Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2016

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016 :
~


Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΌχι να παινεύκεστε.Με το "κύριε" και "κυρία" φουσκώνει ο άνθρωπος. "Αδελφέ" και "αδελφή " να λέτε.
~ 7 Οκτωβρίου
Ιερομαρτύρων Πολυχρονίου (†δ΄αι.), Ιουλιανού και Καισαρίου διακόνου (†α΄αι.). Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου (1) (†290-303). Ευσεβίου πρεσβυτέρου και Φήλικος. Οσίων Λεοντίου του υπατικού και Ιωάννου ερημίτου, Σεργίου τουΡώσου.
(1)Ζήσανε επί Μαξιμιανού(286-305) και κατείχαν σπουδαίες θέσεις στη Ρώμη. Κατηγορήθηκαν ως χριστιανοί και ομολόγησαν την πίστη τους. Καταρχήν εκδιώχθηκαν από τις δημόσιες θέσεις τους και κατόπιν διαπομπεύτηκαν στην αγορά της Ρώμης ντυμένοι με γυναικεία ρούχα. Ο αυτοκράτορας βλέποντας την απόφασή τους να μην αλλάξουν την πίστη τους έστειλε στον σκληρότερο διώκτη των χριστιανών Αντίοχο, ο οποίος και τους φόνευσε αφού πρώτα τους φυλάκισε. ~
Στις 07/10/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, Άγιος Πολυχρόνιος ο Ιερομάρτυρας, Όσιος Ιωάννης ο Ερημίτης και οι συν αυτώ Eνενήντα Oκτώ Θεοφόροι Πατέρες που ασκήτευσαν στην Κρήτη
 ~ Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
~ Τριάδος τῆς Ἁγίας ὀπλίται τροπαιοῦχοι, ἡ λαμπρὰ δυὰς τῶν Μαρτύρων, ὠράθητε ἐν ἄθλοις, Σέργιος ὁ θεῖος ἀριστεύς, καὶ Βάκχος ὁ γενναῖος ἀθλητής, διὰ τοῦτο δοξασθέντες περιφανῶς, προΐστασθε τῶν βοώντων Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι' ὑμῶν, πάσιν ἰάματα.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Σέργιου και Βάκχου - 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/sH-bNlxefgQ  .-

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από τ....
 
Άγιος Θωμάς ο Απόστολος

Άγιος Θωμάς ο Απόστολος
 
Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών
 
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
~ Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα
Όταν έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πιστέψει. Για να πεισθεί λοιπόν χειροπιαστά, οργάνωσε τελετές με θυσίες σε ειδωλολατρικό ναό και κάλεσε να παραστούν σ' αυτές οι Σέργιος και Βάκχος. Οι δύο χριστιανοί στρατιώτες αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό με θαρραλέο φρόνημα. Εξοργισμένος τότε ο αυτοκράτορας, διέταξε και τους αφαίρεσαν τα διάσημα των αξιωμάτων τους. Έπειτα, αφού τους ενέπαιξαν και τους διαπόμπευσαν με διάφορους τρόπους, τους έστειλαν σε ένα σκληρό δούκα της Ανατολής, τον Αντίοχο. Αυτός με πρωτοφανή ωμότητα μαστίγωσε μέχρι θανάτου το Βάκχο. Στο δε Σέργιο, επειδή κάποτε τον είχε ευεργετήσει, πρότεινε, αφού αρνηθεί το Χριστό, να του χαρίσει τη ζωή. Η γενναία απάντηση του Σεργίου ήταν τα λόγια του Απ. Παύλου «Ἐμοὶ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεὶν κέρδος» (προς Φιλιππησίους, α' 21). Σε μένα, είπε ο Σέργιος, ζωή είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος, διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό. Τότε, ο Αντίοχος αμέσως έδωσε διαταγή και τον αποκεφάλισαν.
Το 547 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη λαμπρό ναό προς τιμήν των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, τον επονομαζόμενο «Μικρή Αγία Σοφία», όπου και κατέθεσε τα Ιερά Λείψανά τους.
Στη Δύση πολλές πόλεις διεκδικούν Λείψανα των Μαρτύρων με πρώτη την Βενετία, όπου Λείψανα αποδιδόμενα σ’ αυτούς φυλάσσονται στο Ναό του Αγίου Πέτρου στο Καστέλλο. Τα Λείψανα αυτά έγιναν αντικείμενο αναγνωρίσεως το 1991 μ.Χ.
Στην Παβία, στη Μονή των Βενεδικτίνων του Αγίου Φίλικος, φυλάσσονται Λείψανα των δύο Μαρτύρων, δωρεά του Αυτοκράτορα Όθωνα Β’. Τα Λείψανα αυτά περιλαμβάνονται στα κειμήλια που έφερε μαζί της στη Δύση η σύζυγός του Βυζαντινή Πριγκίπισσα Θεοφανώ και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την γνησιότητά τους.
Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση το 1152 μ.Χ., κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών, ο Κόμης Γοφρέδος ο Ανδεγαβός μετέφερε Λείψανα των Μαρτύρων από την Συρία στα εδάφη του.
Λείψανα των δύο Μαρτύρων φυλάσσονται ακόμη και στο Ναό του Αγίου Μαρτίνου στο Heiligenstadt, όπως μαρτυρεί βούλα του Πάπα Παύλου Β’, του έτους 1469 μ.Χ. Τα Λείψανα αυτά κατά τους Βολλανδιστές μετεφέρθηκαν τον 13ο ή 14ο αιώνα μ.Χ. από την Συρία.
Λείψανα των Μαρτύρων φυλάσσονται ακόμη και στη Μονή του Wiessenburg της Βοημίας, απ’ όπου το 1354 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Κάρολος Δ’ δώρισε μέρος τους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου Πράγας.
~
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος Άγιοι Σέργιος και Βάκχος - Θεοφάνους Κρητός, Καθολικόν Ι. Μ. Μ. Λαύρας Άγιος Σέργιος Άγιος Βάκχος Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας

***  «Χρυσόμελο»: Μια ακόμα επιχειρηματική κίνηση που δημιούργησε η κρίση 
Με νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν συνομιλεί και σήμερα το «Θάρρος». Αυτή τη φορά με τον Γιάννη και τη Χρύσα.
Εκείνος ήταν δημοτικός αστυνόμος και εκείνη νοσοκόμα, εργαζόμενη με συμβάσεις σε νοσοκομεία. Αφού, λοιπόν, η Δημοτική Αστυνομία καταργήθηκε και η Χρύσα δεν ανανέωσε τη σύμβαση, έμειναν άνεργοι και άρχισαν να αναζητούν απογοητευμένοι δουλειά. Τότε αποφάσισαν να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους χόμπι, που ήταν τα μελίσσια, και να το κάνουν επάγγελμα. Το αποτέλεσμα ήταν το «Χρυσόμελο», που μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας εξάγει σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη!
Η καταγωγή και των δύο είναι από το Πλατύ, όπου, μάλιστα, είναι η μελισσοκομική τους βάση, ενώ η έδρα της εταιρείας καθώς και το τυποποιητήριο βρίσκονται στο Ρέντη. Όπως μας εξήγησαν, τους βολεύει, αφού εκεί βρίσκονται οι μεταφορικές εταιρείες, ειδικά για τις εξαγωγές.
  -Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα μελίσσια; Ποιοι είστε και τι κάνατε πριν από αυτό;
Είχαμε τη Μελισσοκομία ως χόμπι μαζί με τη γυναίκα μου, Χρύσα, γιατί μας άρεσε η κοινωνία της μέλισσας, οι αποδράσεις στην ελληνική φύση και, φυσικά, τα θαυματουργά μελισσοκομικά προϊόντα της κυψέλης, τα οποία καταναλώνουμε φανατικά. Ασκούσαμε και οι δύο άλλα επαγγέλματα, εγώ ήμουν στη Δημοτική Αστυνομία Αθηναίων και η Χρύσα ήταν νοσοκόμα με stage. Το καλοκαίρι του 2013 καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, ενώ της Χρύσας τελείωσε η σύμβαση και μείναμε άνεργοι, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα. Νιώθαμε πολύ απογοητευμένοι και σκεφτόμασταν ποιο θα ήταν το μέλλον μας και τι θα κάναμε επαγγελματικά. Το μόνο που είχαμε ως ασχολία ήταν τα μελίσσια, έτσι πήραμε τη μεγάλη απόφαση να πάμε κόντρα στο ρεύμα της παρακμιακής εποχής, να ρισκάρουμε, να δημιουργήσουμε και να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα! Επενδύσαμε όλες μας τις οικονομίες για να δημιουργήσουμε ένα μικρής κατηγορίας τυποποιητήριο και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό brand, το οποίο να μπορεί να σταθεί στα ράφια του εξωτερικού. Έτσι, ιδρύσαμε το «Χρυσόμελο» και ξεκινήσαμε τον αγώνα...
  -Ποια τα προϊόντα που παράγετε;
Τα μελισσοκομικά προϊόντα είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η περισσότερη παραγωγή μας είναι σε μέλι και η αλήθεια είναι ότι εκεί έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα αυτή την περίοδο. Σε βασιλικό πολτό και γύρη έχουμε μια πολύ μικρή παραγωγή για προσωπική χρήση, για γνωστούς και φίλους. Βέβαια, στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να αυξήσουμε κι εκεί την παραγωγή.
Αυτό που πιστεύω ότι μας διαφοροποιεί και τραβά το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι οι πιο σπάνιες ποικιλίες που παράγουμε, όπως το πολύ ιδιαίτερο μέλι βελανιδιάς, το σπάνιο μέλι ασφάκας, το μέλι ερείκης, που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια για τις φοβερές ιδιότητές του, και πολλά άλλα.
Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ποικιλία σε φυτά, δέντρα, και φανταστείτε ότι τα περισσότερα έχουν νέκταρ ή μελιτώματα, τα οποία με σωστούς χειρισμούς η μέλισσα μπορεί να μετατρέψει σε μέλι! Αυτό κυνηγάμε εμείς, τη διαφορετικότητα μέσω της μέλισσας… Εξάλλου, το διαφορετικό είναι αυτό που μας τοποθετεί στα ράφια των καταστημάτων τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας.
Από εκεί και πέρα, έχουμε μπει σε μια διαδικασία να «παντρεύουμε» το μέλι μας με άλλα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα. Έχουμε δημιουργήσει το θυμαρίσιο μέλι με ελληνικό μύρτιλο (blueberry) και το ανθέων με αμύγδαλο. Εννοείται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα σύντομα.
  -Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το μέλι και όχι με κάποιο άλλο προϊόν;
Είχαμε την τύχη πριν από χρόνια να γνωρίσουμε έναν ηλικιωμένο μελισσοκόμο στη Μεσσηνία, ο οποίος πρότεινε να μας δείξει το μελισσοκομείο του. Μόλις άνοιξε την πρώτη κυψέλη, μαγευτήκαμε. Επιλέξαμε, λοιπόν, να ασχοληθούμε με τη Μελισσοκομία, γιατί αγαπήσαμε τη μέλισσα. Είναι η πιο οργανωμένη και σωστά δομημένη κοινωνία στον πλανήτη μας.
  -Πόσο δύσκολη είναι η παραγωγή του μελιού και γενικότερα η συναναστροφή με αυτά τα έντομα;
Η Μελισσοκομία είναι πολύ δύσκολη. Θέλει μεγάλη υπομονή, έχει πολλή κούραση, έχει ξενύχτια στις μεταφορές, ενώ εκτός από τις χαρές του τρύγου, έχει και αρκετές στενοχώριες, όπως ασθένειες, κλοπές, πυρκαγιές. Όλες οι δουλειές είναι δύσκολες, αλλά εάν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε είσαι ευτυχισμένος!
Όσον αφορά στη μέλισσα, η συναναστροφή μαζί της είναι μαγική, μαθαίνουμε συνεχώς πράγματα γι’ αυτή και συνεχώς μας εκπλήσσει ευχάριστα.
  -Συχνά ακούμε κόσμο να λέει θα γυρίσω στα χωράφια ή θα ασχοληθώ με την κτηνοτροφία. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Τι έχετε να πείτε σε έναν νέο άνθρωπο;
Πιστεύω ακράδαντα ότι, για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στη χώρα μας, αυτό θα έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την ενέργεια, γενικά την παραγωγή και τη δημιουργία. Η χώρα μας είναι προικισμένη με τόσο καλές κλιματολογικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια, και μπορούν να φυτρώσουν τα πάντα. Πραγματικά πρέπει να καταλάβουμε ότι κατοικούμε πάνω σε ένα κομμάτι «χρυσού», που ονομάζεται μάνα γη. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το εκμεταλλευτούμε για το καλό της χώρας μας και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική μας θέση, τη θάλασσα, να αναπτύξουμε το εμπόριο και να εξάγουμε παντού. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα και οι αγορές έξω είναι τεράστιες. Πιστεύω ότι αυτό σιγά σιγά η δική μου γενιά το βλέπει και στρέφεται στον πρωτογενή τομέα. Γνωρίζω πολλούς που τα έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, οι νέοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μέσα στην κρίση, μέσα από την παραγωγή και τη δημιουργία.
  -Το δίκτυο πωλήσεών σας πού έχει φθάσει σήμερα;
Μέσα σε δύο χρόνια λειτουργίας έχουμε καταφέρει να εξάγουμε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα τα προϊόντα μας βρίσκονται σε 105 συνεργαζόμενα καταστήματα, ενώ στην πόλη της Καλαμάτας έχουμε αποκλειστική συνεργασία με τα καταστήματα Αθανασίου!
  -Ποιο το μυστικό για να μπει μια νέα εταιρεία σε τόσα πολλά ράφια;
Πιστεύω, είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Να κάνεις κάτι δημιουργικό, να δουλεύεις πολύ πάνω σε αυτό και συνεχώς να θέτεις μεγαλύτερους στόχους. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, γι’ αυτό και θα πρέπει να προσπαθούμε πάντα.
  -Τα επόμενα σχέδιά σας;
Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να παραμείνουμε σε μια σταθερή ανοδική πορεία, να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε όσες περισσότερες χώρες μπορούμε, με μεγάλο στόχο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είμαστε σε συζητήσεις αυτό το διάστημα! Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Κάλλιο αργά παρά ποτέ η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς 
Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η οικονομική στήριξη των πλημμυροπαθών
 Ανακοινώθηκε χθες η οικονομική στήριξη των πλημμυροπαθών από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία για το Δήμο Καλαμάτας έχει ως εξής:
1. Κάλυψη των πρώτων αναγκών (επίδομα 586 ευρώ). Σύμφωνα με δύο αποφάσεις διατίθεται στο Δήμο Καλαμάτας ποσόν 267.216 ευρώ συνολικά για κάλυψη αμέσων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Πρόκειται για 408 καταγεγραμμένες περιπτώσεις
2. Κάλυψη της αντικατάστασης οικοσκευής (μέχρι 5.861 ευρώ). Με απόφαση μεταβιβάζεται στο Δήμο Καλαμάτας ποσόν 500.000 ευρώ για την κάλυψη εξατομικευμένα των 408 παραπάνω περιπτώσεων, όσον αφορά στην αντικατάσταση οικοσκευής.
Οι ανωτέρω αποφάσεις προωθούνται στις συναρμόδιες Δημοτικές Υπηρεσίες, ενώ αύριο συνέρχεται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τροποποίηση του προϋπολογισμού και εκταμίευση των ανωτέρω ποσών, ώστε να δοθούν στους δικαιούχους. Η πληρωμή θα γίνει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

*** Σε «Λερναία Ύδρα» εξελίσσεται το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας 
Είχαν ομάδες λαθρανασκαφών σχεδόν σε όλη τη χώρα
   Αν δεν έκοψε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλια της χειρότερης Λερναίας Ύδρας της Ιστορίας και του πολιτισμού μας, σίγουρα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών κατέστρεψε το βασικότερο πλοκάμι ενός διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, με δράση όχι μόνο σε εκατοντάδες περιοχές στη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό.
Μόνο και μόνο η άμεση εμπλοκή τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων δημοπρασιών στην παράνομη διακίνηση αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης που κατάφερε να διαλευκάνει η Αστυνομία, διασώζοντας σημαντικά και μοναδικά αρχαία αντικείμενα.
Η δικογραφία που συνέταξε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών ξεπερνά σε όγκο τις 300 σελίδες και σε αυτή αναφέρονται χαρακτηριστικά 93 σημεία όπου έγινε λαθρανασκαφή. Μία από τις περιοχές που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει λαθρανασκαφή είναι στο Καλό Νερό Κυπαρισσίας και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σχετική σύλληψη από τη Μεσσηνία.
Η έρευνα των αστυνομικών, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς, όπως τονίζεται, θεωρούν ότι το «κουβάρι έχει πολύ ξετύλιγμα ακόμα».
  Απίστευτες διαστάσεις
Χθες, αναλυτική συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη επιτυχία δόθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Αχαΐας. Ήδη έχουν συλληφθεί 26 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή σε αυτή ακόμη 27 ατόμων.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ακόμα και αρχαιολόγους ως πραγματογνώμονες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία  υποβολής  αιτήματος για την παροχή δικαστικής συνδρομής από τις Αρχές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Βουλγαρίας.
Η δράση της οργάνωσης εκτιμάται ότι μπορεί να φτάνει σε βάθος χρόνου και τα δέκα έτη, ενώ έχει εξακριβωθεί ότι τα μέλη της ενέχονται σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες και λαθρανασκαφές αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 650.000 ευρώ.
Από τους 26 συλληφθέντες, οι 23 είναι Έλληνες, μια Ελληνίδα, μια Γεωργιανή και μια Γερμανίδα.
Κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού βαρύνουν και τους 4 ιδιοκτήτες των μεγάλων οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού, καθώς και 27 συνεργούς των συλληφθέντων.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και αναλυτικότερα ένας 69χρονος, η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, πατέρας και γιος, ηλικίας 54 και 27 ετών, καθώς και δύο άνδρες ηλικίας 53 και 38 ετών.
  Με υποομάδες
Η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη ιεραρχία, με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών, αναπτύσσοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης και λειτουργώντας σε υποομάδες ως εξής :
-Λαθρανασκαφείς: Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι λαθρανασκαφείς. Ξεχωριστές υποομάδες σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στη Μεσσηνία, επέλεγαν τους τόπους για λαθρανασκαφή, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Επίσης, επέλεγαν τοποθεσίες για τις οποίες είχαν συλλέξει πληροφορίες για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είτε μέσω του διαδικτύου (δορυφορική απεικόνιση τοποθεσιών). Στη συνέχεια, με τη χρήση κατάλληλων μηχανημάτων ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικών εργαλείων, προέβαιναν, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μη γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε διενέργεια παράνομων ανασκαφών, με σκοπό την ανακάλυψη και την κλοπή αρχαιολογικών  ευρημάτων.
-Μεσάζοντες: Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται τα άτομα στα οποία επιδεικνύονται αρχικά τα παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε δια ζώσης είτε σε φωτογραφίες, και προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους. Στη συνέχεια αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεσή τους.
Οι μεσάζοντες είτε αγόραζαν τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώληση.
Επίσης, ορισμένα από τα μέλη αυτά είχαν διπλό ρόλο και συγκεκριμένα, εκτός της μεσολάβησης για την πώληση των αρχαιοτήτων, πραγματοποιούσαν λαθρανασκαφές.
Κάθε μεσάζων δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές και διακινούσε ή συγκέντρωνε κυρίως αρχαία αντικείμενα που είχαν ανακαλυφθεί σε αυτές.
  Και σε ιδιώτες αγοραστές
Τα αρχηγικά στελέχη συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν από τη χώρα και παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές. Τα άτομα αυτά διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, καθώς προέβαιναν με ευκολία σε αγορές αρχαιοτήτων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ από την αποδεδειγμένη χρόνια ενασχόλησή τους με την παράνομη εμπορία των αρχαιολογικών ευρημάτων είχαν αποκτήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές γνώσεις σχετικά με τη χρονολόγησή τους και την τεχνοτροπία κατασκευής των αρχαίων αντικειμένων.
Στη συνέχεια τα αρχηγικά στελέχη, αφού συγκέντρωναν ικανό αριθμό αρχαίων αντικειμένων, τα εξήγαγαν, εφόσον ήταν μικρά, όπως νομίσματα, οι ίδιοι από τη χώρα και τα παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.
Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό είτε προσέρχονταν οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν.
Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπευθύνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.
Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι οίκοι δημοπρασίας αλλά και οι αλλοδαποί ιδιώτες αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιολογικών ευρημάτων που παρανόμως διακινήθηκαν και εξήχθησαν από τη  χώρα.
  Με πλαστούς τίτλους
Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, σε μερικά εκ των οποίων εξακριβώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας η πορεία τους και ειδικότερα:
-η ημέρα και ο τόπος που διενεργήθηκε η λαθρανασκαφή
-τα άτομα που τα αποκάλυψαν και τα αφαίρεσαν
-ο μεσάζων που διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία
-ο αγοραστής που τα αγόρασε στην Ελλάδα
-το ακριβές χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά τους
-ο τρόπος που εξήχθησαν από τη χώρα
-η δημοπράτησή τους σε συγκεκριμένους καταλόγους οίκων, καθώς και το τελικό ποσό πώλησής τους.
Για τα νομίσματα που έχει αποδειχθεί  η ακριβή πορεία τους από τον τόπο της λαθρανασκαφής μέχρι και τη δημοπρασία τους, τα αρχηγικά στελέχη για να καταφέρουν να τα παρουσιάσουν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασίας, προσκόμιζαν καταφανώς πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα ότι τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή, διαμορφωμένη στην Ευρώπη.
Ο οίκος δημοπρασίας δεχόταν τον τίτλο αυτόν, δημοπρατούσε το νόμισμα, αναγράφοντας στην περιγραφή των νομισμάτων την αόριστη αυτή προέλευση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση γνώριζε τον πραγματικό κάτοχο και κομιστή των νομισμάτων, καθώς επικοινωνούσε απευθείας μαζί του, αποστέλλοντάς του μάλιστα και λίστα με τα νομίσματά του που είχαν τοποθετηθεί στη δημοπρασία.
Μερικοί από τους οίκους δημοπρασιών χορηγούσαν προκαταβολικά χρηματικά ποσά, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές μεγάλου αριθμού αρχαίων νομισμάτων στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατούσαν στους καταλόγους τους.
Οι ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασίας, σε συμφωνία με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμής πώλησης των αρχαίων αντικειμένων, κατά τη διάρκεια της ζωντανής δημοπρασίας επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προέβαιναν σε προσφορές, ώστε να αναγκάσουν τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή να προσφέρει με τη σειρά του συνεχώς υψηλότερη τιμή δημοπράτησης.
Ακόμη και στην περίπτωση που το μέλος, από λάθος εκτίμηση, προσέφερε υψηλότερη τιμή για την αγορά του αρχαίου αντικειμένου, αυτό παρέμενε στην κατοχή του και ο οίκος δημοπρασιών τού χορηγούσε τίτλο νόμιμης κατοχής.
Με τον τρόπο αυτό το αρχικά παράνομα εξαγόμενο από τη χώρα αρχαίο αντικείμενο καθίστατο νόμιμο και ο λαθρέμπορος μπορούσε στη συνέχεια να το πουλήσει σε ιδιώτες συλλέκτες, αναγράφοντας στην περιγραφή του τον τίτλο κατοχής και το ιστορικό του.
Στην κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν 2.024 αρχαία νομίσματα, 126 αρχαία αντικείμενα, όπως ειδώλια, δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κιονόκρανο. Επίσης, δύο αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου  και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας.
Επιπλέον, 946 αρχαία νομίσματα και 32 αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή ανδρών του Λιμεναρχείου Πατρών, κρυμμένα στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου του 54χρονου αρχηγικού μέλους.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν και 23.742 ευρώ, 515 δολάρια ΗΠΑ, 3.560 δολάρια Κουβέιτ, ένα χρηματοκιβώτιο, τρία ζεύγη κλειδιά θυρίδων, εκ των οποίων δύο γερμανικής τράπεζας, 14 φύλλα χρυσού και 3 πλάκες χρυσού βάρους 110 γραμμαρίων.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Χάθηκαν …οι μελέτες του δικτύου ύδρευσης στους Γαργαλιάνους 
Πού βρίσκονται οι μελέτες
αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης από Αλικοντούζι μέχρι Γαργαλιάνους;
  Σημαντικό πρόβλημα για τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων, που έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, αποτελεί το δίκτυο ύδρευσης από το Παλαιό Λουτρό (Αλικοντούζι). Δίκτυο με το οποίο μεταφέρεται το νερό από τις πηγές του Αλικοντουζίου στη Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων και σε Τοπικές Κοινότητες της Δ.Ε. Γαργαλιάνων.
Η αντικατάστασή του έχει πολλάκις απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, ενώ είναι καθημερινή η έγνοια της τοπικής κοινωνίας, ιδίως μετά το φετινό καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του οποίου τόσο στους Γαργαλιάνους όσο και σε Τοπικές Κοινότητες δεν είχαν, είτε για πολλές ώρες είτε για πολλές μέρες, νερό, με τα προβλήματα να οφείλονται κυρίως στο παλιό δίκτυο από το Αλικοντούζι και δευτερευόντως σε βλάβες εντός της πόλης ή των τοπικών κοινοτήτων.
Από το Αλικοντούζι υδρεύονται περιοχές τριών καλλικράτειων Δήμων, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας. Μάλιστα, οι Δήμοι που υδρεύονταν από τις πηγές του Παλαιού Λουτρού είχαν συγκροτήσει το Σύνδεσμο Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας», ο οποίος έχει ακόμη και σήμερα ευθύνη και αρμοδιότητα στο δίκτυο ύδρευσης.
Όπως είναι γνωστό, πριν από 16 περίπου χρόνια ο πρώην Δήμος Παπαφλέσσα είχε αναθέσει σε ιδιώτη την εκπόνηση μελέτης για αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, που σήμερα είναι από αμιαντοσωλήνες, από το Αλικοντούζι έως Τουλούπα Χάνι, έξω από τα όρια του Δήμου Τριφυλίας, για λογαριασμό του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας». Μελέτη την οποία, όμως, ανέλαβε να πληρώσει τελικά ο Δήμος Τριφυλίας, έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελα, με το δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Δήμος Τριφυλίας ανέλαβε να πληρώσει επίσης την περιβαλλοντική μελέτη που χρειάζεται, όπως και τη μελέτη για αντικατάσταση του δικτύου από Τουλούπα Χάνι μέχρι Γαργαλιάνους. Τμήμα δε του δικτύου αφορά στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων και το Δήμο Τριφυλίας, καθώς όλο το υπόλοιπο δίκτυο της μελέτης, που ήδη έχει γίνει και θα πληρώσει ο Δήμος Τριφυλίας, αφορά στο Δήμο Πύλου – Νέστορος!
Πριν από ένα χρόνο, στις 3 Οκτωβρίου 2015, ανήμερα της εορτής του πολιούχου των Γαργαλιάνων, Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, είχε αναφερθεί στο θέμα: «Τις προηγούμενες μέρες έγινε συνάντηση με το μελετητή που είχε αναλάβει τη μελέτη του αγωγού ύδρευσης που ανήκει στο Σύνδεσμο Ύδρευσης “Τέλος Άγρας”, που είχε ξεκινήσει και όχι ολοκληρώσει βέβαια, τη μελέτη από Αλικοντούζι μέχρι την περιοχή Τουλούπα Χάνι. Κάναμε τη συνάντηση, είμαστε σε συμφωνία και σύμπνοια, εξασφαλίσαμε εκπτώσεις ώστε να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τη μελέτη και να μας την παραδώσει ολοκληρωμένη και είμαστε σε συνεργασία να κάνουμε αναθέσεις, ώστε το ίδιο μελετητικό γραφείο να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο, μελετητικά, μέχρι τη δεξαμενή των Γαργαλιάνων, αλλά και της περιοχής της Λεύκης και του Μαράθου που υδρεύονται από αυτό το σύστημα ύδρευσης! Είμαστε σε καλό δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ολοκληρώσουμε μελετητικά το έργο, ώστε την άνοιξη του 2016 να έχουμε πάρει και τις εγκρίσεις, για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτική ικανότητα…». Στις 15 Δεκέμβρη 2015, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλος Άγρας», Αναστάσιος Αδρακτάς, προχώρησε σε απευθείας ανάθεση και υπογραφή της σύμβασης με μελετητή για την εκπόνηση «Υδραυλικής Μελέτης Υδραγωγείου Συνδέσμου από Τουλούπα Χάνι ως οικισμούς Δ.Ε. Γαργαλιάνων», ποσού 17.712 ευρώ και «Τοπογραφικής Μελέτης Υδραγωγείου από Τουλούπα Χάνι ως οικισμούς Δ.Ε. Γαργαλιάνων», ποσού 17.712 ευρώ.
Η άνοιξη του 2016 πέρασε, πέρασε και το καλοκαίρι, πέρασε ένας χρόνος από τις περυσινές δηλώσεις του δημάρχου Τριφυλίας, αλλά τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας όσο και στην κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Γαργαλιάνων δεν έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το ποια είναι η εξέλιξη των μελετών, τι συμβαίνει και πού βρίσκονται, καθώς και, τελικά, τι γίνεται σχετικά με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από το Αλικοντούζι μέχρι τους Γαργαλιάνους…

*** Η χαμένη ευκαιρία για τα τοπικά προϊόντα 
Οι ξένοι επισκέπτες του καλοκαιριού μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές των τοπικών προϊόντων και να ανοίξουν δρόμους για εξαγωγές, αφού επιστρέφοντας στην πατρίδα τους θα θέλουν να αναζητήσουν τις γεύσεις και τα αρώματα που τους εντυπωσίασαν στη Μεσσηνία. Αυτό επισημαίνουν, με κάθε τρόπο και μέσο, οι άνθρωποι της αγοράς.
Προϋπόθεση, βέβαια, για να συμβεί αυτό είναι τα τοπικά προϊόντα να βρουν θέση σε όλα τα ξενοδοχεία του νομού, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ισχύει στο βαθμό που θα μπορούσε, αφού είναι μικρός ο αριθμός όσων επιμένουν… μεσσηνιακά.
Το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με μιαν άλλη σημαντική επισήμανση: την έλλειψη πιστοποίησης της ελληνικής και μεσσηνιακής γαστρονομίας, που θα αποτελούσε αυτομάτως μια προνομιακή αγορά διάθεσης για τα τοπικά προϊόντα (ΠΟΠ – ΠΓΕ).
Ουσιαστικά, στη σύγχρονη αγορά, αν κάτι δεν είναι πιστοποιημένο, δεν υφίσταται για το καταναλωτικό κοινό και την οργανωμένη βιομηχανία του τουρισμού. Αντίθετα, η πιστοποίηση δημιουργεί αμέσως τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία της αγοράς.
Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, σύμφωνα με τις διεθνείς έρευνες, καταγράφονται συνεχώς αυξητικές τάσεις στην πρόθεση των ταξιδιωτών να δαπανήσουν χρήματα για να γνωρίσουν την τοπική γαστρονομία. Επιπλέον, η αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής από την UNESCO ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και η σύνδεσή της με τη διατήρηση της καλής υγείας ανοίγει τις πόρτες στην περαιτέρω ανάδειξη της ελληνικής - μεσογειακής κουζίνας και των τοπικών παραλλαγών της.
Ένας μπούσουλας δραστηριοτήτων που μπορούν να αναπτύξουν με ευκολία οι τοπικές επιχειρήσεις είναι η προσαρμογή των φαγητών σε εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ανάλογα με την εποχή, παρασκευασμένα με τοπικά προϊόντα.
Επίσης, κάτι που έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί είναι η διοργάνωση μαθημάτων μαγειρικής και γευσιγνωσίας με τη συμμετοχή και των πελατών. Επιπρόσθετα, η γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων και ποτών, θεματικά ανά κατηγορία προϊόντος. Ένα ακόμα καλό παράδειγμα είναι η επίδειξη της διαδικασίας παραγωγής τοπικών προϊόντων.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο στην Καλαμάτα όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές του νομού οι παραπάνω ιδέες έχουν "ριζώσει". Θα πρέπει, όμως, όλοι που ασχολούνται με το κεφάλαιο της παροχής τέτοιων υπηρεσιών να ξέρουν ότι με μικρές επενδύσεις και έμφαση στην αυθεντικότητα, στην ποιότητα και στη δημιουργία αληθινής διαπροσωπικής επαφής, το τοπικό τουριστικό προϊόν μπορεί να εμπλουτιστεί. Και το μόνο σίγουρο σ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι όσοι το επιχειρήσουν δεν πρόκειται να χάσουν…
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ανυπόφορη δυσοσμία στην παραλία της Καλαμάτας 
Έντονη είναι η δυσοσμία από ρέμα στην παραλία της Καλαμάτας, πλησίον του ξενοδοχείου «Νέδων», τις τελευταίες 10 ημέρες τουλάχιστον. Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, έχουν απευθυνθεί τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου όσο και σε αυτές της ΔΕΥΑΚ, χωρίς όμως να λάβουν απάντηση, ενώ δεν είναι λίγα τα παράπονα που δέχονται από επισκέπτες και τουρίστες.  Κ.Γαζ.

***  Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 7/10/2016 προβλέπεται άστατος στο 2ο μισό της ημέρας.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ τις πρώτες απογευματινές ώρες οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ. Προς το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Τσουνάμι κατασχέσεων φτάνει και στη Μεσσηνία 
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Θάρρους» σημειώναμε ότι από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχει ξεκινήσει… τσουνάμι κατασχέσεων και στη Μεσσηνία.
Το επόμενο διάστημα, εικόνες όπου πολίτες θα μπαίνουν μπροστά ως ασπίδα προστασίας υπέρ ευπαθούς πολύτεκνου συμπολίτη τους, οι απειλές έως και για αυτοχειρίες, αν προχωρήσουν οι κατασχέσεις κατοικιών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, δε θα είναι κάτι το περίεργο. Οι εντάσεις στους δικαστικούς χώρους, όπως στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, θα αποτελούν σκηνές από το κοντινό παρελθόν. Εικόνες που θα θυμίζουν την Ισπανία, όταν οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδήγησαν σε κύμα πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης, που στο διάβα της παρέσυρε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων που αντιτίθενται στην παραπάνω διαδικασία, οι πλειστηριασμοί πλέον είναι επιθετικοί. Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν τηρείται, ενώ υπάρχουν παραδείγματα όπου έχει θιγεί ακόμα και η πρώτη κατοικία.
  Νέος πτωχευτικός νόμος
Όπως και να 'χει, οι προθέσεις της κυβέρνησης να εντείνει το κύμα πλειστηριασμών φαίνονται από το γεγονός ότι εντός των επόμενων δύο, το πολύ τριών εβδομάδων θα προχωρήσει στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου, που θα διευκολύνει, αντί να εμποδίζει, τις διαδικασίες απώλειας της περιουσίας.
  Χωρίς προστασία ακόμα και με μισθό 700 ευρώ
Οι τελευταίες αλλαγές της κυβέρνησης έβαλαν στο παιχνίδι τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Όπως εξηγούν μέλη συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το ζήτημα, συνεργάσιμος δανειολήπτης είναι αυτός που παρέχει όλα τα στοιχεία του στην τράπεζα, την ενημερώνει για οποιαδήποτε μεταβολή στην οικονομική του κατάσταση και είναι διαθέσιμος σε οποιαδήποτε προσπάθεια επαφής από τη μεριά της. Όσον αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, οι συλλογικότητες τονίζουν ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις, προστατεύονται μόνο όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.180 ευρώ. Δηλαδή, προσθέτουν, ένας εργαζόμενος που αμείβεται με 700 ευρώ το μήνα δεν μπορεί να προστατέψει την πρώτη κατοικία του από πλειστηριασμό, σε περίπτωση που χρωστάει στην τράπεζα.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν από τις «Εύλογες Δαπάνες Διαβίωσης» που αναφέρονται στους σχετικούς νόμους. Μολονότι οι «Εύλογες Δαπάνες» ανεβάζουν κάπως το όριο σε περίπτωση που υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα, τα νούμερα παραμένουν χαμηλά και αφήνουν ακάλυπτη μεγάλη μερίδα πολιτών.
Εκτός του (αυτονόητου) ζητήματος ότι οι χαμηλόμισθοι των 700-800 ευρώ δεν μπορούν μαζί με τα έξοδα διαβίωσης να εξυπηρετούν και τα δάνειά τους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν καταβάλλει έγκαιρα τους μισθούς στους εργαζομένους.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μισθοδοσία, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα και αν κάποιος δηλώνει μηνιαίο εισόδημα, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι του καταβάλλεται κανονικά. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Δεν θα κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ σε πλημμυροπαθείς της Μεσσηνίας 
Αναστολή της διακοπής παροχών πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και στις Τοπικές Κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσή, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και τις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι επλήγησαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, η σχετική απόφαση επιβεβαιώνει την κοινωνική της ευαισθησία και στηρίζει τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Παρέσυρε και σκότωσε την πεθερά της με το αυτοκίνητο 
Οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 12:20 το μεσημέρι της Πέμπτης στο χωριό Σκεπαστή Λίμνης, στη Βόρεια Εύβοια, με θύμα μία 72χρονη η οποία βρήκε τραγικό θάνατο στη πλατεία του χωριού, όταν παρασύρθηκε κατά λάθος, από το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 31χρονη νύφη της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eviazoom.gr, το η 31χρονη είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό της στη πλατεία του χωριού για να αποβιβαστεί από το όχημα, η 72χρονη πεθερά της. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, η ηλικιωμένη γυναίκα μόλις βγήκε από το αυτοκίνητο έσκυψε μπροστά από αυτό. Η 31χρονη νύφη της, όπως λέει, δεν την είδε και έβαλε μπρος το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να την παρασύρει και να την τραυματίσει θανάσιμα.
Συγκλονισμένη η 31χρονη μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί ειδοποίησε το ασθενοφόρο και την αστυνομία. Περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν.
Δυστυχώς όμως η 72χρονη είχε αφήσει στην άσφαλτο την τελευταία της πνοή.
Η 31χρονη συνελήφθη από τους αστυνομικούς, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εντολή του Εισαγγελέα. Για την υπόθεση κατέθεσαν κάτοικοι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του τραγικού συμβάντος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως πρόκειται για ατύχημα.  antenna.gr

*** Μας κόβουν και τον καφέ -Επιπλέον φόρος 50% 
Συνυπολογίζοντας το νέο φόρο κατανάλωσης αλλά και τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 50% !
Την ώρα που η συζήτηση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση επιπλέον 2,8 δις ευρώ δανεικών εντείνεται, η Κυβέρνηση αναζητά τα πλεονάσματα του 2017 σε νέους φόρους που έχουν θεσμοθετήθηκαν το καλοκαίρι αλλά αναμένεται να ισχύσουν από την 1/1/2017.
Ειδικότερα, μόνο από το νέο φόρο στον καφέ, η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει από τους φορολογούμενους επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ. Πέραν, δηλαδή, των άμεσων φόρων – Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ- πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβαρύνονται και με ένα «νέο… ΕΝΦΙΑ» στην καθημερινότητα τους.
Όπως όμως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τον κλάδο, αυτός ο φόρος δημιουργεί ένα αρνητικό τσουνάμι σε μια αγορά που έχει «πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα».
Λουκέτα και απολύσεις
 Η Ένωση Καφεκοπτών επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο φόρος κατανάλωσης στον καφέ απειλεί άμεσα με λουκέτο 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι περισσότερες εξ ’αυτών δε, οικογενειακές που μετρούν δεκαετίες δραστηριότητας και λειτουργίας, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κίνδυνος του λουκέτου αυτού είναι πλέον περισσότερο από ορατός από ποτέ, όπως υποστηρίζουν οι καφεκόπτες, δεδομένου ότι «πρόκειται για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεχτεί ισχυρά πλήγματα από τα capital controls, τη μείωση κατανάλωσης και την υψηλή φορολογία».
Τα λουκέτα δημιουργούν και άμεσο κίνδυνο παράλληλα, για δραστική μείωση των θέσεων εργασίας σε όλο το φάσμα της αγοράς του καφέ, στο οποίο εργάζονται σήμερα περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι (εισαγωγείς, καφεκοπτεία, κατασκευή μηχανών καφέ, σημεία εστίασης).
Τιμωρείται ο καταναλωτής του καφέ
 Η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η επιβολή της φορολογίας στη σημερινή της μορφή θα επιβαρύνει κυρίως τους τελικούς καταναλωτές, κυρίως ανθρώπους χαμηλής οικονομικής δυνατότητας, δεδομένου ότι οι επερχόμενες αυξήσεις μέσω της ειδικής φορολόγησης θα επιβαρύνουν κυρίως τους φθηνότερους καφέδες. Δηλαδή τον στιγμιαίο και ελληνικό στο ράφι και τον φραπέ ή τον ελληνικό στην καφετέρια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου, η συνολική αξία της αγοράς του καφέ στην Ελλάδα αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ,  και άρα η επιβολή του ειδικού τέλους έρχεται όντως να κλονίσει έναν από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματικούς τομείς. Κι αυτό γιατί «αν προσπαθείς να μαζέψεις 60 εκατομμύρια ευρώ συρρικνώνοντας μια αγορά κατά 40% τότε απλά δεν βγαίνουν τα μαθηματικά και στην ουσία απλά «σκοτώνεις» μια δυναμική αγορά».
kafe_5.jpg
Πηγή: Κλαδικό έντυπο αγοράς καφέ
 Και μέσα σε όλα, σημαντική αύξηση και της παγκόσμιας τιμής καφέ
 Σαν να μην έφτανε ο νέος φόρος για επιχειρήσεις και καταναλωτές (αύξηση που θα ξεπεράσει στο ράφι το 30%) έρχεται και μία απροσδόκητη επιβάρυνση που θα προκαλέσει επιπλέον αύξηση της τάξης του 20%. Η παγκόσμια τιμή -όπως δημοσίευσε πρόσφατα και ο Guardian- αναμένεται να αυξηθεί κυρίως λόγω των δυσμενών κλιματικών αλλαγών στη Βραζιλία, γεγονός που επηρέασε την παγκόσμια παραγωγή.
Κοντολογίς, στις σημερινές τιμές ραφιού του καφέ μπορεί να υπολογίζει κανείς ένα επιπλέον κόστος 50% για να έχει μία εικόνα της αναμενόμενης νέας του τιμής από το 2017. Ορισμένοι μάλιστα φαίνεται έχουν αντιληφθεί τί πρόκειται να συμβεί και το έχουν κάνει ήδη viral στα social media, όπως π.χ. στη σελίδα MasKovounTonKafe στο facebook…
Πηγή: iefimerida.gr

***  Μέχρι τις αρχές Νοέμβρη το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 
Από επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας
 Μέχρι τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργασίας.
Αυτό προέκυψε από όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στην οποία παραβρέθηκε και η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, σύμφωνα με ανάρτηση τις προηγούμενες ημέρες  στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Επιμελητηρίου.
Όπως αναφέρθηκε, θα προβλέπεται αναλόγως των δεδομένων των ανέργων και των επιχειρήσεων να ορίζεται το ύψος και να δίνεται η επιδότηση. Αυτό θα αφορά βραχυχρόνια ανέργους αλλά και μακροχρόνια, εφόσον δικαιούνται βοήθημα ανεργίας, που είναι 200 ευρώ το μήνα, και ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει το υπολειπόμενο, μέχρι τα 360 ευρώ.
Η κυρία Καραμεσίνη ενημέρωσε για ορισμένες βασικές δραστηριότητες του ΟΑΕΔ και ποια προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη ή προβλέπονται να τεθούν σε εφαρμογή.
Όπως είπε, είναι σε εξέλιξη και κλείνει σήμερα το πρόγραμμα για την εργασιακή εμπειρία ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Περιλαμβάνει 4 μήνες πρακτική άσκηση εντελώς δωρεάν για την επιχείρηση και η κάλυψη του κόστους γίνεται από τον ΟΑΕΔ. Το ίδιο γίνεται και με το αντίστοιχο πρόγραμμα για νέους 18 -24 ετών, του οποίου η προθεσμία λήγει στις 22 Οκτωβρίου.
Η καινοτομία των νέων προγραμμάτων είναι ότι ξεκινούν από την προσφορά θέσεων και αντικειμένων εργασίας για πρακτική άσκηση από τις επιχειρήσεις, ώστε να «κουμπώσει» ο ΟΑΕΔ τους ανέργους με τις θέσεις πρακτικής άσκησης. Δηλαδή, να αντιστοιχεί η θέση εργασίας στον κατάλληλο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πλήρη σύζευξη με ποιοτικούς όρους. Αυτή είναι πρώτη πιλοτική εφαρμογή, καθώς μέχρι τώρα δε συνδυάζονταν ο κατάλληλος άνεργος για εργασία στην κατάλληλη θέση.
Τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας δε θα επαναλαμβάνονται ώστε να διαιωνίζεται η κατάσταση του εκπαιδευομένου, όπως γινόταν με τα προγράμματα stage. Με την ολοκλήρωση της τετράμηνης εργασιακής εμπειρίας, οι πρακτικά ασκούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας διάρκειας οκτώ μηνών (θα εκδοθεί αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις πριν από τη λήξη της πρακτικής άσκησης). Μπορεί να τους προσλάβει και η ίδια η επιχείρηση, εφόσον της κάνει ο εργαζόμενος και τον έχει ανάγκη, μέσω του προγράμματος επιδότησης.
Σημείωσε ακόμη ότι τέθηκε ως όρος να μην έχει ο υποψήφιος άνεργος για το πρόγραμμα πάνω από 100 ένσημα, δεδομένου ότι αυτοί οι νέοι έχουν πραγματική έλλειψη εργασιακής εμπειρίας.
«Μέχρι στιγμής οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί. Δίνουμε με την εφαρμογή και στις επιχειρήσεις και στους ανέργους τρεις επιλογές, για να διαλέξουν οι μεν τον εργαζόμενο, οι δε την επιχείρηση που τους ταιριάζει.
Επίσης, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα που θα αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης ανέργων, ηλικίας 30 έως 49 ετών, με ιδιαίτερες πρόνοιες για τους μακροπρόθεσμα (άνω των 12 μηνών) ανέργους και τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Για τους μακροχρόνια ανέργους υπάρχει η διευκόλυνση να μην ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης για τρεις μήνες μετά το τέλος της επιδότησης, η οποία ισχύει για τους βραχυπρόθεσμα ανέργους. Έτσι δε θα αποτρέπεται η πρόσληψη με επιδότηση. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 72% των ανέργων.
Επίσης το πρόγραμμα επιδότησης ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών θα επαναπροκηρυχθεί πολύ σύντομα, όταν ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που θέτουν οι κανονισμοί ελάχιστων όρων της Ε.Ε. για τη μη απόλυση προσωπικού επί 12 μήνες πριν, με τη μετάβαση σε καθεστώς που το όριο είναι τρεις μήνες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό και όταν καλύπτονται οι θέσεις θα επαναπροκηρύσσονται. Θα υπάρχουν, βέβαια, οι δεσμεύσεις πρόσληψης για τρεις μήνες μετά την 9μηνη διάρκεια του προγράμματος.
Στο παραπάνω πρόγραμμα αλλά και σε όλα τα προγράμματα αναζήτησης ανέργων για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πρέπει να μπουν με κλειδάριθμο στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ και εκεί θα έχουν δυνατότητα για μέχρι 10 επιλογές ανέργων που ταιριάζουν και να κάνουν επιλογή μετά από ιντερβιού. Μέσα θα έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη βιογραφικά και τα προσόντα των ανέργων.
Το σύστημα αναζήτησης είναι συνδεδεμένο με το σύστημα Εργάνη. Έτσι κάθε νέα αναγγελία πρόσληψης στο Εργάνη διαγράφει αυτομάτως τον άνεργο από το σύστημα αναζήτησης ανέργων του ΟΑΕΔ κι έτσι δε θα υπάρχουν άστοχες επιλογές.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι ιδιαίτερη σημασία δίνει το ΕΕΑ στη θεσμοθέτηση της προγραμματισμένης προετοιμασία των νέων (school-to-work programmes) που ετοιμάζονται για την αγορά εργασίας, με τρόπο ώστε να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος προσαρμογής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και να μη δημιουργούνται αρνητικές διαθέσεις στις προσλήψεις, λόγω του ζημιογόνου χρόνου προσαρμογής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

***  26χρονος Καλαματιανός έκλεβε καπνό από την καπνοβιομηχανία "Καρέλια"
Ενας 26χρονος από την Καλαμάτα φαίνεται, ότι είναι ο δράστης κλοπής, που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια”.
Ειδικότερα ο νεαρός φέρεται να έχει κλέψει 6 κούτες με 10 συσκευασίες καπνού η καθεμία κατά το χρονικό διάστημα από τις 9 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Ο 26χρονος μάλιστα έδωσε τις ποσότητες του κλεμμένου καπνού σε 51χρονη Καλαματιανή, η οποία τις πωλούσε. Τόσο σε βάρος του 26χρονου, όσο και τις 51χρονης έχει σχηματιστεί δικογραφία για κλοπή και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος αντίστοιχα. Οσα από τα κλοπιμαία βρέθηκαν, επιστράφηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο της καπνοβιομηχανίας “Καρέλια”

*** Η Στούπα πριν από δεκαετίες
Η Στούπα πριν από δεκαετίες, όταν άρχισαν να την ανακαλύπτουν οι τουρίστες.
Καρτ ποστάλ μάλλον της δεκαετίας του 1970, πριν η περιοχή γίνει τουριστικός προορισμός.
 [Φωτό από το e-bay]



***  Ποινική δικογραφία σε βάρος 35χρονου για διάθεση πορνογραφικού υλικού με ανηλίκους μέσω Διαδικτύου
Έναν 35χρονο, που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω Διαδικτύου, εντόπισε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία που θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμμετέχοντας σε παγκόσμια επιχείρηση για την πάταξη της πορνογραφίας ανηλίκων, κατάφερε να ταυτοποιήσει ηλεκτρονικά ίχνη χρήστη του Διαδικτύου στην Ελλάδα, που κατείχε και είχε πρόσφορο για διαμοιρασμό αντίστοιχο υλικό.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κατηγορούμενου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εξωτερικός σκληρός δίσκος και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα οποία θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω εργαστηριακή τους διερεύνηση.

***  Μολότοφ σε τράπεζα στην Καλαμάτα
Άγνωστοι έριξαν τον πρωί βόμβα μολότοφ ή κάποιο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο της Alpha Bank στην οδό Ναυαρίνου στην Καλαμάτα.
Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικοί, που διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβη.

***  "Μάχη" Παππά - Βορίδη με φόντο τον Καλογρίτσα
 
Οι σχέσεις του επιχειρηματία Καλογρίτσα με μέλη της κυβέρνησης ήταν αντικείμενο σειράς ερωτήσεων που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών αλλά και πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης.
Ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ) κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να επιβεβαιώσει αν υπάρχουν σχέσεις με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη για να λάβει ως απάντηση ότι ο υιός Καλογρίτσας είναι κουμπάρος με τον Χρήστο Σπίρτζη. Ακολούθησε ερώτηση αν ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει δημόσιο έργο επί της σημερινής κυβέρνησης και μετά τη νομοθέτηση κατάτμησης των έργων, και ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας έλαβε μέρος σε έναν νόμιμο διαγωνισμό.
Αναφορικά όμως με τη συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στο διαγωνισμό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι ο Ιωάννης Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική δραστηριότητα. «Προσκόμισε στοιχεία τα οποία επαρκώς κάλυπταν το ποσό για να πάρει την άδεια κι από κει και πέρα δεν κατέστη δυνατό γι' αυτόν -και γι' αυτό ζήτησε προθεσμία- να καταβάλει σε ρευστό το ποσό της πρώτης δόσης. Αυτό είναι το θέμα και η δημιουργία εντυπώσεων εξαντλήθηκε», σημείωσε ο υπουργός και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Μ. Βορίδης: «Ποιων εντυπώσεων, κύριε υπουργέ; Υπήρξε κρίση της Επιτροπής ότι έχει τα λεφτά και μετά δύο μέρες δεν κατέλαβε. Τετελεσμένο το έγκλημα. Ολοκληρώθηκε».
Ν. Παππάς: «Καλή τύχη στις μηνύσεις που υποβάλατε, τις οποίες τις θεωρώ ως πράξη ανήθικη. Στοχοποιείτε τα μέλη της Επιτροπής. Αν θέλετε πολιτική κόντρα, η πολιτική ηγεσία είναι εδώ και αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη».
Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας απευθύνθηκε στη ΝΔ για να υπογραμμίσει πως η εξέλιξη της μη χορήγησης άδειας στον κ. Καλογρίτσα και τελικώς η έκπτωσή του, υπονόμευσε το αφήγημα της ΝΔ και των καναλαρχών.
Ν. Παππάς: «Οι υπερθεματιστές είχαν το καθήκον να παρουσιάσουν περιουσιακά στοιχεία οποιουδήποτε είδους τα οποία ρευστοποιούμενα θα μπορούσαν να καλύψουν το σύνολο του τιμήματος. Αυτό συνέβη, δεν υπήρξε καμία παραβίαση καμίας προθεσμίας και διαδικασίας. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και για κακή σας τύχη δεν συμμετέχει ο κ. Καλογρίτσας και έχει υπονομευτεί πλήρως το αφήγημά σας».
Μάκης Βορίδης: «Ο κ. Καλογρίτσας δεν συμμετέχει στη διαδικασία γιατί, παρά τις άοκνες προσωπικές προσπάθειές σας να πάρει, χωρίς χρήματα, άδεια, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι αποκαλύφθηκε χάριν των ενεργειών της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Καλογρίτσας ήταν όλο το σχέδιό σας από την αρχή κι είχατε το θέμα ότι τσάκισε η χρηματοδότηση από την Τράπεζα Αττικής. Τι "πόθεν έσχες" είχε; Τη δήλωση του άλλου; Σας απασχολεί η σχέση για να δώσει ο άλλος 100 εκατ.;».
Ν. Παππάς: «Η Επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης, και το συγκεκριμένο ακίνητο (σ.σ. που δήλωσε ο Καλογρίτσας), είχε αποτιμηθεί από την Τράπεζα Αττικής στα 100 εκατομμύρια, πού είναι το θέμα;».
Ο Μάκης Βορίδης επέμεινε ότι υπάρχει ζήτημα με τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία καθώς δεν υποβλήθηκαν τα δικαιολογητικά για την προέλευση των οικονομικών μέσων των υπερθεματιστών. Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε όμως ότι η υποχρέωση ήταν να παρουσιάσουν στοιχεία που καλύπτουν το σύνολο του τιμήματος και είχαν και την πρόσθετη υποχρέωση -κάτι που δεν έγινε στο διαγωνισμό για τη DIGEA- να καταβάλουν το ένα τρίτο του τιμήματος μέσα σε 15 ημέρες. «Αυτό δεν συνέβη με τον κ. Καλογρίτσα και κηρύχθηκε έκπτωτος», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Στις επικρίσεις του κ. Βορίδη ότι ο διαγωνισμός ήταν διαβλητός και στην προσωπική κατηγορία που του απηύθυνε ότι «έστησε το διαγωνισμό», ο Νίκος Παππάς είπε ότι είναι ντροπή και όνειδος για το πολιτικό σύστημα η μήνυση που κατέθεσε η ΝΔ και ότι τα μέλη της επιτροπής δεν είναι κομματικά στελέχη αλλά δημόσιοι λειτουργοί που έκαναν σωστά τη δουλειά τους υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον.
Μ. Βορίδης: «Μιλάτε εσείς που εργολαβικά πήγατε να δώσετε άδεια σε κάποιον που δεν είχε ένα ευρώ και στη συνέχεια δεν απαντάτε αν είχατε νταραβέρια με τον Κοντομηνά! Εσείς είστε ο εκπρόσωπος των συμφερόντων στην Επιτροπή!».
Ν. Παππάς: «Εσείς δεν εισπράττατε φόρους από ισχυρούς, προσβλέποντας σε μια εφήμερη τηλεοπτική βοήθεια! Και μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο κόσμος! Εγώ σας καλώ: Κάντε τώρα το βήμα. Ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και "σφουγγάρι" που έλεγε κι ο Σαμαράς, στα 27 χρόνια. Ας τα ξεχάσουμε και συμβάλλετε τώρα. Μην γίνεστε ουρά των συμφερόντων. Είναι θλιβερό θέαμα».
Ο Κοντομηνάς και οι περούκες
«Κάνετε λάθος εάν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τηλεοπτικού τύπου πιέσεις», είπε ο κ. Παππάς και αναφέρθηκε στο περιστατικό με τις περούκες στη Ν. Υόρκη. «Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Μπορεί να μεταμφιέσει και ένα δημοσιογράφο του. Ο ένας από τους δύο μεταμφιεσμένους εργαζόταν στον Αlpha», είπε και προσέθεσε ότι είναι απίθανοι οι ισχυρισμοί του επιχειρηματία διότι «εάν ο κ. Κοντομηνάς επιθυμούσε να λάβει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει». Όταν δε ο Ε. Βενιζέλος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) κάλεσε τον κ. Παππά να απαντήσει ευθέως αν καταγγέλλει ότι έβαλαν τον δημοσιογράφο να τον παρακολουθήσει στη Ν. Υόρκη, ο υπουργός απάντησε καταφατικά.   ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Δεκάδες πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε δρόμους της Ανατολικής Μάνης
Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν σε επαρχιακούς δρόμους, καθώς και σε βραχώδη ακτή του δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λιμενικό, τα 45 συνολικά άτομα εντοπίστηκαν από λιμενικούς και αστυνομικούς σε διάφορα σημεία των επαρχιακών οδών των οικισμών Κοκκάλας, Κότρωνα και Νυφίου του δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς επίσης και σε βραχώδη ακτή, μεταξύ των περιοχών Κοκκάλας και Αγίου Κυπριανού.
Μετά τον εντοπισμό τους ακολούθησαν έρευνες από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, του Λακωνικού Κόλπου, προς εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων, καθώς εκτιμάται ότι οι αλλοδαποί πιθανόν να αποβιβάστηκαν από κάποιο πλοίο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη στην επαρχιακή οδό Κοκκάλας-Κότρωνα, ένας 46χρονος αλλοδαπός, ο οποίος οδηγούσε ταξί, διότι σύμφωνα με το Λιμενικό, προσπάθησε να μεταφέρει έξι αλλοδαπούς στην Αθήνα.   (Φωτογραφία αρχείου)

***  Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν μαθαίνουμε κάτι;
«Τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας όταν μαθαίνουμε κάτι;».Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει ο νευροεπιστήμονας Clifford Kentros από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).
Ο καθηγητής Ιατρικής που έχει εξειδίκευση στη Μοριακή Βιολογία παρουσίασε για πρώτη φορά σε Έλληνες δημοσιογράφους, αλλά και στο κοινό, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, την έρευνά του που σχετίζεται με τη διερεύνηση των μηχανισμών μάθησης και μνήμης, βάσει μιας σειράς μοριακών και γενετικών «εργαλείων» που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να διαλευκάνουν την "καλωδίωση" και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η διάλεξη με θέμα: «Διαγονιδιακή διερεύνηση του νευρωνικού κυκλώματος του μηχανισμού μνήμης» έγινε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Πλάκα.
Πώς λειτουργεί το μυαλό μας
Ο διαπρεπής επιστήμονας αναφέρθηκε εκτενώς στο μηχανισμό της χωρικής μνήμης (της λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την οποία το άτομο αποθηκεύει, ανακαλεί, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί πληροφορίες που έχουν σχέση με τους χώρους ή αντικείμενα και τις σχέσεις μεταξύ τους), η οποία εντοπίζεται σε ένα σημείο του εγκεφάλου που ονομάζεται «Ιππόκαμπος». Πρόκειται για μια εγκεφαλική περιοχή που αποτελείται από ειδικά κύτταρα που καταγράφουν μνημονικά την καθημερινότητα. Οι δύο θέσεις του ιππόκαμπου, αριστερά και δεξιά του εγκεφάλου, συντονίζονται έτσι ώστε να «παράγεται» η καθημερινή επεισοδιακή μνήμη, η οποία επηρεάζεται από οποιαδήποτε διαταραχή αυτών των κυττάρων. Στη συνέχεια μίλησε για τα επονομαζόμενα «κύτταρα πλέγματος» στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, αυτούς τους διάσπαρτους εξειδικευμένους νευρώνες που ενεργοποιούνται με χαρακτηριστικά μοτίβα όταν κάποιος ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή, για τη διαδικασία πυροδότησης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου ανάλογα με το περιβάλλον, καθώς και στα κύτταρα τοποθεσίας που ενεργοποιούνται μόνο σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Και τα δύο αυτά είδη κυττάρων συμμετέχουν σε ένα σύστημα εντοπισμού θέσης στον εγκέφαλο-ένα είδος βιολογικού συστήματος πλοήγησης που μας επιτρέπει να προσανατολιζόμαστε και να βρίσκουμε το δρόμο μας. Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα οι ερευνητές γνώριζαν ότι ο «Ιππόκαμπος» διαθέτει ένα απλό και σημαντικό κύκλωμα για τη μνήμη, ο καθηγητής ανακάλυψε ένα συντομότερο δρόμο (shortcut) αυτού του κυκλώματος, τον οποίο και περιέγραψε.
Έρευνα για Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ
Ο ερευνητής ηγείται της ερευνητικής ομάδας «Κέντρος», μιας από τις έξι που έχουν τη βάση τους στο «Χωριό των Νευροεπιστημόνων» στη Νορβηγία, το οποίο δημιουργήθηκε από το ζεύγος May-Britt και Edvard Moser. Πρόκειται για το γνωστό ζευγάρι επιστημόνων που το 2014 απέσπασαν το βραβείο Νομπέλ Φυσιολογίας και Ιατρικής για την ανακάλυψη μιας ομάδας κυττάρων που σχηματίζουν ένα είδος βιολογικού GPS στον εγκέφαλο. Η συμβολή του καθηγητή Κέντρος στο χωριό Moser, που βρίσκεται στη Νορβηγική πόλη Τροντχάιμ, είναι η δημιουργία διαγονιδιακών μοντέλων ποντικιών που δίνουν στους νευροεπιστήμονες την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να διερευνούν νευρωνικά κυκλώματα και συγκεκριμένες νευρωνικές δραστηριότητες σε επιλεγμένα τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις παραπάνω εγκεφαλικές λειτουργίες. Η καινοτομία δε, του εργαστηρίου του είναι τόσο ο συνδυασμός της Μοριακής Γενετικής και ιογενών «εργαλείων» με in vivo καταγραφές της συμπεριφοράς ζωντανών πειραματόζωων, όσο και η «στοχευμένη» χρήση συνθετικών ιών, που εκείνος κατασκευάζει ,ως «οχήματα» ρυθμιστικών αλληλουχιών DNA, που ενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια σε συγκεκριμένους νευρώνες του «Ιπποκάμπου» και σχετίζονται με τη βραχεία μνήμη του χώρου. Mε τη χρήση αυτών των συνθετικών ιών, θα καταστεί δυνατός ο έλεγχος συγκεκριμένων περιοχών και λειτουργιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με σημαντικές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.
Ο Καθηγητής Κέντρος βρέθηκε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτη Βλάμου, στο πλαίσιο των satellite events του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2016 με τίτλο «Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research»(www.genedis.eu), που θα λάβει χώρα στη Σπάρτη στις 20-23 Οκτωβρίου και το οποίο διοργανώνεται από το Bihelab.
Συνεργασία του Ιονίου Πανεπιστημίου με την ερευνητική ομάδα "Kentros group"
Ο καθηγητής, μετά τη διάλεξη του,επισκέφθηκε το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και αφού έδωσε, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, μια ανοικτή διάλεξη για τους φοιτητές, κήρυξε την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με τίτλο: «Bioinformatics and Neuroinformatics» για το 2016-2017 και ανακοίνωσε τη συνεργασία της ερευνητικής του ομάδας «Kentros group» με το Bihelab. «Η ερευνητική συνεργασία του Bihelab με το "Kentros group" έχει δυο άξονες. Ο πρώτος αφορά στον προσδιορισμό των νευρώνων του εγκεφάλου που πλήττονται πρώτα από το Αλτσχάιμερ και τις δυνατότητες παρέμβασης σε αυτούς για την αναστολή της νόσου και ο δεύτερος τη μελέτη των πιθανών γεωμετριών που σχετίζονται με τους νευρώνες προσανατολισμού και τη δυνατότητα εσωτερικής γεωμετρικής αναπαράστασης του εγκεφάλου», εξήγησε ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος.  ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου από την Αϊτή με 339 νεκρούς - Πλησιάζει στις ακτές της Φλόριντα
Ο τυφώνας Μάθιου, ο πρώτος που απειλεί να πλήξει άμεσα τις ΗΠΑ, μετά από δέκα και πλέον χρόνια πλησιάζει στη Φλόριντα, αφού κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 339 ανθρώπων στην Αϊτή στην καταστροφική βόρεια πορεία του, μέσω της Καραϊβικής.
Η ταχύτητα των ανέμων με την οποία ο τυφώνας πλησιάζει προς τις ακτές των ΗΠΑ στον Ατλαντικό φτάνει στα 215 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το αρμόδιο εθνικό κέντρο παρακολούθησης της πορείας του, ενώ παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων του, η έντασή του παραμένει στην κατηγορία 4.
Οι επιστήμονες προσπαθούν ν' αναλύσουν την πορεία του κι εκτιμούν ότι είτε θα κινηθεί προς το εσωτερικό των ΗΠΑ από τις ακτές της Φλόριντα είτε θα απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό ωκεανό, σήμερα το βράδυ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Ο “Γρύπας Πολεμιστής” στο Ανάκτορο του Νέστορος
Ενας όμορφος άνδρας, με μακριά μαύρα μαλλιά, ήταν πιθανόν ο «Γρύπας Πολεμιστής», όπως αποκαλείται ο «ένοικος» του τάφου του 1.500 π. Χ., που αποκαλύφθηκε πέρσι στον Ανω Εγκλιανό της Πύλου, δίπλα από το μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορος.
Το πρόσωπό του, που ανασυστάθηκε από τα οστά του κρανίου του, όπως και τα νέα ερευνητικά δεδομένα, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών από τους αρχαιολόγους Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.
«Από ό,τι φαίνεται ήταν ένας όμορφος άνδρας. Τον έχουμε αποκαταστήσει με μακριά μαύρα μαλλιά, με βάση την αναπαράσταση πολεμιστή που βρέθηκε σε μία σφραγίδα στον τάφο και η οποία θα δημοσιευτεί του χρόνου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ. Στόκερ, η οποία μαζί με τον άνδρα της, καθηγητή Τζακ Ντέιβις, θα δώσουν διάλεξη με θέμα «Lord of the Gold Rings: The Grave of the Griffin Warrior of Pylos» («Ο Αρχοντας των Χρυσών Δαχτυλιδιών: Ο Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή της Πύλου»

*** Δυσφορία Νίκα για τη μικρή χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας
Τη δυσφορία του εκφράζει ανοιχτά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για τα ψίχουλα, τα 200.000 ευρώ της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, χαρακτηρίζοντας "οδυνηρή έκπληξη" τη χρηματοδότηση.
Ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι μόνο για την αποκατάσταση δύο γεφυριών στο Πήδημα απαιτούνται πάνω από 500.000 ευρώ, ενώ το αίτημα του δήμου αναφερόταν σε ανάγκες αποκατάστασης ύψους 2 εκ. ευρώ. Επίσης, επεσήμανε πως τον ενοχλεί το γεγονός ότι όταν συμβεί μία καταστροφή, προστρέχουν δήμαρχοι πολλών περιοχών για να επωφεληθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες οι οποίοι υπέστησαν την καταστροφή, να μη βοηθούνται όπως πρέπει.
Σήμερα στις 8 το βράδυ, συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδεχθεί τα 200.000 ευρώ και να εγκρίνει τις εργολαβίες αποκατάστασης, καθώς και τα 767.000 ευρώ για τους 408 πλημμυροπαθείς δημότες (τα 267.216 ευρώ από το επίδομα των 586 ευρώ και τα 500.000 ευρώ έναντι από το ποσό για τις οικοσκευές), τα οποία και θα δοθούν στους δικαιούχους την επόμενη εβδομάδα.
Για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι πέρα από τα 200.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, θα διατεθούν άλλα 130.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους, ώστε ένα συνολικό ποσό 330.000 ευρώ να κατανεμηθεί στις εργολαβίες: 1) Στα Αρφαρά θα επισκευαστούν δύο γέφυρες και στο Πλατύ θα πραγματοποιηθεί επισκευή δρόμων μέσα στο χωριό και καθαρισμός ενός χάνδακα. 2) Στο Πήδημα θα διενεργηθεί ευρύτατος καθαρισμός δρόμων και κοινοχρήστων χώρων μέσα στο χωριό. 3) Στη Θουρία θα γίνει αποκατάσταση του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων, ενός τοιχίου μήκους 100 μέτρων περίπου στον Ξερίλα, καθώς και των υπογείων και του ιατρείου στο δημοτικό κατάστημα. 4) Στην Πολιανή θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός του χωριού και αγροτικών δρόμων, ενώ θα αποκατασταθούν τσιμεντοστρώσεις που έχουν σπάσει. Στην Κάτω Αμφεια θα ανακατασκευαστούν τοιχία μήκους δεκάδων μέτρων, επί των οδών όπου αυτά έχουν καταρρεύσει. 5) Θα υπάρξει εργολαβία για τη συντήρηση του δημοτικού οδικού δικτύου, στον Κουταλά, στην Ασπροπουλιά, σε Ανω - Κάτω Αμφεια κλπ.
Οσον αφορά την αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων ξεκινούν οι εργασίες με 5 εργολαβίες, συνολικού προϋπολογισμού 250.000, από δημοτικούς πόρους: Στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, στη ΔΕ Θουρίας 50.000 ευρώ, στη ΔΕ Αριος 30.000 ευρώ, στις ορεινές κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ, καθώς και μία εργολαβία, προϋπολογισμού 15.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των κοιμητηρίων. Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις έχει υπάρξει συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και καλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με αυτούς για οτιδήποτε χρειάζονται.

*** Βαριές καμπάνες στα 5 μέλη της "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ"
Ως τρομοκράτες καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους 4 Δραμινούς και τον Καλαματιανό αρχηγό τους, οι οποίοι πέρυσι στις 23 Οκτωβρίου έβαλαν τους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.
Ο 53χρονος Καλαματιανός καταδικάστηκε σε 18,5 χρόνια κάθειρξη και σε 15,5 χρόνια κάθειρξη ο καθένας από τους άλλους κατηγορούμενους - ηλικίας 26 χρόνων ο μικρότερος και 35 χρόνων ο μεγαλύτερος. Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες καταδικάστηκαν ως μέλη της τρομοκρατικής, σύμφωνα με το δικαστήριο, οργάνωσης "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ". Οι κατηγορούμενοι θυμίζουμε ότι είχαν γράψει με μαύρο σπρέι το σύμβολό τους, ένα σταυρό και δύο αντίρροπα Εψιλον, αφήνοντας το σημάδι τους στον τόπο των εκρήξεων. Συνελήφθησαν μια μέρα μετά τις δύο εκρήξεις ενώ κατόπτευαν το χώρο στα Δικαστήρια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις καταθέσεις των αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας, είχαν προετοιμάσει 4 βόμβες, ενώ με τις δύο εκρήξεις ήθελαν να γίνει γνωστή η ιδεολογία της οργάνωσής τους "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", για την καθαρότητα των Ελλήνων και τους... μπάσταρδους Βυζαντινούς που κατέστρεψαν την Αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι χθες στις απολογίες τους χαρακτήρισαν σφαγέα των λαών τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον παρομοίασαν με τον Κεμάλ Ατατούρκ.
 «ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ»
Οι 5 βομβιστές - τρομοκράτες ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι είχαν έρθει στην Καλαμάτα για "εκδρομούλα". Θα γνώριζαν την πόλη και θα πήγαιναν για κυνήγι αγριογούρουνου και κάμπινγκ στον Ταΰγετο. Γι' αυτό και -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- ζώστηκαν ένα... ολόκληρο οπλοστάσιο από καραμπίνες, φυσίγγια, σπάθες, μαχαίρια, βαλλίστρες, διόπτρα και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ζήλευε φαντάρος: για την επιβίωσή τους στο βουνό, γιατί έπρεπε να γλιτώσουν τις οικογένειές τους όταν έμπαιναν οι Τούρκοι στην Ελλάδα ή όταν θα γινότανε εξέγερση από τους παράτυπους μετανάστες. Κινδύνους, που σύμφωνα με το όρκο που έδωσαν για να εισχωρήσουν στην ομάδα "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", θα αντιμετώπιζαν σύντομα, κι έπρεπε να υπερασπιστούν την καθαρότητα του γένους στο όνομα του Διός. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά -όπως επικαλέστηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι- όφειλαν να εξεγερθούν και να αντισταθούν στους πολιτικούς που αφαιμάζουν το λαό ωθώντας τον στην φτώχεια, τις αυτοκτονίες και την ανεργία. Αλλωστε, κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι η αγάπη για την πατρίδα τούς παρακίνησε να προβούν στις δύο συμβολικές εκρήξεις: στην Τράπεζα της Ελλάδος για να καταγγείλουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα του ειδεχθούς μνημονίου και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου γιατί ήταν ένας αιμοσταγής αυτοκράτορας και σφαγέας των Ελλήνων. Αλλά ό,τι έκαναν, το έκαναν «με αγαθές προθέσεις», υποστήριξε ο κατηγορούμενος.
 ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ CSI
Ολοι οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν σχεδιάσει τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά αυθόρμητα ένιωσαν ότι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αφύπνισης στον κόσμο και τους πολιτικούς της χώρας. Μάλιστα διασκέδασαν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα βαρελότο γεμισμένο με πυρίτιδα φυσιγγίων και φυτιλάκι από δυναμιτάκια, και μάλιστα πολύ κατώτερο από αυτά που κατασκευάζουν οι Μεσσήνιοι το Πάσχα. Ο αρχηγός τους, προκλητικός σε αρκετά σημεία της απολογίας του, χαρακτήρισε πυροτέχνημα τον εκρηκτικό μηχανισμό και ισχυρίστηκε ότι είχαν φτιάξει 4 τέτοια "πυροτεχνήματα" γιατί αυτό κάνουν οι κυνηγοί αγριογούρουνου για να οδηγήσουν το θήραμά τους στην παγίδα που του στήνουν. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι δεν είχαν επιλέξει ούτε και τους στόχους, αλλά στις 4 το πρωί βγήκαν με το αυτοκίνητο στο δρόμο και βρέθηκαν τυχαία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τρεις έμειναν στο αυτοκίνητο, το οποίο πάρκαραν στην οδό Αναγνωσταρά για να ελέγχουν μην περάσει κανένας, και οι δύο κατέβηκαν και έσπρωξαν το "βαρελότο" κάτω από το κενό της γκαραζόπορτας. Τυχαία -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους- βρέθηκαν και στο Μυστρά και μόλις αντίκρισαν το άγαλμα του "μαρμαρωμένου βασιλιά", τους προξένησε τέτοια δυσφορία που έβαλαν εκεί το δεύτερο βαρελότο. Σε ερώτηση δε γιατί έβγαλαν την πινακίδα από το αυτοκίνητο του ενός κατηγορούμενου και την έβαλαν στο άλλο που είχε νοικιάσει στη Θεσσαλονίκη ένας άλλος από αυτούς, απολογούμενος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι το είχανε δει στην αμερικάνικη σειρά CSI και το έκαναν και αυτοί!
 ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ
Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης και για κατοχή όπλων και βεγγαλικών. Καθώς στις έρευνες που έγιναν στο πατρικό σπίτι του αρχηγού στην Καλαμάτα, καθώς και στο νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν: 4 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, 4 κυνηγετικά όπλα, από τα οποία το ένα με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, 3 τόξα και 2 βαλλίστρες, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, βάρους 3 κιλών περίπου, 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 43 βέλη, 2 γεμιστήρες πιστολιού, 2 τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδηρογροθιά και 2 γκλομπ, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, 3 συσκευές ενδοεπικοινωνίας (μοτορόλα), 3 κουκούλες τύπου full face, είδη ρουχισμού (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ κ.ά.), διάφορα είδη “επιχειρησιακού” εξοπλισμού (θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.). Ο αρχηγός πάντως στην απολογία του ειρωνεύτηκε λέγοντας "λες και είναι το όπλο του Ράμπο!", όταν ρωτήθηκε για το πλήθος των όπλων και απάντησε ότι δικά του ήταν μόνο τα δύο "βαλλιστράκια" και δύο τόξα. Τα μισά φυσίγγια υποστήριξε ότι ήταν του μακαρίτη του πατέρα του και η νιτρική αμμωνία, ήτανε νιτρικό κάλλιο που έβαζε η μητέρα του στα φυτά του κήπου.
 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Οπως περιέγραψαν χθες στο δικαστήριο οι αστυνομικοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες αλλά και όπως προκύπτει από την δικογραφία, η Ασφάλεια Καλαμάτας προέβη στη σύλληψή τους έχοντας ήδη σημαντικά στοιχεία από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης. Η μαρτυρία του φύλακα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά που γύρω στις 5.30 το πρωί πήγαινε να πιάσει δουλειά και παρατήρησε την πινακίδα του αυτοκινήτου, αλλά και τα κομματάκια εφημερίδας από τη Δράμα που περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί από την έκρηξη που έκοψε την παλάμη του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, συνεισέφεραν καθοριστικά στον εντοπισμό και τη σύλληψη των 5 βομβιστών.
Ο ένας από τους Δραμινούς κατηγορούμενους ήταν μάλιστα αστυνομικός και είχε φύγει από το Σώμα, ενώ δούλευε περιστασιακά ως security. Από την ίδια δουλειά είχε απολυθεί λίγες ημέρες πριν έρθουν στην Καλαμάτα και έτερος κατηγορούμενος, ο οποίος φεύγοντας από την Χαλκιδική, όπου δούλευε πριν απολυθεί, νοίκιασε το αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη. Συνδετικός κρίκος για να δεθούν και να γίνουν η οργάνωση "ΕΨΙΛΟΝ ΕΥ", ως συνέλληνες και αδέλφια -όπως χαρακτήρισε τα μέλη της ομάδας του και ο αρχηγός τους- ήταν ένας τρίτος Δραμινός, ο οποίος δούλευε σερβιτόρος. Ο τέταρτος Δραμινός είναι ένας κτηνοτρόφος ενώ ο Καλαματιανός αρχηγός έμενε στο Αγρίνιο και είναι προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον Καλαματιανό, ο Δραμινός σερβιτόρος γνωρίστηκε μέσω του Facebook και με τους άλλους τρεις όταν πήγε πριν δύο χρόνια ένα ταξίδι στην Δράμα. Σε αυτό το ταξίδι "έσμιξαν οι απόψεις τους", όπως χαρακτηριστικά είπε και ένας από τους κατηγορούμενους.

***  Φωτογραφίες από την παρουσίαση του "Γρύπα Πολεμιστή" της Αρχαίας Πύλου
 
 Παρουσιάστηκε ψηφιακά στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ο "Γρύπας Πολεμιστής" της Αρχαίας Πύλου
 
 
 
 

*** Θα πέσουν τα κολωνάκια 
Έγειραν τα κολωνάκια στην αρχή του ποδηλατόδρομου στην οδό Ναυαρίνου. Κανά 2-3 έχουν πάρει κλίση και αν μείνουν λίγο ακόμα έτσι, θα πέσουν και μετά θα εξαφανισθούν. Όπως και σε άλλα σημεία του ποδηλατόδρομου κολωνάκια έχουν εξαφανιστεί και δεν έχουν αντικατασταθεί.   Β.Β. 

 *** Στο Μυρτώο πέλαγος με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας: «Αυτή είναι η γη των λωτοφάγων;» 
«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις - να βλέπεις και να μη χορταίνεις - καινούρια χώματα και θάλασσες και ανθρώπους κι ιδέες και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά, να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά, κ’ έπειτα να σφαλνάς τα βλέφαρα και να νοιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρισάρα του ο καιρός, να κατασταλάξει το ξαθέρι απ’ όλες τις χαρές και τις πίκρες σου - τούτη η αλχημεία της καρδιάς είναι, θαρρώ μια μεγάλη αντάξια του ανθρώπου ηδονή»
 Τον Νίκο Καζαντζάκη μού θύμισε η Βαρβάρα, καθώς φτάναμε πια στο σπήλαιο της Καστανιάς. Μου θύμισε με μερικούς στίχους που συνηθίζει να απομνημονεύει, πόσο υπέροχα είναι τα ταξίδια υπό το σοφό πρίσμα του ποιητή. Είναι πολύ ωραίο να συζητάς μαζί της!
Είχαμε περπατήσει στη χερσόνησο του Μαλέα, με τη θάλασσα να είναι στο πλάνο σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το μονοπάτι ενδιαφέρον, με μικρά σκαμπανεβάσματα, πλάι στη βραχώδη παραθαλάσσια ακτογραμμή. Πόσα σκουπίδια βρήκαμε στο διάβα μας!
Μπουκάλια πλαστικά, σημαδούρες, γαλότσες, άγνωστα αντικείμενα και αυτά πλαστικά. Πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί τόσα. Άλλοτε σκέφτηκα μεγαλοφώνως ότι, εάν ήταν τουριστικές πλαζ, τότε κάποιοι θα φρόντιζαν για την ευημερία των επιχειρήσεών τους. Ο Τάσος ήταν που μου είπε ότι το Μυρτώο πέλαγος έχει ρεύματα που σπρώχνει τα σκουπίδια στις ακτές. Ανάμεσά τους μεγάλες ξύλινες δοκοί, που ήταν ασήκωτες, αν και ήταν στεγνές. Φανταζόμασταν πόσο ψηλά στην πλαγιά φτάνει η θάλασσα όταν φουσκώνει!
Παρατήρησα ότι η Λίτσα είχε γεμίσει το πλαϊνό διάκι του σακιδίου της με καπάκια πλαστικά για κάποιον καλό σκοπό και μαζί με τη Ρένα συγκέντρωναν κλαδιά από δέντρα, που τα είχε επεξεργαστεί τόσο η αλμύρα όσο και ο ήλιος, ιδανικά για διακοσμητικές δημιουργίες. Ομορφιά ευρέθη.
Οι ώρες πορείας ήταν τέσσερις με τεσσεράμισι, με αφετηρία τον οικισμό του Αγίου Φωκά, όπου μείναμε με σκηνές. Εκεί μας υπέδειξε ο αρχηγός της εξόρμησης, Κώστας Κακλ., ότι θα ήταν καλά και όπως ήταν. Ο καιρός μάς ευνόησε το βράδυ του Σαββάτου και η κατασκήνωσή μας ήταν απειράστερη!
Όταν πρωτοφτάσαμε στη Μονεμβασιά, κοινή επιθυμία της ομάδας ήταν να πάμε στην καστροπολιτεία. Εκεί ξαμοληθήκαμε αφού πρώτα περάσαμε από το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου.
«Κάποτε θ’ ανταμώσουμε στους λόφους του ήλιου. Μην ξεχνάς. Περπάτα», άκουσα τη Βαρβάρα να λέει.
Κάποιος σκέφτηκε να ανέβουμε ψηλά να αγναντέψουμε. Νομίζω ότι λίγο η κούραση από το ταξίδι με το βαν, λίγο η ανάγκη να πιούμε κάτι, έκανε τη Στρατηγούλα και εμένα να πλάθουμε ιστορίες για τους δήθεν βλοσυρούς φύλακες που δε θα επέτρεπαν με καμία δύναμη σε επισκέπτες να εισέλθουν τέτοια ώρα. Λένε ότι κάποιοι που εισήλθαν τέτοια ώρα δε γύρισαν ποτέ, ότι κάποιοι τους είδαν να γυρνάνε σαν στοιχειά στα πετρόκτιστα μονοπάτια κ.τ.λ. Μάλιστα, όπως ανηφορίζαμε κάνοντας τέτοιες κουβέντες, πρέπει να μας άκουσε ο συφερτός ενός γάμου διδύμων αδερφών.
Όταν βγήκαμε από την καστροπολιτεία, συναντήσαμε τις νύφες να ανεβαίνουν με αυτοκινητοπομπή. Ο Βαλάντης έδραξε την ευκαιρία να ρωτήσει τη μια νύφη αν το σκέφτηκε καλά!
Αφού στήσαμε, η ομάδα αποφάσισε να πάμε να φάμε στην ψαροταβέρνα της Μονεμβασιάς που δούλευε η αδερφή της Ρένας, Άννα. Πολύ φαγητό και καλό φαγητό. Σούπα από φαγκρί, συκωταριά, σαρδέλες και άλλα. Κερασμένη σπιτική σπανακόπιτα, γαλακτομπούρικο μούρλια, μπόλικο ροζέ κρασί από το σώσμα του ταβερνιάρη. Ο Μιχαλάκης να τραγουδάει κάπου κάπου, ο Τάσος να χαμογελάει και να καπνίζει και οι υπόλοιποι να του στρίβουμε. Στο βάθος ο κύριος Χρήστος να μιλάει για τις πάμπολλες εμπειρίες του για τα σπήλαια. Ήταν ο ίδιος που την επόμενη μέρα μάς στόλισε τα δέκα χιλιόμετρα με στοιχεία ιστορικά και γεωλογικά για την περιοχή. Μας είπε ότι σε αυτή τη χερσόνησο βρέθηκαν πρωτόγονα εργαλεία από κροκεάτη λίθο, ότι παλιά κάποιες σπηλιές έφταναν στη θάλασσα και αργότερα κατακρημνίστηκαν οι σκεπές τους πέφτοντας στο βυθό. Είναι αυτός που με 15 άτομα ενίοτε προσωπικό έσπαζε τους βράχους για να φτιάξει το μονοπάτι. Κάποτε κρατούσε μια βαριά πολύ βαριά και τον συνάντησε ένας πολιτσμάνος που, νομίζοντας ότι είχε προκαλέσει εκείνος μια φθορά, πήγε να ξεκουμπώσει το όπλο από τη θήκη, φοβούμενος τη βαριά βαριά. Ήταν ο Χρήστος που μας οδήγησε στα μισά της διαδρομής σε λωρίδα θάλασσας που έμπαινε σε ξηρό φαράγγι. Ωραίος τύπος!
Ύστερα από το φαγητό κάποιοι συνεχίσαμε για ποτάκι στα μπαράκια της καστροπολιτείας. Ήταν υπέροχο το βάδισμα πλάι στα φωτάκια που οριοθετούσαν το δρόμο για το βράχο. Μετά τα πρώτα ποτάκια ο Κώστας Κων. ανέπτυξε τις ιδέες που είχε για την ευδοκιμότερη προώθηση του ημερολογίου του Ορειβατικού Συλλόγου. Δεν είναι του παρόντος, αλλά όσες είστε κάτω των τριάντα εμφανίσιμες περάστε από τα γραφεία του συλλόγου.
Η Στρατηγούλα το βράδυ που στήναμε είχε παράπονα. Τι μικρή σκηνή είναι αυτή που μας έδωσαν; Τι ψεύτικα πασαλάκια; συμπλήρωνα εγώ. Λένε ότι οι popup σκηνές μαζεύονται δύσκολα, σε αντίθεση με το αράδιασμά τους. Δεν είναι αλήθεια. Εγώ πήγα να φτιάξω ένα καφεδάκι σπαστό και όταν επέστρεψα, η σκηνή ήταν στη θήκη της.
Το σπήλαιο της Καστανιάς έλιωσε από πόθο όταν ως γκρουπ Ορειβατικού μπήκαμε. Οι σταλαχτίτες έσταζαν. Παραλίγο να καταστρέψουμε το πολύσχημο, πολύμορφο, πολύχρωμο, τριών εκατομμυρίων ετών σπήλαιο που θεωρείται ως το δεύτερο σε όλη την Ευρώπη στο είδος του. Λένε ότι οι σταλακτίτες στάζουν, επειδή δήθεν το σπήλαιο είναι ζωντανό και συνεχίζει το ταξίδι της διαμόρφωσης στους αιώνες. Πάνω από το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα ήταν το κτήμα ενός βοσκού. Το ανακάλυψε τυχαία, όταν είδε να βγαίνουν μέλισσες από μια σχισμή του εδάφους. Έπειτα άνοιξε τρύπα με σκοπό να προσεγγίζει το υπόγειο νερό. Έγινε πια γνωστό, όταν ο κόσμος άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για σπήλαια, όπως για του Διρού. Πανέμορφο!
Η τελευταία μας στάση στην παραλία της Παναγιάς. Κρυστάλλινα νερά και τέλεια ηρεμία. Κολυμπήσαμε, παίξαμε μπάλα, φάγαμε, ξαποστάσαμε στα λιγοστά αρμυρίκια. Βοηθήσαμε δυο ψαράδες να ρίξουν τη βάρκα τους, συμφωνήσαμε δε να πάρουμε τη δεκάτη από την ψαριά τους. Δίκαια πράγματα.
Έλεγαν "ας έρθει να πάρει και τις βάρκες μας ο Τσίπρας, δεν πληρώνουμε άλλο". Και εγώ αναρωτιόμουν πόσο γρήγορα έγινε το όνομα αυτό συνώνυμο της δυνάστευσης. Πόσο κάλπικος χαρακτηρίζεται πια, παραμένοντας στην εξουσία περνώντας μέτρα που διαλαλούσε ότι είναι προδοσία για την εθνική κυριαρχία. Άξιος διάδοχος πια, των προηγούμενων κάλπικων κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ο Αλέκος εκείνη την ώρα διέκοψε τις σκέψεις μου. «Να σε δούνε τώρα να χαζεύεις στην ακροθαλασσιά. Πάρε και άλλους φόρους πάρε και άλλο ενφιά. Δεν είναι οι δικοί μας, ο Μάριο Ντράγκι είναι».
Κοιτάω ξανά τη βάρκα και σκέφτομαι.
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Λες να είχε δίκιο ο Οδυσσέας Ελύτης;
Στον γυρισμό και αφού περάσαμε το πανέμορφο Λιμένι, θυμήθηκα το Σπάρταθλον που για πρώτη φορά είχα την τιμή να δω από κοντά. Θυμήθηκα τον Κώστα Φ. να μου μιλάει για τον Γιάννη Κούρο. Τον αθλητή που έτρεξε τα 246 χιλιόμετρα στα χνάρια του Φειδιππίδη το 1984 σε 20 ώρες και 25 λεπτά, χρόνος που παραμένει έως σήμερα ακατάρριπτος.
Ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος που έχει καταρρίψει μέχρι σήμερα πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ, που παραμένουν ακατάρριπτα έως σήμερα.  Του Γιάννη Λιακάκη

*** Ο «πολιτισμός» του ΚΑΛΑΜΑΤΑ:21 
Προχθές (5/10) στο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάστηκε το βιβλίο αρχιτεκτονικής αποτύπωσης 26 διατηρητέων κτηρίων της πόλης. Σημαντική εκδήλωση, καθώς η πολιτική διατήρησης του χαρακτήρα της πόλης (Ιστορικό Κέντρο, διατηρητέα, αριθμός ορόφων, προστασία περιβάλλοντος κ.λπ.) καθιστά την Καλαμάτα πόλη που διακονεί τον πολιτισμό.
Ελάχιστα λεπτά πριν τελειώσει η εκδήλωση ήλθαν και οι δύο διευθυντές του Γραφείου Υποψηφιότητας – υποθέτω κάποια άλλη ασχολία, πιο σημαντική για τον πολιτισμό, θα είχαν για να έλθουν καθυστερημένοι. Ίσως λόγω της έλευσής τους, μια κυρία από το πάνελ πρότεινε με την ευκαιρία της συγκέντρωσης να εκδώσουμε ψήφισμα υπέρ της υποψηφιότητας για την πόλη πολιτισμού για το ’21. Απέτρεψα κάτι τέτοιο λέγοντας πως προϋπόθεση για ψήφισμα είναι η ψηφοφορία, καθώς υπάρχουν συνδημότες, όπως εγώ, που αντιτίθενται σφόδρα στην ανοησία αυτή. Παρένθεση για όσους δεν το γνωρίζουν: Εκτός από την Αθήνα, πιθανώς λόγω παραγραφής, για τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ακόμη τρέχουν δικαστήρια για οικονομικές ατασθαλίες και ρεμούλες. Χώρια το τεράστιο κόστος που πήγε άδικα.
Λόγω της αντίδρασής μου, ο διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας γύρισε προς εμένα και με ένα βιδωμένο φτιαχτό χαμόγελο άρχισε να με μυκτηρίζει. Τον ρώτησα γιατί κάνει αυτή την ανοησία, αλλά αυτός, στον κόσμο του. Προφανώς, η συμπεριφορά του καθενός δείχνει την ποιότητά του – να για μένα ένας ακόμη λόγος να αντιτίθεμαι στην υποψηφιότητα.
Δείγματα, βέβαια, της ποιότητας αυτής είχα πάρει από παλιά. Στο τρίπτυχο της πρώτης παρουσίασής τους – με κείμενο δικό τους, όπως είχα διαπιστώσει – λέγανε επί λέξει: «η Καλαμάτα ξεκίνησε γραφείο υποψηφιότητας με ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (τα κεφαλαία δικά μου)», αυτοχαρακτηρίζονταν δηλαδή.
Ακόμη, στη ρητορική ερώτηση “How I can contribute?”, η μετάφραση, αντί για «πώς συμμετέχω», γινόταν «πώς να βοηθήσω;». Δείχνει την ίδια αντίληψη νομίζω. Ταυτόχρονα, στο «μανιφέστο» που κυκλοφόρησαν γράφουν πως «καλούν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτΟΥ φύλου» αντί για ανεξαρτήτως – τρισβάρβαρα τα ελληνικά των.
Μπάμπης Κάρβελης
 Υ.Γ. Για τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, τι θα γίνει, τελικά, με την επεξεργασία των απορριμμάτων; Είδα τις φωτογραφίες με τα σκουπίδια να «τρέχουν» προς την πόλη στην τελευταία κακοκαιρία. Για μια ακόμη φορά, τι θα γίνει με τη ΜΟΛΑΚ; Τη Μαραθόλακκα την είχε φτιάξει με προδιαγραφές ο Κουτσούλης για προσωρινή λύση. Όμως, διαβάζω τον τελευταίο διαγωνισμό για την «προσωρινή» εγκατάσταση επεξεργασίας και βλέπω μια φτωχή απομίμηση της ΜΟΛΑΚ. Διαβάζω πως ο Δήμος παραχωρεί στη ΔΕΥΑΚ τη ΜΟΛΑΚ για να επεξεργαστεί τη λυματολάσπη (αυτή, φίλοι Ασπροχωματαίοι, είναι η βασική ρύπανση της περιοχής σας κι όχι τα σκουπίδια), υλικό πολύ πιο δύσκολο από τα απορρίμματα. Το βασικό όμως: Η ΜΟΛΑΚ στοίχισε εκατομμύρια. Άσχετα αν τα χρήματα αυτά δε βγήκαν από τις τσέπες των Καλαματιανών, είναι χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν επενδυθεί αλλού. Το μικρό αδερφάκι της ΜΟΛΑΚ δουλεύει μια χαρά στα Χανιά. Γιατί εδώ δεν μπορεί να δουλέψει λόγω της στενοκεφαλιάς κάποιων; Δεν υπάρχουν ευθύνες για την κατασπατάληση πόρων; Ακούει κανένας αρμόδιος;

*** Ολόκληρο δέντρο μέσα στο Νέδοντα 
Ένας μεγάλος ξερός κορμός δέντρου με το φύλλωμά του βρίσκεται στην κοίτη του Νέδοντα, απομεινάρι από τις πλημμύρες και την «κατεβασιά» που έκανε το νερό εκείνες τις μέρες.
Αν η μετεωρολογική υπηρεσία πέσει «μέσα» στις προβλέψεις της, από σήμερα μπορεί να έχουμε κάποιες βροχές. Ελπίζουμε, βέβαια, να είναι απλά φθινοπωρινά πρωτοβρόχια και όχι καταιγίδες.
Καλό, βέβαια, είναι να απομακρυνθούν σκουπίδια και φερτά υλικά από το Νέδοντα.   Β.Β. 

***   Συνελήφθη ο Φιλιατρινός που καταδικάστηκε για τα εικονικά τιμολόγια 
Ο 47χρονος Φιλιατρινός ο οποίος πρόσφατα καταδικάσθηκε και σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες της Τριφυλίας που αποκαλύφθηκε το 2012, συνελήφθη προχθές.
Με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας τού επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 10 ετών, ενώ είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 20 ετών.
Καθώς δεν είχε παρευρεθεί στη δίκη και είχε εξουσιοδοτήσει δικηγόρο, το μεσημέρι της Τετάρτης συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ως φυγόποινος, για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.  Β.Β.
 
***  Γιορτή με μήνυμα ελπίδας, αλλά και προβλήματα στο ΚΑΠΗ Φιλιατρών … (φωτογραφίες) 
 
 
 
Γιορτή για την «Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας» πραγματοποίησε ο Δήμος Τριφυλίας χθες το πρωί στο ΚΑΠΗ Φιλιατρών, με τα μέλη του ΚΑΠΗ, υπαλλήλους και εθελοντές. Η γιορτή ήταν όμορφη και τα μέλη του ΚΑΠΗ έδειξαν τη φρεσκάδα και ζωηράδα τους, ενώ εμφανής ήταν η δύναμη της ψυχής τους για ζωή, διασκέδαση, ψυχαγωγία.
Ωστόσο, πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους εξαιτίας των αλλεπάλληλων φοροεισπρακτικών μέτρων και περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα. Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και χαρούμενη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΑΠΗ Φιλιατρών δεν έχει τα δικά του προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού. Εξαιτίας, δε, αυτών δεν μπορεί να επιτελέσει το σπουδαίο ρόλο και σκοπό της λειτουργίας του, ιδίως σε μια εποχή που οι ανάγκες για κοινωνική μέριμνα και φροντίδα αυξάνουν και που συνάνθρωποί μας χρειάζονται βοήθεια.
Σημειώνεται πως στο ΚΑΠΗ, που ιδρύθηκε το 1987, υπηρετεί μόνον μία μόνιμη υπάλληλος, η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Τέλιου, και ανά διαστήματα – αραιά και πού – οι ανάγκες του για προσωπικό καλύπτονται από διάφορα προγράμματα για συγκεκριμένο διάστημα.
Στη χθεσινή γιορτή συμμετείχαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού του Δήμου Τριφυλίας Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών Χαράλαμπος Καναλουπίτης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Χριστιανούπολης Μπάμπης Αλεξόπουλος και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Φιλιατρών, Γιώργος Κωτσάκης.
Οι τοπικοί άρχοντες αντάλλαξαν ευχές με την προϊσταμένη του ΚΑΠΗ, Δήμητρα Τέλιου, προσωπικό, εθελοντές και τα μέλη του ΚΑΠΗ. Βεβαίως, εκτός από τις ευχές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν για ακόμα μία φορά την έλλειψη προσωπικού ειδικοτήτων. Πλέον, όμως, δεν πρέπει να μένουν μόνο στις διαπιστώσεις προβλημάτων και ελλείψεων, αλλά Δημοτική Αρχή και Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Διάσημοι και αυθεντίες 
Πήγε ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Στηβ Γιατζόγλου σε μια εκδήλωση της Χρυσής Αυγής, βγήκε αργότερα να στηρίξει τη δράση της στο ραδιόφωνο και όλοι ασχολούνται με αυτό. Από τα κανάλια και τα social media μέχρι τις παρέες στις καφετέριες.
Το ίδιο είχε γίνει και όταν ο Κατίδης χαιρέτισε ναζιστικά σε ματς της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, όταν είχε κάνει ρατσιστικές δηλώσεις η Βούλα Παπαχρήστου. Το ίδιο γίνεται κάθε φορά που ο Κραουνάκης αρπάζει ένα μικρόφωνο αρχίζοντας να βρίζει χυδαία όποιον αντιπαθεί σε συναυλίες, καθώς και όποτε ο Νότης εκφράζει τις πολιτικές του απόψεις δημόσια.
Και ρωτάω εγώ κάτι πολύ απλό. Γιατί πρέπει να ασχολούνται όλοι σοβαρά με τις εκάστοτε πράξεις ή δηλώσεις των διασήμων και να καταναλώνουν χρόνο και κόπο για να τις ενστερνιστούν, να τις αντικρούσουν ή να τις σχολιάσουν με τις ώρες; Μα, γιατί είναι διάσημοι θα απαντήσει αναμενόμενα κάποιος. Έχουν επιρροή στην κοινωνία και ο λόγος τους έχει άλλη βαρύτητα.
Καταλαβαίνω ότι λόγω επαγγέλματος και προβολής έχουν κοινό πολύ μεγαλύτερο από έναν απλό καθημερινό άνθρωπο, γιατί όμως να μετράει ο λόγος τους παραπάνω; Μα, γιατί είναι διάσημοι. Ο κόσμος, είτε τους αγαπά είτε όχι, λαμβάνει την άποψή τους εκ προοιμίου ως ανώτερη.
Η ανωτερότητα που συνοδεύει στη συνείδηση της κοινής γνώμης κάθε τι το οποίο σχετίζεται με τους celebrities, εκτός από αστεία, είναι και επικίνδυνη. Οι περισσότεροι διάσημοι στην Ελλάδα συνδέονται με το χώρο της τηλεόρασης, του τραγουδιού και του αθλητισμού. Είναι κοινοί θνητοί όπως όλοι μας, απλά το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται συστηματικά μάς ενδιαφέρει περισσότερο από τα άλλα. Η συμπάθεια ή και η αντιπάθεια που πιθανόν να μας προκαλούν, μαζί με τη μεγάλη προβολή που έχουν από τα ΜΜΕ, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκφράζονται δημόσια και να φτάνει στα αυτιά όλων μας η κάθε τους σκέψη και κίνηση. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως ό,τι λένε και ό,τι πράττουν είναι σημαντικό και αξιόλογο.
Δεν έχουν το αλάθητο, ούτε είναι παντογνώστες. Δεν μιλούν πάντα τεκμηριωμένα, ούτε συμπεριφέρονται πάντοτε λογικά. Ίσα ίσα πολλές φορές τυγχάνει να είναι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και δίχως τη βασική Παιδεία. Πολλοί από αυτούς έχουν μηδαμινή επαφή με την πραγματικότητα και ανεπαρκείς γνώσεις για όσα καλούνται κατά καιρούς να σχολιάσουν.
Δεν είναι περίεργο ούτε ανεξήγητο που ο κόσμος ασχολείται έντονα μαζί τους. Είναι φυσικό, αφού το αντικείμενό τους είναι ελκυστικό και τα φώτα στρέφονται αναπόφευκτα πάνω τους.
Το πρόβλημα είναι η έννοια της αυθεντίας και η υφή του σημαντικού που προσδίδει απαράδεκτα η κοινωνία στις απόψεις και στα πεπραγμένα κάποιων, απλά και μόνο επειδή κλωτσούν καλά μια μπάλα ή έχουν ωραία φωνή.
Και κάτι ακόμη. Υπάρχουν πολλές πραγματικές αυθεντίες σε αυτόν τον τόπο που έχουν πολλά να πουν, αλλά δε γνώρισαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο.  Του Ηλία Γεωργουλάκου
 
*** Αθλητική ενημέρωση :
Ανοίγει η αυλαία του Κυπέλλου σε ΟΑΚA, ΣΕΦ και Αλεξάνδρειο
*** Κύπελλο Ελλάδας στο Μπάσκετ:
Γ' ΦΑΣΗ

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (5/10/2015)
 Άρης - Κύμη
98-62
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
88-69
Ολυμπιακός - Κολοσσός
99-48
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ (14-15/1/2017)
***  *** Περίπατος για ΟΣΦΠ και Άρη, δυσκολεύτηκε ο Παναθηναϊκός
Στο Κύπελλο Ελλάδος Περίπατος για ΟΣΦΠ και Άρη, δυσκολεύτηκε ο Παναθηναϊκός
~  Σαρωτικός ήταν ο Ολυμπιακός στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του, επικρατώντας εύκολα με 99-48 του Κολοσσού Ρόδου στο ΣΕΦ, για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ. Δυσκολότερα από ότι δείχνει το τελικό σκορ ο Παναθηναϊκός Superfoods πήρε την πρόκριση, κερδίζοντας με 88-69 τον ΠΑΟΚ στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ.
Κανένα πρόβλημα απέναντι στην Κύμη δεν συνάντησε ο Άρης, ο οποίος συνέτριψε την αντίπαλο του με 98-62.
Την Πέμπτη ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με την αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στον Κόροιβο Αμαλιάδας.
Tο πρόγραμμα:
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου
 Ολυμπιακός - Κολοσσός Ρόδου 99-48
Παναθηναϊκός Superfoods-ΠΑΟΚ 88-69
Άρης-Κύμη 98-62
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου
 ΟΑΚΑ 18.30 ΑΕΚ-Κόροιβος Κορομηλάς-Τσαρούχα-Μαλαμάς (Ντάβαρης)
 
Livescore: Ελλάδα - Κύπρος (2-0) για το... βροχερό 2x2
***  ΕΛΛΑΔΑ -ΚΥΠΡΟΣ  2-0 , (2-0) .-
Τα γκολ:  12΄Κωστ . Μήτρογλου , 42΄Πέτρ. Μάνταλος
Ελλάδα (Σκίμπε): Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σταφυλλίδης, Τζαβέλλας, Μανιάτης, Μάνταλος, Φορτούνης, Μπακασέτας και Μήτρογλου.
Στον πάγκο για την Ελλάδα: Καπίνο, Γλύκος, Παπαδόπουλος, Τζιώλης, Καρέλης, Πέτσος, Βέλλιος, Γιαννιώτας, Ταχτσίδης, Χολέμπας, Οικονόμου.
Κύπρος (Χριστοφόρου): Παναγή, Ντόσα Ζούνιορ, Χαραλάμπους, Δημητρίου, Χαραλαμπίδης, Μυτίδης, Λαμπάν, Εφραίμ, Αρτυματάς, Λαϊφης, Καστάνος.
Στον πάγκο για την Κύπρο: Γεωργαλίδης, Κίσσας, Μερκής, Στυλιανού, Αβραάμ, Σωτηρίου, Χριστοφί, Αλεξάνδρου, Αντωνιάδης, Κυριάκου, Μακρής, Νικολάου.
 Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Τσέχος, Πάβελ Κράλοβετς, βοηθοί του οι Ρομάν Σλίτσκο (Σλοβακία), Ίβο Νάντβορνικ (Τσεχία) και τέταρτος ο επίσης Τσέχος, Μίροσλαβ Ζελίνκα.
Κάρτες:39' Κίτρινη κάρτα στον Μυτίδη., 45'+2' Κίτρινη κάρτα στον Δημητρίου., 48' Κίτρινη κάρτα στον Χαραλάμπους. ,
Αλλαγές :66' Αλλαγή για την Κύπρο. Χριστοφή αντί Χαραλαμπίδη., 70' Αλλαγή για την Ελλάδα. Παπαδόπουλος αντί Σταφυλίδη.,

~** ΕΣΘΟΝΙΑ-ΓΙΒΛΑΡΤΑΡ   2-0 ,  (2-0) .-

~*  ΒΕΛΓΙΟ-ΒΟΣΝΙΑ      2-0  , (2-0) .-

***  Για το δύο στα δύο η Εθνική κόντρα στην Κύπρο  
    Για το δύο στα δύο η Εθνική κόντρα στην Κύπρο
~ Με στόχο να φτάσει στη δεύτερη νίκη αγωνίζεται σήμερα, Παρασκευή, η Εθνική με αντίπαλο την Κύπρο στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ 2018, στο Καραϊσκάκη (21:45, ΣΚΑΪ, ΟTEsport1).
Ο Μίκαελ Σκίμπε δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, ενώ δεν έχει παοκαλύψει τα χαρτιά του σχετικά με την ενδεκάδα που θα κατεβάσει.
Το δίδυμο Σταφυλίδη-Τζιόλη έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει φανέλες βασικών, αν και ο Μανιάτης είναι πάντα στο μυαλό του Σκίμπε και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο.
Από εκεί και πέρα φαίνεται πως οι Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Φορτούνης, Μάνταλος, Μπακασέτας και Μήτρογλου θα είναι οι υπόλοιποι εννιά. Θέση διεκδικούν και οι Γιαννιώτας, Τζαβέλλας.
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Πάβελ Κράλοβετς από την Τσεχία.
 * Περίπου 15000 θεατές αναμένονται στο Καραϊσκάκη εκ των οποίων 1000 Κύπριοι.    Newsroom ΔΟΛ
Το πρόγραμμα στον 8ο όμιλο της Εθνικής:06/09/2016, 21:45, Γιβραλτάρ-Ελλάδα 1-4
06/09/2016, 21:45, Βοσνία-Εσθονία 5-0
06/09/2016, 21:45, Κύπρος-Βέλγιο 0-3

07/10/2016, 21:45, Ελλάδα-Κύπρος
07/10/2016, 21:45, Βέλγιο-Βοσνία
07/10/2016, 21:45, Εσθονία-Γιβραλτάρ

10/10/2016, 21:45, Εσθονία-Ελλάδα
10/10/2016, 21:45, Βοσνία-Κύπρος
10/10/2016, 21:45, Γιβραλτάρ-Βέλγιο

13/11/2016, 21:45, Ελλάδα-Βοσνία
13/11/2016, 19:00, Κύπρος-Γιβραλτάρ
13/11/2016, 21:45, Βέλγιο-Εσθονία

25/03/2017, 21:45, Βέλγιο-Ελλάδα
25/03/2017, 19:00, Βοσνία-Γιβραλτάρ
25/03/2017, 19:00, Κύπρος-Εσθονία

09/06/2017, 21:45, Βοσνία-Ελλάδα
09/06/2017, 21:45, Γιβραλτάρ-Κύπρος
09/06/2017, 21:45, Εσθονία-Βέλγιο

31/08/2017, 21:45, Ελλάδα-Εσθονία
31/08/2017, 21:45, Βέλγιο-Γιβραλτάρ
31/08/2017, 21:45, Κύπρος-Βοσνία

03/09/2017, 21:45, Ελλάδα-Βέλγιο
03/09/2017, 21:45, Γιβραλτάρ-Βοσνία
03/09/2017, 19:00, Εσθονία-Κύπρος

07/10/2017, 21:45, Κύπρος-Ελλάδα
07/10/2017, 19:00, Γιβραλτάρ-Εσθονία
07/10/2017, 19:00, Βοσνία-Βέλγιο

10/10/2017, 21:45, Ελλάδα-Γιβραλτάρ
10/10/2017, 21:45, Βέλγιο-Κύπρος
10/10/2017, 21:45, Εσθονία-Βοσνία


***  Πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Κορακάκη!
Συνεχίζει τις επιτυχίες το χρυσό κορίτσι της σκοποβολής! Μετά το «νταμπλ» μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 25μ. στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μπολόνια.
Πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Κορακάκη!
Η… ανάβαση στο βάθρο της έγινε συνήθεια!  Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 25μ αεροβόλο πιστόλι στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στη Μπολόνια της Ιταλίας.  Μετά το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, το χρυσό κορίτσι της σκοποβολής συνέχισε το σερί των επιτυχιών. Μάλιστα, το κατάφερε σχεδόν χωρίς… αντίπαλο, αφού είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση πριν το τελευταίο σετ βολών, έχοντας πετύχει τέσσερα τέλεια σετ βολών. 
Το Σάββατο (8/10) η Άννα Κορακάκη θα συμμετάσχει στον τελικό των 10μ. αεροβόλο πιστόλι, αγώνισμα που χάρισε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στους αγώνες του Ρίο, όπου κατέκτησε την τρίτη θέση.


** "Το σώμα του ανθρώπου. "υλικό στοιχείο" με δίκαια αναπόφευκτη κατάληξη το χώμα, γιατί χώμα είναι ... και εκεί κάνει και κάτι καλό, ταΐζει τα σκουληκάκια, για να συμβάλλει και στο τέλος του στην ανακύκλωση της ζωής. Πολύ σοφό από μέρους του Δημιουργού :) Παρόλα αυτά η καύση εξυπηρετεί τις περισσότερες φορές προβλήματα χώρου και δεν αποδεικνύεται επιστημονικά πώς αυτό μπορεί να είναι κακό ... για την Ενέργεια που περικλύει αυτό το "υλικό στοιχείο". Το πνεύμα και η ψυχή του ανθρώπου. Ενέργεια ? μάλλον ναι, αφού δεν έχει τα στοιχεία της ύλης. Αρχή Διατήρηση της Ενέργειας λένε οι φυσικές επιστήμες. Όμως η ενέργεια για να το πετύχει αυτό αλλάζει μορφή (ιδιότητες, στην πραγματικότητα). Η Ενέργεια του ανθρώπου, έχει αυτή τη μορφή που γνωρίζουμε, στο βαθμό που τη γνωρίζουμε επειδή συνυπάρχει με το "υλικό στοιχείο" και όταν διαχωριστεί από αυτό παραμένει η ίδια και μεταφέρεται σε άλλα "υλικά στοιχεία" ή υπάρχει αυτόνομη, ή η ενέργεια του ανθρώπου ΔΕΝ διαχωρίζεται από το "υλικό στοιχείο" της και αλλάζει μορφή, δηλαδή γίνεται χημική ενέργεια, ως τροφή των σκουληκιών και άρα πνεύμα και ψυχή των σκουλικιών ... παράξενο φαίνεται αυτό καθώς έχουμε μάθει να υποτιμάμε την ψυχή και το πνεύμα (?) των σκουλικών ... Συγνώμη αν κούρασα :)"
 
~Η θεώρηση της φύσης χαρίζει μια πρόγευση της ουρανίου ευδαιμονίας ,  μια διαρκή χαρά της ψυχής και μια αρχή για το πλήρες ξεδίψασμά της , που θα είναι η υψηλότερα κορυφή της ανθρώπινης ευτυχίας .- Όσο συμμετέχει σε αυτό η ψυχή , τόσο ξυπνά από μια βαθιά νάρκη που βαδίζει στο φως , λησμονεί τον εαυτόν της και οδηγεί τη ζωή της σε μια ουράνια γη ή σε ένα επίγειο ουρανό .( Κάραλος Λιναίος ).-  
 
~ Η θέληση του θεού,  είναι τα σώματα μας , να απορρίπτονται , όταν η ψυχή πρόκειται να εισέλθει στην αληθινή ζωή . – Η ύπαρξή μας επί της γης μόλις αξίζει το όνομα ζωή …Γιατί λοιπόν να μη χαιρόμαστε , όταν ένα νέο άτομο καλείται στην αιωνιότητα , να γίνει μέλος της ευτυχισμένης κοινωνίας των αθανάτων; (Βενιαμίν Φραγκλίνος).-   
 
Κανένας μας δεν πρέπει , να αμφισβητεί τη θρησκευτική ελευθερία του οποιουδήποτε .- Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει άνθρωπος λογικός ή άλογος , που να θέλει να επιβάλλει στον άλλον τις δικές του θρησκευτικές ή άλλες απόψεις .- Η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα , απόλυτα σεβαστό σε μια δημοκρατική κοινωνία .- Η Πίστης , η ή  απιστία , δεν παύει να είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση του καθενός .- Είναι όμως αδιανόητο να φτάνουμε στο άλλο άκρο κι έτσι να φαλκιδεύουμε αντιθέτως τη θρησκευτική ελευθερία των άλλων πολιτών .-   ( Ευάγγελος Κρουσταλάκης ).-


~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-28-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News, Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας:  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News,  Παρασκευή 30  Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- ~
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~

 ~  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5020  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3133  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.288   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου