Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  
Στο αγιάζι της ενημέρωσης
  
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020.-
~



~TO  ARFARA  MESSHNIAS  : https://www.youtube.com/watch?v=RDE7wlF71Ns&feature=youtu.be .- 


~^ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   : https://www.youtube.com/watch?v=NATOGcA_yw8&feature=youtu.be  .,-    


 ~* Ιερά Παράκληση στην ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟ μας 01/2020 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10217286464687123/   .-


~** Οσίες Ξένη και οι δύο θεραπαινίδες της – Γιορτή σήμερα 24 Ιανουαρίου
~  – Τη μνήμη της και των δύο θεραπαινίδων της τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη.
*  Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, φεύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Πηγαίνει στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά.

Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της αγίας.  Η αγιοσύνη της αναγνωρίσθηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, όταν εμφανίσθηκε στον ουρανό σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.  ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Ζωσιμάς, Ζωσιμίνα, Ξένος, Ξένιος, Ξένη, Ξένια, Φίλωνας, Φίλων  Απολυτίκιον  Ήχος πλ. δ’.  Εν σοι Μήτερ ακριβώς διεσώθη το κατ᾽ εικόνα· λαβούσα γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτoυ, διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Οσία Ξένη το πνεύμά σου. 

~**  Η μετάνοια οδηγεί στην αρετή
~  : Το χελιδόνι είναι από τα πιο αγαπητά αποδημητικά πουλιά. Από τα πιο ευγενή. Τα πιο όμορφα. Και τα πιο κοινωνικά. Ζει με τον άνθρωπο. Στο ίδιο σπίτι. Το χελιδόνι είναι ένας προάγγελος.
*   Προάγγελος της άνοιξης που έφθασε. Της νέας εποχής. Της εποχής με το φως. Με τα λουλούδια. Με τη χαρά. Με την ανάσταση. Ήρθαν τα χελιδόνια; Έκλεισε το κεφάλαιο του παγωμένου χειμώνα και άρχισε μια νέα ζωή. Με αναστημένες τις ελπίδες. Με ενισχυμένες τις προσδοκίες. Το αύριο θα είναι καλύτερο απ’ το χθες. Να το μήνυμα του ερχομού τους. Το δίδαγμα της παρουσίας τους.

Αυτό είναι το έργο των Αγίων της Εκκλησίας μας. Μας δείχνουν ότι ήρθε η Άνοιξη. Η Πνευματική Άνοιξη.  Πώς μπορεί να υπάρχει άνοιξη στη ζωή του ανθρώπου; Άνοιξη πνευματική; Μόνιμη και σταθερή; Με πολλή χαρά; Με φως; Με ειρήνη; Με ουρανό;  Αυτήν την άνοιξη στη ζωή του ανθρώπου τη φέρνει μια μεγάλη αρετή. Ένα μεγάλο, το πρώτο, σκαλοπάτι στην κλίμακα του αγιασμού. Τη φέρνει η μετάνοια.  Η μετάνοια καθαρίζει τη συνείδηση. Και αγοράζει την ταπείνωση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη. Γιατί όποιος θέλει να γίνει θεόπτης, πρέπει να γίνει ταπεινός. «Μακάριοι οι ταπεινοί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Αλλά ταπείνωση χωρίς μετάνοια δεν υπάρχει. Είναι ψευδής. Ταπείνωση και μετάνοια συμπορεύονται στην εσωτερική ζωή της ψυχής. Είναι συνοδοιπόροι. Και συνεργάτες. Συνεργάζονται για τη σωτηρία της ψυχής. Και πετυχαίνουν το πιο θαυμαστό αποτέλεσμα. Το πιο αναγκαίο: Τη μεταμόρφωση της ψυχής. Την αλλαγή της προς το καλύτερο. Έτσι βλέπει κανείς πως μέσα από τη μετάνοια βγαίνει ένας καινούριος άνθρωπος. Άνθρωπος της αρετής. Άνθρωπος του Θεού. Γιατί ο άδικος γίνεται δίκαιος. Ο ψεύτης ειλικρινής. Ο δόλιος ευθύς. Ο θυμώδης ήμερος και πράος. Ο άπονος φιλάνθρωπος και πονετικός. Ο σκληρός ελεήμων και στοργικός. Ο δούλος της αμαρτίας απελεύθερος Χριστού «ως δούλος Ιησού Χριστού» (Ρωμ. 1, 1).  Αυτό ακριβώς είναι μετάνοια. Η πλήρης εσωτερική και εξωτερική αλλαγή. Η επιστροφή στο Θεό. Η αφοσίωση στο θέλημά του. Και μέχρι το τέλος. Χωρίς επιστροφή στο παρελθόν. Εκείνο δεν υπάρχει πια. Στο Μυστήριο της Μετανοίας έσβησε το παρελθόν. Υπάρχει μόνο το παρόν και το μέλλον. Το ένα προετοιμάζει το άλλο. Το ένα αγοράζει το άλλο. Και αυτή η εργασία μόνον εδώ γίνεται. Όσο πατούμε πάνω σ’ αυτή τη γη. Όταν η ψυχή χωρίσει από το σώμα, δεν μπορεί να μετανοήσει. Είναι πλέον πολύ αργά. Να η αξία της εφήμερης και σύντομης ζωής μας. Κερδίζουμε μ’ αυτήν ή χάνουμε την αιωνιότητα. Την ατέλειωτη ομορφιά. Την αιώνια άνοιξη. Το ανέσπερο φως. Εξαρτάται από τον τρόπο της ζωής μας. Αν είναι με μετάνοια. Με συντριβή. Με αρετή. Ή με αδιαφορία. Με εμμονή στο κακό. Με σκληροκαρδία. Εξαρτάται. Ο καθένας μόνος του διαλέγει το αιώνιο μέλλον του.  Οι Άγιοι είναι τα ζωντανά παραδείγματα του κέρδους που μπορεί ο άνθρωπος να αποκομίσει από την θεάρεστη μετάνοια. Μας καλούν και εμάς να ζήσουμε με έναν καινούργιο τρόπο ζωής. Σύμφωνα με την ζωή του Χριστού. Σύμφωνα με τις υποσχέσεις που δώσαμε στο Άγιο Βάπτισμα.  «Ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός».
~**  Συμμαθήτρια του γέροντα Παΐσιου μιλά για τον μικρό Αρσένιο ( κοσμικό όνομα του Αγίου)
 
Ο , κατά κόσμον
γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε ένα χωριό νότια της Καισαρείας και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας.  

Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού και ο νονός του, Αρσένιος, ο ιερέας της ενορίας. Λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του, η ανταλλαγή πληθυσμών που ξερίζωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ανάγκασε και την οικογένειά του να εγκατασταθεί στην Κόνιτσα. Μάλιστα, λέγεται ότι καθώς βρίσκονταν εν πλω ένας επιβάτης λίγο έλειψε να σκοτώσει το βρέφος πατώντας το. Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα και για μικρό χρονικό διάστημα διέμεινε στο λιμάνι του Πειραιά. Αργότερα, ταξίδεψε από εκεί στην Κέρκυρα, όπου και εγκαταστάθηκαν μόλις για ενάμιση χρόνο.   Από εκεί μετακόμισαν στην Ηγουμενίτσα για να εκγατασταθούν τελικά στην Κόνιτσα, όπου και ο μικρός Αρσένιος τελείωσε το σχολείο και έλαβε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο».  Άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Γέροντα Παΐσιου, πριν την αγιοκατάταξή του, αλλά και από τον καιρό που ήταν ακόμη κοσμικός και έφερε το όνομά Αρσένιος Εζνεπίδης, έχουν φέρει στο φως της δημοσίοτητας άνθρωποι που τον γνώρισαν και τον έζησαν από πολύ κοντά.  Στο βίντεο που ακολουθεί και το οποίο είναι πριν από την αγιοκατάτξη του Γέροντα μιλά μια συμμαθήτριά του, η γιαγιά Βεατρίκη Καλαϊτζή.  



~** Αγιο Ορος: Ο Ναός του Πρωτάτου (BINTEO)
~  Ο Ναός του στα πλαίσια της Μεσοβυζαντινής Ναοδομίας- Περίληψη της Εισήγησης: O μεγαλοπρεπής ναός του Πρωτάτου στις Καρυές του αποτελεί από την ίδρυσή του ως σήμερα τον κατ’ εξοχήν τόπο της κοινής λατρείας των αθωνιτών μοναχών αλλά και το συμβολικό κέντρο της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, καθώς συνδέεται άμεσα με το διοικητικό κέντρο της αθωνικής κοινότητας και τους σχετιζόμενους με αυτό θεσμούς.
*  Ο ναός αποτελεί επιπλέον ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου, αλλά – χάρη στην παλαιότητά του, στις ιδιομορφίες της αρχιτεκτονικής του και τις περίφημες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του – και της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης εν γένει.

Η σχετική με την αρχιτεκτονική του Πρωτάτου βιβλιογραφία είναι σχετικά πλούσια. Σύμφωνα με την άποψη η οποία είχε παλαιότερα διατυπωθεί από τον καθηγητή Π. Μυλωνά, ο ναός του Πρωτάτου στις Καρυές είχε κτισθεί περί το 900 ως τρίκλιτη βασιλική και αναμορφώθηκε ώστε να αποκτήσει ένα είδος εσωτερικών χορών από τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη περί το 965. Νεώτερες, ωστόσο, έρευνες (Π. Φουντάς, Δ. Αμπόνης) απέδειξαν ότι ο σημερινός ναός οικοδομήθηκε εκ θεμελίων εις αντικατάστασιν ενός αρχικού μικρότερου στην έκτη δεκαετία του 10ου αιώνα, στα πρώτα, δηλαδή, χρόνια της μεγάλης εποχής του αθωνικού μοναχισμού, στο σπάνιο στη βυζαντινή ναοδομία τύπο της ξυλόστεγης σταυρικής βασιλικής.   Εκτεταμένες εργασίες έγιναν στο ναό στις πρώτες, όπως φαίνεται, δεκαετίες του 14ου αιώνα, λίγο πριν από την τοιχογράφησή του από τον θρυλικό «Μανουήλ Πανσέληνο».  Οι εκτεταμένες εργασίες του πρώτου τετάρτου του 16ου αιώνα και εκείνες των επομένων αιώνων έδωσαν στο μνημείο τη μορφή που είχε πριν από τις ελάχι-στα τεκμηριωμένες εργασίες αποκαταστάσεως που έγιναν στο μνημείο από τον Α. Ορλάνδο κατά τη δεκαετία του 1950. Σκοπός της εργασίας που ακολουθεί είναι η κατάθεση σκέψεων και απόψεων συμπληρωματικών σε όσα έχουν ήδη κατά καιρούς γραφεί σχετικά με την αναπαράσταση της αρχικής μορφής και την παλαιότερη οικοδομική ιστορία του μνημείου καθώς και τη θέση του στη μεσοβυζαντινή ναοδομία.  Σταύρος Μαμαλούκος  Επικ. Καθηγητής Μεσαιωνικής & Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής / Τμ. Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

***   ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ  : 



***  Σαν «παιδί» έκανε η Α. Μέρκελ με το δώρο-«καθρεφτάκι» του Ρ.Τ.Ερντογάν – Από αυτήν η Αθήνα περιμένει δικαίωση…
~  Όταν η ηγέτιδα του Βερολίνου κάνει σαν «μωρό παιδί» επειδή ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν της χάρισε «καθρεφτάκι» τι ελπίδες έχει η Αθήνα για να βρει την στήριξη που περιμένει από την Γερμανία και την ΕΕ απέναντι στις παράνομες και επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας;  
Στην τελετή υποδοχής της στην Κωνσταντινούπολη στο Γερμανό – τουρκικό πανεπιστήμιο από τον Ερντογάν Άνγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της από τον καθρέφτη – αντίκα που της έκανε δώρο ο Σουλτάνος.
Στην αρχή πανηγύριζε σα να είχε κερδίσει το πρωτάθλημα η αγαπημένη της ομάδα στο ποδόσφαιρο, η Σάλκε. Μετά, πήρε τον καθρέφτη στα χέρια της και πόζαρε. Ο Ερντογάν επίσης χαμογελαστός δεν πίστευε στα μάτια του. Στο τέλος, η Μέρκελ μόνο «καθρέφτη – καθρεφτάκι μου», δεν είπε.
*** Ελλάδα – Τουρκία : Ο Ερντογάν πήγε στη Λιβύη για να πάρει το Αιγαίο -ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
~   – Die Welt: Πιθανός -Από τύχη παρά από πρόθεση
Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο τους αναλύει η γερμανική εφημερίδα  Die Welt.
*   «Οι ούτως ή άλλως δύσκολες σχέσεις των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ έχουν φτάσει στο χειρότερο σημείο, από τότε που ο Τούρκος πρόεδρος αναδομεί την Τουρκία σε ένα αυταρχικό κράτος και ασκεί μια επιθετική, επεκτατική εξωτερική πολιτική» τονίζει σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ -ΦΙΑΣΚΟ!   Αντί να φύγει από τη Λιβύη, ο έφυγε τελικά από τη διάσκεψη για τη Λιβύη όπου είχε προσέλθει λέγοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της πολιτικής, της διπλωματίας αλλά και τη στρατιωτική μας δύναμης σε θέματα που αφορούν τη Συρία, τη Μεσόγειο και τη Λιβύη».  Γεώργιος Π. Μαλούχος -in.gr  Η απαράδεκτη για την αμιγώς νεοαποικιακή αυτή διάσκεψη που οργάνωσε η Γερμανία απέτυχε. Οπως ήταν φυσικό. Και θα έπρεπε να είχε προκαλέσει μείζονα κρίση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, κάτι που δεν συνέβη. Ομως αυτή η σαφώς εχθρική συμπεριφορά της Γερμανίας ίσως έχει και την καλή της πλευρά: ίσως αναγκάσει επιτέλους κάποιους στην Αθήνα να αντιληφθούν όσα συστηματικά και υποκριτικά κάνουν ό,τι δεν βλέπουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με το Βερολίνο, μα κυρίως τους πραγματικούς κινδύνους μπροστά στους οποίους βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και τα παραμύθια για το τι θα κάνει η ΕΕ όταν αυτοί εκδηλωθούν. Οπως είχε και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για τα Ιμια, όταν εκείνος ξενυχτούσε στα τηλέφωνα, οι Ευρωπαίοι κοιμόντουσαν. Σκάνδαλο στην Τουρκία με τον γαμπρό του Ερντογάν – Τι αγόρασε στην Κωνσταντινούπολη   Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρώτον, η απειλή είναι πολύ πιο σύνθετη, πολύ πιο εκτενής και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας σε σχέση με τότε πολύ σημαντικά αναβαθμισμένη. Δεύτερον, τώρα οι Ευρωπαίοι δεν κοιμούνται.   
Αντίθετα, στο μέτρο που η Ευρώπη είναι πλέον ακολούθημα της Γερμανίας, διευκολύνουν και νομιμοποιούν τον , ό,τι κι αν λένε περί του αντιθέτου. Αυτό οδηγεί άμεσα στο συμπέρασμα ότι τη στιγμή της κρίσης η Ευρώπη του Βερολίνου όχι απλώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και την κυριαρχία της ως δικό της θέμα, αλλά, αντιθέτως, θα επιχειρήσει να επιβάλει την προσφυγή σε συνθηκολόγηση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τις Αγκυρας. Αυτό εξελίσσεται. Και η διάσκεψη του Βερολίνου ήταν ουσιαστικά το πρώτο στάδιο μιας τέτοιας πορείας. Στην Ευρώπη η μόνη δύναμη που θα αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική είναι η Γαλλία. Και αυτή είναι και η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στο πλαίσιο του πολιτικά σαθρού «κοινού» οικοδομήματος. Ελλάδα – Τουρκία : Ο Ερντογάν πήγε στη Λιβύη για να πάρει το Αιγαίο – Τι θα κάνει η Αθήνα Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να τα θεωρεί αυτά δεδομένα, αν τουλάχιστον διδάχθηκε κάτι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Συνεπώς, εκείνο που οφείλει να πράξει είναι να μην επιτρέψει σε κανέναν να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη. Αν η χώρα υποχωρήσει έναντι της Τουρκίας, θα διαπράξει το βαρύτερο σφάλμα που μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση να διαπράξει: από τέτοια υποχώρηση δεν υπάρχει επιστροφή. Και αν συμβεί, η επόμενη αντίστοιχη διάσκεψη δεν θα είναι πια για τη Λιβύη, αλλά για τον καθορισμό των όρων συρρίκνωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.  Ο τούρκος πρόεδρος, που ξεκαθαρίζει ότι οι δυνάμεις της χώρας του δεν αποχωρούν από τη Λιβύη, θέλει να εξασφαλίσει την ελληνική υποχώρηση στο Αιγαίο μέσω της συμφωνίας του με τη χώρα. Δεν το κρύβει. Το φωνάζει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο να αναγνωριστούν και η νόμιμη κυβέρνηση των Λιβύων, με τους ισχυρούς δεσμούς των 500 χρόνων με τη χώρα μας, είναι ασφαλής» είπε προχθές στην Κωνσταντινούπολη. Και η αναγνώριση αυτή τον ενδιαφέρει διπλά: θέλει να περισώσει το σύμφωνο που υπέγραψε και να αποκτήσει προτεκτοράτο. Πόσο πιο φωναχτά μπορεί να το πει;  Η Τουρκία δεν θα φύγει από τη Λιβύη. Οικοδομεί με ταχύτητα μια νέα αυτοκρατορία από εκεί μέχρι τη Συρία. Πήγε εκεί αφενός για να μπει στα πετρέλαια της χώρας και αφετέρου, κυρίως, για να πάρει το Αιγαίο. Δυστυχώς, η Γερμανία και η Ευρώπη είναι απολύτως έτοιμες να της το «δώσουν», όπως της έδωσαν τα πάντα μέχρι τώρα. Εμείς;  
 ***  Νέο ασφαλιστικό: Ποιοι και πότε θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται   ~Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, για τις εισφορές επαγγελματιών, μισθωτών και εργοδοτών, ενώ είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους μισθωτούς με μπλοκάκι και τους συνταξιούχους που εργάζονται.
Παράλληλα προβλέπει μόνιμο κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ από τον κοινωνικό προϋπολογισμό, που θα χρηματοδοτήσει όχι μόνο τις αυξήσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά και μια εφάπαξ παροχή που προβλέπεται να χορηγείται κάθε Δεκέμβριο σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερηλίκους.
Κύριες Συντάξεις
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και άνω. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έρχονται αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 2% έως και 14% τον μήνα. Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Η αύξηση για περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ. Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει στο 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα.  Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%. Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί στο 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα. Η προσαύξηση στη σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος. Μετά τα 40 έτη, η αύξηση της αναπλήρωσης ανακόπτεται σημαντικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εδώ «κρύβεται» και η βασική αλλαγή συγκριτικά με το σύστημα Κατρούγκαλου, το οποίο διατηρούσε τον υψηλότερο κατ’ έτος συντελεστή (2 ποσοστιαίες μονάδες) για όλα τα χρόνια μετά τα 40. Αντίθετα, το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 και έως 40 έτη ασφάλισης και φρενάρει σημαντικά στην ανταπόδοσή του μετά τα 40 έτη.  Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το αποτέλεσμα για τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Μάιος 2016) θα είναι κυρίως λογιστικός συμψηφισμός καθώς η όποια αύξηση θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά που διατηρούν. Πολλοί θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται σε σχέση με το σημερινό σύστημα. Οι αυξήσεις για τους παλιούς συνταξιούχους – που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου – θα δοθούν σύμφωνα με το προσχέδιο σε 5 ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από 1ης/10/2019 και έως το 2024. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξής τους παρά μόνο λογιστικά. Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. συνταξιούχους που θα ωφεληθούν, ενδέχεται να δουν την όποια αύξηση στη σύνταξη μόνο στα χαρτιά.  Επικουρικές Συντάξεις  Μεσοσταθμική αύξηση 99,57 ευρώ τον μήνα που σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 έως 196 ευρώ φέρνει το νέο Ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις. Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.  Ειδικότερα:  - Το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) θα δει μέση αύξηση 29,49%. -Το 56,95% των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα δει μέση αύξηση 31,29%.  -Το 18,78% των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%. -Το 51,66% των συνταξιούχων του Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) θα δει μέση αύξηση 28,81%. -Το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%.  Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι μειώσεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Ολα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.  Παράλληλα προβλέπεται μόνιμο ποσό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων. Η σχετική διάταξη αναφέρει μόνιμη ετήσια αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτό θα το ορίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και θα δίνεται μόνο μία φορά τον χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους κύριας σύνταξης, προσυνταξιοδοτικής παροχής, αναπήρους και ανασφάλιστους υπερηλίκους.  Οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων  Νέο σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για όλους τους επαγγελματίες προβλέπει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα διαμορφώνεται ένα σύστημα ελεύθερης επιλογής εισφορών για τους μη μισθωτούς για όλους τους κλάδους ασφάλισης (κύριας, επικουρικής, εφάπαξ). Όσον αφορά ειδικά στις εισφορές κύριας ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:  -1η κατηγορία: 155 ευρώ  -2η κατηγορία: 186 ευρώ  -3η κατηγορία: 236 ευρώ  -4η κατηγορία: 297 ευρώ  -5η κατηγορία: 369 ευρώ  -6η κατηγορία: 500 ευρώ  Οι εισφορές υγείας ανέρχονται στα 55 ευρώ για την 1η κατηγορία και στα 66 ευρώ για τη 2η έως την 6η κατηγορία.  Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι αυτές κατηγορίες είναι υποχρεωτική.  Από 1ης Ιανουαρίου 2020 θεσπίζεται ειδική ασφαλιστική κατηγορία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, της οποίας το ποσό της μηνιαίας εισφοράς αντιστοιχεί σε 93 ευρώ. Στην ειδική κατηγορία κατατάσσονται οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι για πέντε έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους.  Από 1ης Ιανουαρίου 2023 τα προαναφερθέντα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο.  Εργαζόμενοι με μπλοκάκι   Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή αυτοτελώς απασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, καταβάλλουν για κάθε ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες νέες ασφαλιστικές εισφορές (βλέπε παραπάνω).  Στις περιπτώσεις που πραγματοποιούνται παράλληλα περισσότερες της μιας μισθωτές απασχολήσεις, καταβάλλονται για κάθε μισθωτή απασχόληση οι εισφορές που προβλέπονται κατά περίπτωση και έως του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.  Ως προς την εργοδοτική εισφορά το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών εφαρμόζεται χωριστά για κάθε εργοδότη.  Στις περιπτώσεις μισθωτής απασχόλησης ή απασχολουμένων με έμμισθη εντολή που παράλληλα αυτοαπασχολούνται ή ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ καταβάλλεται υποχρεωτικά η νέα προβλεπόμενη ασφαλιστική εισφορά. Η εν λόγω εισφορά δεν είναι δυνατόν να υπολείπεται του ποσού της εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας.  Εάν υπολείπεται του ποσού της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, καταβάλλεται η διαφορά από τον ασφαλισμένο.  Ειδικά για τους νέους αυτοτελώς απασχολουμένους ή ελεύθερους επαγγελματίες η ανωτέρω εισφορά δεν δύναται να υπολείπεται της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας, για 5 έτη από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως. Για όσους μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολουμένους ή ελεύθερους επαγγελματίες ή απασχολουμένους σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ επιλέγουν προαιρετικά την καταβολή υψηλότερης εισφοράς της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, αυτοτελώς απασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία ή απασχολουμένου σε επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, ή της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους νέους επαγγελματίες, καταβάλλονται οι προβλεπόμενες εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας. Στους μισθωτούς που παράλληλα αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο οποίο παρέχουν μισθωτή εργασία ή σε συνδεδεμένα με αυτά πρόσωπα εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς. Οι παραπάνω ασφαλισμένοι για υγειονομική περίθαλψη υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του φορέα, κλάδου ή τομέα που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ με την ιδιότητα του μισθωτού. Ασφαλισμένοι ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προέκυπτε βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη του παρόντος για κάθε φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για την αυτή απασχόληση, καταβάλλουν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι κατά την έννοια των διατάξεων του Ν. 2084/1992, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να έχουν προαιρετικά το δικαίωμα καταβολής δεύτερης εισφοράς στον ΕΦΚΑ, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλουν το συνολικό ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Αυτά εφαρμόζονται αντίστοιχα για την υγειονομική περίθαλψη, την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή. Στους ασφαλισμένους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς οι διατάξεις που αφορούν τους μισθωτούς.  Επικουρικό και εφάπαξ  Από την 1η Ιανουαρίου 2021 στην ασφάλιση του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται προαιρετικά, έπειτα από αίτησή τους οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ.  Στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ υπάγονται, έπειτα από αίτησή τους, προαιρετικά:  -Οι μισθωτοί, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, που από 1ης Ιανουαρίου 2021 αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία - απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους στην ασφάλιση του Κλάδου Εφάπαξ ή άλλου φορέα υποχρεωτικής ασφάλισης για εφάπαξ παροχή ή των εξομοιούμενων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, καθώς και τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης νόμου εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ. Η προαιρετική υπαγωγή στην ασφάλιση από την έναρξή της διέπεται από τους κανόνες της υποχρεωτικής ασφάλισης. -Οι προσλαμβανόμενοι στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, οι οποίοι είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ), στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) και στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΤΠΥΠΣ) του ΤΕΑΠΑΣΑ, εφαρμοζομένων των διατάξεων που διέπουν τον πρώην Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).  Μείωση εισφορών για εργοδότες  Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο και κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
*** Ο καιρός την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα
~   Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  ΣΉΜΕΡΑ Παρασκευή 24/01/2020 προβλέπεται αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-70%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/
*** Στο Αίγιο συνελήφθη Ρομά που πυροβολούσε στο Αριοχώρι

~  Στη Ροδοδάφνη Αιγίου εντοπίσθηκε και συνελήφθη ένας 33χρονος Ρομά, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας Καλαμάτας για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο 33χρονος εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων.

Το περιστατικό για το οποίο κατηγορείται είχε συμβεί το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο Αριοχώρι, όταν τέσσερις Ρομά, τρεις άντρες και μια γυναίκα, πήγαν σε καφενείο του χωριού, λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ.  Στο χώρο του καταστήματος βρίσκονταν ως θαμώνες πέντε Ρομά. Έπειτα από διαπληκτισμό στο χώρο του πάρκινγκ, οι τρεις άντρες -με τη γυναίκα να παραφυλάει και να παροτρύνει τους υπολοίπους- άρχισαν να πυροβολούν. Ένας 32χρονος Ρομά τραυματίσθηκε ελαφρά από σκάγια και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σκάγια από τους πυροβολισμούς προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα. Οι τέσσερις δράστες επιβιβάσθηκαν σε όχημα και εξαφανίσθηκαν, με την Αστυνομία να τους αναζητά. Πρόκειται για δύο αδέλφια 39 και 33 ετών και για άλλα δύο αδέλφια, έναν 29χρονο και την 31χρονη αδελφή του. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.  Τώρα συνελήφθη στο Αίγιο ο 33χρονος. Β.Β.
*** Οι οπτικές ίνες «καθυστερούν» την ανάπλαση της Ιατροπούλου ( ; )

~  Ένα πρόβλημα που δεν είχε υπολογιστεί φαίνεται πως αντιμετωπίζουν στις εργασίες ανάπλασης της οδού Ιατροπούλου, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οπτικές ίνες που είχαν τοποθετηθεί από την εταιρεία Wind το 2017 είναι η αιτία για την καθυστέρηση.
Η πλευρά που έχει αναλάβει το έργο θεωρεί ότι η τοποθέτηση  των οπτικών ινών δεν έγινε στο κατάλληλο βάθος από το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τώρα να προχωρήσουν, αν το πρόβλημα δεν επιδιορθωθεί.
Σε επικοινωνία μας με την πλευρά της εταιρείας, μας έγινε γνωστό ότι το έργο το 2017 έγινε σωστά και η σωλήνα με τις οπτικές ίνες τοποθετήθηκε σε βάθος 40 εκ. από το οδόστρωμα, όπως έπρεπε.
Συμπλήρωσαν, δε, ότι ενημερώθηκαν πριν από περίπου δυο μέρες ότι η δική τους «σωλήνα» παρεμποδίζει στο σημείο που βρίσκεται την εκτέλεση του έργου και πρόκειται την επόμενες ημέρες να τη μετατοπίσουν.
Ωστόσο, όπως μας είπαν, είναι μια διαδικασία που δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς πρόκειται για γραμμές που συνδέουν πολύ κόσμο στο ίντερνετ στο κέντρο της πόλης. Ξεκαθάρισαν, όμως, ότι το τμήμα συντήρησης της εταιρείας προγραμματίζει το συντομότερο αυτή τη μετατόπιση.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας ακόμα λόγος που παρεμποδίζεται το έργο ανάπλασης και έρχονται στο «φως» προβλήματα με σωλήνες οπτικών δικτύων αλλά και άλλα, είναι οι χρόνιες κακοτεχνίες στους δρόμους της Καλαμάτας, όπου είθισται η μια ασφαλτόστρωση να γίνεται πάνω στην άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκ των υστέρων ζητήματα ανάλογα με αυτά που έχει να αντιμετωπίσει ο εργολάβος της ανάπλασης της Ιατροπούλου.   Κ. Γαζ.
***  Τουρκικό ΥΠΕΞ προς Αθήνα: «Θέλουμε νησιά, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο και αποστρατικοποίηση στο Αιγαίο»…
~  Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανάρτησε στο twitter κείμενο με πέντε απαιτήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο με τι οποίες θέλουν να πάρουν ελληνικό έδαφος.  
Οι πέντε αυτές απαιτήσεις είναι και το συνολικό «πακέτο» με το οποίο θα «επιτρέψουν» στον Κ.Μητσοτάκη να πάνε για εκδίκαση στην Χάγη.
Οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:  Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα  Αποστρατικοποίηση των νησιών  Εναέριο χώρο  Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων  Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν  Όπως αναφέρει το κείμενο, που υπάρχει αναρτημένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «τα προβλήματα στο Αιγαίο» παρατίθενται τα εξής τουρκικά αιτήματα.  

1. Το πρώτο αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών. 2. Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.  3. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.  4. Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.  5. Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
***  Κυβέρνηση: “Βλέπουν”… διόρθωση της γερμανικής στάσης προς την Ελλάδα…
~  Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε νέα μηνύματα προς την Τουρκία από το Νταβός και το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο υπουργός Άμυνας απαντούσαν με σκληρό τρόπο στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, στην κυβέρνηση βλέπουν «διόρθωση» της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα.  
Αφορμή γι’ αυτό αποτέλεσε μια σειρά από γεγονότα, αρχής γενομένης από τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι «η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις». Επίσης, η νομική υπηρεσία της Bundestag – δηλαδή της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας – γνωμοδότησε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι αμφίβολο εάν μπορεί να τεθεί σε ισχύ για το λόγο ότι δεν κυρώθηκε από τη λιβυκή Βουλή, αλλά και διότι αντίκειται στο Δίκαιο της Θάλασσας για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα των νησιών.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε στο Νταβός την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άνεγκρετ Κρα μπ-Κάρενμπαουερ, με την οποία συζήτησε για την κατάσταση στη Λιβύη και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός έθεσε, μάλιστα, και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων κι επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της «διαδικασίας του Βερολίνου» για τη Λιβύη.  Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στο άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης κατά τη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Νάιαλ Φέργκιουσον στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι αρκεί μια ματιά στο χάρτη για να κατανοήσει κάποιος ότι πρόκειται για μια εξωφρενική ενέργεια είτε από νομική είτε από γεωγραφική άποψη, αλλά και ότι το μνημόνιο αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.   
Πρόσθεσε δε ότι «σύμμαχος» της Ελλάδας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ειδικά για τον αγωγό EastMed ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουμε το σχέδιο», επαναλαμβάνοντας ότι εάν η Τουρκία σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τότε υπάρχει χώρος και για την ίδια στο project.  Το μεταναστευτικό  Στη σκιά πάντως της παρουσίας Μητσοτάκη στο Νταβός, αλλά και της ψήφισης από τη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, το μεταναστευτικό παραμένει στο προσκήνιο και μάλιστα με τρόπο πιεστικό για την κυβέρνηση. Ειλημμένη, ωστόσο, είναι η απόφαση να προχωρήσει κανονικά η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν διαφωνίες με τους τοπικούς παράγοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του αρμόδιου υπουργού, Νότη Μηταράκη, του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και των δημάρχων των νησιών. Οι διαφωνίες συνίστανται στη δυναμικότητα των κέντρων, αλλά και στο αν θα έχουν αρμοδιότητες ταυτοποίησης και θα κρίνονται σ’ αυτά οι αιτήσεις παροχής ασύλου. Από την κυβέρνηση έγινε, επίσης, γνωστό ότι θα προχωρήσουν και τα αντισταθμιστικά οφέλη για τα νησιά, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το μεταναστευτικό. Τα κονδύλια θα προέλθουν από το ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό (περίπου 50 εκατ. ευρώ) κι αφορούν σε έργα υποδομής και στήριξης του τουρισμού. Τέλος, αποφασίστηκε οι συναντήσεις των τοπικών παραγόντων με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να είναι τακτικές και συγκεκριμένα δύο φορές το μήνα.  Aιμίλιος Περδικάρης  newsit
*** Τι θα αλλάξει ο Μητσοτάκης στον πρώτο ανασχηματισμό…
~  Οι ανασχηματισμοί, λένε, δεν προαναγγέλλονται. Κι όμως, μέσω Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον… προανήγγειλε. Δεν είπε πότε θα γίνει, αλλά είπε τι θα αλλάξει. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης (22.01.2020) στο Νταβός για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε δηλώσεις του στο Politico, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και στο τι θα αλλάξει όταν έρθει η ώρα για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποίηση για το έργο της κυβέρνησης και απαντώντας στην επισήμανση του Politico ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται ανέφερε ότι «αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό», τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.   Μητσοτάκης για Σακελλαροπούλου  Ο πρωθυπουργός, γράφει το Politico, δήλωσε «ικανοποιημένος» για το πως εξελίχθηκε η χθεσινή μέρα. Ο λόγος δεν ήταν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ήρεμη πτήση με το αεροπλάνο της γραμμής από την Αθήνα στη Ζυρίχη, ούτε η ταχεία μετακίνηση της ελληνικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης στο Νταβός, αλλά η εκλογή της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου στη θέση της ΠτΔ.  «Μόλις εκλέξαμε την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της ελληνικής Δημοκρατίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Ο στόχος μου ήταν να επιλέξω ένα πρόσωπο που συμβολίζει την ενότητα της χώρας και, δεύτερον, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι προχωράμε σε μια νέα εποχή» πρόσθεσε.  Σημείωσε δε ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει «σημαντικές αποφάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα του περιβάλλοντος».
*** Φέτα: Αμερικανοί υπέβαλλαν ένσταση ζητώντας να χρησιμοποιείται ελεύθερα από όλους τους παραγωγούς…
~  Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται τελευταία η φέτα. Το διάσημο ελληνικό τυρί μετά τους δασμούς στις ΗΠΑ κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς προστασίας που κατοχύρωσε με μεγάλο κόπο πριν από λίγους μόλις μήνες στην Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο της διμερής συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα της Ασίας με την ΕΕ. 
Οι ΗΠΑ μέσω του Οργανισμού Εξαγωγών (US Dairy Council Export) υπέβαλαν ένσταση στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης και επιδιώκουν να άρουν την προστασία, προκειμένου να μπορούν οι παραγωγοί τους να εξάγουν στην χώρα, χρησιμοποιώντας ελεύθερα την επωνυμία φέτα.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, οι Αμερικανοί αξιοποίησαν την νομοθεσία και υπέβαλλαν ένταση, ζητώντας να χρησιμοποιείται ελεύθερα απ’ όλους τους παραγωγούς η εμπορική ονομασία φέτα. Είχε προηγηθεί μια ακόμη ένταση πριν την υπογραφή της διμερούς εμπορικής συμφωνίας ΕΕ και Σιγκαπούρης, η οποία απορρίφθηκε. Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κρύβουν πως ανησυχούν για την τροπή που μπορεί να πάρει η υπόθεση, δεδομένων των ισχυρών πιέσεων που θεωρούν πως θα ασκηθούν από την αμερικάνικη πλευρά στην τοπική κυβέρνηση. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας σε αρκετές χώρες του κόσμου και θέλουν να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά.   Ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων) δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη, ετοιμάζεται να καταθέσει υπόμνημα στον Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων της Σιγκαπούρης ενώ θα επιχειρήσει να εμπλέξει και το τοπικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, η Σιγκαπούρη είναι κρίσιμης σημασίας αγορά λόγω του κομβικού ρόλου που παίζει στο εμπόριο της περιοχής. «Μπορεί να είναι μικρή χώρα, ωστόσο είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή. Από εκεί όπως λέει, διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων στην Αυστραλία», σημειώνει χαρακτηριστικά.  Επιπρόσθετα, μια αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, θα μπορούσε να δώσει επιχειρήματα σε όσους μελλοντικά θα επιχειρήσουν να αμφισβητήσουν την «ελληνικότητα» της φέτας σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα επιδιώξει να υπογράψει η ΕΕ με τρίτες χώρες. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος έχει χάσει ήδη την προστασίας της φέτας στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, του Καναδά και του Βιετνάμ. Μόνο στην Κίνα και στην Ιαπωνία, όπως σπεύδει να τονίσει καταφέραμε να κατοχυρώσουμε την προστασία της. «Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, προσθέτοντας πως την όλη υπόθεση παρακολουθεί στενά και η ελληνική κυβέρνηση.  Στο μεταξύ, θολό παραμένει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την διατήρηση ή την κατάργηση των δασμών που επιβλήθηκαν στην φέτα τον περασμένο Οκτώβριο. Η αβεβαιότητα επηρεάζει ήδη τους Έλληνες παραγωγούς που βλέπουν τις νέες παραγγελίες από την αμερικάνικη αγορά να μειώνονται αισθητά, την ώρα που τα αποθέματα αρχίζουν σταδιακά να εξαντλούνται. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει δύσκολη, παρ’ ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.
***  ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ο Πούτιν ζητά συνάντηση κορυφής για την Λιβύη χωρίς την Τουρκία…
~  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τα 75 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) πρότεινε…  …κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές Φόρουμ για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, την διεξαγωγή μιας συνάντησης κορυφής εντός του 2020 στην οποία οι ηγέτες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία) θα συζητήσουν τα παγκόσμια προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα.
Παρουσιάζοντας την πρόταση του αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Διεθνές φόρουμ, είπε ότι «η λήθη του παρελθόντος και η απομόνωση ενώπιον των απειλών μπορούν να έχουν φοβερές συνέπειες».  Κατά την άποψη του «το παράδειγμα μπορούν και πρέπει να δώσουν οι χώρες που ίδρυσαν τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, οι πέντε χώρες που φέρουν την ευθύνη για την διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού».  Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε την ιδέα του αυτή με μερικούς ομολόγους του οι οποίοι την αντιμετώπισαν θετικά. Παράλληλα δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να γίνει σε οποιαδήποτε χώρα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και πως  «η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν σοβαρό διάλογο και προτίθεται να μη καθυστερήσει να στείλει αυτό το μήνυμα στους ηγέτες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας».  Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχουν πολλά καθήκοντα και ανέφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη διεθνή Διάσκεψη για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στην οποία ήταν παρόντα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας  «Εμείς στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να επιστρέψουμε στο ζήτημα αυτό και να λάβουμε μια ανάλογη απόφαση, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος , επισημαίνοντας ότι η διοργάνωση μια συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι σημαντική και συμβολική», καθώς όπως είπε «εορτάζουμε τα 75 χρόνια από την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Η κίνηση αυτή βάζει στον «πάγο» την Άγκυρα που επιδιώκει να είναι μέσα σε όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και φυσικά στη Λιβύη με την οποία υπέγραψε μνημόνια οριοθέτησης δήθεν θαλασσίων ζωνών αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας.  Θετικός στην πρόταση Πούτιν ο Μακρόν   Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην πρόταση του Ρώσου Προέδρου για σύνοδο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Σήμερα, πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρουν ιστορική ευθύνη. Αγαπητέ Βλαντιμιρ, υποστηρίζω την πρότασή σας να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί», δήλωσε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να το επιτύχουμε αυτό, καθώς είμαστε οι εγγυητές της παγκόσμιας ειρήνης». Οι όμορες χώρες της Λιβύης απορρίπτουν «κάθε ξένη παρέμβαση» στη χώρα αυτή Οι χώρες που γειτονεύουν με τη Λιβύη απέρριψαν σήμερα «κάθε ξένη παρέμβαση» στη χώρα αυτή που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, στη σύνοδο που διεξήχθη στο Αλγέρι με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση, η οποία απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.  Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Σάμπρι Μπουκαντούμ ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο «να σεβαστούμε τη Λιβύη ως ενιαίο κράτος, να σεβαστούμε την πολιτική εξουσία των νόμιμων αρχών στο σύνολο του εδάφους» της χώρας. Με πρωτοβουλία της Αλγερίας, στη σύνοδο αυτή μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου, του Τσαντ και του Μαλί. Συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από το Σουδάν και τον Νίγηρα.  Παρών στη σύνοδο ήταν και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της διεθνούς συνόδου που διεξήχθη στο Βερολίνο την Κυριακή.  «Η σύνοδος αυτή δεν είναι ένας μηχανισμός αλλά μάλλον μια σύνοδος για να ακουστούν οι φωνές των γειτονικών χωρών (της Λιβύης) στα διεθνή φόρουμ», εξήγησε ο Μπουκαντούμ. Όλοι οι συμμετέχοντες απέρριψαν «κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη» και ενθάρρυναν όλες τις πλευρές να επιλύσουν την κρίση «με ειρηνικά μέσα».  Στο Αλγέρι δεν συμμετείχαν ούτε ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ούτε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ο οποίος πήγε στο Βερολίνο την Κυριακή, πρότεινε να βοηθήσει στην έναρξη ενός ενδολιβυκού διαλόγου. «Όλοι ζητούν τη μεσολάβηση της Αλγερίας. Είναι ενθαρρυντικό (…) Η ειρήνη στη Λιβύη είναι συνώνυμη με την ειρήνη σε εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Τεμπούν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη.  Τις τελευταίες ημέρες στην Αλγερία έχουν βρεθεί ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Την Κυριακή αναμένεται στο Αλγέρι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  kalimeraellada.gr
***  Δείτε πόσοι εκλογικοί νόμοι έχουν ισχύσει από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα…
Στην Ελλάδα, από το 1974 έχουν πραγματοποιηθεί 18 εκλογικές διαδικασίες με… 7 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Αυτό σημαίνει ότι ένας εκλογικός νόμος χρησιμοποιείται για λιγότερα από τρεις εκλογές.
~  Τα στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη της Δανάης Κολτσίδα, νομικού -πολιτικού επιστήμονα και διευθύντριας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς: 

-Από την οριστική εγκατάλειψη της ψηφοφορίας με σφαιρίδιο (1926 και εξής) μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχουν λάβει χώρα τριάντα τρεις (33) εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί δεκαπέντε (15) διαφορετικά εκλογικά συστήματα, ενώ υπάρχουν ακόμη δύο εκλογικά συστήματα «σε αναμονή»: Η απλή αναλογική, που έχει ήδη ψηφιστεί, χωρίς να έχει εφαρμοστεί, καθώς θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές (ν. 4406/2016), και ένα που βρίσκεται υπό συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το οποίο, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας φαίνεται πως οι δύο διακριτές υποπερίοδοι – αφ’ ενός η ιστορικά ταραγμένη πρώτη περίοδος (1926-1974), η οποία σημαδεύτηκε από τουλάχιστον τρεις (3) δικτατορίες (Πάγκαλου, Μεταξά, Παπαδόπουλου), τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο και το ανώμαλο κοινωνικό και πολιτικό μετεμφυλιακό καθεστώς, και αφ’ ετέρου η περίοδος της μεταπολίτευσης που (υποτίθεται ότι) υπήρξε η μέχρι στιγμής πιο ομαλή από κάθε άποψη περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – στην πραγματικότητα δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς ως προς την πυκνότητα των αλλαγών του εκλογικού συστήματος. 

-Συγκεκριμένα, από το 1926 μέχρι και το 1974 πραγματοποιήθηκαν δεκαπέντε (15) εκλογικές αναμετρήσεις με οκτώ (8) εκλογικά συστήματα σε διάστημα σαράντα οκτώ (48) ετών, δηλαδή αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 1,87 εκλογικές αναμετρήσεις. Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε (45) χρόνων από τη μετάβαση στη δημοκρατία το 1974 μέχρι και τις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου του 2019, πραγματοποιήθηκαν δεκαοκτώ (18) εκλογικές αναμετρήσεις με επτά (7) εκλογικά συστήματα, δηλαδή αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 2,57 εκλογικές αναμετρήσεις. -Με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον ν. 4406/2016 (απλή αναλογική) και οι μεθεπόμενες – εκτός απροόπτου – με τον υπό ψήφιση αυτή τη στιγμή νόμο περί «κλιμακωτού μπόνους», από την πολιτειακή αλλαγή του 1974 και μετά θα έχουν γίνει συνολικά είκοσι (20) εκλογικές αναμετρήσεις με εννέα (9) εκλογικά συστήματα, άρα θα αντιστοιχεί ένα εκλογικό σύστημα κάθε 2,22 εκλογικές αναμετρήσεις.
***  Η Τουρκία προχωράει στην έκδοση νέων παράνομων αδειών για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο…
~   Κανονικά προσπαθεί να εφαρμόσει η Τουρκία την παράνομη συμφωνία που σύναψε με την Λιβύη. Το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε στην έκδοση νέων παράνομων αδειών στην τουρκική πετρελαϊκή TPAO, προκειμένου να ξεκινήσει την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. 
«Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Σημείωσε επίσης ότι δύο σεισμογραφικά, τα Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας.   Στις 16 Ιανουαρίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει εξερευνήσεις και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσα στο 2020, με πρώτο το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις. Προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση  Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παράνομης γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα εντός των υδάτων της Κύπρου, την Κυριακή, πριν από την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της Λιβύης.   «Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το  Σάββατο. «Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει νέες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή κινείται δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
 ***  Πρόβλημα: Ξεκίνησε «διάλογος» για όλες τις αναθεωρητικές απαιτήσεις της Άγκυρας χωρίς να υπάρχει μια ελληνική διεκδίκηση…
~    Yπάρχει πρόβλημα: Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντάει στις παράνομες, παράλογες και θρασύτατες απαιτήσεις της Άγκυρας δίνοντας έτσι την εικόνα ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση «εφ’όλης της ύλης» και ότι έχει ξεφύγει το ζήτημα πολύ πέρα της υφαλοκρηπίδας. 
Έτσι επαναφέρει παλαιότερες ενημερώσεις ως απαντήσεις δημιουργώντας όμως έτσι ένα κλίμα «πάμε στην Χάγη για οτιδήποτε».  Τουλάχιστον ας σκεφτούν στο ΥΠΕΞ ότι θα πρέπει και η Ελλάδα να διεκδικήσει πράγματα από την Τουρκία που είναι πάρα πολλά: Από αποζημιώσεις στις οικογένειες όσων επέζησαν από την Γενοκτονία των Ποντίων και όλων των Μικρασιατών Ελλήνων μέχρι και αποκατάσταση του Ελληνισμού της Πόλης τον οποίο και «εξόντωσε» συστηματικά η Άγκυρα σε χρονιές-ορόσημα όπως το 1945, 1955, 1963 και τέλος το 1974.  Μπορεί να διεκδικήσει την αυτονομία Ίμβρου και Τένεδου και την επιστροφή των Ελλήνων εκεί, όπως και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ακόμα μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα του θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων του Πόντου, όπου έχουν παραμείνει χιλιάδες Πόντιοι Έλληνες Κρυπτοχριστιανοί που δηλώνουν μουσουλμάνοι για να γλιτώσουν την οργή του τουρκικού κράτους.  Μπορεί λοιπόν και πρέπει η Ελλάδα να «σύρει» την Τουρκία με το δικό της «πακέτο» διεκδικήσεων.  Ακόμα πάντως επισήμως δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση το ΥΠΕΞ για την ανάρτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ζητάει αναθεώρηση για:  Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα  Αποστρατικοποίηση των νησιών  Εναέριο χώρο  Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων  Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και σε ποιον ανήκουν   Για την υφαλοκρηπίδα   
Doğu Ege Adalarının Silahsızlandırılmış Statüsü dahil Ege sorunları hakkında Bakanlığımız WEB sayfasında yer alan bilgi notları. 

🇹🇷 http://www.mfa.gov.tr/baslica-ege-denizi-sorunlari.tr.mfa 

🇬🇧 Background Note on Aegean Disputeshttp://www.mfa.gov.tr/background-note-on-aegean-disputes.en.mfa 
Η έναρξη «απαντητικού διαλόγου» με τους Τούρκου τύπου «έχετε άδικο γιατί σύμφωνα με… » όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, αλλά δημιουργεί την εικόνα στον διεθνή παράγοντα ότι «συζητάμε» για πράγματα καθορισμένα, επίσημα και αυτονόητα. Καταργούμε από μόνοι μας το αυτονόητο. Οι ξένοι δεν βλέπουν αντίθετα να ζητάει κάτι η Ελλάδα από την Τουρκία και έτσι θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό εν τέλει η Άγκυρα να έχει εν μέρει δίκιο…  Ελληνοτουρκική διαφορά ως προς την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας  Η έναρξη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τοποθετείται χρονικά στον Νοέμβριο του 1973, όταν η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων χορήγησε άδειες για διεξαγωγή ερευνών επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.  Έκτοτε, οι επανειλημμένες τουρκικές απόπειρες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της έχουν αποτελέσει σοβαρότατο σημείο τριβής στις διμερείς σχέσεις, φέρνοντας τις δύο χώρες ακόμα και στο χείλος ένοπλης σύγκρουσης (1974, 1976, 1987).  Το 1976, η Ελλάδα έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της σοβαρότητάς του, και παράλληλα προσέφυγε μονομερώς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία δεν την ακολούθησε, επικαλούμενη τη μη αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου από αυτήν. Το Δικαστήριο δεν υπεισήλθε στην ουσία του ζητήματος για τυπικούς λόγους, λόγω έλλειψης αρμοδιότητας.  Οι δύο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας τον Νοέμβριο του 1976, συνυπογράφοντας το γνωστό ως Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο έθετε το πλαίσιο του διαλόγου. Ο διάλογος, όμως, τερματίσθηκε άπρακτος το 1981, λόγω των συνεχών παλινδρομήσεων και της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, οπότε εξέπνευσε παράλληλα και το Πρακτικό της Βέρνης, το οποίο αφορούσε τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και επομένως η ισχύς και η διάρκειά του τελούσαν σε άμεση συνάρτηση με εκείνες.  Τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια διαδικασία εμπιστευτικών Διερευνητικών Επαφών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με σκοπό να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα.  Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους εντός εύλογου χρόνου, η πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία συνάδει απολύτως με το διεθνές δίκαιο και έχει τεθεί και ως κριτήριο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), προκειμένου να μη διαιωνισθεί η διαφορά. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία (συνυποσχετικό) που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.  Οι θέσεις της Ελλάδας επί της ουσίας του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και των ορίων αυτής, βασίζονται στις προβλέψεις του ισχύοντος δικαίου της θαλάσσης, συμβατικού και εθιμικού και είναι οι εξής:  •    Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει κυριαρχικά δικαιώματα του παρακτίου κράτους επί της υφαλοκρηπίδας, το εύρος της οποίας είναι τουλάχιστον 200 ν.μ., εφόσον το επιτρέπει η απόσταση μεταξύ των αντικειμένων ακτών. Τα δικαιώματα αυτά του παρακτίου κράτους υφίστανται ipso facto  και ab initio. Η Ελλάδα κύρωσε την ως άνω Σύμβαση με τον Ν. 2321/1995, που βάσει του Συντάγματος υπερισχύει κάθε αντίθετης διάταξης νόμου, αλλά και ως νεώτερος νόμος κατισχύει παντός παλαιότερου.  •    Σύμφωνα με το άρθρο 121 (2) της Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας, όλα τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδας ζώνης, συνορεύουσας ζώνης, αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας.  Οι ζώνες αυτές καθορίζονται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της Σύμβασης, όπως αυτές εφαρμόζονται στις ηπειρωτικές περιοχές.  Ο γενικός αυτός κανόνας αποτελεί και εθιμικό δίκαιο, δεσμεύει, δηλαδή, και τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα στη Σύμβαση.  Κατ’ εφαρμογή του κανόνα αυτού, όλα τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, έχουν υφαλοκρηπίδα.  •    Στο πλαίσιο αυτό, ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας τίθεται μόνον μεταξύ των αντικείμενων ακτών των ελληνικών νησιών που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία και των τουρκικών ακτών.   •    Ως προς τη μέθοδο οριοθέτησης, πάγια θέση της χώρας μας αποτελεί ότι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας, θα πρέπει να γίνει με βάση την αρχή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής. Συναφώς σημειώνεται ότι , σύμφωνα με το άρθρο 156 του Ν 4001/2011 (ΦΕΚ Α΄ 179 – «για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις»), ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ελληνικών ακτών και των ακτών που είναι παρακείμενες ή αντικείμενες σε αυτές. μων όψιμων αμφισβητήσεων της Τουρκίας.  Για τα Ιμια  Το νομικό καθεστώς των νήσων και νησίδων του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων προκύπτει σαφώς από διεθνή συμβατικά κείμενα, δηλαδή τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τις Ιταλο-τουρκικές Συμφωνίες του 1932 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Συγκεκριμένα:  • Βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (άρθρο 15) τα Ίμια μαζί με όλο το Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα περιήλθαν στην Ιταλία. Επιπλέον, από τα άρθρα 12 και 16 προκύπτει ότι η Τουρκία παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού δικαιώματος επί όλων των νησιών που βρίσκονται πέραν των 3 μιλίων από την ασιατική ακτή, πλήν της Ίμβρου, της Τενέδου και των Λαγουσών. Συνεπώς παραιτήθηκε κάθε κυριαρχικού της δικαιώματος και επί των Ιμίων που βρίσκονται σε απόσταση 3,7 μίλια από τις τουρκικές ακτές.    • Με την Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 και του συμπληρωματικού αυτής Πρωτοκόλλου της 28.12.1932, οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών μεταξύ Μικρασιατικής Ακτής και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος. Τονίζεται ότι τα Ίμια περιήλθαν στην Ιταλία με τη Συνθήκη της Λωζάννης, κάτι που απλώς επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι στο σημείο 30 του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου που υπεγράφη στις 28.12.1932 αναφέρονται ως ένα από τα σημεία ιταλικής κυριαρχίας από τα οποία θα υπολογίζεται η μέση γραμμή για το διαχωρισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. • Βάσει της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 (άρθρο 14), η κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, περιήλθε από την Ιταλία στην Ελλάδα. Δηλαδή, η Ελλάδα διαδέχθηκε την Ιταλία, ασκούσα αυτή πλέον κυριαρχία επί των Δωδεκανήσων.  Την προαναφερθείσα νομική επιχειρηματολογία συμπληρώνει η έμπρακτη, ειρηνική και συνεχής άσκηση κυριαρχίας επί των Ιμίων από την Ελλάδα, αδιαλείπτως από το 1947, χωρίς η Τουρκία να την αμφισβητήσει ποτέ μέχρι την κρίση 1995-96.  Για τον εναέριο χώρο  Η κυριαρχία της Ελλάδας στον αέρα ασκείται εντός 10 ν.μ. από τις ακτές της… Η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, επέλεξε να ασκεί κυριαρχία στον αέρα μέχρι το όριο των 10 ν.μ. των χωρικών της υδάτων που όρισε το 1931, όσον αφορά τα ζητήματα αεροπορίας και αστυνομεύσεως αυτής, ενώ στη θάλασσα επέλεξε να ασκεί κυριαρχία μέχρι τα 6 ν.μ…  Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο με στρατιωτικά αεροσκάφη, συχνότατα οπλισμένα, τα οποία πραγματοποιούν και πτήσεις σε χαμηλό ύψος ακόμη και άνωθεν κατοικημένων νησιών. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας, πέραν της κατάφωρης παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και του ως εκ τούτου ενδεχομένου πρόκλησης θερμού επεισοδίου, δημιουργεί κινδύνους και για την πολιτική αεροπορία. Ο ισχυρισμός της Τουρκίας περί αντιθέσεως του εύρους του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου προς το διεθνές δίκαιο είναι αβάσιμος για τους εξής λόγους: δεδομένου ότι ο «δικαιούμενος το μείζον, δικαιούται και το έλασσον», η άσκηση κυριαρχίας στον εναέριο χώρο μέχρι τα 10 ν.μ. είναι απολύτως νόμιμη, αφού δεν υπερβαίνει τα 12 ν.μ. που ορίζει το δίκαιο της θάλασσας ως ανώτατο όριο του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης και του εθνικού εναέριου χώρου,  η Τουρκία, από το 1931 και για πολλές δεκαετίες αποδεχόταν το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου χωρίς ουδεμία διαμαρτυρία ή αμφισβήτηση, γεγονός που θεμελιώνει κατά το διεθνές δίκαιο σιωπηρή αποδοχή. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εφαρμόσθηκε από το 1931 ομοιόμορφα, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία όσον αφορά στη νομική του βάση.  Για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου  Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι τα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα.  Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα “κατά πλήρη κυριαρχία” από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947.  Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι:  • Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί “res inter alios acta” γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, “μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες” εκτός των συμβαλλομένων. • …τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.  Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.  Η προαναφερόμενη κατάσταση πραγμάτων, συνδυαζόμενη με την απειλή πολέμου (casus belli) και τη γενικότερη αναθεωρητική τάση της Τουρκίας ως προς το εδαφικό και νομικό καθεστώς των ελληνικών νησιών που ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο γενικότερα, υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στην αναγκαία αμυντική προπαρασκευή που θα της επιτρέψει να ασκήσει, εάν παραστεί ανάγκη, το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά.  Για τις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης  Η ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση, σε περιπτώσεις αεροπορικών ατυχημάτων, έχει καθορισθεί με περιοχική συμφωνία αεροναυτιλίας στο πλαίσιο Συνδιάσκεψης του ICAO το 1952 και συμπίπτει με το FIR Αθηνών… Η ανάληψη από την Ελλάδα αρμοδιοτήτων για ναυτική έρευνα και διάσωση εντός του FIR Αθηνών αντικατοπτρίζει τη γεωγραφική πραγματικότητα στην περιοχή, δεδομένων των διάσπαρτων ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, που επιτρέπουν την πλέον άμεση, ταχεία και αποτελεσματική, από επιχειρησιακής άποψης, παροχή υπηρεσιών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα… Η Ελλάδα δήλωσε, το 1975 την περιοχή ευθύνης της για ναυτική έρευνα και διάσωση και στον Διακυβερνητικό Ναυτιλιακό Συμβουλευτικό Οργανισμό (IMCO), προγενέστερο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Επίσης, τόσο κατά την υπογραφή όσο και κατά την επικύρωση της Σύμβασης του Αμβούργου του 1979, που ρυθμίζει θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης και υιοθετήθηκε στο πλαίσιο του ΙΜΟ, η Ελλάδα δήλωσε ότι η περιοχή ευθύνης της συμπίπτει με το FIR Αθηνών, δήλωση που συμπεριλήφθηκε και στον νόμο με τον οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η εν λόγω Διεθνής Σύμβαση, το 1989 (Ν. 1844/1989).  Σημειώνεται ότι η Σύμβαση του Αμβούργου προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης των συμβαλλομένων μερών για την παροχή υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, καθορίζονται με συμφωνία των ενδιαφερομένων παράκτιων κρατών.  Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει υπογράψει Συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα ναυτικής έρευνας και διάσωσης τόσο με την Ιταλία (2000), όσο και με την Μάλτα (2008) και την Κύπρο (2014), στις οποίες ρητά ορίζεται ότι η εν λόγω ελληνική περιοχή ευθύνης συμπίπτει με το FIR Αθηνών, ενώ εκκρεμεί η υπογραφή αντιστοίχων Συμφωνιών και με τα άλλα γειτονικά κράτη… Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στην πράξη, η Ελλάδα, μέσω του αρμοδίου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης  Θεόφραστος Ανδρεόπουλος  πηγή
***  Sabah: Οι 8 διεθνείς αποφάσεις που «χαλάνε» τα σχέδια της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο…
Η Τουρκία επιμένει πως τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα παρά μόνο χωρικά ύδατα
Σε απίστευτο κρεσέντο προσκλήσεων προχωρά η Τουρκία παρά τα μηνύματα από ΕΕ και ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης και προκλητικής στάσης απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.  
Η τουρκική εφημερίδα Sabah σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται σε οκτώ αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου από το 1977 που «χαλάνε» τα σχέδια της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα βασίζεται σε διεθνείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το 1977 και από τις οποίες προκύπτει ότι γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα αλλά χωρικά ύδατα.
Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται οι αποφάσεις:
1. Του 1977 για τη γαλλο-βρετανική διαφορά σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Μάγχης
2. Στην υπόθεση του 1982 για την υφαλοκρηπίδα Τυνησίας/Λιβύης
3. Στην υπόθεση του 1983 για τη διαμάχη μεταξύ της
Γουινέα-Γουινέα Μπισάου
4. Στην καναδο-γαλλική υπόθεση Saint Pierre & Miquelon του 1992
5. Στην περίπτωση της Ερυθραίας-Υεμένης του 1999
6. Στη διαμάχη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας το 2009
7. Στη διαμάχη του Μπανγκλαντές και της Μυανμάρ το 2012
8. Στην υπόθεση μεταξύ Νικαράγουας και Κολομβίας το 2012.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, από τις αποφάσεις αυτές προκύπτει ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για την υφαλοκρηπίδα των νησιών δεν έχουν βάση, ενώ για ακόμα μία φορά η Τουρκία ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Image
www.bankingnews.gr

***  Σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον έξι νεκροί και δύο τραυματίες….
Προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να προσεγγίσουν τα γκρεμισμένα κτίρια, ενώ η γη σείεται από συνεχείς μετασεισμούς  
Περισσότερα από δέκα κτίρια έχουν καταρρεύσει, ενώ ήδη υπάρχουν αναφορές από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για έξι νεκρούς και δύο τραυματίες, από τον ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Ελαζίγ στην ανατολική Τουρκία.
Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, αφού το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έγινε αισθητός στη Συρία, το Ισραήλ και το Ιράκ. Από την πλευρά του το Σεισμολογικό Κέντρο του Καντιλί κατέγραψε τον σεισμό στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι πληροφορίες αυτές φέρονται να προέρχονται από τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.   
πρωτο θεμα 
O Σεισμός στην Τουρκία έγινε αισθητός μέχρι την Συρία – Δείτε τις πρώτες εικόνες από τις καταστροφές σε σπίτια στη Συρία…                         ~* Ο Σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία έχει θύματα: Έξι οι νεκροί και δύο τραυματίες…
Οι πρώτες εικόνες καταστροφής από τον σεισμό στην Τουρκία – Κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινα – Αναφορές για πολλούς τραυματίες….
***  Έφτασε στην Ευρώπη ο κοροναϊός! Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη Γαλλία….
Στην Ευρώπη έφτασε και επίσημα ο κοροναϊός, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Γαλλία. Ανοιχτό το ενδεχόμενα και για άλλα κρούσματα.

***


~**  Αθλητική ενημέρωση :

~

~*  ΣΗΜΕΡΑ ,... Παρασκευή 24/01/2020  : 
~ ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ  73-64 , ( 41-31 ) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 24-15 , 17-16 , 15-16 , 17-17  .- ^
~ ΚΑΟΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου  104-80 , ( 54-27 ) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-9 , 31-18 , 30-25 , 20-28 .- ^ 
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΥΩΝ ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ  100-88 , ( 52-35) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-18 , 32-17 , 21-23 , 27-30 .- ^
~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  75-80 ,(40-43) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-20 , 20-23 , 15-16 , 20-21 .- ^ 

*** Χθές ,.. Πέμπτη 23/01/2020 για την Super League  στην 20η  αγωνιστική 
Πέμπτη 23-01-2020  : 
ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-0 .- ^ {35 ΄ Μπαρράλες  , 52΄Ινγκλέσιας ,  } .-  ^ 
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης   0-1 .-^  { 33΄ Λεό   Μάτος  ,   } .- ^
ΑΡΙΣ Θεσ/νίκης - ΞΑΝΘΗ   1-0  .-^ { 59΄  Γκάμα ,  } .- ^


~** ΧΘΕΣ ,... Για το Ευρωμπάσκετ  Euroleague για την 21η  αγωνιστική 
ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 23/01/2020 :
~* ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  81-70 , (42-39)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-17 , 22-22 , 18-17 , 21-14  .- ^ 
~* ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 91-87 , (45-43) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-27 , 21-16 , 21-15 , 25-29 .- ^
~* ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου -  ΜΑΚΑΜΠΙ  Τ. Α.  80-68 , (35- 33). .-^ 
Τα  δεκάλεπτα : 23-12, 12-21 ,22-20 , 23-15 .- ^ 
~* ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  86-82 , (41-42).- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 29-19 ,12-23, 21-24 , 24-16 .- ^ 
~* ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΚΙΜΚΙ Μόσχας  83-79 , (47-44)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 27-25, 20-19 , 14-19 , 22-16 .- ^

*** ΧΘΕΣ ,.  Στο Eurocup  μπάσκετ γυναικών σήμερα 23/01/2020  :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΟΡΜΑΝΣΠΟΡ ΓΚΕΝΚΛΙΚ   67-55  .-

***   Η  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ στην Euroleague στο μπάσκετ :
1.-  ΑΝΑΤΟΛΟΥ  ΕΦΕΣ                18-3 
2.- ΡΕΑΛ Μαδρίτης                     15-6  
3.- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ                     15-6 
4.- ΤΣΣΚΑ Μόσχας                      15-6 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.-ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α.                    14-7 
6.- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ                13-8 
7.- ΜΙΛΑΝΟ                             10-11 
8.- ΒΑΛΕΝΘΙΑ                     10-11 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9.-  ΚΙΜΚΙ Μόσχας                       9-12 
10.-ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ              9-12 
11.- ΟΛΥΜΠΙΚΑΟΣ Π                        8-13 
12.-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ                 9-12 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
13.-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ                   8-13 
15.- ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ                8-13 
16.- ΜΠΑΓΕΡΝ Μον.              7-14 
17.-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ Καουν.                 7-14 
18.- ΖΕΝΙΘ Αγ. Πετρ                    7-14 
19.- ΑΛΜΠΑ Βερολ.               7-14 

*** Αγώνες και αποτελέσματα Παναθηναϊκού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
1.- 03-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  89-83  .- ^
2.- 10-10-2019: ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-78  .- ^
3.- 17-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 78-79  .- ^
4.- 24-10-2019 : ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 79-89 .- ^
5.- 29-10-2019 : ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 103-86 .- ^
6.- 31-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-70 .- ^
7.- 08-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-80 .- ^
8.- 14-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 105-106 .- στην παρατ. κ.α. 88-88 9.- 19-11-2019 : ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-86 .- ^
10.- 22-11-2019 : ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-87 .- ^
11.- 28-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  100-68 .- ^
12.- 06-12-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  99-73  ..- ^ Παράταση 
13.- 13-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  98-86 .- ^ 
14.- 17-12-2019 : Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 81-78  .- ^ 
15.- 19-12-2019 : Μακαμπί Τ.Α. - Παναθηναϊκός  88-79 .- ^
16.- 26-12-2019: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΡΕΑΛ Μαδρίτης  75-87.- ^
17.- 03/01/2020: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός  102-106 .-^ Παράταση
18.- 09/01/2020 :  Ολύμπια Μιλάνο - Παναθηναϊκός  96-87 .-^
19.- 15/01/2020 : Παναθηναϊκός - Μπάγερν Μονάχου  98-83 .- ^
20.- 17-01-2020: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 96-94  .- ^
21.- 24-01-2020 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΥΟΝ ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ  100-88 .- ^

22.- 31-01-2020 : ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 
23.- 05-02-2020 : ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 




~** Αγώνες και αποτελέσματα  Ολυμπιακού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ   περιόδου 2019-2020
1.- 4-10-2019 : Βίλλερμπαν - Ολυμπιακός Π.  82-63 .- ^
2.- 11-10-2019 : Ολυμπιακός Π.   Βαλένθια  82-63  .- ^
3.- 18-10-2019 : Ολυμπιακός -Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης 68-77 .- ^
4.- 25-10-2019 : Μπασκόνια - Ολυμπιακός  82-66 .- ^
5.- 30-10-2019 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός Π. 79-84  .-^
6.- 1-11-2019 :  Ολυμπιακός Π. - Μακαμπί Τ.Α. 65-90 .-^
7.- 7-11-2019 :   Ολυμπιακός Π. - Ανατολού Εφές   67-86 .- ^
8.- 15-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ζαλγκίρις Κάουνο   83-74 .- ^
9.- 19-11-2019 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π.  85-82 .- ^
10.- 21-11-2019 : Αλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός Π. 80-99 .- ^
11.- 29-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ολύμπια Μιλάνο   91-70 .-^
12.- 6-12-2019 :  Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Π.  99-73  ..- ^ Παράταση .-
12-12-2019 : ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   93-77 .- ^
13.- 18-12-2019 : Ολυμπιακός Π. - Κίμκι Μόσχας 109-98 .-^ Παράταση .-
14.- 20-12-2019 : Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός Π.  88-81 .- ^
16.- 15.- 27-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.  90-80 .-^
17.- 02/01/2020 : Ολυμπιακός Π. - Φενέρμπαχτσε  87-96 .-^
18.- 10/01/2020 : Βαλένθια - Ολυμπιακός Π.  91-93 .-^

19.- 14/01/2020 : Ολυμπιακός Π. - Άλμπα Βερολίνου  86-93 .-
20.- 17-01-2020 : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΠ. - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου  89-72 .- ^
21.- 23-01-2020 : ΖΕΝΙΘ Αγ. Πετρούπολης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . 91-87 .- ^
22.-30-01-2020 : ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 

23.- 04-02-2020: ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π .


  ~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020   : 
1.- ARFARA NEWS Η  Εφημερίδα μας Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....... Τετάρτη  01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  202  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  
2 .- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 02  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-
3.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020   :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Σάββατο 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   ,.-
 5.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 05  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 .- : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html  .-
6.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 06 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 : https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-
7.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Τρίτη 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020 : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/01/arfara-news.html   .-               
8.- ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας .-Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τα Νέα μας από Αρφαρά .Τρίτη 07 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020
: https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/arfara-news-2.html 
9.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .Τετάρτη  08 Ιανουαρίου 2020   : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
10.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .  Πεμπτη 09 Ιανουαρίου 2020 :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/01/blog-post.html    .-
11.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .   ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 10  Ιανουαρίου 2020  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
12.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  11 Ιανουαρίου  2020 :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/11-2020.html  .-
13.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/blog-post.html  .-
14.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  (2)  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  12  Ιανουαρίου 2020 : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/2-12-2020.html    .-
15.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα  13 Ιανουαρίου 2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .-
16.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Τρίτη 14  Ιανουαρίου  2020  : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   . – 
17.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Τετάρτη  15  Ιανουαρίου  2020  :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/15-2020.html   .-
18.- ARFARA  NEWS , Η εφημερίδα μας .- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ   στο  Ν. ΑΡΚΑΔΙΑΣ .- Τετάρτη 15/01/2020  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/01/arfara-news_15.html   .-
 19.-  Αρφαρά   Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/16-2020.html  .-
20.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  17 Ιανουαρίου 2020  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/01/blog-post_17.html  .-                                   21.- .- ARFARA NEWS -2-  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 17 Ιανουαρίου  2020: https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2020/01/arfara-news-2-17-2020.html    . 22.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/01/18-2020.html  .-                                                   23.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/19-2020.html    .-

24.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/20-2020.html  .-
25.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Τρίτη  21 Ιανουαρίου 2020 .- :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/21-2020.html   .-
26.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 22  Ιανουαρίου 2020   :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/22-2020.html  .-
27.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23   Ιανουαρίου 2020 :   https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/23-2020-1500.html   .-                                                                28.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 24   Ιανουαρίου 2020 :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/23-2020.html      .- 
29.-  

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 
1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-
2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-
  32 .- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ,.-  Δευτέρα  30  Δεκεμβρίου  2019  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/12/blog-post_30.html  .- 
33.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-  Τρίτη 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .-
 34.- ΑΡΦΑΡΑ  -2-  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .- Τρίτη 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2019 : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/2.html 

~

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου