Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στο  αγιάζι  της  καθημερινότητας στην ενημέρωση  Τετάρτη  6  Ιουνίου  2012  :
** Zητησα απο το Θεο  -  να με φυλαει απο τους εχθρους μου..   -  Κι αρχισαν να χανονται.....οι φιλοι μου!! 
Το ποντικάκι  μας  ενημερώνει :
 ~*** Ηροδότου Ιστορία…Σοφά λόγια που τα ζούμε
~ Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε από την Ιστορία μας! Από την Ηροδότου Ιστορία:
 * Ο Δαρείος το 520 π.Χ. ,όταν κατέλαβε τη διοίκηση της Περσίας με πραξικόπημα από τους τότε διοικούντες «Μάγους», το πρώτο βράδυ συζητούσαν τι πολίτευμα θα πρέπει να εφαρμόσουν στη Περσία. Ο Δαρείος ήταν υπέρ της μοναρχίας. Ένας από τους συνεργάτες, ο Οτάνης του πρότεινε τη δημοκρατία των Αθηναίων και τότε ο Δαρείος απάντησε:
 * Η δημοκρατία είναι το δυσκολότερο πολίτευμα, για την εφαρμογή του οποίου απαιτείται ένα υψηλό επίπεδο Πολιτών, το οποίο δεν διαθέτουν οι Πέρσες σήμερα. Στη Δημοκρατία το επικίνδυνο είναι ότι, όταν η Διαφθορά εισχωρήσει στο Κράτος, τότε το Κράτος Καταλύεται!
~ Ηροδότου Ιστορία. Βιβλίο Γ. Θάλεια. Σελίδες 79-85.

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
~** Βάναυσο κλάδεμα στους φίκους της πλατείας
* Μάρτυρες βάρβαρου κλαδέματος των φίκων στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας έγιναν χθες το πρωί δεκάδες πολίτες, οι οποίο έκπληκτοι έβλεπαν τα παλιά και ωραία δέντρα βάναυσα κουτσουρεμένα από συνεργείο του δήμου Καλαμάτας, που, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που παρήγαγε, δεν έπειθε ότι γνωρίζει τι κάνει. * Το ζήτημα της αισθητικής όσο και της καλής υγείας των δένδρων, που χαρίζουν στους πολίτες οξυγόνο και πολιτισμένο περιβάλλον, ουδέποτε ήταν το φόρτε της δημοτικής αρχής, αλλά χθες το κακό παράγινε.
* Κι αυτό συμβαίνει όχι βεβαίως επειδή λείπουν καλοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες στη Γεωτεχνική Υπηρεσία του δήμου Καλαμάτας, αλλά γιατί ο ένας ή οι δύο δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν ένα σωστό πρόγραμμα κλαδέματος που προϋποθέτει γνώση της περιοχής, δρόμο δρόμο και διάθεση εφαρμογής ειδικής φροντίδας ακόμη και για μεμονωμένα δένδρα.
* Έτσι, χθες το πρωί, οι φίκοι που βρίσκονται στο ύψος της οδού Γεωργούλη, δέντρα ιστορικής αξίας, δεδομένου ότι τα προσέφερε ο Δήμος Ροδίων στο Δήμο Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης, έμειναν σχεδόν κούτσουρα.
* Η παραπάνω παρέμβαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, ο οποίος αμέσως επικοινώνησε με τους υπευθύνους του Δήμου και απείλησε ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα και στη Δασική Υπηρεσία εάν δεν σταματήσει η καταστροφή. Φαίνεται ότι η προειδοποίηση έπιασε τόπο, καθώς οι εργασίες διακόπηκαν. Από το Δήμο αναφέρεται ότι οι φίκοι κουρεύτηκαν ώστε να μπορέσει να εργαστεί ο εργολάβος της ανάπλασης της πλατείας.
* Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπεχράκης, σημείωσε πως η δημοτική αρχή όφειλε να σεβαστεί το συμβολισμό αυτών των δέντρων, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενώ επεσήμανε ότι είχε ρωτήσει για το πράσινο της κεντρικής πλατείας κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου η ενημέρωση που του έγινε ήταν ότι οι φίκοι θα συμπληρωθούν και σε καμία περίπτωση δεν θα εκριζωθούν ή μεταφερθούν.
* Για το θέμα ρωτήθηκε χθες το μεσημέρι και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, που επέμεινε ότι οι φίκοι ούτε θα εκριζωθούν ούτε θα μεταφερθούν, απλά κουρεύτηκαν για να φουντώσουν… Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Νούμερο ένα πρόβλημα τα σκουπίδια για το περιβάλλον
*  Μέγα περιβαλλοντικό πρόβλημα για τη Μεσσηνία αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων. Χρόνια τώρα δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος για την επίλυσή του και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Περιφέρειας τούτο δεν θα έχει επιτευχθεί μέσα στην επόμενη τριετία, καθώς τότε αναμένεται να υλοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ολική διαχείρισή τους, ενώ η ανακύκλωση θα μπορούσε να έχει προχωρήσει περισσότερο. * Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πρόοδος στον αριθμό των βιολογικών καθαρισμών, ανά Δήμο. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχει θωρακιστεί πλέον ένα μεγάλο τμήμα του Μεσσηνιακού κόλπου από τα λύματα.
* Στον αντίποδα , η επεξεργασία των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, συνεχίζει να μένει σε εκκρεμότητα και ενώ η λύση μπορεί να είναι η μετατροπή των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά.
 ~* Δήμος Δυτικής Μάνης
* Πολλές οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου Δήμου, που, παραδοσιακά αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Ήδη εφαρμόζεται ανακύκλωση συσκευασιών, αλλά, όπως μας επισημάνθηκε, όχι στον επιθυμητό βαθμό, ενώ με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες η απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, η συλλογή καμένων λαδιών από εστιατόρια και ηλεκτρικών αντικειμένων. Επίσης, γίνεται ανακύκλωση και μπαταριών.
* Στο Δήμο λειτουργεί πειραματικά και κομποστοποιητής, ενώ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση της οπτικής ρύπανσης, μελετάται η κατασκευή κλειστών χώρων, όπου θα τοποθετούνται οι κάδοι απορριμμάτων. Πρόκειται για λιθόκτιστη κατασκευή που θα εναρμονίζεται με το τοπίο και θα αποτρέπει την άσχημη εικόνα με τα σκουπίδια να είναι πεταμένα στο δρόμο. Όλη αυτή η διάταξη, πρόκειται να υλοποιηθεί πειραματικά.
* Έχουν ήδη γίνει 3-4 εξορμήσεις καθαρισμού των ακτών, ενώ, το μεγάλο έργο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, είναι η ένταξη του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης της παραλιακής περιοχής του τέως Δήμου Λεύκτρου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο.Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται οι μελέτες για την εσωτερική αποχέτευση λυμάτων σε Αβία και Δολούς, με αγωγό έως τις Κιτριές.
* Σε σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, θα μελετηθούν 10-12 κεντρικά μονοπάτια για πεζοπορία, είτε προς τον Ταΰγετο, είτε προς την περιοχή της θάλασσας, προκειμένου να ακολουθήσουν καθαρισμοί και συντηρήσεις
* Ο Δήμος έχει αναθέσει τη μεταφορά των απορριμμάτων του σε ιδιώτη, ενώ έχει αγοράσει και νέους κάδους, αλλά και κάποιους μικρούς πλαστικούς για τις παραλίες, προκειμένου να είναι όλες καθαρές από τα μικροαντικείμενα που αφήνουν εκεί οι λουόμενοι.
 ~* Δήμος Καλαμάτας
* Με δεδομένο ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε διαθέτει ΧΥΤΑ, έχει αναθέσει την απομάκρυνση των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Έχει διενεργήσει δύο διαγωνισμούς, τον ένα για τη μεταφορά των απορριμμάτων, που έχει καταστεί άγονος και θα επαναληφθεί και το δεύτερο για τη διαχείρισή τους. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών των δύο εταιριών που συνεχίζουν (είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τρεις). Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του έχει ζητήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για δύο οικόπεδα, προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, δεματοποιητής και κομποστοποιητής.
* Κι αν ο βιολογικός καθαρισμός είναι από τους πρώτους που λειτούργησαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ανακοίνωση για την ένταξή του στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., προκειμένου να επεκταθεί και να καλύπτει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ισοδύναμων κατοίκων.
* Τέλος, αν και ο Δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει χαρακτηριστεί πρωταθλητής στην ανακύκλωση υπάρχουν δηλώσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής πως θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο.
 ~* Δήμος Μεσσήνης
* Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αποχέτευση και το βιολογικό καθαρισμό στο Πεταλίδι, ενώ στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. έχουν ήδη υποβληθεί τρεις φάκελοι για αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς σε Αίπεια, Αρχαία Μεσσήνη – Αρσινόη και Βαλύρα - Αριστοδήμειο - Λάμπαινα. Από την άλλη πλευρά, στην τελική ευθεία βρίσκεται η έγκριση για το βιολογικό καθαρισμό σε Λευκοχώρα – Αβραμιού.
* Όσον αφορά στο ζήτημα των απορριμμάτων, έχουν γίνει οι διαγωνισμοί μεταφοράς, ενώ, στην προσεχή συνεδρίασή της η Επιτροπή Οικονομικών θα αποφανθεί περί των όρων δημοπράτησης για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω της εγκατάστασης Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, δεματοποιητή και κομποστοποιητή, που θα εφαρμοστούν έως την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων, διαδικασία που έχει αναλάβει και «τρέχει» η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
* Σε καλό επίπεδο, αν και χρειάζεται βελτίωση, βρίσκεται και η διαδικασία της ανακύκλωσης. Ο Δήμος έχει επενδύσει πολλά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών του, ακόμη κι αν αυτοί βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία.
* Περιβάλλον όμως είναι, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ.Αναστασόπουλος και τα έργα που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου ύδατος. Έτσι βρίσκονται σε εξέλιξη ή κοντεύουν να τελειώσουν σχετικά έργα ύδρευσης, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στοχεύουν στην αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αμιαντοσωλήνων, ενώ, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜ, επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή κατάσταση των δεξαμενών ύδρευσης και της χλωρίωσής τους.
~* Δήμος Οιχαλίας
* Είναι γνωστή η ύπαρξη των προβλημάτων από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά και της ρύπανσης των ποταμών από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων. «Ελπίζουμε ότι θα λυθεί πρόβλημα φέτος με τη λήψη μέτρων από τους ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων και πρέπει να δοθεί λύση», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κ. Μπάμης. Πρόσθεσε δε, «πως βρίσκεται σε εξέλιξη δημοπρασία για συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης, και πως μετά λύπης του διαπίστωσε ότι πολλά από τα αποχετευτικά δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν, κατέληγαν στο δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων.»
~* Δήμος Πύλου – Νέστορος
* Στο Δήμο λειτουργούσαν από το παρελθόν οι βιολογικοί καθαρισμοί της Πύλου και της Μεθώνης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο βιολογικός της Χώρας, ενώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης έχει εγκριθεί η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και στην Κορώνη. Με τα έργα αυτά, σημείωσε ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης, θωρακίζεται όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου, ενώ διανοίγεται και προοπτική επέκτασης και στο εσωτερικό του. θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι έχουν δρομολογηθεί η επέκταση του αγωγού αποχέτευσης από την Πύλο έως τη Γιάλοβα, όπως και στη Μεθώνη.
* Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος είναι μαζί με εκείνον της Καλαμάτας χωρίς ΧΑΔΑ. Όμως, βρίσκεται βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους της Μεσσηνίας, καθώς, εδώ και ενάμιση έτος περίπου, τα απορρίμματά του δεματοποιούνται.
* Χθες, εξάλλου, δεκατρείς δύτες, είχαν πέσει στο λιμάνι της Πύλου, προκειμένου να το καθαρίσουν από τα άχρηστα αντικείμενα που βρίσκονταν στο βυθό.
 ~* Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
* Η εξεύρεση της οριστικής λύσης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για όλη την Πελοπόννησο και, κατά συνέπεια, και για τη Μεσσηνία, είναι ο στόχος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς.
* Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι πέρα από το συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν κι άλλες σχετικές δραστηριότητες της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως η ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων, που εκτός από τη μείωση του κόστους παραγωγής θα συμβάλλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, μίλησε για την κατασκευή φραγμάτων, με κυριότερο το Φιλιατρινό, που θα συμβάλλουν στην άρδευση των καλλιεργειών με φυσική ροή και στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, για τις λιμνοδεξαμενές και τις υδατοδεξαμενές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τις ανάγκες πυρόσβεσης και άρδευσης των καλλιεργειών, καθώς και στις συνεχείς προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει από το παρελθόν και αφορούν το μείζον θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Ήδη, επισήμανε, από τα 238 ελαιοτριβεία τα 88 είναι δύο φάσεων. - Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου , Πηγή : Εφημερίδα  " Θάρρος "  2012  .-

~** Δηλώνουν Μπέζος-Καραγλάνης
~ Ανεκτή σε σχέση με την Αθήνα η κατάσταση στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείου  * Ως πολύ καλύτερη από αυτή της Αθήνας χαρακτηρίζουν την κατάσταση στα φαρμακεία τους, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος και ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα (πρώην ΙΚΑ) Δημήτρης Καραγλάνης. Όπως μας είπαν χθες, ελλείψεις και ειδικά σε φάρμακα καρκινοπαθών δεν υπάρχουν. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν την ύπαρξη μικρής καθυστέρησης στην προμήθεια κάποιων φαρμάκων, σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως τις χαρακτήρισαν.
 ~ Κάλεσμα για προσφορά φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ
* Πάντως, στις εισόδους των ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας, έχει αναρτηθεί αφίσα που καλεί τους ασφαλισμένους να προσφέρουν στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ φάρμακα, τα οποία δεν χρειάζονται. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αγαπητέ ασφαλισμένε, έχεις φάρμακα που δεν τα χρειάζεσαι; Μην τα πετάς. Δώρισέ τα!! Υπάρχουν συνάνθρωποι που τα έχουν ανάγκη. Επιστροφές φαρμάκων, καθημερινά στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), Πλάτωνος και Κάναρη, πρωινές ώρες. Η διάθεση των φαρμάκων θα γίνεται σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Περιφ. Τμήμα Καλαμάτας (Κεφάλα 5). Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας».
* Ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Καραγλάνης σημείωσε χθες ότι το Φαρμακείο της υπηρεσίας του λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ το ίδιο μας είπε και η Καλλιρρόη Γιαννοπούλου από το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για κάποια φάρμακα που είναι επείγοντα, στέλνεται ειδική επισήμανση στα κεντρικά της Αθήνας και τους τα παρέχουν.
 ~ «Με σχετική αξιοπρέπεια»
* «Σε φάρμακα για καρκινοπαθείς δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα» ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος. «Όσον αφορά ελλείψεις γενικά, πολύ μεμονωμένα, μπορεί κάποιο είδος το οποίο έχει παραγγελθεί, να μην ήρθε στη μέρα του, λόγω των προμηθευτών, εντάξει δεν το αποκλείω. Όμως, ο κανόνας είναι ότι το Νοσοκομείο και από άποψη υλικών και από άποψη φαρμάκων, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ή τουλάχιστον δεν εμφανίζει την εικόνα αυτή που εισπράττουμε από τα νοσοκομεία της Αθήνας. Εδώ δεν υπάρχει αυτό το ζήτημα. Προβλήματα σε φάρμακα και υλικά δεν υφίστανται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το Νοσοκομείο Καλαμάτας στέκεται με μια σχετική αξιοπρέπεια».
* Από την πλευρά του προσωπικού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, χειρουργός, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, σημείωσε στο «Θ»: «Εγώ στην παρούσα φάση δεν έχω πληροφόρηση ότι υπάρχει κάτι το οξύ, ότι λείπει κάτι σοβαρό. Άμα πάμε σε εξειδικευμένα πράγματα, μπορεί κάτι να βρούμε. Βέβαια, ότι πηγαίνουμε σε μία κατάσταση που θα αρχίσουμε σιγά σιγά να έχουμε έλλειψη υλικών μπορεί, αλλά αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου. Σίγουρα πάντως έχουν αρχίσει να μειώνονται τα υλικά. Μπορεί σε 15-20 μέρες να πούμε ότι μας λείπουν πράγματα. Άμα οι εταιρείες δεν πληρώνονται, δε δίνουν. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα, είναι με τις εφημερίες των ειδικευμένων γιατρών, γιατί έχουν μειωθεί πάρα πολύ». Της Μαρίας Νίκα εφημερίδα  "Θάρρος " Καλαμάτας  2012 .-

~** Κοινωφελής εργασία
~ Ουρές για μια θέση εργασίας διάρκειας 5 μηνών  * Ξεκίνησε και πάλι από χθες και θα ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 7 Ιουνίου, η υποβολή των αιτήσεων για την κοινωφελή εργασία, πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό οι «Δρόμοι της Ελιάς». Η ανακοίνωση αφορά συνολικά 630 άτομα και πρόκειται για την υλοποίηση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Ν. Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
* Πάντως, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι μόνο από τα αρμόδια τμήματα του Δήμου Καλαμάτας είχαν περάσει μέχρι χθες το πρωί 1300 άτομα, προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά!
 * Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς” συνεργάζεται με 11 φορείς του Ν. Μεσσηνίας, όπου και θα απασχοληθούν αυτοί που θα προσληφθούν. Αναλυτικότερα, οι θέσεις εργασίας ανά συμπράττοντα φορέα είναι:
* Δήμος Καλαμάτας (200), Δήμος Μεσσήνης (120), Δήμος Τριφυλίας (100), Δήμος Οιχαλίας (50), Δήμος Δυτικής Μάνης (25), Δήμος Πύλου-Νέστορος (70), ΚΕΦΙΑΠ (15), ΚΑΦΚΑ (9), ΔΕΥΑΚ (20), ΓΟΕΒ (11), Σύνδεσμος Ύδρευσης Καλαμάτας-Μεσσήνης (10).
* Η διάρκεια εργασίας θα είναι 5 μήνες (είτε συνεχόμενη είτε τμηματική). Η αμοιβή για κάθε προσλαμβανόμενο ορίζεται σε 25 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις, με πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών.
* Η επιλογή των ανέργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα γίνει βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης, το οποίο θα στηρίζεται σε κριτήρια που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή κατάσταση των ωφελουμένων. Το πρόγραμμα αφορά κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας.
* Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: Να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή να είναι ομογενείς ή μετανάστες με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, και να είναι άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που δεν διαθέτουν ή δεν δικαιούνται δελτίο ανεργίας και είχαν ατομικό εισόδημα έως και 10.500,00 ευρώ το οικονομικό έτος 2010 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1-1-2009 έως 31-12-2009).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

~** Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
~ Βράβευσε τον Γ. Βούλγαρη για τη συνταξιοδότησή του  * Την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, τίμησαν τη Δευτέρα με Θεία Λειτουργία και δεξίωση οι δικηγόροι της Καλαμάτας.
* Στην εκδήλωση που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο, να πραγματοποιείται, φέτος υπήρξε ξεχωριστό κομμάτι, όπου τιμήθηκε ο προϊστάμενος της Γραμματείας του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Βούλγαρης, ο οποίος τις επόμενες ημέρες συνταξιοδοτείται.
 ~* Στις εκδηλώσεις, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, παρέστησαν σημαντικές προσωπικότητες και ειδικότερα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, κ. Αρναούτογλου, ο τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Γεωργιάδης, οι Αρεοπαγίτες Γεώργιος Αδαμόπουλος, Βασίλης Λαμπρόπουλος και Αθηναίος Αντώνιος, οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής και Γεώργιος Μπόμπολης, οι επίτιμοι Αρεοπαγίτες, Γεωργακόπουλος Χαράλαμπος, Χρύσανθος Παπούλιας, Κωνσταντίνος Κούκλης, οι επίτιμοι Αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, οι Πρόεδροι Εφετών Γεώργιος Κοντός και Γεώργιος Κριμπάς, η Αντιεισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Δέσποινα Σιδηροπούλου και ο Αντιεισαγγελέας Εφετών Πειραιά Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας Μαρία Δανιήλ, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτριος Σταύρου, καθώς και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ανδρέας Καραφλός, Δικαστές και Αντιεισαγγελείς του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
 ~* Χρονοβόρα Δικαιοσύνη
* Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, μίλησε για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι έχει γίνει χρονοβόρα, οι εγγυήσεις περί δίκαιης δίκης αμφισβητούνται στα όρια αντοχής τους, οι δικηγόροι παλεύουν με πελώρια κύματα επιβίωσης και οι πολίτες γίνονται μέρα με την μέρα καχύποπτοι και δυσανασχετούν με τη βραδύτητα των ρυθμών απονομής της.
~ Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Μαργέλης τόνισε:
* «Συνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, όλοι βιώνουμε στο πετσί μας πλέον τις συνέπειες των περιβόητων μνημονίων, στα οποία μας οδήγησε η επί δεκαετίες αλόγιστη διακυβέρνηση και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Καθόσον μας αφορά, πρωταρχικό ζητούμενο είναι η προσπάθεια εξάλειψης των δυσχερειών και των προσκομμάτων που παρεμβάλλονται στη δυνατότητα που έχει ο μέσος έλληνας πολίτης να καταφύγει στο δικαιϊκό σύστημα».
 ~ Βράβευση
* Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον προϊστάμενο της Γραμματείας του Συλλόγου Γ. Βούλγαρη, όπου μιλώντας γι’ αυτόν ο κ. Μαργέλης, είπε:
* «Ο Γεώργιος Βούλγαρης τυγχάνει άριστος γνώστης όλων των υπηρεσιακών δικηγορικών θεμάτων και φρόντιζε διαρκώς να ενημερώνεται μέχρι σήμερα για όλα τα θέματα που αφορούν τους δικηγόρους. Διαχειριζόταν με απόλυτη υπευθυνότητα και σοβαρότητα όλα τα οικονομικά θέματα του Συλλόγου και εκπροσωπούσε με επάρκεια και ήθος το Δικηγορικό Σύλλογο στις καθημερινές συναλλαγές του με το Δημόσιο, την Εφορία, τις Τράπεζες και εν γένει όλες τις υπηρεσίες. Ήταν τόσο μεγάλη η αξιοπιστία του και η σοβαρότητα του, που είναι ίσως ο μοναδικός υπάλληλος επαρχιακού Δικηγορικού Συλλόγου, που είναι ταυτόχρονα και υπόλογος του Ελληνικού Δημοσίου, δεδομένου ότι είχε επιφορτιστεί με το σοβαρό καθήκον της εισπράξεως των ποσών του δικαστικού ενσήμου, τελών απογράφου και πολιτικής αγωγής, τα οποία ποσά απέδιδε στο Ελληνικό Δημόσιο».
* Ευχαριστώντας ο κ. Βούλγαρης, αναφέρθηκε και σε προκατόχους του και στους προηγούμενους Προέδρους του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ σημείωσε:
* «Ευχαριστώ όλες τις διοικήσεις από το 1973 έως σήμερα τόσο του Συλλόγου όσο και του τότε Ταμείου Προνοίας και ήδη ΛΕΑΔΚ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου και μου ανέθεσαν τη διαχείριση της περιουσίας των, αποτελουμένης από σοβαρά χρηματικά ποσά».
* Κλείνοντας είπε πως μπορεί να συνταξιοδοτείται, αλλά θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Δικηγορικό Σύλλογο και κλείνοντας αναφέρθηκε στον κ. Μαργέλη λέγοντας του:
* «Το απόφθεγμα του ενός εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, του Πιττακού Μυτιληναίου «Αρχή Άνδρα δείκνυσι», βρίσκει στο πρόσωπο σας πλήρη ταύτιση».- Της Βίκυς Βετουλάκη

~** Hμέρα Περιβάλλοντος
~ Κατασκευές και γλυπτά... από σκουπίδια των μαθητών του 7ου και 26ου Δημοτικού  * Στο 7ο και 26ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Ακρίτα και Κρήτης) ξεκίνησαν δημιουργικά εργαστήρια από ανακυκλώσιμα υλικά για όλα τα παιδιά των δύο σχολείων.
* Δημιουργήθηκαν γλυπτά από «σκουπίδια» και πιο συγκεκριμένα ο Ποσειδώνας και δύο γοργόνες, καθώς και δύο πίνακες με θαλασσινά τοπία και ψαράκια από cd.
* Τα εργαστήρια θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν σήμερα από τις 9.00 - 11.45 π.μ. με την κατασκευή των δέντρων της ανακύκλωσης.

~** Για τις εκλογές του Ιουνίου
~ Διορίσθηκαν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι
 * Ο διορισμός με κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων, έγινε χθες από τον Άρειο Πάγο, ενώ σήμερα από τις κατά τόπους Εισαγγελίες ξεκινάει και ο διορισμός των εφορευτικών επιτροπών.
* Στη Μεσσηνία, εκλογικά συνεργεία, επίσημα δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμα, αφού δεν έχει σταλεί η σχετική απόφαση του Υπουργού που να ορίζει τον αριθμό των ατόμων που αυτά θα συγκροτηθούν.
* Παρά ταύτα, στο Τμήμα Εκλογών της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία. Τα πρώτα βιβλία για τη διενέργεια των εκλογών έφθασαν και από την Παρασκευή δύο εκλογικά συνεργεία ξεκίνησαν τη σφράγισή τους. Απομένει ακόμα να σταλεί άλλο ένα βιβλίο, ενώ σε αυτές τις εκλογές δεν θα υπάρχει βιβλίο σταυροδοσίας, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα.
* Επίσης, ακόμα δεν έχουν σταλλεί τα λευκά ψηφοδέλτια, ενώ από τις επόμενες ημέρες πρέπει να ξεκινήσει και η αποστολή στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας των 18 συνδυασμών που έχουν ανακηρυχθεί ότι θα συμμετέχουν για τη Μεσσηνία στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου.

~** Θρήνος στην Καλαμάτα για το χαμό του Ν. Κωστέα
~ Ο 44ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ, ΕΝ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
 * Μέσα σε κλίμα οδύνης κηδεύθηκε χθες στην Καλαμάτα ο Νίκος Κωστέας. Ο 44χρονος ποδηλάτης του Μεσσηνιακού έχασε τη ζωή του την Κυριακή, λίγο πριν τις 2 μ.μ., στη Βόρεια Εύβοια, κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου που διοργάνωσε η ΠΕΠΑ, η πανελλήνια ένωση παλαιμάχων του αθλήματος. Μόνη παρηγοριά ή διπλή θλίψη για τους οικείους του το γεγονός ότι ο Νίκος «έφυγε» την ώρα που έκανε το αγαπημένο του χόμπι. Μάλιστα, εφ όσον ο γύρος Εύβοιας συνεχιστεί, αναμένεται να πάρει το όνομα του αδικοχαμένου Νίκου.
* Ο άτυχος Κωστέας, που παλιότερα δραστηριοποιούνταν στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας και έκανε στροφή στο ποδήλατο τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχασε τη ζωή του όταν σε μια διπλή στροφή πέρασε τη διαχωριστική γραμμή και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας (ήταν ανοικτό για τα αυτοκίνητα) πέφτοντας μπροστά τις ρόδες επερχόμενου ι.χ.
 * Το συγκεκριμένο δυστύχημα που είναι το δεύτερο μέσα σε δύο χρόνια στη χώρα μας συγκλόνισε ιδιαίτερα τον ποδηλατικό κόσμο, βάζοντας πιο έντονα από ποτέ στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των ποδηλατών στους δρόμους, τόσο κατά τη διάρκεια αγώνων, όσο φυσικά προπονήσεων και καθημερινής βόλτας.
 * Το «Θ» εύχεται στους οικείους του Νίκου Κωστέα θερμά συλλυπητήρια και την ελπίδα ο χαμός του να είναι η τελευταία θυσία στην άσφαλτο.

~**Mεγάλη επιτυχία το πρώτο τρίαθλο της Καλαμάτας
~ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ…
 * Ξεπέρασε τις προσδοκίες ο αγώνας τριάθλου Τree Level Power που διοργάνωσε την Κυριακή 3 Ιουνίου στην Καλαμάτα το «Active Greece Cycling & Hiking tours» και η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, με τη στήριξη του τοπικού Δήμου. Οι περίπου 40 αθλητές που συμμετείχαν πρόσφεραν πλούσιο θέαμα στους «μυημένους» φιλάθλους και ξάφνιασαν ευχάριστα όσους απροσδόκητα αντίκρυσαν μπροστά τους κολυμβητές, ποδηλάτες και δρομείς να αγωνίζονται στους δρόμους και στη θάλασσα της πόλης. Η επιτυχία της διοργάνωσης, με τη συμμετοχή και κάποιων αλλοδαπών αθλητών (από την Αγγλία, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες) αποτέλεσαν τον καλύτερο προάγγελο για τον διεθνή αγώνα που θ’ ακολουθήσει 15-16 Σεπτεμβρίου.
* Αγωνιστικά μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Βασίλης Κρομμύδας, που χάρις στις διακρίσεις και τις εμπειρίες το όνομά του είναι συνώνυμο του ελληνικού τριάθλου… Ο 34χρονος αθλητής του ΓΑΣ Ιλισσός κάλυψε τα 1.500 μ. κολύμβησης, τα 40 χλμ. ποδηλασίας και τα 10 χλμ. τρέξιμο σε 1 ώρα και 57 λεπτά, 2ος ήταν με περίπου 2 λεπτά καθυστέρηση ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου του ίδιου συλλόγου.
 ~ Η Ζαρίνα Κόπινα ήταν η νικήτρια στις γυναίκες καταλαμβάνοντας την 17η θέση στη γενική.
 * Το μεσσηνιακό ενδιαφέρον εστιάστηκε στο ομαδικό, όπου η 3άδα των Γιάννη Πετρακόπουλου (ποδήλατο), Γιάννη Σταθάκη (κολύμβηση) και Ηλία Νικολόπουλο (τρέξιμο) κέρδισε εύκολα, καταγράφοντας μάλιστα τον 3ο καλύτερο χρόνο της γενικής κατάταξης. Δεύτερη θέση για το δίδυμο Πάνο και Θωμάς Σαραντέας και 3η για τους έφηβους Δήμο Χρονόπουλο και Μαριαλένα Παναγιωτοπούλου του ΝΟ Κυπαρισσίας, ενώ συμμετείχε και η ομάδα των Νίκου Καρδακάρη-Καλλιόπης Μαντζουνέα-Νικόδημου Νικαλακέα.    Χ.Ε.

~** ΚΑΛΑΜΑΤΑ
~ Μετά τις δηλώσεις Παπαδόπουλου ήρθε και το διήμερο επαφών με τον Ράλλη
 * Με μεγάλη ικανοποίηση έφθασαν στ’ αυτιά της πλειοψηφίας των Μεσσήνιων φιλάθλων αλλά και της διοίκησης του ΤΑΠ, οι πρόσφατες δηλώσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου περί επιθυμίας στήριξης της ομάδας την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Ο Γιώργος Ράλλης μάλιστα, είχε την ευκαιρία να μιλήσει εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Παπαδόπουλο στο διήμερο συναντήσεων και επαφών, τόσο το βράδυ της Κυριακής, όσο και τη Δευτέρα. Μάλιστα η συνάντηση της Κυριακής, στο σπίτι του κ. Παπαδόπουλου, κράτησε πάρα πολλές ώρες – σ’ αυτή φέρεται να παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Τσάκωνας – και ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της Μαύρης Θύελλας. Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Σταύρος Παπαδόπουλος θα συνδράμει και μάλιστα αρκετά έντονα - χωρίς να έχει διαρρεύσει το μέγεθος της στήριξης, αν και η φημολογία οργιάζει τις τελευταίες ημέρες – γεγονός που διαφοροποιεί τα δεδομένα, αναφορικά με τα πλάνα και το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
 * Ο κ. Ράλλης οφείλει να ανοίξει τα χαρτιά του και να γνωστοποιήσει στους φιλάθλους της Καλαμάτας τα δεδομένα αλλά και τα σχέδιά του για την επόμενη χρονιά.
 ~ Τέλος του μήνα η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη
 * Την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα οι φίλοι της Καλαμάτας και ειδικότερα τα μέλη του Ερασιτέχνη, θα την έχουν πιθανότατα στα τέλη του μήνα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί από τα μέλη του ΤΑΠ η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της και αυτομάτως θ’ ανοίξει ο δρόμος διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού σχήματος, αλλά ενδεχομένως και αυτός της μετατροπής του ΤΑΠ σε ΠΑΕ. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1993, όταν και είχε παρθεί η απόφαση να μετατραπεί η ομάδα σε ΠΑΕ.
 * Το διάστημα που ακολουθεί μπορεί να είναι κενό αγωνιστικά, όμως οι άνθρωποι του ΤΑΠ οφείλουν να τρέξουν τις εξελίξεις και τις διαδικασίες, αλλά και να καταβάλουν τα χρήματα που οφείλονται στους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι από την πλευρά τους βρίσκονται σε αναμονή.Ν. Μπ.

~**   Πριν 94 χρόνια
- Η ζέστη κατέστη αφόρητος. Τας μεσημβρινάς ιδίως ώρας είναι ένα αληθινό μαρτύριο. Τα γλυκά όμως βράδια αποτελούν μίαν αντίθεσιν. Η παραλία μας πλημμυρίζει κάθε βράδυ από κόσμον. Η κίνησις στον αντιβραχίονα παρατείνεται ζωηρά μέχρι του μεσονυκτίου.
- ΣΤΟΝ κινηματογράφον του «Πανθέου» αληθή κοσμοπλημμύρα κάθε βράδυ. Εδόθη η «Άλωσις της Κων/πόλεως», μία αληθώς θαυμασία και ιστορική ελληνική ταινία.
- ΑΝΗΓΓΕΛΘΗ χθες εξ Αντιτσαίνης, ότι εν τη δημοσίω οδώ Κρεσταίνων ο Παναγ. Γ. Μουσουλόπουλος, ένεκα προηγουμένων αφορμών, επυροβόλησε τετράκις δια περιστρόφου εναντίον του Δημητρίου Παπαλέξη, τραυματίσας αυτόν εις τον λαιμόν.
- ΔΙ’ αποφάσεως του Νομάρχου ετιμωρήθησαν τα μέλη της επιτροπής περιθάλψεως Φιλιατρών δια 50 δραχμών χρηματικού προστίμου έκαστον μέλος επί αμελεία εκτελέσεως των καθηκόντων των.
- ΤΗΝ πρωίαν της χθες συνελήφθη σαν ενταύθα παρά των Αστυνομικών Οργάνων της καταδιώξεως οι Ευάγγελος Δηβαλάς, υποδηματοποιός και Δωροθέα θυγάτηρ Κ. Στραβολαίμου, αλληλοαπαχθέντες προ ημερών εις Πεταλίδιον και δραπετεύσαντες εκείθεν δια λέμβου.
- ΚΑΤΑ τον λήξαντα μήνα Μάιον απεβίωσαν εις την πόλιν μας 31 άτομα, εξ ων 7 εκ φυματιώσεως ενώ κατά τον αυτόν μήνα του παρελθόντος έτους 1917, απεβίωσαν 34 εν όλω άτομα, εξ ων 5 εκ φυματιώσεως.

~** Άρθρο
Οι θυσίες     του Γιώργου Κυριακόπουλου
* Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις των τριών πρώην Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην κοινή συνέντευξη τους το περασμένο Σάββατο. Ύστατη προσπάθεια, κυριολεκτικά στο παραπέντε να επαναφέρουν στο ‘’μαντρί’ ’τους ψηφοφόρους της παράταξης τους που μετακόμισαν μαζικά σε άλλες πολιτείες, σε άλλες αγκαλιές.
* Καλή η προσπάθεια για αυτοκριτική αλλά λίγη και από τους τρεις. Είναι λογικό, όταν εικοσιπέντε χρόνια σου έρχονται όλα δεξιά δεν είναι εύκολο να καταλάβεις πως ήρθαν τα πάνω κάτω σε μια νύχτα. Αντί για ειλικρινή –ουσιαστική αυτοκριτική ,τραυλίζεις, κατηγορείς τους απέναντι για λαϊκισμό εσύ ο πρώτος διδάξας, «… δεν φταίμε εμείς που δεν φτιάξαμε δίκαιο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, φταίνε τα συνδικάτα», εδώ γελάμε θα έλεγα. Έκλεισε ο Πέτρος με το αγαπησιάρικο,… «χρειάστηκε να θυσιαστεί το ΠΑΣΟΚ για να σταθεί η Ελλάδα όρθια» .Δεν θα διαφωνήσω για την θυσία αλλά προτού θυσιάσετε το κόμμα σας ,αγαπητοί φίλοι, θυσιάσατε εμάς.
* Φιλική συμβουλή ,αν πραγματικά θέλετε να μαζέψετε τους φευγάτους ξεκινήστε από σήμερα, πόρτα-πόρτα , door to door που λένε στο χωριό μου. Δώδεκα και μία έμειναν, ίσως προλαβαίνετε…
~ Υ.Γ Παίρνω πίσω ότι έγραψα προ καιρού για τον δημοσιογράφο –ποδηλάτη που συνεχίζει να ανεβοκατεβαίνει το πεζοδρόμιο της Αριστομένους ταλαιπωρώντας τους πεζούς. Το άρθρο του «οι συντεχνίες διψούν για ζεστό χρήμα» ,είναι όλα τα λεφτά.

~**   Άρθρο 
Τι ψηφίζουν οι φίλαθλοι;
* Η δημοσκόπηση αυτή προσφέρει στοιχεία για κοινωνική ανάλυση σε όσους ενδιαφέρονται να διερευνήσουν πως διασυνδέεται η πολιτική με τον αθλητισμό και πόσο κοντά σε κάθε κόμμα βρίσκονται οι φίλαθλοι κάθε ομάδας.. Η Marc με παράλληλες ερωτήσεις μας δίνει στοιχεία (δημοσιεύτηκαν στο Έθνος της Κυριακής) σχετικά με την πρόθεση ψήφου των φιλάθλων των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) . Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον κοινωνικο-πολιτικο-αθλητικής ανάλυσης, αφού οι προτιμήσεις των οπαδών κάθε ομάδας διαφέρουν σημαντικά.
* Πρώτο κόμμα μεταξύ των φιλάθλων του Ολυμπιακού ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20,1 % με δεύτερη τη ΝΔ με 18,2 %. Υψηλό αναλογικά το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων με 11,4 %
* Αντιθέτως μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού η ΝΔ προηγείται αισθητά 23,2%, έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ.
* Εντυπωσιακές οι πολιτικές προτιμήσεις των φιλάθλων της ΑΕΚ αφού πρώτο κόμμα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 18,3%, ακολουθεί η ΝΔ με 17,6% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται χαμηλά (πέμπτος) με 9,2 %. Πολύ ψηλά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 17,5% και το ΚΚΕ με 14,7 %
*  Στους οπαδούς του ΠΑΟΚ παρατηρείται ισορροπία μεταξύ ΝΔ (15,1%) και ΣΥΡΙΖΑ (15 %) οι οποίοι έχουν στρέψει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ που με 10% έρxεται πέμπτο στις προτιμήσεις τους μετά τους Ανεξάρτητους Έλληνες 13,1% και τη Χρυσή Αυγή 10,1%. Ψηλά και το ΚΚΕ με 9,4%.
* Ως γενικές εκτιμήσεις μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ έχουν μεταξύ των οπαδών των μεγάλων ομάδων αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τα γενικά ποσοστά τους ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των ποδοσφαιρόφιλων.
~ οι οπαδοί του Ολυμπιακού:
~ ΝΔ: 18,2,ΣΥΡΙΖΑ: 20,1,ΠΑΣΟΚ: 13,5,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 11,4, ΚΚΕ: 9,1
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7, ΔΗΜΑΡ: 4,9
~ οι οπαδοί του Παναθηναϊκού:
~  ΝΔ: 23,2, ΣΥΡΙΖΑ: 19, ΠΑΣΟΚ: 10,6,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 8,5,ΚΚΕ: 9,7
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 7,6, ΔΗΜΑΡ: 3,4
~ οι οπαδοί της ΑΕΚ:
~ ΝΔ: 17,6, ΣΥΡΙΖΑ: 9,2, ΠΑΣΟΚ: 18,3, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 17,5, ΚΚΕ: 14,7
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 3,6, ΔΗΜΑΡ: 4,6,
~ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ:
~ ΝΔ: 15,1, ΣΥΡΙΖΑ: 15, ΠΑΣΟΚ: 10, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 13,1, ΚΚΕ: 9,4
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 10,1, ΔΗΜΑΡ: 5,2

~** Απάντηση-χαστούκι στον Ρ.Τ.Ερντογάν
* Έπρεπε να έρθει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να δώσει την απάντηση που αξίζει στον Ρ.Τ.Ερντογάν με μία σκληρή δήλωση: Έτσι, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για «ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων που παρακαλάει η Ελλάδα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας, είπε τα εξής:
* «Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν. Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας. Καλύτερα λοιπόν για τη γειτονική μας χώρα να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας παράλληλα να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις».

*** 460.000 ευρώ για ενα portal ..από την Περιφέρεια Κρήτης !!!!
*
"Χρυσές" δουλειές για τους ''χρυσοκάνθαρους'' των Υπουργείων και της αυτοδιοίκησης που πίνουν στην υγεία των κορόιδων. Την ώρα που η χώρα στενάζει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι τράπεζες έχουν στεγνώσει και μαζί τους και η αγορά , κάποιοι φέρονται να έχουν εξασφαλίσει έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα οποία το κόστος σύμφωνά με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Μάλιστα η η ''χρυσή''δουλειά απέκτησε και την απαιτούμενη νομιμότητα αφού η απόφαση της ένταξης του ''κοστοβόρου''έργου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤO PORTAL ΑΠΟ….ΧΡΥΣΟ! >>>>>>>>>>
* Το neakriti.gr αποκαλύπτει σήμερα την απόφαση με την οποία το Υπουργείo Ανάπτυξης ενέταξε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ''Ψηφιακή Σύγκλιση''το έργο για την "ανάπτυξη Portal προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κρητης", με προϋπολογισμό που ξεπερνά τις 460.000 ευρώ! Δηλαδή Υπουργείο και Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκρίνουν τη χρηματοδότηση ενός έργου με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι το σχετικό κόστος για την ανάπτυξη ενός αντίστοιχου ιστοτόπου με τις αντίστοιχες λειτουργίες προβολής δεν ξεπερνά σε κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ.
~* ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΠΙΖΝΑΣ
* Σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης Αντώνη Μαρκόπουλο, ο οποίος και ενέκρινε την σχετική ένταξη του έργου <<…Προβλέπεται η δημιουργία ενός Portal προβολής και προώθησης των Αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κρήτης με έμφαση στα προϊόντα αιχμής του νησιού. ΤοPortal θα διασυνδεθεί μεταξύ άλλων με το επιχειρησιακό σχέδιο «Καλάθι ΑγροτικώνΠροϊόντων», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έχει σαν στόχο την προώθηση των τοπικών και παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και αναδεικνύουν τη γαστρονομική φυσιογνωμία της κάθε Περιφέρειας. Το καλάθι θα περιλαμβάνει
μεταξύ άλλων: ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, σταφύλια, τσικουδιά, πετιμέζι,σταμναγκάθι,
εσπεριδοειδή, φραγκόσυκο, αβογκάντο, μπανάνα, γαλακτοκομικά(γάλα, κρέας, αβγά και κυρίως κίτρινα τυριά), κηπευτικά, καλλυντικά με βάση τα τοπικά προϊόντα και αφεψήματα, αρωματικά φυτά και μέλι.
Το Portal θα αναπτυχθεί σε 2 γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά.
Στόχος της πρότασης είναι:
• Ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών
διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ηπειρωτική Ελλάδα.
• Διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και προώθηση των
τοπικών, παραδοσιακών και υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων μέσω αυτού
• Επέκταση των δυναμικών κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής με στόχο την
προώθηση των προϊόντων στην εθνική και διεθνή αγορά
• Βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων με σκοπό την
προώθησή τους στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά
Το portal θα είναι φτιαγμένο για να παρέχει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς
τους χρήστες.
Συνοπτικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι:
• Ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών ή ενώσεων της Κρήτης. Ο κάθε
παραγωγός που παράγει ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας θα έχει τη
δυνατότητα να εγγράφεται στο portal και να παρουσιάζει τα προιόντα του παρέχοντας
πληροφορίες οι οποίες Θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους
δυνητικούς πελάτες εμπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Πληροφορίες καιρού και κατάλληλες συνθήκες για ξεκασμούς κλπ σε ελ
Συνοπτικά τα πακέτα εργασίας (ΠΕ) της προτεινόμενης πράξης είναι:
ΠΕ1: Συλλογή - τεκμηρίωση υλικού για τα αγροτικά προϊόντα - συγγραφή κειμένων
για το Portal
ΠΕ2: Ψηφιοποίηση - Ψηφιακή επεξεργασία υλικού (βίντεο καλών πρακτικών,
φωτογραφίες προϊόντων κλπ)
ΠΕ3: Ανάπτυξη δικτυακής πύλης και εφαρμογών.
ΠΕ4: Ανάπτυξη εφαρμογής της πύλης για φορητές συσκευές και infokiosks
ΠΕ5: Ανάπτυξη Agroforum - Κοινότητες Συμμετοχής
ΠΕ6: Εκπαίδευση χρηστών - πιλοτική λειτουργία
ΠΕ7: Δημοσιότητα - πακέτο προβολής προώθησης μέσω online marketing tools,
web banners σε συναφή sites
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:
- Υπηρεσίες πρόσβασης περιεχομένου και διαδραστικών εφαρμογών σε Αμεα
- Υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης και συμμετοχή.
~* Εμείς αναζητήσαμε τις τρέχουσες τιμές της αγορά για το ''στήσιμο'' ενός αντίστοιχου portal.Απευθυνθήκαμε τόσο σε μεμονωμένους ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο τους την διαδικτυακή προβολή. Οι τιμές που μας έδωσαν για το αντίστοιχο έργο κυμαίνονται από 1.500 ευρώ έως και 5.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. Μόνο μια εταιρεία μας εξήγησε ότι θεωρητικά ένα αντίστοιχο portal θα μπορούσε να αγγίξει τις 10.000 ευρώ εάν το επεξεργαζόταν η καλύτερη εταιρεία στο είδος της ακόμη και εκτός Ελλάδος . Η απόσταση έως τις 460.000 ευρώ είναι αβυσσαλέα τόσο όσο και τα ερωτήματα που προκύπτουν για το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Κρήτης.
~* Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
* Το neakriti.gr ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης να αιτιολογήσει το κόστους του σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη του επίμαχου portal.

O κ.Αρναουτάκης εξήγησε καταρχάς, ότι δεν έχει γίνει ακόμη ο σχετικός διαγωνισμός ενώ σε ότι αφορά το ποσό του προϋπολογισμού αποδέχθηκε ότι όντως είναι μεγάλο ωστόσο ζήτησε να υπάρξει αναμονή έως ότου δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για να διαπιστωθεί με τι ποσοστό έκπτωσης θα αναδειχθεί ο μειοδότης. Σε κάθε περίπτωση επισήμανε ότι το έργο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους. Πάντως είναι απορίας άξιο με βάση ποια κριτήρια εντάσσονται αντίστοιχα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται με απίστευτους προϋπολογισμούς την ώρα που η αγορά στενάζει και οι επιχειρήσεις αναζητούν οικονομική στήριξη μέσα από κοινοτικά κονδύλια για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
 

*** ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Προοπτική σωτήρίας ή άλμα στο κενό;
*
Ο Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, από τους πρωτεργάτες
της συμμετοχής της Αριστεράς σε
κυβερνήσεις
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου έκλεισαν ένα κύκλο: Τον Δεκέμβριο του 44 η Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, ηττήθηκε στον εμφύλιο και με σκληρές διώξεις, βρέθηκε στο περιθώριο της πολιτικής.
Σήμερα η Αριστερά διεκδικεί την κυβέρνηση της χώρας. Μπορεί όμως να κυβερνήσει και εάν ΝΑΙ με ποιο πολιτικό πρόγραμμα;
Είναι η Αριστερά, αμέτοχη στην χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος και ικανή να βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο;
Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
Η βασικότερη ιστορική ευθύνη της Αριστεράς, είναι ότι από την μεταπολίτευση περιορίστηκε σε «καταγγελίες», αφήνοντας τις πρωτοβουλίες μεταρρυθμίσεων στα κόμματα της εξουσίας. Απέφυγε να προτείνει και να διεκδικήσει εναλλακτικές διεξόδους στην κατεστημένη πραγματικότητα.
Επί δεκαετίες η Αριστερά ταυτίστηκε με «διατήρηση κεκτημένων». Συνθήματα όπως «ΟΧΙ ΣΤΟΝ 815» ή «ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ 330» σπάνια συνοδεύτηκαν από εναλλακτικές προτάσεις.
* ΠΑΣΧΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ;
Η Αριστερά δεν απείχε από θετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις λόγω αδιαφορίας ή ανεπάρκειας. Ήταν συνειδητή στρατηγική επιλογή!
Πάνω από την Αριστερά πλανάται το φάντασμα του ρεφορμισμού. Στην μαρξιστική-λενινιστική ορολογία, ρεφορμισμός είναι η «επικίνδυνη αιρετική αυταπάτη», ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού, είναι εφικτές ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που να βελτιώνουν την ευμάρεια. Οι μαρξιστές είχαν διαπιστώσει ότι, οι κεφαλαιοκράτες, βελτιώνουν πρόσκαιρα το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας για να μειώνουν τις κοινωνικές αντιστάσεις. Έτσι καλλιεργούν την αυταπάτη, ότι μακροπρόθεσμα η καπιταλιστική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο διαχρονικά οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται.
Ο φόβος ότι οι διεκδικήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, είναι μάταιες, ανάγκασε τον Μαρξ, στο «Μισθός-τιμή- κέρδος» να εξηγήσει στα βρετανικά συνδικάτα, γιατί η διεκδίκηση καλύτερου μισθού στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν είναι ρεφορμιστική τακτική.
Η απόλυτη άρνηση συμμετοχής σε διακυβέρνηση, εκφράζεται ξεκάθαρα από το ΚΚΕ που θεωρεί ότι κάθε συμμετοχή σε διακυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλιστικού καθεστώτος, ταυτίζεται με την στράτευση στα συμφέροντα του καπιταλισμού! Κάθε θετική πρόταση θεωρείται «εξωραϊσμός», «νερό στον μύλο του καπιταλισμού και «παράδοση όπλων στον εχθρό».
Η άρνηση διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων οδήγησε την Αριστερά σε σοβαρά αδιέξοδα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Μέχρι τότε το «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΟΚ» υπονοούσε σύνδεση με την ΕΣΣΔ και τις λαϊκές δημοκρατίες. Με την παγκοσμιοποίηση το «ΕΞΩ» κατάντησε παραλογισμός! Η πολιτική στρατηγική της Αριστεράς στα πλαίσια του καπιταλισμού, δηλαδή μέχρι να πραγματοποιηθεί η σοσιαλιστική επανάσταση, ίσως είναι και το πιο καυτό ζήτημα διαλόγου. Σταχυολογώ ένα κείμενο του Θανάση Τσεκούρα γραμμένο το 87

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
Η Αριστερά, παρά την ηθελημένη άρνηση της να αντιπροτείνει εναλλακτικές μεταρρυθμίσεις, έχει συμμετάσχει, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, σε σημαντικές πτυχές της πολιτικής ζωής:
Έχει συμμετάσχει αυτόνομα ή σε συνεργασία στην διακυβέρνηση δεκάδων δήμων.
Μέσω συνδικαλιστικών εκπροσώπων, συμμετείχε σε ΔΣ πολλών ΔΕΚΟ και μάλιστα επιβάλλοντας πολλές φορές πολιτικές.
Αποτέλεσε σημαντική δύναμη στον χώρο της παιδείας. Μάλιστα από το 81 μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είχαν περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και σε επίπεδο διοικητικής λειτουργίας των σχολείων και των ΑΕΙ και σε επίπεδο παροχής γνώσης, σε σχέση με άλλους εργασιακούς χώρους.
Δυστυχώς η συμμετοχή της Αριστεράς δεν συνεισέφερε σε κάποια ριζική στροφή της πολιτικής. Μάλιστα ορισμένα στελέχη της Αριστεράς, κυρίως προερχόμενα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θεωρούσαν την περιβαλλοντική προστασία τροχοπέδη στην ανάπτυξη και έχουν βαριά ευθύνη για την εγκληματική υπερεκμετάλλευση της δημόσιας γης και τις καταπατήσεις.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ;
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζουν αδυναμία αποκόλλησης από τα πελατειακά τους βαρίδια:
Η κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε επαγγελθεί σύγκρουση με την διαπλοκή, στάθηκε ανίκανη να … κυβερνήσει. Η θέση της χώρας σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας κατέρρεε. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αντί να συγκρουστεί με το πελατειακό κράτος και να προχωρήσει στην ριζική στροφή της οικονομίας, έβαλε την χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης με μνημόνια που διασφάλιζαν τους δανειστές μας από την ενδεχόμενη κατάρρευση.
Οι τελευταίες εκλογές τιμώρησαν σκληρά τα δύο κόμματα, που όσο δεν αποκόπτονται έμπρακτα από το φαύλο παρελθόν τους δεν πείθουν, ότι μπορούν να κυβερνήσουν, αφού ούτε με τις άνετες πλειοψηφίες κυβερνούσαν. Ξένο χρήμα μοίραζαν στους πελάτες τους. Είτε χρήμα από την κατασπατάληση των εθνικών πόρων, είτε δανεικό.
* ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Με την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να κινδυνολογούν, ότι η χώρα απειλείται από την κατάρρευση που προκάλεσαν …οι ίδιοι, η μοναδική δύναμη που συσπειρώνει πλειοψηφία των πολιτών είναι η ευρύτερη Αριστερά.
Θα τολμούσαμε να πούμε ότι η Αριστερά έχει μόνο έναν αντίπαλο: Την επί δεκαετίες άρνηση της να εφαρμόσει έστω και σε τοπικό επίπεδο, ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας και διακυβέρνησης.
Θα αντιτάξει κανείς, ότι η Αριστερά συκοφαντείται από ελληνικά και διεθνή οικονομικά συμφέροντα, που προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή της, εκβιάζοντας. Ο εκβιασμός όμως θα έπεφτε στο κενό, εάν η Αριστερά είχε αποδείξει ότι έχει πρόγραμμα διακυβέρνησης. Είναι ίσως υπερβολή να ζητάμε αποδείξεις κυβερνητικής ικανότητας από κόμματα με μονοψήφια ποσοστά μέχρι χθες. Ο εκβιασμός, όμως πάλι θα κατέρρεε, ιδιαίτερα όταν εκστομίζεται από στελέχη της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν την χώρα στον γκρεμό, εάν έστω και διεθνώς η Αριστερά είχε δώσει πετυχημένα δείγματα κυβερνητικής παρουσίας!
Ο εκβιασμός όμως στηρίζεται στην ίδια την στάση της Αριστεράς, που θεωρούσε κάθε προσπάθεια διακυβέρνησης και μεταρρύθμισης στα πλαίσια του καπιταλισμού, ρεφορμισμό και εξωραϊσμό του συστήματος. Τα παραδείγματα «αριστερής» διακυβέρνησης (Κούβα, Κίνα, Βενεζουέλα) μπορεί να είναι παραδείγματα προς μίμηση για το Σουδάν ή την Ναμίμπια, αλλά ακόμα και για την Ελλάδα του μνημονίου θεωρούνται εφιάλτης. Είναι χώρες με τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις, μεγάλη φτώχεια και έλλειμμα δημοκρατίας.
Οτέλο ντε Καρβάλιο
Η μοναδικές απόπειρες αριστερής διακυβέρνησης στην Ευρώπη οδήγησαν σε αποτυχία: Η πρώτη ήταν η επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Παρά την εξαιρετική αποδοχή από την κοινωνία, η επανάσταση μετά από 2 χρόνια αναγκάστηκε να μετεξελιχθεί σε αστική δημοκρατία, επειδή οι πολυεθνικές έπαψαν να στέλνουν ανταλλακτικά, πρώτες ύλες και άλλα αγαθά και το χρηματιστικό κεφάλαιο επέβαλε έναν δραματικό οικονομικό αποκλεισμό. Τελικά οι επαναστάτες του Οτέλο ντε Καρβάλιο αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία.
Το δεύτερο παράδειγμα ήταν η συμμετοχή των ευρωκομμουνιστών σε κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία, που κατέρρευσε πρόωρα για να επικρατήσει στις εκλογές ο Μπερλκουσκόνι. Μήπως τελικά η συμμετοχή της Αριστεράς σε κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί δικαιότερη κατανομή του πλούτου, είναι ουτοπία;

* ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ; Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αντίθετα από την Αριστερά, από την δεκαετία του 60 το Πράσινο Κίνημα γεννήθηκε από ανθρώπους που πίστευαν ότι η κοινωνία του κέρδους θα ανατραπεί μόνο εάν από σήμερα αλλάξουμε τρόπο παραγωγής και διακίνησης αγαθών. Έτσι γεννήθηκαν οικοκοινότητες, συνεταιρισμοί παραγωγών καταναλωτών, κινήματα «δίκαιου εμπορίου» κ.λπ. Τα κινήματα αυτά ήταν αρχικά ελευθεριακά και δεν διεκδίκησαν συμμετοχή στην κεντρική εξουσία.
Όταν όμως διαπιστώθηκε ότι χωρίς κεντρικές θεσμικές παρεμβάσεις, η ύπαρξη της εναλλακτικής οικονομίας δεν είχε μέλλον γεννήθηκαν τα πράσινα κόμματα. Σε αντίθεση με την Αριστερά οι Πράσινοι θεωρούν κεντρικό σημείο της πολιτικής τους την εναλλακτική διακυβέρνηση. Η συμμετοχή Πρασίνων σε κυβερνήσεις συνασπισμού, δεν φιλοδοξούσε στην πλήρη εφαρμογή πράσινου προγράμματος. Θα ήταν ουτοπία ένα κόμμα του 3% να επιβάλει σε άλλους κυβερνητικούς εταίρους την πρόταση του. Ωστόσο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
  1. Οι Πράσινοι αποκτούν εμπειρία διακυβέρνησης, ενώ χάρη στον θεσμό της εναλλαγής, ελάχιστα στελέχη έγιναν υπουργοί ή βουλευτές για μεγάλο διάστημα, ώστε να αφομοιωθούν.
  2. Επιτυγχάνονται σημαντικές αλλαγές σε τομείς που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν θεωρούν στρατηγικούς: Η γεωργική παραγωγή, η ανακύκλωση, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, είναι σημαντικές κατακτήσεις των Πρασίνων, που θα ήταν ανέφικτες χωρίς την συμμετοχή σε κυβερνητικούς συνασπισμούς.
  3. Η διαφάνεια! Εάν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ δεν ήταν μονοκομματικές και υπήρχε συμμετοχή μικρότερων κομμάτων, μπορεί να μην είχε αλλάξει η μοίρα της χώρας, θα είχαμε όμως αποφύγει φαινόμενα Siemens.

Η Πέτρα Κέλλυ
Ο καπιταλισμός δεν έπεσε από την συμμετοχή πράσινων κομμάτων σε κυβερνήσεις, όπως δεν έπεσε από την απουσία των αριστερών από αυτές. Οι Πράσινοι όμως κατάφεραν να προστατέψουν δημόσια περιουσία, να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία και πέτυχαν μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.





ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Τα πλεονεκτήματα μίας αριστερής διακυβέρνησης στις 18 Ιουνίου είναι απτά και συγκεκριμένα:
  • Η Αριστερά έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την φαυλότητα.
  • Έχει υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά και τους φυσικούς πόρους, που η καταπάτηση και η κατασπατάληση τους είναι ίσως η βασικότερη αιτία της σημερινής χρεοκοπίας.
  • Προτάσσει το δημόσιο συμφέρον από το κέρδος. Το κέρδος στον καπιταλισμό είναι το μοναδικό κίνητρο για επενδύσεις, όμως χώρες όπως η Σουηδία έχουν αποδείξει ότι, μόνο όταν το δημόσιο συμφέρον κατοχυρώνεται, γίνεται ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον. Αντίθετα όταν το κέρδος είναι αχαλίνωτο, καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον και οι κερδοσκόποι φεύγουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.
  • Έχει στενή σχέση με κοινωνικά κινήματα, που μπορούν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση. Οι πελάτες-υπήκοοι που αδιαφορούν για τα κοινά και απευθύνονται στο κράτος μόνο για να ζητήσουν «εξυπηρέτηση», θα πρέπει να γίνουν ενεργοί πολίτες που έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Το έλλειμμα της Αριστεράς είναι η παγκόσμια απουσία της εδώ και δεκαετίες από την διακυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Το έλλειμμα αυτό η Αριστερά μπορεί να το καλύψει μόνο εάν αξιοποιήσει την εμπειρία του πράσινου κινήματος που αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες:
  • Κοινωνική οικονομία.
  • Συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Δεν θα επεκταθώ στα παραπάνω γιατί έχω ήδη αναρτήσει στο blog το άρθρο «Το λεξικό του εναλλακτικού εμπορίου», στις 12/4/12.
  • Ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα: Οι στρατηγικές επενδύσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες γιατί το ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο και η ερήμωση της υπαίθρου δεν αφήνουν προοπτική κερδοφορίας. Σιδηροδρομικά δίκτυα, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, αναβίωση παραδοσιακών οικισμών με ελκυστικές παροχές υγείας ή παιδείας, εκπαίδευση νέων αγροτών για καθετοποιημένη ποιοτική παραγωγή, είναι τομείς με τεράστια αποθετικά οφέλη, χωρίς όμως άμεσο κέρδος. Τέτοιες επενδύσεις είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν με διακρατικές συμφωνίες, από ένα δημόσιο, που θα έχει απαλλαγεί από την κομματοκρατία και τους πελάτες.
* ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ;
Η Οικολόγοι Πράσινοι πρέπει να είναι παρόντες στην επόμενη Βουλή. Είναι ο μοναδικός πολιτικός χώρος, που έχει καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης, που ήδη εφαρμόζονται με εξαιρετική επιτυχία σε δεκάδες χώρες.
Θα ρώταγε κανείς γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν εντάχθηκαν σε κάποιο άλλο κόμμα όπως ο Σύριζα. Η απάντηση είναι απλή: Ένα πράσινο οικονομικό πρόγραμμα απάντησης στην κρίση όπως το Green New Deal δεν είναι οδηγίες χρήσεων, που εάν κάποιος το εφαρμόσει κατά γράμμα, έχει προοπτική επιτυχίας. Είναι ζωντανό εργαλείο, που παράγεται την ώρα που υλοποιείται. Σε καμία χώρα δεν έγινε κατορθωτό να υλοποιηθούν πράσινες πολιτικές, χωρίς αυτόνομη παρουσία πράσινων κομμάτων, που να παράγουν διακριτό πολιτικό λόγο.
Οι Πράσινοι μπορούν να συναινούν, μπορούν να συνεργάζονται, αλλά δεν έχει νόημα να αφομοιωθούν. Η παρουσία τους λοιπόν στην Βουλή έχει νόημα όχι μόνο γιατί αυξάνει την πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί αυτή η κυβέρνηση θα αποκτήσει εργαλεία για μία ριζική στροφή της οικονομίας.
***   13Σάλπισε κι ο έκτος άγγελος κι άκουσα μια συγχρονισμένη φωνή από τα τέσσερα κέρατα του χρυσού θυσιαστηρίου, που ήταν μπροστά στο Θεό, 14να λέει στον έκτο άγγελο, που κρατούσε τη σάλπιγγα: Λύσε τους τέσσερις αγγέλους, που είναι δεμένοι στο μεγάλο ποταμό, τον Eυφράτη. 15Λύθηκαν, λοιπόν, οι τέσσερις άγγελοι, που ήταν ετοιμασμένοι για τη συγκεκριμένη αυτή ώρα και μέρα και μήνα και χρονιά να εξολοθρέψουν το ένα τρίτο των ανθρώπων. 16Kι ο αριθμός των στρατευμάτων του ιππικού ήταν - τον άκουσα τον αριθμό τους - διακόσια εκατομμύρια. 17Kαι να πώς είδα τα άλογα και τους καβαλάρηδές τους στο όραμά μου: Tους είδα να έχουν θώρακες καμωμένους από φωτιά κι από υάκινθο κι από θειάφι. Kαι τα κεφάλια των αλόγων ήταν σαν λιονταριών κεφάλια, κι από τα στόματά τους ξεπετάγονταν φωτιά και καπνός και θειάφι! 18Aπό τα πλήγματα αυτών των τριών εξοντώθηκε το ένα τρίτο των ανθρώπων. Δηλαδή, από τη φωτιά και τον καπνό και το θειάφι που ξεπετάγονταν από τα στόματά τους. 19Πράγματι, η δύναμη των αλόγων αυτών βρίσκεται στο στόμα τους και στις ουρές τους, γιατί, οι ουρές τους είναι όμοιες με των φιδιών, κι έχουν κεφάλια, και μ αυτά προκαλούν τις καταστροφές!

20Kι όμως οι υπόλοιποι άνθρωποι, εκείνοι, δηλαδή, που δε σκοτώθηκαν από τα πλήγματα αυτά, δε μετανόησαν από τα ασεβή τους έργα, ώστε να πάψουν πια να προσκυνούν τα δαιμόνια και τα είδωλα τα χρυσά και χάλκινα και πέτρινα και ξύλινα, τα οποία ούτε να βλέπουν μπορούν ούτε να ακούνε ούτε να βαδίζουν. 21Mα ούτε και για τους φόνους τους δε μετανόησαν ούτε για τη χρήση των ναρκωτικών ούτε για την πορνεία τους ούτε για τις κλεψιές
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 9,13

*** *** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :


~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html  , Στο ν αγιάζι του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου Σάββατο , Κυριακή και Δευτέρα 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία-Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html  ,Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~**


~** Όμορφα  τραγούδια  για όλους  μας :

1.- http://youtu.be/GTs1I3J-nLQ , =ΕΡΩΤΑΣ ΚΛΕΦΤΗΣ- ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΞΑΣ

2. - http://youtu.be/Znuc5wq23CI , = Mixalis Xatzigiannis - To soma pou zitas .-

3.- http://youtu.be/NoojcR3oWIk , =  Μιχάλης Χατζηγιάννης - Άγγιγμα ψυχής .-

4.- http://youtu.be/Rw6MXHpqr_4 = ΧΙΛΙΕΣ ΣΙΩΠΕΣ-ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ .-

5. - http://youtu.be/qmgfDTMt9jw = Na' soun thalassa - Natasa Theodwridou – Sarbel .

6.- http://youtu.be/iToozfJFv8k = ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝΕ-ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ .-

7. - http://youtu.be/ShprtENESII = Vasilis Karras - Spasta 2012 (Original Cd Rip) HQ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου