Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού .-
~ Η αγάπη αποτελείται απο μια μοναδική ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα! (Αριστοτέλης) ~ Όταν δεν έχεις κάνει αυτό που αγαπάς , πρέπει να αγαπάς αυτό που έχεις.- (Σίλερ).-
~ Το μόνο κόσμημα, που δεν υπόκειται σε φθορά είναι η Γνώση.- (Φούλερ).-
~ Εκείνο που γνωρίζουμε είναι μηδανηνό , ενώ εκείνο που αγνοούμε είναι άπειρο .(Λαπλάς).-
~ Είναι σκληρό να αποτύχεις , είναι όμως πιο σκληρό το να μην έχεις δοκιμάσει να πετύχεις. (Θ Ρούσβελτ).- 'Αλλο σκευάσματα και άλλο κατασκευάσματα ,-
`~ Ηγλώσσα της καρδιάς είναι τα μάτια. (Γ.Σανδή).-
~ Ο Ευφυής άνθρωπος αλλάζει γνώμη , ο ανόητος ποτέ.(Στερό).-
~ Η Ζωή είναι όμορφη όταν θέλουμε να την βλέπουμε όμορφη. (stamos).- Οι ιδέες πεθαίνουν όταν σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτές.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Απριλίου 2013  :
Αγάπη πρώτα  στον Θεό μας ,
Μετά στον  εαυτόν  μας (συνάνθρωπό μας ) ,
τέλος  στον  Εχθρό μας ,
κι΄ αν περισσεύει  στα  Ζώα  και τα Φυτά μας !
*** Μεσσηνιακά  καί   άλλα   για την ενημέρωση  :
*** Η ζωή των Νεάντερνταλ στη Μάνη   :
Τι έτρωγαν, πώς ζούσαν, τι τεχνογνωσία διέθεταν οι πρωτοπόροι αυτοί της εποχής τους;       Νεάντερταλ στη Μάνη!
 Πριν από μερικές ημέρες η Μάνη βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων μέσων ενημέρωσης. Ο λόγος; Στο σπήλαιό της στα Καλαμάκια αποκαλύφθηκαν απολιθώματα που, μαζί με ένα δόντι που είχε βρεθεί προσφάτως σε γειτονική περιοχή, αποτελούν τα πρώτα κατάλοιπα ανθρώπων του Νεάντερταλ στην Ελλάδα. Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, ως τώρα αποδείξεις για την παρουσία των στενών συγγενών μας της Παλαιολιθικής Εποχής στον ελληνικό χώρο δεν υπήρχαν. Αυτό όχι επειδή σπανίζουν - όπως αποδεικνύεται ισχύει μάλλον το αντίθετο - αλλά γιατί η παλαιοαρχαιολογική έρευνα ήταν παραμελημένη στη χώρα μας. Η πολυετής ανασκαφή στο σπήλαιο στα Καλαμάκια και τα πλούσια ευρήματά της εκτός από τα πρώτα δείγματα των Νεάντερταλ προσφέρουν επίσης μια σπάνια ματιά στον τρόπο ζωής τους, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τα εργαλεία τους αλλά και το τι έτρωγαν και πώς ήταν το περιβάλλον και η καθημερινότητά τους.
Μια σπηλιά σε μια ακρογιαλιά της Μάνης έκρυβε μέσα της έναν θησαυρό. Εκεί οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια σειρά οστά και εργαλεία των Νεάντερταλ - των «εξαδέλφων» του Homo sapiens που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Απολιθώματα των στενών αυτών συγγενών μας έχουν βρεθεί σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Ως πρόσφατα όμως… έλαμπαν διά της απουσίας τους από τον ελληνικό χώρο.
Τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο στα Καλαμάκια, μαζί με ένα δόντι που είχε βρεθεί λίγο νωρίτερα στο σπήλαιο της Λακωνίδας, επίσης στη Μάνη, είναι τα πρώτα κατάλοιπα των Νεάντερταλ που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτόν η δημοσίευση της σχετικής μελέτης στην επιθεώρηση «Journal of Human Evolution» την περασμένη εβδομάδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς αποτελεί την πρώτη επιβεβαίωση μιας υποψίας που εθεωρείτο ως τώρα απολύτως λογική αλλά δεν είχε αποδειχθεί: ότι η Ελλάδα αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στη διαδρομή που ακολούθησαν τα διάφορα είδη των ανθρώπων βγαίνοντας από την Αφρική για να εξαπλωθούν στον υπόλοιπο κόσμο.
Παράλληλα όμως τα ευρήματα αυτά έχουν και ιδιαίτερο «ελληνικό» ενδιαφέρον, αφού αρχίζουν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν τη σε γενικές γραμμές άγνωστη προϊστορία μας. Ο τομέας της Παλαιολιθικής Αρχαιολογίας ήταν παραμελημένος στην Ελλάδα. Αρχισε να αναπτύσσεται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα σχετικά ευρήματα - και οι γνώσεις - σπανίζουν. Η ανασκαφή στα Καλαμάκια είναι μάλλον η πιο συστηματική που έχει γίνει ως σήμερα. Με τον πλούτο των ευρημάτων της φέρνει στο φως πολύτιμες πληροφορίες σκιαγραφώντας μια εικόνα όχι μόνο του τι είδους άνθρωποι έζησαν κάποτε εδώ αλλά και πώς ήταν το περιβάλλον και το κλίμα στο οποίο ζούσαν, ποια ζώα προτιμούσαν στο κυνήγι και στο φαγητό τους, πώς κατασκεύαζαν τα εργαλεία και πώς διαμόρφωναν το μέρος όπου κατοικούσαν - εν ολίγοις, πώς ήταν ο πολιτισμός τους. Γιατί, αν και «άνθρωποι των σπηλαίων», ήταν κάθε άλλο παρά απολίτιστοι.
 Οι άνθρωποι της μανιάτικης σπηλιάς
 Το σπήλαιο στα Καλαμάκια αποτέλεσε, όπως αποδεικνύεται, τόπο κατοικίας των ανθρώπων επί αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια. «Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα κατοικήθηκε χονδρικά - περιοδικά βέβαια - για μια περίοδο που διήρκεσε από 100.000 ως 40.000 χρόνια πριν από σήμερα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιολογίας-Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος, διευθυντής της ανασκαφής και κύριος συγγραφέας της μελέτης των ανθρώπινων απολιθωμάτων μαζί με την Κατερίνα Χαρβάτη, καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν στη Γερμανία. Σε σχέση με την πληθώρα των άλλων ευρημάτων - λίθινα εργαλεία, οστά ζώων, κοχύλια, στάχτες κ.ά. -, τα 14 ανθρώπινα κατάλοιπα ίσως να ακούγονται πενιχρά, είναι όμως πολύ σημαντικά.
«Τα απολιθώματα περιλαμβάνουν δέκα δόντια, δύο εκ των οποίων είναι γαλακτικά, ένα θραύσμα κρανίου, έναν σπόνδυλο παιδιού, ένα τμήμα περόνης και ένα σκαφοειδές οστό» περιγράφει η κυρία Χαρβάτη. «Συνολικά εκπροσωπούν τουλάχιστον οκτώ άτομα, εκ των οποίων δύο ήταν παιδιά». Τα περισσότερα από τα απολιθώματα αυτά, τα οποία δεν είναι σύγχρονα μεταξύ τους - δεν ανήκουν δηλαδή σε ανθρώπους που έζησαν ταυτόχρονα εκεί - φέρουν σύμφωνα με την καθηγήτρια έντονα χαρακτηριστικά των Νεάντερταλ. «Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι δύο από τα δόντια ανήκαν σε άτομο προχωρημένης ηλικίας και παρουσιάζουν ραβδώσεις που προκλήθηκαν μάλλον από τον καθαρισμό τους με κάτι σαν κλαδάκι ή οδοντογλυφίδα οι οποίες παρατηρούνται αρκετά συχνά σε δόντια Νεάντερταλ από άλλες χώρες της Ευρώπης» συμπληρώνει.
«Τέλος, το σκαφοειδές παρουσιάζει ξεκάθαρο σημάδι από δόντι κάποιου σαρκοφάγου ζώου, λύκου ή ύαινας, πράγμα που υποδεικνύει ότι κάποια από αυτά τα λείψανα μεταφέρθηκαν στη θέση αυτή από ζώα».
Αν και αυτή τη στιγμή είναι τα πρώτα, τα ανθρώπινα αυτά κατάλοιπα δεν θα πρέπει να είναι τα μόνα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η παρουσία των Νεάντερταλ εδώ θα πρέπει να ήταν διαρκής και διάχυτη. Απλώς ως τώρα κανείς δεν έχει ψάξει συστηματικά για να την εντοπίσει. «Προσωπικά έχω κάνει στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας έρευνες, όχι ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες, και παντού έχω βρει παλαιολιθικά ευρήματα» λέει ο κ. Ντάρλας. «Ξέρουμε ότι όλη η Ελλάδα έχει κατοικηθεί από τους παλαιολιθικούς ανθρώπους. Απλώς δεν υπάρχουν έρευνες που να το αποδεικνύουν».
 Ιδιαίτερα φιλόξενη η Μάνη!
 Η Μάνη θα πρέπει να υπήρξε ιδιαίτερα φιλόξενη για τους παλαιολιθικούς ανθρώπους, όχι μόνο επειδή διαθέτει εκατοντάδες σπήλαια αλλά και γιατί, εξαιτίας της θέσης της, αποτελούσε μια «όαση» στην εποχή των παγετώνων. Τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι αρχαιολόγοι στα δεκατρία χρόνια της ανασκαφής στα Καλαμάκια (από το 1993 ως το 2006) το μαρτυρούν. «Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε παγετώδη περίοδο, η περιοχή αυτή, που είναι νότια και κοντά στη θάλασσα, δεν ήταν καλυμμένη με πάγους και το κλίμα ήταν πιο ήπιο σε σχέση με τις βορειότερες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας» εξηγεί ο αρχαιολόγος. «Ετσι λοιπόν αποτελούσε καταφύγιο για τα ζώα που δεν μπορούσαν να ανεχθούν το κρύο πιο βόρεια και φυσικά και για τους ανθρώπους».
Εκτός από τα ανθρώπινα κατάλοιπα, έχουν βρεθεί επίσης οστά από πολλά είδη ζώων, τα οποία επιτρέπουν στους ειδικούς να κρίνουν πώς ήταν το κλίμα και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ανά περιόδους σε αυτές τις δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Επίσης έχουν βρεθεί πολλά λίθινα εργαλεία καθώς και κατάλοιπα από στάχτες και κατασκευές στο έδαφος που δίνουν πληροφορίες για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των κατοίκων του σπηλαίου. Πώς ήταν αυτός: Μάλλον πολύ πιο εξελιγμένος απ' ό,τι φαντάζονται πολλοί.
 Υψηλή τεχνολογία 100.000 χρόνια πριν
 «Η έκφραση που συνηθίζουμε να λέμε, ότι κάποιος ζει στην Παλαιολιθική Εποχή, είναι μύθος» λέει ο κ. Ντάρλας. «Σε σύγκριση με εμάς σήμερα, ναι, είχαν μείνει πίσω. Αλλά και εκείνοι οι άνθρωποι ήταν πρωτοπόροι της εποχής τους. Αν δεν υπήρχαν εκείνα τα πρώτα σκαλοπάτια δεν θα φθάναμε ποτέ εδώ που είμαστε σήμερα. Αρα ας μην τους φανταζόμαστε απλώς άγριους».
Τα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί είναι κυρίως μεταποιητικά, όπως ξέστρα - τα οποία χρησιμοποιούσαν για να ξύνουν, π.χ., δέρματα -, μαχαίρια ή σουβλιά, αλλά και αιχμές, που μάλλον χρησιμοποιούνταν σε όπλα. «Είναι κατασκευασμένα από σκληρά πετρώματα και έχουν πελεκηθεί με μεθόδους που είχαν επινοήσει και αναπτύξει σε υψηλό επίπεδο, κάτι που δείχνει ότι ήταν μια τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί από πολύ-πολύ παλιά και συνεχώς εξελισσόταν» εξηγεί ο αρχαιολόγος. Αν και λίθινα, τα μαχαίρια ήταν πολύ κοφτερά. «Εκοβαν σαν ξυράφι. Στόμωναν βεβαίως γρήγορα, αλλά μπορούσαν εύκολα να παράγουν όσα ήθελαν» περιγράφει. «Εχουμε κάνει κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα με επιδείξεις όπου με λίθινα εργαλεία κομματιάζεις ένα ολόκληρο ζώο, το κόβεις όπως θέλεις και το κάνεις μερίδες».
 Εργαλεία από γυαλιστερές
 Οι εξελιγμένοι άνθρωποι του Νεάντερταλ της Μάνης παρουσιάζουν επίσης και κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους συγχρόνους τους άλλων περιοχών της Ευρώπης, αφού, όπως φαίνεται, πρωτοτύπησαν κατασκευάζοντας κάποια εργαλεία τους από… γυαλιστερές (Callista chione), τα οστρακοειδή που γνωρίζουμε ακόμη σήμερα. «Ο άνθρωπος ποτέ δεν μπαίνει σε καλούπι. Εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που του προσφέρει το περιβάλλον» σχολιάζει ο κ. Ντάρλας. «Εδώ ήταν κοντά στη θάλασσα. Βρήκαν κάποια όστρακα που ήταν σκληρά και κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι είχαν την ιδέα - αυτό μία φορά έγινε μόνο - να φτιάξουν εργαλεία από κοχύλια. Είναι μια προσαρμογή στο περιβάλλον».
Οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής ζούσαν νομαδική ζωή - δεν εγκαθίσταντο μόνιμα σε ένα μέρος αλλά μετακινούνταν στην περιοχή. Επομένως τα σπήλαια δεν ήταν μόνιμες κατοικίες. Χρησιμοποιούνταν είτε για να περάσουν εκεί «οικογενειακώς» κάποιο διάστημα μέχρις ότου μετακινηθούν κάπου πιο πέρα είτε, ακόμη πιο προσωρινά, για μερικές διανυκτερεύσεις από τους κυνηγούς που είχαν αφήσει πίσω τις οικογένειές τους και είχαν βγει προς αναζήτηση τροφής. Παρ' όλα αυτά οι προσωρινοί κάτοικοι φαίνεται ότι διαμόρφωναν κάπως τον χώρο έτσι ώστε να τους εξασφαλίζει κάποιες ανέσεις και φυσικά άναβαν φωτιά. Στα Καλαμάκια έχουν βρεθεί κατάλοιπα από εστίες διαφόρων τύπων - είτε απλές, είτε σαν λακκούβες στο χώμα, είτε λακκούβες περικλεισμένες με πέτρες κ.λπ. - μαρτυρώντας διαφορετικές παραδόσεις και συνήθειες. Επίσης, όπως φαίνεται, αν το έδαφος ήταν λασπωμένο το «έστρωναν» με πέτρες, ενώ οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι θα πρέπει να έκλειναν με δέρματα την είσοδο της σπηλιάς για να προστατευθούν από τον αέρα, τη βροχή και το κρύο.
 Τι περιελάμβανε το... μενού
 Τι έτρωγαν; Τα πλούσια ευρήματα οστών ζώων δίνουν απάντηση και σε αυτό. «Τα ζώα που βρίσκουμε εκεί είναι αυτά τα οποία κατά προτίμηση έχουν κυνηγήσει οι άνθρωποι, επομένως μας δείχνουν συγχρόνως και τις διατροφικές προτιμήσεις τους» εξηγεί ο κ. Ντάρλας. «Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι ένοικοι των σπηλαίων κυνηγούσαν κατά προτίμηση τα πλατώνια, ένα είδος ελαφιού σαν αυτά που ζουν σήμερα στη Ρόδο και στη Λήμνο. Αυτό είναι το κυριότερο, μετά έχουμε τα αγριοκάτσικα και τα αγριόγιδα. Σε μια φάση κατοίκησης βρίσκουμε ότι έτρωγαν πολλές χελώνες, και μάλιστα πιστεύουμε ότι μετά χρησιμοποιούσαν τα καύκαλα ως αγγεία». Πέρα από αυτά τα κυρίως ή κατά καιρούς προτιμώμενα «φαγώσιμα» ζώα οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει επίσης οστά από ελέφαντες (το γεγονός ότι τα δείγματα είναι πολύ λίγα υποδηλώνει, όπως λένε, ότι οι άνθρωποι δεν τους κυνηγούσαν ιδιαίτερα), αλλά και από αρκετά σαρκοβόρα ζώα, όπως αλεπούδες, αγριόγατους και λιοντάρια.
Αν και η ανασκαφή έχει τελειώσει από το 2006, οι ανακαλύψεις από τα ευρήματά της τώρα αρχίζουν να γίνονται γνωστές γιατί οι μελέτες του είδους απαιτούν πολύ χρόνο. Οπως μας λέει ο κ. Ντάρλας, έχει μελετηθεί ένα μεγάλο μέρος του αρχαιοζωολογικού υλικού - δηλαδή των ζώων - και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν σύντομα. Οι δομές που δείχνουν την οργάνωση του χώρου έχουν μελετηθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη των λίθινων εργαλείων. «Και βέβαια υπάρχουν και πολλά δείγματα που είναι για εργαστηριακές αναλύσεις» προσθέτει. «Εχουμε κάποιες χρονολογήσεις, αλλά αναμένουμε και αποτελέσματα από εργαστηριακές αναλύσεις. Κάποιες αφορούν τον προσδιορισμό του παλαιοκλίματος και της διατροφής, όχι τόσο των ανθρώπων όσο κυρίως των ζώων».
 Νέες ανασφαφές σε εξέλιξη
 Οι ανακαλύψεις μας για την Παλαιολιθική Εποχή στον ελληνικό χώρο δεν θα εξαντληθούν όμως στα Καλαμάκια. Οπως λέει ο αρχαιολόγος, και άλλες ανασκαφές βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη και οι μελέτες από τα ευρήματά τους θα ακολουθήσουν. Παράλληλα, η κυρία Χαρβάτη έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο το πρόγραμμα Paleoanthropology in the Gates of Europe (Παλαιοανθρωπολογία στις Πύλες της Ευρώπης - PaGE) σε συνεργασία με έλληνες ερευνητές από την Εφορεία Παλαιολογίας - Σπηλαιολογίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Starting Grant του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας με το οποίο βραβεύθηκα το 2011 και έχει στόχο την περαιτέρω εξερεύνηση της εξέλιξης του ανθρώπου στην Ελλάδα» λέει. «Εχουμε ήδη ξεκινήσει τις έρευνες και είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε καινούργια σημαντικά στοιχεία πολύ σύντομα».
 Ενα διαχρονικό καταφύγιο
 Οι δυτικές ακτές της Μάνης στη Λακωνική Χερσόνησο φημίζονται κυρίως για το Σπήλαιο του Διρού. Η περιοχή όμως είναι διάσπαρτη με εκατοντάδες σπήλαια, άλλα μεγάλα και εντυπωσιακά - όπως αυτό της Αλεπότρυπας, που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο - και άλλα μικρά και ασήμαντα. Διάσημα ή άσημα, τα σπήλαια αυτά αποτέλεσαν, όπως αποδεικνύεται, ένα διαχρονικό καταφύγιο για τους ανθρώπους, από την πρώτη εμφάνισή τους στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου. «Ολα είχαν κατοικηθεί, και μάλιστα ο άνθρωπος τα χρησιμοποιούσε σε κάθε περίοδο της ιστορίας του και της προϊστορίας του. έτσι λοιπόν έχουμε μια διαχρονική χρήση των σπηλαίων» λέει ο Ανδρέας Ντάρλας.
«Βέβαια δεν έχουν διατηρήσει όλα τα σπήλαια κατάλοιπα αυτής της χρήσης απ' όλες τις περιόδους». Οπως εξηγεί, έχει αποκαλυφθεί χρήση των σπηλαίων της περιοχής στην παλαιολιθική περίοδο (όπως στα Καλαμάκια ή στη Λακωνίδα), αλλά και στη Νεολιθική. Τότε μάλιστα η χρήση τους αλλάζει, καθώς δεν χρησιμοποιούνταν πια μόνο ως χώροι πρόχειρης κατοίκησης, αλλά και - καθώς έχει αρχίσει η παραγωγή των τροφίμων - ως χώροι αποθήκευσης. «Σιγά-σιγά αργότερα», συνεχίζει ο αρχαιολόγος, «όταν η Μάνη άρχισε να αποκτά την άνυδρη μορφή που έχει σήμερα, κάποια στιγμή άρχισε να εξαφανίζεται το νερό. Ορισμένα σπήλαια διατηρούν νερό, το νερό που σταλάζει μέσα, σχεδόν όλον τον χρόνο. Και έτσι άρχισαν να χρησιμοποιούνται και ως τόποι προμήθειας νερού. Κάποια από αυτά απέκτησαν μάλιστα και ιερό χαρακτήρα, γιατί ξεδιψούσαν και είχαν νερό όλον τον χρόνο σε μια άνυδρη περιοχή». Ενα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, όπως επισημαίνει, είναι το σπήλαιο της Αλεπότρυπας, το οποίο είχε μέσα μια λίμνη απ' όπου οι άνθρωποι προμηθεύονταν νερό.
Σε όλες τις περιόδους, από την προϊστορική περίοδο και την Εποχή του Χαλκού ως τις πρώιμες ιστορικές περιόδους και την κλασική περίοδο, τα σπήλαια της Μάνης χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι λατρείας και ταφής των νεκρών. Σε κάποια έχουν βρεθεί και ανάγλυφα, όπως στη Μουζή, όπου υπάρχει ένα ανάγλυφο του Ηρακλή. «Μετά, με την έλευση του χριστιανισμού, κάποια χρησιμοποιήθηκαν ως μοναστήρια και έχουμε αγιογραφημένα σπήλαια» συμπληρώνει ο κ. Ντάρλας, «ενώ κατόπιν, στους μεσαιωνικούς χρόνους που είναι και οι πιο ταραγμένοι, έχουμε σπήλαια τειχισμένα, που έγιναν καταφύγια». Σε κάποια από αυτά, όπως διευκρινίζει, οι κατασκευές είναι μάλιστα ισχυρές, με πολύ ψηλά τείχη. Σε αυτούς τους ταραγμένους χρόνους ανήκουν και τα λεγόμενα «πειρατικά» σπήλαια. «Είναι κάποια σπήλαια που βρίσκονται στη μέση στον γκρεμό, πολύ μικρά, και ήταν παρατηρητήρια ή και καταφύγια» λέει. «Θα μπορούσε κάποιος δηλαδή να ανεβεί με μια ξύλινη σκάλα την οποία σήκωνε μετά και δεν μπορούσε να πλησιάσει κανείς».
Οι σπηλιές της Μάνης συνεχίζουν να φιλοξενούν ανθρώπους ως τις μέρες μας. «Τα σπήλαια στη Μάνη χρησιμοποιούνταν τακτικά ως και τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Ζουν σήμερα άνθρωποι που έχουν γεννηθεί σε σπήλαια, όχι γιατί έμεναν μόνιμα εκεί αλλά γιατί, αν ένα σπήλαιο ήταν ας πούμε κοντά στα χωράφια, οι άνθρωποι έμεναν εκεί για έναν ή δύο μήνες, όσο διαρκούσαν οι αγροτικές δουλειές» εξηγεί ο κ. Ντάρλας. Σήμερα ακόμη κάποια χρησιμοποιούνται ως στάβλοι ή και - ενίοτε - για σύντομη διαμονή από τους ανθρώπους.
ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ

***  Η Χρυσή Αυγή απαντά στις ανακοινώσεις, για την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας :
 Με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, για να διαπιστωθεί αν τηρείται ο νόμος για τις αποκλειστικές νοσοκόμες και τη «μαύρη» εργασία, τα ορφανά του Στάλιν (ΚΚΕ και οι. δορυφόροι του, ΠΑΜΕ και κάποιο ολιγομελές «Σωματείο Εργαζομένων») εξέδωσαν παραπλανητικές ανακοινώσεις για «τραμπουκισμούς» κ.τ.λ. και καλεί τον λαό να μας. απομονώσει. Επίσης, οι ορκισμένοι εχθροί του ελληνικού λαού, δηλώνουν ξεδιάντροπα πως «η υγεία είναι για όλους, άσπρους, μαύρους, κίτρινους, έχουν δεν έχουν άδεια παραμονής». Ξέχασαν να γράψουν, όμως, πως η. λυπητερή είναι μόνο για τα. κορόιδα, τους Έλληνες, γιατί οι λαθρομετανάστες δεν πληρώνουν φράγκο, ενώ κάποιοι απ' αυτούς κλέβουν και το ψωμί των Ελλήνων! Τέλος, το κόμμα που με ροπαλοφόρους του ΠΑΜΕ φύλαγε τη βουλή από την οργή του λαού όταν ψηφίζονταν τα Μνημόνια της δυστυχίας μας, αναγκάζοντας ως και τον Άδωνι-«Μπουμπούκο» να τους επαινέσει δημοσίως («Ευτυχώς που υπήρχε και το ΠΑΜΕ εκεί έξω»), απαίτησε από τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει θέση για το ζήτημα. Και λίγο αργότερα, η διορισμένη από τους Βενιζελο-σαμαρο-κουρέληδες διοίκηση του Νοσοκομείου συμμορφώθηκε και πήρε θέση, κατά της Χρυσής Αυγής βεβαίως. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι κουκουέδες είναι το μακρύ χέρι του συστήματος που μας ρουφάει το αίμα με το καλαμάκι!
 (ΥΓ) 1: Όσο για την απειλή τους: «Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο νοσοκομείο», τη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια. Θα πηγαίνουμε όπου θέλουμε κι άμα τους βαστάει ας έρθουν να μας εμποδίσουν!
(ΥΓ) 2: Ανακοίνωση εις βάρος μας εξέδωσαν και τα ορφανά του Τσαουσέσκου (ΔΗΜΑΡ ή ΡΗΜΑΔ, γιατί τα έχουν κάνει όλα ΡΗΜΑΔιό). Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να θέλουν να βγούνε κι από πάνω εκείνοι που βάζουν φόρους και χαράτσια στον ελληνικό λαό!
(ΥΓ) 3: Η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει λόγους να μην επιθυμεί την εφαρμογή της νομιμότητας και την πάταξη της «μαύρης» εργασίας; Και αν ναι ποιους;

*** Εκκωφαντική σιωπή από την Αστυνομία για το συμβάν στο νοσοκομείο με τη «Χρυσή Αυγή» :
 Αντίθετα, καταπέλτες γιατροί και εργαζόμενοιΗ αντιδημοκρατική και έκνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τη διοίκηση, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και κόμματα της Αριστεράς που τοποθετήθηκαν αιχμηρά επί του θέματος. Αντίθετα, εκκωφαντική ήταν η σιωπή της που το πέρασε, ως μη γενόμενο.
Ειδικευμένοι γιατροί: «Ζήτημα ασφάλειας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας»
Το ζήτημα της φύλαξης του Νοσοκομείου Καλαμάτας θέτει για μία ακόμη φορά το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα γεγονότα της προχθεσινής νύχτας στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου, καρδιολόγος, Μανώλης Μάκαρης, και η γραμματέας, αναισθησιολόγος, Χρύσα Μάλλιου, έχει ως εξής:
«Το Σωματείο Ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας έχει θέσει επανειλημμένως το φλέγον ζήτημα της ασφάλειας στο χώρο του Γ.Ν.Ν. Καλαμάτας. Η διασφάλιση της τάξης, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας, αλλά και η διαφύλαξη της ηρεμίας τόσο των ασθενών, όσο και των λειτουργών υγείας, οι οποίοι υπηρετούν στο νοσοκομείο, θα έπρεπε να ήταν άμεση προτεραιότητα της Διοίκησης. Το Σωματείο μας έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία ουσιαστικής φύλαξης των χώρων του Νοσοκομείου και δυστυχώς τα γεγονότα της χθεσινής νύχτας επιβεβαίωσαν τους φόβους μας και ανέδειξαν με τρόπο δραματικό την ανάγκη άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Έχει ζητηθεί η έγγραφη ενημέρωση από τη Διοίκηση για το περιστατικό που συνέβη στο Νοσοκομείο. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας από τις κρατικές δομές και να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ΕΣΥ».
 «Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους»
Καταγγελία με τίτλο «Έξω οι φασίστες από το Νοσοκομείο» εξέδωσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας, μετά την προχθεσινή εισβολή κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στο νοσηλευτικό ίδρυμα, για έλεγχο σχετικά με ανασφάλιστες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες.
Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων σημειώνεται: «Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απαράδεκτη, κατάπτυστη έφοδο ομάδας φασιστών της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής το βουλευτή Κουκούτση, χθες το βράδυ στο Νοσοκομείο, για να ελέγξουν αν δουλεύουν παράνομες αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες.
Είναι η περίοδος που η κατάσταση στα Νοσοκομεία χτυπάει κόκκινο. Ελλείψεις υλικών και προσωπικού, μειώσεις μισθών, απλήρωτες υπερωρίες, ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών από την τσέπη τους για παροχές Υγείας. Δεν θίγουν τίποτε από όλα αυτά οι Χρυσαυγίτες. Είναι αγκαλιά με την τρικομματική κυβέρνηση στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του λαού.
Υπάρχει σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων που έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τυχόν παρατυπίες. Δεν χρειάζονται κανενός είδους προστάτες και μάλιστα φασιστοειδή. Η ανεργία και η φτώχεια χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες. Όλοι μαζί πρέπει να προασπίσουμε το δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία. Να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο Νοσοκομείο».
Την ανακοίνωση, εκ μέρους του Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων του Νοσοκομείου, υπογράφουν ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Πουρνάρας, η γραμματέας Κέλλυ Μπουκέα και η ταμίας Μαρία Ντάκουρη.
Γραφείο Διοικητή: Αυθαίρετη και ανεπίτρεπτη ενέργεια
"Με αφορμή τη χθεσινοβραδινή απαράδεκτη έφοδο κλιμακίου μελών του κόμματος της Χρυσής Αυγής με επικεφαλή τον Βουλευτή Μεσσηνίας κ.Δ.Κουκούτση στους χώρους του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σε ρόλο ελεγκτή και επιθεωρητή τυχόν κρουσμάτων «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας από αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες, η Διοίκηση του Νοσοκομείου θέλει να εκφράσει την βαθιά της αντίθεση για την αυθαίρετη και ανεπίτρεπτη ανωτέρω ενέργεια.
Τέτοιου είδους πρακτικές που έρχονται να υποκαταστήσουν την θεσμοθετημένη λειτουργία των αρμόδιων αρχών δεν έχουν θέση στην Δημοκρατικώς Συντεταγμένη Πολιτεία μας.
Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας καθημερινά παρακολουθεί, ελέγχει, εποπτεύει και συνεργάζεται με όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας που εμπλέκονται στο θέμα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, Αστυνομία, Εισαγγελία, Σωματείο των Αποκλειστικών Νοσοκόμων)."
 Δημοκρατική Aριστερά: Ρατσιστική Δράση
Η Δημοκρατική Αριστερά, με ανακοίνωσή της, " καταγγέλλει τη ρατσιστική δράση της Χρυσής Αυγής, μέλη της οποίας μαζί με τον βουλευτή της προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με το αιτιολογικό να ελέγξουν αν εργάζονται αλλοδαπές σαν αποκλειστικές νοσοκόμες..Πρέπει να καταλάβουν ότι το νοσοκομείο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι να μπαίνει ο καθένας μέσα και να πραγματοποιεί ελέγχους αλλά και ΣΕ οποιοσδήποτε δημόσιο χώρο. Είναι ώρα να υψώσουμε μέτωπο απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα, αλλά και σε όσους με τη στάση τους συμβάλλουν στην προώθηση του ρατσισμού, του μισαλλόδοξου λόγου, υπηρετώντας τα σχέδια και τις απεχθείς αντιλήψεις και ιδέες της Χρυσής Αυγής».
ΚΚΕ :"Έξω οι φασίστες από τα νοσοκομεία."
"Χθες βράδυ ομάδα χρυσαυγιτών με επικεφαλής το βουλευτή Κουκούτση επεχείρησε να πραγματοποιήσει έφοδο στο νοσοκομείο προς εντοπισμό παράνομων, αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και καλούμε το λαό της Μεσσηνίας σύσσωμο, από κοινού με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να τους απομονώσουν, να μη δεχτούν άλλες τέτοιες ενέργειες.
Η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση και στο χώρο της Υγείας. Ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό, εξευτελιστικοί μισθοί, απλήρωτες υπερωρίες και πάγωμα προσλήψεων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα. Ταυτόχρονα για να αποκτήσουν οι ασθενείς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα πρέπει να πληρώσουν ολοένα και περισσότερα από την τσέπη τους. Γι’ αυτά δε λένε τίποτα, τα κάνουν γαργάρα με την κυβέρνηση.
Αυτά είναι τα καυτά προβλήματα και όχι μερικές φτωχές, ταλαίπωρες γυναίκες που προσέχουν γερόντους για το μεροκάματο. Ασφαλώς και δεν πρέπει να συμβαίνει μιας και υπάρχουν νόμιμες εκπαιδευμένες αποκλειστικές. Αλλά γι’ αυτό το ζήτημα είναι αρμόδιο το σωματείο αποκλειστικών. Δεν χρειάζονται αυτόκλητοι φασίστες, δήθεν προστάτες.
Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα.
Έλληνες και μετανάστες βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και από κοινού πρέπει να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.
Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου να πάρει θέση για το ζήτημα.
Έξω οι φασίστες από τα νοσοκομεία."

*** Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος για το «Ντου» της Χρυσής Αυγής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας :
   Το Περιφερειακό Συμβούλιο του 10ου Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, μετά την χθεσινοβραδινή έφοδο των μελών της Χρυσής Αυγής στο Γ.Ν. Καλαμάτας, πρωτοστατούντος του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δ.Κουκούτση, για τον εντοπισμό παράνομων αλλοδαπών αποκλειστικών νοσοκόμων, εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του, καθώς πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό που λαμβάνει χώρα σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης) σε διάστημα μόλις δυο μηνών.
Καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε τέτοιου είδους παράνομες και αυθαίρετες «εξωθεσμικές παρεμβάσεις», εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση μας στις Διευθύνσεις των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκτός από τα ανυπέρβλητα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά (τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, εξαντλητικό ωράριο εργασίας, απλήρωτες εφημερίες, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό κλπ), καλείται να αντιμετωπίσει και τα τάγματα εφόδου του Νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Καλούμε τους θεσμικούς φορείς (Διοικήσεις Νοσοκομείων, Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, ηγεσία Υπουργείου Υγείας) να παρέμβουν άμεσα ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την παροχή ποιοτικών υγειονομικών υπηρεσιών προς κάθε πολίτη χωρίς καμία διάκριση, καθώς και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Κλείνοντας, και μπροστά στο κίνδυνο να κλιμακωθούν ανάλογα φαινόμενα, καλούμε τους νοσηλευτές και τους πολίτες να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και καταδίκης παρόμοιων ενεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του πάντα επίκαιρου μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.»   ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ     O Πρόεδρος H Γενική Γραμματέας  Ορφανός Νίκος Λεβεντογιάννη Βασιλική

 *** Νέα αναταραχή στην Ιερισσό - Δύο συλλήψεις για την επίθεση στις Σκουρίες :
  Ένταση επικρατεί από τις 03:30 την Τετάρτη στην Ιερισσό, μετά τις συλλήψεις δύο κατοίκων, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής. Οι κάτοικοι του χωριού κινητοποιήθηκαν άμεσα και συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του χωριού και εν συνεχεία έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου προκάλεσαν ζημιές.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πολυγύρου, όπου οι κάτοικοι της Ιερισσού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η αστυνομία εισέβαλε στα δύο σπίτια περίπου στις 03:30, σπάζοντας τις πόρτες, προκειμένου να συλλάβει τους δύο άντρες, την ώρα που οι οικογένειές τους κοιμόνταν.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. «τις πρώτες πρωινές ώρες την Τετάρτη στην Ιερισσό Χαλκιδικής μετά την εκτέλεση από τις αστυνομικές δυνάμεις δυο ενταλμάτων σύλληψης, για την υπόθεση του εμπρησμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας επιτέθηκαν και προκάλεσαν φθορές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι για τους δύο συλληφθέντες έχει ταυτοποιηθεί γενετικό υλικό τους με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της επίθεσης και σε μία καραμπίνα.
Για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και 11 πλημμελήματα εναντίον 20 ατόμων, χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί οι κατηγορίες.
Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.
Η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.
Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το γενετικό υλικό ενός εξ αυτών ταυτοποιήθηκε με ίχνη DNA σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης. Επιπλέον, για έναν ακόμη προκύπτει από τη βαλλιστική εξέταση σε καραμπίνα που κατείχε ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση στο εργοτάξιο.     Newsroom ΔΟΛ

*** Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρωνικών συσκευών στις 13 Απριλίου στην Καλαμάτα :
  Δράση από το Δήμο Καλαμάτας στις 13 Απριλίου Δράση συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, το προσεχές Σάββατο 13 Απριλίου.
Από τις 09.00 έως τις 15.00, θα βρίσκεται στο βόρειο μέρος της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, στην αρχή του πεζόδρομου της Αριστομένους, ένα κοντέινερ του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να φέρνουν τέτοια απόβλητα.
Επισημαίνεται πως, εκτός από τις μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι πολίτες μπορούν να φέρνουν και μεγάλου όγκου ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πια, όπως πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες κ.ά.
Αν κάποιος δεν μπορεί να μεταφέρει μόνος του την προς ανακύκλωση συσκευή, έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να αναλάβει αυτός τη μεταφορά, στους αριθμούς: 27210 22441, 6936 556448, 698 0051226.

*** Σαν σήμερα ...στις 10 Απριλίου              
 Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
ΔΙΑ των ενεργειών της Νομαρχίας επετεύχθη το συνεχές κατάβρεγμα της λεωφόρου Αριστομένους δαπάναις του Δημοσίου.
 - ΤΟ Υπουργείον του Επισιτισμού ειδοποίησε την Νομαρχίαν περί της αποστολής 250 αιχμαλώτων, ίνα χρησιμοποιηθώσιν εις τας γεωργικάς εργασίας του Νομού μας.
 *
ΤΑ κρούσματα της μηνιγγίτιδος εξακολουθούν να σημειούνται αραιά, αλλά πάντοτε απειλητικά εις την Μεσσηνίαν. Ο κίνδυνος επομένως δεν εξέλιπεν εκ της νόσου, αφού αύτη εξακολουθεί την δράσιν της. Ο Κωνσταντίνος Π. Γιόκας κάτοικος Πύλου, μεταβάς εις το εκεί οινοπωλείον του Πέτρου Κωνσταντάκου και έχων αντιθέτους ιδέας κατά του καθεστώτος, εξώρυξε τους οφθαλμούς του Πρωθυπουργού της Κυβερνήσεως και στρατιωτών της Εθνικής Αμύνης επί λιθογραφημένων εικόνων.
* ΕΙΣ το εν Θουρία παντοπωλείον του Αργ. Πολυχρονοπούλου ανεκαλύφθησαν 4 σάκοι ζακχάρεως, τους οποίους είχεν αποκρύψει ούτος ίνα επιτύχη υπερβολικόν κέρδος.πηγή: Αρχείο "Θάρρους"
Γεγονότα
1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1864: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει μεταβατική κυβέρνηση.
1867: Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας.
1924: Σημειώνεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί, μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια, εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που είναι σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα - Παπαγεωργίου.
1984: Έρχεται στον κόσμο ο Ζόε, το πρώτο παιδί που προήλθε από κατεψυγμένο ωάριο.
1985: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Γεννήσεις
1847: Τζόζεφ Πούλιτζερ, ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, ο άνθρωπος που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του. (Θαν. 29/10/1911)
1870: Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστότερος ως Λένιν, ρώσος επαναστάτης και θεωρητικός του κομμουνισμού, ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης και ιδρυτής της Σοβιετικής Ένωσης. (Θαν. 21/1/1924)
1959: Κατρίνα Λέσκανιτς, αμερικανίδα τραγουδοποιός στο χώρο του ποπ/ροκ. Τη δεκαετία του '80 σχημάτισε το συγκρότημα «Katrina and the Waves».
Θάνατοι
1919: Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικανός επαναστάτης. (Γεν. 8/8/1879)
1954: Ογκίστ Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Λουί κατασκεύασαν το 1894 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή. (Γεν. 19/10/1862)
1979: Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι. (Γεν. 3/12/1911)  πηγή: www.sansimera.gr  , .-
 
*** Σημαντική ρύθμιση χρέους σε 63χρονο από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας :
  Απορρίφθηκε ισχυρισμός ότι παραπλάνησε τις τράπεζες για τα οικονομικά του    ,   Της Βίκυς Βετουλάκη
Τον ισχυρισμό των τραπεζών ότι ο δανειολήπτης τους ξεγέλασε για την πραγματική του οικονομική κατάσταση και έλαβε δάνεια, απέρριψε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, σε αίτηση 63χρονου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό των πιστωτικών ιδρυμάτων, με το σκεπτικό πως είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν όλα του τα οικονομικά δεδομένα.
Τα χρέη του 63χρονου, τα οποία υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ, ρυθμίσθηκαν από το Δικαστήριο για μια 4ετία και την καταβολή ποσού 180 ευρώ μηνιαίως. Μετά την παρέλευση της τετραετίας, ο 63χρονος θα έχει καταβάλλει περίπου το ποσό των 8.500 ευρώ και η υπόλοιπη οφειλή διαγράφεται.
 Οφειλές
Ο αιτών είναι ηλικίας 63 ετών και έχει υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησής του. Εκτιμάται δεν ότι η σύνταξη που θα λάβει είναι 600 ευρώ το μήνα. Η σύζυγός του εργάζεται σε δημόσιο οργανισμό με μηνιαίο μισθό 1520 ευρώ και έχουν δύο ενήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα είναι φαντάρος. Διαμένουν σε σπίτι της συζύγου του και ο ίδιος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο ή καταθέσεις. Οι βασικές ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας, ανέρχονται στο ποσό των 900 ευρώ μηνιαίως.
Οι οφειλές του ανέρχονται σε 61.460,82 ευρώ και είναι σε δύο τράπεζες, για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
 Ρύθμιση
Το Δικαστήριο αποφάσισε να ρυθμίσει το χρέος επί μια 4ετία, όπου ο αιτών για το χρονικό αυτό διάστημα θα καταβάλλει 110 ευρώ μηνιαίως στη μία τράπεζα και 70 ευρώ στη δεύτερη. Το Δικαστήριο ρύθμισε και την απαλλαγή του, για κάθε υπόλοιπο οφειλής έναντι όλων των πιστωτών, μετά την παρέλευση της 4ετίας.
Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι ο ισχυρισμός πως ο αιτών εκ δόλου περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής, διότι απέκρυπτε από τους δανειστές του την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις, είναι αόριστος και πρέπει να απορριφθεί. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα εκτός από την έρευνα των οικονομικών στοιχείων του αιτουμένου το δάνειο, μέσω εκκαθαριστικού σημειώματος ή βεβαίωση αποδοχών, να διαπιστώσουν και τις τυχόν δανειακές του υποχρεώσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα και την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά (ύπαρξη ακάλυπτων επιταγών, κατασχέσεις, κ.λπ.) μέσω του συστήματος Τειρεσία.-

*** Πήγαν στο γάμο μέσω skype  :
 
Το Σάββατο στο Δημαρχείο Καλαμάτας παντρεύτηκαν η Μάρθα Σινάπη και ο Γιάννης Σαραντόπουλος. Και μέχρι εδώ όλα είναι φυσιολογικά.
Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το γάμο τον παρακολουθήσαν μέσω του skype και οι φίλοι τους από την Τζέντα παρακαλώ.
Τι κάνει η τεχνολογία..
Και φυσικά να ζήσουν τα παιδιά που παντρεύτηκαν.   Π.Μπ.

*** Aύριο  αλλαγή Γραμματέα  γιά το  ΚΚΕ :
Αύριο ανοίγει την αυλαία του το συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι το τελευταίο για την Αλέκα Παπαρήγα στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος.
Η εκλογή νέου γραμματέα θα γίνει από την νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από τις διαδικασίες του συνεδρίου, εν μέσω έντασης και αποκλεισμών για τις απόψεις στελεχών του κόμματος. Ως επικρατέστεροι διάδοχοι της κυρίας Παπαρήγα προβάλλουν πρόσωπα που συμμετέχουν στην κομματική επετηρίδα και στα όργανα του ΚΚΕ, όπως οι Γ. Μαρίνος, Δ. Κουτσούμπας και Ν. Σοφιανός, ενώ φαίνεται ότι δεν «περπατούν» προτάσεις εκτός αυτών, όπως ο άλλοτε γραμματέας της ΚΝΕ, Γ. Πρωτούλης ή ο βουλευτής Θ. Παφίλης.
Οι θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής εν όψει του συνεδρίου υπερψηφίστηκαν χθες με πλειοψηφία κοντά στο 97%, όπως και το νέο καταστατικό του κόμματος.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν με ομιλία της κυρίας Παπαρήγα, η οποία ενδέχεται να ξεκαθαρίσει οριστικά τις προθέσεις της, ενώ θα έχει έντονη αυτοκριτική διάθεση, όπως έχει ήδη πράξει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  γιά  σήμερα  : Για  το  Ευρωμπάσκετ :

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ     67-62  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 17-15 , 33-32 , 50-46 , 67-62 .-
Αρχική πεντάδα για τον Ολυμπιακό: Πάουελ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Σπανούλης και Λο, Άντιτς , Σλούκας , Γκετσεβίτσιους , Περπέρογλου , Κατσίβελης , Χάϊνς ,
ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ : Σίπ, Βούγιασιτς ,  Μπάρατς , Γκόνλουμ , Φόρμαρ , Ερντέν , Σαβάνοβιτς , Λούκας ,
 
 
Τρίτη, 9 Απριλίου

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 72-70 .-^

Τετάρτη, 10 Απριλίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Κάχα Λαμποράλ 19:00 (Novasports 2)  89-78 .- ^

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 21:00 (Novasports 3)  67-62 .- ^

Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ 21:45 (Novasports 4)    79-53  , (38-27) .- ^

2οι Αγώνες - (11-12/4/2013)

Πέμπτη, 11 Απριλίου

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 21:45

Παρασκευή, 12 Απριλίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Κάχα Λαμποράλ 19:00

Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές 21:45

Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ 21:45

*** Στην  Ευρωλίγκα στο ποδόσφαιρο :

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ    0-2 ,  (0-0) .- Α΄   αγώνας  0-2 .- ^
Τα  γκόλ : 64΄Μάτζουκιτς , 91΄ Πιζάρο .-
Γιουβέντους (Αντόνιο Κόντε): Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Παντοΐν, Ασαμόα, Πογκμπά, Πίρλο, Μαρκίζιο, Κουαλιαρέλα, Βούτσινιτς
Μπάγερν (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Λαμ, Ντάντε, Φαν Μπούιτεν, Αλάμπα, Μαρτίνεθ, Σβάινσταϊγκερ, Ρόμπεν, Ριμπερί, Μίλερ, Μάντζουκιτς

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΠΑΡΙ ΣΕ  ΖΕΡΜΕΝ   1-1  , (0-0) .- Α΄ αγώνας  2-2 .- ^
Τα γκόλ :  50΄ Παστόρε , 71 ΄ Πέδρο ,
Μπαρτσελόνα: Βαλδές, Άλβες, Πικέ, Αλμπα, Αντριάνο, Φάμπρεγας, Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Βίγια, Πέδρο
Παρί: Σιρίγκου, Σίλβα, Αλεξ, Μάξουελ, Ζαγιέ, Βεράτι, Παστόρε, Μότα, Μόουραμ Λαβέτσι, Ιμπραΐμοβιτς,
Για  το προημιτελικά του  Τσάμπιον Λίγκ , προκρίθηκαν :
ΡΕΑΜ  Μανδρίτης ,  Μπορούσια ΝΤΟΡΤΜΟΥΤ ,.. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ , καί  ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου .- ^
***   AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013:
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/29-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013
.- ~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Μαρτίου 2013 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/31-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/03/22-2013.html , Υγεία γιά όλους μας , Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 , ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ .-

**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 :

 * http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 01 Απριλίου 2013 .-
*
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , Το αγιάζι της ενημερωσης Τρίτη 02 Απριλίου 2013.-
*
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/04/02-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας 02Απριλίου 2013 .-
*
http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/04/03-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03 Απριλίου 2013 .-                                                                                    *  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html  , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                          http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/to-04-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-                                                             
~
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/04/04-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ - Θέματα υγείας Πέμπτη 04 Απριλίου 2013.-
 ~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Απριλίου 2013.-
~
http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/04/05-2013.html?spref=fb , Γ΄ Χαιρετισμοί Παρασκευή 05 Απριλίου 2013 στην Ι.Μ. Παναγία Μαλεβή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας .-
~
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/04/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Απριλίου 2013 .-
~
http://snsarfara.blogspot.gr/2013/04/07-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 07 Απριλίου 2013 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Απριλίου 2013.-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Η Εφημερίδα της Δευτέρας 08 Απριλίου 2013
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/08-2013.html , Αναδημοσίευση Δευτέρα 08 Απριλίου 2013 ΕΝ ΟΥΡΑΝΕΙΣ .- http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/09-2013.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου 2013 .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης από την εφημερίδα μας Τρίτη 09 Απριλίου 2013 .-              http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 .-
  ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/04/10-2013.html , Υγεία  γιά  όλους  μας -Θέματα  Υγείας Τετάρτη  10  Απριλίου  2013  ,   ΟΛΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ !!!!
 
 

 ~** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 , =           2443  video.-
~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =        833  video.-
 ~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =            832  video.-
                                                        Σύνολο  :  4108     βίντεο ανηρτημένα .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου