Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016  :
~Λόγο πονηρό να μην προφέρη το στόμα σου, γιατί το αμπέλι δεν παράγει αγκάθια (Αββάς Βενιαμίν).
Γεροντικόν

ΠΟΙΗΜΑ του Ακαδημαϊκού  Νικηφόρου Βρεττάκου :
    Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φως
            θα ελιχθώ προς τα πάνω
   όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει .-
Κι΄ αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους
  συναντήσω αγγέλους θα τους μιλήσω ελληνικά
             επειδή δεν ξέρουν γλώσσες
          μιλάνε μεταξύ τους με μουσική .
................................. με αυτά τα λόγια σαν χρώματα ψυχής
ο ποιητής Βρεττάκος  ζωγραφίζει τον πίνακα της γλώσσας μας .....
....Της Ελληνικής αυδής  ......
    ~**  Ο Νικηφόρος Βρεττάκος  υπάρχει , ζει , αναπνέει ....
και μας λέει :
 " Στην ποίηση  έδωσα την ψυχή μου .-
 Και  χωρίς  να είμαι βέβαιος , ότι είμαι ποιητής ,
   ξέρω τώρα  πως δεν είμαι τίποτε άλλο ." .-
 ~**  Και  ο Γιάννης Ρίτσος  25/61974 για να τιμήση τον " μόνιμο συνομιλητή με τον ήλιο " ποιητή  φίλο και συναγωνιστή του Νικ. Βρεττάκο τελειώνει ένα ποιήμα που έγραψε με τους παρακάτω στίχους :
          ¨Νικηφόρε  , όσα τραγούδησες σε τραγουδάνε ......
                            Ποτέ δεν λείπεις !
                  Πάντα παρών στο πόστο σου
              στην  μέσα πύλη  της Ελλάδας , ορθός
                        με τη λόγχη του στίχου σου
     ευγενικός , δακρυσμένος φρουρός της Ποίησης και της Ελευθερίας " .-

POIHMA TOY Akadhma:ikoy

21 Οκτωβρίου
Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω. Ιερομαρτύρων Σωκράτους , πρεσβυτέρου εν Αγκύρα και Θεοδότης (1). Μαρτύρων Αζή, Γαΐου, Δασίου και Ζωτικού. Οσίων Ευκράτους και Ζαχαρίου. Πλαντίνου, Ανδρέου και Παύλου. Πέτρου και Στεφάνου των νεοφανών. Νεομάρτυρος Ιωάννου, του εκ Γουβών (Μονεμβασίας) και εν Λαρίση θλήσαντος [†1773])• Οσίων Ιακώβου, Ιλαρίωνος του Μεγάλου (†371). Βαρούχ, Φιλόθεου του εν Άθω. Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, των εν Περιστερώνα Κύπρου. Ιλαρίωνος του Ρώσου.
(1)Έζησαν τον 3ο αι. επί βασιλείας Αλεξάνδρου του Σεβήρου. Μαρτύρησαν δε στην Άγκυρα. Η Θεοδότη ήταν από ευγενή οικογένεια, καλλιεργημένη, και κήρυττε με παρρησία τον Χριστιανισμό, προσπαθώντας να προσελκύσει τους συνανθρώπους της στην αληθινή πίστη του Ιησού. Ο πρεσβύτερος Σωκράτης ήταν ιερέας πρόθυμος να κάνει οποιαδήποτε θυσία για το ποίμνιό του και για την πίστη του. Για την βαθιά πίστη τους και για την άρνηση τους στην ειδωλολατρεία οι δύο Άγιοι μαρτύρησαν δια του αποκεφαλισμού.  ~ 
Σήμερα 21/10/2016 εορτάζουν:
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας, Όσιος Φιλόθεος ο Αγιορείτης, Αγία Θεοδότη και ο Άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος
Όσιος Φιλόθεος ο Αγιορείτης Όσιοι Βαρνάβας και Ιλαρίων οι θαυματουργοί Όσιος Ιλαρίων της Λαύρας των Σπηλαίων Αγία Θεοδότη και ο Άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Χριστοδούλου του Θαυματουργού
 Αγία ΟύρσουλαΌσιος Ιλαρίων ο Μέγας Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιλαρίωνα Επισκόπου Μεγληνίας Άγιος Ιωάννης ο Νεομάρτυρας από τη Μονεμβασιά Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας, Όσιος Φιλόθεος ο Αγιορείτης, Αγία Θεοδότη και ο Άγιος Σωκράτης ο Πρεσβύτερος

~  Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
 ~ Ἐγκρατείας τὴ αἴγλη λαμπρυνθεῖς τὴν διάνοιαν, ἤστραψας θαυμάτων ἀκτῖνας Ἰλαρίων Πατὴρ ἠμῶν, καὶ γεγονὸς φωστὴρ περιφανής, καὶ στῦλος εὐσέβειας θεαυγῆς, καταυγάζων τὴ ἐνθέω σου βιοτῆ, τοὺς πίστει προσιόντας σοί. Δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Ιλαρίωνος - 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/OwR3upZ8kZM  .-

~
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος
 
Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από τ....
 
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
 
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
 
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
~Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας γεννήθηκε το 333 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η κωμόπολη στην οποία ανατράφηκε ονομαζόταν Θαβαθά, πέντε μίλια μακριά από τη Γάζα. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι ειδωλολάτρες. Στην επιθυμία τους να σπουδάσουν όσο γίνεται καλύτερα το γιο τους, έστειλαν αυτόν στην Αλεξάνδρεια.
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
Εκεί, ο Ιλαρίων γνώρισε τη χριστιανική πίστη, την αγάπησε και βαπτίσθηκε χριστιανός. Έγινε μιμητής του Μέγα Αντωνίου και έμεινε αρκετό καιρό κοντά του. Όταν πέθαναν οι γονείς του, γύρισε στην πατρίδα του, διαμοίρασε στους φτωχούς όλη του την κληρονομιά και πήγε στην έρημο. Εκεί κάποτε συνάντησε ληστές, με τους οποίους είχε τον έξης διδακτικό διάλογο: «Εάν σε συναντούσαν κλέφτες, τον ρώτησαν, τί θα έκανες;» Εκείνος απάντησε: «Τί έχει να φοβηθεί ο γυμνός;». Έπειτα του είπαν: «Αλλά αν σε σκότωναν;». Ο Ιλαρίων απάντησε: «Τόσο το καλύτερο. ο σωματικός θάνατος κλείνει τη νύκτα της παρούσας ζωής και εισάγει στην ανατολή της μέλλουσας ζωής». Οι απαντήσεις του Ιλαρίωνα είχαν σαν αποτέλεσμα τη μετάνοια των ληστών. Ο Ιλαρίων, έλαβε από το Θεό και το χάρισμα να κάνει θαύματα.
Αφού περιόδευσε σε πολλούς τόπους και χώρες, παρέδωσε στο Θεό την ψυχή του, ογδόντα χρονών.Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας έζησε τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του στην Επισκοπή της Πάφου.
Το λείψανο του Οσίου δεν έμεινε για καιρό στην Κύπρο. Οι χριστιανοί της Παλαιστίνης, σαν έμαθαν τον θάνατο του οσίου, έστειλαν εδώ τον μαθητή του Ησύχιο, ο οποίος με τρόπο ανέσκαψε τον τάφο. Χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας πήρε τα ιερά λείψανα και τα μετέφερε στην Παλαιστίνη. Εκεί οι χριστιανοί τα εναπέθεσαν με ξεχωριστές τιμές στη Μονή του Μαϊουμά.


***  Άστατος  σήμερα Παρασκευή ο καιρός στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 21/10/2016 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής ανά διαστήματα. Επίσης υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι), κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για το χρέος
Κρίσιμα ραντεβού στις ΒρυξέλλεςΣυναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για το χρέος
~ Το θέμα του χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κρισιμότερο όλων θεωρείται το τετ-α-τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο, δεδομένης της άκαμπτης στάσης του Βερολίνου.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να θέσει ευθέως το ερώτημα προς την Άνγκελα Μέρκελ εάν το Βερολίνο επιθυμεί να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να την πείσει ότι αν η γερμανική πλευρά επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, επίσης, να εξασφαλίσει τη στήριξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τόσο ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, όσο και ως προς τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Βασικός στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το τρίτο ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυπικά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των κρατών μελών που συνδέονται μάλιστα και με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.
Πάντως, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να διεξαχθούν το 2018.
«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση» δήλωσε την Πέμπτη σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου.
«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
Τις προσδοκίες της κυβέρνησης μετρίασε και η κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.
«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα. Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε.  Newsroom ΔΟΛ

*** Τουρκική πρόκληση: Διόρισαν μόνιμο ιμάμη στην Αγία Σοφία
Μόνιμο ιμάμη διόρισαν οι αρμόδιες αρχές στην Αγιά Σοφιά προχώρησαν οι αρμόδιοι στην Τουρκία, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Αν και υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα στην Αγιά Σοφιά από το 1935, οπότε και έγινε μουσείο με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, φέρνει στο φως απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, όπου εντάσσεται η Αγιά Σοφία, σύμφωνα με την οποία ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας.
Μέχρι τώρα η προσευχή των μουσουλμάνων ακουγόταν δύο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφιά και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’. Μέσα στον χώρο του μουσείου, δεν επιτρέπεται καμία προσευχή.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δύο φορές».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, ενώ το Σάββατο, μουεζίνης απήγγειλε το «αζάν» τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά από το κρατιό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet

***  Η επιστροφή των δανειστών: Ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις
 Πρώτο στην ατζέντα το θέμα των αποκρατικοποιήσεων
Η επιστροφή των δανειστών: Ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις
Με το υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων να είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων αρχίζουν το πρωί της Παρασκευής, μετά από την ολιγοήμερη καθυστέρηση, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, η αξιολόγηση πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να ληφθούν και οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα τεθούν προς διαπραγμάτευση είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η ενίσχυση του ανταγωνισμού (άνοιγμα επαγγέλματος μηχανικών, αδειοδοτήσεις, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας κ.ά.), το Δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου ταμείου κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η πρώτη εβδομάδα του επόμενου μήνα θεωρείται «εβδομάδα διακοπών» στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα των αυριανών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:
*10:00- 11:30 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο) - υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
*11:30- 12:00 Ληξιπρόθεσμα - Ευκλείδης Τσακαλώτος.
*12:00- 13:00 Εκπαίδευση - υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.
*16:00- 17:00 Διαφθορά - υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
*17:00- 18:00 Ενέργεια/Κτηματολόγιο - υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.
 
*** Τσίπρας: Να τηρούν όλοι τις συμφωνίες, όχι μόνο οι πιο αδύναμοι
"Αποτελεσματική" αλληλεγγύη και όχι "αλληλεγγύη κατ' επιλογή" ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρωθυπουργός
 Τσίπρας: Να τηρούν όλοι τις συμφωνίες, όχι μόνο οι πιο αδύναμοι
«Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό». Αυτό ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει το δείπνο εργασίας, με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και το Brexit στο «μενού» των ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αύριο στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν να γίνουν «περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο, η οποία μείωσε δραστικά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η ΕΕ επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με πέντε χώρες στις οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη).
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε σήμερα στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ηγέτες θέλουν η Μογκερίνι να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».
«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών» τους στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.
Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.
Κατά την Μογκερίνι, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.
Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η μεταναστευτική διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία έχει γίνει και πάλι η βασική οδός προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αφότου οι διελεύσεις μειώθηκαν στο Αιγαίο. Η πίεση δεν μειώνεται για την Ιταλία, όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 142.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Η πολιτική αυτή, που πολύ απέχει από την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν από έναν χρόνο, συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις χωρών που αντιτίθενται στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, προεξαρχούσης της Ουγγαρίας.

***  Με τον Κύκλο Ιδεών ο Ευάγγελος Βενιζέλος απόψε στην Καλαμάτα 
Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές, αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.
Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του συμβατικού δημόσιου λόγου. Τώρα δε συγχωρείται η αποσπασματική θεώρηση, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, η μετακύλιση των ευθυνών στους «προηγούμενους», τους «παλιούς», τους άλλους.  Ο e-κύκλος είναι μια πρόσκληση να απαντήσουμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα όλα όσα περιέχονται σε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που υπερβαίνει το μνημόνιο και οδηγεί στην Ελλάδα του 2021 υπό συνθήκες επάξιες μιας τέτοιας επετείου (1821-2021) έχουν λίγο-πολύ ειπωθεί και εξακολουθούν να διατυπώνονται με διάφορες ευκαιρίες. Ο ευρωπαϊκός και ο  διεθνής διάλογος για αντίστοιχα θέματα είναι εξαιρετικά πλούσιος. Το ζήτημα είναι να αναδειχθούν και να προκύψουν οι πολιτικές, κοινωνικές, αξιακές, θεσμικές και επιχειρησιακές προϋποθέσεις που επιτρέπουν να συντεθούν οι επιμέρους προτάσεις και να αποδειχθεί η περιβόητη υλική δύναμη των ιδεών.
Πράγμα καθόλου εύκολο, γιατί παρεμβάλλονται αγκυλώσεις και σκοπιμότητες που θέλουμε να αποφύγουμε. Θέλουμε ο e-κύκλος να λειτουργεί ως forum ενός δημόσιου λόγου που δεν ανταγωνίζεται ούτε τον κομματικό, ούτε το δημοσιογραφικό, ούτε τον επιστημονικό, αλλά συμβάλλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος  δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες.
Όλα τα παραπάνω είναι η "μαγιά" για τη δημιουργία μιας ανοικτής ομάδας ιδεών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες πολίτες της Καλαμάτας που πλαισιώνουν την ιδέα αυτή.
Ειδικότερα, κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις οχτώ το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, απηύθυναν τα μέλη του Κύκλου Ιδεών, ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, ο Παναγιώτης Ρήγας, Καλαματιανός, πρώην αιρετός νομάρχης και αλλεπάλληλες φορές βουλευτής ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος.
Επίσης, στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πάζιος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας», Θόδωρος Μπρεδήμας.
Στην εκδήλωση, με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις», θα μιλήσουν η Καλαματιανή δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα συντονίσει ο Διονύσης Αλευράς.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ετοιμάζονται οι κορδέλες των εγκαινίων του Περιμετρικού της Καλαμάτας 
Οι πρώτοι σοβαροί σχεδιασμοί για τον Περιμετρικό της Καλαμάτας ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '70. Από εκεί και πέρα, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι και ουσιαστικά το έργο έμεινε κάτι σαν όνειρο απατηλό.
Στην αρχή της θητείας του ο δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης, έπειτα από μαραθώνιο συναντήσεων στο υπουργείο Υποδομών, τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, κατάφερε να βάλει το έργο και πάλι στο… χάρτη της υλοποίησης. Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν ταλαντεύσεις, οπισθοχωρήσεις, ακόμα και κίνδυνος ματαίωσής του. Με τα πολλά ο Περιμετρικός οριστικοποιήθηκε ως προοπτική και πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Πριν προχωρήσουμε δε θα πρέπει να ξεχνάμε το τεράστιο κόστος του έργου, ακόμα και για παγκόσμια δεδομένα: ούτε 10 χιλιόμετρα κόστισαν πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το γεγονός ότι ένα τόσο κοστοβόρο έργο δε διευκολύνει ουσιαστικά την προσπελασιμότητα προς τη Μάνη και, τέλος, την κακή «συμπεριφορά» του (σ.σ. σύμφωνα με το Δήμο Καλαμάτας) στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
Αν ξεχάσουμε τα αρνητικά παραπάνω στοιχεία, τότε θα πρέπει να μετράμε αντίστροφα το χρόνο για τις… κορδέλες. Βέβαια, η ολοκληρωμένη μορφή θα καθυστερήσει σε σχέση με τις προβλεπόμενες ημερομηνίες, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία οι τρεις πρώτοι κόμβοι, ενώ λίγες μέρες αργότερα θα δοθεί πλήρως σε λειτουργία.
Ο Περιμετρικός χαρακτηρίζεται από αυτούς που έχουν ασχοληθεί εντατικά με το έργο ως μία μικρογραφία της Αττικής Οδού, καθώς είναι πλήρως ανισοπεδοποιημένος και έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου.
Η λειτουργία του θα φέρει, όμως, μεγάλες αλλαγές και στην κυκλοφοριακή κίνηση της Καλαμάτας, μειώνοντας δραστικά τη διαμπερή κίνηση μέσα στην πόλη, ευελπιστώντας έτσι ότι θα υπάρξει βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.
Το προς παράδοση νέο τμήμα έχει μήκος περίπου 7,5 περίπου χλμ. Αρχίζει από τον κόμβο της Εισόδου Καλαμάτας (που βρίσκεται στην περιοχή της Θουρίας, εγγύτατα του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου σήμερα απολήγει ο εν λειτουργία αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Καλαμάτας) και φθάνει μέχρι και τον Ανισόπεδο Κόμβο του Νέδοντα (που συνδέει την Περιμετρική Οδό με το κέντρο της πόλης).  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Η Πύλος γιόρτασε την 189η Επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου 
 
 
 
 
 
 
Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες στην Πύλο η 189η Επέτειο της ιστορικής ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Συμμάχων, στην κεντρική πλατεία, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών.
Οι εκδηλώσεις περατώθηκαν με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Στον εορτασμό παρέστησαν η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Π. Κοζομπόλη, ο τ. πρωθυπουργός και βουλευτής Α. Σαμαράς, οι αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη και Π. Μαντάς, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης, ο αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Κων/νος Καραγεώργης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Β. Καπέλιος, ο διοικητής της ΔΙ.ΚΕ Πελοποννήσου, υποστράτηγος Β. Δοκμετζόγλου, ο διοικητής της Ε΄ Διοίκησης Λ.Σ., αρχιπλοίαρχος Σ. Καλογείτων, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, σμήναρχος Κ. Χίνης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Χρ. Καμπύλης, ο επίτιμος υπαρχηγός του Λ.Σ. Π. Αγγελόπουλος, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.

*** Ανάκληση τυριού «φέτα» από τον ΕΦΕΤ 
Στην ανάκληση τυριού από την αγορά προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί, διαπίστωσε ότι το προϊόν με εμπορική επωνυμία «ΦΕΤΑ ΠΟΠ ΜΠΑΣΔΡΑΣ», συσκευασίας διακοσίων (200) γραμμαρίων, με ημερομηνία παρασκευής 15/02/16, ημερομηνία συσκευασίας 07/05/2016 και ημερομηνία λήξης 14/02/2017, βρέθηκε να έχει παραχθεί από 100% αγελαδινό γάλα.
Το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται και συσκευάζεται από την εταιρία ΜΠΑΣΔΡΑΣ ΟΕ, με έδρα το 68ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο Πολύκαστρο.
Επίσης, πωλείται με τις ενδείξεις «τυρί αποκλειστικά φτιαγμένο από φρέσκο παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, καθ. βάρος 200g, Συστατικά: παστερ. πρόβειο γάλα 70%, παστερ. κατσικίσιο γάλα 30%, αλάτι, πυτιά, καλλιέργεια τυρών, μεγ. υγρασία 56%, ελάχιστα λιπαρά επί ξηρού 43%».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω, «μη κανονικό- νοθευμένο» προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Newsroom ΔΟΛ

***  Η Αγγελική Σιδηρά παρουσίασε το «Silver Alert» στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας 
Η νέα ποιητική συλλογή της Αγγελικής Σιδηρά «Silver Alert» παρουσιάστηκε χθες στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κέδρος» και το βιβλιοπωλείο Bookmark του Λυκούργου Καρολεμέα. Το βιβλίο παρουσίασαν η Μαρία Τσαγκαράκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και η Ζέτα Κουντούρη, συγγραφέας. Επίσης, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα της Αγγελικής Σιδηρά από το συνθέτη Θοδωρή Ξυδιά.
  Το βιβλίο
Silver, omnibus και amber alert, τα συντονιστικά προγράμματα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών για περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων το πρώτο, ενηλίκων το δεύτερο και ανηλίκων το τρίτο. Στην περίπτωση της Αγγελικής Σιδηρά, όμως, η εξαφάνιση για την οποία γίνεται λόγος και η συνακόλουθη αναζήτηση, παρότι έχουν συντελεστεί στον πραγματικό κόσμο, εξακολουθούν να συντελούνται καθημερινά και στο μέσα ορίζοντα.
Στην πρώτη ενότητα της πιο πρόσφατης ποιητικής συλλογής της, που τιτλοφορείται -όπως και ολόκληρη η συλλογή- Silver Alert, η Σιδηρά μάς πληροφορεί για τους εξαφανισμένους ηλικιωμένους της ζωής της, αντλώντας από τις αναμνήσεις της: πρόκειται για πληροφορίες επώδυνες, γιατί κρύβουν μέσα τους ντροπή αλλά και τρυφερότητα, σε ένα παράξενο μείγμα που τροφοδοτεί τη συγκίνηση.
Πρωταγωνιστές ο πατέρας, στον οποίο ήθελε να δώσει πετρούλες για να μη χάνει τον δρόμο για το σπίτι, και η μητέρα που με τις φουρκέτες της συγκρατούσε, μαζί με τα μαλλιά, τις λύπες, τους θυμούς και τις αγωνίες της.
Omnibus alert είναι ο τίτλος της δεύτερης ενότητας και εδώ υπερισχύουν τα μεγάλα ερωτήματα, είτε εμπεριέχουν το θάνατο είτε όχι: το τι θα γινόταν αν, το τι γίνεται όταν, το τι συμβαίνει στο διάστημα ανάμεσα στο πριν και στο τώρα, το τι είναι δικό μου και τι είναι ξένο, όλα αυτά απασχολούν την ποιήτρια με αφορμή μια σκηνή στο μετρό, μια ρεκλάμα σε περιοδικό αυτοκινήτων, έναν πίνακα ή ένα άλλο ποίημα.
Η τρίτη ενότητα, amber alert, είναι μια αναζήτηση στην περασμένη ανεπιστρεπτί ηλικία της αθωότητας με δυο-τρεις πληγές για εφόδιο, μέσα από ένα ζευγάρι παιδικά μάτια που κοιτούν απορημένα τον κόσμο, ενώ συντελούνται σε βάρος τους αδικίες χωρίς λογική: τα παιδιά από τη Συρία χάνονται διαπλέοντας με επισφαλή πλεούμενα το Αιγαίο στην προσπάθειά τους να βρουν ένα ασφαλές μέλλον, το Εβραιόπουλο οδηγείται στο κρεματόριο χαρούμενο για το κίτρινο αστέρι στο πέτο του, ένα μικρό παιδί περιπλανιέται χαμένο στη μεγάλη Αθήνα.
Των τριών αυτών ενοτήτων έπεται ένα θλιβερό επίμετρο: λίγο καιρό πριν κυκλοφορήσει η συλλογή, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ένας από τους γιους της ποιήτριας. Το να χάνει ένας γονιός το παιδί του είναι από τα πιο φρικτά πράγματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή. Κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου, η Αγγελική Σιδηρά προσέθεσε επτά ποιήματα στη μνήμη του γιου της, ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας των Παθών, ξεκινώντας από την Κυριακή των Βαΐων.
Η εξαφάνιση που συνεπάγεται την απώλεια, ιδίως όταν είναι αμετάκλητη, η αναζήτηση που δεν τελειώνει ποτέ, η επιστροφή στον εαυτό πάντα, όλα αυτά είναι οι συντεταγμένες του «Silver alert», μιας συλλογής που διατυπώνεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια και δε φειδωλεύεται το σπαραγμό.   Α.Π.

*** Καθαρισμός χειμάρρων από το Δήμο Καλαμάτας 
Προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς το έργο καθαρισμού των χειμάρρων από κάθε είδους φερτά υλικά και η επίλυση των προβλημάτων από την τελευταία κακοκαιρία.
Μέχρι σήμερα έχει γίνει καθαρισμός ως εξής:
1) ΛΑΓΚΑΔΑ/ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ: καθαρισμός μέχρι τον περιμετρικό
2) ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΡΑΚΟΥ: καθαρισμός αγωγών
3) ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΑΣ: καθαρισμός μέχρι ένα σημείο και θα φτάσει μέχρι τον περιμετρικό
4) ΠΟΛΙΤΑΙΙΚΟ
5) ΡΙΖΟΣ, που θα ξανακαθαριστεί.
Θα έχει ολοκληρωθεί στο προσεχές δεκαήμερο καθαρισμός:
α. Στον ΚΑΡΑΜΠΟΓΙΑ μέχρι τον περιμετρικό
ω. Στον ΡΙΖΟ για δεύτερη φορά
γ. Στο ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ σε μία εβδομάδα
δ. Στα ΚΕΡΕΖΕΝΙΑ σε μία εβδομάδα
ε. Στη ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ / ΣΩΦΡΟΝΑ σε δύο έως τρεις ημέρες και
στ. στο ΝΕΟ ΚΟΜΒΟ ΑΘΗΝΩΝ / ΚΑΡΕΛΙΑ.
Αναφορικά με τα παρακάτω αναγκαία έργα άμεσης υλοποίησης, έχει αρχίσει η μελέτη και προγραμματίζεται η κατασκευή αγωγών ομβρίων ως εξής:
i) ΕΛΑΦΟΓΚΡΕΜΙ: κατασκευή ορύγματος συγκράτησης φερτών υλικών και κατασκευή συρματοκιβωτίων
ii) ΡΕΜΑ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
iii) ΛΑΓΚΑΔΑ στην απόληξη Μπακογιάννη και Γλαύκου iv) ΛΑΓΚΑΔΑ στα ΜΑΝΟΥΣΑΙΙΚΑ.

***  Στην Αλειφέρη ο Μάκαρης για θέματα του Δήμου 
Mε την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη για θέματα του Δήμου Καλαμάτας που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου συναντήθηκαν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Θεοφιλόπουλος και Δημήτρης Φαββατάς και οι τοπικοί σύμβουλοι, Νίκος Μπιτσάνης και Νίκος Χριστόπουλος.
Ειδικότερα, για τα εξής:
-Συνδρομή για άμεση αποκατάσταση καταστροφών στις υποδομές λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, ανακούφιση των πληγέντων με αποζημίωση όχι μόνο για τις οικοσκευές, αλλά και για τις περιπτώσεις των καταστροφών σε επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και   γεωργική παραγωγή
-Ανάγκη για καλύτερο συντονισμό, σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να έχουμε άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
-Εξεύρεση λύσης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από την ατελή διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, αλλά και τις  ανεξέλεγκτες χωματερές στη Μεσσηνία
-Αντιμετώπιση του χρονίζοντος περιβαλλοντικού προβλήματος της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού
-Ανάληψη δράσης, σε συνεργασία με την Τροχαία και τους Δήμους, για την καταπολέμηση των τροχαίων ατυχημάτων που έχουν αυξηθεί στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα
-Επέκταση αστικής συγκοινωνίας σε Βέργα και Μικρή Μαντίνεια.
-Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, έτσι ώστε να μην προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον και την υγεία του πληθυσμού.

***  Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών 
 
 
 
 
Αγιασμό για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους τέλεσε προχθές ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στη Χριστιανική Ένωση Καλαμάτας (Γ.Ε.Χ.Α.). Αμέσως μετά ακολούθησε ομιλία από τον ίδιο για το επίκαιρο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Χρυσόστομος είναι ένας από τους τρεις μητροπολίτες που έχει ορίσει η Ιερά Σύνοδος στη σχετική Επιτροπή Διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας.
Ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως το θέμα της διδασκαλίας και του σκοπού του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα, όχι μόνο την εκκλησιαστική, αλλά και την πολιτική. Ειδικότερα, εν όψει της αλλαγής και των νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει επιφύλαξη, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, όχι μόνο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εν Ελλάδι γι’ αυτό το οποίο περιέχει το νέο αναλυτικό πρόγραμμα.
Συνεχίζοντας μίλησε για τις κατά καιρούς εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και τις πολλές διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα, αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει. Έτσι, συμπλήρωσε, έχει ανοίξει ένας διάλογος, ο οποίος, δυστυχώς, όπως συμβαίνει στη χώρα μας με όλα τα θέματα, κινείται μεταξύ δύο ακραίων πόλων. Ειδικότερα, ενός επιφανειακού εκσυγχρονισμού και ενός παραδοσιακού φονταμενταλισμού, που αφορά κυρίως στο περιεχόμενο του μαθήματος.
Σχετικά με το διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή, η Εκκλησία τον παρακολουθεί εδώ και 5 χρόνια με προσοχή, σοβαρότητα και νηφαλιότητα, ενώ η Ιερά Σύνοδος καταγράφει όλες τις εκφρασθείσες απόψεις.
Έπειτα ο μητροπολίτης έκανε αναδρομή και ανέφερε ότι το ζήτημα απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο την περίοδο 2010-2012, αλλά τότε, δυστυχώς, δεν πάρθηκε καμία απόφαση.
Το Νοέμβριο του 2012 ο ίδιος εκλήθη να εισηγηθεί σχετικά με την ονομασία, το χαρακτήρα και το σκοπό του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Κατά τη γνώμη του, είναι απαίτηση πλέον να υπερβούμε τα υποδεικνυόμενα υφ’ όλων των ομάδων σχέδια, απόψεις ή τοποθετήσεις και να μην υπάρξει εγκλωβισμός ούτε σε φιλελευθερισμούς ούτε σε αγκυλώσεις παλαιών εκπαιδευτικών σχημάτων ή μοντέρνων, αλλά με νηφαλιότητα και με γνώμονα την πνευματική και πολιτισμική παράδοση της χώρας να υπάρξουν απαντήσεις στα προβαλλόμενα ερωτήματα σχετικά με την ονομασία, το χαρακτήρα και το σκοπό του μαθήματος, στο πλαίσιο μιας δημόσιας εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποφεύγοντας συγχρόνως να αντιγράψουμε άλλα εκπαιδευτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών, αφού ιστορικά ισχύουν διαφορετικές πολιτιστικές συντεταγμένες και αντιλήψεις κατανόησης της ζωής και της ανθρώπινης κοινωνίας, όπως και των σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων.
Ο ίδιος εισηγήθηκε ως προς την ονομασία να παραμείνει ο τίτλος μάθημα «Θρησκευτικών», αφού όποιος άλλος θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο ως προς την κατανόηση του περιεχομένου το οποίο καλείται να περιγράψει όσο και ως προς το χαρακτήρα του. Επίσης, ως μέρος του προγράμματος αυτών των βαθμίδων εκπαίδευσης δε θα έπρεπε να έχει τίτλο που δηλώνει είτε μονομέρεια είτε αποκλειστικότητα.
Ως προς το σκοπό, ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι ένα μάθημα δεν πρέπει να είναι μάθημα μουσειακό, αλλά να συνδέεται με την ίδια τη ζωή και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας.
Τέλος, ως προς το χαρακτήρα, είπε ότι δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως κατηχητικό, ομολογιακό ή θρησκειολογικό, ως απόλυτο περιεχόμενο, αφού το μάθημα, όπως και όλα τα υπόλοιπα, ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτείας. Στο παραπάνω πλαίσιο, το μάθημα των Θρησκευτικών είναι κοινό για όλους μαθητές, απαραίτητο για όλα τα προγράμματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό και όχι προαιρετικό, αφού παρέχει γνώσεις οι οποίες θα στηρίξουν την εξοικείωση των μαθητών με τα στοιχεία αυτά που συγκροτούν και δομούν την πολιτισμική κληρονομιά και πολιτιστική παράδοση των Ελλήνων, που μαζί με τα ιδιάζοντα στοιχεία της ορθοδόξου παραδόσεως διαμόρφωσαν την ταυτότητα της χώρας, χωρίς όμως συγχρόνως να αλλοιώνουν την ιστορική παρουσία και των άλλων ομολογιών και θρησκευτικών κοινοτήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι κάθε μαθητής, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ιδιοπροσωπίας, είναι απαραίτητο και πολύτιμο να γνωρίζει τη θρησκευτική παράδοση του τόπου ως πίστη, λατρεία, ζωή και πολιτισμό. Σύμφωνα με το μητροπολίτη, τούτο θα πρέπει να είναι ο πρώτος και βασικός κύκλος του μαθήματος. Ο δεύτερος κύκλος θα πρέπει να αφορά στις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις, εκτός της Ορθοδοξίας, οι οποίες συναντώνται στον ελλαδικό χώρο και γενικότερα στον κόσμο. Ο τρίτος κύκλος θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία από τα μεγάλα θρησκεύματα και ιδίως όσα ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία, δηλαδή τις μονοθεϊστικές θρησκείες και παραδόσεις του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, τον Ινδουισμό και το Βουδισμό, προκειμένου σε ένα γνωσιακό επίπεδο οι διδασκόμενοι να αποκτήσουν την πείρα και αυτών, αφού πλέον βρισκόμαστε σε έναν πολυπολιτισμικό χώρο, όπου συνυπάρχουμε με όλους τους θρησκευτικά διαφορετικούς από εμάς.
Το τρίπτυχο, όμως, αυτό δεν εισακούστηκε, αφού οι προτάσεις έγιναν πάνω σε άλλα προγράμματα και όχι στα νέα που ζητούσε το υπουργείο Παιδείας.
Τέλος, μετά το αδιέξοδο στο οποίο πρόσφατα οδηγήθηκε η Ιερά Σύνοδος, αποφασίστηκε έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του υπουργού Παιδείας και του κ. Καμμένου να ξεκινήσει νέος διάλογος ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο. Να τεθούν, δε, οι αρχές οι οποίες είχαν αποφασιστεί, δηλαδή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, η διατήρηση των ωρών διδασκαλίας και ο ορθόδοξος προσανατολισμός ως περιεχόμενο. Επιπλέον, να κατατεθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την Εκκλησία οι νέες παρεμβάσεις και διορθώσεις της επί του νέου αναλυτικού προγράμματος σπουδών, υπό τον τύπο των τριών κύκλων.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μίλησε και για την επιτροπή διαλόγου που έχει οριστεί, αλλά και την πλειονότητα των ιεραρχών, ενώ τόνισε ότι δεν κινείται με μια διάθεση ηττοπάθειας ή συμβιβασμού, αλλά διαλεκτικά θεωρεί ότι είναι δυνατόν να βρεθούν προτάσεις διορθωτικές του νέου αυτού προγράμματος.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν μπορέσουν να προσεγγίσουν τόσο το θέμα της μεθοδολογίας όσο και το ζήτημα της κατανομής της ύλης προς αυτό το περιεχόμενο, «θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή γραμμή, ώστε τα νέα προγράμματα, από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, να μπορέσουν να εφαρμοστούν με νέα συγγράμματα.
Κορμός αυτών των διορθώσεων θα είναι οπωσδήποτε για την Εκκλησία η διατήρηση του ορθόδοξου προσανατολισμού του περιεχομένου των νέων προγραμμάτων, γιατί πιστεύομε ακράδαντα και αμετακίνητα ότι η ορθόδοξη πίστη έχει τεράστια διαφορά από τα άλλα χριστιανικά δόγματα. Δεν είναι απλά ένα δόγμα θρησκευτικό, αφού στηρίζεται πάνω στην ελληνική σκέψη, στην αγάπη, στις αληθινές συνήθειες που απορρέουν από τα βάθη των αιώνων, στο χαρακτηριστικό και ξεχωριστό τρόπο της ζωής των Ελλήνων. Η ορθόδοξη πίστη είναι συνδεδεμένη με την κληρονομιά, την ιστορία και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ξεχωρίζει για τη διδασκαλία περί μετάνοιας, περί συγχώρεσης, περί διαλόγου, ελευθερίας και είναι το αποτέλεσμα μέσα από τον εμπλουτισμό από την ελληνική σκέψη, που είναι πάρα πολύ πλούσια, αγκαλιάζει τους πάντες και δεν κάνει διακρίσεις. Δεν είναι τιμωρός, είναι φιλεειρινική, μεταδίδει πάντα την αγάπη, γι’ αυτό και είναι στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και της ίδιας της ταυτότητάς μας».
Μετά την ομιλία του μητροπολίτη Μεσσηνίας έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου βιβλιοπωλείου της Ενώσεως.   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Νίκος Λυγερός: «Η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τους υδρογονάνθρακες» 
«Με στρατηγική στην πολιτική και όχι μια στρατηγική πολιτική μπορούμε να πετύχουμε»
 «Η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από τους υδρογονάνθρακες» τόνισε από τους Γαργαλιάνους ο Νίκος Λυγερός, σε διάλεξη με θέμα «Ανασκόπηση Μέλλοντος Ελληνισμού» το βράδυ της Τετάρτης!
Ο διακεκριμένος μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, που ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική, ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, βρέθηκε για ακόμα μια φορά στους Γαργαλιάνους και μίλησε στο κοινό, στην «Αποθήκη 186», προσκεκλημένος του εκεί Πολιτιστικού Συλλόγου.
«Αυτή η ανασκόπηση μέλλοντος Ελληνισμού έχει σαν σκέψη το γνωστικό αντικείμενο του Ελληνισμού βέβαια, σε διαχρονικό επίπεδο, για να δούμε από τι έχουμε περάσει, να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε μερικά προβλήματα και ποιο είναι το μέλλον και οι προοπτικές με τα εργαλεία που διαθέτουμε, δηλαδή, σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα των υδρογονανθράκων, οι προοπτικές όσον αφορά στην καινοτομία, στοιχεία που αφορούν και στον ζεόλιθο. Πάντως, εργαλεία στρατηγικής και ενέργειας που μας επιτρέπουν να δούμε ποια θα είναι η γεωπολιτική ισχύς του Ελληνισμού για το μέλλον, το άμεσο και το λιγότερο άμεσο. Αυτό είναι σαν γενικό πλαίσιο», επισήμανε.
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος, αναφέρθηκε στη στρατηγική και το ΑΟΖικό πλαίσιο: «Θα το λέγατε εσείς ότι είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ, απλώς, ότι η στρατηγική μάς επιτρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που είναι σημαντικές, δηλαδή είναι αδιανόητες, άρα θα βγούμε από την κρίση, ειδικά όταν περάσουμε στο πλαίσιο το ΑΟΖικό και με αυτό το στοιχείο θα δούμε πώς μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη κι όχι απλώς μια οικονομία διαχειρίσιμη, που να επιτρέπει μόνο και μόνο μία επιβίωση. Ο Ελληνισμός είναι της εξωστρέφειας, κατά συνέπεια πρέπει να παράγει ένα έργο που του επιτρέπει να είναι γνωστός στην ανθρωπότητα».
«Η έξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τους υδρογονάνθρακες;» η ερώτηση που του τέθηκε και ο ίδιος απαντώντας τόνισε: «Χωρίς αυτό (σ.σ. υδρογονάνθρακες) θα συζητάμε απλώς πράγματα τα οποία είναι, μόνο και μόνο, μία λιτότητα - που δεν έχει προοπτικές - και μία εξοικονόμηση. Ενώ, εμείς, χρειαζόμαστε μια ανάκαμψη και μια ανάπτυξη, όπως έλεγα, κι αυτό δε γίνεται με οποιαδήποτε εργαλεία. Χρειαζόμαστε εργαλεία υψηλής στρατηγικής και το θέμα της ΑΟΖ ανήκει σε αυτά! Αυτά τα εργαλεία τα έχουμε. Έχουμε και αποθέματα και στρατηγική, έχουμε και τεχνικό επίπεδο. Απλώς πρέπει να έχουμε και λίγο και πολιτική κι εδώ λίγο τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατι στη στρατηγική, ξέρετε, δεν ψηφίζει ο καθένας! Στην πολιτική ψηφίζει ο καθένας και μερικές φορές είναι συγχυσμένος με αυτό που έκανε, μετά! Άρα, όταν θα έχουμε μία στρατηγική στην πολιτική μας και όχι μια στρατηγική πολιτική, τότε θα καταλάβουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, αρκεί να το θέλουμε κι εμείς! Αυτή είναι η ιδέα σε γενικές γραμμές».
Ακολούθως επισήμανε: «Είναι θέμα, μόνο και μόνο, πολιτικής βούλησης και δεν αφορά καν εχθρούς! Είναι, πραγματικά, μια πρωτοβουλία. Ο Ελληνισμός ήταν πάντοτε σ’ αυτό το πλαίσιο, θα το δείξουμε και ιστορικά, πως θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, αν εμείς το θελήσουμε πραγματικά και όχι να είμαστε μόνο διαχειριστές προβλημάτων».
Ο κ. Λυγερός έκανε μιαν ιστορική αναδρομή στον Ελληνισμό και τα επιτεύγματά του, με τη στρατηγική, στην οποία εστίασε καθώς, όπως επεσήμανε, με τη στρατηγική και τα εργαλεία αυτής που διαθέτει η χώρα μας μπορεί να πετύχει πολλά και να βγει από την κρίση.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ελληνική ΑΟΖ και την τεράστια γεωστρατηγική και τοποστρατηγική σημασία που έχει, προσθέτοντας πως πρέπει να αναπτυχθεί στρατηγική δράση.
Η διάλεξη «άνοιξε» με καλωσόρισμα της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Λουκίας Πρεβεζάνου, η οποία ευχαρίστησε το διακεκριμένο ομιλητή για την αποδοχή της πρόσκλησης, καθώς και το κοινό, ενώ στη συνέχεια προλόγισε και χαιρέτισε τη διάλεξη ο πρώην δήμαρχος Γαργαλιάνων, Σταύρος Καλοφωλιάς, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον κ. Λυγερό.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Καλαμάτας
Απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Καλαμάτας λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής. Αυτή την ώρα το κτήριο εκκενώνεται και αναμένεται να ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος από την αστυνομία και με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.     (φωτό αρχείου)

*** Σεμινάριο χοροθεραπείας 
Σεμινάριο χοροθεραπείας με τη Βασιλική Χιλλ θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο, από τις 5.00 έως τις 7.00 το απόγευμα, στην οδό Λακωνικής 14, πλατεία Αγίου Νικολάου (πληροφορίες τηλ. 6942712995).
H χοροθεραπεία είναι μια δημιουργική ψυχοθεραπεία. Το μέσον της είναι η κίνηση, η έκφραση δηλαδή μέσα από το σώμα, το χορό και την κίνηση. Σκοπός της είναι να προσφέρει στο άτομο ένα ασφαλές ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, όπου μπορεί να εξερευνήσει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Η χοροθεραπεία / κινησιοθεραπεία απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και πληθυσμιακές ομάδες. 

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Μεσσήνης 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ, στα δ.δ. Καρτερολίου – Πιλαλίστρας, Σπιταλίου, Πολύλοφου, Μάνεσι και Βασιλάδας.
Επίσης, θα γίνει διακοπή την ίδια ημέρα από τη 1.00 έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι στα δ.δ. Τριόδου – Αμφιθέας και Αγριλιάς, καθώς και στη Μεσσήνη, στις περιοχές Νέος Κόσμος, Ξηράκια, Υδραγωγείο και έξοδος προς Πύλο μετά Δημητροπούλου, από τις 8.30 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.

***  Τα απρόσμενα… 
Προχθές το βράδυ είδα ένα πολύ περίεργο όνειρο. Πρώτη φορά βρισκόμουν ονειρικά στο σπίτι που μεγάλωσα. Δεν ήταν μια απλή επιστροφή. Θαρρώ ότι ήταν μια προσπάθεια επανάληψης της ματαιότητας να νομίζεις ότι επιστρέφεις στο ίδιο καθεστώς, ενώ το πράγμα είναι εντελώς διαφορετικό: επιστρέφεις στη λυπημένη ωραιότητα της αλλαγής που κυρίως πιστοποιείται από την τελεσίδικη απουσία κάποιων δικών σου ανθρώπων. Η θύμηση είναι η μεγάλη αγκαλιά σε ό,τι δεν υπάρχει πια και που βαθιά το ξέρεις.
Και είδα λέει, μέσα στο άδειο σπίτι του ονείρου μου κι ένα ρολόι. Ήταν ένα ρολόι που μου έμαθε τον καιρό με τις δύο διαστάσεις του και τώρα μου μαθαίνει το χρόνο με τις τρεις: παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Στο ίδιο ρολόι είχε μάθει τον καιρό και το σκληρότατο χρόνο και η μητέρα, που δεν υπάρχει πια. Έπαψε ο καιρός της, τελείωσε ο χρόνος της. Όπως δεν υπάρχει και ο πατέρας που κούρδιζε το ρολόι σαν να έφτιαχνε τον καιρό. Και όταν χαλούσε -και χαλούσε όλο και πιο συχνά-, ήταν ο πατέρας που το επιδιόρθωνε, χωρίς ποτέ να μπορέσει να επιδιορθώσει τον καιρό που ολοένα χαλούσε κι έφτανε σακατεμένος στο χρόνο.
Γρανάζια και ελατήρια. Τόσο απλά. Κι όμως μέσα σ’ αυτά τα μικρά ελάσματα, μέσα σ’ αυτά τα μικρά δόντια κομματιάστηκαν τόσες ζωές. Τώρα το ρολόι είναι σταματημένο. Η ώρα που δείχνει είναι μία και πέντε λεπτά. Βράδυ είναι; Μεσημέρι είναι; Πού να ξέρεις. Και γιατί να ξέρεις; Μέσα στο ρολόι η ώρα είναι για πάντα μια και πέντε λεπτά. Βλέπεις, ο καιρός δεν επιδιορθώνεται όταν γίνεται χρόνος. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να προσέχουμε τέτοιες μέρες τον καιρό. Τώρα που ακόμα τα ρολόγια δεν έχουν παγώσει. Τώρα να τα φτιάχνουμε σωστά, γιατί αλλιώς θα απομείνουμε με την ακινησία μιας ώρας που δε θα ξέρουμε αργότερα αν ήταν βράδυ ή μεσημέρι (και δε θα έχει καμιά σημασία να ξέρουμε) όταν συνέβη. Τέλος πάντων...
Έφυγα από το σπίτι και έμεινε και πάλι μόνο του. Ένα μοναχικό κέλυφος που μπορεί, όμως, να χωρέσει ολόκληρο τον κόσμο. Σαν το μεγάλο κειμήλιο καθρέφτη τα περιέχει όλα. Για πάντα. Επειδή είδε τα πάντα…
Εκεί έχασα απότομα ύψος και επανήλθα στην πραγματικότητα. Είχε ξημερώσει.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  «Χωράνε» τα καλά τοπικά προϊόντα της Μεσσηνίας στην Κίνα 
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων από την πόλη Τζιασάν της Κίνας, μαζί με το συμπατριώτη μας επιχειρηματία Γιώργο Μαντζή, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή αυτή, και τη σύζυγό του Μαίρη, όπου και συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καλαμάτας.
Ο Π. Νίκας, αφού τους καλωσόρισε, εξέθεσε συνοπτικά στους επισκέπτες την ιστορία, τη φυσιογνωμία, τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται και τα πλεονεκτήματα της Καλαμάτας και της περιοχής της, εκφράζοντας την επιθυμία στενότερων σχέσεων με την Κίνα, με σκοπό «να υπάρξουν οικονομικές δράσεις για αμοιβαίο όφελος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντησης, ο δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα: «Με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Γιώργου Μαντζή, μεγάλου δωρητή για το Δήμο Καλαμάτας, έγινε μία συνάντηση επιχειρηματιών της Καλαμάτας με αντιπροσωπεία από την περιοχή Τζιασάν της Κίνας, με αντικείμενο οικονομικό: επενδύσεις, εισαγωγές, εξαγωγές προϊόντων. Η συνάντηση έγινε χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ στο ξενοδοχείο Elite και συνεχίστηκε σήμερα (χθες) με επίσκεψη σε μονάδες. Κατά την εκτίμησή μας, πήγε πάρα πολύ καλά».
Η Ζου Σιαφάνγκ, αντιπρόεδρος της τοπικής Βουλής της πόλης Τζιασάν, που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης, είπε- μεταξύ άλλων- τα εξής: «Το πρωί πήγαμε σε μία επιχείρηση και επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο και μας έκαναν βαθιά εντύπωση τα καλά και ποιοτικά του προϊόντα. Πιστεύω ότι τόσο καλά τοπικά προϊόντα σίγουρα στο μέλλον θα μπορούν να μπουν στην τεράστια κινεζική αγορά.
Όπως εδώ η περιοχή σας, η Καλαμάτα, και η Τζιάσαν ασχολείται κυρίως με τη γεωργία. Έχουμε πολλά κοινά πράγματα, όπως το μετάξι, τα κεραμικά. Κάθε χρόνο έρχονται πολλοί Κινέζοι για τουρισμό εδώ στην Ελλάδα και θα έρθουν περισσότεροι. Θα είναι χαρά μας αν μπορέσει ο κ. δήμαρχος να μας επισκεφθεί και να προωθήσει ο ίδιος τον τουρισμό (από την Κίνα) στην Καλαμάτα».
Τέλος, ο Γιώργος Μαντζής, επιχειρηματίας καταγόμενος από το Πλατύ, είπε: «Δύο είναι οι σκοποί αυτής της συνάντησης, που φέραμε εδώ τους επισκέπτες μας: ο πρώτος ήταν να μπορέσουν οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας, αν θελήσουν, να επενδύσουν στην Κίνα και ειδικά στην Τζιασάν, την πόλη από όπου έχουν έρθει οι καλεσμένοι μας. Ο δεύτερος ήταν να προωθήσουμε τα αγαθά της μεσσηνιακής γης προς την Κίνα. Για μένα είναι η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου σήμερα και θα συνεχίσει να μεγαλώνει».
Ο κ. Μαντζής ευχαρίστησε το δήμαρχο «για όλη τη συνεργασία και τη βοήθεια που λάβαμε, ώστε να γίνει αυτή η συνάντηση», καθώς και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας.  Α.Π.

*** Για θεσμική εκτροπή μηνύει τον Πέτρο Τατούλη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κ. Μαργέλης 
Μήνυση κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, κατέθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, με αφορμή καταγγελία του πρώτου ότι υπάρχει σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχε ως αποτέλεσμα εξωπραγματικές αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στο δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι.
Ο κ. Μαργέλης σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι κάλεσε τον κ. Τατούλη είτε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη είτε να καταγγείλει με ονόματα τους επίορκους δικαστές και δικηγόρους, εφόσον γνωρίζει τέτοιους.
  «Θεσμική εκτροπή»
Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στη δημοσίευση στις τοπικές εφημερίδες δελτίου Τύπου που εκδόθηκε την Τρίτη από την Περιφέρεια, το οποίο αναφερόταν σε δηλώσεις του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη Δευτέρα.
Εκεί ο κ. Τατούλης είχε δηλώσει: «Εμείς δε διστάσαμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, θεωρώντας ότι οι αποζημιώσεις που προέκυψαν έπειτα από αποφάσεις του Εφετείου ήταν υπερβολικές και προκαλούσαν το δημόσιο συμφέρον. Όταν είχα καταγγείλει δημόσια σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχαν ως αποτέλεσμα αποφάσεις για εξωπραγματικές αποζημιώσεις, που ποτέ δεν αιτιολογήθηκαν, ουδείς από την αντιπολίτευση είτε από οποιονδήποτε άλλο φορέα συμπαραστάθηκε στην αγωνιώδη κραυγή που έθεσα εκείνη την ώρα».
Ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι ο κ. Τατούλης μιλά ξεκάθαρα για δήθεν ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος στο Εφετείο Καλαμάτας και καταγγέλλει ότι υπάρχει σχέση δικηγόρων με δικαστές, που είχε ως αποτέλεσμα εξωπραγματικές αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στο δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι.
«Πέραν του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι όλα αυτά είναι προφανώς ψευδή και αβάσιμα, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και την αλήθεια. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό και οι καταγγελίες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα, δεν αποτελούν απλά ένα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστούν θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές του Εφετείου Καλαμάτας, καθώς και οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αλλά και Κυπαρισσίας, συλλειτουργοί κι αυτοί της Δικαιοσύνης, επιτελούν με αμεροληψία και εντιμότητα το συνταγματικό τους καθήκον και δεν ανέχονται τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις.
Η επίθεση του περιφερειάρχη και, μάλιστα, με αυτή τη μορφή και ένταση, αφού ξεκάθαρα μιλά για δήθεν ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος σε σχέση με τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών στο δρόμο Ρωμανού – Γαργαλιάνοι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία και αμελητέα, ούτε, κατά συνέπεια, επιτρέπεται να περάσει απαρατήρητη. Το νόημα και η σκοπιμότητα της βάναυσης αυτής επίθεσης κατά των δικαστών του Εφετείου Καλαμάτας και των δικηγόρων, είναι κάτι παραπάνω από προφανές», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
  Ή να ανακαλέσει ή να καταγγείλει
Ο κ. Μαργέλης είπε, επίσης, ότι οι πολιτικοί επικαλούνται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όταν οι αποφάσεις της τους «βολεύουν» τη δεδομένη χρονική στιγμή και συνέχισε: «Όταν δεν τους είναι αρεστές, μιλάνε για διεφθαρμένους δικαστές, για παραδικαστικά κυκλώματα, για κατευθυνόμενη δικαιοσύνη και όποια άλλη κατηγορία μπορεί εύκολα να βρει ευήκοα ώτα. Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα “σκοτεινά” και αναπόδεικτα σενάρια των κινήτρων είναι μεν ενδιαφέρον θέμα για να περνάει κανείς την ώρα του, αλλά αποκαρδιώνουν τους συμπολίτες μας και απογοητεύουν τους δικαστές και τους δικηγόρους, που κάνουν έντιμα τη δουλειά τους, όπως έχουν συνταγματικό καθήκον.
Με το να συκοφαντείται αστήρικτα ένας θεσμός, η Δικαιοσύνη, καθώς και οι συλλειτουργοί του, δικαστές και δικηγόροι, δημιουργείται πρόβλημα στην ίδια την κοινωνία.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του και να ζητήσει συγγνώμη ή να καταγγείλει με ονόματα τους επίορκους δικαστές και δικηγόρους, εφόσον γνωρίζει τέτοιους.
Η τοπική κοινωνία, καθώς και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους δικαστές του Εφετείου Καλαμάτας (ειρηνοδίκες, πρωτοδίκες και εφέτες καθώς και τους εισαγγελείς), που στέκονται πάντα “φρουροί” στη διασφάλιση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας».
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Μελαγχολική η εικόνα του κλάδου των κατασκευών στην Ελλάδα 
Οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016
  «Μελαγχολική» χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος των κατασκευών. Περιγράφοντας αυτή τη «μελαγχολική» εικόνα, το ΤΕΕ αναφέρει ότι αποτυπώνεται μέσω της ύφεσης 62,5% στον κύκλο εργασιών στις Υποδομές μεταξύ 2008-2013, με τις σχετικές επενδύσεις να συρρικνώνονται από το 3,7% του ΑΕΠ το 2006, σε 1,1% το 2015.
Παράλληλα, όπως τονίζει το ΤΕΕ, οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικίας στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 95% το διάστημα 2007-2016, αποτελώντας τη χειρότερη επίδοση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη.
Κατά το Επιμελητήριο, «η κατάσταση αυτή επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας».
Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι η έξοδος από την κρίση στον κατασκευαστικό τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γενικότερο οικονομικό προσανατολισμό.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας διοργάνωσε, χθες, σε συνεργασία με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας (ΣΠΜΕ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Χτίζοντας το Μέλλον: Ο δρόμος για την ευμάρεια είναι πάντα υπό κατασκευή» (Building the future: The road to prosperity is always under construction), στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ, 1ος όροφος, Νίκης 4.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών (ECCE), που φιλοξενείται στην Αθήνα, από 20-22 Οκτωβρίου.
«Η διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας είναι μία τιμή για τη χώρα, αλλά και χρήσιμη για όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε στην ελληνική αγορά», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Όπως πρόσθεσε, «μπορούμε, μέσα από τις συζητήσεις με τους συναδέλφους πολιτικούς μηχανικούς άλλων χωρών, να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για να ανταπεξέλθουμε στην κρίση του κλάδου».
«Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να θέλουμε να τις δούμε, να τις μελετήσουμε, να τις εφαρμόσουμε και να δουλέψουμε. Εμείς, στο ΤΕΕ, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση για να υπάρξει γρήγορα ένα αναπτυξιακό σοκ στα ακίνητα και στις κατασκευές. Γίνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση και αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο κ. Στασινός.

***

***  Αθλητική ενημέρωση :

~**  Αθλητικά Βίντεο της εβδομάδας :
~** Η 8η  αγωνιστική Σούπερ Λίγκας Σ/Κ/Δ  22,23/10/2016 :
~**ΣΤΑΝΤΑΡ Λιέγης-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  2-2  τα  γκολ 20/10/2016 :
~**ΚΑΡΑΜΠΑΧ-ΠΑΟΚ 2-0  τα γκολ 20/10/2016:
 https://youtu.be/JyrAev3yWC4 .-
~** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΑΣΤΑΝΑ 4-1  τα γκολ  20/10/2016 .:
https://youtu.be/q2lee3BRrtA .-
~**Έντονη διαμαρτηρία Στραπατσόνη για ανύπαρκο πέναλτι 20/10/2016: https://youtu.be/fZwLaM0SaKA .-
~**Σταντάρ Λιέγης-Παναθηναϊκός 2-2  γκολ ισοφαρ   20/10/2016:
~**ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-2   μείωση σκό 20/10/2016: https://youtu.be/KfwrDpNGZTM  .-
~** Παναθηναϊκός-Ζακγκλίρης 84-76  14/10/2016  1η αγων.:
 https://youtu.be/jqePy-AYMkA .-
~**ΠΑΟ-ΖΑΛΓΚΛΙΡΙΣ 84-76  14/10/2016:
https://youtu.be/LciazRetZCM .-
~**ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 81-77  2η αγων  21/10/2016:
~**ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ  81-77  30 δεύτερόλεπτα από λήξη   21/10/2016: 
~***ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ 81-77  1΄ λεπτό πριν τη λήξη  21/10/2016:
~***ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ 81-77  1,5 ΄  πρίν τη λήξη 21/10/2016 :
~***ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ  81-77 Χάϊ Λάϊ  με λήξη  21/10/2016 :
https://youtu.be/-6ZxsLmR0D8  .

*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 3ης αγωνιστικής των ομίλων στο Europa League: 1ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Μάντσεστερ Γ. - Φενέρμπαχτσε 4-1
(31΄πεν., 45΄ Πογκμπά, 34΄πεν. Μαρσιάλ, 48΄ Λίνγκαρντ - 83΄ Φαν Πέρσι)

Φέγενορντ - Ζορία Λουχάνσκ 1-0
(55΄ Γιόργκενσεν)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 2-0-1 5-2 6
Φέγενορντ (Ολλανδία) 2-0-1 2-1 6
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 1-1-1 3-4 4
Ζόρια Λουχάνσκ (Ουκρανία) 0-1-2 1-3 1

2ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Ολυμπιακός - Αστάνα 4-1
(25΄ Φιγκέιρας, 33΄ Ελγιουνούσι, 34΄,65΄ Σεμπά - 55΄ Καβανάγκα)

Γιούνγκ Μπόις - ΑΠΟΕΛ 3-1
(18΄,52΄, 82΄πεν. Ορό - 14΄ Εφραίμ)


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 2-0-1 4-4 6
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 2-0-1 5-2 6
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 1-1-1 3-2 4
Αστάνα (Καζακστάν) 0-1-2 2-6 1

3ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Σεντ Ετιέν - Καμπάλα 1-0
(70΄αυτ. Ρικαρντίνιο)

Μάιντς – Αντερλεχτ 1-1
(10΄πεν. Μαλί - 65΄ Τεόντορτσικ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Άντερλεχτ (Βέλγιο) 1-2-0 5-3 5
Μάιντς (Γερμανία) 1-2-0 5-4 5
Σεντ Ετιέν (Γαλλία) 1-2-0 3-2 5
Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν) 0-0-3 3-7 0

4ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Ντάνταλκ - Ζενίτ Αγ.Πετρ. 1-2
(52΄ Μπένσον - 71΄ Μακ, 77΄ Τζουλιάνο)

Αλκμααρ - Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-2
(72΄ Μιούρεν - 24΄ Σκαριόνε, 82΄ Γκολάσα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ζενίτ Αγίας Πετρ.(Ρωσία) 3-0-0 11-4 9
Ντάνταλκ (Ιρλανδία) 1-1-1 3-3 4
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 1-0-2 5-6 3
Άλκμααρ (Ολλανδία) 0-1-2 2-8 1

5ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Ρόμα - Αούστρια Βιένης 3-3
(19΄,34΄ Ελ Σααραουί, 69΄ Φλορέντσι - 16΄ Χολτσχάουζερ, 82΄ Πρόκοπ, 84΄ Καγιόντε)

Πλζεν - Άστρα Τζούρτζιου 1-2
(86΄ Χοράβα - 41΄ Αλιμπέκ, 64΄αυτ. Χοράβα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Ρόμα (Ιταλία) 1-2-0 8-4 5
Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 1-2-0 6-5 5
Άστρα Τζούρτζιου (Ρουμανία) 1-0-2 4-8 3
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 0-2-1 2-3 2

6ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Γκενκ - Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-0
(40΄ Μπράμπετς, 83΄ Ντιντί)

Ραπίντ Βιένης – Σασουόλο 1-1
(7΄ Σάουμπ - 66΄αυτ. Σράμελ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Γκενκ (Βέλγιο) 2-0-1 7-4 6
Σασουόλο (Ιταλία) 1-1-1 5-4 4
Ραπίντ Βιένης (Αυστρία) 1-1-1 4-4 4
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 1-0-2 1-5 3

7ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Θέλτα Βίγκο - Αγιαξ 2-2
(29΄ Φοντάς, 82΄ Ορεγιάνα - 22΄ Ζίγεχ, 71΄ Γιουνές)

Σταντάρ Λιέγης - Παναθηναϊκός 2-2
(45+1΄πεν. Εντμίλσον, 82΄ Μπελφοντίλ - 12΄,36΄ Ιμπάρμπο)


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Άγιαξ (Ολλανδία) 2-1-0 5-3 7
Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) 1-2-0 5-3 5
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 0-2-1 3-4 2
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 0-1-2 3-6 1

8ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Γάνδη 5-0
(12΄ Κοβαλένκο, 30΄ Φερέιρα, 46΄ Μπέρναρντ, 75΄ Τάισον, 85΄ Μαλίσεφ)

Κονιασπόρ - Μπράγκα 1-1
(9΄ Μιλόσεβιτς - 55΄ Αχμέντ Χασάν)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-0-0 8-0 9
Γάνδη (Βέλγιο) 1-1-1 3-6 4
Μπράγκα (Πορτογαλία) 0-2-1 2-4 2
Κόνιασπορ (Τουρκία) 0-1-2 1-4 1

9ος ΟΜΙΛΟΣ
----------

Κράσνονταρ - Σάλκε 0-1
(11΄ Κονοπλιάνκα)

Σάλτσμπουργκ – Νις 0-1
(13΄ Πλε)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Σάλκε (Γερμανία) 3-0-0 5-1 9
Κράσνονταρ (Ρωσία) 2-0-1 6-3 6
Νις (Γαλλία) 1-0-2 3-6 3
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 0-0-3 1-5 0

10ος ΟΜΙΛΟΣ
-----------

Σλόβαν Λίμπερετς - Φιορεντίνα 1-3 (58΄ Σέβτσικ - 8΄,23΄ Κάλινιτς, 70΄ Μπαμπακάρ)

Καραμπάχ - ΠΑΟΚ 2-0
(56΄ Κιντάνα, 87΄ Αμιργκουλιγιάεφ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Φιορεντίνα (Ιταλία) 2-1-0 8-2 7
Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) 1-1-1 4-6 4
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-1-1 2-3 4
Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία) 0-1-2 3-6 1

11ος ΟΜΙΛΟΣ
-----------

Χαποέλ Μπ.Σεβά - Σπάρτα Πράγας 0-1
(71΄ Πούλκραμπ)

Ιντερ - Σαουθάμπτον 1-1
(67΄ Καντρέβα)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 2-0-1 4-4 6
Σαουθάμπτον (Αγγλία) 1-1-1 3-1 4
Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) 1-1-1 2-1 4
Ίντερ (Ιταλία) 1-0-2 2-5 3

12ος ΟΜΙΛΟΣ
-----------

Στεάουα Βουκ. - Ζυρίχη 1-1
(86΄ Μούσα Κονέ - 63΄ Γκολούμποβιτς)

Οσμανλισπόρ - Βιγιαρεάλ 2-2
(23΄,24΄ Ρουσέσκου - 56΄ Ντιαγέ, 74΄ Πάτο)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.

Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 1-2-0 5-4 5
Οσμανλισπόρ (Τουρκία) 1-1-1 5-4 4
Ζυρίχη (Ελβετία) 1-1-1 4-4 4
Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία) 0-2-1 2-4 2

*** Η Ελλάδα ανέβηκε ξανά στην 14η θέση της κατάταξης της UEFA
Μπροστά από την ΚροατίαΗ Ελλάδα ανέβηκε ξανά στην 14η θέση της κατάταξης της UEFA
~Η επιτυχία του Ολυμπιακού (4-1 την Αστάνα) και η ισοπαλία του Παναθηναϊκού (2-2 με την Σταντάρ στη Λιέγη), επέτρεψαν στην στην Ελλάδα να ανακτήσει τη 14η θέση στην κατάταξη της UEFA, αφήνοντας πίσω της τη Κροατία.
Η Ελλάδα έφτασε τους 25.700, ενώ η Κροατία έμεινε στους 25.250, μιας και η μοναδική της εκπρόσωπο, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, έχασε στο Champions League, από την Σεβίλη . Μάλιστα η Ελλάδα βρίσκεται κοντά και στην 13η Ολλανδία, που έχει 26.263 βαθμούς.
Η UEFA, από τη σεζόν 2018/19, σχεδιάζει να δώσει τέσσερα απευθείας εισιτήρια στους ομίλους του Champions League στις ομάδες των χωρών 1-4 της κατάταξης, δύο στις χώρες 5-6 και από ένα στις χώρες 7-10.
Ο πρωταθλητής της χώρας που βρίσκεται στην 15η θέση, θα ξεκινάει από τον 2ο προκριματικό γύρο, ενώ η 14η, του εξασφαλίζει αρχή από τον 3ο προκριματικό. Αν ο κάτοχος του Champions League και εκείνος του Europa League, προκριθούν στους ομίλους μέσω των πρωταθλημάτων τους, τότε ο πρωταθλητής Ελλάδας θα συμμετάσχει στα πλέι-οφ.

***  Σε αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής της Euroleague, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Ο Ζήσης νίκησε τον Καϊμακόγλου, «διπλά» για Ρεάλ και Αρμάνι
2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20-21/10)
Πέμπτη, 20/10/2016
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αναντολού Εφές (Τουρκία) 90-66
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία) 89-86
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 82-89
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 80-81
Παρασκευή, 21/10/2016
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 20:00
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 1 αγώνα)
Ν-Η Β.

Ρεάλ Μαδρίτης 2-0 4
Αρμάνι Μιλάνο 2-0 4
Νταρουσάφακα 1-1 3
Μπάμπεργκ 1-1 3
Ολυμπιακός 1-1 3
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1-0 2
Παναθηναϊκός 1-0 2
Μπαρτσελόνα 1-0 2
Μπασκόνια 1-0 2
Φενερμπαχτσέ 1-0 2
Αναντολού Εφές 0-2 2
Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-2 2
Ούνιξ Καζάν 0-2 2
Ερυθρός Αστέρας 0-1 1
Ζαλγκίρις 0-1 1
Γαλατασαράι 0-1 1

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Τρίτη, 25/10/2016 :

Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)
Τετάρτη, 26/10/2016 :
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Γαλατασαράι (Τουρκία)

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΏΣΕΙΣ  για σήμερα  :
Παρασκευή 21/10/2016 19:30 OTE Sport 7
Βούρτσμπουργκερ Κίκερς - Καρλσρούη
Γερμανία δεύτερη κατηγορία
20:00 NOVASPORTS 2
ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Παναθηναϊκός   81-77 , (35-30) .-
Τα  δεκάλεπτς 22-19 ,(35-39) , 57-58 , 81-77 .-

Euroleague
 20:00 NOVASPORTS 3
Ζάλγκιρις - Μπασκόνια
Euroleague
 20:00 NOVASPORTS 1
Γαλατάσαραϊ - Ερυθρός Αστέρας
Euroleague
 21:30 OTE Sport 1
Αμβούργο - Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Γερμανικό Πρωτάθλημα
21:45 OTE Sport 2
Οσασούνα - Μπέτις
Ισπανικό Πρωτάθλημα
21:45 NOVASPORTS 5
Μονακό - Μονπελιέ
Γαλλικό Πρωτάθλημα
22:00 NOVASPORTS 3
Μπαρτσελόνα - Φενέρμπαχτσε
Euroleague
 23:00 NOVASPORTS 1
Μαρίτιμο - Μποαβίστα
Πορτογαλικό Πρωτάθλημα

***  Νυχτερινός αγώνας δρόμου για όλους την Κυριακή στην Καλαμάτα 
Νυχτερινό αγώνα δρόμου διοργανώνει την Κυριακή στην παραλία της Καλαμάτας ο Ακρίτας, συνδυάζοντας τη χαρά του αθλητισμού και της συμμετοχής με την ικανοποίηση και την ουσία της κοινωνικής προσφοράς, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 6 το απόγευμα, με επίκεντρο το λιμάνι κοντά στο άγαλμα του αφανούς ναύτη και εκτός από το τρέξιμο θα περιλαμβάνουν ακροβατικές επιδείξεις από τον Άθλο Καλαμάτας, χορό από το σύλλογο Απόλλων και Άρτεμις της Αγγελικής Αγγελοπούλου, γυμναστική και ζούμπα από το Fitness Center κ.α. Στο κυρίως αγωνιστικό μέρος προβλέπονται δύο αποστάσεις, ενός χλμ. για τα μικρότερα παιδιά η μια και η δεύτερη έως το φάρο στο λιμενοβραχίονα («χιλιόμετρο») με επιστροφή, 4 χλμ. τόσο για τρέξιμο όσο και για βάδην.
Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, στο κεντρικό κατάστημα του Cosmos στην πλατεία και στο Fitness Center που μαζί με τα Σούπερ Μάρκετ Μουργή, την αντιπροσωπεία λιπαντικών Τοτάλ του Πέτρου Παπαδόπουλου και το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας στηρίζουν τη διοργάνωση. Επίσης, εγγραφές θα γίνονται λίγο πριν την έναρξη των αγώνων την Κυριακή. Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ, εκ των οποίων τα δύο θα διατεθούν στο Ειδικό Σχολείο και τα 3 αντιστοιχούν στην προμήθεια των φακών κεφαλής.
Για τις λεπτομέρειες και τη σημασία του φθινοπωρινού  Night Run της Καλαμάτας μίλησαν χθες στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, εκπρόσωποι των διοργανωτών.
O έφορος του τμήματος στίβου του Ακρίτα και εμπνευστής του αγώνα, Πέτρος Παπαδόπουλος, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Είναι μια εκδήλωση αθλητικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Περιλαμβάνει δρομικό και ψυχαγωγικό κομμάτι, απευθύνεται στην οικογένεια και έχει χαρακτήρα αθλητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό καθώς μέρος των χρημάτων θα πάνε στο Ειδικό Σχολείο. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από το Ειδικό Σχολείο.
Είναι κάτι άκρως πρωτότυπο και εντυπωσιακό και θα γίνει για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, Ήταν ιδέα του κ. Φώτη Μπουγά να αφιερωθεί η εκδήλωση στο Ειδικό Σχολείο.
Ο κόσμος μπορεί να προμηθευτεί τους φακούς στα καταστήματα Cosmos Center. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει ή ακόμη και να παρακολουθήσει απλά την διοργάνωση».
Ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου η Φωτεινή Κατσά, τόνισε: «Χαιρετίζουμε την εκδήλωση που θα γίνει στην παραλία και θα δώσει ζωντάνια εν μέσω φθινοπώρου. Ευχαριστούμε το τελωνείο και το κεντρικό Λιμεναρχείο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην σημαντική αυτή διοργάνωση».
Για την πολύπλευρη σημασία της διοργάνωσης μίλησε ο εκπρόσωπος του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας, Μανώλης Κωνστάνταρος:
«Η εκδήλωση έχει αθλητικό χαρακτήρα, στηρίζει οικονομικά το σχολείο αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το κοινωνικό. Πέρα από την ανάγκη για οικονομική στήριξη για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου, δίνεται το μήνυμα για κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, ενώ είναι σημαντικό ότι θα συμμετέχουν παιδιά. Πρώτος στόχος μας είναι η κοινωνική ένταξη κάτι που ξεκινά από την ενημέρωση του συνόλου, στην οποία συμβάλλει η διοργάνωση».
  Τέλος, ο ιδιοκτήτης των Εκπαιδευτηρίων, Φώτης Μπουγάς πρόσθεσε: «Στηρίζουμε τον αγώνα που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Το μήνυμα του σχολείου είναι πως είναι ανοικτό στην κοινωνία. Θα υπάρχουν οικογένειες και παιδιά στην εκδήλωση. Βασικό μέλημα μας είναι η ασφάλεια των παιδιών, οπότε μην φοβηθεί κανείς να τρέξει με τα παιδιά του στην προκυμαία. Στηρίζουμε τις διοργανώσεις του Ακρίτα και όλες τις αθλητικές διοργανώσεις στην περιοχή μας».

***  Τέσσερις Μεσσήνιοι ποδηλάτες στη Σπαρτακιάδα 
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε  η 28η Σπαρτακιάδα. Μια απαιτητική διαδρομή με εκκίνηση από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα, στις 7.30 το πρωί και τερματισμό στη Σπάρτη, μπροστά από το άγαλμα του Λεωνίδα.
Έλαβαν μέρος τριακόσιοι αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό. Από την Καλαμάτα συμμετείχαν για 22η φορά ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ο Μιχάλης Αράπης για 18η και για πρώτη φορά ο Κοσμάς Νταβουτιάν και ο Χρήστος Ποντίκης, με τον τελευταίο μάλιστα να διακρίνεται, καθώς τερμάτισε 4ος

*** Για  την Σούπερ Λίγκα στο ελληνικό ποδόσφαιρο  :
Σάββατο  22/10/2016
ΚΕΡΚΥΡΑ- ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης
ΠΛΑΤΑΝΙΑ -ΞΑΝΘΗ
ΑΕΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Κυριακή 23/10/2016
ΗΡΑΚΛΗΣ -ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-  ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΛΑΡΙΣΣΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ
 Δευτέρα 24/10/2016
ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~  Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
 ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 04 Οκτωβρίου  2016  :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :
  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 :
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 :
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  : 
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2016~ :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-08-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-09-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-10-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 08  και 09  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/08-09-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 :  
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016:
 http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-12-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 14  Οκτωβρίου 2016 : 
 http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-14-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  15 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-15-2016.html .-
~Διήμερη εκδρομή διαδρομή Σ/Κ 15,16 Οκτωβρίου Γιάννενα-Ζαγοροχώρια  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2016/10/1516.html
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2016  :
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-17-2016.html .-
~  Πρώτη  1η Γιορτή μουσταλευριάς και πετιμεζιού στα Αρφαρά Καλαμάτας Μεσσηνίας  Τρίτη , 18/10/2016  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/blog-post.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη  18  Οκτωβρίου  2016: 
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-18-2016.html .-
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 15  και 16  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/15-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 19  Οκτωβρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-19-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
~


~ **  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5044  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3140 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3143  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.336   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 
 ~Διήμερη εκδρομή διαδρομή Σ/Κ 15,16 Οκτωβρίου Γιάννενα-Ζαγοροχώρια  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2016/10/1516.html  .-
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου