Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 .
~





21 Ιουνίου: Εορτή του Αγίου Ιουλιανού από την Κιλικία
 ~  Τη μνήμη του Αγίου Ιουλιανού από τη Κιλικία τιμά σήμερα, 21 Ιουνίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ιουλιανός ήταν από τη Διοκαισάρεια της Κιλικίας. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης βουλευτής, αλλά η μητέρα του είχε προσχωρήσει στη χριστιανική θρησκεία. Γι’ αυτό και ανέθρεψε το γιο της Ιουλιανό σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου.
*   Ο Ιουλιανός αγάπησε τόσο πολύ τον εσταυρωμένο Κύριο, ώστε σε ηλικία 18 χρονών ομολόγησε με πολύ θάρρος την πίστη του στον έπαρχο Μαρκιανό, ενώ γνώριζε ότι τον περίμεναν άγρια βασανιστήρια.
Πράγματι, μόλις το άκουσε αυτό ο έπαρχος, διέταξε και τον έδειραν ανελέητα, και κατόπιν τον έριξαν στην πιο άθλια φυλακή. Έπειτα ο Μαρκιανός κάλεσε τη μητέρα του Ιουλιανού να επισκεφθεί το γιο της και να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό.
Η χριστιανή γυναίκα, όταν συνάντησε το νεαρό σπλάχνο της, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Προέτρεψε τον Ιουλιανό, να μείνει στο ύψος του χριστιανικού του φρονήματος και τον ενθάρρυνε να υπομείνει όλα τα μαρτύρια.
Έτσι και έγινε. Όταν έπαρχος ξανακάλεσε τον Ιουλιανό, αυτός με περισσότερο θάρρος ομολόγησε μπροστά του και πάλι το Χριστό. Εξοργισμένος τότε ο έπαρχος Μαριανός έκλεισε τον Ιουλιανό μέσα σε ένα σάκο με δηλητηριώδη φίδια και τον έριξε στο πιο βαθύ σημείο της θάλασσας, όπου μαρτυρικά ο Ιουλιανός παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό.
Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Μητρικαίς υποθήκαις μυστανωνούμενος, πανευκλεής στρατιώτης ώφθης Χριστού του Θεού, παντευχίαν μυστικήν περιζωσάμενος. όθεν καθείλες τον έχθρον, ως γενναίος αριστεύς, και ήθλησας θεοφρόνως, Ιουλιανέ θεόφρον, υπέρ ημών αεί πρεσβεύων Θεώ.
 ~*  Απολυτίκιο Αγ. Ιουλιανού του Αιγυπτίου - 21 ΙΟΥΝΙΟΥ :
https://youtu.be/ni1zvIyh4qM  .-
 **  Μονή Κουτλουμουσίου για τη Μακεδονία: «Προδοσία της αλήθειας»
 
~   Χαρακτηριστικά αναφέρει:
Εδώ και αρκετά χρόνια οι ακτίνες του ηλίου φωτίζουν στην Ελλάδα έργα ανθρώπων που μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν. Αυτό συνέβη και με την πρόσφατη συμφωνία, κατά την οποίαν ένα κράτος άσχετο με την ιστορία και τη γλώσσα των Μακεδόνων βαπτίσθηκε Μακεδονία.
Μια εξουσία ασθενική και εγκλωβισμένη, κάτι σαν εκτελεστές – με όλη την πολυσημία της λέξεως – ή προσομοιωτές, παρά τις όποιες προθέσεις τους, με σειρά πολιτικών επιλογών που εκφράζουν χαμηλό δείκτη διανοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης, επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε εικονική πραγματικότητα, δηλαδή προσομοίωση μιας Ελλάδας που ήταν κάποτε, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων ιστορία, ιδέες, αγώνες, εθνική συνείδηση και πνευματική ταυτότητα, και αναρτώντας στη θέση τους κάτι που μοιάζει με όλα αυτά, ενώ στην πραγματικότητα είναι η σημαία μιας παγκόσμιας αγοράς.
Τέτοιοι άνθρωποι μπορούν, αν θέλουν, να ισχυρίζονται ότι δεν εγκλωβίζονται στην ιστορία αλλά ανήκουν στο μέλλον. Ακριβέστερα, είναι εγκλωβισμένοι στην ηθελημένη άγνοια και αμνησία. Και δεν ανήκουν στο μέλλον, διότι κανείς δεν ανήκει σε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη, αλλά υπηρετούν, ως καλοί υποτακτικοί, τον σχεδιασμό ενός μέλλοντος κατά τα συμφέροντα κάποιων – όχι πάντως των λαών. Γίνονται όμως ανεπίτρεπτα κυνικοί και προκλητικοί, όταν φτύνουν κατά πρόσωπο τον πάσχοντα Ελληνικό λαό, λέγοντας ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί Έλληνες.
Η Ιερά Μονή μας, ως καθίδρυμα δέκα αιώνων, με παρουσία στην ιστορία και στον πολιτισμό, κομμάτι της Μακεδονίας και της ευρύτερης Ελλάδος, δεν μπορεί να μην εκφράσει βαθειά λύπη για το βαθύτατο πλήγμα της αξιοπρέπειας των Ελλήνων, αλλά ακόμη περισσότερο για την προδοσία της αλήθειας.
Κανένα επιχείρημα δεν φαίνεται να επηρεάζει τις αποφάσεις των κέντρων εξουσίας, αλλοδαπών και εγχωρίων. Το μόνο που μένει είναι η προσευχή για τη φιλάνθρωπη παρέμβαση του Θεού. Όχι ενός «από μηχανής Θεού». Αλλά του Θεού που ζει εν μέσω ημών, εν μέσω των Ελλήνων και όλων των Ορθοδόξων, και μοιράζεται και αγιάζει το ψωμί και τον κόπο τους. Με Αυτόν μόνο προστάτη, οι Έλληνες μπορούν να πασχίσουν της ταλαιπώρου πατρίδος να σώσουν τον στέφανον, την δε ενδημούσα βλακεία να συνοδεύσουν στην τελευταία της κατοικία.
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου: «Γιατί ένα όνομα που μας ανήκει πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος;»
~  Την ξεκάθαρη θέση ότι στη γειτονική χώρα των Σκοπίων δεν πρέπει να παραχωρηθεί ο όρος Μακεδονία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους, που αναφέρεται και στους κινδύνους από μια τέτοια εξέλιξη.
* Η ανακοίνωση αναφέρει:
Το Άγιον Όρος είναι φυσικό και πνευματικό τμήμα της Μακεδονίας, και στις αρχές του 20ού αιώνα αγωνίσθηκε ενάντια στην θέληση μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να παραμείνει μέρος της Ελληνικής επικράτειας. Έχει λοιπόν λόγο να παρεμβαίνει σε πολιτικά δρώμενα που θίγουν όσα οι Έλληνες και οι πνευματικοί απόγονοι του Αλεξάνδρου Μακεδόνες κατόρθωσαν στην νεότερη ιστορία. Έτσι, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Πολιτείας με τα Σκόπια για την αναγνώριση ονομασίας τους, η Μονή μας προβαίνει στην διατύπωση των ακόλουθων θέσεων.
Δεν κατανοούμε γιατί ένα όνομα που ιστορικά και πολιτιστικά ανήκει σε ένα έθνος και κράτος πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος (ή μάλλον πολυεθνικό κρατίδιο), οι πολίτες του οποίου ουδεμία σχέση έχουν ιστορική, φυλετική ή πολιτιστική, με το όνομα αυτό. Και είναι ευρύτατα γνωστό και πολλαπλώς επαληθευμένο ότι οι πληθυσμοί του κράτους των Σκοπίων δεν έχουν σχέση με αυτό που εκπροσωπεί ο όρος Μακεδονία και συνεπώς δεν μπορούν να διεκδικούν για την κρατική τους υπόσταση όνομα που να περιέχει την συγκεκριμένη λέξη.
Εκείνο που κατανοούμε με απλό αλλά καταρτισμένο νου είναι ότι η εσπευσμένη αυτή κίνηση αναγνώρισης γίνεται για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς, οι οποίοι ούτε τιμούν ούτε συμφέρουν ούτε στοιχούν με τα δίκαια της Ελλάδας και των απανταχού Μακεδόνων. Αντιθέτως, ενδεχόμενη Ελληνική αναγνώριση του ονόματος σε επικράτεια σλαβικών πληθυσμών θα χρησιμοποιηθεί για να αποθρασύνει την κολοσσιαία προπαγάνδα και να τροφοδοτήσει το αλυτρωτικό, ψευδομακεδονικό ιδεολόγημα των γειτονικών χωρών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι και μια σύνθετη ονομασία βαπτίζει Μακεδόνες τους μη Μακεδόνες. Καμιά σύνθετη ονομασία δεν καθιστά ουσιαστικά διακριτό το κράτος των Σκοπίων από την Μακεδονία. Και καμιά σύνθετη ονομασία δεν θα παραμείνει σύνθετη, αφού ούτως ή άλλως το όνομα Μακεδονία χρησιμοποιείται σήμερα για τα Σκόπια σε όλον τον κόσμο και το όνομα «Μακεδόνες» για τους πολίτες του. Η επίσημη αναγνώριση θα ανοίξει την πόρτα σε ένα μεγάλο κίνδυνο: να διαγραφεί από τους Έλληνες η ταυτότητα του Μακεδόνος, από τον χάρτη της Ελλάδος η Μακεδονία, αλλά και ο ίδιος ο ελληνομακεδονικός πολιτισμός από τις σελίδες της Ελληνικής ιστορίας. Αφού το όνομα θα έχει μετατεθεί, θα έχει δικαιολογημένα μεταφέρει μαζί του, ως τίτλος ιδιοκτησίας, όλα τα δικαιώματα. Κανένα αντάλλαγμα δεν θα μπορεί να σταθεί μπροστά σ’ αυτή την απώλεια, και προσευχόμεθα να μη φανούμε άξιοι τέτοιας μοίρας.
~  Θεωρούμε, λοιπόν, κι εμείς, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να επιμείνει στην συμφωνημένη εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγό της.
Οι παραπάνω θέσεις δεν έχουν πρόθεση να θίξουν ούτε την αξιοπρέπεια ούτε την ιστορία του λαού των Σκοπίων, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πρόθεση έχουν να προστατεύσουν τους λαούς (και τις εκκλησίες) από το να μετατραπούν σε όργανα για την εξυπηρέτηση πολιτικών ή, ακόμη χειρότερα, ξένων συμφερόντων, μέσα από ανώφελες συγχύσεις, κρίσεις και περιπέτειες στην ευρύτερη επικράτεια των Ορθοδόξων.
Αν οι πολίτες των Σκοπίων αγαπούν τόσο πολύ την παράδοση του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, μπορούν να μετέχουν της Ελληνικής παιδείας, και τότε όλοι πνευματικά θα είμαστε και Μακεδόνες και Έλληνες και θα χαιρόμαστε μια παγκόσμια κληρονομιά που αποτελεί το απόσταγμα των ανθρωπιστικών αξιών. Πάνω απ’ όλα όμως αξιοπρέπειά μας είναι η κοινή ευλογία και η ευθύνη της Ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, που ενώνει τις φυλές, τα έθνη και τους πολιτισμούς στο όνομα και στο σώμα του Χριστού.    12 Ιανουαρίου 2018
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου
Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

1~*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  1  Ιούνιος 2018:

~2*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  2 με γέροντα μοναχό Φίλιππο  Ιούνιο 2018: https://youtu.be/zk_TDnxa9dw .-

3~*Οδοιπορικό στο Αγιον Όρος   3  ξενάγηση μοναχός Φίλιππος Ιούνιος 2018 : https://youtu.be/eiKY_Wi5Vus .-

4~*Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος  4  με ιερομόναχο Φίλιππο Ιούνιο 2018: https://youtu.be/i90PhKC-zSA .-

5~* AGION OROS -9-   2018:
https://youtu.be/vaNzi8F3JQ0  .-
6.- Αποστολή στο Άγιον Όρος  -5-   2018:
https://youtu.be/Ji_q_jyarok -

7 ~*Αποστολή στο Άγιον Όρος  -6-   2018:
https://youtu.be/vJ6eHznQULY  .-

~*Αποστολή στο Άγιον Όρος  -7-   2018:
https://youtu.be/2NUdSD2Af_I  .-

~* Αποστολή στο Άγιον Όρος  -8-   2018:

https://youtu.be/KE4Q-eEH8lU .-
888
VIDEO

Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος με καραβάκι  Νο1   2018: 
AGION OROS  ΔΙΆΠΛΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΑΒΆΚΙ  Νο 2 2018 : 
Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος με καραβάκι  Νο 3   2018: 

https://youtu.be/XwE63Q5z6p4 .-

***  Απόφαση του Αρείου Πάγου μπλοκάρει ως παράνομη την συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας στα Σκόπια
~ Απόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου, η οποία αδειάζει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.Σύμφωνα με την απόφαση το ανώτατο δικαστήριο της χώρας κρίνει πως «δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και κατά συνέπεια μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα». Ωστόσο, η κυβέρνηση με τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ παραβιάζει την απόφαση της Δικαιοσύνης και τα «βαφτίζει» ως υπαρκτά και τα εκχωρεί στη γειτονική χώρα!
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, όλα ξεκίνησαν το 2003 όταν ένα Σωματείο στη Δυτική Μακεδονία θέλησε να αναγνωριστεί (απαιτείται δικαστική απόφαση). Το Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση εγγραφής του.
Τότε υπέβαλε έφεση και το Εφετείο με μία ιστορική απόφαση την απέρριψε, διότι έκρινε ότι ο σκοπός τού υπό αναγνώριση Σωματείου «αντίκειται προς τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους» και «προκαλεί σύγχυση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς, στα Κράτη και στους λοιπούς φορείς, με τους οποίους θα συναλλαχθεί αυτό, καθώς και ότι η αναγνώριση του Σωματείου προσκρούει στην ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών της περιοχής και κατ’ επέκταση της γαλήνης της χώρας».
Επειτα ασκήθηκε αναίρεση, την οποία και απέρριψε, τελικά, ο Α.Π. το 2009, επικυρώνοντας την απόφαση του Εφετείου.Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως στη σύνθεση του Α.Π., και μάλιστα ως εισηγήτρια, συμμετείχε τότε και η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Ελλάδας (27.8.2015-21.9.2015) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου (1.7.2015-30.6.2017), η οποία ανέλαβε τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, 10 μόλις ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της (η σύμβασή της λήγει στις 10.7.2019).
Τα βασικά σημεία της απόφασης την οποία επικύρωσε ο Α.Π. που… καίνε την κυβέρνηση για το Σκοπιανό:- Η απόφαση εκκινεί με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το κράτος των Σκοπίων (FYROM), εξαιτίας της αυθαίρετης και ιστορικά ατεκμηρίωτης αξιώσεως του τελευταίου να αναγνωρισθεί διεθνώς ως κράτος με το όνομα «Μακεδονία» και στη συνέχεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια ως προς το σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας από το νεοσυσταθέν κράτος των Σκοπίων (FYROM), το οποίο επιχειρεί να αποκτήσει εθνική ταυτότητα με όνομα που αποτελεί ιστορική, πολιτιστική και εθνική κληρονομιά της Ελλάδας, επισημαίνει συνοπτικά τα ακόλουθα ιστορικά δεδομένα:
– O όρος Μακεδονία, από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι όρος ιστορικός και γεωγραφικός και όχι εθνολογικός. Οι Μακεδόνες δεν είναι, ούτε υπήρξαν κατά το πρόσφατο και το απώτερο παρελθόν, ιδιαίτερος εθνολογικός σχηματισμός.

Απλώς, ως Μακεδόνες ονομάζονται ανέκαθεν οι κάτοικοι της γνωστής από την αρχαιότητα περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, όπως αντίστοιχα ονομάζονται Θράκες οι κάτοικοι της Θράκης, Θεσσαλοί οι κάτοικοι της Θεσσαλίας κ.ο.κ., χωρίς να υπάρχει αντίστοιχα θρακική ή θεσσαλική εθνικότητα. Επομένως, Μακεδόνες κατά την εθνικότητα δεν υπάρχουν και ούτε μπορούν να «δημιουργηθούν», στο πλαίσιο του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
– Ως Ελληνες, οι αρχαίοι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν την ίδια με τους Ελληνες της νομίμου Ελλάδας γλώσσα, πίστευαν στους ίδιους θεούς και είχαν τον ίδιο (ελληνικό) πολιτισμό.

Ο αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης υπήρξε δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ευρήματα της Βεργίνας αποτελούν σταθμούς της παγκόσμιας Ιστορίας και στοιχεία του παγκόσμιου πολιτισμού που αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αντίθετα, οι Σλάβοι, δηλαδή τα διάφορα σλαβικά φύλα που εμφανίσθηκαν στην περιοχή των Βαλκανίων, βορείως της Μακεδονίας, κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα, δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους ΕΕλληνες Μακεδόνες.
– Λόγω της ελευθέρας διακίνησης των πληθυσμών, κατά τους χρόνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ιδίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, Βούλγαροι, σλαβόφωνοι, που είχαν σλαβική εθνική συνείδηση. Μετά την οριστικοποίηση των συνόρων, κατά τα προεκτεθέντα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς διασκορπίσθηκαν στην περιοχή των Σκοπίων ή μετανάστευσαν σε διάφορα κράτη.
– Οι ολίγοι εναπομείναντες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους Νομούς Φλώρινας και Εδεσσας εδήλωσαν ελληνική εθνικότητα και έτσι από την εποχή εκείνη έπαυσε να υπάρχει θέμα σλαβικής μειονότητας. Πριν από το 1944 «Μακεδονία» ως σλαβικό κράτος και «μακεδονικό έθνος» ως ιδιαίτερη εθνότητα ήταν έννοιες παντελώς άγνωστες.

Εως τότε, οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων δεν είχαν ούτε σερβική ούτε βουλγαρική, παρά τα φιλοβουλγαρικά αισθήματα των περισσότερων κατοίκων της, και πολύ περισσότερο δεν είχαν «μακεδονική» εθνική συνείδηση. Την τελευταία, τους έπεισε να την αποκτήσουν ο Τίτο, προκειμένου να αποκολλήσει τους Σκοπιανούς από το άρμα των Βουλγάρων, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη σύσταση ενιαίου μακεδονικού κράτους, υπό σλαβικό μανδύα, και την έξοδο της χώρας του στο Αιγαίο.
– Ουδείς πολιτισμένος λαός μπορεί να ανεχθεί την πλαστογράφηση της Ιστορίας του. Στην προσπάθεια αυτή των Σκοπίων που άρχισε μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, αφότου το κράτος των Σκοπίων απέκτησε οντότητα, το έτος 1991, εντάσσεται η διάδοση ιδεών από διάφορους εθνικιστές μετανάστες, οι οποίοι, μέσω οργανώσεων και σωματείων, που δρουν κυρίως στο εξωτερικό (Αυστραλία, Καναδά, ΗΠΑ), με ομιλίες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις πολιτιστικές κ.λπ. παραπληροφορούν το κοινό, δημιουργώντας εσφαλμένες περί υπάρξεως «μακεδονικού» έθνους και πολιτισμού, «μακεδονικής» γλώσσας και συνείδησης.

Παράλληλα, καλλιεργούν και την ιδέα του «αλυτρωτισμού», όπως προεκτέθηκε, επιχειρώντας να δημιουργήσουν αποσχιστικές τάσεις, θέτοντας και το ανύπαρκτο θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας» που ζει στην Ελλάδα.
– Η απόφαση καταλήγει αναφέροντας πως, σύμφωνα με όλα όσα προεκτέθηκαν, δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος και, κατά συνέπεια, μακεδονικός πολιτισμός και μακεδονική γλώσσα «MAKEDONCKI». Ούτε φυσικά υφίσταται στην Ελλάδα «μακεδονική μειονότητα». Είναι αυτονόητο ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί, σε εξήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία.

Στο μεταξύ, τα πρόσωπα του υπό ίδρυση σωματείου μπορεί να δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αποφάνθηκε ότι η άρνηση εγγραφής του Σωματείου στις εθνικές αρχές έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι αλλά κυρίως διότι δεν είχαν ακόμη αναπτύξει δράση για να μπορεί να κριθεί ότι απειλεί τη δημόσια ειρήνη και ασφάλεια.
Σε κάθε, δε, περίπτωση, υποστήριξε πως αν ανέπτυσσε τέτοια δράση, οι εθνικές αρχές θα μπορούσαν να αποφασίσουν τη διάλυσή του.Ιδιαίτερης σημασίας χρήζει η διαπίστωση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις αυθαιρεσίας κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας, όπως επικαλούνταν οι προσφεύγοντες, και επιπλέον ότι οι αποφάσεις του Α.Π. και του Εφετείου ήταν πλήρως αιτιολογημένες και του Α.Π. πλήρως αμερόληπτη.
Επισημαίνεται δε ότι η Πολιτεία δεν προσέβαλε την απόφαση, υποβάλλοντας αίτημα επανεξέτασης, όπως ανακοινώθηκε την 9η.10.2015.
Η δικηγόρος που έφερε στο φως της δημοσιότητας την εν λόγω απόφαση κ. Αριάδνη Νούκα δήλωσε στον «Ε.Τ.»: «Οι αποφάσεις τόσο του Α.Π. όσο και του Εφετείου είναι ιστορικές και εκδόθηκαν από εξαιρετικούς δικαστές.
Τα ελληνικά δικαστήρια επικύρωσαν τη μοναδική ιστορική αλήθεια, που δεν είναι άλλη από την ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ανυπαρξία ιδιαίτερης “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικού” έθνους που προωθούσαν προπαγανδιστικά όλα αυτά τα χρόνια οι Σκοπιανοί.
Η χαρακτηριστική δικανική παραδοχή ότι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων δεν μπορεί, σε εξήντα χρόνια, να αποκτήσει εθνολογική οντότητα, στηριζόμενο σε χαλκευμένα ιστορικά στοιχεία, είναι απόλυτα ακριβής.
Στο σημείο αυτό συνάδει και η υπενθύμιση της επιστολής των 373 ακαδημαϊκών εγνωσμένου κύρους ανά τον κόσμο προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι έκαναν λόγο για ιστορική αταξία και του επισήμαναν ότι οι Σκοπιανοί διεκδικούν το όνομα για να σφετεριστούν την Ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο και ότι αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.
Θεωρώ ότι αν θέλουμε με μία φράση να δώσουμε τη διάσταση των πραγμάτων, αυτή δεν θα ήταν άλλη από τη δικανική κρίση ότι ουδείς πολιτισμένος λαός μπορεί να ανεχθεί την πλαστογράφηση της Ιστορίας του».

*** Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018: Νέγκα, Πασχαλίδης, Θηβαίος και Μαραβέγιας στο Κάστρο της Καλαμάτας 
Η Γιώτα Νέγκα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κωστής Μαραβέγιας θα χαρίσουν υπέροχες μουσικές βραδιές στο κοινό της Καλαμάτας, με τις συναυλίες που θα πραγματοποιήσουν στο Κάστρο αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τη «Φάρις».
Συναυλίες θα γίνουν και στο Δημοτικό Στάδιο, με την Παπαρίζου, τους Πυξ Λαξ και άλλους καλλιτέχνες και σχήματα, στις οποίες όμως δεν εμπλέκεται η «Φάρις», αλλά ο Αθλητικός Οργανισμός που θα παραχωρήσει το γήπεδο.
Χθες το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις» αποδέχτηκε την ανάθεση, από το Δήμο Καλαμάτας, της διοργάνωσης των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 26.000 ευρώ.
Όπως έγινε γνωστό, η «Φάρις» θα συνδιοργανώσει συναυλίες με τη Γιώτα Νέγκα στις 31 Ιουλίου, με τον Μίλτο Πασχαλίδη στις 17 Αυγούστου, με τον Χρήστο Θηβαίο στις 28 Αυγούστου και με τον Κωστή Μαραβέγια, που θα έρθει στο Κάστρο της Καλαμάτας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

***  Η Καλαμάτα "μπαίνει" σε άλλη ταχύτητα… 
Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσει το γρήγορο ίντερνετ! 
  Από το Φάληρο, το Βύρωνα και την Καλαμάτα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα της οπτικής ίνας που θα φτάνει μέχρι το σπίτι (fiber to the home, ftth). Αναμένεται να ακολουθήσουν, το Σεπτέμβριο, το Μοσχάτο, η Καλαμαριά και η Λάρισα. Το μηνιαίο κόστος κάθε σύνδεσης εκτιμάται σε 40 έως 46 ευρώ, εκ των οποίων το ελληνικό κράτος προτίθεται να καλύψει μέσω κουπονιού τα 13 ευρώ και για περίοδο 24 μηνών.
Το κουπόνι που θα λάβει κάθε δικαιούχος, θα διατεθεί χωρίς εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα περιλάβει επιπλέον επιδότηση 48 ευρώ για την απόκτηση του κατάλληλου τερματικού εξοπλισμού.
Το χρονοδιάγραμμα αλλά και άλλες λεπτομέρειες του εγχειρήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Καθημερινή", συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα και των επικεφαλής των τριών εταιρειών που αναπτύσσουν δίκτυα νέας γενιάς. Πρόκειται για τους επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, της Vodafone Χάρη Μπρουμίδη και της Wind Νάσου Ζαρκαλή.
Η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στα δίκτυα νέας γενιάς (superfast broadband), εκ των οποίων 250 αφορούν στην ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων ftth. Μόνο τον πρώτο χρόνο, δηλαδή μέχρι 31 Μαρτίου 2019, πρόθεση είναι να διατεθούν 130-140.000 συνδέσεις ftth για τις οποίες έχει εξασφαλιστεί επιδότηση περίπου 50 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο «sfbb.gr».
Το εγχείρημα φέρεται να υποστηρίζεται σθεναρά από τις τρεις εταιρείες ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς (ΟΤΕ, Vodafo ne, Wind). Ωστόσο, η διαθεσιμότητα δικτύου ακόμη παραμένει μηδενική και μόνο στο τέλος του μήνα θα υπάρχει διαθεσιμότητα στο Φάληρο.
Έπειτα από μέρες αναμένεται να υπάρξουν και άλλες περιοχές, όπως ο Βύρωνας (Vodafone) η Καλαμάτα (Wind), το Μοσχάτο (Wind), Καλαμαριά (Vodafone). Oι συνδέσεις θα διατίθενται ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του δικτύου, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα οριστικοποιηθεί και η χονδρική εμπορική πολιτική. Μια σύνδεση θα μπορεί να την αποκτά (μέσω χονδρικής αγοράς) οποιοσδήποτε πάροχος και σαν συνέπεια ο καταναλωτής θα επιλέγει τον πάροχο της αρεσκείας του.

***  Η 3η Γαλάζια Νύχτα αύριο στην Καλαμάτα 
Η αυριανή βραδιά θα έχει οπωσδήποτε δροσιά, καθώς αναμένεται καλός καιρός και προβλέπεται... νυχτερινό μπάνιο, στο πλαίσιο της 3ης Γαλάζιας Νύχτα Καλαμάτας! Η Γαλάζια Νύχτα συνεχίζεται, μετά τις πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις πέρυσι και πρόπερσι, με σκοπό την ψυχαγωγία των Καλαματιανών και των επισκεπτών, την προβολή της περιοχής μας, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, καθώς και την τόνωση της κίνησης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τη διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας, με τη βοήθεια πολλών φορέων και θα διεξαχθεί από τις 21.00 και μετά.
Κάλεσμα για συμμετοχή έστειλαν χθες τόσο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος αποκάλεσε την εκδήλωση ως “νύχτα της θάλασσας, νύχτα του καλοκαιριού, νύχτα της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης! Θα υπάρξουν μουσικά συγκροτήματα, γενική κινητοποίηση των επαγγελματιών και ο καιρός αναμένεται καλός.
Η Γαλάζια Νύχτα έχει διαφημιστεί σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο. Καλώ τον κόσμο να κατέβει στην παραλία να διασκεδάσει, να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες γιατί περιμένουν αυτή τη βραδιά, που είναι το μεγάλο ξεκίνημα για την κορύφωση του καλοκαιριού. Μάλιστα, έχει ληφθεί πρόνοια από το Δήμο, ώστε η βραδιά να είναι όμορφη και για αυτούς που δεν μπορούν να ξοδέψουν για τη διασκέδασή τους”…   Α.Π. 

***  40χρονος είχε ρημάξει τα πορτοφόλια γιατρών 
«Ο λύκος κι αν εγέρασε…» είναι η παροιμία που ταιριάζει σε 40χρονο που συνελήφθη για πολλοστή φορά για κλοπές. Ήδη έχει καταδικασθεί πολλάκις για κλοπές στο παρελθόν, ενώ δείχνει μια… έφεση στον ιατρικό χώρο.
Παλιότερα είχε συλληφθεί να κλέβει τσάντες από το νοσοκομείο, τώρα συνελήφθη να κλέβει «φουσκωμένα» πορτοφόλια από ιατρεία της Καλαμάτας.
Το πρωί της Δευτέρας ο 40χρονος μπήκε σε ιατρείο στην Καλαμάτα και έκλεψε από την τσάντα της γιατρού 600 ευρώ.
Το απόγευμα της Τρίτης αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν στη  Σπερχογεία, ενώ πάνω του βρέθηκε το ποσό και αποδόθηκε στη γιατρό.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο 40χρονος είχε κάνει άλλες δύο κλοπές. Στις 31 Μαΐου, πάλι από ιατρείο στο κέντρο της Καλαμάτας, αφαίρεσε το πορτοφόλι της γιατρού με 500 ευρώ, ενώ στις 4 Ιουνίου, πάλι από ιατρείο, αφαίρεσε το πορτοφόλι της γιατρού με 780 ευρώ.

*** Τα σκυλιά στην παραλία 
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και όσοι συμβιώνουν με σκυλιά θέλουν να τα παίρνουν μαζί τους στη θάλασσα, ώστε και αυτά να απολαύσουν τη δροσιά του νερού.  Εντούτοις, συχνά οι φιλόζωοι έρχονται αντιμέτωποι με τις λεκτικές επιθέσεις από άλλους λουόμενους, αλλά και τις πινακίδες που είναι τοποθετημένες παράνομα σε πολλές ακτές της χώρας.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, έχουμε κάθε δικαίωμα να έχουμε το σκυλί μας μαζί σε μια παραλία, καθώς είναι δημόσιος χώρος. Η δε παρουσία των ζώων συντροφιάς δεν απαγορεύεται από κανέναν νόμο.
Ο κανονισμός Λιμένα επιτρέπει μεν την παρουσία του ζώου στην παραλία, εντούτοις στις οργανωμένες και πολυσύχναστες ακτές, αν κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το σκύλο από τη θάλασσα.
Συνεπώς, αν θέλετε να δροσιστεί ο σκύλος σας, επιλέγετε μια λιγότερο πολυσύχναστη παραλία και μείνετε μακριά από «παράξενους», που ως αιτία των μολυσμένων ακτών θεωρούν τα σκυλιά και όχι τον άνθρωπο, ο οποίος έχει καταστρέψει σχεδόν τα πάντα με τις παρεμβάσεις, τα απορρίμματα και τα λύματα.   Α.Π. 

***  Ο καιρός  σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Πέμπτη 21/6/2018 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 1-2 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 7.8 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***   Καλοκαίρι 2018: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία 
Όσο περνά ο καιρός το πάζλ των καλοκαιριών θεατρικών παραστάσεων καθώς και συναυλιών που θα πραγματοποιήσουν καλοκαιρινή περιοδεία στην Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία, δείχνει να συμπληρώνεται.
Μέχρι στιγμής οι οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι λίγες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το «Θάρρος» και φέτος θα σας ενημερώνει και θα ανανεώνει συνεχώς την παρακάτω λίστα.
Ιούνιος
14: Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ από τον ΘΟΚ, Κάστρο Καλαμάτας
Ιούλιος
19: «Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…» ,Κάστρο Καλαμάτας
23: Κωστής Μαραβέγιας, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
31 Ιουλίου: Γιώτα Νέγκα , Κάστρο Καλαμάτας
Αύγουστος
1: «Χένσελ και Γκρέτελ»- Κάρμεν Ρουγγέρη, Κάστρο Καλαμάτας
4: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χανδρινού
9: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
10: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Μαγικές Σβούρες, Κάστρο Καλαμάτας
17: Μίλτος Πασχαλίδης, Κάστρο Καλαμάτας
28: Χρήστος Θηβαίος, Κωστής Μαραβέγιας, Κάστρο Καλαμάτας

***  Η Πολεμική Σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού στην Καλαμάτα 
«Το Πολεμικό Μουσείο, στο πλαίσιο της αποστολής του, προτίθεται να παραδώσει την ιστορική Πολεμική Σημαία του 9ου Συντάγματος Πεζικού του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας κατά το μήνα Οκτώβριο 2018».
Την πληροφόρηση αυτή παρέσχε προς το δήμαρχο Π. Νίκα ο ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου, με επιστολή του, με την οποία επίσης ζητεί τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Πολεμικής Σημαίας ως συνδιοργανωτή.
Πρόκειται για την ικανοποίηση επίμονου αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας, εδώ και χρόνια, προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για το οποίο, μάλιστα, υπήρξε πρόσφατα συνάντηση του δημάρχου με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη.
Θα έλθει, λοιπόν, στην Καλαμάτα η Πολεμική Σημαία της μονάδας εκείνης, υπό την οποίαν πολέμησαν πολλές εκατοντάδες Μεσσήνιοι και ορισμένοι έδωσαν τη ζωή τους υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Σχετικά, ο ταξίαρχος Γεωργόπουλος σημειώνει τα εξής: «Η παράδοση της Πολεμικής Σημαίας έχει ως στόχο να θυμίσει στους κατοίκους της Μεσσηνίας την ιστορία του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο μαζί με το 36ο Σύνταγμα Πεζικού υπό την XIV Μεσσηνιακή Μεραρχία μεγαλούργησαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

***  ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ!«Δεν είχαμε και δεν θα έχουμε ποτέ σχέσεις με την Ευρώπη των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων»…

~  Προφανώς πριν τα Μνημόνια, το ξεπούλημα στα Εθνικά Θέματα και τα γελάκια με την πολιτική νομενκλατούρα της Ευρώπης και των Αγορών.
Η εικόνα είναι από τον ΒΗΜΑτοδότη, του 2012 τότε που ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επανάσταση.


***  ΑΓΡΙΑ ΓΙΟΥΧΑ στον Π. ΚΑΜΜΕΝΟ! Τον φωνάζουν: «Προδότη»… (ΒΙΝΤΕΟ)
 
~Το βίντεο έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στο facebook. Σε αυτό βλέπουμε το πλήθος να επιτίθεται λεκτικά στον ΥΠ.ΑΜ, Πάνο Καμμένο και να τον φωνάζει προδότη.
*  Το βίντεο είναι από κινητό και τραβήχτηκε κατά την παρουσία του Πάνου Καμμένου στη Σχολή Μηχανικών του Στρατού στο Λουτράκι, τις προάλλες.
~*  https://voicenews.gr/wp-content/uploads/2018/06/Download-Facebook-Videos-Online.mp4?_=1 .-

***  Ο πλωτός διάδρομος από το Αιγαίο ως τον Δούναβη! ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ που ξεκινά το 1979
~Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι το έργο διαπλάτυνσης του Αξιού και της Σύνδεσης του Δούναβη με το Αιγαίο είναι όνειρο θερινής νυκτός. Απατώνται πλάνην οικτράν όμως πιστεύουμε. Ο οικονομικός και διπλωματικός τύπος έχει πάρα πολλά άρθρα τα οποία εξηγούν τι συμβαίνει.
Εμείς θα σας παραθέσουμε άρθρο της δρ Άννας Μπρεδήμα από το foreignaffairs.gr. Δεν το παραθέτουμε στη λογική συμφωνίας ή διαφωνίας αλλά στη λογική της πληρέστερης ενημέρωσης. Άλλωστε η οικονομική διάσταση είναι μία και η Εθνική είναι άλλη.
Η Δρ ΑΝΝΑ ΜΠΡΕΔΗΜΑ είναι Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών (CUS), Μέλος του Board της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφοπλιστικών Ενώσεων(ECSA), τ. Διευθύντρια Διεθνών/Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τ. Μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (EMSA).
Παραθέτουμε:
Από ελληνικής πλευράς το έργο παρουσιάζει εξαιρετικό οικονομικό, και πολιτικό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα καθίσταται σημείο εισόδου και εξόδου (transit) ολόκληρου του ποτάμιου συστήματος διακίνησης του ευρωπαϊκού εμπορίου και εγκαθιδρύει γεωστρατηγική πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η σύνδεση των βαλκανικών χωρών με την Μεσόγειο θάλασσα ιστορικά αποτέλεσε πάγιο στρατηγικό στόχο τους. Πολλές φορές μάλιστα η Ελλάδα λόγω γεωστρατηγικής θέσης βρέθηκε στο επίκεντρο συγκρούσεων και πολέμων προς επίτευξή του.
Στις μέρες μας φαίνεται ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά με ειρηνικά μέσα για όλα τα μέρη δια μέσου των ποτάμιων μεταφορών: Διαφαίνεται ότι η επιδιωκόμενη κατασκευή του καναλιού μεταξύ των ποταμών Μοράβα-Αξιού (Vardar) θα συνδέσει τον ποταμό Δούναβη με το Αιγαίο Πέλαγος δίνοντας την επιθυμητή διέξοδο στην Μεσόγειο.
Χρειάσθηκαν απόπειρες επί πολλές δεκαετίες, μια μελέτη την Ηνωμένων Εθνών, η διορατικότητα της οργανωμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών, το ενδιαφέρον του ελληνικού εφοπλισμού και η πρωτοβουλία της Σερβίας και της Κίνας προκειμένου να δρομολογηθεί το έργο-μαμούθ που θα αλλάξει κυριολεκτικά το μέλλον των Βαλκανίων σε πολλά επίπεδα.

Η σύνδεση Αξιού-Μοράβα με τον Δούναβη.
—————————————————————————-
Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ (UNDΡ) 1979
Ο Δούναβης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά από τον Βόλγα. Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στην Γερμανία και ακολουθεί κυρίως ανατολική πορεία για 2.872 χλμ., διασχίζοντας 12 Ευρωπαϊκές χώρες και αρκετές πρωτεύουσες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εκβάλλοντας στη Μαύρη Θάλασσα. Μετά την κατασκευή (1992) του καναλιού Ρήνος–Μάιν-Δούναβης, έχει ενωθεί με το κεντρικό ευρωπαϊκό ποτάμιο δίκτυο μεταφορών συνδέοντας τη Μαύρη Θάλασσα με την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Γαλλία.
Ο απώτερος στόχος του σχεδίου είναι ο παραπόταμος του Δούναβη, Μοράβας, που ρέει στην Κεντρική Σερβία, να συνδεθεί με τους Διευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών του ποταμού Μάιν στην Γερμανία, τους ποταμούς Όντερ-Βιστούλα στην Πολωνία και Σηκουάνα-Ροδανό στην Γαλλία.
Η σύνδεση του Δούναβη με το Αιγαίο εμπλέκει δύο Διευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών: Τον Διάδρομο VII Δούναβης (μεταφορές από Ανατολή-Δύση στα Βαλκάνια) και τον Διάδρομο X (μεταφορές από Βορρά–Νότο στα Βαλκάνια).
Η αρχική ιδέα αυτής της σύνδεσης αποτυπώθηκε σε μια μελέτη σκοπιμότητας των Ηνωμένων Εθνών, από το United Nations Development Programme (UNDΡ). Το 1979 το UNDΡ, η Ελλάδα και η Γιουγκοσλαβία, ανέθεσαν σε σουηδικό μελετητικό οίκο την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή πλωτού διαδρόμου μεταξύ του Δούναβη και του Αιγαίου Πελάγους [1]. Η εξάτομη αυτή μελέτη προέβλεπε την πλωτή σύνδεση του Βελιγραδίου με την Θεσσαλονίκη. Προβλεπόταν η ζεύξη του ποταμού Αξιού/Vardar με τους ποταμούς Μοράβα /Δούναβη (κοντά στο Βελιγράδι) δια της κατασκευής υδάτινης οδού (waterway) που διέσχιζε την Σερβία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) [2] και συντόμευε την μεταφορά φορτίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά 1.200 χλμ. παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελίων.
Ειδικότερα, προβλεπόταν η κατασκευή νέας υδάτινης οδού συνολικού μήκους 650 χλμ. η οποία θα διασχίζει την κοιλάδα του Μοράβα, και την κοιλάδα του Αξιού/ Vardar, θα συμπεριλαμβάνει τούνελ /ship locks και κατασκευή καναλιού σύνδεσης του Αξιού με τον Θερμαϊκό Κόλπο και θα καταλήγει στις εκβολές του Αξιού (λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη) [3].
H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΜΟΡΑΒΑ/ΑΞΙΟΥ (VARDAR)
Το ελληνικό ενδιαφέρον, κυριότατα του ελληνικού εφοπλισμού, για τη ναυσιπλοΐα του Δούναβη εκδηλώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το ενδιαφέρον είναι διττό: Αφενός, ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών προς χορήγηση «ναυτιλιακής» διάστασης (sea/river transport) του Δούναβη και αφετέρου η διασύνδεσή του με το Αιγαίο μέσω ενός καναλιού που να συνδέει τον ποταμό Αξιό (Vardar) με τον Μοράβα.
Τοιουτοτρόπως, αποφεύγονται τα γνωστά προβλήματα των Στενών (ρύπανση, ατυχήματα, καθυστερήσεις λόγω αύξησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας) αλλά κυρίως προδιαγράφονται πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική ναυτιλία με την δημιουργία ενός συστήματος οδών εσωτερικής ναυσιπλοΐας που θα συνδέουν τις αγορές της Κεντρικής /Ανατολικής Ευρώπης με τα Βαλκάνια και τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας. Το δίκτυο αυτό σε συνδυασμό και επέκταση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα διευκολύνει τις ροές του εμπορίου από τον Καύκασο προς την Δυτική και την νότιο-ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα με περαιτέρω θετικές επιπτώσεις (multiplier effect) σε ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με προεξάρχουσες τις θαλάσσιες μεταφορές, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της άρδευσης μεγάλων γεωργικών εκτάσεων.
Από ελληνικής πλευράς το έργο παρουσιάζει εξαιρετικό οικονομικό, και πολιτικό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα καθίσταται σημείο εισόδου – εξόδου (transit) ολόκληρου του ποτάμιου συστήματος διακίνησης του ευρωπαϊκού εμπορίου και εγκαθιδρύει γεωστρατηγική πρωτοκαθεδρία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η προώθηση του έργου θα απαιτήσει την επικαιροποίηση της μελέτης σκοπιμότητας των Ηνωμένων Εθνών και την οργάνωση της χρηματοδότησής του από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕIΒ) και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών. Πέραν από την αύξηση της απασχόλησης του ελληνικού εργατικού δυναμικού και των ελληνικών τεχνικών εταιρειών τόσο στο ελληνικό έδαφος όσο και διεθνώς κατά την κατασκευή του έργου, με την περάτωσή του θα αναβαθμιστεί η ζώνη κατά μήκος του Αξιού και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την σημαντική αύξηση της εμπορευματικής κίνησης.
Η σύνδεση με τον Αξιό αποκτά ιδιαίτερη εμπορική σημασία λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη σύνδεση μεταξύ Δούναβη /Ρήνου μετά την κατασκευή του Main Canal (Rhine-Main-Danube). Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα της υδάτινης οδού έναντι των κορεσμένων οδικών μεταφορών είναι προφανή. Η υδάτινη οδός είναι όχι μόνον η πιο περιβαλλοντικά φιλική μορφή μεταφοράς, αλλά και καταναλίσκει την λιγότερη ενέργεια. Δεδομένου ότι το έργο θα διέρχεται μέσω της ΠΓΔΜ, η «αναγκαστική συνεργασία» Ελλάδος / ΠΓΔΜ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα αποτελώντας καταλύτη για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος της τελευταίας.
Το ενδιαφέρον του ελληνικού εφοπλισμού για το έργο εκδηλώθηκε αρχικά προς την ελληνική κυβέρνηση από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 με σχετικές επιστολές στα Υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, προτεινόταν η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιτροπή Δουνάβεως υπό το καθεστώς του μη παρόχθιου παρατηρητή, το καθεστώς ελευθεροπλοΐας των πλοίων πάσης σημαίας- πέραν των πλοίων σημαίας των παραδουνάβιων χωρών, και η ζεύξη Δούναβη/Αξιού. Έκτοτε, η Ελλάδα έλαβε καθεστώς παρατηρητή στην Επιτροπή Δουνάβεως ενώ το καθεστώς της ελευθεροπλοΐας προβλέπεται στην αναθεωρημένη Συνθήκη του Βελιγραδίου[4]. Στα πλαίσια στήριξης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ποτάμιες μεταφορές (NAIADES II) που εντάσσονται στα ΤΕΝ-Τ, είχε επίσης τονισθεί από πλευράς ελληνικού εφοπλισμού η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης με την δημιουργία terminal (που αναμένεται να τριπλασιάσει τον τζίρο της) και η ανάληψη κατασκευής terminals LNG σε όλο το μήκος των ποταμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδηλώσει επιφυλακτικότητα διότι ανέμενε τις πρωτοβουλίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία είχαν άμεση ή έμμεση ανάμειξη στο έργο, πριν αποφασίσει την στάση της λαμβάνοντας υπόψη και το τεράστιο κόστος του έργου.
Το επιβεβαιωμένο όμως τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον επενδυτών από την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Γερμανία θα καθιστούσε οξύμωρο ένα τέτοιας σημασίας έργο να πραγματοποιηθεί με απουσία της ΕΕ. Εξάλλου, τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν κατ’ εξοχήν επιλέξιμο για χρηματοδότηση από σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πηγών.

Άγρια πουλιά στο Δέλτα του Αξιού, πολύ κοντά στην Θεσσαλονίκη που φαίνεται στο βάθος, σε αυτή την φωτογραφία από τον Οκτώβριο του 2003. Από εδώ θα ξεκινά ο ποτάμιος μεταφορικός άξονας προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη. REUTERS/Yannis Behrakis
———————————————————————————————-
Συνεπώς, με το έργο θα επωφεληθούν σε πολλαπλά επίπεδα, η Ελλάδα, η Σερβία, η ΠΓΔΜ και γενικότερα η ΕΕ, η Κίνα και οι χώρες του Καυκάσου. Ο μόνος «χαμένος» θα είναι η Τουρκία. Η μέσω Ελλάδας σύνδεση του Αιγαίου με τον Δούναβη υποβαθμίζει την πολιτική /οικονομική σημασία των Στενών σε βάρος της Τουρκίας, και αναβαθμίζει την γεωπολιτική/γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία η «δήλωση αντιπερισπασμού» που ανακοίνωσε την 27/4/11, ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan για την κατασκευή του Canal Istanbul προκειμένου να συνδεθεί η Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά παρακάμπτοντας τον Βόσπορο. Στόχος του Canal Istanbul θα είναι να εξυπηρετεί την διέλευση πλοίων μέχρι 300.000 dwt. Το Κανάλι θα έχει μήκος 45-50 χλμ., βάθος 25 μ. και πλάτος 150 μ. Το κανάλι αυτό θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια και θα απαιτηθούν οκτώ χρόνια για την κατασκευή του [5].
Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΕΟΚΕ) 2002-2011
Το μόνο κοινοτικό όργανο που συνέλαβε και ενστερνίστηκε αμέσως το θέμα από το 2002 ήταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) που εκπροσωπεί την οργανωμένη Ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών. Συγκεκριμένα, σε τέσσερις περιπτώσεις:
-Στα κοινά συμπεράσματα της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ/Ρουμανίας (23-24/5/2002), η ΕΟΚΕ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την «βελτιστοποίηση του Δούναβη ως «διευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών» και την σύνδεση του Δούναβη με το Αιγαίο μέσω της κατασκευής διώρυγας Αξιού/ Vardar. Τούτο έγινε κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της υπογράφουσας υπό την ιδιότητα του μέλους της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ/Ρουμανίας.
-Η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/Ρουμανίας (2005) πρότεινε «την χρηματοδότηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή καναλιού του ποταμού Αξιού/Vardar που θα επιτρέψει την τεχνική σύνδεση του Δούναβη με το Αιγαίο Πέλαγος. Το κανάλι αυτό θεωρείται αναγκαίο για να αποσυμφορήσει την κίνηση από τα υπερ-φορτωμένα Στενά του Βοσπόρου και να δώσει στην Ρουμανία και στις άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας άλλη μια απευθείας πρόσβαση στη Μεσόγειο» (2005). Τούτο έγινε κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης της υπογράφουσας υπό την ιδιότητα της συμπροέδρου της Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ/Ρουμανίας.
-Η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΕ/ΠΓΔΜ (8/7/2010) στα κοινά συμπεράσματα της προβλέπει ότι: «Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει περαιτέρω την σκοπιμότητα των κατάλληλων μεταφορικών μέσων για την σύνδεση του μεταφορικού δικτύου της χώρας (ΠΓΔΜ) με τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο και του ποταμού Δούναβη προς βορρά στα πλαίσια των μελλοντικών Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ)».
~ -Στην γνωμοδότηση (16/6/2011) της ΕΟΚΕ με θέμα την Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη προβλέπονται τα εξής: «Οι καλές διασυνδέσεις αποτελούν κλειδί για την περιοχή του Δούναβη, είτε εσωτερικά είτε με άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές περιοχές. Κανένα τμήμα της περιοχής αυτής δεν πρέπει να μείνει στο περιθώριο. Η βελτίωση του άξονα βορρά-νότου και η δημιουργία πρόσβασης μεσόγειων (continental) κρατών στην λεκάνη της Μεσογείου θα ενισχύσει την συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών της περιοχής. Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει για το σκοπό αυτό σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει παλαιότερα στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή με την Ρουμανία (2002,2005) και την ΠΓΔΜ (2010). Οι υποδομές των μεταφορών και της ενέργειας παρουσιάζουν πολλά κενά και ελλείψεις λόγω της ανεπαρκούς χωρητικότητας, της χαμηλής ποιότητας ή της κακής συντήρησης. Η ΕΟΚΕ ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να καταρτίσουν προτάσεις με την βοήθεια της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τους τρόπους κάλυψης αυτών των ελλείψεων και γεφύρωσης των κενών. Χρειάζονται επίσης στενότερες σχέσεις μεταξύ των κατοίκων της περιοχής ιδίως μέσω πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκπόνηση της γνωμοδότησης του 2011, οι οικολόγοι είχαν αντιρρήσεις ως προς το μέγεθος του έργου σύνδεσης του Δούναβη με τη Μεσόγειο μέσω Αξιού (Vardar) για περιβαλλοντικούς λόγους. Επίσης, οι Ολλανδοί εκπρόσωποι του λιμένος Ρόττερνταμ συμμερίστηκαν τις απόψεις των οικολόγων αλλά στην ουσία οι αντιρρήσεις τους πήγαζαν από την ανησυχία μήπως μειωθεί ο όγκος των διακινούμενων φορτίων μέσω Rotterdam–Ρήνου-Δούναβη. Το ίδιο ίσχυσε και για τους Γερμανούς εκπροσώπους για τα φορτία διακινούμενα μέσω Αμβούργου-Elbe-Δούναβη. Αντίθετα, οι Πολωνοί που επιδίωκαν την σύνδεση της Βαλτικής Θάλασσας (κανάλι σύνδεσης ποταμού Όντερ με Δούναβη) με τη Μεσόγειο Θάλασσα, δηλαδή, τις ποτάμιες μεταφορές Βορρά-Νότου στην ΕΕ, ήταν θετικοί στο έργο.
Η διορατικότητα της ΕΟΚΕ ως ανωτέρω δεν μπόρεσε να υπερπηδήσει τα πολλαπλά εμπόδια στην προώθηση του έργου. Όμως, έθεσε το θέμα επί τάπητος στην ΕΕ επί μια δεκαετία και ευαισθητοποίησε την κοινωνία των πολιτών τόσο της ΕΕ όσο και των βαλκανικών χωρών. Η ΕΟΚΕ άφησε μια «παρακαταθήκη» της βούλησης της Κοινωνίας των Πολιτών για την προώθηση του θέματος. Οι ανωτέρω προσπάθειες της ΕΟΚΕ είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι η κοινωνία των πολιτών των Βαλκανικών χωρών έχει ενστερνιστεί και θα υποστηρίξει το έργο.
ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΙΝΑΣ –ΣΕΡΒΙΑΣ
Παρά το έντονο ενδιαφέρον της Γιουγκοσλαβίας (και μετέπειτα της Σερβίας), όπου το θέμα συζητείτο κατά καιρούς μέχρι το επίπεδο του Κοινοβουλίου, μια σειρά λόγων αποτελούσαν ανασταλτικούς παράγοντες :
-Τεχνικοί λόγοι: Διέλευση από βουνά
-Οικονομικοί λόγοι: Τεράστιο κόστος κατασκευής
-Πολιτικοί λόγοι: Αρχικά, ο πόλεμος και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, στην συνέχεια η κατάσταση της Σερβίας, οι διενέξεις στο Κοσσυφοπέδιο, το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Όμως, από το 2013 φαίνεται ότι ο παράγοντας «Κίνα» άρχισε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για την προώθηση του έργου. Την 26/1/13, ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Ορυχείων και Χωροταξίας της Σερβίας, Milan Bacevic, και ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας China Gezhouba Group Corporation, Zhang Jinquan, υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεννόησης σχετικά με την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας της κατασκευής πλωτής οδού με τίτλο «Διώρυγα Μοράβα» [6]. Ο Bacevic δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στρατηγικής σημασίας που εκτιμάται ότι θα αποσπάσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών».
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2017 για να ολοκληρωθεί η κινεζική μελέτη σκοπιμότητας που επικαιροποίησε τη μελέτη σκοπιμότητας των Ηνωμένων Εθνών. Το έργο συνδέεται πλέον και με τον νέο «Δρόμο Μεταξιού» της Κίνας- One Belt One Road (OBOR). Η Κίνα ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει το έργο, διαθέτοντας και την τεχνογνωσία του υδροηλεκτρικού έργου του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού έργου παγκοσμίως. Στόχος της είναι να εξεύρει εναλλακτικές οδούς για την ταχύτερη και με χαμηλότερο κόστος προώθηση του εμπορίου της στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες κινεζικές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου θα ανέλθει σε 17 δισ. δολ., θα απαιτηθούν εργασίες δέκα ετών και θα προηγηθεί μηχανική μελέτη. Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, σε επίσκεψή του στο Βελιγράδι (2016), είχε την άμεση υποστήριξη της σερβικής ηγεσίας. Αλλά και στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το έργο «τεράστιας σημασίας» στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Alexander Vucic. Παρά το υψηλότατο κόστος, το έργο έχει λάβει προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη των κυβερνήσεων Σερβίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Κίνας. Σύμφωνα με τις προ-μελέτες που έχει εκπονήσει το σερβικό Υπουργείο Φυσικών Πόρων, Ορυχείων και Χωροταξίας, το κανάλι θα έχει μήκος 650 χλμ. και θα απαιτηθούν εκβαθύνσεις/ διαπλατύνσεις στο μεγαλύτερο μέρος της κοίτης των ποταμών Μοράβα (346 χλμ.) και Αξιού (275 χλμ.). Δύσκολα σημεία των ποταμών θα παρακαμφθούν με τεχνητές διώρυγες και κοντά στα σύνορα Σερβίας/ ΠΓΔΜ προβλέπεται η κατασκευή τεχνητού καναλιού 30 χλμ. που θα ενώνει τον Μοράβα με τον Αξιό. Παράλληλα, θα υπάρξουν έργα που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα άρδευσης μεγάλων γεωργικών εκτάσεων ενώ θα επιτραπεί η λειτουργία υδροηλεκτρικών σταθμών σε όλο το μήκος του έργου.
Όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα του καναλιού, τούτο θα έχει μήκος 73 χλμ. και θα καταλήγει στον Θερμαϊκό, από όπου θα λειτουργεί λιμάνι terminal. Τα 57 χλμ. θα είναι εντός της φυσικής κοίτης του ποταμού, ενώ η υπόλοιπη διαδρομή μέχρι την Θεσσαλονίκη θα γίνεται με τεχνητό κανάλι εντός του ποταμού.
Όπως αναφέρθηκε, κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι (2016), ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, συζήτησε διεξοδικά την κατασκευή του καναλιού που αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα της σερβικής ηγεσίας. Η εξειδικευμένη κινεζική εταιρεία China Gezhouba Group Corporation παρέδωσε στο Βελιγράδι ολοκληρωμένη έκθεση σχεδιασμού του έργου καθορίζοντας τα επόμενα βήματα για τα οποία είναι αναγκαία η συναίνεση Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το θέμα είναι εξαιρετικά επίκαιρο μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής του Δούναβη της ΕΕ (2011), μιας ολιστικής πολιτικής που καλύπτει όλες τις πτυχές του Δούναβη (μεταφορές, περιβάλλον, οικονομία, τουρισμό, γεωργία, περιφερειακή πολιτική) με εφαρμογή επί των παραδουνάβιων χωρών (μελών της ΕΕ και μη μελών). Το θέμα εντάσσεται επίσης στα πλαίσια της Κοινότητας Μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων (2010) καθώς και της αναθεωρημένης Συνθήκης του Καθεστώτος Ναυσιπλοΐας του Δούναβη.
Το σύστημα των πλωτών οδών της Ευρώπης (inland waterways) συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και των Βαλκανίων. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Δούναβη θα διευρυνθούν, εφόσον η μεταφορά εμπορευμάτων αποκτήσει και ναυτιλιακή διάσταση (maritime dimension) με την δυνατότητα ναυσιπλοΐας πλοίων sea-river. Για τους ανωτέρω λόγους, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας στην Επιτροπή του Δουνάβεως. Την 3/12/14 οι υπουργοί Μεταφορών των παραδουνάβιων χωρών, δεσμεύθηκαν να προωθήσουν τις μεταφορές του Δούναβη. Πρόκειται για τις χώρες Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουκρανία [7].

Μεταφορικό σκάφος πλέει στον Δούναβη, στην Μπρατισλάβα, στην Σλοβακία, στις 26 Ιανουαρίου 2016. REUTERS/David W Cerny
————————————————————————-
Την 12/7/17 πραγματοποιήθηκε στην Τεργέστη η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, σε ανώτατο επίπεδο. Συμμετείχαν έξι κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία) η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η ΕΕ. Οι Σύνοδοι Κορυφής από το 2014 ονομάστηκαν «Berlin Process» διότι άρχισαν με γερμανική πρωτοβουλία στην επέτειο των 100 ετών από την κήρυξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Σύνοδο, ο Τομέας των Μεταφορών ανέβηκε στις προτεραιότητες των δύο πλευρών με την υπογραφή της Συνθήκης της Κοινότητας Μεταφορών μετά από διαπραγματεύσεις δέκα ετών [8]. Η Συνθήκη της Κοινότητας Μεταφορών σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο στόχος της είναι να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια κοντινότερα στην ΕΕ με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ τους και με την ΕΕ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με την θέση σε εφαρμογή της Συνθήκης, η ΕΕ δεσμεύθηκε για χρηματοδοτική βοήθεια ποσού 250 εκατ. € προοριζόμενου για προγράμματα υποδομής και περιφερειακές μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα «Connectivity Package» με 194 εκατ. € σε επιχορηγήσεις (grants) και επενδύσεις 500 εκατ. € για επτά νέα περιφερειακά προγράμματα βελτίωσης των μεταφορών και της ενέργειας. Η ημερήσια διάταξη του Connectivity εστιάζεται στους Διευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών, την προσέλκυση επενδύσεων, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη. Οι συνολικές επενδύσεις που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΒRD) ήταν ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η EBRD θεωρείται παραδοσιακά υπέρμαχος της ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, χρηματοδοτώντας τις υποδομές ενέργειας και μεταφορών τους και την σύνδεσή τους με γειτονικές χώρες. Τούτο γίνεται σε συνεργασία της ΕΕ με διεθνή χρηματοδοτικά όργανα προς προώθηση περιφερειακών προγραμμάτων στα πλαίσια της ημερήσιας διάταξης της Connectivity. Η EBRD είναι ένας από τους βασικούς θεσμικούς επενδυτές των Δυτικών Βαλκανίων με συνολική χρηματοδότηση ανερχόμενη σε 10 δισ. ευρώ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ
Ως επακόλουθο των εξελίξεων αυτών, η προώθηση του σχεδίου του καναλιού Μοράβα/Αξιού και η ένταξη του έργου στα ΤΕΝ-Τ είναι μόνο θέμα χρόνου και η συγκυρία είναι εξαιρετική. Το έργο δίνει νέα ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλλει την κομβική της θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και την θετική της παρουσία στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο: «Πεδίον δόξης λαμπρόν» για την οικονομική διπλωματία και πέραν αυτής.
Ενώ η Ελλάδα έχει ιστορική παρουσία δύο αιώνων στις μεταφορές του Δούναβη με τα «σλέπια» (φορτηγίδες) των Ελλήνων που διέσχιζαν τον Δούναβη, όμως «έλαμψε» δια της απουσίας της από την Σύνοδο Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που, από πλευράς σημασίας, χαρακτηρίζεται ως «Βαλκανικό Marshall Plan».
Όταν όλοι αντιληφθούν την σημασία και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα από το κυοφορούμενο έργο, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πολιτική παρουσία της χώρας καθώς και οικονομοτεχνική–κατασκευαστική από πλευράς των ειδικευμένων ελληνικών εταιρειών ώστε να αποκομισθούν όλα τα εν δυνάμει οφέλη από αυτό. Μια ολιστική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, γεωστρατηγικές και περιβαλλοντικές είναι απαραίτητη.
*Το άρθρο αυτό έχει δημοσιευθεί στο τεύχος Δεκεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018 (αρ. 49) του Foreign Affairs The Hellenic Edition
ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ:
[1] Study of the Navigable Waterway between the Danube and the Aegean Sea, Brokonsult AB,Sweden, 1979, 6 τόμοι.
[2]ΠΓΔΜ: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
[3]Η προτεινόμενη υδάτινη οδός ακολουθούσε τον Μοράβα Ποταμό από την εκβολή του στον Δούναβη κοντά στο Smederovo (50 χλμ νοτίως του Βελιγραδίου). Ένα κανάλι 30 χλμ θα συνέδεε τον ποταμό Μοράβα με τον ποταμό Pcinja, παραπόταμο του Αξιού(Vardar) (40 χλμ ανατολικά των Σκοπίων). Οι πόλεις Νις και Σκόπια θα συνδέονταν με το κανάλι με δύο πλευρικά κανάλια. Το ελληνικό τμήμα είχε μήκος 73 χλμ. Το μήκος που διέσχιζε Σερβία/ FYROM ήταν 577 χλμ. Το συνολικό μήκος του waterway –άνευ των δύο πλευρικών καναλιών- ήταν 650 χλμ και θα περιλάμβανε 63 steps (ήτοι, 58 shiplocks και 5 ship elevators). Στο τμήμα που αφορούσε την Σερβία/ΠΓΔΜ (κατά υπολογισμούς 1979) μπορούσαν να αρδεύονται 114.500 εκτάρια γης. Δεν υφίσταντο αντίστοιχοι υπολογισμοί για το ελληνικό τμήμα. Για λόγους διαχείρισης υδάτινων πόρων προβλέπονταν 33 reservoirs ύδατος στο τμήμα Αξιού (Vardar). (Χάρτης Πηγή: “Study of the navigable waterway between the Danube and the Aegean Sea” UNDP, 1979.)
[4] Στην Σύμβαση Ναυσιπλοΐας του Δουνάβεως (2007), που αναθεώρησε την Σύμβαση του Βελιγραδίου (1948), η Ελλάδα έλαβε καθεστώς παρατηρητή.
[5] Αντώνης Μπρεδήμας: Η Διώρυγα «Ερντογαν» στην Ανατολική Θράκη υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου, Τιμητικός Τόμος Σπυρίδωνος Βρέλλη, Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2014.
[6] 27/1/2013 Tanjug Daily News. Το πρωτόκολλο προβλέπει την βοήθεια της Κίνας με εμπειρογνώμονες για τις γαιοτεχνικές και γαιοδετικές έρευνες της Σερβίας.
[7] Αργότερα προσχώρησαν και η Σερβία και Ουγγαρία
[8]Μόνον η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν υπέγραψε για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και της ζητήθηκε να υπογράψει το δυνατόν συντομότερο για να απελευθερωθεί η χρηματοδοτική βοήθεια.
Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved

***  «Οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ προσφέρεται στην Ελλάδα»! ΤΙ ΕΓΙΝΕ με αυτό;..
Θυμάστε το 2012; Tότε που η Ελλάδα βρισκόταν σε δίνη οικονομική, μία δίνη που οδήγησε στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και το 2015 οδήγησε στους ΣΥΡΙΖΑΝ-ΕΛ;
Από την αρθρογραφία της εποχής βρήκαμε τον ΒΗΜΑτοδότη με ημερομηνία 15/11/2012. Η στήλη ξεκινά με το κάτωθι κείμενο.
«Ένα ολόκληρο θαλάσσιο οικόπεδο, στην κυπριακή ΑΟΖ προσφέρει η Κύπρος στην Ελλάδα, προς πλήρη αξιοποίηση. Ήδη ο υποψήφιος για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου κ. Γ. Λιλλήκας ενημέρωσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία ότι η Κύπρος προτίθεται να παραχωρήσει στην Ελλάδα ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ (όπου έχουν εντοπισθεί πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου) «με τους ίδιους όμως όρους που παραχωρούνται τα οικόπεδα σε άλλες διεθνείς εταιρείες», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα πάντα στήριζε την Κύπρο και η Κύπρος θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντεπεξέλθει στις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά».»
~
Έχετε υπ όψιν σας τι έγινε εκ τότε; Tο σίγουρο είναι πως τρυπάνι δεν είδαμε. Θα είχε αξία στο μέλλον οι ιστορικοί να αποκαλύψουν τι ακριβώς έγινε και φυσικά αν πράχθηκαν

***  «Βόμβα» από Καμμένο- Yπάρχει σχέδιο εξαγοράς των βουλευτών μου…

Καταγγελίες για σχέδιο εξαγοράς και τρομοκράτησης βουλευτών των ΑΝΕΛ έκανε ο Πάνος Καμμένος από τη Βουλή, μετά την κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός και της Εκτελεστικής Γραμματείας.
Μάλιστα, ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα για τις απειλές και τις πιέσεις που, όπως, είπε, δέχονται βουλευτές και στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από «νεοφασίστες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων».
~&*  ΔΗΛΩΣΕΙΣ Πάνου Καμμένου για πογρομ και απειλές σε βουλευτές με | ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ | ΒΟΥΛΗ : https://youtu.be/B4Vm9Ze5k38  .-
~ Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και όπως είπε είναι στη διάθεση του εισαγγελέα τα κινητά των βουλευτών και των στελεχών των ΑΝΕΛ ώστε αν ελεγχθούν τα απειλητικά sms και e-mail. Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου, όπως είπε, προκειμένου να βρεθεί το κέντρο που έχει οργανώσει την τρομοκράτηση αυτή.
Απειλές σε κινητά και σταθερά
Όπως κατήγγειλε, «κατά το πέρας της συνεδρίασης της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δέχθηκα σε προσωπικό λογαριασμό στο twitter μια κόπια ενός λογαριασμού ο οποίος δημοσίευσε το σύνολο των προσωπικών στοιχείων των βουλευτών, των στελεχών και των μελών των ΑΝΕΛ προκειμένου να ξεκινήσει ένα πογκρόμ απειλών σε όλη την Ελλάδα, κατευθυνόμενο από στελέχη της ΝΔ, όπως προκύπτει και από συγκεκριμένα sms που έφυγαν κατά λάθος και προς στελέχη των ΑΝΕΛ.
Αυτές οι απειλές προχώρησαν σε κινητά τηλέφωνα, σε σταθερά τηλέφωνα οικιών και γραφείων βουλευτών αλλά και στελεχών των ΑΝΕΛ, απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία οδήγησαν και σε απειλητικές προσυγκεντρώσεις σε γραφεία των ΑΝΕΛ αλλά και σε σπίτια στελεχών προκειμένου να υποχρεώσουν τα στελέχη αυτά να εγκαταλείψουν του Ανεξάρτητους Έλληνες» προσέθεσε ο κ. Καμμένος.
«Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός που είχε σαν αποτέλεσμα χθες στα Χανιά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης όπου ήταν παρούσα η υπουργός Τουρισμού, κ. Κουντουρά, να έχουμε ένα στημένο τηλεοπτικό σόου όπου με επικεφαλής τον πρώην κρατούμενο των φυλακών, κ. Παντελή Καπαρουδάκη, στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και υπαλλήλων συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου να γίνει μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος κατά των ΑΝΕΛ, ενός κλίματος το οποίο θα οδηγούσε, όπως εκείνοι επιθυμούσαν, στο να φυλλορροήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες», σημείωσε.
~ «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι ΑΝΕΛ δεν φυλλοροούν. Θέλω να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι αυτού του είδους η προπαγάνδα εις βάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα μείνει αναπάντητη: Ζητάμε ομόφωνα, άμεσα δικαστική διερεύνηση με εμπλοκή του εισαγγελέα. Δίνουμε όλα τα κινητά τηλέφωνα της ΚΟ και των στελεχών μας στην διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποδειχθεί ποιός προσπαθεί, ουσιαστικά σε συνέχεια και αυτών που ειπώθηκαν στη Βουλή να καταλύσει το πολίτευμα. Γιατί περί καταλύσεως του πολιτεύματος πρόκειται η προσπάθεια η οποία γίνεται για εκφοβισμό στελεχών ενός δημοκρατικού κινήματος» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.
Καμμένος για Σκοπιανό: Θα κάνουμε τα πάντα για να μην περάσει η συμφωνία
«Θα κάνουμε οτιδήποτε για να μην έρθει στη Βουλή αυτή η συμφωνία», είπε ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Ερωτηθεί μάλιστα αν αυτό σημαίνει ότι θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, απάντησε: «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Ερωτηθείς για το ποιος είναι ο χρόνος που πιστεύει πως θα έρθει η συμφωνία, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι θα είναι το 2019, καθώς τα Σκόπια θα πρέπει να εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Χαρακτήρισε τη συμφωνία είναι προσχέδιο που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και εκτίμησε ότι δεν θα περάσει από τα Σκόπια.
Ο Πάνος Καμμένος μίλησε και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος. Αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αν ποτέ φτάσει η συμφωνία στη Βουλή, να ψηφιστεί από 180 βουλευτές.
«Πουλημένος» ο Δημήτρης Καμμένος – Επίθεση σε Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος τω ΑΝΕΛ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να μας πει εάν είναι αυτός στην κυβέρνηση τι θα κάνει, καθώς δέχεται και το erga omnes και τη σύνθετη ονομασία». Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι άλλα λέει στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό και ότι έχει παρασυρθεί και έχει γίνει συνοδοιπόρος της Χρυσής Αυγής, ακούγοντας τις ακραίες φωνές μέσα στο κόμμα του.
Στήριξε τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Σγουρίδη, λέγοντας ότι δεν είπε όσα του αποδίδονται σχετικά με ανταλλάγματα. «Το σχέδιο της ΝΔ ήταν ρίξει την κυβέρνηση για να μην υπάρξουν τα θετικά από την έξοδο από το Μνημόνιο και γιατί δεν θέλει να προχωρήσει η πάταξη της διαφθοράς και τη διερεύνηση των σκανδάλων».
Απέδωσε σε εξαγορά τη στάση του Δημήτρη Καμμένου και μάλιστα είπε ότι προσπάθησε να επηρεάσει ακόμα δυο βουλευτές, όμως «οι ΑΝΕΛ δεν φυλλορροούν». Κατήγγειλε ότι πίσω απ’ όσα συμβαίνουν με στελέχη των ΑΝΕΛ είναι και δημοσιογραφικά κέντρα, που κατέχουν «Εσκομπάρ» με 2,5 τόνους ηρωίνη από την Τουρκία, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και σε άλλο ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης που θέλει να πέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  newsit.gr

***  Γιατί θα φύγουν νύχτα… 
~Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία κατά την τριετία 2015 -18 να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της κρίσης χρεοκοπίας του 2010. Αν δεν είχε προκύψει το «ατύχημα” ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έστω και με τις άτολμες και ημιτελείς μεταρρυθμίσεις και λόγω του ιδιαίτερα ευνοϊκού κλίματος στη διεθνή οικονομία το ελληνικό ΑΕΠ το 2017 θα είχε αφήσει πολύ πίσω τα 200 δισ. ευρώ και θα είχε σαν ορατό στόχο τα 230 δισ. ευρώ του 2008.
Η Ελλάδα από τα 233 δισ. ευρώ ΑΕΠ του 2008 έχασε περίπου το 25% μέχρι το 2014 και έκτοτε αντί να αντιδράσει σαν πιεσμένο ελατήριο αυτό παραμένει κολλημένο στα πέριξ των 180 δισ. ευρώ σχεδόν μια δεκαετία μετά.
Αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην παγκόσμια ιστορία καθώς μόνο σοβιετικού τύπου οικονομίες, οι οποίες στερούνται αγοραίων αντανακλαστικών μένουν για πολλά χρόνια σε τέλμα. Οι οικονομίες αυτές καθώς δεν διαθέτουν ευελιξία προσαρμογής συνήθως οδηγούνται σε καθολική κατάρρευση.
Κατά τη μεγάλη κρίση του ‘29 π.χ. στις ΗΠΑ (που είναι η μεγαλύτερη κρίση της νεώτερης ιστορίας, η οποία έγινε παγκόσμια και δρομολόγησε την άνοδο του φασισμού και του κομμουνισμού στην Ευρώπη και κατέληξε με το Β’ Π.Π.) το ΑΕΠ από 1,057 τρισ. δολ. το 1929 έπεσε το 1933 μέχρι τα 778 δισ. δολ. σημειώνοντας πτώση 26%. Τρία χρόνια αργότερα το 1936 το ΑΕΠ είχε φτάσει το 1,062 τρισ. δολ. ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό.
Στην Ελλάδα το 2018 συμπληρώνονται 8 χρόνια κρίσης και το ΑΕΠ παραμένει κατά 20% χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχε φτάσει το 2008. Τούτο την καθιστά τη μεγαλύτερη κρίση χρεοκοπίας στον Δυτικό Κόσμο και σίγουρα θα αποτελέσει πεδίο μελέτης για το πως ο λαϊκισμός μπορεί να καταστρέψει μια χώρα…
 Τα σημάδια ανάκαμψης που υπάρχουν στην οικονομία είναι ασθενικά για τα δεδομένα της πτώσης που έχει προηγηθεί και περισσότερο συνιστούν αυτόματες αντιδράσεις παρά στοιχεία αντιστροφής της διαδικασίας.
Τούτο συμβαίνει γιατί δεν έχουν διορθωθεί οι παθογένειες που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010. παθογένειες οι οποίες κυρίως συνίστανται στο αντιπαραγωγικό, πελατειακό και παρασιτικό δημόσιο, το υψηλό κόστος συνταξιοδοτικής δαπάνης και τον συνδυασμό διαφθοράς και γραφειοκρατίας.
Επιπλέον η Ελλάδα παράγει περισσότερους αριστερούς και αριστερή ιδεολογία απ’ όση μπορεί να αφομοιώσει μια κοινωνία-οικονομία με τα μεγέθη της. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.
Το 2017 η κυβέρνηση προέβλεπε αρχικά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% και τελικά πέτυχε περίπου το μισό του στόχου. Φέτος τα πράγματα δεν αναμένεται να πάνε καλύτερα και τούτο γιατί όλες οι προβλέψεις για ανάπτυξη στην Ε.Ε. αναθεωρούνται συνεχώς τους τελευταίους μήνες επί τα χείρω…
Στην αρχή του χρόνου όταν η κυβέρνηση περίμενε ανάπτυξη για το 2018 περί το 2,5% η στήλη εκτιμούσε σαν πιο ρεαλιστικό το σενάριο αυτών που την έβλεπαν μεταξύ 1,5-1,9%.
Τώρα με τις αρνητικές αναθεωρήσεις στην Ε.Ε. πρέπει να προβάλλεται κάτω από το 1,5% και αν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί το κλίμα κατά το δεύτερο εξάμηνο, κάτι που είναι πολύ πιθανό ενδέχεται να δούμε και εκπλήξεις…
 Το θέμα της συγκυρίας αναλύει πολύ εύστοχα ο Ιμπραήμ Ραμπαρί της Citigroup ο οποίος είναι και ο αναλυτής που πριν μερικά χρόνια επινόησε τον όρο Grexit.
Σε συνέντευξή του στα πλαίσια του «7th Greek Investment Forum» στη Νέα Υόρκη προχθές ανέφερε πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα προκύπτει σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία όσο και η οικονομία της Ευρωζώνης, επιβραδύνονται.
«Η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Είναι δυστυχές ότι αυτό συμβαίνει στον τελευταίο κύκλο ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία» είπε.
Ο ίδιος σημείωσε πως «Δεν υφίσταται πλέον θέμα Grexit» για να συμπληρώσει πως «η εκτίμηση αυτή δεν ισχύει επ’ αόριστον, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν. Ωστόσο, το Grexit δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και αυτό είναι ένα από τα θετικά».
Η εκτίμηση της στήλης σε γενικές γραμμές είναι σύμφωνη με αυτή την άποψη. Τα δυο τελευταία χρόνια δεν έχει πάψει να επαναλαμβάνει πως η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης εγκυμονεί τον κίνδυνο να μας προλάβει στο τέλμα ο επόμενος κύκλος μιας διεθνούς επιβράδυνσης ή ύφεσης. Τούτο τώρα μοιάζει περισσότερο πιθανό σε σχέση με τρεις ή έξι μήνες νωρίτερα.
Μια κρίση αντίστοιχη με εκείνη του 2008 στις διεθνείς αγορές στα επόμενα 2 χρόνια θεωρείται πολύ πιθανή. Αν λάβει χώρα, οι επιπτώσεις σε αδύναμους κρίκους όπως η Ελλάδα θα είναι καταλυτική. Μπροστά της η κρίση του 2010-13 θα μοιάζει με παιδικό πάρτι…
Καταλυτικές θα είναι επίσης και οι πολιτικές εξελίξεις ιδίως αν συνδυαστούν με τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις ανόδου του ιδιόμορφου μετανεωτερικού εθνικισμού σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.
Τα «θεμελιώδη” δεδομένα δηλ. οικονομική δυσαρέσκεια, πολιτισμικές τριβές λόγω μαζικής μετανάστευσης, απώλεια εθνικής ταυτότητας λόγω παγκοσμιοποίησης, η δημογραφική γήρανση κλπ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Στη χώρα η απόδειξη της απάτης ή έστω αυταπάτης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το πιθανότερο είναι μια μετακίνηση της κοινωνίας προς τα δεξιά, επαληθεύοντας τη ρήση πως φασισμός είναι αυτό που ακολουθεί όταν αποτύχει ο σοσιαλισμός.
Η εν εξελίξει δεξιά στροφή μικρή σχέση έχει με τη μεταπολεμική δεξιά παράταξη ή το προπολεμικό Λαϊκό Κόμμα που είχαν σαφή δυτικόστροφο πολιτικό και πολιτισμικό προσανατολισμό. Θυμίζει περισσότερο τις κοινωνικές διεργασίες που έφεραν στην εξουσία κατά το μεσοπόλεμο μετά το κραχ του προηγούμενου κύματος παγκοσμιοποίησης ανθρώπους όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ.
Τα καθεστώτα αυτά μπορεί να επιβιώσουν μόνο δημιουργώντας εξωτερικούς εχθρούς. Στο τέλος όμως καταρρέουν όπως έγινε με την είσοδο των συμμάχων στο Βερολίνο ή εκ των έσω όπως έγινε με τη σοβιετία. Φυσικά αφήνουν πίσω ερείπια.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις και συνθήκες αυτή τη φορά είναι τέτοιες που δύσκολα μπορεί να ανακοπεί η αλληλεπίδραση όλων των συμμετεχόντων του πλανήτη.
Η νοσταλγία του ολοκληρωτισμού που εκπέμπει το κίνημα του «εθνολαϊκισμού” περισσότερο μοιάζει με έναν νευρικό σπασμό νοσταλγίας μιας αυθαίρετα εξιδανικευμένης εκδοχής του παρελθόντος, του έθνους κράτους, της παραδοσιακής οικογένειας της δημόσιας ασφάλειας, της σαφούς καθορισμένης με θρησκευτικούς όρους σεξουαλικής ταυτότητας. Τούτα όμως συνέβαιναν κατά την εποχή που ο πλανήτης δεν αριθμούσε πάνω από 2-3 δισ. ψυχές οι οποίες είχαν περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας και οικονομικής αλληλεπίδρασης.
Η Δύση δεν είναι Κίνα να αποφασίζει το Κόμμα πως θα ζούμε και τι θα διαβάζουμε. Στην αναμέτρηση αυτή ο ολοκληρωτισμός θα πέσει εκ των έσω καθώς ο δυτικός τρόπος ζωής έχει αρχίσει να διαβρώνει ήδη τις υπανάπτυκτες πολιτικά κοινωνίες. Τα εκατομμύρια κινέζοι που με την άδεια του κόμματος επισκέπτονται τη Δύση είναι ήδη ξενιστές του «ιού” της δημοκρατίας και του διαφωτισμού. Το Ισλάμ ανθίσταται ιδεολογικά χωρίς όμως να απορρίπτει τα υλικά αγαθά του πολιτισμού των απίστων.
Toυ Κώστα Στούπα για τον capital

 ***  ΣΥΜΦΩΝΙΑ για το ΧΡΕΟΣ!Τι λείπει από το «πακέτο»; Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες;… 
Εμφανώς ανακουφισμένοι εμφανίστηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης μετά το ολονύχτιο θρίλερ στο Λουξεμβούργο, το οποίο μπορεί να κατέληξε σε συμφωνία, ωστόσο λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα λόγω των γερμανικών αντιστάσεων.
Αφήνοντας κανείς στην άκρη τα αναμενόμενα διθυραμβικά σχόλια των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Κριστίν Λαγκάρντ για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα και τις ιστορικές στιγμές που ζει η χώρα μετά το δραματικό φλερτ με το Grexit, θα πρέπει να δει το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι απέχει από τις δυνατότητες και τις παρεμβάσεις που ενσωμάτωνε η απόφαση του περσινού Eurogroup, αλλά απέχει και από τις ακραίες, μινιμαλιστικές θέσεις του Βερολίνου, που θα καθιστούσαν το πακέτο ελλιπές και διόλου πειστικό για τις αγορές.
Τα βασικά σημεία για το χρέος είναι τα εξής:
1. Η κατάργηση της ποινής επιτοκίου που προβλεπόταν στα ομόλογα της επαναγοράς του 2012, αρχής γενομένης από το 2018.
2. Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, τα οποία υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ. Η επιστροφή θα γίνει σε εξάμηνες δόσεις από τον φετινό Δεκέμβριο ως τον Ιούνιο του 2022, για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών ή για άλλου είδους, συμφωνημένες, επενδύσεις.
Και τα δύο παραπάνω μέτρα θα ενεργοποιούνται υπό τον όρο της θετικής αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης επιτήρησης, που ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
3. Το «πάγωμα» της καταβολής τόκων για δάνεια του 2ου Μνημονίου, ύψους περίπου 96,6 δισ. ευρώ, για άλλα 10 χρόνια, δηλαδή ως το 2033.
4. Η επιμήκυνση του μέσου χρόνου ωρίμανσης δανείων του 2ου Μνημονίου για 10 χρόνια.
5. Η καταβολή δόσης (η τελευταία του προγράμματος) ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. ευρώ θα πάνε για τις δανειακές ανάγκες και τα υπόλοιπα στο «μαξιλάρι», το οποίο υπολογίζεται στα 24,1 δισ. ευρώ και καλύπτει τη χώρα για τουλάχιστον 22 μήνες μετά από τον Αύγουστο.
Τι λείπει από το «πακέτο»; Ποιες είναι οι γκρίζες ζώνες;
Κατ’ αρχάς, η επιμήκυνση που συμφωνήθηκε είναι όντως μεγαλύτερη από την 3ετία που προωθούσε η γερμανική πλευρά, αλλά δεν φτάνει στην 15ετία, που προέβλεπε η περσινή απόφαση του Eurogroup. Επιπλέον, απουσιάζει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή ο αυτόματος μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους, πάνω στον οποίο εργάστηκαν επί σχεδόν 12 μήνες οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες, καθώς το Βερολίνο δεν ήρε το βέτο του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ερωτήθηκαν για το θέμα, όλοι, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση, απλώς παρέπεμψαν στη δέσμευση για επανεξέταση της βιωσιμότητας του χρέους το 2033 και στη λήψη νέων μέτρων αν κριθεί αναγκαίο. Όσο για την ελληνική πλευρά, παρότι πέρυσι η γαλλική πρόταση πανηγυρίστηκε, αυτή τη φορά μάλλον επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η σημασία της και να αναδειχθεί η συμφωνία για τις επιμηκύνσεις.
Επιπλέον, η τελική δόση είναι μεν μεγαλύτερη από τον αρχικό σχεδιασμό για 11,7 δισ. ευρώ, αλλά δεν έφτασε στα 21,7 δισ. ευρώ, κάτι που θα επέτρεπε την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, που διαμορφώνονται σε περίπου 10,4 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις πληροφορίες που ήθελαν το Βερολίνο να αρνείται μια τόσο μεγάλη δόση, προκειμένου να κρατήσει «ζεστό» το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποχωρώντας τελικά στο θέμα της επιμήκυνσης. Σημειωτέον ότι το «μαξιλάρι» δεν μπορεί να «αγγιχθεί» από την Αθήνα, παρά μόνο σε συμφωνία με τον ESM.
Γκρίζα ζώνη τα υψηλά πλεονάσματα
Ως γκρίζα ζώνη θα πρέπει να χαρακτηριστούν και οι μακροπρόθεσμες παραδοχές για τα πλεονάσματα, τα οποία, όπως παραδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος, θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που θα επιθυμούσε. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% ως το 2060, κάτι που προϋποθέτει -εκτός από βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης- τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται πως «η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα είναι το βασικό συστατικό της βιωσιμότητας του χρέους».
Και το ΔΝΤ; Η Κρ. Λαγκάρντ φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι τα νέα μέτρα για το χρέος εξασφαλίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Ωστόσο, ρητά και κατηγορηματικά διατύπωσε επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι οι παραδοχές των Ευρωπαίων για ΑΕΠ και πλεονάσματα είναι αισιόδοξες. Τις επιφυλάξεις αυτές θα τις διατυπώσει το ΔΝΤ στη δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας την επόμενη εβδομάδα.
Απέφυγε τις θριαμβολογίες ο Τσακαλώτος
Αποτιμώντας τη συμφωνία, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσαν ευχαριστημένοι, αλλά απέφυγαν τις θριαμβολογίες, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος προς τις αγορές δεν είναι ακόμα στρωμένος, εξ ου και απέφυγαν να προσδιορίσουν το χρονικό σημείο της επόμενης έκδοσης.
Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι πλέον η ατζέντα αλλάζει, ότι οι πολίτες θα μπορέσουν σιγά-σιγά να νιώσουν στην τσέπη τους τη διαφορά και ότι η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια να ασκήσει πολιτική. Ωστόσο, στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν το μήνυμα ήταν σαφές: ό,τι κάνετε πρέπει να είναι σε συμφωνία με τους δανειστές.
Πηγή: iefimerida.gr και το κείμενο-έρευνα είναι του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

***  EKTAKTO! Θα κάνει Διάγγελμα ο Τσίπρας;…Αυριο Παρασκευή  22-01-2018

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup αναμένεται να κάνει μέσα στην ημέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Τα ξημερώματα, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, που προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του ΕFSF κατά 10 χρόνια, περίοδο χάριτος 10 ετών και δόση 15 δισ. ευρώ.
* O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε πως η χώρα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο με «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους επόμενους 22 μήνες.
cnn


***  Αθλητικά Νέα :

*** ΧΘΕΣ  20-06-2018 :
~* ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 1-0 .- ^
~*  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ   1-0  .- ^
~* ΙΡΑΝ  - ΙΣΠΑΝΙΑ  0-1 .-^

*** ΣΗΜΕΡΑ  21-06-2018 :
~**   ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΟΥ   1-0 .- ^
Το  γκολ : 34΄ Μπαππέ Έγραψε ιστορία ο Κιλιάν Εμπαπέ με το γκολ που πέτυχε απέναντι στο Περού και έδωσε το προβάδισμα στη Γαλλία.  ,





~**  ΔΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ   1-1 .- ^
Τα  γκολ : 7΄ Έριξεν Ο Έρικσεν πέτυχε γκολάρα κάνοντας το 1-0 για τη Δανία στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης με την Αυστραλία 38΄πεν. Γκέντινακ 38' Γκοοοολ! Η Αυστραλία ισοφαρίζει σε 1-1 με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γέντινακ. ,

~**  ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  - ΚΡΟΑΤΙΑ  0-3 .- ^
Τα  γκολ :Στο 53’ ο Ρέμπιτς ξεδίπλωσε την… μυθική γκάφα του Καμπαγέρο και με γυριστό άνοιξε το σκορ. Στο 80’ ήρθε κι έδεσε το… γλυκό. Ο παικταράς Μόντριτς «χόρεψε» τον Οταμέντι, εξαπέλυσε σουτάρα και έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην χρβάτσκα. Σα να μην έφτανε αυτό, στις καθυστερήσεις ο Ράκιτιτς από κοντά έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Κροατίας, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0.

*** ΜΟΥΝΤΙΑΛ ποδοσφαίρου ΡΩΣΙΑ
Πρόγραμμα αγώνων - Αποτελέσματα
  1ος Όμιλος
14/06 (Μόσχα) Ρωσία-Σαουδική Αραβία 5-0
15/06 (Εκατέρινμπουργκ) Αίγυπτος-Ουρουγουάη 0-1
19/06 (Αγία Πετρούπολη) Ρωσία-Αίγυπτος 3-1
20/06( Ροστόφ ον Ντον) Ουρουγουάη-Σαουδική Αραβία 1-0
25/06 (Σαμάρα) Ουρουγουάη-Ρωσία
25/06 (Βόλγκογκραντ
)

2ος Όμιλος
15/06 (Αγία Πετρούπολη) Μαρόκο-Ιράν 0-1
15/06 (Σότσι) Πορτογαλία-Ισπανία 3-3
20/06 (Μόσχα) Πορτογαλία-Μαρόκο 1-0
20/06 (Καζάν) Ιράν-Ισπανία 0-1
25/06 (Σαράνσκ) Ιράν-Πορτογαλία
25/06 (Καλίνινγκραντ) Ισπανία-Μαρόκοουδική Αραβία-Αίγυπτος
      

   3ος Όμιλος
16/06 (Καζάν) Γαλλία-Αυστραλία 2-1
16/06 (Σαράνσκ) Περού-Δανία 0-1
21/06 (Εκατέρινμπουργκ) Γαλλία-Περού 1-0
21/06 (Σαμάρα) Δανία-Αυστραλία  1-1 

4ος Όμιλος
16/06 (Μόσχα) Αργεντινή-Ισλανδία 1-1
16/06 (Καλίνινγκραντ) Κροατία-Νιγηρία 2-0
21/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Αργεντινή-Κροατία 0-3 
22/06 (Βόλγκογκραντ) Νιγηρία-Ισλανδία
26/06 (Αγία Πετρούπολη) Νιγηρία-Αργεντινή
26/06 (Ροστόφ ον Ντον) Ισλανδία-ΚροατίαΝ

 5ος Όμιλος
17/06 (Σαμάρα) Κόστα Ρίκα-Σερβία 0-1
17/06 (Ροστόφ ον Ντον) Βραζιλία-Ελβετία 1-1
22/06 (Αγία Πετρούπολη) Βραζιλία-Κόστα Ρίκα
22/06 (Καλίνινγκραντ) Σερβία-Ελβετία
27/06 (Μόσχα) Σερβία-Βραζιλία
27/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Ελβετία-Κόστα Ρίκα

6ος Όμιλος
17/06 (Μόσχα) Γερμανία-Μεξικό 0-1
18/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Σουηδία-Νότια Κορέα 1-0
23/06 (Σότσι) Γερμανία-Σουηδία
23/06 (Ροστόφ ον Ντον) Νότια Κορέα-Μεξικό
27/06 (Καζάν) Νότια Κορέα-Γερμανία
27/06 (Εκατέρινμπουργκ) Μεξικό-Σουηδία

7ος Όμιλος

18/06 (Σότσι) Βέλγιο-Παναμάς 3-0
18/06 (Βόλγκογκραντ) Τυνησία-Αγγλία 1-2
23/06 (Μόσχα) Βέλγιο-Τυνησία
24/06 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Αγγλία-Παναμάς
28/06 (Καλίνινγκραντ) Αγγλία-Βέλγιο
28/06 (Σαράνσκ) Παναμάς-Τυνησία

8ος Όμιλος

19/06 (Μόσχα) Πολωνία-Σενεγάλη  1-2
19/06 (Σαράνσκ) Κολομβία-Ιαπωνία 0-1
24/06 (Εκατέρινμπουργκ) Ιαπωνία-Σενεγάλη
24/06 (Καζάν) Πολωνία-Κολομβία
28/06 (Βόλγκογκραντ) Ιαπωνία-Πολωνία
28/06 (Σαμάρα) Σενεγάλη-Κολομβία

Φάση των «16»
50. 30/06 (Καζάν) 1ος 3ου ομίλου-2ος 4ου ομίλου
49. 30/06 (Σότσι) 1ος 1ου ομίλου-2ος 2ου ομίλου
51. 01/07 (Μόσχα) 1ος 2ου ομίλου-2ος 1ου ομίλου
52. 01/07 (Νίζνι Νόβγκοροντ) 1ος 4ου ομίλου-2ος 3ου ομίλου
53. 02/07 (Σαμάρα) 1ος 5ου ομίλου-2ος 6ου ομίλου
54. 02/07 (Ροστόφ ον Ντον) 1ος 7ου ομίλου-2ος 8ου ομίλου
55. 03/07 (Αγία Πετρούπολη) 1ος 6ου ομίλου-2ος 5ου ομίλου
56. 03/07 (Μόσχα) 1ος 8ου ομίλου-2ος 7ου ομίλου

Προημιτελικοί
57. 06/07 (Νίζνι Νόβγκοροντ) Νικητής 49-Νικητής 50
58. 06/07 (Καζάν) Νικητής 53-Νικητής 54
60. 07/07 (Σαμάρα) Νικητής 55-Νικητής 56
59. 07/07 (Σότσι) Νικητής 51-Νικητής 52

Ημιτελικοί
61. 10/07 (Αγία Πετρούπολη) Νικητής 57-Νικητής 58
62. 11/07 (Μόσχα) Νικητής 59-Νικητής 60

Αγώνας για την τρίτη θέση
63. 14/07 (Αγία Πετρούπολη) Ηττημένος 61-Ηττημένος 62

Τελικός
64. 15/07 (Μόσχα) Νικητής 61-Νικητής 62
~
***  Η σύνθεση της Καλαμάτας ’80 στο δρόμο προς τα μετάλλια του φάιναλ φορ 
Την Παρασκευή αρχίζει στο Κλειστό του Μοσχάτου το φάιναλ φορ του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Βόλεϊ Παίδων, με την Καλαμάτα ’80 να διεκδικεί ένα από τα μετάλλια. Η τοπική μας ομάδα θα παραταχθεί με τους εξής παίκτες: Παναγιώτη Βλάσση, Δημήτρη Βραχάτη, Ευθύμιο Φράγκο, Σπύρο Χανδρινό, Γιώργο Ψαρρέα (γεν. 2001), Νέστορα Βλάσση, Ανδρέα και Κωνσταντίνο Κλημεντίδη, Αλέξανδρο Μαργέλη, Παναγιώτη Μασούρα, Νίκο Μπιρμπίλη, Νάσο Πλακιά, Γιάννη Ρίζο, Αριστείδη Χανδρινό (2002), Ηλία Μπούνα, Ηρακλή Παπούλια (2003). Προπονητές της Καλαμάτας ’80 είναι οι Γιώργος Κουλιέρης και Χρήστος Δημητρακόπουλος, ενώ στο πλευρό των παικτών στον πάγκο θα βρεθούν οι Κώστας Βλάσσης και Δήμος Μπουσούνης, μαζί φυσικά με αρκετούς συγγενείς και φίλους που θα δώσουν ηχηρό «παρών» στις κερκίδες.
Οι νεαροί «Λύκοι» θα δώσουν την πρώτη τους «μάχη» αύριο στις 7 μ.μ. με αντίπαλο τον ΑΣΑ Έβρος, το Σάββατο στις 9 μ.μ. θα αντιμετωπίσουν την ΓΕ Ηρακλείου, ενώ την Κυριακή θα παίξουν με την Ελπίδα Αμπελοκήπων (Θεσσαλονίκη).
 ~~***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-                                                                                                                 
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσηςΤρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό ! http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .- 
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .- 

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .- 

~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018: http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html .-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημερωσης .
Δευτέρα 18 Ιουνίου2018: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html .-
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~*
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση . Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara-21-2018.html .-
~* ARFARΑ - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 22 Ιουνίου  2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-

Κωνσταντινούπολη ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6422 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4146  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.437   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

 

 
~









O Π  Καμμένος στη Βουλή 15/06/2018: https://youtu.be/1f-JMztz3a4 .-
Αλήθειες που δεν ακούσατε πουθενα  16/06/2018: https://youtu.be/SqwrJEcuk-k  .-
Ο  υπουργός οικονομικών Σύριζα στη βουλή 15/06/2018: https://youtu.be/6aoKMtYH1vQ  . -
~* Ομιλία  Νο1 αξικου πυροσβέστη Γ. Α . Φέστα ΑΡΦΑΡΑ 16/06/2018: https://youtu.be/8tduzSB42Dk  .-
~*Ομιλία Νο2 αξικου πυροσβέστη Γ Α  Φέστα ΑΡΦΑΡΑ 16/06/2018: https://youtu.be/BrMPSJfAkuw .-
~*Ομιλία Νο3 αξικου πυροσβέστη Γ Α  Φέστα ΑΡΦΑΡΑ 16/06/2018: : https://youtu.be/hfJ-hzJESDY .-
~*Ομιλία Νο4  αξικου πυροσβέστη Γ Α  Φέστα ΑΡΦΑΡΑ 16/06/2018: https://youtu.be/G1omP-m_2bo .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου