Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  25  Ιουνίου  2013 :*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα :*** Την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και τον Εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε τίμησε ο ΔΣ Καλαμάτας (φωτογραφίες)       
   Tην εορτή του Αγίου Πνεύματος, γιόρτασε χθες όπως κάθε χρόνο ο Δικηγορικός Συλλόγος Καλαμάτας.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό «Αγίας Τριάδος» της Καλαμάτας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  ακολούθησε δεξίωση στην πισίνα του Ξενοδοχείου «ΕLΙΤΕ» 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας με την ευκαιρία της εκδήλωσης αυτής,τίμησε την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Ρένα Ασημακοπούλου και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε για την προσφορά τους στη Δικαιοσύνη.
  
  
  
  
  
  
  
  
  

φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** «Άλλη πόλη», 200 μέτρα από την πλατεία (Φωτογραφίες)
  Διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες, ζητούν συνέχιση της ανάπλασης της Αριστομένους   
   Η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν είναι μεγάλη. Περίπου 200 μέτρα χωρίζουν την περιοχή που έμεινε γνωστή με το όνομα «Ουζάκια» από τον πολιτισμό της κεντρικής πλατείας και των έργων ανάπλασης που εκτελέστηκαν εκεί.
Κι όμως, κάτοικοι και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή λένε πως αισθάνονται παραμελημένοι και μακριά από τις όποιες δεσμεύσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, πως μετά τις εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας θα ακολουθούσε εκείνη στο τμήμα της Αριστομένους από τη Φραντζή και νοτιότερα.
Αντ’ αυτού, όπως μας είπαν, ο δήμαρχος ξεκίνησε τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της Φαρών και έχει εξαγγείλει την έναρξη εργασιών στην οδό Κρήτης.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ζητούν να διαπλατυνθεί το ανατολικό πεζοδρόμιο της Αριστομένους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευχερέστερη η εξυπηρέτηση των πελατών των καταστημάτων, ενώ θα μειωθεί σημαντικά η έκθεση στον κίνδυνο των σερβιτόρων, οι οποίοι αναγκάζονται να διασχίζουν την Αριστομένους. Συνεπακόλουθα, θα «μετακινηθεί» το κατάστρωμα του δρόμου, ενώ θα περισσέψει και χώρος.
Τα παράπονα πολλά. Ο χώρος, αν και βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, αποτελεί υπαίθριο αφοδευτήριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά και σημείο στάθμευσης για ουκ ολίγα αυτοκίνητα, που καταλαμβάνουν το διάστημα μεταξύ της πρασιάς και των γραμμών του ΟΣΕ. Ίσως είναι από τα μοναδικά σημεία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με χώμα, που μετατρέπεται σε λάσπη με την πρώτη βροχή, προκαλώντας έτσι τις εύλογες αντιδράσεις όλων.
  Δηλώσεις
Ο κ. Μιχ. Κατσίρας διατηρεί ουζερί στη συμβολή της Αριστομένους με τη Σωκράτους, ο οποίος και πρότεινε να διαπλατυνθεί το πεζοδρόμιο. «Εδώ και 6 χρόνια ακούω πως θα φτιαχτεί το πεζοδρόμιο και θα γίνει ανάπλαση έως τη Μακεδονίας», ανέφερε, λέγοντας πως ο Δήμος με το που τελείωσαν τα έργα στην πλατεία, μετακινήθηκε στην οδό Φαρών. «Λες και δεν είναι εδώ Καλαμάτα, αλλά άλλη πόλη», σχολίασε πικρόχολα. Πρόσθεσε, επίσης, πως μολονότι είναι πολύ συχνές οι εξαγγελίες για την ανάπλαση και του υπόλοιπου τμήματος της Αριστομένους, δεν έχει γίνει κάτι. «Εμείς πληρώνουμε τα ίδια (τέλη) με την πλατεία, όπου έχει γίνει ανάπλαση, ενώ εδώ δεν έγινε τίποτε», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο συνταξιούχος, πλέον, ζαχαροπλάστης, Παύλος Χαρίτος, ανέφερε ότι «ο χώρος της πλατείας έχει γίνει πιο ελκυστικός. Όλος ο κόσμος πηγαίνει εκεί και εδώ δεν έρχεται κανένας. Τα όποια έργα κάνει ο Δήμος, καλώς τα κάνει, αλλά ήταν η σειρά μας. Τι ήθελε ο δήμαρχος να πάει στη Φαρών; Ούτε να ποτίσουν τα δέντρα δεν έρχονται. Μια φορά το χρόνο έρχεται ένα φορτηγό και τα ποτίζει, ενώ, όπως μας είπαν, πέρσι είχε να περάσει 14 μήνες».
Κατά την άποψή του, θα πρέπει να επεκταθεί το ανατολικό πεζοδρόμιο, να μετατοπιστεί ο δρόμος δυτικά, προκειμένου να διευκολυνθεί και η λειτουργία των καταστημάτων, αλλά και να αποφεύγουν και τραυματισμούς από τα τροχαία οι σερβιτόροι.
Πρόσθεσε πως πίσω από τους θάμνους και μπροστά από το Διοικητήριο υπάρχει μια συνεχής εστία μόλυνσης, ένα υπαίθριο αποχωρητήριο, όπως το χαρακτήρισε και κατέληξε λέγοντας πως ουδείς ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση της κατάστασης. «Είμαστε στην ίδια κατάσταση, αν όχι και χειρότερη από αυτή που βρήκαμε πριν από 35 χρόνια, όταν είχαμε ανοίξει το ζαχαροπλαστείο», κατέληξε.
  Δημ. Τσιριβάκος
Είναι πολύ λογικό να χρειάζεται να γίνει η ανάπλαση, σχολίασε ο φαρμακοποιός Δημ. Τσιριβάκος. Έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση, συνέχισε, ούτε οι ποδηλάτες εξυπηρετούνται, ούτε οι πεζοί, αλλά ούτε και οι καταστηματάρχες. Αναφέρθηκε κι αυτός στα κακώς κείμενα, όπως η στάθμευση στο χώρο μεταξύ της πρασιάς και των γραμμών του ΟΣΕ, που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως υπαίθριο αφοδευτήριο, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει τεράστιος χώρος, που είναι κρίμα να παραμένει ανεκμετάλλευτος. Και συμπλήρωσε: «Θα έχουμε φύγει μέχρι να έχει γίνει κάτι», θέλοντας προφανώς να θίξει την «ακινησία».
Οδηγός ταξί, ο οποίος δε θέλησε να μας δώσει τα στοιχεία του, ανέφερε: «Ζούμε σε άλλη χώρα, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από την πλατεία». Κατά την άποψή του, θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί ο χώρος μεταξύ της πρασιάς και των γραμμών του ΟΣΕ, «για να μη μας τρώει η σκόνη».
Ένας άλλος καταστηματάρχης παρατήρησε πως πρόκειται για χαμένη υπόθεση, μιας και τα έργα ανάπλασης θα υλοποιηθούν όταν ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί η κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ από την ανάδοχο εταιρεία.
  

Σάκης Χατζής
«Θα πρέπει να συνεχιστεί η ανάπλαση της Αριστομένους από εκεί που σταμάτησε», σχολίασε από την πλευρά του ο Σάκης Χατζής, ιδιοκτήτης καφετέριας. «Μετά την πλατεία, είμαστε το φτωχικό κέντρο της περιοχής», σημείωσε και συνέχισε να εκφράζει παράπονα: «Βρίσκομαι στην περιοχή, εδώ και 16 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κανείς, ούτε ένα κομμάτι μάρμαρο, σε όλο αυτό το διάστημα.
Αισθανόμαστε παραμελημένοι, εγκαταλελειμμένοι και ξεχασμένοι από όλους και είναι κρίμα που τα παλιά “Ουζάκια”, που έσφυζαν από ζωή στο παρελθόν, να έχουν έρθει σήμερα σε αυτό το χάλι».
Ο ίδιος δήλωσε πως έχει τρομερά παράπονα από την πολιτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, αλλά και πως δε θα τον ψηφίσει στην επικείμενη αναμέτρηση, όπως έκανε τις δύο προηγούμενες τετραετίες, αν δε δει να εκτελείται έργο στην περιοχή.
Σημείωσε ακόμη πως πρόβλημα αποτελεί και η ύπαρξη των παλιών κτηρίων στη περιοχή, που αποτελούν κι αυτά εστία μόλυνσης (είχε δημοσιευθεί σχετικό σχόλιο στο χθεσινό μας φύλλο), ενώ είναι επικίνδυνα, αφού συνεχώς πέφτουν σοβάδες και άλλα υλικά.
«Είναι απαράδεκτο η περιοχή να αποτελεί υπαίθριο αφοδευτήριο, να γεμίζει λάσπες με τις πρώτες βροχές, να απειλείται η σωματική ακεραιότητα όσων θέλουν να πάνε από την Αριστομένους στο Δικαστικό Μέγαρο. Θα μπορούσε να πέσει λίγη άσφαλτος, να βελτιωθεί η κατάσταση και να ανακουφιστεί το ζήτημα της στάθμευσης των αυτοκινήτων, ενώ με τις όποιες εργασίες γίνουν θα προβληθούν αυτόματα τα τρία δημόσια κτήρια που υπάρχουν, το ΔΗΠΕΘΕΚ, το Δικαστικό Μέγαρο και το Διοικητήριο», είπε χαρακτηριστικά.
Τάχθηκε κι αυτός υπέρ της διαπλάτυνσης του ανατολικού πεζοδρομίου, που θα βοηθήσει τον κόσμο να περπατά μπροστά από τα μαγαζιά με ασφάλεια, να μην είναι επικίνδυνη η διέλευση των πεζών και να απομακρυνθούν λίγο τα αυτοκίνητα.
«Θα θέλαμε τη δέσμευση του Δήμου, να ορίσει το διάστημα που θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, για τα οποία ακούμε από τον κ. Νίκα από την αρχή της θητείας του. Μπορεί ο δήμαρχος Καλαμάτας να έχει κάνει έργο και μπράβο του για όσα έχει κάνει, αλλά εμάς εδώ δε μας βοήθησε, με συνέπεια να είμαστε δυσαρεστημένοι οι επαγγελματίες», κατέληξε. Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** O νέος γραμματέας της ΝΕ. ΠΑΣΟΚ , Ι. Χριστόπουλος μιλά στο "Θάρρος"
    
Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με προοδευτικό χώρο 
 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 Ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τον προοδευτικό χώρο αφήνει για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλος.
Κι είναι αναμενόμενο αυτό, δεδομένου ότι οι τελευταίες εκλογές, σε εθνικό επίπεδο, έδειξαν πως ο λαός άλλαξε τις «παραδοσιακές» συνήθειές του και δε στήριξε σε επίπεδο αυτοδυναμίας κανένα από τα «μεγάλα» κόμματα. Η ψήφος των Ελλήνων στις εκλογές επιφύλασσε, με άλλα λόγια, εκπλήξεις.
Αν θελήσουμε να αντιστοιχίσουμε τα δρώμενα σε τοπικό επίπεδο, είναι λογικό να υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό. Ούτως ή άλλως, το ΠΑΣΟΚ, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν έχει μαζί του εκείνες τις δυνάμεις του παρελθόντος που θα επέτρεπαν την ύπαρξη αυτοδυναμίας, οπότε η συνεργασία μοιάζει η μοναδική λύση.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του, που παραχώρησε στο «Θ», ο κ. Χριστόπουλος απαντά σε όλα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «αλαζονικές και επίορκες συμπεριφορές προσώπων του παρελθόντος, αλλά και λάθη, αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης που πράγματι έγιναν, μεγαλοποιήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ ενοχοποιήθηκε για τα πάντα που έχουν ή δεν έχουν συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια σε αυτή τη χώρα, με φυσικό αποτέλεσμα να πληρώσουμε ακριβό εκλογικό κόστος».
Εκτίμησε πως δε θα υλοποιηθούν οι δημοσκοπικές προβλέψεις, βάσει των οποίων η Χρυσή Αυγή ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ, ενώ σημείωσε πως η αντιμετώπιση των πρακτικών της Χ.Α. είναι ζήτημα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, δημοκρατίας, αλλά, πρωτίστως, προάσπισης της αξιοπρέπειας και της ιστορίας του έθνους μας.
Στο ερώτημα πώς μπορεί η Μεσσηνία να ξεφύγει από την κρίση, απάντησε πως η νέα Ν.Ε. θα επικεντρωθεί στις υγιείς δυνάμεις του τόπου.
Επιτίθεται ακόμη κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «προσπαθεί να αντιγράψει ηγέτες και είναι φανερό πλέον ότι πολλές φορές ξεφεύγει από τα πλαίσια της σοβαρότητας. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος σχηματισμός, που εισέπραξε ψήφους διαμαρτυρίας, πελαγοδρομεί στις αντιφάσεις του, στα αδιέξοδά του, με αποτέλεσμα να θαμπώνει η προοπτική του».
  -Σε δύσκολη περίοδο η εκλογή σας ως γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Τι ελπίδες υπάρχουν, τόσο στη Μεσσηνία όσο και πανελλαδικά, να ξαναέλθει το ΠΑΣΟΚ σε επαφή με την κοινωνία, που του έχει γυρίσει την πλάτη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις;
  ε την ευκαιρία να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στα μέλη και στους φίλους του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές, επίσης θερμά να ευχαριστήσω τα μέλη του οργάνου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να με επιλέξουν ομόφωνα γραμματέα.
Με ενότητα και συλλογική δουλειά θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε.
Η πατρίδα μας διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορική της διαδρομή και, πάντως, την πιο κρίσιμη της μεταπολίτευσης. Η χώρα με το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση είχε κάνει βήματα προόδου και υπήρχαν κατακτήσεις για τους πολίτες.
Η συντηρητική πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνάρτηση με τις επιλογές των κυβερνήσεων Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, οι λογικές «άσ’ το για αργότερα», οι συντεχνίες και τα συμφέροντα όξυναν υπαρκτά προβλήματα και οδήγησαν τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης.
Με αίσθημα ευθύνης ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ στις πλάτες του ένα μεγάλο βάρος στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την απόλυτη κατάρρευση και την επικράτηση τριτοκοσμικού χάους. Οι πολίτες άκουγαν ωραία λόγια για ισοδύναμα και λύσεις ανώδυνες και αυτό μας έπληξε εκλογικά. Οι ιδέες και οι πολιτικές της αλήθειας και της υπευθυνότητας σε βάθος χρόνου, όμως, επικρατούν και στο τέλος επιβραβεύονται. Η πολιτική είναι μαραθώνιος δρόμος.
Βλέπουμε κάθε μέρα πού πηγαίνουν τα «ισοδύναμα», τα δανεικά από το «ξανθό γένος», το πετρέλαιο του Τσάβες, που εύκολα κάποιοι εξασφάλιζαν, και η εμπειρία της Κύπρου έδειξε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.
Το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια, οι τελευταίες εξελίξεις το αποδεικνύουν, ακολουθεί σταθερά υπεύθυνη στάση, λέγοντας την αλήθεια και δείχνοντας το δύσκολο δρόμο, κι αυτό σύντομα θα εκτιμηθεί από τους πολίτες, καθιστώντας το ξανά το μεγάλο γνήσιο φορέα των προοδευτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αλαζονικές και επίορκες συμπεριφορές προσώπων του παρελθόντος αλλά και λάθη, αδυναμίες στη διαχείριση της κρίσης που πράγματι έγιναν, μεγαλοποιήθηκαν, το ΠΑΣΟΚ ενοχοποιήθηκε για τα πάντα που έχουν ή δεν έχουν συμβεί τα τελευταία 40χρόνια σε αυτή τη χώρα, με φυσικό αποτέλεσμα να πληρώσουμε ακριβό εκλογικό κόστος.
Η επαφή με τους πολίτες σταδιακά θα αποκατασταθεί, γιατί ακριβώς κάθε μέρα που περνά καταδεικνύεται ποιοι λένε αυτά που είναι χρήσιμα και ποιοι απλώς θέλουν να είναι πρόσκαιρα αρεστοί.
  -Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως, τουλάχιστον δημοσκοπικά, η Χρυσή Αυγή έχει ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ; Φέρει το ΠΑΣΟΚ μερίδιο ευθύνης για ό,τι έχει συμβεί και ποιες μπορεί να είναι οι προοπτικές αναχαίτισης αυτής της κατάστασης; 
  Ευθύνες για τη Χρυσή Αυγή φέρoυμε όλοι και αυτοί που νομιμοποίησαν την πολιτική βία στο όνομα της «αγανάκτησης». Δε θεωρώ ότι οι δημοσκοπικές προβλέψεις θα επαληθευτούν, γιατί ο κόσμος, βιώνοντας δύσκολες καταστάσεις και ανασφάλεια, μπορεί να απαντά «πολιτευόμενος» στις δημοσκοπήσεις. Κάθε μέρα που περνά βλέπει τις πραγματικές επιδιώξεις της Χ.Α., το μίσος που εκπορεύεται από τα στελέχη της στους αδυνάτους, τη νοσταλγία που νιώθουν για το ναζισμό και φασισμό, τη λειτουργία τους με χαρακτηριστικά υποκόσμου (παράδειγμα η έφοδος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας), καμία θέση, μόνο άρνηση, και αντιλαμβάνεται καλύτερα τα πράγματα. Τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, οι φορείς του πολιτισμού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (εδώ θέλω να σημειώσω την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε σχέση με το φεστιβάλ), έχουν χρέος με επιχειρήματα να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της Χ.Α. και να την απομονώσουν πολιτικά, είναι ανεπίτρεπτο κάποιοι να λειτουργούν με όρους εκλογικής προσέγγισης.
Η αντιμετώπιση των πρακτικών της Χ.Α. είναι ζήτημα πολιτισμού, ιστορικής μνήμης, δημοκρατίας, αλλά πρωτίστως προάσπισης της αξιοπρέπειας και της ιστορίας του έθνους μας, και το ΠΑΣΟΚ, όπως θα ξέρετε, έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
  -Ποιες είναι οι ενέργειες που μπορεί να γίνουν για να βγάλουν το ΠΑΣΟΚ από την κρίση που διέρχεται, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο; 
  Η κρίση είναι συνολική και όχι τοπική. Εμείς στη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, που, όπως γνωρίζετε, αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα, νέους επιστήμονες, φέρνοντας φρεσκάδα, οξυγόνο, ιδέες, γνώσεις και μεράκι στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, θα ανοίξουμε ένα διάλογο με όλους τους φορείς και θα επικεντρώσουμε τη δράση μας στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Ο αγροτικός τομέας, η καινοτομία και ο τουρισμός αποτελούν τοπικά την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Με στοχευμένες παρεμβάσεις θα στηρίξουμε αυτές τις δυνάμεις μέσα από μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και αλήθειας που θέλουμε και θα εγκαταστήσουμε.
  -Πάμπολλα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν μετακινηθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου δείχνει να αντιγράφει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη; 
  Το αντίγραφο είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερης αξίας από το πρωτότυπο. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιγράψει ηγέτες και είναι φανερό πλέον ότι πολλές φορές ξεφεύγει από τα πλαίσια της σοβαρότητας. Έχω την αίσθηση ότι το τελευταίο διάστημα ο συγκεκριμένος σχηματισμός, που εισέπραξε ψήφους διαμαρτυρίας, πελαγοδρομεί στις αντιφάσεις του, στα αδιέξοδά του, με αποτέλεσμα να θαμπώνει η προοπτική του. Εμείς έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πρώην ψηφοφόρους μας. Ξέρουμε ότι μας παρακολουθούν και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα αναθεωρήσουν τη στάση τους, αντιλαμβανόμενοι ότι δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά ομαδικά όλοι στο ΠΑΣΟΚ και στραφήκαμε εναντίον των ομάδων που παραδοσιακά στηρίζαμε και εκφράζαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, ο άλλος δρόμος ήταν και παραμένει η απόλυτη καταστροφή. Σε επίπεδο μετακίνησης στελεχών, ο καιροσκοπισμός και η φαιδρότητα σε πολλές περιπτώσεις περισσεύουν.
  -Ποιες οι απόψεις σας περί κεντροαριστεράς, αφού το συγκεκριμένο χώρο θέλει να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει απαντήσει αρνητικά στην πρόταση συνεργασίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου; Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας κι αν ναι, με ποιους, προκειμένου να συγκροτηθεί το μέτωπο αυτό; 
  Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την κεντροαριστερά, αυτό θα ήταν ενδιαφέρον, αλλά δε νομίζω ότι είναι στις προθέσεις του. Στο δικό μας χώρο γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για την κεντροαριστερά, που πιστεύω ότι σύντομα θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα, κάτι που μπορούν να επιταχύνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, νηφάλια και με ειλικρίνεια έχει απευθυνθεί σε κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες για την ανάγκη ενός αποτελεσματικού διαλόγου στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Να σημειώσω ότι δημοσκοπικά το ρεύμα των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά στο συγκεκριμένο χώρο, είναι πλειοψηφικό. Εδώ είναι το στοίχημά μας, να αποκαταστήσουμε επαφή και να εκφράσουμε τη μεγάλη αυτή σιωπηρή πλειοψηφία σε θεσμούς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια, επιστημονικές ενώσεις, χώρους δουλειάς). Η κεντροαριστερά θα έχει μέλλον μόνο όταν αποτελεί δημιούργημα της κοινωνίας και εκφράσει το όραμα για την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ της πατρίδας μας.
  -Μιας και μιλάμε για την κεντροαριστερά, τι θα γίνει με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές; Θα πρέπει να περιμένουμε συνεργασίες; 
  Καταρχήν, το ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί στις δημοτικές ομάδες που είχε υποστηρίξει στις τελευταίες εκλογές (σ.σ. τους Θεόδ. Μπρεδήμα στην Καλαμάτα, Νικ. Τζώρτζη στη Μεσσήνη, Δημ. Σωτηρόπουλο στην Τριφυλία και Αναστ. Τσορώνη στο Δήμο Πύλου – Νέστορος).
Σε τοπικό επίπεδο, είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας, που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο.
  -Πώς σχολιάζετε τη στάση της ΔΗΜΑΡ όσον αφορά στους χειρισμούς της στο θέμα της ΕΡΤ και την αποχώρησή της από το κυβερνητικό σχήμα, που άφησε προς στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες; Μήπως θα ήταν αυτό καλύτερη λύση (η προσφυγή στις κάλπες); Εκτιμάτε πως είναι σωστή η πορεία που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στη συνείδηση των πολλών να μην προκύπτουν άμεσα οι ιδεολογικές διαφορές με τη Ν.Δ. και απλώς να υπάρχει η άποψη «όλοι το ίδιο είναι»; 
  Το «όλοι το ίδιο είναι» δεν είναι καινούργιο, αλλά το απόλυτο ιδεολόγημα πάνω στο οποίο πατούν μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή. Προφανώς και δεν είμαστε όλοι ίδιοι και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αυτό ακριβώς υπογράμμισαν. Εμείς, όπως είπα και στην αρχή, έχουμε πληρώσει πολύ ακριβό τίμημα στον αγώνα διάσωσης της χώρας, για να την αφήσουμε μεσοπέλαγα ακυβέρνητη καλοκαιριάτικα. Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η εύκολη για εμάς λύση, αλλά καταστροφή για την πατρίδα και εμείς στο ΠΑΣΟΚ, συνειδητά, έχουμε επιλέξει το δύσκολο αλλά χρήσιμο δρόμο. Άλλοι φλέρταραν και εκβίασαν με αυτό το ενδεχόμενο και νομίζω ότι κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ούτε ισοδύναμα, ούτε απαγκιστρώσεις. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι από την ασφάλεια της απόστασης, «του μέσα-έξω» της άρνησης και του «πατήματος σε δύο βάρκες», δε συμβάλλεις θετικά στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
Ιδεολογικά, πολιτικά, συναισθηματικά μας χωρίζουν πολλά με τη συντηρητική παράταξη. Διαφωνήσαμε καθαρά και δυνατά με τις μεθοδεύσεις και τις εκτροπές των υπουργών της Ν.Δ. για την ΕΡΤ. Επιβάλλουμε πλέον νέους κανόνες λειτουργίας, νέα προγραμματική συμφωνία, ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, στήριξη αυτών που έχουν πληγεί από την κρίση, αξιοποίηση προσώπων με ικανότητες, ανεξάρτητα, και ζητάμε συμπόρευση με τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για να αποκτήσει η κυβέρνηση ισχυρό προοδευτικό πρόσημο. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με σχέδιο και ευαισθησία.
  -Τι θα μπορούσατε να πείτε στον κάθε Μεσσήνιο που δοκιμάζεται καθημερινά και βάναυσα; Υπάρχει έξοδος από το τούνελ που έχουμε μπει; Θα προλάβουμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες ή θα έχουμε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας όταν αυτές έλθουν; 
  Δε γνωρίζω πολλούς οι οποίοι να μπορούν να εγγυηθούν σήμερα καλύτερες ημέρες άμεσα και να έχουν καλή σχέση με την αλήθεια. Με αλληλεγγύη, με αισιοδοξία, να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια. Η ταλαντούχα νέα γενιά είναι αυτή που αδικείται περισσότερο από την κρίση. Η οικονομική κρίση καταρχήν δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια και ευρωπαϊκή. Εμείς θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε μέσα στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται, αρχικά να κρατηθούμε και σταδιακά να αποκαταστήσουμε το επίπεδο διαβίωσης που είχαμε πριν από το 2008. Αυτό που υποστηρίζουμε είναι ότι καλύτερες ημέρες μπορούν, είναι πιθανότερο, να έρθουν μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε., την αλλαγή αυτής σε προοδευτική κατεύθυνση, μέσω του κοινού νομίσματος και των ριζικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι πολίτες μέσα στο θυμό, τη δικαιολογημένη τις περισσότερες φορές αγανάκτησή τους, αντιλαμβάνονται αυτό που λέει με εύσχημο τρόπο η λαϊκή σοφία, «τα πρόβατα έξω από το μαντρί τα τρώει ο λύκος», γι’ αυτό και δεν καταστούν πλειοψηφικές τις πολιτικές προτάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια εκτός Ε.Ε.
Εμείς έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε μετανιώσει για άστοχες επιλογές και εύκολες λύσεις που υιοθετήσαμε στο παρελθόν και μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε το δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Πάθαμε, μάθαμε και η σοφία της εμπειρίας μας αποτελεί εγγύηση για σύντομη αποκατάσταση αδικιών και στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει οι οριζόντιες περικοπές των τελευταίων χρόνων.

*** Πόσο θα πληρώσει η… Καλαμάτα τα νέα μέτρα
Τελευταία Ενημέρωση: 25/06/2013 18:17Μονίμως το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να έχουν –και- οι πολίτες της Μεσσηνίας προκειμένου να προλαβαίνουν τους λογαριασμούς και τα «χαράτσια» που καθημερινά αφήνει ο... ταχυδρόμος. Βέβαια, οι περισσότεροι εξ ημών δεν έχουμε πλέον ούτε αυτή τη δυνατότητα, αλλά οι υποχρεώσεις δε σταματούν.
Ένα παράδειγμα είναι το χαράτσι του 2013 που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες για ένα ακίνητο 100- 110 τετραγωνικών μέτρων και το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 630 ευρώ. Όπως υπολογίζεται, για ανάλογη περίπτωση το 2014 το ύψος θα κυμαίνεται από 320 έως 550 ευρώ.
Κι όλα αυτά, αφού ο νέος μόνιμος φόρος ακινήτων εισέρχεται στην τελική ευθεία πριν από την οριστικοποίηση και ψήφισή του στη Βουλή, ώστε να ισχύσει από το 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει ήδη την κυβέρνηση για τα βασικά στοιχεία της πρότασής του και όλα δείχνουν ότι σύντομα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.
Ο νέος φόρος θα είναι βαρύς για τα νοικοκυριά, αφού η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισπράξει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014. Μπορεί προεκλογικά ο ενιαίος φόρος να είχε παρουσιαστεί ως ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες κατοικιών από το δυσβάσταχτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι σκληρότερος, καθώς θα καταβάλλεται και για τα ακίνητα των οποίων έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως και για τα κλειστά διαμερίσματα.
Έπειτα από βέτο που έβαλε η τρόικα, ο φόρος θα επιβάλλεται και στους αγρότες, παρά την κυβερνητική συμφωνία για την εξαίρεσή τους. Μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν μονοκατοικία, αφού φόρος θα επιβληθεί και στο οικόπεδο και στην κατοικία.
Έτσι, θα επιβαρυνθούν και όσοι έχουν εξοχικό ή σπίτι στο χωριό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μιλούν για «φόρο ληστρικό, άδικο και ισοπεδωτικό για την ιδιοκτησία».
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται στο σύστημα της ακίνητης περιουσίας: κύρια κατοικία, εξοχική- σπίτι στο χωριό, οικόπεδο, βοσκότοπος και χωράφι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις καταβολής του φόρου, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, και θα ισχύει και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου θα έχουν άνεργοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Ωστόσο, θα ισχύει χαμηλός συντελεστής για πολυτέκνους κι αναπήρους με ετήσιο εισόδημα έως 32.000 ευρώ.
  Τι προβλέπεται για τις κατοικίες
Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει 33 διαφορετικούς συντελεστές, θα ξεκινά από τα 1,8 ευρώ και θα φτάνει έως τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο συντελεστής θα διαφοροποιείται με βάση τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως η τιμή ζώνης, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός προσόψεων, η εμπορικότητα της οδού.
Ο συντελεστής θα πολλαπλασιάζεται κατόπιν με τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας του ακινήτου, ώστε να υπολογίζεται ο τελικός φόρος. Δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο, αλλά όσοι έχουν ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ θα πληρώνουν πιθανότατα μικρότερο φόρο σε σχέση με το χαράτσι.
Για όσους έχουν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, ο φόρος θα αυξάνεται και μπορεί να είναι υψηλότερος κι από το χαράτσι.
Για το 2013 θα πρέπει να πληρώσουμε και πάλι το χαράτσι, μειωμένο κατά 15%, και η πρώτη δόση του θα έρθει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Ιουνίου.
  Οικόπεδα και αγροτεμάχια
Για τα εκτός σχεδίου ο συντελεστής θα ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα και θα φτάνει έως 60 ευρώ για τα παραθαλάσσια οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές. Ο συντελεστής 1 ευρώ ανά στρέμμα θα εφαρμοστεί για εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Ο φόρος θα αυξάνεται αναλόγως του είδους της καλλιέργειας και άλλων χαρακτηριστικών των αγροτεμαχίων. Οι παράγοντες που θα λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του συντελεστή είναι η γεωγραφική θέση (ορεινή, ημιορεινή, πεδινή ή παραθαλάσσια περιοχή), αν η έκταση είναι καλλιεργήσιμη ή χέρσα, μονοετής ή πολυετής, αν είναι μισθωμένη ή εάν υπάρχει ενοικιαστής.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
** Όλα όσα είπε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου         
            Απο amen.gr 
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ένας από τους αρχαιότερους δικηγορικούς Συλλόγους, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τίμησε τους δύο αφυπηρετούντες Ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς, την μεσσήνια Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κυρία Ρένα Ασημακοπούλου και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κύριο Ιωάννη Τέντε.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τη σημασία της συλλογικότητας ενώ αναφέρθηκε στον θεσμό της Δικαιοσύνης και στον σημαντικό ρόλο των λειτουργών της.
«Η εορτή του Αγίου Πνεύματος έρχεται να μας υπομνήσει ότι η συλλογικότητα και η αποτελεσματικότητα είναι τα στοιχεία μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η συμβολή και η αξία του κάθε προσώπου στο γενικό έργο της Κοινωνίας και της ενότητος», σημείωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και συνέχισε:
«Αυτή η διάκριση του έργου κάθε ενός από σας, τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος με τον οποίο υπηρετείτε τον θεσμό αλλά και τα στοιχεία εκείνα με τα οποία και ο θεσμός υπηρετεί την Κοινωνία. Με μια τέτοια διάσταση και μόνο, συλλογικής υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, μπορεί η Δικαιοσύνη να δράσει αξιόπιστα και τέλεια. Τα δύο τιμώμενα πρόσωπα, οι δύο αφυπηρετούντες ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, στο πλαίσια της συλλογικής ευθύνης και της αποτελεσματικής δράσης τους, απέδειξαν και επιβεβαίωσαν το ήθος τους, την ενεργητικότητά τους και την αντικειμενικότητά τους συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της Δικαιοσύνης, όχι μόνο ως ενός ιερού θεσμού αλλά και ως έναν από τους άμεσους πυλώνες της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας. Τους συγχαίρω για όλη τους τη δράση και τους εύχομαι υγεία, μακρότητα ημερών, ευτυχία και δύναμη, ώστε αυτό το ήθος και την εντιμότητα να την μεταλαμπαδεύσουν και στους διαδόχους τους αλλά και στους νεότερους λειτουργούς του θεσμού της Δικαιοσύνης».   του Νίκου Παπαχρήστου

*** Μεγάλη πτώση στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ
            Μόλις στο 5,7% το ποσοστό των αριστούχων - Κάτω από τη βάση το 78% στα Μαθηματικά και το 72% στη Φυσική Τεχνολογικής  Κατεύθυνσης - Μέχρι και 400-500 μόρια κάτω οι περιζήτητες Ιατρικές σχολές.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του γενικού γραμματέα της ΟΕΦΕ, Γιάννη Βαφειαδάκη, η κακή εικόνα των γραπτών στη Βιολογία, Χημεία, αλλά και τα Μαθηματικά, θα οδηγήσει σε πτώση 400-500 μορίων στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα «πέσουν» και οι Νομικές σχολές από 100 έως και 200 μόρια, ενώ θεαματική αναμένεται η πτώση στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Φυσικομαθηματικών και Πολυτεχνικών σχολών. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαφειαδάκης, η πτώση θα ξεκινά από τα αποκαλούμενα «καλά» τμήματα του Πολυτεχνείου.
Χαρακτηριστική της αποτυχίας στα Μαθηματικά είναι η Τεχνολογική Κατεύθυνση, όπου ποσοστό 78% έγραψε κάτω από τη βάση, ποσοστό που έφθασε στη Φυσική το 72%.
Βέβαια, και η εικόνα στα Αρχαία Ελληνικά ήταν χειρότερη από την αντίστοιχη περσινή και εκτιμάται ότι και οι Νομικές σχολές θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, λιγότερο όμως θεαματική από αυτή των Πολυτεχνικών σχολών.
Μεγάλη πτώση αναμένεται και στο 5ο πεδίο των Οικονομικών σχολών, όπως διαφαίνεται από τις κακές επιδόσεις των γραπτών. Οι μόνες σχολές που αναμένεται να κρατηθούν στο ύψος τους είναι οι Στρατιωτικές, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις, ενώ λογικά θα αυξηθεί η ζήτηση.
Δείτε τους πίνακες  με όλα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων
πηγή: protothema.gr 

***Ειδική Σταφιδική Ένωση στη Μεσσηνία πριν 94 χρόνια
            Της Μαρίας Νίκα
 «Οι συνεταιρισμοί της Μεσσηνίας θα ιδρύσουν εφέτως ειδικήν σταφιδικήν ένωσιν. Πρώτοι μέχρι σήμερον συνησπίσθησαν εις έναν σταφιδικόν συνεταιρισμόν οι Συνεταιρισμοί Αβραμιού. Κατ’ αυτάς δε γίνονται τοιούτοι συνεταιρισμοί με το αυτό σύστημα εις Στρέφι, Τζιτζόρι, Λοΐ, Μπάστα, Γλιάτα και άλλας κοινότητας…».
  Το παραπάνω απόσπασμα τράβηξε την προσοχή μας την περασμένη Πέμπτη, διαβάζοντας τη στήλη «Σαν σήμερα, πριν από 94 χρόνια», στη δεύτερη σελίδα του «Θ». Ειδική σταφιδική ένωση από τους συνεταιρισμούς της Μεσσηνίας πριν από 94 χρόνια! Οι συνειρμοί με το σήμερα για ένα ιστορικό προϊόν της περιοχής ήταν αναπόφευκτοι.
Αυτή τη στιγμή σε συνεταιριστικό επίπεδο, με το προϊόν ασχολείται μόνο η ΕΑΣ, η οποία, όμως, έχει επίσης το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές. Πρόσφατα, μάλιστα, η άδεια της Ομάδας Παραγωγών Σταφίδας, που ανήκε στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, ανακλήθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν τηρούνταν τα απαιτούμενα κριτήρια για τη λειτουργία της, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια»…
 Κώστας Κατσούλης
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πια η ομάδα παραγωγών σταφίδας δεν αποτελεί πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΕΑΣ, Κώστα Κατσούλη. «Δεν υπάρχει πρόβλημα για τους παραγωγούς, η ΕΑΣ, ο συνεταιρισμός, στηρίζει το προϊόν». Όσο για τα εφόδια (ψαλίδια, δίχτυα, πανιά), στα οποία είχαν σημαντική έκπτωση οι σταφιδοπαραγωγοί μέσω της ομάδας τους, ο κ. Κατσούλης παρατηρεί: «Και μέσα από το συνεταιρισμό μπορούμε να κάνουμε πρόγραμμα για εφόδια στους παραγωγούς. Όσον αφορά στη συγκέντρωση του προϊόντος, θα το συγκεντρώσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο, χωρίς κανένα πρόβλημα και θα είναι και πιο ουσιαστική η παρέμβαση που θα κάνει ο συνεταιρισμός. Επίσης, πρέπει να παίρνουμε κι εμείς μέρος στη συσκευασία της σταφίδας. Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνο η τιμή, στην οποία πρέπει να παρεμβαίνουμε, αλλά και η παραγωγή και η ποιότητα, να παράγεις όσο μπορείς περισσότερο και καλύτερο προϊόν».
  Σταύρος Δημόπουλος
«Τώρα με τη σταφίδα ασχολείται η ΕΑΣ, η οποία μας καλύπτει» σημειώνει ο παραγωγός Σταύρος Δημόπουλος, ο οποίος ήταν πρόεδρος στη διαχειριστική της ομάδας παραγωγών σταφίδας που υπήρχε στην ΕΑΣ. «Για να γίνει καινούργια ομάδα μέσα στην ΕΑΣ δεν το βλέπω, με τον καινούργιο νόμο που έχει ψηφιστεί το βλέπω λίγο δύσκολο. Με την ομάδα παραγωγών είχαμε κάποια εφόδια, τώρα για να τα κάνεις αυτά πρέπει να μπεις σε επιχειρησιακό πρόγραμμα».
  Πάνος Παγάνης
«Σίγουρα είναι άσχημο που, όπως έχω ακούσει, έγινε άρση της αναγνώρισης της ομάδας παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Όσοι ήταν στην Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, έπαιρναν εφόδια μισοτιμής, ψαλίδια, δίχτυα, πανιά. Αυτό είναι ένα θέμα, με τα προβλήματα που υπάρχουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όσο για το ζήτημα της συγκέντρωσης και της τιμής, δεν είναι μεσσηνιακό, αλλά της ΣΚΟΣ, με έδρα την Πάτρα, που καθορίζει τις τιμές και έχουμε θετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια» μας λέει ο σταφιδοπαραγωγός Πάνος Παγάνης.
  Θανάσης Κατσάς
«Η σταφίδα ήταν από παλιά δυναμικό προϊόν, αλλά το είχαν απαξιώσει όταν αποσυνδέθηκε από την παραγωγή. Αφού, πράγματι, η σταφίδα είναι ελλειμματικό προϊόν, πρέπει να γίνει απ’ την αρχή αναδιάρθρωση καλλιεργειών, να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς και για κάποια χρόνια να παίρνουν κάποια χρήματα ως επιδότηση. Τα νέα μέτρα, η φορολογία, ο ΕΛΓΑ που υποχρεωτικά, παράγεις δεν παράγεις, πρέπει να πληρώσεις, όλα αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει κατά των αγροτών, σχεδόν καλύπτουν την επιδότηση» αναφέρει ο σταφιδοπαραγωγός Θανάσης Κατσάς και καταλήγει: «Τα εργαλεία που έχουν οι αγρότες είναι οι συνεταιρισμοί και οι αγροτικοί σύλλογοι, που και τα δύο είναι σε νάρκη. Δυστυχώς. Είναι απαξιωμένο και το συνεταιριστικό κίνημα και το συνδικαλιστικό».  

*** Σαν σήμερα ...στις 25 Ιουνίου   
      Γεγονότα 
1470: Κατασκευάζεται μία μεγάλη πλωτή γέφυρα, που δίνει τη δυνατότητα στον Μωάμεθ Β' τον Πορθητή να περάσει στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου τις δυνάμεις του που πολιορκούν τη βενετοκρατούμενη Χαλκίδα.
1630: Το πιρούνι εισάγεται στο αμερικανικό τραπέζι, σε γεύμα που παραθέτει ο άγγλος κυβερνήτης Τζον Γουίνθροπ.
1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας - Διρού.
1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.
1936: Η Εθνική ανδρών στο μπάσκετ δίνει τον πρώτο διεθνή αγώνα της ιστορίας της. Αντιμετωπίζει στην Κωνσταντινούπολη την Τουρκία, από την οποία ηττάται με 49-12.
1965: Η εφημερίδα Το Βήμα γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Ένας επικίνδυνος άνθρωπος εις μίαν νευραλγικήν θέσιν. Ο αντισυνταγματάρχης Παπαδόπουλος χαλκεύει συνομωσίας». Η εφημερίδα δημοσιεύει πόρισμα ειδικών εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο το δήθεν υποκινούμενο από τους κομμουνιστές σαμποτάζ σε αυτοκίνητα της 117 Μοίρας Πυροβολικού στον Έβρο, το οποίο κατήγγειλε ο διοικητής της αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν «φυσιολογικές βλάβες».
Γεννήσεις
1852: Αντόνι Γκαουντί, ισπανός εκκεντρικός αρχιτέκτονας. Πιο χαρακτηριστικό δημιούργημά του, η εκκλησία Λα Φαμίλια Σαγράδα στη Βαρκελώνη. (Θαν. 10/6/1926)
1922: Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. (Θαν. 5/9/2011)
1963: Τζορτζ Μάικλ, κατά κόσμο Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου, κυπριακής καταγωγής βρετανός ποπ τραγουδιστής.
Θάνατοι
1822: Ε.Τ.Α. Χόφμαν, γερμανός παραμυθάς. (Καρυοθραύστης) (Γεν. 24/1/1776)
1997: Ζακ Ιβ Κουστό, γάλλος ωκεανογράφος. (Γεν. 11/6/1910)
2009: Μάικλ Τζάκσον, αμερικανός τραγουδιστής της ποπ και της σόουλ. (Γεν. 29/8/1958)
Πηγή: www.sansimera.gr ,


*** 180 κιλά παράνομου τσαγιού Ταϋγέτου κατέσχεσε το Δασαρχείο Καλαμάτας (Φωτογραφίες)

   180 κιλά παράνομου τσαγιού Ταϋγέτου κατέσχεσε το Δασαρχείο Καλαμάτας, καθώς είχε συλλεχθεί παράνομα.
Με την καινούργια ρυθμιστική διάταξη το τσάι Ταϋγέτου έχει ενταχθεί στα προστατευόμενα είδη αρωματικών φυτών και απαγορεύεται η συλλογή του από τον Ταΰγετο, ακόμα και για ιδία χρήση.
Όπως σημείωσε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας, περίπολος της υπηρεσίας εντόπισε στη δασική περιοχή Λυκοδιάσελο (προς Ξεροβούνα) 2.000 συλλεγμένα ματσάκια τσαγιού, τα οποία είχαν αφήσει αυτοί που τα μάζεψαν προκειμένου να ξεραθούν. Στην περιοχή δεν εντοπίσθηκε κανένας και η υπηρεσία προχώρησε σε κατάσχεση του αρωματικού φυτού. Συνολικά κατασχέθηκαν  180 κιλά τσαγιού.
Επίσης, την Κυριακή κατασχέθηκαν στην ίδια περιοχή άλλα 10 κιλά. Το τσάι είχαν συλλέξει Αλβανοί, οι οποίοι, όταν αντιλήφθηκαν τους δασικούς υπαλλήλους, πέταξαν το σακί και τράπηκαν σε φυγή.
Τέλος, την προηγούμενη εβδομάδα, στην περιοχή Άσπρα Χώματα, κοντά στην κατασκήνωση της Αγίας Μαρίνας, εντοπίσθηκαν δύο άτομα. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ο ένας να έχει στην κατοχή του 30 κιλά τσαγιού και ο άλλος 15 κιλά, ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία εναντίον τους. Επίσης βρέθηκαν άλλα 20 κιλά εγκαταλελειμμένα.  Β.Β.

***Στα σκαριά τοπική τράπεζα στην Καλαμάτα
             Ο πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων προαναγγέλλει την ίδρυση πιλοτικών καταστημάτων
 Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
   Η ιστορία με τη δημιουργία γερμανικής τράπεζας στην Καλαμάτα με σκοπό την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα των σχεδιαστών της, είναι ένα θέμα που πολύ σύντομα θα βρούμε μπροστά μας.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Γκέοργκ Φάρενσον, αποκάλυψε ότι η μεσσηνιακή πρωτεύουσα είτε στο βραχύ μέλλον είτε αμέσως μετά πρόκειται να υποδεχθεί ένα από τα παραρτήματα που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.  Συγκεκριμένα, τόνισε ότι το επιτυχημένο μοντέλο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων θα μεταφερθεί άμεσα και στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, την ίδρυση δύο κατ’ αρχήν πιλοτικών καταστημάτων, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Eλληνογερμανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσής του.  Η αρχή θα γίνει από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο, όπου σχεδιάζεται η ίδρυση προοπτικά πέντε καταστημάτων, σε Βέροια, Κιλκίς, Κατερίνη, Πάτρα και Καλαμάτα αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», η τελική επιλογή και η λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συζητήσεων που θα έχει με τους επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει και την ευθύνη της εποπτείας και της έκδοσης των σχετικών αδειών.
Όπως εξηγεί ο κ. Φάρενσον, η επιλογή των δύο Περιφερειών αποσκοπεί σε μια πρώτη ικανοποιητική κάλυψη μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας και έγινε μετά από έρευνα της αγοράς για τις ανάγκες δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Πελοπόννησος επελέγη λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει, ενώ στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας κυριάρχησε το ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή και την ισχυρή παρουσία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την κατάλληλη προεργασία μετά από συστηματικές επαφές που έγιναν τον τελευταίο χρόνο με τους δημάρχους της περιοχής, επιχειρηματίες και επιμελητήρια, ο κ. Φάρενσον δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, ξεκινώντας πλέον και τον επίσημο κύκλο επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση Ταμιευτηρίων στη χώρα μας. Προαπαιτούμενο είναι η σύσταση ενός Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (National Association of Saving Banks), που θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της όλης προσπάθειας. Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας θα επιδιωχθεί να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης των καταθέσεων των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οι Έλληνες ή και αντίστοιχα οι Γερμανοί που συνδέονται με την Ελλάδα, διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον Φάρενσον, αναζητούν έναν αξιόπιστο τραπεζικό όμιλο στην ελληνική αγορά.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές ενός τέτοιου μοντέλου και με δεδομένη τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο κ. Φάρενσον επιμένει ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε τις εμπορικές τράπεζες με τα Ταμιευτήρια, που δραστηριοποιούνται στα στενά όρια κάθε Περιφέρειας και καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων επιμένει ότι ειδικά σε συνθήκες κρίσης ο θεσμός απέδειξε ότι λειτουργεί ως πόλος σταθεροποίησης της οικονομίας, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα Ταμιευτήρια της Γερμανίας δεν υπέστησαν καμία από τις επιπτώσεις της κρίσης που διανύουμε.  Υπηρετώντας αυστηρά την παραδοσιακή τραπεζική, που μετατρέπει τις καταθέσεις των πελατών σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, τα Ταμιευτήρια της Γερμανίας αυξάνουν σταθερά το μερίδιό τους στη δανειοδότηση των ΜμΕ, που σήμερα φθάνει στο 43% της αγοράς.  Διαχωρίζοντας τη δραστηριότητα των ταμιευτηρίων από αυτή των τραπεζών που ασκούν παράλληλα και επενδυτική δραστηριότητα, ο κ. Φάρενσον επιμένει ότι η επιτυχία του μοντέλου οφείλεται στην εστίασή τους στην πραγματική οικονομία, που δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας.  Ο πρόεδρος της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην προοπτική δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής
Ένωσης, θεωρώντας ότι παρόμοιες ρυθμίσεις εξυπηρετούν τις μεγάλες και διεθνείς προσανατολισμένες τράπεζες.  «Οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές τους λειτουργίες, να λαμβάνουν και να επενδύουν ασφαλώς τις καταθέσεις των πελατών, να χορηγούν δάνεια στη μεσαία τάξη με διάρκεια και συνέπεια» καταλήγει.
«Δε θα αρχίσουν από αύριο να ρέουν τα δάνεια στην Ελλάδα, πιστεύουμε όμως ότι η χώρα έχει κερδίσει αυτή τη μακροπρόθεσμη προοπτική», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι το μοντέλο που προτείνει στοχεύει ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι οργανωμένο τοπικά, οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό, που δε θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους, ανέφερε.
  Ποια είναι η Ένωση Ταμιευτηρίων
της Γερμανίας (DSGV)
Η Ένωση Ταμιευτηρίων είναι η ένωση των τμημάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών ταμιευτηρίου. Αποτελείται από 422 τράπεζες, από επτά ομίλους τραπεζών των ομοσπονδιακών κρατιδίων, από την τράπεζα DekaBank, από δέκα οικιστικές ομοσπονδιακές τράπεζες, από ένδεκα ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών ταμιευτηρίου και ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

***Η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών/τριων στο ΤΕΙ Καλαμάτας
           Αγρότες, κτηνοτρόφοι και εργάτες η πλειοψηφία των γονέων
 Οι ανισότητες πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ «ζουν και βασιλεύουν». Στα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα υπερέχουν οι νέοι των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ενώ στα τμήματα χαμηλή ζήτησης και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οι φοιτητές από τις επαγγελματικές κατηγορίες των αγροτών και των εργατών.
Μια ανάγνωση της κοινωνικής σύνθεσης των σπουδαστών του ΤΕΙ Καλαμάτας επιβεβαιώνει την ορθότητα του παραπάνω ισχυρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 13,60% των σπουδαστές έχουν γονείς γεωργούς ή κτηνοτρόφους, το 29,60% γονείς εργάτες, τεχνίτες ή χειριστές μηχανημάτων και μόλις το 7,60% γονείς επιστήμονες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον Χρήστο Κάτσικα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
 Όπως σημειώνει, είναι γνωστό, εμπειρικά και από έρευνες, ότι η κοινωνική προέλευση (εισόδημα, επάγγελμα, μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας) επηρεάζει σημαντικά τις κατευθύνσεις και τα καταληκτικά επίπεδα εκπαίδευσης των παιδιών.
Για παράδειγμα, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών/τριών δίνει διαφορετική εικόνα από την κοινωνική σύνθεση του πληθυσμού. Αν, μάλιστα, μιλούσαμε με χρονικό ορίζοντα έως τις δεκαετίες του 1950-’70, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η εικόνα αυτή δεν είναι απλά διαφορετική, αλλά σαφέστατα αντεστραμμένη.
Βεβαίως, από τότε μέχρι σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό είναι πλέον ορατό «διά γυμνού οφθαλμού». Μια ματιά μόνο στη σημερινή «αριθμητική» του φοιτητικού πληθυσμού της χώρας μας αναδεικνύει την εντυπωσιακή αύξησή του. Μέσα στην τελευταία 20ετία είχαμε διπλασιασμό του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (από 39 χιλιάδες το 1992 σε 79 χιλιάδες το 2012), ενώ την ίδια περίοδο είχαμε υπερδιπλασιασμό εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.
  Ανισότητα στην πρόσβαση
Πόσο η μαζικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνέβαλε στη δικαιότερη κατανομή των εκπαιδευτικών αγαθών και στην άμβλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες; Ποια είναι η κοινωνική σύνθεση των φοιτητών/τριών στις πανεπιστημιακές σχολές υψηλής και χαμηλής ζήτησης;
Με βάση, λοιπόν, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ανισότητες πρόσβασης στα ΑΕΙ «ζουν και βασιλεύουν». Είναι φανερό ότι το «άνοιγμα» των πανεπιστημίων, με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, δε μετρίασε τις ανισότητες πρόσβασης για εκείνους τους υποψηφίους οι οποίοι προέρχονται από τα αγροτικά και εργατικά στρώματα.
Όμως, το επάγγελμα του πατέρα δεν αναδεικνύεται μόνο σε σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης των σχετικών πιθανοτήτων πρόσβασης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά επηρεάζει σημαντικά και την κατανομή στις διάφορες σχολές των φοιτητών από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι σπουδές που οδηγούν σε επαγγέλματα υψηλού κοινωνικού κύρους και μεγάλων εσόδων, όπως π.χ. ιατρικές σπουδές, πολυτεχνικές, Η/Υ κ.λπ., εμφανίζουν σχεδόν ακραίες κοινωνικές διαφορές στη σύνθεση των φοιτητών.
Το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι «χάρτινο», διότι η δημιουργία εκατοντάδων τριτοβάθμιων τμημάτων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, έγινε με την ανυπαρξία επαγγελματικών δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πτυχίων και στη λογική πρώιμων επιστημονικών ειδικεύσεων, οι οποίες με κανέναν τρόπο δε στοιχειοθετούν τη σπουδή κάποιας συγκεκριμένης επιστήμης.
Έτσι, αυτό που έχει συμβεί στην πραγματικότητα είναι η «φοιτητοποίηση» ενός μεγάλου αριθμού νέων, χωρίς όμως να έχει ληφθεί καμία πρόνοια, ούτε για την ποιότητα του σπουδών που παρακολουθούν ούτε για το ποιο θα είναι το επαγγελματικό αντίκρισμα των πτυχίων που θα πάρουν. Έχουμε να κάνουμε με μια αντιφατική κατάσταση «αποκλεισμού μέσα από την ένταξη», καθώς περισσότεροι νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να πάρουν πτυχία που στην πλειονότητά τους παραπέμπουν σε επαγγελματικά δικαιώματα απολυτηρίου λυκείου.
  Δυο κατηγορίες
Η πραγματικότητα αυτή έχει επιπτώσεις. Οι πανεπιστημιακές σχολές διαφοροποιούνται ανεπίσημα σε δύο κατηγορίες: σε ένα σκληρό και δύσκολα προσβάσιμο πυρήνα σχολών που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχουν καλύτερο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας (Ιατρική, Πολιτικοί Μηχανικοί, Πληροφορική, Παιδαγωγικά, Νομικά) και σε μια «θάλασσα με θολά νερά» από εκατοντάδες τμήματα, μερικά από τα οποία ψαρεύουν οι υποψήφιοι «τυχαία» με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους στη λογική τού «ας περάσω κάπου και μετά βλέπω τι θα κάνω».
Αν κάποιος προσπαθήσει να ανιχνεύσει την κοινωνική προέλευση των μαθητών που επιτυγχάνουν στις υψηλόβαθμες σχολές σε σύγκριση με αυτών που επιτυγχάνουν στις υπόλοιπες, θα διαπιστώσει αμέσως ότι η ταξική ανισότητα αναπαράγεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το επίπεδο.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Με την απειλή όπλου λήστεψαν οικία στην Κυπαρισσία τα ξημερώματα!
  
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αστυνομικών Αρχών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων δραστών, οι οποίοι σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κυπαρισσία, μπήκαν σε σπίτι και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κυπαρισσίας.

*** Aνακοινώθηκε το νέο κυβερνητικό σχήμα
            Το νέο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκγλου.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έχει ως εξής:
- Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος υφυπουργοί: Δημήτρης Κούρκουλας, Άκης Γεροντόπουλος
- Οικονομικών: Γιάννης Στουρναρας αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης
- Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Κυριάκος Μητσοτάκης, υφυπουργός Εύη Χριστοφιλόπούλου
- Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Χατζηδάκης - υφυπουργοί: Νότης Μηταράκης, Αθανάσιος Σκορδάς
- Υποδομών και Μεταφορών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος
- Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης - υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου
- Υγείας: Άδωνις Γεωργιαδης υφυπουργοί: Γιάννης Μπέζας, Σοφία Βούλτεψη
- Δικαιοσύνης:  Χαράλαμπος Αθανάσιου, υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης
- Αγροτικής Ανάπτυξης: Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος
- Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλος, υφυπουργός για τη Δημόσια Τηλεόραση: Παντελής Καψής
- Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη
- Παιδείας: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναπληρωτής υπουργός: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας , υφυπουργός Σιμεών Κεδίκογλου
- Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης – Λεωνίδας Γρηγοράκος
- Περιβάλλοντος: Γιάννης Μανιάτης
- Ναυτιλίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
- Μακεδονίας – Θράκης: Θόδωρος Καράογλου
- Πολιτισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος           Πηγή: skai.gr
 
***800 παιδεραστές και παιδόφιλοι ζουν ανάμεσα μας
          
από protothema.gr
Έκθεση Σοκ της ΕΛ.ΑΣ!
Καταδικάστηκαν, αλλά αξιοποίησαν τα παραθυράκια των νόμων και είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τα εγκλήματά τουςΠερισσότεροι από 800 άνδρες που συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν την τελευταία δεκαετία από την Αστυνομία για παιδοφιλία, χρήση υλικού παιδικής πορνογραφίας και παιδεραστία κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, εκμεταλλευόμενοι τα κενά και τα παράθυρα του νόμου. Αυτό καταγγέλλει στο «ΘΕΜΑ» ο υποδιοικητής της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης, ρίχνοντας την ευθύνη στο νομικό πλαίσιο που ισχύει.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ασφάλειας, από το 2003 μέχρι σήμερα σε περίπου 7.500 υποθέσεις έχουν συνολικά κατηγορηθεί 832 άτομα εκ των ο­­ποίων οι 274 έχουν συλληφθεί και για τους υπόλοιπους 558 έχει σχηματιστεί δικογραφία. Το απίστευτο είναι ότι παρά τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν μόνο 42 (!) από αυτούς προφυλακίστηκαν, ενώ σήμερα αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα των φυλακών είναι μερικές δεκάδες.
Μάλιστα, σε ό,τι έχει να κάνει με τους καταδικασθέντες για διακίνηση ή παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας, μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Πορτογαλία και προωθήθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής έδειξε ότι το 93% αυτών που διακινούν και αγοράζουν τέτοιο είδους υλικό είναι εν δυνάμει βιαστές ανηλίκων! Στη χώρα μας, μέχρι το 2007, αν δεν αποδεικνυόταν ότι οι διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας κερδοσκοπούσαν από τις πράξεις τους, δεν τιμωρούνταν. Χρειάστηκε ολόκληρη σταυροφορία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έφτασε μέχρι τη Βουλή για να αλλάξει τελικά ο νόμος και να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία. Φυσικά και πάλι, πολλοί από αυτούς εκμεταλλεύονται ευνοϊκές διατάξεις, παραθυράκια και κενά για να μην κάνουν ούτε μία μέρα φυλακή.
Τα κακοποιημένα παιδιά 
Την ώρα λοιπόν που 800 και πλέον παιδόφιλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας, έρευνες δείχνουν ότι ένα στα δέκα παιδιά έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι βιαστές ήταν άτομα του στενού περιβάλλοντος. Κάθε μέρα γίνεται στην Ασφάλεια τουλάχιστον μία καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, ενώ το 60% των παιδόφιλων στρέφεται σε αγοράκια ηλικίας από 7 μέχρι 16 ετών και το 40% σε κοριτσάκια ηλικίας από 8 έως 15 ετών. Οι περιπτώσεις παιδιών που παγιδεύτηκαν στα δίχτυα «ηλεκτρονικών αρπακτικών», τα οποία όχι μόνο κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και διασύρθηκαν στο Διαδίκτυο, αλλά έγιναν και αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης, είναι εκατοντάδες.
Φυσικά τα τραύματα που προκαλούνται στις ψυχές αυτών των παιδιών τούς ακολουθούν για μια ολόκληρη ζωή και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια και υπομονή από την οικογένεια και τους αρμόδιους φορείς για να τα κάνουν να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Εκείνο όμως που πραγματικά σοκάρει είναι, σύμφωνα με τις έρευνες, το γεγονός πως μόνο ένα από τα πέντε παιδιά που κακοποιούνται θα μιλήσει στην οικογένεια ή τις Αρχές για τη φρίκη που έζησε. Η ντροπή και οι ενοχές κρατούν τα στόματα ερμητικά κλειστά, πνίγουν τον πόνο και κρατούν στο σκοτάδι τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και τα νούμερα που παρουσιάζονται όχι μόνο ενδέχεται να είναι πλασματικά, αλλά και να πολλαπλασιάζονταν αν τα παιδιά μιλούσαν.
Δίκτυα παιδικής πορνογραφίας
«Οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο τιμωρούν αυτόν που αγοράζει και διακινεί το υλικό παιδικής πορνογραφίας για να κόψουν τη φόρα στους ανθρώπους που κακοποιούν μικρά παιδιά. Και όταν λέμε κακοποιούν μικρά παιδιά, εννοούμε από 6 μηνών βρέφη έως 8, 9, 10 και 12 ετών. Ως χώρα έχουμε συμμετάσχει σε διεθνείς επιχειρήσεις, έχουμε οργανώσει μόνοι μας τέτοιου είδους διεθνείς επιχειρήσεις, διότι έχουμε ένα ειδικό λογισμικό το οποίο σαρώνει το Διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο και εντοπίζει αυτούς που διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας. Το πρόγραμμα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ελεγχθεί από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα. Ετσι, με το συγκεκριμένο ειδικό λογισμικό ελέγχουμε καθημερινά τι γίνεται στη χώρα μας σε real time και έχουμε χαρτογραφήσει τους παιδόφιλους σε όλη την Ελλάδα», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο ταξίαρχος κ. Σφακιανάκης της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και προσθέτει: «Οι άνθρωποι που έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί είναι 832. Δεν έχουν συγκεκριμένη κοινωνική ταυτότητα και προφίλ. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Εχουν εκτίσει την ποινή τους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανάμεσά μας όπως και σε κάθε χώρα. Δεν μπορείς να τους κάνεις κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα η ΕΛ.ΑΣ. μέσα από πρόγραμμα και ημερίδες που διοργανώνει το υπουργείο με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες σε όλη τη χώρα για τους κινδύνους της παιδικής πορνογραφίας και την κακοποίηση των παιδιών».
Αστυνομικοί εναντίον δικαστών για τις ευθύνες- «Εμείς τους συλλαμβάνουμε κι εσείς τους αφήνετε ελεύθερους»
- «Επρεπε να έχετε σε επιτήρηση όσους έχουν εμπλακεί»

Στα τυφλά κινείται η Αστυνομία σε ό,τι έχει να κάνει με την τύχη των παιδεραστών μετά τη σύλληψη και τον σχηματισμό δικογραφίας από την Ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές για τη μετέπειτα πορεία τους. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν γνωρίζουν αν οι δράστες καταδικάζονται, ποια είναι η ποινή τους, σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα οδηγούνται, αν και πότε παίρνουν άδειες και, το κυριότερο, πότε αποφυλακίζονται.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 40χρονου παιδεραστή Στέλιου Γεωργιάδη, που συνελήφθη πριν από δύο εβδομάδες για τρίτη φορά μέσα σε 20 χρόνια καθώς έχει ασελγήσει σε δεκάδες κοριτσάκια και ο οποίος, αν και είχε καταδικαστεί σε συνολικά 37 χρόνια κάθειρξης, αποφυλακίστηκε και τις δύο φορές χωρίς μάλιστα κανέναν περιοριστικό όρο.
Ακόμη, το 2007 ο 45χρονος παιδεραστής Παναγιώτης Κόκκαλου, ο οποίος είχε καταδικαστεί για επιθέσεις και βιασμούς σε βάρος 22 παιδιών, αφέθηκε ελεύθερος από την Ελληνική Δικαιοσύνη και μάλιστα «σωφρονισμένος», σύμφωνα με τους υπεύθυνους που υπέγραψαν την αποφυλάκισή του, καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Μάλιστα δεν του επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος και αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καν να ενημερωθούν η Αστυνομία και το Τμήμα της περιοχής του! Ο παιδεραστής είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και έναν μαθητή Δημοτικού κατά τη διάρκεια πενθήμερης άδειας, ενώ ξανασυνελήφθη γιατί βίασε πάλι ένα κοριτσάκι...
Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια στην Πελοπόννησο βοσκός είχε εγκαταστήσει το στρατηγείο του σε στάνη και μέσω ειδικών ιστοσελίδων ερχόταν σε επαφή με παιδόφιλους από όλο τον κόσμο ανταλλάσσοντας σκληρό υλικό. Το κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην έφοδο στο μαντρί του δράστη, εντόπισε κάτω από την κάπα του το laptop τη στιγμή μάλιστα που έκανε ανταλλαγή αηδιαστικών αρχείων με πρωταγωνιστές παιδάκια. Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος...
Μία από τις πλέον σκληρές περιπτώσεις ήταν αυτή ιατρού -σε νησί- τον οποίο οι αστυνομικοί περίμεναν να ολοκληρώσει χειρουργική επέμβαση για να του περάσουν χειροπέδες. Κατά την έφοδο στο σπίτι του, οι αστυνομικοί έμειναν άφωνοι όταν είδαν το τεράστιο video wall στο οποίο, όπως παραδέχτηκε, παρακολουθούσε τις σκληρές εικόνες με τα παιδάκια προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να ανταποκρίνεται στα συζυγικά του καθήκοντα!
Μία από τις πιο άγριες υποθέσεις που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη αφορά σε αρχιμανδρίτη ο οποίος λίγο πρoτού εκλεγεί δεσπότης εντοπίστηκε να κατέχει σκληρό υλικό με πρωταγωνιστές παιδάκια που έδειχναν να βιάζονται, όπως και αυτή floor manager καναλιού που πιάστηκε να κατέχει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με CD παιδικής πορνογραφίας.
Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών που μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται δημιουργεί τεράστιο κενό στη ροή πληροφοριών, με αποτέλεσμα άνθρωποι που καταδικάζονται για παιδοφιλία να βγαίνουν έξω, να εγκληματούν πάλι και κανένας να μην γνωρίζει το παραμικρό. Ενδεικτικό της τόσο διαφορετικής νοοτροπίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων διωκτικών αρχών είναι αυτό που αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.: «Σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα, υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών αρχών στο εξωτερικό. Δίνουν τεράστια σημασία στη μετέπειτα πορεία των ανθρώπων που έχουν κατηγορηθεί για βαριά αδικήματα. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα σας πω το εξής: πριν από μερικούς μήνες έφτασε στη χώρα μας ένα σήμα από τη Βρετανική Αστυνομία που έλεγε πως έρχεται στην Ελλάδα ο τάδε, ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση. Παρακαλούμε προσέξτε τον μη διαπράξει το ίδιο και στη χώρα σας...».

***Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το ΣτΕ το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου
           Συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η δημοσίευση της σχετικής απόφασης αναμένεται με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους (17 Σεπτεμβρίου 2013).
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει πλέον των 7.000 ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικών εταιρειών, ΤΕΙ Καβάλας, κλπ).
Όλοι στρέφονται κατά του «κουρέματος» των ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.  Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), των αποφάσεων του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.   ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
*** Έδεσε τον σκύλο του στο αγροτικό του και τον έσερνε στους δρόμους
             Tο φρικτό αυτό συμβάν συνέβη στον Πύργο το απόγευμα του Σαββάτου. Ένας αγρότης είχε δεμένο στο αυτοκίνητό του ένα σκύλο και άρχισε να τον σέρνει στους δρόμους της πόλης. Ο άτυχος σκύλος σύμφωνα με το patrisnews.com έκλαιγε με λυγμούς από την αδικαιολόγητη συμπεριφορά που του επιφύλασσε ο ιδιοκτήτης του.
Τις κραυγές του πόνου και το βασανιστήριο του ζώου άκουσαν και είδαν πολλοί πολίτες ένας από αυτούς μάλιστα σταμάτησε τον οδηγό και του ζήτησε εξηγήσεις για την κακοποίηση του ζώου για να «εισπράξει» την ατάκα «δικό μου είναι ό,τι θέλω το κάνω»! 
Μετά από αυτό τράπηκε σε φυγή. Για το περιστατικό έγινε καταγγελία στην Αστυνομία, περιπολικό της οποίας κατέφθασε στο σημείο με τους αστυνομικούς ν' αντικρίζουν στο δρόμο τα αίματα του σκύλου από τις γδαρμένες πατούσες του και να κινούν τη διαδικασία του Αυτόφωρου. Ως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο δράστης δεν είχε συλληφθεί.    Πηγή: www.lifo.gr

***Ανενόχλητοι «κυνηγοί μετάλλων» και κλεπταποδόχοι «σκραπ» θησαυρίζουν
            Προκαταρκτική από εισαγγελέα 
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Σε πληγή έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η κλοπή σιδήρου και άλλων ευγενών μετάλλων (χαλκού, αλουμινίου κ.λπ), με την ελκυστική τιμή αγοράς και πώλησής τους να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μικροεγκληματιών και ιδιαίτερα των τσιγγάνων, για αρκετούς εκ τους οποίους αποτελεί κύρια «επαγγελματική» δραστηριότητα.
Οι «κυνηγοί μετάλλων» έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή τη δραστηριότητα, καθώς οι τιμές είναι υψηλές. Για παράδειγμα, στο χαλκό, που είναι και από τα πιο ακριβά μαζί με το αλουμίνιο, η τιμή του τόνου κάποιες φορές ξεπερνά και τα 4.000 ευρώ.
Ολόκληρες σπείρες έχουν εξαρθρωθεί και τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί είναι από κλοπή απλών σιδερικών, ακόμα και από περιφραγμένα οικόπεδα, έως ξήλωμα μετασχηματιστών από κολώνες της ΔΕΗ και αμέτρητων μέτρων καλωδίων.
Όλα αυτά τα παράνομα αποκτηθέντα υλικά, όμως, από κάποιους αγοράζονται. Οι δε αξιωματικοί της Αστυνομίας πιστεύουν ότι οι κλεπταποδόχοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς μπορεί να είναι από εταιρείες «σκραπ» που λειτουργούν νόμιμα μέχρι «επιχειρήσεις» που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φορτώνονται ολόκληρα φορτηγά και αναχωρούν με άγνωστο προορισμό.
  Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, λειτουργούν νόμιμα, με άδεια λειτουργίας, δύο και μόνο επιχειρήσεις ανακύκλωσης: η «Περιβάλλον ΑΕ» δίπλα στο αεροδρόμιο και η «Τσούκαλης Ε. - Καράμπης Π. Ο.Ε.» στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.
Ωστόσο, η Διεύθυνση Ανάπτυξης γνωρίζει και άλλες δύο τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες χρόνια τώρα λειτουργούν χωρίς άδεια, μία κοντά στο αεροδρόμιο και μία στο Αριοχώρι.
Η Αστυνομία έχει ζητήσει και εγγράφως να σφραγισθούν, κάτι που όμως δεν έχει γίνει, καθώς ακόμα αναζητείται ποια υπηρεσία είναι αρμόδια. Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Καλαμάτας έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ώστε να εξετασθεί αν όφειλε να προχωρήσει στο σφράγισμα των παράνομων επιχειρήσεων και αν υπάρχουν άλλες ευθύνες.
Πάντως, σε δύο περιπτώσεις που πρόσφατα κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κλεπταποδοχή τέτοιων προϊόντων, αθωώθηκαν. Είναι δε χαρακτηριστική δήλωση συνηγόρου υπεράσπισης σε τέτοια υπόθεση: «Οι τσιγγάνοι έχουν δικό τους ανακυκλωτήριο στο Αριοχώρι».
  Ποιος κάνει τι…
Η Αστυνομία δε σταματά να περνά χειροπέδες σε δράστες που σκόπευαν να θησαυρίσουν από την πώληση κλοπιμαίων σκραπ, αλλά και χιλιομέτρων καλωδίων που περιέχουν χαλκό. Καμπάνες εκκλησιών, σιδηροδρομικό δίκτυο, οικοδομές, αποθήκες, σπίτια, αντλιοστάσια και ό,τι περιέχει μέταλλο μπαίνει στο στόχαστρο. Δεν είναι, δε, λίγες οι φορές που έχει στείλει στο Αυτόφωρο και επαγγελματίες για την αγορά των κλοπιμαίων μετάλλων.
Σύμφωνα με αξιωματικούς, η υπηρεσία που αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις αυτές είναι αρμόδια και για τη σφράγισή τους. Η Αστυνομία βεβαιώνει και κοινοποιεί τις παραβάσεις και ήδη η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας έχει εισηγηθεί στη Διεύθυνση Ανάπτυξης το κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων. Τι γίνεται, όμως, όταν η εν λόγω επιχείρηση δεν έχει άδεια λειτουργίας, άρα δεν έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση; Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, «δεν μπορεί να αφαιρέσεις μια άδεια που δεν έχεις… δώσει και να σφραγίσεις την επιχείρηση». Έτσι, χρόνια τώρα οι παράνομες αυτές επιχειρήσεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, με επιβολή προστίμων, τα οποία προφανώς μετά χαράς πληρώνουν, καθώς, όπως προείπαμε, το κέρδος είναι μεγάλο.
Άλλωστε, όσο πιο υψηλές στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων είναι οι αποδόσεις των βασικών μετάλλων, όπως του χαλκού και του σιδήρου, τόσο πληθαίνουν τα κρούσματα παρόμοιων κλοπών. Η έξαρσή τους βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εντυπωσιακή άνοδο της τιμής των πολύτιμων μετάλλων στη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ στη μαύρη αγορά, όπου καταλήγουν τα κλοπιμαία, οι τιμές ανεβαίνουν διαρκώς.
Οι υπηρεσίες, όμως, αυτές και, κυρίως, η Αστυνομία, δεν είναι και οι μοναδικές που έχουν λόγο στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς αφορά και στο ΣΔΟΕ λόγω οικονομικών εγκλημάτων, αλλά και Διευθύνσεις Περιβάλλοντος. Κι αυτό, επειδή πολλά υλικά, όπως τα υγρά από μπαταρίες, είναι επικίνδυνα.
Πρόσφατα, η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο σε «σκραπ» της Μεσσηνίας, βεβαιώνοντας τέσσερις παραβάσεις και συλλαμβάνοντας δύο ιδιοκτήτες.
  Προκαταρκτική
Όσο για την αδειοδότηση μιας τέτοιας επιχείρησης, δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς, μεταξύ άλλων, πρέπει να εγκριθούν περιβαλλοντικές μελέτες από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να προσκομίσουν συμβάσεις για το πού θα διαθέτουν τα υλικά που αγοράζουν. Έτσι, επιλέγουν να λειτουργούν χωρίς άδεια, ώστε να είναι πιο εύκολη και η παράνομη δραστηριότητά τους, κυρίως όσον αφορά στην αγορά κλοπιμαίων.
Ελέγχους κάνει και η Διεύθυνση Ανάπτυξης, επιβάλλοντας πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως και 200.000 ευρώ. Κανείς, όμως, από τις υπηρεσίες δεν αναλαμβάνει να βάλει πραγματικό λουκέτο στους παρανόμους. Η Διεύθυνση Ανάπτυξης μπορεί μόνο να αφαιρέσει την άδεια, η Αστυνομία βεβαιώνει τις παραβάσεις και ενημερώνει τους αρμόδιους. Ποιος, όμως, είναι αυτός που κατεβάζει τα ρολά της παράνομης επιχείρησης; Όσο κι αν ψάξαμε και ρωτήσαμε, απάντηση δεν πήραμε.
Πάντως, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά και οι διαμαρτυρίες της Αστυνομίας οδήγησαν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημ. Σταύρου να διατάξει πριν από λίγο καιρό προκαταρκτική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στη Διεύθυνση Ανάπτυξης. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Ως τότε, όμως θα συνεχίζεται κανονικά η ανεξέλεγκτη και παράνομη αγοραπωλησία ευγενών μετάλλων σε ολόκληρη τη Μεσσηνία...

***
 
***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2013 :*
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/05/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 01 Ιουνίου 2013.-
*
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 .-
*
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/03-2013.html  ,  Μιά νέα ζωή ...αρραβώνες ..δυό νέων ανθρώπων ... Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013 ,  To Σάββατο 01 Ιουνίου 2013 στην όμορφη Καλαμάτα Μεσσηνίας .-
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/2-2013.html , Διαδρομές στο Βασιλικό κτήμα Τατοϊου Κυριακή 2 Ιουνίου 2013 : Δευτέρα 03 Ιουνίου 2013.-                                                                                                                  ~  ~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/04-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 04 Ιουνίου                                                       ~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  05  Ιουνίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/06-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  06   Ιουνίου   2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/06/07-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  07 Ιουνίου  2013.-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/06/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 08 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 09 Ιουνίου 2013.-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/06/10-2013.html , Το Δευτεριάτικο  αγιάζι της ενημέρωσης 10  Ιουνίου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/11-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  11 Ιουνίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη   12  Ιουνίου  2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/06/12-2013.html ,, Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013.-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/13-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  13  Ιουνίου  2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013  .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/14-2013.html , Άμεση ενημέρωση στο  αγιάζι μας Παρασκευή  14  Ιουνίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/15-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Ιουνίου 2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Κυριακή στην Αίγινα , Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/06/17-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  17  Ιουνίου  2013 .-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/06/18-2013.html , Το   αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  18  Ιουνίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/6-19-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 ~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/06/20-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 .-
~  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/06/20-2013.html  , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣ Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/06/21-2013.html , Το   αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  21  Ιουνίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/06/21-2013.html , ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ  Σάββατο  21 Ιουνίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/06/blog-post.html , Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 22, 23 καί 24 Ιουνίου 2013 Διαδρομές.-
~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/06/25-2013.html , Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  25  Ιουνίου  2013
   ~
~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,   =2554   video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =990  video.-
~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      990  video.-
                                             ***Σύνολο  :  4534   βίντεο ανηρτημένα .-

 * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-
** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ 

~  Φαράγγι  Αχέροντα  2013: http://youtu.be/l_PTdW6lZao ,

~   Παξοί  περίπλους στα σπήλαια δυτικά  2013: http://youtu.be/0b8fyatqEzo ,

~   Μνημείο Ζαλόγγου μοναστήρι 2013: http://youtu.be/Kp6Ob5m4P2k   ,

~  Ι Μονή καί μνημείο Ζαλόγγου  2013: http://youtu.be/levzCfIQ3LQ  ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου