Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 14  Ιουνίου  2016 :
~
 Αρφαρά  ηλιοβασίλεμα
 ...Δια να βρεις παρηγοριά από τον Θεό, πήγαινε προσκολλήσου σε άνθρωπο που έχει φόβο Θεού, ταπείνωσε τον εαυτό σου ενώπιόν του και παράδωσε το θέλημά σου.
Γεροντικόν
Καλαμάτα  παραλία

 Μόλυβος Λέσβου

  Ποδήλατο -σιδηρόδρομος Πελοποννήσου

~ 14 Ιουνίου
Προφήτου Ελισσαίου. Μεθοδίου (1), πατριάρχου Κων/πόλεως, του ομολογητού (†847). Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, επισκόπου Γορτύνης . Νήφωνος του εν Άθω και Ιουλίττας.
(1) Ο άγιος Μεθόδιος, καταγόταν από αρχοντική και ενάρετη οικογένεια, η οποία τον ανέθρεψε σύμφωνα με τις εντολές και τα προστάγματα της Ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας. Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας και έφθασε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Λέοντος του Ε`, για να αναλάβει κάποια υψηλή πολιτική υπηρεσία, λόγω της μεγάλης του μορφώσεως, της ευφυΐας του και των λοιπών διοικητικών ικανοτήτων του. Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, όταν τον γνώρισε τον εκτίμησε και προσπάθησε με διάφορες περιποιήσεις και υποσχέσεις να τον πάρει με το μέρος του για να τον χρησιμοποιήσει σε διάφορες εμπιστευτικές αποστολές. Όμως ο Μεθόδιος τον εγκατέλειψε αμέσως, όταν κατάλαβε τη σκληρή και ανίερη πολιτική του έναντι των αγίων Εικόνων. Εξοργισμένος ο αυτοκράτορας, τον φυλάκισε μέσα σε κάποιο τάφο μαζί με δύο ληστές. Αργότερα όμως επειδή ο άγιος του εξήγησε κάποιο δύσκολο χωρίο σχετικά με τις απόκρυφες επιστήμες, τον αποφυλάκισε και τον έθεσε υπό επιτήρηση. Μετά το θάνατο του Θεοφίλου και επί των ημερών της αυτοκράτειρας Θεοδώρας, ο Μεθόδιος εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Επί της Πατριαρχίας του καθιερώθηκε η εορτή της Ορθοδοξίας με πανηγυρικό τρόπο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, ενώ έγινε με αυτοκρατορικές τιμές η ανακομιδή των σεπτών λειψάνων των προμάχών και υπερασπιστών της Ορθοδοξίας Πατριάρχου Νικηφόρου και Θεοδώρου του Στουδίτου. Εκοιμήθη ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία και ετοιμάτο πολύ στην Βασιλεύουσα, ως ο Πατριάρχης του Θριάμβου της Ορθοδοξίας. ~ 
Σήμερα 14/06/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Ελισσαίος, Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Άγιος Κύριλλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Γορτύνης Κρήτης, Όσιος Νήφων ο Αθωνίτης
~   Όσιος Νήφων ο Αθωνίτης Προφήτης Ελισσαίος Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Προφήτης Ελισσαίος, Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Άγιος Κύριλλος Ιερομάρτυρας επίσκοπος Γορτύνης Κρήτης, Όσιος Νήφων ο Αθωνίτης
Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της

Οσία Άννα και Ιωάννης ο γιος της
 
Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα

Άγιοι Αλέξανδρος και Αντωνίνα
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων
 
Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
 
Κυριακή του Παραλύτου

Κυριακή του Παραλύτου
 
Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι
 
Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας

Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
 
Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μονεμβασία

Σύναξη της Παναγίας Χρυσαφίτισσας στην Μ....
 
Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσήφ του εξ Αριμαθαίας και του νυκτερινού μαθητού Νικοδήμου

Των Αγίων Μυροφόρων γυναικών, έτι δε Ιωσ....
~  Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
-  Ὡς ὑποφήτην ἀληθῆ τοῦ Σωτῆρος, καὶ τῶν ἐν νόμῳ παιδευτὴν καὶ φωστῆρα, τοὶς πόρρω σὲ ἐδήλωσεν ὁ τόκος σου σοφὲ σὺ γὰρ κληρωσάμενος, τοῦ Θεσβίτου τὴν χάριν, θαύμασι διέπρεψας, καὶ δυνάμεσι πλείσταις. Καὶ νῦν ἀπαύστως φύλαττε ἠμᾶς, ὢ Ἐλισαῖε, Προφῆτα θεσπέσιε.
~*  Απολυτίκιο Προφήτου Ελισσαίου - 14 ΙΟΥΝΙΟΥ : https://youtu.be/hAD0FxJqMow  .-


~
  *** Ένας Αυστραλός δημοσιογράφος παρατηρεί τους νέους της Καλαμάτας... 
 Η Καλαμάτα και οι… νόμοι για την ανάπτυξη
 Εξηγώντας τα χρόνια της κρίσης – Επίσκεψη από τη χώρα των καγουρώ
   Ένα ευχάριστο γεγονός έφερε ένα φίλο, από τον καιρό που έμενα στην Αυστραλία, στην Καλαμάτα. Μαζί του ήταν κι ένας γνωστός των καιρών εκείνων, δημοσιογράφος στο Αυστραλιανό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γνώριζε πολλά για την χώρα μας, είχε έρθει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ένα χρόνο, όμως,  μετά την επιβολή της τραπεζικής αργίας και των capital controls που είναι ακόμη σε ισχύ με ελαστικότερους όμως όρους, επέστρεψε, για να καταγράψει εικόνες από την ελληνική επαρχία.
«Είμαι ξανά στην Ελλάδα! Στο ρεπορτάζ μου θέλω να καταγράψω τα θέματα με τα οποία ασχολείται η νεολαία, ένα χρόνο μετά τον Ιούνιο του 2015, όπου η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς φτάσατε κοντά στην έξοδο από το ευρώ» μου ανέφερε, μόλις τον συνάντησα.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή των ειδήσεων (headlines)  και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, διότι σημαίνει ότι τα πράγματα ομαλοποιούνται. Τα μέσα 'διψούν' για δραματικά γεγονότα που ταρακουνούν τον κόσμο. To Brexit, οι ισπανικές εκλογές, οι εκλογές στις ΗΠΑ, κυριαρχούν τώρα στη διεθνή σκηνή. Το ρεπορτάζ που πρέπει να στείλω αυτή τη φορά είναι περισσότερο κοινωνιολογικό και θέλω βοήθεια, να "ακούσω" τη νεολαία της άλλης Ελλάδας, εκτός Αθηνών", μου λέει ο συνάδελφος.
"Μου βάζεις δύσκολα. Είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί κανείς να το 'ανακαλύψει' μέσα σε μία- δύο μέρες, αλλά θα κάνουμε μια προσπάθεια να καταγράψεις τουλάχιστον εικόνες και να τις μεταφέρεις", απαντώ.
12aap-3.JPG
Το θέμα συζήτησης σε μια παρέα νέων που βρεθήκαμε δίπλα τους, Δευτέρα μεσημέρι στην κεντρική πλατεία ή Βασιλέως Γεωργίου Β', όπως την αναφέρει η ιστορία, όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, είναι το ξανασμίξιμό τους, δέκα χρόνια μετά το αποχαιρετισμό των σχολικών θρανίων. To Facebook, το Twitter, το Instagram, το Linkedin είναι τα κοινωνικά δίκτυα, που όπως λένε, χρησιμοποίησαν για να αναζητήσουν τα ίχνη όλων των παλαιών συμμαθητών. Μόνον 6 από τους 40 δεν έχουν καμία παρουσία πουθενά.
Εκεί η συζήτηση της παρέας περιστρέφεται γύρω από την ανεργία, που καλπάζει στη νέα γενιά.
Στο βόρειο μέρος της πλατείας, στο χώρο όπου κρύβεται ο κόσμος από τον ήλιο, στο μοναδικό μεγάλο δέντρο, η κουβέντα μεταξύ τριών συμφοιτητών για το ποιο είναι το καλύτερο δίκτυο για γνωριμίες, εκτός από το Facebook. «Για δες τη φωτογραφία, θα της κάνω like, εάν μου κάνει και αυτή θα πάω σήμερα για καφέ!».
Στο μεταξύ δίπλα τους κάθονται δύο όμορφα κορίτσια που τους ρίχνουν κλεφτές ματιές, αλλά αυτοί είναι «καρφωμένοι» στα κινητά τους και στο κοινωνικό δίκτυο που έχουν ανακαλύψει! Η νέα τεχνολογία περιορίζει ολοένα και περισσότερο την απευθείας επικοινωνία.
Λίγο πιο πάνω στον πεζόδρομο της Αριστομένους, δύο 35ρηδες συζητούν για το ΕΣΠΑ. Προσπαθούν να βρουν χρηματοδότηση για μια μικρή τουριστική επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει και με ανακούφιση διαβάζουν την ανακοίνωση για παράταση κάποιων τουριστικών προγραμμάτων που τους αφορούν και που μόλις είχε ανακοινώσει το αρμόδιο υπουργείο. Στο ΕΣΠΑ στηρίζουν τις ελπίδες τους πολλοί νέοι, δεν είναι τυχαίο ότι οι τηλεφωνικές γραμμές που μπορεί κανείς να βρει στην κεντρική ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ κατακλύζονται από τηλεφωνήματα για ενημέρωση.
12aap-2.jpg
Την επόμενη ημέρα, βρισκόμαστε στην παραλία της πόλης, σ΄ ένα από τα μαγαζιά της Ναυαρίνου. Αφού περίμενε να παραγγείλουμε, μάς προσεγγίζει ένα νεαρό, ταλαιπωρημένο αλλά ευγενικό παιδί να μας πουλήσει στυλό. «Κάνω αυτή την εργασία ένα μήνα. Βγάζω καθαρά περίπου 150 ευρώ το μήνα. Τα αγοράζω φθηνότερα από το σούπερ μάρκετ και τα πουλάω. Δεν έχει σημασία πόσα βγάζεις αλλά πόσα ξοδεύεις, μου είχε πει ο παππούς μου», μας λέει με περηφάνια. «Είμαι 26 χρονών, ελπίζω κάποια μέρα τα όνειρά μου να γίνουν πραγματικότητα, όπως φαίνεται ότι έχουν γίνει τα δικά σας» μας λέει, έχοντας φανερή τη διάθεση για επικοινωνία.
«Τέσσερις εντελώς διαφορετικές εικόνες, αλλά πουθενά καμία συζήτηση για την πολιτική, για τα capital controls! Ο καθένας κοιτά τη ζωή του και πώς θα τα καταφέρει, μου κάνει εντύπωση» μου αναφέρει ο φίλος Αυστραλός.
Στη βόλτα στην πόλη, οι καφετέριες γεμάτες, ξεφυτρώνουν άλλωστε σαν «μανιτάρια» σε κάθε γειτονιά της, μαζί με κάθε είδους μαγαζιά εστίασης και κέντρα αισθητικής για τις γυναίκες, κομμωτήρια κ.λπ., ενώ την ίδια στιγμή τα μικρά εμπορικά καταστήματα βάζουν λουκέτα.
«Αυτή την ανάπτυξη επιδιώκετε;» με ρωτάει. «Αυτό είναι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα» απαντάω και προσθέτω: «Μόλις κατατέθηκε ο αναπτυξιακός νόμος αλλά δεν έχω προλάβει να τον κοιτάξω». «Με νόμους γίνεται η ανάπτυξη;» ρωτάει ο συνάδελφος. Χαμογελώ αμήχανα και για να ξεφύγω του είπα ότι κάπου εδώ τελειώνει η περιήγησή του. Τα όποια συμπεράσματα δικά του. Του υπενθύμισα, όμως, ότι επιφυλάσσομαι για την απάντηση στην τελευταία του ερώτηση. Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

*** Ο καιρός στην Καλαμάτα  σήμερα Τρίτη 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 14/6/2016 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Επίσης υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας ασθενούς έντασης. Τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ενταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και προς το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.8 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος(Κώστας_Καλαμάτα) για το www.meteoclub.gr και το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Θραύση κάνει η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών και στη Μεσσηνία
Βίλες που η τιμή ξεπερνάει τα 900 ευρώ για διανυκτέρευση! 
  Φορολόγηση ετοιμάζει η Κυβέρνηση και γι΄αυτούς τους ιδιοκτήτες 
   Τη μίσθωση του σπιτιού τους, του διαμερίσματός τους, ακόμα και ενός δωματίου, ως τουριστικό κατάλυμα,  έχουν επιλέξει πολλοί Μεσσήνιοι μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Η νέα αυτή αγορά τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολύ μεγάλο έδαφος στην Ελλάδα και όσο και αν δεν είναι ευρέως γνωστό, εκατοντάδες Μεσσήνιοι έχουν επιλέξει την ένταξή τους σε αυτή.
Πρόκειται για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών ιδιωτών και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, με τιμές που φαντάζουν εξωπραγματικές.
Από μια πρώτη έρευνά μας, η ανταπόκριση που υπάρχει από πελάτες – τουρίστες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, ενώ στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από το εξωτερικό.
Καθώς, όμως, τίποτα δεν ξεφεύγει πλέον από το στόχο αύξησης των δημοσίων εσόδων, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να κάνει «φορολογικό μπλόκο» και σε αυτές τις περιπτώσεις.
  Από 20 έως 900 ευρώ!
Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η εγγραφή των ιδιοκτητών μιας κατοικίας στη διαδικτυακή πλατφόρμα, η παρουσίαση στο ίντερνετ της προσφερόμενης για βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικίας και η μίσθωσή της με το ζητούμενο μίσθωμα για όσες ημέρες επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής (τουρίστας κ.λπ.).
Τα περισσότερα από αυτά τα καταλύματα που εμφανίζονται στις πλατφόρμες δεν είναι τουριστικά, είναι απλώς αστικές ή εξοχικές κατοικίες, ενώ και οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι επιτηδευματίες ασχολούμενοι με τον τουρισμό.
Κάνοντας μια απλή αναζήτηση σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα, για διαμονή στην Καλαμάτα κατά το μήνα Ιούλιο, βρήκαμε δεκάδες αγγελίες για ενοικίαση από ένα απλό δωμάτιο που η τιμή μπορεί να ξεκινήσει από 20-25 ευρώ, έως ολόκληρα σπίτια ή ακόμα και βίλες που η τιμή μπορεί να ξεπερνάει και τα 900 ευρώ τη διανυκτέρευση!
Για παράδειγμα βίλα, με 3 υπνοδωμάτια, πισίνα και όλα τα κομφόρ για χλιδάτες διακοπές σε προνομιακή θέση, προσφέρεται αντί του ποσού των 900 ευρώ τη βραδιά.
Άλλη βίλα, επίσης με όλα τα κομφόρ και 4 υπνοδωμάτια, ενοικιάζεται προς 700 ευρώ τη βραδιά! Στο κέντρο της Καλαμάτας μπορεί να νοικιάσεις σπίτι 135 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια, αντί του ποσού των 200 ευρώ την ημέρα.
Βέβαια, στις πλατφόρμες αυτές υπάρχουν και οι οικονομικές επιλογές: Διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της Καλαμάτας, αντί του ποσού των 30 ευρώ ημερησίως, ενώ με λίγο μεγαλύτερες τιμές, 50-60 ευρώ, μπορείς να επιλέξεις διαμέρισμα, συνήθως παλιό, στην παραλία.
Όσο πιο τουριστική περιοχή όμως επιλέξεις, τόσο πιο ακριβό είναι το μίσθωμα, ενώ είναι πολύ υψηλές οι τιμές, όταν θέλεις το χώρο για ολόκληρο μήνα. Εκεί το μίσθωμα, όταν πρόκειται για ολόκληρο σπίτι ή βίλα, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ!
  Ούτε αυτοί θα γλυτώσουν
Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών αποκτούν εισόδημα από ενοίκια, τα οποία, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δηλώνονται, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει  έσοδα.
Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, έχει απασχολήσει τους τελευταίους μήνες τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη για τις συγκεκριμένες μισθώσεις με βάση το ελληνικό δίκαιο, τα καταλύματα δεν είναι πιστοποιημένα για τουριστική χρήση και, βέβαια, όπως αναφέρθηκε, το εισόδημα που αποκτάται από τους ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν δηλώνεται. Οι πληρωμές γίνονται με την αποστολή εμβάσματος στους εγχώριους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών και καταγράφονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα Υπουργεία επεξεργάζονται διάφορους τρόπους για το πως θα φορολογήσουν αυτή την αγορά, χωρίς όμως να την πλήξουν, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι φέρνει σημαντικά έσοδα στην Ελλάδα. Σύντομα πάντως, αναμένεται να ληφθούν σχετικά μέτρα.     Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Μόνο το ίχνος μας 
Την επίσκεψη της μικρής μαθήτριας της Α2 τάξης του 11ου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Γεωργίας Αγγελοπούλου, δεχθήκαμε χθες στα γραφεία της εφημερίδας.
Ο λόγος της επίσκεψης ήταν πως ως επικεφαλής της Helmepa στο σχολείο της ήθελε να ενημερώσει για τις περιβαλλοντικές δράσεις.
Με σύνθημα «Αυτό το καλοκαίρι, ας αφήσουμε στην άμμο μόνο το ίχνος μας», όπως είναι και η επίσημη καμπάνια της Helmepa, κάλεσε τους Μεσσήνιους να σεβαστούν τις θάλασσες και τις ακτές και να μην πετούν σκουπίδια και πλαστικά.  Β.Β. 

*** Πρώτη επίσημη εμφάνιση με εξαιρετικές εντυπώσεις από την «Αέναη Κίνηση» 
Η ακαδημία ρυθμικής γυμναστικής Αέναη Κίνηση, που ίδρυσαν στην οδό Ρουμελιώτη 28 και Δαμηλάτου η Λένα Τρυπάνη και η Γιώτα Μέμμου πριν από λιγότερο από ένα χρόνο ήρθε …για να μείνει, γνωρίζοντας βήμα - βήμα την καταξίωση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθε μια ακόμη κατάκτηση, με την πρώτη συμμετοχή σε επίσημη διοργάνωση. Μια αποστολή 28 παιδιών, στο πλαίσιο τριών ομάδων, έλαβε μέρος στο Star Gym and Contest που διοργάνωσαν στο κλειστό γυμναστήριο Ζωφριάς, ο Δήμος Μεταμόρφωσης και ο τοπικός σύλλογος «Κότινος», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.
Η παρουσίαση και των τριών γκρουπ απέσπασε τις καλύτερες εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα του κοινού, με όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους, σε μια διοργάνωση που θέτει σε προτεραιότητα την άθληση και τη χαρά μέσα από αυτή και όχι τον πρωταθλητισμό –κάτι που είναι άλλωστε και ο προσανατολισμός της Αέναης Κίνησης.
-Οι προπονήσεις στο γυμναστήριο της καλαματιανής ακαδημίας ρυθμικής των Μέμμου-Τρυπάνη διεξάγονται 

***  Ερώτηση Αναστασόπουλου σε Τσώνη για τη φιλοξενία μεταναστών στο Δήμο Μεσσήνης
Ερώτηση στο Δήμαρχο Μεσσήνης μέσω του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος
tsonis anastasopoulos 2.jpg
 Αναλυτικά η ερώτηση:
  Κύριε Δήμαρχε στο τελευταίο μας δημοτικό συμβούλιο σε ερώτησή μου σχετικά με τις φήμες για hotspots εντός του δήμου Μεσσήνης, απαντήσατε ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία βάση και είναι ψευδή που στόχο έχουν να πλήξουν την τουριστική ανάπτυξη του δήμου.
Προσωπικά, επέμεινα να ασχοληθείτε με το θέμα, να εκμεταλλευτείτε τις διασυνδέσεις σας και να αποτρέψετε ανάλογες εξελίξεις στο τόπο μας. Δυστυχώς για όλους μας κύριε δήμαρχε τα γεγονότα τρέχουν και επαναλαμβάνονται. Ανάλογα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης που αναδημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα «Θάρρος» και παρουσιαστήκαν στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Best TV", αναφέρουν 3 θέσεις hotspots στο δήμο Μεσσήνης(επισυνάπτεται ο σχετικός χάρτης).
Αριθμό υπερβολικά μεγάλο και ετεροβαρή για το δήμο μας. Εάν προσθέσω και την είδηση που έπαιξε στο πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό σταθμό "Starchannel" περί εγκατάστασης μεταναστών - προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο της Τριόδου, τότε η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
Θυμίζω ότι ως δημοτική αρχή δώσαμε σκληρό αγώνα και πετύχαμε την 25ετή μίσθωση του αεροδρομίου της Τριόδου από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας(μέσω Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας) για τα οποίο καταβάλλεται από το δήμο και το αντίστοιχο μίσθωμα.
Στόχος είναι, σύμφωνα με το μισθωτήριο, να γίνει κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού και προώθησης αγροτικών προϊόντων. Θα μπορούσα να προσθέσω και την ανεξάρτητη λειτουργία ενός αεροδρομίου μικρών αεροσκαφών, παρέχοντας υπηρεσίες ανεφοδιασμού και φύλαξης αυτών, κάτι που θα προσέδιδε τη δίκη του ισχυρή  ώθηση στον υψηλών απαιτήσεων τουρισμού αυτού του είδους.
  Δυστυχώς για άλλη μια φορά και μετά την μακράν αδράνειά σας σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα σε αυτό του αεροδρομίου της Τριόδου, αντί να προωθούνται οι παραπάνω σχεδιασμοί και στόχοι έρχονται δυσάρεστες εξελίξεις που υπονομεύουν την ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου.
  Μετά από όλα αυτά, ερωτάστε λοιπόν κ. δήμαρχε, θα εγκατασταθούν μετανάστες – προσφυγές στο αεροδρόμιο της Τριόδου, στα κτίρια του ΑΣΟ στην Ανδρούσα, στις κατασκηνώσεις στη Βελίκα; ή όπου αλλούεντός του δήμου μας;
 Τι ενέργειες έχετε αναλάβει για να αποτρέψετε μια τέτοια εξέλιξη;
 *Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του «Θάρρους» για το συγκεκριμένο θέμα στις 28 Μαϊου
Και *εδώ το χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος»

***  Λαϊκή βιβλιοθήκη 
Ο δικηγόρος και συγγραφέας, Δημήτρης Ζέρβας, από τους μόνιμους επισκέπτες της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, μας έλεγε τις προάλλες, ότι με το σύστημα ψύξης και θέρμανσης που υπάρχει στο εσωτερικό του κτηρίου, το μόνο που γίνεται είναι να…καταστρέφεται το πολύτιμο αρχειακό υλικό.
Περιμένουμε από κάποιον αρμόδιο να πάρει στα σοβαρά την παρατήρηση και να πράξει ανάλογα. Η διατήρηση της μνήμης μιας πόλης είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της…   Α.Π. 

*** Ποιοι και γιατί «σπέρνουν» ξενοφοβικά σύνδρομα στα σχολεία της Τριφυλίας… 
Ανησυχητικό και επικίνδυνο φαινόμενο για την κοινωνία και την εκπαίδευση…
Ένα θλιβερό και άκρως ανησυχητικό φαινόμενο τείνει να πάρει διαστάσεις στην Τριφυλία τις τελευταίες εβδομάδες, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους. ‘Εχει να κάνει με τη «διασπορά» ξενοφοβικών συνδρόμων και ρατσισμού, όσον αφορά στην επιλογή σχολικών μονάδων από τους γονείς για τα παιδιά τους.
Σε μια χειμαζόμενη κοινωνία, όπως η ελληνική, που κάθε οικογένεια, αντιμετωπίζει καθημερινά σωρεία προβλημάτων επιβίωσης και αξιοπρέπειας, από τα αλλεπάλληλα μέτρα της μνημονιακής λαίλαπας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, δυστυχώς, στην Τριφυλία, γονείς μικρών παιδιών οι οποίοι μοχθούν για τη ζωή και τη διαβίωση των παιδιών τους, έρχονται αντιμέτωποι με την ανευθυνότητα ή και σκοπιμότητα άγνωστων κύκλων, οι οποίοι διαδίδουν διάφορες φήμες για σχολικές μονάδες όπως Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, «καλλιεργώντας» το φόβο, το μίσος, τις φυλετικές διακρίσεις, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Άγνωστο πώς και από ποιους, κυρίως σε Τοπικές Κοινότητες της Τριφυλίας, επικρατεί ανησυχία μεταξύ γονέων μικρών παιδιών που πρόκειται να εγγράψουν τα παιδιά τους σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Ανησυχία που έγκειται στο γεγονός της διασποράς φημών, όπως για παράδειγμα ότι στο τάδε σχολείο είναι πολλά “ξένα” παιδάκια, ότι εκείνο το σχολείο έχει περισσότερα “ξένα” παιδάκια κ.λπ. Φήμες ότι στο τάδε σχολείο που έχει “ξένα” παιδάκια υπήρχαν τη φετινή σχολική χρονιά προβλήματα είτε από ψείρες, είτε από επιθετικές συμπεριφορές. Φήμες του τύπου ότι, δήθεν,  «αν στείλεις το παιδί σου στο τάδε σχολείο, πώς θα μάθει γράμματα αφού τα περισσότερα παιδιά είναι “ξένα” και δεν μιλούν ελληνικά;»
Κι όλα αυτά, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους και εν όψει των εγγραφών μαθητριών και μαθητών σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.
Σημειώνουμε πως πριν από 3 μήνες, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση, στις 21 Μαρτίου, σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας, τονιζόταν ότι η μέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και για την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων και δη των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών που ενισχύουν τον ρατσισμό, υπαγορεύεται τόσο από το ελληνικό Σύνταγμα, όσο και από διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα. Το οποιοδήποτε, όμως, νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό, μόνο με την ενεργητική συμμετοχή και στάση όλων των πολιτών. Η ανάγκη για ενεργοποίηση όλων μας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, είναι σήμερα περισσότερο έντονη, καθώς οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν εξωθήσει σε φυγή προς την Ευρώπη χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες.
 «Η 21η Μαρτίου ας είναι, λοιπόν, η απαρχή μιας συντονισμένης παρέμβασης στο χώρο των σχολείων, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Καλούμε τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις που να στοχεύουν στην ένταξη και στην εκπαιδευτική στήριξη όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική πρόκληση, με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φύλου, φυλής, θρησκείας και χρώματος. Καλούμε, επίσης, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μη σιωπούν, να μην παραμένουν απαθή ή αδιάφορα και κυρίως να μη φοβούνται να ενημερώνουν τους αρμοδίους ή να καταγγέλλουν τα φαινόμενα της βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού, που μπορεί να διαπιστώνονται στο χώρο του σχολείου. Η ρατσιστική βία, λεκτική ή σωματική, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν έχει θέση στο σχολείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας», τονιζόταν.
Δυστυχώς, ως φαίνεται, στην Τριφυλία, άγνωστο γιατί και από ποιους κύκλους, είτε άθελα είτε ηθελημένα, δυστυχώς, και για λόγους σκοπιμότητας, με τη διασπορά φημών «καλλιεργούνται» ξενοφοβικά σύνδρομα σχετικά με την επιλογή σχολικών μονάδων. Το σχολικό χώρο που αντιμετωπίζει τόσα και τόσα προβλήματα εξαιτίας της μνημονιακής λαίλαπας και των αποφάσεων του Υπουργού Παιδείας. Να θυμίσουμε ότι στην Τριφυλία το 2013 - 2014 προκλήθηκε πάλι αναστάτωση με τις αποφάσεις των – τότε – Διευθυντών  Πρωτοβάθμιας, αλλά και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα, για τη χωροταξική κατανομή μαθητών σε σχολικές μονάδες. Πρέπει τάχιστα, λοιπόν, όσοι και όποιοι «σπέρνουν» τέτοιες φήμες, να αντιληφθούν πως μόνο ζημιά κάνουν τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στα σχολεία ευρύτερα δε στην εκπαίδευση. Και οφείλουν όλοι όσοι έχουν θεσμική ευθύνη και αρμοδιότητα στην εκπαίδευση και τις σχολικές μονάδες, έμπρακτα να βάλουν τέλος σε τέτοιου είδους φήμες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, επειδή είναι άκρως επικίνδυνες οι διαστάσεις που αυτές μπορεί να λάβουν τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Πλήρης δικαίωση του «Θάρρους» για τους πρόσφυγες στη Μεσσηνία 
Από τις 28 Μαϊου ρεπορτάζ για τις επιλεγμένες περιοχές στη Μεσσηνία
 Όταν το «Θάρρος» ανέφερε σε σχετικό του ρεπορτάζ από τις 28 Μαΐου ότι, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έχουν προεπιλεγεί για τη Μεσσηνία πέντε σημεία - περιοχές για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ορισμένοι… έτρεξαν να λοιδορήσουν το κείμενο.
Ο, δε, δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, σε σχετική ερώτηση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και της εφημερίδας μας, έκανε λόγο για «γελοιότητες». Τελικά, μάλλον θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Προχθές, το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ δημοσίευσε το ίδιο έγγραφο, αναφέροντας για τη Μεσσηνία όσα ήδη είχαμε γράψει.
Από την άλλη πλευρά, για το δύσκολο, από πολλές πλευρές θέμα, να σημειώσουμε δύο πράγματα:
Ο καταμερισμός των προσφύγων και μεταναστών θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων, διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που παραχώρησε, πρόσφατα, στην ΕΡΤ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, στα τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα.
Το δεύτερο έχει σχέση με τις απόψεις που έχουν διατυπώσει με ψύχραιμο τρόπο ορισμένοι αυτοδιοικητικοί. Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Το πρόβλημα είναι εθνικό κι, επομένως, ο καθένας μας θα πρέπει  να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά για να γίνει με τον πλέον πετυχημένο τρόπο η όλη διαδικασία, θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με τους Δήμους.  «Το προσφυγικό θέμα έχει πολλές διαστάσεις και, κυρίως, την ανθρωπιστική και την εθνική. Όσον αφορά στην ανθρωπιστική, είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος έχει βοηθήσει και βοηθεί όσο είναι δυνατόν και με διάφορους τρόπους.
Όσον αφορά στην εθνική διάσταση, είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει διάχυση των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια και να μην επιβαρύνονται μόνο συγκεκριμένες – και μάλιστα εθνικά ευαίσθητες - περιοχές. Όμως, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση της κυβέρνησης με τους κατά τόπους δημάρχους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί για να μη θιγεί ο τουρισμός. Στις προϋποθέσεις εντάσσονται, επίσης, η σοβαρή και οργανωμένη κρατική παρουσία και η τήρηση της νομιμότητας».
Σε περίπτωση που κυριαρχήσουν τα παραπάνω και οι χώροι παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, τότε θεωρούμε ότι τα προβλήματα θα είναι ήσσονος σημασίας.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Αποφασισμένοι να μην περάσει η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας για απαγόρευση σκύλων στο Πάρκο  14/
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε προχθές η δεύτερη ανοικτή συνέλευση φιλόζωων στο Πάρκο του ΟΣΕ, με αφορμή τις απαγορευτικές πινακίδες εισόδου των δεσποζόμενων ζώων που τοποθέτησε πρόσφατα στο Πάρκο ο Δήμος Καλαμάτας, κι ενώ αναμένεται σύντομα (21/6) η γνωμάτευση της Ειδικής Επιτροπής (του άρθρου 152) που εδρεύει στην Τρίπολη, όπου έχει γίνει προσφυγή αναίρεσης της πρωτοφανούς και προδήλως αντισυνταγματικής και αντιδημοκρατικής αυτής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Αντίκειται στο άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς και στην ισχύουσα νομοθεσία των  Ν.4039 και 4235, προσβάλλει την πόλη της Καλαμάτας, υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου, διχάζει τους δημότες και δημιουργεί ζωοφοβικά αισθήματα. Αποτελεί αρνητική πρωτοτυπία εκ μέρους του Δήμου και, μάλιστα, την ώρα που “τρέχει” η υποψηφιότητα της Καλαμάτας ’21 για πολιτιστική πρωτεύουσα. Η Δημοτική Αρχή αποποιείται της ευθύνης να δώσει λύση στα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν, προκρίνοντας τη μέθοδο της συλλήβδην απαγόρευσης και οδηγώντας έτσι την πόλη πολλά χρόνια πίσω. Τέτοιες ζωοφοβικές και ρατσιστικές μεθοδεύσεις θα μας βρουν απέναντι» τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην προχθεσινή συνάντηση, που ένωσε περισσότερες και νέες φωνές φιλόζωων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να ισχύσει μια παράλογη απαγόρευση που απειλεί να αναβιώσει πρακτικές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και να εξοβελίσει τους σκύλους και τα ζώα συντροφιάς από όλο και περισσότερους δημόσιους χώρους…
Οι φιλόζωοι τόνισαν ότι σέβονται απολύτως τους νόμους και τις ευθύνες που συνεπάγεται η υιοθεσία ενός ζώου συντροφιάς, που όμως δεν έχουν καμία σχέση με το απαγορευτικό που έθεσε ο Δήμος για την πρόσβαση των σκύλων στο Πάρκο.
Δηλώνουν «ανοικτοί» σε κάθε συζήτηση και συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη με τα τετράποδα, αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο μέχρι την τελική δικαίωση…

***   Συνέχεια ασφαλτοστρώσεων και προσωρινής ταλαιπωρίας στους δρόμους της Καλαμάτας 
 
Εργασίες καθαρισμού των οδοστρωμάτων σε οδούς της Καλαμάτας όπου θα γίνει ασφαλτόστρωση, διενεργήθηκαν χθες. Σήμερα και αύριο, καιρού επιτρέποντος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτοστρώσεως στην οδό Καζαντζάκη, στη Ράχη, από την οδό Αγίου Γεωργίου και πέραν της οδού Ορφέως μέχρι το δημοτικό πάρκινγκ.
Επίσης εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα γίνει ασφαλτόστρωση στην οδό Ανδρέα Σκιά, από Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι Βασιλίσσης Όλγας (ΕΛΤΑ), καθώς και επί της οδού Αριστομένους, από Πινδάρου μέχρι Σοφοκλέους στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, πλησίον της Λέσχης Αξιωματικών.

***  Πέτυχε το… λίφτινγκ στο «Ανάκτορο του Νέστορα» 
Πραγματοποιήθηκαν, προχθές, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, τα εγκαίνια του ανακαινισμένου «Ανακτόρου του Νέστορα» στον Άνω Εγκλιανό.
Ύστερα από περίπου 4 χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει και πάλι τις πύλες του στο κοινό, ενώ το νέο στέγαστρο, με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του, ξεχωρίζει. Εκτός αυτού, τοποθετήθηκαν σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίας ξενάγησης.
Μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά.
Το «Ανάκτορο του Νέστορα» είναι το καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο της ηπειρωτικής Ελλάδας, από τη μελέτη του οποίου γίνονται γνωστές οι αρχιτεκτονικές δομές των ανακτορικών κέντρων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Ταυτόχρονα, τα ευρήματα και τα σπαράγματα των τοιχογραφιών αναδεικνύουν την υψηλή μυκηναϊκή τέχνη, την εξειδίκευση των καλλιτεχνών και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Ανακτόρου.
Ο αναβαθμισμένος αρχαιολογικός χώρος διαθέτει νέες υποδομές περιήγησης με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση σε όλες τις ομάδες κοινού.
Το νέο στέγαστρο προστασίας, κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, καλύπτει το κεντρικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. και μέσω διαδρόμων οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.
Στη σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στο νέο στέγαστρο, ο κ. Μπαλτάς μίλησε για ένα επίτευγμα της αρχιτεκτονικής και της τεχνολογίας, που, όπως πρόσθεσε, έρχεται να συνδυαστεί με την ανάδειξη της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς και να δείξει ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το έργο έρχεται να αναδείξει και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που έγινε σε επιστημονική συνεργασία και με την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Σινσινάτι.      
Ο κ. Τατούλης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «αποδίδουμε στην παγκόσμια κοινότητα ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας μας. Και είναι αληθές ότι το ανάκτορο του Νέστορα, το ανάκτορο του Νηλέα, είναι από τα σημαντικότερα ανάκτορα της Μυκηναϊκής Εποχής, που σώζεται σε μία εξαιρετική κατάσταση».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες, ώστε ο χώρος αυτός να φέρει κοντά μας όλους τους παγκόσμιους φίλους, τους παγκόσμιους θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού».
Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ακολούθως ο περιφερειάρχης, γιατί η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση μετά την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, και τη συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, να ολοκληρωθεί το σημαντικό αυτό έργο.
Μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Μηλίτση - Κεχαγιά.
  Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Ζητείται προσωπικό για την κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα
Την πρόσληψη ειδικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη εποχικών αναγκών της παιδικής εξοχής - κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας Καλαμάτας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Κατασκήνωσης.
Ζητούνται συντονιστής, επιμελητές-τριες, ειδικοί συνεργάτες - ψυχαγωγοί, ειδικοί συνεργάτες - χειροτεχνίας, γυμναστές-τριες, ομαδάρχες-χισσες, διαχειριστής, βοηθός διαχειριστή, αποθηκάριος, γιατρός, νοσοκόμος-α, μάγειρας, βοηθός μάγειρα, εργάτες, εργάτριες, προσωπικό καθαριότητας, φύλακας, ειδικός τεχνίτης.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην έδρα του Διοικητικού Συμβουλίου της Κατασκήνωσης Αγίας Μαρίνας, στην ακόλουθη διεύθυνση: Πάροδος Αναγνωσταρά 20 (στοά Λόντου), 24100 Καλαμάτα, Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Καλαμάτας και ώρες 8.30 έως 14.00, εντός προθεσμίας 9 ημερών, που αρχίζει από την επόμενη εργάσιμη της τελευταίας δημόσιας γνωστοποίησης της ανακοίνωσης σε τοπικές εφημερίδες της Καλαμάτας.

 *** Τράκτορας με επικαθήμενη καρότσα, έπεσε σε σπίτι στην Κυπαρισσία! (φωτογραφίες)     

 
 
 
 
Κλέφτες άφησαν τράκτορα με επικαθήμενη καρότσα φορτωμένη σίδερα να πέσει σε σπίτι…
Από θαύμα δε θρηνούν θύματα στην Κυπαρισσία καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν τράκτορα με καρότσα φορτωμένη με σίδερα, αφήνοντας, ωστόσο, την τεραστίων διαστάσεων νταλίκα «ακυβέρνητη» να πέφτει σε σπίτι. Το πρωτοφανές αυτό θλιβερό συμβάν σημειώθηκε περί τις 2 τα ξημερώματα, στην οδό 25ης Μαρτίου. Το βαρύ όχημα ήταν παρκαρισμένο αριστερά του δρόμου, στο ύψος του κτιρίου της παλαιάς ΕΤΕ. Άγνωστοι δράστες επιχείρησαν να το κλέψουν, αλλά, άγνωστο γιατι, τελικά, η τεραστίων διαστάσεων νταλίκα, αφού κύλησε στον κατηφορικό δρόμο και προσέκρουσε σε 3 τουλάχιστον αυτοκίνητα, βρέθηκε «ακυβέρνητη» να πέφτει στην αυλή σπιτιού, δεξιά του δρόμου, και να σταματά την πορεία της σε κολώνα μπαλκονιού του σπιτιού, την οποία «έσπασε», λίγα μόλις μέτρα πριν προσκρούσει και σε διπλανό σπίτι…

***  Τσιγγάνοι στη Μεσσηνία έκλεβαν αυτοκίνητα, έμπαιναν σε σπίτια και μετά τα έκαιγαν
Σε «ντόμινο» εξιχνιάσεων κλοπών και εμπρησμών οχημάτων από δύο τσιγγάνους κατέληξε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, μετά το περιστατικό ληστείας αυτοκινήτου στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στα τέλη Μαΐου.
Τότε, δύο νεαροί τσιγγάνοι, 25 και 35 ετών, συγγενείς με τα θύματα, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του οδηγού, άρπαξαν από την τσιγγάνα συνοδηγό τα κλειδιά και έκλεψαν το αυτοκίνητο. Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνιάστηκαν ακόμη 10 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, 3 περιπτώσεις εμπρησμών σε οχήματα, 3 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες και 2 περιπτώσεις κλοπής και απόπειρας κλοπής σε γραφεία, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1/10/2015 έως 22/5/2016, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, στο Μελιγαλά και σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας, ο 25χρονος και ο 35χρονος είχαν αφαιρέσει 8 επιβατηγά οχήματα και 2 φορτηγά οχήματα.  Συνήθως έκλεβαν αυτοκίνητα, με τα οποία έκαναν κλοπές και μετά τα έκαιγαν.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2015 από την οδό Μαυρομιχάλη έκλεψαν αυτοκίνητο, το οποίο δεν έχει βρεθεί.
Το Νοέμβριο έκλεψαν άλλο αυτοκίνητο από το Μελιγαλά, το οποίο βρέθηκε πυρπολημένο στον Άγιο Φλώρο.
Το Δεκέμβριο έκλεψαν από τη Σπερχογεία αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε πυρπολημένο στον Άρι. Επίσης το Δεκέμβριο έκλεψαν αυτοκίνητο από την οδό Εθνικού Σταδίου στην Καλαμάτα, αλλά δεν έχει βρεθεί.
Τον Ιανουάριο από τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στα Καλύβια έκλεψαν αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη. Με το αυτοκίνητο αυτό, όμως, πήγαν στο χωριό Πετρίτσι Πυλίας, όπου μπήκαν σε σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά.
Με το ίδιο αυτοκίνητο πήγαν και σε σπίτι στην Καλαμάτα, απ’ όπου αφαίρεσαν 830 ευρώ και ηλεκτρικές συσκευές.
Το Φεβρουάριο από το χωριό Αλώνια έκλεψαν αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στην Ασπροπουλιά. Με αυτό πήγαν στους Γαργαλιάνους και από σπίτι έκλεψαν χρυσαφικά και 400 ευρώ.
Τον Απρίλιο έκλεψαν αυτοκίνητο από τα Αρφαρά, το οποίο βρέθηκε την άλλη μέρα καμένο. Με το αυτοκίνητο αυτό πήγαν στο Ασπρόχωμα, όπου διέρρηξαν τα γραφεία της κοινότητας, χωρίς όμως να πάρουν κάτι. Επίσης, διέρρηξαν το κυλικείο του ΟΑΕΔ και αφαίρεσαν διάφορα ψιλικά και αναψυκτικά.
Το Μάιο από το Άρι έκλεψαν αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε ύστερα από μέρες και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη. Επίσης το Μάιο έκλεψαν αυτοκίνητο και από το Αριοχώρι, το οποίο βρέθηκε στον Άρι και αποδόθηκε.
Τέλος, το Μάιο από την Ελαία Κυπαρισσίας έκλεψαν αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή «Αλεπότρυπες» στο Αριοχώρι.
Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος του 25χρονου και του 35χρονου, η οποία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. 

*** Πρόσωπα και γεγονότα από το Σταφιδικό του ’35 στη Μεσσηνία
 
Παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του Γ. Καραμπάτσου 
 Ήταν ο «μαύρος χρυσός» της Ελλάδας για δεκαετίες ολόκληρες η σταφίδα. Αγρότες παραγωγοί στην Πελοπόννησο (κατά κύριο λόγο), έμποροι, μεσίτες, μεταφορείς, ξυλουργοί, φορτωτές στα λιμάνια της Πάτρας (κατ' εξοχήν) και της Καλαμάτας, του Πύργου και της Κορίνθου, είχαν τη ζωή τους συνδεδεμένη με την καλλιέργεια.
Το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας σταθμιζόταν από τη σταφίδα που εξαγόταν -σχεδόν όλη η παραγωγή-, καθώς είχε μεγάλη ζήτηση στα τραπέζια ευρωπαϊκών οικογενειών και στα οινοποιεία.
Επειδή, όμως, οι καλλιέργειες των αρχών του προηγούμενου αιώνα δεν είχαν τις σύγχρονες δυνατότητες, η τύχη της παραγωγής (για αιώνες συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει ως ένα βαθμό) κρινόταν από καιρικές συνθήκες και ασθένειες. Τα σκαμπανεβάσματα αυτά έφερναν αλλαγές και στην παραγωγή: υψηλότερη τιμή οδηγούσε σε εκτεταμένη παραγωγή, η οποία όμως, όταν έφτανε να μην απορροφάται από την Ευρώπη, έμενε αδιάθετη προκαλώντας προβλήματα επιβίωσης στις οικογένειες των (Πελοποννήσιων κυρίως) καλλιεργητών.
Η εναλλαγή αυτή στην προσφορά και στη ζήτηση και η κίνηση των τιμών από το ζενίθ στο ναδίρ ήταν η αιτία να ξεσπάσουν κινήματα αγροτικά στον πελοποννησιακό χώρο από καλλιεργητές που ζητούσαν κρατική «ομπρέλα» για να επιβιώσουν.
«Προλάβετε οι αρμόδιοι τα περαιτέρω, διότι το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην, η δε λαϊκή παραφροσύνη εμφυλίους πολέμους...» γράφει η «Ακρόπολις» στις 17 Σεπτεμβρίου 1893, αναφερόμενη στο κύμα των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών που σάρωνε τις σταφιδοπαραγωγούς περιοχές της Πελοποννήσου μέσα στην ατμόσφαιρα της σοβαρής οικονομικής κρίσης που είχε ξεσπάσει από τις αρχές του έτους.
Είναι η εποχή που σε αυτά τα κινήματα των σταφιδοπαραγωγών και άλλων που επηρεάζονταν άμεσα από τη σταφιδική κρίση αρχίζουν να αναπτύσσονται οι πρώτες σοσιαλιστικές και αναρχικές ιδέες.
Το πρόβλημα συνεχίζει να επηρεάζει τον αγροτικό κόσμο και στη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Σε ένα από τα επεισόδια αυτών των συνεχών κινητοποιήσεων, στις 25 Αυγούστου 1935, ξεσπά στην Πυλία της Μεσσηνίας η εξέγερση του σταφιδικού κινήματος. Τότε οι σταφιδοπαραγωγοί στην Πελοπόννησο, συνεπώς και στη Μεσσηνία, είχαν πάθει σοβαρές ζημιές από παγοπληξία, βροχές κ.λπ. Οι αγρότες διεκδικούσαν από το κράτος προστασία και από τον Αυτόνομο Σταφιδικό Οργανισμό (ΑΣΟ) μια καλή τιμή στο προϊόν που απέμεινε.
«Εμπρός να κατεβούμε στην Πύλο να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει…» ήταν μια φράση σε ομιλία προς τους παραγωγούς στην προσυγκέντρωση στο χωριό Πήδασος, που έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση.
Την επομένη όμως, Δευτέρα 26η Αυγούστου, στην Πύλο η Αστυνομία χτύπησε το συλλαλητήριο και οι αγρότες είχαν δύο νεκρούς. Ο διαδηλωτές αντέδρασαν και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του ΑΣΟ.
Επεισοδιακά εξελίχθηκαν τα συλλαλητήρια και στη Μεσσήνη, την Κυπαρισσία, τον Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά. Η κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο και πρόσταξε στρατός και σώματα ασφαλείας να μεταβούν στην Πύλο. Οι κάτοικοι του χωριού Χανδρινός, λίγο πριν από την Πύλο, έσπευσαν στο ξύλινο γεφύρι, απ’ όπου θα περνούσαν οι δυνάμεις καταστολής και το κατέστρεψαν στις 27 Αυγούστου, καθυστερώντας έτσι σημαντικά την έλευσή τους. Επακολούθησε κυνηγητό των πρωταιτίων, διώξεις και φυλακίσεις.
Με αυτή την περίοδο, και σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, καταπιάνεται το βιβλίο «Η Σταφιδική Εξέγερση του 1935. Ο ατέρμονος "Μεσοπόλεμος" της αγροτιάς» του Ηλία Ε. Καραμπάτσου. Η νέα έκδοση του βιβλίου είναι συμπληρωμένη με ντοκουμέντα από την ερευνητική δουλειά του συγγραφέα.
Μαρτυρίες, πρωταγωνιστές, γεγονότα από εκείνη την εποχή έχουν την τιμητική τους στο βιβλίο, που επικεντρώνεται στην ιστορία του σταφιδικού κινήματος στη Μεσσηνία και, κυρίως, στη σταφιδική εξέγερση του 1935.
Η έκδοση παρουσιάστηκε, χθες στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το βιβλιοπωλείο «Παπαχρήστου» και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Σκέψη». Ομιλητές ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας και συγγραφέας Παναγής Κουμάντος, ο δικηγόρος και συγγραφέας Δημήτριος Ν. Ζέρβας και ο συγγραφέας του βιβλίου. Σύντομη αναφορά στο αγροτικό κίνημα του Mεσοπολέμου έκανε ο Βασίλης Μπίζας, μέλος της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μεσσηνίας.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές. Το παρών μεταξύ άλλων έδωσαν , ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, της ελάσσονος Θεόδωρος Μπρεδήμας και Μιχάλης Αντωνόπουλος, οι πολιτευτής της ΝΔ  και του ΚΚΕ στη Μεσσηνία Μίλτος Χρυσομάλλης και Αντώνης Κατσάς, εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος, ο παππούς του οποίου, μνημονεύεται στο βιβλίο. 

***  Φίδι αναστάτωσε παιδικό σταθμό στην Αγία Τριάδα! (φωτογραφίες)
 
 
 
Ένα φίδι που έκανε την εμφάνιση της, το πρωί της Τρίτης στην αυλή του  βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΑΕΔ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, αναστάτωσε όπως ήταν φυσικό τα μικρά παιδιά αλλά και τις νηπιαγωγούς του παιδικού που έτρεχαν να μαζέψουν τα παιδιά…  Τη λύση τελικά έδωσε η μαγείρισσα του παιδικού που εξολόθρευσε το φίδι που είχε προκαλέσει τον πανικό… Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι υπεύθυνοι του παιδικού σταθμού είχαν απευθυνθεί επανειλημμένως στο Δήμο Καλαμάτας, ζητώντας να καθαρίσει τη γύρω περιοχή και τα οικόπεδα που συνορεύουν με το βρεφονηπιακό σταθμό, από τα χόρτα και την άγρια βλάστηση… χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. 

*** Οι… κορδέλες της εξουσίας
Κοίταζα τις φωτογραφίες από την προχθεσινή εκδήλωση για τα εγκαίνια των έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος. Και σκέφτηκα: Ποιος έχει δικαίωμα να κόβει την κορδέλα; Οι μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι πολιτικοί, αναλόγως του βαθμού τους, ή οι πραγματικοί πρωταγωνιστές τέτοιων έργων.
Και ποιοι είναι αυτοί; Οι κάτοικοι της Χώρας, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά, οι επιστήμονες που εργάστηκαν για την άρτια υλοποίηση του έργου, ο Τζέιμς Ράιτ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα, ο Τζακ Ντέιβις, ανασκαφέας της περιοχής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η Σάρον Στόκερ, που έφερε στο φως ένα ιδιαίτερα σημαντικό τάφο πλούσιου πολεμιστή.
Αλήθεια, οι πολιτικοί τι έκαναν, δηλαδή, που στήθηκαν μπροστά στις κάμερες με εκείνο το χαμόγελο που… σκοτώνει;
Τουλάχιστον από τον υπουργό Πολιτισμού, της πρωτοδεύτερης Αριστεράς, περίμενα άλλο ήθος και ύφος. Έτσι λένε και τα βιβλία που διάβαζε και έγραφε…
Επιπλέον, με τις φωτογραφίες θυμήθηκα και τον αρχαιολόγο Στήβεν Γ. Μίλλερ, που έκανε την ανασκαφή της Αρχαίας Νεμέας και βοηθά στην αναβίωση των Αγώνων της. Στην ερώτηση «Μπορεί να μας εμπνεύσει σήμερα η αρχαιότητα;», σημείωσε: «Είναι εξαιρετικά ειρωνικό ότι η Αρχαία Ελλάδα εμπνέει περισσότερο τους μη Έλληνες απ’ ό,τι τους Έλληνες! Και μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, πολύ σύντομα περισσότεροι μη Έλληνες θα μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά απ’ ό,τι σύγχρονοι Έλληνες.
Αναρωτιέμαι, επίσης, αν έχετε καταλάβει ότι η αρχαία Ελλάδα είναι ο ένας και μοναδικός σας θησαυρός, που χρειάζεται να αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί οικονομικά. Αν μπορούσα να καταφέρω -και το κατάφερα- να φέρω πάνω από 13.000.000 δολάρια στην Ελλάδα λόγω της αρχαίας Νεμέας, φανταστείτε πόσα χρήματα θα απέφεραν οι εκατοντάδες άλλοι αναξιοποίητοι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται, ξεχασμένοι και αφύλακτοι, ανά τη χώρα...».  Α.Π. 

***  Ξεκίνησε και η δίκη της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων για την ηρωίνη στην Αγία Τριάδα
Κατέθεσαν οι αστυνομικοί της δίωξης – Συνεχίζεται αύριο 
 Η δίκη της δεύτερης οικογένειας τσιγγάνων που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ηρωίνη και άλλες ναρκωτικές  ουσίες από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας ξεκίνησε χθες το πρωί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δίκη της πρώτης οικογένειας, και τέσσερις τσιγγάνοι καταδικάσθηκαν σε αρκετά χρόνια κάθειρξης για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών.
Χθες στο εδώλιο του Εφετείου κάθισαν 16 κατηγορούμενοι, ενώ η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι τον Απρίλιο από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας εξετάσθηκαν πέντε αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο αυτές οικογένειες τσιγγάνων, οι οποίες μάλιστα βρίσκονταν σε ανταγωνισμό μεταξύ τους λόγω της κοινής «πελατείας» τους, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών σε τοξικομανείς και «βαποράκια». Αξιωματικοί, δε, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη οικογένεια διακινούσε τις περισσότερες ποσότητες.
  16 κατηγορούμενοι
Χθες στο εδώλιο κάθισαν τρία αδέλφια τσιγγάνοι, η γυναίκα του ενός, οι γονείς τους, ο αδελφός της μητέρας τους, ο οποίος κατηγορείται ότι τους προμήθευε από την Αθήνα τις ποσότητες ηρωίνης και χασίς που διακινούσαν, μια 40χρονη που μετέφερε με το αυτοκίνητό της τα ναρκωτικά από την Αθήνα στην Καλαμάτα και οκτώ τοξικομανείς που κατηγορούνται ότι αγόραζαν από τους κατηγορούμενους τσιγγάνους ναρκωτικά και τα πωλούσαν για να εξασφαλίσουν τη δική τους δόση.
Η 40χρονη είχε συλληφθεί το Μάρτιο του 2015 στον αυτοκινητόδρομο προς Καλαμάτα, με περίπου 1 κιλό ηρωίνης και είχε παραδεχτεί ότι έκανε μόνο τη μεταφορά αντί 300 ευρώ, ενώ είχε μεταφέρει άλλη μια φορά, ένα μήνα πριν, μισό κιλό ηρωίνης.
Ο αστυνομικός που συμμετείχε στη σύλληψή της κατέθεσε χθες ότι η πληροφορία σε αυτούς δόθηκε με ανώνυμο τηλεφώνημα, στο οποίο τους έδωσαν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της. Όταν τη σταμάτησαν, βρήκαν σε αεραγωγό, κοντά στη μηχανή, κρυμμένες δύο συσκευασίες με 500 και 473 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ στο πατάκι μέσα στο αυτοκίνητο βρήκαν 0,2 γραμμάρια ηρωίνης και σε άλλο σημείο μικροποσότητα χασίς.
Ομολόγησε ότι ήταν μεταφορέας, ότι τα ναρκωτικά της τα έδωσε ο τσιγγάνος από την Αθήνα και πως θα τα άφηνε σε συγκεκριμένο σημείο στο Ασπρόχωμα, χωρίς να γνωρίζει ποιος θα τα παραλάβει. Το έκανε, όπως δικαιολογήθηκε, γιατί είναι τοξικομανής.
Καθώς η υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, απασχολούσε από το 2014 το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η υπηρεσία είχε προχωρήσει σε επισύνδεση τηλεφώνων και καταγράφονταν συνομιλίες, από τις οποίες στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι τα συγκεκριμένα ναρκωτικά θα τα παραλάμβανε η εν λόγω οικογένεια τσιγγάνων.
  Συνομιλίες
Ο επόμενος αστυνομικός που κατέθεσε επιβεβαίωσε ότι ο καταυλισμός των  τσιγγάνων είχε χωρισθεί από τις δύο οικογένειες και γινόταν έντονη διακίνηση ναρκωτικών. Καθώς, όμως, υπήρχε έντονη κινητικότητα και από τους ίδιους τους τσιγγάνους που λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, δεν μπορούσαν να κάνουν παρακολουθήσεις, γι’ αυτό και η υπόθεση βασίσθηκε στην καταγραφή συνομιλιών.
Βέβαια, δικηγόροι υπεράσπισης κατηγορουμένων αμφισβητούν ότι η φωνή που ακούγεται στις συνομιλίες είναι πελατών τους και δεν αποκλείεται το δικαστήριο να μη μείνει μόνο στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, αλλά να αποφασίσει την ακρόαση των δίσκων που έχουν καταγραφεί οι συνομιλίες.
Οι δύο βασικοί μάρτυρες αστυνομικοί κατέθεσαν ότι τα δύο από τα τρία αδέλφια έκαναν την πλειοψηφία των συνεννοήσεων για τη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ κατά τις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν άλλα ονόματα. Ο τρίτος αδελφός δεν έχει καταγραφεί σε συνομιλία, αλλά σε επικοινωνία άλλων προσώπων φέρεται να αναφέρεται με υποκοριστικό.
Οι γονείς, καθώς η μητέρα τους ήταν αδελφή του τσιγγάνου από την Αθήνα που τους έδινε ναρκωτικά, όπως είπαν οι αστυνομικοί, έχει αποδειχτεί ότι έχουν κάνει μεταφορά ναρκωτικών και ήταν σύνδεσμοι με τον προμηθευτή. Μάλιστα, είπαν ότι η μητέρα γνώριζε πολύ καλά, καθώς έδινε οδηγίες στους γιους της να προσέχουν και να κρύβουν καλά το «ψωμί» και μακριά από τις παράγκες τους.
Επίσης, κατέθεσαν ότι μετά τη σύλληψη της 40χρονης οι κατηγορούμενοι τσιγγάνοι φοβήθηκαν και για λίγο καιρό μετακόμισαν στη Σπερχογεία και σταμάτησαν τη διακίνηση, για να ξεκινήσουν και πάλι λίγο μετά.
Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ακόμα ότι οι τσιγγάνοι χρησιμοποιούσαν και ανήλικα παιδιά για την παράδοση των ναρκωτικών σε τοξικομανείς.
Τέλος, όπως διευκρίνισαν, οι τσιγγάνοι αγόραζαν την ηρωίνη στην τιμή των 7,5-8 ευρώ το γραμμάριο και την πωλούσαν 15-20 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακίνησης ναρκωτικών κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές καταστάσεις ότι το προσδοκώμενο όφελος ήταν άνω των 75.000 ευρώ, ότι διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολική μονάδα (ο καταυλισμός βρίσκεται δίπλα στο πρώην πολυκλαδικό) και ότι μεταχειρίστηκαν για τις παράνομες πράξεις τους ανήλικα.  Της Βίκυς Βετουλάκη


***  Αθλητική  ενημέρωση  :
Το  2004  όταν η ΕΛΛΑΔΑ  ΚΑΤΈΚΤΗΣΕ ΤΟ EURO  στην ΙΣΠΑΝΙΑ :
 Οι  αγώνες της εθνικής Ελλάδας και τα αποτελέσματα  :
ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ  : Η Ελλάδα στον Α΄  ΌΜΙΛΟ ,
12/06/2004 : Πορτογαλία-Ελλάδα  1-2
 (Τα γκόλ : 7΄ Γ. Καραγκούνης 51΄ πεν. Αγγ. Μπασινάς  και 93΄ Ρονάλντο }.-
16/06/2004 : Ελλάδα-Ισπανία  1-1  .-
(Τα γκόλ  : 28΄Μοριέντες , 66΄Αγγ. Χαριστέας ).-
20/06/2004 : Ρωσία-Ελλάδα  2-1 .- ^
(Τα γκόλ : 2΄Κιριτσένκο , 17΄Μπουλίκιν και 43΄Βρύζας ).-
Στους νοκ άουτ αγώνες Β΄φάση :
25-06-2004 : Γαλλία-Ελλάδα  0-1 (με γκόλ 65΄Άγγελου Χαριστέα ) .-
01-07-2016 : Ελλάδα -Τσεχία   στην παράταση 1-0 .-- ( γκόλ 106΄ με  Δέλλα ) .-
ΤΕΛΙΚΟΣ , 04-07-2004 : Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1  (με γκόλ 57΄ Άγγ. Χαριστέας ) .-
*** Τρίτη  14/06/2016  :
~* ΑΥΣΤΡΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο νεαρός (34 ετών) Γάλλος, Κλεμάν Τουρπέν στην πρώτη μεγάλη διοργάνωση της καριέρας του.
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΑΥΣΤΡΙΑ (Μαρσέλ Κόλερ): Αλμερ, Κλάιν, Ντράγκοβιτς, Χιντερέγκερ, Φουκς, Μπαουμγκάρτλινγκερ, Αλάμπα, Χάρνικ, Γιουνούζοβιτς, Αρναούτοβιτς, Γιάνκο
 ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Μπερντ Στορκ): Κίραλι, Φιόλα, Λανγκ, Γκούζμιτς, Κόρχουτ (ή Καντάρ), Νάγκι, Πίντερ, Κλαϊνχάισλερ, Τζούτζακ, Ζάλαϊ, Νέμεθ
~* ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρούι Πατρίσιο, Βιεϊρίνια, Πέπε, Μπρούνο Άλβες, Γκερέιρο, Ντανίλο (Γουίλιαμ Καρβάλιο), Ζοάο Μάριο, Μουτίνιο, Γκόμες, Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Χάλντορσον, Σέβαρσον, Σίγκουρντσον, Ίνγκασον, Σκούλασον, Γκούντμουντσον, Γκούναρσον, Σίγκουρντσον, Τράουστασον, Φινμπόγκασον, Σίγκθορσον.

*** EURO  2016 Γαλλία :
  ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ  2-1  (0-0) .-^  1ος  αγώνας , 1ου  ομίλου , Παρ. 10/06/2016 .
Αγχωτική νίκη της Γαλλίας επί της Ρουμανίας στην πρεμιέρα του Euro
 Αγχωτική νίκη της Γαλλίας επί της Ρουμανίας στην πρεμιέρα του Euro
Τα  γκόλ  :  Προηγήθηκαν οι «τρικολόρ» με τον Ζιρού στο 58΄, ισοφάρισε με πέναλτι επτά λεπτά αργότερα ο Στάνκου , και  Με «οβίδα» του Ντμίτρι Παγιέ στο 89΄ .-
Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)
Κίτρινες: Ζιρού - Ρατς, Κίρικες
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ραμί, Εβρά, Καντέ, Ματουιντί, Πογκμπά (77΄ Μαρσιάλ), Παγιέ (90+2΄ Σισοκό), Γκριζμάν (66΄ Κομάν), Ζιρού.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ (Ανγκελ Ιορντανέσκου): Ταταρουσάνου, Ρατς, Κίρικες, Γκριγκόρε, Σαπουνάρου, Χομπάν, Στάντσιου (72΄ Κίπτσιου), Πιντιλί, Πόπα (82΄ Τόρζε), Στάνκου, Αντόνε (61΄ Αλιμπέκ).
   *** Σήμερα Σάββατο  11  Ιουνίου  2016 στο  Euro 2016 :
Μπήκε με το δεξί η Ελβετία, 1-0 την Αλβανία
~**  Αλβανία - Ελβετία Euro 2016   0-1 (0-1)  .- ^
 2ος  αγώνας , 1ου  ομίλου , Σάββατο  11/06/2016 .
Το  γκόλ : 5΄ Σάρ  . 
  Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
Κίτρινες: 23` Τσάνα, 63` Κάτσε, 89` Κουκέλι, 90`+2 Μαβράι - 13` Σαρ, 67` Μπεχράμι
Κόκκινες: 36` Τσάνα (2η κίτρινη)
ΑΛΒΑΝΙΑ (Τζιάνι Ντε Μπιάσι): Μπερίσα, Αγκόλι, Μαβράι, Τσάνα, Χισάι, Τζάκα (62` Κάτσε), Κουκέλι, Αμπράσι, Λενιάνι, Ρόσι (74` Τσικαλέσι), Σαντικού (81` Γκάσι)
ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχτστάινερ, Σαρ, Τζουρού, Ροντρίγκες, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί (76` Φράι), Τζάκα, Σακίρι (88` Φερνάντες), Μεχμεντί (62` Εμπολό), Σεφέροβιτς

~** Ουαλία - Σλοβακία Euro 2016  2-1 (1-0)  .- ^Livescore: Αγγλία - Ρωσία (22:00), ιστορική νίκη η Ουαλία
Τα  γκόλ  : Τα γκολ της ουαλικής ομάδας σημείωσαν οι Μπέιλ (10') και Ρόμπσον-Κανού (81'), ενώ στο 61ο λεπτό είχε ισοφαρίσει προσωρινά η Σλοβακία με τον Ντούντα.
Διαιτητής: Σβάιν Όντβαρ Μόεν (Νορβηγία)
Κίτρινες: 31' Χροσόφκι, 78' Μακ, 80' Βάις, 83' Κούτσκα, 90'+ Σκρτελ.
Ουαλία (Κρις Κόλμαν): Γουόρντ, Ντέιβις, Άσλεϊ Γουίλιαμς, Τσέστερ, Γκάντερ, Τέιλορ, Άλεν, Ράμσεϊ (88' Ρίτσαρντς), Έντουαρντς (69' Λέντλεϊ), Μπέιλ, Τζόναθαν Γουίλιαμς (71' Ρόμπσον-Κανού).
Σλοβακία (Γιαν Κοζάκ): Κόζατσικ, Πεκαρίκ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Σβέντο, Χροσόφσκι (60' Ντούντακ), Χάμσικ, Κούτσκα, Μακ, Βάις (83' Στοχ), Ντούρις (59' Νέμετς).

~** Aγγλία - Ρωσία Euro 2016   1-1 (0-0) .- ^ Σοκ για την Αγγλία στο 92', ιστορική νίκη η Ουαλία
Τα  γκόλ :Οι Άγγλοι προηγήθηκαν με απευθείας φάουλ του Ντάιερ στο 73΄ αλλά η Ρωσία ισοφάρισε στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Μπερεζούτσκι (90+2΄).
Διαιτητής: Νικολά Ριτσόλι (Ιταλία)
Κίτρινες: Κέιχιλ - Σενίκοφ
 Κόκκινες: -
ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χόντζον): Χαρτ, Γουόκερ, Κέιχιλ, Σμόλινγκ, Ρόουζ, Ντάιερ, Άλι, Ρούνεϊ (78΄ Γουίλσιρ), Λαλάνα, Στέρλινγκ (87΄ Μίλνερ), Κέιν.
ΡΩΣΙΑ (Λεονίντ Σλούτσκι): Ακινφέεβ, Σμόλνικοφ, Ιγκνασέβιτς, Βασίλι Μπερεζούτσκι, Σένικοφ, Νόιστεντερ (80΄ Γκλουσακόφ), Γκολοβίν (77΄Σιρόκοφ), Σάτοβ, Σμόλοβ (85΄ Μαμάεφ), Κοκόριν, Τζιούμπα.


***  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
~** ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ Euro 2016   ΓΑΛΛΙΑΣ .-
01. 22:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ  2-1  .- ^
***  ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
02. 16:00 ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ  0-1 .- ^
03. 19:00 ΟΥΑΛΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ  2-1  .- ^
04. 22:00 ΑΓΓΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ 1-1 .- ^
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
05. 16:00 ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ  0-1  .- ^
06. 19:00 ΠΟΛΩΝΙΑ - Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ  1-0 .- ^
07. 22:00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ  2-0 .- ^
*** Κυριακή  12  Ιουνίου  2016  πρόγραμμα -αποτελέσματα  :
Με γκολάρα του Μόντριτς η Κροατία 1-0 την Τουρκία
~*  Τουρκία- Κροατία  0-1  .- ^
Το  γκόλ  : Με τέρμα του Μόντριτς στο 41ο λεπτό,
Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: 31` Τοσούν, 48` Μπαλτά, 90`+1 Σεν - 80` Στρίνιτς
 ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Μπαμπατσάν, Γκιονιούλ, Τοπάλ, Μπαλτά, Ερκίν, Ινάν, Εζιακούπ (46` Σεν), Τουφάν, Τσαλχάνογλου, Τουράν (65` Γιλμάζ), Τοσούν (69` Μορ).
ΚΡΟΑΤΙΑ (Άντε Τσάτσιτς): Σούμπασιτς, Σρνα, Τσόρλουκα, Βίντα, Στρίνιτς, Μόντριτς, Μπάντελ, Ράκιτιτς (89` Σίντενφελντ), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (86` Κράμαριτς), Μάντζουκιτς (90+3` Πιάτσα)
1η αγωνιστική:
Τουρκία - Κροατία 0-1 .- ^
13/6 Τουλούζ Ισπανία - Τσεχία 16:00
~** Πολωνία-Β. Ιρλανδία  1-0 .-   ^
Το γκόλ  : 51΄ Μίλικ  .-
Διαιτητής: Αλί Χατεγκάν (Ρουμανία). Τέταρτος ο Τάσος Σιδηρόπουλος.
Κίτρινες: 65' Καπούτσκα, 69' Κάθκαρτ, 89' Πίστσεκ.
Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Σέζνι, Πίστσεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Γιέντρεϊτσικ, Κρικόβιακ, Ματσίνσκι (78' Γιομπλόβιετς), Μπλαστσικόφσκι (80' Γκροσίτσκι), Καπούστκα (88' Πέτσκο), Μίλικ, Λεβαντόφσκι.
Β. Ιρλανδία (Μάικλ Ο' Νιλ): ΜακΓκόβερν, Κάθκαρτ, Έβανς, ΜακΌλεϊ, Νόργουντ, Ντέιβις, Μπερντ (76' Ουάρντ), ΜακΝερ (46' Ντάλας), Φέργκιουσον (67' Ουάσινγκτον), Λάφερτι, Γουόρντ.

~** Γερμανία-Ουκρανία 2-0 .- ^
Με το δεξί η Γερμανία, νίκη και καλή εμφάνιση η Πολωνία
 Τα  γκόλ  : Ο Μουστάφι έβαλε μπροστά στο σκορ την Γερμανία στο 19΄, ενώ στις καθυστερήσεις (90+2΄) ο Σβαϊστάινγκερ έγραψε το τελικό 2-0.   -
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Γερμανία (4-2-3-1): Νόιερ, Χέβεντες, Μπόατενγκ, Μουστάφι, Χέκτορ, Κεντίρα, Κρόος, Μίλερ, Εζίλ, Ντράξλερ (78' Σίρλε), Γκέτσε (90' Σβάινσταϊγκερ)
Ουκρανία (4-2-3-1): Πιατόβ, Φεντέτσκι, Χατσερίντι, Ρακίτσκι, Σέβτσουκ, Σίντορτσουκ, Στεπανένκο, Γιαρμολένκο, Κοβαλένκο (74' Ζίτσενκο), Κονοπλιάνκα, Ζοζούλια (66' Σελεζνιόβ)

*** Σήμερα  Δευτέρα  13  Ιουνίου  2016  στο EURO 2016   την Γαλλία :

~  ** Δευτέρα 13/6  16:00 / ΕΡΤ 1, ΕΡΤ HD, ΕΡΑσπορ
 Ισπανία-Τσεχία  1-0 (0-0) .- ^
Το  γκόλ  : 87΄  Πικέ .-
Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Κίτρινες: Λιμπέρσκι
Κόκκινες: -
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζόρντι Άλμπα, Χουανφράν, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Φάμπρεγας (70΄ Τιάγκο Αλκάνταρα), Νολίτο (82΄ Πέδρο), Νταβίντ Σίλβα, Μοράτα (62΄ Αντούριθ).
ΤΣΕΧΙΑ (Πάβελ Βρμπα): Τσεχ, Χούμπνικ, Σίβοκ, Λιμπέρσκι, Καντεράμπεκ, Πλάσιλ, Νταρίντα, Κρεϊτσι, Ροσίτσκι (88΄ Παβέλκα), Γκέμπρε Σελασιέ (86΄ Σούραλ), Νέτσιντ (75΄ Λαφάτα).

~** Δευτέρα 13/6  19:00 / ΕΡΤ 1, ΕΡΤ HD, ΕΡΑσπορ
Μοιρασιά για Σουηδία και Β.Ιρλανδία, Βέλγιο - Ιταλία (22:00)
 Ιρλανδία-Σουηδία  1-1 (0-0) .- ^
Τα γκόλ  : Και τα δύο τέρματα σημειώθηκαν από τους Ιρλανδούς που προηγήθηκαν με τον Χούλαχαν στο 48' και ισοφαρίστηκαν από αυτογκόλ του Κλαρκ στο 71'.
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Κίτρινες: ΜακΚάρθι, Γουϊλαν - Λίντελοφ
 ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Μάρτιν Ο'Νιλ): Ράντολφ, Κόουλμαν, Ο'Σέι, Κλαρκ, Μπρέιντι, Γουίλαν, ΜακΚάρθι (85΄ ΜακΓκίντι), Χέντρικ, Χούλαχαν (78΄ Κιν), Γουόλτερς (63΄ ΜακΚλίν), Λονγκ.
ΣΟΥΗΔΙΑ (Ερικ Χάμρεν): Ίζακσον, Λούστιγκ (45΄ Ερικ Γιόχανσον), Λίντελεφ, Γκράνκβιστ, Μάρτιν Όλσον, Λεβίτσκι (86΄ Εκνταλ), Κάλστρομ, Σεμπάστιαν Λάρσον, Φόρσμπεργκ, Μπεργκ (59΄ Γκουϊντέτι), Ιμπραϊμοβιτς.

~** Δευτέρα 13/6  22:00 / ΕΡΤ 1, ΕΡΤ HD, ΕΡΑσπορ
Livescore: Βέλγιο-Ιταλία (0-1), ισόπαλες Σουηδία-Β.Ιρλανδία
 Βέλγιο -Ιταλία  0-2  , (0-1) .- ^
Τα  γκόλ  : 32 ΄Τζακερίνη , 93΄ Πελέ  .-
Κίτρινες κάρτες: Βερτόνχεν - Κιελίνι, Έντερ, Μπονούτσι
Κόκκινες κάρτες: -
Βέλγιο (Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Σιμάν (75' Καράσκο), Αλντερβάιρελντ, Βερμάελεν, Βερτόνχεν, Βίτσελ, Ναϊνγκολάν (62' Μέρτενς), Φελαϊνί, Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου (73' Ορίγκι).
Ιταλία (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Καντρέβα, Νταρμιάν (59' Ντε Σίλιο), Τζακερίνι, Ντε Ρόσι (78' Μότα), Παρόλο, Έντερ (75' Ιμόμπιλε), Πελέ.

 ***  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO  2016  Γαλλία  :









 

*** ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ στο Euro 2016 της Γαλλίας των 24ρων ομάδων -κρατών:
~** Α΄ Όμιλος : Αλβανία, Γαλλία, Ελβετία, Ρουμανία
~** Β’ Όμιλος: Αγγλία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία
~** Γ ‘Ομιλος: Β. Ιρλανδία, Γερμανία, Ουκρανία, Πολωνία
~** Δ’ ‘Ομιλος: Ισπανία, Κροατία, Τουρκία, Τσεχία ...
~** Ε’ ‘Ομιλος: Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία
~** Στ’ ‘Ομιλος: Αυστρία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Πορτογαλία

***  Πρωταθλήτριες χώρες

 
ΧώραΤίτλοιΈτη
Flag of Germany.svg Γερμανία
3
1972, 1980, 1996
Flag of Spain (1945 - 1977).svg Ισπανία
3
1964, 2008, 2012
Flag of France.svg Γαλλία
2
1984, 2000
Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση
1
1960
Flag of Italy.svg Ιταλία
1
1968
Flag of the Czech Republic.svg Τσεχοσλοβακία
1
1976
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία
1
1988
Flag of Denmark.svg Δανία
1
1992
Flag of Greece.svg Ελλάδα
1
2004
* Το 1972 και το 1980 ως Δυτική Γερμανία.-

~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  ΜΑΪΟΥ  2016  :  ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  23 Μαϊου 2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-23-2016.html .               
~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   Δευτέρα 23 Μαϊου  2016  17ο  κεφάλαιο  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/05/23-2016-17.html .-                                           
 ~ Η Εφημερίδα μας  arfara news  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  24 Μαϊου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-24-2016.html .-                                                                                                                                    
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Μαϊου 2016   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-                                                                                                                                             
~Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Arfara News Τετάρτη 25 Μαϊου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-25-2016.html .-              
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 26 Μαϊου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-26-2016.html .-          
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  27 Μαϊου  2016    :   http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-27-2016.html  .-                  
 ~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαϊου 2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-                                   
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  28  Μαϊου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-28-2016.html .-                                                                                                   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  30  Μαϊου  2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-30-2016.html .-             
 ~  Οδοιπορικό στην όμορφη Κεφαλονιά το Σ/Κ 28 , 29 Μαϊου 2016: http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/05/28-29-2016.html .-
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τ5ρίτη  31  Μαϊου  2016 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/05/arfara-news-5-31-2016.html .-
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016  :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 01  Ιουνίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-01-2016.html  .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  02 Ιουνίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 03  Ιουνίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-03-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  03  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/03-2016.html .-             
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .- ~Η Εφημερίδα μας Arfara News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  04  Ιουνίου  2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-04-2016.html .-    Η Εφημερίδα μας   Arfara News στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 05  Ιουνίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-05-2016.html .-~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Ιουνίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/04-05-2016.html .- Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  06 Ιουνίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-06-2016.html .-   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 07 Ιουνίου 2016  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-07-2016.html . - 
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τρίτη 07  Ιουνίου 2016 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-07-2016.html .-         
 ~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 08  Ιουνίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-08-2016.html .-   
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις   08 Ιουνίου 2016  18ο  κεφάλαιο  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/06/08-2016-18.html .-                                                                         
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 09  Ιουνίου  2016:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-09-2016.html  .-
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 10  Ιουνίου  2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-10-2016.html .-     
~ Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Arfara News 2  Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-2-10-2016.html .-   
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  11 Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-11-2016.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  11  και 12  Ιουνίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/06/11-12-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 12  Ιουνίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-12-2016.html  .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  13  Ιουνίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-13-2016.html .-     
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 14  Ιουνίου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/06/arfara-news-14-2016.html   .-
~         
 ____----------------
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 662 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1084 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.607   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  39 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ   
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4801 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3002 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      2993  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10. 796   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου