Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  04 Ιανουαρίου  2017 :
~


Η μετάνοια χωρίς ελεημοσύνη είναι νεκρή και χωρίς φτερά.
~ 4 Ιανουαρίου
Σύναξις των αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων. Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος (†1818). Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας. Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής (1), Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού (2), Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου. Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας.
(1) Η Απολλιναρία η Συγκλητική ήταν κόρη του Ανθεμίου του χειροτονηθέντα από τον Λέοντα τον Μέγα. Από την παιδική της ηλικία επιθύμησε την παρθενία και ικέτευε το Θεό να επιτύχει τον σκοπό της. Παρακάλεσε τους γονείς της να της επιτρέψουν να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα όπου και μοίρασε στους φτωχούς όλα τα υπάρχοντά της και απελευθέρωσε τους δούλους της. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Αλεξάνδρεια όπου με το όνομα Δωρόθεος και τις ευχές του θαυμαστού Μακαρίου μόνασε σε κελί ασκούμενη ημέρα και νύχτα. Όταν δε μετά την κοίμησή της ανακάλυψαν οι πατέρες το φύλο της εξεπλάγησαν και ευχαρίστησαν το Θεό.
(2)Έδρασε στην Κιλικία όπου κατοικούσε στην έρημο. Επειδή ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό ενώπιον του Δομητιανού υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τα οποία κατά παράδοξο τρόπο διασώθηκε. Τέλος, κατά την διάρκεια κάποιας εορτής ρίχθηκε στα άγρια θηρία εκ των οποίων ένα λιοντάρι άρχισε με ανθρώπινη φωνή να ομιλεί περί του Χριστού. Από το θαύμα αυτό πίστεψε στο Χριστό ο κομενταρήσιος Αθανάσιος. Μετά από αυτό το θαυμαστό γεγονός και αφού αφέθηκε ελεύθερος από τον τύραννο, επέστρεψε στο όρος της άσκησης όπου κατήχησε και βάπτισε τον Αθανάσιο. Εκεί κατά την διάρκεια μίας συνομιλίας τους, αποκολλήθηκε ένας βράχος και τους καταπλάκωσε. Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρέδωσαν τις ψυχές τους στον Κύριο.   ~
Σήμερα 04/01/2017 εορτάζουν:
Σύναξη των Αγίων Εβδομήκοντα Αποστόλων, Όσιος Θεόκτιστος ηγούμενος Κουκουμίου, Όσιος Ονούφριος ο Νέος
~  Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
~ Κτίσις βασίλειος, Θεοῦ γενόμενος, βίον κατάλληλον, τῇ κλήσει ἔσχηκας, εὐαρεστήσας τῷ Θεῷ, ἐν ἔργοις δικαιοσύνης· ὅθεν Μοναζόντων σε, ποδηγέτην ἀνέδειξε, Χριστὸς ὁ φιλάνθρωπος, ὁ δεχθεὶς τοὺς ἀγῶνάς σου· ᾧ πρέσβευε ὑπὲρ τῶν βοώντων· χαίροις Θεόκτιστε θεόφρον.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Θεοκτίστου - 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/LStGGJo9rbQ  .-

~


*** “Θάρρος”: Η ιστορία των 118 χρόνων του (1899 – 2017) 

Με το ένα στοιχείο (γράμμα) δίπλα στο άλλο, το ανθρώπινο χέρι σχημάτιζε τις λέξεις, τις προτάσεις, τις παραγράφους, τα κείμενα. Σε στήλες τοποθετούνταν στο μάρμαρο για να δεθούν και να σχηματιστεί η σελίδα. Άρχιζαν μεσημέρι και ολοκληρωνόταν η εφημερίδα, με το τύπωμα, ξημερώματα. Για ένα δισέλιδο, το πολύ τετρασέλιδο.
Τη δεκαετία του 1950 ήρθαν οι λινοτυπικές μηχανές.
Σαν θηριώδεις γραφομηχανές.
Με το μέταλλο να σχηματίζει πλέον αράδες.
Σπουδαία εξέλιξη, με το χρόνο να συντομεύεται σε μεγάλο βαθμό. Σε υπαίθριο χώρο το καζάνι όπου έλιωναν το μέταλλο, με το αντιμόνιο να γεμίζει τον αέρα…
Ο «μαρμαράς» συνέχιζε να φτιάχνει τις σελίδες χτυπώντας με το λαστιχένιο σφυρί τις αράδες, ώστε να «καθίσουν» καλά.
Τη δεκαετία του 1990 και το «Θ» πέρασε στην ηλεκτρονική σελιδοποίηση.
Ο χρόνος πλέον λειτούργησε ευεργετικά για τον άνθρωπο.
Αυτή ήταν η εύκολη πλευρά της τεχνικής εξέλιξης της εφημερίδας.
Η άλλη πλευρά είναι η ύλη του.
Εξηγεί ο ιδρυτής του «Θάρρους», Ι. Χαρ. Αποστολάκης, στο άρθρο του στο πρώτο φύλλο (4 Ιανουαρίου 1899), την επιλογή του «τίτλου μας»:
«…Και εκδίδομεν σήμερον το “Θάρρος”.
Ονομάζομεν την εφημερίδα μας ούτω, διότι αύτη έχει ανάγκην πολλού θάρρους ίνα ανταποκριθή εις τον δημοσιογραφικόν της προορισμόν.
Την ονομάζομεν “Θάρρος” διότι έπρεπε να είμεθα πολύ θαρραλέοι ίνα επιχειρήσωμεν την έκδοσιν φύλλου καθημερινού εν Καλάμαις, ένθα ούτε εβδομαδιαία φύλλα ηδυνήθησαν να συντηρηθώσι.
Την ονομάζομεν “Θάρρος” διότι τέλος, αυτής της παρορμήσεως έχει ανάγκην ο ελληνισμός ίνα προοδεύση.
Δι’ αυτό θαρρούντες προβαίνομεν, πιστεύοντες ότι το έμφρον θάρρος γεννή ήρωας».
Για πολλά χρόνια η πρώτη σελίδα του «Θ» αποτελούνταν κυρίως από άρθρα.
Από τους πρώτους δημοσιογραφικούς αγώνες της εφημερίδας και του εκδότη της ήταν η ίδρυση «Της Σχολής του Λαού».
Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας Σχολής, η οποία θα είχε ως έργο την εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης στους αναλφάβητους ενήλικες. Η πεποίθηση ήταν πως έτσι οι άνθρωποι θα όριζαν τη ζωή τους.
Έπειτα από χρόνια δημιουργήθηκε «Η Λαϊκή Σχολή».
Άλλοι αγώνες ήταν ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης, ώστε να εκλείψουν οι ισχνές λάμπες πετρελαίου, καθώς και η υδροδότηση, για να αντικαταστήσει το τρεχούμενο νερό εκείνο του πηγαδιού και των νερουλάδων.
«Μάχες» για τις πλημμύρες από το Νέδοντα.
Αριστερά των πρώτων σκαλιών του ναού του Αγίου Νικολάου, στον τοίχο της γωνιακής οικοδομής, υπάρχει ακόμα μια μικρή στρογγυλή σιδερένια μπάλα, που αποτελούσε το υδρόμετρο του Νέδοντα, όταν αυτός υπερχείλιζε!
Γι’ αυτό και ο Γεώργιος Βεντήρης, από την Αθήνα πλέον, έγραφε για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του «Θ»:
«… Ήλθε ο Ιωάννης Αποστολάκης. Ούτε μηχανές, ούτε συστήματα ανακάλυψε. Έδωσε στον τόπο του την εφημερίδα – είδησι, την εφημερίδα όχι “οργίλον” άρθρον, την εφημερίδα – βλέμμα πέρ’ από το Νέδοντα.
Μα κοντά σ’ αυτό και γι’ αυτό, το αίμα της καρδιάς του.
Έπειτα ήλθαν οι πλατείς δρόμοι, τα μεγάλα πλοία, το φως στα μέτωπα των ανθρώπων.
Και η σκιά του κάστρου δεν αγγίζει πια την καρδιά της πολιτείας».
Αυτό το «όχι “οργίλον” άρθρον» εγράφετο καθημερινά στις 7.00 το βράδυ. Εκείνη την ώρα επέλεγαν τα πρωτοπαλίκαρα του Μαυρομιχάλη να κάνουν την εμφάνισή τους στα γραφεία του «Θ» προς γνώση και συμμόρφωση…
Αφού αυτή «η επίσκεψη» έγινε πλέον καθημερινή συνήθεια, ο Ι.Χ. Αποστολάκης αντέδρασε προμηθευόμενος ένα περίστροφο, το οποίο είχε μόνιμα στο δεξί επάνω συρτάρι του γραφείου του, και το οποίο, όταν έγραφε, τοποθετούσε δίπλα στα χειρόγραφά του. Προς γνώση και συμμόρφωση…
Παθιασμένοι οι αγώνες του «Θ» τόσο για τους τοπικούς άρχοντες όσο και για τους εθνικούς ηγέτες.
Όλα αυτά παραμένουν ζωντανά μέσα από το σωζόμενο αρχείο του.
Για 118 χρόνια η ιστορία αυτού του τόπου και η ύπαρξη του «Θ» προχωρούν πλάι πλάι. Μέσα από φυσικές καταστροφές, πολέμους, εμφύλιους, δικτατορίες.
Με πένες που άρχισαν να γράφουν στο «Θ» καταλήγοντας σε αθηναϊκές εφημερίδες, με τα ονόματά τους, για όσους γνωρίζουν, να αποτελούν ιστορία τόσο της δημοσιογραφίας όσο και της λογοτεχνίας (Κώστας Αθάνατος, Γεράσιμος Λύχνος, Γ. Βεντήρης, Ν. Βεντήρης, Π. Τσιμπιδάρος, Γ. Φτέρης κ.ά.).
Γι’ αυτό είναι, τουλάχιστον, αδαής όποιος έγραψε: «Τέλος εποχής για τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης».
Γιατί η ιστορία και η παράδοση ενός Μέσου, μέσα από τη συνεχή του παρουσία, απαιτεί «έμφρον θάρρος», μα πάνω απ’ όλα «…το αίμα της καρδιάς του».
Γράφοντας αυτό το άρθρο, συνειδητοποιώ πως αυτή η συνέχεια των 118 χρόνων ανήκει μόνο στον «Τίτλο μας».
Άνθρωποι πολλοί εργάστηκαν στη σκιά αυτού του τίτλου και έφυγαν…
Καταθέτοντάς του το «αίμα της καρδιάς τους…».
Γι’ αυτό και τούτο το άρθρο για τα 118 χρόνια υπογράφεται από…
Το «Θάρρος»

***  «Καθαρίζει» από τα σαπιοκάραβα το λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
Έφυγε χθες το Mesogio, μέχρι το Πάσχα θα έχουν φύγει όλα 
Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 2015, όταν το ταξίδι για το καράβι Mesogio σταμάτησε κοντά στην Κορώνη. Τότε, άνδρες του Λιμεναρχείου Καλαμάτας και της Πάτρας, που είχαν σπεύσει με σκάφος, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένοι λιμενικοί για εφόδους, μπήκαν στο καράβι. Οπλισμένοι σαν αστακοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τα 6 μέλη του πληρώματος του πλοίου σημαίας Τανζανίας (ήταν κατεβασμένη), όλοι υπήκοοι Ουκρανίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση συμμετείχε και ελικόπτερο της Frontex.

Ακολούθησε η μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου και έδεσε, ενώ το πλήρωμα μεταφέρθηκε με χειροπέδες στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και ξεκίνησε προανάκριση.
Εν συνεχεία στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση για το άδειασμα - μεταφορά στις αποθήκες του Τελωνείου και την καταμέτρηση των τσιγάρων, με την ποσότητα να είναι τεράστια.

Κι αφού πέρασαν κοντά 2 χρόνια και το Mesogio παρέμενε όλο αυτό το διάστημα στο λιμάνι της Καλαμάτας, χθες επιτέλους απέπλευσε, καθώς βρέθηκε αγοραστής.
Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Χάρη Βγενή, το αμέσως επόμενο διάστημα από το λιμάνι θα αποχωρήσουν και τα άλλα πλοία, ενώ το Πάσχα ο χώρος θα είναι πλέον «καθαρός».

Όπως είπε, «επιτέλους έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες εκποίησης και απομάκρυνσης του πρώτου κατασχεμένου σκάφους πραγματοποιούνται από τον ανάδοχο που απέκτησε το Mesogio μετά τη δημοπρασία».
Το καράβι, που αγοράστηκε έναντι 30.100 ευρώ, απέπλευσε για Σαλαμίνα και η τύχη του θα αποφασιστεί από το νέο ιδιοκτήτη. Θα πάει είτε για κόψιμο είτε για επισκευή, με πιθανότερο σενάριο το πρώτο.

Σχετικά με αυτή την εξέλιξη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θέλησε να ευχαριστήσει το διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, ο οποίος, όπως είπε, κατάλαβε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν αυτά τα σκάφη στους χώρους του λιμένα της Καλαμάτας και ειδικότερα στην εμπορική του λειτουργία, κι έτσι προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την εκποίηση και απομάκρυνσή τους.
  Τα υπόλοιπα σκάφη
Μιλώντας για τα σκάφη που έχουν ξεμείνει στο λιμάνι της Καλαμάτας εδώ και χρόνια, ο κ. Βγενής δήλωσε ότι θα γίνουν για όλα διαγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, θα ακολουθήσει η δημοπρασία για το σκάφος "Alamir Mustafa", για το "Simone", καθώς και για το μεγάλο ξύλινο καΐκι που εδώ και καιρό έχει βγει από το νερό, αφού υπήρχε κίνδυνος να βυθιστεί.
Σχετικά με το καράβι "GENC 3", ο κ. Βγενής ενημέρωσε ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει το δικαστήριο, που θα το αποδώσει ή όχι στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Έτσι μετά θα μπορέσει και αυτό να απομακρυνθεί.
Ύστερα από αυτές τις διαδικασίες το λιμάνι της Καλαμάτας θα είναι "καθαρό", ώστε να γίνονται οι εμπορικές κινήσεις, καθώς και οι κινήσεις κρουαζιέρας και ελλιμενισμού σκαφών.
Για τις παραπάνω εξελίξεις ο κ. Βγενής ευχαρίστησε ακόμα το διευθυντή του Τελωνείου Καλαμάτας, όπως και το Κεντρικό Λιμεναρχείο που βοηθά στη φύλαξη των σκαφών και κινεί γρήγορα τις διαδικασίες για απομάκρυνση των σκαφών.
  IMG_4324.jpg
Τα έργα που θα ακολουθήσουν στο λιμάνι και το Master Plan
Σε ερώτηση που έγινε στον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας για τα έργα που θα ακολουθήσουν στο λιμένα, πέραν της απομάκρυνσης των σκαφών, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση τροποποιήσεων, όπως, για παράδειγμα, οι πύλες και τα κάγκελα έχουν έρθει στην προβλεπόμενη μορφή για το σύστημα ασφαλείας.
Επίσης, ενημέρωσε ότι στις 20 Δεκεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της κοινοπραξίας που αναδείχθηκε μειοδότρια σε σχετικό διαγωνισμό για το έργο επικαιροποίησης του master plan λιμένος Καλαμάτας, με τίτλο «Τεχνικές μελέτες των νέων έργων του προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας».
Σημειώνεται πως η συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται σε 650.381 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και η διάρκεια της σύμβασης ή η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 24 μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Υπενθυμίζεται ότι με ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας η μελέτη έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, απ’ όπου θα προέλθει η χρηματοδότηση της σύμβασης.
Αντικείμενο της μελέτης είναι, αφενός, η επικαιροποίηση του εγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου (master plan) του λιμένα Καλαμάτας και, αφετέρου, η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης λιμενικών έργων, οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής Η/Μ εγκαταστάσεων, η σύνταξη μελέτης ΣΑΥ – ΦΑΥ και η σύνταξη τευχών δημοπράτησης.
Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η ένταξη του λιμένα Καλαμάτας σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για την εκτέλεση έργων.
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στο λιμάνι γίνονται εργασίες τοποθέτησης υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση όλων των σκαφών της λεκάνης.
Στόχος του κ. Βγενή, όπως είπε, είναι άμεσα το λιμάνι να έχει ασφαλή αγκυροβόλια, παροχές νερού- ρεύματος για τα ελλιμενιζόμενα σκάφη, καθώς και ασφάλεια.
Σχετικά με την ένωση του «χιλιομέτρου» με τη μαρίνα, απάντησε ότι ο δήμαρχος έχει έρθει σε συνεννόηση με τον τελώνη, ενώ έχουν γίνει οι ανάλογες ενέργειες από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, με στόχο να δοθεί ένας διάδρομος 5 μέτρων και να υπάρχει πρόσβαση εξωτερικά της περίφραξης μέχρι το αναπλασμένο μέρος του «χιλιομέτρου».
  
Οι "διαλυμένοι" κυβόλιθοι και η δικαστική διαμάχη
Για την κατάσταση που επικρατεί με τους κυβόλιθους στο λιμάνι της Καλαμάτας, ο κ. Βγενής απάντησε ότι όπου χρειάζεται επέμβαση από το Φορέα θα γίνει. Σχετικά δε με την εργολαβία, είπε ότι έχει γίνει από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο με την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, η οποία βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον εργολάβο.
  Ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων
Τέλος, να σημειωθεί πως έπειτα από αρκετά χρόνια και αφού ανοίγει ο χώρος, ο καθαγιασμός των υδάτων θα γίνει στο σημείο που γινόταν στο παρελθόν και ειδικότερα στο "Πι" που σχηματίζεται μπροστά στο χώρο του Λιμεναρχείου.
Για τον εορτασμό, ο κ. Βγενής δήλωσε ότι ως φορέας διαχείρισης έχουν κάνει τους ανάλογους καθαρισμούς και θα τοποθετηθούν τα κιγκλιδώματα που πρέπει.
Κλείνοντας κάλεσε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην τελετή για το σταυρό να απευθυνθούν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της πόλης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Έφαγαν τον παρά… φόροι και υποχρεώσεις 
Μειωμένος ο τζίρος
των εμπορικών καταστημάτων
 Σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ -που ήταν ο στόχος- διαμορφώθηκε ο τζίρος Δεκεμβρίου 2016, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2009, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Η σωρευτική μείωση του τζίρου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ, ήταν 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δισ. ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του Δεκεμβρίου 2016 -2015 εκτιμάται σε πάνω από 100 εκατ. λιγότερα από πέρυσι.
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στην πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που έπρεπε να διευθετηθούν από 6 εκατ. φορολογούμενους, έως το τέλος του έτους και κυρίως στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, την προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ.
«Όλα όσα, δηλαδή, συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία» όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Ο ίδιος αναφέρει σε δήλωσή του: «Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κρατώντας ανοικτή τη 2η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας.
Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών φορέων, οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική λύση για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στη κανονικότητα.
Ευελπιστώ η έλευση του νέου έτους να φέρει επιτέλους εφαρμογή μέτρων που θα προσιδιάζουν στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, επιλύοντας χρονίζουσες αδυναμίες και παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, ώστε να επιφέρουν την αναγκαία αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και, κατά συνέπεια, του τζίρου των επιχειρήσεων σε βιώσιμα επίπεδα. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους μου εμπόρους, καλή χρονιά, με περισσότερες πωλήσεις και λιγότερους φόρους».

*** Υποδομές, πολιτισμός, γαστρονομία, καθαριότητα θα δώσουν τουριστική ώθηση στο νομό… 
Γιατί οι τουρίστες προτιμούν την Ελλάδα; Τι δηλώνουν οι ίδιοι
 Ικανοποίηση για την παραμονή τους στη χώρα μας εκφράζουν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα για διακοπές, με βάση έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία QED Market Research για λογαριασμό του ΕΟΤ σχετικά με το φθινοπωρινό τουρισμό, σε 13 Πύλες Εισόδου.
Η έρευνα υλοποιήθηκε μεταξύ 12-24 Οκτωβρίου 2016, σε δείγμα 2.179 απερχόμενων τουριστών, με προσωπικές συνεντεύξεις, σε 10 αεροδρόμια: Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Κω, Καλαμάτας, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Χανίων, Σαντορίνης και τρεις συνοριακούς  σταθμούς: Ευζώνων, Κήπων και Προμαχώνα.
Οι συμμετέχοντες ήταν άντρες και γυναίκες, σε αναλογία 52/48, ηλικίας 20-60 ετών. Το ερωτηματολόγιο ήταν διαθέσιμο σε πέντε  γλώσσες: αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά.
Από τα συμπεράσματα της έρευνας, προκύπτει:
•9 στους 10 τουρίστες αξιολογούν την εμπειρία τους από τη χώρα πολύ καλή έως άριστη. Αποκλειστικά με άριστα τη βαθμολογούν οι 4 στους 10, είτε αεροπορικών πτήσεων (36%) είτε οδικής μετακίνησης (35%)
•Το 36% των αεροπορικών και το 31% των οδικών τουριστών δηλώνει ότι η χώρα ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχαν
•6 στους 10 συνολικά δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να συστήσουν τη χώρα ως προορισμό
•Πάνω από τους μισούς (54% των αεροπορικών και  56% των οδικών τουριστών)  δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να ξαναέρθουν στη χώρα
•7 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες και 5 στους 10 οδικούς δηλώνουν ότι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τη χώρα.
  Διαμονή
•Ο μέσος όρος διαμονής για τους αεροπορικούς τουρίστες ήταν 8.2 ημέρες ενώ των οδικών τουριστών λιγότερο από 3 ημέρες (με ένα σημαντικό ποσοστό 47% να δηλώνει ότι έρχεται αυθημερόν πχ. για φαγητό/ ψώνια κ.λπ.).
•5 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες δήλωσαν ότι προτίμησαν καταλύματα 4 αστέρων και άνω, ενώ το οδικό κοινό προτιμά οικονομικότερα καταλύματα.
  Λόγοι επιλογής της Ελλάδας
Ο ήπιος καιρός, οι καλύτερες τιμές και ο λιγότερος κόσμος αποτελούν τους βασικούς λόγους επιλογής της Ελλάδας για φθινοπωρινό προορισμό, έναντι άλλων προορισμών που θεωρούνται ανταγωνιστικοί.
•6 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες αναφέρουν το δίπτυχο ήλιος/ θάλασσα και ελληνική γαστρονομία ως βασικό πόλο έλξης στη χώρα
•5 στους 10 τουρίστες αναφέρουν τη φιλοξενία, τη φυσική ομορφιά της χώρας και την αίσθηση χαλάρωσης που αποπνέει
•5 στους 10 οδικούς τουρίστες αναφέρουν τις αγορές και το φαγητό
•9 στους 10 αεροπορικούς τουρίστες και 6 στους 10 οδικούς επισκέφτηκαν την Ελλάδα τον Οκτώβριο καθαρά για λόγους αναψυχής
•1 στους 4 οδικούς τουρίστες δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
  Ελλάδα και Ανταγωνισμός
Τέσσερις (4) στους 10 αεροπορικούς τουρίστες δήλωσαν ότι είχαν σκεφθεί, εναλλακτικά της Ελλάδας, την Ισπανία ως προορισμό διακοπών, ωστόσο ο καιρός και οι καλύτερες τιμές αποτέλεσαν τα βασικά κίνητρα για να προτιμήσουν τη χώρα.
  Η σημασία του last minute campaign
Σημαντικό ποσοστό (37%) των αεροπορικών τουριστών άρχισε να ψάχνει για φθινοπωρινό προορισμό διακοπών, περίπου ένα μήνα πριν ταξιδέψει. Στον οδικό τουρισμό είναι ακόμα πιο σύντομο το διάστημα αναζήτησης προορισμού, αφού 8 στους 10 απαντούν ότι άρχισαν να ψάχνουν τον τελευταίο μήνα.
  Περιθώρια  βελτίωσης
Το πολιτιστικό υπόβαθρο ως λόγος επιλογής της Ελλάδας, αξιολογείται επίσης πολύ θετικά. Ωστόσο, εκτιμάται ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης του ποσοστού των ατόμων που έρχονται σε επαφή με μουσεία/αρχαιολογικούς χώρους. Σημεία που χρήζουν βελτίωσης αφορούν στις υποστηρικτικές δομές του τουριστικού προϊόντος, όπως π.χ. υποδομές, οδικό δίκτυο, καθαριότητα.   Α.Π.

***  Σκοτώθηκαν μητέρα και παιδί σε σύγκρουση αυτοκινήτου με Πυροσβεστικό 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα έγινε κοντά στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Κάτω από άγωνστες μέχρι στιγμής συνθήκες, συγκρούστηκε ένα αυτόκίνητο με ένα όχημα της Πυροσβεστικής.
Μετά τη δυνατή σύγκρουση, πυροσβέστες απεγκλώβισαν νεκρή μία γυναίκα από το ΙΧ αλλά και το παιδί της...
Από τους άνθρώπους που ήταν μέσα στο πυροσβεστικό, τέσσερις τραυματίστηκαν ελαφρά...
Σύμφωνα με το alexpoli, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η οδηγός του ΙΧ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε με το όχημα της Πυροσβεστικής που κατευθύνονταν στις Φέρες για κατάσβεση φωτιάς.
Μετά το δυστύχημα, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα, ενώ από το ύψος της Άνθειας μέχρι περίπου και τη Δέλτα τηλεόραση, δημιουργήθηκε για αρκετή ώρα πρόβλημα με την κυκλοφορία των οχημάτων. Με πληροφορίες: newsIT.gr , alexpoli,

*** Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις 
Τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017 περιμένουν έμποροι και καταναλωτές, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ενώ θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.
Χειμερινές εκπτώσεις θα υπάρξουν πάλι το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, από Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ως Παρασκευή 10 Νοεμβρίου του 2017.
Οι καταστηματάρχες από τη μεριά τους περιμένουν να δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται, μιας και την περίοδο των γιορτών- παρά το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στην αγορά- τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία δε φτάνουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι καταναλωτές από τη δική τους μεριά περιμένουν τις χειμερινές εκπτώσεις, ελπίζοντας ότι τα ποσοστά θα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τους επιτρέψουν να κάνουν τις αγορές που επιθυμούν.
Όσον αφορά στις καλοκαιρινές εκπτώσεις, κι αυτές πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους. Το εκπτωτικό δεκαήμερο, που είναι οι πρώτες 10 μέρες του μήνα Μαΐου και οι κανονικές εκπτώσεις, που αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και κρατούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

***  Η Καλαμάτα εξώφυλλο σε αστυνομικό μυθιστόρημα της Νότιας Αφρικής 
Μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Καλαμάτας, του Καλαματιανού φωτογράφου Πάνου Λαχανά, «κοσμεί» το εξώφυλλο του αστυνομικού μυθιστορήματος “Koors” του καταξιωμένου Νοτιοαφρικανού συγγραφέα Deon Meyer.
Ο ίδιος, όταν ο εκδοτικός οίκος τον προσέγγισε για να ζητήσει την άδειά του, πίστεψε ότι πρόκειται για αστείο, αλλά, όπως αποδεικνύει και το βιβλίο που τέθηκε σε κυκλοφορία, μόνο τέτοιο δεν ήταν…
Αν και συνήθως χρησιμοποιούν φωτογραφίες από τοπία στη Νότια Αφρική, η συγκεκριμένη φωτογραφία-«αποκάλυψη» του Πάνου Λαχανά, την οποία αλίευσαν στο διαδίκτυο, ήταν αυτό που χρειάζονταν για αυτό το βιβλίο…
Ας ευχηθούμε στο φωτογράφο ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες, που βοηθούν, αν μη τι άλλο, και την εξωστρέφεια της περιοχής μας.
photo.jpg

***  Έκκληση για το κτήριο πρώην Αλιφέρη για πολλοστή φορά 
Για πολλοστή φορά ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απέστειλε έγγραφο σχετικά με τη λήψη μέτρων ασφαλείας όσον αφορά στο κτήριο πρώην Αλιφέρη, που καταρρέει στο κεντρικότερο σημείο της Καλαμάτας, αποτελώντας κίνδυνο για διερχόμενους και γείτονες.
Τονίζει δε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στη λήψη μέτρων ασφαλείας, εκτελώντας τις αναγκαίες εργασίες κάλυψης του κτηρίου και προστασίας των πεζών, υπό την προϋπόθεση ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα αναλάβουν τη δαπάνη.
Ο δήμαρχος επισημαίνει προς το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ τα εξής: «Σε συνέχεια πολλών εγγράφων μας και παραστάσεών μας στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και άλλους αρμοδίους, σας αποστέλλουμε αντίγραφο δημοσιεύματος της εφημερίδας “Θάρρος” της Καλαμάτας, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2016, με το οποίο διεκτραγωδείται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο πρώην Αλιφέρη (δημόσιο κτήμα ΑΒΚ-637). Πρόκειται για κηρυχθέν από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο, που βρίσκεται στο κεντρικότερο και εμπορικότερο σημείο της Καλαμάτας, στον πεζόδρομο Αριστομένους και το οποίο καθημερινά αποσαθρώνεται και τμήματά του αποκολλώνται και πέφτουν στους δρόμους που περιβάλλουν το ακίνητο. Οι κίνδυνοι, τους οποίους εγκυμονεί, είναι άμεσοι και σοβαροί για κάθε διερχόμενο από την περιοχή, ενώ υφίστανται και σοβαροί κίνδυνοι δημόσιας υγείας από τη μακροχρόνια εγκατάλειψη.
Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν εκ μέρους σας τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας, διότι η απλή περιτύλιξη με πλαστικό δικτυωτό δεν επαρκεί, καθώς τα αποκολλώμενα τμήματα γείσου και στέγης βρίσκονται πάνω από αυτό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.
Ως Δήμος, προτιθέμεθα να αναλάβουμε τις αναγκαίες εργασίες κάλυψης του κτηρίου και προστασίας των πεζών, σε συνεννόηση μαζί σας και υπό την προϋπόθεση ότι θα αναλάβετε τη σχετική δαπάνη. Αναμένουμε τις απόψεις σας για ενέργειες σύντομα, γιατί κανέναν δεν τιμά η σημερινή απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση».

***  Ο "Γρύπας Πολεμιστής" αναμένεται να… «μιλήσει» μέσα στο 2017 
«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» κατά τον Πρωταγόρα. Το 2016 έφερε τους αρχαιολόγους σε αυτό ακριβώς το σημείο: να μελετήσουν, μέσα από τάφους και νεκροταφεία που ανακάλυψαν, όχι όσα ο άνθρωπος άφησε πίσω του, έργα χεριών και πνεύματος δηλαδή, αλλά τον ίδιο. Διάφοροι σκελετοί που αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές, μελετώνται ήδη και αναμένεται να δώσουν τις πρώτες πληροφορίες την ερχόμενη χρονιά.
Ανάμεσα σε όσα ανάλογα ευρήματα τα οποία αναμένουμε να «φωτίσουν» τους αρχαίους είναι και ο νεκρός πολεμιστής της Χώρας με την πολύχρυση ταφή.
03grifos-2.jpg
  Πώς ήταν ο Γρύπας
Ο αρχοντικός νέος, με μαύρα κατσαρά μακριά μαλλιά, καστανά μάτια και φρύδια, όμορφος, αρχοντικός, ήταν ο «Γρύπας Πολεμιστής», που βρέθηκε πέρυσι σε τάφο του 1.500 π.Χ. στον Άνω Εγκλιανό στη Χώρα, δίπλα από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος.
Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, παρουσιάστηκε φέτος στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.
Οι δύο είναι οι ανασκαφείς που το καλοκαίρι του 2015 βρήκαν κάτι μοναδικό: έναν ασύλητο, λακκοειδή τάφο με το σκελετό άνδρα, ηλικίας 30 με 35 ετών, καθώς και περισσότερα από 1.400 μοναδικά αντικείμενα ως κτερίσματα για τη μετά θάνατο ζωή του.
 «Από ό,τι φαίνεται ήταν ένας όμορφος άνδρας. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου" ανέφεραν.
Η ανασύσταση του προσώπου του έγινε από τους Lynne Schepartz και Tobias Houlton του Πανεπιστημίου του Ουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ.
03grifos.jpg
Η συγκλονιστική ανακάλυψη είχε χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ως «η πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια».
Τα ευρήματα συνηγορούσαν και με το παραπάνω σε αυτό: Χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια και κύπελλα, ένα χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, μια σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, ένας χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι και λεκανίδες, 50 και πλέον σφραγιδόλιθοι, περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους και άλλα εντυπωσιακά.  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

*** Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 4/1/2017 προβλέπεται άστατος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι).
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το /kalamata.meteoclub.gr/

***  Κυκλοφόρησε το 2ο βιβλίο του Σταύρου Τσαγκαράκη , «Οι ζωές που δεν έζησαν» 
Δεκατέσσερις ιστορίες γυναικών 
 Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες το 2ο συγγραφικό εγχείρημα του αγαπημένου «δασκάλου» - φιλολόγου, Σταύρου Τσαγκαράκη, «Οι ζωές που δεν έζησαν».
Στο δεύτερο βιβλίο του, ύστερα από «Το όνειρο του καθηγητή Κλήμη», ο συγγραφέας «καταθέτει» 14 μικρές ιστορίες γυναικών…
Στην Καλαμάτα το βιβλίο διατίθεται στο  βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», οδός Νικηταρά 3, και στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο «Γαβριηλίδη», στο Μοναστηράκι (οδός Αγίας Ειρήνη 17).
Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδη» αναμένεται να γίνει στην Καλαμάτα στις 28 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο. Κ. Γαζ. 

***    Απογοητευμένοι από την αθέτηση υποσχέσεων οι αγρότες της Πελοποννήσου 
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόεδρος του Α.Σ. Δήμου Ευρώτα, Χρήστος Αναγνωστάκος.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι αγρότες απογοητεύθηκαν από την αθέτηση των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστάκο, μεγαλύτερο πρόβλημα και από τα επαχθή μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό είναι η μειωμένη παραγωγή της Πελοποννήσου στο λάδι και στα εσπεριδοειδή.
Σύμφωνα με δηλώσεις του: «Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι περισσότεροι αγρότες δε θα βγουν στους δρόμους, καθώς είναι “μουδιασμένοι” μετά τις περσινές κινητοποιήσεις. Η απογοήτευση ήταν πολύ μεγάλη για τους αγρότες και των επικεφαλής των κινητοποιήσεων που έγιναν τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στο κέντρο της Αθήνας. Οι Πελοποννήσιοι ένιωσαν ότι προδόθηκαν και οι υποσχέσεις που είχαν πάρει από τον κ. Αποστόλου και τον πρωθυπουργό δεν εκπληρώθηκαν».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει παραγωγή. Τόσο στις καλλιέργειες της ελιάς όσο και των εσπεριδοειδών που είναι τα δύο μεγάλα “πακέτα” της Πελοποννήσου, δεν υπάρχει παραγωγή. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε συνεχή εμπόδια από τον καιρό με συνεχείς παγετούς και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που δε μας επιτρέπει να γνωρίζουμε αν τα προϊόντα μας θα είναι ανταγωνιστικά. Εν όψει του τριημέρου των Φώτων περιμένουμε πάλι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που ζητάμε και απαιτούνται για να αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ και δε γίνεται να πάρουμε το 100% των αποζημιώσεων όπως θα έπρεπε.
Ο αγροτικός κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία που χειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, άρα δεν μπορούμε να έχουμε και μεγάλες προσδοκίες. Όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν μπορούν να πληρωθούν οι φόροι, δεν μπορούν να καταβληθούν ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να ζήσει ο αγρότης».

***  Από 15-20 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δ. Καρέλλας, στόχος είναι να λειτουργήσει η πλατφόρμα μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου.
Σημείωσε πως όταν δεν υπάρχουν αλλαγές στα στοιχεία των δικαιούχων - περιουσιακά ή οικογενειακά -, τότε οι αιτήσεις είναι απλές και θα μπορούν να κατατίθενται online ή μέσω ΚΕΠ.
Αν υπάρχουν αλλαγές, όπως εξήγησε, θα είναι καλύτερα να υποβάλλονται στις υπηρεσίες των Δήμων, καθώς θα χρειάζονται πιστοποιητικά και έγγραφα.
Υπογράμμισε πως το βασικό στοιχείο που θα χρειάζονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

***  «Κόλλησε» η μπάλα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην  ΤΕΡΝΑ
«Ο άνθρωπος και το περιβάλλον είναι πάνω από τα κέρδη» φωνάζει εδώ και καιρό η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι διαμαρτυρίες της μοιάζουν με… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Βέβαια, η κυβέρνηση «έντυσε» με… χρυσόσκονη την απόφασή της, δίνοντας εν μέρει στους Δήμους που επιθυμούν να προχωρήσουν σε δική τους  - τρόπον τινά- διαχείριση, αλλά η ουσία είναι ότι μετά και την τελευταία απόφαση η μπάλα της διαχείρισης εγκαταστάθηκε στο γήπεδο της ΤΕΡΝΑ.
Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος Λιάλιος στη χθεσινή "Καθημερινή", "στην τελική έγκριση του σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο προχώρησε την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου η κυβέρνηση. Με την απόφαση εγκρίνεται η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Περιφέρειας σε ιδιώτη και αποτρέπεται, με έμμεσο τρόπο, η υλοποίηση χωριστών συστημάτων από όποιους Δήμους το επιθυμούν. Τώρα ο νέος σχεδιασμός πρέπει να εγκριθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.
Οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου σχεδιασμού εγκρίθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Οικονομίας) την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στο «παρά πέντε» της λήξης της προθεσμίας. Η απόφαση ουσιαστικά επικυρώνει το σχέδιο που δρομολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την Περιφέρεια: την κατασκευή τριών κεντρικών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, τριών ΧΥΤΥ και τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - ΣΔΙΤ). Μοναδική διαφοροποίηση, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συγκρούσεων και διαβουλεύσεων, η επεξεργασία των βιοαποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.
Τυπικά, ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν απαγορεύει σε όποιον Δήμο το επιθυμεί να δημιουργήσει τις δικές του υποδομές για τα σκουπίδια.
Ωστόσο, στους περιβαλλοντικούς όρους του νέου σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται και δύο «κόφτες»: η υποχρεωτική εξασφάλιση σύμφωνης γνώμης της «αρχής σχεδιασμού» (δηλαδή του ΦΟΔΣΑ, του συνδέσμου των Δήμων για τα απορρίμματα, η πλειονότητα του οποίου συμφώνησε το καλοκαίρι με την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη). Και η υποχρεωτική διατήρηση της δυναμικότητας των νέων μονάδων σε χαμηλά επίπεδα, ώστε «να μη συνεπάγεται μείωση της συνολικής ποσότητας αστικών αποβλήτων που θα καταλήγουν στις κεντρικές μονάδες σε λιγότερους από 100.000 τόνους/έτος», να μην απειλήσει δηλαδή την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπει η ΣΔΙΤ.
Επιπλέον, οι περιοχές που διαφωνούν με το ΣΔΙΤ δύσκολα θα εντάξουν μεγάλα έργα στο τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς το ΣΔΙΤ θα ενταχθεί για 68 εκατ. ευρώ, «μονοπωλώντας» το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο.
Ο σχεδιασμός, πάντως, δε θεωρείται εγκεκριμένος αν δε λάβει και τη θετική ψήφο του Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου η συνεδρίαση δεν είχε μέχρι προχθές προγραμματιστεί.
Η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς ο κ. Τατούλης έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δυνατότητα που δίνει ο σχεδιασμός στους Δήμους να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων τους, αλλά και στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στο αρχικό αντικείμενο του διαγωνισμού (τις οποίες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως βελτιώσεις, εκθέτοντας έτσι την Περιφέρεια)».
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Χιόνι στη μισή Ελλάδα και καταιγίδες στην άλλη μισή 
Νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκινά από αύριο 
 Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και βόρειους ισχυρούς ανέμους. Ο καιρός θα ξεκινήσει να αλλάζει αρχικά με βροχές και καταιγίδες από τη δυτική και νότια Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό Αιγαίο.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Χρυσούλας Πέτρου, τμηματάρχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), από αύριο το απόγευμα και τη βορειοδυτική Ελλάδα οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες μάλιστα θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.
Την Παρασκευή η Ελλάδα θα είναι χωρισμένη στα δύο με τις βορειοδυτικές περιοχές να πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και τις ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα. «Φανταστείτε μία νοητή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Μεθώνη, όπου από την μία πλευρά θα χιονίζει και από την άλλη θα βρέχει, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη την χώρα», σημείωσε η κα Πέτρου.
Το Σάββατο οι χιονοπτώσεις θα είναι έντονες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην Αττική και τις γύρω περιοχές τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων θα είναι ισχυρά, ενώ σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει η εξασθένισή τους στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια της μέρας οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ελλάδας.
Την Κυριακή τα φαινόμενα θα περιοριστούν εξασθενημένα στην ανατολική και νότια Ελλάδα, ενώ σταδιακά ο καιρός θα εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.
Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα κινηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στις περισσότερες περιοχές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος δε θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) βρίσκεται σε ετοιμότητα και αύριο αναμένεται να εκδώσει νέο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Σε ετοιμότητα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

***  Δόθηκε δωρεάν μια Farai Smart Suite 
Μεγάλη και χαρμόσυνη μέρα η 30ή Δεκεμβρίου 2016 για ένα συμπολίτη μας. Ο λόγος για τον έναν και μοναδικό υπερτυχερό που ανέδειξε η πολυαναμενόμενη
κλήρωση των Οικοδομικών Επιχειρήσεων Δημήτρη Κούμανη, στα γραφεία της εταιρείας.
  Η κλήρωση αποτελεί την ενέργεια που ολοκλήρωσε την πρώτη φάση υλοποίησης ενός κατασκευαστικού project που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα. Το όνομά του FARAI SMART SUITES. Μια κατασκευαστική καινοτομία που δημιουργήθηκε από τις Οικοδομικές Επιχειρήσεις Δημήτρης Κούμανης, σε συνεργασία με την εταιρεία MLX- Messinia Local EXperts, στην Καλαμάτα, και η οποία ήδη βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο.
Πρόκειται για ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών πολλαπλής χρήσης και πράσινης τεχνολογίας, με σύγχρονη διακόσμηση και μοντέρνο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Είναι έξυπνα, ευρύχωρα μοντέρνα boutique  studios – διαμερίσματα νέας εποχής που θα είναι κατασκευασμένα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, για μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, πλήρη λειτουργικότητα και με ελάχιστο κόστος μακροχρόνιας συντήρησης.
Έχουν επιφάνεια από 42 τ.μ. έως και 85 τ.μ., με μερικά να έχουν τη δυνατότητα επέκτασης έως και 115 τ.μ. Όλα είναι ανεξάρτητα ενός ή δύο επιπέδων –loft μεζονέτες, ισογείου ή ορόφου και διαθέτουν ιδιωτικό κήπο ή ιδιωτική ταράτσα -roof patio-, αλλά και άνετες βεράντες. Οι Farai Smart Suites βρίσκονται σε ιδανική τοποθεσία λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Φαραί της Καλαμάτας. Είναι μία ήσυχη, αραιοκατοικημένη και νεόδμητη περιοχή, πολύ κοντά στην ανατολική παραλία, με απεριόριστη θέα προς τον Ταΰγετο και με άμεση πρόσβαση στην παραλία.
Όπως είχε αναγγελθεί, η κατασκευάστρια εταιρεία, μέσα από διαδικασία δημοσίευσης κουπονιών καθημερινά στα φύλλα της εφημερίδας της Μεσσηνίας «Θάρρος» και κατόπιν κλήρωσης, θα χάριζε μια ολοκαίνουργια FARAI SMART SUITE σε έναν από τους αναγνώστες του «Θάρρους» που θα τα είχε συλλέξει και καταθέσει όπως είχε ανακοινωθεί στους σχετικούς κανονισμούς διενέργειας της κλήρωσης.
Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, λοιπόν, στις 7.00 το απόγευμα, στα γραφεία των Οικοδομικών Επιχειρήσεων Δημήτρη Κούμανη, στην οδό Μακεδονίας 21 στην Καλαμάτα, η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικηγόρου, ανέδειξε το μεγάλο υπερτυχερό.
Ανάμεσα στα 7.245 κουπόνια που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το πέρας της περιόδου συλλογής και κατάθεσης, η διαδικασία ανέδειξε ως τυχερό το κουπόνι με τον αριθμό 4.058, που ανήκε στον κ. Σωτήριο Ζουρνατζή. Επειδή ο ίδιος δεν παρευρισκόταν στην κλήρωση, οι διοργανωτές επικοινώνησαν τηλεφωνικά και τον ενημέρωσαν σχετικά.
Παρότι ο ίδιος είχε συλλέξει και καταθέσει τα κουπόνια που συμμετείχαν στην κλήρωση, η πρώτη του αντίδραση ήταν να μην μπορεί να το πιστέψει. Μόλις κατάλαβε ότι επρόκειτο για πραγματικό γεγονός, έσπευσε στα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας, εμφανώς συνταραγμένος από χαρά κι ευτυχία που έτυχε να κερδίσει μια ολοκαίνουργια FARAI SMART SUITE μέσα στις γιορτινές ημέρες, εκφράζοντας κατασυγκινημένος τις ευχαριστίες του στην κατασκευάστρια εταιρεία.
Με τη σειρά του ο κ. Δημήτρης Κούμανης, αφού ευχαρίστησε την εταιρεία MLX-Messinia Local Experts ως αποκλειστικό παράγοντα για τον καθορισμό και την υλοποίηση του συγκεκριμένου μοναδικού πανελληνίως κατασκευαστικού project, όπως και για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της επικοινωνίας του, δήλωσε ότι, ακόμη κι αυτή τη δύσκολη για τη χώρα μας περίοδο, υπάρχει δρόμος για επιτυχημένες επιχειρηματικές πρακτικές και ενέργειες. Είναι αυτός της επιστημονικής μελέτης και προσέγγισης, του αναλυτικού προσεκτικού σχεδιασμού και της πιστής και συνεπούς εφαρμογής τους. Αυτός, άλλωστε, είναι που έδωσε τη δύναμη σε μια επιχείρηση να διαθέσει αυτήν την ιδιαίτερη εποχή όλα τα διαμερίσματα ενός συγκροτήματος κατοικιών και ταυτόχρονα να κάνει ευτυχισμένη την οικογένεια ενός συμπολίτη μας, χαρίζοντάς του ένα μοναδικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά. Μια ολοκαίνουργια FARAI SMART SUITE εντελώς δωρεάν!
Αφού, τέλος, ευχαρίστησε το «Θάρρος» για την εξαιρετική συνεργασία και τη μεγάλη συμβολή της στην υλοποίηση της φάσης της κλήρωσης, ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά, παραδίδοντας συμβολικά το Χρυσό Κλειδί της κατοικίας στον υπερτυχερό.

***  ΚΥΠΡΟΣ 'ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ'! Κατώτερη των περιστάσεων η Κυβέρνηση;..

~  Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται υπό συνεχή πίεση η οποία αναμένεται να ενταθεί. Η «ώρα μηδέν» για τη Σύνοδο της Γενεύης πλησιάζει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η σύνοδος της Γενεύης να μη γίνει σε επίπεδο ηγετών. «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού», ανέφερε σε δηλώσεις του προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».
Επισημαίνεται πως ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επαφές με διεθνείς παράγοντες που διαδραματίζουν άμεσα ή έμμεσα ρόλο στο Κυπριακό. Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε χθες με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι αλλά και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Για τον κο Αναστασιάδη δε θέλουμε να μιλήσουμε. Κάνει ότι κρίνει πως είναι καλύτερο για το κράτος του. Έχουμε ωστόσο την απαίτηση η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην οδηγήσει σε νέα Εθνική Τραγωδία.

***  Νέος 'ΕΜΦΥΛΙΟΣ' στην ΤΟΥΡΚΙΑ! «Έδωσες όπλα στους τζιχαντιστές»...

~  Η Τουρκία συγκλονίζεται από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που οδηγούν σε λουτρό αίματος σε σταθερή βάση. Την ίδια όμως στιγμή βγήκαν και τα «μαχαίρια» μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν πώς υπέθαλπε και εξόπλιζε τους τζιχαντιστές. «Τα όπλα που έδωσες στον ISIS προκειμένου να ανατρέψει τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ έχουν επιστέψει στην Τουρκία και χρησιμοποιούνται για να σκοτώνονται Τούρκοι πολίτες», είπε χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του. Συνέχισε δε και ανέφερε πως «η Τουρκία περιέθαλπε τζιχαντιστές από τη Συρία σε νοσοκομεία της».
Είναι σαφές πως ο Αρχηγός της Τουρκικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ολοένα και διογκώμενη αγανάκτηση προς το πρόσωπο του Ερντογάν, από μερίδα πολιτών που αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Παράλληλα εμφανίζεται ως ο προστάτης του Κεμαλισμού σε αντίθεση με τον σκληρό Ισλαμιστή, Ερντογάν.

***  Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! Οι ΑΡΙΘΜΟΙ τους ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΥΝ...

~   Τρομάζουν οι αριθμοί και δείχνουν το μέγεθος της Ελληνικής Τραγωδίας. 94,2 δις ευρώ χρωστάμε οι ιδιώτες στο Δημόσιο. 120 δις ευρώ χρωστάμε στις Τράπεζες. Πάνω από 3 δις ευρώ χρωστάμε στη ΔΕΗ. Τα 3 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του τζίρου της ΔΕΗ(5.736 δισ. το 2015). To δε χρέος της Ελλάδας προς τους δανειστές αγγίζει τα 400 δις ευρώ. Σε αυτή την οικονομική πραγματικότητα η κα Αχτσιόγλου προσθέτει 27% ασφαλιστικές εισφορές.
Πραγματικά υπάρχει οικονομικό μοντέλο το οποίο μπορεί να επιβιώσει με τέτοια δεδομένα; Προφανώς και όχι. Το Μαξίμου το γνωρίζει και είναι σαφές πως στην πρώτη ευκαιρία, η Κυβέρνηση θα αποδράσει.

***  Ολοκληρώθηκαν 95 χιλιόμετρα του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ
Επτά μήνες μετά την τελετή των εγκαινίων για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016, η κατασκευή του έργου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αφού έχει ήδη ανοιχτεί όρυγμα σε μήκος 205 χλμ., έχουν συγκολληθεί 125 χλμ. σωληναγωγών και έχουν τοποθετηθεί 95 χλμ. αγωγού.
Τα στοιχεία προκύπτουν από άρθρο της Ulrike Anders, Διευθύντριας Εμπορικών και Εξωτερικών Υποθέσεων στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Parliament.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό μήκος του αγωγού ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να καταλήξει στη Νότιο Ιταλία είναι 878 χλμ. από τα οποία τα 550 χλμ. είναι σε ελληνικό έδαφος. Στην ελληνική επικράτεια θα τοποθετηθούν 32.000 σωλήνες, στην Αλβανία 13.000 και στην Ιταλία 660. Στα εγκαίνια του έργου που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετείχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κυβερνητικά στελέχη από την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον. Θα τροφοδοτεί τις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.
Όπως επισημαίνει η κα Ulrike Anders, η υλοποίηση του TAP ανοίγει το δρόμο για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, στο πλαίσιο του άξονα ενεργειακής ασφάλειας της Ενεργειακής Ένωσης, παρέχοντας μία νέα πηγή εφοδιασμού και μία νέα οδό μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
«Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προσθέτει, έχει προσδιοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η πιο ευάλωτη σε προβλήματα εφοδιασμού και εξωγενή σοκ.
Εκτός από την πολύτιμη συμβολή του στο στόχο της ενεργειακής διαφοροποίησης, ο TAP θα συμβάλει σημαντικά στην απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ειδικά στη ΝΑ Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου ο ενεργειακός τομέας στηρίζεται δυσανάλογα στη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Λαμβάνοντας υπόψη την μειούμενη εγχώρια ενεργειακή παραγωγή και την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγές, το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο TAP θα αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική στη χρήση άνθρακα (και ξύλου) για λόγους οικιακής θέρμανσης σε χώρες όπου έως και 60% του πληθυσμού αντιμετωπίζει ενεργειακή ένδεια».
Η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Στο νοσοκομείο οικογένεια με συμπτώματα δηλητηρίασης από αναθυμιάσεις σόμπας
Παρά λίγο τραγωδία σήμερα τα ξημερώματα για μια οικογένεια από το χωριό Ορεινό της Ιεράπετρας Λασιθίου τα μέλη της οποίας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης από αναθυμιάσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις 4 τα ξημερώματα, τέσσερα παιδιά ηλικίας από 8 ως 13 χρονών, οι γονείς τους και η γιαγιά τους υπέστησαν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις της ξυλόσομπας που είχαν ανάψει.
Το ΕΚΑΒ που ειδοποιήθηκε έφθασε άμεσα στο Ορεινό και μετέφερε τα τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο. Επίσης, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι τρεις ενήλικες με συμπτώματα ζάλης όπου τους παρασχεθήκαν οι πρώτες βοήθειες.
Τα τέσσερα παιδία νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική εκτός κινδύνου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Εικόνα επιδημίας: Πάνω από 400 περιστατικά ιώσεων στα νοσοκομεία της πόλης
Τη μορφή επιδημίας φαίνεται πως έχει πάρει η εποχική γρίπη τις τελευταίες μέρες, καθώς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, ο αριθμός των ασθενών που προσήλθαν προχθές ξεπέρασε τους 400, από τους οποίους οι 62 παρέμειναν για νοσηλεία
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού & Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Παναγιώτης Νάνος επιβεβαίωσε πως πράγματι υπάρχει αυξημένη κίνηση ασθενών. «Είναι πολλά τα περιστατικά τις γρίπης που ξεπερνάνε τα 400 σε κάθε εφημερία, ενώ υπάρχουν πολλά περιστατικά και αρκετοί ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.
Από εκεί και πέρα, η γρίπη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή φαίνεται πως έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, με τον ίδιο να προβλέπει πως και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται πολλά.
«Λόγω της γρίπης που έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε την μονάδα των λοιμωδών νοσημάτων ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά και να φιλοξενούμε ασθενείς σε άλλες όμορες κλινικές» τόνισε.
Σημειώνεται πως οι ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες και εισάγονται για νοσηλεία είναι κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται και από άλλα νοσήματα οπότε η νοσηλεία τους εντός των νοσοκομείων κρίνεται επιβεβλημένη.
«Θα συνεχιστεί η γρίπη και δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα, οπότε κυρίως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να αυτοπροστατευτούν με όλες τις οδηγίες που συστήνουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος, ενώ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας που κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προτείνει.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Άγνωστοι άδειασαν παιδικό σταθμό αρπάζοντας ακόμα και το πετρέλαιο θέρμανσης
Αγνωστοι δράστες άδειασαν κυριολεκτικά έναν παιδικό σταθμό που λειτουργεί στην Γαστούνη της Ηλείας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι άγνωστοι δράστες εκτιμάται ότι εισέβαλλαν στον παιδικό σταθμό στο χρονικό διάστημα από την περασμένη Κυριακή έως και χθες.
Όσον αφορά στον τρόπο που έδρασαν, φαίνεται ότι μπήκαν στον παιδικό σταθμό παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα του κτιρίου.
Στην συνέχεια, αφού ερεύνησαν όλους τους χώρους, άρπαξαν τρόφιμα, ηλεκτρονικές συσκευές, μια ψησταριά και μία μηχανή του γκαζόν.
Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από την δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης, ποσότητα καυσίμου που ξεπερνά τα 1.500 λίτρα.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Άκαρπες οι διαβουλεύσεις εργαζομένων - διοίκησης της "Μαρινόπουλος"
Χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά της "Μαρινόπουλος" για την καταβολή της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου έληξε χθες η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων με τη διοίκηση της εταιρείας.
«Αυτό που μας έγινε απολύτως σαφές από μεριάς της εργοδοσίας είναι ότι τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν τελειώσει, και όλα, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, εξαρτώνται από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Σωματείο Εργαζομένων της Μαρινόπουλος.
Από τη μεριά του Σωματείου μεταφέρθηκε στη διοίκηση της εταιρείας με κατηγορηματικό τρόπο «η εντονότατη ανησυχία όλων των εργαζομένων καθώς και η αποφασιστικότητα τους να αγωνισθούν με όλα τα μέσα, συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε γύρω από το Σωματείο τους και την Διοίκησή του, προκειμένου να διασφαλίσουν στο ακέραιο τα δικαιώματά τους, όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία της 1ης Ιουλίου 2016».
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, η Διοίκηση του Σωματείου «θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στον Μαρινόπουλο οι διάφοροι εμπλεκόμενοι φορείς, και αν μη τι άλλο τον θεωρεί προκλητικό και επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που διακυβεύονται τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, να στήνεται στην πλάτη τους ολόκληρο επικοινωνιακό παιγνίδι και να προσπαθούν να γείρουν την πλάστιγγα ανάλογα με το ποια μεγάλα συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει κάθε φορά ο καθένας. Όλοι είδαμε ποιους πραγματικά εξυπηρετεί και ποιους όχι αυτή η εκκρεμότητα».
Το Σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, «να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες κατευθυνόμενες σειρήνες και τα προβοκατόρικα παπαγαλάκια, με όποια ενδυμασία κάθε φορά αυτά παρουσιάζονται και ενωμένοι, συσπειρωμένοι και αγωνιστικά προσανατολισμένοι γύρω από το πανελλαδικό Σωματείο τους, μοναδικό άλλωστε εκφραστή των συμφερόντων τους όπως οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες το έχουν αναδείξει, να συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο».  ΑΠΕ-ΜΠΕ


*** Αθλητική ενημέρωση :

***1η αγωνιστική   
                          
Ποδαρικό στο 2017 με την πρώτη αγωνιστική κάνει σήμερα η Super League, καθώς θα υπάρξει δράση σε Θεσσαλονίκη και Λιβαδειά.               Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής 
Τρίτη (03/01/2017)
~*  Ευρώπη και γκολ πρωταθλήματα 2017:
  https://youtu.be/6OX46LlyFDQ .-
  ~Όμορφα γκόλ 4/1/2017 αγώνων 1η  αγων : 
 https://youtu.be/mpJoeu-ICWE  .-

~* Ηρακλής-Ξάνθη  0-1 , (0-0) .-
Τα γκολ : 58' ΓΚΟΛ η Ξάνθη! ο  Γιουνές  , (58' Γιουνές)
 Διαιτητής είναι ο Γιώργος Κύζας (Δράμας), βοηθοί του οι Βασίλης Καραβασίλης (Ημαθίας), Γιώργος Λάζαρης (Καβάλας) και τέταρτος ο Αθανάσιος Σέζος (Κιλκίς).
20' ΠΕΝΑΛΤΙ για την Ξάνθη!     , 21' Το έπιασε ο Χουάντερσον!  , O Γιουνές κάνει κάκιστη εκτέλεση, με τον Χουάντερσον να πέφτει και να διώχνει, διορθώνοντας το τραγικό λάθος στο οποίο είχε υποπέσει δευτερόλεπτα πριν!
Κάρτες : 7' Kίτρινη κάρτα στον Καμαρά ,67' Kίτρινη κάρτα στον Ντε Λούκας.,75' Κίτρινη κάρτα στον Λουκίνα. 77' Κίτρινη κάρτα στον Περόνε. 85' Αποβάλλεται ο Περόνε, με δέκα ο Ηρακλής! 89' Κίτρινη κάρτα στον Λουσέρο.
Ηρακλής (Παντελίδης): Χουάντσερσον, Ρούσσος, Στάμου, Ζιάμπαρης, Λεοζίνιο, Κούρος, Ιντζόγλου, Πασάς, Μοντέιρο, Μπαρτολίνι, Περόνε.
~ Στον πάγκο έμειναν οι Γιαννίκογλου, Λουκίνας, Βοσνακίδης, Αγγελόπουλος, Καραγκούνης, Κυνηγόπουλος και Δούμτσιος.
Ξάνθη (Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Καρασαλίδης, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Τριάδης, Γιούνες, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Γουάλας, Φλίσκας, Καμαρά.
~ Στον πάγκο έμειναν οι Ζαρόπουλος, Παπαγεωργίου, Σολτάνι, Χατζητερζόγλου, Ράνος, Νιέτο και Ορφανίδης.
Αλλαγές : 70' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Λουκίνας αντί Πασά. 73' Αλλαγή για την Ξάνθη. Σολτάνι αντί Ντε Λούκας. 84' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Χατζητερζόγλου αντί Καμαρά. 88' Αλλαγή για την Ξάνθη. Ράνος αντί Γιουνές.
VIDEO :  
~** ΗΡΑΚΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ 0-1  δηλώσεις γκολ 1η  αγωνισ.   3/1/2017: https://youtu.be/GQPV0tRV9Y8 .-                                                                                

~* Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ   0-1 , (0-0)                                   Τα γκόλ :     84' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ! ,  Σέντρα του Κάμπος από τα δεξιά, πιο ψηλά απ' όλους ο Πέλκας που με κεφαλιά κάνει το 1-0! .- (84' Πέλκας)
 Διαιτητές: Αθανάσιος Τζήλος, Χρυσούλα Κουρομπύλια, Κοσμάς Χαρίσης και 4ος διαιτητής: Γεώργιος Τζοβάρας .-                                                                                                                            Λεβαδειακός: Ναμάσκο, Μουλόπουλος, Ουόν, Τριποτσέρης, Μιλιάζες,Κουλιμπαλί, Μεντί, Καραμπουε, Καραχάλιος, Γιακουμάκης,Μάντζιος.-   Στον πάγκο είναι οι: Μοσχονάς, Τόπι, Μάγκας, Σένκα, Βασιλείου, Καψάσκης, Παππάς. 
ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ, Κάμπος,           Μυστακίδης, Αθανασιάδης.
Στον πάγκο οι: Μπρκιτς, Χαρίσης, Μαλεζάς, Κίτσιου, Πέλκας, Δεληγιαννίδης και Κουλούρης.        Κάρτες : 45'+1' Κίτρινη κάρτα στον Μουλόπουλο  , 47' Κίτρινη κάρτα στον Μυστακίδη για αγκωνιά στον Γιακουμάκη  , 52' Κίτρινη κάρτα στον Κρέσπο για τράβηγμα στον Μάντζιο  , 64' Κίτρινη κάρτα στον Μπίσεσβαρ , 72' Κίτρινη κάρτα στον Μάγκα για τράβηγμα στον Τσίμιροτ , 79' Κίτρινη κάρτα στον Τριποτσέρη ,
Αλλαγές : 61' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Αθανασιάδης, μέσα ο Κουλούρης , 70' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Εκτός ο Καραχάλιος, μέσα ο Μάγκας , 71' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Μυστακίδης, μέσα ο Πέλκας , 78' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Εκτός ο Καραμπουέ, μέσα ο Βασιλείου , 90' Αλλαγή για τον Λεβαδειακό. Μέσα ο Καψάσκης, έξω ο Γιακουμάκης , 90' Αλλαγή για τον ΠΑΟΚ. Εκτός ο Τσίμιροτ, μέσα ο Μαλεζάς .-
VIDEO :  
~* Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ  0-1   το  γκολ Πέλκα 1η αγων  3/1/2017:
  https://youtu.be/orDO2lsWuEk .- 
 ~* ΛΑΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  0-1  δηλώσεις γκολ  1η αγων   3/1/2017 :  https://youtu.be/XeYn91hHihc .-                                                                                                                                                                                             ~* ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  Α΄ Ημίχρ   0-0    αγων  3/1/2017 :                    https://youtu.be/iWiZVXhtLu4                                                                                                                     

Τετάρτη (04/01/2017)
Κέρκυρα-Ατρόμητος   1-1 , (1-1) .-^

Τα γκολ : 5' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ 1-0!  ο Κόντο  ,  9' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΚΑΙ 1-1! ο  Λε Ταλέκ  , (5' Κόντος - 9' Λε Ταλέκ)
Διαιτητής: Αλέξανδρος Αρετόπουλος Α' βοηθός: Γεώργιος Πασχάλης Β' βοηθός: Ηλίας Νατσιούλας 4ος διαιτητής: Δημήτριος Θάνος
Κέρκυρα: Κουτζαβασίλης - Σπίνουλας, Ιωάννου, Σιόντης, Ζαραδούκας - Κόντος, Ντιμιτρόφσκι - Γεωργίου, Ζορμπάς, Νίκιτς - Τουράμ.
Ατρόμητος: Γκορμπούνοφ - Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κατράνης - Μπάγκα, Κεϊτά - Λημνιός, Τόνσο, Μπρίτο - Λε Ταλέκ
Στον πάγκο των γηπεδούχων: Αραμπατζής, Ανδρεόπουλος, Επστάιν, Γκόμες, Ντουαλά, Γεωργακόπουλος, Αντιλέχου
Στον πάγκο των Περιστεριωτών: Παπαδόπουλος, Πλατέλλας, Βασιλείου, Κοντοές, Κυριακίδης, Μπίτολο, Μπαστακός.
~* 49' Κίτρινη κάρτα στον Σιόντη.,  54' Κίτρινη κάρτα στον Κεϊτά , 63' Κίτρινη κάρτα στον Πλατέλλα , 76' Κίτρινη κάρτα στον Κατράνη , 78' Κίτρινη κάρτα στον Φυτανίδη , 81' Κίτρινη κάρτα στον Λαζαρίδη και στον Κυβρακίδη ,Απευθείας κόκκινη κάρτα στον Τουράμ και με 10 η Κέρκυρα ,
~* 51' Αλλαγή για την Κέρκυρα. Εκτός ο Ζαραδούκας, μέσα ο Γκόμες , 59' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Μπρίτο, μέσα ο Πλατέλλας , 83' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Κατράνης, μέσα ο Μπίτολο , 85' Αλλαγή για την Κέρκυρα. Εκτός ο Ζορμπάς, μέσα ο Ντουαλά ,
VIDEO
~* ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α΄ Ημίχρ   1-1  γκολ    αγων   4/1/2017  :   https://youtu.be/E9_pnFm2a68 .-   
   ~ *  ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 1-1 γκολ 4/1/2017 :  
 https://youtu.be/4yl_JEr9jWc  .-   
Διαιτητής: Αρετόπουλος (Τρικάλων)Κίτρινες: Σιόντης, Κόντος - Κεϊτά, Πλατέλλας, Κατράνης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης Κόκκινη: Τουράμ (81΄)ΚΕΡΚΥΡΑ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κουτζαβασίλης, Ντιμιτρόφσκι, Ζορμπάς (86΄ Ντουάλα), Σπίνουλας, Κόντος, Νίκιτς (46΄ Ανδρεόπουλος), Σιόντης, Ιωάννου, Γεωργίου, Ζαραδούκας (51΄ Γκόμες), Τουράμ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Κορακάκης): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Κατράνης (83΄ Μπίτολο), Μπάγκα, Φυτανίδης, Μπρίτο (59΄ Πλατέλλας), Κεϊτά (71΄ Κυριακίδης), Τόνσο, Λαζαρίδης, Λημνιός, Λε Ταλέκ

ΑΕΚ-Παναιτωλικός    0-0  , (0-0) .- ^

Τα  γκολ :
ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος, Πατίτο, Πέκχαρτ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Χαντάκιας, Λουίς Ρότσα, Κουτρομάνος, Μάρκος Πάουλο, Κλέσιο, Φάρλεϊ, Μουνιός, Μαρκόφσκι .-
Στον πάγκο για την "Ένωση" οι: Ανέστης, Μπακάκης, Τζανετόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Βάργκας, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας.
Αναπληρωματικοί για τους Αγρινιώτες οι: Κριστιάνο, Μάλης, Μάκος, Παπουτσογιαννόπουλος, Γιαννιώτης, Μιχάι, Βασιλούδης
VIDEO
~ ΑΕΚ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Α΄ Ημίχρ   0-0    αγων   4/1/2017 :    https://youtu.be/oFtsheuLAMQ .-  
   ~  ΑΕΚ-ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 0-0    αγων   4/1/2017 :
https://youtu.be/MP1iMgJcknE .- 
   ~ *  ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0  4/1/2017:
https://youtu.be/SISocnajjLo .-   
 ~ * ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0 στο Α΄ ημίχρ  4/1/2017:  
 https://youtu.be/O7GoaEd9JJQ  .-              
Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας)Κάρτες: Γκάλο, Σιμόες/ Ρότσα, Πάουλο ΑΕΚ (Ζοζέ Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς, Μάνταλος, Πατίτο (66’ Μπακασέτας), Πέκχαρτ (78’ Βάργκας)ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας, Κούσας, Χαντάκιας, Λουίς Ρότσα, Κουτρομάνος, Μάρκος Πάουλο, Κλέσιο, Φάρλεϊ (87’ Βασιλούδης), Μουνιός, Μαρκόφσκι (82’ Παπουτσογιαννόπουλος )

ΑΕΛ-Βέροια  2-1 , (0-1) .-

Τα  γκολ :(54' Καγιέγκο, 82' Ναζλίδης - 45' Κάλβο)
Διαιτητής: Φωτιάδης
Βοηθοί: Κωτούλας, Δίπλαρης
Οι ενδεκάδες:
ΑΕΛ (Τσιώλης:) Ξενοδόχοβ, Ρέντζας, Γκόλιας, Φάρκας, Μονιάκης, Μασαλέσα, Φατιόν, Ντοντό, Ναζλίδης, Ικάουνιεκς, Ντέλετιτς.
ΒΕΡΟΙΑ (Γράφας): Καντιμοίρης, Μαλόν, Ασίγκμπα, Καλί, Χαροντάκης, Λινάρδος, Μπαλάφας, Άρτσε, Σαρπόνγκ, Κάλβο, Καπετάνος.
Οι πάγκοι:
ΑΕΛ: Θεοδωρόπουλος, Αναστασόπουλος, Κουτσιανικούλης, Τίκο, Καπός, Κόντορ, Γκαγιέχο.
ΒΕΡΟΙΑ: Λόπεθ, Μελίσσης, Βασιλαντωνόπουλος, Μαυρίας, Μίλιεβιτς, Δόρης, Ράδης.
VIDEO
~   ΛΑΡΙΣΣΑ-ΒΕΡΟΙΑ  Α΄ Ημίχρ  0-1  το γκολ  4/1/2017  1η αγων :   https://youtu.be/zbnlDQDcEgk .-  
 ~*   ΑΕΛ Λάρισσα-ΒΕΡΟΙΑ 2-1 γκολ  4/1/2017 :   
https://youtu.be/T8rj7iPP9Lo  ..- 
~*   Λάρισσα-Βέροια  Α΄ ημιχρο στο 0-0  4/1/2017: 
 https://youtu.be/gIFtULL-kIg  .-                                                                                
Διαιτητής: Φωτιάδης (Σερρών)Κίτρινες: Ρέντζας, Ναζλίδης, Ντοντό - Σαρπόνγκ, Καντιμοίρης, Λινάρδος, ΜπαλάφαςΚόκκινη: Ντοντό (59΄, 2η κίτρινη)ΑΕΛ (Σάκης Τσιώλης): Ξενοδόχοβ, Ρέντζας, Γκόλιας (46΄ Γκαγέχο), Φάρκας, Μονιάκης, Μασαλέσα, Φατιόν, Ντοντό, Ναζλίδης (88΄ Τικίτο), Ικάουνιεκς (46΄ Κουτσιανικούλης), Ντέλετιτς ΒΕΡΟΙΑ (Θωμάς Γράφας): Καντιμοίρης, Μαλόν (80΄ Μίλιεβιτς), Ασίγκμπα, Καλί, Χαροντάκης, Λινάρδος, Μπαλάφας, Αρτσε, Σαρπόνγκ (63΄ Βασιλαντωνόπουλος), Τόνι Κάλβο, Καπετάνος

Ολυμπιακός-Αστέρα Τρίπολης  2-1 , (0-1) .-

Τα  ΓΚΟΛ :27' ΓΚΟΛ 0-1 Ο ΑΣΤΕΡΑΣ! 27΄   Πεν. Μάσσα ,  54΄Φουρτούνης (54΄ Φορτούνης, 90΄+ Μάριν - 27΄ πεν. Μάσα)
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Αριστείδης Βάτσιος.
Ολυμπιακός (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Μποτία, Βιάνα, Φιγκέιρας, Ντε λα Μπέγια, Καμπιάσο, Μάρτινς, Φορτούνης, Μανθάτης, Σεμπά, Καρντόσο .
Στον πάγκο: Καπίνο, Μπουχαλάκης, Μάριν, Ανδρούτσο, Αλεξίγιεβιτς, Ρέτσος, Ιντέγε .
Αστέρας Τρίπολης (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Ντοναρούμα, Γιαννούλης, Μπέρτος, Σελίν, Τσιλιανίδης, Ιγκόρ, Τσουκαλάς, Δημούτσος, Καλτσάς, Μάσα, Μανιάς .
Στον πάγκο: Αθανασιάδης, Χαμντανί, Ιωαννίδης, Ιγκλέσιας, Φαρίνια, Στανισάβλιεβιτς, Κυριακόπουλος .
~*  29' Κίτρινη κάρτα στον Τσιλιανίδη , 44' Κίτρινη κάρτα στον Σεμπά για μαρκάρισμα στον Καλτσά. Σωστή , Βγήκε κίτρινη κάρτα στον Τσουκαλά, ο οποίος έκανε φάουλ στο ξεκίνημα της προηγούμενης φάσης. ,51' Κίτρινη κάρτα στον Γιαννούλη για φάουλ στον Μανθάτη ,
VIDEO
 ~   ΟΣΦΠ-ΑΣΤΕΡΑΣ Α΄ Ημίχρον  0-1  τογκόλ 1η  αγων  4/1/2017:   https://youtu.be/QQXYFAZBFmQ .- 
  ~ *  ΟΣΦΠ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τριπ  2-1 γκολ 4/1/2017 :   
 https://youtu.be/E7M6dzAGrJI .-  
                                                                                                                                                    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βάτσιος (Δυτ. Αττικής)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Λεάλι, Σεμπά - Τσιλιανίδης, Τσουκαλάς, Γιαννούλης, Χαμντανί, Δημούτσος, Ντοναρούμα
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Λεάλι, Φιγκέιρας, Μποτία, Βιάνα, Ντε λα Μπέγια, Καμπιάσο (64΄ Ανδρούτσος), Μάρτινς, Μανθάτης (79΄ Μάριν), Φορτούνης, Σεμπά, Καρντόσο (71΄ Ιντέγε).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Ντοναρούμα, Μπέρτος, Σελίν, Γιαννούλης, Ιγκόρ, Δημούτσος (79΄ Ιωαννίδης), Τσουκαλάς, Μάσα (60΄ Φαρίνια), Τσιλιανίδης, Καλτσάς, Μανιάς (67΄ Χαμντανί).                          
                                                                                                           
Πέμπτη (05/01/2017)
Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00/Novasports2)

Πλατανιάς-Παναθηναϊκός (19:30/Novasports1)

Συνοπτικά το πρόγραμμα της εξ αναβολής 1ης αγωνιστικής της Super League και η βαθμολογία:
ΤΡΙΤΗ 3/1/2017
Ηρακλής-Ξάνθη 0-1
(58' Γιουνές)

Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 0-1
(84' Πέλκας)

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/1/2017
Κέρκυρα-Ατρόμητος 1-1
(5' Κόντος - 9' Λε Ταλέκ)

ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0

ΑΕΛ-Βέροια 2-1
(54' Καγιέγκο, 82' Ναζλίδης - 45' Κάλβο)

Ολυμπιακός-Αστέρας Τριπ. 2-1
(54΄ Φορτούνης, 90΄+ Μάριν - 27΄ πεν. Μάσα)

ΠΕΜΠΤΗ 5/1/2017
15:00 Πανιώνιος-ΠΑΣ Γιάννινα (Γηπ. Πανιωνίου)
19:30 Πλατανιάς-Παναθηναϊκός (Δημ. Γήπεδο Περιβολίων)

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής

Σάββατο (07/01/2017)
Ατρόμητος-Λεβαδειακός (15:00/ Novasports3)
Βέροια-Ηρακλής (17:15/Novasports1)
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ (19:30/Novasports1)

Κυριακή (08/01/2017)
ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα (15:00/Novasports2)
Παναιτωλικός-Πανιώνιος (17:15/Novasports2)
Πλατανιάς-ΑΕΛ (17:15/Novasports3)
Ξάνθη-Ολυμπιακός (19:30/Novasports1)

Δευτέρα (09/01)
Παναθηναϊκός-Κέρκυρα (19:30/Novasports1)

***Αναλυτικά, η 8η όγδοη αγωνιστική της Football League  - Β΄ εθνική :
Τρίτη 3/1/2017
Καλλιθέα-Άρης 2-0
(66’, 77’ Τσίπρας)

Τετάρτη 4/1/2017
Αιγινιακός-Καλλονή    0-0
Κισσαμικός-Απόλλων Σμύρνης    0-1
Πανσερραϊκός-Αχαρναϊκός  1-0
Αγροτικός Αστέρας-ΟΦΗ   2-1
Αναγέννηση Καρδίτσας-Πανελευσινιακός  0-0
Παναιγιάλειος-Λαμία  1-0
Σπάρτη-Τρίκαλα   0-0
Πανθρακικός-Χανιά   0-2

Η επόμενη (9η) αγωνιστική:
Σάββατο 7/1/2017

Λαμία-Αγροτικός Αστέρας (15:00)
Τρίκαλα-Αναγέννηση Καρδίτσας

Κυριακή 8/12/2017
Απόλλων Σμύρνης-Αχαρναϊκός (15:00)
Καλλονή-Κισσαμικός
Παναλευσινιακός-Αιγινιακός
Χανιά-Σπάρτη
Πανθρακικός-Καλλιθέα
ΟΦΗ-Πανσερραϊκός (16:00)
Άρης-Παναιγιάλειος (17:00)

***Στο Basketball Champions League
~* Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής της διοργάνωσης, έχει ως εξής:
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Τρίτη, 3/1/2017
Μπάνβιτ (Τουρκία)-ΑΡΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ ) κ.α.  80-80 , παράταση : 95-94 .-
 Τα δεκάλεπτα :  21-16,  45-38,  62-57,  80-80,  95-94.-
ΜΠΑΝΒΙΤ (Σάσο Φιλιπόφσκι): Μούριτς, Κούλιγκ 15, Γκετσίμ 3 (1), Γκοκάλπ, Όρελικ 17 (3), Βίντμαρ 9, Τσάπελ 9 (1), Κορκμάζ 20 (4), Θίοντορ 22 (1).
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Ξανθόπουλος 2, Τσαϊρέλης 2, Τζένκινς 18 (2), Κάμινγκς 19 (3), Ζάρας 12 (2), Μούρτος, Σίμτσακ 6, Μπάκνερ, Γιάνκοβιτς 5 (1), Καββαδάς 10, Ντραγκίσεβιτς 20 (3).

Νίμπουρκ (Τσεχία)-Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης (Γερμανία)
Ναχαρίγια (Ισραήλ)-Μονακό (Γαλλία)
Μπάκεν Μπέαρς (Δανία)-Ελιος Ντομζάλε (Σλοβενία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Μονακό 19
Μπάνβιτ 18
Νίμπουρκ 17
Άρης 17
Σκαϊλάινερς Φρανκφούρτης 14
Ναχαρίγια 13
Μπάκεν Μπέαρς 11
Έλιος Ντομζάλε 11

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Κατάγια (Φινλανδία)-Κιμίκ (Ουκρανία)
Τετάρτη, 4/1
Οραντέα (Ρουμανία)-Λε Μαν (Γαλλία)
Μακάμπι Ρισόν (Ισραήλ)-Βενέτσια (Ιταλία)
Καρσίγιακα (Τουρκία)-Άβτοντορ (Ρωσία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Λε Μαν 17
Βενέτσια 17
Κατάγια 16
Καρσίγιακα 16
Οραντέα 15
Άβτοντορ 14
Μακάμπι Ρισόν 14
Κιμίκ 11

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τετάρτη, 4/1/2017
Βιλερμπάν (Γαλλία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
Νεπτούνας (Λιθουανία)-Όλντενμπουργκ (Γερμανία)
Ουσάκ Σπορτίφ (Τουρκία)-Ρόσα (Πολωνία)
Βαρέζε (Ιταλία)-Βέντσπιλς (Λετονία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Νεπτούνας 18
Βιλερμπάν 18
Όλντενμπουργκ 16
Βέντσπιλς 15
ΠΑΟΚ 15
Ρόζα 13
Ουσάκ Σπορτίφ 13
Βαρέζε 12

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Στρασμπούρ (Γαλλία)-Τενερίφη (Ισπανία)
Μόρναρ (Μαυροβούνιο)-Τσιμπόνα (Κροατία)
Γιουβέντους (Λιθουανία)-Μέγκα Λεκς (Σερβία)
Τετάρτη, 4/1
Οστάνδη (Βέλγιο)-Αβελίνο (Ιταλία)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Τενερίφη 18
Αβελίνο 17
Στρασμπούρ 17
Γιουβέντους 16
Οστάνδη 14
Μέγκα Λεκς 13
Τσιμπόνα 13
Μόρναρ 12

Ε΄ ΟΜΙΛΟΣ

Τρίτη, 3/1/2017
Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία)-Μπεσίκτας (Τουρκία)
Τετάρτη, 4/1
Σάσαρι (Ιταλία)-ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:30
Παρτιζάν (Σερβία)-Σολνόκι (Ουγγαρία)
Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία)-Σαρλερουά (Βέλγιο)

Βαθμολογία (σε 10 αγώνες)

Μπεσίκτας 18
Λούντβιγκσμπουργκ 17
Παρτιζάν 16
ΑΕΚ 16
Ζιέλονα Γκόρα 14
Σάσαρι 14
Σαρλερουά 14
Σολνόκι 11

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  :
Την Κυριακή το ντέρμπι Πανθουριακού – Π.Σ. Η Καλαμάτα, το πρόγραμμα όλων των αγώνων 
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί το ντέρμπι μεταξύ του Πανθουριακού και του Π.Σ. Η Καλαμάτα, που οδηγεί σταθερά την κούρσα και το οποίο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής (προτελευταία του α΄γύρου) του πρωταθλήματος της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Το Σαββατοκύριακο υπάρχει αγωνιστική δράση, εκτός από το πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής σ’ εκείνο της Α1 κατηγορίας, στον 1ο όμιλο της Β΄ Τοπικής (ο 2ος όμιλος έχει ρεπό), της Γ΄ Τοπικής κατηγορίας, αλλά και θα διεξαχθούν ορισμένα ματς του παιδικού πρωταθλήματος που είχαν αναβληθεί για διάφορους λόγους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΠΣΜ, οι συναντήσεις της 14ης αγωνιστικής της Α΄ Τοπικής,  της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 Τοπικής κατηγορίας, της 12ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου του πρωταθλήματος της Β΄ Τοπικής κατηγορίας, της 11ης αγωνιστικής της Γ΄ Τοπικής, αλλά και οι έξι συναντήσεις του Παιδικού Πρωταθλήματος που είχαν αναβληθεί,   θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιανουαρίου 2017, αλλά και τη Δευτέρα του ίδιου μήνα, θα διεξαχθούν  ως εξής:

Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Σάββατο 7 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ολυμπιακός Καλαμάτας – ΑΟ Κυπαρισσίας
Δημοτικό Γήπεδο Πύργου Τριφυλίας
Μιλτιάδης – ΑΕ Αβίας
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Αναγέννηση Παραλίας – ΑΟ Διαβολιτσίου

Κυριακή 8 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
Πανθουριακός – Π.Σ. Η Καλαμάτα
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – ΑΣ Ανδρούσας
Δημοτικό Γήπεδο Φιλιατρών
Εράνη Φιλιατρών – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων
Δημοτικό Γήπεδο Αρφαρών
Αστέρας Αρφαρών – Απόλλων Καλαμάτας
Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης
Πάμισος Μεσσήνης – ΑΟ Φαραί

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σάββατο 7 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Ασπροχώματος
ΑΟ Ασπροχώματος – Αστέρας  Μικρομάνης
Γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»
Μεσσηνιακός – Ηρακλής Καλαμάτας
Δημοτικό Γήπεδο Άριος
Νέος Άρις – Χανδριναϊκός

Κυριακή  8 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Απόλλων Πεταλιδίου
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Ολυμπιακός Ανάληψης
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Δωριέας Δωρίου – Παπαφλέσσας Χώρας
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Ομόνοια – ΑΟ Σπερχογείας


Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Σάββατο 7 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Θύελλα Μερόπης – Δόξα Καλαμάτας
Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας
ΠΑΟ Καλού Νερού – ΑΕΚ Καλαμάτας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου – 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σπερχογείας  «Π. Γεωργανάς»
Παπαφλέσσας Άμφειας – Ατρόμητος Πλατέος
Ώρα 3.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – Διαγόρας Κοπανακίου
Δημοτικό Γήπεδο Βαλύρας
Αστέρας Βαλύρας – Ηρακλής Κυπαρισσίας
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
Πανευαϊκός – ΑΕ Γαργαλιάνων
Ρεπό: Κεραυνός Καλαμάτας


Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ
Σάββατο 7 Ιανουαρίου – 3.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Νέστορας Πύλου – ΑΟ Λεΐκων

Κυριακή 8 Ιανουαρίου – 12.00 μ.
Αθλητικό  Κέντρο ΕΠΣΜ
Δαναός – Ερμής Καλαμάτας
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Ίκαρος Καλαμάτας
3.00 μ.μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
Θύελλα Παραλίας – Θησέας Καλαμάτας

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου – 5.30 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
ΑΟ Βέργας – ΑΟ Νέδουσα
Ρεπό: ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας


ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Σάββατο 7 Ιανουαρίου - Ώρα 11.00 π.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – Π.Σ. «Η Καλαμάτα»
Δημοτικό Γήπεδο Ανδρούσας «Β. Μαλαφέκας»
ΑΣ Ανδρούσας – ΑΟ Ασπροχώματος
Δημοτικό Στάδιο Μελιγαλά
Εθνικός Μελιγαλά – Αστέρας Αρφαρών
Δημοτικό Γήπεδο  Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης

Ώρα 12.00 μ.
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Μάνης – ΑΟ Πατίστα
Ώρα 1.00 μ.μ.
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Ηρακλής Καλαμάτας – ΑΟ Φαραί

***  Οι οκτώ νέοι διαιτητές της ΕΠΣ Μεσσηνίας
Η  Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Μεσσηνίας ενημερώνει ότι  οι παρακάτω διαιτητές  αποφοίτησαν επιτυχώς από την Σχολή Διαιτησίας :
1. ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ
2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3. ΒΑΝΙΚΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΚΩΤΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
5. ΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
6. ΜΑΛΑΠΑΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
7.  ΣΚΑΡΠΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8. ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Όλοι  οι ανωτέρω επιτυχόντες πρέπει να προσκομίσουν στην Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΜ  τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1.Ιατρική γνωμάτευση από οφθαλμίατρο   για οπτική οξύτητα και αντίληψη χρωμάτων
2.Ιατρική γνωμάτευση από παθολόγο ότι είναι υγιείς και μπορούν να ασχολούνται με τον αθλητισμό.
3.Πιστοποιητικό  γέννησης
4.Ποινικό  Μητρώο
ΕΚ ΤΗΣ  ΕΔ/ΕΠΣΜ

***  Στις  μεταγραφές Ιανουαρίου ..ΠΗΡΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ
Ο Αστέρας Αρφαρών ήρθε οριστικά σε συμφωνία με τον Πάτρικ Ανδρέου που αποκτήθηκε από την Αναγέννηση Παραλίας, έχει αγωνιστεί σε Πάμισο και Τέλλο Άγρα, ενώ η διοίκηση της ομάδας ήρθε σε συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές Γιάννη Κοτσίρη και Γιώργο Παυλόγιαννη. Ο πρώτος αγωνίζεται ως δεξί μπακ και αποκτήθηκε από την Μεθώνη ενώ ο δεύτερος αγωνίζεται ως επιθετικός και αποκτήθηκε από τον Μιλτιάδη.

*** Στις  μεταγραφές του Γεννάρι ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ πήρε :
Μεγάλη μεταγραφική κίνηση πραγματοποίησε σήμερα ο φιλόδοξος Ατρόμητος Πλατύ που ήρθε σε συμφωνία με τον Νίκο Μουλιάτο.
   Μια δυνατή κίνηση που κάνει έτσι την ομάδα του Γρηγόρη Τσιλίκου εκ των φαβορί για την άνοδό της φέτος στην Α1 Τοπική κατηγορία της Μεσησνίας.

***  Βόμβα Οικονομίδη: "Στην ΕΠΣΜ θα επιστρέψει ο Σταθόπουλος"! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο Λεωνίδας Οικονομίδης, επικοινώνησε με το Sportstonoto.gr και προέβη στην κάτωθι αποκλειστική δήλωση, με τεράστιο νομίζουμε νόημα:  "Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, υγεία και κυρίως στους ανθρώπους, τους ανιδιοτελείς εργάτες του μεσσηνιακού μας ποδοσφαίρου. Εύχομαι το 2017 να φέρει ευτυχία και πρόοδο στη χώρα μας και να αποτελέσει χρονιά δικαίωσης του Αριστείδη Σταθόπουλου, που τόσο άδικα βάλετε πανταχόθεν και από ανθρώπους κυρίως που έχουν ευεργετηθεί σε μέγιστο βαθμό από αυτόν, έτσι ώστε να επιστρέψει στην ηγεσία της ΕΠΣ Μεσσηνίας, εκεί όπου ανήκει και αποχώρησε ουσιαστικά οικειοθελώς και προσωρινά, μέχρι την τελική του, επαναλαμβάνω, δικαίωση...", μας είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ

*** Η Α' Μεσσηνίας με αριθμούς! με Σ. Γεωργούντζο  :
Το πρωτάθλημα της Α' Τοπικής πλησιάζει στη μέση του καθώς έχουν διεξαχθεί 13 αγωνιστικές και απομένουν μόνο δύο για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. 
   Στη μάχη του τίτλου και της ανόδου στην Γ' εθνική η Καλαμάτα έχει πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα 8 βαθμών ενώ όσον αφορά την παραμονή Αστέρας Αρφαρών και ΑΕ Αβίας βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση. Να θυμίσουμε εδώ πως θα υποβιβαστούν δύο ομάδες αν δεν υποβιβαστεί ο Τσικλητήρας Πύλου από την Γ' εθνική (κάτι που φαίνεται σχεδόν βέβαιο) και τρεις ομάδες μόνο αν επαληθευτεί το άσχημο αλλά και απίθανο σενάριο να υποβιβαστεί η ομάδα της Πύλου.
Ας δούμε συνοπτικά με αριθμούς τι έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα, αξιοσημείωτα στοιχεία, σκόρερ, πέναλτι και διάφορα άλλα στοιχεία. 
• Ο Πανθουριακός έχει την καλύτερη επίθεση καθώς έχει σκοράρει 34 φορές στο πρωτάθλημα. Ακολουθεί ο Πάμισος με 33 γκολ και τρίτη η Καλαμάτα με 29 γκολ. 
Την καλύτερη άμυνα έχει η Καλαμάτα που έχει δεχθεί μόνο 6 γκολ. Ακολουθεί ο Πανθουριακός που έχει δεχθεί 9 γκολ και η Αναγέννηση που έχει δεχθεί 13 τέρματα..
• Την χειρότερη επίθεση έχει η Ανδρούσα που έχει πετύχει μόνο 8 γκολ. Ακολουθούν ΑΕ Αβίας και Αστέρας ρφαρών που έχουν σκοράρει από 10 φορές. 
Την χειρότερη άμυνα έχει ο ουραγός Αστέρας Αρφαρών που έχει δεχθεί 32 τέρματα και ακολουθεί η προτελευταία ΑΕ Αβίας που έχει δεχθεί 27 γκολ. 
• Η Καλαμάτα είναι η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος μέχρι τώρα. Από 2 ήττες έχουν Πανθουριακός, Αναγέννηση, Πάμισος και Μιλτιάδης. Τις περισσότερες ήττες έχει ο ΑΣτέρας Αρφαρών (10) και ακολουθούν η Αβία (8) και οι Ολυμπιακός, Τέλλος Αγρας και Εράνη (από 7).
• Τις λιγότερες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα έχουν η πρωτοπόρος Καλαμάτα και ο ουραγός Αστέρας Αρφαρών που έχουν από 2. Τις περισσότερες ισοπαλίες έχει το Διαβολίτσι (7) και ακολουθεί η Ανδρούσα με 5 ισοπαλίες. 
• Πρώτος σκόρερ είναι ο Βασίλης Πανταζής του Πανθουριακού με 11 γκολ και ακολουθούν ο Χρήστος Καλαντζής της Καλαμάτας με 10 γκολ και οι Βαγγέλης Λαθύρης (Πάμισος) και Γιάννης Χελάς (Πανθουριακός) που έχουν από 8 γκολ. 
• Ο Γιάννης Κούτρης είναι ο πρώτος και ο μοναδικός εώς τώρα παίκτης που έχει σκοράρει με τη φανέλα δύο ομάδων. Πέτυχε 4 γκολ με τον Τέλλο Αγρα και σημείωσε το πρώτο με την νέα του ομάδα τον Απόλλωνα Καλαμάτας. 
• Η ΑΕ Αβίας κέρδισε στην πρεμιέρα τον Εθνικό Μελιγαλα εντός έδρας αλλά από τότε αγνοεί τη νίκη έχοντας στην συνέχεια 4 ισοπαλίες και 8 ήττες σε 12 παιχνίδια. 
• Η Καλαμάτα και ο Πάμισος έχουν τις λιγότερες εντός έδρας βαθμολογικές απώλειες. Η Καλαμάτα έχει 6 νίκες και μια ισοπαλία σε 7 ματς και ο Πάμισος 4 ισοπαλίες και μια ισοπαλία σε 5 ματς.
Χωρίς εντός έδρας νίκη παραμένει η Ανδρούσα που έχει 3 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 7 ματς στο γήπεδο της. 
• Η Καλαμάτα έχει τις καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις και εκτός έδρας με 5 νίκες και μια ισοπαλία σε έξι ματς. Εντυπωσιακός εκτός έδρας είναι και ο Πανθουριακός που έχει 4 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 6 ματς και παραμένει αήττητος εκτός έδρας. 
Χωρίς εκτός έδρας νίκη παραμένουν Αβία, Αρφαρά και Τέλλος Αγρας. 
• Πολλούς παίκτες με συχνό σκοράρισμα έχει ο Πάμισος. Συγκεκριμένα η ομάδα της Μεσσήνης διαθέτει πέντε ποδοσφαιριστές που έχουν πετύχει από τουλάχιστον πέντε γκολ. Οκτώ γκολ έχει ο Λαθύρης, 7 ο Μπίσα και από 5 γκολ οι Ηλιόπουλος, Τουρλίδας και Γεωργιόπουλος. Για τον Πάμισο πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι έχει δώσει μόνο πέντε παιχνίδια στην έδρα του και 8 εκτός έδρας. 
• Η Καλαμάτα κερδίσει τα περισσότερα πέναλτι, έξι, μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Κανένα πέναλτι δεν έχουν κερδίσει Κυπαρισσία, Διαβολίτσι, Ανδρούσα και Φαραί.   notosport.gr

***

~   ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  31 Δεκεμβρίου 2016-01 Ιανουαρίου 2017 :   http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/31-2016-01-2017-2016-15-28122016-78-80.html  .-  
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΝΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή 01  Ιανουαρίου  2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-01-2017.html .- 
~*  ΠΡΟΦΗΤΙΕΣ Κυριακή 01 Ιανουαρίου  2017  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/01/01-2017.html .-                        
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/01/news-02-2017-2.html .-  
~* ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  02  Ιανουαρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/01/02-2017.html  .- 
~ * Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη  03 Ιανουαρίου  2017
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-03-2017.html  .-    
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  04 Ιανουαρίου  2017  *:    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/01/arfara-news-04-2017-4.html .-                                     

 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5093  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3299   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3303  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.694  βίντεο   .-  
~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 .--
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου