Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25-09-2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008  ....
~
Χωρίς το θέλημα του Κυρίου, μήτε ασθενούμεν μήτε αποθνήσκομεν... Λοιπόν ταπεινώσου και πάσαν την ελπίδα σου στήριζε εις Αυτόν.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
 

 ~   25 Σεπτεμβρίου
Η μετάστασις του αγίου καί ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού, Ιωάννου του θεολόγου. Αγίου και δικαίου Γεδεών.
Μαρτύρων Παύλου, Τάττης και των τέκνων αυτών: Ευγενίου, Μαξίμου, Ρούφου καί Σαβινιανού. Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου (1) (†ε΄αι). Θεοφίλου επισκόπου Εφέσου του ομολογητού, Βυζατήνου και Σεργίου θαυματουργού, του Ρώσου.
(1)Ο Οσιομάρτυς Παφνούτιος ο αναχωρητής και οι συν αυτώ 546 μαρτυρήσαντες έζησαν στα χρόνια των διωγμών κατά των χριστιανών επί Διοκλητιανού. Ήταν ασκητής στην έρημο της Αιγύπτου. Πήγαινε συχνά στις πόλεις για να κηρύξει και έφερνε στο ασκητήριο του πλήθη που ήθελαν πνευματική καθοδήγηση και ενίσχυση. Όταν πληροφορήθηκε ότι τον καταζητούσαν παρουσιάστηκε ο ίδιος στον έπαρχο Αρριανό. Αυτός εξεπλάγη βλέποντας τον σεβάσμιο γέροντα, ασθενικό και αδύναμο με βλέμμα όμως κριτού. Αφού αρνήθηκε να αλλάξοπιστήσει, τον έριξαν στη φυλακή. Αλλά κι εκεί έκανε τους δεσμώτες του χριστιανούς. Όταν τον πήγαν για ανάκριση κοντά στον ποταμό Νείλο, ανέπτυξε με τόση ευγλωττία τη χριστιανική πίστη ώστε όχι μόνο οι ψαράδες, αλλά και 546 συνολικά στρατιώτες, μαζί με τον προϊστάμενό τους Ευσέβιο, ομολόγησαν τον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν. Το δε Παφνούτιο αφού τον βασάνισαν τον σταύρωσαν επάνω σ` ένα ξερό φοίνικα, όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.
Σήμερα 25/09/2017 εορτάζουν:
Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου, Όσιος Πανφούτιος, Άγιοι Παύλος, Ταττή και τα παιδιά τους Σαβινιανός, Μάξιμος, Ρούφος και Ευγένιος
~ Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
~ Ὡς παρθένος φρόνιμη καὶ ἀδιάφθορος, κοτηγγυήθης ὁσίως τῷ Ζωοδότῃ Χριστῷ, καὶ προσκαίρων τὴν χλιδὴν ἐμφρόνως ἔλιπες, ὅθεν ἐν μέσω τῶν ἀνδρῶν, ὡς ἀμόλυντος ἀμνάς, ἐξέλαμψας Εὐφροσύνη, καὶ τοῦ Βελίαρ τὰ κέντρα, τὴ πολιτεία σου ἀπήμβλυνας.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ευφροσύνης - 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/fEIpDKuxBHU .-
~
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 

*** Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ ομιλία :
βίντεο :
~* Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017:  https://youtu.be/n_6VCgMuELA .-
~*  Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017 2: https://youtu.be/GFzjZEdU9uk .-
~**Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 25/09/2017 3: https://youtu.be/XCW3ntZdRPo .-
~**  Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2 22/09/2017: https://youtu.be/xkQjQFxNko0 .-
~** ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 2 05/04/2017: https://youtu.be/qsCMJoYDQx0 .-
~** Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2 18/06/2017: https://youtu.be/ikArJnx2SPo .-
~** ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 04/09/2017: https://youtu.be/dLP7FPDl1yk .-

*** Ο «Δημόκριτος» διοργανώνει εκδήλωση στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT 
Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος και στη χώρα μας, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η «Βραδιά του Ερευνητή». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θεσμό που «μετρά» ήδη 12 χρόνια ζωής, μια εκδήλωση για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Ο χώρος της έρευνας θα ανοίξει πάλι τις πόρτες του στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.
Στην Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η φετινή Βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Ρέθυμνο και Κόρινθο.
Η εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» (17:00 - 24:00), με ελεύθερη είσοδο και με κύριο διοργανωτή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειραματικές επιδείξεις, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, διαδραστικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης από κοντά διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, με το επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία». Η βραδιά θα συνοδεύεται με μουσική από τις μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μουσικά συγκροτήματα.
Εκδηλώσεις διοργανώνουν, επίσης, στις 29 Σεπτεμβρίου, το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή στο Ρέθυμνο, ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη και ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου Κορίνθου.

*** Καλαματιανοί του εξωτερικού: Σίσσυ Δρέτα, πήγε στην Ολλανδία για Erasmus και έμεινε... 
Τα ταξίδια  του «Θάρρους» στους Καλαματιανούς του εξωτερικού ξεκινούν και πάλι.
Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στην Ολλανδία.
Εκεί μας υποδέχεται η Σίσσυ Δρέτα, μια Καλαματιανή που σπούδαζε στην ΑΣΟΕΕ και έφυγε για ένα τρίμηνο με πρόγραμμα Erasmus για την Ολλανδία.
Τελικά, η χώρα την κέρδισε και, αφού της προτάθηκε δουλειά, αποφάσισε να μείνει μόνιμα.
Μάλιστα, δεν κάνει σκέψεις για επιστροφή, αφού δηλώνει «ξενομανής», ωστόσο η Καλαμάτα πάντα γυρνά στο μυαλό της…
 Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στην Ολλανδία ήρθα πριν από ένα χρόνο. Η ιδέα αρχικά ήταν για τρεις μήνες με ένα απλό Erasmus. Όμως, γρήγορα αγάπησα τη χώρα και δέθηκα με  τους ανθρώπους. Δεν μπορώ να πω ότι η απόφαση ήταν δύσκολη, γιατί ξεκίνησε ως μια εκδρομή.
Σίγουρα, αν εξαρχής έπρεπε να πω το «ναι» σε ένα τόσο μεγάλο βήμα, ίσως να μην το είχα αποφασίσει τόσο εύκολα.
  Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Για να είμαι ειλικρινής, όταν μου ήρθε η πρόταση, δεν είχα στο μυαλό μου το εξωτερικό. Συζητώντας με φίλους για την τότε επαγγελματική μου κατάσταση, πρόεκυψε και η ιδέα της συνεργασίας.
  Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Οι Ολλανδοί ως λαός, από τη φύση τους, είναι φιλόξενοι και δέχονται όσους έρχονται σε αυτή τη χώρα να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Φυσικά, η όλη κατάσταση με την εικόνα που βγάζει η Ελλάδα προς τα έξω τούς δημιουργεί διάφορα λανθασμένα στερεότυπα. Παρ’ όλα αυτά, είναι διατεθειμένοι να αναθεωρήσουν.
  Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Αν μπορούσα να μεταφέρω κάτι από την ολλανδική κουλτούρα στην ελληνική, αυτό θα ήταν σίγουρα η τάξη και η οργάνωση που διέπουν αυτό το λαό.
Πραγματικά, σκεπτόμενη αυτές τις δύο χώρες, μου έρχεται στο μυαλό ο μύθος του τζίτζικα και του μέρμηγκα.
  Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί τη χώρα που βρίσκεσαι…
Αν έρθει κάποιος στην Ολλανδία, σίγουρα αυτό που θα του προτείνω είναι να μην πέσει στην παγίδα των τυπικών τουριστικών σημείων της πρωτεύουσας. Η Ολλανδία είναι μια χώρα με υπέροχα τοπία και πολιτιστικά αξιοθέατα.
Αν πρέπει να διαλέξω τρία, νομίζω θα είναι οι ανεμόμυλοι του Κίντερνταϊκ ή του Ζάανταμ, η κλειστή αγορά του Ρόττερνταμ και η μικρή Βενετία του βορρά, το Giethoorn.
  Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Από την Καλαμάτα είναι πολλά αυτά που μου λείπουν. Φυσικά μου λείπει η οικογένειά μου και οι φίλοι μου. Πέραν αυτού, όμως, πολλά είναι αυτά που μου λείπουν από την Καλαμάτα ως πόλη. Οι βόλτες στη Ναυαρίνου, το άραγμα στην παλιά πόλη, το να βγω το πρωί από το σπίτι και να λέω «καλημέρα» στη γειτονιά, ο καφές που ξεκινά για πέντε λεπτά και καταλήγει πέντε ώρες και, φυσικά, η μαγική θέα από τη Βέργα. Πράγματα που, όταν ήμουν στην Καλαμάτα, θεωρούσα δεδομένα.
  Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου το ενδεχόμενο της επιστροφής. Κι όχι γιατί δεν αγαπώ εξίσου τη χώρα μου, είμαι ξενομανής, «προδότες» όπως μας χαρακτήρισαν πρόσφατα.  Απλά εδώ έχω βρει έναν τρόπο ζωής που πραγματικά με εκφράζει.
  Γνωρίζετε κάποιον Καλαματιανό του εξωτερικού;
Αν έχετε κάποιον συγγενή ή φίλο ή και εσείς ζείτε στο εξωτερικό, επικοινωνήστε μαζί μας για να μας ταξιδέψετε στη νέα σας ζωή.
Στείλτε μας στο tharros1899@gmail.com ή στη σελίδα του «Θάρρους» στο Facebook και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Των Κώστα Γαζούλη- Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

*** ΧΘΕΣ ...Ομιλία στο Αρφαρά Κυριακή 24-09-2017 για  σεισμούς :

 
 
 
 
 
 
 ~Στο Αρφαρά σήμερα Κυριακή 24-09-2017 ώρα 20.00 , πραγματοποιήθηκε ομιλία-ενημέρωση για του σεισμούς , παρουσία πλήθους κατοίκων Αρφαρών , από τον  ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ.Χ. Μακρόπουλο .- Η ομιλία ήταν πάρα πολύ ενημερωτική αγγίζοντας το σύνολον των επιπέδων γνώσεων πάνω στους σεισμούς , με ιδιέτερη έμφαση στην πρόληψη .- Έγινα αξιόλογες ερωτο-απαντήσεις με λίαν μορφωτικό διάλογο .- Συντονιστής και δημιουργός αυτής της ομιλία στην αίθουσα "Νιαρχαίϊκο λιοτρίβη" ήταν ο γιατρός και βουλευτής κ. Λευτέρης Ιαν ιερέως. Παπανηκολάου ,  . Παραβρέθησαν τοπικές αρχές και καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Κ.Γ. Νιάρχος και Παν. Γ. Νιάρχος και πολλοί άλλοι ... .-
Ακολουθούν εννέα (9) βίντεο....
Video 1 :  ~** Ομιλία (1)του ομότιμου καθηγητού Σεισμολογίας  Πανεπιστημίου Αθηνών ...κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου στο Αρφαρά 24/09/2017:
 https://youtu.be/9Ik6q0JrWGI  .-
Βίντεο 2 :  ~** Ομιλία -2- καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/ 2017: https://youtu.be/eXSSTYl310o  .-
Βίντεο 3 : ~**Ομιλία στο Αρφαρά για Σεισμούς (3) καθηγητού κ.  Κ.  Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/0W4q_ahFRBk  .-                                                                                      
VIDEO 4 : ~**Ομιλία (4) για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου: https://youtu.be/ftnqaolRudo  .-
Βίντεο 5 : ~** Ομιλία  (5)  για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017 καθηγητής κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλος:       https://youtu.be/AiDYx3iSI1E .-
   VIDEO 6:  ~**Ομιλία -6- Αρφαρά  για σεισμούς καθηγητού Κ. Χ.  Μακρόπουλου 24/09/2017: https://youtu.be/vMY_oBO4lt4   .-

Βίντεο  7 : ~**Ομιλία (7) καθηγητού κ  Κ. Χ.  Μακρόπουλου για σεισμούς στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/Vj9g8mMvD8I  .-
**  VIDEO 8 : ~** Όμιλία -8- σεισμοί καθηγητού κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλου στο Αρφαρά 24/09/2017: https://youtu.be/WUoOQaReW-o .-
 Βίντεο 9 : ~**Ομιλία (9) για σεισμούς στο Αρφαρά από κ.  Κ. Χ.  Μακρόπουλο 24/09/2017: : https://youtu.be/1HY4prG-2m8 .-
***Το Σάββατο ,    Απόγεμα στο νησάκι Πρώτη Πυλίας - Τριφυλίας , για προσκύνημα και παρακολούθηση Μέγα Αρχιερατικού Εσπερινού Σάββατο 23-09-2017:   Διαδρομή: Αρφαρά-Μελιγαλά -Μαγούλα -Ζευγολατιό-Καλλιρρόη - Βασιλικό- Κ. Μάλθη -Κόκκλα- Δωριο- Κοπανάκι - Καλό Νέρο - Μύλοι- ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ -παραλία -Τερψιθέα Αγρίλι -Μερολίθι -Φιλιατρά- Λιμενέρα -Αγία Κυριακή - Λεμπεσενά -Λαγκουβάρδο- ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗ -Νησάκι ΠΡΩΤΗ ...Παναγία Γοργοπηγή .-

  
 
1ο  Βίντεο~  Νήσος ΠΡΩΤΗ Πυλίας Παναγία Γοργοπηγής 23/09/2017 ενημέρωση  από Αθανασία Α.Δ. : https://youtu.be/giwiCkXI0ew  .-
~ Ετοιμασία για Εσπερινό στη Νήσο Πρώτη  23/09/2015 : https://youtu.be/W2gO06FF10E .-
3 ~*  Ι Μ Παναγίας Γοργοπηγής ανεβαίνοντας Ν Πρώτη 23/09/2015: https://youtu.be/HObhHZMGAzw .-


~** Νήσος Πρώτη λιμανάκι 23/09/2015: https://youtu.be/JKL2614mIA8  .-
5 ~** Εσπερινός και Ι. Προσκύνημα στην Ι. Μ. Παναγίας στην Νήσο Πρώτη 23 09 2015: https://youtu.be/cqd3d8KkqpY .-  
~** Μέγας Εσπερινός 23/09/2015 Παναγίας Νήσο Πρώτη: https://youtu.be/gW5IcMnY4ag  .- 
~** Μαραθόπολη Ν Πρώτη με το καραβάκι 23/09/2015 διαδρομή :  https://youtu.be/7D4Ac-_sPzg  .-
~** Ν Πρώτη Γαργαλιάνοι και Μαραθόπολης 23/09/2015: https://youtu.be/T32ROe9bWys  .-
~* Μαραθόπολη Ν Πρώτη με το καραβάκι 23/09/2015 διαδρομή:https://youtu.be/7D4Ac-_sPzg  .-
10 ~**   Ν Πρώτη βράδυ φεύγοντας με το καϊκι 23/09/2015: https://youtu.be/Dmx9LbpuVvw  .-
~** Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στη Ν Πρώτη 23/09/2015 άφιξη μητροπολίτη: https://youtu.be/_gBEsjjQnK4 .-
~** Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας Ολυμπίας στην Ι Μ Κοίμησης Θεοτόκου Γοργοπηγής 23/09/2015: https://youtu.be/kJyWDZOqaIE .-                                      
 
 13~** ΆφιξηΜητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ . κ  Χρυσόστομου 23/09/2015  στη Νήσο  Πρώτη:https://youtu.be/e8EQoqHz4dU .-                                 
 

   
 

*** Αγιασμός: Το νερό μετατρέπεται σε ευλογία Θεού ζώντος
~ Εδώ και χιλιετίες το νερό είναι από τα κυριότερα θρησκευτικά σύμβολα. Αυτό ισχύει ασφαλώς στην Ορθόδοξη παράδοση όπου έχει ρόλο σε λειτουργικά μυστήρια, από το βάπτισμα και την θεία Ευχαριστία μέχρι και τη τελετή του αγιασμού. Γιατί άραγε έχει το νερό μια τόσο ουσιαστική θέση στην θρησκευτική ζωή των Χριστιανών;
* Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε σ’αυτήν την ερώτηση, ας κοιτάξουμε την Βιβλική ιστορία και τη Χριστιανική παράδοση, ιδιαιτέρως την ακολουθία των Θεοφανείων. Το ύδωρ ως σύμβολο ζωής και κάθαρσης έχει ιδιαίτερη σημασία στην Παλαιά Διαθήκη. Δημιουργήθηκε την πρώτη μέρα (Γεν. 1-2, 6-8). Το Πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος (Γεν. 1, 2).
Η γη στερεώθηκε επί των υδάτων (Γεν. 1, 6-7· 9-10). Ο Θεός διέταξε το ύδωρ να εξαγάγει πληθώρα ψυχών ζωσών (Γεν. 1, 20-21). Με κάποιον τρόπο, το στοιχείο είναι κοντά στον Θεό (Ψαλμ. 17· 28, 3· 76, 17, 20· 103, 3·148, 4). Ο Θεός παρομοιάζεται με τον υετό (Ωσηέ 6, 3). Το νερό φέρνει ζωή (πρβλ. Εξ. 15, 23-35· Ψαλμ.1, 3· 22, 2· 41, 2· 64, 10· 77, 20· Ησαΐας 35, 6-7· 58, 11) και ευφροσύνη (Ψαλμ. 45, 5). Έχει μεγάλη δύναμη προς κάθαρση και μπορεί να εξαφανίσει το κακό και τους εχθρούς, όπως στις ιστορίες του κατακλυσμού και της φυγής από την Αίγυπτο (Γεν. 3, 1-15· Εξ. 14, 1-15, 21).
Σύμφωνα με το Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, ξεπλένει την ακαθαρσία, (Λευ. 11, 32· 13, 58· 14, 8-9· 15-17· 22, 6· πρβλ. Ησαΐας 1, 16) και χρησιμοποιείται στις θυσίες (Λευ. 1, 9, 13· Βασ. Α´ 18, 30-39), στο πλαίσιο των οποίων αναφέρεται ως ύδωρ το ζων (Λευ. 14· Αρ. 5, 19). Έχει θεραπευτικές ιδιότητες, όπως φαίνεται από τις ιστορίες του Ναιμάν του Σύρου, ο οποίος καθαρίστηκε από την λέπρα στα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού (Βας. Δ´ 5, 1-14), καθώς και από τα ετήσια θαύματα στη Βηθεσδά στα Ιεροσόλυμα (Ιω. 5, 1-4).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος χρησιμοποιούσε τα ύδατα του Ιορδάνη για να πλύνει τις αμαρτίες του λαού, κάτι που θυμίζει χαρακτηριστική πρακτική των Εβραίων (Ματθ. 3, 1-6· Μαρκ. 1, 4-5· Λουκ. 3, 2-16· Ιω. 1, 26-33). Και ο Χριστός ο Ίδιος ήλθε να βαπτιστεί (Ματθ. 3, 16· Μαρκ. 1, 10). Από την άλλη πλευρά, όμως, το νερό είναι και το περιβάλλον των δρακόντων (Ψαλμ. 73, 13-14· Ψαλμ. 103, 26· Ιωβ 41, 25).
Όπως καταλαβαίνουμε, στην Παλαιά Διαθήκη ήταν ευρύτατα διαδεδομένη η πεποίθηση ότι το ύδωρ είναι στοιχείο μυστικά δυνατό, που, επειδή συνδέεται με κάποιον τρόπο με το Θεό, μπορεί να καθαρίσει αμαρτίες, να πλύνει την εσωτερική και εξωτερική ακαθαρσία και να ανανεώσει το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί ακόμα να υποστηριχθεί οτι το νερό έχει θεωρηθεί ως ο θρησκευτικός συμβολισμός της ζωής.
Στην Καινή Διαθήκη, ο ρόλος του νερού φαίνεται να είναι πιο ουσιαστικός και ακόμη περισσότερο συμβολικός. Ο Χριστός μεταβάλλει το ύδωρ σε οίνο στην Κανά (Ιω. 2, 1-11), λέγοντας ότι αποτελεί μέσο πνευματικής αναγέννησης στην βασιλεία των ουρανών (Ιω. 3, 5). Ο Χριστός δίδει το ύδωρ το ζων, την πηγή αιωνίου ζωής, όπως προφήτευσε ο Ιερεμίας (2, 13). Ήλθε δι’ ύδατος, αίματος και Πνεύματος, ως μάρτυρας του ενός Θεού (1 Ιω. 5, 6-8). Εντέλλεται το βάπτισμα σε νερό στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28, 19· Πράξ. 8, 38). Μιλώντας για το βάπτισμα, ο Απόστολος Παύλος δηλώνει πως, στο ύδωρ θαβόμαστε εκουσίως μαζί με τις αμαρτίες μας, εικονίζοντας το θάνατο του Χριστού:
«συνετάφημεν ούν αυτώ διά του βαπτίσματος εις τον θάνατον, ίνα ώσπερ ηγέρθη Χριστός εκ νεκρών διά της δόξης του πατρός, ούτω και ημείς εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6, 4).
«εν ω και περιετμήθητε περιτομή αχειροποιήτω εν τη απεκδύσει του σώματος των αμαρτιών της σαρκός, εν τη περιτομή του Χριστού, συνταφέντες αυτώ εν τω βαπτίσματι, εν ω και συνηγέρθητε διά της πίστεως της ενεργείας του Θεού του εγείραντος αυτόν εκ των νεκρών». (Κολ. 2, 12).
Το βάπτισμα σε νερό συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα, το Θείο Πρόσωπο που κατορθώνει την αναγέννηση (Ιω. 3, 5-6· Πράξ. 8, 39· πρβλ. Πράξ. 1-2).
Απ’αυτά βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο η Καινή Διαθήκη ενσωματώνει την πίστη της Παλαιάς. Εδώ, ο ρόλος του ύδατος φαίνεται να είναι Χριστοκεντρικός και ρητώς συνδέεται με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος. Το στοιχείο έχει γίνει το σύμβολο της πνευματικής χάριτος. Επιπλέον, η έννοια του ύδατος στην Παλαιά Διαθήκη αποτελεί τύπο του μυστηρίου του βαπτίσματος. Αυτή η έννοια του ύδατος έχει αναπτυχθεί ποικιλοτρόπως στην Χριστιανική παράδοση. Ας κοιτάξουμε μερικές πτυχές.
Η ιστορία του κατακλυσμού είναι δημοφιλές πρότυπο του βαπτίσματος. Οι καταβολές του καταφαίνονται στην Α´ Καθολική Επιστολή Πέτρου, 3, 20-21, όπου ο κατακλυσμός εκλαμβάνεται ως βάπτισμα. Οι λίγοι που σώθηκαν στην κιβωτό απετέλεσαν τύπο της Εκκλησίας των Χριστιανών, οι οποίοι σώθηκαν με την ανάσταση του Κυρίου. Στη διαμάχη του με τον Τρύφωνα, ο Ιουστίνος Μάρτυς δίνει πιο βαθιά εξήγηση:
«ότι το μυστήριον των σωζομένων ανθρώπων επί του κατακλυσμού γέγονεν. ο δίκαιος γαρ Νώε μετά των άλλων ανθρώπων επί του κατακλυσμού, τούτ’ έστι της τε γυναικός της αυτού και των τριών τέκνων αυτών και των γυναικών των υιών αυτού, οίτινες αριθμώ όντες οκτώ, σύμβολον είχον της αριθμώ μεν ογδόης ημέρας, εν η εφάνη ο Χριστός ημών από νεκρών αναστάς, δυνάμει δ’ αεί πρώτης υπαρχούσης. ο γαρ Χριστός, πρωτότοκος πάσης κτίσεως ων, και αρχή πάλιν άλλου γένους γέγονε, του αναγεννηθέντος υπ’ αυτού δι’ ύδατος και πίστεως και ξύλου, του το μυστήριον του σταυρού έχοντος, ον τρόπον και ο Νώε εν ξύλω διεσώθη εποχούμενος τοις ύδασι μετά των ιδίων… δι’ ύδατος και πίστεως και ξύλου οι προπαρασκευαζόμενοι και μετανοούντες εφ’ οις ήμαρτον εκφεύξονται την μέλλουσαν επέρχεσθαι του θεού κρίσιν». (Προς Τρύφωνα διάλογος CXXXVIII, 1-2).
Η εικόνα του Χριστού ως νέου Νώε έγινε όλο και πιο δημοφιλής στο πλαίσιο των Θεοφανείων, όπως αυτή της περιστεράς που αναγγέλλει το τέλος του κατακλυσμού και συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα. Αυτές οι εικόνες αποκαλύπτουν μια διδαχή για την Αγία Τριάδα, αλλά η παραδοσιακή εξήγηση στη θεία λειτουργία εστιάζεται πρωτίστως στην αντίθεση μεταξύ των δύο βαπτισμάτων: ο κατακλυσμός καθάρισε μεν τις αμαρτίες, αλλά κατέστρεψε τον ζώντα κόσμο· το βάπτισμα των Χριστιανών επίσης καθαρίζει αμαρτίες, αλλά μεταδίδει καινούργια ζωή και ανυψώνει τον κόσμο στους ουρανούς. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός σαφώς αναγνωρίζει τον κατακλυσμό ως το πρώτο βάπτισμα που έσβησε τις αμαρτίες: «Επί Νώε δι᾿ ύδατος ο Θεός την κοσμικήν αμαρτίαν κατέκλυσε» (Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως 82).
Στο τρίτο τροπάριο της ζ´ ωδής του κανόνα του στα Θεοφάνεια γράφει για τον κατακλυσμό και για το βάπτισμα του Χριστού. Για το δεύτερο λέει: «Νυν δε κλύσαντα Χριστέ την αμαρτίαν, δι᾿ ευπάθειαν, και βροτών σωτηρίαν». Για τη σωτηρία μας ξέπλυνε την αμαρτία με νερό. Ο Δαμασκηνός χρησιμοποιεί τα λόγια αυτά, όχι για να εισχωρήσει πιο βαθιά στο μυστήριο, αλλά να τονίσει την πληρότητα της ανθρώπινης φύσης του Χριστού.
Άλλο ένα πρότυπο του βαπτίσματος βρίσκεται στην Έξοδο. Ο Απόστολος Παύλος ήταν ο πρώτος που ταύτιζε την ιστορία της φυγής από την Αίγυπτο με το βάπτισμα:
«οι πατέρες ημών πάντες υπό την νεφέλην ήσαν, και πάντες διά της θαλάσσης διήλθον, και πάντες εις τον Μωϋσήν εβαπτίσαντο εν τη νεφέλη και εν τη θαλάσση… Ταύτα δε τύποι ημών εγενήθησαν» (Ι Κορ. 10, 1-2, 6).
Οι Καππαδόκες Πατέρες εξερεύνησαν και αυτοί αυτή την εικόνα. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός απαριθμεί πέντε είδη βαπτίσματος, με πρώτο εκείνο του Μωυσή, και εξηγεί πως ήταν χαρακτηριστικό, λόγω των θαλάσσιων υδάτων και του νέφους του Πνεύματος (Λόγος 39, PG 36, 353). Σύμφωνα με την παρομοίωση του Μεγάλου Βασιλείου, που την χρησιμοποιεί και ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, η κολυμβήθρα του βαπτίσματος απελευθερώνει τους Χριστιανούς από την τυραννία του διαβόλου με τον ίδιο τρόπο που ο Ισραήλ λυτρώθηκε από τον Φαραώ δια της θαλάσσης. Οι Αιγύπτιοι που καταστράφηκαν αποτελούν τύπους του διαβόλου και των αμαρτιών (Βασίλειος ο Μέγας, Περί Αγίου Πνεύματος, 14, 1-9· πρβλ. Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, Εις την ημέραν των φώτων). Η εικόνα αυτή είναι παρούσα και στους ύμνους του Εφραίμ του Σύρου για τη Γέννηση και την Θεοφανία (NH 7, 9, 13; EH 1, 7, 5; NPNF 2, 13:223-262; 265-289), όπου βρίσκουμε παρόμοιες ερμηνείες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός παραθέτει λόγια του Γρηγορίου Ναζιανζηνού όταν εξηγεί το μυστήριο του βαπτίσματος (op.cit., 82, 67-9). Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρώτος ειρμός του κανόνα του για τα Θεοφάνεια, δεν είναι απλώς μια αναφορά στην πρώτη Βιβλική ωδή, αλλά ουσιαστικό συστατικό της θεολογικής δομής του ποιήματος. Η εικόνα στο πρώτο ειρμό αναπτύσσεται στον τρίτο, αποδεικνύοντας οτι η απολύτρωση του Ισραήλ είναι τύπος του Χριστιανικού βαπτίσματος και της καθολικής σωτηρίας. Αυτή η εικόνα συμφωνεί με την παράδοση, αλλά ο Δαμασκηνός φαίνεται να την καλλιεργεί μέχρι το σημείο που αφορά στο βάπτισμα του ίδιου του Χριστού, επειδή, όπως είπαμε, πραγματοποιήθηκαν βασικές αλλαγές στην ανθρώπινη φύση Του, όπως βλέπουμε στα τροπάρια μεταξύ των ωδών αυτών.
Με την πράξη της θείας κένωσης ο Χριστός βάπτισε το σώμα Του στο νερό, όχι γιατί ήταν αμαρτωλός αλλά επειδή είναι «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιω. 1, 29, 36.) και έτσι αναγνώρισε τη σημασία της Παλαιάς Διαθήκης, την οποία ήλθε να πληρώσει. Και όμως, το νόημα του νερού στην Παλαιά Διαθήκη φαίνεται ν’ αλλάζει με το βάπτισμα του Χριστού. Τα ύδατα είχαν μολυνθεί από τις αμαρτίες και ακαθαρσίες που αποπλέναν σ’αυτά και έτσι, στο Ψαλτήρι και σε μερικούς Χριστιανούς συγγραφείς, χαρακτηρίστηκαν ως το περιβάλλον του διαβόλου (Ψαλμ.73, 13-14· 103, 26· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 39, PG 36, 353, 30· Εφραίμ, NH 2). Ο Χριστός, με την κατάβασή Του στα ύδατα του Ιορδάνη, καθάρισε και ευλόγησε το στοιχείο αυτό για την δική μας κάθαρση στο βάπτισμα (Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 38, PG 36, 329, 23-27· Λόγος 39, PG 36, 352, 25-29· Eφραίμ, EH 2· 9· 10).
Η θεραπευτική δύναμη του νερού όπως διαφαίνεται στην ιστορία του Προφήτου Ελισσαίου και του Ναιμάν του Σύρου (Βας. Δ´ 5, 1-14) και στο Νόμο της Παλαιάς Διαθήκης είναι μεγίστης σημασίας όσον αφορά το βάπτισμα (Άγ. Γρηγόριος Νύσσης, Εἰς τὴν ἡμέραν τῶν φώτων· Εφραίμ NH 12; EH 1, 6, 11). Η Χριστιανική Παράδοση, όμως, τονίζει πως το νερό αποκτά Χάρη και δύναμη μόνο μέσω της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος (Βασίλειος ο Μέγας, Περὶ Ἁγίου Πνεύματος 15). Το καλύτερο παράδειγμα βρίσκεται στα έργα του Αποστόλου Παύλου, όπου το βάπτισμα στο νερό συμβολίζει το θάνατο και το σώμα μπαίνει στο νερό όπως στον τάφο (μερικές φορές, μάλιστα, συναντούμε την σκέψη πως η τριπλή βύθιση θυμίζει την τριήμερη διαμονή του Χριστού στον τάφο)- αλλά το Πνεύμα χαρίζει ζωή, η οποία είναι η άνωθεν γέννηση (Βασίλειος ο Μέγας, Περὶ Ἁγίου Πνεύματος 15· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 38, PG 36, 328-24· Λόγος, 39 PG 36, 352, 25-30· Εφραιμ, ΕΗ 3). Συνεπώς, το νερό προετοιμάζει τους ανθρώπους για το Πνεύμα, υπό την προϋπόθεση ότι το ανθρώπινο ον αποτελείται από δύο φύσεις: την πνευματική (η ψυχή) και την σαρκική (το σώμα). Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, το ύδωρ του βαπτίσματος καθαρίζει το σώμα και το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι παρόν στο νερό, καθαρίζει την ψυχή, πετυχαίνοντας έτσι την αναγέννηση για την οποία μίλησε ο Χριστός στον Νικόδημο (Ιω. 1, 21· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 40, PG 36, 368, 12-17). Το βάπτισμα τελείται στο όνομα του Πατρός, του Υιού, και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28, 19). Προφανώς, η κάθαρση δι’ ύδατος αποτελεί την εισαγωγή στο μυστήριο της Τριάδας (Ιουστίνος Μάρτυς, Απολογία 1, 61,3-5, ΑNF 1· Άγ. Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός, Λόγος 39, PG 36, 348, Λόγος 40, PG 36, 380· Εφραίμ, ΝΗ 9, 12).
~    Εξ άλλου, στη Χριστιανική παράδοση το ύδωρ έχει και ευρύτερη σημασία. Στην τελετή της Θείας Ευχαριστίας, αναμειγνύεται με τον οίνο, αφού ο ιερέας έχει πει τους στίχους 34-35 από το 19ο κεφάλαιο τοῦ κατά Ιωάννη Εὐαγγελίου, που δείχνουν καθαρά την προέλευση της λεπτομέρειας αυτής:
«εις των στρατιωτών λόγχη αυτού την πλευράν ένυξε και εξήλθεν ευθύς αίμα και ύδωρ· και ο εωρακώς μεμαρτύρηκεν, και αληθινή αυτού η μαρτυρία».
Αμέσως πριν τη Θεία Μετάληψη, ζεστό νερό προστίθεται στο αγιασμένο ποτήριο και ο ιερέας λέει:
«Ευλογημένη η ζέσις των Αγίων σου, Κύριε, πάντοτε, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Ζέσις πίστεως, πλήρης Πνεύματος Αγίου. Αμήν».
Σε δύο αρκετά λεπτομερείς περιγραφές της Θείας Ευχαριστίας από τον Ιουστίνο τον Μάρτυρα (Α´ Απολογία 65, 67) συναντούμε για πρώτη φορά στη Χριστιανική λογοτεχνία το ποτήριο με κρασί, δηλ. οίνος με ύδωρ. Εκτός από αυτό, γίνεται αναφορά σε ποτήριο γεμάτο μόνο με νερό, μάλλον μια ιδιοτυπία του βαπτίσματος στην Θεία Ευχαριστία. Αν και ο Ιουστίνος δεν εξηγεί την ακριβή έννοια της τελετής, οι λειτουργικές πρακτικές αυτές αποτελούν σαφή ένδειξη ότι το μείγμα με οίνο και ύδωρ προέρχεται από τα Ευαγγέλια (Ιω. 19, 34) και ότι το ύδωρ, με κάποιον τρόπο, συνδέεται με το Άγιο Πνεύμα.
Ο Επιφάνιος Σαλαμίνος και ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος περιγράφουν την συνήθεια που είχαν μερικοί να μαζέψουν αγιασμό από πηγές τα μεσάνυχτα των Φώτων και να το κρατήσουν για όλη την χρονιά. Ο Επιφάνιος συνδέει αυτό με το θαύμα στην Κανά (Ιω. 2, 1-11, αλλά για τον Χρυσόστομο είναι ενθύμιο του βαπτίσματος (Ματθ.3, 11-17· Μάρκ. 1, 7-11· Λουκ. 3, 15-22· Ιω. 1, 29-34). Η συνήθεια αυτή εντάχθηκε στην λειτουργική παράδοση, οπού βρίσκουμε την τελετή του αγιασμού του ύδατος. Όπως συμπεραίνεται από τις προσευχές της τελετής, που τις διατύπωσε ο Σωφρόνιος Ιεροσολύμων στον έβδομο αιώνα και που αντιστοιχούν μ’αυτές του βαπτίσματος των Χριστιανών, το ύδωρ αγιάζεται σε ανάμνηση του βαπτίσματος του Χριστού, όπου αρχικά αγιάστηκε. Αν και το στοιχείο είναι θαυματουργό, παρόμοιο με το ρόλο του στην Παλαιά Διαθήκη, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Χριστιανική παράδοση, κάθε δύναμη αποδίδεται εξ αρχής στο Θεό και στο Άγιο Πνεύμα, όχι στο νερό καθ’αυτό:
«Συ γαρ ο Θεός ημών επί της γης ώφθης, και τοις ανθρώποις συνανεστράφης. Συ και τα Ιορδάνια ρείθρα ηγίασας, ουρανόθεν καταπέμψας το Πανάγιόν σου Πνεύμα, και τας κεφαλάς των εκείσε εμφωλευόντων συνετρίψας δρακόντων. Αυτός ούν, φιλάνθρωπε Βασιλεύ, πάρεσο και νυν διά της επιφοιτήσεως του Αγίου σου Πνεύματος, και αγίασον το ύδωρ τούτο. Και δος αυτώ την χάριν της απολυτρώσεως, την ευλογίαν του Ιορδάνου. Ποίησον αυτό αφθαρσίας πηγήν, αγιασμού δώρον, αμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων αλεξιτίριον, δαίμοσιν ολέθριον, ταίς εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον, Αγγελικής ισχύος πεπληρωμένον. Ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς καθαρισμόν ψυχών και σωμάτων… (Ευχή στον Αγιασμό των Υδάτων, Μηναίον, 6 Ιανουαρίου).
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναγνώρισε την σημασία του νερού όπως την αντιλήφθηκε στην πρώιμη εκκλησιαστική παράδοση και την συνοψίζει στην Έκδοση ακριβή της ορθοδόξου πίστεως:
«Κάλλιστον δε στοιχείον το ύδωρ και πολύχρηστον και ρύπου καθάρσιον, ου μόνον μεν σωματικού, και ψυχικού δε, ει προσλάβοι την χάριν του Πνεύματος» (23, 58-60).
«Την μέντοι επίκλησιν τους οικείους μαθητάς ο Κύριος διδάσκων έλεγε· «Βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος«. ᾿Επειδή γαρ επ᾿ αφθαρσία πεποίηκεν ημάς ο Θεός, παραβάντας δε την σωτήριον αυτού εντολήν φθορά θανάτου κατεδίκασεν, ίνα μη αθάνατον η το κακόν, συγκαταβάς τοις δούλοις ως εύσπλαγχνος και καθ᾿ ημάς γενόμενος της φθοράς διά του ιδίου πάθους ελυτρώσατο, επήγασεν ημίν εκ της αγίας και αχράντου αυτού πλευράς πηγήν αφέσεως· ύδωρ μεν εις αναγέννησιν και έκπλυσιν της τε αμαρτίας και της φθοράς, αίμα δε ποτόν ζωής αιδίου πρόξενον. Εντολάς δε ημίν δέδωκε δι᾿ ύδατος αναγεννάσθαι και Πνεύματος δι᾿εντεύξεως και επικλήσεως τω ύδατι επιφοιτώντος του Αγίου Πνεύματος. ᾿Επειδή γαρ διπλούς ο άνθρωπος, εκ ψυχής και σώματος, διπλήν ημίν έδωκε και την κάθαρσιν, δι᾿ ύδατός τε και Πνεύματος· του μεν Πνεύματος το «κατ᾿ εικόνα και καθ᾿ ομοίωσιν» εν ημίν ανακαινίζοντος, του δε ύδατος διά της του Πνεύματος χάριτος καθαίροντος το σώμα της αμαρτίας και της φθοράς απαλλάττοντος, και την μεν του θανάτου εικόνα εκπληρούντος του ύδατος, τον δε της ζωής αρραβώνα παρεχομένου του Πνεύματος… η μέντοι αναγέννησις κατά ψυχήν γίνεται· πίστις γαρ υιοθετείν οίδε καίτοι όντας κτίσματα διά του Πνεύματος και εις την αρχαίαν ανάγειν μακαριότητα».
(Μτφρ. Διδάσκοντας όμως ο Κύριος τους μαθητές του έλεγε την επίκληση: «Να τους βαπτίζετε στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Επειδή, δηλαδή, ο Θεός μάς έπλασε να είμαστε άφθαρτοι, όταν παρακούσαμε τη σωτήρια εντολή του μας τιμώρησε με τη φθορά του θανάτου, για να μη γίνει το κακό αθάνατο· από ευσπλαγχνία όμως έδειξε μακροθυμία σε μας τους δούλους του, έγινε σαν κι εμάς και μας λύτρωσε με το Πάθος του από τη φθορά· από την άγια και αμόλυντη πλευρά του πήγασε ο κρουνός της συγχωρήσεώς μας. Πήγασε νερό για να μας αναγεννήσει και να μας ξεπλύνει από την αμαρτία και τη φθορά,ενώ το αίμα ώς ποτό μας χάρισε την αιώνια ζωή. Ακόμη, μας έδωσε εντολές ν’ αναγεννηθούμε με το νερό και το Πνεύμα με προσευχή και επίκληση, καθώς το Άγιο Πνεύμα επιφοιτά στο νερό. Και επειδή ο άνθρωπος είναι διπλός, από ψυχή και σώμα, έδωσε να είναι διπλή και η κάθαρσή μας, με το νερό και το Πνεύμα. Το Πνεύμα από τη μια ανανεώνει μέσα μας το «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν», ενώ το νερό από την άλλη με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος καθαρίζει το σώμα από την αμαρτία και το απαλλάσσει από τη φθορά· διότι το νερό εικονίζει (με τον κατακλυσμό) το θάνατο, ενώ το Πνεύμα χορηγεί τον αρραβώνα της ζωής… και γίνεται η αναγέννηση της ψυχής· διότι η πίστη, παρόλο που είμαστε δημιουργήματα, γνωρίζει με το Άγιο Πνεύμα να μας κάνει παιδιά του Θεού και να μας οδηγεί στην αρχαία μακαριότητα). (82, 25-42· 50-52).
Με τις προσευχές του Σωφρονίου ως κύρια πηγή, ο Άγιος Ιωάννης ενσωμάτωσε την παραδοσιακή αντίληψη του ύδατος στο ιαμβικό του κανόνα στα Άγια Θεοφάνεια, όπως βλέπουμε από τις συχνές αναφορές στο ποίημα. Η Παύλεια ιδέα του τάφου σε νερό αναπτύσσεται εκεί, στο σημείο που και αμαρτίες και άνθρωποι θάβονται στο βάπτισμα:
«Μέλας δε πόντος, τριστάτας Αιγυπτίων,
Έκρυψεν άρδην, υδατόστρωτος τάφος».
Το βάπτισμα πετυγχαίνει την ανανέωση της ανθρωπότητας, πρώτα στον Χριστό και μετά στους Χριστιανούς:
«Άναξ υπέσχες, ηλίου σον αυχένα,
Χώρου ζοφώδους, τον Γενάρχην αρπάσαι,
Ρύπου τε παντός, εκκαθάραι την κτίσιν».
«Έλκει προς αυτόν την θεόδμητον φύσιν,
Γαστρός τυράννου, συγκεχωσμένην όροις·
Γεννά τε αύθις, γηγενών αναπλάσει».
Οι Χριστιανοί γίνονται παιδιά του Θεού διά του βαπτίσματος:
«Έκριζον ήκεις, και βροτών αμαρτίας,
Υίας συνελκύσαί τε τη ση Βαπτίσει,
Μάκαρ φαεινούς, εκ ροών Ιορδάνου»·
«Ελευθέρα μεν η κτίσις γνωρίζεται·
Υιοί δε φωτός, οι πριν εσκοτισμένοι».
Ο Άγιος Ιωάννης σημειώνει επίσης ότι, ακόμα στο Πρόσωπο του Χριστού η τελειοποίηση της ανθρώπινης φύσης θα ήταν αδύνατον χωρίς την συμπαράσταση του Αγίου Πνεύματος:
«Εχθρού ζοφώδους και βεβορβορωμένου,
Ιόν καθάρσει Πνεύματος λελουμένοι»·
«Χρίεις τελειών, την βρότειον ουσίαν,
Άναξ άναρχε, Πνεύματος κοινωνία».
Σε αντίθεση με την Παλαιά Διαθήκη, ο Άγιος Ιωάννης τονίζει πως η ανθρώπινη ακαθαρσία και αμαρτία ξεπλένονται από τον Θεό τον Ίδιο, και για τον σκοπό Του το νερό παίζει δευτερεύοντα ρόλο:
«Ρώμη κραταιά, δεξιάς του Δεσπότου»·
« Άγουσαν απρόσιτον εις θυμηδίαν,
Μόνοις προσιτήν οις Θεός κατηλλάγη»·
«Ροαίς αχράντοις, εκκαθάρας και σκότους,
Ισχύν θριαμβεύσας τε, την επηρμένην,
Νυν εις άληκτον, εξαμείβεαι βίον».
Ως αποτέλεσμα του βαπτίσματος, ο διάβολος που έμεινε στα ύδατα λόγω των άλλοτε εκεί ξεπλυμένων αμαρτιών κάηκε και το ύδωρ αγιάστηκε για το βάπτισμά μας:
«Έφλεξε ρείθρω των δρακόντων τας κάρας,…
Την δυσκάθεκτον αχλύν εξ αμαρτίας,
Όλην πλύνει δε, τη δρόσω του Πνεύματος».
Όλες οι θετικές αλλαγές που γίνονται εκεί έχουν καθολική επίδραση επάνω στην κτίση και στον κόσμο.
Όπως είδαμε, ο ρόλος που είχε το ύδωρ στην Παλαιά Διαθήκη πέρασε αναπόφευκτα στην Καινή και ενσωματώθηκε στην Χριστιανική παράδοση, όπου αναπτύσσεται σε κείμενα του βαπτίσματος, της Ευχαριστίας και της ακολουθίας των Θεοφανείων. Μπορεί η αντίληψη για το νερό που βρίσκουμε στην λειτουργική παράδοση να έχει κάποια αμυδρή σχέση με ασαφείς ιουδαïκἐς, γνωστικές η πρωτοχριστιανικές δοξασίες, αλλά στην πραγματικότητα βασίζεται σε ξεχωριστό υπόβαθρο που ανήκει στην Καινή Διαθήκη και στους Πατέρες και στερείται κάθε ίχνους μυστικισμού. […].
Εκτός από την σημασία του ύδατος για την ζωή και την κάθαρση, η αντίληψη για το νερό στην Χριστιανική Γραφή διατηρεί ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, ο οποίος ανταποκρίνεται στην λειτουργική παράδοση. Το νερό μεταδίδει μια σειρά συμβολισμών:
Όλεθρος· θάνατος και ενταφιασμός· ζωή· κάθαρση· εξαγνισμός· ίαση· ευλογία· αγιασμός· βάπτισμα, συμπεριλαμβανομένου της άφεσης των αμαρτιών, του φωτισμού, της ανάπλασης, της αναγέννησης, της παρουσίας του Άγιου Πνεύματος· απολύτρωση· σωτηρία. […] Από αυτην την προοπτική, το ύδωρ φαίνεται να αποτελεί μοναδικό στοιχείο στον κόσμο τούτο και έχει την δυνατότητα άμεσης επαφής με το Θείο. Συνολικά, όλα αυτά που είπαμε μας αποδίδουν σε αδρές γραμμές την σημασία του νερού για τον Χριστιανισμό.

*** Συντονιστείτε! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ κάτι ετοιμάζει...

~ Για όλους και για όλα θα μιλήσει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή του Γιάννη Παπαγιάννη, “Kontra news”, στο κανάλι Kontra, την Τετάρτη 27/09, στις 8 το βράδυ.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα σχολιάσει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα και θα μιλήσει για ζητήματα που κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να γνωρίζει.
Επιπλέον, ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα εμφανιστεί στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στην τηλεόραση του Σκάι, το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου.
Συντονιστείτε και ενημερωθείτε σωστά.

*** Η Πελοπόννησος περιμένει! Σε λίγες ΩΡΕΣ καταφτάνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ...

~  Μετά την καλοκαιρινή ξεκούραση ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ξεκινά νέο μαραθώνιο ενημέρωσης των πολιτών, με ομιλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η οικονομική ανάταση της Ελλάδας μέσω της παραγωγής πλούτου είναι το κέντρο του κυβερνητικού προγράμματος του Κ. Βελόπουλου, χωρίς όμως αυτό να μη σημαίνει πως παραβλέπονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και του κάθε επαγγελματικού κλάδου.
Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την οικονομική κρίση αλλά και τη γεωστρατηγική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στο προσκήνιο.
ΔΕΥΤΕΡΑ 25/09 στην Καλαμάτα στις 18,30 στην Αίθουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ (Ψαρρών 15)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9 στα Καλύβια Αττικής στις 18,30 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Σαρωνικού (Αθηνών και Ρήγα Φεραίου Καλύβια)

*** ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ για τον μεγάλο ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝΑ οι ΗΠΑ! Στο στόχαστρο ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ...

~  Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες βλέποντας όλο αυτό που έρχεται έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν τα μέτρα τους και να μετράνε τις δυνάμεις τους σε περίπτωση πολέμου με Ρωσία και Κίνα.
Πριν από λίγο καιρό η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συγκεντρώθηκε σε ένα δωμάτιο για να συζητήσει για τον Αρμαγεδδών που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι έρχεται.
Οι Αμερικανοί κατέληξαν ότι μπορούν να κερδίσουν έναν επικείμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη πόρων και επαρκούς καταρτίσεως των ΗΠΑ και τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος κατά πόσο οι ΗΠΑ θα αποφύγουν να αντιμετωπίσουν «υψηλό στρατιωτικό κίνδυνο». Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ναι μεν μπορούν να κερδίσουν, αλλά αυτό θα κοστίσει «πολλά χρήματα και θύματα».
Όσο βέβαια οι Αμερικανοί εξετάζουν σενάρια, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αυξάνουν καθημερινά την ισχύ τους με προσθήκες. Σε έκθεσή τους οι Αμερικανοί παραδέχονται την δυσκολία να πετύχουν αποφασιστική νίκη επί του Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω των πολλών υπερ-υπόγειων αμυντικών εγκαταστάσεων που διαθέτει με αποθήκες, εργοστάσια, ερευνητικά κέντρα τα οποία τα έχει παραλάβει ως κληρονομιά από τη Σοβιετική Ένωση.
Ας ελπίσουμε όλα αυτά τα σενάρια να μείνουν ως έχουν, και να μην χρειαστεί κανείς να επιβεβαιωθεί ή να πέσει έξω στις προβλέψεις του...

***  ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΗΣ! Άφωνος ο Παπαδάκης! «Τον ήπιε τελείως»...

~ Ο Γιώργος Παπαδάκης είπε Καλημέρα Ελλάδα το πρωί της Δευτέρας έχοντας στο πλευρό του τη Ζέτα Μακρυπούλια, η οποία έμεινε αρκετή ώρα στην εκπομπή και κατά τη διάρκεια της πολιτικής συζήτησης. Ήταν τότε που ειπώθηκε στον αέρα μια φράση που δεν περίμενε κανείς, ειδικά από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου μας άφησε με το στόμα ανοιχτό!
Απίστευτη ατάκα από τη Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: "Τον ήπιε τελείως"! : https://youtu.be/M6KK-Q3FEr8 .-
~  Η βουλευτής της Β΄Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την πολιτική του Μάρτιν Σουλτς και το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του SPD, κι ενώ μιλούσε η Εύη Καρακώστα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αυτή ήταν η πλατφόρμα του Σουλτς που τον ήπιε τελείως»!
Ο Γιώργος Παπαδάκης προσπέρασε διακριτικά αυτό που μόλις είχε ακουστεί στην εκπομπή. Ο Ντίνος Σιωμόπουλος, όμως, αλλά και η ίδια η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου χαμογέλασαν πονηρά-ενοχικά…
zappit

*** Στο πάρκο… 
Όργανα γυμναστικής τοποθετούσαν από προχθές το πρωί στο Πάρκο του ΟΣΕ.
Πολύ ωραία ιδέα, αρκεί να διασφαλιστούν  ώστε να μη… χαθούν και να συντηρούνται.
Ελπίζουμε να δημοσιοποιηθεί τάχιστα αυτή η ιδέα, ώστε αρκετοί λάτρεις της γυμναστικής να την απολαμβάνουν μέσα στο πράσινο!  Ω.

*** Η Μεθώνη και ο Ιωάννης Καποδίστριας 
Δεν ξεχνάει η Μεθώνη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Άλλωστε, πρόσφατα εκεί αναπαλαιώθηκε το Καποδιστριακό Αλληλοδιδακτικό Σχολείο, ενώ έχει επίσης πολεοδομικό σχέδιο υπογεγραμμένο από τον πρώτο κυβερνήτη της χώρας. Έτσι, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τον Ιωάννη Καποδίστρια από το Σύλλογο Πολλαπλών Δράσεων Μεθώνης και Ευρύτερης Περιοχής, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η ένταξη της Μεθώνης στο Δίκτυο Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» μαζί με την Κέρκυρα, το Ναύπλιο, την Αίγινα, τη Λευκωσία (Κύπρος) και την Κόπερ (Σλοβενία).
Η εκδήλωση θα γίνει στις επτά το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (πρώην αποθήκες του ΑΣΟ). Όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «λόγω των ιδιαίτερων δεσμών του Κυβερνήτη με την περιοχή μας, αλλά και λόγω του πρόσφατα ανακαινισμένου Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Ιωάννης Καποδίστριας Μεθώνης, φιλοδοξεί να καθιερώσει την ημέρα αυτή ως Ημέρα Μνήμης για τον αδικοχαμένο Πρώτο Κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με απώτερο στόχο να εντάξει τη Μεθώνη στο Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας».
  ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Με σύντομες παρεμβάσεις ο ηθοποιός και συγγραφέας Πέτρος Αυγερινός θα αναφερθεί στη δολοφονία του Καποδίστρια και τις επιπτώσεις, η φιλόλογος Λίτσα Παπαχρήστου θα αναπτύξει το θέμα «Καποδίστριας και Παιδεία», ενώ ο μηχανολόγος/ηλεκτρολόγος και μελετητής, Αντώνης Τσιρίγος, θα εισαγάγει στην ιστορία του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Μεθώνης, ένα από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στον τόπο μας. Κείμενα θα διαβάσουν οι Δώρα Παπανικολάου και Δημήτρης Σιψάς.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Γιάννη Σταθόπουλου, διευθυντή του Ωδείου Πύλου, και του Συγκροτήματος Παραδοσιακών Χορών Φοινικούντας «Χορεία», υπό τη διεύθυνση του Άγη Τσακαλάκου.
Επισημαίνεται ότι πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Νίκος Φωτόπουλος, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Σιψάς και γραμματέας η Δώρα Παπανικολάου.

***  Εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο το Νοέμβριο - Εκ νέου υποψήφιος ο Κ. Μαργέλης αν αρθεί η απαγόρευση στις θητείες 
Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες και η δεύτερη 4ετία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα στηθούν κάλπες για την εκλογή του νέου Προέδρου του επιστημονικού Συλλόγου για τη νέα τετραετία που θα ξεκινήσει από την πρώτη του έτους.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής, ο κ. Μαργέλης δεν μπορεί να θέσει εκ νέου  υποψηφιότητα, καθώς υπάρχει σχετική απαγόρευση για πάνω από δύο θητείες. Το ίδιο ισχύει και για συμβούλους που έχουν εκλεγεί για 3 θητείες.  Ωστόσο, καθώς αυτό συμβαίνει με την πλειοψηφία των Δικηγορικών Συλλόγων, ήδη έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια των Συλλόγων τροποποίηση, ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στη θητεία των Προέδρων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αν η τροποποίηση αυτή περάσει και αρθεί ο περιορισμός στις θητείες, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ Μαργέλης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου.
  Εκλογές
Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την 3-12-2017.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας σύμφωνα με τα ισχύοντα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 οριστικοποιείται και κλείνει ο κατάλογος όσων θα έχουν εκλογικό δικαίωμα για τις αρχαιρεσίες στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, οι εκλογείς έχουν δικαίωμα προβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο του καταλόγου εντός πέντε ημερών από την τελευταία ημερομηνία ανάρτησής του.
Παράλληλα θα ορισθεί η Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές, το τέλος της συμμετοχής των υποψηφίων, όπως και το ενιαίο ή μη ψηφοδέλτιο των υποψηφίων προέδρων. Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, εφ’ όσον δεν θα είναι υποψήφιος, ορίζεται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου.
  Υποψηφιότητες
Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, είτε για την θέση μέλους του συμβουλίου, είτε για την θέση του προέδρου.
Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές πρόεδροι που ήδη έχουν συμπληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες και σύμβουλοι που έχουν ήδη συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες θητείες.
Την 1η Νοεμβρίου με απόφαση του Προέδρου θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι για τις εκλογές.
  Απεριόριστες θητείες
Καθώς όμως, αυτός ο περιορισμός στις θητείες δημιουργεί προβλήματα σε νυν προέδρους και συμβούλους Δικηγορικών Συλλόγων, εντός των επομένων 15 ημερών θα συνέλθει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου ένα από τα θέματα που βρίσκεται ήδη στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθεί είναι τροποποιήσεις στον Κώδικα Περί Δικηγόρων. Μία από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορά τις θητείες προέδρων και συμβούλων και έχει ως εξής:
«Η παρ. 5 του άρθρου 97, συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό στο δικαίωμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου να εκλέγεται περιοριστικά για  μόνο 2 συνεχόμενες θητείες, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για 3 και θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε περιορισμός στη χρονική διάρκεια, άλλως να εφαρμοστεί η εκλογή τρίτης θητείας και για τον Πρόεδρο. Η έναρξη δε του συνολικού χρόνου των θητειών θα αρχίζει από την ισχύ του νέου Κώδικα Δικηγόρων (27/9/2013), χωρίς να συνυπολογίζεται προγενέστερος χρόνος στη θητεία του Προέδρου.
Άλλωστε σύμφωνα με την παρ. 4 του ιδίου άρθρου οι 2 συνεχόμενες θητείες για τον Πρόεδρο είναι συνολικά 8 έτη, ενώ με τον προηγούμενο κώδικα η διάρκεια κάθε θητείας ήταν τριετής και συνεπώς ο χρόνος διάρκειας των 2 θητειών περιορίζεται σε σχέση με τη νέα διάρκεια της θητείας των». Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  Έκκληση από το Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών για ρούχα στους μετανάστες 
Με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Facebook το τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών κάνει γνωστό σε εθελοντές και φίλους ότι χρειάζονται ανδρικά ρούχα για τους μετανάστες που έχουν μεταφερθεί σε χώρο του Δημαρχείου Καλαμάτας.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Το τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας Τμήμα Νοσηλευτών-τριών παρακαλεί τους εθελοντές και φίλους του, εάν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν ΚΑΘΑΡΟ ΡΟΥΧΙΣΜΟ για τις ανάγκες των μεταναστών που βρίσκονται στην πρώην Νοσηλευτική Σχολή (parking νέου Δημαρχείου).
Μας χρειάζονται μόνο ανδρικά μικρά νούμερα ( μπλούζες , παντελόνια, βερμούδες ).
Επίσης θα μας ήταν χρήσιμα και είδη ατομικής υγιεινής & καθαριότητος ( σαπούνια, σαμπουάν, απορρυμαντικά κ.λ.π.).
Η παραλαβή θα γίνεται στο parking του νέου Δημαρχείου απο τις εθελόντριες του
Ε.Ε.Σ. ώρες 11 - 1 και 6 - 7,30.
Σας ευχαριστούμε!!

***  Ήταν όλοι εκεί για τον Μάριο... 
Ασφυκτικά γέμισε το βράδυ της Κυριακής το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας όπου πραγματοποιήθηκε στο χώρο η συναυλία για τον Μάριο Σαρέλλα.
Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης είχε ο Σύλλογος Αποφοίτων του σχολείου, όπου φοίτησε με επιτυχία και ο Μάριος ξεπερνώντας τα εμπόδια του πολύ σοβαρού προβλήματος όρασης που αντιμετωπίζει εκ γενετής, ενώ τώρα είναι φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο νεαρός μουσικός χρειάζεται όμως να υποβληθεί σε μια ακόμη δύσκολη και πολυδάπανη επέμβαση που θα γίνει στο Λονδίνο τον Οκτώβριο.
Έτσι, η χθεσινή συναυλία δίνει μια αφορμή για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον «ιερό» αυτό σκοπό και συνάμα στέλνει μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και προσωπικής κοινωνικής ευθύνης.
Ήταν όμως και ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός, καθώς ενώθηκαν επί σκηνής παλιότεροι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, οι οποίοι έχουν καταξιωθεί στο χώρο, όπως οι Μυρτώ Καμβυσίδη, ο Αντώνης Κουφουδάκης, η Μαρία Κρασοπούλου, ο Νίκος Παλαιολόγος, η Μαρία Τσώνη, ο Ηλίας Κολλινιάτης, ο Δημήτρης Αθανασακόπουλος, αλλά και ο ίδιος ο Μάριος Σαρέλλας.  

*** Με άστατο καιρό ξεκινά η εβδομάδα στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Κυριακή 24/9/2017 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 6.1 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Ένα ακόμα τροχαίο στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας 
 
Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας στο ύψος της διασταύρωσης για Ακοβίτικα.
Η σύγκρουση προκλήθηκε όταν το ένα όχημα έπεσε πάνω στο άλλο που εκείνη τη στιγμή ήταν σταματημένο.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

***  Την Τετάρτη εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας 
Την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί η τελετή εγκαινίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε αίθουσες το Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας και στην πρόσκληση των εγκαινίων που υπογράφουν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Μερκούρης, καλούνται να συμμετάσχουν αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων και συλλόγων, μαθητικές κοινότητες και πολίτες. Στη Βιβλιοθήκη υπάρχει συλλογή με χιλιάδες τίτλους βιβλίων με μεγάλη θεματολογία.
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Καμιά απάντηση από τη Δημοτική Αρχή για το είδος των εργασιών επισκευής του προσήνεμου μόλου Κυπαρισσίας

Πρώτη Δημοσίευση: 25/09/2017 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2017 18:25
Χωρίς απαντήσεις σε κρίσιμα και ουσιώδη ερωτήματα για το ποιες ακριβώς είναι οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν στο έργο της επισκευής του προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία «νέα ορθή επανάληψη του Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου-του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου-του Δήμου Τριφυλίας και του Λιμενικού Ταμείου Ν. Μεσσηνίας για το έργο: “ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΟΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ”» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Παρότι από την Αντιπολίτευση τέθηκαν ερωτήματα για το φυσικό αντικείμενο του έργου, τόσο ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, όσο και ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγανος αλλά και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας και δημοτικός σύμβουλος, Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, δεν απάντησαν αν και ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της μείζονος και της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Δημήτρης Κουτσούλης και Αλεξάνδρα Τσούλου, επίμονα ζητούσαν από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να αναφέρει ενημερώνοντας το Σώμα ποιες είναι, συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο λιμάνι. Μάλιστα, ο κ. Κατσίβελας ανέφερε ότι η μελέτη υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία και ουδείς πέρασε να ενημερωθεί και ο κ. Τσίγγανος είπε ότι το θέμα της προγραμματικής σύμβασης έχει συζητηθεί και έχει ληφθεί απόφαση πριν από μήνες και τώρα απλώς απόφαση για ορθή επανάληψη και οι όποιες ερωτήσεις έπρεπε να είχαν γίνει σε εκείνη τη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι η μελέτη υπάρχει και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και στο mail του δημάρχου και όποιος θέλει να πάει να τη δει. Ποιες εργασίες θα γίνουν, ωστόσο, δεν είπαν ούτε ο κ. Κατσίβελας ούτε και ο κ. Τσίγγανος και ο κ. Κανελλόπουλος. Δε γνωρίζουν ή θεώρησαν περιττό, έστω δοθείσης της ευκαιρίας των ερωτημάτων της Αντιπολίτευσης, να απαντήσουν, άγνωστο. Όσο κι αν επέμειναν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, απαντήσεις δεν έπαιρναν. Εκτός μικροφώνου, δε, από την Αντιπολίτευση έλεγαν ότι η δημοτική Αρχή Τριφυλίας δεν γνωρίζει ποιες είναι οι εργασίες που θα γίνουν, αλλά καίτοι δε γνωρίζει διαρκώς «κομπάζει» και επιχειρεί να «καπηλευτεί» το έργο, μαζί με τον κ. Τατούλη, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι τίποτα δε θα γινόταν εάν ο υφυπουργός τότε, Αλέξης Χαρίτσης, δεν είχε εξασφαλίσει και δεσμεύσει με υπογραφή του ποσό 2.300.000 ευρώ για το έργο στο λιμάνι Κυπαρισσίας, προσάπτοντας «κατηγορίες» για μικρότητα και μικροψυχία στους παράγοντες της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας και προσωπικά στον κ. Κατσίβελα που, ουσιαστικά, με όσα είπε θέλησε να «περάσει» ότι είναι έργο της Δημοτικής Αρχής και του κ. Τατούλη, χωρίς καν να αναφέρει το γεγονός ότι τίποτα δε θα γινόταν εάν δεν είχε ενδιαφερθεί και δεν είχε εξασφαλίσει και δεσμεύσει την πίστωση ο κ. Χαρίτσης. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κατσίβελας, είπε ότι «έγινε πράξη απ’ το Ελεγκτικό Συνέδριο και κάνει αναφορά για το τι πρέπει να περιέχει επιπλέον για να καθίσταται σαφές ο χρόνος της σύμβασης και ο χρόνος εκτέλεσης του έργου οι οποίες ενσωματώθηκαν στην καινούργια προγραμματική σύμβαση και γι’ αυτό έρχεται το θέμα σε αυτά τα σημεία που έχει διορθωθεί, έχει προσδιοριστεί η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης στους 30 μήνες, η εκτέλεση του έργου είναι η ίδια, οπότε διορθώνουμε και αποδεχόμαστε το διορθωμένο κείμενο όσον αφορά με αυτές τις παρατηρήσεις που έχει το Ελεγκτικό Συνέδριο». Η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΚΙ, Αλεξάνδρα Τσούλου, ρώτησε «γιατί χρειάζεται να ληφθεί απόφαση για ορθή επανάληψη της προγραμματικής και τι μέτρα έχει πάρει ο δήμος, εφόσον γνωρίζουν ότι έγινε μια κατασκευή η οποία έπεσε, τι ακριβώς έχει κάνει για να το περιφρουρήσουν ή μήπως δεν έχει κάνει τίποτα». Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας σημείωσε πως στο Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε προσυμβατικός έλεγχος και το Ε.Σ. έκανε παρατηρήσεις για ρητή αναφορά των στοιχείων που προανέφερε τα οποία δεν υπήρχαν στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση όπως την είχε ετοιμάσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι και ο εκτελεστής του έργου και τόνισε ότι γνωρίζουν ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου να γνωρίζουν πως λειτουργούν οι διαδικασίες και πρόσθεσε ότι «όταν ανέλαβε αυτή η Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτέμβρη του 2014 όλες οι ζημιές στο λιμάνι είχαν γίνει. Άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι είτε στη Συμπολίτευση είτε στην Αντιπολίτευση… Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, ρώτησε «αν έχει ληφθεί υπόψη η σημερινή εικόνα του λιμανιού», προσθέτοντας ότι, «με τον τρόπο που τίθενται τα ζητήματα που είναι προς κατασκευή δεν θα γίνει ένα έργο ολοκληρωμένο ώστε να γίνει ένα λιμάνι ασφαλές και να μην πέφτουν πάλι λεφτά στον αέρα και στη θάλασσα, όπως έπεσαν με την προηγούμενη κατασκευή, 14 εκατομμύρια που έπεσαν τότε πήγαν στον πάτο».  Μάλιστα, ο κ. Κουκούμης αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του «Θ» με τα στοιχεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το έργο ότι “ο προφυλακτήρας τοίχος από σκυρόδεμα ρηγματώθηκε σε πολλές θέσεις και παρουσιάζει απόκλιση από την κατακόρυφο” ρωτώντας «για ποιες ρηγματώσεις στον προφυλακτήρα τοίχο από σκυρόδεμα γίνεται λόγος όταν δεν υπάρχει καν προφυλακτήρας τοίχος αφού έχει καταστραφεί; Για ποια αποκατάσταση ζημιών του κρηπιδότοιχου γίνεται λόγος;». Στο σημείο εκείνο τον διέκοψε ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας, λέγοντάς του «κ. Κουκούμη, είμαστε στο θέμα;», με τον κ. Κουκούμη να του απαντά «ερωτήσεις κάνω, αν κι αυτή η μελέτη» και τον κ. Καλκαβούρα να τον διακόπτει λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι να κουβεντιάσουμε αυτή τη στιγμή για ό,τι έχει γίνει στο λιμάνι». Ακολούθως προκλήθηκε ένταση και ο κ. Κουκούμης τόνισε ότι, «πιστεύω ότι και μ’ αυτή τη σύμβαση δεν ολοκληρώνεται το έργο του λιμανιού κι ότι φοβάμαι πολύ ότι θα πάει στράφι όλο αυτό το ποσό που θα διατεθεί με τον τρόπο που πάει να κατασκευαστεί». Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας είπε ότι «έχει γίνει μια μελέτη, έχει γίνει ένας διαγωνισμός και το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης που είναι να υπογραφεί με τον ανάδοχο όσον αφορά την εκτέλεση του έργου και αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον», συμπληρώνοντας ότι «το Ε.Σ. δεν μπαίνει στο περιεχόμενο της μελέτης και το τεχνικό έργο. Όμως η μελέτη η οποία υπάρχει για την εκτέλεση του έργου είναι στην τεχνική υπηρεσία. Εγώ και ξέρω, ουδείς πέρασε απ’ την Τεχνική Υπηρεσία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της μελέτης στην επέμβαση του λιμανιού. Κατά συνέπεια μην κάνουμε τις υπερβολές και την εμφάνιση μόνο και μόνο απ’ την ιστορία», ενώ τόνισε πως, «στα δημόσια έργα υπάρχουν δυνατότητες και όποιες βλάβες υπάρχουνε κατά τη διάρκεια μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, υπάρχουν δυνατότητες οικονομικές ώστε να δικτυωθούνε και πράγματα τα οποία δεν ήταν στην αρχική μελέτη, ενδεχομένως με μια επέκταση της σύμβασης ή με μια συμπληρωματική σύμβαση.  Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα. Έχει γίνει ένα λιμάνι το οποίο έχει υποστεί μια μεγάλη ζημιά. Δε μένουμε στο γεγονός ότι με αυτές τις συνθήκες τις οικονομικές, για τον α, β λόγο, ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης του λιμανιού. Τρέχουμε να προλάβουμε να πούμε ότι δεν φτάνει, να μάθουμε την κατακόρυφο και την οριζόντιο και την κλίση και τη στρέβλωση. Εδώ θα είμαστε, θα είμαστε κοντά στο έργο, θα το παρακολουθούμε. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να ξεπατώσουμε και να εξευτελίσουμε ένα έργο πριν ακόμα αρχίσει». Ο Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είναι φυλακή οι υπεύθυνοι για την καταστροφή του λιμανιού. Η Αλεξάνδρα Τσούλου, τόνισε πως, «δε μπορούν να φιμωθούν οι οποιεσδήποτε ενστάσεις, απορίες ή έστω και αμφισβητήσεις όσον αφορά την καλή ή όχι διατήρηση, εξέλιξη, μελέτη και διαχείριση ενός έργου. Υπάρχει το προηγούμενο της απίστευτης κακοτεχνίας και δικαίως είναι απορία όλων των πολιτών που είναι να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις προηγούμενες κακοτεχνίες και τι ακριβώς κάνει ο Δήμος προκειμένου να μην επαναληφθούν». Ο Δημήτρης Κουτσούλης επεσήμανε ότι «στο λιμάνι έχουν φαγωθεί μέχρι τώρα 14 εκατομμύρια ευρώ», επισημαίνοντας ότι η μελέτη είναι για έργο 2,3 εκατομμυρίων ευρώ και ο ανάδοχος λέει ότι θα το φτιάξει με 1 εκ. ευρώ και τονίζοντας «είμαστε βέβαιοι; Ή θα ξαναζήσουμε το σκηνικό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να παίρνουμε τις πέτρες από το ένα σημείο, γιατί φυσικά έχουμε κάνει μείωση του κόστους, θα τις ρίχνουμε στο άλλο και ξαφνικά ένα άλλο σημείο του μόλου μετά από δύο χρόνια θα πέφτει λόγω του κυματισμού κι εκεί θα μας φταίνε οι καιρικές συνθήκες;» και τόνισε ότι, «θα ήθελα να ρωτήσω, σ’ αυτό το σημείο, ακριβώς τι προβλέπει η μελέτη, πότε έγινε και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου. Είναι συγκεκριμένες οι ερωτήσεις και παρακαλώ να μου δώσετε απαντήσεις. Πότε έγινε η μελέτη λοιπόν, τι προβλέπει να γίνει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου». «Δεν κάνουμε προγραμματική κατόπιν της δημοπρασίας» επεσήμανε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος αναφερόμενος στο ιστορικό του θέματος με την παράλειψη μίας παραγράφου που σωστά επεσήμανε το Ε.Σ. για συγκεκριμένη αναφορά του χρονοδιαγράμματος του έργου και είπε πως επειδή το προηγούμενο έργο στο λιμάνι είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, παράδειγμα κακοτεχνίας και λεηλασίας του δημοσίου χρήματος θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να παρακολουθούν τα πάντα και ζήτησε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής παρακολούθησης βήμα – βήμα του έργου. Μετά το πέρας της συζήτησης, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η έγκριση της νέας ορθής επανάληψης της προγραμματικής σύμβασης για το λιμάνι, με δημοτικούς συμβούλους της Αντιπολίτευσης, εκτός μικροφώνου, να αναφέρουν ότι δεν πήραν απαντήσεις σχετικά με το ποιες εργασίες θα εκτελεστούν στο λιμάνι.
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τοπικό Χωρικό Σχέδιο βάζει τάξη και στην Καλαμάτα 
Το Δημόσιο σχεδιάζει να αναθέσει μέσω διαγωνισμού, στο πρότυπο των διαγωνισμών κτηματογράφησης, την εκπόνηση και των 325 Τοπικών Χωρικών Σχεδίων της χώρας, ένα για κάθε Δήμο. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει κατ’ αρχήν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το έργο, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 300-350 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει την προεργασία για τον πρώτο διαγωνισμό.
 Στην  Καλαμάτα,   τα πράγματα είναι στον «αέρα» σε πολλές περιοχές της, όσον αφορά στις χρήσεις γης, με αποτέλεσμα να μένει πίσω ο όποιος επενδυτικός μπούσουλας με επιπτώσεις στην ανάπτυξή της,  καθώς  , στη δυτική της, κυρίως  πλευρά,  αγροτική,  αστική , βιομηχανική και τελευταία και τουριστική ανάπτυξη  συνυπάρχουν, κατά το λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι,  ατάκτως ερριμμένες.  Στον αντίποδα,  ο σχεδιασμός  αυτός που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χρόνια πριν μπορεί να δημιουργήσει και μεγάλες τριβές  λόγω  συγκρουόμενων  συμφερόντων.
Στη χώρα μας ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης σε κάθε περιοχή καθορίζονται μέσα από τα πολεοδομικά σχέδια. Έτσι ο πολίτης μπορεί να γνωρίζει τι επιτρέπεται σε κάθε περιοχή, σε ποιες υπάρχουν περιορισμοί, κοκ. Με δύο νόμους (ν. 4269/14 και 4447/16) η πυραμίδα του πολεοδομικού σχεδιασμού τροποποιήθηκε και πλέον το κατώτατο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού ονομάζεται Τοπικό Χωρικό Σχέδιο και εξειδικεύεται με πολεοδομικά σχέδια εφαρμογής (στα οποία έχουν συμπτυχθεί τα παλαιότερα δύο στάδια του σχεδιασμού, η πολεοδομική μελέτη και η πράξη εφαρμογής).
Το πρόβλημα του πολεοδομικού σχεδιασμού στη χώρα μας είναι... ότι είναι ατελής. Στα 17 χρόνια που ίσχυσε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων (1997-2014) ολοκληρώθηκε μόλις το 16% των μελετών που ανατέθηκαν, ενώ ακόμα 31% βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο γενικό πολεοδομικό σχέδιο εγκρίθηκε 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου. Πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι το 53% της χώρας, δηλαδή 481 δημοτικές ενότητες, παραμένει χωρίς κανένα ειδικό χωρικό σχεδιασμό, δηλαδή η οικιστική/πολεοδομική εξέλιξη των περιοχών αυτών απλά προχωρεί με βάση τους γενικούς κανόνες της νομοθεσίας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής (βλ. «Κ» 19.12.2016).
  Σαφείς χρήσεις γης
Το υπουργείο Περιβάλλοντος λοιπόν φιλοδοξεί... να κάνει την έκπληξη και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο της χώρας. Για το φιλόδοξο σχέδιο έχει εξασφαλιστεί επί της αρχής η συναίνεση της ΕΤΕπ, καθώς η ύπαρξη σαφών χρήσεων γης σε όλη την Ελλάδα έχει (και) προφανή αναπτυξιακό χαρακτήρα (το σχέδιο παρουσιάστηκε από το υπουργείο Οικονομίας τον Ιούλιο στα κεντρικά της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο).
Κατόπιν, στο τέλος Ιουλίου το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη διάθεση 60.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση μελέτης που θα προετοιμάσει το έδαφος: Θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση «ως προς τον βαθμό ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο (εγκεκριμένα και υπό εκπόνηση Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια-ΓΠΣ, Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων-ΣΧΟΟΑΠ, κλπ.)». Επίσης θα προταθεί μια κατηγοριοποίηση και προτεραιοποίηση περιοχών και δήμων «με κριτήρια τον βαθμό ολοκλήρωσης σχεδιασμού (ανάγκη επικαιροποίησης, συμπλήρωσης ή εξαρχής νέου σχεδιασμού), την πιθανή ύπαρξη οικιστικών ή αναπτυξιακών πιέσεων, τη θέση στο σύστημα των αστικών κέντρων της χώρας, πιθανές περιβαλλοντικές πιέσεις, διαφαινόμενες συγκρούσεις χρήσεων γης κλπ.».
  Δύο διαγωνισμοί και πρόσληψη ειδικού συμβούλου
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει να καταλήγει στην πραγματοποίηση δύο διαγωνισμών: έναν άμεσα, με τις περιοχές πρώτης προτεραιότητας και έναν δεύτερο για τα υπόλοιπα. Ο πρώτος διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κεντρικά (όπως λ.χ. προκηρύσσει η ΕΚΧΑ την κτηματογράφηση ομάδων περιοχών), ενώ σε δεύτερη φάση θα μπορούν δήμοι που διαθέτουν τεχνική επάρκεια να χρηματοδοτηθούν για να αναθέσουν οι ίδιοι την απαραίτητη μελέτη. Το ΥΠΕΝ πρόκειται να προσλάβει με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου και ειδικό σύμβουλο, για να βοηθήσει στην προετοιμασία των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων, με τα οποία εγκρίνονται τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια. Ως προς τη χρηματοδότηση, ο διαγωνισμός θα καλυφθεί αρχικά (μέχρι να υπογραφεί νέο δάνειο) μέσω της επέκτασης δανείου που έχει ήδη λάβει από την ΕΤΕπ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους δήμους. Μια πρώτη εκτίμηση τοποθετεί το εγχείρημα στα 300-350 εκατ. ευρώ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος θα μπορούσε να αναληφθεί από το Πράσινο Ταμείο (που έχει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ αποθεματικό), χωρίς τη σύναψη νέου δανείου, αν δεν υπήρχε ο μνημονιακός περιορισμός της διάθεσης μόλις του 2,5% του αποθεματικού του ετησίως.

*** Δίπλα στο ΔΗΠΕΘΕΚ… 
Είχαμε δημοσιεύσει πριν καιρό, μία φωτογραφία που έδειχνε πεταμένα σκουπίδια δίπλα στο κτήριο του ΔΗΠΕΘΕΚ.
Χθες, στο ίδιο σημείο (φωτό αριστερά),  πίσω από τους θάμνους, η κατάσταση ήταν όπως τη δείχνει η φωτό δεξιά.
Μήπως τελικά, κάποιος έχει βρει ένα χώρο για να περνά τις νύχτες του όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει;  Ω.

***  Άστατος ο καιρός αύριο Τρίτη 
καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 26/9/2017 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 6.1 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/


*** Αθλητική ενημέρωση  :
 
 ***   Το πρόγραμμα της 5ης αγων.  έχει ως εξής:
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

 Απόλλων Σμύρνης-Πλατανιάς 1-0
(22΄ Ενσικουλού)


~** Ατρόμητος-Λαμία 3-0
(27΄ Ουάρντα, 28΄,35΄ Μανούσος)
Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)
Κίτρινες: Ουάρντα - Πίτι
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Νταμίρ Κάναντι): Γιαννιώτης, Χατζηισαϊας, Ούμπιδες, Ουάρντα (78΄ Ντάουντα), Ντιγκινί, Μάντσον (80΄ Μπουσουλάτζιτς), Μανούσος, Κιβρακίδης, Βασιλακάκης, Γιαννούλης, Ρισβάνης (84΄ Καρασαλίδης)
ΛΑΜΙΑ (Μπάμπης Τεννές): Παπαδόπουλος, Βασιλαντωνόπουλος, Βουό (63΄ Φράνγκος), Αναστασιάδης, Κουκόλης (37΄ Παντελιάδης), Ασίγκμπα, Όμο, Μπλάζιτς, Ακόστα (53΄ Αναστασόπουλος), Πίτι, Βιάνα.
~** Παναιτωλικός-Παναθηναϊκός 2-0
(19΄ Μαζουρεκ, 65΄ Κλέσιο)
Διαιτητής: Γ.Κομίνης
Κίτρινες: Κυριακίδης - Γιόχανσον, Σιλά, Μολίνς
 ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Κυριακίδης, Μόρας, Μιχάι, Μαρινάκης, Ρότσα, Μπεχεράνο, Πάουλο, Μάζουρεκ (74΄ Μπράβο), Κλέσιο, Ρόσα, Ντίας (84΄ Μαρκόβσκι)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Χουλτ, Μολέδο, Κουρμπέλης, Γιόχανσον, Σιλά, Χίλιεμαρκ, Βιγιαφάνιες, Λουντ (64΄ Μουνιέ), Άλτμαν (46΄ Τσάβες, 71΄ Χατζηγιοβάνης) ), Μολίνς.

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου  2017
  ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 .-^
 Το  γκολ : στο 55ο λεπτό ο Πρίγιοβιτς.
ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Μάτος, Βαρέλα, Σαμπράνο, Λέοβατς, Μαουρίτσιο (67΄ Σάκχοφ), Τσίμιροτ, Ελ Καντουρί, Πέλκας (65΄ Λημνιός), Βιεϊρίνια (75΄ Μακ), Πρίγιοβιτς.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Βελλίδης, Μιχαήλ, Μαυροπάνος, Τζημόπουλος, Μπουκουβάλας, Κοζορώνης (68΄ Βιδάλ), Γαρουφαλιάς (61΄ Σολτάνι), Λίλα (43΄ Μανθάτης), Καρανίκας, Γιάκος, Χαλκιαδάκης.
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου

  Κέρκυρα-Λεβαδειακός  1-1 , (0-1) .-^
Τα γκολ : 41΄ο Νιάσε  , 52΄ πεν.  Επστάιν,
Λεβαδειακός (Ζοσέ Ανιγκό): Επασί, Τσαμπούρης, Μεντί, Λεονάρντο, Φαβάρο, Ζαραδούκας, Νιάσε, Μητρόπουλος, Μπραντάο, Γιουσούφ, Σίλβα
 Κέρκυρα (Αλέκος Βοσνιάδης): Γιαννακόπουλος, Γρομητσάρης, Αρτυματάς, Γκομές, Σοϊλέδης, Σιόντης, Σπίνουλας, Τουράμ, Παμλίδης, Επστάιν, Μπαλάφας
Διαιτητής: Δημήτριος Καραντώνης. Βοηθοί: Αθανάσιος Κολοσιώνης, Αντώνιος Πυλαρινός Τέταρτος Διαιτητής: Κωνσταντίνος Μπαλατσούκας
 Στον πάγκο των φιλοξενούμενων: Ναμάσκο, Καψάσκης, Γιακουμάκης, Καλτσάς, Καραχάλιος, Μπελγκαζουανί, Αντιλέχου
 Στον πάγκο των γηπεδούχων: Κουτζαβασίλης, Βενέτης, Ντιόγκο, Ζορμπάς, Κόντος, Νούνες, Ντουαλά
 Διαιτητής: Δ.Καραντώνης
Κίτρινες: Σπίνουλας, Παμλίδης, Ντιόγκο - Τόνι Σίλβα, Επασί
Κόκκινες: 53΄ Λεονάρντο
ΚΕΡΚΥΡΑ (Αλέκος Βοσνιάδης): Γιαννακόπουλος, Γρομητσάρης, Αρτυματάς, Γκόμες, Σοϊλέδης (31΄ Ντιόγκο), Σιόντης, Σπίνουλας (73΄ Ντουαλά), Τουράμ, Παμλίδης, Επστάιν (85΄ Κόντος), Μπαλάφας
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Ζοζέ Ανιγκό): Επασί, Τσαμπουρής, Μεντί, Λεονάρντο, Αμαράλ, Ζαραδούκας, Νιασέ, Μητρόπουλος (90΄+2 Καλτσάς), Μπραντάο (68΄ Γιακουμάκης), Γιουσούφ, Σίλβα (63΄ Αντιλέχου).

 Πανιώνιος-Λάρισα   4-1 , (1-0) .- ^
Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης
Κίτρινες: Γεσίλ - Φατιόν, Ναζλίδης
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Μιχάλης Γρηγορίου): Κότνικ, Μπανανά, Βλάχος, Χατζισαφί, Γκιοατά (81΄ Σταυρόπουλος), Κόρμπος (79΄ Πινιώτης), Σαββίδης, Μασούντ, Λάμπρου, Γεσίλ (64΄ Μασούρας), Σπιριντόνοβιτς
 ΑΕΛ (Τζάκι Ματάισεν): Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Γουάλας, Φατιόν, Λαγός (17΄ λ.τρ. Κούσας), Κρισμάν (83΄ Περόνε), Ναζλίδης, Κρητικός (46΄ Ντέλετιτς), Γιαννιτσάνης.
Τα  γκολ :   Ο Λάμπρου στο 33΄, ο Γεσίλ στο 50΄, ο Σπιριντόνοβιτς στο 68΄ και ο Μασούρας στο 78΄ ήταν οι σκόρερ των γηπεδούχων, που προσωρινά «έπιασαν» τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας. Για την ΑΕΛ μείωσε στο 90΄+1 ο Φατιόν.
Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης Α’ βοηθός: Χρυσούλα Κουρομπύλια Β’ βοηθός: Παντελής Σπυρόπουλος 4ος: Ευάγγελος Κορδολαίμης
 Στον πάγκο: Θεοδωρόπουλος, Ναβάρο, Κούσας, Περόνε, Ντέλετιτς, Μπάμπιτς, Λεοζίνιο
 ΑΕΛ: Μπόζοβιτς – Ρέντζας, Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Γουάλας – Φατιόν, Λαγός – Κριζμάν, Γιαννιτσάνης, Κρητικός – Ναζλίδης
 Στον πάγκο: Αστράς, Σαραμαντάς, Κάργας, Σταυρόπουλος, Μασούρας, Παπαγεωργίου, Πινιώτης
 Πανιώνιος: Κότνικ – Βλάχος, Μπανανά, Γκιοατά, Χατζισαφί – Κόρμπος, Σαββίδης – Λάμπρου, Μασούντ, Σπιριντόνοβιτς – Γεσίλ

20:30 ΑΕΚ-Ολυμπιακός  3-2 ,  (0-2) .-΄^
Τα  γκολ : 22΄ Μαρίν , 46΄Οφόε , 64΄Λ. Χριστοδουλόπουλος , 80΄Λ. Χριστοδουλόπουλος , 89΄ Π. Μάνταλος .-
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) / Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας)
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Αραούχο, Μάνταλος - Οφόε, Μάριν, Ρομαό, Ζιλέ, Ταχτσίδης
Κόκκινες: Τσόσιτς και Εγκελς (90+5΄)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς, Μπακάκης, Γιόχανσον, Σιμόες (28΄ λ.τρ. Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος (90+3΄ Αϊντάρεβιτς), Κλωναρίδης (46΄ Λιβάγια), Αραούχο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι): Καπίνο, Ελαμπντελαουί, Ένχελς, Ρομαό (71΄ Ζντίελαρ), Φιγκέιρας, Ταχτσίδης, Ζιλέ, Καρσελά (82΄ Πάρντο), Οφόε, Μάριν (65΄ Σεμπά), Εμενίκε
* Αποβλήθηκε στο 82΄ ο Μπέσνικ Χάσι για έντονη διαμαρτυρία στον διαιτητή.

 Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου  2017

19:30 Ξάνθη-Αστέρας Τρίπολης 0-0 ,(0-0) .-
Τα γκολ :
Διαιτητής είναι ο Αλέξανδρος Τσαμούρης (Πειραιά).
 Στον πάγκο για τους γηπεδούχους βρίσκονται οι Καπετάνος, Μαντιντά, Τσιλιανίδης, Κώτσιρας, Δουβίκας, Ζουμά, Κυριακόπουλος.
 Στο πάγκο για τους γηπεδούχους βρίσκονται οι Γκαραβέλης, Σβάρνας, Μεχία, Κάστρο, Ρότσε, Ορφανίδης, Σιλά.
 Αστέρας Τρίπολης (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Πασαλίδης, Τριανταφυλλόπουλος, Γιαννούλης, Ιγκόρ, Μουνάφο, Τσουκαλάς, Ιγκλέσιας, Καλτσάς, Ισνάλντο, Μανιάς.
 Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίfκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Λισγάρας, Φλίσκας, Κασάδο, Ντε Λούκας, Καμαρά, Τριάδης, Λουσέρο, Μπρίτο, Γέντριτσεκ.  Η βαθμολογία (σε 5αγ.)
1. ΑΕΚ 13
2. ΠΑΟΚ 11
. Πανιώνιος 11
4. Ολυμπιακός 8
5. Ατρόμητος 7
. Λεβαδειακός 7
7. ΠΑΣ Γιάννινα 6
. Πλατανιάς 6
9. Ξάνθη 5 -4αγ.
. Παναιτωλικός 5
. Κέρκυρα 5
12. Λαμία 4
13. Παναθηναϊκός 3
14. Αστέρας Τρίπολης 2 -4αγ.
. Απόλλων Σμύρνης 2
. Λάρισα 2
 * Ο Παναθηναϊκός άρχισε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς.

***  Ο Γιώργος Μπιστικέας μας μιλά για τον Μίμη Δομάζο 
Απόψε το βράδυ στην αίθουσα «Νικόλαος Πολίτης» του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» για τον Μίμη Δομάζο.
Τον «Στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παλαιμάχων Super Stars Μεσσηνίας και παλαίμαχος  της Καλαμάτας (αγωνίστηκε ακόμη σε Απόλλωνα Καλαμάτας, Απόλλωνα Αθηνών, Παναιγιάλειο, Τρίκαλα, Πάμισο Μεσσήνης κ.ά), Γιώργος Μπιστικέας, ο οποίος χθες μας μίλησε για τον Δομάζο… «Το 1964 όταν αγωνιζόμουν στον Απόλλωνα Αθηνών που διέθετε πολύ καλή ομάδα, πήγαινα συχνά στα δύο καταστήματα (μια καφετέρια και ένα εστιατόριο που είχε ο Μίμης Δομάζος στην πλατεία Βικτωρίας. Αποτελούσαν ποδοσφαιρικά «στέκια» (το ένα όπως θυμάμαι λεγόταν «Atene”). Εκεί συναντούσα πολλούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως τους Βασίλη Μποτίνο και Μίμη Στεφανάκο του Ολυμπιακού Πειραιώς, Μίμη Παπαϊωάννου της ΑΕΚ και τον σπουδαίο προπονητή Νίκο Αλέφαντο. Περάσαμε πολύ ωραία χρόνια. Σιγά σιγά γνωριστήκαμε με τον Μίμη Δομάζο, που ήταν στις δόξες του.  Στη συνέχεια δώσαμε τα χέρια για να γίνουμε κουμπάροι. Κάποια στιγμή ο Μίμης Δομάζος μου είπε ότι ήθελε να με πάρει στον Παναθηναϊκό, ο προπονητής μου όμως στον Απόλλωνα Αθηνών, όπου αγωνιζόμουν,  Τζίνα Σιμονόφσκι δεν με άφηνε. Παραμένουμε πολύ στενοί φίλοι με τον Μίμη Δομάζο. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι φίλος με τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όσον αφορά στο χαρακτήρα του,  είναι ένα «διαμάντι». Τώρα για την ποδοσφαιρική του αξία τί να πω. Έκανε σπουδαία καριέρα, κατακτώντας πολλούς τίτλους, ενώ ήταν η σημαία του Παναθηναϊκού, κάνοντας φοβερά παιχνίδια με την Εθνική ομάδα. Είναι ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο και τέτοιος ποδοσφαιριστής δεν θα ξαναβγεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ντεμπούτο μου στον Απόλλωνα Αθηνών το έκανα σε αγώνα με τον Πανιώνιο, όπου νικήσαμε 2-1. Το δεύτερο ματς το δώσαμε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας κόντρα στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό. Πριν τον αγώνα ο προπονητής μου, Τζίνα Σιμονόφσκι, μέσω διερμηνέα μου έδωσε εντολές για να «μαρκάρω» τον Μίμη Δομάζο. Από την ώρα που το άκουσα είχα μεγάλο άγχος. Από το πρώτο λεπτό έως το 90΄ ήμουν προσωπικός αντίπαλος του Μίμη Δομάζου, τον οποίο δεν κατάφερα να περιορίσω. Σε όλο τον αγώνα έκανε εντυπωσιακά πράγματα. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε ποδοσφαιριστής να τον εξουδετερώσει. Περίμενα πως και πως να λήξει ο αγώνας. Με το σφύριγμα της λήξης ο Δομάζος ήρθε και με αγκάλιασε λέγοντάς μου, μικρέ θα γίνεις πολύ καλός ποδοσφαιριστής.
Κράτησα αυτά τα λόγια από ένα σπουδαίο ποδοσφαιριστή και τα οποία που έδωσαν κουράγιο για τη συνέχεια της καριέρας μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ιστορικό ματς Καλαμάτας – Παναθηναϊκού όπου πέτυχα ένα εκπληκτικό γκολ το οποίο πανηγυρίσαμε έξαλλα. Εγώ κάποια στιγμή κοίταξα τον Μίμη Δομάζο ο οποίος είχε δάκρυα στα μάτια, διότι με ήττα ο Παναθηναϊκός θα έχανε το πρωτάθλημα».
Όπως μας ανέφερε ο κ. Μπιστικέας έχει πολύ συχνή επικοινωνία με τον Μίμη Δομάζο, ενώ μας επισήμανε ότι με πρωτοβουλία των δύο καθιερώθηκαν φιλικοί αγώνες παλαιμάχων Καλαμάτας – Παναθηναϊκού.
Τέλος ο Γιώργος Μπιστικέας, μας γνωστοποίησε ότι με χαρά θα βρεθεί δίπλα στον Μίμη Δομάζο στην παρουσίαση του λευκώματος «Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις».

***  Ο Τάκης Λεμονής επιστρέφει για 4η φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού        
Αντικαταστάτης του Μπεσνικ Χάσι

~Η πειραϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας την πρόσληψη του Τάκη Λεμονή, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μπέσνικ Χάσι που απομακρύνθηκε μετά την ήττα από την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής.in.gr


***  Τελειώνει άμεσα από τον Ολυμπιακό ο Μπέσνικ Χάσι
Δεν πάει στο Τορίνο...
~  Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται ο Μπέσνικ Χάσι από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Η ήττα από την ΑΕΚ, κυρίως από τον τρόπο που προήλθε, εξόργισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος πήρε την απόφαση να «τελειώσει» άμεσα τον Αλβανό τεχνικό.
Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά είναι κάτι που θα συμβεί πολύ σύντομα. Το πιθανότερο είναι πως ο Ολυμπιακός δεν θα πάει στο ματς με την Γιουβέντους με τον Χάσι στον πάγκο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του να γίνει εντός των επόμενων ωρών.
Το κλίμα εναντίον του έμπειρου τεχνικού είχε βαρύνει μετά τις δύο ισοπαλίες με Ξάνθη και Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο, μετά από αυτό που συνέβη στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεχίσει.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

~ ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-21-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-22-2017.html .- 
 ~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25-09-2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-25-09-2017.html .-

~**
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5809   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3706   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.227   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου