ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 .
~ 22 Ιουλίου: Εορτή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής
~ Τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής τιμά σήμερα, 22 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, καταγόταν από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν πληροφορήθηκε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και απαλλάχθηκε από τα επτά δαιμόνια που την ενοχλούσαν και στην συνέχεια έγινε μαθήτρια του. Αυτή, μάλιστα, κατά την Ανάσταση του Κυρίου ήλθε πρώτη στον τάφο Του με αρώματα, και άγγελοι ντυμένοι στα λευκά ανήγγειλαν σ’ αυτή την Ανάσταση Του.
~** Στην Ι.Μονή Παναγία Καλαμίου Επιδαύρου Κυριακή 22-07-2018 Φωτογραφίες :
Video 8.~*ΥΔΡΑ επιστροφή για Μετόχι 22/07/2018 :
https://youtu.be/HysO1SdQlTI .-
*** ΥΔΡΑ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΥΔΡΑ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ, ΕΝΔΟΞΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
~«Ψηλέ απόκρημνε, ατράνταχτε βράχε που πάνω σου στηρίζεται η Ελευθερία της Ελλάδος.
Ύδρα, σαν ακούω τ' όνομά σου αναπηδά η καρδιά μου κι αναβράζει
το αίμα μου και με το πέταγμα των πανιών σου
πετά στο απέραντο πέλαγο η ψυχή μου
~ * ΥΔΡΑ : Μια ημερήσια Εκδρομή - Επίσκεψη - Διαδρομής το Ιστορικό Νησί!
~** Η Ύδρα στην Αρχαιότητα
~** Οι Κλασικοί Χρόνοι
Από πολύ νωρίς η Ύδρα χρησιμοποιήθηκε ως ναυτικός σταθμός, με αποτέλεσμα να πρωτοστατήσει στο θαλάσσιο εμπόριο και στις επικοινωνίες. Ιδιαίτερη άνθιση παρουσιάζει το εμπόριο στο τέλος του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου. Τότε οι Υδραίοι εκμεταλλεύτηκαν την Άγγλο-Γαλλική διαμάχη και αποκόμισαν τεράστια κέρδη, ελέγχοντας το θαλάσσιο εμπόριο, διασπώντας τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει η Αγγλία στα λιμάνια της Γαλλικής επικράτειας, κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.
~** Τα Χρόνια που ακολούθησαν
~** Η Αρχή του 20ου αιώνα
~** Η Δεκαετία του 50 & 60
~** Το Πρόφατο παρελθόν
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ στην ΥΔΡΑ :
~*** Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία
Είναι πετρόκτιστη, ιδρύθηκε το 1819 και ήταν από την αρχή γυναικεία Μονή. Ο μικρός ναός της οικοδομήθηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό, που αφιέρωσε τη Μονή στην Αγία Ευπραξία.
Το 1921 κατεδαφίστηκε με τη συγκατάθεση των δύο Μοναχών - Μακρίνας και Φωτεινής - το ερειπωμένο εκκλησάκι και ανεγέρθει, υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας - Σπετσών - Αιγίνης, Προκοπίου Καραμάνου, νέος Ι. Ναός στο όνομα των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Φωτεινής και Οσίας Ελισσάβετ, βασιλικού ρυθμού.
~** https://accounts.google.com/ServiceLogin?continue=https://www.google.com/maps/api/js/ApplicationService.AuthSuccess?pb=!1e2
*** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ :
~ Ιερά Μονή Καλαμίου
~** ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΔΡΑΣ 2016 - 2017 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Ναι, ακριβώς! Όταν θέλω να αφήσω το αυτοκίνητο στην άκρη και να ταξιδέψω για λίγο χωρίς να βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι, η Ύδρα είναι το ιδανικό νησί καθώς είναι από τα ελάχιστα νησιά της χώρας μας που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα.
~** 2. Το κόκκινο σπίτι
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 10 λεπτά μετά το Αυλάκι, θα δεις το μεγάλο Καμίνι, ένα μικρό ψαρολίμανο γεμάτο χρωματιστές βαρκούλες. Εκεί θα δεις απέναντί σου το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το «κόκκινο σπίτι» στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι και είναι ιδανικό για instagram φωτογραφίες. Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στο νησί!
~** 3. To «Παραδοσιακόν»
Εδώ θα φας το καλύτερο υδραϊκό καλαμάρι. Δυο βήματα από το λιμάνι, παραδοσιακό μεζεδοπωλείο- εστιατόριο με φρεσκότατα ψαρικά.
~**4. Η «Ξερή Ελιά»
Λίγο πιο μέσα, περπατώντας στα στενάκια του λιμανιού θα βρεις την ταβέρνα Ξερή Ελιά. Σημείο αναφοράς για το νησί καθώς η ταβέρνα αυτή λειτουργεί από το 1825 στην ομώνυμη πλατεία και προσφέρει γευστικότατα πιάτα, ίσκιο, μουσική και πολύ καλό κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη!
~**5. Η παραλία Μανδράκι
Αυτή την παραλία την αγαπώ για 2 λόγους. Πρώτον, είναι η μοναδική παραλία στην Ύδρα με άμμο και δεύτερον είναι πολύ ήσυχη. Είναι περίπου μισή ώρα περπάτημα από το λιμάνι της Ύδρας και πέρα από 2 ενοικιαζόμενα και ένα μικρό ταβερνάκι που μαζεύει λίγο κόσμο, θα δεις πως είναι από τα πιο ήσυχα σημεία του νησιού.
~** 6. Τα θαλάσσια ταξί
Εντάξει, το ξέρω πως δεν είναι δα και αξιοθέατο αλλά αν δεν έχεις επισκεφθεί την Βενετία με τα θαλάσσια ταξί και λεωφορεία της (ναι ναι) τότε η Ύδρα είναι μια καλή και ευχάριστη εισαγωγή στον κόσμο των θαλάσσιων ταξί! Έχουν το ενδιαφέρον τους, ειδικά οι οδηγοί τους! Δεν είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να μεταφέρεσαι αλλά είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος και δροσιστικός! χα
~** Φάρος Ζούρβα
Στο ανατολικό τμήμα της Ύδρας θα δείτε το φάρο Ζούρβα. Θα δυσκολευτείτε να τον προσεγγίσετε από ξηράς, μιας και η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη.
Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1883, έχει ύψος 10 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1946. Από τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο, έως ότου τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα το 1986, ενώ από το 1989 έγινε αυτόματος.
Tip: Ανατολικά του φάρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Άννας.
~** Νήσος Δοκός & Φάρος Δοκού
Η νήσος Δοκός, ανάμεσα στην Ύδρα και την αργολική ακτή, είναι ένα άγονο και μικροσκοπικό κομμάτι γης μέσα στη θάλασσα, που κατοικήθηκε -σύμφωνα με τις πηγές- τη νεολιθική εποχή (περί τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ.), και κατά την πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ) παρουσίασε μια αύξηση στον πληθυσμό της, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ναυσιπλοΐας.
Η σημασία του νησιού, παρά το μικρό του μέγεθος, ήταν τεράστια, μιας και λόγω της γεωγραφικής του θέσης έλεγχε το θαλάσσιο χώρο της Λακωνίας και τον κόλπο της Αργολίδας. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνταν και ως ορμίσκος. Σήμερα, έχει ελάχιστους κατοίκους, κυρίως ψαράδες. Αξίζει να το επισκεφτείτε, αφενός για την άγρια ομορφιά του και αφετέρου για να θαυμάσετε το πανάρχαιο ναυάγιο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στο νησί βρίσκεται και ο ομώνυμος φάρος Δοκού, που κατασκευάστηκε το 1923 και έχει ύψος 9 μέτρα.
Tip: Ο ερευνητής των βυθών, Peter Throckmorton, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το καλοκαίρι του 1975 το ναυάγιο. Μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στο Δοκό συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο με τον οποίο χρονολόγησαν τα κεραμικά, που είχε ανακαλύψει ο Throckmorton, στην πρωτοελλαδική εποχή και διατύπωσαν την υπόθεση ότι επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου. Κατόπιν, σε δύο διερευνητικές αποστολές (1975 και 1977) τα ευρήματα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Τότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται σίγουρα για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
~** Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη
Η ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης και της ναυτικής υπεροχής της Ύδρας. Θα τη συναντήσετε στη δυτική πλευρά του λιμανιού και θα εντυπωσιαστείτε αντικρίζοντας ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια του νησιού.
Λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο αρχοντικό αυτό έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι. Το 1979 η οικία περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, ως δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσως, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο. Από το καλοκαίρι του 2001, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, το κοινό μπορεί να το επισκεφτεί, αφού λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στο μουσείο έχουν διατηρηθεί τα πάντα στην αρχική τους μορφή, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Υπάρχει και πωλητήριο.
Tip: Στον πρώτο όροφο θα θαυμάσετε έπιπλα, σκεύη, πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Στον πάνω όροφο εκτίθεται η αξιόλογη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα) με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), που συνδέονται με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη. Καθημερινά: 09.00-14.00 & 17.30-20.30.
Info
Λιμάνι, τηλ. 22980 52421
~** Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Στο λιμάνι της Ύδρας, σε απόσταση 2 λεπτών από το σημείο που σας αφήνει το πλοίο με το που φτάσετε στο νησί και μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, θα βρείτε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.
Ιδρύθηκε το 1918 και το κτήριο που το φιλοξενεί δωρήθηκε στο κράτος από τον Γκίκα Ν. Κουλούρα. Ο τότε δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Λιγνός, ανακάλυψε στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου υλικό του αρχείου, το οποίο στη συνέχεια ταξινόμησε. Μετά από χρόνια, το 1972 το κτήριο κατεδαφίστηκε και πήρε τη σημερινή επιβλητική του μορφή.
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά και χωρίζεται σε τρία μέρη, το Αρχειακό Τμήμα, το Μουσειακό Τμήμα και τη Βιβλιοθήκη.
Tip: Στο μουσείο έχουν πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Info
Καθημερινά: 09.00-16.00, Ιούνιος-Σεπτέμβριος: 09.00-16.00 και 19.30-21.30
5 ευρώ, 3 ευρώ (άτομα ηλικίας 8-18 & άνω των 65), δωρεάν (κάτω των 8, ΑΜΕΑ)
Λιμάνι, τηλ. 22890 52355, 22890 54142, www.iamy.gr
~ ** Εκκλησίες & Μονές
Στην Ύδρα θα συναντήσετε 6 μοναστήρια και 300 εκκλησίες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του νησιού.
Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε τα δίδυμα μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία, όπου φυλακίστηκαν για ένα διάστημα το 1825 ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου της Ζούρβας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του 17ου αιώνα), το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και οι εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με τις σπάνιες και πανέμορφες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
Tip: Η πιο κοντινή εκκλησία στο κέντρο του λιμανιού είναι η Μητρόπολη της Ύδρας. Η Παναγία η Φανερωμένη -μια άλλη εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε- ξεχωρίζει για το ψηλό καμπαναριό με το μεγάλο ρολόι. Υπάρχουν κι άλλες εκκλησίες με πανέμορφους τρούλους που στηρίζονται σε μαρμάρινα τόξα, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη και της Υπαπαντής. Η πιο νέα εκκλησία του νησιού είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος.
*** AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ στο ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ! Έτσι εξηγούνται όλα…
~ Tο μικροσκοπικό Μαυροβούνιο των 600.000 κατοίκων έλαβε δάνειο 809 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός κινεζικού αυτοκινητοδρόμου
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας και μάλιστα αυτή τη φορά επί βαλκανικού εδάφους με αφορμή έναν αυτοκινητόδρομο.
Καθώς το Πεκίνο επεκτείνει την οικονομική του εμβέλεια στο πλαίσιο της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), οι φτωχές χώρες σε όλη την Ασία και την Αφρική έχουν ενδώσει στα ελκυστικά κινεζικά δάνεια και την υπόσχεση των σημαντικών έργων υποδομής.
Αυτό τους επέτρεψε να αναπτυχθούν με τρόπους που ίσως δεν ήταν εφικτοί χωρίς πρόσβαση στα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Σρι Λάνκα, το Τζιμπουτί και η Μογγολία, επιβαρύνθηκαν με χρέη και να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τη γενέτειρα του Πεκίνου.
Το Μαυροβούνιο είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βρισκόταν σε αυτή τη θέση, καθώς η κυβέρνησή του πιέζει με το σχέδιο του για ένα νέο αυτοκινητόδρομο που θα οδηγήσει το κράτος σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Αυτός ο αυτοκινητόδρομος είναι μια μεγάλη υπόθεση στο Μαυροβούνιο.
Υπενθυμίζει στους ανθρώπους τον Tito και τις ημέρες μεγάλων σοσιαλιστικών σχεδίων στην περιοχή «, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Mladen Grgic,, αναφερόμενος στον κομμουνιστή ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Josip Broz Tito.
«Αλλά είναι μια παγίδα. Τώρα που έχουν ξεκινήσει, οι πολιτικοί δεν μπορούν να το σταματήσουν – ανεξάρτητα από το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι. Και ειλικρινά δεν θέλουν», δήλωσε ο Grgic, συγγραφέας μιας μελέτης του 2017 για τον αυτοκινητόδρομο.
Υπό μία έννοια, πρόκειται για γεωπολιτικό παράδοξο παρά, καθώς η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι «κλειδωμένη» θεσμικά στην «σφαίρα επιρροής» της Κίνας μέσα από τις οικονομικές συνέπειες της εθνικής οδού Bar-Boljare, η οποία μπορεί να μην είναι να είναι επωφελής για τους πολίτες της, αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα μεγαλόπνοο σκοπό για την περιοχή ως σύνολο, λειτουργώντας ως εναλλακτικός διάδρομος στη θάλασσα για τη Σερβία, σύμμαχο του Πεκίνου . ~*
Η αμερικανοκινεζική διαμάχη για την περίπτωση του Μαυροβουνίου, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την εκκίνηση ενός νέου ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη, ενώ το παράδειγμα της μικροσκοπικής χώρας είναι πιθανό να ακολουθήσει και άλλο κράτος της Βαλκανικής.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν εξ ολοκλήρου άνευ προηγουμένου, καθώς κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη γεωπολιτικά σημαντική χώρα της Ρουάντα σήμερα με τον Πρόεδρο Kagame, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ένας από τους πιο αδιάλλακτους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά στρέφεται γρήγορα προς την Κίνα. www.bankingnews.gr
*** Ανατριχίλα: Οι Iron Maiden τραγούδησαν για τον «Μέγα Αλέξανδρο» ξεσηκώνοντας 36.000 Έλληνες… (BINTEO)
~ Οι Έλληνες fans ζητούσαν απεγνωσμένα από το θρυλικό heavy metal συγκρότημα, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, το τραγούδι τους για το Μέγα Στρατηλάτη, «Alexander the Great», το οποίο δεν παίζουν στα live.
Το τραγούδι, το οποίο κάνει σαφή αναφορά στην ελληνική καταγωγή του Μακεδόνα βασιλιά, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε στη διάδοση της ελληνικής Παιδείας στην Ανατολή, γράφτηκε το 1986, ωστόσο οι Iron Maiden δεν το έχουν παίξει ποτέ σε συναυλία, καθώς ο… επίσημος λόγος σύμφωνα με τον Μπρους Ντίκινσον είναι πως «δεν θυμόμαστε πώς να παίξουμε το πολύ δύσκολο σόλο»…
Νίκησε ολοκληρωτικά τους στρατούς της Περσίας Μέγας Αλέξανδρος Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Μέγας Αλέξανδρος
Έγινε Θρύλος ανάμεσα στους θνητούς
Ο βασιλιάς Δαρείος Γ’, ηττημένος, έφυγε απ΄ την Περσία Οι Σκύθες έπεσαν δίπλα στον ποταμό Ιαξάρτη
Τότε και η Αίγυπτος έπεσε στον Μακεδόνα βασιλιά Κι αυτός ίδρυσε την πόλη, που ονομάστηκε Αλεξάνδρεια Δίπλα στον Τίγρη ποταμό συνάντησε ξανά τον Δαρείο
Και τον συνέτριψε και πάλι στη μάχη στα Άρβυλα Μπαίνοντας σε Βαβυλώνα και Σούσα, θησαυρούς βρήκε Πήρε την Περσέπολη, την πρωτεύουσα της Περσίας Αλέξανδρος ο Μέγας
Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Αλέξανδρος ο Μέγας Έγινε ένας θεός ανάμεσα σε θνητούς
Ένας Φρύγας βασιλιάς είχε δέσει ένα ζυγό άμαξας Και ο Αλέξανδρος έκοψε το Γόρδιο δεσμό Και ο Θρύλος έλεγε ότι όποιος έλυνε το δεσμό Θα γινόταν ο Κύριος της Περσίας Τον Ελληνισμό διέδωσε σε μήκος και σε πλάτος Το μακεδονικά μαθημένο μυαλό
Η κουλτούρα τους ήταν ένας δυτικός τρόπος ζωής Έστρωσε το δρόμο για το Χριστιανισμό Προχωρώντας, προχωρώντας Η μάχη κουραστική, προχωρώντας δίπλα δίπλα Του Αλέξανδρου ο στρατός, γραμμή με γραμμή
Δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν στην Ινδία Κουρασμένοι από τη μάχη, τον πόνο και τη δόξα Αλέξανδρος ο Μέγας Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Αλέξανδρος ο Μέγας Πέθανε από πυρετό στη Βαβυλώνα».
Και το «Flight Of Icarus»
Πτήση του Ίκαρου
Καθώς ο ήλιος χαράζει πάνω από το έδαφος
Ένας γέρος στέκεται επάνω στον λόφο
Καθώς το χώμα ζεσταίνεται από τις πρώτες αχτίδες φωτός
Ένα κελαΐδισμα σπάει την ηρεμία
Τα μάτια του είναι πυρωμένα
Δες τον παράφρονα στη ματιά του!
«πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός
Πέτα, ακούμπα τον ήλιο, ναι!»
Τώρα το πλήθος σκορπά και το νεαρό αγόρι αμφανίζεται
Κοιτάει το γέρο στα μάτια
Καθώς απλώνει τα φτερά του και φωνάζει στο πλήθος
«στο όνομα του θεού, του πατρός μου, πετάω!»
Τα μάτια του φαίνονται τόσο φωτεινά
Καθώς πετάει με τα φτερά ενός ονείρου
Τώρα ξέρει, ο πατέρας του των πρόδωσε
Τώρα τα φτερά του γίνονται στάχτες, στάχτες ο τάφος του!
«πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός
Πέτα, ακούμπα τον ήλιο, ναι!»
Πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ακούμπα τον ήλιο, ναι!
Στο δρόμο σου, σαν αετός πέτα!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Πηγή: pentapostagma.gr
*** Έτσι ΠΡΟΔΩΣΕ η Ελλάδα τον Πούτιν! ΟΛΗ η ΑΛΗΘΕΙΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Ο Κυριάκος Βελόπουλος βγαίνει καθημερινά στα ΜΜΕ και ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.
Στο παρακάτω σποτ εμφανίζονται όλα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τη Ρωσία, για την Ορθοδοξία, για την ανάγκη αλλαγής συμμαχιών, αλλά και για τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων.
~ Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει «προδώσει» τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της δυτικοδουλείας του πολιτικού μας συστήματος και ο κ. Βελόπουλος το λέει όπου βρεθεί:
~ ~** "Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ" ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ : https://youtu.be/KmdcHr3wVc0 .-
*** Αθλητικά Νέα :
*** Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ των ελληνικών ομάδων στις κληρώσεις του Champions League και Europa League…
~ Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες στη Νιον της Ελβετίας οι κληρώσεις τόσο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League…
όσο και για τον αντίστοιχο του Europa League, γεγονότα που αφορούν και τις πέντε ελληνικές ομάδες που συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Δεδομένα σε αυτόν θα δώσει το παρών ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών.
Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης αντιμετωπίζουν τις Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού και βρίσκονται στο γκρουπ των ανίσχυρων εν όψει του τρίτου, στον οποίο θα παίξουν αν ξεπεράσουν τα εμπόδια των Λευκορώσων και των Σκωτσέζων αντίστοιχα.
Όσο για τον ΠΑΟΚ, σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Βασιλεία θα υποβιβαστεί στον τρίτο προκριματικό του Europa League, αλλά στο γκρουπ των ισχυρών.
Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα μάθει είτε απευθείας τον αντίπαλό του είτε το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει. Το ίδιο ισχύει για τους Αστέρα και Ατρόμητο εφόσον προκριθούν. Oι ελληνικές ομάδες, δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.
Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, θα μάθει το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός του στον τρίτο προκριματικό του Europa League, όχι εφόσον προκριθεί, αλλά εφόσον αποκλειστεί από τους Ελβετούς και αποχαιρετήσει το Champions League.
Αναλυτικά οι πιθανοί αντίπαλοι στον Europa League:
Ισχυροί
Σεβίλλη (Ισπανία) – Ούιπεστ (Ουγγαρία)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) – Βασιλεία (Ελβετία) / όποιος αποκλειστεί
B36 Τόρσαβν (Νησιά Φερόε) – Μπεσίκτας (Τουρκία)
Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) – Άγιαξ (Ολλανδία) / όποιος αποκλειστεί
Σπάρτακ Σουμποτίτσα (Σερβία) – Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Στιάρναν (Ισλανδία) – Κοπεγχάγη (Δανία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Ρουντάρ Βελένιε (Σλοβενία) – Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Γάνδη (Βέλγιο)
Γκενκ (Βέλγιο) – Φόλα Έσχ (Λουξεμβούργο)
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) – Άλκμααρ (Ολλανδία)
Τσικχούρα Σάκχερε (Γεωργία) – Μάριμπορ (Σλοβενία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) – Ραντνίτσκι Νις (Σερβία)
Φέγιενορντ (Ολλανδία)
Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)
Λειψία (Γερμανία) – Χάκεν (Σουηδία)
Παρτιζάν (Σερβία) – Τρακάι (Λιθουανία)
Αμπερντίν (Σκωτία) – Μπέρνλι (Αγγλία)
Ριέκα (Κροατία)
Σεράγεβο (Βοσνία) – Αταλάντα (Ιταλία)
Μόλντε (Νορβηγία) – Λάτσι (Αλβανία)
Βέντσπιλς (Λετονία) – Μπορντό (Γαλλία)
Ούφα (Ρωσία ) – Ντομζάλε (Σλοβενία)
Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία) – Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)
Ανίσχυροι
Γιαγκελόνια (Πολωνία) – Ρίο Άβε (Πορτογαλία)
Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία)
Χιμπέρνιαν (Σκωτία) – Αστέρας Τρίπολης (Ελλάδα)
Μπασακσεχίρ (Τουρκία)
Τζουγκάρντεν (Σουηδία) – Μάριουπολ (Ουκρανία)
Ντουναϊσκά Στρέντα (Σλοβακία) – Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)
Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) – Σλάβια Σόφια (Βουλγαρία)
Σαχτάρ Σόλιγκορσκ (Λευκορωσία) – Λεχ Πόζναν (Πολωνία)
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) – Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία)
ΛΑΣΚ Λιντζ (Αυστρία) – Λίλεστρομ (Νορβηγία)
Λουκέρνη (Ελβετία)
Σεν Γκάλεν (Ελβετία) – Σάρπσμποργκ (Νορβηγία)
Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία)
Βιτόρουλ (Ρουμανία) – Φιτέσε (Ολλανδία)
Ντιναμό Μπρεστ (Λευκορωσία) – Ατρόμητος (Ελλάδα)
Χάποελ Χάιφα (Ισραήλ) – Χαφνάρφιορντουρ (Ισλανδία)
Ντάνταλκ (Ιρλανδία) – ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)
Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία) – Βαντούζ (Λιχτενστάιν)
Όσιγιεκ (Κροατία) – Ρέιντζερς (Σκωτία)
Μπρόντμπι (Δανία)
Νόρντζελαντ (Δανία) – ΑΪΚ Στοκχόλμης (Σουηδία)
Γκόρνικ Ζάμπρζε (Πολωνία – Τρέντσιν (Σλοβακία)
Μπάλζαν (Μάλτα) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα (Ρουμανία)
Τόμπολ Κοστανάι (Καζακστάν) – Πιούνικ (Αρμενία)
Χόνβεντ (Ουγγαρία) – Προγκρές Νίντελκορν (Λουξεμβούργο).
filathlos.gr
***
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 :
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 . ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018. ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 03 Ιουλίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html . -
~* ARFARA 2 ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07 Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 08- Ιουλίου 2018 . :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~* Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html .-
~** ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
*~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης.
ΤΡΊΤΗ 10 Ιουλίου 2018 : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016 :
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 . :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_14.html .-
~* ARFARA ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 . : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_17.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2018 . :http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 19 ΙΟΥΛΊΟΥ 2018 . : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_18.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Α/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ..... 1ο μέρος ~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
Β/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ... 2ο μέρος .. Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post_19.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_19.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/20-2018.html .-
~*
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018 .
~ 22 Ιουλίου: Εορτή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής
~ Τη μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής τιμά σήμερα, 22 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, καταγόταν από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν πληροφορήθηκε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και απαλλάχθηκε από τα επτά δαιμόνια που την ενοχλούσαν και στην συνέχεια έγινε μαθήτρια του. Αυτή, μάλιστα, κατά την Ανάσταση του Κυρίου ήλθε πρώτη στον τάφο Του με αρώματα, και άγγελοι ντυμένοι στα λευκά ανήγγειλαν σ’ αυτή την Ανάσταση Του.
Η Μαρία, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, εξακολούθησε να διακονεί στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ. Έπειτα πήγε στην Έφεσο, κοντά στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, οπού και πέθανε. Τάφηκε στην είσοδο της σπηλιάς, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι επτά παίδες εν Εφέσω. Απολυτίκιο: Ήχος α’. Τον τάφον σου Σωτήρ. Χριστώ τω δι᾽ ημάς, εκ Παρθένου τεχθέντι, Σεμνή Μανδαληνή, ηκολούθεις Μαρία, αυτού τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα, όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, ανευφημούμέν σε πίστει, και πόθω γεραίρομεν.
Βίντεο 1.- ~ Διαδρομή στη μονή
Καλαμίου Επιδαύρου Κυριακή 22/07/2018: https://youtu.be/yQpCCTZC3cs .-
Video 2.- ~ Ι Μ Παναγίας
Καλαμίου Επιδαύρου 22/07/2018 :
Video 3 .- ~Ταβέρνα Κρυφό
λιμάνι στην ΥΔΡΑ 22/07/2018 :
Video 4 .- ~ Διαδρομή Μετόχι
προς ΥΔΡΑ 22/07/2018 :
Video 5 .- ~** Φτάνοντα ΥΔΡΑ
22/07/2018 :
Video 6.-~* Στο πλοίο για ΥΔΡΑ 22/07/2018 VID 2018:
Video 7 .- ~*Λιμάνη ΥΔΡΑΣ
22/07/2018 VID 2018:
https://youtu.be/HysO1SdQlTI .-
9~* ΥΔΡΑ 22/07/2018 Ταβέρνα Κρυφό Λιμάνι: https://youtu.be/3L2EWUqjouU
.-
11~** Ι. Μ.ΚΑΛΑΜΊΟΥ Αφήγηση από Αποστόλη 22/07/2018: https://youtu.be/2_UMElomyws
.-
12 ~** Αφήνοντας
την Υδρα 22/07/2018: https://youtu.be/2Dw61d7SC4Y .-
14~* Στο Μετόχι από
πλοίο για Υδρα 22/07/2018: https://youtu.be/TusqTerTWSE
.-
16~*ΜΕΤΟΧΙ ΥΔΡΑ με πλοίο
22/07/2018 : https://youtu.be/OYO-XD5IHFA .-
*** ΥΔΡΑ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
ΥΔΡΑ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ, ΕΝΔΟΞΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ
~«Ψηλέ απόκρημνε, ατράνταχτε βράχε που πάνω σου στηρίζεται η Ελευθερία της Ελλάδος.
Ύδρα, σαν ακούω τ' όνομά σου αναπηδά η καρδιά μου κι αναβράζει
το αίμα μου και με το πέταγμα των πανιών σου
πετά στο απέραντο πέλαγο η ψυχή μου
~ * ΥΔΡΑ : Μια ημερήσια Εκδρομή - Επίσκεψη - Διαδρομής το Ιστορικό Νησί!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ:...
ΜΕΛΙΓΑΛΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΝΑΥΠΛΙΟ (ΚΑΦΕ)-ΜΕΤΟΧΙ – ΥΔΡΑ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ-ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 06:30 Π.Μ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΑΚΙ: 30€
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛ:6932901925,6932211205,6973396877
~ Η Ύδρα Σήμερα
Πλησιάζοντας το λιμάνι η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ:...
ΜΕΛΙΓΑΛΑ – ΤΡΙΠΟΛΗ – ΝΑΥΠΛΙΟ (ΚΑΦΕ)-ΜΕΤΟΧΙ – ΥΔΡΑ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ-ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 06:30 Π.Μ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΚΑΙ ΚΑΡΑΒΑΚΙ: 30€
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛ:6932901925,6932211205,6973396877
~ Η Ύδρα Σήμερα
Πλησιάζοντας το λιμάνι η πόλη της Ύδρας φαντάζει σαν ένας πίνακας ζωγραφικής με γκρι, άσπρα και μπλε χρώματα πάνω από το γαλάζιο της θάλασσας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής.
Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου, και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος.
Με την πρώτη σας επίσκεψη ο επισκέπτης που την προσεγγίζει, γυρίζει πίσω στο χρόνο, εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης, ενώ ταυτόχρονα ένα συναίσθημα μαγείας σας περιβάλλει. Ίσως να είναι η μοναδική αρχιτεκτονική και γραφικότητα του νησιού, ίσως πάλι να είναι η μακρόχρονη και η πολιτιστική κληρονομιά του ή ίσως όλα μαζί.
Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη, μαζί με την Προτομή του Μιαούλη. Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, κότερα και κρουαζιερόπλοια.
Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να περιηγηθείτε στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, να θαυμάσετε τα παλιά Αρχοντικά και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.
Οπως επίσης μπορείτε να ανηφορίσετε στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.
Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.
Για κολύμπι μέσα στην Πόλη προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα, και σε μικρή απόσταση από την πόλη το Αυλάκι, το Καμίνι και το Μαντράκι.
Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Κμαίνι, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι ... γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί.
Στην Ύδρα βρίσκεται η έδρα της Μητρόπολης των νησιών Ύδρα - Σπέτσες - Πόρος, Αίγινα και Αγκίστρι, που βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου μαζί με το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας δεν ξεπερνούν τους 3.000 και ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον τουρισμό, αφού το νησί κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές του, για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρει τη νύχτα.
Η Ύδρα, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της και τη συνεχή προσφορά της στον τουρισμό και στην πολιτιστική ζωή
της χώρας μας, παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού και ένα από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.
Με την πρώτη σας επίσκεψη ο επισκέπτης που την προσεγγίζει, γυρίζει πίσω στο χρόνο, εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης, ενώ ταυτόχρονα ένα συναίσθημα μαγείας σας περιβάλλει. Ίσως να είναι η μοναδική αρχιτεκτονική και γραφικότητα του νησιού, ίσως πάλι να είναι η μακρόχρονη και η πολιτιστική κληρονομιά του ή ίσως όλα μαζί.
Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη, μαζί με την Προτομή του Μιαούλη. Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας κατακλύζεται καθημερινά από μικρά και μεγάλα σκάφη, κότερα και κρουαζιερόπλοια.
Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να περιηγηθείτε στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, να θαυμάσετε τα παλιά Αρχοντικά και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.
Οπως επίσης μπορείτε να ανηφορίσετε στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.
Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.
Για κολύμπι μέσα στην Πόλη προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα, και σε μικρή απόσταση από την πόλη το Αυλάκι, το Καμίνι και το Μαντράκι.
Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Κμαίνι, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι ... γίνεται μόνο από τη θάλασσα, με καϊκια ή θαλάσσια ταξί.
Στην Ύδρα βρίσκεται η έδρα της Μητρόπολης των νησιών Ύδρα - Σπέτσες - Πόρος, Αίγινα και Αγκίστρι, που βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου μαζί με το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας δεν ξεπερνούν τους 3.000 και ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον τουρισμό, αφού το νησί κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό από Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές του, για την ήρεμη ζωή που προσφέρει στους επισκέπτες της την ημέρα, αλλά και για την έντονη κοσμοπολίτικη ζωή που προσφέρει τη νύχτα.
Η Ύδρα, με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική της και τη συνεχή προσφορά της στον τουρισμό και στην πολιτιστική ζωή
της χώρας μας, παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού και ένα από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.
~** Η Ύδρα στην Αρχαιότητα
Το όνομα της Ύδρας οφείλεται στα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα. Οι ιστορικοί αναφέρουν το νησί με το όνομα Υδραία και στο εσωτερικό του νησιού έχουν διασωθεί ίχνη αρχαίων οικισμών, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικές ανασκαφές στη θέση Επισκοπή.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα (επιφανειακά ευρήματα, θραύσματα αγγείων, κατάλοιπα οικισμού στην θέση Επισκοπή, κτλ), η επίκοιση στο νησί ανάγεται στους πολύ προ της Ομηρικής περιόδου χρόνους, δηλαδή στην Ύστερη Νεολιθική εποχή (3000 - 2600 π.Χ.).
Στο σπήλαιο κοντά στις Πέβγες, νότια του οικισμού, έχουν βρεθεί ίχνη από την Ύστερη Νεολιθική εποχή. Ένα από τα σημεία του νησιού που φαίνεται ότι κατοικήθηκε σε όλες τις εποχές ήταν η Eπισκοπή, το κυριότερο γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο του νησιού, καθώς εδώ υπήρχαν πλούσιες πηγές νερού.
Στη διάρκεια της Πρωτοελλαδικής περιόδου η εγκατάσταση έγινε κοντά στη Zούρβα, στον Aγιο Nικόλαο, στον Aγιο Γεώργιο Mπίστη, στη Nησίζα και οι άνθρωποι με τα πλοία τους έκαναν εμπόριο οψιδιανού.
Iχνη κατοίκησης από τη Γεωμετρική εποχή υπάρχουν στον Bλυχό, όπως επίσης υπάρχουν ίχνη και από τη Μακεδονική εποχή, από την Υστερορωμαϊκή και τη Βυζαντινή σε διάφορα σημεία του νησιού.
Η Ύδρα φαίνεται ότι δεν κατάφερε στους αιώνες που ακολούθησαν να εξελιχθεί σε τόπο κοινωνικά και ιστορικά συγκροτημένο. Περίπου τον 13ο π.Χ. αιώνα, γίνεται τόπος εγκατάστασης και διαμονής Δρυόπωναγροτών, βοσκών και ψαράδων, ανθρώπων σκληροτράχηλων χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και αναζητήσεις πέρα των στενών ορίων του τόπου τους, οι οποίοι προηγουμένως ζούσαν στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και της Οίτης και κατέφυγαν στο νησί κάτω από την πίεση των Δωριέων.
Δύο αιώνες αργότερα, με την κάθοδο των Δωριέων, οι Δρύοπες εξαφανίζονται και χάνεται κάθε ίχνος ζωής στο νησί που παρέμεινε ένας τόπος τραχύς και σχεδόν έρημος, αποκομμένος από την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη.
Κατά την Πρώιμη Αρχαιότητα ο ιστορικός της ρόλος εξακολουθεί να παραμένει ασήμαντος. Το πιθανότερο είναι να υπαγόταν στην δικαιοδοσία του πανίσχυρου τότε Βασιλείου των Μυκηνών (Ομήρου Ηλιάδα, στ. 100 - 109). Γύρω στα 560 π.Χ. περιήλθε αρχικά στους Ερμιονείς μέχρι το 525 π.Χ. και στη συνέχεια, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία του Ηροδότου αγοράστηκε από Σάμιους πολιτικούς φυγάδες για να παραδοθεί αργότερα από αυτούς στους Τροιζηνίους, που επιμόνως επιζητούσαν την κατοχή της κυρίως για λόγους καλλιέργειας και βοσκής των αιγοπροβάτων τους. Υπό την εξουσία των Τροιζήνιων η Ύδρα παραμένει μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Ιστορικοί της αρχαιότητας όπως ο Ηρόδοτος (Γ' 19), ο Γεωγράφος Πτολεμαίος (Δ' 334), ο περιηγητής Παυσανίας (Β' 439) και οι Λεξικογράφοι Στέφανος ο Βυζάντιος (6ος αιώνας πχ) και Ησύχιος (5ος αιώνας π.Χ.), σπανίως κάνουν μνεία του ονόματός της.
Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά δεδομένα (επιφανειακά ευρήματα, θραύσματα αγγείων, κατάλοιπα οικισμού στην θέση Επισκοπή, κτλ), η επίκοιση στο νησί ανάγεται στους πολύ προ της Ομηρικής περιόδου χρόνους, δηλαδή στην Ύστερη Νεολιθική εποχή (3000 - 2600 π.Χ.).
Στο σπήλαιο κοντά στις Πέβγες, νότια του οικισμού, έχουν βρεθεί ίχνη από την Ύστερη Νεολιθική εποχή. Ένα από τα σημεία του νησιού που φαίνεται ότι κατοικήθηκε σε όλες τις εποχές ήταν η Eπισκοπή, το κυριότερο γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο του νησιού, καθώς εδώ υπήρχαν πλούσιες πηγές νερού.
Στη διάρκεια της Πρωτοελλαδικής περιόδου η εγκατάσταση έγινε κοντά στη Zούρβα, στον Aγιο Nικόλαο, στον Aγιο Γεώργιο Mπίστη, στη Nησίζα και οι άνθρωποι με τα πλοία τους έκαναν εμπόριο οψιδιανού.
Iχνη κατοίκησης από τη Γεωμετρική εποχή υπάρχουν στον Bλυχό, όπως επίσης υπάρχουν ίχνη και από τη Μακεδονική εποχή, από την Υστερορωμαϊκή και τη Βυζαντινή σε διάφορα σημεία του νησιού.
Η Ύδρα φαίνεται ότι δεν κατάφερε στους αιώνες που ακολούθησαν να εξελιχθεί σε τόπο κοινωνικά και ιστορικά συγκροτημένο. Περίπου τον 13ο π.Χ. αιώνα, γίνεται τόπος εγκατάστασης και διαμονής Δρυόπωναγροτών, βοσκών και ψαράδων, ανθρώπων σκληροτράχηλων χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και αναζητήσεις πέρα των στενών ορίων του τόπου τους, οι οποίοι προηγουμένως ζούσαν στις ορεινές περιοχές του Παρνασσού και της Οίτης και κατέφυγαν στο νησί κάτω από την πίεση των Δωριέων.
Δύο αιώνες αργότερα, με την κάθοδο των Δωριέων, οι Δρύοπες εξαφανίζονται και χάνεται κάθε ίχνος ζωής στο νησί που παρέμεινε ένας τόπος τραχύς και σχεδόν έρημος, αποκομμένος από την ιστορική και πολιτιστική εξέλιξη.
Κατά την Πρώιμη Αρχαιότητα ο ιστορικός της ρόλος εξακολουθεί να παραμένει ασήμαντος. Το πιθανότερο είναι να υπαγόταν στην δικαιοδοσία του πανίσχυρου τότε Βασιλείου των Μυκηνών (Ομήρου Ηλιάδα, στ. 100 - 109). Γύρω στα 560 π.Χ. περιήλθε αρχικά στους Ερμιονείς μέχρι το 525 π.Χ. και στη συνέχεια, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία του Ηροδότου αγοράστηκε από Σάμιους πολιτικούς φυγάδες για να παραδοθεί αργότερα από αυτούς στους Τροιζηνίους, που επιμόνως επιζητούσαν την κατοχή της κυρίως για λόγους καλλιέργειας και βοσκής των αιγοπροβάτων τους. Υπό την εξουσία των Τροιζήνιων η Ύδρα παραμένει μέχρι τον 4ο π.Χ. αιώνα.
Ιστορικοί της αρχαιότητας όπως ο Ηρόδοτος (Γ' 19), ο Γεωγράφος Πτολεμαίος (Δ' 334), ο περιηγητής Παυσανίας (Β' 439) και οι Λεξικογράφοι Στέφανος ο Βυζάντιος (6ος αιώνας πχ) και Ησύχιος (5ος αιώνας π.Χ.), σπανίως κάνουν μνεία του ονόματός της.
~** Οι Κλασικοί Χρόνοι
Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει για την Ύδρα στους Κλασικούς χρόνους είναι η αναφορά του Στέφανου του Βυζάντιου για έναν κωμωδιογράφο με το όνομα Ευάγης, ο οποίος κατοικούσε στο νησί.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο νησί. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι η Ύδρα παρέμενε ακατοίκητη στα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια. Όμως οι ανασκαφές στην Επισκοπή μαρτυρούν ότι η Ύδρα αυτή την εποχή κατοικείται.
Φαίνεται ότι εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών ένας μεγάλος αριθμός από τους κατοίκους της είχε εγκαταλείψει το νησί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αποσυρθεί στο εσωτερικό του.
~** 15ος-16ος-17ος & 18ος αιώνας
~** Οι Προεπαναστατικοί ΧρόνοιΔεν υπάρχουν πληροφορίες για την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο νησί. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αρχικά την εντύπωση ότι η Ύδρα παρέμενε ακατοίκητη στα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια. Όμως οι ανασκαφές στην Επισκοπή μαρτυρούν ότι η Ύδρα αυτή την εποχή κατοικείται.
Φαίνεται ότι εξαιτίας των συχνών πειρατικών επιδρομών ένας μεγάλος αριθμός από τους κατοίκους της είχε εγκαταλείψει το νησί, ενώ οι υπόλοιποι είχαν αποσυρθεί στο εσωτερικό του.
~** 15ος-16ος-17ος & 18ος αιώνας
Στις Δυτικές μεσαιωνικές πηγές - κυρίως γεωγραφικά κείμενα και χάρτες - το όνομα του νησιού εμφανίζεται παραλλαγμένο με διάφορες μορφές (Sidra, Sidre, Sidera, Sidero, Sidro κ.α.), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος καθιέρωσης του σημερινού ονόματος.
Οι απαρχές του 15ου αιώνα βρίσκουν την Ύδρα κατοικημένη από λίγες γεωργικές και ποιμενικές οικογένειες. Από το 1460 αρχίζει η πρώτη έντονη εποικιστική κίνηση και εγκατάσταση στην Ύδρα Ορθοδόξων Αρβανιτών φυγάδων, οι οποίοι εφθασαν στην Ύδρα κυνηγημένοι από τους Τούρκους, επειδή πολέμησαν στο πλευρό των Ενετών κατά τη διάρκεια του δεκαεξάχρονου Ενετοτουρκικού πολέμου (1463 - 1479) στην Πελοπόννησο.
Οι νέοι κάτοικοι της Ύδρας συγχωνεύονται με τους ντόπιους όπου το βραχώδες και άγονο έδαφος της Ύδρας τους ανάγκασε να στραφούν προς την θάλασσα και να γίνουν άριστοι ναυτικοί.
Είναι ακριβώς η εποχή που αρχίζει η ανοικοδόμηση και η δημιουργία της σημερινής πόλης της Ύδρας με πρώτο οικιστικό πυρήνα τον λόφο της Κιάφας, προφανώς για λόγους ασφαλείας των κατοίκων, για να προφυλαχτούν από πιθανούς επιδρομείς και πειρατές.
Οι ταραγμένες συνθήκες που επικρατούσαν τον 16ο και 17ο αιώνα με τις πολεμικές συγκρούσεις κατά την διάρκεια του Ενετοτουρκικού (1700 - 1715), του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768 - 1774), και οι εξεργέσεις στον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια του ίδιου αιώνα μαζί με τη συνακόλουθη έλλειψη ασφάλειας ήταν η κύρια αιτία της εγκατάστασης στο νησί νέων οικογενειών από διάφορες περιοχές του ελλαδικού και μικρασιατικού χώρου.
Μεταξύ αυτών οι οικογένειες του Λαζάρου και Ζέρβα, μετέπειτα Κοκκίνη και Κουντουριώτη απο την Ήπειρο, η οικογένεια Μπαρού απο την Κύθνο όπως και οι οικογένειες Νέγκα, Γκιώνη και Γκούμα. Επίσης οι οικογένειες Γιακουμάκη μετέπειτα Τομπάζη απο τα Βουρλά της Σμύρνης, Κιοσσέ μετέπειτα και Σαχίνη απο τη Γένοβα, Μπουντούρη απο την Εύβοια, Βώκου μετέπειτα και Μιαούλη απο τα Φύλλα Ευβοίας, που ενδυνάμωσαν περαιτέρω - πληθυσμιακά και οικονομικά - το νησί.
Την εποχή αυτή (δεύτερο μισό του 17ου αιώνα), αρχίζει να διαμορφώνεται ο σημερινός οικισμός της Ύδρας αλλά και να τίθενται οι βάσεις για την μεταγενέστερη ανάπτυξη της ναυτιλίας, αφού το άγονο έδαφος του νησιού ανάγκασε τους κατοίκους να αναζητήσουν στη θάλασσα τους πόρους της επιβίωσης και αργότερα της ευημερίας τους.
Η δημογραφική αυτή Επανάσταση είχε ασφαλώς τις θετικές και τις αρνητικές της συνέπειες όσον αφορά την εξέλιξη της υδραϊκής κοινωνικής πορείας. Από τις θετικότερες υπήρξαν η προώθηση της ανάπτυξης του εμπορίου και κυριότερα η ανάπτυξη και η αλματώδης εξέλιξη της ναυτιλίας στην Ύδρα.
Τον 18ο αιώνα οι Υδραίοι άρχισαν να επιδίδονται στη ναυπήγηση μικρών ιστιοφόρων (τρεχαντήρια) και από τα μέσα του ίδιου αιώνα, πλοίων μεγάλης χωρητικότητας που έπλεαν σε όλη την Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Στα τέλη του 18ου αιώνα και αρχές του 19ου αιώνα, η Ύδρα εξελίσσεται σε μεγάλη ναυτική δύναμη με εμπορικό στόλο 150 πλοίων. Oι νέες δυνατότητες που έδωσε στην ελληνική εμπορική ναυτιλία η ρωσοτουρκική συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζί (1774) μαζί με την εύνοια της Οθωμανικής διοίκησης που στηριζόταν πολύ στη ναυτική εμπειρία των Υδραίων που υπηρετούσαν στον τουρκικό στόλο, εξασφάλισε στο νησί την αυτοδιοίκηση με την αποστολή στην Ύδρα το 1802 του υδραίου Γεωργίου Δήμα Βούλγαρη, ευνοούμενου του τότε Καπετάν Πασά και Αρχικυβερνήτη της Τουρκικής Ναυαρχίδας.
Ο Βούλγαρης τοποθετήθηκε από το Σουλτάνο ως Μιτάς Κοτζαμπάσης (Διοικητής) και Ναζίρης (επόπτης) της Ύδρας και για κάποιο χρονικό διάστημα του Πόρου και των Σπετσών, με σκοπό να επιβάλει την διασαλευμένη τάξη. Η συνετή του διοίκηση και η οθωμανική εύνοια στο πρόσωπό του συνετέλεσαν στο να καταφέρει ο Γ. Βούλγαρης, ο "Μπέης" όπως τον αποκαλούσαν οι Υδραίοι, να αναγάγει το νησί σε πρότυπο εννοούμενου τόπου.
Η περίοδος της οικονομικής ευρωστίας, η σχετικά καταστολή της πειρατείας και η εσωτερική ησυχία που ακολούθησε τους χρόνους διακυβέρνησης του Γεωργίου Βούλγαρη, έδωσαν την ευκαιρία στους Υδραίους να οργανώσουν την κοινωνία τους όπως αυτοί ήθελαν, ενώ οι συνεχείς μάχες που αναγκάζονταν να δίνουν τα υδραϊκά πληρώματα με τους πειρατές, που τότε λυμαίνονταν απ'άκρο σε άκρο την Μεσόγειο, τους μετέτρεψαν με τον καιρό από ασήμαντους γεωργούς και ποιμένες, σε τολμηρούς εμπειροπόλεμους ναυτικούς.Από πολύ νωρίς η Ύδρα χρησιμοποιήθηκε ως ναυτικός σταθμός, με αποτέλεσμα να πρωτοστατήσει στο θαλάσσιο εμπόριο και στις επικοινωνίες. Ιδιαίτερη άνθιση παρουσιάζει το εμπόριο στο τέλος του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου. Τότε οι Υδραίοι εκμεταλλεύτηκαν την Άγγλο-Γαλλική διαμάχη και αποκόμισαν τεράστια κέρδη, ελέγχοντας το θαλάσσιο εμπόριο, διασπώντας τον αποκλεισμό που είχε επιβάλλει η Αγγλία στα λιμάνια της Γαλλικής επικράτειας, κατά την διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εποχή αυτή το νησί να γνωρίσει τη μεγαλύτερη δύναμή του και κατ' επέκταση την οικονομική και πνευματική άνθησή του. Οι Υδραίοι σταδιακά έγιναν κύριοι των θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου και η Ύδρα αναδείχτηκε σε πρώτη ναυτική δύναμη ανάμεσα στα ελληνικά νησιά.
Το υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της ναυτιλιακής και εμπορικής δραστηριότητας το αποδεικνύουν η ίδρυση ναυτικής σχολής με την μετάκληση ιταλών και πορτογάλων δασκάλων για τη συστηματικότερη διδασκαλία της ναυτικής τέχνης, καθώς και η θέσπιση ειδικών νόμων και κανόνων για τη ρύθμιση των σχετικών συναλλαγών.
Γίνεται συνεπώς πλήρως κατανοητό, γιατί η στιγμή της έναρξης του αγώνα στα 1821 βρήκε το μικρό και μέχρι
πρότινος ασήμαντο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού, να αριθμεί περί τους 27.000 κατοίκους.
πρότινος ασήμαντο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού, να αριθμεί περί τους 27.000 κατοίκους.
~** Τα Χρόνια που ακολούθησαν
Μετά την Απελευθέρωση αρχίζει μια μακρά περίοδος παρακμής και οικονομικής ύφεσης για το νησί και για ένα περίπου αιώνα, η Ύδρα παρά το μικρό μέγεθός της και την εντεινόμενη οικονομική παρακμή της, έδωσε στην πολιτική ζωή της χώρας έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέντε πρωθυπουργούς, πολλούς υπουργούς (ιδίως στο Υπουργρίο Ναυτικών).
Ο Γεώργιος Κουντουριώτης διετέλεσε Πρόεδρος του Εκτελεστικού κατά την Επανάσταση, μέλος του Συμβουλίου του Καποδίστρια και επί Όθωνα Πρωθυπουργός και Υπουργός Ναυτικών. Ο Αντώνιος Κριεζής, Πρωθυπουργός επί Όθωνα, ο Δημήτριος Βούλγαρης επτά φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αθανάσιος Μιαούλης τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο Πέτρος Βούλγαρης Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ο Γεώργιος Κουντουριώτης διετέλεσε Πρόεδρος του Εκτελεστικού κατά την Επανάσταση, μέλος του Συμβουλίου του Καποδίστρια και επί Όθωνα Πρωθυπουργός και Υπουργός Ναυτικών. Ο Αντώνιος Κριεζής, Πρωθυπουργός επί Όθωνα, ο Δημήτριος Βούλγαρης επτά φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αθανάσιος Μιαούλης τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο Πέτρος Βούλγαρης Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
~** Η Αρχή του 20ου αιώνα
Το 1912, ο Υδραίος ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ως αρχηγός του ελληνικού στόλου, νίκησε τον τουρκικό στόλο στα στενά του Ελλησπόντου. Την ίδια περίοδο, στις 18 Οκτωβρίου του 1912, ο Νικόλαος Βότσης, κυβερνώντας το τορπιλοβόλο 11, τορπίλισε τη τουρκική ναυαρχίδα "Φετίχ Μπουλέντ" 3.000 τόνων, μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το 1924, ο Υδραίος ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αναγορεύτηκε πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίαςκαι επί μισό αιώνα, τα Ναυτικά Υπουργεία τα διαχειρίζονταν Υδραίοι.
Στην Εκκλησία, η Ύδρα έδωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Δωρόθεο Κοτταρά, και τους Μητροπολίτες, Πάτση, Παρίση, Επιφάνειο, Καλαφάτη και Προκόπιο Γεωργαντόπουλο. Στις επιστήμες και στα γράμματα, έδωσε τους Ακαδημαϊκούς Α. Λιγνό, Ι. Χαραμή, Ν. Χατζηκυριακό-Γκίκα, Π. Τέτση και το ζωγράφο Ν. Νικολάου.
Η Ύδρα αναπτύχθηκε και έλαβε τη σημερινή της μορφή τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και τις πρώτες του 19ου αιώνα. Τότε, η παλιά πόλη της Κιάφας εγκαταλείπεται και οι κάτοικοι συγκεντρώνονται γύρω από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο λιμάνι, το οποίο μαζί με ένα μέρος της παλιάς πόλης, δημιούργησε τη σημερινή πόλη.
Ο 20ος αιώνας βρίσκει την Ύδρα παρά την προσωρινή οικονομική της ανάκαμψη - αποτέλεσμα της συστηματικής ενασχόλησης των κατοίκων με την αλιεία και το εμπόριο σπόγγων - σε πλήρη πληθυσμιακή αποδυνάμωση, οδηγούμενη αργά αλλά σταθερά στα πρόθυρα του οικονομικού μαρασμού.
Η προσωρινή της "κινητήρια" δύναμη, η σπογγαλιεία, βρέθηκε με τον καιρό σε πλήρη παρακμή, εξαιτίας κυρίως του περιορισμού της οικονομικής ενίσχυσης των σπογγαλιευτικών επιχειρήσεων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί και μετακομίζουν στην Αθήνα και κυρίως στον Πειραιά, γύρω από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δημιουργώντας τη δική τους παροικία.
~** Η Δεκαετία του 50 & 60
Μία τελευταία ευκαιρία ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υδραϊκής κοινωνίας δόθηκε στην δεκαετία του '50 όταν οι διάφοροι καλλιτέχνες και οι παραγωγοί ταινιών "ανακαλύπτουν" την Ύδρα και την χρησιμοποιούν αφειδώς στις ταινίες τους. Άμεση συνέπεια η αλματώδης τουριστική και οικονομική κίνηση στο νησί, που εξελίχθηκε από τότε σε κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο.
Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, ξένοι συγγραφείς, όπως ο Αυστραλιανός George Johnston, ο Σουηδός Axel Jensen και ο Καναδός Leonard Cohen αγόρσαν σπίτια στην Ύδρα και έθεσαν τα θεμέλια μιας ξένης κοινότητας που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Γενικά κάποια στιγμή μέσα στο χρόνο, κάθε παγκόσμια διασημότητα πάτησε το πόδι της στην Ύδρα. Για την Ύδρα αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, αφού εδώ απλοί άνθρωποι και διάσημοι είναι το ίδιο.
Στη δεκαετία του '50 πραγματοποιήθηκαν εδώ τα γυρίσματα της ταινίας "το Παιδί και το δελφίνι" με τη Σοφία Λόρεν και η Yδρα άρχισε να γίνεται γνωστή διεθνώς.
Ανάμεσα στις πιο γνωστές κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Ύδρα είναι το περίφημο "Κορίτσι με τα μαύρα" του Μιχάλη Κακογιάννη με την Έλλη Λαμπέτη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ που προβλήθηκε και η σπουδαία ταινία του Ζυλ Ντασέν "Φαίδρα" με την υπέροχη Μελίνα Μερκούρη και τους διάσημους Άντονι Πέρκινς και Ραλφ Βαλόνε.
Η Ύδρα έγινε προορισμός κυρίως μεταξύ 1960-70 όταν επώνυμοι από όλον τον κόσμο, όπως ο Λένον, Kλάπτον, Rolling Stones, Ωνάσης και Kάλλας, Pεξ Xάρισον, Πήτερ Oυστίνοφ, Λέοναρντ Kοέν και πολλοί άλλοι περνούσαν από εδώ και πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους του πνεύματος και των τεχνών όπως ο Xατζηκυριάκος, ο Γκίκας, ο Σεφέρης, ο Eγγονόπουλος, ο Xένρι Mίλερ, ο Tέτσης, ο Bυζάντιος...
Σήμερα, η Ύδρα του Miller, του Σεφέρη, του Γκίκα, του Εγγονόπουλου, του Βυζάντιου, του Τέτση, με την συνεχή προσφορά στον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της χώρας μας εξακολουθεί να παραμένει το στολίδι του Αργοσαρωνικού, ένα μοναδικό φαινόμενο ιστορικού και αρχιτεκτονικού θαύματος ανά το πανελλήνιο και σίγουρα έναν από τα σπουδαιότερα θέρετρα της Ελλάδας.
~** Το Πρόφατο παρελθόν
Από το 1970 και μετά η Ύδρα οργανώνεται "τουριστικά" αποκτώντας πολύ καλές υποδομές. Πολλά Αρχοντικά ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαν σε παραδοσιακά ξενοδοχεία, υψηλού επιπέδου, διατηρώντας την ιστορική τους μορφή, ενώ ταυτόχρονα έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια.
Το ίδιο συνέβη και με πολλά απλά σπίτια που μετατράπηκαν σε φιλόξενες πανσιόν, στις οποίες ο επισκέπτης αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.
Σιγά σιγά η Ύδρα μετατράπηκε σε κοντινό προορισμό, όχι μόνο για ρομαντικές διακοπές, αλλά και τόπος επαγγελματικών συναντήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, που συνδυάζουν την εργασία με τη διασκέδαση και τις διακοπές.
Πολύ πριν το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο Ναυτικός Ομιλος της Ύδρας άρχισε να διοργανώνει δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την ανοιξη, ιστιοπλοϊκούς αγώνες παγκοσμίου κύρους, που έχουν σαν αποτέλεσμα το νησί να κατακλύζεται από εκατοντάδες ιστιοπλόους και γιωτ με πολύχρωμα πανιά.
Τα δύο τελευτάια χρόνια η Ύδρα φιλοξενεί διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αθλητές, καθώς και όσους άλλους θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό διήμερο με αγώνες ορεινού τρεξίματος, που προσφέρει στους αθλητές και στους παρευρισκομένους μια μοναδική εμπειρία έντασης και πολύ δράσης
Εδώ και πολλά χρόνια Ελληνες και ξένοι ανακάλυψαν στην Ύδρα, τον ιδανικό ρομαντικό προορισμό για να τελέσουν τους γάμους τους, αφού οι Υδραίοι έχουν φροντίσει να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την προετοιμασία της τέλεσης του μυστηρίου.
Η Ύδρα εξακολούθησε να αποτελεί κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών και να "παράγει" τους δικούς της ζωγράφους και συγγραφείς, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ζωντανό ζωγράφο της νεότερης Ελλάδας, που γεννήθηκε και ζει εδώ.
Εκτός από τα πολύ σημαντικά Μουσεία της Ύδρας, στα οποία ξετυλίγεται και αναβιώνει η ένδοξη ιστορία της, στο πρόσφατο παρελθόν ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών που ενθαρρύνει νέους καλλιτέχνες, ενώ διαχρονικά Ελληνες και ξένοι συνεχίζουν να παράγουν το έργο τους με "παραδοσιακό στυλ".
Το 1983 ο Δάκης Ιωάννου ίδρυσε το DESTE, πολιτιστικό ίδρυμα σύγχρονης Τέχνης, το οποίο από το 2009 στεγάζει projects διάφορων νέων καλλιτεχνών.
Από τότε μέχρι και σήμερα οι Υδραίοι φρόντισαν, ώστε το νησί τους να διατηρήσει όλα του τα στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν, παράλληλα με μια ρομαντική αύρα που υποβάλλει τους επισκέπτες να έρχονται ξανά και ξανά στην Ύδρα.
*** Γνωρίστε την Ύδρα μέσα από μία εικονική περιήγηση που γίνεται από την υπηρεσία Google Map Street View, στα κυριότερα σημεία του νησιού. Πατήστε στον παραπάνω τίτλο για να κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα της εικονικής περιήγησης.
Περιήγηση στο λιμάνι
Το ίδιο συνέβη και με πολλά απλά σπίτια που μετατράπηκαν σε φιλόξενες πανσιόν, στις οποίες ο επισκέπτης αισθάνεται σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.
Σιγά σιγά η Ύδρα μετατράπηκε σε κοντινό προορισμό, όχι μόνο για ρομαντικές διακοπές, αλλά και τόπος επαγγελματικών συναντήσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, που συνδυάζουν την εργασία με τη διασκέδαση και τις διακοπές.
Πολύ πριν το τέλος του προηγούμενου αιώνα, ο Ναυτικός Ομιλος της Ύδρας άρχισε να διοργανώνει δύο φορές το χρόνο, το φθινόπωρο και την ανοιξη, ιστιοπλοϊκούς αγώνες παγκοσμίου κύρους, που έχουν σαν αποτέλεσμα το νησί να κατακλύζεται από εκατοντάδες ιστιοπλόους και γιωτ με πολύχρωμα πανιά.
Τα δύο τελευτάια χρόνια η Ύδρα φιλοξενεί διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αθλητές, καθώς και όσους άλλους θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα αθλητικό διήμερο με αγώνες ορεινού τρεξίματος, που προσφέρει στους αθλητές και στους παρευρισκομένους μια μοναδική εμπειρία έντασης και πολύ δράσης
Εδώ και πολλά χρόνια Ελληνες και ξένοι ανακάλυψαν στην Ύδρα, τον ιδανικό ρομαντικό προορισμό για να τελέσουν τους γάμους τους, αφού οι Υδραίοι έχουν φροντίσει να προσφέρουν όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες για την προετοιμασία της τέλεσης του μυστηρίου.
Η Ύδρα εξακολούθησε να αποτελεί κέντρο συνάντησης καλλιτεχνών και να "παράγει" τους δικούς της ζωγράφους και συγγραφείς, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ζωντανό ζωγράφο της νεότερης Ελλάδας, που γεννήθηκε και ζει εδώ.
Εκτός από τα πολύ σημαντικά Μουσεία της Ύδρας, στα οποία ξετυλίγεται και αναβιώνει η ένδοξη ιστορία της, στο πρόσφατο παρελθόν ιδρύθηκε η Σχολή Καλών Τεχνών που ενθαρρύνει νέους καλλιτέχνες, ενώ διαχρονικά Ελληνες και ξένοι συνεχίζουν να παράγουν το έργο τους με "παραδοσιακό στυλ".
Το 1983 ο Δάκης Ιωάννου ίδρυσε το DESTE, πολιτιστικό ίδρυμα σύγχρονης Τέχνης, το οποίο από το 2009 στεγάζει projects διάφορων νέων καλλιτεχνών.
Από τότε μέχρι και σήμερα οι Υδραίοι φρόντισαν, ώστε το νησί τους να διατηρήσει όλα του τα στοιχεία από το ένδοξο παρελθόν, παράλληλα με μια ρομαντική αύρα που υποβάλλει τους επισκέπτες να έρχονται ξανά και ξανά στην Ύδρα.
*** Γνωρίστε την Ύδρα μέσα από μία εικονική περιήγηση που γίνεται από την υπηρεσία Google Map Street View, στα κυριότερα σημεία του νησιού. Πατήστε στον παραπάνω τίτλο για να κατευθυνθείτε στην ιστοσελίδα της εικονικής περιήγησης.
Περιήγηση στο λιμάνι
Tα επιβλητικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικα, κτισμένα αμφιθεατρικά κάτω από τα γυμνά βράχια μαζί με τα τουριστικά καταστήματα και κοσμηματοπωλεία, τα εστιατόρια και τα καφέ, τις βάρκες, τα θαλάσσια ταξί και τα μεγάλα γιοτ συνθέτουν την εικόνα του λιμανιού της Yδρας και επιβεβαιώνουν την αίσθηση της ιδιότυπης καθημερινότητας των Yδραίων που ελάχιστα θυμίζει τον 21ο αιώνα.
O παραλιακός δρόμος, η Παύλου Kουντουριώτη, εκτείνεται από το άγαλμα του Mιαούλη μέχρι την περιοχή Πέταλο. H λιθόστρωσή του ολοκληρώθηκε το 1912 και σε αυτόν καταλήγουν όλα τα κάθετα σοκάκια, λιθόστρωτα και αυτά, που ξεκινούν από ψηλά και καταλήγουν στη θάλασσα.
Δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα.
Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, πάνω από τον αριστερό Προμαχώνα, δεσπόζει από το 1993, το άγαλμα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη, στη βάση του οποίου είναι θαμμένα τα οστά του, που ήρθαν στην Yδρα το 1985.
Στην προκυμαία, κάτω από τον προμαχώνα, βρίσκονται οι σκουριασμένες αλυσίδες που έκλειναν παλιά την είσοδο του λιμανιού.
Ο δρόμος που περνά κάτω από το άγαλμα οδηγεί ανατολικά στο Μαντράκι, που ήταν το πολεμικό λιμάνι του νησιού στα χρόνια της Επανάστασης.
Δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, στην αρχή της παραλίας του λιμανιού, βρίσκεται το Λιμεναρχείο και το KEΠ που στεγάζονται στην παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, ενώ λίγο πιο πέρα η αίθουσα τέχνης και συναυλιών Mελίνα Mερκούρη.
Δίπλα στο Λιμεναρχείο βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.
Στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον κυματοθραύστη χτυπάει η καρδιά της πόλης. Εδώ υπάρχουν τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα με είδη λαΊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας, που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που στο εσωτερικό της έχει δύο ασημένιους πολυελαίους και έναν χρυσό εξάφωτο που έχει επάνω του τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας. Παλαιότερα ο Ναός λειτουργούσε ως Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σήμερα μέσα στην αυλή του Ναού υπάρχουν οι προτομές του Λάζαρου Kουντουριώτη και του Aνδρέα Mιαούλη καθώς και ο τάφος του Λάζαρου Kουντουριώτη. Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται το Δημαρχείο, ενώ στα παλιά κελιά το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Ύδρας.
Μπροστά από τη Μονή βρίσκεται η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόζει στο κέντρο της ενώ αριστερά της πλατείας βρίσκεται η Εκκλησία της Υπαπαντής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
O παραλιακός δρόμος, η Παύλου Kουντουριώτη, εκτείνεται από το άγαλμα του Mιαούλη μέχρι την περιοχή Πέταλο. H λιθόστρωσή του ολοκληρώθηκε το 1912 και σε αυτόν καταλήγουν όλα τα κάθετα σοκάκια, λιθόστρωτα και αυτά, που ξεκινούν από ψηλά και καταλήγουν στη θάλασσα.
Δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα.
Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, πάνω από τον αριστερό Προμαχώνα, δεσπόζει από το 1993, το άγαλμα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη, στη βάση του οποίου είναι θαμμένα τα οστά του, που ήρθαν στην Yδρα το 1985.
Στην προκυμαία, κάτω από τον προμαχώνα, βρίσκονται οι σκουριασμένες αλυσίδες που έκλειναν παλιά την είσοδο του λιμανιού.
Ο δρόμος που περνά κάτω από το άγαλμα οδηγεί ανατολικά στο Μαντράκι, που ήταν το πολεμικό λιμάνι του νησιού στα χρόνια της Επανάστασης.
Δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, στην αρχή της παραλίας του λιμανιού, βρίσκεται το Λιμεναρχείο και το KEΠ που στεγάζονται στην παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, ενώ λίγο πιο πέρα η αίθουσα τέχνης και συναυλιών Mελίνα Mερκούρη.
Δίπλα στο Λιμεναρχείο βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.
Στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον κυματοθραύστη χτυπάει η καρδιά της πόλης. Εδώ υπάρχουν τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα με είδη λαΊκής τέχνης, κοσμηματοπωλεία, εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Στο κέντρο του λιμανιού βρίσκεται και ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας, που χτίστηκε το 1648 και ανακατασκευάστηκε το 1774. Μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που στο εσωτερικό της έχει δύο ασημένιους πολυελαίους και έναν χρυσό εξάφωτο που έχει επάνω του τις κεφαλές των Λουδοβίκων της Γαλλίας. Παλαιότερα ο Ναός λειτουργούσε ως Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Σήμερα μέσα στην αυλή του Ναού υπάρχουν οι προτομές του Λάζαρου Kουντουριώτη και του Aνδρέα Mιαούλη καθώς και ο τάφος του Λάζαρου Kουντουριώτη. Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται το Δημαρχείο, ενώ στα παλιά κελιά το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Ύδρας.
Μπροστά από τη Μονή βρίσκεται η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόζει στο κέντρο της ενώ αριστερά της πλατείας βρίσκεται η Εκκλησία της Υπαπαντής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της.
Πιο πέρα ένα ανηφορικό δρομάκι στα αριστερά μας οδηγεί στο Αρχοντικό του Τομπάζη, που σήμερα στεγάζεται η Σχολή Καλών Τεχνών.
Δεξιότερα της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει ένας στενός, πλακόστρωτος και γραφικός ανηφορικός δρόμος ο οποίος οδηγεί στην παλιά πόλη, την Κιάφα. Ο δρόμος δεξιά περνά από το Γηροκομείο και στη συνέχεια οδηγεί στο Καμίνι.
Λίγο πιο κάτω, προχωρώντας συναντάμε το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Συνεχίζοντας ο δρόμος, μετά τον κυματοθραύστη ανηφορίζει πλάι στη βραχώδη ακτή και φθάνει στο Περίπτερο, το δυτικό Προμαχώνα του λιμανιού και μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας. Κάτω από το Περίπτερο υπάρχει η βραχώδη ακτή της Σπηλιάς.
Πανω από το κανονιοστάσιο, στα αριστερά μας υπάρχει ένα μικρό πευκοδάσος με το Αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη να υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα, και στην κορυφή του λόφου στέκουν σε παράταξη οι ερειπωμένοι Ανεμόμυλοι.
Ο δρόμος συνεχίζει, φθάνει στο Αυλάκι, μια γραφική παραλία κάτω από την απότομη πλαγιά του βουνού, για να καταλήξει στα γραφικά Καμίνια.
Τα σοκάκια της Πόλης
Η ομορφιά της Ύδρας δεν περιορίζεται μόνο στην παραλία και στα αξιοθέατά της. Υπάρχουν γραφικές και όμορφες γωνιές στο εσωτερικό της Πόλης, που τις απολαμβάνετε περιδιαβαίνοντας στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, ανάμεσα στα σπίτια με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική, στα λουλούδια, στις γραφικές ταβερνούλες και στα πολύχρωμα μικρομάγαζα με είδη λαϊκής τέχνης.
Αν ανηφορίσετε τα σκαλάκια της Πόλης, θα βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας, έναν οικισμό με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια. Εδώ θα σας υποδεχθεί η μυρωδιά του κομμένου ξύλου από τα ξυλουργεία ενώ τα έντονα χρώματα των σπιτιών και των εκκλησιών θα σας φτιάξουν τη διάθεση.
Από το λόφο της Κιάφας μπορείτε να απολαύσετε τη θέα που είναι φανταστική και φτάνει μέχρι απέναντι στην Πελοπόννησο.
Περιήγηση στην ενδοχώρα
Ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει στο Μανδράκι, διακλαδίζεται στο Μανδράκι και ανηφορίζει προς τη γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, του 17ου αιώνα.
Μετά την προκυμαία που πιάνουν τα πλοία, ο πρώτος δρόμος, αριστερά, οδηγεί στο Γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.
Ξεκινώντας από το μοναστήρι της Αγίας Φωτεινής, ακολουθούμε το χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο συναντάμε τον "Μύλο", ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεταισε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδος.
Ο δρόμος που ξεκινάει από το μέσο του λιμανιού, η οδός Μιαούλη, περνά από την πλατεία ναυάρχου N. Bότση, τη μικρότερη πλατεία των Πέντε Πρωθυπουργών με το μνημείο τους και οδηγεί στα Καλά Πηγάδια. Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στα δύο πηγάδια, φτιαγμένα το 1803 επί διοικήσεως Γεωργίου Bούλγαρη, που υπάρχουν εκεί και που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερο από 200 χρόνια.
Από τα Καλά Πηγάδια ο ανηφορικός δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί στο λόφο της Κιάφας. Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, χτισμένη στη θέση όπου ήταν το σπίτι του Αγίου.
Aνεβαίνοντας προς την Kιάφα μπορείτε να δείτε το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη, το παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο που είναι χώρος τέχνης και την εκκλησία της Yπαπαντής του 1780 με εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Στην Κιάφα υπάρχουν επίσης η παλιά Εκκλησία του Άϊ Γιάννη του Νηστευτή, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, που θεωρείται από τις παλαιότερες του νησιού και η εκκλησία της Aγίας Παρασκευής.
Από την Κιάφα το ανηφορικό μονοπάτι που σκαρφαλώνει στο βουνό οδηγεί στο Μοναστήρι του προφήτη Ηλία, όπου έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα που φτάνει από την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας, μέχρι τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές.
Συνεχίζοντας, θα ανέβετε στο λόφο του Aγίου Aθανασίου και στους μύλους. Aπό το ψηλότερο σημείο η Yδρα ξεδιπλώνεται μπροστά σας με κάθε λεπτομέρεια. Oι 7 μισογκρεμισμένοι σήμερα ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπαρουτιού.
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ στην ΥΔΡΑ :
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου
Ο παραλιακός δρόμος που πηγαίνει στο Μανδράκι, διακλαδίζεται στο Μανδράκι και με ένα χωμάτινο και ευκολοδιάβατο δρόμο ανηφορίζει προς τη γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, στην οποία φθάνει ο επισκέπτης μετά από διαδρομή περίπου 1 ώρας.
Στην αρχή η Μονή ήταν ανδρική και η ίδρυση της προσδιορίζεται κατά το έτος 1675 από άγνωστο Σκιαθίτη Ιερομόναχο. Βρίσκεται στο ύψωμα του βουνού Ομπόρι και απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο από την Ι. Μονή της Αγίας Τριάδος.
Ο Ιερός Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού με οκταγωνικό τρούλο και οι ιερές εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου, που είναι καινούργιο, τυγχάνουν παλαιές και σπουδαίας βυζαντινής τέχνης, αναγόμενες στον 17ο αιώνα.
|
Στους χρόνους της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση η Μονή παρουσίασε ακμή και πολλοί αδελφοί ασκήθηκαν και χαριτώθηκαν από την προστασία και ευλογία του Αγίου Νικολάου. Τότε δωρίθηκε στην Ιερά Μονή το νησί Τρίκερι.
Μετά τον πόλεμο του 1940 η Μονή περιέπεσε σε παρακμή. Τελευταίος «πρόμαχός» της υπήρξε ο Υδραίος μακαριστός Ιερομόναχος Αρσένιος Βέτιμης, ο οποίος επί τριάκοντα περίπου έτη μόνασε εκεί.
Το 1983 η Μονή που είχε ερημωθεί μετά το θάνατο του Ιερομόναχου Αρσενίου, μετατράπηκε σε γυναικεία, οπότε με την ευλογία και την συμπαράσταση της Εκκλησίας άρχισε η καθολική ανακαίνιση της.
|
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, ενώ εξωραΐστηκαν και ευπρεπίστηκαν όλοι οι χώροι της Μονής κατά θαυμαστό τρόπο. Η ευλάβεια και η συνδρομή των Υδραίων και των λοιπών προσκυνητών στο ανακαινιστικό έργον της Μονής υπήρξε συγκινητική.
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52551
Ώρες επισκέψεων: κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως
Ημέρα πανήγυρις: 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52551
Ώρες επισκέψεων: κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως
Ημέρα πανήγυρις: 6 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Νικολάου
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας
Η διαδρομή από την πραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 55 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής. Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.
Η Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη στην κορυφή του βουνού, εκεί που κατέληγε ο δρόμος που κατασκεύασε η Δημογεροντία της Ύδρας τον 18ο αιώνα.
|
Η ανέγερση της Μονής προσδιορίζεται το 1704 με κτήτορα της, τον ιερέα Αντώνιο Οικονόμου. Ο Αντώνιος άφησε όλη του την περιουσία στη Μονή της Αγίας Τριάδας με διαθήκη του το 1736 .
Ο Παρθένιος υπήρξε ηγούμενος στα τέλη του 18ου αιώνα και ο Χρύσανθος Καρατζάς (1839-1884), ήταν αυτός που επισκεύασε το Μοναστήρι γιατί είχε ερειπωθεί και αγόρασε την γη γύρω από αυτό.
Στην επανάσταση του 1821 η Μονή της Αγίας Τριάδας πρόσφερε οικονομική υποστήριξη στους αγωνιζόμενους Έλληνες. Το 1825, ο Τσάμης Καρατάσσος οχύρωσε το Μοναστήρι για απόκρουση τυχόν εισβολής. Το 1915 μια μεγάλη σε ένταση θύελλα έκανε φοβερές καταστροφές στην Αγία Τριάδα αφού κατέστρεψε τον τρούλο και ένα μεγάλο μέρος της στέγης του καθολικού. Τις ζημιές της Μονής αποκατέστησε με δικά του έξοδα το 1916 ο μεγάλος Υδραίος ευεργέτης Γκίκας Ν. Κουλούρας. |
Την τετραετία 1970-1974 έγινε ανακαίνιση στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας με την επίβλεψη του μακαριστού μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου και εκείνη την εποχή μετατράπηκε σε Οίκο Πατερικής Διακονίας.
Το μοναστηριακό συγκρότημα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ορθόδοξου τύπου μοναστηριών, με την βυζαντινού ρυθμού εκκλησία στην μέση και γύρω της τα κτηριακά συγκροτήματα, είσοδος με καμάρα, κήπος, κτίσματα με τραπεζαρία, βιβλιοθήκη, κελιά, ξενώνας κλπ. Οι εικόνες του ναού πιθανότατα να έχουν αγιογραφηθεί από τον υδραίο αγιογράφο Καρατζά.
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980-52553
Ημέρα πανήγυρις στην εορτή του Αγίου Πνεύματος
Ημέρα πανήγυρις στην εορτή του Αγίου Πνεύματος
Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας
Η διαδρομή από την πραλία της Ύδρας μέχρι το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι περίπου 40 λεπτά. Στην παραλία ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά οδηγεί στο γήπεδο και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.
Από την Αγία Φωτεινή παίρνουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο φθάνουμε στον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου. Σ' αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεται σε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδας.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ματρώνας, απέχει 15 λεπτά από το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, είναι γυναικεία, βρίσκεται στο Όρος Καρέσσα και εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου. Ο κτήτωρας της ήταν ο Χρύσανθος Καρατζάς το 1865.
Στο μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σώζωντος, πρόσθετο κόσμημα, στην δυσπρόσιτη πλαγιά του βουνού της “Καρέσσας”.
Ιερά Μονή Αγίας Ματρώνας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52552
Ημέρα πανήγυρις: 20 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Ματρώνας
Ημέρα πανήγυρις: 20 Οκτωβρίου, εορτή της Αγίας Ματρώνας
Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας
Στο ανατολικό άκρο του ιστορικού νησιού της Ύδρας και στο άγονο βραχώδες οροπέδιο της Άνω Ζούρβας, βρίσκεται απομονωμένη, θα έλεγε κανείς, από το κόσμο η Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου.
Πορευόμαστε στη διαδρομή Ύδρα - Άγιος Νικόλαος και συνεχίζοντας στο χωμάτινο μονοπάτι συναντάμε πολλά πέτρινα γκρεμισμένα σπίτια, στα οποία κατοικούσαν Υδραίοι βοσκοί μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο δρόμος διασχίζει τους πρόποδες του όρους Ομπόρι (506 μέτρα), που στ' Αρβανίτικα σημαίνει "σταθμός προβάτων".
|
Μέχρι τη Μονή της Ζούρβας συναντάμε δύο ξεροπόταμα και πολλά ξωκλήσια κτισμένα το 18ο αιώνα, που πρόσφατα έχουν ανακαινιστεί.
Μερικά από αυτά είναι της Αγίας Παρασκευής, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου. Ο Ιερός Ναός τής Μονής του Γενεσίου τής Θεοτόκου, πιθανό να κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.
Ο Υδραίος συγγραφέας Γεώργιος Σαχίνης αναφέρει, ότι συζητώντας με τον ανακαινιστή και ιδρυτή της σημερινής γυναικείας Ιεράς Μονής, τον γέροντα πνευματικό Δανιήλ Σιάκο, πληροφορήθηκε ότι η ιερά εικόνα της Παναγίας βρέθηκε το έτος 1776 μέσα σε σπήλαιο στο κτήμα του Ελευθερίου Γιαννίκη, ο οποίος και ίδρυσε το Μοναστήρι. Σήμερα η Εικόνα βρίσκεται στο καθολικό της Ιερά Μονής και η Ιερά Εικόνα έχει επικαλυφθεί από φύλλο αργύρου και χρυσού
Η συγκοινωνία γίνεται και μέ καϊκάκι ή βάρκα ή θαλάσσιο ΤΑΧΙ, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Το ταξίδι διαρκεί γύρω στα 45 λεπτά. Από το λιμανάκι Λέδιζα, η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται από στενό δρομάκι με πρόχειρο καλντερίμι, με αργό ρυθμό και στάσεις.
|
Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52715
Ημέρα πανήγυρις: 12 Σεπτεμβρίου, εορτή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας
Ημέρα πανήγυρις: 12 Σεπτεμβρίου, εορτή Γενέσιου της Θεοτόκου Ζούβρας
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία, σε 60 περίπου λεπτά, που ιδρύθηκε το 1813 από αγιορείτες «Κολλυβάδες» πατέρες, στη θέση ενός μονυδρίου, που ήταν μετόχι της Ι. Μ. Παναγίας της Φανερωμένης Υδρας.
Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στην πύλη της Μονής, όπου σε καλωσορίζει ο Προφήτης Ηλίας με ανοιχτές τις αγκάλες του, κοιτάζοντάς σε από ένα ψηφιδωτό που στολίζει την πύλη.
|
Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού απλής βασιλικής με τρούλο, κατά το αγιορείτικο πρότυπο, που περιβάλλεται από κελιά ή βοηθητικά κτίσματα και εγκαινιάστηκε το 1815, την ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. Σήμερα σώζονται αρκετές παλαιές φορητές εικόνες, ο Παντοκράτωρ στον τρούλο, η Πλατυτέρα και ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, που οργανώθηκε ιδιαίτερα το 1870 από τον τότε ηγούμενο Ιερόθεο Κωστόπουλο, ενώ στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι.
Το έτος 2000 εκοιμήθη ο τελευταίος της εκλεκτής εκείνης συνέχειας των Κολλυβάδων του 1813,π. Ευθύμιος Σκάγκος. Η Μονή κατόπιν ενεργειών της Ιεράς Μητροπόλεως Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης επανδρώθηκε και πάλιν από το Αγιον Ορος, από την Μονή του Οσίου Γρηγορίου.
Κατά την Επανάσταση του 1821 το Μοναστήρι λειτούργησε ως φυλακή και έμεινε σε αυτό για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και άλλοι οπλαρχηγοί.
|
Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52540
Ημέρα πανήγυρις: 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία
Ημέρα πανήγυρις: 20 Ιουλίου, εορτή του Προφήτου Ηλία
Ιερά Μονή της Αγίας Ευπραξίας
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία και της γυναικείας Μονής της Αγίας Ευπραξίας, περίπου σε 60 λεπτά.
Κατά τη διαδρομή συναντάμε ένα πανέμορφο δάσος με πεύκα και στην περιοχή των "Παλαιών Καλογραιών", ένα παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στη διαδρομή υπάρχουν παγκάκια για να ξαπωστάσετε και να απολαύσετε τη μοναδική θέα. Από ένα σημείο και μετά το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι με σκαλάκια που σε οδηγεί στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.
Η Μονή της Αγίας Ευπραξίας βρίσκεται κοντά στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων με θαυμάσια θέα, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια.
|
Η Ιερά Μονή έμεινε ονομαστή για την υπακοή, τη φιλαδελφεία, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των γυναικών που μονάζουν σ' αυτήν. Τα υφαντά της υπήρξαν ονομαστά.
Στο παρελθόν η Μονή είχε τέτοια άνθηση, ώστε στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές: Των Αγίων Αναργύρων της Ερμιόνης, της Αγίας Ματρώνης Υδρας και της Ελευθερώτριας Αιγίνης.
Στην Ιερά Μονή σήμερα μονάζουν 3 μοναχές και στον περίβολο της μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε πολύ όμορφα εργόχειρα.
|
Ιερά Μονή Αγίας Ευπραξίας Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52448
Ημέρα πανήγυρις: 25 Σεπτεμβρίου, εορτή της Αγίας Ευπραξίας
Ημέρα πανήγυρις: 25 Σεπτεμβρίου, εορτή της Αγίας Ευπραξίας
Ησυχαστήριο της Αγίας Φωτεινής & Ελισάβετ
Στην παραλία, ο πρώτος δρόμος (στην Alphabank) αριστερά, μετά τα flying dolphin, οδηγεί στο γήπεδο της Ύδρας και στη συνέχεια στην πευκόφυτη περιοχή της Μονής της Αγίας Φωτεινής.
Το 1860 ο Υδραίος Ιερομόναχος Π. Άνθιμος Χατζηκωνσταντάκης, Μοναχός της Μονής του Προφήτη Ηλία, αγόρασε το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, σε κτήμα με καρποφόρα δέντρα, και ίδρυσε Μονύδριον Παρθένων Γυναικών, στο οποίο έκτισε επιπλέον κελιά των Μοναχών.
Το 1881 απεβίωσε και άφησε κληρονόμους του τις Μοναχές Ευδοκία Τσιγγάρη (πρώτη Ηγουμένη) και τις ανηψιές της Φωτεινή και Μακρίνα Ρουμάνη.
|
Το 1924 οι Μοναχές Μακρίνα και Φωτεινή Ρουμάνη, δώρησαν και παρεχώρησαν τον Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής και Ελισάβετ, μετά των πολυτίμων Ιερών σκευών στον Καθεδρικό Ναό της Ύδρας "Κοίμηση της Θεοτόκου" και το 1925, οι Μοναχές δώρησαν και παραχώρησαν ολόκληρο το κτήμα στο Μητροπολίτη.
Το 1938 πέθανε η τελευταία Μοναχή Μακρίνα (δεύτερη Ηγουμένη) και παραχωρήθηκε από τον Μητροπολίτη η Μονή για φύλαξη και καλλιέργεια στην οικογένεια Ηλία και Ζαχάρω Λεμπέση, που έμεναν δίπλα στο Ησυχαστήριο.
Το 1955 ο Μητροπολίτης Προκόπιος δώρησε στις Μοναχές Αγνή Αγγελοπούλου και Χριστονύμφη Υφαντή το κτήμα και τον Ι.Ν. των Αγίων Φωτεινής & Ελισσάβετ, για να ιδρύσουν γυναικείο Ησυχαστήριο με τρίτη Ηγουμένη την Αγνή Αγγελοπούλου.
Το 1963 ανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε ο ιερός Ναός, βυζαντινού ρυθμού, της Παναγίας Πορταϊτίσσης, της θαυματουργού ιεράς οικόνας, στην αυλή του Ι. Ησυχαστηρίο
Το 1969 κατόπιν τάματος, λόγω ιάσεως της Καθηγουμένης παρά του θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, ανοικοδομήθηκε και εγκαινιάστηκε, με τη βοήθεια εράνων, και δεύτερος Ναός, του Αγ. Νεκταρίου και Αγ. Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλιέτας
Το 1989 η εξαμελής τότε αδελφότητα του Ι. Ησυχαστηρίου υπό την ηγεσία της Αγνής Αγγελοπούλου, κατεδάφισε την ανατολική παλιά πτέρυγα και ανήγειρε νέα, η οποία στο ισόγειό της στεγάζει μαγειρείο, κελλάρι και 2 τραπεζαρίες, ενώ στο υπερώο τα κελλιά των Μοναχών
Σήμερα η αδελφότητα αριθμεί μόνο 2 Μοναχές, οι οποίες εκτός των θρησκευτικών και λατρευτικών καθηκόντων τους εργάζονται με ζήλο για τη συντήρηση και τον εξωραϊσμό της Μονής.
Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής & Ελισάβετ Ύδρας, 18040Τηλέφωνο Μονής: 22980 - 52209
Πώς θα έρθετε με flying dolphins ...
... από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ιπτάμενα Δελφίνια για την Ύδρα, τα οποία παίρνουν μόνο επιβάτες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκτελούνται αρκετά δρομολόγια, ανάλογα με τη χρονική περίοδο.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά για τα flying dolphins και περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά για τα flying cat.
Τα δρομολόγια εκτελούν :
1. Hellenic Seaways: 210-4117341. | ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ |
Το πρακτορείο Flying Dolphins της Hellenic Seaways στην Ύδρα
βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας.
Τηλ. επικοινωνίας 22980-54007, 53812.
βρίσκεται στο κέντρο της παραλίας.
Τηλ. επικοινωνίας 22980-54007, 53812.
Πως θα έρθετε στο Μετόχι από την Αθήνα με το αυτοκίνητό σας
Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει, τότε μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε περίπου 2 ώρες & 45'.
Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β' - Επίδαυρος).
Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.
Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, μετά τον Ισθμό κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β' - Επίδαυρος).
Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.
Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο, προσέχοντας να δείτε την πινακίδα προς Πόρο. Στο σημείο αυτό θα κάνετε λοξώς αριστερά για τον Πόρο και θα φθάσετε στο Γαλατά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο σε 30 περίπου λεπτά. Διασχίζετε τον Γαλατά και συνεχίζετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο. Περνάτε από τις περιοχές Πλάκα - Λεμονοδάσος - Αλυκή και μετά από περίπου μισή ώρα βρίσκεστε στο Μετόχι.
Ο δρόμος είναι αρκετά καλός και για τη συνολική διαδρομή από την Αθήνα μέχρι το Μετόχι, με μία μέση ταχύτητα, χρειαζόμαστε περίπου 2 ώρες & 45'.
Το Μετόχι είναι μια περιοχή απέναντι από την Ύδρα, στην οποία υπάρχει χώρος και αν θέλετε και φυλασσόμενο parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και να περάσετε απέναντι στην Ύδρα, με αρκετά δρομολόγια που εκτελούνται καθημερινά από τα σκάφη "FREEDOM Ι & ΙΙ & III", μέσα σε 20 λεπτά.
ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ:
A. ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΑΦΗ FREEDOM Ι & ΙΙ & III
Από το Μετόχι, μπορείτε επίσης να μετακινηθείτε στην Ύδρα, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με θαλάσσιο ταξί.
Πως θα έρθετε από την Ερμιόνη στην Υδρα καθημερινά
Από την Ερμιόνη, για όσους έρχονται με το αυτοκίνητό τους από το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι, την Κόστα ή άλλες περιοχές της Πελοποννήσου ή ακόμα και από την Αθήνα, ακολουθώντας την άλλη διαδρομή μέσω Κρανιδίου, μπορούν να περάσουν στην Υδρα με το σκάφος SPEED BOAT "CHRISTOS", καθημερινά, σε 30 λεπτά.
ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ:
A. ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ SPEED BOAT "CHRISTOS"
~** https://accounts.google.com/ServiceLogin?continue=https://www.google.com/maps/api/js/ApplicationService.AuthSuccess?pb=!1e2
*** ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΛΑΜΙΟΥ :
~ Ιερά Μονή Καλαμίου
Κοντά στο Λυγουριό και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Αδάμι και Κολιάκι, βρίσκεται ένα παλιό μοναστήρι με το όνομα Παναγία του Καλαμίου ή Κοίμηση της Θεοτόκου στο Καλάμι
Πλησιέστερος οικισμός προς την Μονή είναι το Αδάμι ένα γραφικό χωριό του Δήμου. Η Μονή είναι εύκολα προσιτή από το Αδάμι με διακλάδωση τριών χιλιομέτρων του δημοσίου δρόμου Λυγουριού-Αδαμίου-Κρανιδίου, λίγο μετά το Αδάμι. Η τοποθεσία του μοναστηριού είναι μαγευτική. Καλοντυμένη και καταστόλιστη από μια θαυμάσια ορεινή βλάστηση, που ξεκουράζει την κουρασμένη από το άγχος ψυχή και αναζωογονεί με το πλούσιο οξυγόνο του προσκυνητές του.
Η Μονή Καλαμίου ιδρύθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε εδώ πολύ πριν μοναχικός βίος με απομονωμένους ασκητές. Ίχνη των ασκητών αυτών συναντούμε σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση γύρω από τον τόπο της Μονής. Σπηλαιώδη κοιλώματα στις παρυφές του βουνού, απλές λιθοδομές και μεμονωμένες ταφές μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν μοναχοί αρχικά χωρίς καθολικό, φαινόμενο όχι σπάνιο του ερημητικού μοναχισμού.
Σύμφωνα με τον χειρόγραφο κώδικα της Μονής Ταξιαρχών Επιδαύρου και την παράδοση, η Μονή Καλαμίου οφείλει την προσωνυμία της στο τόπο καταγωγής των πρώτων μοναχών της που ήταν από την Καλαμάτα της Μεσσηνίας. Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή που συνδέει την ονομασία του μοναστηριού με το παρακείμενο βουνό Καλάμι ή Καλαμάνι. Η Μονή λειτουργούσε ως ανδρική μέχρι τη διάλυση της το 1834, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833, διότι είχε λιγότερους από έξι μοναχούς, κατώτατο αριθμητικό όριο για την διατήρηση μίας Μονής. Η Μονή ανασυστάθηκε μετά την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητας (1972) στην τοποθεσία της παλαιάς ανδρικής Μονής και αναγνωρίσθηκε πλέον και επίσημα το όνομα αυτής με Προεδρικό Διάταγμα της 20ης Αυγούστου 1974 «Περί ιδρύσεως Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμίου Ναυπλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας».Την δεκαετία λοιπόν του 1970 ευλαβικές ψυχές, θεοσεβείς και φιλόθεοι κατέκλυσαν την ερημωμένη αυλή της Παναγίας στο Καλάμι και δούλεψαν με ενθουσιασμό και ακαταπόνητη εργατικότητα για την ανέγερση της νέας μονής. Πρόκειται για τις πρώτες μοναχές: Μελάνη Φράγκου, Συγκλητική Τσουκαλά, Χριστονύμφη Νταγκούλη, που έφθασαν το Απρίλιο του 1972 στο Καλάμι και φώτισαν με τους προβολείς της ψυχής τους τα χαλάσματα και τα ετοιμόρροπα κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναχή Μελάνη Φράγκου είναι ηγουμένη της Μονής από την ανασύστασή της μέχρι και σήμερα.
Από τα κτίσματα των παλαιών μοναχών σώζεται σήμερα μόνο ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το συνεχόμενο σε αυτόν πρόκτισμα. Κτίσματα που είναι δείγματα της αυστηρότητας και της λιτότητας των μοναχών εκείνων. Στη θέση των ερειπωμένων παλαιών κελιών κτίστηκαν νέα την δεκαετία του 1970 σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Από την επιβλητική είσοδο, τύπου πυλώνος, οδηγείται ο προσκυνητής ακριβώς μπροστά στο σύγχρονο καλλιμάρμαρο καθολικό της Μονής που βρίσκεται στο κέντρο της εσωτερικής τετράπλευρης αυλής. Παράλληλα και αριστερά του σύγχρονου καθολικού διατηρείται το παλαιό καθολικό. Τρείς νέες οικοδομικές πτέρυγες, οι δύο διώροφες και η βόρεια τριώροφη, αποτελούν τις ισάριθμες πλευρές του επιβλητικού τετράπλευρου συγκροτήματος των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι επάνω όροφοι της βόρειας και ανατολικής πλευράς στεγάζουν τα κελιά των μοναχών, ενώ η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια τους κατέχουν όλο το μεσαίο ισόγειο όροφο της βόρειας πλευράς. Ο χαμηλότερος όροφος, χωρισμένος σε τρία διαμερίσματα, με ξεχωριστή είσοδο προς την εξωτερική αυλή, χρησιμεύει ως ξενώνας. Δεξιά και αριστερά της εισόδου υπάρχουν οι χώροι υποδοχής και ακριβώς απέναντι στο ισόγειο της ανατολικής πλευράς βρίσκονται το Γεροντικό, η τραπεζαρία των μοναχών , η κουζίνα και το κελάρι της Μονής.
Στην Ιερά Μονή Καλαμίου φυλάσσονται Άγια λείψανα του Αγίου Νήφωνος (1508), της Αγίας Παρασκευής (2ος αι.), των Αγίων Αναργύρων ιατρών Κοσμά και Δαμιανού (4ος αι.), του νεοφανούς Αγίου Αρσενίου του Παρίου (+31 Ιανουαρίου 1877), των Χοζεβιτών Αγίων μαρτύρων (614 μ.Χ.), του Αγίου Αθανασίου, επισκόπου Χριστιανουπόλεως (+αρχές 18ου αι.) και της Αγίας Μελάνης της Ρωμαίας (+8 Ιουνίου 410).
Η Μονή Καλαμίου ιδρύθηκε κατά τα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα. Φαίνεται όμως ότι υπήρχε εδώ πολύ πριν μοναχικός βίος με απομονωμένους ασκητές. Ίχνη των ασκητών αυτών συναντούμε σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση γύρω από τον τόπο της Μονής. Σπηλαιώδη κοιλώματα στις παρυφές του βουνού, απλές λιθοδομές και μεμονωμένες ταφές μαρτυρούν ότι εδώ έζησαν μοναχοί αρχικά χωρίς καθολικό, φαινόμενο όχι σπάνιο του ερημητικού μοναχισμού.
Σύμφωνα με τον χειρόγραφο κώδικα της Μονής Ταξιαρχών Επιδαύρου και την παράδοση, η Μονή Καλαμίου οφείλει την προσωνυμία της στο τόπο καταγωγής των πρώτων μοναχών της που ήταν από την Καλαμάτα της Μεσσηνίας. Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή που συνδέει την ονομασία του μοναστηριού με το παρακείμενο βουνό Καλάμι ή Καλαμάνι. Η Μονή λειτουργούσε ως ανδρική μέχρι τη διάλυση της το 1834, σύμφωνα με το Βασιλικό Διάταγμα της 25ης Σεπτεμβρίου 1833, διότι είχε λιγότερους από έξι μοναχούς, κατώτατο αριθμητικό όριο για την διατήρηση μίας Μονής. Η Μονή ανασυστάθηκε μετά την εγκατάσταση της γυναικείας αδελφότητας (1972) στην τοποθεσία της παλαιάς ανδρικής Μονής και αναγνωρίσθηκε πλέον και επίσημα το όνομα αυτής με Προεδρικό Διάταγμα της 20ης Αυγούστου 1974 «Περί ιδρύσεως Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμίου Ναυπλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας».Την δεκαετία λοιπόν του 1970 ευλαβικές ψυχές, θεοσεβείς και φιλόθεοι κατέκλυσαν την ερημωμένη αυλή της Παναγίας στο Καλάμι και δούλεψαν με ενθουσιασμό και ακαταπόνητη εργατικότητα για την ανέγερση της νέας μονής. Πρόκειται για τις πρώτες μοναχές: Μελάνη Φράγκου, Συγκλητική Τσουκαλά, Χριστονύμφη Νταγκούλη, που έφθασαν το Απρίλιο του 1972 στο Καλάμι και φώτισαν με τους προβολείς της ψυχής τους τα χαλάσματα και τα ετοιμόρροπα κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναχή Μελάνη Φράγκου είναι ηγουμένη της Μονής από την ανασύστασή της μέχρι και σήμερα.
Από τα κτίσματα των παλαιών μοναχών σώζεται σήμερα μόνο ο μικρός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το συνεχόμενο σε αυτόν πρόκτισμα. Κτίσματα που είναι δείγματα της αυστηρότητας και της λιτότητας των μοναχών εκείνων. Στη θέση των ερειπωμένων παλαιών κελιών κτίστηκαν νέα την δεκαετία του 1970 σύμφωνα με τα παραδοσιακά πρότυπα της μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Από την επιβλητική είσοδο, τύπου πυλώνος, οδηγείται ο προσκυνητής ακριβώς μπροστά στο σύγχρονο καλλιμάρμαρο καθολικό της Μονής που βρίσκεται στο κέντρο της εσωτερικής τετράπλευρης αυλής. Παράλληλα και αριστερά του σύγχρονου καθολικού διατηρείται το παλαιό καθολικό. Τρείς νέες οικοδομικές πτέρυγες, οι δύο διώροφες και η βόρεια τριώροφη, αποτελούν τις ισάριθμες πλευρές του επιβλητικού τετράπλευρου συγκροτήματος των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι επάνω όροφοι της βόρειας και ανατολικής πλευράς στεγάζουν τα κελιά των μοναχών, ενώ η βιβλιοθήκη και τα εργαστήρια τους κατέχουν όλο το μεσαίο ισόγειο όροφο της βόρειας πλευράς. Ο χαμηλότερος όροφος, χωρισμένος σε τρία διαμερίσματα, με ξεχωριστή είσοδο προς την εξωτερική αυλή, χρησιμεύει ως ξενώνας. Δεξιά και αριστερά της εισόδου υπάρχουν οι χώροι υποδοχής και ακριβώς απέναντι στο ισόγειο της ανατολικής πλευράς βρίσκονται το Γεροντικό, η τραπεζαρία των μοναχών , η κουζίνα και το κελάρι της Μονής.
Στην Ιερά Μονή Καλαμίου φυλάσσονται Άγια λείψανα του Αγίου Νήφωνος (1508), της Αγίας Παρασκευής (2ος αι.), των Αγίων Αναργύρων ιατρών Κοσμά και Δαμιανού (4ος αι.), του νεοφανούς Αγίου Αρσενίου του Παρίου (+31 Ιανουαρίου 1877), των Χοζεβιτών Αγίων μαρτύρων (614 μ.Χ.), του Αγίου Αθανασίου, επισκόπου Χριστιανουπόλεως (+αρχές 18ου αι.) και της Αγίας Μελάνης της Ρωμαίας (+8 Ιουνίου 410).
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΩΣ ΠΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΜΕΤΑ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ.
Ο ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ....
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΦΕ-ΦΑΓΗΤΟ-ΒΟΛΤΑ.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΩΣ ΠΥΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΜΕΤΑ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑΣ.
Ο ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΧΩΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ....
ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΑΦΕ-ΦΑΓΗΤΟ-ΒΟΛΤΑ.
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ:17:00ΜΜ
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:10€
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:10€
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
2 – 3 ΚΑΙ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ
1Η ΗΜΕΡΑ:Μελιγαλά-Πάτρα-Αγρίνιο-Ιωάννινα-Φιλιάτες-Σαγιάδα-Μαυρομάτι(Συνοριακός σταθμός Ελλάδας-Αλβανίας) Η διαδρομή από την διάβαση του Μαυροματίου - Σαγιάδας προς την πόλη των Αγίων Σαράντα είναι περίπου 50 χμ και διαρκεί 1ώρα. Κατά τη διαδρομή μπορούμε να επισκεφτούμε τη νεόκτιστη εκκλησία του Αγίου Κοσμά στην Λιβαδειά και να δούμε την πεδιάδα το...υ Βούρκου με τα 60 ελληνόφωνα χωριά . Άφιξη στο ξενοδοχείο στην πόλη των Αγίων Σαράντα όπου θα γίνει η πρώτη μας διανυκτέρευση.
2Η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση από Αγ. Σαράντα για Κακκαβιά αφού πρώτα επισκεφθούμε το κάστρο του ΛΥΚΟΥΡΣΙΟΥ όπου βρίσκεται σε λόφο λίγο έξω από την πόλη των Αγ. Σαράντα-Συνεχίζουμε και 15χλμ μετά θα φτάσουμε ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ, μετά το τέλος της επισκέψεώς μας αναχώρηση για Αργυρόκαστρο-επίσκεψη στο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ και ελεύθερος χρόνος για γνωριμία με την πόλη. Συνεχίζουμε και λίγο πριν φτάσουμε στα σύνορα θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας στη Χώρα της Αλβανίας με ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ στο οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων φαντάρων του έπους του ΄40.Τέλος, άφιξη στα Σύνορα, έλεγχος ταυτοτήτων- διαβατηρίων και αναχώρηση για τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ όπου θα γίνει η δεύτερη διανυκτέρευση.
3Η ΗΜΕΡΑ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΣΥΒΟΤΑ (καφέ)- Αμμουδιά (βαρκάδα στον ποταμό ΑΧΕΡΟΝΤΑ) - Γλυκύ (πανέμορφο χωριό της Θεσπρωτίας πλησίον του ποταμού ΑΧΕΡΟΝΤΑ (μεγάλη στάση για γεύμα και επίσκεψη στις πηγές του ποταμού. Μετά το τέλος, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μέσω Άρτας-Πάτρας-Μελιγαλά κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις για καφέ-ξεκούραση.
Διευκρινίζουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην Αλβανία θα υπάρχει μέσα στο πούλμαν επαγγελματίας ξεναγός όπου θα μας ενημερώνει για όλα τα αξιοθέατα τόσο μέσα στις πόλεις όσο και κατά την διαδρομή μας.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
2 – 3 ΚΑΙ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ: ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ
1Η ΗΜΕΡΑ:Μελιγαλά-Πάτρα-Αγρίνιο-Ιωάννινα-Φιλιάτες-Σαγιάδα-Μαυρομάτι(Συνοριακός σταθμός Ελλάδας-Αλβανίας) Η διαδρομή από την διάβαση του Μαυροματίου - Σαγιάδας προς την πόλη των Αγίων Σαράντα είναι περίπου 50 χμ και διαρκεί 1ώρα. Κατά τη διαδρομή μπορούμε να επισκεφτούμε τη νεόκτιστη εκκλησία του Αγίου Κοσμά στην Λιβαδειά και να δούμε την πεδιάδα το...υ Βούρκου με τα 60 ελληνόφωνα χωριά . Άφιξη στο ξενοδοχείο στην πόλη των Αγίων Σαράντα όπου θα γίνει η πρώτη μας διανυκτέρευση.
2Η ΗΜΕΡΑ: Αναχώρηση από Αγ. Σαράντα για Κακκαβιά αφού πρώτα επισκεφθούμε το κάστρο του ΛΥΚΟΥΡΣΙΟΥ όπου βρίσκεται σε λόφο λίγο έξω από την πόλη των Αγ. Σαράντα-Συνεχίζουμε και 15χλμ μετά θα φτάσουμε ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΘΡΩΤΟΥ, μετά το τέλος της επισκέψεώς μας αναχώρηση για Αργυρόκαστρο-επίσκεψη στο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ και ελεύθερος χρόνος για γνωριμία με την πόλη. Συνεχίζουμε και λίγο πριν φτάσουμε στα σύνορα θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας στη Χώρα της Αλβανίας με ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα στο χωριό ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ στο οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων φαντάρων του έπους του ΄40.Τέλος, άφιξη στα Σύνορα, έλεγχος ταυτοτήτων- διαβατηρίων και αναχώρηση για τα ΙΩΑΝΝΙΝΑ όπου θα γίνει η δεύτερη διανυκτέρευση.
3Η ΗΜΕΡΑ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΣΥΒΟΤΑ (καφέ)- Αμμουδιά (βαρκάδα στον ποταμό ΑΧΕΡΟΝΤΑ) - Γλυκύ (πανέμορφο χωριό της Θεσπρωτίας πλησίον του ποταμού ΑΧΕΡΟΝΤΑ (μεγάλη στάση για γεύμα και επίσκεψη στις πηγές του ποταμού. Μετά το τέλος, θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής μέσω Άρτας-Πάτρας-Μελιγαλά κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις για καφέ-ξεκούραση.
Διευκρινίζουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής μας στην Αλβανία θα υπάρχει μέσα στο πούλμαν επαγγελματίας ξεναγός όπου θα μας ενημερώνει για όλα τα αξιοθέατα τόσο μέσα στις πόλεις όσο και κατά την διαδρομή μας.
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: ΠΟΥΛΜΑΝ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ & ΞΕΝΑΓΟ: 130 €
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:6932211205,6932901925,6973396877
ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ:6932211205,6932901925,6973396877
Πρωτοχρονιά
Οι εορταστικές εκδηλώσεις την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, αρχίζουν με κανονιοβολισμό από το κανόνι του κάστρου του Κάβου μόλις αλλάξει ο χρόνος, πυροτεχνήματα και κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών. Το πρωί στις τελείτε πανηγυρική δοξολογία για το Νέο έτος παρουσία του Δημάρχου Ύδρας και των αρχών του νησιού και στη συνέχεια δίνεται δεξίωση στο ιστορικό δημαρχείο της Ύδρας. Το μεσημέρι ο Άγιος Βασίλης έρχεται στο νησί και υποδέχεται τους μικρούς του φίλους μοιράζοντας τους με πολύ-πολύ αγάπη τα δώρα του...
Θεοφάνια
Mε θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάζονται κάθε τα Θεοφάνια με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» της Ύδρας. Αφού ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία στους Ενοριακούς Ναούς του νησιού ο Ιερός Κλήρος, οι αρχές του τόπου και οι πιστοί συγκεντρώνονται στον Καθεδρικό Ναό όπου με λιτανευτική πομπή κατευθύνονται προς την συνοικία Καλά Πηγάδια, εκεί τελείτε αγιασμός προκειμένου να αγιαστούν τα νερά των Πηγαδιών. Μετά τον αγιασμό στα «Καλά Πηγάδια» η λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε μέσω της κεντρικής οδού Αντρέα Μιαούλη, στο λιμάνι της Ύδρας, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον μεγάλο λιμενοβραχίονα. Νέοι της Ύδρας τηρώντας το έθιμο, βουτούν στην θάλασσα για να ανασύρουν τον Σταυρό.
Τα Θεοφάνια στην περιοχή Καμίνια
Τις πρωινές ώρες είχε πραγματοποιηθεί η κατάδυση στου Τίμιου Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων από τον ιερέα της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο γραφικό λιμανάκι του Καμινιού.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Η γιορτή της ενοριακής εκκλησίας της Υπαπαντής
Η ενορία της Υπαπαντής πλησίον του αρχοντικού Λάζαρου Κουντουριώτη διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με την λιτάνευση της εικόνας και ολοκληρώνονται την επομένη με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Η γιορτή της Αμυγδαλιάς
Η γιορτή της αμυγδαλιάς έχει θέμα τον ερχομό της άνοιξης, και την αμυγδαλιά που ανθίζει πρώτη και προαναγγέλλει την άνοιξη.
Στη γιορτή το κεντρικό θέμα είναι η ολάνθιστη αμυγδαλιά και κατά την διάρκεια του γλεντιού μια γυναίκα ντυμένη και μασκαρεμένη σαν άντρας και ένας άντρας φορώντας νυφικό πέπλο μαζί με τους συμμετέχοντες και με τα μουσικά όργανα επί κεφαλής συγκεντρώνονται κάτω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά που τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί. Η «Γιορτή της Αμυγδαλιάς» είναι ένα μουσικό γλέντι-δρώμενο καλωσορίσματος της επερχόμενης άνοιξης. Η γιορτή της «Αμυγδαλιάς» γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο στο νησί μας.
Στη γιορτή το κεντρικό θέμα είναι η ολάνθιστη αμυγδαλιά και κατά την διάρκεια του γλεντιού μια γυναίκα ντυμένη και μασκαρεμένη σαν άντρας και ένας άντρας φορώντας νυφικό πέπλο μαζί με τους συμμετέχοντες και με τα μουσικά όργανα επί κεφαλής συγκεντρώνονται κάτω από μια ανθισμένη αμυγδαλιά που τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί. Η «Γιορτή της Αμυγδαλιάς» είναι ένα μουσικό γλέντι-δρώμενο καλωσορίσματος της επερχόμενης άνοιξης. Η γιορτή της «Αμυγδαλιάς» γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο στο νησί μας.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Καρναβάλι
Το καρναβάλι της Ύδρας, είναι μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, πειράγματα και κάθε λογής μασκαρέματα που προκαλούν την σάτιρα και πολύ γέλιο. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς ο Δήμος Ύδρας και η Επιτροπή Καρνάβαλου διοργανώνουν το πατροπαράδοτο Καρναβάλι της Ύδρας που οι απαρχές του προσεγγίζουν τον 18ο αιώνα. Το Καρναβάλι της Ύδρας είναι ένα από τα μεγαλύτερα καρναβάλια του Σαρωνικού. Υδραίοι αλλά και επισκέπτες του νησιού συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται στο Υδραίικο καρναβάλι, με τους μασκαράδες να περιδιαβαίνουν σε μια πολύχρωμη, θορυβώδη πομπή στα σοκάκια και τους δρόμους της πόλης, έχοντας μπροστά τους τον βασιλιά καρνάβαλο. Η συγκέντρωση των μασκαράδων (Υδραίικη ονομασία Μουσχάρια), γίνετε στην πλατεία Βότση (πλησίον του ξενοδ. «Υδρούσα») και η διαδρομή είναι: πλατεία Βότση-Λάκκα Κόκκορη-Καμίνια- παραλιακός δρόμος- στάση στο λιμάνι της Ύδρας με παρέλαση, χορό, μεζέδες και κρασί στη συνέχεια η πομπή των καρναβαλιστών θα καταλήξει στην πλατεία της «Ξερής Ελιάς», στην παραδοσιακή ταβέρνα του «Ντούσκου» για το κρέμασμα του Καρνάβαλου και ακολουθεί ζωντανή μουσική χορός, τραγούδια, φαγητό και κρασί όλο το βράδυ.
Καθαρή Δευτέρα
Η Καθαρή Δευτέρα γιορτάζεται με πολύ κέφι στην Ύδρα αφού πολλού κάτοικοι και επισκέπτες επισκέπτονται την όμορφη παραθαλάσσια περιοχή του Βλυχού. Ο Βλυχός είναι μια παραλιακή όμορφη και ειδυλλιακή περιοχή στα δυτικά του οικισμού της Ύδρας. Μπορούμε να την προσεγγίσουμε είτε μέσω της θάλασσας είτε με μικρή πεζοπορία. Η περιοχή έχει έχει όμορφες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και λευκά σπιτάκια σκαρφαλωμένα στα βράχια , μαζί με τις παλιές παραδοσιακές κατοικίες των αρχών του 20ου αιώνα. Στο Βλυχό υπάρχουν γραφικές όμορφες ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά φαγητά και να διασκεδάσετε την Καθαρή Δευτέρα.
Ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα»
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας του Μαρτίου έχει την ονομασία: “Ελληνικής Επαναστάσεως – Ύδρα” και γίνεται στο τέλος του Μαρτίου κοντά στην εορτή της 25ης Μαρτίου. Περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις και απονομή των επάθλων στους νικητές.
Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου
Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου ξεκινά με κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών και Θεία Λειτουργία με την έπαρση της Σημαίας και ρίψη κανονιοβολισμού. Στη συνέχεια τελείτε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου παρουσία του Δημάρχου των αρχών και του κόσμου ακολουθεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον Δήμαρχο Ύδρας, εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, Διοικητή ΑΕΝ, και Λιμενάρχη. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών. Στη συνέχεια εκφωνείτε ο πανηγυρικός της ημέρας ακολουθούν εθνικά ποιήματα από μαθητές των σχολείων της Ύδρας και η τελετή κλείνει με τον Εθνικό Ύμνο. Λίγο αργότερα γίνεται η παρέλαση Μαθητών και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπροστά στις Αρχές του Νησιού. Με την λήξη της παρέλασης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Hydra’s Trail Event – Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος
Οι διήμεροι αγώνες Ορεινού Τρεξίματος διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ύδρα και από τις συνολικά πέντε διαδρομές που γίνονται στο διήμερο, η μία είναι για παιδιά και οι άλλες τέσσερις για μεγάλους. Από αυτές ξεχωρίζει ο αγώνας με την ονομασία "Eros mountain trail", μια διαδρομή των 25,6 χλμ με θετική υψομετρική 1050μ, ενώ η πρωτοτυπία του διημέρου είναι ο αγώνας downhill που είναι ο μοναδικός αγώνας κατάβασης στην Ελλάδα, με εκκίνηση την ιστορική πευκόφυτη Μονή του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και τερματισμό στο λιμάνι του νησιού.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι Επιτάφιοι του νησιού
Με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στο κατάμεστο και γραφικό λιμάνι της Ύδρας, εμπρός από την βορινή πύλη του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, πλήθος κόσμου αναμένει τους Επιτάφιους από τις ενοριακές εκκλησίες του νησιού. Οι πιστοί ακολουθώντας τους ολοστόλιστους με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιους των ενοριακών εκκλησιών της Ύδρας (του Άγιου Δημήτριου της Αγίας Βαρβάρας της και της Υπαπαντής του Χριστού) και συναντώνται στο γραφικό λιμάνι της Ύδρας. Εκεί μαζί με τον λιτό και απέριττο Επιτάφιο του Ι. Καθεδρικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου αναπέμπεται δέηση προεξέχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης και όλων των ιερέων του νησιού και κατόπιν αναχωρούν επιστρέφοντας για τις ενορίες τους.
Ο Επιτάφιος του Άγιου Ιωάννη στα Καμίνια - ο (μοναδικός) θαλασσινός Επιτάφιος της Ελλάδας
Ένα από τα πιο όμορφα θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι ο Επιτάφιος της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην πανέμορφη συνοικία Καμίνια της Ύδρας. Ο Επιτάφιος του Ι. Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννη Πρόδρομου της συνοικίας Καμίνια, μπαίνει στη θάλασσα, στο μικρό γραφικό λιμανάκι των Καμινίων. Ένα έθιμο που γίνεται κάθε χρόνο για να ευλογηθούν τα νερά και να γίνει δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα – ήρεμα ταξίδια και καλό γυρισμό, παρουσία εκατοντάδων πιστών που έχουν κατακλύσει την περιοχή. O στολισμένος με λουλούδια της άνοιξης, Επιτάφιος με τους νέους του νησιού να τον υποβαστάζουν, οδηγείτε στη θάλασσα και ο ιερέας στην ακροθαλασσιά, αναπέμπει ευχή «υπέρ των εν θαλάσση μακράν…», ευχή που μεταφέρει την ευλογία του Σταυρωθέντα Χριστού αλλά και της Εκκλησίας μας, για γαλήνια και ασφαλή ταξίδια των ναυτικών του νησιού αλλά και όλων των ναυτικών της Ελλάδας. Η θρησκευτική-μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Καμινίωτικου Επιταφίου, δημιουργεί κατάνυξη στους παρευρισκόμενους πιστούς και μαρτυρά την ισχυρότατη σύνδεση των κατοίκων του νησιού με τη θάλασσα.
Οι Επιτάφιοι των Μοναστηριών της Ύδρας
Πέρα από τους Επιτάφιους των προαναφερόμενων ενοριών του νησιού, την Μεγάλη Παρασκευή μπορείτε να παρευρεθείτε στον Επιτάφιο της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλιού (που βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό) και περίπου δύο ώρες απόσταση από τον οικισμό. Εκεί θα βιώσετε την κατάνυξη και την συνύπαρξη του Θείου με το ανθρώπινο σε ένα απόλυτα Αγιορείτικο περιβάλλον. Στην περιοχή της Ζούρβας σε αυτή την απόμακρη από τον οικισμό περιοχή βρίσκεται η Ιερή Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου όπου και εκεί οι μοναχές τηρούν το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου στον χώρο της Ιερής Μονής. Μοναδική θρησκευτική εμπειρία για όσους επιθυμούν να μεταβούν στην περιοχή και το Μοναστήρι.
Μεγάλο Σάββατο
Το Άγιο Φως
Τα τελευταία χρόνια, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έρχεται στην Ύδρα το Άγιο Φως. Η υποδοχή του Άγιου Φωτός γίνεται στο λιμάνι του νησιού με τις αρμόζουσες Τιμές, με επικεφαλής την Εκκλησία, τις Αρχές της Ύδρας και σύσσωμο τον Υδραϊκό Λαό. Το Άγιο Φως διαμοιράζεται στις Ενοριακές Εκκλησίες της Ύδρας και στη συνέχεια κατά την διάρκεια της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας μετά το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών», ανάβουν τα κεριά και τις λαμπάδες οι πιστοί υποδεχόμενοι την Ανάσταση με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.
ΜΑΙΟΣ
Πάσχα
Το Πάσχα στην Ύδρα είναι σίγουρα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχετε ζήσει. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέσα σε θρησκευτική ευλάβεια και λαμπρότητα τελείτε στο προαύλιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού «Κοιμήσεως Θεοτόκου» Ύδρας η Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Καθεδρικό Ναό «Κοιμήσεως Θεοτόκου» Ύδρας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης και άλλων ιερέων. Το ίδιο γίνετε και στις άλλες ενοριακές εκκλησίες της Ύδρας με τις καμπάνες όλων των εκκλησιών να διαλαλούν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Χριστού.
Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα διαλαλώντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα διαλαλώντας την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Η Θεία Λειτουργία της Αγάπης
Την Κυριακή του Πάσχα λίγο πριν το μεσημέρι τελείτε η Θεία Λειτουργία της Αγάπης όπου ο Μητροπολίτης μετά το πέρας της λειτουργίας δίνει στους πιστούς από ένα κόκκινο πασχαλινό αυγό.
Το κάψιμο του Ιούδα
Με την παρουσία πολλών εκατοντάδων κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών του νησιού πραγματοποιείτε το κάψιμο του Ιούδα στην Ύδρα. Το πατροπαράδοτο έθιμο συνεχίζεται ανελλιπώς εκατονταετίες στην Ύδρα. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και βροντώδες με τις τουφεκιές των Μπουρλοτιέρηδων της Ύδρας (νέοι της Ύδρας ντυμένοι με την παραδοσιακή ενδυμασία) που φροντίζουν να "τιμωρηθεί" ο προδότης μαθητής. Τ κάψιμο του Ιούδα απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι που κατακλύζουν το λιμάνι του νησιού.
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΔΕΣΤΕ
Εγκαίνια έκθεσης με έργα επιλεγμένου καλλιτέχνη στα Σφαγεία
Hydra School Projects
Έκθεση με έργα διάφορων καλλιτεχνών του Δημήτρη Αντωνίτση στο παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο
Αγίου Πνεύματος
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση στην Ύδρα και για όσους θελήσουν μπορούν να επισκεφτούν την Ιερή Μονή Αγίας Τριάδας που βρίσκεται πάνω από την περιοχή Μανδράκι. Η Ιερή Μονή της Αγίας Τριάδας είναι κτισμένη στην κορυφή του βουνού πάνω από την περιοχή Μαντράκι, ανατολικά του οικισμού. Η ανάβαση στην Μονή –είτε από οικισμό του νησιού είτε από το Μαντράκι -προσφέρει όλα τα οφέλη της πεζοπορίας αλλά και η συμμετοχή στον εορτασμό και την πνευματική ανάταση για τους επισκέπτες-προσκυνητές της Ιερής Μονής. Κατά την ημέρα της πανήγυρης και πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας γίνεται λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στον προαύλιο χώρο της Μονής, και στη συνεχεία παρατίθεται εόρτιο κέρασμα στους επισκέπτες.
«Μιαούλεια»
Τα «Μιαούλεια» είναι ένα μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο τέλος Ιουνίου στην Ύδρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην ετήσια επέτειο του θανάτου του Ναυάρχου Αντρέα Μιαούλη (1769-1835), αλλά και στη στρατιωτική δράση του, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων (1821-1827). Ο Ανδρέας Μιαούλης ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε με την ναυτοσύνη του, τον ενωμένο Ελληνικό στόλο νικηφόρα ενάντια στον Οθωμανικό.
Τα «Μιαούλεια» αποτελούνται από μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες και περιλαμβάνουν ποικίλες δραστηριότητες και γεγονότα καλλιτεχνικά, εκθέσεις, συναυλίες κ.α. Κέντρο των εκδηλώσεων είναι η αναπαράσταση μικρού τμήματος της ναυμαχίας του Γέροντα και κυρίως της στιγμής που πυρπολείται μια μεγάλη φρεγάτα που ολοκληρώνεται με την καύση στην είσοδο του λιμανιού, ενός ομοιώματος φρεγάτας.
Ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης απεβίωσε την Κυριακή 11 Ιουνίου του 1835 και ενταφιάστηκε στην ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πειραιά και το 1986 μεταφέρθηκαν με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ύδρα όπου τους επιφυλάχτηκε μεγάλη και πανυδραϊκή υποδοχή και Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.
Κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων η Ληκύθου με την καρδιά του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη μεταφέρετε από το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και όπου γίνετε Θεία Λειτουργία και δοξολογία. Στη συνέχεια η λήκυθος μεταφέρετε στο κάστρο του Κάβου και πραγματοποιείτε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Ανδρέα.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο
Εκδηλώσεις μνήμης για την Κύπρο, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, ποιήματα, μουσική και τραγούδια.
Πανήγυρης Ιερής Μονής Προφήτη Ηλία
Η Μονή Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένη στην κορυφή του ομώνυμου βουνού και ιδρύθηκε το 1813 από Αγιορείτες «Κολυβάδες» πατέρες Η γιορτή περιλαμβάνει Πανηγυρικό Εσπερινό περιφορά της εικόνας και αγρυπνία. Μετά το πέρας της αγρυπνίας προσφέρετε γεύμα στους παρευρισκόμενους.
Πανήγυρης Ιερής Μονής Αγίας Ευπραξίας
Η Μονή ιδρύθηκε το 1819 βρίσκεται στο βουνό του Προφήτη Ηλία και η πανήγυρης προσελκύει αρκετό κόσμο που συμμετέχει στον πανηγυρικό Εσπερινό, την περιφορά της εικόνας και την αγρυπνία.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
«Θεομητορικά»
Στις αρχές Αυγούστου ξεκινούν οι εκδηλώσεις «Θεομητορικά» του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Ύδρας. Τα «Θεομητορικά» είναι εκδηλώσεις, λατρευτικές, ποιμαντικές και πολιτιστικές που διοργανώνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο από τον Καθεδρικό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου Ύδρας. Τα «Θεομητορικά» κορυφώνονται με την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της «Παναγίας Φανερωμένης» και τους εορτασμούς στις 15 Αυγούστου και κλείνουν το βράδυ της 22ας Αυγούστου με Λιτάνευση των εικόνων της «Παναγίας Φανερωμένης» και «Παναγίας του Μαλίκη» και Αγρυπνία για την απόδοση της γιορτής.
«Κουντουριώτεια»
Tα «Κουντουριώτεια» είναι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας τιμώντας τον Πρώτο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων Υδραίο Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που γίνονται στο νησί γύρω στα τέλη Αυγούστου, υπάρχει πλήθος επισκεπτών, ενώ προσκαλούνται και παραβρίσκονται επίσημοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης.
Τα «Κουντουριώτεια» περιλαμβάνουν ένα πλούσιο εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι γεμάτο με ξεναγήσεις στα Μουσεία του νησιού, εκθέσεις, προβολές, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και αθλητικές εκδηλώσεις.
Την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων τελείται δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα και τον Τάφο του Υδραίου Ναυάρχου και πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.
Η γιορτή της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη (Τιμίου Προδρόμου) στα Καμίνια
Την παραμονή της γιορτής της ενοριακής εκκλησίας των Καμινίων τελείτε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Τιμίου Προδρόμου. Η περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Ιωάννη γίνετε με θρησκευτική κατάνυξη μέσα από κεντρικούς δρόμους της όμορφης και γραφικής περιοχής των Καμινίων και την επομένη πραγματοποιείτε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Η γιορτή του Αγίου Μάμα
Ο Άγιος Μάμας βρίσκεται υψηλά της περιοχής Κλιμάκι, σε πλάτωμα δυτικά του βουνού «Έρος» στον (εσωτερικό) δρόμο προς την Επισκοπή. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μάμα, στο τέλος της λειτουργίας, ο ιερέας εκτός από τους πιστούς, ευλογεί ένα - ένα και όλα τα ζώα που οι πιστοί τα μεταφέρουν στον χώρο πλησίον της εκκλησίας για να πάρουν την ευλογία του.
Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών
Το Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητας Υδραίων Αθηνών διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Αδελφότητα Υδραίων Αθηνών με ναυτιλιακά θέματα.
Η πανήγυρης της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Ζούρβα
Στο ανατολικό άκρο της Ύδρας και στην περιοχή Ζούρβα βρίσκεται η Ιερή Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου. Στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι γίνεται ή ετήσια πανήγυρης με Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας.
Ετήσια συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα
Η ετήσια συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών στην Ύδρα γίνετε κάθε χρόνο και συγκεντρώνει ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ρεμπέτικο Συνέδριο
O Ed Emery και το Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας διοργανώνουν κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Δήμου Ύδρας το Ρεμπέτικο Συνέδριο Ύδρας με αποκορύφωμα την βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια σε παραδοσιακό κατάστημα της Ύδρας.
Επίσκεψη της Λέσχης Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας
Η Λέσχη Αποφοίτων Σχολής Ναυτιλίας Ύδρας πραγματοποιεί την ετήσια επίσκεψη της στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) και στην Ύδρα
Φροντίδα των Ιπποειδών της Ύδρας
Η «Κιβωτός της Ύδρας» μαζί με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Animal Action) σε συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας προσφέρει δωρεάν κτηνιατρική, πεταλωτική και οδοντιατρική φροντίδας, σε μουλάρια, γαϊδούρια και άλογα εργασίας της Ύδρας.
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ύδρα»
Ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Ύδρα» γίνεται στο τέλος του Οκτωβρίου κοντά στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις και απονομή των επάθλων στους νικητές.
Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου
Η ενορία του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή «Ξερή Ελιά» διοργανώνει κάθε χρόνο διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και ολοκληρώνονται την επομένη μέρα με Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου
Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ξεκινά με κωδωνοκρουσίες των Εκκλησιών και Θεία Λειτουργία με την έπαρση της Σημαίας και ρίψη κανονιοβολισμού. Στη συνέχεια τελείτε δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου παρουσία του Δημάρχου των αρχών και του κόσμου ακολουθεί επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τον Δήμαρχο Ύδρας, εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, Διοικητή ΑΕΝ, και Λιμενάρχη. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ενδόξων Νεκρών. Στη συνέχεια εκφωνείτε ο πανηγυρικός της ημέρας ακολουθούν εθνικά ποιήματα από μαθητές των σχολείων της Ύδρας και η τελετή κλείνει με τον Εθνικό Ύμνο. Λίγο αργότερα γίνεται η παρέλαση Μαθητών και Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μπροστά στις Αρχές του Νησιού.Με την λήξη της παρέλασης παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου και οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Η γιορτή του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου
Τον προστάτη Άγιο Νεομάρτυρα Κωνσταντίνο τον Υδραίο, εορτάζει, η Ύδρα στις 14 Νοεμβρίου Η Ύδρα ως γενέτειρα του Αγίου Κωνσταντίνου τιμά με εορταστικές θρησκευτικές εκδηλώσεις την μνήμη Του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τέλεση Αρχιερατικού Εσπερινού, Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και περιφορά της εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Κωνσταντίνου.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πανήγυρης Ιερής Μονής Αγίου Νικολάου
Η Ιερή Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του βουνού Όμπορι της Ύδρας, στη θέση «Λόγγο». Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου με Εσπερινό την παραμονή και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά περιφοράς της εικόνας του Αγίου Νικολάου στο προαύλιο της εκκλησίας.
Πανήγυρης Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Βαρβάρας – Σάββα και Νικολάου
Η ενοριακή εκκλησία των Αγίων Βαρβάρας – Σάββα και Νικολάου γιορτάζει για τρεις συνεχόμενες μέρες μετά περιφοράς της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας αλλά και άλλων θρησκευτικών εκδηλώσεων.
Πανήγυρης Ενοριακού Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου
Ο Καθεδρικός Ναός της Ύδρας γιορτάζει τον Άγιο Νικόλαο με εσπερινό, περιφορά της εικόνας την παραμονή και Θεία Λειτουργία την ημέρα της γιορτής.
ριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα εορτάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη σε όλες τις ενοριακές εκκλησίες της Ύδρα. Στον δε Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης τελείτε η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.
~** 1. Νησί χωρίς αυτοκίνητοΝαι, ακριβώς! Όταν θέλω να αφήσω το αυτοκίνητο στην άκρη και να ταξιδέψω για λίγο χωρίς να βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι, η Ύδρα είναι το ιδανικό νησί καθώς είναι από τα ελάχιστα νησιά της χώρας μας που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα.
~** 2. Το κόκκινο σπίτι
Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, 10 λεπτά μετά το Αυλάκι, θα δεις το μεγάλο Καμίνι, ένα μικρό ψαρολίμανο γεμάτο χρωματιστές βαρκούλες. Εκεί θα δεις απέναντί σου το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το «κόκκινο σπίτι» στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι και είναι ιδανικό για instagram φωτογραφίες. Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στο νησί!
~** 3. To «Παραδοσιακόν»
Εδώ θα φας το καλύτερο υδραϊκό καλαμάρι. Δυο βήματα από το λιμάνι, παραδοσιακό μεζεδοπωλείο- εστιατόριο με φρεσκότατα ψαρικά.
~**4. Η «Ξερή Ελιά»
Λίγο πιο μέσα, περπατώντας στα στενάκια του λιμανιού θα βρεις την ταβέρνα Ξερή Ελιά. Σημείο αναφοράς για το νησί καθώς η ταβέρνα αυτή λειτουργεί από το 1825 στην ομώνυμη πλατεία και προσφέρει γευστικότατα πιάτα, ίσκιο, μουσική και πολύ καλό κρασί παραγωγής του ιδιοκτήτη!
~**5. Η παραλία Μανδράκι
Αυτή την παραλία την αγαπώ για 2 λόγους. Πρώτον, είναι η μοναδική παραλία στην Ύδρα με άμμο και δεύτερον είναι πολύ ήσυχη. Είναι περίπου μισή ώρα περπάτημα από το λιμάνι της Ύδρας και πέρα από 2 ενοικιαζόμενα και ένα μικρό ταβερνάκι που μαζεύει λίγο κόσμο, θα δεις πως είναι από τα πιο ήσυχα σημεία του νησιού.
~** 6. Τα θαλάσσια ταξί
Εντάξει, το ξέρω πως δεν είναι δα και αξιοθέατο αλλά αν δεν έχεις επισκεφθεί την Βενετία με τα θαλάσσια ταξί και λεωφορεία της (ναι ναι) τότε η Ύδρα είναι μια καλή και ευχάριστη εισαγωγή στον κόσμο των θαλάσσιων ταξί! Έχουν το ενδιαφέρον τους, ειδικά οι οδηγοί τους! Δεν είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να μεταφέρεσαι αλλά είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος και δροσιστικός! χα
~** Φάρος Ζούρβα
Στο ανατολικό τμήμα της Ύδρας θα δείτε το φάρο Ζούρβα. Θα δυσκολευτείτε να τον προσεγγίσετε από ξηράς, μιας και η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη.
Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1883, έχει ύψος 10 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1946. Από τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο, έως ότου τροφοδοτήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα το 1986, ενώ από το 1989 έγινε αυτόματος.
Tip: Ανατολικά του φάρου βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Άννας.
~** Νήσος Δοκός & Φάρος Δοκού
Η νήσος Δοκός, ανάμεσα στην Ύδρα και την αργολική ακτή, είναι ένα άγονο και μικροσκοπικό κομμάτι γης μέσα στη θάλασσα, που κατοικήθηκε -σύμφωνα με τις πηγές- τη νεολιθική εποχή (περί τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ.), και κατά την πρωτοελλαδική εποχή (3η χιλιετία π.Χ) παρουσίασε μια αύξηση στον πληθυσμό της, κυρίως λόγω της εξέλιξης της ναυσιπλοΐας.
Η σημασία του νησιού, παρά το μικρό του μέγεθος, ήταν τεράστια, μιας και λόγω της γεωγραφικής του θέσης έλεγχε το θαλάσσιο χώρο της Λακωνίας και τον κόλπο της Αργολίδας. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιούνταν και ως ορμίσκος. Σήμερα, έχει ελάχιστους κατοίκους, κυρίως ψαράδες. Αξίζει να το επισκεφτείτε, αφενός για την άγρια ομορφιά του και αφετέρου για να θαυμάσετε το πανάρχαιο ναυάγιο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό της 3ης χιλιετίας π.Χ. Στο νησί βρίσκεται και ο ομώνυμος φάρος Δοκού, που κατασκευάστηκε το 1923 και έχει ύψος 9 μέτρα.
Tip: Ο ερευνητής των βυθών, Peter Throckmorton, ήταν εκείνος που ανακάλυψε το καλοκαίρι του 1975 το ναυάγιο. Μετά από λίγο καιρό επέστρεψε στο Δοκό συνοδευόμενος από τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο με τον οποίο χρονολόγησαν τα κεραμικά, που είχε ανακαλύψει ο Throckmorton, στην πρωτοελλαδική εποχή και διατύπωσαν την υπόθεση ότι επρόκειτο για ναυάγιο του 2200 π.Χ. περίπου. Κατόπιν, σε δύο διερευνητικές αποστολές (1975 και 1977) τα ευρήματα χρονολογήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια στην δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Τότε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται σίγουρα για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.
~** Αρχοντικό Λάζαρου Κουντουριώτη
Η ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, την εποχή της οικονομικής άνθησης και της ναυτικής υπεροχής της Ύδρας. Θα τη συναντήσετε στη δυτική πλευρά του λιμανιού και θα εντυπωσιαστείτε αντικρίζοντας ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια του νησιού.
Λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του Λάζαρου Κουντουριώτη, στο αρχοντικό αυτό έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι. Το 1979 η οικία περιήλθε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, ως δωρεά του δισέγγονού του Παντελή Κουντουριώτη και της συζύγου του Φρόσως, με σκοπό να μετατραπεί σε μουσείο. Από το καλοκαίρι του 2001, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης, το κοινό μπορεί να το επισκεφτεί, αφού λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Στο μουσείο έχουν διατηρηθεί τα πάντα στην αρχική τους μορφή, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Υπάρχει και πωλητήριο.
Tip: Στον πρώτο όροφο θα θαυμάσετε έπιπλα, σκεύη, πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Στον πάνω όροφο εκτίθεται η αξιόλογη συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (παραδοσιακές ενδυμασίες, κοσμήματα, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα) με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), που συνδέονται με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη. Καθημερινά: 09.00-14.00 & 17.30-20.30.
Info
Λιμάνι, τηλ. 22980 52421
~** Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας
Στο λιμάνι της Ύδρας, σε απόσταση 2 λεπτών από το σημείο που σας αφήνει το πλοίο με το που φτάσετε στο νησί και μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, θα βρείτε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.
Ιδρύθηκε το 1918 και το κτήριο που το φιλοξενεί δωρήθηκε στο κράτος από τον Γκίκα Ν. Κουλούρα. Ο τότε δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Λιγνός, ανακάλυψε στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου υλικό του αρχείου, το οποίο στη συνέχεια ταξινόμησε. Μετά από χρόνια, το 1972 το κτήριο κατεδαφίστηκε και πήρε τη σημερινή επιβλητική του μορφή.
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά και χωρίζεται σε τρία μέρη, το Αρχειακό Τμήμα, το Μουσειακό Τμήμα και τη Βιβλιοθήκη.
Tip: Στο μουσείο έχουν πρόσβαση ΑΜΕΑ.
Info
Καθημερινά: 09.00-16.00, Ιούνιος-Σεπτέμβριος: 09.00-16.00 και 19.30-21.30
5 ευρώ, 3 ευρώ (άτομα ηλικίας 8-18 & άνω των 65), δωρεάν (κάτω των 8, ΑΜΕΑ)
Λιμάνι, τηλ. 22890 52355, 22890 54142, www.iamy.gr
~ ** Εκκλησίες & Μονές
Στην Ύδρα θα συναντήσετε 6 μοναστήρια και 300 εκκλησίες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του νησιού.
Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε τα δίδυμα μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία, όπου φυλακίστηκαν για ένα διάστημα το 1825 ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου της Ζούρβας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του 17ου αιώνα), το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και οι εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με τις σπάνιες και πανέμορφες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
Tip: Η πιο κοντινή εκκλησία στο κέντρο του λιμανιού είναι η Μητρόπολη της Ύδρας. Η Παναγία η Φανερωμένη -μια άλλη εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε- ξεχωρίζει για το ψηλό καμπαναριό με το μεγάλο ρολόι. Υπάρχουν κι άλλες εκκλησίες με πανέμορφους τρούλους που στηρίζονται σε μαρμάρινα τόξα, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη και της Υπαπαντής. Η πιο νέα εκκλησία του νησιού είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος.
*** AΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ στο ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ! Έτσι εξηγούνται όλα…
~ Tο μικροσκοπικό Μαυροβούνιο των 600.000 κατοίκων έλαβε δάνειο 809 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός κινεζικού αυτοκινητοδρόμου
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας και μάλιστα αυτή τη φορά επί βαλκανικού εδάφους με αφορμή έναν αυτοκινητόδρομο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το μικροσκοπικό Μαυροβούνιο των 600.000 κατοίκων έλαβε δάνειο 809 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός κινεζικού αυτοκινητοδρόμου, που συνδέει το παράκτιο λιμάνι του Bar με τη συνοριακή σερβική πόλη Boljare.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μαυροβούνιο έλαβε δάνειο για τη χρηματοδότηση του δύσκολου αυτού έργου παρά τις μελέτες που υποδηλώνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη η εξυπηρέτηση αυτού του δανείου επειδή το έργο πιθανότατα δεν θα είναι επικερδές στο επίπεδο που χρειάζεται για να γίνει αυτό.
Ένα κινεζικό δάνειο για την πρώτη φάση του έργου εκτόξευσε το χρέος του Μαυροβουνίου και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, να παγώσει εν μέρει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και να τερματίσει τα κοινωνικά επιδόματα.
Παρά τα μέτρα αυτά, το χρέος του Μαυροβουνίου αναμένεται να προσεγγίσει το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνάψει άλλο δάνειο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο έργο της.
Ο δρόμος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης συζήτησης για την κινεζική επιρροή στην Ευρώπη, τόσο στα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και στις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση όπως το Μαυροβούνιο και οι γείτονές του στα Δυτικά Βαλκάνια Σερβία, FYROM και Αλβανία.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μαυροβούνιο έλαβε δάνειο για τη χρηματοδότηση του δύσκολου αυτού έργου παρά τις μελέτες που υποδηλώνουν ότι θα είναι πολύ δύσκολη η εξυπηρέτηση αυτού του δανείου επειδή το έργο πιθανότατα δεν θα είναι επικερδές στο επίπεδο που χρειάζεται για να γίνει αυτό.
Ένα κινεζικό δάνειο για την πρώτη φάση του έργου εκτόξευσε το χρέος του Μαυροβουνίου και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, να παγώσει εν μέρει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και να τερματίσει τα κοινωνικά επιδόματα.
Παρά τα μέτρα αυτά, το χρέος του Μαυροβουνίου αναμένεται να προσεγγίσει το 80% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει ότι η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να συνάψει άλλο δάνειο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο έργο της.
Καθώς το Πεκίνο επεκτείνει την οικονομική του εμβέλεια στο πλαίσιο της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), οι φτωχές χώρες σε όλη την Ασία και την Αφρική έχουν ενδώσει στα ελκυστικά κινεζικά δάνεια και την υπόσχεση των σημαντικών έργων υποδομής.
Αυτό τους επέτρεψε να αναπτυχθούν με τρόπους που ίσως δεν ήταν εφικτοί χωρίς πρόσβαση στα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Σρι Λάνκα, το Τζιμπουτί και η Μογγολία, επιβαρύνθηκαν με χρέη και να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τη γενέτειρα του Πεκίνου.
Το Μαυροβούνιο είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βρισκόταν σε αυτή τη θέση, καθώς η κυβέρνησή του πιέζει με το σχέδιο του για ένα νέο αυτοκινητόδρομο που θα οδηγήσει το κράτος σε ένα καλύτερο μέλλον.
«Αυτός ο αυτοκινητόδρομος είναι μια μεγάλη υπόθεση στο Μαυροβούνιο.
Υπενθυμίζει στους ανθρώπους τον Tito και τις ημέρες μεγάλων σοσιαλιστικών σχεδίων στην περιοχή «, δήλωσε ο ακαδημαϊκός Mladen Grgic,, αναφερόμενος στον κομμουνιστή ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Josip Broz Tito.
«Αλλά είναι μια παγίδα. Τώρα που έχουν ξεκινήσει, οι πολιτικοί δεν μπορούν να το σταματήσουν – ανεξάρτητα από το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι. Και ειλικρινά δεν θέλουν», δήλωσε ο Grgic, συγγραφέας μιας μελέτης του 2017 για τον αυτοκινητόδρομο.
Υπό μία έννοια, πρόκειται για γεωπολιτικό παράδοξο παρά, καθώς η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι «κλειδωμένη» θεσμικά στην «σφαίρα επιρροής» της Κίνας μέσα από τις οικονομικές συνέπειες της εθνικής οδού Bar-Boljare, η οποία μπορεί να μην είναι να είναι επωφελής για τους πολίτες της, αλλά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα μεγαλόπνοο σκοπό για την περιοχή ως σύνολο, λειτουργώντας ως εναλλακτικός διάδρομος στη θάλασσα για τη Σερβία, σύμμαχο του Πεκίνου . ~*
Η αμερικανοκινεζική διαμάχη για την περίπτωση του Μαυροβουνίου, θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την εκκίνηση ενός νέου ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη, ενώ το παράδειγμα της μικροσκοπικής χώρας είναι πιθανό να ακολουθήσει και άλλο κράτος της Βαλκανικής.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν εξ ολοκλήρου άνευ προηγουμένου, καθώς κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη γεωπολιτικά σημαντική χώρα της Ρουάντα σήμερα με τον Πρόεδρο Kagame, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ένας από τους πιο αδιάλλακτους συμμάχους των ΗΠΑ αλλά στρέφεται γρήγορα προς την Κίνα. www.bankingnews.gr
*** Ανατριχίλα: Οι Iron Maiden τραγούδησαν για τον «Μέγα Αλέξανδρο» ξεσηκώνοντας 36.000 Έλληνες… (BINTEO)
~ Οι Έλληνες fans ζητούσαν απεγνωσμένα από το θρυλικό heavy metal συγκρότημα, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, το τραγούδι τους για το Μέγα Στρατηλάτη, «Alexander the Great», το οποίο δεν παίζουν στα live.
Το τραγούδι, το οποίο κάνει σαφή αναφορά στην ελληνική καταγωγή του Μακεδόνα βασιλιά, αλλά και στο ρόλο που έπαιξε στη διάδοση της ελληνικής Παιδείας στην Ανατολή, γράφτηκε το 1986, ωστόσο οι Iron Maiden δεν το έχουν παίξει ποτέ σε συναυλία, καθώς ο… επίσημος λόγος σύμφωνα με τον Μπρους Ντίκινσον είναι πως «δεν θυμόμαστε πώς να παίξουμε το πολύ δύσκολο σόλο»…
Μόνο που την Παρασκευή (20/07) το βράδυ δεν χάλασαν χατίρι στους 36.000 Έλληνες, βάζοντας «φωτιά» στο Terra Vibe Park στη Μαλακάσα!
Νωρίτερα, είχαν διαρρεύσει πως θα παίξουν και το τραγούδι αφιερωμένο στον Ίκαρο της Ελληνικής μυθολογίας, «Flight of the Icarus», που έχει να ακουστεί σε live από το 1986!
Και το έκαναν επίσης!
Αυτοί είναι οι στίχοι του «Alexander the Great»
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1986, οι Βρετανοί «θρύλοι» του Heavy Metal, Iron Maiden, κυκλοφόρησαν επίσημα, μέσω της δισκογραφικής εταιρίας «EMI», το δίσκο με τίτλο «Somewhere In Time» όπου περιείχε και το τραγούδι ύμνο για τον Μέγα Αλέξανδρο, «Alexander the Great».
«My son ask for thyself another Kingdom, for that which I leave is too small for thee» (King Philip of Macedonia – 339 B.C.)
Near to the east In a part of ancient Greece In an ancient land called Macedonia Was born a son To Philip of Macedon
The legend his name was Alexander At the age of nineteen He became the Macedon King And he swore to free all of Asia Minor By the Aegian Sea In 334 B.C.
He utterly beat the armies of Persia [Chorus:] Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great Became a legend ‘mongst mortal men King Darius the third Defeated fled Persia
The Scythians fell by the river Jaxartes Then Egypt fell to the Macedon King as well And he founded the city called Alexandria By the Tigris river He met King Darius again And crushed him again in the battle of Arbela Entering Babylon And Susa, treasures he found Took Persepolis the capital of Persia [Chorus:] Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great Became a God amongst mortal men A Phrygian King had bound a chariot yoke And Alexander cut the ‘Gordian knot’ And legend said that who untied the knot He would become the master of Asia Hellenism he spread far and wide
The Macedonian learned mind Their culture was a western way of life He paved the way for Christianity Marching on, marching on The battle weary marching side by side Alexander’s army line by line
They wouldn’t follow him to India Tired of the combat, pain and the glory Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great He died of fever in Babylon
«Μέγας Αλέξανδρος»
«Γιε μου, ψάξε για τον εαυτό σου ένα άλλο βασίλειο γιατί αυτό που αφήνω είναι πολύ μικρό για εσένα» (βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας – 339 π.Χ.)
Κοντά στην Ανατολή, σ’ ένα μέρος της Αρχαίας Ελλάδας Σε μια αρχαία γη ονομαζόμενη Μακεδονία Γεννήθηκε ένας γιος στον Φίλιππο τον Μακεδόνας Ο Θρύλος , το όνομα του οποίου ήταν Αλέξανδρος
*** Στην ηλικία των δεκαεννιά Έγινε ο Μακεδόνας βασιλιάς Και ορκίστηκε να ελευθερώσει όλη τη Μικρά Ασία Δίπλα στο Αιγαίο πέλαγος, το 334 π.Χ.Νωρίτερα, είχαν διαρρεύσει πως θα παίξουν και το τραγούδι αφιερωμένο στον Ίκαρο της Ελληνικής μυθολογίας, «Flight of the Icarus», που έχει να ακουστεί σε live από το 1986!
Και το έκαναν επίσης!
Αυτοί είναι οι στίχοι του «Alexander the Great»
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1986, οι Βρετανοί «θρύλοι» του Heavy Metal, Iron Maiden, κυκλοφόρησαν επίσημα, μέσω της δισκογραφικής εταιρίας «EMI», το δίσκο με τίτλο «Somewhere In Time» όπου περιείχε και το τραγούδι ύμνο για τον Μέγα Αλέξανδρο, «Alexander the Great».
«My son ask for thyself another Kingdom, for that which I leave is too small for thee» (King Philip of Macedonia – 339 B.C.)
Near to the east In a part of ancient Greece In an ancient land called Macedonia Was born a son To Philip of Macedon
The legend his name was Alexander At the age of nineteen He became the Macedon King And he swore to free all of Asia Minor By the Aegian Sea In 334 B.C.
He utterly beat the armies of Persia [Chorus:] Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great Became a legend ‘mongst mortal men King Darius the third Defeated fled Persia
The Scythians fell by the river Jaxartes Then Egypt fell to the Macedon King as well And he founded the city called Alexandria By the Tigris river He met King Darius again And crushed him again in the battle of Arbela Entering Babylon And Susa, treasures he found Took Persepolis the capital of Persia [Chorus:] Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great Became a God amongst mortal men A Phrygian King had bound a chariot yoke And Alexander cut the ‘Gordian knot’ And legend said that who untied the knot He would become the master of Asia Hellenism he spread far and wide
The Macedonian learned mind Their culture was a western way of life He paved the way for Christianity Marching on, marching on The battle weary marching side by side Alexander’s army line by line
They wouldn’t follow him to India Tired of the combat, pain and the glory Alexander the Great His name struck fear into hearts of men Alexander the Great He died of fever in Babylon
«Μέγας Αλέξανδρος»
«Γιε μου, ψάξε για τον εαυτό σου ένα άλλο βασίλειο γιατί αυτό που αφήνω είναι πολύ μικρό για εσένα» (βασιλιάς Φίλιππος της Μακεδονίας – 339 π.Χ.)
Κοντά στην Ανατολή, σ’ ένα μέρος της Αρχαίας Ελλάδας Σε μια αρχαία γη ονομαζόμενη Μακεδονία Γεννήθηκε ένας γιος στον Φίλιππο τον Μακεδόνας Ο Θρύλος , το όνομα του οποίου ήταν Αλέξανδρος
Νίκησε ολοκληρωτικά τους στρατούς της Περσίας Μέγας Αλέξανδρος Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Μέγας Αλέξανδρος
Έγινε Θρύλος ανάμεσα στους θνητούς
Ο βασιλιάς Δαρείος Γ’, ηττημένος, έφυγε απ΄ την Περσία Οι Σκύθες έπεσαν δίπλα στον ποταμό Ιαξάρτη
Τότε και η Αίγυπτος έπεσε στον Μακεδόνα βασιλιά Κι αυτός ίδρυσε την πόλη, που ονομάστηκε Αλεξάνδρεια Δίπλα στον Τίγρη ποταμό συνάντησε ξανά τον Δαρείο
Και τον συνέτριψε και πάλι στη μάχη στα Άρβυλα Μπαίνοντας σε Βαβυλώνα και Σούσα, θησαυρούς βρήκε Πήρε την Περσέπολη, την πρωτεύουσα της Περσίας Αλέξανδρος ο Μέγας
Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Αλέξανδρος ο Μέγας Έγινε ένας θεός ανάμεσα σε θνητούς
Ένας Φρύγας βασιλιάς είχε δέσει ένα ζυγό άμαξας Και ο Αλέξανδρος έκοψε το Γόρδιο δεσμό Και ο Θρύλος έλεγε ότι όποιος έλυνε το δεσμό Θα γινόταν ο Κύριος της Περσίας Τον Ελληνισμό διέδωσε σε μήκος και σε πλάτος Το μακεδονικά μαθημένο μυαλό
Η κουλτούρα τους ήταν ένας δυτικός τρόπος ζωής Έστρωσε το δρόμο για το Χριστιανισμό Προχωρώντας, προχωρώντας Η μάχη κουραστική, προχωρώντας δίπλα δίπλα Του Αλέξανδρου ο στρατός, γραμμή με γραμμή
Δεν ήθελαν να τον ακολουθήσουν στην Ινδία Κουρασμένοι από τη μάχη, τον πόνο και τη δόξα Αλέξανδρος ο Μέγας Το όνομά του έκρουε το φόβο στις καρδιές των ανδρών Αλέξανδρος ο Μέγας Πέθανε από πυρετό στη Βαβυλώνα».
Και το «Flight Of Icarus»
Πτήση του Ίκαρου
Καθώς ο ήλιος χαράζει πάνω από το έδαφος
Ένας γέρος στέκεται επάνω στον λόφο
Καθώς το χώμα ζεσταίνεται από τις πρώτες αχτίδες φωτός
Ένα κελαΐδισμα σπάει την ηρεμία
Τα μάτια του είναι πυρωμένα
Δες τον παράφρονα στη ματιά του!
«πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός
Πέτα, ακούμπα τον ήλιο, ναι!»
Τώρα το πλήθος σκορπά και το νεαρό αγόρι αμφανίζεται
Κοιτάει το γέρο στα μάτια
Καθώς απλώνει τα φτερά του και φωνάζει στο πλήθος
«στο όνομα του θεού, του πατρός μου, πετάω!»
Τα μάτια του φαίνονται τόσο φωτεινά
Καθώς πετάει με τα φτερά ενός ονείρου
Τώρα ξέρει, ο πατέρας του των πρόδωσε
Τώρα τα φτερά του γίνονται στάχτες, στάχτες ο τάφος του!
«πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός
Πέτα, ακούμπα τον ήλιο, ναι!»
Πέτα στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Στο δρόμο σου, σαν αετός!
Πέτα ακούμπα τον ήλιο, ναι!
Στο δρόμο σου, σαν αετός πέτα!
Πέτα ψηλά ως τον ήλιο!
Πηγή: pentapostagma.gr
*** Έτσι ΠΡΟΔΩΣΕ η Ελλάδα τον Πούτιν! ΟΛΗ η ΑΛΗΘΕΙΑ… (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Ο Κυριάκος Βελόπουλος βγαίνει καθημερινά στα ΜΜΕ και ενημερώνει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.
Στο παρακάτω σποτ εμφανίζονται όλα όσα έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τη Ρωσία, για την Ορθοδοξία, για την ανάγκη αλλαγής συμμαχιών, αλλά και για τα καθημερινά προβλήματα των Ελλήνων.
~ Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει «προδώσει» τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της δυτικοδουλείας του πολιτικού μας συστήματος και ο κ. Βελόπουλος το λέει όπου βρεθεί:
~ ~** "Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ" ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ : https://youtu.be/KmdcHr3wVc0 .-
~** ΟΠΩΣ ΕΖΗΣΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΟΡΦΥΡΙΟ -Π. ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ : https://youtu.be/4QbVigvV7So
.- ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ Ο Π. ΝΕΟΦΥΤΟΣ..Ο
ΤΡΟΠΟΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ...ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ..ΕΚΣΤΟΜΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
...ΚΡΑΤΑΜΕ 1. ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ...2. ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ...ΣΤΟ
01:04:15 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ..1. ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ
ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 2. ΤΟ Ο,ΤΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗ ΠΕΡΣΙΑ(ΙΡΑΝ) ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ .. ΟΠΩΣ
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ Π. ΝΕΟΦΥΤΟΣ ,ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΥΡΩ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ
ΜΗΝ ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ..ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ...ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
ΜΑΣ...ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ,ΛΟΓΟ ΧΑΡΗΣ ΚΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ....ΝΟΜΙΖΩ, ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΠΑΜΕΝ ΑΡΚΕΤΑ..ΝΑ ΜΗ ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ
ΜΗ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΒΑΡΕΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ...ΜΑ..ΓΕΡΟΝΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ,ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ
ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙ;; ΚΑΘΕ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
ΟΛΟΨΥΧΑ..:))
~** OTAN ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ & ΤΗ
ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ...:)) : https://youtu.be/bFgAgZ4Qk5E?list=TLGG-bkDVdzloMMyMjA3MjAxOA
.-
H πρόνοια του Θεου φάνηκε για άλλη μια φορά μέσα απο το
σημερινό Ευαγγέλιο..
φέρετέ μοι αὐτοὺς ὧδε... λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς
δύο ἰχθύας...Ο Κύριος θέλησε να δει και ψηλαφίσει τη τροφή ώστε να επιβεβαιώσει
πως ήταν ακέραια..καλή...Μας διδάσκει πως κι εμεις πρέπει να ψηλαφούμε όταν
δίνουμε κάτι ώστε να είναι καλό κι οχι να προσφέρουμε το ευτελέστερο κι
άχρηστο! Καὶ κελεύσας τοὺς ὄχλους ἀνακλιθῆναι ἐπὶ τοὺς χόρτους.Πρόσταξε ο
Κύριος να καθίσουν ολοι κάτω ..σε παρέες , εκατό και πενήντα ατόμων ,ώστε να
δούν ολοι το θαύμα...η διανομή της τροφής να γίνει ισομερώς..και να φάνε ολοι
με ευταξία..ετσι μας δείχνει πως πρέπει να καθόμαστε με ευταξία , για να είναι
θεάρεστο...Ο,τι κάνουμε να γίνεται ευτάκτως και με ησυχία !!Αναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν
,εὐλόγησε...διδάσκοντας πως απο τον ουρανό κατέβηκε..και τα πάντα ποιει συν τω
Πατρί και το Αγίω Πνεύματι...Ευλογεί τους άρτους και ιχθείς ,ώστε κι εμεις πριν
καθίσουμε στο τραπέζι να ευλογούμε οσα θα φάμε και πιούμε..Καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς
μαθηταῖς τοὺς ἄρτους...Τα έδωσε στους μαθητές να τα διανείμουν..διδάσκοντάς μας
πως κι εμεις ,οτι προσφερουμε στους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη...προέρχεται
απο το Θεο..και η ελεημοσύνη πολλαπλασιάζει τα αγαθά αυτού που δίνει..Κάπως
αλλιώς ήθελα να το γράψω αλλά μου κόβουν τον ειρμό της σκέψης καθώς ακούω απο
μέσα...Ελενίτσα ο Κύριος τάισε τόσες
χιλιάδες και δεν άφησε κανένα πεινασμένο...εσυ εχεις σκοπό να μας ταίσεις
σήμερα ή πρέπει να κάνουμε μετάνοιες και παρακλήσεις ? χιχιχι..Οφείλω να
ανταποκριθώ άμεσα..Μη το πάθω σαν εκείνη τη κυρία που πήγε στο γιατρό και του
λεει..γιατρέ κινδυνεύω..με παίρνουν
τηλέφωνο και με απειλούν..Και τι σας λένε καλή μου κυρία ?? cosmote ,ο χρόνος
σας έληξε..χιχιχι καλό μας μεσημέρι ,καλή όρεξη..:))
~** Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ
ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ.... : https://youtu.be/-5asvg4aS2I .-Tελικά είναι αλήθεια!!!!!Η αληθινή ομορφιά
πηγάζει απο μέσα μας....Βλέπουμε σε ανθρώπους που έχουν τακτοποιημένο τον
εσωτερικό τους κόσμο με την χάρη του
Θεού ,να διαχειρίζονται τα πάντα με πολύ μεγάλη καλοσύνη.Είναι άνθρωποι
χρηστοί όπου αν βρίσκονται..Εχουν
ανοιχτή ,συμπονετική καρδιά που χωρά κάθε άνθρωπο .Γεμίζουν τα απλωμένα προς
αυτούς χέρια ,με το περίσσευμα της ψυχής τους...Η καλοσύνη για μένα είναι
ταυτόσημα με την αγάπη..Δε μπορείς να αγαπάς και να μη κάνεις καλό...Δε μπορείς
να κάνεις το καλό αν δεν εχεις καρδιά αγαπώσα...Η καλοσύνη είναι αρετή των
δυνατών ανθρώπων.. Χρηστότητα και παιδείαν και γνώσιν δίδαξόν με, οτι ταις
εντολαίς σου επίστευσα...παρακαλάμε στον 118,66 ψαλμό...Η καλοσύνη είναι καρπός
του Αγ. Πνεύματος, όπως είναι και η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η
χρηστότητα, . . . η πίστη, η πραότητα... η εγκράτεια....Καλλιεργώντας τις
αρετές αυτές θα γίνουμε μιμηταί του Θεού ως τέκνα αγαπητά...Ο Θεος που είναι
αγάπη βλέπει το καλό μέσα σε ολους...κι αυτή η αγάπη μπορεί να μεταμορφώσει τον
πιο αμαρτωλό σε άγιο!Η καλοσύνη είναι ο τρόπος που φέρεται στους άλλους ένα
άτομο που θέλει να ομοιάσει στον Κύριο.. Η καλοσύνη θα πρέπει να διαποτίζει τις
σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας στην εργασία μας... στο σχολείο..στο
μοναστήρι μας...στη κοινωνία που ζούμε..μιμούμενοι την επιτομή της καλοσύνης
και της συμπόνιας...τον Κύριο ημων Ιησού Χριστό..Με την αγάπη και τη καλοσύνη
αναπαύουμε και χαροποιούμε τους αδελφούς μας..Δεν εχει σημασία το τι και πόσο
δίνουμε αλλά το πόση αγαπη και καλοσύνη βάζουμε στη προσφορά...Το λέμε και
στον όρκο του Ιπποκράτη ,άλλωστε ,για
πάνω από έναν αιώνα: ''Θα θυμάμαι ότι ... η ζεστασιά, η συμπάθεια και η
κατανόηση μπορεί να υπερέχουν του νυστεριού του χειρούργου ή των φαρμάκων του
χημικού...''Αρα κι οσοι εργάζονται στο πεδίο της ιατρικής θα πρέπει να ενεργούν
με καλοσύνη,προς τους ανθρώπους που εξυπηρετούν και θεραπεύουν..Ο αστυνομικός
απο τη Ταιλάνδη είναι υπόδειγμα αστυνομικού και πρότυπο μίμησης για ολους τους
έλληνες αστυνομικούς που τρώνε απο το χέρι των ανθρώπων που χτυπούν με μανία σε
κάθε είδος εκδήλωσης αντιθέσεως των πολιτών στις άνομες κι ανθελληνικές
ενέργειες των κυβερνώντων...ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ...ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ
https://www.youtube.com/playlist?list...This channel is NON PROFIT, NON-COMMERCIAL! Videos
may contain copyrighted material . All trademarks and copyrights remain the
property of their owners.Copyright Disclaimer: Citation of articles and authors
in this report does not imply ownership. Works and images presented here fall
under Fair Use Section 107 and are used for commentary on globally significant
newsworthy events. Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is
made for fair use for purposes such as criticism, comment, news reporting,
teaching, scholarship, and research.
*** Αθλητικά Νέα :
*** Αυτοί είναι οι υποψήφιοι ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ των ελληνικών ομάδων στις κληρώσεις του Champions League και Europa League…
~ Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες στη Νιον της Ελβετίας οι κληρώσεις τόσο για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League…
όσο και για τον αντίστοιχο του Europa League, γεγονότα που αφορούν και τις πέντε ελληνικές ομάδες που συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο λόγος φυσικά για την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, που ξεκινούν την προσπάθειά τους από το Champions League, και τον Ολυμπιακό, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης που συμμετάσχουν στην προκριματική φάση του Europa League.
Champions League
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα μάθουν είτε τους αντιπάλους τους είτε τα ζευγάρια από τα οποία θα προκύψουν αυτοί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League μέσα από την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη 1:00, με τα πρώτα ματς να διεξάγονται το διήμερο 7-8 Αυγούστου και τις ρεβάνς στις 14.
Βεβαίως, οι δύο ομάδες, που τερμάτισαν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της Super League αντίστοιχα, δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην προκριματική φάση του Europa League, επομένως τις απασχολεί και η κλήρωση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η ΑΕΚ μπαίνει στην κλήρωση των πρωταθλητών, όπου δύναται να τεθεί αντιμέτωπη με αρκετές ομάδες. Σε αυτό το γκρουπ ξεχωρίζουν οι Σάλτσμπουργκ, Σέλτικ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Λουντογκόρετς.
Παρακάτω δείτε αναλυτικά το ταμπλό των κιτρινόμαυρων, οι οποίοι κατατάσσονται στους ανίσχυρους και κατ’ επέκταση δύναται να βρούν μπροστά τους ομάδα μόνο από το γκρουπ τον ισχυρών.
Τα ζευγάρια είναι ομάδες που αναμετρούνται στο δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.
Ο μόνος τρόπος ώστε η ΑΕΚ να μάθει άμεσα τον αντίπαλό της είναι να κληρωθεί με την αυστριακή Σάλτσμπουργκ, η οποία βρίσκεται ήδη μαζί με την Ένωση στον τρίτο προκριματικό. Σε περίπτωση αποκλεισμού, η ΑΕΚ θα βρεθεί στα play offs του Europa League.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ:
Ισχυροί
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) – Βιντεότον (Ουγγαρία)
Σέλτικ (Σκωτία) – Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) – Σπάρτακ Τρνάβα (Σλοβακία)
Αστάνα (Καζακστάν) – Μίντιλαντ (Δανία)
Κουκέσι (Αλβανία) – Kαραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
Ανίσχυροι
ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (Λευκορωσία) – Ελσίνκι (Φινλανδία)
Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) – Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ)
Σκεντίγια (ΠΓΔΜ) – Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)
Κλουζ (Ρουμανία) – Μάλμε (Σουηδία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) – Σουντούβα (Λιθουανία)
ΑΕΚ (Ελλάδα)
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο ταμπλό των μη πρωταθλητών και φυσικά έχει την τεράστια πρόκληση της Βασιλείας μπροστά του στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, με την οποία θα αναμετρηθεί την προσεχή Τρίτη (24/07, 20:30) στην Τούμπα.
Αν προκριθεί, στον τρίτο προκριματικό θα τεθεί αντιμέτωπος με μία εκ των παρακάτω τεσσάρων ομάδων από το γκρουπ των ανίσχυρων διεκδικώντας την πρόκρισή του στα play offs του Champions League.
Σε περίπτωση αποκλεισμού στον τρίτο προκριματικό ο ΠΑΟΚ θα περάσει απευθείας στους ομίλους του Europa League.
Αναλυτικά οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ:
Ισχυροί
Μπενφίκα (Πορτογαλία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) – Βασιλεία (Ελβετία)
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Άγιαξ (Ολλανδία – Στουρμ Γκρατς)
Ανίσχυροι
Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Σπάρτακ Μόσχας (Ρωσία)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)
Σλάβια Πράγας (Τσεχία)
Europa League
~* Η κλήρωση του Europa League, που αφορά στις ελληνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τρίτο προκριματικό γύρο, είναι προγραμματισμένη για τις 3:00, με τα ματς να διεξάγονται στις 9 και στις 16 Αυγούστου.Champions League
ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα μάθουν είτε τους αντιπάλους τους είτε τα ζευγάρια από τα οποία θα προκύψουν αυτοί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League μέσα από την κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στη 1:00, με τα πρώτα ματς να διεξάγονται το διήμερο 7-8 Αυγούστου και τις ρεβάνς στις 14.
Βεβαίως, οι δύο ομάδες, που τερμάτισαν στην πρώτη και στη δεύτερη θέση της Super League αντίστοιχα, δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην προκριματική φάση του Europa League, επομένως τις απασχολεί και η κλήρωση της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η ΑΕΚ μπαίνει στην κλήρωση των πρωταθλητών, όπου δύναται να τεθεί αντιμέτωπη με αρκετές ομάδες. Σε αυτό το γκρουπ ξεχωρίζουν οι Σάλτσμπουργκ, Σέλτικ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Λουντογκόρετς.
Παρακάτω δείτε αναλυτικά το ταμπλό των κιτρινόμαυρων, οι οποίοι κατατάσσονται στους ανίσχυρους και κατ’ επέκταση δύναται να βρούν μπροστά τους ομάδα μόνο από το γκρουπ τον ισχυρών.
Τα ζευγάρια είναι ομάδες που αναμετρούνται στο δεύτερο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.
Ο μόνος τρόπος ώστε η ΑΕΚ να μάθει άμεσα τον αντίπαλό της είναι να κληρωθεί με την αυστριακή Σάλτσμπουργκ, η οποία βρίσκεται ήδη μαζί με την Ένωση στον τρίτο προκριματικό. Σε περίπτωση αποκλεισμού, η ΑΕΚ θα βρεθεί στα play offs του Europa League.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι αντίπαλοι της ΑΕΚ:
Ισχυροί
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) – Βιντεότον (Ουγγαρία)
Σέλτικ (Σκωτία) – Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)
Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία) – Σπάρτακ Τρνάβα (Σλοβακία)
Αστάνα (Καζακστάν) – Μίντιλαντ (Δανία)
Κουκέσι (Αλβανία) – Kαραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
Ανίσχυροι
ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (Λευκορωσία) – Ελσίνκι (Φινλανδία)
Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) – Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ)
Σκεντίγια (ΠΓΔΜ) – Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία)
Κλουζ (Ρουμανία) – Μάλμε (Σουηδία)
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) – Σουντούβα (Λιθουανία)
ΑΕΚ (Ελλάδα)
Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο ταμπλό των μη πρωταθλητών και φυσικά έχει την τεράστια πρόκληση της Βασιλείας μπροστά του στο δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, με την οποία θα αναμετρηθεί την προσεχή Τρίτη (24/07, 20:30) στην Τούμπα.
Αν προκριθεί, στον τρίτο προκριματικό θα τεθεί αντιμέτωπος με μία εκ των παρακάτω τεσσάρων ομάδων από το γκρουπ των ανίσχυρων διεκδικώντας την πρόκρισή του στα play offs του Champions League.
Σε περίπτωση αποκλεισμού στον τρίτο προκριματικό ο ΠΑΟΚ θα περάσει απευθείας στους ομίλους του Europa League.
Αναλυτικά οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ:
Ισχυροί
Μπενφίκα (Πορτογαλία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) – Βασιλεία (Ελβετία)
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Άγιαξ (Ολλανδία – Στουρμ Γκρατς)
Ανίσχυροι
Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)
Σπάρτακ Μόσχας (Ρωσία)
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο)
Σλάβια Πράγας (Τσεχία)
Europa League
Δεδομένα σε αυτόν θα δώσει το παρών ο Ολυμπιακός, ο οποίος βρίσκεται στο γκρουπ των ισχυρών.
Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης αντιμετωπίζουν τις Ντιναμό Μπρεστ και Χιμπέρνιαν αντίστοιχα στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού και βρίσκονται στο γκρουπ των ανίσχυρων εν όψει του τρίτου, στον οποίο θα παίξουν αν ξεπεράσουν τα εμπόδια των Λευκορώσων και των Σκωτσέζων αντίστοιχα.
Όσο για τον ΠΑΟΚ, σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Βασιλεία θα υποβιβαστεί στον τρίτο προκριματικό του Europa League, αλλά στο γκρουπ των ισχυρών.
Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα μάθει είτε απευθείας τον αντίπαλό του είτε το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει. Το ίδιο ισχύει για τους Αστέρα και Ατρόμητο εφόσον προκριθούν. Oι ελληνικές ομάδες, δεν μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους.
Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, θα μάθει το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός του στον τρίτο προκριματικό του Europa League, όχι εφόσον προκριθεί, αλλά εφόσον αποκλειστεί από τους Ελβετούς και αποχαιρετήσει το Champions League.
Αναλυτικά οι πιθανοί αντίπαλοι στον Europa League:
Ισχυροί
Σεβίλλη (Ισπανία) – Ούιπεστ (Ουγγαρία)
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)
ΠΑΟΚ (Ελλάδα) – Βασιλεία (Ελβετία) / όποιος αποκλειστεί
B36 Τόρσαβν (Νησιά Φερόε) – Μπεσίκτας (Τουρκία)
Ολυμπιακός (Ελλάδα)
Στουρμ Γκρατς (Αυστρία) – Άγιαξ (Ολλανδία) / όποιος αποκλειστεί
Σπάρτακ Σουμποτίτσα (Σερβία) – Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)
Στιάρναν (Ισλανδία) – Κοπεγχάγη (Δανία)
Μπράγκα (Πορτογαλία)
Ρουντάρ Βελένιε (Σλοβενία) – Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)
Γάνδη (Βέλγιο)
Γκενκ (Βέλγιο) – Φόλα Έσχ (Λουξεμβούργο)
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) – Άλκμααρ (Ολλανδία)
Τσικχούρα Σάκχερε (Γεωργία) – Μάριμπορ (Σλοβενία)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) – Ραντνίτσκι Νις (Σερβία)
Φέγιενορντ (Ολλανδία)
Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)
Λειψία (Γερμανία) – Χάκεν (Σουηδία)
Παρτιζάν (Σερβία) – Τρακάι (Λιθουανία)
Αμπερντίν (Σκωτία) – Μπέρνλι (Αγγλία)
Ριέκα (Κροατία)
Σεράγεβο (Βοσνία) – Αταλάντα (Ιταλία)
Μόλντε (Νορβηγία) – Λάτσι (Αλβανία)
Βέντσπιλς (Λετονία) – Μπορντό (Γαλλία)
Ούφα (Ρωσία ) – Ντομζάλε (Σλοβενία)
Ζελέζνιτσαρ (Βοσνία) – Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος)
Ανίσχυροι
Γιαγκελόνια (Πολωνία) – Ρίο Άβε (Πορτογαλία)
Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία)
Χιμπέρνιαν (Σκωτία) – Αστέρας Τρίπολης (Ελλάδα)
Μπασακσεχίρ (Τουρκία)
Τζουγκάρντεν (Σουηδία) – Μάριουπολ (Ουκρανία)
Ντουναϊσκά Στρέντα (Σλοβακία) – Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία)
Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία) – Σλάβια Σόφια (Βουλγαρία)
Σαχτάρ Σόλιγκορσκ (Λευκορωσία) – Λεχ Πόζναν (Πολωνία)
ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) – Αντμίρα Βάκερ (Αυστρία)
ΛΑΣΚ Λιντζ (Αυστρία) – Λίλεστρομ (Νορβηγία)
Λουκέρνη (Ελβετία)
Σεν Γκάλεν (Ελβετία) – Σάρπσμποργκ (Νορβηγία)
Σίγκμα Όλομουτς (Τσεχία)
Βιτόρουλ (Ρουμανία) – Φιτέσε (Ολλανδία)
Ντιναμό Μπρεστ (Λευκορωσία) – Ατρόμητος (Ελλάδα)
Χάποελ Χάιφα (Ισραήλ) – Χαφνάρφιορντουρ (Ισλανδία)
Ντάνταλκ (Ιρλανδία) – ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)
Ζαλγκίρις Βίλνιους (Λιθουανία) – Βαντούζ (Λιχτενστάιν)
Όσιγιεκ (Κροατία) – Ρέιντζερς (Σκωτία)
Μπρόντμπι (Δανία)
Νόρντζελαντ (Δανία) – ΑΪΚ Στοκχόλμης (Σουηδία)
Γκόρνικ Ζάμπρζε (Πολωνία – Τρέντσιν (Σλοβακία)
Μπάλζαν (Μάλτα) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα (Ρουμανία)
Τόμπολ Κοστανάι (Καζακστάν) – Πιούνικ (Αρμενία)
Χόνβεντ (Ουγγαρία) – Προγκρές Νίντελκορν (Λουξεμβούργο).
filathlos.gr
***
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 :
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 . ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Δευτέρα 02 Ιουλίου 2018. ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 03 Ιουλίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html . -
~* ARFARA 2 ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07 Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 08- Ιουλίου 2018 . :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~* Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html .-
~** ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
*~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης.
ΤΡΊΤΗ 10 Ιουλίου 2018 : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016 :
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 . :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_14.html .-
~* ARFARA ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 . : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_17.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 18 Ιουνίου 2018 . :http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 19 ΙΟΥΛΊΟΥ 2018 . : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara_18.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Α/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ..... 1ο μέρος ~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 , :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
Β/ .- ΚΥΚΛΑΔΕΣ ... 2ο μέρος .. Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post_19.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_19.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ- ΕΚΔΡΟΜΕΣ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ Στα Ελληνικά Νησιά μας ΄ Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/20-2018.html .-
~ * ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ μας , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara_21.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ τα ΝΕΑ
μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 22
Ιουλίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara_22.html .-~*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου