Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Δευτέρα  10 Απριλίου 2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ....
Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο αββάς Παμβώ: «Εάν έχεις καρδιά, μπορείς να σωθείς».

Γεροντικόν
Ο Νυμφίος

~Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας
Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται.... - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
 Ο πάγκαλος Ιωσήφ

10 Απριλίου
Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36 († γ΄αι.). Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων. Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε` (1), απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους (†1821). Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου», και Ζήνωνος. Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη (†1763). Προφήτιδος Ολδάς.
(1) Ο άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας από πτωχούς αλλά ενάρετους γονείς οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης. Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη, κοντά στο θείο του, τον εκκλησιάρχη Μελέτιο, παρακολουθώντας μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή. Εν συνεχεία άκουσε μαθήματα φιλοσοφικής στη Πάτμο από τον Δανιήλ το κεραμέα. Ο πόθος του όμως για την μοναχική ζωή τον οδήγησε στη Μονή Στροφάδων όπου εκάρη μοναχός και μυήθηκε στη μοναχική άσκηση. Στη συνέχεια τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος και τον χειροτόνησε αρχιδιάκονό του. Όταν αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος επέστρεψε στη Δημητσάνα και έδωσε 1500 γρόσια για τη στέγαση των απόρων φοιτητών. Στις 19 Αυγούστου 1785 εκλέχθηκε Oικουμενικός Πατριάρχης. Στο πατριαρχικό θρόνο παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798 οπότε καθαιρέθηκε από την Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος. Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 ημέρα του Πάσχα όταν οι τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του πατριαρχείου. Στις 10.4.1921 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δε λείψανό του ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών. ~
Σήμερα 10/04/2017 εορτάζουν:
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου, Άγιος Γρηγόριος Ε' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Άγιοι Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος, Τερέντιος και άλλοι τεσσαράκοντα Μάρτυρες
~  Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε την ανάμνησή του (Γεν. 37 - 50).
Ίδε ο άνθρωπος  Η ξηρανθείσα συκή Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται.... - Αγγελική Τσέλιου© (diaxeirosaggelikistseliou. blogspot.com) Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται....
Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έρριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξαναπούλησαν στον αρχιμάργειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή. Ο Ιωσήφ ήταν πανέμορφος και τον ερωτεύθηκε η γυναίκα του Πετεφρή, που θέλησε να τον παρασύρει σε ανήθικη πράξη βιαίως. Μόλις εκείνη έπιασε τον Ιωσήφ, εκείνος άφησε στα χέρια της το χιτώνα του και έφυγε. Εκείνη από το θυμό της τον συκοφάντησε στο σύζυγό της, ότι δήθεν αυτός επιτέθηκε εναντίον της με ανήθικους σκοπούς. Ο Πετεφρής την πίστευσε και φυλάκισε τον Ιωσήφ.
Κάποτε όμως ο Φαραώ, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, είδε ένα παράξενο όνειρο και ζήτησε έναν εξηγητή. Με το φωτισμό του Θεού, μόνο ο Ιωσήφ μπόρεσε να το εξηγήσει. Ότι θα έλθουν στη χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά ακαρπίας και πείνας. Ενθουσιάσθηκε ο Φαραώ από τη σοφία του και τον έκανε γενικό άρχοντα, σαν πρωθυπουργό. Ο Ιωσήφ διαχειρίσθηκε άριστα την εξουσία και φρόντισε στα δύσκολα χρόνια της πείνας όλο το λαό. Με αφορμή τη διανομή του σιταριού, φανερώθηκαν τ' αδέλφια του που τον είχαν φθονήσει. Εκείνος δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τα προσκάλεσε μόνιμα στην Αίγυπτο μαζί με τους γονείς.
Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνηση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιός του Πατέρα, φθονήθηκε από τους ομοφύλους Του Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.
Επίσης, σήμερα μνημονεύουμε και τη άκαρπο συκή, την οποία καταράσθηκε ο Κύριος και ξεράθηκε αμέσως Ματθ. 21:19, Μαρκ. 11:13). Συμβολίζει τόσο τη Συναγωγή των Εβραίων, η οποία δεν είχε πνευματικούς καρπούς, όσο και κάθε άνθρωπο που στερείται πνευματικών καρπών, αρετών. Έδειξε ο Κύριος τη δύναμή Του στο άψυχο δένδρο και ποτέ πάνω σε άνθρωπο, για να δείξει ότι δεν έχει μόνο δύναμη να ευεργετεί, αλλά και να τιμωρεί.
Η ξηρανθείσα συκή Ο πάγκαλος Ιωσήφ Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται.... Ο πάγκαλος Ιωσήφ
Ο ευαγγελιστής Μάρκος αναφέρει πως την ώρα που ο Κύριος επιτίμησε τη συκή και ξηράθηκε, κατέπεσαν αμέσως τα καταπράσινα φύλλα της και την επόμενη μέρα ξεράθηκε και η ρίζα της (Μαρκ. 11:21). Οι μαθητές έκθαμβοι από το θαύμα αυτό δεν ζητούσαν να μάθουν την βαθύτερη έννοιά του, αλλά είχαν την απορία «πως παραχρήμα εξηράνθη η συκή;» (Ματθ. 21:20). Πρώτη φορά είχαν δει τιμωρία της άψυχης φύσεως.
Ο Κύριος παίρνοντας αφορμή από την απορία των μαθητών, χωρίς να εξηγήσει την συμβολική σημασία του θαύματος, τους δίδαξε για τη μεγάλη δύναμη της πίστεως, η οποία όταν συνοδεύεται από εσωτερική θέρμη και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό μπορεί να κατορθώσει αφάνταστα πράγματα. Τους είπε: «Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·» (Ματθ. 21:21). Αυτή την πίστη θέλει η Εκκλησία μας να μεταδώσει και σε μας.
Η υμνογραφία αναφέρεται σήμερα στα δύο παραπάνω θέματα, αλλά και επί πλέον στο θέμα της πορείας του Κυρίου προς το Πάθος. Από το τροπάριο: «Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται...» οι ακολουθίες της Μ. Δευτέρας έως Τετάρτης λέγονται και «Ακολουθίες του Νυμφίου».
~ Ἦχος πλ. δ'.
~** Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός, καὶ μακάριος ὁ δοῦλος, ὃν εὑρήσει γρηγοροῦντα, ἀνάξιος δὲ πάλιν, ὃν εὑρήσει ῥαθυμοῦντα. Βλέπε οὖν ψυχή μου, μὴ τῷ ὕπνῳ κατενεχθής, ἵνα μῄ τῷ θανάτῳ παραδοθῇς, καὶ τῆς βασιλείας ἔξω κλεισθῇς, ἀλλὰ ἀνάνηψον κράζουσα· Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος εἶ ὁ Θεός, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.
-  (Μετάφραση Ανδρέας Θεοδώρου)
Να, ὁ Νυμφίος ἔρχεται στὸ μέσο τῆς νύχτας, κι εὐτυχισμένος θὰ εἶναι ὁ δοῦλος ποὺ θὰ τὸν βρεῖ (ὁ Νυμφίος) ξάγρυπνο νὰ τὸν περιμένει· ἀνάξιος ὅμως πάλι θὰ εἶναι ἐκεῖνος, ποὺ θὰ τὸν βρεῖ ράθυμο καὶ ἀπροετοίμαστο. Βλέπε, λοιπόν, ψυχή μου νὰ μὴ βυθιστεῖς στὸν πνευματικὸ ὕπνο, γιὰ νὰ μὴν παραδοθεῖς στὸ θάνατο (τῆς ἁμαρτίας) καὶ νὰ μείνεις ἔξω τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ. Ἀλλὰ ἀνάνηψε κράζοντας· Ἅγιος, ἅγιος, ἅγιος εἶσαι ἐσὺ ὁ Θεὸς· σῶσε μας διὰ τῆς προστασίας τῶν ἐπουρανίων ἀσωμάτων δυνάμεων (τῶν Ἀγγέλων).
~* Ιδού ο Νυμφίος έρχεται... Όρθρος Αγίας και Μεγάλης Τρίτης Θρασύβουλος Στανίτσας : https://youtu.be/8aVsgaiQMUM  .-

~
Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή των Βαΐων
 
Ανάσταση του Λαζάρου

Ανάσταση του Λαζάρου
 
Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας

Α΄ Κυριακή των Νηστειών - της Ορθοδοξίας
 
Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος

Ανάμνηση Θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρο....
 
Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας

Άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβαστείας
 
Άγιος Νικηφόρος

Άγιος Νικηφόρος
 
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης
*** Μια  μονοήμερη Εκδρομή την Κυριακή 09-04-2017 στην ΑΘΗΝΑ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και ατο Εκπτωτικό Χωριό (cArthurGlen)  με την Περιηγητική Λέσχη Μεσσήνης από Καλαμάτα :

 
 


Το πρόγραμμα : Αναχώρηση ώρα 07.30 π.μ. για Αθήνα . Στην Τρίπολη  προσκύνημα και παρακολούθηση Θεία Λειτουργίας Κυριακή Βαϊων στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Τριπόλεως . Ενδιάμεσες στάσεις . Ξενάγηση στο ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ (στα ΣΠΑΤΑ) .., για δίωρο με τα 2000  ζώα  του ζωϊκού βασιλείου από όλο τον κόσμο , παρακολούθηση  προγράμματος  με τα 7 επτά 7 δελφίνια στο δελφινάριο του πάρκου  .- Στην συνέχεια για τρίωρο φαγητό και περιήγηση στο Εκπτωτικό χωριό όλων των ανοικτών καταστημάτων  ,για ψώνια   ..... Επιστροφή στην Καλαμάτα .-
~ Βίντεο από την επίσκεψή μας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής  :

1 ~*  Αττικό Ζωολ  πάρκο  Νο 4  9/4/2017:  
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  09/04/2017  Νο 1:
~* Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  Νο 3  9/4/2017:
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  09/04/2017:
6 ~*Αττικό Ζωολογικό πάρκο Ν5  9/4/2017:
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Νο 2   09/04/2017:
7 ~*ΤΡΙΠΟΛΗ  Μητροπολιτικός   Ι. Ναός  09/04/2017:
 https://youtu.be/G1mTTV0dtTY  .-
8 ~*Κυριακή  των Βαϊων Θ. Λ . Μητροπολιτικό Τρίπολης  09/04/ 2017: https://youtu.be/5bxVkZfgt1A .-
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  Νο  10  9-4-2017:
10 ~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Νο  6  9/4/2017 :
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Νο  8  9/4/2017:
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Νο 7  9-4-2017 :
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Νο 9  9/4/2017 :
~*Στο Εκπτωτικό  Χωριό στο ΣΠΑΤΑ  Αττικής 9/4/2017:
15 ~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Πισίνα με τις Φώκες  9/4/2017:
https://youtu.be/-JYRir8xf1k .-
~* Δελφινάριο ΑΤΤΙΚΌ ΠΑΡΚΟ  Νο  13  9/4/2017 :
~*Αττικό Ζωολογικό  πάρκο Νο 11 Δελφινάριο 9/4/2017:
~*  Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  Νο 15  9/4/2017:
~*ΑΤΤΙΚΟ Ζωολογικό Πάρκο Νο 17  9/4/2017:
20 ~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Σπάτα Νο   14  9/4/2017: https://youtu.be/PX9XR7my8Nc .-
~*Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Σπάτα Νο 16  9/4/2017: https://youtu.be/7Bo2gYupVpI .-
~*Δελφινάριο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο  Ν 12  9/4/2017: https://youtu.be/0ondbHmfpds .- 
23 ~*Εκπτωτικό Χωριό  τα πρόβατα  9/4/2017:
~*ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ αφήγηση 27/4/2014:
 https://youtu.be/1_1ZvJ2U_NQ .-
25 ~*Αττικό Πάρκο επίσκεψη 27-4-2014:
26  ~*Αττικό Πάρκο Ζώων 27/4/2014 :
-----------------
~*ΦΥΛΗ ή ΧΑΣΙΑ ενημέρωση 27/4/2014 :
~* ΧΑΣΙΑ Φυλής ταβέρνα :
~*ΧΑΣΙΑ ταβέρνα διασκέδαση 2012:
~*Φυλή Χασιά 2012 :
31 ~*Χορός στην Χασιά Φυλής 2012:

*** «Λιόριζα»: Ένα εξαιρετικής ποιότητας Μεσσηνιακό ελαιόλαδο ξεκινά το «ταξίδι» του στην παγκόσμια αγορά… 
 
 
 
Από το Βουρνάζι Μεσσηνίας στο Βερολίνο
  Η φήμη του «χρυσού» της Μεσσηνίας, του εξαιρετικού ελαιολάδου, φθάνει στα πέρατα της γης… Παράλληλα, στο άκουσμα «Kalamata» οποιοσδήποτε πολίτης του κόσμου αναγνωρίζει την περίφημη «ελιά καλαμών».
Για χρόνια, όμως, αυτός ο μοναδικός «θησαυρός» της περιοχής μας δεν έβρισκε απήχηση αντίστοιχη της αξίας του στις παγκόσμιες αγορές. Χρειάστηκε να μας βρει η «κρίση»… και οι νέοι άνθρωποι της περιοχής μας να ασχοληθούν σοβαρά με τον ανεκτίμητο «πλούτο» που μας προσφέρει η μεσσηνιακή γη…
Οι παραγωγοί με αγάπη και μεράκι για το ελαιόλαδο τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότεροι. Αποφάσισαν να «ντύσουν» κατάλληλα το εξαιρετικό μεσσηνιακό ελαιόλαδο και να το αναδείξουν, όπως του αρμόζει, στις αγορές ολόκληρου του κόσμου…
Η «Λιόριζα» είναι μια ακόμα πανάξια εκπρόσωπος του μεσσηνιακού ελαιολάδου και της «Κορωνέικης Ποικιλίας», η οποία και ξεκινά το «ταξίδι» της στην παγκόσμια αγορά.
Το «Θάρρος» συνάντησε τον Γιάννη Σταυρόπουλο, που συνεχίζει την για περισσότερα από 45 χρόνια οικογενειακή παράδοση, και μας μίλησε για το νέο «εγχείρημα» της οικογένειάς του.

IMG_5685.JPG
  Η ιστορία…
22 χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα, στις πλαγιές του ιερού όρους της «Ιθώμης» και σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της «Αρχαίας Μεσσήνης», στο χωριό Βουρνάζι, βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Σταυρόπουλου. Περισσότερες από 4.000 ρίζες ελαιοδέντρων, αποκλειστικά κορωνέικης ποικιλίας και 450 ρίζες χονδρολιές, βρίσκονται στα 130 περίπου στρέμματα του αγροκτήματος…
Από το 1968 ο πατέρας και η μητέρα του Γιάννη Σταυρόπουλου, με σεβασμό στη μάνα γη και με μεγάλο μεράκι, ασχολούνται με την παραγωγή και την πώληση ελαιολάδου και ελιών… Το «πάντρεμα» της παράδοσης και της νέας γενιάς της οικογένειας είχε ως αποτέλεσμα… τη «Λιόριζα», που αποτελεί τη συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης.
lioriza-2.JPG
  Η «Λιόριζα»…
Παρατηρώντας τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και γνωρίζοντας την παγκόσμια αναγνώριση τόσο του μεσσηνιακού ελαιολάδου όσο και της «Ελιάς Καλαμών» και μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα σ’ έναν απέραντο «ελαιώνα», ο Γιάννης Σταυρόπουλος αποφάσισε το 2016 να δημιουργήσει μια νέα μονάδα εμφιάλωσης.
Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να διατηρεί ο ίδιος τον πλήρη έλεγχο σε κάθε στάδιο παραγωγής, από τη στιγμή της ανθοφορίας των δένδρων μέχρι και την εμφιάλωση του ελαιολάδου. Ο τρόπος συγκομιδής ελαιολάδου γίνεται μόνο με μηχανικές διαδικασίες. Ακολουθεί η άμεση μεταφορά του καρπού από το χωράφι σε ελαιουργεία της περιοχής, με άμεση εξαγωγή εν ψυχρώ. Πριν από την αποθήκευση πραγματοποιείται φυσικό φιλτράρισμα του ελαιολάδου, που απομακρύνει τις ξένες ύλες και την υγρασία. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε κλειστές ανοξείδωτες δεξαμενές, με όσον το δυνατόν ελάχιστη επαφή με οξυγόνο. Η δε θερμοκρασία αποθήκευσης είναι όσον το δυνατόν κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου και πάντα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Για την τυποποίηση χρησιμοποιούνται περιέκτες κατάλληλοι και ενδεδειγμένοι για ελαιόλαδο, όπως κλειστό ανοξείδωτο δίκτυο μηχανημάτων τυποποίησης με προδιαγραφές ISO 22000:2000.
Τέλος, η διατήρηση του τυποποιημένου ελαιολάδου γίνεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.
«Κουβαλώντας» στις πλάτες του τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση, ο Γιάννης με την πολύτιμη βοήθεια της συντρόφου του, Ασημίνας, αποφάσισαν να «σφραγίσουν» αυτήν την προσπάθεια, χαράζοντας το οικόσημο της οικογένειας στο μπουκάλι και δίνοντάς του το όνομα «Λιόριζα», εμπνευσμένο από την ντόπια λαϊκή έκφραση για την ελιά.
lioriza-3.JPG
  Βερολίνο
Αν και το νέο εγχείρημα της οικογένειας Σταυρόπουλου, η «Λιόριζα», «κάνει τα πρώτα του βήματα»… το πρώτο «ταξίδι» δεν άργησε να έρθει. Από αύριο 10 Απριλίου θα βρίσκεται στα ράφια του νεοσύστατου καταστήματος delicatessen ελληνικών προϊόντων, “Nonne & Zwerg”, στο κέντρο του Βερολίνου. Παράλληλα, μετρώντας ήδη 9 κωδικούς προϊόντων, και αναμένοντας σύντομα να προστεθούν σ’ αυτούς η επιτραπέζια ελιά καλαμών και η πάστα ελιάς, η «Λιόριζα» θα βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα τόσο στην περιοχή μας όσο και σ’ ολόκληρη τη χώρα.
  Ανάδειξη της περιοχής…
Εκτός από την προσπάθεια ανάδειξης του ελαιολάδου, σκοπός του Γιάννη Σταυρόπουλου είναι και η ανάδειξη της περιοχής που βρίσκεται η «Λιόριζα», το Βουρνάζι Μεσσηνίας. Ο χώρος της εμφιάλωσης είναι επισκέψιμος για κάθε ενδιαφερόμενο, για να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» το μεράκι με το οποίο βγαίνει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η «Λιόριζα» στηρίζει δράσεις που βγάζουν το πολιτισμό της περιοχής μας από τα εθνικά μας σύνορα. Έτσι, στο πλαίσιο της πολιτιστικής προσφοράς, η εταιρεία αποτελεί βασικό υποστηρικτή του Έτους "Μαρίας Κάλλας" και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου Αποφοίτων "Μαρία Κάλλας" του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, για δράσεις όλο το 2017, αναγνωρίζοντας τη θερμή αφοσίωσή τους στις Τέχνες και τη Μουσική.  

Βίντεο :
Ελαιόλαδο Λιόριζα (Κτήμα Σταυρόπουλου) : https://youtu.be/IfWesA14GjA .-
*Περισσότερα για τη «Λιόριζα» θα βρείτε τόσο στην ιστοσελίδα www.lioriza.gr όσο και στη σελίδα στο Facebook της εταιρείας. Επίσης, μπορείτε να καλέσετε στο τηλ. 27220-27754 ή να στείλετε email στο: info@lioriza.gr
Του Κώστα Γαζούλη

***  Υπηρεσία της Google για την καταπολέμηση των αναληθών ειδήσεων 
Τη διάθεση της νέας υπηρεσίας εξακρίβωσης πληροφοριών «Fact Check» στο πεδίο της Αναζήτησης καθώς και στην Ενότητα των Ειδήσεων ανακοίνωσε σήμερα η Google, στόχος της οποίας είναι η καταπολέμηση του φαινομένου των αναληθών ειδήσεων.
Η νέα αυτή υπηρεσία θα βοηθά τους χρήστες στον διαχωρισμό ανάμεσα στις έγκυρες ειδήσεις και τις παραπλανητικές. Τον περασμένο Οκτώβριο, η Google σε συνεργασία με την εταιρεία Jigsaw είχε ανακοινώσει ότι σταδιακά θα παρείχε τη δυνατότητα στους εκδότες ορισμένων χωρών να εμφανίζουν την ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στις καταχωρήσεις των ειδήσεων στο Google News. Η εν λόγω ετικέτα τοποθετείται σε δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν πληροφορίες οι οποίες έχουν ελεγχθεί από συνεργαζόμενους εκδότες και φορείς, κι έχουν επιφορτιστεί αυτό το έργο.
Μετά από αξιολόγηση των σχολίων των χρηστών και των εκδοτών, η Google αποφάσισε ότι είναι συνετό να επεκτείνει την εν λόγω λειτουργία και πλέον η ετικέτα «Εξακρίβωση Πληροφοριών» στο Google News είναι διαθέσιμη παντού. Παράλληλα, θα επεκταθεί και στην υπηρεσία Αναζήτησης σε όλες τις γλώσσες. Έτσι, όταν ένας χρήστης κάνει αναζήτηση για ένα θέμα, οι καταχωρήσεις που έχουν ελεγχθεί από κάποιον συνεργάτη της Google θα εμφανίζονται διακριτά στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων, ενώ θα προβάλλεται ποιος την έχει δημιουργήσει κι εάν κάποια έγκυρη πηγή έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Google, οι πληροφορίες αυτές δεν θα είναι εφαρμόσιμες ή διαθέσιμες για κάθε καταχώρηση, ενώ θα υπάρχουν σελίδες αποτελεσμάτων όπου διαφορετικοί εκδότες έλεγξαν τον ίδιο ισχυρισμό και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Καλαμάτα!
 
Εξαφανισμένος είναι από το πρωί της Κυριακής ο 77χρονος Χρήστος Μελιγαλιώτης από την Καλαμάτα. Ο ηλικιωμένος άνδρας πάσχει από άνοια και σοβαρά προβλήματα υγείας.  Εάν γνωρίζετε κάτι επικοινωνήστε με τη ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, όλο το 24ωρο, στην Εθνική Γραμμή SOS 1065. 

***  Ο μικροβιακός αποικισμός του εντέρου μας και η τάση για παχυσαρκία ή σακχαρώδη διαβήτη 
Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη, αλλά και τα ποσοστά της παχυσαρκίας, αυξάνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στο σύντομο μέλλον για πάρα πολλούς πλέον συνανθρώπους μας.
Μεγάλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα συνδέουν αιτιολογικά το είδος των μικροβίων που συμβιώνουν μαζί μας ζώντας στα τοιχώματα του εντερικού μας αυλού και που είναι απολύτως απαραίτητα για την πέψη των τροφών, με την αυξητική τάση των ποσοστών της παχυσαρκίας, του διαβήτη, αλλά και των κακοηθειών.
Για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους του μικροβιακού μας αποικισμού, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα κύτταρά τους είναι τρισεκατομμύρια σε αριθμό και διακρίνονται σε 500-1.000 διαφορετικά είδη. Ο αποικισμός ξεκινά αμέσως μετά την ενδομήτριό μας ζωή και η πρώτη διαφοροποίηση των μικροβίων έχει να κάνει με το αν η γέννησή μας ήταν με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή. Το είδος της διατροφής μας, η γεωγραφική ζώνη που ζούμε, η υπέρμετρη χρήση των αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία, οι εμβολιασμοί, τα ταξίδια σε «εξωτικούς» προορισμούς και τα βιομηχανικά παρασκευασμένα τρόφιμα, είναι οι συνηθέστερες αιτίες που τροποποιούν τη χλωρίδα του εντέρου μας. Το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμυντικού ανοσοποιητικού μας συστήματος και ο αγώνας επιβίωσης των μικροβίων αυτών απέναντι σε παθογόνους, για παράδειγμα, μικροοργανισμούς που προσλαμβάνονται διατροφικά, μας προστατεύει κι εμάς παράλληλα από πολλές ασθένειες. Η προστασία μας από νοσήματα του πεπτικού, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn, ποικίλες αλλεργικές καταστάσεις, τα μεταβολικά νοσήματα, αλλά μέχρι και ο αυτισμός, αποτελούν πεδία στα οποία διεξάγονται έρευνες σε όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κέντρα.
Όταν επιχειρήθηκε αποικισμός του εντέρου παχύσαρκων ατόμων με παρουσία προδιαβήτη με μικροβιακούς πληθυσμούς που ελήφθησαν από το εντερικό τοίχωμα αδυνάτων, επετεύχθη μεγάλη βελτίωση του μεταβολισμού τους. Επομένως, θα μπορούσε κανένας να υποθέσει ότι, διερευνώντας το είδος των μικροβίων στις καλλιέργειες κοπράνων μας, μπορεί να διαγνώσει αν έχουμε αυξημένο τον κίνδυνο για ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.
Η κύρια αιτία της «επιδημίας» παχυσαρκίας και του τύπου 2 διαβήτη έχει αποδοθεί στην μείωση της φυσικής δραστηριότητας και στην υιοθέτηση διατροφικών προτύπων με υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Τα μικρόβια στο έντερο είναι μικροοργανισμοί που κι αυτά για τις ενεργειακές τους ανάγκες χρησιμοποιούν την τροφή μας για να τρέφονται. Η τροποποίηση των συστατικών της προσλαμβανόμενης τροφής μας μπορεί να τροποποιήσει τόσο το είδος των μικροβίων όσο και τη λειτουργικότητά τους. Αν, λοιπόν, για παράδειγμα τα τρόφιμα που προσλαμβάνουμε είναι πιο πλούσια σε λιπαρά, αυξάνεται ο αριθμός εκείνος των μικροβίων που τρέφονται κατ’ εξοχήν με λιπαρά και οι «τοξίνες» τους επιβαρύνουν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Οι τοξίνες αυτές από την αποδόμηση των λιπαρών τροφίμων είναι ουσίες ερεθιστικές για το τοίχωμα του εντέρου μας, επηρεάζοντας αρνητικά τους ανοσολογικούς κυτταρικούς μας μηχανισμούς, που μπορεί στο μάκρος του χρόνου να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Επίσης, σε μελέτες με παχύσαρκες γυναίκες σε εμμηνόπαυση στη Σουηδία, η παρουσία διαβήτη συνδέθηκε με συγκεκριμένα είδη μικροβίων, καθώς η υπέρμετρη ανάπτυξη των αποικιών τους στο έντερο ήταν απότοκος της μη ορθής διατροφή τους. Αλλά και ο τύπου 1 διαβήτης (ινσουλινοεξαρτώμενο), που η εμφάνισή του δε σχετίζεται με το υπέρβαρο του σώματος, φαίνεται πλέον να σχετίζεται με το είδος του εντερικού μικροβιώματος, αφού επηρεάζεται από τη διατροφή αλλά και τη χρήση των αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία.
Το γεγονός ότι η αύξηση των ποσοστών τα τελευταία χρόνια είναι σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (παιδική στην Φινλανδία, εφηβική στις ΗΠΑ), μόνο το πολύ στο 30% των μονοωικών δίδυμων παρουσιάζουν και οι 2 διαβήτη και το γεγονός ότι σε πειραματόζωα η χορήγηση προβιοτικών προφύλαξε, ενώ η χορήγηση αντιβιοτικών επιδείνωσε τα ποσοστά εμφάνισης τύπου 1 διαβήτη, ενίσχυσαν τις υποψίες ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, πέρα από το γενετικό υπόστρωμα, μπορεί να ευθύνονται για την έξαρση των κρουσμάτων, παρεμβαίνοντας δραστικά μέσω της διατροφής στην ποικιλομορφία και τη λειτουργικότητα του εντερικού μικροβιώματος. Μερικές πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, εντεροϊοί, συντηρητικά των τροφίμων, καθώς και μια ποικιλία από παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα που προσλαμβάνονται μέσω της τροφικής αλυσίδας, έχουν ενοχοποιηθεί ότι πυροδοτούν τις διαδικασίες.
Η υιοθέτηση προγραμμάτων άσκησης σε τακτική βάση βελτιώνει την ποιότητα ζωής, γιατί συμβάλλει στην αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα νοσήματα του καρδιαγγειακού και ο σακχαρώδης διαβήτης. Πρόσφατες παρατηρήσεις επισημαίνουν ότι το είδος και η ένταση της άσκησης επεμβαίνουν στο μικροβίωμα που συμβιώνει στον εντερικό βλεννογόνο και πιθανά μέσω αυτής της διαδικασίας να συμβάλλει και στην προαγωγή της υγείας.
Ανοίγονται πλέον νέοι δρόμοι, όχι μόνο στην κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων νοσημάτων, αλλά και στη διερεύνηση καινοτόμων θεραπευτικών χειρισμών. Μέχρι τώρα στοχεύαμε αποκλειστικά στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ τώρα θα αντιμετωπίζουμε και «φιλοξενούμενους» οργανισμούς.
Ας μη μας διαφεύγει ότι οι γνώσεις μας είναι υπερβολικά μικρές για να αντιληφθούμε την αρμονία του σώματός μας με το περιβάλλον. Πιθανά, λοιπόν, στην εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων να αντικατοπτρίζονται οι βίαιες επιδράσεις του ανθρώπινου είδους στο περιβάλλον και ποιητική αδεία, να «εισπράττονται» μέσω των βιομηχανοποιημένων τροφίμων, της απομάκρυνσης από τα παραδοσιακά υγειινοδιαιτητικά πρότυπα και της τροποποίησης της καθημερινότητάς μας από την ταχύτατη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια του τεχνικού πολιτισμού.
    Του Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη
 -Ο Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης είναι επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»

*** Τη Μ. Τρίτη θα καταβληθεί το 50% της πρώτης δόσης των Οικογενειακών Επιδομάτων 
Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017 θα χορηγηθεί ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α’ τριμήνου του έτους 2017 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2016.
Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων μόλις ξεκίνησε και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων Α21 για το έτος 2017 δεν έχει ανοίξει ακόμη, ο ΟΓΑ για να διευκολύνει τις οικογένειες των δικαιούχων, χορηγεί και φέτος, όπως και το 2016, την πρώτη δόση με μορφή προκαταβολής, με βάσει τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους.
Η πληρωμή αφορά πάνω από 725.000 οικογένειες δικαιούχων. Επιπροσθέτως, πλέον των 45.000 οικογενειών δικαιούχων θα λάβουν και αναδρομικά προηγουμένων ετών. Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται σε πάνω από 101.000.000  ευρώ.
Σχετικά με τα αναδρομικά διευκρινίζεται ότι προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών.
Επισημαίνεται ότι, με την χορήγηση του 50% της προκαταβολής στην πρώτη δόση, περιορίσθηκαν σημαντικά τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά σε μη δικαιούχους.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων».

***  ΕΚΤΑΚΤΟ!ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ...

~  Τη σύλληψη του δημοσιογράφου & εκδότη Κώστα Βαξεβάνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου ζητάει με μήνυσή της η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. 
Αιτία το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζεται , «να ακολουθεί τον ευτελή δρόμο των ομιλιών σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες».
«Η οικογένεια Στουρνάρα, φαίνεται πως συνδέεται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όχι μόνο με γειτονικά οικόπεδα, φιλία και συγκατοίκηση στα δώματα της εξουσίας, αλλά και την ίδια τακτική. Επιτίθεται σε όποιον δημοσιογράφο περιγράψει απλώς τα έργα και τις ημέρες τους» τονίζει σε άρθρο του ο Κώστας Βαξεβάνης.
Ο δημοσιογράφος πάντως δηλώνει ότι ο ίδιος θα παραστεί οικειοθελώς το μεσημέρι στα δικαστήρια.
Το άρθρο του Κωστα Βαξεβάνη με τίτλο «Γιάννη Στουρνάρα, μηνύσεις έκανε κι ο Γιάννος Παπαντωνίου» αναφέρει τα εξής:
Η κυρία Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγος του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας, εκπροσωπώντας προφανώς τα «οικογενειακά συμφέροντα» τα οποία περιγράφονται στο Documento της Κυριακής, κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, ζητώντας την ενεργοποίηση του αυτοφώρου και τη σύλληψή μου.
Η οικογένεια Στουρνάρα, φαίνεται πως συνδέεται με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όχι μόνο με γειτονικά οικόπεδα, φιλία και συγκατοίκηση στα δώματα της εξουσίας, αλλά και την ίδια τακτική. Επιτίθεται σε όποιον δημοσιογράφο περιγράψει απλώς τα έργα και τις ημέρες τους.
Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος εμφανίζεται από τα στοιχεία του Documento, να ακολουθεί τον ευτελή δρόμο των «ομιλιών» σε συνέδρια τα οποία οργανώνει η σύζυγός του και χρηματοδοτούν οι φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να σέβεται το θεσμικό του ρόλο ή να κρατά τα προσχήματα, δεν τόλμησε να απαντήσει. Η οικογένεια επέλεξε τη μήνυση και τη βία του αυτοφώρου.
Προσπαθούν έτσι να κάνουν δύο πράγματα. Να καλυφθούν στην κοινή γνώμη και τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία είναι υπόλογοι, αλλά και να φοβίσουν. Δεν μπορούν να διανοηθούν πως απλώνονται χέρια πάνω τους και τους ακουμπούν, αυτούς που θεωρούν τον εαυτό τους, μόνιμο φορέα της εξουσίας και τα συμφέροντά τους συμφέροντα της χώρας.
Όποια μέθοδο και να επιλέξουν θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις 400.000 ευρώ που πήρε η κυρία Στουρνάρα, επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ χωρίς διαγωνισμό για «συνέδρια». Να απαντήσουν για τα συνέδρια που οργανώθηκαν με χορηγία φαρμακοβιομηχανιών και την «επιστημονικότητα» που αποκτούσαν με καθηγητές εκλεκτούς της Novartis. Να απαντήσουν γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας περιφέρεται σε συνέδρια αγορεύοντας για το φάρμακο κι από όλες τις δαπάνες που θεωρεί μεγάλες σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα, χαρακτηρίζει χαμηλή κι αναγκαία να αυξηθεί, μόνο αυτή για το φάρμακο. Θα χρειαστεί να απαντήσουν για τις «έρευνες αγοράς» που κάνουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις με εντολή φαρμακοβιομηχανιών πληρώνοντας γιατρούς.
Η οικογένεια Στουρνάρα δεν δίνει μια νομική μάχη όπως θέλει να δείχνει, αλλά μια μάχη επιβίωσης. Προσπαθεί να διασώσει και να κρύψει τον τρόπο με τον οποίο δρα και λειτουργεί.
Τους ενημερώνω πως αφού θέλουν τόσο πολύ να με πάνε στα δικαστήρια βίαια, με χειροπέδες και φωτογραφίσεις, θα φροντίσω να είμαι εκεί. Στις 12 το μεσημέρι θα είμαι στα δικαστήρια, όπου φαντάζομαι δεν θα τολμήσει να είναι ο κύριος Στουρνάρας. Κι αφού είναι τόσο πολύ φίλοι και θαυμαστές του «μέντορα» Γιάννου Παπαντωνίου, να τους θυμίσω και την κατάληξή του.   crashonline

*** ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στη ΣΥΡΙΑ ! Ο Πούτιν πάντως ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ την ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των ΗΠΑ...

~ Mόλις 24 ώρες μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη συριακή πόλη Χομς (υποτίθεται πως είχε υποστεί ολική καταστροφή από τις ΗΠΑ) συριακά και ρωσικά αεροπλάνα απογειώθηκαν και χτύπησαν την πόλη İdlib της συριακής αντιπολίτευσης, προκαλώντας μεγάλες απώλειες.
Κάτι φαίνεται πως δεν πάει καλά στο θέμα των αμερικανικών βομβαρδισμών που έχουν φέρει ΗΠΑ-Ρωσία στα πρόθυρα πολέμου. Όπως μεταδίδουν, έκπληκτα τα τουρκικά ΜΜΕ, η αεροπορική βάση που πλήγηκε από 59 αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk, φαίνεται πως όχι μόνο δεν καταστράφηκε αλλά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες ήταν έτοιμη να απογειώσει ρωσικά και συριακά βομβαρδιστικά για να βομβαρδίσουν θέσεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Τέλος αξίζει να τονιστεί πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφερόμενο στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, αποκάλυψε ότι μόνο το 40% των αμερικανικών πύραυλων είχαν φτάσει στους στόχους τους, δηλαδή από τους 59 μόνο οι 23. Με έντονη διάθεση ειρωνείας οι Ρώσοι ανέφεραν πως για τους υπόλοιπους αγνοείται η τύχη τους.
Ασχέτως του τι έγινε η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στα μάτια των Ρώσων. Βιάστηκε η Άγκυρα, βιάστηκε.

*** Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 21η έκθεση μορφολογίας σκύλων (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
Στην πόλη της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε σήμερα η 21η έκθεση μορφολογίας σκύλων με τη συμμετοχή 380 τετράποδων από 50 διαφορετικές ράτσες.
Πέρα από τους ιδιοκτήτες των συμμετεχόντων, πολλοί ήταν και οι Καλαματιανοί που βρέθηκαν στο χώρο του σταθμού του ΟΣΕ που έγινε η εκδήλωση ώστε να θαυμάσουν τους τετράποδους διαγωνιζόμενους, αλλά και να μάθουν πληροφορίες για την κάθε ράτσα.
Τέλος να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και το καλοκαίρι στην πόλη μας.

*** ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ ! Τα 'ΛΕΥΚΑ ΚΡΑΝΗ' και το ΨΕΜΑΤΑ της Δύσης...

~  Έχουμε γράψει πολλές φορές για τα Λευκά Κράνη στη Συρία και την προπαγάνδα κατά του Άσαντ και των Ρώσων που διενεργούν σε καθημερινή βάση.
Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική.

ΥΓ. όπως βλέπετε ο συγκεκριμένος κύριος επιβίωσε από επίθεση με χημικά!

*** Εγκαίνια έκθεσης κεραμικής στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας 
Το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης κεραμικής του Αριστείδη Στασινάκη, με τίτλο «Ενάλιοι», στο Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας.
Ο δημιουργός δήλωσε σχετικά με την έκθεση ότι  «από τις ακτές μέχρι τις σκοτεινές αβύσσους των ωκεανών οι θάλασσες είναι το λίκνο της ζωής στον πλανήτη μας. Μυστηριώδεις, γεμάτες αρχέγονη ομορφιά, κλείνουν μέσα τους έναν κόσμο μαγευτικό – χιονοθύελλες παράξενων πλασμάτων, αναβλύσεις από τρεμοφεγγίζοντα υλικά που λικνίζονται στις κοσμικές δίνες. Οι κεραμικές συνθέσεις επιχειρούν να αποδώσουν την ποικιλότητα στην αέναη ενάλια κίνηση».
Στα εγκαίνια βρέθηκαν πολλοί φίλοι της κεραμικής, οι οποίοι και εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Απριλίου και θα είναι επισκέψιμη από τις 7.00 το απόγευμα μέχρι τις 11.00 το βράδυ.
Π.Μπ.

*** Ραγδαίες ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ! Μετά το ΠΑΣΧΑ έρχεται το Μνημόνιο 4...

~  Ουδέν νεώτερο δεν θα πρέπει να περιμένουμε από το... μέτωπο της διαπραγμάτευσης πριν τη σύνοδο του ΔΝΤ. Το ραντεβού όλων δίδεται στην Ουάσιγκτον.
Ουσιαστικά στη διάρκεια της συνόδου 21-23 Απριλίου θα πέσουν στο τραπέζι τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και τα μέτρα, αλλά και το θέμα της ελάφρυνσης τους χρέους.
Το δεύτερο, το χρέος, είναι και το μεγάλο αγκάθι μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, λένε πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ δεν πρόκειται να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την τεχνική συμφωνία.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο στόχος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και της αξιολόγησης μπαίνει πλέον για το Eurogroup της 22ας Μαϊου.
Ως τότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει όχι απλά να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές, αλλά να έχει νομοθετήσει κιόλας τα μέτρα που θα συμφωνηθούν.  newsit

*** Στάση σε Μόντρεαλ και Τορόντο «της δικής μας Μαρία Κάλλας» 
 
 
Το ταξίδι «της δικής μας Μαρία Κάλλας» είχε ραντεβού με δύο ακόμα προορισμούς πριν έρθει στην Ελλάδα για τις προγραμματισμένες πρεμιέρες σε Καλαμάτα στις 22, σε Αθήνα στις 23 και σε Μελιγαλά στις 29 Απριλίου.
Στις 2 Απριλίου η ταινία «Η δική μας Μαρία Κάλλας» έκλεισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ στο Rialto Theater, λαμβάνοντας τεράστια αναγνώριση από το καναδέζικο σινεφίλ κοινό. Η αίθουσα χωρητικότητας 500 και πλέον θέσεων ήταν κατάμεστη. Τα πρόσωπα των θεατών φωτίζονταν και σκοτείνιαζαν ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ψυχολογίας της μεγάλης ντίβας. Η ανάλγητη προσωπικότητα της μάνας, τα αλλεπάλληλα ταξίδια της Κάλλας σε Ελλάδα και εξωτερικό για λόγους προσωπικούς και επαγγελματικούς, καθώς και το συναισθηματικό της δέσιμο με τον Αριστοτέλη Ωνάση, έδωσαν στους θεατές μια σαφή εικόνα του συναισθηματικού κόσμου της μεγάλης σοπράνο. Η σκηνοθετική επιλογή να τεθεί το πατρικό σπίτι και η ελληνική καταγωγή της ντίβας στο επίκεντρο επηρέασε συναισθηματικά το κοινό, που στο τέλος της ταινίας αγκάλιασε κυριολεκτικά το σκηνοθέτη, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παραδόθηκαν σε αναφιλητά με το τέλος της ταινίας. Στη σκηνή κλήθηκαν οι οργανωτές της προβολής, όπως ο κ. Γιάννης Καούσιας, διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόντρεαλ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) Νικόλαος Παγώνης κ.ά.
Πριν από την έναρξη καλωσόρισε και προλόγισε η κα Καίτη Σάμπαλη, συντονίστρια του Θερινού Σχολείου στην Καλαμάτα. Μετά την προβολή ο σκηνοθέτης Μπάμπης Τσόκας αναφέρθηκε στο σκοπό της δημιουργίας της ταινίας και στα μηνύματα που μεταφέρει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μελέτη και έρευνα της ζωής της μεγάλης ντίβας για τρία χρόνια, καθώς και η συμμετοχή 250 εθελοντών, που αυθόρμητα συνεργάστηκαν στη μεγάλη αυτή παραγωγή, δημιούργησαν αυτό το εξαιρετικό έργο.
Ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας αναφέρθηκε στη συνεργασία και συστράτευση με τους απανταχού Μεσσηνιακούς Συλλόγους και τις Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες.
Η προβολή στο Τορόντο στις 3 Απριλίου έγινε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Κι εδώ το κοινό είχε την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά που χρειάζονται, ώστε να δει με τη ματιά του σκηνοθέτη την πορεία της ζωής της Μαρία Κάλλας. Γέλασε με το σημείο όπου υπήρχε χιουμοριστική σκηνή, ταξίδεψε με τη φωνή της πρωταγωνίστριας στο μικρό μοιρολόι στην αρχή της ταινίας και χειροκρότησε με θέρμη και ρυθμό τα ονόματα των συντελεστών που εμφανίζονται στους τίτλους τέλους.
Στην αρχή ο πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά, Θεόδωρος Τζαλαλής, καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε την ταινία, ενώ στο τέλος ο σκηνοθέτης με ένα σάλτο ανέβηκε στη σκηνή και ανέλυσε τα μηνύματα που ήθελε να προβάλει μέσα από την παρουσίαση της ζωής της Μαρία Κάλλας.
Ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου Παναγιώτη Κατσίβελα και της συμπροέδου κ. Αλειφέρης και επισήμανε ότι η ταινία της Μαρίας Κάλλας ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας και είναι μια ελληνική υπόθεση. Επίσης, η συμμετοχή των 250 εθελοντών, που ξεπέρασαν με τις επιτροπές οργάνωσης των προβολών τους 300, φανερώνει τη συνέχιση της εθελοντική συνεργασίας και τη δημιουργία μιας αγκαλιάς από όλους τους Μεσσήνιους, αλλά και όλο τον Ελληνισμό που συμμετείχε στη γιορτή. Στη συνέχεια, όπως και στις προηγούμενες τέσσερις προβολές, κάλεσε τις οργανωτικές επιτροπές, στις οποίες απονεμήθηκε από ένα αναμνηστικό συμμετοχής, ένα βιβλίο με τις εντυπώσεις των συντελεστών παραγωγής της ταινίας κι ένα αυθεντικό μεταξωτό μαντήλι καλαματιανό. Στη σκηνή κλήθηκαν οι συμμετέχοντες στην οργάνωση.
Στο Μόντρεαλ η βραδιά συνεχίστηκε με κοκτέιλ και δείπνο και στο Τορόντο ακολούθησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δείπνο με ελληνικά εδέσματα.
Η παρέα των θαυμαστών της ταινίας μεγαλώνει, η αγκαλιά των εθελοντών πλαταίνει και σύντομα θα φτάσει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, την αγάπη για τον κινηματογράφο έμπρακτη εκδήλωση και το πάθος για τον εθελοντισμό ελληνικό κεκτημένο ανά τον κόσμο.

***  ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ! Μεγάλες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία...

~ Στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στη στρατιωτική θητεία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για να μειωθεί η στρατιωτική θητεία, αλλά λαμβάνονται μέτρα ώστε να είναι ωφέλιμος ο χρόνος της. Μίλησε για προγράμματα πιστοποίησης δεξιοτήτων μέσα στο στρατό, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αξιωματικοί του στρατού μπορούν πλέον αν συνδικαλίζονται».
Αναλυτικότερα, ανέφερε πως θα γίνει η περίοδος της στρατιωτικής θητείας πιο αξιοποιήσιμη από τους στρατευμένους νέους, αλλά για οικονομικούς κυρίως λόγους, δεν θα μειωθεί ακόμα η θητεία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «Με το πρόγραμμα Ωφέλιμη Θητεία, οι γιατροί μπορούν πια να κάνουν το αγροτικό τους μέσα στη θητεία τους. Και οι δικηγόροι και μηχανικοί να προσφέρουν έργο στον στρατό που θα πιστοποιείται ως προϋπηρεσία. Ήδη στο ναυτικό δίνεται η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος ECDL, και προσεχώς αυτό θα υπάρχει σε όλα τα σώματα. Επίσης, για μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα θα υπάρχει εκπαίδευση και πιστοποίηση μέσα στον στρατό. Ακόμη, οργανώνουμε και εδώ την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων μας, στην Αμυντική Βιομηχανία της χώρας».
Επιπλέον, επεσήμανε πως θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της στράτευσης και στα δικαιώματα που συνεπάγεται.
«Οι αξιωματικοί του στρατού, ακόμη και οι νεότεροι και πιο χαμηλόβαθμοι, μπορούν πλέον να συνδικαλίζονται σε επίπεδο περιφερειακών ενώσεων για ζητήματα μέριμνας. Ενάντια σε συντηρητικές αντιλήψεις και στερεότυπα για το στρατό, δημιουργήσαμε γραμμή υποστήριξης, όπου ανωνύμως μπορεί ένας οπλίτης να καλέσει και να λάβει ψυχολογική υποστήριξη αν οι συνθήκες της θητείας του τον πιέζουν. Ακόμη, αλλάζουμε το πλαίσιο για τον τόπο που θα υπηρετεί ο κάθε οπλίτης. Ώστε να αντικειμενοποιήσουμε την επιλογή και να βάλουμε τέλος στα ρουσφέτια. Ένα μήνα πριν την στράτευσή του ο υποψήφιος οπλίτης θα μαθαίνει το στρατόπεδο στο οποίο θα πάει μετά από τον πρώτο μήνα της θητείας του, το οποίο θα έχει οριστεί με αντικειμενικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια».
Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ανυποταξίας ξεκαθάρισε πως «η θητεία παραμένει μια υποχρέωση, με όρους ισότητας, για όλους τους Έλληνες. Ωστόσο όσοι για διάφορους αντικειμενικούς λόγους, δεν καταφέρουν να την εκπληρώσουν, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Ήδη, έχουμε μειώσει το χρόνο που πρέπει να υπηρετήσει κανείς πριν εξαγοράσει τη θητεία του όταν φτάσει τα 33 του χρόνια στις 20 μέρες, ενώ πριν ήταν 40 μέρες στα 35. Όσοι επιμένουν να είναι ανυπότακτοι, πληρώνουν μεν το πρόστιμο των 6.000 ευρώ, αλλά άπαξ. Σταματάει έτσι η εκδικητική πρακτική του να τιμωρείται κανείς με απανωτά πρόστιμα και τεράστια ποσά για το ίδιο παράπτωμα. Τέλος, δίνουμε την δυνατότητα πραγματοποίησης εναλλακτικής θητείας και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και σχεδιάζουμε την μείωση της διάρκειάς της, ώστε να μην έχει τιμωρητικό, αλλά κοινωφελή χαρακτήρα. Και κάπου εδώ οφείλουμε να μιλήσουμε για την μεγάλη συμβολή του στρατού στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Γιατί ήταν τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, αυτά που με τεράστια επάρκεια έστησαν κέντρα υποδοχής».
newsbomb

*** Συγκέντρωση στην Καλαμάτα την M. Τετάρτη για τους δασικούς χάρτες 
Η συντονιστική επιτροπή για τους δασικούς χάρτες συνεδρίασε το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00 στους Γαργαλιάνους και αποφάσισε ομόφωνα την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών με την προγραμματισμένη κάθοδο στην Καλαμάτα την Τετάρτη 12 Απριλίου στις 11:00 πμ και συγκέντρωση στην πλατεία Αριστομένους.
Ύστερα απο συντονισμό με ανάλογη πρωτοβουλία αγροτών απο τη μεσσηνιακή Μάνη αποφασίστηκε επίσης η κάθοδος στην Καλαμάτα.
Η συντονιστική επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νομού μας, να συμμετέχουν στην συγκέντρωση στην Καλαμάτα, προκειμένου να δείξουμε την αντίθεσή μας σε ένα σχέδιο νόμου που απειλεί τις ιδιοκτησίες μας αλλά και τον γεωργικό χαρακτήρα του νομού μας.

***  Μια μουσική εκδήλωση «γεμάτη αλληλεγγύη» από το 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
Μουσική εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης το 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS + / INCLUDE. Πέρα από μαθητές του σχολείου, έλαβαν ακόμη μέρος οι: Μελίφωνο, Βlack Forest, Άκης Σιψάς - Κων. Μανωλόπουλος - Θανάσης Μπουφέας και Βlues Escape.
Τα δε έσοδα δόθηκαν στα Παιδικά Χωριά SOS, στο ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ., στο Κοινωνικό Ιατρείο και στο Σύλλογο Ξαναρχί-ζω.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να περάσει το μήνυμα στον κόσμο της πόλης ότι ένα σχολείο μπορεί να «ανοιχτεί και να αντιληφθεί την κοινωνική πραγματικότητα», κάτι που οι μαθητές εμπέδωσαν και «έδωσαν την ψυχή τους» για την επιτυχία της.
Το «Θάρρος» βρέθηκε πριν από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο και μίλησε με αρκετούς από τους συμμετέχοντες, θέλοντας να μάθει πώς αποφάσισαν να λάβουν μέρος σε κάτι τέτοιο. Πραγματικά οι απαντήσεις των παιδιών ήταν αφοπλιστικές, παιδιά που, όπως μας είπε η καθηγήτρια του 4ου ΓΕΛ, Αμαλία Μπεσμπέα, δεν είναι του καναπέ και του Survivor.
Όπως μας είπαν, η συναυλία της Πέμπτης είχε χαρακτήρα εκπαιδευτικό αλλά και αλληλεγγύης, αφού τα έσοδα θα δίνονταν σε οργανισμούς που τα έχουν ανάγκη. Οργανισμούς της πόλης που συμβάλλουν καθημερινά στη λειτουργία εθελοντικών προγραμμάτων.
Όσο για τον τίτλο της εκδήλωσης, που ήταν «Το σχολείο ανοίγεται στην κοινωνική πραγματικότητα»,  σχολίασαν ότι ένα σχολείο δεν είναι μια κλειστή κοινωνία, αλλά μέρος της και πρέπει να αλληλεπιδρά με αυτή.
Να σημειωθεί εδώ ότι η συναυλία αποτέλεσε μέρος του προγράμματος ERASMUS, στο οποίο συμμετέχει το σχολείο με συντονίστρια την καθηγήτρια Κέλλυ Κατσίρου, ενώ φιλοξενήθηκαν στην Καλαμάτα 20 μαθητές από διάφορες χώρες και ειδικότερα τη Λιθουανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Οι δε Καλαματιανοί μαθητές θέλησαν να δείξουν μέρος του πολιτισμού της Ελλάδας, την αλληλεγγύη που υπάρχει στην πόλη μας και το όραμά τους για μια Ευρώπη διαφορετική.
Εκτός, όμως, από τους μαθητές, συμμετείχαν εθελοντικά κι άλλα μουσικά σχήματα της πόλης. Μιλώντας μαζί τους, μας εξήγησαν ότι βρέθηκαν στην εκδήλωση, αφού είναι κοντά σε τέτοιες προσπάθειες και δε θα μπορούσαν να μη συμμετάσχουν. Μεγάλη, δε, σημασία στο να πουν το «ναι» είχε η θέληση του σχολείου να μπει στην κοινωνία και να προβάλει εθελοντικές ομάδες της Καλαμάτας.
Κλείνοντας ο λυκειάρχης του σχολείου, Γιώργος Κώτσαρης, δήλωσε στο «Θάρρος» ότι η εκδήλωση είχε κοινωνικό χαρακτήρα, με πρόθεση να βοηθηθούν ευπαθείς ομάδες της πόλης.
Σχετικά με τους μαθητές που συμμετείχαν, μας είπε ότι υπήρξε τεράστια ανταπόκριση και δούλεψαν σκληρά για το αποτέλεσμα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** ΘΕΛΟΥΝ ΑΙΜΑ!Μείωση 20% το μήνα στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ! Δείτε ποιοι χάνουν...

~ Βροχή θα πέσουν οι περικοπές στις συντάξεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να γλιτώσουν τα ποσά ως 600 ευρώ, να μην υπάρξουν δηλαδή μειώσεις στους πλέον φτωχούς. Από εκεί και πάνω όμως όλα είναι ανοιχτά.
 Οι δανειστές επανήλθαν και ζητούν περικοπές σε μια δόση και όχι σταδιακά σε βάθος διετίας. Έτσι όλα δείχνουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα γίνουν με τη μία το 2019.
Οι μειώσεις ωστόσο θα αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.
Το σενάριο προς το παρόν δείχνουν ότι θα υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις που στο σύνολό τους είναι πάνω από τα χίλια ευρώ με την κύρια και την επικουρική μαζί.
Οι μειώσεις θα αφορούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους και θα γίνουν κατά 75% από το ποσό της κύριας σύνταξης και κατά 25% από το ποσό της επικουρικής σύνταξης.
 Το ν βαρύτερο λογαριασμό θα πληρώσουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι που παίρνουν κύρια και επικουρική άνω των 1.400 ευρώ καθώς έχουν σημαντική προσωπική διαφορά. Αυτοί θα δουν το ποσό της προσωπικής διαφορά να μειώνεται κατά 50%.
 Συνολικά για το ποσό κύριας και επικουρικής η μείωση που έρχεται από το 2019 στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ το μήνα είναι στο 20%.
Έτη ασφάλισηςΣυντάξιμος μισθόςΣημερινή σύνταξηΝέα σύνταξηΜείωση
401.3651.03796869
371.4661.00092278
371.10280879414
361.19584380736
352.1981.3441.127217
Αυτοί που παίρνουν υψηλές συντάξεις εκτιμάται ότι θα χάσουν κατά μέσο όρο από 100 έως 250 ευρώ καθαρά τον μήνα. Για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί), καθώς και παλαιοί συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ θα έχουν συμαντικές απώλειες.
 Μόνο από την περικοπή του μπόνους των παλαιών συνταξιούχων του ΤΕΒΕ -ύψους 200 ευρώ- η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 120 εκατ. ευρώ.
 Στις χαμηλότερες συντάξεις -έως 1.000- υπολογίζεται ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς θα κυμανθούν στο 20%.  newsit

*** Μέσα Μαΐου η (πρώιμη) συγκομιδή Καρπουζιού στην Τριφυλία 
Πρώιμη αναμένεται η φετινή παραγωγή για τα περίφημα καρπούζια της Τριφυλίας, που ανοίγουν κάθε χρόνο την παραγωγική σεζόν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Εκτιμάται ότι η συγκομιδή θα ξεκινήσει περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα, γύρω στα μέσα Μαΐου, και οι παραγωγοί ελπίζουν την εποχή εκείνη οι καιρικές συνθήκες να είναι καλές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Θυμίζουμε ότι το καρπούζι, στο σύνολό του, αν και το 2016 σημείωσε ανοδική εξαγωγική δραστηριότητα σε σχέση με το 2015 (αύξηση 5,1%), εντούτοις δεν κατάφερε να «πιάσει» καλύτερη τιμή λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στις κύριες εξαγωγικές μας αγορές. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα επεξεργασμένα από το Incofruit – Hellas στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα μας πέρσι εξήγαγε 178.371 τόνους καρπούζια έναντι 169.668 το 2015, με την αξία να διαμορφώνεται στα 44,3 εκατ. και στα 43,8 αντίστοιχα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα καλύπτει περίπου το 14% των ευρωπαϊκών εξαγωγών καρπουζιών εντός και εκτός ΕΕ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μαζί με την Ιταλία, μετά την Ισπανία (64%).
Στρεμματικά, πάντως, η καλλιέργεια κυμάνθηκε πέρυσι στα ίδια επίπεδα με το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ 2015 -2016, πέρυσι καλλιεργήθηκαν 58.288 στρέμματα , ενώ το 2015 58.867. Στην Τριφυλία, φέτος, έχουν καλλιεργηθεί περίπου 6.000 στρέμματα, όπως και πέρυσι, με πρώιμα υβρίδια , μεγαλόκαρπα καρπούζια και στρογγυλά καρπούζια.
Όπως ανέφερε στην "Ύπαιθρο Χώρα" και στη Γεωργία Μπόχτη ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ήδη έχουν ξεσκεπαστεί σχεδόν στο σύνολό τους τα καρπούζια . Όσο για τις φετινές προοπτικές, ξεκαθαρίζει: "Δεν μπορούμε από τώρα να κάνουμε προβλέψεις, διότι η διάθεση του προϊόντος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την περίοδο - που θα αρχίσει η συγκομιδή- στις αγορές που προωθούνται τα καρπούζια. Ας ελπίσουμε, όταν αρχίσει η συγκομιδή, να επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στην Ευρώπη".

*** Επιτροπή και λιτό ψήφισμα για το νοσοκομείο Κυπαρισσίας από το Δ.Σ. Τριφυλίας 
Τη συγκρότηση Επιτροπής που θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, αλλά και ευρύτερα των δομών υγείας στο δήμο Τριφυλίας, καθώς και την έκδοση ενός λιτού ψηφίσματος ενάντια σε οποιαδήποτε υποβάθμιση νοσοκομείου και Κ.Υ., αποφάσισε την Παρασκευή ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Τριφυλίας.
Το θέμα του νοσοκομείου έθεσε, προ ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μετά το σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της απόφασης του διοικητή της 6ης ΥΠΕ για μετακίνηση χειρούργων γιατρών από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε αυτό της Ζακύνθου. Από όλες τις παρατάξεις εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση σε οποιαδήποτε υποβάθμιση του νοσοκομείου, όπως και των Κέντρων Υγείας και η βούλησή τους να αντιταχθούν σθεναρά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης από όπου κι αν προέρχεται, όπως κι αν μεθοδεύεται.
Ωστόσο, για τα αίτια της σημερινής κατάστασης και τους κινδύνους που υπάρχουν, διατυπώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις με σύσσωμη την Αντιπολίτευση να τονίζει πως το κακό άρχισε από τη συνδιοίκηση και ακολούθως την ενοποίηση, ενώ ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, τόνισε ότι η ενοποίηση δεν ακυρώνει ένα νοσοκομείο αλλά στόχο είχε να ενοποιήσει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και αυτό, είπε, το είχε πει από τότε και είχε ταχθεί υπέρ της ενοποίησης ώστε να μπορεί το νοσοκομείο Κυπαρισσίας να λειτουργήσει πολύ καλύτερα με τις υπηρεσίες του, σημειώνοντας πως «υποστήριξα την ενοποίηση και την υποστηρίζω».
  Στ. Ανδρινόπουλος
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη στον αναπληρωτή διοικητή που έκανε την Παρασκευή με συνεργάτες του και το συμπέρασμα που έβγαλε από την ενημέρωση που είχε, ότι δηλαδή το νοσοκομείο λειτουργεί ικανοποιητικά και αυτό χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του. Ο ίδιος είπε ότι ήδη από προηγούμενα χρόνια έχει ξεκινήσει προσπάθεια υποβάθμισης.
  Μπ. Καλογερόπουλος
Να διεκδικήσουν την αναβάθμιση του νοσοκομείου και των Κ.Υ. και την ενίσχυση με προσωπικό, ζήτησε ο Μπάμπης Καλογερόπουλος από τη ΡΑΚΙ, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει μόνο να στέλνουν ψηφίσματα, αλλά ο δήμος να παίρνει και πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, δεν πρέπει να εφησυχάζουν, τόνισε ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, τονίζοντας πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβάθμισης αφού το νοσοκομείο συνδιοικείται με το νοσοκομείο Καλαμάτας.
Η διαδικασία συνεχίστηκε με παρέμβαση των Δ. Κουτσούλη, Γ. Ασημακόπουλου και Π. Τσίγγανου.    Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Δια στόματος Φλαμπουράρη τα σκουπίδια στην ΤΕΡΝΑ 
Μέχρι τέλος Απριλίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και πέφτουν οι υπογραφές
 Στην χθεσινή διυπουργική σύσκεψη παρουσία του Π. Τατούλη και της Ντ. Νικολάκου
 Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική για την Πελοπόννησο. Σε  Διυπουργική Σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέκου Φλαμπουράρη και συμμετοχή πέντε ακόμα συναρμόδιων υπουργών (οι υπουργοί Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκ. Φάμελλος και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας) την παρουσία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και της θεματικής αντιεριφερειάρχου Ντίνας Νικολάκου, αλλά και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, Γιάννη Γρυπιώτη, αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα, εντός του Απριλίου, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ.
  Αλλαγές στη σύμβαση
Όπως δήλωσε ο Αλ. Φλαμπουράρης: "Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα απαραίτητα βήματα, και μάλιστα εντός του Απριλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής του έργου. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία: α) μείωση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης από 27 σε 21 χρόνια, β) μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην κεντρική διαχείριση από 150.000 χιλιάδες τόνους σε 100.000 χιλιάδες τόνους, γ) κατασκευή επτά (7) σταθμών μεταφόρτωσης αντί για δύο (2), δ) ανταποδοτική παροχή ρεύματος σε κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα προέρχεται από δωρεά της κατασκευάστριας εταιρείας μετά από την  κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Κατόπιν όλων αυτών γίνεται σαφές ότι θα υπάρχει σημαντική μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τη δυνατότητα διαχείρισης και αξιοποίησης μεγαλύτερης ποσότητας απορριμμάτων από τους δήμους".
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο που κυριάρχησε στη σύσκεψη ήταν η διαπίστωση ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει χειροπιαστή εναλλακτική λύση, θα έπρεπε να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση που ταλαιπωρεί την περιοχή για δεκαετίες. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…
Βέβαια, η απόφαση έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τη στιγμή που ήταν αναφανδόν κατά του ΣΔΙΤ και υπέρ της τοπικής διαχείρισης. Δύο χρόνια, όμως, τώρα δεν κατάφερε να βρει μια άλλη λύση, οπότε αναγκαστικά προσέφυγε στην έτοιμη με κάποιες βελτιώσεις στους όρους της σύμβασης.
Αυτή θα είναι και η δικαιολογία που θα… παίξει το επόμενο διάστημα. Παρέλαβε μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση, κατάφερε να πετύχει κάποιες βελτιώσεις, κι έτσι μείωσε κάπως το βάρος που θα υποστούν οι δημότες στην τσέπη τους.
Η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να τρέξει κάποια έργα (Τέμπη, διαχείριση απορριμμάτων, μετρό Θεσσσαλονίκης) στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι ολοκληρώνει ή προχωρεί έργα που για χρόνια ήταν βαλτωμένα. Οι… κορδέλες και τα πανηγύρια στρέφουν το ενδιαφέρον - επικοινωνιακά- από τη ζοφερή πραγματικότητα. Τουλάχιστον, έτσι, θέλουν να πιστεύουν.
Τώρα, αν ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης συνάδει με όσα ακούγαμε από τον πρώην υπουργό Γ. Τσιρώνη, ακόμα και από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Πάντως, η απόφαση που ελήφθη χθες, δικαιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πολιτική της Περιφέρειας, τους δημάρχους και ιδιαίτερα τον Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ευθαρσώς  τάχθηκε υπέρ της λύσης ΣΔΙΤ και αφήνει έκθετο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό ήταν που πανηγύριζε το 2013 για την υπογραφή της σύμβασης και το 2017 ζητά την κατάργησή της…  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Στη Καλαμάτα ένα μοναδικό στον κλάδο του Εργαστήριο Αρχαιομετρίας στην Ευρώπη 
Στο προαύλιο του κτιρίου στην Καλαμάτα, όπου  από το 2003 ( ημερομηνία ίδρυσης)  στεγάζεται  το τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, μαζί με τους Έλληνες φοιτητές απολαμβάνουν τον ανοιξιάτικο ήλιο  φοιτητές από τη Σλοβενία και την Τουρκία, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στην Καλαμάτα προκειμένου να παρακολουθήσουν  το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “CultTech” (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες), ενώ ένας Καναδός  έχει  ήδη αποφοιτήσει  κι έχει επιστρέψει στην πατρίδα του.
Ναι καλά διαβάσατε,  αλλοδαποί φοιτητές έχουν έρθει και συνεχίζουν να έρχονται ειδικά για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Και αν αυτό δεν αποτελεί είδηση, σίγουρα  είδηση αποτελεί  το γεγονός πως στο συγκεκριμένο τμήμα φιλοξενείται  ένα από τα πλέον σύγχρονα οργανολογικά, Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, το οποίο εκπαιδεύει τους αρχαιολόγους στη χρήση των τεχνικών για την ανάλυση, χαρακτηρισμό, προέλευση και χρονολόγηση των υλικών, διαθέτοντας  πληρέστατο εξοπλισμό σε διεθνές επίπεδο.
Όπως εξηγεί στην «Η» ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν. Πελοποννήσου « μέσα στο εργαστήριο  ασχολούμαστε  με αρχαιολογικά υλικά και τέχνεργα, δηλ. με  οποιοδήποτε είδος κινητών ευρημάτων, στα οποία  πραγματοποιούμε  αναλύσεις με  στόχο  να βρούμε την προέλευση τους και να προσδιορίσουμε τη χρονολόγησή τους. Συνήθως οι αρχαιολόγοι βλέπουν τη στρωματογραφία. Εμείς  μπορούμε να βρούμε τις επεμβάσεις που έγιναν διαχρονικά σε ένα μνημείο».
Η πρόσφατη μάλιστα, επιτυχία του εργαστηρίου ήταν η συνεργασία  με την ομάδα της  Καθηγήτριας του ΕΜΠ  Αντωνίας Μοροπούλου που ανέλαβε το μοναδικό έργο της αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Πανάγιου Τάφου.  «Η ίδια εξετάζοντας τις ιστορικές τοιχοποιίες αλλά και τον Τάφο του Χριστού που για πρώτη φορά ανοίχθηκε μέχρι την αρχική του επιφάνεια, ευτύχησε να δει από κοντά όλη την ιστορία του από την Κωνσταντίνεια, στη Βυζαντινή, στη Σταυροφοριακή, στην Αναγεννησιακή μέχρι και μια “πρόσφατη” επέμβαση του 19ου αιώνα. Η επιβεβαίωση με απόλυτο τρόπο ήρθε από τις μετρήσεις  του εργαστηρίου Αρχαιομετρίας της Καλαμάτας  σε 17 δείγματα του τάφου, αποδεικνύοντας ότι η πρώτη ολόλευκη  μαρμάρινη πλάκα ήταν τοποθετημένη από  την Αγία Ελένη, την μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου!»
Ένα μοναδικό στον κλάδο του Εργαστήριο στην Ευρώπη
Ο καθηγητής  Νίκος Ζαχαριάς, που έχει καταγωγή από το Μεσολόγγι  βρέθηκε από την Αθήνα στην Καλαμάτα  τυχαία το 2009 εξαιτίας μιας προκήρυξης για την επάνδρωση του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Έχοντας κάνει εξαιρετικές σπουδές  στη Σχολή Χημικών Μηχανικών,  με προϋπηρεσία   στο Ινστιτούτο Ακτινο- και Πυρηνικής- Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βόννης, και  έπειτα  από μακροχρόνια και πολύ πλούσια ερευνητικά εργασία στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, του  Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, αποφάσισε να παραιτηθεί για να αναλάβει διδασκαλία, αλλά και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας  στη Καλαμάτα κυνηγώντας ένα προσωπικό στοίχημα το οποίο φαίνεται να έχει κερδίσει.
«Το πρώτο  στοίχημα ήταν μα δημιουργήσω ένα σύγχρονα εξοπλισμένο εργαστήριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οποίο μάλιστα να φιλοξενείται σε ανθρωπιστικό τμήμα, το δεύτερο να φέρω στην Καλαμάτα το παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου και το τρίτο να ιδρύσω ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, αφενός για να συγκρατήσω αποφοίτους μας που  πήγαιναν κυρίως στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο, Σέφιλντ και Νότιγχαμ) για να εξειδικευτούν  και αφετέρου για να  αποτελέσουμε και εμείς προορισμό μεταπτυχιακών σπουδών λόγω τη μεγάλης εμπειρίας των ελληνικών ομάδων.
Αυτό φαίνεται και στη δομή του μεταπτυχιακού που συμμετέχει όπως λέω η “Εθνική Ελλάδος” στο τομέα  της Αρχαιομετρίας, που αποτελείται από ερευνητές του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου, μέχρι καθηγητές του Αριστοτελείου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΙ Αθήνας», συμπληρώνει ο ίδιος. Τα γεγονότα φυσικά, δείχνουν ότι τα κατάφερε τέλεια σε όλα, αφού το εργαστήριο στήθηκε και λειτουργεί από το 2013, το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ήδη «τρέχει» και η  41η παγκόσμια διοργάνωση ISA (International Symposium on Archaeometry) "Παγκόσμιο Συνέδριο Αρχαιομετρίας"  φιλοξενήθηκε τελικά  στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την εβδομάδα 15 - 20 Μαΐου του 2016, στην οποία  παρευρέθηκαν 600 σύνεδροι από 52 χώρες, αριθμός - ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα. "Καταλάβαμε ότι για να πετύχουν τέτοιες διοργανώσεις, χρειάζονται και τα 3 συστατικά: το όραμα του ερευνητή, οι κατάλληλες  υποδομές, που στην περίπτωσή μας ήταν το Μέγαρο Χορού της πόλης και  η  χορηγική υποστήριξη που στην περίπτωσή μας ήταν το Ίδρυμα Καρέλια".
Αρχαιομετρία σε Hi-teck περιβάλλον Ο βασικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου  Αρχαιομετρίας περιλαμβάνει έξι στέρεο- μικροσκόπια, ένα πετρογραφικό-μεταλλογραφικό μικροσκόπιο, συσκευή XRF, χώρους επεξεργασίας των υλικών, και ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης το οποίο κάνει ταυτόχρονα μεγεθύνσεις έως 100.000 φορές και παράλληλα αναλύει τα αντικείμενα. Η μέθοδος που παράλληλα εξειδικεύεται το εργαστήριο είναι αυτή της φωταύγειας για την απόλυτη χρονολόγηση κεραμικών, πλίνθων, κονιαμάτων και ιζημάτων. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ζαχαριάς με αυτή τη μέθοδο οι επιστήμονες μπορούν να βρουν τη στιγμή του ψησίματος αν πρόκειται για κεραμικό  ή τη στιγμή που το υλικό εκτέθηκε στο φως προκειμένου για ίζημα ή κονίαμα. «Από ένα μνημείο μπορείς  να εξαγάγεις κονιάματα από διαφορετικά σημεία και να προσδιορίσεις τις διάφορες κατασκευαστικές και επισκευαστικές φάσεις δηλ. να βρεις πότε χτίστηκε και πότε και πόσες φορές  επισκευάστηκε». Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη παγκοσμίως εφαρμογή και δημοσίευση αυτής της μεθόδου για την χρονολόγηση των κονιαμάτων έγινε από τον ίδιο όταν εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Τώρα πλέον, εφαρμόζεται σε επίπεδο ρουτίνας.
Από τη στιγμή ίδρυσής του μέχρι σήμερα  το Εργαστήριο έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες από την Ιταλία, τη Γερμανία, την Οξφόρδη, την Ισπανία, την Αμερική, την Αυστραλία, κ.ά. Από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 25 εθνικά και, διεθνή πρότζεκτ. Ενδεικτικά αναφέρουμε  το έργο “Mobile Care for the Documentation, Characterisation and Conservation of Movable Cultural Heritage Artefacts from Remote Areas in Greece” που χρηματοδοτήθηκε από την Ελβετική  συνομοσπονδία ή το έργο “ Late Quaternary Climate Variability and Vegetation Dynamics in Southern Greece ” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αλλά και μεγάλο αριθμό αναλύσεων και χρονολογήσεων υλικών από ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη, Αρχαία Θουρία, Σπήλαιο Καλαμπάκας,  την Βοιωτία, την Κλεισούρα και τις Αμύκλες Λακωνίας, Γλα/Κωπαΐδα, στον Πλακιάς/Κρήτη, την Βούντενη/Αχαΐα, κ.ά.
Τα προσωπικά στοιχήματα
Ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς όμως, δε σταματά  να βάζει στοιχήματα με τον εαυτό του. Θεωρεί πολύ σημαντική την πλήρη λειτουργία του Εργαστηρίου Ενάλιας Αρχαιολογίας  που έχει ήδη ιδρυθεί  στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών  στην Καλαμάτα, για υποστήριξη των μαθημάτων της Ενάλιας Αρχαιολογίας, καθώς πρόσφατα έχει αποφασιστεί η ενίσχυσή του σε προσωπικό. Το εργαστήριο διαθέτει τον μοναδικό εξοπλισμό σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με στολές κατάδυσης, συμπιεστές, κονσόλες πίεσης, καταδυτικό εξοπλισμό και εργαλεία. Επίσης, ο καθηγητής θεωρεί μείζον θέμα την συνέχιση της λειτουργίας των 3 αυτοχρηματοδοτούμενων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος, καθιστώντας την Καλαμάτα, μέσα στην επόμενη πενταετία, κορυφαίο προορισμό παροχής ανώτατης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας. «Ο συνδυασμός της έρευνας με τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τη διοργάνωση παγκόσμιων συναντήσεων, αφενός προάγει την επιστήμη, αφετέρου καθιστά  τους συμμετέχοντες και τους απόφοιτους  πρεσβευτές  της πόλης και της χώρας μας». Ο Νίκος Ζαχαριάς  μπορεί να κάνει λόγο για κούραση και έλλειψη φρεσκάδας που διέπουν το χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά δεν χάνει την αισιοδοξία του: «Δε χάνω το κουράγιο μου παρ’ όλες τις διαρκείς εκπλήξεις από τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου παιδείας. Έχω εμπιστοσύνη στη νέα γενιά, αλλά και στην παλιά γιατί διαπιστώνω πως ο ένας στους δύο Έλληνες ξαναανακαλύπτει το φιλότιμο!»
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν στον επίλογο αυτού του άρθρου δε γίνει μια αναφορά και στην κτιριακή υποδομή του Τμήματος  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και φυσικά του  Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, η οποία σε τίποτε δε θυμίζει πανεπιστήμιο. Κι αυτό συμβαίνει για δύο προφανείς λόγους.  Ο πρώτος  γιατί  το τμήμα φιλοξενείται στα  πανέμορφα παραδοσιακά οικοδομήματα  του πρώην 9ου Συντάγματος Πεζικού στο παλαιό Στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο  της  πόλης τα οποία  χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και παραχωρήθηκαν από τη Δημοτική αρχή για εκπαιδευτικούς  σκοπούς. Ο δεύτερος  γιατί  τα κτίρια παραμένουν  πεντακάθαρα, αποτελώντας  μια φωτεινή  εξαίρεση για τα ελληνικά πανεπιστημιακά δεδομένα, χωρίς  τα συνήθη γκράφιτι στους τοίχους, τις αφίσες  και  τους βανδαλισμούς που  προκαλούν θλίψη και οργή σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού η διατήρησή τους αποτελεί   βασική μέριμνα  κυρίως  των φοιτητών. Οι ίδιοι  φυλάνε, ως κόρη οφθαλμού,  τα εξαιρετικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος  διώροφα κτήρια από λιθοδομή  με τους αδρά δουλεμένους γωνιόλιθους που περιβάλλουν τους εξωτερικούς τοίχους  τους, τα οποία ανακαινίστηκαν με την ευγενική δωρεά του καπεταν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και  του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Αρνόκουρου.
imerisia.gr

***
~

*** Αθλητική ενημέρωση  :

 ** Για την Σούπερ Λίγκα ποδοσφαίρου στη Ελλάδα 28η αγωνιστική  :
Κυριακή 09-04-2017 :
ΑΕΚ-Κέρκυρα  5-0
Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη  0-0
Ατρόμητος-Λάρισα   0-0
Λεβαδειακός-Ολυμπιακός  1-1
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός  3-0
Παναιτωλικός-Βέροια  1-0
Πανιώνιος-Πλατανιάς 1-1
ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής  1-2
VIDEO ...:
~*Super league 27η  αγωνιστική φάσεις γκολ  αγώνων 9/4/2017: https://youtu.be/Qd5RsttdZak .-

~***  Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ σε αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής της Super League:
Ατρόμητος-ΑΕΛ  0-0 .-^

Διαιτητής: Μπλάνας (Μεσσηνίας)
Κίτρινες: Κυριακίδης, Μανιάτης, Ούμπιδες - Ναζλίδης, Γκόλιας, Φατιόν
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Σα Πίντο): Γκορμπούνοφ, Κυριακίδης, Κοντοές, Ζησόπουλος, Κατράνης, Μανιάτης, Ουμπίδες, Λημνιός, Τόνσο (69΄ Πλατέλλας), Ντιγκινί, Ντάουντα (84΄ Λε Ταλέκ).
ΑΕΛ (Αντρέ Πάους): Θεοδωρόπουλος, Ρέντζας (62΄ Αβραάμ), Φάρκας, Γκόλιας, Μονιάκης (78΄ Κουτσιανικούλης), Φατιόν, Αναστασόπουλος, Αγκάνοβιτς, Βαρέλα (62΄ Ναβάρο), Ντέλετιτς, Ναζλίδης.

Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 0-0   .- ^

Διαιτητης: Καραντώνης (Ημαθίας)
Κίτρινες: Τσουκαλάς - Πιτσέλι
Αστέρας Τρίπολης (Σ. Βεργέτης): Αθανασιάδης, Μπέρτος, Σελίν, Γιαννούλης, Τριανταφυλλόπουλος, Τσουκαλάς (76΄ Κυριακόπουλος), Ιγκλέσιας, Μάσα, Φαρίνια (67΄ Γκοντό), Ιωαννίδης (62΄ Χαμντανί), Μανιάς.
Ξάνθη (Ρ. Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης, Γουάλας, Λάζιτς (54΄ Πιτσέλι), Λισγάρας, Βασιλακάκης, Καμαρά (53΄ Ντε Λούκας), Λουσέρο, Σολτανί, Γιουνές.

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός   3-0 (3-0)  .- ^


(18΄ Ενρίκε, 27΄ Λέοβατς, 35΄ Σακόφ)
Διαιτητής: Στυλιάρας (Αιτωλοακαρνανίας)
Κίτρινες: Σάκχοφ, Ουάρντα, Λέοβατς, Ενρίκε- Mόλινς,Kλωναρίδης, Μπουμάλ, Εμποκού.
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Κρέσπο, Βαρέλα (56' Μαλεζάς), Μάτος, Λέοβατς (82' Κίτσιου), Σάκχοφ, Τσίμιροτ, Ουάρντα, Ενρίκε (72' Κάμπος), Πέλκας, Αθανασιάδης.
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Στιλ, Ευαγγέλου, Τελάντερ, Μέστο, Χουχούμης, Ζέκα, Ρέις (82' Μολέδο), Μπουμάλ, Βλαχοδήμος (64' Εμποκού), Κλωναρίδης (55' Μαρινάκης), Μόλινς.

Παναιτωλικός-Βέροια  1-0  .- ^

(16΄ Ρόσα)
Διαιτητής: Σκουλάς (Θεσσαλίας)
Κίτρινες: Ρέι, Ρότσα – Στόιτσεφ,
Παναιτωλικός (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Κούσας, Χαντάκιας, Μύγας, Ρόσα, Μπράβο, Παπάζογλου (71΄ Κουτρουμάνος), Ρόσα, Ρέι (61΄ Μουνιός), Λόπες, Μαρκόφσκι (69΄ Παπαδόπουλος).
Βέροια (Ράτκο Ντόστανιτς): Καντιμοίρης, Καλί, Αντονιάν, Βασιλαντωνόπουλος, Ασίγκμπα, Σουλέ (53' Λινάρδος ), Τομάς, Κάλβο (78΄ Παπαδόπουλος), Σαρπόνγκ, Καπετάνος, Στόιτσεφ (67΄ Μίλιεβιτς).

Πανιώνιος-Πλατανιάς  1-1 .-^

(65΄πεν. Μπεν - 10΄ Γιακουμάκης)
Διαιτητής: Σπύρος Σελίμος
 Κίτρινες: Κόρμπος, Οικονόμου, Ρισβάνης - Μανούσος, Μπανανά, Βάντερσον
Πανιώνιος (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Τασουλής, Πλιάτσικας, Ρισβάνης, Οικονόμου, Σιώπης, Κόρμπος, Μασούρας (69΄ Σαββίδης), Ενγκόνγκ (56΄ Λάμπρου), Μασούντ (90΄+1 Ταπόκο), Μπεν.
Πλατανιάς (Γιώργος Παράσχος: Κοκκαλάς, Βάντερσον, Μπανανά, Καρυπίδης, Κάργας, Στάθης, Μουνάφο, Ντεβέσα (75΄ Στανισάβλιεβιτς), Μανούσος (66΄ Σίγκνεβιτς), Γιακουμάκης, Γιορέντε.

ΠΑΣ Γιάννινα-Ηρακλής  1-2 .-^

(84΄ Βιδάλ - 11΄ Μπαστακός, 47΄ Δώνης)
Διαιτητής: Αριστείδης Βάτσιος
Κόκκινη: 90΄+6 Δώνης (2η κίτρινη)
Κίτρινες: Γαρουφαλιάς, Γιάκος, Μπέριος - Σαραμαντάς, Δώνης, Λεοζίνιο, Καραγκούνης, Αγγελόπουλος, Γιαννίκογλου
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Καρανίκας, Μιχαήλ, Μπέριος, Κούτρης, Γαρουφαλιάς, Κοζορώνης (68΄ Κοροβέσης), Ναδάλες (60΄ Βιντάλ), Ακόστα, Γιάκος (71΄ Μαμπουλού), Ζαΐρο.
Ηρακλής (Σάββας Παντελίδης): Χουάντερσον, Σαραμαντάς, Καραγκούνης, Ιντζόγλου, Λεοζίνιο (90΄+4 Βοσνακίδης), Δώνης, Τζανετόπουλος, Μοντέιρο (82΄ Πασάς), Αργυρόπουλος, Γροντής (67΄ Αγγελόπουλος), Μπαστακός.

ΑΕΚ-Κέρκυρα    5-0 .-^

(23΄,54΄ Μπακασέτας, 39΄,70΄ Πέκχαρτ, 42΄ Ντίντακ Βίλα)
Διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
Κίτρινες: -
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο (66΄ Μπακάκης), Κολοβέτσιος, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ (61΄ Βινίσιους), Γιόχανσον, Γαλανόπουλος, Βάργκας, Μπακασέτας, Ροντρίγκες (73΄ Χριστοδουλόπουλος), Πέκχαρτ
 ΚΕΡΚΥΡΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Σπίνουλας, Βενέτης, Ιωάννου, Ζαραδούκας, Σιόντης, Νίκιτς (46΄ Ανδρεόπουλος), Κόντος (46΄ Γεωργίου), Ζορμπάς, Επστάιν, Γεωργακόπουλος (70΄ Ντουαλά).

Λεβαδειακός-Ολυμπιακός   1-1 .-^

(43΄ Βασιλείου - 89΄ Καρντόσο)
 Διαιτητής: Ευάγγελος Κιοτζένης
 Κίτρινες: Τριποτσέρης, Μεντί, Νιάσε - Ρέτσος, Καρντόσο
Λεβαδειακός (Δημήτρης Φαράντος): Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Τριποτσέρης, Βούρος (65΄ Μεντί), Μιλιάζες (90΄+2 Κουλιμπαλί), Νιάσε, Καραχάλιος, Τόνι Σίλβα, Καραμπουέ, Σουμπίνιο, Βασιλείου (84΄ Λάτσι).
Ολυμπιακός (Τάκης Λεμονής): Καπίνο, Παρέδες, Νικολάου, Ρέτσος, Σισοκό, Μπουχαλάκης, Μάρτιντς, Σεμπά, Ελιουνούσι (54΄ Καμπιάσο), Ντομίνγκες (54΄ Μάριν), Ανσαριφάρντ (46΄ Καρντόσο).

*** Για την Β΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 25η  αγωνιστική :
Κυριακή 09-04-2017  :
Απόλλων Σμύρνης -Κισσαμικός  1-0 .- ^
Αχαρναϊκός-Πανσερραϊκός  2-1 .- ^
Καλλονή-Αιγινιακός  1-3 .- ^
ΟΦΗ-Αγροτικός Αστέρας 4-0 .- ^ ( Σάββατο 08-04-2017)
Πανελευσινιακός-Αναγέννηση Καρδίτσας  1-0 .- ^
Λαμία-Παναιγιάλειος  1-0 .-^
Τρίκαλα-Σπάρτη  1-0 .- ^
Άρης -Καλλιθέα  3-0 .- ^
Χανιά -Πανθρακικός  α.α. 3-0 .- ^
*** Για την Γ΄ εθνική στον 3ο  όμιλο στο ποδόσφαιρο 24η αγωνιστική :
Κυριακή 09-04-2017 :
Τσικλητήρας Πύλου -Παναργειακός  0-0  .-^
Παναρκαδικός-Λουτράκι  0-1 .- ^
Αιολικός-Ερμιονίδα  1-1 .- ^
Αστέρας Αμαλιάδας-Παναχαϊκή  0-3 .- ^
Αχαϊκή -Χαλκίδα  0-0 .-^
Ζευγολατιό-Φωστήρας  0-0 .-^
Θήβα-Δόξα Μεγαλόπολης 3-0 .- ^
*** Στην Α1  στο Ελληνικό  μπάσκετ  25η αγων.  Σάββατο 08-04-2017 :
~  Κύμη -Απόλλων Πατρών  76-70  .- ^
Τα δεκάλεπτα : 28-21, (39-38) , 58-49 , 76-70 .-
Κύμη (Μπρατσιάκος): Κάντι 17 (3), Τσούπκοβιτς 9 (1), Κοστόφ 13 (1), Πάλμλαντ 2, Όρτον 18, Σχίζας, Σιγκούνας 4, Σταμάτης 7, Τουντζιαράκης 6.
Απόλλων Πατρών (Σκουρτόπουλος): Χίκι 23 (3), Μπαρτ 17 (2), Μπάβτσιτς 2, Καλινόσκι 8 (2), Ρέινς 6, Στόκτον, Διαμαντάκος 8, Σλαφτσάκης 2, Κουζέλογλου 4, Βεργίνης.

~ Λαύριο-Άρης  75-70 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-23 , (39-38) , 60-53 , 75-70 .-
 Λαύριο (Σερέλης): Χάμιλτον 11, Εβανς 8, Γκρέι 9 (2), Στεφανίδης, Μπολντς 22, Αθανασούλας 6 (1), Κακλαμανάκης 6, Σάμλερ, Νίξον 1, Περράκης 12 (4).
Άρης (Πρίφτης): Φλιώνης, Τσαϊρέλης, Κάμινγκς 25 (2), Γιάνκοβιτς 3, Καββαδάς 8, Ξανθόπουλος 7, Ζάρας 8 (2), Σίμτσακ 2, Ντραγκίσεβιτς 11 (1), Μούρτος 6-

~  ΠΑΟΚ-Κόροιβος Αμαλιάδας  75-66 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 20-7 , (38-23) , 56-48 , 75-66 .-
ΠΑΟΚ: Σόμπεϊ 15 (2), Κόνιαρης 7(2), Μαργαρίτης 12, Πέινερς 14 (1), Κλάντον 3, Χρυσικόπουλος, Τσόχλας 8(2), ΜακΦάντεν 3(1), Γλυνιαδάκης 3, Καραμανώλης, Παπαδόπουλος, Ασκα 10
Κόροιβος: Σταρκς 6, Μιχάλογλου, Σανέ 4, ΜακΛίλαν 19(1), Αποστολίδης, Γκότσερ 8(1), Σαχπαζίδης 9, Σπυριδωνίδης 9(3) Πόλαρντ 11

~ ΑΕΚ-Κολοσσός  82-81 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 12-19 , (34-40) , 60-55 , 82-81 .-

~ Τρίκαλα-Δόξα Λευκάδας  74-68 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-12, (39-24) , 54-40 , 74-68 .-

~* Δευτέρα 10-04-2017 :
~ Ρέθυμνο-Παναθηναϊκός
~ Προμηθέας Πατρών -Ολυμπιακός
~
****** Α΄ ΤΟΠΙΚΗ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Κ. – ΚΑΛΑΜΑΤΑ  1-3 .- ^
   ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛ.  2-1 .- ^
   ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΘΟΥΡΙΑ  2-2 .- ^
   ΑΟ ΦΑΡΑΙ – Τ. ΑΓΡΑΣ  4-2 .- ^
 ~*    Οι διαιτητές των ματς της 26ης αγωνιστικής
Αναλυτικά οι συναντήσεις της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα   08-04-2017  :
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Π.Σ. Η Καλαμάτα 1-3 .- ^
Δ. Νίκας, Ν. Τσίρμπας, Αν. Τσουκάλη
Μιλτιάδης – Εθνικός Μελιγαλά   2-1 .- ^
Ι. Κουτσαναστάσης, Κ. Αντωνόπουλος, Απ. Καυκάς
Αναγέννηση Παραλίας – Πανθουριακός   2-2 .- ^
Στ. Λάμιας, Σ. Αθανασοπούλου, Στ. Τσαούση
ΑΟ Φαραί – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων   4-2 .-^ 
Κων. Ψηλοπαναγιώτης, Χ. Τσοπανάκης, Αν. Τσουκάλη
Αστέρας Αρφαρών -Εράνη Φιλιατρών  0-3  α.α.  .- ^
  Κυριακή 9 Απριλίου  2017 :
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΣ Ανδρούσας  2-1 .- ^
Δ. Πλακογιάννης, Θ. Κασκάνης, Στ. Τσαούση
ΑΟ Διαβολιτσίου – ΑΟ Κυπαρισσίας  3-2 .- ^
Ηλ. Νικολόπουλος, Ν. Τσίρμπας, Χ. Τσοπανάκης
ΑΕ Αβίας – Απόλλων Καλαμάτας   2-1 .- ^
Π. Σερεμέτης, Σ. Αθανασοπούλου, Ευστ. Ζαρακοβίτης
Ρεπό: Εράνη Φιλιατρών
* Ο Αστέρας Αρφαρών αποχώρησε από το πρωτάθλημα.
  Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
 Ντέρμπι ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Σπερχογείας
      ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ – ΟΜΟΝΟΙΑ  2-2 .- ^
   ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ – ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ  2-3 .- ^
   ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΑΣΤΕΡΑΣ Μ.  1-2 .- ^
   ΧΩΡΑ – ΑΝΑΛΗΨΗ  1-2 .- ^
 Αναλυτικά οι συναντήσεις της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα και αύριο, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τις σφυρίζουν, έχουν ως εξής:
Σήμερα  08-04-2017 :
 ΑΟ Ασπροχώματος – ΑΟ Σπερχογείας  2-3 .- ^
Δ.Πλακογιάννης, Δ. Σταυρόπουλος, Ε. Μπασιλάρης
Μεσσηνιακός – Ομόνοια   2-2
Μ. Καρβούνης, Ι. Γιαννέτσος, Μ. Μανιατέας
Αίαντας Καλαμάτας – Αστέρας Μικρομάνης  1-2 .- ^
Ν. Γκούμας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Γ. Νιάρχος
Παπαφλέσσας Χώρας – Ολυμπιακός Ανάληψης  1-2 .- ^
Ηλ. Σκόρδος, Αρ. Κυριόπουλος, Δ. Σταύρου
  Κυριακή 9 Απριλίου 2017 :
Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλαμάτας   2-2 .- ^
Ι. Κουτσαναστάσης, Δ. Τσακόπουλος, Ερ. Τζεμάλι
Νέος Άρις – Απόλλων Πεταλιδίου  0-2 .- ^
Ηλ. Σκόρδος, Β. Βρυώνης, Γ. Ρουμελιώτης
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Χανδριναϊκός   3-0 .- ^
Ν. Τουρλομούσης, Μ. Μανιατέας, Κ. Αντωνόπουλος
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Μέσα η ΑΕ Μάνης, έξω ο ΑΟ Μεθώνης
 Αναλυτικά οι συναντήσεις της 24ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής, αλλά και της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της ίδιας  κατηγορίας, με τους διαιτητές και τους βοηθούς  που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Σήμερα  08-04-2017 :
Διαγόρας Κοπανακίου – Δόξα Καλαμάτας  1-0 .- ^
Π. Σερεμέτης, Γ. Γαλακούτης, Γ. Βανικιώτης
ΑΕ Μάνης – ΑΕΚ Καλαμάτας   0-0 .- ^
Χρ. Γεωργαντάς, Μ. Ζέρβα, Ξ. Κωνσταντόπουλος
Πανευαϊκός – Παπαφλέσσας Άμφειας   4-5 .- ^
Φ. Κασκάνης, Ε. Τσαούση, Αθ. Παπαϊωάννου
ΑΕ Λογγάς – ΑΟ Μεθώνης  2-1 .- ^
Ευστ. Ζαρακοβίτης, Θ. Τζιαμουράνης, Ηλ. Ρηγόπουλος
ΑΟ Στενωσιάς – Πανιώνιος  2-0 .- ^
Ηλ. Ρέκκας, Π. Κομπιλίρης, Γ. Ρουμελιώτης
Θύελλα Χαροκοπιού-Δήμος Παπαφλέσσα   Αναβλήθηκε
ΠΑΟ Καλλιθέας-Α.Ο. Φυτειάς   Αναβλήθηκε
  Κυριακή 9 Απριλίου  2017 :
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Πατίστα – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης  3-2 .- ^
Δ. Σταυρόπουλος, Π. Κομπιλίρης, Π. Βασιλοπούλου
  Θύελλα Μερόπης – Ηρακλής Κυπαρισσίας  1-0 .- ^
Δ. Ταβουλαρέας, Ε. Παναγιωτόπουλος, Δ. Σταύρου
Αστέρας Βαλύρας – ΑΕ Γαργαλιάνων  0-4 .- ^
Ν. Γκούμας, Γ. Γαλακούτης, Αθ. Παπαϊωάννου
Κεραυνός Καλαμάτας – Ατρόμητος Πλατέος  3-0 .- ^
Γ. Νιάρχος, Ε. Μπασιλάρης, Θ. Τζιαμουράνης
  ΑΣ Φυτειάς – Πράσινα Πουλιά  2-5 .- ^
Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Αν. Τσουκάλη, Μ. Ζέρβα
Ρεπό: ΠΑΟ Καλού Νερού.
  Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Δευτέρα 3-4-2017 : 21η αγωνιστική
ΑΠΣ Άρις-ΑΠΟ Καλαμάτας Ίκαρος  2-5 .- ^
Παναθηναϊκός Καλαμάτας -Νέδουσα Αλαγωνίας  1-2 .- ^
 Αναλυτικά τα ματς της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, που διεξάγονται σήμερα, αύριο αλλά και τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου, με τους διαιτητές και τους βοηθούς που τα «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
  Σήμερα  08-04-2017 : 22η αγωνιστική  
Θησέας Καλαμάτας – Θύελλα Παραλίας  5-3 .-^
 Κυριακή 9 Απριλίου 2017 : 
Ερμής Καλαμάτας – Δαναός  1-2 .- ^
Δ. Πλακογιάννης, Κ. Βοσνάκης, Ε. Τσαούση
ΑΟ Λεΐκων  - Νέστορας Πύλου   4-0 .- ^
Αρ. Κυριόπουλος, Αντ. Μιχαλόπουλος, Β.-Ε. Ρηγοπούλου
Ίκαρος Καλαμάτας – Παναθηναϊκός Καλαμάτας   0-2 .- ^
Β. Σακκάς, Αντ. Μιχαλόπουλος, Ηλ. Ρηγόπουλος
 Μ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017 :
ΑΟ Νέδουσα – ΑΟ Βέργας
Ν. Γκούμας, Ξ. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσακόπουλος
Ρεπό: ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας.-

  ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Δέκα αγώνες σήμερα…
Πρεμιέρα σήμερα του Β΄ γύρου στο προπαιδικό πρωτάθλημα που διοργανώνει η ΕΠΣΜ και διεξάγονται 10 ματς για την 6η αγωνιστική.
Αναλυτικά οι συναντήσεις με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Απόλλων Πεταλιδίου – Αναγέννηση Παραλίας  1-6 .-^
Αντ. Μιχαλόπουλος
Ολυμπιακός Καλαμάτας – Ηρακλής Καλαμάτας   -
Κων. Βοσνάκης
ΑΟ Διαβολιτσίου – Θησέας Καλαμάτας  1-9 .- ^
Ηλ. Ρέκκας
Νέος Άρις – Δόξα Καλαμάτας   -
Ηλ. Ρηγόπουλος
ΑΟ Πατίστα – Εράνη Φιλιατρών  4-0 .- ^
Π. Κομπιλίρης »
Ομόνοια – Πανθουριακός   3-0  .- ^
Ν. Τσίρμπας
Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων – Χανδριναϊκός   7-0 .- ^
Κων. Αντωνόπουλος
Μιλτιάδης – ΑΟ Μεθώνης  0-5 .- ^
Απ. Καυκάς
Αίαντας Καλαμάτας – Πάμισος Μεσσήνης  4-0 .- ^
Ε. Μπασιλάρης
Απόλλων Καλαμάτας – ΑΕ Αβίας  3-1 .- ^
Ε. Τσαούση
Ρεπό: Π.Σ. Η Καλαμάτα, Ολυμπιακός Ανάληψης, Δωριέας Δωρίου, Δαναός, Παπαφλέσσας Χώρας.
***


 ~~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*  ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :
  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .- 
~*Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-27-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 28  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της καθημερινή μας ενημέρωσης : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/news-28-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS η 30 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-30-2017.html .-
~*  Η  Εφημερίδα μας Arfara News 2  Πέμπτη 30  Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  μας  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2-30-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  31  Μαρτίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας  ενημέρωσης   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-2017.html .-
~**
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5463  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3536   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3543  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.542  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου