Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Επιλογή Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Παρασκευή 12 /12 /2014

Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014:


 
~***  Σαν σήμερα ο Χαρίλαος Τρικούπης είπε το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του.                                                    Η κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του διεθνούς οικονομικού ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία, τόσο για οικονομικά θέματα όσο και για γενικότερους λόγους.                   Αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από το βήμα της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.  Διάφορες άλλες μαρτυρίες (όπως η μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα «Απομνημονεύματά» του, που αναφέρει πως άκουσε εκείνη την ημέρα τον Τρικούπη να προφέρει τη φράση στην ομιλία του) αναφέρουν πως η φράση ελέχθη κανονικά από αυτόν, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ειπώθηκε στη Βουλή ή εκτός αυτής.   Στην πραγματικότητα η φράση αυτή λέχθηκε από τον Χ. Τρικούπη την παραπάνω ημερομηνία από του βήματος της Βουλής (Παλαιά Βουλή), όχι όμως απευθυνόμενος προς το Σώμα της Βουλής ως επίσημη διακήρυξη, αλλά «εν τη ρύμη του λόγου» του, αναφέροντας «εν παρόδω» στις αναγκαίες προς τους δανειστές διαπραγματεύσεις, που πίεζαν απροκάλυπτα τον οικονομικό έλεγχο της Ελλάδας, «ότι πρέπει να λαλήσωμεν προς αυτούς επτωχεύσαμεν δυστυχώς» κ.λπ.   Η αντιπολίτευση όμως, εκμεταλλευόμενη κομματικά τη φράση αυτή, παράστησε τον πρωθυπουργό να κηρύσσει με αυτήν επίσημα από του βήματος της Βουλής τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τη θέση αυτή υιοθέτησαν και όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής, σε σημείο που να δημιουργήσουν ακόμα και απαγοητευτική εντύπωση στους οπαδούς του Χαρ. Τρικούπη. Η προπαγάνδα αυτή το πόσο ευνόησε υπέρμετρα την τότε αντιπολίτευση διαφαίνεται από τον ειρωνικό σκωπτικό χαρακτήρα που αποδόθηκε σε αυτήν και που χρησιμοποιήθηκε ομοίως μυριάδες φορές, με συνέπεια να παραμείνει ιστορική μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι παρόμοια επίσης φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με τη φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν», τον Μάιο του 1932, η κυβέρνησή του θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση της Ελλάδας, κάτω από το υψηλό χρέος του εξωτερικού δανεισμού, επικαλούμενος ακόμη και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είχε σημειωθεί δέκα χρόνια πριν, αλλά και τη διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929, ενώ στην πραγματικότητα ήταν συσσώρευση πολλών χρεών μαζί από την αρχή του αιώνα.
 *** Αυτό είναι το Ισλάμ! Αποκεφαλισμοί δίχως τέλος στη Σαουδική Αραβία
αποκεφαλισμοι   Ένας Πακιστανός ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών αποκεφαλίστηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που αύξησε σε δέκα τον αριθμό των υπηκόων της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίοι έχουν σφαγιασθεί για το ίδιο αδίκημα στο βασίλειο από τα μέσα του Οκτωβρίου.                   Ο Μοχάμαντ Φαγιάντ Μοχάμαντ Αζάμ αποκεφαλίστηκε στο Ριάντ, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας σε μια ανακοίνωσή του που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SPA.                                                                                            Η θανάτωσή του αυξάνει σε 79 τον αριθμό των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών οι οποίοι έχουν εκτελεστεί στο βασίλειο εντός του 2014, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.                                                                     Πάνω από τα δύο τρίτα των καταδικαστικών αποφάσεων φέτος ανακοινώθηκαν μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες.                                                                                 Το 2013, συνολικά 78 πρόσωπα διαφόρων εθνικοτήτων εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.                                         Ο βιασμός, ο φόνος, η αποστασία (η απάρνηση του Ισλάμ), η ένοπλη ληστεία και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν τη θανατική ποινή στο συντηρητικό βασίλειο, στο οποίο εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.      
*** Τρομακτική παραδοχή από την πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ: "Μπορούσαμε να είχαμε διαγράψει το ελληνικό χρέος το 2010"!

Σε  μια παραδοχή κατόπιν – όχι εορτής αλλά – «κηδείας»
προχωρά το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ Σούζαν Σάντλερ, αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν περιθώρια για διαγραφή του ελληνικού χρέους από το 2010, αλλά αυτό δεν έγινε!
Τα όσα ακολούθησαν είνα γνωστά, αλλά σίγουρα πονάει πολύ η διαπίσρτωση ότι χάθηκαν τόσοι άνθρωποι (οι αυτοκτονίες πλησίασαν τις 5.500 ανθρώπους) και καταστράφηκαν εκατομμύρια άλλοι, ενώ ακόμα περισσότεροι έχασαν τα όνειρά τους.
Η πρώην διευθύντρια Ευρώπης του Ταμείου του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» αποκαλύπτει ότι μπορούσαν να διαγράψουν το χρέος και δεν το έκαναν:
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», επισημαίνει το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Υποκύψαμε ως ΔΝΤ το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασυρθήκαμε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες». Μάλιστα η πρώην διευθύντρια Ευρώπης του ΔΝΤ διερωτάται με νόημα: «Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και αντί αυτού να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι».
Υποστηρίζει ότι μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση, ενώ «Η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ΔΝΤ έχει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί μέσα στην ύφεση που βιώνει η χώρα!
Και μπορεί, όπως προσθέτει, «οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων», ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως ποτέ γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει υπό αυτές τις συνθήκες μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης επί πολλά έτη.
Η παραδοχή της Σούζαν Σάντλερ ότι μπορούσε να διαγραφεί το χρέος το 2010 αποτελεί όνειδος για όλους όσους διαχειρίστηκαν την υπόθεση «ελληνικό χρέος» το 2010 και το 2011. Τις τρεις «μαύρες» κυβερνήσεις που αλυσόδεσαν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε δεσμά που μόνο με αίμα μπορούν να λυθούν…

*** Τα καρύδια απομακρύνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ...... 
Καρκίνος Προστάτη
Walnuts-Nuts-Health-Snack-Food-RawΜία ισχυρότατη γραμμή άμυνας κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτελέσει η καθημερινή κατανάλωση μερικών μόλις καρυδιών. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Marhall της Virginia των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειωνόταν σημαντικά στα ζώα εργαστηρίου που ακολουθούσαν μία συνηθισμένη διατροφή που περιελάμβανε μία μέτρια ποσότητα καρυδιών.Η επικεφαλής ερευνήτρια, η Elaine Hardman, Ph.D, συνέκρινε τα αποτελέσματα μίας συνηθισμένης διατροφής με μία διατροφή που περιλαμβάνει καρύδια κατά τη διάρκεια ζωής των ποντικιών. Η ποσότητα των καρυδιών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν ισοδύναμη με περίπου 55 γραμμάρια καρυδιών ημερησίως αναφορικά με την ανθρώπινη κατανάλωση.
Τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη διατροφή που συμπεριελάμβανε καρύδια εμφάνιζαν 50% ή και μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου συγκριτικά με τα ποντίκια που ανήκαν στην ομάδα συνηθισμένης διατροφής. Επιπρόσθετα, ο αριθμός και το μέγεθος των όγκων ήταν σημαντικά μικρότερος.
«Αυτές οι μειώσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές αν σκεφθείτε ότι τα ποντίκια προγραμματίσθηκαν γενετικά ώστε να αναπτύσσουν καρκίνο σε υψηλότερο δείκτη», παρατήρησε η Hardman. «Μπορέσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ακόμη και υπό την παρουσία μίας προϋπάρχουσας γενετικής μετάλλαξης».
Η τροφή ως φάρμακο
Όντας πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που καταπολεμούν ασθένειες, τα καρύδια παρέχουν μία υγιεινότατη δόση ω-3 λιπαρών οξέων καθώς και βιταμίνης E. Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι ο συνδυασμός υγιεινών λιπαρών και βιταμίνης E ευθυνόταν για την εξαιρετική προστατευτική ωφέλεια κατά του καρκίνου:
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου του Πανεπιστημίου:
«Χρησιμοποιώντας γενετική ανάλυση, η μελέτη Marshall βρήκε ότι η διατροφή που περιείχε καρύδια μετέβαλλε τη δραστηριότητα πολλαπλών γονιδίων που είναι σχετικά με τον καρκίνο του μαστού τόσο στο ποντίκια όσο και στους ανθρώπους. Έτερες μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων δεν εξηγούσε πλήρως την αντι-καρκινική επίδραση, και επίσης ότι η αύξηση του μεγέθους των όγκων μειωνόταν μέσω της αύξησης της πρόσληψης βιταμίνης E.
Η Hardman υπογράμμισε ότι αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν τον κρίσιμο και ζωτικό ρόλο που επιτελεί η διατροφή στην υγεία μας καθώς και στην πρόληψη των ασθενειών.   www.pentapostagma.gr .-

***  Η Ρωσία δημιουργεί αεροδιαστημικό στρατό

Δεκέμβριος 10, 2014.
Η Ρωσία δημιούργησε ένα νέο είδος Ενόπλων Δυνάμεων- τις Δυνάμεις Αεροδιαστημικής, στις οποίες θα συγχωνευθεί η υπάρχουσα Πολεμική Αεροπορία και τα τμήματά της.
«Όταν ληφθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την κατάρτιση των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής , θα ενωθούν με την Πολεμική Αεροπορία, μαζί με την αεράμυνα και τις δομές Πληροφοριών και Μέσων», όπως σημειώνει το ρωσικό Ίντερφαξ, επικαλούμενο την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Έτσι, στις Ένοπλες Δυνάμεις θα υπάρχουν τρεις διοικήσεις: των Χερσαίων Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Αεροδιαστημικής.
Οι Δυνάμεις της Αεροδιαστημικής, θα αναπτύξουν διάφορα συστήματα: αναγνώρισης, έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου από αέρα, αντίποινα οποιαδήποτε αντιπάλου στον αέρα και ένα κοινό σύστημα διαχείρισης.
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Μπάχια, ανακοίνωσε ότι η αεροδιαστημική άμυνα της Ρωσίας αποτελεί προτεραιότητα για την εθνική ασφάλεια.
«Αλλάζει ριζικά η φύση της ένοπλης αντιπαράθεσης, αλλά και το όραμα για την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων. Η ασφάλεια του εναέριου χώρου είναι τομέας προτεραιότητας και πρέπει να λάβει κεντρική θέση στην παροχή του αμυντικού συστήματος της χώρας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός στη συνέντευξη Τύπου, αφιερωμένη στην 100η επέτειο των Δυνάμεων της Αεροπορικής Άμυνας.

*** Πίνακες σύγκρισης αποδοχών στρατιωτικών και βουλευτών, δικαστικών κλπ ειδικών μισθολογίων
 
 
 
 
 
 
 
 

  Τα συγκριτικά στοιχεία του πίνακα καταρρίπτουν πλήρως το επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της υπ” αυτό συνταχθείσας έκθεσης, υποστηρίζει ότι η μερική αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών είναι υπεραρκετή, αφού αυτοί έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από το ν.4093/2012, οι διατάξεις του οποίου περιέκοψαν τις αποδοχές τους σε μικρότερο ποσοστό από ότι τις αποδοχές των υπολοίπων αμειβομένων υπαλλήλων με ειδικά μισθολόγια.
Τα συγκριτικά στοιχεία του πίνακα καταρρίπτουν πλήρως το επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο, μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της υπ” αυτό συνταχθείσας έκθεσης, υποστηρίζει ότι η μερική αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών είναι υπεραρκετή, αφού αυτοί έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από το ν.4093/2012, οι διατάξεις του οποίου περιέκοψαν τις αποδοχές τους σε μικρότερο ποσοστό από ότι τις αποδοχές των υπολοίπων αμειβομένων υπαλλήλων με ειδικά μισθολόγια.  

*** Ο  Γέροντας Παΐσιος για τον Άγιο Σπυρίδωνα και το άφθαρτο λείψανό του  Agios Spyridonas 541
Γέροντα, μπορεί ο άγιος Σπυρίδων να ζήτησε από τον Θεό να μείνη άφθαρτο το Λείψανό Του;
– Όχι, πώς μπορεί να γίνη αυτό; Οι Άγιοι δεν ζητούν τέτοια πράγματα. Ο Θεός οικονόμησε να μείνη άφθαρτο το Λείψανο, για να βοηθιούνται οι άνθρωποι.
 Και βλέπετε πως τα έχει οικονομήσει ο Θεός! Επειδή η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος είναι κοντά στην Ιταλία και εύκολα οι άνθρωποι θα μπορούσαν να παρασυρθούν από τον Καθολικισμό, έβαλε φράγμα εκεί πέρα τον Άγιο Σπυρίδωνα , τον Άγιο Γεράσιμο και τον Άγιο Διονύσιο. 
Corfu_119_melk
Πηγή: Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Στ΄, Περί Προσευχής, εκδ. Ιερόν Ησυχαστήριον «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2012, σελ. 110

*** ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΑΘΕΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
βιβλία

Άγγελου Ασημινάκη, Θεολόγου
“Εξ Ιστορίας αναιρεθείσης τής αληθείας, το καταλιπόμενον αυτής
ανωφελές γίγνεται διήγημα”. (Πολύβιος)

Παρατηρούμαι ότι σιγά –σιγά φεύγουν τα χριστιανικά σύμβολα από το
κράτος, θα φύγει αύριο και το Μάθημα των θρησκευτικών γιατί βλέπεται
είναι άχρηστο στο σχολείο το μάθημα των θρησκευτικών. Μας είπαν ότι
πρέπει να φύγει το μάθημα των αρχαίων Ελληνικών από το σχολείο γιατί
είναι νεκρή γλώσσα δεν προσφέρει τίποτα. Αυτά κατά τους
‘‘μορφωμένους’’ δεν έχουν θέση στο σύγχρονο λύκειο. Θέλουν να
δημιουργήσουν ένα άθρησκο και ανθελληνικό κράτος. Θέλουν να τα
αλλάξουν όλα, αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση.

Παραποιούν την Ιστορία μας, ενοχοποιούν τον τουρκικό εθνικισμό,
αποσιωπούν τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών και προσβάλλουν
ιδιαίτερα τον ποντιακό και μικρασιάτικο ελληνισμό που υπέστησαν
Γενοκτονίες.

Για ποιόν λόγο και από ποιους όμως επιτελείται αυτή η σταδιακή
αποξήλωση της ιστορίας μας; Μήπως προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να
σταματήσουν να καλλιεργούν στο υποσυνείδητο των μαθητών τη μεγαλειώδη
κληρονομιά του Ελληνισμού και να την αντικαταστήσουν με μιζέρια και
ηττοπάθεια; Ποιοι προσπαθούν να »βιάσουν» την Ελληνική ιστορία;
Γιατί πλέον στα σχολεία δεν δίνουν στα παιδιά μας αξίες, αρετές,
ευγενικά ιδανικά και δεν τους μαθαίνουν τα πραγματικά γεγονότα; Μήπως
κάποιοι θέλουν τον σταδιακό εκφυλισμό της κοινωνίας μας και όχι την
πραγματική πρόοδο;

Πολλοί άλλοι αξιόλογοι αρθογράφοι και συγγραφείς αναφέρουν δεκάδες
παραδείγματα από την κατάντια των σχολικών βιβλίων με αντεθνικά και
φθοροποιά κείμενα, δεν ξέρω σε ποιο πρέπει να πρωτοαναφερθεί κανείς;

Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα αντεθνικού κείμενου στο βιβλίο της
Ελληνικής Ιστορίας στο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, στο κεφάλαιο
“Μικρασία: εκστρατεία και καταστροφή”, όπου έπρεπε να περιγράφεται η
πλέον συστηματική γενοκτονία των Ελλήνων και Αρμενίων υπό των
νεότουρκων εθνικιστών και φασιστών τού Αβδούλ Χαμίτ και τού Μουσταφά
Κεμάλ, αλλά και οι σφαγές, οι λεηλασίες, εξανδραποδισμοί, βιασμοί,
καταστροφές κατά των ελλήνων της Σμύρνης, που είχανε σχεδιαστή και
διεπράχθησαν εν ψυχρώ για να “απαλλαγή” η Τουρκία από την εκεί
παρουσία τού ελληνισμού από χιλιάδες χρόνια (η μεγαλύτερη καταστροφή
που υπέστη ο ελληνισμός στην ιστορία του), να πώς παρουσιάζονται όλα
αυτά τα δραματικά γεγονότα στο βιβλίο της ΣΤ΄ Τάξης τού Δημοτικού από
την κυρία Μαρία Ρεπούση.

“ Ένα χρόνο μετά ( σ.σ.: 1922), οι τουρκικές δυνάμεις, με ηγέτη τον
Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να
υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου1922 ο τουρκικός
στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι
προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα” (σελ.
βιβλίου 100)

Πόση απέχθεια σε ό,τι εθνικό και ελληνικό πρέπει να νοιώθει ένας
“συγγραφέας”, για να γράφει παρόμοιες “ιστορικές” αθλιότητες και να
θέλει μ’ αυτές να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά μας;

Τί μπορεί ένα μικρό παιδί να συμπεράνει, διαβάζοντας το ρήμα
“συνωστίζονται”; Μπορεί ακόμη και να σκεφτεί, ότι η σκηνή θα ήτανε,
όπως γίνεται με τον κόσμο, που μαζεύεται στο λιμάνι για να πάει σε
“εκδρομή ”. Η ντροπή, άραγε, έγινε τόσο σπάνιο είδος για κάποιους
δήθεν “συγγραφείς”;

Στόχος της επιλογής των κειμένων είναι η αποδόμηση των θρησκευτικών
και εθνικών αξιών και η γελοιοποίηση των Θείων.

Όπως «προφητικά» έγραφε ο Σ. Καργάκος στο σπουδαίο βιβλίο του
«Αλεξία»: «Σε μερικές χώρες η εθνική ιδέα ταυτίζεται με τη γλώσσα ή
εκφράζεται με τη γλώσσα, όπως και ο εθνικός πολιτισμός. Η γλώσσα είναι
πατρίδα, αν τη χάσουμε, θα γίνουμε απάτριδες με δική μας ευθύνη. Στα
χρόνια που έρχονται οι υποδουλώσεις θ’ αρχίζουν εκ των ένδον. Οι νέοι
ιμπεριαλισμοί έχουν πνευματικό χαρακτήρα. Το πρώτο που θα χαθεί είναι
η γλώσσα…».

Κατά τον αειθαλή λόγο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού: «Όταν τα μήλα είναι
ξινά, δεν φταίνε τα μήλα, αλλά οι μηλιές».

Πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Την θέλουμε την πατρίδα μας; την θέλουμε
την θρησκεία μας; τις θέλουμε τις παραδόσεις μας; Να ‘χουμε το θάρρος
και να το πούμε και να το στηρίξουμε και να προχωρήσουμε. Οι Έλληνες
είναι λίγο φοβισμένοι, είναι λίγο μαζεμένοι, το λέω γιατί το ζω.


***Αγιος Σπυρίδωνας και το θαύμα με το φίδι.
 Spyridon.jpg
Μια μέρα, ένας άλλος πτωχός με πολυμελή οικογένεια κτύπησε την πόρτα της επισκοπής του. Πλησίασε τον άγιο και με δάκρυα του ζήτησε ένα δάνειο. Το ήθελε για να πληρώσει κάποιο χρέος του σ” ένα πλούσιο, που απειλούσε να του πωλήσει το σπίτι του. Πού να βρει όμως ο άγιος ένα τόσο μεγάλο ποσό;
 Στον  πόνο που του δημιουργούσαν τα πικρά δάκρυα του πτωχού, που από τη θλίψη σπάραζε, ο στοργικός επίσκοπος καταστενοχωρημένος άρχισε να βηματίζει. Ξάφνου εκεί μπροστά του πήρε το μάτι του ένα φίδι να σέρνεται μέσα στην πρασινάδα.
Σαν αστραπή πέρασε από τον νου του το ραβδί του Ααρών, που στο παλάτι του Φαραώ τ” αφήκε να πέσει στη γη κι έγινε φίδι. «Άς ήταν, Κύριε, το φίδι αυτό να γινόταν χρυσάφι για τον πτωχό αυτόν οικογενειάρχη, είπε σιγανά. Ναί, Κύριε. Άς γινόταν χρυσάφι, για να βοηθηθεί το δυστυχισμένο αυτό πλάσμα σου», ξανάπε και σήκωσε το χέρι. Το φίδι σταμάτησε. Κι ο άγιος έσκυψε και το πήρε. Στο  χέρι του το σιχαμερό ερπετό μεταμορφώθηκε κι άστραψε τώρα χρυσαφένιο.
- Πάρτο, παιδί μου, είπε ο άγιος με καλωσύνη. Πάρτο να κάμεις τη δουλειά σου.
Κι ο πτωχός γεμάτος χαρά πήρε το χρυσάφι κι έτρεξε και το “δωκε ενέχυρο στον πλούσιο δανειστή. Όταν αργότερα με τη βοήθεια του Θεού πλήρωσε το χρέος του, ο δανειστής του επέστρεψε το χρυσαφένιο ενέχυρο.
Κι ο πτωχός το πήρε και με δάκρυα ευγνωμοσύνης το γύρισε στον άγιο. Αυτός, αφού το έλαβε στα χέρια, έστρεψε τα μάτια στον ουρανό, δόξασε τον Θεό για την άπειρη φιλανθρωπία του κι ύστερα το έριξε στη γη. Και ώ του θαύματος!
Το χρυσάφι έγινε και πάλι φίδι κι έφυγε από μπροστά τους.


πηγή *** “Η ψυχή μετά τον θάνατο” – Οι πρώτες δύο ημέρες, τα τελώνια, οι σαράντα μέρες, η ψυχή μέχρι την Τελική Κρίση

αρχείο λήψης (6)

(Ανάλυση του λόγου περί θανάτου του Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς).   

 Από το βιβλίο του π. Σεραφείμ Ρόουζ
Οι πρώτες δύο ημέρες μετά το θάνατο.Για διάστημα δύο ημερών η ψυχή απολαύει σχετικής ελευθερίας και έχει δυνατότητα να επισκεφθεί τόπους που της ήτα προσφιλείς στο παρελθόν, αλλά την Τρίτη ημέρα μετακινείται σε άλλες σφαίρες.

Εδώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης απλώς επαναλαμβάνει τη διδασκαλία που η Εκκλησία ήδη γνωρίζει από τον 4ο αιώνα, όταν ο άγγελος που συνόδευσε τον Αγ. Μακάριο Αλεξανδρείας στην έρημο, του είπε, θέλοντας να ερμηνεύσει την επιμνημόσυνη δέηση της Εκκλησίας για τους νεκρούς την Τρίτη ημέρα μετά θάνατο: «Όταν γίνεται η προσφορά της αναίμακτης θυσίας (μνημόσυνο στη θεία λειτουργία) στην Εκκλησία την τρίτη ημέρα, η ψυχή του κεκοιμημένου δέχεται από τον φύλακα άγγελο της ανακούφιση για τη λύπη που αισθάνεται λόγω του χωρισμού της από το σώμα… Στο διάστημα των δύο πρώτων ημερών επιτρέπεται στην ψυχή να περιπλανηθεί στον κόσμο, οπουδήποτε εκείνη επιθυμεί, με τη συντροφιά των αγγέλων που τη συνοδεύουν. Ως εκ τούτου η ψυχή, επειδή αγαπά το σώμα, μερικές φορές περιφέρεται στο οίκημα στο οποίο το σώμα της είχε σαβανωθεί, περνώντας έτσι δύο ημέρες όπως ένα πουλί που γυρεύει τη φωλιά του. Αλλά η ενάρετη ψυχή πλανιέται σε εκείνα τα μέρη στα οποία συνήθιζε να πράττει αγαθά έργα. Την τρίτη ημέρα, Εκείνος ο Οποίος ανέστη ο Ίδιος την τρίτη ημέρα από τους νεκρούς καλεί την ψυχή του Χριστιανού να μιμηθείτη δική Του ανάσταση, να ανέλθει στους Ουρανούς όπου θα λατρεύει το Θεό όλων.»
.Στην Ορθόδοξη νεκρώσιμη ακολουθία, ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός περιγράφει παραστατικά την κατάσταση της ψυχής η οποία, έχοντας μεν αφήσει το σώμα αλλά παραμένοντας στη γη, είναι ανίκανη να επικοινωνήσει με τους αγαπημένους της τους οποίους βλέπει: «Οίμοι, οίον αγώνα έχει η ψυχή χωριζόμενη εκ του σώματος! Οίμοι, πόσα δακρύει τότε, και ουχ υπάρχει ο ελεών αυτήν! Προς τους αγγέλους τα όμματα ρέπουσα, άπρακτα καθικετεύει προς τους ανθρώπους τας χείρας εκτείνουσα, ουκ έχει τον βοηθούντα. Διό, αγαπητοί μου αδελφοί, εννοήσαντες ημών το βραχύ της ζωής, τω μεταστάντι την ανάπαυσιν, παρά Χριστού αιτησώμεθα, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος».
.Σε γράμμα του προς τον αδελφό μιας αποθνήσκουσας γυναίκας, ο Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος γράφει: «Η αδελφή σου δεν θα πεθάνει. Το σώμα του ανθρώπου πεθαίνει, αλλά η προσωπικότητά του συνεχίζει να ζει. Απλώς μεταφέρεται σε μια άλλη τάξη ζωής… Δεν είναι εκείνη που θα βάλουν στον τάφο. Εκείνη βρίσκεται σε έναν άλλο τόπο όπου θα είναι  θα είναι ακριβώς το ίδιο ζωντανή όσο και τώρα. Τις πρώτες ώρες και ημέρες θα βρίσκεται γύρω σου. Μόνο που δεν θα λέει τίποτα και εσύ δεν θα μπορείς να την δεις. Θα είναι όμως ακριβώς εδώ. Να το έχεις αυτό στο νου σου. Εμείς που μένουμε πίσω θρηνούμε για τους κεκοιμημένους, όμως για εκείνους τα πράγματα είναι αμέσως πιο εύκολα. Είναι πιο ευτυχισμένοι στη νέα κατάσταση. Όσοι έχουν πεθάνει και κατόπιν επαναφέρθηκαν στο σώμα διαπίστωσαν ότι το σώμα ήταν μια πολύ στενάχωρη κατοικία. Και η αδελφή σου θα αισθάνεται έτσι. Είναι πολύ καλύτερα εκεί, και εμείς νοιώθουμε οδύνη σαν να της έχει συμβεί κάτι απίστευτα κακό! Θα μας κοιτάζει και σίγουρα θα μένει κατάπληκτη με την αντίδρασή μας».
.Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η ανωτέρω περιγραφή των πρώτων δύο ημερών του θανάτου αποτελεί γενικό κανόνα, ο οποίος κατά κανένα τρόπο δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Πράγματι τα περισσότερα παραδείγματα από την Ορθόδοξη γραμματεία, δεν συνάδουν με αυτόν τον κανόνα, και ο λόγος είναι φανερός: οι άγιοι, μην έχοντας καμιά απολύτως προσκόλληση στα εγκόσμια και ζώντας σε διαρκή προσδοκία της αναχώρησής τους για την άλλη ζωή, δεν ελκύονται καν από τους τόπους όπου έπρατταν τα αγαθά τους έργα αλλά ξεκινούν αμέσως την άνοδο τους στους Ουρανούς. Άλλοι, ξεκινούν την άνοδο τους πριν το τέλος των δύο ημερών για κάποιον ειδικό λόγο που μόνον η Θεία Πρόνοια γνωρίζει. Από την άλλη οι σύγχρονες «μεταθανάτιες» εμπειρίες, ατελείς καθώς είναι, ανήκουν όλες στον εξής κανόνα: η «εξωσωματική» κατάσταση αποτελεί μόνο το ξεκίνημα της αρχικής περιόδου ασώματης «περιπλάνησης» της ψυχής στους τόπους των επιγείων δεσμών της. Όμως κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει παραμείνει νεκρός για αρκετό χρονικό διάστημα, έστω μέχρι να συναντήσει τους αγγέλους που πρόκειται να τον συνοδεύσουν.
.Μερικοί επικριτές της Ορθόδοξης διδασκαλίας για την μετά θάνατον ζωή, θεωρούν ότι τέτοιες αποκλίσεις από το γενικό κανόνα για την μεταθανάτια εμπειρία αποδεικνύουν την ύπαρξη «αντιφάσεων» στην Ορθόδοξη διδασκαλία. Αυτοί οι επικριτές όμως είναι απλώς και μόνο προσκολλημένοι στις «κατά γράμμα» ερμηνείες. Η περιγραφή των πρώτων δύο ημερών, καθώς και των επομένων, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κάποια μορφή δόγματος. Είναι απλώς ένα «μοντέλο», το οποίο μάλιστα εκφράζει την πιο συνηθισμένη χρονική σειρά των εμπειριών της ψυχής μετά τον θάνατο. Οι πολλές περιπτώσεις, τόσο στην Ορθόδοξη γραμματεία όσο και στις αναφορές σύγχρονων σχετικών εμπειριών, όπου οι νεκροί έχουν στιγμιαία εμφανιστεί στους ζωντανούς μέσα στην πρώτη ή τις δύο πρώτες ημέρες μετά το θάνατο, μερικές φορές σε όνειρα, είναι παραδείγματα που επαληθεύουν το ότι όντος η ψυχή συνήθως παραμένει κοντά στη γη για κάποια σύντομη χρονική περίοδο. Κατά την τρίτη ημέρα, και συχνά πιο πριν, η περίοδος αυτή φθάνει στο τέλος της.
.
αρχείο λήψης (5)
Τα τελώνια
Την ώρα αυτή (την τρίτη ημέρα), η ψυχή διέρχεται από λεγεώνες πονηρών πνευμάτων που παρεμποδίζουν την πορεία της και την κατηγορούν για διάφορες αμαρτίες, στις οποίες αυτά τα ίδια την είχαν παρασύρει. Σύμφωνα με διάφορες θεϊκές αποκαλύψεις υπάρχουν είκοσι τέτοια εμπόδια, τα επονομαζόμενα «τελώνια», σε καθένα από τα οποία περνά από δοκιμασία κάθε μορφή αμαρτίας. Η ψυχή αφού περάσει από ένα τελώνιο, συναντά το επόμενο, και μόνον αφού έχει διέλθει επιτυχώς από όλα τα τελώνια μπορεί αν συνεχίσει την πορεία της χωρίς να απορριφθεί βιαίως στη γέεννα. Το πόσο φοβεροί είναι αυτοί οι δαίμονες και τα τελώνια τους φένεται στο γεγονός ότι η ίδια η Παναγία, όταν πληροφορήθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ τον επικείμενο θάνατο Της, ικέτευσε τον Υιό Της να διασώσει την ψυχή Της από αυτούς τους δαίμονες και απαντώντας στην προσευχή Της, ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε από τους Ουρανούς για να παραλάβει την ψυχή της Πάναγνου Μητρός Του και να την οδηγήσει στους Ουρανούς. Φοβερή είναι πράγματι, η τρίτη ημέρα για την ψυχή του απελθόντος, και για το λόγο αυτό η ψυχή έχει ιδιαίτερη ανάγκη τότε από προσευχές για την σωτηρία της.
.Σύντομα, μετά τον θάνατο, η ψυχή πράγματι βιώνει μια κρίση, τη Μερική Κρίση, ως τελική συγκεφαλαίωση του «αοράτου πολέμου» που έχει διεξαγάγει ή που απέτυχε να διεξαγάγει, στην επίγεια ζωή κατά τω πεπτωκότων πνευμάτων. Συνεχίζοντας την επιστολή του προς τον αδελφό της αποθνήσκουσας γυναίκας, ο Όσιος Θεοφάνης ο έγκλειστος γράφει: «Λίγο μετά το θάνατο, η ψυχή αρχίζει έναν αγώνα για να καταφέρει να διέλθει από τα τελώνια. Στον αγώνα της η αδελφή σου χρειάζεται βοήθεια! Θα πρέπει να στρέψεις όλη σου την προσοχή και όλη σου την αγάπη γι’ αυτήν στο πως θα την βοηθήσεις. Πιστεύω πως η μεγαλύτερη έμπρακτη απόδειξη της αγάπης σου θα είναι να αφήσεις την φροντίδα του νεκρού της σώματος στους άλλους, να αποχωρήσεις και, μένοντας μόνος σου οπουδήποτε μπορείς, να βυθιστείς σε προσευχή για την ψυχή της, για τη νέα κατάσταση στην οποία βρίσκεται και για τις καινούριες, απροσδόκητες ανάγκες της. Συνέχισε την ακατάπαυστη ικεσία σου στον Θεό για έξι εβδομάδες και περισσότερο. Όταν πέθανε η Οσία Θεοδώρα, το σακούλι από το οποίο πήραν χρυσό οι άγγελοι για να τη γλιτώσουν από τα τελώνια ήταν οι προσευχές του πνευματικού της πατέρα. Έτσι θα γίνει και με τις δικές σου προσευχές. Μην παραλείψεις να κάνεις όσα σου είπα. Αυτό είναι η πραγματική αγάπη.»
.Το «σακούλι» από το οποίο πήραν «χρυσό» οι άγγελοι και «εξόφλησαν τα χρέη» της Οσίας Θεοδώρας στα τελώνια έχει συχνά παρανοηθεί από κάποιους επικριτές της Ορθόδοξης διδασκαλίας. Μερικές φορές συγκρίνεται με τη λατινική έννοια του «πλεονάσματος χάριτος» των αγίων.  Στην περίπτωση αυτή, τέτοιοι επικριτές ερμηνεύουν κατά γράμμα τα Ορθόδοξα κείμενα. Σε τίποτε άλλο δεν αναφέρεται το παραπάνω απόσπασμα παρά στις προσευχές της Εκκλησίας για τους αναπαυθέντες και ειδικότερα στις προσευχές ενός αγίου ανθρώπου και πνευματικού πατέρα. Είναι σχεδόν περιττό να πούμε ότι όλες αυτές οι περιγραφές έχουν μεταφυσική έννοια. Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί τη διδασκαλία περί τελωνίων τόσο σημαντική, ώστε έχει συμπεριλάβει σχετικές αναφορές σε πολλές από τις ακολουθίες της, μερικές εκ των οποίων αναφέρονται στο κεφάλαιο περί τελωνίων. Ειδικότερα, η Εκκλησία θεωρεί ιδιαιτέρως απαραίτητο να συνοδεύει με αυτήν τη διδασκαλία κάθε τέκνο της που αποθνήσκει. Στον «Κανόνα για την Αναχώρηση της Ψυχής», που διαβάζεται από τον ιερέα στο νεκρικό κρεβάτι κάθε πιστού, υπάρχουν τα παρακάτω τροπάρια:
«Καθώς φεύγω από τη γη, αξίωσέ με να διέλθω ανεμπόδιστα από τον άρχοντα του αέρα, το διώκτη και βασανιστή, εκείνον που ως άδικος ανακριτής στέκεται πάνω στους φοβερούς δρόμους». (4η Ωδή)
«Ω Πανένδοξε Θεοτόκε, οδήγησέ με εις τους Ουρανούς, στα ιερά και πολύτιμα χέρια των αγίων αγγέλων ώστε, προστατευμένος μέσα στα φτερά τους, να μην αντικρύσω τη ρυπαρή, αποκρουστική και σκοτεινή μορφή των δαιμόνων». (6η Ωδή)
«Ω Αγία Θεοτόκε, Εσύ η Οποία γέννησες τον Παντοδύναμο Κύριο, απομάκρυνε από εμένα τον άρχοντα των φοβερών τελωνίων, τον κυβερνήτη του κόσμου, όταν φθάσει η στιγμή του θανάτου μου, ώστε να Σε δοξολογώ αιωνίως». (8η Ωδή)
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα λόγια της Εκκλησίας προετοιμάζουν τον αποθνήσκοντα Ορθόδοξο Χριστιανό για τις δοκιμασίες που θα συναντήσει μπροστά του.
Οι σαράντα ημέρες
Κατόπιν, έχοντας επιτυχώς διέλθει από τα τελώνια και υποκλιθεί βαθιά ενώπιον του Θεού, η ψυχή για διάστημα τριάντα επτά επιπλέον ημερών επισκέπτεται τις ουράνιες κατοικίες και τις αβύσσους της κολάσεως, μη γνωρίζοντας ακόμα που θα παραμείνει, και μόνον την τεσσαρακοστή ημέρα καθορίζεται η θέση στην οποία θα βρίσκεται μέχρι την ανάσταση των νεκρών.
.Σίγουρα δεν είναι παράξενο ότι η ψυχή, έχοντας διέλθει από τα τελώνια και παύσει μια για πάντα κάθε σχέση με τα επίγεια, εισάγεται στον αληθινά άλλο κόσμο, σε ένα τμήμα του οποίου θα παραμείνει αιωνίως. Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Αγγέλου στον Αγ. Μακάριο Αλεξανδρείας, η ειδική επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των απελθόντων την ένατη ημέρα μετά τον θάνατο (πέραν του γενικού συμβολισμού των εννέα αγγελικών ταγμάτων) πραγματοποιείται επειδή μέχρι τότε παρουσιάζονται στην ψυχή τα θαυμάσια του Παραδείσου, και μόνον κατόπιν αυτού, για το υπόλοιπο των σαράντα ημερών, της παρουσιάζονται τα μαρτύρια και τα φρικτά της κολάσεως, πριν τοποθετηθεί την τεσσαρακοστή ημέρα στη θέση στην οποία θα αναμένει την ανάσταση των νεκρών και την Τελική Κρίση. Θα πρέπει και πάλι να τονίσουμε ότι οι αναφερόμενοι αριθμοί αποτελούν γενικό κανόνα ή «μοντέλο» της μεταθανάτιας πραγματικότητας, και αναμφισβήτητα δεν ολοκληρώνουν όλες οι ψυχές των απελθόντων την πορεία τους ακριβώς σύμφωνα με τον «κανόνα». Γνωρίζουμε σαφώς ότι η Οσία Θεοδώρα, στην πραγματικότητα, ολοκλήρωσε το «γύρο της κολάσεως» ακριβώς την τεσσαρακοστή ημέρα, σύμφωνα με τη γήινη μέτρηση του χρόνου.
.Η κατάσταση των ψυχών μέχρι την Τελική Κρίση
Μερικές ψυχές βρίσκονται (μετά τις σαράντα ημέρες) σε μια κατάσταση πρόγευσης της αιώνιας αγαλλίασης και μακαριότητας, ενώ άλλες σε μια κατάσταση τρόμου εξαιτίας των αιωνίων μαρτυρίων τα οποία θα υποστούν πλήρως μετά την Τελική Κρίση. Μέχρι τότε εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής της κατάστασής τους, ιδιαιτέρως μέσω της υπέρ αυτών προσφοράς της Αναίμακτης Θυσίας (μνημόσυνο στη Θεία Λειτουργία), και παρομοίως μέσω άλλων προσευχών.
.Τα οφέλη της προσευχής, τόσο της κοινής όσο και της ατομικής για τις ψυχές που βρίσκονται στην κόλαση, έχουν περιγραφεί σε πολλούς βίους Αγίων και ασκητών καθώς και σε Πατερικά κείμενα. Στο βίο της μάρτυρος του 3ου αιώνα Περπετούας, για παράδειγμα, διαβάζουμε ότι η κατάσταση της ψυχής του αδελφού της Δημοκράτη της αποκαλύφθηκα με την εικόνα μιας στέρνας γεμάτης νερό, η οποία ήταν όμως τόσο ψηλά που δεν μπορούσε να τη φτάσει από τον ρυπαρό, καυτό τόπο όπου ήταν περιορισμένος. Χάρη στην ολόθερμη προσευχή της Περπετούας επί μία ολόκληρη ημέρα και νύχτα ο Δημοκράτης έφτασε τη στέρνα και τον είδε να βρίσκεται σε έναν φωτεινό τόπο. Από αυτό η Περπετούα κατάλαβε ότι ο αδελφός της είχε απελευθερωθεί από τα δεινά της κολάσεως.
.Στο βίο μιας ασκήτριας που πέθανε μόλις τον 20ο αιώνα αναφέρεται μια παρόμοια περίπτωση. Πρόκειται για τη Οσία Αθανασία (Αναστασία Λογκάτσεβα), πνευματική θυγατέρα του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Όπως διαβάζουμε στο βίο της: «Η Αναστασία είχε έναν αδελφό που τον έλεγαν Παύλο. Ο Παύλος κάποτε ήταν μεθυσμένος και κρεμάστηκε. Κι η Αναστασία αποφάσισε να προσευχηθεί πολύ για τον αδελφό της. Μετά το θάνατο του, η Αναστασία πήγε στο μοναστήρι Ντιβέγιεβο, του Οσίου Σεραφείμ, για να μάθει τι ακριβώς έπρεπε να κάνει, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του αδελφού της, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του με τρόπο δυσσεβή και ατιμωτικό… Ήθελε να συναντήσει την Πελαγία Ιβάνοβνα και να ζητήσει τη συμβουλή της… Η Αναστασία επισκέφθηκε την Πελαγία. Εκείνη της είπε να κλειστεί στο κελί της σαράντα μέρες, να προσευχηθεί και να νηστέψει για τον αδελφό της και κάθε μέρα να λέει εκατόν πενήντα φορές: «Υπεραγία Θεοτόκε, ανάπαυσον τον δούλον σου.»
.Όταν συμπληρώθηκαν οι σαράντα ημέρες, η Αναστασία είδε ένα όραμα. Βρέθηκε μπροστά σε μία άβυσσο. Στο βάθος της ήταν ένας βράχος από αίμα. Πάνω στο βράχο κείτονταν δύο άνδρες με σιδερένιες αλυσίδες στο λαιμό τους. Ο ένας ήταν ο αδελφός της.
Η Αναστασία διηγήθηκε το όραμα στην Πελαγία και κείνη της είπε να συνεχίσει την νηστεία και την προσευχή.
Τελείωσαν κι άλλες σαράντα ημέρες με νηστεία και προσευχή κι η Αναστασία είδε το ίδιο όραμα. Η ίδια άβυσσος κι ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκονταν οι δύο άνδρες με αλυσίδες στο λαιμό τους. Αυτή τη φορά όμως ο αδελφός της ήταν όρθιος. Περπατούσε πάνω στο βράχο, έπεφτε και ξανασηκωνόταν. Οι αλυσίδες ήταν ακόμα στο λαιμό του.
Η Πελαγία Ιβάνοβνα, στην οποία κατέφυγε και πάλι η Αναστασία, της είπε να επαναλάβει την ίδια άσκηση για Τρίτη φορά.
Όταν τελείωσε και το τρίτο σαρανταήμερο της νηστείας και της προσευχής, η Αναστασία ξαναείδε το ίδιο όραμα. Η ίδια άβυσσος, ο ίδιος βράχος. Τώρα όμως πάνω στο βράχο ήταν μόνο ένας άνδρας, αγνωστός της. Ο αδελφός της είχε απελευθερωθεί από τα δεσμά. Δε φαίνονταν πουθενά. Ο άγνωστος άνδρας ακούστηκε να λέει: «Είσαι τυχερός εσύ. Έχεις πολύ ισχυρούς μεσίτες στη γη.»
Η Αναστασία ανέφερε στην Πελαγία Ιβάνοβνα το τρίτο όραμά της και εκείνη της απάντησε:
«Ο αδελφός σου λυτρώθηκε από τα βάσανα. Δεν μπήκε όμως στη μακαριότητα του Παραδείσου.»
.Πολλά παρόμοια περιστατικά αναφέρονται σε βίους Ορθοδόξων Αγίων και ασκητών. Σε περίπτωση που κάποιος έχει την τάση να ερμηνεύει κατά γράμμα τέτοια οράματα, ίσως θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι βεβαίως οι εικόνες με τις οποίες εμφανίζονται τέτοια οράματα, συνήθως σε όνειρα, δεν «φωτογραφίζουν» κατ’ ανάγκη τον τρόπο ύπαρξης της ψυχής μετά τον θάνατο. Πρόκειται περισσότερο για εικόνες οι οποίες μεταβιβάζουν την πνευματική αλήθεια της βελτιώσεως της καταστάσεως της ψυχής στον άλλο κόσμο χάρη στις προσευχές εκείνων που παραμένουν στον κόσμο τούτο.
369510
Πηγές: periodikoendon.blogspot.gr http://www.diakonima.gr
http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2013/09/blog-post_2329.html#more
antexoume.wordpress.com  

 *** Σε «ζώνη κινδύνου» το ευρώ
       
Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014, από 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες αποπληθωριστικής πίεσης στην οικονομία που δυσκολεύεται να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης. Με την ανεργία στα ύψη και την ΕΚΤ διχασμένη να προσπαθεί να προβάλει ξανά τα «μπαζούκα» ρευστότητας, τα οποία όμως έως τώρα δυσκολεύονται να φέρουν αποτέλεσμα διεξόδου.
Οι αγορές περιμένουν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθεί και το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω από το μηδενικό επίπεδο, όπου βρίσκεται σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η επίβλεψη της σταθερότητας των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω του 2%.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ορισμένων οικονομικών αναλυτών για είσοδο της ευρωζώνης σε περίοδο αποπληθωρισμού (φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και μείωσης των μισθών).
Για πρώτη φορά ακόμα και στην Γερμανία τον Μάιο ο πληθωρισμός διολίσθησε κάτω από το 1% συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη Ευρώπη χαμηλότερα.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στη «ζώνη κινδύνου» που αγγίζει τον αποπληθωρισμό, την προσφορά χρήματος αναιμική, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα σε σταθερή πτώση και την ανεργία στα ύψη με το ρυθμό των πραγματικών επενδύσεων σε ένδειξη απροθυμίας, είναι απολύτως λογικό οι αγορές να αναμένουν την παρέμβαση της ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία.
Μια συνεδρίαση την Πέμπτη με αρκετές εσωτερικές αντιθέσεις για το ρυθμό που θα πρέπει να ξεδιπλωθούν τα "μαξιλάρια", των ώρα που στις ΗΠΑ οι αδυναμίες παραμένουν παρά το σταδιακό περιορισμό της "εκτύπωσης" χρήματος επηρεάζοντας ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό που έχει ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές με την κάμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ/δολαρίου (από 1,40 σε 1,36) είναι η μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ κατά 10-15 μονάδες βάσης, δηλαδή από 0,25%, που είναι σήμερα, σε 0,10-0,15%. Συγχρόνως, θεωρείται βέβαιο πως θα μειωθεί και το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κάτω από το μηδενικό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, σημειώνει σχόλιο στην "Ε" του Κ. Καλλωνιάτη.
Αρνητικό επιτόκιο
Θα είναι η πρώτη φορά που μία Κεντρική Τράπεζα καθιστά αρνητικό το επιτόκιο καταθέσεων σε μία προσπάθεια να καταστήσει ασύμφορη την ημερήσια διακράτηση ρευστών διαθεσίμων από τις εμπορικές τράπεζες και να τις υποχρεώσει έτσι να προχωρήσουν σε δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, είναι γνωστό πως η ΕΚΤ εξετάζει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της ρευστότητας είτε μέσω μακροχρόνιων πράξεων αναχρηματοδότησης (LTROs) των ιδιωτικών τραπεζών είτε μέσω αγοράς πακέτων τιτλοποιημένων δανείων (ABS) προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), ενώ η περίπτωση της προσφυγής σε απευθείας μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing) έχει αφεθεί στο μέλλον για πιο δύσκολες καταστάσεις στην οικονομία. 

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ακόμη και το πρόγραμμα αγορών ABS θεωρείται πως ίσως δεν ανακοινωθεί την Πέμπτη γιατί θέλει χρόνο ώστε να καταστεί λειτουργικό, ενώ ορισμένοι το θεωρούν και πρόωρο.
Οσον αφορά το πρόγραμμα LTROs, αυτό είχε ήδη ενεργοποιηθεί στα τέλη 2011 και αρχές 2012 παρέχοντας απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες σε τριετή ορίζοντα. Ομως οι τράπεζες διακράτησαν τη ρευστότητα ή κερδοσκόπησαν τότε αγοράζοντας τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με συνέπεια να μην πάνε τα χρήματα στις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη.
Προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και τώρα, εκτιμάται πως τα νέα προγράμματα LTROs θα είναι μακρύτερου χρονικού ορίζοντα (άνω των 4 ετών) και θα συνοδεύονται από όρους παροχής πιστώσεων σε ΜμΕ που, αν δεν τηρούνται από τις τράπεζες, θα επισύρουν ποινές (πέναλτι επιτοκίου). Γι' αυτό και αποκαλούνται στοχευμένα LTROs.
Δεν δουλεύουν τα "μπαζούκα" Ντράγκι
Για τις συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής προειδοποιούν ήδη τα «γεράκια» της νομισματικής ορθοδοξίας. Πρώτος ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ που σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι «η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα έχει αισθητικό μόνο χαρακτήρα», ενώ χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα αμφίβολη» την επίδραση που έχει ενδεχόμενο αρνητικό επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΚΤ, αναφέρει η Deutsche Welle.
Οι μακροπρόθεσμες πιστώσεις θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα.
Όπως υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο βαθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που θα επιδιώξει η ΕΚΤ, «εξαρτάται από τις επικαιροποιημένες προγνώσεις αναφορικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη».
Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη η ΕΚΤ είναι μια νέα «επιχείρηση ρευστότητας», όπως υπαινίχθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της «ευρωτράπεζας» Πέτερ Πρετ.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πριν από δυόμισι χρόνια ο Μάριο Ντράγκι διέθεσε στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια (LTRO), διαρκείας τριών ετών, ύψους ενός τρισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος τους έχει στο μεταξύ επιστραφεί. Με την εκπνοή του εν λόγω προγράμματος, σε 5-7 μήνες, η ΕΚΤ κάνει σκέψεις στην κατεύθυνση ενός «υποκατάστατου» γράφει η FAZ, προσθέτοντας ότι ο Μάριο Ντράγκι είναι οργισμένος από το γεγονός ότι πολλές τράπεζες διοχέτευσαν τη ρευστότητα που τους διετέθη, στην αγορά κρατικών ομολόγων και όχι στην χρηματοδότηση επιχειρήσεων.
Έτσι αυτή τη φορά οι μακροπρόθεσμες πιστώσεις θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και θα διασφαλίζονται στις τράπεζες μόνο υπό τον όρο να τις διοχετεύουν στην πραγματική οικονομία και κυρίως για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το σχέδιο δεν έχει μόνο φίλους εντός της ΕΚΤ
Θα πρόκειται για ένα είδος προγράμματος «Funding for Lending», όπως αυτό που εφήρμοσε η Βρετανία, επισημαίνει η FAZ. Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να αποδείξουν ότι διέθεσαν το «φρέσκο χρήμα» της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία.
Κύκλοι της ΕΚΤ παραδέχονται ότι «η επαλήθευση των όρων συνιστά δύσκολο εγχείρημα από τεχνικής απόψεως». Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια του προγράμματος θα κυμαίνεται στα 3-4 χρόνια με σταθερό επιτόκιο.
Όπως αναφέρουν κύκλοι της «ευρωτράπεζας» το υπό συζήτηση «Funding for Lending» θα απευθύνεται στοχευμένα στις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης και θα ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.
Το σχέδιο αυτό δεν έχει μόνο φίλους εντός της ΕΚΤ. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και στελέχη της Bundesbank, εκτιμούν ότι η στοχευμένη αυτή ενίσχυση της ρευστότητας συνιστά ανάμιξη στις συναλλαγές των τραπεζών και στην ουσία τις ωθεί να διαθέτουν ριψοκίνδυνα δάνεια. Πάντως, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ακόμη και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν φέρεται διατεθειμένος να στηρίξει ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, στο Νότο.
με πληροφορίες ΑΠΕ, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Deutsche Welle     
enet.gr

***  Αστεροειδής-μαμούθ θα περάσει κοντά από τη Γη την Κυριακή
   ,  

Ένας αστεροειδής-μαμούθ που έχει το εύγλωττο παρατσούκλι «Κτήνος», θα περάσει αρκετά κοντά από τη Γη το πρωί της Κυριακής 8 Ιουνίου.
Ο αστεροειδής 2014 HQ124 είναι μεγαλύτερος από ένα γήπεδο - Ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA.
Είναι μεγαλύτερος από ένα γήπεδο, αλλά δεν απειλεί τον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, καθώς θα περάσει σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλομέτρων, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές όσο η απόσταση Γης-Σελήνης.
Ο πελώριος αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 350 μέτρων, ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, σύμφωνα με το Space.com. Ταξιδεύει με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).
Οι αστρονόμοι επεσήμαναν το -μάλλον ανησυχητικό- γεγονός ότι ένας τέτοιος αστεροειδής-μαμούθ ήταν άγνωστος ως τώρα και έγινε αντιληπτός μόλις δύο μήνες προτού περάσει σχετικά κοντά από τη Γη. Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μία υπενθύμιση για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.
«Ο HQ124 είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος, ίσως και 20 φορές, από τον αστεροειδή που τραυμάτισε χίλιους ανθρώπους πέρυσι στο Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας. Αν επρόκειτο να μας χτυπήσει, η ενέργεια που θα απελευθερωνόταν, δεν θα μετριόταν σε χιλιοτόνους, όπως οι ατομικές βόμβες που έδωσαν τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε μεγατόνους, όπως οι κατοπινές βόμβες υδρογόνου», δήλωσε ο αστρονόμος Μπομπ΄Σέρμαν του αστρονομικού παρατηρητηρίου Slooh.
Η NASA εκτιμά ότι έχει ανακαλυφθεί πάνω από το 90% των κοντινών στη Γη αστεροειδών που έχουν το μέγεθος βουνού ή άλλων ουρανίων σωμάτων διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου. Ένας τέτοιος τεράστιος βράχος, αν ποτέ έπεφτε στον πλανήτη μας, θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Οι μικρότεροι αστεροειδείς είναι πιο δύσκλο να εντοπιστούν. Υπολογίζεται ότι γύρω στους 15.000 (διαμέτρου περίπου 140 μέτρων) γυροφέρνουν τη Γη κατά καιρούς και από αυτούς μόνο το 30% έχει βρεθεί. Όσον αφορά τους ακόμη μικρότερους, με διάμετρο κάτω των 30 μέτρων, υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο που πλησιάζουν τον πλανήτη μας και από αυτούς ούτε το 1% δεν έχει ανιχνευτεί.

*** Το κρασί στη χριστιανική θρησκεία

ATHOS 066 IN
Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μια νέα σειρά άρθρων που αναλαμβάνουν να μας ταξιδέψουν στην μακραίωνη ιστορία των αγιορείτικων οίνων εγκαινιάζεται σήμερα στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Πρόκειται για κείμενα βασισμένα στο υλικό του υπό έκδοση βιβλίου “Οίνος και αμπελουργική ιστορία του Αγίου Όρους” της δημοσιογράφου Ελένης Κεφαλοπούλου. Οι φωτογραφίες είναι του Άρη Φωτιάδη.

«Κύριε Ιησού Χριστέ, συ εί η άμπελος η αληθινή, και ο πατήρ σου ο γεωργός εστί. Συ τους αποστόλους εκάλεσας κλήματα…» (Ιωαν.15,1)

Αυτή είναι η ευχή που διαβάζεται και στο φύτεμα ενός αμπελώνα. Η άμπελος, τα κλήματα, ο οίνος είναι από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα στις ευαγγελικές παραβολές. Στα Ευαγγέλια συμβολίζει τη ζωή, την χαρά, τον Χριστό. Η λέξη οίνος και άμπελος αναφέρονται πάνω από 250 φορές στην Αγία Γραφή. Η χριστιανική θρησκεία από τα πρώτα της βήματα αγκάλιασε το κρασί ως ευλογημένο αγαθό. H σύνδεση αυτή είναι λογική, καθώς ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε και γιγαντώθηκε σε περιοχές όπου  άνθισε ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός. Εκεί που το κρασί εκτός από βασικό είδος διατροφής ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με τη λατρεία του Βάκχου.

Ο Διόνυσος προέρχεται από τον ‘ιερό γάμο’ του Δία με τη Σεμέλη, δηλ. του ουρανού με τη γη, και το προϊόν που χάρισε στους ανθρώπους συμμετείχε σε κάθε πτυχή της ζωής τους. Ο οίνος έρρεε σε βωμούς και ιερά ενώ οι πιστοί κοινωνούσαν μ αυτόν τη δύναμη του θεού.

Αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη το κρασί παίζει σημαντικό ρόλο. Εκεί η άμπελος τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με το Ισραήλ. Πρώτος αμπελουργός ο Νώε που μετά τον κατακλυσμό φυτεύει αμπέλι. Στην Έξοδο των Εβραίων ο Θεός υπόσχεται να ευλογήσει τον άρτο, τον οίνο και το ύδωρ, απαραίτητα για τη ζωή των ανθρώπων. Ας σκεφτούμε ότι το κλίμα και τα εδάφη της Παλαιστίνης ευνοούσαν την αμπελοκαλλιέργεια και ειδικά οι αμπελώνες της Χεβρώνας ήταν φημισμένοι.

ATHOS 085 01
Η Παναγία Βοτρυοδώρος (κελλί, Άγιον Όρος)

Ο Δαυίδ υμνεί συχνά το προϊόν της αμπέλου «οίνος ευφραίνει  καρδίαν ανθρώπου…» (Ψαλμ 103,15) ή «έδωκας ευφροσύνην εις την καρδίαν μου από σίτου, οίνου και ελαίου αυτών  επληθύνθησαν» (Ψαλμ4,8). Θεωρεί το κρασί βασικό αγαθό για τον άνθρωπο που ευχαριστεί την καρδιά του, δηλαδή το κέντρο όλων των συναισθημάτων του.

Και στον χριστιανισμό θρησκεία και οίνος πορεύτηκαν αρμονικά. Ο Χριστός ξεκινά τα θαύματα με την μετατροπή του νερού σε κρασί στον γάμο στην Κανά. Οι Ευαγγελιστές στην περιγραφή του θαύματος μας δίνουν αξιόλογες πληροφορίες για το κρασί. Ήταν το ποτό της χαράς και της συναναστροφής. Ο αρχιτρίκλινος ήταν  υπεύθυνος για τον οίνο του γεύματος. Συνηθιζόταν να σερβίρεται πρώτα το ποιοτικό κρασί και κατόπιν το δεύτερο. Γι αυτό μετά το θαύμα παραπονούνται που δεν τηρήθηκαν οι κανόνες οινοποσίας και σέρβιραν πρώτα το δεύτερης ποιότητας.

Το κρασί όμως αποκτά την ιερή σημασία του στον Μυστικό Δείπνο όταν ο Χριστός έδωσε στους μαθητές το ποτήρι λέγοντας «πίετε εξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Έτσι ο οίνος μαζί με τον άρτο είναι τα μοναδικά αγαθά που προσφέρονται ως δώρα της θείας Ευχαριστίας.

Το απαραίτητο και ευλογημένο λοιπόν προϊόν της αμπέλου δεν μπορούσε να μείνει εκτός των τειχών των μοναστηριών και ιδίως των αγιορείτικων. Η ανάγκη βέβαια για το νάμα, το κρασί της Θείας Κοινωνίας,  δεν είναι ο μόνος λόγος της καλλιέργειας του αμπελιού από τους μοναχούς. Κρασί, ψωμί, λάδι ήταν η βασική διατροφή των λαών της Μεσογείου. Για τους μοναχούς που η καθημερινή τους διατροφή είναι φτωχή σε θερμίδες –δεν παίρνουν ζωικές πρωτεϊνες και καταναλώνουν φυτικής προέλευσης τροφές- ο οίνος προσφέρει το απαραίτητο συμπλήρωμα. Οι μονές φιλοξενούν πάντα επισκέπτες στους οποίους προσφέρεται κρασί και στα δύο ημερήσια γεύματα, εκτός από τις ημέρες νηστείας.

 Έτσι συνεχίζεται η πανάρχαια συνήθεια να προσφέρεται το δώρο του Διονύσου στους καλεσμένους. Στον Άθω επίσης μένουν και οι εργάτες, που βοηθάνε στις δουλειές των μοναστηριών. Οι μονές πρέπει να τους προμηθεύουν κρασί και ρακή. Ρακή προσφέρεται και στους επισκέπτες όταν πρωτοφτάνουν στο Αρχονταρίκι της κάθε μονής. Είναι το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα μαζί με καφέ και λουκούμι. Οι παλιοί πατέρες το δικαιολογούσανε λέγοντας ότι ένα ποτηράκι ρακή κόβει τον ιδρώτα και η ζάχαρη του λουκουμιού αναζωογονεί από την κούραση. Τότε στο Α. Όρος δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και οι επισκέπτες κάλυπταν τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια.

Το ξύδι, ένα ακόμα προϊόν της αμπέλου, είναι απαραίτητο στο μαγείρεμα ενώ τα σταφύλια είναι θρεπτικότατο φρούτο. Οι μοναχοί γνώριζαν και τις θεραπευτικές ιδιότητες του κρασιού. Τα μοναστηριακά έγγραφα περιέχουν πλήθος συνταγών με βάση τον οίνο ως αντισηπτικό, αιμοστατικό, αντιβηχικό κ.ά. Ακόμα και για παρασκευή μελανιού το χρησιμοποιούσαν σύμφωνα με συνταγή σε χειρόγραφο του 18ου αι

.

Οι κτήτορες των μοναστηριών όταν ξεκίνησαν κατά τον 10ο αι. γνώριζαν την χρησιμότητα της αμπέλου και  προίκισαν τις μονές με αμπελώνες για να είναι ανεξάρτητες. Το κρασί για την κοινότητα ήταν θείο δώρο αλλά και ανταλλάξιμο προϊόν ώστε οι μοναχοί να εξασφαλίζουν αγαθά που τους έλειπαν ή οι μονές να έχουν έσοδα ώστε να καλύπτουν τα έξοδά τους. Στα Τυπικά των μοναστηριών ορίζεται με ακρίβεια πότε και πώς καταναλώνεται ο οίνος από τους μοναχούς, κάτι που θα μας απασχολήσει  σε επόμενο άρθρο. Ο αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης έλεγε: «η προσευχή θερμαίνει την καρδιά των μοναχών». Θα  προσθέσω ότι το κρασί θερμαίνει και χαλαρώνει το σώμα. Είναι η μικροχαρά των μοναχών, ένα διάλειμμα στην καθημερινή σκληρή σωματική και πνευματική δουλειά.
Τελειώνω αυτή την πρώτη επαφή με τον κόσμο του αγιορείτικου κρασιού με την ποιητική μεταφορά  του ιερομόναχου Συμεών.
«Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους είναι θεία και ιερά οινοπωλεία Νηφάλιας Μέθης. Οινοπώλης είναι η Παναγία. Οι καλόγεροι διψάνε για τον Χριστό και τη Μέθη Του. Για την Αγάπη, για την πόση του Φωτός. Για την γεύση, κατέναντι του Ηλίου, του οίνου του λευκολαμπρούς της Νηφάλιας Μέθης, τελικής του Θεού αεί επεκτεινομένης απολαύσεως». 1
 1.Νηφάλιος Μέθη, Ιερομόναχος Συμεών, εκδ. Αγρα, 1985.

*** Δωδεκάχρονος (!!) έστελνε ροζ μηνύματα
σε 9χρονη (!!) μέσω chat

Μάλιστα!!
* Το θέμα είναι, τι δουλειά είχαν δυο παιδιά στο chat.
* Το 9χρονο κοριτσάκι μιλούσε με αγνώστους!!!!
* Ο 12χρονος την προέτρεψε να προβεί σε πράξεις που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της!!!!
* Οι μητέρες;; «στην κοσμάρα τους»!!
Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε μία 9χρονη, η οποία επικοινωνούσε με αγνώστους μέσω chat.
Ένας από τους συνομιλητές της την προέτρεψε να προβεί σε πράξεις που προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.
Άμεσα, η ανήλικη ενημέρωσε τη μητέρα της, η οποία κατήγγειλε το περιστατικό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Ακολούθησε αστυνομική έρευνα, σε συνεργασία με τις εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αποκάλυψε ότι η σύνδεση διαδικτύου απ' όπου προέρχονταν τα επίμαχα μηνύματα ανήκει σε 42χρονη.
Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης έρευνα στο σπίτι της 42χρονης, σε περιοχή της Αττικής, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι αποστολέας ήταν ο 12χρονος γιος της.
Ακόμη, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος θα αποσταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για τις απαραίτητες εξετάσεις.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανήλικου και προσέλκυση ανήλικου για γενετήσιους λόγους, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. 
madata   

*** Όταν οι Tennyson και Goethe αντίκρυσαν ένα λουλούδι - Η διαφορά του “είναι” και του “έχειν” μέσα από δυο ποιήματα
Η σχέση του Tennyson με το λουλούδι είναι σχέση κατοχής ή απόκτησης (έχειν) — όχι βέβαια αγαθών αλλά γνώσης. Η σχέση του Goethe με το λουλούδι που αντικρίζει είναι σχέση ύπαρξης (είναι).
------------------ 
Σαν εισαγωγή για την κατανόηση της διαφοράς ανάμεσα στον τρόπο ύπαρξης με βάση το έχειν και στον τρόπο ύπαρξης με βάση το είναι, θα χρησιμοποιήσω δύο ποιήματα με παρόμοιο περιεχόμενο.
 hands_bird_flowers_n
 Οι στίχοι του Tennyson είναι οι παρακάτω:
 Λουλούδι στη σχισμάδα του τοίχου,
Σε τραβάω απ' τη σχισμάδα,
Σε κρατάω εδώ στο χέρι μου,
Ολάκερο με τη ρίζα,
Μικρό λουλούδι — αν μπορούσα να καταλάβω
Τι είσαι, κι εσύ και η ρίζα σου,
Ολάκερο εσύ,
Θα 'ξερα τι είναι ο Θεός κι ο άνθρωπος.
 Η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Ο Tennyson κινείται προς το λουλούδι με την πρόθεση να το αποκτήσει. Το «ξεριζώνει» «ολάκερο με τη ρίζα». Κι ενώ κλείνει το ποίημα με το συλλογισμό ότι το λουλούδι μπορεί να τον βοηθήσει να γνωρίσει τη φύση του Θεού και του ανθρώπου, το ίδιο το λουλούδι είναι ήδη νεκρό, στα χέρια του, σαν αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός του γι' αυτό. Ο Tennyson, όπως τον βλέπουμε μέσα από το ποίημά του, μπορεί θαυμάσια να συγκριθεί με το δυτικό επιστήμονα που ψάχνει να βρει την αλήθεια καταστρέφοντας τη ζωή.
Ο Tennyson φαίνεται ότι χρειάζεται ν' αποκτήσει το λουλούδι για να καταλάβει τους ανθρώπους και τη φύση. Αποκτώντας το, όμως, το λουλούδι καταστρέφεται.
 Το ποίημα του Goethe:
ΒΡΗΚΑ
 
Περπάταγα στο δάσος
ολομόναχος,
Δε γύρευα τίποτα,
Μονάχα αυτό που σκεφτόμουν.
Είδα στη σκιά
Ένα μικρό λουλούδι να φυτρώνει,
Λαμπερό σαν αστέρι
Σαν όμορφα μάτια.
Ήθελα να το κόψω
Μα μου είπε γλυκά:
Για να μαραθώ
Πρέπει να με κόψεις;
Το ξέχωσα
Με όλη του τη ρίζα,
Το πήγα στον κήπο
Του όμορφου σπιτιού.
Το φύτεψα ξανά
Σε μια ήσυχη γωνιά,
Τώρα όλο και μεγαλώνει
Όλο και ανθίζει.
 Περπατώντας κάποτε ο Goethe, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, γοητεύτηκε από ένα μικρό λαμπερό λουλούδι.
Γράφει στο ποίημά του ότι ένιωσε τον ίδιο πειρασμό με τον Tennyson να το ξεριζώσει. Αλλά, αντίθετα από τον Tennyson, ο Goethe έχει συναίσθηση ότι αυτό θα σήμαινε το θάνατο του λουλουδιού. Για τον Goethe, το λουλούδι αυτό είναι τόσο ζωντανό, που του μιλάει και τον προειδοποιεί. Τελικά, λύνει το πρόβλημα διαφορετικά από τον Tennyson. Βγάζει το λουλούδι «με όλη του τη ρίζα» και το ξαναφυτεύει έτσι ώστε η ζωή του να μην καταστραφεί.
Για τον Goethe, στην κρίσιμη στιγμή, η δύναμη της ζωής είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη της απλής διανοητικής περιέργειας. Είναι περιττό βέβαια να πούμε ότι αυτό το όμορφο ποίημα του Goethe εκφράζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη φύση. Η σχέση του Tennyson με το λουλούδι είναι σχέση κατοχής ή απόκτησης (έχειν) — όχι βέβαια αγαθών αλλά γνώσης. Η σχέση του Goethe με το λουλούδι που αντικρίζει είναι σχέση ύπαρξης (είναι). Με το είναι αναφέρομαι σ' εκείνο τον τρόπο ύπαρξης όπου κάποιος ούτε έχει κάτι ούτε αποζητάει με απληστία να έχει, αλλά είναι χαρούμενος, χρησιμοποιεί παραγωγικά τα ιδιαίτερα χαρίσματά του και γίνεται ένα με τον κόσμο. Ο Goethe, ο μεγάλος εραστής της ζωής, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της μηχανοποίησης και της καταστροφής του ανθρώπου, έχει εκφράσει το είναι σαν κάτι αντίθετο στο έχει σε πολλά ποιήματά του. Στον Φάουστ δίνει μια δραματική περιγραφή της πάλης ανάμεσα στο είναι και το έχει (ο Μεφιστοφελής αντιπροσωπεύει το έχει). Στο παρακάτω ποίημα, εκφράζει την ποιότητα του είναι με τη μεγαλύτερη απλότητα:
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
Ξέρω πως τίποτα δεν είναι δικό μου
Εκτός από τη σκέψη που ανεμπόδιστα
Κυλάει από την ψυχή μου.
Κι ακόμα, κάθε όμορφη στιγμή
Που η καλή Μοίρα
Μ' αφήνει ολόψυχα να χαρώ.
Η διαφορά είναι μάλλον ανάμεσα σε μια κοινωνία, που το ενδιαφέρον της συγκεντρώνεται στους ανθρώπους, και σε μια άλλη που το ενδιαφέρον της συγκεντρώνεται στα πράγματα. Η τάση του έχει χαρακτηρίζει τη δυτική βιομηχανική κοινωνία, όπου η απληστία για χρήμα, δόξα και δύναμη έχει γίνει ο κυρίαρχος τρόπος ζωής. 
...................................
Αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος δε μπορεί να καταλάβει το πνεύμα μιας κοινωνίας που δεν έχει σαν στόχο την ιδιοκτησία και την απληστία.
...................................
Από την εισαγωγή του βιβλίου ERICH FROMM
ΝΑ ΕΧΕΙΣ Η ΝΑ ΕΙΣΑΙ
 περισσότερα εδώ: antikleidi   , 

*** Ο «Άσχημος», που μου άλλαξε τη ζωή!!
Όλοι στο συγκρότημα διαμερισμάτων ήξεραν ποιος ήταν ο «Άσχημος» . Ο «Άσχημος» ήταν ένας μικρός γάτος που περιφέρονταν στη γειτονιά και αγαπούσε τρία πράγματα σε αυτόν το κόσμο: να παλεύει με τους άλλους γάτους, να τρώει σκουπίδια αλλά και τα χάδια, όταν τα έβρισκε.
Ο συνδυασμός αυτών των πραγμάτων σε συνδυασμό με την ζωή που πέρασε στους δρόμους, είχαν την επίδρασή τους στον «Άσχημο».
Για παράδειγμα ο μικρός γάτος είχε μόνο ένα μάτι και εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει το άλλο, βρίσκονταν στη θέση του μια τρύπα. Δεν είχε όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Του έλειπε και το αυτί από την ίδια πλευρά που δεν είχε μάτι, ενώ το αριστερό του πόδι πρέπει να είχε σπάσει άσχημα στο παρελθόν και να επουλώθηκε με αφύσικο τρόπο γιατί στο περπάτημα του, δεν θύμιζε με τίποτα μια γάτα.
Όλοι είχαν προειδοποιηθεί να μην αγγίξουν αυτή τη γάτα. Ένας άντρας όμως το έκανε και του άλλαξε τη ζωή.
 Ο «Άσχημος» θα ήταν ένας όμορφος άσπρος γάτος, αν δεν υπήρχαν οι πληγές που κάλυπταν το τρίχωμα του, στο κεφάλι του, στο λαιμό του, ακόμη και στους ώμους του. Κάθε φορά που κάποιος έβλεπε τον «Άσχημο» είχε πάντα την ίδια αντίδραση: «Πω πω, πόσο άσχημη είναι αυτή η γάτα!!!»
Όλα τα παιδιά είχαν προειδοποιηθεί να μην τον αγγίζουν και οι ενήλικες του πέταγαν πέτρες, τον κλωτσούσαν και τον έδιωχναν όταν προσπαθούσε να πλησιάσει στις πόρτες τους.
Ο «Άσχημος» είχε πάντα την ίδια αντίδραση στις επιθέσεις των ανθρώπων. Αν του πέταγες νερό με το λάστιχο, στέκονταν πάντα ακίνητος μέχρι να βαρεθείς και να σταματήσεις. Αν του πέταγες πέτρες, αντί να τρέξει, σε πλησίαζε περισσότερο και έτριβε το ψηλόλιγνο σώμα του στα πόδια σου, σαν να σε συγχωρούσε για τη πράξη σου.  

Κάθε φορά που ο «Άσχημος» έβλεπε μικρά παιδιά, έτρεχε γρήγορα προς το μέρος τους για να ακουμπήσει με το κεφάλι του τα χέρια τους, ικετεύοντας για την αγάπη τους. Αν αυτά δεν τον έδιωχναν αμέσως, έπαιρνε θάρρος και άρχιζε να γλύφει με μανία τα παπούτσια, τα παντελόνια ότι μπορούσε να βρει, σαν τους έλεγε «Ευχαριστώ που με αποδέχεστε όπως είμαι»
Μια μέρα ο «Άσχημος» θέλησε να μοιραστεί την αγάπη του με το όμορφο χάσκι ενός γείτονα. Το χάσκι όμως δεν ήταν τόσο ευγενικό και φιλικό με τον Άσχημο.
Όλοι η γειτονιά άκουσε τις κραυγές του δύστυχου γάτου την ώρα που το χάσκι τον δάγκωνε άσχημα σε όλο του το σώμα. Κάποιοι φιλεύσπλαχνοι γείτονες μόλις κατάλαβαν τι συμβαίνει, έτρεξαν για να τον βοηθήσουν. Ήταν όμως πολύ αργά για τον «Άσχημο». Όταν πλησίασαν ήταν πια φανερό ότι η θλιβερή ζωή του, είχε φτάσει στο τέλος της.
Ο «Άσχημος» ήταν ξαπλωμένος στη μέση μιας μεγάλης κόκκινης κηλίδας. Τα πίσω πόδια και το κάτω μέρος της πλάτης του, είχαν πάρει ένα αφύσικο σχήμα, ενώ είχε τρομερές πληγές σε όλο του το σώμα.
Κάποιος άντρας, τον λυπήθηκε, τον σήκωσε και προσπάθησε να τον μεταφέρει στο σπίτι του για να τον περιποιηθεί. «Καθώς τον μετέφερα, μπορούσα να ακούσω τον συριγμό και το λαχάνιασμα του. Μπορούσα να αισθανθώ τον αγώνα που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή» είπε αργότερα.
Την ώρα που ο άντρας έτρεχε προς το σπίτι του κρατώντας στην αγκαλιά του το τραυματισμένο γατί, κάτι ένιωσε. Γύρισε το βλέμμα του και είδε τον ετοιμοθάνατο «Άσχημο» να προσπαθεί, με όση δύναμη του είχε απομείνει, να τρίψει το κεφάλι του πάνω του. Ο άντρας τον χάιδεψε και αυτός γύρισε, τον κοίταξε με το ένα του μάτι και άρχισε να κάνει αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν όλα τα γατιά όταν νιώθουν χαρά και ευχαρίστηση. Ακόμα και στις τελευταίες της στιγμές, μέσα σε τρομερούς πόνους, αυτή η σημαδεμένη γάτα το μόνο που ζητούσε ήταν λίγη αγάπη, ίσως και λίγη συμπόνια. «Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι ο «Άσχημος» είναι το πιο όμορφο, το πιο τρυφερό πλάσμα που είχα δει ποτέ μου» είπε ο άντρας αργότερα. «Δεν προσπάθησε ούτε μια φορά να με δαγκώσει, να με γρατσουνίσει ή να παλέψει για να με αποφύγει. Ο «Άσχημος» απλά με κοίταξε σαν να μου εμπιστευόταν απόλυτα τη ζωή του, σαν να γνώριζε ότι θα μπορούσα να του ανακουφίσω τον πόνο του». Ο «Άσχημος» τελικά πέθανε πριν προλάβει ο άντρας να φτάσει στο σπίτι του.
«Κάθισα σε κάποια σκαλοπάτια με το νεκρό γατί στην αγκαλιά μου για αρκετή ώρα και προσπαθούσα να σκεφτώ πώς ένα σημαδεμένο, παραμορφωμένο μικρό αδέσποτο μπόρεσε και άλλαξε έτσι τη ζωή μου. Πως μου δίδαξε μέσα σε τόσο λίγα δευτερόλεπτα τι σημαίνει να έχεις πραγματική καθαρότητα του πνεύματος, να αγαπάς τόσο απόλυτα και τόσο αληθινά. Να δίνεις, χωρίς να ζητάς ανταλλάγματα.
Ο «Άσχημος» μου έμαθε πολλά περισσότερα για την προσφορά και τη συμπόνια από χίλια βιβλία, διαλέξεις ή τηλεοπτικές εκπομπές. Γι "αυτό θα τον ευχαριστώ για πάντα. Ο «Άσχημος» ήταν σημαδεμένος εξωτερικά, αλλά εγώ ήμουν σημαδεμένος εσωτερικά. Ήταν ώρα για μένα να προχωρήσω και να μάθω να αγαπώ αληθινά και βαθιά. Για να δώσω τον εαυτό μου σε εκείνους που νοιάζονται για μένα.»
Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο πλούσιοι, κάποιοι πιο επιτυχημένοι και κάποιοι άλλοι πιο όμορφοι. Ο άντρας όμως από εκείνη την μέρα, όπως είπε, θα προσπαθήσει απλά να γίνει πιο άσχημος. 
dinfo.gr  
thesecretrealtruth 

***  Marvin Callahan: Ο δάσκαλος που δεν άντεχε να βλέπει
τους μαθητές του πεινασμένους

Αυτός ο δάσκαλος όταν είδε πόσα παιδιά μπαίνουν στην τάξη του πεινασμένα έκανε το πιο όμορφο πράγμα
Μεγαλώνοντας σε μια φτωχογειτονιά του Αλμπουκέρκη, στο Νέο Μεξικό, ο Μάρβιν Κάλαχαν γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να μεγαλώνεις χωρίς να υπάρχουν στο σπίτι ούτε τα στοιχειώδη. Ο πατέρας του έφευγε κάθε πρωί για την δουλειά και γυρνούσε το βράδυ ενώ η μητέρα του έμενε στο σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά.
 Ο Κάλαχαν πήγε σε καθολικό σχολείο για το οποίο έπρεπε να πληρώνει δίδακτρα κάθε μήνα. Η οικογένειά του όμως αδυνατούσε να πληρώσει όλο το χρηματικό ποσό. "Τα δίδακτρα ήταν 29 δολάρια το μήνα και η μητέρα μου τους έστελνε μέσα σε φάκελο 1, 2, 3, 5 δολάρια, όσα μπορούσε να βρει", είπε ο Κάλαχαν στην Huffington Post.
Παρά τις τρομερές οικονομικές δυσκολίες, όμως, φαγητό υπήρχε πάντα στο τραπέζι, κι ας ήταν το ίδιο με τις προηγούμενες μέρες.
Ο Κάλαχαν παρά τις δυσκολίες τελικά κατάφερε να γίνει δάσκαλος. Διδάσκει στα δημοτικά σχολεία του Αλμπουκέρκη τα τελευταία 21 χρόνια και έχει δει πολλούς μαθητές του να μπαίνουν στην τάξη πεινασμένοι.
Όταν ξεκίνησε να διδάσκει για πρώτη φορά δεν είχε ιδέα ότι υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά στην περιοχή του που υποφέρουν. Τόσοι άστεγοι και άνεργοι που αδυνατούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα πιάτο φαγητό.
Ο Κάλαχαν δεν έμεινε μόνο στην διαπίστωση του προβλήματος. Κάθε μέρα προσπαθεί να προσφέρει ότι μπορεί στους μικρούς μαθητές του, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
 
Κάθε πρωί, μπαίνει στην τάξη και ζητάει από τους μαθητές του να του πουν αν έχουν φάει πρωινό. Όσα παιδιά δεν έχουν φάει, τα στέλνει στο κυλικείο να αγοράσουν κάτι, το οποίο στη συνέχεια πληρώνει ο ίδιος ή τους δίνει κάτι από το ντουλάπι του. Μερικές φορές το μεσημεριανό, το οποίο παρέχεται από το σχολείο, είναι το τελευταίο γεύμα της ημέρας γι' αυτά τα παιδιά. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, είναι και το τι τρώνε αυτά τα παιδιά τα σαββατοκύριακα.
Πριν από δύο χρόνια ο Κάλαχαν, γνωρίζονταν το πρόβλημα, είχε μια πολύ όμορφη ιδέα. Αγόρασε πολλά σακίδια και κάθε Παρασκευή τα γέμιζε με τρόφιμα. Όταν χτυπούσε το τελευταίο κουδούνι, έδινε από ένα σακίδιο στα παιδιά που γνώριζε ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Το πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζει ο Κάλαχαν με την βοήθεια της σχολικού συμβούλου Κάρεν Μεντίνα, σήμερα στέλνει κάθε σαββατοκύριακο 37 σακίδια γεμάτα τρόφιμα σε παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Συνταξιούχοι καθηγητές έρχονται κάθε Πέμπτη και γεμίζουν τα σακίδια με είδη διατροφής, τα οποία την Παρασκευή μοιράζονται στους μαθητές που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.
"Μακάρι να μπορούσα να πάρω αυτά τα παιδιά στο σπίτι μου, αλλά δεν μπορώ. Ελπίζω μόνο ότι όπως εγώ όταν φτάνω στο σπίτι μου, ανοίγω το ψυγείο και βρίσκω μέσα φαγητό, έτσι και οι μαθητές μου όταν ανοίγουν τα δικά τους ψυγεία να βρίσκουν και εκείνοι".
enallaktikos 
Reactions:  

***  Ένας έφηβος τον πλησίασε να τον ληστέψει, τότε εκείνος... Julio Diaz, A victim treats his mugger right.
 Ο Χούλιο Ντίαζ έχει μια καθημερινή ρουτίνα. Κάθε βράδυ, ο 31χρονος κοινωνικός λειτουργός μπαίνει στο μετρό και βγαίνει στο Μπρονξ, για να φάει στο αγαπημένο του εστιατόριο.
--------------------------
"I figure, you know, if you treat people right, you can only hope that they treat you right. It's as simple as it gets in this complicated world."

Julio Diaz,
A victim treats his mugger right.
Αλλά μια νύχτα το ταξίδι του Ντίαζ μέχρι το Μπρόνξ πήρε μια απροσδόκητη τροπή. Ο άντρας μπήκε βιαστικά στον σχεδόν άδειο σταθμό και όπως κατέβαινε τα σκαλοπάτια για να φτάσει στο τρένο, είδε κάποιο αγόρι να τον πλησιάζει.
Όταν πλησίασε περισσότερο κοντά του, παρατήρησε ότι ο έφηβος κρατούσε μαχαίρι.«Ήθελε τα λεφτά μου. Γι “αυτό ακριβώς του έδωσα το πορτοφόλι μου και του είπα, «Ορίστε»» θυμάται ο Ντίαζ.
Καθώς ο έφηβος άρχισε να τρέχει για να απομακρυνθεί γρήγορα από το σημείο, ο Ντίαζ του φώναξε, «Σταμάτα! Περίμενε ένα λεπτό. Έχεις ξεχάσει κάτι. Αν έχεις σκοπό να ληστεύεις ανθρώπους για το υπόλοιπο της νύχτας, τότε χρειάζεσαι και το παλτό μου για να σε κρατάει ζεστό».
Ο νεαρός σταμάτησε, γύρισε, κοίταξε με απορία τον Ντίαζ και τον ρώτησε, «Το εννοείς; Γιατί το κάνεις αυτό;»
Ο Ντίαζ του απάντησε, «Αν είσαι διατεθειμένος να διακινδυνεύσεις την ελευθερία σου για μερικά δολάρια, τότε υποθέτω ότι έχεις πολύ μεγάλη ανάγκη τα χρήματα που έχω στο πορτοφόλι μου. Εγώ απλά είχα μαζί μου αυτά τα χρήματα για να φάω σε ένα εστιατόριο που μου αρέσει. Αν δεν έχεις κάποιο πρόβλημα τότε θα το ήθελα πολύ να έρθεις μαζί μου για να μου κάνεις παρέα».
Απλά σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί χρειάζεται πραγματικά βοήθεια. Αν δεν του την πρόσφερα εγώ εκείνη τη στιγμή, ποιος ξέρει τι κατάληξη θα είχε η συνάντηση του με το επόμενο θύμα του.» θυμάται ο Ντίαζ.
Ο άντρας μαζί με τον έφηβο πήγαν τελικά στο εστιατόριο και έκατσαν σε ένα τραπέζι κοντά στην πόρτα.
«Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο λαντζιέρης, όλοι πέρασαν για να με χαιρετήσουν. Το παιδί τότε με ρώτησε με απορία, «Σας ξέρουν όλοι εδώ. Είναι δικό σας το εστιατόριο;»
«Όχι, απλά τρώω εδώ κάθε μέρα» του απάντησα.
«Μα είσαι ευγενικός ακόμη και με αυτόν που πλένει τα πιάτα!» με ρώτησε με ένα βλέμμα γεμάτο απορία.
«Φυσικά. Δεν έχεις μάθει από μικρός ότι πρέπει να είσαι ευγενικός με όλους τους ανθρώπους;»
«Ναι, αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι στην πραγματική ζωή συμπεριφέρονται όντως με αυτόν τον τρόπο».
Όταν ο Ντίαζ τον ρώτησε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του, το πρόσωπο του σκοτείνιασε. Δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να του απαντήσει. Για να μην τον φέρει σε δύσκολη θέση, άλλαξε γρήγορα θέμα συζήτησης.
Όταν το γεύμα τελείωσε και έπρεπε να πληρώσουν τον λογαριασμό, ο Ντίαζ είπε στον νεαρό: «Μάλλον ήρθε η ώρα να πληρώσουμε αυτά που φάγαμε. Το πρόβλημα είναι ότι όλα τα λεφτά μου τα έχεις εσύ. Θέλεις να μου δώσεις πίσω το πορτοφόλι μου και εγώ θα σε κεράσω με μεγάλη μου χαρά».
Ο έφηβος ούτε καν το σκέφτηκε και επέστρεψε αμέσως το πορτοφόλι στον Ντίαζ. Εκείνος πλήρωσε και στη συνέχεια έβγαλε 20 δολάρια και τα έδωσε στον νεαρό.
«Του έδωσα 20 δολάρια, ίσως αυτά μπορέσουν κάπως να τον βοηθήσουν. Δεν ξέρω. Μόνο που του ζήτησα κάτι για αντάλλαγμα. Του ζήτησα το μαχαίρι του. Αν και δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα, το αγόρι το έβγαλε και μου το έδωσε.
Όταν έφτασα σπίτι είπα στη μητέρα μου τι μου συνέβη. Η απάντηση της:
«Είσαι ο τύπος του ανθρώπου πως αν κάποιος τον ρωτήσει τι ώρα είναι, αυτός θα βγάλει και θα του χαρίσει το ρολόι του» μου είπε χαμογελώντας.
«Στη ζωή μου έχω καταλάβει ότι αν αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους με καλοσύνη, αυτοί θα σου φερθούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι κάτι πολύ απλό σε έναν τόσο περίπλοκο κόσμο» είπε ο Ντίαζ. 
newsrebel

*** Ο Έλληνας καλλιτέχνης Πέτρος Βρέλλης ζωντάνεψε την «Έναστρη Νύχτα» (The Starry Night) του Van Gogh
Για μια περίοδο της ζωής του ο Van Gogh ήταν γοητευμένος με την ζωγραφική νυχτερινών τοπίων και ουρανών γεμάτων αστέρια.

Η «Έναστρη Νύχτα» (The Starry Night) ζωγραφίστηκε ενώ ήταν στο άσυλο το Saint-Remy το 1889 και αποτελεί ένα από τα πιο σπουδαία καλλιτεχνικά επιτεύγματα. Είναι από τους πιο γνωστούς πίνακες στο σύγχρονο πολιτισμό και σαν εικόνα, από τις πιο αντιγραμμένες και αναπαραγμένες.
Ο νυχτερινός ουρανός  είναι ένα σημείο του πίνακα με απίστευτη ενέργεια ενώ κάτω από τα αστέρια που εκρήγνυνται, το χωριό βρίσκεται σε απόλυτη ηρεμία. Τα πάντα μοιάζουν χαμένα στην απεραντοσύνη, στην κίνηση του σύμπαντος που τυλίγεται και ρέει. Αυτό που συνδέει γη και ουρανό είναι το φλογόσχημο κυπαρίσσι, ένα δέντρο που συνδέεται παραδοσιακά με τα νεκροταφεία και το πένθος.
-----------------------------------------------
Δημιουργός του, αυτός που κατάφερε να δώσει κίνηση στην «Έναστρη Νύχτα», είναι ο 38χρονος Πέτρος Βρέλλης. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο επάγγελμα (δουλεύει στην Περιφέρεια Ηπείρου), αλλά και απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τέχνης και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το μεγάλο του χόμπι, όπως λέει ο ίδιος, είναι ο πειραματισμός. Με την «Έναστρη Νύχτα» πειραματίστηκε και κέρδισε.
«Έναστρη Νύχτα» Van Gogh - Interactive animation by Petros Vrellis.mp4 . Βίντεο : http://youtu.be/IatArCau_vAΔημιουργός του, αυτός που κατάφερε να δώσει κίνηση στην «Έναστρη Νύχτα», είναι ο 38χρονος Πέτρος Βρέλλης. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο επάγγελμα (δουλεύει στην Περιφέρεια Ηπείρου), αλλά και απόφοιτος του Τμήματος Πλαστικών Τέχνης και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το μεγάλο του χόμπι, όπως λέει ο ίδιος, είναι ο πειραματισμός. Με την «Έναστρη Νύχτα» πειραματίστηκε και κέρδισε.  }.-

Αλλά ο θάνατος δεν ήταν δυσοίωνος για τον Van Gogh. «Το να κοιτάζω τα αστέρια με κάνει πάντα να ονειρεύομαι,» είχε πει, «Γιατί, αναρωτιέμαι, να μην είναι τα λαμπερά σημεία του ουρανού τόσο προσιτά όσο τα μαύρα σημεία στο χάρτη της Γαλλίας; Ακριβώς όπως παίρνουμε το τραίνο για να φτάσουμε στην Tarascon ή την Rouen, έτσι να παίρνουμε το θάνατο για να φθάσουμε σ’ ένα αστέρι.»
Ο καλλιτέχνης σ’ ένα από τα γράμματά που έστειλε στον αδελφό του Theo, γράφει: «Αυτό το πρωί είδα την εξοχή από το παράθυρό μου πολύ πριν από την ανατολή, με τίποτε άλλο παρά μόνο με το αστέρι του πρωινού, το οποίο φαινόταν πολύ μεγάλο.» Αυτό το αστέρι του πρωινού ή η Αφροδίτη, μπορεί να είναι το μεγάλο άσπρο αστέρι ακριβώς αριστερά του κέντρου στο The Starry Night.
O Van Gogh ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και γι’ αυτό αρκετοί αποδίδουν την υπέρβασή του στο ορατό και την δημιουργία φανταστικών προβολών, όπως το σπειρώδες νεφέλωμα, απόρροια θρησκευτικών παραισθήσεων. Μια άλλη εκδοχή , αποδίδει την παρουσία των ένδεκα αστεριών στον πίνακα, στο παρακάτω απόσπασμα από την Γένεση: (Γεν. 37,9) «Είδεν όμως και ένα άλλο όνειρον, το οποίον διηγήθη στον πατέρα και τους αδελφούς του, και είπεν· “ιδού εις ένα άλλο όνειρον, που είδον, μου εφάνη ως εάν ο ήλιος και η σελήνη και ένδεκα αστέρες με προσκυνούσαν”».
Είτε αυτή η θρησκευτική έμπνευση είναι αληθινή ή όχι, είναι γνωστό ότι αυτός ο πίνακας δεν είναι η μοναδική απεικόνιση έναστρου ουρανού που έχει ζωγραφίσει.
 reeweird   , 

***  Το Σκλαβοπάζαρο στην Ελλάδα καλά κρατεί...


 
ΕΞΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΛΑΒΟΙ - ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ TRAFFICKING
newsbomb 2«Την εξαετία 2003-2009 εντοπίσαμε 450 παιδιά στον δρόμο. Το 2013, εντοπίσαμε 427. Και φέτος, δυστυχώς ο αριθμός θα είναι περίπου ο ίδιος» λέει η Βαλμπόνα Χυστούνα, υπεύθυνη για τα θέματα εμπορίας ανηλίκων του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της «Άρσις». Εδώ και έντεκα χρόνια, η ίδια και η ομάδα της δουλεύει καθημερινά στο δρόμο, διάφορες ώρες της ημέρας και προσεγγίζει παιδιά-θύματα. Ενδεικτικά, έπειτα από 15ήμερη εντατική έρευνα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εντόπισαν 76 παιδιά μόνο στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και 61 στη Θεσσαλονίκη.
Σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Από τον Γενάρη μέχρι τον Σεπτέμβριο, εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη, 96 παιδιά αλβανικής καταγωγής, 81 παιδιά από τη Βουλγαρία, 51 από την Ελλάδα και 6 από τη Ρουμανία.
 Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με την κ. Χυστούνα, παλιότερα η πλειοψηφία των παιδιών, ήταν αλβανικής καταγωγής ενώ σήμερα, είναι Ρομά. Στην Θεσσαλονίκη τα περισσότερα παιδιά των δρόμων είναι ρομά από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, ενώ στην Αθήνα, ρομά από τη Ρουμανία και την Αλβανία. «Εδώ και δύο χρόνια συναντάμε και Ελληνάκια στους δρόμους» τονίζει η ίδια.Στο παρελθόν το φαινόμενο είχε επεκταθεί παντού. Πλέον, τα παιδιά έχουν συγκεντρωθεί στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
«Μετακινούνται από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία» όπως λέει η ερευνήτρια της «Άρσις», «αλλά και από Βουλγαρία σε άλλες χώρες. Τα Ελληνάκια, μετακινούνται εσωτερικά: από την Ξάνθη στην Θεσσαλονίκη και από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Και το καλοκαίρι στα νησιά».
Παιδιά σκλάβοι, ηλικίας ημερών μέχρι 18 ετών. Έχουν «ζήτηση» οι κερδοφόρες ηλικίες. Αυτές θεωρούνται ότι είναι από 5 έως 12 ετών. Μέσα στην κρίση, αυξήθηκαν τα παιδιά-σιδεράδες. Αυτά που βουτάνε μέσα στους κάδους και βγάζουν έξω σίδερα και ανακυκλώσιμα, για να τα δώσουν στους μεγαλύτερους
«Έχουν φύγει από τα φανάρια. Το ίδιο ζήσαμε το 2007-2010, όταν σε κάθε φανάρι της χώρας υπήρχαν παιδιά. Τώρα μεταφέρονται στις πλατείες, στις καφετέριες, στις ταβέρνες, εκεί όπου ο άλλος θα δώσει πιο εύκολα. Ζητιανεύουν σε μεγάλους δρόμους ή σε εμπορικά κέντρα, πουλάνε λουλούδια, αναπτήρες, μπρελόκ, καθαρίζουν σε κάποια σημεία τζάμια» αναφέρει η κ. Χυστούνα. Η ομάδα της αποτελείται από δύο άτομα, τα οποία μιλάνε τη γλώσσα των παιδιών. Χαρτογραφούν το φαινόμενο- τα σημεία όπου κακοποιούνται τα παιδιά και στη συνέχεια παρατηρούν υπό ποιες συνθήκες βρίσκεται το παιδί σ' αυτό το σημείο, παρατηρούν αν και ποιοι του δίνουν εντολές και πώς του συμπεριφέρονται» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια της «Άρσις», «παλιότερα, οι διακινητές, έπαιρναν τα παιδιά...
 από βαλκανικές χώρες με την έγκριση των γονιών τους και με την υπόσχεση ότι θα κερδίσουν πολλά χρήματα, τα έφερναν στην Ελλάδα και τα έβγαζαν στο δρόμο. Τώρα είναι οι οικογένειες που τα βγάζουν στο δρόμο. Πλέον τα παιδιά πιστεύουν σ' αυτό που κάνουν. Θεωρούν ότι είναι οι σωτήρες των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Πολλά κακοποιούνται και σωματικά».
Σε περιπτώσεις που η ομάδα της «Άρσις» θεωρήσει ότι το παιδί κινδυνεύει απευθύνεται στον Εισαγγελέα ανηλίκων. Μόλις πάρει την απόφαση ο Εισαγγελέας, το παιδί φιλοξενείται στον ξενώνα της οργάνωσης, μέχρι να πάει σε ένα ίδρυμα μόνιμης διαμονής- αν υπάρχουν θέσεις. Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία ανηλίκων.
«Έχω ζήσει πολλές στιγμές ματαίωσης και στιγμές επιτυχίας. Ένα παιδί τέλειωσε την Νοσηλευτική, ένα άλλο πήγε σε σχολή μαγειρικής. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα. Μπορεί να μην είναι τεράστιος αριθμός αλλά είναι στιγμές που λες ότι είσαι αποτελεσματικός».
Επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους
«Το trafficking ακολουθεί τους όρους της αγοράς. Αυξομειώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΔΟΜ, Δανιήλ Εσδράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των γυναικών που «εργάζονται» διά της βίας ως σκλάβες του σεξ, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. «Το φαινόμενο δεν είναι πια σε έξαρση σε αντίθεση με το εργασιακό trafficking» τονίζει ο ίδιος.
«Μέσα στο 2014 το 59% των θυμάτων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα της ΜΚΟ «Α21» επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής τους ή σε κάποια χώρα, όπου διέμεναν συγγενείς τους» ισχυρίζεται η Χριστίνα Χριστίδου, μέλος της «Α21» που από το Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πάνω από 200 θύματα trafficking από 21 εθνικότητες. «Η μικρότερη κοπέλα που έχει φιλοξενηθεί στον ξενώνα μας ήταν 11 χρονών και η μεγαλύτερη 38. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι μεταξύ 18 και 25 ετών» λέει η κ. Χρηστίδου. Τα περισσότερα θύματα στην Ελλάδα, προέρχονται από την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Ρωσία ενώ κάθε χρόνο τα μέλη της οργάνωσης, συναντούν «μία ή δύο καινούριες εθνικότητες».
Η Α21 συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, κρατικούς φορείς και άλλες ΜΚΟ για την αναγνώριση θυμάτων. Με κάποια από τα θύματα έρχονται σε επαφή μέσω της τηλεφωνικής Γραμμής Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων 1109, η οποία είναι μία πρωτοβουλία της Α21 που δίνει την δυνατότητα για ανώνυμες καταγγελίες σχετικές με περιστατικά εμπορίας ανθρώπων.
«Είναι δύσκολο να απαντήσουμε με σιγουριά στο κατά πόσο τα πρώην θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν επανενταχθεί στην κοινωνία, καθώς είναι μια μακροχρόνια διαδικασία» αναφέρει η υπεύθυνη της οργάνωσης «Α21» η οποία προσφέρει στις κοπέλες (αφού ολοκληρώσουν την τρίμηνη διαμονή τους στον ξενώνα φιλοξενίας στην Ελλάδα) ένα ατομικό πρόγραμμα μετάβασης, το οποίο έχει σαν στόχο να υποστηρίξει την κάθε κοπέλα στα επόμενά της βήματα. «Για παράδειγμα, αν αποφασίσει ότι θέλει να σπουδάσει ή αν χρειάζεται βοήθεια στο να βρει εργασία ή στέγαση, τη στηρίζουμε, είτε αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα, είτε να επιστρέψει στη χώρα της», λέει η κυρία Χριστίδου.
Μέσα στο 2014, το 92% των πρώην θυμάτων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα του ξενώνα της Α21 συνέχισαν στο πρόγραμμα μετάβασης και της επιστροφής τους σε μια νέα ζωή!newsbomb  

***   Ας μάθουμε στά παιδιά μας την αξία της προσφοράς
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αποτελούν την κατάλληλη εποχή για να διδάξετε στο παιδί σας την αξία της προσφοράς.
Σε μια περίοδο που τα περισσότερα πιτσιρίκια περιμένουν με ανυπομονησία να πάρουν τα δώρα τους, αδράξτε την ευκαιρία και μάθετε στο μικρό σας ότι στη ζωή δεν πρέπει μόνο να παίρνει, αλλά και να προσφέρει.
......................
Εξηγήστε απλά στο παιδί σας ότι, όπως χαίρεται και νιώθει ευτυχισμένο παίρνοντας δώρα, την ίδια και ίσως μεγαλύτερη ευτυχία θα νιώσει προσφέροντας δώρα και βλέποντας τη χαρά στα μάτια των άλλων.
Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Φτιάξτε μαζί με το παιδί χειροποίητα δωράκια για να τα προσφέρετε σε φίλους και συγγενείς.
  • Διαλέξτε ρούχα και παπούτσια που δεν του κάνουν πια και πηγαίνετε τα μαζί σε κάποιο ίδρυμα ή δώστε τα σε παιδάκια, που ξέρετε ότι τα έχουν ανάγκη.
  • Ζητήστε από το παιδί να σας πει πια παιχνίδια δεν θέλει πια και χαρίστε τα σε αλλά παιδάκια.
  • Πηγαίνετε μαζί στο super- market και εκτός από τα δικά σας ψώνια, γεμίστε μια σακούλα με τρόφιμα για να τα προσφέρετε.
  • Μια μέρα συμμετέχετε μαζί με το παιδί σε μια εθελοντική δράση.
  • Επισκεφτείτε κάποιο ίδρυμα ή οργάνωση που φιλοξένει και βοηθά παιδιά.
Μιλήστε στο παιδί σας για την σημασία της αλληλεγγύης και της προσφοράς, όσο μικρό κι αν είναι. Ξεκινώντας από φέτος δείξτε του με λόγια και έργα, ποιο είναι το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και φροντίστε να το θυμάται και να το κάνει πράξη όχι μόνο τις γιορτινές μέρες, αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο.
 ipaideia  


***  Χριστουγεννιάτικο Bazaar Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου "Η Σωτηρία" 
Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών "Η ΣΩΤΗΡΙΑ" –
Λεωφ. Μεσογείων 152 – Αθήνα 11527
 Τηλ.210776 3638 - FAX 2107707211 
Αγαπητοί φίλοι,άλλη μια δύσκολη χρονιά φτάνει στο τέλος της και, πριν την εκπνοή της, ο Σύλλογος Φίλων Περιθαλπομένων πρόκειται να διοργανώσει, το καθιερωμένο πλέον, Χριστουγεννιάτικο Bazaar με κοσμήματα, καλλυντικά, τρόφιμα, γλυκά, ποτά, είδη καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής, βιβλία, φυτά, διακοσμητικά κτλ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16/12/2014 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Σωτηρία, με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων και τη διάθεσή τους στις ανάγκες άπορων ασθενών και των οικογενειών τους.
 Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα αλληλεγγύης κι ελπίζοντας να μην καταχρόμαστε την καλοσύνη και την κατανόησή σας, παίρνουμε το θάρρος να αιτηθούμε για μια ακόμη φορά τη δική σας πολύτιμη συνδρομή (σε είδος, προϊόντα που μπορείτε να διαθέσετε) προκειμένου να το διοργανώσουμε.
 Σε περίπτωση έγκρισης του αιτήματός μας, η χορηγία σας θα σημειωθεί στην εκδήλωση και θα δημοσιοποιηθεί και στην εφημερίδα που εκδίδουμε με τίτλο «Επικοινωνία εν τύπω» κυκλοφορίας 2.500 φύλλων.
(Πληροφορίες κ. Σπυράτου 6977224851 και κ. Δημητρουλάκη 6948202860). Η παραλαβή των προϊόντων θα γίνει μέχρι την Πέμπτη 11/12/14 (Δ.Ο.Υ. ΙΒ' Αθηνών, ΑΦΜ:999333593)
 Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Περιθαλπομένων Νοσοκομείου "Η Σωτηρία"     

 Γενική Γραμματέας  
Ο Πρόεδρος 
Σταματίνα Σπυράτου

 ***  "Οι άνθρωποι επιδιώκουν να βολευτούν. Μόνο όμως όσο είναι ξεβολεμένοι υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς" (Ralph Waldo Emerson). Όσο για τις δικαιολογίες πως δεν υπάρχει κανένας αξιόλογος "Σχεδιασμός" για να ακολουθήσει κανείς,δεν είναι αυτό το "πρωτεύον"...Ακόμη κι αν υπήρχε, ιδού τι έλεγε ένας Αρχιστράτηγος (Von Moltke) περί τούτου: "Ένα σχέδιο μάχης έχει διάρκεια ζωής όσο τα πρώτα λεπτά της μάχης..." Πράγμα που σημαίνει: Τόσο πριν όσο και μετά το «Σημείο 0 της Σύγκρουσης» είναι θέμα "Ψυχής", Αποφασιστικότητας, προετοιμασίας, ικανότητας προσαρμογής...Όσο όμως οι "βολεμένοι" είναι "απίστευτα πολλοί", "ισχυροί" και "αδίστακτοι" και όσο η Φτωχολογιά είναι ένα τσούρμο "ΔΕΙΛΟΙ", κανένα Φονικό Καθεστώς δεν κινδυνεύει...κι αυτό το "ΞΕΡΟΥΝ"..."
~ Αυτό πάει να πει:"εκμεταλλεύσου επικοινωνιακά τη συγκυρία για ν' ανέβεις στάθμη"...Ρε θα τρελλαθούμε τελείως;Ποιός πάει να μετατρέψει μια ανύπαρκτη μοντελογλάστρα της πολιτικής σε ηρωΐδα;Ποιός είναι πίσω απ' αυτές τις (δήθεν) επιθέσεις προς Μοντέλες τύπου Ελ. Ράπτη;Ώρα είναι να επιτεθούνε οι "μισθωμένοι κουκουλοφόροι" και στην Καϊλή μετά...Και να μην πάρουμε με την σειρά τις "γλαστροειδείς μνημονιακές γλάστρες" τώρα...

***  Παρέμβαση υπέρ Ρωμανού
Απειλητικά συνθήματα στο γραφείο της Έλενας Ράπτη

]
Ομάδα περίπου 30 ατόμων συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο της βουλευτή της ΝΔ Έλενας Ράπτη στη Θεσσαλονίκη  και έγραψαν απειλητικά συνθήματα στους τοίχους ως ένδειξη συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό.Intime
Όπως μετέδωσε το Vorial.gr, το περιστατικό συνέβη αργά το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα μάλιστα με το Seleo.gr, οι νεαροί επιχείρησαν να καταλάβουν το γραφείο της βουλευτή, το οποίο είχε γίνει στόχος επίθεσης με μπογιές τον περασμένο Ιούλιο.

«Η Ράπτη έχει όνομα, οδό και αριθμό, αλληλεγγύη στο Ν.Ρωμανό» και «Ράπτη θα σε κάψουμε» ήταν δύο από τα συνθήματα που γράφτηκαν στους τοίχους.*** Πετάνε, πετάνε... τα αεροδρόμια! Κωνσταντίνος Μανίκας 

Με το που ανακοινώθηκε η παραχώρηση εκμετάλλευσης των περιφερειακών αεροδρομίων δεν άργησαν οι πρώτες γκρίνιες. Εκποιείται δημόσια περιουσία, θα αυξηθούν τα εισιτήρια, συνολικά δεν δημιουργούν ελλείμματα αυτά τα 14 αεροδρόμια, το τίμημα ήταν μικρό. Στα αυτιά πολλών όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κι ως λογικά επιχειρήματα.
Έλα όμως που δεν πωλείται απολύτως τίποτα! Η εκμετάλλευση τους δίνεται, με πολύ συγκεκριμένους όρους, σε ιδιώτες που έχουν την πρόθεση να επενδύσουν άμεσα 300 εκατομ. ευρώ και 1,4 δις σε βάθος χρόνου. Σε μια περίοδο που αναβάλλονται ή και ματαιώνονται έργα όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου ή η ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα λόγω έλλειψης πόρων είναι τουλάχιστον στρουθοκαμηλικό να παριστάνουμε ότι αδιαφορούμε μπρος στη δυνατότητα γεωστρατηγικής αναβάθμισης των υποδομών, βελτίωσης και διεύρυνσης των προσφερόμενων υπηρεσιών, μετατροπής του σε παράγοντα προσέλκυσης τουριστών και ανάπτυξης παράπλευρων δράσεων που θα τονώσουν την τοπική οικονομία.
Το τίμημα των 1,25 δις ευρώ (12 φορές πάνω από τα υπάρχοντα προ φόρων κέρδη των αεροδρομίων) και η επιπρόσθετη ετήσια καταβολή 23 εκατομ. μόνο ως μη ικανοποιητικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Όσο για τη μη ελλειμματική σημερινή εικόνα τους ως σύνολο, καλύπτει τις επιμέρους ανισομέρειες ανάμεσα σε κερδοφόρα και βαθιά οικονομικά, αναποτελεσματικά αεροδρόμια. Γιατί άραγε πρέπει να μας αρκεί το ελάχιστο όταν μπορούμε να μετατρέψουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε πολύ πιο εύρωστες;
Μα θα αυξηθούν τα εισιτήρια μετά από 4-5 χρόνια κατά 5 ευρώ. Δεν χρειάζεται καν να λεχθεί ότι μετά από τόσα χρόνια ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης θα έχει απορροφηθεί από τον σωρευτικό πληθωρισμό των προηγούμενων χρόνων. Ούτε να τονιστεί ότι το μέρος της αύξησης που πάει στην βελτίωση της ασφάλειας των αεροδρομίων τους προσδίδει κύρος και καθησυχάζει τους εν δυνάμει χρήστες τους. Άξιον απορίας είναι η προεξόφληση από κάποιους ότι θα αγγιχτεί το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 18 ευρώ (ανάλογο αντίστοιχων διεθνών αεροδρομίων) και οι διαχειριστές δεν θα κινηθούν με βάση μια πιο ανταγωνιστική λογική.
Μοιάζει ορισμένοι να προτιμούν τη μιζέρια και την καχεκτικότητα τοπικών αερολιμένων χωρίς προοπτική και όραμα, με μόνο αποκούμπι την κρατική χρηματοδότηση μετατρεπόμενα έτσι σε ρουσφετολογικούς θύλακες. Τυπική ιδεοληψία ή διαχειριστική άγνοια; Και τα δυο τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν. Την αντίσταση σε κάθε αλλαγή.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος
 
*** Εκβιαστικά διλήμματα...   Κωνσταντίνος Μανίκας 
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού... διλήμματος. Όλες οι σημαντικές, και όχι μόνο, μετατοπίσεις της κοινής γνώμης δεν προέρχονταν παρά από την επιτυχημένη σηματοδότηση ενός «εκβιασμού». Το «Καραμανλής ή τανκς» επεσήμανε εμφατικά την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, η «Αλλαγή» ήρθε ως επίκληση αντίβαρου σε «κατεστημένες» αντιλήψεις και λειτούργησε λυτρωτικά για καταπιεσμένες συνειδήσεις.
Έκτοτε, και με τα πιο θεσμικά διλήμματα να έχουν απαντηθεί, τα ερωτήματα που ετίθοντο στον ελληνικό λαό πήραν μια πιο οικονομική χροιά φτάνοντας έως την απολυτότητα του «ευρώ ή δραχμή». Κανένας εκβιασμός δεν γίνεται να μην εμπεριέχει και μια ισχυρή δόση φόβου, να μην στηρίζεται στην αποτροπή μιας δυσαναπλήρωτης απώλειας. Ο μεταπολιτευτικός κύκλος όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν συνδυαστεί με την αποδέσμευση των διλημμάτων από το στενό εκφοβιστικό τους πλαίσιο.
Εσχάτως κάποιοι προσπάθησαν να επαναλάβουν τη δοκιμασμένη συνταγή εφευρίσκοντας το τεχνητό δίπολο «αυτοδυναμία ή μνημόνιο», τόσο ετεροβαρές και ψευδεπίγραφο που δεν ανταποκρίνονταν καν σε υπαρκτές ανάγκες, ούτε έδινε ελάχιστα εχέγγυα εφησυχασμού. Δεν πρόκειται μόνο για προφανή άγνοια βασικών κανόνων της πολιτικής επικοινωνίας που εκδικούνται όσους επιδεικτικά τους παραβλέπουν αλλά κυρίως για έναν αίολο πύργο επιχειρημάτων, αποκύημα μιας μικροκομματικής εξουσιαστικής κουλτούρας, που γκρεμίζεται με την πρώτη πνοή ορθολογισμού.
Άλλοι πάλι, βιάστηκαν να νεκραναστήσουν τα οικογενειακά δικαιώματα στον πολιτικό βίο ντύνοντας με τη μάσκα του μεταρρυθμιστή τη σανίδα σωτηρίας στο ρουσφετολογικό κομματικό σύστημα. Λησμονούν ότι οι ίδιοι οι πρόγονοι τους επανασχεδίασαν το πολιτικό τόξο για να εκφράσουν τη φρεσκάδα και την επιτακτικότητα των κελευσμάτων της μεταπολιτευτικής εποχής. Παραβλέπουν την πρότερη «επαναστατική» γυμναστική τους με τη συντεχνιακή γροθιά να ανεμίζει σαν παντιέρα κάλυψης κάθε παρωχημένου κεκτημένου.
Το μόνο επίκαιρο «δίλημμα» δεν μπορεί παρά να είναι αξιακό. Oύτε εκβιαστικό, ούτε ανακυκλωτικό. Να θέτει θεσμικές απαιτήσεις, αξιοκρατικές συντεταγμένες. παραγωγικές μεταβλητές. Να καθορίζει αξιόπιστα όρια και να απελευθερώνει από ανασφαλή δεσμά. Να εκπέμπει εμπιστοσύνη και σιγουριά, ενώ ανοίγει δρόμους στην αχαλίνωτη δημιουργική πρόθεση. Να λειτουργεί υποστηρικτικά και ενισχυτικά χωρίς να αναλώνεται στην υπόθαλψη ιδεοληψιών και μεμψίμοιρων αγκυλώσεων.
Η «τρομοκρατική» αβεβαιότητα άλλοτε χαλυβδώνει συνειδήσεις αποτρέποντας καταστροφικούς κινδύνους, άλλοτε φυτεύει το σπόρο της αμφιβολίας αναβάλλοντας εξελίξεις. Δεν επαρκεί όμως για να βελτιώσει προοπτικές, να ανυψώσει το ηθικό. Οι επιλογές της επόμενης περιόδου δεν νοείται να καθορίζονται με όρους και προτεραιότητες μεταπολιτευτικής ανομβρίας. Η προσδοκώμενη αλλαγή δεν θα προκύψει ξανά μέσα από την επιφώτιση μιας ασαφούς, καθησυχαστικής αυθεντίας . Θα είναι η νίκη του συγκροτημένου, του αξιακά αναβαπτισμένου απέναντι στη χλεύη και την αυτογελοιοποίηση του ανερμάτιστου.
Κων/νος Μανίκας   Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

Η πιο σκληρή, επίπονη και καταθλιπτική περίοδος της νεοελληνικής ιστορίας, μετά τη μεταπολίτευση, ολοκληρώθηκε με την αντιστροφή του υφεσιακού κλίματος. Το νέο κεφάλαιο που ανοίγει επικεντρώνεται στην αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων (ανθρώπινων και υλικών), την «εκμετάλλευση» της πολλαπλασιαστικής ώθησης διεθνών συνεργασιών, την οριστική αλλαγή του πολιτικού και οικονομικού κλίματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως θεσμικός αποσταθεροποιητής γιατί παραμένει δεσμευμένος από το αδιέξοδο της μη αποδοχής οποιασδήποτε θετικής εξέλιξης γιατί στα μάτια του συνδέεται με επιβράβευση του μνημονίου κι όχι με την καθυστερημένη ολοκλήρωση μιας δύσκολης διαδρομής που περιείχε και αναγνωρισμένα από όλες τις πλευρές λάθη. Αναμενόμενη λοιπόν η αντιφατική ρητορική των στελεχών του αφού διχάζονται ανάμεσα σε όσους κατανοούν ότι αφού η χώρα αλλάζει πεδίο δράσης θα πρέπει να συνεισφέρουν στο δημόσιο διάλογο με θετικές αναπτυξιακές προτάσεις και σε αυτούς που αρέσκονται ακόμα σε μια μεμψίμοιρη περιγραφή του παρελθόντος.
Η τρόικα στο βαθμό που με την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν εμμένει στην προώθηση διαχρονικά απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την αποδοτικότητα των κρατικών δομών και πόρων και σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συνεπικουρούν την παραγωγική ανασυγκρότηση, μετατρέπεται σε συνειδητό παράγοντα αναχαίτισης της ανάπτυξης
Οι δημοσιονομικές αρρυθμίες που εφευρίσκει στηρίζονται κυρίως σε μια στρεβλή θεώρηση για την πορεία των εσόδων λόγω της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, παραβλέποντας την ανακούφιση που θα φέρει στην αγορά και τα νέα έσοδα από την παραγωγική επαναδραστηριοποίηση εταιρειών.Άλλωστε αύξηση φόρων τη στιγμή που παίρνει μπρος η αναπτυξιακή μηχανή θα είναι μια υφεσιακή σφαίρα σε μια οικονομία που αρχίζει να ορθώνει το ανάστημα της.
Αποσταθεροποιητές από άγνοια κινδύνου ή προσωπολατρική εμμονή μπορούν να αποδειχτούν κι όσοι εσχάτως ξαναθυμήθηκαν ότι κάτι τους χρωστά η ιστορία και σέρνουν την οικογενειακή σφραγίδα ως σημαία αναγνώρισης διεκδικώντας πάλι κυρίαρχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό. Επειδή πολιτική και απωθημένα δεν συνδυάζονται, όσοι επιδιώκουν ρεβάνς ή οπορτουνίστικη πρόωρη τακτοποίηση της πορείας τους στην επόμενη μέρα θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί από αντίστοιχες περιπτώσεις και το απατηλό τέτοιων σχεδιασμών.
Ακόμα ισχυρότεροι αποσταθεροποιητές γίνονται και όσοι καρκινοβατούν ανάμεσα στην επιχειρηματική καθαρότητα και την πολιτική διαπλοκή, άλλοι ενοχλημένοι από πιθανούς νέους «βασικούς μετόχους», άλλοι προσβλέποντας στην ανάδειξη τους σε Μεσσίες μετά την πλήρη διάλυση του σημερινού πλαισίου.
Καταλύτης για τη διατήρηση της σταθερότητας παραμένει ο Σαμαράς. Θεσμικά είναι ο μόνος που μπορεί ταυτόχρονα να αποδομήσει την αίολη υποσχεσιολογία του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει τέρμα στις εμμονές της τρόικας αξιοποιώντας το πολιτικό και οικονομικό momentum με τις πρωτοβουλίες Ντράγκι και Γιούνκερ, να θέσει προ των ευθυνών τους όσους αρέσκονται σε μικροπολιτικά εσωκομματικά παιχνίδια, να απομονώσει αυτούς που θεωρούν ότι διαρκώς θα καθορίζουν από εξωθεσμικά κέντρα την πορεία της χώρας.    Κων/νος Μανίκας  Οικονομολόγος – Ψυχολόγος

***  Ο Πρόεδρος για μια άλλη εποχή...  Κωνσταντίνος Μανίκας 
Οι αγορές τρομαγμένες, από τις απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, η τρόικα να αμφισβητεί την μεταρρυθμιστική συνέχεια και να θέτει πρόσθετα δημοσιονομικά αιτήματα μη διδασκόμενη από τις αποτυχημένες προβλέψεις της επί τω χείρω τα τελευταία δυο χρόνια και η κυβέρνηση να βρίσκεται υπό την πίεση των καθυστερήσεων που μόνοι τους δημιουργούν οι εταίροι μας, ώστε η όποια συμφωνία για την μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή να μην είναι πρόσκαιρη και υπό την αίρεση εκλογικών αναταράξεων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Προεδρική εκλογή κατέληξε να μετατρέπεται σε μπαλάκι όχι μόνο της μικροκομματικής σύλληψης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της εξουσίας αλλά και της ανάγκης των δανειστών να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που δε θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Είναι πλέον στα χέρια της ελληνικής βουλής η αξιολόγηση τόσο του προτεινόμενου προσώπου όσο και της διαδικασίας με την οποία θα ολοκληρωθεί η έξοδος από το μνημόνιο.
Εδώ και ένα χρόνο είχα αναφερθεί γραπτώς και πριν μερικούς μήνες από ραδιοφώνου στην περίπτωση του Σταύρου Δήμα ως μιας απολύτως κατάλληλης πολιτικής προσωπικότητας για το ύπατο αξίωμα. Πέρα από την ευρυγνωσία και την αναμφισβήτητη ικανότητα και εμπειρία του, έχει διάγει μια καθ’ όλα αξιοπρεπή πορεία με δημοκρατική σύνεση και ηθική συνέπεια. Ακόμα και ως Επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. κατόρθωσε να ανακηρυχθεί κορυφαίος ασχολούμενος μάλιστα με έναν τομέα, το περιβάλλον, που του έδωσε τη δυνατότητα, αν και προερχόμενος από το Λαϊκό κόμμα, να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και εκτίμησης με όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου.
Αν η Προεδρική εκλογή, όπως θα έπρεπε, δεν συνδυάζονταν με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, από τη στιγμή μάλιστα που είναι δεδομένη η κυβερνητική πλειοψηφία των 156 βουλευτών, η εκλογή του Σταύρου Δήμα θα θωρούνταν δεδομένη. Θα αποτελούσε μάλιστα μια ιδανική περίπτωση για να εκφράσει το νέο μοντέλο Προεδρικής αντιπροσώπευσης της χώρας, όπως το οραματίζεται το αναθεωρημένο Σύνταγμα που θα προκύψει αν δεν συρθεί ο τόπος σε πρόωρες εκλογές. Ένα άτομο που δεν τον ακουμπά η μεταπολιτευτική σαπίλα κι ο λαϊκισμός όπως ο κ.Δήμας μπορεί να σηματοδοτήσει την μετάβαση στη Νέα Μεταπολίτευση και να την εκφράσει με τον πιο γνήσιο τρόπο.
Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν μια θεσμική διαδικασία για να δημιουργήσουν πολιτική αναταραχή θα βρεθούν μπροστά σε ένα «φονικό» δίλημμα. Έχοντας μετά τις εκλογές ελάχιστες μέρες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ή θα προχωρήσουν ουσιαστικά σε μια συνέχιση των σημερινών δεδομένων απογοητεύοντας το εξασκημένο στη ρητορική επανάσταση κοινό τους με πιθανότατη την άμεση κατάρρευση της νέας κυβέρνησης ή θα επιλέξουν την τυφλή και χωρίς εναλλακτικό σχέδιο σύγκρουση και γαία πυρί μιχθήτω!
Υ.Γ. 1. Προσωπικά είχα προτείνει ως μια επιλογή διαφορετικής αισθητικής και στόχευσης με αέρα ελληνικής οικουμενικότητας, τον καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο. Θα ήταν μια υπερβατική αντιμετώπιση του θεσμού, αλλά σε μια πολύ δύσκολη πολιτικά περίοδο η δεδομένη εμπειρία του Δήμα μπορεί να αποβεί καθοριστική για την επιτυχημένη άσκηση των καθηκόντων του.
Υ.Γ. 2. Ειλικρινά αναρωτιέμαι ποια θα είναι η Προεδρική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών που θα διαθέτει δημοκρατική και ηθική υπεροχή επί της υποψηφιότητας Δήμα. Εκτός κι αν σχεδιάζουν να μας αφήσουν στο σκοτάδι για το ποιος θα αναλάβει το ύπατο αξίωμα σε μια τέτοια συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα.
Κων/νος Μανίκας   Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

*** Μ. Βρετανία: Το ηλεκτρονικό τσιγαρό μπορεί να σώσει 54.000 ζωές τον χρόνο!          
                   
                     Μ. Βρετανία: Το ηλεκτρονικό τσιγαρό μπορεί να σώσει 54.000 ζωές τον χρόνο!          
Μελέτη του University College of London (UCL) τεκμηριώνει ότι ως ασφαλέστερο υποκατάστατο του παραδοσιακού τσιγάρου, το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές.
Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι στην Βρετανία θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες από 50.000 ζωές εφόσον οι καπνιστές επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί των συμβατικών, επιβεβαιώνοντας έτσι και πρόσφατη μελέτη της αντίστοιχης Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Office for National Statistics), σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από καπνιστές και πρώην καπνιστές.
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία Action on Smoking and Health (ASH), οι «ατμιστές» όπως χαρακτηριστικά λέγονται οι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανέρχονται σε 2,1 εκατομμύρια. Από αυτούς, το ένα τρίτο είναι πρώην συμβατικοί καπνιστές, ενώ τα δύο τρίτα συνεχίζουν να καπνίζουν παράλληλα με το «άτμισμα». Στο κρίσιμο ερώτημα του εάν το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί έμμεσο τρόπο έναρξης του καπνίσματος από μη καπνιστές, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι μόνο το 0,14% των συνολικών χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν κάπνιζαν, τεκμηριώνοντας έτσι την επιστημονική άποψη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται αποκλειστικά σε καπνιστές.
Στην ίδια έρευνα του UCL που δημοσιεύτηκε στο British Journal of General Practice, οι ερευνητές Robert West και Jamie Brown ανέφεραν ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου «ατμίζουν» με σκοπό να κόψουν το κάπνισμα, μία επιλογή που όπως οι ίδιοι λένε, θα μπορούσε να τους σώσει την ζωή.
Οι δύο επιστήμονες σημειώνουν ότι 6.000 πρώιμοι θάνατοι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που ξεκινούν το «άτμισμα» αντί του καπνίσματος. Δεδομένου λοιπόν ότι οι καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 9 εκατομμύρια, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους επιλέγοντας ηλεκτρονικά τσιγάρα αντί συμβατικών ανέρχεται σε 54.000.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έρευνα του John Britton, Διευθυντή του Κέντρου Σπουδών για τον Καπνό και το Αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies) που μάλιστα ανεβάζει σε εκατοντάδες χιλιάδες τους πρώιμους θανάτους που θα εξέλιπαν λόγω της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σημειώνει η έρευνα, αποτελεί μία εναλλακτική πηγή λήψης νικοτίνης χωρίς την εξαιρετικά καρκινογόνο πίσσα, χωρίς μονοξείδιο του άνθρακα και με το 1/20 της τοξικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου.


***  ΒΙΝΤΕΟ - Ο Λαϊκός Σύνδεσμος στο πλευρό των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου!!!


Ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου για την Μονή Εσφιγμένου με την οποία δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των μοναχών.
 "Ο Συναγωνιστής Ηλίας Παναγιώταρος τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια σχετικά με την επίκαιρη ερώτησή του για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης με την οποία οι μοναχοί διατάσσονται να εγκαταλείψουν την Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος.
 Ο Συναγωνιστής ανέδειξε το περιστατικό της κατάληψης του Κονακίου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στη Θεσσαλονίκη από ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις που τελικά βρήκαν έναν μοναχό και δύο λαϊκούς, οι οποίοι βρίσκονταν εντός του Κονακίου και με λίγα λόγια κατεξευτελίστηκαν. Με το ψευδεπίγραφο πρόσχημα της εκτελέσεως δικαστικής αποφάσεως, ο δικαστικός επιμελητής –συγκεκριμένος δικαστικός επιμελητής, που έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση και το 2013 και τώρα- επέδωσε στο Άγιο Όρος νέα απόφαση, την 116/5-6-2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, με την οποία οι μοναχοί που ζουν για δεκαετίες εντός της συγκεκριμένης Μονής και στο Κονάκι, διατάσσονται να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι του Αγίου Όρους.
 Επί της ουσίας, όλη αυτή η δίωξη βασικό υποκινητή έχει μια καινούργια αδελφότητα από πέντε-έξι μοναχούς που λένεν ότι αυτή είναι η νόμιμη αδελφότητα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος και όχι οι εκατόν είκοσι μοναχοί, που αποτελούν την πολυπληθέστερη κοινότητα μοναχών σε μοναστήρι στο Άγιο Όρος.
Εδώ έχουμε ένα αναμφισβήτητο δεδομένο: Ότι ενώ η μνημόνευση του Πατριάρχη έχει σταματήσει από τη Μονή ήδη από το 1974 και ενώ άλλη μια φορά (επί υπουργίας Μπακογιάννη) είχε επιχειρηθεί εισβολή στο Αγ. Όρος, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της Μονής που εκδιώκονται μοναχοί με τέτοια αγριότητα. Απορίας άξιο είναι το γιατί η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης εκτελείται ΤΩΡΑ και δεν εκτελέστηκε νωρίτερα ενώ έχουν γίνει δεκάδες αγωγές και μηνύσεις στην Μονή στο παρελθόν.
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής επισήμανε ότι αν η Πολιτεία πράγματι «ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα» τόσα χρόνια δεν έπρεπε να την παρακάμπτει αφήνοντας τους μοναχούς και λαϊκούς, παρά την απαγόρευση να εισέρχονται και να εξέρχονται αυτής παραπλεύρως.
 Τέλος, αν η κυβέρνηση θέλει να μιλάει για «ανθρωπισμό» είναι απαράδεκτο να αφήνει να πεθαίνουν γέροντες της Μονής απαγορεύοντας να προσεγγίσει λιμενικό με γιατρό ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη."
Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των μοναχών της Μονής Εσφιγμένου , ΒΙΝΤΕΟ  : http://youtu.be/EaKPPEc88Z8 ,


***  Το πέτρινο κεφάλι της Γουατεμάλα με τα λευκά χαρακτηριστικά, που η Ιστορία θέλει να ξεχάσει (ΦΩΤΟ)

Πριν από πάνω από μισό αιώνα, βαθιά στις ζούγκλες της Γουατεμάλα, ένα γιγαντιαίο πέτρινο κεφάλι ανακαλύφθηκε. Το κεφάλι είχε ωραία χαρακτηριστικά, με λεπτά χείλη και μεγάλη μύτη και το πρόσωπό του ήταν στραμμένο προς τον ουρανό. Παραδόξως, το πρόσωπο αποδείχθηκε να έχει Καυκάσια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν ήταν σύμφωνα με οποιαδήποτε από τις προκολομβιανές φυλές της Αμερικής. Η ανακάλυψη προσέλκυσε γρήγορα την προσοχή, αλλά εξίσου γρήγορα γλίστρησε μακριά στις σελίδες της ιστορίας και ξεχάστηκε.
Η είδηση της ανακάλυψης εμφανίστηκε για πρώτη φορά όταν ο Δρ Oscar Rafael Padilla Lara, Doctor της φιλοσοφίας, δικηγόρος και συμβολαιογράφος, έλαβε μια φωτογραφία του κεφαλιού το 1987 μαζί με μια περιγραφή που έλεγε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1950 από τον ιδιοκτήτη της γης, όπου βρέθηκε κεφάλι και ότι βρισκόταν "κάπου στις ζούγκλες της Γουατεμάλα".                  
Η φωτογραφία και η ιστορία τυπώθηκαν σε ένα μικρό άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο «Αρχαίοι Ουρανοί», το οποίο πήρε και διάβασε ο γνωστός εξερευνητής και συγγραφέας David Hatcher Childress, ο οποίος ξεκίνησε να ερευνά για περισσότερες πληροφορίες για το μυστηριώδες πέτρινο κεφάλι. Εντόπισε τον Δρ Padilla ο οποίος ανέφερε ότι βρήκε τους ιδιοκτήτες της γης, την οικογένεια Biener, όπου βρέθηκε ο μονόλιθος. Η τοποθεσία ήταν 10 χιλιόμετρα μακριά από ένα μικρό χωριό στη La Democracia στα νότια της Γουατεμάλας.
Ωστόσο, ο Δρ Padilla είπε ότι ήταν σε απόγνωση, όταν έφτασε στο χώρο και διαπίστωσε ότι η περιοχή είχε καταστραφεί: «Καταστράφηκε από τους επαναστάτες περίπου πριν από δέκα χρόνια. Εντοπίσαμε το άγαλμα είναι πολύ αργά. Χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε ασκήσεις αντικυβερνητικών ανταρτών. Αυτό το παραμόρφωσε εντελώς, περίπου έσπασε η μύτη της Σφίγγας στην Αίγυπτο από τους Τούρκους, ότι το χειρότερο», είπε. Τα μάτια, η μύτη και το στόμα είχαν εξαφανιστεί εντελώς. Ο Padilla ήταν σε θέση να μετρήσει το ύψος του μεταξύ σε 4 και 6 μέτρα, με το κεφάλι να στηρίζεται στο λαιμό. Το ότι Padilla δεν επέστρεψε και πάλι στο χώρο οφείλεται σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των δυνάμεων των ανταρτών στην περιοχή.
Η καταστροφή της κεφαλής σήμαινε ότι η όλη ιστορία πέθανε με αιφνίδιο τρόπο μέχρι που απέκτησε δημοσιότητα και πάλι πριν από λίγα χρόνια από κινηματογραφιστές για το "Αποκαλύψεις των Μάγιας για το 2012 και μετέπειτα", που χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία για να ισχυριστούν ότι εξωγήινοι έχουν έρθει σε επαφή με παλαιότερους πολιτισμούς. Ο παραγωγός δημοσίευσε ένα έγγραφο που γράφτηκε από τον αρχαιολόγο Hector Ε Majia της Γουατεμάλα, ο οποίος έγραψε: «Δηλώνω ότι αυτό το μνημείο δεν παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των Μάγια, Ναχουάτλ, Ολμέκων ή οποιουδήποτε άλλου προκολομβιανού πολιτισμού. Δημιουργήθηκε από έναν έκτακτο και ανώτερο πολιτισμό με τρομερή γνώση. του οποίου δεν υπάρχει καμιά καταγραφή ύπαρξης σε αυτόν τον πλανήτη».
Ωστόσο, μακριά από την έρευνα για την αιτία και την έρευνα σχετικά με τον μονόλιθο, η δημοσίευση αυτή χρησίμευσε μόνο για να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, ρίχνοντας όλη την ιστορία στα χέρια ενός δικαιολογημένα δύσπιστου ακροατηρίου που σκέφτηκε ότι ήταν όλα απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο. Ακόμη και η ίδια η επιστολή αμφισβητείται από κάποιους που λένε ότι δεν είναι γνήσια.
Παρ 'όλα αυτά, φαίνεται ότι το γιγαντιαίο κεφάλι όντως υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι η αρχική φωτογραφία δεν είναι αυθεντική ή ότι η καταγραφή του
Δρ Padilla ήταν ψευδής. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι το κεφάλι ήταν αληθινό, τα ερωτήματα παραμένουν:
Από πού προέρχεται; Ποιος το έκανε; Και γιατί;
Εμείς έχουμε πιθανές απαντήσεις...
Οι λευκοί θεοί των ινδιάνων της Αμερικής ήσαν ΈλληνεςΟι Μινωίτες πρόλαβαν τον Κολόμβο, υποστηρίζει Βρετανός συγγραφέαςΟι Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικής πριν την “ανακάλυψη της”
 Η περιοχή όπου αναφέρθηκε ότι βρέθηκε το πέτρινο κεφάλι, η La Democracia, είναι στην πραγματικότητα ήδη διάσημη για τα πέτρινα κεφάλια που, όπως το πέτρινο κεφάλι που βρέθηκε στη ζούγκλα, που κοιτούν επίσης τον ουρανό. Αυτά είναι γνωστό ότι έχουν δημιουργηθεί από τον πολιτισμό των Ολμέκων, που άνθισε μεταξύ του 1400 και του 400 π.Χ.. Η ενδοχώρα των Ολμέκων ήταν η περιοχή των πεδιάδων στον Κόλπο του Μεξικού, ωστόσο, αντικείμενα στο στυλ των Ολμέκων, σχέδια, μνημεία και εικονογραφίες έχουν βρεθεί σε τόπους εκατοντάδες χιλιόμετρα έξω από την ενδοχώρα των Ολμέκων, συμπεριλαμβανομένης των La Democracia.Παρ 'όλα αυτά, το πέτρινο κεφάλι που απεικονίζεται στη φωτογραφία του 1950 δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά ή στυλ όπως τα κεφάλι Ολμέκα. Ο αείμνηστος Phillip Coppens, Βέλγος συγγραφέας, ραδιοπαρουσιαστής και τηλεοπτικός σχολιαστής σε θέματα εναλλακτικής ιστορίας έθεσε το ερώτημα εάν η κεφαλή "είναι μια ανωμαλία της περιόδου των Ολμέκων, ή αν είναι μέρος ενός άλλου -άγνωστου- πολιτισμού που προηγήθηκε ή ακολούθησε τους Ολμέκας και από τον οποίο το μόνο αντικείμενο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι το κεφάλι Padilla".    Άλλα ζητήματα που τίθενται αφορούν το κατά πόσον η κατασκευή είναι απλώς ένα κεφάλι, ή αν υπήρχε και σώμα από κάτω, όπως και στα αγάλματα του Νησιού του Πάσχα και αν το πέτρινο κεφάλι συνδέεται με οποιεσδήποτε άλλες κατασκευές στην περιοχή. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι η δημοσιότητα γύρω από την ταινία «Αποκαλύψεις των Μάγια για το 2012 και μετέπειτα» χρησίμευσε μόνο για να θάψει την ιστορία βαθύτερα μέσα στις σελίδες της ιστορίας. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος φιλόδοξος εξερευνητής θα ψάξει την ιστορία για άλλη μια φορά και θα διερευνήσει περαιτέρω για να βρει την αλήθεια σχετικά με αυτό το αινιγματικό μνημείο.  Τι πιστεύετε εσείς; Κάποιος μεγάλος αρχαίος πολιτισμός το έφτιαξε; Ή δημιουργήθηκε ακόμα και με παρέμβαση εξωγήινων; Ή μήπως με συνδυασμό και των δύο; Σχολιάστε ελεύθερα...
Συγγραφή-Επιμέλεια-Απόδοση κειμένου Αόρατα Γεγονότα

***  ~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Τετάρτη  10/12/2014 : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/12/10122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
 Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος ΑΘΗΝΑ  11/12/2014 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/11122014.html
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επικαιρότητα  Ειδήσεις  Ενημέρωση  Πέμπτη  11/12/2014  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,.-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  12 /12 / 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
~ Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-
 
 ~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα 01  Δεκέμβριος  2014 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/12/01-2014.html    
***  ΕΠΙΛΟΓΕΣ- ΔΙΑΛΟΓΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ :
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Ανθολόγιο Γράφοντας Αντιγράφοντας , Κυριακή 01 Ιουνίου 2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/06/02062014.html , Επιλογές  Διαλέγοντας  και  Γράφοντας  02/06/2014 .-   
 ~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-23-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 23 Ιουνίου 2014.-
~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/06/2014-24-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 24  Ιουνίου  2014 . 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/2014-25-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ 2014 , Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/06/27-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ Επιλογές  Τετάρτη  16  Ιουλίου  2014  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/07/16-2014.html 
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~** ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΙ και  ΜΟΝΑΧΟΙ από το Αρφαρά  Μεσσηνίας  Πέμπτη 24  Ιουλίου  2014  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/24-2014.html
~   Επιλογές  Θεμάτων  Παρασκευή  01  Αυγούστου  2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/08/01-2014.html ,
~ Επιλογές Θεμάτων Κυριακή 03 Αυγούστου 2014 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/03-2014.html , .-
~ Επιλογές Θεμάτων Τρίτη 19 Αυγούστου 2014   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/08/19-2014.html ,.-   
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.- 
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-
~  ΕΠΙΛΟΓΕΣ Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 :    http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/17-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html 
~Επιλογές  Θεμάτων  Δευτέρα  22  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/22-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων  Πέμπτη  25  Σεπτεμβρίου  2014 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/25-2014.html 
Ο  Οδοντίατρος σας  ενημερώνει , Παρασκευή 26  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/26-2014.html , .-
~Επιλογές αναρτήσεων  Δευτέρα  29 Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/29-2014.html ,.-              
~ Επιλογές   θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος Πέμπτη  02  Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/10/02-2014.html ,.-  
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ   Αναρτήσεων  Σάββατο  04  Οκτωβρίου  2014     : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/04-2014.html .-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Αναρτήσεων  θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Κυριακή  05 Οκτωβρίου  2014  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/05-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  , Αυτοάμυνα   Δευτέρα 06  Οκτωβρίου  2014     : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/10/06-2014.html   
~ Επιλογές αναρτήσεων  Τρίτη  07  Οκτωβρίου  2014   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/10/07-2014.html , .-
~ 1 Επιλογές  αναρτήσεων ενδιαφέροντων θεμάτων  Τετάρτη 08  Οκτωβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/10/08-2014.html .~
~ Επιλογές αναρτήσεων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/10/09-2014.html .-   
~Επιλογές  Αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  10  Οκτωβρίου  2014     :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/10/10-2014.html .-  
~Επιλογές  αναρτήσεων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Σάββατο  11  Οκτωβρίου  2014  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/10/11-2014.html .-
~ Επιλογές  αναρτήσεων Δευτέρα  20  Οκτωβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/10/20-2014.html ,.-
~Άρωμα  ενημέρωσης  Τρίτη  21  Οκτωβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/21-2014.html ,.-
 ~  Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη 30 Οκτωβρίου  2014  :    http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/10/30-2014.html  .- 
~  Επιλογές  όμορφων θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος Παρασκευή 31 Οκτωβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/10/31-2014.html .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  :
Σάββατο  01 Νοεμβρίου  2014
: 
http://snsarfara.blogspot.gr/2014/11/01-2014.html , .-
~  Επιλογές  Θεμάτων  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Νοεμβρίου  2014 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/11/04-2014.html ,.-
~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος   Τετάρτη   05  Νοεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/05-2014.html ,.-
~  Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Πέμπτη 06  Νοεμβρίου  2014    : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/06-2014.html ,.-
~Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Δευτέρα  10  Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/11/10-2014.html .-
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  11 Νοεμβρίου  2014  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/11/11-2014.html .~ 
~ Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου ενδιαφέροντος Πέμπτη  13  Νοεμβρίου  2014 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/13-2014.html ,.-
~Επιλογές   Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος   Παρασκευή  14  Νοεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/11/14-2014.html ,.- 
~  Επιλογές  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Δευτέρα  17  Νοεμβρίου  2014   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/11/17-2014.html ,.-
~ ΕΠΙΛΟΓΕΣ  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  , Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014   :  ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ  ...Ελληνική   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html  ,.-
~  Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Τρίτη  18  Νοεμβρίου  2014 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/11/18-2014.html ,.-
 ~ Επιλογές Θεμάτων ποικίλου ενδιαφέροντος  Δευτέρα  24  Νοεμβρίου  2014  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/11/24-2014.html ,.-
~ Επιλογές  Θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  05/12/2014 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/12/05122014.html ,.-
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~ Επιλογές Πλάκα -Θησείο -Αρχαιολογικός χώρος Αθήνα από τα παλιά  Πέμπτη 11/12/2014   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/12/11122014.html ,
~
Επιλογή  Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή  12 /12 /2014  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/12/12-12-2014.html ,.-


~ Part 24 Με  την Χρύσα  Πολυχρόνη ...
Eίχε νυχτώσει για τα καλά όταν η Μάριον βρέθηκε έξω απο ένα πανδοχείο.
-Ελπίζω να βρώ δωμάτιο για να ξεκουραστώ, μουρμούρισε νυσταγμένη και ξεπέζεψε απ τ άλογό της.Γέλια και φωνές ακούγονταν απο μέσα.
"Ας γελούσε έτσι και η βασίλισσά μου'' σκέφτηκε με παράπονο.
Τα τραπέζια ήταν σχεδόν γεμάτα απο μεθυσμένους άνδρες που δεν έλεγαν ν αφήσουν το κρασί και τη μπύρα απ το στόμα τους.Σφυρίγματα και πειράγματα ακολούθησαν με την είσοδό της:
-Πού ήσουν κρυμμένη τόσο καιρό κούκλα;
-Έλα να καθίσεις στα πόδια μου , να σου πω ένα παραμύθι κοριτσάκι!
-Η καινούρια σερβιτόρα εισαι; Θα έρχομαι κάθε βράδυ να σε βλέπω ομορφούλα..
Και σα να μην έφταναν όλα αυτα, δωμάτιο ελεύθερο δεν υπήρχε.Ο πανδοχέας της είπε πως είναι εποχή του κυνηγιού της αλεπούς και όλα τα δωμάτια εχουν κλειστεί απο νωρίς.
-Και τώρα, πού θα πάω;Είμαι τόσο κουρασμένη,οπως και τ άλογό μου!διαμαρτυρήθηκε στεναχωρημένη.
Ένας απο τους θαμώνες που χε βρεθεί πίσω της κι άκουσε τη συζήτηση, την έπιασε ξαφνικά απ τη μέση και της είπε ψιθυριστά στ αυτί:
-Έλα στο δικό μου κρεβάτι...θα ξεκουραστείς μια χαρά,στο εγγυώμαι!
Παρόλη τη κούρασή της,γύρισε, τον άρπαξε απ το γιακά και του πε θυμωμένη:
-Ευχαριστώ για τη πρόσκληση, αλλά θα προτιμήσω να κοιμηθώ σ ένα στάβλο,παρά μαζί σου...εκεί τουλάχιστον η μυρωδιά θα ναι καλύτερη απ τη δική σου!!


Από το   Facebook : 12/12/2014
~ Εξετάσαμε την αναφορά που υποβάλατε για τη δημοσίευση του Stamatios N. Skoulikas
 
* Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο να μας αναφέρετε κάτι που νομίζετε ότι παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας. Τέτοιες αναφορές είναι πολύ σημαντικές, ώστε το Facebook να παραμένει ασφαλές και φιλικό περιβάλλον. Εξετάσαμε τη δημοσίευση που αναφέρατε για ενοχλητικό ή κακόγουστο χιούμορ και αποφασίσαμε ότι δεν παραβιάζει τους Όρους της κοινότητας.

Watch live streaming video
from olympostvhellas at livestream.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου