Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Το αγιάζι της ενημέρωσης , arfara news ,Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

 Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  arfara news ,Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2016  :
~
 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Άνω Αρφαρά ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Άνω Αρφαρά
  ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Εσπερινός Αρτοκλασία ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ στο Πελεκητό
 ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αρφαρών
 ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Αρφαρών
 
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είπε… http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//30C3DA05B6D7D04B2D5E2F30DE990524.jpgΕφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν. (αρνούμενος το μισθό του Κυβερνήτου)
Εάν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών. (η πρώτη φράση από την πρώτη του ομιλία προς τον Ελληνικό λαό, Αίγινα, 1828)

Απέκαμα! Αλλ’ όμως θα παραμείνω στη χαλάστρα, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής μου και ας κινδυνεύσω να χαθώ…

Η νίκη θα είναι δική μας, αν βασιλεύση εις την ακαρδίαν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης. (σε συνομιλία με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τον ερχομό του)

Είμαι αποφασισμένος να άρω τον ουρανόθεν επικαταβαίνοντά μου σταυρόν.

Ως ψάρι εις το δίχτυ σπαράζει εις πολλούς κινδύνους ακόμη η ελληνική ελευθερία. Μου εδώσατε τους χαλινούς του κράτους. Τίνος κράτους; Μετρούμε εις τα δάκτυλα την επικράτειάν μας. (σε συνομιλία με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, λίγο μετά τον ερχομό του)

ΓΝΩΜΟΛΟΓΙΚΟΝ

 ~  ***  Κασσιανός ο Ρωμαίος, περί των οχτώ λογισμών της κακίας
 ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
τόμος Α'
ΑΓΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ Ο ΡΩΜΑΙΟΣ
περί των οχτώ λογισμών της κακίας
Σύντομη βιογραφία
Ο όσιος πατέρας μας Κασσιανός ο Ρωμαίος ζούσε όταν βασίλευε ο Θεοδόσιος ο Μικρός, γύρω στο έτος 451 μ.Χ. Από τα έργα τα οποία έγραψε, συμπεριλήφθηκαν εδώ ο λόγος «Περί των οχτώ λογισμών» και ο λόγος «Περί διακρίσεως», γιατί σταλάζουν κάθε λογής ωφέλεια και χάρη. Αυτούς τους λόγους τους αναφέρει και ο σοφότατος Φώτιος, λέγοντας στην 157η ανάγνωσή του τα εξής: «Και ο δεύτερος λόγος προς τον ίδιο (τον Κάστορα δηλαδή) απευθύνεται και επιγράφεται «περί των οχτώ λογισμών», περί γαστριμαργίας, πορνείας, φιλαργυρίας, οργής, λύπης, ακηδίας, κενοδοξίας και υπερηφάνειας. Οι λόγοι αυτοί είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι όσο κανένας άλλος για κείνους που έχουν αναλάβει τον ασκητικό αγώνα... Και τρίτος μικρός λόγος διαβάστηκε... που διδάσκει τι είναι διάκριση και ότι η διάκριση είναι μεγαλύτερη απ' όλες τις αρετές, και από τι γεννιέται αυτή, και ότι κυρίως είναι ουράνια δωρεά κλπ.» Η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 29 Φεβρουαρίου, βραβεύοντάς τον με τιμές και εγκώμια.
Εισαγωγικά σχόλια
Ο άγιος Ιωάννης Κασσιανός, ο επικαλούμενος Ρωμαίος, ανήκει στη χορεία των ασκητικών συγγραφέων. Αφού μόνασε στα μοναστικά κέντρα της Αιγύπτου, έγινε μαθητής του αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και αργότερα έκτισε μοναστήρι στη Μασσαλία, στο οποίο έγινε ηγούμενος. Έλαβε μέρος στις ακραίες αντιθέσεις μεταξύ Αυγουστίνου και Πελαγίου, υποστηρίζοντας την ορθόδοξη διδασκαλία, κατά την οποία απορρίπτεται εξίσου τόσο ο απόλυτος προορισμός του πρώτου, όσο και η αυτάρκεια της φύσεως του δευτέρου.
Ο άγιος Κασσιανός -του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 29 Φεβρουαρίου- έγραψε αρκετά έργα ασκητικά, από τα οποία οι έκδοτες της Φιλοκαλίας ξεχώρισαν το λόγο «περί των οκτώ της κακίας λογισμών», που απέστειλε στον επίσκοπο Κάστορα, και τον λόγο «περί διακρίσεως», που έστειλε στο ηγούμενο Λεόντιο. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος λόγος είναι πολύ ωφέλιμοι και στάζουν χάρη, κατά τον άγιο Νικόδημο. Πράγματι πρόκειται για συστηματική μελέτη των «οκτώ λογισμών της κακίας», όπου συμπυκνώνονται η εμπειρία των ασκητών αγίων που βίωσαν τις διάφορες φάσεις των ενεργημάτων των παθών αυτών.
Οι «λογισμοί» κατά βάθος αποτελούν τα θανάσιμα λεγόμενα πάθη, όταν, από την μη σωστή χρήση τους, σταδιακά γίνονται έξεις, αποκτούν δύναμη, στερεώνονται στην ψυχή, αναχωνεύονται με τη νοερή ουσία της και μεταβάλλονται σε «σκληρές ουσίες», κατά την έκφραση του αββά Ισαάκ του Σύρου.
Ο άγιος Κασσιανός προβαίνει στην ανάλυση των «λογισμών» αυτών, ακολουθώντας ορισμένους αγίους Πατέρες που διακρίνουν το πάθος της υπερηφάνειας σε υπηρηφάνεια και κενοδοξία και αριθμούν τα θανάσιμα πάθη σε οκτώ, ενώ άλλοι θεωρούν την κενοδοξία ως μια ενέργεια της υπερηφάνειας και τα αριθμούν σε επτά, όπως έχει πλέον επικρατήσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το περί παθών της ψυχής θέμα αγνοείται από πολλούς και τα πάθη θεωρούνται ως συμφυή με τη φύση της, ενώ πρόκειται για παραφυσικές καταστάσεις, η αφετηρία των οποίων είναι ο λογισμός. Και είναι καταπληκτικό το φαινόμενο, κατά το οποίο μια νοερή ουσία αγαθή, θεόπλαστη «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση Θεού», που είναι η ψυχή (μαζί με το σώμα), αποκτάει τα τυραννικά αυτά πάθη εξ αφορμής της σφαλερής χρήσεως της ελευθερίας της.
Φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τα θανάσιμα πάθη, (θανάσιμα γιατί πεθαίνει πνευματικώς η ψυχή), σχηματίζονται σταδιακά από έννοιες. Όμως είναι γνωστό από την κλασσική φιλοσοφία, ότι είχε γίνει παραδεκτό, πως η συνήθεια, η έξη, δημιουργεί δεύτερη φύση. Σε τελευταία ανάλυση, τα διάφορα πάθη αποτελούν στερεωμένους λογισμούς, που έχουν επαναληφθεί και έχουν βιωθεί. Κλασσικό είναι το απόφθεγμα: «εκ του οράν τίκτεται το εράν». Η επανάληψη μιας σκέψεως, μιας ιδέας, μιας φαντασίας αποκτάει ανάλογη δύναμη, είτε πονηρή είναι είτε αγαθή.
Αλλά για τα αγαθά πάθη δεν γίνεται λόγος από τον άγιο Ιωάννη τον Κασσιανό. Στην υπόψη πραγματεία προβαίνει σε μια διεξοδική ανάλυση των αμαρτωλών παθών ως προς τη γένεσή τους και τη θεραπεία τους, ακολουθώντας την πνευματική και ασκητική παράδοση που θεμελιώνεται στις θείες Γραφές, στις οποίες συνεχώς παραπέμπει. Με τις λεπτές παρατηρήσεις του επάνω στα πάθη, προσφέρει πολύτιμη υπηρεσία στην Εκκλησία.
Η δεύτερη πραγματεία του «Περί διακρίσεως», είναι επίσης μια θαυμάσια έκθεση της σημασίας του χαρίσματος της διακρίσεως. Με αναφορές σε γεγονότα, σε γνώμες των αγίων Πατέρων και σε σχετικά χωρία των αγίων Γραφών, ο άγιος Κασσιανός θεμελιώνει την αναγκαιότητα της διακρίσεως για όλες τις εργασίες της πνευματικής ζωής.
Πρόκειται για μια χαρισματική λειτουργία της ψυχής, χωρίς την οποία όχι μόνον οι αρετές δεν είναι αρετές, αν δεν γίνονται με διάκριση, αλλά και όλες οι πνευματικές εργασίες πέφτουν στο κενό ή υπηρετούν τον εχθρό.
Η διάκριση είναι βέβαια χάρισμα, ως φωτισμός της ψυχής, που διακρίνει τις πλέον λεπτές πλευρές των πνευματικών προβλημάτων. Αλλά αν δεν υπάρχει το χάρισμα, μπορεί η σύνεση να προφυλάξει τον αγωνιζόμενο, σύνεση που συνίσταται στη μετριοπάθεια και την άγρυπνη ανάκριση των διαλογισμών η τη δυσπιστία στους οικείους λογισμούς, που οδηγεί στην ερώτηση των εμπείρων. Είναι η διδασκαλία περί μεσότητας, κατά την οποία εκκλίνει κανείς από τις υπερβολές και τις ελλείψεις. Γι' αυτό και ο Θεολόγος Γρηγόριος έλεγε• «Ορθοδοξείν έστι το αεί σχοινοβατείν». Πάντως εκείνο που σώζει πάντοτε, είναι η ταπείνωση.
Προς τον επίσκοπο Κάστορα περί των οχτώ λογισμών της κακίας.
Αφού πρωτύτερα συντάξαμε τον λόγο «περί διαμορφώσεως των Κοινοβίων», έχοντας το θάρρος στις προσευχές σου, επιχειρούμε πάλι να γράψομε για τους οχτώ λογισμούς της κακίας• της γαστριμαργίας, λέω, και πορνείας, φιλαργυρίας, οργής, λύπης, ακηδίας, κενοδοξίας και υπερηφάνειας.
1. Για την εγκράτεια της κοιλίας
      Πρώτα θα κάνω λόγο για την εγκράτεια στα φαγητά, η οποία είναι αντίθετη της γαστριμαργίας, και για τον τρόπο των νηστειών και την ποσότητα των φαγητών. Και αυτά, όχι από τον εαυτό μου, αλλά καθώς παραλάβαμε από τους αγίους Πατέρες. Εκείνοι λοιπόν, δεν έχουν παραδώσει ένα κανόνα νηστείας, ούτε ένα τρόπο της διατροφής, ούτε το ίδιο μέτρο, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια δύναμη, είτε λόγω ηλικίας, είτε ασθένειας, είτε καλύτερης συνήθειας του σώματος. Έχουν όμως παραδώσει σε όλους ένα σκοπό, να αποφεύγομε την αφθονία και να αποστρεφόμαστε το χορτασμό της κοιλιάς. Έχουν δει στην πράξη ότι είναι ωφελιμότερο και βοηθά στην καθαρότητα το να τρώει κανείς μία φορά την ημέρα από το να τρώει κάθε τρεις ή τέσσερις ή εφτά ημέρες. Γιατί λένε, εκείνος που επεκτείνεται υπέρμετρα στη νηστεία, υπέρμετρα κατόπιν τρώει. Και από αυτό, άλλοτε εξαιτίας της υπερβολής της αποχής από την τροφή ατονεί το σώμα και γίνεται πιο απρόθυμο για τις πνευματικές εργασίες, και άλλοτε όταν γεμίσει από το βάρος των τροφών προκαλεί αμέλεια και εξασθένηση της ψυχής. Και πάλι οι άγιοι Πατέρες δοκίμασαν και είδαν ότι δεν είναι για όλους κατάλληλη η διατροφή με χόρτα, ούτε με όσπρια, ούτε όλοι μπορούν να τρέφονται μόνο με ξερό ψωμί. Και άλλος, καθώς είπαν, ενώ τρώει δύο λίτρες ψωμί, πεινά ακόμη, ενώ άλλος τρώει μία λίτρα ή εξ ουγγιές και χορταίνει. Σε όλους λοιπόν, όπως είπα, ένα κανόνα εγκράτειας έχουν παραδώσει, το να μην ξεγελιούνται με το χορτασμό της κοιλιάς, ούτε να παρασύρονται από την ηδονή του λάρυγγα. Γιατί δεν είναι μόνο η διαφορά της ποιότητας των τροφών, αλλά και η ποσότητα που ανάβει τα πυρωμένα βέλη της πορνείας. Γιατί με οποιαδήποτε τροφή όταν γεμίσει η κοιλιά, γεννά το σπόρο της διαφθοράς. Και πάλι δεν είναι μόνο η κραιπάλη του κρασιού που φέρνει μέθη στη διάνοια, αλλά και η αφθονία του νερού και κάθε τροφής η υπερβολική χρήση, τη ζαλίζει και φέρνει νύστα σ' αυτήν. Αιτία της καταστροφής των σοδομιτών δεν ήταν η κραιπάλη του κρασιού και των διαφόρων φαγητών, αλλά η αφθονία του άρτου, κατά τον προφήτη.
Η ασθένεια του σώματος δεν είναι αντίθετη με την καθαρότητα της καρδιάς, όταν δώσομε στο σώμα εκείνα που απαιτεί η ασθένεια, όχι ό,τι θέλει η ηδονή. Τις τροφές τις χρησιμοποιούμε τόσο ώστε να ζήσομε, όχι για να σκλαβωθούμε στις ορμές της επιθυμίας. Η μετρημένη και μέσα σε λογικά όρια τροφή βοηθά στην υγεία του σώματος, δεν αφαιρεί την αγιότητα. Ακριβής κανόνας εγκράτειας, όπως παρέδωσαν οι Πατέρες, είναι να σταματούμε να τρώμε πριν χορτάσομε. Και ο Απόστολος που είπε: «Μη φροντίζετε για τη σάρκα, πως να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες της», δεν εμπόδισε την αναγκαία κυβέρνηση της ζωής, αλλά απαγόρευσε την φιλήδονη φροντίδα.
Άλλωστε, για την τέλεια καθαρότητα της ψυχής, δεν αρκεί μόνη η εγκράτεια στα φαγητά, αν δεν συντρέχουν και οι υπόλοιπες αρετές. Λοιπόν, η ταπείνωση με την υπακοή και την καταπόνηση του σώματος, ωφελούν πολύ. Η αποχή από τη φιλαργυρία, όχι μόνον το να μην έχει κανείς χρήματα, αλλά και το να μην τα επιθυμεί, οδηγεί στην καθαρότητα της ψυχής. Η αποχή από την οργή, από τη λύπη, από την κενοδοξία, από την υπερηφάνεια, όλα αυτά προξενούν τη γενική καθαρότητα της ψυχής. Τη μερική καθαρότητα της ψυχής, μέσω της σωφροσύνης, ιδιαίτερα κατορθώνουν η νηστεία και η εγκράτεια. Γιατί είναι αδύνατον εκείνος που έχει γεμάτη την κοιλιά του, να κάνει νοερό πόλεμο εναντίον του πνεύματος της πορνείας. Ώστε λοιπόν πρώτος αγώνας μας ας είναι να συγκρατούμε την κοιλιά μας και να υποδουλώνομε το σώμα. Όχι μόνο με νηστεία, αλλά και με αγρυπνία και κόπο και πνευματικά αναγνώσματα και με το να μαζεύομε την καρδιά μας πάνω στο φόβο της κολάσεως και στον πόθο της βασιλείας των Ουρανών.
2. Περί του πνεύματος της πορνείας και της σαρκικής επιθυμίας
     Δεύτερος αγώνας που έχομε να κάνομε είναι εναντίον του πνεύματος της πορνείας και της σαρκικής επιθυμίας, η οποία επιθυμία αρχίζει από τη μικρή ηλικία να ενοχλεί τον άνθρωπο. Ο αγώνας αυτός είναι μεγάλος και δύσκολος και έχει δύο μέτωπα. Γιατί ενώ τα άλλα ελαττώματα κάνουν τη μάχη μόνο μέσα στην ψυχή, ο σαρκικός πόλεμος είναι διπλός, και στην ψυχή και στο σώμα. Και γι' αυτό πρέπει να αναλάβομε διπλό πόλεμο.
Γιατί δεν είναι αρκετή η σωματική νηστεία για να αποκτήσομε την τέλεια σωφροσύνη και αληθινή αγνεία, αν δεν ακολουθεί και συντριβή καρδιάς και πυκνή προσευχή προς τον Θεό και συχνή μελέτη των Γραφών και κόπος και εργασία των χεριών, τα οποία μπορούν να αναστέλλουν τις ακατάστατες ορμές της ψυχής και να ανακαλούν την ψυχή από τις αισχρές φαντασίες. Προπάντων βοηθά η ταπείνωση της ψυχής, χωρίς την οποία ούτε την πορνεία, ούτε άλλο πάθος μπορεί κανείς να νικήσει. Πρώτα-πρώτα λοιπόν πρέπει με κάθε προσοχή να φυλάγει κανείς την καρδιά του από ρυπαρούς λογισμούς. Γιατί από την καρδιά βγαίνουν -όπως είπε ο Κύριος- διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείες, πορνείες και τα λοιπά. Και η νηστεία δεν έχει διαταχθεί μόνον για κακοπάθεια του σώματος, αλλά και για την προσοχή και νηφαλιότητα του νου, για να μη σκοτιστεί ο νους από την πολυφαγία και γίνει αδύνατος στην επιτήρηση των λογισμών. Πρέπει λοιπόν όχι μόνο στη σωματική νηστεία να βάζομε όλη την επιμέλεια μας, αλλά και στην προσοχή των λογισμών και στην πνευματική μελέτη, χωρίς τα οποία είναι αδύνατο να ανέβομε στο ύψος της αληθινής αγνείας και καθαρότητας. Πρέπει λοιπόν να καθαρίζομε πρώτα, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, το εσωτερικό του πιάτου και του ποτηριού, για να γίνει και το εξωτερικό τους καθαρό. Γι' αυτό ακριβώς, αν υπάρχει μέσα μας η φροντίδα να πολεμήσομε νόμιμα και να στεφανωθούμε, αφού νικήσομε το ακάθαρτο πνεύμα της πορνείας, να μην έχομε θάρρος στη δική μας δύναμη και άσκηση, αλλά στη βοήθεια του Κυρίου μας και Θεού. Γιατί δεν παύει ο άνθρωπος να πολεμείται από αυτό το πνεύμα, μέχρις ότου πιστέψει αληθινά ότι όχι με τη δική του επιμέλεια και το δικό του κόπο, αλλά με τη βοήθεια του Θεού ελευθερώνεται από αυτή την αρρώστια και ανεβαίνει στο ύψος της αγνείας. Και αυτό είναι υπόθεση πάνω από τη φύση• κατά κάποιο τρόπο υπερβαίνει το σώμα εκείνος που έχει υποτάξει τους ερεθισμούς της σάρκας και τις ηδονές της.
Και γι' αυτό είναι αδύνατον ο άνθρωπος (για να το πω έτσι) με τα δικά του φτερά να πετάξει προς το υψηλό και ουράνιο βραβείο της αγιοσύνης και να γίνει μιμητής των Αγγέλων, αν δεν τον σηκώσει η χάρη του Θεού από τη γη και τη λάσπη. Γιατί με καμιά άλλη αρετή οι άνθρωποι με τη σάρκα που φέρουν δεν εξομοιώνονται περισσότερο με τους αγγέλους, όσο με την αρετή της σωφροσύνης. Με την αρετή αυτή, ενώ βρίσκονται ακόμη στη γη, έχουν το πολίτευμα στους ουρανούς, κατά τον Απόστολο. Δείγμα του ότι αποκτήσαμε τελείως αυτή την αρετή είναι να μη προσηλώνεται η ψυχή κατά τον ύπνο σε καμία εικόνα αισχρής φαντασίας. Γιατί αν και δεν λογαριάζεται ως αμαρτία αύτη η κίνηση στον ύπνο, είναι όμως γνώρισμα ότι η ψυχή είναι άρρωστη και δεν έχει ελευθερωθεί από το σαρκικό πάθος. Γι' αυτό τις αισχρές φαντασίες που μας έρχονται στον ύπνο, πρέπει να πιστεύομε ότι είναι έλεγχος της προηγούμενης αμέλειας και της ασθένειας μας, αφού την κρυμμένη μέσα στα απόκρυφα της ψυχής μας νόσο την κάνει φανερή η ρεύση κατά την ανάπαυση του ύπνου. Γι' αυτό και ο Ιατρός των ψυχών μας, στα απόκρυφα της ψυχής έβαλε το φάρμακο, όπου γνώριζε ότι βρίσκονται και οι αιτίες της ασθένειας, λέγοντας- «Καθένας που βλέπει γυναίκα με σκοπό να την επιθυμήσει, έκανε κιόλας μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του». Δε διορθώνει τόσο τους περίεργους και πορνικούς οφθαλμούς, όσο την ψυχή που έχει την κατοικία της μέσα μας, η οποία κακώς μεταχειρίζεται τα μάτια τα οποία έδωσε ο Θεός για το καλό του ανθρώπου. Γι' αυτό και η σοφή Παροιμία δε λέει «Με κάθε τρόπο να προσέχεις τα μάτια σου», αλλά «Με κάθε τρόπο να προσέχεις την καρδιά σου». Έβαλε δηλαδή το φάρμακο της προσοχής στην καρδιά που μεταχειρίζεται τα μάτια για ό,τι θέλει.
Λοιπόν αυτή ας είναι η φρουρά και προφύλαξη της καρδιάς μας• όταν έρθει στο νου μας ενθύμηση γυναίκας που ξεφύτρωσε από διαβολική δολιότητα, είτε μητέρας ή αδελφής ή άλλων ευλαβών γυναικών, αμέσως να την διώξομε από την καρδιά μας, μήπως επιμένοντας πολύ σ' αυτή την ενθύμηση, μας κυλήσει εκείνος που μας εξαπατά στο κακό, ο διάβολος, και μας ρίξει μέσα στον γκρεμό των αισχρών και βλαβερών σκέψεων. Αλλά και η εντολή που δόθηκε από το Θεό στον πρωτόπλαστο διατάζει, να συντρίβομε το κεφάλι του φιδιού, δηλαδή την αρχή των βλαβερών λογισμών, μέσω των οποίων επιχειρεί αυτό να συρθεί μέσα στις ψυχές μας. Αλλιώς με το να παραδεχτούμε το κεφάλι, που είναι η αρχή του λογισμού, θα παραδεχτούμε και το υπόλοιπο σώμα του φιδιού, που είναι η συγκατάθεση στην ηδονή, και αυτό θα κατακρημνίσει τη διάνοια μας στην παράνομη πράξη. Αλλά πρέπει κατά την Γραφή, κάθε πρωί να εξολοθρεύομε όλους τους αμαρτωλούς της γης, δηλαδή με το φως της γνώσεως να διακρίνομε και να εξολοθρεύομε τους αμαρτωλούς λογισμούς από τη γη, η οποία είναι η καρδιά μας, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου. Και όσο είναι ακόμη νήπια οι γιοι της Βαβυλώνας, δηλαδή οι πονηροί λογισμοί, να τους χτυπάμε στο έδαφος και να τους τσακίζομε πάνω στην πέτρα, η οποία πέτρα είναι ό Χριστός. Γιατί αν οι νήπιοι λογισμοί μεγαλώσουν και γίνουν άνδρες λόγω της συγκαταθέσεώς μας σ' αυτούς, τότε δεν θα νικηθούν χωρίς μεγάλο στεναγμό και κόπο.
Μετά τα όσα είπαμε από την Αγία Γραφή, καλό είναι να θυμηθούμε και λόγους αγίων Πατέρων. Είπε λοιπόν ο άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας- «Και γυναίκα δε γνωρίζω και παρθένος δεν είμαι». Τόσο πολύ γνώριζε ότι το δώρο της παρθενίας δεν κατορθώνεται μόνο με αποχή από γυναίκα, όσο με την αγιοσύνη της ψυχής και την καθαρότητα, η οποία κατορθώνεται με το φόβο του Θεού. Λένε επίσης και τούτο οι Πατέρες, ότι δεν μπορούμε να αποκτήσομε τελείως την αρετή της αγνείας, αν δεν αποκτήσομε πρωτύτερα την αληθινή ταπεινοφροσύνη μέσα στην καρδιά μας. Ούτε μπορούμε να κριθούμε άξιοι ν' αποκτήσομε την αληθινή θεία γνώση, αν μέσα στα απόκρυφα της ψυχής έχει θρονιαστεί το πάθος της πορνείας. Θα δείξομε και από τον Απόστολο πόσο μεγάλο είναι το κατόρθωμα της σωφροσύνης, και αφού αναφέρομε μια φράση του μόνο, θα τελειώσομε: «Επιδιώκετε να έχετε ειρήνη με όλους και τον αγιασμό, που χωρίς αυτόν κανένας δεν θα δει τον Κύριο». Ότι αναφέρεται στο θέμα μας, είναι φανερό από εκείνο που λέει αμέσως παρακάτω: «Κανένας πόρνος και βέβηλος όπως ο Ησαύ».
Όσο λοιπόν ουράνιο και αγγελικό είναι το κατόρθωμα της αγιοσύνης, τόσο με βαρύτερες συνωμοσίες και δόλους πολεμείται από τους εχθρούς δαίμονες. Και γι' αυτό οφείλομε να φροντίζομε να έχομε όχι μόνον εγκράτεια σώματος, αλλά και συντριβή καρδιάς και πυκνές προσευχές με στεναγμούς, ώστε το καμίνι της σάρκας μας, το οποίο ο βασιλιάς της Βαβυλώνας ανάβει καθημερινά με τους ερεθισμούς της επιθυμίας, να το σβήσομε με τη δρόσο του Αγίου Πνεύματος. Εκτός από αυτά, μέγιστο όπλο για τον πόλεμο αυτό είναι η κατά Θεόν αγρυπνία. Γιατί όπως η προσοχή και η προφύλαξη της ημέρας ετοιμάζει τη νυχτερινή αγιοσύνη, έτσι η νυχτερινή κατά Θεόν αγρυπνία ετοιμάζει και διευκολύνει την ψυχή στην καθαρότητα της ημέρας.
3. Περί της φιλαργυρίας
     Τρίτος είναι ο αγώνας εναντίον του πνεύματος της φιλαργυρίας, αγώνας ξένος και έξω από την ανθρώπινη φύση, που βρίσκει αφορμή την απιστία του μοναχού. Γιατί οι ερεθισμοί των άλλων παθών, εννοώ του θυμού και της επιθυμίας, έχουν τις αφορμές από το σώμα, και κατά κάποιο τρόπο είναι έμφυτα και έχουν την αρχή από τη γέννηση. Γι' αυτό και χρειάζεται πολύς καιρός για να νικηθούν. Η αρρώστια όμως της φιλαργυρίας έρχεται από έξω και μπορεί ευκολότερα να κοπεί αν καταβάλει κανείς επιμέλεια και προσοχή. Αν όμως παραμεληθεί, γίνεται πιο καταστρεπτική από τα άλλα πάθη και δύσκολα φεύγει- γιατί είναι ρίζα όλων των κακών, κατά τον Απόστολο. Ας σκεφτούμε ως εξής: οι φυσικές κινήσεις του σώματος υπάρχουν όχι μόνο στα παιδιά, στα οποία κρίση του καλού και του κακού δεν υπάρχει ακόμα, αλλά και σ' αυτά τα νήπια που τρώνε γάλα, που δεν έχουν ούτε ίχνος ηδονής, δίνουν όμως σημάδι ότι έχουν εκ φύσεως κίνηση στη σάρκα τους. Επίσης και το κεντρί του θυμού παρατηρείται στα νήπια, όταν τα βλέπομε να διεγείρονται ζωηρά εναντίον εκείνων που τα λύπησαν. Και αυτά δεν τα λέω για να κατηγορήσω τη φύση σαν αιτία της αμαρτίας• μη γένοιτο• αλλά για να δείξω ότι ό θυμός και η επιθυμία, αν και για καλό ενώθηκαν με τον άνθρωπο από το Δημιουργό και είναι κάπως από τα φυσικά προσόντα του σώματος, εξαιτίας της αμέλειας ξεπέφτουν σε πράξεις έξω από τη φύση. Γιατί η κίνηση του σώματος δόθηκε από το Δημιουργό για τη γέννηση απογόνων και την παράταση της ανθρωπότητας κατά διαδοχή και όχι για την πορνεία. Και ο θυμός έχει κατασπαρεί μέσα μας για τη σωτηρία μας, για να θυμώνομε εναντίον της κακίας και όχι να γινόμαστε θηρία εναντίον των ανθρώπων. Αν λοιπόν χρησιμοποιούμε για κακό το θυμό και την επιθυμία, δεν είναι η ανθρώπινη φύση αμαρτωλή ούτε θα κατηγορήσομε τον Πλάστη, όπως δεν κατηγορούμε εκείνον που έδωσε στον άλλον ένα σιδερένιο εργαλείο για μια αναγκαία και ωφέλιμη εργασία, και αυτός το χρησιμοποίησε σε φόνο.
Αυτά τα είπαμε για να φανερώσομε ότι το πάθος της φιλαργυρίας δεν προέρχεται από τη φύση, αλλά μόνο από πολύ κακή και διεφθαρμένη διάθεση. Γιατί η αρρώστια αυτή της φιλαργυρίας, όταν βρει στην αρχή της αποταγής χλιαρή και άπιστη την ψυχή, της υποβάλλει δίκαιες τάχα και ευλογοφανείς προφάσεις για να κατακρατήσει μερικά από εκείνα που έχει. Σου λέει ότι θα έχει μακροχρόνια γηρατειά και ασθένεια και ότι εκείνα που δίνει για τις ανάγκες το κοινόβιο δεν είναι αρκετά όχι για άρρωστο, αλλά ούτε για υγιή, και ότι εδώ δεν φροντίζουν όπως χρειάζεται τους αρρώστους, αλλά με πολλή αμέλεια, και αν δεν έχει κρύψει χρυσάφι, θα πεθάνει άθλια. Τελευταία του υποβάλλει τη σκέψη, ότι ούτε στο μοναστήρι μπορεί να μείνει πολύ, λόγω της βαριάς εργασίας και της αυστηρότητας του ηγουμένου. Και όταν παραπλανήσει τη διάνοια με τέτοιες σκέψεις, για να αποκτήσει έστω και ένα δηνάριο, τότε τον καταφέρνει και εργασία του χεριού να μάθει κρυφά από τον ηγούμενο, από την οποία θα μπορέσει να αυξήσει το χρήμα που τόσο επιθυμεί. Και παραπέρα τον εξαπατά τον άθλιο με κρυφές ελπίδες και του ψιθυρίζει το κέρδος που θα έχει από την εργασία του και την ανάπαυση και αμεριμνησία που θα αποκτήσει. Και αφού παραδοθεί ολόκληρος στη σκέψη του κέρδους, κανένα άλλο κακό δεν προσέχει- ούτε την παράφορα της οργής αν του συμβεί καμιά ζημιά, ούτε το σκοτάδι της λύπης αν δεν πετύχει το κέρδος, αλλά όπως σε άλλους γίνεται θεός η κοιλιά τους, έτσι και σ' αυτόν γίνεται θεός ο χρυσός.
Γι' αυτό ο μακάριος Απόστολος γνωρίζοντάς τα αυτά, όχι μόνο ρίζα όλων των κακών ονόμασε τη φιλαργυρία, αλλά και ειδωλολατρία την είπε. Ας δούμε λοιπόν σε πόση κακία η αρρώστια αυτή σέρνει τον άνθρωπο, ώστε να τον ρίξει και στην ειδωλολατρία, γιατί αφού απομακρύνει ο φιλάργυρος το νου του από την αγάπη του Θεού, αγαπά είδωλα, δηλ. ανάγλυφες εικόνες ανθρώπων που είναι χαραγμένες πάνω στα νομίσματα. Με τέτοιους λογισμούς λοιπόν αφού σκοτισθεί ο μοναχός και προχωρήσει στο χειρότερο, δεν μπορεί να έχει διόλου υπακοή, αλλά αγανακτεί, νομίζει ότι πάσχει άδικα, και για την κάθε εργασία γογγύζει, αντιλέγει και χωρίς διόλου ευλάβεια σαν άλογο σκληρότατο βαδίζει στο γκρεμό. Ούτε στην καθημερινή τροφή αρκείται, και διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να υποφέρει μέχρι τέλος. Και λέει ότι ο Θεός δεν είναι μόνο εκεί, ούτε ότι εκεί αποκλειστικά βρίσκεται η σωτηρία του, και ότι αν δεν φύγει από το μοναστήρι εκείνο, θα χαθεί. Και έτσι έχοντας για συνεργό της διεφθαρμένης γνώμης του τα χρήματα που φυλάει, τα αισθάνεται σαν φτερά και με αυτά μελετά να φύγει από το μοναστήρι. Και λοιπόν απαντά υπερήφανα και άγρια σε όλες τις εντολές που του δίνουν, και νομίζοντας τον εαυτό του ξένο και εξωμερίτη, αν δει στο μοναστήρι ότι κάτι έχει ανάγκη να διορθωθεί, αμελεί και περιφρονεί και κατηγορεί όλα όσα γίνονται. Έπειτα ζητάει προφάσεις για να οργιστεί και να λυπηθεί, για να μην τον νομίσουν επιπόλαιο και ότι φεύγει από το μοναστήρι χωρίς αιτία. Κι αν μπορέσει με κρυφομιλήματα και μάταια λόγια να εξαπατήσει και άλλον και να τον βγάλει από το μοναστήρι, κι αυτό το κάνει, για να έχει και συνεργό. Έτσι λοιπόν με το να ανάβει από τη φωτιά των χρημάτων του ο φιλάργυρος, ποτέ δεν μπορεί να ησυχάσει στο μοναστήρι του ούτε να ζήσει κάτω από κανόνα. Κι όταν ο διάβολος σαν λύκος τον αρπάξει από την μάνδρα και τον ξεχωρίσει από το ποίμνιο και τον πάρει για να τον φάει, τότε τον φέρνει στο σημείο, τα έργα που βαριόταν να κάνει τις ορισμένες ώρες στο κοινόβιο, αυτά να τα κάνει στο κελί του μέρα και νύχτα με μεγάλη προθυμία. Και ούτε τις συνήθειες των προσευχών, ούτε τις νηστείες, ούτε τον κανόνα των αγρυπνιών επιτρέπει να τηρεί, αλλά αφού τον δέσει με τη μανία της φιλαργυρίας, όλη του την προθυμία τον πείθει να την δείξει στο εργόχειρο του.
Είναι τρεις τρόποι αυτής της αρρώστιας, τους οποίους εξίσου απαγορεύουν οι θείες Γραφές και οι διδασκαλίες των Πατέρων. Ένας είναι που κάνει όσους ήταν φτωχοί, να προσπαθούν εκείνα που δεν είχαν στον κόσμο να τα αποκτήσουν τώρα. Άλλος είναι που κάνει να μετανοούν όσοι αρνήθηκαν μια φορά τα χρήματα όταν έγιναν μοναχοί και τους βάζει να ζητούν εκείνα που πρόσφεραν στο Θεό. Τρίτος είναι αυτός, ο οποίος αφού από την αρχή δέσει το μοναχό με απιστία και χλιαρότητα, δεν του επιτρέπει να απαλλαγεί τελείως από τις κοσμικές ασχολίες, με το να του υποβάλλει φόβο της φτώχειας και απιστία στην πρόνοια του Θεού, και να τον κάνει παραβάτη των υποσχέσεων του που έδωσε, όταν αρνήθηκε τον κόσμο. Τα παραδείγματα αυτών των τριών τρόπων βρήκαμε ότι κατακρίνονται στην Αγία Γραφή. Έτσι επειδή επιθύμησε να αποκτήσει χρήματα που δεν είχε πρωτύτερα, δεν πέτυχε την προφητική χάρη, την οποία ο διδάσκαλος ήθελε να του αφήσει ως κληρονομιά. Και αντί ευλογία, κληρονόμησε αιώνια λέπρα με την κατάρα του Προφήτη. Και ο Ιούδας που θέλησε να πάρει χρήματα, τα οποία είχε εγκαταλείψει προηγουμένως, αφού ακολούθησε το Χριστό, όχι μόνον γλύστρησε στην προδοσία του Κυρίου και χωρίστηκε από τον χορό των Αποστόλων, αλλά και τη ζωή του τελείωσε με βίαιο θάνατο. Ο Ανανίας και η Σαπφείρα, με το να φυλάξουν μερικά από εκείνα που είχαν, τιμωρούνται με θάνατο από το αποστολικό στόμα. Ο μέγας Μωυσής στο Δευτερονόμιο παραγγέλλει με μυστικό τρόπο σ΄ εκείνους που υπόσχονται να αποταχθούν και να φύγουν από τον κόσμο και από φόβο απιστίας πάλι κρατιούνται από τα γήινα πράγματα: «Αν είναι κανείς φοβιτσιάρης και δειλός να μη βγει στον πόλεμο, αλλά να πάει στο σπίτι του και να καθήσει, μη τυχόν κάνει και τους αδελφούς του να φοβηθούν και αυτοί».
Υπάρχει άλλη πιο σίγουρη και καθαρή μαρτυρία; Δεν μαθαίνομε απ' αυτά ότι εκείνοι που απαρνούνται τον κόσμο, πρέπει τελείως να τα απαρνούνται όλα κι έτσι να βγαίνουν στον πόλεμο, και όχι με το να κάνουν αρχή νωθρή και διεφθαρμένη, να απομακρύνουν τους άλλους από την ευαγγελική τελειότητα και να τους φέρνουν σε δειλία; Αυτό που λέει καλώς η θεία Γραφή• «Φέρνει μακαριότητα πιο πολύ το να δίνεις παρά το να παίρνεις», το ερμηνεύουν κακώς, καθώς βιάζονται προς εξαπάτηση τους και προς την επιθυμία της φιλαργυρίας, παρεξηγώντας την έννοια του ρητού και τη διδασκαλία του Κυρίου που λέει: «Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε, πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώστα στους φτωχούς και θ' αποκτήσεις θησαυρό στον ουρανό, και έλα ακολούθησέ με». Και έτσι συμπεραίνουν ότι από την ακτημοσύνη είναι ανώτερο το να εξουσιάζουν τον πλούτο τους και από αυτόν να δίνουν σε όσους έχουν ανάγκη.
Ας μάθουν αυτοί ότι δεν απαρνήθηκαν ακόμα τον κόσμο, ούτε έφτασαν τη μοναχική τελειότητα, αφού ντρέπονται να γίνουν φτωχοί για χάρη του Χριστού σαν τον Απόστολο Παύλο και με την εργασία των χεριών τους να συντηρούν και τον εαυτό τους και να εξυπηρετούν και όσους έχουν ανάγκη και με έργα να εκπληρώσουν την μοναχική υπόσχεση και να δοξαστούν μαζί με τον Απόστολο. Και αφού διασκορπίσουν τον παλιό πλούτο, να αγωνίζονται μαζί με τον Παύλο με πείνα και δίψα, με κρύο και γύμνια τον καλό αγώνα. Γιατί αν γνώριζε ο Απόστολος ότι ο παλιός του πλούτος ήταν πιο χρήσιμος για την τελειοποίηση του άνθρωπου, δεν θα τον περιφρονούσε, αφού ήταν και διακεκριμένος Ρωμαίος πολίτης. Αλλά και οι χριστιανοί των Ιεροσολύμων πουλούσαν τα σπίτια και τα χωράφια τους και έβαζαν το αντίτιμο καταγής κοντά στα πόδια των Αποστόλων.
Δεν θα το έκαναν αυτό αν γνώριζαν ότι οι Απόστολοι θεωρούσαν καλύτερο να τρέφονται από τα δικά τους χρήματα και όχι από τον προσωπικό τους κόπο και από τις προσφορές των εθνικών. Ακόμα πιο καθαρά διδάσκει γι' αυτά ο Απόστολος Παύλος μ' εκείνα που γράφει προς τους Ρωμαίους: «Τώρα πηγαίνω στην Ιερουσαλήμ για να διακονήσω τους αγίους... Το θέλησαν να τους βοηθήσουν, αλλά ήταν και οφειλέτες τους». Και ο ίδιος, καθώς ήταν σε δεσμά και φυλακές πολλές φορές και ταλαιπωρημένος από την οδοιπορία, πράγμα πού τον εμπόδιζε να εργάζεται όπως συνήθιζε με τα χέρια του για να προμηθεύεται τα αναγκαία, διδάσκει ότι αυτά τα πήρε από τους αδελφούς που ήρθαν από τη Μακεδονία, λέγοντας• «Το υστέρημά μου το συμπλήρωσαν οι αδελφοί που ήρθαν από τη Μακεδονία». Και προς τους Φιλιππησίους γράφει: «Ξέρετε και σεις, Φιλιππήσιοι, ότι αφού αναχώρησα από τη Μακεδονία, καμία άλλη εκκλησία δε με βοήθησε, παρά μόνο σεις, γιατί και στη Θεσσαλονίκη και μια και δύο φορές μου στείλατε τα αναγκαία». Ας είναι λοιπόν και αυτοί κατά τη γνώμη των φιλάργυρων πιο ευτυχείς από τον Απόστολο επειδή από τα υπάρχοντα τους του χορήγησαν τα αναγκαία. Αλλά δεν θα φτάσει κανείς σε μια τόσο μεγάλη ανοησία, να το πει αυτό. Αν λοιπόν θέλομε να ακολουθήσομε την ευαγγελική εντολή και όλη εκείνη την Εκκλησία τη θεμελιωμένη από την αρχή πάνω στους Αποστόλους, να μη στηριζόμαστε στις υποκειμενικές γνώμες μας, ούτε όσα έχουν καλά ειπωθεί να τα εξηγήσομε άσχημα. Αλλά, αφού πετάξομε μακριά τη χλιαρή και άπιστη γνώμη μας, να εντυπώσομε καλά στο νου μας την ακρίβεια του Ευαγγελίου.
Έτσι θα μπορέσομε να ακολουθήσομε και τα ίχνη των Πατέρων και ποτέ να μην απομακρυνθούμε από την προσοχή και επιμέλεια του κοινοβίου και τον κόσμο τούτο να τον απαρνηθούμε αληθινά. Καλό είναι λοιπόν και εδώ να θυμηθούμε τον λόγο κάποιου Αγίου. Ο άγος Βασίλειος, λοιπόν, ο επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, σε κάποιο συγκλητικό που απαρνήθηκε με χλιαρότητα τον κόσμο και κράτησε μερικά από τα χρήματά του, λέγεται ότι του είπε ένα τέτοιο λόγο: «Και τον συγκλητικό έχασες και μοναχός δεν έγινες». Πρέπει λοιπόν με κάθε επιμέλεια να ξεριζώνομε από την ψυχή μας τη ρίζα όλων των κακών, που είναι η φιλαργυρία, γνωρίζοντας καλά ότι όταν μεγαλώνει η ρίζα, εύκολα φυτρώνουν τα κλαδιά. Αλλά την αρετή αυτή είναι δύσκολο να την κατορθώσομε αν δεν μένομε σε κοινόβιο• γιατί στο κοινόβιο δεν έχομε φροντίδα ούτε για τις απαραίτητες ανάγκες μας. Έχοντας εμπρός στα μάτια μας την καταδίκη του Ανανία και της Σαπφείρας, να μας πιάνει φρίκη αν θέλομε να αφήσομε τίποτε στα χέρια μας από την παλιά περιουσία μας. Επίσης ας φοβηθούμε το παράδειγμα του Γιεζή, ο οποίος εξαιτίας της φιλαργυρίας του παραδόθηκε σε αιώνια λέπρα, κι ας φυλαχτούμε μήπως μαζέψομε για τους εαυτούς μας χρήματα τα οποία ούτε στον κόσμο τα είχαμε.
Κι ακόμη έχοντας στο νου μας το κρέμασμα του Ιούδα, ας φοβηθούμε να πάρουμε πίσω κάτι από εκείνα που καταφρονήσαμε όταν γίναμε μοναχοί. Πάνω απ' όλα, ας έχομε πάντοτε εμπρός μας την αδηλότητα του θανάτου, μήπως σε ώρα που δεν περιμένομε έρθει ο Κύριος μας και βρει λερωμένη τη συνείδηση μας από φιλαργυρία και μας πει εκείνα που είπε στο Ευαγγέλιο προς τον πλούσιο εκείνο: «Ανόητε, αύτη τη νύχτα απαιτούν από σένα την ψυχή σου σε ποιόν θα πάνε αυτά που ετοίμασες;»
4. Περί της οργής
Τέταρτος αγώνας είναι εμπρός μας εναντίον του πνεύματος της οργής• και είναι ανάγκη, με τη βοήθεια του Θεού, το θανατηφόρο δηλητήριο της οργής να το κόψομε από το βάθος της καρδιάς μας. Γιατί όσο το πονηρό τούτο πνεύμα κάθεται στην καρδιά μας και τυφλώνει με τις σκοτεινές αναταραχές τα μάτια της καρδιάς μας, ούτε το συμφέρον της ψυχής μας μπορούμε να διακρίνομε, ούτε να φτάσομε ποτέ την πνευματική γνώση, ούτε την τελειότητα αγαθής σκέψεως να πάρομε στην κατοχή μας, ούτε να γίνομε μέτοχοι της αληθινής πνευματικής ζωής, ούτε το θείο και αληθινό φως μπορεί να δεχτεί ο νους μας• γιατί λέει η Γραφή: «Ταράχθηκαν τα μάτια μου από το θυμό». Ούτε θα γίνομε μέτοχοι της θείας σοφίας, και αν ακόμη οι άλλοι μας νομίζουν για πολύ σοφούς, γιατί είναι γραμμένο: «Στον κόρφο των ανοήτων αναπαύεται ο θυμός». Αλλά ούτε και τις σωτήριες σκέψεις της διακρίσεως μπορούμε να αποκτήσομε και αν ακόμη οι άνθρωποι μας νομίζουν για φρόνιμους, γιατί είναι γραμμένο: «Η οργή καταστρέφει και τους φρόνιμους». Αλλά ούτε θα μπορέσομε να αποδώσομε το δίκαιο με προσεκτική και νηφάλια καρδιά, καθώς είναι γραμμένο: «Ο θυμός του ανθρώπου δεν πραγματοποιεί τη δικαιοσύνη του Θεού» • ούτε την κοσμιότητα και σεμνότητα που όλοι οι άνθρωποι την επαινούν μπορούμε να αποκτήσομε, γιατί είναι γραμμένο: «Άνθρωπος που θυμώνει δεν είναι κόσμιος».
Όποιος λοιπόν θέλει να φτάσει την τελειότητα και επιθυμεί να αγωνιστεί νόμιμα τον πνευματικό αγώνα, ας είναι ξένος από το ελάττωμα της οργής και του θυμού, και ας ακούει τι παραγγέλλει το σκεύος της εκλογής, ο Απ. Παύλος: «Κάθε έχθρα και οργή και θυμός και κραυγή και βλασφημία, ας φύγει από σάς μαζί με κάθε κακία». Λέγοντας τη λέξη «κάθε», δε μας άφησε καμία πρόφαση θυμού ούτε σαν αναγκαία, ούτε σαν εύλογη. Εκείνος λοιπόν που θέλει να διορθώσει τον αδελφό του όταν αμαρτάνει ή να του βάλει επιτίμιο, ας φροντίζει να παραμένει ατάραχος, μήπως θέλοντας να θεραπεύσει άλλον, αρρωστήσει ο ίδιος και ακούσει τα ευαγγελικά λόγια: «Ιατρέ, θεράπευσε πρώτα τον εαυτό σου». Και πάλι: «Γιατί βλέπεις το άχυρο στο μάτι του αδελφού σου και δεν παρατηρείς το δοκάρι μέσα στο δικό σου μάτι;» Γιατί αν από οποιαδήποτε αιτία η κίνηση της οργής θερμανθεί πολύ, τυφλώνει τα μάτια της ψυχής και δεν την αφήνει να δει τον ήλιο της δικαιοσύνης. Όπως εκείνος που βάζει πάνω στα μάτια του χρυσά καλύμματα ή μολύβδινα, εμποδίζει εξίσου την δράση και καμιά διαφορά δεν προκαλεί στη τύφλωση η αξία του χρυσού, έτσι από οποιαδήποτε αιτία, εύλογη δήθεν ή παράλογη, και αν ανάψει η οργή, σκοτίζεται η πνευματική δράση.
Τότε μόνο χρησιμοποιούμε κατά φύση το θυμό, όταν τον στρέφομε εναντίον των εμπαθών και φιλήδονων λογισμών. Έτσι διδάσκει και ο προφήτης: «Να οργίζεστε και να μην αμαρτάνετε»• δηλαδή να οργίζεστε κατά των παθών σας και των πονηρών λογισμών, και μην αμαρτάνετε εκτελώντας όσα αυτοί σάς υπαγορεύουν. Κι αυτό θέλει να πει και η συνέχεια: «Διά όσα λέτε μέσα στις καρδιές σας, πάνω στο κρεβάτι σας να κατανύγεστε», δηλαδή όταν έρθουν στην καρδιά σας οι πονηροί λογισμοί, αφού τους διώξετε με την οργή, τότε ευρισκόμενοι στην ησυχία της ψυχής σαν σε κάποιο κρεβάτι, μετανοείτε με κατάνυξη. Συμφωνεί σ' αυτό και ο μακάριος Παύλος, που ανέφερε αυτόν το στίχο και πρόσθεσε: «Ο ήλιος να μη βασιλεύει αφήνοντας σας θυμωμένους, ούτε να δίνετε τόπο στο διάβολο», δηλ. μη διαθέτετε έτσι τον Κύριο Ιησού, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, παροργίζοντάς Τον με τη συγκατάθεση σας στους κακούς λογισμούς, ώστε να δύει στις καρδιές σας και να φεύγει, για να μη βρίσκει τόπο ο διάβολος με την αναχώρηση του Χριστού. Δι' αυτόν τον ήλιο λέει και ο Θεός δια μέσου του προφήτη: «Θ' ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης και τα φτερά του θα φέρουν τη θεραπεία». Αν πάλι εννοήσομε το ρητό κατά γράμμα, ούτε μέχρι τη δύση του ηλίου δεν μας επιτρέπεται να διατηρούμε την οργή. 
Τι λοιπόν θα πούμε γι' αυτά, εμείς όπου από αγριότητα και μανία της εμπαθούς ψυχικής καταστάσεως μας, όχι μόνο μέχρι τη δύση του ηλίου διατηρούμε την οργή, αλλά και για πολλές ημέρες την κρατάμε; Και δε μιλάμε εκφράζοντας την οργή με λόγια, αλλά με τη σιωπή μεταξύ μας αυξάνομε το δηλητήριο της μνησικακίας για ψυχική καταστροφή μας. Και δεν γνωρίζομε ότι πρέπει όχι μόνο να απέχομε από την ενεργητική οργή, αλλά και από την κατά διάνοια, για να μη σκοτεινιάσει ο νους μας από το σκοτάδι της μνησικακίας και ξεπέσει από το φως της πνευματικής γνώσεως και της διακρίσεως, και στερηθεί την κατοίκηση μέσα του Αγίου Πνεύματος. Δι' αυτό και ο Κύριος στα Ευαγγέλια παραγγέλλει να αφήνομε το δώρο μας στο θυσιαστήριο και να μονιάζομε πρώτα με τον αδελφό μας, γιατί δεν είναι δυνατό να γίνει ευπρόσδεκτο, αν διατηρούμε μέσα μας θυμό και μνησικακία. Αλλά και ο Απόστολος το ίδιο μας διδάσκει, λέγοντας: «Να προσεύχεστε αδιάλειπτα», και «σε κάθε τόπο να υψώνετε σε προσευχή όσια χέρια, χωρίς οργή και λογισμούς απιστίας». Δεν μένει λοιπόν, παρά ή να μην προσευχόμαστε ποτέ, οπότε είμαστε υπεύθυνοι στην αποστολική παραγγελία, ή να φροντίζομε να τηρούμε τη διαταγή και να προσευχόμαστε χωρίς οργή και μνησικακία.
Και επειδή πολλές φορές αν λυπηθούν ή ταραχθούν οι αδελφοί, αδιαφορούμε λέγοντας ότι δεν λυπήθηκαν εξαιτίας μας, ο Ιατρός των ψυχών, θέλοντας να ξεριζώσει τις προφάσεις, παραγγέλλει να αφήσομε το δώρο και να συνδιαλλαγούμε όχι μόνο αν είμαστε εμείς λυπημένοι κατά του αδελφού μας, αλλά και αν αυτός είναι λυπημένος εναντίον μας δίκαια ή άδικα, να τον θεραπεύομε δίνοντας εξηγήσεις, και τότε να προσφέρομε το δώρο μας. Αλλά γιατί να διατρίβομε πολύ στα ευαγγελικά παραγγέλματα αφού και από τον παλαιό νόμο μπορούμε να μάθομε, ο οποίος αν και θεωρείται πιο συγκαταβατικός, λέει: «Μη νιώσεις μέσα σου μίσος για τον αδελφό σου», και άλλου λέει: «Ο δρόμος του μνησίκακου οδηγεί στο θάνατο». Και εδώ όχι μόνον την ενεργητική μνησικακία τιμωρεί, αλλά και την κατά διάνοια.
Πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τους θείους νόμους, να αγωνιζόμαστε με όλη τη δύναμη μας εναντίον του πνεύματος της οργής και της αρρώστιας που έχομε μέσα μας• και όχι, επειδή στρέφομε το θυμό εναντίον των ανθρώπων, να επιδιώκομε την ερημία και την απομόνωση, γιατί δήθεν εκεί δεν υπάρχουν αφορμές να μας παρακινούν στην οργή, και στη μόνωση θα κατορθώσομε εύκολα την αρετή της μακροθυμίας. Επειδή είμαστε υπερήφανοι και δεν θέλομε να κατηγορούμε τον εαυτό μας και να αποδίδομε στη δική μας αμέλεια τις αφορμές της ταραχής, επιθυμούμε να χωριστούμε από τους αδελφούς μας. Ενόσω λοιπόν αποδίδομε στους άλλους τις αφορμές της ασθένειας μας, είναι αδύνατο να φτάσομε την τελειότητα της μακροθυμίας.
Το κυριότερο λοιπόν μέρος της διορθώσεως μας και της ειρήνης μας δεν κατορθώνεται από τη μακροθυμία των άλλων απέναντι μας αλλά από τη δική μας ανεξικακία προς τους άλλους. Όταν όμως, αποφεύγοντας τον αγώνα της μακροθυμίας, επιδιώκομε την έρημο και τη μόνωση, τότε, όσα πάθη φέρνομε αθεράπευτα εκεί, είναι κρυμμένα μέσα μας και δεν χάθηκαν. Επειδή η ερημιά και η αναχώρηση σε όσους δεν έχουν απαλλαγεί από τα πάθη τους, ξέρει όχι μόνο να τα διατηρεί, αλλά και να τα σκεπάζει• και ούτε επιτρέπει να αισθάνονται σε ποιο πάθος νικιούνται. Απεναντίας η έρημος υποβάλλει σ' αυτούς να φαντάζονται ότι απόκτησαν αρετή και τους πείθει να πιστεύουν ότι κατόρθωσαν τη μακροθυμία και την ταπείνωση, όσο δεν είναι παρών κάποιος που να τους ερεθίζει και να τους φέρνει σε δοκιμασία. Και όταν τύχει αφορμή θυμού που τους προκαλεί και τους δοκιμάζει, αμέσως τα πάθη που βρίσκονται μέσα αποθηκευμένα και λανθάνοντα, σαν άλογα χωρίς χαλινάρι ξεπηδούν από τον τόπο που ησύχαζαν, θρεμμένα από την μακρά ησυχία και αργία, και με μεγαλύτερη σφοδρότητα και αγριότητα σύρουν στον όλεθρο τον άνθρωπο που κάθεται πάνω σ' αυτά. Γιατί περισσότερο εξαγριώνονται τα πάθη όταν στερούνται τη δοκιμασία που προέρχεται από τους ανθρώπους.
Και αυτήν ακόμη τη σκιά της υπομονής και μακροθυμίας, την οποία φαινομενικά νομίζομε, όταν ήμαστε μαζί με τους αδελφούς, ότι είχαμε, τη χάνομε από την αμέλεια της εκγυμνάσεως και της απομονώσεως. Όπως τα φαρμακερά φίδια στην ερημιά που ησυχάζουν στη φωλιά τους, τότε δείχνουν τη μανία τους, όταν τα πλησιάσει κανείς, έτσι και οι εμπαθείς άνθρωποι που ησυχάζουν όχι λόγω της αρετής, αλλά αναγκαστικά εξαιτίας της ερημιάς, τότε χύνουν το δηλητήριο τους, όταν αρπάξουν κάποιον που τους πλησιάζει και τους ερεθίζει. Και γι' αυτό πρέπει εκείνοι που επιζητούν την τελειότητα της πραότητας, να φροντίζουν όσο μπορούν περισσότερο, όχι μόνο εναντίον των ανθρώπων να μην οργίζονται, αλλά ούτε και εναντίον των ζώων, ούτε κατά των άψυχων. Γιατί θυμούμαι, όταν ήμουν στην έρημο θύμωσα εναντίον καλαμιού που δεν μου άρεσε το πάχος ή η λεπτότητά του. Επίσης θύμωσα και εναντίον ξύλου που δεν μπόρεσα να το κόψω αμέσως. Επίσης και εναντίον πέτρας από εκείνες που βγάζουν φωτιά, όταν προσπάθησα να βγάλω φωτιά και δεν έβγαλε γρήγορα. Έτσι είχε δυναμώσει η οργή, ώστε να στρέφεται και κατά των αναίσθητων πραγμάτων.
Αν λοιπόν επιθυμούμε να επιτύχομε το μακαρισμό του Κυρίου, όχι μόνον την ενεργητική οργή, όπως είπαμε, αλλά και την κατά διάνοια πρέπει να εμποδίσαμε. Γιατί δεν ωφελεί τόσο πολύ να συγκρατούμε το στόμα μας στον καιρό του θυμού να μη λέει λόγια μανιασμένα, όσο να καθαρίζομε την καρδιά μας από τη μνησικακία και να μη στριφογυρίζομε μέσα στο μυαλό μας πονηρούς λογισμούς εναντίον του αδελφού. Γιατί η ευαγγελική διδασκαλία παραγγέλλει να κόβομε τις ρίζες των αμαρτημάτων, παρά τους καρπούς• επειδή όταν κοπεί η ρίζα του θυμού από την καρδιά, ούτε μίσος ούτε φθόνος προχωρεί σε έργο. Όποιος μισεί τον αδελφό του, έχει ονομαστεί ανθρωποκτόνος•, που φονεύει αυτόν με τη διάθεση του μίσους κατά διάνοια, αυτού το αίμα δεν το βλέπουν οι άνθρωποι, αφού δεν χύθηκε με χτύπημα ξίφους, αλλά ότι κατά διάνοια και κατά διάθεση φονεύτηκε, το βλέπει ο Θεός, ο οποίος όχι μόνο για τις πράξεις, αλλά και για τους λογισμούς και τις προαιρέσεις αποδίδει στον καθένα στεφάνια ή τιμωρίες, καθώς λέει ο Ίδιος δια μέσου του προφήτη: «Ιδού, έρχομαι για να συγκεντρώσω τα έργα και τις σκέψεις τους». Και πάλι, ο Απόστολος λέει: «Όταν οι λογισμοί τους κατηγορούν αναμεταξύ τους ή και απολογούνται, κατά την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει τα κρυφά έργα των ανθρώπων». Αυτός ο Ίδιος ο Κύριος διδάσκει να αποβάλομε κάθε οργή και λέει στα Ευαγγέλια: «Όποιος οργίζεται κατά του αδελφού του, θα είναι ένοχος στο δικαστήριο». Τα ακριβή αντίγραφα (του Ευαγγελίου) έτσι περιέχουν αυτό το χωρίο. Γιατί η λέξη «εική» δηλ. χωρίς λόγο, είναι μεταγενέστερη προσθήκη, κι αυτό είναι φανερό και από το πνεύμα της Γραφής. Επειδή το θέλημα του Κυρίου είναι να κόβομε με κάθε τρόπο τη ρίζα και το σπινθήρα της οργής και να μην κρατάμε καμιά πρόφαση οργής- μήπως θυμώνοντας στην αρχή εύλογα τάχα, ύστερα πέσομε στη μανία του παράλογου θυμού.
Η τέλεια θεραπεία της ασθένειας της οργής είναι αυτή: να πιστέψομε ότι ούτε για δίκαιες ούτε για άδικες αφορμές επιτρέπεται ποτέ να θυμώνομε. Επειδή όταν η οργή σκοτίσει τη διάνοια, ούτε διάκριση, ούτε σωστή σκέψη, ούτε δικαιοσύνη θα βρεθεί μέσα μας, ούτε και ναός του Αγίου Πνεύματος μπορεί να γίνει η ψυχή μας, αλλά θα μας κατακυριεύσει το πνεύμα της οργής σκοτίζοντας τη διάνοια μας. Τελευταίο απ' όλα, πρέπει να έχομε εμπρός στα μάτια μας κάθε ημέρα, την αβεβαιότητα της ώρας του θανάτου μας, κι έτσι να φυλαγόμαστε από την οργή. Και ας γνωρίζομε ότι ούτε η σωφροσύνη, ούτε η απάρνηση του υλικού κόσμου, ούτε οι νηστείες και αγρυπνίες θα μας ωφελήσουν κατά την ημέρα της κρίσεως, αν βρεθούμε ένοχοι επειδή κατεχόμαστε από οργή και μίσος.
5. Περί της λύπης
      Πέμπτος είναι ο αγώνας εναντίον του πνεύματος της λύπης, το οποίο σκοτίζει την ψυχή από κάθε πνευματική θεωρία και την εμποδίζει από κάθε αγαθή πράξη. Επειδή όταν το πονηρό αυτό πνεύμα αρπάξει την ψυχή και την σκοτίσει ολόκληρη, δεν της επιτρέπει να προσεύχεται με προθυμία, δεν την αφήνει να εγκαρτερεί στην ωφέλεια των ιερών αναγνωσμάτων δεν ανέχεται να είναι ο άνθρωπος πράος και να κινείται εύκολα σε κατάνυξη και συμπάθεια προς τους αδελφούς, για όλες τις εργασίες και εναντίον ακόμη της υποσχέσεως του μοναχικού βίου φέρνει μίσος. Και γενικά η λύπη, αφού ανακατώσει όλες τις σωτήριες σκέψεις της ψυχής και παραλύσει τη δραστηριότητα και την καρτερία της, τη φέρνει σε σημείο να είναι σαν ανόητη και ηλίθια, δένοντας την με το λογισμό της απελπισίας. Γι' αυτό, αν έχομε σκοπό να αγωνιστούμε τον πνευματικό αγώνα και να νικήσομε, με τη βοήθεια του Θεού, τα πονηρά πνεύματα, όσο μπορούμε με μεγαλύτερη προσοχή ας φυλάξομε την καρδιά μας από το πνεύμα της λύπης. Γιατί όπως ο σκόρος τρώει το ρούχο και το σκουλήκι το ξύλο, έτσι η λύπη κατατρώγει την ψυχή του άνθρωπου. Πείθει τον άνθρωπο να αποφεύγει κάθε καλή πνευματική συναναστροφή και δεν επιτρέπει ούτε από γνήσιους φίλους να δέχεται συμβουλή, ούτε καλή και ειρηνική απάντηση να δίνει σ' αυτούς, αλλά αφού καταλάβει όλη την ψυχή, τη γεμίζει με δυσαρέσκεια, πλήξη και μελαγχολία.
Και τότε τη βάζει να αποφεύγει τους ανθρώπους, γιατί γίνονται σ' αυτήν αίτιοι ταραχής. Και δεν επιτρέπει στην ψυχή να εννοήσει ότι όχι απέξω, αλλά μέσα της έχει την αρρώστια, η οποία τότε φανερώνεται, όταν έρθουν οι πειρασμοί και με την δοκιμασία τη φέρουν στην επιφάνεια. Γιατί ποτέ δεν μπορεί να βλαφτεί ο άνθρωπος από άλλον, αν δεν έχει μέσα του αποθηκευμένες τις αφορμές των παθών. Και γι' αυτό ο Δημιουργός των πάντων και Ιατρός των ψυχών, ο Θεός, ο μόνος που γνωρίζει ακριβώς τα τραύματα της ψυχής, δεν παραγγέλλει να αποφεύγομε τις συναναστροφές των ανθρώπων, αλλά να κόβομε τις αιτίες της κακίας που είναι μέσα μας, και να γνωρίζομε ότι η υγεία της ψυχής δεν κατορθώνεται με τον χωρισμό από τους ανθρώπους, αλλά με την διαμονή και εξάσκηση με τους ενάρετους ανθρώπους. Όταν λοιπόν για προφάσεις που τις νομίζομε δήθεν εύλογες, εγκαταλείπομε τους αδελφούς, δεν κόψαμε τις αφορμές της λύπης αλλά μόνον κάναμε εναλλαγή τους, γιατί η αρρώστια που έχομε μέσα μας τις ανακινεί πάλι εξαιτίας άλλων πραγμάτων. Γι' αυτό, όλος ό πόλεμος μας ας είναι εναντίον των παθών που είναι μέσα μας, γιατί αν αυτά, με τη χάρη και τη βοήθεια του Θεού, βγουν από την καρδιά μας, όχι μόνο με τους ανθρώπους, αλλά και με τα άγρια θηρία εύκολα μπορούμε να ζήσομε, όπως λέει ο μακάριος Ιώβ: «Τα άγρια θηρία θα γίνουν ειρηνικά μαζί σου». Πρώτα-πρώτα λοιπόν να αγωνιστούμε εναντίον του πνεύματος της λύπης, που φέρνει την ψυχή στην απελπισία, για να το εξορίσομε από την καρδιά μας. Γιατί αυτό το πνεύμα δεν επέτρεψε στον Κάιν να μετανοήσει μετά την αδελφοκτονία, ούτε στον Ιούδα μετά την προδοσία του Κυρίου. Μια μόνο λύπη να έχομε, την μετάνοια για τις αμαρτίες μας ενωμένη με την αγαθή ελπίδα, για την οποία ο Απόστολος λέει: «Η κατά Θεόν λύπη προξενεί μετάνοια που οδηγεί σε οριστική σωτηρία».
Κι αυτό, γιατί η κατά Θεόν λύπη τρέφοντας την ψυχή με την ελπίδα που ακολουθεί τη μετάνοια, είναι ανάμικτη με χαρά. Γι' αυτό και πρόθυμο και υπάκουο για κάθε καλή πράξη, ευκολοπλησίαστο, ταπεινό, πράο, ανεξίκακο, υπομονετικό σε κάθε αγαθό κόπο και κάθε συντριβή κάνει τον άνθρωπο η λύπη αυτή, αφού είναι κατά Θεόν. Και με αυτό λοιπόν γίνονται οι καρποί του Αγίου Πνεύματος φανεροί στον άνθρωπο, δηλαδή η χαρά, η αγάπη, η ειρήνη, η μακροθυμία, η αγαθότητα, η πίστη, η εγκράτεια. Από την αντίθετη λύπη είναι φανεροί οι καρποί του πονηρού πνεύματος, οι οποίοι είναι ακηδία, ανυπομονησία, θυμός, μίσος, αντιλογία, απελπισία, οκνηρία στην προσευχή. Αυτή τη λύπη πρέπει να την αποφεύγομε, όπως και την πορνεία και τη φιλαργυρία και το θυμό και τα υπόλοιπα πάθη. Αυτή η λύπη θεραπεύεται με την προσευχή και την ελπίδα στο Θεό και τη μελέτη των θείων λόγων και με τη συναναστροφή με ευλαβείς ανθρώπους.
6. Περί της ακηδίας
       Έκτος είναι ο αγώνας μας εναντίον της ακηδίας (αμέλεια, πλήξη) που ενώνεται και βοηθεί το πνεύμα της λύπης. Δεινός και βαρύς δαίμονας αυτός, πολεμά πάντοτε τους μοναχούς. Αυτός επιτίθεται εναντίον του μοναχού κατά το μεσημέρι, προκαλώντας του ατονία και φόβο και μίσος εναντίον του τόπου όπου ασκείται και εναντίον των αδελφών που είναι μαζί του και εναντίον κάθε εργασίας, ακόμη και της αναγνώσεως των θείων Γραφών. Σου υποβάλλει ακόμη και λογισμούς μεταβάσεως σε άλλο τόπο, και ότι αν δεν πάει άλλου, μάταια κοπιάζει εδώ και χάνει τον καιρό του. Επίσης του φέρνει κατά το μεσημέρι και πείνα τόση, όση δεν θα προξενούσε σ' αυτόν τριήμερη νηστεία ή μακρά οδοιπορία ή βαρύτατος κόπος. Έπειτα του υποβάλλει λογισμούς ότι με κανένα άλλο τρόπο δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ασθένεια αυτή και το βάρος της, παρά με το να βγαίνει έξω συνεχώς και να επισκέπτεται τους αδελφούς, τάχα για ωφέλεια ή επίσκεψη των ασθενών. Κι όταν δεν μπορέσει να τον εξαπατήσει με αυτά, τότε αφού του φέρει πολύ βαρύ ύπνο, επιτίθεται εναντίον του σφοδρότερος και δυνατότερος, και δεν μπορεί διαφορετικά να νικηθεί, παρά με την προσευχή και την αποχή από την αργολογία και με τη μελέτη των θείων λόγων και την υπομονή στους πειρασμούς. Γιατί αν δεν τον βρει ασφαλισμένο με αυτά τα όπλα, τότε αφού τον κατατρυπήσει με τα βέλη του, τον κάνει άστατο, ονειροπόλο, ράθυμο, άεργο και τον οδηγεί να επισκέπτεται πολλά μοναστήρια και να μη φροντίζει για τίποτε άλλο, παρά που γίνονται τραπέζια και συμπόσια. Γιατί η διάνοια αυτού που έπεσε σε ακηδία τίποτε άλλο δεν φαντάζεται παρά τις μάταιες σκέψεις όσων αναφέραμε. Από αυτά τον δεσμεύει και σε κοσμικά πράγματα και τον δελεάζει λίγο-λίγο σε επιβλαβείς ασχολίες, μέχρις ότου και από αύτη τη μοναχική ζωή τον διώξει.    
Ο Απόστολος, γνωρίζοντας πόσο βαριά είναι αυτή η αρρώστια και επειδή ήθελε ως σοφός γιατρός να τη βγάλει μαζί με τη ρίζα από τις ψυχές μας, μας φανερώνει τις αιτίες από τις οποίες γεννιέται και λέει: «Σας παραγγέλλομε αδελφοί, στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να αποχωρίζεστε από κάθε αδελφό που συμπεριφέρεται άτακτα και όχι σύμφωνα με την παράδοση που παραλάβατε από μας. Γνωρίζετε πως πρέπει να μας μιμείστε, επειδή δε ζήσαμε ως άτακτοι ανάμεσά σας, ούτε πήραμε από κανένα το φαγητό μας δωρεάν, αλλά εργαζόμαστε ημέρα και νύχτα με κόπο και μόχθο για να μην επιβαρύνομε κανένα σας• όχι γιατί δεν είχαμε τέτοιο δικαίωμα, αλλά για να σάς δώσομε παράδειγμα να μας μιμείστε. Και όταν ήμαστε κοντά σας, αυτή την εντολή σάς δίναμε, ότι οποίος δε θέλει να εργάζεται, ούτε να τρώει. Γιατί μαθαίνομε ότι μερικοί από σάς δεν εργάζονται, αλλά περιεργάζονται ξένες υποθέσεις. Σ' αυτούς παραγγέλλομε, στο όνομα του Ιησού Χριστού, να εργάζονται ήσυχα για να κερδίζουν το ψωμί τους».
Ας ακούσομε πόσο καθαρά φανερώνει τις αιτίες της ακηδίας ο Απόστολος. Εκείνους που δεν εργάζονται τους ονομάζει άτακτους, φανερώνοντας με μία λέξη πολλή κακία. Γιατί ο άτακτος, είναι και ανευλαβής και αυθάδης στα λόγια και πρόχειρος σε κατηγορίες και γι' αυτό είναι ακατάλληλος για την ησυχία και δούλος της ακηδίας. Παραγγέλλει λοιπόν να αποχωριζόμαστε από αυτούς σαν να έχουν κολλητική αρρώστια. Με τη φράση «και όχι σύμφωνα με την παράδοση που παραλάβατε από μας», φανερώνει ότι αυτοί είναι υπερήφανοι και καταφρονητές και ακυρώνουν τις αποστολικές παραδόσεις. Κατόπιν λέει: «Δεν πήραμε το φαγητό μας δωρεάν από κανένα, αλλά εργαζόμαστε νύχτα και ημέρα με κόπο και μόχθο». Ο διδάσκαλος των εθνών, ο κήρυκας του Ευαγγελίου, που ανέβηκε μέχρι τον τρίτο ουρανό, αυτός που λέει ότι ο Κύριος διέταξε τους κήρυκες του Ευαγγελίου να συντηρούνται από τους ακροατές του κηρύγματος, αυτός εργάζεται ο ίδιος νύχτα και ημέρα με κόπο και μόχθο για να μην επιβαρύνει κανένα. Τι λοιπόν θα κάνομε εμείς, που είμαστε στην εργασία οκνηροί και επιδιώκομε τη σωματική ανάπαυση, εμείς που ούτε κήρυγμα του Ευαγγελίου μας έχει ανατεθεί, ούτε η μέριμνα για τις εκκλησίες, αλλά μόνο η φροντίδα για την ψυχή μας; Κατόπιν για να δείξει πιο καθαρά τη βλάβη που φέρνει η αργία, καταλήγει: «Δεν εργάζονται καθόλου αλλά περιεργάζονται». Γιατί από την αργία γεννιέται η περιέργεια, από την περιέργεια η αταξία και από την αταξία κάθε κακία. Για τη θεραπεία όλων αυτών, συμπληρώνει: «Να εργάζονται ήσυχα για να κερδίζουν το ψωμί τους». Και για να τους επιπλήξει περισσότερο, λέει: «Όποιος δε θέλει να εργάζεται, ούτε να τρώει».
Αυτές τις αποστολικές διαταγές έχοντας υπόψη οι άγιοι πατέρες της Αιγύπτου, δεν αφήνουν ποτέ να μένουν αργοί οι μοναχοί και μάλιστα οι νεώτεροι, επειδή γνωρίζουν ότι με την υπομονή της εργασίας και την ακηδία διώχνουν, και την τροφή τους προμηθεύονται, και βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Γιατί δεν εργάζονται μόνο για τις δικές τους ανάγκες, αλλά και σε ξένους και φτωχούς και φυλακισμένους δίνουν από την εργασία τους, πιστεύοντας ότι η αγαθοεργία αυτή είναι θυσία αγία και ευπρόσδεκτη στο Θεό. Και λένε επίσης οι πατέρες, ότι ο εργαζόμενος πολεμά με ένα δαίμονα πολλές φορές και στενοχωρείται από αυτόν, ενώ ο αργός αιχμαλωτίζεται από χιλιάδες πονηρά πνεύματα.
Καλό είναι ακόμα να θυμηθούμε και το λόγο που μου είπε ο αββάς Μωυσής, που ήταν πολύ άξιος μεταξύ των πατέρων. Αφού είχα καθήσει λίγο καιρό στην έρημο, με πείραξε ο δαίμονας της ακηδίας. Τον επισκέφτηκα τότε και του είπα: «Χθες ενοχλήθηκα πάρα πολύ από την ακηδία και εξασθένησα υπερβολικά• και δε γλύτωσα από αυτή, παρά όταν σηκώθηκα και επισκέφτηκα τον αββά Παύλο». Σ' αυτά μου αποκρίθηκε ο αββάς Μωυσής: «Έχε θάρρος• δεν ελευθερώθηκες από την ακηδία, αλλά μάλλον παραδόθηκες και υποδουλώθηκες σ' αυτή. Να γνωρίζεις λοιπόν ότι τώρα θα σε πολεμήσει περισσότερο ως λιποτάκτη, αν στο εξής δε φροντίσεις με την υπομονή και την προσευχή και την εργασία των χεριών σου να παλαίψεις εναντίον της και να τη νικήσεις».
7. Περί της κενοδοξίας
     Έβδομος είναι ο αγώνας κατά της κενοδοξίας. Αυτό το πάθος είναι πολύμορφο και πολύ λεπτό και δεν το εννοεί γρήγορα ούτε εκείνος που πειράζεται από αυτό. Επειδή οι προσβολές των άλλων παθών είναι πιο φανερές και ευκολότερα καταπολεμούνται, καθώς η ψυχή αναγνωρίζει τον εχθρό και με την αντίρρηση στις προσβολές του και την προσευχή, αμέσως τον ανατρέπει. Η κενοδοξία όμως, με το να είναι πολύμορφη όπως είπαμε, δύσκολα νικιέται. Γιατί φανερώνεται σε κάθε πράξη και σε φωνή και σε λόγο και σε σιωπή και σε έργο και σε αγρυπνία και σε νηστεία και σε προσευχή και σε πνευματικές αναγνώσεις και σε ησυχία και σε μακροθυμία. Με όλα αυτά προσπαθεί να προσβάλλει το στρατιώτη του Χριστού.
Όποιον δε μπόρεσε να απατήσει στην κενοδοξία με την πολυτέλεια των ρούχων, δοκιμάζει να τον πειράξει με το φτωχικό ρούχο. Όποιον δεν μπόρεσε να πολεμήσει με την τιμή, τον πολεμά με το να νομίζει ότι υπομένει την ατιμία. Και όποιον δε μπόρεσε να καταφέρει στην κενοδοξία με τη γνώση των λόγων, τον δελεάζει με τη σιωπή, να κενοδοξεί δήθεν ως ήσυχος. Και όποιον δε μπόρεσε να φέρει σε χαλαρότητα με την πολυτέλεια των τροφών, τον κάνει να επιζητεί τον έπαινο με τη νηστεία. Και γενικά κάθε έργο, κάθε απασχόληση δίνει αφορμή στον πονηρό αυτό δαίμονα. Ακόμη αυτός υποβάλλει επιθυμία για το αξίωμα της Ιεροσύνης. Θυμάμαι κάποιον γέροντα, όταν ήμουν στη σκήτη, που πήγε στο κελί ενός αδελφού για επίσκεψη, και αφού πλησίασε την πόρτα, τον άκουσε να μιλάει από μέσα. Ο γέροντας νόμισε ότι μελετά κάτι από την Γραφή και στάθηκε για να ακούσει. Κατάλαβε τότε ότι ο αδελφός είχε βγει από τα λογικά του από την κενοδοξία και χειροτονούσε τον εαυτό του διάκονο και έκανε απόλυση των κατηχουμένων. Όταν λοιπόν ο γέροντας τα άκουσε αυτά, έσπρωξε την πόρτα και μπήκε. Ο αδελφός αφού τον υποδέχτηκε, τον προσκύνησε κατά τη συνήθεια και τον ερώτησε να μάθει αν στεκόταν πολλή ώρα εμπρός στην πόρτα. Ο γέροντας με χαριτωμένο τρόπο του είπε: «Τώρα ήρθα, όταν έκανες την απόλυση των κατηχουμένων».
Ο αδελφός μόλις το άκουσε, έπεσε στα πόδια του γέροντα και τον παρακαλούσε να προσευχηθεί γι' αυτόν, για να ελευθερωθεί από αυτή την πλάνη. Αυτό το θυμήθηκα για να δείξω σε πόση αναισθησία φέρνει τον άνθρωπο αυτός ο δαίμονας. Εκείνος λοιπόν που θέλει να πολεμήσει τέλεια και να στεφανωθεί με το στεφάνι της δικαιοσύνης, πρέπει με κάθε τρόπο να φροντίσει να νικήσει το πολύμορφο αυτό θηρίο, έχοντας πάντοτε μπροστά στα μάτια του το ρητό του Δαβίδ: «Ο Κύριος διασκόρπισε τα κόκκαλα των ανθρωπαρέσκων». Και να μην κάνει τίποτε επιδιώκοντας τον ανθρώπινο έπαινο, αλλά να επιζητεί την αμοιβή μόνο από το Θεό. Και αποβάλλοντας πάντοτε τους λογισμούς που έρχονται στην καρδιά του και τον επαινούν, να εξουθενώνει τον εαυτό του ενώπιον του Θεού. Έτσι θα μπορέσει με τη βοήθεια του Θεού να απαλλαγεί από το πνεύμα της κενοδοξίας.
8. Περί της υπερηφάνειας
      Όγδοος είναι ο αγώνας κατά της υπερηφάνειας. Φοβερότατος αυτός ο αγώνας και από όλους τους προηγούμενους αγριότερος. Αυτός πολεμά προπάντων τους τέλειους και προσπαθεί να καταστρέφει εκείνους που ανέβηκαν σχεδόν στην κορυφή των αρετών. Και όπως μία κολλητική και θανατηφόρα αρρώστια δεν καταστρέφει ένα μέλος του σώματος, αλλά ολόκληρο το σώμα, έτσι και η υπερηφάνεια όχι μόνον ένα μέρος της ψυχής, αλλά ολόκληρη την καταστρέφει. Και το καθένα από τα άλλα πάθη, αν και ταράζει την ψυχή, αλλά με το να πολεμά μια μόνον αρετή, εκείνη που είναι αντίθετη του, και να προσπαθεί αυτή να νικήσει, σκοτίζει και ταράζει την ψυχή εν μέρει.
Ενώ το πάθος της υπερηφάνειας σκοτίζει ολόκληρη την ψυχή και την ρίχνει σε τέλεια πτώση.
Για να εννοήσουμε καλύτερα τα λεγόμενα, ας σκεφτούμε ως εξής: Η γαστριμαργία προσπαθεί να διαφθείρει την εγκράτεια• η πορνεία, τη σωφροσύνη• η φιλαργυρία, την ακτημοσύνη• ο θυμός, την πραότητα και όλα τα λοιπά είδη της κακίας, τις αντίθετες αρετές. Η υπερηφάνεια όμως, όταν κυριεύσει την άθλια ψυχή, σαν φοβερότατος τύραννος που κατέλαβε μια μεγάλη και δοξασμένη πόλη, την καταστρέφει ολόκληρη και την κατεδαφίζει από τα θεμέλια. Μάρτυρας γι' αυτό είναι ο άγγελος εκείνος που έπεσε από τον ουρανό εξαιτίας της υπερηφάνειας του, ο οποίος αν και δημιουργήθηκε από το Θεό και στολίστηκε από Αυτόν με κάθε αρετή και σοφία, δεν θέλησε να τα αποδίδει όλα αυτά στον Κύριο, αλλά στη δική του φύση. Και έτσι νόμιζε ότι είναι ίσος με το Θεό. Ελέγχοντας αυτή τη σκέψη του, ο προφήτης έλεγε: «Συ είπες με το νου σου• θα καθήσω πάνω σε ψηλό βουνό, θα στήσω το θρόνο μου πάνω στα σύννεφα, θα γίνω όμοιος με τον Ύψιστο. Και όμως εσύ είσαι άνθρωπος και όχι θεός». Και πάλι άλλος προφήτης λέει: «Γιατί καυχιέται μέσα στην κακία του ο δυνατός;» Γνωρίζοντας αυτά, ας φοβηθούμε και με κάθε προσοχή ας φυλάξομε την καρδιά μας από το θανατηφόρο πνεύμα της υπερηφάνειας, λέγοντας πάντοτε στον εαυτό μας, όταν κατορθώσομε κάποια αρετή, τον λόγο του Αποστόλου: «όχι εγώ, αλλά η χάρη του Θεού που είναι μαζί μου», και τον λόγο του Κυρίου: «ότι χωρίς τη βοήθειά Μου, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε».
Επίσης, το λόγο του προφήτη: «Αν ένα σπίτι δεν το οικοδομήσει ο Κύριος, μάταια κουράστηκαν οι οικοδόμοι», και το: «Δεν εξαρτάται από εκείνον που θέλει, ούτε από εκείνον που τρέχει, αλλά από το Θεό που θα δείξει έλεος». Επειδή και αν ακόμη έχει κανείς ολόθερμη προθυμία και αποφασισμένη προαίρεση, εφόσον είναι δεμένος με σάρκα και αίμα, δεν μπορεί να φτάσει την τελειότητα, παρά μόνο με τη χάρη και το έλεος του Χριστού. Και ο Ιάκωβος λέει: «Κάθε ωφέλιμη δωρεά προέρχεται από ψηλά». Και ο Απ. Παύλος: «Τι έχεις που δεν το πήρες από το Θεό; Κι αν έχεις πάρει, γιατί καυχιέσαι σαν να μην πήρες, αλλά υπερηφανεύεσαι σαν να είναι δικά σου;» Ότι με τη χάρη και το έλεος του Θεού έρχεται η σωτηρία, είναι μάρτυρας αληθινός εκείνος ο ληστής, ο οποίος κέρδισε τη βασιλεία των Ουρανών όχι ως ανταμοιβή της αρετής του, αλλά με τη χάρη και το έλεος του Θεού.
Γνωρίζοντας αυτά οι Πατέρες μας όλοι, με μια γνώμη, μας παρέδωσαν ότι δεν μπορούμε διαφορετικά να φτάσομε στην τελειότητα της αρετής, παρά μόνο με την ταπείνωση, η οποία έρχεται στον άνθρωπο από την πίστη και το φόβο του Θεού, από την πραότητα και την τέλεια ακτημοσύνη. Με τις αρετές αυτές κατορθώνεται και η τέλεια αγάπη, με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σ' Αυτόν ανήκει η δόξα στους αιώνες.   Αμήν 
 
 
 ***  Πούτιν σε Τουρκία: Μαζέψτε τον Κατοχικό σας Στρατό και Φύγετε από την Κύπρο πρίν είναι ΑΡΓΑ!‏
p12 CYPRUS BASES.jpgΠολλές Αντιδράσεις έχει Προκαλέσει (στους Δύσπιστους ) Το Άρθρο του Σπύρου Πρίφτη με Τίτλο: Εντολή Πούτιν: Ελευθερώστε την Κατεχόμενη Κύπρο!
Ομως πολλοί ειδήμονες και επικριτές αγνοούν ακριβώς πριν 4 μέρες την πρώτη Ρωσική Προειδοποίηση δια της διπλωματικής οδού, προς την Τουρκία!
Η Ρωσία κατηγορεί ανοιχτά την Τουρκία οτι παρεμβαίνει στις συνομιλίες για την Κύπρο, προτρέποντας τους Τουρκοκύπριους να λάβουν μια σκληρή γραμμή, με την Άγκυρα να παραβιάζει κατάφωρα, και να παρεμβαίνει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό για πολλούς απο μας, δεν αποτελεί είδηση, και μας ειναι γνωστό………αλλά;
Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δια της εκπροσώπου Μαρίας Zakharova δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν συνδέονται με την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου, Τονίζοντας τα εξης: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες και υλικo που έχουμε στην κατοχή μας «Έχουμε παρατηρήσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υποκινεί ανοιχτά τους Τουρκοκύπριους σε μια σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του ευαίσθητο θέμα της εδαφικής διαφοροποίησης.» Η Άγκυρα «κατάφωρα παρεμβαίνει στη διαδικασία διαπραγματεύσεων και προβάλλει τα δικά της συμφέροντα, αφήνοντας η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών << Μαρίας Zakharova>> υπονοούμενα, οτι η Ρωσσία εχει στοιχεία από Προιον Κατασκοπείας!
Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα http://cyprus-mail.com/2016/02/19/77181/
Γι αυτούς που δεν μπορούν να καταλάβουν το πόσο σημαντική είναι για τους Ρώσους η Κύπρος, σας προτρέπω να διαβάσετε το Δημοσίευμα που αφορά την Μόσχα και Λευκωσία να βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τη χρήση Κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών από τη Ρωσία σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δείτε εδω
http://sputniknews.com/europe/20151207/1031373261/russia-cyprus-airports.html
Για την Ρωσία είναι μονόδρομος να επιτεθεί και να ελευθερώσει την Κατεχόμενη Κυπρο στην περίπτωση Γενικευμένου Ρωσοτουρκικού Πολέμου. Ποιο νόημα θα είχε άλλωστε η συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να εξετάσει τη θέσπιση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο νησί, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia. Δείτε εδω http://sputniknews.com/europe/20151124/1030644146/cyprus-russia-military-base.html
Καταρχάς υπάρχει συμφωνία οτι Ρωσικά πολεμικά πλοία θα έχουν πρόσβαση στα λιμάνια της Κύπρου, με την Μόσχα να παρέχει στην μεσογειακή χώρα βοήθεια για την ελάφρυνση του χρέους, και ολα αυτα μετά από συμφωνία του Ρώσου Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη. Δειτε εδω  http://sputniknews.com/military/20150226/1018781244.html
Ρωτώντας ενα απόστρατο Ρώσο Αξιωματικό<< κρατώντας την ανωνυμία του>> είπε: Για την Ρωσία ειναι μονόδρομος στην περίπτωση Πολεμου με την Τουρκία να εμπλακεί και στην Κυπρο << Δηλαδή τι! Θα αφήσουμε τις Τουρκικές Ναυτικες  Βασεις και Αεροδρόμια στην Κατεχόμενη Κυπρο, που ειναι ακριβώς απέναντι απο την Ναυτική βάση μας στην Ταρτούς στην Συρια, να μας Επιτεθούν, και να ανεφοδιάζονται μέσω των κατεχομένων;
Αντε τωρα να συμφωνήσουν εδω οι Ειδήμονες, και οι Ειδικοί!
Γιατι εγω δεν εχω άλλη δουλειά να κάνω, παρα να σας Γράφω ΠΑΡΑΜΎΘΙΑ!
Άρθρο  Σπυρος Πρίφτης    email: spyros.priftis76@yahoo.gr

***  Η συνέντευξη Θέμελη στο ΒΗΜΑgazino απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης         

     
Τ. Παπαγεωργίου: «Η συνέντευξη Θέμελη δυσφήμησε το Δήμο Μεσσήνης»
Την άποψη ότι η πρόσφατη συνέντευξη του καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρου Θέμελη, στο ΒΗΜΑgazino, και συγκεκριμένα η αναφορά του ότι «Κινητοποιώ την αυτοδιοίκηση αλλά αυτή κωφεύει», δυσφημεί το Δήμο Μεσσήνης, εξέφρασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Τάσος Παπαγεωργίου.
Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε τη βαρύτητα των λεγομένων του κ. Θέμελη και ρώτησε τη Δημοτική Αρχή τι ενέργειες έχει κάνει για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο Γιώργος Τσώνης, απαντώντας, ανέφερε ότι δεν είναι γνώστης της συγκεκριμένης συνέντευξης, αλλά πιστεύει ότι τα λεγόμενά του δεν αφορούν στο Δήμο Μεσσήνης, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία με τον καθηγητή και ο Δήμος ποτέ δεν έχει αρνηθεί κάτι σε οτιδήποτε ζήτησε ο κ. Θέμελης.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε τη διαφορετική σκέψη του κ. Θέμελη σε σχέση με τη λειτουργία γενικότερα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή η αναφορά δεν αφορά στο Δήμο Μεσσήνης. Έκλεισε, δε, το θέμα λέγοντας ότι ο καθηγητής χαίρει απεριόριστης εκτίμησης απ’ ολόκληρο το Δήμο και, μάλιστα, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι να τον καλέσει να παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί ένα ακόμα καλύτερο πλαίσιο μεταξύ τους συνεργασίας.  Κ. Γαζ. 
 
*** Καρτοτηλέφωνο σε αχρηστία

Το καρτοτηλέφωνο της φωτογραφίας στην οδό Αθηνών μπορεί να παραμένει στη θέση του, σε αντίθεση με άλλα ανά την πόλη που έχουν ξηλωθεί, αλλά λειτουργικό δεν είναι. Το καλώδιο του ακουστικού είναι κομμένο και κρέμεται. Πλέον ελάχιστα καρτοτηλέφωνα στην πόλη είναι λειτουργικά και μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι πολίτες. Β.Β. -  

 ***   Να γιατί θέλουν να εγκλωβίσουν εκατομμύρια λαθρο-πρόσφυγες στην Ελλάδα (vid)
Γράφει ο Μ. Ν. Χειλαδάκης
Όποιος στην Ελλάδα τολμήσει να αντιδράσει στην εισβολή όλων αυτών των εκατομμυρίων που ήρθανε από την Ανατολή, θα κατηγορηθεί για ισλαμοφοβία, ξενοφοβία ή ρατσισμό.
Βερολίνο σήμερα του 2016. Παρακολουθείστε αυτό το βίντεο. Οι Γερμανοί ζούνε σε ένα κράτος που διολισθαίνει στο χάος εξ’ αιτίας των προσφύγων και τα ΜΜΕ τους «πουλάνε» ότι όλα είναι «τριανταφυλλένια». Μου θυμίζει την εποχή του Χίτλερ με το περιοδικό Der Stürmer. Μέσω αυτού του περιοδικού κάνανε τότε πλύση εγκεφάλου στον γερμανικό λαό όπως τον κάνουν και σήμερα και του πασάρουν μια πραγματικότητα όπως την θέλουν αυτοί να την πιστεύει
Βίντεο , Stunning video of crime in Berlin today :    https://youtu.be/w9V96TPmAr8  .-
Ας δούμε τώρα τι λέει ο δημοσιογράφος του βίντεο, που περπατούσε με την κάμερα του στην πιο τουριστική πλευρά του Βερολίνου, στο Kreuzberg. Εδώ και πολύ καιρό έχουν «κατακτήσει» κυριολεκτικά αυτήν την περιοχή λαθρομετανάστες κυρίως από Αφρική. Ιδιοκτήτες μαγαζιών όπως ο κύριος Ali Domusch, μάλιστα τουρκικής καταγωγής, είναι απελπισμένοι. Μπροστά από τον φούρνο του καθημερινά τριγυρίζουν οι έμποροι ναρκωτικών και οι πελάτες του φοβούνται. Κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βία, θόρυβος και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, το επιβεβαιώνουν και οι άλλοι ιδιοκτήτες καταστημάτων της περιοχής.
http://nikosxeiladakis.gr/wp-content/uploads/2016/02/%CE%A6%CE%9F%CE%A4%CE%9F2-8.jpg
Κάθε μέρα οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι και μάρτυρες και ενός νέου εγκλήματος, όπως λέει ένας κύριος. Η κατάσταση είναι τόσο προχωρημένη, που οι μετανάστες δεν φοβούνται πια τίποτα και κανέναν. Μέρα μεσημέρι επιτίθενται σε άτομα που κάθονται ανυποψίαστα στην καφετερία θέλοντας να απολαύσουν τον καφέ τους και αιφνιδιαστικά τους επιτίθενται οι ξένοι, τους κλέβουν ότι έχουν και ότι αυτοί θέλουν. Ο κόσμος είναι αβοήθητος και ανυπεράσπιστος.
Ένας άλλος μάρτυρας λέει ότι αυτά που ακούσαμε για την Κολωνία για βιασμούς και διάφορα άλλα, δεν είναι τίποτα κοντά σε αυτά που γίνονται εδώ καθημερινής βάσεως. Μαχαιρώματα, φόνους μπροστά στα μάτια μας, κανείς όμως δεν τους πιάνει ποτέ γιατί εξαφανίζονται και δεν βρίσκονται ποτέ ξανά.
Με κρυφή κάμερα προσπαθεί ο δημοσιογράφος να καταγράψει τις σκηνές εκείνη την στιγμή. Στο κέντρο ακριβώς της πλατείας πουλάνε ναρκωτικά και ένας μάλιστα αφηγείται ότι είναι λαθρομετανάστης από την Τυνησία. Λίγα μέτρα πιο εκεί, η κρυφή κάμερα πιάνει έναν κλέφτη που ακολουθεί το θύμα του. Είναι Σαββάτο βράδυ και θέλουν να εξακριβώσουν με την κρυφή κάμερα τους το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το μέρος για μια γυναίκα να κυκλοφορεί τα βράδια. Στην τσάντα η δημοσιογράφος τοποθετεί ένα πορτοφόλι άδειο. Λίγα μέτρα σε απόσταση ήδη βρίζουν κάποιες γυναίκες και τις παρενοχλούν σεξουαλικά, ενώ τις αποκαλούν τσούλες.
Όταν η δημοσιογράφος περνά από το διάδρομο του μετρό δίπλα από κάποιους άντρες, είχε ένα κακό αίσθημα ότι κάποιος από πίσω της την ακολουθούσε και πράγματι της έκλεψαν το πορτοφόλι.
Αυτός που έκλεψε την δημοσιογράφο τον εντοπίζει η κάμερα λίγο αργότερα προσπαθώντας να κλέψει και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Γίνεται χαμός, ο κλέφτης πετάει ένα μπουκάλι και αρχίζει η καταδίωξη.
Ο κλέφτης εντοπίζεται λίγα μέτρα πιο μακριά και η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Τον πιάνουν οι εντόπιοι και τον μαυρίζουν στο ξύλο. Οι κάτοικοι το ονομάζουν αυτοάμυνα. Λίγα λεπτά αργότερα παίρνουν τα στοιχεία του άντρα, λιβυκής καταγωγής, αλλά μετά, τι ειρωνεία, τον αφήνουν έτσι ελεύθερο. Αυτοί είναι πλέον η καθημερινότητα στο Κοttbusser Tor.
Η αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες μαγαζιών και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν γράψει επανελειμένα καυτά γράμματα στους πολιτικούς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Ο κοινωνικός λειτουργός Ercan Yasaroglu και οι κάτοικοι πήραν μια απάντηση από τον υπουργό ότι η εγκληματικότητα δεν… έχει ανέβει και ότι όλα είναι μια λανθασμένη εκτίμηση των κατοίκων. Οι πολιτικοί δεν αισθάνονται υπεύθυνοι για την κατάσταση. Καμία πολιτική ευθύνη, καμία βοήθεια. Έτσι και χειρότερα θα γίνεται σε λίγο καιρό και σε μας αν δεν αντιδράσουμε. Οι άνθρωποι τις περιοχής λένε ότι μας εγκατέλειψαν όλοι, αστυνομία, πολιτικοί, συνδικάτα, όλοι.
Το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση το φανερώνουν οι αριθμοί. Μόνο το 2015 σε αυτήν την πλατεία που βλέπετε στο βίντεο, έγιναν 2.116 κλοπές ενώ οι επιθέσεις βίας ανεβήκαν επάνω από 30%. Η κλοπές επάνω από 55%.
Ένας αστυνομικός ομολογεί ότι οι ανεξέλεγκτες περιοχές «φωτιάς» στο Βερολίνο έχουν πολλαπλασιαστεί σε επικίνδυνο βαθμό. Τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς. Επικρατει ο νόμος του εγκλήματος και της ζούγκλας, ενώ κεντρικό σημείο όλων αυτών είναι ο σταθμός στο Βερολίνο, Goerlitzer Bahnhof.
Με το που κατεβήκαν από το τρένο οι δημοσιογράφοι τους παρενοχλούσαν οι drug dealers για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους.
Αστυνομία παντού αλλά απλοί θεατές και οι έμποροι ναρκωτικών χωρίς να φοβούνται κανέναν. Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση ναρκωτικών. Το γιατί γίνεται μπροστά στα μάτια της αστυνομίας και η αστυνομία δεν επενέβει, εξηγεί ένας αστυνομικός στην κάμερα κρύβοντας το πρόσωπο του.
Καθημερινά πιάνουμε 30, 40 άτομα λέει, άλλα η δικαιοσύνη τους αφήνει άμεσως πάλι ελευθέρους. Φτάνουν στο σημείο οι εγκληματίες να μας κοροϊδεύουν όταν τους πιάνουμε γιατί ξέρουν ότι θα αφεθούνε ελεύθεροι.
Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον όποιο γίνονται όλο και πιο βίαιοι απέναντι στα θύματα τους ξέροντας ότι δεν θα ύπαρξει καμία τιμωρία. Επίτηδες λέει ο αστυνομικός οι πολιτικοί δείχνουν μια άλλη εικόνα, ότι δηλαδή όλα δεν είναι και τόσο επικίνδυνα όσο τα παρουσιάζουν οι κάτοικοι.
Επίτηδες αφήνονται οι κάτοικοι στο έλεος. Το μόνο που αξιώνονται να κάνουν οι πολιτικοί είναι να περιμένουν και να συζήτανε συνεχώς, χωρίς κανένα αποτελέσμα.
Εντωμεταξύ αρχίσε να «κατακτάται» από τους λαθρομετανάστες της Αφρικής και μια άλλη περιοχή του Βερολίνου, το Moabit. Έχουν αυξηθεί οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις , κλοπές, βίαιες επιθέσεις σε περαστικούς και οι κάτοικοι είναι εξωφρενών. Ο κόσμος το βράδυ σχολάει από τις δουλειές τους και φοβούνται να περάσουν από το κεντρικό πάρκο για να πάνε στα σπίτια τους. Η περιοχή υποβαθμίστηκε από τότε που ήρθαν όλοι αυτοί.
Μεγαλοδικηγόρος από το Βερολίνο παραπονιέται ότι δεν γίνεται από τους πολιτικούς τίποτα για τα εγκλήματα, μεγάλη αδιαφορία. Παράλληλα οικονομικά μέτρα λιτότητας στους πάντες, στην αστυνομία, στους δικηγόρους κ.α. Αποτέλεσμα το τέλειο ΧΑΟΣ.
Εμπρός λοιπόν όλα αυτά τα «ωραία’ αύριο όταν ολοι θα εγκλωβιστούν εδώ και στην Ελλάδα του μεγαλύτερου ΧΑΟΥΣ!
Μ. Ν. ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ     nikosxeiladakis.gr

***  Βγαίνει από το νοσοκομείο η 21χρονη Φρόσω που ήταν με τον Παντελίδη
Εξιτήριο παίρνει αύριο, Τετάρτη, η 21χρονη Φρόσω Κυριακού, η μια από τις δυο επιβάτιδες που ήταν στο μοιραίο τζιπ με τον Παντελή Παντελίδη την ώρα του τροχαίου που του στέρησε τη ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η 21χρονη ήταν απολύτως επιτυχής και οι γιατροί κρίνουν ότι μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της.
Η Κυριακού έφερε τραύματα στο χέρι και τον ώμο.
Πάντως η ψυχολογική κατάσταση της κοπέλας εξακολουθεί να είναι κακή και να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Η κατάσταση της άλλης κοπέλας, της 30χρονης Μίνας Αρναούτη παραμένει κρίσιμη πάντως. Η 30χρονη παρουσίασε επιπλοκή στην Εντατική όπου νοσηλεύεται, πιθανόν από κάποιο μικρόβιο το οποίο της προκάλεσε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζωή της είναι εκτός κινδύνου. 

***   Είναι πλέον νόμος του Κράτους! Υποχρεωτική η κηδεία σε όσους επιθυμούν αποτέφρωση
http://i0.wp.com/orthodoxia.info/news/wp-content/uploads/2016/02/kouroublis00.jpg?resize=1130%2C459Γράφει ο Ανδρέας Λουδάρος 
Υποχρεωμένοι δια νόμου είναι πλέον όλοι οι κληρικοί της χώρας να τελούν θρησκευτική κηδεία σε όσους επιθυμούν να αποτεφρωθούν άσχετα εάν κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Νο 21 της 21ης Φεβρουαρίου 2016, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4368/2016 που ψήφισε το Σάββατο η Βουλή, στο 15ο άρθρο του οποίου αναφέρονται τα εξής:
1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα του προσώπου.
2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού του. Με τη δήλωση του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα, συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του, τα οποία με σχετική δήλωση τους στο ίδιο συμβολαιογραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη, τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία ακόμη και αν εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ
Μια μόλις ημέρα πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο προς ψήφιση, ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Κιβωτός» τόνιζε πως οι προτάσεις και οι εισηγήσεις της Εκκλησίας θα εξετασθούν «με πολύ προσοχή» σημειώνοντας μάλιστα πως «Ο ρόλος της (σ.σ. της Εκκλησίας) στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει σαφώς και πνευματικές διαστάσεις, είναι δεδομένος και αναμφισβήτητος».
Κι όμως, το νομοσχέδιο πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εισήλθε στην Ολομέλεια, ψηφίστηκε, έγινε νόμος του κράτους και η Ιερά Σύνοδος ακόμη περιμένει την απάντηση του υπουργού στην επιστολή που του απέστειλαν στις 14 Ιανουαρίου ο Αρχιεπίσκοπος και οι Συνοδικοί μητροπολίτες, ύστερα από την αποκάλυψη του orthodoxia.info, σημειώνοντας εκτός των άλλων πως «Με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν διά νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σορού του».
Πλέον δια νόμου κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να πάει σε έναν συμβολαιογράφο να δηλώσει πως επιθυμεί να κηδευτεί με θρησκευτική κηδεία και στη συνέχεια να αποτεφρωθεί ή ακόμη και να αποτεφρωθεί πρώτα και μετά να ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία ενώπιον της τεφροδόχου του, και οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να το πράξουν, ανεξάρτητα από τι υποστηρίζει η Ιερά Σύνοδος ακόμη και η ίδια τους η συνείδηση.         ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΤΟ Φ.Ε.Κ. (σελ 6-7)     , Η αρχική αποκάλυψη του ORTHODOXIA.INFO  ,  Η αντίδραση της Εκκλησίας   , Η ψήφιση του Νόμου

***   ΣΟΚ: Καμαρώστε την φυλή που κυβερνά την Ευρώπη – Μετά την ΚΤΗΝΟΒΑΣΙΑ, “Θεμελιώδες δικαίωμα η ΑΙΜΟΜΙΞΙΑ” λένε οι ΓΕΡΜΑΝΟΙ !!!
Πιθανώς να επιτραπεί η αιμομιξία μεταξύ αδερφών στη Γερμανία, έπειτα από… πρόταση κυβερνητικής επιτροπής δεοντολογίας η οποία υποστηρίζει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία που την απαγορεύει αποτελεί απαράδεκτη προσβολή του δικαιώματος της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης.
«Ο νόμος δεν μπορεί από μόνος του να διατηρεί μια κοινωνική προκατάληψη», ανέφερε το Γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «το θεμελιώδες δικαίωμα των ενήλικων αδερφών για σεξουαλική αυτοδιάθεση πρέπει να ληφθεί περισσότερο υπόψη από την αφηρημένη ιδέα της προστασίας της οικογένειας».
Η παρέμβαση έγινε με αφορμή περιστατικό αιμομιξίας στη Σαξονία. Το ζευγάρι μεγάλωσε ξεχωριστά και γνωρίστηκε όταν ο Πάτρικ ήταν ενήλικος ενώ η Σούζαν 16 ετών. Απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά. Ο Πάτρικ καταδικάστηκε σε τριετή κάθειρξη για αιμομιξία και απέτυχε επανειλημμένως να ανατρέψει την ετυμηγορία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το ζευγάρι υποχρεώθηκε να ζήσει ξεχωριστά, έπειτα από δικαστική απόφαση που είχε ως σκοπό την προστασία των παιδιών τους από τις συνέπειες της σχέσης τους. Μάλιστα δύο από τα παιδιά τους είναι ειδικών αναγκών, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις που θέλουν την αιμομιξία υπεύθυνη για τη γέννηση παιδιών με γενετικές ανωμαλίες.
Ωστόσο, το συμβούλιο αντέταξε το επιχείρημα πως δεν έχει απαγορευτεί η τεκνοποίηση σε άλλα ζευγάρια με γενετικές δυσλειτουργίες. Πρόσθεσε ότι βάσισε την γνωμοδότησή σε εκτενή έρευνα που έδειξε πως πολλά αιμομικτικά ζευγάρια, μη έχοντας άλλη επιλογή, καταφεύγουν στη μυστικότητα.
Σε μια περίπτωση μάλιστα, γυναίκα δέχθηκε απειλές από τον πατέρα της και τον πρώην σύζυγό της ότι θα της στερούταν η επιμέλεια των παιδιών της αν δεν σταματούσε άμεσα την κρυφή σχέση που διατηρούσε με τον ετεροθαλή αδερφό της.
Η αιμομιξία παραμένει παράνομη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και η συζήτηση για το θέμα εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού στη Γερμανία. Μάλιστα, σε έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, το 2-4% των Γερμανών παραδέχθηκε πως έχει «αιμομικτικές εμπειρίες».


 ***  Η Μεσσηνία… βγάζει και φοράει ρούχα

Σημαντικές επιπτώσεις σε Γεωργία και κτηνοτροφία από τις καιρικές συνθήκες Ξέρεις τι θα κάνω; Θα κρατήσω για μια στιγμή την αναπνοή μου. Κι ύστερα θα χυθώ στους δρόμους. Για πρώτη φορά ύστερα από χιλιάδες απογεύματα θα εμπιστευτώ την καλοσύνη της ασφάλτου. Βρέχει-δε βρέχει, θα κρατώ ομπρέλα. Έχω μια ανάγκη επιτακτική να είναι χειμώνας. Πρέπει να είναι χειμώνας για να μπορώ να φανταστώ μιαν άνοιξη. Αυτά έγραφε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δήμου στο βιβλίο του «Αναγνώριση». Μη σας προκαλεί ερωτηματικά η εισαγωγή. Αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων μας, πλέον, ότι ο καιρός τρελάθηκε. Η καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων συνεχίζεται, αλλά μπορεί να παραδώσει τη σκυτάλη σε καιρικά έντονα φαινόμενα. Εξηγήσεις σχετικά με τον ασυνήθιστο για την εποχή καιρό που παρατηρείται φέτος στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας, δίνουν με συνέντευξή τους στο zougla.gr δύο καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Θεόδωρος Καρακώστας, διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, αλλά και ο Θεόδωρος Μαυρομάτης, καθηγητής Αγρομετεωρολογίας, αποκαλύπτουν πως ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών, ενώ εξηγούν και τις επιπτώσεις στη φύση και τις καλλιέργειες, που ήδη φαίνονται.Από τον Οκτώβριο ξεκίνησε το πρόβλημα «Τo όλο πρόβλημα με τον καιρό ξεκίνησε από τα μέσα του Οκτώβρη και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Παρατηρούμε ότι έχουμε μια παρατεταμένη καλοκαιρία. Οι θερμοκρασίες βρίσκονται πάνω από το κανονικό. Κυρίως οι μέγιστες. Δηλαδή, η μέγιστη για την εποχή είναι πολύ υψηλή, ενώ η ελάχιστη σχετικά κανονική κι έτσι κρατιέται ένα ισοζύγιο. Παράλληλα, παρατηρούμε και μια παρατεταμένη υγρασία», τονίζει ο κ. Καρακώστας και συνεχίζει: «Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία της αέριας μάζας ανοιχτά δυτικά της Ισπανίας στον Ατλαντικό, έχει μπλοκαριστεί. Εκεί έχει δημιουργηθεί ένα δίπολο, μεταξύ δύο βαρομετρικών συστημάτων. Ενός αντικυκλώνα και μιας ύφεσης. Οι τιμές του αντικυκλώνα είναι πάρα πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ένα σύστημα Ωμέγα μπλοκ. Το αποτέλεσμα είναι οι αέριες μάζες οι οποίες είναι θερμές και υγρές και προέρχονται από τον Ατλαντικό, να κατευθύνονται κυρίως προς τη Βόρεια Ευρώπη, δίνοντας πλημμύρες, ενώ στη δική μας περιοχή έρχονται θερμές και ξηρές αέριες μάζες».«Ο πιο ζεστός χειμώνας είναι ο φετινός» «Ο χειμώνα αυτός μέχρι στιγμής είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων ετών. Ο δεύτερος πιο ζεστός ήταν πέρυσι. Φέτος έχουμε ρεκόρ θερμοκρασίας. Το Φεβρουάριο σπάσαμε το ρεκόρ δύο φορές, μόλις χθες με 24,7 βαθμούς Κελσίου», επισημαίνει ο καθηγητής. Σχετικά με το εάν είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο, ο κ. Καρακώστας αναφέρει: «Ναι είναι σπάνιο. Σπάνιο και κυρίως εμφανίζεται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εδώ όμως έχουμε εξαίρεση. Κατά την άποψή μου η μεγάλη αυτή διάρκεια του φαινομένου οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο ότι το 2015 και το 2014 ήταν θερμές χρονιές για όλον τον πλανήτη, επομένως οι αέριες μάζες είναι θερμές. Επιπλέον, είναι ενεργό ακόμα το φαινόμενο του Ελ Νίνιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, το φαινόμενο Ωμέγα μπλοκ είναι πάρα πολύ έντονο και μεγάλης διάρκειας. Κανονικά το φαινόμενο αυτό έχει διάρκεια 5 με 7 ημέρες. Εμείς παρατηρούμε ότι κρατάει μερικούς μήνες. Βέβαια, παρατηρήσαμε και διαστήματα που έσπασε το μπλοκ, και γι’ αυτό είχαμε την εισβολή ψύχους αλλά για λίγες μόνο ημέρες, όπως π.χ. την Πρωτοχρονιά. Οι ξηρές αυτές συνθήκες, λοιπόν, έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε και βροχόπτωση. Δηλαδή, τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μόνο το 37% σε βροχή απ’ όσο περιμέναμε κατά μέσο όρο. Το Δεκέμβριο είχαμε μόνο το 2%. Δηλαδή, είχαμε ύψος βροχής μόνο 1 χιλιοστό. Κάτι μη φυσιολογικό πάντοτε θα πρέπει να επέχει τη θέση της ανησυχίας. Διαφαίνεται ότι ο χειμώνας του 2016 θα είναι ο θερμότερος. Έτσι παρατηρούμε επιπτώσεις που θα επηρεάσουν ποικιλότροπα τον κόσμο και τη φύση».Επιπτώσεις σε καλλιέργειες και ζώα «Έχουμε ενδείξεις πρώιμης άνοιξης. Ήδη κάποια φυτά έχουν ανθίσει. Η λειτουργία της φύσης άρχισε να αλλάζει. Έχουμε πρώιμη ανθοφορία, παρατηρούμε το πρωί τα πουλιά να κελαηδούνε, κάτι που δε συμβαίνει όταν δεν υπάρχει καλοκαιρία, ακόμα και αφάνιση φιδιών. Επομένως, οι επιπτώσεις θα είναι αρκετές. Ακόμα και στις καλλιέργειες πολύ μεγαλύτερες», καταλήγει ο κ. Καρακώστας.Η επίδραση της θερμοκρασίας στην καλλιέργεια της ελιάς Δικαιολογημένες χαρακτηρίζει τις ανησυχίες λόγω των αφύσικων για την εποχή θερμοκρασιών και του κινδύνου για ατελή ανθοφορία και μειωμένη παραγωγή την επόμενη εσοδεία 2016/17, η ιστοσελίδα olivenews.gr. Πράγματι, το ελαιόδενδρο χρειάζεται αθροιστικά τουλάχιστον 10 εβδομάδες ετησίως θερμοκρασιών κάτω των 15ο Κελσίου περίπου, ανάλογα με την ποικιλία. Μέχρι τώρα εφέτος έχουν συμπληρωθεί -αθροιστικά πάντοτε- περίπου οι μισές απο τις απαιτούμενες ώρες ψύχους. Άρα όλες οι ελπίδες να «χαλάσει» (δηλαδή να φτιάξει ο καιρός) επαφίενται στο Μάρτη, καθώς ο Φλεβάρης ήδη φεύγει.Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης - 

***  Οδοποιία, κανονισμός της «μικρής πλατείας» και ηλεκτροφωτισμός… πεδίο αντιπαράθεσης για Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση στη Μεσσήνη 

 
Μαραθώνια συνεδρίαση με εντάσεις και αντεγκλήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης… Πολύωρη και με εντάσεις ήταν για ακόμα μια φορά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μεσσήνης το βράδυ της Δευτέρας. Οι αντεγκλήσεις ξεκίνησαν από... νωρίς, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των ημερομισθίων και τις εργασίες των μηχανημάτων του Δήμου ανά ημέρα στις κοινότητες. Απαντώντας στον κ. Αναστασόπουλο ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος τον ενημέρωσε ότι ο ίδιος από την 1η Ιανουαρίου έχει φτιάξει ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή, όπου φαίνεται καθημερινά πώς δουλεύουν τα μηχανήματα του Δήμου, υπάρχει πλήρης εικόνα και ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή δε διαχωρίζει τους προέδρους σε «δικούς μας και δικούς σας». Ο κ. Αναστασόπουλος αντέδρασε λέγοντας ότι ο κ. Ξαρχάκος πετάει την μπάλα στην εξέδρα και συνέχισε τονίζοντας ότι η μειοψηφία έχει το ρόλο του ελέγχου και ζητά αναλυτικά στοιχεία, καθώς θεωρεί ότι έχουν εξυπηρετηθεί μόλις στο 10% οι ανάγκες των κοινοτήτων, ενώ πρόσθεσε ότι το 2014, επί δική του δημαρχίας, όλα λειτουργούσαν ρολόι. Ο κ. Ξαρχάκος ανταπάντησε λέγοντας ότι ο ίδιος δε λαμβάνει δυσαρέσκεια από τους προέδρους των κοινοτήτων, ενώ επισήμανε ότι το 70% των αναγκών των κοινοτήτων έχει καλυφθεί. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ανέφερε στον Στάθη Αναστασόπουλο ότι έχει επιλέξει λανθασμένο θέμα για να κάνει αντιπολίτευση. Παράλληλα, τον κάλεσε σε μικρό διάστημα να παρευρεθεί στα εγκαίνια παραγωγής χαλικιού από το Δήμο, λέγοντας, μάλιστα, ότι αν δεν παρευρεθεί, θα είναι ένας κινδυνολόγος. Ο Στάθης Αναστασόπουλος απάντησε ότι θα παρευρεθεί, αλλά θα αναφέρει και το πόσο θα ζημιώνεται ο Δήμος από τη μεταφορά του χαλικιού, για να γνωρίζουν και οι δημότες...Νέος γύρος αντιπαράθεσηςγια τον ηλεκτροφωτισμό… Η ένταση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό επανήλθε και στην προχθεσινή συνεδρίαση. Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Τάσος Παπαγεωργίου, ζητώντας συγνώμη από το Σώμα που δεν έφερε αναλυτικά στοιχεία για τις καμένες λάμπες, όπως είχε υποσχεθεί, στις κοινότητες του Δήμου, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, συνέχισε το θέμα λέγοντας ότι ερχόμενος στο Δημαρχείο παρατήρησε ότι στο τετράγωνο έξω από αυτό 4 στις 18 λάμπες είναι καμένες και 7 στους 14 προβολείς επίσης... Η τοποθέτηση του Τάσου Παπαγεωργίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιώργου Τσώνη, ο οποίος κατηγόρησε το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας ότι ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, καθώς την επόμενη μέρα από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα που δημιουργήθηκε, κάλεσαν στο Δημαρχείο τόσο τον εργολάβο του ηλεκτροφωτισμού όσο και τον πρόεδρο της κοινότητας του Μάνεση και διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μόλις μια καμένη λάμπα και δεν είχαν υπόσταση τα όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Παπαγεωργίου... Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος κάλεσε όποιον πρόεδρο κοινότητας έχει πρόβλημα με τον εργολάβο του ηλεκτροφωτισμού να τον ενημερώνει άμεσα εγγράφως, ενώ για το θέμα της Μεσσήνης υποστήριξε ότι λόγω του στολισμού για το καρναβάλι τις τελευταίες ημέρες το καλαθοφόρο του Δήμου ήταν απασχολημένο και ίσως γι' αυτό να υπάρχουν κάποιες καμένες λάμπες. Στο σημείο αυτό ο Τάσος Παπαγεωργίου ζήτησε εκ νέου το λόγο για να απαντήσει επί προσωπικού στις κατηγορίες του δημάρχου περί λασπολογίας. Αρχικά ο κ. Χριστόπουλος δεν του τον έδωσε, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι λήξαν και ότι απαντήθηκε το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού. Ο κ. Παπαγεωργίου αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον πρόεδρο του Σώματος ότι δεν τηρεί τον κανονισμό... Ο κ. Χριστόπουλος απάντησε κατηγορώντας τον ότι κάθε φορά κάνει τα ίδια επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ ο Γιώργος Τσώνης επιτέθηκε ξανά στον Τάσο Παπαγεωργίου, λέγοντας ότι δημιουργεί σκόπιμα εντυπώσεις και κάνει σόου στις συνεδριάσεις... Αυτή η τοποθέτηση «ηλέκτρισε» ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα και, τελικά, δόθηκε ο λόγος στον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επισήμανε ότι ο δήμαρχος τον κατηγόρησε ως λασπολόγο χωρίς κανείς από τους δυο τους να παρουσιάσουν στοιχεία, ενώ ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό. Παράλληλα, τον κάλεσε να δει τι γίνεται έξω από το Δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης με τις καμένες λάμπες...Ένταση με επαγγελματία για τονκανονισμό της «μικρής πλατείας» Η έγκριση του θέματος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής «Συζήτηση- λήψη κανονιστικής απόφασης σχετικά με τον κανονισμό χρήσης παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων πλατείας “Ιωάννη Αλευρά”» απασχόλησε παραπάνω από μια ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Μεσσήνης. Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος κ. Αδαμόπουλος, τόνισε ότι υπήρχε ανάγκη να μπει μια τάξη με τα τραπεζοκαθίσματα στη «μικρή πλατεία» της Μεσσήνης. Με γνώμονα την τήρηση του νόμου, την ισονομία απέναντι στους επαγγελματίες, καθώς και το σεβασμό στους δημότες, δημιουργήθηκε αυτός ο νέος κανονισμός για να βάλει τάξη στη «μικρή πλατεία», πρόσθεσε ο κ. Αδαμόπουλος και στη συνέχεια τον παρουσίασε στο Σώμα. Το παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε κι ένας επαγγελματίας της «μικρής πλατείας», ο οποίος ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος για να ενημερωθούν αναλυτικά όλοι οι επαγγελματίες και να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι από τα σημαντικότερα στο Δήμο Μεσσήνης, που βάζει τέλος στην ασυδοσία στη «μικρή πλατεία». Συνέχισε, δε, υποστηρίζοντας ότι ο νέος κανονισμός βάζει τέλος στις αδικίες, ενώ ευχαρίστησε τον επαγγελματία που έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι έτσι γίνεται η διαβούλευση ζωντανά και λυπάται που οι υπόλοιποι δεν ήρθαν... Ο κ. Τσώνης πρόσθεσε ότι ο νέος κανονισμός βασισμένος στη νομιμότητα λύνει τα προβλήματα των επαγγελματιών και δική του επιθυμία είναι οι επαγγελματίες να μην έχουν προβλήματα μεταξύ τους. Στη συνέχεια ανέφερε τις μειώσεις που φέρνει στις μισθώσεις ο νέος κανονισμός, καθώς και μερικές μετατροπές στο ύψος των τζαμιών που επιτρέπονται, αλλά και στο δάπεδο. Ο αντιδήμαρχος κ. Ξαρχάκος υποστήριξε κι αυτός με τη σειρά του ότι ο νέος κανονισμός εφαρμόζει το νόμο χωρίς να εξετάζει ποιος κατέχει σήμερα οποιοδήποτε κατάστημα, τονίζοντας, μάλιστα, ότι το ζήτημα δεν είναι η επιθυμία του κάθε επαγγελματία, αλλά η εξυπηρέτηση των δημοτών. Στο σημείο αυτό αντέδρασε ο επαγγελματίας κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι παίζει με τη νοημοσύνη τους και ότι εξυπηρετεί δικά της συμφέροντα... Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του κ. Ξαρχάκου, που τον εγκάλεσε λέγοντάς του ότι τα όσα είπε έχουν και ποινικές ευθύνες, ενώ ο κ. Αδαμόπουλος αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν κάνουν κουμάντο οι επαγγελματίες στο Δήμο». Ο Στάθης Αναστασόπουλος κάλεσε τους αντιδημάρχους να μην απειλούν τον επαγγελματία, αλλά να τον ακούσουν, με τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να χαρακτηρίζουν εριστική τη συμπεριφορά του επαγγελματία. Ο πρόεδρος του Σώματος επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους απευθυνόμενος σε ήπιο τόνο προς τον επαγγελματία και προσπαθώντας να του αποδείξει ότι από το νέο κανονισμό βγαίνει κερδισμένος... Ο δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε τη λύπη του για τη συμπεριφορά του επαγγελματία και τα όσα είπε περί εξυπηρέτησης συμφερόντων... Δε θέλησε να του απαντήσει σεβόμενος το νεαρό της ηλικίας του, ενώ έκλεισε από την πλευρά του το θέμα, λέγοντας ότι αυτός ο κανονισμός θα εφαρμοστεί, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών και φέρνει ισονομία. Ο Στάθης Αναστασόπουλος ζήτησε αναβολή της συζήτησης και μεγαλύτερη διαβούλευση, αλλά και έναν κανονισμό ενιαίο για την πόλη της Μεσσήνης και όχι μόνο για τη μικρή πλατεία, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Κατηγόρησε δε, τη Δημοτική Αρχή ότι χαϊδεύει τα αυτιά της, και ότι μόνο η ίδια θεωρεί ότι αυτός ο κανονισμός λύνει τα προβλήματα, ενώ στην πράξη αποδείχθηκε ότι ο μοναδικός επαγγελματίας που έδωσε το «παρών» είπε πράγματα που δε τους άρεσαν και στεναχώρησε, μάλιστα, τον κ. δήμαρχο, ενώ απέδειξε ότι δεν είναι έτσι όμορφα και ωραία όπως τα παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή... Ύστερα από πάνω από μια ώρα συζήτησης και εντάσεων ο νέος κανονισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.Του Κώστα Γαζούλη - 

***  Εισαγγελέας καλεί δικαστήρια και αστυνομία να σπάσουν τα αγροτικά μπλόκα         
     
Εντολή στους εισαγγελείς της χώρας να ερευνήσουν και αν χρειαστεί να παρέμβουν όπου διαπιστώσουν ότι παρακωλύεται η συγκοινωνία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η κυρία Κουτζαμάνη σημειώνει ότι το αδίκημα της παρακώλυσης διώκεται αυτεπαγγέλτως, με σκοπό την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων.
Η παραγγελία της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού έχει ως εξής:
«Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
 Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου».
Αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια
Οι αγρότες στα μπλόκα μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως και τρία χρόνια, αν θεωρηθεί ότι η παρακώλυση συγκοινωνιών είχε σημαντική διάρκεια.
Η κυβέρνηση έχει αλλάξει με τροπολογία που πέρασε στο νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης στις 22 Δεκεμβρίου του 2015 την αύξηση των ποινών φυλάκισης που προβλέπονταν στον Ποινικό Κώδικα. Έτσι, βάσει του νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρείται και η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Η ίδια ποινή θα αφορά και την παρεμπόδιση αμαξοστοιχιών, αεροπλάνων, λεωφορείων κ.ο.κ., από φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, που ίσχυε έως σήμερα.
Οπως αναφέρεται στη διάταξη, αν η  παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.
iefimerida.gr
 
***  Οι αγρότες της Μεσσήνης έκλεισαν ξανά τον Πάμισο

Κλειστή είναι εδώ και λίγη ώρα η Ε.Ο Καλαμάτας- Πύλου στο ύψος του Παμίσου. Το μπλόκο των αγροτών αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 17:00 το απόγευμα. - 

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Οι ΗΠΑ αδειάζουν την Τουρκία! ‘’Δεν θα σας σώσουμε σε σύρραξη με τη Ρωσία’’
usatou
~  Οι Αμερικάνοι φαίνεται πως δεν θα βοηθήσουν την Τουρκία σε περίπτωση που στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Συρία.
O Αμερικανός αξιωματούχος, Τζιμ Τζάτρας δήλωσε: «Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι είναι μόνη της και εάν είναι αρκετά ηλίθια ώστε να στείλει δυνάμεις στη Συρία και χτυπηθούν από τους Ρώσους, να μην περιμένει το ΝΑΤΟ να έρθει να τη σώσει».
Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της Συμμαχίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Γερμανός διπλωμάτης επίσης ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να πληρώσει το τίμημα για έναν πόλεμο που ξεκίνησε από τους Τούρκους.
Ο Τζιμ Τζάτρας επίσης τόνισε πως η Τουρκία αν ήθελε θα μπορούσε να έρθει σε συμφωνία με Αμερικανούς και Ρώσους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία.
«Νομίζω ότι ένας λόγος που ήρθε αυτή η συμφωνία… είναι γιατί οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κάνει πολύ θόρυβο σχετικά με την προθυμία τους να παρέμβουν στο έδαφος της Συρίας για να σώσουν – ας το παραδεχτούμε – τις τρομοκρατικές τους περιουσίες εκεί, αλλά μόνο αν οι Αμερικανοί τους έδειχναν το δρόμο», δήλωσε.
«Δεν θα υπήρχε καν πιθανότητα βιώσιμης εκεχειρίας, αν δεν ήταν η ρωσική αεροπορική εκστρατεία στη Συρία και οι νίκες που έχουν σημειωθεί από το συριακό στρατό, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έχει αναγκάσει ουσιαστικά τις διάφορες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και – ας είμαστε ειλικρινείς γι ‘αυτό – από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πολύ επισφαλή θέση όπου ουσιαστικά παρακαλούν για ειρήνη» τόνισε στο τέλος.

***  ΒΟΜΒΑ! Θα νομιμοποιήσουν την νεκροφιλία και την αιμομιξία…
nekro
~  Παγκόσμιο σάλο προκαλεί η νεολαία του σουηδικού κόμματος Folkpartiet Liberalerna.
Η νεολαία του φιλελεύθερου κόμματος προτείνει λοιπόν την νομιμοποίηση του συναινετικού σεξ ανάμεσα σε δύο αδέλφια αλλά… θέτει όρο να είναι άνω των 15 ετών το… ζευγάρι.
Επίσης επιθυμεί την νομιμοποίηση του σεξ με νεκρό άτομο, εφόσον εκείνο δώσει γραπτή συγκατάθεση για αυτό!
Το κόμμα υποστηρίζει πως αν και αυτές οι μεθόδοι «θεωρούνται από το ευρύ κοινό ως ασυνήθιστες και αηδιαστικές» δεν πρέπει να είναι και παράνομες!
«Δεν μας αρέσουν γενικά οι νόμοι που έχουν να κάνουν με την ηθική και η νομοθεσία μας δεν προστατεύει έτσι κι αλλιώς κανέναν με την τρέχουσα μορφή της» είπε στην εφημερίδα Aftonbladet η Cecilia Johnsson, εκπρόσωπος της νεολαίας των Φιλελευθέρων.
«Ως νέοι άνθρωποι έχουμε χρέος να ανοίξουμε το μυαλό μας. Κατανοώ ότι η νεκροφιλία και η αιμομιξία θεωρούνται ασυνήθιστες και αηδιαστικές πρακτικές από το ευρύ κοινό, όμως η νομοθεσία δεν μπορεί να βασίζεται στο τι είναι αηδιαστικό και τι όχι», ανέφερε η Johnsson, ανακοινώνοντας την απόφαση της κεντρικής επιτροπής της νεολαίας να στηρίξει τη νομιμοποίηση των δύο πρακτικών. Ειδικά για τη νεκροφιλία, η εκπρόσωπος των νεολαίων δήλωσε πως «πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε οι ίδιοι τι θα συμβεί στο κορμί μας όταν πεθάνουμε».
«Είτε θες να δωρίσεις τη σορό σου σε ένα μουσείο ή στην επιστήμη ή να την κληροδοτήσεις σε κάποιον για να κάνει σεξ μαζί της, δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα» πρόσθεσε…
Οι… προοδευτικές προτάσεις της νεολαίας προκάλεσαν αντιδράσεις και εντός του κόμματος, με αρκετά στελέχη να διαχωρίζουν την θέση του και ότι αυτό έγινε ξακάθαρα για λόγους προβολής.

***  ΕΝΤΟΛΗ ΣΟΚ από Ρωσία! ‘’Εξαφανίστε τον Σόρος’’  soros
~  Η εκπρόσωπος του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, Μαρίνα Γκρίντνεβα δήλωσε πως οι δύο ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις με επικεφαλής τον Τζορτζ Σόρος είναι ανεπιθύμητες!
Φαίνεται πως ο Τζορτζ Σόρος έχει μπει στην μαύρη λίστα για τους Ρώσους.
Πρόκειται για τις Open Society Foundations και Open Society Institute Assistance Foundation.
«Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα αυτών των οργανώσεων συνιστά απειλή για τα θεμέλια του συνταγματικού συστήματος της Ρωσίας και την κρατική ασφάλεια», ανέφερε η Μαρίνα Γκρίντνεβα.
Να σημειώσουμε πως η Ρωσία θέσπισε διάταξη με την οποία συμπεριλαμβάνονται με μεγαλύτερη ευκολία εταιρίες σε μαύρη λίστα που θεωρούνται ανεπιθύμητες και αποτελούν απειλή για το συνταγματικό σύστημα της χώρας, την αμυντική ικανότητα ή την εθνική ασφάλεια.

***  Τελειώνουν την Ελλάδα! "Κλείδωσαν" όλους τους μετανάστες μέσα...
tttt
~  "Βουλιάζει" καθημερινά η χώρα από τις αφίξεις των ροών, αφού φθάνουν καθημερινά στον Πειραιά κατά χιλιάδες. Οι μετανάστες επιθυμούν να φύγουν για την Ευρώπη, αλλά έρχονται αντιμέτωποι με τα κλειστά σύνορα. Πολλοί από αυτούς φεύγουν προς τα σύνορα, είτε με λεωφορεία, είτε ακόμη και πεζοί, ενώ έχουν στηθεί υποδομές σε διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.
Οι 1.700 άνθρωποι που έφθασαν στην Αθήνα σήμερα το πρωί, δε θα καταφέρουν τελικά να φύγουν από την πρωτεύουσα, καθώς οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν σε κανένα λεωφορείο να αποχωρήσει προς τα σύνορα.
Εν τω μεταξύ, έχουν γεμίσει ήδη τα hot spots σε Σχιστό και Ελληνικό, ενώ οι ροές αυξάνονται καθημερινά. Ορισμένοι από τους ανθρώπους μεταφέρθηκαν στο Σχιστό, απ' όπου πήραν ταξί για να επιστρέψουν στην πλατεία Βικτωρίας, ώστε να βρεθεί λύση για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

***  Αλλάζει ο κώδικας δεοντολογίας της Βουλής! Βαρύτατες οι ποινές για τους παραβάτες...
voutsis
~  Ο νέος κώδικας δεοντολογίας που προωθεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προβλέπει πειθαρχικά μέτρα για τους βουλευτές που δε θα τηρούν τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Στα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνεται έως και περικοπή της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωσης.
Γενικά, προβλέπονται βαριές ποινές για τους παραβάτες του κώδικα δεοντολογίας, αν π.χ. αποδεχτούν δώρα ή χρησιμοποιήσουν εμπιστευτικές ή απόρρητες πληροφορίες. Σε αρκετά σοβαρές περιπτώσεις θα προβλέπεται η περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης αλλά και μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.
Αναλυτικά ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας:
 Προοίμιο
 Η υιοθέτηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο Κοινοβούλιο, τους βουλευτές και το κοινοβουλευτικό έργο και της καλλιέργειας, εν γένει, της αντίληψης προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος έναντι του ιδιωτικού.
 Άρθρο 1
 Σκοπός
 Σκοπός του παρόντος Κώδικα είναι η θέσπιση κανόνων συμπεριφοράς που, συμπληρωματικά σε εκείνους που εμπεριέχονται στον Κανονισμό της Βουλής (Μέρος Α΄), πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου τους, που σχετίζονται με το κοινοβουλευτικό τους αξίωμα.
 Άρθρο 2
 Γενικές Αρχές
 1. Οι βουλευτές οφείλουν:
 α) Να ασκούν τα καθήκοντά τους υπεύθυνα, με ακεραιότητα, ανιδιοτέλεια, αντικειμενικότητα και ειλικρίνεια.
 β) Να ενεργούν αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να μην λαμβάνουν, ούτε να επιδιώκουν να λάβουν άμεσα ή έμμεσα οικονομικά οφέλη υπέρ των ιδίων ή υπέρ τρίτων προσώπων.
 γ) Να απέχουν, κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου, από χαριστικές ή άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, σεβόμενοι απόλυτα τις αρχές και τα μέσα καλής νομοθέτησης.
 δ) Να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για θέματα για τα οποία έλαβαν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τηρουμένης της αρχής του ανοικτού χαρακτήρα και της διαφάνειας που διέπουν τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες.
 ε) Να απέχουν από τη χρησιμοποίηση ή την επίκληση της βουλευτικής τους ιδιότητας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, διευκολυνθούν ή ευνοηθούν έναντι άλλων προσώπων ή από τις αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες.
 στ) Να προβαίνουν σε ορθή και συνετή χρήση και διαχείριση των μέσων και των παροχών που η Βουλή των Ελλήνων θέτει στη διάθεση τους για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους, αποκλειστικά για την εκπλήρωση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
 ζ) Να μην ανέχονται με τη στάση τους, να μην υποκινούν άλλους και να μην υιοθετούν οι ίδιοι βίαιες συμπεριφορές έναντι άλλων προσώπων ή ρητορική μίσους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.
 η) Να προάγουν με το λόγο, τις πράξεις και εν γένει το κοινοβουλευτικό έργο τους, την αρχή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
 2. Τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλουν να τηρούν πιστά τους κανόνες δεοντολογίας που εμπεριέχονται στον παρόντα Κώδικα.
 3. Οι βουλευτές είναι υπόλογοι για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους και οφείλουν να συνεργάζονται πλήρως σε οποιονδήποτε έλεγχο ή έρευνα διαταχθεί.
 4. Οι αναφορές σχετικά με τις παραβιάσεις των Γενικών Αρχών του παρόντος, κατατίθενται σε πρωτόκολλο που τηρείται στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας του άρθρου 43 Α του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Α΄-Κοινοβουλευτικό).
 5. Αν η ως άνω Επιτροπή, κατά την εξέταση της αναφοράς, κρίνει ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής για τις περαιτέρω ενέργειες.
 Άρθρο 3
 Πεδίο εφαρμογής
 Ο παρών Κώδικας έχει ισχύ για τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Για τους υπαλλήλους της Βουλής των Ελλήνων και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό ισχύουν οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄), σε συνδυασμό με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων.
 Άρθρο 4
 Σύγκρουση συμφερόντων
 1. Σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται όταν βουλευτής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εν γνώσει του εξυπηρετεί ή δεν επιδεικνύει τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να αντιληφθεί ότι εξυπηρετεί, σε βάρος του γενικού συμφέροντος, αμέσως ή εμμέσως, ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, αυτού του ιδίου ή άλλου, φυσικού ή νομικού προσώπου. Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων όταν πρόκειται περί συμφέροντος το οποίο οι ως άνω έχουν ως μέλη του κοινωνικού συνόλου ή ως μέλη ευρείας ομάδας προσώπων.
 2. Σύγκρουση συμφερόντων υφίσταται και όταν ο/η βουλευτής συμμετέχει με οποιαδήποτε ιδιότητα ή παρέχει τις υπηρεσίες του επ’ αμοιβή ή δωρεάν ή λαμβάνει δώρα, παροχές και άλλα ωφελήματα από ομάδες πίεσης (lobby groups)και οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς για τους οποίους είναι πολύ πιθανό, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να κληθεί να συμμετάσχει σε νομοθετικές ή άλλες διαδικασίες.
 3. Οι βουλευτές υποχρεούνται, κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, να ενημερώνουν εγγράφως τον Πρόεδρο της Βουλής για τυχόν υπάρχουσα κατάσταση ικανή να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 Την ίδια υποχρέωση έχουν οι βουλευτές και για τυχόν επιγενόμενη κατάσταση ικανή να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 4. Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου, όπως και όταν υπάρχει έγγραφη και επώνυμη σχετική αναφορά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία κατατίθεται και στο πρωτόκολλο της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα στην Επιτροπή.
 5. Σε περίπτωση που, αφού ακούσει τον βουλευτή, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης ή μετά από αίτησή του, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας κρίνει ότι στοιχειοθετείται σύγκρουση συμφερόντων, εισηγείται προς τον Πρόεδρο της Βουλής περί του πρακτέου.
6. Σε περίπτωση αμφιβολίας της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας ως προς την ύπαρξη κατάστασης ικανής να προκαλέσει σύγκρουση συμφερόντων ή αν αυτή κρίνει ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω έρευνας, ο Πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής. Εν συνεχεία, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας εισηγείται προς τον Πρόεδρο της Βουλής περί του πρακτέου.
 Άρθρο 5
 Δηλώσεις συμπληρωματικές των νόμων 3213/2003 και 4281/2014
 1. Οι βουλευτές υποχρεούνται κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της βουλευτικής τους θητείας, εφόσον προκύψουν μεταβολές, με δική τους ευθύνη, να υποβάλουν γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής, συμπληρωματική της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του Ν. 3213/2003, με την οποία να ενημερώνουν για τη συμμετοχή των ίδιων ή και των συζύγων αυτών στο κεφάλαιο ή τη διοίκηση επιχειρήσεων ή εταιρειών οποιασδήποτε μορφής.
 2. Η υποβολή γραπτής ενημέρωσης του Προέδρου της Βουλής, σχετικά με οποιεσδήποτε αλλαγές οι οποίες επηρεάζουν τη δήλωση τους, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός τριάντα (30) ημερών από την επερχόμενη αλλαγή.
 3. Την ακρίβεια και την πληρότητα των ως άνω δηλώσεων, και σε περίπτωση έγγραφης επώνυμης αναφοράς, ελέγχει, κατ’ εντολήν του Προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του Ν. 3213/2003.
 4. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται από την επιτροπή της προηγούμενης παραγράφου παράλειψη ή ανακρίβεια σε δήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τον/την βουλευτή να προβεί άμεσα σε συμπλήρωση των τυχόν παραλείψεων ή διόρθωση των ανακριβειών. Σε περίπτωση που ο/η βουλευτής δεν συμμορφωθεί με τη σύσταση του Προέδρου της Βουλής, τότε ο Πρόεδρος της Βουλής παραπέμπει το ζήτημα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποία ενεργεί κατ’ ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 4 του παρόντος Κώδικα.
 5. Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ν. 4281/2014, με τον οποίο τροποποιήθηκε ο Ν. 3213/2003.
 Άρθρο 6
 Δώρα, σχετικές παροχές και ωφελήματα
 1. Οι βουλευτές οφείλουν να μην αποδέχονται πάσης φύσεως δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα, των οποίων η φύση ή η χρηματική τους αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
 2. Δώρα των οποίων η αξία είναι μικρότερη των εκατό πενήντα (150) ευρώ και λαμβάνονται ως αναμνηστικά ενθύμια στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και φιλοξενίας κατά την εκτέλεση της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, εξαιρούνται από την απαγόρευση της προηγούμενης παραγράφου. Τα δώρα αυτά καταχωρίζονται με δήλωση του/της βουλευτή σε ειδικό κατάλογο πρωτοκολλημένο, αριθμημένο και μονογραφημένο, ο οποίος τηρείται στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία ανήκει ο κάθε βουλευτής.
 3. Σε περίπτωση αμφιβολίας περί του πρακτέου, εφαρμόζεται αναλογικά η διαδικασία του άρθρου 4 του παρόντος Κώδικα.
 Άρθρο 7
 Εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα
 1. Οι βουλευτές οφείλουν να μην χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτων προσώπων εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα, τα οποία περιέρχονται σε γνώση τους κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.
 2. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι βουλευτές υπογράφουν δήλωση ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
 3. Πρώην βουλευτές, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ομάδες συμφερόντων ή ασκούν δραστηριότητες εκπροσώπησης άμεσα συνδεδεμένες με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του κοινοβουλίου, οφείλουν να ενημερώνουν τη Βουλή των Ελλήνων και δεν δύνανται να επωφελούνται της ιδιότητάς τους ως πρώην μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 Άρθρο 8
 Συνδρομή στο έργο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
 1. Οι βουλευτές τους οποίους αφορά έρευνα σχετικά με την παράβαση του παρόντος Κώδικα, όπως και κάθε δημόσια αρχή ή ιδιωτικός φορέας, έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας στο έργο της.
 2. Σε περίπτωση που η ως άνω Επιτροπή διαπιστώσει ότι τούτο δεν καθίσταται εφικτό, ενημερώνει αρμοδίως τον Πρόεδρο της Βουλής.
 3. Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα ακρόασης από την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας είτε ύστερα από πρόσκληση της επιτροπής είτε μετά από αίτηση τους.
 Άρθρο 9
 Πειθαρχικά μέτρα
 1. Σε περίπτωση που, μετά την κατάθεση της εισήγησης της Επιτροπής και εντός προθεσμίας οριζόμενης από τον Πρόεδρο της Βουλής η οποία, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες, ο/η βουλευτής δεν συμμορφώνεται προς την ως άνω εισήγηση, δύνανται να επιβάλλονται, μετά από εισήγηση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής και, κατά περίπτωση απόφαση του Προέδρου της Βουλής ή πρόταση του προς την Ολομέλεια της Βουλής ή το Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής, τα εξής πειθαρχικά μέτρα:
 α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συμπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 78 του Κανονισμού της Βουλής και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 80 του Κανονισμού της Βουλής.
 β) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά σύγκρουση συμφερόντων, προσωρινός αποκλεισμός του βουλευτή διάρκειας μέχρι δεκαπέντε ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και, σωρευτικώς ή εναλλακτικώς, περικοπή του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσής του, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 81 παρ. 4, 5 και 6 του Κανονισμού της Βουλής.
 γ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά την αποδοχή δώρων ή παροχών ή ωφελημάτων, περικοπή μέχρι του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.
 δ) Όταν πρόκειται περί παράβασης της διάταξης που αφορά τη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών, περικοπή μέχρι τους ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή.
 ε) Όταν πρόκειται περί παράλειψης δήλωσης ή περί ανακριβούς δήλωσης κατά το άρθρο 5 του παρόντος Κώδικα, περικοπή μέχρι του ενός δευτέρου (1/2) της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή. Η ποινή επαναλαμβάνεται ανά μήνα, μέχρι συμμόρφωσης του βουλευτή προς την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος διακοπής των εργασιών της Βουλής.
 2. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο/η βουλευτής καλείται, πριν από την επιβολή του πειθαρχικού μέτρου, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ή του Τμήματος Διακοπής των εργασιών της Βουλής, προκειμένου να αναπτύξει εντός είκοσι (20) λεπτών τις απόψεις του.
 Τα επιβαλλόμενα πειθαρχικά μέτρα μπορούν, με απόφαση του Προέδρου της Βουλής, να    αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής.
 Άρθρο 10
 Συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας
 Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι μυστικές. Το απόρρητο της διαδικασίας διατηρείται μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά την κατάθεση της εισήγησης της ως άνω Επιτροπής, είτε επιβάλει το όποιο πειθαρχικό μέτρο είτε καταθέσει πρόταση περί λήψης πειθαρχικού μέτρου στην Ολομέλεια της Βουλής ή το Τμήμα Διακοπής των εργασιών της Βουλής.
 Το απόρρητο δεν ισχύει έναντι του ενδιαφερόμενου βουλευτή.
 Άρθρο 11
 Δημοσιότητα του Κώδικα Δεοντολογίας των βουλευτών
 Ο παρών Κώδικας αποτελεί παράρτημα του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Α’), στον οποίο και ενσωματώνεται. Αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων για τη διασφάλιση της ευρύτατης δημοσιότητας του και διανέμεται σε έντυπη μορφή στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου. 

***  Ο κόσμος καίγεται και Υπουργός "φύτεψε" μαλλιά...
xavg
~  Με τα μαλλιά του φαίνεται πως ασχολείται  πρωτοκλασάτος Υπουργός της κυβέρνησης, την ώρα που η χώρα καταρρέει. Ο Υπουργός εισήλθε στη Βουλή με εμφανώς πιο πυκνό μαλλί, ενώ δεν παρέμεινε απαρατήρητο το περιστατικό από πολλά ελληνικά media, τα οποία καυτηρίασαν τον Υπουργό.
"Λέτε να πήγε στον γνωστό φίλο του Αλέξη Τσίπρα, που ως γνωστόν διευθύνει πολύ γνωστή επιχείρηση μεταμόσχευσης μαλλιών και είναι άνθρωπος που έκανε βόλτες τον πρωθυπουργό με το σκάφος του στο Αιγαίο πέλαγος;" καταλήγει ένα από τα σημερινά δημοσιεύματα.

***  Δείτε τα 20 κορυφαία προϊόντα στις ελληνικές εξαγωγές!
pli
~   Το 2015 μειώθηκαν οι εξαγωγές κατά 5,1% με συνολική αξία 25,5 δις ευρώ έναντι 26,9 δις ευρώ του 2014.
Εφόσον όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή τότε παρουσιάζεται αύξηση κατά 7,8% στα 17,9 δις ευρώ, έναντι 16,6 δις ευρώ το 2014.
Η ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνει πως σταθερά παραμένουν στις τρεις πρώτες θέσεις τα ορυκτέλαια πετρελαίου, τα φάρμακα για λιανική πώληση και το αλουμίνιο όπως συνέβη και το προηγούμενο έτος.
Εντυπωσιακή άνοδο εμφανίζει το ελαιόλαδο που από την 12η θέση ανέβηκε στην 4η!
Μεγάλη πρόοδο επίσης δείχνουν τα ψάρια, τα τυριά και οι ελιές.
Δείτε τον πίνακα.
pinakeis

***

*** Αθλητική  ενημέρωση :

***   Θέλει να κρατήσει τον Πράνιτς ο Στραματσόνι
Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έγινε (για άλλη μία φορά) ο Ντάνιελ Πράνιτς.
Ο Κροάτης μπακ-χαφ είναι εκείνος που δέχεται τα… πυρά της «πράσινης» εξέδρας,…κάθε φορά που στραβώνει ένα παιχνίδι της ομάδας τους.
Ο διεθνής άσος δείχνει να είναι στεναχωρημένος από αυτές τις αντιδράσεις και φαίνεται πως δύσκολα θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στο «τριφύλλι».
Με όλα αυτά όμως δεν δείχνει να συμφωνεί ο Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος – σύμφωνα με τη Live Sport – δε συμμερίζεται την άποψη των οπαδών του Παναθηναϊκού και σκοπεύει να ζητήσει την ανανέωση του συμβολαίου του Πράνιτς.
Ο Ιταλός τεχνικός φέρεται να έχει πει στον Γιάννη Αλαφούζο πως ο Κροάτης θα βοηθήσει την επόμενη σεζόν το «τριφύλλι» με την προσωπικότητά του και την απόδοσή του.
Πηγή: sport-fm.gr

***  Champions League
*** Αναλυτικά το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της φάσης των «16»   του Champions League  έχει ως εξής, με ώρα έναρξης στις 21:45:
ΤΡΙΤΗ  23/02/2016 :
 Αρσεναλ (Αγγλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 0-2
Τα  γκόλ :τα δυο γκολ, στο 71΄ και το 83΄ (πέναλτι),  ο Μέση (2). -
Γιουβέντους (Ιταλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 2-2.-   Τα  γκόλ  : Στο 43΄   ο Μίλερ , Στο 55΄  Ρόμπεν ,  στο 63ο λεπτό με τον Ντιμπάλα , ο Στουράρο στο 76ο λεπτό .-
ΤΕΤΑΡΤΗ  24/02/2016 :
 Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)  0-0 , (0-0).- ^
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)  1-3 , ( 0-2).- ^
Οι επαναληπτικοί θα διεξαχθούν στις 8, 9, 15 και 16 Μαρτίου.
 
Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Τσεχ, Μπεγερίν, Μερτεσάκερ, Κοσιελνί, Μονρεάλ, Ράμσεϊ, Κοκλέν (82’ Φλαμινί), Τσάμπερλεϊν (50’ Γουόλκοτ), Εζίλ, Αλέξις Σάντσες, Ζιρού (74’ Γουέλμπεκ)
Μπαρτσελόνα (Λουίς Ενρίκε): Τερ Στέγκεν, Ντάνι Άλβες, Ζόρντι Άλμπα, Πικέ, Μασεράνο, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς, Ινιέστα, Νεϊμάρ ,Μέσι, Σουάρες.
Διαιτητής: Κιουνέι Τσακίρ (Τουρκία)

Γιουβέντους: Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Εβρά, Κουαδράδο, Κεντίρα (69’ Στουράρο), Μαρκίσιο (46’ Ερνάνες), Πογκμπά, Μάντζουκιτς, Ντιμπάλα (74’ Μοράτα)
Στον πάγκο έμειναν οι: Νέτο, Ρουγκάνι, Περέιρα, Ζάζα
Μπάγερν: Νόιερ, Κίμιχ, Αλάμπα, Μπερνάτ (74’ Μπενατιά), Τιάγκο Αλκάνταρα, Λαμ, Βιδάλ, Ντάγκλας Κόστα (84’ Ριμπερί), Ρόμπεν, Μίλερ, Λεβαντόφσκι
Στον πάγκο έμειναν οι: Ούλραϊχ, Ραφίνια, Τσάμπι Αλόνσο, Γκέτσε, Κομάν

 ***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .-  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  
~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-  

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~ Η Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  08-Φεβρουαρίου -2016   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-08-2016.html  .-
~Η Εφημνερίδα  μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Τρίτη 09 Φεβρουαρίου  2016  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-09-2016.html .-           
Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της  ενημέρωσης Τετάρτη 10 Φεβρουάριος  2016   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-10-2016.html .- 
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/10-2016.html .-    
Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Φεβρουαρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-11-2016.html .-          
~   Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS στο αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή 12  Φεβρουαρίου  2016:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-12-2016.html .-
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας  Παρασκευή  12  Φεβρουαρίου  2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/12-2016.html .- 
~  Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 13  και  14 Φεβρουαρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/13-14-2016.html .-    
~  Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης   Σάββατο  13 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-13-2016.html  .-   
  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS    στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  14  Φεβρουαρίου  2016  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-14-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15  Φεβρουαρίου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-15-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16  Φεβρουαρίου  2016  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-16-2016.html .-
~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις
    Τρίτη  16 Φεβρουαρίου 2016 :
10ο κεφάλαιο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/16-2016.html .-                                                    

~ Η Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  17 Φεβρουαρίου 2016  :   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-17-2016.html .-
Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18  Φεβρουαρίου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-18-2016.html .-
  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/18-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-19-2016.html .- 
  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20 και  21  Φεβρουαρίου  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/02/19-20-2016.html .-  
~   Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20 Φεβρουαρίου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-20-2016.html .- 
 Η Εφημερίδα μας ARFARTA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 21  Φεβρουαρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfarta-news-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-22-2016.html .-
Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Φεβρουαρίου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-23-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24  Φεβρουαρίου 2016:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-24-2016.html .-   
 ~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  arfara news ,Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2016  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-24-2016.html . -
~                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
~ Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων: 
 1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios , 11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 
15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,
  
 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  

1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4486 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =  Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2795 video.     σταμος σκουλικας ,  3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2819   video. -  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.097  βίντεο   .- 
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4801 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 590 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.561   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   568 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  510. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
~
 ~ www.bletsas.gr .- 
~  https://www.youtube.com/watch?v=j7O95-fskKg .- ΜΠΛΕΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου