Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 .
 ~ Δ΄  Χαιρετισμοί στην Παναγία μας !
~




~**  ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ! Ο Κυριάκος Βελόπουλος ετοιμάζει ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

~ Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις τηλεοπτικές του παρουσίες τολμώντας να πει όλα όσα οι άλλοι ούτε καν ψιθυρίζουν.
Την Παρασκευή 16/3 θα εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο του Kontra Channel στις 20:00, καλεσμένος του Γιάννη Παπαγιάννη.
~ Όμως οι εμφανίσεις δεν τελειώνουν εκεί. Την Τρίτη 20/3 ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα είναι καλεσμένος στην εκπομπή Κόντρα 24 με τον Αιμίλιο Λιάτσο στις 12 τα ξεμερώματα (Τρίτη προς Τετάρτη δηλαδή).
Τέλος, το Σάββατο 24/3 ο κ. Βελόπουλος θα βρεθεί το πρωί στο πάνελ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.
Πρόκειται για εμφανίσεις που θα προκαλέσουν σίγουρα συζητήσεις, καθώς θα ακουστούν αλήθειες για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση.

***  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ μας ‘ΠΡΟΔΩΣΑΝ’! Κατηγορούν την Ελλάδα

~ Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό αλλά και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πολλών προσφύγων στην Ελλάδα απασχολεί μερίδα του γερμανόφωνου τύπου, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η DW.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό, η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση στο hotspot της Λέσβου.
Υπό τον τίτλο «Τελευταία στάση Λέσβος» γραφει: «Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια για να βάλει τέλος στη δραστηριότητα των διακινητών, για να εμποδίσει πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι στο Αιγαίο και για να σταματήσει τα προσφυγικά κύματα.
Στις 18 Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία. Ωστόσο όσον αφορά τις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης πολλών προσφύγων στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση. (…) Δε λειτουργεί η επαναπροώθηση Μπορεί ο βασικός στόχος της συμφωνίας, δηλαδή η μείωση των προσφυγικών ροών, να επετεύχθη αφού ο αριθμός των νεοαφιχθέντων μειώθηκε κατά 90%, ωστόσο η προβλεπόμενη επαναπροώθηση προσφύγων δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου.
Αποτυγχάνει πρωτίστως επειδή οι αρμόδιοι έλληνες δικαστές παρέχουν στους περισσότερους πρόσφυγες άσυλο επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα. Από την άλλη πλευρά άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί όπως μετανάστες από την Β. Αφρική, ασκούν έφεση με τη βοήθεια επιδέξιων δικηγόρων, μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και χρόνια. Έτσι καθυστερούν την επαναπροώθησή τους. Ανάλογη είναι η εικόνα στους καταυλισμούς. Η Μόρια φιλοξένησε το τελευταίο φθινόπωρο κατά διαστήματα σχεδόν 6.000 άτομα, παρ’ ότι έχει υποδομές για μόλις 3.000 ανθρώπους.
Εκατοντάδες πρόσφυγες μένουν σε σκηνές που δεν τους προσφέρουν καμία προστασία από το κρύο και την υγρασία. Ούτε το σχέδιο της ανακατονομής εντός της ΕΕ λειτουργεί: 120.000 πρόσφυγες προβλέπονταν να μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία. Στην πραγματικότητα όμως οι άλλες χώρες της ΕΕ δέχθηκαν μόλις 33.000 ανθρώπους. Αιχμές Κνάους κατά Ελλάδας Στο προσφυγικό ζήτημα και στην Ελλάδα αναφέρεται και η εφημερίδα Der Standard και συγκεκριμένα στα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μόρια της Λέσβου.
Η αυστριακή εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του εμπνευστή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, Γκέραλντ Κνάους: «Αυτό που δεν λειτούργησε καθόλου – κι αυτό θέτει σε κίνδυνο σήμερα ολόκληρη τη συμφωνία – είναι σχεδόν όλα όσα αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας στα νησιά του Αιγαίου και την Ελλάδα». Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κνάους «επικρίνει το γεγονός ότι η διαδικασία εξέτασης ασύλου στην Ελλάδα διαρκεί πάρα πολύ και έτσι σχεδόν κανείς δεν επαναπροωθείται στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία. ‘Χρειαζόμαστε γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για να επαναπροωθούνται γρήγορα οι άνθρωποι ή για να τους παρέχεται γρήγορα προστασία’». Αλεξάνδρα Κοσμά, DW

*** Μαστίγωμα στον Κορυδαλλό: Ο φύλακας δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του απ’ τα χτυπήματα

«Γλίτωσε το μαχαίρωμα την τελευταία στιγμή» λένε συνάδελφοι – Δεν τολμούν να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας εις βάρος τουςΝέες αποκαλύψεις για το απίστευτο επεισόδιο στον Κορυδαλλό με το μαστίγωμα του σωφρονιστικού υπαλλήλου φέρνει στο φως το protothema.gr.
Σύμφωνα με συναδέλφους του άτυχου υπ αρχιφύλακα, το επεισόδιο δεν ήταν τυχαίο, καθώς ανάμεσα στο θύμα και στους δράστες είχε προηγηθεί λεκτικό επεισόδιο λίγες μέρες πριν.
«Όσοι πάνε να κάνουν την δουλειά τους θεωρούνται εκνευριστικοί στις φυλακές» λέει στο protothema.gr ένας σωφρονιστικός υπάλληλος. Και προσθέτει: « Ο συνάδελφος μας είναι αυτό που λέμε «σχολαστικός στα καθήκοντα του». Θέλει να γίνονται όλα την ώρα που πρέπει, να επικρατεί τάξη, πράγμα που δεν είναι αρεστό σε κάποιους κρατούμενους οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν μέσα στη φυλακή».
Χθες σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος, ανέφερε ότι στα πλαίσια έρευνας που έγιναν σε ένα κελί βρέθηκαν κάρτες κινητού τηλεφώνου και άλλα αντικείμενα που απαγορεύονται, τα οποία κατασχέθηκαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Επικεφαλής ήταν ο ίδιος υπαρχιφύλακας που είχε βάρδια και την επόμενη μέρα όπου δέχθηκε την επίθεση με το μαστίγιο.
~  Σύμφωνα με την εκδοχή που δίνει αναφορικά με το απεχθές περιστατικό ένας συνάδελφος του, ο υπαρχιφύλακας ειδοποιήθηκε από σωφρονιστικούς υπαλλήλους να μεταβεί στη Γ΄ Πτέρυγα των φυλακών καθώς κάποιοι κρατούμενοι αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους την ώρα που ορίζει ο κανονισμός της φυλακής.
Ο ίδιος σωφρονιστικός υπάλληλος θα προσθέσει: «Ο υπαρχιφύλακας ήρθε για να επιβάλει την τάξη και να ηρεμήσει τα πνεύματα, όμως απ’ ότι φάνηκε οι τρεις κρατούμενοι είχαν άλλες διαθέσεις. Ο ένας εκ των τριών κρατούμενων ήρθε στα λόγια με τον υπαρχιφύλακα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί παρεξήγηση ανάμεσα τους που δεν άργησε να οδηγήσει στο επεισόδιο με το μαστίγωμα. Πριν όμως γίνει αυτό, ο πιο σκληρός κρατούμενος βρισκόμενος σε έξαλλη κατάσταση επιχείρησε να μαχαιρώσει τον υπαρχιφύλακα και αν δεν τον συγκρατούσαν οι άλλοι δυο πιθανότατα να τα είχε καταφέρει».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με άλλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που μας μίλησαν, ο κρατούμενος που ξεκίνησε το επεισόδιο πήρε στα χέρια του το αυτοσχέδιο μαστίγιο από καλώδιο και άρχισε να χτυπά τον υπαρχιφύλακα στα χέρια και στο πρόσωπο.
«Την επόμενη μέρα ο άνθρωπος δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια από τα πολλά χτυπήματα που είχε δεχθεί, ενώ έφερε φανερά τραύματα και στο πρόσωπο του».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι λένε ότι η φυλακή διοικείται στον αυτόματο και πως οι ίδιοι φοβούνται να κάνουν την δουλειά τους, επειδή οι πιο σκληροί κρατούμενοι απειλούν την ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, λέγοντας τους χαρακτηριστικά ότι ξέρουν τις διευθύνσεις των σπιτιών τους σε περίπτωση που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τολμήσουν να τους ενοχλήσουν… protothema

 *** Τι ΚΑΙΡΟ θα κάνει σήμερα! ‘ΕΙΣΒΟΛΗ’ από την ΑΦΡΙΚΗ

~ Ο καιρός συνεχίζει να φέρνει σκόνη από την Αφρική, το θερμόμετρο θα ανέβει λίγο ακόμη και το μεσημέρι θα θυμίζει καλοκαιράκι, όμως και οι βροχές είναι εδώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας.Ο καιρός σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και πιθανόν στη δυτική Μακεδονία πρόσκαιρους όμβρους, μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 06 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια όπου είναι πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα. Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 09 έως 20 βαθμούς κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές. Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια έως 6 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τη νύχτα στα νότια. Θερμοκρασια: από 07 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
~   Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στις Κυκλάδες έως το βράδυ. Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια και τα δυτικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 11 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια έως το βράδυ. Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά και τα νότια 5 τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 09 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 και από το μεσημέρι νότιοι έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 08 έως 17 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 17-03-2018
Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά θα πυκνώσουν και από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν Τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης. Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα εξασθενήσουν και θα γίνουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασια: σε άνοδο.

*** ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ τη ΣΤΑΣΗ τους τα ΤΙΡΑΝΑ!«Βήμα-βήμα» προώθηση του Τσάμικου με νέο Μανιφέστο

~ Ένα νέο μανιφέστο για «βήμα-βήμα» προώθηση του Τσάμικου ζητήματος αποκάλυψε ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών D. Bushati, λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του E. Rama ότι το Τσάμικο δεν φεύγει από την ατζέντα, καθώς όπως όλα δείχνουν και για λόγους εσωτερικών ισορροπιών η αλβανική ηγεσία…
σκληραίνει τη στάση της και επιχειρεί να συντηρήσει θέμα Τσάμηδων, ενώ εκκρεμεί η τελική διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας που θα επιλύσει τα εκκρεμή θέματα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Face to Face» της κρατικής αλβανικής τηλεόρασης ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στα ελληνοαλβανικά και έκανε ειδική μνεία στο πως αντιμετωπίζει και προωθεί πλέον το Τσάμικο ζήτημα η αλβανική κυβέρνηση.
Το πλαίσιο που παρουσίασε ο κ. Bushati προβλέπει την προβολή του τσάμικου ως ζητήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπου θα νομιμοποιηθεί ως ζήτημα με την εξαίρεση μόνον όσων περιπτώσεων ονομαστικά αναφέρονται ως συνεργάτες των Ναζί (κάτι που θα περιορίσει τον αποκλεισμό μόνο σε μερικές δεκάδες άτομα που καταδικάσθηκαν από τα Δικαστήρια και οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη πεθάνει), με δεύτερο στάδιο την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας του δικαιώματος μνημείων αλλά και εκδηλώσεων για τη μνημόνευση των «νεκρών Τσάμηδων» και τέλος το άνοιγμα των συνόρων για να επισκέπτονται οι Τσάμηδες και οι απόγονοι τους τις «περιουσίες» τους και τα «σπίτια» τους.
Ο κ. Bushati έδωσε διαβεβαιώσεις ότι το Τσάμικο «δεν σχετίζεται με την αλλαγή συνόρων ούτε καλλιεργεί εδαφικές αξιώσεις καθώς η Αλβανία αποδέχεται τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας του 1925» (μεταφρασμένα αποσπάσματα από το tachydromos.org) αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για «πολιτικό θέμα που σχετίζεται άμεσα με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου, διότι η ευθύνη είναι ατομική και δεν μπορεί να είναι συλλογική ευθύνη».
Σύμφωνα με την προσέγγιση του Αλβανού ΥΠΕΞ υπάρχουν «απόψεις» ότι κατά την διάρκεια του Πολέμου «εκπρόσωποι των Τσάμηδων» ήταν συνεργάτες των Ναζί και αυτό αποτελεί ατομική ευθύνη και «με κανένα τρόπο δεν μπορεί να ενοχοποιεί μια έντιμη κοινότητα».
Δεύτερο ζήτημα που έθιξε ο κ. Bushati σε σχέση με το Τσάμικο είναι το δικαίωμα μνήμης και απόδοσης τιμής καθώς, όπως είπε, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του πλαισίου των ανθρώπινων δικαιωμάτων «η Κοινότητα των Τσάμηδων πρέπει να απολαμβάνει το δικαίωμα «να μνημονεύσει και να τιμά την δράση των μελών της που έχουν πεθάνει ή έχουν εκδιωχθεί με μεθόδους μη αποδεκτούς από την σημερινή Ευρώπη».
~   Και το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο κ. Bushati αφορά την «ελεύθερη διακίνηση» των ανθρώπων αυτών, με τη δυνατότητά τους να επισκέπτονται τις περιουσίες τους, τα σπίτια που έχουν γεννηθεί, τους συγγενείς τους, με μοναδικούς περιορισμούς, όπως είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ, εκείνους που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν.
Ο Αλβανός υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει το καλάθι θεμάτων που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου εκεί για την Αλβανία υπάρχει το Τσάμικο ζήτημα και η Άρση του Εμπολέμου που θα επιτρέψει την επιστροφή των περιουσιών που βρίσκονται υπό μεσεγγύηση, αλλά οδηγεί και στην αναγνώριση και των χερσαίων συνόρων. Ενώ από την Ελλάδα όπως είπε, στο καλάθι αυτό βρίσκεται η υπόθεση της αναγνώρισης των πεσόντων του Πολέμου. Ο κ. Bushati ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα έχει προτεραιότητα στην προώθηση της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων ενώ με προκλητικό τρόπο αναφέρθηκε σε «καλάθι καθημερινότητας» στο οποίο εξομοίωσε τα αιτήματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα με τα δικαιώματα βάσει των διεθνών συνθηκών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Δεν παρέλειψε μάλιστα να «πουλήσει» ο κ. Bushati τη μονομερή κίνηση καλής θέλησης που έκανε η ελληνική πλευρά με την κατάργηση της apostille stamp για την επικύρωση των αλβανικών εγγράφων και πιστοποιητικών, που απάλλαξε τους Αλβανούς μετανάστες από ένα κόστος σχεδόν 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, που μέχρι τώρα κατέληγαν στις ελληνικές προξενικές και διοικητικές αρχές.
Αυτό που δείχνει το πώς αντιμετωπίζει η αλβανική πλευρά αυτές τις κινήσεις καλής θέλησης, είναι ότι καυχήθηκε ο κ. Bushati ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποσπάσει (χωρίς φυσικά κανένα αντάλλαγμα) την επίλυση του ζητήματος των τοπωνυμίων που αναγράφονταν στα πιστοποιητικά και σε όλα τα έγγραφα, απαλλάσσοντας την αλβανική πλευρά από ένα σημαντικό κόστος.
Ο κ. Bushati επανέλαβε πάλι ότι η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα ακολουθεί την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και τις «Αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωση που προκαλεί προβληματισμό μια και η απόφαση αυτή παραπέμπει σε αυθαίρετες ερμηνείες του Δικαίου της Θάλασσας που υποστηρίζει διαχρονικά η Τουρκία.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Rama πάντως άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί τελικά να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα, που συνδέεται βεβαίως και με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αλβανία, η οποία ανεπίσημα είχε προγραμματισθεί για το Πάσχα και τον από κοινού εορτασμό του με τον Αλβανό πρωθυπουργό στην Κορυτσά.
Του Νίκου Μελέτη για το liberal

***  ΚΙ ΟΜΩΣ! Το ΣτΕ «ΠΑΓΩΝΕΙ» (προσωρινά) το ΚΛΕΙΣΙΜΟ του Mega

~ Με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικολάου Σακελλαρίου, «παγώνει» η απόφαση του…
Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία αποφασίστηκε να σταματήσουν οι εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
~ Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ζητώντας την αναστολή και ακύρωση της υπ’ αριθμόν 18/2018 απόφασης του ΕΣΡ βάσει της οποίας επρόκειτο να πέσει «μαύρο» στο πάλαι ποτέ Μεγάλο Κανάλι. protothema.gr

*** ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Ετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές… (ΕΓΓΡΑΦΟ)

~ Κάτι ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε εκλογές.
Σας παρουσιάζουμε την έκτακτη εγκύκλιο της Ολγας Γεροβασίλη, με την οποία αναστέλλει τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού σε Δημόσιο και ΟΤΑ, μέχρι την έκδοση νεότερης διευκρινιστικής εγκυκλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
~ Το έγγραφο παρουσίασε πρώτο το kourdistoportocali.com, σχολιάζοντας ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει βάλει τον κομματικό στρατό σε τροχιά προεκλογικής περιόδου και δεν επιθυμεί να τους …ανησυχήσει με αξιολογήσεις.

  *** ΡΑΓΙΖΟΥΝ ΚΑΡΔΙΕΣ!Τώρα να γυρίσει το παιδί μας, όχι σήμερα ή αύριο… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Το σπίτι μας είναι σκοτεινό γιατί μου λείπει ο Δημήτρης είπε η μητέρα του στην εκπομπή Αυτοψία- Κάθε στιγμή είναι αιώνας, εξομολογείται ο πατέρας τουΣυγκίνησαν για άλλη μια φορά οι γονείς του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη που παραμένει για 16η ημέρα κρατούμενος σε φυλακή της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψή του μαζί με τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη την 1η Μαρτίου στον Έβρο από Τούρκους στρατιωτικούς.
«Η αγωνία μας είναι ανείπωτη, κάθε στιγμή είναι ένας αιώνας» είπε στην εκπομπή Αυτοψία και τον Αντώνη Σρόιτερ ο πατέρας του λοχία Κούκλατζη.
~ «Πρέπει να οπλιστούμε με ψυχριαμία και υπομονή για να είμαστε δυνατοί απέναντι στα παιδιά» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η μητέρα του κρατούμενου λοχία είπε ότι «προσεύχομαι και παρακαλώ το Θεό για να επιστρέψουν και τα δύο παιδιά».
«Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας» πρόσθεσε ενώ σχολίαζοντας αυτό που της είπε κάποιος για το φωτεινό σπίτι της είπε ότι «για μένα το σπίτι μου είναι σκοτεινό γιατί μου λείπει ο Δημήτρης, θέλω να γυρίσει και ο Άγγελος».
«Θέλω να γύρσει όχι σήμερα και αύριο, τώρα αν είναι δυνατόν» ξέσπασε η μητέρα του Δημήτρη Κούκλατζη ενώ απευθυνόμενη στις Τουρκάλες μάνες που στέλνουν τα παιδιά τους στο μέτωπο του πολέμου είπε ότι «πιστεύω ότι με καταλαβαίνουν για το πόσο δύσκολο είναι να είναι αιχμάλωτο το παιδί σου σε καιρό ειρήνης».
Δείτε όλη την εκπομπή που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης
~*Στα σύνορα του 'Εβρου. ΑΥΤΟΨΙΑ 15/3/2018 : https://youtu.be/m29y7J94qmA .- protothema

*** Bουλευτής αρνείται τα όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Δεν είχε όπλο ο Σαββίδης

~ «Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε με ένα μπουφάν, δεν είχε όπλο, η αστυνομία δεν είδε τίποτα. Δεν ξέρω από που προέρχεται η φωτογραφία αυτή». Αυτό δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα με την εισβολή του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη.
«Δεν το είδε κανένας το πιστόλι. Μπήκε να διαμαρτυρηθεί με το μπουφάν και κάποια στιγμή έβγαλε το μπουφάν του. Φαίνεται η είσοδος του Σαββίδη στο γήπεδο με το μπουφάν, ήθελε εξηγήσεις από τον διαιτητή, αποχώρησαν όλοι και κάποια στιγμή μπορεί να έβγαλε το μπουφάν του» συνέχισε τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα.
~  «Ο πρόεδρος πρόεδρος της ομάδας μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 90′ μετά την παρωδία του διαιτητή και του επόπτη που μετά από 5 λέπτα ακυρώνει το γκολ κατόπιν πίεσης ενώ όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες πιστέψαμε ότι πήραμε το πρωτάθλημα» ανέφερε επίσης ο κ. Φωκάς.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων το διαιτητικό τρίο του αγώνα της Κυριακής ήταν «εντεταλμένοι χειρούργοι». «Ήρθαν για χειρουργείο μέσα στην Τούμπα από το κατεστημένο της Αθήνας. Δεν είναι δυνατόν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος να μην πάρει το νταμπλ» πρόσθεσε αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει το κατεστημένο παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων…
Κατά την άποψη του Αριστείδη Φωκά «οι διαιτητές θα πρέπει να περάσουν από κανονικό δικαστήριο για το έγκλημα που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα. Πίσω από τους διαιτητές υπάρχουν παράγοντες που δεν άφησαν τον ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα».
Μιλώντας για τον Ιβάν Σαββίδη, ο Αριστείδης Φωκάς είπε ότι «θέλει εδώ και 5 χρόνια να καθαρίσει το ποδόσφαιρο που βρωμάει» λέγοντας επίσης ότι «ένας μοναχικός καβαλάρης δεν θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο».
Στην ερώτηση τέλος αν όσα υποστηρίζει αποτελούν απόψεις του κόμματός του ο κ. Φωκάς απάντησε ότι «αυτές οι απόψεις είναι του φιλάθλου που νιώθει την αδικία για όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο» προσθέτοντας ότι «το 90% των φιλάθλων έχει την ίδια άποψη». protothema.gr

*** Διακοπή κυκλοφορίας της κύριας εισόδου προς νοσοκομείο μέχρι τη Δευτέρα 
Η κυκλοφορία στο δρόμο της κύριας εισόδου προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα διακοπεί αύριο Σάββατο, 16 Μαρτίου, από τις 7.00 έως τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 20.00, για τη διευκόλυνση της εκτέλεσης του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από τη Θουρία μέχρι το νοσοκομείο.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης των εργασιών νωρίτερα, ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία.
 
***  Τέσσερις τσιγγάνοι κατηγορούνται για κλοπές από καταστήματα μέχρι ελαιοτριβείο
 
Για κλοπές, ακόμα και βαριών μηχανημάτων, από το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάρα δικάζονται από χθες  τέσσερις τσιγγάνοι, με τους τρεις να βρίσκονται ήδη στις φυλακές, είτε για αυτή την υπόθεση είτε για άλλες.
Η εκδίκαση ξεκίνησε χθες, ενώ θα ολοκληρωθεί σήμερα με την πρόταση της εισαγγελέως, τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης. Στην υπόθεση ο Αγροτικός Συνεταιρισμός έχει δηλώσει πολιτική αγωγή με το δικηγόρο Χρήστο Παναγιωτόπουλο.
  Κλοπές
Οι τέσσερις τσιγγάνοι κατηγορούνται ότι με διαφορετικές συνθέσεις είχαν κλέψει, εκτός από τα πράγματα στον Αγροτικό Συνεταιρισμό, εξαρτήματα αυτοκινήτων από κατάστημα ανταλλακτικών στην Αγίου Γεωργίου, ενώ είχαν διαρρήξει και αυτοκίνητα.
Ο καταστηματάρχης στην οδό Αγίου Γεωργίου κατέθεσε ότι το Μάρτιο του 2014, Κυριακή μεσημέρι, του τηλεφώνησε γείτονάς του και του είπε ότι τον κλέβουν. Όταν πήγε εκεί, διαπίστωσε ότι είχαν κόψει την περίφραξη και του είχαν αφαιρέσει 90 σούστες αυτοκινήτων κι άλλα εξαρτήματα αξίας 3.000 ευρώ. Ύστερα από δύο ημέρες η Αστυνομία επέστρεψε τα κλοπιμαία.
Ο γείτονας που ειδοποίησε κατέθεσε στη συνέχεια ότι ήταν τέσσερα άτομα (δύο έξω και δύο μέσα), ενώ ο ένας από αυτούς απασχολούσε τα σκυλιά που φυλούσαν την επιχείρηση. Τότε ο συγκεκριμένος αναγνώρισε τον έναν τσιγγάνο από φωτογραφίες που του έδειξε η Αστυνομία και όταν τον εντόπισαν, τους έδειξε πού είναι και τα πράγματα.
Τον ίδιο μήνα δύο από τους κατηγορουμένους, σύμφωνα με αστυνομικό στη Μικρομάνη, έκλεψαν ένα ποδήλατο και από ένα αυτοκίνητο το ραδιοκασετόφωνο.
  Από το ελαιοτριβείο
Ακολούθως, μέλος του Συνεταιρισμού Δάρα κατέθεσε ότι φεύγοντας από τη Δροσιά με προορισμό την Αθήνα, είδε έξω από το χωριό ένα αγροτικό αυτοκίνητο «καθισμένο» από το βάρος να κινείται με πολύ λίγα χιλιόμετρα και στην καρότσα αναγνώρισε παλέτες του ελαιοτριβείου. Πήρε τις πινακίδες και ενημέρωσε άλλο μέλος του συνεταιρισμού.
Αυτός, όταν πήγε στο εργοστάσιο, βρήκε την πόρτα παραβιασμένη και εκτός από 53 παλέτες, έλειπαν ένας κοχλίας, ένα μοτέρ και μια ζυγαριά βάρους ενός τόνου. Η αξία όλων υπολογίσθηκε στα 25.000 ευρώ.
Στις απολογίες τους ο πρώτος κατηγορούμενος τσιγγάνος παραδέχθηκε την κλοπή με τα ανταλλακτικά και ζήτησε συγγνώμη. Είπε, όμως, ότι παραπλανήθηκε από τον τρίτο, που του ζήτησε να πάνε να πάρουν κάτι παλιά σίδερα.
Την κλοπή του κασετοφώνου παραδέχθηκε ο δεύτερος κατηγορούμενος, λέγοντας όμως πως ήταν μαζί με άλλον τσιγγάνο που δεν ήταν χθες κατηγορούμενος.
Ο τρίτος κατέθεσε ότι στο κατάστημα με ανταλλακτικά πήγε γιατί νόμιζε ότι αυτά που έπαιρνε ήταν παλιά, παραδέχθηκε όμως ότι έσπασε την περίφραξη, ενώ από το Συνεταιρισμό δήλωσε ότι πήρε μόνο παλέτες. Ο τελευταίος αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τις κλοπές. Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
*** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου
 
Την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821, θα τιμήσει με την παρουσία του η ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος.
Την Παρασκευή 23 Μαρτίου, λοιπόν, στις 3.00 μετά το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μετάσχει στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και την πλατεία 23ης Μαρτίου.
Στις 5.30 θα επισκεφθεί το ιστορικό Δημαρχείο, ενώ στις 6.00 θα εγκαινιάσει στο Μέγαρο Χορού έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής.
Στις 6.30 θα επισκεφθεί το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη Γαλλοφωνία.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
18.00 Βέργα, Συνεδριακός χώρος ξενοδοχείου «Ακτή Ταΰγετος» «Δρόμοι μπαρουτιού»
Διοργάνωση: Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας
Διάρκεια εκδήλωσης 120΄
 Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
8.00 Ιερά Μονή Μαρδακίου / Όρθρος και Θεία Λειτουργία
11.00 «Συμβολή των αγωνιστών της περιοχής Αλαγονίας στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία του 1821»
Διοργάνωση: Τοπικά Συμβούλια και Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας, Πηγών
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄
 18.00 Ελαιοχώρι,
Εκδήλωση στη μνήμη των πεσόντων Γιαννιτσάνων, κατά τον Αγώνα του 1821
από την Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα»
18.30 Εσπερινός
19.00 Αναπαράσταση
19.30 Κεράσματα
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄
 Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
Καλαμάτα - Πλατεία 23ης Μαρτίου
Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
 Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.
 Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
 Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
- Πανηγυρικός της ηµέρας από τον δρ. Βασίλειο Χαντζή, Γενικό Γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
- Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
- Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
- Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας
Συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας - Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος
Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Ώρα 17.00 Παρέλαση µαθητών σχολείων, Oπλαρχηγών και Mπουλουκιών
Ώρα 17.30 Ιστορικό ∆ηµαρχείο Καλαµάτας
- Απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο ∆ρόµο Θυσίας
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φουαγιέ
18.00 Εγκαίνια Έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, με τίτλο: «Σαν καλοτάξιδο σκαρί...» του Παναγιώτη Σοφικίτη
Ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διάρκεια εγκαινίων: 30΄ / Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου έως 19 Μαΐου
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή20.30 Συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας
Με την Αρετή Κετιμέ, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Παίζουν: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (βιολί – τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο – τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιώργος Αγγελόπουλος (τραγούδι)
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Διάρκεια εκδήλωσης 70΄
Σάββατο 24 Μαρτίου 201820.30 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς».
Θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας.
Ο Καθηγητής – Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Γιάννης Θωμόπουλος. Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα.
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας
Διάρκεια εκδήλωσης 90΄
 
 ***  Προβολή ταινίας «Η φανέλα με το 9» παρουσία του Παντελή Βούλγαρη στην Καλαμάτα 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας «Νίκος Καρούζος» για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, με θεματική ενότητα: «Η Λογοτεχνία συναντά τον Κινηματογράφο», την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, θα προβληθεί η ταινία «Η φανέλα με το 9» του διακεκριμένου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα.
Η προβολή θα λάβει χώρα στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό.
 
 ***Κατηγορούνται ότι έρχονταν από την Αθήνα και ανατίναζαν ΑΤΜ 
Η ομάδα των πέντε ατόμων που κατηγορούνται ότι ως συμμορία είναι υπεύθυνα για την ανατίναξη ΑΤΜ στη Μεσσηνία και το Δερβένι Κορινθίας κάθεται από χθες στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Πρόκειται για γιο και πατέρα από την Αθήνα, άλλους δύο Αθηναίους και έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή υπήκοο Αλβανίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε χθες, όμως λόγω του προχωρημένου της ώρας διεκόπη και θα συνεχισθεί σήμερα.
  Ανατινάξεις μέσα στη νύχτα
Σύμφωνα και με τους αστυνομικούς που κατέθεσαν, το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 29/11/2016 στη Φοινικούντα, οπότε διέρρηξαν κατάστημα εστίασης, όπου με τη χρήση οξυγόνου και ασετιλίνης ανατίναξαν ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένο μέσα στο κατάστημα, χωρίς όμως να καταφέρουν τελικά να το διαρρήξουν και να πάρουν τα λεφτά.
Στις 21/4/2017 επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, πάλι στο ίδιο ΑΤΜ, ανατινάζοντάς το, αλλά και πάλι δεν κατάφεραν να το διαρρήξουν.
Στις 21/5/2017, στον Άγιο Ανδρέα, με την ίδια μέθοδο διέρρηξαν ισόγειο κτίσμα, όπου στεγάζεται το ΚΕΠ του Δήμου Μεσσήνης και ανατίναξαν το ΑΤΜ, πάλι χωρίς να το διαρρήξουν.
Την επόμενη ημέρα, στο Δερβένι Κορινθίας, διέρρηξαν κατάστημα μίνι μάρκετ και ανατίναξαν χωρίς να το διαρρήξουν άλλο ΑΤΜ, ενώ από το κατάστημα πήραν 500 ευρώ.
Από την περίπτωση στον Άγιο Ανδρέα, οι αστυνομικοί από γειτονική κάμερα είδαν αυτοκίνητο του 34χρονου κατηγορούμενου γιου, το οποίο, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, είχε περάσει από τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο τις ώρες που συνέπιπταν με την ανατίναξη στο ΑΤΜ. Ανώνυμη πληροφορία για το αυτοκίνητο αυτό έφτασε στη συνέχεια και στο Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης.
Επίσης, οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είχαν διοχετεύσει από σχισμή οξυγόνο και ασετιλίνη μέσα στο μηχάνημα και μετά προκαλούσαν έκρηξη, δημιουργώντας ζημιές.
Έτσι, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Αθήνας, προχώρησαν στη σύλληψη του 34χρονου στον Ασπρόπυργο. Στο σπίτι του πατέρα του βρέθηκαν θαμμένα στη ρίζα δέντρου 167 χάλκινα νομίσματα βυζαντινής περιόδου. Παράλληλα, συνελήφθη 38χρονος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων. Επίσης, στο σπίτι 34χρονου βρέθηκαν δύο φιάλες με οξυγόνο και ασετιλίνη.
Τότε ο 34χρονος είχε πει στις Αρχές ότι το αυτοκίνητο που φαινόταν στις κάμερες το είχε δώσει εκείνες τις μέρες στο νεαρό Αλβανό ποδοσφαιριστή και στον τέταρτο κατηγορούμενο Έλληνα, έτσι είναι και αυτοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση.
  Απολογίες
Στις απολογίες τους ο 34χρονος είπε ότι ασχολείται με την αγορά χαλασμένων αυτοκινήτων, την επισκευή και την πώληση, γι’ αυτό και είχε τις φιάλες.
Την ημέρα του περιστατικού στον Άγιο Ανδρέα είπε ότι ήταν στα γενέθλια της ανιψιάς του και είχε δώσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε άλλο άτομο από την Ελευσίνα, το οποίο και τελικά το αγόρασε.
Για το ότι κατά τη σύλληψή του έδωσε τα ονόματα του τέταρτου Έλληνα και του Αλβανού ποδοσφαιριστή, είπε ότι το έκανε γιατί φοβήθηκε.
Ο πατέρας του, από την πλευρά του, είπε ότι δε γνώριζε για τα αρχαία νομίσματα, ενώ ήταν της πεθεράς του και τα είχε κρύψει η γυναίκα του, γιατί παλιότερα τους είχαν κλέψει.
Ο κατηγορούμενος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ο ανιχνευτής μετάλλων, σημείωσε ότι τον είχε αγοράσει νόμιμα, έχει τιμολόγιο αγοράς και ότι το χρησιμοποιούσε στη δουλειά του, γιατί κάνει υδραυλικές εργασίες.
Ο Αλβανός ποδοσφαιριστής είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και πως το μόνο σημείο επαφής είναι ότι ο τέταρτος Έλληνας κατηγορούμενος τον συνέστησε στον 34χρονο, επειδή ήθελε να αγοράσει αυτοκίνητο. Μάλιστα δοκίμασε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για πολύ λίγη ώρα, αλλά τελικά δεν το αγόρασε.
Ο τελευταίος κατηγορούμενος είπε, επίσης, ότι είναι φίλοι με τον ποδοσφαιριστή και του σύστησε τον 34χρονο για την αγορά αυτοκινήτου. Δήλωσε δε άγνοια, γιατί ο 34χρονος τους έμπλεξε σε αυτή την ιστορία.
Η απόφαση για την υπόθεση αυτή θα εκδοθεί σήμερα.
Της Βίκυς Βετουλάκη   Φώτο αρχείου 

*** Άρχισαν οι αναπλάσεις σε Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος 
Ξεκίνησαν προχθές οι εργασίες για την πραγματοποίηση του έργου «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού, τμημάτων των οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος».
Η παρέμβαση άρχισε από την οδό Αύρας που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση κατά τη θερινή περίοδο και συγκεκριμένα από τη συμβολή της με την Κρήτης, στο δυτικό πεζοδρόμιο και με κατεύθυνση προς νότο. Θα καταβληθεί δε ιδιαίτερη προσπάθεια για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση το καλοκαίρι από το έργο.
Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΚΑΤ, που προσέφερε έκπτωση 59,43%. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού μελέτης 900.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του, με πολύ ευνοϊκούς όρους, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
  Το έργο
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της πόλης, με την κατασκευή ενός συνόλου έργων αναπλάσεων σε διάφορα σημεία, ο Δήμος Καλαμάτας προέβη στη σύνταξη νέας μελέτης ανάπλασης που αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων των οδών Ηρώων και Αύρας από το ύψος της Κρήτης μέχρι την οδό Ναυαρίνου, μήκους περίπου 370 μέτρων.
Σκοπός της μελέτης είναι πρωτίστως η διευθέτηση του κυμαινόμενου σήμερα πλάτους των δρόμων, σε δρόμους και πάλι διπλής κατεύθυνσης, σταθερού όμως πλάτους ανά λωρίδα κατεύθυνσης, 6,40 μέτρων για την Αύρας και 7,00 μέτρων για την Ηρώων αντίστοιχα, με μικρή μετατόπιση των υφιστάμενων αξόνων.
Συγχρόνως, δημιουργούνται πεζοδρόμια και αυτά κυμαινόμενου πλάτους, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τα σημερινά και με καινούργια υλικά επιστρώσεων (λείο βιομηχανικό δάπεδο με εμφανείς αρμούς στις μεγάλες επιφάνειες και ζώνες πλάτους 80 εκ. από έγχρωμες πλάκες τσιμέντου, επαναλαμβανόμενες ανά τακτά διαστήματα).
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πεζόδρομου Ποσειδώνος, στη μαρίνα Καλαμάτας, με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αφορούν στη βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού του πεζόδρομου με φώτα νέας τεχνολογίας (LED), στην αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών επίστρωσης σε διάφορα σημεία του δρόμου, αλλά και στη σύνδεση του παραπάνω πεζόδρομου με την οδό Σαλαμίνος, με τη δημιουργία ενός πεζόδρομου πλάτους 5,0 μέτρων και μήκους 45 μέτρων, που περνά μπροστά από τα καταστήματα εστίασης «Λιμένι» και «Mangiona».
 
*** 17χρονος ο δράστης της κλοπής στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας το 2014 
Χειροπέδες σε 24 άτομα πέρασαν στη Μεσσηνία αστυνομικοί, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων έγιναν έλεγχοι σε 947 άτομα, εκ των οποίων 695 ήταν ημεδαποί και 252 αλλοδαποί, καθώς και σε 643 οχήματα. Προσήχθησαν συνολικά 125 άτομα, από τα οποία 69 ήταν ημεδαποί και 56 αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 80 άτομα.
Βεβαιώθηκαν, επίσης, 372 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 3 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
Αναλυτικά στη Μεσσηνία συνελήφθησαν:
-Πέντε ημεδαποί για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
-Επτά ημεδαποί και ένας αλλοδαπός για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
-Έντεκα αλλοδαποί οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Επίσης, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκε μία περίπτωση  κλοπής στο γραφείο του διευθυντή του 6ου Γενικού Λυκείου στην οδό Αθηνών, η οποία είχε γίνει τον Ιούνιο του 2014. Τότε είχε γίνει διάρρηξη από το παράθυρο και είχαν αφαιρεθεί δύο οθόνες υπολογιστή, αξίας 200 ευρώ. Από τα αποτυπώματα ταυτοποιήθηκε ότι δράστης είναι ένας 17χρονος και σχηματίστηκε δικογραφία. Β.Β.

*** «Κάνει την ανήξερη» η Δημοτική Αρχή για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο της Καλαμάτας 
Επιβολή ΦΠΑ ύψους 24% αποφάσισε να επιβάλει χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στα τέλη ταφής και εκταφής, μαζί με την κατάργηση του φόρου κατασκευής τάφων. Η απόφαση ήταν προϊόν υπόδειξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΔΟΥ).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιδήμαρχος Αθανάσιος Ηλιόπουλος, το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει οικονομικά τους δημότες, αφού πρόκειται να απορροφηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
Με αφορμή τη σύσταση της επιτροπής, έγινε ερώτηση από το δημοτικό σύμβουλο Σταμάτη Μπεχράκη και για την πορεία της υπόθεσης με τη σύσταση της ΑΑΔΕ, για ελέγχους εντός του νεκροταφείου στις γυναίκες που εργάζονται με κύριο αντικείμενο το άναμμα καντηλιών ή το πλύσιμο τάφων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΥ, κάνοντας λόγο για πλήθος καταγγελιών, καλούσε το Δήμο Καλαμάτας να ελέγξει αν εντός του χώρου του κοιμητηρίου, που είναι αρμοδιότητάς του, δραστηριοποιούνται άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η τοπική ΑΑΔΕ σε επιστολή της προς το Δήμο Καλαμάτας σημείωνε: "Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί η υπηρεσία μας και σε επιτόπιο έλεγχο από ελεγκτές στο κοιμητήριο του Δήμου, διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω: Εντός του χώρου του κοιμητηρίου (αρμοδιότητάς σας) γυναίκες παρείχαν εργασίες καθαρισμού του χώρου του κοιμητηρίου, των μνημείων κ.λπ. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη σχέση εργασίας με την υπηρεσία σας, καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Επίσης, να μας γνωστοποιήσετε τις ταφές και εκταφές που έχουν πραγματοποιηθεί από το Δήμο και από επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα".
Απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι γυναίκες αυτές δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το Δήμο και τα πρόσωπα για τη συντήρηση των μνημείων επιλέγονται από τους συγγενείς των θανόντων!
Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι το 2015 ο δήμαρχος Π. Νίκας είχε τονίσει για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι γυναίκες που εργάζονται εκεί βγάζουν μεροκάματο και, μάλιστα, υπάρχουν εργολάβοι που έχουν και υποτακτικούς.
Ειδικότερα, είχε αναφέρει: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που τους έχουμε βρει χρόνια, τους αφήσαμε, βγάζουν ένα μεροκάματο και καλό είναι να μη συζητάμε, γιατί καταλαβαίνετε, άμα μπούμε σε διαδικασία αποδείξεων, ενσήμων, κάποιοι μάλιστα είναι και εργολάβοι εκεί μέσα και έχουν και παρακάτω και υποτακτικούς και το ένα και το άλλο. Εμείς, ας μείνουμε στο δικαίωμα του κάθε συγγενούς να έχει για το ταφικό μνημείο του όποιον θέλει. Όποιον εργαζόμενο θέλει. Γιατί αυτές όλες άμα τις ρωτήσει κάποιος, λένε 'εμείς είμαστε φίλοι της οικογένειας, το αν μου δίνει κάτι η κυρία, αυτό δε σας αφορά'".  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Πεταλιδιώτισσας 
Στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας, την Πέμπτη 22 Μαρτίου η ενορία του Αγίου Νικολάου (Φλαρίου) Καλαμάτας θα υποδεχθεί με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πεταλιδιώτισσας, από την κωμόπολη του Πεταλιδίου, κατόπιν έγκρισης του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.
Η επίσημη υποδοχή θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 22 Μαρτίου στις 6.30, στη συμβολή της οδού Σταδίου με τον πεζόδρομο της Αριστομένους (έναντι Πάνθεον), ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση μέσω των οδών Αριστομένους και Κολοκοτρώνη και μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας, όπου θα παραμείνει για έξι μέρες προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.
  Ιστορικό της Ιεράς Εικόνος
Όπως αναφέρει σχετικά με την εικόνα ο θεολόγος Ιωάννης Π. Μπουγάς στην ιστοσελίδα www.amen.gr:
«Η εικόνα της Παναγίας εφιλοτεχνήθη με θαυμαστό τρόπο, από τον Ιωάννη Π. Μαυρομιχάλη, κατά το έτος 1841 και συντηρήθηκε από αρχαιολόγους - συντηρητές τον Ιούλιο του έτους 2013.
Μαρτυρείται ότι η αιτία της δωρεάς και της εικονογραφήσεώς της, σύμφωνα με τη παράδοση, είναι η παρακάτω: Ο Νικόλαος Μουστάκης, καταγόμενος από τη νήσο Χίο, έπλεε μέσα στο Μεσσηνιακό κόλπο με το πλοιάριό του, το οποίο ήταν φορτωμένο με εμπορεύματα. Ξαφνικά, στα ήρεμα και γαλήνια νερά της θάλασσας, ξέσπασε τρομερή θαλασσοταραχή και κινδύνευσε το πλοιάριο να βυθισθεί και ο καπετάν Νικόλας τρομαγμένος αφήνει το τιμόνι και γονατιστός προσεύχεται στην Παναγία, λέγοντας: “Σώσε το πλοίο μου και διαφύλαξε το πλήρωμά μου και θα Σου προσφέρω ό,τι μου ζητήσεις”.
Αυτά είπε με δάκρυα στα μάτια, και ώ! του θαύματος, δύναμη εξ ουρανού οδήγησε στις όχθες του Πεταλιδίου το πλοιάριο, με τον καπετάνιο και τους ναύτες σώους και αβλαβείς. Ο Νικόλας έπεσε στα γόνατα και δοξολογούσε την Παναγία, γιατί με τη βοήθειά της διασώθηκαν. Έμειναν στην κωμόπολη πέντε ημερόνυκτα. Την τρίτη βραδιά, ο καπετάν Νικόλας, την ώρα του ύπνου του, βλέπει σε όνειρο την Παναγία απαστράπτουσα, καθήμενη μέσα σε μία κολυμβήθρα, η οποία ξεχείλιζε από άφθονο νερό. Κρατούσε στην αγκαλιά Της τον Χριστό και αριστερά και δεξιά στέκονταν δύο άγγελοι.
Τότε, ακούγεται η Παναγία με αυστηρή φωνή να λέει: “Γιατί, Νικόλαε, παραμέλησες την υπόσχεση που μου έταξες;”. Τρομαγμένος τότε ο καπετάνιος απολογείται στη Μητέρα του Θεού και της λέγει: “Ευλογημένο το όνομά σου! Πρόσταξε τι θέλεις να σου φέρω”! Με πραεία και γαλήνια φωνή η Μεγαλόχαρη τον προστάζει: “Φτιάξε την εικόνα μου, όπως σου φανερούμαι έμπροσθέν σου, και προσέφερέ τη χάρισμα στο Ναό που φτιάχνουν στο όνομά μου και εγώ θα ευλογήσω αυτήν να έχει την χάρη μου”.
Αυτά είπε η Μεγαλόχαρη, και χάθηκε από το όραμα, το οποίο έβλεπε ο καπετάν Νικόλας. Αμέσως ξύπνησε συγκλονισμένος και με δάκρυα στα μάτια, έπεσε στο έδαφος και ζητούσε συγχώρεση από την Παναγία, γιατί παραμέλησε το τάμα του. Αφού ξημέρωσε, αμέσως ενημέρωσε τους κατοίκους και ζήτησε να του αναφέρουν αν γνωρίζουν κάποιον αγιογράφο. Αυτοί του συνέστησαν τον υιό ενός ιερέως, ο οποίος ονομαζόταν Ιωάννης Μαυρομιχάλης και είχε χάρισμα στην ιερή τέχνη της εικονογραφίας.
Ο καπετάν Νικόλας τον επεσκέφθη και, αφού του εξιστόρησε το θαυμαστό γεγονός της διασώσεώς του από την Παναγία, του παρήγγειλε να φτιάξει μία λαμπρά εικόνα της Θεοτόκου, συμφώνως με τις οδηγίες της Παναγίας στο όραμά του. Έδωσε χρήματα στον αγιογράφο και την επόμενη ημέρα αναχώρησε για την πατρίδα του. Με προσευχή και νηστεία, όπως επιτάσσει η λειτουργική τέχνη της εικονογραφίας, ο αγιογράφος ολοκλήρωσε την αγιογράφηση της χαριτοβρύτου εικόνος της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης. Κατόπιν, με την προβλεπόμενη τάξη, οι πιστοί την ενθρόνισαν στο τέμπλο του Ιερού Ναού. Ταυτοχρόνως με την τοποθέτηση, άρχισε να ποιεί τα θαυμάσιά Της προς τον πιστό λαό της περιοχής.
Από τότε και μέχρι σήμερα η χάρις και τα θαύματα της Παναγίας της Πεταλιδιωτίσσης είναι παρά πολλά και με ταπεινό τρόπο εκδηλώνονται και μαρτυρούνται από τους πιστούς.
Η Παναγία η Πεταλιδιώτισσα ανεδείχθη προστάτις των εγκυμονουσών γυναικών, των νηπίων, των γονέων, των μη εχόντων τέκνα, των ταλαιπωρουμένων από διάφορες ασθένειες ψυχής και σώματος.
Η προσκύνηση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας αγιάζει τους με ευλάβεια προσκυνούντας Αυτήν, λύει τα δεινά, θεραπεύει τα πάθη και χαρίζει  πλούσια την χάρη Της.
Οι κάτοικοι του Πεταλιδίου πανηγυρίζουν και τιμούν την Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος και με ιδιαίτερη ευλάβεια και λαμπρότητα λιτανεύουν το θαυματουργό εικόνισμά Της προς ευλογία και αγιασμό του λαού και του τόπου.
Το Πεταλίδι, εκτός της δεσπόζουσας θέσεώς του στο Μεσσηνιακό κόλπο και την τουριστική του φήμη, είναι επίσης γνωστό και για την ξεχωριστή και μοναδική Κυρά του, την Παναγία την Πεταλιδιώτισσα, η οποία αναμένει υπομονετικά τον καθένα μας, στέκεται πάντα εκεί στο θρονί Της από το 1841, συνεχίζει να αγκαλιάζει τους κατοίκους όλης της Μεσσηνίας, αλλά και χωρίς όρια αγκαλιάζει και ευλογεί όλα τα παιδιά Της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, τα οποία καταθέτουν το τάμα της καρδίας τους, τον πόνο τους και τις ευχαριστίες τους, για να συνεχίζουν τον αγώνα τους μέσα στο πέλαγος της ζωής και Εκείνη στέκει αρωγός, Μητέρα με ανοικτή την αγκαλιά Της και πρεσβεύει, ώστε ο Υιός Της, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, να σώζει όλους τους ανθρώπους τώρα και πάντοτε. Η Παναγία του Πεταλιδίου είναι αιώνες τώρα η Έφορος και Προστάτις της Μεσσηνίας».

*** Παρεμβάσεις ύψους 900.000 ευρώ μέσω του «Φιλόδημος» στο Δήμο Καλαμάτας 
Μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει τη δυνατότητα να προβεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις ύψους περίπου 900.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Π. Νίκας μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες.
Ειδικότερα, ποσόν 400.000 ευρώ αντιστοιχεί σε επισκευές στα σχολεία και το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 22ας Μαρτίου. Θα γίνουν υγρομονώσεις, ανακατασκευές όπου χρειάζεται, παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους, στο φωτισμό και στους χώρους υγιεινής των σχολείων, όπου είναι περισσότερο αναγκαίο.
Ακόμα, είναι διαθέσιμα 240.000 ευρώ για την αγορά μηχανημάτων και ο Δήμος Καλαμάτας θα αγοράσει ένα μηχανικό σάρωθρο (θα είναι το τρίτο), ένα τρακτέρ, το οποίο θα έχει ειδικά παρελκόμενα για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων, και ένα καλαθοφόρο (το τρίτο του Δήμου).
Επίσης, είναι διαθέσιμα 243.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές. Με τα χρήματα αυτά θα ανακατασκευασθεί η μεγάλη παιδική χαρά στο βόρειο τμήμα του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων και θα αντιμετωπισθούν τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού σε όλες τις παιδικές χαρές, όπως απαιτείται από την πιστοποίηση. Θα καταβληθεί, δε, προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα αυτό και να ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του Μαρτίου αναμένονται σημαντικά κονδύλια για θέματα ύδρευσης.

***  Υπόμνημα θέσεων, προτάσεων και αιτημάτων του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας 
Υπόμνημα θέσεων, προτάσεων και αιτημάτων εξέδωσε και απέστειλε στα ΜΜΕ ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για ζωή και οικονομική δραστηριότητα στην πόλη 365 μέρες το χρόνο! Για δράσεις και δραστηριότητες κάθε μέρα του χρόνου και, κυρίως, για τουριστική, εμπορική και γενικότερη δραστηριοποίηση και κίνηση στην πόλη 365 μέρες το χρόνο.
Στο υπόμνημα, αφού παρουσιάζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και η σημερινή κατάσταση στην περιοχή, περιγράφονται οι υποδομές της Κυπαρισσίας ως εξής:
  ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
•Λιμάνι Κυπαρισσίας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει λιμάνι, καθώς αυτό καταρρέει μέρα τη μέρα όλο και περισσότερο. Άμεσα θα πρέπει να επισκευαστεί το λιμάνι και να υπάρξει ένα σαφές σχέδιο αξιοποίησής του και αναπλάσεως της χερσαίας επιφάνειάς του. Πάγιο αίτημά μας η ανάπτυξη μαρίνας με σκάφη αναψυχής, μόνιμο ελλιμενισμό και υποδομές επισκευαστικές. Η εγκατάσταση υδατοδρομίου – υδροπλάνων θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα.
  ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
•Δίκτυο ύδρευσης Κυπαρισσίας. Το παλιό υδρευτικό σύστημα που διαθέτει η περιοχή της Κυπαρισσίας στην ουσία αφήνει συνεχώς την πόλη χωρίς νερό, καθώς οι διακοπές υδροδότησης, ιδίως κατά τους μήνες αιχμής, έχουν πάρει το χαρακτήρα ντόμινο. Είναι επιβεβλημένη η αντικατάσταση του δικτύου, η χαρτογράφησή του και η ανά αγωγούς, δίκτυα και διαδρομές, τοποθέτηση βανών ή βαλβίδων ρύθμισης και διακοπής της υδροδότησης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβλεφτεί η επισκευή των φθορών που θα προκληθούν από την αντικατάσταση στο οδικό δίκτυο της πόλης.
  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
•Ίδρυση Σχολής στην Κυπαρισσία με αντικείμενο τον τουρισμό & την ναυπηγική. Αξιοποίηση της τουριστικής ανάπτυξης που παρατηρείται στο Δήμο μας λόγω και της Costa Navarino, πέρα από το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «Ήλιος & Θάλασσα». Αξιοποίηση λιμανιού Κυπαρισσίας σε δεύτερο χρόνο, παρέχοντας εκπαίδευση και ειδίκευση σε τέχνες της ναυπηγικής. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις ήδη διατίθενται.
  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ – ΑΣΤΙΚΕΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
•Αύξηση ορίων Γ.Π.Σ. Κυπαρισσίας
•Ενεργειακή Αναβάθμιση Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας
•Κατασκευή τεχνητού ύφαλου στον Κυπαρισσιακό κόλπο
•Αντιδιαβρωτική Προστασία Καλού Νερού Κυπαρισσίας
•Προστασία και ανάδειξη μέσω της ανάπτυξης του φυσικού κάλλους και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής της Ελαίας – Κυπαρισσιακός Κόλπος
•Αξιοποίηση καταρρακτών και φαραγγιού «Νέδα»
•Αξιοποίηση και ανάδειξη του ορεινού όγκου, με αγροτικούς δρόμους, μονοπάτια. Πρόβλεψη για πυροπροστασία
•Αξιοποίηση και ανάδειξη του «Αρκαδικού ποταμού», δημιουργία και ανάδειξη μονοπατιού στο φαράγγι με τους σταλακτίτες.
  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
•Υποστύλωση – Αξιοποίηση – Ανάδειξη Κάστρου Κυπαρισσίας
•Αξιοποίηση παλαιού κτηρίου και παρακειμένου χώρου Εθνικής Τράπεζας Κυπαρισσίας
•Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς με τους θολωτούς τάφους, που είναι οι Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου.
  ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ - ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ
•Ανάπλαση Αγοράς Άνω πόλης Κυπαρισσίας. Ανάδειξη της Άνω Πόλης, των παραδοσιακών καλντεριμιών και των μονοπατιών
•Ανάπλαση Κεντρικής Αγοράς Κυπαρισσίας
•Αξιοποίηση παραλιακού μετώπου Κυπαρισσίας
•Κατασκευή ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων
•Ανάπτυξη Δικτύου Ποδηλατόδρομων, Άξονας Μαραθόπολη - Φιλιατρά – Κυπαρισσία.
  ΑΓΟΡΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
•Ένταξη της Κυπαρισσίας και της αγοράς της στο πρόγραμμα των open mall
  ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
•ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Ε.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ – ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
•ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ
•ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
•ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΟΔΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
•Εθνική Οδός Τσακώνας - Καλού Νερού - Κυπαρισσίας
•Εθνική Οδός Πύργος - Καλό Νερό - Κυπαρισσίας
•Τοποθέτηση ευανάγνωστης πινακίδας και ίσου μεγέθους «προς Κυπαρισσία» με την υφιστάμενη «προς Μελιγαλά» στην έξοδο Τσάκωνα / Κυπαρισσία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Καλαμάτας και στα δύο ρεύματα.
  ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
•Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας (καλή λειτουργία)
•Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας (καλή λειτουργία)
•Δικαστήρια Κυπαρισσίας (καλή λειτουργία)
  ΥΓΕΙΑ
•Νοσοκομείο Κυπαρισσίας (καλή λειτουργία)
 ΕΚΑΒ Φιλιατρών (καλή λειτουργία)
  ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
•ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Γραφείο Εφορίας, Ταχυδρομείο, Πολεοδομία, Δασαρχείο κ.ά. Συνέχιση καλής λειτουργίας στην πόλη της Κυπαρισσίας
 ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
•Αξιοποίηση Σιδηροδρομικού Σταθμού Κυπαρισσίας, του περιβάλλοντος χώρου καθώς και του Σιδηροδρομικού Δικτύου.
•Δημιουργία Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα, με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία – Καλαμάτα
•Δημιουργία σύγχρονου σταθμού Λεωφορείων και Ταξί στην Κυπαρισσία.
  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
•Διοργάνωση 1ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Τριφυλίας, με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων, επιχειρηματιών καθώς και των θεσμών, της Τριφυλίας, της Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Κυβέρνησης
•Διοργάνωση Φεστιβάλ Τοπικών, Παραδοσιακών Προϊόντων και Χειροτεχνών στην Κυπαρίσσια.
•Διοργάνωση Ιατρικού Συνεδρίου στην Κυπαρισσία.
   ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Χρειάζεται η χάραξη ενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για την Τουριστική Ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων. Είναι γνωστό ότι στο 80% της χώρας υπάρχουν απαγορεύσεις για την υλοποίηση επενδύσεων και τη χωροθέτηση τουριστικών εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα προτείνεται:
•Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν Τριφυλίας, βασισμένο στην ποιότητα
•Αξιοποίηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των τουριστικών υποδομών που υπάρχουν στην Τριφυλία και σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου αναβάθμισης
•Προσέλκυση επενδύσεων στην Τριφυλία ξενοδοχείων πολυτελείας και ποιοτικών συγκροτημάτων τουριστικής κατοικίας
• Λειτουργική αναβάθμιση αεροδρόμιου Καλαμάτας και διασύνδεση του με την Τριφυλία
•Τουριστική & Εμπορική αναβάθμιση του Λιμανιού Καλαμάτας και διασύνδεση με την Τριφυλία
•Ταχύτερη VISA SCHENGEN και πολλαπλές θεωρήσεις, ιδιαίτερα για αυτούς που αγοράζουν παραθεριστική κατοικία
•Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και δημιουργία Σχολής με αντικείμενο στον Τουριστικό τομέα στην Κυπαρισσία
•Διοργάνωση Ιατρικού Συνεδρίου στην Κυπαρισσία
•Αγροτουρισμός – Σύσταση τουριστικών πακέτων που θα αφορούν στην περίοδο της λαδιάς. Αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής, με παράλληλα μέτρα τόνωσης της κίνησης το διάστημα Οκτώβριος – Απρίλιος. Προβολή των Off Season διακοπών στην Τριφυλία. Το σημαντικό αυτό εγχείρημα θα συνδυάζει τα ψώνια με της διακοπές, για να βάλουμε την Τριφυλία στο χάρτη των χειμερινών ταξιδιωτικών προορισμών
•Προώθηση κατασκευής γηπέδων golf. Αξιοποίηση των παραλιών της Τριφυλίας, με εναλλακτικές μορφές Αθλητισμού όπως για παράδειγμα surf.
  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
•Άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
•ΟΧΙ στην ελεύθερη χρήση του όρου ‘ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για όλη την επικράτεια
•Κίνητρα για νέους αγρότες
•Στρατηγικό πλάνο για την δημιουργία βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά, ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων και στις νέες καινοτόμες καλλιέργειες (π.χ. φαρμακευτική κάνναβη)
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
•Το δυσμενές οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών έχει καταστήσει σαφές ότι κάθε ουσιαστικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται με την ενεργό συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων της χώρας, προσδίδοντας ιδιαίτερη σοβαρότητα στο ρόλο των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλογών, ως εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας αλλά και ως συμβούλου της πολιτείας. Προσδίδοντάς τους έτσι το ρόλο του «διαμεσολαβητή» στο πλαίσιο της βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.
  ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για καινοτόμες επιχειρήσεις.
Απαιτείται: Μείωση φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Αύξηση αφορολογήτων ορίων για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έλεγχοι και απονομή φορολογικής δικαιοσύνης. Ελάφρυνση ασφαλιστικών βαρών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέσπιση αφορολογήτου για τους εμπόρους. Ακατάσχετος Εμπορικός Λογαριασμός. Πάγωμα οφειλών και ρύθμιση 120 δόσεων με συμψηφισμό στο τέλος του ασφαλιστικού βίου των επαγγελματιών που χρωστούν. Πάταξη παραεμπορίου. Φορολογικά και λοιπά κίνητρα για νέους επιχειρηματίες, με χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων επιχειρήσεων. Η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την παρατεταμένη και μακροχρόνια ύφεση, ενώ δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμιά προσπάθεια για την ανασύνταξη του οικονομικού και κοινωνικού ιστού. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να τακτοποιήσουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους. Όλα τα παραπάνω αποτελούν παγία αιτήματα των κατοίκων της Κυπαρισσίας, της ευρύτερης περιοχής και του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, χωρίς την υλοποίηση τους δε θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ευημερία, παρά μόνο θεωρητικά.

*** Προσκλητήριο από τις τράπεζες σε 400.000 οφειλέτες 
Μία τελευταία ευκαιρία σε 400.000 δανειολήπτες για ρύθμιση των οφειλών τους από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα δώσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν στην πώληση του χρέους τους σε funds.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ, και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι ξεκίνησαν μία νέα «καμπάνια- εκστρατεία» ενημέρωσης του κοινού, προσφέροντας ρυθμίσεις παλαιών, αλλά και νέων δανείων, που προέκυψαν εντός της κρίσης.
Στο πλαίσιο των κανόνων της ΤτΕ για την ενημέρωση των πελατών, οι τράπεζες τους στέλνουν επιστολές με τις οποίες τους καλούν να προσέλθουν για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους, συμπεριλαμβανομένης της γενναίας άφεσης χρέους, κοινώς, γενναίο κούρεμα.
Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες προσκλήσεις που απηύθυναν Eurobank και Alpha Bank, οι προτάσεις τους προέβλεπαν διαγραφή της οφειλής που έφτανε έως και το 95%. Η πλειονότητα των πελατών τους δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα τα δάνειά τους να πουληθούν σε funds.
Η εκστρατεία των τραπεζών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που ενδεχομένως να ξεπερνούν και τους 400.000 από όλες τις χρονικές περιόδους. Με τις επιστολές που λαμβάνουν, οι οφειλέτες καλούνται να ρυθμίσουν στο «παρά πέντε» τα χρέη τους, πριν το δάνειό τους πωληθεί σε fund του εξωτερικού. Το χρονικό περιθώριο που έχουν για να ρυθμίσουν την οφειλή τους φτάνει έως και τους 2 μήνες το πολύ.
Στην περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί και το δάνειο πωληθεί σε fund, τότε δεν υπάρχει περιθώριο ρυθμίσεων. Κι αυτό, διότι ο νέος «ιδιοκτήτης» του χρέους απαιτεί όλο το ποσό και δεν μπαίνει σε διαδικασία συνεργασίας για ρύθμισή του ή για κούρεμα.

*** Νέο Μεταπτυχιακό στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με τίτλο: «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου» 
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου ανακοινώνει την ίδρυση ενός νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου»/«Master of Science (M.Sc.) in Technology and Quality of Table Olives and Olive Oil».
Το ανωτέρω ΠΜΣ διοργανώνεται για πρώτη χρονιά και αναμένεται να ξεκινήσει κατά το τρέχον εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Καλούνται όσοι κατέχουν τα τυπικά προσόντα, όπως αυτά προσδιορίζονται στη συνέχεια, να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την εγγραφή τους.
Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου γνώσεων σε θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, που θα ήθελαν να εξειδικευτούν σε αντικείμενα του ελαιοκομικού τομέα.
Απευθύνεται σε αποφοίτους ΑΕΙ που σχετίζονται με την καλλιέργεια του δένδρου της ελιάς, καθώς και την παραγωγή και την τεχνολογία της ελιάς, του ελαιολάδου αλλά και των τροφίμων και της εστίασης, σε στελέχη εργαστηρίων, σε συμβούλους, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, την παραγωγή και την τεχνολογία τους, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταποιημένων προϊόντων τους.
Η διάρκεια του ΠΜΣ είναι τρία εξάμηνα και η παρακολούθησή του οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή, πτυχιούχοι από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, το αντικείμενο σπουδών των οποίων είναι συναφές με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης και Τεχνολογίας των Τροφίμων, της Γεωπονίας, της Χημείας και της Οικονομίας και γενικότερα των Εφαρμοσμένων Επιστημονικών Αντικειμένων του Αγροδιατροφικού Τομέα, χωρίς να αποκλείονται άλλοι πτυχιούχοι ΑΕΙ με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες αιτήσεων εγγραφής και η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινωθούν μετά τις δηλώσεις υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και ο Κανονισμός του Προγράμματος είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου  tetro.teikal.gr/.

***  ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ! Ποια η ΕΜΠΛΟΚΗ του ΙΣΡΑΗΛ στο κοίτασμα της Αφροδίτης;..

~ Τις τελευταίες ημέρες έχει ανακύψει στην Κύπρο ζήτημα σε σχέση με δηλώσεις από την πλευρά του Ισραήλ για το οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), το πρώτο εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα που βρέθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η αρχή έγινε από την ισραηλινή εταιρεία ISOP, στην οποία έχει παραχωρηθεί το γειτονικό προς την Αφροδίτη οικόπεδο εντός του Ισραήλ. Αν και στο παρελθόν η εταιρεία είχε δηλώσει στο ισραηλινό χρηματιστήριο ότι στο οικόπεδο «Ισάι” οι ποσότητες που ανακαλύφθηκαν είναι μικρές και μη εκμεταλλεύσιμες, η ISOP ενημέρωσε τον ισραηλινό υπουργό ενέργειας ότι η εκμετάλλευση της Αφροδίτης θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ.
Από την πλευρά του και ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, ανέφερε ότι η εξόρυξη αερίου στα γειτονικά οικόπεδα θα χρειαστεί να διευθετηθεί με συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών. Μια ακόμη διάσταση του θέματος που έχει ανακύψει, αφορά στο γεγονός ότι η ISOP είχε συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Κύπρου για το οικόπεδο 8, χωρίς επιτυχία και στη συνέχεια είχε αμφισβητήσει δικαστικά το αποτέλεσμα, χωρίς όμως να δικαιώνονται οι ισχυρισμοί της.
Από την πλευρά της Κύπρου πάντως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι με δεδομένο ότι η ποσότητα στο Ισάι είναι αμελητέα και μη ανακτήσιμη, η απαίτηση δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στο Ισάι η ερευνητική γεώτρηση που διενεργήθηκε εντόπισε μόλις 0,6 τρις κυβικά πόδια. Εφόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί της ισραηλινής εταιρείας, τότε οι ποσότητες αυτές συνδέονται ως συγκοινωνούντα δοχεία με την Αφροδίτη και άρα η εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος θα οδηγήσει στην εξόρυξη και ποσοτήτων του Ισάι.
~   Στην αγορά υδρογονανθράκων πάντως ανάλογες διελκυστίνδες δεν είναι καινούριες και αντίστοιχα ζητήματα έχουν ανακύψει στο παρελθόν πολλές φορές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από τη Βόρεια Θάλασσα όπου υπάρχουν συμφωνίες διαμοιρασμού μεταξύ πολλών κρατών. Κατά μία εκδοχή λοιπόν, το ζήτημα που έχει ανακύψει θεωρείται ως καθαρά τεχνικό και εκτιμάται ότι δε συνιστά ρήγμα στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Μία άλλη εκδοχή που προβάλλεται από ειδικούς, είναι ότι η πλευρά των Ισραηλινών, ουσιαστικά αξιοποιεί ένα χαρτί, καθώς επιθυμεί να έχει προτεραιότητα η αξιοποίηση του δικού της μεγάλου κοιτάσματος Λεβιάθαν. Το τεχνικό θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές χαρακτηρίζεται ως δύσκολο και ασαφές, με βάση τις συμφωνίες που έχουν ανακοινωθεί, ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η έκτασή του.
Εκείνο που είναι βέβαιο, πάντως, στην Κύπρο σε σχέση με τα κοιτάσματα είναι η προσπάθεια, το τελευταίο διάστημα, της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy να τροποποιήσει τη συμφωνία εκμετάλλευσης, που έχει υπογράψει με την Κύπρο επικαλούμενη την πτώση των τιμών του αερίου. Το αίτημα της εταιρείας επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης, ο οποίος παραδέχθηκε «δυσκολίες στις τιμές”.
Οι εξελίξεις αυτές πάντως, φαίνεται να δικαιώνουν τις πλευρές που υποστήριζαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης και να μην αναμένει η Κύπρος, όπως συνέβη τελικώς, τις έρευνες που γίνονται στα άλλα οικόπεδα της ΑΟΖ.
Χθες το πρωί πάντως κατέπλευσε στο λιμάνι της Λεμεσού το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil Med Surveyor, το οποίο μαζί με το Ocean Investigator θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες για τις περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10. Η αμερικανική εταιρεία βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει με την κυπριακή δημοκρατία θα πρέπει εντός του 2018 να διενεργήσει ερευνητική γεώτρηση.
Του Χάρη Φλουδόπουλου για τον Capital


*** Αθλητική ενημέρωση :
Τρίτη 13-03-2018:
ΑΡΜΑΝΙ  ΜΙΛΑΝΟ -ΡΕΑΛ Μ 77-88  (36-49) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-25 , 19-24 , 18-19 , 23-20 .- ^

***  Για  το  Ευρωμπάσκετ σήμερα 15/03/2018 :
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  106-90  , (50-48) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 23-23 , 27-25 , 29-19 , 27-23 .-^
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ - ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  88-79 , (44-41) .-
Τα  δεκάλεπτα :22-22 , 22-19  ,25-14 ,19-24 .-
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  63-90 , (38-40) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 ,21-18 , 14-23 , 11-27 .- ^
~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΚΙΜΚΙ   91-94 , (39-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-21 , 20-23  , 27-21 , 25-29 .- ^
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  84-64 ,(43-33) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 27-19 , 16-14 , 24-12 , 17-19   .- ^
Αύριο Παρασκευή 16-03-2018 :
~ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΤΣΣΚΑ Μ.  79-81 ,(40-44).-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-25 ,17-19, 18-10 , 21-27 .-^
~ ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-90 ,(44-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-18 , 20-14 , 16-26 , 19-32 .-^

~** * ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
==========
Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 21-5  *
Ολυμπιακός 18-8    *
Φενέρμπαχτσε 18-8   *
Ρεάλ Μαδρίτης 16-10  *
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ζαλγκίρις Κάουνας 15-11  *
Παναθηναϊκός 15-11  *
Κίμκι 15-11   *
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-13  *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια 13-13    *
Μάλαγα 10-16         *
Ερυθρός Αστέρας 11-15 *
Βαλένθια 9-17   *
Μπάμπεργκ    10-16 *
Αρμάνι Μιλάνο 9-17  *
Μπαρτσελόνα       9-17  *
Αναντολού Εφές 6-20  *

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  90-79 νίκη  εκτός

Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ    63-90 ήττα  εντός

***  ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ :
Αγωνιστική ημέρα: 26

15.03. 19:45Ερυθρός ΑστέραςΒαλένθια


15.03. 21:00ΜπάμπεργκΑναντολού Εφές


15.03. 21:00ΟλυμπιακόςΜπαρτσελόνα


15.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΚίμκι


15.03. 21:45ΜπασκόνιαΖαλγκίρις Κάουνας


16.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΤΣΣΚΑ Μόσχας


16.03. 22:00ΟυνικάχαΠαναθηναϊκός

Αγωνιστική ημέρα: 27

20.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜακάμπι Τελ Αβίβ
 

20.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΜιλάνο
 

20.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΕρυθρός Αστέρας
 

20.03. 21:30ΒαλένθιαΡεάλ Μαδρίτης
 

21.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΟλυμπιακός
 

21.03. 19:45Αναντολού ΕφέςΚίμκι
 

21.03. 21:30ΜπασκόνιαΜπάμπεργκ
 

21.03. 21:45ΟυνικάχαΜπαρτσελόνα
 
Αγωνιστική ημέρα: 28

22.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΦενερμπαχτσέ
 

22.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 

22.03. 21:45ΜιλάνοΒαλένθια
 

22.03. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΖαλγκίρις Κάουνας
 
23.03. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
23.03. 20:00ΜπάμπεργκΟυνικάχα
 
23.03. 21:00ΟλυμπιακόςΑναντολού Εφές
 
23.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜπασκόνια
 
Αγωνιστική ημέρα: 29
29.03. 18:45ΚίμκιΦενερμπαχτσέ
 
29.03. 20:45Αναντολού ΕφέςΜπαρτσελόνα
 
29.03. 21:00ΜπάμπεργκΜιλάνο
 
29.03. 22:00ΜπασκόνιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
30.03. 19:00ΟυνικάχαΟλυμπιακός
 
30.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΡεάλ Μαδρίτης
 
30.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
30.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΒαλένθια
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ

*** Με εκατοντάδες δρομείς την Κυριακή ο 13ος Μαραθώνιος Μεσσήνης 
Λίγα 24ωρα απομένουν πια για τη μεγάλη αθλητική γιορτή του Μαραθωνίου της Μεσσήνης που για 13η χρονιά δίνει ραντεβού σε εκατοντάδες δρομείς κάθε Μάρτιο. Ο φετινός αγώνας είναι προγραμματισμένος μεθαύριο Κυριακή με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών, παιδιών και βαδιστών, ενώ ξεχωρίζει η συμμετοχή του πρωταθλητή Ανδρέα Δημητράκη, ο οποίος θα κυνηγήσει ρεκόρ διαδρομής στα 10 χλμ.
Πολύ πρωί χθες στο Δημαρχείο Μεσσήνης εκπρόσωποι των διοργανωτών έδωσαν συνέντευξη Τύπου με τις λεπτομέρειες του φετινού αγώνα.
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Νίκος Χονδρός ανέφερε στο ξεκίνημα ότι είναι «Μια αθλητική δράση η οποία αποτελεί θεσμό για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου» ευχαριστώντας τον Δημήτρη Πουλόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου, τον Χρήστο Μπένο, πρόεδρο του συνδιοργανωτή Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Ηλία Ζαχαρόγιαννη και τον προεδρο της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρη Βλάσση. Επίσης, την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τον ΓΓΑ κ. Συνοδινό, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και
τους αφανείς ήρωες όπως τους χαρακτήρισε, τους δεκάδες εθελοντές, σωματεία και φορείς, οι οποίοι στηρίζουν κάθε χρόνο τον Μαραθώνιο Μεσσήνης.
Ο κ. Χονδρός μετέφερε ακόμα ότι έχει επιλεγεί ν α βραβευθούν ο κορυφαίος Έλληνας πρωταθλητής του μήκους Λούης Τσάτουμας, ο οποίος κατάγεται από τη Μεσσήνη, και η νεαρή αθλήτρια της πάλης του τοπικού συλλόγου «Αριστόδημος», Κοντομανωλοπούλου, η οποία κέρδισε πριν λίγες μέρες αργυρό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Τέλος, κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στον μαραθώνιο και τις παράλληλες δράσεις, και να γνωρίσει την πόλη, αποτελώντας μέρος της αθλητικής και πολιτιστικής γιορτής.
«Ο Μαραθώνιος έχει επιπλέον σκοπό να αναδείξει τις ομορφιές της περιοχής της Μεσσήνης. Η πόλη έχει παράδοση στον αθλητισμό» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Βλάσσης και καλώντας κι αυτός τον κόσμο να συμμετάσχει με κάθε τρόπο.
Ο Δημήτρης Πουλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια στο Δήμο Μεσσήνης που στηρίζει μια αθλητική εκδήλωση που χαρακτηρίζει την περιοχή μας και είναι πρωτοπόρα στο μαζικό αθλητικό κίνημα της χώρας μας. Επίσης, συνεγχάρη τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Ηλία Ζαχαρόγιαννη, Χρήστο Παναγιωτόπουλο και Χρήστο Μπένο για την άρτια χρόνο οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία των αγώνων.
Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και η φετινή διοργάνωση θα στεφθεί με επιτυχία ως μια σπουδαία εκδήλωση και κάλεσε «τους φίλους του αθλητισμού της υγείας, της διασκέδασης, της χαράς, της ευεξίας» να βρεθούν στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης για να χειροκροτήσουν τους δρομείς.
Για πρώτη φορά με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, στη θέση του Αλέξη Ζάννη, ο Χρήστος Μπένος ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη στιγμή για τη Μεσσήνη, τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Μαραθώνιος της Κυριακής. Υπάρχουν γερά θεμέλια στον 13ο Μαραθώνιο από την οργανωτική επιτροπή και το Δήμο Μεσσήνης που αγκαλιάζει κάθε χρόνο αυτό το εγχείρημα.
Ο ΣΔΥΜ δίνει το «παρών» τόσο οργανωτικά, όσο και αγωνιστικά με πολυάριθμα μέλη του».
Τέλος, ο τεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του Μαραθωνίου της Μεσσήνης, Ηλίας Ζαχαρόγιαννης, υπενθύμισε ότι ο η διοργάνωση ξεκίνησε το 2004 και ο φετινός θα ήταν ο 15ος αν δεν υπήρχαν δυο χρονιές διακοπής (2008 και 2012) εξαιτίας της συγκυρίας αλλαγής στη δημοτική Αρχή.
Τόνισε ότι ήταν ο 2ος Μαραθώνιος πανελληνίως, μετά τον Κλασσικό της Αθήνας και μετά ακολούθησαν οι αγώνες σε Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ολυμπία, Ρόδος και Χανιά.
Παρ’ ότι, δε, με 5-20πλάσια χαμηλότερο μπάτζετ σε σχέση με τους υπόλοιπους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει η Μεσσήνη, με τις παροχές στους αθλητές που συμμετέχουν είναι εφάμιλλες.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης ξεκίνησε με σκοπό να ωθήσει τον κόσμο στην φυσική δραστηριότητα και φαίνεται ότι «ο σπόρος έχει μεγαλώσει» με ανάλογα επιτυχημένες εκδηλώσεις και νέους αγώνες, όπως αυτοί που θα γίνουν στη Φοινικούντα και στις 15/4 στους Γαργαλιάνους ή αυτοί που ήδη γίνονται σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και φυσικά ο Γύρος Καλαμάτας (28/4) , αλλά και ο φθινοπωρινός Ημιμαραθώνιος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Αναφερόμενος στους αριθμούς του φετινού μαραθωνίου της Μεσσήνης ο κ. Ζαχαρόγιαννης μετέφερε ότι οι εγγραφές για τα 42.195 χλμ. (εκκίνηση στις 7.30 π.μ.) είναι 140, για τα 10 χλμ. (έναρξη 10 π.μ.) φτάνουν τις 350, ενώ 300 παιδιά έχουν δηλώσει συμμετοχή στα 3 χλμ. που θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί την Κυριακή από την Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης.

***


Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 
~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~**
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6191   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.040   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        
~
~**  Τα  σημερινά μας  βίντεο  :
1~*Η Ελληνική μηχανή 1950 του Μαλκότσι  2018:
https://youtu.be/9LnoWi5sruA  .-
2~*Η  συγνώμη του Ιβάν Σαββίδη  2018:
https://youtu.be/IU7Fu69MN10   .-
3~*ΤΙΛΕΡΣΟΝ  ΤΡΑΜΠ 2018 :
https://youtu.be/UjBI25qJSOc   .-
4~* Τουρκική βουλή ξύλο 2018:
https://youtu.be/tntobrk1kJw  .-
 5~* Το μαύρο  για το  TV  Mega 2018:
https://youtu.be/oI6VdPD8sGE  .-
6~* Ορεστιάδα για ομήρους  2018:
https://youtu.be/32c-zs89EXA  .-
7~* Οπλοκατοχή Ιβάν Σαββίδη  2018:
https://youtu.be/WR3_Ug3hTxs  .-
8~* Οι  εξελίξεις στα Βαλκάνια  2018:
https://youtu.be/tg4pB76FgXI  .- .-
9~* Ερντογάν και άλογα 2018 :
https://youtu.be/PNLDMCdPF7g  .-
10~**  Οικονομικά προβλήματα όλων των χωρών 2018:
https://youtu.be/cM7YNvkqESY  .-
11~** Κραυγή διαμαρτυρία κατοίκου ΚΩ  2018:
https://youtu.be/Ad7MfzekA5A  .-
12~*ΠΟΥΤΙΝ Ρωσία  Ορθοδοξία  1  2018::
https://youtu.be/MXJOXRVWWNE  .-
13~* ΠΟΥΤΙΝ Ρωσία  Ορθοδοξία  2  2018:
https://youtu.be/6N8SZPJ0i6A  .-
14~*ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΗΜΑ  2018:
https://youtu.be/WtzMz2SyWUA  .-
15~*Το τοίχος στις ΗΠΑ  2018:
https://youtu.be/Ml6hLPG78HU  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου