Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .
Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
~

 

~** ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ  ,,,,…… :  https://www.facebook.com/icxsnika/videos/2030688617152350/  .-
~* Τραγούδι και χορός... Τα εγγόνια μας Τρίτη  20-11-2018 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214253361461438/  .-    
~* Χαρά Θεού τα εγγονάκια μας χορεύουν 20-11-2018..Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214253602987476/  .-
~**  ΧΟΡΕΥΩ -  χορεύω ..Σ-Δ-Φ  Αρφαρά 20-11-2018 Τρίτη : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214253682029452/  .- 
~**Χορεύουν τα μαυράκια  ! :    https://www.facebook.com/stroumfakiofficial/videos/294699087795424/ .-
~** Τα Τρία εγγονάκια χορεύουν για τον παππού τους και γιαγιά εκεί στο Αρφαρά Τρίτη 21 - 11-2018:https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214254010957675/ .-                                                                                     

~ **  20 Νοεμβρίου- Γιορτή σήμερα: Του Οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου

~   Τη μνήμη του Οσίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου τιμά σήμερα, 20 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Γρηγόριος έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Ειρηνόπολη της Δεκαπόλεως. Τη χριστιανική ανατροφή του όφειλε πρώτα στη μητέρα του Μαρία, η οποία, με τη ζωντανή της πίστη στο Χριστό, ανέθρεψε το γιο της σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Ο Γρηγόριος έγινε μοναχός και αγωνιζόταν έντονα για ηθική τελειοποίηση. Εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε, ήταν η καλλιέργεια της εγκράτειας στον εαυτό του.
Τη θεωρούσε απαραίτητη για την καθαρότητα του νου και την ηθική κυριαρχία στη σάρκα.
Και σε όσους τον ρωτούσαν γιατί δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ’ αυτή την αρετή, απαντούσε με τον αιώνιο λόγο της Αγίας Γραφής: «Πας ο αγωνιζόμενος πάντα εγκρατεύεται, εκείνοι μεν ούν ίνα φθαρτόν στέφανον λάβωσιν, ημείς δε άφθαρτον» (Α’ προς Κορινθίους, θ’ 25). Καθένας, δηλαδή, που αγωνίζεται, εγκρατεύεται σε όλα, ακόμα και στην τροφή και στο ποτό. Και εκείνοι μεν, οι αθλητές του κόσμου, αγωνίζονται και εγκρατεύονται για να πάρουν στεφάνι που φθείρεται. Εμείς όμως, οι αθλητές του Χριστού, αγωνιζόμαστε για άφθαρτο στεφάνι. Ο Γρηγόριος όμως δεν αρκέσθηκε μόνο στη μοναχική ζωή. Μετείχε από κοντά στους σκληρούς αγώνες κατά των εικονομάχων βασιλέων. Έκανε πολλά ταξίδια και τελικά εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή του Αγίου Μηνά. Επιδόθηκε σε συγγραφές και πέθανε από βαριά αρρώστια στην Κωνσταντινούπολη το 816 μ.Χ. Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε. Λυχνία ως δίπυρσος των θεικών δωρεών, ακτίσι της χάριτος φωταγωγούσιν ημάς πατέρες οι ένθεοι, Πρόκλος του Βυζαντίου, ο σοφός ποιμενάρχης, Γρηγόριος ο θεόφρων, Δεκαπόλεως γόνος, διό μετά προθυμίας τούτοις προσέλθωμεν. 

***   Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Άσχημες εξελίξεις αν η κυβέρνηση προχωρήσει τη συμφωνία χωρίς διάλογο

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έπρεπε στον πρωθυπουργό – Απαράδεκτος ο απαξιωτικός τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απόφαση της Ιεραρχίας – «Κόκκινη γραμμή» η μισθοδοσία των κληρικών.  Για «άσχημες εξελίξεις και μέσα στην Ιεραρχία» προειδοποίησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου χωρίς να προηγηθεί διάλογος.
«Θα κληθεί ο καθένας μέσα στο σώμα να αναλάβει τις ευθύνες τους. Επειδή λένε ότι οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ήταν 3, δεν είναι τρεις οι Ιεράρχες αλλά 73 που διαφωνούν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί» πρόσθεσε.  Ερωτηθείς για την αποχώρηση του από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι έγινε «για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου επέτρεπε να διαβάσω την τοποθέτηση μου. «Από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η σύζητηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στο σώμα της Ιεραρχίας» συμπλήρωσε για όσα συνέβησαν την Παρασκευή. «Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ίσως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία» συνέχισε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ. Επέμεινε, ακόμα, ότι είναι «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών καλώντας τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, το σώμα, δηλαδή, που θα υλοποιήσει την απόφαση της Ιεραρχίας, «να σεβαστούν την απόφαση της ιεραρχίας στην ολότητά της». Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της κυβέρνησης είπε ότι ήταν «απαράδεκτος ο απαξιωτικός τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την απόφαση της Ιεραρχίας» υπογραμμίζοντας ότι «η συμφωνία δεν μπορεί να εφαρμοστεί διότι υπάρχουν νομικά κενά. Δεν ξεκαθαρίζεται τι νομική μορφή θα έχει το ταμείο που θα ασχολείται με τη μισθοδοσία των κληρικών». Αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη διαχείριση του ζητήματος από τον κ. Ιερώνυμο παρατήρησε ότι «ίσως έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έπρεπε στον πρωθυπουργό». Ξεκαθάρισε, δε, ότι «δεν υπάρχει ακόμα θέμα πρότασης μομφής στον Αρχιεπίσκοπο» επαναλμβάνοντας ότι «όλα μπορούμε να τα συζήτησουμε εκτός από τη μισθοδοσία του κλήρου. Τίθεται θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους κληρικούς». Κατά τον ίδιο, τέλος, «θα χρειαστεί πολύς χρόνος, δεν ξέρουμε πότε θα λήξει ο διάλογος για ένα θέμα που αφορά την επιβίωση της εκκλησίας» ενώ επιβεβαίωσε ότι ακούστηκε η φράση «»δεν θα μπορείς να κυκλοφορήσεις στον κόσμο», με την έννοια της αντίδρασης των κληρικών».

***  Από τύχη δεν είχαμε ναυάγιο στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Χρόνια τώρα οι αρμόδιοι φορείς απευθύνουν εκκλήσεις για να απομακρυνθούν τα κατασχεμένα σκάφη από το λιμάνι της Καλαμάτας. Τα περισσότερα έχουν οδηγηθεί εκεί καθώς εντοπίστηκαν να πραγματοποιούν παράνομες μεταφορές, είτε πρόκειται για τσιγάρα, είτε για ναρκωτικά, είτε κυρίως για μετανάστες.
Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι τα μεγάλα καράβια που για καιρό ήταν στο λιμάνι της Καλαμάτας έφυγαν, όμως αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία ιστιοπλοϊκά και ένα τύπου γιοτ, ενώ εκτός νερού έχει μεταφερθεί ένα μεγάλο ξύλινο σκάφος, που επίσης μετέφερε μετανάστες.

Το απόγευμα της Κυριακής οι φόβοι Λιμεναρχείου και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για τυχόν βύθιση σκάφους στο λιμάνι της Καλαμάτας, επιβεβαιώθηκαν, καθώς βυθίστηκε ένα μεγάλο ξύλινο ιστιοπλοϊκό, υπό το όνομα “MR MUSTI”, το οποίο βρισκόταν δεμένο στο σημείο από πέρυσι το καλοκαίρι. Το ευχάριστο είναι ότι το σκάφος ακούμπησε στο τοιχίο και έτσι δεν έφτασε στον πάτο.

Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου, αλλά και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, προσπάθησαν να βρουν τρόπο αποτροπής του ναυαγίου, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε ύστερα από μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το πρωί.
Ειδικότερα, στην Καλαμάτα έσπευσε ένας μεγάλος γερανός μαζί με άλλα βαριά οχήματα και με τη βοήθεια δύτη, που έδεσε το βαρύ και από το νερό σκάφος, κατάφεραν να το φέρουν ξανά στην επιφάνεια.

Πριν δέσει με τους ιμάντες το σκάφος, ο δύτης έκλεισε προσωρινά τις τρύπες και σιγά σιγά ο γερανός το σήκωνε. Παράλληλα, άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά και ιδιώτης, άδειαζαν με αντλίες το νερό από το σκάφος. Όταν αυτό άδειασε, με τη βοήθεια του γερανού στάθηκε στο νερό, κι αφού είχαν γίνει κάποια μπαλώματα στο σκαρί του.

Σήμερα το πρωί το σκάφος θα μεταφερθεί στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και με τη βοήθεια του γερανού θα βγει από το νερό. Στο σημείο που θα τοποθετηθεί, δε (στην αρχή του Χιλιομέτρου), υπάρχει ακόμα ένα ξύλινο σκάφος, κι αν δε γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες απομάκρυνσης, το σημείο θα μετατραπεί σε νεκροταφείο παροπλισμένων σκαφών.
 Το σκάφος είχε προειδοποιήσει
Βέβαια, ο κίνδυνος για βύθιση του συγκεκριμένου σκάφους ήταν γνωστός. Για αυτό, μάλιστα, το λόγο στις 16 Νοεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Μοναδικό θέμα ήταν η «Ανέλκυση κατασχεμένου σκάφους Ι/Φ ‘’MR MUSTI’’ από το λιμάνι Καλαμάτας λόγω επικινδυνότητας και μετακίνησή του σε ασφαλές μέρος».
Σε εκείνο το συμβούλιο αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η «εργασία ανέλκυσης του κατασχεμένου σκάφους Ι/Φ ‘’MR MUSTI’’, από το λιμάνι Καλαμάτας, λόγω επικινδυνότητας για βύθιση και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης και ζημιών σε παρακείμενα σκάφη, καθώς και η μετακίνηση και απόθεσή του σε ασφαλές σημείο. Το κόστος της εργασίας αυτής θα βαρύνει τον ΚΑΕ 10.6412 του προϋπολογισμού οικ. έτους 2018. Εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο για περαιτέρω ενέργειες».
Τελικά, αυτή η εργασία δεν έγινε ποτέ, διότι το σκάφος βυθίστηκε την Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο σκάφος, διότι σε αυτό, αλλά και στο γιοτ στο λιμάνι, όχημα της ΔΕΥΑΚ συχνά έβγαζε νερά. Μάλιστα, ακόμη και χθες το μηχάνημα της ΔΕΥΑΚ έβγαλε νερά από το γιοτ.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δημοτικό Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Σαράντος Μαρινάκης, είπε ότι το συγκεκριμένο ιστιοφόρο είναι κατασχεμένο από το υπουργείο Οικονομικών για έκνομη δραστηριότητα και ειδικότερα για μεταφορά μεταναστών.

Όπως είπε, από πλευράς Λιμενικού Ταμείου έγινε κάθε προσπάθεια να αντληθούν τα νερά που υπήρχαν εντός, αλλά τελικά αυτό δε στάθηκε δυνατό κι έτσι το σκάφος βυθίστηκε.
Χθες, υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος, έγιναν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο σημείο, ενώ ακολούθησε η ανέλκυση του “MR MUSTI” από ειδικά μηχανήματα.

Σχετικά με τα υπόλοιπα κατασχεμένα σκάφη, ο κ. Μαρινάκης παρατήρησε ότι είναι άλλα τρία ακόμα. Για το ένα έχει ακολουθηθεί η διαδικασία πλειστηριασμού και, μάλιστα, έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πλειοδότης. Όσο για τα άλλα δύο, θα γίνει ανέλκυση, ώστε να αρθεί κάθε κίνδυνος.
Τέλος, πρόσθεσε ότι το Λιμενικό Ταμείο επιβαρύνεται με ένα κόστος δυσβάστακτο. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα σκάφη είναι ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών και το Ταμείο δεν αξιώνει κάτι από αυτά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Κηδεύεται σήμερα ο 61χρονος που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα 
Κηδεύεται σήμερα το πρωί στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στο Σολάκι Οιχαλίας, ο 61χρονος που έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα το απόγευμα του Σαββάτου σε εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή του Μελιγαλά.
Το δυστύχημα συνέβη όταν μηχάνημα έργων (φορτωτής) που οδηγούσε 29χρονος κάνοντας όπισθεν παρέσυρε τον 61χρονο.
Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, ενώ τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.

***  Η «καρδιά της τουριστικής εκπαίδευσης» για τρεις μέρες «χτυπά» στην Καλαμάτα 
Ξεκίνησε χθες το 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με τον αριθμό των συμμετασχόντων να ξεπερνά τους 1.200, αριθμός που θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερος αν χωρούσαν στην αίθουσα.
Οι συμμετέχοντες «μαθητές» είναι από όλη την Ελλάδα και, κυρίως, από ΙΕΚ, δημόσια και ιδιωτικά, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη. Όσο για την Πέμπτη, είναι αφιερωμένη στους ήδη επαγγελματίες του τομέα του τουρισμού.

Το «παρών» στην έναρξη, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα και Ελένη Αλειφέρη, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόριος Τάσιος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος.
 Δηλώσεις
Μιλώντας για το Σχολείο Τουρισμού ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόριος Τάσιος, ανέφερε ότι είναι μια προσπάθεια χρήσιμη τόσο για την περιοχή όσο και για όλη τη χώρα.

Ο ίδιος, όπως είπε, προέρχεται από τη Χαλκιδική, όπου με τους διοργανωτές της Καλαμάτας πραγματοποίησαν πριν από δύο μήνες Σχολείο Τουρισμού.
Όσο για το κενό που υπάρχει και καλύπτει το συγκεκριμένο σχολείο, ο κ. Τάσιος σχολίασε ότι προσφέρει αμεσότητα για εξελίξεις που τρέχουν και είναι αδύνατο να καλυφθούν με ένα απλό σεμινάριο.
Αναφερόμενος στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, είπε ότι δεν είναι τυχαίο που εδώ δημιουργήθηκε η Costa Navarino και έδωσε διαφορετική προσέγγιση σε όλο το νομό, ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται κι άλλη δουλειά, κυρίως γύρω από τους επαγγελματίες, ενώ ζήτησε οι αυτοδιοικητικοί «να αγκαλιάσουν» τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Όσο για τη σχέση κράτους-επαγγελματιών, ο κ. Τάσιος είπε ότι ο τουρισμός στο σύνολό του έχει αποδείξει ότι είναι «η πραγματική ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας». Πρόσθεσε, δε, ότι πριν από 15 χρόνια ο τουρισμός ήταν στο 8% του ΑΕΠ και πλέον είναι στο 25%, με έσοδα, μάλιστα, ύψους 100 δισ. κατά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια. Καμία από τις κυβερνήσεις, όπως είπε, πριν από το 2013 δεν είχε δείξει το ανάστημά της για το συγκεκριμένο προϊόν. Μετά, όμως, το 2013 φαίνεται το ζήτημα να έχει μπει σε άλλη κοινωνική διάσταση, ενώ μιλώντας για το υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Τάσιος είπε ότι ναι μεν η κα Κουντουρά κάνει μια καλή δουλειά στην προβολή της χώρας, αλλά μέχρι εκεί. Δεν ασχολείται με αυτά που «πονούν» τον Έλληνα ξενοδόχο, γι’ αυτό, όπως είπε, η Ομοσπονδία έχει απευθύνει πρόσκληση- πρόκληση να δει τα μέλη της με «διαφορετικό μάτι», μιας και τα ζητήματα είναι πολλά. Ειδικότερα, το τουριστικό πακέτο επιβαρύνεται πολύ, με τον ανταγωνισμό να έχει επανέλθει, και αν τελικά η χώρα θέλει καλύτερες μέρες, πρέπει να δει η κυβέρνηση τον τουρισμό με άλλη ματιά.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο πρόεδρος Βαγγέλης Ξυγκώρος δήλωσε ότι είναι δίπλα στο Σχολείο για ακόμα μια χρονιά και, μάλιστα, αυτή η σχέση γίνεται πιο έντονη, διότι φέτος μαζί με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου διοργανώνουν σεμινάρια γαστρονομίας για επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.
Μιλώντας για το μέλλον, ο κ. Ξυγκώρος δήλωσε ότι σίγουρα θα προκύψουν σεμινάρια και ημερίδες σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού.
Όσο για το τι έχει κάνει ή δρομολογήσει το Επιμελητήριο στον τουρισμό, πέραν της έξτρα μέρας στο Σχολείο Τουρισμού, βασικότερο όλων είναι ο σχεδιασμός «για να ακουστεί κάποια στιγμή η φωνή των επαγγελματιών». Σχέδιο που, όπως είπε, θα έρθει σε διαβούλευση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει ένα πλάνο για το πού θέλουμε να πάει η περιοχή μας, τώρα και στο μέλλον, αφού «δυστυχώς, έχουμε μείνει πολύ πίσω».

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, μίλησε για μια πρωτοβουλία που πλέον έχει γίνει θεσμός, ενώ ξεκίνησε από κινητοποίηση δυνάμεων που πιστεύουν στον εαυτό τους και ότι «όπως είναι η κατάσταση στους θεσμούς και στην Πολιτεία θα πρέπει να πάρουν την υπόθεση πάνω τους και να γίνουν ενεργοί πολίτες». Δήλωσε, δε, χαρούμενη που αυτό το δυναμικό εγχείρημα ξεκίνησε από τη Μεσσηνία.
Μιλώντας για τον τουρισμό, είπε ότι αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης, ενώ κλείνοντας θέλησε να προβλέψει ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα εξελιχτεί σε κάτι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο.
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι το Σχολείο αποτελεί πλέον πλοηγό για το υπουργείο Τουρισμό, εξ ου και πλέον το αγκάλιασε και το προωθεί.
Στη συνέχεια θέλησε να ενημερώσει τους μαθητές του Σχολείου για το κατόρθωμα, όπως το χαρακτήρισε, της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εδραιωθεί στον τουρισμό. Αναφερόμενος στα βήματα, είπε ότι αρχικά δημιουργήθηκε το Brand «Μαγική Μεσσηνία», κάτι που ήταν πολύ σημαντικό, ενώ έπειτα μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια δημιούργησε πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού πακέτου.

Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια μπήκε σε λογική εξωστρέφειας και στοχευμένα αγκάλιασε αγορές, στην αρχή της Αγγλίας και έπειτα της Γερμανίας, ενώ θα ακολουθήσουν οι σκανδιναβικές χώρες.
Μιλώντας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης, αλλά της ΣΔΙΤ. Εκεί, όπως είπε, η Περιφέρεια έχει κάνει κάποιες παρεμβάσεις στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έπειτα από εκείνες της Κρήτης και του Ν. Αιγαίου, είναι η τρίτη σε απορρόφηση προσωπικού στον τουρισμό, κάτι που δείχνει πολλά για την αξία του στην περιοχή.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Ορέστης Κουράκης: Ο γιος του βουλευτή που παίρνει δουλειές χιλιάδων ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού…λόγω της πεθεράς του…

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέβηκε στην εξουσία καταγγέλλοντας (μεταξύ άλλων) την οικογενειοκρατία, τα περιστατικά νεποτισμού, ωστόσο, που αφορούν την κυβέρνησή του σπάνε κάθε ρεκόρ.  Μετά από πολλές περιπτώσεις τύπου Νίκου Καρανίκα, την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου ήρθε στο φως η προαγωγή της Κατερίνας Εξερτζόγλου. Η νεαρά πρώην τηλεφωνήτρια στο υπουργείο Εργασίας έφτασε έχοντας σπουδές θεάτρου να γίνει γενικής γραμματεύς διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας. Σήμερα, χάρις την Διαύγεια, εξετάζουμε μία ακόμα περίπτωση, αυτή του υιού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής, Τάσου Κουράκη, Ορέστη. Ο νεαρός Κουράκης λοιπόν είναι 34 ετών και καταξιωμένος επαγγελματίας αρχαιολογικός φωτογράφος με συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, βρίσκεται στην λίστα προσωπικού του American College of Thessaloniki ως «Adjunct Instructor», ενώ είναι και μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από το 2001.
Ο Ορέστης Κουράκης ωστόσο πέραν από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες σε Ελλάδα και εξωτερικό, διατηρεί και  δεσμούς με τον δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα με το δημόσιο χρήμα, αφού στην Διαύγεια εντοπίζονται αρκετές εγκρίσεις δαπανών προς αμοιβή του. Όλες αφορούν φωτογραφίσεις σε δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα στην Διαύγεια βλέπουμε τουλάχιστον 10 συνεργασίες του με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης από το 2011 έως το 2017 αξίας 35.988 ευρώ. Αναλυτικά συνεργασίες του Ορέστη Κουράκη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης:  2011  13 Σεπτεμβρίου 2011: 10.092,15 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  2014  13 Οκτωβρίου 2014: 1.200 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  12 Δεκεμβρίου 2014: 3.000 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  2015   21 Οκτωβρίου 2015: 2.337 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  12 Νοεμβρίου 2015: 2.091 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  26 Νοεμβρίου 2015: 2.500 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  2016 09 Δεκεμβρίου 2016: 4.922 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  2017  23 Οκτωβρίου 2017: 6.000 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  30 Νοεμβρίου 2017: 2.046 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩ)  19 Δεκεμβρίου 2017: 1.800 ευρώ (Δείτε την ΕΔΩΌλες αυτές οι συνεργασίες, γίνονταν στο τελευταίο τετράμηνο κάθε έτους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2015, εγκρίθηκαν τρεις αναθέσεις στον κ. Κουράκη συνολικής αξίας 6.928 ευρώ μέσα σε μόλις 35 ημέρες… Εντάξει, θα πει κάποιος, άλλος ένας ιδιώτης οποίος ανέλαβε έργα και δράσεις του δημοσίου μέσω απευθείας ανάθεσης. Σε αυτό συμφωνούμε καθώς  η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ταυτόσημη με της κυρίας Εξερτζόγλου. Φανερώνει, όμως, την φιλοσοφία που διέπει άτομα στον κρατικό (και σε πολλές περιπτώσεις στον κυβερνητικό) μηχανισμό για την σχέση επιχειρηματικότητας και Δημοσίου. Φίλοι, γνωστοί και ημέτεροι. Απλώς άλλοτε συμβαίνει ο βοηθούμενος να έχει τα προσόντα (όπως σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κουράκης) και άλλοτε να είναι ουρανοκατέβατος όπως η κα. Εξερτζόγλου. 
Η Πολυξένη Αδάμ-Βέλενη

Μία λεπτομέρεια που μπορεί να έχει την σημασία της είναι και το δημοσίευμα Των Νέων και του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου, ότι ο υιός Κουράκης είναι παντρεμένος με την κόρη της αναπληρώτριας διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Αδάμ-Βέλενη…  EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
***  Θρήνος για τους τρεις συμμαθητές που σκοτώθηκαν στην Κυπαρισσία-Μια κοπάνα που κατέληξε σε τραγωδία…

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Κυπαρισσία. Τρεις φίλοι, τρεις συμμαθητές έχασαν τη ζωή τους στο τρομερό τροχαίο που σημειώθηκε το πρωί κοντά στην Τερψιθέα. Μια κοπάνα που κατέληξε σε τραγωδία. Τα τρία αγόρια φοιτούσαν στο 1ο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας. Οι τρεις 15χρονοι αποφάσισαν να μην πάνε στο σχολείο και πήραν το αυτοκίνητο του πατέρα του ενός προκείμενου να πάνε μια βόλτα. Μια βόλτα μοιραία που έμελλε να κόψει το νήμα της ζωής τους τόσο πρόωρα. Το αυτοκίνητο των παιδιών συγκρούεται με διερχόμενο φορτηγάκι που οδηγεί 48χρονος από τη Ρουμανία που διαμένει στην περιοχή. Το όχημα κυριολεκτικά συνθλίβεται σε παρακείμενο τοίχο.
Στον τόπο του δυστυχήματος οι εικόνες σοκάρουν. Μια άμορφη μάζα σιδερικών ό,τι απέμεινε από το αυτοκίνητο που επέβαιναν οι τρεις νεαροί. Από τα συντρίμμια οι δύο ανασύρθηκαν νεκροί. Ο τρίτος 15χρονος που φέρεται να οδηγούσε, βγήκε βαριά τραυματισμένος, χειρουργήθηκε και μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο του Ρίου όπου και δυστυχώς κατέληξε. Ο οδηγός του άλλου οχήματος σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται αλλά η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.
Συγκλονισμένοι μαθητές και καθηγητές δεν μπορούν να πιστέψουν την ανείπωτη τραγωδία. Όταν χτύπησε το κουδούνι τα παιδιά ήταν ήδη στο σχολείο, λέει στον ALPHA ο διευθυντής του ΕΠΑΛ, Δημήτρης Δράκος και επισημαίνει ότι οι 15χρονοι έφυγαν χωρίς άδεια .- «Τρεις μαθητές της πρώτης τάξης, 15 χρονών, ήρθαν την πρώτη ώρα για μάθημα και έφυγαν μετά. Πήραν το αυτοκίνητο του πατέρα του ενός και βγαίνοντας στην Εθνική Κυπαρισσίας – Φιλιατρών ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και έγινε το δυστύχημα. Ήσυχα παιδιά, ούτε δημιουργούσαν πρόβλημα ούτε τίποτα. Κάθε άλλο. Και με εκπλήσσει αυτό. Να βγουν να πάρουν το αυτοκίνητο του πατέρα τους και να αναπτύξουν τέτοια ταχύτητα χωρίς δίπλωμα… Οι γονείς ήρθαν στο νοσοκομείο. Δεν αναγνωρίζονται τα παιδιά, ήταν τόσο δυνατή η σύγκρουση που από ό,τι μου είπαν οι αστυνομικοί δεν είναι αναγνωρίσιμα τα παιδιά».
Ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας μιλώντας επίσης στον ALPHA:«Ήταν έκπληξη ότι πήραν το αυτοκίνητο κρυφά, ανάπτυξαν ταχύτητα και έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Ήταν από τα ήσυχα τα συνεργάσιμα παιδιά. Το δόγμα μας είναι τα παιδιά μέσα στο σχολείο. Και αποβολές όταν παίρνουν πρέπει να παραμένουν στον χώρο του σχολείου, γιατί ξέρουμε ότι όταν ένα παιδί βγει από την αυλόπορτα, κινδυνεύει», είπε ο Γιώργος Σταματόπουλος.Στην κλειστή κοινωνία της Κυπαρισσίας τα παιδιά ήταν γνωστά και αγαπητά. Κάτοικοι και καταστηματάρχες μίλησαν στην κάμερα για την τραγωδία. Όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τα τρία αγόρια που μια απερισκεψία τους οδήγησε στον θάνατο.  Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ του ALPHA Αλέξη Κουβέλη η μητέρα του ενός από τα παιδιά βρισκόταν στο νοσοκομείο καθώς εργάζεται εκεί, την ώρα που μεταφέρθηκε εκεί το παιδί της. Ωστόσο το μυαλό της δεν πήγε στο γιο της καθώς νόμιζε ότι βρισκόταν στο σχολείο. 
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται όμως και ένας ακόμη 15χρονος, καθώς στην παρέα των παιδιών υπήρχε και ένα τέταρτο αγόρι, ο Θανάσης που αρνήθηκε να ακολουθήσει τους συμμαθητές του στην πρωινή κοπάνα καθώς είχε απουσίες. Μια απόφαση που του έσωσε τη ζωή…  Δείτε το βίντεο του ALPHA με το ρεπορτάζ για την τραγωδία στην Κυπαρισσία

Για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος έρευνα διενεργεί η Τροχαία Κυπαρισσίας. Με πληροφορίες από Alpha, tharrosnews, eleftheriaonline  newsit.gr
***   Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018…

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη Δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και στο Ιόνιο, περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 20 Νοεμβρίου 2018. Οι άνεμοι στα βορειότερα πελάγη του Αιγαίου θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ στα παράλια και εντάσεις 7 με 8 μποφόρ στα νησιωτικά τμήματα.
***   Απίστευτο αλλά αληθινό! Πόσο μας στοιχίζει ο «λαστιχάς» και ο πωλητής λαμπτήρων του Πολάκη…

Πόσο μπορεί να κοστίζει στους Έλληνες φορολογούμενους ένας ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ και ένας πωλητής λαμπτήρων; Ένα ερώτημα που φαίνεται παράδοξο, αφού τα δύο επαγγέλματα εντάσσονται στον ιδιωτικό τομέα και όχι στο δημόσιο. Εκτός αν πρόκειται για εκλεκτούς του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, οπότε η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Διότι στην περίπτωση αυτή, ένας άνθρωπος που άλλαζε λάστιχα μπορεί να γίνει διοικητής σε νοσοκομείο, ενώ ο πωλητής λαμπτήρων να τοποθετηθεί διευθυντής διοικητικού. Και αυτοί οι δύο να μας στοιχίζουν μαζί 20.000 ευρώ σε ένα δίμηνο σε μισθούς, ενοίκια και ταξίδια. Ο κ.Χαράλαμπος Πανοτόπουλος έχει κάνει αρκετές δουλειές. Υπήρξε κλητήρας στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το 2012 είχε βουλκανιζατέρ στην Ηλιούπολη, ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία, ήταν έμπιστος συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Κάποια στιγμή χρειάσθηκε να επισκεφθεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης για εξαγωγή φρονιμίτη. Ούτε ο ίδιος ίσως περίμενε, ότι θα αναλάμβανε διοικητής του νοσοκομείου. Ο Μπάμπης, όπως τον φωνάζουν, Πανοτόπουλος, έχει ως χόμπι το ψαροντούφεκο, το οποίο μάλιστα δεν αποχωρίζεται ούτε στο νοσοκομείο και φωτογραφίζεται με αυτό στους διαδρόμους! Στις 9 Ιανουαρίου 2018 ο 43χρονος κάνει βουτιά “στα βαθιά” και τοποθετείται διοικητής στο νοσοκομείο Θήρας με μισθό 3.897 ευρώ.
Όπως όμως αποδεικνύουν τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το “Πρώτο Θέμα”, το τελευταίο δίμηνο ο κ.Πανοτόπουλος περισσότερες ημέρες είναι στην Αθήνα παρά στη Σαντορίνη. Από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2018 δημοσιεύονται οκτώ αποφάσεις για μετακίνησή του στην πρωτεύουσα με την αιτιολογία της “συμμετοχής στο ΔΣ της ΑΕΜΥ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) και την προώθηση θεμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας στο Υπουργείο Υγείας”, άλλη φορά για “την κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΑΕΜΥ Α.Ε.” και άλλες για “συμμετοχή στην αξιολόγηση των ΙΔΑΧ”. Το συνολικό κόστος των ταξιδιών μαζί με την ημερήσια αποζημίωση προϋπολογίζεται σε 3.677 ευρώ. Μαζί με τους μισθούς δύο μηνών, τη μίσθωση κατοικίας στη Σαντορίνη (450 ευρώ μηνιαίως) αλλά και αυτοκινήτου, ο πρώην λαστιχάς και νυν πρόεδρος του νοσοκομείου Θήρας στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους τουλάχιστον 11.471 το τελευταίο δίμηνο. Από την άλλη, ο κ.Γιώργος Τσιαντής εργαζόταν στο τμήμα πωλήσεων εταιρείας με λαμπτήρες, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί και σε εταιρεία με οδοντόκρεμες. Σήμερα είναι διευθυντής διοικητικού στο νοσοκομείο Θήρας με μισθό 2.427 ευρώ περίπου, όπως προκύπτει από το Μισθολογικό Κλιμάκιο 16 (1.977 ευρώ) και το επίδομα θέσης (450 ευρώ). Μετά την τοποθέτησή του στη διοίκηση του νοσοκομείου, ο κ.Τσιαντής στάλθηκε με έξοδα του νοσηλευτικού ιδρύματος στην Αθήνα και στο “Αττικόν” για ταχύρυθμη εκπαίδευση, αφού η εμπειρία του στους λαμπτήρες και στις οδοντόκρεμες φαίνεται ότι δεν επαρκούσε για να ανταποκριθεί πλήρως στα νέα του καθήκοντα.
Ακόμη, ο διευθυντής του νοσοκομείου έχει μεταβεί στην Αθήνα πέντε φορές μέσα σε μόλις ένα μήνα περίπου. Από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου υπογράφονται ισάριθμες αποφάσεις μετακίνησης με αιτιολογία “συμμετοχή στην αξιολόγηση των ΙΔΑΧ” και προβλεπόμενο κόστος 2.553 ευρώ. Μαζί με τους μισθούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, το ποσό που κατέβαλλε το ελληνικό Δημόσιο – δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι – για το συγκεκριμένο στέλεχος του νοσοκομείου έφτασε τις 7.353 ευρώ.  Να σημειωθεί ότι από τη δαπάνη των ταξιδιών των στελεχών του γενικού νοσοκομείου Θήρας, έγινε ανάκληση ποσού 1020 ευρώ από τον διοικητή και 800 ευρώ από τον διευθυντή. Πάλι καλά δηλαδή που έκαναν και κάποια οικονομία…
protothema.gr
***    Σαν σήμερα η απόπειρα ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ των Βενιζελικών αξιωματικών Λούφα και Ντερτιλή…

Αποτυχημένο στασιαστικό κίνημα βενιζελικών αξιωματικών με συντεχνιακά κίνητρα, που εξουδετερώθηκε εν τη γενέσει του το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 1924. Επικεφαλής του ήταν ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας και άμεσος βοηθός του ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής, πατέρας του μετέπειτα πραξικοπηματία Νικολάου Ντερτιλή. Δυο χρόνια μετά τη Μικρασιαστική Καταστροφή, σε μία εποχή που ο στρατός είχε καθοριστικό λόγο στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ένα μήνα μετά την άνοδό της στην εξουσία αντιμετώπισε τον πρώτο της μεγάλο κλυδωνισμό.
Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Λούφας και ο αντισυνταγματάρχης Βασίλειος Ντερτιλής οργάνωσαν κίνημα, με τη βοήθεια αξιωματικών των νεοσύστατων «Δημοκρατικών Ταγμάτων», στρατιωτικού σώματος επιφορτισμένου με την προστασία της Δημοκρατίας. Σκόπευαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και την ίδια τη Βουλή, με στόχο να εμποδίσουν την επαναφορά των απότακτων αξιωματικών (αντιβενιζελικών) στο στράτευμα ή να εξασφαλίσουν προαγωγή, όπως τους κατηγορούσαν οι αντίπαλοί τους. Ο Λούφας σε κατοπινή του συνέντευξη υποστήριξε ότι το μοναδικό του κίνητρο ήταν η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών. Η συνωμοσία έγινε αντιληπτή από τον διοικητή του Α’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παπαθανασίου και οι κινηματίες εξουδετερώθηκαν προτού προλάβουν να εκδηλωθούν. Διατάχθηκε η σύλληψη των Λούφα και Ντερτιλή και 12 ακόμη λοχαγών και υπολοχαγών. Στις 20 Νοεμβρίου, ο Μιχαλακόπουλος, μιλώντας στη Βουλή, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, μειώνοντας τη σημασία του επεισοδίου και παρακάλεσε τους βουλευτές να αποφεύγουν να ενισχύουν τις φήμες περί στρατιωτικών ανωμαλιών, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές και να δυσχεράνουν τη σύναψη δανείου για την αποκατάσταση των προσφύγων. Οι πραξικοπηματίες οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο με την κατηγορία της στάσης. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1924 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, με την οποία ο μεν Λούφας καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών, οι δε λοιποί κατηγορούμενοι σε φυλάκιση 15 μηνών. Η απόφαση αυτή δεν εμπόδισε τους Λούφα και Ντερτιλή να συμμετάσχουν λίγους μήνες αργότερα στο επιτυχημένο πραξικόπημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου (26 Ιουνίου 1925), που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.  sansimera.gr
***   Αλλαγή Πορείας ή Νοοτροπίας;…

του Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)  Καθιερώθηκε η 17η Νοεμβρίου ως επέτειος του Πολυτεχνείου. Θα μπορούσε να έχει πάνδημη αναγνώριση/καταξίωση. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, λόγω κομματικού καπελώματος. Κάποιοι πολιτικάντηδες καιροσκόποι έχτισαν επαγγελματικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι την περίσταση. Καπηλεύτηκαν, διαστρέβλωσαν, ψευδολόγησαν, αλλοίωσαν τα πραγματικά γεγονότα.  Άλλα συνέβησαν και αλλιώς τα περιέγραψαν.
Αδικήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι όντως προσέφεραν και αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος (πέρα  από κόμματα και ταμπέλες).  Δεν είναι ακριβές ότι αντιτάχθηκαν στην Δικτατορία μόνον Αριστεροί. Όπως δεν ισχύει ο μύθος, ο οποίος καλλιεργήθηκε έντεχνα και υποβολιμαία, περί «εκατόμβης νεκρών» εντός  του  Πολυτεχνείου. Ουδείς εφονεύθη  εντός  του χώρου αυτού.  Νεκρούς είχαμε εκτός– από ελεύθερους σκοπευτές – του Πολυτεχνείου. Γιατί όμως η διαστρέβλωση των γεγονότων; Η απάντηση – ως αυτονόητη και πρόδηλη- επαφίεται στον αναγνώστη. Επιπρόσθετα υπήρχαν και ακραίοι προβοκάτορες που έπαιξαν τον δικό τους διασπαστικό ρόλο. (Σ.Σ Αν επρόκειτο να αναφερθώ τιμητικά κάπου , θα επέλεγα την Νομική Σχολή). Η θλιβερή εξέλιξη ήταν η αντικατάσταση του Δικτάτορα με έναν άλλο: χειρότερο και βλακωδέστερο. Τα γεγονότα γνωστά. Χάσαμε σχεδόν το 40% της Κύπρου μας. Ποιός αμφιβάλλει για τον ρόλο των Αμερικανών και κυρίως του Ανθέλληνα Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ κου  Κίσσινγκερ; Ήταν όμως ο αποκλειστικά υπεύθυνος;  Ας κοιταχθούμε όλοι οι συνέλληνες στον καθρέφτη μας: και -ίσως κάποιοι- να διακρίνουν και την ημετέρα συνευθύνη. Καταλυτικός ο ρόλος του Κομματικού Συστήματος (πρώην Πολιτικού Συστήματος, αφού εδώ και δεκαετίες δεν παράγει πολιτική παρά μόνον κομματισμό). Βασικός υπεύθυνος της έλευσης των Συνταγματαρχών στην εξουσία ήταν ο εγγενής φθόνος και διχασμός μας (εντός Ελλάδος, αλλά και Κύπρου). Οι κομματικές αντιπαραθέσεις και οι αχαλιναγώγητες φιλοδοξίες . Θύμα  τους  ο Ελληνισμός  ο  οποίος  συρρικνώθηκε  ανεπίτρεπτα.    Θα ήθελα εδώ να σταθώ σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός: την καθιέρωση -έκτοτε- της πορείας (διαμαρτυρίας) από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με τα συνοδευτικά έκτροπα. Σε κάθε επέτειο μονοδρομείται η πορεία διαμαρτυρίας από το Πολυτεχνείο προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Με την «Αριστερά» στην  διακυβέρνηση του Τόπου, όλοι (ανεξάρτητα από το αν την ψηφίσαμε ή όχι) αναμέναμε  επιδείνωση των σχέσεων μας με την Υπερδύναμη και περαιτέρω σύσφιξη των ελληνορωσικών μας σχέσεων ως κάτι το αυτονόητο. Συνέβη -τελευταία- κάτι το εντελώς αντίθετο. Δεν απεξαρτηθήκαμε από τους «φονιάδες των λαών Αμερικάνους». Αντιθέτως τους σφιχταγκαλιάσαμε! Βάλαμε απέναντι τη Ρωσία (ο χώρος δεν επιτρέπει λεπτομερή παράθεση στοιχείων). Οι νυν κυβερνώντες έγιναν (ίσως και να έπραξαν ορθά) οι καλύτεροι σύμμαχοι /επιστήθιοι φίλοι των Αμερικανών (!!!). Κατέρριψαν όμως μύθους δεκαετιών (πλασματικές) εσωτερικές εχθρότητες για καθαρά κομματικούς λόγους. Ψυχανεμίζομαι πως ίσως εφέτος οι κρατούντες  θα  διοργανώσουν διαφορετικά τις επετειακές εκδηλώσεις: Θα επιλέξουν μια ανάστροφη πορεία: Από την Αμερικανική Πρεσβεία, προς το Πολυτεχνείο! Ίσως για να τιμήσουν τους όψιμους, νέους φίλους τους. Αντιλαμβάνομαι πως η παραπάνω εξέλιξη ακούγεται απίθανη, απραγματοποίητη, ευφάνταστη, ίσως και μεταφυσική. Όμως εδώ και δεκαετίες ζούμε α-φύσικα πράγματα. Ποιός θα φανταζόταν, πριν από μερικά χρόνια, ότι οι ορκισμένοι αντιαμερικανοί και παραδοσιακά φιλορώσοι, θα άλλαζαν συμμαχίες (και ιδεολογίες); Υ.Γ. Απορία: Αφού οι εξουσιαστές μας διαθέτουν τέτοια ευελιξία (sic), γιατί δεν τα βρίσκουν και αναμεταξύ τους ώστε να εξυπηρετήσουν (εκτός από τους ευκαιριακούς τους συμμάχους σκοπιμοτήτων) και τα συμφέροντα της ταλαίπωρης Πατρίδας;
***  Πεζοπορία στο δάσος της Φολόης με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Την προσεχή Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας μάς καλεί «να περπατήσουμε στο πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερύμανθου, 25 μόλις χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.
Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε ύψος 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.
Ο μύθος θέλει η περιοχή να ονομάστηκε έτσι από το φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο: Οι Κένταυροι ήταν μυθικά όντα που είχαν από τη μέση και κάτω σώμα αλόγου κι από τη μέση και πάνω ανθρώπου. Ο Ηρακλής, στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερύμανθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε γενναιόδωρα από τον Φόλο. Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, όμως, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή κι έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος Φολόη προς τιμήν του φίλου του.
Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί από τα γραφεία του συλλόγου την Κυριακή στις 7.00 π.μ. και ο βαθμός δυσκολίας της 5ωρης πορείας είναι 1-2».
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του ΕΟΣ Καλαμάτας κάθε βράδυ μετά τις 9.00 μ.μ. Τηλ. 27210 97733 & 6947850611 (Κότση Δέσποινα) & 6955691152 (Γιάνναρης Γιάννης).

***  Παρουσίαση του βιβλίου Ξ. Αραπογιάννη «Ασκληπιείο Αρχαίας Θουρίας» 
Παρουσίαση του βιβλίου της Ξένης Αραπογιάννη «Αρχαία Θουρία - Το Ασκληπιείο» θα γίνει από το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» και τις εκδόσεις Αρχείο το Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex (Αριστομένους 26, Καλαμάτα).
Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν οι: Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης και Δημήτρης Παπανικολόπουλος, δικηγόρος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικόλαος Ζαχαριάς.
Κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της ΝΔ Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές αυτές ανασκαφές, αφηγείται την ιστορία της απαλλοτρίωσης και της ανακάλυψης, επίσης περιγράφει το χώρο, το μνημείο και τα ευρήματα σε ένα κείμενο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κατανοητό για τους μη ειδικούς, όσο και χρήσιμο στους αρχαιολόγους.
 Λίγα λόγια
Η Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ως αρχαιολόγος του υπουργείου Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων). Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία, καθώς και της επανέκθεσης των τριών Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ήλιδας.
Από τον Απρίλιο του 2006 έως το τέλος του 2011 υπήρξε διευθύντρια της νεοσύστατης Εφορείας Αρχαιοτήτων και είχε την εποπτεία της ίδρυσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα.
Από το 2009 έως σήμερα είναι διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας.

***  Ενημερωτική εκδήλωση στην Καλαμάτα για «Πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» 
Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης» διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου την ερχόμενη Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» (Διοικητήριο 24 131 Καλαμάτα)
Κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν οι: Έλενα Ράπτη, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, Γεώργιος Σταματόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, προϊστάμενος Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Μεσσηνίας,
Ανδριανή Ρουσσοπούλου, ψυχολόγος, διευθύντρια
 Βρεφονηπιακού Σταθμού «Το Περιβόλι της Γιαγιάς»,
 Ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου.   Είσοδος ελεύθερη.

***   Εξαιρετική επιτυχία και κοσμοπλημμύρα για το "The Thread" και τις δύο παραστάσεις του 
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι δύο παραστάσεις της ανεπίσημης avant premiere του "The Thread", που η Λάβρυς παρουσίασε στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το Σάββατο και την Κυριακή.
Η παράσταση, με τίτλο "The Thread", με καταβολές στον αρχαίο μύθο του Μίτου της Αριάδνης και τις διαχρονικές έννοιές του, ιδωμένες από μία πιο συμβολική σκοπιά, ανέβηκε σε σκηνοθεσία και χορογραφία του πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού, Russell Maliphant, πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου με Oscar και μεγάλου Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του διεθνούς φήμης Michael Hulls και κοστούμια της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνίδας Mary Katrantzou, ενώ εμφανίσθηκαν επί σκηνής 18 ταλαντούχοι ανερχόμενοι χορευτές από την Ελλάδα. Η έρευνα και διδασκαλία παραδοσιακών χορών ήταν του Τάκη Καραχάλιου και της Ελένης Σπαθιά.
Επρόκειτο για μία μεγάλη παραγωγή, που ανέδειξε τη σημασία και του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, μία παράσταση της οποίας η προετοιμασία άρχισε πριν από τρία χρόνια, σε ιδέα και σκεπτικό της Γεωργίας Ηλιοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της Λάβρυς. Σκοπός της είναι να συμβάλει στην προσπάθεια εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη μουσική και το χορό, και να αναδείξει τη διαχρονία, αλλά και τη δυναμική του παρουσία στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία.
Στην παράσταση, την οποία- μεταξύ άλλων- παρακολούθησαν εκπρόσωποι από πολιτιστικά ιδρύματα της Ευρώπης και της Ελλάδος, χορογράφοι, χορευτές όπως η διάσημη Sylvie Guillem κ.ά., παρουσιάσθηκε ένας συνδυασμός παραδοσιακών ελληνικών χορών και σύγχρονου χορού, με στοιχεία, αλλά και αυτούσια αποσπάσματα από χορούς από όλη την ελληνική επικράτεια, από τον Πόντο και την Κρήτη ως την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.
Η παγκόσμια πρεμιέρα θα δοθεί το Μάρτιο του 2019, στο θέατρο Sadler's Wells του Λονδίνου.

*** Ενημέρωση στους δικαστικούς υπαλλήλους από το νέο Δ.Σ. 
Άτυπη ενημέρωση για τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων έγινε χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καλαμάτας. Αν και είχε προγραμματισθεί γενική συνέλευση, δεν υπήρξε απαρτία και έτσι έγινε απλή ενημέρωση στους παρευρισκόμενους υπαλλήλους.
Από τα θέματα που θίχτηκαν ήταν η ανακατανομή των οργανικών θέσεων στις δικαστικές υπηρεσίες, η τήρηση του ωραρίου εργασίας, το μισθολόγιο, οι υπερωρίες και η επιτάχυνση των διαδικασιών για ολοκλήρωση των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που προβλέπουν πλήρωση θέσεων σε δικαστικές υπηρεσίες.
Η έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δικαστηρίων της Καλαμάτας είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα των τελευταίων ετών και έχει κατ’ επανάληψη τεθεί ως αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο. Β.Β.

***  Ο δήμαρχος Καλαμάτας και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους Μεσσήνιους παραγωγούς 

Διανύουμε τη χειρότερη χρονιά στον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αυτοδιοικητικοί, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Καλαμάτας που ξέχασε τι εισηγήθηκε ως πλειοψηφία στο ΔΣ. Αποφάσεις που εξαιρούν συγκεκριμένες περιοχές ακόμα και περιαστικές, όπου μπορεί να γίνει βιολογική καταπολέμηση. Οι ψεκασμοί όχι μόνο αποτελούν υποχρέωση των ελαιοκομικών δήμων της χώρας, αλλά είναι καταστροφικό όπως αποδείχθηκε αν δεν γίνουν όπως πρέπει. Δεν θα ήταν άλλωστε και θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τη νομοθεσία.  Λησμόνησε, λοιπόν, ο δήμαρχος όλα αυτά που του επισημάναμε ως γεωτεχνικοί, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν αν προχωρήσει σε εξαίρεση διαμερισμάτων που οδηγούν σε θύλακες ανάπτυξης των παθογόνων μικροοργανισμών. Επίσης, υπήρχε η δυνατότητα όπως του ζητήθηκε να κάνει έγκαιρα τις επισημάνσεις του στο ΥΠΑΤ αλλά και στις ΔΑΟΚ ακόμα και στον περιφερειάρχη.
Στην κουνουποκτονία βρέθηκε τρόπος τελικά και έκαναν σωστά τους ψεκασμούς με συνεργασία δήμων και Περιφέρειας.   Δυστυχώς,  οι καταστροφές περιουσιών στο δήμο Καλαμάτας επαναλαμβάνονται  μετά τις πρόσφατες κλιματικές διαταραχές, αλλά με ανακοινώσεις γενικόλογες δεν μπορούμε να εισπράξουμε την συμπόνια των παραγωγών της Μεσσηνίας.
Ο δήμος Καλαμάτας οφείλει να αποζημιώσει τους παραγωγούς για αυτά που δεν έκανε και όχι να ζητάει τα "ρέστα "  γι'αυτά που δεν έκαναν οι άλλοι.  Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

***  Γιώτα Κοζομπόλη: Tο «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι πάντα επίκαιρο και διαχρονικό 
Η 17η Νοέμβρη, ημέρα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου,  είναι ημέρα τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία.Σηματοδοτεί τους αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία, την αντίσταση στον αυταρχισμό και τον σκοταδισμό, την ανάγκη για αξιοπρεπή μόρφωση, ζωή και εργασία.
Θυμίζει ότι η ύπαρξη της δημοκρατίας δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη αλλά απαιτεί την εγρήγορση όλων μας για την υπεράσπισή της  και τη θωράκισή της. Ειδικά σήμερα που ακροδεξιές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων, εμφανίζονται στο προσκήνιο της Ευρώπης και αλλού. Επιβάλει την αναγκαιότητα οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και της νεολαίας, με ενότητα μέσα στη διαφορετικότητά τους, να διαμορφώσουν ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στις ακροδεξιές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Χωρίς λογικές ιδιοκτησίας ή αυθεντίας.
Γιατί το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» είναι πάντα επίκαιρο και διαχρονικό.
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα  Δικηγόρος  - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

***  Η ζωή στο κέντρο της πόλης, παρέμβαση από Β. Παπαευσταθίου, Τ. Κουζή και Β. Πουλόπουλο 
  
Πριν από λίγους μήνες διατυπώσαμε μια θεώρηση για την κινητικότητα στην Καλαμάτα, στοχεύοντας να τοποθετήσουμε στην δημόσια σφαίρα, μια σειρά προτάσεων για το κυκλοφοριακό μέλλον της πόλης.
Ανάμεσα στις προτάσεις που βρήκαν πολύ θετικό αντίκτυπο, ξεχώριζε για πρώτη ίσως φορά η πρότασή για εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους.
Τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από πεζοδρομήσεις και ήπιες αναπλάσεις, απαραίτητες για τις φορτισμένες αστικές περιοχές, οδήγησε σε μέτρα περιορισμού της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας των οδών, και στην μείωση των θέσεων στάθμευσης στις κεντρικές και νότιες περιοχές.
Θα έπρεπε όμως πρώτα να καταγραφούν οι ανάγκες στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων των περιοχών αυτών και να εξασφαλίζεται με ετήσια κάρτα μια θέση ανά οικογένεια σε διακριτό ξεχωριστό χώρο για κατοίκους στα υφιστάμενα ή νέα παρακείμενα parking ή παρά την οδό, όπως γίνεται στα περισσότερα αστικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο αριθμός των θέσεων θα προκύψει από εντατική καταγραφή του ζητήματος (ζήτησης και προσφοράς θέσεων) για να προκύψει και ο ανάλογος σχεδιασμός.
Δεν μπορεί να λαμβάνονται στην πόλη μέτρα περιορισμού της στάθμευσης (είτε με ελεγχόμενη στάθμευση, είτε με το περιπεπλεγμένο και διόλου εξυπηρετικό σύστημα των μονών-ζυγών μηνών) μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις στάθμευσης, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλισθεί η στάθμευση των μόνιμων κατοίκων.
Η εξασφάλιση θέσεων θα προσφέρει σημαντική ανάσα στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της Καλαμάτας, του Ιστορικού Κέντρου και άλλων φορτισμένων περιοχών και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους, ενώ η ύπαρξη αυστηρά μιας προσφερόμενης θέσης ανά νοικοκυριό, θα περιορίσει την χρήση πολλών οχημάτων στην ίδια την οικογένεια.
Εξάλλου, το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολεί την καθημερινότητα των πολιτών στην Καλαμ πρωτοπο﷽﷽να γίνουμε πανελλαδικάην πάτα, όπως και σε κάθε ελληνική πόλη που δυσκολεύεται χρόνο με το χρόνο να εξυπηρετήσει όλο και περισσότερα αυτοκίνητα.
 Αντίθετα, βρίσκεται προς την λάθος κατεύθυνση μια ιδέα που ανακυκλώνεται, ευτυχώς όχι από την δημοτική αρχή που αντιστάθηκε εξαρχής, η κατασκευή υπογείου σταθμού αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία της πόλης, μια ιδέα που
_ θα προσελκύσει ακόμη περισσότερα οχήματα σε μια επικίνδυνα κορεσμένη περιοχή,
_ θα δημιουργήσει μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα σε παρακείμενους δρόμους που έχουν περιορισμένο πλάτος, όπως οι οδοί Φραντζή και Σιδηροδρομικού Σταθμού,
_ θα προκαλέσει σημαντική και μακροχρόνια ταλαιπωρία στους κατοίκους, και
 - θα λειτουργήσει ημιτελώς, αφού δεν θα αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής, τεχνολογικά ανεπτυγμένης, συγκοινωνιακής υποδομής, όπως γίνεται σε πόλεις του εξωτερικού, που τα προσφερόμενα μέσα μετεπιβίβασης είναι πολλά, και διαβαθμίζονται τιμολογιακά, από σχεδόν δωρεάν στάθμευση σε σταθμούς εκτός της πόλης μέχρι πολύ ακριβή στάθμευση στις κεντρικές περιοχές.
 Εξάλλου, θα πρέπει οι αστικές αναπλάσεις και χρηματοδοτήσεις να κατευθυνθούν πλέον όχι μόνο στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά σε πυκνοδομημένες περιοχές που έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως για παράδειγμα στη Βόρεια Συνοικία και στη Ράχη, στη Ναυαρίνου και σε παραλιακούς παρόδους, αλλά και σε νέες περιοχές επέκτασης και σε έργα υποδομής.
Αντίθετα στόχος για την κεντρική αστική περιοχή θα έπρεπε να είναι η απομάκρυνση του αυτοκινήτου από την καρδιά της πόλης, με την δημιουργία σταθμών αυτοκινήτων στις πύλες και στους περιμετρικούς δακτυλίους (Νέα Είσοδος Καλαμάτας, Πάρκο Νέδοντα, Δυτική Παραλία), όπως για παράδειγμα στην Αθήνα το υπόγειο parking - σταθμός μετεπιβίβασης που λειτουργεί στο Φιξ. Θα πρέπει να προκαλεί τον επισκέπτη να σταθμεύει το αυτοκίνητό του εκτός κέντρου και από εκεί να κινείται σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε ενοποιημένες διαδρομές πεζού ή ποδηλάτου προς τις κεντρικές περιοχές.
Η εφαρμογή τέτοιων μέτρων οφείλει να είναι ολιστική και να προικοδοτεί την πόλη με μια σειρά από πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους, που θα βελτιώσουν την προσπελασιμότητά της, και θα επαναπροσδιορίσουν με ανθρωποκεντρικό τρόπο τις αρτηρίες της, μεταφέροντας έτσι την χρησιμότητά τους από την χαοτική κλίμακα του αυτοκινήτου στην κλίμακα του πεζού.
Παράλληλα, με την χρήση της τεχνολογικής καινοτομίας, έξυπνες ηλεκτρονικές εφαρμογές μέσω κινητού μπορούν να πληροφορούν σε πραγματικό χρόνο πόσοι κενοί χώροι στάθμευσης υπάρχουν και ποιος είναι ο πλησιέστερος χώρος σε σχέση με την τοποθεσία του οδηγού, να εξαγοράζουν χρόνο στάθμευσης ή να πιστοποιούν την χρήση θέσης από μόνιμο κάτοικο.
Ένας συνολικός σχεδιασμός στάθμευσης με προσφερόμενες θέσεις για μόνιμους κατοίκους και πρόβλεψη για την στάθμευση επισκεπτών και διασύνδεσή τους με τα σημεία ενδιαφέροντός τους, θα αποσυμφορήσει τις κεντρικές αστικές περιοχές και θα εξορθολογήσει την ιεράρχηση του δικτύου τους,  σεβόμενη εκτός των άλλων την ζωή των κατοίκων στο κέντρο της πόλης.
 Βασίλης Παπαευσταθίου
διπλ. πολ. μηχανικός ΕΜΠ, MSc Αρχιτεκτονική, ΜSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων
Τόνια Κουζή
διπλ. αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ
Βασίλης Πουλόπουλος,
διπλ. ηλ/γος μηχ/κος Πατρών MSc, phd

***    Περί Νίκα, Τατούλη και των εξελίξεων στην Περιφέρεια 
Μετά την ανακοίνωση της στήριξης από τη Ν.Δ. της υποψηφιότητας του κ. Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι που είχαν εκλεγεί το 2014 με το ψηφοδέλτιο του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αποχωρούν, λέει, από την πλειοψηφία και αρχίζουν να την αντιπολιτεύονται, υπακούοντας στα κελεύσματα του κόμματός τους, της Ν.Δ. και του νέου εκλεκτού της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πράξης τους.
Τα αβίαστα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
1. Πού είναι η αυτονομία των θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης, έναντι του σφιχτού κομματικού εναγκαλισμού της;
2. Πότε ανακάλυψαν ότι συμβαίνουν όλα αυτά τα κακά που καταλογίζουν τώρα στην Περιφερειακή Αρχή κατά την άσκηση της λειτουργίας της;
3. Γιατί δεν αντέδρασαν τότε, όταν αντελήφθησαν αυτά που σήμερα καταγγέλλουν;
4. Μήπως οι καταγγελίες τους δεν είναι πραγματικές, αλλά προκύπτουν από την ξαφνική αλλαγή της στάσης του κόμματός τους απέναντι στον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, τον οποίο είχαν στηρίξει το 2014;
5. Ποια είναι η υπευθυνότητά τους απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου που τους εξέλεξαν με το ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και τώρα χωρίς ουσιαστικό λόγο την καταγγέλλουν;
6. Αν θέλουν να ακολουθήσουν τις νέες επιλογές του κόμματός τους- που είναι δικαίωμά τους-γιατί δεν παραιτούνται από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας, στην οποία εξελέγησαν το 2014 με επικεφαλής τον Π. Τατούλη;
7. Τι φταίει ο λαός της Πελοποννήσου να πληρώνει τις εσκεμμένες δυσλειτουργίες του ΠΕ.ΣΥ. που ενδεχομένως προκύψουν, από την ξαφνική και υστερόβουλη μετατροπή κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας σε συμβούλους της αντιπολίτευσης;
Και εν πάση περιπτώσει, κλείνοντας, αυτοί οι άνθρωποι με αυτές τις μικροπολιτικές-μικροκομματικές αντιλήψεις τους γύρω από τη δημοκρατική λειτουργία και αυτονομία των θεσμών, διεκδικούν και θέλουν να γίνουν η νέα διακυβέρνηση, εφαρμόζοντας τέτοιες αντιδημοκρατικές και αντιθεσμικές λειτουργίες και στο κράτος;
Τέτοιες κομματικές μεθοδεύσεις και διαδικασίες θέλουν να επιβάλλουν στη λειτουργία των δομών και θεσμών; Την κομματική υποταγή και εξυπηρέτηση πρώτα του κόμματος και των στελεχών του και όχι των πολιτών;
Τέτοιες λογικές είναι ξεπερασμένες, τις έχει πληρώσει ακριβά και δεν τις έχει ανάγκη ο τόπος.
Για αυτό και στις επόμενες περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2019 ο λαός της Πελοποννήσου θα καταδικάσει τέτοιες λογικές και τους εκφραστές της και θα επιβραβεύσει για τρίτη φορά τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Γιάννης Αργυράκης   Πρώην αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας

*** ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ :
~*  Ο ΕΛΙΟΤ ΕΝΓΚΕΛ Νοέμβρης 2018 Ν VID 2018 : https://youtu.be/K7yA2YBWr_Y  
~* Μπερισια  Ράμα και Κ  Κατσίφας  2018 :   https://youtu.be/PgH_ohvjrgw 
~* Κογκρέσο και Αλβανικό λόμπι ΗΠΑ 2018 :  https://youtu.be/guaTLeCMT4w 
~* ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΜΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 : https://youtu.be/viSYieATnGc 
~* Χορός και παιχνίδι από εγγόνια 17/11/2018:   https://youtu.be/w80pN_tkBbs 
~* Τραγούδι και χορός από εγγονάκια  20/11/2018:  https://youtu.be/OAmKpH5zN0o .-                    
 ~* Τα εγγονάκια χορεύουν στο σπίτι του παππού 20/11/2018:  https://youtu.be/IhxVGJWtlxA  
~*ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 :   https://youtu.be/qWNIIGHm3M8 
~* ΕΓΓΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΟΜΒΡΗ 2018:  https://youtu.be/XsCx53k_J6Y 
~*ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018: https://youtu.be/wQNtLerWu8Y  .-

*** Αθλητικά Νέα  :

***  ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη  20-11-2018 για το Ευρωμπάσκετ :
ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π.  62-72 ,(27-31) .-^
Τα δεκάλεπτα: 15-15, 27-31, 43-45, 62-72 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 15-15 , 12-16 ,16-14 , 19-27 .-^ 
Μπάγερν Μονάχου (Ράντονιτς): Ντάνγκουμπιτς 2, Χομπς 3 (1), Κινγκ, Κόπονεν 9 (1), Ραντόσεβιτς, Λούτσιτς 15, Λο 6, Τζέντοβιτς 2, Αμαΐζε, Μπαρτέλ 4, Γουίλιαμς 15 (1), Μπούκερ 6. 
Ολυμπιακός (Μπλατ): Γουίλιαμς-Γκος 4 (5ασ.), Σπανούλης 9, (2), Τίμα 10 (2), Μιλουτίνοφ 11 (1τρ., 7 ριμπ.), Στρέλνιεκς 10 (1), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 4, Μπόγρης, ΛεΝτέι 12 (12ριμπ.). 
***ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  90-77 , (38-37) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 16-14,22-17 , 24-22, 28-24 .-^
*** ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  100-79, (46-37)   .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-10, 21-27 , 22-19 , 32-23 .-^
*** ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ    89-76  ,( 47-43) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 22-28 , 25-15 , 15-14 , 27-19 .- ^

~*** ΑΥΡΙΟ Τετάρτη 21 -11-2018 :
ΚΙΜΚΙ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ
Τα  δεκάλεπτα :
ΤΣΣΚΑ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
Τα  δεκάλεπτα :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Τα  δεκάλεπτα :
ΑΡΜΑΝΙ Μιλάνου -  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
Τα  δεκάλεπτα :

*** Για τον   πρώτο γύρο στο Basketball Champions League :
~** Αντβέρπ Βελγίου - ΑΕΚ Α. 64-71 ,(38-28) .-^
Διαιτητές: Κοζλόφσκις (Λετονία), Μάριτσιτς (Σερβία), Προτς (Πολωνία). 
Δεκάλεπτα: 24-20, 38-28, 49-51, 64-71. 
ΑΕΚ (Μπάνκι): Χάντερ 17 (7 ριμπ.), Ματσιούλις 8 (7 ριμπ.), Μωραΐτης 5, Σαντ-Ρόος 4 (3 ριμπ., 3 ασίστ), Τσαλμπούρης 2, Γιαννόπουλος 2 (3 ριμπ.), Γκρίφιν 3 (3 ριμπ.), Λαρεντζάκης 16 (6 ριμπ., 3 κλεψ.), Μέις, Ρόμπερσον 4, Σάκοτα 10 (4 ριμπ.). 

***  «Μαυρόασπρο» το… διήμερο μεσσηνιακό ντέρμπι… 
Όγδοη σερί νίκη για τον Π.Σ. «Η Καλαμάτα», στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής  κατηγορίας, καθώς επιβλήθηκε με 2-0 του Παμίσου Μεσσήνης στο μεσσηνιακό ντέρμπι που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώθηκε χθες στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης.
Ο εν λόγω αγώνας που περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου  και την Κυριακή διεκόπη στο 22΄ λόγω ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου από την έντονη βροχόπτωση.
Σε εκείνο το σημείο, δεν υπήρχε σκορ. Έτσι, οι δύο ομάδες ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για χθες το μεσημέρι ώστε να παιχθούν τα υπόλοιπα 68 λεπτά.
Η Καλαμάτα ήταν καλύτερη και κατάφερε ν’ αξιοποιήσει δύο από τις ευκαιρίες τους (σκόρερς οι Μίνγκας Ρούμπιο Μαρτίνες) παίρνοντας ένα σημαντικό διπλό που τις επέτρεψε να ξεφύγει 5 βαθμούς από τον δεύτερο Ασπρόπυργο.
Από την άλλη πλευρά, ο Πάμισος Μεσσήνης ήταν μαχητικός, αλλά δεν απείλησε  τη Μαύρη Θύελλα.
 ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
25΄ ο Χρήστος Μίνγκας συνεργάστηκε με τον Αντώνη Φουάση, που έκανε το γύρισμα, ο Θανάσης Πνδώνης πλασέ, ο νεαρός Βαγγέλης Καπατσώρης απέκρουσε, ο αφύλαχτος Μίνγκας πήρε το «ριμπάουντ» και με σουτ άνοιξε το σκορ.
34΄ ο Ηλίας Ηλιόπουλος δυνατό σουτ, ο Κασωτάκης μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.
37΄ο Αντώνης Φουάσης εκτέλεσε κόρνερ, ο Μανώλης Αλιατίδης έκανε κεφαλικά, η μπάλα κόντραρε σε σώμα αμυντικού του Παμίσου Μεσσήνης και έδιωξε πάνω στη γραμμή ο νεαρός Παναγιώτης Μάραντος.
59΄ο Δήμος Νινιός κάθετη πάσα στον Διονύση Παπαδόπουλο, που υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ από τον β΄ βοηθό Ανδριανό.
70΄ο Αντώνης Φουάσης δυνατό σουτ, ο Βαγγέλης Καπατσώρης απέκρουσε, ο Ρούμπιο Μπαρτίνες πήρε το «ριμπάουντ», έκανε το σουτ άουτ.
80΄ ο Γιάννης Μωράκης γυριστό σουτ, ο Κασωτάκης μπλόκαρε.
84΄ο Ιβάν Μάρκοβιτς πάσα στον Βαγγέλη Λαθύρη που έκανε τη σέντρα, ο Ρούμπιο Μαρτίνες έκανε το σουτ, η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι, κτύπησε στην πλάτη του Μάραντου και κατέληξε στα δίχτυα (0-2). Καλή ήταν η διαιτησία του Αλέξανδρου Φωκά από την ΕΠΣ Αχαΐας.
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ (Μιχάλης Φασουλής): Καπατσώρης, Αριστομενόπουλος, Μάραντος, Φιλόπουλος, Κατσιβαρδέας, Μωράκης, Βλάχος, Ρήγας, Νινιός (89΄ Μουλαβασίλης), Ηλιόπουλος (92΄ Οικονομόπουλος), Παπαδόπουλος (74΄ Χαρλέπας).
Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Γιάννης Χριστόπουλος): Κασωτάκης, Τσόπελας (93΄Τάμπας), Ψώνης, Βοσκόπουλος, Αλιατίδης, Ζαχαρόπουλος, Φουάσης (90΄ Ζελέκου), Πινδώνης, Μάρκοβιτς, Μίνγκας (73΄ Λαθύρης), Μαστραντωνάκης (61΄ Μαρτίνες).
- Την Κυριακή στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης βρέθηκαν περίπου 400 φίλαθλοι.
- Το β΄ μέρος του μεσσηνιακού ντέρμπι Παμίσου – Καλαμάτας που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης παρακολούθησαν 500 και πλέον φίλαθλοι.
- Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρέθηκε και τις δύο ημέρες στο γήπεδο.

*** Στο βόλεϊ στην Ευρώπη για το  Challenge Cup βόλεϊ γυναικών.  :
Βολερό  Γαλλίας -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  3-0  σετ .-^
Τα σετ: 27-25, 25-17, 25-14 
ΒΟΛΕΡΟ (Σέλινγκερ): Λαζαρένκο 13 (6/10 επ., 3 άσσοι, 4 μπλοκ), Κασάνοβα 17 (14/28 επ., 1 άσσος, 2 μπλοκ), Ντιμίτροβα 9 (7/13 επ., 2 μπλοκ, 47% υπ. - 27% άριστες), Χασάνοβα 7 (2/3 επ., 5 μπλοκ), Μπιέλιτσα 13 (12/26 επ., 1 μπλοκ, 83% υπ. - 67% άριστες), Μόρι 6 (2/3 επ., 3 άσσοι, 1 μπλοκ) / Γκιαρντίνο (λ, 78% υπ. - 43% άριστες), Όρτσιτ (λ), Κορνιένκο 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κοβάτσεβιτς): Γιώτα 6 (3/4 πε., 1 άσσος, 2 μπλοκ), Μέιφιλντ 7 (6/21 επ., 1 άσσος, 70% υπ. - 33% άριστες), Λαμπρούση 6 (3/9 επ., 3 άσσοι), Χριστοδούλου 3 (2/8 επ., 1 άσσος), Χίπε 13 (11/34 επ., 2 μπλοκ), Έμοντς 3 (2/18 επ., 1 μπλοκ, 86% υπ. - 57% άριστες) / Κοκκινάκη (λ, 35% υπ. - 0% άριστες), Μιλιντίγιεβιτς (λ, 45% υπ. - 27% άριστες), Νομικού (43% υπ. - 29% άριστες), Κωνσταντινίδου Λ.

***

** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .- 
  ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 05  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά  Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-06-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 07  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                                     ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα μας από Αρφαρά .  Πέμπτη  08 Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html   .-                 ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά , Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-09-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  από Αρφαρά . Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-    
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά .  Κυριακή 11  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                       ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_11.html .-                                          ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .Τρίτη , 13  Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_12.html     .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Τετάρτη 14  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                             ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                                          ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , τα Νέα μας από Αρφαρά .Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news_16.html  .-                         ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά , Σάββατο 17  Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-17-2018-17-17.html .-  
~**  ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα ματ Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_17.html .-                    ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~* * ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_19.html     .-
~**                                                                                     

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  1.527.984 προβολές , Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 933.273 προβολές  , Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. – 1.266.707 προβολές  , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 
*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου