Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Επιλογές Παρασκευή 07 Μαρτίου 2014

Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014  :


***  Προϋποθέσεις ανάπτυξης το 2014 
Κωνσταντίνος Μανίκας 
Μια δύσκολη χρονιά όπως το 2013, (με νέες εισοδηματικές περικοπές, φορολογικές επιβαρύνσεις, υψηλή ανεργία, περιορισμένη ρευστότητα), που όμως έδωσε τα πρώτα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης (υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, περιορισμό της ύφεσης, εκτίναξη του τουρισμού, εξάλειψη εμπορικού ελλείμματος) δίνει τη θέση της στο 2014 που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχτεί η χρονιά επανόδου στην ανάπτυξη. Όπως και πέρσι οι Κασσάνδρες της καταστροφής μιλούσαν μέχρι και για 9% ύφεση (πρόβλεψη Βαρουφάκη!), έτσι και φέτος βιάζονται να απορρίψουν την αναπτυξιακή προοπτική φοβούμενοι μήπως καταρρεύσουν ολοκληρωτικά τα φοβικά κοινωνικά σύνδρομα στα οποία στηρίζουν τη ρητορική τους.
Η σημαντικότερη όλων των συνθηκών είναι η διατήρηση ενός κλίματος πολιτικής σταθερότητας που δεν θα επαναφέρει στο τραπέζι σενάρια ασύντακτης πτώχευσης κι εξόδου της χώρας από το ευρώ, ικανά να εκτοξεύσουν τα ελληνικά spread αναβάλλοντας την πρόσβαση στις αγορές και δυσχεραίνοντας συνολικά το οικονομικό κι επενδυτικό περιβάλλον. Η ψυχολογία της αγοράς είναι τόσο εύθραυστη και τόσο ευμετάβλητη με βάση την προεξόφληση πιθανών μελλοντικών εξελίξεων που μια γενικευμένη και παρατεταμένη εσωτερική αστάθεια μιας πρόωρης εκλογολογίας μπορεί να ανατρέψει τις θετικές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί.
Ο τουρισμός που λειτούργησε ως ατμομηχανή της οικονομίας το 2013 μοιάζει να συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα και φέτος εκμεταλλευόμενος τις νέες αγορές και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ελέω και του καλού καιρού, ωθώντας το ΑΕΠ σε θετικό πρόσημο. Ταυτόχρονα αρχίζει να ενεργοποιείται ο χώρος των τουριστικών ακινήτων, των ξενοδοχείων και της παραθεριστικής κατοικίας προσελκύοντας, με τις δελεαστικές τιμές τους και την προοπτική υπεραξιών, το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μετά και την νέα αξιολόγηση της BlackRock μετατρέπει τα πιστωτικά ιδρύματα  από παραπαίοντες μηχανισμούς σε λειτουργικούς παράγοντες στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας. Το ειδικό επενδυτικό ταμείο και οι δράσεις της ΕΤΕπ ενισχύουν τα εργαλεία βελτίωσης της ρευστότητας και δημιουργούν συνθήκες περαιτέρω εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όσο ολοκληρώνεται η επιστροφή φόρων, ληξιπρόθεσμων χρεών και διατηρείται το επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων, τόσο βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά, τόσο επανέρχονται σε παραγωγική ροή βιώσιμες επιχειρήσεις, τόσο εκσυγχρονίζονται υποδομές. Στο βαθμό μάλιστα που η γραφειοκρατία χτυπιέται στη ρίζα της με την απλούστεύση των αδειοδοτήσεων και αναζητούνται τρόποι συγκράτησης το ενεργειακού κόστους, τόσο εμπεδώνεται ένα πλαίσιο όλο και πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.
Αυτό βέβαια που παραβλέπεται σε κάθε εκτίμηση είναι η θετική επίπτωση στην οικονομία, της διανομής περίπου 1 δις ερώ από το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μικρομεσαίες τάξεις που θα το απορροφήσουν είναι δεδομένο ότι, σχεδόν στο σύνολο του, θα το κατευθύνουν στην εγχώρια ζήτηση αυξάνοντας την κατανάλωση. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της επιπρόσθετης έμμεσης ενίσχυσης της αγοράς, που δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, μπορούν να προσφέρουν κάποια επιπλέον δεκαδικά στο ρυθμό ανάπτυξης, οδηγώντας τον ακόμα και άνω του 1%.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

 ***  Ελληνική Ιερή Εβδομάδα... HELLENIC HOLY WEEK
Του Dimitrios Manolakakis ,
Ελληνική Εθνική Θρησκεία και Τιμή
 Τους αξίζει τους πρόγονούς μας !!!
Η Ελλάδα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. Από τα μέσα του 4ου αιώνα όταν το καθεστώς των Ρωμαίων έγκρινε των χριστιανισμό ως την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, και οι δοξασμένοι πρόγονοι μας περάσαν πολλές δυσκολίες, διωγμούς, φρικτά βασανιστήρια και γενοκτονίες.
Τέτοια βαρβαρότητα που λίγοι λαοί έχουν αντιμετωπίσει στην ιστορία τους.
Η πρόγονοι μας ηρωικά αντιστάθηκαν στον κατακτητή και τον εκβιασμό του να εγκαταλείψουν την πατρώα θρησκεία τους, των πολιτισμό τους και το "Ελληνικό Πνεύμα".
Περίπου 15 με 20 εκατομμύρια 'Ελληνες στα 1000 χρόνια αυτά δολοφονήθηκαν από τους χριστιανούς, επειδή δεν δέχτηκαν να αλλάξουν την θρησκεία τους, δηλαδή να γίνουν χριστιανοί και δούλοι - την - ολοκληρωμένη καταστροφή την γνωρίζομαι όλοι –
Μετά, το 1453 μ.Χ. άρχισε η μεγάλη κατάκτηση (400 χρόνια σκλαβιά) από τους Τούρκους με της γνωστές συνέπειες – βασανιστήρια, διωγμούς και γενοκτονίες –
Το 1821 άρχισε η επανάσταση για την ελευθερία της πατρίδας και την αναγεννήσει του Ελληνικού Έθνος.
Αγαπητοί φίλοι πιστεύω πώς είναι ιερό μας καθήκον να τιμηθούν όλοι οι πρόγονοι μας που θυσίασαν τα πάντα, με μια λαμπρή εορτή που θα κρατά μία εβδομάδα. Μία δική μας «Ελληνική Ιερή Εβδομάδα», που θα θυμόμαστε,θα τιμάμε και θα μνημονεύουμε τους προγόνους μας και της θυσίες τους.
Δηλαδή στους ναούς μας τα βράδια να γίνονται θρησκευτικές τελετές περίπου 45 λεπτά διαρκείας για περίπου μια (6 μέρες) εβδομάδα. Σε αυτές της τελετές θα αναφέρονται τα διάφορα γεγονότα με μια ιστορική σειρά. Με της καταλληλες προσευχές, ύμνους και ότι άλω χρειάζεται.
Να μπορούμε εκείνη την εβδομάδα να ζήσουμε όλα αυτά που συνέβησαν στους προγόνους μας και την πατρίδα μας. Να ζήσουμε τον πόνο και την μαρτυρία τους!!!
Την 6τη μέρα η τελετή να αρχίσει στις 11-15 μ.μ. και να κράτησή 45 λεπτά. Δηλαδή στης 12 μ.μ. επίσημα να τελειών η το πένθος και την έβδομη (7η) μέρα ένα λεπτό π.μ.(αμέσως μετά τα μεσάνυχτα) αρχίζει η δοξολογία ελευθερίας και χαράς (30 λεπτά). Εκφράζονται ύμνοι και λόγια για την αρχή της επανάστασής για την ελευθερία της πατρίδας και του Ελληνικού λαού και για την αναγέννηση του «Ελληνικού Έθνους».
Η έβδομη (7η ) μέρα να είναι η συμβολική μέρα του ξεκίνημά της επανάστασής, δηλαδή 25η Μαρτίου.
Από μία μέρα, σε αυτήν την εβδομάδα οι ύμνοι και τα κείμενα της λειτουργίας, να εξηγούν τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα και των Ελληνισμό:
Δηλαδή, από .......
19 Μαρτίου * 146 π.χ.- 325 μ.χ.
20 Μαρτίου * 325 μ.χ.- 600 μ.χ.
21 Μαρτίου * 600 μ.χ.- 900 μ.χ.
22 Μαρτίου * 900 μ.χ.- 1200 μ.χ.
23 Μαρτίου * 1200 μ.χ.- 1500 μ.χ.
24 Μαρτίου * 1500 μ.χ.- 1821 μ.χ.
25 Μαρτίου *1821 και μετά, αρχή της επανάστασης για εθνική ελευθερία και αναγέννηση της πατρίδας και του Ελληνικού λαού. Λειτουργία Χαράς!
Δοξολογία ελευθερίας και χαράς, αρχίζει την 7η μέρα, ενα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή μετά την 6η μέρα.
Ιεροφάντης - Αναστήθει ο λαός των Ελλήνων....
Χορωδία και λαός, όλοι μαζί - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - Αναστήθει η πατρίδα των Ελλήνων.....
Χορωδία, όλοι μαζί - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - Τέρμα στην σκλαβιά των Τούρκων....
Χορωδία, όλοι μαζί - Τέρμα στην σκλαβιά .....
Ιεροφάντης - Τέρμα η γενοκτονία των Ελλήνων από τους Χριστιανούς
 Χορωδία, όλοι μαζί - Τέρμα η γενοκτονία των Ελλήνων ........
Ιεροφάντης - Τέρμα στον σκοταδισμό των Χριστιανών.....
Χορωδία, όλοι μαζί - Τέρμα στον σκοταδισμό......
Ιεροφάντης - Αναστήθει ο λαός των Ελλήνων....
Χορωδία όλοι μαζί, - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - Αναστήθει η πατρίδα των Ελλήνων.....
Χορωδία, όλοι μαζί, - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - Αναστήθει το φως του Θεού Απόλλωνα.......
Χορωδία όλοι μαζί, – Αληθώς αναστήθει.........
Ιεροφάντης, – Αναστήθει η σοφία της Θεάς Αθηνάς..........
Χορωδία όλοι μαζί, – Αληθώς αναστήθει....
Ιεροφάντης - Αναστήθει ο λαός των Ελλήνων....
Χορωδία, όλοι μαζί, - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - Αναστήθει η πατρίδα των Ελλήνων.....
Χορωδία, όλοι μαζί - Αληθώς αναστήθει...
Ιεροφάντης - ΕΠΊΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΔΙΑ!!
Ζευς πάτερ, κυρίαρχε του πνευματικού Ολύμπου, Συ είσαι το Φως του μεγάλου Παντός, από σένα εκπορεύθηκε εις την Φύσιν η Σοφία με θείαν πανοπλίαν ισχύος…….
Δοξάξομεν την εις την Φύσιν εκδηλωθείσαν Σοφία δια της οποίας το αόρατον γίνεται ορατόν και ούτω αποκαλύπτονται τα μυστήρια της θείας Φύσεως.
Δόξα εις την εν τη Φύσει εκδηλωθείσαν Σοφίαν, ήτις οδηγεί ημάς εις την Γνώσιν.
Δόξα εις την Γνώσιν, ήτις αποτελεί την υπερτάτην δύναμιν εις το Σύμπαν.
Δόξα εις εν την Φύσει εκδηλωθείσαν Σοφίαν που μας οδηγήσε εις την ελευθερία!
Αναστηθει η πατρίδα των Ελλήνων !
Αναστηθει ο λαός των Ελλήνων !
Ο λαός απαντάει .............. Αληθώς αναστηθει !
 'Όλοι μαζί κάνουμε μία εβδομάδα νηστείας ως συμβολική θυσία προς τιμή τους προγόνους μας για αυτά που υπόφεραν στα χέρια των κατακτητών τους !
Στις πρώτες έξι ημέρες, το κρέας και τα ψάρια απαγορεύονται αυστηρά μόνο ψωμί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και τα λαχανικά επιτρέπεται να καταναλωθούν.
Την 7η ημέρα , μετά τη δοξολογία της ελευθερίας και της χαράς , πάμε όλοι στα σπίτια μας για να πιούμε κρασί σε μια γιορτή με ειδικό γεύμα όπου τα ψάρια και το κρέας επιτρέπονται .
Καλούμε επίσης τους φίλους μας και ειδικά αυτούς που δεν έχουν οικογένεια , που είναι μόνοι , σε αυτή τη γιορτή .
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου αυτή η γιορτή είναι μια πολύ ιερή και μοναδική για όλους τους Έλληνες .
Συμβολίζει την έναρξη και την αναγέννηση του ελληνικού έθνους και της χώρας .
Αυτή είναι επίσης μια γιορτή της νίκης του φωτός επί του σκότους και της γνώσης επάνω στην άγνοια!
Συμβολίζει την Ελληνική εκ νέου δέσμευση για το Σύμφωνο και ο όρκος μεταξύ του Ελληνικού λαού που έκαναν οι πρόγονοί μας και των Θεών , η δέσμευση από τον Ελληνικό λαό που έκανε στους Θεούς να συνεχίσει να δημιουργεί ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού για το καλό όλης της ανθρωπότητας, να παραμείνουν για πάντα Έλληνες, και πάντα να βοηθάει ο ένας τον άλλο και να ειμαστε πάντα αγαπημένοι και ενωμένοι, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί ο ιερός στόχος αυτός .
Είναι μια γιορτή οπότε συγχωρούμε ο ένας τον άλλον και όλοι οι 'Ελληνες ερχόμαστε κοντά ο ένας στον άλλο, με ένα πνεύμα οικογενειακής αγάπης και αρετής.
Πριν το γεύμα αρχίζει , όλοι οι παρόντες κάθονται η στέκονται γύρο στο τραπεζη, κρατούν μαζί τα χέρια τους και απαγγέλλουν μια προσευχή η τραγοδούν εναν ύμνο ευχαριστίας, που επίσης εκφράζει και όλα τα προαναφερθέντα.
 * Γι 'αυτό το πολύ ιδιαίτερο γεύμα ευχαριστίας (γιορτή) ψήνουμε ειδικό ψωμί για όλους να μοιραστούν! (τύπου βασιλόπητας).....Thargilos Artos....Θάργηλος άρτος.
Αυτό το ψωμί που μοιραζόμαστε όλοι, συμβολίζει τον ερχομό μας "όλοι μαζί και πάλι" ως ενός ελεύθερου Ελληνικού λαού!
Έχουμε, επίσης, εννέα (9) κεριά στο τραπέζι που με το φως τους, συμβολίζουν το φως της ελευθερίας!
Ο αριθμός εννέα (9) συμβολίζει τα εννέα γράμματα στην ορθογραφία της λέξης "ελευθερία" στα Ελληνικά!
Από της 25η Μαρτίου και μετά, όταν συναντιόμαστε χαιρετάμε ο ένας τον άλλον για 30 μέρες με το σύνθημα: η πατρίδα και ο λαός μας αναστηθει! και η απάντηση να είναι, αληθώς αναστηθει!
Για να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, χρειάζεται πολύ δουλειά! Δηλαδή οι ύμνοι και τα κείμενα της λειτουργίας, που θα εξηγούν τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα και των Ελληνισμό:
Χρειάζονται άνθρωποι με ιστορική γνώση να μελετήσουν προσεχτικά όλο το θέμα, για να γίνει σωστή και όμορφη δουλειά.
Το αξίζουν οι πρόγονοι μας !!!

*** ΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΜΥΣΤΙΚΑ Ο ...ΟΛΥΜΠΟΣ ΜΟΥ;;;;;;;;;;;
Θα ετοιμαστούμε για να κάνουμε μαζί μια ανάβαση στο μυθικό αυτό βουνό και να ανακαλύψουμε τα μυστικά του. Ανεβαίνοντας το, θα διαπιστώσετε και εσείς , οτί οι θρύλοι το τυλίγουν απο κάθε πλευρά. Εχουν ακουστεί απίστευτες ιστορίες για αυτό το βουνό. Για νεραϊδότοπους, για επισκέψεις ιπτάμενων δίσκων στο "μπαλκόνι" του Δία, για ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία κ.α. 
Όλα αυτά φυσικά, μπορεί να είναι απλοί μύθοι, μπορεί να είναι και φανταστικές ιστορίες. Ένα όμως είναι σίγουρο. ότι οι κάτοικοι στις γύρω περιοχές του Ολύμπου, έχουν να σας πούνε πολλές ιστορίες γιατί ζούνε καθημερινά αυτούς τους θρύλους...Μέσα σε όλα αυτά , ένα μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα του Ολύμπου. Πανω στα οποία έχουν γίνει δεκάδες μελέτες απο πάρα πολλούς επιστήμονες , φυσικούς, γεωλόγους και άλλους. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν μαζί, εδω στο Ελληνικό Αρχείο, να δούμε τα κυριότερα απο αυτά τα "μυστικά" του Ολύμπου.
Το Στεφάνι του Δία
Όποιος βρεθεί στην περιοχή του Ολύμπου, που απο τα αρχαία χρόνια ονομάστηκε "Το στεφάνι του Δία", θα αντικρίσει ένα εκπληκτικό φαινόμενο. Κάθε πρωί με την ανατολή του Ηλίου, οι σκιές που δημιουργούντε στην κόψη του βουνού, απεικονίζουν το πρόσωπο του Δία με όλα τα χαρακτηριστικά του! Έιναι ένα γεγονός , το οποίο όλοι οι κάτοικοι των γύρω χωριών του Ολύμπου γνωρίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η τοποθεσία αυτή, έχει ονομαστεί "Ο θρόνος του Δία"!

U.F.O Στον Όλυμπο
Eδώ και πέντε χρόνια, ένα.........
εκπληκτικό U.F.Ο έχει γίνει μόνιμος κάτοικος στους νομούς Πιερίας και Μαγνησίας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.Το έχουν δει εκατοντάδες άτομα, κάθε φορά με το ίδιο δέος. Πότε εμφανίζεται με τρομερή ταχύτητα από τη θάλασσα και σε δευτερόλεπτα φτάνει στην κορφή του Ολύμπου και εξαφανίζεται από πίσω του, πότε προβάλλει ορμητικό από τις χαράδρες του βουνού, άλλες φορές πάλι ακολουθεί απαλά το ανάγλυφο του εδάφους και χάνεται πέρα από το κάστρο του Πλαταμώνα, ακολουθώντας τις στροφές του δρόμου.(φωτό: απο Όλυμπο)
Οι ιστορίες και οι μύθος για εξωγήινους και όντα έχουν την τιμητική τους κάθε φορά που αυτό το U.F.Ο κάνει την εμφάνιση του. Οι μύθοι για την «επιστροφή των Ε» και τα μυστικά εξωτικά όπλα που είναι θαμμένα στις χαράδρες του βουνού και που θα κάνουν κυρίαρχη την Ελλάδα οργιάζουν. Οπως λέγεται απο κάποιους, το συγκεκριμένο U.F.Ο έχει Ελληνικό όνομα! Οτι δεν έρχεται από έναν άλλον κόσμο, αλλά από τα υπόστεγα μιας εταιρείας του Βόλου. Το όνομά του;  «Πήγασος»! Και η κατασκευάστρια εταιρεία του κάνει εκεί τις δοκιμές του.Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα αξιολογείται και πιθανόν θα αγοραστεί από τον ελληνικό στρατό.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πρέπει να ψάξουμε για μια άλλη εταιρεία, με το όνομα 3 SIGMA S.Α. , με έδρα στην οδό Μεσογείων στην Αθήνα (και παρουσία 15 τουλάχιστον χρόνων στο χώρο), που ειδικεύεται σε μη επανδρωμένα οχήματα και ιπτάμενους στόχους. Το δικό της U.A.V, με το επίσης Ελληνικό όνομα «Νέαρχος», μεσουρανεί στους ουρανούς κυρίως της Κρήτης, αφού στις Μουρνιές του Νομού Χανίων βρίσκεται το εργοστάσιο της. Τα άλλα ιπτάμενα οχήματά της, ο «Ερμής» και η «Αλκυόνη», αλωνίζουν τους Ελληνικούς ουρανούς, εκπαιδεύοντας χειριστές ραντάρ και οπλικών αντιαεροπο ρικών συστημάτων. Με τη συνεργασία που υπέγραψε πριν από καιρό με τη Γερμανική SΤΝ ΑTLAS (Reinmental Group) που αφορά τη δημιουργία ενός ευφυούς συστήματος αυτόματης πλοήγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι σίγουρο ότι πολλοί θα είναι οι μάρτυρες U.F.O σε διάφορα σημεία της Ελλάδος για τα επόμενα χρόνια.

Οι πυραμίδες του Ολύμπου
Υπάρχουν οι πυραμοειδές κορυφές του Ολύμπου ,οι οποίες σύμφωνα με την παράδοση αλλά και την άποψη μελετητών, μόνο τυχάιες δεν έιναι.. Απο την αρχαία Ελλάδα ξέρουμε ότι όλες οι σημαντικές τοποθεσίες που επέλεγαν οι Έλληνες, βρίσκονταν σε στρατηγικής σημασίας σημεία ή και σε ιερούς τόπους απο την ίδια την φύση. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τις πυραμίδες του Ολύμπου. Μόνο που σύμφωνα με την παράδοση αλλά και τις ιστορίες των κατοίκων του Ολύμπου ,οι οποίες  σώζονται μέχρι σήμερα, αυτές οι πυραμίδες δημιουργήθηκαν τους αρχαίους χρόνους, είτε απο μια προηγμένη ανθρώπινη τεχνολογία, αφού φαίνονται να είναι λαξευμένες, είτε ότι τις δημιούργησαν οι ίδιοι οι θεοί για δικά τους στρατηγικά σημεία. Στις τρεις αυτές κορυφές των πυραμίδων βρίσκονται οι περιοχές Τούμπα, Αγ.Αντώνιος και Προφήτης Ηλίας αντίστοιχα.
Το σημαντικό και καθόλου μυθολογικό στοιχείο για τις πυραμίδες είναι οι αποστάσεις και οι μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους! Επιστήμονες λένε οτι την ίδια ακριβως γωνία έχουν και τα 3 αστέρια της ζώνης του Ορίωνα στον ουρανό.  Τις λεγόμενες "Τρείς Βασιλείες". Απο τα 3 αυτά άστρα, τα δύο είναι σε εύθεία γραμμή και το τρίτο απέχει 27 μοίρες. Ακριβώς την ίδια γωνία μοιρών αλλα και την πλήρη ταύτιση με τα 3 άστρα του Ορίωνα, έχουν οι 3 πυραμίδες του Ολύμπου. Σκεφτήκατε πού αλλού στην Γή, συμβαίνει η ίδια αυτή ακριβώς ευθυγράμμιση με την ζώνη του Ορίωνα; Ναί, καλά το σκεφτήκατε.. Στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο!  Και εδώ έρχονται οι ιστορίες και οι μύθοι, για το κατα πόσο είναι φυσικές ή.... τεχνητές, οι πυραμίδες του Ολύμπου.
 
Η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία
Πολλοί είναι οι κάτοικοι αλλά και οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αναφέρει πως στην περιοχή που βρίσκεται η Εκκλησία του προφήτη Ηλία στον Όλυμπο, υπάρχουν πολύ ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες πολλών ανθρώπων οι οποίοι παρευρίσκονταν σε λειτουργίες τις Εκκλησίας, να λένε οτι ένιωθαν μία ανατριχίλα και τους σηκώνονταν τα μαλλιά απο την ισχυρή ηλεκτρική φόρτιση του χώρου
Οι Πιερίδες Μούσες 
Ο μύθος των Πιερίδων μουσών, είναι πολύ γνωστός στους κατοίκους των χωριών γύρω απο τα Πιέρια Όρη. Ο ποταμός που κατεβαίνει απο τα Πιέρια όρη ονομάζεται "Μόρνος" ποταμός (Ο όρος Μόρος σημαίνει σκοτεινός) ο οποίος σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, συνδέεται με τον ποταμό Λυκώνα των Μουσών. Εκεί οι κάτοικοι έχουν γίνει μάρτυρες αρκετών μυστήριων φαινομένων. Βοσκοί, εργάτες, αλλα και κάτοικοι της περιοχής, έχουν αναφέρει οτι έβλεπαν γυμνές κοπέλες να χορεύουν στο δάσος τραγουδώντας και διάφορα άλλα τέτοια φαινόμενα που τα χαρακτήριζαν σαν Μούσες. Και όπως ήταν αναμενόμενο ,οι κάτοικοι φοβόντουσαν και κλείνονταν στα σπίτια τους. Απο την άλλη όμως υπήρχαν και μερικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές, τα οποία οι κάτοικοι τα χαρακτήριζαν ώς δαιμονικά. Όπως π.χ. η μαρτυρίες για το "μαλλιαρό χέρι" ,όπως το ονόμασαν στο χωριό Κόρνα, το οποίο το έβλεπαν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι του χωριου και τους προκαλούσε ένα τεράστιο τρόμο.
Το εγκαταλελειμμένο χωριό Σκοτεινά
Κατηφορίζουμε για το χωριό Σκοτεινά στον Όλυμπο. Πλεόν δεν υπάρχει ψυχή στο χωριό. Κάτι, έκανε τους κατοίκους του να φύγουν πανικόβλητοι απο το χωριό, που συνορεύει με τον ποταμό Μόρνο που όπως αναφέραμε και πρίν, Μόρνα σημαίνει σκοτάδι... Το συγκεκριμένο χωριό κάποτε ήταν γεμάτο ζωή. Υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα των κατοίκων σε κτηνοτροφία, δασοκομία και υπήρχε και ένα εργοστάσιο ξυλείας. Μέσα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μάλιστα, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί απο την δεκαετία του '60, υπάρχουν ακόμα άθικτα τα έγραφα, τα βιβλία και διάφορα άλλα αντικείμενα ,σαν να τα άφησε κάποιος εκεί, μόλις έναν μήνα πρίν. Ο λόγος που εχεί συμβεί αυτό στο συγκεκριμένο χωριό, είναι γιατί οι κάτοικοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με ότι συνέβαινε. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με κάποιον πρώην κάτοικο του χωριού, ώστε να τους πούν μερικά απο τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει τρόμο στο χωριό και ανάγκασαν τους κάτοικους του να το εγκαταλείψουν , αλλά όλοι οι κάτοικοι ,κατά έναν περίεργο τρόπο, ακύρωναν αυτές τις συναντήσεις την τελευταία στιγμή.
Πόρτες του Ολύμπου (Σπήλαιο Τσακαλόπετρας)
Η περιοχή Πόρτες του Ολύμπου , αποτελεί ενα από τα  ισχυρότερα γεωμαγνητικά μέρη της Ελλάδας. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν οι μαρτυρίες για φώτα στον ουρανό, για ηλεκτρομαγνητικά πεδία αλλά κυρίως και για εξαφανίσεις κατοίκων της περιοχής.  Συγκεκριμένα ένας κάτοικος αφού είχε εξαφανιστεί για 3 μέρες, όταν επέστρεψε περιέγραφε περίεργα πράγματα .Μέχρι και ότι αντίκρισε υπόγειες πόλεις.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική σπηλιά. Η σπηλιά της Τσακαλόπετρας. Το συγκεκριμένη σπήλαιο έχει μια ιστορία 600 ετών, από την εποχή της τουρκοκρατίας, όταν κάτοικοι του χωριού την χρησιμοποιούσαν σαν κρησφύγετο απο τους Τούρκους αλλά και από τούς Γερμανούς στην συνέχεια.  Το συγκεκριμένο σπήλαιο ,αποτέλεσε και σημείο συγκεντρώσεων της Φιλικής Εταιρείας. Επίσης λέγεται ότι το ισχυρό γεωμαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο,με το οποίο είναι φορτισμένη η συγκεκριμένη σπηλιά της Τσακαλόπετρας, έχει κινήσει το ενδιαφέρον και  επιστημόνων της ΝΑSΑ ώστε να κάνουν τα δικά τους πειράματα.
Μέσα σε αυτό το σπήλαιο υπάρχει και ένα Εκκλησάκι στο οποίο η Φιλική Εταιρεία του Κοραή , είχε αφήσει έγγραφα-εντολές προς τους κατοίκους του χωριού, τα οποία έγγραφα σώζονται μέχρι και σήμερα. 

Υπάρχουν οι μαρτυρίες ορειβατών του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Κέντρου Ελασσόνας  που αναφέρουν πως κάνοντας αναρρίχηση στην περιοχή του σπηλαίου ακούγανε πεντακάθαρα ομιλίες τις οποίες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν από πού έρχονταν.

Οπως θα διαπιστώσατε και εσείς μέχρι τώρα, οι θρύλοι και οι ιστορίες γύρω απο αυτό το ιερό βουνό, έιναι αμέτρητοι. Είτε πρόκειται για φυσικά φαινόμενα, είτε πρόκειται ανεξήγητα γεγονότα, ή ακόμα και για μύθους που κρατάνε για χρόνια, ένα είναι σίγουρο, οτι ο Όλυμπος στην μύθολογημένη ιστορία, δεν αποτέλεσε τυχαία το σημαντικότερο μέρος της Ελλάδας.... Δεν αποτέλεσε τυχαία, το κέντρο του κόσμου!




***  Ε Μ ΠΡΟ Σ... για Ανάπτυξη !
Προτάσεις και Κριτική για την Οικονομία, την Πολιτική, την Κοινωνία & την Ανάπτυξη!
Τα Σκόπια θέλουν από την Βουλγαρία και τον Σαμουήλ!
Οι Σκοπιανοί δεν περιορίζονται πλέον στην καπηλεία μόνο της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, αλλά, σε μια μάταιη προσπάθεια να αποκτήσουν (βλ. κατασκευάσουν) εθνική ταυτότητα και υπόσταση, επιχειρούν να καπηλευτούν την ιστορία και των Βούλγαρων.
Πιστοί στη λατρεία του κιτς, μετά την τοποθέτηση αγάλματος του «μακεδόνα» – Βούλγαρου – βασιλιά Σαμουήλ, αποφάσισαν να κάνουν και μια επική ταινία, αφιερωμένη στη «μακεδονική αυτοκρατορία» του Σαμουήλ, προκαλώντας το εθνικό αίσθημα και των Βουλγάρων...

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ανδρέι Κοβάτσεφ, μάλιστα, έφερε το θέμα και στα ευρωπαϊκά φόρα. «Ανησύχησα σοβαρά όταν ανακάλυψα τα περί της νέας ταινίας με θέμα τη ζωή του τσάρου Σαμουήλ, η οποία χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Κοβάτσεφ. «Πρόκειται για ιταμή καπηλεία της ιστορίας. Η ‘δημοκρατία της Μακεδονίας’ απομακρύνει εαυτόν, ακόμα περισσότερο, από κάθε πιθανότητα ένταξής της στην ΕΕ», είπε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής.
Όλα ξεκίνησαν, πριν μερικές ημέρες, όταν ο σκηνοθέτης Αντόνιο Μιτρικέσκι αποκάλυψε, σε σκοπιανά μέσα, τα σχέδιά του για μια ταινία με θέμα τη ζωή του «μακεδόνα» τσάρου Σαμουήλ. Η συνέντευξη Μιτρικέσκι προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα βουλγαρικά μέσα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων σε κάθε επίπεδο. Η ταινία μάλιστα χαρακτηρίστηκε στη Βουλγαρία ως αντιβουλγαρική προπαγάνδα.
«Τα Σκόπια προσπαθούν, ακούραστα, να επιβάλουν τη δική τους αλήθεια για τον τσάρο Σαμουήλ», ανέφεραν τα βουλγαρικά ΜΜΕ. Ο σκοπιανός σκηνοθέτης, αρνήθηκε, ότι η ταινία έχει προπαγανδιστικό χαρακτήρα και δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να προβάλει την προσωπικότητα του Σαμουήλ, παρουσιάζοντάς τον ως έναν καλό και αγαπητό πρόσωπο, σε αντίθεση με τον εχθρό του, αυτοκράτορα Βασίλειο Β’, ο οποίος, ο Θεός μόνο ξέρει, πως θα παρουσιάζεται.
Οι σχέσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας έχουν σοβαρά επιδεινωθεί, από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Βουλγαρία τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, όσον αφορά την απόφαση για να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών συνομιλιών στο γειτονικό κράτος από την ΕΕ. Η επίσημη δικαιολογία της Βουλγαρίας ήταν, ότι αδυνατούσε να αποδεχτεί την ένταξη στην ΕΕ μια χώρας η οποία αρνείται να καλλιεργήσει σχέσεις καλής γειτονίας.
Η πραγματική αιτία όμως αφορά την εμμονή των Σκοπιανών να «βαφτίζουν» Μακεδόνες τους Βούλγαρους που κατοικούν στην επικράτειά τους. Η Βουλγαρία, επίσης, αν και έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», εντούτοις αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα».   Του Παντελή Καρύκα  http://www.defence-point.gr/news/?p=96175

***  HistoryOf Macedonia
Το κόμπλεξ κατωτερότητας των Σκοπιανών αποτυπωμένο σε μια φωτογραφία.
Δεκάδες Σκοπιανοί δημοσιογράφοι προσπαθούσαν με κάθε δυνατό τρόπο χθες να φωτογραφήσουν τον Έλληνα ΥΠΕΞ δίπλα από οτιδήποτε που θα έγραφε το καλλιτεχνικό τους ψευδώνυμο. Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο ατελείωτου κόμπλεξ!!
Χθες είχαμε και το νέο αυτογκόλ τους με τις fotos από τα καραφασισταριά με τα μπάνερς για την "Κατεχόμενη Μακεδονία". Ετρεχαν και δεν έφταναν έπειτα να δικαιολογήσουν στους ξένους δημοσιογράφους πως πρόκειται για "peaceful protest" και τίποτα παραπάνω.
Aς όψεται ότι απέναντι τους υπάρχει μια επικοινωνιακά νεκρή χώρα σαν την Ελλάδα.
Κάθε σοβαρή χώρα θα είχε φροντίσει οι δεκάδες φωτογραφίες που αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη των πραγματικών Σκοπιανών επιδιώξεων εναντίον της Ελλάδας να είχαν φτάσει την ίδια μέρα σε όλους τους Ευρωβουλευτές και σε όλα τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

***  Τα αφτιά του βασιλιά Μίδα
   
bottom-has-a-donkeys-head
Μια άλλη ιστορία για τον Μίδα δείχνει ότι μολονότι γιατρεύτηκε από το πάθος του για χρυσάφι, ωστόσο δεν έβαλε μυαλό. Βλέπετε, ο Μίδας έγινε οπαδός του Πάνα, του θεού των βοσκότοπων και της ερημιάς, και πρόσβαλε τον Απόλλωνα.
Ο Πάνας έπαιζε μουσική με τις ξύλινες φλογέρες του και επειδή οι απλές αυτές μελωδίες άρεσαν σε όλους, άρχισε να καυχιέται ότι είναι καλύτερος μουσικός από τον Απόλλωνα, το θεό της μουσικής. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει τον Απόλλωνα σε διαγωνισμό μουσικής, με κριτή τον ποτάμιο θεό Τμώλο.
Ο Τμώλος ντύθηκε δικαστής. Φόρεσε στεφάνι από φύλλα βαλανιδιάς, στόλισε το μέτωπο του με βαλανίδια και κάθισε να ακούσει τη μουσική.
midas2
Πρώτος έπαιξε ο Πάνας και οι χαρούμενοι σκοποί του άρεσαν σε όλους.
Αλλά μετά ο Απόλλωνας πήρε τη λύρα και οι πανέμορφες μελωδίες του ξεχύθηκαν στον αέρα σαν την απαλή αύρα που ρυτιδώνει την επιφάνεια της θάλασσας.
Χωρίς δισταγμό ο Τμώλος ανακήρυξε νικητή τον Απόλλωνα, αλλά ο Μίδας είχε αντιρρήσεις. «Προτιμώ το παίξιμο του Πάνα», είπε.
«Μήπως δεν άκουσες καλά;» τον ρώτησε ο Τμώλος.
«Τα αφτιά μου είναι μια χαρά», αποκρίθηκε ο Μίδας.
Αυτή η φράση ήταν η σταγόνα που έκανε την οργή του Απόλλωνα να ξεχειλίσει. «Δεν είσαι άξιος να έχεις αφτιά ανθρώπου», είπε, «εφόσον τα χρησιμοποιείς έτσι». Κι έδωσε στον Μίδα αφτιά γαϊδάρου: μακριά, γκρίζα και τριχωτά. «Τώρα έχεις τα αφτιά που σου αξίζουν», του είπε.
Midas Gets Ass's Ears
Ο Βασιλιάς Μίδας ντρεπόταν πολύ για τα γαϊδουρινά αφτιά του και προσπαθούσε να τα κρύψει τυλίγοντας τα σε ένα μαντίλι. Φυσικά όμως ο κουρέας του ανακάλυψε το μυστικό του.
Ο κουρέας δε μίλησε σε κανέναν γι' αυτό το παράξενο κουσούρι του βασιλιά, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει για τον εαυτό του ένα τέτοιο μυστικό. Έτσι πήγε στην εξοχή, άνοιξε μια τρύπα και ψιθύρισε το μυστικό στο έδαφος. Ύστερα σκέπασε την τρύπα με χώμα.
Αλλά κανένα μυστικό δε μένει κρυφό. Μια συστάδα από καλάμια φύτρωσε εκεί όπου ο κουρέας είχε θάψει το μυστικό και, καθώς ο άνεμος σφύριζε ανάμεσα τους, τα καλάμια μουρμούριζαν: «Ο βασιλιάς Μίδας έχει γαϊδουρινά αφτιά! Ο βασιλιάς Μίδας έχει γαϊδουρινά αφτιά!».
Όταν έμαθε ότι όλος ο κόσμος ήξερε πια το μυστικό του, ο Μίδας πέθανε από ντροπή.

*** O Βασιλιάς Μίδας και ο Σειληνός
   
 
Tι είναι για τον άνθρωπο το πιο επιθυμητό και πιο πολύτιμο αγαθό?
Κάποια αρχαία ελληνική παράδοση, που διηγείται ο Nietzsche, λέει πως, ο βασιλιάς Μίδας ,κάποτε ,κυνήγησε πολλή ώρα στο δασός το γερο Σειληνό, τον σύντροφο του Διόνυσου, χωρίς να μπορέσει να τον φτάσει. Όταν επιτέλους κατόρθωσε να τον πιάσει, ο βασιλιάς τον ερώτησε τι είναι για τον άνθρωπο το πιο επιθυμητό και πιο πολύτιμο αγαθό. Ακίνητος και πεισμωμένος ο δαίμων έμενε άφωνος, έως ότου, εξαναγκασμένος από τον νικητή του, ξέσπασε στα γέλια και άφησε να του ξεφύγουν αυτά τα λόγια :
"φυλή άθλια κι εφήμερη , παιδί της τύχης και της οδύνης, γιατί με αναγκάζεις να σου αποκαλύψει πράγμα που θα ήταν καλύτερα για σένα να μη γνωρίσεις ποτέ; Ο,τι περισσότερο απ όλα πρέπει να επιθυμείς, σου είναι αδύνατον να τα αποκτήσεις: το καλύτερο για σένα είναι να μην έχεις ποτέ γεννηθεί , να μην υπάρχεις, να πέσεις στην ανυπαρξία. Ύστερα από αυτό ο,τι περισσότερο πρέπει να επιθυμείς, είναι να πεθάνεις το γρηγορότερο»
Friedrich Nietzsche H Γέννηση της Τραγωδίας , μτφ Νίκου Καζαντζάκη
ΚΙΧΛΗ
Δαίμονος ἐπιπόνου κατὰ τύχης χαλεπῆς ἐφήμερον σπέρμα,
τί μὲ βιάζεσθε λέγειν, ἃ ὑμῖν ἄρειον μὴ γνῶναι.
(Ο ΣΕΙΛΗΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΙΔΑ)
Ὁ Σεφέρης διαβάζει Σεφέρη (Ο ΗΔΟΝΙΚΟΣ ΕΛΠΗΝΩΡ & ΚΙΧΛΗ)
http://youtu.be/hpacfh_bjUE ,


***  «Προοδευτική»... συνέπεια! του Κωνσταντίνος Μανίκας 
Η επίφαση της προοδευτικότητας κρύβονταν πάντοτε πίσω από βαρύγδουπες αναφορές στην απλή και ανόθευτη αναλογική, στη λαϊκή συμμετοχικότητα στις κομματικές διεργασίες και στη διεύρυνση των δημοκρατικών διαδικασιών με ενεργότερο ρόλο στο πολίτη όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων (δημοψηφίσματα, σταυροδοσία κλπ). Σημαντικές κι εν πολλοίς απαραίτητες συνθήκες εμπέδωσης των θεσμών και κοινωνικής νομιμοποίησης που μετατρέπονται σε άλλοθι αποστασιοποίησης και γενικού αφορισμού από τους λάτρεις της ατέρμονης επαναστατικής συζήτησης που κατά βάθος απεχθάνονται την ευθύνη της δράσης, του αποτελέσματος και της αξιολόγησης.
Η απλή αναλογική, διαχρονικό αίτημα της αριστεράς (συμπεριλαμβανομένου του πρώιμου ΠΑΣΟΚ) λειτουργούσε ως αντικαθεστωτικό αγχολυτικό που δεν συνοδευόταν όμως κι από τις απαιτούμενες διεργασίες συνεργασίας. Η πρόταση εξουσίας εξαντλούνταν στις μερικές παραπάνω έδρες που θα μπορούσαν να κερδίσουν τα μικρότερης επιρροής κόμματα χωρίς αυτό να οδηγεί σε διαδικασίες δημιουργίας σταθερής κυβερνητικής προοπτικής.
Η απότομη μεγέθυνση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε και τη σχετική προσαρμογή (όπως ακριβώς είχε συμβεί παλιότερα και με το ΠΑΣΟΚ). Ρητορικά επιζητούν ακόμα την απλή αναλογική, ως μελλοντική κυβερνητική επιλογή τους, αλλά στην ουσία αποδέχονται ενδόμυχα τα οφέλη της ενισχυμένης που με τη σημερινή μορφή της επιτρέπει υπό προϋποθέσεις και αυτοδυναμία με ποσοστό κάτω του 35%!
Ανάλογης λογικής άλλωστε ήταν και η συνεδριακή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για όριο θητειών των βουλευτών (πρόταση που κάναμε σε αυτό το blog εδώ και 4 χρόνια) αναφέρεται χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και ορίζοντα εκτέλεσης με προφανές κίνητρο να προστατευθεί η υπάρχουσα αρχηγική ομάδα (ακόμα δεν άγγιξαν την εξουσία, να την παραδώσουν κιόλας στις επόμενες γενιές!). Ο μικροαστισμός και η εξουσιολαγνεία χρόνια και ιδεολογίες δεν κοιτά!
Η συμμετοχικότητα και η πιο άμεση δημοκρατία αποδείχτηκαν ρητορικά σχήματα στο βαθμό που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ενός περιορισμένου και ουσιαστικά ελεγχόμενου κομματικού μικρόκοσμου. Μόλις η πολιτικοκοινωνική στόχευση άλλαξε, οι μεταπολιτευτικές ασθένειες της αρχομανίας που τόσο απόλυτα καταδίκαζαν μετέτρεψαν τις εσωκομματικές διαδικασίες σε παρεπόμενο.
Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η αντίδραση στην κυβερνητική πρόταση για σταυροδοσία και στις ευρωεκλογές. Αντί με «προοδευτική» ζέση να αγκαλιάσουν αυτή την ιδέα και να προσπαθήσουν να την εμπλουτίσουν, επιδόθηκαν σε μικροπολιτικές αναλύσεις και σπασμωδικές αντιδράσεις που ανακαλούν από τη μνήμη τα πιο συντηρητικά και κλειστοφοβικά αντανακλαστικά του πολιτικού συστήματος.
Η επιλογή, η πρωτοβουλία, η προσωπική ευθύνη, η εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι προαπαιτούμενα αξιοπιστίας ενός πολιτικού σκηνικού που αναπλάθεται και μετασχηματίζεται μέσα από τα πρωτοφανή δρώμενα των τελευταίων ετών. Όταν ο επαναστατισμός εξαντλείται σε συναισθηματικές πομφόλυγες και μεγαλοστομίες που εξαϋλώνονται όταν προσκρούουν στο πρώτο σκαλοπάτι της εξουσίας, η συνέπεια ως παράγοντας εμπιστοσύνης εξαφανίζεται πάραυτα!
Κων/νος Μανίκας    Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

***  Μια αποκριάτικη στολή... Toυ Κωνσταντίνος Μανίκας 
Κάτι τέτοιες μέρες αναπολείς τα παιδικά σου χρόνια, τη χαρά της αστείρευτης ξενοιασιάς, τις φανταχτερές αποκριάτικες στολές. Έρχεσαι στο σήμερα σε μια κοινωνία που σέρνεται από την κατήφεια στην αισιοδοξία, από τον πόνο στην ελπίδα κι αναρωτιέσαι ποια στολή θα ταίριαζε περισσότερο στο κλίμα της εποχής. Τι εκφράζει καλύτερα το καρναβάλι που μας περιστοιχίζει αλλά κι αυτό που κρύβουμε μέσα μας παριστάνοντας ακατάληπτα τους επαΐοντες;
Να ντυθώ πολιτικός με γραβάτα, σε παρατεταμένη χειμερία νάρκη ή επιτηδευμένος φέρελπις ηγέτης χωρίς λαιμοδέτη;
Τζιβάτος επαναστάτης με ντουντούκα ή αυτόχειρας επαναστάτης σαμουράι;
Πολιτικός... υδατάνθρακας, με ή χωρίς γλουτένη, ή σκέτος «άνθρακες ο θησαυρός»;
Μαρουφορεμένος μαχητής του πολιτικού σκότους ή «κοκκινολαίμης» προλετάριος με λοφίο;
«Παρθενόπη» ματαιόδοξη τηλεπερσόνα ή παλαιολιθικό κακέκτυπο μιας περασμένης κουλτούρας,
Φιλεύσπλαχνος κοσμική με τα λεφτά των άλλων ή επαίτης των ανιδιοτελών συναισθημάτων;
Ξεπεσμένος γιάπης, ψευτομάτσο με γενάκι τριών ημερών ή λικνίζων θύμα του lifestyle;
Τόσες κι άλλες τόσες θα μπορούσε να επιλέξει κανείς και πάνω από μια ντουζίνα ανάλογες μάσκες αλλά ειδικά για φέτος λεω να πρωτοτυπήσουμε. Να φορέσουμε... τον εαυτό μας ή με όσον τέλος πάντων από αυτόν μπορούμε ακόμα να... συνδιαλεγόμαστε, ένα πηγαίο χαμόγελο, λίγη από την ηλιαχτίδα της εσωτερικής πάλης, μια ιδέα από το ουράνιο τόξο της επουλωμένης πληγής. Έτσι για αλλαγή βρε αδερφέ! Μπορεί να αποδειχτεί μια αναζωογονητική αρχή;
Κων/νος Μανίκας   Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

*** Ο ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ
83.  Ο  ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ
                                                                  Είναι  λεβέντης  στιβαρός.
                                                                  Καί  χαρακτήρας  σοβαρός !

                                                                 ΄Ενας  γνωστικός  πολίτης.
                                                                  Τί  κιάν  είν'  ένας  αλήτης;

                                                                  Γιά  τα  πάντα  έχει  γνώμη.
                                                                  Δε  λέει  ποτέ  συγνώμη.

                                                                  Μιλάει  γιά  προνόμιο.
                                                                  Σπουδές  στο  πεζοδρόμιο.

                                                                 ΄Ολ'  αφυψηλού  τα  βλέπει.
                                                                  Δεν  γνωρίζει  τί  δεν  πρέπει.

                                                                  Περπατάει  κορδωμένος.
                                                                  Είναι   αποβλακωμένος.

                                                                  Κυκλοφορεί  αγέλαστος.
                                                                  Μα  είναι  καταγέλαστος.

                                                                  Σαν  περνά   κοιτάει  πέρα.
                                                                  Δεν  σου  λέει  καλημέρα.

                                                                 ΄Ετσι  κρατά  τη  θέση  του.
                                                                  Το  φυλαχτό  στη  μέση  του !

                                                                  Σου  κάνει  καί  το  δάσκαλο !
                                                                  Εκεί  είναι  το  μπάχαλο.

                                                                  Δεν  του  φτάνει  πού'  ναι  όρνιο,
                                                                  Είναι  καί  μεγάλο  ψώνιο.

                                                                  Κανένα  δεν  ανέχεται.
                                                                  Ούτε  συμβουλές  δέχεται.

                                                                 ΄Εχει  μεγάλη  ιδέα.
                                                                  Τη  χαλάει  την  παρέα.

                                                                  Ούτε  να  το  διανοηθείς
                                                                  μ'  αυτόν  να  συνεννοηθείς.

                                                                  Διαστρεβλώνει  την  κουβέντα.
                                                                 ΄Ενας   βλάκας  με  πατέντα.

                                                                 ΄Ολοι  κάνουν  το  σταυρό  τους
                                                                  να  μην  έρθει  στο  πλευρό  τους !

                                                                                  Παξοί,  Αύγουστος  2003       
                                                                                Γεώργιος  Βελλιανίτης  
                                                                                     Παξινός Ποιητής

***  Τα υπέρ και τα κατά της βρώμης
Η βρώμη αποτελεί ένα υγιεινό δημητριακό. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Τα περισσότερα δημητριακά άλλωστε (όπως το κριθάρι, η σίκαλη, το σιτάρι και ιδιαιτέρως το ολικής αλέσεως), είναι πλούσια σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, μέταλλα και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στη διατροφική της αξία, έχει λιγάκι παρερμηνευτεί.
Ας γίνουμε λοιπόν λίγο πιο σαφείς. Οι υγιεινές και αν θέλετε και ταιριαστές με την ισορροπημένη διατροφή και τη δίαιτα ιδιότητες που αποδίδονται στη βρώμη, αφορούν το πρωτογενές υλικό. Το λέμε αυτό, καθώς το να φτιάξουμε ένα φαγητό ή ένα γλυκό, αυτό δεν «καθαγιάζεται» διατροφικά και θερμιδικά επειδή έχουμε βάλει μέσα λίγη βρώμη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε προσθέσει βούτυρο, κρέμες γάλακτος, το έχουμε τηγανίσει κ.λπ.
Το ίδιο ισχύει και αν την φάμε για πρωινό αλλά έχουμε προσθέσει και πλήρες γάλα ή γιαούρτι, μισή πλάκα σοκολάτας και γενικότερα συστατικά που θα απογειώσουν τα λιπαρά και τις θερμίδες του γεύματος ή αν τα δημητριακά που θα επιλέξουμε έχουν εκ φύσεως πολλά λιπαρά και θερμίδες (μπορεί να ξεπερνούν το 20% του προϊόντος). Προσοχή λοιπόν στην παγίδα όπως λέμε του υγιεινού.
Η παρουσία μιας κατά τα άλλα υγιεινής πρώτης ύλης δεν «καθαγιάζει» ένα γεύμα, καθώς η διατροφική του αξία έχει να κάνει τόσο με την ποσότητα όσο και την ποιότητα του συνόλου των συστατικών και τροφίμων, που μπορεί αυτό να περιέχει.

***  10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε την προηγούμενη εβδομάδα. (νo.10) 
   
 
Επιλογή από δέκα  ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας που αξίζει να γνωρίζουμε.
1Πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η δύναμη του μυαλού σε ό,τι αφορά την ανάρρωση από ασθένειες και την επούλωση τραυμάτων; Επιστήμονες της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορεί να νομίζει κανείς, καθώς ανακάλυψαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ψεύτικη σπονδυλοπλαστική για την αποκατάσταση σπονδυλικών καταγμάτων, ανάρρωσαν εξίσου καλά με εκείνους που υποβλήθηκαν στην κανονική επέμβαση!
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αυτό συμβαίνει μάλλον επειδή οι ασθενείς που νομίζουν ότι ακολουθούν κανονική θεραπευτική αγωγή έχουν στο μυαλό τους ότι ο πόνος που αισθάνονται θα περάσει, γι' αυτό και δίνουν στον οργανισμό τους τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει. Τα στοιχεία που μαρτυρούν τη δύναμη των ψευδοφαρμάκων έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια και κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πόνου, της κατάθλιψης, ακόμη και των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.
χάπια
2. Τι αντιλαμβάνεται το facebook όταν ερωτευόμαστε;
"100 ημέρες πριν από την έναρξη μιας σχέσης, παρατηρούμε μια αργή αλλά σταθερή αύξηση του αριθμού των αναρτήσεων  μεταξύ των δύο ατόμων που πρόκειται να γίνουν ζευγάρι. Στη συνέχεια,  μειώνονται οι αναρτήσεις τους στους τοίχους των άλλων, προφανώς επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μαζί."
lead
_____________________________
3.  Πόσο θα κόστιζε ένα iPhone το 1991;
O αναλυτής Bret Swanson προσπάθησε να υπολογίσει πόσο θα στοίχιζε η κατασκευή ενός iPhone αν αυτό γινότανε το 1991.
« To 1991 ένα gigabyte αποθηκευτικού χώρου στοιχίζει περίπου τα 10.000 δολάρια – ενώ σήμερα στοιχίζει 0.04 δολάρια! Το 1991 ένα gigabyte flash storage που χρησιμοποιεί το iPhone θα κόστιζε το εξωπραγματικό 45.000 δολάρια ή ακόμη περισσότερο. Η σημερινή αντιστοιχία για έναν κατασκευαστή είναι μόλις 0.55 δολάρια».
«Το iPhone 5S έχει έναν επεξεργαστή Α7, είναι πανίσχυρος με ενσωματωμένη GPU και συνολικά έχουμε 1 δις transistors με 1.3 GHz ικανό να παράγει 20.500 ΜIPS (εντολές το δευτερόλεπτο).  Το 1991 ένας Intel επεξεργαστής, ο 80486SX, που τον βρίσκαμε συχνά στους Dell υπολογιστές είχε 1.185 εκατομμύρια transistors με 20MHz ικανό για 16.5 εντολές το δευτερόλεπτο.  Ένα τέτοιο PC τότε θα στοίχιζε γύρω στα 3000 δολάρια. Η ικανότητα του A7 με τα 20.500 MIPS θα στοίχιζε 620.000 δολάρια»
Ο Swanson καταλήγει πως για κάποιον που θα ήθελε να αναπαράγει ένα iPhone το 1991 το συνολικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα ήταν τα 3.65 εκατομμύρια δολάρια χωρίς να συνυπολογίσει κάμερα, οθόνη, και τους διάφορους αισθητήρες!
shutterstock_173882750
_____________________________
4. Οι πάγοι της Αρκτικής σε ταινία κλιματικής καταστροφής
Βίντεο που συμπυκνώνει 25 χρόνια παρατηρήσεων σε 60 δευτερόλεπτα δείχνει το κάλυμμα πάγου της Αρκτικής να πάλλεται με τις αλλαγές των εποχών και να μικραίνει χρόνο με το χρόνο, προμηνύοντας ένα μέλλον στο οποίο ο Βόρειος Πόλος θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.
Το animation που δημιούργησε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) βασίστηκε σε μετρήσεις δορυφόρων και πλωτήρων στην Αρκτική από το 1987 έως το 2003.
http://youtu.be/6JvCpBKJP1k ,

5.  1 στους 4 Αμερικανούς δεν ξέρει ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο
Το ¼  των Αμερικανών αγνοεί ότι η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και πάνω από τους μισούς δεν ξέρουν ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Στις 9 ερωτήσεις που αφορούσαν βασικές γνώσεις βιολογίας και φυσικής, οι ερωτηθέντες πέτυχαν κατά μέσο όρο 6,5 σωστές απαντήσεις. Παρά τα μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά στις επιστημονικές γνώσεις τους, οι 9 στους 10 είπαν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για τις νέες ιατρικές ανακαλύψεις.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντως σε σχετικά καλή θέση όσον αφορά στην «ανεπίσημη επιστημονική εκπαίδευση»: 6 στους 10 Αμερικανούς έχουν επισκεφθεί ένα ζωολογικό κήπο, ένα ενυδρείο, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας ή επιστημών και τεχνολογίας.
ap120605164058-510e2d8bff3c45ef9c7969e1e764f6763430cec7-s40-c85
 6. Το «12 χρόνια σκλάβος» του Βρετανού σκηνοθέτη Στιβ ΜακΚουίν ήταν ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων BAFTA  – της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Τεχνών. Τα βρετανικά «Οσκαρ» κατά παράδοση είναι ένα βαρόμετρο για ταινίες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και τεχνικούς πριν από την υπερπαραγωγή των… ορίτζιναλ Οσκαρ, που θα απονεμηθούν στις 2 Μαρτίου.
Το βραβείο καλύτερης ταινίας πήγε σε ένα κοινωνικό δράμα εποχής που επανεξετάζει με σοβαρότητα μια από τις πιο μελανές σελίδες της αμερικανικής ιστορίας: τη δουλεία στον αμερικανικό Νότο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Τσιουέτελ Ετζίοφορ, τιμήθηκε με το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου. Από τα σκλαβοπάζαρα του Νότου μέχρι το Διάστημα η απόσταση είναι μια δρασκελιά, αν αφεθούμε στην τεχνολογία και κυρίως στην κινηματογραφική φαντασία. Το «Gravity», η πιο χολιγουντιανή θεματολογικά και αισθητικά ταινία του 2013, μάζεψε συνολικά έξι βραβεία: αυτό της καλύτερης… βρετανικής ταινίας (ξεχάστε τον παροιμιώδη βρετανικό ρεαλισμό, στο… DNA του «Gravity» βάρυναν οι στερλίνες των Βρετανών συμπαραγωγών του), της σκηνοθεσίας (στον Μεξικανό Αλφόνσο Κουαρόν), της φωτογραφίας (στον επίσης Μεξικανό Εμανουέλ Λουμπέσκι), της μουσικής, των ειδικών εφέ και του ήχου.
12-years-a-slave-thumb-large
7.  Η «ομορφιά» των μαθηματικών εξισώσεων διεγείρει τον εγκέφαλο
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μαθηματικά μπορούν διεγείρουν τις ίδιες περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από τη θεά ενός έργου τέχνης ή την ακρόαση ενός μουσικού αριστουργήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience, ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι, μέσω λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 καθηγητών Μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως «όμορφες», «άσχημες» ή «ουδέτερες».
Η μελέτη έδειξε ότι η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου» καταγράφεται στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου (στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό), όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στην μουσική ή τη ζωγραφική.
«Σε πολλούς από εμάς οι μαθηματικές εξισώσεις φαίνονται ξερές και ακατανόητες, όμως για έναν μαθηματικό μια εξίσωση μπορεί να ενσωματώνει την πεμπτουσία της ομορφιάς. Η ομορφιά μιας εξίσωσης μπορεί να προέρχεται από την απλότητά της, τη συμμετρία της, την κομψότητά της ή την έκφραση μιας αναλλοίωτης αλήθειας. Για τον Πλάτωνα, η αφηρημένη ποιότητα των μαθηματικών εξέφραζε το αποκορύφωμα της ομορφιάς», εξηγεί ο Δρ Ζέκι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, οι εξισώσεις που συστηματικά γεννούν την πιο έντονη αισθητική απόλαυση, είναι η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειο θεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.  Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι υπάρχει μια ενιαία νευροβιολογική βάση για την ομορφιά και την αισθητική αντίληψη του ωραίου.
egkefalos-mathimatika
8. Ρεκόρ γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ το 2012
Το 2012 γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση στιςΗΠΑ περισσότερα παιδιά από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά στο παρελθόν, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό επί του συνόλου των γεννήσεων, από το 1980 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εταιρείας Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (SART).
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το δίκτυο των 379 κλινικλων της SART, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% και πλέον των κλινικών γονιμότητας στις ΗΠΑ, το 2012 πραγματοποίησαν 165.172 εξωσωματικές γονιμοποιήσεις (IVF), οι οποίες οδήγησαν στη γέννηση 61.740 παιδιών. Τα παιδιά αυτά ήταν κατά περίπου 2.000 περισσότερα από εκείνα που γεννήθηκαν με την ίδια διαδικασία το 2011.
Από το σύνολο των 3,9 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ το 2012, αυτά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση αντιπροσωπεύουν το 1,5% του συνόλου, το υψηλότερο από οποτεδήποτε στο παρελθόν.
3F6452AB7E63F45645261BD095D35399
9. Η συχνή ομιλία των γονιών και η ανάγνωση ιστοριών πριν από τον ύπνο ενισχύει την κατανόηση της γλώσσας.
Μακροπρόθεσμα οφέλη φαίνεται πως έχει η συχνή ομιλία των γονιών στα «βλαστάρια» τους όπως επίσης και η σύντομη αλλά συχνή ανάγνωση παραμυθιών, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.
Ερευνητές από το Πανεπιστημίο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, αναφέρουν ότι, πέραν της συχνής ομιλίας,  η 10λεπτη ανάγνωση μιας ιστοριούλας πριν από τον ύπνο, θα μπορούσε να ενισχύσει τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, οδηγώντας σε καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο και μακροπρόθεσμα σε μια καλή θέση εργασίας και σε έναν ευτυχισμένο γάμο.
Οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης δεν προσφέρει κάτι στα μικρά παιδιά, ως προς την καλλιέργεια και την κατανόηση της γλώσσας. Αντίθετα, τα βιβλία χάρη στην πλούσια γλώσσα που περιέχουν φαίνεται να εξάπτουν την φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιούν τη μνήμη τους με τρόπο ώστε να είναι σε θέση να ακολουθούν την πλοκή της ιστορίας.
7D892A61EDEE88F645A97B7E3065F054
10. Έχει δίκιο ο Τζορτζ Κλούνεϊ; Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα διαδικτυακής ψηφοφορίας της εφημερίδας Guardian, που ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τετάρτης μέσω της ιστοσελίδας της, και τελείωσε πριν δύο μέρες.
Αφορμή για την ερώτηση αυτή ήταν οι δηλώσεις του αμερικανού ηθοποιού, ο οποίος μέσα σε μια εβδομάδα τάχθηκε δύο φορές -και μάλιστα η μια από αυτές στο Λονδίνο- δημόσια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ζήτησε να διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα, επισημαίνοντας πως και άλλοι οργανισμοί όπως το Βατικανό και το Μουσείο Γκετί έχουν ήδη επιστρέψει θησαυρούς της αρχαίας Ελλάδος που βρισκόταν στην κατοχή τους.
Το 88% των επισκεπτών της ιστοσελίδας της εφημερίδας τάχθηκαν υπέρ.
parthenon-marbles
 
 
 

*** Πως κατασκευάστηκε η γλώσσα των Σκοπίων


Του Καθηγητή ΑΠΘ Σπυρίδωνα Σφέτα
"...Συγκροτήθηκε μια πρώτη επιτροπή για το γλωσσικό που διεξήγαγε τις εργασίες της από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 1944. Ως κατάλληλη διάλεκτος για βάση της υπό διαμόρφωση γλώσσας επιλέχτηκε η κεντρική διάλεκτος του Prilep-Monastir ως λιγότερο διαβρωμένη από τη σερβική και τη βουλγαρική. Για το ζήτημα αυτό δεν υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες. Το φλέγον ζήτημα αποτέλεσε η σύνταξη του αλφαβήτου και του συστήματος ορθογραφίας. Η επιτροπή κατέληξε τελικά στο ακόλουθο αλφάβητο ως το πλέον κατάλληλο για τη φωνητική της νέας γλώσσας:
Το αλφάβητο αυτό ικανοποιούσε και τους διανοούμενους που προέρχονταν από τη Βουλγαρία και προσχώρησαν στους παρτιζάνους της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, όπως για παράδειγμα τον ποιητή Venko Markovski, τον δημοσιογράφο Vasil Ivanovski και τον Pavel Satev, που ως νεαρός αναρχικός γεμιτζής το 1903 είχε συμμετάσχει στην ανατίναξη του γαλλικού πλοίου Quadalkivir στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εξοριστεί από τους Οθωμανούς στη Σαχάρα. Μετά τη χορήγηση αμνηστίας από τους Νεότουρκους αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, όπου σπούδασε Νομικά. Υπήρξε μέλος της φεντεραλιστικής πτέρυγας της βουλγαρομακεδονικής κίνησης και σοβιετικός κατάσκοπος στη Βουλγαρία του Μεσοπολέμου και αργότερα ως μέλος της εθνικο-επαναστατικής πτέρυγας της VMRO (Ενωμένης) ήρθε το 1929 σε ρήξη με την κομμουνιστική πτέρυγα του Vlahov. Ως κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης στη Βουλγαρία στις παραμονές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη από τη βουλγαρική αστυνομία τον Νοέμβριο του 1941 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά τη συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας εγκαταστάθηκε στη σερβική Μακεδονία ως "Μακεδόνας". Σε άρθρο του στη Nova Makedonija με τον τίτλο «Μακεδονικό κράτος, έθνος και κουλτούρα», θεωρώντας ότι η πρώτη επιτροπή είχε λύσει το γλωσσικό, έκρινε ως αναγκαία την ανάπτυξη μιας κουλτούρας για την εμπέδωση του έθνους.
Αντιρρήσεις στο προταθέν αλφάβητο εξέφρασε κυρίως ο Σερβομάνος φιλόλογος Blaze Koneski που επισήμανε ότι το ζήτημα δεν ήταν μονάχα φιλολογικό, αλλά και πολιτικό και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του σερβικού αλφαβήτου του Vuk Karadzic με την εισαγωγή των σερβικών Č, Dj και τον εξοβελισμό του τυπικού βουλγαρικού φωνήεντος Ъ (ερ γκολιάμ). Με μια τέτοια λύση δεν συμφωνούσαν όσοι προέρχονταν από τη Βουλγαρία, όπως ο ποιητής Venko Markovski, γνωστός από το «μακεδονικό λογοτεχνικό κύκλο» της Σόφιας, που στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προσχώρησε στους παρτιζάνους. Υποστήριξε ότι η νέα γλώσσα έπρεπε να είναι αντιπροσωπευτική και των τριών τμημάτων της Μακεδονίας. Λόγω των διαφωνιών που ερμηνεύονταν ως έχουσες άμεσες πολιτικές διαστάσεις, το ΚΚΜ απέστειλε στις 8 Δεκεμβρίου 1944 την ακόλουθη
επιστολή προς το ΚΚΓ, ζητώντας τη συνδρομή Σοβιετικών φιλολόγων:
«Αγαπητοί σύντροφοι, έχουμε μεγάλες δυσκολίες στο ζήτημα του μακεδόνικου αλφαβήτου και της γλώσσας. Οι δυνάμεις μας δεν είναι σε θέση να λύσουν το ζήτημα αυτό όπως πρέπει. Επιβάλλεται να μας βοηθήσετε να μας έρθουν οι Σοβιετικοί φιλόλογοι-Derzavic και Bernstein που γνωρίζουν τη μακεδόνικη μας γλώσσα και εξέφρασαν την επιθυμία να μας βοηθήσουν. Στο Προεδρείο του ASNOM διεξήχθηκε πολύ σοβαρή συζήτηση σχετικά με το αλφάβητό μας και εμφανίστηκαν διάφορες τάσεις που μπορούν να επιδράσουν πολύ άσχημα στην πολιτική ζωή του λαού μας. Διάφορα στοιχεία που ακόμα δεν εξοικειώθηκαν με την ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία θα μπορούσαν να επωφεληθούν και να αποπειραθούν να εκμεταλλευτούν το ζήτημα του αλφαβήτου για να διχάσουν το λαό και να τον αποκόψουν από την ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία. Προσωρινά καταφέραμε να απομακρύνουμε αυτόν τον κίνδυνο, αποφασίζοντας να εργαστούν οι φιλόλογοι μας στο ζήτημα της γλώσσας και του αλφαβήτου μέχρι να φθάσουν οι Σοβιετικοί φιλόλογοι με τη βοήθεια των οποίων θα καθοριστεί τελικά το αλφάβητο και η γλώσσα μας. Δεν θα ήταν άσχημο, αν θα στέλνατε κάποιον καλό φιλόλογο από το Βελιγράδι που να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα μαζί μας…».
Το ΚΚΓ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και έστειλε στα Σκόπια όχι Σοβιετικούς φιλολόγους, αλλά τον Σέρβο φιλόλογο Vojslav Hie, ο οποίος έφθασε στα τέλη Δεκεμβρίου 1944. Η άφιξη του στα Σκόπια κατά το διάστημα της δεύτερης συνόδου του ASNOM (28-30 Δεκεμβρίου 1944) δεν ήταν τυχαία. Όπως είναι γνωστό, στη δεύτερη σύνοδο παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ΚΚΓ ο Edvard Kardelj που επισήμανε τον κίνδυνο απόσχισης της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία. Συγκροτήθηκε δεύτερη φιλολογική επιτροπή για το γλωσσικό που διεξήγαγε τις εργασίες της από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου 1945. Στην επιτροπή συμμετείχε και ο Hie. Στην εισήγηση του ο Markovski έκρινε ως μη αναγκαία τη συγκρότηση μιας δεύτερης επιτροπής πριν την άφιξη των σοβιετικών φιλολόγων, τάχθηκε εναντίον της εισαγωγής των σερβικών c, dj για επιστημονικούς και πολιτικούς λόγους και επανέλαβε ότι η νέα γλώσσα έπρεπε να είναι αντιπροσωπευτική και των τριών τμημάτων της Μακεδονίας. Αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την κομματική γραμμή που τη χαρακτήρισε ως έκφραση ενός συγκεκαλυμένου σωβινισμού, εννοώντας προφανώς του μεγαλοσερβισμού. Εναντίον του Markovski επιτέθηκε η Liljana Calovska, σύζυγος του Kolisevski, που κάλεσε τον ποιητή να πειθαρχήσει στο κόμμα.
Για να αποφευχθεί μια ανοικτή ρήξη, στα μέσα Μαρτίου 1945 ο Milovan Djilas ως υπεύθυνος του τμήματος κινητοποίησης και προπαγάνδας στην ΚΕ του ΚΚΓ έστειλε στα Σκόπια τον αναπληρωτή του Radovan Zogovic. Σκοπός του Zogovic ήταν να ενισχύσει το κύρος του Koneski. Το τμήμα κινητοποίησης και προπαγάνδας κάλεσε εσπευσμένα στο Βελιγράδι τον Markovski, τον Koneski και την Veselina Malinska, υπεύθυνη του τμήματος κινητοποίησης και προπαγάνδας στο Γενικό Επιτελείο της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας. Στο Βελιγράδι οι Koneski, Markovski και Malinka έγιναν δεκτοί από τον Djilas και τέσσερις Σέρβους φιλολόγους. Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Ο Μαυροβούνιος Djilas δέχτηκε τελικά να μην εισαχθούν τα σερβικά γράμματα Č,  Dj και ο Markovski με τη σειρά του συμβιβάστηκε με τον εξοβελισμό του βουλγαρικού ερ γκολιάμ Ъ. Τα σερβικά γραφήματα lj, nj, j, dz και το παλαιο-εκκλησιαστικό σλαβονικό S (dz) διατηρήθηκαν.
Αναμνηστική φωτογραφία της πρώτης Επιτροπής, η οποία κατασκεύασε το «μακεδονικό» αλφάβητο μεταξύ 27ης Νοεμβρίου και 4ης Δεκεμβρίου του 1944. Από αριστερά προς τα δεξιά: Vasil Iljoski, Hristo Zografov, Krum Toshev, Dare Djambaz, Venko Markovski, Mirko Pavlovski, Mihail Petrushevski, Hristo Prodanov, Georgi Kiselinov, Georgi Shoptraianov, Jovan Kostovski 
Συγκροτήθηκε μια τρίτη φιλολογική επιτροπή που απλά επικύρωσε τις αποφάσεις του Βελιγραδίου. Επρόκειτο για μια πολιτική λύση που επιβλήθηκε από το Βελιγράδι. Η λύση αυτή φυσικά δυσαρέστησε τους Markovski, Satev και τον Ivanovski που ήταν και ο αρχισυντάκτης της Nova Makedonija από την πρώτη της έκδοση στις 29 Οκτωβρίου 1944.
Τον Ιανουάριο του 1946 εκδόθηκε και η πρώτη συνοπτική γραμματική της γλώσσας σε 16.000 αντίτυπα. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε και το Πανεπιστήμιο «Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων. Η Φιλοσοφική Σχολή είχε από την αρχή Έδρα των Νοτιο-σλαβικών Γλωσσών, στην οποία ανήκε και το «Σεμινάριο Μακεδονικής Γλώσσας». Στα τέλη του 1946 συγκροτήθηκε και ο «Σύλλογος Λογοτεχνών της Μακεδονίας». Κατά τα έτη 1945-1946 θεμελιώθηκαν επίσης το Εθνικό Θέατρο, η Όπερα και ο Κινηματογράφος, άρχισε την τακτική λειτουργία του ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκοπίων, δημοτικά επικά τραγούδια, αναφερόμενα στους αγώνες των κομιτατζήδων κατά των Οθωμανών, διατήρησαν το παλιό φόντο, αλλά προσαρμόστηκαν και σημειολογικά και εννοιολογικά στα νέα δεδομένα: τη θέση των Οθωμανών πήραν οι Βούλγαροι ή οι φασίστες και τη θέση των κομιτατζήδων οι «Μακεδόνες» ή οι παρτιζάνοι. Επρόκειτο για μέτρα έκτακτης ανάγκης που όμως συνέβαλαν στην εμπέδωση της νέας γλώσσας...". 

 
*** ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ
              
   B'  ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ
                       (  ΧΟN  ) ΧΟΡΩΔΙΑΣ-ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ  22-04-02

                 Β'  ΒΡΑΒΕΙΟ  ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
                      ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ  ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

                 ΕΓΚΡΙΘΕΝ  ΑΡΜΟΔΙΩΣ  ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ  ΣΤΟ  ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
                 ΤΗΣ  (ΔΕΕΛ)  ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
                 ΓΙΑ  ΤΟ   ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ 2004.
     
                                                 26.  ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ
                                         Στις  απαιτήσεις  των  καιρών,
                                         τα  θύματα  των  πονηρών,
                                         Σ' αναζητούν,  Δικαιοσύνη.
                                         Πέταξε  κάτω  το  μαντήλι,
                                         να  δείς.   Ανάβουνε  καντήλι,
                                         στη  Χάρη  Σου  την  Ιερή.

                                         Μα  Εσύ,  φαντάζεις  παγερή.
                                         Σαν  να  μην  ξέρεις  την Αλήθεια.
                                         Λές  καί  Σού  λένε  παραμύθια !

                                         Πρόσωπα  άνω  υποψίας,
                                         από  νυκτός  μέχρι  πρωϊας
                                         ανοίγουνε   τάφους  αθώων.

                                         Παίζουν  τις  τύχες  των ανθρώπων.
                                         Κινούνται μέσα  στο  σκοτάδι.
                                         Κάνουν συμβόλαια  στον ΄Αδη.

                                          Δεν  είναι  αρκετό ν'  ακούς.
                                          Πρέπει να δείς,  όλους  αυτούς,
                                          όπου   ζητούν  ένα  Σου  βλέμμα.

                                          Δίνουνε  της  καρδιάς το  αίμα.
                                          Αλλά,  δε  βρίσκουνε  γαλήνη.
                                          Πνίγονται  στου  καϋμού  τη  δίνη.

                                         ΄Ελα   λοιπόν,  Δικαιοσύνη !
                                          Βγάλε  επί  τέλους  το  μαντήλι,
                                          να  πιάσει  τόπο  το  καντήλι .........

                                                           Πειραιάς Δεκέμβριος 2001
                                                              Γεώργιος  Βελλιανίτης
                                                                 Παξινός Ποιητής

                             Βλέπε στο ίντερνετ  δημοσίευμα  άρθρου τέως Υπουργού
Πολιτισμού .                            Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο:  Είναι Επικίνδυνοι οι Δικαστές;

*** ΞΕΝΗΤΕΜΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ
 ΕΚΡΙΘΕΝ ΑΡΜΟΔΙΩΣ, ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ (ΔΕΕΛ)
ΔΙΕΘΝΟΥΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ 2004.
36. ΞΕΝΗΤΕΜΜΕΝΑ ΝΕΙΑΤΑ
΄Ανθη  της  λεβεντιάς,
 σπαρμένα σ΄ όλα  της  γής  τα  πέρατα.
 Αγναντεύουν  με  τα  μάτια  της  ψυχής,
 κάθε  Φώς,  κάθε  Λημέρι,  κάθε  Χρώμα,
 το  κάθε  τι,  απ΄ της  μάννας  γής,
 το ΄Αγιο   Χώμα.

΄Ανθη  της  λεβεντιάς,


 της  πατρίδας  καμάρια,
 της  νοσταλγίας  θύματα.
 Με  γενναία  καρδιά
 που  έχουν  μόνο  τα  λιοντάρια,
 με  βαρειά  βήματα,
 προχωρούν  ενάντια
 προς  της  σκληρής  ζωής 
 τα  κύματα.

 Ξενητεμμένα  νειάτα,
 που  ο  τόπος  τους να  τα  κρατήσει
 δεν  μπορούσε.
΄Εβλεπε  το  αετίσιο  βλέμμα  τους
  και  απορούσε.
  Βλέμμα  γεμάτ΄ ανησυχία  και  πεποίθηση,
  πούβλεπε   τόσο  μακρυά
  και  όλα  ήθελε
  να  τα  θωρούσε.

  Χώρος  απλός,  τόπος   μικρός
  για  λεβεντιάς  κλωνάρια.
 ΄Εβλεπε  αυτός  τον  πόνο  τους
  και  στέναζε.
 ΄Οση  συγκίνηση  κιάν  πρόσφερε,
  το  ήξερε.
  Πως  κάποτε  θα  φεύγανε
  και  νηές  και  παλληκάρια.

  Κάποιο  σπιτάκι  φτωχικό
  για  χρόνια  θάμενε  κλειστό,
  χωρίς  χαμόγελο  ή  τραγούδι.
 ΄Αδειο  από  γέλια  και  χαρές,
  από  ωραίες  αγκαλιές,
  χωρίς  ένα  λουλούδι.

 Φύγανε  πολλά  χρόνια  τα  παιδιά
  για  να  προκόψουνε  στη  ξενητειά,
  που  τόσο  ξέρει  να  πλανεύει.
  Κι  έρχεται  η  πίκρα  η  αλμυρή,
  φουντώνει  μέσα  στην  ψυχή
  σα  θάλασσα,
  οπού  ποτέ  δε  γαληνεύει.

  Είδανε  τόπους  τα  παιδιά.
  Πήγανε  τόσο  μακρυά,
  ο  Κόσμος  φάνηκε  μικρός.
  Σα  νάναι  άδειος.  Και  φτωχός !
 ΄Εστω !  Κιάν  πέτυχαν  αυτά,
  η  νοσταλγία  την  καρδιά
  την  έκανε  κομμάτια.
  Και  βλέπουν  το  μικρό  χωριό
  κάθε  στιγμή,  κάθε  λεπτό,
  με  της  ψυχής  τα  μάτια.

  Τη  σκέψη  αυτή  του  γυρισμού,
  την  έχουνε  συχνά  στο  νού
  και  η  καρδιά  ραγίζει.
  Τα  μάτια  τους  βουρκώνουνε,
  τα  δάκρυά  τους  τρέχουνε
  σαν  ποταμάκι  του  βουνού,
  που  αργεί  να  σταματήσει.

  Κι  όταν,  μετά  από  καιρό,
  η  σκληρή  μοίρα  το  θελήσει,
  να  έρθουνε  πολλών  χρονών
  απ΄ της  ζωής  το  άθλιο  μεθύσι,
  γυρίζοντας  στο  σπίτι  το  παληό
  με  κάποιο  άσπρο  καραβάκι
  που  πάει  για  το  νησιώτικο  χωριό,
 
  Τρέχουν  να  τ' απαντήσουνε
  χίλιες  δυό  αναμνήσεις.
  Στο  δρόμο  τα  προφταίνουνε
  σωρό  από  συγκινήσεις.
  Αγάπες,  πίκρες  και  χαρές.
  Κι  όλα  αυτά,  λές  κι  ήταν   χτές.
  Πως  όλα  αυτά  τα  χρόνια  δεν  περάσανε.
  Λές  και  δεν  έζησαν  άλλες  στιγμές !

  Και  φτάνοντας  στο  μονοπάτι  το  γνωστό,
  σαν  φαίνεται  το  σπίτι  το  παληό,
  από  το  δάκρυ,  θολώνει το  μάτι,
  που  έχει  να  το  δεί  τόσον   καιρό !

  Κάθε  γωνιά  μιλάει  βήμα – βήμα.
  Λέει το  κάθε  τι  και  αντηχεί :
  Τι  να  το  κάνεις  όσο  έχεις  χρήμα,
  αφού  δώ  πάνω  άφησες  για  πάντα  την ψυχή !

 ΄Ανθη  της  λεβεντιάς  σπαρμένα,
  σ΄ όλα  της  γής  τα  πέρατα.
  Αγναντεύουν  το  μικρό  χωριό
  κάθε  στιγμή  κάθε  λεπτό
  με  της  ψυχής  τα  μάτια,
  κι  η  νοσταλγία  την  καρδιά
  την  έκανε  κομμάτια ! ……..

      Παξοί,  Ιούλιος 1972
   Γεώργιος  Βελλιανίτης
          Παξινός Ποιητής

*** Ένα αυτοδιοικητικό σενάριο για τη ΝΔ...    του Κωνσταντίνος Μανίκας 
Το δεδομένο είναι ότι η ΝΔ έχει επισήμως δηλώσει ότι θα αποφύγει την από τα πάνω προς τα κάτω επιβολή υποψηφίων με την ανακοίνωση επίσημων χρισμάτων αλλά θα επιτρέψει τη δημιουργία συνεργασιών και την κατάθεση αυτόνομων υποψηφιοτήτων με κριτήριο τοπικά και προσωπικά χαρακτηριστικά από τις οποίες θα επιλέξει ποιες θα προτείνει στους πολίτες ως τις καταλληλότερες κατά τη γνώμη της. Αυτό δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί ως ένα πρώτο θετικό βήμα προς τον απεγκλωβισμό της αυτοδιοίκησης από το σφιχτό κομματικό εναγκαλισμό που κατέληξε να λειτουργεί ως ανασχετικός παράγοντας στην ανάπτυξη της, αναπαράγοντας όλες τις αγκυλώσεις και τους ανορθολογισμούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ως ένα εναλλακτικό σενάριο, ειδικά για το Δήμο της Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής, που θα επέτρεπε να εκδηλωθούν όλες οι εκφάνσεις της παραταξιακής προσέγγισης (πολιτικής και νοοτροπίας) για το θεσμό, την κάθοδο περισσότερων του ενός σχηματισμών που θα εκφράζουν διαφορετικά και πιο διευρυμένα εκλογικά σώματα.
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένη κι ότι οι εν ενεργεία δήμαρχος και περιφερειάρχης που στηρίζονται και χαίρουν εκτίμησης στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και όχι μόνο, άρα ο κατακερματισμός σε αυτό το κομμάτι των εκλογέων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος, η είσοδος στο δεύτερο γύρο κι στις δυο περιπτώσεις πιθανότατα θα μπορεί να επιτευχθεί με οποιοδήποτε ποσοστό θα ξεπερνά το 20%.
Χωρίς να μπαίνουμε στην περιπτωσιολογία, να εκφράζουμε προσωπική άποψη για τον ποιους θεωρούμε τους καλύτερους για τις συγκεκριμένες θέσεις, ούτε καν να θεωρούμε πιθανή ή την πλέον ενδεδειγμένη αυτή την επιλογή, αναπτύσσουμε ένα θεωρητικό σενάριο το οποίο ίσως να επέτρεπε στη ΝΔ την έμμεση διατήρηση της επαφής με σημαντικό κομμάτι ενός πιο παραδοσιακού μέρους της, που σήμερα δηλώνει πιεσμένο και αναστατωμένο από τις γενικότερες εξελίξεις αλλά δεν εγκαταλείπει την παράταξη. Στα πλαίσια λοιπόν ενός «δεύτερου» υποψηφίου θα μπορούσε να συγκρατηθεί ένα μέρος της πρόσκαιρης εκτονωτικής μεταφορά τους σε πιο ακραίες επιλογές ακόμα κι αν δεν ταυτίζεται μαζί τους.
Ταυτόχρονα βέβαια ένας άλλος σχηματισμός ίσως πιο νεανικός, πιο εναλλακτικός, με πιο σύγχρονη ατζέντα, πιο κοντά σε ευαισθησίες και ζητήματα των καιρών μας θα μπορούσε μέσα από μια πιο ακομμάτιστη ματιά να προσεγγίσει με έναν πιο αντισυμβατικό τρόπο και στρώματα ή πολιτικές ομάδες στις οποίες η κεντροδεξιά διαχρονικά είχε δυσκολία διείσδυσης. Με άτομα που δεν θα έχουν ιδιαίτερη σχέση με τους κομματικούς μηχανισμούς, θα προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, αλλά θα διαθέτουν κοινωνικά εχέγγυα, άποψη για τον τόπο τους, ειδικές γνώσεις και άδολη διάθεση προσφοράς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Με τη λογική να λεει ότι αυτή η προσπάθεια θα μπορεί να συγκεντρώσει με μεγαλύτερα ευκολία το απαραίτητο +20%, η πιο παραδοσιακή υποψηφιότητα θα έχει κατορθώσει να λειτουργήσει ως υποδοχέας δυσαρέσκειας αλλά και να διατηρήσει ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών σε μια χαλαρή επαφή παρά σε πλήρη αντίθεση με την παράταξη κάνοντας την επαναπροσέγγιση στο δεύτερο γύρο, όταν το δίλημμα θα είναι ειδικά για αυτούς τους πολίτες κυρίως πολιτικό, και το αντίπαλο δέος θα προέρχεται από την κεντροαριστερά ή την αριστερά.
Υ.Γ. Το κείμενο έχει γραφτεί πριν αρκετές εβδομάδες κι επιλέγω να το δημοσιεύσω τώρα που ανοίγει το όλο θέμα. Όσοι τα συζητάμε ξέρουν σε ποια πρόσωπα αναφέρεται και υπό ποιες προϋποθέσεις το θεωρούσα, εδώ και μήνες, ένα υποθετικό αλλά πιθανότατα επιτυχημένο σενάριο. Καλή τύχη λοιπόν! Κων/νος Μανίκας   Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

*** Μακεδονικός τάφος Πύργων Εορδαίας
 Η σημερινή επαρχία Εορδαίας ανήκε σ’ όλη της την έκταση στην αρχαία Εορδαία, η οποία με τα υπόλοιπα διαμερίσματα της Ελιμιώτιδας, Τυμφαίας, Ορεστίδας, Λυγκιστίδας, Πελαγονίας, Δερριόπου αποτελούσαν την Άνω (ορεινή) Μακεδονία.
Ο μακεδονικός τάφος στους Πύργους είναι μονοθάλαμος, διαστάσεων 2,83 επί 2,55μ., με απλή πρόσοψη, επίπεδη και επιχρισμένη με υπόλευκο κονίαμα. Το άνοιγμα της εισόδου δεν φέρει διαμορφωμένες παραστάδες και υπέρθυρο και κλεινόταν με δύο θυρόφυλλα, ένα εκ των οποίων παραμένει στη θέση του. Στον τάφο οδηγούσε κτιστός δρόμος, όπως φαίνεται στο τμήμα του τοίχου, αριστερά της πρόσοψης. Οι επιφάνειες στο εσωτερικό του θαλάμου είναι ενιαίες, επιχρισμένες με υπόλευκο κονίαμα, ενώ μελανότεφρη ταινία περιτρέχει τις τέσσερις πλευρές του. Στο δάπεδο υπάρχει καλά πατημένο χώμα, το οποίο έχει καταστραφεί σε κάποια σημεία.
Ο τάφος είχε συλληθεί ήδη από την αρχαιότητα, κάτι που γίνεται αντιληπτό από την παντελή έλλειψη των θολιτών της καμάρας. Τα ευρήματα του τάφου τον χρονολογούν σε μια πρώιμη σχετικά εποχή, δηλαδή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι.π.Χ., κατατάσσοντας τον στα αρχαιότερα δείγματα του είδους.
Ο τάφος εντοπίστηκε δίπλα στο σύγχρονο και αρχαίο δρόμο Έδεσσας-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, γεγονός που επιβεβαιώνει την ήδη γνωστή διαπίστωση ότι οι μακεδονικοί τάφοι βρίσκονταν κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες που συνέδεαν την πόλη με τον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς το όνομα του αρχαίου οικισμού, στον οποίο ανήκε ο τάφος και η πλούσια οικογένεια που τον χρησιμοποίησε παραμένει άγνωστο .=

*** Κωδωνοστάσιο Αγίου Νικολάου (Καμπαναριό)
Ο μητροπολίτικος ναός του Αγίου Νικολάου είχε έλλειψη καμπαναριού. Μέχρι το 1728 δεν είχε ούτε καμπάνες ούτε σήμαντρα.
Χρειάστηκαν και πάλι παρεμβάσεις, ώστε να εκδοθεί φιρμάνι του Σουλτάνου Μεϊμέτ, για να αποκτήσει η εκκλησία «σήμαντρα σιδερένια και ξύλινα». Οι καμπάνες θα πρέπει να τοποθετήθηκαν λίγο πριν το 1855, που έχουμε την κατασκευή του πρώτου μέρους του σημερινού κωδωνοστασίου.
Και μια και δεν μπορούσαν να κτίσουν επιβλητικό ναό οι Κοζανίτες έχτισαν ένα επιβλητικό καμπαναριό, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική, που έφτανε τα 26 (είκοσι έξη) μέτρα με 6 ορόφους και τρούλο. Τεχνίτης ήταν ο Σελτσιώτης (από Εράτυρα Βοϊου) Κάλφας Ανδρέας.
Μεταγενέστερα τοποθετήθηκε νέο ωρολόγι και στις τέσσερις πλευρές (δωρεά Ηλ. Κουτσιμάνη) και το 1939 προστέθηκε ο έβδομος όροφος και τοποθετήθηκε νέο ωρολόγι και στις τέσσερις πλευρές (δωρεά Κων/νου Μαμάτσιου) και το 1954 ολοκληρώθηκε με την επανεγκατάσταση του τρούλου.
Το καμπαναριό έχει καταστεί από τότε μέχρι σήμερα το «εμφανές σύμβολο» της Κοζάνης ως πόλη.

*** Μακεδονικός τάφος Σπηλιάς Εορδαίας
 Η σημερινή επαρχία Εορδαίας ανήκε σ’ όλη της την έκταση στην αρχαία Εορδαία, η οποία με τα υπόλοιπα διαμερίσματα της Ελιμιώτιδας, Τυμφαίας, Ορεστίδας, Λυγκιστίδας, Πελαγονίας, Δερριόπου αποτελούσαν την Άνω (ορεινή) Μακεδονία.
Ο μακεδονικός τάφος της Σπηλιάς με κατεύθυνση Β-Ν είναι διθάλαμος, διαστάσεων 3,36 επί 6,52μ. (μήκος νεκρικού θαλάμου 4,12μ.), με μνημειακή πρόσοψη, δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα που κρύβει την καμάρα. Τέσσερις δωρικοί ημικίονες (ανά δύο αριστερά και δεξιά) αποτελούν τα εικονικά στηρίγματα του θριγκού. Ανάμεσα στους ημικίονες υπάρχουν ανάγλυφες ασπίδες με γραπτή φυτική διακόσμηση.
Η αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου επιτρέπει τη σύγκρισή του με άλλα της ίδιας κατηγορίας, όπως τον τάφο του Φιλίππου και του Πρίγκηπα στη Βεργίνα και τον μεγάλο τάφο των Λευκαδίων Νάουσας. Από το εσωτερικό του τάφου απουσιάζει εντελώς η γραπτή διακόσμηση, όλες οι επιφάνειες παραμένουν λευκές, ενιαίες και αδιάρθρωτες, ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαμόρφωση στα δάπεδα.
Σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν αριθμούν τους επτά ή οκτώ. Οι νεκροί συνοδεύονταν, σύμφωνα με τα πανελλήνια έθιμα, από λίγα προσωπικά αντικείμενα (στλεγγίδες, πόρπες, μαχαίρια), αγγεία προσφορών και τελετουργιών (σκυφίδια, πινάκια, αμφορείς, λάγηνοι, μυροδοχεία) και συμβολικά θρησκευτικά αντικείμενα (αστράγαλοι, λύχνοι, ειδώλια, νομίσματα).
Τα κτερίσματα του τάφου χρονολογούνται από το β΄ τέταρτο του 2ου αι. π.Χ. ως το τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. π.Χ. Η σύγκριση, ωστόσο, με άλλα μνημεία του είδους, μας οδηγεί σε πολύ πρωϊμότερη ένταξη, στον 4ο αι. π.Χ. Αν ισχύει αυτό, συμπεραίνουμε ότι ο τάφος καθαρίστηκε από τις πρώιμες ταφές και παρέμειναν σ’ αυτόν οι οψιμότερες.

*** Μονή Ιλαρίωνα
 Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Ιλαρίωνα είναι χτισμένο σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, δίπλα στην κοίτη του Αλιάκμονα, μέσα σε πλατάνια και κήπους. Το μοναστήρι βρίσκεται περίπου 11 χλμ. νότια της Αιανής. Δυτικά του μοναστηριού, στη βόρεια βραχώδη απότομη πλευρά διακρίνονται ακόμη παλιά ασκητήρια.
Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι είναι άγνωστο. Κάποιες παραδόσεις τοποθετούν την ίδρυσή του ακόμη και στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Ωστόσο κάποιες επιγραφές σε εικόνες, στο εξωτερικό της εκκλησίας, στη βάση του Αγίου Ποτηρίου, καθώς επίσης και μία εγγραφή του 1847 στον Κώδικα της Ζάβορδας συντείνουν στο γεγονός, ότι το μοναστήρι πρέπει να λειτουργούσε ήδη από τις αρχές του 18ου αι. Το μοναστήρι με τη σημερινή του όψη εμφανίζει την τυπική διάταξη των μονών. Ο συνολικός χώρος περικλείεται από αυλόγυρο. Μέσα σε αυτόν υπάρχουν το καθολικό, το καμπαναριό και τα κελιά, οι στάβλοι, οι αποθήκες και το ηγουμενείο. Κατέχουν τμήματα της βόρειας και νότιας πλευράς και ολόκληρη τη δυτική πτέρυγα. Μπροστά από το καθολικό εκτείνεται ένας μεγάλος κήπος, με άνθη, οπωροφόρα δένδρα και λαχανικά. Το καθολικό, ένας μικρός ναός, έχει τη μορφή βασιλικής. Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του προηγούμενου ναού, ο οποίος είχε πιθανόν τη μορφή βασιλικής με τρούλο, βρίσκονται λίγο βορειότερα του σημερινού καθολικού.
Ο τωρινός ναός χτίστηκε, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο της κεντρικής κόγχης του ιερού, στις 23 Οκτωβρίου 1872, επί ηγουμένου Πορφυρίου. Κατά το 1989 έγιναν επισκευές, όπως ανακατασκευή της στέγης, επικεράμωση και εσωτερικές εργασίες και επισκευή της Εκκλησίας. Σταδιακά επιδιορθώθηκαν τα κελιά και οι ξενώνες της μονής. Το μοναστήρι πανηγυρίζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, όπου πλήθος προσκυνητών από τις γύρω περιοχές καταφτάνουν στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν.

*** Fefi Papalabrou
Ζούμε την πλέον υλιστική περίοδο ...κοινώς ..του συμφέροντος ανοιχτά και ξεδιάντροπα. Καταργήσαμε την συμπεριφορά που κάποτε την έλεγαν ..μπέσα..νεκρή πλέον λέξη. Όπου συμφέρον όλοι εκεί...Τα περί παντελονιών που είναι περίεργα ρούχα ..δεν υπάρχουν πια. Αιτία και αποτέλεσμα αυτής της πτώσης υπήρξε η πολιτική των τελευταίων 40 χρόνων. Και τώρα που είμαστε στην άκρη του γκρεμού και ορκιζόμαστε ότι η κρίση μας έκανε καλύτερους ..τώρα άρχισε η μεγάλη κατρακύλα. Πως θα σωθείς...πο...ύλα την ψυχή σου στο δι@ολο...Δεν ξέρεις πια σε ποιο κόμμα ανήκουν οι περισσότεροι. Γυρολόγοι της εξουσίας..Ακόμη και Το fb είναι ένα μικρό σχολείο...Εάν είσαι παρατηρητικός βλέπεις και εδώ την κατάπτωση ...Γράφω εγώ η ανώνυμη κάτι..γράφει το ίδιο κάποιος επώνυμος ...όλοι να ακολουθήσουν τον επώνυμο ..με την σκέψη ..που ξέρεις μπορεί να μου χρειαστεί. Μόνο κάτι καρντάσια ακόμη έχουν μπέσα.......
Προφήτης ο Παπάζογλου!!!
Εγώ δεν είμαι ποιητής
είμ’ ο λυγμός του
είμαι ένας δείπνος μυστικός
δίπλα ο Ιούδας κλαίει σκυφτός
κι είμ’ αδερφός του……………
 

*** Από τα σενάρια στο βιώσιμο χρέος...   ΑΠΌ ΤΟΝ Κωνσταντίνος Μανίκας 
Από περισσότερο ή λιγότερο αξιόπιστες πηγές ξανάρχισε η αναπαραγωγή σεναρίων για την αναμενόμενη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Άλλωστε όσο πλησιάζουμε προς την επίσημη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο φαίνεται να ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα έρχεται όλο και πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Είναι θεμιτό λοιπόν να επιχειρείται από διεθνή δημοσιογραφικά και πολιτικά κέντρα η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για αυτό που θα ακολουθήσει.
Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια ακριβώς θα είναι το δομή αυτών των παρεμβάσεων. Είναι σίγουρο όμως ότι θα στηρίζεται στην επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής στα 50 χρόνια (σε ένα μέρος των δανείων που δεν ξεπερνά τα 60 δις) και τη μείωση ή ακόμα και το μηδενισμό των επιτοκίων, ενώ παραμένει υπό συζήτηση ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό (η αποπληρωμή δηλαδή κάποιων ομολόγων μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια). Αν δηλαδή θα υπάρξει ένα νέο μικρό δάνειο με μόνη προϋπόθεση τη συνέχιση των ήδη αποφασισμένων μεταρρυθμίσεων ή θα χρησιμοποιηθούν και πιο πολύπλοκα, εναλλακτικά μέσα.
Με το πρώτο μέρος της ρύθμισης θα επέλθει μια άμεση μείωση στο κονδύλι των ετήσιων τόκων γύρω στα 300-500 εκ. ευρώ (ανάλογα με το ύψος του επιτοκίου). Το πόσο αρχικά δεν είναι πολύ μεγάλο λόγω της μετακύλισης της λήξης ομολόγων για μετά το 2020, οπότε και το όφελος της ρύθμισης θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.
Το δε χρηματοδοτικό κενό, το ακριβές ύψος του οποίου θα καθοριστεί μετά τον συνυπολογισμό του οφέλους από τη ρύθμιση του χρέους, θα μπορούσε να καλυφθεί και με άλλους τρόπους. Η ολοκλήρωση των νέων stress-test των Ελληνικών τραπεζών από όπου φημολογείται ότι θα προκύψουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης 4-5 δις (μέρος των οποίων μπορεί να προκύψει κι από ιδιωτικούς πόρους) θα αφήσει διαθέσιμο τουλάχιστον ένα αντίστοιχο ποσό το οποίο θα μπορούσε να διοχετευθεί στις δημόσιες χρηματοδοτικές ανάγκες. Άλλωστε με την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις εκτεταμένες ρυθμίσεις ιδιωτικών δανείων, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα αρχίσει να περιορίζεται άρα και η πιθανότητα επιπρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης μετά το 2015.
Ταυτόχρονα ένα μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων θα μπορούσε να προκύψει κι από την πιο εμπροσθοβαρή πώληση σε ιδιώτες των δικαιωμάτων του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες ή κι από την υπέρβαση των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις κάποιες εκ των οποίων καθυστέρησαν υπερβολικά για μια σειρά λόγων που δεν αφορούν αποκλειστικά της κυβερνητικές προθέσεις αλλά κυρίως συνθήκες της αγοράς.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν καθίσταται με αυτό τον τρόπο οριστικά βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η απάντηση είναι ότι σίγουρα γίνεται πολύ πιο διαχειρίσιμο στο βαθμό που η χώρα θα διατηρήσει σταθερά αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Όσο λιγότερους πόρους θα δεσμεύουμε για την καταβολή τόκων, τόσο περισσότεροι πόροι θα διοχετεύονται σε δράσεις για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική, τόσο θα αμβλύνονται οι επιπτώσεις της επώδυνης εσωτερικής υποτίμησης των τελευταίων ετών.
Φυσικά παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της αφαίρεσης από τις δημοσιονομικές μας πλάτες ενός έστω μέρους (περίπου 25 δις ευρώ) από τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μπορεί να μην προβάλλεται ως πιθανό άμεσο σενάριο αλλά στο βαθμό που η Ε.Ε. θέλει να κλείσει τον μνημονιακό κύκλο και να ασχοληθεί σοβαρά με τις διοικητικές και παραγωγικές της αδυναμίες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και αυτή την εξέλιξη ως κερασάκι στην τούρτα της επιτυχημένης εξόδου της Ελλάδας από το δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος –Ψυχολόγος

*** Γιατί φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς τις εκλογές – Το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Χρυσής Αυγής – Τα νέα μέτρα που έρχονται και το πρωτογενές πλεόνασμα
Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος, εκτιμά ότι αν γίνουν τώρα εκλογές το ΠΑΣΟΚ ενδεομένως να μην καταφέρει να περάσει την πόρτα της Βουλής.
Ετσι με το ΠΑΣΟΚ εκλογικά αποδυναμωμένο, με την τρόικα να πιέζει για νέα μέτρα και την υπογραφή τρίτου μνημονίου, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές μπορεί να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τη Νέα Δημοκρατία. Στη βάση ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν με γνώμονα τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή (και αυτό για μια μερίδα πολιτών καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αντίθετη άποψη)… και δεν θα λάβουν υπόψη τους την οικονομική κρίση, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τον ορυμαγδό φόρων, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και την αυξανόμενη ανεργία.
Όμως στην κυβέρνηση φοβούνται τις εκλογές και για επιπλέον λόγους: Όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ το 2014 χρειάζονται μέτρα που να φέρουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,6 δις ευρώ….Αυτό σημαίνει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης νέα μέτρα θα επιβληθούν.
Επίσης οι πάντες ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο…
Και παρά τα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν, καμία προόδος στο χρέος δεν υπήρξε, καθώς είναι υψηλότερο πλέον από την αρχή της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι για την τετραετία 2013-2016, π.χ., η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για ομόλογα που έχει εκδώσει και τα οποία λήγουν σε αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό των 74,7 δκ ευρώ και, μάλιστα, στην ίδια τετραετία η χώρα μας πρέπει να πληρώσει επιπλέον 36,5 δις ευρώ για τόκους – συνολικά δηλαδή… 111,2 δις ευρώ από το 2013 ως το 2016!
Ως προς τον μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις ευρώ, το οποίο όπως αποδεικνύεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2014, περικόπτονται δαπάνες για συντάξεις, μισθούς, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη ύψους… 2,7 δις.
Κατά συνέπεια εκλογές υπό το οικονομικό βάρος των εξελίξεων στην χώρα, δεν μπορούν να γίνουν ή δεν θέλει ο κ. Σαμαράς να γίνουν, αφού τότε θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ όχι μόνο θα χάσει στις εκλογές.
Στο μεταξύ οι βουλευτές των δύο κομμάτων βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο και αρνούνται να υπερασπιστούν κομβικές επιλογές της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα, ενώ όπως αναγνωρίζουν πρωτοκλασάτα στελέχη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει το πως θα κινηθούν κοινοβουλευτικά οι βουλευτές των δυο κομμάτων.
Επίσης με βάσει τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να προηγείται ή και να είναι πίσω μία ανάσα από τη ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το γεγονός της εκλογικής του νίκης, εφόσον η μεγάλη πλειοψηφία του λαού έχει αρχίσει πλέον να πιστεύει “ότι πόσο χειρότερα θα είναι”.
Τέλος στο μέτωπο της Χρυσής Αυγής, κανείς δεν μπορεί αν εγγυηθεί με ασφάλεια ότι μόνο μειωμένα θα είναι τα ποσοστά της σε περίπτωση εκλογικής αναμέτρησης…. Όταν μάλιστα ακόμη και μετά το κλείσιμο των στελεχών της ΧΑ στην φυλακή, το κόμμα εμφανίζεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις. [bankingnews.gr]

***
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
~ http://www.youtube.com/stamos01 ,            3134   video.-         http://www.youtube.com/stamatios01 , =       1616   video .-                 
~    http://www.youtube.com/vlasiskal , =       1622   video.-                                                                 
** Σύνολον   :                                                  6372    βίντεο αναρτημένα .-

~** http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 601    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,265 https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 ~***ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 : 
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/02/25-2014.html  , Αθλητική ενημέρωση Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014.-                                                                                                    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/02/26-2014.html  , Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  26  Φεβρουαρίου  2014 .-                                                    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/02/27-2014.html , Το   αγιάζι   της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Φεβρουαρίου  2014  .-                              
~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/02/28-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  28  Φεβρουαρίου  2014  .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                    ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου