Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

 Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- 
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-
~
**** Προσευχή μας καθ’  εκάστη πρωινή 15-10-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216463207106198/  .-





~**  Αγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία – Γιορτή σήμερα 10 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
: Τη μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών τιμά σήμερα, 10 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Τα αδέλφια Ευλάμπιος και Ευλαμπία έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Γι’ αυτό, ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.
~  Εκεί, ζούσαν καλλιεργώντας την προσευχή και τη μελέτη των Ιερών Γραφών.

Κάποια μέρα, ο Ευλάμπιος πήγε στη Νικομήδεια να προμηθευθεί τροφές. Αλλά οι ειδωλολάτρες τον αναγνώρισαν και αμέσως τον συνέλαβαν. Βέβαια, στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στο Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει με τη βία. Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά δια θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς.  Αυτό έκανε να πιστέψουν στο Χριστό 200 ειδωλολάτρες, οι όποιοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.  Απολυτίκιο:  Ήχος α’. Τον τάφον σου Σωτήρ.  Της φύσεως θεσμώ, συνημμένοι ενθέως, ομόψυχοι στερρώς, ως ομαίμονες θείοι, αυτάδελφοι Μάρτυρες, εν αθλήσει ωράθητε, ω Ευλάμπιε, συν τη σεμνή Ευλαμπία, όθεν στέφανον, νικητικόν δεδεγμένοι, ημάς διασώζετε.  
~**  Χριστιανός σημαίνει ταξιδιώτης…
~  : Χριστιανός σημαίνει ταξιδιώτης υποστηρίζει στο ακόλουθο απόσπασμα ο Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware, όπου σημειώνει επίσης: «Υπάρχει μόνο ένα μέσο για ν’ ανακαλύψουμε την αληθινή φύση του Χριστιανισμού.
~   Πρέπει ν’ ανοίξουμε το βήμα σ’ αυτό το μονοπάτι, να συντονιστούμε σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής και μετά θ’ αρχίσουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε μόνοι μας».

Ένας από τους φημισμένους Πατέρες της Ερήμου στην Αίγυπτο του 4ου αι., ο αγ. Σεραπίων ο Σινδωνίτης, ταξίδευε μια φορά για προσκύνημα στη Ρώμη. Εκεί του είπαν για μια περίφημη έγκλειστη, μια γυναίκα που ζούσε πάντα σ’ ένα μικρό δωμάτιο, χωρίς ποτέ να βγαίνει έξω. Δυσπιστώντας για τον τρόπο της ζωής της -γιατί ο ίδιος ήταν ένας μεγάλος περιπλανώμενος- ο Σεραπίων την επισκέφθηκε και τη ρώτησε: «Γιατί κάθεσαι εδώ;» κι εκείνη του απάντησε: «Δεν κάθομαι. Ταξιδεύω».  Δεν κάθομαι. Ταξιδεύω. Ο κάθε Χριστιανός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα λόγια για τον εαυτό του. Το να είσαι Χριστιανός σημαίνει να είσαι ταξιδιώτης. Η κατάστασή μας, λένε οι Έλληνες Πατέρες, είναι σαν κι’ αυτή του Ισραηλιτικού λαού μέσα στην έρημο του Σινά. Ζούμε σε σκηνές, όχι σε σπίτια γιατί πνευματικά είμαστε πάντα σε κίνηση.  Ταξιδεύουμε μέσω του εσωτερικού χώρου της καρδιάς, σ’ ένα ταξίδι που δεν μετριέται με τις ώρες του ρολογιού μας ή με τις μέρες του ημερολογίου γιατί είναι ένα ταξίδι έξω απ’ το χρόνο και μέσα στην αιωνιότητα.  Έν’ από τα’ αρχαιότερα ονόματα για τον Χριστιανισμό ήταν απλώς «η οδός». «Εγένετο δε κατά τον καιρόν εκείνον», λέγεται στις Πράξεις των Αποστόλων, «τάραχος ουκ ολίγος περί της οδού» (19,23)• ο Φήλιξ, ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Καισάρειας, αναφέρεται «ακριβέστερον ειδώς τα περί της οδού» 24,22). Είναι μια ονομασία που δίνει έμφαση στον πρακτικό χαρακτήρα της Χριστιανικής πίστης. Ο Χριστιανισμός είναι κάτι περισσότερο από μια θεωρία για το σύμπαν, κάτι περισσότερο από διδασκαλίες γραμμένες στα χαρτιά• είναι ένα μονοπάτι που παίρνουμε ταξιδεύοντας -με τη βαθύτερη και ουσιαστικώτερη έννοια, η οδός της ζωής. Υπάρχει μόνο ένα μέσο για ν’ ανακαλύψουμε την αληθινή φύση του Χριστιανισμού. Πρέπει ν’ ανοίξουμε το βήμα σ’ αυτό το μονοπάτι, να συντονιστούμε σ’ αυτόν τον τρόπο ζωής και μετά θ’ αρχίσουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε μόνοι μας. Όσο παραμένουμε έξω, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε σωστά. Βέβαια είναι ανάγκη να μας δοθούν οδηγίες πριν ξεκινήσουμε• είναι ανάγκη, να μας πουν ποιους δείκτες ν’ αναζητήσουμε, και πρέπει να έχουμε και συντρόφους.  Πράγματι, χωρίς καθοδήγηση από άλλους είναι σχεδόν αδύνατο ν’ αρχίσουμε το ταξίδι. Αλλά οδηγίες που έδωσαν άλλοι ποτέ δεν μπορούν να είναι υποκατάστατο για την άμεση, την προσωπική εμπειρία.  Ο καθένας καλείται να επαληθεύσει για τον εαυτό του ό,τι έχει διδαχθεί, ο καθένας χρειάζεται να ξαναζήσει την Παράδοση που έχει λάβει. «Το Σύμβολο της Πίστεως», είπε ο Μητροπολίτης Φιλάρετος της Μόσχας, «δεν σου ανήκει αν δε το έχεις ζήσει». Κανείς δεν μπορεί να ταξιδεύει μ’ όλη του την άνεση σ’ αυτό το ταξίδι που είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Κανείς δεν μπορεί να είναι Χριστιανός από δεύτερο χέρι. Ο Θεός έχει παιδιά, αλλά δεν έχει εγγόνια. Επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Ware – Από το βιβλίο «Ο Ορθόδοξος Δρόμος»
~**  Ξέρετε τι λέει ο Κύριος Ιησούς Χριστός για την φοβερά του Κρίση;

Ξέρετε τι λέει ο Κύριος Ιησούς για την φοβερά του Κρίση, γιατί θα δικαιωθούν οι δίκαιοι;
~  Μόνο εξαιτίας της αγάπης τους και για τα έργα της αγάπης που είχαν κάνει. Θα κληθούν υιοί του Υψίστου και θα λάμψουν σαν τα άστρα του ουρανού. Και αυτοί που δεν είχαν αγάπη και δεν έκαναν έργα ελεημοσύνης θα κληθούν υιοί του διαβόλου και θα μοιραστούν μαζί του την αιώνιο βάσανο.

Από τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, το μέγα απόστολο της αγάπης, έχουμε μάθει ότι η αγάπη είναι πλήρωμα όλου του νόμου. Η ευσπλαχνία είναι και αυτή όλος ο νόμος του Χριστού, διότι και αυτή πηγάζει από αγάπη.   Τι λοιπόν πρέπει να κάνουμε για να αποκτήσουμε την αγάπη; Ω, αυτό είναι μεγάλη υπόθεση, είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας, όλης της ζωής μας. Γι’ αυτό μας έπλασε ο Θεός, για να Τον πλησιάζουμε. Γι’ αυτό ζούμε, για να γίνουμε υιοί του Υψίστου, για να τελειοποιούμαστε και να Τον ποθούμε. Ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε; Να πορευόμαστε διά μέσου της στενής πύλης, την ακανθώδη και τεθλιμμένη οδό, χωρίς να φοβόμαστε την θλίψη και τον πόνο γιατί είναι η αρχή του καλού… Να προσεύχεστε «Κύριε, δώσ’ μου την θεία αγάπη, μάθε με να αγαπάω όλους τους ανθρώπους, και αγενείς και αναιδείς, ακόμα και ανόητους και ασεβείς, όπως Εσύ, Κύριε, όλους μας αγαπάς, τους καταραμένους και αμαρτωλούς ανθρώπους»…
~**   Μετανόησε και προσκόμισε στον Κύριο τα δάκρυά σου σαν μύρο μετανοίας
~   Αγίου Δημητρίου του Ροστώφ
Να κρατάς αδιάκοπα την ψυχή σου σε κατάσταση μετανοίας και πένθους. Διαπίστωσε και τις πιο ασήμαντες αδυναμίες σου και πολέμησέ τες.                                   ~   Αν αδιαφορήσεις για τις μικρές πτώσεις και τα μικρά αμαρτήματα, να είσαι βέβαιος ότι θα δεις κάποτε τον εαυτό σου ν’ αδιαφορεί και για τα μεγάλα. Από την πιο φευγαλέα και λεπτή αμαρτωλή σκέψη γεννιέται κάποτε το πιο σοβαρό αμάρτημα.

Αρχή της σωτηρίας είναι η αρχή της μετανοίας. Αρχή της μετανοίας είναι η αποχή από την αμαρτία. Αρχή της αποχής από την αμαρτία είναι η καλή πρόθεσις, η αγαθή προαίρεσις.
Η αγαθή προαίρεσης γεννά τους κόπους. Οι κόποι γεννούν τις αρετές. Οι αρετές γεννούν την πνευματική εργασία. Η πνευματική εργασία, τέλος, όταν είναι συνεχής και επίμονη, μονιμοποιεί στην ψυχή την αρετή και την κάνει φυσική κατάστασή της. Όταν φθάσεις σ’ αυτή την τελευταία βαθμίδα, λίγο θ’ απέχεις από την ψηλάφηση του Θεού!  Άκουσε με πολλή προσοχή πώς ορίζει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος την αληθινή μετάνοια: Μετάνοια σημαίνει ανανέωσης του βαπτίσματος. σημαίνει συμφωνία με τον Θεό για νέα ζωή. Μετάνοια σημαίνει οριστική αποχή από την αμαρτία. Μετάνοια σημαίνει βαθιά συντριβή και ταπείνωσις. Μετάνοια σημαίνει μόνιμη απομάκρυνσις από κάθε σωματική απόλαυση. Μετάνοια σημαίνει διαρκής αυτoκατάκρισις. Μετάνοια σημαίνει αδιαφορία για τα πάντα και ενδιαφέρον μόνο για τη σωτηρία της ψυχής σου. Μετάνοια σημαίνει έργα αρετής αντίθετα προς τις προηγούμενες αμαρτίες. Μετάνοια σημαίνει κάθαρσις της σκoτισμένης συνειδήσεως. Μετάνοια σημαίνει θεληματική υπομονή όλων των θλίψεων, από ανθρώπους και από δαίμονες. Μετάνοια σημαίνει αυτοτιμωρίες και συνεχείς ταλαιπωρίες της σάρκας. Μετάνοια σημαίνει κάψιμο των αμαρτιών με τη φωτιά της αδιάλειπτης δακρύρροης προσευχής. Όλα αυτά αποτελούν την αληθινή μετάνοια. Είναι όμως γνωρίσματα της δικής σου μετανοίας; Αυτός ο κόσμος, που ξέχασε τον Θεό, δεν είναι παρά κοιλάδα της αμαρτίας και λαβύρινθος του θρήνου. Δεν έχει τίποτε καλό, τίποτε αξιέπαινο. Παντού βασιλεύει η αμαρτία, η παρανομία, η αποστασία· αλλά και οι άφευκτες συνέπειές τους: ο πόνος, η θλίψης, ο στεναγμός. “Πάσα κεφαλή εις πόνον και πάσα καρδία εις λύπην. Από ποδών έως κεφαλής ουκ εστίν εν αυτώ ολοκληρία… Ουκ εστί μάλαγμα επιθήναι ούτε έλατον ούτε καταδέσμους” (Ησαΐας 1. 5). Γι’ αυτό εσύ, αδελφέ μου, “κατάγαγε ως χείμαρρους δάκρυα ημέρας και νυκτός· μη δως έκνηψιν σεαυτώ μη σιωπήσαιτο ο οφθαλμός σου” (παράβαλλε Θρην. Ιερεμ. 2. 18).   Όλοι οι Άγιοι έκλαψαν και πένθησαν πολύ, μετανοώντας για τις αμαρτίες τους, κι ας ήταν λιγότερες από τις δικές σου. “Εγεννήθησαν τα δάκρυα αυτών αυτοίς άρτος ημέρας και νυκτός” και “το πόμα αυτών μετά κλαυθμού εκίρνων” (παράβαλλε Ψαλμοί 41. 4 και 10 1. 10). Και ο Κύριος έκλαψε, όχι γιατί είχε ανάγκη από τα δάκρυα της μετανοίας, αλλά για να θρηνήσει την αμετανοησία και τη σκληροκαρδία των ανθρώπων: “Ιδών την πόλιν (την Ιερουσαλήμ) έκλαψε επ’ αυτή, λέγων ότι ει έγνως και συ, και γε εν τη ημέρα σου ταύτη, τα προς ειρήνην σου! νυν δε εκρύβη από οφθαλμών σου”(Λουκάς 19. 41-42). Πώς να μην κλάψεις όταν η ζωή σου είναι γεμάτη από δοκιμασίες, θλίψεις, πόνο, συμφορές; “Ποία του βίου τρυφή διαμένει λύπης αμέτοχος; Ποία δόξα έστηκεν επί γης αμετάθετος; Πάντα σκιάς ασθενέστερα, πάντα ονείρων απατηλότερα· μία ροπή, και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται”. Πώς να μη θρηνήσεις όταν και την άλλη ζωή, την αιώνια, κινδυνεύεις να τη χάσης; Αυτή θα είναι η πιο μεγάλη συμφορά. Κανείς δεν ξέρει τι θα τού συμβεί εκεί. Καμιά είδησις, καμιά πληροφορία… Θα έρθει σαν κλέφτης ο θάνατος, θα χωρισθεί η ψυχή από το σώμα και θ’ ακολουθήσει ο φοβερός τελωνισμός της από τα πονηρά πνεύματα. “Ω, ποία ώρα τότε! θα πάει η ψυχή εκεί που ποτέ δεν ήταν. Θα δει εκείνα που ποτέ δεν γνώρισε. Θ’ ακούσει όσα ποτέ δεν άκουσε. Κλάψε, λοιπόν. Μετανόησε και προσκόμισε στον Κύριο τα δάκρυά σου σαν μύρο μετανοίας. Το δάκρυ καθαρίζει την ψυχή και την ξεπλένει από κάθε κηλίδα, λαμπικάρει τη συνείδηση, φωτίζει τον νου, σπάζει τα δεσμά των παθών, σχίζει τα χειρόγραφα της αμαρτίας. Κλάψε και θρήνησε με μετάνοια, για να ξεπλυθείς κι εσύ από τις αμαρτίες σου, για να καθαρίσεις τον ρύπο της ψυχής σου, για να θεραπευθείς από την πνευματική τύφλωση, για να πνίξεις στη θάλασσα των δακρύων τον νοητό διώκτη Φαραώ, για να σβήσεις με τους κρουνούς των ματιών σου τη φλόγα της γεένης και ν’ αξιωθείς της αιωνίας ζωής εν Χριστώ Ιησού τω ημών.  (“Πνευματικό Αλφάβητο” Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπός Αττικής. 1996.), 

***   Η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου παρουσία Παυλόπουλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα   
Η 192η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου θα εορταστεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στην Πύλο, όπου προσκεκλημένοι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο πρόεδρος της Βουλής  Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί και πολλοί άλλοι επίσημοι.
Το δε πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου
11.00 π.μ.: Ιστιοδρομία παραδοσιακών και σύγχρονων σκαφών Όρμος Ναυαρίνου. Διοργάνωση: Ναυτικός Όμιλος Πύλου.
20.00: Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων του εικαστικού Γεωργίου Μπουζούνη. Διάρκεια έκθεσης: καθημερινά από τις 18.00, έως και τις 28 Οκτωβρίου, οικία Τσικλητήρα. Επιμέλεια: Νικόλαος Βλαβιανός. Διοργάνωση: Σωματείο «Πρωτέας», Ναυτικός Όμιλος Πύλου.
20.00: Εθνικοί παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Διοργάνωση: Σύλλογος Κυριών Πύλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου.
  Σάββατο 19 Οκτωβρίου
20.00: Αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στο παλαιό λιμάνι της Πύλου. Διοργάνωση: Δήμος Πύλου – Νέστορος, Οργανωτική Επιτροπή Ναυαρινείων
 Κυριακή 20 Οκτωβρίου
18.00: Μουσική εκδήλωση στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Διοργάνωση: Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
***  Εμπάργκο όπλων και «αποβολή» Τουρκίας από ΝΑΤΟ λόγω εισβολής στη Συρία ζητούν με σχέδιο νόμου γερουσιαστές στις ΗΠΑ…
Τη νομοθεσία υπογράφουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές – Ντόμινο αντιδράσεων με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να είναι και πάλι εκτεθειμένος καθώς «πούλησε» τους συμμάχους Κούρδους – Κυρώσεις και σε Ερντογάν, αντιπρόεδρο τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας  
«Ντόμινο» αντιδράσεων εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στην επικράτεια της Συρίας, με στόχο την εξολόθρευση των κουρδικών δυνάμεων. Διακομματική επιτροπή βουλευτών πρότεινε στην αμερικανική Γερουσία την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και σε οντότητες, με τα ονόματα των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, έως ότου η Άγκυρα αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Συρία. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «προδοσία» κατά των «συμμάχων» Κούρδων την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που επιχειρούσε ο τουρκικός στρατός.




















Να σημειώσουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε υπογράψει στρατιωτική συνθήκη με τους Κούρδους, προκειμένου από κοινού να δράσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ειδικότερα για την απελευθέρωση της πόλης Ράκκα, από τα χέρια των τζιχαντιστών.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές προτείνουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσω του ΝΑΤΟ, το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ερντογάν, του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Άμυνας, καθώς και σε εταιρείες και οντότητες που συνεργάζονται με το στρατό της Τουρκίας ή με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξυπηρετούν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τη νομοθεσία υπογράφουν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham και ο Δημοκρατικός Chris Van Hollen. Προτείνουν επίσης την εξαίρεση της Τουρκίας απ’ όλα τα στρατιωτικά προγράμματα των ΗΠΑ και τη διακοπή κάθε στρατιωτικής συνεργασίας με την Άγκυρα.
Ο Γκράχαμ και αρκετοί άλλοι νομοθέτες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι για την ξαφνική στρατιωτική αποχώρηση των στρατευμάτων, με εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από τις θέσεις στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «προδοσία των κουρδικών δυνάμεων που για χρόνια συνέβαλαν στην καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών». Ερμηνεύτηκε δε, ως αποτελεσματικό πράσινο φως για την Τουρκία, ώστε να ξεκινήσει την προγραμματισμένη επίθεση στη Συρία.
Οι κυρώσεις θα επιβληθούν αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο απαιτεί υπογραφή του προέδρου. Θα παραμείνουν, δε, σε ισχύ έως ότου η Τουρκία αποσύρει τις δυνάμεις της από τις περιοχές που καταλήφθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την Τετάρτη.
«Αυτές οι κυρώσεις θα έχουν άμεσες και εκτεταμένες συνέπειες για τον Ερντογάν και τους στρατιωτικούς του», δήλωσε ο Van Hollen στο Twitter.
Με το Κογκρέσο επί του παρόντος σε διακοπές, είναι απίθανο ότι οποιαδήποτε ενέργεια για το μέτρο θα ληφθεί πριν από την επόμενη εβδομάδα. Το Σώμα και η Γερουσία επιστρέφουν στις συνεδριάσεις την Τρίτη.
Δείτε το κείμενο του νόμου που κατατέθηκε και το οποίο, αν ψηφιστεί από τα δύο τρίτα του σώματος, εγκρίνεται αυτόματα και δίχως το δικαίωμα του «βέτο» από τον πρόεδρο:


























papaer1
paper2


**

~





























































































***   Τουρκική προέλαση προς… Ράκκα! – Τα πετρέλαια ο πραγματικός στόχος της νέας εισβολής και όχι η «ζώνη ασφαλείας»…
Συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα η τουρκική στρατιωτική εισβολή στο συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη πλήττοντας βασικά αραβικές περιοχές και όχι τόσο τα κουρδικά στηρίγματα.  
Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας
 Σημειώνεται ότι το 25-30% των SDF (Syrian Defense Forces) που είχαν οργανώσει οι Αμερικανοί για να ελέγξουν την βόρεια Συρία είναι Αραβες αντικαθεστωτικοί από τις φυλές που εχθρεύονταν τον Ασσαντ.   Αυτές οι περιοχές έχουν δεχθεί το κύριο βάρος της τουρκικής επίθεσης, προφανώς γιατί η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» όπως κωδικοποιηθεί από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έχει διακρίνει ως πιο ευάλωτο στόχο τις περιοχές αυτές και σίγουρα έχει αιφνιδιάσει τους Κούρδους.  Σίγουρα εντυπωσιάζει το εύρος των στόχων που επλήγησαν την πρώτη ημέρα από την τουρκική Αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό καθώς δεν φαίνεται να έχουν εμπλακεί περισσότερες από έξι Ταξιαρχίες στο σύνολό τους (μηχανοκίνητες, τεθωρακισμένες και ειδικών δυνάμεων):  Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν συνολικά 181 στόχους. Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οπότε μέσα σε 12 ώρες επλήγησαν τόσοι στόχοι αριθμός οπωσδήποτε εντυπωσιακός.   Οι δυνάμεις αιχμής της εισβολής κτύπησαν Et Tell Al Abyad, καταστρέφοντας έτσι το Zaefratiye. Ολα δείχνουν ότι αντικειμενικός στόχος δεν είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας 35 χλμ και μήκος 600 χλμ, αλλά η αποκοπή και η κατάληψη της Ράκκα, η οποία αποτελεί το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Κούρδων.   Η επαρχία της Ράκκα, ανατολικά του Ευφράτη:
Ελέγχοντας την Ράκκα, θα πετύχουν αυτό που είχαν πετύχει και οι ισλαμιστές: Να απομονώσουν την βόρεια Συρία και την Συρία γενικότερα, από το Ιράκ!  Μπαίνοντας σφήνα στην Ράκκα, ελέγχουν όλα τα πετρέλαια της περιοχής!  Αλλωστε γι αυτό και οι υπό εμπλοκή δυνάμεις είναι τεράστιες: Εκτός από τους 15.000 ισλαμιστές, υπολογίζεται ότι εμπλέκονται σταδιακά από εχθές 70-80.000 προσωπικού! 
O γενικός σχεδιασμός της Αγκυρας στην εισβολή, πέρα από το στρατιωτικό σκέλος της, ήταν πολύ προσεκτικός και αφορούσε όλα τα πεδία: Πολιτικά, διπλωματικά και θρησκευτικά.  Μια προετοιμασία που πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά από τους Ελληνες ιθύνοντες:  1. Εξασφάλιση ανοχής από τις ΗΠΑ.  2. Επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα για αγώνα κατά των «άθεων» (βλ. εντολή της Δνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων να απαγγελθούν πρωινές προσευχές σε όλα τα τεμένη). 3. Συστηματική ψυχολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης στο εσωτερικό όσο και διεθνώς για την αναγκαιότητα της εισβολής. Το 80% των Τούρκων πολιτών στηρίζει την επιχείρηση. 4. Ανάπτυξη Μονάδων σε Χώρους Διασποράς, μετασταθμεύσεις Αεροσκαφών, μετακινήσεις προσωπικού υπό την κάλυψη των ΜΜΕ. 
5 Αιφνιδιασμός με χερσαία επίθεση σε αραβικούς στόχους του SDF, κατ’αρχήν  6. Αξιοποίηση των πρώην ισλαμιστών του FSA ως εμπροσθοφυλακή για τις χερσαίες επιχειρήσεις.  7. Εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης και εξουσιοδότησης από το κοινοβούλιο.

«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας» λίγο πριν τις 00,02 τα ξημερώματα της Πέμπτης η οποία συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών. «Ο στρατός μας συνεχίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών, ενώ η βασική προτεραιότητά του είναι να μην προκληθεί κακό σε αμάχους» έγραψε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «ενεργεί στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».  Σε δική του δήλωση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριζει ότι «Μοναδικός μας στόχος είναι τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι PKK/KCK/PYD-YPG. {…} Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός θύλακα τρομοκρατίας κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων μας. Δεν αποδεχόμστε την παρουσία των τρομοκρατών εκεί».  Την ίδια ώρα, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή. «Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα» τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή. Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη. Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τονίζοντας πως οι πράξεις της Άγκυρας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.  «Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.  «Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται». Υπάρχει κάποιος στις Βρυξέλλες που να πιστεύει ότι αυτό αποτελεί δήλωση-ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας;  ΠΗΓΗ
***  Μονομαχία «γιγάντων» για το καζίνο στο Ελληνικό…


***  Τι θέλει πραγματικά η Τουρκία στη Συρία – Οι Κούρδοι και οι απρόβλεπτες συνέπειες μιας νέας σύγκρουσης…
~  της Κατερίνας Πρίφτη,
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη ΒΑ Συρία και να δώσει το πράσινο φως σε μια τουρκική εισβολή στην περιοχή που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις… 

ανάβει μια ακόμη φωτιά στη χώρα που διανύει τον ένατο χρόνο σε εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα μοιάζει να θέτει σε κίνδυνο τις πολυετείς προσπάθειες για την πάταξη του Ισλαμικού Κράτους και πιθανότατα να αλλάξει τις συμμαχίες στην περιοχή.
Το «πισώπλατο μαχαίρωμα», όπως λένε οι ίδιοι οι Κουρδοι, απότους συμμάχους τους στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσε και σφοδρές αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον ενώ η διεθνής κοινότητα αδυνατεί να κατανοήσει τι έχει στο μυαλό του ο Τραμπ. Μέσα σε ένα 24ωρο, έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Ερντογάν, μετά φάνηκε να του «τρίζει» τα δόντια με απειλές να καταστρέψει την οικονομίας της Τουρκίας εάν πλήξει τους Κούρδους και την ίδια στιγμή έκλεινε ραντεβου με μαζί του στις ΗΠΑ (για τις 13 Νοεμβρίου) επισημαίνοντας την σπουδαιότητα της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου. Και όλα αυτά ενώ η Άγκυρα ανακοίνωνε τους πρώτους βομβαρδισμούς κουρδικών θέσεων στο Βόρειο Ιράκ προκειμένου να αποκόψει τους Κουρδους της Συρίας. Μέσα σε όλα αυτά βέβαια ο Τραμπ δηλώνει: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν εγκαταλείψει τους Κούρδους». Φυσικά ο Τραμπ, πέραν του σόου που μπορεί να δίνει, γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή και αν και η Άγκυρα δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά είναι ξεκάθαρη η βασικής της στόχευση. Αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει είναι πώς θα αντιδράσουν οι Κούρδοι και πώς άλλες δυνάμεις που δρουν στην περιοχή και είναι σε κόντρα με τις ΗΠΑ όπως το Ιράν και η Ρωσία. Τι θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία; Επισήμως, στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» σε βάθος 32χλμ εντός των εδαφών της βορειοανατολικής Συρίας. Στη περιοχή αυτή το καθεστώς Ερντογάν υποστηρίζει πως θα επιστρέψουν τουλάχίστον 2εκατ Σύροι πρόσφυγες -από τα συνολικά 3,5 εκατ που φιλοξενούνται σήμερα στην Τουρκία – εκτονώνοντας και τις εντάσεις που υπάρχουν για το προσφυγικό σε μια χώρα η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Δεν αποκλείεται δε να ζητηθεί και οικονομοική βοήθεια από την διεθνή κοινότητα ή την ΕΕ. Όσο ευγενής όμως και εάν φαντάζει αυτός ο στόχος δεν είναι διόλου αθώος. Με προκάλυμμα την δημιουργία αυτής της ασφαλούς ζώνης η Τουρκία είναι σαφές πως σκοπεύει να «καθαρίσει» την συγκεκριμένη περιοχή από τους Κούρδους μαχητές του YPG, που είναι και η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων θα λειτουργήσει ως έναν τρόπος αλλοίωσης των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών στην περιοχή όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο. Για τον Ερντογάν το YPG και το σύνολο των Κούρδων μαχητών που ήταν οι πρώτοι που ρίχτηκαν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών όταν οι δυνάμεις της Δύσης «σφύριζαν» αδιάφορα, δεν είναι παρά ένα παρακλάδι του Kουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και είναι χαρακτηρισμένο ως «τρομοκρατική οργάνωση» τόσο από την Τουρκία όσο και από τις ΗΠΑ. Εξ ου και η μόνιμη επωδός περί «μάχης κατά των τρομοκρατών» και οι συνεχείς δηλώσεις περί ζωτικής σημασίας στρατιωτική επιχείρηση για την ασφάλεια της Τουρκίας. Γιατί η Τουρκία αισθάνεται τόσο μεγάλη απειλή από τους Κούρδους της Συρίας; Οι Κούρδοι σήμερα συνιστούν τέσσερις συμπαγείς εθνικές μειονότητες που αριθμούν περί τα 30 εκατ. ανθρώπους και ζουν διαιρεμένοι σε ισάριθμα κράτη της Μέσης Ανατολής όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή για ποικίλους λόγους. Στόχος τους είναι η δημιουργία του Κουρδιστάν, ως ανεξάρτητου κράτους ενώ στο Ιράκ έχει παραχωρηθεί καθεστώς ημι-αυτονομίας στην περιοχή όπου ζουν και η ΒΑ Συρία έχει αυτοανακηρυχθεί σε αυτόνομο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας. Η Τουρκία όμως έχει στο έδαφός της τον μεγαλύτερο πληθυσμό Κούρδων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν περνά μέσα από την απόσχιση εδαφών από την Τουρκία. Τουρκία: Οι Κούρδοι αποτελούν το 18% του πληθυσμού της χώρας, ζουν κυρίως στις ΝΑ περιοχές και πιέζουν εδώ και δεκαετίες για την εκχώρηση καθεστώτος αυτονομίας. Το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις με τους τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ενώ τελευταία μέσω της δημιουργίας του αριστερού, φιλοκουρδικού κόμματος HDP οι πιέσεις προς την Άγκυρα αυξήθηκαν. Τελικά οι βουλευτές και πλήθος δημάρχων που είχαν εκλεγεί με το κόμμα όπως και στελέχη του βρέθηκαν στη φυλακή. Η μάχη όμως των Κούρδων κάθε άλλο παρά έχει λάβει τέλος. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μηχανισμό άσκησης βίας και καταστολής σε βάρος της κουρδικής μειονότητας που όμως παραμένει ανυπότακτη, ένα αγκάθι στο «μαλακό υπογάστριο της χώρας. Reuters
Συρία:Οι Κούρδοι της Συρίας ανέρχονται στο 8% περίπου του πληθυσμού της χώρας και ζουν κυρίως στα ΒΑ της χώρας. Εν μέσω του πολυετούς πολέμου, πάνοπλοι και μακριά από το κέντρο εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Δαμασκό, οι Κούρδοι ανακήρυξαν ως αυτόνομο-ομόσπονδο κράτος την περιοχή της Rojava που στη γλώσσα τους σημαίνει «δυτικό Κουρδιστάν» και αποτελεί περίπου το 1/4 της χώρας.  Ιράκ: Επίσης ένα 16% των Τούρκων ζουν στο ΒΑ Ιράκ και απολαμβάνουν καθεστώς ημί-αυτονομίας από το 1991 διατηρώντας το δικαίωμα ανάδειξης τοπικής κυβέρνησης και διατήρησης ένοπλων δυνάμεων αλλά η οικονομία της περιοχής συνεχίζει να εξαρτάται από την Κεντρική Κυβέρνηση. Το 2017 διενεργήθηκε δημοψήφισμα ώστε η περιοχή να κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε.  Ιράν: Επίσης το 8% του πληθυσμού της χώρας είναι Κούρδοι αλλά τα περιθώρια κινήσεων και δράσεων της εθνικής μειονότητας είναι εξαιρετικά περιορισμένα όπως και οι ειδήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν στη χώρα της Ισλαμικής Επανάστασης.
Infographic: The Current Situation In Syria  | Statista
Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Τουρκία;
Τα σύνορα που μοιράζεται η Τουρκία με την βορειανατολική Συρία, τα οποία μέχρι τώρα ελέγχονταν από δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, έχουν έκταση 480χλμ. Από τον Ευφράτη ποταμό στα δυτικά μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ προς τα ανατολικά. Η άμεση εστίαση των στρατιωτικών σχεδίων της Τουρκίας φαίνεται να είναι γύρω από ένα τμήμα των συνόρων μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιγιάντ τα οποία απέχουν περίπου 100 χιλιόμετρα και σίγουρα η κατάληψη μεγάλων κουρδικών πόλεων.  Ιστορικά, σε αυτή την περιοχή είναι έντονη η αραβική παρουσία. «Είναι μια περιοχή όπου ο πληθυσμός είναι αραβικός και όπου η Τουρκία έχει ισχυρούς δεσμούς», δήλωσε ο Οζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλί, του Γερμανικού Ταμείου Marshall. Αν το YPG προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο της περιοχής «θα χυθεί πολύ αίμα».  Η Τουρκία πάντως δεν έχει διευκρινίσει το πεδίο εφαρμογής ή την αρχική εστίαση της προγραμματισμένης επιχείρησης.  
Πώς επηρεάζονται οι Κούρδοι της Συρίας;
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι Κούρδοι του YPG ήταν ο σύμμαχος-κλειδί των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους σε συριακό έδαφος.  Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή της ΒΑ Συρίας δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης για τους 60.000 περίπου κατοίκους που φαίνεται πως θα βρεθούν σε έλεος της Άγκυρας και δηλώνουν πως θα υπερσπιστούν με τα κορμιά τους την πατρίδας τους. Το SDF χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να δώσει ελευθέρας στον Ερντογάν ως «πισώπλατη μαχαιριά» και ορκίστηκε: «Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με κάθε κόστος».  Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ μέχρι και πριν από λίγο καιρό αποκαλούσε τους Κούρδους της Συρίας «μεγάλους μαχητές» και επαινούσε τις θυσίες που είχαν κάνει στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και τόνιζε: «Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, μην ξεχνάτε ότι είναι η περιοχή τους, πολέμησαν μαζί μας, πέθαναν μαζί μας, χάσαμε δεκάδες χιλιάδες Κούρδους που παλεύουν το ISIS, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και δεν τουςο ξεχνάμε» (Ντόναλντ Τραμπ Σεπτέμβριος 2018).  Ο Ερεβάν Σάιντ, αναλυτής στην think-tank του Ινστιτούτου Έρευνας Μέσης Ανατολήλς σχολίασε πως η κίνηση της Ουάσινγκτον θα μπορούσε να οδηγήσει την SDF στην αγκαλιά των κύριων αντιπάλων των ΗΠΑ, δηλαδή τη Ρωσία και το Ιράν και μιλώντας στο Al Jazeera παρατήρησε πως η «η εγκατάλειψη των Κούρδων αυτή τη στιγμή δεν συνάδει με άσκηση πίεσης (από την ΗΠΑ) προς το Ιράν».  Το σίγουρο είναι πως αν και οι Κούρδοι μέχρι σήμερα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως ήταν οι μόνοι «νικητές» αυτού του πολυετούς πολέμου, τώρα κινδυνεύουν να δουν όλες τις θυσίες τους να χάνονται. Το δε Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας, που συνδέεται με την SDF, δήλωσε ότι μια τουρκική επίθεση θα προκαλέσει ένα νέο κύμα μαζικών μετακινήσεων κατοίκων της περιοχής.  Σημειώνεται πως ήταν πέρυσι οι Κούρδοι αντιμετώπισαν μια ακόμη πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την περιοχή ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό και συζητούσαν την διευκόλυνση ανάπτυξης δυνάμεων του Άσαντ και της Ρωσίας στα σύνορα. Οι συνομιλίες δεν σημείωσαν πρόοδο, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή και πάλι σε περίπτωση μιας ευρύτερης απόσυρσης των ΗΠΑ.
Κούρδοι της Συρίας...
Τι θα γίνει με τους κρατούμενους τζιχαντιστές;
Το SDF συνεχίζει να κρατά φυλακισμένους 5.000 άνδρες Συριακής και Ιρακινής καταγωγής που πολεμούσαν για το Ισλαμικό Κράτος καθώς και περί τα 1.000 από συνολικά 55 χώρες που είχαν είχα προστεθεί στις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου. Υπάρχουν ωστόσο καί αναφορές για συνολικά 12.000 κρατούμενους.  Σύμφωνα δε με την Ουάσινγτκον, η Τουρκία θα αναλάβει την ευθύνη για αυτούς όσο και τις οικογένειές τζιχαντιστών που ανέρχονται σε περί τα 58.000 άτομα.  Βέβαια, μια τουρκική εισβολή, θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια προβλήματα στην περιοχή που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι να βρεθούν και πάλι ελεύθεροι με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.  Βασικό ερώτημα επίσης είναι το τι θα συμβεί με τους μη Ιρακινούς και Σύριους κρατούμενους τους οποίους αρνούνται να τους δεχθούν πίσω οι χώρες από τις οποίες κατάγονται.  Οι δε ΗΠΑ δηλώνουν ότι η κάθε χώρα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθεί η αμερικανική οικονομία αναλαμβάνοντας την κράτησή τους ενώ σίγουρα οι Κούρδοι δεν μπορούν επίσης να τους κρατήσουν για πολύ ακόμη.  Αποσύρονται από τη Συρία τα αμερικανικά στρατεύματα;  Μετά την αρχική σύγχυση που προκάλεσαν οι ασαφείς δηλώσεις από πλευράς των ΗΠΑ τώρα κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρινίζει πως τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποσύρονται πλήρως από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας. Ωστόσο ο Τραμπ κάνει λόγο για το πρώτο βήμα μιας σταδιακής αποχώρήσης.  Σε σχετική ανεπίσημη ενημέρωση πάτνως προς τους δημοσιογράφους, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε πως 50 έως 100 στρατιώτες και αξιωματικοί απλά θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοιχοθετήσει η Τουρκία.  Διευκρίνισε βέβαια πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία» αν και ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει, όπως είπε, τον Ερντογάν να μην κινηθεί κατά των Κούρδων συμβουλεύοντας τον να μην πραγματοποιήσει μια «κανονική εισβολή».  Θα προστατέψουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους συμμάχους τους;  Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε στην Ουάσινγκτον, από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, η απόφαση του αμερικανού προέδρου να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία να εισβάλλει στη Συρία, έτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) πωςοι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).  Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να «κλείσουν» την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.  Υπέρ ή κατά ο Άσαντ;  Αν και οι αποφάσεις των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις της Τουρκίας αφορούν τη χώρα την οποία επέλεξε να βυθίσει σε έναν αιματηρό, πολυετή εμφύλιο προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, ο πρόεδρος Άσαντ δεν παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Η περιοχή της ΒΑ Συρίας είναι εκτός του ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων αλλά η τουρκική εισβολή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αφού από εκεί που η περιοχή ελεγχόταν τουλάχιστον από τις μη-εχθρικές (αν και όχι πλήρως φιλικές) Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις τώρα θα περάσει στα χέρια της Τουρκίας και ομάδων ανταρτών που επιζητούν την ανατροπή του Άσαντ.  Σημειώνεται πως η Δαμασκός εδώ και αρκετό καιρό θεωρεί την Τουρκία κατοχική δύναμη με σχέδια για τη βόρεια Συρία ενώ προς αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με τους Κούρδους αλλά τελικά οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν.  Η στάση Ιράν και Ρωσίας;  Δύο ακόμη ισχυροί παίχτες στο αιματοβαμμένο έδαφος της Συρίας είναι φυσικά το Ιράν και η Ρωσία που παρέχουν πλήρη στήριξη στον Άσαντ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία που του είχαν ζητήσει να παραιτηθεί και είχαν υποστηρίξει τους αντικαθεστωτικούς.  Η πρώτη αντίδραση πάντως της Ρωσίας ήταν μάλλον χλιαρή, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου να δηλώνει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις «με παράνομη παρουσία» στη χώρα. Γενικότερα όμως η στάση της Ρωσίας είναι πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.  Ο δε ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Τουρκία ενώ εισέπραξε τη δέσμευσή του Τσαβούσογλου πως η τουρκική παρουσία στην περιοχή θα είναι προσωρινή. Πιο σημαντική όμως ίσως έιναι η αναφορά του Ζαρίφ περί ανάγκης «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» αφού με τον όρο αυτό δεν χαρακτηρίζονται μόνο οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά και οι δυνάμεις των Κούρδων, η παρουσία των οποίων δεν είναι σημαντική μόνο στην Τουρκία και τη Συρία αλλά και στο Ιράν.  huffingtonpost.gr
***  Ρώσος αναλυτής: «Οι κουρδικές μονάδες έχουν μία αδυναμία: Το 30% είναι Άραβες – Εκεί κτύπησαν πρώτα οι Τούρκοι»…
“Οι Κούρδοι δεν θα παραδοθούν στους Τούρκους, αλλά πιθανότατα θα συντριβούν. Μετά από αυτό, θα ξεκινήσει ένας ανταρτοπόλεμος”, ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής Σέμιον Μπαγκντάσαροφ στην εφημερίδα VZGLYAD… 
σχολιάζοντας την έναρξη της εισβολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βόρεια Συρία.
“Ο κύριος στόχος της τουρκικής επιχείρησης είναι να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της επικράτειας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, για να νικήσει τις μονάδες αυτοάμυνας των Κούρδων. Δεν γίνεται ούτε συζήτηση για την υποτιθέμενη ζώνη ασφάλειας για την οποία μιλάει ο πονηρός Ερντογάν», δήλωσε ο Σεμίον Μπαγκντασάροφ, διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, η οποία ονομάστηκε «Πηγή της Ειρήνης». Μιλώντας για μια κατά προσέγγιση πρόβλεψη για την εξέλιξη της κατάστασης, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν ενεργά την αεροπορία, η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει μέχρι 70-80 χιλιάδες ανθρώπους και μέχρι 200-300 τεθωρακισμένα.   Επιπλέον, 15-20 χιλιάδες μαχητές από διάφορες ριζοσπαστικές συριακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, στον οποίο βρίσκονται μαχητές της Jebhat al-Nusra. “Οι Αμερικανοί έδωσαν στους Τούρκους το πράσινο φως. Επίκεινται σφοδρές μάχες, αλλά η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έχει έναν από τους δέκα ισχυρότερους στον κόσμο. Οι Κούρδοι, φυσικά, δεν θα παραδοθούν, αλλά πιθανότατα θα νικηθούν, μετά από τον οποίο θα ξεκινήσει ένας ανταρτοπόλεμος“, προέβλεψε ο Σέμιον Μπαγκτσασάροφ. “Οι Κούρδοι έχουν μια αδυναμία – μέρος των μονάδων τους, έως και 30%, είναι Άραβες. Και οι Τούρκοι επιτίθενται ακριβώς εκεί όπου ζουν οι Άραβες. Για παράδειγμα, το Et Tell Al Abyad. Αν πάρουν το Et Tell Al Abyad, καταστρέφοντας έτσι το Zaefratiye, θα έχουν πρόσβαση στο διοικητικό κέντρο της Ράκκα“, συνέχισε ο εμπειρογνώμονας. Η συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι η επίθεση του τουρκικού στρατού ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Ras al Ain στην επαρχία Hašek. Στο Tell El Abyad έγινε ένα δεύτερο χτύπημα. “Ένα άλλο πρόβλημα για τους Κούρδους είναι η τουρκική αεροπορία. Δεν έχουν μέσα άμυνας. Υπάρχουν ξεπερασμένα συστήματα αεράμυνας, πύραυλοι εδάφους αέρος που δεν είναι αποτελεσματικά κατά της σύγχρονης αεροπορίας. Και η αεροπορία, αυτή είναι η περίπτωση είναι το παν”.  defence-point.gr
***   ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ του Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Αν έρθουν οι Τούρκοι στο Σούνιο να τρυπήσουν τι κάνουμε;.. Δεν έχουμε ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ…~
Στο κανάλι BLUE SKY και την εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με το Γιάννη Παπαδόπουλο, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκος Βελόπουλος για να συζητηθούν τα θέματα επικαιρότητας.  
Συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, τα ελληνοτουρκικά, τα θέματα παράνομης μετανάστευσης και το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ.  


***  «Μικρός Κοπέρνικος» ένα καινοτόμο πρόγραμμα για μαθητές που συνεχίζεται και φέτος
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, ανοικτό στο ευρύτερο μαθητικό και διδακτικό κοινό της περιοχής μας, συνεχίζεται στην Καλαμάτα και φέτος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα έχει τίτλο: «Μικρός Κοπέρνικος - Τηλεπισκόπηση με τους δορυφόρους SENTINEL της ESA στα οικοσυστήματα της Μεσσηνίας και της ΕΛΛΑΔΟΣ», προς τιμή του μεγάλου Πολωνού αστρονόμου  (1473-1543).
Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, έγινε πέρυσι με ομάδες μαθητών στην Καλαμάτα και τη Ραφήνα, σε πιλοτικό επίπεδο, όπου η δεύτερη ομάδα  στο πρόγραμμα Climate Detectives της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας –ESA, τιμήθηκε πανευρωπαϊκά και ήταν ανάμεσα στους 4 φιναλίστ του πανευρωπαϊκού μαθητικού διαγωνισμού Climate Detectives - Living Planet Symposium 2019-ESA που διεξήχθη στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Σκοπός είναι η ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων της νέας γενιάς στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, σε τομείς και δράσεις που αφορούν στρατηγικές διαχείρισης του γεω-περιβάλλοντός μας, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα σε όλο τον πλανήτη.
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται ειδικότερα στη χρήση των δορυφορικών δεδομένων της τηλεπισκόπησης, του προγράμματος COPERNICUS της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρίας (European Space Agency-ESA), που αποτυπώνονται παγκόσμια από τη συστοιχία εν ενεργεία δορυφόρων SENTINEL. Συνοδεύεται δε, από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και ανοικτών δεδομένων διαδραστικότητας και αποτύπωσης της πολυπλοκότητας στο ζωτικό μας περιβάλλον.
Τα δεδομένα είναι υψηλής διακριτικότητας και ποιότητας, εμπλουτισμένα με πυκνές χρονοσειρές δεδομένων συχνής επανεπίσκεψης δορυφόρων πάνω από την περιοχή μας, αλλά και ανά σημείο σε όλα τα μήκη και πλάτη της υδρογείου.
Οι λεπτομερείς αυτές παρατηρήσεις θα εισάγουν τους μαθητές στις πολλές σύγχρονες εφαρμογές του τομέα της γεωπληροφορικής, με παράλληλη επικέντρωση στα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής μας (ατμόσφαιρα, υδάτινοι όγκοι- θάλασσες, κλίμα, γήινοι όγκοι στη στεριά, αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων).
Η πρόσκληση είναι επίσης ανοικτή  προς εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων (φυσική, χημεία, βιολογία, γεωγραφία, πληροφορική) που επιζητούν να συμμετέχουν υποστηρικτικά σε αυτή την εκπαιδευτική εθελοντική πρωτοβουλία.
Οι μαθητές που θα πάρουν μέρος θα υποβάλλουν την πρότασή τους στον προγραμματιζόμενο και εφέτος πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Climate Detectives 2020- ESA με τη βοήθεια ομάδας ειδικών επιστημόνων και καθηγητών.
Οι συναντήσεις των μαθητικών ομάδων θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο απόγευμα, σε τάξεις διδασκαλίας του 6ου Λυκείου Καλαμάτας, με ελεύθερη συμμετοχή.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα από τους συντονιστές: Χαρά Κιουρή τηλ. 6945428944 και Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, τηλ. 6938140396
Οι μαθητές που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν και ηλεκτρονικά τη συμμετοχή τους, μέσω e-mail, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: xkiouri@hotmail.com και takis.papadopoulos@gmail.com

***  Ο Σύλλογος Κωνσταντιναίων ζητά έκτακτο Δ.Σ. Οιχαλίας για το εργοστάσιο σκουπιδιών στην Καλλιρρόη  
Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιχαλίας, έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας στην οποία αναφέροντας τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε
Κυρία Δήμαρχε κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, στη συνέχεια του με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2019 αιτήματος μας το οποίο:
1.Κατατέθηκε εγγράφως στο πρωτόκολλο του Δήμου και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 9556/23-9-2019
2.Έγινε ηλεκτρονική υπενθύμιση του στις 24 Σεπτεμβρίου και παράκληση για να αποσταλεί στους αναφερομένους στο έγγραφο αποδέκτες και με δεδομένο ότι:
Αποσιωπήθηκε η αποστολή του επειδή :
Α. Κανένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση για το παραπάνω υποσταλέν έγγραφό μας
Β. Δεν έγινε καμία αναφορά από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κατά την συνεδρίαση της 27 Σεπτεμβρίου 2019 για την ύπαρξη του αιτήματος  μας.                                                          
Επανερχόμαστε
Εκ νέου με το παρόν μας έγγραφο και στη συνέχεια του 9556/23-9-2019 εγγράφου μας και μετά τα λεχθέντα κατά τη συνεδρίαση της 27ης Σεπτεμβρίου θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε επιπρόσθετα και  τα ακόλουθα:
1.Στις 23 Οκτωβρίου έρχονται προς συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας πέντε  προσφυγές που έχουν ασκηθεί κατά της μελέτης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου και όπου ένας εκ των προσφευγόντων είναι και ο Δήμος Οιχαλίας.
2.Θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο για τη σωστή και πλήρη ενημέρωση όλων μας πάνω στο θέμα των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την στήριξη του αγώνα μας κατά της κατασκευής σκουπιδοεργοστασίου στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τους νομικούς συνεργάτες του Δήμου σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει σύντομα με δεδομένη την εντός του τρέχοντος μηνός συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσφυγών κατά των Περιβαλλοντικών όρων του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου..
3.Καταθέτουμε για άλλη μία φορά την με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου 2019 συνοπτική έκθεση του κ. Αλέξανδρου Τζίτζιρα –έγκριτου μηχανικού γεωλόγου-η οποία εμπεριέχει σημαντικές παρατηρήσεις πάνω στην μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση ΟΝΙ της Καλλιρρόης και επιπρόσθετα προβαίνει σε σημαντικές επισημάνσεις που οδηγούν στην ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης περιοχής. Πρόταση μας είναι να παραστεί ο παραπάνω επιστήμονας στην προτεινόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου και να ενημερώσει με τα στοιχεία που διαθέτει το Δημοτικό συμβούλιο και γενικότερα τους πολίτες της περιοχής μας σχετικά με τα προβλήματα της προτεινόμενης για την κατασκευή του έργου περιοχής τα οποία οδηγούν στην ακαταλληλότητα της.
4.Στα πλαίσια της υποστηρικτικής τακτικής του Δήμου Οιχαλίας θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν εκτός των ήδη γενομένων νομικών ενεργειών και κάποιες άλλες πρόσθετες που για την υλοποίηση τους θεωρούμε επιβεβλημένο την ανανέωση της συνεργασίας των <<απλήρωτων>>- μέχρι σήμερα- νομικών συμβούλων του Δήμου και την επιπλέον πρόσληψη του έγκριτου επιστήμονα Δρα Αλεξάνδρου Τζίτζιρα δείγμα της επιστημονικής του εργασίας έχετε ήδη στη διάθεσή σας.
Κύριε Πρόεδρε
Κυρία Δήμαρχε κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι
Το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τον Δήμο μας και έχει εξελιχθεί ως το Νο 1 πρόβλημα της περιοχής μας πρέπει επιτέλους να δρομολογηθεί σε μία κατεύθυνση μιας σοβαρής προσπάθειας επίλυσης του.
Εμείς προτείνουμε και ζητάμε με το παρόν μας έγγραφο όπως το συντομότερο δυνατόν και συγκεκριμένα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου να ορισθεί μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου όπου:
1.Θα δοθεί η δυνατότητα μίας σοβαρής και πλήρους ενημέρωσης από πλευράς Δημοτικής αρχής σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε ως προς την σημερινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου μας και αν υπάρχει κάποιος σοβαρός σχεδιασμός από πλευράς Δήμου σε μια προσπάθεια επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος. Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση όπου θα ακουστούν οι όποιες θέσεις μπορεί να υπάρξουν στην κατεύθυνση της ορθής επίλυσης του προβλήματος και φυσικά μπορούν να παρθούν και σχετικές υλοποιήσιμες αποφάσεις.
2. Ως Συντονιστικό όργανο των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας ζητάμε για άλλη μια φορά  να μας δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης και κατάθεσης στοιχείων σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής μας και κατ επέκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησης μας με το εν λόγο ζήτημα. Στην περίπτωση αυτή θα κατατεθεί σχετική εισήγηση από πλευράς του Συντονιστικού μας Οργάνου η οποία θα υποστηριχθεί και από τον τεχνικό μας σύμβουλο.
3.Τέλος εμμένουμε στην πρόταση μας και σας ζητάμε για άλλη μια φορά να κληθούν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου να μας ενημερώσουν σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε από νομικής πλευράς προσφυγών κ.λ.π. ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα  και αν πρέπει να γίνουν κάποιες επιπλέον νομικές ενέργειες στην προσπάθεια αποτροπής εγκατάστασης σκουπιδοεγοστασίου στην περιοχή μας και επιπρόσθετα σας ζητάμε να κληθεί για να μας  ενημερώσει  και να εκφράσει τις επιστημονικές του θέσεις και προτάσεις  ο κ. Αλέξανδρος Τζίτζιρας την παρουσία του οποίου θεωρούμε πολύ σημαντική και χρήσιμη.                                              
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1.ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΥΡΚΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΙΤΩΝ
3.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝ/ΝΑΙΩΝ
4.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ
 ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
1.Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΟΥΤΟ)
2. ΟΙ ΠΑΡΕΔΡΟΙ ΤΡΙΏΝ ΟΜΟΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ (ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΩΝ & ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ)
3.Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ & ΟΜΟΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ (ΕΞΙ ΜΕΛΗ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ)
4. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ (ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ)
5. Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ)
6. Η ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ <<Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ>> εκπροσωπούμενη από τους ιδιοκτήτες:
Α.Ρέα Ανν Μέλμπεργκ Jan Henrik Swahn Björn
Β. Eva Svensson
Γ.Μαρία Παπαφίγκου και Johan Annerhed
Δ.Άννα Παπαφίγκου και Γιώργο Κουτσάφτη
Ε. Άris Andrius
 και : 7. ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΡΕΙΣ(73) ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

***  3ο Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας: Μεγαλοπρεπής τελετή έναρξης χθες στην «Τέντα»
Τραγουδώντας από κοινού, οι Καλαματιανοί και οι χορωδοί που μετέχουν στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας πανηγύρισαν χθες το βράδυ στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα» την έναρξή του. Ο διαγωνισμός, τον οποίο διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ο διεθνής πολιτιστικός οργανισμός Interkultur, συγκεντρώνει στην Καλαμάτα 38 χορωδίες από 15 χώρες και πάνω από 1.200 χορωδούς και συνοδούς.
Οι χορωδίες έφθασαν στην Καλαμάτα από την Ελλάδα και διάφορα μέρη του κόσμου και από χθες το πρωί περιηγούνται την πόλη, για να τη γνωρίσουν. Η Καλαμάτα, στολισμένη και με φιλόξενη διάθεση, υποδέχτηκε τους χορωδούς από: Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ινδονησία, Ισραήλ, Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λιθουανία, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ρωσία, Σλοβενία, Σουηδία, δηλαδή τα μέλη 20 χορωδιών από 14 χώρες, καθώς και 18 ελληνικών.
Στο κλειστό γυμναστήριο «Τέντα», χθες το βράδυ, η παιδική και η νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας άνοιξε την τελετή έναρξης. Το «καλωσορίσατε» απηύθυναν σε όσους μετέχουν στο διαγωνισμό ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και, ακολούθως, τραγούδησε  η χορωδία Gideonsbergs Vokalensemble από τη Σουηδία. Ακολούθησε η χορωδία Adhisvara από την Ινδονησία και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Romans Vanags, καλλιτεχνικός διευθυντής του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.
Τη σκυτάλη πήρε η χορωδία Kulturno Umetnisko Drustvo Duri Col, από τη Σλοβενία, ενώ η βραδιά έκλεισε με όλους τους χορωδούς και το κοινό να τραγουδούν από κοινού την «Ψαροπούλα» και να μεταφέρονται «Στο περιγιάλι το κρυφό», συνοδεία της παιδικής και νεανικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς», της Λαϊκής Ορχήστρας Καλαμάτας και του Λουκά Γεώργα στο πιάνο, υπό τη διεύθυνση του Ιβάν Μάτζαρη.
 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για σήμερα Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
•Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», 11.00,
Συναυλία Φιλίας
•Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Μεγάλη Αίθουσα, 14.00 – 17.15, Διαγωνισμός στην Κατηγορία F – Παράδοση
•Κεντρική Προκυμαία Λιμένα Καλαμάτας 18.00
Συναυλία Φιλίας
•Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών, 19.30 – 21.15,
Διαγωνισμός στην κατηγορία S – Θρησκευτική Μουσική a cappella (1/2)
•Κεντρική Προκυμαία Λιμένα Καλαμάτας, 20.00,
Συναυλία Φιλίας
•Μέγαρο Χορού Καλαμάτας - Μεγάλη Αίθουσα, 21.00,
Συναυλία Gala
 Εισιτήρια για το gala και το μεγάλο βραβείο
Σημειώνεται πως εισιτήρια για τη συναυλία gala σήμερα το βράδυ, καθώς και για το διαγωνισμό του μεγάλου βραβείου, που θα διεξαχθεί το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, διατίθενται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας προς 5 ευρώ.


~  ***  Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός για κλοπή σε μπαρ και απόπειρα σε σπίτι  
Σώνει και καλά να κλέψει ήθελε τα ξημερώματα της Τρίτης ένας 30χρονος Ρουμάνος στην Καλαμάτα. Αρχικά, λίγο μετά τη μία, αποπειράθηκε να διαρρήξει μπαλκονόπορτα σπιτιού σε κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας. Έγινε όμως αντιληπτός από τον ένοικο και τράπηκε σε φυγή.
Αμέσως μετά πήγε σε παρακείμενο μπαράκι και, εκμεταλλευόμενος την ενασχόληση του ιδιοκτήτη και των υπαλλήλων, αφαίρεσε από την ταμειακή μηχανή 50 ευρώ.
Το μεσημέρι της Τρίτης εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας στην Καλαμάτα και συνελήφθη.
Ο  δράστης αναγνωρίσθηκε και στις δύο περιπτώσεις, ενώ τα χρήματα που αφαίρεσε βρέθηκαν στην κατοχή του και αποδόθηκαν.

***  Μεταβολή στα δρομολόγια της γραμμής 1 λόγω διαγράμμισης διαβάσεων  
Σήμερα Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, και λόγω διευκόλυνσης της διαγράμμισης διαβάσεων στη συμβολή Βασιλέως Κωνσταντίνου και Φαρών, το λεωφορείο της γραμμής 1 θα διέρχεται από τις 8.00 έως τις 10.00 μέσω της οδού Αριστοτέλους και θα συνεχίζει στη Φαρών και όχι μέσω Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τα δε ΙΧ θα κυκλοφορούν κανονικά.

***  Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στην Καλαμάτα  
Στο πλαίσιο εργολαβίας ασφαλτοστρώσεων με προϋπολογισμό 930.000 ευρώ με το ΦΠΑ, με τίτλο «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Καλαμάτας», έγινε ασφαλτόστρωση σε τμήματα των οδών Μεθώνης, Κορώνης, Ασίνης, Γεωργάκη Ολυμπίου, Μαιζώνος, Παπανικολάου, Κανάρη, Ευριπίδου, Σοφοκλέους και Σωκράτους. Παντού προηγήθηκε απόξεση του παλιού ασφαλτοτάπητα.
Θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα ασφαλτόστρωση σε υπολειπόμενο τμήμα της οδού Παπανικολάου, σε τμήμα της οδού Ευριπίδου, σε τμήματα των οδών Μπουμπουλίνας και Χίου και στις οδούς Χριστιάνων και Δωρίου κ.λπ. 

***  Μεσσηνία: Επικίνδυνες ελλείψεις στα μαγαζιά διαπιστώνουν οι Υπηρεσίες  
Αναρχία από την ηλεκτρονική ίδρυση των καταστημάτων
Την «μπάλα» φαίνεται πως έχουν χάσει οι αρμόδιες Υπηρεσίες με τη λειτουργία των καταστημάτων και ιδιαίτερα του υγειονομικού ενδιαφέροντος, αφού η νέα νομοθεσία τις έχει παραγκωνίσει και αυτό λειτουργεί υπέρ των παρανομούντων και όχι υπέρ της απλούστευσης της διαδικασίας με στόχο τη λιγότερη γραφειοκρατία.
Η πλειοψηφία των φακέλων που ελέγχουν δειγματοληπτικά, όπως πλέον ορίζει ο νόμος, των ήδη λειτουργούντων καταστημάτων, έχει σημαντικότατες ελλείψεις. Επίσης, το γεγονός ότι με τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, η Πυροσβεστική που είναι μια από τις Υπηρεσίες που ελέγχει, δεν μπορεί πλέον να επιβάλλει πρόστιμα για ζητήματα πυρασφάλειας (όπου εντάσσονται και οι έλεγχοι για τις εγκαταστάσεις υγραερίου), ούτε να στείλει την υπόθεση δικαστικά, αλλά μόνο να ενημερώσει την αδειοδοτούσα αρχή, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο μπερδεμένη.
 Τραγέλαφος
Από το καλοκαίρι του 2017, όποιος θέλει να ανοίξει κατάστημα μπαίνει με τους κωδικούς του από το taxisnet σε ένα ειδικό σύστημα και δηλώνει την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησής του ηλεκτρονικά, χωρίς να πρέπει να καταθέσει τίποτα σε Υπηρεσίες. Ωστόσο, είναι υποχρεωμένος να έχει προς έλεγχο ανά πάσα στιγμή όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εγκρίσεις σε φάκελο, τα οποία απαιτεί ο νόμος και αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία του καταστήματός του.
Και από εκεί αρχίζει ο τραγέλαφος, αφού ο νέος νόμος ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως Πολεοδομία, Διεύθυνση Υγείας και Πυροσβεστική να πραγματοποιήσουν σε αυτά τα καταστήματα δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 30% .
Το σύνολο των εμπλεκομένων υπηρεσιών σε αυτά τα δύο χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος στη Μεσσηνία, έχει διαπιστώσει κατά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ότι τα περισσότερα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους με αυτό τον τρόπο, έχουν πολλές και επικίνδυνες ελλείψεις στους φακέλους τους. Ελάχιστοι, μόνο ένα 10%,  όπως διαπιστώνεται είναι πλέον οι τυπικοί που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και εγκρίσεις.
Οι ελλείψεις γνωστοποιούνται στην αδειοδοτούσα αρχή του εκάστοτε Δήμου και από το σημείο αυτό αρχίζουν τα παρατράγουδα με αιρετούς, φιλίες και παρεμβάσεις. Και όσοι επιχειρηματίες έχουν διάθεση να συμμορφωθούν, είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν με περισσότερο χρόνο τις υπηρεσίες (οι οποίες πλέον λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό), απ’ ότι με το παλιό σύστημα.
Έτσι, είναι αδύνατο οι υπηρεσίες να έχουν μια πλήρη εικόνα για τα όλα τα καταστήματα που λειτουργούν σε μια περιοχή. Ενώ και αυτοί που έτυχαν στον δειγματοληπτικό έλεγχο και αναγκάσθηκαν να συμμορφωθούν, εννοείται πως δε θα το είχαν πράξει σε διαφορετική περίπτωση.
 Χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας
Οι βασικότερες ελλείψεις που παρατηρούνται είναι σε ζητήματα που αφορούν την υγειονομική νομοθεσία, ενώ οι πιο σοβαρές είναι αυτές που αφορούν την πυρασφάλεια και τη λειτουργία εγκαταστάσεων υγραερίου. Δυστυχώς, η Καλαμάτα έχει πολύ άσχημη εμπειρία στον τομέα αυτό, όταν το 2019 ανήμερα της Υπαπαντής τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε κατάστημα εστίασης από φωτιά που εκδηλώθηκε από το υγραέριο.
Δυστυχώς στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που κάνει πλέον και η Πυροσβεστική, έχει διαπιστώσει καταστήματα να λειτουργούν χωρίς κανένα πιστοποιητικό.
Η Πυροσβεστική πλέον δεν μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα και γνωστοποιεί την παράβαση στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία ζητά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη συμμόρφωση. Αν δεν συμμορφωθεί το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στο Δήμο για ανάκληση της άδειας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το τελευταίο διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας έχει στείλει στο Δήμο Καλαμάτας 10 φακέλους με σοβαρές ελλείψεις για ισάριθμα καταστήματα στην οδό Ναυαρίνου.
Ένα επίσης, πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι τα καταστήματα που λειτουργούν από παλιά ακόμα και δεκαετίες και δυστυχώς διαπιστώνεται να μην έχουν ανανεώσει τις εγκρίσεις και τα πιστοποιητικά που απαιτούνται, καθώς δεν ζητείται από την αδειοδοτούσα αρχή, η ανανέωση της άδειας λειτουργίας τους.
Έτσι, έχουμε καταστήματα που λειτουργούν με μια άδεια που έχουν εκδώσει για παράδειγμα από το 1980 και με ένα πιστοποιητικό που είχαν από τότε…  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Έρχονται νέες τραπεζικές χρεώσεις  
Προμήθειες εισπράττονται πλέον όχι μόνο για τις συνήθεις τραπεζικές συναλλαγές, όπως τα εμβάσματα, αλλά και για σειρά υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν στους πελάτες των τραπεζών, όπως η επανέκδοση ή η ανανέωση χρεωστικής κάρτας, η έκδοση PIN σε περίπτωση που ο κάτοχος της κάρτας ξέχασε το αρχικό ή ακόμη και η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού όταν ο πελάτης ζητάει εκτύπωση μέσω του ATM, όπως προκύπτει από τα σχετικά έντυπα που περιλαμβάνουν τις χρεώσεις που επιβάλλουν τα τραπεζικά ιδρύματα και τα οποία είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους, σημειώνεται σε ρεπορτάζ της "Καθημερινής".
Η πίεση για βελτίωση της κερδοφορίας τους και η προσπάθεια να στρέψουν την πελατεία τους στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, που έχουν χαμηλότερα λειτουργικά κόστη από τα παραδοσιακά, έχουν ωθήσει τις τράπεζες να επιβάλλουν πλήθος χρεώσεων. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό της συνολικής οργανικής κερδοφορίας αυξάνονται. Αυξάνονται όμως και οι αντιδράσεις των πελατών τους, ειδικά εκείνων που είναι λιγότερο εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.Όλες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει το καλοκαίρι στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες. Η επιβάρυνση για την επανέκδοση του PIN επιβαρύνεται με 3 ευρώ από τη Eurobank, ενώ με προμήθεια 5 ή 6 ευρώ επιβαρύνεται η ανανέωση της χρεωστικής κάρτας (συνήθως συμβαίνει έπειτα από 5 χρόνια), αλλά και η ανανέωσή της ύστερα από απώλεια ή κλοπή.
Η συνδρομή στις πιστωτικές κάρτες, μια υπηρεσία που ήταν χωρίς χρέωση στο παρελθόν, έχει υιοθετηθεί από όλες τις τράπεζες και το κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 25 έως 30 ευρώ για τις απλές κάρτες MasterCard ή Visa, με μικρές διαφοροποιήσεις, όπως η δωρεάν συνδρομή για έξι μήνες ή ένα χρόνο.
capital.gr

***  Άγγελος Συρίγος: Η τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση  
Την ανησυχία του ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ μπορούν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση εξέφρασε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο Μεσσήνιος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.
"Οι Τούρκοι δεν θα σταματήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πάνε στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 7 της Κυπριακής ΑΟΖ και θα πάνε και θα κάνουν γεώτρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε πολεμική σύγκρουση" είπε αρχικά ο κ. Συρίγος. Σε ερώτηση, δε, αν σε μια τέτοια εξέλιξη θα υπάρξει εμπλοκή και της Ελλάδας, η απάντηση ήταν καταφατική: "Με εμπλοκή και της Ελλάδας και της Γαλλίας".
"Σας θυμίζω ότι όταν την άνοιξη του 2018 μπήκε το πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ και τότε βγήκαν τρία τουρκικά πλοία και το σταμάτησαν και μετά η ΕΝΙ έβαλε στο παιχνίδι και την γαλλική TOTAL. Αυτή τη στιγμή δεν παραβιάζονται τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα δικαιώματα των δύο εταιρειών", εξήγησε ο κ. Συρίγος.
Σε νέα ερώτηση για το τι εξελίξεις μπορεί να φέρει η γεώτρηση στο οικόπεδο 7 ο βουλευτής της ΝΔ επανέλαβε: "Θεωρώ ότι αυτό το πράγμα μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση", ενώ κληθείς να διευκρινίσει την εμπλοκή της Ελλάδας απάντησε "η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων μπλεγμένη εκεί. Δεν είναι θέμα αν μπορούμε ή δεν μπορούμε. Η στρατιωτική εμπλοκή θα κριθεί από την πολιτική ηγεσία".

***

~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :

~ΧΘΕΣ ,,,,  ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ Πατρών -  ΜΟΝΑΚΟ    74-77  .- ^
[2η  αγωνιστική του α’ ομίλου στο Eurocup. ]
Τα δεκάλεπτα: 14-22, 32-42, 51-59, 74-77
~*
*** Στο Ευρωμπάσκετ Euroleague , σήμερα 10/10/2019 : 
~* ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπάγερν Μονάχου  79-68  , .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 22-18 , 25-22 , 13-10 , 19-18 .- ^
~* Ερυθρός Αστέρας - Φενέρμπαχτσε  68-56   .- ^
Τα  δεκάλεπτα 15-16 , 20-14 , 16-13 , 17-13   .- ^
~* Βιλερμπάν Γαλλίας - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ   79-78 , (40-46)   .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  22-22 ,  18-24 , 10-17 , 29-15  .- ^ 
ΠΑΟ : Τόμας 22  , Φριντέντ  18 , Καλάθης  13 ,   Γουϊίλε  7 , Παπαγιάννης 6 , Ράϊς 6 , Παπαπέτρου 4 , Μίτογλου 1 , Τζόνσον 0 , Μπεντίλ 0 , Μπράουν 0  .- 
~* Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ  86-85  .- ^  
Τα  δεκάλεπτα : 22-22 , 28-22  ,  15-21 , 21-20 .- ^ 


***   Φιλική ήττα 2-1 από τον Αστέρα Βλαχιώτη για την Καλαμάτα

Την ήττα με 2-1 από τον Αστέρα Βλαχιώτη γνώρισε η Καλαμάτα, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Βλαχιώτη.
Το φιλικό διεξήχθη στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Καλαμάτας για το Κυριακάτικο εκτός έδρας ματς κόντρα στη Νίκη Βόλου.
Ο προπονητής της Καλαμάτας, Βασίλης Βούζας, παρέταξε ενδεκάδα αναπληρωματικών για 55 λεπτά και μόνο στο τελευταίο ημίωρο χρησιμοποίησε ορισμένους από τους “βασικούς”.
Ο τεχνικός του Αστέρα Βλαχιώτη Γιάννης Καλιτζάκης από την άλλη, στο πρώτο του ματς στον πάγκο της ομάδας της Λακωνίας, ξεκίνησε το ματς με τη βασική ενδεκάδα.
Ο Αστέρας Βλαχιώτη προηγήθηκε στο σκορ με γκολ του Δωματά στο 23΄. Ο Γραμματικός (53’) διαμόρφωσε το 2-0.
Η Καλαμάτα μείωσε σε 2-1 με γκολ του Στεργίδη (67΄ αξιοποίησε μπαλιά του Κουϊρουκίδη).
Διαιτητής ήταν ο Σπυρίδων Λιάρος από την ΕΠΣ Λακωνίας.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ: Πονηρός (30′ Τρακάκης), Κουρτέσης (30′ Μαργαρίτης), Διαμαντάκης, Τσούπρος (30′ Σνιεγκ), Μπριλάκης (46′ Χρήστου), Αρώνης (46′ Λεϊμονίτης), Αναστασόπουλος (70′ Αναγνωστόπουλος), Δωματάς (30′ Τριανταφύλλου), Ζαϊμι (87′ Καλαμπόκης), Νέρες (46′ Γραμματικός), Πούτσης (46′ Πόνσε)
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κασωτάκης (55′ Τσιγάρος), Γκελκέρια (55′ Τσουβαλτσίδης), Κωνσταντινόπουλος (55′ Γαλούπης), Τσαταλπασίδης (55′ Μάκος), Τσιβελεκίδης (55′ Ιντζίδης), Ακριστινέι (46′ Ρουμελιώτης, 55′ Κουϊρουκίδης), Δήμος (55′ Ζαχαρόπουλος), Οσμάναγκιτς (55′ Βουκμίροβιτς), Χαρλέπας (55′ Μπάμπης), Καζβιρόπουλος (55′ Στεργίδης), Γεωργόπουλος (55′ Αλεξόπουλος).
***

~


~* **     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : 

 ~1 .-  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !  Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .- 
2.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :                                                 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .-
3.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
 6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
7.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .-
Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-
 9.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
10.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .-
Κυριακή 08 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .  - 
11.-  Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
12.- Η  Εφημερίδα  μας  Τα  Νέα των  Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .- 
13.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post.html   .-                     
14.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .-  Τετάρτη  11 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) : 
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
15.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Πέμπτη  15 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html .- 16.- Η Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_12.html  .-
17.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας (2)  .- Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2)  .- :
https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
18.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_13.html  .-
19.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_14.html   .- 
 20.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας .- Δευτέρα  16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : 
https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_15.html .-
21.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνία (2) .- Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/2.html  .-
22.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας  .- Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : 
https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_16.html  .- 
23.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_17.html  
24.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Πέμπτη  19  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_18.html .-
25.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/blog-post_19.html  .-  
 26.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .- Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_20.html   
27.- Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_21.html  .-
28 .- Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post_22.html 
29.- Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019  ,  ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  .... Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας , ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας ... Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου  2019 : https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_23.html   .- 
30.- .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαμάτας Μεσσηνίας .- Τρίτη  24 Σεπτεμβρίου  2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .- 
 31.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .-32.- Η  Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας .- Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html  
33.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html  .-
 34  - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html .-
35.-  .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Καλαμάτας  Κυριακή  29 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/29-2019.html .-  
36  .-Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας  .- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html   .- 

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019 
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.-   Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
3..- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4. -Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
5.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
7.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
9.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 
10.- .- Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
11.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου