Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη  29  Σεπτεμβρίου  2015 :
~


~ 29 Σεπτεμβρίου
Μαρτύρων Γουδελίας (1), Γοβδελάου, Δάδα, Δορυμέδοντος, Κασδόας, Κασδόου (2), Πετρωνίας, Τροφίμου, Τρύφωνος. Οσιομάρτυρος Μαλαχίου του εκ Ρόδου (†1500). Οσίων Κυριακού του Αναχωρητού (†556) και Διονυσίου Α` πατριάρχου ΚωνΠόλεως.
(1) Η Γουδελία ήταν χριστιανή από την Περσία που έφερε πολλούς άπιστους στο δρόμο του Χριστού. Επειδή εκτελούσε επιτυχώς και δημόσια το ιεραποστολικό της έργο την συνέλαβαν και την φυλάκισαν για πολλά χρόνια. Τα μακροχρόνια βασανιστήρια και οι κακουχίες της φυλακής δεν ελάττωσαν τη φωτιά της πίστης. Στο τέλος της έγδαραν το κεφάλι, και την σταύρωσαν.
(2)Ο Γοβδέλαος ήταν γιος του βασιλιά Σαβωρίου. Έγινε χριστιανός από έναν αξιωματικό του πατέρα του, τον Δάδα. Όταν το έμαθε αυτό ο Σαβώρ διέταξε και συνελήφθησαν και οι δύο. Όταν αυτοί αρνήθηκαν να θυσιάσουν στους Θεούς, το μεν Δάδα τον τεμάχισε ζωντανό, το γιο του Γοβδέλαου τον υπέβαλε σε βασανιστήρια, και έγδαρε το κεφάλι του, έκοψε τα μέλη του και κέντησε το σώμα του με καλάμια. Ο Κάσδοος, συγγενής του βασιλιά που είχε γίνει χριστιανός, γδάρθηκε ζωντανός. Η Κασδόα ήταν κόρη του βασιλιά, και αδελφή του Αγίου Γοβδέλαου. Αυτή είχε επισκεφθεί τον αδελφό της στην φυλακή, ο οποίος την έκανε χριστιανή. Όταν μαθεύτηκε αυτό ο βασιλιάς την συνέλαβε, και επειδή δεν μπόρεσε να αλλάξει την πίστη της την βασάνισε σκληρά μέχρι θανάτου.
29/09 Απολυτίκιο Αγ. Κυριακού του Αναχωρητού - 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/zd-RFzXxHOY?list=PL5BA4C9708F834A74 ,


*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Εκτός πραγματικότητας» η τοποθέτηση της αναπλ. υπουργού για τα Θρησκευτικά

Δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό BEST TV της Καλαμάτας έκανε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, σχετικά με την τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Σίας Αναγνωστοπούλου, για τις διαδικασίες απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε την τοποθέτηση της υπουργού «ανεπίκαιρη και εκτός πραγματικότητας». 

***  Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε το Ασπρόχωμα 

  Έφθασε, την περασμένη Παρασκευή, στο Δήμο Καλαμάτας η απόφαση (αρ. πρωτ. 6525/25.9.2015) του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η Τοπική Κοινότητα Ασπροχώματος του Δήμου Καλαμάτας. Ο υπουργός προέβη σε αυτή την ενέργεια λόγω της θεομηνίας (χαλαζόπτωσης - ανεμοστρόβιλου) που εκδηλώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση καταστροφών. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν της κινητοποίησης του μηχανισμού του Δήμου για καθαρισμό της περιοχής μετά τον ανεμοστρόβιλο, στελέχη των υπηρεσιών του συνέταξαν λεπτομερείς εκθέσεις ζημιών, οι οποίες αμέσως υπεβλήθησαν αρμοδίως. Με αυτές υποστηρίχθηκε το αίτημα του Δήμου να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη. Πλέον, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα εκτενών αποζημιώσεων. Για τον ίδιο λόγο έστειλε πρόσφατα επιστολή και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Συγκεκριμένα, θέτει: α) Προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις: •Για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και πρώτες ύλες, με βάση τα τιμολόγια αγοράς, να δοθεί η αντίστοιχη αποζημίωση •Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η μετεγκατάσταση της επιχείρησης να καλυφθούν τα έξοδα μετεγκατάστασης β) Προτάσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που επλήγησαν: •Πάγωμα καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ για 1 έτος •Εάν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να γίνει πάγωμα καταβολής τους για 1 έτος •Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για το τρέχον έτος. - 

*** Επιδημία καταλήψεων στην Καλαμάτα           
      
Οι φόβοι των υπευθύνων του σχολικού συγκροτήματος επιβεβαιώθηκαν και το άνοιγμα του 4ου ΕΠΑΛ και του 6ου Ενιαίου Λυκείου κράτησε μόνο μερικές ημέρες, καθώς από χθες το πρωί τα δύο σχολεία είναι πάλι υπό κατάληψη.
Στο χορό των καταλήψεων, όμως, προστέθηκαν ακόμη το 4ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, καθώς και τα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ. Τα δύο τελευταία, μάλιστα, συστεγάζονται στην οδό Κρήτης.
Στα αιτήματα των μαθητών κυριαρχούν οι ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, αλλά και υλικοτεχνικά προβλήματα.  Π.Μπ.  

*** Ανύπαρκτο τηλεοπτικό σήμα στα χωριά του Ταϋγέτου 

Εξόχως προβληματική είναι η τηλεοπτική κάλυψη των χωριών της περιοχής της Αλαγονίας εξαιτίας της γεωμορφίας και του θεσμικού πλαισίου. Πάροχος για την τηλεοπτική κάλυψη, ως γνωστόν, είναι η Digea, η οποία όμως έχει δικαίωμα από το νόμο να μην καλύπτει κάποιες ορεινές περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι αυτή των χωριών της Αλαγονίας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί καταβάλλουν μεγάλα ποσά στον πάροχο (Digea), ο οποίος έχει την αποκλειστικότητα μετάδοσης του σήματος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνη από το Δήμο για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος στον Ταΰγετο, ούτε η Digea αποδέχεται να υπεισέρχεται τρίτος σε ζητήματα αρμοδιότητάς της. Άλλο ένα… σταυρόλεξο που πρέπει να λυθεί και όλοι δείχνουν προς το Δήμο. - 

***  Πρόστιμα σε 5 ιδιοκτήτες σκύλων από το Δήμο Καλαμάτας 

Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 5 ιδιοκτήτες σκύλων γιατί είτε τα ζώα δεν έφεραν την ειδική σήμανση είτε διετάρασσαν την κοινή ησυχία με τα γαβγίσματά τους. Από την προσεχή Παρασκευή, η Δημοτική Αστυνομία θα είναι εφοδιασμένη με ειδικά scanner, μέσω των οποίων θα διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι σήμανσης με microchip και σε αρνητική περίπτωση θα επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα, τα οποία προβλέπονται από το νόμο. Την προσεχή Παρασκευή, επίσης, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο μεταξύ εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών (Κρατικών, Περιφερειακών, Αυτοδιοικητικών) για τον έλεγχο της κατάστασης σχετικά με τα αδέσποτα και τα ανεπαρκώς δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς. - 

***   Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας για το “Facebook Error”         
      
Μέσα σε λίγες ημέρες «κατεβάζει ρολά» για τρίτη φορά χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση από την πλευρά του κολοσσού ούτε από τους ειδικούς σε όλον τον κόσμο – Πτώση στη μετοχή της εταιρίας – Εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε ώρα ο Ζούκερμπεργκ
Για μια ακόμη φορά τον τελευταίο καιρό, χθες το βράδυ αρκετοί χρήστες του Facebook σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν είχαν για λίγη ώρα πρόσβαση στο δίκτυο. Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε μετά από περίπου 40 λεπτά.
Ήταν η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, που το Facebook «έπεσε».
Οι χρήστες έβλεπαν στην οθόνη τους το μήνυμα «Συγγνώμη, κάτι πήγε λάθος. Εργαζόμαστε πάνω στο πρόβλημα και θα το διορθώσουμε το συντομότερο δυνατό».
Για άλλη μια φορά τα σενάρια όμως  δίνουν και παίρνουν, με τις θεωρίες συνωμοσίας για τις προθέσεις του Ζούκερμπεργκ να ξεπερνούν και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Όμως οι πιο ψύχραιμοι κάνουν λόγο για κάποια προσπάθεια γενικής ανασυγκρότησης του πιο δημοφιλούς site του κόσμου, κάτι που όπως είναι φυσικό μπορεί να έχει και κάποιες μικρές παρενέργειες.
Ενώ πολλοί το συνδέουν με την απόφαση της υιοθέτησης της επιλογής dislike, και όσα προβλήματα μπορεί αυτό να δημιουργεί όχι μόνο στον κώδικα του προγράμματος αλλά και στα... ταμεία της εταιρίας.
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί την περασμένη Πέμπτη και τότε το Facebook είχε παραδεχθεί ότι τα τεχνικά προβλήματα προκλήθηκαν κατά λάθος από τους ίδιους τους μηχανικούς του, καθώς προσπαθούσαν να επιλύσουν κάποια ζητήματα. Πιθανώς κάτι τέτοιο συνέβη και χθες - αν και αυτό μάλλον δεν παρηγορεί τους πολυπληθείς χρήστες του και μετόχους του.
Το Facebook έχει πλέον 1,5 δισεκατομμύρια χρήστες και συνεχίζει να επεκτείνεται. Ορισμένοι μάλιστα κατέφυγαν στο Twitter για να πουν τον πόνο τους και να κάνουν πλάκα με τα προβλήματα του Facebook.
Μαζί με το  Facebook «έπεσαν» γύρω στο 4% και οι μετοχές του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ανησυχίες άρχισαν να ζώνουν τους επενδυτές μετά τα απανωτά προβλήματα.
Οι εθισμένοι στο Facebook έπαθαν σοκ όταν συνειδητοποίησαν πως το δημοφιλές δίκτυο  είναι εκτός λειτουργίας. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα, μπροστά σ' αυτό που παθαίνει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η... παρέα του.
Η εταιρία κάθε ώρα που το Facebook βρίσκεται εκτός λειτουργίας, χάνει εκατομμύρια.

*** Διπλή λογική στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ 

Η λογική που κυριαρχεί στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας σε κάποια ζητήματα εξυπηρέτησης φοιτητών προκαλεί, αν μη τι άλλο, ερωτηματικά. Φοιτητής από την Καλαμάτα, ο οποίος σπουδάζει στην Πάτρα, έχασε το προηγούμενο διάστημα τη φοιτητική του κάρτα. Πράττοντας όλα τα δέοντα πήρε χαρτί από το Πανεπιστήμιο, το επικύρωσε από την Αστυνομία, όπου και έκανε δήλωση απώλειας, και ερχόμενος από την Πάτρα στην Καλαμάτα πλήρωσε κανονικά το μειωμένο φοιτητικό εισιτήριο. Όταν θέλησε, όμως, να επιστρέψει από τη γενέτειρά του στην πόλη που φοιτά, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μεσσηνίας δεν έκανε δεκτό το επίσημο χαρτί, διότι ισχυρίστηκε ότι υπάρχει απόφαση να γίνονται δεκτές μόνο οι «κανονικές» φοιτητικές κάρτες. Κι έτσι, αντί για 12,5, πλήρωσε 25 ευρώ! Τυπικά το ΚΤΕΛ μπορεί να έχει δίκιο, αλλά πώς μπορεί να μη κάνει δεκτό ένα χαρτί καθ’ όλα νόμιμο; Α.Π. - 

***  Σεμνά αλλά και με αντικομμουνιστικές… υστερίες το μνημόσυνο στην Πηγάδα του Μελιγαλά 


 
Το μνημόσυνο προχθές για τα γεγονότα στην Πηγάδα του Μελιγαλά το 1944 μπορεί να μην είχε τα τραγελαφικά περιστατικά των προηγούμενων χρόνων με τα τάγματα της «Χρυσής Αυγής», αλλά περιείχε αρκετή δόση εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Η δίκη, κυρίως, της φασιστικής οργάνωσης και η έντονη αστυνομική παρουσία σε πολλές περιοχές, αλλά και στο χώρο της Πηγάδας, λειτούργησαν αποτρεπτικά για τυχόν παρεκτροπές. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και Δημήτρης Κουκούτσης, οι ευρωβουλευτές Ελευθέριος Συναδινός, Γεώργιος Επιτήδειος και Λάμπρος Φουντούλης, μέλη της Χρυσής Αυγής από τη Μεσσηνία και τη Σπάρτη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και συγγενείς των θυμάτων. Πάντως, ο ομιλητής, δημοσιογράφος Σπύρος Χατζάρας, φρόντισε να φορτίσει με αρκετό αντικομμουνισμό την ατμόσφαιρα, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα, την οποία, βέβαια, στηρίζουν όλα τα κόμματα του δεξιού χώρου. Από τη ναζιστική "Χρυσή Αυγή" μέχρι και τη Ν.Δ. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Χρήστος Μπένος, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων και ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, οι οποίοι είπαν "όχι" στη λήθη, αλλά να μην ξαναγίνουν ποτέ τέτοια γεγονότα. Α.Π. -

***    4 αλλοδαποί προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να φύγουν παράνομα από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο να προσπαθούν να επιβιβασθούν με πλαστά έγγραφα σε πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το Σάββατο το πρωί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνέλαβαν έναν 32χρονο Παλαιστίνιο και δύο γυναίκες από τη Συρία, ηλικίας 51 και 72 ετών, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων τους, καθώς είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Στοκχόλμη Σουηδίας, διαπίστωσαν ότι ήταν πλαστά. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο διαβατήρια και ένα δελτίο ταυτότητας Γαλλικών Αρχών. Το μεσημέρι της Κυριακής οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας συνέλαβαν και μία 19χρονη από τη Συρία. Κατά τον έλεγχο των εγγράφων της, η οποία είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μόναχο Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι το δελτίο ταυτότητας Ιταλικών Αρχών ήταν πλαστό. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση και για τις δύο περιπτώσεις διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. -

*** Ασφαλτόστρωση στη Βασιλέως Γεωργίου

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόμων Καλαμάτας (τμήματα οδών Βασιλέως Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέμιδος)» και προκειμένου να γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης του νοτίου τμήματος της οδού Βασιλέως Γεωργίου, από Φαρών μέχρι Αριστομένους, όπως ανακοίνωσε σχετικά η Δημοτική Αρχή, παρακαλούνται οι πολίτες σήμερα το πρωί να απομακρύνουν τα σταθμευμένα οχήματά τους από το συγκεκριμένο τμήμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης όλων των οχημάτων θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. -

***  Οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας στην Καλαμάτα 

Στον Πλούταρχο («Ηθικά») συναντάμε το «Των επτά σοφών συμπόσιον». Οι περίφημοι Επτά Σοφοί της Αρχαιότητας ήταν οι Βίας ο Πριηνεύς, Θαλής ο Μιλήσιος, Κλεόβουλος ο Λίνδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Σόλων ο Αθηναίος και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος. Γιατί «επτά» συγκεκριμένα; Γιατί αυτός ο αριθμός, το επτά, είναι ο ιερός αριθμός του Απόλλωνα, Θεού των Επιστημών και της Τέχνης, επομένως ο αριθμός δεν αφορά μόνο επτά σοφούς, αφορά σοφούς που έχουν το επίπεδο των επτά σοφών... Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Επτά Σοφούς του κόσμου στην Κοσμολογία θα έχουν, λοιπόν, όσοι παραστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν τους στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την προσεχή Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι. Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνει απονομή του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», το οποίο υποστηρίζει με 5.000 ευρώ, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «7 Σοφοί της Αρχαιότητας» του Γ. Πετρίτση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του Κόσμου στην Κοσμολογία, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) και τη Μεσσηνία από 2 έως 4 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά το συμπόσιο θα τεθούν θεμελιώδη ερωτήματα, όπως «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;», ενώ θα συμμετάσχουν τρεις κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ στη Φυσική και τέσσερις κορυφαίοι αστροφυσικοί. Πρόκειται για τους: James Cronin, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 1980, ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας & Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου. George Efstathiou, καθηγητής Αστροφυσικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας. David Gross, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2004, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και διευθυντής Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Eugene Parker, ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής Πανεπιστημίου του Σικάγου και Ινστιτούτου Enrico Ferni. George Smoot, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2006, καθηγητής Φυσικής Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Alexei Starobinsky, κάτοχος Βραβείου Kavli Αστροφυσικής 2014, κοσμολόγος αστροφυσικός, Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Gabriele Veneziano, θεωρητικός φυσικός, καθηγητής, Έδρα Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, College de France. Πρόεδρος του συμποσίου είναι ο Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός, ομότιμος διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου John Hopkins, ΗΠΑ. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ -

  *** Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες 

Κάλεσμα ανθρωπιάς για τους χιλιάδες πρόσφυγες απευθύνει ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Ειδικότερα, θα συγκεντρώνει κουβέρτες, πάνες, σαμπουάν, ξυραφάκια, μωρομάντηλα, γάλα εβαπορέ, γάλα σκόνη για μωρά και κρέμες για μωρά στο χώρο του σχολείου, από τις 12.30 έως τις 14.00 τις εργάσιμες μέρες, μέχρι και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ώρα, τηλεφωνώντας στο 6938704202. Όπως αναφέρεται σχετικά: «Χιλιάδες πρόσφυγες, προσπαθώντας να διαφύγουν από την κόλαση που επικρατεί στις χώρες τους, καταφθάνουν κάθε μέρα στις ακτές των ελληνικών νησιών. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί, άντρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, καθώς και πολλά παιδιά και βρέφη, ζουν σε καθεστώς απόλυτης εξαθλίωσης και στερούνται τα πλέον στοιχειώδη». - 

***  Η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω          
       Έχουν περάσει περί τις δύο εβδομάδες από τότε που δημοσιεύθηκε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ, πως «Ευρώπη δεν είναι να βουλιάζουμε τις βάρκες των προσφύγων. Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες από το υστέρημά του. Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία θέλω να ζω». Δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και ενδεχομένως ήταν μια ευκαιρία να επανακαθοριστούν κάποια πράγματα στο χώρο που «θεωρητικά» ανήκει και η χώρα μας.
Δε θέλω να επιχειρήσω μάθημα εξωτερικής πολιτικής, αλλά να παρουσιάσω την Ευρώπη που θα ήθελα να ζω εγώ και στο σημείο αυτό θα συμφωνήσω με τον κ. Γιουνκέρ.
Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη των λαών που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κάτι να χωρίσουν μεταξύ τους.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη της ισότητας των ανθρώπων και όχι στην Ευρώπη του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη της αδελφοσύνης και της αλληλοβοήθειας και όχι στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης, λόγω της ισχυρής οικονομικής θέσης που μπορεί να έχει κάποιο κράτος.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη όπου υπάρχει κατανόηση στις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, στην Ευρώπη όπου κοιτώντας ο καθένας το διπλανό του δε θα αισθάνεται μειονεκτικά ή υπεροπτικά, αλλά ίσα.
Θα ήθελα να ζω στην Ευρώπη που μοιράζεται τα βάρη που φέρνουν οι νέες συνθήκες και όχι στην Ευρώπη που αδιαφορεί ακόμη και για τα νότια σύνορά της και αφήνει τις χώρες   έκθετες, να προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα με τις δικές τους, φτωχές δυνάμεις…
Έτσι, ας πούμε, δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, που διαφώνησαν με το σχέδιο Γιουνκέρ για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου στο έδαφός τους.
Σίγουρα υπάρχουν σκοπιμότητες ή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ή ακόμη και ζητήματα άσκησης πιέσεων, ώστε να προκύψουν κάποια θετικά αποτελέσματα.
Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό. Μπορεί, λοιπόν, στη θεωρία να είμαστε Ενωμένη Ευρώπη, αλλά στην ουσία είμαστε ό,τι άλλο εκτός από αυτό και σίγουρα ό,τι είμαστε, πόρρω απέχει από τα σχέδια που είχαν στο μυαλό τους οι Σούμαν, Αντενάουερ και οι άλλοι οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης…             Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου    harhar@tharrosnews.gr
 
 ***  Φτωχοί, μικρομεσαίοι, εκατομμυριούχοι
«Σε μια χώρα που κυβερνάται καλά, η φτώχεια είναι ντροπή. Σε μια χώρα που κυβερνάται άσχημα, ο πλούτος είναι ντροπή». Σ’ αυτή τη σκέψη, βέβαια, είχε καταλήξει ο Κομφούκιος, ο Κινέζος φιλόσοφος, προ Χριστού. Κάποιες αλήθειες, όμως, είναι διαχρονικές, αναπροσαρμοζόμενες ανά εποχή και στηριζόμενες στην πραγματικότητα που δημιουργείται από τις εκάστοτε συνθήκες. Για τα εφιαλτικά σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Εργασίας ως προς τις συντάξεις διάβαζα χθες, τα οποία αναφέρονταν σε ορατό κίνδυνο για «ψαλίδι» από 7-12% κατά μέσο όρο, με τις αλλαγές να ισχύουν – πάντα σύμφωνα με το σενάριο – για όσους έκαναν αίτηση μετά τις 30 Ιουνίου. Από την άλλη πλευρά, διάβασα επίσης για το σοκ που θα υποστούν πολίτες και επιχειρήσεις με τις αυξήσεις σε φόρους, συντελεστές και κλίμακες. Το βάρος των φόρων, διάβασα, ίσως χρειαστεί να πέσει και σε εισοδήματα χαμηλότερα των 25.000 ευρώ, με το δεδομένο ότι οι μισθοί το 2015 διαρκώς μειώνονται. Ποιο είναι το πασιφανές συμπέρασμα των παραπάνω ενδεχόμενων; Το κράτος χρειάζεται χρήματα. Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί, φαίνεται, άπιαστο όνειρο! Επομένως, εντελώς μπακαλίστικα, τι εφαρμόζεται; Θεωρούνται μικρομεσαία τα εισοδήματα των 20.000 έως 25.000 ευρώ και, επομένως, εκατομμυριούχοι των 50.000 ευρώ; Και μέσα σ’ αυτή την οικονομική δυστυχία, κάποιοι ευημερούν γελώντας πίσω από την πλάτη μας! Αν αυτό λέγεται Κράτος Δικαίου, τότε εγώ είμαι Κινέζα και, ούτως ή άλλως, ο Κομφούκιος με εκφράζει απόλυτα, πιο σύγχρονος από τους σύγχρονους οικονομολόγους, κοινωνιολόγους, πολιτικούς και λοιπές δυνάμεις που ορίζουν τη μοίρα μας. Όπως έγραψε και ο Γιώργος Σεφέρης: «Ευνουχισμένοι διανοούμενοι, μικροί ανίκανοι και τυφλοί κυβερνήτες». Άντα Αποστολάκη - 

***  Skyfall ή, αλλέως, πώς «είδαμε τον ουρανό σφοντύλι»
Πιάνω το νήμα από την τελευταία παράγραφο στο προεκλογικό μου σχόλιο: «Υπάρχει ένας όρος της πολιτικής στα αγγλικά που λέγεται "τσακισμένη ασπίδα". Είναι καλύτερα να έχεις μια τσακισμένη ασπίδα να σε προστατεύει παρά να μην έχεις καθόλου ασπίδα. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, καθώς πλησιάζουμε στις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, αν αυτή η ασπίδα μπορεί να δουλέψει για το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ψευδαισθήσεις. Και προσωπικά να μη φτάσω να προσυπογράψω και με τα δύο χέρια τη φράση του βραβευμένου με Νόμπελ και επί χρόνια μέλους του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας του, Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, ότι “η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει”»… Την περασμένη Κυριακή έμεινα με την ασπίδα στο χέρι. Από τη Δευτέρα είναι μιαν άλλη ημέρα. Διάβασα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. «Μα και ο Δ. Καμμένος;», ρώτησα, πιο πολύ σε απόγνωση παρά οργισμένος. «Μα ο Καμμένος;» μου αντιγύρισε την ερώτηση, σχεδόν απορημένος, ο άλλος μου εαυτός. Και με αποστόμωσε. Ή όχι; Γιατί η ερώτηση αυτή, αν και διατυπώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τον ίδιο τονισμό, έχει δύο διαφορετικά νοήματα, με μόνο σημείο σύμπτωσης την αρνητική, προφανώς, άποψη για το αναφερόμενο πρόσωπο: «Μα ο Καμμένος στην κυβέρνηση;» είναι η αρχική διατύπωση, που εκφράζει δυσφορία, απελπισία, αγανάκτηση κ.τ.λ. «Μα ο Καμμένος σε μάρανε;» είναι η δεύτερη, απάντηση ουσιαστικά στην πρώτη, που εννοεί, πολύ απλά: «Απ’ όλα όσα συμβαίνουν, ο Καμμένος σε πείραξε πιο πολύ;» Όπως και να το μεταφράσει κανείς, υπάρχει η αποδοχή της ήττας. Γιατί καλά να την παραδεχτείς την ήττα, μάλλον: οφείλεις να την παραδεχτείς την ήττα, αν είναι να πας παρακάτω. Όχι όμως να την αποδεχτείς! Είναι πράγματα που οφείλει να τα γράψει κανείς, όχι για να πει τίποτα πρωτότυπο και σοφό, μα για να μη φανεί ότι τα κάνει, κατά το κοινώς λεγόμενο, γαργάρα. Γιατί βρεθήκαμε στα δυο στενά, και είναι η ώρα που αναγκαστικά ξανακοιτάει κανείς προς τα πίσω και ξανασκέφτεται τα ως εδώ, και τότε άλλος δικαιότατα αγανακτεί και θεμιτότατα αναθεωρεί, άλλος αγανακτεί χωρίς να αναθεωρεί, και εξακολουθεί να στηρίζει, χωρίς ωστόσο ενθουσιασμό, μάλλον περίλυπος, έως θανάτου. Στη δεύτερη κατηγορία θα έβαζα και τον εαυτό μου. Ό,τι με κόπο, σίγουρα, και διά της λογικής αλλά με γενναίο τίμημα συναισθηματικά αποδέχτηκα εξαρχής, εξακολουθώ να το βλέπω αναπόφευκτο, άρα, από μιαν άποψη, προφανώς της πολιτικής σκοπιμότητας, καλά καμωμένο. Όμως, δε φτάνει η λογική, και κάποια στιγμή το άθροισμα σε πνίγει –και τότε ο λογαριασμός πάει… στον Δ. Καμμένο. Στον πόλεμο νικάς ή νικιέσαι, πεθαίνεις κιόλας. Και νικηθήκαμε. Χρειαζόταν και η ατίμωση αποπάνω; Με Δ. Καμμένο; Και όχι τόσο επειδή έχει καταχωρηθεί, σίγουρα με δικές του, άοκνες προσπάθειες, σαν γραφικός φασίστας, λες και μας έλειψαν ποτέ. Αλλά επειδή έφτασε να φαντάζει κι ο Δ. Καμμένος αναπόφευκτος, καθώς είναι πασιφανείς οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτή την επιλογή. Και συμβολίζει έτσι, όσο πιο παραστατικά γίνεται, την ήττα. Την αποδοχή, όπως είπα, της ήττας. Κάνοντάς την να δείχνει ακόμα πιο βαριά, ασήκωτη, συντριπτική. Του Αντώνη Πετρόγιαννη - 

 ***  Σκέψεις μπροστά στη δύσκολη μετεκλογική περίοδο         
   Το μετεκλογικό τοπίο είναι το ίδιο με το προεκλογικό! Απεικονίζει εμάς, τους πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που εκλέξαμε αποτελούν την «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν» έκφραση της κοινωνίας μας. Ας μην περιμένομε να παρακολουθήσομε τις ενέργειές τους. Είναι από τα πριν δεδομένο ότι θα ενεργούν όπως θα ενεργούσε ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας: προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει την ωφέλεια και να ελαχιστοποιήσει το κόστος. Εκείνο που θα χρειαστεί να παρακολουθήσομε στις επόμενες χρονικές περιόδους αναφοράς είναι σε ποιες κοινωνικές ομάδες θα αναφέρονται και θα αντανακλώνται τα οφέλη και τα κόστη. Στα ίδια τα άτομα που θα παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις, στα κόμματα ή τις συντεχνίες που τα προώθησαν στην πολιτική, ή στο σύνολο της κοινωνίας;
Μελετώνοντας με αντικειμενική διάθεση την πολιτική ιστορία της χώρας μας, από τη σύσταση του κράτους μας μέχρι τις ημέρες μας, διαπιστώνομε ότι είναι πολύ λιγότερες οι περίοδοι που η ατομικότητα, με τις ανάγκες και τα συμφέροντα που προσδιορίζει, υποχώρησε υπέρ της κοινωνικότητας αλλά και του εθνικού συμφέροντος. Όλοι μας υπερηφανευόμαστε γι’ αυτές τις εξάρσεις, αλλά δυστυχώς τείνομε να αποσιωπούμε τα γεγονότα που επακολουθούσαν.
Θεωρώ κατάλληλη αυτή τη χρονική συγκυρία, την ώρα του προγραμματισμού μιας δύσκολης τετραετίας, να αναφέρω τρεις χαρακτηριστικές ιστορικές αναφορές:
1) την έξαρση της εθνεγερσίας του 1821 ακολούθησε ο εθνικός διχασμός του 1824 –25, με σωτηρία από την καταστροφή που θα επέφερε, την «απρόβλεπτη» συγκυρία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου
2) την έξαρση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912 –13 ακολούθησε ο Εθνικός Διχασμός που οδήγησε στην Καταστροφή του 1822
3) το ηρωικό Έπος του Αλβανικού Πολέμου 1940-41 και της καθολικής Εθνικής Αντίστασης 1941-44 ακολούθησε ο Εμφύλιος αλληλοσπαραγμός 1946-50.
Συμφέροντα και σκοπιμότητες ατόμων, φατριών και κομματικών εκφράσεων αποτελούν τα αίτια των καταστροφών σ’ αυτές τις περιπτώσεις που προανέφερα, αλλά και όσες άλλες αντίστοιχου χαρακτήρα θα μπορούσαν να αναφερθούν. Δηλαδή, με λίγες κουβέντες, γενικά τα συμφέροντα προσώπων και ομάδων μπαίνουν σε προτεραιότητα από τα συμφέροντα της συνολικής κοινωνίας και του έθνους.
Επειδή είναι γενικά αποδεκτό ότι το Έθνος μας ομονοεί προ των κινδύνων, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους. Η χώρα μας κινδυνεύει να ξαναγυρίσει στην οικονομική κατάσταση που βρίσκονταν, κράτος και πολίτες, πριν από 3-4 δεκαετίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθέναν μας και την καθημερινότητά του. Αν αυτό γίνει κατανοητό, θα μπορέσομε να ξεπεράσομε τους κινδύνους, αλλιώς, δίκαιοι και άδικοι, θα βυθιστούμε στην οπισθοδρόμηση και στην ανέχεια. Η πρώτη παραδοχή που θα πρέπει να γίνει από όλους είναι το ότι το κράτος χρωστάει πολλά χρήματα. Παραδοχή που να συνοδεύεται από το γεγονός ότι τα δανεικά δε χαρίζονται, επιστρέφονται. Επιστρέφονται λίγα - λίγα, επιστρέφονται με ευκολίες, επιστρέφονται με μικρή επιβάρυνση τόκων, αλλά τελικά επιστρέφονται. Είναι, επίσης, βέβαιο ότι από τον υπερδανεισμό του κράτους δεν επωφελήθηκαν όλοι οι πολίτες στον ίδιο βαθμό, αλλά και ούτε ο βαθμός ευθύνης είναι ο ίδιος μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Η ευθύνη του μέσου πολίτη σχετίζεται με την ψήφο του, ενώ η ευθύνη των πολιτικών σχετίζεται με τις αποφάσεις τους, δηλαδή τις αποφάσεις που πήραν για λογαριασμό των εντολέων - ψηφοφόρων τους, που τελικά αποδείχτηκαν άστοχες και καταστροφικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον.
Αν, όμως, αυτή την ώρα που η ανάγκη είναι απόλυτη αρχίσομε να καταλογίζομε ευθύνες και να ζητάμε εκδίκηση για τα περασμένα, θα χάσομε και αυτή τη μάχη. Αυτή η ώρα είναι ώρα ευθύνης, ώρα διάθεσης για κοινωνική προσφορά. Ώρα για παραγωγή έργου, με τη συνειδητή σύμπραξη όλων, που θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και στην εξισορρόπηση της αβέβαιης οικονομικής πορείας της χώρας. Ας αρκεστούμε να εκτιμήσομε και να επανεκτιμήσομε τη στάση των πολιτικών μας, τωρινών και επομένων, με βάση τη διάθεσή τους για ανάληψη των ευθυνών τους κατά το παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο. Και κυρίως, με βάση τις ενέργειές τους κατά την παρούσα περίοδο και τις διαθέσεις τους, με αφετηρία την αυτοκριτική τους, για τη χάραξη πορείας σύμφωνα με τα γενικότερα συμφέροντα της κοινωνίας και του έθνους μας.  Του Νικολάου Μαραμπέα

***  Ενημέρωση ή εκφοβισμός;         
       Την 31η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα, έλαβε χώρα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας. Στην πρώτη θέση των θεμάτων ημερησίας διάταξης είχε ενταχθεί «η ενημέρωση επί του Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις εξελίξεις για τον Κυπαρισσιακό κόλπο».
Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα την σχετική αρθρογραφία στο τοπικό τύπο και άκουσα όσα μου μετέφεραν οι παρόντες. Ομολογώ πως θλίβομαι για όσα άκουσα και διάβασα…
Είναι αλήθεια πως το ζήτημα της θεσμικής θωράκισης του Κυπαρισσιακού κόλπου και της λήψης μέτρων προστασίας για αυτή την μοναδική σε αισθητική και οικολογική αξία περιοχή, έχει απασχολήσει πολλάκις (και φυσικά συνεχίζει να απασχολεί) τόσο την τοπική κοινωνία όσο και τις αρχές της χώρας μας, Εθνικές και Τοπικές. Είναι λογικό και επιθυμητό ο κόσμος να θέλει να ενημερωθεί και να εκφέρει άποψη για ένα θέμα που τον αφορά. Η σωστή ενημέρωση και η ελεύθερη έκφραση των απόψεων αποτελεί άλλωστε και τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας.
Δεν είναι όμως επιθυμητό, τουναντίον είναι θλιβερό και επικίνδυνο, οι τοπικοί άρχοντες να εκμεταλλεύονται το ενδιαφέρον και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και με το πρόσχημα της δήθεν ενημέρωσης να επιδιώκουν τον εκφοβισμό των πολιτών. Διότι η συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου δεν είχε στόχο να υπηρετήσει την ενημέρωση επί των εξελίξεων για τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πως θα μπορούσε άλλωστε? Εξελίξεις δεν υπάρχουν εδώ και μερικούς μήνες! Ούτε μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι η δημοτική αρχή επεδίωκε με αυτή την συνεδρίαση, έστω και καθυστερημένα, την πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις εξελίξεις των προηγούμενων μηνών. Διότι αν επεδίωκε αυτό, θα είχαν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους και ο κόσμος να μάθει τις θέσεις τους. Τουλάχιστον θα είχε κληθεί ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, για τον οποίο πολύς ο λόγος κατά την συνεδρίαση και μάλιστα με βαριές εκφράσεις, ανυπόστατους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς. Αυτή ακριβώς η σφοδρή επίθεση κατά του ΑΡΧΕΛΩΝ ακόμα και κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και η – όχι τυχαία- χρήση βαρύγδουπων εκφράσεων όπως «ερημοποίηση», «νεκρή ζώνη», «θα αναγκάσουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του» αποδεικνύει την επιδίωξη δημιουργίας φόβου και πανικού.
Δυστυχώς, τόσο ο τρόπος διεξαγωγής όσο και το περιεχόμενο της συνεδρίασης της 31ης Αυγούστου δεν δείχνει τίποτα παραπάνω από τον διακαή πόθο μερίδας της δημοτικής αρχής να θυσιάσει τον φυσικό πλούτο αυτού εδώ του τόπου για την εξυπηρέτηση μικρό-επιχειρηματικών συμφερόντων. Αναρωτιέμαι, αν η ίδια μερίδα της δημοτικής αρχής θα αναλάβει της ευθύνες που της αναλογούν μετά την επιβολή του βαρύτατου προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υποβάθμιση του σημαντικότατου αυτού οικοσυστήματος, το οποίο αποτελεί φυσική κληρονομιά όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Παναγιώτα Θεοδώρου
Συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος για τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ

*** Βίντεο - ΣΟΚ του Πούτιν για τη Μεσόγειο...
poutin oplo
-  Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις σε συντονισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του προς τον πρόεδρο της Συρίας, Άσαντ.
«Στη Συρία, ο μόνος νόμιμος συμβατικός στρατός είναι ο συριακός, που πολεμά τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Πούτιν και επανέλαβε ότι η Ρωσία θα ήθελε να βρει έδαφος για κοινή δράση εναντίον των τρομοκρατών. «Με το Ισλαμικό Κράτος μάχονται πάνω από 2.000 ένοπλοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αντί να τους περιμένουμε να επιστρέψουν, θα έπρεπε να βοηθήσουμε τον Άσαντ να τους αντιμετωπίσει εκεί, στη Συρία», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατέληξε δηλώνοντας με αυστηρό ύφος, ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Συρία να γίνει δεύτερη Λιβύη: «Ναι θα βοηθήσουμε και θα σώσουμε το έδαφος που έχασε ο Άσσαντ… Ναι, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την νόμιμη κυβέρνηση και όποιος δεν το κάνει μιας και είναι εκλεγμένη δημοκρατικά, είναι εχθρός… Και ναι, δεν θα επιτρέψω να γίνει το ίδιο σκηνικό όπως έκανα το λάθος στη Λιβύη και δεν μπήκα τότε να σώσω τον Καντάφι»
Δείτε το βίντεο: Putin on 60 Minutes Charlie Rose Talks Ukraine USA Syria  ,  https://youtu.be/Gi314_Ufwdg  .-

***  Αποκάλυψη: Παγκόσμιο- σοκ από την αποκάλυψη του ΑΠΘ για την Αμφίπολη
amfi
-  Απάντηση σε πολλά ερωτήματα δίνει ο λέοντας της Αμφίπολης…
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, που ταύτισε το λιοντάρι με το τύμβο, είναι πολύ πιθανό το ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης να λειτουργεί ως καθρέφτης της πόλης που πολεοδόμησε ο Δεινοκράτης κατά εντολή του Μέγα Αλέξανδρου.
Ωστόσο, από το 2013, που έκανε τις αποκαλύψεις αυτές ο κ. Λεφαντζής, πρόεκυψαν νέα στοιχεία που πιστοποιούν για μια ακόμη φορά τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.
Την ίδια ώρα, τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν το κοινό σημείο που έχει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης με την Αλεξάνδρεια, το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο ,τη Δήλο και τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον λοιπόν έχουν οι έρευνες του κ. Λεφαντζή.
Η κεραμική και τα νέα ευρήματα μέσα και έξω από τον τάφο της Αμφίπολης, οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου. η μελέτη της ζωφόρου σε συνδυασμό με το ψηφιδωτό δάπεδο, οι πόρτες οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες θα δώσουν μια πρώτη εικόνα να σκεφτούμε την απάντηση στο ερώτημα για ποιον θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί αυτός ο τάφος που ίσως αποτελεί έναν προθάλαμο για κάτι μεγαλύτερο που κρύβεται στα σπλάχνα του τύμβου Καστά.
Η κατασκευή του ταφικού συμπλέγματος όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο αρχιτέκτονας Λεφαντζής δείχνει την ύπαρξη Μακεδονικού εμβάτη.
Πρόκειται για το συμβατικό μέγεθος που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες για να βγάλουν τις μαθηματικές αναλογίες μιας κατασκευής. Στην προκειμένη περίπτωση ως μονάδα χρησιμοποιήθηκε το ύψος του Λέοντας. Το ύψος του βάθρου με ημικίονες και ασπίδες , έχει δυο φορές το ύψος του λιονταριού ενώ συνολικά είναι στα 15,84 μέτρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί εκατό βρίσκουμε τη διάμετρο του τύμβου που είναι 158, 4 μέτρα και εάν το πολλαπλασιάσουμε επί χίλια βρίσκουμε το μήκος των τοιχών της Αλεξάνδρειας που είναι 15.840 μέτρα. Από εδώ συνάγεται το πρώτο συμπέρασμα ότι ο σχεδιαστής του τύμβου Καστά είχε απόλυτη γνώση των κατασκευαστικών μεγεθών της Αλεξάνδρειας κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν. Όσο για τον περίβολο αποτελεί περίβολο με υψηλή γνώση γεωμετρίας.
Σύμφωνα με το thousandnews.gr, η απόδοση κατασκευής του μνημείου στο Δεινοκράτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανασκαφής, καθιστά σαφές ότι ο ίδιος πήρε εντολή από τον Μέγα Αλέξανδρο ή από κάποιο πρόσωπο του πολύ στενού περιβάλλοντός του να φτιάξει το συγκεκριμένο οικοδόμημα στη μακεδονική πόλη, το οποίο προοριζόταν για κάποιο υψηλό πρόσωπο της μακεδονικής δυναστείας. Προφανώς, ο αρχιτέκτονας του τύμβου ήθελε να αποδώσει έναν έντονο συμβολισμό για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τάφηκαν στο εσωτερικό του και ήθελε να συνδέσει με αυτό τον τρόπο τη Μακεδονία με την Αλεξάνδρεια.

***  Έκτακτο: Οι Τούρκοι αγοράζουν τράπεζες - αεροδρόμια από την Ελλάδα...
tourkoi theloun
-   Το μακρύ γεωπολιτικό "χέρι" τους θέλουν οι Τούρκοι να απλώσουν στα αεροδρόμια και στις τράπεζες μας, βλέποντας τη χώρα μας υπό διάλυση. Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μεγάλο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων της τάξεως των 50 δις ευρώ, προέρχεται από τον τουρκικό Πόντο. Οι Τούρκοι είδαν την ευκαιρία, και είναι πολύ πιθανόν να "ορμήσουν", αποκτώντας τη μερίδα του λέοντος στα μεγαλύτερα αεροδρόμια, και τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Είναι μια εξέλιξη αναπάντεχη, που κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα έχει σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί... Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης:
"Το άμεσο τουρκικό ενδιαφέρων για το μεγάλο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν εκδηλώσει οι Τούρκοι καθώς, όπως αναφέρεται, η οικονομική κρίση της Ελλάδας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τουρκικές επενδύσεις στην χώρα μας.
Το εντυπωσιακό είναι πως το ενδιαφέρων αυτό για τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα έρχεται από τον τουρκικό Πόντο. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Τράπεζας Ανάπτυξης του Πόντου, İhsan Uğur Delikanlı, σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο ανέφερε ότι η τράπεζα του ενδιαφέρεται άμεσα για το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των αεροδρομίων και της ενέργειας. Για τους τομείς αυτούς, όπως τόνισε ο Τούρκος τραπεζίτης, υπάρχουν πολλές τουρκικές φίρμες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αλλά μεγάλο ενδιαφέρων έχουν οι Τούρκοι και για τον τομέα των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρεται σε τουρκικά δημοσιεύματα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει κάνει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών πολύ δελεαστικές και πολλοί Τούρκοι ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα χρήματα τους εκεί.
Ο İhsan Uğur Delikanlı δεν παρέλειψε να τονίσει και την οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειώσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια, κάνοντας την ένα «κράτος πιλότο» ανάπτυξης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ανάπτυξη που όμως εδώ και δυο χρόνια έχει παρουσιάσει έντονα σημάδια ύφεσης.
Πάντως δεν αποκλείεται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, για πολλούς ξεπουλήματος της ελληνικής περιουσίας, να δούμε σε λίγο καιρό και τουρκικές σημαίες να κυματίζουν στα αεροδρόμια της χώρας μας".

***  Διαρροές Μαξίμου εκθέτουν τη χώρα διεθνώς…
obama tsipras2
- Το Μαξίμου προσπαθεί αγωνιωδώς να μεταδώσει την αίσθηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος ανυπομονούσε να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να… "λύσει" τα προβλήματα της Αμερικής!
Σε αυτό το πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας εντυπώσεων, το βράδυ της Δευτέρας έκαναν μια γελοία διαρροή περί πρώτης συνάντησης την οποία θα ακολουθούσε και δεύτερη....
Η δεύτερη συνάντηση που ακολούθησε είχε διάρκεια μόλις 2 λεπτά… και ο Μπάρακ Ομπάμα σύστησε τον Αλέξη Τσίπρα στην Μισέλ!
Ιδιαίτερα καυστικό είναι το σχόλιο του Μιχάλης Ιγνατίου, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:
ignatiou
Δείτε: Δεύτερο τετ α τετ Ομπάμα-Τσίπρα
~** Ο Ομπάμα συστήνει τον Τσίπρα στη Μισέλ λέγοντας
obama tsipras
-   Ένα δεύτερο τετ- α- τετ είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο στο επίσημο δείπνο δόθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των αρχηγών κρατών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση διήρκησε μόλις λίγα λεπτά, με τον Αμερικανό πρόεδρο να συστήνει τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του με τα εξής λόγια: «Αυτός είναι που έχει κερδίσει τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα».
Μέσα στην ολιγόλεπτη συζήτηση, Τσίπρας και Ομπάμα πρόλαβαν να συζητήσουν εν τάχει θέματα οικονομίας και το Κυπριακό.
Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου είχε και ένα τα
Τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς και ένα μικρό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.

***  Αποκλειστικό: Εκβιασμοί, μαχαιρώματα και βρώμικος πόλεμος μεταξύ υποψηφίων της ΝΔ
nd grafeia
-    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από τις 22/09/2015 οι διεργασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να «τρέξει» τις σχετικές διαδικασίες.
Οι επίδοξοι αρχηγοί του γαλάζιου στρατόπεδου έχουν ξεκινήσει τον αγώνα τους για τη συλλογή υπογραφών…
Ωστόσο, ο αγώνας τους δεν περιορίζεται σε αυτό, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του voicenews.gr οι δελφίνοι που κατεβαίνουν υποψήφιοι και το "ΣΥΣΤΗΜΑ" παίζουν "βρώμικο" παιχνίδι…
Το "σύστημα", δηλαδή η διαπλοκή φαίνεται ότι έχει προαποφασίσει ποιος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο αρχηγός της ΝΔ και αρχίζει να παίρνει κεφάλια, ώστε να του προκύψει ο δικός του άνθρωπος.
Το πλούσιο παρασκήνιο περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες, χαρτιά και έγγραφα, πισώπλατες μαχαιριές μέχρι… ωμούς εκβιασμούς!
Φαίνεται πως ο πιο σκληρός παίκτης, που κρατάει το ισχυρότερο "χαρτί" στο χέρι του, θα βγει κερδισμένος, αλλά το σίγουρο είναι πως η δεξιά παράταξη θα βγει βαθιά "λαβωμένη" από αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, με βάση όλα τα παραπάνω δεν θα είναι εκλογή αλλά βυζαντινή ίντριγκα που περιλαμβάνει ακόμα και "δολοφονίες" πολιτικές!

***  Λεβέντης: «Αν ο Τσίπρας θέλει την ψήφο μου, να μειώσει τον μισθό του»
leventis
-  Ο Βασίλης Λεβέντης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, όπου μίλησε για όλους και για όλα.
Αρχικά ανέφερε πως, ο λαός ψηφίζει για κυβέρνηση τετραετίας και όχι για να ξαναγίνουν εκλογές ενώ τόνισε πως θα δώσει την ψήφο του στον Αλέξη Τσίπρα, εάν πρώτα κάνει δεκτούς τους όρους του.
Σχολίασε ακόμα πως το κέντρο έχει διασπαστεί αφού ο κ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία και οι υπόλοιποι είναι δεξιοί αλλά δηλώνουν κεντρώοι, έτσι καθίσταται δύσκολη η συνεργασία του με τα άλλα κόμματα του κέντρου.
Όσο για την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Λεβέντης δήλωσε πως «Δεν πάλεψε σωστά για τις εκλογές αφού το μόνο που έκανε ήταν να πληρώνει δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν ισότιμο», έτσι εμφανίζεται επιφυλακτικός για το αν πρέπει ο κ. Μεϊμαράκης να καταθέσει την υποψηφιότητα του ή όχι.

***  Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία: Να τηρήσει όσα συμφωνήσαμε ο Τσίπρας
verolino2
-  Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, δηλώνει πως «το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και έλλειψη εμπιστοσύνης, σημαίνει έλλειμμα επενδύσεων».
Ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας μιλά για όσα περιμένει η οικονομία της Γερμανίας, από την Ελλάδα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΖΑ- ΑΝΕΛ.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως η ανάκτηση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και προσθέτει: « είναι, επίσης, αναγκαίο για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι χωρίς δομικές αλλαγές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούμε από την Ελλάδα, αυτό που απαιτούμε και από τον δικό μας λαό, και δεν μπορώ να πω ότι είναι σκληρό. Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος για να βγει από την κρίση. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα και η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βήματα αυτά τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι μαραθώνιος, όχι διαδρομή 5 χλμ.».
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, υποστηρίζει ότι η "ελάφρυνση χρέους" δεν είναι το βασικό ζήτημα, βασική ανησυχία, υποστηρίζει, για την Ελλάδα είναι να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

***  Μεϊμαράκης: «Έτσι πήγαινε και στις διαπραγματεύσεις ο Τσίπρας, απροετοίμαστος»
meimar
-   Την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπάρακ Ομπάμα, σχολίασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού.
Συγκεκριμένα ο κ. Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε "απροετοίμαστο" τον Αλέξη Τσίπρα, που έδειξε δυσκολία να απαντήσει για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
«Όταν προσέρχεσαι να λάβεις μέρος σε διάλογο με τόσο μεγάλο ακροατήριο και εκπροσωπείς τη χώρα σου, οφείλεις να πας άρτια προετοιμασμένος, και δεν είναι κακό να έχεις ένα μεταφραστή για να κερδίσεις και χρόνο... και η μετάφραση σου δίνει αυτή τη δυνατότητα και την χρησιμοποιούν και πολλοί ξένοι ηγέτες. Αλλά η σιγουριά που αισθάνεται κανείς πολλές φορές και σε επίπεδο αλαζονείας δεν σε αφήνει να δεις τις αδυναμίες και αντί να εκπέμψεις σιγουριά, εκπέμπεις αδυναμία. Εκπέμπεις ένα ύφος που δίνει την εντύπωση ότι αυτά που λες δεν τα πιστεύεις και δεν τιμάς τη χώρα που εκπροσωπείς. Φαίνεται έτσι πήγαινε και στις πολύωρες διαπραγματεύσεις, απροετοίμαστος. Πιστεύω ότι έχει περιθώρια βελτίωσης».

***  Αποκλειστικό: Βόμβα! Απόσυρση υποψηφιότητας από τη διεκδίκηση αρχηγίας της ΝΔ
erwthmatiko
-  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του voicenews.gr, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αποσύρει την υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Ψωμιάδης είχε στείλει επιστολή στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στις 27/09/2015, με την οποία τους είχε ζητήσει να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα του για την Προεδρία του κόμματος.
Μέχρι στιγμής, ο λόγος που ο κ. Ψωμιάδης απέσυρε την υποψηφιότητά του, παραμένουν άγνωστοι…
Περισσότερες πληροφορίες σε λίγο!

***  Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα
klimakia
-  Η πρώτη αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια πλησιάζει, τέλος της εβδομάδας.
Ωστόσο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, οι δανειστές αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο συγκεκριμένος έλεγχος περιλαμβάνει την πορεία στην παροχή τεχνικής βοήθειας, το κυβερνητικό σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, την επιτάχυνση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου της φορολογικής διοίκησης.
Μετά τις 15 Οκτώβρη αναμένεται ο δεύτερος έλεγχος που θα αφορά τον προϋπολογισμό του 2016, το ασφαλιστικό, την επιβολή του νέου φορολογικού πακέτου, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την λύση για τα "κόκκινα δάνεια" και τέλος την υλοποίηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις τρεις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

***  Αποκλειστικό: Σφαγή Καραμανλή- Τζιτζικώστα…
nd grafeia2
-   Οι κόντρες και οι έριδες στη Συγγρού καλά κρατούν…
Δυσαρέσκεια προκαλούν στον βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, οι φημολογίες, σύμφωνα με τι ς οποίες στηρίζει την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του voicenews.gr, ο κ. Καραμανλής δηλώνει ιδιαίτερα εκνευρισμένος και ενοχλημένος από την απόφαση του κ. Τζιτζικώστα να διαδώσει στον τύπο την ψευδή είδηση, ότι δηλαδή έχει τη στήριξη του κ. Καραμανλή.
Μάλιστα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ισχυρίζεται πως η υπογραφή του είναι ανάμεσα σε αυτές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας!
Φαίνεται πως ο κ. Τζιτζικώστας θέλησε να εκμεταλλευτεί το όνομα και τη δημοφιλία του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας , για ενισχύσει την υποψηφιότητα του.
Το ρεπορτάζ μας διαψεύδει τις φήμες αυτές που κάνουν το γύρο του διαδικτύου…

*** Ντροπή σας βουλευτές…
voulh
-  Η οικονομία της χώρας μα ς αιμορραγεί και οι "εκλεκτοί" της Βουλής πίνουν καφέ φθηνότερα απ΄ ότι οι νεοσύλλεκτοι και οι στρατιώτες!
~ Οι 300 βουλευτές, αμείβονται με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5700 ευρώ το μήνα και πληρώνουν πολύ φθηνότερα προϊόντα από τους στρατεύσιμους που λαμβάνουν…870 ευρώ το μήνα!
Δείτε τις ενδεικτικές τιμές Βουλής και …ΚΨΜ
ΚΨΜ                                                           ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΒΟΥΛΗΣ
Ελληνικός μονός 0,50 λεπτά                          0,10 λεπτά     
Ελληνικός διπλός 0,65 λεπτά                         0,20 λεπτά      
Στιγμιαίος μονός 0,85 λεπτά                          0,10 λεπτά     
νερό 500μ 0,30 λεπτά                                    0,20 λεπτά     
νερό 1500μλ 0,75 λεπτά                                0,40 λεπτά     
ζαμπόν τυρί 165γρ 1,55                                 1,20 λεπτά     
μηλόπιτα 100γρ 0,95 λεπτά                            0,50 λεπτά     

*** Έκτακτο: Σεισμός νότια της Κρήτης
krhth seismos
-  Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, νότια της Κρήτης. όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 10χλμ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα και τραυματίες, καθώς ούτε και υλικές ζημιές.  http://www.seismoi.gr  .-  

***  Η ανάγκη έναρξης ουσιαστικού εθνικού διαλόγου για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης σε σχέση με την ανάπτυξη
dikaiosynh
-    Του Μιχάλη Καρχιμάκη
Πρώην Υφυπουργού - Στελέχους Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Μια από τις αναγκαίες κι επείγουσες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση καλείται από τους εταίρους να υλοποιήσει άμεσα, ως προαπαιτούμενο στοιχείο απόδειξης της καλής της θέλησης, να προβεί σε αξιόπιστη διαπραγμάτευση, αποτελεί η νομοθέτηση διαδικασιών για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
Στο κείμενο, μάλιστα, της συμφωνίας με τους εταίρους διατυπώνεται ρητά πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μέχρι τις 22 Ιουλίου νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα Δικαιοσύνης να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης αλλά και να μειώσει τα κόστη.
Ακόμα μία φορά όμως, διαπιστώνεται ότι τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και η κυβέρνηση, προάγουν, χάριν της «επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης», την αναμόρφωση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και κατά κάποιες πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, πιθανόν και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ενώ ουδείς λόγος γίνεται για οποιαδήποτε τροποποίηση-αναμόρφωση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, ο οποίος ρυθμίζει την δικονομική διαδικασία επίλυσης όλων των διοικητικών διαφορών χρηματικού περιεχομένου που αφορούν στην είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Ακόμα μία φορά, φαίνεται να δίδεται έμφαση στην αναμόρφωση διαδικασιών που αφορούν στην επίλυση ιδιωτικών διαφορών από τις οποίες το Δημόσιο επ΄ουδενί επωφελείται, ενώ ταυτόχρονα οι επίλυση των διοικητικών διαφορών, γίνεται όλο και πιο χρονοβόρα εξαιτίας αφενός της αύξησης του όγκου των διοικητικών υποθέσεων και αφετέρου της έλλειψης οποιασδήποτε ουσιαστικής πρωτοβουλίας για την επιτάχυνσή της.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αλλά και από την εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος που οδήγησε σε μαζική αποχή τους δικηγόρους όλης της χώρας προκαλώντας επιπλέον ζημία , στην ήδη δυσκίνητη χρονικά απονομή δικαιοσύνης όλων των κλάδων, προκύπτει ότι οι
μεταρρυθμίσεις που φαίνεται να προετοιμάζονται είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση κυρίως ,αν όχι αποκλειστικά, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Τραπεζών εις βάρος των πολιτών.
Η αλλαγή π.χ. των κριτηρίων κατάταξης των πιστωτών στην περίπτωση χρεωκοπίας και εκκαθάρισης επιχείρησης, και η εξαίρεση του δικαιώματος αποζημίωσης των εργαζομένων από εκείνα που ικανοποιούνται προνομιακά, σύμφωνα με το νεό άρθρο 977 του ΚΠολΔ, που φέρεται να πρότεινε η Κυβέρνηση, εγγράφως στους θεσμούς, καταδεικνύει την πρόθεση ανάδειξης των συμφερόντων των Τραπεζών-πιστωτών σε απόλυτη προτεραιότητα, έναντι οποιουδήποτε άλλου.
Σε αυτή ιδίως την κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία η απαίτηση για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, γίνεται πλέον σαφές, ακόμα και από τους δανειστές μας εταίρους ότι αποτελεί απαραίτητο πρόκριμα για οποιονδήποτε σχεδιασμό αναπτυξιακής πολιτικής, εντός της Ευρωζώνης, είναι πολύ κρίσιμο οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν να προσανατολίζονται σε αποτελεσματική κατεύθυνση.
Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας και απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης είναι άμεση και επιτακτική. Ενώ πρέπει να γίνει αντιληπτή η προέχουσα έναντι των άλλων δικονομιών σημασία των διαδικασιών που αυτή διέπει, λόγω της αναπόσπαστης συνάφειάς τους με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η διαμόρφωση προτάσεων με σαφές περιεχόμενο και συγκεκριμένο προσανατολισμό, ουσιαστικής ενίσχυσης της διοικητικής δίκης πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα.
Για τη διαμόρφωση των προτάσεων αυτών απαιτούνται :
1. ΕΝΑΡΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-συνδιαμόρφωση των προτάσεων για την επιτάχυνση και αποτελεσματικότητα της Διοικητικής Δίκης από όλους του εμπλεκόμενους φορείς, Δικαστικούς Λειτουργούς, Δικηγόρους, Δικαστικούς Υπαλλήλους κλπ.
2. ΘΕΣΠΙΣΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Η δικαστική εξουσία και ιδίως η διοικητική δικαιοσύνη μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση και αποτελεσματική νομοθέτηση.
Η συγκεκριμενοποίηση της συλλειτουργίας νομοθεσίας, διοικητικής διαδικασίας και διαδικασίας εκδίκασης διοικητικών διαφορών είναι μονόδρομος.
3. ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ.
Στα πλαίσια αυτών των κατευθύνσεων και πάντοτε εντός των ορίων του Συνταγματικού Δικαιώματος της Δικαστικής Προστασίας, θα πρέπει να εξεταστούν:
1α) Η δυνατότητα θέσπισης επιπλέον όρων και προϋποθέσεων στη χορήγηση αναστολής από τα Διοικητικά Δικαστήρια.
Α) Με το καθεστώς που ισχύει έως σήμερα στις Δικονομίες των Διοικητικών Δικαστηρίων, και συγκεκριμένα στη Δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας, στη Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τη Δικονομία των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, οι ΚΥΡΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ που εξετάζονται για τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης διοικητικών πράξεων είναι (με μικρές παραλλαγές σε κάθε ειδικότερο δικονομικό κείμενο):
i. Η πρόδηλη βασιμότητα του ενδίκου βοηθήματος(ελάχιστες περιπτώσεις αναστολών χορηγούνται γι αυτό το λόγο)
ii. Η απόδειξη εκ μέρους του αιτούντος την αναστολή , ΟΤΙ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΒΛΑΒΗ, ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ, καθώς και η επίκληση περιουσιακών αγαθών εις βάρος των οποίων επαπειλούνται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η δεύτερη αυτή περίπτωση, η οποία είναι και μακράν η συνηθέστερη αιτία χορήγησης αναστολής, επιφέρει ως αποτέλεσμα την αναστολή , δηλαδή το «πάγωμα» εκτέλεσης της διοικητικής πράξης στην οποία αφορά, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση οριστική από το Διοικητικό Δικαστήριο.
Ακόμα όμως και όταν εκδοθεί απόφαση από το Πρωτοβάθμιο Διοικητικό Δικαστήριο, είναι δυνατή η αίτηση για τη χορήγηση αναστολής κατά της δικαστικής απόφασης μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου κ.ο.κ.
Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο μέσος χρόνος που απαιτείται σήμερα για την έκδοση αμετάκλητης απόφασης από τα ανώτατα Διοικητικά Δικαστήρια είναι από 8 έως και 14 έτη.
Επομένως, σε πολλές περιπτώσεις η τελική έκδοση απόφασης είναι αλυσιτελής και η δικαστική προστασία ανεπίκαιρη καθώς, ο διάδικος μπορεί να έχει πτωχεύσει (όταν πρόκειται για χρηματικό καταλογισμό) , να έχει αποβιώσει κ.ο.κ.
Β) Με δεδομένο, ότι στις ως άνω αναφερόμενες δικονομίες ορίζεται ότι η αναστολή είναι δυνατό να μη χορηγηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να εξεταστούν στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου :
I. H δυνατότητα νομοθετικής εξειδίκευσης των λόγων δημοσίου συμφέροντος που αποκλείουν τη χορήγηση αναστολής σε αναπτυξιακές δίκες
II. Η δυνατότητα απαγόρευσης χορήγησης αναστολής σε φορολογικές δίκες όταν πιθανολογείται από τον δικαστή η πρόθεση φοροδιαφυγής από τον αιτούντα.
III. H δυνατότητα επανεξέτασης σε ορισμένες περιπτώσεις της χορηγηθείσας αναστολής εντός ενός έτους π.χ. προκειμένου να είναι δυνατό να διακριβωθεί αν συνεχίζει να υφίσταται η οικονομική αδυναμία του αιτούντος.
IV. H θέσπιση ειδικότερων προϋποθέσεων χορήγησης αναστολής στις αναπτυξιακές δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας σε συνάρτηση με το έννομο συμφέρον του αιτούντος.
1β) H οριοθέτηση με νόμο του εννόμου συμφέροντος στις δίκες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και ειδικότερα στις δίκες που αφορούν σε αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις.
Το έννομο συμφέρον , δηλαδή το «δικαίωμα» προσφυγής του πολίτη στα διοικητικά δικαστήρια, λόγω της βλάβης που υφίσταται από την έκδοση κάποιας διοικητικής πράξης, όπως έχει οριστεί από τη Νομολογία , πρέπει να είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΝΕΣΤΩΣ.
Εντούτοις, ιδίως στις περιβαλλοντικές δίκες που συναρτώνται άμεσα με την εκτέλεση δημοσίων αναπτυξιακών έργων, το έννομο αυτό συμφέρον έχει διευρυνθεί υπέρμετρα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η άσκηση αίτησης ακυρώσεως και αναστολής στο ΣτΕ ακόμα και από κάποιους πολίτες οι οποίοι έχουν συμμετοχή σε περιβαλλοντικές οργανώσεις χωρίς να έχουν άμεση διασύνδεση με την επίδικη έννομη σχέση.
1γ) H δυνατότητα νομοθετικής πρόβλεψης αποζημιωτικής ευθύνης εις βάρος του φυσικού ή νομικού προσώπου και υπέρ του Δημοσίου που με προδήλως αβάσιμα ένδικα βοηθήματα αλλά με λόγους που επιτρέπουν τη χορήγηση αναστολής και με υπαιτιότητα, προκαλεί επιβράδυνση στην εκτέλεση δημοσίων έργων, συμβάσεων κλπ. εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
2α) Η ανεξαρτησία της λειτουργίας της Δικαιοσύνης τείνει αρκετές φορές να συγχέεται με την απομόνωσή της από τις άλλες δύο λειτουργίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική.
Όμως, η ύπαρξη στρεβλώσεων στο επίπεδο της νομοθεσίας οδηγεί αναπόφευκτα στην δημιουργία στρεβλώσεων και στη διοίκηση η οποία καλείται να εφαρμόσει τις νομοθετικές διατάξεις κι εν τέλει επιβαρύνεται υπέρογκα και η διοικητική δικαιοσύνη η οποία επιφορτίζεται με επιπλέον όγκο υποθέσεων που έχουν ανακύψει από τις εν λόγω στρεβλώσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι επιτακτικό να δρομολογηθούν τα εξής:
i. Να επανεξεταστούν και επαναδιατυπωθούν, με προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και του πολίτη τα βασικά νομοθετήματα που διέπουν τη διοικητική διαδικασία. Ιδιαίτερα , λόγω και της ισχύος του νόμου «Περί Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» αλλά και του νόμου για τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», οι οποίοι παρέχουν ευρεία πρόσβαση του πολίτη στη δημόσια πληροφορία, πρέπει να επανεξεταστούν διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αναφορικά με την πρόσβαση του διοικουμένου στα δημόσια έγγραφα, την έναρξη ισχύος της διοικητικής πράξης από την κοινοποίησή της και τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης.
Ο εκσυγχρονισμός των ως άνω διατάξεων, είναι δυνατό να άρει τα ζητήματα που ανακύπτουν από την περιοριστική αντιμετώπιση που έχει επιφυλάξει έως σήμερα ο νομοθέτης και επομένως να αφαιρέσει ένα μεγάλο τμήμα υποθέσεων που καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια και οι οποίες πηγάζουν από τις διατάξεις αυτές.
ii. Να δημιουργηθεί στις υπηρεσίες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γραφείο επεξεργασίας της Νομολογίας, το οποίο θα αναλαμβάνει να εκδίδει μηνιαίως εμπεριστατωμένο δελτίο Νομολογίας για τα διοικητικά θέματα που έχουν κριθεί με αποφάσεις της Ολομέλειας ή των Τμημάτων και που άπτονται δικών με αναπτυξιακό και οικονομικό ενδιαφέρον για τα συμφέροντα του Δημοσίου και να αποστέλλει με τη μορφή Εγκυκλίου , το δελτίο αυτό στις υπηρεσίες που τις αφορά η νομολογιακή ερμηνεία των ζητημάτων που περιλαμβάνονται.
Έτσι π.χ. για ζητήματα πολεοδομικού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος εν γένει, θα πρέπει να αποστέλλεται μηνιαίως η νομολογιακή αντιμετώπισή τους, στις αρμόδιες υπηρεσίες που εγκρίνουν περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να είναι εκ των προτέρων δυνατή η συμφωνία τους με τη νομολογία και να μην απαιτείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη για την ακύρωσή τους με την αντίστοιχη αναστολή του έργου στο οποίο θα αφορούν.
iii. Να θεσπιστεί νομοθετικά η υποχρεωτική συμμετοχή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επεξεργάζονται νομοθεσία σχετική με τη διοικητική διαδικασία και δικαιοσύνη, διοικητικών δικαστών και διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι είναι οι πλέον κατάλληλοι να εκφέρουν προτάσεις ενίσχυσης και αποτελεσματικότητας του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της διοίκησης και της διοικητικής δικαιοσύνης.
3) Η μέχρι σήμερα προσπάθεια λειτουργίας των επιτροπών επίλυσης διοικητικών διαφορών έχει καταρχήν εστιαστεί στις Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα αποτελέσματα από την πραγματική τους λειτουργία κατέδειξαν ότι η συμβολή τους είναι μάλλον ζημιογόνος για το δημόσιο συμφέρον αλλά και το συμφέρον του πολίτη.
Ο υπέρογκος αριθμός υποθέσεων (περίπου 700 ανεκδίκαστες υποθέσεις παρέμειναν στο τέλος του 2013 στην Επιτροπή του άρθρου 70β) και το δυσνόητο νομικό πλαίσιο με το οποίο θεσπίστηκαν ιδίως οι προθεσμίες προσφυγής, σιωπηρής αποδοχής τους και τεκμαιρόμενης έκδοσης απόφασης, δημιούργησαν τεράστια σύγχυση στους ενδιαφερόμενους και τους δικαστές, επιφόρτισαν με επιπλέον βάρος τα διοικητικά δικαστήρια και απέτρεψαν την δυνατότητα είσπραξης δημοσίου χρήματος.
Είναι άμεση αναγκαιότητα, τώρα πλέον που έχουν εντοπιστεί οι λόγοι δυσλειτουργίας τους, να αναμορφωθεί και κυρίως να αποσαφηνιστεί αρχικά το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τις Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο Ψήφισμα της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κατά την τελευταία Γενική Συνέλευσή τους, "Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και 17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις. Για αυτά εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.»
Επιπλέον, απαραίτητη είναι η επαρκής στελέχωση με εξειδικευμένους σε νομικά και φορολογικά θέματα υπαλλήλους, καθώς και η αύξηση των μελών που απαρτίζουν τις εν λόγω επιτροπές.
Συνοψίζοντας, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι καμία μεταρρύθμιση και νομοθετική πρωτοβουλία δεν θα μπορέσει να ευοδωθεί αν δεν προβλεφθεί ΑΜΕΣΑ η αύξηση των οργανικών θέσεων των Διοικητικών Δικαστών και υπαλλήλων των Διοικητικών Δικαστηρίων. Ενδεικτικά οι ετήσια προκήρυξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσληψη Διοικητικών Δικαστών, του έτους 2014, περιελάμβανε 20 μόνο θέσεις εκ των οποίων οι 6 θέσεις ήταν για το Συμβούλιο της Επικρατείας , οι 6 για το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι 8 για τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια όλης της Ελλάδας.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι υποψήφιοι διοικητικής κατεύθυνσης, που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό για την Εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών , είναι ετησίως περίπου 400 , εκ των οποίων οι 200 περίπου πετυχαίνουν βαθμολογία πάνω από την οριζόμενη βάση εισαγωγής, αλλά μένουν εκτός λόγω χαμηλού αριθμού θέσεων, είναι προφανές ότι η κάλυψη σε περίπτωση αύξησης των θέσεων, θα είναι άμεσα εφικτή λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων υποψηφίων.
Η ανορθολογική κατανομή προσωπικού, στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να ανακατανεμηθεί αντί να μιλούν κάποιοι για απολύσεις και διαθεσιμότητες, και να διοχετευθεί μετά από μια ταχύρυθμη επιμόρφωση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς , οι οποίοι και θα κληθούν να συμβάλουν στην διεύρυνση του δημόσιου πλούτου στην χώρα.
*** Αθλητική  ενημέρωση :
olympiakos arsenal panetoimos
*** Πανέτοιμος δηλώνει ο Ολυμπιακός για το ματς κόντρα στην Άρσεναλ
 ~  Απόψε στις 21:45 ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την Άρσεναλ, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League. Τόσο η ομάδα του Λονδίνου όσο κι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν ακόμη βάλει βαθμό ή βαθμούς στο σακούλι τους και είναι λογικό σήμερα να τα δώσουν όλα για τη νίκη.
Φυσικά, στο Λιμάνι ξέρουν πολύ καλά τις δυσκολίες που κρύβει ένα ματς τόσο υψηλού επιπέδου. Ο Μάρκο Σίλβα έχει προετοιμάσει καταλλήλως την ομάδα του και άπαντες είναι έτοιμοι για να βάλουν δύσκολα στην ομάδα του Βενγκέρ.
Ο Πορτογάλος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του σε σύστημα 4-2-3-1 με τον Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια και τους Ελαμπντελαουί, Μποτία, Σιόβα, Μαζουακού στην άμυνα. Οι Κασάμι και Καμπιάσο θα είναι οι δύο χαφ με τον Ιντέγε να είναι ξανά στην κορυφή, τον Φορτούνη από πίσω του και τους Πάρντο - Σεμπά δεξιά και αριστερά του.
Το σχήμα, βέβαια, μπορεί να μετατραπεί σε 4-3-3 στην περίπτωση που μπει στην 11άδα, ο εξαιρετικός με την Μπάγερν Μονάχου, Σαλίνο. Τότε θα δούμε τον Σεμπά στον πάγκο με τον Βραζιλιάνο να παίρνει θέση στα χαφ και τον Φορτούνη να μετατοπίζεται αριστερά.
Από την πλευρά του ο Αλσατός τεχνικός ετοιμάζει ένα σύστημα σε 4-2-3-1 με τον Οσπίνα κάτω από τα δοκάρια και τους Μονρεάλ, Μερτεζάκερ, Κοσιελνί, Μπεγερίν στην άμυνα. Ο Κοκλέν έχει κάνει δυο προπονήσεις και θα πάρει θέση δίπλα στον Καθόρλα με τους Εζίλ, Ράμσεϊ και Σάντσες να είναι η τριάδα των επιθετικών χαφ πίσω από τον Γουόλκοτ.
Διαιτητής θα είναι ο... φιλικός προς τις ελληνικές ομάδες και δη του Ολυμπιακού Μπας Νάιχαους, καθώς εκείνος είχε σφυρίξει το 3-1 επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ στο Φάληρο το 2011.


*** Πρόσκληση μηχανικών για συμμετοχή στην ποδοσφαιρική ομάδα 

Ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι «η ποδοσφαιρική ομάδα του κλάδου ξεκινά την προετοιμασία της για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Μηχανικών 2016. Στην ομάδα μπορούν να συμμετέχουν συνάδελφοι που έχουν λάβει πτυχίο, τόσο από Ανώτατη Πολυτεχνική Σχολή, όσο και από Ίδρυμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕΙ) από τμήματα Τεχνολογικών Εφαρμογών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εγγραφή τους στο ΤΕΕ. Προπονήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη στις 21.00 στο γήπεδο ΔΗΜ. ΚΤΕΛ. “Γ. Λουκαρέας” με προπονητή τον Βασίλη Μπλέτσα. Σας προσκαλούμε να στελεχώσετε με την συμμετοχή σας την ομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους: Παρασκευά Καμαρινάκη, τηλ. 2721063545 / 6942606460, Βασίλη Παπαευσταθίου, τηλ. 2721021567 / 6944776332». - 

*** Στην Καλαμάτα ο Σπύρος Γιαννιώτης!

Μπορεί οι υποχρεώσεις που τον έφεραν στην Καλαμάτα να ήταν πιεστικές, όμως αυτό δεν ήταν αρκετός λόγος για να χάσει την καθημερινή του προπόνηση, αφού η συνέπεια και η προσήλωση στο στόχο αποτελεί βασικό κλειδί της επιτυχίας. Ο λόγος για τον Σπύρο Γιαννιώτη, τον κορυφαίο πρωταθλητή κολύμβησης ανοικτής θάλασσας, που έχει ανεβάσει τη χώρα μας δύο φορές στην κορυφή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, φέτος στο 3ο σκαλί του βάθρου, αλλά και ήταν 4ος Ολυμπιονίκης το 2012 στο Λονδίνο. Έχοντας πια στο μυαλό του ένα από τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας ο Γιαννιώτης παρέδωσε στο κολυμβητήριο Καλαμάτας μαθήματα πρωταθλητισμού. Τόσο με την αγωνιστική του προσήλωση στην προπόνηση, όσο και με τον προσιτό του χαρακτήρα και την προθυμία ή καλύτερα αίσθηση υποχρέωσης να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές αθλητών, και όχι μόνο, κάτι από τη δική του «στόφα». Τον υποδέχθηκε στο κολυμβητήριο ο προπονητής της προαγωνιστικής ομάδας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Τάκης Λαγοπάτης, με τον οποίοι διατηρούν στενές φιλικές σχέσεις από τότε που κι εκείνος έκανε με μεγάλη επιτυχία πρωταθλητισμό. Χ.Ε. - 

***  Με ψυχή Θύελλα… 1-0 τη Δόξα Νέας Μανωλάδας, μένει ο Κλάδης          
     
Περίπου 800 φίλαθλοι ήταν συνεπείς και φέτος στην πρεμιέρα της Μαύρης Θύελλας, δίνοντας την Κυριακή μέσα σε κλίμα γιορτής το «παρών» στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, και παρά τα προβλήματα και τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ημερών η βαριά φανέλα έκανε και πάλι το θαύμα της! Η Καλαμάτα ξεκίνησε με το …δεξί τις υποχρεώσεις της στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, καθώς επιβλήθηκε με 1-0 της Δόξας Νέας Μανωλάδας που εμφανίστηκε πιο έμπειρη, έτοιμη, δυνατή και επικίνδυνη. Ένα τρίποντο που παρ’ όλα αυτά δεν χαρίστηκε στην τοπική μας ομάδα, παρ΄ότι στάθηκε άτυχη-τυχερή στο δοκάρι (παραλίγο αυτογκόλ) του Λίπι στο 8’ και στο 49’ στο σουτ που είχε και πάλι στο οριζόντιο ο Γούρμος στο 4ο λεπτό της επανάληψης. Το γκολ του Τορεζάνι στο 52’ που έκρινε τη συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της θέλησης για τη νίκη και του πάθους που συνδυάστηκε με καθαρό μυαλό και δημιουργικότητα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο προπονητής των φιλοξενουμένων Μίκι Τσίρκοβιτς έκανε λόγο για καθαρή νίκη…
Το φιλμ του αγώνα
7’ από πάσα του Κωνσταντινίδη, ο Κερμενίδη έκανε τη σέντρα μέσα στην περιοχή, αλλά ο Καλιακμάνης μπλόκαρε προ του Αθανασόπουλου
8’ ο Αργυρόπουλος εκτέλεσε ένα κόρνερ από αριστερά και ο Λίπι στην προσπάθειά του να διώξει με το κεφάλι έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και από εκεί πέρασε άουτ από την απέναντι πλευρά
33’ ο Νιφορόπουλος έβγαλε μια χαμηλή σέντρα από δεξιά και ο Μελετίδης έπιασε το απ’ ευθείας σουτ από το σημείο του πέναλτι, με τον Θωμά να αποκρούει σωτήρια με το ένα χέρι σε κόρνερ κι ενώ είναι πεσμένος κάτω
45’ σέντρα του Χαλκιαδάκη, κεφαλιά Αθανασόπουλου άουτ
46’ σέντρα Νινιού ο Αθανασόπουλος δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή μέσα από την περιοχή
49’ ο Γούρμος εκμεταλλεύθηκε την ολιγωρία της άμυνας και από τη δεξιά γωνία της μεγάλης περιοχής εξαπέλυσε ένα σουτ-κεραυνό που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας της Καλαμάτας
52’ πάσα του Κωνσταντινίδη στον Κερμενίδη και σέντρα του τελευταίου από αριστερά, ο Αθανασόπουλος «τσίμπησε»» τη μπάλα από τον τερματοφύλακα της Δόξας, όσο χρειαζόταν για να επωφεληθεί ο Τορεζάνι, ο οποίος πλάσαρε κάτω από τα πόδια του Καλιακμάνη, ανοίγοντας το σκορ για την Καλαμάτα και δίνοντας το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς.
57’ από λάθος του Σωτηρόπουλου, ο Τορεζάνι βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο άουτ δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι
90’+3’ από μια προσπάθεια του Καραλή, ο Κερμενίδης πέρασε στον Τορεζάνι που ελίχθηκε μέσα στην περιοχή και σούταρε δυνατά, αλλά ο Καλλιακμάνης μπλόκαρε στο κέντρο της εστίας του
Καλή ήταν η διαιτησία της αθηναϊκής τριάδας που αποτελούσαν οι Γρίμμας, Πασπάτης-Ταμαλής.
Κίτρινες: Χαλκιαδάκης (56’) Αθανασόπουλος (73’)-Νιφορόπουλος (14’).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Θωμάς, Νινιός, Χαλκιαδάκης (68’ λ. τρ. Καραλής), Ίλιεφ, Δούμουρας, Γαλανόπουλος, Τορεζάνι, Λίπι (75’ Κουντάνης), Αθανασόπουλος, Κερμενίδης, Κωνσταντινίδης (89’ Αγγελόπουλος).
ΔΟΞΑ ΝΕΑΣ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ: Καλιακμάνης, Νιφορόπουλος, Παπαδόπουλος, Κυριαζόπουλος, Βραχνής, Νικολακόπουλος (46’Αδαμόπουλος), Μπαρμπαρούσης (46’ Γούρμος), Βατσής, Μελετίδης, Αργυρόπουλος, Σωτηρόπουλος (85’ Καλογερόπουλος)
-Το παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 800 φίλαθλοι, ενώ κόπηκαν κάπου 450 εισιτήρια.
~ Κερδίζει με το …σπαθί του την ευκαιρία να μείνει ο Κλάδης
Μετά το χθεσινό ρεπό, η Καλαμάτα θα αρχίσει σήμερα την προετοιμασία της για το παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής, την προσεχή Κυριακή και πάλι στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, με αντίπαλο τον Ηρακλή Ψαχνών. Στην προπόνηση δεν θα βρεθεί ο Μίλτος Γκόφας όπως προεξοφλούσαν(-με) σχεδόν όλοι, αλλά ο Κώστας Κλάδης. Σε αυτό έπαιξε αναμφισβήτητα ρόλο η προχθεσινή νίκη και η καλή εικόνα της ομάδας, αλλά εξίσου η ικανότητα που έδειξε στο να διαχειριστεί και να κλείσει έξω από τα αποδυτήρια όλα τα προβλήματα και τις αβεβαιότητες, βγάζοντας το καλύτερο από κάθε παίκτη και στη λειτουργία της ομάδας. Αν και ο Γκόφας ήταν στις κερκίδες δεν είναι τελικά καθόλου βέβαιο ότι θα αναλάβει καθήκοντα. Για την ακρίβεια με βάση τα χθεσινά δεδομένα την Κυριακή η Καλαμάτα θα παραταχθεί και πάλι με Κλάδη στον πάγκο.
Κι αυτό δεν είναι μόνο η «απαίτηση» του κόσμου, αλλά και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη σε διοικητικο-οικονομικό επίπεδο και όσον αφορά την εμπλοκή του Κώστα Ντάβαρη και του Θανάση Παπαγεωργίου. Μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχουν αναδειχθεί κάποιες διαφορές στη φιλοσοφία και στον τρόπο που θέλουν να λειτουργεί η ομάδα από τη μια ο πρόεδρος Γιώργος Ράλλης και από την άλλη ο κ. Ντάβαρης.
 ~  Κι αυτά…
-Εξαιρετική παρουσία είχαν στο πέταλο οι φανατικοί Bulldogs της Καλαμάτας, με πανό, τραγούδια και συνθήματα, και δικαιολογημένα μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης οι ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ πήγαν μπροστά τους για να πανηγυρίσουν μαζί τη νίκη.
-Παρά την έλλειψη εμπειρίας και το νεαρότατο της ηλικίας της η νέα υπεύθυνη Τύπου Σίσσυ Δρέττα κάνει πολύ καλή προσπάθεια για τη διευκόλυνση των εκπροσώπων των ΜΜΕ.
-Ωστόσο θέμα δημιουργήθηκε με τον αποκλεισμό τηλεοπτικών συνεργείων, ανάμεσα στα οποία και του Super B που ήρθε από την Πάτρα με το γνωστό συνάδελφο Παναγιώτη Μάλλιο. Η θέση της διοίκησης ήταν πως έπρεπε να εξασφαλίσουν ειδική άδεια εισόδου από την ΕΠΟ ή σε πρότερη συνεννόηση με τη διοίκηση.
-Η παρουσία των πρώην παικτών της Καλαμάτας Νιφορόπουλου-Αργυρόπουλου, οι οποίοι αγωνίστηκαν με τα χρώματα της Δόξας, συγκέντρωσε σε 2-3 φάσεις (δυνατά φάουλ και διαμαρτυρίες αντίστοιχα) τα βέλη
-Ο Μίλτος Γκόφας κάθισε στα επίσημα, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της ομάδας, Άκη Δάλλα, αλλά και τον κ. Μανέττα, που μοίραζε φρούτα
-Ο νέος τεχνικός διευθυντής, Κώστας Ντάβαρης, κάθισε λίγο πιο μπροστά στην πρώτη σειρά, περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες –κάτι που σχολιάστηκε δυσμενώς απ΄όλους- και σίγουρα είναι μια εικόνα που δεν θα θέλαμε να ξαναδούμε, καθώς έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια στην «οικογενειακή κερκίδα»
-Ο πρόεδρος Γιώργος Ράλλης ασπάστηκε περιχαρής τον Τορεζάνι, κατά την αποχώρηση του τελευταίου από το γήπεδο.
Φορτισμένη η Συνέντευξη Τύπου
Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το ματς. Οι δύο προπονητές, της Μανωλάδας Μίκι Τσίρκοβιτς και της Καλαμάτας, Κώστας Κλάδης μίλησαν με θερμά λόγια ο ένας για τον άλλο. Ο κ. Τσίρκοβιτς τόνισε ότι δικαιότερο αποτέλεσμα θα ήταν ισοπαλία, ενώ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα της ομάδας του, καθώς επέλεξε να χτυπήσει το παιχνίδι, με την είσοδο 2 επιθετικών.
Στο αγωνιστικό μέρος ο κ. Κλάδης τόνισε ότι η ομάδα μας δεν είναι ακόμη έτοιμη και ήταν επιλογή να κρατήσει την ομάδα χαμηλά, αφού δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στα ίσα έναν τόσο δυνατό αντίπαλο.
Ωστόσο όλο το ενδιαφέρον της συνέντευξης επικεντρώθηκε στην κατάθεση ψυχής που έκανε ο Κώστας Κλάδης, αλλά και τα όσα είπε ο αρχηγός της Καλαμάτας, Άρις Γαλανόπουλος (από πλευράς Δόξας μίλησε ο Γούρμος) και είχε να κάνει με το κλίμα αβεβαιότητας και πίεσης που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ποδοσφαιριστές.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κλάδης ανέφερε:
«Αν πω ότι δε με πονάει θα είμαι ψεύτης. Εγώ έπραξα αυτό που έπρεπε να κάνω ως άνθρωπος και ως Καλαματιανός να στηρίξω αυτά τα παιδιά να μπορέσουν σε ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι να το ξεπεράσουν. Από εκεί και πέρα όλα τα γράφει η ιστορία.
Μην βγάζουμε κακίες. Η μοίρα του προπονητή αυτή είναι. Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Εμένα με ενδιαφέρει ως Καλαματιανό η ομάδα να βρει την ταυτότητά της και να πάει ψηλότερα. Αν το πετύχει κι εγώ χαρούμενος θα είμαι.
Δεν ήθελα να αποδείξω τίποτα. Είμαι ένας προπονητής πολλά χρόνια, έχω δουλέψει πάρα πολλά χρόνια με επιτυχίες στη Δ’ Εθνική και το ίδιο ήθελα να περάσω και φέτος στην Καλαμάτα και δόξα να έχει ο Θεός, με τη βοήθεια των παιδιών τα καταφέραμε. Από εκεί και πέρα αυτοί είναι οι αρμόδιοι που έχουν την τύχη στα χέρια τους, οι αποφάσεις θα τους κρίνουν».
 ~**  Γ’ Εθνική-3ος Όμιλος
Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας 

ΑΟ Λεβάντε-Κανάρης Χίου   0-1
Παναργειακός-Παμβουπρασιακός 2-1
ΠΑΟ Λουτρακίου-Βύζας Μεγάρων     2-0
Καλαμάτα-Δόξα Νέας Μανωλάδας     1-0
ΑΟ Χαλκίδας-Αιολικός  1-0
ΑΕ Σπάρτης-Ερμιονίδα  1-1
Ηρακλής Ψαχνών-Παναρκαδικός  0-1
Η επόμενη αγωνιστική
Κυριακή 4/10, 4 μ.μ.
Καλαμάτα-Ηρακλής Ψαχνών
Δόξα Νέας Μανωλάδας-ΠΑΟ Λουτρακίου
Βύζας Μεγάρων-Παναργειακός
Παμβουπρασιακός-Ερμιονίδα
Παναρκαδικός-ΑΟ Λεβάντε
Κανάρης Χίου-ΑΟ Χαλκίδας
Αιολικός-ΑΕ Σπάρτης
 ~*    Της Χριστίνας Ελευθεράκη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας
 
 ***

 ~*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :
~* ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  01 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-01-2015.html  .-
~*  ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-02-2015.html .-
 ~ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  03  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-03-2015.html .
-~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  07 Σεπτεμβρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-07-2015.html .
-~Διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας  μας  4, 5  και  6  Σεπτεμβρίου  2015 : Δευτέρα  07-09-2015   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/4-5-6-2015.html ,.-
 ~ ARFARA  NEWS   Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  08  Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-08-2015.html .- 
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS   Τρίτη  08 Σεπτεμβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/08-2015.html .-
 ~ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS Αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-09-2015.html .-
~Το  αγιάζι στην ενημέρωση Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/09-2015.html ,~ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Πέμπτη 10-Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-10-2015.html .-
~ Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 11-09 -2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-09-2015.html .-
 ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή  11 Σεπτεμβρίου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-11-2015.html .-
 ~Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ARFARA  NEWS Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα  14 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12  και  13 Σεπτεμβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/12-13-2015.html .-  ~Το  αγιάζι της ενημέρωσης στην Εφημερίδα  μας  Δευτέρα  14  Σεπτεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/14-2015.html .
~ARFARA NEWS  Η εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  15  Σεπτεμβρίου  2015   :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-15-2015.html .-
 ~ Η  Εφημερίδα  μας στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/09/15-2015.html .-
 ~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ μας Διαδρομές  Τρίτη  15 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/15-2015.html .-       
~ Η  Εφημερίδα  μας  ΑRFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  16 Σεπτεμβρίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-16-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα   μας  ARFARA  NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση  Πέμπτη 17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-17-2015.html .-
~Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
~ARFARA NEWS  Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  18  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-18-2015.html .-
~ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ αλλά και ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΑΝΔΡΕ και ΑΝΕΚΔΟΤΑΣ  : Παρασκευή  18  Σεπτεμβρίου  2015 , http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html .-
~  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  18  Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/18-2015.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Το  αγιάζι στην ενημέρωση  Σάββατο  19  Σεπτεμβρίου  2015:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-19-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση  Κυριακή  20  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-20-2015.html .- 
~ Βουλευτικές Εκλογές 20  Σεπτεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015.html .-
~ Βουλευτικές Εκλογές 20 Σεπτεμβρίου 2015/ 2ον :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/09/20-2015-2.html .-
~Η  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΜΑΣ ARFARA NEWS  Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-21-2015.html .- 
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 19 και20  Σεπτεμβρίου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/19-20-2015.html .-
~ Το  αγιάζι στην ενημέρωση  Δευτέρα 21  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/09/21-2015.html .-
~Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-22-2015.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου  2015 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/09/22-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23  Σεπτεμβρίου 2015:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-23-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-24-2015.html .-
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  24  Σεπτεμβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/09/24-2015.html .- ~ Η  Εφημερίδα  μας  Αrfara Νews  Το  αγιάζι στην ενημέρωση  25 Σεπτεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/rfara-ews-25-2015.html .-
~ΕΚΔΡΟΜΗ -ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ στην ορεινή Αρκαδία Λακωνίας Σάββατο  26 /09/2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 : https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7613279330500520820#allposts/postNum=0 .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι στην Ενημέρωση  Κυριακή 27  Σεπτεμβρίου 2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-27-2015.html .- 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα  28  Σεπτεμβρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-28-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το αγιάζι στην ενημέρωση Τρίτη  29  Σεπτεμβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/09/arfara-news-29-2015.html .-
~

~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4372 video.  -    Σταματης Σκουλικας ,                               
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2598 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , + Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2579   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9535   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4558 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 529  / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.311   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   520 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  465. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                 
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010    .-

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου