Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ :
Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 :

Το ποντικάκι Ψάχνει  Βρίσκει  και μας Παρουσιάζει ! Ξένα  και δικά μας !
ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ :
Από τα τελευταία Γκάλοπ !
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 .- 
*
~**Αποκαλύπτουμε την εκστρατεία τρόμου από τους μνημονιακούς :
~ Απελπισία έχει καταλάβει τους δανειστές και τις δυνάμεις του μνημονίου που βλέπουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα οποία και μόνον ελπίζουν, μάλλον δεν θα τα καταφέρουν και μάλιστα σύμφωνα και με νέα κρυφή δημοσκόπηση που αυτοί έχουν στα χέρια τους. Καταφεύγουν λοιπόν σε πάσης φύσεως τεχνάσματα, σε ανοιχτά και ξεκάθαρα αναληθείς πληροφορίες και δημοσιεύματα που έχουν διαψευσθεί αλλά επανέρχονται. Κυρίως όμως καταφεύγουν, στην τρομοκρατία του Έλληνα πολίτη και στο επικίνδυνο παιχνίδι (ξανά) με τις καταθέσεις, λίγο πριν την ψήφο. Αποκαλύπτουμε τα κόλπα τους:
* Σε μεγάλο έντυπο που διαθέτει και ηλεκτρονική σελίδα παρουσιάζεται ότι σε περίπτωση που δεν βγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από την κάλπη (κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), θα γίνει άμεσα, την Δευτέρα έκτακτο Eurogroup. Μα έχει διαψευσθεί αυτό αρμοδίως. Επιπλέον το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα μας ανοίξουν επί τόπου την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά είναι σαφές, ότι σε αυτή την περίπτωση, θα ξεκινήσει και άμεσα μάλιστα το ντόμινο στην Ευρωζώνη.
*
Είναι σαφές, ότι το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, έχει βλάψει τη ΝΔ, την οποία εμμέσως πλην σαφώς υποδείκνυε στους Έλληνες πολίτες το γερμανικό έντυπο, ως το ενδεδειγμένο προς ψήφιση κόμμα.
*
Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι σε ελληνική μεγάλη πρωϊνή εφημερίδα διαθέτουν μυστική δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη περάσει πρώτος με μικρή διαφορά μίας ποσοστιαίας μονάδας από τη Νέα Δημοκρατία, η δε ΝΔ δεν καταφέρνει να συσπειρώσει δεξιές ψήφους γιατί η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αντιστέκονται επιτυχώς και δεν υποχωρούν! Έτσι, οι φοβισμένοι μνημονιακοί, δεν σταματούν εκεί. Με αφορμή τη δημοσκόπηση κινδυνολογούν ασύστολα και διαδίδουν αστήρικτες ιστορίες για την ελληνική οικονομία, με τρομολαγνικά σενάρια που αν συμβούν, θα προκαλέσουν τελικά ντόμινο σε όλη την Ευρώπη, αν όχι και σε όλο τον κόσμο!!!
* Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των βρετανικών Financial Times, οι Κεντρικοί τραπεζίτες λαμβάνουν μέτρα για να μην συμβεί ντόμινο από τη Δευτέρα, σε περίπτωση που η κάλπη δεν αναδείξει επιθυμητό αποτέλεσμα για τις αγορές, στην Ελλάδα. Αφήνεται να εννοηθεί ότι εκτός από τα 100 δισ. στερλίνες στην Αγγλία, στην ΕΚΤ έχουν ετοιμαστεί να ρίξουν ακόμα και ένα τρισ. ευρώ σε πρώτη φάση!
* Είναι σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δεν θα τραβήξουν το σκοινί, γιατί αν συμβεί αυτό, τότε σύντομα θα μιλάμε για διεθνή κατάρρευση του ευρώ και των τραπεζών και μεγάλο κραχ στις ΗΠΑ. Και η Κίνα έστειλε το μήνυμα της σήμερα στην Ευρώπη, να μην τραβάει το σκοινί. Διόλου τυχαία... Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
~** 10 απαντήσεις πριν από το... ξήλωμα του Μνημονίου :
~ Τους όρους του για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και για το τι θα πράξει την επόμενη ημέρα, εφόσον το κόμμα του αναδειχθεί πρώτο, αποκαλύπτει ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελευταία του συνέντευξη πριν τις εκλογές.
* Απαντώντας σε δέκα ερωτήσεις της Real News, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τα εξής:
1.Κυβέρνηση πάση θυσία ή τρίτες συνεχόμενες εκλογές;
«Πιστεύω ότι οι εκλογές θα φέρουν λύση. Μια καθαρή νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα κάνει εύκολο το σχηματισμό κυβέρνησης».
2. Αν έρθετε πρώτος τι είδους κυβέρνηση θα σχηματίσετε και με ποιες άλλες δυνάμεις;
Εδώ και δύο χρόνια καταθέσαμε την πρότασή μας για τη συγκρότηση αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης και καλέσαμε το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών και την ιστορική ευκαιρία που έχουμε. Αυτή η επιλογή μας είναι σταθερή και είμαστε σίγουροι πως θα βρούμε ανταπόκριση.
3. Με το Mνημόνιο τι ακριβώς θα πράξετε;
Δεν υπάρχει Mνημόνιο και, όπως είχα δηλώσει, θα ξηλώσουμε ένα-ένα τα μέτρα του.
4. Ποια θα είναι η πρώτη σας ενέργεια ως πρωθυπουργός; Πρώτη ενέργεια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι οι περικοπές στις αποζημιώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου στο μισό.
5. Τι θα επιδιώξετε στην πρώτη σας επίσκεψη στις Βρυξέλλες;
Ναι αντιληφθούν όλοι και όλες πως το μνημόνιο έκανε τα προβλήματα της κρατικής μηχανής, της οικονομίας και της κοινωνίας, ακόμη χειρότερα.
6. Ποια μέτρα σκοπεύετε να αλλάξετε;
Το Mνημόνιο δεν το διαπραγματεύεσαι. Το αλλάζεις όλο με ένας σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
7. Και με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα τι θα γίνει;
Η κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα λάβει αυτά τα μέτρα, αλλά θα λάβει και μέτρα ανακούφισης των στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο.
8. Τον εκλογικό νόμο θα τον αλλάξετε;
Από τις πρώτες ενέργειες θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών.
9. Υπάρχει μείζον θέμα ατιμωρησίας της πολιτικής. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Όλα τα σκάνδαλα που πέρασαν από το πλυντήριο των εξεταστικών επιτροπών θα επανεξεταστούν, με πρώτο και καλύτερο το σκάνδαλο της Siemens.
10. Αν κερδίσει ο αντίπαλός σας τι αντιπολίτευση θα ασκήσετε;
Μπροστά μας υπάρχει μόνο η προοπτική και η βαθιά πίστη στη νίκη. Γι' αυτήν αγωνιζόμαστε και θα την πετύχουμε. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
~**Τα επικρατέστερα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης :
~ Με δεδομένη την αδυναμία των δύο πρώτων δημοσκοπικά κομμάτων να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, φαντάζει μονόδρομος το να οδηγηθούμε σε συνεργασίες, μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.
* Όπως αναφέρει στο κύριο θέμα του «Έθνος της Κυριακής», μπορεί όλες οι πολιτικές πλευρές να διαβεβαιώνουν ότι η 18η Ιουνίου θα βρει τη χώρα με νέα κυβέρνηση, της οποίας βέβαια το έργο θα είναι το δυσκολότερο που είχε να διαχειριστεί ποτέ κυβέρνηση τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση, ωστόσο τα ποσοστά και οι διαφορές των κομμάτων είναι που θα καθορίσουν το... εύκολο ή το... δύσκολο της επόμενης μέρας.
* Τα επικρατέστερα σενάρια, με βάση τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, είναι τα εξής:
1) Κυβέρνηση με 184 έδρες
Μπορεί να σχηματιστεί με συνεργασία του πρώτου, του 3ου, του 4ου και του 8ου κόμματος, τα οποία μπορεί να συγκεντρώνουν το 51,5% των ψήφων
2) Κυβέρνηση με 180 έδρες
Σε αυτή την περίπτωση θα σχηματιστεί κυβέρνηση με το πρώτο , το τρίτο και το τέταρτο κόμμα που θα συγκεντρώνουν το 49,3%.
3) Κυβέρνηση με 154 έδρες
Αντίστοιχα, στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου σχηματίζεται κυβέρνηση υπό όρους από το 1ο και το 4ο κόμμα που θα αντιπροσωπεύουν το 39% του εκλογικού Σώματος.
4) Κυβέρνηση με 187 έδρες
Στην τέταρτη εκδοχή, σχηματίζεται κυβέρνηση που μπορεί να έχει τη στήριξη 187 βουλευτών (1ο, 30, 40 και 8ο κόμμα), ας υποτεθεί ότι αυτά θα λάβουν το 52,1% των ψήφων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
~***Επιστολή-κόλαφος του Μ.Ανδρονόπουλου σε όλους τους φίλους του ΠΑΣΟΚ :
~ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΜΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Σήμερα το μεσημέρι κατέθεσα στο κόμμα την ταυτότητα του μέλους και γι΄ αυτό απευθύνομαι σε εσάς με την προσφώνηση του φίλου/ης και όχι του συντρόφου/ ισσας. Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε σας και να εξηγήσω του λόγους που μου υπαγόρευσαν την αποχώρησή μου από το κόμμα, επειδή τα πρόσωπα είναι πιο κρίσιμα στη ζωή των ανθρώπων ακόμη και από τις ιδέες. Εγώ τουλάχιστον αυτό πιστεύω. Οι ιδέες έχουν αξία μόνο σε σχέση με τα πρόσωπα και τους ανθρώπους.
Η εξέλιξη αυτή στάθηκε για μένα αναπόφευκτη μετά από πολύμηνες προσπάθειες να σπάσω τη νιρβάνα της ομφαλοσκόπησης που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 2009. Από τον περασμένο Γενάρη –όντας απλήρωτος όπως και τόσοι άλλοι- έχω κοινοποιήσει σε αρκετούς συντρόφους κείμενό μου με τίτλο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ». Το παρέδωσα και στο γραφείο του νέου προέδρου. Θλιμμένα νεύματα συγκατάβασης ή σιγή.
Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΑΕΙ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ , ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΡΗΣΤΙΑ !!!
«Αθήνα 11 Ιουνίου 2012
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
1. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήξερε για την κατάσταση της οικονομίας και αφού ήξερε έπρεπε να έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και συμπεριφορά, ως ΠΑΣΟΚ.
2. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έκανε όλα τα λάθη που θα μπορούσαν να γίνουν στην διαχείριση της κρίσης.
3. Θεωρώ παραβίαση του Συντάγματος τη μη ψήφιση της πρώτης δανειακής σύμβασης από 180 βουλευτές.
4. Θεωρώ παιδαριώδη όσα οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης Παπανδρέου.
5. Θεωρώ οικονομική και πολιτική φούσκα το PSI, το οποίο επέκρινε ο κ. Παπαδήμος πριν κληθεί να το εφαρμόσει, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του πληρώθηκε από Έλληνες.
6. Θεωρώ απαράδεκτο που δεν διασφαλίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως έγινε με τις τράπεζες.
7. Θεωρώ ανήθικη τη ληστεία των μικροεπενδυτών που είχαν βάλει τα εφάπαξ τους ή τα γεράματά τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κουρεύτηκαν.
8. Θεωρώ ότι η νέα ηγεσία του κόμματος αποπνέει μια αισθητική παρακμής και αλαζονείας που ακυρώνει τον «πραγματισμό» του πολιτικού λόγου του προέδρου, ο οποίος παραμένει ένας πολύ συντηρητικός σοσιαλδημοκράτης.
9. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βγάλει το προσωπείο της κεντροδεξιάς και λειτουργεί πια σαν τη μετεμφυλιακή δεξιά, δηλαδή αυτό που είναι.
10. Στο δίλημμα Δεξιά ή Αριστερά, εγώ απαντώ ΑΡΙΣΤΕΡΑ χωρίς κανένα ενδοιασμό.
Στο ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει κανείς. Όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια. Κι όσοι «φωνάζανε» τα τελευταία χρόνια, τελικά λειτούργησαν ως πυροσβέστες του λαϊκού αισθήματος. Το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε ένα lifestyle, μία με την φρενίτιδα του χρηματιστηρίου όπου κορυφαία στελέχη έβαλαν το δάκτυλο στο βάζο με το μέλι του ανώτερου καπιταλισμού και οδήγησαν τζιπάρες, και τελευταία με τα γυμναστήρια… Πεταμένα λεφτά και μεγαλομανίες μικρών ανθρώπων. Είναι κρίμα και ντροπή αυτό που συμβαίνει σε αυτό το μεγάλο λαϊκό Κίνημα.
Συντροφικά,       Μάκης Ανδρονόπουλος»
~** Στο διάστημα η πρώτη Κινέζα αστροναύτης :
Σε τροχιά τέθηκε σήμερα Σάββατο το κινεζικό διαστημόπλοιο Shenzhou 9 («Θεϊκό σκάφος 9») το οποίο μεταφέρει στο Διάστημα την πρώτη Κινέζα αστροναύτη, την 33χρονη πιλότο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Λιού Γιάνγκ. Είναι η πρώτη Κινέζα αστροναύτης!
Η εκτόξευση έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο του Ζιουκουάν στην έρημο Γκόμπι της βόρειας Κίνας.
Το πλήρωμα του «Θεϊκού σκάφος 9» αποτελείται από την Λιού κι άλλους δύο αστροναύτες.

Στόχος της αποστολής είναι η δοκιμή της τεχνολογίας σύνδεσης σκαφών σε τροχιά, η οποία θα επιτρέψει την κατασκευή κινεζικού διαστημικού σταθμού την επόμενη δεκαετία.
Η κάψουλα θα συνδεθεί με την υπομονάδα Tiangong-1 που περιμένει σε τροχιά από πέρυσι. Η ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει τη σύνδεση σκαφών σε τροχιά έχει κρίσιμη σημασία για την κατασκευή μόνιμου διαστημικού σταθμού γύρω στο 2020.
~**Μητροπολίτης Αμβρόσιος: "Αμερικανικό σχέδιο προώθησης του Α.Τσίπρα στην εξουσία" :
Με νέο του άρθρο στο προσωπικό του blog ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, παίρνει θέση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων τους Ανδρέα και Γιώργο Παπανδρέου, ανθρώπους των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα διάδοχό τους και αμερικανικό ενεργούμενο! Προσθέτει δε με νόημα ότι «οι Εφιάλτες ποτέ δεν έλειψαν από την μαρτυρική Ελλάδα μας».
Ο Αμβρόσιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι
"Μετά τήν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, είπεν η κα Παπαρρήγα, επέστρεψε στην Ελλάδα (ο Γ.Α.Π.) και έθεσε το δίλημμα «Δημοψήφισμα ή Εκλογές»!

Τελικά το δίλημμα αυτό ήταν και η ταφόπλακα της πολιτικής καριέρας του κ. Γ. Παπανδρέου! Σημασία όμως έχει, ότι ήταν εντολοδόχος της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα!
Μήπως αυτό άραγε ήταν το τέχνασμα στα σχέδια της Αμερικανικής Πολιτικής Ηγεσίας, ώστε ο κ. Παπανδρέου να παραμερισθεί οριστικά από την πολιτική σκηνή; Μήπως αυτό το σχέδιο έχει ως συνέχεια την προώθηση και την ανάδειξη του κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού; Ο καιρός θα το φανερώσει!»
Ας δούμε από την αρχή όλη την αναφορά του ιεράρχη, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει μεγάλο τμήμα της εκκλησιαστικής ηγεσίας και σίγουρα επηρεάζει μεγάλες μάζες πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Κια σε τελική ανάλυση, ότι λέει για την οικονιμική πολιτική των Παπανδρέου και την κατάσταση στη χώρα είναι 100% έγκυρο:

«Θα διαβάσετε πράγματα, που είναι φοβερά -εάν βέβαια είναι αληθινά-. Κατά τήν γνώμην μας τουλάχιστον είναι αληθοφανή. Στο χέρι σας είναι να τα εκτιμήσετε. Οπωσδήποτε το συμπέρασμα είναι, ότι η Ελλάδα μας έχει εκποιηθή από τούς πολιτικούς, οι οποίοι κυβέρνησαν τα τελευταία αυτά χρόνια. Βλέπετε, οι Εφιάλτες ποτέ δέν έλλειψαν από την μαρτυρική Ελλάδα μας.


Επιτρέψατέ μοι να σας υπομνήσω, ότι ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου κατά την προεκλογική περίοδο του έτους 2009 είχε επισκεφθη δύο φορές τις Η.Π.Α. Όταν δε τελικά εκέρδισε τις εκλογές, ως Πρωθυπουργός πλέον, επήγε καί πάλι, για μία ακόμη φορά, στις Η.Π.Α.
Ήτοι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα επισκέφθηκε τρείς φορές την Πολιτική Ηγεσία της Αμερικής! Τι άραγε έκανε εκεί; Τι συζήτησε; Ποιές συμφωνίες υπέγραψε; Ποιές υποχρεώσεις ανέλαβε; Ποιές υποσχέσεις έδωσε στην Αμερικανική Πολιτική Ηγεσία;
Κανείς ποτέ δεν έμαθε! Ανακοινωθέν ποτέ δεν εκδόθηκε! Ό,τι έγινε, συνετελέσθη στα κρυφά! Αυτά λοιπόν τά κρυφά της πολιτικής είναι όσα βούλιαξαν την Ελλάδα μας! Η Αμερική, οπως λέγεται, θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να φθάσει λοιπόν στο στόχο της, χρησιμοποιεί τήν Ελλάδα μας ως μοχλό! Σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα!
Ο μακαρίτης πια Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε «Έξω οι βάσεις! ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», αλλά την ίδια ώρα κρυφά έβαζε την υπογραφή του για να επεκταθούν οι Αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα! Είχε δυό πρόσωπα, χρησιμοποιούσε δυό γλώσσες! Ήταν πράκτορας των ΗΠΑ στην Ελλάδα! To ομολογούν όσοι έχουν θάρρος! Ο επ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Κόκκινος έγραψε στην «ΑΞΙΑ» της 2ας Ιουνίου:

«Το 1981 ανέλαβε την εξουσία ο χαρισματικός οικονομέτρης ως «οικονομολόγος» με ειδική αποστολή από τις ΗΠΑ. Άρχισε αποδοκιμάζοντας το «μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο». Τότε έκλεισαν όλες οι βιομηχανίες. Μειώθηκαν τραγικά το ΑΕΠ και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Και το δημόσιο χρέος έως το 1989 έφθασε το 100% του ΑΕΠ. Τότε ακούσθηκε το ιστορικό «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα!» Τα δανεικά σκορπίσθηκαν για καταναλωτικές δαπάνες.»

Ο Γεώργιος Παπανδρέου εξ άλλου προεκλογικά έλεγε το γνωστό πιά «λεφτά υπάρχουν», αλλά την ίδια ώρα έκανε μυστικές συνεννοήσεις με τους παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τήν οικονομική εξαθλίωση της Ελλάδος! Κι αυτός με τη σειρά του εξυπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα της Αμερικής και έτσι έφθασε την οικονομία στο χείλος της αβύσσου!

Οι Έλληνες δεν είναι δυνατόν να ζουν μόνον για να πληρώνουν τα δανεικά. Οι όροι που αποδέχθηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και οι ανίκανοι υπουργοί του των Οικονομικών είναι απάνθρωποι. Ν
α βασανίζονται οι σύγχρονοι Έλληνες για να πληρώσουν τα χρέη που δημιούργησεν ο πατέρας του, ο κ. Σημίτης και ο ίδιος, για να διατηρήσουν την εκλογική τους βάση. Κανείς δεν σκέπτεται τον λαό και τις σύγχρονες γενιές, που καταστρέφονται από τις πράξεις και παραλείψεις τους.» (βλ. παραπάνω).

Η κ.Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις επισκέψεις του κ. Γεωργίου Παπανδρέου -στην εκπομπή του MEGA της Δευτέρας 4ης Ιουνίου, ώρα 20.45΄ καί απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Πρετεντέρη - τα είπε «έξω από τά δόντια». Μετά τήν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ομπάμα, είπεν η κα Παπαρρήγα, επέστρεψε στην Ελλάδα (ο Γ.Α.Π.) και έθεσε το δίλημμα «Δημοψήφισμα ή Εκλογές»!

Τελικά το δίλημμα αυτό ήταν και η ταφόπλακα της πολιτικής καριέρας του κ. Γ. Παπανδρέου! Σημασία όμως έχει, ότι ήταν εντολοδόχος της αμερικανικής πολιτικής στην Ελλάδα! Μήπως αυτό άραγε ήταν το τέχνασμα στα σχέδια της Αμερικανικής Πολιτικής Ηγεσίας, ώστε ο κ. Παπανδρέου να παραμερισθεί οριστικά από την πολιτική σκηνή; Μήπως αυτό το σχέδιο έχει ως συνέχεια την προώθηση και την ανάδειξη του κ. Τσίπρα ως Πρωθυπουργού; Ο καιρός θα το φανερώσει!»
.
Να σημειώσουμε ότι η φιλορωσική ρητορεία του Α.Τσίπρα και τα περί "γεωπολιτικής στροφής" και τα "Δεν είμαστε δεμένοι με την Δύση" αντιμετωπίζονται από την Μόσχα με πολύ σκεπτικισμό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ήταν δεκτές τουλάχιστον με ικανοποίηση. Οι θέσεις και οι ερωτήσεις που υπέβαλλε ο Ρώσος πρεσβευτής κατά την πρόσφατη συνάντηση των ξένων πρεσβευτών στο Ζάππειο με τον Α.Τσίπρα είναι ενδεικτικές του κλίματος δυσπιστίας με την οποία η Μόσχα αντιμετωπίζει τις θέσεις του... Ξέρουν κάτι παραπάνω;
~** Aπόπειρα δολοφονίας του Πάνου Καμμένου; - Έστειλαν πακέτο-βόμβα στο σπίτι του! (upd) :
Έκρηξη με πακέτο-βόμβα σημειώθηκε πριν λίγο έξω από το σπίτι του Πάνου Καμμένου στη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η βόμβα έσκασε όταν ένοικος διαμερίσματος στην ίδια πολυκατοικία που βρίσκεται το σπίτι του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρέλαβε το πακέτο που μάλλον προοριζόταν για τον Π.Καμμένο. Δεν έχει διευκρινιστεί βέβαια ακόμα ο τελικός παραλήπτης. Πάντως τα διαμερίσματα απέχουν λίγα μέτρα το ένα από το άλλο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βόμβα εστάλη ως πακέτο με κούριερ.Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της αντριτρομοκρατικής
Ο άτυχος άνδρας παρέλαβε το πακέτο μαζί με μία γλάστρα. Όταν το άνοιξε ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί
Πρόκειται για έναν άνδρα 40 ετών, ο οποίος εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος σε ξενοδοχείο στην Ελούντα της Κρήτης.Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνω από παλιά αποτελούσε στόχο τρομοκρατικών οργανώσεων και είχαν βρεθεί σε γιάφκες, φωτογραφίες και δρομολόγια που έκανε από και προς το γραφείο του.
(Aνανέωση): Πριν από λίγο (11.55) ο Π.Καμμένος μέσω του twitter έστειλε το ακολουθο μήνυμα: "Είμαι καλά και συνεχίζουμε ΟΛΟΙ δυνατά για να πάρουμε πίσω την ΕΛΛΑΔΑ. ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΘΑ ΝΙΚΗΘΕΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ".
~** Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί - Τα τρία σενάρια :
Περίπου εξήντα ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου, το εκλογικό σκηνικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται , αλλά το βασικότερο όλων είναι ότι το μετεκλογικό σκηνικό: Δηλαδή ποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει το βράδυ των εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Είτε η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να υπονομεύσει την δημιουργία κυβέρνησης, έστω κυβέρνησης λίγων μηνών αφού τίποτα δεν δείχνει – τουλάχιστον αυτή την στιγμή – από τα «θεμελιώδη» μεγέθη όχι μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα οικονομικά και τα κοινωνικά, ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα μακροημερεύσει.
Οι πλέον αισιόδοξοι μιλάνε για ορίζοντα νέας εκλογικής αναμέτρησης τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες οι οποίοι καν δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτή την στιγμή. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα την Κυριακή.
Η ΝΔ διαρρέει ότι βρίσκεται μπροστά με 3-4% και το ίδιο δίνουν όλες οι εταιρείες που εξαρχής έδιναν μπροστά τη ΝΔ, όπως η Pulse, η Kapa, η MRB κλπ, ενώ η VPRC επιμένει να δίνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, όπως και η Public Issue.
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί τόσο από την υπόθεση του «αντάρτικου» Αμυρά-Δούρου που αποκάλυψε το defencenet.gr, όσο και από τα «μπρος-πίσω» του Α.Τσίπρα για το ευρώ.
Από εκεί και πέρα η ΝΔ «πάει σπρώχνοντας». Μπορεί να τερματίσει πρώτη, αλλά η πολιτική δυναμική της περιορίζετα σε "τσιμπλογήματα" επί του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την απορρόφηση της ΔΗΣΥ και την λεηλασία, Δράσης, ΛΑΟΣ. Στη ΝΔ ισχυρίζονται ότι έχουν περιορίσει τους Ανεξάρτητους στο μισό της δύναμής τους της 6ης Μαϊου, δηλαδή στο 5%, αλλά οι συνεργάτες του Π.Καμμένου γελάνε με νόημα...
Παραδόξως, ίσως τη νίκη θα τη δώσει στη ΝΔ … το ΠΑΣΟΚ! Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο αστικός χώρος του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΝΔ, πάνε προς ΝΔ.
Το ερώτημα είναι μια ΝΔ με 30% και ένα ΠΑΣΟΚ με 10% πόσες έδρες μπορούν να δώσουν στη Βουλή: Ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων στις μεγάλες περιφέρειες, μπορούν να δώσουν από 155 (135+20) μέχρι 160 βουλευτές.
Στη ΝΔ υπολογίζουν και την ΔΗΜΑΡ (είναι φοβερή η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ! Τέτοιο κόμμα- μπαλαντέρ δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, αφού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάνε από την ΔΗΜΑΡ τον σχηματισμό κυβέρνησης!) με περίπου 20 βουλευτές, άρα υπό όρους μπορεί να φτάσουν και τις 180 και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση «a la Παπαδήμος», όπου την θέση του ΛΑΟΣ θα την έχει η ΔΗΜΑΡ.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβιώσει για χρονικό ορίζοντα τέτοιο που να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που άφησε η … προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου! Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25-27%, τους Ανεξάρτητους, «ενηλικιωμένους» μέσα στη Βουλή, την Χρυσή Αυγή στο ίδιο τέμπο να «ρουφάει» δεξιούς και φυσικά το ΚΚΕ και τον κόσμο στους δρόμους σε μια ταξική σύγκρουση που θα κάνει τα Δεκεμβριανά του 2008 να μοιάζουν με «παιδικό πάρτι».
Ποιος μπορεί, μετά από όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, μια Ελλάδα με την τρόϊκα και τον Ράϊχενμπαχ στο γραφείο του και πάλι να δίνει εντολές;Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, πάλι στη ΔΗΜΑΡ υπολογίζει, σε κάλεσμα στο ΚΚΕ, αλλά και στους Ανεξάρτητους και στο ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον για ψήφο ανοχής. Αλλά μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να … ξαναγνωριστεί με όλο τον πλανήτη;
Το πιθανότερο όλων: Επειδή καμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς ΝΔ (άλλωστε ο Ε.Βενιζέλος έχει πει ότι για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση θέλει και το δεύτερο κόμμα μέσα) θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα αφήσει έξω ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ή μάλλον Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αφού φαίνεται ότι το κόμμα των «σκληρών» της δεξιάς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Περισσού. Ή εν πάση περιπτώσει θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τα πέντε κόμματα που προαναφέραμε.
Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι θνησιγενής και οδηγεί σε περιπέτειες…
~** Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός την Δευτέρα;
~ Η συζήτηση για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, έχει ανοίξει σε κάποιους πολιτικούς κύκλους.
Τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να μετακινηθεί από την πάγια θέση του περί ανάληψης της Πρωθυπουργίας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος (να δούμε αν το βράδυ της Κυριακής θα επιμείνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα), ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας στον Σκάι άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο πως πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, καθώς η πολιτική κουλτούρα της χώρας, σε περιπτώσεις που έχουν σχηματιστεί κυβερνήσεις συνεργασίας ή οικουμενικές, δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.
Εμείς θα πούμε κάτι και ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε: Όποιο κόμμα και αν είναι πρώτο, είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Α.Σαμαράς, ούτε ο Α.Τσίπρας θα γίνουν πρωθυπουργοί. Για άλλους "κληρώνει". Ειδικά αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί ποιος θα είναι και στο ΝΔ ήδη ψιθυρίζονται δυο-τρία ονόματα αν συμβεί το αντίθετο.
Επίσης είναι 100% βέβαιο και πρώτο - ως συνήθως - σας έχει ενημερώσει το defencenet.gr, ότι η κυβέρνηση θα είναι οικουμενική, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, όποιος και αν είναι πρώτος. Περισσότερο για τα εσωκομματικά της ΝΔ έχει σημασία το αν θα έρθει πρώτο ή δεύτερο κόμμα, παρά επί της ουσίας της διακυβέρνησης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
~** Πάμπολλα σύγχρονα αθλήματα έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική αρχαιότητα :
Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, το χάντμπολ και τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων ατόμων ανά τον πλανήτη, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, δεν αποτελούν σύγχρονη "εφεύρεση", αφού και κατά την Αρχαιότητα τα ομαδικά αθλήματα ήταν διαδεδομένα και συγκέντρωναν τα βλέμματα όλων όσοι ασχολούνταν με τον αθλητισμό.-
Παρά το γεγονός δε ότι τις μεγάλες τιμές τις απολάμβαναν οι νικητές των ατομικών αθλημάτων και κυρίως αυτοί του στίβου, της πυγμαχίας και της πάλης, εντούτοις από παλιά υπήρχαν αθλοπαιδιές, που αν τις αναλύσουμε σήμερα, βλέπουμε ότι αποτελούν προδρόμους πολλών ομαδικών αθλημάτων.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι στα αγωνιστικά προγράμματα των πανελληνίων ιερών αγώνων δεν συμπεριλαμβάνονταν τα ομαδικά αθλήματα. Οι Αρχαίοι Έλληνες επιδίδονταν σε αθλοπαιδιές κυρίως για την ψυχαγωγία τους και μαζί με διάφορες ασκήσεις ήταν μέσα βελτίωσης των σωματικών τους ικανοτήτων και της ανάπτυξης αρετών, όπως του θάρρους, της καρτερίας και της ετοιμότητας.
Τότε, οι σφαιρίσεις, δηλαδή τα παιχνίδια που παίζονταν με την μπάλα και ενσάρκωναν τις αθλοπαιδιές, τύγχαναν ιδιαίτερης αγάπης και προτίμησης των ανθρώπων, καθώς στο χώρο των γυμνασίων υπήρχαν τα σφαιριστήρια που ήταν χώροι όπου οι αθλητές επιδίδονταν στη σφαιριστική. Μεγάλη απήχηση υπήρχε στη Σπάρτη, καθώς οι Σπαρτιάτες ήταν οι πρώτοι που την εφάρμοσαν, καθώς ταίριαζε απόλυτα με τον τρόπο ζωής, την σκληρότητα και της αυστηρής διαπαιδαγώγησής τους στο βασικό στάδιο της φυσικής τους αγωγής. Οι έφηβοι της Σπάρτης, μάλιστα, εισερχόμενοι στην ανδρική ηλικία (19-20 ετών) λέγονταν και σφαιρείς. Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τις πολλές αναφορές του Πλάτωνα στις σφαιρίσεις, ενώ ιδιαίτερα αγαπητό αγώνισμα ήταν και για τους Μακεδόνες βασιλείς και το Μ. Αλέξανδρο. Σε σύγγραμμά του, ο ιατρογυμναστής Γαληνός αναδεικνύει την ανωτερότητα των σφαιρίσεων έναντι των υπολοίπων ομαδικών αθλημάτων. 
Η αγάπη για τη σφαιριστική αποκτά μια διαχρονικότητα στην αρχαιότητα. Η σφαίρα αρχικά κατασκευάζονταν από διάφορα νήματα και αργότερα από ραμμένες δερμάτινες ταινίες, που γεμίζονταν από τρίχες ή πούπουλα. Ήταν μαλακή και ελαστική. Οι παιδικές σφαίρες βάφονταν με διάφορα χρώματα. Τότε, τα πλέον γνωστά σφαιριστικά παιχνίδια ήταν η φαινίνδα ή αρπαστόν, όπου οι παίκτες προσποιούνταν ότι θα ρίξουν σε κάποιον την σφαίρα, ενώ την έριχναν σε άλλους (κατά κάποιο τρόπο μοιάζει στο χάντμπολ).
Ο επίσκυρος ή επίκοινος παίζονταν από νέους 17-18 ετών και αποτελεί τον πρόδρομο του ράγκμπι. Το κερρητίζειν (κέρας ήταν το μπαστούνι) παίζονταν με την χρήση ενός μπαστουνιού και αποτελεί τον πρόδρομο του χόκεϊ επί χόρτου. Επίσης, ήταν η ουρανία, όπου οι παίκτες πετούσαν την μπάλα ψηλά και την κέρδιζε όποιος πηδούσε ψηλότερα και την έπιανε (υπάρχει μικρή ομοιότητα με το μπάσκετ στο τζάμπολ ή και την διεκδίκηση της μπάλας στην ρακέτα). Δεν θα πρέπει ακόμη να προσπεράσουμε και το γεγονός ότι υπήρχε και η απόρραξις, στην οποία οι παίκτες χτυπούσαν την μπάλα στο έδαφος με το χέρι και μετρούσαν τον αριθμό των αναπηδήσεων.
Στην Αρχαία Ελλάδα, η ποικιλία των αθλητικών δραστηριοτήτων ήταν ενδιαφέρουσα. Υπήρχαν ομαδικά αθλήματα χωρίς έπαθλα, όπως οι σφαιρίσεις, με στόχο τη διασκέδαση και τη σωματική βελτίωση. Όμως, τα περισσότερα αποτέλεσαν και αποτελούν πρόδρομο πολλών ομαδικών αθλημάτων, που υπάρχουν σήμερα, και γίνονταν πόλος έλξης εκατομμυρίων αθλητών. Στην Αρχαία Ελλάδα, εκτός από παιδιά, στις αθλοπαιδιές μετείχαν ενήλικες και γυναίκες. Υπήρχε μεγάλος αριθμός τέτοιων παιχνιδιών, χωρίς δυστυχώς να έχουμε επαρκή γνώση των κανονισμών. Όμως, αναλύοντας τις σφαιρίσεις, εύκολα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, με πολλά ομαδικά αθλήματα. Κι αυτό υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο.
[Αναδημοσίευση από erroso.blogspot.gr]
** TA  TΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ   :

1. http://youtu.be/_qzN9aY51GE , = ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ - Γ. ΠΑΡΙΟΣ - ΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ
2 .- http://youtu.be/Pi4okbqHxXk , = Γ.ΠΑΡΙΟΣ -ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΞΟ
3.- http://youtu.be/zdeSyJ4HqI4 , = ΘΕΜΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ma pou na paw .-
4.- http://youtu.be/CXmrLvXhQPw , = ΜΟΥ ΧΕΙΣ ΛΕΙΨΕΙ ΠΟΛΥ - ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.-
5.- http://youtu.be/8XrkREyv8_8 , = Άννα Βίσση Συγχαρητήρια
6.- http://youtu.be/NoojcR3oWIk , =  Μιχάλης Χατζηγιάννης - Άγγιγμα ψυχής .-

** Χθες το μεσημέρι στην Κυπαρισσία
ImageΘερμή υποδοχή Μεσσηνίων στον Αντώνη Σαμαρά
Την έδρα του Δήμου Τριφυλίας, Κυπαρισσία, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς ήρθε στα πάτρια εδάφη για ελαφρά χαλάρωση, με το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, αλλά και για να ασκήσει σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Πύλο.
Στην πλατεία της Κυπαρισσίας, όπου έφθασε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, τον υποδέχθηκαν θερμά ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, κομματικά στελέχη, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, οι υποψήφιοι βουλευτές, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και απλοί πολίτες, που ήθελαν να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Φανερά χαρούμενος που βρισκόταν ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα, συνεργάτες από παλιά, φίλους και συμπατριώτες, και συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους ευχαριστούσε και χαμογελούσε, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και την πορεία της χώρας!
«Ελλάς – Ελλάς – Αντώνης Σαμαράς», «Να ’τος, να ’τος, ο πρωθυπουργός» φώναζαν, μεταξύ άλλων, οι συγκεντρωμένοι, τον χειροκροτούσαν και τον επευφημούσαν! Τα στελέχη της Ν.Δ. στις συζητήσεις τους εξέφραζαν την αισιοδοξία για την πρωτιά της Ν.Δ. και με «ασφαλή» διαφορά από το δεύτερο κόμμα, όπως και για το σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, ενώ έλεγαν πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ψήφος από αμέλεια ή για διαμαρτυρία, και πως όλοι δίνουν ενωμένοι τη μάχη για την Ελλάδα, την ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική!

Του Ηλία Γιαννόπουλου
~** Κοινωνικό Ιατρείο
Image* Μεγάλο το πρόβλημα ιατρικής περίθαλψης
Έλληνες έως 45 ετών περίπου είναι στην πλειοψηφία τους όσοι απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί εδώ και ένα μήνα σε χώρο του παλιού νοσοκομείου με εθελοντές, και δέχεται ανθρώπους οποιασδήποτε εθνικότητας που δεν έχουν καμία ασφάλιση. Ανάμεσα στους επισκέπτες του, άνθρωποι που μέχρι πριν από ένα ή δύο χρόνια τα κατάφερναν με τις υποχρεώσεις τους, αλλά σήμερα δεν έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οικογένειες όπου κανένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται πια, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλιση και να μην μπορούν να κάνουν ούτε εμβόλια στα παιδιά τους.
Συναισθηματική στήριξη
«Έρχεται η μητέρα και σου λέει “τόσο καιρό δούλευα και εγώ και ο άντρας μου, είχαμε την ασφάλισή μας. Τώρα δεν μπορούμε να φροντίσουμε ούτε τα παιδιά μας”» παρατηρεί η εθελόντρια Φένια Εξακουστίδου, κοινωνική λειτουργός, ενώ προσθέτει: «Μια μητέρα μου είπε: “Έχω έναν αριστούχο μαθητή στη Β΄ Λυκείου, του χρόνου δίνει Πανελλήνιες. Τι θα κάνω; Δεν μπορώ να δώσω στο παιδί μου ό,τι έδωσα στο πρώτο, που είναι ήδη φοιτητής”. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση. Και υπάρχουν φορές που με δυσκολία κρατάνε τα μάτια τους. Μέχρι πριν από ένα χρόνο είχαν μια ασφάλιση από το 2009 ή το 2010, κάπως τα έβγαζαν πέρα. Τώρα πια το πρόβλημα αυξάνεται και, δυστυχώς, έχει αρχίσει να φαίνεται και στην Καλαμάτα, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Εκτός από το ιατροφαρμακευτικό κομμάτι, οι εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου επιχειρούν να στηρίξουν τους ανθρώπους και συναισθηματικά ή κοινωνικά. «Τους αντιμετωπίζουμε πάντα με αξιοπρέπεια και διάθεση για βοήθεια. Τους λέμε ότι δε φταίνε οι ίδιοι γι’ αυτό που τους συνέβη, αλλά ότι πρόκειται για μια γενικότερη κατάσταση, την οποία θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, για να παραμείνουμε όρθιοι. Υπάρχουν και περιπτώσεις που προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα, όπως το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Δηλαδή, μπορεί να δουλεύουν σε έναν εργοδότη και να μην τους βάζει ένσημα, άρα να μην έχουν ασφάλιση».
Όσοι έχουν περάσει μέχρι τώρα από το Κοινωνικό Ιατρείο, είχαν ανάγκη από οδοντίατρο, παθολόγο, ψυχολόγο κ.λπ. «Ευτυχώς, έχουμε ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι από την αρχή είχαν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, όμως φαίνεται ότι πρέπει να κάνουμε και νέες επικοινωνίες, για να προστεθούν και άλλοι άνθρωποι πιο εξειδικευμένοι. Υπάρχουν, επίσης, εθελοντές που έρχονται και ρωτούν αν θέλουμε να καθαρίσουν, να βάψουν, να κάνουν τεχνικές δουλειές. Ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα είναι με προσφορές εθελοντών. Υπάρχουν άνθρωποι που διέθεσαν 1.000 ευρώ, 800, 500, εκτός από τα είδη. Είναι εταιρείες της πόλης, το ΤΕΙ, τα παιδιά της ομάδας του ΚΕΘΕΑ που δούλεψαν πάρα πολύ, και πολλοί άλλοι» σημειώνει η κα Εξακουστίδου.
Εν τω μεταξύ, επειδή το Ιατρείο απευθύνεται και σε κάθε αλλοδαπό που είναι ανασφάλιστος, πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σε διάφορες γλώσσες, όπως αλβανικά, αραβικά, αγγλικά κ.λπ., ενώ ήδη έχει τυπωθεί σχετική αφίσα.

Άνθρωποι που έμειναν άνεργοι
Η νεφρολόγος Γεωργία Κοκορομύτη συμμετέχει ως εθελόντρια από το ξεκίνημα του Κοινωνικού Ιατρείου: «Η ειδικότητά μου αφορά ευρέως την παθολογία, επομένως μπορούμε να παρακολουθήσουμε και παθολογικά έναν άρρωστο. Βλέπουμε περιστατικά πάσης φύσεως, που θα πήγαιναν σε ένα Κέντρο Υγείας, στα Εξωτερικά του Νοσοκομείου ή στα Επείγοντα. Μερικά από αυτά χρήζουν άμεσης φροντίδας, κάποια είναι παραμελημένα. Όλα τα περιστατικά θέλουν να τα μελετήσεις λίγο. Όταν χρειάζεται, στέλνουμε τους ασθενείς και σε άλλους εθελοντές που έχουν ιατρεία έξω, όπου τους παρακολουθούν. Εάν χρειαστούν μικροβιολογικές εξετάσεις, υπάρχουν επίσης εθελοντές μικροβιολόγοι που τις κάνουν στους ανθρώπους και μας τις στέλνουν. Σήμερα, για παράδειγμα, χρειαστήκαμε καρδιολόγο για μια εκτίμηση και ο ασθενής πήγε στο ιατρείο του».
Όσο για τους ανθρώπους που απευθύνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο: «Είναι από παιδάκια μέχρι 85 ετών. Θα έλεγα, όμως, πολλοί νέοι. Οι περισσότεροι. Δηλαδή, μέχρι 40 - 45 ετών. Άνθρωποι που έχουν μείνει άνεργοι κ.λπ. Συνήθως έρχονται και δεύτερη και τρίτη φορά» μας λέει η κα Κοκορομύτη: «Βέβαια, τα κοινωνικά αγαθά έχουν να κάνουν με πολιτικές αποφάσεις και πρέπει να παρέχονται. Δεν υποκαθιστούμε κάτι εμείς, δεν έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε, ούτε είναι σωστό σαν ιδέα. Θα πρέπει, επίσης, ο πολίτης να ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να τα διεκδικεί».
Όσο για το αν μέχρι τώρα έχουν βρεθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο άνθρωποι με μεταδοτικά νοσήματα, η κα Κοκορομύτη επισημαίνει: «Συνήθως αυτά αφορούν ομάδες που ζουν σε πολύ άσχημες συνθήκες, οι οποίες δεν έχουν ενημέρωση από πουθενά, δεν ξέρουν ότι υπάρχει το Κοινωνικό Ιατρείο. Ο άνθρωπος που ζει στο δρόμο, δε θα ενημερωθεί, εκτός και αν του το πει κάποιος. Προς το παρόν, εξετάζουμε περιστατικά που συμβαίνουν στον οποιοδήποτε, αλλά που έχουν παραμεληθεί φοβερά, λόγω αδυναμίας κάποιου να πάει στο γιατρό, να πληρώσει φάρμακα ή να κάνει εξετάσεις».

Δεν είχε για εμβόλιο
Από την αρχή της λειτουργίας του Ιατρείου βρίσκεται σε αυτό ως εθελοντής και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, συνταξιούχος υπάλληλος τραπέζης: «Βοηθάω όπου μπορώ, σε ό,τι χρειάζεται. Το Κοινωνικό Ιατρείο είναι κάτι απαραίτητο, αν και δεν έχει μαθευτεί ακόμη ότι υπάρχει. Σιγά σιγά, ο ένας με τον άλλον, θα κυκλοφορήσει και οι άνθρωποι θα μας εμπιστευθούν και θα έρθουν».
Ένα από τα περιστατικά που έχει κάνει εντύπωση στον κ. Θεοδωρόπουλο ήταν κυρία η οποία βρέθηκε στο Κοινωνικό Ιατρείο, «ζητώντας να κάνει εμβόλιο στο 7 μηνών παιδάκι της, στο οποίο δεν είχε κάνει εμβόλια, γιατί δεν είχε πληρώσει τη συνεισφορά της στον ΟΓΑ. Εμείς ακόμα είμαστε στα σπάργανα και δεν μπορούμε να αναλάβουμε και τα εμβόλια, τα οποία είναι μάλιστα ακριβά».
Σχετικά με αυτό, η κα Εξακουστίδου παρατηρεί ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία με κάποιες εταιρείες, από τις οποίες έχει ζητηθεί να προσφέρουν εμβόλια. «Είμαστε σε αναμονή. Επίσης, εάν κάποια στιγμή από τις συνδρομές των μελών μας, γιατί υπάρχει δίκτυο φίλων, μπορέσουμε, ενδεχομένως η πρώτη προτεραιότητα να είναι η προμήθεια εμβολίων».
Όσον αφορά γενικότερα στην προσφορά φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο, τα πρώτης ανάγκης είναι αντιφλεγμονώδη, αντιβιώσεις, καρδιολογικά, αντιδιαβητικά κ.ά. Όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει, μπορεί να απευθυνθεί στο Κοινωνικό Ιατρείο, τηλ. 27210 89840.

Πρόγραμμα Αυτές τις μέρες το πρόγραμμα του Κοινωνικού Ιατρείου έχει ως εξής:
Παθολογικό: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή: 9.00 - 13.00. Δευτέρα: 16.00 - 18.00. Τρίτη: 14.00 - 17.00.
Παιδιατρικό: Τετάρτη: 17.30 - 19.30. Παρασκευή: 9.00 - 10.30.
Υπέρηχοι: Τετάρτη 17.00 - 20.00.

Της Μαρίας Νίκα

~**Ο φόβος, ο θυμός και η ελπίδα συναντώνται στην κάλπη


Image* «Φοβάμαι τι θα γίνει από τη Δευτέρα». Αυτή ήταν η φράση που μου είπε ένας οδηγός ταξί κατά τη διάρκεια μιας κούρσας και στάθηκε ικανή για το παρακάτω θέμα. Τι φοβόταν, άραγε; Τελικά, μπορεί η Ευρώπη να μας πετάξει έξω;
* Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη: «Δεν αισθάνομαι φόβο αυτή τη στιγμή, αλλά απογοήτευση».
* Ποια τα πιο ακραία σενάρια που περνούν από το μυαλό των πολιτών που μίλησαν στο «Θάρρος»;
~* Γεωργία
* «Δεν έχω φόβο για την επόμενη μέρα. Όπως λένε στα μέρη μου, ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Βέβαια, το κρατάμε στα χέρια μας αυτό το πράγμα. Μας έφτασαν να πιστεύουμε ότι πριν από τις εκλογές ήταν καλύτερα, αλλά να σκεφτούμε ποιες παρατάξεις πρώτες ζήτησαν τις νέες εκλογές. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μας πετάξει έξω, πιστεύω, αφού, τελικά, δε θα έχει τίποτα μετά να κερδίσει. Ένα ακραίο σενάριο που σκέφτομαι μετά τις εκλογές είναι αυτό που λέει και η Ν.Δ., να έρθει η συντέλεια. “Για να γελάσουμε”. Γενικότερα, δεν πιστεύω στα ακραία σενάρια, αν έχουμε ελπίδα όλα γίνονται και διορθώνονται. Τέλος, δεν έχω αγωνία για το τι θα γίνει στις εκλογές, ο κάθε ένας έχει πει τις απόψεις του και αρκεί, όταν θα βγει, να τις κάνει πράξεις. Αυτό είναι το θέμα».
~* Βασιλική
* «Δεν αισθάνομαι φόβο, αλλά απογοήτευση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα, οπότε, είτε πριν είτε τώρα, ένα τίποτα έχουμε κυβερνητικά.
* Η Ευρώπη θεωρώ ότι δε θα μας πετάξει έξω, αφού θα γίνει ντόμινο και θα παρασύρουμε πολλές χώρες ακόμα. Το πρόβλημα είναι ότι δε βλέπω ανάπτυξη, δε βλέπω ανάκαμψη, μόνο ανεργία, φτώχεια και όσα απορρέουν από αυτά βλέπω.
* Όσο για τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν έχω καμία αγωνία. Μία από τα ιδια θεωρώ ότι θα είναι τελικά. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που δε βρίσκω κανέναν να ψηφίσω».
~* Βίκυ
* «Η αβεβαιότητα φέρνει το φόβο και αφού αβεβαιότητα υπάρχει άρα και ο φόβος του αγνώστου και το άγχος και αργότερα θα υπάρχει το στρες της προσαρμογής. Νομίζω λίγοι υποστηρίζουν ότι πριν από τις εκλογές ήμασταν καλύτερα. Κυρίως όσοι ήδη φοβούνταν και ήθελαν να παραμείνουν στην ισχύουσα κατάσταση. Οι περισσότεροι ήθελαν κάποια δυναμική αλλαγή, το Σύνταγμα ακόμα αντηχεί τις φωνές των αγανακτισμένων, αν και οι ίδιοι έχουν καθηλωθεί από τις εξελίξεις και είναι σε αναμονή.
* Για την Ευρώπη δεν υπάρχει κανένας κανονισμός συμφωνα με τον οποίο μπορεί να εκδιωχθεί μέλος από την ΟΝΕ, αυτοβούλως μόνο μπορούμε να αναχωρήσουμε. Βέβαια, αυτό το αυτοβούλως δεν περιγράφει σε αυτήν την περίπτωση πρόθεση, θα είναι όλο το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων που θα συντελέσει στο "αυτοβούλως" αυτό.
* Ένα ακραίο σενάριο; Έχει αποδειχθεί ότι ποτέ δεν είχαμε περισσότερη φαντασία από ό,τι η ίδια η πραγματικότητα, ας μην καταστροφολογούμε και πέφτουμε στην παγίδα της τρομολαγνείας.
* Αγωνία για το αποτέλεσμα, φυσικά, υπάρχει. Αυτό θα καθορίσει, άλλωστε, και τις εξελίξεις
~* Γιώργος
* «Θεωρώ ότι είμαστε στην ιδια κατάσταση που ήμασταν και πριν από τις εκλογές. Πάντως, η Ευρώπη δεν μπορεί να μας πετάξει έξω, γιατί αυτό θα λειτουργήσει ως ντόμινο για άλλες χώρες, οπότε θα πάει για διάλυση το παρεακι. Επίσης, αν μας διώξουν, θα χάσουν τα χρήματα που μας έχουν δώσει. Το πιο ακραίο σενάριο που περνά από το μυαλό μου είναι να ξεπουληθούν τελείως τα ρεμάλια, να τα χάσουμε όλα και να δουλεύουμε σαν μετανάστες στη χώρα μας.
* Έχω αγωνια για το τι τελικά θα γίνει σήμερα, αλλά ελπίζω κάποιοι να ξύπνησαν και να αφήσουν πίσω τα ρουσφέτια και όλα αυτά τα σχετικά, να ψηφίσουν με συνείδηση, όχι πάλι τα ιδια, μας καταστρέψανε!».
~* Αλέξανδρος
* «Δεν αισθάνομαι φόβο για την επόμενη των εκλογών, αφού όπως λέει ο λαός, όταν δεις το ποτάμι σηκώνεις τα μπατζάκια.
* Και πριν από τις εκλογές, αλλά και τώρα, το ίδιο πράγμα είναι για εμένα. Ακόμα και αν φτάσουμε τον πάτο, μετά μπορούμε μόνο ανοδική πορεία να έχουμε. Η Ευρώπη μπορεί, προφανώς, αν θέλει, να μας πετάξει έξω, αλλά στο χέρι μας είναι να το αποτρέψουμε.
* Όπως έχουν γίνει τα πράγματα, για μένα ακραίο σενάριο είναι η άμεση δημιουργία κυβέρνησης, η ευνοϊκή αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, η ανάπτυξη, το πρωτοφανές πλεόνασμα, αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ.
* Τέλος, έχω περιεργεια για το τι θα γίνει στις εκλογές, αλλά πιο σημαντικό είναι τι θα γίνει μετά».
~* Χριστίνα
* «Αισθάνομαι φόβο, όπως και όλοι μας. Θα έπρεπε να είναι κάποιος ψεύτης για να ισχυριστεί το αντίθετο. Εννοείται πως τελικά τα πράγματα ήταν καλύτερα πριν από τις εκλογές, κάθε χθες και καλύτερο πιστεύω. Έρχονται δύσκολες εποχές.
* Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω πως δεν τη συμφέρει να μας πετάξει εκτός.
* Ακραίο σενάριο για εμένα; Τι άλλο εκτός από την πτώχευση; Βέβαια, ακόμα και πόλεμος περνάει από το μυαλό μου.
* Φυσικά και έχω άγχος για το τι θα γίνει στις εκλογές , γιατί κρίνεται το μέλλον μας, αλλά πιστεύω πως δε θα υπάρξει και καμιά ιδιαίτερη αλλαγή».
~* Έλενα
* «Τώρα είμαι σε μια φάση που νιώθω ότι απλά πρέπει να σκαρφαλώσω και να ανέβω για την εκ νέου πορεία μου. Ελπίζω στην ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος... και, άρα, να ξεκινήσω την ανάβαση. Αισθάνθηκα φόβο όλο αυτό το διάστημα που παρακολουθούσα το δρόμο προς το γκρεμό που μας οδήγησαν. Σίγουρα δεν ήταν καλύτερα πριν από τις εκλογές, αν και το εκλογικό και πολιτικό σύστημα κατ' εμέ χρειάζεται αναθεώρηση, όπως και όλο το Σύνταγμα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι το χάος του να μη λειτουργεί τίποτα αυτές τις μέρες, είναι εσκεμμένο και στοχεύει απλά στον επηρεασμό των φοβισμένων ψηφοφόρων για ακυβερνησία. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι κυβερνήσεις έκαναν ανασχηματισμό σε κάθε ομιχλώδες τοπίο, είμαι πεπεισμένη ότι σε κάθε Υπουργείο σίγουρα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που ξέρουν το "τι" και το "πώς", άσχετα από τους υπουργούς!
* Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει μηχανισμός να μας πετάξουν έξω. Κι αν σκεφτεί κανείς τους λόγους που ΟΛΟΙ μπήκαν γιατί οι Βόρειοι Ευρωπαίοι μάς ήθελαν, δε νομίζω να γίνει αυτό άμεσα. Η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης δε με συναρπάζει. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια έτσι κ αλλιώς χρησιμοποιήθηκαν ανά τα έτη για στενά συμφέροντα και το αποτέλεσμα ήταν να μας αποδυναμώσουν εντελώς , από την γεωργία, την βιομηχανία κλπ. Ακραία σενάρια για εμένα είναι όσα έχουν να κάνουν με τη Βία.Λυπάμαι ειλικρινά που η κοινωνία , λόγο έλλειψη δικαιοσύνης ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ να λύνει τις όποιες διαφορές της με το ξύλο! Ακραίο σενάριο εκλογικά είχαμε και ήταν αυτό της Χ.Α., ελπίζω σε διόρθωση της ψήφου από απλά απελπισμένους ανθρώπους.
* Κλείνοντας, έχω αγωνία για την Κυριακή για έναν και μοναδικό λόγο. ΕΧΟΥΜΕ την ανάγκη για προοπτική ελπίδας , διαφάνειας , καθαρότητας , επαναπροσδιορισμού αναγκών και "θέλω" στη ζωή μας. Να ξυπνήσουμε και να έχουμε πάλι το κίνητρο να παλέψουμε .
~*  Αθηνά
* Ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει, σίγουρα δεν φοβάμαι πάντως. Ούτε πριν τις εκλογές ήμασταν καλύτερα ,ούτε τώρα είμαστε, το πρόβλημα υπήρχε, απλά τώρα έχει φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο! Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ξέρω, το σίγουρο είναι ότι είμαστε και εμείς κομμάτι της Ευρώπης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
* Δεν περνάει από το μυαλό μου κανένα ακραίο σενάριο, προβλήματα υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και λύσεις! Η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα λείπουν! Οι εκλογές θα περάσουν σίγουρα μηνύματα, δεν ξέρω ποιά ακριβώς θα είναι αυτά, καλό θα είναι να τα λάβουμε και να τα "λάβουν" όλοι σοβαρά υπόψιν και να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα! Βάλτωσε η κατάσταση δεν πάει άλλο!!
~* Μαριλένα
* Αυτή τη στιγμή, ο κάθε πολίτης -ανεξαρτήτου ηλικίας- αισθάνεται αγωνία και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα των εκλογών. Λόγω και της παρούσας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, η ανασφάλεια μετατρέπεται σε φόβο.. φόβο ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας, που μέχρι χτες τα θεωρούσαμε δεδομένα. Τι κι αν μας υπόσχονται καλύτερες μέρες? Η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα έχει χαθεί κι εμείς βρισκόμαστε θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου, με άγνωστη εξέλιξη.
* Όσο αφορά την ευρωζώνη, πιστεύω στην παραμονή μας για δύο λόγους: 1ον γιατί οι δανειστές μας επωφελούνται τεράστια ποσά από τους τόκους των δανείων μας και 2ον γιατί όλοι φοβούνται το φαινόμενο του «ντόμινο». 'Οπως όλοι γνωρίζουμε, ποτέ στον πάτο δεν πήγε κανείς μόνος.
* Τέλος, το -όχι και τόσο- ακραίο σενάριο που φοβάμαι πραγματικά είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. Παρότι το σενάριο αυτό βρίσκει πολλούς θερμούς υποστηρικτές, θεωρώ πως θα δημιουργούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα, στην ήδη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε. -  Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης

~** Τριφυλία

Image* Θέλουν κυβέρνηση και ευρώ, αλλά δεν ελπίζουν σε κάτι…
* Θέλουν το σχηματισμό κυβέρνησης και όχι τρίτες, συνεχόμενες, εκλογές και επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ πολίτες της Τριφυλίας. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν ελπίζουν και σε κάτι από τις αυριανές εκλογές.
* Με τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης να έχει συνέπειες στη ζωή και την καθημερινότητα, τις περικοπές, τους φόρους και τα χαράτσια να τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση, την πολιτική χρεοκοπία και την ακυβερνησία να προκαλούν αβεβαιότητα, φόβο και ανησυχία για το αύριο, οι πολίτες παραμένουν θυμωμένοι από τους πολιτικούς και τις πολιτικές που άσκησαν.
* Χθες το πρωί, με την ευκαιρία λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς στην Κυπαρισσία, συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας για τις αυριανές εκλογές.
* Τους ρωτήσαμε τι βλέπουν, τι περιμένουν και αν ελπίζουν σε κάτι:
* Γιώργος Παναγίτσας, ετών 93: «Εσείς οι νέοι δεν ξέρετε τι σας περιμένει. Ουαί κι αλλοίμονο τι σας περιμένει, δε λέω τίποτε άλλο. Σαράντα εφτά μήνες στρατιώτης, από τότε που άρχισε η πρώτη ντουφεκιά και όταν τελείωσε η άλλη, απ’ τη Δαμασκηνιά του Γράμμου. Δε λέω τίποτα άλλο. Πού είναι η Ελλάδα σήμερα;».
* Γιώργος Παπαδόπουλος: «Όποιος και να βγει, η Ελλάδα θα είναι κάτω. Άμα βγει όποιος βγει και βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα πάει διακόσια χρόνια πίσω. Θα διαλυθούμε και, τότε, θα πέσει φτώχεια και πείνα».
* Αναστασία Καναβού: «Περιμένω ότι δε θα αλλάξει τίποτα. Μία από τα ίδια. Κυβέρνηση δε θα έχουμε. Απλά, αναγκαστικά θα συμφωνήσουν και θα βλέπουμε τα ίδια κόμματα στη Βουλή. Ως νέος άνθρωπος, τι να ελπίζω; Ότι θα αλλάξει τι; Θα βρούμε δουλειά; Όχι. Θα ασχοληθεί κανείς με το μέλλον μας; Όχι. Εγώ αυτό που εύχομαι είναι, τουλάχιστον, να μην πάμε χειρότερα. Χειρότερα είναι να πέσουμε στη δραχμή, γιατί εκεί είναι που πεθάναμε».
* Γιάννης Αδαμόπουλος: «Τι περιμένουμε από τις εκλογές; Δε βλέπω τίποτα, ποιος θα βγει πρώτος – δεύτερος και δε με ενδιαφέρει, όποιος και να βγει. Εκείνο που θέλω είναι ένα: Ή θα δουλέψουν ή θα φάνε κλωτσιές! Αυτό να το βάλουν βαθιά στο μυαλό τους. Μέσα στη Βουλή θα φάνε κλωτσιές, αν δε δουλέψουν. Αυτό περιμένει ο λαός. Δεν μπορεί να ξεφτιλίζουν το λαό τριακόσια γαϊδούρια μέσα στη Βουλή. Αυτό έχω να πω, τίποτε άλλο».
* Άγγελος Μητρόπουλος: «Στις εκλογές περιμένουμε ο κόσμος να ψηφίσει με λογική και με ηρεμία, ούτως ώστε τη Δευτέρα να έχουμε μία κυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί δεν πάει άλλο πια η ακυβερνησία της χώρας, εδώ και αρκετούς μήνες. Ο κόσμος να βάλει το χέρι στην καρδιά και το μυαλό του να δουλέψει, οπότε να ψηφίσει λογικά, χωρίς πάθος και χωρίς μίσος. Για σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει. Με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση τη Δευτέρα για την Ελλάδα».
* Ανδρέας Παναγόπουλος: «Για τις εκλογές, πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί και να ψηφίσει, αλλά νομίζω πως θα υπάρχει μεγαλύτερη αποχή απ’ ό,τι την προηγούμενη φορά. Πρέπει να βγει κυβέρνηση, να έχουμε κυβέρνηση, αλλά να μη συνεχίσει τα ίδια. Βλέπω, όμως, ότι ο κόσμος δεν έχει άποψη. Πάει να στηρίξει κάποια κόμματα έτσι, δικαίωμά του βέβαια, αλλά να γίνει μετά τις εκλογές κυβέρνηση. Δεν πρέπει να πάμε σε τρίτες, συνεχόμενες, εκλογές. Πρέπει, ουσιαστικά, ο κόσμος να ψηφίσει για να γίνει κυβέρνηση και πρέπει τα κόμματα που θα ψηφίσουμε και θα βγουν, να σχηματίσουν κυβέρνηση».
* Χρήστος Αντωνόπουλος: «Ο θυμός δε μας έχει περάσει και η οργή μας δεν έχει κοπάσει, αλλά πρέπει να έχουμε κυβέρνηση στη χώρα, για να μην μπούμε σε χειρότερες περιπέτειες. Δεν έχω αποφασίσει τι θα ψηφίσω. Δε θέλω να ψηφίσω τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, με όσα μας έχουν κάνει, αλλά είμαι επιφυλακτικός πολύ και με τις άλλες πολιτικές λύσεις που προτείνουν τα άλλα κόμματα».
* Γιώργος: «Δε θα ψηφίσω Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν λύση. Δεν πάει άλλο με αυτούς. Θα ψηφίσω να ακυρωθούν τα Μνημόνια, να φύγουμε από την Ευρώπη και να γυρίσουμε στη δραχμή. Καλύτερα μόνοι μας, φτωχοί. αλλά υπερήφανοι. Τα πούλησαν όλα, να ξεπουλήσουν και την ψυχή μας και τον Ελληνισμό;». -  Του Ηλία Γιαννόπουλου

~** Μεσσήνιοι φαρμακοποιοί
Image~ Αύριο αποφασίζουν για τον ΕΟΠΥΥ
* Σε γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο στις 7.00 το απόγευμα στο «Rex», στην Καλαμάτα, θα αποφασίσουν οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας εάν θα αναστείλουν την κινητοποίησή τους απέναντι στον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο έχουν σταματήσει την πίστωση, διεκδικώντας οφειλές.
* «Αυτή τη στιγμή ισχύει ακόμη η αναστολή», δηλαδή οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους, όπως διευκρίνισε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας. Στέφανος Καμινιώτης, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη του να λήξουν την κινητοποίηση.
* Ο κ. Καμινιώτης δήλωσε ακόμη ότι οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας κατανοούν τα προβλήματα και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, όμως η οικονομική κατάσταση για πολλά φαρμακεία είναι τόσο δύσκολη, που δεν μπορούν να μην κάνουν κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Πρόσθεσε δε ότι, ακόμη και αν αύριο αποφασιστεί να αρχίσει πάλι η χορήγηση με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση του ταμείου και σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, σε λίγες μέρες πάλι η ίδια κατάσταση θα δημιουργηθεί.

~** Πριν 94 χρόνια
- ΚΑΤΑΡΤΙΣΘΕΙΣΗΣ όλης της προκαταρκτικής εργασίας άρχεται η διανομή των επιδομάτων του μηνός Μαΐου εις τας περιθαλψιούχους οικογενείας των εφέδρων, των οποίων τα ατομικά βιβλιάρια φέρουν τον αριθμ. 1 – 5708. Εις ταύτας συμπεριλαμβάνονται αι οικογένειαι των ήδη υπηρετούντων των κληθέντων εκ της 4ης στρατιωτικής περιφερείας των καταγομένων εκ των τέως Δήμων Ανδριτσαίνης και Αλιφείρας, ως και των καταγομένων εκ της 4ης στρατιωτικής περιφερείας, αλλά διαμενόντων εις τον Νομόν μας, οίτινες προσελθόντες την 14 Μαΐου θα λάβωσι μόνον το β΄ δεκαπενθήμερον του μηνός τούτου.
- ΚΑΤΑ τηλεγράφημα του εν Νεαπόλει της Ιταλίας προξένου μας ο εκ Μερόπης της Οιχαλίας Ηλίας Κ. Κωνσταντόπουλος επανερχόμενος εξ Αμερικής απεβίωσεν εκεί. Κατόπιν τούτου το Υπουργείον των Εξωτερικών δι’ εγγράφου προς την Νομαρχίαν καλεί τους συγγενείς αυτού, όπως παραλάβωσι το χρηματικόν ποσό και διάφορα τιμαλφή αντικείμενα τα οποία έφερε μεθ’ εαυτού.
- ΤΟ Υπουργείον της Γεωργίας εγνώρισε χθες τηλεγραφικώς προς το ενταύθα Νομογεωπονικόν Γραφείον, ότι η Εθνική Τράπεζα ενετάλη να παραχωρή δάνεια εις τους καπνοπαραγωγούς επί ενεχείρω καπνών.

~** Με κόκκινη μελάνη
Περιμένοντας το αποτέλεσμα...   , Του Αντώνη Πετρόγιαννη
* Δεν πρέπει να έχουμε παράπονα από τον Ιούνιο. Με ποδόσφαιρο και εκλογές μάς βρίσκει. Ό,τι πρέπει για να μας «αρπάξει» το ενδιαφέρον και να μας γεμίσει συγκινήσεις!
* Προς Θεού, δεν εξισώνω το Euro με τις εκλογές. Όπως και να το κάνουμε, όμως, πρόκειται για ένα μεστό μήνα.
* Δεν έχει, ωστόσο, μόνο μπάλα και εκλογές αυτός ο μήνας. Έχει και άλλες ειδήσεις, που διέφυγαν του ενδιαφέροντος μέχρι σήμερα.
* Μία από αυτές, όπως διαβάζουμε, είναι ότι αρκετοί συνταξιούχοι που έχουν βρει απάγκιο στα γηροκομεία επιστρέφουν στις οικογένειες των παιδιών τους. Παρήγορο, θα έλεγε κάποιος. Γιατί εκεί είναι η θέση τους, δίπλα στους δικούς τους, και όχι στο συναισθηματικά άξενο - έστω και τυπικά άψογο- περιβάλλον των οίκων ευγηρίας. Αλίμονο, όμως. Η τάση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια έξαρση συναισθηματισμού, αλλά στις τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες των καιρών. Με τη σύνταξή τους οι συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειες των παιδιών τους, που δοκιμάζονται και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.
* Είδηση πρώτου μεγέθους, που πέρασε κι αυτή σχεδόν απαρατήρητη, είναι ότι το ελληνικό κρασί σαρώνει σε διεθνείς διαγωνισμούς. Πρόσφατα, σε Πορτογαλία και Λονδίνο κερδήθηκαν εκατοντάδες μετάλλια και διακρίσεις από ελληνικές ετικέτες. Και η Μεσσηνία παράγει εξαιρετικό κρασί. Δεν είναι μόνο το λάδι το... χρυσάφι της περιοχής μας. Ορισμένοι παραγωγοί του νομού βγάζουν εκπληκτικής ποιότητας προϊόν, κι αυτό δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Επιτέλους, μια στρατηγική ανάδειξής του είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική ανάγκη.
* Αύριο ο υδράργυρος θα είναι στο κόκκινο και η ζέστη ανυπόφορη. Οι πολίτες θα ξυπνήσουν, άλλοι απογοητευμένοι κι άλλοι ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όλοι μαζί, όμως, θα περιμένουμε με αμηχανία και αγωνία να δούμε αν όλη αυτή η ιστορία με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης, που θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
* Φευ! Επί της ουσίας, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όλοι θα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Δευτέρα δε θα είναι μια μέρα λύτρωσης για την ελληνική κοινωνία. Αντίθετα, θα είναι η αρχή μιας νέας, δύσκολης και αβέβαιης πορείας.
 ~** Η Μάχη της Βέργας
Από τον ιστοριοδίφη ΠΑΥΛΟ ΚΛΑΔΗ ή ΠΑΥΛΟΜΠΕΗ
Βρισκόμαστε στις 21 Ιουνίου του 1826. Το πώς έχει επιζήσει η Επανάσταση του 1821, που ξεκίνησε απ’ αυτόν τον τόπο και εξαπλώθηκε σ’ όλο το Μοριά και τη Στερεά Ελλάδα, είναι ένα θαύμα.
Γιατί η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μπορεί εύκολα να το βάλει κάτω. Δεν μπορεί εύκολα να παραδεχτεί ότι μια χούφτα Ρωμιοί, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, σήκωσαν κεφάλι και ελευθερώθηκαν.
Στέλνει στην αρχή τον Δράμαλη με πολυάριθμο στρατό να καταπνίξει την επανάσταση και αυτός παθαίνει πανωλεθρία στα Δερβενάκια από τον Κολοκοτρώνη.
Έτσι, αποφασίζει να αποβιβάσει στις αρχές του 1825 στα Μοθοκώρονα πολυάριθμο στρατό Τουρκοαιγυπτίων καλά εκπαιδευμένων από Γάλλους αξιωματικούς, με αρχηγό τον πολέμαρχο Ιμπραήμ – πασά.
Η επανάσταση περνάει τη χειρότερη εποχή. Αφού ο Κολοκοτρώνης είναι στη φυλακή, ο θαλασσινός Σκούρτης είναι αρχιστράτηγος και η φαγωμάρα μεταξύ μας καλά κρατεί. Μία από τις πολλές αιτίες είναι ότι τα χρήματα του πρώτου δανείου που έλαβε το κράτος δαπανήθηκαν σε Στερεολλαδίτες, για να έρθουν στο Μοριά να καταπνίξουν το κίνημα των Μοραϊτών που αντιδρούσαν στις άδικες αποφάσεις της κυβέρνησης.
Στην πρώτη μάχη που δίνει ο σκυλάραπας στο Μανιάκι, σκοτώνεται ύστερα από ηρωική αντίσταση ο Παπαφλέσσας. Ο τιτάνιος αγώνας των 300 Μανιατών και άλλων τόσων Κοντοβουνίσιων συντρόφων του Παπαφλέσσα, η ηρωική θυσία τους, αναγνωρίζεται από τον Ιμπραήμ και, σύμφωνα με την παράδοση, σφραγίζεται με ένα φιλί στο σκοτωμένο μέτωπο του μπουρλοτιέρη των ψυχών (πράγμα σπάνιο για εχθρό).
Από την άλλη μεριά, ο Ιμπραήμ, με τον αέρα του κατακτητή, καταστρέφει χωριά, σφάζει ανθρώπους, αιχμαλωτίζει και αρπάζει το βιος τους και γενικά δεν αφήνει πέτρα στην άλλη πέτρα.
Ανηφορίζει έπειτα κατά το πολιορκημένο Μεσολόγγι και αφού χάρη στην πείνα καταφέρνει να το ξεθεμελιώσει, ροβολάει ξανά κατά την Τριπολιτσά.
Καιρός ήταν πια να ξεπαστρέψει και τη Μάνη. Να δουλώσει τους Μανιάτες. Μα με το καλό, μα με τη φοβέρα, μα με το σπαθί του. Έλπιζε πως, αν κατόρθωνε να καταχτήσει αυτόν τον τόπο, που ο πληθυσμός του μετριέται όχι σ’ ανθρώπους μα σε ντουφέκια, θα σκόρπιζε την απελπισία σ’ όλο το Μοριά. Λογάριαζε πως μια τέτοια επιτυχία θα ήταν η αρχή του τέλους της επανάστασης.
Όμως, δεν ήταν δα και τόσο εύκολη δουλειά. Ύστερα από σύσκεψη που είχαν οι Σπαρτιάτες Καπεταναίοι με τον Κολοκοτρώνη, οι Μανιάτες δεν έχουν μείνει με σταυρωμένα χέρια. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, κουβαλούν πέτρες και φτιάχνουν εδώ στον Αλμυρό μια ξερολιθιά ως μισό μίλι μάκρος, που αρχίζει από την ακρογιαλιά του Αλμυρού και σκαρφαλώνει ως τα ριζά του βουνού Μπορολίβα. Και επειδή είναι μια ευθεία και μοιάζει σαν βέργα, το ονόμασαν «η ξερολιθιά της βέργας».
Ο Μπραήμ – πασάς, από την άλλη μεριά, μηχανεύεται χίλιους δύο τρόπους για να βάλει τη Μάνη στο χέρι. Στέλνει γράμμα στο γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Γιωργάκη, που στρατήγευε στον Αλμυρό, να προσκυνήσει, γιατί αλλιώς θα χάλαγε τη Μάνη.
Σε λίγες μέρες ήρθε η απόκριση – κεραυνός:
-«Σε περιμένουμε, εγώ και η φαμελιά μου όλη, με όσες θελήσεις δυνάμεις. Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομεν και σε περιμένομεν».
Και τον περίμεναν.
Οι Καπετάνιοι της Μάνης στις 21 Ιουνίου του 1826 είχαν κιόλας στήσει στο Καστράκι το πρόχειρο στρατηγείο τους, με πρώτο το γιο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τον Γιωργάκη, τον αδελφό του Μπεή, τον Κώστα Μαυρομιχάλη, τον Διονύση Τρουπάκη ή Μούρτζινο, τον Κουμουντουράκη, τον καπετάν Σταύρο Πετρέα και άλλους Μανιάτες καπεταναίους, αντάμα με τους Σελιτσάνους αγωνιστές: τον καπετάν Φιλανδριανό, τους Ζερβάκηδες, τον καπετάν Γυφτέα, τους Πανταζαίους, τους Χειλαίους, τον καπετάν Κουρεντζή, τους Χοχωλαίους, τους Καμπουγέρηδες, τον καπετάν Πλαγιανό, τους Δραγωναίους, τους Μεντζαίους, τους Πικαίους, τον καπετάν Νικόλη και άλλους. Επίσης, μια ομάδα παλικαριών από την Κρήτη. Τον περίμεναν κι αγρυπνούσαν. Και ζούσαν μέρα και νύχτα την ψυχική αναστάτωση, όπως και οι ένδοξοι πρόγονοί τους στην Αρχαία Σπάρτη, στις Θερμοπύλες, στο Μυστρά, στο Βυζάντιο και σ’ άλλες αμέτρητες μάχες.
Προετοιμάζονταν όπως οι αρχαίοι πρόγονοί τους: προσευχόντουσαν, κοινωνούσαν για να είναι έτοιμοι για όλα, φρόντιζαν τ’ άρματά τους, έτρωγαν, έπιναν και μεθούσαν με το αθάνατο κρασί της νίκης, τραγουδούσαν και χόρευαν λες και πήγαιναν σε χαρά, σε γάμο, σε πανηγύρι και όχι σε πόλεμο. Τον περίμεναν με ψυχική ανάταση. Είναι έτοιμοι για όλα. Κανείς δε φοβάται πια. Το μάτι τους έχει μαυρίσει από το μίσος, η ψυχή τους έχει θωρακιστεί με ατσάλι και δε φοβούνται το θάνατο. Μέχρι και οι μοναχοί και οι παπάδες με τα ράσα τους ξάπλωσαν κάτω τα πλούσια μαλλιά της κεφαλής τους και φόρεσαν τα άρματα. Ας έρθει ο Μπραϊμ – πασάς με όλη του την αραπιά. Δε θα περάσει στη Μάνη. Και δεν τον άφησαν.
Το πρωί στις 22 του μηνός Ιουνίου αρχίζει η μάχη που θα κρατήσει τρεις ολόκληρες μέρες. Ο ίδιος ο Μπραΐμ – πασάς αρχηγεύει επάνω στα καράβια του στις αχτές από Καλαμάτα ως Αγιασώ και Αγριλιά. Με το κιάλι του βλέπει πως ο στρατός του κινάει από τα Γιαννιτσάνικα για τον Αλμυρό. Τότε δίνει διαταγή κι αρχίζει από τη θάλασσα άγριο σφυροκόπημα των θέσεων των Ελλήνων. Τα κανόνια σφυρίζουν κακού – λογού και η θάλασσα κοκκινίζει από τις φωτιές. Σείεται ο τόπος κι αντιβουίζουν οι λαγκαδιές του Μπορολίβα από τις κανονιές. Να και το ιππικό του πίσω ολάκερο ασκέρι από οχτώ χιλιάδες αράπηδες, άγριοι, φοβεροί, διψασμένοι για αίμα. Όμως, οι μαχητές της Βέργας στέκουν τώρα στις πολεμίστρες τους λες κι έχουν μαρμαρώσει πίσω από την ξερολιθιά και προσμένουν άτρομοι το πρώτο γιουρούσι των αράπηδων.
Κάποτε αρχίζει το λιανοντούφεκο και σταματάει το κανονίδι από τη θάλασσα. Τα ταμπούρια της Βέργας απαντούν στους πρώτους πυροβολισμούς του εχθρού με καυτό μολύβι. Μια σφαίρα του εχθρού χτυπάει μια Μανιάτισσα στο πόδι. Είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσει άλλη φορά να περπατήσει για να πάρει μέρος σε μάχη. Σηκώνεται όρθια και λέει στους Τούρκους:
-Και τι μου κάνατε, τίποτις δε μου κάνατε. Μπορεί να μην μπορώ να πολεμήσω άλλη φορά, αλλά θα γεννήσω παιδιά για να σας εκδικηθούν.
Μια άλλη νιόπαντρη που πολεμάει μαζί με τον άντρα της, μόλις βλέπει ότι αυτός λαβώνεται στο μπράτσο, με τα δόντια της βγάζει το βόλι από το μπράτσο του και το δίνει πάλι στον άντρα της και του λέει:
-Πάρ’ το, άντρα μου, και χτύπα τον στην κεφαλή για να μάθει ο σκυλάραπας τι σημαίνουν τα όπλα τα μανιάτικα.
Δύο μέρες, Μανιάτες και Μεσσήνιοι πολεμούν σαν λιοντάρια τους αράπηδες δέκα ολάκερες ώρες. Αντέχουν και στα τέσσερα γιουρούσια του πεζικού και στις άλλες τόσες επελάσεις της καβαλαρίας του.
Την τρίτη μέρα, 24 Ιουνίου, ο Ιμπραήμ θέλοντας να δώσει τέλος στη μάχη της Βέργας, εξαπολύει από στεριά και θάλασσα άλλους 8.000 άνδρες (τους πιο ξεκούραστους), ενώ έχει στείλει άλλους 5.000 στο Δυρό για να τους κυκλώσει στη μέση. Οι 2.400 περίπου Μανιάτες με τα ατσάλινα στήθια τους έχουν πυργώσει το ξερότειχο αυτό μετερίζι και υψώνουν μεσούρανα την τιμή, την ανδρεία και τη δόξα της Μάνης. Το ίδιο συμβαίνει και στο Δυρό, που οι γυναίκες μόνες τους με τα δρεπάνια ταπεινώνουν το στρατό του Ιμπραήμ.
Και ενώ η μάχη εξελίσσεται, οι άμαχοι της Σέλιτσας που βρίσκονται στην επάνω Σέλιτσα (στη Χώρα), όπως τη λένε οι ντόπιοι, κάνουν παράκληση στο ναό των εισοδίων της Θεοτόκου και με δάκρυα στα μάτια παρακαλούν το Θεό και την Παναγιά να βοηθήσει το γένος των Ελλήνων σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Σηκώνουν από το προσκυνητάρι την εικόνα της Παναγίας «Η Ελπίς των Χριστιανών», καθώς και άλλες φορητές εικόνες και σχηματίζουν λιτανεία. Πηγαίνουν στην πλαγιά του βουνού στο σημείο που είναι ξάγναντο από την ξερολιθιά και ονομάζεται (Χάλπινο) και οι γεροντότεροι αδειάζουν τις κουμπούρες τους, δίνοντας την εντύπωση ότι έρχονται ενισχύσεις. Και τότε εκείνη τη στιγμή γίνεται κάτι σαν θαύμα.
Ακούγεται από τη Γιάννιτσα και η τρομπέτα του Κολοκοτρώνη, που κατέφθασεν με τα παλικάρια από το στρατόπεδο που είχε στο Μάνεσι της Μεγάλης Αναστάσοβας, για να πάρουν μέρος στη μάχη.
Να’σου και την ίδια ώρα ένα ξαφνικό πισωπλάτισμα των αραπάδων στην Αγριλιά από τους Πισινοχωρίτες (τους αετούς του Ταϋγέτου), τους Γιαννιτσάνους και άλλους.
Τους χτυπούν πισώπλατα και τους φέρνουν μεγάλη ανεμοζάλη. Οι αυτοσχέδιες σαΐτες που χρησιμοποιούν οι Μανιάτες και τα μάσκουλα που ρίχνουν οι Κουτσαβίτες φέρνουν πανικό στο ιππικό του Ιμπραήμ, τόσο που ρίχνουν κάτω τους αναβάτες. Κάποιους τους πατάνε, τους τσακίζουν και όσοι γλυτώνουν πέσανε κατά τους καλαμιώνες της Αγιασώς.
Και κατά το λιόγερμα της τρίτης μέρας, η νίκη στεφανώνει τους διαφεντευτές της ταπεινής ξερολιθιάς του Αλμυρού. Ως πεντακόσιοι πέσαν από τους εχθρούς και γέμισε ο τόπος με τα μελαψά κουφάρια τους, χώρια οι λαβωμένοι. Από τους δικούς μας, που πολέμησαν σαν λέοντες τους αράπηδες, δεν πέσαν παρά λίγοι κι ακόμη λιγότεροι τραυματίσθηκαν.
Και σ’ αυτή τη μάχη, όπως και σ’ όλες τις άλλες, κριτής, αφέντης, βοηθός ήταν η Παναγιά και ο Θεός και δραγουμάνος ο λαός. Έτσι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι, μεθυσμένοι από το αθάνατο κρασί της νίκης γιατί σώθηκε το έθνος από νέα βέβαιη σκλαβιά άλλων 400 χρόνων, ξέσπασαν σε χαρές, σε πανηγυρισμούς και σε χορούς, που η λαϊκή μούσα τραγούδησε γι’ αυτή την περήφανη νίκη.-

~** Η Διαμαντοπούλου, ο Κακλαμάνης...
...και οι άλλοι που περιόδευσαν στην Καλαμάτα
Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και βλέπει ότι αρχίζει να ξεφτίζει η μπογιά του, τόσο περισσότερο
αναπολεί τα παλιά. Είναι μια τονωτική ένεση αυτό και ένας τρόπος αποσυμπίεσης. Με την έννοια αυτή, η επίσκεψη της Άννας Διαμαντοπούλου στην Καλαμάτα δεν ξέρουμε πόσο βοήθησε το ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή εκλογική μάχη -που μάλλον το βοήθησε σε ό,τι αφορά τη συσπείρωση των στελεχών-, πάντως την ίδια την έκανε να αναπολήσει τα παλιά.

Θυμήθηκε την επίσκεψη που έκανε στην Καλαμάτα το 1988, ως γενική γραμματέας Νέας Γενιάς, τότε που ο δήμαρχος Σταύρος Μπένος την ξενάγησε στο γυμναστήριο της «Τέντας» και στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Κυρίως, όμως, θυμήθηκε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη που της έστειλε μετά ο δήμαρχος και ιδίως το φουστάνι που φορούσε, ένα όμορφο, δροσερό και άνετο πολύχρωμο ρούχο…   Να, λοιπόν, που τα παλιά λειτούργησαν για την πρώην υπουργό χαλαρωτικά, έστω για λίγο, απέναντι στα σημερινά δύσκολα προβλήματα για την πολιτική επιβίωση της ίδιας και του πολιτικού της φορέα. Αφήστε που, τόσο όταν πήγε η Άννα Διαμαντοπούλου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ όσο και όταν έφυγε, τα βλέμματα των θαμώνων στις καφετέριες της πλατείας έπεσαν όλα πάνω της, διακόπτοντας τη με προσήλωση παρακολούθηση του ποδοσφαιρικού αγώνα που μετέδιδαν οι μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες...   «Για πες μας, πώς ήταν η Αννούλα; Παραμένει όμορφη;», ρώτησαν κάποιοι θαμώνες -μεσήλικες και παραπάνω- ένα δημοσιογράφο. Δεν ρώτησαν «τι είπε η Αννούλα;» ή «τι βλέπει η Αννούλα να γίνεται στις εκλογές;», ούτε άρχισαν να βρίζουν τη μνημονιακή πρώην υπουργό, όπως μέχρι πριν από λίγο καιρό συνέβαινε.  Κάτι ανάλογο συνέβη και με την επίσκεψη του Νικήτα Κακλαμάνη για τη Νέα Δημοκρατία. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρουμε αν ρωτήθηκε κανένας δημοσιογράφος για την ομορφιά του πρώην υπουργού... Ξέρουμε, όμως, ότι και εκείνος αναπόλησε τα παλιά. Ήρθε με κάτι χαρτιά και αποκόμματα εφημερίδων πριν από 10-15 χρόνια και τα επεδείκνυε στις τηλεοπτικές κάμερες, υπογραμμίζοντας ότι εκείνος ως ευρωβουλευτής της Πολιτικής Άνοιξης είχε ταχθεί κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης και ότι εξ αρχής είχε προβλέψει ότι η νομισματική ένωση θα εξυπηρετούσε τους τραπεζίτες και όχι τις κοινωνίες. Εντούτοις, υποστήριξε ότι σήμερα μια έξοδος από το ευρώ θα είχε τραγικές συνέπειες για τους Έλληνες και τη χώρα…  Γενικά, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έκαναν προσπάθεια σε αυτή την προεκλογική περίοδο πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη των εκλογών του Μαΐου. Η κομματική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία ποτέ δεν ήταν από τις ισχυρές της χώρας. Ωστόσο, κρατήθηκε όρθια και έδωσε ένα δύσκολο αγώνα, όταν σε άλλες περιοχές οι κραταιές πράσινες κομματικές οργανώσεις έχουν εντελώς διαλυθεί. Αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στα κομματικά στελέχη που δούλεψαν, παραβλέποντας μάλιστα την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου για παύση των οργάνων. Η οργάνωση της Ν.Δ., από την πλευρά της, έκανε την απόπειρα να «οργώσει» τα χωριά της Μεσσηνίας και έφερε, εκτός από τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Βασίλη Κικίλια και τον Νότη Μηταράκη. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η Ν.Δ. διοργάνωσε την πιο ενδιαφέρουσα εκδήλωση της προεκλογικής περιόδου, με θέμα την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και ομιλητή το γνωστό μαθηματικό Νίκο Λυγερό, που μάλλον εντυπωσίασε το πολυπληθές ακροατήριό του. Σε κάποιους άρεσε, γιατί η διάλεξή του δεν είχε καμία κομματική ταύτιση, το αντίθετο μάλιστα… Ενώ ο Βασίλης Κικίλιας στην εισαγωγική του ομιλία είχε έναν πατριωτικό τόνο, αμφισβητώντας τον πατριωτισμό της Αριστεράς ή μερίδας της Αριστεράς, ο Νίκος Λυγερός θυμήθηκε τον… Νίκο Μπελογιάννη, όταν είδε έναν στον ακροατήριο να έχει στο πέτο ένα γαρύφαλλο. Ενώ η Ν.Δ. εκφοβίζει με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ και την Ευρωζώνη, ο Νίκος Λυγερός απέκλεισε αυτή την περίπτωση τώρα που η Ελλάδα θα γίνει ο κόμβος διανομής του φυσικού αερίου της Κύπρου. Κατά την προεκλογική περίοδο επισκέφθηκαν την Καλαμάτα και άλλοι πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων, ωστόσο ήταν επισκέψεις - αστραπή που δεν άφησαν σχεδόν τίποτα πίσω τους. Τι νόημα έχουν τέτοιου είδους επισκέψεις, όταν δε βγαίνεις να μιλήσεις στον κόσμο, να αφουγκραστείς τα προβλήματά του και να ακούσεις τις απόψεις του;  Από τη συγκεκριμένη κατηγορία επισκέψεων θα πρέπει ίσως να εξαιρεθεί η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων, Καλαματιανή στην καταγωγή, Ιωάννα Κοντούλη. Τόσο η ίδια όσο και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, που ήρθε για τις εκλογές του Μάη, ήταν από τις πιο σοβαρές παρουσίες. Γενικά, τα κεντρικά στελέχη των Οικολόγων Πράσινων έχουν ποιότητα. Για να μην τα καταφέρνουν, όμως, να μπουν στη Βουλή, τότε κάποιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει με τα υπόλοιπα στελέχη…   Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ίσως και τη ΔΗΜΑΡ, επίσης έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Μπορεί να μη φαίνεται πολύ, είναι όμως πιο ουσιαστική. Οι υποψήφιοι, τα στελέχη και τα μέλη των κομμάτων αυτών πήγαν σε σπίτια, επισκέφθηκαν τα χωριά σπιθαμή προς σπιθαμή και ευελπιστούν. Ευχόμαστε σε όλους να πάνε σήμερα στην κάλπη με αποφασιστικότητα και σίγουροι για την επιλογή τους. Να ξέρουν ότι μετά την έξοδο από το παραβάν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται… Καραμαχίλης
~** Έρκος οδόντων
Κυβέρνηση αναποφάσιστων  ,  Του Δημήτρη Γιατράκου
* Μετά την κανονική διάρκεια του αγώνα της 6ης Μαΐου, σήμερα παίζεται η παράταση, που δείχνει πως μπορεί να βγάλει νικητή, καθώς το ένα κόμμα προηγείται σταθερά του άλλου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε και στη διαδικασία των πέναλτι.
Εκεί που νομίζεις ότι κέρδισες το ματς, γυρίζουν όλα τούμπα. Κάπως έτσι βγήκε εφέτος πρωταθλήτρια την τελευταία αγωνιστική η Μάντσεστερ Σίτυ στην Αγγλία. Μέχρι το 92ο λεπτό της συνάντησης με την ΚΠΡ έχανε 2-1, όμως πέτυχε τα δύο γκολ που χρειαζόταν στα υπόλοιπα τρία λεπτά των καθυστερήσεων και πήρε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Την ανατροπή, στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, όπως συνέβη και στην προηγούμενη, μπορεί να κάνουν οι 700.000 αναποφάσιστοι, οι οποίοι αποτελούν το 10% του εκλογικού σώματος κι εμείς θα πληρώσουμε την αναποφασιστικότητά τους... Ο κόσμος είναι μπερδεμένος, τα έχει χαμένα. Ζει σε μια σύγχυση και δεν ξέρει τι από αυτά που του λένε οι δύο μονομάχοι, κυρίως, είναι αλήθεια και τι ψέματα. Και στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων καταγράφονται περίεργα πράγματα. Υπάρχουν ψηφοφόροι της «Χρυσής Αυγής» που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνουν στη Ν.Δ.
Αυτό εξηγείται ως εξής: στην πρώτη περίπτωση προσπαθούν να αβαντάρουν ένα αντιμνημονιακό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας έχουν χαώδεις πολιτικές διαφορές, αρκεί να μην κερδίσει η μνημονιακή ΝΔ. Στη δεύτερη περίπτωση, μπροστά στο φόβο να μείνει η Ελλάδα εκτός ευρώ, υπαναχωρούν και ψηφίζουν, έστω με βαριά καρδιά, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά. -  Το κακό είναι πως ένα κομμάτι των πολιτών πιστεύει ότι αυτό είναι ο πάτος του βαρελιού και ότι από εδώ και πέρα, ό,τι και να γίνει, θα βαδίσουμε προς το καλύτερο. Μακάρι να ήταν κάπως έτσι τα πράγματα, αλλά τον πάτο του βαρελιού δεν τον έχουμε δει ακόμα. Ίσως και ποτέ, γιατί μπορεί να μην υπάρχει και να οδηγεί κατευθείαν στο χάος.
~**  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html ,           Στο αγιάζι της ενημέρωσης του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου  ,  , Κυριακή και Δευτέρα 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία -Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html , Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-http://stamos-ynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~**http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/13-2012.html , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/3-14-2012.html , Τρείς 3 μέρες πρίν την κάλπη Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/15062012.html , Εθνικός Δρόμος Καλαμάτας -Αθηνών πριν και μετά Βίντεο 15/06/2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/15-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 .-
~ ** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/16-2012.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : Αναδημοσιεύσεις Βρίσκω και σας τα παρουσιάζω Σάββατο 16 Ιουνίου 2012.-
~ **
                                  ΧΩΡΙΣ   ΠΟΛΛΑ   ΛΟΓΙΑ :Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου