Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014  :
Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας !!!
Δ΄ Χαιρετισμοί  στην Παναγία  μας  στον  Ι.Ν.Αγίου  Δημητρίου  στην Καστροπολιτεία  του  ΜΥΣΤΡΑ  Λακωνίας  : http://youtu.be/Gj4RsiprzUM ,




http://youtu.be/LvQPGlWJmxk ,

*** Μεσσηνιακά  και  άλλα : 


*** Η Ελένη Αλειφέρη υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης 

 Η Ελένη Αλειφέρη θα είναι σύμφωνα με όλα τα δεδομένα υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας με το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη. Φήμες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιλογή προήλθε από το μέγαρο Μαξίμου και έχει το πράσινο φως του Αντώνη Σαμαρά. -

***  «Στο πουθενά εσύ» η παραίτηση Αλευρά, με γενικολογίες για το πολιτικό του μέλλον          
           
Τη Δευτέρα θα παραιτηθεί από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας ο Παν. Αλευράς, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς ωστόσο να καταστήσει ξεκάθαρο τι πρόκειται να πράξει στο μέλλον, αν δηλαδή ακολουθήσει την κίνηση του Γ. Δέδε και κατέλθει ως υποψήφιος εκ νέου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Όμως, το ότι τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του νέου σχήματος άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.
Ο κ. Αλευράς ανέφερε πως είχε διαφωνήσει δύο φορές με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη. Η πρώτη, που δεν είχε γίνει γνωστή, ήταν με το λιγνιτωρυχείο στη Φαλάνθη, οπότε δεν εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η δεύτερη ήταν με τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, όπου είχε εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του. Η τρίτη και τελευταία, όπως είπε, ήταν όταν «ο κ. Τατούλης επέλεξε να αλλάξει πορεία από τη διαδρομή του 2010 για να εξυπηρετήσει την πολιτική του επιβίωση μέσα από άλλους χώρους», αναφερόμενος στην αναζήτηση στήριξης από τη Ν.Δ.
Ο υπό παραίτηση αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε πολιτικό άδειασμα όλων των υπολοίπων αυτό που έγινε σε βάρος όσων αγωνίστηκαν το 2010 για την ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, ενώ προέβη και σε απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε το διάστημα της θητείας του, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίσει απολογισμό αυτά στα οποία αναφέρθηκε, σημειώνοντας ότι συνολικά στη Μεσσηνία εκτελούνται 90 έργα, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ.
  Τριβές και διαφωνίες
Ο κ. Αλευράς διαχώρισε τη συνέντευξη σε δύο τμήματα: στο απολογιστικό και στο πολιτικό.
Για το δεύτερο σκέλος ανέφερε πως «πριν από τριάμισι χρόνια δημιουργήσαμε τη “Νέα Πελοπόννησο”, προϊόν συμφωνίας του πολιτικού μου φορέα (ΠΑΣΟΚ) και του επικεφαλής του συνδυασμού κ. Τατούλη, για να σηματοδοτήσουμε μια νέα αρχή για τους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους κατοίκους της. Όλοι σταθήκαμε σε αυτό τον αγώνα και οδηγηθήκαμε σε νικηφόρο πορεία και στη σωστή κατεύθυνση. Στην πορεία, όμως, παρατηρήθηκαν και τριβές και διαφωνίες, που δεν αναδείχθηκαν, προκειμένου να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Θεώρησα σκόπιμο να παραβλέψω επιμέρους διαφορές και διαφωνίες, θεωρώντας ότι είναι πιο χρήσιμο να προωθήσουμε τα μεγάλα έργα για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου».
Στο σημείο αυτό γνωστοποίησε τις περιπτώσεις που ήρθε σε ρήξη με τον κ. Τατούλη και αναφερόμενος στο θέμα του λιγνιτωρυχείου, συνεχάρη τους συναδέλφους του της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας που παρεμπόδισαν να «περάσει» η ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Μπορεί να μην φάνηκε προς τα έξω ότι είχαμε αντίθεση για αυτό, αλλά το παλέψαμε και το θεωρώ αρκετά σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ανέφερε πως δεν υπήρξε ενημέρωση από πλευράς του κ. Τατούλη για την «αλλαγή πλεύσης» του και πρόσθεσε: «Έπειτα από όλα αυτά, το ήθος μου, οι αρχές μου, η αξιοπρέπειά μου, δε μου επιτρέπουν να παραμείνω στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και τη Δευτέρα θα υποβάλω την παραίτησή μου, επειδή θεωρώ πως έτσι πρέπει να κάνω.
Αυτή η απόφασή μου είναι προϊόν ώριμης σκέψης και διαβούλευσης με τους χιλιάδες πολίτες της Μεσσηνίας που με την προτίμησή τους με ανέδειξαν πρώτο περιφερειακό σύμβουλο σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε αυτούς μόνο απολογούμαι και σε κανέναν άλλο. Οι παραιτήσεις εξωθεσμικά, είτε με πιέσεις είτε με εκβιασμούς, δεν μπορούν να γίνουν. Ο καθένας έχει το πολιτικό ανάστημα και κάνει αυτό που πρέπει στον κατάλληλο χρόνο και αυτό κάνω εγώ τώρα, δεδομένου ότι πιστεύω πως η δημοκρατία έχει ευρύτερο πεδίο και πρέπει να αναδειχθούν νέες πρωτοβουλίες. Θεωρώ ότι απαιτείται να εκφραστεί μια παμπελοποννησιακή συμμαχία, που θα δώσει νέα ώθηση ανάπτυξης και προοπτικές μέσα από ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό πρέπει να γίνει, η μεγάλη ανατροπή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το λόγο αυτό περνάμε μπροστά και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος με το σχήμα του κ. Δέδε απάντησε πως «απαιτείται μια νέα έκφραση, μια συστράτευση για ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, για να δοθεί μια ανάπτυξη στην περιοχή από ρηξικέλευθες τομές και μεταρρυθμίσεις».
Σε άλλη ερώτηση για το ότι μέχρι τώρα στήριζε την πολιτική Τατούλη, απάντησε: «Στη ζωή μου ποτέ δεν ήμουν θορυβώδης. Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος και ωφέλιμος και μέσα από συλλογικές προσπάθειες να πετυχαίνω αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος[…]. Δεν είναι ανάγκη να σηκώνω τη σημαία ψηλά χωρίς να παράγω έργο. Προτιμώ να παράγω σημαντικό έργο και ωφέλιμο για την περιοχή κι ας είναι και αθόρυβο το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται.[…]. Δε θέλω να μπω σε καθημερινές αντιπαραθέσεις που κατεβάζουν το επίπεδο, δεδομένου ότι υπήρχαν και διαφωνίες και παρεμβάσεις στο έργο μας, αλλά αυτά δε νομίζω ότι πρέπει να τα αναπαράγουμε. Σημασία έχει ότι διαφωνίες υπήρξαν και σε κάποια σημεία κορυφώθηκαν με συγκεκριμένα γεγονότα».
Σε άλλο σημείο, δήλωσε: «Δε θα μπορούσα να είμαι ξανά υποψήφιος σε αυτό το συνδυασμό (Τατούλη). Η ζωή δεν είναι μόνο καρέκλες. Υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους κι ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Ειπώθηκε κατά κόρον από συγκεκριμένους φορείς, ότι είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες για το μισθό. Σε αυτή τη θέση παίρνω 1.900 ευρώ. Στη δουλειά που δουλεύω, παίρνω συνολικά (μισθός και οδοιπορικά) 1.500 ευρώ. Άρα, ούτε οικονομικό κριτήριο υπήρχε για την καρέκλα, ούτε είμαστε αρχομανείς και να κυνηγάμε τις καρέκλες. Είμαστε άνθρωποι της προσφοράς και της εργασίας και το έχουμε αποδείξει στην πράξη και αυτό το εισπράττουμε από τους πολίτες. Το ότι με τιμούν οι πολίτες με την ψήφο τους, σε όλες τις αναμετρήσεις, δείχνει ότι ο λαός έχει αλάνθαστο κριτήριο».
Ανέφερε, επίσης, πως δεν υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Τατούλη για την αναζήτηση στήριξης από τη Ν.Δ., ενώ στο αν τον άδειασε πολιτικά ο πολιτικός φορέας που τον υποστήριξε, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να εκφραστώ αυτοδιοικητικά και αυτό κάνω πράξη».
Τέλος, ερωτηθείς από το «Θ» να απαντήσει θετικά ή αρνητικά για το αν θα είναι υποψήφιος με τον κ. Δέδε, είπε: «Θα απαντήσω όπως θέλω εγώ και είπα ότι αυτό το σχήμα το έχει ανάγκη η περιοχή, το έχει ανάγκη ο τόπος και σε αυτό τον αγώνα θα στρατευθούμε όλοι».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Κριτική Οικονομάκου για τις θέσεις του Μ. Μάκαρη         
           
Τα πρώτα.... πυρά κριτικής για τις θέσεις της υπό σύσταση δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Μανώλη Μάκαρη έπεσαν από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας, Δ. Οικονομάκου.
Όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση, «στις πρώτες ανακοινώσεις του κ. Μάκαρη ήταν έκδηλη η αγωνία του να παρουσιαστεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ανέφερε τις λέξεις ανεξάρτητος – ανεξάρτητη κίνηση, για να γίνει πιστευτός, για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Η εικόνα και τα γραπτά, όμως, λένε άλλα!
Στη συνέντευξη ο κ. Μάκαρης είχε δίπλα του εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων, δείχνοντας το στίγμα του. Με αυτούς θα πορευτεί, αυτή την πολιτική θα ακολουθήσει.
Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Όλοι οι δήθεν ανεξάρτητοι – ακομμάτιστοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακολούθησαν πιστά την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της Ε.Ε., είτε είχαν αριστερό είτε δεξιό πρόσημο (ιδιωτικοποιήσεις, φορομπηξία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις). Άλλωστε, τώρα όλοι δηλώνουν ανεξάρτητοι, δε θέλουν χρίσματα, ενώ υπογείως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τους στηρίξουν κόμματα και μηχανισμοί.
Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ομιλίας θα μπορούσε να αποτελεί και κομμάτι ομιλίας του κ. Νίκα. Ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις, που εντάσσονται στην ίδια λογική, στην ίδια κατεύθυνση. Ο κ. Μάκαρης απέφυγε να αναφερθεί στην Ε.Ε., τις ιδιωτικοποιήσεις, τα τέλη, τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, στη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών, αντιπυρικών έργων υποδομής.
Από τις δηλώσεις του κ. Μάκαρη μπορεί ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο με άλλον χαλίφη στη θέση του χαλίφη, να είναι αυτός στο τιμόνι του Δήμου Καλαμάτας, που θα ακολουθήσει, όμως, την ίδια πολιτική διαχείρισης.
Για να γίνουν, όμως, στο Δήμο Καλαμάτας - όπως και σ’ όλους τους Δήμους πανελλαδικά- έργα, υπηρεσίες και κοινωνική πολιτική για το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, χρειάζεται ρήξη και ανατροπή με το σημερινό σύστημα».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Καταδικάσθηκε σε 12 χρόνια ο δικηγόρος για απάτη

   Το δρόμο για τις φυλακές πήρε τελεσίδικα ο δικηγόρος Καλαμάτας ο οποίος χθες αργά το μεσημέρι καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας σε 12 χρόνια κάθειρξης για απάτη κατ’ εξακολούθηση, ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, κατά των τραπεζών Alpha Bank και Εμπορική Καλαμάτας, τα έτη 2001 και 2002. Η υπόθεση είχε εκδικασθεί το προηγούμενο διάστημα και το δικαστήριο είχε διακόψει για χθες το μεσημέρι, ώστε να εκδώσει την απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος δικηγόρος είχε καταδικασθεί σε 15 χρόνια κάθειρξης και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Καταδικάσθηκε ότι μαζί με άλλα δύο άτομα που παρουσίαζε ως μεγαλοεπενδυτές σύναψε υψηλά δάνεια με τις τράπεζες. Μάλιστα, όπως αποδείχτηκε, το ένα από τα άτομα αυτά, που ανέλαβε και πρόεδρος της εταιρείας, εμφανιζόταν με πλαστή ταυτότητα πλούσιου επιχειρηματία και προσημείωνε ακίνητά του, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει. Οι ισχυρισμοί του ότι και ο ίδιος ήταν θύμα απάτης των δύο άλλων κατηγορούμενων, δεν έπεισε το Πενταμελές Εφετείο, το οποίο τον έκρινε ένοχο, όπως και πρωτόδικα, με αναγνώριση δύο ελαφρυντικών. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση εκδίκασης της υπόθεσης η πρόεδρος του Πενταμελούς έληξε τη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι αυτή η καλύτερη στιγμή για το Δικαστήριο», αναφερόμενη στην καταδίκη ενός νομικού για απάτη. Σημειώνεται ότι μετά και αυτή την απόφαση για το δικηγόρο τού αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος.Β.Β. - 

***  «Αυτός ο κόσμος ο μικρός…», μια μαγική παράσταση για παιδιά στο Elite City Resort         
    
Την αγάπη του για τα παιδιά αποδεικνύει έμπρακτα το ξενοδοχείο Elite City Resort μέσα από ένα μοναδικό ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό διήμερο, φιλοξενώντας για πρώτη φορά στην Καλαμάτα τον κουκλοθίασο «Τεχνόπολις».
Θέλοντας να προσφέρει στους μικρούς φίλους, γονείς και δασκάλους δημιουργική διασκέδαση, παρουσιάζει το μαγικό πολυθέαμα που έχουν παρακολουθήσει 15.000 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ένα οικολογικό παραμύθι που με αφορμή τρεις γνωστές βιβλικές ιστορίες επιχειρεί έναν παραλληλισμό με το σήμερα:
-Η δημιουργία του κόσμου-και η καταστροφή που συντελείται στις μέρες μας
-Οι πρωτόπλαστοι με την απόκτηση της γνώσης- και η λανθασμένη χρήση της σήμερα.
-Η κιβωτός του Νώε-και η δεύτερη ευκαιρία που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για να διορθώσει λάθη του παρελθόντος.
Για την παρουσίαση του έργου ο θίασος χρησιμοποιεί συνδυασμό των εξής τεχνικών: Μαύρο Θέατρο (black light theatre), μαριονέτες διαφορετικών τεχνικών και μεγεθών, τρισδιάστατο Θέατρο Σκιών και βιντεοπροβολή.
Ειδικότερα, θα δοθούν δύο παραστάσεις, αύριο Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα και την Κυριακή, 30 του μήνα, στις 11.00 το πρωί.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 40 λεπτά, ενώ θα ακολουθήσει παιχνίδι εμψύχωσης και εργαστήριο κατασκευής, όπου κάθε παιδί θα κατασκευάσει τη δική του κούκλα με ανακυκλώσιμα υλικά.
Η παράσταση έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας (αρ. πρωτ. 12/4579/Γ7 – 9/10/2009) και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 4 ετών.
Τo κόστος του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ/ άτομο. Πληροφορίες στο τηλ. 27210 22434. 
 
***  Νεκρός ο δολοφόνος του 46χρονου υπαρχιφύλακα         
           
Ο Αλβανός ισοβίτης Ιλία Καρέλι, ο οποίος την Τρίτη στις φυλακές Μαλανδρίνου σκότωσε με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη, βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης νεκρός μέσα στο κελί του.
Ο βαρυποινίτης, μετά την αποτρόπαια πράξη του, είχε μεταφερθεί στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών και είχε εγκλειστεί μόνος του σε κελί. Εκεί γύρω στις 11:00 το βράδυ της Πέμπτης τον εντόπισε νεκρό σωφρονιστικός υπάλληλος.
Οπως μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση στο σωφρονιστικό κατάστημα έχουν σπεύσει κλιμάκιο της αστυνομίας και ιατροδικαστής προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια θανάτου του Αλβανού ισοβίτη.
real.gr

***  «Μπαμ – μπουμ» για δύο νυχτερινά κέντρα της Καλαμάτας ετοίμαζε ο 52χρονος ισοβίτης
 
 Στον αέρα ετοιμαζόταν να τινάξει δύο νυχτερινά μαγαζιά της Καλαμάτας ο 52χρονος ισοβίτης από τις φυλακές Κερκύρας, οι ιδιοκτήτες των οποίων αρνούνταν να υποκύψουν στους εκβιασμούς να του δίνουν νυχτοκάματο, γι’ αυτό και ζητούσε από τον Αλβανό «Νίκο» που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού να του βρει «μπαμ - μπουμ». Αυτό έχει κάνει την Αστυνομία να ερευνά, αν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν σχέση με τη βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στο ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου και της Νένας Χρονοπούλου στην πλατεία 23ης Μαρτίου, το Νοέμβριο του 2013. - 

*** Νέα πολύωρη διακοπή νερού την Κυριακή στην Καλαμάτα         
          
«Ωρολογιακή βόμβα» ο αγωγός ύδρευσης, αλλά…
Δεν υπήρξε έργο προτεραιότητας η αντικατάστασή του τα τελευταία χρόνια
Πολύωρη (τουλάχιστον επί 10ωρο) διακοπή νερού θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 30 Μαρτίου, λόγω άκρως απαραίτητων εργασιών αντικατάστασης εναέριου τμήματος του αγωγού Φ600, στην περιοχή της Άνθειας.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ύδρευσης, η διακοπή παροχής νερού προγραμματίζεται να γίνει μεταξύ των ωρών 7.00 και 17.00. Θα επηρεάσει, δε, τις περιοχές του Δήμου Καλαμάτας που υδρεύονται από τον αγωγό Φ600, δηλαδή από το Πήδημα και νοτιότερα, πλην του τέως Δήμου Άριος και της Μεσσήνης, που παίρνουν νερό από τον αγωγό Φ300.
Θα επηρεασθούν, όπως γίνεται αντιληπτό, η πόλη της Καλαμάτας, αλλά και περιοχές του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Καλούνται οι πολίτες να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες νερού για επαγγελματική ή οικιακή χρήση και να προγραμματίσουν τις εργασίες τους.
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση η Δημοτική Αρχή μάς ενημερώνει για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που έχει να κάνει με τις βασικές υποδομές της πόλης. Στην ανακοίνωση, όμως, δε μας λέει τι έκανε ή τι δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια για να λύσει το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως ο αγωγός έχει γίνει πλέον «σουρωτήρι». Έτσι, ο κίνδυνος να μείνει σε ανύποπτο χρόνο η μεσσηνιακή πρωτεύουσα χωρίς νερό είναι ορατός.
Άλλωστε, σε παλιότερη ανακοίνωση του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Για την απαλλαγή της ευρύτερης περιοχής από τον προβληματικό αγωγό που λειτουργεί, επισημαίνεται στα όρια της επικινδυνότητας και που η κατασκευή του διεκδικεί όσκαρ κακοτεχνίας, απαιτείται η δρομολόγηση νέου έργου με γενναίες χρηματοδοτήσεις».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Γιάννης Μπάκας έχει δηλώσει στο «Θ» ότι “κατά τύχη πίνουμε νερό”, καθώς και ότι ο αγωγός ύδρευσης μοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα», η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί.
Βέβαια, πέρυσι ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου αγωγού με νέο, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι μελετητικά ώριμο, έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις υπηρεσίες και απομένει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να προωθηθεί στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Από τότε, όμως, αγνοείται η τύχη του...
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
***

***Αθλητική  ενημέρωση :
 
*** Το 1ο Καλαμάτας πήρε ξανά τον τίτλο, 4-2 την Ανδρούσα στο μεγάλο τελικό         
           
 
Η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας πήρε ξανά τον τίτλο (στην περυσινή διοργάνωση είχε επικρατήσει του 1ου ΓΕΛ Μεσσήνης) στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Λυκείων Μεσσηνίας, καθώς νίκησε με 4-2 την ομάδα του ΓΕΛ Ανδρούσας στο μεγάλο τελικό, που διεξήχθη χθες στο Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας».
Ο αγώνας εκτός από τα 6 γκολ είχε αρκετές φάσεις μπροστά στις 2 εστίες, ενώ δεν έλειψε η ένταση.
Τα γκολ της ομάδας του  1ου ΓΕΛ Καλαμάτας σημείωσαν οι Γιάννης Δαρσακλής (41΄ με πλασέ έπειτα από ωραίο γύρισμα του Νίκου Αδαμόπουλου), Γιάννης Γιακουμής (60΄ με ωραία ατομική προσπάθεια και φοβερό σουτ), Νίκος Αδαμόπουλος (68΄ μ κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου) και Ανδρέας Γρίβας (71΄ με δυνατό σουτ), ενώ για την ομάδα του ΓΕΛ Ανδρούσας σκόραραν οι Γιώργος Καλογερόπουλος (64΄ με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Νίκου Αναγνωστόπουλου) και Χαράλαμπος Θεοδοσόπουλος (72΄ με ωραία ατομική προσπάθεια και διαγώνιο σουτ).
Καλές ευκαιρίες για την  ομάδα του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας έχασαν οι Γιάννης Γιακουμής (37΄), Νίκος Βασιλόπουλο ς(53΄), Αλκίνοος Μιχαλόπουλος (55΄), ενώ η ομάδα του ΓΕΛ Ανδρούσας απείλησε με τους Χαράλαμπο Θεοδοσόπουλο (50΄) και Ραφαήλ Σταματόπουλο (65΄).
Διαιτητής ήταν ο Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, ενώ βοηθοί οι Μιχάλης Φασουλής και  Νίκος Μαυρίκης.
Αποβλήθηκε στο 43΄ (με δεύτερη κίτρινη κάρτα), ο Περικλής Χαρμπίλας (ΓΕΛ Ανδρούσας).
1Ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Παναγιώτης Φλαούνας, Κυριακή Χριστοπούλου): Κακαλέτρης, Μπούζας, Βουρλάκος, Σακελλαρόπουλος, Αλκ. Μιχαλόπουλος, Βασιλόπουλος, Γιακουμής, Γ. Μιχαλόπουλος, Δαρσακλής, Αδαμόπουλος, Μαγουλιανίτης (αρχική ενδεκάδα), Γρίβας, Γιαννακόπουλος.
Στον πάγκο ήταν οι Σικαλιάς, Γεωργουδιούς, Μαργέλης, Αρβανίτης.
ΓΕΛ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ (Ζαχαρούλα Σαχλά): Παντελόπουλος, Θεοδωρακόπουλος, Δ.Α. Χονδρός, Παπαβασιλείου, Καραδήμας, Αναγνωστόπουλος, Θεοδοσόπουλος, Χαρμπίλας, Καλογερόπουλος, Σταματόπουλος, Δ.Ν. Χονδρός (αρχική ενδεκάδα), Ντότση, Μιχαλόπουλος, Πριντίδη, Σταυρόπουλος, Κωνσταντόπουλος.
-          Γιατρός αγώνα ήταν ο Γεώργιος Πανομήτρος.
-          Την ομάδα του ΓΕΛ Ανδρούσας κοουτσάρισε ο τεχνικός του ΑΣ Ανδρούσας Κώστας Καλογερόπουλος.
-          Το μεγάλο τελικό παρακολούθησαν ο σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας Χριστόδουλος Στυλιανίδης, οι Χρήστος Φούλιας, Κώστας Λαμπρόπουλος από την ομάδα Φυσικής Αγωγής, αρκετοί προπονητές τοπικών ομάδων και πολλοί γονείς.
-          Μετά από κάθε γκολ της ομάδες του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας γινόταν ρίψη κροτίδων.
  ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού έγινε η απονομή των  μεταλλίων και των αναμνηστικών διπλωμάτων στους ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας ομάδας του 1ου ΓΕΛ Καλαμάτας και της φιναλίστ ομάδας του ΓΕΛ Ανδρούσας από τον Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Μεσσηνίας Χριστόδουλο Στυλιανίδη με τη συνδρομή των Χρήστου Φούλια και Κώστα Λαμπρόπουλου από την ομάδα Φυσικής Αγωγής.

*** ***  Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής του Top 16 της Euroleague στο Ευρωμπάσκετ :

ΧΘΕΣ :
Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στην Ισπανία, 80-63 τη Μάλαγα
~ ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  63-80 .- ^
Τα  δεκάλεπτα  : 18-28 , ( 34-41 ) , 50-63 , 63-80 , .-
Ουνικάχα Μάλαγα (Πλάθα): Τοντόροβιτς, Σαμπόνις 2, Ουρτάσουν 13, Κάλογουεϊ 2, Σουάρεθ 8, Γκρέιντζερ 6, Βάσκεθ 6, Ενγκιράν, Τούλσον 4, Κουζμίνσκας 2, Ντράγκιτς 10, Στίματς 10.
Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 9, Σερμαντίνι 6, Ντάνστον 7, Σπανούλης 20, Παπαπέτρου 8, Σλούκας 6, Σίμονς 2, Μάντζαρης 2, Καββαδάς 2, Λοτζέσκι 18 (δεν έπαιξαν Κατσίβελης και Κόλινς).

Βίντεο  από αγώνα  :
   ΜΑΛΑΓΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  63-80   27/3/2014 : http://youtu.be/vf1KstGUHhE 
~  ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ-ΟΣΦΠ  63-80  27/3/2014 : http://youtu.be/_ZgNZnCl2IA ,
~  ΜΑΛΑΓΑ - ΟΣΦΠ 63-80 δηλώσεις  27/3/2014: http://youtu.be/dysx8KLeDfU  ,
 ~ 12η  αγων  ΤΟΠ 16 Ευρωμπάσκετ 5ος  όμιλος 2014: http://youtu.be/bti3W1sCH5o ,
~ 12η  αγωνισ  στο ΤΟΠ 16 Ευρωμπάσκετ 6ος όμιλος  2014 : http://youtu.be/oEYHB43Dj-I ,


ΣΗΜΕΡΑ  :
Με στόχο να σπάσει το αήττητο της Μπαρτσελόνα στο Παλάου Μπλαουγκράνα ο ΠΑΟ
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  :  VIDEO  ΠΑΟ –ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ :   http://youtu.be/98hcHTBDsvQ ,  

~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΠΑΟ  φάσεις δηλώσεις  27/3/2014 : http://youtu.be/UI8kohvzMyk ,

*** Ε’ όμιλος
 Εφές Ανατολού-Λαμποράλ Κούτσα  79- 105 .- ^
Ουνικάχα Μάλαγα-Ολυμπιακός   63-80.- ^
Τα  δεκάλεπτα :
18-28 , (34-41) , 50-63 , 63-80 .-^


Φενέμπαχτσε-Αρμάνι Μιλάνο 28/03, 20:30
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 28/03, 21:45

Η βαθμολογία (Σε 12 αγωνιστικές)

Μπαρτσελόνα 11-0 22 *
Αρμάνι Μιλάνο 8-3 19 *
Παναθηναϊκός 6-5 17 *
Ολυμπιακός 5-6 18  
Φενέρμπαχτσέ/Ούλκερ 5-6 16 *
Ουνικάχα Μάλαγα 5-6 17   

Εφές Αναντολού 2-9 13
Λαμποράλ Κούτσα 2-9
13

ΣΤ’ όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπάγερν Μονάχου   77-70 .- ^
Ζαλγκίρις Κάουνας-Γαλατασαράι   72-84 .- ^
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ρεάλ Μαδρίτης   76-77 .-^


Λοκομοτίβ Κουμπάν-Παρτίζαν 18:00, 28/03

Η βαθμολογία (Σε 12 αγωνιστικές)

Ρεάλ Μαδρίτης 9-2 22
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 9-2 22 
Μακάμπι Τελ Αβίβ 7-4 19
Λοκομοτίβ Κουμπάν 5-6 16   *
Γαλατασαράι 5-6 18
Μπάγερν Μονάχου 5-6 17   .
Παρτίζαν 3-8 14   *
Ζαλγκίρις Κάουνας 1-10 15



***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

 
  http://www.youtube.com/stamos01 ,      3188   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1683   video .- 
 http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1685  video.-                                 Σύνολον                                                     6556   βίντεο    

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2495    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    523. 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :

 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                   
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 8 και 9 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/12-2014.html , Άρωμα Μεσσηνιακής ενημέρωσης Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 ,.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/14-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 14 Μαρτίου 2014  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-2014.html , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 15 Μαρτίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-16-2014.html , Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 15 και 16 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/16-2014.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  16  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/17-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  17 Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/18-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 18  Μαρτίου  2014.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html ,ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ    γράφοντας  και  αντιγράφοντας , Δευτέρα 17/03/2014 .- 
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/19-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 19 Μαρτίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/20-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 .-
~http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/21-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/22-2014.html , Ενημέρωση  Σαββάτου   22  Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/23-2014.html  , Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης ενημέρωση 23 Μαρτίου 2014  
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/24-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/25-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 25 Μαρτίου 2014  .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/26-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/27-2014.html  ,  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Μαρτίου  2014 ,-
  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/28-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014  :
Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας .-

 * Τίποτα δεν θα  μας  ωφελήσει  με το  να  νικήσουμε  τα  μεγάλα  μας πάθη  , εάν  κυριευθούμε  από  τα  μικρότερα  .- ( Όσιος  Συμεών  ο Νέος  Θεολόγος )

* Η  προμελέτη και  η προετοιμασία  είναι  το μεγαλύτερο όπλο και  τ5ο  δραστικότερο προφυλακτικό  στα  ξαφνικά  κινήματα  των  παθών . ( Άγιος  Νικόλαος  ο Αγιορείτης ) .-

***  ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Του  Αποστόλη  Χ. Γιανακούτζου
 Ο Κάρτσωνας – Κρατύλας καταγόταν από άγνωστο πατέρα.
Στις αρχές του 1800 έγινε εισπράκτορας φόρων για λογαριασμό του πασά της Τρίπολης.
Το Αρφαρά -τότε Άνω Αρφαρά- φορολογικά δεν ανή...κε σε περιφέρεια κοτζαμπάσηδων αλλά ανήκε κατ ευθείαν στον Πασά διοικητή Πελοποννήσου Μόρα Βαλεσί (Mora Valizi) που είχε έδρα την Τρίπολη.
Κατά το έτος 1807 διοικητής Πελοποννήσου έγινε ο γυιός του Αλή Πασά ο Βελή Πασάς.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Βίκτωρ Ουγκώ θαύμαζε και θεωρούσε τον Αλή Πασά την μεγαλύτερη προσωπικότητα του αιώνα του μετά το Μέγα Ναπολέοντα.
Ο Αλή Πασάς θεωρείται ότι ήταν μιας μορφής απόηχος και επιρροή της Γαλλικής επανάστασης στα Βαλκάνια.
(Γιάννενα πρώτο στ άρματα στα γρόσια και στα γράμματα και στην ανεξιθρησκεία. Σημειωτέον ότι η φυσική που διδασκόταν στο Βερολίνο διδασκόταν ταυτόχρονα και στα Γιάννενα...)
Είχε επιβάλλει σκληρά χτυπήματα στην ασυδοσία των κοτζαμπάσηδων και των συμμοριών των Σουλιωτών, είχε στην αυλή του τους Αρβανίτες οπλαρχηγούς Καραισκάκη, Ανδρούτσο Μπότσαρη Τζαβέλα και λοιπούς ηγέτες της επανάστασης, τους οποίους και χρηματοδότησε στον αγώνα του 21.

Ο ΒΕΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ
Ο γυιός του Βελή Πασάς ως διοικητής Πελοποννήσου Μόρα Βαλεσί από το 1807 έως το 1812 προσπάθησε να περιορίσει την κτηνώδη ασυδοσία των κοτζαμπάσηδων.
Σύμφωνα με αφηγήσεις ο Βελή Πασάς διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους κατοίκους και κάθε εορτή της Αγίας Παρασκευής παρευρίσκετο στο πανηγύρι στο χώρο της εκκλησίας στο Άνω Αρφαρά.
Δεν έμπαινε στην εκκλησία αλλά παρακολουθούσε τη θεία λειτουργία καθήμενος στο προαύλιο της εκκλησίας.
Μετά το τέλος της λειτουργίας χαιρετούσε και φιλούσε το χέρι του ιερέα, χαιρετούσε τον προεστό Κάρτσωνα, χαιρετούσε με εναγγαλισμό και χειραψία όλους τους κατοίκους και γλεντούσε μαζί με όλους τους Αρφαραίους.

Στη συνέχεια καλούσε ιδιαιτέρως τους κατοίκους έναν – έναν και τους ρωτούσε τι παράπονα έχουν και τι ανάγκες έχουν και με χιούμορ τους έλεγε πως θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά τους.
Σε όσους είχαν ανάγκη οικονομική όπως χήρες με μικρά παιδιά ή ανήμπορους γέροντες τους έστελνε να πάρουν δωρεάν αλεύρι από το Μύλο του Πηδήματος (στον οποίο ανήκε η εκμετάλλευση, αργότερα ο Μύλος καταπατήθηκε από τον Κολοκοτρώνη).

Ενδεικτικό της οικειότητας του Βελή Πασά είναι πως ένας συμπατριώτης μας για να τον πειράξει του ζήτησε μια πίττα μεγάλη όσο ο φούρνος, και ο Βελή Πασάς του λέει: ρε παιδί αυτό που ζητάς δε γίνεται και γελώντας του λέει “εσύ είσαι sait (ευτυχής)”
(Την εποχή εκείνη -να αναφέρουμε- πολλές οικογένειες Αρφαραίων πηγαινοέρχονταν στη Σμύρνη όπου εργάζονταν κατά διαστήματα.)

Oμάδα λοιπόν κατοίκων προφανώς και θα του έκφρασε τα αίσχη που διέπραττε ο φοροεισπράκτορας Κάρτσωνας εις βάρος των υπολοίπων Αρφαραίων.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΗ???
Σε λίγο καιρό ομάδα Αρφαραίων στην οποία συμμετείχαν Γιαννακούντζος και Λίβας μια νύχτα, χρησιμοποιώντας εντέχνως μια νεαρή γυναίκα εξαπάτησαν τον Κάρτσωνα-Κρατύλα και αυτός άνοιξε την βαρειά πόρτα του πύργου του.
Εκεί οι εκτελεστές αφού του ανακοίνωσαν το βαρύτατο κατηγορητήριο, τον σκότωσαν πνίγοντάς τον.
Εν συνεχεία έκαψαν τα χρεώγραφα και πλήθος συμβολαίων από υποθήκες και αφηγούνται οι συμπατριώτες ότι οι καύτρες από τα καμένα συμβόλαια και χρεώγραφα έφταναν από το Αρφαρά μέχρι το Γαιδουροχώρι (έτσι έλεγαν τότε το Αριοχώρι).

ΑΝΑΣΚΟΛΟΠΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Οι εκτελεστές του δυνάστη δεν λεηλάτησαν το σπίτι.
Ενώ είχαν απομακρυνθεί κάποιος από την συνωμοτική ομάδα λέει:
«ρε μπας και δεν πέθανε από το πνίξιμο και βρούμε τζάμπα το μπελά μας?»
Και ξαναγύρισαν πίσω αυτοί οι ηρωικόι συμπατριώτες και ανασκολόπισαν το δυνάστη με την μπετόβεργα πού λέμιζαν τα καρυοφίλια.
Σημειωτέον ότι ο Κάρτσωνας ως ισχυρός προύχοντας συνδεόταν με πολλούς προύχοντες και κοτζαμπάσηδες και καπεταναίους όπως με τον Κολοκοτρώνη και Νικηταρά καθώς και με τον Αναγνωσταρά ο οποίος ήταν γαμβρός του.
Κανένα αντίποινο δεν έγινε από τον διοικητή Μόρα Βαλεσί...
Σε ανάλογες περιπτώσεις εκτελέσεων ανθρώπων της εξουσίας, τα αντίποινα ήσαν σκληρά. Συνήθως έκοβαν κάθε εκτελεστή σε τέσσερα κομμάτια και τα τοποθετούσαν σε σταυροδρόμια.

ΟΔΟΣ ΒΕΛΗ ΠΑΣΑ
Ήσαν τόσο ηρωικοί οι συμπατριώτες μας ή είχαν προηγουμένως πάρει συνωμοτικά την άδεια θανατικής εκτέλεσης του Κάρτσωνα από το Βελή?
Μάλλον συνέβαιναν και τα δύο.

Ο Βελή Πασάς και οι εκτελεστές του Κάρτσωνα-Κρατύλα ήταν ο απόηχος της Γαλλικής Επανάστασης στο Αρφαρά Μεσσηνίας.
Παρότι οι εκτελεστές ήσαν πασίγνωστοι διώξεις δεν έγιναν.
Είναι γνωστό ότι ο Βελής προσπάθησε κατά τα πρότυπα του πατέρα του να περιορίσει την ασυδοσία των κοτζαμπάσηδων και του κλήρου με επιτόπιους ελέγχους παντού.
Κατατρομοκρατημένοι οι κοτζαμπάσηδες συγκέντρωσαν τεράστια ποσά και δωροδόκησαν το Σουλτάνο και αντικαταστάθηκε ο Βελή Πασάς και στη θέση του ήρθε ένα ανθρωπόμορφο τέρας ο Σιακίρ πασάς (1812-1817) και εν συνεχεία ο «ατυχής» Μουσταφάμπεης το 1820.
(Παρεπιπτόντως να σημειώσουμε ότι το πρώτο πιάνο στην Πελοπόννησο το έφερε ο Βελή Πασάς.)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ
Ως εκ των ανωτέρω ένας δρόμος των Αρφαρών, είχε προτείνει ένας γέροντας επαναστάτης, στον οποίο οφείλεται το παρόν κείμενο, να ονομασθεί «οδός ΒΕΛΗ ΠΑΣΑ».

Ο ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΥΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΣΤΑΣ
Στο σταυροδρόμι για την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στο Αρφαρά, στα δεξιά στο βάθος ευρίσκεται ο πάλαι ποτέ ιστορικό αρχοντικό του Κάρτσωνα-Κρατύλα.
Το σπίτι αυτό ανήκει τώρα στο συμπατριώτη μας Φαρμακοποιό Σωτήρη Γεωργούντζο ο οποίος το έχει ανακαινίσει.
Στο σταυροδρόμι αυτό ένας απόγονος του Κάρτσωνα-Κρατύλα χρησιμοποίησε ένα χίτη δολοφόνο από τη Σκάλα Μεσσηνίας και δολοφόνησε πισώπλατα τον Βασίλη Φέστα μαχητή του ΕΛΑΣ και Δημοκρατικού Στρατου κατά τον εμφύλιο, την ώρα που ο Βασίλης Φέστας είχε παραδοθεί και συνοδευόταν με χειροπέδες στο κέντρο των χιτών και χωροφυλακής Αρφαρών στις 10 Μαρτίου 1949.
Και η δολοφονία έγινε για να μην αποκαλυφθεί η συνεργασία του Κάρτσωνα (και κάποιας άλλης οικογένειας) στον εφοδιασμό του Δημοκρατικού στρατου, σύμφωνα με αφηγήσεις συγχωριανών καθώς και του Αριστείδη Καμαρινού.
Σημείωση: O δολοφόνος χίτης απο τη Σκάλα Μεσσηνίας, ο οποίος είχε διαπράξει και άλλους φόνους, εκτελέστηκε αργότερα στην Αυστραλία όπου είχε καταφύγει. Ιστορικό λοιπόν αυτό το σταυροδρόμι που κατά τύχει οδηγεί στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Μεσσηνίας (θα επανέλθουμε).
(Τα ονόματα που προανέφερα ήταν κάτι που δε μπορούσα να αποφύγω). Όπως φαίνεται τα ιστορικά γεγονότα δεν είναι και τόσο αθώα και στις ακραίες κοινωνικές αντιθέσεις οι φονικές αντιπαραθέσεις είναι προαιώνιες.....

*** ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΜΙΣΟ Με  τον Αποστόλη  Χ. Γιανακούτζο
Ο Πάμισος έχει τη θλιβερή ιδιότητα να ρέει σε τσιμεντένια κοίτη σε μήκος περίπου 7 χιλμ. από τον Άγιο Φλώρο μέχρι τη συνάντησή του με τη Μαυροζούμενα.
Να δούμε τώρα με τις Δημοτικές εκλογές που ο Άγιος Φλ...ώρος ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας άν θα αναδειχθεί και αν θα προταθεί η αφαίρεση των τσιμεντένιων πλακών -έστω και για ψηφοθηρία- σε αυτό το οικολογικό έγκλημα που διαπράχτηκε στον Πάμισο την εποχή της Χούντας.

  ***  ΟΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Σε μια πολη 33 000 κατοικων, υπηρξε συγχωνευση δυο ψηφοδελτιων για το δευτερο γυρο των δημοτικων εκλογων. Το ένα ψηφοδελτιο ειναι ακρα δεξια και το άλλο επισημη δεξια. Το κομμα της επισημης δεξιας διεγραψε αυτοματως τον επικεφαλης του ψηφοδελτιου και δηλωσε οτι δεν τον υποστηριζει πλεον.
Λογικα, θα περασει ο υποψηφιος του ...κομουνιστικου κομματος.

Μπορουμε να κατηγορησουμε για ο,τι θελουμε τη γαλλικη δεξια.
Ποτε ομως δεν δεχτηκε την οποιαδηποτε συνεργασια με την ακρα δεξια.
Και αυτο εναντιον πολλες φορες εις βαρος των εκλογικων της συμφεροντων.

Από τοτε που ειμαι στη Γαλλια, αυτη η αρχη εχει γινει σεβαστη από τη δεξια. Καμια σχεση με την ακρα δεξια.
Θυμιζω οτι οταν ο Λε Πεν ειχε περασει στο δευτερο γυρο των προεδρικων εκλογων, με μονο 16,5%, ο Σιρακ αρνηθηκε να συζητησει μαζι του στην τηλεοραση.
Θυμιζω ακομα οτι ο Λε Πεν πηρε στον δευτερο γυρο 20% και ο Σιρακ 80%.

Αυτος ειναι ο κινδυνος από την ακρα δεξια που τσαμπουνανε οι ασχετοι και οι φοβικοι στην Ελλαδα.
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014νικος
***  Ποια δημοκρατία ; Ποια Αριστερά ;
Η πολιτική δεν χωράει στις κάλπες (στον φίλο Γ.Κ.)
1 203 578 ΨΗΦΟΙ ( το 19 % των έγκυρων): ΜΗΔΕΝ ΕΔΡΕΣ!!!
του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η καθεστηκυία πολιτική είναι η τέχνη (ευφημισμός, η απάτη μάλλον) που αποστρέφ...ει τους ανθρώπους από τα πραγματικά προβλήματά τους.

Στην υποτίθεται ύψιστη στιγμή της, της έκφρασης του «λαού» (αχ ! αυτή η τόσο εκπορνευμένη λέξη), τη στιγμή της κάλπης, η παραμόρφωση των αποτελεσμάτων είναι αντίστοιχη με την αντιδημοκρατική, σκανδαλωδώς αντιδημοκρατική, μετάπλασή τους για να υπάρξει, δήθεν, δυνατότητα κυβέρνησης.

Μακριά, ατελείωτη, η ιστορία της καλπονοθείας. Αγκαλιάζει μια ολόκληρη ανθρώπινη ζωή. Αν κάποιος ή κάποια ψήψισε για πρώτη φορά, σε ηλικία 21 χρονών, το 1956, θα είναι σήμερα 77 χρονών. Θα έχει ζήσει όλη σχεδόν τη ζωή του μέσα στην κλοπή της ψήφου του, της γνώμης του, της ελπίδας του. Μέσα στη δική του αλλοτρίωση, επιλεγμένη από τον ίδιο σε μεγάλο βαθμό, και την ηθελημένη απαλλοτρίωση της ψήφου του, μέσω των εκλογικών συστημάτων.

Οι εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956, οι πρώτες γενικές βουλευτικές εκλογές στις οποίες ψήφισαν και οι γυναίκες, αποτελούν την πιο έκδηλη μορφή παραμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Ένα κόμμα με λιγότερους ψήφους πήρε περισσότερες έδρες στη Βουλή ! Το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί στις μέρες μας, αν δεν λυθεί σαφέστατα, μέσα στις λίγες μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, το ζήτημα που σχετίζεται με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ενιαίο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Θα επανέλθω στο τέλος.

...ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για τους επαγγελματίες της πολιτικής, κάθε απόχρωσης, για αυτούς που έχουν τόσο εύκολες όλες τις λέξεις, και για όσους τους ακολουθούν και τους πιστεύουν, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες.
Για αυτούς, η δημοκρατία μίλησε, ο λαός μίλησε, η Αριστερά νίκησε.
Και όμως, η πολιτική παραμένει δεκαετίες τώρα βουβή, όταν την απηχούν οι κάλπες. Μια από τις αιτίες της υπάρχουσας κατάστασης.
Όλα τα αίτια έχουν επιστρατευτεί για να ερμηνεύσουν την κατάσταση της νεοελληνικής κοινωνίας, και αποσιωπάται το πιο κρίσιμο, το πολιτικό της καθεστώς, το καθεστώς της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης.

Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η αποφασιστική απόρριψη της καθεστωτικής πολιτικής, η καταγγελία της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης, και η διεκδίκηση της απόλυτης πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, με στόχο να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας, δεν αποτελούν πλέον μια στάση εντελώς μειοψηφική.
Το έχουν δείξει γεγονότα, και όχι μόνο η άρνηση ενός πολύ σημαντικού μέρους των πολιτών να καταμετρηθούν στην κάλπη. Αλλά, ένας λόγος παραπάνω για να φανεί η γύμνια της επαγγελματοποιημένης πολιτικής είναι να εξετάσουμε τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και την απίθανα διαστρεβλωτική ανάγνωσή τους από τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Θα μείνω σε πολύ γενικές παρατηρήσεις. Θα μιλήσω με βάση τα ίδια τα επίσημα στοιχεία. Κατά πόσο και αυτά ακόμα είναι έγκυρα, κατά πόσο είναι έγκυρος π. χ. ο επίσημος αριθμός των εγγεγραμμένων, αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση.
Η δημοκρατικότητα του αποτελέσματος είναι ήδη πάρα πολύ προβληματική με βάση τον αριθμό των πολιτών που εκφράστηκαν.
Εγγεγραμμένοι : 9 949 401
Ψήφισαν : 6 476 751
Αυτό απλούστατα σημαίνει ότι
δεν ψήφισαν : 3 472 650.
Το πρόβλημα επιτείνεται από έναν όχι και τόσο ευκαταφρόνητο αριθμό άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων. Τα περνάμε στο ντούκου, τελείως απορροφημένοι από το ποδοσφαιρικό κλίμα των τελείως ιδιοτελών αναλύσεων, ποιος νίκησε, ποιος έχασε, ενώ αν τα συγκρίνουμε με κάποια άλλα ψηφοδέλτια θα δούμε ότι δεν είναι τόσο αμελητέα.
Άκυρα : 116 887, 1,80 % των ψηφισάντων. Φαίνεται λίγο απίθανο να υποθέσουμε ότι 2 περίπου στους 100 ψηφοφόρους, δεν ήξεραν τι έκαναν. Η ευλογοφανής άποψη είναι ότι ένας αριθμός σημαντικός αυτών των άκυρων ψηφοδελτίων θέλουν κάτι να πούν και να εκφράσουν.
Λευκά : 35 760, 0,55 % των ψηφισάντων.
Στις εκλογές αυτές πήραν μέρος 31 συνδυασμοί και κάποιοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Ο άριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων είναι στην 12η θέση αν τον συγκρίνουμε με την όλη διάταξη των συνδυασμών, και ο αριθμός των λευκών στην 19η θέση.
Έγκυρα : 6 324 104
Από τους γραμμένους, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εκφράστηκαν λοιπόν «εγκύρως» 6 324 104, και δεν λήφθηκαν υπόψη : 3 625 297, δηλαδή το 36,43 % των γραμμένων.

Τι σημαίνει αυτό ;
Σημαίνει ότι πάνω από το 1/3 των πολιτών δεν θέλησε να συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές. Αν προσθέσουμε, ή αν τελείως καλοπροαίρετα δεχτούμε αντί για την έκφραση «δεν θέλησε», την έκφραση «δεν μπόρεσε», δεν αλλάζει κάτι σημαντικό ως προς την έκδηλη αντιδημοκρατικότητα του πολιτικού καθεστώτος της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης. Ποιο είναι αυτό το καθεστώς, που μας μιλά για πολύ κρίσιμες εκλογές, κλπ., κλπ., και την ίδια ώρα δεν δίνει τη δυνατότητα παρά να εκφραστεί μόνο το 63,57 % των γραμμένων ; Πώς είναι δυνατό μια τόσο ισχνή συμμετοχή να δώσει ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα, για ποια δημοκρατία μιλάτε ;

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση. Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ούτε τον πληθυσμό. Είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους να είναι φουσκωμένος. Είναι όμως λογικό να πούμε ότι το πολιτικό σώμα της χώρας, αυτό στο οποίο οφείλουμε να προσβλέπουμε για να εκφράζει τη γνώμη του και με βάση αυτή να θεωρούμε τι είναι πλειοψηφικό, τι είναι μειοψηφικό, θα μπορούσε βάσιμα να εκτιμηθεί γύρω στα 9 εκατομμύρια. Όταν εκφράζονται μόνο τα 6 από αυτά, και τα 3 όχι, υπάρχει ολοφάνερα οξύτατο πρόβλημα δημοκρατίας, το πολιτικό καθεστώς είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Ήδη. Και τούτο διαρκεί πολλές ανθρώπινες ζωές ήδη. Μέχρι πότε ;
Θα δούμε αμέσως παρακάτω ότι αν συμπεριλάβουμε και τους ψήφους αυτών που εκφράστηκαν αλλά δεν «αντιπροσωπεύονται» στη Βουλή, η αντιδημοκρατικότητα του πολιτικού καθεστώτος γίνεται ανυπόφορη.

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ»
Ποιο έκδηλα αντιδημοκρατικά, ποιο έκδηλα προβληματικά, με μια τόσο ισχνή συμμετοχή, γίνονται λοιπόν τα πράγματα όταν περνάμε στο ζήτημα της πολιτικής προτίμησης των ψηφοφόρων. Εκεί πια η πραγματικότητα διαβάζεται, μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας, με τον πιο διαστρεβλωτικό, με τον πιο παραμορφωτικό τρόπο, ασύστολα, χυδαία, κυνικά.
«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ».
Θυμίζω ότι θα μείνω σε χοντρικές παρατηρήσεις. Αναρωτιέμαι, πώς είναι δυνατό να γίνεται λόγος για νίκη, υπεροχή, πρωτιά, διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας, από πολιτικούς οργανισμούς – δεν ασχολούμαι ακόμα για τις θέσεις τους – οι οποίοι είχαν τη συγκατάθεση του 1/6 των ψηφισάντων.

ΕΣΤΩ ΟΤΙ Η ΒΑΣΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Ας μπούμε τώρα στις υποτιθέμενες θέσεις. Όλοι, ή οι περισσότεροι, δέχονται ότι, λόγω συγκυρίας, η βασική διαίρεση είναι υπέρ ή κατά των Μνημονίων.

Με την πιο καλοπροαίρετη διάθεση, αν συνυπολογίσουμε τις ιδιαίτερες θέσεις από τις οποίες ξεκινά κάθε πολιτικός οργανισμός, και τι ειδικά πρεσβεύει, το δράμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012 είναι ότι δεν δίνουν σαφή απάντηση σε αυτή την θεωρούμενη ως κρίσιμη διαίρεση. Αυτό δείχνει η αμερόληπτη και ανιδιοτελής ματιά, και καλώ όλους να κάνουν όλες τις δυνατές προσθαφαιρέσεις και όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Τα κόμματα είναι πολλά, οι θέσεις τους δύσκολο να εντοπιστούν, να ξεδιαλυθούν, να παρουσιαστούν, να ενταχτούν σε κατηγορίες. Δεν θέλω να γεμίσω τούτο το κείμενο με κατάστιχα. Δεν θέλω όμως να αποφύγω και τα εντελώς συγκεκριμένα στοιχεία. Πριν δώσω μερικά από αυτά τα στοιχεία, κάνω κάποιες αποσαφηνίσεις.

Ο ΔΙΚΟΜΑΤΙΣΜΟΣ
Οι απόψεις που πρέπει να αναφέρω κάθε φορά είναι πολλές. Ο λόγος είναι ότι έχουν καθιερωθεί κάποια πρότυπα σκέψης και θεωρούνται ορισμένα πράγματα δεδομένα, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι.
Περιορίζομαι στα αναγκαία.
Μιλούν για τον δικομματισμό και το τέλος του, και όλα τα σχετικά.
Μα ο δικομματισμός στην Ελλάδα, από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, δεν είναι ο αριθμός δύο, δεν έγκειται στην ύπαρξη δύο κομμάτων. Ο δικομματισμός έγκειται στη θρησκευτική διαίρεση σε δύο στρατόπεδα, ασυμφιλίωτα μάλιστα, του καλού δεξιού χεριού και του κακού αριστερού, ή αντίστροφα. Αν αυτός ο μανιχαϊκός διπολισμός έχει ξεπεραστεί στην ελληνική κοινωνία του σήμερα – κάτι που έχει ως ένα βαθμό γίνει, το φανερώνει και η πολυφωνία των σχημάτων που κατέβηκαν στις εκλογές –, θα το δούμε περισσότερο στο μέλλον.

ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΑ
Αυτοί που θέλουν να ερμηνεύουν πολιτικά την κοινωνία με τους αριθμούς, για να δείξουν το τέλος του δικομματισμού προσθέτουν τα ποσοστά των δύο κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πριν και τώρα, κάνοντας την πιο απολίτικη ταχυδακτυλουργία που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Μα την κυβερνητική εξουσία, το κάθε κόμμα από αυτά τα δύο, μόνο του την κατείχε, κάθε φορά, και μόνο του ήθελε να την ασκεί. Ο δικομματισμός ήταν στην πράξη μονοκομματισμός, και μάλιστα σκληρός. Αυτό άλλωστε έκανε στην ελληνική κοινωνία το περίφημο : οι προνομιούχοι και οι μη προνομιούχοι.

Μίλησα παραπάνω για το δράμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012.
Ο όρος «δράμα» δεν έχει αναγκαστικά μόνο αρνητική χροιά.
Με τον μεγάλο αριθμό των συνδυασμών που συμμετείχαν στις εκλογές, με τον αριθμό ψήφων που πήραν οι 24 συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δεν μπήκαν στη Βουλή, διαφαίνεται καθαρά μια τάση της κοινωνίας προς την πολυχρωμία και την πολυφωνία, την απαγκίστρωση από τα παραδοσιακά σχήματα. Τούτο το στοιχείο είναι πολύ πιο σημαντικό από την δήθεν κατάλυση του δικομματισμού, γιατί είναι στην ουσία άλλο πράγμα. Είναι η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η κατάρρευση των δύο κομμάτων τα οποία μονοκομματικά, εναλλακτικά, μονοπωλούσαν με την περίφημη αυτοδυναμία – ό,τι πιο αντιδημοκρατικό μπορεί να σκεφτεί κανείς – την διακυβέρνηση. Εξού και η προκλητική ονομασία τους «κυβερνητικά κόμματα».

Αυτοί που θριαμβολογούν για το τέλος του δικομματισμού, μπορεί να απογοητευτούν από δύο πλευρές.
Πρώτον, να δουν τους πρώην μονομάχους να νέμονται αγκαλιά εις το εξής την κυβέρνηση, δεύτερον, να δούν τους πρώην μονομάχους να έχουν από κοινού έναν άλλον μοναδικό μονομάχο. Οπότε το μαύρο-άσπρο θα γίνει άσπρο-μαύρο.

1 203 578 ΨΗΦΟΙ ( το 19 % των έγκυρων): ΜΗΔΕΝ ΕΔΡΕΣ!!!

Δίνω τώρα το εντελώς συγκεκριμένο στοιχείο ότι τα 7 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή (έχουν ήδη βγει βέβαια την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές) πήραν 5 120 526 ψήφους.
Τα υπόλοιπα όμως κόμματα πήραν συνολικά 1 203 578 ψήφους. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον αριθμό ψήφων του λεγόμενου πρώτου κόμματος. Για ποια δημοκρατία μας μιλάτε ;
Οι πρώτοι ψήφοι δίνουν 300 έδρες, οι δεύτεροι 0.
Δεν είναι μόνο το ληστρικό εκλογικό σύστημα (όπως το αποκάλεσε ένας μετριοπαθής πρώην πολιτικός που έχει ειδικευτεί στις μετεκλογικές αναλύσεις), είναι όλόκληρο το πολιτικό καθεστώς, είναι ολόκληρη η καθεστωτική πολιτική, και όλοι όσοι την υποστηρίζουν και με τη συμμετοχή τους την νομιμοποιούν. Γιατί δεν μιλά κανείς για αυτό το φαινόμενο ; Το «κανείς» είναι σχήμα λόγου, υπερβολή, σύμφωνοι. Γιατί δεν υπάρχει η ευαισθησία, από αυτούς που λένε μάλιστα ότι είναι στην Αριστερά, όχι μόνο να καταγγελθεί ένα φαινόμενο που είναι σκανδαλωδώς αντιδημοκρατικό, αλλά να γίνει κάτι συγκεκριμένο για να μην επαναληφθεί ;
Όπως διαπιστώσαμε, από τους γραμμένους, με βάση τα επίσημα στοιχεία, εκφράστηκαν «εγκύρως» 6 324 104, και δεν λήφθηκαν υπόψη : 3 625 297, δηλαδή το 36,43 % των γραμμένων. Αλλά υπάρχει και συνέχεια.
Δεν εκφράζονται καθόλου με «αντιπροσώπους» τους στη Βουλή 1 203 578 ψηφοφόροι, δηλαδή το 19 % των έγκυρων.

Η Βουλή «αντιπροσωπεύει» το 51,46 % των γραμμένων, το 79 % αυτών που ψήφισαν, και το 81 % των έγκυρων.
Για 4 828 875 πολίτες, οι εκλογές αυτές είναι σαν να μην υπήρξαν.

Για ποια δημοκρατία, για ποια Αριστερά, μας μιλάτε ;

Είναι πολύ χαρακτηριστικό για το αντιδημοκρατικό πνεύμα όλων αυτών που έχουν διαλέξει να συμμετέχουν στο πολιτικό σύστημα και να αδιαφορούν έτσι για τα τελείως αντιδημοκρατικά αποτελέσματά του,
διατηρώντας όμως τον τίτλο των αντισυστημικών,
ότι όλα επιστρατεύονται και όλα γίνονται προϊόν καπηλείας, προκειμένου να γίνει ιδιοποίηση ψήφων που κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται.

Γράφτηκε άρθρο με τον τίτλο : «Τι ψήφισαν οι πλατείες ;» Στο ερώτημα αυτό το άρθρο απαντά με την τελευταία του φράση : «Στις εκλογές το πλήθος έγινε λαός και ψήφισε Αριστερά».
Για ποια Αριστερά γίνεται λόγος σε αυτό το άρθρο, ο καθείς μπορεί να καταλάβει.
Τώρα η Αριστερά έγινε μία, όπως παλιά το Κόμμα ήταν ένα.

...ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝΤΑΙ ΟΛΩΣΔΙΟΛΟΥ!!
Οι χιλιάδες που ψήφισαν δυνάμεις της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, και οι οποίοι κάποια σχέση θα έχουν με τις πλατείες, σβήνονται από τον χάρτη, όπως τους σβήνει ο εκλογικός νόμος.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες που δεν ψήφισαν καν, διότι έκαναν τις πλατείες ακριβώς το αντίθετο από τις προεκλογικές πλατείες που ψηφίζουν, από τις κομματικές σημαίες που κυματίζουν, περιφρονούνται ολωσδιόλου.

Ούτε πλήθος που ψηφίζει σαν τα δέντρα, ούτε λαός που ο καθείς τον βγάζει όπως θέλει από την κάλπη, οι πολίτες και οι πολίτιδες στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, δημιούργησαν έναν δημόσιο χώρο, κατέθεσαν προτάσεις, άνοιξαν συζητήσεις, πήραν αποφάσεις, έδειξαν στην πράξη ότι η άμεση δημοκρατία είναι δυνατή.
Οργάνωσαν συλλογικές κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική. Η αντίθεση των μεγάλων διαδηλώσεων στην ακολουθούμενη τα τελευταία χρόνια κυβερνητική πολιτική εκφράζει την αντίθεση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, και δεν περιμέναμε τις εκλογές για να το μάθουμε.
Οι πλατείες δεν ψηφίζουν, οι πλατείες είναι οι δημόσιοι χώροι όπου οι πολίτες συναθροίζονται, συγκροτούν γενικές συνελεύσεις, καταθέτουν προτάσεις, διαβουλεύονται, και παίρνουν αποφάσεις επί προτάσεων. Δεν ψηφίζουν πρόσωπα σε ψηφοδέλτια, για να απαλλοτριώσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους.

Μας μένουν οι 5 120 526 ψηφοφόροι. Η πράξη τους, όπως και όλων των άλλων, έχει μια μεγάλη σημασία. Ας δούμε, τι θέλησαν να πουν.
Τα δύο «κυβερνητικά κόμματα» που έχουν μονοπωλήσει την κυβερνητική εξουσία, πήραν μαζί : 2 025 583 ψήφους, το 32,03 % των έγκυρων ανθρώπων !
Ας πούμε ότι αυτό είναι το μέτωπο των υπέρ των Μνημονίων.
Για τα υπόλοιπα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, μερικοί θα θεωρούσαν ιεροσυλία να συμψηφιστούν. Ας το κάνουμε μόνο στα χαρτιά.
ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες*, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, έχουν συνολικά : 3 094 943 ψήφους, 48,93 % των έγκυρων αντιμνημονιακών (;) ανθρώπων.

Δύσκολο, ακόμα και για αυτούς που θέλουν σώνει και καλά να βγάλουν μια πλειοψηφία του δόλιου «ελληνικού λαού» εναντίον των Μνημονίων, με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών (για τις εκλογές μιλάμε πάντα, όχι για την πολιτική, αυτή είναι αλλού, αν υπάρχει !), να δεχτούν τον συμψηφισμό τους, τουλάχιστον με την Χρυσή Αυγή. Δεδομένου μάλιστα ότι, μετεκλογικά, η ΔΗΜΑΡ πήρε τις θέσεις που όλοι ξέρουμε (μιλώ για συγκεκριμένη, απτή, συμπεριφορά, και όχι για προεκλογικές διακηρύξεις, έπεα πτερόεντα), μένουν ως καθαρόαιμοι αντιμνημομιακοί οι : ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ, που πήραν μαζί : 2 267 933 ψήφους, το 35,86 % των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από όσο γνωρίζω, δεν είναι Αριστερά, το ΚΚΕ είναι τόσο Αριστερά που όλοι οι άλλοι είναι δεξιοί, για ποια Αριστερά μιλάτε τότε ;

Δύο παρατηρήσεις εδώ.
Η πρώτη και καίρια είναι η εξής : η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που είχε την αποδοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τι άλλο φανερώνει από το γεγονός ότι είναι δυνατή η σύνθεση της δυσθεώρητης δήθεν αντίθεσης υπέρ ή κατά των Μνημονίων ;
Δεύτερη παρατήρηση.
Οι αναφορές στους ψήφους των υπολοίπων κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή, δεν λύνει όπως ήδη έγραψα το πρόβλημα μιας αποφασιστικής υπεροχής των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις κάλπες.

(* Διάβασα ότι ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε το σύμβολο του συνδυασμού των Τυραννοκτόνων.
Πώς δεν είδαν οι σοφοί του ότι το «Ανεξάρτητοι Έλληνες» είναι τελείως υβριστικό. Δηλαδή, οι υπόλοιποι Έλληνες τι είναι, δούλοι ;
Μακρινός ο αντίλαλος :
«ούτινος δούλοι κέκληνται φωτός ουδ’ υπήκοοι».)

ΣΠΕΥΔΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ
ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΟΥΤΕ ΝΑ ΧΑΛΑΣΩ ΤΗ ΧΑΡΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ
Σπεύδω να προσθέσω ότι δεν θέλω να υποβαθμίσω το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να χαλάσω τη χαρά αυτών που τον πιστεύουν, άλλος είναι ο στόχος τούτου του κειμένου. Στόχος του κειμένου είναι να καταδειχτεί για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία δεν υπάρχει στις εκλογές και στο καθεστώς της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης.
Και ότι αυτό που άκριτα υπερτονίζεται ως θετικό στοιχείο στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, δηλαδή ότι αναδεικνύεται η Αριστερά, δεν είναι παρά η ανάδειξη μιας ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, στα πλαίσια της ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Στα πλαίσια αυτής της καθεστηκυίας πολιτικής, και της κατάδειξης του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα της, δύο ακόμα ερωτήματα τίθενται μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και την προοπτική των νέων εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012.
Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί η εκλεγείσα Βουλή δεν σκέφτηκε, με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης, να κάνει μία μόνο πράξη : την ψήφιση της απλούστατης αναλογικής, χωρίς κανέναν περιορισμό εισόδου στη Βουλή με κριτήριο ένα ελάχιστο ποσοστό.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το ζήτημα που σχετίζεται με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ενιαίο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Στην περίπτωση που έρθει πρώτο κόμμα, και δεν πάρει το πριμ των εδρών θεωρούμενος ως συνδυασμός, τότε στην αντιδημοκρατικότητα προστίθεται η ανωμαλία και η πρόκληση. Και εδώ όμως, η ευθύνη είναι όλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΟΦΕΙΛΕ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ
ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 έδειξαν ότι χωρίς σύνθεση δεν είναι δυνατό να υπάρξει κυβέρνηση. Ποια θα είναι η σύνθεση αυτή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η συμμετοχή, με βαρύνοντα μάλιστα ρόλο, της Αριστεράς σε μια τέτοια κυβερνητική σύνθεση, δεν θέτει απολύτως ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

Για την πολιτική που αμφισβητεί το υπάρχον πολιτικό καθεστώς, η δημοκρατία αποτελεί θεμελιώδη αξία. Επειδή είναι έργο των πολιτών, και όχι εκλογέων ή ψηφοφόρων, η πολιτική αυτή δεν χωράει στις κάλπες, ούτε στις κάλπικες διαιρέσεις καλού-κακού, αριστεράς-δεξιάς. Προβάλλει αξίες : ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, εγκοσμιότητα, σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής.
Όπως ανέφερα και στην αρχή, το πολιτικό καθεστώς της αντιπροσωπευτικής διακυβέρνησης αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της νεοελληνικής κακοδαιμονίας.

Αν δεν υπάρξει δημοκρατικό πολιτικό καθεστώς, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν ουσιαστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Έξω από το υπάρχον πολιτικό καθεστώς, πράγματα πολλά να κάνουμε έχουμε. Εδώ και τώρα. Κάνουμε, και γίνονται πολλά πράγματα.
Οφείλουμε όμως να υπογραμμίζουμε κάθε στιγμή ότι χωρίς τη δημοκρατία, μια δημοκρατική κουλτούρα, μια δημοκρατική παιδεία, ένα δημοκρατικό ήθος, θα διαιωνίζεται η ίδια κατάσταση πραγμάτων.
Η απαγκίστρωση από την καθεστηκυία πολιτική και τα καθεστωτικά κόμματα, όποιο χρώμα κι αν έχουν, όποια σημαία κι αν κυματίζουν, αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη χειραφέτηση και την αυτονομία του καθενός μας.     
νίκος ηλιόπουλος      
Παρίσι, 25 Μαΐου 2012
 


***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου