Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα  Δευτέρα  27 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

Το  ποντικάκι στο   αγιάζι της ενημέρωσης ! :

**  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα  :
***  Τελειώνει σήμερα η αγωνία των υποψηφίων   :
       Τελειώνει σήμερα η αγωνία των υποψηφίων   
* Σήμερα παίρνει τέλος η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς στις 10 το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.
Οπως γνωστοποιήθηκε ειδικότερα, τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα results.minedu.gov.gr, από την οποία θα μπορούν να ενημερωθούν οι υποψήφιοι, εισάγοντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και το αρχικό γράμμα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο και μητρώνυμο).
Επίσης, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου θα εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων, προκειμένου να αναρτηθούν στα σχολεία εντός της ημέρας.-

*** Επεισόδιο με Κουκούτση στη Βουλή     :
Επεισόδιο με Κουκούτση στη Βουλή
* Πρωταγωνιστής θερμού επεισοδίου την Παρασκευή στο προαύλιο του Κοινοβουλίου υπήρξε ο Μεσσήνιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, μετά το τέλος αντιρατσιστικής πορείας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Μεσσήνιος βουλευτής στράφηκε εναντίον της αντιπροσωπείας που εισήλθε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας και σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, τους “πέταξε με τις κλωτσιές από το ελληνικό Κοινοβούλιο”. Από την πλευρά πάντως του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλεται η “τραμπούκικη επίθεση” του βουλευτή και γίνεται αναφορά στην καθυστερημένη παρέμβαση της φρουράς της Βουλής στις σπρωξιές, βρισιές και απειλές του.
Για το επεισόδιο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Καταγγέλλουμε την τραμπούκικη επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση ενάντια στην αντιπροσωπεία της χτεσινής αντιρατσιστικής πορείας, η οποία επέδωσε ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Ο χρυσαυγίτης βουλευτής επιτέθηκε με σπρωξιές, βρισιές και απειλές, στον δημοτικό σύμβουλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πέτρο Κωνσταντίνου, τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλαμ και στη συνέχεια στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Βασιλική Κατριβάνου. Μετά την καθυστερημένη παρέμβαση της φρουράς της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής απήλθε μαινόμενος και συνεχίζοντας τις απειλές.
Το περιστατικό μπορεί να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό της ρατσιστικής βίας που δέχονται καθημερινά οι μετανάστες. Ωστόσο, καταδεικνύει ότι η βία της Χρυσής Αυγής δεν γνωρίζει κανέναν περιορισμό, ούτε καν στον περίβολο του Κοινοβουλίου, και αποτελεί απειλή για όλους και όλες μας. Βέβαια, η βία αυτή, ταυτόχρονα, είναι απολύτως επιλεκτική και στρέφεται μόνο ενάντια στους αδύναμους».
~ Η ΑΠΟΨΗ ΚΟΥΚΟΥΤΣΗ
Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης σε ανακοίνωσή του για το επεισόδιο αναφέρει: «Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης έκανε ό,τι θα έπρεπε να είχαν κάνει προ πολλού άλλοι βουλευτές των άλλων κομμάτων. Πέταξε με τις κλωτσιές από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον εμπρηστή και όχι μόνο της "Μαρφίν" αρχηγό της Ανταρσίας Κωνσταντίνου και τον πρόεδρο των "λαθροπακιστανών" και καταζητούμενο με διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ για διακίνηση "λαθρομεταναστών" Αslam. Ποιος είναι ο Αslam που απειλεί με πόλεμο τους Ελληνες; Ποιος είναι o Αslam που βάζει τους "λαθρομετανάστες" να βεβηλώνουν τον Αγνωστο Στρατιώτη; Από πότε οι "λαθρομετανάστες" έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά παράβαση του Συντάγματος και να φτιάχνουν συλλόγους ενώ δεν είναι νόμιμοι στη χώρα; Πώς πήρε ο Αslam κόκκινη κάρτα από το Αλλοδαπών ενώ ήταν καταζητούμενος με διεθνές ένταλμα όχι για τις "ιδέες του" αλλά για διακίνηση "λαθρομεταναστών";
Κύριε Δένδια ξέρετε τίποτα; Μάλλον όχι. Μάλλον να κάνουμε επερώτηση για να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.
Οσο για την "καλή μας" συνάδελφο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, της ευχόμαστε περαστικά. Οχι γιατί είναι άρρωστη αλλά γιατί έχει χάσει την επαφή με το πολιτικό περιβάλλον του σήμερα. Δεν έχει αντιληφθεί τίποτα, δεν έχει αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν. Οι "εθνικιστές" είναι και μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο και θα παρεμβαίνουν παντού. Εμπρός να πάρουμε την κατάσταση στα "χέρια μας" και να "καθαρίσουμε" τη χώρα από την "λαθρομετανάστευση". Χρυσή Αυγή παντού, να ξεβρωμίσει ο τόπος».

***   ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Βόλεψε τον κουμπάρο της η Ντόρα :

~ Τον όρισαν συντονιστή Εκπαίδευσης στη Χειμάρρα που έχει ένα μόνο σχολείο! • Εκτός από τις τακτικές αποδοχές, θα παίρνει και επιμίσθιο 7.000 ευρώ τον μήνα!
Σε ένα... γνώριμο πόστο στο Αργυρόκαστρο επιστρέφει, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο εκπαιδευτικός και πολιτευτής Νίκος Γερασιμίδης, που κατά σύμπτωση είναι κουμπάρος της Ντόρας, προκαλώντας...τριγμούς, ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις ένθεν κακείθεν των ελληνοαλβανικών συνόρων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γερασιμίδης τοποθετείται αναπληρωτής συντονιστής Εκπαίδευσης στο Ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου, με αρμοδιότητα την περιοχή της Χειμάρρας και ευθύνη για το ένα και μοναδικό ελληνικό σχολείο που λειτουργεί σ' αυτήν, το οποίο ως τώρα εποπτεύονταν από το Προξενείο των Τιράνων! 0 ίδιος είχε διατελέσει και κατά το παρελθόν, επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, συντονιστής Εκπαίδευσης στο Προξενείο Αργυροκάστρου για την Ελληνική Μειονότητα, θέση από την οποία απομακρύνθηκε το φθινόπωρο του 2009, αμέσως μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Βέβαια, από τότε κύλησε πολύ... νερό στο αυλάκι. Ο κ. Γερασιμίδης, που υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. το 2009 αλλά δεν εξελέγη και πέρασε στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατέβηκε μάλιστα ως υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜ.ΣΥΜ στις πρόσφατες εκλογές, χωρίς ωστόσο και πάλι να εκλεγεί, αφού το κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή.
~ Πολλές αντιδράσεις
Στο άκουσμα της είδησης ότι επιστρέφει στο Αργυρόκαστρο ποικίλες είναι οι αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς των Βορειοηπειρωτών και ειδικά παραγόντων της Χειμάρρας που κάνουν λόγο για... πολιτικά βολέματα και δημιουργία θέσεων χωρίς να υπάρχει ανάγκη, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την εκπαίδευση στο Βόρειο Ήπειρο και το εκεί  ελληνικό σχολείο.
Ειδικότερα, σχολιάζοντας την επανατοποθέτηση του κ. Γερασιμίδη στο Αργυρόκαστρο, η ιστοσελίδα «himara.gr» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τη στιγμή που οι δάσκαλοι στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας είναι λίγοι καθώς και απλήρωτοι, η νέα κυβέρνηση φυτεύει τον κουμπάρο της κας Μπακογιάννη σε ανύπαρκτη θέση. Υπεύθυνο προξενείο για το σχολείο της Χειμμάρας είναι αυτό των Τιράνων όπου αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης είναι ο κ. Χρονόπουλος Γεώργιος. Διορίζουν λοιπόν τον κ. Γερασιμίδη στο προξενείο Αργυροκάστρου με ευθύνη ΜΟΝΟ για ένα σχολείο, αυτό της Χειμάρρας».
~ 7.000 ευρώ επιμίσθιο!
Οι αποδοχές του κυρίου αναπληρωτή συντονιστή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες... θα παίρνει τον μισθό του και το ειδικό επιμίσθιο του συντονιστή συν τα οδοιπορικά μετάβασης και επιστροφής του ιδίου και της οικογενείας του! Η απόφαση του διορισμού το λέει ξεκάθαρα:
«Στον ανωτέρω θα καταβληθούν οι τακτικές αποδοχές του στην Ελλάδα, το ειδικό επιμίσθιο συντονιστή Εκπαίδευσης του Εξωτερικού και τα οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και οριστικής επιστροφής του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Το ειδικό επιμίσθιο πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».
Τώρα ποιο είναι το «ειδικό επιμίσθιο»: Δεν πρόκειται για τίποτα... ψίχουλα. Σε 7.000 ευρώ ανέρχεται πέραν των εξόδων μετάβασης και επιστροφής του ιδίου και όλης της οικογενείας του! Γι'αυτό και το ποσό του ειδικού επιμίσθιου δεν αναγράφεται στην απόφαση γιατί θα προκαλούσε θύελλα, την ώρα μάλιστα που κόβονται 30-50 ευρώ από την αγροτική σύνταξη των 330 ευρώ και οι αστυνομικοί καταδικάζονται στην πείνα... Βορειοηπειρωτικά

*** Σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού: Η Μεσσηνία στα σχέδια για ιατρικό τουρισμό     :     
Σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού: Η Μεσσηνία στα σχέδια για ιατρικό τουρισμό
* Η περιοχή της Μεσσηνίας περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνολικά 9 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας.
Εκτιμάται ότι τόσο οι τουριστικές υποδομές, της Costa Navarino -και άλλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή μονάδων στο νομό μας- αλλά και η λειτουργία στη Μεσσηνία εξειδικευμένων ιατρικών κέντρων, καθώς και η στήριξη των δημόσιου νοσοκομείου στην Καλαμάτα, αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Με επιφύλαξη, πάντως, υποδέχεται την πρωτοβουλία αυτή ο Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Μεσσηνίας -δεδομένης, όπως λέει στην “Ε”, της κάκιστης οικονομικής συγκυρίας και της άσχημης εικόνας που πλέον διαχέουν για τη χώρα μας στο εξωτερικό, τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις. “Το κομμάτι αυτό, του ιατρικού τουρισμού, είναι πολύ εξειδικευμένο. Ας προσπαθήσουμε πρώτα να φέρουμε τους τουρίστες που χάσαμε τα τελευταία χρόνια”, παρατηρεί.
Υπάρχει προοπτική και δυνατότητες αναφέρουν με τη σειρά τους στην “Ε” ο Βασίλης Κατσίρης και ο Βασίλης Τριγκιλίδας, τα τουριστικά γραφεία των οποίων έχουν ήδη ενασχόληση με μορφές ιατρικού τουρισμού.
Από την πλευρά του, ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής Μονάδας Χρονίως Αιμοκαθαιρόμενων "Μεσόγειος", στη Μεσσήνη, λέει στην “Ε” ότι ενώ είχε δημιουργηθεί αυξητική τάση επισκεπτών, η κρίση τα δύο τελευταία χρόνια έχει πλέον προκαλέσει τάση συγκράτησης.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης -όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες- έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, Ολγας Κεφαλογιάννη και Ανδρέα Λυκουρέντζου αντίστοιχα, με σκοπό τη σύνταξη νομοσχεδίου, στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχείων υγείας, στη Μεσσηνία και άλλες 8 περιοχές της χώρας μας.
Αμεσος στόχος είναι η σύσταση 4μελούς επιτροπής -με δύο μέλη από το κάθε υπουργείο- προκειμένου μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι κανονιστικές ρυθμίσεις.
Ο κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας των δύο υπουργείων αφορά στη δημιουργία των αποκαλούμενων ''ξενοδοχείων υγείας'', τα οποία θα συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία, ώστε οι επισκέπτες να συνδυάζουν ιατρικές εξετάσεις -ή και επεμβάσεις- με τις διακοπές τους.
Πιθανοί επισκέπτες της χώρας μας, στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού, θα μπορούσαν να είναι -μεταξύ άλλων- νεφροπαθείς ή ασθενείς από ορθοπεδικές επεμβάσεις που χρειάζονται αποκατάσταση.
ΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Ο ιατρικός τουρισμός -στη Μεσσηνία και στη χώρα μας γενικότερα- βρίσκεται σε “νηπιακό στάδιο” σημειώνει, μιλώντας στην “Ε” ο Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του νομού μας.
“Το αντικείμενο αυτό βρίσκεται ακόμα νηπιακό στάδιο, χρειάζεται υποδομές από τις οποίες πολύ λίγες υφίστανται. Στη Μεσσηνία, πάντως, με τα συγκεκριμένα κέντρα δεν έχουμε συνεργασία, αν και το έχουμε ζητήσει, προκειμένου να προγραμματίσουμε τις σχετικές κινήσεις. Ωστόσο, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, ο κορυφαίος παράγοντας εξακολουθεί να παραμένει η άμεση πρόσβαση, όχι με ανταποκρίσεις” λέει ο Δ. Μανιάτης.
Επιπρόσθετα παρατηρεί ότι με τη γενικότερη κακή οικονομική συγκυρία δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για να υπάρξει μια ανάδειξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού: “Το κομμάτι αυτό, του ιατρικού τουρισμού, είναι πολύ εξειδικευμένο. Ας προσπαθήσουμε πρώτα να φέρουμε τους τουρίστες που χάσαμε τα τελευταία χρόνια”, παρατηρεί, επισημαίνοντας ότι προέχει να αναστραφεί -μέσα από οργανωμένη, εθνική και διαχρονική προσπάθεια- το αρνητικό κλίμα και η άσχημη εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας, από μέσα ενημέρωσης αλλά και κυβερνήσεις του εξωτερικού, και μας έχει κοστίσει σε επισκεψιμότητα.
“Το θέμα είναι εθνικής σημασίας, πρέπει να δοθεί βαρύτητα, μια εθνική επιτροπή πρέπει να αναλάβει το έργο, διακομματικά και διαχρονικά. Ηδη και η φετινή χρονιά ήταν κακή, ενώ το ίδιο περιμένουμε και για την επόμενη αν δεν γίνει από τώρα κάτι” καταλήγει.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Πιο αισιόδοξη είναι η προοπτική που δίνει, μιλώντας στην “Ε” ο Βασίλης Τριγκιλίδας, το τουριστικό γραφείο του οποίου έχει ενασχόληση με τον ιατρικό τουρισμό:
“Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, η μορφή αυτή τουρισμού μπορεί να αποδώσει ακόμα και χωρίς ιδιαίτερες επενδύσεις -πολύς κόσμος ήδη έρχεται από το εξωτερικό για οδοντιατρικές επεμβάσεις, οι οποίες κοστίζουν σημαντικά λιγότερο στη χώρα μας, και με τα χρήματα που εξοικονομεί κάνει και τις διακοπές του” δηλώνει, προσθέτοντας ότι ανάλογα προγράμματα υπάρχουν επίσης για αιμοκάθαρση και φυσιοθεραπεία.
Ο Β. Τριγκιλίδας τονίζει, όμως παράλληλα, ότι χρειάζεται ακόμα περαιτέρω προβολή και προώθηση ώστε να αρχίσει ο ιατρικός τουρισμός να αποδίδει όπως αναμένεται, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην επισκεψιμότητα της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κατσίρης -το τουριστικό γραφείο του οποίου επίσης ασχολείται με τον ιατρικό τουρισμό- αναφέρει ότι ουσιαστικά, όσον αφορά στη Μεσσηνία, ο όρος ιατρικός τουρισμός τείνει να υποδηλώνει τα μεγάλα, διεθνή, ιατρικά συνέδρια που διοργανώνονται στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Costa Navarino.
“Στον συνεδριακό ιατρικό τουρισμό υπάρχει αυξητική τάση, δεδομένων και των υποδομών στην Costa Navarino, όπου κατά βάση φιλοξενούνται τα πολυπληθέστερα συνέδρια -ενώ άλλα, με πιο περιορισμένο αριθμό συμμετοχών διοργανώνονται και σε άλλα ξενοδοχεία της περιοχής μας” αναφέρει.
Αναφερόμενος πάντως στον τουρισμό υγείας, όπως λ.χ. οι υδροθεραπείες στον Καϊάφα, ο Β. Κατσίρης δηλώνει ότι πλέον δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη κίνηση, αφού -όπως λέει - υπολείπονται οι εγκαταστάσεις. Σε σχετικά καλό επίπεδο, σημειώνει καταλήγοντας, βρίσκεται επίσης και ο τουρισμός που συνδυάζεται με το σπα, αλλά κυρίως αυτός είναι εσωτερικός.
ΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ
Τάση συγκράτησης στην επισκεψιμότητα, ως προς τον ιατρικό τουρισμό στην περιοχή μας διαπιστώνει -μιλώντας στην “Ε”- ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής Μονάδας Χρονίως Αιμοκαθαιρόμενων "Μεσόγειος", στη Μεσσήνη.
“Οι αιμοκαθαιρόμενοι τουρίστες στο Κέντρο προέρχονται κυρίως από το εσωτερικό της χώρας, λίγοι είναι πλέον από το εξωτερικό -πιθανόν λόγω και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση, υφίσταται σχετική μείωση” αναφέρει ο Τ. Πουλόπουλος.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, “η τάση, τρία χρόνια πριν, έβαινε αυξανόμενη. Ομως η κρίση δημιούργησε πλέον μια τάση συγκράτησης από την πλευρά των ενδιαφερόμενων”.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στη Μεσσηνία, εκτός από τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, Κέντρα Υγείας), τις διάφορες ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, λειτουργούν επίσης δύο μονάδες, εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας και στην αποκατάσταση-αποθεραπεία, χάρη στις οποίες μπορούν να συνδυαστούν και οι διακοπές του πάσχοντος και των προσώπων, που τον συνοδεύουν.
Α) Μεσογειακό Κέντρο Διακοπών Αιμοκάθαρσης Α.Ε. "Μεσόγειος"
Η μονάδα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της “παρέχει αμιγώς υπηρεσίες αιμοκάθαρσης τόσο σε μόνιμους ασθενείς, όσο και σε επισκέπτες για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούν. Απευθύνεται σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης. Είναι στελεχωμένη με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μπορεί να εξυπηρετήσει 102 αιμοκαθαρόμενους. Είναι μια από τις 6 μονάδες των Νεφρολογικών Κέντρων Μεσόγειος. Βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεσσήνης - Πύλου και απέχει από την πόλη της Καλαμάτας 10 περίπου χιλιόμετρα. Είναι στο ''μέσον'' των τουριστικών προορισμών της Μάνης, της Μεθώνης, της Κορώνης, της Αρχαίας Μεσσήνης, της Κυπαρισσίας, της Φοινικούντας, γεγονός που καθιστά τους παραπάνω (και όχι μόνο αυτούς) προορισμούς άνετα προσπελάσιμους από τους Ελληνες αλλά και από τους αλλοδαπούς επισκέπτες, που επιθυμούν να έρθουν στη Μεσσηνία.
Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι καινούργιας τεχνολογίας, 3ης γενιάς, του γερμανικού οίκου Fresenius Medical Care και μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις σύγχρονες θεραπείες αιμοκάθαρσης όπως, κλασική - HD, Αιμοδιήθηση - HF, On line Αιμοδιαδιήθηση - On line HDF, ξηρά κάθαρση, μέτρηση επάρκειας κάθαρσης - kt/v, όλα τα profile Νατρίου - υπερδιήθησης καθώς και τη μέθοδο μονής βελόνας διπλής αντλίας ή κλικ - κλακ.
Ηδη κατά τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η μονάδα εξυπηρέτησε πάνω από 500 Ελληνες και αλλοδαπούς τουρίστες του νομού μας. Η μονάδα, όπως και όλες του ομίλου "Μεσόγειος", είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001. Ολες οι υπηρεσίες της μονάδας, καλύπτονται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία”.
Β) “Διάπλασις” Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας
Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας "Διάπλασις" Καλαμάτας, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, “είναι μια εξειδικευμένη μονάδα αποκατάστασης ατόμων με κινητικά και λειτουργικά προβλήματα, μοναδική στο τομέα της πανελλαδικά.
Στις παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται, Φυσικοθεραπεία, Υδροθεραπεία Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ρομποτική Αποκατάσταση, Ψυχολογική Υποστήριξη, Διαιτολογία και Διατροφή, Κοινωνική Υπηρεσία, Τμήμα Εργομετρικό, Διαγνωστικές μονάδες, Εργαστήρια Ηλεκτρονευροφυσιολογίας, Ανάλυσης Κίνησης Βάδισης, Ουροδυναμικού Ελέγχου, Καρδιολογικό, Εργοσπειρομετρικό.
Η ''Διάπλασις'' αντιμετωπίζει παθήσεις που προκύπτουν σε ασθενείς μετά από σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό, αφού πρώτα έχουν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο. Παθήσεις και προβλήματα που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους, που έχει πλέον αλλάξει ριζικά. Το Κέντρο αναλαμβάνει τη μετανοσοκομειακή αποκατάσταση και αποθεραπεία του ασθενούς. Δέχεται ασθενείς που μπορούν να νοσηλευθούν στις εγκαταστάσεις του, αλλά και εξωτερικούς ασθενείς για ημερήσια θεραπεία, οι οποίοι μεταφέρονται στο Κέντρο, με ειδικό όχημα του κέντρου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται:
1) Παθήσεις - κακώσεις νευρικού συστήματος: Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Μυοπάθειες, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Νευροχειρουργικές επεμβάσεις
2) Παθήσεις - κακώσεις μυοσκελετικού: Μετεγχειρητικές καταστάσεις, Αρθροπλαστικές, Κατάγματα, Ακρωτηριασμοί, Κήλες δίσκων, Οσφυαλγία, Αυχενικό, Αθλητικές κακώσεις
3) Αποκατάσταση μετά από χειρουργείο: καρδιάς (αγγειοπλαστικές, bypass)
4) Συγγενείς (εκ γενετής) παθήσεις: Εγκεφαλική παράλυση, Μηνιγγομυελοκήλη
5) Πολυσυστηματικές παθήσεις: Ρευματοπάθειες”. Πηγή : εφημερίδα " Ελευθερία  "Μεσσηνίας  2012 .-

***   "Πέταξαν" ευρώ από τη Μεσσηνία στο εξωτερικό :
Image
* Λίστα με 40 περίπου Μεσσήνιους στα χέρια του ΣΔΟΕ
~*
Μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία του στο νέο ρόλο που ανέλαβε, ως ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Στυλιανός Στασινόπουλος.
Μία από αυτές, για πολλούς η σημαντικότερη, είναι και ο χειρισμός του ψηφιακού δίσκου που βρήκε στο νέο του γραφείο, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σ’ αυτόν υπάρχουν τα ονόματα 1.727 Ελλήνων οι οποίοι, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτα χρήματα άνω των τριών (3) δισεκατομμυρίων ευρώ.
*
Ήδη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση. Αφορμή για την εισαγγελική εντολή απετέλεσαν δημοσιεύματα στον Τύπο.
Τη σχετική έρευνα θα πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ, που καλείται να διενεργήσει ενδελεχή φορολογικό έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα για όλα τα παραπάνω πρόσωπα, καθώς και να εντοπίσει εκείνους που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των ατόμων αυτών βρίσκονται και Μεσσήνιοι, που υπολογίζονται περίπου στους σαράντα (40).
Το «Θ» επικοινώνησε με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο, ο οποίος φυσικά δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του ψηφιακού δίσκου. Εκείνο που μας είπε, όμως, είναι ότι ακόμα δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος των στοιχείων και, επομένως, δε γνωρίζει αν στη συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται και Μεσσήνιοι πολίτες που έβγαλαν παρανόμως τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
«Κοιτάξτε, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επεξεργασία των στοιχείων και δεν είναι σίγουρο αν υπάρχουν και πολίτες του νομού μας. Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω όσα ακούγονται. Όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία και σύμφωνα με τις διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν, θα υπάρξουν και τα ανάλογα πρόστιμα» εξήγησε.
Σχετικά για το θέμα έγραψε την προηγούμενη Κυριακή η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στο ρεπορτάζ: «Δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Μαΐου είχε ενταθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της εξόδου από το ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Εκείνες τις ημέρες δημιουργήθηκε πανικός στις τράπεζες από χιλιάδες καταθέτες, οι οποίοι απέσυραν τα χρήματά τους και είτε τα τοποθέτησαν σε θυρίδες είτε τα φυγάδευσαν σε λογαριασμούς του εξωτερικού».
Το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, είναι τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν στην παραπάνω περίπτωση να εισπραχθούν, καθώς μέχρι σήμερα επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά οι υπόχρεοι δεν σπεύδουν να αποπληρώσουν και το Δημόσιο συνεχίζει να μην ωφελείται.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
    Πηγή : εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

*** Ασανσέρ οι... τραπεζικές καταθέσεις των Μεσσηνίων  :
Image
* ΣΤΟ 19,7% Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2009-2011
~*
Με ασανσέρ μοιάζουν οι διαθέσεις των καταθετών τους τελευταίους μήνες στην Καλαμάτα αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού. Ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή παρατηρούνται εξάρσεις και επιστροφή των καταναλωτών στις τράπεζες, αλλά και υφέσεις, οπότε οι πολίτες αναγκάζονται να σηκώνουν τα χρήματά τους και να τα τοποθετούν όπου… βρουν. Κάτω από το μαξιλάρι τους, σε θυρίδες, μέχρι και σε τράπεζες του εξωτερικού, οι ικανότεροι.
Κάπως έτσι μας περιέγραψε ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμάτα, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, Δ. Κουπούζος, το κλίμα στην αγορά:
«Η όλη κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει αποδιοργανώσει και τσακίσει τον πολίτη. Εκείνο που κυριαρχεί είναι η αμφιβολία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο διάχυτος πεσιμισμός. Μοιραία, λοιπόν, ο καθένας μας κάνει αυτό που μπορεί, νόμιμο ή παράνομο, για να διαφυλάξει τα χρήματά του. Φυσικά, στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ η δεύτερη είναι κατακριτέα και πρέπει να τιμωρείται.
Αν θέλει να μιλήσει κανείς με νούμερα, θα έλεγε ότι και στη Μεσσηνία η κατάσταση είναι λίγο - πολύ η ίδια με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές με πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δική μας.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο το κλίμα που δημιουργεί προβλήματα. Η μείωση που παρατηρείται γενικά οφείλεται: α) στη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό, β) στην κάλυψη καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους ή/και της ανεργίας μελών τους ή για την εξόφληση δανείων και την πληρωμή των πρόσθετων φόρων, γ) στην κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων σε ρευστότητα εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους και της διακοπής χρηματοδότησής τους και δ) σε αποθησαύριση, είτε σε θυρίδες τραπεζών του εσωτερικού είτε με αγορά χρυσών λιρών, ακόμα και με κρύψιμο, όπως λέγεται, κάτω από το στρώμα στα σπίτια».
Από την άλλη πλευρά, σε έρευνα του τέως αντιπρόεδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ, Μανόλη Δρεττάκη, στην εφημερίδα «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «εκτός από πολλά και πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού η εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων τα δύο τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει και δυσεπίλυτα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα εξαιτίας, από τη μια μεριά, της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων και, από την άλλη, της αύξησης του ποσοστού των δανείων που οι δανειολήπτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν.
Πρόσθετα προβλήματα δημιούργησε το “κούρεμα” των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν αγοράσει οι τράπεζες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των λόγων είναι η δραστική μείωση των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η ασφυξία ρευστότητας στην αγορά».
Χρησιμοποιώντας ο κ. Δρεττάκης τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για το ύψος του συνόλου των καταθέσεων (όψεως, ταμιευτηρίου και προθεσμίας) στο τέλος Δεκεμβρίου 2011, σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009 (δηλαδή πριν αρχίσει η εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων), φαίνεται ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ποσοστιαία μείωση των καταθέσεων για τα έτη 2011/2009 φθάνει στο 19,7%, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι η μικρότερη από τις υπόλοιπες 12 περιφέρειες της χώρας.Του Αντώνη Πετρόγιαννη*** Παρά την ικανοποιητική κίνηση :
Image
* Δήμος και Περιφέρεια ξέχασαν την ακτοπλοϊκή σύνδεση
~*
Αρκετά ικανοποιητική χαρακτηρίζεται για φέτος η ακτοπλοϊκή κίνηση που παρουσίασε το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο τουριστικός πράκτορας, Βασίλης Σπ. Μανιάτης, και με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα.
Πολλοί Κρητικοί επέλεξαν την Πελοπόννησο για τις διακοπές τους, με το πλοίο να παρουσιάζει ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός όσων το χρησιμοποίησαν από την Καλαμάτα για να ταξιδέψουν προς Κύθηρα και Κρήτη.
*
Οι δε τιμές είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τον Πειραιά, αλλά φαίνεται πως οι φορείς το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του και, προφανώς, δε θυμούνται καν πως υπάρχει.
~ Την ξέχασαν
Το πλοίο ξεκίνησε για φέτος δρομολόγια από Καλαμάτα στις 17 Ιουνίου, ενώ το τελευταίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, στις 8 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, η σύνδεση θα κοπεί πολύ νωρίς από Καλαμάτα, ενώ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου το πλοίο θα εκτελεί δρομολόγια κάθε Τετάρτη και Παρασκευή από Πειραιά για Κύθηρα και Κρήτη, όπως και κάθε Πέμπτη από Κρήτη για Κύθηρα και Γύθειο.
«Σε γενικές γραμμές η κίνηση ήταν αρκετά καλή. Σε σύγκριση με πέρυσι, που υπήρχε μεγάλη αύξηση και ήταν η καλύτερη χρονιά για τη γραμμή, η μείωση φέτος ήταν κοντά στο 20%. Η εταιρεία έγινε αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τον Πειραιά, αφού ξεκίνησε προσφορές και οι τιμές είναι σχεδόν στο μισό. Όμως, η περίοδος ήταν μικρή φέτος», σχολίασε ο κ. Μανιάτης.
Το δρομολόγιο είναι επιδοτούμενο και η επιδότηση που έχει εγκριθεί αυτή τη φορά είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που έπαιρνε η «Μυρτιδιώτισσα». Ωστόσο, από φέτος αναμένεται το υπουργείο να ξεκινήσει εκ νέου συζήτηση για τις επιδοτούμενες γραμμές.
Αρνητική, πάντως, ήταν η απάντηση που πήραμε από τον κ. Μανιάτη για το αν έχει ενδιαφερθεί κάποιος φορέας, είτε από το Δήμο Καλαμάτας είτε από την Περιφέρεια, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση.
~ Στοιχεία από Καλαμάτα
Σε ό,τι αφορά τον κόσμο που χρησιμοποίησε το «Βιτσέντζος Κορνάρος», ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι από πέρυσι αυξάνεται σημαντικά το ενδιαφέρον Κρητικών για τη γραμμή, επιλέγοντας να κάνουν διακοπές στην Πελοπόννησο.
Όμως, κι από το λιμάνι της Καλαμάτας αναχώρησαν αρκετοί.
Η κίνηση του πλοίου από Καλαμάτα έχει ως εξής:
Τον Ιούνιο εκτέλεσε δύο δρομολόγια και μετέφερε από Καλαμάτα για Κρήτη 125 άτομα, 3 δίκυκλα, 20 αυτοκίνητα, 2 φορτηγά και 2 νταλίκες, ενώ για Κύθηρα 23 άτομα, 1 δίκυκλο και 7 αυτοκίνητα.
Τον Ιούλιο εκτέλεσε πέντε δρομολόγια. Μετέφερε από Καλαμάτα για Κρήτη 700 άτομα, 19 δίκυκλα, 143 αυτοκίνητα, 11 φορτηγά και 5 νταλίκες και για Κύθηρα 159 άτομα, 9 δίκυκλα, 37 αυτοκίνητα και 1 φορτηγό.
Τον Αύγουστο μέχρι στιγμής έχει εκτελέσει τρία δρομολόγια. Μετέφερε από Καλαμάτα για Κρήτη 793 άτομα, 24 δίκυκλα, 182 αυτοκίνητα, 2 φορτηγά και 2 νταλίκες και για Κύθηρα 179 άτομα, 8 δίκυκλα, 50 αυτοκίνητα και 2 φορτηγά.  Της Βίκυς Βετουλάκη


***  Μεσσηνία   :
Image
* Αποκαρδιωτική η εικόνα στην κτηματαγορά
~*
Μόνο ως αποκαρδιωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τους τελευταίους μήνες η κίνηση στην κτηματαγορά της Καλαμάτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως μας έλεγαν επαγγελματίες που κινούνται χρόνια στο χώρο αυτό, η φράση που αποτυπώνει την παρούσα κατάσταση είναι «δεν κουνιέται φύλλο»: «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμβολαιογραφικές πράξεις είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Το δε ποσοστό της μείωσης στον τομέα αυτό υπολογίζεται στο 80% περίπου».
Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωναν ότι ακόμα δεν παρατηρείται «τραγική» πτώση στις τιμές των ακινήτων.
Φυσικά υπάρχει μια αισθητή μείωση, τόνιζαν, αλλά δεν έχει οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. «Βεβαίως, αυτό ισχύει για όσους έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν στο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας, που έχει σαρώσει και την περιοχή μας. Γιατί υπάρχουν και ιδιοκτήτες οι οποίοι, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους, πουλάνε σπίτια και οικόπεδα σχεδόν σε τιμή κόστους», σχολίαζαν στο «Θ». Όπως συμπλήρωναν, όμως, από τη στιγμή που η αγορά είναι παγωμένη, δεν μπορεί να υπάρξει ακριβές νούμερο που να δείχνει το ποσοστό πτώσης στις τιμές των ακινήτων.
Στο μεταξύ, σε έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το β΄ τρίμηνο του 2012 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρείται στα παλαιότερα ακίνητα.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, για το σύνολο του 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4% (5,4%, 5,1%, 4,6% και 6,5% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2011, αντίστοιχα), έναντι 4,7% το 2010.
Αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 ήταν 10,8% για τα «νέα» διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 9,7% για τα «παλαιά» (ηλικίας άνω των 5 ετών). Επισημαίνεται, πάντως, η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων σε όλη την προηγούμενη περίοδο της τρέχουσας κρίσης και έως το τέλος του 2011, γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές. Του Αντώνη Πετρόγιαννη


***  Το πρώτο πρατήριο υγραερίου στην Καλαμάτα   :
Image
* ανακούφισε οδηγούς αυτοκινήτων
~*
Συνεχώς έδαφος κερδίζει το υγραέριο στα αυτοκίνητα, αφού πλέον έχει το μισό κόστος σε σχέση με τη βενζίνη. Στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία είναι διαδεδομένο, ενώ τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και στη Μεσσηνία. Πολλοί είναι αυτοί που μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να λειτουργούν και με υγραέριο, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι όσοι το σχεδιάζουν.
Μέχρι πρόσφατα, πάντως, όποιος είχε υγραέριο στο αυτοκίνητο έπρεπε να «ξενιτεύεται» για να το γεμίσει. Παλαιότερα εκτός Μεσσηνίας και τελευταία, στο μοναδικό πρατήριο που διέθεσε υγραέριο, στους Γαργαλιάνους.
*
Από τα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, υγραέριο υπάρχει και σε πρατήριο της Καλαμάτας και, μάλιστα, οδηγοί από γειτονικούς νομούς, όπως η Λακωνία, επισκέπτονται γι’ αυτό το λόγο τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
~ Το πρώτο πρατήριο
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου στην οδό Κρήτης, Δημήτρη Κατσαρό, από τις 26 Ιουλίου άρχισε η διάθεση του υγραερίου και στην Καλαμάτα. Μάλιστα, όπως είπε, υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία και πίεση μέχρι να καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την τοποθέτηση αντλίας υγραερίου.
Σχετικά με την αύξηση στη χρήση υγραερίου, παρατήρησε: «Πιστεύω ότι υπάρχει άνοδος 5% -8% το χρόνο. Κι όσο αυξάνει η τιμή της βενζίνης, τόσο ο κόσμος θα στρέφεται στο υγραέριο. Είναι 50% οικονομία σε καύσιμο. Αυτό φάνηκε φέτος έντονα, αφού το 80% των τουριστών από Αθήνα και περιοχές της Μακεδονίας είχαν υγραέριο στα αυτοκίνητά τους. Και ως επιχείρηση ανακουφίστηκα, διότι δέχτηκα πολύ καλά σχόλια από τουρίστες που δεν έβρισκαν υγραέριο. Μέχρι και από Σπάρτη και Γύθειο έρχονται για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους. Τα έξοδά τους ήταν τα μισά και τα υπόλοιπα χρήματα έμεναν στην Καλαμάτα, σε εστιατόρια, καφετέριες κ.α. Αυτό ήταν όφελος για τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Καλό θα ήταν να βάλουν υγραέριο κι άλλοι συνάδελφοι, διότι η πόλη μας το έχει ανάγκη».
Κατά τον ίδιο, το υγραέριο είναι απολύτως ασφαλές, περισσότερο και από τη βενζίνη, διότι όλα λειτουργούν με αισθητήρες και συστήματα ασφαλείας, τόσο για το αυτοκίνητο όσο και για το πρατήριο.
Ολοκληρώνοντας είπε ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν καλά συνεργεία για μετατροπή, περίπου στα πέντε, πιστοποιημένα από το υπουργείο.
~ Μεγάλη οικονομία
Ο κ. Γιώργος Παπάζογλου, που σταμάτησε στο πρατήριο για να βάλει υγραέριο, έχει έρθει από την Αθήνα για διακοπές στη Μεσσηνία, ενώ κάνει και πολλά ταξίδια στη Μακεδονία: «Είναι πολύ φθηνό το υγραέριο. Στα μισά της βενζίνης. Το μόνο πρόβλημα ήταν στην Πελοπόννησο που υπήρχαν μόνο δύο βενζινάδικα με υγραέριο, ένα στην Τρίπολη και ένα στην Πάτρα. Αν ερχόμασταν, αναγκαζόμασταν να κάνουμε το μισό ταξίδι με βενζίνη Τώρα, λύθηκε το πρόβλημα».
Ο ίδιος έχει βάλει υγραέριο στο αυτοκίνητο εδώ και 1,5 χρόνο και δεν έχει αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Όπως μας είπε, στην Αθήνα είναι πιο διαδεδομένο, ενώ σε ό,τι αφορά την τιμή, στη Μακεδονία είναι πιο φθηνό. Εκεί, τιμάται μεταξύ 74-76 λεπτά το λίτρο, ενώ στην Αθήνα 85-86 λεπτά.
Εδώ και τρεις, τέσσερις μήνες έχει κάνει τη μετατροπή ο κ. Λάμπρος Αγγελόπουλος από την Καλαμάτα: «Είναι πολύ μεγάλη οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα μεγάλων κυβικών, όπου η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη. Είναι η μισή τιμή και για μένα πλέον είναι το μοναδικό καύσιμο που συμφέρει. Είναι ασφαλέστατο, περνάει από πιστοποιήσεις και έλεγχο από ΚΤΕΟ. Τώρα που άνοιξε και πρατήριο στην Καλαμάτα, είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα».
Για μεγάλη οικονομία μίλησε και επισκέπτης της περιοχής μας από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, όπως είπε, είναι παρά πολλά τα αυτοκίνητα που έχουν κάνει μετατροπή, αλλά εντός Θεσσαλονίκης η τιμή είναι πιο ακριβή.  Της Βίκυς Βετουλάκη


***  Συνάντηση Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη  :
Image
* Σημαντικός προορισμός η Αφρική για ελληνικά προϊόντα & επενδύσεις
~*  Αν και η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει για την Αφρική είναι πως πρόκειται για μια ήπειρο όπου ο λαός υποφέρει από τη φτώχεια και όχι μόνο, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα προχθές βράδυ στην Κορώνη, παρουσιάστηκε μια άλλη πτυχή. Όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, η αφρικανική ήπειρος βρίσκεται σε οικονομική απογείωση, με μια νέα αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη που «διψάει» για κατανάλωση, άρα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό προορισμό για τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες επενδυτές.
Η συνάντηση με τίτλο «Μεσογειακή Διατροφή στις αφρικανικές χώρες» έγινε στο προαύλιο της Ελεήστριας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής που ολοκληρώθηκε χθες στην Κορώνη.
Σημειώνεται ότι η Κορώνη έχει ανακηρυχθεί από την Unesco εμβληματική κοινότητα στην αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μαζί με τη Σορία της Ισπανίας, το Σιλέντο της Ιταλίας και τη Σέφσαουεν του Μαρόκου.
«Η Αφρική παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος για τους περισσότερους Έλληνες επιχειρηματίες» ανέφερε ο Δημήτρης Μανιατάκης, γεν. γραμματέας του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου, που διοργάνωσε τη βραδιά, σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το Δήμο Πύλου - Νέστορος. «Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς, δείχνουν ότι, παρά την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι επιδόσεις των αφρικανικών οικονομιών είναι εντυπωσιακές και οι ρυθμοί ανάπτυξης της μέσης αφρικανικής οικονομίας έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις της μέσης ασιατικής».
Ο κ. Μανιατάκης πρόσθεσε ότι εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν, πρέπει να στραφούν σε νέες αγορές οργανωμένα. «Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι η μαύρη ήπειρος βρίσκεται στο στάδιο της οικονομικής απογείωσης» παρατήρησε και επισήμανε ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει ήδη μια μεσαία τάξη 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι «διψούν» για καταναλωτικά αγαθά. «Οι επενδύσεις στην Αφρική έχουν το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στον κόσμο» συμπλήρωσε ο κ. Μανιατάκης.
~ Δημοκρατία και κινητά τηλέφωνα
Για την ανάπτυξη στις αφρικανικές χώρες μίλησε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης. Σχολίασε ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ειρήνη και δημοκρατία στην Αφρική, με εκλεγμένες κυβερνήσεις. Χαρακτήρισε τη Νότιο Αφρική παράδειγμα δημοκρατίας για την υπόλοιπη ήπειρο, ενώ αναφερόμενος στη μεσαία τάξη που δημιουργείται στις αφρικανικές χώρες, έφερε το εξής παράδειγμα: «Το 70% του Νιγηριανού πληθυσμού χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα. Φυσικά, η μεσαία τάξη έχει και ανάγκες καταναλωτικές και εκεί μπαίνει το θέμα της Μεσογειακής Διατροφής. Έχουμε προϊόντα που μπορούμε να εξάγουμε, αλλά και να βοηθήσουμε τεχνολογικά για την ανάπτυξη, σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής που το κλίμα το επιτρέπει, προϊόντων που παράγουμε εμείς».
Στη σχέση Μεσογειακής Διατροφής - Τουρισμού αναφέρθηκε ο τουριστικός επιχειρηματίας Δημήτρης Μανιάτης, επίσης ομιλητής της εκδήλωσης. Επισήμανε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο θεωρεί το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθεί. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό δεν έχει αναπτυχθεί» είπε και πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου, μιας αλυσίδας που θα περιλαμβάνει την παραγωγή, τη βιομηχανία τροφίμων και τους επαγγελματίες εστίασης, οι οποίοι υπό την ομπρέλα ενός δυναμικού φορέα θα προωθήσουν συνεργαζόμενοι τη Μεσογειακή Διατροφή.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Μέργος, ο οποίος σχολίασε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις τονώνεται το ηθικό του κόσμου στην Ελλάδα, που αισθάνεται ότι υπάρχει ελπίδα, καθώς βλέπει ότι οι δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί είναι πολλές.
Παρών στη βραδιά και ο πρέσβης της Νοτίου Αφρικής Sr. Makgelta, σημείωσε ότι η Αφρική έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε τη συγκίνησή του που βρέθηκε στην πατρίδα του Γιώργου Μπίζου, του ανθρώπου ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη Νότιο Αφρική, ως δικηγόρος και φίλος του Νέλσονα Μαντέλα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, ενώ μίλησαν επίσης ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης με θέμα «Τοπικές Δικτυώσεις και Συνεργασίες στο Δήμο Πύλου-Νέστορος» και ο Μαρίνος Μπερέτσος, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα για τα «Προϊόντα Ελλήνων εκλεκτά. Ένα δίκτυο Δήμων των ποιοτικών προϊόντων της Ελλάδας».
Για μια εκδήλωση με μεγάλη βαρύτητα, όχι μόνο για το Δήμο του, αλλά για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, χαιρετίζοντας τη συνάντηση, που συνεχίστηκε με μουσική και έκλεισε με δείπνο μεσογειακών γεύσεων.
Της Μαρίας Νίκα


***  Tριφυλία    :
Image
* Πληρότητα που αγγίζει το 100% τον Αύγουστο!
~*
Ευχάριστη έκπληξη, που ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες προσδοκίες, είναι η τουριστική κίνηση του Αυγούστου στην Τριφυλία για ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα! Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε όλη τη διάρκεια του μήνα, αγγίζει το 100% και αποτελεί ισχυρή τονωτική ένεση και οικονομική ανάσα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και την τοπική αγορά. Οι φυσικές ομορφιές της Τριφυλίας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τουριστικές μονάδες και τις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, σε πολύ καλές και άκρως δελεαστικές τιμές, καθώς και με τις εργώδεις προσπάθειες για ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Τριφυλίας που καταβάλλει η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, κέντρισαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών!
Αν και το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για την Ελλάδα δεν είναι το καλύτερο, αντίθετα είναι αρνητικό, οι ξένοι επέλεξαν τη χώρα μας και την επισκέφθηκαν. Παράλληλα, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι επισκέπτες της Τριφυλίας μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι και εντυπωσιασμένοι από την περιοχή και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιχειρήσεις και φεύγουν για τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους με τα καλύτερα συναισθήματα για τις όμορφες διακοπές που πέρασαν και οι οποίες, όπως οι ίδιοι λένε, θα τους μείνουν αξέχαστες!
Μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, εξέφρασε την ικανοποίησή της, σημειώνοντας: «Η κίνηση το μήνα Αύγουστο είναι αρκετά ικανοποιητική. Τα ξενοδοχεία αγγίζουν το 100% σε πληρότητα. Οι δε τιμές εξακολουθούν να είναι σε λογικά επίπεδα.
Αυτό που μας κάνει μεγάλη εντύπωση είναι οι εντυπώσεις που μας μεταφέρουν οι ξένοι τουρίστες και επισκέπτες, φίλων τους, για τη χώρα μας και την κατάσταση που βρίσκεται, όταν οι ίδιοι τους λένε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. Εκείνοι στις συζητήσεις τους προσπαθούν να τους αποτρέψουν, λέγοντάς τους όσα αρνητικά ακούγονται στις χώρες τους για την Ελλάδα. Γενικά, το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι αρνητικό. “Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα, διότι δεν ξέρετε τι θα βρείτε εκεί και πώς θα γυρίσετε”, τους λένε. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επισκεπτών από γαλλόφωνες χώρες, Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία, οι οποίοι, μάλιστα, δηλώνουν εξαιρετικά φιλέλληνες και εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της περιοχής, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη φιλοξενία. Πτώση έχουμε από Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες. Είναι εντυπωσιακό ακόμη το κύμα αφίξεων Ρώσων στην περιοχή μας τον Αύγουστο και ιδίως από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τον Οκτώβριο, για πολυήμερες διαμονές».
Για, δε, τις διακοπές των Ελλήνων, η πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε: «Οι Έλληνες, παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, κατάφεραν και βγήκαν από το σπίτι για διακοπές, με διαμονή, κατά μέσο όρο τον Αύγουστο, τις 6 με 7 ημέρες. Υπάρχει, ωστόσο, μία “πίεση” από την πλευρά τους για μείωση των τιμών και είναι πολύ σφιχτοί και συγκρατημένοι. Ψάχνουν πολύ για να καταλήξουν και να αποφασίσουν. Οι περισσότεροι, δε, θέλουν λύσεις τύπου ημιδιατροφής ή “all-inclusive”, για να ξέρουν από πριν πόσο θα κοστίσει η διαμονή τους και, γενικά, πόσα θα είναι τα έξοδα των διακοπών τους».  Του Ηλία Γιαννόπουλου


*** Πριν 94 χρόνια
- ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ο Αθανάσιος Τσιμόγιαννης κάτοικος Σπερχογείας, διότι λαβών τας κλείδας του Παντοπωλείου του ανεψιού του Κωνσταντίνου Νικολ. Τσιμόγιαννη υπηρετούντος εις το ενταύθα έμπεδον Σύνταγμα ως στρατιώτου, αφήρεσεν εξ αυτού 700 δραχμάς εις μετρητά, 1 σάκκον θείον αξίας 120 δραχμών και 50 οκ. θειικού χαλκού αξίας 400 δραχμών.
- ΚΑΤΑ την χθεσινήν συνεδρίασιν του ενταύθα Πλημμελειοδικείου κατεδικάσθησαν οι Ιωάν. Π. Βασιλάκης και Αναστάσιος Θεοδωρόπουλος επί αισχροκερδεία εις 20 ημερών φυλάκισιν και 1.500 δραχμών χρηματικήν ποινήν.
ΥΠΟ του Υπενωμοτάρχου Γ. Μιαούλη εμηνύθησαν επί αποκρύψει τροφίμων και επί αισχροκερδεία οι Δ. Χρυσανθακόπουλος και Ν. Δημόπουλος.
- ΚΑΤΗΓΓΕΛΘΗΣΑΝ ενώπιον του Στρατοδικείου ο Ράμμος Πούλος και η σύζυγός του Σταυρούλα διότι επετέθησαν δια ράβδου κατά της Ευσταθίας θυγατρός Ν. Μπίτσικα κατοίκου Θουρίας.-

*** Στο βάθος των πραγμάτων
Ένα πρωί στον ΟΚΑΝΑ
Της Μαρίας Νίκα
Και ξαφνικά, κάπου εκεί, μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας, φτάνει μόνο μια στιγμή, ένα ζωντανό παράδειγμα, για να σε βγάλει από τον προσωπικό σου κόσμο και να σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπέρα.
Δευτέρα πρωί, παρκάρω έξω από τον ΟΚΑΝΑ, πιο πάνω από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Έχω ραντεβού με τον ψυχίατρο της καινούργιας μονάδας, που ετοιμάζεται να λειτουργήσει, για μια μίνι συνέντευξη. Μπροστά μου έχει σταματήσει ένα άλλο αυτοκίνητο, από το οποίο βγαίνουν ένας νέος άντρας και μια κοπέλα που είναι έγκυος. Με πλησιάζουν και με ρωτάνε εάν έχει ανοίξει ο ΟΚΑΝΑ. Τους απαντώ ότι, απ’ όσο ξέρω, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, αλλά σίγουρα κάποιον θα βρουν στα γραφεία του για να πάρουν πληροφορίες. Η γυναίκα φορά αμάνικο μπλουζάκι και βερμούδα, έτσι από τα γυμνά σημεία του σώματός της, πόδια και χέρια, μπορώ να δω ότι είναι γεμάτο σημάδια. Υποθέτω πως έχουν γίνει από χρήση.
Μπαίνω ακριβώς πίσω τους στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, οπότε, ενώ περιμένω για τη συνέντευξη, χωρίς να το επιδιώξω, τους ακούω που συζητούν με το γιατρό. Η κοπέλα τού λέει πως ήταν για μήνες σε άλλο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, αλλά με την πίεση της εγκυμοσύνης, υποτροπίασε και ξανάρχισε την ηρωίνη. Τώρα παίρνει κάτι λιγότερο από γραμμάριο την ημέρα. Του ζητάει να τη βοηθήσει για να γεννήσει το μωρό της χωρίς στερητικά. Να της δώσει τουλάχιστον φάρμακα, για να κόψει την ηρωίνη.
«Γιατρέ, δεν αντέχω. Το παιδί δεν το βγάζω με στερητικά. Αν μπορείς να μου δώσεις τώρα τίποτα φάρμακα να περάσω και σιγά σιγά να μπορέσω να το κόψω τελείως…». Δείχνει πολύ νευρική, έχει έντονη φαγούρα, και της πέφτουν πράγματα από τα χέρια. Ο νεαρός που είναι μαζί της, λιγομίλητος και ευγενικός, προσπαθεί να τη στηρίξει.
Ο γιατρός τής εξηγεί πως αυτή τη στιγμή ο ίδιος δεν επιτρέπεται να της γράψει φάρμακα, αλλά της δίνει κάποιες συμβουλές για το τι μπορεί να κάνει άμεσα, ενώ σε ένα χαρτάκι τής γράφει το τηλέφωνο του ΟΚΑΝΑ για να ξαναεπικοινωνήσει με τη μονάδα. Εκείνη δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση σύγχυσης. Απογοητεύεται, όμως παίρνει το χαρτάκι με το τηλέφωνο, ευχαριστεί το γιατρό και τις δύο κυρίες από το προσωπικό, και μαζί με το παιδί που τη συνοδεύει φεύγουν…

***  Άρθρο
Εμπαίζουν τους συμπολίτες μας για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»!
Του Ηλία ΓιαννόπουλουΜε την επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, προς τους δημάρχους, στην οποία τους ζητά παρατηρήσεις και προτάσεις για ζητήματα, κατά κύριο λόγο, θεσμικά και λειτουργικά του «Καλλικράτη», καθώς και χωροταξικά, «άνοιξε» η συζήτηση και για το χωροταξικό των Δήμων της Μεσσηνίας. Σημειώνω το γεγονός ότι η επιστολή απευθύνεται προσωπικά στους δημάρχους και με αυτή ζητούνται οι προσωπικές παρατηρήσεις και προτάσεις τους (από την εμπειρία της θεσμικής τους ιδιότητας) και όχι δημοτικών και τοπικών συμβουλίων!
Στη Δυτική Μεσσηνία και δη την Τριφυλία, πριν καλά καλά διαβάσουν και αποκτήσουν πλήρη γνώση του περιεχομένου της επιστολής Στυλιανίδη στους δημάρχους, «άνοιξε», από δημοτικούς συμβούλους αλλά και εξωθεσμικούς, η συζήτηση για διάλυση – κατάργηση του Δήμου Τριφυλίας! «Ξύπνησαν», ξανά, προσωπικοί εγωισμοί και εγωκεντρισμοί, «φουντώνουν» σιγά σιγά άκρατοι τοπικισμοί, καλλιεργούνται – πάλι – νέοι διχασμοί! Πρωτίστως στους Γαργαλιάνους συσκέπτονται αλλεπάλληλα για να διαλυθεί – καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και δευτερευόντως στα Φιλιατρά, όπου συζητούν ποιο είναι το καλύτερο για την περιοχή.
Στους Γαργαλιάνους, προσπαθούν να βρουν ή να ανασύρουν, από το παρελθόν, επιχειρήματα για δημιουργία νέου Δήμου. Θέλουν τους Γαργαλιάνους έδρα, όποιος κι αν είναι αυτός ο Δήμος! Επίσης, ψάχνουν να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν, με παρεμβατικές κινήσεις, με το πρωθυπουργικό γραφείο και επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, επειδή εκτιμούν πως μόνο με «άνωθεν εντολή» (του πρωθυπουργού) έχουν πιθανότητες και ελπίδες να ικανοποιηθεί ο διακαής τους πόθος να διαλυθεί – καταργηθεί ο Δήμος Τριφυλίας και να δημιουργηθεί άλλος με έδρα τους Γαργαλιάνους!
Γνωρίζουν, βέβαια, ότι την περίοδο που διανύουμε, με τη δεδομένη και δυσχερή πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας, απειροελάχιστες πιθανότητες έχουν να καθίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ασχοληθεί με καταργήσεις Δήμων και δημιουργία νέων, όπως επιθυμούν για πάρτη τους ορισμένοι, και πόσο μάλλον όταν οι πολιτικές αυτές παρεμβάσεις αφορούν στην ιδιαίτερα πατρίδα του και εκλογική του περιφέρεια!
Ωστόσο, οι άνθρωποι από τους Γαργαλιάνους, δεν έχουν να χάσουν και τίποτα ρίχνοντας «τουφεκιές στον αέρα». Ικανοποιούν και την προσωπική τους θέληση, βγάζοντας προς τα έξω τα «πιστεύω» τους για το Δήμο Τριφυλίας, τα οποία ποτέ, άλλωστε, δεν έκρυψαν. Παράλληλα, ικανοποιούν και το λαϊκό αίσθημα στους Γαργαλιάνους.
Στα Φιλιατρά, αν και γίνονται συζητήσεις, ακόμη δε φαίνεται να έχουν καταλήξει ως προς το τι και ποιο είναι το καλύτερο. Συμφωνούν, ορισμένοι, να διαλυθεί ο Δήμος, αλλά τι να γίνει; Να ζητήσουν αυτόνομο Δήμο; Να ζητήσουν Δήμο με τους Γαργαλιάνους και έδρα τους Γαργαλιάνους; Αυτό δεν πολυαρέσει στους περισσότερους, που βλέποντας την επιμονή των Γαργαλιάνων για έδρα Δήμου προβληματίζονται, αντιδρούν και διαφωνούν. Υπάρχουν και κάποιοι που επαναφέρουν το αίτημα να είναι έδρα του Δήμου Τριφυλίας τα Φιλιατρά.
Όπως και να ’χουν οι εξελίξεις του θέματος που «άνοιξε», ένα είναι το σίγουρο, κατά τη γνώμη μου: αυτοί οι άνθρωποι, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τους πολίτες, την κοινωνία και τους Δήμους, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο και το κοινό καλό και εμπαίζουν τους συμπολίτες μας!

***  82 συλλήψεις για εμπρησμό σε Χίο και Ζάκυνθο  :
Στις 05:20 συνελλήφθη σήμερα το πρωί, για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ράχη Καρδαμύλων, 24χρονος Έλληνας, που κατηγορείται για εμπρησμό αγροτοδασικής έκτασης κατ' εξακολούθηση.
Κατά την απολογία του, ομολόγησε 14 ακόμη πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της νήσου Χίου, μεταξύ των οποίων και τρεις πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί το 2011. Αύριο θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου.
Για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 23/08/2012 και ώρα 10:45, στην περιοχή Κοιλιωμένο Ζακύνθου συνελήφθη από άνδρες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, Έλληνας 61 ετών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στις προχθές στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, με την κατηγορία του εμπρησμού δάσους από πρόθεση και στις χθες στον Ανακριτή, με απόφαση του οποίου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Οι έρευνες, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στη Χίο, συνεχίζονται, ενώ σημειώνεται ότι από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των ανακριτικών γραφείων του Πυροσβεστικού Σώματος σχηματίστηκαν δικογραφίες για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε βάρος 250 ατόμων: 26 για πρόθεση και 224 για αμέλεια.
Στο πλαίσιο της αυτοφώρου διαδικασίας συνελήφθησαν 82 άτομα, 17 για εμπρησμό από πρόθεση και 65 για εμπρησμό από αμέλεια. Προφυλακιστέα κρίθηκαν δύο εκ των παραπάνω ατόμων.


*** Nέο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού με βάση το...μπρόκολο :
Image
* Ένα φάρμακο με βάση το μπρόκολο ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού άρχισαν να δοκιμάζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
Η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχει σχετισθεί εδώ και καιρό με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως νοσημάτων που κυμαίνονται από την αρθρίτιδα έως τον καρκίνο, αλλά ο ακριβής μηχανισμός της προστατευτικής δράσης τους παραμένει ασαφής.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία ουσία που απελευθερώνεται έπειτα από την κατανάλωση του συγκεκριμένου λαχανικού, μπορεί να διεγείρει προστατευτικά ένζυμα στον ιστό των μαστών.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, οι επιστήμονες συνέλεξαν την ουσία αυτή, που λέγεται σουλφοραφάνη, και έχουν αρχίσει να την χορηγούν σε ασθενείς οι οποίες προσφάτως διαγνώστηκαν με τη νόσο.
Επιστήμονες από το Ίδρυμα Μελέτης των Τροφίμων (IFR) που εδρεύει στο Νόργουϊτς πιστεύουν ότι η σουλφοραφάνη διεγείρει τους φυσικούς αντικαρκινικούς μηχανισμούς του οργανισμού.
«Η σουλφοραφάνη είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η δρ Μαρία Τράκα, από την Ομάδα Μελέτης του Μπρόκολου του IFR. «Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας αντιοξειδωτικών στο σώμα για να αντισταθμίσει στις επιδράσεις των διατροφικών και περιβαλλοντικών καρκινογόνων.
Για να αποκομίσει κάποιος αυτά τα οφέλη πρέπει να τρώει τρεις έως τέσσερις μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα. Για πολλούς αυτό είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με τον καιρό μπορεί κανείς να το συνηθίσει».
Η σουλφοραφάνη παράγεται στον οργανισμό όταν τρώμε γλυκοραφανίνη – μία ουσία που υπάρχει στο μπρόκολο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σουλφοραφάνη αφ’ ενός ενεργοποιεί γονίδια τα οποία διεγείρουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό, αφ’ ετέρου δεσμεύει μία ομάδα ενζύμων που λέγονται HDAC(δεακετυλάσες των ιστονών) και εμποδίζουν τον οργανισμό να καταστείλει τους όγκους.
Ενδέχεται επίσης να διεγείρει την παραγωγή ενζύμων που καταστέλλουν τα καρκινογόνα, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να αναχαιτίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων ανθεκτικών στην χημειοθεραπεία και στην ακτινοθεραπεία.
Η σουλφοραφάνη δοκιμάζεται σε δύο ξεχωριστές μελέτες.
Η πρώτη πραγματοποιείται σε νεοδιαγνωσθείσες πάσχουσες από καρκίνο του μαστού στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς. Οι γυναίκες θα λαμβάνουν καθημερινά σουλφοραφάνη επί δύο εβδομάδες, για να διαπιστωθεί εάν θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των όγκων τους και αν θα αυξηθούν τα επίπεδα των προστατευτικών ενζύμων στους μαστούς τους.
Η δεύτερη μελέτη διεξάγεται στο Κέντρο Καρκίνου Knight του Όρεγκον και στόχος της είχε να διαπιστωθεί εάν η λήψη εκχυλίσματος μπρόκολου τρεις φορές την ημέρα για χρονικό διάστημα έως δύο μήνες, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.


*** "Δεν γίνεται να εκβιάζουν τον ΕΟΠΠΥ" δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού  :
Image
Για εκβιασμό του ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης αναφερόμενος στις νέες κινητοποιήσεις που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και την αναστολή πίστωσης από 1η Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βουδούρης είπε: «Μάλλον έχουν μετανιώσει για την απόφαση που έχουν πάρει. Εμείς την Πέμπτη το βράδυ είχαμε πληρώσει 70 εκατ. ευρώ προς όλους τους συλλόγους που έχουν διανεμητικούς λογαριασμούς και είχαμε πει ότι συνεχίζουμε από αύριο».
Ο κ. Βουδούρης πρόσθεσε ότι τουλάχιστον ως προς το Μάιο οι φαρμακοποιοί είχαν εξοφληθεί από πλευράς ΕΟΠΥΥ.


***  Ριφιφί στο Γραφείο Αλλοδαπών Καλαμάτας
Ριφιφί στο Γραφείο Αλλοδαπών Καλαμάτας
* Ριφιφί στο Γραφείο Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων στην Καλαμάτα, έκαναν άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς κανείς να πάρει τίποτα είδηση. Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν μια πόρτα στο υπόγειο και έφτασαν στον πρώτο όροφο ανοίγοντας τρύπες στους τοίχους. Έκλεψαν από χρηματοκιβώτιο, το οποίο άνοιξαν με οξυγονοκόλληση, 1.000 κάρτες άδειας παραμονής αλλοδαπών, 1.000 βεβαιώσεις διαμονής αλλοδαπών και 8.000 ευρώ.

***Δωρεάν στάθμευση στο Μυστρά λόγω εμποροπανήγυρης         
Δωρεάν στάθμευση στο Μυστρά λόγω εμποροπανήγυρης
*Κάθε χρόνο, από τις 27 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, λειτουργεί η μεγάλη εμποροπανήγυρη του Μυστρά, όπου έμποροι και μικροπωλητές απ' όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται και πουλούν τα εμπορεύματά τους. Από τον Δήμο Σπάρτης γνωστοποιείται ότι η στάθμευση κατά τη διάρκεια της εμποροπανήγυρης για όλους τους επισκέπτες είναι δωρεάν.

***  Στο Στυλιανίδη ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρορίου
Στο Στυλιανίδη ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρορίου
* Συνάντηση με το υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παρορίου Σταύρος Περγαντής. Συζητήθηκαν θέματα γύρω από τη λειτουργία των Τοπικών Κοινοτήτων. Επίσης κατατέθηκαν προσωπικές προτάσεις για τις Κοινότητες από τον πρόεδρο Παρορείου, ενόψει των επικείμενων θεσμικών και οικονομικών αλλαγών που πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση στους Δήμους. 

*** Νεκρή 71χρονη Αυστριακή στη Στούπα, ενώ κολυμπούσε         
Νεκρή 71χρονη Αυστριακή στη Στούπα, ενώ κολυμπούσε
* Νεκρή ανασύρθηκε από την θαλάσσια περιοχή Καλόγρια Στούπας, όπου κολυμπούσε η 71χρονη Αυστριακή Edeltraud Rinner του Johann. Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα χθες στις 8:20 μ.μ.. Η σωρός της άτυχης γυναίκας μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής, ενώ την ίδια ώρα διενεργείται προανάκριση από το Λιμενικό Σταθμό Αγίου Νικολάου.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
Για  το  πρωτάθλημα  ποδοσφαίρου στην Σούπερ Λίγκα  1η  αγωνιστική - πρεμιέρα :

ΑΕΚ - ΑΣΤΕΡΑΣ  ΤΡΙΠΟΛΗΣ  0-1 .-
~ ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκτός έδρας του
Λεβαδειακού με 1-0 με γκολ του Λουκά Βύντρα στο 34', ενώ ο
νεοφώτιστος Πλατανιάς Χανίων απέσπασε 0-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.-
*** Το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/08/20122

Κέρκυρα - Ατρόμητος 0-2 , (0-2) .-^ Τα γκόλ : 13΄ Σουμπίνιο , 42΄ Φυντανίδης ,


ΟΦΗ - Ξάνθη 0-0 , (0-0) .- ^

ΠΑΟΚ - Πανθρακικός 1-0 , (0-0) .-^ Τα γκόλ : Στέφανος Αθανασιάδης ,

Βέροια - Ολυμπιακός 1-2 , (1-2) .-^ Τα γκόλ : 19΄ Τσιμπούρ , 29΄ Ηλίας Ιωάννου , 40 ΄ Μοντέστο , .-^

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/08/2012

Πανιώνιος - Αρης   1-0 ,  (1-0) .-^ Το γκόλ στο 14΄ ο Λαμπρόπουλος .-

~** Με δύο γκολ του Καούνου η Καλαμάτα 3-0 στο πρώτο φιλικό
Με δύο γκολ του Καούνου η Καλαμάτα 3-0 στο πρώτο φιλικό
* Ο Βαγγέλης Καούνος σκόραρε δύο φορές κόντρα στην ομάδα Μυρίκη της Ευρυτανίας (αγωνίζεται στο τοπικό), στο πρώτο φιλικό ματς της "Μαύρης Θύελλας" που έγινε την Κυριακή το απόγευμα στο Καρπενήσι.
Ο Καούνος, όπως και οι περισσότεροι παίκτες που προορίζονται για βασικοί από τον Μπένο, αγωνίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο η Καλαμάτα πέτυχε και τα τρία τέρματα της.
Ο Καούνος αρχικά πέτυχε το 1-0 μετά από ασίστ του Σκαρλάτου, στην συνέχεια σημείωσε το 2-0 ξανά με πλασέ για να κλείσει το σκορ ο Σκαρλάτος που πέτυχε το 3-0.
Στο πρώτο ημίχρονο έπαιξαν οι Κοψαχείλης, Μπιζίμης, Κουρέας, Τσαγκαράκης, Τσόπελας, Ανδρεόπουλος, Μπράχο Επιφανής, Γεωργιόπουλος, Αθανασόπουλος και Τριανταφυλλάκης.
Στο δεύτερο μέρος έπαιξαν οι Ζαρόπουλος, Τρίψας, Πασσάς, Τσιμικλής, Πούτσι, Καούνος, Ηλιόπουλος και Σκαρλάτος ενώ έμειναν στην 11άδα οι Κουρέας, Τσαγκαράκης και Τσόπελας.
Δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Αντώνης Ψυχογιόπουλος ο οποίος είχε ενοχλήσεις στο πόδι και προτιμήθηκε να προφυλαχθεί.
Να σημειωθεί ότι το χθεσινό φιλικό παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Καλαμάτας Γιώργος Ράλλης, ο οποίος πήγε στο Καρπενήσι μαζί με τον παράγοντα της ομάδας Θοδωρή Παπαθεοδωρίδη.
Ο Διαμαντίδης είδε το φιλικό
Στο Καρπενήσι βρίσκεται για προετοιμασία αυτές τις μέρες και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και όπως είναι φυσικό τα μέλη της Μεσσηνιακής αποστολής έρχονται συχνά σε επαφή με τους «πράσινους». Μάλιστα ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Δημήτρης Διαμαντίδης πήγε χθες στο ποδοσφαιρικό γήπεδο και παρακολούθησε το φιλικό της Καλαμάτας με την Μυρίκη.
Ν.Τσ.

~*** ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2η Φάση δύο (2) αγώνες :
Αστέρας Αρφαρών - Α.Ο. Ασπροχώματος 1-2 .- ^
Α.Ο. Σπερχογείας - Α.Ο. Πατίστα 5-0 .- ^
Α.Ο Κυπαρισίας - Δόξα Καλαμάτας 1-1 .- ^
Ολυμπιακός Καλαμάτας -Α.Ε. Γαργαλιάνων 3-0 α.α. .-^
Απόλλων Καλαμάτας - ΑΠΣ. Δήμου Χώρας --
Α.Ο. Διαβολιτσίου - Πάμισος Μεσσήνης  --
Μεσσηνιακός Γ.Σ. - Ηρακλής Καλαμάτας   --
Α.Ο. Φαραί - Α.Ο. Δωρίου  --
** ΑΙΑΝΤΑΣ-ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ 4-1
Τα έκανε όλα ο Κακαλής…
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΟΙ «ΜΙΚΡΟΙ» ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Ιδιαίτερα δραστήριοι και ταλαντούχοι οι πιτσιρικάδες του Αίαντα Καλαμάτας (μοναδικός έμπειρος στη σύνθεση ο Κ. Μίντζηρας) κατάφεραν χθες στο γήπεδο «Π. Μπαχράμης» να πάρουν μια μεγάλη νίκη με 4-1 κόντρα στη Μεθώνη και να πάρουν σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης για την επόμενη φάση του κυπέλλου Μεσσηνίας, εν όψει της ρεβάνς που θ’ ακολουθήσει στην έδρα του αντιπάλου το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Πρόσωπο του αγώνα ήταν για την ομάδα του Γιάννη Σακελλαρόπουλου ο νεαρός Κακαλής, ο οποίος άνοιξε το δρόμο της νίκης στο πρώτο15λεπτο με δύο γκολ, βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα τρίτο, αλλά και σε ένα τέταρτο,καθώς είχε και δοκάρι! Με μια απίθανη σέντρα-σουτ ο Πραστέλας πέτυχε το 3-0,ενώ ο έμπειρος Δημήτρης Νινιός συμπλήρωσε το «καρέ» του Αίαντα.
Για την σαφώς πιο ανέτοιμη, αλλά με πολλές αρετές και ποιότητα, Μεθώνη είχε καταφέρει να μειώσει σε 3-1 ο Κούλης Λυμπερόπουλος που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα πέναλτι.
Καλή ήταν η διαιτησία του Ηλία Νικολόπουλου και των βοηθών του Αδαμόπουλου και Παλλαδινού.
ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Σωτ. Μανωλόπουλος, Λικάι, Καραχάλιος,Πραστέλας, Μίντζηρας, Αδαμόπουλος, Τόσκα (67’ Νινιός), Βασιλόπουλος, Κουντάνης (46’ Κοψαχείλης), Δαρσακλής,Κακαλής.
ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ: Κανελλόπουλος, Καλογερόπουλος, Παρασκευόπουλος,Τζεμάλι, Ν. Τσέρτος, Κοτσίρης (46’Άγγ. Τσέρτος), Νικολόπουλος (46’Καραγλάνης), Παυλόγιαννης, Κόσοβα, Λυμπερόπουλος, Τρυφωνόπουλος (67’ Λύσσαρης).
Κλειστά αποδυτήρια και καύσωνας…
Η χθεσινή συνάντηση στο «Π. Μπαχράμης» ξεκίνησε με 20λεπτη καθυστέρηση, αφού από κακή συνεννόηση δεν υπήρχε κανείς να ξεκλειδώσει τα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων και των διαιτητών.
Από μια άποψη βέβαια η χρονική μετάθεση της έναρξης βοήθησε σε κάποιο βαθμό να μειωθεί η ζέστη, που παρ’ όλα αυτά οδήγησε τον διαιτητή κ.Νικολόπουλο στο 35’στην απόφαση να σταματήσει το χρονόμετρό του, ώστε να δροσιστούν οι ποδοσφαιριστές.

*** Τα αποτελέσματα του κυπέλλου ΕΠΣΜ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της β΄ φάσης
~ Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας, είχαν ως εξής:
Παπαφλέσσας Χώρας – Ολυμπιακός Ανάληψης 3-1
Εθνικός Μελιγαλά – Ακρίτας Κορώνης 3-1
Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας – ΑΕ Αβίας 0-4
Πανιώνιος– ΑΕ Λογγάς 4-5
Αστέρας Μικρομάνης – ΑΣ Ανδρούσας 1-3
Πανθουριακός– Ομόνοια 1-3
Αίαντας Καλαμάτας – ΑΟ Μεθώνης 4-1


*** ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Παρουσία Ράλλη το πρώτο τεστ

Το πρώτο της φιλικό παιχνίδι δίνει σήμερα το απόγευμα στις 6.30 στο Αθλητικό Κέντρο του Καρπενησίου με αντίπαλο την Μυρίκη η Μαύρη Θύελλα (ομάδα Α΄ τοπικού της Ευρυτανίας) και το τεστ αυτό πέραν από το ότι ανοίγει τη σειρά των φιλικών αγώνων της προετοιμασίας, έχει την ιδιαιτερότητα της παρουσίας του Γιώργου Ράλλη.
Ο πρόεδρος της Καλαμάτας βρίσκεται στο Καρπενήσι από το βράδυ της Παρασκευής και θα παρακολουθήσει το σημερινό ματς το οποίο θα αποτελέσει μιας μορφής ανεπίσημα αποκαλυπτήρια για τη Μαύρη Θύελλα, έστω κι αν θα γίνει μακριά από τους φιλάθλους της ομάδας.
Ο Γιώργος Μπένος, ο οποίος έχει δουλέψει κυρίως στον τομέα της φυσικής κατάστασης στο20ήμερο προπονήσεων, βάζοντας πάντως σταδιακά και στοιχεία τακτικής, θα δώσει τα πρώτα μηνύματα μέσα από την εικόνα που θα βγάλει η ομάδα στο σημερινό φιλικό. Αυτό, εφόσον βεβαίως επιλέξει ν’ ακολουθήσει το δρόμο της λογικής,χρησιμοποιώντας παίκτες που αποτελούν τις βασικές επιλογές του, και δεν αντιμετωπίσει τη σημερινή αναμέτρηση ως τεστ για τους πιο μικρούς ή αυτούς που δεν γνωρίζει από την περυσινή παρουσία στον πάγκο της ομάδας. Η χαμηλής δυναμικότητας ομάδα της Μυρίκης,δίνει τη δυνατότητα στον Μελιγαλαίο τεχνικό, να κάνει μια σειρά δοκιμών, τόσο σε πρόσωπα, όσο και στο τακτικό μέρος. Εκείνο που περισσότερο θέλει να διαπιστώσει, είναι η πρόοδος στο διάστημα της προετοιμασίας, η αφομοίωση των στοιχείων πάνω στα οποία δουλεύει και ακόμα περισσότερο η διάθεση των ποδοσφαιριστών του, οι οποίοι είναι η αλήθεια ότι έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια από την έναρξη της προετοιμασίας. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι από χθες βρίσκεται στο Καρπενήσι και ο Μιχάλης Ζαρόπουλος, ο 21χρονος τερματοφύλακας, που θ’ αγωνίζεται στην Καλαμάτα την επόμενη χρονιά ως δανεικός από τη Ξάνθη. Ο ερχομός του, έστω κι αν στους Ακρίτες ήταν τέταρτος, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του πολύπειρου Κοψαχείλη και του ταλαντούχου Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος θα χρειαστεί ένα χρόνο προσαρμογής για να μπει σε ρυθμούς επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δημιουργεί ιδιαίτερο ανταγωνισμό στη θέση των τερματοφυλάκων, αν και γενικότερα η ομάδα της Καλαμάτας δείχνει να είναι σχεδόν πλήρης παρά τον μικρό αριθμό ποδοσφαιριστών που διαθέτει. Ο Μπένος προτίμησε λίγους παίκτες μέσω προσεγμένων κινήσεων και γι’ αυτό θα στηριχθεί στους 21 που έχει αυτή τη στιγμή και ίσως έναν με δύο παίκτες που μπορεί ν’ αποκτηθούν.
** Η Λογγά 5-4 τον Πανιώνιο στο "Λουκαρέας"
Σόου Βασίλη Πέτσι
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βασίλη Πέτσι, που πέτυχε τρία εντυπωσιακά γκολ ενώ κέρδισε πέναλτι, η ΑΕ Λογγάς επικράτησε με 5-4 του Πανιωνίου στον πρώτο αγώνα για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας, που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο δημοτικό γήπεδο«Γ. Λουκαρέας». Το ματς εκτός από τα 9 γκολ είχε πολλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες και είχε ρυθμό ασυνήθιστο για ξεκίνημα αγωνιστικής περιόδου. Αξίζει να τονιστεί ότι η Καλαματιανή ομάδα αγωνίστηκε από το 33΄ με 10 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής του Παναγιώτη Μοιρούλη.
Σίγουρα η ομάδα της Λογγάς έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, όλα όμως θα κριθούν στον αγώνα ρεβάνς, που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο γήπεδο Λογγάς.
Τη συνάντηση σφύριξε ο Νίκος Τουρλομούσης, ενώ βοηθοί ήταν οι Αντώνης Καλογερόπουλος και Δημήτρης Ταβουλαρέας.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ(Γιώργος Καλόμαλος): Πουλόπουλος, Γάλλος, Στυλιανόπουλος, Μοιρούλης, Γ. Ι.Χουλιάρας, Παυλάκος, Ζαχαρόπουλος, Ι. Μπάκας (54΄ Κλ. Βοσνάκης), Γκέγκας,Μακρής, Π. Κώστας (46΄ Π. Καλόμαλος).
ΑΕ ΛΟΓΓΑΣ(Νίκος Αδαμόπουλος): Φύκιρης, Κοσμάς, Βέργης, Μαρκ. Δρακοπαναγιωτάκης, Γ.Χριστόπουλος, Στ. Χριστόπουλος (78΄ Γ. Δραγοπαναγιωτάκης), Μπόγιο, Κυριόπουλος,Πέτση (86΄ Καραμπέτσος), Γελαδάς (57΄ Μπούκας), Τραγομαλάς.
Παρατηρητής αγώνα ήταν ο Γιάννης Μπότης, ενώ γιατρός ο Γεώργιος Μανομήτρος.
Η ΑΕ Λογγάς πήρε τον Μ. Κυριόπουλο
Την απόκτηση του Μάριου Κυριόπουλου από τον Ίκαρο Καλαμάτας, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΑΕ Λογγάς.

*** ΕΡΑΝΗ: "Ευχαριστώ" σε Σωτήρη και Νίκο Λυμπερόπουλο
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ (6 Μ.Μ.) ΜΑΤΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΕΣΙ
Για μια ακόμη χρονιά, την πιο δύσκολη ίσως από οικονομικής πλευράς, οι διοικούντες την Εράνη δε χρειάστηκε να πονοκεφαλιάζουν για το αθλητικό υλικό. Οι Νίκος και Σωτήρης Λυμπερόπουλος απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι δεν ξεχνούν το σύλλογο που τους ανέδειξε, προσφέροντας ένα υπερπλήρες πακέτο αθλητικού υλικού, που περιλαμβάνει ακόμη και μπουφάν, τσάντες, φούτερ,συνολικής αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Η παραλαβή έγινε χθες και εκτός από το πρακτικό μέρος δίνει στους υπεύθυνους του συλλόγου μια σημαντική ψυχολογική ώθηση για να συνεχίσουν τη δική τους ανιδιοτελή προσφορά στην Εράνη και παράλληλα στους φίλους της ομάδας το έναυσμα για ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή.
Η διοίκηση του φιλιατρινού συλλόγου και οι ποδοσφαιριστές δεν παραλείπουν φυσικά να ευχαριστήσουν τους Σωτήρη και Νίκο Λυμπερόπουλο για την προσφορά τους και την αγάπη που δείχνουν με κάθε ευκαιρία.
Παράλληλα προσκαλούν το φίλαθλο κόσμο να δώσει σήμερα στις6 το απόγευμα δυναμικό «παρών» στο παλιό γήπεδο Φιλιατρών και τον πρώτο αγώνα της χρονιάς κόντρα στο Μάνεσι, στο πλαίσιο της β’ φάσης του κυπέλλου Μεσσηνίας.
Οριστικά Παναγόπουλος, κοντά σε Τηλεμάχου
Στα ευχάριστα νέα στο φιλιατρινό στρατόπεδο περιλαμβάνεται και η οριστικοποίηση της συνεργασίας με τον έμπειρο μέσο Γιώργο Παναγόπουλο που αγωνιζόταν στην Αμαλιάδα και πριν δύο χρόνια στον ΑΟ Κυπαρισσίας. Ωστόσο, οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις στη Μύκονο θα καθυστερήσουν την ενσωμάτωσή του με την υπόλοιπη ομάδα.
Από την άλλη πρόοδος φαίνεται ότι υπάρχει στο θέμα της απόκτησης του νεαρού επιθετικού Θανάση Τηλεμάχου από τον Τέλο Άγρα, ενώ αντίθετα στασιμότητα υπάρχει στην περίπτωση του Πέτρου Καλογερόπουλου από τον Μιλτιάδη.

*** ~ Νίκη με μηνύματα!
Τάσος Νικολογιάννης - Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει στο gazzetta.gr για τη νίκη του Παναθηναϊκού στη Λιβαδειά και το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση
~ Μήνυμα προς σε κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του στην πρεμιέρα κόντρα στον Λεβαδειακό και στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα και σε διαιτητή και βοηθούς. Η νίκη αυτή έχει μεγάλη αξία για δύο λόγους.
Πρώτον διότι ήρθε στο γήπεδο, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε την περασμένη περίοδο και μαζί με το ματς ουσιαστικά έχασε και μεγάλο μέρος των πιθανοτήτων του τίτλου. Και δεύτερον διότι ήρθε με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να τολμάει και να δικαιώνεται και να παρουσιάζει μία ομάδα με πολλούς παίκτες που δεν είναι βασικοί. Σειταρίδης, Λαγός, Πίντο, Μπαρμπαρούσης, Πετρόπουλος, άλλος λίγο,άλλος πολύ έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην διάρκεια της χρονιάς.Παράλληλα ήταν και μία πειραματική ενδεκάδα με τους Μαρίνο, Ζέκα σε ρόλο αμυντικών χαφ, αφού Βιτόλο, Κατσουράνης, ήταν εκτός και τον Σισοκό εκτός από το καλό πρώτο ημίχρονο της ομάδας. Διότι το καλό ημίχρονο του Παναθηναϊκού στην Λιβαδειά ήταν το πρώτο.
Πίεσε, κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα , έκανε ευκαιρίες και τελικά πέτυχε το γκολ με τον mvp Βύντρα, που και σεντερφορίσιο γκολ πέτυχε και έσωσε την ομάδα του από βέβαιο γκολ πέντε λεπτά αργότερα με απομάκρυνση της μπάλας πάνω στην γραμμή. Ένα γκολ δουλεμένο στην προπόνηση. Το είδαμε και στο παιχνίδι με την Μάδεργουελ με το γκολ του Χριστοδουλόπουλου και τη κίνηση Μπουμσόνγκ, πήγαμε να το δούμε και στο 21 του αγώνα της Λιβαδειάς σε μία ανάλογη κίνηση με τον Μαυρία και τελικά το έβαλε ο Βύντρα.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν καλή, αλλά αυτό μοιάζει λογικό. Πρώτον βγήκαν οι Μαυρίας, Χριστοδουλόπουλος που έκαναν πολύ δουλειά στο πρέσιγκ και στην ανάπτυξη επειδή ο Φερέιρα ήθελε να δώσει ανάσες ενόψει Μάλαγα κα δεύτερον όταν κάποιοι παίκτες παίζουν μετά από καιρό να έχουν ρυθμό για 90λεπτά είναι δύσκολο. Εμένα μου φάνηκε ότι το μυαλό των παικτών ήταν να πάρουν τη νίκη χωρίς να καταναλώσουν πολλές δυνάμεις και χωρίς να ρισκάρουν τραυματισμό ενόψει Μάλαγα. Και ο Σισοκό, που μπήκε ναι μεν έκανε μία, δύο πολύ καλές κινήσεις, αλλά φαινόταν καθαρά ότι σκεφτόταν και ενδεχόμενο τραυματισμό κόντρα στους παίκτες της Λιβαδειάς που έπαιζαν λυσσασμένα για το αποτέλεσμα(καλά έκαναν, περιμένω να δω τέτοια λύσσα και σε .άλλο ματς).
Η ουσία είναι ότι η ομάδα πέρασε το μπλόκο της Λιβαδειάς με πολλούς εφεδρικούς και έστειλε μήνυμα , ότι θα το παλέψει με όλες τις δυνάμεις για τον φετινό τίτλο κόντρα σε όλους και όλα. Ο διαιτητής Κομίνης στο πρώτο μέρος έπαιξε 50-50στο δεύτερο έπαιξε κόντρα τον Παναθηναϊκό και χάρισε την δεύτερη κίτρινη στον Κόρμπος, ενώ έδινε ανάποδα φάουλ και με ευκολία κίτρινες στους παίκτες του Παναθηναϊκού.Οι βοηθοί έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους ,αλλά δεν .τα κατάφεραν. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σισοκό , όντας δύο μέτρα καλυμμένος υποδείχθηκε οφ-σάιντ, ενώ έφευγε στο αντίπαλο τέρμα μόνος του για να σκοράρει, ενώ λίγο πριν ο άλλος βοηθός άφησε τον Λισγάρα από θέση οφ-σάιντ να πιάσει ανάποδο ψαλίδι και αν ο Καρνέζης δεν είχε αποκρούσει θα είχε γίνει το 1-1.
Θέλω να σταθώ λίγο και στον Καρνέζη. Η εξέλιξή του μετά την μαύρη μέρα στον αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ είναι απίστευτη. Χθες είχε μία μεγάλη συμβολή με δύο σπουδαίες αποκρούσεις και η θέση του βασικού δικαιότατα του ανήκει.


~*** ΜΠΟΥΜΣΟΝΓΚ: "ΑΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ":
~ Όλα είναι πιθανά στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ζαν Αλεν Μπουμσόνγκ...
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για το παιχνίδι;
"Δεν ξεκινήσαμε όπως θα έπρεπε το παιχνίδι. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν αρκετά καλύτεροι. Αλλά ήταν μια εμπειρία για εμάς αυτό το ματς. Πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα από αυτό που έγινε για τη συνέχεια. Να μπαίνουμε πιο έτοιμοι στους αγώνες και πιο αποφασισμένοι σε όλες τις γραμμές. Ειδικά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα σύνολο ανώτερο σε τεχνική κατάρτιση".
Πιστεύεις πως είναι και θέμα απειρίας κάποιων παικτών που δεν έχουν αγωνιστεί ξανά σε τόσο υψηλό επίπεδο;
"Σίγουρα είναι και θέμα εμπειρίας. Παίζεις ένα παιχνίδι για το Champions League και πρέπει όταν μπαίνεις στο γήπεδο να είσαι έτοιμος και προσηλωμένος σε αυτό που έχεις να κάνεις. Αν δεν το κάνεις τότε κινδυνεύεις μέσα σε λίγα λεπτά να έχεις δεχθείς τρία γκολ. Είναι λοιπόν θέμα εμπειρίας, αλλά πολύ περισσότερο θέμα ωριμότητας. Αυτή είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούσα. Και είναι αυτό που πρέπει να αναπτύξουμε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Να έχουμε ωριμότητα στο παιχνίδι μας. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ηρεμήσεις και να ρίξεις τον ρυθμό,ειδικά όταν δεν σου πάει καλά το ματς. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός γιατί τότε κάνεις λάθη που κοστίζουν. Όταν δεν σου βγαίνει ο τρόπος παιχνιδιού που έχεις αποφασίσει να κάνεις, πρέπει να βρεις τι θα αλλάξεις για να πας καλύτερα.Αυτό είναι ωριμότητα".
Έχετε τη δυνατότητα μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα να διεκδικήσετε την πρόκριση στο ΟΑΚΑ;
"Τα πάντα είναι πιθανά στο ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο βέβαια, επειδή πρέπει να παίξουμε στην έδρα μας με στόχο να πετύχουμε γκολ, αλλά ταυτόχρονα και να μην δεχθούμε. Αλλά είναι πιθανό. Είδαμε και στην Ισπανία ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και να σκοράρουμε. Πρέπει αυτή τη φορά όμως να κρατήσουμε το μηδέν στην άμυνα. Αν το κάνουμε έχουμε πιθανότητες. Ας πάμε και να κάνουμε ήρεμα το παιχνίδι μας. Δεν πρέπει να μπούμε φοβισμένοι στο γήπεδο.Αλλά ήρεμοι και αισιόδοξοι πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί το μπορούμε. Το αστέρι στον Παναθηναϊκό είναι όλη η ομάδα".

~***  Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά..
ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού...
Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη». Hellas-now
~*** Με μαχητικό εθνικό φρόνημα εορτάστηκε στο Γράμμο και το Βίτσι η νίκη του Ελληνικού στρατού εναντίον της κομμουνιστικής ανταρσίας το 1949 και τιμήθηκε η μνήμη των ηρωικών νεκρών.
~*** 63 χρόνια μετά: Ιδού η αλήθεια για τον συμμοριτοπόλεμο!
~ «Ευρισκόμεθα ενώπιον οργανωμένης κομμουνιστικής στάσεως εναντίον της πατρίδος. Η πρώτη φάσις αυτής της κομμουνιστικής στάσεως υπήρξεν η συμμοριακή δράσις. Η Δευτέρα φάσις υπήρξεν η συνοριακή εισβολή. Και ευρισκόμεθα εν αναμονή των νεωτέρων φάσεων. Ο τελικός αντικειμενικός σκοπός του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι πλέον η κατάλυσις της εθνικής μας ακεραιότητος, η κατάλυσις της πολιτικής μας ελευθερίας και η κατάλυσις της εννοίας της Ελλάδος»(Από λόγο του Γ. Παπανδρέου στην Βουλή των Ελλήνων, την 19η Νοεμβρίου 1946,«Επίσημα Πρακτικά της Βουλής», σελίς 458).
Με αφορμή την 63η επέτειο από την λήξη του συμμοριτοπολέμου,θα εξετάσουμε στο σημερινό μας αφιέρωμα τους λόγους για τους οποίους έγινε ο συμμοριτοπόλεμος, τις συνέπειες που είχε για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και αυτές που θα μπορούσε να έχει από μια ενδεχόμενη επικράτηση των κομμουνιστοσυμμοριτών. Μια απαραίτητη διευκρίνιση θα κάνω, πριν ξεκινήσω. Το παρόν άρθρο δεν γράφεται για να ξύσει παλιές πληγές και να διχάσει τους Έλληνες.Γράφεται μόνο για να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, που τόσο διαστρέφεται στις μέρες μας από τα ελεεινά κατάλοιπα του σταλινισμού, που όμως κυριαρχούν στον δημόσιο βίο και ειδικώς στα ΜΜΕ, με την ανοχή των λεγομένων «δεξιών».
Να πάμε τώρα στα ιστορικά γεγονότα. Η επίσημη έναρξη του συμμοριτοπολέμου, ή «Τρίτου Γύρου», έγινε την 31η Μαρτίου 1946, την ίδια ημέρα που διεξάγονταν στην χώρα εκλογές, από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ. Την ημέρα εκείνη, λοιπόν, σημειώθηκε ένοπλη επίθεση συμμοριτών στον σταθμό Χωροφυλακής του Λιτοχώρου Πιερίας, με αποτέλεσμα την δολοφονία των επτά χωροφυλάκων που υπηρετούσαν εκεί. Τι είχε, όμως, προηγηθεί;
Τον Απρίλιο του 1941 αρχίζει η περίοδος της κατοχής. Στην αρχή, οι κομμουνιστές, επηρεασμένοι από το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο φιλίας(Ρίμπεντροπ-Μολότωφ), κάθονταν… στ’ αυγά τους. Όταν, στις 22 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί εκστρατεύουν κατά του μπολσεβικισμού… ξυπνούν οι κομμουνιστές και καλούν τον λαό στα όπλα για την υπεράσπιση της… Σοβιετικής Ενώσεως («η υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης, η υποστήριξη της νίκης της με όλα τα μέσα,είναι ύψιστο καθήκον κάθε κομμουνιστή» – Απόφαση 6ης Ολομελείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, 3 Ιουλίου 1941). Όμως, επειδή οι κομμουνιστές ήσαν λίγοι και κανένας άλλος δεν ήταν πρόθυμος να πολεμήσει υπέρ της Σοβιετίας, το ΚΚΕ αποφάσισε την ίδρυση ενός παραπλανητικού σχήματος, του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου» (ΕΑΜ), με σκοπό να παγιδεύσει τους Έλληνες.
Εκτός, όμως, από την υπεράσπιση της Σοβ. Ενώσεως, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, δηλ. το ΚΚΕ, είχε σκοπό να καταλάβει την εξουσία μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Γι’ αυτό, σ’ ολόκληρη την περίοδο της κατοχής οργάνωνε επιχειρήσεις εξοντώσεως άλλων μη κομμουνιστικών ανταρτικών ομάδων (ο «Πρώτος Γύρος»), που τις έβλεπε ως μελλοντικούς αντιπάλους στα σχέδιά του, παρά πολεμούσε τους Γερμανούς. Διενεργούσε μόνον δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεμονωμένων Γερμανών στρατιωτών, με αποτέλεσμα την πρόκληση αντιποίνων κατά του πληθυσμού, από τις γερμανικές αρχές. Με τον τρόπο αυτό, στρατολογούσε νέα μέλη,καθώς οι κάτοικοι των περιοχών που γίνονταν οι επιθέσεις αυτές, προκειμένου να αποφύγουν τα γερμανικά αντίποινα, κατέφευγαν στους αντάρτες.
Οι Γερμανοί αποχώρησαν τον Οκτώβριο 1944 και δύο μήνες μετά,κηρύσσει το ΚΚΕ ένοπλο αγώνα κατά της μετακατοχικής κυβερνήσεως του Γ.Παπανδρέου, τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά», ή «Δεύτερο Γύρο». Τελικώς, τον Ιανουάριο του ’45, αφού είχε ηττηθεί στρατιωτικά στην περιοχή πρωτευούσης κι ενώ στο μεταξύ είχε σφάξει χιλιάδες Έλληνες και είχε ρημάξει την χώρα, το ΚΚΕ υπέγραψε την συμφωνία της Βάρκιζας και τερματίστηκε ο Δεύτερος Γύρος. Είχε φροντίσει,όμως, το ΚΚΕ να αποκρύψει χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά, για τον επόμενο Γύρο…
Εν τω μεταξύ, είχε υπογραφεί στην Γιάλτα, η ομώνυμη συμφωνία μεταξύ Στάλιν-Τσώρτσιλ-Ρούζβελτ, μια αισχρή συμφωνία διαμελισμού της Ευρώπης, η οποία επικύρωσε την προτέρα «συμφωνία των ποσοστών» μεταξύ Στάλιν και Τσώρτσιλ,με την οποία η Ελλάς θα παρέμενε υπό τον έλεγχο των Αγγλοαμερικανών. Και όντως,κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών, ο Στάλιν σεβάστηκε την συμφωνία και πούλησε τα εδώ τσιράκια του. Εδώ, λοιπόν, προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: Γιατί το ΚΚΕ εξαπέλυσε τον «Τρίτο Γύρο»; Ήταν η αιτία «η βία και η τρομοκρατία που υφίσταντο οι αριστεροί από το κράτος που τους οδήγησε στα βουνά για την προστασία τους»,όπως υποστηρίζουν οι αριστεροί; Ή επρόκειτο για επιδρομή οργάνων του πανσλαβισμού προς υποδούλωση της Μακεδονίας μας; Οι απαντήσεις θα δοθούν ακολούθως με αδιάψευστα ιστορικά ντοκουμέντα.
Έγραψε σχετικώς, ο τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης: «Η πολιτική μας θα έπρεπε να ’ναι τέτοια, ώστε φαινομενικά να είναι αμυντική.Χωρίς, όμως, να εξασφαλίσουμε τα νώτα μας τότε, δεν μπορούσαμε ν’ αρχίσουμε.Και στις συνθήκες του ’46 εξασφάλιση νώτων σήμαινε πρώτα απ’ όλα και κυρίως Γιουγκοσλαβία ευνοϊκά για μας διατεθειμένη» («Δέκα χρόνια πάλης»). Ο ίδιος πάλι, έγραψε στο βιβλίο του «Καινούργια Κατάσταση-Καινούργια Καθήκοντα»: «Ο Τίτο και η κλίκα του μας υπεσχέθησαν την πιο πλατειά βοήθεια. Αυτό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην απόφασή μας να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ένοπλης πάλης».
Γιατί, όμως, ο Τίτο (ή Γιοζίπ Μπροζ, όπως ήταν το πραγματικό εβραϊκό του όνομα) έσπρωχνε το ΚΚΕ προς την ένοπλη αναμέτρηση με το ελληνικό κράτος; Τα πύρινα λόγια του σε δημόσια ομιλία του στα Σκόπια, την 11η Οκτωβρίου1945, δίνουν την απάντηση: «Υπάρχουν, όμως, σήμερα Μακεδόνες έξω από την Νοτιοσλαβική Μακεδονία. Είναι οι αδερφοί μας της Μακεδονίας του Αιγαίου, για τις τύχες των οποίων δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσουμε». Και συμπλήρωσε ο στενός του συνεργάτης Βουκμάνοβιτς (γνωστός ως «Τέμπο»): «Είτε το θέλουν οι Έλληνες είτε όχι, η Μακεδονία θα γίνει αυτόνομο κράτος και θα υπαχθεί στο Γιουγκοσλαβικό Ομόσπονδο κράτος. Αν οι Έλληνες δεν το θελήσουν αυτό ειρηνικά,θα το πετύχουμε δια των όπλων». Επιβεβαιώνει, στο βιβλίο του «Αναμνήσεις», ο Γ.Ιωαννίδης, εκ των πρωταγωνιστών της κομμουνιστικής ανταρσίας, τους πραγματικούς σκοπούς των συμμοριτών: «Ο Τίτο χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους αντάρτες του ΚΚΕ για δικούς του επεκτατικούς σκοπούς, για την προώθηση των γιουγκοσλαβικών βλέψεων στην ελληνική Μακεδονία». Μάλιστα, το 1947, ενεκρίθη από την 3η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ το διαβόητο σχέδιο «Λίμνες», που προέβλεπε την δημιουργία κομμουνιστικού κράτους στην Βόρειο Ελλάδα, με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διδόταν ως «δώρο» στον Τίτο!
Όμως, και ο Στάλιν –δια του Τίτο- ενεθάρρυνε την ανταρσία,με σκοπό τον διαμελισμό της Ελλάδος, με την δημιουργία ξεχωριστού κομμουνιστικού κράτους στην Βόρειο Ελλάδα (στα πρότυπα της Βορείου και Νοτίου Κορέας, της Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας κ.τ.λ.), το οποίο θα παρέδιδε μετά στον Τίτο ως δώρο, για να το ενσωματώσει αυτός στην «Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε περίπτωση αποτυχίας του στόχου αυτού, και πάλι θα ήταν κερδισμένος, αφού θα είχε πετύχει αντιπερισπασμό στην Ελλάδα για να μπορέσει να θεμελιώσει τις κατακτήσεις του στην Ανατολική Ευρώπη. Για την αναμφισβήτητη υποστήριξη του Στάλιν στην ανταρσία, έγραψε αργότερα ο Δημ.Βλαντάς, μέλος της τότε Κ.Ε. του ΚΚΕ: «Η δεύτερη βασική αιτία της ήττας μας,ήταν η τότε ηγεσία του ΚΚΣΕ. Αυτή, από τον Μάρτη του 1946, ενθάρρυνε την ηγεσία του ΚΚΕ για ανταρτοπόλεμο, με σκοπό να εξυπηρετήσει ρωσικά συμφέροντα. Θα ήταν ανόητο να φανταστεί κανείς ότι, χωρίς την έγκριση της σοβιετικής ηγεσίας, χωρίς την υπόσχεσή της για βοήθεια, θα άρχιζε η ηγεσία του ΚΚΕ ένοπλο αγώνα μετά το1946» («Η τραγωδία του ΚΚΕ»).
Αλλά και ο Μάρκος Βαφειάδης, «Αρχιστράτηγος» των συμμοριακών ορδών, έγραψε στα «Απομνημονεύματά» του: «Το άλλο είναι με τον Ζαχαριάδη, που το 1946 με τη συμφωνία Τίτο-Πασχάλη-Ζαχαριάδη, τους δίνει τη Μακεδονία ολόκληρη μαζί με τη Θεσσαλονίκη, όπως και στην 5η Ολομέλεια του 1949, δημόσια πια,αποφασίζει για ενιαία και ανεξάρτητη και με δική της κρατική υπόσταση Μακεδονία-Θράκη».
Αυτή η απόφαση που αναφέρει ο Βαφειάδης είναι η πιο κραυγαλέα επιβεβαίωση του άθλιου εθνοπροδοτικού ρόλου του ΚΚΕ. Να και το ντοκουμέντο της απόλυτης προδοσίας: «Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μακεδονικός(Σλαβομακεδονικός) λαός τα ’δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποκτήσει». Αυτό το κατάπτυστο κείμενο, το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα μιας και δεν έχει αποκηρυχθεί από το ΚΚΕ, θα κυνηγά τους «Έλληνες» κομμουνιστές εις τον αιώνα τον άπαντα!
Το τέλος του συμμοριτισμού, γράφτηκε με ανεξίτηλο μελάνι,τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου 1949, στον Γράμμο και στο Βίτσι, με την μεγάλη νίκη του Εθνικού Στρατού. Οι ηττημένοι συμμορίτες, κατέφυγαν στις διάφορες χώρες του παραπετάσματος. Προηγουμένως, όμως, είχαν εκτελέσει το τελευταίο τους αποτρόπαιο έγκλημα κατά της Ελληνικής Φυλής. Κατά τις επιδρομές τους σε πόλεις και χωριά, άρπαζαν –κατά το παράδειγμα των Τούρκων- τα ανήλικα παιδιά, και τα οδηγούσαν στο παραπέτασμα, ώστε με την κατάλληλη εκπαίδευση να τους κάνουν γενιτσάρους και να τους στρέψουν κατά της πατρίδος στον επόμενο«γύρο» που ετοίμαζαν. Υπολογίζεται ότι απήχθησαν 28.000 παιδιά! Ήταν το περιβόητο «παιδομάζωμα», το πιο φρικτό κακούργημα κατά του ελληνικού μέλλοντος.
Οι απώλειες της Ελλάδος από τον συμμοριτοπόλεμο ήσαν οι ακόλουθες: «Εκτελεσθέντες πολίτες από τους κομμουνιστοσυμμορίτε ς 4.123,εκτελεσθέντες Ιερείς 165, φονευθέντες αξιωματικοί και άνδρες του στρατού12.777, τραυματίες αξιωματικοί και άνδρες του στρατού 37.732, φονευθέντες αξιωματικοί και άνδρες της χωροφυλακής 1.579, τραυματισθέντες αξιωματικοί και άνδρες της χωροφυλακής 2.329». Οι απώλειες των συμμοριτών δεν ενδιαφέρουν το παρόν άρθρο. Ας τους μετρήσουν κι ας τους κλάψουν οι Γιουγκοσλάβοι, Βούλγαροι,Σοβιετικού κ.λπ. Άλλωστε, γι’ αυτούς πολέμησαν! Υπάρχει κι ένας στατιστικός πίνακας με τις υλικές καταστροφές, αλλά δεν έχει νόημα να τον παραθέσουμε, μιας και όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάς κατεστράφη ολοκληρωτικά από άκρου εις άκρον. Δεν έμεινε λίθος επί λίθου. Η χώρα πήγε 100 χρόνια πίσω!
Αν μπορούσαν να προβλέψουν οι μαχητές του Εθνικού Στρατού την κατάσταση που θα επικρατούσε μετά το 1974, μάλλον θα θεωρούσαν περιττό να θυσιασθούν. Το ποια είναι η κατάσταση στην σημερινή Ελλάδα, το βλέπουμε όλοι. Η διαστρέβλωση της ιστορίας αυτού του τόπου είναι το κάτι άλλο. Οι τότε νικητές λοιδορούνται ως «εγκληματίες» και «προδότες», ενώ οι ηττημένοι εξυψώνονται και δικαιώνονται, όχι μόνον από τους πολιτικούς συνεχιστές τους, αλλά και από τους λεγομένους «δεξιούς», που το μόνο που δεν έχουν κάνει ακόμη, είναι το να ζητήσουν… συγνώμη γιατί οι τότε κυβερνώντες δεν παρέδωσαν το κράτος στα νύχια του πανσλαβισμού!
Έχει αναλογιστεί κανείς, ποια θα ήταν η κατάσταση της Ελλάδος και των Ελλήνων, αν δεν πολεμούσαν και δεν θυσιάζονταν οι αγνοί εθνικιστές; Τι θα γινόταν εάν επικρατούσαν οι συμμορίτες; Να αναφέρουμε περιληπτικά: Θα εδημιουργείτο ξεχωριστό «Μακεδονικό» κράτος στην Βόρειο Ελλάδα,που θα συγχωνευόταν στην Γιουγκοσλαβία. Λαμβάνοντας υπόψιν την… αγάπη των Αμερικανοσιωνιστών για την Ελλάδα, το τμήμα αυτό του ελληνισμού σίγουρα θα αποτελούσε επαρχία του κράτους των Σκοπίων. Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια Έλληνες, που θα θεωρούντο «απροσάρμοστοι» στην νέα κατάσταση, θα εξοντώνονταν στα ελληνικά «Γκουλάγκ». Σε κάθε περίπτωση, η κομμουνιστική περιπέτεια θα κατέρρεε το 1990 και εκατομμύρια ρακένδυτοι και πειναλέοι Έλληνες θα εγκατέλειπαν την ρημαγμένη πατρίδα και θα λαθρομετανάστευαν στις χώρες της Δύσεως, όπου θα ζούσαν κυνηγημένοι κάνοντας δουλειές του ποδαριού. Οι δε Ελληνίδες, οι μητέρες μας, οι γυναίκες μας και οι κόρες μας, θα κατέληγαν στα μπαρ και στους κακόφημους οίκους των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Με λίγα λόγια, θα ήμασταν οι Αλβανοί της Ευρώπης!
Άξιζε, λοιπόν, ο αγώνας και η θυσία τους, παρά το ότι σήμερα λησμονούνται και καθυβρίζονται από τους κρατούντες και τους αριστεριστές συνεταίρους τους. Σύντομα δε, θα επιστρέψουν στην φυσική τους θέση, στο πάνθεον των ηρώων της πατρίδος, γιατί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ!
Γεώργιος Δημητρακόπουλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Π. Φάληρο – Αθήνα
~*** Ο Ρωμανός του Ματζικέρτ και η αρχή του κακού.
Όταν ο Πιστός Εν Χριστώ Τω Θεώ Βασιλεύς Αυτοκράτωρ Των Ρωμαίων Βασίλειος Β' έκλεινε τα μάτια και και περνούσε στην Αιωνιότητα, άφηνε πίσω του ένα κράτος υπερδύναμη, με πανίσχυρο στρατό και οικονομία, που κανείς δεν μπορούσε ούτε να σκεφτεί να το απειλήσει.
Η απέραντη Αυτοκρατορία, που τότε τα σύνορά της έφταναν από το σημερινό Ιράν μέχρι λίγα χιλιόμετρα πριν την Ρώμη της Ιταλίας και από την σημερινή Ουκρανία μέχρι το σημερινό Λίβανο, είχε φτάσει στο απόγειο της δύναμής της και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 46 χρόνια μετά οι μετέπειτα Αυτοκράτορες του Βασιλείου, οι λόγιοι και οι αριστοκρατία θα την οδηγούσαν στην καταστροφή του Ματζικέρτ.
* Όταν ο Ρωμανός Δ' Διογένης στέφθηκε Αυτοκράτορας, ο στρατός μας ήταν διαλυμένος και τίποτα δεν θύμιζε τις ένδοξες μεραρχίες του Βουλγαροκτόνου, του Τσιμισκή και του Νικηφόρου Φωκά.
Οι σελτζούκοι, ένα τουρκικό φύλο ληστών από τις στέπες της Μογγολίας, που περιπλανιώταν απο 'δω και από 'κει κλέβοντας και λεηλατώντας, είχαν καταλάβει την αμυντική ανυπαρξία του Βυζαντίου και ανενόχλητοι εφορμούσαν στα ανατολικά σύνορά μας, αλλά και στη Μικρασιατική ανυπεράσπιστη ενδοχώρα σκορπώντας τον όλεθρο.
Μετά από μια σειρά καταστροφικών αυτοκρατόρων, ο Ρωμανός βρέθηκε ανέλπιστα στο θρόνο της Βασιλεύουσας και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησε να κάνει όσα δεν είχαν κάνει όλοι οι άλλοι μαζί.
Ο στρατός του Βυζαντίου είχε καταντήσει ένα θλιβερό θέαμα με αγύμναστους, άσχετους και άτολμους στρατιωτικούς παραμελλημένους και αποδυναμωμένους επίτηδες (από την αριστοκρατία και τους λόγιους) με στολές σκισμένες και λειψές.
Ο Ρωμανός προσπαθώντας να σταματήσει τις σφαγές και τα ποτάμια αίματος ξεκίνησε με αυτόν τον στρατό που παράλαβε και η αλήθεια είναι, θα είχε καλύτερη κατάληξη, αν δεν τον είχαν προδώσει σε εκείνη την τελευταία μάχη στο Ματζικέρτ.
Ενώ κέρδιζε στην αρχή και οι τούρκοι πανικόβλητοι έτρεχαν να σωθούν εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης, ο Ρωμανός έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του, ένα λάθος που το πληρώνουμε μέχρι σήμερα.
Πιστεύοντας ότι παρόλη την υποχώρηση των σελτζούκων κάπου υπήρχε κρυμμένη τουρκική εφεδρεία, ο Ρωμανός έδωσε διαταγή οπισθοχώρησης.
Έκπληκτοι οι στρατιώτες και το ιππικό υπάκουσαν παραξενεμένοι μη μπορώντας να καταλάβουν, τι συνέβαινε.
Την ίδια ώρα ο μοχαμέτ μπιν νταούντ τσαγκρί, ο σουλτάνος των σελτζούκων, βλέποντας αυτό το ανέλπιστο δώρο έδωσε διαταγή αντεπίθεσης.
Οι βυζαντινοί, που τώρα οπισθοχωρούσαν, είδαν τους τούρκους να αντεπιτίθενται και η απορία για την εντολή του Αυτοκράτορά τους μετατράπηκε σε πανικό.
Βλέποντας τώρα το λάθος του ο Ρωμανός έδωσε εντολή στην βυζαντινή εφεδρεία, που περίμενε λίγο πιο πίσω, να επέμβει και να σώσει την μάχη, όμως ο επικεφαλής αυτός στρατηγός της εφεδρείας είχε πάρει άλλες εντολές από τους εχθρούς του Ρωμανού (τους ίδιους, που είχαν καταστρέψει όλα αυτά τα χρόνια την Αυτοκρατορία). Δίνοντας εντολή να μην επέμβουν και αφήνοντας μόνο του το στρατό, που τώρα υποχωρούσε πανικόβλητος, έφυγε με την εφεδρεία προδίδοντας την Πατρίδα και τον Αυτοκράτορα.
Λίγο μετά, όλα είχαν τελιώσει.
Οι τούρκοι θα έμεναν στα κατακτημένα αυτά εδάφη και δημιουργώντας διάφορα εμιράτα θα πολλαπλασιάζονταν μέχρι την τελική τους επικράτηση τέσσερις αιώνες μετά.   Γιώργος Θαλάσσης.
~***Έχει ο καιρός γυρίσματα.. Εκεί που πρωτομάτωσε το Γένος μας από τους τούρκους, εκεί ματώνει σήμερα η σύγχρονη τουρκία. Στο Ματζικέρτ και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής τουρκίας χτυπά η καρδιά του Κουρδικού αγώνα.
Στο Ματζικέρτ σήμανε κάποτε η αρχή του τέλους μας , στο Ματζικέρτ και η δική τους σήμερα από τους Κούρδους.
~**Αποκαλύπτει το διαβολικό του πρόσωπο το ψευτορωμαίικο τώρα που καταρέει. Ποτέ δεν απελευθερωθήκαμε πραγματικά.
Αλλάξαμε κατακτητές απλά. Ποτέ δεν ξαναγίναμε Βυζάντιο - Ρωμαίικο, δεν μας άφησαν οι βαβαροί και η Δύση... Το έλεγε πολύ σωστά ο Άγιος Κοσμάς "...θα έρθει ένα ψευτορωμαίκο, μην το πιστέψετε, θα φύγει πίσω".
Αντίχριστοι διώκτες, άθεοι, δουλικοί στα αμερικανο - ευρωπαϊκά αφεντικά τους, αχόρταγοι στο χρηματισμό και στα σκάνδαλα, τολμάνε τώρα να τα βάλουν με το τελευταίο κομμάτι του Βυζαντίου, το Άγιο Όρος, που σεβάστηκε μέχρι και ο χίτλερ, αλλά και ο αιμοσταγής πορθητής της Βασιλεύουσας.
ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
και θα νικήσουμε εμείς!
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012 :
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Κυριακή 05 Αυγούστου 2012.
~**  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/06-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 06 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/08/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/08/08-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 08 Αυγούστου 2012.
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/09-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 .
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/10-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή  10 Aυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/08/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/08/11-12-2012.html , ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ,  Στο αγιάζι της ενημέρωσης !!!! .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/12-2012.html , Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 12 Αυγούστου 2012 ,-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/blog-post.html  , Σοφά Λόγια από Σοφούς Ανθρώπους …και Άγιο Όρος  ,Κυριακή 12 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα ..... Ζήσε την Ελλάδα ...... Αγοράζω Ελληνικά προϊόντα ...Στηρίζω την Ελληνική Οικονομία ..
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/13-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  ., Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/08/14-2012.html  , Παραμονή της Παναγίας Πάσχα του καλοκαιριού Τρίτη 14 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/15-2012.html , Το Πάσχα του καλοκαιριού 15 Αυγούστου 2012 Κοίμηση Θεοτλοκου.-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας τα γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Διαλέγουμε και σας Γράφουμε Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012.-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/08/17-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/18-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/08/19-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 : ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! .-
~**  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/08/20-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/08/21-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 21 Αυγούστου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/08/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 .-
~**  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/23-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/08/24-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Παρασκευή 24 Αυγούστου Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/08/25-2012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Σαββατο 25 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 σας ενημερώνουμε .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Κυριακή 26 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~*** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/08/26-2012.html , ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 26 Αυγούστου 2012 .-
~**    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/08/27-2012.html ,      ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

~**          
*** ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ …..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ … :
1 ~ http://www.youtube.com/stamos01 , =1796 video.-

A.  snstam@gmail.com  .-
2 ~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =237 video.- 

3 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal   , = 284 video.-

  ~** Όμορφα  τραγούδια  για όλους  μας :
1 .- ΣΤΗ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ _ Γιάννη Πάριος : http://youtu.be/dNqf3qrO6M0 ,
2  ..- ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΜΑ ΧΑΡΑΖΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: http://youtu.be/e2LP6f3VUHs ,
3 .- ΝΙΚΟΣ ΖΩΙΔΑΚΗΣ - Όταν εσκέφτηκε ο Θεος : http://youtu.be/HSln9wJp13o ,
4 .- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ !ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ !!!!!: http://youtu.be/whCi0xAm2E8 ,
5.- Μιχάλης Χατζηγιάννης - Θάρρος η Αλήθεια: http://youtu.be/fGqSbiipJzs ,
6.- Augoustos-Vasilis Karras / KARRAS - AYGOUSTOS ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: http://youtu.be/t4uOs8qhU8Y ,
7.- Σ' αγαπώ και Χάνομαι - Θέμης Αδαμαντίδης: http://youtu.be/glPzfXfC-S0 ,
8.- ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ !ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ !!!!!: http://youtu.be/ek7GGxbCJ2s ,
9.- Giorgos Mazonakis - Feugo gia mena – 1996: http://youtu.be/ek7GGxbCJ2s ,
  ~** ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ :  
 http://www.hobbi.gr   , :   
 http://www.kedak.gr  ,   :
http://www.agioritikiestia.gr     
*** ΒΙΝΤΕΟ   ΑΠΟ   ΤΗΝ  ΒΙΝΤΕΟΙΘΗΚΗ  ΜΑΣ  :
198~** Ηλιοβασίλεμα Μεγαλόπολη 2012 : http://youtu.be/tbMdB2KUiK4  ,199 ~** P1010199.MP4 Δερβίνι Αρκαδίας διαδρομή 2012 :
http://youtu.be/4A7mXqkU0BQ  ,.


~** 200 - KΑΤΑΚΟΛΟ Μουσείο Αρχ. Τέχνης 2012 : http://youtu.be/VknQCOdJ6aU


~*** Arfara Messinias 2012 :
http://youtu.be/jfDb2Pmk9lg


~** Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Αρφαρών 2012 :
http://youtu.be/JnjOi-U2gfk


~** Stamatakos xorevi 2012 :
http://youtu.be/1B2JD5LggLc


~** Διαδρομή Αρφαρά 2012 :
http://youtu.be/F9YPc0DLJTg


 ~*** ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΟΥΛΙΚΑ προέλευση ονόματος και καταγωγής ….:
~** Στο Κούγκι κάθε τελευταία Κυριακή του Μαΐου έχει αναπαράσταση ανατίναξης του Κουγκίου Λάκα , Σούλι , Αχλαδέα κ.λ.π.
~* Από ότι λέγεται σ΄ αυτά τα χωριά του Σουλίου η προέλευση – καταγωγή του επιθέτου Σκούλικας , είναι από το χωριό του Γ. Καραϊσκάκη Σκουληκαριά Άρτης  του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη .-
~ Σχετικά με Αρβανίτικη καταγωγή –προέλευση του επιθέτου Σκούλικας φαίνεται ότι έχει λίγους υποστηρικτές , και θεωρείται και έως απίθανον – δύσκολον , διότι το επίθετο Σκούλικας απαντάται σε πολλά χωριά που δεν έμεναν και δεν μένουν Αρβανίτες , όπου και δεν ακούγεται η Αρβανίτικη διάλεκτος – προφορά .-
~ Στα χωριά Λάκα κ.λ.π. υπάρχουν κάτοικοι με το επίθετο Σκούλικας πάνω από 100-150 άτομα , στα χωριά του Σουλίου , Παραμυθιάς κ.α. βρίσκουμε άτομα και οικογένειες (αρκετές) με το επίθετο Σκούλικας .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου