα;
Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες κορυφώνονται οι θερινές διακοπές των περισσότερων Ελλήνων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση στους καπνιστές να κάνουν... διακοπές και από το κάπνισμα όσο βρίσκονται στην παραλία.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον ας μη σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο. Όπως τονίζει η Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν αυτά –ιδίως για τα μικρά παιδιά–, αποτελούν και μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού από το φίλτρο, αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
Λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από εμάς τους καπνιστές ποτέ δεν κάνει κακό… Α.Π.
*** Με το Λύκειο Ελληνίδων στην Επίδαυρο για το «Εδώ είν’ αλώνι για χορό»
Για πρώτη φορά το Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και το φημισμένο ομώνυμο φεστιβάλ θα φιλοξενήσει, για την ακρίβεια θα «κλείσει» το προσεχές Σάββατο 19 Αυγούστου, με μια μεγάλη παράσταση παραδοσιακής μουσικής και χορού. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδήλωσης που έχει τον τίτλο «Εδώ είν’ αλώνι για χορό», Λάμπρος Λιάβας, τονίζει ότι είναι η υλοποίηση μιας ιδέας που είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός-αφιέρωμα στην ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση που τιμά τον γενέθλιο τόπο του φεστιβάλ, τον Μοριά. «Τιμή, αλλά και ευθύνη» χαρακτηρίζει ο ίδιος τη δημιουργία και πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής και πολυσήμαντης τελετής λήξης, η οποία έγινε όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική, με τη συμμετοχή περίπου 300 λαϊκών μουσικών και χορευτών από την Λαογραφική Εστία και τον Χορευτικό Όμιλο Τρίπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Άργους, το Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου, τους Φίλους της Παράδοσης Λυγουριού-Επιδαύρου, τη Λαογραφική Στέγη Κορίνθου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας και το Λύκειο Ελληνίδων που θα έχει την πιο εντυπωσιακή παρουσία με 110 άτομα επί σκηνής!
Ο κ. Λιάβας τονίζει ότι το μοναδικό σκηνικό θα είναι μεγάλο δέντρο της ζωής η ελιά, το πατάρι για τους οργανοπαίκτες και η «τάβλα» για τους συμποσιαστές.
Εξηγεί ακόμα ότι η παράσταση έχει διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες που περιλαμβάνουν: τον κύκλο της ιστορικής μνήμης που διασώζεται μέσα από την «κιβωτό» των τραγουδιών (κυριαρχούν στην παράσταση του ’21, αλλά φτάνουν μέχρι τη Σφαγή των Καλαβρύτων), τον κύκλο της ζωής με τα νανουρίσματα, τα τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς και τα μοιρολόγια και τέλος τον κύκλο του χρόνου μέσα από τις καθιερωμένες τελετές και γιορτές, όπως οι Απόκριες, που παραπέμπουν απευθείας στα διονυσιακά δρώμενα της αρχαιότητας, αλλά κυρίως τα ελληνικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.
Τι δουλειά έχει η δημοτική παράδοση στο αρχαίο θέατρο;
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιλογή να «ανέβει» μια παραδοσιακή εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δέχθηκε και επικριτικές φωνές. Ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος διδάσκει εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι επίσης παρουσιαστής της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Το αλάτι της γης», είναι πειστικός στο λόγο του τονίζοντας την ενότητα της ελληνικής παράδοσης και το ότι: Κατ’ εξοχήν η δημοτική παράδοση έχει θέση σε τέτοιους χώρους, καθώς είναι αυτή που διαβιβάζει όλα τα στοιχεία από τα αρχαία δρώμενα στο σήμερα, όπως είναι η γλώσσα, η μουσική, η τελετουργία. Επιπλέον επισημαίνει ότι Επίδαυρος δεν σήμαινε μόνο αρχαίο θέατρο, αλλά αποτελούσε έναν τόπο κοινωνικο-θρησκευτικής συνάντησης, ένα μεγάλο «πανηγύρι», που συμπεριλάμβανε όλη τη Μεσόγειο.
Επίσης, εξηγεί ότι ο αρχαίος χορός «επίτριτος» είναι ο πρόδρομος του Καλαματιανού (σε ρυθμό 7/8 που συνοδεύει την είσοδο του Τρυγαίου στην αριστοφανική «Ειρήνη»), ενώ στην αρχαιότητα έχει τις ρίζες του και ο «Τσακώνικος» (όπως και η αντίστοιχη διάλεκτος).
Το εξαιρετικό Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας…
Ο κ. Λιάβας μιλάει για μια ακόμα φορά με κολακευτικά λόγια για το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, κάνοντας ειδική μνεία στην εξαιρετική και βραβευμένη χορωδία υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, την εξαιρετική χορευτική ομάδα που επιμελείται ο Τάσος Μίχος, την έφορο χορού Άννα Μαύρου και την μεγάλη κυρία Βίκυ Καρέλια, ενώ επισημαίνει ότι διαθέτει την καλύτερη ιματιοθήκη στην Ελλάδα και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της ομοψυχίας που υπάρχει. Χ.Ε.
Ο κ. Λιάβας τονίζει ότι το μοναδικό σκηνικό θα είναι μεγάλο δέντρο της ζωής η ελιά, το πατάρι για τους οργανοπαίκτες και η «τάβλα» για τους συμποσιαστές.
Εξηγεί ακόμα ότι η παράσταση έχει διαρθρωθεί σε τρεις ενότητες που περιλαμβάνουν: τον κύκλο της ιστορικής μνήμης που διασώζεται μέσα από την «κιβωτό» των τραγουδιών (κυριαρχούν στην παράσταση του ’21, αλλά φτάνουν μέχρι τη Σφαγή των Καλαβρύτων), τον κύκλο της ζωής με τα νανουρίσματα, τα τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς και τα μοιρολόγια και τέλος τον κύκλο του χρόνου μέσα από τις καθιερωμένες τελετές και γιορτές, όπως οι Απόκριες, που παραπέμπουν απευθείας στα διονυσιακά δρώμενα της αρχαιότητας, αλλά κυρίως τα ελληνικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου.
Τι δουλειά έχει η δημοτική παράδοση στο αρχαίο θέατρο;
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η επιλογή να «ανέβει» μια παραδοσιακή εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δέχθηκε και επικριτικές φωνές. Ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος διδάσκει εθνομουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι επίσης παρουσιαστής της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής «Το αλάτι της γης», είναι πειστικός στο λόγο του τονίζοντας την ενότητα της ελληνικής παράδοσης και το ότι: Κατ’ εξοχήν η δημοτική παράδοση έχει θέση σε τέτοιους χώρους, καθώς είναι αυτή που διαβιβάζει όλα τα στοιχεία από τα αρχαία δρώμενα στο σήμερα, όπως είναι η γλώσσα, η μουσική, η τελετουργία. Επιπλέον επισημαίνει ότι Επίδαυρος δεν σήμαινε μόνο αρχαίο θέατρο, αλλά αποτελούσε έναν τόπο κοινωνικο-θρησκευτικής συνάντησης, ένα μεγάλο «πανηγύρι», που συμπεριλάμβανε όλη τη Μεσόγειο.
Επίσης, εξηγεί ότι ο αρχαίος χορός «επίτριτος» είναι ο πρόδρομος του Καλαματιανού (σε ρυθμό 7/8 που συνοδεύει την είσοδο του Τρυγαίου στην αριστοφανική «Ειρήνη»), ενώ στην αρχαιότητα έχει τις ρίζες του και ο «Τσακώνικος» (όπως και η αντίστοιχη διάλεκτος).
Το εξαιρετικό Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας…
Ο κ. Λιάβας μιλάει για μια ακόμα φορά με κολακευτικά λόγια για το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, κάνοντας ειδική μνεία στην εξαιρετική και βραβευμένη χορωδία υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, την εξαιρετική χορευτική ομάδα που επιμελείται ο Τάσος Μίχος, την έφορο χορού Άννα Μαύρου και την μεγάλη κυρία Βίκυ Καρέλια, ενώ επισημαίνει ότι διαθέτει την καλύτερη ιματιοθήκη στην Ελλάδα και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της ομοψυχίας που υπάρχει. Χ.Ε.
*** Παρέμβαση από τους μηχανικούς για τους οικισμούς στη Δυτική Μάνη
Θέση σχετικά με τις αναρτήσεις οικισμών στο Δασικό Χάρτη παίρνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, τονίζοντας πως με «το να εξαιρεθούν περιοχές από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δε λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα την όποια δικαιοπραξία, και ουσιαστικά διαιωνίζει ένα “στρουθοκαμηλισμό” της Πολιτείας μπροστά στη νέα κατάσταση».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μείζον θέμα έχει προκύψει με τα στοιχεία ορίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων που οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αποστείλουν στην ΕΚΧΑ Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορθή σύνταξη των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, κάποιοι Δήμοι επέλεξαν ως όρια εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη γύρω από τους οικισμούς, να αναρτήσουν όχι τα πραγματικά θεσμοθετημένα, αλλά κυκλική έκταση ακτίνας 800 μ. από το κέντρο του οικισμού, όπου δύναται να εκταθεί η οριοθέτηση οικισμού, αν και όταν αυτή λάβει χώρα, βάσει του δικαιώματος που δίνει το ΠΔ 24-4-85/ΦΕΚ 181Δ αρ 4 παρ 1α και 1β.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το φαινόμενο παρατηρήθηκε με την πρόσφατη αποστολή στοιχείων του Δήμου Δυτικής Μάνης, που επέλεξε αυτήν την τακτική για τους λεγόμενους στάσιμους οικισμούς (ΠΔ 6-12-82 ΦΕΚ 588Δ), ενώ διέθετε τα στοιχεία για τα πραγματικά όριά τους. Πλην όμως, τα πραγματικά όρια (όρια οικισμών προ ’23, οικιστικές πυκνώσεις) διαφέρουν και είναι σαφώς πιο περιορισμένα από την ανωτέρω οριζόμενη ζώνη.
Αποτέλεσμα είναι, για κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση, έκδοση οικοδομικής άδειας) εκτός σχεδίου περιοχών και εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη, να απαιτείται η τελεσίδικη γνωμοδότηση των κατά τόπους δασαρχείων σύμφωνα με το Ν4280/14 (έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και τελεσιδικία αυτής). Η διαδικασία έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού, ως γνωστόν, σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, διαρκεί αρκετούς μήνες και η τελεσιδικία αυτής εκδίδεται μετά την παρέλευση ακόμη δύο μηνών. Επιπλέον το προσωπικό και συγκεκριμένα οι δασολόγοι, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των δασικών χαρτών, εκτός από την ολοκλήρωση παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων, θα είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση αντιρρήσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, τη διεκπεραίωση αναγνωρίσεων και εξαγορών εκτάσεων, αδυνατώντας να εξετάσουν νέα αιτήματα αφήνοντας αυτά σε δεύτερο χρόνο.
Θα παρατηρηθεί, λοιπόν, το παράδοξο, να χρονοτριβούν και να καθυστερούν υπέρμετρα δικαιοπραξίες σε περιοχές πολεοδομικά ευνοϊκής αντιμετώπισης, όπως είναι οι προαναφερόμενες ζώνες οικισμών, και να ολοκληρώνονται άμεσα οι υποθέσεις εκτός αυτών, όταν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Μάλιστα, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για όσους πρόλαβαν να καταθέσουν ένσταση ή και να πληρώσουν και βρέθηκαν ξαφνικά εκτός δασικού χάρτη, παρότι είχαν ακολουθήσει τυπικά την προβλεπόμενη διαδικασία.
Σημειώνεται πως στη Μεσσηνία δύο ακόμη Δήμοι, ο Δήμος Οιχαλίας και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την οριστικοποίηση αυτών, αντιμετωπίζεται μία επιταγή δεκαετιών για την οργάνωση και τακτοποίηση δασικής, αγροτικής και οικιστικής έκτασης, ενώ μπαίνουν και στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο πολίτης δε θα αντιμετωπίζει το λαβύρινθο της δασικής νομοθεσίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας, διότι θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο όπου με ένα “κλικ” θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του και των δικαιωμάτων του, ενώ θα μπορεί άμεσα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία. Το να εξαιρεθούν περιοχές από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δε λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα την όποια δικαιοπραξία, και ουσιαστικά διαιωνίζει ένα “στρουθοκαμηλισμό” της Πολιτείας μπροστά στη νέα κατάσταση. Ναι, οι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη, γι’ αυτό άλλωστε έχει δοθεί εξαιρετικά μεγάλο διάστημα ενστάσεων και υποδείξεων, ενώ θα καταναλωθεί κι άλλο ένα μεγάλο διάστημα ενσωμάτωσης διορθώσεων, προειδοποιούσαμε δε ως Σύλλογος με το 29/23-03-2017 έγγραφο ότι δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη μεταβατική περίοδος και ότι ουσιαστικά αναστέλλεται η εκτός σχεδίου οικοδόμηση. Κρύβοντας, όμως, το θέμα κάτω από το χαλί στην παρούσα χρονική συγκυρία, απομακρύνεται η πιθανότητα ομαλής και σχετικά γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κυρώσεις που θα επηρεάσουν πολίτες και κράτος.
Ο Σύλλογος Μηχανικών συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια ατομικά και συλλογικά, ενημερώνοντας και εξυπηρετώντας τους πολίτες στις απαιτούμενες διαδικασίες. Ζητά, λοιπόν, και από τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία και όχι να αποτελούν τροχοπέδη, θεωρώντας λανθασμένα πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών.
Σε αυτό το πνεύμα ζητείται από το Δήμο Δυτικής Μάνης να επανεξετάσει τα ήδη αναρτημένα στοιχεία και να εξαντλήσει το ενδεχόμενο τροποποίησης με πιο ορθολογικό και ωφέλιμο για τους πολίτες τρόπο. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι της Μεσσηνίας που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, να πράξουν τούτο βασιζόμενοι στο πραγματικό οικιστικό υπόβαθρο με το οποίο λειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μείζον θέμα έχει προκύψει με τα στοιχεία ορίων οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων που οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αποστείλουν στην ΕΚΧΑ Α.Ε., προκειμένου να ολοκληρωθεί η ορθή σύνταξη των δασικών χαρτών. Συγκεκριμένα, κάποιοι Δήμοι επέλεξαν ως όρια εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη γύρω από τους οικισμούς, να αναρτήσουν όχι τα πραγματικά θεσμοθετημένα, αλλά κυκλική έκταση ακτίνας 800 μ. από το κέντρο του οικισμού, όπου δύναται να εκταθεί η οριοθέτηση οικισμού, αν και όταν αυτή λάβει χώρα, βάσει του δικαιώματος που δίνει το ΠΔ 24-4-85/ΦΕΚ 181Δ αρ 4 παρ 1α και 1β.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το φαινόμενο παρατηρήθηκε με την πρόσφατη αποστολή στοιχείων του Δήμου Δυτικής Μάνης, που επέλεξε αυτήν την τακτική για τους λεγόμενους στάσιμους οικισμούς (ΠΔ 6-12-82 ΦΕΚ 588Δ), ενώ διέθετε τα στοιχεία για τα πραγματικά όριά τους. Πλην όμως, τα πραγματικά όρια (όρια οικισμών προ ’23, οικιστικές πυκνώσεις) διαφέρουν και είναι σαφώς πιο περιορισμένα από την ανωτέρω οριζόμενη ζώνη.
Αποτέλεσμα είναι, για κάθε δικαιοπραξία (μεταβίβαση, έκδοση οικοδομικής άδειας) εκτός σχεδίου περιοχών και εκτός ανάρτησης δασικού χάρτη, να απαιτείται η τελεσίδικη γνωμοδότηση των κατά τόπους δασαρχείων σύμφωνα με το Ν4280/14 (έκδοση πράξης χαρακτηρισμού και τελεσιδικία αυτής). Η διαδικασία έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού, ως γνωστόν, σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, διαρκεί αρκετούς μήνες και η τελεσιδικία αυτής εκδίδεται μετά την παρέλευση ακόμη δύο μηνών. Επιπλέον το προσωπικό και συγκεκριμένα οι δασολόγοι, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας των δασικών χαρτών, εκτός από την ολοκλήρωση παλαιοτέρων εκκρεμοτήτων, θα είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση αντιρρήσεων επί του αναρτημένου δασικού χάρτη, τη διεκπεραίωση αναγνωρίσεων και εξαγορών εκτάσεων, αδυνατώντας να εξετάσουν νέα αιτήματα αφήνοντας αυτά σε δεύτερο χρόνο.
Θα παρατηρηθεί, λοιπόν, το παράδοξο, να χρονοτριβούν και να καθυστερούν υπέρμετρα δικαιοπραξίες σε περιοχές πολεοδομικά ευνοϊκής αντιμετώπισης, όπως είναι οι προαναφερόμενες ζώνες οικισμών, και να ολοκληρώνονται άμεσα οι υποθέσεις εκτός αυτών, όταν κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Μάλιστα, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για όσους πρόλαβαν να καταθέσουν ένσταση ή και να πληρώσουν και βρέθηκαν ξαφνικά εκτός δασικού χάρτη, παρότι είχαν ακολουθήσει τυπικά την προβλεπόμενη διαδικασία.
Σημειώνεται πως στη Μεσσηνία δύο ακόμη Δήμοι, ο Δήμος Οιχαλίας και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την οριστικοποίηση αυτών, αντιμετωπίζεται μία επιταγή δεκαετιών για την οργάνωση και τακτοποίηση δασικής, αγροτικής και οικιστικής έκτασης, ενώ μπαίνουν και στέρεες βάσεις για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο πολίτης δε θα αντιμετωπίζει το λαβύρινθο της δασικής νομοθεσίας και τις χρονοβόρες διαδικασίες της γραφειοκρατίας, διότι θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο όπου με ένα “κλικ” θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του και των δικαιωμάτων του, ενώ θα μπορεί άμεσα να προβεί σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία. Το να εξαιρεθούν περιοχές από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δε λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της χορήγησης επιδοτήσεων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα την όποια δικαιοπραξία, και ουσιαστικά διαιωνίζει ένα “στρουθοκαμηλισμό” της Πολιτείας μπροστά στη νέα κατάσταση. Ναι, οι δασικοί χάρτες παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη, γι’ αυτό άλλωστε έχει δοθεί εξαιρετικά μεγάλο διάστημα ενστάσεων και υποδείξεων, ενώ θα καταναλωθεί κι άλλο ένα μεγάλο διάστημα ενσωμάτωσης διορθώσεων, προειδοποιούσαμε δε ως Σύλλογος με το 29/23-03-2017 έγγραφο ότι δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη μεταβατική περίοδος και ότι ουσιαστικά αναστέλλεται η εκτός σχεδίου οικοδόμηση. Κρύβοντας, όμως, το θέμα κάτω από το χαλί στην παρούσα χρονική συγκυρία, απομακρύνεται η πιθανότητα ομαλής και σχετικά γρήγορης ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κυρώσεις που θα επηρεάσουν πολίτες και κράτος.
Ο Σύλλογος Μηχανικών συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια ατομικά και συλλογικά, ενημερώνοντας και εξυπηρετώντας τους πολίτες στις απαιτούμενες διαδικασίες. Ζητά, λοιπόν, και από τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία και όχι να αποτελούν τροχοπέδη, θεωρώντας λανθασμένα πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών.
Σε αυτό το πνεύμα ζητείται από το Δήμο Δυτικής Μάνης να επανεξετάσει τα ήδη αναρτημένα στοιχεία και να εξαντλήσει το ενδεχόμενο τροποποίησης με πιο ορθολογικό και ωφέλιμο για τους πολίτες τρόπο. Ταυτόχρονα, οι Δήμοι της Μεσσηνίας που δεν έχουν αποστείλει στοιχεία, να πράξουν τούτο βασιζόμενοι στο πραγματικό οικιστικό υπόβαθρο με το οποίο λειτουργούν οι τεχνικές υπηρεσίες τους».
*** Η ΔΕΥΑΚ συνεχίζει τους καθαρισμούς των φρεατίων, αλλά…
Στη συνέχιση του καθαρισμού των φρεατίων από τη ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρός της Δημήτρης Βεργόπουλος. Ειδικότερα, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι καθαρισμοί από μόνιμους υπάλληλους, αλλά και αυτούς που απασχολούνται με δίμηνη σύμβαση. Όπως είπε, σε μεγάλο εύρος του Δήμου έχουν γίνει συντηρήσεις φρεατίων, με απομάκρυνση πρόσθετων αδρανών υλικών που τα είχαν φράξει.
Υποστήριξε, δε, πως η ΔΕΥΑΚ κάνει κάθε τι δυνατό, ώστε να είναι προετοιμασμένη για τυχόν δυσμενή καιρικά φαινόμενα τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη παρέμβαση στην οδό Μπακογιάννη, όπου υπάρχει εγκιβωτισμένη παροχή ομβρίων. Μάλιστα, το σημείο έχει βιντεοσκοπηθεί, ώστε να φανεί ακριβώς η κατάσταση που υπάρχει εντός και να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο, με τους καθαρισμούς, στο μέτρο του δυνατού, μαζί με τις εργολαβίες που έχουν ανατεθεί, όπως στον Καραμπογιά, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, ώστε το μεγαλύτερο μέρος να μην εντοπίσει τέτοια προβλήματα.
Κλείνοντας σχολίασε ότι «πάντα μιλάμε για λελογισμένα πλαίσια, αφού σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, όπως αυτό πέρυσι, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, οποιεσδήποτε εργασίες κι αν γίνουν».
Η κατάσταση στα σημεία που «καταστράφηκαν» πέρυσι
Στην ερώτησή μας τι έχει γίνει στα σημεία που πέρυσι υπέστησαν τις περισσότερες βλάβες, όπως στις οδούς Γλαύκου και Δράκου, αλλά και στη Θουρία, ο κ. Βεργόπουλος απάντησε ότι καθαρισμός, ειδικά για το Πέταλο, έχει γίνει μέχρι ένα σημείο, ενώ με την εργολαβία που ανέφερε πιο πάνω θα συνεχιστεί ο καθαρισμός του γειτονικού ρέματος.
Όσο για το αν οι κάτοικοι στα παραπάνω σημεία μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, σημείωσε ότι θα μπορέσει να απαντήσει όταν ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί. Στη δε Θουρία έγιναν, ενώ στις οδούς Γλαύκου και Δράκου τα φρεάτια έχουν καθαριστεί.
Για το αν αρκεί ο καθαρισμός των φρεατίων με τον τρόπο που γίνεται, ο πρόεδρος της Επιχείρησης είπε ότι η ΔΕΥΑΚ σηκώνει το καπάκι και καθαρίζει μέσα σε αυτό. Τυχόν, όμως, αντικείμενα που υπάρχουν γύρω από το φρεάτιο είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι της ΔΕΥΑΚ. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Υποστήριξε, δε, πως η ΔΕΥΑΚ κάνει κάθε τι δυνατό, ώστε να είναι προετοιμασμένη για τυχόν δυσμενή καιρικά φαινόμενα τους προσεχείς μήνες.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη παρέμβαση στην οδό Μπακογιάννη, όπου υπάρχει εγκιβωτισμένη παροχή ομβρίων. Μάλιστα, το σημείο έχει βιντεοσκοπηθεί, ώστε να φανεί ακριβώς η κατάσταση που υπάρχει εντός και να γίνουν παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Βεργόπουλο, με τους καθαρισμούς, στο μέτρο του δυνατού, μαζί με τις εργολαβίες που έχουν ανατεθεί, όπως στον Καραμπογιά, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος, θα γίνουν οι αναγκαίες εργασίες, ώστε το μεγαλύτερο μέρος να μην εντοπίσει τέτοια προβλήματα.
Κλείνοντας σχολίασε ότι «πάντα μιλάμε για λελογισμένα πλαίσια, αφού σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, όπως αυτό πέρυσι, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, οποιεσδήποτε εργασίες κι αν γίνουν».
Η κατάσταση στα σημεία που «καταστράφηκαν» πέρυσι
Στην ερώτησή μας τι έχει γίνει στα σημεία που πέρυσι υπέστησαν τις περισσότερες βλάβες, όπως στις οδούς Γλαύκου και Δράκου, αλλά και στη Θουρία, ο κ. Βεργόπουλος απάντησε ότι καθαρισμός, ειδικά για το Πέταλο, έχει γίνει μέχρι ένα σημείο, ενώ με την εργολαβία που ανέφερε πιο πάνω θα συνεχιστεί ο καθαρισμός του γειτονικού ρέματος.
Όσο για το αν οι κάτοικοι στα παραπάνω σημεία μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, σημείωσε ότι θα μπορέσει να απαντήσει όταν ολοκληρωθούν οι καθαρισμοί. Στη δε Θουρία έγιναν, ενώ στις οδούς Γλαύκου και Δράκου τα φρεάτια έχουν καθαριστεί.
Για το αν αρκεί ο καθαρισμός των φρεατίων με τον τρόπο που γίνεται, ο πρόεδρος της Επιχείρησης είπε ότι η ΔΕΥΑΚ σηκώνει το καπάκι και καθαρίζει μέσα σε αυτό. Τυχόν, όμως, αντικείμενα που υπάρχουν γύρω από το φρεάτιο είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι της ΔΕΥΑΚ. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
*** Δεν πέφτει «καρφίτσα» στη Μεσσηνία
Η διαπίστωση γίνεται δια… γυμνού οφθαλμού. Ο αριθμός των επισκεπτών στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένος και αναμένεται να κορυφωθεί με τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυξημένη κίνηση παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης. Σημειώνεται δε, ότι η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα αυξημένη από την αρχή του καλοκαιριού.
Η πληρότητα στο μεγάλο αριθμό των ξενοδοχείων του νομού φτάνει στο 100%, δίνοντας έτσι μιαν ανάσα ανακούφισης σε όσους ασχολούνται με το χώρο του τουρισμού, αν και η αυξημένη κίνηση διαχέεται και σε άλλους κλάδους. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο, ενώ στην Καλαμάτα, ειδικότερα, θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, με αφορμή και τη διεξαγωγή σημαντικών συνεδρίων, αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών.
Για την πληρότητα που παρατηρείται στη Μεσσηνία, αλλά και στην Καλαμάτα, ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει σε δελτίο Τύπου: "Πολλούς επισκέπτες υποδέχονται η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, κατά την περίοδο κορύφωσης των διακοπών. Οι παραλίες είναι γεμάτες, οι μετακινήσεις πυκνές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και κυκλοφοριακά προβλήματα.
Ο Δήμος Καλαμάτας αγωνίζεται πάση δυνάμει ώστε η πόλη και η περιοχή της να φιλοξενήσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες με ευπρέπεια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι εδώ και καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα της Καθαριότητας.
Μαζί με τις ευχές για καλές διακοπές, ο Δήμος Καλαμάτας παρακαλεί τους επισκέπτες και τους κατοίκους να προσέξουν ιδιαίτερα την καθαριότητα, ώστε όλοι να απολαμβάνουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές του τόπου μας. Επίσης, είναι αναγκαία η φροντίδα για την αποφυγή σπατάλης του νερού».
Οι δικές μας ευχές, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, είναι ξενοδόχοι, χώροι εστίασης και διασκέδασης να δώσουν έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να έχουν κατά νου την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Του Αντώνη Πετρογιάννη
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αυξημένη κίνηση παρατηρείται στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας-Σπάρτης. Σημειώνεται δε, ότι η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης – Καλαμάτας είναι ιδιαίτερα αυξημένη από την αρχή του καλοκαιριού.
Η πληρότητα στο μεγάλο αριθμό των ξενοδοχείων του νομού φτάνει στο 100%, δίνοντας έτσι μιαν ανάσα ανακούφισης σε όσους ασχολούνται με το χώρο του τουρισμού, αν και η αυξημένη κίνηση διαχέεται και σε άλλους κλάδους. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαρκέσει όλο τον Αύγουστο, ενώ στην Καλαμάτα, ειδικότερα, θα επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, με αφορμή και τη διεξαγωγή σημαντικών συνεδρίων, αλλά και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών.
Για την πληρότητα που παρατηρείται στη Μεσσηνία, αλλά και στην Καλαμάτα, ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει σε δελτίο Τύπου: "Πολλούς επισκέπτες υποδέχονται η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της, κατά την περίοδο κορύφωσης των διακοπών. Οι παραλίες είναι γεμάτες, οι μετακινήσεις πυκνές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και κυκλοφοριακά προβλήματα.
Ο Δήμος Καλαμάτας αγωνίζεται πάση δυνάμει ώστε η πόλη και η περιοχή της να φιλοξενήσουν τους πολυπληθείς επισκέπτες με ευπρέπεια και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι του Δήμου είναι εδώ και καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες, ιδιαίτερα στον τομέα της Καθαριότητας.
Μαζί με τις ευχές για καλές διακοπές, ο Δήμος Καλαμάτας παρακαλεί τους επισκέπτες και τους κατοίκους να προσέξουν ιδιαίτερα την καθαριότητα, ώστε όλοι να απολαμβάνουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τις ομορφιές του τόπου μας. Επίσης, είναι αναγκαία η φροντίδα για την αποφυγή σπατάλης του νερού».
Οι δικές μας ευχές, ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ, είναι ξενοδόχοι, χώροι εστίασης και διασκέδασης να δώσουν έμφαση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να έχουν κατά νου την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων. Του Αντώνη Πετρογιάννη
*** Δίκτυο αποχέτευσης Κοπανακίου - Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων τ. Δήμου Αετού
Ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2003 – 2010 ιεραρχήσαμε ψηλά το ζήτημα της αποχέτευσης. Η επικρατούσα τότε κατάσταση εγκυμονούσε κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ήταν μια διαρκής αισθητική προσβολή.
Κάθε σύνθετο έργο υποδομής, απαιτεί σχέδιο, ισχυρή βούληση, γνώση των βημάτων ωρίμανσης, σύνταξη μελετών και εξασφάλιση αναγκαίων αδειοδοτήσεων, διασφάλιση οικοπέδου και χρηματοδότηση.
Με αφορμή τα προγραμματισμένα εγκαίνια του ΒΙΟ.ΚΑ. στο Κοπανάκι, θα περιοριστώ σε ένα σύντομο ιστορικό του έργου «Κατασκευή αποχέτευσης Δ.Δ. Κοπανακίου και κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αετού».
Ενέργειες ωρίμανσης του έργου
1. Η Δημοτική Αρχή της περιόδου 1999-2002 κινήθηκε στην κατεύθυνση δημιουργίας συνδέσμου για κοινό βιολογικό, ανοιχτού τύπου, με τον τ. Δήμο Δωρίου στη θέση «Ξενάκη Στάλθη» του Δωρίου. Στην ίδια λογική προτείναμε, ως νέα Δημοτική Αρχή, μαζί με τον τότε δήμαρχο Δωρίου (αρ. πρωτ. 428/12-2-2003), στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ κοινού έργου. Η πρόταση δεν εντάχθηκε στον περιφερειακό προγραμματισμό.
2. Διαβλέποντας το αδιέξοδο διαμορφώσαμε, από τις αρχές του 2004, το δικό μας δημοτικό σχέδιο. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.
3. Αναζητήσαμε χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας στα όρια του Δήμου μας. Βρήκαμε κατάλληλο οικόπεδο και το αγοράσαμε. Διασφαλίσαμε τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, καθορίσαμε το σημείο εκβολής και τον αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος του αείμνηστου, προέδρου τότε του Δ.Σ., Μπάμπη Χριστοφιλόπουλου, στην εξεύρεση του οικοπέδου.
4. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε στους πολίτες το σύνολο των αναγκαίων και εγκεκριμένων για το όλο έργο μελετών (Α.Δ.Σ. 126/2008), καθώς και το σύνολο των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.
5. Επιλέξαμε την κίνηση των λυμάτων με φυσική ροή, χωρίς αντλιοστάσια. Μειώσαμε κόστος λειτουργίας, πιθανές οχλήσεις θορύβου – μυρωδιάς, εξαρτήσεις από ρεύμα, τεχνικούς κ.ά.
6. Επιλέξαμε ΒΙΟ.ΚΑ τύπου compact (που θα εξυπηρετεί όλο τον τ. Δήμο Αετού, αλλά και τα αυξημένα φορτία του Κυριακάτικου Παζαριού), νέας, υψηλής τεχνολογίας. Χωρίς οσμές, αθόρυβο, ενταγμένο στο περιβάλλον, με εφεδρείες στη λειτουργία του, με συστήματα ασφαλείας και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με δυνατότητα επέκτασης.
Αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου
Εξετάστηκαν όλες οι χρηματοδοτικές πηγές.
1. Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης (Α.Δ.Σ. 45/2009) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Σχεδιάσαμε (Α.Δ.Σ. 135/2009), εάν υπήρχε ανάγκη, τη λήψη δανείου από το Τ.Π.& Δανείων, για την κατασκευή του ΒΙΟ.ΚΑ.
Τελικά:
3. Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο των μελετών και εγκρίσεων του έργου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου, με το ποσό των 150.000,00 ευρώ
4. Χρηματοδοτήσαμε το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς και τμήματος δικτύων ακαθάρτων Κοπανακίου», (Α.Μ. 263/09), με ποσό σύμβασης 479.727,30 ευρώ, από το ΘΗΣΕΑ.
5. Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης έργου (Α.Δ.Σ. 48/2010, αρ. πρωτ. 2271/21-6-2010) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 -2013», συνολικού προϋπολογισμού 4.280.000,00 ευρώ.
6. Η πρότασή μας έγινε δεκτή (01.10.2010) και το έργο εντάχθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη, με το ποσό των 3.251.630,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ένταξη δημοτικού έργου αποχέτευσης στο Επιχειρησιακό 2007-2013.
7. Ακολούθησε η αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης (Α.Δ.Σ. 94/2010) και η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, 07.10.2010, από τον τότε δήμαρχο Αετού Δημήτρη Δριμή και τον τότε περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη. Με τη σύμβαση αυτή, επειδή ο καποδιστριακός Δήμος Αετού δεν είχε διαχειριστική επάρκεια, ορίστηκαν ως φορείς υλοποίησης του έργου αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
8. Ακολούθησε η κατασκευή του έργου από τις υπηρεσίες της αιρετής πλέον περιφέρειας, (περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης), η οποία και χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων με 653.103,47 ευρώ + ΦΠΑ, ποσό σύμβασης, ύστερα από πρόταση του καλλικράτειου Δ. Τριφυλίας το 2014.
Σημαντικότητα έργου
Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι έργο πνοής και αναγκαίο έργο υποδομής για κάθε τόπο. Προσθέτει αξία σε κάθε περιοχή. Ενισχύει την οικιστική και οικονομική δραστηριότητα. Προστατεύει το περιβάλλον. Βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι πολιτισμός.
Οφείλω, τέλος, ως δήμαρχος της περιόδου 2003-2010:
α) Να αναφερθώ στους αείμνηστους Παπανικολάου Δημήτρη, μελετητή του έργου και στον τεχνικό του Δήμου, Πολυχρονόπουλο Κώστα, που βοήθησαν ουσιαστικά στο έργο.
β) Να μνημονεύσω τον άτυχο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του, Μάιος 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου.
γ) Να ευχαριστήσω το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της περιόδου, που συνετέλεσαν στην παραγωγή του έργου, τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Πελ/νήσου και, κυρίως, το σύνολο των συμπολιτών του τ. Δήμου Αετού.
Το έργο έγινε πραγματικότητα με τη δική τους συμμετοχή, συμπαράσταση και εμπιστοσύνη.
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Αναπληρωτή διοικητή «Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» - τ. δημάρχου Αετού
Κάθε σύνθετο έργο υποδομής, απαιτεί σχέδιο, ισχυρή βούληση, γνώση των βημάτων ωρίμανσης, σύνταξη μελετών και εξασφάλιση αναγκαίων αδειοδοτήσεων, διασφάλιση οικοπέδου και χρηματοδότηση.
Με αφορμή τα προγραμματισμένα εγκαίνια του ΒΙΟ.ΚΑ. στο Κοπανάκι, θα περιοριστώ σε ένα σύντομο ιστορικό του έργου «Κατασκευή αποχέτευσης Δ.Δ. Κοπανακίου και κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αετού».
Ενέργειες ωρίμανσης του έργου
1. Η Δημοτική Αρχή της περιόδου 1999-2002 κινήθηκε στην κατεύθυνση δημιουργίας συνδέσμου για κοινό βιολογικό, ανοιχτού τύπου, με τον τ. Δήμο Δωρίου στη θέση «Ξενάκη Στάλθη» του Δωρίου. Στην ίδια λογική προτείναμε, ως νέα Δημοτική Αρχή, μαζί με τον τότε δήμαρχο Δωρίου (αρ. πρωτ. 428/12-2-2003), στο Περιφερειακό Συμβούλιο, την ένταξη στο Γ’ ΚΠΣ κοινού έργου. Η πρόταση δεν εντάχθηκε στον περιφερειακό προγραμματισμό.
2. Διαβλέποντας το αδιέξοδο διαμορφώσαμε, από τις αρχές του 2004, το δικό μας δημοτικό σχέδιο. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Οι εξελίξεις μάς δικαίωσαν.
3. Αναζητήσαμε χώρο εγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας στα όρια του Δήμου μας. Βρήκαμε κατάλληλο οικόπεδο και το αγοράσαμε. Διασφαλίσαμε τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις, καθορίσαμε το σημείο εκβολής και τον αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων. Κρίσιμος ήταν ο ρόλος του αείμνηστου, προέδρου τότε του Δ.Σ., Μπάμπη Χριστοφιλόπουλου, στην εξεύρεση του οικοπέδου.
4. Ολοκληρώσαμε και παρουσιάσαμε στους πολίτες το σύνολο των αναγκαίων και εγκεκριμένων για το όλο έργο μελετών (Α.Δ.Σ. 126/2008), καθώς και το σύνολο των απαραίτητων αδειοδοτήσεων.
5. Επιλέξαμε την κίνηση των λυμάτων με φυσική ροή, χωρίς αντλιοστάσια. Μειώσαμε κόστος λειτουργίας, πιθανές οχλήσεις θορύβου – μυρωδιάς, εξαρτήσεις από ρεύμα, τεχνικούς κ.ά.
6. Επιλέξαμε ΒΙΟ.ΚΑ τύπου compact (που θα εξυπηρετεί όλο τον τ. Δήμο Αετού, αλλά και τα αυξημένα φορτία του Κυριακάτικου Παζαριού), νέας, υψηλής τεχνολογίας. Χωρίς οσμές, αθόρυβο, ενταγμένο στο περιβάλλον, με εφεδρείες στη λειτουργία του, με συστήματα ασφαλείας και χαμηλό κόστος λειτουργίας, με δυνατότητα επέκτασης.
Αναζήτηση χρηματοδότησης του έργου
Εξετάστηκαν όλες οι χρηματοδοτικές πηγές.
1. Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης (Α.Δ.Σ. 45/2009) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ.
2. Σχεδιάσαμε (Α.Δ.Σ. 135/2009), εάν υπήρχε ανάγκη, τη λήψη δανείου από το Τ.Π.& Δανείων, για την κατασκευή του ΒΙΟ.ΚΑ.
Τελικά:
3. Χρηματοδοτήσαμε το σύνολο των μελετών και εγκρίσεων του έργου από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ του Δήμου, με το ποσό των 150.000,00 ευρώ
4. Χρηματοδοτήσαμε το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς και τμήματος δικτύων ακαθάρτων Κοπανακίου», (Α.Μ. 263/09), με ποσό σύμβασης 479.727,30 ευρώ, από το ΘΗΣΕΑ.
5. Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης έργου (Α.Δ.Σ. 48/2010, αρ. πρωτ. 2271/21-6-2010) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 -2013», συνολικού προϋπολογισμού 4.280.000,00 ευρώ.
6. Η πρότασή μας έγινε δεκτή (01.10.2010) και το έργο εντάχθηκε, με απόφαση του περιφερειάρχη, με το ποσό των 3.251.630,00 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη ένταξη δημοτικού έργου αποχέτευσης στο Επιχειρησιακό 2007-2013.
7. Ακολούθησε η αποδοχή των όρων της απόφασης ένταξης (Α.Δ.Σ. 94/2010) και η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, 07.10.2010, από τον τότε δήμαρχο Αετού Δημήτρη Δριμή και τον τότε περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη. Με τη σύμβαση αυτή, επειδή ο καποδιστριακός Δήμος Αετού δεν είχε διαχειριστική επάρκεια, ορίστηκαν ως φορείς υλοποίησης του έργου αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.
8. Ακολούθησε η κατασκευή του έργου από τις υπηρεσίες της αιρετής πλέον περιφέρειας, (περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης), η οποία και χρηματοδότησε την ολοκλήρωση των εσωτερικών δικτύων με 653.103,47 ευρώ + ΦΠΑ, ποσό σύμβασης, ύστερα από πρόταση του καλλικράτειου Δ. Τριφυλίας το 2014.
Σημαντικότητα έργου
Ο Βιολογικός Καθαρισμός είναι έργο πνοής και αναγκαίο έργο υποδομής για κάθε τόπο. Προσθέτει αξία σε κάθε περιοχή. Ενισχύει την οικιστική και οικονομική δραστηριότητα. Προστατεύει το περιβάλλον. Βελτιώνει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Είναι πολιτισμός.
Οφείλω, τέλος, ως δήμαρχος της περιόδου 2003-2010:
α) Να αναφερθώ στους αείμνηστους Παπανικολάου Δημήτρη, μελετητή του έργου και στον τεχνικό του Δήμου, Πολυχρονόπουλο Κώστα, που βοήθησαν ουσιαστικά στο έργο.
β) Να μνημονεύσω τον άτυχο εργαζόμενο που έχασε τη ζωή του, Μάιος 2015, κατά τη διάρκεια των εργασιών του έργου.
γ) Να ευχαριστήσω το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της περιόδου, που συνετέλεσαν στην παραγωγή του έργου, τη διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Πελ/νήσου και, κυρίως, το σύνολο των συμπολιτών του τ. Δήμου Αετού.
Το έργο έγινε πραγματικότητα με τη δική τους συμμετοχή, συμπαράσταση και εμπιστοσύνη.
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Αναπληρωτή διοικητή «Γ.Ν.Α. Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» - τ. δημάρχου Αετού
*** Καλοκαιρινά και δύσκολα της Καλαμάτας
Σε αδιέξοδο οδηγείται σταδιακά η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας, καθότι το περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μαραθόλακκας παίρνει άλλες διαστάσεις. Αφενός, έχουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων που θάβονται, με αποτέλεσμα να έχουμε στραγγίσματα που κινούνται εντός των υδατορεμάτων της ζώνης Natura του Νέδοντα, ό,τι χειρότερο για το μέλλον της Καλαμάτας. Αφετέρου, έχει παρουσιασθεί ένα νέο σημαντικό πρόβλημα που αφορά στη μεταφορά αέριων ρύπων και οσμών μέχρι και την παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες που περιμένουμε τη δροσούλα του Ταϋγέτου να φθάσει στα σπίτια μας. Οι λόγοι που συμβαίνουν όλα αυτά είναι πολλοί. Το σίγουρο είναι ότι στους οικισμούς πέριξ της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο, αλλά και στο μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού δικτύου προς Σπάρτη, μέχρι και την Αρτεμισία, η μυρωδιά είναι αφόρητη, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να αποφεύγουν να κάνουν στάση ή να παραμείνουν στα όμορφα χωριά του Ταϋγέτου.
Βέβαια, όταν το φθινόπωρο θα έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο όγκο απορριμμάτων, αναμένεται να συμβεί, όπως πρόσφατα, το εξής καταστροφικό για την περιοχή μας. Δεκάδες τόνοι απορριμμάτων μαζί με αδρανή υλικά επιχωμάτωσης και υγρά απόβλητα να μεταφέρονται υπό τη μορφή λασποροής στο εθνικό δίκτυο στους πέντε δρόμους, να αποκόπτεται για ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων και στη συνέχεια να προωθούνται όλα αυτά μέσα στην κοίτη του Νέδοντα, με τελικό προορισμό τη θαλάσσια ζώνη της Καλαμάτας. Ελπίζουμε, κάτοικοι και φορείς της πόλης μας και κυρίως οι θεσμοθετημένοι φορείς και οι υπηρεσίες, να δώσουν ένα τέλος σε όλα αυτά, γατί θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που συνέχεια επαναλαμβάνει ο δήμαρχός μας Π. Νίκας, δηλαδή να τα «θάβουμε όπως κάνει η γάτα».
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
Βέβαια, όταν το φθινόπωρο θα έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερο όγκο απορριμμάτων, αναμένεται να συμβεί, όπως πρόσφατα, το εξής καταστροφικό για την περιοχή μας. Δεκάδες τόνοι απορριμμάτων μαζί με αδρανή υλικά επιχωμάτωσης και υγρά απόβλητα να μεταφέρονται υπό τη μορφή λασποροής στο εθνικό δίκτυο στους πέντε δρόμους, να αποκόπτεται για ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων και στη συνέχεια να προωθούνται όλα αυτά μέσα στην κοίτη του Νέδοντα, με τελικό προορισμό τη θαλάσσια ζώνη της Καλαμάτας. Ελπίζουμε, κάτοικοι και φορείς της πόλης μας και κυρίως οι θεσμοθετημένοι φορείς και οι υπηρεσίες, να δώσουν ένα τέλος σε όλα αυτά, γατί θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που συνέχεια επαναλαμβάνει ο δήμαρχός μας Π. Νίκας, δηλαδή να τα «θάβουμε όπως κάνει η γάτα».
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
*** Σαν σήμερα: Η απόπειρα του Παναγούλη να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο
~ Σαν σήμερα, 13 Αυγούστου του 1968, ο Αλέκος Παναγούλης επιχείρησε να δολοφονήσει με εκρηκτικά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο
Κατά τη διάρκεια της χούντας, ο έφεδρος αξιωματικός Αλέκος Παναγούλης φεύγει στην Κύπρο αρνούμενος να υπηρετήσει το χουντικό καθεστώς.
Εκεί αποφασίζει να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Το σχέδιο ήταν ν’ ακολουθήσουν βομβιστικές επιθέσεις στην Αττική, ώστε να δημιουργηθεί χάος κι αναρχία και να κλονισθεί η χούντα. Ο Πολύκαρπος Γεωργατζής ήταν πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου. Στον διπλωματικό σάκο, που δεν περνά από έλεγχο, στέλνει στον Παναγούλη τα εκρηκτικά, τα οποία δεν ήταν κατάλληλα για μεγάλες εκρήξεις.
Ο Παναγούλης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο και τηρεί απόλυτα τους συνωμοτικούς κανόνες. Η επιλογή του σημείου στο οποίο θα δολοφονούσε τον δικτάτορα είχε γίνει μετά από πολλές επιτόπιες έρευνες. Το 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου κρίθηκε ως το κατάλληλο σημείο. Ακριβώς κάτω από την εθνική υπάρχει μια υπόγεια σήραγγα μήκους 7 μέτρων. Ο Παναγούλης αποφάσισε ότι εκεί μπορούσε να κρύψει τα εκρηκτικά, που θα εξουδετέρωναν τον δικτάτορα. Το σχέδιο ήταν παράτολμο, αλλά έτσι ήταν και ο Παναγούλης. Η τεχνική ήταν να καλυφτούν οι εκρηκτικές ύλες με μπετόν και να μεταφερθούν στο πορτ μπαγκάζ ενός ταξί.
~ Το πρωί της 13ης Αυγούστου του 1968, όπως κάθε μέρα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος κινείται παραλιακά από το Λαγονήσι προς την Αθήνα.Ο Παναγούλης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο και τηρεί απόλυτα τους συνωμοτικούς κανόνες. Η επιλογή του σημείου στο οποίο θα δολοφονούσε τον δικτάτορα είχε γίνει μετά από πολλές επιτόπιες έρευνες. Το 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου κρίθηκε ως το κατάλληλο σημείο. Ακριβώς κάτω από την εθνική υπάρχει μια υπόγεια σήραγγα μήκους 7 μέτρων. Ο Παναγούλης αποφάσισε ότι εκεί μπορούσε να κρύψει τα εκρηκτικά, που θα εξουδετέρωναν τον δικτάτορα. Το σχέδιο ήταν παράτολμο, αλλά έτσι ήταν και ο Παναγούλης. Η τεχνική ήταν να καλυφτούν οι εκρηκτικές ύλες με μπετόν και να μεταφερθούν στο πορτ μπαγκάζ ενός ταξί.
Τον συνοδεύει μια μικρή φάλαγγα αυτοκίνητων η οποία τον προστατεύει. Ο Παναγούλης καραδοκεί στο 38ο χιλιόμετρο. Στο σημείο όμως, βρίσκεται ένα ζευγαράκι που ερωτοτροπεί κι έτσι καθυστερεί η τοποθέτηση των εκρηκτικών. Την κρίσιμη ώρα οι ενέργειες του Παναγούλη γίνονται σχεδόν μηχανικά. Κρύβεται στα βράχια και περιμένει την κατάλληλη στιγμή που θα περνά η πομπή για να πατήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος του πραξικοπηματία. Η αυτοσχέδια βόμβα έσκασε, αφού είχε περάσει το αυτοκίνητό του. Ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου έσωσε έναν δικτάτορα και καταδίκασε μια χώρα. Ενώ είχε υπονομεύσει έξι σημεία, η μπαταρία που είχε από ένα παλιό αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει και τα έξι σημεία και έσκασε μόνο το ένα.
Η καταδίωξη
Η καταδίωξη του Παναγούλη ξεκινά αμέσως μετά την έκρηξη. Ο ίδιος προσπαθεί να φτάσει σε μια βάρκα, όπου τον περίμεναν κάποιοι συνεργάτες του. Αστυνομία, στρατός και χωροφυλακή χτενίζουν την περιοχή. Μετά από δύο ώρες τον εντόπισαν κάτω από ένα βράχο που είχε κρυφτεί και τον έπιασαν. Την επομένη, τα πρωτοσέλιδα των ελεγχόμενων εφημερίδων μιλούν για εκδηλώσεις συμπάθειας υπέρ του πρωθυπουργού, καθώς και για την αγανάκτηση που προκάλεσε στον κόσμο η απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, χιλιάδες ήταν και τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα προς τον πρωθυπουργό. Οι εφημερίδες γράφουν ότι η επίθεση στόχευε: «Πρώτον εις την ανακοπήν του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδαν. Δεύτερον: Εις την ανατροπήν της επικρατούσης εντυπώσεως περί των αρίστων συνθηκών τάξεως, γαλήνης και ασφαλείας οι οποίαι χαρακτηρίζουν την χώρα μας». Ο Παπαδόπουλος δίνει στον εαυτό του προαγωγή σε ήρωα και στήνει μνημείο στο σημείο της αποτυχημένης επίθεσης, με έξοδα του 32ου συντάγματος πεζοναυτών, «εις ενθύμιον της τυφλούς επίθεσης επί του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπαδόπουλου».
~ Ο Αλέκος Παναγούλης οδηγείται στο κολαστήριο του ΕΑΤ/ ΕΣΑ. Τα βασανιστήρια που ακολούθησαν ήταν αντάξια της ιεράς εξέτασης. Τον κρέμασαν ανάποδα, του έκαναν φάλαγγα, του τρύπησαν την ουρήθρα με βελόνα, τον ξυλοκόπησαν, τον ταπείνωσαν, αλλά δεν έσπασε.
Στο τέλος, ο Ιωαννίδης αναγνώρισε ότι ο Παναγούλης δεν πρόκειται να μιλήσει ποτέ. Τον χαρακτήρισε ως τον έναν στο εκατομμύριο που θα άντεχε. Ο Παναγούλης δεν ήθελε τον έπαινο του σκοτεινού δικτάτορα. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος που έζησε μια σπάνια ζωή. Ο Αλέκος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1939. ΠΗΓΗ: news247.gr
*** Ο Μακάριος στη Μεσσήνη
~ Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (και στη συνέχεια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) Μακάριος, το Μάρτιο του 1958 στη Μεσσήνη.
Πρώτος από δεξιά, μπροστά στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, κρατώντας την ανθοδέσμη που του πρόσφεραν τα σχολεία της πόλης παρακολουθεί την προσφώνηση του δήμαρχου Μεσσήνης Σταύρου Τσούση. Δίπλα του στην πρώτη σειρά στέκονται, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μιχαλόπουλος και Μενέλαος Κουτέλας, καθώς και ο παπα-Βασίλης της ενορίας του Αγίου Δημητρίου.
[Από το λεύκωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας Αν. Μηλίτση-Νίκα "Ηταν μια φορά το Νησί... ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910-1974", σελ. 98]
[Από το λεύκωμα των ΓΑΚ Μεσσηνίας Αν. Μηλίτση-Νίκα "Ηταν μια φορά το Νησί... ένα φωτογραφικό ταξίδι 1910-1974", σελ. 98]
*** Αίγυπτος: 12.236 δυστυχήματα τρένων από το 2006 έως το 2016
~ Την αποκάλυψη ότι από το 2006 μέχρι το 2016 έχουν καταγραφεί 12.236 δυστυχήματα με τρένα στην Αίγυπτο, κάνει η μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Μασρ Αλ Γιουμ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο άσχημη χρονιά ήταν το 2009, όταν καταγράφηκαν 1.577 ατυχήματα, ενώ η χρονιά με τα λιγότερα περιστατικά ήταν το 2012 με 447 περιπτώσεις.
Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 2012 σημειώθηκε το δυστύχημα με τον πιο βαρύ φόρο αίματος, με 51 νεκρούς, στην περιοχή Μανφαλούτ, ενώ υπήρξε και ένα δυστύχημα τον επόμενο χρόνο, το 2013, στο Αγιάτ με 15 νεκρούς.
Το 2014, 2015 και 2016 τα ατυχήματα που σημειώθηκαν αντίστοιχα ήταν 1.044, 1.235 και 1.249.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, το 80% των ατυχημάτων οφείλεται σε σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ωστόσο, τον Δεκέμβρη του 2012 σημειώθηκε το δυστύχημα με τον πιο βαρύ φόρο αίματος, με 51 νεκρούς, στην περιοχή Μανφαλούτ, ενώ υπήρξε και ένα δυστύχημα τον επόμενο χρόνο, το 2013, στο Αγιάτ με 15 νεκρούς.
Το 2014, 2015 και 2016 τα ατυχήματα που σημειώθηκαν αντίστοιχα ήταν 1.044, 1.235 και 1.249.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, το 80% των ατυχημάτων οφείλεται σε σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο. ΑΠΕ-ΜΠΕ
*** Βεργόπουλος: «Η ζέστη φταίει για τη δυσοσμία»
~ Στη... ζέστη απέδωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή του Ασπροχώματος, που σύμφωνα με κατοίκους οφείλεται στη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ρωτήθηκε σχετικά χθες το μεσημέρι και απάντησε ότι το πιθανότερο είναι κάτι τέτοιο να συμβαίνει εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, αν και ο ίδιος όπως είπε δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν για την μπόχα, ούτε από κατοίκους του Ασπροχώματος ούτε από αρμόδιους της υπηρεσίας.
Οσον αφορά τη σωρευμένη λυματολάσπη και τις ενέργειες για την διαχείριση και επεξεργασία της, υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική μελέτη. Ο δήμος, είπε, περιμένει την έγκριση από την αρμόδια διαχειριστική αρχή για να προχωρήσει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Ν.Κ.
Οσον αφορά τη σωρευμένη λυματολάσπη και τις ενέργειες για την διαχείριση και επεξεργασία της, υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική μελέτη. Ο δήμος, είπε, περιμένει την έγκριση από την αρμόδια διαχειριστική αρχή για να προχωρήσει τις διαδικασίες και να εξασφαλίσει τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Ν.Κ.
*** Κώστας Σπαρτινός: "Η Δυτ. Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης"
~ Η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα που παράγει πάρα πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα εξαγωγών και η κατασκευή του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Σπαρτινός. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η Δυτική Ελλάδα, είναι μία περιοχή, η οποία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, που όμως παρέμεναν αναξιοποίητες για δεκαετίες.»
Επίσης αναφέρει ότι μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις για τη διέλευση του τρένου υψηλών ταχυτήτων μέσα από την πόλη της Πάτρας, ενώ όπως υπογραμμίζει, η κατάληξη του τρένου στο νέο λιμάνι τότε η Πάτρα θα έχει ένα λιμάνι που θα διαθέτει μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλα λιμάνια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αδριατικής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Οι αυτοκινητόδρομοι είναι έτοιμοι, το έργο του τρένου υψηλών ταχυτήτων προχωράει, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η διέλευσή του από την Πάτρα.
Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω αυτό που είχε πει πρόσφατα σε ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Βούρδας, ότι δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε, το υπουργείο έχει πάρει το υλικό όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί στην πόλη και βέβαια θα επικοινωνήσουμε ξανά με τους φορείς της Πάτρας, για να γίνει η τελική και οριστική συζήτηση. Νομίζω, ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πόλη της Πάτρας, η μεγάλη πλειοψηφία δεν επικροτεί την άποψη της δημοτικής αρχής για περιφερειακή διέλευση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δημιουργούσε μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.
Έτσι, πηγαίνουμε σε μία υπογειοποίηση που είναι μέσα στις προτάσεις του υπουργείου και η οποία δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην άλλη ενέργεια που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση και ολοκληρώνεται σύντομα, δηλαδή στην παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, που δεν θα υψώνει καινούργια τείχη, όπως λέμε εμείς οι Πατρινοί, στην πρόσβαση μας προς τη θάλασσα. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι η έκταση της υπογειοποίησης του τρένου, που οπωσδήποτε θα καταλήγει στο σταθμό του Αγίου Ανδρέα. Τώρα υπάρχει μία προσπάθεια και μπαίνουν κάτω οι υπολογισμοί, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από τεχνικής, δηλαδή πώς θα μπορούσε να επεκταθεί η υπογειοποίηση του τρένου, στην αρκτική πλευρά της Πάτρας. Υπάρχει πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ξεκινήσει η υπογειοποίηση από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου, αλλά υπάρχει και η πρόταση του υπουργείου που μιλούσε για έναρξη της υπογειοποίησης πιο κοντά στο κέντρο της Πάτρας, δηλαδή από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Κάπου εκεί νομίζω ότι θα υπάρξει μία λύση. Πιστεύω και εύχομαι η υπογειοποίηση να είναι μεγαλύτερη και να ξεκινάει πριν από τον Άγιο Διονύσιο. Έτσι θα έχουμε μία οριστική απόφαση για τη διέλευση του τρένου από το κέντρο της πόλης και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με την εύρεση των πόρων. Πάντως, η πλευρά του υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξη ότι τελικά θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ.
Η έλευση του τρένου υψηλών ταχυτήτων στο νέο λιμάνι συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξή του, σε συνδυασμό πάντα με την κατασκευή του εμπορικού τμήματος
Όταν το τρένο φθάσει στο νέο λιμάνι, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει και το εμπορικό του τμήμα, τότε η Πάτρα θα έχει ένα λιμάνι που θα διαθέτει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλα λιμάνια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αδριατικής, να συνδέεται δηλαδή με σιδηροδρομική γραμμή. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη θετική εξέλιξη για την πόλη και για ολόκληρη την περιοχή, διότι το λιμάνι της Πάτρας θα μπορέσει να αποκτήσει μία μεγάλη εμπορική κίνηση, που δεν την έχει σήμερα. Και τούτο διότι θα μπορέσουν να μεταφερθούν εδώ εμπορεύματα, τα οποία σήμερα φεύγουν από τον Πειραιά. Αυτό θα είναι και μία, ας πούμε, αντιρρόπηση του πιθανού ανταγωνισμού που θα έχει για την επιβατική κίνησή του με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Νομίζω ότι όλοι οι φορείς της πόλης έχουν καταλάβει την αξία αυτής της εξέλιξης και δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα, που θα στηρίζονται σε παράλογες απαιτήσεις ή μικροκομματικές σκοπιμότητες και έτσι θα έχουμε γρήγορα μία ευτυχή εξέλιξη. Μάλιστα προχθές υπογράφτηκε και η εργολαβία του τρένου που φτάνει μέχρι τα Μποζαίτικα, δηλαδή λίγο πριν από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου, που όπως προανέφερα, υπάρχει πρόταση για την έναρξη της υπογειοποίησης από το συγκεκριμένο σημείο. Άρα, προχωράμε και έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα.
Το θαλάσσιο μέτωπο αποδίδεται στην πόλη. Όμως δεν φθάνει μόνο η απόδοση, αλλά χρειάζονται πόροι για την αξιοποίησή του.
Ένα θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο θα παραχωρηθεί στην πόλη και δεν θα ξέρουμε τι να το κάνουμε μετά, δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη. Όμως, πιστεύω ότι έχει γίνει ήδη μία πρώτη προσπάθεια, η οποία δεν ξεκίνησε δυστυχώς από τον δήμο της Πάτρας, αλλά από μία τοπική εφημερίδα, την «Πελοπόννησο» και το σύλλογο αρχιτεκτόνων Αχαΐας, που έχουν κάνει έναν διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών, και αποτελούν χρήσιμο υλικό. Εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ότι στην πρόταση για την υπογειοποίηση του τρένου που έχει κάνει το υπουργείο Μεταφορών προβλέπεται ότι μαζί με την μελέτη της υπογειοποίησης στο κεντρικό κομμάτι, θα υπάρξει και ένα κονδύλι, που δεν θα αφορά αυτή καθεαυτή την υπογειοποίηση, αλλά θα αφορά τη διαμόρφωση του χώρου και την αξιοποίησή του σε όλο αυτό το μήκος της υπογειοποίησης, που στην ουσία είναι το θαλάσσιο μέτωπο που παραχωρείται. Αυτό το κονδύλι, όπως είπε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, θα κυμαίνεται γύρω στα 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι είναι ένα ικανοποιητικό ποσό, για να μπορέσει μετά ο δήμος να το εκμεταλλευτεί και να έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη για αυτό το κομμάτι. Διότι έτσι θα μπορούμε να βαδίζουμε στη βάση ενός σχεδίου και όχι η κάθε δημοτική αρχή να προσθέτει και κάτι σε ένα μέρος αυτού του θαλασσίου μετώπου, που θεωρεί ότι είναι καλό και θετικό για την πόλη, και κάποια άλλη αργότερα να κάνει κάτι άλλο. Θα πρέπει η πόλη συνολικά να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για το οποίο να δίνει τον αγώνα, ώστε να βρίσκει τους πόρους για να το υλοποιεί.
Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθεί το περιφερειακό συνέδριο που οργανώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα γενικότερα;
Το συγκεκριμένο συνέδριο θα είναι μία σημαντική στιγμή για τη Δυτική Ελλάδα, γιατί είναι μία περιοχή, η οποία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, που όμως παραμένουν αναξιοποίητες για δεκαετίες. Τώρα ,με την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών όπως είναι οι οδικοί άξονες αλλά και με την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου όπου έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα περισσότερα τμήματά της, θα έχουμε και στους τρεις νομούς σε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο.
Επίσης, με την πρόσβαση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας αλλά και με άλλα έργα, που μπορεί να ακούγονται μικρότερης σημασίας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία υδατοδρομίου, το φράγμα Πείρου - Παραπείρου , επέκταση του φράγματος του Πηνειού που έχει μεγάλη σημασία για την άρδευση της Ηλείας και της δυτικής Αχαΐας, η ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής της Πάτρας και η διάνοιξη Κανακάρη, δημιουργείται ένα πλαίσιο που δίνει άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, η οποία μπορεί να έχει δύο ή τρεις άξονες που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες;
Πρώτα απ΄ όλα η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίησή της. Και οι τρεις νόμοι, δηλαδή η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Άλλωστε, η Δυτική Ελλάδα παράγει πάρα πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα εξαγωγών, τα οποία βρίσκονται στο πλάνο του υπουργείου Οικονομίας, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για παράδειγμα, η Δυτική Αχαΐα και η Ηλεία έχουν δυναμικές καλλιέργειες σε οπωροκηπευτικά, σε φράουλα και σε λαχανικά, τα οποία εξάγονται κατευθείαν στο εξωτερικό. Και εδώ επανέρχομαι για να τονίσω εκ νέου πόσο χρήσιμη θα είναι η ανάπτυξη του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας. Επίσης, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να αξιοποιηθεί μία πρόταση που έχει γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους φορείς, για τη λειτουργία του αεροδρομίου του Αράξου και σαν αεροδρόμιο εμπορευματικών μεταφορών. Εκτιμάμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει πολύ μεγάλο κόστος. Άλλωστε, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Τα αγροτικά αυτά προϊόντα εξάγονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ρωσία, αλλά και σε αραβικές χώρες. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να φεύγουν κατευθείαν και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο παραγωγής τους.
Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση της γνώσης και των υψηλών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην περιοχή μας, γιατί έχουμε σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία κάθε χρόνο αποφοιτούν φοιτητές που ένα μέρος από αυτούς έχει πάρα πολύ υψηλές ικανότητες, αλλά τους χάνουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι φεύγει στο εξωτερικό. Άλλος ένας άλλος άξονας είναι αυτό που λέμε η καινοτομία πάνω στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική σε όλο αυτό το κομμάτι δραστηριοτήτων. Και βέβαια είναι και ο τομέας των μεταφορών, όχι μόνο ως υποδομές, αλλά και ως λόγοι παραγωγής αξίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;
Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να δικτυωθεί πολύ καλύτερα. Έχουμε την Αρχαία Ολύμπια, η οποία είναι μία από τις κορωνίδες αρχαιολογικών τόπων σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, έχουμε μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών τοποθεσιών και από πλευράς αρχαιολογικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και φυσικού κάλλους, που βρίσκονται σε όλες τις παραλιακές περιοχές.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικό με ανάπτυξη και του θαλάσσιου τουρισμού. Οι μαρίνες για παράδειγμα θα μπορούσαν να συνδεθούν με αυτές που υπάρχουν σήμερα στο υπόλοιπο Ιόνιο, που είναι μία περιοχή η οποία αναπτύσσει πάρα πολύ αυτόν τον τουρισμό και έτσι να συνδεθούν ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός κόλπος με τέτοιες δραστηριότητες. Όλα αυτά λοιπόν, θα μπορούσαν να δώσουν μία πολύ διαφορετική αναπτυξιακή διάσταση στον τομέα του τουρισμού.
Όσον αφορά τον ρόλο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις συνέργειες και στις συνεργασίες, μόνο στο πλαίσιό της. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με γειτονικές περιφέρειες. Για παράδειγμα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν οι Δελφοί και στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν οι Μυκήνες, η Επίδαυρος. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα δούμε μέσα σε αυτή τη διάσταση, που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δυναμική και μπορεί να φτιάξει ένα τουριστικό προϊόν πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο λειτουργεί αποσπασματικά και όχι τόσο αποδοτικά, όσο θα μπορούσε. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Οι αυτοκινητόδρομοι είναι έτοιμοι, το έργο του τρένου υψηλών ταχυτήτων προχωράει, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η διέλευσή του από την Πάτρα.
Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω αυτό που είχε πει πρόσφατα σε ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Βούρδας, ότι δηλαδή μέσα στο Σεπτέμβριο θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις. Άλλωστε, το υπουργείο έχει πάρει το υλικό όλων των απόψεων που έχουν διατυπωθεί στην πόλη και βέβαια θα επικοινωνήσουμε ξανά με τους φορείς της Πάτρας, για να γίνει η τελική και οριστική συζήτηση. Νομίζω, ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πόλη της Πάτρας, η μεγάλη πλειοψηφία δεν επικροτεί την άποψη της δημοτικής αρχής για περιφερειακή διέλευση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δημιουργούσε μία πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.
Έτσι, πηγαίνουμε σε μία υπογειοποίηση που είναι μέσα στις προτάσεις του υπουργείου και η οποία δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην άλλη ενέργεια που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση και ολοκληρώνεται σύντομα, δηλαδή στην παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, που δεν θα υψώνει καινούργια τείχη, όπως λέμε εμείς οι Πατρινοί, στην πρόσβαση μας προς τη θάλασσα. Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι η έκταση της υπογειοποίησης του τρένου, που οπωσδήποτε θα καταλήγει στο σταθμό του Αγίου Ανδρέα. Τώρα υπάρχει μία προσπάθεια και μπαίνουν κάτω οι υπολογισμοί, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από τεχνικής, δηλαδή πώς θα μπορούσε να επεκταθεί η υπογειοποίηση του τρένου, στην αρκτική πλευρά της Πάτρας. Υπάρχει πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου να ξεκινήσει η υπογειοποίηση από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου, αλλά υπάρχει και η πρόταση του υπουργείου που μιλούσε για έναρξη της υπογειοποίησης πιο κοντά στο κέντρο της Πάτρας, δηλαδή από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Κάπου εκεί νομίζω ότι θα υπάρξει μία λύση. Πιστεύω και εύχομαι η υπογειοποίηση να είναι μεγαλύτερη και να ξεκινάει πριν από τον Άγιο Διονύσιο. Έτσι θα έχουμε μία οριστική απόφαση για τη διέλευση του τρένου από το κέντρο της πόλης και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με την εύρεση των πόρων. Πάντως, η πλευρά του υπουργείου είναι αρκετά αισιόδοξη ότι τελικά θα βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει περίπου 220 εκατομμύρια ευρώ.
Η έλευση του τρένου υψηλών ταχυτήτων στο νέο λιμάνι συνδέεται άμεσα και με την ανάπτυξή του, σε συνδυασμό πάντα με την κατασκευή του εμπορικού τμήματος
Όταν το τρένο φθάσει στο νέο λιμάνι, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει και το εμπορικό του τμήμα, τότε η Πάτρα θα έχει ένα λιμάνι που θα διαθέτει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλα λιμάνια, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αδριατικής, να συνδέεται δηλαδή με σιδηροδρομική γραμμή. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη θετική εξέλιξη για την πόλη και για ολόκληρη την περιοχή, διότι το λιμάνι της Πάτρας θα μπορέσει να αποκτήσει μία μεγάλη εμπορική κίνηση, που δεν την έχει σήμερα. Και τούτο διότι θα μπορέσουν να μεταφερθούν εδώ εμπορεύματα, τα οποία σήμερα φεύγουν από τον Πειραιά. Αυτό θα είναι και μία, ας πούμε, αντιρρόπηση του πιθανού ανταγωνισμού που θα έχει για την επιβατική κίνησή του με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Νομίζω ότι όλοι οι φορείς της πόλης έχουν καταλάβει την αξία αυτής της εξέλιξης και δεν θα δημιουργήσουν προσκόμματα, που θα στηρίζονται σε παράλογες απαιτήσεις ή μικροκομματικές σκοπιμότητες και έτσι θα έχουμε γρήγορα μία ευτυχή εξέλιξη. Μάλιστα προχθές υπογράφτηκε και η εργολαβία του τρένου που φτάνει μέχρι τα Μποζαίτικα, δηλαδή λίγο πριν από το ύψος της οδού Κανελλοπούλου, που όπως προανέφερα, υπάρχει πρόταση για την έναρξη της υπογειοποίησης από το συγκεκριμένο σημείο. Άρα, προχωράμε και έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα.
Το θαλάσσιο μέτωπο αποδίδεται στην πόλη. Όμως δεν φθάνει μόνο η απόδοση, αλλά χρειάζονται πόροι για την αξιοποίησή του.
Ένα θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο θα παραχωρηθεί στην πόλη και δεν θα ξέρουμε τι να το κάνουμε μετά, δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη. Όμως, πιστεύω ότι έχει γίνει ήδη μία πρώτη προσπάθεια, η οποία δεν ξεκίνησε δυστυχώς από τον δήμο της Πάτρας, αλλά από μία τοπική εφημερίδα, την «Πελοπόννησο» και το σύλλογο αρχιτεκτόνων Αχαΐας, που έχουν κάνει έναν διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών, και αποτελούν χρήσιμο υλικό. Εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ότι στην πρόταση για την υπογειοποίηση του τρένου που έχει κάνει το υπουργείο Μεταφορών προβλέπεται ότι μαζί με την μελέτη της υπογειοποίησης στο κεντρικό κομμάτι, θα υπάρξει και ένα κονδύλι, που δεν θα αφορά αυτή καθεαυτή την υπογειοποίηση, αλλά θα αφορά τη διαμόρφωση του χώρου και την αξιοποίησή του σε όλο αυτό το μήκος της υπογειοποίησης, που στην ουσία είναι το θαλάσσιο μέτωπο που παραχωρείται. Αυτό το κονδύλι, όπως είπε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, θα κυμαίνεται γύρω στα 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ. Νομίζω ότι είναι ένα ικανοποιητικό ποσό, για να μπορέσει μετά ο δήμος να το εκμεταλλευτεί και να έχουμε μία ολοκληρωμένη μελέτη για αυτό το κομμάτι. Διότι έτσι θα μπορούμε να βαδίζουμε στη βάση ενός σχεδίου και όχι η κάθε δημοτική αρχή να προσθέτει και κάτι σε ένα μέρος αυτού του θαλασσίου μετώπου, που θεωρεί ότι είναι καλό και θετικό για την πόλη, και κάποια άλλη αργότερα να κάνει κάτι άλλο. Θα πρέπει η πόλη συνολικά να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο για το οποίο να δίνει τον αγώνα, ώστε να βρίσκει τους πόρους για να το υλοποιεί.
Σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθεί το περιφερειακό συνέδριο που οργανώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προτεραιότητες για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα γενικότερα;
Το συγκεκριμένο συνέδριο θα είναι μία σημαντική στιγμή για τη Δυτική Ελλάδα, γιατί είναι μία περιοχή, η οποία έχει πάρα πολλές δυνατότητες, που όμως παραμένουν αναξιοποίητες για δεκαετίες. Τώρα ,με την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών όπως είναι οι οδικοί άξονες αλλά και με την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου όπου έχουν ήδη δημοπρατηθεί τα περισσότερα τμήματά της, θα έχουμε και στους τρεις νομούς σε ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο.
Επίσης, με την πρόσβαση του τρένου στο λιμάνι της Πάτρας αλλά και με άλλα έργα, που μπορεί να ακούγονται μικρότερης σημασίας, όπως για παράδειγμα η λειτουργία υδατοδρομίου, το φράγμα Πείρου - Παραπείρου , επέκταση του φράγματος του Πηνειού που έχει μεγάλη σημασία για την άρδευση της Ηλείας και της δυτικής Αχαΐας, η ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής της Πάτρας και η διάνοιξη Κανακάρη, δημιουργείται ένα πλαίσιο που δίνει άλλες δυνατότητες ανάπτυξης, η οποία μπορεί να έχει δύο ή τρεις άξονες που σχετίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες;
Πρώτα απ΄ όλα η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίησή της. Και οι τρεις νόμοι, δηλαδή η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Άλλωστε, η Δυτική Ελλάδα παράγει πάρα πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με δυνατότητα εξαγωγών, τα οποία βρίσκονται στο πλάνο του υπουργείου Οικονομίας, για την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Για παράδειγμα, η Δυτική Αχαΐα και η Ηλεία έχουν δυναμικές καλλιέργειες σε οπωροκηπευτικά, σε φράουλα και σε λαχανικά, τα οποία εξάγονται κατευθείαν στο εξωτερικό. Και εδώ επανέρχομαι για να τονίσω εκ νέου πόσο χρήσιμη θα είναι η ανάπτυξη του εμπορικού τμήματος του λιμανιού της Πάτρας. Επίσης, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να αξιοποιηθεί μία πρόταση που έχει γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από άλλους φορείς, για τη λειτουργία του αεροδρομίου του Αράξου και σαν αεροδρόμιο εμπορευματικών μεταφορών. Εκτιμάμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει πολύ μεγάλο κόστος. Άλλωστε, αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Τα αγροτικά αυτά προϊόντα εξάγονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ρωσία, αλλά και σε αραβικές χώρες. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να φεύγουν κατευθείαν και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα από τον τόπο παραγωγής τους.
Ο δεύτερος άξονας είναι η αξιοποίηση της γνώσης και των υψηλών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην περιοχή μας, γιατί έχουμε σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία κάθε χρόνο αποφοιτούν φοιτητές που ένα μέρος από αυτούς έχει πάρα πολύ υψηλές ικανότητες, αλλά τους χάνουμε, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι φεύγει στο εξωτερικό. Άλλος ένας άλλος άξονας είναι αυτό που λέμε η καινοτομία πάνω στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική σε όλο αυτό το κομμάτι δραστηριοτήτων. Και βέβαια είναι και ο τομέας των μεταφορών, όχι μόνο ως υποδομές, αλλά και ως λόγοι παραγωγής αξίας.
Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού;
Η Δυτική Ελλάδα πρέπει να δικτυωθεί πολύ καλύτερα. Έχουμε την Αρχαία Ολύμπια, η οποία είναι μία από τις κορωνίδες αρχαιολογικών τόπων σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, έχουμε μία σειρά πολύ ενδιαφερουσών τοποθεσιών και από πλευράς αρχαιολογικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και φυσικού κάλλους, που βρίσκονται σε όλες τις παραλιακές περιοχές.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκτυο τουριστικό με ανάπτυξη και του θαλάσσιου τουρισμού. Οι μαρίνες για παράδειγμα θα μπορούσαν να συνδεθούν με αυτές που υπάρχουν σήμερα στο υπόλοιπο Ιόνιο, που είναι μία περιοχή η οποία αναπτύσσει πάρα πολύ αυτόν τον τουρισμό και έτσι να συνδεθούν ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός κόλπος με τέτοιες δραστηριότητες. Όλα αυτά λοιπόν, θα μπορούσαν να δώσουν μία πολύ διαφορετική αναπτυξιακή διάσταση στον τομέα του τουρισμού.
Όσον αφορά τον ρόλο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις συνέργειες και στις συνεργασίες, μόνο στο πλαίσιό της. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με γειτονικές περιφέρειες. Για παράδειγμα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν οι Δελφοί και στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν οι Μυκήνες, η Επίδαυρος. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα δούμε μέσα σε αυτή τη διάσταση, που νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δυναμική και μπορεί να φτιάξει ένα τουριστικό προϊόν πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα, το οποίο λειτουργεί αποσπασματικά και όχι τόσο αποδοτικά, όσο θα μπορούσε. ΑΠΕ-ΜΠΕ
*** Eίδηση ΒΟΜΒΑ για τη Γερμανία και τους γερμανόδουλους πολιτικούς μας…
~ Μπορεί Γερμανία και Τουρκία να ακονίζουν τα μαχαίρια τους και να επιτίθονται λεκτικά η μία στην άλλη συνεχώς, ωστόσο, οι business είναι business.
Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, από τον Ιανουάριο 2017 μέχρι τον Απρίλιο, οι γερμανικές εταιρείες πούλησαν πυρομαχικά στην Τουρκία αξίας 5,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το θέμα αυτό έγινε ερώτηση στη γερμανική Βουλή και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως η παράδοση των πυρομαχικών έγινε στο πλαίσιο συμφωνίας που είχε γίνει πριν χρόνια.
Φυσικά, το ζήτημα είναι αρκετά ύποπτο αφού, όπως είπαμε, οι σχέσεις των δύο χωρών πάνε από το κακό στο χειρότερο. Άρα γιατί η Γερμανία να συνεχίζει να προμηθεύει όπλα την Τουρκία, η οποία συνεχώς απειλεί να «πνίξει» την ήπειρο με πρόσφυγες; Αυτά να τα βλέπουν οι πολιτικοί μας, πως η «καλοί τους φίλοι» Γερμανοί βοηθάνε τους «καλούς» γείτονες μας…
*** H ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ! Εξαφανίζονται οι ΕΛΛΗΝΕΣ…
~ Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει μεγάλη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το διάστημα 2011-2016 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 3%, μεταξύ άλλων λόγων των λιγοστών γεννήσεων, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της φυγής πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό.
Η μελέτη τονίζει ότι το 2030 ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι 9,9 εκατομμύρια άτομα, έναντι 10,8 εκατ. που ήταν το 2016, ενώ, το 2050 θα έχει μειωθεί στα 8,9 εκατομμύρια.
Πλέον η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς της Ευρώπης, αφού γεννιούνται λίγα παιδιά, κατά μέσο όρο 900.000 το χρόνο και πάνω από το 21% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες, αντί να προσπαθούν να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες για να γεννούν παιδιά, προτιμούν να αξιοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες…
*** Για να μην ξεχνιόμαστε! ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ για τους «πρόσφυγες»…
~ «Εγώ ήμουν εκείνος που μαγείρευα στα συσσίτια της Μητρόπολης. Έδειξαν τον χειρότερο εαυτό τους, ήταν γύφτοι. Τους είπαμε να μην πετάνε τα φαγητά έξω από τους κάδους. Τους πηγαίναμε ρούχα και τρόφιμα και τα πετούσαν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιερέας που μαγείρευε και έδινε φαγητό στους πρόσφυγες της Χίου.
«Δεν σεβάστηκαν τον χώρο και τη φιλοξενία που τους κάναμε. Ο καθένας από το υστέρημά του προσέφερε ό,τι είχε. Μας έκαναν και κουμάντο στο φαγητό, μη τυχόν και τους πάμε χοιρινό. Δεν τους έχω εμπιστοσύνη σε τίποτα. Απέναντι από την εκκλησία έσπασαν με λοστό ένα σπίτι ενώ η ιδιοκτήτρια απουσίαζε. Σπάνε μαγαζιά, σπίτια, αυτοκίνητα, την περιουσία τους καθενός μας. Αλληλοσφάζονται μεταξύ τους. Είναι τετρακοσμικοί, όχι απλά τριτοκοσμικοί», συμπληρώνει.
Για να μη ξεχνάμε ποιοι είναι οι κακόμοιροι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα μας…
* Politischios.gr: Αντιδράσεις κατοίκων Αγίας Άννας , https://youtu.be/_bv1A7podF0 .-
*** ΠΡΟΣΟΧΗ! Τεράστιος κίνδυνος στο Αιγαίο! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ και ΠΑΝΙΚΟΣ…
~ Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τα επικίνδυνα ψάρια που έχουν έρθει στο Αιγαίο μας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Η διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Αργυρώ Ζενέτου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, τόνισε πως ένα από αυτά είναι ο λαγοκέφαλος (εικόνα πρώτη) αλλά και το λιονατόψαρο (εικόνα δευτερη).
Η κα Ζενέτου συνέστησε στους ψαράδες αλλά και σε όσους απολαμβάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
*** Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: «Ο Σόρος και η Ε.Ε. ΕΞΙΣΛΑΜΙΖΟΥΝ τη Δύση»...
~ Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν συνεχίζει να προσπαθεί να προειδοποιήσει την Ευρώπη για την απειλή που υπάρχει για την Ένωση από τις ιδέες και τις πολιτικές του δισεκατομμυριούχου επενδυτή George Soros.
Ο Ορμπάν δήλωσε ότι ο Σόρος συνεργάζεται με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας «νέας, μικτής, μουσουλμανικής Ευρώπης» και η πραγματικότητα δείχνει ότι έχει δίκιο.
Είναι απολύτως σωστός, καθώς ο Σόρος έχει αντλήσει εκατομμύρια δολάρια από την Ε.Ε. για να υλοποιήσει τα σχέδιά του, όλα με πρόθεση να αποσταθεροποιήσει εντελώς τη Δύση και να οδηγήσει τη δυτική κουλτούρα στην καταστραφή από την εισροή της ισλαμικής μετανάστευσης.
Ο Ορμπάν δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες της Ουγγαρίας να εμποδίσει τον Σόρος και την Ε.Ε. να αυξήσουν τη μουσουλμανική μετανάστευση στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Ρουμανία.
Η Ουγγαρία αντιτάσσεται στους μετανάστες "που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας", δήλωσε ο Ορμπάν, προσθέτοντας ότι "οι Δυτικοευρωπαίοι Χριστιανοί θα είναι πάντοτε σε θέση να βρουν ασφάλεια" στη χώρα του.
Ο Ορμπάν και ο Σόρος έχουν διαπραγματευτεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ουγγαρία αγωνίζεται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου στη χώρα, με την Ευρώπη να απαιτεί να το σταματήσει.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Σόρος ότι πιέζει για της εισροή ενός εκατομμυρίου μεταναστών στην Ευρώπη μέσω των ΜΚΟ του.
Δυστυχώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πολεμάει μόνος του εναντίον όλης της καθεστωτικής Ευρώπης...
*** Δείτε γιατί όντως είναι ΔΥΤΙΚΟΔΟΥΛΟΙ! Απόδειξη...
~ Η σημασία της βάσεως της Σούδας είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι οι περισσότεροι νομίζουμε. Θεωρούμε ότι σχετίζεταί μόνο με τη γεωπολιτική σημασία της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι σχετίζεται ακόμη και με τον... Ινδικό ωκεανό.
Συγκεκριμένα, η Σούδα είναι το μόνο σημείο πριν την Αμερικανική βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό ωκεανό, η οποία είναι ασφαλής για τις ΗΠΑ για να εξυπηρετήσει ανάγκες ανεφοδιασμού, επισκευών και λοιπών εργασιών.
Υπάρχει ένα τρίγωνο αστάθειας σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Ασία, στο οποίο η Ελλάδα είναι κρίσιμο σημείο, κι οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη να παραμείνει σταθερή. Ακόμη, η Σούδα χρειάζεται και λόγω Ειρηνικού ωκεανού. Δηλαδή μιλάμε για μια βάση απίστευτα σύνθετης σημασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη γεωπολιτική αξία, όμως επιμένει να δίνει τα πάντα χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα. Τόσο μεγάλη δουλοπρέπεια έχει το Ελλαδικό πολιτικό σύστημα απέναντι στις ΗΠΑ και τη Γερμανία...
*** "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ" την Ελλάδα! Στοιχεία ΣΟΚ της ΕΛΣΤΑΤ...
~ Σοκάρουν τα στοιχεία που συνεχώς δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας. Στα ίδια περίπου συμπεράσματα με τη μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου (βλ. ΕΔΩ σχετικό θέμα) καταλήγει η νέα έκθεση, καθώς σε μια πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθυσμού μας μέχρι το 2050, καταλήγει ότι θα είμαστε... μειονότητα στη χώρα μας.
Δείτε τα παρακάτω στοιχεία και θα συμφωνήσετε ότι πρόκειται για μια... ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ:
*** Πολιτικός ΣΕΙΣΜΟΣ στις ΗΠΑ! Δήλωση Σκαραμούτσι: «Θέλουν να ΡΙΞΟΥΝ τον Τραμπ»...
~ Μια συνέντευξη φωτιά έδωσε λίγες ημέρες μετά την απόλυσή του ο ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι.
Ο Σκαραμούτσι, που απολύθηκε μόλις 10 ημέρες μετά την πρόσληψή του, υποστήριξε ότι «Υπάρχουν "στοιχεία" στον Λευκό Οίκο που θέλουν να διώξουν τον κ. Τραμπ», ανάβοντας μεγάλη πολιτική φωτιά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, ο Σκαραμούτσι μιλώντας στον Γιώργο Σταφανόπουλο στο ABC News δήλωσε: «Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην Ουάσινγκτον είναι ότι ο πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο. Έτσι, κάποια άτομα, για τους δικούς τους λόγους, πήραν την απόφαση να τον διώξουν από τον Λευκό Οίκο. Νομίζω ότι υπάρχουν "στοιχεία" στην Ουάσινγκτον, ακόμα και στον Λευκό Οίκο, που δεν συμμερίζονται υποχρεωτικά τα ενδιαφέροντα ή τους σκοπούς του προέδρου».
Μια τέτοια δήλωση, η λογική λέει ότι δεν θα πρέπει να περάσει στα ψηλά της Αμερικανικής δικαιοσύνης, η οποία θα πρέπει να ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις και ονόματα από τον πρώην διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.
Για να δούμε εάν θα γίνει αυτό ή θα κάνουν τα στραβά μάτια οι δικαστές...
***
*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Ιπποδρομίες και άλλες εκδηλώσεις στο Πλατύ για το Δεκαπενταύγουστο
Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται ιπποδρομίες στο Πλατύ, με την ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Θα τρέξουν 12 ίπποι καθαρόαιμοι, προερχόμενοι από την περιοχή και την ευρύτερη περιφέρεια της Μεσσηνίας, καθώς και από τη Λακωνία και το Μεσολόγγι.
Τους ιππικούς αγώνες διοργανώνει ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου, με ώρα ενάρξεως 18.15. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση και θα συνδράμει οικονομικά και με την παροχή προσωπικού και μέσων για την προετοιμασία και διενέργειά της. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά, που τη διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος με τον ΠΑΣ Ατρόμητος Πλατέος, με άφθονη μπύρα και γουρνοπούλα.
Εκδηλώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και πριν από την εορτή, καθώς το βράδυ της 14ης Αυγούστου και ώρα 20.00 θα γίνει η περιφορά της ιερής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις οδούς του Πλατέος.
Επίσης, αύριο Κυριακή και ώρα 20.30 θα παρουσιασθεί η ψυχαγωγική, διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, «Ένα μπαούλο θέατρο».
Τους ιππικούς αγώνες διοργανώνει ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου, με ώρα ενάρξεως 18.15. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει θέσει υπό την αιγίδα του την εκδήλωση και θα συνδράμει οικονομικά και με την παροχή προσωπικού και μέσων για την προετοιμασία και διενέργειά της. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά, που τη διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος με τον ΠΑΣ Ατρόμητος Πλατέος, με άφθονη μπύρα και γουρνοπούλα.
Εκδηλώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και πριν από την εορτή, καθώς το βράδυ της 14ης Αυγούστου και ώρα 20.00 θα γίνει η περιφορά της ιερής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις οδούς του Πλατέος.
Επίσης, αύριο Κυριακή και ώρα 20.30 θα παρουσιασθεί η ψυχαγωγική, διαδραστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, «Ένα μπαούλο θέατρο».
*** ΠΙΚΡΗ ΗΤΤΑ! Η Εθνική Ανδρών έχασε...
~ Ανώμαλη προσγείωση για την Εθνική μας στο δεύτερο παιχνίδι της στο τουρνουά του Βελιγραδίου, αφού οι Σέρβοι με όμορφο μπάσκετ σε όλη τη διάρκεια του ματς υποχρέωσαν τους διεθνείς σε βαριά ήττα με 93-61.
Η Εθνική μας ήταν κακή σε άμυνα και επίθεση, δείχνοντας πως πρέπει να βελτιωθεί μέχρι τους επίσημους αγώνες του Eurobasket. Σημαντική απουσία αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για τους Σέρβους δεν έπαιξε ο Μίλος Τεόντοσιτς.
Η Ελλάδα κρατήθηκε κοντά στο σκορ μέχρι το 7ο λεπτό με το καλάθι του Μπουρούση για το 13-8. Μετά από εκείνο το σημείο οι Σέρβοι ανέβασαν ρυθμούς, η Ελλάδα δεν μπορούσε να βρει λύσεις σε άμυνα και επίθεση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα του Τζόρτζεβιτς να τελειώσει το δεκάλεπτο με το σκορ στο 23-15 (δίποντο του Γιόβιτς).
Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν καταστροφικό για την ομάδα του Μίσσα, η οποία έβαλε μόλις 7 πόντους και δέχθηκε 22. Οι Σέρβοι ξεκίνησαν την περίοδο με ένα σερί 15-0, γράφοντας το 38-15 με το καλάθι του Λούσιτς. Η Ελλάδα συνέχισε να προβληματίζει με την απόδοση της και πήγε στο ημίχρονο στο -23( 45-22). Τα πρώτα 20 λεπτά ολοκληρώθηκαν με την Εθνική μας να έχει μόλις 2 ασίστ αντί των 14 που είχαν οι Σέρβοι. Για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς, ο Λούσιτς έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο με 8 πόντους (4/5 εντός πεδιάς).
Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε στο τρίτο δεκάλεπτο, με την Εθνική μας να μην μπορεί να αντιδράσει απέναντι στη δουλεμένη Σέρβια, η οποία ανέβαζε συνεχώς τη διαφορά. Η Ελλάδα δεν έβρισκε τρόπους να απαντάει στα συνεχόμενα καλάθια των Σέρβων, οι οποίοι εκτόξευσαν το υπέρ τους προβάδισμα στο +30 (66-36, 30')
Το παιχνίδι είχε πάρει τον δρόμο του, με την Σερβία να συνεχίζει να έχει κέφι και φαντασία, ενώ την ομάδα του Μίσσα να αδυνατεί να βρει ρυθμό για να μαζέψει λίγο τη διαφορά. Το μόνο θετικό στοιχείο του παιχνιδιού ήταν η πρώτη συμμετοχή του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με την Ανδρών, αφού ο Μίσσας τον πέρασε στο παρκέ, 2 λεπτά πριν τη λήξη του ματς. Το τελικό 93-61 λέει πολλά για την εικόνα του αγώνα.
Για τους νικητές ξεχώρισαν οι Μπογκντάνοβιτς με 14 πόντους (4/5 τρίποντα) και Λούσιτς με 13, ενώ για την Εθνική μας πρώτος σκόρερ ήταν ο Μπουρούσης με 13 πόντους. Τα δεκάλεπτα: 23-15 ,45-22, 66-36, 93-61
gazzetta.gr
***
~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 :
~ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 ... : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 06 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 08 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής ...από το 2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS -2- Τρίτη 08 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 09 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ 500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .-
~** H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 12 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .-
~*
**** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01 .-
1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas , http://www.youtube.com/stamos01 , 5782 video. - Σταματης Σκουλικας
2. - Stamos Skoulikas = Stamos Skoulikas
http://www.youtube.com/stamatios01 , 3672 video. σταμος σκουλικας ,
3. - Vlasis Skoulikas = Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal . = 3669 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον 13.113 βίντεο .-
The YOUTUBE:
https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like¬if_id=1476255372769279 ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 1.206 .- https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias , = ARFARA MESSINIAS 1.617 Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .- 55 .- Σταμάτιος Σκούλικας .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- = 157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου