Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια

Ελεύθερες Σκέψεις  θέσεις  απόψεις και  Σχόλια  :
Τρίτη  6  Μαρτίου  2012  :
LOGOI  YGEIAS : ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ :
~**  Βάλτε στη διατροφή σας τροφές που δρουν ως σύμμαχοι της καρδιάς
~ Τα καρδιακά προβλήματα συνοδεύονται τις περισσότερες φορές από διατροφικά άγχη. Το καθημερινό πιάτο φορτώνεται με ερωτηματικά για το «τι είναι καλό» και «τι όχι», «τι δεν έχει λιπαρά», «πώς θα περιορίσω τη χοληστερίνη». Και επειδή τα απαγορευμένα πιάτα είναι λίγο - πολύ γνωστά, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις τροφές που δρουν ως σύμμαχοι της καρδιάς - εύκολα πιάτα που θα ορθώσουν ασπίδα προστασίας στα καρδιαγγειακά προβλήματα.Το πρωινό
Τα κλασικά δημητριακά είναι μία καλή λύση, οι νιφάδες βρώμης που δεν περιέχουν ούτε λιπαρά, ούτε ζάχαρη, είναι η καλύτερη. Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων, αλλά και φυτικών ινών, που μειώνουν τη χοληστερίνη και περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνδυάστε τις με γάλα με χαμηλά λιπαρά και, αν θέλετε, προσθέστε μέλι ή σταφίδες.
Αφρόψαρα για το μεσημέρι
Τα αφρόψαρα, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα, η μαρίδα θεωρούνται από τις καλύτερες πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων_ τα οποία περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη, ενώ παράλληλα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μαγειρεύοντας το ψάρι στο ταψί με ελαιόλαδο (πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε), ντομάτα (λυκοπένιο), σκόρδο (αλισίνη) και μαϊντανό (βιταμίνη C), εμπλουτίζετε το πιάτο σας με πολύτιμα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα αγγεία και την καρδιά.
Αν δεν αγαπάτε τα ψάρια, προτιμήστε
κοτόπουλο : ως λευκό κρέας περιέχει πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος από το κόκκινο, ιδιαίτερα όταν αφαιρείτε την πέτσα. Προσλαμβάνετε πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού σας, και μικρή ποσότητα λίπους, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται αρνητικά η χοληστερίνη σας και, κατά συνέπεια, να περιορίζεται ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.
Για ένα ενδιαφέρον, μεσημεριανό πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριές όλων των χρωμάτων. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες Α, C και το καρετονοειδές β-καροτένιο. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερο β-καροτένιο από όλα τα είδη. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση διαθέτει το ελαιόλαδο, ενώ αντίστοιχες ιδιότητες έχει το κρεμμύδι, καθώς είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή. Αν συνοδεύσετε το κοτόπουλο με άγριο ρύζι αντί για λευκό, θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα λαδερά
Το σπανακόρυζο, όπως και το λαχανόρυζο, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας τα λαχανικά. Το σπανάκι, καθώς και τα περισσότερα σκούρα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα κυριότερα από τα οποία είναι οι βιταμίνες Α και C, αλλά και ιχνοστοιχεία (μαγγάνιο) που προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Επιπλέον, το σπανάκι είναι πηγή φυλλικού οξέος (βοηθά τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού) και σιδήρου (συμμετέχει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς). Αν προσθέσετε στο πιάτο σας λεμόνι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ο οργανισμός σας θα αφομοιώσει καλύτερα τα τελευταία δύο θρεπτικά συστατικά.
Για τους λάτρεις των ζυμαρικών
Μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο : μία εύκολη λύση, όταν δεν ξέρετε τι να μαγειρέψετε.
Το λυκοπένιο που περιέχει η μαγειρεμένη ντομάτα ή η συμπυκνωμένη σάλτσα είναι 2,5 φορές περισσότερο απορροφήσιμο από αυτό της ωμής ντομάτας. Αν προσθέσετε σκόρδο στη σάλτσα, θα ωφεληθείτε από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς περιέχει περίπου 200 ενεργά συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Τα σωτήρια λαχανικά
Λάχανο, καρότο, μαρούλι, μπρόκολο και κουνουπίδι, είναι όλα τους πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα φτωχά σε θερμίδες.
Όταν τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών. Είναι προτιμότερη, μάλιστα, μια χειμωνιάτικη σαλάτα με ποικιλία ωμών λαχανικών, καθώς με το βράσιμο καταστρέφεται μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Για να ενισχύσετε τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες της σαλάτας, προσθέστε μια σάλτσα βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και λεμόνι.
Σάντουιτς στο γραφείο
Καθώς τα μπέικον και τα λουκάνικα δεν ενδείκνυνται, προτιμήστε μανιτάρια, για να φτιάξετε ένα πρόχειρο γεύμα. Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, ενώ είναι φτωχά σε νάτριο, οπότε μπορούν να καταναλώνονται άφοβα και από όσους έχουν υπέρταση. Αν σοτάρετε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο, εκτός από πιο νόστιμα, θα γίνουν και πιο θρεπτικά, καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου «αγαπούν» την καρδιά. Αν, μάλιστα, χρησιμοποιήσετε ψωμάκι ολικής άλεσης και προσθέσετε φρέσκα λαχανικά, όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, αυξάνετε σημαντικά την περιεκτικότητα του σάντουιτς σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Πάρτε μαζί σας, στο γραφείο, φρούτα. Ακούγεται κοινότοπο, αλλά τα φρούτα λειτουργούν ως πολύτιμα εφόδια στον πόλεμο ενάντια στα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Φτιάξτε φρουτοσαλάτα εποχής με μήλο, πορτοκάλι, αχλάδι και ρόδι. Θα συνδυάσετε διαφορετικές γεύσεις και ο οργανισμός σας θα προσλάβει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως πολύτιμες βιταμίνες Α, C και Ε, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Ώρα για επιδόρπιο
Επιλέξετε γλυκά του κουταλιού : δεν περιέχουν καθόλου λίπος, και παράλληλα διατηρούν κάποιες από τις ωφέλιμες ιδιότητες του φρούτου.
Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι, επίσης, από τις πιο υγιεινές γλυκές επιλογές, καθώς το μοναδικό λίπος που περιέχει είναι το ελαιόλαδο. Αποφεύγετε να καβουρντίζετε το σιμιγδάλι πολλή ώρα με το ελαιόλαδο, καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά του τελευταίου.
Πηγή  tovima.gr
 

~** Πόσο βλάπτει το κάπνισμα στο αυτοκίνητο  :
Πρόσφατα η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία εισηγήθηκε τη νομοθετική απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο. Και τούτο γιατί οι τελευταίες μελέτες απέδειξαν ότι το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι 23 φορές πιο βλαβερό από το κάπνισμα σε ένα μπαρ καπνιστών.
Με απλά λόγια, αν κάποιος καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα μέσα στο αυτοκίνητό του ενώ ταξιδεύει από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, στην πραγματικότητα καπνίζει 23 πακέτα. Ο καπνιστής δηλαδή συνεχίζει να καπνίζει ακόμα και όταν δεν έχει το τσιγάρο στο στόμα του.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Βουλή της Αυστραλίας πρόσφατα ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο τα πακέτα των τσιγάρων θα κυκλοφορούν σε απόχρωση μαύρου χρώματος, ενώ μαζί με την ένδειξη π.χ. «το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο» θα υπάρχει και φωτογραφία του καρκίνου του στόματος πάνω στο πακέτο.
Στην Αμερική, όχι μόνο απαγορεύεται το κάπνισμα ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους (πεζοδρόμια, πάρκα κ.λπ.) αλλά προβλέπεται να τιμωρείται και με πρόστιμο 50 δολαρίων ο καπνιστής.
Είναι άραγε όλα αυτά υπερβολικά; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει ότι η Αυστραλία, η Αγγλία και η Αμερική, που έχουν εφαρμόσει την αυστηρότερη αντικαπνιστική πολιτική, είναι οι χώρες που κατάφεραν να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις στο ένα τρίτο.
Αντίθετα, η χώρα μας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της λογικής, με τον αντικαπνιστικό νόμο που ψηφίστηκε σε πλήρη παράλυση, απλώς χειροτερεύει συνεχώς τη θέση της από πλευράς επιβίωσης του πληθυσμού της.
Από τις πρώτες θέσεις στις οποίες βρισκόταν παγκοσμίως υποχώρησε στη 15η θέση. Μήπως είναι καιρός κάποιος αρμόδιος επιτέλους να ευαισθητοποιηθεί για ουσιαστική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;
Πηγή  ygeia.tanea.gr  

 ~ Οι Άγιοι 42 Μάρτυρες. Στην κατάληψη του Αμορίου από τον χαλίφη της Βαγδάτης, όσοι σώθηκαν οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στη Δαμασκό. Εκεί, μετά από φυλάκιση 7 ετών, αποκεφαλίστηκαν 42, αρνούμενοι να εξωμώσουν.
~ The 42 Martyr Saints.
When the caliph of Baghdad conquered Amorion, those who surνived were led captive to Damascus. There, after haνing been held prisoner for 7 years, 42 were beheaded when they refused tο abandon their religion.-
** Philotheou Monastery Mount Athos

~ http://youtu.be/c-X13_ew5gQ ,



~ * Οι Έλληνες , οι αρχαίοι, πίστευαν ότι αυτός που σου στερεί σήμερα την φιλοσοφία και την ελευθερία,γιατί περί αυτής πρόκειται, θα σου στερήσει αύριο και το φαγητό. Οι Έλληνες ήξεραν ότι πολεμώντας πρώτα για την Πίστη (υπέρ βωμών) πολεμούν και υπέρ εστιών (υπέρ της επιβίωσης).

 ~*  Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΘΑ ΕΛΘΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΕΗ ΔΡΑΣΗ. ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ. ΔΙΟΡΘΩΝΟΜΑΣΤΕ. ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ME ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ; ΤΟΤΕ ΑΞΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΑΙTHΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ. ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ, ΦΥΣΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΚΕΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΗ , Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠ ΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΚΗΤΗ. ΚΙ ΑΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΤΙΟΥΣ. ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟNΤΟΥΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΕΠΑΖΑΝ. ΕΥΛΟΓΙΑ.
*** ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ρεεεεε!!!!!!!!!!! το πήρατε χαμπάρι..........??????  :
Στόχος  τους  δέν  είναι  να  ρίξουν  το  μεροκάματο  στα  350....
  δεν  είναι  να  ρίξουν  τις  συντάξεις   στα  300......
  δεν  είναι  να  μείνουμε  άνεργοι.....
  δεν   είναι  να  μας  κλείσουν  τα  μαγαζιά......
  δεν   είναι  να  πεινάσουμε.......
  δεν   είναι  να  ξεπαγιάσουμε...
  δεν   είναι  να  μας  κόψουν  το  ρεύμα.....
  δεν   είναι  να  μείνουμε   ξεβράκωτοι.....
  δεν   είναι  να  μην  έχουμε  γιατρό  και  φάρμακα.....
  δεν   είναι  να  μείνουν  τα  παιδιά  μας  αμόρφωτα......
  δεν   είναι  να  ξεμείνουμε  από  βενζίνη......
  δεν   είναι  να  χάσουμε  την  προσωπική  μας  αξιοπρέπεια....
  δεν   είναι  να  ξεφτιλιστούμε  σαν  λαός......
  δεν   είναι  να  μας  πάρουν  τα  πετρέλαια......
  δεν   είναι  να  μας  πάρουν  τον  ορυκτό   πλούτο....
  δεν   είναι  να  μας  πάρουν  τον  Παρθενώνα  και  τα  νησιά.
  δεν   είναι  να   χάσουμε  την  εθνική  μας  κυριαρχία......
    Δεν  είναι  όλα  αυτά  που  μας  λένε  για  να  μας τρομοκρατούν.......  
    Είναι   αυτό  που  δεν  μας  λένε.......
    Στόχος  τους  είναι  το  σπιτάκι  μας,  το  χωραφάκι  μας,  το  οικοπεδάκι  μας......
    Αυτά  θέλουν...  και  αυτά  θα  μας  πάρουν...
   Τα  λεφτά, όταν  υπήρχαν, μας τά 'περναν  με τη προπαγάνδα  για τις  κάλπικες ''ανάγκες'' ( υπερκατανάλωση)......
   Τα  λεφτά,  όσα  υπάρχουν ακόμη,  μας  τα  παίρνουν  με  χαράτσια  και  φόρους......   και  όταν  τελειώσουν...  που  ήδη τελειώνουν   ή  τελείωσαν;;;;;;;;;;   Τι  μένει....  αυτό  που θέλουν...
  ΚΑΙ  ΑΥΤΟ   ΘΑ  ΠΑΡΟΥΝ !!!!!
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ . !

** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Άνθρωπος στο Φεγγάρι
Πήρα την απόφαση. Θα φτιάξω έναν πύραυλο από χαρτί και σοκολάτα, θα βάλω χρώματα στα πλαϊνά του και στην μύτη του μπροστά θα βάλω το σήμα της Mustang, που από μικρό παιδί επιθυμούσα να αποκτήσω. Πιλοτήριο θα έχει μόνο για έναν κυβερνήτη: για την αφεντιά μου. Το ντεπόζιτο θα χωρά 3,000 λίτρα τσίπουρο από αυτό που συνηθίζαμε να πίνουμε στα πανηγύρια και 5,000 λίτρα ουίσκι από αυτό που συνηθίζαμε να πίνουμε στα μοναχικά μας βράδια. Θα κολλήσω στο παρμπρίζ του πυραύλου μου τις φωτογραφίες όλων αυτών που τίποτε δεν μου ζήτησαν και τόσα μου έδωσαν και στο καθρεφτάκι θα κρεμάσω το φυλαχτό που μου’ δωσε η μάνα μου όταν έφευγα πρώτη φορά απ’ το σπίτι στα δεκαεπτά μου........

** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

Άνθρωπος στο Φεγγάρι

Δεν θα ξεχάσω να βάλω και το απαραίτητο «Κυτίο παραπόνων» όπως είχαν τα «καρναβαλάκια» που μας πήγαιναν εκδρομές. Μεγάλο κυτίο για μεγάλα παράπονα. Θα έχω ήδη γράψει τις επιστολές μου προς όλους αυτούς που τόσα χρόνια ήθελα να τους «τα σύρω» και δεν το’ κανα, από ευγένεια. Προς δασκάλους, εργοδότες, πολιτικούς, υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών, γείτονες (που μου φαρμάκωναν τις γάτες), συγγενείς, πλανητάρχες, γέρους των αστικών λεωφορείων (που χρόνια κοίταζαν να σου πάρουν την θέση για να μπορούν να πιάνουν τον πισινό της συμμαθήτριάς σου). Προς μπακάλη (που με έκλεβε στα ρέστα όταν αγόραζα σοκολάτα) και προς μπάτσο (που μου ζήτησε την ταυτότητα επειδή είχα μακριά μαλλιά). Θα κολλήσω τους φακέλους με τόσο σάλιο όσο θα χρησιμοποιούσα τόσα χρόνια για φτύσιμο.
Θα φύγω ξημερώματα για να προλάβω την ολόγιομη Γη. Θα στήσω σε μία ωραία τρύπα την σκηνή που ακόμα είναι γεμάτη άμμο από τις διακοπές του 1985 και θα πίνω ένα ποτήρι μπρούσκο κρασί περιμένοντας να ανατείλει η Γη. Εκεί «να φύγω» χωρίς κηδείες σαχλές και τάφους μαρμάρινους επιλεγμένους με το γελοίο γούστο συγγενών. Κι αντί για κύκνειο άσμα σαν λύκος να ουρλιάζω κοιτώντας προς τον φωτεινό πλανήτη μας όλα τα παράπονα που ήταν αδύνατον να εκφράσω με τα γήινα, πολιτισμένα μα εσκεμμένως ανεπαρκή μέσα, που στη ζωή μού επιτράπηκαν.-


***Συμπεράσματα:
1) Ο Δικομματισμός καλά κρατεί.
Αναδιπλώνεται, συννενοείται, κυριαρχεί...
έστω και με τις ευλογίες των "εταίρων".
2) Τα εγκάθετα και διαπλεκόμενα με αυτόν ΜΜΕ
συνεχίζουν τη βρώμικη προπαγάνδα, προσδοκώντας
νέα...πλούσια ανταλλάγματα.
3) Η Αριστερα αποτελεί το σταθερό στόχο του.

Και ΕΜΕΙΣ;;
Οι τιποτένιες όρνιθες;;
Τα υποζύγια;; Τα διαχρονικά θύματα;;
Χωρίς Πρωτοβουλίες...
Χωρίς Αξιες Ηγεσίες...
Χωρίς Τσαγανό και Μέλλον...
Αβουλοι,Απροστάτευτοι,Ανόητοι.
Καρτεράμε να "εκτονωθούμε" στις εκλογές!!
Τότε...που θα είναι πολύ ΑΡΓΑ!!

** Πάρε την στροφή αργά σε αυτό το ζεϊμπέκικο γιατί μέσα σου όλα είναι εύθραυστα. Μην σπάσει η καρδιά. Οι στροφές που έδωσες για να μείνεις άνθρωπος την έχουν ήδη ραγίσει. Σταθμοί αναχωρήσεως, γράμματα του πατέρα από την ξενητειά και μια φωτογραφία να γελά με το δάκρυ πνιγμένο στην παλάμη. Επαναπατρισμός. Μια αγκαλιά και μετά πάλι "καλή αντάμωση" . Κράτα τα πόδια κολλημένα στο πάτωμα γιατί τώρα αρχίζει το ταξίμι να ξύνει πληγές σαν λάμα ακονισμένη με το δικό σου χέρι. Ήταν να φύγεις κάποτε, να μην κυλιστείς σε αυτό που έβλεπες ότι έρχεται. Σαν στρατιώτης με το σάκο στην πλάτη θα είχες φθάσει στο φεγγάρι αν αυτόν τον τόπο δεν λάτρευες. "Γιατί πατρίδα σαν αυτή δεν έχει", έλεγες. Και δεν εννοούσες τα σύνορα, τις λέξεις, την ιστορία, τον ήλιο. Η Μνήμη ήταν. Εκατομμύρια σταγόνες Μνήμης που κυλάνε στα χιλιόμετρα φλεβών σου. Που σου δόθηκαν με την σύλληψή σου μέσα σε ένα κορμί και που σε κράτησαν όρθιο όταν έπρεπε να θάψεις κομμάτια ψυχής ολόκληρα δικά σου, παιδιά σου, αδέλφια σου, για να συνεχίσεις αυτό τον αέναο κύκλο που σου χαρίστηκε απλόχερα χωρίς να το ζητήσεις.

Κλείσε τα μάτια τώρα που το ζεϊμπέκικο αρχίζει να τελειώνει. Άσε να αστράψει το μαχαίρι που χρόνια έχεις κρυφά τυλιγμένο στο πανί μιας γυναίκας που σε αυτό τύλιγε το ζυμωμένο με τα χέρια της ψωμί να πάρεις για το δρόμο. Σε λίγο θα μπουν στο χωριό. Σε λίγο θα αρχίσουν να ξηλώνουν τις φλέβες σου. Θυμήσου τι είσαι. Ξημερώνει.

** Πριν αρχίσουν οι τοκογλύφοι να μπαίνουν στο χωριό ρίχνοντας μπετόν στα χωράφια που κάναμε κόντρες καβάλα σε ασέλωτα άλογα. Πριν αρχίσουν να κόβουν τα δέντρα που σαν παιδιά χαράζαμε τον έρωτα μας στον κορμό τους και την άλλη μέρα μέσα στα κλάματα τούς βάζαμε γάζα ζητώντας συγνώμη για την αλαζονεία της στιγμής. Στον καφενέ που βρέθηκες απόψε κάψε την Μνήμη πριν την ποδοπατήσουν εις το όνομα της αξιοποίησής σου ατσαλάκωτα ανδρείκελα. Κοίτα ψηλά στον κιτρινισμένο τοίχο τον εαυτό σου να καμαρώνει με το πρώτο κουστουμάκι σου, δίπλα στους δικούς σου, σε μια φωτογραφία "εβδομαδιαία". Αυτό το κουστουμάκι που κόστισε μισό ιδρωμένο μηνιάτικο του πατέρα σου και συ έκανες μούτρα για το παπιγιόν, παρά του ότι πια είχες γίνει άντρας.

 ~** Karatzaferis: "δεν λαδώνω τις εταιρείες δημοσκοπήσεων για να μ'έχουν υψηλά"!!! : ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΤΙΣ ΛΑΔΩΝΕΣ???
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΟΥ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ ΝΑ ΛΑΔΩΝΕΙΣ ???
ΜΑΣ  ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΑ Ο ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ, Ο ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ,  Ο ΜΕΓΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΟΣ, Ο ΑΙΣΧΡΟΣ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ ....  ΑΛΛΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ:  "ΕΚΕΙ - ΕΚΕΙ ΣΤΗ Δ' ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΟΜΜΑΤΟΥΣ ΘΑ ΤΡΩΣ  ΓΕΡΟ Κ@ΥΛΙ..."

Προς Θεού, μην τον πιστεύετε. Ειναι μεγάλη “γάτα” στο ψέμμα και στην υποκρισία ο άνθρωπος!!! Τον έχουμε φάει στη μάπα κάποιοι απο μας, όταν ...... >>>>>>>>σπάγαμε τα πόδια μας για να του μαζέψουμε ψήφους για να τον βάλουμε στα έδρανα, για το καλό της πατρίδας (έτσι νομίζαμε οι μ@κάκες) και τελικά το κατορθώσαμε, αλλά  για το καλό της τσέπης του … Ο άνθρωπος μάζεψε τόοοο  χρήμα απ’ τη πολιτική, που θα ζήσουν απ' αυτά και δέκα γενιές μετά απ’αυτόν!!!  Ο τύπος προκειμένου να κερδίσει χρήμα και δόξα, πουλάει και τη μάννα του την ίδια! Είναι τυχαίο, ότι με κανέναν απ’ τους στενούς του πρωτεργάτες της δημιουργίας αυτού του τηλεκόμματος, δεν λέει “καλημέρα”  σήμερα ???  Εμεις τον χαρακτηρίσαμε προ πολλού και πριν εκδηλωθεί με την οικουμενική, με τη στίρηξή του στον δωτό προδότη Παπαδήμο, με τη στήριξή του στην Τρώικα και το μνημόνιο Ι, που εξ’ αιτίας του ήρθε και το ΙΙ στο οποίο ο κατεργάρης τούτος κρήφτηκε με μια δήθεν παραίτηση ….. Τον χαρακτηρίσαμε λοιπόν σαν τον πλέον επικίνδυνο πολιτικάντη της μεταπολίτευσης…  Εναν δούρειο ίππο της Ελλάδας, εναν πατριδοκάπηλο,συκοφάντη και εκμεταλλευτή των πάντων και δεν πέσαμε έξω…  Οι δημοσιογράφοι τον έγλυφαν ενω  τα blogs τον ξετίναzαν, γι'αυτό και ήθελε να τα κλείσει με φασιστικό νόμο επί πρωθυπουργίας του κολητού του Jefrey!!!  Τώρα βέβαια που βλέπει ότι θα δώσει μεγάλες μάχες για να ξαναμπεί στη Βουλή (εμεις λέμε πως δεν θα καταφέρει), τώρα λοιπόν άρχισε να σας εκλιπαρεί με διάφορες κουτοπονηριές και “κλάμματα” της κακιάς ώρας για να σας ξανακλέψει την ψήφο…  Με τις γνωστές του “κωλοτούμπες”!!!  Και λέει πως τάχατες, έφταιξαν οι δυό αποστάτες που τον πρόδωσαν κι έφυγαν!!! Μα, δικά του παιδιά δεν ήταν? αυτός δεν τους γαλούχισε στη ρουφιανιά και την προδοσία  ??? Τώρα λέει πως δεν λαδώνει τους δημοσκόπους γι'αυτό του βάζουν και μικρά νούμερα οι δημοσκοπήσεις ... Παραμυθάς για Νόμπελ, δηλαδή !

 -----------------

Εδώ θέλουμε να καταδικάσουμε και ορισμένα  "Βlogs"  που ενώ μέχρι τώρα κρατούσαν εχθρική  αλλ' αληθινή στάση απέναντι σε τούτον τον πολιτικό τσαρλατάνο, με την φυγή των δύο αποστατών του όμως  έκαμαν στροφή προς τον απαίσιο  κι άρχισαν  να του χαϊδεύουν τ’ αυτιά. Προσέξτε κύριοι "bloggers", διότι θα ξεφτυλιστήτε στο τέλος στα όμματα των αναγνωστών σας, τους οποίους εν τέλει και θα χάσετε. Kάποιοι εξω στη πιάτσα λένε πως ο αχρείος δεν λαδώνει τους δημοσκόπους, αλλά "πλησίασε" με ...καλές διαθέσεις κάποιους πρώην άσπονδους φίλους !!!   Είναι αλήθεια ??? Σε επόμενο δημοσίευμα θα  αναφέρουμε και ονόματα ιστολογίων με την οφθαλμοφανέστατη  κωλοτούμπα τουε, έτσι για να γνωρίζετε κι εσεις φίλες και φίλοι αναγνώστες,  τα παιχνίδια που παίζουν ορισμένοι εδώ στο διαδίκτυο, να ξέρετε ποιούς και τί διαβάζετε  …. Οι καιροί είναι πονηροί, εκλογές έρχονται και το ζεστό μαύρο χρήμα ζητάει παραλήπτες .... Κι εσεις θα πρέπει να τους μάθετε πρίν πάτε στην κάλπη !!!




** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
~ Ξημερώνει
Σήκω να χορέψεις ένα ζεϊμπέκικο σαν εκείνα τα παλιά που χόρευαν κάποτε πάνω σε μωσαϊκά λεκιασμένα με ρετσίνα. Απέκτησε πάλι αφορμή να υψώσεις τα χέρια ψηλά και να μιλήσεις κρυφά με τους θεούς που κρύφτηκαν σαν τα ξωτικά πίσω από την κορυφή του Ολύμπου μην αντέχοντας πια τα λόγια των θνητών κινούμενων πεθαμένων. Επάνω στην πρώτη στροφή να ανοίξεις πάλι τα χέρια σαν φτερά , έτσι για να θυμηθείς ότι κάποτε μπορούσες να πετάξεις ως Αετός . Στο μαγαζί αυτό που στριμωχτήκαμε όλοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, με τα φθαρμένα μας ρούχα και την αξιοπρέπεια διπλωμένο χαρτάκι στην τσέπη του πουκαμίσου, ας το γλεντήσουμε πριν το ξημέρωμα έρθει.
~** ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 1821!
* Α΄ ΠΡΑΞΗ
Πρόσωπα
Πρετεντέρμπεης (μεσήλιξ δημοσιογράφος, σαφώς αρνητικά διακείμενος προς την επανάσταση, πιθανότατα ... μάλλον σίγουρα ρουφιάνος του Σουλτάνου)
Στάη Σουλτάνα (το αυτό...)
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (ο Γνωστός)
~ (Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Πρετεντέρμπεης φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει)
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: κυρίες και κύριοι, Καλησπέρα σας, νομίζω ότι είναι από τις Παρασκευές που δεν χρειάζεται να διευκρινίσω τι πρόκειται να συζητήσουμε. Το βλέπετε στο μόνιτορ από πίσω μου (δείχνει το μόνιτορ που έχει μια σκηνή από την πολιορκία της Τριπολιτσάς).
Όπως σας έχουμε ενημερώσει από τα έκτακτα δελτία ειδήσεων, ομάδες ενόπλων έχουν περικυκλώσει την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου Τριπολιτσά δημιουργώντας πραγματικά κυκλοφοριακό χάος, ενώ δεν αφήνουν ελεύθερη τη διέλευση από και προς την πόλη. Αίσχος! Φτου! (φτύνει κάτω)
~ Στην ανάλυση των γεγονότων θα με βοηθήσει η έγκριτη δημοσιογράφος Σουλτάνα Στάη, ενώ θα υπάρξουν και ζωντανές συνδέσεις και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές. Σουλτάνα;
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Γεια σας, Κυρίες και Κύριοι! (παύση) Δεν έχω υπέροχα μάτια!
(Η Στάη παίζει με τα βλέφαρά της και ο Πρετεντέρ της κάνει γλύκες)
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: (ξεροβήχει). Κυρίες και Κύριοι τα πράγματα έχουν ως εξής: από νωρίς το πρωί ένοπλες ομάδες γκιαούρ... εεε θέλω να πω Ελλήνων έχουν περικυκλώσει την Τριπολιτσά και ζητούν την απομάκρυνση της Οθωμανικής Διοίκησης.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Το γεγονός δεν είναι μεμονωμένο. Μπορεί να θεωρηθεί ως κορύφωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν το Μάρτιο στην Πελοπόννησο και τη Στερεά με αίτημα να μην πληρώνονται πια τα χαράτσια και οι φόροι στους Τούρκους.
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Το θέμα είναι ότι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αμαυρώθηκε για άλλη μια φορά και υπάρχει κίνδυνος να μας πετάξουν έξω από την Οθωμανική Ένωση και τότε... (κάνει μια κίνηση απελπισίας)
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και μπρόκολα!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε καλσόν! (η Σουλτάνα Στάη τον κοιτάει απορημένα)
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Θα μας φάνε οι Λύκοι και όλα τα άγρια ζώα
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: δράμα, καταστροφή!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε βενζίνη!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Βενζίνη; Τι είναι η Βενζίνη;
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: δεν ξέρω, έτσι μου ήρθε . Με πληροφορούν όμως από το Κοντρόλ ότι βρίσκεται μαζί μας στο Στούντιο ο ηγέτης των κατσαπλιάδ... θέλω να πω των Ελλήνων που έχουν αποκλείσει την Τριπολιτσά, ο κύριος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
~ (μπαίνει ο Κολοκοτρώνης και κάθεται)
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: (επιθετικά) Κύριε Κολοκοτρώνη, γιατί δεν αφήνετε τον κόσμο να περάσει να πάει στη δουλειά του; Και με τα μαγαζιά τι θα γίνει τώρα που δεν μπορεί να πάει ο κόσμος να ψωνίσει; Ε;
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καταρχήν Καλησπέρα σας..
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ: (ανόρεκτα ) Καλησπέρα.
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Μάλλον δεν έχετε καταλάβει καλά.... Γίνεται επανάσταση ξέρετε. Πρέπει πια εμείς οι Έλληνες να μάθουμε να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας! Να διώξουμε τους Μπέηδες, Τούρκους και Έλληνες (ρίχνει άγριο βλέμμα στον Πρετεντέρμπεη).
Κι όσο για τον κόσμο που δεν πάει να ψωνίσει, σάμπως του έμειναν καθόλου χρήματα για να πάει; Όλα μας τα πήρε ο Σουλτάνος με τα χαράτσια! Κάναν όλοι κολεγιά να μας ξεζουμίσουν.
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ: Δηλαδή να μην πληρώνουμε τα χαράτσια, να μην είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο, που ο Θεός να μου κόβει χρόνια να του δίνει μέρες!;
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Και βέβαια να μην τα πληρώνουμε! Του χρωστάμε τίποτα; Ο απλός λαός μόνο φτώχια και φιλότιμο και αυτοί στα πλούτη.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Μα τι λέτε κύριε Κολοκοτρώνη έτσι θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία!
~ ΣΤΑΗ –ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ: (μαζί με απελπισία)και τότε...
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε να φάμε!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε κρέας, ψάρια και ραπανάκια!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Δεν θα έχουμε φάρμακα!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Δεν θα έχουμε καλσόν! (η Σουλτάνα Στάη τον κοιτάει ξανά απορημένα)
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Θα μας φάνε οι Λύκοι και όλα τα άγρια ζώα
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Θα.. Θα πέσει φωτιά να μας κάψει!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: δράμα, καταστροφή!
~ ΣΤΑΗ - ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (μαζί): Δεν θα έχουμε βενζίνη!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Βενζίνη; Τι είναι βενζίνη;
~ ΣΤΑΗ - ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (μαζί): Δεν ξέρουμε έτσι το είπαμε!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Τέλος πάντων ο απλός λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: (ψιθυριστά στον ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ) Αυτός είναι επικίνδυνος
~ (Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ κάνει μια κίνηση του στυλ «άσε θα τον κανονίσω εγώ»)
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ ΜΠΕΗΣ (Με ύφος): Είναι αλήθεια κύριε Κολοκοτρώνη ότι όλα αυτά δεν έγιναν αυθόρμητα, αλλά καθοδηγούνται από τη Φιλική Εταιρεία;
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε ποτέ άλλωστε. Οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο λαός δεν γίνονται έτσι αυθόρμητα. Χρειάζονται οργάνωση, καθοδήγηση και Πρόγραμμα. Αυτός είναι ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Άρα είστε καθοδηγούμενοι και σεις!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: (οργισμένος) Δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Άλλο πράγμα να υπηρετείς το λαό και άλλο πράγμα να υπηρετείς το Σουλτάνο και τους Μπέηδες, όπως εσείς βρωμόσκυλα! (Αρπάζει ό, τι βρει μπροστά του, τους το πετάει και φεύγει)
ΤΕΛΟΣ Α΄ ΠΡΑΞΗΣ
~ Β΄ ΠΡΑΞΗ
Πρόσωπα
Πρετεντέρμπεης
Στάη Σουλτάνα
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ραγιάς («αγανακτισμένος» πολίτης)
~ (Ακούγεται μουσική εισαγωγής τηλεοπτικής εκπομπής. Ο Πρετεντέρμπεης φτιάχνει τα χαρτιά του. Μόλις τελειώνει η μουσική αρχίζει να μιλάει)
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Κυρίες και Κύριοι, Καλησπέρα σας! Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της κρίσης και επιτέλους έχει αρχίσει να διαφαίνεται φως στο τούνελ. Ο Ιμπραήμ Πασάς με γαλλική παιδεία και μόρφωση, σωστός τεχνοκράτης, φέρνει σιγά – σιγά την ειρήνη στην Πελοπόννησο! Στη Συντροφιά μας πάντα, η Σουλτάνα Στάη! Σουλτάνα;
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Γεια σας, κυρίες και κύριοι (παύση) Αγαπάμε Ιμπραήμ (κάνει το σήμα της νίκης).
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: ο Κύριος Ιμπραήμ ακολουθώντας μια ρεαλιστική πολιτική έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να επαναφέρει την τάξη στην Πελοπόννησο!
Πηγαίνει από χωριό σε χωριό και ζητάει από τους κατοίκους να υποταχθούν στο Σουλτάνο και τους Μπέηδες. Αν αυτοί υποταχτούν, τους αφήνει στην ησυχία τους. Αν αρνηθούν,... τους καίει.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Τι γλυκός!
 ~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ (ειρωνικά): Ωστόσο ο κύριος Κολοκοτρώνης επιμένει στον αγώνα του, και στο αίτημα για έξοδο από την Οθωμανική Ένωση...
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Αμάν πια αυτός ο αγριάνθρωπος!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Ο απολίτιστος!
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Λέγεται μάλιστα ότι πάει στα χωριά και τρομοκρατεί τους καημένους τους χωρικούς ότι, αν υποταχθούν στον κύριο Ιμπραήμ, θα έχουν να κάνουν μαζί του...
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Σύντομα θα τον έχουμε κοντά μας να μας δώσει εξηγήσεις. Α! Νάτος
~ (Μπαίνει ο Κολοκοτρώνης και κάθεται)
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Καλησπέρα.
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΗΣ – ΣΤΑΗ (μαζί ανόρεκτα) : Καλησπέρα.
~ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΣΤΑΗ: Κύριε Κολοκοτρώνη, τι πράγματα είναι αυτά που κάνετε; Γιατί δεν αφήνετε τον κύριο Ιμπραήμ να επιτελέσει το έργο του; Πως θα έρθουν ξένοι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους;
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΜΠΕΗΣ: Αφήστε που ο κύριος Ιμπραήμ απολαμβάνει τη στήριξη της κοινής γνώμης. Να εδώ έχω το τελευταίο γκάλοπ της Βι Πι Αρ Σι . (ψάχνει τα χαρτιά του)
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση το 103% των ερωτηθέντων θέλει κυβέρνηση τεχνοκρατών με πρωθυπουργό τον κύριο Ιμπραήμ , ο οποίος παρεμπιπτόντως συγκεντρώνει το 120% των θετικών γνωμών!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ (Με δυσπιστία): Μήπως το Γκάλοπ είναι στημένο;
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ (μαζί) ΑΠΑΠΑΠΑ!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Τέλος πάντων. Δεν ξέρω τι γκάλοπ και βλακείες μου τσαμπουνάτε. Ο Αγώνας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ο κάθε Έλληνας είναι υπεύθυνος για το αν θα αποτινάξουμε το ζυγό ή θα μείνουμε για πάντα ραγιάδες. Δεν υπάρχει περιθώριο για ουδετερότητες. Όποιος κάθεται σπιτάκι του και δεν πολεμάει τον Τούρκο είναι με τον Τούρκο! Φωτιά και Τσεκούρι στους Προσκυνημένους! (σηκώνει το σπαθί του).
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ – ΣΤΑΗ (μαζί) Μαμά!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ: Ντροπή σας κύριε Κολοκοτρώνη, να τρομοκρατείτε έτσι τον κοσμάκη ! Με ειδοποιούν από το κοντρόλ ότι είναι έτοιμη η σύνδεση. Σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο της κάτω ραχούλας έχουμε τον κύριο Ραγιά, ο οποίος έπεσε θύμα της τρομοκρατίας του κυρίου Κολοκοτρώνη! (προς τον Κολοκοτρώνη) Τώρα θα δεις...
~ (Μπαίνει στη Σκηνή ο Ραγιάς κρατώντας τετράγωνο πλαίσιο το οποίο είναι υποτίθεται τηλεοπτικό παράθυρο)
~ ΣΤΑΗ: Κύριε Ραγιά Καλησπέρα. Πείτε μας, σας παρακαλώ πολύ, τι σας έκανε αυτός ο αγροίκος (δείχνει υποτιμητικά τον Κολοκοτρώνη).
~ ΡΑΓΙΑΣ: Με φόβισε!
~ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡ –ΣΤΑΗ: Τον αχρείο!
~ ΡΑΓΙΑΣ: Μια χαρά τα είχα βρει εγώ με τον κύριο Ιμπραήμ! Και στην τελική εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα. Οι διπλανοί που τους έκαψε ο Ιμπραήμ καλά να πάθουν. Μου ήθελαν να διώξουν τους Μπέηδες. Καλέ τι μας έκαναν στην τελική οι Μπέηδες; Μια χαρά δεν περνάγαμε; Και ήρθε αυτός και ... με φόβισε!
~ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: βρε Άντε στα Τσακίδια Βρωμοσκούληκο, προσκυνημένε, Ζώο! Σου αξίζει η χλεύη και η περιφρόνηση
~ (γυρνάει προς τη Χορωδία) απάνω τους παιδιά να τους πάρουμε φαλάγγι!
~ (Ο Κολοκοτρώνης και η σχολική χορωδία πετάνε στον Ραγιά και τους δύο δημοσιογράφους ό, τι βρουν, ακούγετε το σήμα της εκπομπής)
~ ΑΥΛΑΙΑ

** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
H σκιά του 1922.
* Για μια μερίδα του ελληνικού λαού, η λέξη «Γουδί» αρχίζει να κάνει πια νόημα, τέτοια είναι η συσσωρευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την πολιτική και γενική «ελίτ» ευρύτερα. Βεβαίως, όπως τυπικά συμβαίνει ιστορικά σε αυτές τις περιπτώσεις, με κλασικό παράδειγμα το «ας φάνε παντεσπάνι αν πεινάνε» της Μαρίας Αντουανέττας, η «ελίτ» της χώρας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον δικό της κόσμο, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι έχει βάλει πιθανώς τις βάσεις όχι μόνο για την καταστροφή της χώρας, αλλά και για τη δική της, συνεχίζοντας, όσο ποτέ άλλοτε, να επιτελεί με φανατισμό τις δύο λειτουργίες που ξέρει να κάνει καλύτερα: να λεηλατεί τη χώρα στο εσωτερικό, να την υποδουλώνει στο εξωτερικό. Οι πιο κυνικοί λένε τώρα «ας επιβιώσουν τουλάχιστον οι μισοί 'Ελληνες, γιατί να χαθούν κι αυτοί;».
* Τις προάλλες κυκλοφορούσα στο δρόμο με το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στο κίνημα του Γουδί το 1909. Παρά το τόσο εμφανές 1909 στο εξώφυλλο και τη λέξη Κίνημα, κανενός από όσους συνάντησα δεν πήγε το μυαλό στο κίνημα που σφράγισε την πρώτη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, τον 20ό αιώνα. 'Ολοι συνέδεσαν αμέσως τη λέξη Γουδί με την εκτέλεση των 'Eξη, θεωρηθέντων υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη Χιλή του Πινοτσέτ, η ανείπωτη βαρβαρότητα, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια της στρατιωτικής δικτατορίας, προετοίμασαν την οικονομική και κοινωνική βία των νεοφιλελεύθερων. Στην σημερινή Ελλάδα, η οικονομική και κοινωνική βία προετοιμάζει την έκρηξη της εμφύλιας.......

** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
* H σκιά του 1922.
~ Για μια μερίδα του ελληνικού λαού, η λέξη «Γουδί» αρχίζει να κάνει πια νόημα, τέτοια είναι η συσσωρευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, την πολιτική και γενική «ελίτ» ευρύτερα. Βεβαίως, όπως τυπικά συμβαίνει ιστορικά σε αυτές τις περιπτώσεις, με κλασικό παράδειγμα το «ας φάνε παντεσπάνι αν πεινάνε» της Μαρίας Αντουανέττας, η «ελίτ» της χώρας βυθίζεται όλο και πιο πολύ στον δικό της κόσμο, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι έχει βάλει πιθανώς τις βάσεις όχι μόνο για την καταστροφή της χώρας, αλλά και για τη δική της, συνεχίζοντας, όσο ποτέ άλλοτε, να επιτελεί με φανατισμό τις δύο λειτουργίες που ξέρει να κάνει καλύτερα: να λεηλατεί τη χώρα στο εσωτερικό, να την υποδουλώνει στο εξωτερικό. Οι πιο κυνικοί λένε τώρα «ας επιβιώσουν τουλάχιστον οι μισοί 'Ελληνες, γιατί να χαθούν κι αυτοί;».
~ Τις προάλλες κυκλοφορούσα στο δρόμο με το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στο κίνημα του Γουδί το 1909. Παρά το τόσο εμφανές 1909 στο εξώφυλλο και τη λέξη Κίνημα, κανενός από όσους συνάντησα δεν πήγε το μυαλό στο κίνημα που σφράγισε την πρώτη προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, τον 20ό αιώνα. 'Ολοι συνέδεσαν αμέσως τη λέξη Γουδί με την εκτέλεση των 'Eξη, θεωρηθέντων υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στη Χιλή του Πινοτσέτ, η ανείπωτη βαρβαρότητα, οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια της στρατιωτικής δικτατορίας, προετοίμασαν την οικονομική και κοινωνική βία των νεοφιλελεύθερων. Στην σημερινή Ελλάδα, η οικονομική και κοινωνική βία προετοιμάζει την έκρηξη της εμφύλιας.......
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

~** Η Ωρα της Γης - 2012‏ : Αγαπητοί φίλοι,
Για τέταρτη χρονιά φέτος σημαίνει η Ώρα της Γης.
Το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30 θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα.  
Όμως, δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών που μας δοκιμάζουν, θέλουμε να δώσουμε έναν ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης του 2012.
Το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα θα είναι απλώς ένα συνθηματικό. Ένα σινιάλο όσων δηλώνουν ότι συμμετέχουν στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Γιατί μέχρι τις 31 Μαρτίου ζητάμε από όλους εσάς να δείτε το περιβάλλον ως το «τελευταίο μας οχυρό».
Η ελληνική φύση, με τις αμέτρητες εναλλαγές της, μας δίνει ανάσα και στήριγμα. Δεν είναι μόνο τα ζώα και τα φυτά ­­− είναι η ιστορία, η πολιτιστική μας κληρονομιά, τα τοπικά προϊόντα, ο τουρισμός μας.
·         Ένας αμπελώνας είναι το μοναδικό μας κρασί.
·         Ένας ελαιώνας είναι το λάδι μας.
·         Ένα πευκοδάσος είναι το μέλι μας.
·         Μια μοναδική παραλία είναι ο τουρισμός μας.
·         Ένα φαράγγι είναι η εκδρομή μας.
Τι κάνουμε λοιπόν φέτος….
Σας ζητάμε να επισκεφτείτε την σελίδα μας στο facebook και να στείλετε σε όλο τον κόσμο το δικό σας μήνυμα αρχίζοντας με τη φράση «Μπορούμε να σώσουμε….»
Το μήνυμά σας μπορείτε να το «εικονογραφήσετε» προσθέτοντας μια φωτογραφία.
Τι άλλο μπορείτε να κάνετε:
·         Να μοιραστείτε το μήνυμά σας με τους φίλους σας στο facebook, αλλά και στο περιβάλλον εργασίας σας
·         Nα τοποθετήσετε web banner στο blog ή στο site σας (αν έχετε)
·         Και τέλος, να σβήσουμε όλοι μαζί τα φώτα για μια ώρα το Σάββατο 31 Μαρτίου στις 20:30.
Τα banners είναι διαθέσιμα εδώ
Σας θέλουμε και πάλι μαζί μας. Ακόμα περισσότερο φέτος που η Ώρα της Γης στέλνει αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής και αισιοδοξίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Γιώργος Βελλίδης
Επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας
WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3314893
Φαξ: 210 3247578
** ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
Είναι καιρός να γνωριστούν οι θάλασσες με τους κινδύνους.
Γνωρίζοντας την αγάπη του για τον Ελύτη, τώρα που «είναι καιρός να γνωριστούν οι θάλασσες με τους κινδύνους», του αφιερώνω μερικούς στίχους που ίσως έχει καιρό να διαβάσει :
Ήρθαν ντυμένοι «φίλοι»
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας.
Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους
Έφεραν το Σοφό, τον Οικιστή και το Γεωμέτρη,
Βίβλους γραμμάτων και αριθμών,
την πάσα Υποταγή και Δύναμη,
το παμπάλαιο φως εξουσιάζοντας.
Και το φως δεν έδεσε ποτέ με τη σκέπη τους.……..
Αδελφοί μας εγέλασαν !
~Συμπατριώτες,
Ο τόπος χρειάζεται Εθνική Επανάσταση.
Επανάσταση αληθινή και προερχόμενη από όλα τα κοινωνικά, επαγγελματικά και ιδεολογικά στρώματα του ελληνικού λαού που δεν αποδέχονται τον κατακτητή.
Επανάσταση αυθόρμητη και πατριωτική όπως η αντίδραση της 28ης Οκτωβρίου. Όχι «πορτοκαλί», μουσαντένια και με κανάλια-χορηγούς επικοινωνίας, όπως οι «αγανακτισμένοι», που λειτούργησαν ως αμορτισέρ απορρόφησης κραδασμών και πλάνης για πολλούς αγνούς συμμετέχοντες.
Επανάσταση για τις ελληνικές αξίες, όχι για τα φράγκα που έχασε ο καθένας μας.
~ Του Κώστα Χατζή
 ~ 
~** ΤΟΥΡΚΕ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ!
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΣΦΑΖΟΥΝ 6500 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΑΪΔΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥΣ... 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 1913
Εις τα Σόγια της Μ. Ασίας οι Έλληνες μάχονται εναντίον των Ιταλών τους οποίους διασκορπίζουν. Ο ελληνικός στρατός επανακαταλαμβάνει το Αϊδίνιον. Οι τούρκοι κατά την υποχώρησή τους προβαίνουν σε εμπρησμό της πόλεως και σφαγή 6.500 από τους 7.500 κατοίκους της και των 3.500 προσφύγων των γύρω χωριών...(στην φωτογραφία ντοκουμέντο το κατεστραμένο από την λεηλασία και την φωτιά, Ελληνικό Νοσοκομείο του Αϊδινίου...)ΣΤΟΧΟΣ


*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  για  σήμερα Τρίτη  6  Μαρτίου  2012 :
~* Για  το  Τσάμπιον  Λίνκ :
Μπενφίκα  -  Ζενίτ  2-0 , (1-0) .-  ^  
Άρσεναλ - Μίλαν  3-0 , (3-0) .-  ^  

~* Αύριο Τετάρτη  7/03/2012 :
ΑΠΟΕΛ  Κύπρου - Λυών --
Μπαρτσελόνα - Μπαγερν Λεβερκούζεν  -- 
~* Αύριο 7/03/2012  για την Σούπερ Λίνκ σε εξ αναβολής παιγχνίδια :
Κέρκυρα - Λεβαδιακός  --
ΠΑΣ Γιάννινα - Δόξα  Δράμας  --

~*** Υποβιβασμός για Παναχαϊκή και Διαγόρα και πενταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο στον Κούγια

** Λίγα λεπτά μετά την αθωωτική απόφαση για την Παναχαϊκή, ως προς την υπόθεση περί πλαστογραφίας, η Ένωση Football League-Football League 2 αποφάσισε τον υποβιβασμό της πατρινής ομάδας στη Γ' Εθνική για δωροδοκία στο ματς με τη Χερσόνησο. Επίσης επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης για οποιασδήποτε δραστηριότητα με το ποδόσφαιρο στον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Αλέξη Κούγια για πέντε χρόνια, ενώ με υποβιβασμό τιμωρήθηκε και ο Διαγόρας.
~* Αναλυτικά η απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Football League
* «Δικάζει παρόντων των εγκαλουμένων. Δέχεται ομόφωνα ότι οι εγκαλούμενοι τέλεσαν την αποδιδόμενη σε αυτούς πειθαρχική παράβαση και επιβάλλει σε καθένα από αυτούς
Α) στην πρώτη εγκαλούμενη (Παναχαϊκή) 1) η χρηματική ποινή των 300.000 ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των 225.000 ευρώ, 2) η ποινή του υποβιβασμού στην αμέσως κατώτερη κατηγορία από αυτήν που αγωνίστηκε κατά την διανυομένη αγωνιστική περίοδο,
Β) στον δεύτερο εγκαλούμενο (Αλέξης Κούγιας) ο οποίος με τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του και τοποθετήσεις του, αλλά κυρίως με τις καταθέσεις του ενώπιον των Εισαγγελικών, Ανακριτικών Αθλητικών Αρχών και Οργάνων συνέβαλε ουσιωδώς στην αποκάλυψη και πάταξη της επικρατούσας στο ποδόσφαιρο διαφθοράς : 1) η χρηματική ποινή των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (24.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα έξι χιλιάδων (16.000) ευρώ. 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για πέντε (5) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια .
Γ) στον τρίτο εγκαλούμενο( Π.Σταθάκης)ο οποίος συνέβαλε στην αποκάλυψη της συγκεκριμένης πειθαρχικής παραβάσεως 1) η χρηματική ποινή των είκοσι μίας χιλιάδων (21.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα τεσσάρων χιλιάδων (14.000) ευρώ 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια .
Δ) στον τέταρτο εγκαλούμενο (Μ.Κουβάρας) 1) η χρηματική ποινή των είκοσι μίας χιλιάδων (21.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής η χρηματική ποινή των δέκα τεσσάρων χιλιάδων (14.000) ευρώ 2) η ποινή της απαγορεύσεως εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητος που έχει σχέση με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια 3) η ποινή της απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) χρόνια.
~* Απόσπασμα
Αριθμ. απόφ. 305/6-10-2011
ΠΡΟΣ
1.ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ
2.Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗ(Πρόεδρο)
3.Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ(Μεγ/χο)
4.Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ(Ποδ/στή)
5.Γ. ΣΕΓΓΟ(Διαιτητή)
6. Π.ΡΟΥΤΖΙΕΡΗ(Προπ/τη)
* Δικάζει παρόντων των εγκαλουμένων. Δέχεται ομόφωνα ότι οι εγκαλούμενοι ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ, Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΣΕΓΓΟ και Π. ΡΟΥΤΖΙΕΡΗΣ τέλεσαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς πειθαρχικές παραβάσεις.
~* Επιβάλλει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
Α) στην ΠΑΕ ΔΙΑΓΟΡΑΣ i) χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ και κατά τα ? αυτής είκοσι τέσσερις διακόσια είκοσι πέντε (225.000) χιλιάδες ευρώ και ii)ποινή υποβιβασμού στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.
Β) στον Δ. ΛΕΡΟΓΙΑΝΝΗ i) χρηματική ποινή τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ (32.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.
Γ) στο Κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ i) χρηματική ποινή τριάντα δύο χιλιάδων ευρώ (32.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για επτά (7) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.
Δ) στον Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία(3) χρόνια.
Ε) στον Γ. ΣΕΓΓΟ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία (3) χρόνια.
ΣΤ) στον Π.ΡΟΥΤΖΙΕΡΗ i) χρηματική ποινή είκοσι τέσσερις χιλιάδες ευρώ (24.000) και κατά τα ? αυτής χρηματική ποινή δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ ii) ποινή απαγορεύσεως εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για τρία (3) χρόνια και iii) ποινή απαγορεύσεως εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους για τρία (3) χρόνια(πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα της ΕΠΟ)».

~*** Αυτοκτόνησε ο προπονητής της Εθνικής Ουαλίας
** Σοκαρισμένη είναι η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα καθώς από το πρωί κάνει το γύρω του κόσμου η είδηση ότι ο προπονητής της Εθνικής Ουαλίας, Γκάρι Σπιντ, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του.
* Ο 42χρονος Ουαλός πρώην διεθνής μέσος και τεχνικός της Εθνικής Ουαλίας από τον Δεκέμβριο του 2010, βρέθηκε κρεμασμένος το πρωί στην οικία του και από τις πρώτες έρευνες της αστυνομίας δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνηγορούν σε εγκληματική ενέργεια.
* Ο Γκάρι Σπιντ είχε κάνει καριέρα αγωνιζόμενος ως μέσος σε ομάδες όπως οι Λιντς, Έβερτον, Νιούκαστλ, Μπόλτον και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ αλλά και στην Εθνική Ουαλίας (85 συμμετοχές και 7 γκολ) και αποσύρθηκε το 2010 σε ηλικία 40 ετών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του με τον ίδιο στον πάγκο είχε παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση με 5 νίκες στα τελευταία παιχνίδια.

~** Δεν αντέχει στις φυλακές Σκοπίων ο Ψωμιάδης
** Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του Μάκη Ψωμιάδη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει.
* Ο ίδιος, ο οποίος είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση ζητάει επίσπευση των διαδικασιών έκδοσής του, καθώς οι «συνθήκες κράτησης του στο τμήμα Μεταγωγών της γειτονικής χωράς είναι άθλιες», λέει ο δικηγόρος του Χρήστος Στάθης.
* Η απόφαση για την προφυλάκιση του, ανάγκασε τον Μάκη Ψωμιάδη στις 27 του περασμένου Σεπτεμβρίου να εξαφανιστεί και να φτάσει οδικώς με λεωφορείο στα Σκόπια.

  ~*** Σεισμός 5 Ρίχτερ κοντά στο Άγιο Όρος

** Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05.30 το πρωί στο θαλάσσιο χώρο 30 χλμ. δυτικά του Αγίου Όρους. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για προσεισμό.
* Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι στη σεισμική ζώνη του Βορείου Αιγαίου, που βρίσκεται στο λεγόμενο τόξο της Ανατολίας, το τελευταίο διάστημα υπάρχει δραστηριότητα που εντάσσεται στην κανονική σεισμικότητα της περιοχής

~*** Συλλήψεις 44 ατόμων για αρχαιοκαπηλία
** Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα για την εξιχνίαση μεγάλου κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 44 άτομα, ενώ ξεπέρασαν τις 8.000 τα αρχαία νομίσματα, χρυσά και αργυρά, που είχαν στην κατοχή τους οι δράστες.
* Σύμφωνα με την αστυνομία, τα αρχαία νομίσματα καταμετρώνται ενώ ελέγχεται η ταυτότητα, η προέλευση και η αξία τους. Επιπλέον, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν ανιχνευτές μετάλλων, βιβλία στα οποία αναφέρεται η ιστορία συγκεκριμένων νομισμάτων και χρηματικά ποσά.

~*** Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες
** Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για τις επόμενες ημέρες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο καιρός θα είναι βροχερός μέχρι και το Σάββατο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται από την Πέμπτη στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας.
* Βροχερός θα είναι ο καιρός την Τρίτη, ενώ χιόνια είναι πιθανόν να πέσουν στα βόρεια ορεινά της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν με ένταση 3-5 Μποφόρ.
* Την Τετάρτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία κυρίως στα νότια, ενώ οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 6 Μποφόρ.
* Μικρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή με βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά, όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν μέχρι και 7 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
* Απαραίτητες θα είναι οι ομπρέλες και το Σάββατο, καθώς θα συνεχιστεί ο βροχερός καιρός, ενώ χιόνια αναμένονται στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 8 Μποφόρ, ενώ στα υπόλοιπα πελάγη έως 7 Μποφόρ. Στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών θα κυμανθεί η θερμοκρασία.
* Την ερχόμενη  εβδομάδα θα έχουμε κακοκαιρία και  αρκετά  χαμηλές  χειμωνιάτικες  θερμοκρασίες σ΄ολόκληρη τη  χώρα !.-

  *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ  ενημέρωση  και  Άλλα :!
~** Έρευνες για αέριο και πετρέλαιο

~  Θα γίνουν στη Μεσσηνία σύμφωνα με Παπακωνσταντίνου
 * Περιοχές της Μεσσηνίας, πιθανόν στην ευρύτερη Κυπαρισσία, είναι μεταξύ αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδας στις οποίες θα προκηρυχθούν, μέσα στον Ιούλιο, έρευνες για πετρέλαιο και αέριο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκτός από το νομό μας, στον κατάλογο περιλαμβάνονται Έβρος, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και ίσως Κρήτη.
* Εν τω μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) θα υπογραφεί στα τέλη του μήνα.
 * Το μνημόνιο θα αναφέρεται στις δυνατότητες ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και στην προοπτική συνεργασίας για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή θα ανακαλυφθούν στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι και η χώρα μας ξεκινά τώρα τη διαδικασία των ερευνών.
* Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή Κύπρου-Ισραήλ και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας συζητήθηκαν και στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., καθώς δημιουργείται δυνητικά η προοπτική να υπάρξει ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.
* Ο υπουργός χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στο διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
* Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
* Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα), όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3 με 4 εκατομμύρια βαρέλια αντίστοιχα. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο.
~ Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέφεραν ακόμη ότι:
-τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40% της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.
-η Ελλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους όλα τα κοιτάσματα, σε όλες τις περιοχές που έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
-έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης, ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης. Η εταιρεία από κοινού με την ιταλική Edison ανέλαβαν, επίσης, την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου. -  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

~** Προς οριστική λύση το πρόβλημα στο Δερβένι

 * Στην αποδοχή της πρότασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την εφαρμογή της οριστικής γεωτεχνικής μελέτης για την αποκατάσταση της κατολίσθησης στην έξοδο Δερβενίου προς Καλαμάτα, προχώρησε το ΥΠΥΜΕΔΙ, μετά την ενεργοποίηση του φαινομένου της κατολίσθησης.
* Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θέλοντας να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα πριν από τη χειμερινή περίοδο, είχε θέσει εγκαίρως το θέμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΜΕΔΙ και στις υπηρεσίες του.
 * Στην τελευταία, μάλιστα, σύσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου, παρουσία του διευθυντή παραχωρήσεων κ. Καρνέση, αλλά και εκπροσώπων της κοινοπραξίας του Μορέα, ο περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της καθυστερημένης επέμβασης στο συγκεκριμένο σημείο του δρόμου, τονίζοντας παράλληλα ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος δεν πρόκειται να γίνει με σκοπό την προσωρινή λύση, αλλά την οριστική.
* Μετά την τελευταία ενεργοποίηση του φαινομένου, στις 2 Μαρτίου, με εντολή του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και εστάλη αυθημερόν έγγραφο στο αρμόδιο υπουργείο (Δ/νση Δ1), προκειμένου να επιληφθεί του θέματος, με δεδομένο ότι αυτή είναι η υπηρεσία που έχει συντάξει τη σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της εκτέλεσης του ευρύτερου έργου αποκατάστασης του δρόμου Παραδείσια – Τσακώνα.
* Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ικανοποιημένη που το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην οριστική λύση του προβλήματος και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υπηρεσίες του ΥΠΥΜΕΔΙ, προκειμένου να δρομολογηθεί η έναρξη των άμεσων παρεμβάσεων και η σχετική πρόσθετη σήμανση, με την οποία θα διασφαλιστεί η ομαλή κυκλοφορία μέχρι οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την εφαρμογή της οριστικής λύσης.

~**  Π. Τατούλης

* Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 120 εκ. ευρώ
 ~ Σαφές μήνυμα προς τους εργολάβους να διασφαλίσουν την προστασία του τεχνικού κόσμου, την αξιοπιστία των έργων, αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, απεύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανακοινώνοντας την εκπόνηση νέου Οργανισμού της Περιφέρειας και δημιουργία Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου Τεχνικών Έργων, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στην Τρίπολη.
~ Ο κ. Τατούλης ξεκαθάρισε ακόμα ότι την ευθύνη διαχείρισης των αποβλήτων έχουν οι Δήμοι, συμπληρώνοντας ότι η Περιφέρεια έχει ευθύνη για τη δημιουργία μονάδας ολικής διαχείρισης, όπως ορίζει ο ΠΕΣΔΑ.
 ~ Ο περιφερειάρχης έκανε ακόμη ειδική αναφορά στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, σημειώνοντας ότι ήδη το αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρίσκεται προς αξιολόγηση από την Task Force.
~* Έργα
~ Τη θέση του ότι η αιρετή Περιφέρεια αποτελεί το σκληρό πυρήνα και τη μοναδική ελπίδα της χώρας για έξοδο από την κρίση επανέλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του για το επίπεδο ενημέρωσης και κριτικής που ασκούν τα περιφερειακά ΜΜΕ.
~ Αναφερόμενος στο γεγονός ότι παρατηρείται στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα ανομοιογενής εικόνα στις Περιφερειακές Ενότητες, όπου αλλού το ποσοστό έκπτωσης φτάνει το 60% και σε άλλες δεν ξεπερνά το 10%, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου και τη βελτίωση του εργαστηρίου των Τεχνικών Έργων, με σκοπό τον έλεγχο των εκτελούμενων έργων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το νέο οργανισμό της Περιφέρειας, ο οποίος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Απρίλιο, θα ενισχυθεί η θέση του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου.
~ Θα προσληφθεί, επίσης, τεχνικός σύμβουλος για τον έλεγχο της εξέλιξης και των προβλημάτων των έργων, με τη διαδικασία των αιφνιδιαστικών ελέγχων σε όλα τα έργα. Έχει ήδη δοθεί εντολή στην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Ντ. Νικολάκου, να μη γίνει καμία έγκριση με προσφορά έκπτωσης κάτω του 12%, όπως εθιμικά ισχύει. «Ίσως προκληθούν κατ’ αυτό τον τρόπο καθυστερήσεις, αλλά θα επιτύχουμε τον εξορθολογισμό του κόστους και την προστασία των έργων». Απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς όλο τον τεχνικό κόσμο να σταματήσουν τις συμπεριφορές που είχαν μέχρι χθες και να ταχθούν στο πλευρό της Περιφέρειας.
 * Αποκατάσταση μεγάλων έργων
~ Όσο για τα έργα υποδομής, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι γίνονται από την πρώτη στιγμή οι απαραίτητες κινήσεις για την αποκατάσταση 6 μεγάλων έργων, τα οποία βρίσκονταν υπό κατάρρευση, με κόστος πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αντιμετωπίζονται, επίσης, τα προβλήματα στο υφιστάμενο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και γίνονται ενέργειες, ούτως ώστε κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να προβλεφθεί κωδικός για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, καθώς μέχρι τώρα οι Περιφέρειες έχουν την ευθύνη, χωρίς όμως τις αντίστοιχες πιστώσεις.
~ Ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε, επίσης, την επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια.
~ Για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η ευθύνη είναι αυτών που τα παράγουν, δηλαδή των Δήμων. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μονάδα ολικής διαχείρισης και την τήρηση του ΠΕΣΔΑ. «Είναι ανεπίτρεπτο όσοι έχουν υπογράψει τον ΠΕΣΔΑ να προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται. Είναι, ωστόσο, αμετάκλητη απόφασή μας ότι από 1/7/2012 δε θα υπάρχει ανοιχτός ΧΑΔΑ, είτε ενεργός είτε ανενεργός» σχολίασε.
~ Για το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού, ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε επιτυχημένη την 1η φάση με 7 μεγάλες συμπράξεις της χώρας να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

~** Εφιαλτικές στιγμές έζησαν δύο ηλικιωμένοι

 ~ Εφιαλτικές στιγμές, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, έζησαν δύο ηλικιωμένοι χθες τα ξημερώματα στο Ροντάκι Κυπαρισσίας.
 ~ Λίγο μετά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας, τρεις κουκουλοφόροι παραβίασαν την κύρια είσοδο του σπιτιού (μονοκατοικίας) στην οποία διαμένουν ένας 88χρονος και η 89χρονη σύζυγός του. Αφού έσπασαν την πόρτα του υπνοδωματίου, με την απειλή ξύλων και μαχαιριού και χτυπώντας τους ηλικιωμένους, που τους έπιασαν στον ύπνο, αφαίρεσαν περίπου 700 ευρώ, αλλά και τη βέρα και το δαχτυλίδι που φορούσε η ηλικιωμένη.
 ~ Όπως μας είπε χθες το πρωί η κόρη των ηλικιωμένων, οι άγνωστοι, που φορούσαν κουκούλες και γάντια, έκαναν το σπίτι άνω – κάτω, ψάχνοντας για χρήματα και αντικείμενα αξίας, ενώ έκοψαν και το καλώδιο του τηλεφώνου. Αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο με ένα σκεπάρνι, που βρήκαν στην αυλή, οι δύο κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν στο υπνοδωμάτιο των ηλικιωμένων. Όμως, η πόρτα ήταν κλειδωμένη, από μέσα, και έτσι οι δράστες την έσπασαν, προφανώς κλωτσώντας τη με δύναμη. Από το θόρυβο, πετάχτηκαν οι ηλικιωμένοι, τους οποίους όμως ακινητοποίησαν με την απειλή ξύλων και μαχαιριού, ενώ τους φώναζαν απαιτώντας χρήματα.
~ Ενώ είχαν ακινητοποιήσει το ζευγάρι των ηλικιωμένων στο κρεβάτι, άνοιξαν την ντουλάπα και έβγαλαν έξω τα συρτάρια και όλα τα ρούχα, ψάχνοντας για τη λεία τους. Στη συνέχεια, σήκωσαν τους ηλικιωμένους από το κρεβάτι και τους μετέφεραν στην κουζίνα, δίπλα από το υπνοδωμάτιο. Κατά τη μεταφορά τους, οι δύο ηλικιωμένοι είδαν και τον τρίτο εκ των δραστών στο καθιστικό. Οι δράστες, έχοντας αρπάξει τα χρήματα των ηλικιωμένων και τη βέρα και ένα δαχτυλίδι που φορούσε η 89χρονη και αφού είχαν ψάξει σε όλο το σπίτι, έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
~ Οι ηλικιωμένοι, έντρομοι, βγήκαν από το σπίτι τους και πήγαν λίγο πιο κάτω, στο σπίτι που διαμένει η κόρη τους με το σύζυγο και την οικογένειά τους, τους οποίους ενημέρωσαν για το θλιβερό συμβάν και τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και έσπευσαν στο σημείο άνδρες του Α.Τ. Κυπαρισσίας, το οποίο και διενεργεί προανάκριση.
~ Οι δύο εκ των δραστών, από όσα μπορούν να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι από την ταραχή τους, ήταν ψηλά άτομα και ο τρίτος σχετικά κοντός, ενώ μιλούσαν καλά την ελληνική γλώσσα.
~ Αξίζει να σημειωθεί πως το σπίτι των ηλικιωμένων είναι επί της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας – Αρμενιών, ενώ εντύπωση προκαλεί στους οικείους τους το γεγονός ότι από το σκύλο που έχουν πίσω από το σπίτι έλειπε η αλυσίδα, το λουρί, καθώς και ο πάσσαλος που ήταν δεμένος. Όπως είδαν, δε, χθες το πρωί ήταν δεμένος με σχοινί, χωρίς να μπορούν να δώσουν κάποια εξήγηση για αυτό.
~ Από το Α.Τ. Κυπαρισσίας έγιναν έρευνες σε όλο το σπίτι και την αυλή για συλλογή στοιχείων.- Του Ηλία Γιαννόπουλου

~** Η οικονομική κρίσει "ζωντανεύει" την ύπαιθρο

 * Η κρίση έρχεται να «ζωντανέψει» την ύπαιθρο. Από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα, η επαρχία άρχισε να «μαραζώνει» με την αθρόα μετακίνηση πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα, προς αναζήτηση- τι άλλο;- εργασίας και καλύτερης ζωής.
* Σήμερα, η πορεία αντιστρέφεται, με εκατοντάδες ανθρώπους, κατά κανόνα νέους, να αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής, αναζητώντας την τύχη που δε βρίσκουν στη μεγαλούπολη.
* Η τάση επιστροφής έκανε την παρουσία της ήδη από το 2008 και ενισχύεται συνεχώς, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία και οι αριθμοί. Πριν από το 2008, ήταν ζήτημα αν 300 άτομα προσέρχονταν να παρακολουθήσουν τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που κατά τόπους διοργανώνονταν για νέες καλλιέργειες κ.λπ. Τώρα, σε πολλές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούν τα 1.000 άτομα και γίνεται «μάχη» να εξασφαλιστεί μία θέση στις ημερίδες.
 ~ Αγρότης από… «κούνια»
* Έχεις αποφοιτήσει από το τριτάξιο γυμνάσιο και επιθυμείς να ασχοληθείς με το επάγγελμα του αγρότη; Μπορείς να συνεχίσεις την εκπαίδευσή σου σε κάποια από τις Γεωργικές Σχολές που προβλέπεται να δημιουργηθούν σε κάθε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ως Δημόσιο Αγροτικό Τεχνολογικό Λύκειο Τριετούς Φοίτησης. Στον τίτλο σπουδών που θα απονέμεται από τις Γεωργικές Σχολές, ενσωματώνονται το Απολυτήριο του Τεχνολογικού Λυκείου και το Πράσινο Πιστοποιητικό στις αντίστοιχες με το γνωστικό πεδίο της Σχολής ειδικότητες του πρωτογενούς τομέα. Οι νέοι αγρότες, οι οποίοι διαθέτουν σχετικό με τους τομείς της αγροτικής παραγωγής τίτλο σπουδών (Ανώτατου Εκπαιδευτικού ή Τεχνολογικού Ιδρύματος, ή τίτλο σπουδών από Γεωργική Σχολή), θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στους πίνακες δικαιούχων για χορήγηση επιδότησης πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες.
* Σε κάθε σχολή θα λειτουργούν εκπαιδευτήριο, καθετοποιημένη μονάδα αγροτικής παραγωγής για την πρακτική άσκηση των μαθητών, εργαστήριο πληροφορικής, συμβατική και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, οικοτροφείο και εστιατόριο. Η φοίτηση, η στέγαση και η σίτιση στις γεωργικές σχολές είναι δωρεάν για τους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
* Τέλος, το πρόγραμμα σπουδών των γεωργικών σχολών εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
 ~ Η ανάκαμψη μπορεί να έρθει  από τη γεωργία
* «Έχοντας στο μυαλό τη σκέψη ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προέλθει από τη γεωργία, παιδιά από τον Έβρο, την Κρήτη, τη Μυτιλήνη, την Άνδρο, τη Σίφνο, τη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και από άλλες περιοχές απευθύνονται στην Αβερώφειο Σχολή, που λειτουργεί στη Λάρισα» εξηγεί ο διευθυντής της Χρήστος Βίλλης.
* Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τις ειδικότητες των τεχνιτών αγροτικών μηχανημάτων και τεχνιτών βιοτεχνίας στην περιοχή, με την αύξηση των σπουδαστών φέτος να υπολογίζεται σε 50% σε σχέση με πέρυσι.
 ~ Πολύωρες ουρές και χιλιάδες αιτήσεις  για μία θέση στα αγροτικά σεμινάρια
* Χιλιάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που υπομένουν πολύωρη ταλαιπωρία σε ουρές προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση στα σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων γύρω από αγροτικές δραστηριότητες. Άνεργοι ως επί το πλείστον, οι ενδιαφερόμενοι στρέφονται στη μελισσοκομία, τη σαλιγκαροτροφία, τη δενδροκομία και άλλες θεματικές ενότητες, προκειμένου να βρουν διέξοδο στην οικονομική κρίση.
* Χίλια εκατόν πενήντα άτομα συμμετέχουν στα σεμινάρια βραχείας διάρκειας (120 ωρών) που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών το πρώτο εξάμηνο του 2012 (από το Φεβρουάριο ως τον Ιούνιο).
* Πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα σεμινάρια προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια και ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης «Δήμητρα», τα οποία όμως δε διοργανώθηκαν φέτος εξαιτίας της συγχώνευσης αγροτικών φορέων, υπό τη σκέπη του νεοσύστατου Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» και το ασαφές ακόμα πλαίσιο λειτουργίας του.
* Νούμερο ένα στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων είναι η μελισσοκομία, για την οποία συγκροτήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2010 έξι τμήματα με 211 εκπαιδευόμενους, το πρώτο εξάμηνο του 2011 επτά τμήματα με 258 εκπαιδευόμενους και την ίδια περίοδο φέτος δέκα τμήματα με 439 σπουδαστές!
 ~ Ένας οικονομολόγος από το Κόβεντρι στο χωράφι
* Όταν ο Γιάννης Τσιφτίδης σπούδαζε οικονομολόγος στο Κόβεντρι, μία από τις πιο βιομηχανοποιημένες περιοχές της Αγγλίας, προσπαθούσε να εξηγήσει σε όσους τον ρωτούσαν πώς είναι ο τόπος από τον οποίο κατάγεται. «Τους έλεγα ότι είμαι από την Κατερίνη και το κατώφλι της πόρτας μου απέχει 15 λεπτά από τη θάλασσα και μισή ώρα από το βουνό των θεών, τον Όλυμπο. Εκείνοι με ρωτούσαν: “και τι κάνεις εδώ;”. Έχοντας στο μυαλό τις αναμνήσεις από τον πατέρα μου στο χωράφι και τη ζωή στις μεγάλες πόλεις, προτίμησα αυτό που για μένα ήταν ποιοτικότερο, πιο ανθρώπινο, πιο κοντά στη φύση και νομίζω ότι ήταν η πιο λογική επιλογή να επιστρέψω στο χωριό για να καλλιεργήσω τη γη της οικογένειάς μου. Άλλωστε, οι οικονομικές σπουδές είναι ό,τι καλύτερο για να λειτουργήσει κάποιος μία γεωργική επιχείρηση» τονίζει ο Γιάννης.
* «Θα πρότεινα σε οποιονδήποτε θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με τη γη, να αρχίσει από μία μικρή κλίμακα, να συμβουλευτεί επιστήμονες, φίλους, ανθρώπους που έχουν καλλιέργειες και να δει, αν μπορεί να δουλέψει για 15 έστω μέρες ως εκπαιδευόμενος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να διαπιστώσει πώς λειτουργεί μια γεωργική επιχείρηση, πώς μπορεί να γίνει ο ίδιος μικρός επιχειρηματίας, υιοθετώντας πάντα τον αγροτικό τρόπο ζωής», συμπληρώνει.
 ~ Από τους γάμους και τα βαφτίσια… στους αγρούς
* Γεννήθηκε πριν από 27 χρόνια στο Βόλο και για περίπου μία δεκαετία η κύρια ενασχόλησή του ήταν η επαγγελματική φωτογράφηση γάμων και βαφτίσεων. Ωστόσο, με την οικονομική κρίση προ των πυλών, ο Λάζαρος Σταμπολίδης αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τη φωτογραφική του μηχανή και να ανέβει στο τρακτέρ.
* «Βλέπεις, κάποτε ο κόσμος είχε χρήματα και δε σκεφτόταν έξοδα και δαπάνες. Έτσι, η κάλυψη των πιο σημαντικών γεγονότων της ζωής του δεν αποτελούσε πολυτέλεια» λέει στο ΑΜΠΕ ο Λάζαρος, ο οποίος εγκατέλειψε το Βόλο και ανηφόρισε προς το χωριό του, στην Αριδαία Πέλλας, για να ασχοληθεί με τη γη.
* «Πάντα μου άρεσε η ζωή στο χωριό. Βαρέθηκα και κουράστηκα στην πόλη κι έτσι, ξύπνησα ένα πρωί, μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα» λέει.
* Ο 27χρονος καλλιεργεί, σε έκταση 50 στρεμμάτων στο χωριό Νότια Αριδαίας, πατάτες (20 τόνους ετήσια παραγωγή) και κεράσια (2.500 δενδρύλλια), ενώ κάνει μόνος του τη διανομή της παραγωγής του, αφού, όπως τονίζει, «αν μπει έμπορας στη μέση χάθηκε η μάχη με το κέρδος».
 ~ Σπούδασε ψυκτικός, αλλά τον κέρδισαν τα ροδάκινα
* Σπούδασε ψυκτικός, ένα επάγγελμα που δεν ακολούθησε ποτέ, δούλευε επί σειρά ετών άλλοτε ως σερβιτόρος και άλλοτε ως εργάτης σε εργοστάσια στη Βέροια Ημαθίας, έως ότου «είδε» στα ροδάκινα το επαγγελματικό του μέλλον.
* Ο Νίκος Αγγελόπουλος δε σκεφτόταν να ασχοληθεί με τη γη, αφού θεωρούσε πως πρόκειται για δουλειά δύσκολη και κοπιαστική, ωστόσο, με την απειλή της κρίσης να αιωρείται, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να πάρει μία… γεύση του τι σημαίνει να δουλεύεις στα χωράφια.
 ~ Κάποτε τους πείραζαν, αλλά σήμερα έχουν «πέραση»
* Κάποτε δέχονταν συχνά τα περιπαικτικά σχόλια των φίλων τους, εξαιτίας της επιθυμίας τους να γίνουν αγρότες. Σήμερα, ο 27χρονος Βαγγέλης Λιβανός και ο 25χρονος Κώστας Σταμούλης από την Αργολίδα δηλώνουν δικαιωμένοι, βλέποντας τους φίλους τους να επιστρέφουν πίσω στο χωριό τους για να ασχοληθούν με τη γη, αναζητώντας διέξοδο στην κρίση.
* Όπως λένε οι δύο νεαροί γεωργοί, σήμερα πολλοί στρέφονται στον αγροτικό κλάδο, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και της ανεργίας, ενώ κάποτε η επιθυμία ενός νέου να ασχοληθεί με τη γη ερμηνευόταν ως έλλειψη στόχων και θέλησης να πετύχει κάτι διαφορετικό στη ζωή του.
* Ο Κώστας και ο Βαγγέλης λένε στο ΑΜΠΕ πως οι περισσότεροι από τους φίλους τους που έφυγαν από τους Μύλους Αργολίδας για να βρουν την «τύχη» τους σε κάποια μεγάλη πόλη, σχεδόν όλοι γύρισαν πίσω. «Εδώ όλο και κάτι θα βρεις να κάνεις και, αν μη τι άλλο, δε θα πεινάσεις» σημειώνουν οι δύο νεαροί αγρότες.
 ~ Επιφυλάξεις για το «μετά»
* Επιφυλάξεις για το μέγεθος και τις πραγματικές διαστάσεις του φαινομένου της επιστροφής ανθρώπων από τις πόλεις στην ύπαιθρο, με στόχο την ενασχόλησή τους με την αγροτική παραγωγή εκφράζει ο γεωπόνος, Ευάγγελος Βέργος, διευθυντής της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, στη Θεσσαλονίκη.
* «Χρειάζεται λίγη σκέψη για να μπουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπέρμετρο ενδιαφέρον που ίσως δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τάση. Υποβαθμίζουμε τους αγρότες που είναι πραγματικοί επαγγελματίες και έχουν κάνει επενδύσεις στον κλάδο και επικεντρωνόμαστε στους 37.000 που εγκατέλειψαν τις πόλεις και έφυγαν για να καλλιεργήσουν τη γη σε όλη την Ελλάδα. Καλή τύχη να έχουν, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα η γεωργία, αλλά θα πρέπει να περάσουν μερικά χρόνια για να δούμε ποιοι θα μείνουν» αναφέρει.
 ~ Από την Ολλανδία στη Σάμο
* Για περίπου 20 χρόνια ο Γρηγόρης Γερασίμου από τη Σάμο δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στην Ολλανδία. Τα άφησε όλα πίσω του και επέστρεψε στη Σάμο για να κάνει πραγματικότητα ένα όνειρο ζωής. Επένδυσε, από ίδια κεφάλαια, πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και έφτιαξε ένα high tech θερμοκήπιο στην περιοχή Μεσόκαμπος, όπου παράγει, με σύγχρονες μεθόδους και αυστηρούς ελέγχους, ντομάτες σε τσαμπί, τις οποίες διαθέτει σε μεγάλη πανελλαδική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ και στη ντόπια αγορά, καθώς και τοματίνια Σάμου, που διαθέτει αποκλειστικά σε όλη την Ελλάδα.
 ~ Πρώιμα ροδάκινα από την αχαϊκή γη
* Το διπλό «δώρο» που δίνει η γη της δυτικής Αχαΐας και της βόρειας Ηλείας να παράγει 12 μήνες το χρόνο και να προσφέρει συχνά πρώιμα προϊόντα, που γίνονται ανταγωνιστικά στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, θέλουν να εκμεταλλευθούν οι νέοι αγρότες που επέλεξαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
* Ο Σάκης Μαυρόγιαννης είναι ένας από τους παραγωγούς που επέλεξε να επενδύσει χρήματα και γνώσεις στον αγροτικό τομέα. Έχοντας δύο πτυχία του τεχνολόγου γεωπόνου και του τεχνολόγου οινολόγου, ξεκίνησε μία επενδυτική προσπάθεια για παραγωγή πρώιμων ανταγωνιστικών προϊόντων. Όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ, σχεδιάζουν μαζί με το γεωπόνο Φάνη Παπανικολόπουλο να ξεκινήσουν την καλλιέργεια και παραγωγή πρώιμων ροδάκινων, που θα μπορούν να βγουν στην αγορά περίπου 15 μέρες νωρίτερα.
* Εκτός, όμως, από την πρώιμη παραγωγή ο Σάκης Μαυρόγιαννης τονίζει ότι τα κηπευτικά προϊόντα που παράγονται όλο το χρόνο στη δυτική Αχαΐα και στη βόρεια Ηλεία έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας στην Αιγιάλεια, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική πορεία, όπως και η παραγωγή σπαραγγιών στην Αιτωλοακαρνανία, με σημαντικές ποσότητες να εξάγονται σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μάλιστα, όσον αφορά στην παραγωγή σπαραγγιών, οι νέοι καλλιεργητές πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση διαπιστώνοντας ότι οι καλλιέργειες καπνού δεν μπορούσαν να τους αποδώσουν τα προσδοκώμενα.
* Στο μεταξύ, υπάρχουν δύο ακόμη τομείς που οι νέοι παραγωγοί της Αχαΐας μπορούν να επενδύσουν και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Η παραγωγή κρασιού και ελαιόλαδου εκτιμάται ότι έχει τα περιθώρια να κινηθεί περισσότερο ανταγωνιστικά στην αγορά, κυρίως λόγω ποιότητας, αρκεί βέβαια να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στην τυποποίηση και την προώθηση.
 ~ Αλόη Βέρα και ελαιόλαδο στην κρητική γη
* Από την Κρήτη, στη Γερμανία και στη συνέχεια στον Καναδά και πάλι πίσω στην Κρήτη, ο Ηλίας Χρονάκης βρήκε τη δική του «θεραπεία» στο οικονομικό πρόβλημα με το «φυτό της αθανασίας» την αλόη.
* Στον Τσούτσουρο, σε μία έκταση 130 στρεμμάτων, ο Ηλίας καλλιεργεί αλόη βέρα (Βarbandesis Miller), ποικιλία που χρησιμοποιείται τόσο στην εναλλακτική ιατρική όσο και στην αισθητική, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσει πάνω από 60 διαφορετικές παθήσεις, αφού το ζελέ της αλόης περιέχει τουλάχιστον 75 γνωστά συστατικά, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, μέταλλα, ένζυμα κ.τ.λ.
* «Γνώρισα ο ίδιος τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης και σκέφτηκα να αφιερώσω την ζωή μου για να μάθω περισσότερα και βέβαια να βοηθήσω και άλλους που έχουν διάφορα προβλήματα» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ. Χρονάκης. Παράλληλα με την καλλιέργεια της αλόης έχει «στήσει» τη δική του εταιρεία, με έδρα το Ηράκλειο, απ’ όπου διαθέτει φρέσκα φύλλα αλόης, σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, αλλά και με αποστολή στο σπίτι, με ένα τηλεφώνημα.
* Ο Μανόλης Παπαδάκης ζούσε για αρκετά χρόνια στην Αθήνα, κάνοντας διάφορες δουλειές στην οικοδομή και στα έργα υποδομής, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. «Τότε υπήρχε δουλειά, έβγαινε το μεροκάματο και με μία, κάπως συντηρητική ζωή, κατάφερα να βάλω κάποια χρήματα στην άκρη» λέει στο ΑΜΠΕ και προσθέτει: «Πέρασε ο καιρός όμως, οι δουλειές περιορίστηκαν και έφτασα στο σημείο να μην κάνω ούτε ένα μεροκάματο για έξι μήνες. Τότε πήρα τη μεγάλη απόφαση να γυρίσω στον τόπο μου και να ασχοληθώ συστηματικά με την ελαιοκαλλιέργεια».
* Όπως εξηγεί, είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του περίπου 400 δένδρα και με τα χρήματα που είχε, αγόρασε και τρία γειτονικά ελαιόσπιτα, και με βάση τις οδηγίες γεωπόνου ξεκίνησε τη συστηματική καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μία σημαντική παραγωγή λαδιού με χαμηλή οξύτητα.
 ~ Από γεωπόνος, αγρότης
* «Κρατάω την τύχη μου στα χέρια μου». Με τη φράση αυτή ο 41χρονος αγρότης Ευτύχης Τρικουνάκης απαντά σε όσους θεωρούν ότι η ύπαιθρος δεν έχει πια ζωή για τους νέους ανθρώπους. Με σπουδές γεωπόνου, αντί για το γραφείο, προτίμησε να παλέψει στα χωράφια.
* «Ο μόχθος είναι καθημερινός, όμως υπάρχει δουλειά και μάλιστα πολλή, ενώ δεν υπάρχουν πρόθυμα ελληνικά χέρια για να βοηθήσουν. Αν κατεβείς στον κάμπο των Χανίων, θα δεις κυρίως αλλοδαπούς εργάτες να παίρνουν τα μεροκάματα, γιατί οι δικοί μας, ακόμα, το θεωρούν υποτιμητικό. Κάποιοι προτιμούν το καφενείο».
* Ο κ. Τρικουνάκης είναι οργανωτικό μέλος της ομάδας παραγωγών «Κορμός» που ασχολείται με τα εσπεριδοειδή και τα αβοκάντο. Τόσο ο ίδιος όσο και τα άλλα μέλη της ομάδας είναι νέοι αγρότες και προωθούν τα προϊόντα τους εντός και εκτός συνόρων.- ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

~** Για το χαράτσι

~ Προσφυγή φορέων σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια
* «Ο αγώνας κατά του χαρατσιού συνεχίζεται». Αυτό τόνισαν χθες εκπρόσωποι φορέων της Καλαμάτας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κ. Μαργέλη, μετά τη μεγάλη – όπως τη χαρακτήρισαν - νίκη με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απαγορεύσει τη διακοπή ρεύματος σε όσους δεν έχουν καταβάλει το χαράτσι.
* Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος, οι επικεφαλής των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Μπρεδήμας και Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Συνεργασία για την Πελοπόννησο» Θανάσης Πετράκος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου, Παύλος Γκρέκης.
 * Όπως επισημάνθηκε απ’ όλους, οι «ενωμένοι αγώνες» φέρνουν αποτελέσματα, ενώ ο κ. Μαργέλης ανέφερε ότι θα κατατεθεί προσφυγή κατά του χαρατσιού και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
* Στο μεταξύ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, μπορούν πλέον να απευθύνονται στις Εφορίες, εάν κατά την κρίση του εφόρου συντρέχουν λόγοι, για να γίνει διακανονισμός και να πληρωθεί σε δόσεις.
~ Νίκη
* Αναφερθείς ο κ. Μαργέλης στη σημαντική απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι αποτελεί δικαίωση των αγώνων και της προσπάθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, καθώς και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων και φορέων, ενώ είναι ο πρώτος «μνημονιακός» νόμος που ακυρώνεται, έστω και μερικώς, ως αντισυνταγματικός. Μάλιστα, όπως είπε, είναι ένας νόμος που υποστηρίχθηκε από το συνταγματολόγο, υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο.
* Με την απόφαση αυτή το ΣΤΕ, επισήμανε, εκτός του ότι έκρινε ένα μνημονιακό νόμο αντισυνταγματικό, έκρινε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το «χαράτσι», αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Επίσης, έκρινε ότι το «χαράτσι» είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος.
* Μπορεί, δηλαδή, να έκρινε ότι η επιβολή του «χαρατσιού» είναι συνταγματική και νόμιμη, κι αυτό γιατί δεν είναι πάγιος φόρος αλλά έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια, αλλά το ΣτΕ επιφυλάχθηκε, σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση σε πάγιο, να κρίνει και πάλι τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.
* «Συνεπώς, από εδώ και πέρα οι πολίτες θα μπορούν άνετα να πηγαίνουν στη ΔΕΗ και να πληρώνουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ρεύμα και στους δημοτικούς φόρους και όχι το χαράτσι. Η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να εισπράττει το ποσό. Είναι δικαίωση αυτή η απόφαση όλων των φορέων της Μεσσηνίας και είναι μήνυμα προς την κοινωνία μας ότι όλοι μαζί οι φορείς μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία. Κάποιοι ήθελαν η Δημοκρατία να πεθάνει στη χώρα που γεννήθηκε. Αυτό δεν είναι ανεκτό», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.
 ~ Ενωμένοι
* Τοποθετηθείς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δ. Αδαμόπουλος, χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η πρώτη νίκη επιτεύχθηκε, ενώ θα εξακολουθήσουν όλοι οι φορείς να παρακολουθούν από κοντά το θέμα και να παραμένουν σε εγρήγορση.
* Κατά τον κ. Μπρεδήμα, η Δικαιοσύνη είναι το οχυρό της Δημοκρατίας «κι αυτό αποδείχθηκε με τη συγκεκριμένη απόφαση». Παρατήρησε ακόμη ότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει έστω και κατά το ήμισυ τους αγώνες των Μεσσήνιων και πλέον ξεκινάει ένας νέος αγώνας, αυτός κατά του χαρατσιού.
* Ο κ. Πετράκος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως οι αγώνες ενός κινήματος φέρνουν νίκες και η Μεσσηνία είναι υπόδειγμα με αυτή τη νίκη. Με το συντονισμό, όπως είπε, ήρθε η νίκη, ενώ ο αγώνας συνεχίζεται κατά του άδικου χαρατσιού.
* Με τη σειρά του, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι συνηθίζεται μετά από κάθε μεγάλη μάχη, ιδίως όταν είναι νικηφόρα, να γίνεται απολογισμός, προκειμένου να τροφοδοτηθούν νέοι αγώνες. Η απόφαση του ΣτΕ, πρόσθεσε, δείχνει τη μεγάλη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν τα κινήματα.
* Τέλος, ο κ. Γκρέκης χαιρέτισε την όλη εξέλιξη και σχολίασε πως σύνθημα όλων πρέπει να είναι: «Κανείς μόνος του».- Της Βίκυς Βετουλάκη

~**  Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων

~ Τα λιγνιτωρυχεία καταστρέφουν πολιτιστικό περιβάλλον, τουρισμό
 * Το τελευταίο διάστημα έχει ανακύψει ένα ζήτημα μείζονος σημασίας στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, το οποίο αφορά στη δημιουργία λιγνιτικών πεδίων και στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή.
* Ειδικότερα, η εταιρεία Courva Holdings Limited έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να δημιουργηθούν δύο υπαίθρια ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη.
 * Τα ορυχεία σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε μικρή απόσταση από τους οικισμούς Χωματερό και Φαλάνθη (παραβιάζοντας, μεταξύ άλλων, τις προστατευτικές διατάξεις του Π.Δ. 2/13-3-81 για τους οικισμούς που προϋφίστανται του 1923). Η δημιουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη θα γίνει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια σε έκταση 477 στρεμμάτων, με ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων, οι οποίοι θα μεταφέρονται στη Μεγαλόπολη.
* Η συγκεκριμένη μελέτη, για την οποία έχουν καταγραφεί σοβαρές ενστάσεις, δημοσιοποιήθηκε με ιδιαίτερη σπουδή στον τοπικό Τύπο στις 28 Δεκεμβρίου 2011, χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις δημοσιότητας και κατάλληλης ενημέρωσης, ώστε να υποβάλουν εγκαίρως ενστάσεις, όπως νομίμως έχουν δικαίωμα, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι.
* Για το ιστορικό του θέματος, αναφέρεται ότι είναι η τρίτη φορά που επενδυτές προσπαθούν να εξορύξουν λιγνίτη από την περιοχή. Η πρώτη έγινε το 1997 (εταιρεία ΤΕΜΦΛΟΡ) και η δεύτερη το 2005 (ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΕΒΕ), όταν και οι δυναμικές αντιδράσεις πολιτών και φορέων απέτρεψαν την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή, απορρίπτοντας τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα, η επαναφορά του θέματος μέσω της Περιφερείας (και όχι, όπως ορίζει ο νόμος, μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) έχει προκαλέσει ξανά την έντονη διαμαρτυρία φορέων και πολιτών, όχι μόνο στην περιοχή της Κορώνης και της Μεσσηνίας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
* Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποβληθείσα μελέτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκεκριμένο Πλαίσιο Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ Β΄ 1485/10-10-2003), όπου προτείνεται ο περιορισμός ρυπογόνων εγκαταστάσεων (όπως του ΑΗΣ Μεγαλόπολης) και η αντικατάστασή τους με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας, όπως τα υδροηλεκτρικά έργα ή η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική, εξάλλου, είναι εντελώς ασύμβατη με μια σύγχρονη και βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα.
* Η δημιουργία ενός, κατ’ όνομα μόνο, αναπτυξιακού έργου απειλεί σοβαρά το σύνολο του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, έναντι ενός αποτελέσματος, όχι αμφιβόλου, αλλά πασιφανώς καταστροφικού.
* Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων, εκτός από τις επιβαρυντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στο Πολιτιστικό Περιβάλλον και τον Τουρισμό, καθώς:
-θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα σπουδαία μνημεία της ευρύτερης περιοχής, όπως τα φρούρια Κορώνης, Μεθώνης και Πύλου, τις μονές και τους βυζαντινούς ναούς, τους ιστορικούς οικισμούς, τον όρμο του Ναυαρίνου, το ανάκτορο του «Νέστορος» και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους.
-θα πραγματοποιηθεί εντός κηρυγμένων περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Κορώνη) και κηρυγμένων παραδοσιακών οικισμών (Μυστράκιον), τις οποίες θα μετατρέψει σε εικόνα ποικιλόμορφης ρυπογόνου εστίας.
-θα βλάψει αποφασιστικά την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής σε μια περίοδο κατά την οποία εμφανίζεται ταχέως αναπτυσσόμενη. Η χωροθέτηση των λιγνιτωρυχείων βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Costa Navarino, η οποία αποτελεί έργο εθνικής εμβέλειας στον τομέα του τουρισμού (ΚΥΑ 24069/3817).
* Η δημιουργία των λιγνιτωρυχείων θα έχει, επίσης, αναπόδραστες συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής:
-θα υποβαθμίσει την παράκτια φύση ειδικού κάλλους σε μεσογειακή κλίμακα (Πάρκο Σαπιέντζας, Ακτή των Φοινίκων, Στενό Μεθώνης). Μάλιστα, η θέση εγκατάστασης βρίσκεται εντός του υπό ένταξη Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Ειδικών Ζωνών NATURA 2000.
-θα καταστρέψει τις αγροτικές καλλιέργειες και τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, ιδίως την ποικιλία της κορωνέικης ελιάς, για την οποία η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή, ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας (UNESCO).
-το μεσογειακό κλίμα, η μοναδικότητα της χλωρίδας και πανίδας, η καθαρή ατμόσφαιρα και τα οικοσυστήματα θα υποστούν βάναυση κακοποίηση, με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
-η υδροφορία της ευρύτερης περιοχής θα κινδυνεύσει άμεσα λόγω των επεμβάσεων στον υδροφόρο ορίζοντα (ύδρευση Δ.Ε Κορώνης και Αιπείας).
* Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), επικαλούμενο τις καταστατικές του αρχές, τους διεθνείς Κανονισμούς και Συμβάσεις, αλλά και το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση προς την προωθούμενη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας και δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός και εκτός Ελλάδος, για να αποτρέψει αυτή την ολέθρια για την περιοχή προοπτική.
* Για την πλειάδα των λόγων που προηγήθηκαν, καλεί τις αρμόδιες Υπηρεσίες να μην εγκρίνουν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά να τηρήσουν τις επιβαλλόμενες διαδικασίες διοικητικού και επιστημονικού ελέγχου, διαφυλάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς στο σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής.
* Η αιφνίδια επαναφορά του θέματος, το οποίο τεκμηριωμένα είχε απορριφθεί παλαιότερα (2005) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και αγανάκτηση. Η χρονική σύμπτωση της επαναφοράς του με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μειώνει τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και την πολιτική των Μνημονίων, η οποία προωθεί το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου, μόνο επικίνδυνους συνειρμούς μπορεί να προκαλέσει.
* Η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, τόπος χαρακτηριστικός και ομοιογενής, με έργα σύνθετα του ανθρώπου και της φύσης, όχι μόνο δεν πρέπει να καλυφθεί από τα αιωρούμενα σωματίδια της λιγνιτόσκονης, αλλά, αντίθετα, να ενισχυθεί με την υλοποίηση βιώσιμων δράσεων και προγραμμάτων, που θα αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η πρόοδος θα έρθει από το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό που απλόχερα διαθέτει η μεσσηνιακή γη (αλλά μυωπικά παραβλέπουν οι επίδοξοι «σωτήρες» της) κι όχι από το κάρβουνο offshore εταιρειών και την “παιπάλη διαφόρων παραγόντων”.-
Ο Αντιπρόεδρος Βασίλης Παλαντζάς
Ο Γενικός Γραμματέας  Αθανάσιος Νακάσης

~** Αποχαιρετιστήρια ομιλία με αιχμές της Στ. Αγρίου

 * Σε έντονα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα αποχαιρέτησε χθες, μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας σε διάφορα τμήματα, η μέχρι πρότινος διευθύντρια της Πολεοδομίας Καλαμάτας, Σταυρούλα Αγρίου, τους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάσθηκε, μετά την αντικατάστασή της την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το πρωί η κα Αγρίου συγκέντρωσε το προσωπικό της Πολεοδομίας Καλαμάτας και το αποχαιρέτησε, ενώ στα όσα είπε στους υπαλλήλους δεν έλειψαν και οι αιχμές, στις οποίες θα μπορούσαν να δοθούν διάφορες ερμηνείες, αν και η ίδια δεν επεκτάθηκε. Αίσθηση, δε, προκάλεσε το γεγονός πως τα όσα είπε καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος από το σύνολο των υπαλλήλων.
 * Όπως μας επισημάνθηκε, η κα Αγρίου, δύο φορές μάλιστα, υπογράμμισε προς τους υπαλλήλους ότι «οφείλουν να συνεργάζονται απόλυτα και με καλή διάθεση και πίστη με την πολιτική ηγεσία, τους φορείς και τους πολίτες, αλλά υπακοή οφείλουν μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους».
~* «Ανάπτυξη με κανόνες»
* Η κα Αγρίου σημείωσε προς τους υπαλλήλους ότι μέσα από την υπηρεσία της Πολεοδομίας δόθηκαν μάχες για τη νομιμότητα, την ίση αντιμετώπιση πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή των νόμων με ευρύτητα πνεύματος, εξυπηρετώντας το πνεύμα του νόμου και όχι με γραφειοκρατική διάθεση το γράμμα του.
* Παρατήρησε ακόμη ότι το δυναμικό της συγκεκριμένης Πολεοδομίας είναι από τα καλύτερα και ο αγώνας ήταν καθημερινός. «Προσπάθειά μας ήταν η προώθηση λύσεων που θα συνέβαλαν στην οικοδομική δραστηριότητα, στην ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά με όρους βιωσιμότητας και διαφάνειας. Ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας, αλλά με κανόνες και όρους. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, στο όνομα των επενδύσεων, να επιτρέπουμε να χτίζεται οτιδήποτε παντού, στα ρέματα, στα δάση, στους αιγιαλούς, χωρίς έλεγχο και χωρίς να υπακούσει η δόμηση αυτή στους κανόνες και στους όρους που ο νόμος επιβάλλει. Αυτό είναι το μοντέλο της στρεβλής ανάπτυξης, που οδήγησε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας», είπε μεταξύ άλλων.
 ~* Αιχμές
* Ακολούθως παρατήρησε ότι υπηρέτησε στην Πολεοδομία για 25 χρόνια από όλα τα στάδια (τοπογραφία, έλεγχο ΓΟΚ, στατικά) και διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα με μεγάλο σεβασμό και φειδώ. «Σε μια εποχή που η δημόσια διοίκηση βάλλεται και που, δυστυχώς, οι Πολεοδομίες είναι στην πρώτη γραμμή πυρός για θέματα διαφάνειας και διαπλοκής, καταφέραμε όλοι μαζί, δίνοντας καθημερινούς αγώνες, να κρατήσουμε μια Πολεοδομία που να υπηρετεί τη νομιμότητα, μακριά από αυτά τα φαινόμενα. Όσο με αφορά, μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια, γιατί ποτέ δεν πίεσα κανέναν σας για οποιοδήποτε θέμα, δεν υπήρξε ποτέ τίποτα κάτω από το τραπέζι και είχα κάνει σημαία μου την καθαρή Πολεοδομία, κάτι που έχουν αναγνωρίσει και ο ίδιος ο δήμαρχος και ο νομάρχης παλαιότερα. Αλλά ακόμα και αυτά που θα μπορούσα ως διευθύντρια νομίμως να καρπωθώ, είτε υπερωρίες, είτε εκτός έδρας, είτε επιδόματα επιτροπών, δεν πήρα ποτέ».
* Ζήτησε από τους υπαλλήλους να κάνουν πάντα αυτό που τους επιβάλλει η συνείδησή τους, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δε δικαιούται ειδική μεταχείριση. Τους ζήτησε, επίσης, να στηρίξουν τη νέα διεύθυνση της υπηρεσίας, ιδιαίτερα, όπως είπε, αυτή την εποχή που όλα αλλάζουν στον τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας.
* Τέλος, για τη μετακίνησή της, είπε ότι έκπληκτη πληροφορήθηκε την αλλαγή και μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας σε διάφορους τομείς της Πολεοδομίας και της Χωροταξίας, έχει αποκτήσει ένα τεράστιο κεφάλαιο γνώσεων και εμπειρίας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της υπηρεσίας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο οι γνώσεις και η εμπειρία 25 χρόνων τίθενται σε αχρηστία και διαθεσιμότητα.-  Της Βίκυς Βετουλάκη

~** Τ. Αποστολόπουλος

~ Τέσσερα σημεία πολιτικής παρέμβασης για εκλογή προέδρου
 * Σε λίγες μέρες ξεκινά η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, κάτω από ένα αρνητικό κλίμα, όπως τουλάχιστον δημοσκοπικά αποτυπώνεται. Για να μην επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές καταγραφές, οφείλουμε την ύστατη στιγμή να δούμε τουλάχιστον τέσσερα βασικά ζητήματα.
* Να σταματήσουμε να επιμένουμε στις εσωκομματικές κάλπες στη βάση, όταν όλοι ομολογούμε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι στοιχειώδεις πολιτικές, οργανωτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για μια τέτοια επιλογή. Όταν όλοι στις κατ’ ίδιαν συζητήσεις αναγνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ευτελιστούν πρόσωπα και διαδικασίες και θα δοθεί λανθασμένη εικόνα για τον πρόεδρο που θα επιλέξουμε.
 * Να διαμορφώσουμε άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση, που να τεθεί στην κρίση της κοινωνίας. Τι λέμε για το ένα εκατομμύριο ανέργους; Τι λέμε για τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια συμπολιτών μας που ζουν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας; Τι προτείνουμε για την ανάπτυξη; Τι λέμε στις δυνάμεις εργασίας, στους αγρότες, στους ανθρώπους της αγοράς που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν το ένα μετά το άλλο; Μα, πάνω από όλα, τι λέμε στα νέα παιδιά που υποχρεώσαμε να ξεκινούν τη ζωή τους με 450 ευρώ και με τσακισμένα τα όνειρά τους; Τα κόμματα έχουν μέλλον όταν εκφράζουν αγωνίες, ελπίδες, οράματα, όταν αποτυπώνουν προβλήματα και τα επιλύουν προς όφελος των πολιτών. Είναι, λοιπόν, έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με το σύστημα διακυβέρνησης που στρέβλωσε τη δημοκρατία μας; Είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τον εαυτό του; Κι αν ναι, με ποιον τρόπο, με ποιες αρχές και αξίες, αλλά και με ποια πρόσωπα;
* Να ακούσουμε τι προτείνουν οι διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ πριν τοποθετήσουμε την υπογραφή μας σε λίστες που με ευκολία κυκλοφορούν κάποιοι, πιστεύοντας ότι έτσι κατοχυρώνουν τη θέση τους στο κάδρο δίπλα στον πρόεδρο που επιθυμούν να εκλεγεί. Η κοινωνία βρίσκεται μακριά από όλα αυτά και αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της. Η κοινωνία αδιαφορεί για τις διεργασίες στο εσωτερικό των κόμματων. Η κοινωνία απαιτεί σύγκρουση με το σύστημα που την οδήγησε εδώ.
* Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει με ξεκάθαρο τρόπο αν υπήρχαν ισοδύναμα μέτρα αυτών που συνόδευαν το μνημόνιο. Αν ναι, γιατί δεν επιλέχθηκαν; Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάρει θέση για τις αδικίες που δημιούργησαν τα μέτρα και όχι απλά να δηλώνει ότι πάρθηκαν και άδικα μέτρα.
* Y.Γ. Η παρέμβαση αυτή γίνεται με την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

~**Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

~ Έκανε δεκτή την παραίτηση του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου  * Συνήλθε χθες Δευτέρα, 5 Μαρτίου, στην πρώτη συνεδρία της για το μήνα Μάρτιο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
 ~* Κατά τη συνεδρία:
-η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα πρακτικά της εξουσιοδοτήσεως.
-απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ως μέλους των Συνοδικών Επιτροπών Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων, Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων, και ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μικτή Επιτροπή Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και στην Επισκοπική Συνέλευση των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Ευρώπης.

~** Πριν 94 χρόνια

- Η Αστυνομική Υποδιεύθυνσις Τριφυλίας αναφέρει, ότι ο υπενωμοτάρχης Λάμπρος Φασουλάς, κατόπιν ενόπλου αντιστάσεως, εφόνευσε εις την θέσιν Πλατιάνα του τέως Δήμου Αυλώνος τον Αθαν. Μπιχλιμπίδην.
 - ΠΡΟΣΕΒΛΗΘΗ προχθές υπό μηνιγγίτιδος εν Μεσσήνη η Ευσταθία Σταθοπούλου ετών 19.
 - ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΣ χθες προεφυλακίσθη ο Αθανάσιος Κουλούρης κατηγορούμενος επί φόνω εξ αμελείας και παρανόμω οπλοφορία. Απολογηθέντες απεφυλακίσθησαν οι Δημ. Αλιφέρης και Σπηλ. Αλιφέρης, κατηγορούμενοι επί αποκρύψει και παρακρατήσει τροφίμων.
 - ΤΟ Υπουργείον του Επισιτισμού δια τηλεγραφήματός του προς την ενταύθα επιτροπήν των τροφίμων εγνώρισεν ότι εφορτώθησαν και ανεχώρησαν αποστελλόμενοι ενταύθα οι δια την πόλιν μας παραχωρηθέντες 1794 σάκκοι αλεύρων.
 - ΤΟ Υπουργείον της Γεωργίας ζητεί παρά του Νομογεωπονικού Γραφείου πληροφορίας περί της παραχθείσης ποσότητος καπνού εν τω Νομώ Μεσσηνίας κατά τα έτη 1916 και 1917 και της προβλεπομένης τοιαύτης κατά το έτος 1918.

***  

 ~** ΜΑΡΤΙΟΣ  2012 …ΟΙ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ !!! :

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/blog-post.html ,  Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας , Πέμπτη 1 Μαρτίου  2012.

 ~**   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/03/1-m-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη  1 Mαρτίου 2012  .-

 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/03/2-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 .-

~**  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/03/3-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/03/blog-post.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ ενημέρωση - Εδήσεις -Σχόλια κ.α  : Κυριακή 4 Μαρτίου  2012 .-

~**   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/03/5-2012.html , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης , Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/03/blog-post.html , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης   Τρίτη  6 /03/2012 .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/blog-post.html , Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012 , Ελεύθερες Σκέψεις θέσεις απόψεις και Σχόλια .-


ΑΠΟ   ΤΗΝ  ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ :
~* Y/H and Stamatakos 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=FgcsbY-yIGQ  ,



~** Stamatios Dance-dancing 2012
http://www.youtube.com/watch?v=CK0VWuSfJhU



** Stamatis dancin on table 2012
http://www.youtube.com/watch?v=mj737Z8llhU



  ~** ARFARA KALAMATAS .24 / Φεβρουαρίου / 2012 : Διαδρομές από τις γειτονιές των Αρφαρών :
 http://www.youtube.com/watch?v=hg079BdibbQ  ,



~** ΑΡΦΑΡΑ - KALAMATAS -ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Διαδρομές στις γειτονιές των Αρφαρών : 24/02/2012 , :
 http://www.youtube.com/watch?v=rubkAcpqdcM  ,



 ~ ** Αρφαρά Καλαμάτας - Άγιος Κωνσταντίνος (κόμβος Αρφαρών νέας Ε.Ο) : http://www.youtube.com/watch?v=DkchqoGRf7I  ,



*** http://ecclesianet.blogspot.com/2008/04/blog-post_2328.html


https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1980610928807.86605.1649217400&type=3  , ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ !!

~* Ζητήσατε πόλεμο.....ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ! http://youtu.be/S7FH14Yq-J8  ,

MNHMES  ...ΜΝΗΜΕΣ !!!
PONTOS - Afieroma stis alimonites patrides (By PontiosDA)
http://youtu.be/TBl-FniIi_k  ,


** Pontos Anadromi - Created by Pontios.D.A....
http://youtu.be/4a1Zkms28KI ,


** Asia Minor - Pontos 1922 'The Exchange' with Turkey - GREEK
http://youtu.be/BI_ejPZzTHI  ,


**

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου