Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 :
 Κοίμηση της ΘεοτόκουΚοίμηση της Θεοτόκου - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (El Greco) 16ος αι. μ.Χ. - Καθεδρικός Ναός Κοίμισης της Θεοτόκου Ερμούπολη - ΣύροςΚοίμηση της Θεοτόκου - Ψηφιδωτό από τη Μονή της Χώρας στην ΚωνσταντινούποληΚοίμηση της Θεοτόκου - άγνωστος ζωγράφος κρητικού εργαστηρίου, δεύτερο μισό 15ου αιώνα μ.Χ.Κοίμηση της Θεοτόκου
Η Κοίμηση της Θεοτόκου
***   Τήνος Μέγας Αρχιερατικός   Εσπερινός Κυριακή παραμονή Παναγίας14/08/2016 :  https://youtu.be/mS9URleAt6k .-  

Κοίμηση της Θεοτόκου - άγνωστος ζωγράφος από την Κρήτη, γύρω στο 1600 μ.Χ.  Κοίμηση της Θεοτόκου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ  ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΆΖΟΝΤΑΣ

~*Τήνος  Αρχιερατικός λόγος Μητροπολίτη  14/08/2016: https://youtu.be/D0gY7MTbTaE .-

~ 15 Αυγούστου
Της Παναγίας, ήτοι Μνήμη της σεβάσμιας μεταστάσεως της υπερευλογημένης ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. ~

Κοίμηση της Θεοτόκου - 16ος και 18ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος Κοίμηση της Θεοτόκου - 16ος αι. μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος Σφραγίδα Mονής Iβήρων. Στην περίμετρο διακρίνεται η επιγραφή: + ΣΦPAΓHΣ MONHΣ BAΣIΛIKHΣ K(AI) ΣEΠTHΣ T(ΩN) IBIPΩN THΣ YΠEPAΓIAΣ ENΔOΞOY ΔEΣΠOINIΣ HMΩN ΘE(OTOK)OY T(H)Σ ΠOPTAHTHΣHΣ - β' μισό 19ου αι. μ.Χ. - Mονή Iβήρων, Άγιον Όρος Εικονογράφηση του ύμνου «Επί Σοι Χαίρει» Κοίμηση της Θεοτόκου - άγνωστος ζωγράφος από την Κρήτη, γύρω στο 1600 μ.Χ. Κοίμηση της Θεοτόκου Κοίμηση της Θεοτόκου - 1657 μ.Χ. - Mονή Kουτλουμουσίου, Άγιον Όρος Η Υπεραγία Θεοτόκος - Εικόνα από το Aγιογραφείο της Μονής Βατοπαιδίου



Περί Θρησκείας
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΗ Καινή Διαθήκη είναι πηγή ανεξάντλητη. Και όσο τη διαβάζεις, τόσο περισσότερο υπεισέρχεσαι στη σοφία του Θεού. Ἡ σοφία του Θεού δεν έρχεται μόνη της. Πρέπει εμείς να τη ζητήσουμε.

Στις 15/08/2016 εορτάζουν:

Κοίμησις της Θεοτόκου
~ Ἦχος α’.
~ Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~* Απολυτίκιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/2MVJty61Ejc .-

Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου

Προεόρτια της κοιμήσεως της Θεοτόκου
 
Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θεοδοσίου ηγουμένου του Σπηλαίου

Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Θ....
 
Άγιος Λούκιος ο στρατιώτης

Άγιος Λούκιος ο στρατιώτης
 
Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος

Άγιος Συμεών ο Τραπεζούντιος, ο χρυσοχόος
 
Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Απαμείας

Άγιος Μάρκελλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Α....
 
Προφήτης Μιχαίας

Προφήτης Μιχαίας
 
Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός

Όσιος Θεοδόσιος ο νέος, ο ιαματικός
 
Άγιος Νάρκισσος ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Άγιος Νάρκισσος ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχη....
 
Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητές του

Άγιος Δομέτιος ο Πέρσης και οι δύο μαθητ....
 
Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή

Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή
 
Βιογραφία
Όπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. Όταν δε ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Aρχάγγελος Γαβριήλ) της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πριν.
Η χαρά της Θεοτόκου υπήρξε μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων, όπου συνήθιζε να προσεύχεται και ο Κύριος Ιησούς. Έπειτα, γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της.
Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Mαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.
Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.
Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί: «Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής».
Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
***Βιογραφία
Πρόκειται για συντριβή των Σαρακηνών, με θαυματουργικό τρόπο από την Υπεραγία Θεοτόκο, στα χρόνια που βασιλιάς της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Λέων ο Ίσαυρος (716 μ.Χ.).
Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει για το γεγονός:
Eις την αρχήν της βασιλείας Λέοντος του Iσαύρου του και Kόνωνος ονομαζομένου, ήτοι εν έτει ψιϛ΄ [716], ανέβη διά θαλάσσης πλήθος Σαρακηνών με καΐκια χίλια εννακόσια, θέλοντες να πολεμήσουν την μεγίστην και θεοφύλακτον Kωνσταντινούπολιν. Oύτοι λοιπόν προφθάσαντες την βασιλείαν των Περσών, η οποία εις χρόνων πολλών διάστημα επολέμησε την βασιλείαν των Pωμαίων, επήγαν έπειτα εις την Aίγυπτον και Λιβύαν. Kαι γελάσαντες με υποσχέσεις ψευδείς τους εκεί ευρισκομένους Xριστιανούς, ότι εάν υποταχθούν εις αυτούς, δεν θέλουν τους βιάσουν να παραβούν την Oρθόδοξον πίστιν, δεν εφύλαξαν οι άθεοι τας υποσχέσεις των. Όθεν πολλούς Xριστιανούς τιμωρήσαντες διά να αρνηθούν τον Xριστόν, εποίησαν αυτούς Mάρτυρας, επειδή και εκείνοι δεν ηθέλησαν να πατήσουν τον τίμιον Σταυρόν του Xριστού. Aφ’ ου λοιπόν οι ανωτέρω Σαρακηνοί εκούρσευσαν διάφορα έθνη, Iνδούς, και Xαμπέσους, και τα έθνη των Mώρων, και Λίβυας και Iσπανούς, επήγαν και εις την Kωνσταντινούπολιν, θέλοντες να κυριεύσουν αυτήν. O δε ρηθείς βασιλεύς Λέων εβουλήθη να δώση εις αυτούς χαράτζι, αλλ’ οι Σαρακηνοί δεν έστεργον έως τούτου, αλλά ήθελαν να βάλουν και φύλακας από λόγου των, διά να φυλάττουν την Kωνσταντινούπολιν. Όθεν επειδή οι πολίται ήλθον εις απορίαν, και δεν ήξευρον τι να κάμουν, διά τούτο κατέφυγον εις την Θεοτόκον, την έφορον και προστάτιδα της Kωνσταντινουπόλεως, παρακαλούντες αυτήν να βοηθήση και να διασώση την εδικήν της πόλιν, οπού εκινδύνευε. Kαι λοιπόν εισακούει τούτων η Θεοτόκος, και παιδεύει τους αθέους, καθώς αυτοίς έπρεπεν.
Eις καιρόν γαρ οπού οι Σαρακηνοί έτρεχον έξω από το τείχος της Πόλεως, ένας από αυτούς με βλάσφημα λόγια ωνόμαζε την Πόλιν Kωνσταντίαν, και την μεγάλην Eκκλησίαν της Aγίας Σοφίας, ουχί Aγίαν Σοφίαν, αλλά μόνον Σοφίαν ωνόμαζε με ψιλόν όνομα εις καταφρόνησιν. Όθεν εύρεν αυτόν η παρά της Θεοτόκου εκδίκησις. Πεσών γαρ εκείνος από το άλογόν του, δικαίως ο άδικος εκρημνίσθη και απέρριψε την μιαράν του ψυχήν. Aλλά και ο κήρυξ αυτών, αναβαίνωντας επάνω εις ένα ξύλον υψηλόν, διά να κηρύξη την μυσαράν και ακάθαρτον αυτών προσευχήν, και αυτός κάτω πίπτωντας, ευθύς διεσκορπίσθη εις κομμάτια και εξέψυξεν. Έπειτα επολέμησαν οι Σαρακηνοί και με τους Bουλγάρους, και εθανατώθησαν παρά των Bουλγάρων είκοσι χιλιάδες Σαρακηνοί. Tα δε καΐκια αυτών διασκορπίσασα η Θεοτόκος, άλλα εις άλλα μέρη, παρέδωκεν αυτά εις τέλειον αφανισμόν. Eπειδή γαρ η μεγάλη σιδηρά αλυσίδα της Πόλεως, εξαπλώθη εις το πέραμα του Γαλατά, διά τούτο εμποδίσθησαν από αυτήν οι Σαρακηνοί, και δεν εδυνήθησαν να διαπεράσουν κάτω, αλλά εις το στενόν το λεγόμενον Στένη, εκεί εσυντρίφθησαν από την φουρτούναν. Tα δε μεγαλίτερα καΐκια αυτών, τα έκαυσαν οι Pωμαίοι. Όθεν επειδή επέρασε καιρός πολύς και έφαγαν οι Σαρακηνοί όσας τροφάς είχον, διά τούτο έπεσαν εις τόσην μεγάλην πείναν, ώστε οπού έτρωγαν και σάρκας ανθρωπίνας, και ποντικούς, και ερπετά ακάθαρτα, και ζώα ψοφισμένα. Ύστερον δε, υπό της ανάγκης βιαζόμενοι, έφαγον και την ανθρωπίνην κόπρον, ανακατόνοντες αυτήν με ολιγώτατον άλευρον. Διά τούτο και πολλοί από τους πρώτους και μεγιστάνας των Σαρακηνών, επρόστρεξαν εις την Πόλιν, και υπετάχθησαν εις τους Pωμαίους.
Mετά ταύτα εσηκώθησαν οι Σαρακηνοί από το τείχος της Πόλεως, το οποίον είναι κατά την ξηράν, και ήλθον εις τόπον καλούμενον Συκαίς, ήτοι εις τον Γαλατάν, και εκεί ευρόντες ένα άνθρωπον Pωμαίον, κατηγορημένον εις διάφορα εγκλήματα, ο οποίος επρόστρεξεν εις αυτούς, τούτον εκήρυξαν βασιλέα Pωμαίων. Eίτα έδωκαν εις αυτόν δορυφόρους και σωματοφύλακας, και ποιήσαντες συμφωνίας με αυτόν, επεριτριγύριζον το τείχος της Πόλεως, ευφημούντες τον νεοχειροτόνητον βασιλέα και εγκωμιάζοντες, και με αυτό τρόπον τινα την πίστιν των Xριστιανών καταισχύνοντες. Aλλ’ όμως εις μάτην έγινε το τοιούτον αυτών επιχείρημα. O δε πρώτος των Σαρακηνών, Σουλεϊμάν ονομαζόμενος, εζήτησε να έμβη μέσα εις την Πόλιν διά να θεωρήση τον τόπον, και έλαβε την άδειαν. Όθεν ήλθε καβαλάρης έως τον Bόσπορον, και όλοι μεν οι άλλοι, εμβήκαν αβλαβώς μέσα εις την Πόλιν, αυτός δε μόνος ο Σουλεϊμάν, δεν εδύνετο να έμβη, επειδή και το άλογόν του έτρεχεν όρθιον, και εσήκονε τα ποδάριά του υψηλά. Όθεν δεν εδύνετο να έμβη από την πόρταν. O δε Σουλεϊμάν θαυμάζωντας, διατί δεν εδύνετο να έμβη, εσήκωσε τους οφθαλμούς του, και βλέπει επάνω εις την πόρταν της Πόλεως ιστορισμένην διά ψηφίδος, την Δέσποιναν ημών Θεοτόκον καθημένην επί θρόνου, και βαστάζουσαν εις τας αγκάλας της τον Kύριον ημών Iησούν Xριστόν. Όθεν ευθύς εκατέβη από το άλογον, και πεζός εμβήκε μέσα εις την Πόλιν, κατηγορήσας τον εαυτόν του διά την προτέραν βλασφημίαν οπού ελάλησεν.
Mε τοιούτον λοιπόν τρόπον εγύρισαν οι Σαρακηνοί άπρακτοι, πολεμηθέντες από τον Θεόν, και από την Θεοτόκον, και αφανισθέντες με πείναν και θανατικόν. Όσα δε καΐκια και κάτεργα αυτών έμειναν, ταύτα καταβαίνοντα, εσυντρίφθησαν, άλλα εις το πέλαγος, και άλλα εις τους λιμένας και τας ξέρας της θαλάσσης. Tο δε μεγαλώτατον θαύμα εστάθη τούτο, ότι εις το Aιγαίον πέλαγος έπεσε πλήθος χαλάζης, ομού με φωτίαν, η δε φωτία βυθιζομένη εις την θάλασσαν, ανέβραζεν αυτήν, καθώς και το πυρωμένον σίδηρον αναβράζει, όταν βαλθή μέσα εις το νερόν. Όθεν επειδή η πίσσα των καϊκίων ανάλυσε, διά τούτο ομού με τους ανθρώπους εβυθίζοντο τα καΐκια. Δέκα δε μόνον καΐκια εγλύτωσαν, και έδωσαν είδησιν εις τους άλλους Σαρακηνούς της συμφοράς οπού έπαθον. Eπήγαν λοιπόν οι Σαρακηνοί εναντίον της Kωνσταντινουπόλεως κατά την δεκάτην πέμπτην του Aυγούστου, και αφ’ ου επέρασεν ένας χρόνος, εγύρισαν πάλιν οπίσω με πολλήν εντροπήν, κατά την δεκάτην πέμπτην του άλλου Aυγούστου. Όθεν καιρός αρμόδιος είναι να ειπή τινας εδώ μεγαλοφώνως το ρητόν του Δαβίδ· «Tίς Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών; Συ εί ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος». O οποίος εχάρισες λύτρωσιν εις τον λαόν σου και εις την Πόλιν σου, διά της αχράντου σου Mητρός.

*** ARFARA ,  Εορτασμός Κοίμησης Θεοτόκου
Στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και  παρουσία πολυάριθμων πιστών , ετελέσθει από  Ιερά μας Μιχάλη Ε. Μπούρα και ιεροψαλτών Παν . Κουτσομίτη , Γιώργου Δ.  Μωραγιάννη και Θεόδωρου Δ. Λαφαζάνο , η Θεία Λειτουργία , με μεγαλοπρέπεια και Αρτοκλασία , για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου Παναγίας μητρός .-   Ομιλία για το Πάσχα του καλοκαιριού  εκφώνησε ο ιερέας και οικονόμος των Αρφαρών  Παπά-Μιχάλης .- Στο μυστήριο της Θεία Κοινωνίας (μεταλείψεως) ακολούθησαν πλήθος πιστών εκ των οποίων πάρα πολύ νέοι  . !

*** Με λαμπρότητα ο Εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεσσηνία (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Ξε­κί­νη­σαν οι λα­τρευ­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις για την ε­ορ­τή της Κοι­μή­σε­ως της Θε­ο­τό­κου στα θε­ο­μη­το­ρι­κά προ­σκυ­νή­μα­τα της Μη­τρο­πό­λε­ως Μεσ­ση­νί­ας. Ε­πί­κεν­τρο των εκ­δη­λώ­σε­ων  η ε­ορ­τά­ζου­σα ι­στο­ρι­κή Ι­ε­ρά Μο­νή Βουλ­κά­νου.
Στον πα­νη­γυ­ρι­κό Ε­σπε­ρι­νό χοροστάτησε ο Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μεσ­ση­νί­ας κ. Χρυ­σό­στομος. Σε ει­δι­κή ε­ξέ­δρα, που εί­χε στη­θεί, ε­ψά­λη­σαν τα Εγ­κώ­μια της Πα­να­γί­ας και στη συ­νέ­χεια λι­τα­νεύ­τη­κε το κε­κοι­μη­μέ­νο σώ­μα της Θε­ο­τό­κου γύ­ρω α­πό το κα­θο­λι­κό της Μο­νής.
Την Α­κο­λου­θί­α πα­ρα­κο­λού­θη­σε πλή­θος πι­στών, που κα­τέ­κλυ­σε α­πό νω­ρίς το α­πό­γευ­μα την Ι­ε­ρά Μο­νή και προ­σκύ­νη­σε την θαυ­μα­τουρ­γή ει­κό­να της Πα­να­γί­ας Βουλ­κα­νι­ω­τίσ­σης.
Στο κή­ρυγ­μά του ο Μη­τρο­πο­λί­της Μεσ­ση­νί­ας υ­πο­γράμ­μι­σε τη ση­μα­σί­α του γε­γο­νό­τος της Κοι­μή­σε­ως της Θε­ο­τό­κου και ε­πι­κα­λέ­στη­κε τη βο­ή­θεια της Με­γα­λό­χα­ρης για υ­γεί­α, υ­πο­μο­νή και ελ­πί­δα στους πι­στούς.
Φωτογραφίες:  Στασινός Μουτσούλας, Γιώργος Τσερεφός
Στις 15 Αυγούστου η Ορθόδοξη Εκκλησία πανηγυρίζει και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη Μετάστασή Της, μια γιορτή με τόση σημασία που ο λαός την αποκαλεί «Πάσχα του καλοκαιριού». Η Θεομήτωρ, σε μια σύζευξη χαρμολύπης, αποχωρίζεται τον κόσμο, δεν παύει όμως να μεσιτεύει υπέρ αυτού προς τον Υιό της και Θεό, τον Ιησού Χριστό, ευρισκόμενη πλέον κοντά Του.
Με τον Εσπερινό την παραμονή και με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία ανήμερα την εορτή, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016, στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας πανηγυρίζουν Ιερές Μονές και Ενοριακοί Ναοί.
Πανηγυρίζουν οι Ιερές Μονές Δήμιοβας στο Καλάθιο όρος, Μαρδακίου πλησίον της Νέδουσας και Ελληνικών στην Άνθεια, καθώς και το Ιερό Μετόχιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη. Επίσης, Ιερές Πανηγύρεις θα τελεσθούν στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Λαιΐκων, Σπερχογείας, Άριος, Πλατέος, Άνω Βέργας, Καλαμίου και στον Κοιμητηριακό Ναό της Καλαμάτας.
  Ευχές του Δημάρχου Καλαμάτας
 "Με την ευκαιρία του εορτασμού για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επιθυμώ να εκφράσω προς όλους τους Καλαματιανούς, τους Μεσσήνιους και τους φιλοξενούμενους στον τόπο μας ευχές από καρδιάς για χρόνια πολλά, υγεία, δημιουργία και υπομονή για το ξεπέρασμα των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε"

*** Τιμούν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»!
Με ευλάβεια μα και λαμπρότητα τιμούν το Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών. Χιλιάδες πιστοί, από τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία, αναμένεται να συρρεύσουν απόψε παραμονή και αύριο ανήμερα της εορτής της Παναγίας στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη Της και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα. Απόψε θα τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Αύριο το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. «Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.). Στον παραλιακό δρόμο του Αγρίλη, διεξάγεται και φέτος η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. 
 
***  Δεκαπενταύγουστος 2016
 
Της Παναγίας 2016. Σε όλες τις μεγάλες εκκλησίες, τα εκκλησάκια και τα ξωκλήσια της Ελλάδας θα γίνει, γίνεται ή έγινε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία Της.
Tην αγαπώ πολύ την Παναγία που συνέλαβε τον Λόγο και γέννησε τον Ιησού που ήρθε για να μας πει πως δεν χρειάζονται πολλά για να είμαστε καλά όσο ζούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη – αρκεί η αγάπη. Δεν μας είπε πολλά ο Ιησούς, δεν μας κούνησε το δάχτυλο και δεν ήταν αυστηρός μαζί μας: Κάθε άλλο.
Όντας ο ίδιος τέλειος άνθρωπος χωρίς να χάνει τίποτα από την Θεϊκή Του υπόσταση, αφού δούλεψε κάποια χρόνια σαν ξυλουργός σεμνά και ταπεινά, μας άφησε μια κληρονομιά πολύ απλή στα λόγια, καθόλου μπερδεμένη, καθόλου «θεολογική» επιστημονικά. «Τεκνία αγαπάτε αλλήλους».
 Αυτό είναι αρκετό. Αλλά εμάς μας μοιάζει πιο δύσκολο απ’ οτιδήποτε άλλο – προτιμάμε να πάμε στο φεγγάρι και να εξερευνήσουμε το σύμπαν ολόκληρο με τα διαστημόπλοιά μας, παρά ν’ αγαπηθούμε – να βάλουμε την αγάπη πάνω απ’ όλα. (Νομίζω ότι το μεγαλύτερο ζόρι μας είναι να την βάλουμε πάνω από «τα λεφτά», γι’ αυτό βασανιζόμαστε και βασανίζουμε δισεκατομμύρια ψυχές στην υπόλοιπη ανθρωπότητα που φυτοζωεί στην Αφρική, την Ασία και όλες τις φτωχογειτονιές του κόσμου, χωρίς νερό, φαϊ και φάρμακα – συν τους βομβαρδισμούς που δεν σταματούν ποτέ «για το καλό της ανθρωπότητας» πάντα.)
Ξέφυγα όμως. Είναι της Παναγίας αύριο. Όσο και αν οι εξελίξεις γύρω μας είναι σημαντικές και ραγδαίες, όπως είναι φυσικό,  και το πολιτικό τοπίο, δεν παύει να είναι παραμονή Δεκαπενταύγουστου στην Ελλάδα – η Κοίμηση της Θεοτόκου, μια γιορτή πολύ μεγάλη που, στην Πατρίδα μας, ξεπερνάει κάθε «επικαιρότητα».   Μέχρι τότε Καλή Παναγιά – για όσους την αγαπούν και την πιστεύουν – καλές διακοπές  για όλους τους υπόλοιπους που τις συνεχίζουν ή θα τις ξεκινήσουν και…   Α.Π. 
 
***  Από τη συναυλία στην κηδεία
 
Ο Δήμος Καλαμάτας , σε πολλά σημεία  έχει φτιάξει κάποια σταντς για τις ανακοινώσεις των εκδηλώσεων που  γίνουν στην πόλη μας.
Ωστόσο, αυτά που αφισοκολλούνται, δεν είναι μόνο οι συναυλίες και οι παραστάσεις. Φαίνεται κάποιος θεώρησε το συγκεκριμένο σημείο κατάλληλο για να κολλήσει μια αναγγελία κηδείας, δίπλα  σε αφίσα του Πάριου, που έρχεται στην Αρχαία Μεσσήνη για συναυλία.
Μήπως θέλει έτσι να προσελκύσει κόσμο, ώστε πριν ή μετά τη συναυλία να περάσουν για ένα τελευταίο αντίο;  Στ.Μ 
 
*** Ιταλική απόβαση στην Καλαμάτα
 
 
Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν όσοι το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκονταν στην παραλία της Καλαμάτας.
Το περίεργο ήταν ότι πέντε σκάφη που παρόμοια μεταξύ τους, πλησίαζαν με διάταξη το λιμάνι της πόλης. Όπως μάθαμε το μικρό αυτό στόλο τον αποτελούσαν μεγάλα αλιευτικά σκάφη από την Ιταλία που για λίγα λεπτά μπήκαν στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και συνέχισαν το ταξίδι τους.

*** Συγκλονίζει ο πατέρας της 24χρονης που καταπλακώθηκε από βράχο στο πολυλίμνιο
«Το κοριτσάκι μου πέθανε ακαριαία» λέει ο τραγικός πατέρας στο protothema.gr - Μπροστά στα μάτια της μικρότερης αδερφής της και της φίλης της «έσβησε» η 24χρονη Παρασκευή Τσιντώνη
*Δείτε εδώ πως συνέβη το μοιραίο δυστύχημα το μεσημέρι του Σαββάτου
 Μια απρόσμενη στιγμή θα στοιχειώνει τα όνειρα της μικρής αδελφής της Παρασκευής Τσιντώνη, που σκοτώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν βράχος έπεσε πάνω της. Η Αναστασία Τσιντώνη είδε μπροστά στα μάτια της να πεθαίνει η αγαπημένη της αδερφή, όταν μαζί με μια άλλη φίλη τους περπατούσαν αμέριμνες στην περιοχή Πολυλιμνίου Μεσσηνίας για να κολυμπήσουν στους παραδεισένιους καταρράκτες.
Η βροχόπτωση που είχε προηγηθεί ήταν αρκετή ώστε να αποκολληθούν βράχια και πέτρες και να πέσουν στη χαράδρα. Ένας από αυτούς τους βράχους έπεσε στα τρία ανύποπτα κορίτσια και τα χτύπησε. Η Παρασκευή πέθανε ακαριαία, ενώ η αδερφή της Αναστασία και η φίλη τους, Έλενα, τραυματίστηκαν.
Η χαρά της οικογένειας Τσιντώνη που πριν από δεκαπέντε ημέρες γιόρταζε το πτυχίο της Παρασκευής έγινε θρήνος μετά το απίστευτο δυστύχημα στη Μεσσηνία, εκεί που είχαν πάει οι κόρες της οικογένειας για να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών με φίλη τους.
Ο πατέρας της άτυχης κοπέλας μίλησε στο protothema.gr για τη στιγμή που τους άλλαξε τη ζωή. «Το έχασα το κοριτσάκι μου, την Παρασκευούλα μου. Είχε πάει διακοπές μαζί με την αδερφή της σε μια φίλη τους, στη Μεσσηνία. Πρώτη φορά θα πήγαιναν σε εκείνο το μέρος με τους καταρράκτες και τις λίμνες. Μπροστά προχωρούσε η Παρασκευή, πίσω η αδερφή της και πίσω από την αδερφή της η φίλη τους, η Έλενα. Ξαφνικά έγινε κατολίσθηση και ο βράχος έπεσε πάνω τους. Από το χτύπημα η Παρασκευούλα μου πέθανε ακαριαία. Δεν μπορώ να σας περιγράψω... τη διέλυσε. Κεφάλι, πόδια, χέρια όλο το κορμάκι της καταπλακώθηκε από το βράχο. Και όλα αυτά μπροστά στα μάτια της άλλης μου της κόρης και της φίλης τους. Η αδερφή της τραυματίστηκε ελαφρά και προσπάθησε να σηκώσει την Παρασκευή αλλά μάταια. Η Παρασκευή δεν ζούσε».
Όπως είπε στο protothema.gr ο κ. Τσιντώνης η Αναστασία είναι σε κατάσταση σοκ και της έχουν χορηγηθεί φάρμακα. Μόλις μπορέσει θα μιλήσει για το τι ακριβώς έγινε.  Πηγή: protothema.gr

*** Με αίθριο καιρό ο Δεκαπενταύγουστος στη Μεσσηνία
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 15/8/2016 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια. Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 25-60%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν, με ένταση 3-4 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 9.0 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 3 (Υψηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Αυγουστιάτικα….ρουσφέτια Νίκα για το ανοικτό θέατρο!
  Ζητάει μερίδιο από «μιλημένο» πρόγραμμα
 Κριτική από την Αντιπολίτευση για έργο χωρίς πλήρεις μελέτες
 Ο θεμελιωτής του Παραλόγου Ευγένιος Ιονέσκο καθόριζε ως εξής την ταυτότητα του θεάτρου: «Τα πάντα είναι κωμικά, τίποτα δεν είναι τραγικό, όλα είναι πραγματικά και μη, δυνατά και αδύνατα, σοβαρά και γελοία».
Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξηγήσουμε την άποψη του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κατασκευή του Ανοικτού Θεάτρου στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, υποστήριξε με εμφατικό τρόπο ότι το πρόγραμμα που θέλει να ενταχθεί και το παραπάνω έργο είναι "μιλημένο" υπέρ των δημάρχων της κυβέρνησης, αφού μέσα σε 40 ημέρες ζητείται να είναι έτοιμη η μελέτη. Από την άλλη, όμως, θέλει να μπει σ' αυτό το κλαμπ και μάλιστα ζήτησε και τη συνδρομή στελεχών και δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ!
«Τα 22.000.000 ευρώ του προγράμματος είναι μιλημένα και σημαδεμένα. Γι αυτό το υπουργείο έδωσε μόνο 40 μέρες προθεσμία για την υποβολή μελετών» είπε ο δήμαρχος, σχολιάζοντας, παράλληλα «αυτό που γινόταν χθες γίνεται και σήμερα, δεν αλλάζει ο Έλληνας και η Ελλάδα».  Παρ' όλα αυτά ζήτησε να βοηθήσουν την πόλη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κατασκευή του θεάτρου είναι μια αδήριτη αναγκαιότητα για την Καλαμάτα.
 Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης, Σταμάτης Μπεχράκης, υπογράμμισε ότι «τα επιχειρήματα του δημάρχου Καλαμάτας περί μιλημένων και σημαδεμένων έργων δεν στέκουν. Αυτά που λέτε είναι παράλογα».
Εκείνο που καταδείχτηκε από τη συζήτηση είναι ότι το έργο δεν είναι πλήρες μελετημένο. Και εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από τη στιγμή που για χρόνια η Δημοτική Αρχή είχε διαπιστώσει το πρόβλημα γιατί δεν προχωρούσε τις διαδικασίες μιας άρτιας μελέτης και γιατί δεν χρηματοδοτούσε το έργο είτε από δανεισμό είτε με άλλον τρόπο.
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι παρά το γεγονός ότι η ανάγκη της πόλης για ανοιχτό θέατρο είναι πάγια η δημοτική αρχή έσπευσε την τελευταία στιγμή να ετοιμάσει μια μελέτη η οποία έχει σημαντικές ελλείψεις.
Αντίθετος με τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Θεόδωρος Μπρεδήμας. Ο κ. Μπρεδήμας μίλησε για ακατάλληλο χώρο και ζήτησε να κατασκευαστεί ένα μεγαλύτερο ανοιχτό θέατρο. Κριτική άσκησε στη δημοτική αρχή και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ο οποίος στάθηκε στην έλλειψη πληρότητας της μελέτης και στην λανθασμένη επιλογή του χώρου.
Πάντως, ακόμα και ο δήμαρχος παραδέχθηκε τις ατέλειες που υπάρχουν στη μελέτη και συμφώνησε ότι «κάπου αλλού  ίσως να ήταν καλύτερα». Υπέρ της κατασκευής ψήφισαν, όμως, έστω και με επιφυλάξεις, η παράταξη της "Αλλαγής" και η "Λαϊκή Συσπείρωση".
Την ίδια στιγμή θέμα φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο θέλει να κατασκευάσει το ανοιχτό θέατρο ο δήμος Καλαμάτας! Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.kalamatajournal.gr και του Σταύρου Μαρτίνου σε σχετικό δημοσίευμα της οποίας σημειώνεται ότι ο χώρος ανήκει σε ιδιώτη , σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Εξοικονόμηση 250.000 ευρώ ετησίως χωρίς εργολάβους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Τα λεφτά αυτά δαπανούνται σε φάρμακα και υποδομές
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος μίλησε στον ρ/σ στο Κόκκινο και στον Στάθη Σχινά με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινό πάγωμα των προσλήψεων στον τομέα της καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων, ξεκαθαρίζοντας ότι τα λεφτά που εξοικονομεί το νοσοκομείο Καλαμάτας από τις ατομικές συμβάσεις με τις 30 καθαρίστριες ανέρχονται σε 250.000 ευρώ ετησίως, ενώ τόνισε ότι αυτά τα λεφτά δαπανούνται πλέον σε φάρμακα και υποδομές.
Παράλληλα, ο κ. Μπέζος εξέφρασε την απορία του για το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, όταν με το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνεται η δυνατότητα στα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αποτελεσματικότερη λειτουργία, όπου μεταφράζεται και σε μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος.
«Γεγονός είναι», ξεκαθάρισε ο κ. Μπέζος, ο οποίος βρίσκεται διοικητής στο νοσοκομείο της Καλαμάτας από το 2010 μετά και από δύο αξιολογήσεις, ότι, «πλέον μας δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε χρήματα και πόρους προς όφελος των φορολογουμένων».
Το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έδινε άλλη δυνατότητα παρά την συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με εργολάβους στον τομέα της καθαριότητας, της ασφάλειας και της σίτισης, επεσήμανε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Καλαμάτας.
Τέλος ο κ. Μπέζος σημείωσε ότι «μετά την απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ, επιβάλλεται προσωρινό πάγωμα νέων προσλήψεων στον τομέα της καθαριότητας με ατομικές συμβάσεις, ενώ μας δίνεται η διορία μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς των εργολαβιών».
  «Το μόνο παρήγορο», συμπλήρωσε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, «είναι η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, το οποίο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει, εντός του Αυγούστου, σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα οχυρώνει το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος των φορολογουμένων». Α.Π.

***  Ο ποδηλατόδρομος δεν είναι για «σπρίντ» … 
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η «οδήγηση» νεαρών που κινούνται τις βραδινές ώρες στον ποδηλατόδρομο της παραλίας…
Σε συνδυασμό με την πολύ αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών, ελλοχεύει πάντα σοβαρός κίνδυνος για ατύχημα. Άλλωστε δεν ήταν λίγα και τα περιστατικά που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, όπου ποδηλάτες τραυμάτισαν πεζούς… Πολλές φορές μάλιστα, όταν γίνεται παρατήρηση από πεζούς στους, κατά κύριο λόγο, νεαρούς ποδηλάτες να οδηγούν πιο «σιγά» , τους απαντούν με αυθάδεια…
Δεν γνωρίζω αν κάποιος μπορεί να ελέγξει αυτή την κατάσταση και αν είναι αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας. Πάντως,  θα ήταν χρήσιμο , ειδικά αυτές τις ημέρες που στα πεζοδρόμια της Ναυαρίνου γίνεται το «αδιαχώρητο» να υπήρχαν κάποιοι, που θα μπορούσαν έστω να κάνουν συστάσεις σε όσους οδηγούν με ταχύτητα στον ποδηλατόδρομο.   Κ. Γαζ.  

*** Πολυλίμνιο: Ένα τόσος δημοφιλής προορισμός δεν γίνεται να μην έχει κάποιο είδος προφύλαξης λέει η αδερφή της 24χρονης
Συγκλονισμένη από τα όσα έζησε, βλέποντας την αδελφή της Βούλα να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια της, μίλησε στην τηλεόραση του Alpha η Πατρινή Αναστασία Τσιντώνη. Όπως αναφέρει δεν μπορούσε να καταλάβει εάν από την αρχή η άτυχη Βούλα είχε σφυγμό ή όχι γιατί και η ίδια έτρεμε από το σοκ που είχε υποστεί. Επισημαίνει ότι οι Αρχές (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κ.α.) έφθασαν στο σημείο του τραγικού περιστατικού με καθυστέρηση 40 λεπτών και επιρρίπτει ευθύνες σε όσους δεν είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας σε ένα τόσο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Αναλυτικά η Αναστασία δήλωσε: «Μια που ακούμε το θόρυβο και κοιτάμε πάνω, μια που ξανακοιτάω την αδελφή μου και βρίσκεται μέσα στη λίμνη. Ένα βήμα πίσω της ήμουνα, ακριβώς ένα βήμα πίσω της. Την χτύπησε, έχασε την ισορροπία της και έπεσε με δύναμη πάνω σε μια ήδη υπάρχουσα πέτρα, που ήταν μέσα στη λίμνη. Είχε βρέξει νωρίτερα, έγινε κατολίσθηση. Έπεσαν πέτρες, κλαδιά, τα πάντα. Χτύπησε την αδελφή μου και μια άλλη κοπέλα. Η αδελφή μου δυστυχώς δεν είχε καθόλου αισθήσεις, δεν μου μίλησε.
Δεν μπορούσα να καταλάβω αν είχε σφυγμό κατευθείαν γιατί έτρεμα κι εγώ και δεν μπορούσα να καταλάβω. Μετά από κάμποση ώρα που πέρασα ήταν κι άλλοι ορειβάτες, μου είπαν ότι δεν είχε σφυγμό. Τώρα δεν είχε από την αρχή σφυγμό, κατέληξε λίγα λεπτά μετά; Δεν ξέρω.Οι Αρχές έφθασαν μετά από 40 λεπτά…
Φυσικά και φέρουν ευθύνη αυτοί που δεν είχαν πάρει τα σωστά μέτρα προφύλαξης. Ένα τόσος δημοφιλής προορισμός δεν γίνεται να μην έχει κάποιο είδος προφύλαξης. Δεν υπήρχε τίποτα, μόνο μια πινακίδα που έλεγε κατεβαίνετε με δική σας ευθύνη. Πλέγμα δεν θα έπρεπε να έχουν; Σας παρακαλώ αυτό να το τονίσετε».

***  Όλα του…δάκου δύσκολα στη φετινή παραγωγή
ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τη μεγάλη τους ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς εκφράζουν παραγωγοί και εκπρόσωποι των ελαιοκομικών περιφερειών. Τόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας, όσο και οι ζημιές από τον καύσωνα σε ελαιώνες ανά τη χώρα, αναμένεται να αφήσουν τα σημάδια τους στην ελληνική παραγωγή, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον παραγωγό Πάνο Παγάνη, στους Γαργαλιάνους και στην υπόλοιπη περιοχή της Τριφυλίας τον πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Βέβαια, στη συγκεκριμένη Κοινότητα οι παραγωγοί έχουν αποφασίσει να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών της Διεύθυνσης Τριφυλίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κι εκεί που υπάρχει το πρόγραμμα, ο δάκος δεν επηρεάζει την παραγωγή.
"Το πρόβλημα, φέτος, είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω, κυρίως, των κλιματολογικών συνθηκών. Από τη στιγμή που τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς υγρασία, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο. Χωρίς καύσωνα ο δάκος δεν εξαφανίζεται.
 Ακόμα και τον Αύγουστο, όμως, οι συνθήκες δεν άλλαξαν, αλλά ούτε και φαίνεται, πλέον, κάτι τέτοιο. Μόλις μπει ο Σεπτέμβριος, θα πέσουν ακόμα οι θερμοκρασίες και θα αυξηθεί η υγρασία, με αποτέλεσμα ο δάκος να κάνει… πάρτι. Οι παραγωγοί ανεξάρτητα αν είναι σε προγράμματα ή όχι πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο χωράφι τους, αν θέλουν να σώσουν την παραγωγή τους".
   Ανάλογη κατάσταση και στις άλλες περιοχές
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), εκφράζονται φόβοι για τεράστιες απώλειες, που αγγίζουν το ¼ του συνολικού κύκλου εργασιών στην τοπική οικονομία, λόγω της μειωμένης ελαιοπαραγωγής), αφού στις ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης στα ελαιόδεντρα του νησιού έρχονται να προστεθούν τώρα και οι ασθένειες από το δάκο. Σημαντική έξαρση των δακοπληθυσμών καταγράφεται, και στην Ηλεία, όπου απειλείται σοβαρά ο ελαιόκαρπος και κατ’ επέκαση η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος προσβολής από τον δάκο είναι σοβαρότερος απ’ ό,τι σε άλλες χρονιές, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνισή του. Η διαδικασία της δακοκτονίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΟΚ Ηλείας, γίνεται με σημαντικές δυσκολίες, ενώ η υποστήριξή της από πιστώσεις και προσωπικό κρίνεται τελείως ανεπαρκής.
   Προβληματική η εφαρμογή του GPS 
Η εφαρμογή του GPS στη δακοκτονία για την Πελοπόννησο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αφού προστατεύει το προϊόν από σοβαρά προβλήματα και παραλείψεις, αλλά θα χρειαστούν ακόμα να γίνουν πολλά.
Με μία πρώτη ματιά, σε όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση και σε προσωπικό. Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, που είναι και η πρωτοπόρος στην εφαρμογή του προγράμματος, αφού το ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια, ενώ οι άλλες Διευθύνσεις δεν ξεπερνούν την τριετία εφαρμογής, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Ύπαιθρο Χώρα".
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, «μετά από δέκα χρόνια προσπάθειας και προσαρμογής στο πρόγραμμα, σήμερα με τη χρήση 53 GPS καλύπτει όλο το φάσμα σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας τον ψεκασμό σε 2.000.000 δέντρα της περιοχής».
 Στη Διεύθυνση της Μεσσηνίας, ο κ. Κυριακόπουλος εξηγεί ότι «οι τομεάρχες δεν φτάνουν και η έκταση που πρέπει να καλυφθεί είναι 150 χωριά και 8.000.000 δέντρα τουλάχιστον. Μέχρι τώρα καλύπτονται 10.000-20.000 στρέμματα και περίπου 300.000 δέντρα».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Με 1 ευρώ κέρδισε 10.000 στη Μαραθόπολη 
«Το καλύτερο δώρο για τις καλοκαιρινές διακοπές έκανε η θεά τύχη σε μια γυναίκα που κάνει τις διακοπές της στη Μαραθόπολη».
Όπως έγραψε το Gargalianoionline, «Με ένα ευρώ κέρδισε 10.000 ευρώ στο Ξυστό στο πρακτορείο που υπάρχει στη Μαραθόπολη!».

***  Ο Δεκαπενταύγουστος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
 Αφιέρωμα στο «Πάσχα του καλοκαιριού»
Ο Δεκαπενταύγουστος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
Ο Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», είναι η ημέρα-ύμνος στην Παναγία, τη μητέρα όλων των Χριστιανών. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών, ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια, ενώ τα περίπου 500 «Θεοτοκωνύμια», οι ονομασίες και χαρακτηρισμοί που τις απέδωσε ο λαός, δηλώνουν τη λατρεία στο Θείο πρόσωπο της. Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.
Το μεγαλύτερο προσκύνημα κάθε χρόνο γίνεται στην Τήνο με τους πιστούς γονυπετείς να φτάνουν στο ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην εικόνα της Παναγίας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η εικόνα θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή γι' αυτό και χιλιάδες πιστών κάθε χρόνο ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς το Ναό.
Και η κοσμοπολίτικη Πάρος αλλάζει πρόσωπο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, με πρωταγωνιστή μια από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες του Αιγαίου, τον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής στο λιμάνι της Παροικιάς. Στην πρωτεύουσα του νησιού γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και κατόπιν ακολουθεί το γλέντι στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς με μουσικούς και χορευτικά συγκροτήματα, ενώ τα ψαροκάικα βγαίνουν στον κόλπο της Παροικιάς και «φωτίζουν» τον ουρανό με θεαματικά πυροτεχνήματα. Την ίδια ώρα και στο λιμανάκι της Νάουσας, δεκάδες καΐκια με αναμμένες δάδες προσεγγίζουν την προβλήτα και δίνουν το σύνθημα για να αρχίσει η γιορτή.
Πιστοί από την βόρεια Ελλάδα κατακλύζουν την Παναγία Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, για την πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Η εκκλησία κτίστηκε το 1951 από τους πρόσφυγες του Πόντου, στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Εδώ φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ο Τίμιος Σταυρός και το Ευαγγέλιο. Μετά τον εσπερινό της παραμονής στις 14 Αυγούστου γίνεται η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και στη συνέχεια ακολουθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ποντιακά συγκροτήματα, ενώ το πρωί της Παναγίας, 15 Αυγούστου, τελείται επίσημη δοξαστική λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί με τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα.
Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, καβαλάρηδες κάνουν παρέλασή στους κεντρικούς δρόμους της Σιάτιστας με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής (χάλκινα)και πηγαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι. Εκεί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας και με το πέρας της λειτουργίας επιστρέφουν καβάλα στην Σιάτιστα. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε η ημέρα της Παναγίας, 15 Αυγούστου, έδινε τη δυνατότητα στους σκλαβωμένους να ζήσουν μια μέρα ελευθερίας, καθώς άγραφο προνόμιο φαίνεται είχε δοθεί από τους Τούρκους.
Το δικό της μοναδικό χρώμα στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου δίνει και η Κάρπαθος με κορυφαία στιγμή το χορό που γίνεται στην Όλυμπο, στην κεντρική εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πλατύ (πλατεία του οικισμού). Πρόκειται για ένα ναό του 17ου αιώνα, βυζαντινού ρυθμού, με τοιχογραφίες από την εποχή της Τουρκοκρατίας και με ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. Στο προαύλιο της εκκλησίας οργανοπαίκτες παίζουν τον Κάτω Χορό. Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, διαρκεί ώρες. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο, τραγουδούν και πίνουν, με τη συνοδεία λαούτου, λύρας και τσαμπούνας. Στη συνέχεια, ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν, σιγά σιγά, και οι γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές γιορτινές τους φορεσιές.
Τα «φιδάκια της Παναγιάς» στην Κεφαλονιά είναι κάθε Δεκαπενταύγουστο πόλος έλξης, καθώς χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στα χωριά Mαρκόπουλο και Αργίνια στη νότια Κεφαλονιά. Η παράδοση θέλει τα φιδάκια να φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν, ο οιωνός είναι κακός, όπως έγινε, για παράδειγμα, την χρονιά των καταστρεπτικών σεισμών, το 1953. Μάλιστα, θεωρείται ότι όσα περισσότερα φιδάκια συλλέγονται και μεταφέρονται στο ναό τόσο καλύτερα είναι για την χρονιά αυτή.
Στην γραφική κωμόπολη της Αγιάσου στη Λέσβο ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου γίνεται με μοναδικό τρόπο. Με επίκεντρο την ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου και διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα απ’ τη καθιερωμένη λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, όπου τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι, οι μοναχοί του τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, ένα έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα. Οι ψαράδες κάθε Δεκαπενταύγουστο βγάζουν τα καΐκια τους στη θάλασσα και με τη συνοδεία της εικόνας από την περιοχή “Κονσολάτο” του λιμένα Σκάλας Πάτμου κατευθύνονται στον όρμο της Παναγίας του Γερανού. Η ευχή των σταφυλιών είναι στο πέρας του Εσπερινού και ακολουθεί το κέρασμα παραδοσιακών προϊόντων.
Όχι μια, αλλά με δυο τελετουργίες γιορτάζουν στη Νίσυρο κάθε Δεκαπενταύγουστο. Η μια γίνεται στην Παναγιά Σπηλιανή κι είναι η επίσημη εκκλησιαστική από τους ιερείς, οι οποίοι λιτανεύουν την εικόνα της Παναγίας έως το χωριό, για να ευλογήσει το πανηγύρι, ενώ η δεύτερη είναι παραδοσιακή τελετουργία και γίνεται από τις μαυροντυμένες Eννιαμερίτισσες, όπως λέγονται οι γυναίκες που έχουν ταχθεί στη Θεοτόκο. Αυτό το έθιμο ξεκινά από τις 6 Αυγούστου, όπου οι γυναίκες αυτές, προσκυνούν στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας της Σπηλιανής, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο των Iπποτών και καθαρίζουν τον χώρο και τα ιερά σκεύη. Ακολουθούν αυστηρή νηστεία, κάνουν 300 μετάνοιες κάθε εικοσιτετράωρο και ψάλλουν. Το Δεκαπενταύγουστο, κρατούν τους δίσκους με τα κόλλυβα και ανοίγουν το δρόμο για την ιερή εικόνα. Το γλέντι ξεκινά τη στιγμή που η εικόνα φτάνει στο χωριό, οι Εννιαμερίτισσες αποσύρονται και οι κάτοικοι ξεκινούν τους χορούς.
Η Παναγιά του Χάρου στους Λειψούς είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Στην εικόνα η Παναγία δεν κρατάει το Θείο Βρέφος, αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η "Παναγία του Χάρου" γιορτάζει τις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας.
Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, τοποθετούνται την άνοιξη κρινάκια γύρω από την εικόνα τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά, τον Αύγουστο.
Στην Κάσο και στο χωριό Παναγιά γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Όλα τα πατροπαράδοτα έθιμα τηρούνται ευλαβικά και δεν είναι λίγοι οι ξενιτεμένοι Κασιώτες που επιλέγουν αυτή τη μέρα για να επισκεφθούν τον τόπο τους, να δοκιμάσουν ντολμαδάκια και πιλάφι και να ξεφαντώσουν με λύρες και λαούτα.
Στην Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας οργανώνεται ένα από τα πιο ιδιαίτερα πανηγύρια, όπου οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να περάσουν από ορισμένες δοκιμασίες προτού γευτούν το συγκλονιστικό γεμιστό αρνάκι, που οι ντόπιοι ονομάζουν λαμπρινό.
Ξεχωριστή στη Ρόδο είναι η Παναγιά η Καλόπετρα που βρίσκεται στην κορυφή της κοιλάδας των Πεταλούδων και που φέρεται να κτίστηκε το 1782 από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Αλ. Υψηλάντη. Κάτοικοι των γύρω χωριών επισκέπτονται την μονή όπου μετά τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
Στην Αχαΐα, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πανηγυρίζει η ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Κάθε χρόνο, πλήθος πιστών φθάνει στην μονή για να προσκυνήσει την  ιερή εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.Η μονή, η οποία κτίστηκε το 362, βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.
Στην Πάτρα, επίκεντρο του εορτασμού είναι η ιερά μονή της Παναγίας της Γηροκομίτισσας, η οποία  ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα και είναι κτισμένη σε λόφο, κοντά στην πόλη.
Στην Αιτωλοακαρνανία, στη Σφήνα Αγρινίου, ή Κυψέλη όπως είναι το σημερινό όνομα της κοινότητας, κάτοικοι και επισκέπτες τιμούν  την εορτή της Παναγίας Σουμελά και ακολουθεί γλέντι ποντιακό. Ειδικότερα, πριν από περίπου επτά χρόνια, έφθασε στην κοινότητα ακριβές αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, όπου την υποδέχθηκε πλήθος πιστών. Από τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμάται η Παναγία Σουμελά με πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή και θεία λειτουργία ανήμερα της εορτής. Μετά την θεία λειτουργία ακολουθεί η  περιφορά της εικόνας από ζιπκοφόρους νέους της κοινότητας. Το ίδιο βράδυ πραγματοποιείται εορταστική εκδήλωση, ένα «πανοΰρ» όπως λέγεται στα ποντιακά.
Στην αρχόντισσα των Σποράδων, την Σκιάθο, και φέτος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου, θα γίνει παραδοσιακά και με μεγάλες τιμές, προς τιμήν της Παναγίας, στην Μονή της Ευαγγελίστριας. Οι χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν την  περιφορά του Επιταφίου της Θεοτόκου, που ονομάζεται  και "Πάσχα του καλοκαιριού" και είναι ένα έθιμο που συναντάμε σε ελάχιστα μέρη της Ελλάδας. Το πρωί της 14ης Αυγούστου, οι γυναίκες  στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια και η τελετή αρχίζει το βράδυ της ίδιας ημέρας στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Κατά την περιφορά του ιερού επιταφίου και σε όλη την  παλιά ανηφορική διαδρομή ως το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και μέχρι την επιστροφή στο μοναστήρι, οι πιστοί ακολουθούν και ψέλνουν μαζί με τον ιερέα.
Η Μονή Ευαγγελίστριας βοήθησε τα προεπαναστατικά κινήματα, όσο και την επανάσταση του 1821. Στην Ευαγγελίστρια το 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία με το λευκό Σταυρό στη μέση επί γαλανού φόντου. Στη Μονή, ο ιερομόναχος  Νήφων όρκισε και τους οπλαρχηγούς Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Ανδρέα Μιαούλη, Παπαθύμιο Βλαχάβα, Γιάννη Σταθά, Νικοτσάρα, τον Σκιαθίτη διδάσκαλο τοu Γένους Επιφάνιο - Στέφανο Δημητριάδη και πολλούς άλλους, μετά από μεγάλη σύσκεψη που έκαναν στο Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας για να καταστρώσουν το σχέδιο δράσης τους.
Στην Ευρυτανία η Παναγία η Προυσσιώτισα –«η κυρά της Ρούμελης» όπως την λένε- η Παναγία της Τατάρνας αν και δεν εορτάζουν το Δεκαπεντάγουστο είναι δύο σημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και εκεί συρρέουν κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές. Στην Φθιώτιδα το Μοναστήρι του Αγάθωνα σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων 30 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας στην περιοχή της Υπάτης είναι σημείο αναφοράς μιας και εορτάζει το Δεκαπεντάγουστο και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες απ όλον τον κόσμο.
Η Παναγιά Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Κομοτηνή. Με κάθε μέσο σπεύδουν οι πιστοί την παραμονή της γιορτής των εννιάμερων της Παναγίας στην μονή Βαθυρρυάκος δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα που στην επιφάνειά της απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα ή κατ’ άλλους Γλυκοφιλούσα και βρέθηκε σε σημείο που σήμερα βρίσκεται ο αμπελουργικός σταθμός, στο λεγόμενο «Κιρ Τσιφλίκ». Άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Ροδόπη, την Ξάνθη και από πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας, ακόμα και κάποιοι μουσουλμάνοι, προσέρχονται από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τη Χάρη της, μα πάνω από όλα εντύπωση προκαλεί η επιλογή τους να διανύσουν την απόσταση που χωρίζει την Κομοτηνή και τους γύρω οικισμούς μέχρι την Μονή με τα πόδια, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο το τάμα τους. Η πεζοπορία ξεκινά τα ξημερώματα της 21ης, της 22ας ή της 23ης Αυγούστου και η απόσταση καλύπτεται συνήθως σε τρεις με τέσσερις ώρες, ώστε οι πιστοί να είναι στην ώρα τους για τη θεία λειτουργία στη Μονή. Το Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστή στους ντόπιους ως «Φατήριακα» είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που συναντά κανείς στη Θράκη και αποτελεί τόπο συνάντησης των απανταχού Θρακών την ημέρα της γιορτής της, που αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της περιοχής και πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία και τις παραδόσεις «η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος» βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Παναγία Βαθυρρύακος. Αυτό κατά τις γραπτές μαρτυρίες βυζαντινών ιστορικών και χρονογράφων ήταν το όνομα της ευρύτερης περιοχής. Παναγία ονομάζονταν όλο το πεδινό άνοιγμα όπου κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξαν και συνέβησαν πάρα πολλά πολεμικά γεγονότα.
Το «Κιρ Τσιφλίκ» ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής Βαθυρρύακος ή Φατήρ-γιακα. Εμφανίστηκε στον Οθωμανό τσιφλικά ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου τσιφλικιού Αμέτ Εφέντη Μποσνάκογλου, ο οποίος επί τρεις νύχτες έβλεπε θεσπέσιο φωτεινό όραμα. Ανέσκαψε τη γη και βρήκε την εικόνα. Μάλιστα ο ίδιος αφιέρωσε τμήμα του τσιφλικιού εις την τοπική εκκλησία.
Η εικόνα μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής και στο σημείο που βρέθηκε, χτίστηκε αργότερα μικρό παρεκκλήσιο πιθανότατα κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα μεταξύ 1910 και 1912 από τους ευεργέτες Σκουτέρη και Τελωνίδη.
Η επιλογή να τοποθετηθεί η εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό έγινε με θαυμαστό τρόπο από την ίδια την Παναγία. Διεκδικούσαν πέντε χριστιανικά χωριά την εικόνα και τότε απεφασίσθηκε να τοποθετηθεί η εικόνα σε ζωήλατη άμαξα, η οποία σταμάτησε ως εκ θαύματος στον Μητροπολιτικό Ναό της Κομοτηνής όπου και ενθρονίστηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.
Το 1930 ο μητροπολίτης Άνθιμος έκτισε μικρό ναΐσκο στο σημερινό χώρο της Ιεράς Μονής και το 1955 ο μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος ανήγειρε Καθολικό Μονής μεγαλοπρεπέστερο, όπου μετέφερε και εγκατέστησε την Ιερά Εικόνα από τον Μητροπολιτικό Ναό στο νέο Θρονί της, όπως ονομάζεται, το Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος. Ο σημερινός ναός της Ιεράς Μονής είναι νεότερη ανακατασκευή εκείνου του Ιερού Ναού που κατασκεύασε ο Μητροπολίτης Τιμόθεος όπως και τα πέριξ κτίσματα.
 Όπως αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής ενότητας Αιγείρου του δήμου Κομοτηνής, Άννα Πατρωνίδου, όπου ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά σήμερα η Μονή Βαθυρρύακος, «οι άνδρες κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, στόλιζαν τα κάρα τους με ξύλα μουριάς και οι γυναίκες έντυναν την αψίδα που δημιουργούσαν στο κάρο τα ξύλα της μουριάς με το καλύτερο υφαντό, για να είναι προφυλαγμένοι από τον ήλιο. Μαζί με τα φαγητά που ετοιμάζονταν για μέρες στα σπίτια των χωριών, οι γυναίκες έπαιρναν μαζί τους και τα καλύτερα στρωσίδια τους και ξεκινήσουν για την Μονή. Με το φυτό που οι ντόπιοι, το ονομάζουν «βρομούσα», οι άνδρες έβαφαν τα κέρατα των ζώων και στόλιζαν τα ζώα που ήταν ζεμένα στις άμαξες, με διάφορα στολίδια. Όπως γίνεται σήμερα μια πομπή από αυτοκίνητα, έτσι εκείνη την εποχή γινόταν μια μεγάλη πομπή από κάρα για να φθάσουν να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας. Μόλις ξεπέζευαν η κάθε περιοχή και η κάθε οικογένεια φρόντιζε να δεσμεύσει τον δικό της χώρο στην περιοχή γύρω από το μοναστήρι, για να μπορούν να διασκεδάσουν. Εκεί κοιμόταν και έτρωγαν για τρεις μέρες, είχαν μαζί τους τις πυροστιές για να ζεσταίνουν τα φαγητά τους, ενώ οι γυναίκες ξενυχτούσαν το βράδυ της παραμονής». Σήμερα, η Μονή μετά από χρόνια εγκατάλειψης έχει κατοικηθεί από τις τρεις Μοναχές, που σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έχουν δώσει μια νέα όψη στον χώρο, εξωραΐζοντας τις υπάρχουσες υποδομές και κάνοντας την πιο όμορφη και επισκέψιμη για το πλήθος των πιστών που αναμένεται να την πλημμυρήσουν τις επόμενες δύο μέρες.
 Στο τραπέζι της Παναγιάς
 Ο Δεκαπενταύγουστος έχει αναμφισβήτητα γεύση καλοκαιριού και θαλασσινού αέρα. Κάθε τόπος στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα έχει ξεχωριστά γαστρονομικά έθιμα και παραδόσεις για αυτήν την μοναδική μέρα γιορτής. Η Κρήτη στρώνει το τραπέζι προσφέροντας κατά κύριο λόγο, κόκκινο κρέας. Στα Χανιά προσθέτουν στην κατσαρόλα και κόκορα ή κοτόπουλο συνοδεύοντάς το πάντοτε με πιλάφι, ενώ καταναλώνεται και κρέας ψημένο είτε σε φούρνο με κληματόβεργες, είτε στη θράκα, ενώ σε κάποια χωριά συναντάμε και το αντικριστό. Στο Ρέθυμνο, τα πιάτα γεμίζουν με μπουρέκια, αντικριστό στη φωτιά, αρνίσιο κρέας, πιλάφι, μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα, μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο με πατάτες οφτές. Φυσικά από το τραπέζι δεν λείπουν ποτέ το κρασί, η τσικουδιά και το ρακόμελο, ενώ και το επιδόρπιο, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει ψητό μήλο, γαλακτομπούρεκο, καλτσούνια με τυρί με μέλι.
 Στην Κεντρική Εύβοια τον πρώτο λόγο στο τραπέζι έχει το παραδοσιακό στιφάδο που προσφέρεται αφειδώς σε όσους επισκεφθούν το ξεχωριστό πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας. Το νησί των Φαιάκων κάθε Δεκαπενταύγουστο βάζει κατσαρόλα και μαγειρεύει την φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα, ένα πεντανόστιμο φαγητό που έχει ρίζες από την βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει σήμερα τα μακαρόνια με τον κόκορα, ενώ κατά τα βενετικά έτη συνδύαζε τα μακαρόνια με το «κυνήγι» του βασιλιά.
Κοινό μυστικό των Κερκυραίων η κανέλα, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά με κόκκινη δεμένη σάλτσα, ενώ απαραίτητη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο φαγητό το πασπάλισμα με μπόλικο τριμμένο τυρί, που δίνει χρώμα και γεύση. Στα κυκλαδίτικα νησιά, όπως η Πάρος, Σαντορίνη, Ίος και Σίφνος ανήμερα Δεκαπενταύγουστου ένα πιάτο δίνει γεύση στην γιορτή, το «κυκλαδίτικο ρόστο». Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια και παρέχει δύο γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα, συναντάται και στην Κεφαλλονιά, καθώς και στην Κύπρο το οποίο παρασκευάζεται με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.

***  Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία
Στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία
Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε ότι το Ίδρυμα και τα ποντιακά σωματεία που συμμετέχουν σε αυτό, αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Παυλόπουλο με τον Μεγάλο Σταυρό της Παναγίας Σουμελά και την απονομή έκανε ο μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων.
Παραλαμβάνοντας τη διάκριση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι μεγάλη η τιμή που του γίνεται και αυτή ανήκει στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι στο πρόσωπό του και τον καθιστά θεματοφύλακα όλων των παραδόσεων που εκπροσωπεί ο ιερός τόπος στον οποίον βρίσκεται η μονή της Παναγίας Σουμελά. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να δικαιωθούν οι αγώνες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
"Να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία"
Την αξίωση της Ελλάδας να ζητήσει η Τουρκία «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού προέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.
«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Καστανιά Βερμίου, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου.
Ταυτόχρονα ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Μ’ αυτή την ευκαιρία καθιστούμε σαφές και το εξής: Μιας και η αυθαιρεσία των τουρκικών Αρχών δεν επέτρεψε να τελεσθεί η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, από εδώ, το Βέρμιο, η Παναγία Σουμελά ταξιδεύει σήμερα εορτάζουσα και στην Τραπεζούντα. Διότι καμία απαγόρευση, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται, δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη του Έθνους των Ελλήνων».

*** Ακόμα και δικαστικά η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών 
Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής
Ακόμα και δικαστικά η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών
Τον διπλωματικό κατ' αρχήν δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μέσω διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τον δικαστικό σε περίπτωση που η Γερμανία επιμείνει στη σημερινή αρνητική της στάση, προτείνεται στην έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση της έκθεσης και την κατάθεσή της στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Οι συνέπειες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για την Ελλάδα και τους πολίτες της υπήρξαν τρομακτικές και ανεπανόρθωτες, καθώς η χώρα υπέστη απρόκλητη- προμελετημένη επίθεση, αλλά και τη βάρβαρη κατοχή από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας, της φασιστικής Ιταλίας και της τσαρικής Βουλγαρίας. Η τριπλή αυτή κατοχή οδήγησε τον ελληνικό λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, αφού εξάρθρωσε την οικονομία της χώρας. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει αβίαστα από το υφιστάμενο υπηρεσιακό- κρατικό υλικό και τεκμηριώνεται από πλήθος ακλόνητων μαρτυριών και πληθώρα ιστορικών πηγών» σημειώνεται στην εισαγωγή της έκθεσης. 
Οι αξιώσεις της Ελλάδας σε αριθμούς
 Μεταξύ των πολεμικών επανορθώσεων περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με βάση τη Συνθήκη των Βερσαλλιών του 1919. Στην Ελλάδα καταβλήθηκαν 47 εκατ. μάρκα για να δοθούν στους ιδιώτες δικαιούχους, ενώ από το επανορθωτικό ποσό των 485.975.000 χρυσών μάρκων έχουν εισπραχθεί 7.275.380 χρυσά μάρκα. Το υπόλοιπο ποσό προσδιορίστηκε από την Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 9.189.270.837 ευρώ.
Όσον αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο προσδιορισμός του ΓΛΚ βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχονται σε 6.741.07.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938, ποσό που υπολογίζεται στα 309.498.827.179,51 ευρώ. Σε αυτό τον προσδιορισμό δεν περιλαμβάνονται αρκετές από τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο. Το ΓΛΚ επιχείρησε και μία εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων δίνοντας έμφαση στη χρήση του αρχειακού υλικού. Με βάση αυτή την προσέγγιση οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας υπολογίζονται στα 171.442.057.838 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται η απαίτηση της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο που ανέρχεται στα 10.344.859.092 ευρώ, η απαίτηση για αποθετικές ζημίες που ανέρχεται στα 33.873.928.462 ευρώ κι η απαίτηση από μείωση παραγόμενου προϊόντος που ανέρχεται στα 53.886.160.462 ευρώ. Συνολικά το ποσό των απαιτήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία ανέρχεται στα 269.547.005.854 ευρώ. Και στους δύο προσδιορισμούς εξαιρούνται οι απαιτήσεις από απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών μόνο από πολεμικές ενέργειες, οι οποίες υπολογίζονται συνολικά σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους, ενώ μια δεύτερη εναλλακτική περιλαμβάνει όλα τα θύματα της Κατοχής, δηλαδή και τους θανάτους από λιμό κι ασθένειες, με το ποσό να ανέρχεται στα 107.268.000.000 ευρώ.
Επιπλέον γίνεται αναλυτική περιγραφή του ιστορικού τής λήψης του κατοχικού δανείου, το οποίο δεν συνδέεται με τα έξοδα Κατοχής που έπρεπε να καταβάλει η Ελλάδα, αλλά συνάφθηκε ως αναγκαστικό δάνειο (χωρίς συνυπογραφή της Ελλάδας) κι αναγνωρίζεται ως πίστωση από τα αρχεία των ίδιων των γερμανικών κατοχικών Αρχών. Εκτενής αναφορά γίνεται και στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας κατά τη διάρκεια της Κατοχής σημειώνοντας ότι υπάρχει αρχαιολογική τεκμηρίωση για 1.208 αγνοούμενα αντικείμενα.
Ενεργές κι απαιτητές οι απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας
 Σύμφωνα με την πολυσέλιδη Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, η Γερμανία βάσει των αναγκαστικών συμβάσεων ουδέποτε τήρησε τα συμφωνηθέντα. Σχετικώς με το κατοχικό δάνειο, αναφέρεται ότι είναι αβάσιμο και αστήρικτο να υποστηριχθεί πως η μεταπολεμική οικονομική κατάσταση της Γερμανίας δεν επέτρεπε την, έστω και σταδιακή, εξόφληση των συναφών ελληνικών απαιτήσεων. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα, τόσο στην αμέσως μεταπολεμική περίοδο, όσον και μετά τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, να διεκδικήσει την επιστροφή του δανείου.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στις ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έναντι της Γερμανίας περιλαμβάνονται τόσον οι δημόσιες, όσον και οι ιδιωτικές ζημίες, οι οποίες υπάγονται στη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 της Συμφωνίας του Λονδίνου και παραμένουν ενεργές, δεδομένου ότι οι μόνες ελληνικές απαιτήσεις που έχουν ικανοποιηθεί είναι οι προβλεπόμενες στις διμερείς συμβάσεις της Βόννης των ετών 1960 (απαιτήσεις θυμάτων από εθνικοσοσιαλιστικές διώξεις) και 1961 (απαιτήσεις από αφαιρεθέντα καπνά). Στη Σύμβαση της Χάγης του έτους 1907 δεν υπάρχει πρόβλεψη για παραγραφή αξιώσεων που στηρίζονται στη διεθνή αστική ευθύνη του κατέχοντος κράτους.
Επί πλέον, σύμφωνα με την Έκθεση της Βουλής, υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνών συμφωνιών για τη ρύθμιση εδαφικών ή άλλων διαφορών μεταξύ κρατών ή για την ικανοποίηση δικαιωμάτων ιδιωτών και μάλιστα για θέματα που παρέμεναν εκκρεμή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραγραφής. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι κατά το Διεθνές Δίκαιο κρατικές ή ιδιωτικές αξιώσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα ότι υπέπεσαν σε παραγραφή.
Εξάλλου, η ίδια η Γερμανία δια των κυβερνητικών και δικαιοδοτικών της οργάνων (ρηματικές διακοινώσεις και ΒGH 21 Ιουνίου 2003) δέχεται ότι η Συμφωνία του Λονδίνου είχε αναστείλει το απαιτητό των αξιώσεων μέχρι την επανένωσή της και συνεπώς από το 1944 μέχρι το 1990 συνέτρεχε αναβλητικό κώλυμα για τη δικαστική επιδίωξη των ελληνικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας.
Τo γεγονός ότι οι αξιώσεις αυτές παρέμειναν εκκρεμείς μέχρι σήμερα δεν θέτει ούτε ζήτημα αχρησίας ή αποδυνάμωσης των αξιώσεων αυτών, ούτε αποδοχής εκ μέρους της ελληνικής πλευράς της ανυπαρξίας τέτοιων απαιτήσεων, δεδομένου ότι δεν υπήρξε αδράνεια της Ελλάδας.
Αντιθέτως, το ελληνικό κράτος πάντοτε προέβαλε επιφύλαξη για τη μελλοντική ικανοποίηση των αξιώσεών του εξαιτίας των πολεμικών επανορθώσεων, τόσο στους εσωτερικούς νόμους (π.χ. Ν. 2023/1052), όσον και στις διμερείς συμβάσεις (π.χ. σύμβαση της Βόννης της 18-3-1960), αλλά και με επίσημες δηλώσεις των νομίμων εκπροσώπων του. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και η γερμανική κυβέρνηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), στις 6.2.2014. Οι ελληνικές κυβερνήσεις τόνιζαν -και μετά το 1990- ότι η Ελλάδα θεωρεί ανοικτό το ζήτημα των επανορθώσεων, το δε έτος 1995 επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, με την οποία ζητήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Προτεινόμενες ενέργειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Σύμφωνα με την Έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών οι προτεινόμενες ενέργειες της Ελληνικής Δημοκρατίας τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό, αν απαιτηθεί, είναι ως προς τις κρατικές/δημόσιες αξιώσεις, ήτοι τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών», το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τα εθνικά δικαστήρια. Ως προς δε τις ιδιωτικές αξιώσεις, το Διαιτητικό Δικαστήριο, άρθρο 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου της 27-2-1953, «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών» (κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν. 3480/1955 (ΦΕΚ Α΄ 6/1956) και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και τα εθνικά δικαστήρια, στα οποία η προσφυγή κατά του γερμανικού Δημοσίου με αντικείμενο τις ιδιωτικές αξιώσεις έχει να αντιμετωπίσει, στο παρόν στάδιο εξέλιξης του διεθνούς εθιμικού δικαίου, το ζήτημα της ετεροδικίας (rule of state immunity), κατά την οποία τα ξένα κράτη δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία των εγχωρίων, των εθνικών, δηλαδή, δικαστηρίων άλλων κρατών.
Επίσης προτείνεται:
- Σύσταση Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστικούς λειτουργούς, διεθνολόγους, ιστορικούς και νομικούς επιστήμονες, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, μέλη των Ενώσεων Θυμάτων και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών.
- Κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου επί των αναγνωριστικών αγωγών που αφορούν αξιώσεις λόγω διεθνών αδικοπραξιών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής (1941-1945), εφόσον ασκούνται από θύματα, ενώσεις θυμάτων ή συγγενών- καθολικών διαδόχων των θυμάτων.
- Ενίσχυση της δικτύωσης- συντονισμού των Ενώσεων Θυμάτων με το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, στον αγώνα της διεκδίκησης. Υποστήριξη με όλα τα νόμιμα μέσα των Ενώσεων Θυμάτων, με έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας και νέων ενώσεων και συγκρότησής τους σε ομοσπονδία.
- Προώθηση συνεργειών με τις ομάδες Γερμανών νομικών, ιστορικών, συνταγματολόγων και γερμανικών οργανώσεων, ευαίσθητων στα θέματα απόδοσης δικαιοσύνης, κλπ, που πραγματοποιούν ένα πολυμέτωπο και πολύχρονο αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών.
- Αποστολή κλιμακίου της Βουλής για την ενημέρωση του γερμανικού και άλλων κοινοβουλίων. Έγερση του ζητήματος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και σε άλλα διεθνή fora.
- Ανασύσταση του Ελληνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου, το οποίο δημιουργήθηκε με τον ΑΝ 384/1945 (ΦΕΚ Α΄ 145/8-6-1945) και καταργήθηκε με το ΝΔ 4016/1959 (ΦΕΚ Α237/3-11-1959). Η αναβίωση του Γραφείου κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στη νομική έρευνα για τα διεθνή ποινικά αδικήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τον Β΄ ΠΠ (ανακάλυψη και προσαγωγή σε δίκη τυχόν επιζώντων εγκληματιών πολέμου) όσο και στις αστικές υποθέσεις που αφορούν τα εν λόγω γεγονότα.
-Υποβολή πρότασης προς την Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μη Εφαρμογή του Θεσμού της Παραγραφής επί Εγκλημάτων Πολέμου και Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας της 26ης Νοεμβρίου 1968 [Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών S/RES/2391(XXIII)] που έχει τεθεί σε ισχύ την 11η Νοεμβρίου 1970.
- Προτείνεται, επίσης, εναλλακτικά, αντί της κύρωσης ορισμένης διεθνούς σύμβασης, η θέσπιση κανόνα εσωτερικού δικαίου σχετικά με το απαράγραπτο, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
- Κατάθεση υπομνήματος- απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συζήτηση του ζητήματος των γερμανικών οφειλών στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου 2016, μετά την αναφορά που κατέθεσε η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ στις 15-10-2014.
- Εντατική καμπάνια ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης της διεθνούς αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης με διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, παραγωγή ντοκιμαντέρ, ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και λοιπών δράσεων πολιτισμού- πολιτιστικής διπλωματίας.
- Να δοθεί βάρος στη μελέτη της Κατοχής, της Αντίστασης και του ζητήματος των γερμανικών οφειλών σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Βελτίωση των σχολικών συγγραμμάτων Ιστορίας, εκπόνηση εργασιών για το ζήτημα, υποτροφίες για έρευνα σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, οργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων.
- Καθιέρωση ημέρας μνήμης του Ελληνικού Ολοκαυτώματος.
- Ενίσχυση της λειτουργίας των Μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Ελληνικών Ολοκαυτωμάτων και ίδρυση εντός των Μουσείων Κέντρων Ερευνών.
- Στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει κάθε μαρτυρικός δήμος να φέρει το όνομα των μαρτυρικών τόπων (ή έστω του μεγαλύτερου μαρτυρικού τόπου).
- Τέλος, πρέπει εν ευθέτω χρόνω να οριστικοποιηθεί ένα συνολικό πλάνο διαχείρισης των κονδυλίων που αντιστοιχούν στις γερμανικές οφειλές, με σκοπό τη συλλογική αποκατάσταση των κοινωνιών που υπέστησαν τη ναζιστική θηριωδία, βασισμένο στις βέλτιστες πρακτικές και τα πορίσματα της επιστήμης και πράξης του δικαίου των επανορθώσεων.
- Στο πεδίο των επανορθώσεων, προτείνεται η ανάδειξη του χρέους γερμανικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν τα μέγιστα κατά τη χιτλερική περίοδο.
Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο:
Απαιτείται σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής στο θέμα των γερμανικών οφειλών. Με πρωτοβουλία και συντονισμό της προσπάθειας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο απαιτείται η εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίου εθνικής στρατηγικής στα θέματα των γερμανικών οφειλών. Το Κοινοβούλιο, αφού οριοθετήσει και χαράξει τις γενικές και επί μέρους κατευθύνσεις, τις επί μέρους τακτικές και τους επί μέρους και συνολικούς στόχους, πρέπει να ανοίξει εθνικό διάλογο, με συγκεκριμένη συνολική και επί μέρους θεματολογία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τη συγκρότηση-λειτουργία μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής.
Σε πολιτικό επίπεδο προέχει το θέμα των διακρατικών διαπραγματεύσεων. Απαιτείται η σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής από έγκριτους διεθνολόγους, πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους και νομικούς Έλληνες (όπως π.χ. η Επιστημονική Επιτροπή της ΠΕΔ) και εάν απαιτηθεί και ξένους, οι οποίοι αφού αναγνώσουν σωστά και έγκυρα την απόφαση της 3-12-2-12 της Χάγης και την από 22-10-2014 απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, θα συντάξουν σχετικό πόρισμα. Θα προχωρήσουν στην οργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων, ημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα θέματα των γερμανικών οφειλών. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, οι οφειλές και αποζημιώσεις από την Γερμανία προς αυτούς είναι ιδιωτικές απαιτήσεις και δεν συμψηφίζονται με άλλες απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας.
Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ αριθμ. 17712/11602, από 4 Δεκεμβρίου 2015, απόφαση του Προέδρου της Βουλής, σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής και με αντικείμενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις, από 27.2.2014 και 10.3.2015, ομόφωνες αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.
Η Επιτροπή που απαρτιζόταν από 21 μέλη- βουλευτές πραγματοποίησε δεκατρείς (13) συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας, εικοσιτεσσάρων (24) ωρών, περίπου, κατά τις οποίες εκλήθησαν σε ακρόαση, προς ενημέρωση των μελών της, τα μέλη της Ομάδας Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Ε.Σ.Δ..Ο.Γ.Ε.), ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδος, περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ», ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (Π.Ε.Δ.), ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Ενώσεων, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά.

***   Οι Αμερικανοί ανησυχούν για όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν στην Τουρκία 
Η ασφάλεια αυτού του οπλοστασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, είναι προβληματική 
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για όλα τα πυρηνικά όπλα που έχουν στην Τουρκία
Δεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όχι μακριά από τα συριακά σύνορα, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στα χέρια "τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων", προειδοποιεί μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η ασφάλεια αυτού του οπλοστασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, επικρινόταν από καιρό, όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία επανέφερε τους φόβους για την προστασία αυτών των περίπου 50 πυρηνικών όπλων.
"Είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία", αναφέρει στην έκθεσή του το ινστιτούτο Stimson Center.
Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι στρατηγικης σημασίας για τον υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, επειδή προσφέρει ταχεία πρόσβαση στους στόχους στο Ιράκ και τη Συρία.
Όμως τον Μάρτιο το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείας οι οικογένειες των στρατιωτικών και του πολιτικού προσωπικού που σταθμεύουν στη νότια Τουρκία.
Ο τούρκος διοικητής της βάσης συνελήφθη εξάλλου, όπως και εκατοντάδες ανώτατοι αξιωματικοί, δικαστές και εισαγγελείς που κατηγορουνται από την Άγκυρα ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος.
"Από την άποψη της ασφάλειας, η αποθήκευση κατά προσέγγιση πενήντα αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα", τόνισε η Λέισι Χίλεϊ, που συνυπογράφει την έκθεση.
"Υπάρχουν σημαντικές προφυλάξεις (...) αλλά δεν είναι παρά μηχανισμοί προστασίας, δεν εξαλείφουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση ενός πραξικοπήματος, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα ήμασταν ικανοί να διατηρήσουμε τον έλεγχο", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνται στην τουρκική βάση κυρίως ως μέσο αποτροπής έναντι της Ρωσίας, καθώς και για να καταδειχθεί η αμερικανική δέσμευση στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση για τα όπλα αυτά μαίνεται στις ΗΠΑ μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
"Αν και έχουμε αποφύγει μέχρι τώρα την καταστροφή, έχουμε πολυάριθμες αποδείξεις πως η ασφάλεια των αμερικανικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει κυριλεκτικά από τη μια μέρα στην άλλη", εκφράζει την ανησυχία του στις στήλες των Los Angeles Times ο Στιβ Αντρίασεν, πρώην διευθυντής άμυνας και ελέγχου των όπλων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Η Κόρι Σάκε του Ινστιτούτου Χούβερ αναφέρει στους New York Times πως τα όπλα αυτά "δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κωδικούς, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ενεργοποίησή τους χωρίς έγκριση".
"Το γεγονός ότι τα πυρηνικά όπλα βρίσκονται στην Τουρκία δεν τα καθιστά ευάλωτα (...), ακόμη κι αν η χώρα (η Τουρκία) καθίστατο εχθρική έναντι των ΗΠΑ", προσθέτει.
Το Πεντάγωνο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Stimson Center.
"Δεν αναφέρουμε πού βρίσκονται" τα όπλα που διαθέτουμε, αρκέσθηκε να απαντήσει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζοντας πως έχει λάβει "τα κατάλληλα μέτρα" για να διασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεών του.
Οι ανησυχίες αναφορικά με το Ιντσιρλίκ περιλαμβάνονται σ' ένα ευρύτερο κεφάλαιο της έκθεσης σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού του Πενταγώνου, στο πλαίσιο του οποίου η Ουάσινγκτον θα διαθέσει πολλά δισεκατομμυρια για να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν κυρίως ότι οι ατομικές βόμβες B61 πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την Ευρώπη.

***   Επιστρέφουν στα απογευματινά ιατρεία οι Έλληνες ασθενείς
Μετά από τέσσερα χρόνια σοβαρής μείωσης στην κίνηση των απογευματινών ιατρείων, η οποία συνδέθηκε ευθέως με την οικονομική δυσχέρεια
 Επιστρέφουν στα απογευματινά ιατρεία οι Έλληνες ασθενείς
Στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων επιστρέφουν οι Ελληνες ασθενείς. Ύστερα από τέσσερα χρόνια σοβαρής μείωσης στην κίνηση των απογευματινών ιατρείων, η οποία συνδέθηκε ευθέως με την οικονομική δυσχέρεια, ο αριθμός των επισκέψεων που έγιναν πέρυσι στα «ιδιωτικά ιατρεία» του ΕΣΥ, εντός των νοσοκομείων, κινήθηκε σε επίπεδα που θύμιζαν την προ μνημονίων εποχή: 522.196 επισκέψεις το 2015, δηλαδή πολύ κοντά στις περίπου 530.000 επισκέψεις που έγιναν στα απογευματινά ιατρεία το 2010, και όταν μάλιστα το 2012 οι επισκέψεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 400.000. Και τα πρώτα στοιχεία από το 2016 καταδεικνύουν περαιτέρω αυξητική τάση.
Στην επάνοδο των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνέβαλε η μείωση κατά 20% στο κόστος των επισκέψεων, που έγινε το 2013, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει -πιθανότατα έως το τέλος του έτους- σε νέα μείωση των τιμών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, έχοντας ωστόσο πάντα το βλέμμα στη διατήρηση των εσόδων των νοσοκομείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY.net), το 2015 καταγράφηκαν 522.196 επισκέψεις πολιτών στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αριθμός που άρχισε να θυμίζει ξανά τις παλιές εποχές του συγκεκριμένου θεσμού. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ήταν σχετικά απογοητευτική: από τις 530.000 επισκέψεις το 2010, μειώθηκαν ραγδαία κατά περίπου 100.000 το 2011 (429.903 επισκέψεις και περίπου 75.000.000 ευρώ έσοδα), για να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο εντός της κρίσης το 2012 (398.731 επισκέψεις). Το 2013 ο αριθμός των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία αυξήθηκε ανεπαίσθητα στις 411.819 και το 2014 αισθητά στις 479.092, αφού άλλωστε είχε προηγηθεί μείωση κατά 20% στο κοστολόγιό τους το καλοκαίρι του 2013.
Σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις των πολιτών για την απογευματινή τους λειτουργία είναι τα πανεπιστημιακά και τα ειδικής κατεύθυνσης νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι «πρωταθλητής» στα απογευματινά ιατρεία ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (36.603 επισκέψεις), ενώ υψηλά στην «κατάταξη» ήταν τα πανεπιστημιακά Ηρακλείου (30.101 επισκέψεις) και Πατρών-Ρίου (28.939 επισκέψεις).
Τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν πέρυσι 189.300 πολίτες, ενώ μια απλή σύγκριση των δεδομένων του Ιανουαρίου 2016 με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 καταδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η φετινή χρονιά να καταγράψει σημαντικά παραπάνω επισκέψεις (14.339 απογευματινές επισκέψεις τον Ιανουάριο 2015, έναντι 15.350 τον Ιανουάριο του 2016). Στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής συμμετέχουν συνολικά 3.200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.100 είναι γιατροί, 500 νοσηλευτές, 400 διοικητικό προσωπικό και 200 παραϊατρικό προσωπικό.
Το 2015 τις περισσότερες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας δέχθηκε το εξειδικευμένο στα δερματικά και αφροδισιολογικά νοσήματα «Ανδρέας Συγγρός» (26.711 επισκέψεις) και ακολούθησαν το ΚΑΤ που έχει ειδικό προσανατολισμό στα ορθοπεδικά περιστατικά (20.919 επισκέψεις) και το «Ελενα Βενιζέλου» (16.667 επισκέψεις), αφήνοντας πίσω το Γενικό Κρατικό Αθηνών (16.206 επισκέψεις) και τον «Ευαγγελισμό» (11.743). Ωστόσο ο «Ευαγγελισμός» είναι ο πρωταθλητής των εσόδων από την απογευματινή λειτουργία, όχι όμως λόγω των επισκέψεων στους γιατρούς, αλλά λόγω των ακριβών διαγνωστικών-απεικονιστικών εξετάσεων. Από τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τα απογευματινά των νοσοκομείων της Αθήνας, τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι του «Ευαγγελισμού», που είναι και το μόνο νοσοκομείο ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο που διαθέτει PET-CT (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απεικονιστικές-διαγνωστικές εξετάσεις είναι ο «μαγνήτης» της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων αφού καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, σε αντίθεση με την επίσκεψη στον γιατρό που είναι ένα κόστος που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι ένας τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Πέρυσι διενεργήθηκαν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων της Αθήνας περίπου 270.500 διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις και 7.300 θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, εκ των οποίων οι 3.865 ήταν ακτινοθεραπείες.
Μείωση τιμών εξετάζει το υπουργείο Υγείας
Στην καθιέρωση νέου κοστολογίου, με χαμηλότερες τιμές για τους επισκέπτες των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του ΕΣΥ, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας.
Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «τα απογευματινά ιατρεία καλύπτουν μια πραγματική ανάγκη του συστήματος Υγείας με την έννοια ότι διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, σε γιατρούς και υπηρεσίες του νοσοκομείου. Επιπλέον στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή αφενός μειώνουν τον χρόνο αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και αφετέρου προσφέρουν έσοδα στο νοσοκομείο. Παράλληλα, προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα σε γιατρούς και στο λοιπό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτά».
Πάντως, το υπουργείο θα προχωρήσει στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία (π.χ. εάν τηρείται η προϋπόθεση συμμετοχής και στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων) και στην επανεξέταση των ποσών που πληρώνει ο ασθενής. Το «στοίχημα» είναι να μειωθεί η επιβάρυνση για τον πολίτη χωρίς όμως να επηρεαστούν τα έσοδα των νοσοκομείων. Σήμερα, η αμοιβή για απογευματινό ιατρείο στο ΕΣΥ κυμαίνεται για μέλη ΔΕΠ από 72 ευρώ (καθηγητής) έως 36 ευρώ (λέκτορας), και για γιατρούς ΕΣΥ από 64 ευρώ (συντονιστής διευθυντής σε νοσοκομεία πόλεων όπου εδρεύουν ιατρικές σχολές) έως 16 ευρώ (επιμελητής Γ΄ σε νοσοκομείο της περιφέρειας).
s20_140816_esy-thumb-large

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Τα πριμ που δίνουν οι χώρες για κάθε χρυσό μετάλλιο (pic)
Τα μετάλλια εκτός από προσωπική ανταμοιβή για τον αθλητή, φέρνουν και αναγνωρισιμότητα στη χώρα που εκπροσωπείται. Δείτε τα πριμ που δίνουν τα κράτη στους αθλητές για κάθε χρυσό μετάλλιο.
Κάθε χώρα θέλει οι αθλητές της να ανεβαίνουν οι αθλητές της όσο συχνότερα γίνεται στο βάθρο. Και ει δυνατόν, στο ψηλότερο σκαλί. Για αυτό και οι ομοσπονδίες των κρατών, προσφέρουν πριμ κατάκτησης χρυσού μεταλλίου, δίνοντας ένα έξτρα κίνητρο, αλλά και μία ανταμοιβή για την σκληρή προσπάθεια και τις θυσίες που κάνουν οι αθλητές στο δρόμο για την κορυφή.
Στην Ελλάδα βέβαια, αυτά τα προνόμια τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και η αδιαφορία πολλές φορές του κράτους για τους εκπροσώπους μας, στέκονται εμπόδιο σε τέτοιες κινήσεις.
Δείτε τον πίνακα με τα πριμ ανά χώρα  inner

*** Μία αθλήτρια αποβλήθηκε λόγω... σεξ
~ Μία αθλήτρια από την Βραζιλία αποβλήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί... αναστάτωσε το Ολυμπιακό χωριό κάνοντας σεξ με συμπατριώτη της . ο σεξ μεταξύ αθλητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι κάτι περίεργο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα προφυλακτικά είναι ένα από τα πιο περιζήτητα αντικείμενα στο Ολυμπιακό χωριό.
Αυτή τη φορά, βέβαια, δυο αθλητές (μία γυναίκα και ένας άνδρας) από την Βραζιλία το παράκαναν, με αποτέλεσμα να αποβληθεί η πρώτη.
Η Ινγκρίντ Ολιβέιρα (καταδύσεις) ζήτησε από την συγκάτοικο της το δωμάτιο τους με σκοπό να κάνει σεξ με τον κωπηλάτη Πέδρο Γκονσάλβες. Όταν εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας πως την επόμενη μέρα έχουν σημαντικό αγώνα, εκείνη δημιούργησε επεισόδιο.
Τελικά η συγκάτοικος αποχώρησε από το δωμάτιο και πήγε να κοιμηθεί αλλού. Βέβαια φρόντισε να ενημερώσει πρώτα τους υπεύθυνους και σε συνδυασμό με την τραγική παρουσία στις καταδύσεις την επόμενη μέρα, είχαμε την αποβολή της Ινγκρίντ.
"Περίμενα τέσσερα χρόνια για να βρεθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως γι αυτήν ήταν πιο σημαντικό να με πετάξει έξω από το δωμάτιο", δήλωσε η Τζοβάνα Πεδρόσα. Από την πλευρά της η Ολιβέιρα, είπε:
"Όλοι κάνουμε λάθη, έτσι συνέβη και με εμένα". Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς από τον λογαριασμό της τελευταίας στο Instagram, είναι σίγουρα από τις πιο όμορφες αθλήτριες του τουρνουά.
Μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Πέδρο Γκονσάλβες και κατά πόσο κινδυνεύει και αυτός με αποβολή, αφού έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην όλη ιστορία.
  *** Ταμπάκος: «Πιστεύω πως θα πάρει μετάλλιο ο Πετρούνιας»
Την πεποίθηση πως ο Λευτέρης Πετρούνιας θα είναι στο βάθρο στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες εξέφρασε μέσω του ΣΠΟΡ FM 94,6 ο χρυσός ολυμπιονίκης της Αθήνας, Δημοσθένης Ταμπάκος.              
Ο Λευτέρης Πετρούνιας ρίχνεται αύριο βράδυ στη μάχη της διεκδίκησης μεταλλίου στον τελικό των κρίκων των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο άνθρωπος που… άνοιξε το δρόμο στο συγκεκριμένο αγώνισμα κατακτώντας το αργυρό το 2000 στο Σίδνεϊ και το χρυσό το 2004 στην Αθήνα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για τη μάχη του Έλληνα πρωταθλητή, τις ιδιαιτερότητες των κρίκων, αλλά και για την τωρινή ενασχόληση. 
Αναλυτικά ο Δημοσθένης Ταμπάκος μίλησε στους Σωτήρη Ταμπάκο και Χριστόφορο Ευαγγελάτο: 
-τις ιδιαιτερότητες του αγωνίσματος των κρίκων: «Σε αυτό το αγώνισμα οι αθλητές διακρίνονται σε πιο μεγάλη ηλικία σε σχέση με τα υπόλοιπα, γιατί απαιτεί μια μεγαλύτερη ωριμότητα. Κάθε αγώνισμα έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και δυσκολία και κάθε αθλητής κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι η ύψιστη διοργάνωση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι-όπως τους είχε αποκαλέσει ο προπονητής μου-ψυχολογικοί αγώνες». 
-τον αυριανό τελικό του Λευτέρη Πετρούνια: «Ο Λευτέρης είναι πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης, έχει μια σταθερή πορεία και όλοι τον υπολογίζουν. Υπάρχουν αρκετοί υπολογίσιμοι αντίπαλοι, όπως ένας Κινέζος που έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα και ένας Βραζιλιάνος που έχει το πλεονέκτημα να αγωνίζεται στην πατρίδα του. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Προσωπικά πιστεύω πως ο Λευτέρης θα είναι στα μετάλλια». 
-το αν ένας αθλητής μπορεί να αυξήσει το βαθμό δυσκολίας του προγράμματός του: «Δεν ενδείκνυται για έναν αθλητή να δυσκολέψει το πρόγραμμά του αλλάζοντάς του χωρίς να το έχει δουλέψει για αρκετό καιρό. Στη δική μου εποχή επιλέγαμε ένα πρόγραμμα και το ακολουθούσαμε μέχρι να το τελειοποιήσουμε». 
-την ενασχόλησή του μετά το τέλος της καριέρας του: «Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από την υπηρεσία προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον αθλητισμό και να προαχθεί μέσα από κάποια προγράμματα».

 *** Κακή εμφάνιση και δίκαιη ήττα από την Αυστραλία
Η Εθνική πόλο ανδρών πραγματοποίησε κάκιστη εμφάνιση και ηττήθηκε δίκαια από την Αυστραλία (12-7). Σίγουρα δεν είναι πρώτη η γαλανόλευκη, που περιμένει να δει σε ποια θέση θα τερματίσει και με ποια ομάδα αναμετράται στα προημιτελικά.
Τα οκτάλεπτα: 5-3, 5-1, 0-1, 2-2

*** Οι ελληνικές συμμετοχές της 9ης ημέρας - Ελπίδες για μετάλλιο
Η ελληνική παρουσία την 9η ημέρα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων:
ΣΤΙΒΟΣ
15:30 Ράνια Ρεμπούλη - Μαραθώνιος
15:30 Παναγιώτα Βλαχάκη - Μαραθώνιος
15:30 Σοφία Ρήγα - Μαραθώνιος
02:30 Κωνσταντίνος Μπανιώτης - Ύψος ανδρών (α' προκριματικό γκρουπ)
02:55 Βούλα Παπαχρήστου - Τριπλούν γυναικών ΤΕΛΙΚΟΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
17:00 Ευαγγελία Παπάζογλου/Ευαγγελία Πλατανιώτη - Ντουέτο Ελεύθερο {Τη δέκατη θέση κατέλαβαν οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου στο ελεύθερο πρόγραμμα του προκριματικού στο ντουέτο, με το οποίο άρχισε η συγχρονισμένη κολύμβηση στους Ολυμπιακούς του Ρίο.}.-
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
19:05 Γιάννης Μιτάκης - Finn (9η και 10η ιστιοδρομία)
19:05 Βύρων Κοκκαλάνης - RSX ανδρών (Medal Race) 5ος τελικά
19:05 Σοφία Μπεκατώρου/Μιχαήλ Πατενιώτης - Nacra 17 (10η, 11η & 12η ιστιοδρομία)
19:15 Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής - 470 ανδρών (6η, 7η & 8η ιστιοδρομία)
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
20:10 Αυστραλία-Ελλάδα (5η αγωνιστική, Α' όμιλος)  12-7 .- 1η  Ήττα

 ***Χτυπάει… μετάλλιο ο Φιλιππίδης
Στον τελικό του άλματος επί κοντώ προκρίθηκε ο Έλληνας πρωταθλητής και τα ξημερώματα της Τρίτης (16/8) θα διεκδικήσει τις πιθανότητές του για ένα μετάλλιο
Ο Κώστας Φιλιππίδης πέρασε τα 5.70 και έκλεισε... θέση στον μεγάλο τελικό του αγωνίσματος, παρά το γεγονός πως το όριο ήταν πέντε μέτρα πιο πάνω, αλλά μόλις άλλοι 8 αθλητές κατάφεραν να το περάσουν και βρέθηκαν στον τελικό.
  ***  Η Ρεμπούλη την καλύτερη επίδοση μεταξύ των Ελληνίδων
 Στην Κένυα το χρυσό στον Μαραθώνιο των γυναικών
Η Τζεμίμα Τζέλαγκατ Σουμγκόνγκ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο των γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η δρομέας από την Κένυα κάλυψε τα 42,195 χιλιόμετρα της διαδρομής σε 2 ώρες, 24 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα και άφησε στην δεύτερη θέση την Γιουνίς Τζεπκιρούι Κίρουα από το Μπαχρέιν (2:24:13).
AdTech AdΤην τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η Μάρε Ντίμπαμπα από την Αιθιοπία (2:24:30).
Η Ράνια Ρεμπούλη πραγματοποίησε την Κυριακή (14/08/2016) την καλύτερη εμφάνιση μεταξύ των τριών Ελληνίδων αθλητριών που μετείχαν στον Μαραθώνιο των γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.  Η Ρεμπούλη κατέλαβε την 88η θέση με επίδοση 2 ώρες, 46 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα, ενώ η Σοφία Ρήγα κατετάγη 103η με χρόνο 2:49:07. Από την πλευρά της, η Παναγιώτα Βλαχάκη κατέλαβε την 118η θέση με επίδοση 2:59:12.
***  Στον τελικό η Παπαχρήστου! 
Με τη δεύτερη καλύτερη επίδοση και 20 εκατοστά πάνω από την τέταρτη(!), η Βούλα Παπαχρήστου προκρίθηκε άνετα στον τελικό του τριπλούν, βάζοντας πλώρη για μετάλλιο! Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο τελικός
 Ονείρων συνέχεια για την ελληνική αποστολή στο Ρίο! Η Βούλα Παπαχρήστου έπιασε το Σάββατο με χαρακτηριστική άνεση το όριο των 14,30μ. και θα αγωνιστεί τα ξημερώματα (02:55) της Δευτέρας με φόντο ένα μετάλλιο.
Η Αθηναία πρωταθλήτρια πέτυχε άλμα στα 14,43μ. και έβαλε πλώρη για το πρώτο της Ολυμπιακό βάθρο!
 ***   Εξαιρετικός ο Ιακωβίδης, δεύτερος στο Β΄ γκρουπ των 85κ.  Εξαιρετική εμφάνιση από τον Θοδωρή Ιακωβίδη στο Ολυμπιακό τουρνουά Αρσης Βαρών του Ρίο ντε Τζανέιρο
Ο Ελληνας πρωταθλητής κατέλαβε την 2η θέση στο Β΄ γκρουπ της κατηγορίας 85κ. με 350 κιλά στο σύνολο και πέντε επιτυχημένες προσπάθειες. Εχασε μόνο την τελευταία, όταν έβαλε στη μπάρα 197 κιλά στο ζετέ, με στόχο να ξεπεράσει τον Γάλλο, Τζιοβάνι Μπαρντίς (165 - 192 - 357) και ταυτόχρονα να βελτιώσει το ατομικό του ρεκόρ που ήταν 353κ. Ανύψωσε, λοιπόν, διαδοχικά 151, 156 και 160 κιλά στο αρασέ, 186 και 190 στο ζετέ, πριν κάνει την απέλπιδα προσπάθεια στα 197.
Με λιγότερο από ένα μήνα προετοιμασίας, αφού ο Ιακωβίδης και ο προπονητής του Βαλέριος Λεωνίδης πληροφορήθηκαν ότι η Ελλάδα πήρε την ολυμπιακή πρόκριση στο μέσο Ιουλίου, η παρουσία του στο Ρίο κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη. Η θέση του στην τελική κατάταξη θα γίνει γνωστή τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά τη διεξαγωγή του α΄ γκρουπ, όπου μετέχουν 11 αθλητές

*** Με γκολ του Χρήστου Καλαντζή η Καλαμάτα 1-0 τον Ολυμπιακό Καλαμάτας (φωτογραφίες)
 
 
 
Με γκολ του Χρήστου Καλαντζή (40’ με γυριστό σουτ), η Καλαμάτα νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό Καλαμάτας σε φιλικό ματς που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος».
Η Καλαμάτα, κυρίως στο α’ ημίχρονο έδειξε καλά στοιχεία, ενώ έχασε αρκετές ευκαιρίες και βρήκε απέναντί της το Δημήτρη Λυμπερόπουλο, ο οποίος έκανε εξαιρετικές επεμβάσεις.
Όσον αφορά στους «ερυθρόλευκους», άφησαν καλές εντυπώσεις.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο για την Καλαμάτα όσο και για τον Ολυμπιακό, ήταν το πρώτο φιλικό τεστ και μέχρι την έναρξη των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, απομένει πολύς χρόνος ώστε να δουλέψουν και να παρουσιαστούν πανέτοιμοι.
Το φιλικό «σφύριξε» ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Έλβιο Μάνα, Τάσος Χατζηαγγελής): Κυριακόπουλος, Γεωργιόπουλος, Κορομηλάς, Τζανετέας, Κουρέας, Μπεγέτης, Καλογερόπουλος, Κουντάνης, Καλαντζής, Τσουλάκος, Βασιλόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Σταματελόπουλος, Κουκούτσης, Μπαστακός, Κουρούπης, Πουλάκος, Κωνσταντακόπουλος, Μερκούρης, Μπάρκας, Νικολόπουλος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ. (Λάκης Σπάλλας): Λυμπερόπουλος, Τσαναλίας, Πολυμενέας, Γ. Μπάλλας, Αναγνωστόπουλος, Τζίφας, Στριλιγκάς, Μαρούδας, Στυλιανόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Π. Γεωργουλάκος, Σταυρόπουλος, Στ. Μπάλας, Σώκαλης, Τσεκάνι, Μαγουλιανίτης, Ροβολής, Μπέρμπερι
*Στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος» βρέθηκαν περισσότεροι από 250 φίλαθλοι.
  Στα «ερυθρόλευκα» ο Δημήτρης Σώκαλης
Στον Ολυμπιακό Καλαμάτας θα συνεχίσει την καριέρα του ο έμπειρος μεσοεπιθετικός Δημήτρης Σώκαλης, καθώς αποδέχθηκε την πρόταση της διοίκησης των «ερυθρολεύκων» για συνεργασία τη νέα σεζόν.
Μάλιστα, αγωνίστηκε και στο χθεσινό φιλικό με την Καλαμάτα.

***  Η ανάλυση της κούρσας του Μπολτ (pics)

Δείτε την ανάλυση της κούρσας του Γιουσέιν Μπολτ. Η κακή εκκίνηση, η πρωτοπορία του Γκάτλιν μέχρι τα 60-70 μέτρα και το δυνατό finish του Τζαμαϊκανού.
     
       
  Ο Γιουσέιν Μπολτ κατέκτησε το τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 100μ. ολοκληρώνοντας την κούρσα της μίας ανάσας σε 9.81. Κι όμως, τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ. 
Ο Μπολτ είχε τη δεύτερη χειρότερη εκκίνηση. Η αντίδρασή του ήταν στα 0,155 δευτερόλεπτα, πίσω μόνο από τον Μπεν Γιουσούφ Μέιτε (0,156), ενώ καλύτερη εκκίνηση είχε ο Ακάνι Σίμπινε με 0,128.
  Μέχρι τα 6,1 δευτερόλεπτα της κούρσας ο Τζάστιν Γκάτλιν είναι μπροστά, αλλά στα 8,7 δευτερόλεπτα ο Μπολτ πήρε το προβάδισμα…
… και τελικά τερμάτισε σε 9,81 δευτερόλεπτα.





***   Ελπίδες για μετάλλιο σήμερα η Ελλάδα
Η «μάχη» του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους ξεχωρίζει από ελληνικής πλευράς στο σημερινό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το καλύτερο ο Φιλιππίδης. Δείτε τις άλλες 6 «γαλανόλευκες» συμμετοχές.              
Με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου, γιατί όχι και του χρυσού, αγωνίζεται σήμερα το απόγευμα (στις 8) ο Λευτέρης Πετρούνιας στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Στον στίβο, τώρα, υπάρχουν τρεις ελληνικές συμμετοχές σε προκριματικούς και ο Κώστας Φιλιππίδης στον τελικό του επί κοντώ. 
Η Μαρία Μπελιμπασάκη μετέχει στα 200μ., η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου στον προκριματικό της δισκοβολίας και ο Κώστας Δουβαλίδης ρίχνεται στη μάχη της πρόκρισης στα 110μ. εμπόδια.
Στην κολύμβηση η Κέλλυ Αραούζου μετέχει στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης και στη συγχρονισμένη το ντουέτο της Ευαγγελίας Πλατανιώτη και της Εβελίνας Πασπάζογλου συνεχίζουν την προσπάθειά τους για την πρόκριση στον τελικό. 
Τέλος, το ιστιοπλοϊκο δίδυμο των Παναγιώτη Μαντή και Παύλου Καγιαλή, δίνουν τον δικό τους αγώνα στα 470. 
Η ελληνική παρουσία την 10η ημέρα των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων:
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
15:00 Αραούζου Κέλλυ - 10χλμ. ανοιχτής, ΤΕΛΙΚΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
15:48 Μπελιμπασάκη Μαρία - 200μ, προκρ.
02:30 Αναγνωστοπούλου Χρυσούλα - δισκοβολία, προκρ.
02:35 Φιλιππίδης Κώστας - επί κοντώ, ΤΕΛΙΚΟΣ
02:40 Δουβαλίδης Κώστας - 110μ. εμπόδια, προκρ.
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
17:00Ευαγγελία Πλατανιώτη/Εβελίνα Παπάζογλου - ντουέτο, τεχνικό πρόγραμμα
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
19:05 Παναγιώτης Μαντής/Παύλος Καγιαλής - 470 (9η, 10η ιστιοδρομία)
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
20:00 Πετρούνιας Λευτέρης - κρίκοι, ΤΕΛΙΚΟΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΣΤΙΒΟΣ
15.30 Τριπλούν Ανδρών (προκριματικά)
15.35 200μ Γυναικών (προκριματικές σειρές)
16.25 3.000μ στιπλ Ανδρών (προκριματικές σειρές)
16.40 Σφυροβολία Γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
17.15 3.000μ στιπλ Γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
17.30 400μ εμπόδια Ανδρών (προκριματικές σειρές)
02.30 Δισκοβολία Γυναικών (προκριματικός, Α΄ γκρουπ)
02.35 Επί κοντώ Ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
02.40 110μ εμπόδια Ανδρών (προκριματικές σειρές)
03.30 400μ εμπόδια Γυναικών (προκριματικές σειρές)
03.50 Δισκοβολία Γυναικών (προκριματικός, Β΄ γκρουπ)
04.25 800μ Ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
04.45 400μ Γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
20:00 Κρίκοι ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
20:54 Άλμα ανδρών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21:46 Δοκός ισορροπίας γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ
14:30-19:30 Γύρος των "16" Ανδρών
Προημιτελικά διπλών Ανδρών
Προημιτελικά διπλών Γυναικών
23:30-05:00 Γύρος των "16" Ανδρών
Γύρος των "16" Γυναικών
Ημιτελικά μικτών
ΠΥΓΜΑΧΙΑ
17:00 Προημιτελικοί 60 κιλά Γυναικών
17:30 Προκριματικοί 52 κιλά Ανδρών
18:30 Ημιτελικός 69 κιλά Ανδρων
18:45 Προημιτελικοί 75 κιλά Ανδρών
23:00 Προημιτελικοί 60 κιλά Γυναικών
23:30 Προκριματικοί 52 κιλά Ανδρών
00:30 Ημιτελικός 69 κιλά Ανδρων
00:45 Προημιτελικοί 75 κιλά Ανδρών
01:15 ΤΕΛΙΚΟΣ 91 κιλά Ανδρών
ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ ΗΡΕΜΩΝ ΝΕΡΩΝ
15:00-17:30
Προκριματικά, Ημιτελικά: Κ1 ανδρών 1000μ.
Προκριματικά, Ημιτελικά: Κ2 γυναικών 500μ.
Προκριματικά, Ημιτελικά: Κ1 γυναικών 200μ.
Προκριματικά, Ημιτελικά: C1 ανδρών 1000μ.
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ
16:00 Ατομικό Σπριντ Γυναικών (1/8 Finals ? Σειρές)
16:21 Omnium Ανδρών (Time Trial ? 4/6)
16:50 Ατομικό Σπριντ Γυναικών (1/8 Finals ? Ρεπεσάζ)
16:59 Omnium Γυναικών (Scratch Race ? 1/6)
22:00 Omnium Ανδρών (Flying Lap ? 5/6)
22:26 Ατομικό Σπριντ Γυναικών (Θέσεις 9-12)
22:30 Omnium Γυναικών (Individual Pursuit ? 2/6)
23:23 Omnium Ανδρών Points Race ? 6/6) - ΜΕΤΑΛΛΙΑ
00:17 Omnium Γυναικών (Elimination Race ? 3/6)
ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
21:15 3μ. Ανδρών (Προκριματικός)
ΙΠΠΑΣΙΑ
16:00-19:50 ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ Ιππική δεξιοτεχνία ατομικό
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
15:00 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα Γυναικών (ΤΕΛΙΚΟΣ)
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
19:00 - 22:45
470 Ανδρών (9η και 10η Ιστιοδρομία)
49er Ανδρών (7η, 8η και 9η Ιστιοδρομία)
49er FX Γυναικών (7η, 8η και 9η Ιστιοδρομία)
19:05 Laser Ανδρών (Ιστιοδρομία Medal Race)
20:05 Laser Radial Γυναικών (Ιστιοδρομία Medal Race)
470 Γυναικών (9η και 10 Ιστιοδρομία)
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΜΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
17:00 Ντουέτο (Προκριματικός τεχνικό πρόγραμμα)
ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ
16:00-19:00 Ημιτελικά ομαδικών Γυναικών
21:00-24:00 Ημιτελικά ομαδικών Ανδρών
01:30-04:30 Ημιτελικά ομαδικών Ανδρών
17:00-20:00 ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ομαδικών Γυναικών
01:30-04:45 ΤΕΛΙΚΟΣ ομαδικών Γυναικών
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
21:30 105 κιλά Ανδρών (Β΄ γκρουπ)
01:00 105 κιλά Ανδρών (Α΄ γκρουπ) - ΤΕΛΙΚΟΣ
ΠΑΛΗ
16:00-19:00 Ελληνορωμαϊκή 85κ., 130κ. - Προκριματικά/ρεπεσάζ
22:00-01:00 Ελληνορωμαϊκή 85κ., 130κ. - ΤΕΛΙΚΟΙ
ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΙ
Άνδρες Προημιτελικά
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Γυναίκες Προημιτελικά
20:10 Βραζιλία-ΗΠΑ
21:30 Αυστραλία-Ουγγαρία
00:20 Ρωσία-Ισπανία
01:40 Ιταλία-Κίνα
ΜΠΑΣΚΕΤ
Άνδρες 
Β ΟΜΙΛΟΣ
20:15 Νιγηρία-Βραζιλία
01:00 Ισπανία-Αργεντινή
04:30 Λιθουανία-Κροατία
ΒΟΛΕΪ
Άνδρες
Α ΟΜΙΛΟΣ 
11:35 ΗΠΑ-Μεξικό
20:30 Ιταλία-Καναδάς
22:35 Βραζιλία-Γαλλία
Β ΟΜΙΛΟΣ
09:30 Αργεντινή-Αίγυπτος
15:00 Ρωσία-Ιράν
17:05 Πολωνία-Κούβα
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Άνδρες
Α ΟΜΙΛΟΣ
20:40 Γαλλία-Δανία
01:50 Κροατία-Τυνησία
03:50 Κατάρ-Αργεντινή
Β ΟΜΙΛΟΣ
15:30 Πολωνία-Σλοβενία
17:30 Γερμανία-Αίγυπτος
22:40 Σουηδία-Βραζιλία
ΧΟΚΕΙ
Γυναίκες
Προημιτελικά
16:00 Ισπανία-Αργεντινή
18:30 Βέλγιο-Ινδία
00:00 Ολλανδία-Αυστραλία
02:30 Γερμανία-Νέα Ζηλανδία


*** Η ελληνική παρουσία την 9η ημέρα:

ΣΤΙΒΟΣ
Η Τζεμίμα Τζέλαγκατ Σούμγκονγκ από την Κένυα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο των γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Όσον αφορά στις τρεις Ελληνίδες που μετείχαν στην κούρσα, η Ράνια Ρεμπούλη πήρε την 88η θέση με χρόνο 2:46.32, η Σοφία Ρήγα ήταν 103η με χρόνο 2:49.07. Τελευταία από τις εκπροσώπους μας ήταν η Παναγιώτα Βλαχάκη, που πήρε την 118η θέση με 2:59.12.
Με καλύτερο άλμα στα 14.26, μόλις στην πρώτη της προσπάθεια, η Βούλα Παπαχρήστου κατέλαβε την 8η θέση στον τελικό του τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η Ελληνίδα αθλήτρια, παρά τα καλά πατήματα που είχε στη βαλβίδα, δεν κατάφερε να κάνει το πολύ μεγάλο άλμα, που θα την έβαζε σε τροχιά μεταλλίου.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπανιώτης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του ύψους, αφού έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες στα 2.26μ. ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
Έχοντας εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά από την προηγούμενη αγωνιστική και τη νίκη απέναντι στη Βραζιλία, έπαιζε απλά για την πρωτιά κόντρα στην Αυστραλία, που θα την έφερνε αντιμέτωπη με το Μαυροβούνιο στα προημιτελικά. Η Εθνική πόλο όμως, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων σε όλο το παιχνίδι και δικαία γνώρισε την ήττα από την Αυστραλία με 12-7, με αποτέλεσμα να τερματίσει στη δεύτερη θέση του ομίλου της.
Την Ιταλία του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού, Σάντρο Καμπάνια, θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό της Τρίτης (16/8), όπως προέκυψε μετά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων  ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Τη δέκατη θέση κατέλαβαν οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου στο ελεύθερο πρόγραμμα του προκριματικού στο ντουέτο, με το οποίο άρχισε η συγχρονισμένη κολύμβηση στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Το ελληνικό δίδυμο βαθμολογήθηκε με 86.1000 και έμεινε οριακά πίσω από τις Γαλλίδες Οζ/Κρετιέν (86.8667) και τις Αμερικανίδες Αλβαρεζ/Κορόλεβα (86.4333), στη "μάχη" που δίνει για να πλασαριστεί στην πρώτη οκτάδα. Ο προκριματικός ολοκληρώνεται αύριο (15/08, 17:00) με το τεχνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τα δώδεκα καλύτερα ζευγάρια, με βάση συνολική βαθμολογία, θα περάσουν στον τελικό της Τρίτης. Εκεί μεταφέρουν τη βαθμολογία του τεχνικού προγράμματος και εκτελούν ξανά το ελεύθερο, για να προκύψει η τελική κατάταξη. ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Βύρων Κοκκαλάνης - RSX: Ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα κατηγορίας RS:X, με την κατάληψη της 5ης θέσης στη γενική κατάταξη ο Βύρων Κοκκαλάνης (με 96 βαθμούς ποινής). Στην κούρσα μεταλλίων (medal race), o Έλληνας ιστιοπλόος τερμάτισε στην 8η θέση, με 18 βαθμούς ποινής. Οι ελπίδες του Κοκκαλάνη για παρουσία στο βάθρο είχαν εξανεμιστεί πριν την καταληκτική κούρσα, όταν υποχώρησε στην 5η θέση της γενικής κατάταξης, μετά την 11η θέση στην 11η ιστιοδρομία και τη 10η στη 12η ιστιοδρομία.
Γιάννης Μιτάκης - Finn (9η και 10η ιστιοδρομία): Με εντυπωσιακή αντεπίθεση στη 12η ιστιοδρομία, ο Γιάννης Μιτάκης πήρε την 3η θέση και πρόλαβε στο νήμα να κατακτήσει τη 10η της γενικής, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ετσι ο πρωταθλητής μας της ιστιοπλοϊας με σκάφη τύπου Finn απέκτησε την τελευταία στιγμή το δικαίωμα να συμμετάσχει στη Medal Race (μετέχουν τα πρώτα δέκα πληρώματα), καθώς ισοβάθμησε με τον Αυστραλό Λίλι Τζέικ στους 88 β.π. αλλά είχε καλύτερες ιστιοδρομίες. Βλέψεις για μετάλλιο δεν υπάρχουν, όμως ο Μιτάκης θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει τη θέση του, το απόγευμα (19:05) της Τρίτης.
Σοφία Μπεκατώρου/Μιχαήλ Πατενιώτης - Nacra 17 (10η, 11η & 12η ιστιοδρομία): Με τη 18η θέση της τελικής κατάταξης ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, η Σοφία Μπεκατώρου και ο Μιχάλης Πατενιώτης στην ιστιοπλοϊα. Στην 12η και τελευταία ιστιοδρομία της Ολυμπιακής Ρεγκάτας με σκάφη τύπου Nacra 17 το ελληνικό πλήρωμα κατέλαβε την 18 θέση με 19 βαθμούς ποινής. Συνολικά ολοκλήρωσε με 148 βαθμούς ποινής. Αναλυτικά οι βαθμοί ποινής στις 12 ιστιοδρομίες (διαγράφεται η χειρότερη): 21, 21, 16, 4, 6, 11, 3, 15, 14, 18, 21, 19
Παναγιώτης Μάντης/Παύλος Καγιαλής - 470 ανδρών (6η, 7η & 8η ιστιοδρομία): Εξαιρετική ήταν η παρουσία του Παναγιώτη Μάντη και του Παύλου Καγιαλή στην 7η ιστιοδρομία, στην Ολυμπιακή Ρεγκάτα του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το ελληνικό πλήρωμα στα 470 κατέκτησε την 5η θέση και ανέβηκε στην 3η της γενικής κατάταξης με 32 βαθμούς ποινής. Απομένουν ακόμα τρεις κούρσες πριν από τη Medal Race και προηγούνται οι Κροάτες Ίγκορ Μάρενιτς, Σίμε Φαντέλα (14β. ποινής), ενώ δεύτεροι είναι οι Αυστραλοί Ουίλ Ράιαν, Μάθιου Μπέλτσερ (25 β.π.). Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι Γάλλι Σοφιάν Μπουβέ/Ζερεμί Μιόν (36β.π.).



~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .-
~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4911 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3046  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.007          βίντεο   .-  
~

~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ

~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου