Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Σάββατο στην ενημέρωση 24 Μαρτίου 2012

Σάββατο  στην ενημέρωση 24 Μαρτίου  2012  :
Το  ποντικάκι μας ενημερώνει !
***Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Πάγκαλος
* Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ωστόσο, σημείωσε ότι θα αγωνιστεί για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία του ΠΑΣΟΚ. προέβλεψε ότι δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία.
 * Σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών τόνισε ότι είναι άχαρη η σχετική συζήτηση και ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό.
 * Όσον αφορά στη διετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε ότι δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η φυσιογνωμία του κινήματος και να αποκατασταθεί η εσωτερική δημοκρατία.
 * Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή των παρελάσεων υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπει για ποιό λόγο πρέπει να έχουμε στρατιωτικές αλλά και μαθητικές παρελάσεις.
 * Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις και τα επεισόδια σε βάρος πολιτικών και όχι μόνο προσώπων, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι «ζούμε ένα καθεστώς τρομοκρατίας των μειοψηφιών» και έκανε λόγο για «προϊούσα κατάλυση του Συντάγματος και βασικών νόμων».
*** Διαγράφονται οι «μαϊμού» ανάπηροι
* Υποτιθέμενοι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, που πρόσφατα δηλώθηκαν στην απογραφή του υπουργείου Υγείας, σπεύδουν τώρα μαζικά στα ΚΕΠ και ζητούν να διαγραφούν από τους καταλόγους, φοβούμενοι προφανώς τους ελέγχους.

*** Μηνύματα για την 25η Μαρτίου
* * Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, εκφράζει ο Κ. Παπούλιαςστο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ θέτει το ερώτημα «τί κάναμε λάθος και τι δεν κάναμε σωστά για πολλά χρόνια, για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν».
* «Η οικονομική κρίση που βιώνουμε μας έφερε αντιμέτωπους με το αμείλικτο ερώτημα τι κάναμε λάθος και τι έπρεπε να είχαμε κάνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα και ευνομία για να αποφύγουμε αυτά που ακολούθησαν», σημειώνει ο κ. Παπούλιας και εκφράζει τη βεβαιότητα «πως όχι μόνο θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο της κρίσης, αλλά στο τέλος του δρόμου, μένοντας ενωμένοι...η πατρίδα μας θα βγει νικήτρια από έναν ακόμη δύσκολο αγώνα της σύγχρονης ιστορίας της».

* Τέλος, σημειώνει ότι «ο καθένας μας, ανάλογα με τις δυνάμεις του, οφείλει να συμμετέχει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του Λαού μας» και τονίζει ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις που δρομολογήθηκαν με τη συνεργασία των εταίρων μας, έδωσαν μια μεγάλη ανάσα στη μάχη που δίνει η χώρα μας, τίποτα όμως δεν έχει ουσιαστικά κριθεί».
~ Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1821 έχει φέτος ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τονίζοντας: «την ημέρα αυτή της διπλής εορτής αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του 1821, που με γενναιότητα, πίστη, αγάπη στην ελευθερία και αυτοθυσία αγωνίστηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Είναι όμως και μέρα που πρέπει να εμπνευστούμε από τον αγώνα και τα ιδανικά τους για τη μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα ως έθνος.» ~ Στο μήνυμα του, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας. Αυτός είναι σήμερα ο σύγχρονος εθνικός αγώνας της χώρας μας: να εξυγιάνει και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, να επιτύχει υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον σύγχρονο κόσμο. Είναι πεποίθησή μου ότι θα κερδίσουμε και αυτή την εθνική μάχη. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες του ελληνικού λαού, να καταβάλουμε σκληρή προσπάθεια, να διασφαλίσουμε ενότητα δυνάμεων παρά τις διαφορές μας, να επιδείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο.»
* «Ίσως ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου δεν είχε την επικαιρότητα που έχει τώρα. Τώρα η Πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Τώρα η Ελλάδα έχει ως στόχο να κατακτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο», υπογραμμίζει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει: * «...Ο Πατριωτισμός σήμερα ταυτίζεται με το εθνικό καθήκον αλήθειας και αλληλεγγύης. Πίστη και αισιοδοξία χρειάζεται. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ενωμένοι, θα κερδίσουμε και πάλι τη μάχη με την ιστορία».
~ «Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η Πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του «εγώ» το «εμείς». Και να υπηρετήσουμε, με τόλμη, το εθνικό συμφέρον», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και προσθέτει: «Αυτό τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Ενωμένοι και αποφασιστικοί, με Πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο ανυπέρβλητες αντιξοότητες. Το αποδείξαμε πολλές φορές στην Ιστορία μας. Μπορούμε να το αποδείξουμε και τώρα».
 *  «Τότε τρομοκρατούσαν το λαό ότι αν ξεσηκωθεί κατά του Σουλτάνου, των ντόπιων συνεργατών του και της «Ιερής Συμμαχίας» θα καταστραφεί. Τώρα του λένε ότι θα ζήσει το χάος αν συγκρουστεί με την αστική εξουσία, την ΕΕ, αν δεν δεχθεί τις αλυσίδες και την εξαθλίωση που του φέρνουν οι υπερασπιστές του καπιταλισμού. Οι θυσίες του αγώνα του λαού για το δίκιο του είναι ασύγκριτα λιγότερες από τα δεινά, τις συμφορές, που του φέρνει η υποταγή και η μοιρολατρία», αναφέρει στο δικό του μήνυμα το KKE και τονίζει:
 ~ «Ο λαός πρέπει να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ιδεολογήματα των κομμάτων του συστήματος και του «ευρωμονόδρομου». Η πρόσκληση για «εθνική ομοψυχία» επιδιώκει την υποταγή των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην άγρια σφαγή των δικαιωμάτων τους...»
~ Mε τους στίχους από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή», ξεκινά το μήνυμα του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης αφού επισημαίνει ότι «ο Ελληνικός λαός είχε παρελθόν, είχε γλώσσα, είχε μνήμη, είχε δηλαδή ιστορία» προσθέτει «σήμερα κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες για την πατρίδα μας αυτές οι ιδέες προβάλλουν και πάλι σαν μια ιστορική αναγκαιότητα.  ~ «Όπως τότε», καταλήγει το μήνυμα του Προέδρου του ΛΑΟΣ «έτσι και σήμερα, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε με ομοψυχία και εθνική ενότητα να απελευθερώσουμε την πατρίδα».
*  «Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου, ωστόσο, είναι ξεχωριστής σημασίας για το λαό και τη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση, σε πλήρη εναρμόνιση με την τρόικα, προσπαθεί να επιβάλλει την καταστροφική μνημονική πολιτική ως μονόδρομο για την κοινωνία και τη χώρα. Προκρίνουν και σχεδιάζουν λύσεις μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη που στόχο έχουν να αποτελειώσουν ό,τι έχει μείνει από το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις δεκαετιών. Τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια παιδεία, η δημόσια περιουσία, η υγεία, το περιβάλλον και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των πιστωτών», αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση και ένταξη όλων των εργαζομένων και της νεολαίας σε μαζικούς, συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων».

*** Μικρές φθορές στο σπίτι της Σ. Γιαννακά στο Αγρίνιο
* Μικρές φθορές, μπροστά από τις πόρτες εισόδου του πατρικού σπιτιού της βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά, που βρίσκεται στην περιοχή Παραβόλα, προκάλεσαν άγνωστοι το πρωί του Σαββάτου.
***  Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο καθηγητής Π. Θέμελης
* Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο της πόλης. * Εκεί, μεταξύ άλλων, έγινε, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η τελετή ανακήρυξης του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη, σε επίτιμο δημότη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με αφορμή τη σημαντική συνεισφορά του στον τομέα του πολιτισμού.
 * Στη συνέχεια έγινε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο «Δρόμο Θυσίας».
* Οι εκδηλώσεις για την 191η επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης ολοκληρώθηκαν το βράδυ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με την εκδήλωση «…που ’χουν οι κλέφτες σύναξη κι όλοι οι καπεταναίοι…», με αναφορά στον αγώνα του 1821 μέσα από τα δημοτικά τραγούδια.
* Στην εκδήλωση συμμετείχαν το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τη χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και την ορχήστρα «Μοραΐτες». Α.Π.

*** Συνεταιρισμοί Νεοχωρίου και Στέρνας
~* Μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε καταναλωτές μέσω Δήμων ανά την Ελλάδα
 ~ Ελαιόλαδο σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, που το παραγγέλνουν για λογαριασμό των δημοτών τους, διαθέτουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου Λεύκτρου Δυτικής Μάνης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας του Δήμου Μεσσήνης. Όπως σημειώνουν στο «Θ» οι πρόεδροι των δύο συνεταιρισμών, από τη συγκεκριμένη κίνηση το κέρδος είναι ελάχιστο (δηλαδή μόλις μερικά λεπτά) σε σχέση με τη γενικότερη τιμή του ελαιολάδου στην αγορά, ωστόσο αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε από το «κίνημα της πατάτας», με σκοπό να προβάλλουν το προϊόν τους.
 ~* Παρασκευάς Τζανετέας  Νεοχώρι
~ «Εμείς είπαμε, προκειμένου να το πάρει η Ιταλία με 1,90, ας το πάρει η Αθήνα με κάτι παραπάνω και να τα πάνε τα λεφτά στους παραγωγούς» μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας. Βέβαια, το 1,90 αφορά στο χύμα. Εμείς το δίνουμε τυποποιημένο σε 5κιλα, με 3,05 ευρώ το κιλό».
~ Όλα αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στον παραγωγό, καθώς μέσα σε αυτή την τιμή είναι η μεταφορά, ο ΦΠΑ, τα υλικά συσκευασίας. «Αυτό που θα περισσέψει, θα πάει στον παραγωγό. Μπορεί να μην είναι πολλά τα χρήματα, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα από το 1,90. Εμείς δε θα έχουμε κάποιο κέρδος, κάνουμε εξυπηρέτηση στους παραγωγούς μας».
~ Αυτές τις μέρες, ο Συνεταιρισμός Νεοχωρίου πρόκειται να στείλει ποσότητες ελαιολάδου στο Δήμο Κορυδαλλού και θα ακολουθήσει αποστολή σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Σπάτα, ενώ είναι σε συνεννόηση και με το Ελληνικό. «Ο Δήμος έχει αναρτήσει στο ίντερνετ ότι δέχεται παραγγελίες, αλλά μπορεί να πάει κάποιος και εκεί να το δηλώσει προφορικά. Να παραγγείλει δύο ή ακόμη και ένα πεντόλιτρο. Από την άλλη, κινητοποιηθήκαμε και εμείς, πήγαμε στην Αθήνα, στείλαμε εκπροσώπους, τους πήγαν δείγμα από ελαιόλαδο να το δοκιμάσουν, το έδωσαν στο χημείο, έγιναν αναλύσεις. Τους είπαμε, ορίστε, αυτό είναι το λάδι μας, δοκιμάστε το και, αν σας αρέσει, μπορούμε να συνεργαστούμε. Και έχουμε κλείσει το κιλό με 3,05 ευρώ. Εμείς θέλουμε να προβληθεί το προϊόν μας. Μας ενδιαφέρει η εσωτερική αγορά. Ειδικά, η Αθήνα, που είναι μια μεγάλη αγορά και είναι ξεχασμένη, την έχουμε αφήσει όλη στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει παραγγείλει. Επίσης, με έχει σταματήσει και πολύς κόσμος στο δρόμο και μου λέει “μπράβο γι’ αυτό που κάνετε”».
 ~** Σταύρος Αδαμόπουλος  Στέρνα
~ «Το λάδι υποφέρει γενικά. Και αυτή η κίνηση που κάνουμε, δε φέρνει κάποιο αποτέλεσμα οικονομικό, που να ανατρέπει την κακή κατάσταση. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή το λάδι έχει 2 ευρώ, ας πούμε, αυτό που γίνεται τώρα θα μας προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 2,15. Οικονομικά δεν έχουμε καμιά τεράστια μεταβολή, εκείνο που προσδοκούμε είναι να μπορέσουμε, του χρόνου ή στη διάρκεια των μηνών που θα κυλήσουν, να κρατήσουμε ένα ποσοστό από τον κόσμο. Αν από αυτές τις 2.000 οικογένειες, του χρόνου έχουμε 500 ή 300 ή 1.000, που θα ξαναπάρουν το ίδιο προϊόν, γιατί θα μας εμπιστευθούν, αυτό είναι ουσιαστικά μια άμεση διαφήμιση» σημειώνει ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, που θα στείλει ελαιόλαδο στο Δήμο Ιωαννιτών.
~ «Το λάδι πωλείται τυποποιημένο σε δοχεία των 5 λίτρων, θα μεταφερθεί με φορτηγά δημοσίας χρήσεως με νόμιμο τρόπο, ενώ θα εκδίδεται για κάθε πελάτη που αγοράζει, η αντίστοιχη απόδειξη λιανικής πώλησης, που είναι θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ, στην οποία υπαγόμαστε. Για το λάδι έχουμε υπογράψει αμοιβαία συμφωνητικά που δεσμεύουν και εμάς και την άλλη πλευρά, στο εάν τηρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Ασφαλώς, δεν πάμε εκεί πέρα ούτε για να τους κοροϊδέψουμε ούτε για να μας κοροϊδέψουν. Και είμαστε ανοιχτοί σε οποιονδήποτε έλεγχο. Το 5λιτρο θα πωλείται λιανικώς 15 ευρώ. Δηλαδή, 3 ευρώ το λίτρο. Αν από αυτή την τιμή αφαιρέσουμε ΦΠΑ, έξοδα συσκευασίας, μεταφορικά κ.λπ., που είναι περισσότερο από 80 λεπτά, μας μένουν τα υπόλοιπα. Θα μπορούσε, δηλαδή, κανείς να πει, ότι, για να αποφύγει όλη αυτή τη διαδικασία, καλύτερα να το πουλούσε χύμα. Όμως, το θετικό είναι ότι η συσκευασία θα γράφει απ’ έξω “Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας - εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο”, οπότε ο καταναλωτής, εκτός από τη γευστική ικανοποίηση που θα έχει από το λάδι μας, θα έχει και την οπτική επαφή με το προϊόν. Θα μας αναγνωρίζει».
Της Μαρίας Νίκα

*** Μήνυση στο διευθυντή της "Ελλάδος" οι δικηγόροι
~* Για το "κούρεμα" στις καταθέσεις, κατά 70%, του ειδικού τους ταμείου λόγω PSI
 * Στην Ασφάλεια Καλαμάτας, υπό σύλληψη, βρισκόταν έως αργά χθες το απόγευμα, μετά από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του και κατά παντός υπευθύνου, ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα. Τη σύλληψή του ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, αφού το μεσημέρι διαπιστώθηκε ότι από το ειδικό ταμείο ΛΑΕΚ του Δικηγορικού Συλλόγου είχε «κουρευτεί», λόγω PSI, το 70% των χρημάτων. Ο λογαριασμός του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Συλλόγου περιείχε προ ημερών το ποσό των 191.919 ευρώ. Χθες, όταν χρειάστηκε να γίνει ανάληψη χρημάτων, υπάλληλος του Συλλόγου πληροφορήθηκε πως δεν υπάρχει το συγκεκριμένο ποσό, αλλά μόνο 58.690 ευρώ.
 * Στο κατάστημα της Τράπεζας έσπευσε ο κ. Μαργέλης, ο οποίος ενημερώθηκε από το διευθυντή ότι τα χρήματα του Ταμείου είχαν μετατραπεί σε ομόλογα και μετά το PSI «κουρεύτηκαν». Ζήτησε να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα κι όταν πληροφορήθηκε πως το αίτημά του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, αξίωσε τη σύλληψη του διευθυντή.
 ~ «Κούρεμα»
* Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χαρακτήρισε το περιστατικό απαράδεκτο. Υποβλήθηκε δε μήνυση καθώς θεωρείται υπεξαίρεση των συγκεκριμένων χρημάτων, που δε δίνονται χωρίς νόμιμη αιτία, και γνωστοποίησε ότι στα σχέδιά του περιλαμβάνεται ακόμη και η κατάληψη της Τράπεζας.
* Από την πλευρά του, ο γραμματέας Περ. Ξηρογιάννης ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που δόθηκε, οι καταθέσεις ομολογοποιούνται αυτόματα και, κατά συνέπεια, κουρεύτηκαν κατά 70%. «Το πρόβλημα είναι», συνέχισε, «ότι ένα Σωματείο ιδιωτικού δικαίου δεν έπρεπε να υπαχθεί στο “κούρεμα”. Ενώ οι Τράπεζες που “κουρεύτηκαν” τα ομόλογά τους θα λάβουν ως ενίσχυση 30 δισ. ευρώ, τα σωματεία που έχουν σκοπό τους τη χορήγηση εφάπαξ και συντάξεων ή άλλων παροχών, δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δεν προβλέπεται από πουθενά η ενίσχυσή τους. Χρήματα που έχουν προέλθει από τις εισφορές μας αυτή τη στιγμή αφαιρέθηκαν».
* Απαντώντας σε ερώτηση του «Θ», είπε πως δεν είχε ζητηθεί η συναίνεση του σωματείου και υπήρχε πλήρης άγνοια για ό,τι έχει συμβεί έως το μεσημέρι, οπότε και επιχειρήθηκε η ανάληψη των χρημάτων.
 ~ Εκτός των επισήμων
* Εξάλλου, με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος ενημερώνει πως θα εκπροσωπηθεί στις αυριανές εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο κατά την επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής όσο και στην κατάθεση στεφάνων που θα ακολουθήσει, αλλά όχι στο χώρο των επισήμων κατά την παρέλαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη κατάλυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου και την αποδόμηση του δικηγορικού λειτουργήματος. Αντίθετα, θα την παρακολουθήσει «με τους υπόλοιπους συμπολίτες που δοκιμάζονται τόσο σκληρά στις παρούσες συνθήκες». Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Ο Π. Τατούλης στη Ρωσία
~ Στόχος η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο  * Για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημέρωσε τους Ρώσους πολίτες και επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της Μόσχας «ΜΙΤΤ». Επίσης, επισκέφθηκε το τουριστικό περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το περίπτερο του ΕΟΤ, όπου παρευρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Γεώργιος Κολέτσος, περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
 * Σε συνεντεύξεις, αναφορικά με τον τουρισμό, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ήρεμο και ευλογημένο τόπο, με πληθώρα περιοχών φυσικού κάλλους και ιστορικού ενδιαφέροντος: «Η Πελοπόννησος διαθέτει ιστορία 8000 χρόνων με αδιάλειπτη κατοίκηση. Εξάλλου, εκεί βρίσκονται σπουδαίες ιστορικά περιοχές, όπως η Σπάρτη, η Επίδαυρος, η Κόρινθος, η Σικυώνα, το Άργος και ο Μυστράς, η Μαντίνεια, το Ναυαρίνο. Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών και για το παρόν και για το μέλλον. Για το λόγο αυτό αναβαθμίζουμε την επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας και δημιουργούμε ένα low cost αεροδρόμιο στην Τρίπολη.
* Επιπρόσθετα, σε forum με Ρώσους tour operators, ο περιφερειάρχης σημείωσε την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο, τομέα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Ρώσους λόγω της κοινής θρησκευτικής αντίληψης. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το έντονο ενδιαφέρον των πρακτόρων για κρατήσεις το 2012 και τη στενότερη σύνδεση των δύο λαών.  Πηγή εφημερίδα "Θάρρος" 2012  ,-

*** ΠαρΕΛΑΣη με έκτακτα μέτρα ασφαλείας
* Χωρίς… πολιτικά παρατράγουδα και διαμαρτυρίες εκ μέρους των πολιτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά με έντονη την αστυνομική παρουσία, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, διεξήχθησαν χθες στην πλατεία 23ης Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό. * Ο φόβος τυχόν επεισοδίων κράτησε μακριά και τους τοπικούς βουλευτές από την εξέδρα των επισήμων. Σ’ αυτή παραβρέθηκαν, εκτός του δημάρχου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παν. Νίκα και δημάρχων γειτονικών Δήμων, μόνο ο πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς, ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης και ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος.
 * Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 3.00 μετά το μεσημέρι με την παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Συνεχίστηκαν με τον τερματισμό του Δρόμου της Θυσίας, την άφιξη του σκυταλοδρόμου που μετέφερε την ιερή φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς, την άφιξη στην πλατεία της σημαίας της Επανάστασης, την αφή της φλόγας στο βωμό και την έπαρση της σημαίας της Επανάστασης.
* Κατόπιν έγινε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ενώ ψάλθηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του Εικοσιένα. Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων του ’21 και προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του ιερού αγώνα.
* Τέλος, έγινε η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας και η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών. Α.Π.

*** Ψηφοδέλτιο ΔΗΜΑΡ

~** Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα Τσώνη
 ~ Τον έκτο υποψήφιο βουλευτή στη Μεσσηνία, το δημοσιογράφο που ειδικεύεται στο χώρο του αθλητισμού, Νίκο Τσώνη, καταγόμενο από το Ακριτοχώρι, παρουσίασαν χθες το κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και η πολιτική κίνηση «Ελεύθεροι Πολίτες», στην οποία ανήκει ο υποψήφιος.
~ Τον Νίκο Τσώνη παρουσίασαν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς Παναγιώτης Χαλβατσιώτης και Μπάμπης Βακαλόπουλος, ο οποίος και σημείωσε ότι στόχος του κόμματος είναι η εκλογή αριστερού βουλευτή στη Μεσσηνία, καθώς και ο εκπρόσωπος των «Ελεύθερων Πολιτών», δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς. Όπως ανακοινώθηκε, η έβδομη θέση του ψηφοδελτίου θα καλυφθεί από γυναίκα, που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.
~ Ο Νίκος Τσώνης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η ΔΗΜΑΡ αποτελεί την επιλογή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κρίση και τόνισε ότι οι Μεσσήνιοι πολίτες έχουν την κουλτούρα, την καλλιέργεια και τη μόρφωση, ώστε να αντιληφθούν το ρόλο και την προοπτική που μπορεί να δώσει αυτό το κόμμα. Πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση από το ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα της πολιτικής του οποίου βιώνει σήμερα ο κόσμος, αλλά ούτε από τη Νέα Δημοκρατία, που έτσι κι αλλιώς θα κληθεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
~ Ο Μάκης Γιομπαζολιάς τόνισε από την πλευρά του ότι η ΔΗΜΑΡ προτείνει το τρίτο δρόμο έναντι στο δρόμο του μνημονίου, που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ή το δρόμο του αντιμνημονίου, που υποστηρίζουν οι υπόλοιπες δυνάμεις. Αυτός είναι ο δρόμος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, σημείωσε, ο οποίος δεν αποδέχεται τα μέτρα του μνημονίου που περικόπτουν αποδοχές και επιβάλλουν υπέρμετρη φορολογία στη μεσαία και την κατώτερη τάξη, αλλά από την άλλη υποστηρίζει άλλα μέτρα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, τα οποία θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να χρειάζεται η επιβολή κανενός μνημονίου. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Στην Μπούκα Μεσσήνης

~ Καθορίστηκαν τα όρια αιγιαλού-παραλίας  * Αποδεκτή έκανε χθες ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, την εισήγηση της Κτηματικής Υπηρεσίας και τις γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων και υπέγραψε την απόφαση καθορισμού των ορίων αιγιαλού – παραλίας και παλιού αιγιαλού στη θέση Μπούκα ή Τραγάνα, από Κουλντούκι έως Άγιο Νικόλαο του Δήμου Μεσσήνης.
* Με την υπογραφή του αυτή ο κ. Αποστολόπουλος έδωσε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής.
* Τα ευχάριστα γεγονότα πληροφορήθηκε κατά τη συνάντησή του με το γ.γ. ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος.
 * Ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέλυσε τη μεγάλη σημασία του καθορισμού των ορίων αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στην Μπούκα, σημειώνοντας πως θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης.
* Σε συνδυασμό με την προωθούμενη διαδικασία πολεοδόμησης της Β’ κατοικίας στη Μπούκα, μπαίνουν τα θεμέλια για εξάλειψη της άναρχης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης στην παραλία της Μεσσήνης, κάτι που θα αποτελεί, όπως σημείωσε, προϋπόθεση προόδου για την πρωτεύουσα του καλλικράτειου Δήμου Μεσσήνης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αποστολόπουλο για την υπογραφή της απόφασης.
 ~ Αλσύλλιο Μπούκας
* Ο δήμαρχος Μεσσήνης έθεσε, επίσης, προφορικά το θέμα παραχώρησης του αλσυλλίου της Μπούκας στο Δήμο, προκειμένου να το αξιοποιήσει με εργασίες ανάδειξης και προστασίας. Ήδη, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει σχετική απόφαση, η οποία προβλέπει τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μελέτη και υλοποίηση έργων αναψυχής.
* Η Δημοτική Αρχή πήρε την πρωτοβουλία αυτή εξαιτίας της θέσης του αλσυλλίου στην παραλιακή ζώνη, της έναρξης της διαδικασίας πολεοδόμησης στην περιοχή και της ανάγκης αξιοποίησης και προστασίας του χώρου.
* Οι λόγοι που ενισχύουν την πρωτοβουλία είναι η οικονομική ανάπτυξη της Μεσσήνης, η αμμώδης παραλία της περιοχής, η τουριστική προβολή, η δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων και η διασφάλιση και προστασία του χώρου από κινδύνους πυρκαγιάς και υποβάθμισης.
* Ο γ.γ. δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν εξελίξεις για το θέμα.
~ ΣΧΟΟΑΠ Αίπειας  και Πεταλιδίου
* Κατά τη συνάντηση ο κ. Αποστολόπουλος ενημερώθηκε από το δήμαρχο Μεσσήνης
* ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η εκπόνηση της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας του ΣΧΟΟΑΠ των περιοχών Αίπειας και Πεταλιδίου, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση του Β2 Σταδίου.
* Ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του γ.γ. με τον καθορισμό σύσκεψης, ώστε να συζητηθούν τα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής για μικρές τροποποιήσεις επί του σχεδίου, να οριστικοποιηθεί και να προωθηθεί η λήψη των σχετικών αποφάσεων.
* Το αίτημα έγινε αποδεκτό και ορίστηκε ευρεία σύσκεψη για την ερχόμενη Παρασκευή 30 Μαρτίου. Στη σύσκεψη, όπου θα προεδρεύσει ο κ. Αποστολόπουλος, θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι μελετητές.

***  Δήμος Πύλου-Νέστορος

~ Επί τάπητος τα πολιτιστικά έργα  * Το Δήμο Πύλου - Νέστορος επισκέφθηκε την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Μαρτίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη.
* Υποδεχόμενος την Τετάρτη ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης τη γενική γραμματέα στο κάστρο της Πύλου, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί έγινε ενημέρωση από τους επιβλέποντες μηχανικούς και διαπιστώθηκε ότι θα είναι σύντομα έτοιμη να λειτουργήσει και πάλι.
* Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών από την προϊσταμένη Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωση.
 * Στη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξη των ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ και αυτών που πρόκειται να ενταχθούν. Η κα Μενδώνη ενημέρωσε το δήμαρχο για θέματα αρμοδιότητάς της, ενώ παρουσιάστηκε η μελέτη επισκευής του κτηρίου του Μουσείου της Πύλου. Την εκτέλεση του έργου θα αναλάβει ο Δήμος, ώστε να γίνει χώρος συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων, ο οποίος θα είναι επισκέψιμος από μαθητές. Για το υπόλοιπο κομμάτι του προαυλίου του Μουσείου, θα εκπονήσει μελέτη ο Δήμος, ώστε να γίνει ενοποίηση με το χώρο του κτηρίου του Τσικλητήρα.
* Επίσης, παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μουσειολογική μελέτη για την τοποθέτηση της έκθεσης του Rene Puaux στον άνω όροφο του κτηρίου του Τσικλητήρα.
* Ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στην πρόταση για δημιουργία Υποβρύχιων Μουσείων στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεθώνης και του Ναυαρίνου, την οποία έχει υποβάλει ο Δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Για το συγκεκριμένο θέμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, έτσι ώστε να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες.
* Σχετικά με τη μελέτη που ετοιμάζει ο Δήμος Πύλου – Νέστορος για ανάδειξη και αναστήλωση του κτηρίου (κληροδοτήματος) Ταρσούλη-Αξελού στην Κορώνη, αλλά και το κτήριο Συγγρού στο Μεσοχώρι, έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
* Όσον αφορά στην αναστήλωση του παλαιού λιμανιού της Πύλου, ο δήμαρχος ζήτησε την παραχώρηση υπαλλήλων της υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε μαζί με το τεχνικό προσωπικό του Δήμου για να γίνει αποκατάσταση του πεσμένου ογκόλιθου.
 * Την επομένη, η κα Μενδώνη μαζί με τον κ. Καφαντάρη πραγματοποίησαν διάφορες επισκέψεις.
~* Αναλυτικά, επισκέφτηκαν:
• Το Μεσαιωνικό Υδραγωγείο της Πύλου, για το οποίο έχει καταθέσει ο Δήμος μελέτη ένταξης στο ΕΣΠΑ, και προβλέπει την αναστήλωση και την ανάδειξή του συγκεκριμένου Μνημείου.
• Το Καποδιστριακό – Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Μεθώνης, το οποίο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 750.000 ευρώ
• Το Κάστρο της Μεθώνης.
~* Όσον αφορά στον Πύργο του Βιλλεαρδουίνου, ο οποίος είναι σε πολύ κακή κατάσταση, δόθηκαν οδηγίες ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί η μελέτη αναστήλωσής του και να γίνει η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
• Το Ανάκτορο του Νέστορα. Εκεί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου που ήδη είναι σε εξέλιξη στον περιβάλλοντα χώρο (επίσης ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ), το οποίο προβλέπει δημιουργία αναψυκτηρίου και χώρου προβολών για τους επισκέπτες. Συζήτησαν, επίσης, τις λεπτομέρειες που αφορούν στην κατασκευή του νέου στεγάστρου, με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ που βρίσκεται στην τελική φάση ένταξής του στο ΕΣΠΑ.
• Το μουσείο της Χώρας. Εκεί, με μηχανικούς του υπουργείου συζητήθηκε η μελέτη που αφορά στην αποκατάσταση των φθορών και την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, την οποία θα υλοποιήσει το υπουργείο.
~* Παρουσιάστηκε ακόμη η μελέτη από το Δήμο Πύλου – Νέστορος σχετικά με την αναστήλωση και ανάδειξη, του ήδη παραχωρηθέντος από το υπουργείο στο Δήμο, Κτηρίου Μπάρκα, στο προαύλιο χώρο του Μουσείου της Χώρας (προϋπολογισμού 300.000 ευρώ).

*** Aποκάλυψη προτομής Μητροπέτροβα


~* ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 23ης ΜΑΡΤΙΟΥ
 * Χθες το πρωί έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μητροπέτροβα, η οποία φιλοτεχνήθηκε με δαπάνη των απογόνων του, στη νησίδα ακριβώς απέναντι από την πλατεία 23ης Μαρτίου.
* Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αλέξανδρος Πέτροβας, απόγονος του οπλαρχηγού, αναφερόμενος στην προσωπικότητά του, είπε: «Ο Μήτρος Πέτροβας ή αλλιώς Μητροπέτροβας, κατά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, εισέβαλε από τους πρώτους στην Καλαμάτα για την απελευθέρωσή της. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Τρίπολη. Στη μάχη του Βαλτετσίου, στις 12 και 13 Μαΐου του 1821, διακρίθηκε για την ανδρεία και την ευστοχία του. Επίσης, διακρίθηκε στην άλωση της Τριπολιτσάς και στα Δερβενάκια. Το 1825 αποφυλακίστηκε από την Ύδρα, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και άλλους οπλαρχηγούς, όπου είχαν φυλακιστεί για πολιτικούς λόγους, για να πολεμήσει εναντίον του Ιμπραήμ. Έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδος, μέχρι και την τελευταία μάχη της Βέργας.
* Ο Μήτρος Πέτροβας υπήρξε, επίσης, ένας από τους αρχηγούς της πρώτης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής μη ξενοκινούμενης επανάστασης, το 1834, μαζί με το γαμπρό του Γκρίτζαλη, τον Τζαλαλή και τους Πλαπουταίους. Η αγανάκτηση του λαού, το καλοκαίρι του 1834, είχε φτάσει στο κατακόρυφο και ξέσπασε τον Αύγουστο σε επανάσταση. Τα αίτιά της ήταν: η άδικη καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, η περιφρόνηση των αγωνιστών από τη Βαυαροκρατία, τα αντιλαϊκά νομοθετήματα της αντιβασιλείας, η ξενοκρατία και η ακρίβεια της ζωής. Ο γέρο Μητροπέτροβας, σε ηλικία τότε 90 ετών, τύπωσε και σκόρπισε την εξής προκήρυξη: “Λαέ της Μεσσηνίας, οι καλαμαράδες με τους Βαυαρούς μάς κυβερνάνε και μας τυραννάνε. Δεν αφήνουν το βασιλιά μας να ανέβει στο θρόνο και γυρεύουν να μας χαλάσουν τη θρησκεία, και να μας κάνουν αλλόθρησκους. Εμπρός, λοιπόν, να ξεκολλήσουμε τις βδέλλες από τις ράχες μας, που μας πίνουν το αίμα. Να βγει ο Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας από τη φυλακή και να φτηνύνει η ζωή. Όποιος δε θέλει να ακολουθήσει, τον περιμένει φούρκα και παλούκι”». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Στην κουζίνα με τον Γιάννη Μπαξεβάνη


~* ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «Η ΣΤΟΥΠΑ» Ο ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΣΕΦ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 * Για τρεις ημέρες, μέχρι και την Κυριακή 25 Μαρτίου, ο Γιάννης Μπαξεβάνης μάς επανασυστήνει τις γευστικές και θεραπευτικές ιδιότητες των ντόπιων άγριων χόρτων και βοτάνων, μέσα από συνταγές χαρακτηριστικές του ύφους που τον καθιέρωσε.
* Ο πολυβραβευμένος σεφ ήρθε στη Μάνη έπειτα από πρόσκληση των αδελφών Δημήτρας και Δημήτρη Μπαρμπατσέα, συνιδιοκτητών του εστιατορίου «Η Στούπα».
* Εκεί συναντηθήκαμε και μου μίλησε με πάθος για τον πλούτο της ελληνικής γης και την ανάγκη να επιστρέψουμε στα τοπικά προϊόντα και να τα αξιοποιήσουμε. Δίπλα στο κύμα, απόλαυσα τα πιάτα του και του ζήτησα να μοιραστεί μια συνταγή του με τους αναγνώστες του «Θ».
 * Να μπαρκάρει ήθελε μικρός. Να βγει και να ταξιδέψει. Πήγε στη σχολή μαγειρικής για να ανέβει στα καράβια. Έλα μου, όμως, που η μαγειρική τον κέρδισε και από τότε μας… ταξιδεύει γευστικά.
* «Στη σχολή ήμουν μελετηρός, η αλήθεια είναι», μου λέει. «Έπειτα πήγα στη Γαλλία και την είδα τη μαγειρική τελείως διαφορετικά από ό,τι την είχα σκεφτεί στην αρχή. Βέβαια, τα ταξίδια ποτέ δεν τα σταμάτησα. Στην Ευρώπη, στην Αμερική, για παρουσιάσεις κουζίνας, ταξιδεύω».
* Έχετε βάλει κι εσείς το χέρι σας –και μάλιστα καθοριστικά- στο να γνωρίσουν οι Έλληνες από την αρχή τα άγρια χόρτα και τα βότανα του τόπου μας, του λέω.
* «Όταν γύρισα στην Ελλάδα, γύρισα με σκοπό να κάνω γαλλική κουζίνα. Αλλά η τύχη το έφερε και πήγα στην Κρήτη. Εκεί από τις νοικοκυρές που γνώρισα, είδα ότι έχουμε πάρα πολλά βότανα και χόρτα, τα οποία υπάρχουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Απλώς στην Κρήτη κρατούν πιο πολύ τις παραδόσεις. Εκεί γνώρισα τα σκολίμπρια, τα νόστιμα αυτά αγκάθια, τις άγριες αγκινάρες, μίλησα με γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βότανα στην κουζίνα… Όταν επέστρεψα στην Αθήνα, το ’91, ήταν μόδα η fusion κουζίνα. Ξεκίνησα να δουλεύω χόρτα στην Αθήνα και νόμιζαν ότι είμαι τρελός. Εκεί άρχισε, λοιπόν, σιγά σιγά να τα γνωρίζει ο κόσμος. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πιο έντονη επιστροφή. Και το καλό είναι ότι χόρτα, όπως για παράδειγμα τις τσουκνίδες, βρίσκεις πλέον στη λαϊκή. Πάει να πει πως ο κόσμος έχει αρχίσει και ψάχνεται σε αυτά τα χόρτα, στα βότανα, που παλιότερα ήταν σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα είχαμε αφήσει πίσω. Πολλές από τις γεύσεις αυτές τις απλές, τις παραδοσιακές, τις έχουν εγκαταλείψει ακόμη και εδώ, στη Μάνη».
* Πέρα από τις γευστικές τους ιδιότητες, πολλά από αυτά τα χόρτα, τα βότανα, έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες…
*  «Και αυτό λέω συνεχώς: Όλα αυτά πρέπει να τα πουλάμε στους ξένους σαν κάτι το ιδιαίτερο. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα φάρμακά τους. Το ένα κάνει καλό στα νεφρά, το άλλο κάνει καλό στην καρδιά, το άλλο σε ηρεμεί, όλα έχουν κάτι να σου προσφέρουν, όλα τα χόρτα και τα βότανα κάνουν καλό. Τις προάλλες είχα πάει για μια παρουσίαση στην Ελβετία. Είχα πάρει μαζί μου ραδίκια. Τους έβαλα το ζωμό από τα ραδίκια, με λίγο λεμόνι και αλάτι, και τους είπα ότι οι Έλληνες τον πίνουμε. Τον δοκίμασαν, τους φάνηκε πικρός και τον άφησαν στην άκρη. Όταν τους είπα, όμως, ότι καθαρίζει τα νεφρά, το ήπιαν όλο. Αυτά πρέπει να τα πουλάμε εμείς στο εξωτερικό».
* Ο ίδιος διατηρεί σήμερα του εστιατόριο «2Μαζί» στην πλατεία Συντάγματος.
* Στην εστίαση βλέπετε να έχει δοθεί έμφαση στην ποιότητα τα τελευταία χρόνια; Έχει σχέση με την κρίση; τον ρωτάω.
* «Και πριν από την κρίση. Το φαγητό είναι πολιτισμός. Αρχίζει και βρίσκει τη θέση του, νομίζω. Εμείς οι Έλληνες ήμασταν πάντα καλοφαγάδες. Έχουμε μια πολύ καλή κουζίνα και το ότι τρώγαμε μεζέδες, πάει να πει πως μας αρέσει να δοκιμάζουμε γεύσεις. Για κάποιο διάστημα το είχαμε εγκαταλείψει. Έβλεπες τις ταβέρνες και έβαζαν τα ίδια και τα ίδια. Το ίδιο τζατζίκι, δυο ντομάτες, τηγάνιζαν κανένα καλαμαράκι, έψηναν μπριζόλες. Δεν είναι έτσι! Το ότι έχεις εστιατόριο, σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να μαγειρεύεις. Είχαμε αφήσει στην άκρη όλα τα καλά μας φαγητά τα μαγειρευτά, τους ωραίους μεζέδες μας και είχαμε επικεντρωθεί στη σχάρα και σε δυο, τρία πραγματάκια, απλώς για να λέμε ότι έχουμε εστιατόριο. Ήταν ίσως η τεμπελιά μας αυτή. Τώρα αρχίζει πλέον να ψάχνεται ο Έλληνας μάγειρας, αρχίζει να αναζητεί τις ρίζες του».
* Στο εστιατόριο «Η Στούπα» προτείνει «γεύσεις ελληνικές, απλές, που προσπαθώ να έχουν κάτι το ιδιαίτερο». Κάποιες από αυτές θα παραμείνουν στην κάρτα του μαγαζιού για όλο το καλοκαίρι.
* «Ξέρεις ο καθένας έχει ένα στιλ στην κουζίνα που τον χαρακτηρίζει», μου λέει. «Το δικό μου στιλ στην κουζίνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι ελληνικό και με πολλά χόρτα και βότανα. Την 25η Μαρτίου, για παράδειγμα, θα κάνω μολόχα με μπακαλιάρο. Είναι πολύ παλιά συνταγή. Παλιά την έτρωγαν τη μολόχα ξέρεις, και στην Κύπρο εξακολουθούν. Η γεύση της μολόχας θυμίζει λίγο μπάμια. Έχω σκεφτεί και έχω φτιάξει ένα ψωμί από χαρούπι, το οποίο είναι καταπληκτικό. Το συνδυάζουμε με μια πολύ ελαφριά ταραμοσαλάτα. Μους θα την έλεγα. Θα μαγειρέψουμε αρνάκι με καυκαλήθρες που τώρα είναι η εποχή τους, κόκορα με μυρώνια, φτιάξαμε ωραίες πίτες με πολλά αρωματικά μέσα».
* «Πρέπει να κοιτάξετε και στην Πελοπόννησο, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, να δουλεύετε μόνο με τοπικά προϊόντα», λέει με έμφαση. «Τώρα κάνουμε μια προσπάθεια μαζί με το “Βήμα” να δημιουργήσουμε ένα site, με σκοπό να κάνουμε τους Έλληνες να αρχίσουν να μαγειρεύουν με ελληνικά προϊόντα. Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε ελληνικά προϊόντα. Κι εσείς, εδώ στην περιοχή, πρέπει να βάλετε τους εστιάτορες και όσους ασχολούνται με το φαγητό να χρησιμοποιούν μόνο προϊόντα της περιοχής. Έχετε τα πάντα. Έχετε ψάρι, έχετε κρέατα, λαχανικά. Μπορείτε να είστε αυτόνομοι. Τα λεφτά που δίνεις να αγοράσεις τα προϊόντα του τόπου σου, θα πάνε στον παραγωγό, θα πάνε στον έμπορο, θα πάνε σε αυτόν που έχει το σινεμά, θα γυρίσουν σε σένα κι εσύ θα ταΐσεις τα παιδιά σου. Τα λεφτά πρέπει να μένουν στην περιοχή. Δεν πρέπει να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά που έχουμε. Όταν θα έρθει ο Αθηναίος, ο ξένος εδώ, θα θέλει να φάει χωριάτικα προϊόντα, τα χωριάτικο κοτόπουλο, δυο χόρτα που δε βρίσκει στην Αθήνα, θέλει να φάει το ωραίο το παστό του, θέλει να φάει το τυρί που θα βγάλει μια γιαγιά από δίπλα. Αυτά έχουν αξία. Αυτά πρέπει να προωθήσετε και να βοηθήσετε όλους όσοι έχουν εστιατόρια να καταλάβουν την αξία τους».
 ~* Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ
 * Μολόχες με μπακαλιάρο
 * Μαζεύω πάρα πολλά χόρτα. Κάποια στιγμή μάζευα μολόχες και μου λέει μια γιαγιά: Τι τις κάνεις; Απαντώ: Τις μαγειρεύω. Μου λέει: Εκατό χρόνια θα ζήσεις, εμείς τις είχαμε για φάρμακο όταν ήμασταν μικροί. Μου είπε πώς μαγείρευαν τις μολόχες και τις έβαζαν με μπακαλιάρο στο φούρνο. Από εκεί πήρα την ιδέα. Και όπως συμβαίνει πάντα, το μαγείρεψα όπως εγώ το είχα στο μυαλό μου, σύμφωνα με την προσωπικότητά μου.
* Πρέπει να κόψεις, λοιπόν, λίγες μολόχες. Οι μολόχες έχουν γεύση μπάμιας, που σε μερικούς αρέσει έντονα και σε κάποιους δεν πολυαρέσει. Αλλά μπορείς να το κάνεις λίγο πιο ελαφρύ. Δηλαδή, να πάρεις κρεμμυδάκια φρέσκα, δυο τρία αρωματικά ακόμα, όπως άνηθο, λίγο μάραθο, λίγες μολόχες. Θα τις τσιγαρίσεις με ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι το φρέσκο και λίγο ξερό. Βάζεις και λίγη ντοματούλα και τις αφήνεις με λίγο ζουμάκι –αν έχεις ψαρόζουμο ακόμη καλύτερα- να βράζουν. Όσοι βρίσκουν ότι είναι δυνατή γεύση, μπορούν να ρίξουν μέσα και λίγα σπανάκια. Βράζουμε για λίγα λεπτά, τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, βάζουμε επάνω τον μπακαλιάρο –παστό μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο (γίνεται και με φρέσκο, αλλά με λιγότερο ψήσιμο στο φούρνο), τρίβουμε πάνω ντοματούλα, λίγο σπασμένο σκορδάκι στο γουδί, λαδάκι και το βάζεις στο φούρνο. Και παίρνει γεύση και το ψάρι από τη μολόχα και η μολόχα από το ψάρι. Σε 20 λεπτά περίπου είναι έτοιμο.
 * Εστιατόριο «Η Στούπα», στη Στούπα Δυτικής Μάνης. Τηλ. 27210 77516
 Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

***  Κιτριές


~* Τιμήθηκε χθες το ξεκίνημα των Μανιατών οπλαρχηγών προς την Καλαμάτα
 * Την επέτειο της συγκέντρωσης των Μανιατών στις Κιτριές, στις 23 Μαρτίου 1821, και την εκκίνησή τους από εκεί για να καταλάβουν την Καλαμάτα και να την απελευθερώσουν από τα τουρκικά στρατεύματα, τίμησε χθες ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
* Στον ιστορικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος. Με το πέρας της, κάλεσε τους παριστάμενους να υπογράψουν τη διακήρυξη της επιτροπής Μανιατών για την πύλη εισόδου στη Μάνη, που θα τοποθετηθεί ως μνημείο στην περιοχή της Βέργας.
 ~* «Ελεύθερη γη»
* Ο κ. Χρυσόστομος έψαλε και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από το βουλευτή Δημ. Κουσελά και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρα.
* Μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο αντιδήμαρχος Αβίας Γ. Γκούζος έκανε αναφορά στα γεγονότα της εποχής, των δύο πρώτων δεκαήμερων του Μαρτίου 1821, τότε που οι οπλαρχηγοί κατέβαλαν προσπάθεια να πείσουν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να συναινέσει στην έναρξη του αγώνα και να ξεκινήσει η Επανάσταση. «Η καμπάνα του ναού αυτού χτύπησε χαρμόσυνα κι ένωσε τον ήχο της με τις κουμπουριές των οπλαρχηγών», σημείωσε και καταλήγοντας τόνισε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι «να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε ελεύθερη γη. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Μάνη».
* Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς μίλησε για ημέρα ορόσημο για την ιστορία της χώρας και ζήτησε από όλους «να έχουμε ως πρότυπο όσους αγωνίστηκαν, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο».
* Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ακριβή ιστορικά στοιχεία για τις ημερομηνίες, εκτός από την άφιξη του Κολοκοτρώνη στη Μάνη στις 6 Ιανουαρίου και την ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών στην Αρεόπολη, στις 17 Μαρτίου 1821, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αμφισβητείται η ιστορία. Όπως σημείωσε, «πρέπει να εμπνεόμαστε από την πίστη τους στο Θεό, που σήμερα ξεχνάμε, ότι μολονότι ελεύθεροι ως άνθρωποι, αγωνίστηκαν πρώτα για το σύνολο και μετά για τον εαυτό τους και ότι η υστεροφημία τους ήλθε με το χρυσό μετάλλιο ανδρείας της Ακαδημίας Αθηνών. Να είναι η αρχή το πρώτα το “εμείς” και μετά το “εγώ”, καθώς αν το κάναμε, ίσως να μην είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο.
* Μαθητές σχολείων απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο και τους συνόδευσαν οι υπόλοιποι παριστάμενοι.
* Ο Λυκ. Γαϊτανάρος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ζήτησε να κατασκευαστεί η πύλη που θα υποδεικνύει την είσοδο της Μάνης. Διευκρίνισε ότι δεν απαιτείται η οικονομική ενίσχυση των παρισταμένων, αλλά μόνο η ηθική τους στήριξη, ενώ από τις αρχές ζήτησε να δώσουν την άδεια προκειμένου να κατασκευαστεί το συγκεκριμένο μνημείο.
* Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Μάνης, στον οποίο πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος και συνοδεύτηκε από τους πυροβολισμούς Μανιατών και άλλων, ντυμένων με παραδοσιακές στολές.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Ημερίδα στο ΤΕΙ


~* Υπηρεσίες ηλεκτρονικής πληροφόρησης στο χώρο της Υγείας
 * Ημερίδα με θέμα «Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης στο χώρο της Υγείας» διοργανώνει την Τετάρτη 4 Απριλίου από τις 5.00 έως τις 8.00 το απόγευμα η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο του κτηρίου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας του ιδρύματος.
* «Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος ανοίγει τις υπηρεσίες της στην ιατρική κοινότητα, προσφέροντας πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων ακαδημαϊκών περιοδικών, υποστήριξη με υπηρεσίες πληροφόρησης και τη δυνατότητα διαδανεισμού. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες τάσεις στην ηλεκτρονική της Υγείας, όπως η αναζήτηση έγκυρης ιατρικής πληροφορίας από το διαδίκτυο και evidence-based, ιατρικές βάσεις δεδομένων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
 * Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.lib.teikal.gr ή να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά (10:00 - 14:00) στο 27210 45195.
 ~ Πρόγραμμα
* Έναρξη και χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ανδρέα Κανάκη και τον πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας Αναστάσιο Πουλόπουλο.
-«Πηγές ΒιοΙατρικής Πληροφόρησης στο Διαδίκτυο: Μέθοδοι αναζήτησης έγκυρης ιατρικής πληροφορίας», Ευαγγελία Λάππα, PhD, MScEcon, προϊσταμένη Ιατρικής Βιβλιοθήκης Νοσοκομείου ΚΑΤ, επιστημονική συνεργάτις στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΤΕΙ Αθήνας.
-«Evidence-Based, Ιατρικές Βάσεις Δεδομένων ως Εργαλεία Υποστήριξης Κλινικών Αποφάσεων στη Νοσοκομειακή Περίθαλψη: Η περίπτωση της UpToDate», Μάνος Κόλλιας, γενικός διευθυντής InterOPTICS.
-«Σύγχρονες Τάσεις της Ηλεκτρονικής Υγείας», Θεόδωρος Κοτσιλιέρης, PhD Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Καλαμάτας.
-«Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Καλαμάτας: Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά ΒιοΙατρικής, Υπηρεσίες Πληροφόρησης και Διαδανεισμού», Ιωάννης Αλεβίζος και Δημήτριος Παπαδόπουλος, Βιβλιοθήκη ΤΕΙ Καλαμάτας.Μ.Ν.

*** Αγρόκτημα "Φοίφα"


~* ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
 * Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί και ο Ζεόλιθος στη γεωργία
 * Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Η τεχνολογία των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών και ο Ζεόλιθος στη γεωργία» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10.00 το πρωί στο αγρόκτημα «Φοίφα», στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας από την εταιρεία «NaturAM», αποκλειστικού αντιπροσώπου των προϊόντων Multicraft στη Μεσσηνία.
* Για τη νέα αυτή τεχνολογία μίλησε στο «Θάρρος» ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Άγγελος Δημόπουλος. Αναφερόμενος στους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς, παρατήρησε πως πρόκειται για ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν, που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και δίνει λύση εκεί που άλλα μέσα «σηκώνουν τα χέρια».
* Είναι, συνέχισε, μια νέα τεχνολογία που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει τη γη. Βασίζεται στη δύναμη των μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση, που βοηθούν τον άνθρωπο, τους ζωικούς πληθυσμούς και το περιβάλλον να ξαναβρούν τους αρμονικούς, φυσιολογικούς, υγιείς τους ρυθμούς. Οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.
* Όσον αφορά στο ζεόλιθο, έχει πολλές χρήσεις, αλλά στη σημερινή παρουσίαση θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη γεωργική του εφαρμογή, καθώς αυξάνει την αγροτική παραγωγή, μειώνει τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, παράγει υγιεινές τροφές και, κατά συνέπεια, προστατεύει το περιβάλλον.
~* Αποτελεσματικοί  Μικροοργανισμοί (ΕΜ)
* Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (Effective Microorganisms) είναι μια ανακάλυψη της δεκαετίας του 1970. Η ανακάλυψη και η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της επιστήμης, που, δυστυχώς, άργησε να έρθει στη χώρα μας.
* Πρόκειται για 100% βιολογικό προϊόν, μη μεταλλαγμένο. Είναι το μόνο που επιβιώνει και στο χλώριο και ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πολλοί το αποκαλούν «το θαύμα της φύσης». Είναι ένα μείγμα από ωφέλιμα βακτηρίδια, που υπάρχουν άφθονα στη φύση και χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια τώρα στα τρόφιμα, στο γιαούρτι, στο ψωμί, στο κρασί.
* Σήμερα οι ΕΜ χρησιμοποιούνται σε όλες τις ηπείρους και δεν εφαρμόζονται μόνο στη γεωργία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς (κτηνοτροφία, προστασία του περιβάλλοντος, ιχθυοκαλλιέργειες, καθαρισμός των υδάτων, βιολογική διαχείριση των λυμάτων, κηπουρική, αποδόμηση των απορριμμάτων, εξάλειψη των δυσοσμιών, κομποστοποίηση, βιομηχανία, υγεία, νοικοκυριό, δομικά υλικά, ακόμα και στην υγεία και ομορφιά). Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων αντίστοιχων προϊόντων.
* Όταν έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
* Με τη συνεχή εφαρμογή τους δε, δραστηριοποιούνται συνέχεια οι ουδέτεροι και επικρατούν πλήρως οι ωφέλιμοι, επειδή οι EM υποκινούν τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Με τη χρήση τους, τα χημικά απολυμαντικά και πολλά από τα φάρμακα παύουν να είναι απαραίτητα. Ωστόσο οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί δεν είναι απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό. Επίσης, δεν αποτελεί ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο, και δεν έχει παρενέργειες.
* Όπου εφαρμόζονται, επιτελούνται μικρά θαύματα. Όλα αναζωογονούνται και γίνονται καινούργια, ακόμα και σκουριασμένα μέταλλα αποκτούν την αρχική τους λάμψη.
-Σε ακάθαρτους χώρους: σταματά η δυσοσμία.
-Στο έδαφος: αυξάνεται η παραγωγικότητα και περιορίζονται τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
-Στο νερό: γίνεται πεντακάθαρο.
-Στα ζώα: περιορίζονται οι μυρωδιές και οι αρρώστιες.
-Στην υγεία: ξανανιώνεις και ενισχύεις το αμυντικό σου σύστημα.
* Η χρήση τους μπορεί να μειώσει το κόστος της λίπανσης και την εμφάνιση των ζιζανίων.
 ~* Ζεόλιθος
* Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών. Το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ζέω=βράζω και λίθος=πέτρα, ενώ οι ιδιότητες και εφαρμογές του είναι τόσο σημαντικές, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό. Πρόκειται για ένα πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ’ αυτήν, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
* Ο ζεόλιθος αυξάνει την αγροτική παραγωγή, μειώνει τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, παράγει υγιεινές τροφές και, κατά συνέπεια, προστατεύει το περιβάλλον.
* Με την προσθήκη του στα γεωργικά εδάφη βελτιώνεται το ριζικό σύστημα των φυτών και αυξάνεται η παραγωγή κατά 29%-57% στο σιτάρι, 34% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 48%-66% στα σταφύλια, 45% στα ακτινίδια, 17% στο βαμβάκι, και 52% στην ντομάτα. Μάλιστα, στην ντομάτα βελτιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατά 4% στα διαλυτά στερεά, 26% στη βιταμίνη C και 46% στη πυκνότητα.
* Ακόμη, με τη χρήση του ζεόλιθου μπορεί να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100% και η χρήση ύδατος άρδευσης κατά 33%-67%, αποτρέπεται η έκπλυση επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον, μειώνεται ο ευτροφισμός των υδάτων και προστατεύεται η ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
* Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος λειτουργίας του στη γεωργία, όπου, όταν υπάρχουν προσβολές στα φυτά, με τον ψεκασμό προκύπτει μια μυκητολογική εντομοαπωθητική ωκτόνος δράση, ειδικά στα φύλλα. Αποξηραίνει το μελίτωμα και απορροφώντας την υγρασία από την επιφάνεια του φύλλου, αποξηραίνει και μουμιοποιεί τα αυγά, που δεν μπορούν πλέον να εκκολαφθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις αφίδες και γενικώς όταν δημιουργούνται μελιτώματα στον κορμό και στα φύλλα.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Πριν 94 χρόνια

- ΜΕΤΑ μεγάλης επιβλητικότητος θα εορτασθή και εις την πόλιν μας αύριον η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Την 9.30 π.μ. της αύριον θα ψαλή δοξολογία εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν εις την οποίαν κατά το εκδοθέν επίσημον πρόγραμμα της τελετής υπό του Δημαρχείου εκλήθησαν όπως παραστώσιν οι βουλευταί, αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί της πόλεώς μας, οι φέροντες το Αριστείον του Ιερού Αγώνος, οι τεκτημημένοι δια παρασήμου κατά την οικίαν τάξιν έκαστος, οι Πρόξενοι των ξένων και Συμμάχων Δυνάμεων, παρακαλούμενοι ιδιαιτέρως οι σύλλογοι, οι συντεχνίαι και τα σωματεία της πόλεως και άπαντες οι πολίται προς λαμπροτέραν διεξαγωγήν της εορτής, έξω δε του Μητροπολιτικού Ναού θα παραταχθή η φρουρά της πόλεώς μας.
- ΜΕΤΑ το πέρας της δοξολογίας οι επίσημοι μετά του στρατού και του λαού θα κατευθυνθώσιν εις το Δημαρχείον, όπου θα τοις προσφερθώσιν αναψυκτικά εις την μεγάλην αίθουσαν των συνεδριάσεων.
 - ΕΙΣ την λαμπροτέραν διεξαγωγήν της τελετής θα συντελέσουν τα σχολεία της πόλεώς μας δια της εορτής την οποίαν θα οργανώσουν το απόγευμα της αύριον εν τη Λαϊκή Σχολή.

*** ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σε Κυπριακή OFF SHORE το ελικόπτερο του Καμμένου ..
*** Διαβάστε τι γράφει η σημερινή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και αναμένουμε την απάντηση (διάψευση;) του αυτοανακηρυχθέντα Προέδρου της Α.Ε.... αν υπάρξει ... 
** ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΗΜΟΚΡΑΣΤΙΑ: Σε Κυπριακή OFF SHORE το ελικόπτερο του Καμμένου ΟΤΑΝ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕ. ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ - Ο Καμμένος έχει ψηφίσει το Δουβλίνο 2, που γέμισε την Ελλάδα λαθρομετανάστες ..


 
***

 ** ΑΘΛΗΤΙΚΑ Σάββατο  24 /03/2012 :

Για την Σούπερ Λίνκ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  :

~* Άρης Θεσσαλονίκης - Πανιώνιος 4-2 .- ^Tα γκόλ : 32΄Ρίκι Φατί , Ούμπιντες , Τρανταφυλλάκος , Νέτο , Κούτι (2) .- ^  
~* Ατρόμητος Αθηνών - Ξάνθη  1-0  .- ^Το γκόλ : 82; Κ. Μήτρογλου .-^ 
~* ΟΦΗ Ηρακέίου - Παναθηναϊκός   0-1 , (0-1)  .- 17΄ Σίλβα Κλέϊτον .- ^  

~** Για την Football League - Β΄ εθνική στο ελληνικό ποδόσφαιρο :
* Εθνικός Αστέρας  - Βύζας Μεγάρων 0-3 α.α.  .- ^
* Φωκικός - Διαγόρας Ρόδου  3-0  α.α.  .- ^
* Θρασύβουλος Φυλής - Πλατανιάς Χανίων  1-1 .- ^
* Αγροτικός Αστέρας - Καλονή Μυτήλίνης 1-1 .- ^
* Αναγέννηση Επανωμής - Πανσερραϊκός  0-1 .- ^
* Αναγέννηση Γιαννιτσών - Ηρακλής Ψαχνών  0-0 .- ^
* Καλλιθέας - Πανθρακικός 3-0 .- ^
* Παναχαϊκή - Πιερικός 0-0 .- ^
11-04-2012 : ΑΕΛ  Λάρισα - Βέροια  --

~* Για την Α1 κατηγορία στο Ελληνικό Μπάσκετ :
* Ίκαρος Καλλιθέας - ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης 82-64 .- ^
* Άρης Θεσσαλονίκης - ΑΓΟ Ρεθύμνου  78-60 .- ^
* Κολοσσός Ρόδου - Περιστέρι  83-53 .- ^
* ΚΑΟΔ Δράμας - Μαρούσι  96-58 .- ^ 
7/04/2012 : Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 
7/04/2012 : Ολυμπιακός Πειρ. - Καβάλα 
11/04/2012 : Παναθηναϊκός - Κολοσσός Ρόδου 
11/04/2012 : Ηλυσιακός - Ολυμπιακός Πειραιώς  

~** Για την Α΄τοπική της ΕΠΣ Μεσσηνίας  Σάββατο 24/03/2012 :
26η αγωνιστική :
Ομόνοια Καλαμάτας - Ολυμπιακός Καλαμάτας  1-1 .- ^
Εθνικός Μελιγαλά - Μεσσηνιακός 3-1  .- ^
Αίαντας Καλαμάτας - Ακρίτας Κορώνης  5-1 .- ^

~* Για την Β΄ κατηγορία στο ποδόσφαιρο της ΕΠΣΜεσσηνίας 24η  αγων. 1ος  Όμιλος :
Αστέρας Βαλύρας - Α.Ο. Διαβολιτσίου  1-1 .- ^
 Α.Σ. Μάνεσι - Α.Ε. Κυπαρισίας Ηρακλής ω 3-3 .- ^
ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας - Νίκη Πλάτης 1-1 .- ^
Ατρόμητος Πλατύ - Πανιώνιος Καλαμάτας  1-5 .- ^
ΠΑΟ Καλού Νερού - Α.Ο. Πατίστα  0-2 .- ^
Α.Σ. Ανδρούσας  - ΑΟΕΣΩΜ Καλαμάτας 0-2 .- ^


~** ΠΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
~ Καμία χαλάρωση… τρεις τελικοί μέχρι το Πάσχα
 ~ ΔΙΠΛΗ ΣΗΜΕΡΑ… ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
 * Το σημερινό ρεπό έδωσε μεν στους ποδοσφαιριστές την ευκαιρία να πάρουν μερικές ανάσες ξεκούρασης, όμως χώρος για χαλάρωση δεν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ομάδα της Καλαμάτας. Η διαφορά που υπάρχει με την επικίνδυνη ζώνη, αλλά, αντιστοίχως και με την πρώτη τριάδα, είναι πολύ μικρή, σε τέτοιο σημείο που όλα μπορούν να συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα οι τρεις ερχόμενες αγωνιστικές και τα παιχνίδια με Ζάκυνθο (εντός), Γλυφάδα, Χανιά (εκτός), θα καθορίσουν εν πολλοίς την πορεία της ομάδας και ειδικότερα την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Ο Γιώργος Μπένος περιμένει συνεχή βήματα προόδου, γεγονός που σημαίνει, στην πράξη, ότι περιμένει και αποτελέσματα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα των προπονήσεων με τέτοιο τρόπο, που να βρει την ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Άλλωστε, ο 48χρονος Μελιγαλαίος τεχνικός, όντας πολύ φιλόδοξος και εγωιστής, θέλει η ολοκλήρωση της σεζόν να βρει την ομάδα ψηλά, εκεί όπου αρμόζει να βρίσκεται η Μαύρη Θύελλα.
* Έτσι, και μετά το χθεσινό ρεπό, από σήμερα οι ρυθμοί ανεβαίνουν και στρέφονται αποκλειστικά στον προσεχή αγώνα με αντίπαλο τη Ζάκυνθο. Μια Ζάκυνθος ιδιαίτερα ποιοτική και πολύ επικίνδυνη στα εκτός έδρας παιχνίδια της, καθώς ξέρει να παίζει εξαιρετικά στις αντεπιθέσεις και στους μεγάλους χώρους.
 ~ Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει προπόνηση σε δύο γκρουπ νωρίς το πρωί στο Δημοτικό Στάδιο, και ακόμη μία το απόγευμα στον ίδιο χώρο, με το βάρος να πέφτει κυρίως στο κομμάτι της τακτικής. Η προετοιμασία θα συνεχιστεί με προπόνηση αύριο το πρωί στο «Γ. Λουκαρέας», ακόμη μία αύριο στο ίδιο γήπεδο, και τελευταία την Τρίτη το μεσημέρι, στο Δημοτικό Στάδιο.
 * Υπάρχει η προσμονή αλλά και η ελπίδα, ότι ο αγωνιστικός χώρος του Δημοτικού Σταδίου μετά τις μικροεργασίες που ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν, όπως για παράδειγμα το πάτημα του χλοοτάπητα, θα δημιουργήσει ευεργετικά, βελτιώνοντας έστω και σε μικρό βαθμό τις γηπεδικές συνθήκες, που μέχρι τώρα αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν γίνει σκέψεις αλλαγής έδρας, όμως αυτό δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο. Το γήπεδο της Ένωσης έχει «αδυναμίες», ενώ δεν φαντάζει ιδανική μια μετακόμιση σε περιοχή εκτός Καλαμάτας.
 ~ Καλύπτουν το έδαφος οι τραυματίες με την ώθηση… Φασουλή
 * Πάντως, ακόμη κι αν η χθεσινή ημέρα περιελάμβανε ρεπό, κάποιοι εκ των ποδοσφαιριστών της Καλαμάτας βρέθηκαν κανονικά στο γήπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι Πετρουζέλης, Κοψαχείλης, Κρητικός και Κωστής, δηλαδή παίκτες που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, ακολούθησαν το ειδικό πρόγραμμα που είχε καταρτίσει ο Μιχάλης Φασουλής, θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Βεβαίως ο Πετρουζέλλης δεν υπολογίζεται λόγω της τιμωρίας του, κάτι που ισχύει και για τον Τσαγκαράκη.
 ~ Απαλλαγή του ΤΑΠ για το παιχνίδι στον Πύργο
 * Εν τω μεταξύ η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή απήλλαξε το ΤΑΠ Π.Σ. Η Καλαμάτα από τις αποδιδόμενες πειθαρχικές παραβάσεις, για τον εκτός έδρας αγώνα του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Πανηλειακό. Όσον αφορά την υπόθεση του εντός έδρας αγώνα με τη Γλυφάδα, αυτή θα εκδικαστεί στις 29 Μαρτίου. - Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο o Πάμισος
~ Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
 * Το κοινωνικό του πρόσωπο έδειξε χθες ο ΓΠΣ Πάμισος Μεσσήνης, καθώς με πρόταση του προέδρου του ΑΣ Αμφιθέας (Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης), Κώστα Πούπουζα, την οποία στήριξαν ο Πάμισος Μεσσήνης, ο Δήμος Μεσσήνης, οι παλαίμαχοι και ο ΑΣ Αμφιθέας, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεσσήνης.
 * Τα τρόφιμα συγκεντρώθηκαν το πρωί σε ειδικό περίπτερο που υπήρχε στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης (μεταξύ της Αγροτικής και Εθνικής Τράπεζας) και το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης, κατά τη διάρκεια φιλικής συνάντησης μεταξύ Παμίσου Μεσσήνης και ΑΣ Αμφιθέας (Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης).
 ~ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ
 * Το φιλικό έληξε 7-0 υπέρ του Παμίσου Μεσσήνης. Τα γκολ πέτυχαν οι Δημήτρης Φιλόπουλος (15΄ και 42΄ με κεφαλιά και σουτ αντίστοιχα), Πέτρος Μπούρας (17΄ και 34΄ με σουτ), Θεόδωρος Αβιζιώτης (27΄ με κεφαλιά), Γιάννης Καλογερόπουλος (70΄ με σουτ) και Σωτήρης Δημητρακόπουλος (74΄ με σουτ).
 * Χρέη διαιτητή εκτέλεσε ο Μιχάλης Χούλιαρης, παλαίμαχος του Παμίσου Μεσσήνης.
 - ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος, Νίκος Γεωργακλής): Λίβας, Αποστολίδης, Αρβανίτης, Γερμάνης, Φιλόπουλος, Μπούρδος, Αντωνίου, Βαβαρούτσος, Αβιζιώτης, Κουλόπουλος, Αντ. Καλογερόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Κατσίποδας, Ι. και Χρ. Τρίψας, Δασκαλάκης, Ι. Καλογερόπουλος, Δημητρακόπουλος).
 - ΑΣ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (Κώστας Κρητικάκης): Φ. Γρηγορόπουλος, Πούπουζας, Κωτσάκης, Κουρής, Σπ. Παναγόπουλος, Μάρκου, Αλεβίζος, Χαρμπίλας, Θεοδωρακόπουλος, Γ. Ξυνός, Μουλαβασίλης (αρχική ενδεκάδα), Μέτα, Βασιλόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Χρ. Ξυνός, Π. Γιαννόπουλος, Δαβέρος, Κ. Παναγόπουλος.
 ~ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
 * Μιλώντας σχετικά πρόεδρος του ΓΠΣ Πάμισος Μεσσήνης, Γιώργος Πετρουλάκης, μας ανέφερε: «Ο Πάμισος Μεσσήνης δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο. Συγκεντρώσαμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεσσήνης. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου».
 * Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Παμίσου Μεσσήνης, Δέσποινα Βογιατζή, μας δήλωσε: «Αν και δεν είχαμε πολύ χρόνο, υπήρξε ανταπόκριση του κόσμου. Ήταν μια πρόταση του κ. Πούπουζα και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία. Εμείς στηρίζουμε προσπάθειες που έχουν να κάνουν με τη βοήθεια προς συνανθρώπους μας».
 * Ο πρόεδρος του ΑΣ Αμφιθέας, Κώστας Πούπουζας, μας τόνισε: «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και τον ευχαριστούμε. Πιστεύω ότι θα στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία και από άλλους Συλλόγους».
 * Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, Κώστας Ρούτσης, μας δήλωσε: «Είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία και πρέπει να στηριχθεί. Τα τρόφιμα θα πάρουν ευπαθείς ομάδες. Δε θα πάρουν οι αλλοδαποί. Όσο για τους τσιγγάνους, πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ ή έγγραφο μόνιμης κατοικίας».

***Απόψε ο ετήσιος χορός του Απόλλωνα  Καλαμάτας  
~ ΣΗΜΕΡΑ (9.00 Μ.Μ.) ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ELITE” ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
 * Πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στις 9.00 στο ξενοδοχείο "Elite" o ετήσιος χορός της ομάδας του Απόλλωνα Καλαμάτας, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πλέον σημαντικά εξωαγωνιστικά ραντεβού στο χώρο του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου. Εκτός από το γλέντι, ο Σύλλογος θα βραβεύσει τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Δημήτριο Βελίσκο (Γερμανό ή Φριτς), τον γκολκήπερ Κωνσταντίνο Συνοδινό και τον Άγγελο Σκαφιδά (λιονταράκι). Επιπλέον, θα βραβευθεί ο Λευτέρης Θειακός για τη μακρόχρονη παρουσία του στα γήπεδα, ενώ αντιθέτως η βράβευση του κ. Λάμπρου Παπούλια ανεβλήθη, διότι για υπηρεσιακούς λόγους θα βρίσκεται εκτός Καλαμάτας. Στο τέλος της βραδιάς, θα γίνει πλούσια λαχειοφόρος αγορά με δώρα τα οποία θα καταπλήξουν.
 * Τέλος, και όσον αφορά το αγωνιστικό μέτωπο, οι κυανόλευκοι ολοκλήρωσαν χθες το απόγευμα την προετοιμασία τους, εν όψει του αυριανού αγώνα με τον Ηρακλή Καλαμάτας, με τα προβλήματα να είναι γνωστά και να εστιάζονται στις τιμωρίες Σκαλαίου, Σκουφάκη και τις χρόνιες απουσίες Αντωναίου, Βρεττέα, Παπαγεωργίου, Τσορώνη.
 * Θετική πάντως εξέλιξη αποτελεί η επιστροφή του Στέλιου Παπαδόπουλου, που πλέον θα βρίσκεται κανονικά στη διάθεση του Μιχάλη Πολυμενέα.

***   3ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ
~ Στα Δικαστήρια ο… πρόεδρος και οι διαιτητές
 * Στις αίθουσες των Δικαστηρίων εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα ένα επεισόδιο που έχει τη βάση του στα όσα διαδραματίστηκαν πριν από περίπου 5 χρόνια σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της Μεσσηνίας. Εκεί λοιπόν ο πρώην πρόεδρος και οι δύο διαιτητές, ο ένας εν ενεργεία και ο άλλος παλαίμαχος πλέον, θα λύσουν τις διαφορές τους. Επειδή πολλά ακούγονται – μην περιμένετε από εμάς ονόματα – καλό θα ήταν να βρουν τη χρυσή τομή και να λύσουν τις όποιες διαφορές τους εκτός Δικαστηρίων, γιατί έτσι πρέπει οι άνθρωποι του αθλητισμού να δείχνουν την ανωτερότητα και την ποιότητά τους.
 ~ Τεράστια η απώλεια του Αρβανίτη
 * Αργά χθες το βράδυ πληροφορήθηκαν ότι ο Παναγιώτης Αρβανίτης δε θα ταξιδέψει, σήμερα, στην Τρίπολη, για το παιχνίδι της ομάδας του, του ΑΟ Θουρίας, με αντίπαλο την Άμιλλα. Ο 23χρονος φόργουορντ ταλαιπωρείται από ίωση και έχει τεθεί εκτός μάχης, με την απώλειά του να κρίνεται σίγουρα πάρα πολύ σημαντική.
 ~ Έπαιξαν οι μικροί και οι… μεγάλοι του Ολυμπιακού Καλαμάτας
 * Πέρα από την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, και την ήρεμη διοίκηση που διαθέτει, είναι ακόμη κάποια στοιχεία που φανερώνουν γιατί ο Ολυμπιακός Καλαμάτας ξεχωρίζει. Μεταξύ αυτών το πολύ καλό κλίμα και οι άριστες σχέσεις όλων αυτών που αποτελούν την οικογένεια των ερυθρολεύκων.
 * Για παράδειγμα είδαμε χθες, στο γήπεδο «Γ. Λουκαρέας» να κοντράρονται οι παλαίμαχοι του Ολυμπιακού με τους νεαρούς άσους του σήμερα, παιδιά που προέρχονται από το παιδικό και προπαιδικό τμήμα της ομάδας.
~ Κυπελλούχοι Ολυμπιακός Γυθείου, Κόρινθος
 * Κυπελλούχοι Λακωνίας και Κορινθίας αναδείχθηκαν ο Ολυμπιακός Γυθείου (επικράτησε με 3-0 στο μεγάλο τελικό τον Εθνικό Περιστερίου Φιλισίου) και η Κόρινθος (νίκησε με 3-1 στο μεγάλο τελικό τον Ατρόμητο Χιλιομοδίου) αντίστοιχα.
 ~ Ο Ζιώγας στη Λάρισα
 Ο Μιχάλης Ζιώγας γνώριμος στους Μεσσήνιους φιλάθλους από το πέρασμά του ως μέλος του τεχνικού τιμ (με επικεφαλής τον Ελληνοπολωνό Γιάτσεκ Γκμοχ) της ΑΠΕ Π.Σ. «Η Καλαμάτα», είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΛ 1964. Στη θεσσαλική ομάδα, ο Ζιώγας έκανε μεγάλη καριέρα και καλείται τώρα να την οδηγήσει από τη θέση του προπονητή σε καλή πορεία στο πρωτάθλημα της Football League.
 * Ο Mιχάλης Ζιώγας τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν στον πάγκο του Τυρνάβου (ομάδα του Βορείου Ομίλου της Football League 2).
 ~ Ο Τζαναβάρας στο Βύζαντα Μεγάρων
 * Την τεχνική ηγεσία του Βύζαντα Μεγάρων ομάδα της Footbal League ανέλαβε πρόσφατα ο Παναγιώτης Τζαναβάρας γνώριμος στους Μεσσήνιους φιλάθλους από την παρουσία του στα τέλη της 10ετίας του 90 στην ΠΑΕ Καλαμάτα. Ο κ. Τζαναβάρας το προηγούμενο διάστημα ήταν προπονητής στον Αστέρα Μαγούλας (ομάδα του Νοτίου Ομίλου της Football League 2).
 * Στο δε Βύζαντα Μεγάρων συνάντησε το Μεσσήνιο επιθετικό Κώστα Ηλιόπουλο (έχει εξαιρετική παρουσία).
 ~ Με 5άδα στο πανελλήνιο τραμπολίνο ο Άθλος
 * Στις 7 και 8 Απριλίου θα διεξαχθούν στην Αθήνα τα πανελλήνια πρωταθλήματα τραμπολίνο και παρά τη μεταβατική περίοδο που περνάει ο Άθλος Καλαμάτας θα δώσει δυναμικό «παρών» με πέντε αθλητές. Ανάμεσά τους και ο χρυσός πρωταθλητής Ευρώπης Απόστολος Κουταβάς που έχει θέσει προτεραιότητα φέτος τους πανεπιστημιακούς του στόχους, ενώ υπό τις οδηγίες του προπονητή των επιτυχιών, Βασίλη Αγγελάκου θα αγωνιστούν ακόμη οι Χάρης Κολόζης (παίδες), Ελεάνα Κουβελιώτη (κορασίδων), Δέσποινα Γιαννίκου και Βασιλική Κωνστάνταρου (παγκορασίδων).
 ~ Και αναρρίχηση ο Άρης
 * Προπονητής τένις, ιστιοπλόος, φανατικός (ερασιτέχνης) ποδηλάτης, πρωτοπόρος και στο διαδίκτυο και πολλά άλλα ο Άρης Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε μια ακόμη δραστηριότητα στο ενεργητικό του. Όπως έμαθα δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στην αναρρίχηση κι εμείς του ευχόμαστε να κατακτήσει την κορυφή -Έβελυν, περιμένουμε και φωτό…
 ~ Ημιτελικό στο μονό ο Λαζαρίδης
 * Στο τουρνουά του Κούνεο, στην Ιταλία συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά ο Γιώργος Λαζαρίδης και σήμερα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση στον τελικό των αγώνων της δεύτερης ευκαιρίας. Χθες κατάφερε να κερδίσει στο μονό, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά, ενώ δεν τα κατάφερε στο διπλό, όπου με συμπαίκτη τον Μίνο Σταμάτη «λύγισαν» μετά από υπερπροσπάθεια που διήρκεσε 2,5 ώρες.
 ~ Και ο Χαμόδρακας στη Βαρκελώνη
 * Εκτός από τον Ηλία Νικολόπουλο και τον Βασίλη Δασκαλά του ΣΔΥΜ στο μαραθώνιο της Βαρκελώνης θα συμμετάσχει την Κυριακή και ο Γιάννης Χαμόδρακας του Μεσσηνιακού.
 * Ο έμπειρος δρομέας είναι έτοιμος για μια καλή επίδοση, όπως έδειξε την περασμένη εβδομάδα στον ημιμαραθώνιο του Αιγίου, όπου κατετάγη 6ος.

*** ~** ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 …ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012.
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 1 Mαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α : Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Tr;ith 6 /03/2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/7-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012 , Στο αγιάζι της καθημεριονότητας στην ενημέρωσή μας .-
*** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/10-03-2012.html  , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης ,10-03-2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/11-2012.html  , Σήμερα είναι Κυριακή 11 Μαρτίου 2012 .-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Σχολιάζοντας Αδιακρίτως Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΘΕΣΕΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :Δευτέρα 12 /03/2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/03/12-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  ,
ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΔΙΑΚΡΗΤΩΣ :
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2012 : foto athos .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/13-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/14-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΤΑΫΓΕΤΟΣ Αναδημοσίευση Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/15-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/16-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/agion-oros-2012.html  ,
AGION OROS ΑΘΩΣ 2012 .- Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 ,.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/17-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/18032012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ Κυριακή 18/03/2012 - Ειδήσεις -Σχόλια κ.α .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/19-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/19032012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα 19/03/2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/arfara-messhnis-greece.html  , ARFARA MESSHNIΑS GREECE Φωτογραφίσεις , 20/03/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/20032012.html  , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ ,Φωτογραφίες 20/03/2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/20032012.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και άλλα Τρίτη , 20/03/2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/21-03-2012.html  , ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Περιοχή Σκήτης Αγίας Άννης 21-03-2012 , Φωτογραφίες κ.α..-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/21-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/03/22-2012.html  , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/ , :  Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 .-
** ~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/24-2012.html , Σάββατο  στην ενημέρωση 24 Μαρτίου  2012 .-

*** Μονή Καλτεζών Αρκαδίας 23/03/2012 , Άγιος  Νικόλαος   :
~* http://www.youtube.com/watch?v=gq9aItL4Wo4  ,
*** Ι.Μ. Καλτεζών Άγ.  Νικόλαος Παρασκευή  23/03/2012 :
** http://www.youtube.com/watch?v=YJT0Y15d7qo  ,** *** Δ΄Χαιρετισμοί στο Καλτέτζι 2012 :
** http://www.youtube.com/watch?v=AEpZpz0y-NU  ,***** ΚΑΛΤΕΖΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ :
** http://www.youtube.com/watch?v=-G7LI3pYwAk  ,**Σαν δικηγόρος έχω μάθει ότι κάθε "εγκληματίας" έχει το δικαίωμα απολογίας σε κάθε παράνομη πράξη. Το έγκλημα που έχω διαπράξει στο διαδίκτυο με την ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας πάνω από πατριωτικά κείμενα, το οποίο μου επέσυρε ποινή αποκλεισμού αιτημάτων φιλίας, δεν μπόρεσαν οι μη-νομικοί διαχειριστές του facebook να μου το αιτιολογήσουν, παρά την ελληνικότατη επιστολή διαμαρτυρίας μου προς αυτούς. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών κατοχυρώνεται στο άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος. Ας με συγχωρήσουν που επιμένω να είμαι ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!! ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ!!!!


** Το μεγαλείο του Θεού, η μαγεία της φύσης 
http://www.youtube.com/embed/mcbHKAWIk3I
 ** ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΔΕΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ. ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ http://greeksurnames.blogspot.com/2012/03/blog-post_21.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2Flxunt+%28GREEK+SURNAMES%29
 ** ΣΟΚ!! "Σφραγίστηκε" από το ΓΕΕΘΑ η εισαγωγή αλλοδαπών στις Ε.Δ!! http://elnewsgr.blogspot.com/2012/03/blog-post_4990.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

** ΟΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΙ.. <<ΟΙ ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΔΕΣ>> ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ Σχέδιο φυγάδευσης Παπαδήμου-Παπούλια στις παρελάσεις - Ελεύθεροι σκοπευτές στα γύρω κτίρια http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=129479&catid=3

** Που δε θα στηθούν εξέδρες επισήμων στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου
* http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=129357&catid=3

Εξαφανίστηκαν τα νεράτζια από το κέντρο της Αθήνας ενόψει 25ης Μαρτίου!
** http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=129142&catid=3

** Κάνουν ...πλάκα στους πολιτικούς που θα πάνε στις παρελάσεις. Δείτε πως
** http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=12993

 ~ Η Ελλάδα και οι Έλληνες βιώνουν την 1η γενοκτονία του 21ου αιώνα http://www.e-thrakinews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8041:-------1---21-&catid=124:koinonia&Itemid=83

 Κυπριανού Πετράκης http://myweb.cytanet.com.cy/iaae5559/biographies/kiprianou.htm

Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) http://malkidis.blogspot.com/2012/03/blog-post_2096.html

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης +
~ http://malkidis.blogspot.com/2012/03/blog-post_6916.html

Ιωάννης Μακρυγιάννης
http://malkidis.blogspot.com/2012/03/blog-post_2151.html

Αλέξανδρος Υψηλάντης '
http://malkidis.blogspot.com/2012/03/blog-post_5424.html

Το λάβαρο των Λαβάρων...1821 http://malkidis.blogspot.com/2012/03/blog-post_22.html

"Ήταν ένας σκύλος που γάβγιζε αλλά δεν δάγκωνε". Η Ελλάδα χρεοκόπησε ωστόσο τίποτα δεν συνέβη στις αγορές. Δεν υπήρξε μετάδοση, ούτε πανικός, ούτε καμία κατάρρευση τράπεζας και όλα αυτά γιατί το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. http://www.capital.gr/News.asp?id=1449339

   Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ
 Να επιστρέψει 160 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί σε λογαριασμούς του στην Ελβετία κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης για την υπόθεση της Proton Bank, ζήτησε το πρωί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. http://www.capital.gr/News.asp?id=1449358

 ~***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου