Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019   .-
~

 


~>1.- Η μικρή Ελένη τραγουδούν Φωτεινή – Δέσποινα  2019 :

https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215226483268875/  .-   

~ 2.- Μετά την χειρουργική επέμβαση  στο ΚΑΤ  Αθηνών  02 Δεκεμβρίου 2019 :                          

https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216847175865177/  .- 


~~3.- Φυσιοθεραπείες μετά το χειρουργείο στο σπίτι 2019 Δ. Σ. Σ. ΑΡΦΑΡΑ

https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216980161349731/  .-

 

~**  Αγιος Σεβαστιανός – Γιορτή σήμερα 18 Δεκεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
*  : Τη μνήμη του Αγίου Σεβαστιανού τιμά σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ.
~  Οι γονείς του τον ανέθρεψαν με μεγάλη χριστιανική επιμέλεια. Καθώς ήταν και από γένος διακεκριμένο, είλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέδειξε σαν στρατιωτικό. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.

Φιλάνθρωπη ψυχή ο Σεβαστιανός, από τη θέση αυτή πολλές φορές υπήρξε προστάτης των φτωχών και των πασχόντων χριστιανών. Πρόθυμα επίσης, βοηθούσε στις ανάγκες της Ρωμαϊκής Εκκλησίας. Γι’ αυτό και ο πάπας Γάιος του απένειμε τον τίτλο του υπερασπιστή της Εκκλησίας. Όταν όμως άρχισε ο διωγμός κατά των χριστιανών, συνελήφθη μια ομάδα χριστιανών. Ο Σεβαστιανός, προκειμένου να τους εμψυχώσει την ώρα που αυτοί δικάζονταν, προς γενική κατάπληξη όλων δήλωσε ότι είναι χριστιανός. Ο Διοκλητιανός διέταξε το θάνατό του. Και ο Σεβαστιανός δεν άργησε να πέσει κάτω, τρυπημένος στο στήθος από βέλος.  Το σώμα του παρέλαβε κάποια ευσεβής χήρα, η Λουκίνα. Διαπίστωσε όμως, ότι ανέπνεε ακόμα. Αφού τον περιποιήθηκε, μετά από λίγες ήμερες ο Σεβαστιανός ανέκτησε την υγεία του. Αλλά και πάλι επεδίωξε και συνάντησε το Διοκλητιανό και τον ήλεγξε για τη σκληρότητά του. Τότε αυτός διέταξε και τον μαστίγωσαν μέχρι θανάτου. Έτσι, ο Σεβαστιανός έγινε παράδειγμα αγωνιστικότητας για την πίστη «ἄχρι θανάτου» (Αποκάλυψη Ιωάννου, θ’ 10).     

~**  Ο φτωχότερος και ο πλουσιότερος άνθρωπος
~    Πολλές φορές, ο φτωχότερος άνθρωπος που δεν έχει τίποτα πάνω στη γη, αλλά διακονεί τον Θεό, πολλές φορές αυτός ο άνθρωπος, είναι πιό πλούσιος ακόμα και από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
*  Ο πλούτος του είναι η Θεία Χάρη, η καθαρότητα της καρδιάς, η αγάπη και η συμπάθεια για τους πεινασμένους και δυστυχισμένους αδελφούς του.

Αλλά πρώτ’ απ’ όλα ο πλούτος τους είναι η θερμή αγάπη του Θεού, του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού… Για τον Θεό τα πάντα είναι δυνατά.  Αυτός μπορεί να στερήσει των πνευματικών αγαθών τους σκληρόκαρδους και άσπλαχνους πλούσιους ανθρώπους.  Και μπορεί να δώσει την μεγαλύτερη χαρά εν Κυρίω στους πιό φτωχούς και τους πιό περιφρονημένους ανθρώπους, που πεθαίνουν της πείνας.  Aγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του Ιατρού
~**  Προσευχή για ξεμάτιασμα
~  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.Δόξα σοι ο Θεός ημών, δόξα σοι. Βασιλεύ ουράνιε, παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.
*  Δόξα Πατρί, και Υιώ και αγίω Πνεύματι. Καί νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς, Κύριε, ιλάσθητι ταίς αμαρτίαις ημών. Δέσποτα, συγχώρησον τας ανομίας ημίν. Άγιε, επισκεψαι και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον.Δόξα Πατρί, και Υιώ και αγίω Πνεύματι. Καί νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.   Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, έλθετω η βασιλεία σου, γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον, και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών, και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού.  Δι’ ευχών των άγιων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.
~**  Δωδεκαήμερο : Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα – Τα έθιμα των Ποντίων
~   : , και – Τα έθιμα των Ποντίων – Η γιορτή των Χριστουγέννων, η μεγαλύτερη της Χριστιανοσύνης, κατείχε ιδιαίτερη θέση στη ζωή των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι προετοιμάζονταν πολλές ημέρες πριν τηρώντας με ευλάβεια τη νηστεία τους ώστε να δεχτούν τη γέννηση του Θεανθρώπου.
*    Την παραμονή σταματούσαν όλες τις εξωτερικές δουλειές κι έβαζαν στο τζάκι τους το ειδικά κομμένο για την ημέρα ξύλο που θα έκαιγε για τρία μερόνυχτα, το χριστοκούρ’. Παρέες παιδιών μέχρι 14 ετών έλεγαν τα κάλαντα στα συγγενικά και φιλικά σπίτια λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα φιλέματα, δώρα, ή ακόμα και λεφτά. Χριστός γεννέθεν, χαράν ’ς σον κόσμον, χα καλή ώρα, καλή σ’ ημέρα.  Τα χαράματα χτυπούσε η καμπάνα και πήγαιναν όλοι στην εκκλησία. Το τέλος της Θείας Λειτουργίας γινόταν με το πρώτο φως του ήλιου, οπότε και οι Έλληνες του Πόντου γυρνούσαν σπίτι τους για να βιώσουν οικογενειακές στιγμές με τους οικείους τους.


Οι (με κάποιες μικροδιαφορές ανά περιοχή) εκτός από τις καθαρά χριστιανικές παραδόσεις, το Δωδεκαήμερο αναβιώνουν και αρχαία έθιμα. Έτσι διατηρείται μέχρι τις μέρες μας το έθιμο των Μωμόγερων. Οι ενήλικες ερασιτέχνες… ηθοποιοί φορούν τις στολές κυρίως του γιατρού, της νύφης, του τράγου και του διαβόλου, και με συνοδεία λύρας και νταουλιού γυρίζουν το χωριό ή την πόλη. Οι αυτοσχέδιες παραστάσεις «αμείβονται» από τον κόσμο με χρήμα και φαγητό, τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται.

Δωδεκαήμερο : Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα – Τα έθιμα των Ποντίων – Πρωτοχρονιά


Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τις ποντιακές οικογένειες να κόβουν την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα.


Με σεβασμό πάντα στα θεία, το πρώτο και το δεύτερο κομμάτι αφιερώνονται στον Χριστό και την Παναγία. Το τρίτο κομμάτι στον Άγιο Βασίλειο, το τέταρτο στους φτωχούς, το πέμπτο στο σπίτι και τα υπόλοιπα μοιράζονται στα μέλη της οικογένειας. Εάν το φλουρί βρεθεί στα πρώτα τρία κομμάτια, το πάνε στην εκκλησία και ύστερα φυλάσσεται δίπλα στο εικονοστάσι του σπιτιού. Αν το φλουρί πέσει σε κάποιο μέλος της οικογένειας, θεωρείται τυχερό και η τύχη θα τον ακολουθεί όλη τη χρονιά. Ο αρχηγός της οικογένειας, μετά το κόψιμο της βασιλόπιτας, παίρνει στα χέρια του ένα πιάτο με επτά ζευγάρια λεφτοκαρυών (φουντούκια) και ένα μονό, και ρίχνοντάς τα στον αέρα λέει τρεις φορές: «Φύγαμε από τον παλαιό (άσχημο) χρόνο στο χρόνο καλό». Τα λεφτοκάρυα που πέφτουν πίσω στο πιάτο είναι τυχερά.   Το πρωί της Πρωτοχρονιάς όποιος ξυπνήσει πρώτος έχει την υποχρέωση να φέρει απ’ έξω το πρώτο νερό, το οποίο το ονομάζουν καλαντόνερον. Ο «απεσταλμένος» παίρνει τα τυχερά λεφτοκάρυα και στη διάρκεια της διαδρομής δεν πρέπει να μιλήσει με κανέναν. Γυρνώντας στο σπίτι όλοι πλένονται με το καλαντόνερο και εύχονται ο ένας στον άλλον καλή χρονιά.  Ποδαρικό στα σπίτια των Ποντίων την ημέρα της Πρωτοχρονιάς έβαζαν να κάνουν τα παιδιά, ως δείγμα καλοτυχίας για τη νέα χρονιά.

Δωδεκαήμερο : Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα – Τα έθιμα των Ποντίων – Φώτα

Το Δωδεκαήμερο τελειώνει με τη γιορτή των Φώτων. Σύμφωνα με την παράδοση των Ποντίων, την ημέρα που αγιάζουν τα ύδατα σταματούν να τριγυρίζουν μέσα στη νύχτα και να πειράζουν τους ανθρώπους τα πιζηλά (οι καλικάντζαροι).
***  «Aπασφάλισαν» οι Τούρκοι: Στέλνουν F-16 στα Κατεχόμενα – Σχέδιο ναυτικής συνεργασίας & με την Τυνησία…
~  Και τώρα ο Ελληνισμός καλείται να πάρει αποφάσεις. Οι Τούρκοι έχουν σχέδιο περικύκλωσης Ελλάδας-Κύπρου και κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς για να επιβληθούν τετελεσμένα. 
Τα τουρκικά ΜΜΕ σήμερα προχώρησαν σε μία σημαντική αποκάλυψη. Στα σχέδια της Άγκυρας είναι να μεταφερθούν και F-16 στα Κατεχόμενα. Εδώ και δύο ημέρες έχουν μετασταθμεύσει UAV Bayraktar, τα οποία φθάνουν μέχρι και το Καστελόριζο!
Έτσι λοιπόν η Άγκυρα μαζί με την ψευτοκυβέρνηση, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέες πίστες στο αεροδρόμιο Geçitkale για να προσγειώνονται και τουρκικά μαχητικά Μάλιστα σχεδιάζεται και ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Αλλά δεν τελειώνουν εδώ οι προκλήσεις των Τούρκων. Πρώην Τούρκοι ναύρχοι και σύμβουλοι του Ερντογάν, προτείνουν να σταλούν τις επόμενες ημέρες πολεμικά πλοία στη Λιβύη για να στηριχθεί το καθεστώς της Τρίπολης. Μάλιστα ο γνωστός πρώην ναύρχος Cem Gürdeniz, υποστηρίζει πως στα πλαίσια της Μεσογειακής Ασπίδας, η Τουρκία θα πρέπει να επεκτείνει τις βλέψεις της και να στραφεί και προς την Τυνησία. 
Εκεί όπως αναφέρει, ο Ερντογάν θα πρέπει να στέλνει πολεμικά πλοία, με σκοπό τον έλεγχο της Μεσογείου, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του οι Έλληνες θα πρέπει να μπλοκαριστούν. Το σχέδιο της Τουρκίας είναι πλέον ξεκάθαρο, εμείς έχουμε πλάνο;  
Kıbrıs’taki Geçitkale Üssü’nde İHA uçuşları başladı. Tesis genişletilecek. İhtiyaç halinde bölgeden F-16’ların da iniş-kalkış yapabilmesi için çalışmalar yürütülüyor.https://www.yenisafak.com/gundem/f-16-hazirligi-3518502 

Türk amiraller: Libya’da UMH desteklenmeli! http://www.aydinlik.com.tr/226409 @GaripBalcak1
πηγή

***   Εμπρηστικές δηλώσεις από Άγκυρα: «Μην τολμήσετε να άρετε το εμπάργκο στην Κύπρο – Θα γίνουν πολύ επικίνδυνα τα πράγματα»…
~  Σκληρή ανακοίνωση που καταδεικνύει το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις εξέδωσε πριν από λίγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απειλώντας καθαρά την Κύπρο, ειδικά σε περίπτωση που αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην χώρα. 
Το σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες ήταν η αιτία για την «έκρηξη» του τουρκικού υπουργείου το οποίο αναφέρει ότι η εκδίωξη της Τουρκίας από το F-35 είναι άδικη, ενώ απευθύνει απειλές για την Κύπρο, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα επειδή αίρεται το εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ.
Διαβάστε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου. «Για ακόμη μια φορά το προσχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ του 2020, (Draft National Defense Authorization Act for 2020) το οποίο υιοθετήθηκε τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία περιλαμβάνει εχθρικές αναφορές κατά της Τουρκίας. Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στο πλαίσιο εσωτερικών πολιτικών παιχνιδιών και δρώντας υπο την επήρεια αντι-τουρκικών κύκλων, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν το όραμα για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.   
Ο προϋπολογισμός καταδεικνύει ότι το Κογκρέσο επιμένει στο να μην σέβεται τις αποφάσεις εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας, υιοθετώντας παράλογη και εχθρική στάση , με τον άδικο αποκλεισμό μας από το πρόγραμμα του F-35, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις, ενώ επιμένει στην υποβολή κυρώσεων για την αγορά των S-400 με αναφορές στον αγωγό TurkStream.  Περαιτέρω, προσπάθειες για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, επ΄ ωφελεία της ελληνοκυπριακής διοίκησης, δεν θα έχουν άλλο αποτέλεσμα πλην αυτό του εκτροχιασμού των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την κατάσταση. Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η απειλητική γλώσσα και οι κυρώσεις δεν πρόκειται ποτέ να μεταπείσουν την Τουρκία από τις αποφάσεις που παίρνει για να διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία. Κανείς να μην αμφιβάλει ότι η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα  κατά εκείνων που λαμβάνουν πρωτοβουλίες στοχοποιώντας την ίδια».  Και δηλώσεις από τον Τούρκο αντιπρόεδρο  Την ίδια ώρα με  νέες εμπρηστικές δηλώσεις ο Τούρκος Αντιπρόεδρος ρίχνει κι άλλο «λάδι στην φωτιά», δηλώνοντας σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι η «Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο.» «Αν είναι απαραίτητο, η Τουρκία στέλνει στρατεύματα, κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινά διασυνοριακές επιχειρήσεις, κάνει ό,τι απαιτείται», διαμηνύει ο Φουάτ Οκτάι.  πηγή
***  «Έρχεται» νομοθετική ρύθμιση για απεργίες και στάσεις εργασίας στο Μετρό…
~  Η κυβέρνηση, έπειτα την αιφνίδια στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μετρό χθες Τρίτη (17/12), ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση. Να αναφερθεί, πως από το «χειρόφρενο» στους συρμούς του μετρό, προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους καθώς και μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό 
Η νομοθετική ρύθμιση θα ευθυγραμμίζεται με ανάλογες ρυθμίσεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υποχρεώνουν τα σωματεία εργαζομένων στις συγκοινωνίες να ορίζουν ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζεται το μίνιμουμ λειτουργίας των συγκοινωνιακών μέσων.
«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, με αφορμή τη στάση εργασίας στο μετρό. «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή απλώς ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους. Άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας. Ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα ο οποίος αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την εύρυθμη μετακίνηση των πολιτών. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας. Καραμανλής: «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί νταβατζηλίκια» Για «νταβατζηλίκια» από μικρή μερίδα εργαζομένων έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί 21 άτομα που βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις να κρατάνε σε ομηρία 1,5 εκατομμύριο πολίτες».  Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί νταβατζηλίκια και εκβιασμούς. Δεν γίνεται να μας ειδοποιούν χθες στις 6 το απόγευμα ότι θα κάνουν στάση εργασίας όταν η κυβέρνηση έχει δείξει ευαισθησία στα μισθολογικά τους και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τους κρατούσε σε ομηρία».  Η ταλαιπωρία  Η κόντρα μεταξύ εργαζομένων στο μετρό και κυβέρνησης έφτασε στα άκρα για άλλη μία φορά με συνήθη θύματα τους επιβάτες αλλά και γενικότερα τους Αθηναίους.  Τεράστια ταλαιπωρία έζησαν όσοι οδηγοί έπρεπε να κινηθούν το πρωί της Τρίτης με το όχημά τους στους δρόμους της Αττικής μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας να προχωρήσει σε στάση εργασίας και να ακινητοποιήσει τους συρμούς από τις 6 έως τις 10.  Η οργή των πολιτών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αιτία πίσω από την κινητοποίηση η απόφαση για την οποία ελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα πολλοί να μην ενημερωθούν έγκαιρα και να ταλαιπωρηθούν.  Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, πάντως, η συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση ήταν ελάχιστη όπως επεσήμανε στην ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης.  «Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία συμμετείχαν μόλις 25 από τα 486 άτομα της βάρδιας του συγκεκριμένου σωματείου εργαζομένων, δηλαδή το 5%! Ή ακόμα χειρότερα, μόλις 25 άτομα από τα 1.177 συνολικά της βάρδιας, δηλαδή το 2% των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
***  ΕΛΑΣ: Τριπλή επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι – Επιτίθενται με πυροσβεστήρες κι έπιπλα οι καταληψίες …(βίντεο)
~  Τριπλή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι για εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων. Χημικά και κρότου λάμψης όταν οι καταληψίες αρνήθηκαν να βγουν από τα σπίτια. Πέταξαν από πυροσβεστήρες μέχρι έπιπλα στους αστυνομικούς. “Θα πεθάνουμε εδώ” ακούγεται κάποιος να φωνάζει. Με τροχό έκοψαν λουκέτα και πόρτες για να μπουν στα κτίρια. Στη ΓΑΔΑ οι προσαχθέντες. 
Ένταση, χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πετροπόλεμος. Αυτή είναι η κατάσταση επικράτησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (18.12.2019) στο Κουκάκι, όπου έγινε τριπλή επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση κτηρίων υπό κατάληψη.
Ισχυρές αστυνομικές της ΟΠΚΕ, της ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ και της αστυνομίας βρέθηκαν πριν καλά, καλά ξημερώσει, πριν από τις 06:00 το πρωί, στις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Άρβαλη στο Κουκάκι, όπου βρίσκονται τα υπό κατάληψη κτίρια.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ στην επιχείρηση λαμβάνει μέρος κι ένα από τα drones της ΕΛ.ΑΣ. Την ώρα που οι άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να μπουν στα κτίρια της οδού Ματρόζου και της οδού Παναιτωλίου, σύμφωνα με την αστυνομία, οι καταληψίες πέταξαν εναντίον τους πυροσβεστήρες και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε, μέχρι και έπιπλα, φωνάζοντας ότι δεν πρόκειται να βγουν. “Θα πεθάνουμε εδώ” ακούγεται κάποιος να φωνάζει τη στιγμή της έντασης. Τότε, κι εκείνοι δεν δίστασαν σε κατοικημένη περιοχή να ρίξουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικών, αναστατώνοντας τους κατοίκους. 
Δείτε τη στιγμή της έντασης 

Στην οδό Ματρόζου, οι καταληψίες ανέβηκαν στην ταράτσα και πέταξαν πέτρες και καπνογόνα στους αστυνομικούς, οι οποίοι και απάντησαν να κρότου λάμψης. Ανάλογη η κατάσταση και στο κτίριο της οδού Παναιτωλίου, όπου οι καταληψίες φώναξαν και συνθήματα. Οι αστυνομικοί έκοψαν με τροχούς τα λουκέτα με τα οποία ήταν κλειδωμένες οι πόρτες των υπό κατάληψη κτιρίων.

Μετά από ώρες έντασης στο Κουκάκι, περίπου στις 07:30 το πρωί, αστυνομικοί κατάφεραν να ανέβουν στην ταράτσα του υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Ματρόζου και να συλλάβουν καταληψίες. Έκαναν και έρευνες για το ενδεχόμενο κάποιοι από τους καταληψίες να διέφυγαν, πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα στα παρακείμενα κτίρια. Πλέον, έχουν μπει και στα τρία κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί και στο κτίριο της οδού Αρβάλη δύο άτομα τα οποία, όμως, δεν προέβαλαν αντίσταση.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις εντάσσονται στον σχεδιασμό της αστυνομίας για την εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να τα εγκαταλείψουν οι καταληψίες.  Οι επιχειρήσεις, όμως, δεν ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια, αλλά… περιφερειακά  newsit
***    Βρέφος βρέθηκε μέσα σε κάδο στο κέντρο της Καλαμάτας
Ένα μωρό εντοπίστηκε σήμερα το πρωί σε κάδο στο κέντρο της Καλαμάτας, ειδικότερα στη συμβολή των οδών Κανάρη και Αριστοτέλους και όπως όλα δείχνουν το μωρό είχε γεννηθεί πριν μερικές ημέρες και είναι καλά στην υγεία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους» το μωρό εντοπίστηκε από γυναίκα στις 6:40 το πρωί όταν πήγε στο κάδο- πηγάδι να πετάξει τα σκουπίδια της.
Άκουσε το κλάμα του μωρού που βρισκόταν μέσα σε μια κλειστή χάρτινη σακούλα καταστήματος βρεφικών ειδών και ειδοποίησε την Αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι ο κάδος δεν ήταν γεμάτος οπότε το μωρό που ήταν μερικών ημερών, ήταν χαμηλά, ενώ αυτό βρισκόταν πάνω πάνω, κάτι που δείχνει ότι το βρέφος είχε πεταχτεί εκείνη την ώρα.
Τέλος σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα που μένει στην περιοχή άκουσε δυο γυναίκες δίπλα στον κάδο να συνομιλούν, με τη μια όπως είπε να λέει «δε μπορώ να το κάνω, δε μπορώ να το κάνω».
Το βρέφος πλέον βρίσκεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ η Αστυνομία έχει αναλάβει να εντοπίσει τους γονείς και γιατί το νεογνό εγκαταλείφτηκε εκεί.  Φώτο αρχείου  
Video: 


~
*** Ξέθαψαν νεκρή και έσπασαν τάφους – Αδιανόητη φρίκη στο νεκροταφείο του Πλατέος
Είναι από τις ειδήσεις που δεν έχεις λόγια να περιγράψεις τη φρικαλεότητα και την απανθρωπιά που κρύβουν. Δράστης ή δράστες, κενοί οποιουδήποτε συναισθήματος, όχι μόνο προκάλεσαν απίστευτους βανδαλισμούς σε τάφους στο κοιμητήριο στο χωριό Πλατύ, αλλά ξέθαψαν το σώμα μιας γυναίκας που είχε πεθάνει πριν από δύο χρόνια και βανδάλισαν τη σορό, βάζοντάς τη σε καθιστή θέση…
Όλο το χωριό είναι συντετριμμένο, αλλά και αγανακτισμένο από την αποτρόπαια πράξη, η οποία έγινε μέσα σε τρία τέταρτα χθες το μεσημέρι.
Τη σοκαριστική αυτή υπόθεση έχει αναλάβει και ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ παρότι ήταν μεσημέρι κανείς κάτοικος της περιοχής δεν αντιλήφθηκε το παραμικρό.
 Μέσα σε τρία τέταρτα
Το κοιμητήριο στο Πλατύ βρίσκεται έξω από το χωριό και, δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια δε λειτουργεί ο δημοτικός φωτισμός τη νύχτα. Ωστόσο, χθες το περιστατικό συνέβη μεσημέρι. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου στις 2.00 κάτοικος της περιοχής επισκέφθηκε το κοιμητήριο και όλα ήταν εντάξει. Έπειτα από τρία τέταρτα έφτασε εκεί κοινοτικός σύμβουλος της περιοχής, προκειμένου να κανονίσει εργασίες καθαριότητας που έπρεπε να γίνουν εν όψει των εορτών. Μπαίνοντας βρέθηκε μπροστά σε μια εικόνα που δεν πίστευε ότι αντίκριζε. Από τον πρώτο τάφο στην είσοδο οι δράστες είχαν ξεθάψει τη σορό της γυναίκας και της είχαν αλλάξει θέση. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι είχαν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές σε άλλα 6 μνημεία, ενώ σε ένα από αυτά, που χρησιμοποιούνταν ως οστεοφυλάκιο, οι φθορές είχαν φτάσει μέχρι τα οστά που φυλάσσονταν.
Επίσης, οι δράστες είχαν μπει στην εκκλησία και είχαν πετάξει μια εικόνα στο έδαφος, ενώ είχαν μετακινήσει βίαια το μανουάλι και είχαν ανακατέψει την Αγία Τράπεζα.
 Προβληματισμένο το χωριό
Συντετριμμένος από το περιστατικό δήλωσε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Κοινότητας, Σπύρος Μαρούλης. «Δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω αυτό που έγινε. Έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι κάποιοι πηγαίνουν και παίρνουν τα μπουκάλια με το λάδι, το πετρέλαιο που καίνε οι λαμπίτσες, τα καντήλια και τα λιβανιστήρια. Έχουν γίνει κατά καιρούς και κάποιες ζημιές, σπάζοντας μάρμαρα στην προσπάθειά τους να ξεκολλήσουν αυτά που θέλουν να κλέψουν. Το σημερινό, όμως, ήταν η αποκορύφωση», τόνισε ο κ. Μαρούλης.
Στην περιοχή ποτέ δεν έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο και όπως σημείωσε ο κ. Μαρούλης, όλο το χωριό είναι προβληματισμένο: «Είμαστε ένα χωριό που σέβεται τους ανθρώπους τους και πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που έχουν φύγει. Αυτό που έγινε μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ. Ζητάμε από τις αστυνομικές Αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μάθουμε και γιατί έγινε και από ποιους και να τιμωρηθούν».
 Της Βίκυς Βετουλάκη   

*
***   Το 2022 και το 2023 κλείνουν οι λιγνιτικές 2 και 3 της Μεγαλόπολης  
Προγράμματα για τους εργαζομένους και στήριξη τοπικής κοινωνίας
 Το 2022 η λιγνιτική μονάδα 3 της Μεγαλόπολης και το 2023 η μονάδα 4 θα τερματίσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε χθες η ΔΕΗ.
Στο σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων την επόμενη τριετία και 10.000 σταθμών μεσοπρόθεσμα, ενώ στο πλάνο του ψηφιακού μετασχηματισμού περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, αυτόματοι διακόπτες και συστήματα GIS. Επιπλέον, το business plan της εταιρείας προβλέπει 100 εκατ. ευρώ όφελος το 2019 από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες και 1 δισ. ευρώ EBITDA (κέρδη προ φόρων) έως το 2024.
Τη «νέα ΔΕΗ» παρουσίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία συμβολής της στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία παρουσίασε επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της κυρίως λόγω της υψηλής εξάρτησής της από το λιγνίτη. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του 2019 καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την πορεία της εταιρείας και να ενισχύσουμε την κερδοφορία υιοθετώντας βιώσιμες δράσεις».
 Στο χείλος της καταστροφής
Όπως τονίσθηκε, τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. Από κερδοφόρα εταιρεία το 2014 βρέθηκε το 2018 στο χείλος της καταστροφής. Με τεράστια χρέη, ανείσπρακτες οφειλές, απαξίωση της μετοχής της και δεσμευμένη με αποφάσεις που την υποχρεώνουν να περιορίσει το μερίδιό της στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Η ΔΕΗ από πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έγινε μεγάλος ασθενής. Με σοβαρούς κινδύνους για την επιβίωσή της, (σύμφωνα με έκθεση του ορκωτού ελεγκτή), κάτι που θα επέφερε τρομερούς κλυδωνισμούς στην χώρα συνολικά.
Τους τελευταίους 4 μήνες η ΔΕΗ έχει θέσει τις βάσεις του συνολικού μετασχηματισμού της. Προχωρά σε κινήσεις οικονομικής εξυγίανσης. Εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της. Και σχεδιάζει το μέλλον της με βάση της ανάγκες της εποχής και τις διεθνείς τάσεις στο χώρο της ενέργειας.
Συγκεκριμένα κατάφερε:
-Την αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της εταιρείας
και την επαναφορά των ταμειακών ροών
–Την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στα επίπεδα των
320-370 εκατ. ευρώ το 2019, έναντι 208 εκατ. ευρώ το 2018. Υπολογίζεται πως με τα μέτρα του Σεπτεμβρίου θα βελτιωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του έτους
–Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της επιχείρησης από CCC+ σε Β-
–Άρση της επισήμανσης των ορκωτών ελεγκτών σχετικά με την «ουσιώδη αβεβαιότητα συνέχισης δραστηριοτήτων» και πιστοποίηση της ανοδικής πορείας της εταιρείας.
 Απόσυρση λιγιτικών μονάδων
Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ περιγράφει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της επιχείρησης και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
α) Την εφαρμογή ενός “Green deal” στην ηλεκτροπαραγωγή, με την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και των αντίστοιχων ορυχείων και ανάδειξη των ΑΠΕ ως τη νέα κυρίαρχη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας.
Πολιτική που ακολουθεί την τάση που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς και εθνικούς στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων.
β) Την ψηφιοποίηση και λειτουργική αποτελεσματικότητα της ΔΕΗ για την επίτευξη συνεργειών μείωσης του κόστους και αύξησης των εσόδων με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.
γ) Την επέκταση της επιχείρησης σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Με επίκεντρο τον πελάτη και με έμφαση τόσο στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και σε νέους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η ηλεκτροκίνηση.
Συγκεκριμένα, στην παρουσίαση τονίσθηκε: Η ΔΕΗ αφήνει πίσω της την εποχή του λιγνίτη η οποία επιβαρύνει τόσο την επιχείρηση όσο και το περιβάλλον και προχωρά σε νέες πιο φιλικές μορφές ενέργειας. Το ποσοστό παραγόμενης ενέργειας από λιγνίτη θα πέσει από το 37% σήμερα στο 8% το 2024. Και αντίστοιχα οι εκπομπές ρύπου CO2 από 20 εκατ. τόνοι σήμερα σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024.
Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά για να μην κινδυνεύσει το σύστημα της χώρας και περιλαμβάνει την απόσυρση ρυπογόνων μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσυρση:
2020: Αμύνταιο 1-2
2021: Καρδιά 3-4
2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.
Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα V, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.
 Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους
Η ΔΕΗ θα δρομολογήσει προγράμματα μετακίνησης και επανειδίκευσης εργατικού δυναμικού, προγράμματα συνταξιοδότησης και προγράμματα εθελούσιας εξόδου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζομένους και αυτοχρηματοδοτούμενα από την ίδια την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια στήριξαν τη ΔΕΗ θα έχουν τώρα την αμέριστη στήριξη της επιχείρησης. Επίσης, η ΔΕΗ θα υποστηρίξει τις δράσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές αυτές. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά πάγια στις περιφέρειες αυτές, σκοπεύει να αναπτύξει εκεί δραστηριότητες με σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για τις τοπικές οικονομίες. Παράλληλα, θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση των πλέον κατάλληλων εναλλακτικών λύσεων για την τηλεθέρμανση πριν από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

***   Π. Μαντάς: Ομιλία στη Βουλή για αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο και ελαιόλαδο  
Ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσσηνία και τις προτεραιότητες της περιοχής έκανε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020. Ο κ. Μαντάς τόνισε ότι πρέπει να υποστηριχθούν τόσο ο τουρισμός όσο και ο πρωτογενής τομέας, μια και αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού.
Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να υποστηρίξει τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει στο νομό και να φροντίσει για τη δημιουργία των ανάλογων υποδομών. Έτσι, θα πρέπει να δρομολογηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας, ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου αεροδρομίου με 30 διεθνείς προορισμούς, και να αναβαθμισθεί ο εξοπλισμός, οι κτηριακές του εγκαταστάσεις και ο χώρος στάθμευσης. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες στους οδικούς άξονες της περιοχής, μέσω της δρομολόγησης, στήριξης και υλοποίησης από την κυβέρνηση των οδικών δικτύων Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και Τσακώνα-Καλό Νερό.
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι φέτος το ελαιόλαδο, το βασικό προϊόν της περιοχής, δέχεται μεγάλες πιέσεις, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να χάνει σημαντικό μέρος του εισοδήματός της. Όπως σημείωσε, «αυτά τα χρήματα λείπουν από την τοπική οικονομία, λείπουν από το περίπτερο μέχρι τη βιομηχανική μονάδα, λείπουν από παραγωγούς, από αγρότες, από ανθρώπους που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις πολλές φορές δύσκολες συνθήκες. Θα πρέπει όλοι μαζί, οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι τυποποιητές, το υπουργείο, οι βουλευτές και η αυτοδιοίκηση να βρούμε τους τρόπους να διασφαλίσουμε αυτό το εισόδημα για την τοπική κοινωνία».
Τέλος, αναφερόμενος ο κ. Μαντάς στα βασικά σημεία του προϋπολογισμού για το 2020, σημείωσε ότι όλα γίνονται στη βάση μιας συμφωνίας αλήθειας μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, ότι ήδη έγιναν αρκετά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά πεδία στην οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται εφησυχασμός.

***  Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη  στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα  Τετάρτη 18/12/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***   Σημαντική μείωση ποινής για τις κλοπές στα πρακτορεία ΟΠΑΠ  
Σε φυλάκιση 10 μηνών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ, καταδικάσθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένας χρόνιος τοξικομανής, ο οποίος την άνοιξη του 2017 μαζί με άλλον είχαν αποπειραθεί να κλέψουν μηχανάκια, ενώ είχαν διαρρήξει δύο πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 6 ετών χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, διότι δεν είχε παρουσιασθεί στο δικαστήριο. Χθες, μιας και είναι κρατούμενος, βρέθηκε στη δίκη και έδωσε εξηγήσεις.
 Πρακτορεία
Το Μάρτιο του 2017 οι δυο τους έσπασαν τζαμαρία πρακτορείου στη διασταύρωση Μαιζώνος και Βασ. Αμαλίας και αφαίρεσαν 400 ευρώ και στιγμιαία κρατικά λαχεία αξίας 1.000 ευρώ. Το προηγούμενο βράδυ, όμως, είχαν επιχειρήσει να αφαιρέσουν από την οδό Ακρίτα δύο μοτοποδήλατα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, γιατί έγιναν αντιληπτοί. Επίσης, το βράδυ 8 προς 9 Μαρτίου ο ένας διέρρηξε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην οδό Ακρίτα και αφαίρεσε 50 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης ενός από τα μοτοποδήλατα κατέθεσε χθες ότι βρήκε στη μηχανή να έχουν τραβηχτεί κάποια καλώδια, χωρίς όμως οι δράστες να έχουν καταφέρει να την κλέψουν. Το ίδιο είχε γίνει και στο μηχανάκι της κόρης του.
 Μεταμέλεια
Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου από το οποίο αφαιρέθηκαν τα 50 ευρώ κατέθεσε ότι ήξερε αρκετά χρόνια τον έναν δράστη. Μάλιστα, ανέφερε ότι μετά το περιστατικό του επέστρεψε τα χρήματα που είχε πάρει.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος δήλωσε μετανιωμένος, λέγοντας πως είναι 20 χρόνια τοξικομανής.
Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από διακεκριμένη σε απλή κλοπή και μείωσε την ποινή του.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Μικρές μειώσεις στα διόδια Κορίνθου-Τριπόλεως-Καλαμάτας  
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών στα διόδια θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου 2020. Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη» (νόμος 3559/2007, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 8 Ιανουαρίου  προς Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (ώρα 00:00 της 9/1/2020), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2020.
Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή προκύπτουν μειώσεις τιμών της τάξης των 5 λεπτών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων.

***  Δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας για το μωρό που βρέθηκε στον κάδο  
Σήμερα Τετάρτη 18/12/2019 και ώρα 7:50 π.μ. προσκομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας ένα νεογέννητο αγοράκι ηλικίας μεταξύ 5-10 ημερών σε καλή γενική κατάσταση με ίκτερο χωρίς εμφανή εξωτερικά στοιχεία κακοποίησης.
Παραμένει στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας ενυδατώνεται με ορό και σιτίζεται.
Αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου

*** Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με 2 τραυματίες στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)  
Ακόμα ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, συνέβη το πρωί της Τετάρτης στην Καλαμάτα. Πιο συγκεκριμένα λίγο μετά τις 10 το πρωί, στη διασταύρωση Ηρώων & Κρήτης. Στο τροχαίο ενεπλάκησαν , από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, 3 οχήματα, δυο ΙΧ και ένα επαγγελματικό φορτηγάκι. Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν δυο οδηγοί , οι οποίοι και διακομίσθηκαν άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας   


~*
***  Εκδήλωση για «τύπο απεικόνιση της Παναγίας Θεοτόκου και του Θείου Βρέφους»  
Εκδήλωση με θέμα «Ο τύπος απεικόνισης της Παναγίας Θεοτόκου και του Θείου Βρέφους, στην παράδοση Ανατολής και Δύσης», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ».
Η εκδήλωση διεξήχθη στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμάτας με κεντρική ομιλήτρια την καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Στουφή, η οποία παρουσίασε τη θεολογική διάσταση των απεικονίσεων της Υπεραγίας Θεοτόκου τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Παράδοση. Την εκδήλωση πλαισίωσαν με ύμνους χριστουγεννιάτικους η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας και διευθυντή της Σχολής, Κωνσταντίνου Σιάχου, το Διεθνές Χορωδιακό Σύνολο Allegri, υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Λαζάρου, εφόρου του Τμήματος Μουσικής της ΝΑΡΤΟΥΡΑ και η Παιδική Χορωδία του Πρότυπου Ωδείου Καλαμάτας, με μια ξεχωριστή εμφάνιση, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ελένης Μέντη.
Την εκδήλωση έκλεισε ο σεβ. μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας την κα Στουφή για την εμπεριστατωμένη ομιλία της, την κα Βασιλική Κατέρη, πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» για τη συνεργασία, αλλά και τα μέλη των χορωδιών για την άψογη εικόνα και απόδοση των ύμνων.
Τέλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, Ηλ. Αξιοτόπουλο και το διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας, Σημ. Γεωργανά, για την τιμητική παρουσία τους. 
  




*
***  Χριστουγεννιάτικα δέντρα σχολείων ομορφαίνουν την πόλη των Φιλιατρών  
Για 6η συνεχή χρονιά η ιδέα της Βιβής Παντελάκη δίνει ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο τόνο στην πόλη των Φιλιατρών, με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μαθητών και συλλόγων να ομορφαίνουν την πλατεία Δημαρχείου, μπροστά από το επιβλητικό Ρολόι.
Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε η αυθεντική χριστουγεννιάτικη γιορτή των Φιλιατρών, μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή ιδέα την οποία είχε η νηπιαγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, σκορπίζοντας χαρά και χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.
Τα δέντρα άρχισαν να στήνονται από τις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής. Μέσα σε λίγη ώρα, όπως κάθε χρόνο,  η πλατεία γέμισε κόσμο. Υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικης μουσικής, με κεράσματα και ζεστή σοκολάτα από τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών, την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών και το 1ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών, τα δέντρα ήταν έτοιμα λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα. Αυτή τη χρονιά πολλοί είχαν την ιδέα να χρησιμοποιήσουν φυσικά υλικά για την κατασκευή τους. Λίγα λεπτά μετά τις 6.00 ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας Φιλιατρών, Δ. Καραβίτης, καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν. Το σύνθημα για το άναμμα έδωσε ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, Ν. Φρούσος. 
*
***  Κλειστά θερμαινόμενα κτήρια για την προστασία των αστέγων ζητά το Υπουργείο από του Δήμους  
Επείγον έγγραφο σε όλους τους Δήμους της χώρας απέστειλε την Παρασκευή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με παροχή κατευθύνσεων για να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα.
Η υφυπουργός ζητά τον ορισμό κλειστών θερμαινόμενων κτηρίων στους Δήμους, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή, τουλάχιστον, σε 12ωρη βάση κατά τις ώρες 8.00 μ.μ. έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
 Σχέδιο δράσης
Παράλληλα, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου, η υφυπουργός ζητά την εκπόνηση σχεδίου δράσης σύμφωνα με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
-Τον ορισμό ενός υπαλλήλου, με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ως υπεύθυνου για το συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του Δήμου, με τον αναπληρωτή του (ή του αρμόδιου Φορέα διαχείρισης του κτηρίου), ως υπεύθυνου για το κτήριο που θα οριστεί
-Την επιλογή του κτηρίου λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτηρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών, καθώς και για την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης
-Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτήριο, να υπάρξει πρόβλεψη για τη διάθεσή τους επιτόπου.
 Ενημέρωση και υποστήριξη
-Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος
-Την ενημέρωση των αστέγων για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτηρίου ή με διανομή φυλλαδίου
-Τη συγκρότηση ομάδας υποστήριξης της δράσης για εντοπισμό, ενημέρωση και υποστήριξη αστέγων στο δρόμο, διευκόλυνση μεταφοράς τους και διασφάλιση ομαλής λειτουργίας του κτηρίου διανυκτέρευσης. Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελείται είτε από υπαλλήλους του Δήμου είτε και από εθελοντές με τη συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, η οποία θα συντονίζεται από τον υπεύθυνο της δράσης. Η ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως η Υπηρεσία Καθαριότητας και η Δημοτική Αστυνομία, και να ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού αστέγων από αυτές, καθώς και από τους πολίτες
-Την ευρεία δημοσιοποίηση της δράσης, προκειμένου να ενημερωθούν η ομάδα στόχος, οι υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο (ιδίως οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές οργανώσεις, η Αστυνομία κ.λπ.), το ευρύ κοινό, και να ενεργοποιηθούν εθελοντές.

***  Στο ΜΟΔ η υπόθεση 46χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα  
Για τον οποίο έχει παύσει η δίωξη διότι είχε εκδώσει πλαστό πιστοποιητικό θανάτου!
  Από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, πιθανότατα της Κυπαρισσίας, θα δικασθεί τελικά ο 46χρονος (που υποτίθεται πως είχε πεθάνει) που συνελήφθη το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται ως ένας από τους φυσικούς αυτουργούς της άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011 στα Αγριώματα Βέργας.
Η υπόθεση της ανθρωποκτονίας και ληστείας σε βάρος του επιχειρηματία είχε ορισθεί να εκδικασθεί χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Ωστόσο, με την έναρξη της διαδικασίας η εισαγγελέας Έδρας εισηγήθηκε και έγινε δεκτό ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αναρμόδιο για να δικάσει την υπόθεση, ζητώντας να εκδικασθεί από Μεικτό Ορκωτό.
 Είχε… πεθάνει
Ο 46χρονος συνελήφθη τον Ιούνιο στην ανατολική Θεσσαλονίκη ως αρχηγικό μέλος διεθνούς κυκλώματος εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης σε Ελλάδα και Κύπρο. Από το 2014 είχε εκδώσει ψεύτικο πιστοποιητικό θανάτου και έτσι είχε πάψει να ισχύει το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές στην Καλαμάτα για τη δολοφονία του επιχειρηματία Παν. Γυφτέα. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από τον ανακριτή Καλαμάτας και επικυρωθεί με διάταξη του εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία κατά συναυτουργία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
 Πλαστά στοιχεία
Μάλιστα, όταν συνελήφθη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, δήλωσε ψευδή στοιχεία και επέδειξε δελτίο ταυτότητας με στοιχεία άλλου ατόμου. Στην κατοχή του βρέθηκαν δελτία ταυτότητας με στοιχεία άλλων ατόμων, με τα οποία προέβη στην έκδοση τραπεζικών καρτών και άλλων εγγράφων, καθώς και στην αγορά αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα για την παράνομη δραστηριότητα της συμμορίας.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2011 ο 46χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ακινητοποιημένος με χειροπέδες και κολλητική ταινία, με πολλαπλά χτυπήματα, κυρίως στο κεφάλι, στην αγροτική περιοχή Αγριώματα στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας.
Να σημειωθεί ότι για τη δολοφονία του έχει ήδη καταδικαστεί ένα άτομο σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε ληστεία κατά συναυτουργία, τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος προσώπου και η οποία συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Τα παιδιά στολίζουν τα δέντρα στη Μεσσήνη
Με παιδικά χαμόγελα και χαρούμενες φωνές γέμισε τη Δευτέρα η κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Παιδιά από τα 2ο, 4ο, και 3ο Νηπιαγωγεία της πόλης υιοθέτησαν και στόλισαν με το δικό τους τρόπο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Με τη βοήθεια των νηπιαγωγών τους, στόλισαν τα δέντρα με στολίδια από χαρτί και ξύλο που είχαν φτιάξει τα ίδια με φαντασία και πολλά χρώματα τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο τους. Εκπρόσωποι δε του Δήμου τα υποδέχθηκαν στην πλατεία και τα γλύκαναν με καραμέλες.
Χθες σειρά είχαν οι μαθητές των 1ου, 2ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων, όπου βρέθηκαν στην πλατεία και στόλισαν τα δέντρα που είχαν υιοθετήσει. Τα παιδιά έπαιξαν, διασκέδασαν και απόλαυσαν τη δράση «υιοθεσίας» ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όλα μαζί στόλισαν το δέντρο με χειροποίητα στολίδια που είχαν κατασκευάσει στο σχολείο τους και χάρηκαν την ηλιόλουστη μέρα, αποδεχόμενα το γλυκό κέρασμα από εκπροσώπους του Δήμου.
Επίσης χθες μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς του σχολείου, επισκέφθηκαν το δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο στο γραφείο του στο Δημαρχείο και του έψαλαν τα κάλαντα. Ακολούθως του προσέφεραν μία χριστουγεννιάτικη σύνθεση που είχαν κατασκευάσει στο σχολείο τους και του ευχήθηκαν καλές γιορτές, ενώ δέχθηκαν σοκολατένιες λιχουδιές. Ο δήμαρχος στο καλωσόρισμά του είπε στους μικρούς μαθητές ότι και ο ίδιος αποφοίτησε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο.
Στη συνέχεια τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλές γιορτές με υγεία και καλή πρόοδο.

***   Για διακίνηση χασίς και κοκαΐνης στην Καλαμάτα συνελήφθησαν έξι άτομα  
Κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης
 Στη σύλληψη με εντάλματα συνολικά έξι ατόμων προχώρησε τη Δευτέρα το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας με τη βοήθεια της ΟΠΚΕ, με τις κατηγορίες ότι έχουν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση για τη διακίνηση ναρκωτικών και συγκεκριμένα χασίς και κοκαΐνης.
Η δικογραφία περιλαμβάνει ένα ακόμα άτομο, ενώ άλλα δύο άτομα συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών. Τέσσερα από τα άτομα αυτά έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές με διάφορες υποθέσεις.
Όπως έχει συμβεί σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που έχει χειρισθεί τα τελευταία χρόνια η Δίωξη Ναρκωτικών, έφτασαν στην εξάρθρωσή της έπειτα από καταγραφή πολλών συνομιλιών και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί που χειρίσθηκαν την υπόθεση, οι κατηγορούμενοι πωλούσαν το ένα γραμμάριο κάνναβης από 6-8 ευρώ και την κοκαΐνη από 100-120 ευρώ το γραμμάριο.
Χθες οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή. Σήμερα θα απολογηθεί στον ανακριτή ένας 29χρονος, ενώ οι υπόλοιποι θα απολογηθούν την Παρασκευή.
 Συλλήψεις
Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας προέκυψε ότι οι συλληφθέντες διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης που έγινε τη Δευτέρα, συνελήφθησαν έπειτα από εντάλματα σύλληψης του ανακριτή Καλαμάτας πέντε Έλληνες, ηλικίας από  23 έως 54 ετών, και ένας 25χρονος αλλοδαπός, ενώ κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν 58χρονο ημεδαπό.
Αναλυτικά, συνελήφθησαν ένας 35χρονος άεργος από την Καλαμάτα, ένας 54χρονος αγρότης από την Κορώνη (σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Καλαμάτας, για διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών), ένας 29χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από την Καλαμάτα, ένας 23χρονος αγρότης από την Καλαμάτα, ένας 29χρονος άεργος από την Καλαμάτα και ένας 25χρονος αλλοδαπός εργάτης που κατοικεί στην Καλαμάτα.
Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, έπειτα από συστηματική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες συγκρότησαν από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο φέτος εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία τρίτων προσώπων («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν συνθηματική και κωδικοποιημένη ορολογία.
 Ευρήματα
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν νομότυπες έρευνες σε σπίτια των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: κάνναβη βάρους 91,30 γραμμαρίων, μικροποσότητα κοκαΐνης 3,3 γραμμ., ένα δενδρύλλιο κάνναβης ύψους 1 μέτρου περίπου, ζυγαριά ακριβείας, 7 κινητά τηλέφωνα και εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας (λαμπτήρες, ανεμιστήρας, πολύπριζο κ.ά.).
Στο περιθώριο της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη δύο Έλληνες, ένας 35χρονος και μια 29χρονη, διότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι τους στην Καλαμάτα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης βάρους 72,30 γραμμαρίων, ζυγαριά ακριβείας και κινητό τηλέφωνο.
Επίσης, από την Αστυνομία για την υπόθεση αυτή αναζητείται και ένας 58χρονος οδοντοτεχνίτης.
Οι έξι συλληφθέντες χθες το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και τυχόν εμπλοκή- συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Ποιος θα τα καθαρίσει;  
Οι εικόνες που βλέπετε τραβήχτηκαν προχθές Δευτέρα από πολίτες που πήγαν να αθληθούν στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας. Σκουπίδια, καφέδες και άλλα, προφανώς από την τελευταία αναμέτρηση της «Μαύρης Θύελλας», 10 μέρες πριν, παραμένουν εκεί. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το χάλι που παρουσιάζει ένας χώρος όπου καθημερινά αθλούνται μικρά παιδιά; Θα μπει κανείς στον κόπο να τα μαζέψει ή θα περιμένει και το επόμενο παιχνίδι της ποδοσφαιρικής μας ομάδα την προσεχή Κυριακή για να μαζευτούν κι άλλα;  Κ. Γαζ. 

***   Αλλαγές στις παρακολουθήσεις  
Η καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών έχει γίνει πλέον το ισχυρότερο όπλο στα χέρια των αστυνομικών, όταν θέλουν να παρακολουθήσουν ύποπτα άτομα. Η τεχνολογία, όμως, προχωρά και έτσι αυτοί που ήθελαν να κρύψουν πράγματα από τις Αρχές ή φοβούνταν ότι οι κανονικές κλήσεις από τα σταθερά ή τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνται, χρησιμοποιούσαν εφαρμογές, όπως το Viber, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση οι Αρχές.
Αυτό τώρα αλλάζει και- όπως φαίνεται- σύντομα η Αστυνομία, τόσο σε αυτή όσο και σε κάποιες άλλες εφαρμογές, θα μπορεί να έχει πρόσβαση και να παρακολουθεί συνομιλίες και μηνύματα. Βέβαια, πάντα θα υπάρχει τρόπος οι «κακοί» να είναι ένα βήμα μπροστά, έστω και για λίγο.  Β.Β. 

***  Μήνυση του Δήμου Καλαμάτας για τους βανδαλισμούς στο νεκροταφείο Πλατέος  
Μήνυση κατ’ αγνώστων για τους βανδαλισμούς στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πλατέος κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Η μήνυση αφορά στο περιστατικό βανδαλισμού τάφων, εκταφής σορού νεκρού, καθώς και άλλων καταστροφών στο Δημοτικό Κοιμητήριο Πλατέος και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό το απόγευμα της Δευτέρας.  Μάλιστα για την υπόθεση έδωσε κατάθεση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας.
Ολόκληρη η Μεσσηνία, με τη γνωστοποίηση του περιστατικού από το απόγευμα της Δευτέρας, είναι σοκαρισμένη και αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, που έχει αναλάβει την υπόθεση, διερευνά όλα τα σενάρια, ενώ έχει λάβει καταθέσεις και εξετάζει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της.
Υπενθυμίζεται ότι άγνωστοι μέσα σε διάστημα τριών τετάρτων προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε έξι μνημεία και βανδαλισμούς στην εκκλησία, ενώ από κενοτάφιο έβγαλαν τη σορό γυναίκας, μετακινώντας την σε καθιστή θέση.
Β.Β.

***   Συνελήφθη η μητέρα που πέταξε το μωρό της σε κάδο στην Καλαμάτα  
 Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται η μητέρα που, πέταξε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το νεογέννητο μωρό της σε κάδο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 20χρονη, υπήκοο Γεωργίας. Το μωρό γεννήθηκε πριν από 6 ημέρες.
 Διαβάστε επίσης: - Δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας για το μωρό που βρέθηκε στον κάδo    -Βρέφος βρέθηκε μέσα σε κάδο στο κέντρο της Καλαμάτας 



***  Εγκαίνια απόψε στις 19.00 για το νέο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ Μάρκετ Μουργής 
Η αλυσίδα σούπερ Μάρκετ Μουργής, μέλος του ΕΛΟΜΑΣ, συνεχίζει την ανάπτυξη του δικτύου του εγκαινιάζοντας ένα νέο κατάστημα.
Το κατάστημα έχει συνολικό εμβαδόν 500 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται στην οδό Αθηνών 83 κοντά στο νέο δημαρχείο.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη στις 19.00 το απόγευμα.

***

Στο φως δύο σημαντικοί, αλλά και εντελώς άγνωστοι θολωτοί τάφοι έξω από το Ανάκτορο του Νέστορα


Πρώτη Δημοσίευση: 18/12/2019 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 18/12/2019 11:49
Αποτελέσματα ανασκαφικής περιοόδου 2018-19 από τους ανασκαφείς του περίφημου τάφου ου αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή»

-Πολύτιμες πληροφορίες για τους διαύλους επικοινωνίας και συναλλαγών με τη Μινωική Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους και ιδιαίτερα πριν από τη μεγάλη ακμή του Ανακτόρου του Νέστορος
 
-Εντυπωσιάζουν ένα χρυσό δαχτυλίδι και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας Θεάς Άθωρ


Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου 2018-19 παρουσίασαν χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού οι ανασκαφείς του περίφημου τάφου του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή», Jack Davis και Sharon Stocker, αποκαλύπτοντας δύο πολύ σημαντικούς αλλά και εντελώς άγνωστους θολωτούς τάφους στο χώρο έξω από το Ανάκτορο του Νέστορος.
Ειδικότερα, στα τέλη Μαΐου του 2018 επανελήφθη το θαύμα όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Τάφου του Γρύπα- Πολεμιστή το 2015: βρέθηκαν δύο κυψελόσχημα ταφικά μνημεία που ονομάστηκαν Θολωτοί Τάφοι VI και VII.

Ιστορικό ανακάλυψης
Μάλιστα, τα ευρήματα ήρθαν στο φως από συγκυρία, δεδομένου ότι η ανασκαφή του μέρους όπου ανακαλύφθηκε, δεν υπήρξε ποτέ στον προγραμματισμό της ανασκαφής. Αντιθέτως, στόχος ήταν η ανασκαφή ενός διπλανού αγροτεμαχίου στο οποίο υπήρξε ανασκαφική δραστηριότητα και στο παρελθόν. Σε αυτό ήλπιζαν ότι θα ανακαλύψουν οικιστικά κατάλοιπα που περιστοίχιζαν το Ανάκτορο του Νέστορος κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, τον 13ο αιώνα π.Χ.
Αρκετά χρόνια πριν, το υπουργείο Πολιτισμού έκανε τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου, το οποίο βρισκόταν ακόμη σε χέρια ιδιωτών. Ο αρχαιολόγος Καρλ Μπλέγκεν, που το 1939 μαζί με τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη ανακάλυψε το Ανάκτορο του Νέστορος, ζήτησε άδεια κατά τη δεκαετία του 1950 να εξερευνήσει το οικόπεδο, όμως ο ιδιοκτήτης του τότε δεν το επέτρεψε. Παρ' όλα αυτά, η σκαπάνη του Μπλέγκεν κατάφερε να φέρει στο φως ένα μεγάλο θολωτό τάφο στην άκρη αυτού του αγροτεμαχίου, τον οποίο ονόμασε Θολωτό Τάφο IV του Άνω Εγκλιανού. Σήμερα, ο τάφος αυτός αποτελεί σημαντικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Το 2018, τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του Τάφου του Γρύπα-Πολεμιστή, και αφού ολοκληρώθηκε επιτέλους η απαλλοτρίωση, ξεκίνησε η ανασκαφή. Με στόχο την εύρεση οικιστικών καταλοίπων καθαρίστηκε η βλάστηση από το αγροτεμάχιο, που ήταν σπαρμένο με κορινθιακή σταφίδα. Έτσι οι ανασκαφείς παρατήρησαν ότι υπήρχαν συγκεντρωμένες πέτρες στο νοτιοανατολικό τμήμα του αγροτεμαχίου, καθώς και αρκετές μεγάλες πλάκες, πλησίον του Θολωτού Τάφου IV, με κάτι που ομοίαζε με κοιλότητα κάτω από αυτές. Με γνώμονα αυτή την παρατήρηση αλλά και τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά, προχώρησαν στην εκσκαφή τάφρων από άκρη εις άκρη της έκτασης.
Στα τέλη Μαΐου 2018 ήταν ξεκάθαρο ότι επαναλαμβανόταν το θαύμα όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Τάφου του Γρύπα- Πολεμιστή το 2015: Βρέθηκαν πολύ σημαντικοί αλλά και εντελώς άγνωστοι τάφοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επρόκειτο για δύο κυψελόσχημα ταφικά μνημεία που ονομάστηκαν Θολωτοί Τάφοι VI και VII.
Οι δρόμοι των Θολωτών Τάφων VΙ και VII του 2019 βρίσκονται παράλληλα με αυτούς του Θολωτού Τάφου IV που ανακάλυψε ο Μπλέγκεν. Ήταν φανερό ότι κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε από την Ακρόπολη και το Ανάκτορο του Νέστορος προς τη Χώρα Τριφυλίας, είχε χτιστεί το πιο σπουδαίο νεκροταφείο από χωροταξική άποψη, την εποχή που ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός πρωτοέπαιρνε σάρκα και οστά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και κατά τη μετάβαση από τη Μέση στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Και οι τρεις θολωτοί τάφοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί όταν πέθανε ο Γρύπας-Πολεμιστής, κάτι που εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί, άραγε, αυτός είχε ενταφιαστεί ξεχωριστά από τους άλλους και μόνος του;

Θολωτός Τάφος VI
Στην περίπτωση του Θολωτού Τάφου VI, ο χώρος εντός του θαλάμου είναι τεράστιος. Έχει διάμετρο περίπου 12 μέτρα και οι τοίχοι του διατηρούνται σε ύψος περίπου 4,5 μέτρα πάνω από το δάπεδο του Τάφου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανασκαφέων, περιείχε κατά προσέγγιση περίπου 1.000 κυβικά μέτρα εδάφους και πετρωμάτων, τα οποία είχαν υποστεί κατολίσθηση σε διάφορες χρονικές φάσεις, καθώς ο θόλος του Τάφου είχε καταρρεύσει. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική στρωματογραφία εντός του θαλάμου. Έχει απομονωθεί η φάση κατά την οποία το ανώτερο τμήμα του θαλάμου κατοικούνταν στην Αρχαϊκή-Κλασική Εποχή και σε χαμηλότερο ύψος, φαίνεται να υπάρχει παρουσία κατά τους Σκοτεινούς Χρόνους. Πιθανόν θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της ιστορίας της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που σχετίζεται με αυτόν τον τάφο. Βασικός αρωγός στην προσπάθεια είναι η ποιοτική φωτογραμμετρική τεκμηρίωση σε συνδυασμό με τη χωρική χαρτογράφηση με την εφαρμογή εξελιγμένων μεθόδων GIS.

Θολωτός Τάφος VII
Ο Θολωτός Τάφος VII είναι σημαντικά μικρότερος με διάμετρο μόλις 8,5 μέτρα περίπου, ενώ οι τοίχοι του διατηρούνται μόνο σε ύψος περίπου 2 μέτρων.
Όσον αφορά στην τοιχοποιία τους, οι τοίχοι αμφότερων των τάφων είναι κατασκευασμένοι με παρόμοιο τρόπο με ακατέργαστους λίθους, ενώ οι δρόμοι τους είναι χωμάτινοι. Ωστόσο, ανεξήγητο παραμένει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Θολωτού Τάφου VI: στη βορειοανατολική και νοτιοανατολική πλευρά του θαλάμου, που βρέθηκαν λαξευτοί λίθοι να κείτονται στο δάπεδο του Τάφου. Η τόσο κοντινή απόσταση που έχουν με τους τοίχους φανερώνει πως δεν μπορεί να έχουν πέσει μέσα στον Τάφο από ψηλά. Μάλλον οι λίθοι είχαν μεταφερθεί από την Ακρόπολη του Ανακτόρου του Νέστορος, έχοντας διασωθεί από κτήρια που είχαν προηγουμένως καταστραφεί.

Χρονολόγηση
Σε σχέση με προγενέστερες ανακαλύψεις, η χρονολόγηση των νέων τάφων φαίνεται ξεκάθαρη. Ο Θολωτός Τάφος IV που ανακάλυψε ο Μπλέγκεν φαίνεται ότι είχε κατασκευαστεί πρώτος και πιθανώς λειτουργούσε ως μαγνήτης για μεταγενέστερους τάφους. Όποιος διερχόταν την πύλη του οχυρωματικού τείχους που περιέβαλλε την Ακρόπολη κατά την πρώιμη φάση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, θα τον έβλεπε μπροστά του! Ωστόσο, τόσο οι νέοι θολωτοί τάφοι όσο και ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή χτίστηκαν αργότερα, το 15ο αιώνα π.Χ., κατά την Υστεροελλαδική Περίοδο. ΙΙΑ.

Νέα ευρήματα
Τα μεγάλα δωμάτια των θαλάμων των δύο τάφων είχαν παραμείνει ασύλητα από την αρχαιότητα, καθώς προστατεύονταν από περίπου σαράντα χιλιάδες λίθους μεγέθους καρπουζιού που είχαν υποστεί κατολίσθηση στο εσωτερικό τους, όταν κατέρρευσε ο θόλος τους. Σε αμφότερους τους τάφους, ωστόσο, σύμφωνα με το έθιμο των Μυκηναίων που θάβονταν σε τάφους που χρησιμοποιούνταν κατ' επανάληψη, τα κατάλοιπα των προηγούμενων ταφών παραμερίζονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ τα κτερίσματα που τους συνόδευαν ανακυκλώνονταν και κατά καιρούς επέστρεφαν στον κόσμο των ζωντανών.
Ο συνολικός χαρακτήρας των ευρημάτων που παρέμειναν στους νέους τάφους και στους δρόμους τους μοιάζουν εξαιρετικά με τους θαλαμωτούς τάφους που απεκάλυψε μεταγενέστερα στις Μυκήνες η ανασκαφική δραστηριότητα του Χρήστου Τσούντα το 19ο αιώνα, ιδίως ως προς το ύφος των κοσμημάτων και άλλων διάκοσμων, ενώ βρέθηκαν και στοιχεία τα οποία απουσίαζαν στην Πύλο, και μαρτυρούν δεσμούς με την Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο.
Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά νέα ευρήματα συγκαταλέγεται ένα χρυσό δαχτυλίδι, το οποίο απεικονίζει δύο βοοειδή που πλαισιώνονται από στάχυα κριθαριού, όπως αναγνωρίστηκε από την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη, και ένα χρυσό μενταγιόν που απεικονίζει την κεφαλή της Αιγύπτιας Θεάς Άθωρ. Αυτή η ανακάλυψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που είχε στην Αίγυπτο ως προστάτιδα των νεκρών.

Πολύτιμες πληροφορίες
Η ανασκαφική δραστηριότητα και η δημοσίευση των δύο νέων τάφων- οι πρώτοι που ανακαλύφθηκαν εδώ και δεκαετίες- σε μια πολύ σπουδαία τοποθεσία με μυκηναϊκή παρουσία, δίνουν τη δυνατότητα να διασαφηνιστούν ή και να ανατραπούν πτυχές της υπάρχουσας εικόνας της Πύλου στα κρίσιμα στάδια του σχηματισμού κράτους στο Αιγαίο.
Παλαιότερα, ο Θολωτός Τάφος IV φάνταζε στα μάτια πολλών ως ταφικός θάλαμος μιας οικογένειας που ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία του Μυκηναϊκού κράτους της Πύλου. Η εικόνα τώρα γίνεται πολύ πιο περίπλοκη. Εικάζεται ότι ο Γρύπας Πολεμιστής, υπό το πρίσμα τόσων πολλών εκφράσεων, τόσο στρατιωτικών όσο και θρησκευτικών συμβολισμών που αντιπροσωπεύονται στην εικονογραφία των αντικειμένων που ήταν θαμμένα μαζί του, ήταν ένας Βασιλιάς (άναξ) της πρώιμης Μυκηναϊκής Περιόδου και ότι εξαιτίας αυτής της ιεραρχίας εξηγείται το γεγονός του χωριστού ενταφιασμού του σε λακκοειδή τάφο, αντί για τους χώρους ταφής των Βασιλιάδων της Πύλου και των οικογενειών τους.
Αυτές οι σημαντικές οικογένειες και οι ιδιώτες είχαν βαθιές επιρροές από το Μινωϊκό Πολιτισμό. Έχτιζαν τα σπίτια τους στην Ακρόπολη με λαξευτούς λίθους επηρεασμένοι από τη μινωϊκή τεχνοτροπία και γέμιζαν τους τάφους τους με κρητικά προϊόντα ανωτέρας ποιότητας που εισήγαγαν. Η Πύλος μοιάζει μετά τα καινούρια ευρήματα πολύ περισσότερο με τις Μυκήνες όσον αφορά στα νεκροταφεία, χωρίς αυτό να φαίνεται οπισθοδρομικό ή στενά περιορισμένο στην εποχή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού.
Στην πραγματικότητα, η συνολική εικόνα των πρώιμων σταδίων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται πιο ξεκάθαρη από αυτή των Μυκηνών.
Η ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου του Cincinnati μέσω της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας τα δύο νέα θολωτά ταφικά μνημεία, εμπλουτίζει τα αρχαιολογικά δεδομένα στην περιοχή της Πυλίας, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τους διαύλους επικοινωνίας και συναλλαγών με τη Μινωϊκή Κρήτη, την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή στις πρώιμες Μυκηναϊκές Περιόδους και ιδιαίτερα πριν από τη μεγάλη ακμή του ανακτόρου του Νέστορος.
Επιπλέον, τίθενται νέα δεδομένα και ερωτήματα σχετικά με το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό καθεστώς στη Δυτική Μεσσηνία.
Η αρχαιολογική έρευνα και η μελέτη των ευρημάτων ίσως δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.
Να σημειωθεί πως κατά την εισαγωγή της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους ανασκαφείς, αναφερόμενη στην αγαστή συνεργασία τόσων ετών με το ΥΠΠΟΑ. Σημείωσε δε ότι «τα ως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή δεν είναι στο χώρο μόνος και τυχαίος, αλλά ότι πρόκειται για ένα σύνολο που αποτελεί ένα νεκροταφείο».    


~
***


~ ***   ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :

***  Για την 15η αγωνιστική (εμβόλιμη) της Super League  στο Ελληνικό ποδόσφαιρο Τετάρτη 18-12-2019  :
ΞΑΝΘΗ -ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ  0-0  .- ^
ΟΦΗ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-1  .- ^  [ 67΄  Φιγκουϊρεδο , 84΄ πεν. Μακέντα , ] .-
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ  4-1  .- ^  [ 9΄ και 11΄ Μασούρας , 17΄Σουντανί , 37΄Ελ  Αραμπί , 56΄Γουάρντα  ] .- ^
ΑΕΚ Αθηνών - ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης  2-1  .- ^ [ 6΄Μάνταλος , 46΄ Λιβάγια , 78΄ Φερνάντεζ ,  ] .- ^
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Αθηνών - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964   1-1 .- ^ [ 72΄  Τουράν , 84΄ Βέλλιος ] .- ^

***  ΣΗΜΕΡΑ  Τετάρτη ,..   18-12-2019  στο Ευρωμπάσκετ Euroleague  14η  αγωνιστική  : 
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΕΡΕΥΘΡΟΣ  ΑΣΤΕΡΑΣ  100-74 , (52-44)   .- ^
Τα  δεκάλεπτα :26-21 , 26-23 , 24-18 , 24-12 .- ^ 
~ ΑΛΜΠΑ Βερολίνου -  ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου   76-77, (28-30) .- ^ Στην παράταση .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 10-19  , 18-11 , 20-2024-22 ,  ΠΑΡ.:  4-5 .- ^
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  Π.  -  ΚΙΜΚΙ  Μόσχας   109-98 , (49-42 ) .- ^  Στην παράταση .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-20 , 24-22 , 21-25 , 26-29 , ΠΑΡ.: 13-2  .- ^

***  Για το Champions League   στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ   σήμερα  :
 ~ ΑΕΚ Αθηνών - ΧΑΠΟΕΛ Ιερουσαλήμ

*** Στο Ελληνικό μπάσκετ ανδρών για την Α2 ΄σήμερα Τετάρτη 18-12-2019 :
ΑΟ. ΠΑΓΚΡΑΤΙ -  ΑΠΟΛΛΩΝ Πάτρας  58-76  .- ^

*** Για την Α1΄ στο ΧΑΝΤΟΜΠΟΛ  γυναικών  σήμερα 18-12-2019 :
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΒΕΡΟΙΑ  38-20 .- ^

*** Σήμερα Τετάρτη 18.12/2019 για το κύπελλο Ελλάδας στο ΧΑΝΤΜΠΟΛ ανδρών :
ΑΣΕ ΔΟΥΚΑΣ - ΔΙΟΜΗΔΗΣ Άργους  22-23 .- ^
Αεσχ ΠΥΛΑΙΑΣ  - ΦΑΙΑΚΑΣ Κερκύρας  21-20 .- ^

***   ΧΘΕΣ  , ...  Τρίτη  17-12-2019  ,... στο Ευρωμπάσκετ Euroleague  14η  αγωνιστική  :
~*  ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α71-82 , (30-31) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-21 , 9-10 , 12-28 , 29-23 .- ^
~* ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΟ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  68-74  ,(43-42)  .- ^
 Τα  δεκάλεπτα : 17-26 , 26-16 , 10-13 , 15-19 .- ^
~* ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ    81-78  , (42-46) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-21 , 20-25 , 23-11 , 16-21 .- ^
~* ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ  76-67   , (30-39) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-21 , 12-18 , 24-13 , 22-15 .- ^
~* ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΛΥΟΝ ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ  80-67  , (48-35) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 22-19 , 26-16 , 15-18 , 17-11.- ^
~* ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  105-77 , (46-36) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-19 , 27-17 , 23-22 , 36-19  .- ^

***   Αγώνες και αποτελέσματα Παναθηναϊκού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
03-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  89-83  .- ^
10-10-2019: ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-78  .- ^
17-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 78-79  .- ^
24-10-2019 : ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 79-89 .- ^
29-10-2019 : ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 103-86 .- ^
31-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-70 .- ^
08-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-80 .- ^
14-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 105-106 .- στην παρατ. κ.α. 88-88 .-^
19-11-2019 : ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-86 .- ^
22-11-2019 : ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-87 .- ^
28-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  100-68 .- ^
06-12-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  99-73  ..- ^ Παράταση 
13-12-2019 : ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  98-86 .- ^ 
17-12-2019 : Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 81-78  .- ^ 
19-12-2019 : Μακαμπί Τ.Α. - Παναθηναϊκός 

~** Αγώνες και αποτελέσματα  Ολυμπιακού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ   περιόδου 2019-2020
4-10-2019 : Βίλλερμπαν - Ολυμπιακός Π.  82-63 .- ^
11-10-2019 : Ολυμπιακός Π.   Βαλένθια  82-63  .- ^
18-10-2019 : Ολυμπιακός -Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης 68-77 .- ^
25-10-2019 : Μπασκόνια - Ολυμπιακός  82-66 .- ^
30-10-2019 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός Π. 79-84  .-^
1-11-2019 :  Ολυμπιακός Π. - Μακαμπί Τ.Α. 65-90 .-^
7-11-2019 :   Ολυμπιακός Π. - Ανατολού Εφές   67-86 .- ^
15-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ζαλγκίρις Κάουνο   83-74 .- ^
19-11-2019 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π.  85-82 .- ^
21-11-2019 : Αλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός Π. 80-99 .- ^
29-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ολύμπια Μιλάνο   91-70 .-^
6-12-2019 :  Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Π.  99-73  ..- ^ Παράταση .-
12-12-2019 : ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   93-77 .- ^
18-12-2019 : Ολυμπιακός Π. - Κίμκι Μόσχας 109-98 .-^ Παράταση .-
20-12-2019 : Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός Π.

~**  Η  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ :
1.-  ΑΝΑΤΟΛΟΥ  ΕΦΕΣ   12-2  
2.- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ        11-3  
3.- ΡΕΑΛ Μαδρίτης          11-3 
4.- ΜΑΚΑΜΠΙ Τ. Α.           10-4 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.- ΤΣΣΚΑ Μόσχας            9-5 
6.- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ         9-5 
7.- ΜΙΛΑΝΟ                       7-7  
8.- ΚΙΜΚΙ Μόσχας              8-6  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9.- ΟΛΥΜΠΙΚΑΟΣ Π.                6-8   
10.-ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ                6-8 
11.- ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ    5-9  
12.-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ              5-9 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
13.-  ΒΙΛΛΕΡΜΠΑΝ        6-8 
14.- ΒΑΛΕΝΘΙΑ               6-8  
15.- ΜΠΑΓΕΡΝ Μον.       6-8  
16.- ΑΛΜΠΑ Βερολ.         4-10 
17.-ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ Καουν.    3-11 
18.- ΖΕΝΙΘ Αγ. Πετρ.       3-11 

***  Στο  Ευρωμπάσκετ σήμερα Τρίτη 17-12-2019 , Europa  Groups  :
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Πάτρας - ΜΟΡΑΜΠΑΝΚ ΑΝΔΟΡΑ   66-80  .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΦΑΛΚΟ Σζομπάθελη 80-89 .- ^

***    Στις 8 Ιανουαρίου το Καλαμάτα- Ολυμπιακός  
Ορίστηκαν σήμερα οι ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες για την φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδος.
Η Καλαμάτα θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στις 8 Ιανουαρίου στις 19:30, ώρα που όμως προκαλεί ερωτήματα, αφού στο Δημοτικό Στάδιο δύσκολα μπορεί να γίνει αγώνας τόσο αργά (προβολείς, φωτισμός στις κερκίδες κλπ)
Αναλυτικά το πρόγραμμα της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδος:
Βόλος - Ατρόμητος 7/1 19:30
Ξάνθη - Άρης 7/1 21:30
ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 7/1 21:30
Αστέρας - ΑΕΚ 8/1 15:00
Παναιτωλικός - Πανιώνιος 8/1 15:00
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 8/1 17:15
Καλαμάτα - Ολυμπιακός 8/1 19:30
Τρίκαλα - Λαμία 9/1 19:30

***

~*  ~*ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
1.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Κυριακή  01  Δεκεμβρίου  2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..... ~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !:  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/01-2019.html    .-
2.- ARFARA NEWS  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Δευτέρα , Τρίτη ., Τετάρτη 02 , 03 . 04 Δεκεμβρίου  2019 .-  :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html   .-
3.-  ARFARA NEWS ,   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Αρφαρά Τα  Νέα  μας  Πεμπτη , Παρασκευή  , Σάββατο  05 , 06 ,07  Δεκεμβρίου  2019: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/12/arfara-news-05-06-07-2019.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 07 Δεκεμβρίου  2019  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/arfara-news.html  .-
5.- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης.Κυριακή 08-Δεκεμβρίου 2019: https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .- 
6.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 09 Δεκεμβρίου 2019 : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-
7.-  Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/12/blog-post.html   .-
8.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ , ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Από το Α -  το Ω ....!    Τρίτη  10  Δεκεμβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post_10.html  .- 
9.-.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τετάρτη  11  Δεκεμβρίου  2019 : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .-
10.- Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Πέμπτη  12   Δεκεμβρίου  2019  :   https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/12/blog-post.html  .- 
11.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   .-Παρασκευή  13  Δεκεμβρίου 2019 : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/blog-post.html .-
12.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  14  Δεκεμβρίου  2019 : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/12/14-2019.html    .-
13.-ΑΡΦΑΡΑ  -2-   Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  14  Δεκεμβρίου  2019   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/12/2-14-2019.html   .- 
14.-.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ΚΥΡΙΑΚΗ  15  Δεκεμβρίου  2019 :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/12/15-2019.html .- 
15.-  .-  ARFARA  -2- NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .ΚΥΡΙΑΚΗ  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 .  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/12/arfara-2-news.html  .- 
16 .ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  , Δευτέρα  16 Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/16-2019.html  .-
17.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Τρίτη  17  Δεκεμβρίου  2019  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/12/blog-post_16.html  .-
18.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019:  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html  .-
19.-                                                           

~  Αναρτήθηκε από
~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου