Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~ ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !

 
 
 ~ *** KYRIAKH  18  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~ Στην Αθήνα στο Μαιευτήριο  "ΕΛΕΝΑ¨  έρχεται στη ζωή το 4ο εγκονάκι και το 1ο παιδί του Βλάση Σ. Σκούλικα (Πλωτάρχης Π.Ν.) .-
Άς είναι καλότυχο και να το χαίροντε όλοι οι δικοί τους !

 
 
 
 
 
 
 
VIDEO :  
~~Μαιευτήριο  ΕΛΕΝΑ  18/02/2018 Σταματάκος _2_  το 4ο εγκονάκι μας :
https://youtu.be/vwDHSpdoSoE    .-
~ Τα εγκονάκια μας στο κρεβάτι θείου ΒΛΑΣΗ Αρφαρά 12/02/2018: https://youtu.be/QpxYC_sXWS0  .-
~Τα εγκονάκια μας στο κρεβάτι της γιαγιάς παπού  12/02/2018:

~19 Φεβρουαρίου
Αρχίππου (1), Απφίας και Φιλήμονος αποστόλων. Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας (2) (†1589). Μαρτύρων Ασκληπιοδότης, Ησυχίου, Θεοδότου, Μαξίμου και Πολύευκτου. Ιερομάρτυρος Νικήτα, του Ηπειρώτου (†1809). Οσίων Ευγενίου και Μακαρίου, των ομολογητών. Κόνωνος του εν Ιορδάνη και Ραβουλά του συστησαμένου την ομώνυμον Μονήν.
(1) O άγιος Άρχιππος καταγόταν από τις Κολοσσαίς, όπου τον συνάντησε ο Απ. Παύλος, τον κατήχησε και τον βάπτισε χριστιανό. Γρήγορα όμως λόγω της προθυμίας του, του ζήλου του και της ευσέβειάς του αποδείχθηκε σε συστρατιώτη του αποστόλου, ο οποίος τον αναφέρει στις προς Φιλήμονα και Κολασσαείς επιστολές του. Αργότερα συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Ανδροκλέους και πιέσθηκει να αρνηθεί την πίστη του. O Άρχιππος αρνήθηκε και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, τα οποία αντί να τον πτοήσουν τον ενδυνάμωσαν. Τέλος ο μαρτυρικός δια λιθοβολισμού θάνατος χάρισε στον Αρχίππο το στέφανο της δόξης.
(2) Η αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα και καταγόταν από αρχοντική πλούσια οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο Άγγελος Μπενιζέλος και μητέρα της η Συρίγη, γυναίκα στείρα η οποία απέκτησε την αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή. Δώδεκα ετών την πίεσαν να παντρευτεί κάποιο πλούσιο Αθηναίο, ο οποίος όμως την κακομεταχειριζόταν. Τρία χρόνια όμως αργότερα, ο σύζυγός της πέθανε και η αγία απαλλάχθηκε από τη βάναυση συμπεριφορά του. Οι γονείς της την πίεσαν για δεύτερο γάμο, όμως η Φιλοθέη αποφάσισε να γίνει μοναχή και διαθέσει όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων Ελλήνων, γεγονός το οποίο δυσαρεστούσε τούς Τούρκους κατακτητές, οι οποίοι εισέβαλαν στο μοναστήρι και κτύπησαν ανελέητα την Αγία, η οποία παρέδωσε την αγία ψυχή της στις 19 Φεβρουαρίου 1589. 
~***  Ο Εβραίος που ήθελε να γίνει Χριστιανός – Ανέκδοτο λίγο πριν την Σαρακοστή
~ Ένας Εβραίος αποφάσισε να γίνει Χριστιανός και θέλησε να εξετάσει τις εκδοχές του χριστιανισμού για να επιλέξει. Βρίσκει λοιπόν έναν Ορθόδοξο, έναν προτεστάντη κι έναν παπικό. Τους λέει τις προθέσεις του κι εκείνοι συμφωνούν να τον “ξεναγήσουν” στις εκκλησίες τους.
* Πάει ο Εβραίος με τον προτεστάντη μια Κυριακή, μπαίνει στο ναό και βλέπει τους ανθρώπους τακτοποιημένους με τα καλά τους ρούχα, ο καθένας στο κάθισμα του, μπροστά από τον κάθε πιστό μια Καινή Διαθήκη, η χορωδία να λέει τους ύμνους αρμονικά, τα πάντα να λάμπουν από καθαριότητα και μετά το τέλος όλοι του φερθήκαν ευγενικά με πολύ καλούς τρόπους.
Την επόμενη Κυριακή συνεννοήθηκε με τον παπικό να πάει στο δικό του ναό. Μπαίνει μέσα, πλένει τα χέρια, ρίχνει το κέρμα ν ανάψει το λαμπάκι αντί για κερί και κάθεται. Ούτε εκεί όρθιοι, όλοι στα καθίσματά τους με τάξη και αρμονία. Άκουσε και την εγκύκλιο του Πάπα, είδε και τις φωτογραφίες του που δέσποζαν ακόμα και εντός του ναού. Πέρασε η ωρα, τέλειωσε η λειτουργία ,τον καλοδεχθήκαν, τον κέρασαν κι έφυγε.
Την τρίτη Κυριακή κανόνισε να πάει στην Ορθόδοξη εκκλησία. Μπαίνει μέσα και βλέπει άλλους να μιλάνε μεταξύ τους, πολλούς όρθιους γιατί δεν έφθαναν τα καθίσματα, τη νεωκόρο να μαλώνει με μια κυρία γιατί της έσβησε γρήγορα το κερί που άναψε, άκουγε τα μωρά να τσιρίζουν και να μη τα παρατηρεί κανείς, ο παπάς να φωνάζει στον ψάλτη να τελειώσει τα τεριρέμ κλπ. Μόλις τελείωσε η λειτουργία άρχισαν και τα μνημόσυνα, όπου άλλοι έβγαιναν στην εκκλησία κι άλλοι έμπαιναν με θόρυβο και φασαρία..
Ο Ορθόδοξος απογοητεύτηκε από την εικόνα που είδε ο προσήλυτος Εβραίος. Την επόμενη εβδομάδα συναντήθηκαν όλοι για να μάθουν τι αποφάσισε ο Εβραίος. Όταν βρεθήκαν όλοι μαζί τους λέει:
~ Στην προτεσταντική εκκλησιά είδα μεγάλη τάξη και ευγένεια.
Στην παπική είδα μεγάλη αφοσίωση στον πνευματικό σας αρχηγό και τις οδηγίες του ιερέα σας.
Στην ορθόδοξη εκκλησιά είδα τέτοιο μπάχαλο που δεν το περίμενα!!! Ο Ορθόδοξος σκυθρώπιασε απογοητευμένος, ενώ οι άλλοι δυο αναθάρρησαν. Και καταλήγει ο Εβραίος: Θα γίνω Ορθόδοξος!!!
Μα πώς; αναρωτιούνται οι άλλοι.
Ακούστε, λέει ο Εβραίος. Τα δικά σας δικαιολογούνται με την τάξη που έχει ο ένας και την πειθαρχία που έχει ο άλλος. Τούτο εδώ – και δείχνει τον Ορθόδοξο – δεν δικαιολογείται αλλιώς. Με τέτοιο μπάχαλο, μόνο αν έχεις τον Θεό μαζί σου διατηρείσαι 2000 χρόνια!
Ότι πρέπει πριν την νηστεία!
Καλή Σαρακοστή, Πηνελόπη
ΥΓ: Ευχαριστούμε Πηνελόπη. Αληθινή Σαρακοστή σε όλους σας.
~**
*** «Βούλιαξε» από κόσμο η Καλαμάτα για το καρναβάλι (βίντεο & φωτογραφίες) 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καρναβαλική παρέλαση του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού το απόγευμα της Κυριακής.
Χιλιάδες κόσμου, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά και με σύμμαχο τον καιρό, «πλημμύρισαν» την κεντρική πλατεία από νωρίς το μεσημέρι.
Με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο και συμπαραστάτη τον Σωτήρη Γεωργούντζο πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των καρναβαλικών πληρωμάτων.
Μετά το πέρας της παρέλασης οι «locomondo» ανέβηκαν στη σκηνή ξεσηκώνοντας τα πλήθη για περισσότερες από 2 ώρες κρατώντας τον κόσμο στην κεντρική πλατεία έως αργά το βράδυ.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε τους χιλιάδες νέους της Καλαμάτας που συμμετείχαν στο καλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη των προετοιμασιών για το 7ο Καλαματιανό Καρναβάλι.
Αυτή την ώρα η διασκέδαση συνεχίζεται στις καφετέριες και στα μπαρ της πόλης και αναμένεται να κρατήσει μέχρι το πρωί...
Και του χρόνου !

***  Tην τιμητική της έχει η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας 
 
Τέτοιες ημέρες η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έχει την τιμητική της. Δεν υπάρχει δημότης ή επισκέπτης που δεν θα περάσει να κάνει τα εθιμικά ψώνια των ημερών. Το ίδιο έγινε και χθες. Από το πρωί οι πάγκοι είχαν…πάρει φωτιά και ο κόσμος αγόραζε κάθε είδους προϊόντα σε καλές τιμές.
Παράλληλα, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής είχαν φροντίσει να κρατούν το κέφι ζωντανό με διάφορα κεράσματα και χορούς. Α.Π.  

*** Πήγε να πετάξει από Καλαμάτα για Μόναχο και συνελήφθη
Συνελήφθη ένα άτομο που επιχείρησε να ταξιδέψει παράνομα για Γερμανία, μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας
 Συνελήφθη, χθες (18.2.2018) το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
  Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο του ταξιδιωτικού εγγράφου του 28χρονου, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μόναχο Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι το ταξιδιωτικό του έγγραφο άνηκε σε άλλο πρόσωπο.
  Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε ένα (1) Διαβατήριο Αρχών Πακιστάν, το οποίο κατασχέθηκε.
  Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Ξεβράστηκε κι άλλο νεκρό δελφίνι στο Λαγκούβαρδο (φωτογραφίες)
 
Θλίψη και απορία έχει σκορπίσει σε κατοίκους της περιοχής του Λαγκούβαρδου και επισκέπτες της φημισμένης παραλίας το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από είκοσι μέρες, έχουν ξεβραστεί δύο νεκρά δελφίνια. Το πρώτο συμβάν έγινε γνωστό στις 29 Ιανουαρίου όταν κάτοικος της περιοχής κάνοντας τη βόλτα του στην παραλία εντόπισε νεκρό δελφίνι. Το θαλάσσιο θηλαστικό ήταν μήκους περίπου δύο μέτρων. Προχθές εντοπίστηκε και δεύτερο νεκρό δελφίνι μήκους σχεδόν ενάμιση μέτρου, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, έφερε τραύματα στην κοιλιακή χώρα, ενώ στην ουρά του είχε  δεμένο σχοινί…

*** Χρηματοδότηση για τη μεσσηνιακή εταιρεία MANI FOODS – Πρωτιά για την Ελλάδα και στο πακέτο Γιούνκερ 
Στα 2,1 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Φεβρουάριος 2018) της Κομισιόν. Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) θα κινητοποιήσει επιπλέον 8,1 δισ. ευρώ σε πρόσθετες επενδύσεις στη χώρα μας. Τα νέα στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση με κριτήριο τις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η πρωτιά αυτή είναι καρπός της πολύ στενής συνεργασίας που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι οι διαχειριστές του Σχεδίου Γιούνκερ. Συνεργασία η οποία έφερε επιπλέον 2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις στην ελληνική οικονομία το 2017, μέσα από τις διμερείς συμφωνίες που σύναψε το υπουργείο Οικονομίας με την ΕΤΕπ - ποσό ρεκόρ ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ!
Συνολικά περισσότερα από 8 δισ. ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τη συνεργασία με την ΕΤΕπ τη χρονιά που πέρασε ενώ για την επόμενη τριετία έχουν ήδη δρομολογηθεί συμφωνίες με την Τράπεζα για νέα έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που θα φέρουν συνολικές επενδύσεις στην οικονομία άνω των 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της τράπεζας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αναφορά της για τις χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) θα υποστηρίξει μεταξύ άλλων και τη μεσσηνιακή εταιρεία MANI FOODS
  MANI FOODS
  Η εταιρεία Mani Foods, η οποία παράγει, συσκευάζει και εξάγει ελιές Καλαμάτας, κερδίζει βραβεία για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό της. Για να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης, η Mani Foods έπρεπε να επενδύσει σε νέα μηχανήματα. Η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -0,19% της Ελλάδος με την εγγύηση του ΕΤΕ στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου. Με τη χρηματοδότηση αυτή η Mani Foods επέκτεινε το εργοστάσιό της για την ανάληψη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανέπτυξε νέες σειρές προϊόντων και διπλασίασε το προσωπικό της.

*** Σάλος και αποτροπιασμός από την μαρτυρική θανάτωση σκύλου στη Μπούκα 
Συγκλονισμένη και ταυτόχρονα εξοργισμένη είναι η Μεσσηνία από ένα νέο περιστατικό εξόντωσης σκύλου με βασανιστικό τρόπο. Το άτυχο ζώο εντοπίστηκε χθες νεκρό στην παραλία της Μπούκας, δεμένο από τα δύο πίσω πόδια σε δεντροκορμό, λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Εικάζεται ότι βρήκε μαρτυρικό θάνατο από πνιγμό, καθώς ανέβαινε η στάθμη του νερού, ενώ έχει και σημάδια στη γούνα και το δέρμα του που μοιάζουν με εγκαύματα.
Σταματάει το μυαλό στη σκέψη ότι κάποιος ή κάποιοι συνέλαβαν και υλοποίησαν τη φρικιαστική αυτή ιδέα, αφαιρώντας τη ζωή από ένα ανυπεράσπιστο αθώο πλάσμα και εξαναγκάζοντάς το να ζήσει μέσα στον πόνο, την αγωνία και τον τρόμο τις τελευταίες στιγμές του.
Δυστυχώς δεν είναι σπάνια τέτοια περιστατικά που, συν τοις άλλοις, δυσφημούν την περιοχή μας και τη χώρα μας γενικότερα, καθώς με τη δύναμη του διαδικτύου υπάρχει η δυνατότητα να διαδοθούν τάχιστα παντού.
Προκαλεί, δε, αποτροπιασμό και ανησυχία το γεγονός ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι που φτάνουν στο σημείο να κακοποιούν και να θανατώνουν ζώα, την ίδια ώρα που επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν τον «προθάλαμο» προς το έγκλημα κατά συνανθρώπων.
Το αίτημα για τιμωρία των δραστών είναι επιτακτικό, όπως και η απαίτηση να σταματήσουν τέτοια περιστατικά. Και σε αυτό χρειάζεται η συμμετοχή όλων, ώστε να καταγγέλλονται οι κακοποιητικές συμπεριφορές, αφού ο σχετικός νόμος είναι αμείλικτος με βαριά χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση, με δεδικασμένα ακόμα και σε λιγότερο σοβαρά συμβάντα.
Χ.Ε.
*** Με άστατο καιρό το πέταγμα του χαρταετού! 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για σήμερα Καθαρά Δευτέρα 19/2/2018 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, κυρίως τις πρωινές ώρες. Τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

*** Χιλιάδες κόσμου ξεφάντωσαν στο μεγάλο Φιλιατρινό καρναβάλι! (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Χιλιάδες κόσμου ξεφάντωσαν το μεσημέρι της Κυριακής στο μεγάλο, τρελό Φιλιατρινό καρναβάλι, που με τη στήριξη και τη συμμετοχή του κόσμου έχει, πλέον, γίνει θεσμός! Τα Φιλιατρά «βούλιαξαν» από κόσμο, κάθε ηλικίας, από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και όχι μόνο. Ο άστατος καιρός με τη συννεφιά δε στάθηκε ικανός να μειώσει την ένταση του κεφιού και τη συμμετοχή του κόσμου και αποδείχθηκε περίτρανα ότι, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε, ο κόσμος διψά για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, μακριά από σκοτούρες και προβλήματα της καθημερινότητας που τον ταλανίζουν, και ψάχνει εναγωνίως τρόπους και χώρους δημιουργικής έκφρασης και ξεφαντώματος. Οι Φιλιατρινοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως διαθέτουν αστείρευτη δύναμη και ανεξάντλητο χιούμορ και με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, στο Καρναβάλι των Φούληδων, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, σατίρισαν την επικαιρότητα, καυτηρίασαν και στηλίτευσαν πρόσωπα και πολιτικές – οικονομικές καταστάσεις στη χώρα και, παράλληλα, έστειλαν μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους! Από την έδρα του κεφιού και του γλεντιού της τρελής Αποκριάς, χρόνια πολλά σε όλες και όλους με υγεία και καλή Σαρακοστή!  Του Ηλία Γιαννόπουλου


***  Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα 
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Από τους λαογράφους θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν’ αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Το πιάτο της ημέρας περιλαμβάνει νηστίσιμα, ως αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νηστίσιμα συνοδεύονται από τη λαγάνα, ένα είδος άρτου χωρίς προζύμι, με ελλειπτικό σχήμα και πεπλατυσμένος για να ψήνεται εύκολα. Σχετικός και ο δημοτικός σατυρικός θρήνος:
Τ' ακούτε τι παράγγειλε η Καθαρή Δευτέρα;
Πεθαίν΄ ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος
σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένεια
Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια
και στον τρανό τον πλάτανο, να μάσουμε στεκούλια.
Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στις εξοχές λέγεται Κούλουμα. Η ετυμολογία της λέξης έχει λατινική (κολούμνα=κολώνα ή κούμουλους=σωρός, κορυφή) ή αλβανική προέλευση (κόλουμ=καθαρός). Στον Δήμο Αθηναίων τα Κούλουμα γιορτάζονται στον Λόφο του Φιλοππάπου, όπως και σε πολλούς Δήμους της χώρας, με προσφορά φασολάδας και νηστίσιμων στους δημότες.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, με τα ποικίλα χρώματα και σχέδια, από μικρούς και μεγάλους, πιθανόν για να πετάξουν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της βελτίωσης του καιρού.
Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς της ανά την επικράτεια:
Ο Αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρόλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Αποκριές για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άντρες. Φορούσαν μάσκες ή απλώς έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και η ώχρα.
Βλάχικος Γάμος στη Θήβα. Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις μέρες μας περίπου από το 1830, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών. Οι Βλάχοι, δηλαδή οι τσοπάνηδες από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα. Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που τη συνοδεύει (πίπιζες, νταούλια κ.ά.) εξαιρετικά ζωντανή.
Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη Μεσσηνίας. Καρναβαλίστικος γάμος, που κρατάει από τον 14ο αιώνα. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεονύμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
Στη Μεσσήνη Μεσσηνίας γίνεται η αναπαράσταση της εκτέλεσης μιας γερόντισσας, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση, κρεμάστηκε στη θέση Κρεμάλα της πόλης, με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος, εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει, να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχαν οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων. Μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας γίνεται η παρέλαση με μαζορέτες, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους και χορευτικά συγκροτήματα.
Μπουρανί στον Τύρναβο. Μπουρανί είναι μία χορτόσουπα δίχως λάδι, γύρω από την προετοιμασία της οποίας στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους μπουρανίδες.
Στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.
Στις κοινότητες Ποταμιά, Καλόξιδο και Λιβάδια της Νάξου οι κάτοικοι ντύνονται Κορδελάτοι ή Λεβέντες. Οι Κορδελάτοι είναι φουστανελοφόροι και η δεύτερη ονομασία τους Λεβέντες αποδίδεται στους πειρατές. Από κοντά τους ακολουθούν και οι ληστές, οι Σπαραρατόροι, που αρπάζουν τις κοπέλες για να τις βάλουν με το ζόρι στο χορό και στο γλέντι, που κρατάει ως το πρωί.
Στα χωριά Μέρωνα και Μελιδόνια του Ρεθύμνου αναβιώνουν έθιμα όπως το κλέψιμο της νύφης, ο Καντής, το μουντζούρωμα, τα οποία, σε συνδυασμό με το καλό κρασί και τους ήχους της λύρας, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία.
Στη Σκύρο, σχεδόν όλοι οι κάτοικοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κατεβαίνουν στην πλατεία του νησιού, όπου χορεύουν και τραγουδούν τοπικούς σκοπούς.  πηγή: sansimera.gr

*** Καταστρέφονται περιουσίες από το ελλιπές και ημιτελές έργο προστασίας στη Νέδα 
Στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές είναι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Τ.Κ. Καρυών καθώς και ιδιοκτήτες περιουσιών στην παραποτάμια περιοχή της Νέδας βλέποντας χρόνο με το χρόνο τα νερά του θηλυκού ποταμού να καταστρέφουν διαρκώς τις περιουσίες τους. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις και τις διαμαρτυρίες τους, ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει με τη μορφή ολοκληρωμένης και συνολικής παρέμβασης με κατασκευή τεχνικών έργων προστασίας (“σαρζανέτ”) στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα, αλλά και καθαρισμού και διευθέτησης της κοίτης του ποταμού, με συνέπεια κάθε χειμώνα κυρίως τα ορμητικά νερά να προκαλούν τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες που έχουν γίνει με το μόχθο και τον ιδρώτα των ιδιοκτητών τους. Θυμίζουμε ότι στο «Θ» και το 2014 και το 2015, μετά από εκκλήσεις του προέδρου και άλλων ανθρώπων της περιοχής, αναδείξαμε το μεγάλο πρόβλημα των καταστροφών. Μετά τα δημοσιεύματά μας και την ανάδειξη του θέματος, δόθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις. Πέρυσι, όπως αναφέρει ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Καρυών, εκτελέστηκε κάποιο τεχνικό έργο προστασίας, το οποίο όμως έγινε μισό και ημιτελές και δεν έγινε καμία εργασία καθαρισμού και διευθέτησης της κοίτης. Μετά τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, το ποτάμι «κατέβασε» νερό με συνέπεια ακόμη και στο σημείο που είχε γίνει έργο, έστω μισό απ’ ό,τι είχαν υποσχεθεί πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να προκληθεί ζημιά αφού το τοιχίο προστασίας δεν είχε καν θωρακιστεί και ως εκ τούτου το νερό «έφαγε» τα χώματα και τη γειτνιάζουσα περιουσία με ελαιόδεντρα στο ίδιο σημείο που κάθε χρόνο εντοπίζεται το πρόβλημα. Για τρίτη, λοιπόν, φορά, τις προηγούμενες μέρες βρεθήκαμε στο ίδιο σημείο για το ίδιο πρόβλημα. Έργο μισό και ημιτελές είναι το έργο προστασίας, “σαρζανέτ” που έγινε, τονίζει ο Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Καρυών, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναφορά του σχετικά με τον καθαρισμό της κοίτης που δεν έγινε αλλά είχαν δοθεί υποσχέσεις, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ότι θα γινόταν σε αντίστοιχη εργολαβία στο ποτάμι από την πλευρά της Ηλείας, δηλαδή την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά από τη γειτονική Περιφέρεια τίποτα τέτοιο δεν έγινε και πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αφού δεν πρόκειται για κάποιο διαπεριφερειακό έργο και διαπεριφερειακή μελέτη έργου. Άλλη η μία όχθη, άλλη η άλλη. Την κοίτη όμως όφειλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είχε υποσχεθεί από προηγούμενα χρόνια, να την καθαρίσει και σε εκείνο το προβληματικό σημείο και όχι μόνο κοντά στις εκβολές του ποταμού. Μιλώντας σχετικά ο Εκπρόσωπος Τ.Κ. Καρυών, Παναγιώτης Καραβούλιας, τόνισε ότι, «Εδώ έγινε ένα έργο πέρυσι το οποίο έγινε, κατά τη γνώμη μου, από την Περιφέρεια ημιτελές. Είχαμε πει, στα λόγια, ότι θα ήτανε το διπλάσιο. Έχει γίνει το μισό γιατί δε φτάνανε τα χρήματα, δεν ξέρω για ποιο λόγο τέλος πάντων. Εδώ, ήρθε η Νέδα, κατέβασε, τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Ειδοποιήθηκαν (σ.σ. οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας), μας είπαν ότι θα το αποκαταστήσουνε αλλά δε φτάνει αυτό. Πρέπει να επεκταθεί το έργο λίγο για να προστατεύσουμε την περιουσία του κόσμου. Δεν ξέρω τι άλλο να πω. Ελπίζω να μη μείνουμε στα λόγια πάλι και στις δικαιολογίες ότι δε φτάνουν τα χρήματα». Ο κ. Καραβούλιας επεσήμανε και την αναγκαιότητα καθαρισμού της κοίτης του ποταμού τονίζοντας ότι, «εκτός από τα έργα προστασίας, είχαμε πει, μας είχαν πει απ’ την Περιφέρεια ότι θα κάνουν και καθαρισμό της κοίτης του ποταμού. Δυστυχώς έγινε ένα μικρό κομμάτι, προς την εκβολή της Νέδα. Προς τα εδώ πάνω, ψηλά, δεν έγινε γιατί δε φτάσαν’ τα χρήματα. Ήτανε σε συνεργασία μ’ ένα έργο με την Ηλεία, που την είχε ο εργολάβος και το έργο αυτό ότι θα συνεχιστεί φέτος με το έργο που θα  γινότανε απ’ την πλευρά της Ηλείας. Δυστυχώς, απ’ την πλευρά της Ηλείας φτιάξανε μόνο “σαρζανέτ” και δεν κάνανε καθαρισμό της κοίτης. Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Αλλά, αυτοί που φταίνε ας αναρωτηθούν, να δούνε τι έχει γίνει. Εγώ αυτά είχα να πω. Ελπίζω να εισακουστούμε και να γίνει ένας καθαρισμός του ποταμού». Με τη σειρά του, ο Νίκος Ξένος, που έχει περιουσία δίπλα στο ποτάμι, με τη Νέδα να του «παίρνει» 2 – 3 σειρές με ελαιόδεντρα, κάθε φορά που το ποτάμι «φουσκώνει» και «βγαίνει» στα χωράφια, και να του καταστρέφει την περιουσία, τόνισε με έμφαση ότι, «Κύριε Γιαννόπουλε, είμαστε για άλλη μία φορά εδώ στο σημείο στη Νέδα, είναι η τρίτη φορά που ’ρχομαστε μαζί  ’δωπέρα.
Τα βλέπετε κι ο ίδιος πάλι, τι γίνεται. Εγώ μια κουβέντα θα πω. Είπε ο πρόεδρος αυτά που ήτανε να πει. Εγώ λέω το εξής: Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες. Τίποτ’ άλλο. Ο νοών νοείτω». Άραγε, θα χρειαστεί να κάνουμε και το 2019 νέο ρεπορτάζ αφού θα έχουν προκληθεί κι άλλες καταστροφές για να πράξει η Περιφέρεια Πελοποννήσου το αυτονόητο στη Νέδα και στο συγκεκριμένο σημείο που σημειώνονται τα προβλήματα;
  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Tου «κύκλου τα γυρίσματα», ή αλλιώς Καρναβάλι, η γιορτή της γονιμότητας 
Του «κύκλου τα γυρίσματα» πρέπει να γιορτάζονται. Το τέλος του χειμώνα και η επερχόμενη Άνοιξη πρέπει να γιορτάζεται. Η φουσκωμένη κοιλιά της γης, είναι έτοιμη να δώσει τους καρπούς της μέσα σε ένα όργιο ανθοφορίας, χρωμάτων και αρωμάτων. Τα πάντα ξυπνούν από τη βαριά νάρκη του χειμώνα, το αίμα ζεστό πάλλεται στις φλέβες του κόσμου, τα πάντα ζευγαρώνουν, το κράτος και η εξουσία της Άνοιξης κατά πως λέει ο ποιητής καταλαμβάνουν τα πάντα.
Η τάξη του κόσμου ανατρέπεται, ο δρόμος της Φύσης δείχνει ότι επιβάλλεται ν΄ ανατραπεί. Δίπλα στην τελετουργία και η σάτιρα. Δίπλα στην τελετουργία και την σάτιρα και η μύηση της νέας γενιάς στα μυστικά του κόσμου τούτου. Τώρα μπορούν να ειπωθούν τα ανείπωτα, τώρα μέσα από το τραγούδι μπορούν να ομολογηθούν τα ανομολόγητα. Δεν υπάρχει τίποτα αισχρό η βρώμικο εδώ, γιατί υπάρχει μόνο ζωή.
Όλα τούτα πρέπει να ειπωθούν, πρέπει να γιορταστούν, πρέπει να τραγουδηθούν και να χορευτούν, σε τελετουργίες συμβολικές, σε τελετουργίες πανάρχαιες, η ζωή πρέπει να αντλήσει δύναμη πατώντας στο νωπό χώμα, αρχή και τέλος κάθε κύκλου. Ποιοι θα χορέψουν, ποιοι θα μεθύσουν, ποιοι θα γιορτάσουν; Μα οι άνθρωποι. Μόνο που σε τούτη την γιορτή θα είναι ίδιοι και ταυτόχρονα διαφορετικοί, γιατί θα φορέσουν τις προσωπίδες τους, τις μάσκες τους για να ξορκίσουν τα κακά και για να αντλήσουν δύναμη από όλα εκείνα τα όντα που επί χιλιετίες ολόκληρες τα θεωρούσαν ανώτερά τους, ένιωθαν πως τους ξεπερνούσαν, ήθελαν όμως να τα καταλάβουν, να τα εννοήσουν και να εκμεταλλευτούν την δύναμή τους για το δικό τους καλό.
Καρναβάλι, η γιορτή της γονιμότητας, και οι άνθρωποι με τις μάσκες, οι παράξενοι χορευτές τούτης της γιορτής.
  Θάμβος
Αρκεί ένα παιχνίδισμα φωτός, μια σκιά, ένα απότομο θρόισμα φύλλων στο έδαφος, ή το πέταγμα ενός πουλιού, ή μια καταιγίδα, για να νιώσει ένας άνθρωπος κάποιον αόριστο φόβο, να νιώσει ότι υπάρχει μια δύναμη που δεν την ελέγχει, μια δύναμη που τον ξεπερνά. Η πίστη στην ύπαρξη αυτής της δύναμης είναι το πρώτο και διαρκές στοιχείο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Η ελληνική γλώσσα έχει μια πολύ ωραία λέξη γι΄ αυτήν την ψυχική κατάσταση. Είναι η λέξη θάμβος. Ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, το θεοποιούμε. Είναι έξω από εμάς, και χαράζουμε γύρω του ένα ιερό, άρα ανέγγιχτο κύκλο.
Τόσο στον ελληνικό πολιτισμό, όσο και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς θα συναντήσουμε μια πολύ μεγάλη ποικιλία θεών, ηρώων και τεράτων. Όλα αυτά τα πλάσματα είναι τοποθετημένα στον χώρο του υπερφυσικού που σημαίνει ότι τα είχαν τοποθετήσει σε χώρους που ξεπερνούσαν τη δημιουργημένη φύση, ή τη φύση που μπορεί να δημιουργηθεί από την ίδια της την ουσία.
Από αυτά τα πλάσματα, από αυτές τις θεότητες αντλούν την καταγωγή τους οι πρώτες μάσκες.
Όμως όσο κι αν οι άνθρωποι χάραζαν γύρω από ό,τι δεν κατανοούσαν ένα ιερό κύκλο, άλλο τόσο ήθελαν να αγγίξουν το ιερό, να το κατανοήσουν και να το ξεπεράσουν. Η μάσκα είναι ένα μέσο για να διεισδύσει ο άνθρωπος στο υπερφυσικό, στο μέχρι στιγμής ανεξήγητο. Το γλωσσικό μόρφωμα «μάσκο» έρχεται από την Προβηγγία και σημαίνει μάγισσα.
Η μάσκα είναι η συμβολική έκφραση ορισμένων όψεων του μεταφυσικού. Η μάσκα όμως δεν πρέπει να εξετάζεται ως αντικείμενο μόνη της, αλλά πάντοτε σε σχέση με τους μύθους και τις τελετουργίες των φυλών. Μέσα σε αυτές τις τελετουργίες μπορούσε να λειτουργήσει, και γι΄ αυτό εξάλλου επινοήθηκε, έτσι ώστε όλη η κοινότητα να μπορέσει να επικοινωνήσει με το ιερό.
Από την άλλη υπάρχουν δυνάμεις που όντως ξεπερνούν τον άνθρωπο- πάντα έχουμε υπόψη μας ότι μιλάμε για τον γυμνό άνθρωπο προ χιλιάδων χρόνων, τον άνθρωπο με τα υποτυπώδη εργαλεία που πρέπει να παλέψει με γυμνά χέρια για να κερδίσει τη ζωή. Αλλά αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής. Ποιος μπορεί με γυμνά χέρια να τα βάλει με ένα λιοντάρι ή με μια τίγρη;
Μέσω της μάσκας ο άνθρωπος ήθελε να ιδιοποιηθεί ένα κομμάτι από την δύναμη του θηρίου. Ταυτόχρονα η μεταμφίεση σε κάποιο ζώο ήταν και μια προσέγγιση της υπερφυσικής του δύναμης. Η ταύτιση αυτή είναι ισχυρότατη και διατηρείται και στους καιρούς μας. Για παράδειγμα εξακολουθούμε να έχουμε μάτι αετού και όχι γιγαντιαίου τηλεσκοπίου...
  Γιορτή της γονιμότητας
Το Καρναβάλι είναι η αρχαιότερη ελληνική εορτή, είναι μια λατρευτική λειτουργία προς τιμήν της γονιμότητας που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της λατρευτικής πρακτικής στην αρχαία ελληνική θρησκεία. Ο Έρωτας ήταν κυρίαρχο στοιχείο στην αρχαία ελληνική κοσμοαντίληψη, όπου τα πάντα έλκονται από το Κάλλος, την Ομορφιά, σμίγουν ηδονικά και γεννούν τους καρπούς των ερώτων τους. Η ελληνική μυθολογία είναι γεμάτη από αέναες ερωτικές πράξεις, θεοί και άνθρωποι σμίγουν και γεννούν θεούς, ημίθεους και ανθρώπους.
Στις μάσκες του αγροτικού καρναβαλιού κυριαρχεί η μορφή του τράγου, ως συμβόλου του ανδρισμού, της άφθονης ζωτικότητας και της δημιουργικής ενέργειας. Η γίδα, η κατσίκα αντιπροσωπεύει τη θηλυκή αναπαραγωγική ικανότητα, τη γονιμότητα και την αφθονία. Από τους θεούς της αρχαιότητας, δύο είναι κατ΄ εξοχήν συνδεδεμένοι με τις μάσκες. Ο Διόνυσος και η Άρτεμις. Ο άγριος τράγος ήταν αφιερωμένος στην Αρτέμιδα. Ο τράγος ήταν ανάμεσα στα ζώα που συμβόλιζε τον Διόνυσο, ενώ τραγοπόδαροι και με κέρατα τράγων ήταν και οι συνοδοί του, οι Σειληνοί και οι Σάτυροι. Η πατρίδα των Σατύρων ήταν η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Αρκαδία.
Οι Σειληνοί κατάγονταν από τη Θράκη και τη Φρυγία και αρχικά έμοιαζαν πολύ με τους Κενταύρους- με αυτιά, ουρά, οπλές και πόδια αλόγου. Με το πέρασμα των χρόνων η διάκριση μεταξύ Σειληνών και Σατύρων εξαφανίσθηκε.
Ιδιαίτερη θέση δίπλα στους συνοδούς του Διονύσου, τις Μαινάδες, τους Σάτυρους και τους Σειληνούς κατείχε ο Παν, ένας δαίμονας με ιδιαίτερη προσωπικότητα, τραγοπόδαρος και με κέρατα τράγου που έτρεχε στα λιβάδια μαζί με τις Νύμφες. Ο θεός των βοσκών, που λατρευόταν ιδιαίτερα στην Αρκαδία, ενώ στο όρος Μαίναλο υπήρχε και Μαντείο του. Ιδιαίτερα λάγνος ο Πάνας έγινε και θεότητα της μουσικής με την εφεύρεση της σύριγγος, της φλογέρας.
Η άλλη θεότητα που η λατρεία της συνοδεύεται με μάσκες είναι η Άρτεμις, μία από τις πιο πολύπλοκες φιγούρες των αρχαίων θεών. Είναι θεά της Φύσης, και προστατεύει τη Γεωργία γιατί θεωρείται ότι είναι διανομέας της υγρασίας που γονιμοποιεί τη γη. Σε αυτήν επίσης οφείλονται οι πλούσιοι θερισμοί και η ωρίμανση των καρπών. Είναι η θεά που απομακρύνει τις μάστιγες των αγρών. Στη δικαιοδοσία της επίσης υπάγεται και το ζωικό βασίλειο. Είναι επίσης η θεά που ενδιαφέρεται για τη νεότητα και αν και φαίνεται αντιφατικό, γιατί η θεά προσωποποιούσε την παρθενικότητα, η Άρτεμις ήταν η θεά των τοκετών. Τα ιερά της ήταν πάμπολλα, πάμπολλα ήταν και τα σύμβολά της.
Δίπλα στον Διόνυσο και την Αρτέμιδα και τους συνοδούς τους, δίπλα στον Πάνα και τους άλλους δαίμονες, θα προστεθεί και ο Πρίαπος, θεότητα από τον Ελλήσποντο που θα έλθει στην Ελλάδα με την κάθοδο των Δωριέων. Ο ιθυφαλλικός Πρίαπος, έτσι παρουσιάζεται πάντα, με τον φαλλό δηλαδή σε στύση, συμβολίζει την ιδέα της γέννησης και της παραγωγικής δύναμης της φύσης, τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο ζωικό και φυτικό βασίλειο.
Ο φαλλός, συνδέεται στις τελετουργίες του καρναβαλιού, με το άροτρο και το υνί, σε μια άκρως συμβολική και εντυπωσιακή λειτουργία αναπαράστασης της γονιμοποίησης της γης.
Οι μάσκες των αγροτικών εορτών προς τιμήν του Διονύσου ήταν ένα επίχρισμα του προσώπου με το κατακάθι του καινούργιου κρασιού. Οι μεγάλες γενειάδες ήταν φτιαγμένες από φύλλα και η βάση ήταν ένα επίχρισμα ασβέστη ή γύψου που το χρωμάτιζαν κόκκινο ή μαύρο. Η μάσκα έπρεπε να κρύβει από τους μη μυημένους το πρόσωπο εκείνου που τη φορούσε, η μάσκα έπρεπε να ορίζει αυτόν που την φορούσε σαν εκπρόσωπο ή απεσταλμένο ενός υπερφυσικού κόσμου.
  Από τον Διόνυσο στο θέατρο
Από τις θρησκευτικές λατρείες προς τιμήν του Διονύσου γεννήθηκε το θέατρο. Τα πρώτα έργα του αρχαίου θεάτρου παίζονταν από ένα μόνο ηθοποιό. Τον δεύτερο τον εισήγαγε ο Αισχύλος, αυτό επέτρεψε να εμφανιστεί στο θέατρο ο διάλογος και η αντίρρηση. Γύρω στα 449 π.Χ. εμφανίστηκε και τρίτος. Τα πρόσωπα τα έκρυβαν τα προσωπεία. Όσο πολλαπλασιάζονταν οι ηθοποιοί δανείζονταν για προσωπεία τις μάσκες των λατρευτικών εορτών του Διονύσου και της Αρτέμιδος.
Τα πρώτα προσωπεία του θεάτρου που εισήγαγαν ήταν τα γυναικεία γιατί οι ηθοποιοί ήταν άντρες. Ο Αθηναίος ζωγράφος Εύμαρος, μιμούμενος τους Αιγυπτίους έβαψε όλα τα γυναικεία πρόσωπα λευκά.
Μέχρι το 470 το προσωπείο ήταν στερεότυπο και η έκφραση του προσώπου αντανακλούσε μόνο μια πλευρά της εσωτερικής ζωής. Τότε περίπου επινόησαν το χαμόγελο, στρέφοντας τις άκρες του στόματος προς τα πάνω, ενώ η θλίψη απεικονιζόταν αντιθέτως. Το 450 το χαμόγελο εξαφανίζεται, η ηθική ζωή έπρεπε να καταγράφεται σε ήρεμο πρόσωπο.
Από την λατρεία του Διονύσου μεταφέρονται στο θέατρο ο Ασπρομάλλης Σάτυρος και ο Γενειοφόρος Σάτυρος που έχουν πατημένη μύτη, πλατιά, όρθια και μυτερά αυτιά σαν του κατσικιού και είναι αναμαλλιασμένοι. Υπάρχει επίσης ο Σάτυρος χωρίς γένια και ο Πατέρας Σειληνός που έχει μακριά κυματιστή γενειάδα. Είναι οι εκπρόσωποι των χωρικών στην αρχαία Κωμωδία που λένε την γνώμη τους για όσα συμβαίνουν και εκφράζουν τους πόθους των αγροτών.
Γύρω στο 350 π.Χ. τα προσωπεία εγκαταλείφθηκαν με την εμφάνιση της Νέας Αττικής Κωμωδίας. Τώρα το προσωπείο έπρεπε να είναι ένα τέχνασμα για να εμφανίζεται πάνω στα πρόσωπα ο χαρακτήρας. Η κόμμωση, το στόμα και οι ρυτίδες αποκτούν εξέχουσα σημασία και εμφανίζεται μια πραγματική χειροτεχνία κατασκευής προσωπείων.
  Η λατρεία των νεκρών
Μια άλλη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά των εορταστικών λειτουργιών και των μεταμορφώσεων του Καρναβαλιού είναι ότι αυτά τα αγροτικά δρώμενα συνδέονται από αρχαιοτάτων χρόνων και με την λατρεία των νεκρών. Ο θάνατος είναι ένα φοβερό γεγονός για τους ανθρώπους. Θεωρείται ότι ένα μέρος από τις μάσκες του Καρναβαλιού αντιπροσωπεύει δαιμονοποιημένες ψυχές νεκρών που επιστρέφουν, και αυτή η επιστροφή συνδυάζεται με τον φόβο. Εκείνο που φόβιζε περισσότερο τους ζωντανούς είναι ότι θεωρούσαν πως οι νεκροί ζήλευαν γιατί άφησαν τη ζωή, είτε επέστρεφαν για να εκδικηθούν για προσβολές που είχαν υποστεί όσο ακόμα ζούσαν. Η λατρεία και ο εξευμενισμός των νεκρών γίνεται μέσω της προσφοράς τροφής σε αυτούς. Τροφή που πρέπει να πάρουν μαζί τους για να ξαναφύγουν για το ταξίδι στη χώρα των νεκρών.
Ταυτόχρονα, αυτός ο εξευμενισμός των νεκρών καταλήγει πάλι σε λατρεία της γης. Οι αγροτικές τελετουργίες γίνονταν στο ύπαιθρο, στο νωπό λόγω της εποχής χώμα, στο χώμα που δέχεται τα νεκρά σώματα, ενώ από το ίδιο χώμα θα βλαστήσει η καινούργια ζωή. Πράγματι, σε όλες αυτές τις τελετουργίες είναι εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται η λαϊκή σοφία, το πώς καταφέρνει να ισορροπεί και να κάνει τα πάντα σχετικά μέσα στον αέναο κύκλο της ζωής.
  Αντί επιλόγου
Του «κύκλου τα γυρίσματα» πάντα προκαλούσαν δέος στους ανθρώπους, ιδιαίτερα το διαφαινόμενο τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης με την ανθοφορία της και την αναβλάστηση της Φύσης. Οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη τελετουργιών πιστεύοντας ότι έτσι θα υποβοηθήσουν τη Φύση στο αιώνιο έργο της, ενώ από την άλλη όλες αυτές οι τελετουργίες ήταν ένα ξέσπασμα που προεξήγγειλε και γιόρταζε με ξέφρενους ρυθμούς την αναμενόμενη γέννηση. Αυτές οι τελετουργίες κοινές από χιλιάδες χρόνια σε όλους τους λαούς είναι ακριβώς η έκφραση της πίστης στην δύναμη της Φύσης, είναι μια οργιαστική γιορτή με καθαρτήριες φωτιές, συμπόσια, μέθη, οργιαστικούς χορούς, χρήση ομοιωμάτων γονιμικών οργάνων, αναπαραστάσεις της γενετήσιας πράξης και μια σειρά τραγούδια διακωμωδητικά που θα διατυμπανίσουν την ώρα που πρέπει την κρυμμένη πίσω από τις κοινωνικές συμβάσεις αλήθεια.
Τελετουργίες αρχαίες, υπόκλιση των ανθρώπων μπροστά σε φυσικές δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, θα επιθυμούσαν όμως να κατέχουν ένα κομμάτι της δύναμής τους, και σε αυτές τις τελετουργίες το ιδιοποιούνται συμβολικά μέσα από την χρήση των μασκών.
Ταυτόχρονα οι παραδοσιακές μεταμφιέσεις του αγροτικού καρναβαλιού, θεωρείται ότι συμβολίζουν επίσης, «δαιμονοποιημένες» ψυχές νεκρών, καθώς όλη η λατρευτική δράση του αγροτικού καρναβαλιού διεξάγεται στο ύπαιθρο, στο νωπό, λόγω εποχής, χώμα και δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμβολική ανάδειξη της γης ως υποδοχέα των νεκρών σωμάτων και ταυτόχρονα ως μήτρα κάθε μορφής ζωής. Εξού και η ταύτιση της γονιμότητας της γης με την γυναικεία γονιμότητα και η συμβολική ταύτιση του φαλλού με το αλέτρι και το υνί, ως «υπόσχεση» αιώνιας γονιμότητας. Και το πιο σημαντικό: Ταυτόχρονα η «έξοδος» από τον χειμώνα, αυτή η «ανατροπή» της τάξης του χρόνου, συνεπιφέρει σε κοινωνικό επίπεδο την ιδέα της ανατροπής της «τάξης» του κόσμου, είναι ένα μήνυμα αμφισβήτησης των αξιών και της ιεραρχίας, των ορίων και των καθιερωμένων νόμων. Ο «νόμος» των τελετουργιών της αναβλάστησης της Φύσης, ο «νόμος» του Καρναβαλιού αναποδογυρίζει τα πάντα: ο δεμένος, με κοινωνικά δεσμά, με την γη λαός έχει την ευκαιρία μέσα από την εθιμοτυπία της «τρέλας» να διακωμωδήσει τα πάντα και μέσω των μεταμφιέσεων να λοιδωρήσει την κοινωνική ιεραρχία και όλους τους καθιερωμένους κοινωνικούς ρόλους.  Γιώργος Μηλιώνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

*** «Βόμβα» από Ζάεφ! Ανατροπή για το Σκοπιανό…

~ Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, «ORF», ο Ζόραν Ζάεφ επεσήμανε το ένα θέμα που δεν έχει τεθεί στη συζήτηση για το Σκοπιανό.
* Όπως υπογράμμισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, πρόσθεσε πως βλέπει λύση για την ονομασία τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά ένα δημοψήφισμα, ο Ζάεφ δήλωσε πως το «πρόβλημα της Ελλάδας “έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους» και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πολίτες των Σκοπίων που θα αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος.

***  Ο Ερντογάν έστειλε ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ! Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας κάνει… διακοπές

~ Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλλει… διά της βίας η τουρκική πλευρά, με την προσπάθεια της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα.
Με λίγα λόγια ο «σουλτάνος» θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση ή και τον διαχωρισμό του φυσικού αερίου.
Τι θέλει για τα ενεργειακά ο Ερντογάν
Σημειώνεται εδώ πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1.
Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπανο Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα.
~  Κυπριακό και φυσικό αέριο
Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο «σχεδιασμός» προβλέπει ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δυο κράτη. Η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης. Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δυο κρατών.
Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου.
Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις, παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζητούνται. Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία. mignatiou.com

***  Ευθείες απειλές από Τσαβούσογλου: Δεν μας σταματάει τίποτα

~ Τη Δαμασκό προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
*  Όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας., «αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και την PYD, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για το Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη».
Η δήλωση του Τούρκου υπουργού έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση της Συρίας, ότι συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μπουν στην επαρχία του Αφρίν για να σταματήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.

***  H Σερβία λέει το μεγάλο ΟΧΙ! Απορρίπτει την Ευρωπαϊκή Ένωση

~ Ο Σέρβος ηγέτης υπογράμμισε ότι οι Αλβανοί θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο επικράτειά τους, αλλά και οι Σέρβοι δική τους, σύμφωνα με το σύνταγμά μας» και ερωτηθείς για το πώς ως ερμηνεύει τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ότι η Σερβία θα γίνει μέλος της ΕΕ μόνο εάν αποδεχθεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο Βούτσιτ επισημαίνει:
«Νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερα μοντέλα για το Κοσσυφοπέδιο, οι άνθρωποι βλέπουν πράγματα απλοϊκά και τα λένε αυτά, αυτό το μέρος της επικράτειας είναι δικό μας, όχι δικό τους, αυτή είναι η αλήθεια».

***  Χαρίζουν ΑΟΖ στην Αλβανία; Tην απάντηση δίνει ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

~ Χαρίζουν ΑΟΖ στην Αλβανία;
Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το Σκοπιανό. Δεν είναι μόνο τα ελληνοτουρκικά. Είναι και το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία. Θέματα που δεν καίνε… μας «έκαψαν».
Το αλβανικό κανάλι Top Channel υποστηρίζει ότι έγινε συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Τιράνων, η οποία προβλέπει την παραίτηση της Ελλάδος από τα δικαιώματά της στο Ιόνιο.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ελλάδα αποδέχεται να μη θεωρεί πλέον ως σημείο εκκίνησης της ΑΟΖ της τα 12 ναυτικά μίλια από τη βραχονησίδα Μπακρέτα βορείως της Κέρκυρας, με την Ελλάδα να μειώνει έτσι την κυριαρχία της κατά 1/4 στο βόρειο Ιόνιο.
Το τραγικό είναι ότι με συμφωνία του 2009 η Ελλάδα κατοχύρωνε όλα όσα δικαιούταν και σήμερα ο κ. Κοτζιάς είναι έτοιμος να ξεπουλήσει άλλο ένα σημαντικό θέμα. Τη συμφωνία του 2009 απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος χώρας μετά από πιέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν ήθελε να υπάρχει συμφωνία της με οριοθέτηση στα 12 ναυτικά μίλια της ελληνικής ΑΟΖ.
*  Το δημοσίευμα της αλβανικής πλευράς υποστηρίζει πως «η συμφωνία θα βασιστεί στο Διεθνές Δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με τον βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα 3/4 του θαλάσσιου χώρου», αναφέρει το Top Channel, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».
Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αλβανικά δημοσιεύματα, τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, θα προκύψει το ίδιο (και φυσικά εξίσου σοβαρό) ζήτημα στο Αιγαίο. Μήπως, λοιπόν, η επιθετικότητα των Τούρκων δεν είναι ξαφνική (στα Ίμια);
Μήπως έχουμε δώσει γη και ύδωρ και απλά δεν ενημερώνουν τον λαό;
Μακάρι να διαψευστούμε. του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

***  ΒΟΜΒΑ από Παρασκευόπουλο για Novartis: «Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία»…

~ «Η πρώτη μου απάντηση θα είναι λίγο σκληρή: θα πω ότι πάρα πολλοί κατηγορούμενοι, οποιωνδήποτε υποθέσεων, όταν δικάζονται μιλούν για σκευωρία. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Αλλά εν πάση περιπτώσει εδώ δεν έχουμε κατηγορούμενους ακόμα».
Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπηρέτης της νομικής επιστήμης, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για να προσθέσει, «τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του Συντάγματος και με τις νομοθεσίες».
* Στη συνέντευξή του, απορρίπτει και τις ενστάσεις ότι δεν παραδόθηκε αμελλητί ο φάκελος από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με το ερώτημα, ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει, η Εισαγγελία πόσο καιρό είχε και είδε ένα όνομα ή δεν είδε.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Δικαιοσύνης και ομ. καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου περιγράφει επίσης, την επικείμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.
Υπογραμμίζει την «πολύ στενή», όπως την χαρακτηρίζει, διατύπωση του Συντάγματος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών προσώπων. ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  EKTAKTO! Πέθανε πρώην υφυπουργός…

~ «Έφυγε» από την ζωή ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Γεωργίας Φλώρος Κωνσταντίνου, σε ηλικία 66 ετών.
Σύμφωνα με το dramatowngr.blogspot.gr, η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη (20.02.2018) στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Δράμας.
Ποιος ήταν ο Φλώρος Κωνσταντίνου
«Γεννήθηκε το 1952 στο Καλαμπάκι Δράμας. Έκτο παιδί των προσφύγων Φώτη και Στεργιανής Κωνσταντίνου, μεγάλωσε στο Καλαμπάκι όπου τελείωσε και το τότε Γυμνάσιο.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1972-1976), απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην αγροτική οικονομία (1976-1980)[1] από την Aκαδημία Oικονομικών Σπουδών Bουκουρεστίου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (του ULB) στις Βρυξέλλες (1980-1981).
~  Από 1-1-1981 ήταν μέλος της YEΠEK (Yπηρεσία Εκπροσώπησης ΠΑΣΟΚ στο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο). Eκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας με το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1981 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς έως το 1996.·Από το 1984 και επί χρόνια ήταν μέλος της Kεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ενώ διετέλεσε, επίσης, μέλος και γραμματέας του Tομέα Συνεταιριστικού Aγροτών του ΠAΣOK.
Το 2000-2004 εκλέχθηκε τελευταία φορά βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας και στο διάστημα 2001-2004 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Κώστα Σημίτη. Στο διάστημα 2006-2013 εκπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η οικονομική παρουσία των Ελλήνων στη Ρουμανία από τον Κριμαϊκό μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», έργο που ετοιμάζεται για δημοσίευση. Έκτοτε συνεχίζει την έρευνα για την παρουσία του ελληνισμού βόρεια του Δούναβη από τον 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα».
newsit.gr

***  ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο Τσακαλώτος σε FT: «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω επιτήρηση»…

Η Ελλάδα δε θα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή επιτήρηση, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.«Θέλουμε μία όσο πιο καθαρή έξοδο είναι δυνατή», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.
Η συντάκτρια επισημαίνει ότι οκτώ χρόνια λιτότητας έχουν μειώσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου ένα τέταρτο και έχουν οδηγήσει στη φυγή από τη χώρα και προς άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ περίπου 450.000 χιλιάδες νεαρούς ειδικευμένους εργαζόμενους.
Σημειώνεται επίσης ότι η συντηρητική αντιπολίτευση στη χώρα διατηρεί προβάδισμα δέκα μονάδων στις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει δεχθεί πλήγμα στη δημοτικότητά του.
Για το λόγο αυτό, το κυβερνών κόμμα θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν από τις εκλογές. Όπως αναφέρεται, η οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος και του χρόνου.
Παρόλα αυτά, σημειώνεται, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η Ελλάδα ακόμα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας υπό τη μορφή ενός προληπτικού πιστωτικού μηχανισμού ώστε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η συντάκτρια εξηγεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι «δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα μία πρόσθετη πιστωτική γραμμή, ιδίως από τη στιγμή που οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει ένα ‘μαξιλάρι’ από ρευστό ύψους περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει αποπληρωμές χρέους τους επόμενους 18 μήνες».
Αυτό το «μαξιλάρι» θα αποτελείται από τις τελικές δανειακές δόσεις της τρέχουσας διάσωσης, καθώς και από δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίου.
«Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλάρι και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλεις στην άκρη;», είναι το ρητορικό ερώτημα του κ. Τσακαλώτου.
~ Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός παραδέχεται πάντως ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν όροι σε κάποια μέτρα ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους, το οποίο η Ελλάδα ελπίζει ότι θα συμφωνηθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Σημειώνει όμως ότι αυτοί οι όποιοι όροι δε θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.
Νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη
Όσον αφορά στο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αισιόδοξος. «Προσπαθούμε να είμαστε προνοητικοί. Πρόκειται να παραδώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο, έως τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την ιδιοκτησία αυτού του σχεδίου εμείς. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να κάνουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για όλη την κοινωνία που θα κρατήσουν μακριά τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα ο κόσμος θέλει να δει τους καρπούς της ανάκαμψης να διανέμονται», λέει ο Υπουργός Οικονομικών.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών που θα έχει επιβλέψει με επιτυχία ένα πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος του.
Όπως σημειώνεται, ύστερα από μία ταραχώδη αρχή, λόγω της εναντίωσης ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τις τραπεζικές κατασχέσεις ακινήτων, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να επιταχύνονται το 2017.
Νέος γύρος μέτρων λιτότητας
Οι Έλληνες πάντως αντιμετωπίζουν έναν ακόμα τελικό γύρο μέτρων λιτότητας πριν από την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης, προσθέτει το δημοσίευμα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές να εφαρμόσει έναν ακόμα γύρο περικοπών στις συντάξεις και ένα πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο όριο εισοδήματος την επόμενη διετία.
Σημειώνεται από την εφημερίδα ότι -όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία μετά από το τέλος των προγραμμάτων τους- η Ελλάδα θα υποβληθεί σε επιτήρηση που θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν κατά το τρέχον πρόγραμμα. Όμως, λέει ο κ. Τσακαλώτος, δε θα επιβληθούν νέοι όροι.
«Υπάρχει μία αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά. Είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών να είναι υπεύθυνοι για τη δική τους μοίρα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γίνει η Ελλάδα φυσιολογική», λέει ο κ. Τσακαλώτος.  newsit.gr

*** Έκρηξη σε γραφείο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής

~ Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στο γραφείο του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, στην Πάτρα.
Επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε στις 5.15’ τα ξημερώματα στο δικηγορικό γραφείο του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη στην οδό Φιλοποίμενος 56.
~  Σύμφωνα με πληροφορίες από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς η πόρτα του γραφείου η οποία μάλιστα ήταν ενισχυμένη. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα υπόλοιπα γραφεία του ορόφου ενώ απο το ωστικό κύμα έσπασε η κεντρική πόρτα της πολυκατοικίας.
Επιτόπου έσπευσαν 2 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 5 άντρες, οι οποίοι μετά από επιχείρηση μισής ώρας έσβησαν τη φωτιά.
~* Tempo24 - Εκρηξη Αρβανιτης : https://youtu.be/pXzywoiRCUs  .-
~ Με πληροφορίες από tempo24, patrastimes   newsit.gr

***  Συντονιζόμαστε! Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι έτοιμος να μιλήσει για όλα…

~ Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα αναλύσει την επικαιρότητα και θα μιλήσει για όλα τα τρέχοντα εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.
Επιπλέον, οι τηλεθεατές του ΣΚΑΙ θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς θα εμφανιστεί στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι», με τον Γιάννη Ντσούνο και τον Χρήστο Κούτρα, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι.

***  Ο Χρήστος Φερεντίνος για το περιστατικό με τα αλεύρια και την μπύρα 
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Καλαματιανού Καρναβαλιού ο παρουσιαστής Χρήστος Φερεντίνος δέχθηκε από μέλη πληρωμάτων αλεύρι στο σακάκι του αλλά και μια μπύρα.
Αυτά τα δύο απρόοπτα ενόχλησαν τον παρουσιαστή και σχολιάσθηκαν από τις περισσότερες ιστοσελίδες της χώρας.
Ο γνωστός όμως παρουσιαστής με μια ανάρτηση στο instagram θέλησε να δώσει τη δική του εξήγηση για όλα όσα γράφτηκαν.
*** Το καρναβάλι της Μεσσήνης κατάφερε να κερδίσει τη βροχή (φωτογραφίες και βίντεο) 
Εντυπωσίασαν η Αναστασία Γιουσέφ και οι Vegas
Μπορεί ο καιρός να μη στάθηκε σύμμαχος στο 158ο Καρναβάλι της Μεσσήνης αλλά αυτό δεν εμπόδισε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν.
Έτσι πολλοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στη Μεσσήνη και διασκέδασαν αποχαιρετώντας με τον καλύτερο τρόπο την αποκριά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καρναβάλι της Μεσσήνης συμμετείχαν η Αναστασία Γιουσέφ, οι Vegas αλλά και πληρώματα από το καρναβάλι της Καλαμάτας.
Για ακόμα μια φορά στα πληρώματα κυριάρχησε η σάτιρα, ενώ την έναρξη της παρέλασης έκανε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και τη σκυτάλη πήρε ο βασιλιάς καρνάβαλος.
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** Φθάνουν 300 πρόσφυγες στην Τρίπολη - Θα μείνουν σε διαμερίσματα!
Ξεκινά η συνεργασία του Δήμου Τρίπολης, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, με την επίσημη εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 12.00 στο Παλαιό Δημαρχείο του Δήμου Τρίπολης, παρουσία του αντιπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ.Phillipe Leclerc.
Το πρόγραμμα προβλέπει την φιλοξενία 300 προσφύγων συνολικά, σε 50 διαμερίσματα που θα ενοικιασθούν για τον σκοπό αυτό.
Οι οικογένειες των προσφύγων θα διαμένουν σε διαμερίσματα και θα υποστηρίζονται για την ομαλή ένταξή τους στην καθημερινή ζωή της πόλης, με τη βοήθεια προσωπικού που θα προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.
Η επιλογή των διαθέσιμων διαμερισμάτων που θα ενοικιασθούν, του προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων που θα απασχοληθεί στο πρόγραμμα, η μίσθωση οχήματος για τις ανάγκες μετακινήσεων κ.λπ., θα γίνει με  διαγωνιστική διαδικασία μέσω προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος που θα ανακοινωθούν άμεσα.
Τη διαχείριση του προγράμματος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα, ενώ για την υλοποίηση η Εταιρεία συνεργάζεται στενά με τις Υπηρεσίες του Δήμου Τρίπολης.
Με την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος ο Δήμος Τρίπολης ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό και εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό. Η φιλοξενία προσφύγων στην Τρίπολη εντάσσεται στο ESTIA – Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση, που χρηματοδοτείται από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕCHO) και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο υλοποιείται ήδη σε 20 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και έχει μέχρι σήμερα προσφέρει αξιοπρεπή στέγαση σε πάνω από 43.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες.
Είμαστε βέβαιοι ότι η φιλόξενη πόλη της Τρίπολης θα αγκαλιάσει το πρόγραμμα το οποίο πέραν της σημαντικής τόνωσης της τοπικής οικονομίας, αποτελεί ευκαιρία πολυπολιτισμικής ταυτότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.  kalimera-arkadia.gr

***


*** Αθλητική ενημέρωση :
Livescore: Λάρισα - Παναθηναϊκός 0-1 (β
*** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 22ης ημέρας στη Super League:Κέρκυρα-Απόλλων Σμύρνης 2-0
(40΄ αυτ. Τσόβιτς, 68΄ Επστάιν)

Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 0-1
(90΄+1 Χατζηισαϊας)

Λαμία-ΠΑΟΚ 0-2
(56' Πέλκας, 61' Μαουρίτσιο)
~**  Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
======================

  Πλατανιάς-ΠΑΣ Γιάννινα 0-3 .- ^
Τα  γκολ : 47΄ Κόντε , 51΄ Κόντε , 86΄ Μοπέριος .-
Κάρτες : Στάμου , Μάλσα , Βιντάλ , Χαλκιαδάκης , Αποστολόπουλος , Μιχαέλ , Πετρόπουλος , .- ^
 ΑΕΚ-Ξάνθη  4-0 .- ^
Τα  γκολ : 5΄, 19΄,34΄ Βρράνιες , 44΄Μπακασέτα .-
Κάρτες :Τζέντρισεκ , Ροντρίγκες , .-^
  Λεβαδειακός-Παναιτωλικός  1-2 .- ^
Τα  γκολ : 37΄Μοράρ , 39΄ Μαρκόφσκι , 59΄ Μοράρ .- ^
Κάρτες : Νίκας , Τσαμπούρης , Μπόκα , Ρόσα , Άργκχους , Καθάριος , Γουϊλιαν , Ζαραδούκας , Καραχάλιος , Μπετζαράνο .- κόκκινη : Μπόκα ,
  Ολυμπιακός-Πανιώνιος 1-0 .-^
Τα  γκολ : 48΄ Οφόε .-
Κάρτες :Ουάσικτον , Ανσαριφάντ , Σταυρόπουλος , .-
Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου
======================

  ΑΕΛ-Παναθηναϊκός   0-1 , (0-1) .-
Τα  γκολ : 19 ΄ Λούντ ,
Κάρτες : Κουλιμπαλή , Τσαρδάρης , Κάτσε , Φατσιόν , Περρόνε , Μουλισάβλιεβιτς , Βλαχοδήμος , Ουάλλας ,
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΛΑΡΙΣΑ
: Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Ζίζιτς, Γκοΐκοβιτς, Γουάλας, Φατιόν, Λαγός, Μασούρας, Ναζλίδης, Μιλοσάβλιεβιτς, Κριζμάν.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Ινσούα, Κάτσε, Δώνης, Αυλωνίτης, Λουντ, Οικονόμου, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης, Κουλιμπαλί.

***Σύνθημα νίκης στην Τούμπα
Σ. Θεοδωρίδης: «Αν γίνουν σωστά τα παιχνίδια, μπορούμε ακόμα το πρωτάθλημα»
~Την εκτίμηση ότι ο Ολυμπιακός μπορεί ακόμα και τώρα να πάρει το πρωτάθλημα εφόσον «γίνουν τα παιχνίδια όπως πρέπει» έκανε ο Σάββας Θεοδωρίδης μετά το τέλος του αγώνα των «ερυθρολεύκων» με τον Πανιώνιο.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των Πειραιωτών, εξέφρασε για ακόμη μία φορά εφέτος, τα παράπονά του για την αντιμετώπιση των πρωταθλητών από την διαιτησία, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα ενόψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ζητώντας χαρακτηριστικά «νίκη μέσα στην Τούμπα».
~ «Ο Ολυμπιακός ανήκει στη μεγάλη ελίτ του ποδοσφαίρου. Συνήλθε σήμερα ο Ολυμπιακός έπειτα από μερικά ατυχή αποτελέσματα που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Το παν όμως είναι να συμβαίνουν για όλους το ίδιο. Τότε συμφωνώ με όλα. Ο Ολυμπιακός έχει 5 εκατομμύρια φιλάθλους που κρίνουν τους πάντες. Κανένας δεν θα ξεχάσει τα βασανιστήρια που υπέστη η ομάδα φέτος. Σήμερα παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο, απέναντι σε μια δύσκολη ομάδα όπως ο Πανιώνιος. Με το ζόρι βάλαμε ένα γκολ και υπάρχουν άλλοι παράγοντες που το σκορ έμεινε στο 1-0. Αν ο κύριος Περέιρα είναι όντως αυτός που διευθύνει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μαζί με τους Κουκουλάκη και Τριτσώνη, οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ο κ. Θεοδωρίδης στην κάμερα της NOVA.
Και συνέχισε: «Θα κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου και θα πούμε πού πάσχει η ελληνική διαιτησία. Θα προσκομίσει ο καθένας τι στοιχεία έχει. Όπως και τον πρόεδρο της ΕΠΟ που ηγείται όλων αυτών των ανθρώπων. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, φοβούνται μόνοι αυτοί που έχουν κάνει διάφορα. Να πούμε ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα γύρω από τη φετινή διαιτησία. Ο κύριος Περέιρα αποφεύγει να μιλήσουμε μετά την τελευταία μας συνομιλία.
~  »Στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία, δεν θα την καταλύσει κανείς, ο αθλητισμός προϋπήρχε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Λέμε την αλήθεια, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Μόνο δύο ομάδες υπάρχουν για αυτούς τους κυρίους, ας ψάξουν να τις βρουν. Αν γίνουν τα παιχνίδια όπως πρέπει, ακόμα και τώρα μπορούμε να το πάρουμε το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα που αντέχει στο κυνηγητό. Σου αφαιρούν βαθμούς χωρίς να έχει κάνει τίποτα και άλλοι που μαχαιρώνονται στο Βόλο και αθωώνονται, σπάνε τα Γιάννενα... Να απαγορεύει ο κύριος Βασιλειάδης και να πηγαίνουν όλο και περισσότεροι φίλαθλοι και κανείς να μην τιμωρείται. Δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει την τιμωρία των 3 αγωνιστικών. Για όλα φταίει ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα!
~ Οι φίλαθλοί μας αφρίζουν. Δεν υπάρχει μέχρι τώρα το παραμικρό επεισόδιο. Δεν καταφέρομαι κανενός, τους προσκαλώ για να μας ακούσει όλη η Ελλάδα. Να συζητήσουμε γιατί ξέρω τα πάντα για αυτές τις υποθέσεις. Έχουμε πάρει 44 πρωταθλήματα, 38 οι άλλοι. Να τα κάνουμε τι δηλαδή, να ισοφαρίσει ο ΠΑΟΚ τον Άρη; Ή να φοβηθούμε την ΑΕΚ;
 ~ Θα γίνει εκπομπή, θα τους προσκαλέσουμε, θα συζητήσουμε, αλλά επί της ουσίας. Όχι υπεκφυγές δικηγορίστικες. Το συντομότερο δυνατόν. Τους απευθύνω πρόσκληση, εντός δύο ημερών να απαντήσουν στον Ολυμπιακό και ας είναι όποιο θέλουν. Δύο ομάδες δεν θα κάνουν ό,τι θέλουν την Ελλάδα.
~ Θα πάμε στη Θεσσαλονίκη για να κερδίσουμε, ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα αλλά δεν θα ανεχθώ αυτά που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι υπεύθυνη και η αστυνομία, την πρώτη φορά μας έσπασαν το παρμπρίζ του πούλμαν και πέρυσι που πέταξαν κάτι και έσπασαν την οροφή του πούλμαν. Δεν γίνεται έτσι παιχνίδι. Αφήστε που μπαίνουν μέσα στο γήπεδο.
~ Όπως έρχονται εδώ και μου δίνουν συγχαρητήρια πως είναι το "Γ. Καραϊσκάκης" μοναστήρι, έτσι να γίνει και στην Τούμπα. Είδα την ΑΕΚ όταν έπαιξε με την Ντιναμό, χάρηκα τον διαιτητή, είδατε κανέναν να κουνηθεί; Προσοχή και έφευγαν. Αυτοί είναι διαιτητές.
~ Ο ΠΑΟΚ έχει υποχρέωση να είναι μοναστήρι το γήπεδο, πως δεν μπορούν να ελέγξουν τον κόσμο; Εμείς πως τον ελέγχουμε; Οι άλλοι χαμός έγινε στο Αγρίνιο και γράφονται άλλα ντ' άλλα. Δίνω το σύνθημα: Νίκη μέσα στην Τούμπα». in.gr

 ***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 


**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6095   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3898   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3893  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 886   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου