Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018  , ..
~




~ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΛΕ ..τώρα σε χρειάζεται  η ΕΛΛΑΔΑ !!
 ~ Ο Μακαριστός Χριστόδουλος στο Σύνταγμα :
             https://youtu.be/uh2de6Yyb24   .-
Αρχιεπίσκοπος  ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
~~** ΑΥΤΟΙ  ΗΤΑΝ , ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ .!!!!!!!  ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ !!!!
~1.- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ  ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
~2.-  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΗΣΤΡΙΑΣ

Σείεται η Ελλάδα! Μήνυμα από το ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ προκαλεί ΣΕΙΣΜΟ...

~ Ανακοίνωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας εξέδωσε σήμερα η Ιερά μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιο Όρος.
Σας την παραθέτουμε, λέγοντας ένα μεγάλο εύγε στους πατέρες για την πατριωτική τους στάση. Το Άγιο Όρος πάντοτε είναι παρόν στους μεγάλους αγώνες του γένους:
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Το Άγιον Όρος είναι φυσικό και πνευματικό τμήμα της Μακεδονίας, και στις αρχές του 20ού αιώνα αγωνίσθηκε ενάντια στην θέληση μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να παραμείνει μέρος της Ελληνικής  επικράτειας. Έχει λοιπόν λόγο να παρεμβαίνει σε πολιτικά δρώμενα που θίγουν όσα οι Έλληνες και οι πνευματικοί απόγονοι του Αλεξάνδρου Μακεδόνες κατόρθωσαν στην νεότερη ιστορία. Έτσι, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας με τα Σκόπια για την αναγνώριση ονομασίας τους, η Μονή μας προβαίνει στην διατύπωση των ακόλουθων θέσεων. Δεν κατανοούμε γιατί ένα όνομα που ιστορικά και πολιτιστικά ανήκει σε ένα έθνος και κράτος πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος (ή μάλλον πολυεθνικό κρατίδιο), οι πολίτες του οποίου ουδεμία σχέση έχουν ιστορική, φυλετική ή πολιτιστική, με το όνομα αυτό.
Και είναι ευρύτατα γνωστό και πολλαπλώς επαληθευμένο ότι οι πληθυσμοί του κράτους των Σκοπίων δεν έχουν σχέση με αυτό που εκπροσωπεί ο όρος Μακεδονία και συνεπώς δεν μπορούν να διεκδικούν για την κρατική τους υπόσταση όνομα που να περιέχει την συγκεκριμένη λέξη.
Εκείνο που κατανοούμε με απλό αλλά καταρτισμένο νου είναι ότι η εσπευσμένη αυτή κίνηση αναγνώρισης γίνεται για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς, οι οποίοι ούτε τιμούν ούτε συμφέρουν ούτε στοιχούν με τα δίκαια της Ελλάδας και των απανταχού Μακεδόνων.
Αντιθέτως, ενδεχόμενη Ελληνική αναγνώριση του ονόματος σε επικράτεια σλαβικών πληθυσμών θα χρησιμοποιηθεί για να αποθρασύνει την κολοσσιαία προπαγάνδα και να τροφοδοτήσει το αλυτρωτικό, ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα των γειτονικών χωρών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι και μια σύνθετη ονομασία βαπτίζει Μακεδόνες τους μη Μακεδόνες.
Καμιά σύνθετη ονομασία δεν καθιστά ουσιαστικά διακριτό το κράτος των Σκοπίων από την Μακεδονία. Και καμιά σύνθετη ονομασία δεν θα παραμείνει σύνθετη, αφού ούτως ή άλλως το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιείται σήμερα για τα Σκόπια σε όλον τον κόσμο και το όνομα «Μακεδόνες» για τους πολίτες του.
Η επίσημη αναγνώριση θα ανοίξει την πόρτα σε ένα μεγάλο κίνδυνο: να διαγραφεί από τους Έλληνες η ταυτότητα του Μακεδόνος, από τον χάρτη της Ελλάδος η Μακεδονία, αλλά και ο ίδιος ο ελληνομακεδονικός πολιτισμός από τις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας.
Αφού το όνομα θα έχει μετατεθεί, θα έχει δικαιολογημένα μεταφέρει μαζί του, ως τίτλος ιδιοκτησίας, όλα τα δικαιώματα.
Κανένα αντάλλαγμα δεν θα μπορεί να σταθεί μπροστά σ’ αυτή την απώλεια, και προσευχόμεθα να μη φανούμε άξιοι τέτοιας μοίρας.
Θεωρούμε, λοιπόν, κι εμείς, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επιμείνει στην συμφωνημένη εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της.
Οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν πρόθεση να θίξουν ούτε την αξιοπρέπεια ούτε την ιστορία του λαού των Σκοπίων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
Πρόθεση έχουν να προστατεύσουν τους λαούς (και τις εκκλησίες) από το να μετατραπούν σε όργανα για την εξυπηρέτηση πολιτικών ή, ακόμη χειρότερα, ξένων συμφερόντων, μέσα από ανώφελες συγχύσεις, κρίσεις και περιπέτειες στην ευρύτερη επικράτεια των Ορθοδόξων.
Αν οι πολίτες των Σκοπίων αγαπούν τόσο πολύ την παράδοση του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής παιδείας, και τότε όλοι πνευματικά θα είμαστε και Μακεδόνες και Έλληνες και θα χαιρόμαστε μια παγκόσμια κληρονομιά που αποτελεί το απόσταγμα των ανθρωπιστικών αξιών.
Πάνω απ’ όλα όμως αξιοπρέπειά μας είναι η κοινή ευλογία και η ευθύνη της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, που ενώνει τις φυλές, τα έθνη και τους πολιτισμούς στο όνομα και στο σώμα του Χριστού.
12 Ιανουαρίου 2018
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου
Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

~** EIΔΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΣ για το συλλαλητήριο που ετοιμάζουν για την Μακεδονία...

~  Το συλλαλητήριο στις 21 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη δείχνει την ευαισθησία των πολιτών απέναντι στο Σκοπιανό και παράλληλα δείχνει την οργή των πολιτών απέναντι σε ένα σύστημα που προσπαθεί να τους πείσει πως η χρήση του όρου Μακεδονία είναι μονόδρομος.
Όπως όλοι έχουμε παρατηρήσει ένα ολόκληρο κατεστημένο από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους παρουσιάζει τη χρήση του όρου Μακεδονία ως τετελεσμένο γεγονός και πως πρέπει να γίνει αποδεκτό, δίχως μάλιστα αντιδράσεις.
Το συλλαλητήριο όμως φαίνεται πως αποτελεί και μία ευκαιρία για κάποιους να προωθήσουν το πολιτικό τους μέλλον. Βλέπετε τις τελευταίες μέρες είναι έντονη η φημολογία (ελπίζουμε να παραμείνει έτσι) πως το συλλαλητήριο θα αποτελέσει την γέννηση ενός νέου κόμματος «Μακεδονικού» το οποίο ήδη κυοφορείται στο παρασκήνιο.

Εμείς λέμε πως τα Εθνικά Θέματα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιούνται για κομματικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε και τα στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα πάνε ως φυσικά πρόσωπα κι όχι ως κομματικά-πολιτικά, για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία πως τίθεται θέμα ψηφοθηρίας.
Οι πληροφορίες θέλουν το «Μακεδονικό» κόμμα να το προωθούν Καραμανλικοί της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία πιστεύουν παραβιάζει τις αρχές του Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008.
Βέβαια αξίζει να θυμίσουμε κάτι εδώ. Τον Απρίλιο του 2008 είχαμε το Βουκουρέστι και το βέτο Καραμανλή στην ένταξη στο ΝΑΤΟ (πρόβλημα το πρόθεμα όχι το Μακεδονία). Ας δούμε τους επόμενους τελευταίους μήνες του 2008 και του 2009.
Έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τότε πως :
«Σε συνομιλία του Σπέκχαρντ (σ.σ τότε Αμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα) με την Μπακογιάννη στις 9 Οκτωβρίου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε θετικές τις προτάσεις Νίμιτς και αποκάλυψε ότι πέρασε μια «δύσκολη μέρα» με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου για να τον πείσει γι’ αυτό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η νέα ονομασία που προτείνει ο Νίμιτς είναι Ο.Κ. για εμάς, αλλά όχι το erga omnes, η χρήση δηλαδή της ονομασίας για κάθε σκοπό διμερώς και διεθνώς».
Η κα Μπακογιάννη η Υπουργός Εξωτερικών του Καραμανλή.
Μην ξεχνάμε πως ο Νίμιτς ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία και απλά ψάχνει το πρόθεμα. Τότε φαίνεται πως είχε προτείνει τον όρο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τέλος του 2008 και κατά τη διάρκεια του 2009 ήταν σαφές πως ο Γ. Παπανδρέου προηγείτο με πολλές μονάδες για την ανάληψη της εξουσίας σε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία έψαχνε στήριξη στις ΗΠΑ και μία θετική είδηση από την πλευρά του Σκοπιανού ίσως θα ανέτρεπε τις δημοσκοπήσεις, πίστευαν.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως στάση της Νέας Δημοκρατίας το 2009 (μέχρι να χάσει τις εκλογές) ήταν «σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes (έναντι όλων)».
 Τα υπόλοιπα είναι ιστορία… νίκη ΠΑΣΟΚ το 2009, υπογραφές Μνημονίων κλπ.
Προσοχή στα Εθνικά Θέματα! Προσοχή στη Μακεδονία μας…
Βίντεο ::  ..............
~* Ι. Μ.  ΧΙΛΙΑΝΔΑΡΊΟΥ 07-01-2018:
 https://youtu.be/urdyPrkTMYc .-
~*Μας λένε ψέματα  2018 :
 https://youtu.be/e9SjiHTCNac .-
~*ΣΚΟΠΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ 2018 :
 https://youtu.be/zN_Vblsw-PA  .-
~*ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2018 :
https://youtu.be/f6aw0v0isjQ  .-
~*ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΡΟΦΗΤΙΕΣ 2018:
 https://youtu.be/eDXqPoBX1FM  .-
*** ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ: Αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ για τα Σκόπια...

~  Άλλη μια εξαιρετική γεωπολιτική ανάλυση για το Σκοπιανό και το έγκλημα που ετοιμάζονται κάποιοι να κάνουν με τον Αξιό ποταμό, έκανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, στην εκπομπή Κόντρα & Ρήξη.
Δείτε τις αποκαλυπτικές αλήθειες που μόνο στην εκπομπή αυτή λέγονται για την προδοσία κατά της Μακεδονίας μας:

~ 13 Ιανουαρίου
Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου (1) (†315). Αθανασίου. Παχωμίου και Παπυρίνου. Οσίων Ιακώβου του από της Νισίβεως και Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτου (2).
(1)Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου. Όταν ο αυτοκράτορας για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες αντιπάλους του Μ. Κωνσταντίνου διέταξε διωγμούς κατά των χριστιανών και έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον τους, ο διάκονος Ερμύλος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί φανερά και να ομολογήσει την πίστη του. Ο αυτοκράτορας οργίσθηκε και διέταξε το βασανισμό του. Ωστόσο ο Ερμύλος δεν αρνήθηκε την πίστη του και βασανίστηκε με τον φρικτότερο τρόπο μπροστά στον επιστήθιο φίλο του Στρατόνικο, ο οποίος δεν κρατήθηκε και αναλύθηκε σε δάκρυα τα οποία για τους διώκτες του ήταν δηλωτικά της πίστης του. Ο Στρατόνικος συνελήφθη κι έτσι και οι δύο φίλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Στο τέλος τους έρριψαν στα νερά του ποταμού Δούναβη λαμβάνοντας έτσι από κοινού το στέφανο του μαρτυρίου.
(2) Κατά κόσμο Μανουήλ, γεννήθηκε στην πόλη Λάμψακο από ευσεβείς γονείς οι οποίοι τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Εκάρη μοναχός σε μοναστήρι του όρους Γάνου και μετά από σύντομη παραμονή σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Μονή της Λαύρας στο Άγιο Όρος. Λόγω των συχνών μετακινήσεων του έκαιγε την καλύβα του για να ασκείται στην πλήρη ακτημοσύνη. Γι αυτό το λόγο ονομάσθηκε Καυσοκαλύβης. Εκοιμήθη ειρηνικά το 1320 σε ηλικία 95 ετών.
~ Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου: «Γιατί ένα όνομα που μας ανήκει πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος;»

Την ξεκάθαρη θέση ότι στη γειτονική χώρα των Σκοπίων δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους, που αναφέρεται και στους κινδύνους από μια τέτοια εξέλιξη.
~ Η ανακοίνωση αναφέρει:
Το Άγιον Όρος είναι φυσικό και πνευματικό τμήμα της Μακεδονίας, και στις αρχές του 20ού αιώνα αγωνίσθηκε ενάντια στην θέληση μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να παραμείνει μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Έχει λοιπόν λόγο να παρεμβαίνει σε πολιτικά δρώμενα που θίγουν όσα οι Έλληνες και οι πνευματικοί απόγονοι του Αλεξάνδρου Μακεδόνες κατόρθωσαν στην νεότερη ιστορία. Έτσι, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας με τα Σκόπια για την αναγνώριση ονομασίας τους, η Μονή μας προβαίνει στην διατύπωση των ακόλουθων θέσεων.
Δεν κατανοούμε γιατί ένα όνομα που ιστορικά και πολιτιστικά ανήκει σε ένα έθνος και κράτος πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος (ή μάλλον πολυεθνικό κρατίδιο), οι πολίτες του οποίου ουδεμία σχέση έχουν ιστορική, φυλετική ή πολιτιστική, με το όνομα αυτό. Και είναι ευρύτατα γνωστό και πολλαπλώς επαληθευμένο ότι οι πληθυσμοί του κράτους των Σκοπίων δεν έχουν σχέση με αυτό που εκπροσωπεί ο όρος Μακεδονία και συνεπώς δεν μπορούν να διεκδικούν για την κρατική τους υπόσταση όνομα που να περιέχει την συγκεκριμένη λέξη.
Εκείνο που κατανοούμε με απλό αλλά καταρτισμένο νου είναι ότι η εσπευσμένη αυτή κίνηση αναγνώρισης γίνεται για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς, οι οποίοι ούτε τιμούν ούτε συμφέρουν ούτε στοιχούν με τα δίκαια της Ελλάδας και των απανταχού Μακεδόνων. Αντιθέτως, ενδεχόμενη Ελληνική αναγνώριση του ονόματος σε επικράτεια σλαβικών πληθυσμών θα χρησιμοποιηθεί για να αποθρασύνει την κολοσσιαία προπαγάνδα και να τροφοδοτήσει το αλυτρωτικό, ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα των γειτονικών χωρών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι και μια σύνθετη ονομασία βαπτίζει Μακεδόνες τους μη Μακεδόνες. Καμιά σύνθετη ονομασία δεν καθιστά ουσιαστικά διακριτό το κράτος των Σκοπίων από την Μακεδονία. Και καμιά σύνθετη ονομασία δεν θα παραμείνει σύνθετη, αφού ούτως ή άλλως το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιείται σήμερα για τα Σκόπια σε όλον τον κόσμο και το όνομα «Μακεδόνες» για τους πολίτες του. Η επίσημη αναγνώριση θα ανοίξει την πόρτα σε ένα μεγάλο κίνδυνο: να διαγραφεί από τους Έλληνες η ταυτότητα του Μακεδόνος, από τον χάρτη της Ελλάδος η Μακεδονία, αλλά και ο ίδιος ο ελληνομακεδονικός πολιτισμός από τις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Αφού το όνομα θα έχει μετατεθεί, θα έχει δικαιολογημένα μεταφέρει μαζί του, ως τίτλος ιδιοκτησίας, όλα τα δικαιώματα. Κανένα αντάλλαγμα δεν θα μπορεί να σταθεί μπροστά σ’ αυτή την απώλεια, και προσευχόμεθα να μη φανούμε άξιοι τέτοιας μοίρας.
*   Θεωρούμε, λοιπόν, κι εμείς, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επιμείνει στην συμφωνημένη εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της.
Οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν πρόθεση να θίξουν ούτε την αξιοπρέπεια ούτε την ιστορία του λαού των Σκοπίων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πρόθεση έχουν να προστατεύσουν τους λαούς (και τις εκκλησίες) από το να μετατραπούν σε όργανα για την εξυπηρέτηση πολιτικών ή, ακόμη χειρότερα, ξένων συμφερόντων, μέσα από ανώφελες συγχύσεις, κρίσεις και περιπέτειες στην ευρύτερη επικράτεια των Ορθοδόξων.
Αν οι πολίτες των Σκοπίων αγαπούν τόσο πολύ την παράδοση του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής παιδείας, και τότε όλοι πνευματικά θα είμαστε και Μακεδόνες και Έλληνες και θα χαιρόμαστε μια παγκόσμια κληρονομιά που αποτελεί το απόσταγμα των ανθρωπιστικών αξιών. Πάνω απ’ όλα όμως αξιοπρέπειά μας είναι η κοινή ευλογία και η ευθύνη της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, που ενώνει τις φυλές, τα έθνη και τους πολιτισμούς στο όνομα και στο σώμα του Χριστού.   12 Ιανουαρίου 2018  Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου   Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί
~** Η θέση του Αγίου Ορους για το θέμα της Μακεδονίας
~Στις 20 Αυγούστου 1992 η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Ορους είχε τοποθετηθεί μέσω ανακοίνωσεως για το θέμα της Μακεδονίας, που τότε είχε ξεσπάσει έντονα και ταλάνιζε τον ελληνισμό.
* Ακολουθεί η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί:
Έκκλησις της Διπλής Ιεράς Συνάξεως
του Αγίου Όρους Άθω
δια το «Μακεδονικόν Ζήτημα»
Σαν σήμερα, πριν 20 χρόνια
20 Αυγούστου 1992
Το Άγιον Όρος παραδεδομένον ολοψύχως εις την εργασίαν της μετανοίας και της προσευχής αποφεύγει τον σχολιασμόν της συντόμως παρερχομένης επικαιρότητος. Ζων όμως κρισίμους καταστάσεις και φοβούμενον κυοφορίας επικινδύνων γεγονότων συμπάσχει μετά τον θεόπλαστον άνθρωπον γεγονότα, τα καταφθάνοντα εις τας ακοάς του. Ούτως αναγκάζεται ενίοτε εις λύσιν της υπευθύνου σιωπής του, ότε η αλήθεια διακυβεύεται και η Ιστορία παραχαράσσεται. Τοιούτον τι συμβαίνει σήμερον δια της υπούλου επιθέσεως κατά της ελληνικότητος της Μακεδονίας.
Το Άγιον Όρος δια της παρούσης επιθυμεί να συμβάλη εις την πρόληψιν παντός κακού και εις την εμπέδωσιν της ηρεμίας και ησυχίας, την οποίαν μεγάλην ανάγκην έχει ο κόσμος. Ειδήμονες εξεφράσθησαν ήδη αρίστως και περισσότερον επιστημονικώς περί της ελληνικότητος της Μακεδονίας. Ευρήματα και επιγραφαί, πρόσωπα και ονόματα και γεγονότα επιβεβαιώνουν περιτράνως του λόγου το αληθές και πας τίμιος, ειλικρινής και πεπολιτισμένος άνθρωπος δύναται ευχερώς και ανέτως να ανεύρη ταύτα, όπου αν θελήση.
Η Αγία Γραφή εις το βιβλίον του Προφήτου Δανιήλ αναφέρει εξ αιώνας προ Χριστού περί του Έλληνος Βασιλέως εκ Μακεδονίας Μεγάλου Αλεξάνδρου, του οποίου το πολιτιστικόν έργον είναι γνωστόν εις όλους και μοναδικόν εις την ιστορίαν της ανθρωπότητος. Εις δε τας Πράξεις των Αποστόλων αναφέρεται εκτενώς το όραμα του Αποστόλου Παύλου εις Τρωάδα και η επίσκεψις εις τας πόλεις της Μακεδονίας, ένθα ομιλεί και γράφει αριστοτεχνικώς την ελληνικήν. Ενταύθα συνηντήθη ο χριστιανισμός και ο Ελληνισμός και εξ αυτών εκυοφορήθη ο Βυζαντινός Πολιτισμός, ο οποίος έως της σήμερον μαρτυρείται εισέτι εις άπασαν την Μακεδονίαν και ιδιαιτέρως εις την ιεράν αθωνικήν Χερσόνησον.
Η απόκοσμος μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους εις την οποίαν διαβιούν από αιώνων μετ’ αδιασαλεύτου χριστιανικής ειρήνης και θεοδότου ομονοίας Ορθόδοξοι Μοναχοί από τας ανά την Οικουμένην παροικίας των Ορθοδόξων, βλέπουσα ταραχήν, συνοχήν και αδικίαν εθνών εις τας γειτνιάζουσας χώρας των Βαλκανίων, ποιείται θερμοτάτην έκκλησιν προς πάσαν κατεύθυνσιν και πάντα αρμόδιον, παρακαλούσα και προτρέπουσα τα προς ειρήνην, ασφάλειαν και δικαιοσύνην.
Η ειρήνη, ως απότοκος της δοκαιοσύνης, θα φέρη την ασφάλειαν και την τάξιν και δεν θα οδηγήση εις ανιέρους πράξεις ανελευθερίας και αθέσμων διεκδικήσεων. «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης» κατά την Αγίαν Γραφήν, διότι αύτη θα διατηρήση έκαστον λαόν εντός των ορίων αυτού άνευ επιθυμίας διεκδικήσεως όσων ανήκουν εις άλλους και σφετερισμού και παραχαράξεως της πνευματικής και ιστορικής κληρονομίας γειτόνων.
Οι Ελληνοορθόδοξοι, δια μοναχών κυρίως πρωτεργατών, ως των Θεσσαλονικέων αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κατέστησαν μετόχους της Ορθοδόξου Πίστεως και του πολιτισμού αυτών τους λαούς των Βαλκανίων. Η σαγινεύουσα Θεία Λατρεία εισήλθε εις την αχανή Ρωσίαν και λίκνον του μοναχισμού της χώρας αυτής υπήρξεν ο ιερός Άθως. Οι ιεροί αυτοί άνδρες και άλλοι, των οποίων ο κατάλογος θα ήτο μακρός, εις ουδένα επώλησαν την ταυτότητά των.
Θα ανέμενε κανείς από τους λαούς τούτους να είναι ευγνώμονες προς το Έθνος, το οποίον τους ευηργέτησεν. Εάν τούτο τυγχάνει δυσκατόρθωτον, τουλάχιστον ας μη ζητούν τίτλους ιδιοκτησίας επί της γης των ευεργετών των.
~ Κατανοούντες ευκόλως σήμερον ότι το νεόκοπον κρατίδιον των Σκοπίων ενδύεται ξένα ενδύματα και παρουσιάζεται εις τον κόσμον δι’ ονόματος ανήκοντος σαφώς και πλήρως τεκμηριωμένως ιστορικώς εις άλλους, ημείς οι μοναχοί ως απόγονοι αυτών, οι οποίοι με θείον ζήλον μεταλαμπάδευσαν το φως της Ορθοδοξίας και του πολιτισμού εις τους κύκλω λαούς, διαμαρτυρόμεθα δικαίως και εντόνως. Τούτο πράττομεν, διότι διαβλέπομεν πρωτοφανή αδικίαν, η οποία διασαλεύει επικινδύνως την θείαν ειρήνην μεταξύ ομοδόξων ομόρων λαών.
Παρακαλούμεν εκ βαθέων τους αρχηγούς κυρίως των Ορθοδόξων λαών, όπως μη στηρίζουν την παράφορον αδικίαν ταύτην και γίνονται αιτία επικινδύνου αναταραχής, τας συνεπείας της οποίας είναι αδύνατον να αποφύγη και η ησυχαστική αθωϊκή Πολιτεία.
Ειρηνεύετε, λοιπόν, παρακαλούμεν ολοθέρμως εν εαυτοίς και μη μεταίρετε όρια αιώνια, τα οποία εχαράχθησαν δι’ αίματος. Η ειρήνη, εν των πολιτιμωτέρων πραγμάτων εις τον κόσμον, είναι εύκολον να χαθή εις ελάχιστον χρόνον και υπό του παραμικρού αδεξίου χειρισμού, η επαναφορά όμως αυτής, ως γνωστόν, δεν επιτυγχάνεται αν δεν δεχθή σπονδάς ανθρωπίνου αίματος, συνοδευομένας υπό χειμάρρων δακρύων.
Ειρηνεύετε, διότι η μακαριότης των λαών δεν στηρίζεται εις τους σφετερισμούς, τας παραχαράξεις, τας αθέσμους αναγνωρίσεις, τας διαρπαγάς, τας επεκτάσεις αλλά μάλλον εις την φιλοπονίαν, την πρόοδον και την ειρήνευσιν. «Υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» και των γειτόνων ημών νυχθημερόν εκτενώς προσευχόμεθα διαπύρως προς τον Ειρηνάρχην, Ειρηνοδότην και Ειρηνοφόρον Ουράνιον Πατέρα ημών ίνα παράσχη ταύτην δαψιλώς εις την εξαιρετικώς ευαίσθητον περιοχήν των Βαλκανίων εις τον γεωγραφικόν χώρον των οποίων υπάγεται και η αυτοδιοίκητος, υπό την Ελληνικήν επικυριαρχίαν και την ευλογούσαν σκέπην του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπερχιλιετής αγιορειτική Πολιτεία.
Ομιλούμεν όχι δια να ομιλώμεν απλώς, μη αποβλέποντες εις ανθρωπίνους σκοπιμότητας και εκτιμήσεις. Αναφερόμεθα όχι εις αλλοθρήσκους αλλ’ εις ομοδόξους, τους οποίους από αιώνων συνδέει κοινή πίστις και παράδοσις ιερά. Η διάστασις μεταξύ ομοδόξων λαών είναι φοβερόν και λυπηρόν πράγμα. Διό και το Σχίσμα των Σκοπίων αποτελεί πηγήν πολλών δεινών, εν των οποίων είναι και η επέκτασις της Ουνίας, το ανόσιον έργον της οποίας έχει ήδη καταδικασθή από πάντας τους Ορθοδόξους λαούς.
Άπαντες ημείς, οι φέροντες το τίμιον μοναχικόν ένδυμα ως στολήν υπηρεσίας της προς Θεόν και άνθρωπον αγάπης, εν νηφαλιότητι και ειρήνη καρδίας ποιούμεν έκκλησιν προς πάσαν κατεύθυνσιν δια την εξαφάνισιν της αδικίας και την αποσόβισιν τν εξ αυτής κινδύνων, της οικειοποιήσεως δηλονότι υπό των Σκοπίων όλως ξένων τίτλων και συμβόλων.
Απευθύνομεν έκκλησιν προς τους άρχοντας των Σκοπίων, να αναθεωρήσουν την στάσιν των και να συμβάλουν εις την εδραίωσιν της σταθερότητος, ίνα γευθούν και ούτοι τους γλυκείς καρπούς του ημέρου βίου, ως μέγα μέρος του λαού των ασφαλώς επιθυμεί. Διότι θεωρούμεν βέβαιον ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων θα κατανοήσουν ότι σφετεριζόμενοι ξένα στοιχεία, δεν αδικούν μόνο εκείνους εις τους οποίους ανήκουν ταύτα αλλά κυρίως αδικούν τους εαυτούς των, ως να μην έχουν ιδικήν των παράδοσιν και πολιτισμόν.
Απευθύνομεν λόγον αναθεωρήσεως προς τους ηγέτας ομοδόξων λαών και μάλιστα ενίους εξ αυτών, οι οποίοι δια της αναγνωρίσεως του ως άνω κρατιδίου δημιουργούν μέγα πρόβλημα εις την ειρήνην τν Βαλκανίων.
Εν ταπεινώσει λόγον φιλαδελφίας απευθύνομεν και προς τους αγιωτάτους Πομενάρχας των Ορθοδόξων Εκκλησιών, των φίλων χωρών, ίνα δια της εγκαρδιότητός των και δια τρόπων, τους οποίους καλύτερον γνωρίζουν εκείνοι, συμβάλουν εις την απομάκρυνσιν των μελανών νεφών εκ των συνόρων μας.
Εις τας ευγενείς καρδίας και την ορθήν κρίσιν των ηγετών της Δύσεως και της μεγάλης υπερατλαντικής χώρας των Η.Π.Α. απευθύνομεν λόγον, ίνα κατά το μέτρον των δυνάμεών των επέμβουν, ίνα επικρατήση πολιτική νηνεμία, ελευθεροποιός και χαροποιός δια πάντας. Η μικρά Ελλάς έχει μεγάλην την προσφοράν εις τον παγκόσμιον πολιτισμόν και η ελαχίστη ανταπόδοσις ταύτης θα ήτο η άμεσος δικαίωσίς της.
Τελευτώντες, ημείς οι πολυετώς ασκούμενοι και αγωνιζόμενοι εις Άγιον Όρος, ένα πνευματικόν χώρον με Πανορθόδοξον και Οικουμενικήν αποστολήν, οι χίλια έτη και πλέον ειρηνικώς διαβιούντες και τύπον εις πάντας παραδίδοντες αγαστής συμβιώσεως∙ οι εν τη πολυωδύνω ταύτη περιοχή της Μακεδονίας εγκαταβιούντες και Αγιορείται άπαντες καλούμενοι∙ εν μια καρδία και χείλεσιν αναξίοις υψώνομεν ικετήριον φωνήν προς τον Φιλάνθρωπον Θεόν ημών, όπως λαλήση εις τας καρδίας των κρατούντων και συνετίση ταύτας προς ειρήνευσιν των λαών και αποσόβησιν παντός κακού. Αμήν.
Άπαντες οι εν τη Εκτάκτω Διπλή Ιερά Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών και Ευαγών Μονών του Αγίου Όρους Άθω.  (πρώτη δημοσίευση στο διαδίκτυο από τις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ) Πηγή: περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ,, τεύχος 37, Σεπτ.-Οκτ. 1992

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Ναι, η Εκκλησία έχει δικαίωμα να λέει τη γνώμη της» 
«Και το συγκυβερνών κόμμα έβγαλε ανακοίνωση ότι δε δέχεται τον όρο Μακεδονία, αλλά κανείς δεν τόλμησε να τους χαρακτηρίσει»
 Για το Σκοπιανό, και όχι μόνο, μίλησε χθες το πρωί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος από το γραφείο του στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, σε ερώτηση που του τέθηκε για το θέμα των ημερών, το Σκοπιανό, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εκφράσθηκε και πήρε θέση απέναντι σε αυτό το επίκαιρο ζήτημα της ονομασίας του νέου κράτους που μέχρι σήμερα χαρακτηριζόταν ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως για πολλά θέματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία εκφράζει την αγωνία της, μεταφέροντας έτσι την αγωνία του λαού και του ποιμνίου της.
Όπως είπε, θεωρεί ότι η Εκκλησία δεν έκανε πρόταση ονόματος, αλλά ανέφερε ότι το όνομα Μακεδονία, εάν είναι στοιχείο του συνθετικού ή του διπλού ονόματος, θα αποτελέσει αιτία δυσθυμίας και μη αποδοχής από μέρους του ελληνικού λαού, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το οποίο οι μητροπολίτες της Μακεδονίας και της Βορείου Ελλάδος ακούν καθημερινά από το ποίμνιό τους, αλλά και τις παν-μακεδονικές οργανώσεις που υπάρχουν στο εξωτερικό. Συνεπώς, η Εκκλησία, συνέχισε, με την απόφασή της αυτή δε χαράζει πολιτική και αδίκως χαρακτηρίστηκε από κάποια κυβερνητικά στελέχη ότι συντάσσεται με τη Χρυσή Αυγή.
Κατά τη γνώμη του, και άλλοι κομματικοί σχηματισμοί και, μάλιστα, σχηματισμός που είναι συγκυβερνών έβγαλε ανακοίνωση ότι δε δέχεται τη χρήση του όρου Μακεδονία, αλλά κανείς δεν τόλμησε από τα κυβερνητικά στελέχη να βγει να δώσει αυτόν το χαρακτηρισμό, ότι δηλαδή συντάσσονται με τη Χρυσή Αυγή.
Επίσης, συμπλήρωσε ότι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί ως όνομα για το νέο κράτος δεν είναι απλά μια ονομασία η οποία θα το χαρακτηρίσει στις διεθνείς του σχέσεις, και θα προσδιορίσει την εσωτερική δομή ή την παρουσία του στο ίδιο το κράτος. Αφού, όπως εξήγησε, εάν η ονομασία περιέχει το όνομα Μακεδονία, είναι μια αμφισβήτηση της ιστορικότητας και της ιστορικής εδαφικότητος αυτού που σήμερα ονομάζουμε Μακεδονία. Επίσης, και τα παράγωγα αυτής της ονομασίας, όπως η γλώσσα που θα ομιλεί το κράτος αυτό, η εθνικότητα που θα αναγνωρίζεται σε αυτό ή η υπηκοότητα των πολιτών. Κλείνοντας ανέφερε την Εκκλησία που θα δημιουργηθεί σε αυτό το κράτος.
Τα παραπάνω, όπως είπε, είναι παράγοντες που αφορούν στο ιστορικό παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον του συγκεκριμένου κράτους, παράγοντες που θα χαρακτηρίζουν και τη σχέση του με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και προς τη Σερβία.
Έτσι από το πώς θα χαρακτηριστούν οι παραπάνω παράγοντες, συνακόλουθα θέματα προς την ονομασία του κράτους, θα επιβεβαιωθεί ή όχι ο αλοτροπισμός της χώρας αυτής έναντι τρίτων.
Για αυτό και η Εκκλησία επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει σύνεση, μια σκέψη σωστή, ώστε η χρήση του νέου ονόματος να μη δημιουργήσει παρεπόμενες συνέπειες ή απώλειες.
  Οι χαρακτηρισμοί  προς την Εκκλησία
Σχολιάζοντας τους χαρακτηρισμούς που δόθηκαν προς την Εκκλησία τις τελευταίες ώρες από κυβερνητικά στελέχη, μίλησε για ακρότητες, αλλά το να μιλάνε κάποιοι μισαλλόδοξα επειδή θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους δεν είναι ούτε τρόπος επικοινωνίας, ούτε τρόπος διαλόγου, αλλά και ούτε τρόπος επίλυσης τέτοιων σοβαρών θεμάτων που αφορούν στην ελληνική κοινωνία και την υπόστασή μας.
  Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Αρχιεπίσκοπο
Σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε από τον πρωθυπουργό στον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι είχε συναινετικό χαρακτήρα και κατάφερε να απαλύνει τις όποιες οξύνσεις και εντάσεις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται και μέσα στην Εκκλησία ως αντίδραση, αλλά και στο ποίμνιο.
Όσο για το αν κάλυψε τον Μεσσηνίας η απάντηση- επιστολή, είπε ότι νομίζει ότι είναι πολύ ήπια, συναινετική, που αν διαβαστεί σωστά, θα καταλάβουν όλοι ότι και ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και είναι εκείνος που επικαλείται ότι πρέπει να υπάρχει εθνική ομοψυχία που θεμελιώνεται στη συναίνεση και στο διάλογο, αλλά και στο σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, όπως και στο σεβασμό των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας.
Συγχρόνως, όμως, λέει ότι είναι ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου, μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας και της πάντοτε χριστιανικής και εθνικής εγρήγορσης Εκκλησίας.
Έτσι κλείνοντας ανέφερε ότι το γράμμα του πρωθυπουργού δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ακούγονταν χθες από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, για αυτό θα πρέπει να προβληματιστούν άλλοι χώροι και παράγοντες.
  Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να μιλάει;
Ένα ζήτημα που τίθεται συχνά είναι αν η Εκκλησία έχει δικαίωμα να μιλάει. Για αυτό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας είπε ότι από τη στιγμή που καλείται ως θεσμικός συνομιλητής, είτε σε επίπεδο κορυφών, είτε σε επίπεδο κυβερνητικών παραγόντων, είτε ακόμα και σε επίπεδο που καλείται να συμβάλει ώστε να βοηθήσει στο κοινωνικό πρόβλημα μέσα από δικές της δομές, τότε ναι, έχει δικαίωμα να ομιλεί και να τοποθετείται για όλα τα θέματα που αφορούν και δοκιμάζουν το ποίμνιό της.
Όπως είπε, δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι η Εκκλησία μιλά αλά καρτ. Επιπλέον, διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, θα καταλάβει ότι δεν έκανε υπόδειξη του ονόματος, ούτε επιμένει σε κάποιο συγκεκριμένο όνομα, αλλά εξέφρασε την αγωνία της για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. Επίσης, δεν ανακατεύθηκε στο πολιτικό και διπλωματικό κομμάτι, ούτε υπέδειξε τρόπους και μεθόδους για να διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτό το ζήτημα.
  Ενορχηστρωμένη πολιτική κατά της Εκκλησίας
Ενορχηστρωμένη πολιτική απέναντι στην Εκκλησία βλέπει ο κ. Χρυσόστομος, επειδή αυτή εξέφρασε μια διαφορετική άποψη, «δεν πρέπει να χαρακτηρίζει ούτε τον πολιτικό κόσμο, ούτε αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι η Εκκλησία μπορεί με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς και τοποθετήσεις να τίθεται στο περιθώριο της επικαιρότητας».
  Η άποψη του Μεσσηνίας για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια
Μιλώντας για τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται αυτές τις μέρες, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις και εκδηλώσεις δε χωρούν στο χώρο της Εκκλησίας. Συμπλήρωσε δε, ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μεθοδεύει και να μετέρχεται συστήματα και μεθόδους που χαρακτηρίζουν κόμματα, σωματεία, ομάδες, αφού έχει το λόγο της από τον άμβωνα. Μπορεί να τοποθετηθεί και να αφυπνίσει τον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να ακολουθήσει τη μορφή των συλλαλητηρίων.
Αυτή τη στιγμή, πέρα από κάποιες φωνές που ακούστηκαν και πλέον έχουν πάψει να ακούγονται, επικρατεί μια σύνεση μεταξύ των Ιεραρχών.
  Η Εκκλησία πλήρωσε ακριβά τα συλλαλητήρια που συμμετείχε ή διοργάνωσε
Σχετικά με μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν στο παρελθόν με την παρότρυνση της Εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Εκκλησία πλήρωσε ακριβά κάποια συλλαλητήρια που στο παρελθόν διοργάνωσε και που στην ουσία αυτά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, αλλά μόνο εξέθεσαν αυτή».
  Συνεχής κόντρα κυβέρνησης με την Εκκλησία
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει συνεχής κόντρα μεταξύ της συγκεκριμένης κυβέρνησης και της Εκκλησίας, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει κόντρα όπως τη χαρακτηρίζουμε εμείς, απλά η κυβέρνηση αυτή έχει κατά νου ότι πρέπει να κάνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις σε κάποια επίπεδα που αγγίζουν και τα όρια της Εκκλησίας ή κάποιες από αυτές αφορούν σε ένα μέρος της Εκκλησίας, και έτσι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να δώσει το στίγμα της, τη δική της θέση και τοποθέτηση για αυτά τα ζητήματα.
Κλείνοντας, παρατήρησε πως δε νομίζει ότι η Εκκλησία προσπάθησε με κανέναν άλλο τρόπο, πλην του λόγου της, να ευαισθητοποιήσει τους κρατούντες σε θέματα που θίγουν και αφορούν και στην Εκκλησία ή τη ζωή του ποιμνίου αυτής.
  Τα κυβερνητικά στελέχη που δεν ασπάζονται το Χριστιανισμό
Σε άλλη ερώτηση που σχετίζεται το θρήσκευμα πολλών μελών της κυβέρνησης, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι είναι δικαίωμά τους, αφού η Εκκλησία δε βιάζει κανέναν να ανήκει στο σώμα της ούτε να μπει στο σώμα αυτής.
Όμως, έθεσε το ερώτημα: αν όπως αυτοί απαιτούν σεβασμό των δικών τους ιδεολογικών τοποθετήσεων και τον προσανατολισμό τους, δέχονται ότι και η Εκκλησία πρέπει να απολαμβάνει της αντίστοιχης και ανάλογου σεβασμού αποδοχής από μέρους τους.
Αφού, όπως είπε, δεν μπορεί κάθε φορά που η Εκκλησία ή κάποιος παράγοντας αυτής βγαίνει και λέει μια άποψη αντίθετη να μπαίνει αμέσως η ρετσινιά ότι είναι Χρυσαυγίτης, φασίστας ή άλλοι χαρακτηρισμοί.
Έτσι δε λύνονται, πάντως, τα κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα, σχολίασε, εκτός αν δεν είμαστε σε ένα κράτος δικαίου και ελευθερίας, οπότε στον καθένα επιβάλλουν τις απόψεις που πρέπει να εκφράζει.
  Και αν τελικά περάσει ο όρος Μακεδονία;
Στην ερώτηση για το τι θα γίνει αν τελικά ο όρος Μακεδονία περάσει και ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο μητροπολίτης απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί, αφού η Εκκλησία δεν προγραμματίζει τι θα κάνει, αφού δεν είναι πολιτικό κόμμα. Έτσι, όταν θα διαμορφωθεί η οποιαδήποτε πρόταση και η Εκκλησία καταλάβει ότι ο λαός δεν την αποδέχεται, πάλι θα γίνουν ενέργειες τέτοιες που χωρίς να δημιουργήσουν πόλωση και διχασμό θα αισθητοποιήσουν τον πολιτικό κόσμο ότι κάτι δεν πάει καλά.
Τότε, λοιπόν, θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.
*** Οι κινήσεις που γίνονται για την Εκκλησία των Σκοπίων
Σε ερώτηση για την Εκκλησία των Σκοπίων ο μητροπολίτης απάντησε ότι η συγκεκριμένη θα είναι το βαγόνι το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να περάσει η ονομασία που θα δοθεί σε αυτό το κράτος.
Ειδικότερα, όπως είπε, η Εκκλησία αυτή ταυτίζεται απόλυτα με την κυβέρνηση και το κράτος των Σκοπίων. Η οποιαδήποτε εκκλησιαστική αναγνώριση, λοιπόν, υπό οποιαδήποτε ονομασία, θα αποτελέσει το εφαλτήριο και τη βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων θα στηρίξει και την ονομασία του κράτους. Κάτι που έχει αποδειχθεί και έγινε σε όλο τον 19ο αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι αυτόνομες και αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Ανατολική Ευρώπη και τις Παραδουνάβιες Περιοχές.
Για αυτό, λοιπόν, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή και σε αυτό το επίπεδο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε το λόγο για τον οποίο αναμείχθηκε η Εκκλησία της Βουλγαρίας, που το έκανε αντικανονικά. Αυτό το έκανε, όμως, διότι ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων των Σκοπίων είναι Βούλγαροι και, βεβαίως, κάθε Εκκλησία θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με το αντίστοιχο μέρος που αποτελεί στοιχείο αυτού του νέου κράτους, όμως μεγάλο ποσοστό έχουν και οι Αλβανοί, οι Σέρβοι, όπως και οι Τούρκοι σε αυτό το κράτος.
Αν, λοιπόν, όλα αυτά τα κράτη αναμειγνύονταν για να λύσουν ένα πρόβλημα που αφορά ένα τέτοιο πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό κράτος που έχει δημιουργηθεί και πλέον θα πάρει και τη διεθνή του παρουσία και αναγνώριση, πρέπει λοιπόν να αφήσουμε το κράτος μόνο του να οριοθετήσει χωρίς παρεμβάσεις το πώς θέλει να ονομαστεί, και στο πλαίσιο του διαλόγου με την ελληνική πολιτεία να βρουν ένας modus vivendi. Και η σχηματιστική Εκκλησία των Σκοπίων ξέρει ποια είναι η κανονική οδός που πρέπει να ακολουθήσει για να πετύχει την αναγνώριση αλλά και την ονομασία της.
  **  Η στάση της χώρας μας στο ζήτημα από τη στιγμή που δημιουργήθηκε
Κατά την προσωπική του γνώμη, δεν είναι αυτός που θα κρίνει αν η διαπραγματευτική γραμμή που ακολουθήθηκε τόσα χρόνια για το θέμα της ονομασίας και της αναγνώρισης των Σκοπίων είναι η σωστή ή όχι. Ο ίδιος δεν είναι ούτε διπλωμάτης ούτε και πολιτικός, αλλά κρίνει τα πράγματα στο παρόν και μεταφέρει προς τα έξω αυτό το οποίο βιώνει ως αγωνία του κόσμου.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που δεν εξυπηρετούνται με μεταφορά 
Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στη Μεσσηνία που δεν εξυπηρετούνται πλέον από τις συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που παρατάθηκαν μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα.
Η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στη Μεσσηνία ήταν μονόδρομος την περίοδο των γιορτών, αφού ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο αυτό παραμένει άφαντος και ο κίνδυνος να μη μετακινηθούν οι μαθητές με το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν μεγάλος.
Η παράταση που δόθηκε στις υφιστάμενες συβάσεις είναι έως τέλος Φεβρουαρίου.
Πάντως και το έργο της μεταφοράς μαθητών που εκτελείται τώρα με τις συμβάσεις που έχουν παραταθεί αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, καθώς υπάρχουν κενά που δεν καλύπτονται από αυτές τις συμβάσεις. Μέχρι πριν από τις γιορτές 60 μαθητές, κυρίως νήπια και προνήπια, δεν είχαν ενταχθεί στις τροποποιημένες συμβάσεις και δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά τους. Τώρα ο αριθμός των μαθητών αυτών ανέβηκε στους 100.
Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού της Μεσσηνίας το Σεπτέμβριο η Περιφέρεια είχε υποσχεθεί τάχιστη έναρξη των διαδικασιών και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, αυτό όμως ακόμα δεν έχει συμβεί. Β.Β.

*** Π. Ξηρογιάννης: «Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης δημιουργεί κίνδυνο “ιδιωτικοποίησης” της Δικαιοσύνης» 
Την πίτα του έκοψε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας 
 Με νέο πρόεδρο και Διοικητικό Συμβούλιο, μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, έκοψε χθες το μεσημέρι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και, φυσικά, των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών.
Τυχερή της ημέρας ήταν η δικηγόρος Τέτα Παρθενίου, καθώς βρήκε το φλουρί της πίτας, που αντιστοιχούσε σε μια χρυσή λίρα, την οποία παρέδωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης.
  Παρουσίες
Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος, ο νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχαήλ Μιχαήλ, αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.
Παράλληλα, παρευρέθηκαν ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας Αντώνης Δουμάνης, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Δημήτρης Γεωργανάς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο μητροπολίτης στο χαιρετισμό του είπε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κρατηθεί στο ύψος που της αναλογεί και με τις αποφάσεις της να επιβεβαιώνει το θεσμικό της ρόλο.
  Πολυνομοσχέδιο
Ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης, ευχαρίστησε στην ομιλία του όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε υγεία και ευτυχία, κάνοντας και παρέμβαση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου:
«Ο χώρος που βρισκόμαστε, ο ιερός χώρος της απονομής της Δικαιοσύνης, αποτελεί το χώρο λειτουργίας ενός από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αφού θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατίας μας είναι η ισονομία και το δικαίωμα της απρόσκοπτης προσφυγής του πολίτη στα Δικαστήρια και το φυσικό του δικαστή, που με την προσωπική και επιστημονική ανεξαρτησία που απολαμβάνει παρέχει στον πολίτη τα εχέγγυα της μόνης ασφαλούς προστασίας και κρίσης.
Καλούμαστε από τη θέση μας ο κάθε ένας να προστατεύσουμε αυτό το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη. Σήμερα συμπτωματικά βρισκόμαστε στις ημέρες ψήφισης ενός πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει διατάξεις που αλλοιώνουν την απονομή της δικαιοσύνης, και το οποίο εισάγεται ταχύτατα, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής διαβούλευσης και μελέτης.
Εισάγεται ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε διαφορές ιδιωτικού δικαίου ως υποχρεωτική προδικασία. Ο χρόνος και το κόστος προσφυγής στη διαδικασία αυτή με την απειλή κύρωσης για το διάδικο που αρνείται ή δεν μπορεί να συμμετάσχει, με τη μη διασφάλιση τοπικής αρμοδιότητας του Διαμεσολαβητή με μητρώο Διαμεσολαβητών στην έδρα του Πρωτοδικείου ή του Εφετείου, που δημιουργεί κίνδυνο υποχρέωσης μεταφοράς των διαδίκων στην έδρα του εκάστοτε ισχυρού, με ρήτρες σε συμβάσεις προσχώρησης ή όπου επιλέξει η Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, με την άδεια άσκησης της Διαμεσολάβησης σε μη νομικούς ενώ πρόκειται για καθαρά νομική εργασία με σύνταξη εκτελεστού πρακτικού, θα λειτουργήσει στην πράξη ως πρόσκομμα άσκησης εκ μέρους του πολίτη των ενδίκων βοηθημάτων που του παρέχονται από το νόμο και θα καταστήσει απαγορευτική την πρόσβαση στα Δικαστήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης όπως εισάγεται δημιουργεί ορατό κίνδυνο “ιδιωτικοποίησης” μέρους της Δικαιοσύνης».
  «Πρώτα σε αποδομούν»
Επίσης, ο κ. Ξηρογιάννης σημείωσε ότι και άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου είναι έντονα προβληματικές, όπως, για παράδειγμα, η απαίτηση ποσοστού απαρτίας για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία.
Ακολούθως, ευχαρίστησε δικαστές και εισαγγελείς για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν να λειτουργεί εύρυθμα η απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους «που όλο και λιγοστεύουν σε αριθμό αλλά αποδίδουν το ίδιο καλά σε ποσότητα και ποιότητα εργασίας».
Κλείνοντας ευχαρίστησε ιδιαίτερα το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τον απερχόμενο πρόεδρο Κ. Μαργέλη, για το υψηλό επίπεδο στο οποίο ανέβασαν το κύρος του Δικηγορικού μας Συλλόγου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Η αντιπεριφερειάρχης κα Αλειφέρη είπε πως νιώθει το Δικηγορικό Σύλλογο οικογένειά της, καθώς η δικηγορική της ιδιότητα προέχει της πολιτικής και σύστησε στους συναδέλφους δικηγόρους και τους δικαστές να μην πτοούνται από τις επιθέσεις που δέχονται οι κλάδοι τους, σημειώνοντας πως από τη μικρή της πολιτική εμπειρία έχει καταλάβει, πως αν κάποιος θέλει να σε ελέγξει, πρώτα προσπαθεί να σε αποδομήσει.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας ευχήθηκε το 2018 να είναι καλύτερο από το 2017 και για τα εθνικά μας θέματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
*** Διακοπή νερού σε Καλαμάτα και Μεσσήνη λόγω εργασιών το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα 
Λόγω  επισκευής βλαβών στους κεντρικούς αγωγούς Φ300 και Φ600
  Σε διακοπή νερού λόγω εργασιών επισκευής βλαβών στους κεντρικούς αγωγούς Φ300 και Φ600 θα προβεί ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας Μεσσήνης & Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας από 11.00 το βράδυ αύριο Κυριακή 14/1 έως 7.00 το πρωί της Δευτέρας 15/1.
Επειδή η διακοπή του νερού θα είναι γενική και θα επηρεάσει τις περιοχές των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης που υδρεύονται από τους παραπάνω αγωγούς, καλό θα είναι οι καταναλωτές να εξασφαλίσουν έγκαιρα τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.
Σε περίπτωση που οι εργασίες περατωθούν νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο, θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η υδροδότηση.

*** Τι αλλάζει στις εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης 
Για τις αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, που περιλαμβάνονται στο νέο υπό προετοιμασία νομοσχέδιο, μίλησε ο υφυπουργός Μεταφορών, Νικόλαος Μαυραγάνης.
Σύμφωνα με όσα είπε στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η βασική διαφορά στον τρόπο εξέτασης είναι ότι ο εξεταστής δε θα βρίσκεται πλέον μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλά σε ένα control room, απ’ όπου θα εξετάζει τον υποψήφιο οδηγό.
Με αυτή την τακτική έχουν στόχο «να αποφευχθεί η στρέβλωση μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστή», δηλαδή να αποτρέψουν το γνωστό σε όλους φαινόμενο χρηματισμού των εξεταστών.
Μάλιστα, για να διασφαλιστεί η αδιαφάνεια του νέου τρόπου της εξέτασης, οι εξεταστές θα αλλάζουν καθημερινά τα εξεταστικά κέντρα. Για παράδειγμα, ένας εξεταστής από τη Χαλκίδα, μπορεί να εξετάσει μέσω του control room έναν υποψήφιο οδηγό στη Δράμα.
Αλλαγές θα υπάρχουν και στη θεωρία, όπως είπε ο Ν. Μαυραγάνης, όπου γνωστοποίησε ότι θα αλλάξουν αρκετά και κατά βάση «η θεωρία να βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το υπουργείο, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μαθήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι «και αυτό θα εξετάζεται μέσω της τεχνολογίας».

*** Μια βόλτα στις παιδικές χαρές δε βλάπτει… 
Για την κατάσταση που επικρατεί στις παιδικές χαρές του Δήμου θα γράψουμε ξανά. Αυτή τη φορά για εκείνη της Φραγκόλιμνας.
Πέραν του ότι η πλατεία έχει τα κακά της χάλια, κάτι που έχουμε γράψει πολλές φορές, οι αρμόδιοι θα πρέπει να κάνουν κάτι με την εκεί παιδική χαρά.
Με μια γρήγορη ματιά ο καθένας μπορεί να δει τα ξύλινα κομμάτια που λείπουν από το φράχτη, κάτι που είναι επικίνδυνο αφού τα παιδιά που παίζουν ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν στο δρόμο, ενώ τα σκουπίδια είναι πολλά και σε διάφορα σημεία της παιδικής χαράς.  Π.Μπ. 

*** Ριβιέρα… στα λόγια το λιμάνι της Καλαμάτας 
Ο… καημός του Παναγιώτη Νίκα
 «Έχω έναν καημό που με τρώει γλυκά και με λιώνει» τραγουδούσε από το 1960, σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία και μας θύμισε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Στη συζήτηση του θέματος για την ανάπλαση του τμήματος από τη Φαρών έως την οδό Ακρίτα ανέφερε πως η όποια παρέμβαση πρέπει να συνδεθεί με το χαρακτήρα και το μέλλον του λιμανιού. Επανέλαβε δε, ότι το λιμάνι πρέπει να ξαναζωντανέψει με τη φιλοξενία μεγάλων τουριστικών σκαφών. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, θα έρθει στην Καλαμάτα τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουπλής, ενώ ο δήμαρχος θα συναντηθεί και με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα
«Για να αναπτύξουμε την παραλιακή ζώνη δεν μπορεί να έχουμε ως στόχο να μεταφέρουμε μερικούς από τα καφενεία της πλατείας στην παραλία. Η ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης πηγαίνει μαζί με την ανάπτυξη του λιμανιού. Ζωή είχε η παραλία, όταν το λιμάνι είχε πλοία.
Άρα, η μοναδική λύση είναι το λιμάνι της Καλαμάτας να γίνει κυρίως μαρίνα για τη φιλοξενία μεγάλων γιοτ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, σημειώνοντας ταυτόχρονα: «Με τον ειδικό γραμματέα θα κουβεντιάσουμε την πιθανότητα το λιμάνι της Καλαμάτας να λειτουργήσει, να εκσυγχρονιστεί μέσω ΣΔΙΤ, καθώς το κράτος δεν έχει 70 εκατομμύρια ευρώ να βάλει για αυτόν το σκοπό, όπως προβλέπει το προηγούμενο master plan, το οποίο μπήκε και πάλι σε πορεία επικαιροποίησης. Ως Δημοτική Αρχή δεν έχουμε αντίρρηση όχι μόνο να το κουβεντιάσουμε, αλλά και να το υποστηρίξουμε».
Πρόσθεσε, δε, ότι «τα 40 φορτηγά που έχουμε το χρόνο μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μια προβλήτα, στο Μύλο, όπως και το καράβι που έρχεται το καλοκαίρι, αλλά και το κρουαζιερόπλοιο -για το οποίο θα έχω συνάντηση με τους Έλληνες ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων, καθώς υπάρχει προοπτική η Καλαμάτα να γίνει λιμάνι επιβίβασης-αποβίβασης».
Στην έντονη κριτική των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ότι η παρέμβαση μεταξύ Φαρών και Ακρίτα γίνεται χωρίς να υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός για το μέλλον της παραλιακής ζώνης και με πολλές τεχνικές παραλείψεις, ο δήμαρχος ανταπάντησε, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει:
α) τη διάνοιξη της οδού Βουλγαροκτόνου, έργο με ώριμη μελέτη
β) την αφαίρεση των στύλων της ΔΕΗ στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, παρέμβαση για την οποία τα χρήματα έχουν διασφαλισθεί και η οποία θα εκτελεσθεί μέσα στο 2018
γ) την κατασκευή νέων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία των οποίων έχει ήδη ενταχθεί σε πρόγραμμα και
δ) την κατασκευή πάρκου 5 στρεμμάτων νότια του «Πανελληνίου», μέχρι το καλοκαίρι αν οι άδειες δοθούν γρήγορα.
«Επομένως, μόνο ως αποσπασματική δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί η παρέμβαση επί της οδού Ναυαρίνου. Σε δεύτερη φάση και με την προϋπόθεση της διάνοιξης της οδού Βουλγαροκτόνου, η παρέμβαση ανάπλασης κατά τον ίδιο τρόπο θα φθάσει μέχρι εκεί», συμπλήρωσε.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Λιμάνι Κυπαρισσίας: Τέλος στα «κροκοδείλια δάκρυα», υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο… 
Σταματημό δεν έχει το έγκλημα διαρκείας στο λιμάνι Κυπαρισσίας. Τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη της αδιαφορίας, της αδράνειας και της πολιτικής σπέκουλας στα συντρίμμια του ήδη – προ πέντε ετών – κατεστραμμένου λιμανιού, με την πλήρη και ολική κατάρρευση τμήματος του καινούργιου προσήνεμου μόλου. Επειδή, λοιπόν, πριν καν επέλθει η κατάρρευση τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, οι αλιείς, οι κάτοικοι, η αυτοδιοίκηση φώναζαν και στο «Θ» κατ’ επανάληψη έχουμε παρουσιάζει συγκεκριμένα ρεπορτάζ – ακόμη και με κίνδυνο να γίνουμε γραφικοί –, ουδείς αρμόδιος και υπεύθυνος δικαιούται να χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την καταστροφή. Κανένας δεν έπραξε ως όφειλε στο πλαίσιο των καθηκόντων, των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών του.
Μάταια φώναζαν αλιείς και κάτοικοι, μάταια γράφαμε στο «Θ», που έχουμε αναδείξει πολλάκις τα προβλήματα και τους κινδύνους στο λιμάνι εξαιτίας της καταστροφής που θα ερχόταν, πολύ πριν αυτή σημειωθεί. Κι όμως, κανένας από τους αρμόδιους και υπεύθυνους δεν άκουγε ή έκανε ότι δεν άκουγε. Αλλεπάλληλα τα ρεπορτάζ με δηλώσεις αλιέων και δη του προέδρου του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Κυπαρισσίας – πριν – και Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια, Κώστα Ροϊλού. Στο «βρόντο» οι επιστολές, οι διαμαρτυρίες, οι εκκλήσεις, στο Δήμο Κυπαρισσίας – παλαιότερα – και στο Δήμο Τριφυλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 2011 και τα συναρμόδια υπουργεία, ακόμη και οι αναφορές στην Εισαγγελία. Κανένας δε νοιάστηκε. Δε νοιάστηκε πραγματικά και ουσιαστικά. Μόνο αυτοψίες για φωτογραφίες, βίντεο και δηλώσεις. Με ευχολόγια και λόγια του αέρα πάνω στον ετοιμόρροπο παλιό προσήνεμο μόλο, το λιμάνι, όχι μόνο δε φτιάχτηκε, όχι μόνο δε θωρακίστηκε, αλλά ούτε και σώθηκε από την καταστροφή. Πρόκειται περί εγκλήματος διαρκείας, προφανώς με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, οι οποίοι και προφανέστατα θα έχουν ονοματεπώνυμο.
Η καταστροφή είναι δεδομένη. Το έγκλημα επίσης, από τη στιγμή που υπάρχει καταστροφή. Δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος στο ελληνικό κράτος για αναζήτηση και απόδοση ευθυνών; Κανένας; Δε φταίνε ούτε ο κακός καιρός, ούτε ο αέρας, ούτε και η θαλασσοταραχή. Εκτός κι αν, για να αποσοβηθούν και αποκρυβούν οι ευθύνες, εάν και σε όποιους ανήκουν, θεωρήσουν και αποδώσουν την καταστροφή στον «κακό μας τον καιρό».
  Ιστορικό
Τον Οκτώβριο του 2016, σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ», αναφέραμε-μεταξύ άλλων- ότι «η καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας είναι ολοκληρωτική, αλλά, δυστυχώς, κανένας εκ των αρμοδίων και υπευθύνων αυτοδιοίκησης και κράτους δεν έχει νοιαστεί πραγματικά και ουσιαστικά εδώ και χρόνια! Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, αλλά ούτε και “σύντομα”, έστω και εκ των υστέρων, αλλά εξαιτίας της χαρακτηριστικής αδράνειας και αδιαφορίας των αρμοδίων και υπευθύνων, επιδεινώνονται συνεχώς. Συνέπεια της αδράνειας και αδιαφορίας, η κατάσταση στο λιμάνι να γίνεται ακόμα πιο τραγική και, πλέον, “στον αέρα” είναι τμήμα και του παλιού προσήνεμου μόλου, έτοιμο λίαν συντόμως να καταρρεύσει και αυτό, αφού ήδη έχει πάρει επικίνδυνη κλίση – όπως έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου – και ακολουθεί σε κατάρρευση και διπλανό του τμήμα. Κατάρρευση η οποία δε θα αργήσει να έρθει, αφού δεν έχει γίνει και δε γίνεται τίποτα απολύτως για την προστασία του. Καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο λιμάνι για να προστατευτεί, έστω, τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, που στην εξωτερική του πλευρά έχει απογυμνωθεί από φυσικούς ογκόλιθους, που είχαν τοποθετηθεί εκεί, ακριβώς για την προστασία του, αλλά σε εργολαβία του καινούργιου προσήνεμου μόλου, όπως έχουν καταγγέλλουν αλιείς και κάτοικοι, απομακρύνθηκαν αυθαίρετα και μεταφέρθηκαν στον καινούργιο μόλο.
Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, το τμήμα αυτό του παλιού προσήνεμου μόλου, που έμεινε όριο επί χρόνια ολόκληρα, πλέον καταρρέει και ουδείς δείχνει να συγκινείται και να ενδιαφέρεται. Το λιμάνι, από όνειρο ζωής, με τις κακοτεχνίες και τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε αυτό εξαιτίας κακοτεχνιών, έχει γίνει εφιάλτης για αλιείς και κατοίκους, ενώ δεκατέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ, που στοίχισαν οι δύο εργολαβίες, τα έχει πάρει η θάλασσα και το λιμάνι δεν παρέχει καμία ασφάλεια ελλιμενισμού. Όπως έχουμε αναφέρει, ντροπή, θλίψη, αγανάκτηση και οργή προκαλούν στην Κυπαρισσία οι εικόνες της καταστροφής στο λιμάνι. Ντροπή, για το κράτος, την ελληνική Πολιτεία και τις Αρχές, δημοτικές, νομαρχιακές, περιφερειακές, που ένα έργο – όνειρο ζωής και το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της ευρύτερης περιοχής το πήραν και το σήκωσαν στον αέρα και κύματα και η θάλασσα! Θλίψη επειδή δαπανήθηκαν 14 εκατομμύρια ευρώ, σε δύο εργολαβίες, και λιμάνι, ουσιαστικά, δυστυχώς, δεν έγινε!».
Στις 15 Αυγούστου 2017 γράφαμε: «Καταρρέει και ο παλιός προσήνεμος μόλος...», σημειώνοντας: «Η ολοκληρωτική καταστροφή που έχει υποστεί το λιμάνι της Κυπαρισσίας είναι γνωστή, όπως γνωστές είναι οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες και οι παρεμβάσεις αλιέων και κατοίκων προς κάθε αρμόδια Αρχή για την αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων προστασίας και θωράκισης και, βεβαίως, αποκατάστασης της τεράστιας ζημιάς από την πλήρη κατάρρευση τμήματος του τσιμεντένιου τοιχίου, καθώς και το σπάσιμο και την καταστροφή του κρηπιδώματος.
Γνωστό είναι, επίσης, ότι εξαιτίας της αδιαφορίας και της αδράνειας, έχει αποκοπεί και τμήμα του παλιού πέτρινου προσήνεμου μόλου το οποίο και καταρρέει, ενώ έτοιμο για κατάρρευση είναι και διπλανό του τμήμα. Επειδή τίποτα δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, παρά τις δηλώσεις, τις διαβεβαιώσεις και διακηρύξεις, διαρκώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Με τον προχθεσινό κυματισμό, χωρίς ιδιαίτερη ένταση και δίχως δα και τόσο πολλά μποφόρ, το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου πήρε ακόμα πιο επικίνδυνη κλίση για κατάρρευση, ενώ διαρκώς “γκρεμίζεται” και το διπλανό του τμήμα».
Στο ίδιο ρεπορτάζ και αφού είχε γίνει ήδη γνωστή η χρηματοδότηση έργου αποκατάστασης του λιμανιού με 2,3 εκ. ευρώ, με υπογραφή Αλέξη Χαρίτση, και έπειτα από δηλώσεις επί δηλώσεων από την Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, δημοσιοποίηση στοιχείων της μελέτης αποκατάστασης και ύμνους προς τον κ. Τατούλη από τη σημερινή Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, αναφέραμε: «Ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα, που αναφέρεται, ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσίαζε απόκλιση από την κατακόρυφο το 2012. Συγκεκριμένα, στις 11 Δεκεμβρίου 2012 “κόπηκε” στα τρία το κομμάτι που ένωνε τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μόλο και, όπως από τότε γράφαμε και τονίζαμε, μαζί με τους αλιείς και τους κατοίκους της Κυπαρισσίας, πλησίαζε ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσης εκείνου του τμήματος. Τη νύχτα της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2013 – ξημερώματα Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013 το λιμάνι υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς κατέρρευσε πλήρως τμήμα του καινούργιου προσήνεμου μόλου, ενώ αποκόπηκε και τμήμα του παλιού μόλου το οποίο και ήδη καταρρέει. Για ποιες ρηγματώσεις στον προφυλακτήρα τοίχο από σκυρόδεμα, λοιπόν, γίνεται λόγος όταν δεν υπάρχει καν προφυλακτήρας τοίχος αφού έχει καταρρεύσει; Για ποια αποκατάσταση ζημιών του κρηπιδότοιχου, λοιπόν, γίνεται λόγος όταν δεν υπάρχει καν κρηπιδότοιχος αφού έχει πλήρως καταστραφεί; Με το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου που καταρρέει, τι θα γίνει; Με το διπλανό από αυτό τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, που κι αυτό διαρκώς αποκολλάται, καταστρέφεται και βαίνει προς κατάρρευση κι αυτό, τι θα γίνει;».
Τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου. Ποιο έργο αποκατάστασης, λοιπόν, “θα” γίνει, όταν πλέον γκρεμίστηκε και τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου; Ποιοι και γιατί άφησαν στο έλεος να καταρρεύσει και το τμήμα του παλιού προσήνεμου μόλου, ενώ γνώριζαν ότι έρχεται η κατάρρευση; Θα ζητήσει επίσημα κανείς αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, όπου κι αν αυτές ανήκουν; Υπάρχουν κρατικές Αρχές και υπηρεσίες και δημόσιοι λειτουργοί που θα παρέμβουν αυτεπάγγελτα για την κατάρρευση και του τμήματος του παλιού προσήνεμου μόλου, αναζήτηση και απόδοση ευθυνών; Υπάρχει, τέλος, κάποια Αρχή ή υπηρεσία ή κάποιος αρμόδιος και υπεύθυνος που θα ευαισθητοποιηθεί και θα πράξει τα αυτονόητα στο πλαίσιο καθηκόντων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων του για την καταστροφή στο λιμάνι Κυπαρισσίας;  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ξεκίνησαν και επίσημα οι εκδηλώσεις για το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 
 
 
 
 
 
 
Στους ρυθμούς του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού βρίσκεται από χθες και επίσημα η πόλη.
Η έναρξη έγινε με ένα πάρτυ στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου, με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να δουν από κοντά τις στολές των φετινών πληρωμάτων, οι οποίες και άρχισαν να τοποθετούνται στο εκθετήριο.
Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές κάλεσαν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο καρναβάλι να βιαστούν, αφού τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.
Να σημειωθεί ότι όσοι θέλουν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Καρναβαλικής Επιτροπής στο Πνευματικό Κέντρο, από τις 10.00 έως τις 13.30 και από τις 18.00 έως τις 20.30, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το τηλέφωνο του Γραφείου είναι 2721 181030.  Π.Μπ.

*** ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ 'ΙΕΡΑΤΕΙΟ' του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ... έβαλε κάτω από τη Βάση στον Τσίπρα;..

~  Καθυστερήσεις εντοπίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από τα μνημόνια. «Φτου κι από την αρχή» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος. «Η Ελλάδα καθυστερεί υπερβολικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού από τα 110 προαπαιτούμενα, στα οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δεσμευτεί, εγκρίνονται μόνο τα 51.
 Αυτό προκύπτει από την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος που έχουν επεξεργαστεί η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ. Τα υπόλοιπα 50 προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμμότητα, οι ελληνικές αρχές δεν τα έχουν υλοποιήσει. Μεταξύ αυτών ανήκουν για παράδειγμα τμήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης», αναφέρει ο συντάκτης και καταλήγει:
 «Ο Τσίπρας μένει πίσω από τον στόχο. Η κυβέρνησή του πρέπει μέχρι τις 22 του μηνός να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, διότι τότε συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την αποδέσμευση της επόμενης δόσης ύψους 7 δις ευρώ». Το γερμανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν προκλήθηκε μεγάλη οργή για τις μεταρρυθμίσεις και τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών, η οποία οδηγούσε στην καθυστέρηση καταβολής των δόσεων. Όμως κάθε φορά την τελευταία στιγμή κατέληγαν οι δύο πλευρές σε κάποια συμφωνία.
 Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle

***  Σύσκεψη στο Μαξίμου για το πολυνομοσχέδιο! TI ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ;..

~  Σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα (15.01.2018).
Στην σύσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι κύριοι Τζανακόπουλος, Τσακαλώτος και Κοντονής.
 Το θέμα της περικοπής των επιδομάτων σε τρίτεκνους και πολύτεκνους φαίνεται να απασχολεί σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό στρατόπεδο και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης.  newsit

***  «ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ νέα μέτρα»!  Πείθει ο Κουρουμπλής;..

~  Θα βρούμε τον τρόπο και να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας
«Όταν η χώρα είναι υπό οικονομική κατοχή, κάνεις ό,τι μπορείς για να βγεις από αυτό. Το πολυνομοσχέδιο δεν φέρνει νέα μέτρα και κατανάλωσα αρκετό χρόνο για να το διαβάσω» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 Ο κ. Κουρουμπλής σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το ζήτημα των απεργιών, τόνισε: «Σέβομαι το ΚΚΕ και τους αγώνες του, αλλά στο κομμάτι αυτό, το υπερασπίζουν με έναν υπερβολικό τρόπο».
Για τα επιδόματα των τριτέκνων-πολυτέκνων  ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι το ποσό «μειώνεται στην κατηγορία αυτή, ενώ παράλληλα αυξάνεται σε οικογένειες που έχουν ένα και δύο παιδιά.Πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια με δομές. Η ελληνίδα μάνα δεν κάνει δεύτερο παιδί».
 Όσον αφορά τα καζίνο που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε ότι «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης να αυξηθούν τα καζίνο στην ελληνική επικράτεια. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται. Όταν τον Αύγουστο του 2018 βγούμε από την επιτροπεία, η χώρα σιγά-σιγά θα αποκτά την αυτονομίας της».
 Για τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε μιλώντας στο «Ε», «ότι θα βρούμε τον τρόπο και να αποτρέψουμε τους πλειστηριασμούς. Θα προστατεύσουμε την α΄κατοικία».
 Τέλος ο κ.Κουρουμπλής τόνισε «ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβέρνηση», χαρακτηρίζοντας «αστειότητες» τις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών. «Το 2018 θα είναι ένα εξαιρετικό έτος», κατέληξε.
PROTOTHEMA

***  Οπαδοί του Τραμπ στο Λονδίνο προσπάθησαν να ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ομιλία του μουσουλμάνου δημάρχου... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Υποστηρικτές του Αμερικανικού προέδρου Donald Trump στο Λονδίνο προσπάθησαν να εμποδίσουν την ομιλία του δήμαρχου του Λονδίνου Sadiq Khan και ζήτησαν τη σύλληψή του λόγω υποστήριξής του σε όσους ζητούσαν την ακύρωση της επίσκεψης του Trump στη Βρετανία.
Ο Khan πήρε μέρος σε διάσκεψη όταν μια ομάδα διαδηλωτών κρατώντας την Aμερικανική σημαία άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα για την υποστήριξη του Trump και την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Σε βίντεο ένας από τους διαδηλωτές φαίνεται να λέει: «Κυρίες και κύριοι, ήρθαμε εδώ σήμερα για να πραγματοποιήσουμε μια μη βίαιη και ειρηνική σύλληψη». Στη συνέχεια η αστυνομία παρενέβη και οδήγησε τους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα.
Νωρίτερα ο Donald Trump επιβεβαίωσε την ακύρωση της επίσκεψής του στη Βρετανία, η οποία είχε προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο του 2018. Ο Sadik Khan εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή.
 Με πληροφορίες από Sky News

***  Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα!1326 σελίδες και 400 άρθρα...

~ Πλειστηριασμοί, επιδόματα τέκνων, απεργίες αλλά και θέματα που αφορούν στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ κ.α. είναι μερικές μόνο από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την τρίτη αξιολόγηση.
 Το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις» αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
 Οι ανατροπές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο
 Τέλος οι φυσικοί πλειστηριασμοί, μόνο ηλεκτρονικοί.
Από 21 Φεβρουαρίου 2018 καταργούνται οι φυσικοί πλειστηριασμοί και θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης, με στόχο την αποφυγή παρακώλυσης της διαδικασίας και την αύξηση του τιμήματος με πιο ανοικτές διαδικασίες.
Καταργούνται τα Επιδόματα Τέκνων
Καταργούνται και αναδρομικά τα επιδόματα που ίσχυαν και καθορίζεται νέος τρόπος χορήγησης του επιδόματος για τα παιδιά. Μπαίνουν μεν εισοδηματικά κριτήρια. Με βάση τους πίνακες, ολόκληρο το επίδομα χορηγείται σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως μόλις 6.000 ευρώ το χρόνο. Χάνουν το επίδομα περίπου 15.000 οικογένειες με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ, ενώ απώλειες θα έχουν 54.550 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά και εισοδήματα από 13.500 ευρώ και άνω.
Γίνονται πιο δύσκολες οι απεργίες
Για την κήρυξη απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Καταργούνται 394 υποθηκοφυλακεία καθώς συγχωνεύονται  με τα κτηματολογικά γραφεία και συστήνεται νέος ενιαίος φορέας με την ονομασία Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για μεταβιβάσεις ακινήτων με την επιβολή κτηματολογικών τελών.
Περνούν απευθείας στο Υπερ-Ταμείο 14 ΔΕΚΟ.
Μεταβιβάζονται απευθείας στο υπερ-Ταμείο το 34% της Δ.Ε.Η. και οι συμμετοχές του δημοσίου σε ΕΛΤΑ,  ΕΥΔΑΠ, Ε.Υ.Α.Θ. αστικές συγκοινωνίες την πρωτεύουσας κλπ.
Παρέχεται απαλλαγή των 6 ξένων τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ από ποινικές ή αστικές ευθύνες στην υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου.
Επέρχονται αλλαγές στην συγκρότηση και τη λειτουργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Ανατίθεται σε διαμεσολαβητές η ρύθμιση αστικών και εμπορικών υποθέσεων.
Επιβάλλεται ελάχιστο υποχρεωτικό ωράριο λειτουργίας 40 ωρών στα φαρμακεία και υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
Ερχονται αλλαγές στα κριτήρια αδειοδότησης και ίδρυσης των αρτοποιείων με μείωση των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων.
Συστήνεται νέο ΣΔΟΕ με τους ελεγκτές να έχουν ανακριτική αρμοδιότητα.
Αφορολόγητα αποθεματικά επιχειρήσεων: Κεφαλαιοποίηση αποθεματικών εισηγμένων Α.Ε. μέχρι 31.12.2020 με την επιβολή φόρου 5% αν γίνει το 2018, 10% αν γίνει το 2019 και 20% αν πραγματοποιηθεί το 2020.
Θα παρέχεται δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Προβλέπεται και μείωση κυρώσεων, στο 60% των αρχικώς προσδιορισθέντων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί σε 30 ημέρες.
Εγγυήσεις για ενεργοποίηση ΑΦΜ. Παρέχεται η δυνατότητα για απόδοση ΑΦΜ σε επιχειρήσεις με βεβαρυμένο ιστορικό (δόλια «πτώχευση» κλπ) εφόσον όμως καταβάλει χρηματική εγγύηση. Αντιθέτως η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού.
Νέες άδειες για Καζίνο
Ο αριθμός τους αυξάνεται από 9 σε 13. Το καζίνο της Πάρνηθας μετακομίζει στα Βόρεια Προάστια, ενώ θα γίνουν προσκλήσεις για καζίνο σε Μύκονο, Σαντορίνη,  Κρήτη και Φλώρινα.
Δίνονται φορολογικά κίνητρα για ευρεσιτεχνίες, καθώς απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη επιχείρησης από τη πώληση προϊόντων παραγωγής τους.
Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ και λουκέτο για επιχειρήσεις που δεν τηρούν την -νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.
Έως 30 Ιουνίου 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρωση των θέσεων των Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων Υπουργείων καθώς και των Τομεακών και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.
Αναφορικά με το έκτακτο προσωπικό για το 2018 ορίζεται ότι ισχύει το πλαφόν που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δηλαδή έως 47.584 άτομα ο μέσος όρος του έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.
 Αιτιολογική-εισηγητική έκθεση
 Τροποποιούμενες ή καταργούμενες διατάξεις
 Διατάξεις σχεδίου ή πρότασης νόμου
 Εκθεση Γενικού Λογιστηρίου Κράτους
 Ειδική έκθεση
 Εκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης
eleftherostypos

***  Η Ισραηλιτική Κοινότητα έβγαλε ανακοίνωση ΣΕΙΣΜΟ για τη Μακεδονία...

~ Το Ισραήλ κι οι κοινότητές τους εν Ελλάδι είναι από τους συμμάχους μας που σταθερά στηρίζουν την Ελληνική πολιτεία ττη διαμάχη της με την πΓΔΜ.
Ήδη από το 2008 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης είχε εκδόσει ανακοίνωση υπέρ της Ελληνικότητος της Μακεδονίας μας ενώ και οι διπλωματικές σχέσεις του Ισταήλ με τα Σκόπια είναι πολύ λίγες έως και ανύπαρκτες.

Καιρός να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ κι άλλες χώρες…

***  Τσιγγάνοι που διέπρατταν κλοπές διέφυγαν τρακάροντας το αυτοκίνητο της Ασφάλειας 
Κλοπές σε σπίτια και αυτοκινήτων σε Μεσσηνία και Ηλεία είχαν διαπράξει οι δύο τσιγγάνοι που το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να διαφύγουν, όπως και τελικά κατάφεραν, τράκαραν αυτοκίνητο της Ασφάλειας που τους καταδίωκε.
Ο ένας μάλιστα τσιγγάνος, ο 41χρονος που κατάγεται από την Ηλεία, είναι καταζητούμενος, αφού έχει παραβιάσει την άδεια που είχε πάρει από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνταν για κλοπές. Ο κρατούμενος έπρεπε να έχει επιστρέψει στις φυλακές από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2016 και έκτοτε είναι άφαντος.
Ο δεύτερος τσιγγάνος, 40 ετών, είναι από το Πλατύ Μεσσηνίας.
Για τους δύο σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.
  Κλοπές σε σπίτια
Έπειτα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάσθηκαν έξι κλοπές σε σπίτια και σε αυτοκίνητο, σε περιοχές των Δήμων Καλαμάτας και Οιχαλίας, καθώς και δύο κλοπές αυτοκινήτων στον Πύργο και το Δήμο Ήλιδα Ηλείας.
Όπως προέκυψε, ο 41χρονος και ο 40χρονος, από την ημέρα των Θεοφανείων έως τις 8 Ιανουαρίου, διέπραξαν πέντε κλοπές σε σπίτια στη Μεσσηνία, από όπου αφαίρεσαν χρήματα. Πάντα φρόντιζαν να μπαίνουν στα σπίτια όταν απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες τους.
Ειδικότερα, το απόγευμα των Θεοφανείων, στο Πήδημα, από ανασφάλιστη πόρτα μπήκαν σε μονοκατοικία, απ’ όπου αφαίρεσαν 500 ευρώ. Ακολούθως, μπήκαν σε άλλο σπίτι στο Πήδημα, από ανασφάλιστο παράθυρο μπάνιου και πήραν 1.100 ευρώ και έξι σακουλάκια καπνού. Το ίδιο απόγευμα «χτύπησαν» και τρίτο σπίτι στο Πήδημα, απ’ όπου πήραν 200 ευρώ.
Την επόμενη ημέρα, του Αγιαννιού, πρωινές ώρες στο Βασιλικό Μεσσηνίας, μπήκαν σε σπίτι και αφαίρεσαν 100 ευρώ. Και την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 8 Ιανουαρίου, μπήκαν σε σπίτι Αλβανού στην Οιχαλία και αφαίρεσαν 1.200 ευρώ.
  Αυτοκίνητα
Επίσης, από την Πρωτοχρονιά έως τις 3 Ιανουαρίου στην Ηλεία, αφαίρεσαν δύο οχήματα, ενώ κατά τις μετακινήσεις τους με τα οχήματα αυτά χρησιμοποιούσαν πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει από άλλο όχημα από περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.
Συγκεκριμένα, την Πρωτοχρονιά, νυχτερινές ώρες, από την περιοχή Εφύρα Πηνείας του Δήμου Ήλιδας έκλεψαν αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του ιδιοκτήτη.
Στις 3 του μήνα από τον Πύργο Ηλείας αφαίρεσαν ένα δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε πλατεία.
Παράλληλα, τη νύχτα 3 προς 4 Ιανουαρίου έκλεψαν πινακίδες κυκλοφορίας από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από σπίτι στη Μαγούλα του Δήμου Οιχαλίας. Τις πινακίδες αυτές τοποθέτησαν στο αυτοκίνητο που είχαν κλέψει από την περιοχή Εφύρα Πηνείας του Δήμου Ήλιδας Ηλείας.
  Καταδίωξη
Το βράδυ της Τρίτης αυτοκίνητο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εντόπισε στον παλιό δρόμο Καλαμάτας – Τρίπολης και στο ύψος του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος το κλεμμένο αυτοκίνητο από την Ηλεία με τις πινακίδες από το αυτοκίνητο στη Μαγούλα Οιχαλίας.
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να το παρακολουθούν, αλλά ο οδηγός του παρά τα σήματα των αστυνομικών ανέπτυξε μεγαλύτερη ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει.
Κοντά στους Αγίους Κωνσταντίνους και ενώ το αυτοκίνητο των αστυνομικών τούς καταδίωξε και ήταν πολύ κοντά τους, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου πάτησε απότομα φρένο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο της Ασφάλειας να «κολλήσει» πάνω του. Τότε οι δύο δράστες που επέβαιναν σε αυτό βρήκαν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το κλεμμένο αυτοκίνητο και να διαφύγουν με τα πόδια μέσα στη νύχτα, χωρίς να καταφέρουν οι αστυνομικοί να τους εντοπίσουν.
Λίγη ώρα αργότερα και από τις έρευνες των αστυνομικών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, εντοπίσθηκε και το δεύτερο κλεμμένο αυτοκίνητο από την Ηλεία. Τα αυτοκίνητα και οι πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρέσει οι δράστες, αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής των δύο τσιγγάνων σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Π. Νίκας: «Δεν είμαι δήμαρχος υπό εποπτεία» 
Η απάντηση του για διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τις περιπτώσεις ενίσχυσης οικογενειών με 500 ευρώ το χρόνο 
 Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας από τη Δημοτική Αρχή να διαθέτει 500 ευρώ ανά έτος σε οικογένειες του Δήμου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προσπάθησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο εισηγητής και αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης, αλλά και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η χορήγηση αυτών των ενισχύσεων υπήρχε πάντοτε ως πρόβλεψη στο δημοτικό προϋπολογισμό, αλλά χρήματα δε στέλνονται από το κράτος για το σχετικό Κωδικό Αριθμό την τελευταία τριετία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, τελικά, τη διαδικασία χορήγησης της εφάπαξ βοήθειας, η οποία θα προϋποθέτει σύνταξη έκθεσης από κοινωνικό λειτουργό, επικύρωσή της από το διευθυντή Πρόνοιας και λήψη απόφασης από το δήμαρχο.
Θα ληφθεί, δε, η κατάλληλη μέριμνα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Η ενίσχυση, όπως ειπώθηκε αρκετές φορές, αφορά σε απολύτως ακραίες περιπτώσεις πολιτών, που δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα προνοιακή πολιτική. Μάλιστα, ο κ. Νίκας διαβεβαίωσε ότι τα πεπραγμένα της Επιτροπής θα έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τις υποθέσεις και αιτήματα που τυχόν θα απορριφθούν.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, δεν εναντιώθηκε στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Ζήτησε, όμως, για να μην υπάρχει καμία καχυποψία ή ψίθυροι για ρουσφετολογική πολιτική, να συσταθεί ολιγομελής διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα έχει και την ευθύνη του όλου θέματος. Κι αυτό, γιατί, όπως σχολίασε, η κοινωνική πολιτική της Δημοτικής Αρχής σε διάφορες δομές της συνοδεύεται από διάφορες καταγγελίες. Εν ολίγοις, δηλαδή, η «γυναίκα του Καίσαρα» πρέπει και να φαίνεται τίμια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι υπόλοιποι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Ο δήμαρχος, όμως, παρέμενε ανένδοτος αφού σχολίασε ότι δε δέχεται συνδιοίκηση στο Δήμο Καλαμάτας. «Δεν είμαι δήμαρχος υπό εποπτεία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Πρόνοιας, η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες «που περιέρχονται σε αδυναμία αντιμετώπισης των άμεσα βιοτικών τους αναγκών με δικά τους μέσα», ενώ «στην Υπηρεσία μας κατά διαστήματα υποβάλλονται αιτήματα για οικονομική ενίσχυση» ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τέτοια οικονομικά προβλήματα και προκειμένου οι πολίτες αυτοί να υποστηριχτούν από το Δήμο, προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2018 ποσό 25.000 ευρώ.
Η Υπηρεσία σημειώνει ότι η εξακρίβωση της ανάγκης υποστήριξης πολιτών θα διαπιστώνεται από κοινωνικό λειτουργό, ο οποίος θα διενεργεί κοινωνική έρευνα και θα συντάσσει σχετική έκθεση, «στην οποία θα εκτίθεται αναλυτικά η παρούσα οικονομική, οικογενειακή και στεγαστική κατάσταση, καθώς και η συγκεκριμένη ανάγκη της προς ενίσχυση οικογένειας».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  «Στο στόχαστρο οι λαϊκές κατοικίες – Αυταρχισμός η κατάργηση των απεργιών» 
Κάλεσμα στη Συγκέντρωση της Δευτέρας στην Καλαμάτα από την επιτροπή αλληλεγγύης και αγώνα Μεσσηνίας
 Συνέντευξη Tύπου-κάλεσμα πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ημέρα που ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.
  Μαρία Μήτση
Το μέλος της επιτροπής, Μαρία Μήτση, υπογράμμισε ότι το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, εκτός των άλλων, καταργεί τα δικαιώματα του πολίτη στην περιουσία, την οποία στην ουσία καταργεί. Επίσης, τόνισε ότι περισσότερα σπίτια μικρομεσαίων θα βρεθούν με το νέο νομοσχέδιο για πλειστηριασμό. Κάλεσε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους εργάτες και τους πολίτες της Καλαμάτας να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία για να διαδηλώσουν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
 Γιώργος Τζαμουράνης
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζαμουράνης επισήμανε ότι η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σκοπό έχει να χτυπήσει κυρίως τις λαϊκές κατοικίες. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές για ένα «βομβαρδισμό» προπαγάνδας ότι από πλειστηριασμούς κινδυνεύουν μόνο πλούσιοι κακοπληρωτές. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πρώτη κατοικία «προστατεύεται» από συμφωνία κυριών μεταξύ Τσίπρα και τραπεζιτών, στους οποίους ο λαός δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει νόμο για την προστασία κάθε περιουσίας έως 300 εκ. ευρώ.
Επίσης, ο κ. Τζαμουράνης σημείωσε ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο ακόμα περισσότερες λαϊκές κατοικίες θα βρεθούν στο κίνδυνο του πλειστηριασμού, καθώς πλέον ακόμα και για χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές άνω των 500 ευρώ, η εφορία θα έχει δικαίωμα κατάσχεσης. Πρόσθεσε δε, ότι το επόμενο βήμα κάθε κυβέρνησης στα αντιλαϊκά μέτρα είναι ο αυταρχισμός και η προπαγάνδα και γι’ αυτό καταργούν τις απεργίες, ενώ προωθούν ένα «κοινωνικό κανιβαλισμό», προπαγανδίζοντας για «μπαχτατζήδες» και στρέφοντας ουσιαστικά φτωχούς ανθρώπους εναντίον φτωχών.
Σημείωσε, επίσης, ότι αν επιθυμούν οι κυβερνώντας να βρουν χρήματα, ας στραφούν στις «λίστες» που «ξέχασαν» και διαγράφονται, στις πολυεθνικές εταιρείες που δεν πληρώνουν πρόστιμα και χρωστάνε κ.ο.κ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Τζαμουράνης κάλεσε τους πολίτες της Καλαμάτας να διαδηλώσουν τη Δευτέρα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.
  Κώστας Κρόμπας
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο δικηγόρος Κώστας Κρόμπας. Ο κ. Κρόμπας πρόσθεσε σε όσα σημείωσαν οι προλαλήσαντες ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι με το πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση καταργείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην περιουσία και πλήττεται η αξιοπρεπής διαβίωση.
Υπογράμμισε ότι με χρέη άνω των 500 ευρώ στην εφορία είναι πιθανό οι πολίτες να βρεθούν σε καθεστώς αναγκαστικής εκτέλεσης και κατασχέσεων. Τόνισε δε, ότι δημιουργείται ένα τρομακτικό ασφυκτικό πλαίσιο για πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, επισήμανε ότι οι «κακοπληρωτές» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση δεν υπάρχουν, καθώς το 75% των «κόκκινων δανείων» αφορά ουσιαστικά τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και μικρομεσαίες ή ατομικές επιχειρήσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Κρόμπας τόνισε ότι είναι χρέος όλων των πολιτών να δημιουργήσουν ένα κίνημα ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, καλώντας όλους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.   Του Κώστα Γαζούλη

*** Στην τελική ευθεία το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι 
Εγκρίθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η διάθεση πίστωσης για τη διοργάνωση του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού και των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων 2018, ύψους 65.000 ευρώ.
Το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, με παρουσίαση στην κεντρική πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας και συναυλία.
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα γίνει το πάρτυ των πληρωμάτων στο ξενοδοχείο Elite. Το Σάββατο 10 του μήνα θα γίνει βόλτα στην πόλη με τα πληρώματα, το όνομα της οποίας μένει να καθοριστεί, με κατάληξη στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ακολουθήσει συναυλία.
Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση, που θα έχει και ήχο, κάτι που θα αποτελέσει πρωτοτυπία για το Καλαματιανό Καρναβάλι. Η παρέλαση θα καταλήξει στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα πραγματοποιηθεί DJ street party.
Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα λήξει με τη μεγάλη μεσημεριανή παρέλαση, την οποία θα παρουσιάσει, όπως πέρυσι, ο Χρήστος Φερεντίνος.

***  Ζούμε μαζί…
Οι υιοθεσίες αδέσποτων ζώων είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της φιλοζωίας και ταυτόχρονα κλειδί για τον περιορισμό των αδέσποτων στους δρόμους, καθώς και αποφόρτισης του κέντρου φιλοξενίας του ΦΟΚ που ασφυκτιά.
  Μια εξαιρετική εναλλακτική είναι οι εικονικές υιοθεσίες του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, οι οποίες γίνονται με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης και μηνιαία συνδρομή 10 ευρώ (με πλήρη διαφάνεια και τραπεζική κατάθεση, προλαβαίνω τους… πονηρά σκεπτόμενους).
  Η απευθείας γνωριμία και επαφή με το ζώο που επιλέγει κάποιος -ο οποίος μπορεί να βγάλει βόλτα το σκύλο που έχει επιλέξει ή και να τον φιλοξενήσει για όσο θέλει- κάνει αυτή τη δωρεά πιο προσωπική, «ζεστή» και στοχευμένη.
  Άσε που μέσα από το δεσμό που δημιουργείται σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε πλήρη υιοθεσία και –πιστέψτε με, ελάχιστοι μετάνιωσαν…
 Περισσότερες πληροφορίες και σκυλοφατσούλες σε αναμονή στην ηλεκτρονική σελίδα του ΦΟΚ www.facebook.com/01sponsoradog.
   **********
Ένα τραυματισμένο γεράκι που βρέθηκε στην Καλαμάτα, πριν από λίγες μέρες, μου ξύπνησε παιδικές μνήμες και μαζί την ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη των κέντρων περίθαλψης άγριων πουλιών και ζώων –τότε το ΚΕΠΑΖ της Αίγινας ήταν μάλλον το μοναδικό.
  Η Μεσσηνία διαθέτει το δικό της τέτοιο καταφύγιο, το Κέντρο Προστασίας Περίθαλψης Άγριας Ζωής που λειτουργεί στον Πύργο Τριφυλίας από το 2012, αρχικά ως σταθμός πρώτων βοηθειών και την τελευταία 3ετία αυτόνομα.
  «Τα άγρια πουλιά και ζώα δεν είναι κατοικίδια. Εκτός του ότι είναι παράνομη η κατοχή τους, με αυστηρότατες ποινές, ακόμα και καλοπροαίρετα μην προσπαθείτε να τα αναθρέψετε. Τα οδηγείτε μαθηματικά στο θάνατο. Ειδοποιήστε άμεσα ένα κέντρο περίθαλψης», διαβάζουμε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση: www.facebook.com/keppazgr.
Για πληροφορίες ή περιπτώσεις ανάγκης: e-mail: keppazgr@gmail.com και στο τηλέφωνο 6985-620111.
Μιλήσαμε χθες με τον υπεύθυνο Γιώργο Γεωργακόπουλο, ο οποίος μας μετέφερε ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με 5-6 περιστατικά τραυματισμένων πουλιών, ενώ κατά το περασμένο έτος οι εθελοντές του κέντρου χρειάστηκε να επέμβουν και να φιλοξενήσουν εκατοντάδες πουλιά και άγρια ζώα, όπως αλεπούδες, ασβούς, τσακάλια, σκατζοχοιράκια, ερπετά –κυρίως χελώνες κ.ά.   *Ο Μαξ είναι μόνος του στον κόσμο, μετά τον «χαμό» του ιδιοκτήτη του, και δίνεται για υιοθεσία (τηλ. επικοινωνίας 6987457632)
  Της Χριστίνας Ελευθεράκη  e-mail: xristina@tharrosnews.gr

*** Έντονη αντίδραση της Μ. Βεργινάδη για τους πλειστηριασμούς 
Μία πρόταση ψηφίσματος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την οποία κατέθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρος Μπρεδήμας, «άναψε λίγο τα αίματα» στην αίθουσα.
Η αντιπρόεδρος του Σώματος και μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Μαρία Βεργινάδη, αντέδρασε στις αιχμές κατά της κυβέρνησης και σε έντονο ύφος σχολίασε ότι η πρώτη λαϊκή κατοικία προστατεύεται από το νόμο Σταθάκη, σε αντίθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, με όσα έπραξαν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. «Εσείς παραδώσατε τα σπίτια στους τραπεζίτες» πρόσθεσε η κα Βεργινάδη απευθυνόμενη στον κ. Μπρεδήμα και ζήτησε να σταματήσουν η "σπέκουλα" και η "προπαγάνδα".
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι είναι υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι 200-300.000 ευρώ, αλλά όχι υπέρ της προστασίας της πρώτης βίλας…
Το βέβαιο είναι ότι ψηλές πολιτικές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν στο μέχρι τα μισά του Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση έφερε ήδη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι όλα πρέπει να τελειώσουν, το αργότερο ως τις 18 Ιανουαρίου, ώστε στο Eurogroup στις 22 του μήνα να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να ανοίξει ο δρόμος για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση που θα διευθετήσει τις εκκρεμότητες εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία.
Κι αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θα επεκτείνουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δικαιολογημένα, επομένως, προκαλούν έντονη ανησυχία ότι με αυτές η πρώτη κατοικία τίθεται σε κίνδυνο.
Το ίδιο δικαιολογημένη είναι και η ανησυχία από τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στο «Νόμο Κατσέλη».
Τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν «το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους» που με θυσίες απέκτησαν. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Οφείλει, όμως, να το αποδείξει εμπράκτως.    Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες 
«Όταν θέλουν να ελέγξουν κάποιον, πρώτα προσπαθούν να τον αποδομήσουν». Αυτό τόνισε χθες, κατά την ομιλία της στην πίτα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, λέγοντας πως αυτό είναι ένα συμπέρασμα από τη μικρή της πολιτική εμπειρία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Εμείς, πάντως, όπως το ακούσαμε, μάλλον ως δημόσιο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες το εκλάβαμε…  Β.Β. 

***  Επιστρέφει ο ήλιος αύριο στην Καλαμάτα- Η πρόγνωση του καιρού 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Κυριακή 14/1/2018 προβλέπεται σχεδόν αίθριος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρωινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από τις πρώτες απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Έφυγε από τη ζωή ο Τζίμης Πανούσης 
Σοκ στον καλλιτεχνικό κόσμο καθώς σήμερα έχασε την μάχη ο Τζίμης Πανούσης.
Ο 64χρονος γνωστός τραγουδοποιός και ηθοποιός υπέστη νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου καρδιακό επεισόδιο και λίγη ώρα μετά μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εγιναν προσπάθειες ανάνηψης του, αλλά δεν ανταποκρινόταν. Και λίγη ώρα μετά έχασε την μάχη...
Στις αρχές Δεκεμβρίου ο μουσικός είχε υποστεί ανακοπή ενώ βρισκόταν στη σκηνή και τον είχε απομακρυνθεί από εκεί με ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε νοσηλευόμενος για λίγες μέρες.
Ο Τζίμης Πανούσης είχε έναν γιο και μία κόρη.Πηγή: iefimerida.gr
Video: Τζίμης Πανούσης - Νεοέλληνας  , https://youtu.be/o077DmJPHHg .-

***  ΤΡΟΜΟΣ σε ΗΠΑ-Γερμανία: Τα Σκόπια οδεύουν στη ΔΙΑΛΥΣΗ και η Ελλάδα βρίσκεται στο ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ...

~  Τα Σκόπια όχι μόνο αδυνατούν να σταθεροποιηθούν, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι συνεχίζουν με ταχείς ρυθμούς να αποσταθεροποιούνται λόγω του μεγάλου Αλβανικού προβλήματος στη χώρα.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει το ξήλωμα των πινακίδων που είναι μόνο στα Σλαβικά, καθώς ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων η αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης και ισότιμης της Σλαβικής. Έτσι θα τοποθετηθούν δίγλωσσες πινακίδες στην θέση αυτών που ξηλώνονται.
Αυτό φυσικά έχει δημιουργήσει αναβρασμό στα Σκόπια και πολλοί φοβούνται ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Σκοπιανοί θα κάνουν εξέγερση.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι σε ένα με δύο χρόνια τα Σκόπια δεν θα είναι κράτος με τη σημερινή του μορφή, αλλά θα μετατραπεί σε μια ομοσπονδία όπου τον έλεγχό της θα έχει η Αλβανία, και σε συνδυασμό με το Κόσοβο, ο Αλβανικός εθνικισμός θα έχει κερδίσει πολύ μεγάλο έδαφος.
Στο πλαίσιο αυτό οι διαδικασίες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας επισπεύδεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Νταβός που θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις 23 με 26 Ιανουαρίου θα είναι τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει και συνάντηση με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελληνική πλευρά θα δεχθεί πάρα πολλές πιέσεις, καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ φοβούνται την κατάρρευση των Σκοπίων και την επέμβαση της Ρωσίας μέσω της Σερβίας. Έτσι, θα μας υποχρεώσουν να διαπράξουμε το έγκλημα να παραδώσουμε το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας μας.
Για άλλη μια φορά η Δύση θα μας βάλει να ξεπουλήσουμε τα πάντα στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητος της περιοχής…

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Το πρόγραμμα  της Super League έχει ως εξής:
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018 
=====================

 Ξάνθη-Πλατανιάς   3-2  , (2-0) .- ^
Τα  γκολ :  5΄Χέντρισεκ , 27΄Μπαξεβανίδης , 78΄ Χέντρισεκ  , 80΄ Σικουλού ,  88΄ A. Πετρόπουλος .-^
Κάρτες :  Λισγάρας  , Μπαξεβανίδης .-^
 Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος  1-1 ,(1-0) .-
Τα  γκολ : 37΄Μπαρτολίνι , 78 ΄ Κόβιτς ,
Κάρτες : Αλμπάνης , Σιώπης , Παπάζογλου , Βλάχος , Μπανανά  , Ναδάλες , Κυργιάς , Παπαγιωργίου ,  κόκκινη : Παπαγεωργίου
19:30 Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός   3-2 .-^  , (0-0) .- {Διεκόπη στο 15΄λόγο χιόνι -καιρού-λιμνοθάλασσα} .-
Τα  γκολ :
Κάρτες :

Κυριακή 14 Ιανουαρίου  2018
=====================

15:00 Κέρκυρα-ΠΑΟΚ 0-3 .- ^
17:15 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ 3-1 .- ^
17:15 Ατρόμητος-Παναιτωλικός  0-1 .- ^
19:30 ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα  3-1 .-^
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου  2018
=====================

19:30 Ολυμπιακός-Λαμία

***  Β΄ Εθνική  Football League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
Σάββατο 13-01-2018 : 11η  αγωνιστική
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ -ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ  1-1  .- ^
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ -ΟΦΗ  0-2  .- ^
Κυριακή  14-01-2018  :
ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας  1-0 .-
ΤΡΙΚΑΛΑ 1963 - ΑΕ. ΣΠΑΡΤΗΣ  2-1 .- 
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΒΕΡΟΙΑ   1-1 .- ^
ΑΕ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  0-1 .-
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 1-0 .-
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ-ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ  3-0  α. α. -^
ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισας -ΑΡΙΣ Θεσσαλονίκης  0-2 .-

*** Για  Γ΄ Εθνική  3rd League
Τετάρτη  10-01-2018  : 
~ Διαγόρας Αγίας Παρασκευής - Ερμής Κιβερίου  3-2  .- ^
Σάββατο  13-01-2018 : 4ος  όμιλος , 15η αγωνιστική
~ Βόλος ΝΠΣ - Ρήγας Φεραίος    2-0  .- ^
~ Ιωνικός Νίκαιας - Προοδευτική   0-0 .- ^ 6ος  όμιλος 15η αγωνιστική .
Κυριακή 14-01-2018 :
~ Ερμιονίδα ΑΕ.- Αιολικός 
~ Ζάκυνθος-Λεωνίδιο   5-0 .-   (5ος όμιλος)
~ ΑΕ. Λευκίμης-Ν. Αμφίλοχος    (3ος όμιλος , 15η αγωνιστική)
~** 5ος  όμιλος -  12η αγωνιστική :
Κυριακή 14-01-2018 :
~Παναρκαδικός-Διαγόρας Βραχνέϊκων   2-0 .-
~Πανηλειακός- ΑΕ. Αστέρας Βλαχιώτη  1-1 .-
~ Αχαϊκή - Καλαμάτα   0-0 .-
~ Παλληξουριακός -Αστέρας Αμαλιάδας  0-4 .-
~ ΠΑΟ Βάρδας - Τσικλητήρας Πύλου 1-0 .-

*** Για  την U2O της Super League   17η αγωνιστική
Σάββατο 13-01-2018 :
Ατρόμητος Αθηνών-Παναιτωλικός  1-3 .- ^
Κυριακή 14-01-2018 :
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος  1-3 .-
Αστέρας Τρίπολης -ΑΕΛ Λάρισας  2-2 .-
ΑΟΚ Κέρκυρα- ΠΑΟΚ Θεσσαλ.  0-3 .-
Λεβαδειακός -Παναθηναϊκός   2-2 .-
Ολυμπιακός Π. -Λαμία 1964   2-1 .-
ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα   1-1 .-
16-01-2018:
Ξάνθη-Ατρόμητος Α.    (για 9η αγωνιστική )

*** ΤΟ  ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ στην ΕΠΣ Μεσσηνίας
~ Σάββατο 13-01-2018 :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ  :
Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  0-5 .-
ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας -ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας 4-3 .- ^
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  0-0  .- ^
Α1 ΄ ΤΟΠΙΚΟ :
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  0-2 .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ Χώρας -ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας  0-1 .- ^
Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑΣ -ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  3-1 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
1ος  Όμιλος
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ  Κοπανακίου  2-2  .- ^
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ- ΑΠΣ ΑΡΙΣ  3-0 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας -ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ 0-5  .- ^
2ος   Όμιλος
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ  5-0  .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -ΑΠΣ  ΔΗΜΟΥ Παπαφλέσσα  2-1 .- ^
Γ΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης  0-0 .- ^

***  Στο  γυναικείο ποδόσφαιρο SUPER LEAGUE  9η αγων. :
Σάββατο  13-01-2018 :
Φαίδων Άργους - Ελπίδες Καρδίτσας 94   1-5 .-^ για 9η αγωνιστική
Κυριακή 14-01-2018 :
Οδυσσέας Γλυφάδας -Ατρόμητος Α.  0-0 .- ^
ΟΦΗ-ΠΑΟΚ  0-6 .-^
Μεσσολόγγι -Λάρισσα  1-2 .- ^
Άρις Θεσσαλ. - Τρίκαλα 2011  0-0 .- ^
Βόλος 2004-Αμαζώνες Δράμας  0-8 .-^

~*** Οι διαιτητές και οι κομισάριοι της 12ης αγωνιστικής της Α1 Ανδρών είναι:

Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 92-74 ,(58-46).- ^
Κατραχούρας-Χαλαμπαλάκης-Ζαχαρής (Σιμητόπουλος)
 Τα  δεκάλεπτα : 22-31 ,36-15 , 16-16  , 18-12  .- ^
 Κολοσσός Ρόδου-Τρίκαλα   78-60 ,(37-22) .- ^
 Πουρσανίδης Γ.-Διαμαντής-Ξενικάκης (Ξάνθος)
Τα  δεκάλεπτα : 18-16,19-6 , 17-17 , 24-21 .-^
 Κόροιβος Αμαλιάδας -Κύμη  59-73  ,(32-46) .- ^
 Σώμος-Σταματόπουλος-Θεονάς (Θεοδωρόπουλος)
Τα  δεκάλεπτα : 13-24 , 19-22 , 14-14 , 13-13  .- ^
    Λαύριο-Προμηθέας Πατρών 101-87 ,( 48-43) .- ^
Πηλοϊδης-Πουρσανίδης Κ.-Δεσλής (Μουζάκης Στ.)
Τα  δεκάλεπτα : 18-25 , 30-18 , 24-16 ,29-28 .- ^

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου  2018
ΓΗΠΕΔΟ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Μερκούρη 15:30 Ρέθυμνο-Άρης  80-73 .- ^
 Σχινάς-Ανδρικόπουλος-Καλδίρης (Μπορμπαντωνάκης)
ΟΑΚΑ 16:30 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός  74-94.-^
 Αναστόπουλος Π.-Μάνος-Τζαφλέρης (Άκελ)
ΣΕΦ 19:00 Ολυμπιακός-ΓΣΛ Φάρος  100-96 .-^
 Αναστόπουλος Α.-Διμπινούδης-Κάρδαρης (Μπεσκάκη)

*** Για την Α2  στο Ελληνικό μπάσκετ 
Σάββατο  13-01-2018 :
ΑΕ. Λάρισα-Χολαργός   60-92 .-
Τα  δεκάλεπτα : 16-25, 16-17 , 13-24 , 15- 26 .-
Α.Σ. Καρδίτσας-Εθνικός Πειραιώς  88-78 .- ^
Α.Σ. Παπάγου -Ψυχικό  72-65 .- ^
Απόλλων Πάτρας - Αμύντας   78-74 .- ^
Αρκαδικός Τρίπολης - ΑΣΕ Δούκας  76-74  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 21-19, 14-16, 24-1817-21  .- ^
Γ.Σ. Ερμής Αγιάς - Δόξα Λευκάδας  69-67 .-^
Μαρούσι - Ηρακλής Θεσσαλ59-77 .-^
Περιστέρι- ΑΣ Καστοριάς   72-61 .-^

*** Το πρόγραμμα και τα  αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:
17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (11-12/1/2018)
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  84-75 ,(36-34) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-19  , 19-15 , 18-14 , 30-27 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 17-19, 36-34, 54-48, 84-75. -
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πατέρνικο (Ιταλία), Παστούσιακ (Πολωνία)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (2), Ρίβερς 3, Παππάς 15 (1), Ντένμον 2, Γκιστ 17, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 4, Λοτζέσκι 7, Καλάθης 17, Αντετοκούνμπο 2
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Σίτο Αλόνσο): Ρίμπας 10 (2), Χανγκά 3, Ναβάρο 7 (1), Ερτέλ 18 (2), Βεζένκοφ 2, Οριόλα 7, Κοπόνεν 5 (1), Κλαβέρ, Τόμιτς 12, Μοερμαν 11 (1)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 90-88 , (39-41).-
Τα δεκάλεπτα : 20-25 ,  , 19-16 ,26-23 , 25-24 .-

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 81-107 , (36-50).-^
Τα δεκάλεπτα15-23 , 21-27  ,25-27  , 20-30 .- ^

Βαλένθια (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)  67-80 ,(27-33) .-^
Τα δεκάλεπτα : 7-18 , 20-15 , 23-18 , 17-29 .- ^

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018:  
Μπασκόνια (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 86-54 , (36-30) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-21 , 20-9 , 36-14 , 14-10 .- ^

Κίμκι (Ρωσία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  78-95, (31-51) .-^
 Τα δεκάλεπτα :  17-26 14-25 , 18-16 , 29-28 .- ^

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας  104-95 , (50-46).-^
Τα δεκάλεπτα : 22-21 , 28-25 , 27-25 , 27-24 .- ^

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μάλαγα (Ισπανία) 79-77 ,(32-40) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-19 , 15-21 , 20-15 ,  27-22 .- ^

*** Για  το  Βόλεϊ Α1 ανδρών στην Ελλάδα :
Σάββατο 13-01-2018  : στην 13η  αγωνιστική
Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Ολυμπιακός   1-3 σετ .- ^
Ηρακλής Χαλκίδα -Α.Ο. Κηφισιάς    2-3  .- ^
Φοίνικας Σύρου - Ηρακλής Θεσσαλονίκης   3-0  .- ^
Κυριακή 14-01-2018 :
Παναθηναϊκός -Νίκη Αιγινίου  2-3 σετ .- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλ. -Παναχαϊκή  3-0 .- ^
Δευτέρα 15-01-2018 :
Εθνικός Πειραιώς -  Πμβοχαϊκός  -?

*** Στο  Βόλεϊ Α1  Γυναικών  στην Ελλάδα :
ΑΟΦ Πορφύρας - Άρις  Θεσσαλονίκης  1-3 .- ^
Α.Ο. Μαρκόπουλο -Ηρακλής Κηφισιάς  3-0  .- ^
Αίας Ευόσμου -ΑΟΝ Πανναξιακός   3-0 .- ^
Ολυμπιακός Α.Ο. Θήβας  3-0 .- ^
Κυριακή 14-01-2018:
Ηλιούπολη Γ.Σ. - Μακεδονικός Αξιού  0-3 .-^

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5964   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3811  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 610   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου